Skip to content


       Szűrés lista

Rafinált Ázsiai Kapcsolatok - 2.rész

Gyurcsány Ferenc 2005 júliusában nyolcnapos délkelet-ázsiai körútra indult Somogyi Ferenc külügy, Kóka János gazdasági miniszter, és több üzletember társaságában. Leghíresebb az indonéziai látogatásuk lett, máig keringenek róla a legendák.

Magyarország és Indonézia pedig azóta is két jóbarát, és az utóbbi két évben különösen megerősödött a szimpátia, több testvérvárosi kapcsolat is született a két ország között.

2008. január 27-én Indonézia képekben címmel nyílt tárlat Szegeden (170.000 lakos) a Regionális Összművészeti Központban (REÖK), az indonéz nagykövet részvételével. Tőle megtudhattuk, hogy a magyar kormány 2008-at a Látogasd meg Indonéziát évének nyilvánította. Mangasi Sihombing beszélt arról is, hogy tárgyalt Solymos László (MSZP-SZDSZ) szegedi alpolgármesterrel (polgármester Botka László, MSZP) és arról is szó volt, hogy testvérvárosi megállapodás szülessen a magyar város és az indonéziai Surabaya (3 millió lakos) között. Kicsit nagy ugyan a távolság, de sebaj.

Gödöllőn 2008.május 2-án felavatták a Világbéke Gongot, amely 2 méter átmérőjű, 150 kiló. A Bali szigetén 2002-ben elkövetett robbantásos merénylet áldozatainak emlékére az indonéz Világbéke Bizottság hozta létre, és azóta több példányát állították fel a Föld különböző pontján. Európában elsőként Gödöllőn, mert a város aktívan részt vállalt a 2004-es cunami utáni magyar mentő- és orvoscsoportok által nyújtott segítségben.
Hazánkat az avatóünnepségen Gémesi György (független, korábban MDF) Gödöllő polgármestere, Szili Katalin házelnökasszony és Mádl Ferenc volt köztársasági elnök képviselte. Egy nappal később Gémesi György polgármester és Mangasi Sihombing indonéz nagykövet együttműködési szándéknyilatkozatot írtak alá Gödöllő és a 900.000 lakosú indonéz város, Bogor között. Kicsit nagy ugyan a távolság, de sebaj.

2009. február 2-án testvérvárosi megállapodást írt alá Demszky Gábor budapesti főpolgármester (SZDSZ) az indonéz fővárosban Fauzi Bowóval, a 8,5 millió lakosú Jakarta kormányzójával. - erről a jakartai magyar nagykövetség tájékoztatta az MTI-t. (A jakartai újság azt is írja, hogy Fauzi nagyon érdeklődött a négyes metró iránt, amin Indonézia korrupciós listán elfoglalt előkelő helyét ismerve nem lehet csodálkozni.) Közleménye szerint Demszky Gábor Fauzi Bowo tavalyi budapesti látogatását viszonozta. Az akkor aláírt megállapodás szerint a jövőben Jakarta és Budapest segíti egymást a várostervezés(!), a környezetvédelem(!) és a tömegközlekedés(!) területén, mindent megtesznek a két város közötti turizmus élénkítéséért, továbbá a kulturális és tudományos kapcsolatok szorosabbra fűzéséért. Kicsit nagy ugyan a távolság, de sebaj.

2009. szeptemberében az indonéziai Malang város (1,2 millió lakos) küldöttsége érkezett Pécsre (157.000 lakos). A 11 fős indonéz küldöttség tájékoztatást kapott az EKF, a Science Building és a Pólus projektek alakulásáról és felvetették az együttműködés lehetőségét a kulturális turizmus terén. Páva Zsolt (FIDESZ) polgármester és Peni Suparno, Malang polgármestere megbeszélték a testvérvárosi megállapodást is, szerintük a két város hasonlít egymásra, így nem lesz nehéz dolguk. Kicsit nagy ugyan a távolság, de sebaj.

Most pedig következzenek a legérdekesebb kapcsolatok:

2009. május 9-én Békés megye testvértartományi kapcsolatot kötött Észak- Szumátra Tartománnyal. Az aláírók szerint a kapcsolatfelvétel elején világossá vált, hogy Békés megye és Észak-Szumátra Tartomány között az oktatás (felsőoktatás), a szakképzés, a kultúra, az idegenforgalom, a kereskedelem, az ipar, az információcsere és a sport területén lehetséges az együttműködés, amelyen már régóta dolgoztak.

Domokos László (FIDESZ), a békés megyei önkormányzat elnöke kiemelte, bár távolinak tűnik a partner ország, a kommunikáció lehetőségeinek köszönhetően a világ összezsugorodott. A XXI. században nagyon jó együttműködések alakulhatnak ki még ilyen távolságból is, az informatika és a kutatás-fejlesztés területén.
Gatot Pujo Nugroho alkormányzó arról beszélt, nagyon fontos számukra az együttműködés, úgy érzi a két területnek hasonlóak a természeti adottságai, így nagyon jó kapcsolatot építhetnek ki.

Macsári József (MSZP) már 2008. júniusában is érdeklődött, hogy  az általános takarékoskodás jegyében vajon milyen előnyöket remélhet Békés megye az indonéz Észak-Szumátra tartománnyal való kapcsolatfelvételtől. Domokos László (FIDESZ), a megyei önkormányzat elnöke akkor azt válaszolta, hogy "Magyarország Indonéziába delegált nagykövete gyulai származású, és az ő révén keresett meg minket az ázsiai tartomány. Együttműködés a felsőoktatás és a halászati kutatás terén várható, egyelőre azonban nem igényelt forrás a közeledés."

Csak egy kis utazási költséget. Az utóbbi másfél évben két békési delegáció járt Észak-Szumátrán, alkalmanként 5-6 fővel. A vendéglátók az ottani költségeket állták (a megyei képviselők -oly sok minden más mellett- Észak-Szumátra egyik előkelő golfpályájáját is kipróbálhatták), viszont az indonéz küldöttség itteni tartózkodását a megyei önkormányzat fizette. Kicsit nagy a távolság, és minuszos a mérleg, de sebaj.

Az értetlenkedő Macsárit egyébként szintén delegálni akarták az Észak-Szumátrára látogató csapatba, hogy mindent a saját szemével lásson, és ne kérdezzen hülyeségeket a közgyűlésen, de ő ezt saját elmondása szerint elvi és erkölcsi okok miatt visszautasította. Így a megyei fideszes vezetés egy másik szocialistát vitt helyette a 168óra értesülése szerint.


"„Itt a pénzkidobáson kívül gyakorlatilag semmi másról nincs szó. Másrészt nemhogy érdemi, hanem egyáltalán, semmilyen valós információval nem rendelkezem az együttműködésről, de azt hiszem, a közgyűlés sem” – nyilatkozta a 168ora.hu-nak Macsári József."

 

2009. augusztus 24-én a Csendes-óceán partján fekvő, kínai Wushi településsel (5 millió lakos) kötött testvérvárosi megállapodást Szarvas (18.000 lakos). Babák Mihály (FIDESZ) polgármester elmondta: gazdasági és kulturális téren egyaránt szeretnék szorosra fűzni a szálakat. Wushi vezetői részéről nagy érdeklődés mutatkozott az itteni kultúra iránt, ezért keresik a lehetőséget arra, hogy kiállításokat rendezzenek a kínai városban, illetve művészeti csoportok (néptáncosok) is kiutazzanak. A dokumentumot Kínában aláíró Babákkal utazó szarvasi küldöttségben helyet kapott a város szocialista országgyűlési képviselője, Földesi Zoltán is, aki Babákhoz hasonlóan listáról került be a törvényhozásba. Földesi a 168óra érdeklődésére fontos nyitásnak nevezte, hogy kínai testvérvárosa van Szarvasnak, és nem találta aggályosnak, hogy egy kicsit messze van, s hogy óriásiak a méretbeli különbségek. Meglátása szerint a világ leendő első számú szuperhatalmára nagyon figyelni kell.

Szarvas életében nem újkeletű a kínai kapcsolat. A településen működő Halászati és Öntözési Kutatóintézetnek (HAKI) ugyanis hosszú évek óta vannak jól működő kapcsolatai a Távol-Keleten, pl. Kínában is. Éppen ebből kiindulva merült fel néhány évvel ezelőtt az önkormányzati szinten történő együttműködés kérdése is. Kicsit nagy ugyan a távolság, de sebaj.

De a kínai-magyar testvérvárosi kapcsolat egyébként nem kuriózum.

Az indonéz nagykövettel készült interjúban arról olvashatunk, hogy hamarosan Szentendre (25.000 lakos) is aláír egy indonéz testvérvárosi kapcsolatot. Hogy pontosan melyik településsel, azt nem tudni, csak annyit, hogy 2008.július 11-én a városban járt Indonézia magyarországi és Magyarország indonéziai nagykövete, a megbeszélés (amelyet Debreceni István nyugalmazott nagykövet kezdeményezett) célja az együttműködés elindítása volt. 2008.augusztus 17-én az Indonéz Nagykövetség szervezésében az Al Izhar Senior High School Bali-szigeteki Tánccsoport lépett fel egyórás ingyenes műsorával a szentendrei Városháza udvarán. A nagykövet büszke beszéde után ő és Zakar Ágnes, az önkormányzat Kulturális Bizottságának elnöke Indonézia, illetve Szentendre nevében ajándékokkal kedveskedett egymásnak.

Érdekes azonban, hogy a Dietz Ferenc (FIDESZ) szentendrei polgármester által benyújtott, 2010.január 28-án kelt Külügyi Beszámolóban  az indonéz együttműködésnek nincs nyoma, eltekintve egy 2009.májusi indonéz delegáció látogatásától, ahol a megbeszélés célja az "Együttműködés lehetőségei a kultúra és művészetek területén" volt.

Viszont van más érdekesség a dokumentumban:

A 342.000 lakosú Cuernavacával kötött kapcsolatra rá lehet húzni, hogy "egyedülálló", Perejaszlavval azért szerződtek, mert régi múzeumvároska, Kyriatban biztos élnek magyar zsidók (Mezei András író aktív közbenjárásával, Kertész Péter jelenlétében tárgyaltak), de vajon a 600.000 lakosú kínai Zhuozhou (ugyanis így kell írni helyesen, Zourgou nem létezik) város esetében mi volt a szempont? Kicsit nagy a távolság, nem?

Jellemző a magyar sajtó munkájára, hogy a 168 óra csak Szarvas kínai testvérvárosi szerződéséról írt, mint valami példa nélküli dologról, pedig rövid keresés után előjön a Kínai Népi Testvérvárosi Szövetség Európai Részlegének igazgatójának, He JiFeng úrnak a beszéde, amely 2008.február 18-án hangzott el a Magyar és Kínai Önkormányzatok Partnerségi Konferenciáján.


"1993-ban a kínai Szecsuan tartomány és a magyarországi Tolna megye között létesített testvérvárosi kapcsolattól 2007-ig Kína 8 tartománya-autonóm területe valamint közvetlen irányítású területe-és 5 városa létesített 13 testvérvárosi kapcsolatot Magyarország 7 megyéjével és 5 városával. Ez a szám azon 38 európai város között, amelyek testvérvárosi kapcsolatot létesítettek Kínával, Lengyelországgal a 13-ik helyet foglalja el. 15 év óta a kínai-magyar testvértelepülések között nemcsak folyamatos látogatások voltak, hanem a kereskedelem, a képzés, a kulturális és környezetvédelem, a városépítészet, a művészet, a tudományos kutatások, turizmus, oktatás, a fiatalok helyzete és más területeken rengeteg gazdag és eredményes együttműködést értek el."

 

 

Néhány testvérkapcsolat a teljesség igénye nélkül:

  • Debrecen (206 ezer) és Tongliao (3 millió)
  • Győr (131 ezer) és Wuhan (9,1 millió)
  • Komárom megye és Henan tartomány
  • Nyíregyháza (118 ezer) és Harbin (4,8 millió)
  • Orosháza (30 ezer) és Panjin (1,2 millió)
  • Somogy megye és Gansu tartomány
  • Szarvas (18 ezer) és Wushi (5 millió)
  • Szeged (170 ezer) és Weinan (5,3 millió)
  • Szentendre (25.000) és Zhuozhou (600 ezer)
  • Szombathely (80 ezer) és Yantai (6,5 millió)
  • Veszprém megye és Taoyuan

 

Ezekre az együttműködéseket csak-csak lehet magyarázni a sok Magyarországon élő kínaival, illetve lehet mondani, hogy esetleg gazdasági előny származik belőlük, hisz Kína világhatalom, bár egy kicsit nagy a távolság.

De vajon mit szeretnek a magyar politikusok Indonéziában?

 

 

Címkék: politika abszurd külügy

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr881900571

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maholnap · http://koklerbroker.blog.hu/ 2010.04.15. 09:04:19

Indonézia megér egy pár hónapos körutat. Turistaként és kereskedőként is. Olcsó, érdekes, szép, hovatovább még élni is lehetne ott - akár a mi fizetésünkből is. És nagyon kedvesek az emberek. Biztos ezt próbálják kiaknázni...

órarugógerincű felpattanó 2010.04.15. 09:13:01

Most lehet, hogy csak én nem vágom, vagy hosszú a szöveg, de pár mondatban összefoglalná valaki, hogy mi ebben a vastagbőr?

kill004 2010.04.15. 09:18:53

Ha jól értem a szerző arra gondolt, hogy kamu testvérvárosi, meg testvér tartományi megállapodásokat kötnek, aminek se gazdasági se kulturális előnyei nincsenek. Pusztán évente kétszer lehet utazgatni a fejeseknek. De lehet, hogy tévedek. :))

órarugógerincű felpattanó 2010.04.15. 09:20:12

Hát, ha innentől kezdve ez lesz a legnagyobb gondunk, akkor hajrá.

maholnap · http://koklerbroker.blog.hu/ 2010.04.15. 09:22:53

Selamat pagi. Nama saya Maholnap. Senang bertemu andah. Saya tidak bisa bicara bahasa Indonesia .

Selamat tinggal!

(Még ma is emlékszem, és könnyen tanulható...)

Szekuriti Blogger. · http://szekuriti.blog.hu 2010.04.15. 09:23:11

Igazából az lenne a lényeg, hogy jön a kínai, japán, vietnámi, meg mittomén' és itt költse a pénzét. Van rálátásom a dolgokra, úgyhogy elmondhatom, akik onnan jönnek, nem kevés pénzt szórnak el, akik meg a diktatúrák alól szabadulnak ki, azok meg csókosok, azért van itt pénzük költeni.

Egy kis lista a teljesség igénye nélkül (jó ez Bp, de a turistát mindenütt lehúzzák):

szállás: 10000/fő/éj-től
ebéd: 3-6000/fő
taxiköltség: 3-6000/út,alkalom
színház, folklór, szimfonikus koncertjegy: 8-15000/fő/előadás
sétahajó: 6-15000/fő/alkalom
szuvenír, hungarikum: 1000 (póló,sapka) - 3-6000 (pálinka, bor) - csillagos ég (népviseleti ruha, porcelán, régiség)
kis sör, üdítő, kávé: 500, 500, 500-tól felfelé

és még semmit sem csináltak, komolyan mondom itthon tényleg több százezer ember él meg belőlük, kezdve ott, hogy a programszervező, vendéglős behúzza a turistát tízezrekre, az utolsó utcán jegyet áruló diákig, aki 400-500 Ft-ot kap óránként, meg eladott jegyenként 5-10%-ot

bugajakab 2010.04.15. 09:23:49

Sziasztok,

Azért kíváncsi lennék hogy az első részben említett 4 milliárd dollárra tehető dél-szumátrai fejlesztési projekt -amit a magyar adófizetők pénzéből toltak oda- mögött milyen érdekek húzódtak ????

Az Kern József féle vörös bárók nem ok nélkül voltak ott. Biztos vagyok benne hogy a háttérben olyan üzleti megállapodások vannak amikről nem tudunk.

A magyar gyakorlat alapján 100 %. Gondoljatok Gyilkos Ágnes (Mengelica) széf bizniszére.....

Ezek a testvérvárosi kapcsolatok csak a máz amivel lehet vetíteni kifelé, a mozgató rugók mélyebben vannak és még nincsenek feltárva véleményem szerint.....

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.04.15. 09:25:35

@órarugógerincű felpattanó:

Voltaképpen évi pár alkalommal ingyen lehet kiutazni az indonéz üzleti befektetéseket intézni. Persze nem az államét, hanem a sajátot.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.04.15. 09:26:41

@Conv:

... és nincs megkérdőjelezve, hogy miért megy állandóan indonéziába a jóember. "hámee tezsvírváros".

dr. Aullah 2010.04.15. 09:30:44

@órarugógerincű felpattanó: Szerintem az utolsó mondat árulkodó :D

maholnap · http://koklerbroker.blog.hu/ 2010.04.15. 09:39:41

Tidak apa-apa (Nem számít!) Bisa bantu saya? (Tud nekem segíteni?) Saya tidak yakin saya berbicara dengan bahasa yang benar. (Talán nem (jól) beszélem a megfelelő nyelvet :-))

Sampai jumpa (Viszlát!)

Az mellesleg máig él bennem, hogy próbáltunk jegyet venni a másnapi távolsági buszra, és egy másik alkalommal egy belföldi légijáratra. Nem értették a jövő időt, mindenáron fel akartak ültetni a buszra, ami akkor ment (még jó, hogy a repülőt nem intették le!). Fel nem tudták fogni, hogy én most akarom megvenni a holnapi jegyem. Azt mondogatták, ha menni akarok, akkor menjek. Ha holnap akarok menni, akkor az nem ma van, tehát ma nem megyek. Akkor minek a jegy?!

Végülis igazuk volt...

És akkor itt lehet az eb elhantolva! Azért akarnak ennyire indonéz kapcsolatokat, hogy anakronisztikus nihilbe mehessenek a következő 4-8-12 évre... Mellesleg kellemes, nekem napokig tartott, mire lelassultam, abbahagytam a nagyvárosi üzleti pörgést, és átvettem azt a marha nagy nyugit, békességet, életfelfogást, ami ott volt. Jáván mentünk végig hosszában, sok-sok szép helyet meglátogatva hetekig, majd pár nap Balin... Talán Jáva jobban tetszett, pedig mindenki Balitól van oda...

spájdernecc 2010.04.15. 09:43:03

De vajon mit szeretnek a magyar politikusok Indonéziában?
nyaralni
a kínai kapcsolat érdekesebb
pár éve megjelent nálunk néhány kínai , tisztázatlan státusszal / vállalkozó? hivatalnok? / és segítséget kért a helyi hegyközségtől a kínai szőlő- és bortermelés fellendítésére.
a kapcsolatfelvétel az ök-n keresztül rörtént. Ki is utazott valami delegáció, zömében borászok.
azóta a kínaiakról semmi hír, a mieink hazajöttek...
ezzel csak azt akartam mondani, hogy a kínai kapcsolatok jó része mégy a gyurcsányi látogatás előtt keletkezett, jobbára kínai kezdeményezésre

Krikri 2010.04.15. 10:06:29

Torgyán, Chile, és cseresznye szavak jártak végig a fejemben míg olvastam a cikket....

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.04.15. 10:07:12

@órarugógerincű felpattanó:

Gödöllőnek vajon miért jó egy indonéz testvérváros?
Mármint a településnek?

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.04.15. 10:09:36

@Szekuriti Blogger:

Indonézek nem nagyon jönnek Magyarországra turistáskodni, főleg azért nem, mert ők élnek nagyrészt abból, hogy mások odamennek hozzájuk.

Horizont 2010.04.15. 10:12:30

@laspalmas: A testvérvárosokba mehetnek látogatóba a polgármesteri hivatalokból, persze nem a takarítónő!

Periwinkle (aka A 40-es fantomja) · http://cido.blog.hu/ 2010.04.15. 10:12:46

Jól látom, hogy ex-kormánypárti és ex-ellenzéki politikusok is benne vannak a buliban? Jól látom, hogy együtt szervezték meg a Tesóváros Utazási Irodát? Jól látom, hogy ezen apróság felett a többség elsiklott?

Öröm látni, hogy Fidesz és MSZP hiába marták egymást 8 hosszú éven át, a valóban fontos, hazánk javát elsődlegesen szolgáló kérdésekben (pl. ázsiai üdülés közpénzből) mindig sikerült megtalálniuk a közös hangot.

Stoney Hill Billy 2010.04.15. 10:15:02

mit szeretnek a magyar politikusok Indonéziában?

- szép tájak
- olcsó pia
- olcsó (fiatal) lányok / fiúk
- felhőtlen (lebukásmentes) szórakozás lehetősége
- néhány nap az asszony nélkül (a titkárnővel)
- egy-két jó biznic
- potyakirádulás

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.04.15. 10:17:17

@bugajakab:

"Ezek a testvérvárosi kapcsolatok csak a máz amivel lehet vetíteni kifelé, a mozgató rugók mélyebben vannak"

Szerintem sincsenek véletlenek, de nem tudunk semmi bővebbet.
Csak annyit, hogy Kóka volt az Indonéz-Magyar Társaság elnöke....

Horizont 2010.04.15. 10:17:57

@laspalmas: Gyöngyösnek 5 (!!!!) testvérvárosa van: Románia
Finnország
Dánia
Lengyelország
Ausztria -ban
Szép az élet! Csak nem mindenkinek!

Krikri 2010.04.15. 10:20:07

@Horizont: Magda fiának meg márványtáblája van h éltanuló élsportoló :)

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.04.15. 10:21:30

@maholnap:

"Nem értették a jövő időt, mindenáron fel akartak ültetni a buszra, ami akkor ment (még jó, hogy a repülőt nem intették le!)"

Mondom én, hogy keresik a turisták kedvét :)

Amúgy a Darmasiswa-programban voltál kint, ami annyira népszerű Magyarországon?
Vagy csak úgy?

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.04.15. 10:23:13

@spájdernecc:

"a kínai kapcsolatok jó része mégy a gyurcsányi látogatás előtt keletkezett"

Az indonézek viszont az után, attól függetlenül, hogy milyen párthoz tartozik a polgi.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.04.15. 10:27:48

@Horizont:

Van olyan város, aminek 13-19 van :)

Kicsit Karcos 2010.04.15. 10:47:01

@laspalmas: jónak tűnik első átfutásra az összefoglaló, este belemerülök.

Előzetesen annyi észrevételem lenne, hogy Baján, Jelky András szülőhelyén kívül ezek szerint "minden" városunknak van indonéziai tesója? Jelkyn kívül, utánolvasás nélkül nem tudom más jelentős kapcsolatfelvételről, vándorlegényünk batáviai szabómesterkedéséről még el tudnám fogadni, hogy van vagy lehet olyan márkanév, ami indokolttá tesz egy ilyen vonalat.

Na de Kóka nem Jelkyvel házalt Indonéziában...

Marcellusca 2010.04.15. 10:48:10

@órarugógerincű felpattanó: Én sem értem.
Valószínű csak annyi, hogy: "Kicsit nagy ugyan a távolság, de sebaj."

Marcellusca 2010.04.15. 10:54:53

@Stoney Hill Billy: Oóóóó, Johnny Red is lebukott a titkárnővel :)
Tudod: Makón vagy Makaón. :DDDD

blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year (törölt 2010.04.15. 11:04:00

Azért ennyire ne legyünk már negatívak meg cinikusak.Elég sokan felfogják ,még az olyan lenézett "átlagjobbik" szavazók is ,hogy nem ezzel van a baj ,hanem a "politkusbűnözés" legpofátlanabb esetiről...a milliárdos lehúzásokkal,autópálya alagutakkal,bkv fénymásoló állapot felmérésekkel...stb. Pl. tök 8 ,hogy hol, mekkora lakasú(lol!) város ,falu közelében van az a Világbéke Gong.

Marcellusca 2010.04.15. 11:04:06

Nem tudom, hogy valójában mi a probléma.
Szinte mindenki Kínára, Kelet-Ázsiára és a térségre figyel.

Biztos a németek is hülyék.
Miért mondom?
Tavaly volt szerencsém a fricceknél dolgozni, kiállítás-építésen.
Münchenben, Nürnbergben és Frankfurt am Mainban nem kis kiállítási központok vannak.
Ezekben csaknem akkora területeket foglaltak el a kínai, tajvani, indonéz kiállítók, mint a mi BNV-nk területe.
Szóval meghatározó lehet a velük való kapcsolat.

esef 2010.04.15. 11:14:45

Van kiadatási egyezmény? Lehet, hogy már a menekülőútvonalat építik...

Kicsit Karcos 2010.04.15. 11:16:39

@Marcellusca: ez is fontos szempont. Ugyanakkor importálni szerintem nem sok mindent akarunk sem Indonéziából, sem Kínából, legfeljebb annyit, amennyit exportálunk is (gondolom, Napkeleten vannak ilyen "antikapitalista", "balkáni", "provinciális" szabályok, amiket talán nekünk sem ártana többet alkalmaznunk).

És mit exportálunk Indonéziába?

Vagy, milyen gyárakat akarunk oda telepíteni?

Ezt a vezérfonalat nem látom, mint ahogy például Szlotákiáról tudjuk, hogy tőlük a tejet vesszük, meg a cégeinket exportáljuk oda...

Kicsit Karcos 2010.04.15. 11:18:30

@Kicsit Karcos: ó, már meg is van a válasz, demokráciát és válságkezelési know-how-t exportálunk, és használt zoknit importálunk:(

vitaygeorgina 2010.04.15. 11:21:13

Én gödöllői vagyok, és úgy tudom, hogy a gongavatás kapcsán Gödöllőről senki nem ment Indonéziába, hanem valami küldöttség jött Gödöllőre.
A gödöllői újságban ez a Világbéke Gong úgy volt kommunikálva, hogy:
"ez nagy megtiszteltetés Gödöllőnek, amiért minket választottak, és nálunk állították fel először Európában.Ezt Gödöllőnek adományozták, nem a város kérte. Idejött mindenféle elöljáró, többek között egy német városból is, akik már testvérvárosi kapcsolatban voltak Bogorral, és ez a német pasas mozdította elő, hogy Gödöllő és Bogor között szándéknyilatkozat jöjjön létre."

Ez nem valódi idézet, csak összefoglaltam, hogy a dolgokat hogyan adták elő, aztán vagy igaz, vagy nem.
Amennyire én tudom (nincs különösebb rálátásom, csak olvasom a gödöllői újságokat), azóta semmi nem történt, senki nem jött Indonéziából, senki nem is ment Indonéziába. Kívülállóként ez az eset nem Vastagbőr-gyanús, inkább csak valami protokoll izé, amit akkor meg kellett tenni, azóta meg mindenki tojik rá.
És fennáll a lehetőség, hogy tévedek.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.04.15. 11:22:12

@Blás Sailor von Wolfhausery:

Ja, tökmindegy, hogy közpénzen utazgatnak egy kicsit a politikusok.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.04.15. 11:25:07

@Marcellusca:

Mondj 3 indonéz befektetőt Magyarországon!
Mert az importunk nagyobb, mint az export.

blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year (törölt 2010.04.15. 11:30:39

@laspalmas: Ettől egyszerűbb lenne ha kicsit önkritikát gyakorolnál ,mert így csak tovább égeted magad meg a blogot.Ilyen dolgokra szükség van és pont,milliárdos autópalyalehúzásra nincs.Az meg ,hogy politikusok ingyen utazgatnak ez van,de ennek ha van egy kis szerencsénk van legalább egy kevés értelme,haszna.Közpénz saját számlára átpörgetésnek nincs.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.04.15. 11:33:50

@vitaygeorgina:

De látod: testvárosi ügyekben mindenki utazgat, úgyhogy már csak ezért megéri nekik

Marcellusca 2010.04.15. 11:42:20

@laspalmas: OK! Lehet, hogy most nincs.
De, ha nem építünk velük kapcslatot nem is lesz.
És ehhez szükséges a személyes találkozás is, kevés a videó-konferencia.

Nagyobb (és több) probléma az, amit @Blás Sailor von Wolfhausery: is írt.

NoNight · http://anothernonight.blog.hu/ 2010.04.15. 11:43:24

@Marcellusca: Jogos, nem véletlenül van most már ITB Asia is...

@vitaygeorgina: Általában a legtöbb testvérvárosi kapcsolat reprezentatív jellegű, de ezt ki lehet jobban is használni...

viccesen: tarda.blog.hu/2009/06/04/hetven_1

komolyan: annál az önkormányzatnál, ahol anyám dolgozott, az egyik kolléganő fia kiment ösztöndíjjal tanulni. Mivel pont egy olyan városba, amellyel az önkormányzatnak testvérkerületi kapcsolata volt, így tudtak neki támogatásokat szerezni helyben (persze amikor én voltam ugyanabban a városban ösztöndíjjal, akkor pacifütyi se jutott).

szóval aki ügyes, az profitál ezekből a "külkapcsolatokból", de ebből az átlagpolgárnak nemigen juttatnak, legfeljebb egy-két iskolásnak...

A poszt kapcsán:

"Az akkor aláírt megállapodás szerint a jövőben Jakarta és Budapest segíti egymást a várostervezés(!), a környezetvédelem(!) és a tömegközlekedés(!) területén"

1. rossz esetben lesz majd mit tanulni tőlük...

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.04.15. 11:44:16

@Blás Sailor von Wolfhausery:

Kétlem, hogy égetem magam és a blogot azzal, hogy a 168óra szenzációhajhász cikkéből kiindulva összeszedtem, hogy összesen hány indonéz testvérkapcsolatunk van, mert ők mindenképp félretájékoztattak azzal, hogy csak Szarvasról és Békés megyéről írtak.

Azt pedig majd meglátjuk, hogy "Ilyen dolgokra szükség van" és "van legalább egy kevés értelme,haszna".
Olvasd úgy, mint egy érdekes összefoglalót.

NoNight · http://anothernonight.blog.hu/ 2010.04.15. 11:44:26

@no-night:

kimaradt:

vagy

2. nem ez az első eset, hogy a nálunk szerencsétlenebbtől várjuk a megoldást...

Marcellusca 2010.04.15. 11:45:46

@Kicsit Karcos: Na, látod, mindjárt meg is válaszoltad. :)

Egyébként miért csak létfenntartási cikkekben gondolkotok?
Fűszer, ruházat, szórakoztató elektronika, bútor, kertépítés, -díszítés nem számít? :)
Az mán smafu? :)))

blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year (törölt 2010.04.15. 11:59:20

@laspalmas: Csak elég vaskalaposnak tűnik az egész mint ha a mai világ nem ott állna ,ahol.Ahol mindennél fontosabb a PR,marketing,meg a befektetni való pénz. Annak a térségnek vagyis az ottani mamut és nagy vállaltoknak pedig most van pénze,nem kevés.

Donna (Cara)mba 2010.04.15. 12:00:45

@bugajakab: Jók a te meglátásaid! Mit tudjuk mi, mezei parasztok, minek az álcái ezek? Egy kis magyar állami befektetés - és itt fontos Zero zenei motívumként ismétlődő mondata: "Kicsit nagy ugyan a távolság, de sebaj".
A nagy távolság miatt talán nehezebb ellátni odáig, miként lesz az államinak induló beruházásból magánberuházás, lásd: Mongólia esete. Az is jó messze van.

Csak ott volt egy szemfüles fotós Makaón, hogy aztán a makaói idillnek álcázott lepel alól előhívódhassék egy formálódó jó zsíros magyar állami tulajdoni hányad potomért történő kiprivatizálása.

Na, ezért nem igazán baj a "sebaj, kicsit messze van". Sőt: az a jó benne!

Marcellusca 2010.04.15. 12:08:21

@laspalmas: OK! Értelek. És én nem is bántottalak. (Hogy jönnék én ahhoz? :D)
Csak én is tettem egy észrevételt.

Lehet, hogy ha másképp fogalmazol és kihegyezed a 168órás cikkben megírtakat és a valós tényeket, akkor jobban "átjön" a mondani valód. :)

Marcellusca 2010.04.15. 12:11:43

@Donna (Cara)mba: Igen, ez is igaz.
De, ehhez kell a "testvérvárosi" hülyeség. Annak még nyertesei is lehetnek. Lásd: @no-night: !

Sajnos mindig valami hátsó szándékot vélünk felfedezni a dolgok mögött.
Talán nem véletlen.
De itt Fityiszes önkormányzatok, városvezetők is meg lettek említve.
("Egyik kutya,...")

arlequin 2010.04.15. 12:11:56

@Donna (Cara)mba: ezt most laspalmas írta... ;-D

Donna (Cara)mba 2010.04.15. 12:18:07

@arlequin: Nem baj, ismételjünk, hogy jobban forogjon az agyunk;-D (Osztáyl)ismétlés a tudás alma-muttere:-))))))
@Marcellusca:
Igen, eddig minden mögött, ami csak történt állami pénzen, kiderült, hogy nem az ami.
Csak gyakorolgassuk a gyanakavást is, nem fog ártani, ha nem akarjuk, hogy az új kormány is elkéjhölgyesedjen:-)

belzebubó 2010.04.15. 12:22:42

@bugajakab: Erről az első részben volt szó, és 4 milliárd dollár az 800 milliárd forint,ami kb. jelenleg a költségvetési hiány. Ha ennyivel több lenne bent,nem lennének folyamatosan megszoritások. Szerintem is mélyebben vannak a mozgatórugók, Indonéziát jól ismerve az ottani állami korrupciós viszonyokat ez szerintem nem légből kapott.
Mécs Imre is benne van, ő az IPU (interparlamentáris unió) magyar csoportjának magyar-indonéz baráti tagozatának az elnöke és ugye a Mécs-Mesterházy Ernő após-vej viszonyt ismerjük ill. Mestreházy gyakorlatilag kézivezérléses SZDSZ-ét.
Ez volt a legjobb rész: testvérváros Jakartával, várostervezés(!), a környezetvédelem(!) és a tömegközlekedés(!) területén. Mega LOL, aki járt abban a kupiban az tudja miért.

Donna (Cara)mba 2010.04.15. 12:27:15

@laspalmas: Zerot írtam, Arlequin figyelmeztetett. Elnézést. Nem figyeltem már megint:(
Nagyon tetszett a posztod, és tényleg olyan jót múlattam a "Kicsit nagy ugyan a távolság, de sebaj".:)
Szellemes stílusbravúr!
No meg elgondolkodtató ez a nagy testvériesülés.
Értem én, hogy protokoll, de nagyon úgy rémlik, hogy sok rejtve maradó motívum marad ebben az óriási családban, ahol ennyi a tesó:-)
Valami tetszetős fedőakció mindig kellett a Nagy Magyar Lenyúlásokhoz, ezt megtapasztalhattuk, onnan az azonnali gyanakvás...

reKorrekt 2010.04.15. 12:30:35

Aki kételkedett volna hogy Orosházán ki írt alá (Fetser elvtárs):
kontraszt.oroshaza.hu/_site/img/catalog32512/panjin/kep_113.jpg

reKorrekt 2010.04.15. 12:39:35

Aki esetleg még nem olvasta volna:
eastcasablanca2.bravejournal.com/

Valamint olvassátok vissza a poszt 1. részét is. A háromból nem túl rózsás kép tűnik ki. De ne legyen igazam.

Marcellusca 2010.04.15. 12:41:35

@Donna (Cara)mba:
"...ha nem akarjuk, hogy az új kormány is elkéjhölgyesedjen..." - Ó, az nem fog. :)
Arrogáns disznó lesz. Van rá egy ötösöm.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.04.15. 12:57:59

@Blás Sailor von Wolfhausery:

Várom a forintosítva mennyi haszna volt Szarvasnak és Békés megyének ebből.

Ne kímélj, lökd a számokat, linkeket.

Donna (Cara)mba 2010.04.15. 13:00:49

@Marcellusca: Nu, akkor én hivatásos rettegő leszek. Az is egy karrier-lehetőség, nem?

Marcellusca 2010.04.15. 13:04:31

@Donna (Cara)mba: NO PARA! :)))
Lesz még mitől rettegni. :D

Marcellusca 2010.04.15. 13:14:31

OFF!

Csak halkan kérdezem, hogy arról leszen-é-e poszt, hogy a tavalyi évben a bankoknak 300 milliárdos nyereségük/forgalmuk volt?
És vajh, visszafizetik/fizették-é-e a zállamtól kapott milliárdos kőccsönöket?
És, ha nem, miért nem?
És, ha nem, a Fityisz kormány vissza-é-e akarja-e szerezni-e?

ON

blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year (törölt 2010.04.15. 13:41:48

@zero: Ez nem olyan egyszerű mint ahogy ezt TE elképzeled.Sajnos.Úgy vagy(tok) ezzel mint "milyen jó katonának lenni semmit,nem kell csinálni oszt' ott a jópéz,nyugdíj" mantrákkal.Kapaszkodj meg; ez olyan mint egy vállalkozás.Csak ország szinten.És igen lehet soha nem térül meg.És igen ennek egy része ,hogy politikusok ingyen utazgatnak.Ami nektek ebből a legnagyobb világfájdalmatok.

Donna (Cara)mba 2010.04.15. 13:46:25

@Marcellusca: Hát hiszen pont ezért változtatnék hivatást: szeretnék bőrönd-csomagoló lenni. Naponta ki-be pakolnám a bőröndjeinket...Kb. havi nettó 700 000.- ér' nekem megérné a strapa:-)

Donna (Cara)mba 2010.04.15. 13:49:15

@Blás Sailor von Wolfhausery: Háppersze:) Mongólia is jó uticél?
Na, csak egy kérdés még: kinek volt jó uticél konkrétan Mongólia?

Donna (Cara)mba 2010.04.15. 13:50:26

@Blás Sailor von Wolfhausery: Ja, és te hol jártál nemrég? Melyik tesónál? :-D

blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year (törölt 2010.04.15. 13:55:35

@Donna (Cara)mba: Ha nem bírjátok felfogni a fullos lehúzás(ok), meg ezek között a különbséget az nem engem minősít.
Én csak az arányokra meg a fontossági sorrendre szeretném felhívni a figyelmet.Bárcsak ott tartanánk ,hogy azt elemezgessük tényleg hova volt érdemes menni,meg miért is, meg kicsoda.

Kicsit Karcos 2010.04.15. 13:59:29

@Donna (Cara)mba: Sorosnak nagyon, meg még páraknak kicsit. Nekünk meg csak öt kilóba fáj fejenként, mi az nekünk, egy doboz cigi ára, ahogy Molnár elvtárs mondotta volt. Persze nem csak úgy odaadjuk a(z) (...) milliárdokat, hanem megokosítjuk a konstrukciót: 17 éves kamatmentes hitelt adunk, ami kb. 4%-os kamatos kamattal számolva éppen az 5 milliárdos tőke árába kerül.

Bhutánban, Indonéziában vajon mi a nóhó?

Nekem nem a befektetés fáj, hanem az ablakon kidobott pénz, meg a minden ilyesmi sztoriban egy kis utánajárással előtűnő hírhedt helytartó-spekuláns ad-hoc munkacsoportok.

Kicsit Karcos 2010.04.15. 14:02:00

@Blás Sailor von Wolfhausery: a Biokombinat-projekt konkrétan egy fullos lehúzás a magyar, mongol és Soros-féle hivatalos adatok szerint. Csoda, ha gyanakvó az ember, amikor minden jel ugyanarra a módszerre, kaptafára utal?

Donna (Cara)mba 2010.04.15. 14:02:05

@Blás Sailor von Wolfhausery: Ha álláskeresőként jársz arra, az tényleg pocsék:( És akkor bocs az érdes stílusért...
Ha meg vezérigazgató vagy ugyanott, az nem olyan rossz;-D

Komolyra fordítva a szót: sajnos túl sok olyan visszaélésről tudunk, aminek mind valami magasztos cél volt a fedőneve:(
Ezért az ember már akkor kételkedik, mielőtt egy közakárki csak kinyitja a száját.
Tudod, a sokéves tapasztalat teszi:(((((((((

Donna (Cara)mba 2010.04.15. 14:04:47

@Kicsit Karcos: Igen, egy rugóra jár az agyunk, és ez nem a véletlen műve:-)

A sokadszori empirikus tapasztalat nagy okító mester...

Kicsit Karcos 2010.04.15. 14:08:58

@Donna (Cara)mba: na ja, csak akkor van nehéz dolgunk, ha valaki forrást kér arról, hogy rosszul áll Mr. Red vagy valamelyik ismerősének a szeme.

Kicsit Karcos 2010.04.15. 14:13:01

@Blás Sailor von Wolfhausery: Te hány havi fizetésedet fektetnéd bele az indonéziai projektbe, ha alapítana rá Bajnai egy nyílt befektetési alapot?

blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year (törölt 2010.04.15. 14:15:34

@Kicsit Karcos: A Petronasról hallottál már?

@Donna (Cara)mba:

Nem pocséknak nevezném sokkal inkább nyűgnek,szükséges rossznak,állapotnak.Ne aggódj én megszervezem az életemet (sokakkal ellentétben),egy kis gondolkodás,előrelátás,józan paraszti ész,munka,kitartás és ezek folyományaként egy kis szerencse kell csak hozzá.Eddig(kopp-kopp) sikerül(t) abszolválnom a dolgokat.

blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year (törölt 2010.04.15. 14:18:51

@Kicsit Karcos: Még kölcsönt is vennék fel,ami egyáltalán nem szokásom.Bár az én értékrendemben amiben Gordon félék vannak nem nagyon,vagy erős fenntartással tenném bele a kezem.

Kicsit Karcos 2010.04.15. 14:30:39

@Blás Sailor von Wolfhausery: ha a Petronas ilyen jó cég, akkor elsősorban a részvényüket kellene venni, nem pedig homályos kapcsolatokat kiépíteni azzal az országgal, amelyikben működik.

belzebubó 2010.04.15. 14:33:39

@Marcellusca: Múltkor Oszkó amikor Szellemnek válaszolt azt irta, hogy igen nagy részét visszafizették. "mert lejáró korábbi tartozásokat váltott ki az új kölcsön (egy kis részéből kaptak kölcsönt egyes bankok, de azt nagyrészt már vissza is fizették)"
vastagbor.blog.hu/2010/03/22/oszko_valaszolt_szellemnek
Erre a mondatra direkt figyeltem, mert engem is érdekelt a pénz sorsa. Milyen gonoszak is vagyunk Marcellusca, mert csak a rosszra gondolunk :))))

Marcellusca 2010.04.15. 14:49:21

@belzebubó: De én meg annyira gonosz vagyok, hogy nem elég, ha csak a nagyrészt vizették vissza. :)
Mindet akarom. :D

Horizont 2010.04.15. 15:14:34

@laspalmas:
Na most tudtam végig olvasni a posztot nagyon jó! Azt hittem a téma nagyobb felháborodást vált ki!
Persze ha a nagy lenyúlásokhoz mérjük akkor ez csak kicsike. De most azért tapsikoljak ennek, mert a metróból többet loptak el? Bevallom nagyon irigy vagyok minden utazással kapcsolatos hírekre!
Kedves @Blás Sailor von Wolfhausery: engedd már meg, hogy olyan földhözragadt kicsinyes merjek lenni, hogy felháborodjak azon, hogy a polgármesteri hivatal vezetői közpénzen hová utazgatnak testvérvárosi címen. A polgármesteri hivatal most emelte fel a kommunális adót 16 ezer ft. a súlyadót, a csatornázást nekünk kellett fizetni, pénzt akar beszedni tőlünk útfelújításra stb. közben el van nyakig adósodva, na akkor ne "testvérvárosozzon" ha kérhetem.
Na és a nagy összefogás mszp-s és fideszes között ez ügyben! Dicséret a fehér holló Macsárinak!
Még egyszer bevallom, hogy nagyon irigy vagyok ha utazásról van szó, de nem ezért vagyok felháborodva. Én is szeretnék egy "testvért" és minden nyáron meglátogatnám nem a saját pénzemen.

Ásó[Mosó]Maci (Dr. nélkül) 2010.04.15. 15:33:18

Nem tudom, hogy mi a probléma! Fideszes képviselők viszik előre a JOBBIK ügyét :-D

jobbik.hu/sites/jobbik.hu/down/Jobbik-program2010OGY.pdf

73. oldal

Stratégiai együttműködésre törekszünk Kínával és a délkelet-ázsiai régióval, a közös érdekek alapján, kihasználva a hídfőállás szerepünkből adódó előnyöket is.

:-DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

Kartal (rezervált) 2010.04.15. 18:22:24

@Noname Cowboy: Nekem meg az jött le, hogy a Jobbikra mit köpködtek, hogy antidemokratikus országokkal akar kapcsolatokat ápolni. AKKOR KÍNA MI A JÓ KURVA ANYJA???? Ahol a rendőrségi őrszobákon a kínzóeszközök még mindig leltári tárgyak? Ahol kommunizmus van máig? Na menjenek az anyjukba.

tudi 2010.04.15. 18:36:19

Nu ottan 2-3 városkából összejön egész magyarország lakossága. Méghogy a zsidók települnek be ide, az indonézek már készítik elő a terepet, midenhol rizsföldek meg vizibivalyok lesznek:)

arlequin 2010.04.15. 19:37:36

@vitaygeorgina: ON semi az égegyadta világon. csak éppen tegnap dicsértük égig a hölgyet itt egy másik poszton. olyan 'nosztalgikus' fílingem lett hirtelenjébe.

vitaygeorgina 2010.04.15. 19:49:01

@arlequin: óóó, melyik posztnál? Szívesen elolvasnám!

arlequin 2010.04.15. 20:31:43

@vitaygeorgina:
vastagbor.blog.hu/2010/04/13/liberalisok_masik_partja#comment-form
az örök nőiség és miegymás. büszke férfiak és vidám, de szemérmes hölgyek társalkodója. ;-)))

süti beállítások módosítása