Skip to content


       Szűrés lista

Alkalmi munka legálisan - nem egyszerű

Április elsejével megszűnt az alkalmi munkavállalói (AM) könyv és a hozzá kapcsolódó közteherjegy.
A kék kiskönyvvel remekül lehetett trükközni, szerintem mindenki emlékszik például a remek riportokra a hőre eltűnő tintáról az M6-os építkezésén dolgozó munkások könyveiben ...

A kormányunk (a "szakértői") azt találta ki helyette (az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló, 2009. évi CLII. törvény, 175 igen, 163 nem szavazattal elfogadva), hogy ha a foglalkoztatottság egybefüggő időtartama eléri az öt napot, akkor a munkavállalót be kell jelentenie elektronikusan az APEH-nél, a közterheket a munkaadónak kell állnia, és írásban kell kötni egy egyszerűsített munkaszerződést a törvény mellékletében szereplő nyomtatvány kitöltésével. Ha nem éri el az öt napot egybefüggően, akkor elegendő a szóbeli megállapodás, az elektronikus bejelentés és a jelenléti ív vezetése. 

Egyszerűsített foglalkoztatást alkalmi jellegű, illetve idényjellegű – mezőgazdasági, idegenforgalmi – munkák esetében lehet alkalmazni. Az egyszerűsített foglalkoztatottság vonatkozik a háztartásokban végzendő munkákra is, így a takarítási, házvezetőnői, bébiszitteri tevékenységre, függetlenül attól, hogy a munkaszerződést határozott vagy határozatlan időre kötik. Újdonság, hogy az alkalmi munkáknál nem, de a háztartási és idénymunkák esetében bevezetik a kedvezményes, egységes 30 százalékos közterhet, amit a munkáltatónak kell befizetnie. A munkavállalónak ilyenkor csak a nyugdíja biztosított, a tb már nem, még ha baleseti ellátásra jogosult is az illető.

A bejelentés módja pedig mi más lehetne, mint elektronikus. Egyszerű, életszerű, praktikus, mindenki számára hozzáférhető ...


"A bejelentési kötelezettséget az illetékes elsőfokú állami adóhatóság felé, interneten vagy bizonyos esetekben telefonon is lehet teljesíteni.

 

A bejelentésnek tartalmaznia kell
-a munkáltató nevét,
-adóazonosító számát, illetve adóazonosító jelét,
-a munkavállaló természetes azonosító adatait - neve, születési ideje, helye, anyja neve-, -adóazonosító jelét,
-TAJ-számát,
-az egyszerűsített foglalkoztatás céljából kötött munkaviszony fajtáját,
-ezenkívül kezdetének és megszűnésének időpontját,
-a munkaviszony esetleges szünetelésének időtartamát,
a heti munkaidőt,
-a munkavégzés helyét. 


Telefonon a háztartási, illetve a növénytermesztési idénymunkát lehet bejelenteni, a Kormányzati Ügyféltájékoztató Központhoz. 2010. július 1-jétől a bejelentés SMS-ben is teljesíthető."
 

 


"Az egyszerűsített foglalkoztatással létesített munkaviszony adataira vonatkozó elektronikus úton történő bejelentéshez számítógépen ki kell tölteni a 10T1041E számú elektronikus adatlapot, és ezt az ügyfélkapun keresztül kell megküldeni az állami adóhatóság részére. Fenti adatlap kizárólag az APEH honlapjáról – http://www.apeh.hu – tölthető le, ingyenesen. Annak érdekében, hogy a munkáltató elektronikus úton bejelentést tehessen, ügyfélkapu hozzáféréssel kell rendelkeznie." 


Ezzel a száraz anyaggal szerettem volna felvezetni a következő olvasói levelet:

"Történet egyszerű, egyik nap gondolván egyet, eldöntöttük kedvesemmel, mivel itt a tavasz, elmegyünk a piacra és megpróbálunk utcai árusítást végezni.

No akkor kicsit utána jártunk a dolognak és kötöttünk a minket áruval ellátó vállalkozóval egy alkalmi megbízási szerződést, mondván ezzel legyen hivatalos. 
 

Majd bementünk az önkormányzathoz, hogy legyenek kedvesek megmondani hol, miképpen milyen feltételekkel lehet árusítani. Ők elmondták, melyik helyszínen kell folytatni az adott tevékenységet, de felhívták a figyelmünket, hogy mivel egységesítették az utcai árusításra vonatkozó törvényeket, így ki kell fizetnünk a helypénzt (ez most rendeletileg 1850 Ft +áfa) az Apeh részére pedig 1000 Ft helyi iparűzési adót. 

Ezt nem értettem már akkor sem, hiszen a megbízó vállalkozó már egyszer fizet ilyen adónemet a telephelyén, Magyarországon pedig kettős adózási rendszer nincs. Vagy mégis? 

És hogy ne legyen egyszerű, mivel kis kék könyv már nincs, így minden nap az árusítás megkezdése előtt az ügyfélkapun be kell jelentkezni, majd az árusítás végén ki kell jelentkezni. Mondjuk ez érdekes, merthogy ugye a piacon nincsen net, és van olyan, akinek otthon sincs. 

De hát ez is meg van oldva frankón, hiszen neked, mint magánszemélynek évi 80 000 FT lenne, ha így akarnád használni az ügyfélkaput: anyátok, gratulálok. 

Tehát felhívtuk a vállalkozó könyvelőjét, és Ő be és kijelentette mindkét napra az árusító személyt. 

És ekkor jöttek az Önkormányzattól, hogy mégsem ott kellene árulni ahol mondták…. Bla bla bla, persze csak annyi történt, hogy néhány helyi megriadt a konkurenciától. 

Lejárt a két nap ennyi, megnyugodtunk, amikor megjött az Apeh-től a levél, miszerint rossz adófolyószámlára érkezett meg a 2000 ft, mert a befizetés magánszemély nevéről ment, viszont a vállalkozó nevére kellett volna. Ha azonnal nem kérem ennek módosítását a kimondhatatlan nevű és bonyolult nyomtatványon, úgy 200 000 forint, illetve vállalkozás esetében 500 000 forintig terjedő bírságot szabnak ki ránk. 

Hát ez remek. 

Tehát összefoglalva: Magyarországon nincs kettős adózási rendszer, viszont a fenti példából látszik, hogy mégis van. Annyira leszarnak minket, hogy még csak a látszatra sem adnak, mivel ha mindent hagytak volna folyni a medrében, akkor most lenne +2000 Ft egy adószámlán. Hozzáteszem a helypénzről készített számla is a mi nevünkön van. De nem, inkább fenyegetőznek bírsággal. 

Tehát nem elég, hogy kurva bonyolult minden, és amit kérnek be is fizetem, pedig nem jogos, hiszen az adott vállalkozó már aznapra fizetett egy adót, ők mégis még egyszer elkérik, a legkisebb hiba esetén azonnal fenyegetőznek, én meg magyarázkodhatok.

És ...... és Győzike a 10 millió forintnál (!) nagyobb adótartozással a füle mögött, az APEH  teljes "támogatásával" vígan éldegél a vadi új házában, a többi geci milliós-milliárdos adócsaló, adótartozóval együtt, míg a becsületes állampolgárt 2000 forint miatt 200 ezer forintos bírsággal fenyegetik.

Címkék: közélet társadalom

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr271973803

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Apeh 2010.05.07. 12:37:58

Vastagbőr cikk :    

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.05.07. 10:17:50

@majomkutya:

Tudom. Normális országokban egy csomó, valóban üzleti kiadás simán elszámolható, üzleti költségként. Itt nem.
Ha veszek munkaruhát, mondjuk azt éppen elszámolhatom, ha tényleg igazi cájgruha. De mondjuk minden nap nem cájgruhában dolgozom, sőt, ez a ritkább. Próbálj elszámolni inget, nyakkendőt, öltönyt! Olyat kapsz, hogy nyulat fogsz.

majomkutya 2010.05.07. 10:19:18

@El Topo (Sgt. Elias): Tudom. Egy ügyvéd nem számolhatja el az öltönyeit. Vicc.

movhu 2010.05.07. 10:21:21

Tegnap kaptam meg a felszólítást az APEH-től, hogy nem adtam be a 0901-es bevallást. "Nekem azon nincs is bevallani valóm" - gondoltam magamban. Nem baj, be kell adnom úgy, hogy nem vallok be rajta semmit, csak kitöltöm az adataimmal.
Hogyan védhetném ezt ki? Beadok egy másik bevallást, amin nyiltakozok, hogy ezen nincs bevallani valóm. Tehát tök mindegy mit teszek, egy bevallást mindenképpen be kell nyújtanom arról, hogy nincs bevallanivalóm.

ketroot 2010.05.07. 10:23:25

Gusztustalan egy ország ez.

Kicsit Karcos 2010.05.07. 10:24:08

@órarugógerincű felpattanó:

Hát én majd akkor fogok ilyenekt mondani, hogy jó kezdés, amikor már hatályba lépett. Uncsi már a sok világsiker, ami mögött lófisz nincs, csak "programok", "tervek", "nák/nék", "fogok" meg "lesz"...

ketroot 2010.05.07. 10:24:25

@Jancsibohóc /Cee'd KIA Fa Somat/:

No és erre szokták fröcsögni az okosok, hogy a magyar az imád adót csalni.

lioliom 2010.05.07. 10:26:17

Azért találják ki a minnél bonyolultabb szabályokat,amit még saját maguk sem értenek,hogy valamin azért sikerüljön elhasalni és lehessen fizetni.Hívjátok fel az APEH vonalát/0640424242/kérdezzetek valamit,biztosak lehettek benne ,hogy a hölgyikék hosszas nyögdécselés után csak azt tudját kinyögni,hogy kérdezze meg a könyvelőjét.Ha közlöd,hogy nincs mindjárt nagypofára váltanak és mondanak valami baromságot.Próbáljátok ki,csak olyat kérdezzetek amire tudjátok a választ.Aztán lehet röhögni,igaz sírni volna kedvetek.

movhu 2010.05.07. 10:27:07

@lioliom: Sőt, ahányszor felhívod őket egy kérdésbe, annyiszor mondanak tök mást.

Kicsit Karcos 2010.05.07. 10:28:59

@uggcardy: ez igen, csak nem ugyanazt a fordítóprogramot tetszik használni, mint amivel az APEH hozza haza nekünk bugrisoknak az ojrópai normákat?:D

Kicsit Karcos 2010.05.07. 10:29:31

Mint egy zacskó szerető:DD

órarugógerincű felpattanó 2010.05.07. 10:30:02

@Kicsit Karcos: Még meg se alakult az új kormány. Egyelőre csak elmondhatják mivel akarnak kezdeni.

Kicsit Karcos 2010.05.07. 10:32:28

@órarugógerincű felpattanó: majd szólj, ha megcsinálták...

További javaslatom még, hogy ne kelljen már áfát fizetni a jövedéki adóra...

Ja meg "normálra" is legyen ugyanúgy 1-1 perces adminisztráció-igénye a munkavállaló felvételének-kijelentkeztetésének, mint az alkalmi munkavállalóknak kéne lennie...

órarugógerincű felpattanó 2010.05.07. 10:33:49

@Kicsit Karcos: Ne tőlem várd, hogy szóljak, majd úgyis megjelenik a különböző médiákban.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.05.07. 10:35:04

Jó, ez már évekkel ezelőtt volt, de egyszer volt egy aránylag bonyolultabb adózási ügyem. Mivel nem vagyok adószakértő, befáradtam az APEH ügyfélszolgálatára, és kértem, hogy magyarázzák el, hogy van ez a dolog, mert jogkövetően szeretnék eljárni.
Mondta a hölgy, hogy SZERINTE így és így. Néztem rá, mint a vett malac: őn szerint? Jó, akkor adja nekem írásba!
Erre mondta, hogy ő ad nekem szívesen írásos állásfoglalást is, de ha kiderül, hogy mégsem úgy van, azzal kitörölhetem a seggem, mert nem őt fogják megbüntetni, hanem engem.
Mondom írásos APEH állásfoglalás birtokában? Azt mondja, igen, úgy.

Ennyi.:)

ketroot 2010.05.07. 10:35:55

@El Topo (Sgt. Elias):

Nem mondom, hogy nincs abban igazság, persze. Csak van ok-okozati összefüggés is sokszor, nem fekete-fehér a világ.

órarugógerincű felpattanó 2010.05.07. 10:36:46

@El Topo (Sgt. Elias): Ez az, amiért az egyszeri ember bele sem mer vágni vállalkozásba. Inkább csinálgatja feketén, abból kisebb baja lehet.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.05.07. 10:38:45

@ketroot:

Lehetne itt vitatkozni, hogy a tyúk vagy a tojás, de én nem gondolom, hanem tudom, hogy hány üzleti partneremnek okoz érzéki örömöt, ha két forint adót elmismásolhat.
@órarugógerincű felpattanó:
De ez pont magánügy volt, bazmeg!:D Olyan meg nincs, hogy magántermészetű ügye ne legyen az embernek.:)

Kicsit Karcos 2010.05.07. 10:38:57

@El Topo (Sgt. Elias): legközelebb kérdezz engem, én sem értek hozzá, de emailben is elmondom szívesen, hogy szerintem hogy van, nem kell bemenned a Hivatalba.

órarugógerincű felpattanó 2010.05.07. 10:40:28

@El Topo (Sgt. Elias): Hát ja. Nem is ellent mondtam neked, hanem inkább tovább görgettem, hogy ha már magánszemélyként is szopacs van, akkor mi bátorítsa az embert a vállalkozásra.

ketroot 2010.05.07. 10:40:51

@El Topo (Sgt. Elias):

Ebből eszembejutott az a sztori, amikor a könyvelőnk nem tudott valamit és a Dél-Afföldi Apehtól kellett kérdezni, akik nem tudták... A vicc az, hogy máshol sem.

lev davidovics 2010.05.07. 10:41:46

"Minden szervezet életében elkövetkezik az a pillanat, amikor már csak önmaga ellenére képes boldogulni" (Murphy)

ketroot 2010.05.07. 10:42:52

@El Topo (Sgt. Elias):

Szerintem ebben nincs is vita köztünk!

El Topo (Sgt. Elias) 2010.05.07. 10:45:12

@Kicsit Karcos:

Annyit a te válaszoddal is érnék, mint az APEH-es szakértőével.
Végül mondjuk nem büntettek meg, tehát jól csináltam, de a seggem nem volt lefedezve, az biztos.

órarugógerincű felpattanó 2010.05.07. 10:47:26

Ja, apek. Nekem május másodikai dátummal jött olyan, hogy rossz a bevallásom, javítsam ki, május harmadikai dátummal meg ugyanaz az osztályvezető, hogy hibátlan a bevallás, nincs vele semmi teendő. Mindez megjött harmadikán, 6 órás különbséggel.

Lone Wolf 2010.05.07. 10:50:39

(fél?)OFF
Ezt olvassátok el! Elgondolkoztató.

index.hu/gazdasag/magyar/2010/02/18/toke_nelkul_az_olcso_munkaero_csak_sok_szegeny_embert_jelent/

Témával kapcsolatban: nem is tudom hol, de napokban olvastam, hogy a FIDESZ programjában szerepel az alkalmi munkavállalást lehetetlenné tevő rendszer eltörlése. Gondolom, erre céloztak.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.05.07. 10:52:28

Eddig egyébként nagy hangon magyarázott a sok jobbostibi, hogy azért nem fizet adót, mert ezeknek egy fillért se,majd ha jobboldali kormány lesz. Most kúrvakiváncsi leszek, melyikük lesz a virilista.:)

gitáros 2010.05.07. 10:52:37

Csak halkan merem kérdezni: nem lehetséges, hogy az összes tennivaló és fizetnivaló _eleve_ a megbízó cég feladata és kötelezettsége és a posztoló tök fölösleges köröket futott?
Mert az nem túl életszerű, hogy megbízási szerződéssel a _saját nevében_ fizetget iparűzésit meg helypénzt...

dr. Aullah 2010.05.07. 10:57:33

@El Topo (Sgt. Elias): Ezen még csodálkozol? Te is jól tudod, hogy ez egy következmények nélküli ország és mindig az adózó szív... :(

blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year (törölt 2010.05.07. 11:03:16

Szinte kódolva van bele ,hogy ne csináld legálisan mert nem érni meg,nonszensz,aztán jöhetnek a mantrák ,hogy így csal magyar úgy csal a magyar a zadóval ... szánalmasak,központilag.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.05.07. 11:04:15

Felhívom a tisztelt hozzászólók figyelmét, hogy aki a továbbiakban a "következmények nélküli ország", vagy az "abszurdisztán" kifejezéseket használja, azzal lenyeletem a közhelyszótárat!:D

saclos (törölt) 2010.05.07. 11:06:30

Az alkalmi munka valóban nem lett egyszerűbb, ha valakit érint, mégse ebből a blogból tájékozódjon.

GYIK az egyszerűsített foglalkoztatásról [WORD 101KB]: www.afsz.hu/resource.aspx?resourceID=afsz_gyik_egyszerusitett

45. füzet - Az egyszerűsített foglalkoztatás alapvető szabályai (127KB) : www.apeh.hu/data/cms150589/Az_egyszerusitett_foglalkoztatas_alapveto_szabalyai.pdf

Az olvasói levél írója finoman szólva nincs igazán képben, ez egyszerűsített foglalkoztatás munkaviszony, ők pedig megbízási szerződést kötöttek. Emiatt a helyi adóval semmi kettős adóztatás nem történt. Miután bejelentettek, nem saját vállalkozásban árusítottatok, természetesen rossz helyre ment a befizetés, hiszen nem a saját alkalmazottatok voltatok. Jól megkevertétek a kétféle jogviszonyt. A 80eFt-s ügyfélkapu hogy jön ki?

Természetesen az öt napnál rövidebb jogviszonyt is be kell jelenteni.

Természetesen a szigorú számadású nyomtatványra moratórium van hirdetve : "14. §-a tartalmazza, hogy a munkáltatóval szemben a jelenléti ív vezetésével kapcsolatos szabályok megsértése miatt 2010. június 30-ig jogkövetkezmény nem alkalmazható, ha eddig az időpontig jelenléti ív vezetési kötelezettségét a 8-12. §-ban foglaltaktól eltérően az Eftv. 2. számú mellékletében foglaltak szerinti tartalmú, szigorú számadású nyomtatványnak nem minősülő okiraton teljesíti."

Milliós adótartozás összehozásához nem kell ész, csak nem kell bevallást adni. Így utólag derül ki minden.

Természetes, hogy nullás bevallást is be kell adni (bár eltartott egy darabig, amíg az APEH erre rájött), hogy ne lehessen feledékenységre hivatkozni, továbbá, ha nullás adóigazolás kell egy pályázathoz pl, akkor ki tudják adni.

Seduxen (már NEM dr.) 2010.05.07. 11:11:39

@El Topo (Sgt. Elias): rosszul kezdtél hozzá :)) meg kellett volna kérdezned szépen a zapekos hölgyet, hogy MELYIK esetben kefélnek meg KEVÉSBÉ: ha be sem vallod, vagy bevallod, de rosszul. Azért az valahol tényleg nonszensz, hogy adott esetben nagyobb bírságot kaphatsz, ha ROSSZUL vallod be, mintha elsumákolod.

Szóval tény, hogy eccerűsíteni kellene az adóbevallási szabályokon, de sajnos az is tény, hogy sokan nemzeti sportnak tekintik (és büszkék is rá), hogy mennyivel "baxxák át" az apehot. Apró "szépséghiba", hogy ezzel nem az apehhal baxnak ki, hanem közvetve az országgal.

Brannagh · http://studiolum.blog.hu 2010.05.07. 11:17:59

Nekem a kiskönyv megszüntetésével csak annyi a problémám, hogy a munkavállaló kezében az ég világon semmi sem marad arról, hogy ő dolgozott. Aláírja a papírt mondjuk a művezetőnél az autópálya építkezésen, aztán vagy be lesz jelentve, vagy nem. Nem is szólva arról, hogy igen megnehezíti a szolgálati idő számítását. Ráadásul nem azok az emberek szoktak alkalmiként dolgozni, akiknek amúgy nagy rálátásuk és gyakorlatuk lenne a hivatalokkal való hadakozásban.

anti_troll (törölt) · http://senkinemmondja.blog.hu 2010.05.07. 11:18:06

Nem volt jó az AMK, mert trükköztek vele... Fogyott azért a köztehetjegy, vették a vállalkozók.

Most 0 forint bevétel lett belőle. Megérte, elvtársak.

Ezek különben nem tudom miért nem értenek magyarul. Amit egyszerűsítésnek mondanak, az bonyolítás, ami adócsökkentés, az adóemelés, ami korrupció visszaszorítása, az a bürökrácia kiterjesztése.

Periwinkle (aka A 40-es fantomja) · http://cido.blog.hu/ 2010.05.07. 11:20:57

@El Topo (Sgt. Elias): Sajnos közhellyé tudott válni e két kifejezés. Ez remekül türközi az állapotokat. :(

Na mindegy. Azt hiszem, inkább veszek egy zacskó szeretőt! :DDD

Lone Wolf 2010.05.07. 11:22:56

@El Topo (Sgt. Elias):

Abszurdisztán! Következmények nélküli ország! Kleptokrácia! Banánisztán! Banánköztársaság!

XD

dr. Aullah 2010.05.07. 11:36:13

@El Topo (Sgt. Elias): Politikus e vagy? :D

Attól, hogy valamit tiltunk, vagy földbe dugjuk a fejünket helyette, még nem fog eltűnni az igazság. :S

belzebubó 2010.05.07. 11:38:38

@El Topo (Sgt. Elias): Minden egyes irásban kért APEH állásfoglalás végére a következő szöveget biggyesztik, ezzel zárnak minden kiadott állásfoglalást a miheztartás végett:

" Az Alkotmánybíróság 60/1992 (XI. 17.) AB határozatában rögzítettekkel összhangban tájékoztatom arról, hogy ez az állásfoglalás egy szakmai vélemény, kötelező erővel nem bír, erre bíróság, vagy más hatóság előtt megalapozottan hivatkozni nem lehet."

Seduxen (már NEM dr.) 2010.05.07. 11:43:42

@belzebubó: azért ez valahol aggasztó nem? teljesen evidens kellene hogy legyen, hogy kérsz egy állásfoglalást ATTÓL A SZERVTŐL, akivel szemben kötelezettséged van, hogy ezt-vagy azt hogyan kell értelmezni, és ő ezért VÁLLALJA IS A FELELŐSSÉGET.

Miután az apeh jogalkalmazó, talán elvárható lenne, hogy értelmezi a jogszabályokat, és ez alapján alakítja ki az álláspontját, ami túl azon, hogy az állampolgár számára megismerhető, az apehra nézve meg kötelező lenne (ez lenne a minimum a jogbiztonság terén).

Kicsit Karcos 2010.05.07. 11:49:07

A világ legnagyobb adósai:

19. Hungary - 121.9%
External debt (as % of GDP): 121.9%

Gross external debt: $225.56 billion (2009 Q2)
2009 GDP (est): $184.9 billion

www.cnbc.com/id/30308959?slide=3

Erről a 121,9%-ról hogy-hogy nem lehet hallani sehol?

Én még leragadtam a 80-nál. Ez mintha pont 50%-kal lenne több. Vastagon fog a cnbc ceruzája, vagy ennyire eltérő az amerikai módszertan?

Hogy ON is legyek, akkor ezt a szomszédoknak háztájit áruló Marika néninek kell majd visszafizetnie a rá kirótt büntetésekből?

Marcellusca 2010.05.07. 11:57:57

Rohaggyon meg az összes APEH-es!
Mind!
Főleg az, aki 2000 forint miatt 200.000-rel fenyegetőzik!

Bezzeg a kint lévő 1500 MILLIÁRD azóhátralékot b@sznak begyűjteni a "vállalkozóktól"!
Azzal kellene foglalkozniuk, hogy ne lehessen évek alatt többmilliós adótartozást felhelmozni!
Én nem is értem, hogy ez hogyan lehetséges!

De, majd jön majd a Zorbán, oszt' rendet rak és ölég leszen egyetlen söralátét is. :D

Arról lesz poszt, hogy további megszorítások várhatóak?

Marcellusca 2010.05.07. 12:00:54

@Noname Cowboy: Persze.
Csak mindig a kicsiket, a legálisan próbálkozókat b@sztatják.
Míg a nagybani adócsalók simán megússzák.

Seduxen (már NEM dr.) 2010.05.07. 12:13:09

@Marcellusca: mijjen megszorítások? max a nadrág fog rajtunk szorulni amiatt, hogy kihízzuk, tekintve, hogy felzabáljuk a zösszes kerítést, ami kolbászizálódik, te butus :)))))

belzebubó 2010.05.07. 12:20:24

@Seduxen: Ezt azért vezették be,mert különböző APEH különböző képpen értelmezte a jogszabályt :)) Az AB-nek az lenne a dolga,hogy olyan törvényeket ami nem egyértelműen értelmezhető át se engedjen.Ehelyett elintézték ezzel a szöveggel.

Seduxen (már NEM dr.) 2010.05.07. 12:25:18

@belzebubó: jó vicc, ilyen alapon az ÖSSZES jogszabályt át kéne nyálazni - kihirdetése, illetve hatályba lépése előtt - az AB-nak, abból milyen káosz lenne?

szerintem éppenséggel a jogalkalmazónak lenne a dolga, hogy ÉRTELMEZZE a jogszabályokat, és ez alapján alakítsa ki az EGYSÉGES gyakorlatot (azért az nonszensz, hogy mondjuk egy vas-megyei apeh másképp értelmezi UGYANAZT a jogszabályt, mint egy hajdú-bihar megyei). Az megint más kérdés, hogy az állásfoglalása valamiért nem helytálló, de ez meg nem az AB-ra tartozna szerintem.

Nem véletlenül találták ki a jogegységi határozatokat sem a bíróságok kapcsán. ugyanez működhetne a közigazgatásban is.

belzebubó 2010.05.07. 12:29:49

@Seduxen: A kodifikátoroknál kellene rendet rakni akik ezeket megfogalmazzák. Erre volt már kezdeményezés az IRM főosztályvezetőjét le is cserélték.

Marcellusca 2010.05.07. 12:30:17

@Seduxen: Ismerősöm mesélte, hogy a felesége bedolgozott egy törvénytervezetbe. Mikor kész lett és vitte a főnökének, az csak annyit kérdezett, hogy hol van benne kiskapu. Sehol. Akkor vigye vissza, és tegyen bele legalább hármat, mert az úgy jó.

Ennyit a törvényeinkről.
Jónéhányuk értelmetlen, idejétmúlt és betarthatatlan.

De, nézd meg a bírói ítélkezéseket.
Ugyanazon esetben, ugyanazon törvények/jogszabályok alapján tök ellentétes ítéleteket hozna.
Hogy lehetséges ez?

Daihelyon 2010.05.07. 12:32:15

@Marcellusca:
"Bezzeg a kint lévő 1500 MILLIÁRD azóhátralékot b@sznak begyűjteni a "vállalkozóktól"!
Azzal kellene foglalkozniuk, hogy ne lehessen évek alatt többmilliós adótartozást felhelmozni!"

Ezt én sem tudom megfejteni, hogy hogyan lehetséges. A másik anomália az a közüzemi tartozások felgyülemlése. Van aki több százezres villanyszámlával tartozik, nem tudják tőle behajtani, de még mindig van nála áram. Én ha egy hónapot kések egy 5000 Ft-os számlával már jönnek lekapcsolni.
Ezt valahogy most már szeretném megérteni, hogy egyesek hogy a jó büdös f@szba tudnak milliós tartozásokat csinálni, míg én a nép egyszerű gyermeke már 10.000 Ft tartzozás esetén kerülök a híd alá, mert az APEH elárverezi a lakást azonnal.

ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz! · http://kigondoltam.blog.hu/ 2010.05.07. 12:34:22

Pont ezzel szopok most én is.
Akarom mondani deepthroat van és a fasz rossz végén állok.

Mennyit lehet kapni egy munkaügyis szájba vágásáért?

Lone Wolf 2010.05.07. 12:40:15

Ismét off:
Egy épeszű, és megvalósítható kezdeményezés trianonról.
www.magyarhirlap.hu/velemeny/civil_diktatum.html

Azt kell mondjam, hogy ennek van alapja, és realitása. Úgyhogy, én EZT aláírnám és ti?

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2010.05.07. 12:42:58

OFF:
Veres Jancsi beszopta! Cseh lett az EBRD góré! :):):)

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2010.05.07. 12:43:37

@Marcellusca: Hát ennek kellene sürgősen véget vetni

reKorrekt 2010.05.07. 12:47:27

Magyarországon évente 2800 milliárd forintot visz el az adóbürokrácia.
index.hu/gazdasag/magyar/2010/05/07/matolcsy_megszuntetne_az_adofajtak_harmadat/

reKorrekt 2010.05.07. 12:51:01

Az amcsik kurvaegyszerűen kezelik a nagy összegű adócsalókat. Vagy azonnal fizet, vagy börtön. Azért gondolom ott is van egy összeghatár, ami itt lehetne mondjuk 0,5M.

Reformer 2010.05.07. 12:57:13

@Daihelyon: egyik ismerősöm cégénél (1 fős kft) 180 milliós (!) adóhiányt állapítottak meg 2 évvel ezelőtt. Megfellebezte, mostanra lett vége a procedúrának. A végeredmény: 180 milliós adóhiány törlése, 19,5 millió adózói többlet megállapítása. Egy mini cégnél "tévedtek" 200 milliót...

Az ismerősöm szerint a hatalmas adótartozások a statisztikák kozmetikázását szolgálják - jobban mutat az EU felé, hogy papíron rengeteg kinnlévősége van az államnak.

emzperx 2010.05.07. 12:58:39

Vállalkozni olyan személynek szabad akinek nincs semmiféle tulajdon és jövedelem a nevén. Vele szemben a hatóság tehetetlen, egyszerűen nem kell reagálni semmiféle hivatalos megkeresésre csak ami a közvetlen érdeked. Nekem félmilliós birságot volt kénytelen elengedni az APEH - úgy, hogy a fülem botját sem mozdítottam - mert én voltam az erősebb.

f.m.j. 2010.05.07. 12:58:51

Azt már én is tapasztaltam, hogy nagy az APEH-nál a fejetlenség, össze-vissza hivatkoznak mindenféle jogszabályokra, amiről az előző, vagy az az előtti ügyintéző mit sem tud, vagy éppen aki pont intézné az ügyedet az nem ismeri mit is kéne alkalmazni... úgy hajlítják, ahogy kedvük tartja. Csak nem vigasztal, hogy az ő hülyeségük nekem kerül pénzbe

Geza 2010.05.07. 13:06:55

Édes Istenem, mennyivel egyszerübb lenne azt mondani, hogy 18 és 65 éves kor között az adó évi 1.5 millió Ft! Egyrészt erre az egész admininisztrációra semmi szükség nem lenne (a titkányokat ki lehetne küldeni az árpamezőkre és sörbe fojthatnánk a Kárpát-medencét), másrészt pedig mindenki abban lenne érdekelt, hogy minél többet dolgozzon (és így többet is keressen), mert úgy lesz a legkisebb a jövedelméhez képest az adó.

Na, Béláim az Úrban, így kellene itt a gazdaságot élénkíteni, nem a papírnyaló irodista ballaszt szaporításával :) !

Seduxen (már NEM dr.) 2010.05.07. 13:11:40

@belzebubó: lehet, hogy nem ügyvédi irodákkal kellene iratni a jogszabályokat, hanem a minisztériumokban, ha már egymást érik a "jól képzett" jogászok :)))

@Marcellusca: tudod van egy olyan mondás, hogy 2 dologról jobb ha nem tudod hogyan készül: a kolbász, és a törvény :)))

Seduxen (már NEM dr.) 2010.05.07. 13:14:01

@Daihelyon: kérdésedre kérdéssel válaszolnék:

Ha hozzád mennek lekapcsolni az áramot, te szamurájkarddal, és a "kiccsaláddal" (30 fő) várod -e a szakit, és megfenyegeted -e, hogy kiontod nem csak az ő, de az összes családtagjának is a beleit, ha nem takarodik el, avagy NEM?

Tippelnék: UTÓBBI, ugye? AKkor meg ne csodálkozz :))))))

bobsys 2010.05.07. 13:24:01

Most lett tele a hocipom. Aprilisban kertem erkolcsi bizonyitvanyt, elektronikusan. Kitoltok, bekuldok, utalok ahogy leirjak es varok. Mar 3 hete. Megneztem hat 5 napon belul postazniuk kellene. Sebaj telefonalok a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások
Központi Hivatala nevu intezmenybe. 30 percen at (11:15-11:45) folyamatosan hivom az a telefonszamot ahol az erkolcsikkel foglalkoznak. Folyamatosan. Tehat csorog, csorog egyszercsak foglalt, telefont lerakom es egybol tarcsazom ujra ahol csorof es csorog es.... 30 perc utan feladtam, felhivom a kozponti szamot, ott adnak egy masikat (azon meg sem lepodik a holgy, hogy elveszett valahol az erkolcsim) es kozli, hogy siessek, mert delben mennek haza. MENNEK HAZA! Agyfaszyt kapok. Ha en ma delben hazamegyek a munkahelyemrol akkor hetfon mar nem kell mennem dolgozni. Jah ugyfelfogadas csak hetfo, szerda, pentek (delig).
Ki kene baszni jo sok lusta irodistat. Teljesitmeny ertekelest es normalis elgedettseg meroi rendszert mindenhova, ugy ahogy a nagyobb piaci cegeknel.
Nekem (IT ipar) a legpitianerebb ugyre is max 5 munkanapom van. A tobbseg az max 3 munkanap a leghuzosabb ido intervallum pedig az 1 (egy!) oran! beluli megoldas. Nem, nem valasz, megoldas!

páter Bundagh 2010.05.07. 13:27:35

Elolvasván az összes kommentet továbbra sem értem hogy mit akart jelenteni Orbán (nemsokára hírhedtté váló) mondata, miszerint
"(választás utáni) hétfőtől új napra virrad Magyarország"

meg még azonták hogy ötvenöt adónemből eltörölnek tizenötöt, mér nem negyvenet? Egyszerűbb lenne a bevallás, ellenőrzés, és rengeteg bürokratikus költség eltűnne.

borigabi 2010.05.07. 13:45:12

@Jancsibohóc /Cee'd KIA Fa Somat/: Nos, ezeket kellene lámpavasra lógatni...

borigabi 2010.05.07. 13:48:19

@drkovax: A szigorú számadású nyomtatványokról csak annyit, hogy itt, Lengyelországban olyan formában állíthatok ki számlát, ahogyan csak akarom - amennyiben tartalmazza a kötelező adatokat -, mindössze sorszámoznom kell. Én simán excelben állítottam ki eddig, az adóhivatal (Urząd Skarbowy) számára teljesen elfogadható.

borigabi 2010.05.07. 13:53:29

@gitáros: Sok minden nem életszerű adózási fronton.

Geza 2010.05.07. 13:53:41

@páter Bundagh:
Mondom én: fejadó oszt pont!
Évente egyszer jön az állami fejszámoló, azt mondja hogy 'Kéremalássan, két szülő, az plusz másfél-másfél milla, két gyerek, az mínusz fél-fél milla, úgyhogy itt a csekk kettő azaz kettő milláról, ezt lesznek szívesek 30 napon belül becsengetni, a szelvényt meg öt évig megőrizni. Alászolgája, további szép napot."
- Nem kell hozzá egy nyomorult A4-es lap se.
- Egyszerű, mint a faék, bárki megérti és átlátja.
- Nem lehet vele csalni, mert egy fej az ugye egy fej.
- Motiválja az embert, hogy 'keressek már többet, ha már ugyanannyit adózok érte'.
- Az irodista brigád elmehet hasznos munkát végezni.
- Mindig emlegetik, hogy mindenki egyenlő meg ne tegyünk különbséget szegény meg gazdag között: hát rajta, ne tegyünk!
- Qrva pontosan lehet tudni, hogy mennyi lesz az adóbevétel, lehet vele előre számolni.

(És még a középkori paraszt volt kizsákmányolva, mert 10%-ot elvitt a földesúr, 10%-ot az egyház, 10%-ot a mindenféle egyéb alkalmi adó, és ez összesen 30%. Hát b+, örülnék én ha ma is ilyen egyszerűen menne a dolog.)

Ja, jut is eszembe, SzekuritiBlogger fórumtárs oldalán is volt már ebben a témában írás, hadd ajánljam én is:
szekuriti.blog.hu/2010/04/24/142_gyorsposzt_amerikai_turista_kerdez

scsaba1 2010.05.07. 14:02:00

@El Topo (Sgt. Elias):
A nokiásdobozok nem igazán jó irányba befolyásolják az adózási morált, ha érted, hogy mondom. Inkább én csaljak el két forintot, mint a hagyó-félék osszák vissza nokiásdobozban n x 2 Ft-okat. Persze: itt is lehetne moralizálni, hogy mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás, de az elittől az ember elvárna valamiféle példamutatást, jogkövetést stb., mert a kisember joggal érzi magát így baleknak, amikor a hírekben repkednek a 100 millerek, őt meg 1000 forintért baszogatják.

mx3 2010.05.07. 14:02:58

@Seduxen: Már ne hari, hogy megszolitalak. Régota olvasom a blogot, de ritkán kommentelek.
A villanykikapcsolás ugy mükszik, legalábbis a Dunántulon, hogy az oszloprol szo nélkül lenyesik a kábelt. Oszt jonapot. Ezzel nem a bodzásokat pártolom, de tény. Velem megtörtént

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.05.07. 14:04:55

@saclos:

De most komolyan, egy hétvégi 2 napos alkalmi munkavállalás miattt az egyszeri ember legyen tisztába 101 jogszabállyal, azok változásaival, és az egséz bürokratikus faszsággal?

Seduxen (már NEM dr.) 2010.05.07. 14:06:36

@mx3: nem a villanyóránál kötik ki? ez ugye vicc? ezt nem mondod komolyan? kimegy a szaki, és macsetével lebassza a kábelt, oszt jó napot?

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2010.05.07. 14:30:26

@Seduxen: @mx3: Én is úgy tudom,hogy a villanyóránál kötik ki.

Marcellusca 2010.05.07. 14:33:38

@Seduxen: Nem, nem.
A szaki megfelelő csípőfogóval és egyéb célszerszámokkal megy ki.
És itt jön a macséte léte/nemléte:
1 - Neked/rokonságodnak (akik, mit ad Isten éppen a szomszédságodban laknak és épp mindenki otthon van, a nap bármely szakában) VAN macsétéje és azzal hadonászva, fenyegetőzve, már az utca végéről elkergeted a szakit;
2 - Neked NINCS macsétéd, meg egyébként sem vagy otthon, mert dolgozol, ezért az 1. ponban leírtak nem tudnak teljesülni, így a szaki minden gond nélkül a szigetelt, csípófogójával, szakszerűen elvágja a vezetéket.

Ennyi a történet. :DDDDDDDD

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2010.05.07. 14:51:19

@Marcellusca: De ebben az esetben számít a bőrszín-és szocializáció közti különbség.:))
Barátnőméknél a villanyóránál kapcsolták ki.

mx3 2010.05.07. 15:05:50

@Seduxen: @Tigeri: Rosszul tudjátok. Nagyon jo barátom kötötte le tehát elsö kézböl vannak infoim. Reggel a Német energiaszolgáltato emberei összegyülnek egy kocsmában. Laptopjukra megkapják a kikapcsolásra kiadott cimeket. Utasitásba van nekik kiadva, hogy az atrocitások elkerülése végett ingatlanba nem csöngethetnek be a helyszini fizetésre lehetöséget nem adhatnak. Oszlopra másznak kikötik a kábelt. Ja még annyi ha a tulaj észleli az akciot akkor sem szaladhat el befizetni a hátralékot. Ergo ami ki van adva azt ki is kötik. Ja, még a,saját kollegáiknál is. Ékezetek hiányáért bocs, igy tanultam gépelni

mzperxx 2010.05.07. 15:06:06

biztos mindennel lehet trükközni és a kis kék könyvvel is. de ez nem jelenti azt, hogy mindenki trüközött is. a kedves posztíró és kommentelők próbálják magukat beleképzelni a földdel és állatokkakl foglalkozók helyébe, akik kibaszott sokat dolgoznak, nekik a helybeli munkavállalókat fel tudták venni kék könyvvel. De most az okos PM-es APEH-es hivatalnok túljárt az eszükön: köss szerződést, legyen interneted, fizess tb-t, stb.

köszönjük, bürökrácia, megint nagyot alkottatok, azért, hogy néhány csalót megfogjatok, kibasztatok a többséggel. (külföldi rendszámú autók megadóztatása dettó.)

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2010.05.07. 15:10:06

@mx3: Most ez a német,cégnév vagy Németország.Mondom,a barátnőméknél a villanyóránál kapcsolták ki.Nekem is elsőkézből vannak információim.Szidta is rendesen a szakembert.:))

SandWitch 2010.05.07. 15:13:40

@Marcellusca: A sok milliós adótartozás csak egy fantom adat. Azért van, hogy a munkavállalók vállalkozókkal való szembenállását erősítse.
Egyik ismerősöm 8 éve csinált egy bt-t. Kölcsönből vágott bele, jól átverték, fél éven belül elúszott 2 millió. Ott maradt a vállalkozással és a kölcsönnel. Elment dolgozni, abból törlesztgette a kölcsönt, teljesen ki volt. Nem adott be pár bevallást, amin egyébként csak a marha nagy vesztesége szerepelt volna. Megbünették. Mivel vállalkozás, ezért több százezres büntik mentek. Így aztán évek óta megvan a vállalkozás és már sok milliós tartozással figyel a listán. Ha felszámolnák, akkor menne a háza is, mert bt. és a magánvagyonával is felel.
A legtöbb listán szereplő tartozás főleg büntetésből szaporodott össze. 500000,-Ft/ alkalom és gyorsan összejön pár millió. 56 adónem van és több száz fajta bevallás, még több adminisztrációs kötelezettség, ami ellenőrizhető és szintén büntethető.

mx3 2010.05.07. 15:19:03

@Tigeri: A Német nem cégnév, a cég Német. Na jo ez szojáték volt. A cég neve Eon, helyszin Dél-Balaton.

mx3 2010.05.07. 15:22:05

@mx3: Ja még hozzátenném, ha orát bont akkor be kell mennie az ingatlanra. Ez valoban lehetetlen rendör nélkül a bodzásoknál. Lehet felénk azért oszlopon kötnek mert kevés a bodzás.

minimalista 2010.05.07. 15:22:18

@Lone Wolf:
Tényleg nagyon jó interjú, olvastam anno is...
Ilyen volumenű emberek véleményének olvasása (nem a párhuzam kedvéért, de nagyon sok mindent én is úgy képzelek el, mint ahogy az elemző lefestette, sőt ez sokakkal így van szerintem, ez lenne a természetes) és a valóság - pl. jelen poszt problematikája - után vetődik fel az emberben joggal a kétely: LEHETETLEN (!), hogy húsz éven keresztül kizárólag véletlenül, csak a dilettantizmus miatt irányították hazánkat úgy, ahogy és abba az állapotba, ahol jelenleg vegetál. Ilyen "munkát" szánt szándék nélkül nem lehet végigvinni, vagy ha igen, alapvető tévedésben vagyok az alapvető értelmi színvonal a felső vezetésben reprezentált szintjével kapcsolatban.

Félreértés ne essék, nem vagyok antiszemita, vannak jó zsidó barátaim (imádjuk a zsidó vicceket:-) és az egész nem is erről szól, de olyan párhuzamok feszülnek a mai magyar viszonyok - és az utóbbi 20 év kontinuitása - és a cion b.nek j.ei között (legyen az igaz v. hamis, tök mindegy), hogy csak na! :-)
Szóval gáz van, nagy gáz...

gitáros 2010.05.07. 15:39:07

@zero:
Hát, nem tudom, de a megbízási szerződés ölég eccerű a munkavállaló részéről...
Csak alá kell írni, adóbevalláskor meg hozzácsapni a jövedelmet a többihez, oszt kész.

gitáros 2010.05.07. 15:42:01

@mx3:
Speciel nálam becsöngetett a szaki a lakásba, hogy számítógépet, ha van kapcsoljam ki, mert most köti le a villanyórát... Helyszínen is fizethettem volna, ha lett volna lóvé.

gitáros 2010.05.07. 15:44:03

@SandWitch:
Az általánosítások mindig jók... Az APEH-lista nagy tételeinél kábé az összegek fele a tényleges hiány, a többi a bünti.

gitáros 2010.05.07. 15:47:10

@borigabi:
Persze, hogy nem. Ettől még a posztolónak kurvára semmi köze nem volt azokhoz a pénzekhez, amikkel szívott, egyszerűen nem az ő dolga lett volna. Ésszerűség szerint sem, a szabályok szerint sem.

Roxvox 2010.05.07. 15:54:39

Írjuk söralátétre az adóbevallást, akkor több marad. :)

Kartal (rezervált) 2010.05.07. 16:38:22

Nem tudom már ki mondta, de igaza volt: az adó- és a kábszertörvény csak azért lett kitalálva, hogy az állam BÁRMIKOR BÁRKIT LECSUKATHASSON. Elég egy jogszabályra rámutatni, vagy elég egy kis hernyót dugni a zsebébe. Ennyi.
És ha nekem még egyszer bárki megpróbálja bemagyarázni, hogy "ezek" "ott fönn" ÉRTÜNK VANNAK, azt előre megfontolt, aljas indokból elkövetett közveszélyes hazudozásért pofán vágom.

Lone Wolf 2010.05.07. 16:53:05

@minimalista: "LEHETETLEN (!), hogy húsz éven keresztül kizárólag véletlenül, csak a dilettantizmus miatt irányították hazánkat úgy, ahogy és abba az állapotba, ahol jelenleg vegetál."

Így igaz. Ezek után pedig felvetődik pár kérdés:

1, MIÉRT?

2, Kinek, (KIKNEK) az érdeke?

3, HOGYAN HAGYHATTUK?

És PLZ: KÍMÉLJETEK meg a zsidók/komcsik/multinacionális tőke/ Összeesküvéselmélet/szabadkőművesek jellegű benyögésektől! Az a fene nagy helyzet, hogy ezek túl egyszerű válaszok!

Mint ahogy az ország szétlopására tett kísérlet is. Meg a mindenkori vezetés idioticizmusa is túl egyszerű válasz!

Ezek csak a tünetek, és nem a betegség, nem az ok!

Roxvox 2010.05.07. 17:03:08

Egyszerű helycsere lesz, a zsidók ide, a cigók Izraelbe, hisz a palesztinokkal rokonlelkek, a zsidóknak meg már úgyis meleg ott a talaj. Van még egy nagy előnye a dolognak, így legalább Hagyó is visszakerülhet Mo-ra.

tudi 2010.05.07. 17:25:32

Azt a kurva mindenit neki. Ennél bonyolultabbra már meg sem lehetett volna csinálni.

minimalista 2010.05.07. 17:26:05

@Lone Wolf:

1., Megszámlálhatatlanul sok maréknyi dollárért

2., Mindenkinek, aki részesült az áldásaiból: -hazai politikusok - sok pénz + garantált hatalom
- külföldi befektetők: piacszerzés fillérekért + extra profit évtizedeken át (lásd "hazai" bankok nyeresége az elmúlt 10 évben vs. anyabankok)

3., Elhitették velünk, hogy ez az egyetlen járható út kifelé a szocializmusból: nem engedtek teret a különvéleménynek, racionális össznemzeti politikának (lásd. az interjúban pl.)

+ 4., Meg sem próbáltak hosszútávú,nemzeti stratégiát alkotni az ország önállósága és specializált fejlődése érdekében (lásd. idézett cikk)

Nos, szerintem nagyjából ennyi...

jozicsenko 2010.05.07. 19:37:50

@Kicsit Karcos: hi!

az a nemzeti össz adósságot jelenti: a felvett svájcifrank, euro, yen miatt olyan sok

másképp: ha véletlenül az elmúlt évben az esztelen hitelezést Ft alapon valósították volna meg, ugyanez az adósság határon belül lenne...

jozicsenko 2010.05.07. 19:45:52

@jozicsenko: este van, fáradok, bocsánat

az adósságunk alatt az össz adósságot értettem: a 80% az csak az államháztartási hiányok fedezetére korábban kibocsájtott Ft és Euro, stb alapú államkötvényeket jelentette - a háztartások eladósodottságai nélkül

a 120% gondolom már ezt is tartalmazza - és hozzáteszem, a fenébe nem lennénk, ha az elmult években nem mindent hitelből oldottak volna meg fenn, rossz példát mutatva lentre

Auris 2010.05.08. 20:45:29

@zero: Az tény, hogy az egyszerűsített foglalkozás nevével ellentétben igen bonyolult lett, de a postban leírt eset nem erre jó példa.

saclos-nak mindenben igaza van, történeted főszereplői igazán nagy katyvaszt csináltak. A megbízási szerződés nem alkalmi munkavállalás. Egyszerre két jogviszonyban nem állhattak a vállalkozóval, el kellett volna dönteniük milyen jogcímen fognak árusítani neki.

Ennek megfelelően nekik semmilyen címen nem kellett volna helyi iparűzési adót fizetniük, mivel az értékesítést a vállalkozó nevében végezték. Az sem valós, hogy kétszeresen fizettették velük ezt az adót. A helyi iparűzési adót a vállalkozó székhelye szerint önkormányzat részére fizeti, az APEH-en keresztül. Ha nem a székhelyén végez tevékenységet, akkor ideiglenes tevékenység után kell adót fizetnie, melynek napi összege van. Ennek összegét azonban le kell vonnia az év végén az éves adóbevallásában fizetendő adójából, tehát kétszeres adóztatásról nincs szó. Azzal viszont, hogy hőseid ezt magánszemélyként a saját adófolyószámlájukra fizették be, nyilván kiváltották a hivatal reakcióját, ami nyilván nem klappolt a kialakult helyzethez, hiszen nem feltételezték élből, hogy a két magánszemély mit kavar.

Egyébként csendben megjegyzem, hogy hőseidnek az okozta a problémát, hogy jó magyar módra próbáltak trükközni (saját maguk akartak adóköteles gazdasági tevékenységet folytatni, de ugyanakkor ezt már kifelé úgy tüntették fel, hogy azt az említett vállalkozó végzi, ők pedig alkalmazottak), amibe aztán úgy belezavarodtak, hogy a végén már azt sem tudták ki van kivel.
Mondjuk a vállalkozó könyvelőjének kellett volna tudni kezelni a szituációt.

Szóval népszerű fikázni a bonyolult adórendszert (nem is valótlan), meg a hivatalt, de ebben a történetben sunyiság és hozzá nem értés okozta elsősorban a kálváriát.

süti beállítások módosítása