Skip to content


       Szűrés lista

Ingyenbékávé vs. külföld

Horváth Csaba szombaton előállt az ő jó hírével: az MSZP 2013-ig bevezetné a díjmentes közösségi közlekedést a minimum 4 éve budapestiek és az ott tanuló diákok számára.

A teljességgel irreálisnak mondható kampányfogásról még Demszky is elítélően nyilatkozott: "Ingyenebéd természetesen nincs, mindig ki kell mondani, hogy ki fizet azok helyett, akiknek díjmentes egy szolgáltatás"

Jól írta a VEKE is: Budapesthez hasonló nagyságú városban sehol a világon nincs teljesen díjmentes közösségi közlekedés, ennek utána lehet olvasgatni itt és itt.

Még a Pártbarátnak számító Népszabadság is fikázza Horváth Csabát, aki a 168órának adott tegnap ingyenbékávé témában interjút, aminek a végére sikerült egy orbitális hazugságot betolnia:


"Riporter: Én örülnék a legjobban, hogyha nem kellene tízezer forintot lepengetni minden hónapban egy bérletért. De ha ennyire egyszerű ez a megoldás, akkor miért nem eszerint működik a közösségi közlekedés az Unió nagyvárosaiban?

H.Cs.: Egy nagyon kicsi példát tudok mondani: Velence így működik. Ott díjmentes a helyi közlekedés, praktikusan a vaporetto miatt. (...)"

 

Nos, itt vannak a velencei tarifák, remekül látszik, hogy senkinek sem díjmentes, csupán kedvezményt kapnak a helyiek és a diákok a Cartavenezia nevű igazolvánnyal. Azt se felejtsük el, hogy Velence a világ egyik legkedveltebb turisztikai célpontja, nagyságrendileg híresebb a magyar fővárosnál, így maximálisan érthető a helyieknek nyújtott előny. Vagyis Csaba még egy rendes példát sem tudott hozni (mivel nincs) az eszement ötletének alátámasztására.

Az viszont örvendetes, hogy a VEKE állásfoglalását elolvasta. Legalábbis erre enged következtetni az, hogy szombaton még csak 50 milliárd várható bevételről beszélt, ami a bevezetni kívánt dugódíjból fog származni szerinte, viszont az interjúban már az Egyesület által számolt 80-at említi:


"Ugyanis az órarendszer bevezetéséhez elkészült üzleti terv taxatíve egy 45-50 milliárdos bevételt prognosztizál csak a Hungária körgyűrűn belül, én pedig a városhatárnál meghúzandó másik zónával is számolok. Tehát van egy nagyjából 80 milliárd forintos bevételi terv."

 

A szocialisták és a tervek elválaszthatatlan fogalmak....Csinálnak egy óriási kiadást, a keletkező hiányra ráterveznek egy nonszensz bevételt, aztán mikor az (teljességgel előrelátható módon) nem teljesül, akkor néznek, mint hal a szatyorban.

Vajon mekkora dugódíjat álmodott Csaba? Külföldi példák Erhart Szilárd tanulmányából:

 

Elég csak a példaországok és a magyarok átlagfizetését összehasonlítani, és máris egyértelmű mindenki számára, hogy Budapesten 70-100 Ft körüli dugódíjat lehetne reálisan bevezetni, ami

1, vicc, nem tartana vissza senkit

2, nem fedezné a kieső BKV-bevételeket

Irreális, 500-1000-2000 Ft-os díjból lázadás lenne, és talán még az sem fedezné az ingyenbékávét, hiszen a behajtási rendszert fenntartani és működtetni is kell.....

Csaba propagálta magát a Ma Reggelben, de még Betlen is kinevette. Másra nem is jó ez az ötlet.

Frissítés: A budapest.hu-n elérhető két részletes, 2008-ban és 2009-ben készült tanulmány a dugódíjról.

"A szakértők egyzónás és többzónás modellt is vizsgáltak: az M0-s gyűrűn, a Hungária körúton és a Nagykörúton belül is kialakítható a behajtási zóna. A javaslat értelmében a Hungária körúton belüli zóna kialakításával csökkenthető legnagyobb mértékben a forgalom és a levegőszennyezés a belső kerületekben, de ez kombinálható más zónahatárok kialakításával is.

Az előzetes becslések szerint a kamerarendszerrel működő behajtási zóna kialakítása mintegy 39 milliárd forintba kerülne, amely azonban várhatóan két év alatt megtérülne a befolyó díjakból.  A javaslat értelmében a behajtási díj a mindenkori BKV-jegy árával állna arányban, amely azonban a gépkocsi környezetvédelmi besorolásától és napszaktól függően is változna."

 

Részletek a két tanulmányból:

 

 

 

 

 

 

Címkék: kampány mszp bkv

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr681971153

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Az MSZP-nek vége 2010.05.05. 18:28:17

Napnál is világosabb, hogy az elmúlt 8 év elcseszett kormányzása, azt azt követő töketlen kampány, és legfrissebben pedig Horváth Csaba "önjelölt" főpolgármester jelölt dilettáns tervei (légből kapott elő-kampány ígéretei) közepette csak egye...

Trackback: Ingyen BKV - Ez egy csapda 2010.05.03. 21:01:35

Amióta meghallottam az ingyenes BKV ötletét azóta foglalkoztat a kérdés: miért? Egész pontosan miért ez, miért pont most, miért így? Végül rájöttem. Ez egy jól átgondolt terv.Az összes blog, nyilatkozat, vélemény és elemző ez ellen a javaslat/ötlet ell...

Trackback: MSZP: fiatalítás Kádárral 2010.05.03. 16:16:53

Lehetnek éppen 30-40 éves vezetői, kádárista szellemi örökségétől az MSZP láthatóan képtelen szabadulni. (Fotó: mszp.hu) A hétvégén a BKV díjmentességének ígéretével megkezdte az MSZP budapesti önkormányzati kampányát. A terv szerint a díjmentességet...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dr. Aullah 2010.05.03. 14:40:22

"Elég csak a példaországok és a magyarok átlagfizetését összehasonlítani, és máris egyértelmű mindenki számára, hogy Budapesten 70-100 Ft körüli dugódíjat lehetne reálisan bevezetni, ami"

Ennyi lenne reálisan. DE... ha bevezetnék, akkor tuti nem ennyi lenne, hanem ennek sokszorosa.

Tapmancs 2010.05.03. 14:43:18

A szocik alapvető baja, és ki tudja hogy miért nem tanultak belőle az évtizedek alatt, az hogy:

- adott egy szolgáltatás (?) ami díjmentes, és x ember veszi igénybe.

- kivetnek rá y Ft díjat

Szerintük a bevétel: x*y

Az eszükbe sem jut hogy a díj miatt kevesebben veszik igénybe, holott középiskola elsőben közgáz tananyag, ha már a józan eszüket úgysem használják.

PublicEnemy 2010.05.03. 14:43:43

Akkor most Csabi helyettesíti Hagyó Mikit az idióta ötleteivel?Hülye mindig kell a város-vezetésbe...LOL

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.05.03. 14:45:10

@Aullah:

"A szocialisták és a tervek elválaszthatatlan fogalmak....Csinálnak egy óriási kiadást, a keletkező hiányra ráterveznek egy nonszensz bevételt, aztán mikor az (teljességgel előrelátható módon) nem teljesül, akkor néznek, mint hal a szatyorban."

:))

Tapmancs 2010.05.03. 14:45:59

@Tapmancs: ja, az előbbire pont a BKV az egyik példa, ahol megemelték a jegyek árát, a bevétel mégis csökkent. Aztán csak lestek hogy mi van.

PublicEnemy 2010.05.03. 14:48:57

@Tapmancs: Mert a befolyt lóvé nokiás-dobozokban landolt,és villák meg nyaralók épültek belőle.

Jack/rendetteremt/ · http://www.youtube.com/watch?v=SBPvrOdFm00 2010.05.03. 14:50:47

Mikor láttam ennek a szerencsétlennek az plakátját rögtön elkezdtem azon filózni,hogy vajon mi lehet ez a meglepetés (a szocialistákat ismerve semmi jóra nem számítottam,a legjobb verzióm szerint egy aszteroida közeledik a Föld felé..).Elmebetegek ezek mind.Már csak azt várom - mikor kezd ez is el majd az RTL Fókuszban táncolni,mint kedves fletó ferenc.

Marcellusca 2010.05.03. 14:55:39

@Tapmancs: Meg a benzin ár/fogyasztás/forgalom.

Nem igaz, hogy nem jöttek még rá, hogy a kereskedelem/szolgáltatás nem egyszerű matematika!
A piac nem mindig úgy reagál, ahogy ők tervezik/szeretnék!

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.05.03. 14:57:25

Már önmagában az fantasztikus, hogy pont a Budapesthez minden szempontból hasonlító Velencét hozza fel példának :))

dr. Aullah 2010.05.03. 15:01:54

És mit szólnátok ahhoz, ha minden városban ingyen lenne a tömegközlekedés, és azok fizetnék kik, akik behajtanak az adott városba, de nem ott élnek :D

El Topo (Sgt. Elias) 2010.05.03. 15:02:23

Ez a BKV téma úgy el van baszva, ahogy a nagykönyvben írva vagyon.
Egyáltalán milyen hálózatról beszélünk?
Nekem minden héten meg kell tennem párszor egy adott, 20 kilométeres utat. Tudom, hogy annyi, mert gyakran megteszem. Háztól házig pont 20 Km. Mivel elég nagy étvágyú autóm van, ez a 20 Km körülbelül 600 Forintomba kerül, és átlagos forgalom mellett 30 percbe.
Ha tömegközlekedéssel tenném meg ezt az utat, háromszor kellene átszálnom, tehát 1320 Ft és nagyjából 90 perc. Azt hiszem, egyértelmű, mit választok. Főleg, hogy valahogy vissza is kell jönnöm ugye, tehát minden érték kétszer számolandó.
A szüleim itt laknak 10 percre, mármint autóval. BKV-val negyven, és 960 Ft. Bebaszna, ha tömegközlekednék.
És akkor még csak egyedül utazgattam. Azt nem is említettem, hogy ha esetleg többen megyünk, akkor az autózás költségei nem emelkednek, szemben a jegyvásárlással.
Másrészt viszolygok attól, hogy bármilyen termék, vagy szolgáltatás ingyenes legyen. Lehet olcsó, de nem ingyenes, mert akkor az emberek basznak megbecsülni.

bobsys 2010.05.03. 15:06:05

@Tapmancs:
es a benzin is jo pelda erre, januar elseje ota (jovedeki ado emeles) majd harmadaval csokkent a benzinkutak forgalma, ezzel sikerult 2010 elso negyedeveben kevesebb jovedeki ado + afa osszeget beszedni mint egy evvel korabban

Marcellusca 2010.05.03. 15:06:23

@Aullah: Be b@sssz!!!! :)
Tudod, mikor mennék húgomhoz Szegedre! :)
De, Ő sem sűrűn látogatna meg Nagyfaluban. :D

jozicsenko 2010.05.03. 15:06:54

@Aullah: @laspalmas: az elvtársak legelb.szottabb gondolata, hogy ha nincs pénz, emeljünk adót

namármost, mivel 8 év alatt csúcsrajáratták ezt, ezért innentől minden újabb emelés erős visszaesést hozna: tetszik, nem tetszik az elvtársaknak kussolnia kellene adóügyben...

avagy: az szja-t most választási időszakban visszanyesték (szuperbruttó nevű viccük címén), de mert a bevétel kell, ezért az egészet rátolták a benzinre: alacsony nemzetközi olaj és viszonylag "gyenge" dollár mellett értük el a 340Ft-os benzint? he elvtársak! he?

(pártvédőknek ajánlom figyelmébe, hogy 10 éve 300 Ft volt a dollár! a mai másfélszerese! oszt akkor nem ennyi volt a nafta!)

Jack/rendetteremt/ · http://www.youtube.com/watch?v=SBPvrOdFm00 2010.05.03. 15:08:29

Azt mondja a hülye,hogy a mozgássérülteknek sem kellene díjat fizetni.Úgy látszik fel akarják lendíteni a rokkantkártya bizniszt..
Azért nem semmi ez a banda.A pusztulásig szétlopják a békávét majd egy huszáros vágással szögbelövővel közelítenek a koporsófedele felé.

Marcellusca 2010.05.03. 15:09:03

@El Topo (Sgt. Elias): Jaja!
És ugyanez érvényes a MÁV-ra.

Amíg nincs normális, ár/érték arányos tömegközlekedés, addig marad a verda. :)

derelyegrádi szellem 2010.05.03. 15:09:27

@laspalmas:

Hát igen. Velence és Budapest lakói számát, településszerkezetét, struktúráját, bevételi forrásait, tömegközlekedési hálózatát és annak megjelenési formáit tekintve olyan egyforma, mint két tojás. :-)

Jack/rendetteremt/ · http://www.youtube.com/watch?v=SBPvrOdFm00 2010.05.03. 15:11:13

@laspalmas:

"Már önmagában az fantasztikus, hogy pont a Budapesthez minden szempontból hasonlító Velencét hozza fel példának :)) "

Végül is hasonlít..Az egyiket a víz öntötte el,a másikat pedig a szar.
Én kérek elnézést.. :-)

Kicsit Karcos 2010.05.03. 15:12:39

@derelyegrádi szellem:

nem a mi Velencénkre gondolt, a tó partján?

El Topo (Sgt. Elias) 2010.05.03. 15:14:20

@Marcellusca:

Még a MÁV hagyján, mármint ha egyedül utazom.
Bp-Miskolc viszonylaton időben, pénzben nagyjából ugyanannyi, és a vonaton tudok dolgozni, autóban meg nem. De már két embernél vastagon megéri kocsival menni.

derelyegrádi szellem 2010.05.03. 15:15:16

@Kicsit Karcos:

Még az is elképzelhető. Ott ugyan nincs - tudomásom szerint - helyi tömegközlekedés, következésképpen az nem vitásan ingyenes is. Ez lehet a megoldás. :-)

Kicsit Karcos 2010.05.03. 15:15:21

@Jack/rendetteremt/: azért a Szent Márk tér sem rossz ilyen szempontból... azért az ingyengondolát be lehetne Budapesten is vezetni, amit a 4 méternél hosszabb autók tulajdonosai dobhatnának össze.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.05.03. 15:15:33

@Jack/rendetteremt/:

Velencét is eléggé elönti a szar. Így kimondva, hogy Velence, kurva romantikus, de közelebbről egy putri az egész.

reKorrekt 2010.05.03. 15:17:10

"Elég csak a példaországok és a magyarok átlagfizetését összehasonlítani"

Erre a jövedéki adók szintjének meghatározásakor is magasról szarnak az urak.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.05.03. 15:17:14

Jah, Velencéről jut eszembe, nemrégiben el kellett mennem Velencébe, mégpedig vonattal, mert egy ott elromlott autóért mentem.
A nemzetközi expresszvonat 15 óra alatt ért oda. Nem extra eset volt, ez a menetrendje.

reKorrekt 2010.05.03. 15:23:50

@derelyegrádi szellem: Például Velencében viszonylag kevés metró van :)

Stoney Hill Billy 2010.05.03. 15:26:34

Ezzel kb el is úszott csabika főpolgármestersége. A jelöltség még lehet meglehet, ha nincs nálánál kisebb idióta a csapatban. Kíváncsi vagyok, ki lesz a pótmegoldás.

Zuzu Petals 2010.05.03. 15:26:43

@reKorrekt: Pont ezt akartam írni. :) Pontosabban, hogy az elmúlt húsz évet tekintve ott is ugyanannyi km metróvonalat adtak át...

derelyegrádi szellem 2010.05.03. 15:27:17

@El Topo (Sgt. Elias):

Azon én is ültem. Egy sima 35 évvel megismert fülkés MÁV gyorsvonat. Mo-ra érve ilyen világvárosokban áll meg, mint Széplak-felső, meg hasonlók (csak Mo-n vagy 4 órát jön).

A viteldíj viszont európai, aminek örültem, végre valami európai azon a gépen. :-)

Dermesztő volt.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.05.03. 15:29:37

@derelyegrádi szellem:

Úgy van, Nagykanizsa határában is álldogált vagy 40 percet.
Érdekes lenne tudni, hogy mondjuk 1920 ban mennyi idő alatt ment el egy vonat Velencébe.

dr. Aullah 2010.05.03. 15:31:48

@reKorrekt: Ott úgy nevezik, hogy gondola :D

derelyegrádi szellem 2010.05.03. 15:36:23

@El Topo (Sgt. Elias):

Mi viisszafelé jöttünk vele, és hazautunk nem is ezzel a vonattal kezdődött, már egy Róma Mestre viszonylat bennünk volt, amikor erre felszálltunk. Akkor kezdtem igazán átkozni az izlandi vulkánok istenét....

Az a szag utánozhatatlan, kémiai úton talán elő sem állítható, ami a vonaton terjengett. Sajnos egy csapat valakik még úgy döntötöttek vacsoráznak is, így a kantinos mutter beizzította a sütőt, főzőt,olaj, hagyma, meg minden ami ezzel jár, azt hittem elájulok.

neeskens 2010.05.03. 15:48:23

@laspalmas: Már önmagában az fantasztikus, hogy pont a Budapesthez minden szempontból hasonlító Velencét hozza fel példának :))

OFF: de voltak ilyen tervek anno,hogy a mai Nagykörút helyén csatorna lenne, ami gondolán, csónakon lehetne közlekedni.

kozter.blog.hu/2009/04/06/reitter_ferenc_alma

Alapvető élelmiszer 2010.05.03. 15:51:57

Pedig van ingyenes tömegközlekedés, csak HCs-nak a tengerentúlra kellene néznie. Jó néhány amerikai nagyváros működtet ingyenes tömegközlekedést, hogy legalább városon belül, két utcára ne üljön be az autójába az amerikai.
Persze hozzá kell tenni, ott az autó nem üldözendő burzsujcikk, hanem napi létszükséglet.

1kutya 2010.05.03. 15:55:47

@Aullah: nem inkább tengeralattjáró?:D

Alex3000 2010.05.03. 16:13:18

GYEREKEK! EZ MOST KOMOLY, VAGY CSAK EGY VICC?

Lone Wolf 2010.05.03. 16:16:44

@Babu2000:

Ha az MSZP-ről van szó, akkor minden komoly de röhejes. :)

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.05.03. 16:18:34

Felnyomtak a budapest.hu-ra két tanulmányt a dugódíjról, betettem.

300-1000 Ft-ig vizsgálták, 435 vagy 580 Ft-ot tartanak bevezethetőnek a szakemberek.

plb 2010.05.03. 16:22:11

Közgazdaságtan, első félév, kb. a harmadik előadás. Ezen mindenkinek elmagyarázzák, hogy ami ingyen van, az a legdrágább. Tehát, aki tanult egy kicsike közgázt, az ismeri ezt a szabályt. Ez a csaba milyen iskolába járt?

Kicsit Karcos 2010.05.03. 16:22:21

Itt van egy lista arról, melyik városokban van ingyébusz:

en.wikipedia.org/wiki/Zero-fare_public_transport

Ezek közül egyedül Hawaii (150k lakos) az a 100k feletti város, ahol mindig minden ingyé van.

A többi jellemzően 5-20 ezres városka, és azok többségében sincs mindig, illetve minden vonalon ingyenesítve a tömegközlekedés.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2010.05.03. 16:22:47

2012 után összeomlik a világgazdaság, szal nem kockáztatott sokat...

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.05.03. 16:24:13

Csaba vajon fog kampányolni vajon egy remek pontonhidas ötlettel? Itt lenne az ideje !

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.05.03. 16:25:56

@derelyegrádi szellem:

Ott is van víz, itt is van víz ... én pl. szeretnék majd gondolákat is ide :)

ziza133 2010.05.03. 16:25:58

@El Topo (Sgt. Elias): "Ha tömegközlekedéssel tenném meg ezt az utat, háromszor kellene átszálnom, tehát 1320 Ft"

Nyilvan berletet vennel, az havi 10000(? nem tudom a pontos arat), azzal szamolj...

megmondtam?megmondtam 2010.05.03. 16:26:14

évek óta szorgalmazom ezt az ötletet, ezért most nagyon haragszom, hogy a mocsok MSZP ezzel állt elő, és csak ezért a mocsok Fidesz lesöpri az asztalról. ez az egyetlen lehetőség arra, hogy a BKV tényleg működjön. a VEKE is hülye, és egyértelműen a Fidesz demagógiája szólal meg Vitézyn keresztül.

" a BKV azonnali csődjét, a budapesti tömegközlekedés összeomlását jelenti, ráadásul a tömegközlekedés ma is forráshiányos, a mai árakat megfizető utasait is alig tudja elvinni, olyan rozoga és öreg a járműpark."

apátok faszát - mitől lenne azonnali csőd, ha az állam azonnal a zsebébe nyúl és beteszi a pénzt, ami a működéshez szükséges. éppen a VEKE az, aki itt demagóg. a BKV-t nem lehet piaci alapon működtetni, ez nyilvánvaló.
így is több mint a felét az állam adja, és csak a szopás van abból, hogy a másik felét nem ő állja, hanem bohóckodunk, aminek a vége a tatós alulfinanszírozottság és a prolongált agónia
130ból 51 a jegyárbevétel, és ez a 130 is kevés. tehát az államnak 150Mrd-t kell adnia a BKV-ra, hogy az DÍJMENTES és korszerű legyen. (nem ingyenes, hanem díjmentes)
tehát még kb 70Mrd-t kell előteremteni a költségvetésben erre. a dugódíj hangoztatása önmagában nem is elég, és faszság, ezzel járatják le ezt a az amúgy kitűnő ötletet.

-először is adottak az emberek, akik amúgy bérletet vennének. vagy helyi adó, vagy járulék formájában be kell szedni. mindenkitől. munkaadó is fizessen járulékot, és így közvetve támogassa a munkavállalóinak a bejárását, ne azáltal, hogy ő veszi a bérletet(vagy nem)

-fizessen a cég a nyeresége után is 0.1-0.5%-t kifejezetten tömegközlekedésre: minden cég élvezi a tömegközlekedés hasznát. dolgozói így jutnak el a munkahelyükre. ha hamarabb tudják megtenni az utat korszerűbb, kényelmesebb, zavartalanabb körülmények között, az neki haszon, annak pedig ára van.

-pl minden eladott liter üzemanyag, minden eladott doboz cigi, liter szesz után 1-2-xFt díj.
(kérdezhetitek mi köze van a ciginek a BKV-hoz - semmi. luxuscikk, aminek az árába bármilyen közösségi érdeket finanszírozó adó beépíthető 'büntetésként'. vagy ha demagóg akarnék lenni, azt mondanám - a megállók össze vannak csikkezve, mint a hányás, azért)

- pl minden eladott új autó árából 1%. veszel egy suzukit, az olyan mintha vettél volna 3 havibérletet.

-vagy ha elftársak nem kúrták volna el, és nem lenne már így is a maximális 25%-os az áfakulcs, akkor lehetne olyan, hogy 18-20+0.1-1%, amiből az a +% kifejezetten a tömegközlekedésre menne.

-behajtási és parkolási díjak: nem kell külső cég, és akkor nincs profitérdek.

és hogy miért fizessen mindenki, az is, aki autóval jár, meg az is, aki már ki se mozdul a körúti lakásából? mert ennek a társadalmi hasznát MINDENKI ÉLVEZI.
ha díjmentes a tömegközlekedés, és annak finanszírozása kizárólag az érzékelési küszöb alatti tételekből adódik össze, akkor az 'ingyenesség' érzetét keltve, sokkal többen vennék igénybe mondjuk autó helyett. (persze kell kiegészító infrastruktúra is)
ha többen használják a tömegközlekedést és kevesebb az autó (autóval behajtási díj, BKV-val 'ingyen'), akkor az amúgy fizetős autós a pénzéért kisebb forgalmat kap, a helyi lakos meg örül, hogy kevesebb a zaj és a szennyezés. kisebb forgalom - kisebb környezeti terhelés - rövidebb menetidő - időtakarékosság -> forintosítható gazdasági haszon.

sok kicsi sokra megy. egy ilyen 'alapból' az egész országban biztosítani lehetne a díjmentes, tisztán államilag finanszírozott HELYI TÖMEGKÖZLEKEDÉST.

jah és az apparátus is leépíthető, ha nincs közvetlen díjfizetés:

-nem kellenek ellenőrök, hanem egy szolidabb létszámú biztonsági szolgálat, akik a rendre és tisztaságra figyelnek. (ez akár kiváltható polgárőrök és rendőrök társadalmi munkájával, ugyis 'ingyenes' az utazás) ->sokkal kevesebb konfliktus helyzet -> nincs jogi hercehurca a nem fizető utasokkal stb stb

-nem kell jegypénztár, nem kellenek a pénztárosok, nincs pénzkezelés, ezért ezzel járó költségek sincsenek(se ezzel foglalkozó apparátus), nem kell jegyeket, bérleteket nyomtatni, nem kell automata, se lyukasztó, nem kell ezeket karbantartani stb stb

alanyi jogon járna mindenkinek a tömegközlekedés, de ezért cserébe az állam lépten-nyomon beszedne olyan -részleteiben pitiáner- összegeket, ami úgymond nem tűnik fel annyira az embereknek.

egy kibaszott jó ötlet, és a magyar mentalítást, szokásjogot figyelembe véve egyetlen működőképes alternatíva lesz lesöpörve az asztalról hosszú, de hosszú évekre ám, mert egy MSZP-s bohóc dobta be a nagyobb nyilvánosságba...ráadásul teljesen kidolgozatlanul.

ha a helyi tömegközlekedés esetében figyelembe vesszük a magyar mentalitást és azt a tényt, hogy Budapest és más városok is szinte 'ráépültek' a cucalista méretű és szemléletű közlekedési vállalatokra, akkor megállapíthatjuk, hogy csakis a 100%-osan állami finanszírozás jöhet szóba.

ennek viszont ára van, amit a társadalomnak együttesen kell megfizetnie, mert mindannyian élvezzük a hasznát.

Barbrady 2010.05.03. 16:27:19

El Topo (Sgt. Elias)

Már bocs, de ha a BKV használatát lebontod 1út/1 jegy-re, akkor ezzel az erővel az autózgatás is úgy kell kalkulálni hogy taxival tett kilométerek :)

drazsé 2010.05.03. 16:28:51

@El Topo (Sgt. Elias):

valahol, valaki mondta, hogy a BP-Trieszt expressz valami 6 + óra volt.... az 1910-es években

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.05.03. 16:30:45

Amúgy viccet visszatérve, Londonban a 8 millió lakossal, a brit árszínvonal mellett évi 42 milliárd forint jön be a dugódíjból.
Az 1,7 milliós Budapesten, a magyar árszínvonal mellett + a magyar adókerülés mellett mennyi jönne be? 4 milliárd?

Amúgy Londonban sem hiszem hogy az egyik külső körgyűrű lenne a határ.

hu.wikipedia.org/wiki/Londoni_dug%C3%B3d%C3%ADj

"Minden nap 8 fontot kell fizetni minden díjköteles jármű után, amely reggel 7 és este 6 között behajt a zónába vagy azon belül közlekedik; a nem fizetés büntetést von maga után."

"A dugódíj vitatott eszköz; hatásai a forgalom mellett az üzleti tevékenységre és a helyi környezeti állapotra is kiterjednek. A rendszer bevétele elmaradt a várttól. "

"A zóna magában foglalja a londoni City-t – a pénzügyi negyedet –, valamint a West Endet, a város legfontosabb kereskedelmi és szórakoztató negyedét. Az eredeti zóna területén mintegy 136 000 ember él, ezzel együtt a terület sokkal inkább kereskedelmi, mint lakóövezeti jellegű, és jelentős ipari tevékenység sem folyik itt. "

Vagyis a 8 milliós Londonból csak 136 ezer lakost érint a dugódíj. A Hungária körgyűrűn belül hányan laknak?

vtoomi 2010.05.03. 16:32:23

8 Évig lett volna lehetőség erre is nem most kéne jó fejnek lenni.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.05.03. 16:33:59

@megmondtam?megmondtam:

Most csak annyit reagálnák, hogy abban igazad van, hogy a parkolásból befolyó milliárdokat nem kellene hagyni, hogy egy külsős cég elvigye, abból lehetne fejleszteni a pakolókat, BKV-t.

Amúgy ha egy kerületben a parkolásból befolyik évi 20 milliárd, miért adja oda évi 3-4 milliárdért ezt az összeget egy külsős cégnek? Miért nem a kerület szedi be, a saját kasszájába? Ezt nem értem már évek óta ....

jpmjpm 2010.05.03. 16:34:55

@megmondtam?megmondtam: Csabikám, jól vagy? Nem volt olyan meleg szombaton, hogy napszúrást kapjál! :)

El Polako 2010.05.03. 16:36:34

Itt van egy összeállítás arról, hogy a régióban milyen a közlekedési árak. Meglepő, de magasabb színvonalon, olcsóbb a közlekedés: www.melano.hu/news.php?extend.130.4
Hogy is van ez akkor?

jpmjpm 2010.05.03. 16:36:49

@zero: És hát ebből is láthatjuk, hogy minden állami cég így működik. Van itt pénz kérem, csak rosszul van elosztva!

molaris 2010.05.03. 16:37:00

Tanúi lehettünk Csabi barátunk politikai seppukujának. Ezt az agyament baromságot még a sajátjai is kiröhögik. Azt viszont nem értem, hogy a dobogó miért nem szakadt le alatta, amikor 3 hónapja hozott tető alá egy megegyezést, hogy a BKV árak évente az inflációval nőnek. Vagy azt elfelejtette?

Szóval vagy sokáig volt napon, vagy reggel nem vette be a piruláit.

gitáros 2010.05.03. 16:37:31

@El Topo (Sgt. Elias):

Oké, hogy derogál leereszkedni a prolik közé, :), de legalább ne matekozd meg...
Autó, biztosítás, szerviz, stb. ingyen van? Mert én itt a buszon ilyenekre se nagyon költök.
Ja, meg veszek bérletet, mielőtt kétszer annyit adnék ki jegyekre.

pakesz (törölt) 2010.05.03. 16:38:36

@El Topo (Sgt. Elias): nem a jeggyel kell osszehasonlitani hanem a berlettel ugy mar joval olcsobb a BKV
amugy hasonlitsd inkabb az M3 as teljes vonalan az idot es a penzt, akkor jobb jonne ki :)

SumQuiSum 2010.05.03. 16:39:33

Az egyik legfontosabb dolgot kihagyjátok!
Többször hangzott már el, hogy ugye mivel a jelenleg csak az autót nem birtokló emberek számára reális alternatíva a BKV, úgy oldjuk meg a problémát, hogy legyen egy dugódíj, aminek a bevételét ráköltjük a parkolásra és a közlekedésre, hogy _valóban_ vonzó alternatíva legyen a busz, nem szopatókényszer.
Namármost, jelen esetben úgy áll a terv, hogy azoktól, akik _nem_ használják a BKV-t, szednek pénzt, hogy azok, akik eddig (hellyel-közzel) fizettek érte, mostantól ne fizessenek.
Innentől két út van:
- az autós kurvaanyázva fizeti azoknak a jegyét, akik buszoznak és nem változik semmi
- az autós kurvaanyázva buszra száll, nem fizet behajtási díjat, ergo használ egy olyan szolgáltatást, amiért senki nem fizet (merthogy cserébe nem szállt le senki a buszról, hogy fizesse az exautós jegyét), imigyen mivel a költségek nőnek, a bevétel meg csökken, a szintentartás is gázos lesz, nemhogy az elkerülhetetlen fejlesztés.
Az elkövetkezendő 3 napban a Levegő Munkacsoport (JQA nekik is ezúton) örömtáncot jár, hogy milyen kibaszott zöld lett BP, hogy mindenki BKV-zik, majd ez utóbbi összedől és _sokkal_ rosszabb lesz minden, mint az amúgysem rózsás kiindulási állapot....
Idióták...

pakesz (törölt) 2010.05.03. 16:40:25

@zero: Kupper + Kupper nezd meg unokatesok vagy mik
egyi FideSS masik Coci

molaris 2010.05.03. 16:40:48

@zero:

"Amúgy ha egy kerületben a parkolásból befolyik évi 20 milliárd, miért adja oda évi 3-4 milliárdért ezt az összeget egy külsős cégnek? Miért nem a kerület szedi be, a saját kasszájába? Ezt nem értem már évek óta ...."

B+!!!! B+!!!!! Barátságról még soha nem hallottál??????? XDXD

gitáros 2010.05.03. 16:41:19

@megmondtam?megmondtam:
Finoman jelezném, Kádár halott, elég régen... :)

Beosztott 2010.05.03. 16:42:06

@zero:
Londont 5 körgyűrű 6 zónára oszt. 1-1 zónahatáron kíülről befele áthaladva újabb tarifát emelnek le az autósoktól. A metró hasonlóan áraz. Bár drága a közlekedés, de tiszták a járművek, aki ki tud menni a megállóba, az fel is tud szállni a járatra, nem úgy, mint a Hannoveri villanyosra, vagy a buszainkra. Azokra ugyanis 55 év felettiek már meggondoltabban vállalkoznak, mert nincs hegymászó felszerelésük.

A Sün 2010.05.03. 16:42:37

@zero: nagyon helyes az észrevétel. Amúgy még egy nagy hazugság: a Ma Reggel-ben 4:55-nél azt említi Horváth, hogy 1,5 milliárd font a bevétele Londonnak. Ezzel szemben a te általad linkelt oldal eredeti változatán ez áll:

"TfL's annual report for 2006–7 shows that revenues from the congestion charge were £252.4m over the financial year" (en.wikipedia.org/wiki/London_congestion_charge)

Azt nem értem, miért nem lehet felkészülni a Bethlennek és azonnal a Horváth képébe tolni, hogy H.A.Z.U.D.S.Z!!!!

ridegfarkas 2010.05.03. 16:44:32

Ettől a szellemileg,erkölcsileg nulla bandától nem is vár az ember többet ilyen idióta ötleteknél.Ez annyira lapos,hogy még kabaréba is kevés lenne poénnak.:D Ennyit tudnak ezek a lebukott "emberek".:D

megmondtam?megmondtam 2010.05.03. 16:46:59

@zero: majd akkor a többire is reagálj. én megingathatatlanul hiszem, hogy a magyar mentalitást és viszonyokat, valamit budapest és más városok szerkezetét, történetének alakulását, és a közgazdasági kérdéseket is figyelembe véve, ez az egyetlen járható út. ez nem egy Los Angeles vazzeg, ahol már a 15 éves gyerek is pickuppal jár iskolába, és a 2x5sávos 'gerincutakon' utaznak milliók.

budapesten(és magyarországon) nemzetközi viszonylatban is eléggé elterjedt közlekedési forma a tömegközlekedés. most nem írom le megint azt, amit leírtam - de várom, hogy a sok vicsorgó kössön bele valamibe.

ezért van elegem ebből az országból - itt ez a kurvajó ötlet, és most azért nem lesz belőle semmi, mert a tolvajpárt egyik fasszopója dobta be. a zemberek egyik fele azért anyázik majd, mert fideszes, a többi meg a szokásos demagóg önzőségből - én autóval járok, NEHOGYMÁ az én adómból.

vicsorgóknak pedig figyelem! igen, világ életemben blicceltem, ha BKV-ztam. még általánosban 1-2x kaptam bérletet, aztán rájöttem, hogy jobb azt másra költeni, a BKV meg úgyis megy akkor is, ha én rajta vagyok, meg akkor is, ha nem. mióta gyurcsány van(de főleg a botrányok óta) meg akkor se vennék jegyet,bérletet, akkor se szállnék le, ha 5 ork követelné...

80Mrd mellé előteremthető, és elő is kell teremteni azt a 70Mrd-t, amiből rendesen működne a BKV. és igen, fizessen vmilyen közvetett, alig érzékelhető formában mindenki.

ami a parkolást illeti: egyetértünk. sőt, ha marad a jegy és bérletrendszer (aminek hála az MSZP-nek és horvátnak most kb 1000% az esélye), akkor miért nem a BKV kezd parkolóházak építésébe? közlekedési vállalat ez a neve, a parkolás a közlekedés része. metró/HÉV/busz végállomásokra parkolóházat építeni állami pénzből, BKV-s üzemeltetésben, és mondjuk lenne egy olyan bérletforma, ami direkt autósoknak van. ha pl 10rugó a sima felnőtt bérlet, akkor lenne mondjuk 20-25ezer a parkolóbérlet. ezzel az autós használhatná a BKV üzemeltette parkolóházakat, és utazásra is jogosítana mint egy sima bérlet.

van ötletem minden felállásra :)))

gitáros 2010.05.03. 16:47:08

@zero:
Azért a befolyó lóvéban elég jelentős költségek is vannak, alkalmazottak, helyiségek, eszközök, stb., amit az önkorminak ugyanúgy ki kéne gazdálkodnia.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2010.05.03. 16:48:09

A centrumot és a társait fel kell oszlatni, és az általuk lenyúlt lóvéból el lehetne tartani a BKV-t simán. Díjmentessé nem szabad tenni, de ha egy jegyárat 100 Ft -ra levinnének, és a bérlet árát kb 3000-re, akkor megfizethető is lenne, és mégsem "ingyen van, tehát szar"

nestrot10 2010.05.03. 16:48:36

Anyád picsája hazudott Velencébe ingyen buszt..Te Fidesz bérenc!

ziza133 2010.05.03. 16:50:58

@megmondtam?megmondtam: "lenne mondjuk 20-25ezer a parkolóbérlet. "
Sok, senki nem venne igy meg +15000 / ho.
10 sima 15 parkolo.
Amugy ez nem rossz otlet!

Lajosbácsi 2010.05.03. 16:53:15

A Horváth ötlete nyílván nem fog megvalósulni, de az eszement dugódíjjal kapcsolatban már nem vagyok ennyire biztos.
Újabb lehetőség az autósok megsarcolásásra, nosza hát egy igazi politikust nem állíthat meg semmi, ha jól lehet kommunikálni és mellette bevételt is jelent.

A tunlmányban máris 5-600 forintos díjakról mesélnek, ami elég nagy összeg. Senki nem a jókedvében hajt be ugyanis a belső kerületekben, hanem mert muszály, mert nincsenek elkerülő utak, a körgyűrű nem teljes és pont a kelet nyugati irányú közlekedést nem támogatja a jelenlegi plusz 60-80km, amennyit menni kell. Kellene az északi kerülőút is és akkor tényleg ki lehetne kerülni a belsőbb részeket.

Igénytelen ország, ahol a mindenféle díjakban meg sarcokban azonnal lépnek, hadd szívjon az átlagember de az már senkit nem érdekel, hogy az élhetőbb város érdekében mondjuk normális elkerülő utakat építsenek.

noirp 2010.05.03. 16:53:44

@Babu2000: sajna komoly,
akkora baromság, hogy nem is lehetne más a kitalálója, mint szoci (mondom ezt úgy, h nincs pártpreferenciám)

Egyéves Önkéntes 2010.05.03. 16:54:14

@El Topo (Sgt. Elias): node ismered erre a bakterek válaszát?

Riporter: -Hogy lehet az, hogy a Bp-Kassa "viszonylat" 1920-ban is 3 óráig tartott meg most 2010-ben is addig tart?
Bakter: - Háát, tulajdonképpen a távolság nem lett kevesebb!

Badár, asszem :)

minimalista 2010.05.03. 16:54:26

@megmondtam?megmondtam:
Sok igazság van abban, amit mondasz, de én már azzal is megelégednék, ha elérhető, megfizethető és rugalmasan variálható lenne az utazási díjszabás, mondjuk pont a mostani menetjegyár feléért (150-160 Ft) juthass el az úticélodhoz Bp-en belül , átszállással, mindennel együtt.

megmondtam?megmondtam 2010.05.03. 16:56:09

@jpmjpm: hülye vagy vazzeg. érdemben valami? jah arra nem futja, csak a hörgés...

annyit azért hozzátennék, hogy nálad biztos jobban utálom, és távolabb is állok az MSZP-től...

@gitáros: és? hogy jön ide Kádár? te sem tudsz érdemben nyögni semmit?
tisztán piaci alapon a BKV nem működtethető, mert annál sokkal nagyobb, és a város sokkal szervesebben van ráépülve, mint mondjuk egy amerikai nagyváros a saját tömegközlekedésére.

a vegyes rendszer csak korrupciót, és prolongált alulfinanszírozást jelent.

vonatkoztassatok már el a köcsög MSZP-stől meg a dugódíjtól! vazzeg! teljesen felesleges bérlet és jegyrendszert üzemeltetni, ha a működési költségek töredékét lehet csak rajta keresztül beszedni, és nagy részét el is viszi a kapcsolódó adminisztráció fenntartása.

szted mennyibe kerülnek a jegypénztárak, azok karbantartása, pénztárosok, pénzszállítás, pénzkezelés, jegykezelők, automaták és üzemeltetésük, nyomdai költségek, ellenőri rendszer fenntartása...

a díjmentes, tisztán adókból és járulékokból finanszírozott tömegközlekedésnek a magyar rögvalóságot is figyelembe véve NINCS ALTERNATÍVÁJA.

én ezt évek óta mondom/írom, és kurvára nem érdekel sem az MSZP, sem horvát, sem azok, akik most azért hörögnek meg ingyenebédeznek, mert az MSZP mondta.

minimalista 2010.05.03. 16:59:32

@newtehen:
A Centrum és társai megalakulásuk óta alkotmány-ellenesen működnek, közfeladatot látnak el és hasznuk privát zsebekbe vándorol. A pártfinanszírozás legfőbb(!) forrásai, kialakításukban minden törvényt és jó erkölcsöt semmibe véve, teljes harmóniában működött együtt a jobb- és bal oldal.
Ezen cég-jelenség a magyar démokrácia és jogállam orvosi lova.

Kicsit Karcos 2010.05.03. 17:01:36

Venice Card: A kártyával elkerülhetjük a hosszú sorokat a múzeumokban, és ingyenesen használhatjuk a buszokat és vízibuszokat, illetve a nyilvános mosdókat. A kártyának két típusa van: kék, illetve sárga, az utóbbi szélesebb körben nyújt kedvezményeket.

Kék Venice Card: mosdók és közlekedés ingyenes használata, valamint kedvezmények számos kiállításra és kulturális rendezvényre.

12 órás: 18,50 EUR
48 órás: 33,90 EUR
7 napos: 55,90 EUR

Sárga Venice Card: tíz múzeumba biztosít ingyenes belépést, a közlekedés és a mosdók ingyenes használatát, valamint kedvezményeket nyújt számos kiállításra és kulturális rendezvényre.

12 órás: 29,90 EUR
48 órás: 54,90 EUR
7 napos: 81,90 EUR

Ez lenne a Horváth Csaba-féle ingyenes velencei közlekedés?

Volt egyáltalán egy igaz szava az ügyben?

Kicsit Karcos 2010.05.03. 17:03:23

@Kicsit Karcos: azért vicces, hogy 1 példát tudott felhozni, az sem hasonlít semmiben Budapestre, plusz nem is igaz...

Miért nem Hawaii-t mondta akkor? Ingyenes hawaiinadrágot mindenkinek!

Kicsit Karcos 2010.05.03. 17:06:30

@Kicsit Karcos: van olcsóbban is...

1 napos Travelcard: 18 EUR
2 napos Travelcard: 28 EUR
3 napos Travelcard: 33 EUR

Jól mondta fentebb valaki, ebben a bejelentésben nem az iBKV volt a lényeg, mert abból úgysem lesz semmi, szerencsére, hanem a dugódíj, amiből annál inkább lesz.

megmondtam?megmondtam 2010.05.03. 17:11:14

@ziza133: most ne az összeg nagyságán lovaguljunk vazzeg. hasamra ütöttem. maga a szisztéma a lnyeg, hogy legyen egy autósoknak szóló bérletforma, ami a BKV üzemeltette, végállomásokon lévő parkolóházakban való parkolásra és utazásra is jogosítana.

amúgy 15ezer havonta parkolásért sok? a palik és a bocskor irodaházában 4 éve is már 20rugó volt havonta a parkolás. 10-15ért sem adták oda ott dolgozó, alacsony fizetésű egyénnek az egyik helyet, miközben a parkoló tátongott az ürességtől.

ha csak a munkaidőre vetítjük: 9 órát parkolsz naponta, havonta 21x. 189óra parkolás 15ezerért. az kevesebb mint 100ft/óra. egy őrzött, kulturált, átszállási kapcsolattal bíró parkolóházban.

@minimalista: az első normális ember, aki nem zsigerből szól be. (zero után)
viszont: az is felesleges. hiába megfizethető, akkor is lesz aki bliccel, akkor is kell jegypénztár.

abba gondoljon bele mindenki, hogy mekkora spórolás lenne csak az, hogy a BKV-t megszabadítjuk a pénzkezelés költségeitől.
párszáz ember az utcára kerülne, de ez van. ha egyszer felesleges a munkájuk. hány ellenőr van? hány pénztáros? hány fehérgalléros és közép, illetve felsővezető, akik kizárólag a BKV jegy és bérletárusításából befolyó milliárdokkal foglalkozik? ezeket mind lapátra lehetne tenni.
a mostani jegypénztárak karbantartására mennyi pénz folyik el?teljesen feleslegesen. inkább értékesítsék ezeket az épületeket, az is bevétel.

mondhat akárki akármit, a magyar rögvalóságban a díjmentes tömegközlekedésnek nincs alternatívája.

NEM INGYENES, mert akkor is fizetnél érte, ha fizetést kapsz, vagy ha veszel egy kiló kenyeret a boltban. ha a 0.5%ponttal számolunk, akkor a 200+áfába kerülő kenyérből mindjárt menne is 1Ft a BKV-ra. mennyi kenyeret adnak el Magyarországon? 2.5millióháztartás van, 1kg/nap azt elenti, hogy csak a kenyérbűűű 2.5m Ft/nap jutna a BKV-ra... az majdnem 1Mrd Ft/év. csak a kenyérbű...

de még 10-20 jogcímen be lehetne szedni érzékelési küszöb alatti adókat és járulékokat, és hamar összejönne a DÍJMENTES tömegközlekedést finanszírozó kassza.

ugyanúgy, ahogy az oktatás és az EÜ is mentes a közvetlen díjfizetéstől (jobb esetben), a tömegközlekedés is egy olyan, az egész társadalmat érintő kérdés, amit így a legjobb, leghatékonyabb megoldani.

ahogy a pénzforgalomnak semmi keresnivalója nincs a rendelőkben, úgy a BKV-nál sem kéne, hogy legyen. a BKV és a többi közlekedési vállalat foglalkozzon a közlekedéssel, az állam pedig azzal, hogy előteremtse a rávalót.

ekisih 2010.05.03. 17:12:51

Ha jobban átgondoljuk, az egész egy baromság. Magyarországon vagyunk, tehát csak "elvből" mindent a környezetért mentalitással soha nem fogjuk tudni polgártársainkat rávenni hogy ne jöjjenek autóval a belvárosba. Ezt csak akkor lehett it kivitelezni, ha olcsóbban megússzák ha az autó kívül marad.
Vegyünk egy példát. Apu Csömörről viszi anyut dolgozni a Boráros téri Spar kasszájába, majd utána elmegy a munkahelyére Ő is, a Westend Mediamarkt- ba. (árúfeltöltő) Leteszik a kocsit az Örsön.
Anyu: piros metro Blaha + 4-6-os Boráros és vissza: 1200huf
Apa metron átszálló jeggyel: 900huf
Ha P+R-ben nincs hely + parkolási díj, de tételezzük fel hogy kialakítják a megfelelő feltételeket....:) :)
Ha még gyerek is van, az még növeli az összeget.
Összesen kb 2 utassal, 1 átszállással oda-vissza: kb 2000huf.
Hát akkor érdemesebb mindenkinek bérletet venni, ami ugye ingyen van, mert abból a pénzből finanszírozzák, amit apa fizetett ugye a behajtási díjra. (amit nem fizet be hiszen tömegközlekedik)
Ha csak moziba jönnek, akkor sem éri meg, hiszen kb 2000 huf ha tmegközlekednek, és 1 BKV jegy ára(azaz kb 300huf) a behajtási díj. Igy itt autóval jön, még az orra alá is mormolja hogy ezek milyen hülyék, és a rendszer máris pont az ellen hat amire kitalálták.

Seravy 2010.05.03. 17:16:45

@megmondtam?megmondtam: örülök hogy legalább valaki gondolkodik ebben az országban.

És vegyük még azt is figyelembe hogy
-Az olaj el fog fogyni, és akkora KELLENI fog egy fejlett tömegközlekedés, és addigra hozzá KELL szoktatni a most autoval járókat, hogy azt nem engedhetik már meg maguknak hogy autot használjanak. Erre nincs is olyan sok idő, a gazdasági növekedés függvényében, 10-30 éven belül fel fognak annyira menni az energiaárak hogy benzint nem lehet majd csak úgy pazarolni arra hogy autóban használják fel, amikor egy busz sokkal több embert is elvisz, hiszen a termeléshez lesz rá szükség amíg még egyáltalán van.
-Az autók által kibocsájtott szennyezés (gázok, korom, zaj), hasonló, vagy inkább jóval nagyobb kárt okoz mint amibe egy ingyenes tömegközlekedés kerül. Egészségügyre, épületfelújitásra is elmegy ez a pénz, nem is beszélve arról az esetleg sok száz vagy akár ezer milliárdos kárról, amit a megromlott egészségű és pocsék hangulatú emberek nem, vagy sokkal roszabb hatásfokkal termelnek meg. Persze ezek a költségek nem feltünőek, de akkor is léteznek.

Netuddki. 2010.05.03. 17:17:35

@megmondtam?megmondtam: "apátok faszát - mitől lenne azonnali csőd, ha az állam azonnal a zsebébe nyúl és beteszi a pénzt, ami a működéshez szükséges"

Coki!
A vidékieknek nem lenne ingyenes a BKV, de azért az adónk jól jön amikor "támogatni" kell mi? XD

megmondtam?megmondtam 2010.05.03. 17:18:52

na még egy kis számolás: ha az ÁFA mértékéből 0.5%pont a tömegközlekedésre menne, akkor az a jelenlegi áfabevételek 2%-t jelentené. menny is jön be áfábú??? asszem ez önmagában is 10Mrd-okat jelent, és akkor a cégek és munkavállalók által fizetendő tömegközlekedési járulékokról, behajtási díjakról még nem is beszéltünk.

megmondtam?megmondtam 2010.05.03. 17:22:25

@kovi1970: olvassál vazzeg...természetesen a HELYI tömegközlekedés vidékén is díjmentes lenne.
a helyközi nem...

az általam javasolt forrásokból bőven előteremthetőek azok az összegek, amennyit most helyi tömegközlekedésre fordítunk.

az, hogy nálatok piripócson járna 1 busz reggel meg este félóránként, az egy dolog. de amikor feljössz pöstre, nem kell majd a majdnem 3rugós 10-es gyűjtővel bohóckodnod...

zsoltix 2010.05.03. 17:22:42

Probalnak par 65 even aluli szavazot is szerezni. A nyugdijasklubjuk mar ugyis ingyen utazik.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.05.03. 17:25:35

Erről a "komplett hülyék" szókapcsolat jutot eszembe :D

Egyáltalán, most mennyi pénzt nyel el a BKV? Szerintem ők sem tudják. És mennyibe kerülne pl. egy buszpark felújítás? És miért is fizetek én mint vidéki taplóparaszt a pesti BKV ingyenesséégért, mikor évente 1-2 alkalommal használom?

Dugódíj pl. szerintem is vállalható, de tényleg pl. helyi lakcímmel 0Ft, és ingyen parkol, meg nem 2000Ft, hanem pár száz... Meg amúgy, ha nem akarják, hogy valahol autók legyenek, akkor ki kell őket tiltani. És mondjuk a helyi lakosok + áruszállítás behajthatnak. Paff. Elég sok helyen működik ez.

A velencei tarifákon hangosan röhögtem, hogy a rákba' lenne ingyenes, amikor ott voltam, akkor is kellett fizetni.
Meg hát honnan a faszból szedte ezt?
Mondjon egyáltalán egy olyan várost ahol inygenes a tömegközlekedés...

Netuddki. 2010.05.03. 17:26:27

@zero: "Az 1,7 milliós Budapesten, a magyar árszínvonal mellett + a magyar adókerülés mellett mennyi jönne be? 4 milliárd?"

Akkora lenne a dugódíj, hogy átlagember meg sem tudná fizetni. Annak a városszélén elvennék a dugódíj fejében az autóját oszt elárvereznék. Másnap aztán kezdenék elölről az új tulajjal.
Ráadásul ez a módszer hihetetlenül fellendítené a KGFB bizniszt is, mivel minden alkalommal az új tulajnak kötelező lenne megkötnie a biztosítást. A befizetett regisztrációs és egyéb tulajdonosváltással kapcsolatos adókról nem is szólva. Így bp. rövid távon felvirágozna és a 2017-es olimpiát is itt tartanák. Amit 2015-ben nokiásdobozokkal kellően elő lehetne készíteni a NOB-nál.
2020-ra annyira jól menne már bp.-nek, hogy nem lenne többé szükség a vidéki vendégmnkásokra. Egy magas fallal körbe lehetne keríteni a várost és egy atombombával el lehetne intézni mindenki felemelkedését (alias SG).

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.05.03. 17:27:07

Jut eszembe! Igazából a pestiek is fizetik a vidéki tömegközlekedést, még ha nem is használják, de azért az arányok szerintem kicsit mások...

esef 2010.05.03. 17:27:07

Nem értem, hogy buzicsabi miért nem fogadja meg a volt főnöke tanácsát. El lehet menni! Izraelig meg se álljon, ott meg robbantsák fel az arabok egy helyi buszon...

esef 2010.05.03. 17:28:22

@Tapmancs:
A szocik úgy gondolkodnak, hogy ha megemelik a jegyárat, akkor sznobságból még többen fognak jegyet venni. Persze ez nem így van, ezért biztos ami biztos alapon még adót is emelnek..

esef 2010.05.03. 17:29:13

@kovi1970:
Elég megnézni a vagyonadó bevételeket. Ott is milliárdokkal számoltak az elvtársak, mégis csak alig pár millió folyt be.

Kicsit Karcos 2010.05.03. 17:29:44

@Seravy: Londonban már azt számolgatták 100 éve, hogy ha így terjed a lovas közlekedés, akkor hány év alatt fog térdig, majd derékig érni a lószar a londoni utcákon.

Gondolom, hogy a benzin helyett nem lesz alternatíva? Már most vannak hidrogénnel, sűrített levegővel, meg már régóta csak elektromotorral hajtott autók.

Nem hiszek én ebben, amit írsz.

loláb 2010.05.03. 17:33:49

Ebben az ingyenbkv ötletben messze nem az a röhelyes, hogy megalapozatlan baromság. És még csak az sem, hogy miért 8 év kormáényzati szerep, és 16 év koalíciós városvezetés után (amely alatt ezzel gyökeresen ellentétesen gondolkodtak a bkv árakról) jut eszükbe ilyen dolog.
De még csak nem is az, hogy közben kilopták a pénzt a bkv-ból.

Ezek csak mellékzöngék, koktélcseresznyék a tejszinhabon.

A legnevetségesebb az, hogy ezzel az igérgetéssel visszatérnek a Meggyesi féle száznapos program, meg jóléti rendszerváltás, és a Gyurcsány féle 2006-os igérgetés (fél éves áfacsökkentés stb...) szintjére. Az "őszinteségre" meg a "progresszív reformkorra" úgy látszik nem vevő a nép, nosza, térjünk vissza ahhoz a taktikához, amivel már kétszer sikerült nyerni: igérgessünk fűt, fát, aztán lesz valahogy.

Minek? Hogy 2014-ben, a csődbe menő BKV után Horváth Csaba is kiálhasson a budapesti szoci frakció elé, hogy "elkúrtuk!".

Pávor Jál 2010.05.03. 17:35:20

Normális körgyűrű sincs, így tényleg könnyű dugódíjat szedni.

Szedhetnének a városból kihajtóktól is díjat.

megmondtam?megmondtam 2010.05.03. 17:36:43

@Seravy: vagyunk egy kevesen. sajna tényleg csak kevesen, mert itt nem az a lényeg, hogy mit mond az ember, hanem ki mondja.

most a fideszesek úgy hörögnek, mintha nem ők ágáltak volna a vizitdíj mellett.
én is lázadhattam volna, hogy szüntessék meg a TB-t teljesen, és mindenki helyben fizessen az eü ellátásért tételesen, lévén nekem háziorvosom sincs, 20 éve nem voltam orvosnál, és nem is szándékozom menni, akkor én mire fizessek TB-t? mégis azt mondtam, hogy lófaszt a vizitdíjba, orvos-beteg találkozásnál semmi keresnivalója a pénzforgalomnak, ennek fenntartása állami feladat.

amúgy a wikipediás link ezzel kezd az elején
"The city of Hasselt in Belgium is a notable example: fares were abolished in 1997 and ridership was as much as "13 times higher" by 2006"

amíg nem lesz díjmentes BKV, addig a buta paraszt magyar nem száll ki az autójából, és szépen mindenki megy majd a 100-200lovas,10litert zabáló, 5 személyes szarjával EGYEDÜL.

dugódíj csak azért kell a rendszerbe, hogy rákényszerítsük az autóst, hogy inkább vegye igénybe a díjmentes BKV-t, amit már adóban megfizetett, vagy ha mindenáron autóval akar behajtani, akkor fizessen érte, cserébe kisebb forgalmat, kevesebb dugót, könnyebb parkolást kap.

jah én amúgy már vagy 10éve azzal hajtok el minden BKV ellenőrt, hogy én az utazásom árát már adóban megfizettem. mert az nonszensz, hogy az a minimálbéres, aki a hónap minden napján BKV-val utazik 2x2órát, még a 10rugós bérletével sem fizet annyit mint én, aki mondjuk havonta 2x utazom ezzel a szarral. jah és akkor is a büdös cigányokat kell szagolnom.

szal lófaszt fogok én bérletet vagy jegyet venni. inkább gombolják le rólam a lóvét ügyesen, okosan, igazságosan, és az utazás során hagyjanak békén...

hegyilany 2010.05.03. 17:40:19

@El Topo (Sgt. Elias): Dettó ugyanez. Röhej, hogy egy személynek egy 10 l fölött fogyasztó autóval olcsóbb közlekedni, mint BKV-val. A szerencsés útvonalválasztásnak hála még időben is versenyképes a kettő... Agyrém.

minimalista 2010.05.03. 17:42:20

megmondtam:
Engem meggyőztél, komolyan! :-)
Kár hogy egy átgondolatlan, populista kampányfogás évekre ellehetetleníti az ötlet JÓ! megvalósítását, ahogy azt korábban írtad

minimalista 2010.05.03. 17:43:09

Erősen a témába vág az országos, helyközi közlekedés állapota és horribilis utazási költségeinek problémaköre. Ez a szituáció megspékelve egy átlagos, magyar közalkalmazotti (vagy azzal egyenértékű) fizetésből tengődő pedagógus házaspár utazási alternatíváival olyan események valós megtörténtét teszi lehetővé, amilyeneket anno Móricz tapasztalhatott, csodálatos írásainak alapanyagaként.

Tegyük fel, hogy négy fős, értelmiségi házaspárunk – két gyermekkel: egy 7éves kisleány és egy 13 éves, 140 cm-en felüli fiúcska - Kecskemétről, az ország majdhogynem közepéről, kirándulni indul a Máv vasúti személyszállítási szolgáltatását igénybe véve a Fővárosi Vidámparkba. Az egész utat tömegközlekedéssel tervezik megtenni, bliccelni a gyermekek miatt nem szándékoznak.
A két, egyetemi végzettségű , 10 éve középiskolában tanító felnőtt együttes nettó fizetése kb. 260 ezer Ft www.fzolee.hu/framework/2010_es_kozalkalmazotti_bertabla . Ennyiből gazdálkodnak egy hónapban, reméljük (feltételezzük) diákhitelt, autó/ lakás törlesztést már nem kell fizetniük, csak a saját , 3 szobás panellakásuk utáni rezsidíjat.

És akkor most nézzük tételesen, a vasárnapi kis kirándulás – nem díznivörd, vidámpark! – költségeit:

MÁV vonatjegy:- 2 felnőtt, retúr (a közalkalmazotti kedvezményt direkt nem számítva) 2. osztályon: 4320 Ftx2 = 8640 Ft elvira.mav-start.hu/elvira.dll/xslms/uf
- 2 gyermek, 50 %-os kedvezménnyel: 4320 Ft www.mav-start.hu/utazas/kedvezmenyek.php
BKV: vonaljegyek 4 személyre, oda – vissza , XY busz vonalára : 8x 320 Ft = 2560 Ft
Vidámpark belépők: 3 x 4700Ft + 3300 Ft = 17400 Ft
www.vidampark.hu/2009/hun/jegyarak.php
Vattacukor, hamburger, fagyi, üdítő, miegymás a vidámparkban: fejenként 1000 Ft = 4000Ft

Az állatkertben és a külön fizetős(!) vidámparki zeg-zugokban pedig nem is jártunk.

A vasárnapi kirándulás tehát összesen: 12960+2560+17400+4000= 37020 Ft-ba került a négy fős családnak.

Hogy ez a havi nettó, családi jövedelemhez képest sok-e , azt döntsétek el magatok.

jágör68 2010.05.03. 17:43:16

Digódíj: minden I-s rendzámú áthaladótól szednénk.
Becsült bevétel: 15 milliárd Ft
Mire költsük el ezt a bevételt- már jó előre szoci szokás szerint: ingyenes metóztatásra.
Kábé ilyen öteletek miatt tartunk, ott ahol.

twitter.com/hangthebankers

hegyilany 2010.05.03. 17:43:30

@kovi1970: Arról nem is beszélve, hogy mennyire megszívatnák a sok szerencsétlen vidéki kiskereskedőt, akinek Pestre kell jönnie áruért, mert mindennek itt a központja, lerakata, nagykereskedése stb.

Valaki1 (törölt) 2010.05.03. 17:43:56

ÉLJEN VIKTOR A MAGYAROK KIRÁLYA!

megmondtam?megmondtam 2010.05.03. 17:44:28

@ColT: " És miért is fizetek én mint vidéki taplóparaszt a pesti BKV ingyenesséégért,"

nem csak a BKV lenne díjmentes, hanem az is, hogy piripócs alsóról felvisz a busz piripócs felsőre a kocsmába.

én mi a lófaszért fizetek TB-t? hogy titeket gyógyítsanak belőle?
abba kéne már hagyni ezt a beteg magyar, nehogymáazénadómból demagógiát.

azért élünk társadalomban, államban, hogy ezeket a dolgokat közösen oldjuk meg, közösen viseljük a terheket.

de persze lehet úgy is, hogy a közvilágítás se legyen INGYENES.
nehogymá az én adómból világítson este a lámpa az utcátokban vazzeg. minden villanypózna működjön aprópénzzel. bedobsz egy 10-est, és világít egy 5 percet. lesz kis szütyőd, és hazafelé eldobálsz egy pár 10Ft-ost a póznákba :)

és a járdát se használjuk ingyen vazzeg. nehogymár neked, szegény vidéki parasztnak kelljen fizetnie azért, hogy pöstön járda épüljön, amikor nálatok földút van...
előre a járdadíjért! vegyél heti, havi vagy éves matricát, ha a járdára akarsz lépni...

nem kell állam, nem kell kormány, nem kell költségvetés. mindenki oldja meg maga az össze problémáját....hülyék.

scsaba1 2010.05.03. 17:48:37

@zero:

Na igen, a dugódíjnak egyedül a Nagykörúton belül lenne értelme, de csak akkor, ha záródik a nullás északon is, és a déli szakasz 2x3 sáv+leállósávra bővül. Azaz egy sima koccanás miatt nem áll le egész kibaszott elkerülő, hanem lehet terelni. Illetve nem csak a pofázás szintjén léteznének a naaaaagy P+R parkolók, hanem mondjuk KöKi-n az n+1-ik pláza helyett mondjuk parkolóházak épülnének.

Poll 2010.05.03. 17:51:51

@Seravy: Ökörség.

"10-30 éven belül fel fognak annyira menni az energiaárak hogy benzint nem lehet majd csak úgy pazarolni arra hogy autóban használják fel"

10-30 év múlva már bőven elektromos autók lesznek. (a technológia gyakorlatilag MA készen áll, finomitani kell rajta)

"Az autók által kibocsájtott szennyezés"

Ezek az autók nem szennyeznek. Csak az áram előállitása szennyez, az viszont központositott, könnyebb felügyelni, kezelni.

Tehát kettőből semmi. A parkolóhely az egyetlen ami az elektromos autók esetén gondot okozhat nagyvárosokban, ideje lesz az ellopott százmilliárdokból elkezdeni a mélygarázsokat épiteni...

megmondtam?megmondtam 2010.05.03. 17:53:56

@hegyilany: " akinek Pestre kell jönnie áruért, mert mindennek itt a központja, lerakata, nagykereskedése stb."

te miről beszélsz? voltál már pl a nagybanin vazzeg?

@minimalista: ezért fogok elhúzni innen. szélsőjobbikos nácifasiszta létemre elhúzok jó messzire, és azt is elfelejtem, hogy valaha magyar voltam.
itt meg bassza meg mindenki az anyját. ennél betegebb, demagógabb társadalom nem létezik.

azt meg le merem fogadni, hogy ha mondjuk Tarlós dobott volna be egy ilyen ötletet, akkor a VEKE vitézy zsidó dáviddal az élen az általam leírtakkal érvelne Tarlós mellett, Lendvai meg Horvát Csabi meg 'ingyenebédeznének' telipofával.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.05.03. 17:55:28

@A Sün:

Sőt, a budapest.hu-n elérhető, Főváros által 2008-ban készíttetett tanulmányban meg ez áll:

"A díj mértéke kezdetben 5 font (1785 Ft)6 volt, ezt 2005 júliusában 8 fontra (2856 Ft)7 emelték. A 8 fontos díjtétel akkor érvényes, ha a díjat a behajtás napján megfizetik; másnap éjfélig 10 font (3570 Ft) a díj mértéke."
www.budapest.hu/engine.aspx?page=news&artname=20100503-cikk-kozlemeny_dugodij

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.05.03. 17:57:51

@megmondtam?megmondtam:

"igen, világ életemben blicceltem, ha BKV-ztam."

Akkor csönd.

Kicsit Karcos 2010.05.03. 17:58:55

@megmondtam?megmondtam:

"abba kéne már hagyni ezt a beteg magyar, nehogymáazénadómból demagógiát."

Jó, akkor fizesd légyszíves a nyaralásomat, és egy szavadat ne halljam!

Azért élünk társadalomban, államban, hogy kifizesd a nyaralásomat! Majd küldök képeslapot, ha jó leszel!

Tényleg nem tűnik fel neked, hogy egyedül a BKV kap évi 50 milliárdos pluszokat a normatíván felül (és ráadásul talán egyedül Budapesten húgy- és szarszagúak a buszok ennyi pénzből)?

Fordítva ülöd meg a lovat, baszkikám!

Senkinek nem kötelessége más helyiérdekű dolgait finanszírozni!

Az állam a közügyek intézésére van, a budapesti helyi ügyekben a budapesti önkormányzat az illetékes, jó reggelt!

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.05.03. 17:59:07

@nestrot10:

Te is vittél virágot anyukádnak vasárnap?

Kicsit Karcos 2010.05.03. 17:59:41

"azt is elfelejtem, hogy valaha magyar voltam.
itt meg bassza meg mindenki az anyját. ennél betegebb, demagógabb társadalom nem létezik."

Ja vagy úgy... szevasz, jó utat!

megmondtam?megmondtam 2010.05.03. 18:00:25

@laspalmas: így van, csituljál. amennyit én BKV-ztam, BKV-zom, annak árát bőségesen megfizettem adóban.

az a minimálbéres, aki megveszi a bérletet 10ezerért, közel sem fizet annyit, mint én, pedig ő mondjuk napi 3-4 órát utazik vele, én meg hetente vagy havonta utazom ennyit.

szal csönd!

megmondtam?megmondtam 2010.05.03. 18:01:25

@Kicsit Karcos: köszi. de izé...a BKV-ra költött adóforintjaimat aggyátok már vissza előtte :)

megmondtam?megmondtam 2010.05.03. 18:04:20

@Kicsit Karcos: "Jó, akkor fizesd légyszíves a nyaralásomat, és egy szavadat ne halljam!"

jól abbahagytad a demagógiát te hülye demagóg...

a te nyaralásod az végülis olyan horderejű társadalmi probléma, mint mondjuk a helyi tömegközlekedés, vagy a díjmentes közvilágítás stb stb

beteg vagy bazmeg. a magadfajtát az ilyen hülye szemléletéért nyilvánosan kéne megbotozni, mint civilizált társadalmakban :D

tudi 2010.05.03. 18:06:14

Én benne vagyok lehet ingyenes minden tömegközlekedés, de csak is akkor, ha kis hazánk alatt található a világ utolsó legalább 100 évre elgendő kőolaj és földgáz tartaléka, mert akkor a abból befolyó bevételekből finanszírozható lehetne, de ez sajna csak "álom".

gulasZuppe 2010.05.03. 18:07:13

Évek óta könyörög az MSZP hogy üssük agyon.
És amikor már majdnem, akkor mindíg a semmiből előkerül egy volt munkásőr, es leattakolja a lázadókat.
Közben a szocik azonnal gyártják a hülyeségek megymagyarázását.
De az mszp egyre nagyobb örökségeket hajtogat, amikre már nemigen tudnak mint mondani a magyarazkodók se - a munkásörök azért még támadnak.
Kezd végre leesni a tantusz a szociknak vagy varjunk megint 20 évet?
Az MSZP régóta könyörög azért, hogy végezzék ki, de mindig jönnek a fan-ok, és megmagyarazzak, nem úgy van az...most talán felébrednek.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.05.03. 18:11:00

@megmondtam?megmondtam:

Ühüm, Hajdúbagoson pl nincs helyi közlekedés, de fizessék csak az ottaniak is az áfába épített ingyenbékávét, mert hátha egyszer feljutnak ők is kipróbálni.....Remekül hangzik!

derelyegrádi szellem 2010.05.03. 18:11:25

@laspalmas:

ezt a nestrot10-et nem kéne esetleg kib...szni végre innen?

megmondtam?megmondtam 2010.05.03. 18:12:26

@tudi: "mert akkor a abból befolyó bevételekből finanszírozható lehetne, de ez sajna csak "álom"."

miért csak abból lehetne fedezni te szerencsétlen? így is több, mint a felét a közösből álljuk, és láthatóan nem működik a rendszer. korrupció, pénzhiány, lezüllesztés.

leíratm pár ötletet, bőven ki lehet termelni azt az összeget, ami a szaros 51Mrd-os jegybevétel kiesését ellensúlyozná.

ORGASMUSFORSCHER 2010.05.03. 18:12:49

Ez az ingyenBKVzás ötlet egy szokásos gennyes maszzopos ügy....
2002-ben is ez volt az ötletük, x%-os béremelés, x. havi nyugdíj, stb. hitelbôl....
Ezzel a szegényeket lehet megfogni, s ha bejönne, akkor maradna minden a
poltikusok lopnak, a szegények meg szegények maradnak.... ja, és most nincs olcsó hitel...

Különben nincs még egy város a világon, ahol ilyen drága lenne a tömegközlekedés...
Másutt 1 jeggyel utazol 1 órát, átszállhatsz 5-ször. Itt 5 átszálás = +5 jegy...... s mi tényleg nem vagyunk gazdagok... az ország, az emberek, stb. általában szegények.... akkor miért kell mindenért többet fizetni, mint másutt??? s persze Bp. 1990 óta milyen kézben van? Naná, hogy szegénységpárti kézben....

Ja, és még valami: meddig kell még várni, míg történik valami Bp-en? 1945 + 9 = 1956.
1990 + 9 = 1999, az több mint 10 éve volt... s manapság a magyar mindennapok csak arról szólnak, hogy melyik politiksu mennyit lopott.... akkor meddig tart még a türelem?

El Topo (Sgt. Elias) 2010.05.03. 18:12:59

@gitáros:

És az időm ingyen van szerinted? Ha csak egy oda visszát nézünk kettő óra a különbség.

derelyegrádi szellem 2010.05.03. 18:15:17

@megmondtam?megmondtam:

Én asszodom ne várakoztass senkit, most rögtön húzzál el. Megleszünk nélküled, egy potyautassal kevesebb. Végre.

megmondtam?megmondtam 2010.05.03. 18:18:34

@laspalmas: így van. az is fizet pl ingyenes közvilágításra, akiknél villany sincs...
az is fizet EÜ-re, aki soha nem fogja igénybe venni
az is fizet a felsőoktatásra, akinek 8 általánosa van

stb stb

isten hozott az államalakulatokba tömörülő társadalmak korában. igaz, már tart párezer éve a dolog.

de ha nem tetszik, akkor irány az ősközösség vagy a vadnyugat, oszt ott mindenki úgy boldogul, ahogy tud és akar. soha semmit nem kell más helyett kifizetnie.

"Hajdúbagoson pl nincs helyi közlekedés"

de gondolom út és közvilágítás, meg iskola van, ugye? pedig le merem fogadni, hogy ha csak a hajdúborzasztói lakosoknak kéne állniuk ezek költségeit, akkor lenne vmi murvával felszórt út, és a templomban folyna az oktatás.

szal akkor jó, amikor mások pénzéből a 3lakosú porfészkedben is van nyoma a civilizációnak, mi?

Jaffar 2010.05.03. 18:20:20

Szerintem ez a szerencsétlen a "mi" Velencénkre gondolt. De az meg egy falu vazze!!!

megmondtam?megmondtam 2010.05.03. 18:21:53

@derelyegrádi szellem: "gy potyautassal kevesebb" milyen potyautas majom? tudsz olvasni? tuti többet fizetek a BKV-nak adó formájában, mint te és egész családod bérlettel együtt...

@ORGASMUSFORSCHER: "Különben nincs még egy város a világon, ahol ilyen drága lenne a tömegközlekedés..."
és még így is csak a töredéke folyik be. akkor tényleg hülyeség a tisztán államilag finanszírozott BKV? minek bohóckodni jegy és bérletrendszerrel, ha az abból befolyó összeg arra sem elég, hogy az ezt működtető apparátust fenntartsa...

szmoker (Homo Trollicus) 2010.05.03. 18:25:13

Nem tudom írták-e már, nincs energiám végigolvasni az összes kommentet, de: ennyi BKV-s balhé után a Fityisz kutya kötelessége rendbetenni a finanszírozást. Egészen pontosan arra gondolok, hogy jelenleg ha jól tudom Ártunk és Ormányunk kb. 50-60%-ban, a jegybevétel kb. 30-40%-ban, Demszkáj elvtárs és csürhéje pedig 10%-ban adja a BKV bevételét.
Ez ha jól emlékszem, már évek óta téma.
Ha jól tudom, Horváth elvtárs volt a főpolgármonster-helyettes jódarabig. Persze ő sem tudott semmiről.

furstkozlekedesiszakszervezet.hu/?modul=blog&a=75532

BTW, eddig mindig Teal'c jutott róla eszembe, a Stargate-ből. Mármint a szemei. Mintha sminkelné.
Mostanában egyre inkább a Múmiából a főgonosz.

megmondtam?megmondtam 2010.05.03. 18:27:30

indexen írják
"Az ellenzők szerint ugyanakkor pont a díjmentesség miatt a valós költségek gyakran azoknál keletkeznek, akik nem veszik ígénybe a szolgáltatást, mert az nem felel meg egyéni igényeiknek."

és? a hasznát nem csak az élvezi, aki igénybe veszi...
az autós is élvezi a hasznát, hiszen kisebb a forgalom, hamarabb jut el a céljához, időt és üzemanyagot spórol, és kisebb stressz éri.

a helyi lakos meg örülhet, hogy kisebb a forgalom, így a zaj és a szennyezés is. javul az életminősége.

Véraláfutás2 2010.05.03. 18:27:36

@zero:
Kérdés: ha van autód, de garázsban áll hétköznap, mert a melóba tömegközlekedel, akkorminden nap fizetned kell dugódijat, a garázsban álló autó után is, amivel nem terheled környezetet? vagy ezt amúgy hogy kezelné a rendszer? csak az igazságosság firtatása miatt....

minimalista 2010.05.03. 18:27:54

@derelyegrádi szellem:
"Én asszodom ne várakoztass senkit, most rögtön húzzál el. Megleszünk nélküled, egy potyautassal kevesebb. Végre. "

Csakhogy elég sok dologban igaza van, pl. az eü. hozzájárulással kapcsolatban, ami az összes biztosítási típusú, kötelezően fizetett költségre vonatkozik: fizeted-fizeted és semmi nem garantálja, hogy egyszer részesülsz majd az "áldásaiból". Ezekkel a kényelmedet váltod meg előre és ha szerencsés vagy "feleslegesen" , vagy másik oldalról megközelítve " mások helyett v. javára" fizeted a hozzájárulásodat.
Ezt az összeget nem fizeti vissza senki az örököseidnek, az a rendszer fenntartására megy el.

derelyegrádi szellem 2010.05.03. 18:28:54

@megmondtam?megmondtam:

Ilyen potyautas te kis faszgeci:

"igen, világ életemben blicceltem, ha BKV-ztam."

"tuti többet fizetek a BKV-nak adó formájában, mint te és egész családod bérlettel együtt..."

Hát azt nem nagyon hinném.

Majmozásról meg annyit, azt majd anyádnak, ha hazaért a strihelésből, jó!

megmondtam?megmondtam 2010.05.03. 18:32:09

@derelyegrádi szellem: ennyi? :D erre futotta tőled te szerencsétlen? :DD t

igazad van. nem kell állam, mert mások pénzéből még a hozzád hasonlók is felnőhetnek, élhetnek...teljesen feleslegesen.

beszarás, hogy az én adómból születhettél meg, járhattál iskolába, használod a járdát, és világít neked a köztéri lámpa...

derelyegrádi szellem 2010.05.03. 18:33:14

@minimalista:

Különbséget kell tenni egy közös kockázatviselésen alapuló biztosítási rendszer, és egy közszolgáltatás között. A kettő nem azonos alapon, céllal, és finanszírozás elgondolások mellett üzemel. Érthető ez?

megmondtam?megmondtam 2010.05.03. 18:33:55

@Véraláfutás2: pl veszel matricát vazzeg. oszt ahogy az autópályát, majd a várost is járják kamerás verdák, oszt ha nincs matricád, akkor megy a bünti...

VonPerez "kapus vagyok, nem csatár" 2010.05.03. 18:35:11

@megmondtam?megmondtam: fantasztikusak, ezek a "szaros 51mrd" megjegyzések. Az ország jelenleg többet költ mint amennyi a bevétele. Honnan csoportosítanád át? A hiánycélt már kozmetikázzák 6,5%-ra. Tehát honnan vennéd el a pénzt?

megmondtam?megmondtam 2010.05.03. 18:36:17

@derelyegrádi szellem: "Különbséget kell tenni egy közös kockázatviselésen alapuló biztosítási rendszer, és egy közszolgáltatás között. A kettő nem azonos alapon, céllal, és finanszírozás elgondolások mellett üzemel. Érthető ez?"

nem, mert elmebeteg vagy. az oktatás pl közszolgáltatás, nem biztosítás...
de lehetne még sorolni a dolgokat...

egy önző, őskori gondolkodású, primitív csíra vagy.

citrix 2010.05.03. 18:37:00

Marhaság az egész úgy ahogy van.Egyáltalán nem kell ingyenessé tenni a tömegközlekedést,hanem egy tisztességes(megfizethető) tarifát bevezetni és azt mindenkitől beszedni aki utazik.Kivétel nélkül.A dugódíj baromság,így is a benzin árának 60%-a adó (dugódíj),van még a regadó,teljesítményadó,biztosítások,vizsgadíjak,parkolási díj,mi kell még?A dugódíj bevezetésével minden járműn rokkantkártya virítana,már így is vicc ez a téma a fővárosban(sportkocsikon,luxusterepjárókon).Terveznek egy bevételt,a töredéke folyna be ami az üzemeltetést is alig fedezné.Talán nem kellene 100millás végkielégítéseket osztogatni a csókosoknak és mindjárt jutna pénz arra amire valóban kell.

megmondtam?megmondtam 2010.05.03. 18:39:08

@VonPerez "kapus vagyok, nem csatár":
okoska - ezt az 51Mrd-t most is kifizetik az emberek...de azért csak mondjad a magadét...

"Az ország jelenleg többet költ mint amennyi a bevétele."
nem csak jelenleg, hanem általában mindig.

"Honnan csoportosítanád át?
kb 20x leírtam, hogy honnan és hogyan lehetne beszedni. na húzzál és olvasd vissza a kommenteket, aztán vakeráljál...

"Tehát honnan vennéd el a pénzt?"
honnan honnan...tőled vazzeg.

VonPerez "kapus vagyok, nem csatár" 2010.05.03. 18:40:04

@citrix: ne felejtsük el, a már többször taglalt viccet, miszerint ha az autód hibrid, akkor is fasza gyerek vagy. Mindegy, hogy mondjuk egy Lexus 600, az mehet, az 1.2-es legújabb fejlesztésű diesel, meg kussoljon otthon...

VonPerez "kapus vagyok, nem csatár" 2010.05.03. 18:41:47

@megmondtam?megmondtam: Te nagyon okos vagy. Ne is értem, miért nem az ilyenek irányítják az országot? Szerintem szólj majd anyukádnak, hogy már hétfő van és még nem verte ki neked, ezért már nagyon ideges vagy...

kimaradt · http://kimaradt.info/ 2010.05.03. 18:41:54

Előbb talán harcoljunk a holokauszt tagadás ellen, aztán jöhet a BKV rendbetétele... azért létezik fontossági sorrend is!

minimalista 2010.05.03. 18:42:42

@derelyegrádi szellem:
Természetesen, érthető.
Azon érv mankója előbbi hozzászólásom, amit @megmondtam?megmondtam: is mond: a BKV-t és a kórházakat is "közösen " finanszírozzuk annak ellenére, hogy nem mindenki használja egyiket sem, csupán a potenciális lehetősége és jogosultsága van meg rá (ha adózik, ugyebár).

Ez érthető, akár logikailag?

/És ha már külön-díjmentes BKV ( csak elmélázok rajta, ízlelgetem) , természetesen minden magyar polgárnak legyen külön-díjmentes./

megmondtam?megmondtam 2010.05.03. 18:45:52

@citrix: szó nincs ingyenességről vazzeg. közvetlen díjfizetés nélküli lenne, ami nem jelent ingyenességet. fizetnél érte mindennap különböző formákban.

"hanem egy tisztességes(megfizethető) tarifát bevezetni "
a 0 az pont ilyen.
"és azt mindenkitől beszedni aki utazik.Kivétel nélkül."
kommandósokat a buszokra. az 51MRd el is menne a beszedésre és a pénzkezelés költésgeire... nagy biznisz...

" dugódíj bevezetésével minden járműn rokkantkártya virítana"
aham. tehát az utazás árát szerinted be lehet és be is kell szedni mindenkitől, de a dugódíjat nem lehet, mert akkor mindenki rokkantkártyás lesz.

hozzád hasonlóan veszélyesen hülye a magyar társadalom többsége...

"Terveznek egy bevételt,a töredéke folyna be ami az üzemeltetést is alig fedezné."
és ez csak a dugódíjnál lenne így (SZERINTED), az meg nem számít, hogy a jegy és bérletrendszer most is ez van :)
éljen a demagógia.

izé, miért is ne folyna be? autópályán befolyik? ott megoldható? üzemeltetés? biztos olcsóbb lenne, mint a BKV-nak jegy és bérletrendszert üzemeltetnie (pénztárak, pénztárosok, automaták, lyukasztók, ellenőrök, apparátus a pénzkezeléshez stb stb)

VonPerez "kapus vagyok, nem csatár" 2010.05.03. 18:49:30

@minimalista: basszus, nem érted, hogy nincs már hova osztani? Kevés pénz folyik be. Tegyük fel, összejön a + 1 milla munkahely, tegyük fel az ésszerűbb járulék és adólevonás miatt, megnő az adózási kedv is...

Hányadik helyen lenne akkor is a BKV? Ezenfelül drasztikusan nem nőne meg az utasok száma, mert dugódíj ellenére sem szállnaka normális emberek egy kocsiba megmondtam félékkel, meg a hónaljszagukkal.

Totális szemléletváltásra lenne szükség, az meg normális országokban sem megy, nemhogy nálunk.

megmondtam?megmondtam 2010.05.03. 18:50:25

@VonPerez "kapus vagyok, nem csatár": érdemben vmi? jaaa az nem megy, csak az, hogy kivetítsd rám az otthoni problémáidat :)

"Te nagyon okos vagy."
így van. az itt hozzászólók többségénél biztosan okosabb :)

"Ne is értem, miért nem az ilyenek irányítják az országot? "
mert a magadfajta primitív majmok ilyen MSZP-s meg Fideszes faszoknak csápolnak :)
lenne itt rend egyből, ha én irányítanék :)

gondolom ég mindig nem sikerült elolvasni az első hozzászólásomat, így kb fogalmad nincs, hogy mibe böfögsz bele, csak böfögsz, mert böfögni jó, és neked jogod van hozzá.

Gyulimali 2010.05.03. 18:51:54

@megmondtam?megmondtam:
...dugódíj csak azért kell a rendszerbe, hogy __rákényszerítsük__ az autóst, ...
Na, ez az, ami nem fog menni, és ez az a kommunista mentalitás, amitől futko a hátamon a hideg.
Nem RÁKÉNYSZERÍTENI kell, hanem olyan rendszert kialakítani, amelyikben ÉRDEKE, hogy inkább azt használja (tiszta, pontos, olcsó, és nincs tömegnyomor).
Ráadásul, már megint látom magam előtt, ahogy jó szokás szerint fordítva ülnek a lovon: Nem a fejlesztés--plusz adók bevezetése a jobb szolgáltatás miatt, hanem, ahogy többen is leírták, az alapvető közgazdasági törvények teljes figyelmen kívűl hagyásával, teljesen légből kapott alapértékekre alapozott, a fizetőképes keresletet figyelmen hagyó emelés, aztán meg nemhogy fejlesztés nem lenne, de maradhatna a jelenlegi, lassan elkopó járműpark.
Totál hülyék...
És a legfőbb kérdés, amit eddig senki sem tett fel:
Mégis, hogy van az, hogy évi 130 Mrd, és ebből gyakorlatilag csak az üzemanyagra, meg a bérekre költenek? Szóval, először azt kellene rendbe tenni, és utána ugatni.

VonPerez "kapus vagyok, nem csatár" 2010.05.03. 18:52:09

@megmondtam?megmondtam: te ökörállat és hol a legdrágább az autópálya és amellé még mennyi adóból befizettet pénzt csorgatsz be az üzemeltetésre? Mondjuk az új M6-os esetében?

Pont az autópályával jön a barma...

megmondtam?megmondtam 2010.05.03. 18:53:59

@VonPerez "kapus vagyok, nem csatár": hagyjad már a demagógiát vazzeg. 50Mrd-ról van szó, amit az emberek most is kifizetnek...

szal milyen nicns pénz?
ugyanúgy kifizetnék az emberek, csak más formában...

"Ezenfelül drasztikusan nem nőne meg az utasok száma, mert dugódíj ellenére sem szállnaka normális emberek egy kocsiba megmondtam félékkel, meg a hónaljszagukkal."
ez aztán az érv hónaljszagú tezsvírem :D végülis az egyetlen ismertetett példában is meg 13x-szorozódott a tömegközlekedést igénybe vevő utasok száma 9 év alatt :)

de csak okádd magadból a hülyeségeidet...

"Totális szemléletváltásra lenne szükség, az meg normális országokban sem megy, nemhogy nálunk."
amíg ilyen magadfajta hülyékből áll a többség, addig nem is.

megmondtam?megmondtam 2010.05.03. 19:00:22

@Gyulimali: lovagolhatunk a szavakon vazzeg...

a lényeg, hogy ha egy olyna rendszerrel szembesül az autós, hogy vagy fizet naponta 500Ft-t hogy behajthasson, vagy leteszi a végállomáson a verdát, és a már adóban megfizetett BKV-val való utazást választja helyette, akkor az emberek többsége át fog állni utóbbira.

@VonPerez "kapus vagyok, nem csatár": te fasszopó - tudsz te olvasni? érted amit olvasol? az ellenőzés megvalósíthatóságáról volt szó csupán.
ha az autopályán nincs tömeges bliccelés, és a díjfizetés ellenőrzése megoldható pár kamerás verdával, akkor egy behajtási díj is működhet ilyen rendszerben. autós szépen megveszi a matricát, vagy SMS-ben kifizeti e behajtási díjat, a várost meg járja pár kamerás verda, akik ellenőrzik az autósokat.

az autópálya építésének és üzemeltetésének költésgei hogy a faszba jönnek ide te állat?
annyira primitív állat vagy, hogy azt sem tudod mire böfögsz rá, csak nyomatod a faszságodat és személyeskedsz, mert otthon is ezt láttad anyádtól...

VonPerez "kapus vagyok, nem csatár" 2010.05.03. 19:08:04

@megmondtam?megmondtam: de olvastam, de átgondolatlan faszságokat beszél. Kb a belga dilettánc c. száma jut eszembe róla.

Teljesen figyelmen hagysz totál életszerű dolgokat és teljesen azt hiszed, ha vm. közgazdaságilag rendben van, akkor fasza lesz...

el kell keserítselek. Az iylen túl magabiztos, kurva nagy megmondók nyugtatására előbb költenék 51Mrd-ot, mint a BKV-ra.

Hidd el, a legnagyobb jóindulattal sem lehet azzal a pár huszárvágással megcsinálni, amit javasoltál.

Az adó egyhelyre megy, onnan osztunk vissza. A probléma már itt kezdődik...most itt tömködjük a lukakat, most ott, pont nem jut majd a BKV-re sallala...

A baj csak az, hogy apád is tömködött egy bizonyos ukat és jöttél, te, aki kurvára azt hiszi így megy a dolog...

Vagy találsz a BKV finanszírozására egy külön forrást, ami átlátható és ellenőrizhető, vagy eleve veszett ügy...

Gyulimali 2010.05.03. 19:09:47

@megmondtam?megmondtam:
Látom, szöveget értelmezni nem tudsz. Nem azt írtam, hogy a "rákényszerít" ige helyett a "ráerőltet" lenne a megfelelő, hanem megpróbáltam egy másik szemszögből is megvilágítani, az általad felvetett, végtelenül leegyszerűsített nézetet.
Amíg csak ez a fos van itt BKV néven, addig teljesen felesleges azon ábrándozni, hogy "mi lenne akkor ha..."
Ezen felül pedig, ezt most nem szívesen írom le, de ha tényleg potyázol a BKV-n, akkor legalább kussolnál. Ezzel ugyanis engem (is) meglopsz, aki becsületesef fizetem a havi bérleteket... És szerintem a potyázást SEMMILYEN demagóg dumával nem lehet kimagyarázni.
Elmondom neked, hogy 500HUF miatt nem fogja letenni az autóját...
És ez akkor is így marad, ha ordenáré módon picsogsz itt még tovább.

scsaba1 2010.05.03. 19:10:05

@megmondtam?megmondtam: És a végállomáson hova teszi?

scsaba1 2010.05.03. 19:14:10

@megmondtam?megmondtam:
Lehet, hogy többet fizetsz, te öntudatos dolgozó ember, de morális szempontból egy nulla vagy. Én is sok adót fizetek, akkor én most ingyen mehetek Miskolcra vonattal?

derelyegrádi szellem 2010.05.03. 19:14:31

@minimalista:

Logikailag se jó a párhuzam.

A TB az egy közös kockázatvállaláson alapuló biztosítási alapú rendszer. Amiben befizetsz, aztán ha szerencséd van, akkor nem leszel beteg, de ha igen, akkor hiába fizettél addig csak 200 ezret be összesen, és műtéted 10 millióba kerül elvégzik a műtétet, mert a kockázatot közösen viselik a járulékfizetők. Nem lehet előre tudni, kinek kell csak egy orrcsepp egész életében, meg betegszik meg annyira, hogy az 50 millióba kerül a rendszernek. Minden biztosítási alapú rendszer ekként működik.

A BKV egy közszolgáltató cég, aki a közösségi közlekedést szervezi, és végzi. Ez egy szolgáltatás, amit igénybe veszel, vagy sem. De erre külön a fizetésed majd 20 %-át nem veszik el, nem alakítanak a fővárosi lakosok egy közös kockázatviselési rendszert, hogy hát előre ki tudja igénybe kell-e vennem, vagy sem. Az adófizetők pénzéből is adnak bele, mert veszteséges, de ez nem jelenti azt, hogy bárki igyen felszállhat a buszra. Az csak azt jelenti, hogy van lehetőség felszállni, mert egyáltalán létezik ilyen, állami pénz nélkül nem létezne. Mint pl színház, a fenntartásához az állam az adóforintokból hozzájárul (helyesen), de ha meg akarod tekinteni az egyik előadást, akkor jegyet kell váltsál (helyesen).

Sok minden részletkérdésen lehet vitatkozni alapállás ez. A BKV nem tb típusú rendszer. Körte és alma esete.

megmondtam?megmondtam 2010.05.03. 19:15:00

@VonPerez "kapus vagyok, nem csatár":
olvastad az anyádat olvastad...

vmi példát vagy érvet nyöghetnél már, mert egy órája csak böfögsz meg anyázol...

de hát aki belgát hallgat, attól mit várjon az ember....

"Az iylen túl magabiztos, kurva nagy megmondók nyugtatására előbb költenék 51Mrd-ot, mint a BKV-ra."

te veréb - ezt az 51MRd most is kifizetik az emberek jegyek és bérletek formájában...de nem baj, hogy nem tudsz olvasni...

"Hidd el, a legnagyobb jóindulattal sem lehet azzal a pár huszárvágással megcsinálni, amit javasoltál."
antifaszista hörcsög megmondta, tehát úgy van :D

"Az adó egyhelyre megy, onnan osztunk vissza" - ha csak ennyi ismereted van az államháztartás működéséről, akkor igazán befoghatnád a pofád.

"A probléma már itt kezdődik...most itt tömködjük a lukakat, most ott, pont nem jut majd a BKV-re sallala..."
mi az, hogy nem jut, ha elkülönítetten erre a célra szedik be a pénzt te szerencsétlen...

"Vagy találsz a BKV finanszírozására egy külön forrást, ami átlátható és ellenőrizhető, vagy eleve veszett ügy..."
milyen külön forrást NEO? hát mi a fasz van veled? egyetlen forrás van vazzeg, az emberek pénztárjáca...

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.05.03. 19:15:15

@megmondtam?megmondtam: Nem ez a bajom.

Ha piripócson is ingyen vinne a busz, annyi pénz a világon nincs. Nem hogy ennyi adóból, amit itt befizet a nép.

A TB meg kissé más dolog. Leírtam. Arányok.

BP-n 1/10 részét fizeti a BKV-nak a főváros! Még ha 1/3 lenne, nem hisztiznék! De mondjuk azt is meg lehetne nézni, hogy mennyien használják átlag a BKV-t, és a lakosság arányában elosztani, hogy kb. akkora rész legyen a közvetlen állami támogatás.
Ugyanis a főváros is állami pénzből működik, és abból szinte semmit nem kell a BKV-ra költenie...
Szóval az adózással nincs bajom, a közszolgáltatásokkal sem, de azért nézzük meg, hogy agy KTRT, vagy egy PKRT mekkora közvetlen állami támogatással működik!

aFx 2010.05.03. 19:16:14

ingyenes BKVra: és akkor az adó felteszem 0.5%át befizetjük, és nem kell bérletet venni. szuper, tehát akkor nem egyéni lesz a befizetés, hanem mindenki, egységesen. innentől kezdve azoknak, akik nem minimálra vannak bejelentve/cégeknek ez még megintcsak bukó lesz (gondolom cégeknek ettől nem lehet majd leírni a költségek között). azaz, növeljük tovább az adókat, rontsuk a versenyképességet. ugye nem kell elemeznem, hogy a minimálos bejelentések talán a magas adóterhek miatt is vannak (adót elkerülni macera, versenyképtelenség miatt csődbemenni alacsony foglalkoztatottság alatt macerásabb, bár Szlovákia megoldás), amit tovább szeretnének egyesek növelni. ez már az előző ciklusok példái alapján is tökéletesen működött, remekül erősítette a gazdaságot.

node, nem itt bukik el a dolog. a dolog ott bukik el, hogy hiába van dugódíj, nem veszik a benzint. ami jellemzően eléggé nagy bevételkiesést jelentene. tehát alapvetően nem 4-40-80 (nem tudom figyelitek e a játékot a számokkal a nyilatkozatok között) MRDről van szó költségvetési hiány szintjén, hanem sokkal többről.

az állam nem a legjobb gazda, de a BKVnál inkább belsősök ügyeiről van szó. ez várhatóan megváltozott finanszirozás mellett se változna, ld autópályák.

van még más is:
a járműpark jelenleg elégtelen. ha erre még azok is rájönnének, akik lerakják az autót, akkor a helyzet még súlyosabb lenne. reggelente a sokadik 4-6ra lehet felférni, azokat pedig már nem lehet hova fejleszteni, struktúrális átalakítás is kéne, sőt kellett volna. az infrastruktúra, járműpark elégtelen, a buszok átlagéletkora 17 év, a trolik még rosszabb helyzetben vannak. fejleszteni kéne őket, ami egyszeri kiadás, de a megnőtt járműpark fenntartási költsége hosszú távon megmaradna. az utak minősége lehet javulna (ez is közrejátszik a kettétörő Volvoknál), illetve az utak fenntartási költsége, viszont a megnövekedett buszforgalom (és egyéb új pályafenntartás kibővített villamoshálózat esetén) a költségeket növelné. a kamionoknak meg valahol ezután is mennie kell, max nem a hungária megy tönkre, de a pénz a fenntartásra kelleni fog.

a BKVba több ember kéne, és magasabb szakértelműek. ki lehetne dobni a jegyárusokat, de kellenének jobban képzett gépészek/sofőrök/kezelők. valamint tanulmányok kellenének, és hatákony torlódásvezérlés, ugyanis a megnövekedett embertömeget el kéne osztani, másképp az emberek nem férnének fel, aztán meg az egész rendszer összeomlana pár nap alatt.

ami gyenge termelés maitti összeomlás azzal is járna, hogy ha csak az emberek fele egy hétig nem jut el rendesen a munkahelyig, akkor az budapest összBNPjét komolyan csökkentené, és ez már meglátszana az éves BNPn is. tehát: lehet, hogy kerülne a rendszer 40MRDbe, és további hasonló nagyságrendű összeg elbukna azon, hogy a belvárosban pár napig senki nem jutna el sehova, mert összeomlik a tömegközlekedés. nagy rendszereket Magyarországon még soha nem sikerült rendesen méretezni (felvi.hu, adoportál, magánszférában iwiw), és itt egy esetleges spórolás még a nokiásdobozokhoz képest is beláthatatlan és katasztrofális következményekkel járna.

ezek csak azok, amik eszembejutottak, lehetnek más buktatók is, a társadalmi hatásokról nem is beszélve. gondolom tanulmányokra már nem volt pénz a marketingesek után, legalábbis Velence felhozása erre engedtet következtetni.

bocs, de ez így nekem nagyon előkészítetlennek tűnik. és mint olyan, hihetetlen. ez így szakmai alapok nélkül nem több, mint üres ígérgetés. ami meg látszik, hogy hova vezetett.

zárójelben: Stockholm dugódíjra rossz példa. a fél város televan soksávos aluljárókkal, mert szigetekre épült. úthálózat nem fejleszthető, de a metro cserébe rá van kapcsolva a környéki vasútjáratokra, ami Göteborghoz hasonlóan eléggé messzire kiér. gyakorlatban mindkettőbe hülyeség kocsival behajtani, remek a tömegközlekedés és még a környéki vasutak is hozzák a magyar ICk sebességét (100km egy óra-70perc).

anno amíg Budapesten laktam, vettem bérletet. olyan tévképzeteim voltak, hogy ha kifehérítést akarok, akkor talán nekem se kéne csalnom azért, mert máshol már ennyit meg annyit befizettem.

Beosztott 2010.05.03. 19:18:33

@megmondtam?megmondtam:
Elaludtál? Jól van no. Hála Istennek, jó orvosod van, jó gyógyszert írt föl neked. Az a fontos, hogy máskor időben bevegyed. Kár, hogy nem vetted észre, hogy a blog kiszűrt. Na nem baj, járunk így néha mi is. Vazze!!!!!!!!

Beosztott 2010.05.03. 19:19:51

...mégsem. Lassú voltam. ...vagy mégsem olyan jó az az orvos?

VonPerez "kapus vagyok, nem csatár" 2010.05.03. 19:20:17

@megmondtam?megmondtam: személyeskedés???? olvasd már vissza a hányásaidat

minimalista 2010.05.03. 19:21:07

@VonPerez "kapus vagyok, nem csatár":
Idézet magamtól: "És ha már külön-díjmentes BKV ( csak elmélázok rajta, ízlelgetem)"
Abszolút látom hogy ennek az intézkedésnek jelenleg semmi alapja nincsen és nem is elsőbbségi probléma, szóval felesleges azon idegeskedned, hogy nem értem hogy nincsen már píz.
Olvasd el fentebb, a pedagógus család kirándulásáról mit írtam...

derelyegrádi szellem 2010.05.03. 19:22:54

@VonPerez "kapus vagyok, nem csatár":

Hát igen az nagy baj, hogy az apja is tömögetett egy lukat. Használta volna inkább a "művészbejárót", bár az eredmény az esetben is megdöbbentően hasonlítana megmontamra. :-)

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.05.03. 19:24:46

@ColT: Ja meg adózással nem LENNE bajom, ha ennyi adóért fasza utak, köegészségügy, tömegközlekedés lenne... de nincs...

megmondtam?megmondtam 2010.05.03. 19:24:48

@Gyulimali: hallottál már szabályozókról?
minden állam kommunista, ahol alkalmaznak ilyeneket?:D

"Ezzel ugyanis engem (is) meglopsz, aki becsületesef fizetem a havi bérleteket... És szerintem a potyázást SEMMILYEN demagóg dumával nem lehet kimagyarázni."

nincs potyázás vazzeg, mert a BKV már most is főleg adóbevételekből van fenntartva. a jegy és bérletrendszer csak arra van, hogy elftársaid tudjanak lopni...hát egy nagy lófaszt fogok én duplán fizetni azért, mert havonta 2-3x felülök erre a szarra.

"Elmondom neked, hogy 500HUF miatt nem fogja letenni az autóját..."
te nem fogod letenni, mert te öntudatos autósgeci vagy...de sokan mások letennék

"És ez akkor is így marad, ha ordenáré módon picsogsz itt még tovább."
picsog az anyád. különös állatfaj vagytok ti. azt hiszitek csak ti ordenáréskodhattok, oszt ha a másik fél a nektek megfelelő szellemi szinten és stílusban szól vissza, akkor szaladtok anyuhoz.
vagy csak anyáztok még1-et.

@scsaba1: le lett írva vazzeg. olvass vissza!
moralizálsz is? :D
"Én is sok adót fizetek, akkor én most ingyen mehetek Miskolcra vonattal?"
bizony. hogy hogyan intézed el a dolgot a kalauzzal, az a te dolgod...
de azért jó, hogy nem voltál demagóg :D

@derelyegrádi szellem: és az oktatás okoska? vagy más állami feladatok? dunai árvízvédelem? gazdák támogatása? adókedvezmény a multiknak? stb stb. rajta maradtál egy mozzanaton, oszt azon rugózol...

a közösségi közlekedés fenntartása - főleg ilyen méretekben, mint nálunk - állami feladat. most is főleg adókból van fedezve, szal miről vakerálsz?

VonPerez "kapus vagyok, nem csatár" 2010.05.03. 19:24:49

@megmondtam?megmondtam: te ilyen kis buzi lehetsz, a zemberek pénztárcájából van kivéve minden és mégsem elég..., akkor még mit akarsz kivenni?

Már eleve fizetem, hogy öreganyáfat furikáztatják, meg a diákok kedvezményét, meg a mindent, te hülye, akkor hova még??? Meg mit akarsz a parkolással te fax? Ha BKV-val megyek, akkor hol szeded be a parkolást köcsög? Az udvaromon?

minimalista 2010.05.03. 19:25:52

@derelyegrádi szellem:
Mint már mondtam, ebben nincs köztünk vita...
A logikai párhuzam pedig szerintem fennáll, abból nem engedek! :-)

megmondtam?megmondtam 2010.05.03. 19:26:41

@VonPerez "kapus vagyok, nem csatár": ééén? olvasd vissza te meg a dereglyés haverod te majom.
hát ki kezdte ezt az egészet te szardarab...

elég normális mederben ment a vita, amíg a magadfajta meg nem érkezett...

VonPerez "kapus vagyok, nem csatár" 2010.05.03. 19:29:40

@megmondtam?megmondtam: "te veréb - ezt az 51MRd most is kifizetik az emberek jegyek és bérletek formájában...de nem baj, hogy nem tudsz olvasni..."

te sötétagyú, de ebben benne van azoké is akik turistáskodnak, meg egyszer-párszor használják...

hadd én döntsem el, mikor használom és, ha használom, akkor majd fizetek érte...

vagy a szezonális összegeket, hogy szeded be? Józsi bá' a mai német turisták által fizettet lángosok árából aggyá le 20%-ot, mert kb. annyit buszoztak ide a Városligetig a Várból..

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.05.03. 19:29:43

Autópályával meg elmennek a jó kurva anyjukba.
Adóból épül, és díjért használható... ...és basznak kifizetni azokat, akik építették. Ez üzlet!

Ráadásul az összes többi út egy fos, mert nincsenek karbantartva.

megmondtam?megmondtam 2010.05.03. 19:32:36

@VonPerez "kapus vagyok, nem csatár":

uhh, te menthetetlenül hülye vagy :D
erre már nem is érdemes mondani semmit érdemben...

"e ilyen kis buzi lehetsz, a zemberek pénztárcájából van kivéve minden és mégsem elég..., akkor még mit akarsz kivenni?"
:DDD
ha mondjuk a kurvaanyádnak nem kell megvennie neked a bérletet, akkor ugye nála marad a pénz. no ennek a pénznek egy részét el lehet és el is kell vonni CSERÉBE...
nehéz felfogni, ugye? a pénz nem esik le az égből te fasz...ugyanúgy mi fogjuk kifizetni, csak nem a jegypénztárnál...

"meg a diákok kedvezményét"
meg az oktatásukat is...csak tudnám mi miért fizettünk a te oktatásodért teljesen feleslegesen. az abortusz olcsóbb lett volna...

"Meg mit akarsz a parkolással te fax? Ha BKV-val megyek, akkor hol szeded be a parkolást köcsög? Az udvaromon?"
gyök2-es IQ-jú megnyilvánulás :D miről beszélsz egyébként? tudsz összefüggő kontextust alkotni? hogy jön most ide a parkolás te veréb? mit kell beszedni a gyógyszereiden kívül?

jágör68 2010.05.03. 19:37:21

Inkább az elvtárs európai szintű béreket ajánlott volna!
Tegnap egy görög arról siránkozott, hogy nem lehet megélni 1100 EUR- ból.
Inkább ilyen problémáink lennének, mint az ingyen zsékávé

twitter.com/hangthebankers

derelyegrádi szellem 2010.05.03. 19:37:34

@megmondtam?megmondtam:

a párhozamot te említetted ha jól emlékszem két ordenáréskodás között.

Az oktatás. A tankönyveket meg kell venni? A füzetet meg kell venni? A ceruzát meg kell venni? Az ebédet ki kell fizetni az iskolában? Pedig adót fizetek, amiből fenntartják az iskolákat, kifizetik tanárokat. Ezek miért nincsenek ingyen? Mondjuk neked lehet ezek is ingyen voltak, mert a cigánykisegítőben a degenerált fogyatékosoknak ez valóban ingyen jár, ez tény. Talán ezért nem vetted észre, hogy mindezekért fizetni kell.

megmondtam?megmondtam 2010.05.03. 19:38:12

@VonPerez "kapus vagyok, nem csatár":
"te sötétagyú, de ebben benne van azoké is akik turistáskodnak, meg egyszer-párszor használják..."

és akkor mi a lófasz van? min változtat? te legalább érted a sok faszságot, amit összehordtál? vagy anád le tudja nekünk fordítani emberi nyelvre és gondolatmenetre?

"hadd én döntsem el, mikor használom és, ha használom, akkor majd fizetek érte..."
persze. mint a közvilágításért, mi? :D meg a járdáért :D
most is fizetsz érte te baromállat, mert a 130ból 80-at így is adóbevételekből fizetnek.

a turistás baromságod meg nevetséges. az utazóközönségből 1%-t sem tesz ki a turisták száma. de ha 1 ezreléket meghaladja, azon is meglepődnék :D

egyébként az ő utazásuk árát is be lehet építeni különféle, általuk vagy a vendéglátók által fizetett díjakba, adókba :p

Lone Wolf 2010.05.03. 19:39:56

@VonPerez "kapus vagyok, nem csatár":

Csak egy tipp.

Szűrjétek ki a csá' ba megmondtam?megmondtam-ot. Vagy legalább is görgessétek át.

Ha nem lehet vele értelmes vitát folytatni, akkor nem lehet vele értelmes vitát folytatni. PONT!

Egy ideig még el fog motyorászni magában, aztán amikor rájön, hogy itt a kutya is csak akkor foglalkozik vele, ha önkezüleg csontot köt a nyakába, szépen megszűnik.

És a félreértések elkerülése végett. Itt nem a vitával van a baj, Az még jó dolog is! Meg állna forogni a föld, azon a napon, amikor mindannyian mindenben egyetértenénk. ;)
A probléma itt a gyökérségéggel van. Az ilyen fazonokra koptatni a billentyűzetet...

Beosztott 2010.05.03. 19:42:08

@jágör68:
Igaz, így volt. És utána: a g. kormány meg akarja vonni a 13; 14. havit és még a munkahelyükre időben érkezők jutalmát is. Az eszem állt meg. Bemegy a melóba előírás szerint, oszt jutalommal indul.

megmondtam?megmondtam 2010.05.03. 19:47:30

@Lone Wolf: gyökér a gyökérnek örül, ahhot dörgölőzik.

érdekes, hogy a dereglyés köcsög, meg az antifaszista hörcsög érkezése előtt a vita normális mederben folyt, ezt Zero és mások is tanúsíthatják, de akár vissza is lehet olvasni...

az 'anyád nem verte ki', 'kisegítős cigány vagy' stb stb féle beírásokra mégis milyen reakcíót vársz te másik hülye? :)

megmondtam?megmondtam 2010.05.03. 19:51:41

igen, engem kell kiszűrni :D
és ezeket a derék, érdemben hozzászóló 'szakembereket" kell olvasni :D

"Ilyen potyautas te kis faszgeci:"

"Majmozásról meg annyit, azt majd anyádnak, ha hazaért a strihelésből, jó!"

"Szerintem szólj majd anyukádnak, hogy már hétfő van és még nem verte ki neked, ezért már nagyon ideges vagy."

"te ökörállat "

Lone Wolf 2010.05.03. 19:51:48

@megmondtam?megmondtam:
"reakcíót vársz te másik hülye?"

És akkor meg vagy lepve, hogy én is azzal kezdtem hogy legyökereztelek...
Vajjon miért? Von Perez meg egy kicsit nyers, és szókimondó, de nem egy gyökér f@szparaszt.
Te viszont?

Na hogyan is mondjam? A másik f*szságai neked még nem adnak jogosítványt arra hogy te magad is egy bunkó legyél!
De tul, képpen mindegy a dolog. Megy rád a szűrő!

Beosztott 2010.05.03. 19:51:52

@megmondtam?megmondtam:
akarsz beszélgetni? Én most nagyon ráérek, szívesen meghallgatlak. Csak szólj kérlek!

VonPerez "kapus vagyok, nem csatár" 2010.05.03. 19:54:57

@megmondtam?megmondtam: te tényleg egy ökörállat vagy. Anyámtól elvonnak egy x százalékot, amiből persze finanszírozzák a bkv nevű trágyát is, de te még többet el akarsz venni, mert amúgy meg megvenné? Itt az egyik gyenge pont te faszparaszt, mert anyám vidéken strihel, tehát nem költ még pluszban bkv bérletre, de te most meg kivennéd azt a plusz tizest is?

Lehet, hogy a te mamádnak mindegy, hogy aznap 10 v. 11. bolgár kamionos ürít a szájába, de azoknak a vidéki ribancoknak, akik nem használják soha, azoknak rohadtul nem!

Hogy hozhatod a járdát bzmg egy kalap alá a BKV-val?

Azonkívűl le vagy ragadva ennél a 130-ból 80-nál. Ahhoz, hogy megfelelő szinvonalon tudjon szolgáltatni a BKV, ahhoz még 50x ennyi pénzt kellene beleönteni, ráadásul, hogy normálisan működjön még többe kerülne...lehet hosszútávon, már kevesebbe, de a fejlesztésre már honnan vonnál el forrásokat? Demszky apád már elherdálta 500 évre az összeset, a buzi metróálmával!

A parkolást meg arra értettem, hogy te ugattál, hogy az önkormányzatok által beszedett parkolási díjakat nem a Cetrumoknak kéne lefölöznie, hanem nekik és azt költeni a fejlesztésre..., igen ám, de ha fejlesztesz és csökkented a bevételt (hiszen egyre kevesebb autó fog ott parkolni, mert át akarod szoktatni őket tömegre). Függetlenül attól, hogy ebben igazad van, de pont az iylen akadályok miatt nem lehet megcsinálni azt, amiről itt álmodozol, miközben önjelölt tótavé ájpit játszol.

Roxvox 2010.05.03. 19:56:13

@megmondtam?megmondtam: "természetesen a HELYI tömegközlekedés vidékén is díjmentes lenne."
Természetesen Horváth Csaba tenné ingyenessé az összes vidéki nagyvárosban is, ugye?

megmondtam?megmondtam 2010.05.03. 19:59:32

@Lone Wolf: "És akkor meg vagy lepve, hogy én is azzal kezdtem hogy legyökereztelek..."
nem...szarra száll a légy. ezért jöttél egyből dörgölőzni :)

"Von Perez meg egy kicsit nyers, és szókimondó, de nem egy gyökér f@szparaszt."
dehogynem. volt itt egy normális vita, erre jött ez a demagóg faszparaszt, és elkezdett szakérteni úgy, hogy egy értelmes mondatot nem tudott összerakni. ami félig értelmes volt, az meg full demagóg volt.

"Na hogyan is mondjam? A másik f*szságai neked még nem adnak jogosítványt arra hogy te magad is egy bunkó legyél!"
dehogynem. amilyen az adjon isten, olyan a fogadj isten.

"De tul, képpen mindegy a dolog. Megy rád a szűrő!"
most jól kibaszol velem :D
nem az én gyengeségem fokmérője ez...

érdekes, hogy a 2 faszparaszt haverod megjelenése előtt normális vita folyt akár zeroval, akár minimallal stb stb

@Beosztott: nem kösz. beosztottakkal nem beszélgetek, max utasítom őket :)

VonPerez "kapus vagyok, nem csatár" 2010.05.03. 20:01:07

@Lone Wolf: na mindegy leszűrtem én is, de tök normálisan kérdeztem rá, előx, igaz nem úgy, hogy összefoglalnád mégegyszer,, kedves megmondtam...

derelyegrádi szellem 2010.05.03. 20:02:44

@Roxvox:

ez a szegény horváth csaba tényleg egy ökör, de azért az méltánytalan penitencia még vele szemben is, hogy egyetlen támogatója ez a megmondtam? nevű futóbolond legyen.

Beosztott 2010.05.03. 20:03:02

@megmondtam?megmondtam:
Tudod, a vezető nem hívja beosztottnak, hanem munkatársnak. Az igazi vezető. Beosztottnak csak én hívom magamat. Hogy emlékezzek az életem egy nagyon izgalmas szakaszára. De neked én Úr vagyok. Értjük egymást?

minimalista 2010.05.03. 20:05:38

@megmondtam?megmondtam: @VonPerez "kapus vagyok, nem csatár":

Egyre jobban szórakozom rajtatok, most már tényleg élvezitek, ugye? :-D

Ajánlott további jelzők, amikkel még becézhetitek egymást: *****, ****, ****** **, *******************, *****, *********, ****, stb....XD

Horizont 2010.05.03. 20:06:05

@VonPerez "kapus vagyok, nem csatár":
Megér ennyit a BKV meg egy kommentelő??:(

Beosztott 2010.05.03. 20:11:03

Akármeikőtök tette, jól tette. Már előbb kellett volna!

megmondtam?megmondtam 2010.05.03. 20:11:17

@VonPerez "kapus vagyok, nem csatár":
"mert anyám vidéken strihel" - jah az más. akkor már értem, hogy lettél te.
nincs is több kérdésem :)

"Itt az egyik gyenge pont te faszparaszt, mert anyám vidéken strihel, tehát nem költ még pluszban bkv bérletre, de te most meg kivennéd azt a plusz tizest is?"

a gyenge pont te vagy, hogy még ezt sem érted...
sőt, hozakodj elő azzal is, hogy anyád még az általánost se végezte el, neked me gippeg hogy meg lett a 8 általános, milyen alapon fizettetik meg veletek a középfokú és felsőfokú oktatást is. mi? meg ahol nincs közvilágítás, az minek fizetne ilyen célra. mondom, legyen minden pózna fizetős. csak akkor világít, ha bedobod a pénzt. te szerencsétlen, primitív demagóg...

"de azoknak a vidéki ribancoknak, akik nem használják soha, azoknak rohadtul nem!"
túl bonyolult neked az emberi társadalmak működése. ne kísérletezz a megértésével...
gazdákat minek támogatjuk a fővárosi emberek adójából? öntöző meg belvízcsatornákra minek költenek abból?
szánalmas kis hülyegyerek vagy, aki arra veri ki, hogy beszólt a neten a hörcsögös avatarjával :D

"Azonkívűl le vagy ragadva ennél a 130-ból 80-nál."
szóval mégse olvastad el....ott írtam, hogy mivel a 130 is kevés, ezért számoljunk 150-nel...

"Ahhoz, hogy megfelelő szinvonalon tudjon szolgáltatni a BKV, ahhoz még 50x ennyi pénzt kellene beleönteni, ráadásul, hogy normálisan működjön még többe kerülne.."
peersze :D évi 7500Mrd-ba kerülne a BKV :D na takarodjál most már innen te hülye, te....

"A parkolást meg arra értettem, hogy te ugattál, hogy az önkormányzatok által beszedett parkolási díjakat nem a Cetrumoknak kéne lefölöznie, hanem nekik és azt költeni a fejlesztésre..., igen ám, de ha fejlesztesz és csökkented a bevételt (hiszen egyre kevesebb autó fog ott parkolni, mert át akarod szoktatni őket tömegre)"

érdekes, Zero ésmások megértették amit írtam :) neked ez sem sikerült...ez mindent elmond rólad. ritkán látni ekkora primitív, érthetetlen barmot, mint te:)

a TWA és a demszky féle antigojok emlegetése meg igazán vicces :D
-------------------------------------------

@Roxvox: te most miről beszélsz? én leszarom horvátot meg az MSZP-t is....
amúgy milyen ingyenességről beszélsz?
semmi nincs ingyen. a fizetés és a finanszírozás módjáról van vita. a közlekedés nem fog működni a semmiből..

megmondtam?megmondtam 2010.05.03. 20:14:26

@derelyegrádi szellem: hol támogattam te majom? ha olvastad volna az első hsz-t, akkor nem hazudnál :D

@minimalista: legalább te ne akarj összemosni ezzel az érthetetlen hülyével :D

@Horizont: dörgölőző No. 2 :) tapsoljuk meg :D

Horizont 2010.05.03. 20:21:30

@megmondtam?megmondtam: Na idefigyelj, lehet, hogy ahol te seregsz, forogsz ez a divat, de itt nem, egy normális kommented nincs mindenkit leugatsz, anyázol, stb. Büszke érzés önt el? Jó az estéd? Nem szokásom a dörgölőzés, de a véleménynyilvánítás ilyenekről mint te igen. Gyerekszoba kimaradt az életedből! Ja és tapsold csak vörösre a tenyered! Bravó!

Beosztott 2010.05.03. 20:24:33

@Horizont:
Szerintem már elment. Csak azt nem értem, hogyan tudnak néhányan ennyi mindent egy akkora cégről, mint a BKV. Én át nem bírom látni.

picur3ka 2010.05.03. 20:25:28

@megmondtam?megmondtam:

Te egy elmebeteg vagy. Esetleg Ferko szemelyesen?

megmondtam?megmondtam 2010.05.03. 20:27:35

@Horizont:
"forogsz ez a divat,"
mi? nálunk az érdemi vita a divat, normális hangnemben...

"egy normális kommented nincs"
deirekt hazudsz, vagy el se olvastad a kommenteket? haverod megjelenéséig csak normális kommentem volt.

"anyázol,"
ne hazudj!! csak visszaanyáztam. azt is csak a sokadik eset után....

"Nem szokásom a dörgölőzés"
akkor miért csinálod?

"de a véleménynyilvánítás ilyenekről mint te igen."
a hazudozás, és a köcsögökhöz való dörgölőzés a te értékrended szerint véleménynyilvánítás?

"Gyerekszoba kimaradt az életedből!"
nekem? de nem ám...
személyeskedésen kívül futja másra?

jól összegyűltetek itt 3-4-en, de attól még nem lesz igazatok :) hiába hazudoztok...

picur3ka 2010.05.03. 20:29:13

@Roxvox:

Ingyen lesz a zsiros kenyer, meg minden megint, 'munkasok', mint a Margitszigeten, anno. De szep is volt, ott kezdodott el az orszag felviragoztatasa.

Jack/rendetteremt/ · http://www.youtube.com/watch?v=SBPvrOdFm00 2010.05.03. 20:29:38

@megmondtam?megmondtam:
Mikor olvastam az elképzeléseidet nem tudtam elkerülni hogy ne vonjak párhuzamot a különféle utópisztikus űroperákkal,amikben xszáz év múlva az emberiség annyira szupercivilizált,hogy a mai extraprimitív társadalmat már nem is érti.. (zárójelben megjegyzem,hogy az ötlet megvalósítható..de mennyi is az esély rá?)

Az anyázást meg úgy a legkönnyebb megszüntetni,ha valamelyik fél okosabb lesz és abbahagyja.

Billog · http://billog.blog.hu 2010.05.03. 20:31:08

Nekem kicsit más elképzelésem van az "ingyen" BKV ötletről, szerintem senki sem gondolta komolyan:

billog.blog.hu/2010/05/03/ingyen_bkv_ez_egy_csapda

minimalista 2010.05.03. 20:31:12

@megmondtam?megmondtam:
Anélkül, hogy bármelyikteket minősíteni akarnám, annyi bizonyos, hogy igen rossz irányba mozdult el a vita, mindketten (-hárman,-négyen) írtok sok igazságot, mégis kölcsönösen - akarva-akaratlanul - elsiklotok egymás érvei felett és észre sem veszitek hogy milyen sok dologban egyetértetek.
A stílus maga az ember, szokták mondani, és a tieteken én jókat kacagtam. Ennyi az egész ...:-)

megmondtam?megmondtam 2010.05.03. 20:37:37

@Jack/rendetteremt/:

"(zárójelben megjegyzem,hogy az ötlet megvalósítható..de mennyi is az esély rá?)"

leírtam, hogy nincs rá esély és azt is, hogy miért nincs. minimallal ezen siránkoztunk egyébként...
az ötlet megvalósítható, semmilyen utópisztikus űroperáról nincs szó. max annyira, amennyire 100-150 éve elképzelhetetlen volt egy állami nyugdíjrendszer és TB. az ötlet jó és megvalósítható lenne, ezt minden normális ember belátja. az megint másik kérdés, hogy nálunk a normális, megvalósítható ötletekre nincs szükség, mert úgyis elveszik a "törzsi háborúban"

"Az anyázást meg úgy a legkönnyebb megszüntetni,ha valamelyik fél okosabb lesz és abbahagyja."
egy ideig rájuk hagytam, és csak a cinket vertem rájuk az egyértelmű idiótaságaikra és demagógiájukra valórámutatással, de ezek annyira hülyék, hogy lepereg róluk, és nyomatják tovább, és hoznak magukkal még1 embert :D

ha az egyik hülyeségét szétcincáltad, akkor nyomat egy nagyobbat, vagy hív egy dörgölőzőt, hogy ezzel próbálja bizonyítani az igazát.

szánalmas.

annyiban igazadvan, hogy szarni kellett volna rá, de szted akkor abbahagyta volna? szted akkor nem termett volna itt pár közismert majom kommentelő, hogy hazudozzon, anyázzon, személyeskedjen és mondja a magáét anélkül, hogy 1 logikailag támadhatatlan érvet benyögjön?

félelmetes z a primitivizmus, ami pl a hörcsög avataros hülyegyerek 'érveiből' sugárzik. sztem ő maga sem érti azokat a logikai ugrásokat és képzettársításokat, amiket elkövetett :D

megmondtam?megmondtam 2010.05.03. 20:40:38

@minimalista: nézd, azt azért leszögezhetjük, hogy amíg nem jelentek meg, addig igenis érdemi vita folyt személyeskedés és anyázás nélkül.
én logikus szakmai érvekkel operáltam, ők pedig anyázással, személyeskedéssel és demagógiával.

nem rajtam múlott a dolog...

én is jobban örültem volna, ha a vita olyan mederben marad, mint a jómadarak érkezése előtt, de ezek ebben lelik örömüket.

utána persze jönnek 8-an, és meg akarják magyarázni, hogy a fekete t.képpen fehér :)

megmondtam?megmondtam 2010.05.03. 20:42:18

@Billog: igazad van, még horvát sem gondolta komolyan. ezért haragszom rájuk.
hosszúévekre, évtizedekre kúrták el a lehetőségét egy jó ötletnek.
ezzel kezdtem az első kommentemet, és ezen sajnálkoztunk minimallal....amikor még érdemi vita folyt itt....

Horizont 2010.05.03. 20:48:40

@Billog:
Szerinted ennyire megokosodtak volna?
Nem nézem ki belőlük!
Az előrelátás se az erősségük!
De az írásod jó!:)

Beosztott 2010.05.03. 20:50:44

@laspalmas:
Látom, dolgozol. Már azt hittem, hogy hal a vacsorátok.

Billog · http://billog.blog.hu 2010.05.03. 20:55:59

@Horizont:
Nem tudhatom, hogy mennyire okosak, de nem szabad alábecsülni senkit. A jelenlegi helyzetükben teljesen más stratégiát kell alkalmazniuk, mint eddig: egyrészt mert ellenzékbe kerültek, másrészt mert a támogatók (anyagi és választói) kisétáltak mögülük. Ha céljuk nem is feltétlenül az én elképzelésem, de bosszúnak elég ütős lenne.

minimalista 2010.05.03. 21:14:46

@Billog:
Érdekes konspirációs teória.
Az egyik gyenge pontja, hogy igaz, hogy a 200.000 támogató aláírás könnyen összegyűlne, csakhogy azt az 1,7 milliónyi budapestit a vidékik csak azért is, dafkéból leszavaznák a pics*ba. Ugyanis a népszavazást csak országos szinten lehetne elrendelni, ha az adófizetők pénzéből kívánnák finanszírozni ezt a nagyszerű ötletet.

Bár megeshet, hogy ez még csak a jéghegy csúcsa és az egész országban ingyenes közlekedést terveznek. :-)

Billog · http://billog.blog.hu 2010.05.03. 21:30:28

@minimalista:
Laspalmas itt remekül összegyűjtötte, hogy külföldön nincs ilyen, és még nálunk is mindenki beteg ötletnek tartja. Akkor valójában mi áll a háttérben? Túl egyszerű megoldásnak tartom azt, hogy ez egy rossz populista ötlet, hülyeség, lapozzunk. Valamit nem látunk.

Egy kicsit karcos 2010.05.03. 22:04:17

@Billog: Horváth Csaba önjelölt polgármester, aki ezzel a faszsággal bevéste a nevét a zemberek agyába. Nekem ez a tippem. Nem akarta megvárni a kongresszust. Persze ez sem jeletni azt, hogy nem vinnék el akár népszavazásig a kérdést. Vagy az is lehet, hogy tudják már, mikor bukik Demszky.

Disznó Úr 2010.05.03. 22:22:36

Kár, hogy a választás után egy héttel nem készítenek közvélemény-kutatást. Pedig lehet hogy csodálkoznánk, már most megfordultak a pártszimpátiák. Igazi, mszp-hez méltó, zseniális ötlet, nem is értem miért nem a választás előtt dobták be. Budapest öntudatos népének tetszeni fog.

Nem értek egyet azokkal, akik a jelenlegi budapesti eredményekben valamiféle "ébredést" látnak. Ez egy kivételes, kegyelmi állapot, inkább véletlen, mint tudatos döntések eredménye. Az ostobaság és aljasság marad, már ősszel meg lesz az eredménye. Ne legyen igazam!

Billog · http://billog.blog.hu 2010.05.03. 22:41:11

@Disznó Úr:
Ha a választások előtt bedobják, akkor ez később számon kérhető lett volna, sőt, a cáfolatok miatt ellenkező hatást váltott volna ki. Így viszont "ők csak jót akarnak", ráadásul ha összejön az a Fidesznek nagyon fog fájni:

- mert a saját fegyverükkel verték el őket
- mert elő kell teremteni rá a pénzt a kormánynak
- mert nő az MSZP népszerűsége (mondjuk ez lehet az első lépés a megújulás felé)
- mert a 2/3 mégsem elég mindenhez

eml 2010.05.03. 23:01:33

@minimalista: Létezik helyi népszavazás is.

eszkep 2010.05.04. 07:39:00

A cikkből kimaradt még egy szempont:

Ingyenes tömegközlekedés vs drága dugódij hatására sokan átulnének BLV-ra, ergo még kevesebb autósnak kellene fizetni még több ember "ingyenes" utazását.
Nonszensz ez az egész...

Apropó, Ki is a populista???
:-)

fokabacsi 2010.05.04. 07:56:52

@Egy kicsit karcos: Ki ez a hülye? Miért nem megy el dolgozni? hazudozó szarházi hülye : kuruc.info/r/39/59056/
olvassatok!nézzétek, köpönyeget forgat! Egyáltalán tudja ez hogy mit beszél?

minimalista 2010.05.04. 07:59:54

@eml:
Tudom, hogy létezik, de amíg a központi költségvetésből - tehát az egész ország adófizetőinek pénzéből - tömködik ki a lukakat a BKV gazdálkodásában, addig egy ilyen horderejű kérdésről - szerintem - alkotmány ellenes lenne "csak" a budapestieknek dönteni. A vidék pénze is benne van, jelenleg is a bkv-ban.

ifrance 2010.05.04. 08:34:07

ezek az elvtársak soha a büdös életben nem játszottak simcity-t? már ott megtanulhatták volna, hogy ha felbasszák az egekbe az adót, akor nem a bevételük sokszorozódik meg, hanem a lakosságuk tizedelődik. egyetlen dolgot lehet növelni az adók emelésével: az adócsalók számát. az meg alapból elég veszélyes, mert ha nagyon rászoktatják (=rákényszerítik) az embereket, akkor hosszú távon beláthatatlan következményekkel jár...
az az egyetlen baj, hogy a valóságban nincs 'restart game' gomb...

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.05.04. 08:35:46

@Disznó Úr: Hát remélem nem ennyire hülyék a választók, hogy mszp-szimpatizánssá váljanak egy fityisz-győzelem után.
Persze ez szokott történni, mert sokan ennyire hülyék.

De amúgy pl. én sem vagyok oda a fityiszért, ellenben örülök, hogy ők nyertek, és hát most mutassák meg, mit tudnak, pörögjenek a dolgok, különben 4 év múlva -1 szavazó.

reKorrekt 2010.05.04. 08:53:24

Most is fizetem a:
1. Gázszámlában a távhőtámogatást. Hogy milyen alapon, ki tudja? (+majd jön a feri gáztározójának fenntartási költsége is - hogy rohadna meg)
2. Áramszámlában a nem fizető (védendő) fogyasztók áramdíját (+a krízisalapba a szolgáltató által túlszámlázott ezreket)
3. Most meg fizessem még a pestiek ingyenes utaztatását is?

Hát a lónak a faszát, azt! Ennek már semmi köze nincs a közteherviseléshez.

Véraláfutás2 2010.05.04. 11:04:38

@megmondtam?megmondtam:
Tehát akinek az övezeten belül van garázsa, az fizessen dugódijat, akkor is, ha nem használja az autót? Avagy, ha csak akkor kell a "matrica" amikor használom, azt a rendszer hogy oldja meg? Trafikba lehet vanni vagy csak benzinkuton, stb.? Mert erre kérdeztem rá, amire a válaszod elég potatlan.

FGSuperman 2010.05.04. 23:08:10

@Kicsit Karcos: bkv úgy szar ahogy van

ez tény

más helyi érdekeinek finanszírozásáról meg annyit, hogy Budapesten van várhatóan a legtöbb cég, legtöbb forgalom, legtöbb bejelentett munkavállaló is - ezekből következően a legtöbb beszedett adó is amit szétosztanak az országban

gyanítom ha a beszadett adók arányában osztogatnának, akkor Pesten arannyal lenne borítva minden közlekedési eszkőz, nálatok meg szarszag lenne rajtuk

FGSuperman 2010.05.04. 23:15:40

@ORGASMUSFORSCHER: bezzeg a Fidesz igért 14. havi nyugdíjat is - az gondolom rendben volt
persze

az öt átszállásos cuccod meg a föld alatti közlekedésre vonatkozik - az már Budapesten is így van
tudod az MSZP-kormány alatt lett ilyenné (értsd: nem kell fizetni átszállásoknál - nincs is automata lent):-)

FGSuperman 2010.05.04. 23:26:18

@megmondtam?megmondtam: a legegyszerűbb feltenni pár kamerát a behajtó utakon és kész
aztán ha valaki nem fizet azt úgy keresztbeverni büntetéssel, hogy utána már az ingyenes BKV is megfizethetetlen legyen számára:-)

és mi lenne a külföldiekkel - ők hol vennék a bérletet?
mert az nem járja, hogy ők ingyen utazzanak

süti beállítások módosítása