Skip to content


       Szűrés lista

Buktatni nem liberális

Újra lehetne buktatni az általános iskola második osztályának végétől, és visszatérhet a szóbeli értékelés mellett a számjeggyel való osztályozás a KDNP-s Hoffman Rózsa törvényjavaslata alapján.

A tanárok örülnek, a rendesen tanuló gyerekek szülei örülnek, hisz a régi rendszer visszaállításával nem hátráltatják majd a rosszul tanulók a többieket. Liberális körökben azonban a rendelkezést valami borzalmas, kirekesztő dolognak tartják, amivel stressz éri majd a kis édes, aranyos nebulókat.

Ezt az álláspontot Kálmán Olga aktív alákérdezésével Osztolykán Ágnes LMP-s képviselő prezentálta az Egyenes Beszédben június elején. 

 

Osztolykán Ágnes cigány származású értelmiségi, ami meglehetősen ritka, így joggal büszke rá. Sokszor hangoztatja, hogy neki nem kell bemutani, milyen egy cigánytelep, hisz ő is egy nyolcszáz lelkes szabolcsi faluban, Csengersimán nőtt föl.

Itt rögtön álljunk is meg egy szóra. Csengersima lakosainak száma a 2001-es népszámláláskor 723 fő volt, ebből 1,3 % nem válaszolt a nemzetiségi kérdésre, 96,3 %-a magyar,  3%-a cigány nemzetiségűnek vallotta magát. Azért ez nem egy Rakaca, lássuk be! Erre nem kéne hivatkozni.

A politikusasszony portréját a 168 óra rajzolta meg, érdemes elolvasni. Megtudhatjuk, hogy mikor Vona gárdamellényére válaszul divattervező által készített cigány viseletben jelent meg a Parlamentben, akkor "furcsa félelmet érzett tarka kendőben a sötét zakók, atillák és bocskaik világába lépve". Ezt bővebben nem fejti ki, mindenkinek a fantáziájára van bízva a miért. Sejtetésből ötös Osztolykánnak.

Életrajza röviden:

- Dolgos családba született 1974-ben, szülei több műszakban dolgoztak a közeli cipőgyárban betanított munkásként. Így ő idejének jó részét a nagyanyjával töltötte, sokat olvastak együtt.

- Jó tanuló volt általánosban, ezért az iskola énnekkarának vezetője latba vetette pesti kapcsolatait, így került Ágnes rózsadombi elitsuliba, a Móricz Zsigmond Gimnáziumba.

- Felsőfokú tanulmányait a a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi karán végezte, ahol politológus és középiskolai tanári diplomát szerzett.

- Az egyetem után a VIII. kerületben korrepetált fiatalokat, tartott pályaorientációs tanácsadást. Egy évig a Soros Alapítványnál jogvédelemmel, médiával foglalkozó programvezető volt. Miután Soros kivonult az országból, Osztolykán Ágnes pénzügyi asszisztens lett az ENSZ Nemzetközi Migrációs Szervezeténél. Végül 2002-ben, a kormányváltás után jött a lehetőség, roma referenseket kerestek a különféle szaktárcákhoz felállítandó Romaügyi Hivatalba.
Erről így beszél:

"– Választhattam, hogy vállalkozóként pályázatokat írogatok, vagy belülről próbálom alakítani a rendszert. Úgy tűnt, nemcsak pozíciókat akarnak létrehozni, hanem lépéseket is tenni."

- 2002 óta házas, férje Balog János színművész. Egy fiúgyermekük van, aki 5 éves. Amikor Ágnes terhes lett, épp a Világbank, Soros és az ENSZ együttműködéséből létrejött Roma Évtized program osztályvezetője volt a Szociális és Munkaügyi Minisztériumban. (2002 és 2007 között osztályvezetőként munkálkodott a Roma Integráció Évtizede Program kidolgozásában és szervezésében.)
"Soha nem vállaltam politikai szerepet, mert nem láttam olyan erőt, amelynek céljaival egyetértenék. Amikor viszont az LMP-sek 2009 elején megkerestek, hogy olvassam el a programjukat, úgy éreztem, melléjük tudok állni." 

Mennyire hiteles ez a nő? Mennyit tud a vidék, a vidéki iskolák, cigányság igazi problémáiról?
Nagyon úgy tűnik, hogy nem sokat, de legalább nincs kormányon a pártjával, mint az SZDSZ volt annak idején.

Címkék: oktatás lmp

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr52088887

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ezt most nem kéne elbukni... 2010.06.18. 01:53:41

Hajajajj! Arról van szó kéremszépen, hogy ezek bizony megint buktatni akarnak. Ezt a roppant tanulságos videót találtam tegnap a Vastagbőrön és nem bírom megállni, h...

Trackback: A hónap közbeszólásai I. 2010.06.17. 18:14:39

A Naplóvizsgáló Bizottság jelenti - A hónap közbeszólásai                      Az új Országgyűlés egy hónapja alakult meg. Érdemes megülni ezt a...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

huta9020 2010.06.18. 07:57:33

Valamelyik fentebb szólóhoz csatlakozom: Nyíltan fel kellene vállalni, hogy az oktatás egyik legfontosabb feladata, hogy kiszelektálja a tehetségeket., bármilyen családból, környezetből is származnak. EZ az esélyegyenlőség és nem az, hogy mindenkit keresztül vernek a rendszeren, hogy a végén ott álljon egy értéktelen papírral (érettségivel, diplomával) a kezében.

Nzoltan 2010.06.18. 08:02:14

A szöveges értékeléssel az a abj, hogy a szülők nem értik. Párom tanított értfogyokat és fogyatékosokat. Aztán a szülők mindig kérdezték, hogy ez akkor most hányas? Még jó, hogy a gyerekek örököltek valamit a szülőktől. Mondanom sem kell, hogy az osztályban bőven felülreprezentálva voltak a cigányok. Viszont a fiúk már 12 évesen ki tudták elégíteni egymást a WC-ben. :P

huta9020 2010.06.18. 08:05:09

Liberális iskolában nem hogy bátorítanák a gyerekeket, hogy egymással versenyezzenek, pedig ez ösztönös késztetés, hanem kifejezetten gátolják. A következmény? Az erőszakos természetűek, akik tesznek a tanár fejére, basáskodnak a csendesebbeken, azokon, akikre tud a tanár hatni. És rájönnek arra is, hogy nem csak a másik gyereket lehet terrorizálni, hanem a tanárt is, mert egy liberális iskolában a tanárnak nincs eszköze, hogy helyére tegye a gyereket. A vége pedig az, hogy a nagyon liberális iskola eltanácsolja az erőszakos gyereket, akit saját maga termelt ki. A tanulság: jó a liberális iskola, csak nem mindenkinek. Uppssz, hogy akkor ez az iskola nem is liberális, hanem elitista?

AutosVilli 2010.06.18. 08:05:29

@vtomi1: Sajnálom , hogy ilyen közép iskolai tanáraink vannak mint te, nem tudsz helyesen irni,fogalmazni, és még osztod az észt is. Na ezért ilyenek a gyerekek,egy tanár minimum,átnézi a szövegét amit leirt,mielött elküldi a posztot, veled ellentétben mi megengedhetjük magunknak azt a luxust,hogy nem tesszük.

BrianBrian 2010.06.18. 08:05:42

Az érvelés, ha annak lehet nevezni, ad hominem: buktatni jó, mert Osztolykán Ágnes falujában csak kicsi cigányközösség van. Hát ha erre futja, vastagbőrű... Biztos a fejlett világ nagy részében is ezért nem alázzák meg buktatással azokat a kicsi gyerekeket, akik egy kicsit később fejlődnek.

Ez érv? Ez nívótlan fröcsögés.

Mostantól kerülöm ezt a blogot.

ikri 2010.06.18. 08:06:07

@huta9020: tökéletesen egyetértek.

ikri 2010.06.18. 08:19:23

@BrianBrian: Kicsit később fejlődnek? Más vonatkozásban meg érthetetlenül gyorsan érnek.

Ha meg már minden áron szavakkal legózol, akkor vedd észre legalább, hogy a blogíró NEM Osztolykán Ágnes falujának etnikai összetétele miatt helyesli a buktatást, hanem a Osztolykánnak --sajátmaga által kissé eltúlzott--- kompetenciáját vitatja. Teljes joggal, teszem hozzá.

Azonkívül elég csak a jelölt állításos botrányra gondolni, hogy kiderüljön kik is az LMP "cigány" képviselői.

elod72 2010.06.18. 08:31:44

Miert az a cime ennek az irasnak, hogy "Buktatni nem liberális"? Nem lenne jobb valami ilyesmi: "Osztolykán Ágnesnek egy szavat sem hiszem el"?

Ettol teljesen fuggetlen kerdes, hogy ertelmes-e buktatni. Itt olvashato, amit errol gondolok: ellenorzo.blog.hu/2010/06/04/a_buktatason_all_vagy_bukik_a_jovo_oktatasa

Isaac Clarke 2010.06.18. 08:38:10

A liberálisok kedvéért ha rosszul tanul a gyerek, mostantól az asszonyt verem meg :D:D:D:D

nyílméregbéka 2010.06.18. 08:59:29

Ami még eszembe jutott.
1. Már óvodában is tanulnak valamelyest számolni a gyerekek (persze ehhez be kéne járni az óvodába), theát elsőbe nem tök felkészületlenül mennek. Aki ennek ellenére az első osztályt sem tudja teljesíteni... :-(
2. Akit elsőben megbuktatnak, az nem akkora tragédia. Kiesik ugyan az osztályközösségéből, de jó eséllyel az új osztályába beilleszkedik, és együtt mennek végig nyocladikig, vagy hány osztály van manapság, nem tudom követni.
3. Akit elsőben megbuktatnak, az a következő tanévben már "okosabb" az osztálytársainál :-) mert akármennyire is nem tanult /figyelt, azért már megkapta azokat az infókat. És az is lehet egy sikerélmény, hogy "Én már le tudom írni az A betűt, ezek a kis gyíkok meg még nem"...

queenlly 2010.06.18. 09:33:09

Csak pár dolog:
1. Bár nem esett szó róla, de már az integráció is egy olyan béna elhibázott, hülyén megvalósított dolog, hogy az szép példája a magyar megoldásoknak. 1-2 gyereket lehet integrálni; 25-ből 12-t NEM. Itt mindjárt kezdődik a pedegógusok keresztre feszítése (rkonom ebbe a ciőben jár), ráadásul a fogyatékosoat sem lehet kötelezően spec intézménybe küdeni már, csak javasolni lehet! Aktuális osztály: 8 normál képességű, normál családi hátterű gyerek (nem kiemelkedő stb), 5 fogyatékos (!), 11 cigány (vagy annak nem roma nemzetiségű megfelelője), akik 4. osztályban sem olvasni sem írni nem tudnak, viszont mobil telefonnal felveszik, ahogy közösen rugdalnak egy harmadikost. A tanár csupán javasolhat, a szülő nem egyezik bele. pont.

2. A szöveges értékelési rendszerrel nem lenne gond (bár van, mert nem egységes, nem közérthető és az intézmények többségében ezzel a személyes találkozást is kiváltja a pedagógus), de NEM alkalmazzuk! Hahó! Aki olyan baromira mellette van, annak felhívnám a figyelmét, hogy ahogy a szépen szövegesen értékelt gyerek 4. osztályba megy egyből jegyeket kap, ami lehet nagy pofára esés ám, hiszen a szövegből nem derül ki (éppen ez a célja), hogy a többiekhez képest milyen szintű a tudása. A középiskolában NEM szöveges értékelés van! Aki olyan szerencsés, hogy Waldorf rendszerű középiskolába ia járhatott az meg az egyetemen esik pofára! Orvosegyetemünkön a német hallgatók sírva jönnek ki a vizsgákról, mert 2-est 3-ast kaptak és nem tudják, mi ez a Waldorf rendszerű közoktatásuk után! Magyar összepancsolós módszer, ami átvesz egy csomó baromságot, mert az "nyugati" de nem a rendszert veszi át...

3. a cikket én sem értem. most a szegény felemelkedett cigánylányt fikázzuk (aki az évek során mnden realitásérzékét elvesztette), a magyar közoktatási rendszert (amit bőven lehet) vagy a liberálisokat (ami, mint politikai hovatartozás egyéni szoc probléma)?!?

4. bocsi ha túl hosszan, de az oktatásunktól (mióta gyerekeim kapnak belőle) mindig kiakadok...

Nzoltan 2010.06.18. 09:46:53

Külömben nagyon egyszerű a dolog. Meg kell nézni, milyen eredményeket értek el azok, akiket nem lehetett buktatni azokkal, akiket még lehetett. Ez csak statisztika, de nem téved.
Persze az erdeménybe számitsuk bele, hogy a követelmények meg folyamatosan mennek lejjebb.

Dzsentrisvihák 2010.06.18. 09:53:14

Tipik szadesz-cigány. Rózsadombi elitsuli, Soros György, meg színművész férj... Biztos marha sokat tud a magyar rögvalóságról...
Nálunk még simán buktattak, számmal osztályoztak, de megnyugtatom Osztolykán asszonyt, az se nagyon hatotta meg a rossz tanulókat és a deviáns elemeket, nemhogy holmi lelki gyötrődést okozott volna nekik. A liberális pedagógusok is ugyanúgy megtalálták a módját annak, hogy az ilyeneket benntartsák az osztályban és tutjgathassák kedvükre. A többi diák legnagyobb bánatára. És persze elrugdosták őket gimnáziumig, ott szintén volt egy-két jótétlélek, aki az érettségiig, utána viszont már nem kényeztette őket senki, kint voltak a nagy K-betűs életben. Most a legtöbbje ott tart, hogy még a benzinkútra sem veszik föl őket dolgozni, pedig mifelénk az már a legalja, hát mit csináljanak, "muszáj" betagozódni a helyi drogmaffiába, és bűnözni... (Ja, és még mielőtt valaki rasszistázna, nem csak cigányokról beszélek, a hülyeség és a beilleszkedni képtelenség bőrszínfüggetlen.)
A normálisabb pedagógusoknak viszont csak és kizárólag az osztályozás volt a fegyvere az ilyenekkel szemben (többen voltak, akiknek többször is új ellenőrzőt kellett venni, mert már nem fért bele szaktanári, ilyen-olyan osztályfőnöki, igazgatói figyelmeztetés, hadd ne mondjam, mennyire tudta érdekelni őket is meg a drága szüleiket is).

PQM 2010.06.18. 10:30:57

Elképesztő és felháborító az interjú minden tekintetben! az újságírónő (?) és a hihetetlenül modoros (én azt gondolom) honanya (?) egyaránt csak azt szajkózzák, amit nagyjából hatvan éve: ez nem szakma, ezt csak hivatással lehet csinálni!
Azért nem történik meg a szembenézés (a minőségi kritériumok kidolgozásától a tisztességes bérezésig) bizonyos területekkel - orvosi, pedagógusi, egyéb segítő szakmák - mert ezzel a félmondattal minden gondot azoknak a nyakába lehet sózni, akik ott vannak és csinálják!
MÁrpedig ez szakma is! Olyan szakma, ahol a személyiségünkkel dolgozunk, de a szakmai részt is tudni kell! Persze egészen másfajta személyiségek és másfajta szakmai tudás kell egy falusi kisiskola és egy fővárosi gimnázium pedagógusának, egészen más alsóban tanítani vagy érettségizőket vizsgára és önállóságra készíteni fel, de mindegyikre szükség van.
www.nive.hu/rendezvenyek/download_eload.php?filename=Suplicz_Sandor_Tanari_kompetenciak_diak_szemmel.pdf
Őket kell(ene) a pályán tartani, de úgy, hogy egyes politikusok, mint pl. O. Á. mindenért a tanárt teszik felelőssé!

PQM 2010.06.18. 10:32:26

Bocsánat: Őket kell(ene) a pályán tartani, de _nem_ úgy, hogy egyes politikusok, mint pl. O. Á. mindenért a tanárt teszik felelőssé!

Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer 2010.06.18. 10:33:03

Namost, kedves libsi barátaim.
A buktatás nem büntetés, hanem egy új lehetőség.
Ha valaki mondjuk nem tanul meg olvasni elsőben, az mit fog kezdeni második osztályban magával?
Vissza kell dobni, tanulja meg az előző éves anyagot, különben végleg leszakad.
Mi a retkes lóf*szt nem lehet ezen érteni?

sony 2010.06.18. 10:37:40

Még hogy a tanárok nem tudják megfogalmazni, a szülők pedig nem értik!
A tanári szakma diplomás szakma. Hacsak nem teljesen alkalmatlan diákok kerültek be a felsőfokú képzésbe és a diplomáikat nem valós teljesítmény után kapták, akkor képesek arra, hogy minden diákukról megfogalmazzanak pár sort. Ha 30 diák van az osztályban, és a tanévzáró előtt egy hónappal elkezdik írni az értékeléseket, minden nap csak 1 gyerekről kell írniuk pár sort. Ha nem tanulták az ilyen értékelés módszertanát, még csak továbbképzésre sincs szükség, egy körlevél formájában mindenkinek eljuttathatják a fő értékelési szempontokat, módszereket. Ez nem lehet ügy. Akit felvettek egy felsőfokú intézménybe, és diplomát is kapott, csak képes már értőn olvasni! Egy tanító pedig, aki 6-10 éves gyerekekkel kell, hogy szót értsen, biztosan meg tudja úgy fogalmazni a véleményét, hogy a legbutább szülő is megértse. Hiszen úgy kell a tananyagot leadnia, hogy a gyerekek is megértsék... Legrosszabb esetben a szöveges értékelés mellé a tanár odaírhatja azt is, hogy a régi rendszerben ez a teljesítmény milyen osztályzatot érdemelt volna. Nagy ügy! Komolyan mondom, a tanárok helyében felháborodnék azon, hogy nem tartják őket képesnek erre a tényleg egyszerű dologra.

picur3ka 2010.06.18. 10:44:36

Szoveges ertekeles:

elegtelen
elegseges
kozepes
jo
jeles

Na megyek elbujok.

2010.06.18. 10:50:50

Tisztelt Vastagbőr!

Személyeskedni meg pláne nem liberális, de nem is kultúrált dolog. Azzal kellene foglalkozni, amit mond, nem a képviselőnő személyét analizálni és megpróbálni kétségbevonni a jogát a véleményhez, akárhonnan jött is. Ő picivel hitelesebben képviseli a cigányságot, mint a posztíró, ez ugye világos? Ő fellép az érdekükben, ellentétben a Fideszben lapító cigány képviselőkkel, akik nem merik kinyitni a szájukat Hoffmann asszony mellett.

PQM 2010.06.18. 10:56:42

@iii: Ő fellép az érdekükben,...
A cigányság érdeke tehát az, hogy ne tanuljon meg írni-olvasni?... Hm.

2010.06.18. 10:57:46

@PQM: Neked ez jön ki az interjúból? Szófacsarásból kiváló.

Attól fog megtanulni a 7 éves gyerek írni-olvasni, hogy meg lesz buktatva sorozatban?

Marcellusca 2010.06.18. 11:00:40

@picur3ka/mesterhazymiklospart: LOL!
Üjjé le, egyes! :))))
Akarom mondani, szöveges értékelés: elégtelen. :DDDD

queenlly 2010.06.18. 11:01:54

@sony: nemtom van-e gyereked ebben a rendszerben, de várom a megfejtéseket, hogy a következő értékelések hányasnak felelnek meg (két diplomás szülpáros tanácstalan):
-a feladat értelmezése segítséggel gyorsan megy, a megoldás pontos
-az olvasott szóképek összettétele nem tökéletes
-a hangos olvasás pontos de nem elég folyékony
jó nevű budapesti általános iskola. Akkor a gyerekem félévi bizonyítvány hányas volt? 6 és fél évesen (első osztály felév) a fentiek hányas osztályzatnak felelnek meg?
ellesleg a tanát NEM írhatja oda, hányasnak felelne meg, ez a rendelet lényege!

Seduxen (már NEM dr.) 2010.06.18. 11:04:45

@queenlly: LOL :))))

az én "tipposzlom":

- 4-es
- 3-as
- 4-es

figyelj! nem lehetséges, hogy egy megoldókulcs is jár a félévi bizonyítványhoz, csak a "vásott kölke" azt nem adta oda Nektek, hogy ne tudjátok megfejtést? :)))))

Seduxen (már NEM dr.) 2010.06.18. 11:05:36

@Seduxen: "tipposzlom" = "tipposzlopom"

hogy is volt: "A szóképek összettétele nem tökéletes" - mondhatni :)))))

PQM 2010.06.18. 11:09:35

@iii: Attól fog megtanulni a 7 éves gyerek írni-olvasni, hogy meg lesz buktatva sorozatban?

Szómágia, ahogy az interjúban is: a bukás stigmatizál, szégyent jelent, gyermekellenes.
NEM bukásról van szó, nem azt kell látni, hogy valami nem sikerült. Azt kell észrevenni, hogy a gyereke újabb esélyt, újabb segítséget kap ahhoz, hogy a további iskolai és életbeli előmeneteléhez szükséges legalapvetőbb dolgokat elsajátítsa. A többiek pedig esélyt kapnak arra, hogy a tudásuk, készségeik fejlődhessenek, hogy mást tanulhassanak. De ezt már annyian megírták....

queenlly 2010.06.18. 11:10:46

@Seduxen: ja én is elírtam pár cuccot. ennél a bizonyítvány kacifántosabb volt, csupán az érthető és általunk is dekódolható részt írtam be. mert ezzel csak az a gond, hogy nem tudom, hol a normál tartomány. a többiből jócskán olyan is, amit nem értettünk csak segítséggel :) jó, jó az orvosi diplomához nem kell pedagógia, de azér...
ismerősünknél közérthető. ott (jónevű budai iskola) 5 lehetséges válszból karikáznak be! akor mafszra is jó a szöeges értékelés???

queenlly 2010.06.18. 11:13:00

@iii: pont arról van szó, hogy ezt a pedagógus dönthesse el és ne a 8 általánost végzett (vagy humán tárgytól távol élő szakmunkás vagy akár mérnök) szülő. mint ahogy te sem tudnád vszínűleg elfogulatlanul ldönteni a gyereked jövőjét.

Marcellusca 2010.06.18. 11:13:07

@queenlly: Őőőő, izé, A Főnök jövőre megy oskolába, de inkább osztályzatot adjanak, mint ezt a ....!
Szerintem Asszonypajtás sem értené, pedig ő pedagógus végzettségű. :)
És mit mondjak én, mérnökként? :D

Mi úgy döntöttünk, hogy A Főnök maradjon még egy évet oviban. Kora alapján már most mehetne, de vannak lemaradásai. A szakemberek (óvónő, fejlesztő-óvónő, logopédus) tanácsára, velük egyetértésben "szalajt" egy évet. Inkább itt, mint a lemaradása miatt negatív élmény legyen a tanulás, amiből következik a rossz érdemjegy, aminek következménye lehet a bukás.

Seduxen (már NEM dr.) 2010.06.18. 11:15:22

@queenlly: gondolom így marcipánba lehet csomagolni a szart is, adott esetben :)))

biztos ami ziher, ilyenkor kell 2 hatalmas fülest a gyereknek, mert lehet, hogy szar az a bizonyítvány... :)))))

tényleg nem értem, hogy ennek mi értelme. nekünk anno bevésték az 1-5 tartomány valamelyikét, és azt gondolom, hogy ettől nem lettünk lelkileg sérültek, basszák meg ezt a liberális maszlagot...

@PQM: annyi kiegészítést engedj meg nekem - nem akarván bele vau-vau -, hogy a buktatás LEHETŐSÉGKÉNT kerül vissza a rendszerbe, nem mint kötelező elem. Szóval akik ezen rugóznak, szerintem nagyon mellélőnek. Én is azt gondolom, hogy ez a végső "fegyver" igen is KELL hogy a pedagógus rendelkezésére álljon, amikor már semmi más sem segít.

tt60 2010.06.18. 11:15:54

Az oktatás mai helyzete:

vimeo.com/11690875

vimeo.com/11931684

Érdemes megnézni... megdöbbentő....
(Nem érdekes a videok készítőjének személye... amúgy az elveivel nem értek egyet, de itt igaza van... :-( )

Seduxen (már NEM dr.) 2010.06.18. 11:18:33

@Marcellusca: "A Főnök maradjon még egy évet oviban. Kora alapján már most mehetne, de vannak lemaradásai" - akkor mégis csak az apjára ütött... szegény gyerek... :)))))))

valahol azért én azt a gyerkőcöt is sajnálom, aki oviban marad +1 évet. Ugye ott azért már kialakulnak bizonyos kapcsolatok-közösség, ilyesmi, és rossz lehet neki, hogy akikkel összeszokott, az megy tovább, ő meg marad. Ez iskolai helyzetre vetítve ellentmondana a buktatásnak. Másrészt viszont igazatok van, mert szerintem is ez a kisebbik rossz!

sony 2010.06.18. 11:22:50

@queenlly: Még nincs iskolás gyerekem, most lesz szeptembertől :) Nem vagyok tanár, nem tudom, régebben erre milyen osztályzatot adtak volna, az biztos, hogy nagy baj nincs. Én ezeket a sorokat így értelmezném:

-a feladat értelmezése segítséggel gyorsan megy, a megoldás pontos
Ez azt jelenti, hogy egyedül nem érti meg a feladatot, de ha egyszer megértette, nem felejti el, és végigviszi a feladatot, kitartó. Arra törekednék, hogy önállóbb legyen a feladatok értelmezésében, erre nagyon jók azok a játékos feladatos füzetek, amikben több ismétlődő feladat van. Ha látjátok, hogy csak az elsőt, másodikat kell elmagyarázni, a többit magától értelmezi, nagyon meg kell dícsérni.

-az olvasott szóképek összettétele nem tökéletes
Szóképesen tanultok? Mázlisták :) Ha a gyerkőc jól megtanulja, később nagy hasznát veszi. Ez mindössze annyit jelenthet, hogy a két szókép összeolvasása között megakad, gondolkozik. Gyakorlás, dícséret erre a megoldás.

-a hangos olvasás pontos de nem elég folyékony
Ha pontos, akkor szerintem az már nagyon jó eredmény. Ezt is gyakorolni kell, és érdemes sokszor visszakérdezni, hogy érti-e, emlékszik-e arra, amit olvasott. Adjatok neki olyan könyvet, amit szeret, és esetleg kisebb korában már többször olvastatok neki. Itt sikerélménye lesz, hiszen valamennyire emlékszik a szövegre. Az is hatékony, ha az egyiktek foglalkozik vele, utána bemutatjátok közösen a másik szülőnek, milyen ügyes volt, milyen sokat haladt. A gyerkőcök általában imádják, ha a szülő elégedett a teljesítményükkel, és ennek hangot is ad :)

Persze mindez még előttünk áll, lehet hogy csak most látom ezt ilyen egyszerűnek. Ha én nem érteném az értékelést, esetleg olyan gondról szólna, amire nem tudnám a megoldást, egyszerűen megkérdezném a tanítótól. Személyesen biztosan tud tanácsot adni, és azzal, ha látja, hogy foglalkoztok a gyerekkel, nem tesztek rosszat a megítélésének sem. A tanárok általában imádják, ha a szakértelmüket elismerik ;)

Kicsit Karcos 2010.06.18. 11:24:58

@Seduxen:

"a buktatás LEHETŐSÉGKÉNT kerül vissza a rendszerbe, nem mint kötelező elem"

Pedig annak úgy van értelme, ha az év közben kapott jegyek határozzák meg az évvégit. 1,49-es átlag = bukta (felelés, kisdolgozat 1 jegy, témazáró 3 jegy, nálunk így volt). A tanár ne "rendeskedjen" azzal, hogy 1,25-re átenged valakit, vagy 4,47-re ötöst ad. Ha rendeskedni akar, adjon lehetőséget új jegyek megszerzésére, amik felhúzhatják az eredményt.

Azaz szerintem 1,49-re ne lehetőség, hanem kötelesség legyen a buktatás, másképp nincs értelme. Ez levédi a tanár seggét is.

Seduxen (már NEM dr.) 2010.06.18. 11:28:46

@Kicsit Karcos: nem így értettem. akik most világvégét, meg oktatási holokausztot vízionálnak a buktatás miatt, kicsit olyan hatást kelthetnek, mintha most az a világ jönne, hogy a gonosz pedagógus hobbiból, kicseszésből tucatszámra buktat majd, ha kell, ha nem.

nem erről van szó. ha valaki év végén ott áll 14 darab karóval, 8 kettessel, meg 1 hármassal, akkor sajnos bizony repetázzon.

Marcellusca 2010.06.18. 11:32:04

@Seduxen: Pontosan.
(Mindkét mondandódra. :D)
Ez a kisebbik rossz.
Egyébként nagyon korrekt ovi. Nem akarják "kihajigálni" a gyerkőcöket.
Amúgy, a csoport fele marad. A barátok zöme is. Úgyhogy nem lesz akkora a törés, mint lenne a suli, az esetleges negatív élményekkel.
Inkább most egy kis kellemetlenség, mint a suliban a törés, a bukás.

Kicsit Karcos 2010.06.18. 11:32:44

@Seduxen: oktatási holokauszt:))))))) Vejmár!

Mivé lesz így a világ, ha nem tanítunk stilisztikát annak, aki a saját nevét sem tudja leírni, sőt addig tanítjuk, amíg legalább az utóbbit megtanulja?

Seduxen (már NEM dr.) 2010.06.18. 11:36:07

@Marcellusca: "Amúgy, a csoport fele marad. A barátok zöme is" - mekkora magaslabda, Anyáááám :)))))

@Kicsit Karcos: azzal nincs gond, az ilyen "diplomások" (4 első - 4 második) le tudják írni, hidd el, láttam eleget :XXX (gondolom az első X a Dr .jelölése)

Marcellusca 2010.06.18. 11:40:04

@Seduxen: Heeee????
Nem az én csoportom, barátaim, vaze!
És nem kisegítő csoport!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

queenlly 2010.06.18. 11:41:13

@sony: örülök hogy ilyen kultúráltan beszélgetünk néhány fentebbi posttal ellentétben, de kérlek, ne nézz gyeneelméjűnek. amit megmagyaráztál, azt mi is értettük. arra próbáltam neked rávilágítani, hogy elég nagy pofára esések lehetnek abból, hogy egy ilyen szöveges értékelés után elmegy 4. osztályba a gyerek és jegyeket kap. ha megteszem mindazt, amit írtál és felzárkóztatom a gyereket, akkor hol leszek? az átlagban? a tökéletesben? és HÁNYAST fog kapni a gyerek, amikor számítani fog már, mert a továbbtanuláshoz kellenek a jegyek?

arról beszéltem, hogy a szöveges értékelés akkor tökéletes megoldás, ha a diploma osztásig szövegesen értékelünk mindenkit és nem egy katyvasz a rendszerünk.

Seduxen (már NEM dr.) 2010.06.18. 11:46:42

@Marcellusca: "És nem kisegítő csoport!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! " - nem -e? GYP-csoport, erre gondoltam :))) na jó, befejeztem, nem ekézlek tovább :)))))

Kristl 2010.06.18. 11:49:38

Ezt én újragondolnám a helyetekben.

Alapvetően 6-12 éves gyerekekről van szó. Igen, elsősorban gyerekekről, akik számára meghatározó amúgy az első pár év az iskolában. Itt szeretik vagy utálják meg az intézményt s kialakul az alap viselkedési mintájuk is.
Ha "buknak" akkor nagyon jól mondta a hölgy, bizony megbélyegződnek egy életre, emellett pedig a negatívumok erősödnek fel, amire az esetek többségében rég ismerős adekvált válasz születik.
Lényegében a buktatás tehát nem ösztönzőleg hat, hanem épp ellenkezőleg. Ráadásul az iskola mellé negatív kép társul.

Nyílván a poroszos-tekintélyelvű rendszerből "hiányzik" a jól megbuktatom' eszköztár, de valójában már jó 200 év eltelt ám a modell születése óta, és valljuk be, úgy szar ahogy van.

A megoldás valószínüleg részben a szöveges értékelésben lenne (részben), hiszen egy jó szöveges értékelő egy független szakembernek többet mond mint egy "1" osztályzat.
Mivel az alapján már el lehet beszélgetni szülővel, gyerekkel, tanárral egyaránt hol a hiba.

Persze ez önmagában csak ront. Emellé kellene újra ellenőrzés az iskolában az oktatás minősége felett, új felvételi rend a tanárképzésben. Visszatérés a kisebb csoportú oktatásra. (van elég tanár, és elvileg ők ha tetszik ha nem közvetetten TERMELŐ munkát végeznek.) így az államigazgatás és egyéb területek feles súlyát ide lehetne irányítani (a kirúgások helyett).
Akkor talán lassan érdemeiben változna a rendszer.

A buktatásról még pár szót. Mennyire hasznos.
Tegyük fel józsikát megbuktatja Irma néni. Vajh' a józsika utána ha megembereli magát (csoda történt) és mindent tud jövőre a harmadikban, az új tanítónénie Maris az érdemei szerint osztályozza le? Hát persze hogy nem, hisz ő már bukott nebuló. Az esetek többségében ez biza bélyeg.
Sőt, ha véletlen ez gyakran előfordulna (bukott diák jó tanuló lesz jövőre) akkor Irmát biza ki kéne rúgni. Főleg ha ellenőrizunk olykor.
Na de ki akarja kirúgatni a tantestület eme megbecsült tagját?

Masszív hátrányos helyzetűek esetén pedig én nem látok más modellt csak a bentlakásos sulit.
Akkor más modellt kapnak, van közösségi sport, és felügyelet.
Sőt, segíly se kell, se jegyes se kártyás se zsés. mivel helyben kapja a gyerek. Ruhát is, szállást is ételt is.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.06.18. 11:58:39

@tt60: siralmas. ezek már a jelenlegi rendszerben voltak általános iskolások. szerintem ugyanezt az eredményt el lehetne érni ha egyszerűen óvodás kor után mindenkin elvégeznének lobotómiát. Az különösen félelmetes, hogy bölcsészek nem tudják mikor volt a második vh. elvileg töriből felvételiznek. a riport azon részét hiányolom amelyben mind tudta, hogy hány áldozata volt a holokausztnak. azt mindannyian tudják.

Ásó[Mosó]Maci (Dr. nélkül) 2010.06.18. 12:04:51

Nem olvastam végig az összes kommentet, de azért hozzászólok.
Egyik ismerősöm tanár, egy szakiskolában. Egy srác 12.-ben (18 éves) elbőgte magát, mert nem tudott elolvasni egy egy oldalas szöveget! Ez annak az ára, hogy jaj, nehogy már ártsunk a kis gyerekeknek! Később viszont olyan gondokkal fognak küzdeni, amiket már 6-7 éves korban kellett volna kezelni (A srác nem dyslexiás, hanem egyszerűen tanulatlan volt).
Másik, igenis 5-8 évben kell igazán buktatni! Ekkor van abban a korban a gyerek, amikor igazán tanulja a határait! Ekkor kell belenevelni, hogy mit jelent az, hogy eddig vagyok, innentől pedig a másik. Mindenben! Minden gyerek próbálja a határait kitolni, és azért vannak a felnőttek, hogy megmutassák neki, hogy eddig, és ne tovább!!!!
Ezt kellene minden szülőnek megérteni.
Még egy dolog! A Magyar Bálint, Hiller István által fémjelzett oktatási rendszer NEM LIBERÁLIS!!! Nem szabadelvű! Pont a tanárnak kötik meg mindenféle törvényekkel és dokumentálási kényszerekkel a kezüket! De még ide sorolom a Pokorny-t is, hogy mi a fenéért kellett ezt az idióta fejkvóta-elszámolást létrehozni. Ez már azt eredményezte, hogy nem a minőségi oktatás, hanem egy mennyiségi követelmény elérése a cél az iskoláknak, hogy fenn tudjanak maradni.
Aki meg irígyli a tanárokat, hogy van két hónap szünetük, húzzon le egy évet egy iskolában tanárként. Még nem is egy szakiskolában, hanem mondjuk egy gimiben! Utána másként fog beszélni!

queenlly 2010.06.18. 12:06:08

@Kristl: nem akarok áttérni az antiszövegesértékelés nicknévre, de ismétlem, a szöveges értékelésnek akkor van értelme, ha az egész rendszer átalakul. melyik tanár fogja a 8 osztályos gimnáziumban a felvételin a szöveges értékelést olvasgatni? és hogyan fogod összehasonlítani a szöveges értékelések alapján objektíven az oda felvételiző 300 diákot, akikből majd ki kell választanod 30-at?

az utsó bekezdéssel teljes mértékben egyetértek. sőt, az egyetlen értelmes narancsintézkedésnek azt tartom, hogy óvoda és iskola nélkül ne kapjon senki segélyt!

a buktatás mindig is a végső mentsvár volt, egyfajta utolsó megoldás, de ma már nincs ilyen. és volt olyan osztálytársam (nálam 3 évvel idősebb), akinek bizony állati jót tett és a 8. osztály végén megérdemelten kapta meg az általános iskola bizonyítványát. (mellesleg marha jó szakmunkás lett belőle)

tt60 2010.06.18. 12:14:05

@Kristl:
Azért maradjunk abban, hogy a poroszos elv arra nevelte a gyerekeket, hogy van kötelességtudat, s neki az a feladata, hogy tanuljon... Nem a manapság divatos hülye "motiváció" kell, s egyéb hasonló maszlag , hanem KÖTELESSÉG... Az vhol az életre is nevelte a gyereket, megtanulta, hogy a suliból kikerülve is van hierarchia, s nem azt csinál, amit akar.
A megbélyegzés: lehet, én nem voltam bukott, de járt velem 1-2. Nem gúnyoltuk, s hidd el mindent megtettek, hogy ne legyenek bukottak legközelebb, adott nekik + erőt, hogy tanuljanak...
Nem csak az lehet doppingszer, hogy istápoljuk, hanem az is, hogy ha kell szigorúan "odacsapunk". Ezt hívták vmikor "makarenkói pofonnak" ami nem csak fizikai értelemben értendő, hanem áttvitt értelemben is, vhogy úgy, hogy : eddig és ne tovább, kapj a fejedhez kisöcsém...
De eljutottunk odáig, hogy tanulni sem kell, buktatni sem lehet, eltanácsolni sem lehet, tanárt verni lehet, a diák sérthetetlen "szent tehén"...

2010.06.18. 12:19:00

@queenlly: A bukás eddig sem szűnt meg, ez tévedés, sőt tudomásom szerint a számuk se csökkent jelentősen.

Én eleve a 8 osztályos gimnáziumokkal nem értek egyet, illetve azzal, hogy totálisan szabadjára van engedve az osztályszám. Az osztályzatok egyébként is iskolafüggők, ezek alapján nem szabad dönteni a felvételiről. Sőt, azzal se értek egyet, hogy mazsoláznak a gyerekekből.

tt60 2010.06.18. 12:20:01

@Ásómaci:
" A Magyar Bálint, Hiller István által fémjelzett oktatási rendszer NEM LIBERÁLIS!!! Nem szabadelvű! Pont a tanárnak kötik meg mindenféle törvényekkel és dokumentálási kényszerekkel a kezüket! De még ide sorolom a Pokorny-t is, hogy mi a fenéért kellett ezt az idióta fejkvóta-elszámolást létrehozni. Ez már azt eredményezte, hogy nem a minőségi oktatás, hanem egy mennyiségi követelmény elérése a cél az iskoláknak, hogy fenn tudjanak maradni. "

No ez a kérdés is megérne egy misét.... tökéletesen igazad van.
A liberalis jelzőt én arra értettem, hogy gyakorlatilag a diák azt csinál amit akar, a tanárnak nincs eszköz a kezében a fegyelmezésre.

Seduxen (már NEM dr.) 2010.06.18. 12:28:52

@tt60: hm, azt hiszem nem vállalok nagy rizikót, ha azt mondom: láthatóan mindketten a poroszos iskola "hívei" vagyunk :))))

amúgy absz egyetértek az általad leírtakkal.

én azt gondolom, hogy a szöveges értékelős rendszernek akkor van értelme, ha a szülő túl azon, hogy egyáltalán megnézi a bizonyítványt, hajlandó időt és energiát fektetni abba, hogy foglalkozzon a gyerekkel, és megfogadja a szöveges értékelésben megfogalmazott észrevételeket. De amelyik szülő a "Taníccsa meg a ziskola!" - mentalitást képviseli, annál ez szart sem ér. Lehet, hogy a buktatás sem, de annak azért egy erősebb jelzésértéke van szerintem.

picur3ka 2010.06.18. 12:31:12

Ket fontos dolgot felejtunk el itt.

Angliaban peldaul nincs buktatas, szoveges ertekeles van. Ettol fuggetlenul a teszteket jol pontozgatjak. Eleg vilagos az, hogy 100-bol 21 vagy 84 pontot kapott a gyerek. Es persze az is, hogy harmadikban masodikos vagy negyedikes tesztet ir-e matekbol.

Metodikabol mindig is jok voltak az angolok, a kis csoportokban foglalkoztatas remekul mukodik. A diakok kulonbozo csoportokban dolgoznak kulonbozo tantargyakbol. Csodalatos.

Ket komoly feltetele van: sok penz (nincs tankonyv, mindenkinek kulon fenymasolt, mas-mas feladatsor) es rettenetes iskolai fegyelem.

A masik, teljesen mindegy, hogy milyen a rendszer meg a modszer. Aki akar, megtanul akarhogy. A kivalo es torekvo tanulok akkor is jol fognak teljesiteni, ha szar a rendszer. Aki pedig nem kepes, az a legjobb rendszer mellett se nagyon fog csillogni.

A kozben levo nagy atlagnak nem mindegy, s ezek a tobbseg. A kovetelmenyrendszernek es ertekelesnek vilagosnak kell lennie a legatlagosabb gyerek es szulo szamara is.

A gyerek nem hirtelejeben bukik meg. Vilagos ertekeles mellett, amelyik csaladot ez erdekli, kb 10 honapja tudhatja, hogy valamit kene csinalni.

Valos helyzet. Szaros kis kezdo voltam. Gimnazium, elso osztaly. Elso szuloi ertekezlet. Voltak vagy 50-en, 36 fos osztaly, valami ilyesmi. Mindenki tele volt egyessel meg kettessel, szulok magukon kivul.

Kerdesek:

Volt olyan, aki otost kapott ezeken a teszteken meg dolgozatokon? Igen. Nem sok, de volt.

Milyen ertekeles ez, hogy mindenki ilyen rossz jegyet kap? UNESCO, 50%+, itt kezdodik a kettes.

1. Senki nem ment panaszra sehova.

2. Senki nem bukott meg mar felevkor sem.

Tanultak, mint az orult. Legalabb ennyit a tobbseg kepes teljesiteni. Van, akinek jobban meg kell erte dolgozni, van, akinek kevesbe. Ennyi.

Kicsit Karcos 2010.06.18. 12:45:37

@Kristl: kihagytad a lényeget a hozzászólásodból... mi van azokkal a gyerekekkel, akiket nem buknak meg, mert pl. a bukás elkerülése céljából elkezdenek tanulni, önmaguktól vagy szülői ráhatásra?

Olyat is nem egyet láttam már, hogy valakit kibuktattak egy iskolából, és így került el az illető olyan művészeti, sport stb. profilú, kisebb általános, de nagyobb speciális követelményeket állító iskolába, ahol értékes emberré válhattak.

@tt60: nagyon egyetértek. A kötelesség az a 2-es elérése, a motiváció az csak utána jön, hogy elég-e a kettes, vagy ötös kéne.

tt60 2010.06.18. 12:45:41

@picur3ka/mesterhazymiklospart:
"Ket komoly feltetele van: sok penz (nincs tankonyv, mindenkinek kulon fenymasolt, mas-mas feladatsor) es rettenetes iskolai fegyelem."

Pontosan erről beszélünk... de itt egyik sincs...

Nálunk személyiségi jog.... mármint a diáknak.... a tanárnak sincs mindent joga elmondani a szülőnek.... annak idején egy szülői értekezlet rémálom volt a diáknak, meg a szülőnek is, mert kiderültek a turpisságok, a szülőnek meg égett a képe adott esetben... ennek persze odahaza mi ittuk a levét, 1-2 jól irányzott pofon révén... s mégis itt vagyunk, túléltük. Most fogadóóra vagy mijafene van, a gyerekek személyiségi jogainak védelmében...
Megáll az ember esze.

NemzetköziKockázatközösség 2010.06.18. 12:56:09

@csernaja obca: "Mutass egy pedagógust, aki forintosítani tudja, hogy "ebben a hónapban 6000 Ft-tal kevesebbet tanítok." Hogy is gondolod? Nem tanítja meg az ABC-ből az X-et meg az Y-t? Ugyan már! Ettől még nagy piszokság kilopni a zsebükből a pénzt, de nem hiszem, hogy ennek ok-okozati összefüggése lenne az oktatási színvonallal."

Pedig van. Rövid távon az, hogy a tanár kevesebb energiát tud szentelni a munkájára, mert meg is kell élnie valamiből. Középtávon pedig az, hogy csak a hülyék (meg az elhivatott őrültek) mennek tanárnak, továbbá a jobb képességűek elhagyhatják a pályát. Sok apróság még: meg tudja-e venni a könyvet, a számítógépet, ami a munkáját segíti, stb.

Seduxen (már NEM dr.) 2010.06.18. 13:19:24

@tt60: "ennek persze odahaza mi ittuk a levét, 1-2 jól irányzott pofon révén... s mégis itt vagyunk, túléltük" - van ennél rosszabb is. Én pl egy kezemen meg tudom számolni, hányszor kaptam Apámtól. De jó néhány esetben jobb lett volna kapni a pofámra, mint azok a nézések, illetve egyéb büntik. Érdekes, idővel megjött az eszem...

Marcellusca 2010.06.18. 13:30:15

@tt60:
@Ásómaci:
@Seduxen:
Csatlakozom az előttem szólókhoz. :)

Sedu!
Nagggyon ösmerős. :)
Fater, ahogy nézett egy-egy szülői után, az felért egy élvenyúzással. :)))

Kristl 2010.06.18. 13:42:59

@queenlly:
A szöveges értékelés alapvetően alsó tagozatról szól. Nem vagyok pártja a 8éves giminek.
Emellett pedig az alsó tagozatosok még mindig gyerekek akinek a beilleszkedéséről van szó. :]
Ott pedig ez tájékoztató jellegű, a jegy meg nem az. Amúgy igen, ha ez a rendszer a tanárnak KÖTELESSÉGE elolvasni. :]
Ha már itt annyira hangoztatjátok.

@tt60:
A kötelességre nevelés mellé kell motiváció is. Régebben is megvolt. A társadalmi szerepek motiváló erővel bírtak. A meglévő család és pályamodellek. Ez most mintha hiányozna olykor vagy épp a poroszos modellt kérdőjelezi meg.

Emellett a modell beteg hierarchiát is épített. Ahol a tanár kényúr volt nem pedig pedagógus.
Ezt se hagyd ki belőle.

Amúgy én is jártam iskolába. A bukottak általában leszakadtak és elvesztek. A tanárok és diákok egyaránt úgy álltak hozzájuk hogy bukottak. Az eltanácsolás pedig még gimiben is szégyen volt ami megmaradt évekig. Sőt olykor semmilyen valós indok nem volt mögötte. Csak nem egyenlő volt a mérce.
Én is tudok valakit aki általánosban bukott, aztán főiskolára ment. De ő az egyedi példány a több száz egyébből.

@Kicsit Karcos:
Azokat valószínűleg másképp is tudná motiválni a szülő. Mivel azzal foglalkoznak is, ezért érzi át ennyire a lehetséges jövő súlyát. Nem pedig jövőbelátó nebulókról van szó.
Ellenben lehet koravének, akkor meg amúgy is tanulnak nem? Mert a jövőnek teszik. :]

***

Szerintem nem nehéz belátni, hogy a bukás melletti legfőbb érv az személyes atitüdből jön.
Lehet hogy volt ludas matyink, de valójában ennek az országnak a zöme, söpredéktől az elitig nem Matyi, hanem döbrögi akar lenni. Ez van az államapparátustól a magánszféráig.
A döbröginek meg végletes hatalom kell, ez pedig az osztályzás. Szokja a gyerek, hogy szar az élet, mer van a nyakán jó pár fődesúr.

A legtöbb tanárnak is ezért hiányzik. "Ha csődöt mond az ész, jöhet a nyers erő, már igazolni legalább hogy kézben tartom a dolgokat..."

I. P. S. 2010.06.18. 13:51:04

@Ásómaci: A buktatás eltörlését 2004-ben vezették be. A srác, aki nem tudott olvasni, végig a buktatás lehetőségében nőtt fel, de a tanárai átengedték. Valamiért...

tt60 2010.06.18. 13:53:06

@Kristl:
"A kötelességre nevelés mellé kell motiváció is. Régebben is megvolt. A társadalmi szerepek motiváló erővel bírtak. A meglévő család és pályamodellek. Ez most mintha hiányozna olykor vagy épp a poroszos modellt kérdőjelezi meg. "

Mondj már példát légyszi, mi nevel ma kötelességre az iskolákban? Pontosabban mivel van lehetősége a tanárnak kötelességre nevelni a nebulót?? Most hagyd ki a társadalmi szerepek című katyvaszt... gyerekről van szó....

I. P. S. 2010.06.18. 13:59:44

@tt60: Az élet értelmét és az örök élet titkát ne mondja meg?!

Nzoltan 2010.06.18. 13:59:46

@Kristl: "Szokja a gyerek, hogy szar az élet, mer van a nyakán jó pár fődesúr."

Jobb, ha megszokja, mert felnőttként már nem lesz rá ideje. És ha változtatni akar, az csak idővel és sok-sok munkával lehetséges. Aki nem készül fel az életre, az jól megérdemelten csicska marad.

picur3ka 2010.06.18. 14:18:00

@Kristl:

Mar ne is haragudj, de ez tapasztalataim szerint nem egeszen igy mukodik. A buktatas nagyon ritkan hasznalt eszkoz hosszu evtizedek ota. Egyszeruen nincs a tanar vagy az iskola erdekeben, hogy tovabb bajlodjanak egy vizfeju gyerekkel, mint kellene. Nincs is hozza specialis kepesitesuk. A dobrogik nem ebben elik ki magukat.

A gyogypedagogiai intezmenyek ugyanolyan politikai megfontolasbol nem kellenek, mint az elme- es etc. Kezeles a kozossegben cimu fejezet - bunozok eseteben is - csak egy propaganda maszlag. Allami penzmegtakaritasrol van szo valojaban. Semmi masrol.

Nyilvan nem azert szeretnek vagy tisztelnek egy tanart a diakok pusztan mert rossz jegyeket ad, de nagy altalanossagban a szigoruabbaknak nagyobb a tisztelete a diakok koreben.

Kristl 2010.06.18. 14:28:14

@Nzoltan:
Csicska az marad, aki beleszokik hogy van felette földesúr. Annak van csicskája.

@tt60:
Ugyanaz mint 15 éve. Mivel a jegyrendszer se működött. Ergo nem a buktatás és jegyrendszer vs nem az a kulcs.
:]
Jó a kérdés, de modellproblémás nem pedig erre a * leszűkíthető, még ha kényelmes lenne is. 15 éve is rossz volt már az oktatás.

@picur3ka/mesterhazymiklospart:
Ne haragudj, de iskolája válogatja. Szerintem viszonylag gyakran használt eszköz volt 1-2 évtizede.
És nem "vízfej" mert nem igényel extra foglalkozást, mivel nem volt kötelező velük foglalkozni. Kisegítő hiányában (oda meg max sok bukással és rossz mv küldhették) bizony KELLETT vele bajlódni. Mivel van olyan hogy iskolaköteles kor.
és mindegy hogy melyik osztályban.

"Nyilvan nem azert szeretnek vagy tisztelnek egy tanart a diakok pusztan mert rossz jegyeket ad, de nagy altalanossagban a szigoruabbaknak nagyobb a tisztelete a diakok koreben. "

Szerintem a korrektséget tisztelik, és a következetességet, nem tisztán a szigort.
Számos szigorú ámde nem tisztelt tanárról tudok. Mivel a szigor önmagában 0, olykor röhejes. Már ugyanis a 21. században járunk.

Ásó[Mosó]Maci (Dr. nélkül) 2010.06.18. 14:34:36

@I. P. S.: Mondjuk azért, hogy ne sérüljön a gyerek mentálisan? :-D

picur3ka 2010.06.18. 14:43:11

@Kristl:

Egyaltalan nem volt szokas buktatni 1-2 evtizede se. Ez a tapasztalatom.

Igen, de semmi erdekuk extra evekre ott tartani ezeket a gyerekeket. Erre gondolok.

Nem is onmagaban irtam am. Attol, hogy 21. szazad van az emberi termeszet nem egeszen mas.

Az aranyos kis nebulok pedig addig mennek el, ameddig lehet. Azt jol el lehet kepzelni, hogy minden gyermek aranyos es jol nevelt, de ez nem igy van.

Kristl 2010.06.18. 15:10:54

@picur3ka/mesterhazymiklospart:
de más részben. mivel más civilizációs hatások érik. 100 éve nem volt tv, mobil, számítógép, utazási lehetőség, hiradó meg net. más volt a mikrokörnyezet is. 100 éve még monarchia volt, egy erősen tekintélyelvű miliő ma meg a tekintély igencsak esetleges dolog. Nem jár alapból a tiszteletlenség korában.

-tapasztalatunk eltér. ( Ha meg nem volt szokás, nem is hiányzik. Hisz akkor se éltek vele. )

sony 2010.06.18. 15:12:25

@queenlly: Nem néztelek gyengeelméjűnek, de meg kell hagyni, hogy jól adtad a naívát :) Mondjuk kicsit csodálkoztam, hogy ebből a pár egyszerű mondatból két diplomás szülő hogy nem tudja eldönteni, voltaképp mit jelent, de utána arra gondoltam, minden bizonnyal műszaki diplomátok van ;D
A tanárotok - ha tényleg csak ennyit írt - mindössze annyi hibát követett el, hogy nem fejtette ki, és nem adott fejlesztési tanácsokat, így a kevésbé iskolázottak talán nehezebben értelmezik. Én tuti hülyebiztosra írnám meg ezeket az értékeléseket, mert - feltéve, hogy a legtöbb szülő jót akar a gyerekének - a következő évben nekem lenne könnyebb dolgom.

Rwindx 2010.06.18. 15:20:17

@picur3ka/mesterhazymiklospart:
Közel 3 évtizede biztosan, még ma is emlékszem egy-két srácra akik úgy buktak le hozzánk (elsőbe!) majd mi szépen elhagytuk őket, mert olvasni addigra sem tanultak meg. Ez a 80-as évek. Aztán 90-es évek eleje szakközép, ott is hullottak az emberek. A főiskola már más tészta, ott gyakorlatilag kiadott létszámkeret volt, tehát ott x fő félévet ismételt vagy lekoccolt akárki akármit csinált.

Azt is hozzá lehet tenni, hogy akik általánosban buktak azoknak voltak magatartási problémáik is, és tanulmányi is, tehát nem fenyítésként alkalmazták, fenyítésre ott volt pár pofon osztó tanár.

picur3ka 2010.06.18. 15:31:34

@Kristl:

'A tiszteletlenseg kora' LOL. Pontosan errol van szo itten, 100 eve eszebe nem jutott a szulonek vagy a gyereknek, hogy ok akkor most jol elverik a tanart.

Az emberek ugy fognak viselkedni, ahogy a korulmenyek megengedik. Ha lehet lopni, akkor sokan lopni fognak; ha lehet tanart verni, akkor lesznek, akik megverik; ha nem kell tanulni, akkor sokan nem fognak tanulni. Attol, hogy szamitogep van meg mobil, ez semmit nem valtozik.

picur3ka 2010.06.18. 15:44:11

@Rwindx:

En ezt ugy latom, hogy sok esetben fel osztalyokat meg lehetne buktatni, ha lenne ilyen szandek, barmely tantargybol, lehetne kezdeni peldaul ott, hogy tesi, enek, rajz. Ez peldaul hagyomanyosan iranyelv, hogy keszseg tantargyakbol nem buktatunk. Nagyon regota.

A magatartasbeli es tanulmanyi problemak gyakran egyutt jarnak. Amint futva nehez olvasni, a koncentracios keszseg hianya megmutatkozik a teljesitmenyen.

nemcsodálokozó (törölt) 2010.06.18. 15:55:44

Van egy bibi! Olyan pedagógusok is fognak buktatni, akik ágyban, párnák közt szerezték meg
az okleveleiket! Vannak pedagógusok akik iskolaigazgatók is, tanárok is, jogászok is, politikai szakértők is, politikusok is, önkormányzati képviselők is! Érdekes módon, minden területen
a legnépszerűbbek, és minden munkaterületen egyszerre, tökéletesen végzik a munkájukat!
Természetesen minden munkáért külön megkapják a fizetésüket!
Keressen meg bárki, én meg megkeresem vele az általam ismert " csudalényt"!

Benbe · http://www.benbe.hu 2010.06.18. 16:20:43

@csernaja obca: Pedig könnyen forintosítható a dolog. Egy olyan órára fölkészülni, ami nem csak a "jobbaknak" használ, hanem differenciáltan minden egyes diáknak a legjobbat nyújtja, figyelembe veszi a sajátos nevelési igényeket, nem tíz perc, inkább olyan egy óra. Ha a szakirodalommal vagy a fejlesztő pedagógussal konzultálni kell, akkor több.

Namost ebből következik, hogy a 40 órás munkahétbe kb. 10-15 óra magas színvonalú emgtartása fér bele a tanárnak, ehhez képest van neki 22 órája. Ezekre fölkészülni kb. 60 óra munka.

Ha van pénz, akkor vagy kevesebb az órája, vagy rászánja a 60 órát. Ez persze emelkedik, ha még ügyelni, értekezni, tanulószobázni kell, sok a rövid lyukas óra, vagy szimplán a diri a nyakadba szakította a teljes statisztika elkészítését.

Namost egy rosszul fizetett pedagógus a 40. óra munka leteltekor (esetleg előtte, ha nagyon rosszul fizetett, vagy nagyon hülye, vagyis az ő felfogása szerint érdemtelen osztályai vannak, akkor hamarabb) egyszerűen leteszi a lantot, és elvégeztetett ami elvégeztetett. Ami meg nem, azzal majd törődik más.

Van az a pénz, amiért a 22 óra jobb vagy gyötrelmesebb tanítás mellé ímmel-ámmal vagy komoly hivatástudattal végigdolgozik a tanár 40 órát, és van az is, amivel akár hatvanat is, és van az is, amiért 40 órára, magas színvonalú munkavégzésre lehet fölfogadni.

A közoktatásban - a politikusok hiedelmeivel szemben - teljesíténybérezés van. Mindenki ugyanolyan keveset kap, amiért ugyanolyan keveset teljesít. Ugyan kit vennének föl a helyünkre?

I. P. S. 2010.06.18. 16:39:57

@Ásómaci: sok oka lehetett, de akkor is, az, hogy az a 18 éves srác nem tudott olvasni, pont azt mutatja, hogy a buktatás nem megoldás.

Benbe · http://www.benbe.hu 2010.06.18. 16:43:10

@picur3ka/mesterhazymiklospart: A szöveges értékelés magyar implementációja teljesen félreértette a dolog lényegét.

Más a szerepe egy évvégi osztályzatnak, és más egy évközi értékelésnek. Ez utóbbinak segítséget kell nyújtania a tanulónak a gyengeségei földerítésében, erősítenie kell a már jobban tudott dolgokat és támogatást kell nyújtania neki és a szüleinek, hogy hogyan tudják a hibákat javítani, a problémákat fejleszteni, illetve hogyan kamatoztathatják azokat a tulajdonságokat és tudásrendszereket, amikben a gyerek jobb, amik fejlettebbek.

Ez az egész egy folyamatos, az egész év elejétől végig tartó hárompólusú (tanár-diák-szülő) kommunikációt jelent. Erre alapozva meg lehet a tanév végén vizsgálni, hogy volt-e fejlődés, használt-e a segítség (és a megfelelő, egyénre szabott gyakorlatok), vagy a diák gyengén teljesített. Ezt szintén részletesen, szövegben kifejtve lehet megvizsgálni, bőven utalva a korábbi kommunikációra, részletezve az elvégzett és a további feladatokat, a tanár, a diák és a szülő részéről. Ez máris valami olyasmi, ami egyfelől a szülőnek is jelent valamit, másrészt ő bele is szólhat ebbe, mindenkinek a munkáját lehetséges értékelni. Egy közösen kidolgozott értékelés nyílván kisebb stresszel jár, mint egy autoriter "KETTES!" Még akkor is, ha a végösszeg az előbbi esetben is csak egy kettes, mivel a kétféle kettesnek teljesen más üzenete van.

Nálunk ez az egész kommunikáció hiányzik, néhány ritka kivételtől (zömmel elit- vagy reformiskoláktól) eltekintve.

Érdekes dolog, hogy nálunk a legtöbb általános iskolából a szülők ki vannak tiltva, mivel túl sok volt az atrocitás. Ezzel szemben Hollandiában a szülőknek kötelező bejárni az iskolába. Minden délután van bent pár szülő, és nem mindig ugyanazok, hogy segítsenek a tanároknak, az iskolának, vagy a tanulószobán a gyerekeknek. A tanárok, diákok és szülők együtt tartják karban, újítják föl az épületet, együtt festenek ki, együtt szerelik össze a padokat, és ha valami hiba van, együtt is javítják ki.

Egy magyar diák is meggondolná kétszer is, hogy összekaristolja-e a padja felületét, ha utána nem úszná ezt meg egy artikulátlan, tanári hörgéssel, hanem megkapná a raktárkulcsot, a fúrógépet, négy csavart és egy imbuszkulcsot, aztán cserélhetne asztallapot, az apja meg jöhetne be a másik asztal falapját csiszolni és újralakkozni. Vajon az első, a második, vagy a harmadik csere után unná meg halálosan?

A hollandoknál a szülőknek néha be kell menniük a szaktárgyi órákra, hogy lássák, hol tartanak a csemetéik, illetve a tanár kiokosíthassa őket, hogy mit kell tenniük otthon, hogy a diák továbbfejlődjön. Még gimiben is. Mondjuk megnéznék egy magyar multicéges középvezetőt, ha az anyuka bejelentené, hogy három nap szülői szabadság, mert az iskola hivat.

Benbe · http://www.benbe.hu 2010.06.18. 16:44:19

@I. P. S.: Nem feltétlenül(!) megoldás arra, hogy az a srác megtanuljon olvasni. Viszont alapkövetelmény ahhoz, hogy a többiek többet is tudjanak ennél.

Kristl 2010.06.18. 16:56:02

@picur3ka/mesterhazymiklospart:

Igy van. Viszont alapvetően nem biztos hogy probléma ha vannak akik meg merik ütni a tanárt.
A tanár nem atyaúristen, ahogy a pap sem az már hála istennek érte.
Nem is kell visszahozni azokat az időket. Nincs kellemetlenebb mint mikor a felnőtt a hatalmi pozíciójából basáskodik a védtelen gyerekek felett. Márpedig volt kor mikor megtette és ütött is, nem feltétlenül válogatva.
Kira hogy megkaphatja az is a másik oldalról.
Nyilván nem ezt akartad kiemelni hanem a pár darab extra tanárverést, ami amúgy kicsit más kategória és másra is tartozik. De igenis illene hozzászokni hogy nem a középkorban vagyunk és nem is visszakívánkozni az ipari forradalom korába.
A világ változott, a rendszernek követnie illene.

2010.06.18. 17:24:22

@iii: "Én eleve a 8 osztályos gimnáziumokkal nem értek egyet"

Pedig roppant hasznos dolog a 8 és 6 osztályos rendszer, ha megfelelően van alkalmazva.
Alapesetben egy általános iskolai osztályba járnak oylanok, akik gyorsan sajátítanak el dolgokat, és olyanok, akik lassan. Meg a kettő között is van.
Ha a tanár a gyorsakkal halad, akkor a lassú diák nem ért semmit - ergo nem fogja érdekelni az anyag, nem fog tanulni, lemarad, stb.
Ha a tanár a lassú, gyengébb képességű diákokkal halad, akkor a gyorsak halálra unják magukat, és később kialakul náluk az a szokás, hogy (mivel nincs követelmény támasztva velük szemben) nem tanulnak, hanem csak simán átmennek. 3-asra, 4-esre átbukdácsolnak, mert ahhoz nem kell tanulniuk - holott 5-öst is hozhatnának, ha tanulnak. Ergo a gyorsaknak is rossz.
Ha a tanár a közepes szinten halad az anyaggal, akkor senkinek nem olyan rossz, de nem is jó (csak a közepeseknek).
És végeredményképp a tanárnak is megnehezíti a helyzetét.

Ezért alkották meg a 6 és 8 osztályos rendszert a 90-es évek legelején (újra).
A tanulóknál a 4. osztály környékén már lemérhető, hogy melyikük a jobb és melyikük a gyengébb a tanulás során. Ki tud gyorsabban tanulni, és kinek van ehhez több időre szüksége.
Ezért az általános 4 éve után a város iskoláinak diákjai felvételiznek (értelemszerűen azok, akik esélyesek) a közeli gimnázium 8osztályos osztályába (osztályaiba). A legjobbak kerülnek be (szerencsés esetben).
Ezt követően 2 év múlva újra van egy "szűrés". Akkor a 6osztályos gimibe jelentkezhetnek a legjobbak.
Majd még két évre rá jön az, hogy vagy a 4osztályos (hagyományos) gimnáziumba megy (ezek akarnak általában felsőoktatásba kerülni), vagy szakközépbe megy, vagy szakmunkásba.
Ezáltal az általános osztályokból a leggyorsabbakat kiszedtük két részletbenm és átraktuk egy másik osztályba, más iskolába.

Ha a rendszer megfelelően működik, az mindegyik emberkének jó.
- Az általános iskolás tanárnak jó, mert lassíthat, idomulhat a lassabbak szintjéhez. Nem kell annyi felé szakadnia és annyi feltételnek megfelelnie. A keze alatt lévő gyerekek mind hasonló szinten vannak, ergo nem kell külön órát tartania az órán belül a gyorsaknak, és nem kell a lassúaknak. (Legalábbis csökken a terheltsége.)
- Jó a gyengébb képességű, lassabban tanuló gyereknek, mert többet tud vele foglalkozni a tanár. Nem lesz számára túl gyors az anyag, nem fog lemaradni sem.
- És végül jó a kikerült/átkerült diáknak, mert olyan környezetbe kerül, ahol hozzá hasonlóakkal van együtt - megvan a motiválás, megvan a követelménytámasztás. Mert ott bizony már nem tud csak úgy, tanulás nélkül 4-esre átmenni. Ezáltal nem vesztegetjük el a képességét, hanem szépen kihasználjuk.

Ergo mindeninek jó. Viszont szükséges hozzá, hogy a gimnáziumok mindegyikében (vagy legalábbis többségében) legyen 8 és 6 osztályos osztály, ami befogadja az általános iskolák osztályaiból ezeket a gyerekeket.

Miért vagyok biztos benne, hogy jó?
Mert én is 8osztályost végeztem.
Nem lettem okosabb, szebb, sem pedig bátrabb, mint azok, akiktől eljöttem az általános 4 éve után. Hiszen 4 évvel később egy részükkel újra találkoztam a gimnáziumban (csak én 4 évvel előttük kerültem oda). És nekik sem volt káros, hogy eljöttem tőlük - a tanáruk többet tudott velük foglalkozni, és - ami fontos - nagyjából azonos szinten voltak az ottmaradottak. (Mint ahogy én is a szintemnek megfelelő iskolatársakat kaptam.)

------- ------- ------- -------

Egyébként a mai magyar oktatás helyzete nem csak a politikusok hibájának róható fel. Mint ahogy a rendőrség, egészségügy, nyugdíj és más rendszerek hibái sem. (Nem mintha szívlelném ezt a szerencsétlen liberális nyomorultat.)
A politikusok csak a következményt jelentik a legtöbb esetben.
Mi magunk vagyunk az oka annak, ami ott folyik. Meglátásom szerint a magyar társadalom egyre inkább alkalmatlan arra, hogy önmaga megoldja a problémáit. És ez leginkább az emberekben keresendő. Mindenkiben. (Igen, bennem is.)

Mindenki másoktól (politikustól, rendőrtől, szomszédtól, akárkitől) várja a megoldást, mindenki másban látja a hibát. Csak saját magába nem néz senki. Az valahogy soha nem jut az eszébe, hogy ő maga mit tehetne.
Inkább kifogásokat és magyarázatokat keres a megoldások helyett.
Példák:

1. Sokan panaszkodnak (jogosan), hogy problémáik vannak a tömegközlekedéssel. Baj, hogy rossz a belső állapota az eszközöknek (rágó, szemét, firkálás, stb.) Baj, hogy sorbanállás helyett tolakodás van. Stb.
- Vajon hányan szólnak rá a tolakodó vénasszonyra/fiatalra?
- Hányan állnak ki, és mondják azt fennhangon a csürhének, hogy normálisan is lehet?
- Odament már bárki is a tinédzser huligánokhoz, és rájukszólt, hogy vegyék le a lábukat a székről?
Senki? Hát persze. Mert "úgysem történik semmi". (Kifogás.) És valóban. Először ha felszólal így valaki, akkor mindenki más csak nézi a földet vagy a levegőt, és - mintha nem is neki szólnának - megy tovább. De a 2. és 3. rászóláskor már odafigyel. És legközelebb nem annyira tolakodik.
Csak sajna - hiába okoz ez gondot mindenkinek - mindenki úgy van vele, hogy "azért tolakszom, mert a másik is" (magyarázat). "Azért nem szólok rá, mert nincs értelme" (kifogás)

2. Oktatás - tanulók tudás- és egyéb szintjének rohamos csökkenése
Mert hát ebben ugye hibás a tanár, a többi diák, a többi diák szülei, a politika, meg a jóég tudja még ki. Mindenki hibás. Csak mi nem.
Vajon hányan néznek szembe önmagukkal, és kérdezik meg maguktól, hogy "én mit rontottam el, hogy nem tanul a gyerek"? Nem-e az a hibám, hogy a 2 éves gyerekemet mindig odaültettem a TV elé, ahelyett, hogy foglalkozzak vele? Nem-e az a gond, hogy mesét tőlem gyerekkorában nem is hallott? Nem-e az a gond, hogy a gyerek hisztijét semmivel nem tudtam (mertem?) csillapítani, és mindig odaadtam neki azt, amiért hisztizett? Stb.
De nem, ilyen alig pár embernek jut csak eszébe, az is csak véletlenül. Mert ő bizony jól nevelte a gyermekét az iskola/óvoda előtt. Csak a másik a hibás, nem ő.
Utána meg csodálkozunk, hogy a 6-8 éves gyerek szemrebbenés nélkül visszaszól még a saját szüleinek is, nemhogy a tanárnak.

3. Szemetelés.
Sokaknak szúrja a szemét. De vajon mekkora is az aránya azoknak, akik simán eldobják a szemetet, ha úgy adódik? - Valljuk be, elég sok ilyen van (máskülönben nem lenne ennyi szemét az utcán). Miért?
"Mert úgyis van már ott szemét"
"Mert a másik is eldobja, én miért ne"
"Mert úgyis elbomlik"
stb.
Kifogás, magyarázat megint. Pedig csak annyi kellene, hogy egy picit még fogja azt a szemetet, és továbbvigye. Vagy berakja a szatyorba/hátizsákba, és elvigye a kukáig.
De egyszerűbb eldobni ott helyben, és utána magyarázatot kreálni rá.
Hogy rászóljon valaki az ilyenre? Pláne személyesen, ott helyben? Ugyan már! Ahhoz ki kellene nyitni a szánkat.
Majd a rendőrség/politika/törvény/akárki megoldja. (Legalább lehet rájuk ujjal mutogatni.)
Bárki, csak ne én, mi? Mert:
"nem az én dolgom, hogy megneveljem" (magyarázat)
"mi van, ha visszaszól" (kifogás)
Sorolhatnám még. Tehát ülünk tovább a langyos posványban, mérgelődünk, morgolódunk, de senki nem tesz (mer tenni) semmit. Egyszerűbb gyártani a kifogásokat, a magyarázatokat és másokra mutogatni ujjal. Az jól megy már.

Szóval ez a probléma is ilyen. Itt van egy rakás ember a neten, írogat nagy ráérő idejében ide (mint én is), ahelyett, hogy tenne valamit az ellen, ami zavarja őt. És arra, hogy miért nem tesz, inkább kifogást talál.
Ezért olyan az ország (és vele együtt az oktatás helyzete is), mint amilyen.
Nem a törvényeken múlik, nem a politikusokon, nem a rendőrökön, nem a tanárokon. Ők mind-mind ugyanennek a társadalomnak a tagjai. Éppen ezért ugyanolyanok, mint mi.

- Látod, hogy lop a politikus? - Te is ezt teszed (tennéd), akár most is, de akár akkor is, ha a helyébe kerülnél. És mivel ő is talál rá magyarázatot, így te is találnál.
Vagy te nem loptál még? Persze, te csak kiflit meg egy doboz kólát, tudom. Mert drága és nincs pénzed megvenni. Hidd el, másnak is van kifogása, magyarázata rá. Csak kérdezd meg tőle.
- Csal a vállalkozó az adóbevalásban? - Te is ezt tennéd a helyében. Vagy akár most is azt teszed. Találtál magyarázatot, hogy te miért csalsz? ("magas az adó", "ebből nem lehet megélni", stb.?) Hidd el, ő is talál.

...

Ez a társadalom önmagával művelte azt, ahova jutott. Azt kapta, amit önmagának okozott. Nem más tette ezt vele. Trianon? Semmi köze ehhez. 56, Kádár rendszer, Rákosi? Ugyanmár! Nincs pénzünk? Na ne röhögtess. Európában a legtöbb cigi meg alkohol itt fogy (még legálisan is). Havi több tízezer elmegy cigire nagyon sok családnál. Magyarország tetemes része meg rendszeresen fogyaszt alkoholt. Sőt, aki nem iszik, azt néha már-már kinézik. Gyerekek is isznak, mint a kefekötő. Van pénz hitelre, bulizásra, miegymásra. De egyébként meg "jaj de szegények vagyunk".
Ja, hogy ezekre is van magyarázatod? Csodálkoztam volna is, ha nem lenne...

Amit kaptok, azt mind magatoknak köszönhetitek (én is).
És változtatni is csak ti tudtok rajta, senki más.

szita szita péntek 2010.06.18. 17:30:56

Részben ismétlem, részben kiegészítem korábbi hozzászólásomat.
Elsőben bukni akkor lehet, ha a gyerek:
- szellemi fogyatékkal él.
- annyira ingerszegény környezetben cseperedett eddig, hogy nem tanult meg jóformán beszélni sem.
- a szülő és (ezt látva a gyerek) is magasról tesz az oktatásra, nem elvárás a megfelelés, a követendő gyakorlat számukra a deviancia.

Minden esetben a szülő a hunyó. Az első esetet némileg mentheti, ha az lakóhely (és anyagi háttér) szerint nem érhető el olyan speciális oktatási intézmény, ami alkalmas a gyerek fogadására. Ez esetben az állam a hunyó.

Gyanítom, hogy a legtöbb probléma az utóbbi két eset kombinációjából származik. (buta mint a sár és deviáns) Nos az állam bácsi ekkor is sáros, mert nem szabadna hagynia, hogy ilyen közegben nőjenek fel polgárai. Ugyanakkor szívem szerint a szülő büntetőjogi felelősségre vonhatóságát favorizálnám. Ha tippeket kell adni, akkor kényszermunkatáborok bevezetésével. Lehet, ugyanis, hogy a földet markolóval mozgatni olcsóbb, de megítélésem szerint a társadalomnak hasznosabb lenne az árvízvédelmet/autópálya építést kubikos munkával megvalósítani...

szita szita péntek 2010.06.18. 18:03:17

@csíz: Szépet és hosszút írtál, de szerintem idealistát. Szépen szétszórod a felelősséget a teljes társadalomra és részben igazad is van. Ezzel együtt nem értek veled egyet.

Elmondom én is a vesszőparipámat! Elcsépelt gondolat, hogy ez egy következmények nélküli ország, de nagyon igaz. Ismerős a társadalmi szerződés elmélet? Ha nem, akkor dióhéjban: Noha ilyen a valóságban soha sem történt mégis jó közelítéssel úgy lehetne leírni az államot, hogy emberek egy csoportja lemond az erőszak alkalmazásának jogáról, mely eztán az állam monopóliuma lészen. Az egyén ezek után sérelme esetnén nem maga tesz igazságot, hanem elvárja az államtól, hogy az védje meg az ő érdekeit. Ilyetén képen az állam egyik (sőt, talán a legfőbb) feladata a polgárai védelme. Ehhez azonban nem csak rendőrség kell, hanem egy megfelelő jogrendszer és egy működő, kiszámítható jogszolgáltatás is.

Azt, hogy a rendőrség milyen hatékonysággal működik, hagyjuk. Biztos lehet jobban is, de nemek elsősorban nem ez b*ssza a csőrömet. A gond inkább ott van, hogy a magasságos parlamentünk éves szinten több száz törvényt alkot, módosít (nem túlzás, tényleg). Valóban szükségünk van ennyire? A törvényhozási munkának nem arról kellene szólnia, hogy a törvények számossága jelentse a hatékonyságot. Ez abban az irányban hat, hogy azok a területek is törvényi erővel lesznek szabályozva, amelyeket egyébként nem kellene, illetve átgondolatlan "keresztbe" rendelkezések születnek. A jog gyakorlatilag megismerhetetlen.

Erre jön a jogalkalmazás, ami lassú és kiszámíthatatlan. A bíróságok szintjei simán hoznak egymásnak ELLENTMONDÓ döntéseket is. Következmény - semmi.

No én innen származtatom országunk baját. Az emberek olyanokká válnak, mint a környezetük - s vajon mi más is lenne meghatározóbb mint a jogi környezet? Nem szólsz a renitens kamaszra, mert max. leköp és majd jót röhög rajtad, és akkor még szerencsés vagy. Magas az adóteher, és áttekinthetetlen a szabályozás -> hát persze, hogy ügyeskedni akar, aki tud.

Nincs komoly büntetés? Naná, hogy egyszerre megy a panamázás és a megélhetési bűnözés!

Más:
Jó a 8 és 6 oszályos gimi? Hááát, amit elmondtál elég jól hangzik... Csak az a bajom vele, hogy az állam nem képes esélyegyenlőséget teremteni minden gyermeke számára. Nagyvárosban persze megoldható, ám vidéken, ahol 1 oskola van, hát ott más a helyzet... Vagy a vidéki lakos adóforintjáért nem jár neki ugyan olyan minőségű szolgáltatás?

Jó, jó - nem kell válaszolni. Én is tudom, hogy a pusztába kiáltom itt a szókat - mindössze csak jelezni akartam: máshogy is lehet látni a világot.

picur3ka 2010.06.18. 18:20:25

@Benbe:

Teljesen egyetertek.

'Érdekes dolog, hogy nálunk a legtöbb általános iskolából a szülők ki vannak tiltva, mivel túl sok volt az atrocitás. Ezzel szemben Hollandiában a szülőknek kötelező bejárni az iskolába. Minden délután van bent pár szülő, és nem mindig ugyanazok, hogy segítsenek a tanároknak, az iskolának, vagy a tanulószobán a gyerekeknek. A tanárok, diákok és szülők együtt tartják karban, újítják föl az épületet, együtt festenek ki, együtt szerelik össze a padokat, és ha valami hiba van, együtt is javítják ki.'

A szuloket nagyon bevonjak a UK-ben is. Ez kozosseget teremt, 'a mi iskolank' es nem a gyerek elott szidjak a tanart, hanem felszolalnak a suliban.

Az o segitseguk egyebkent millios befekteteseket es tanari x orai munkat szabadit fel.

picur3ka 2010.06.18. 18:37:13

||@Kristl:

'Viszont alapvetően nem biztos hogy probléma ha vannak akik meg merik ütni a tanárt. '

Minosithetetlenul ostobanak tartom ezt a tevhitet.

Alapallas, szocialisan elfogadhato, normalis embernek a 21. szazadban, ahogy szeretted megemliteni, hogy nem utsz, csak onvedelembol legfeljebb. Egyszeruen nevetseget csinalsz az erveidbol. Tekintelyelvuseg nem OK, mert fejlettebbek vagyunk. Megverni valakit, csak mert nekunk ugy tetszik, OK. Erted-e a problemat, ahol landolsz?

Az en maganvelemenyem szerint kulonben, ossztarsadalmi erdek, hogy a gyerekre mas is ragadjon az iskolaban, mint a kosz. Azert fizet erte az orszag, hogy a legtobbet kihozzuk beloluk, amire csak kepesek. Sokakat ezert igen nogatni kell, tetszik, vagy sem, igy van.

Es bizony ugy gondolom, hogy kozossegi erdek, hogy mindenki kapjon tiszteletet. A kozosseg epito es szolgalo funkciok kulonosen, mint a tanar, a rendor, az orvos, a pap, etc. Minel kisebb a respektaltsaga ezen pozicioknak, annal tehetsegtelenebb alakok fognak odagyulni es annal hatekonytalanabbak lesznek a kozosseg szolgalataban.

Prof. Dr. Simon Templar 2010.06.18. 18:41:36

Na, akkor beszéljünk nyíltan. Miért is a liberálisok nyavalyognak és miért éppen Osztolykán, aki nyilatkozik? Nagyon egyszerű. Cigányéknál (akárcsak zsidóéknál) nem ritka és nem megvetendő a belterjesség (más-más okból: zsidóéknál azért, hogy ne aprózódjon a vagyon, cigányéknál meg simán megkívánja az uncsitesót "mer' az ollan szíp"). Namármost: ezekből lesznek a bokor IQ-jú hülyegyerekek, akik ha akarnának se tudnának 10-nél többig elszámolni, ugyanis retardáltak. Zsidóék ezt szépen megoldják, berakják a gyereket vmi zárt magánintézetbe, ahol senkinek életét nem keseríti. Ellenben orkjaink, mivel mindent ingyé' akarnak megoldani, inkább vezetőiken keresztül a deszegregációt erőltetik, így ráeresztve a társadalomra a poklot.

Ja, és a hab a tortán, hogy Pifti bezáratta az összes kisegítő iskolát...

Kerámia_53 2010.06.18. 20:11:34

@Quain: Respect!!!! Tökéletesen egyetértek!!!

2010.06.19. 07:56:24

@szita szita péntek:

"máshogy is lehet látni a világot."
Semmi gond nincs ezzel. Nem tiltottam meg, hogy másként lásd - különbözőek vagyunk, különböző nézetekkel. De nem értetted meg, amit írtam.
Mondtad, hogy
"Nem szólsz a renitens kamaszra, mert max. leköp és majd jót röhög rajtad, és akkor még szerencsés vagy"
"Magas az adóteher, és áttekinthetetlen a szabályozás -> hát persze, hogy ügyeskedni akar, aki tud"
Ez mind kifogás és magyarázat arra, hogy miért ne tegyél semmmit, avagy miért tegyél valamit, amit nem szabadna.
Egyik volt főnököm kedvenc mondása volt (nagy igazásg van benne):
"A kifogás olyan, mint a s&gg. Mindenkinek van belőle legalább egy, és senki nem kíváncsi a másikéra."

Mint mondtam is, a politikus azért olyan, amilyen, mert közülünk került oda. Ő is része a társadalomnak. Azért hoz olyan törvényt, és azért alkot annyi törvényt, mert pont olyan felfogással dolgozik, mint bármely más hasonló magyar ember. Ha bárki mást beraknál oda hasonló végzettséggel, igan nagy arányban pont ugyanezt tenné. Ugyanúgy lopna, sikkasztana, kihasználná a kiskapukat, stb. És ő is ugyanúgy megtalálná a magyarázatot meg a kifogást a tettére.
- Ő is bátran mondhatja mikor b@szik dolgozni, hogy "nehogymár éhbérért gürizzek, mikor nyugaton ugyanezért a munkáért 10X-esét kapnám". (Ugyanezt mondja az átlag magyar melós is, mikor egész nap támassza alapátot.)
- Ő is bátran mondhatja adócsaláskor, hogy "nehogymár ne lopjak, mikor az egész társadalom lop". (És igaza van, mert körülötte is meg mindenhol máshol is szinte mindenki lop vagy adót csal.)
- Ő is bátran mondhatja, mikor kihasználja a kiskapukat, hogy "nehogymár ne tegyem, amikor a másik is megteszi". (És megint igaza lesz, mert tényleg megteszi a másik is.)
- Ő is bátran mondhatja törvényalkotáskor, hogy "minek csináljak rendes törvényt, amikor úgysem tartják be - széllel szemben minek hugyozzak". (És újra csak igaza lenne, mert alkothat ő akármilyen törvényt, a lelkét is kiteheti - egy fecske nem csinál nyarat.)

Ergo pont ugyanazokat a kifogásokat és magyarázatokat alkalmazza, mint a legtöbb magyar ember -> csak ő más szinten teszi ugyanazt. Ő a törvényalkotáskor a parlamentben játszik a számítógépen, az átlagmelós meg a másik munkahelyen. Ő a politikában talál kiskaput, a vállalkozó meg a saját melójában.
Semmi különbség nincs a politikus meg bármely más magyar ember között. Csak a lenti (értsd: nem a tűzhöz közelebbi) embernek szúrja a szemét az, amit egyébként ő maga is megtesz - csak más szinten. (Itt meg az a kifogás szokott jönni, hogy "én csak kicsiben csinálom, bezzeg ő nagyban" -> ujjal mutogatás a másikra.)

Pedig csak annyi kellene, hogy mindenki a SAJÁT háza táján rakjon rendet. Ő maga ne lopjon, ne csaljon, dolgozzon rendesen, fizessen adót, szóljon rá a huligán kamaszra vagy a tolakodó nyanyára, ne dobja el a szemetet, ne bagózzon, ne igyon, stb.
Ha mindenki megtenné, akkor nem lenne gond.
Csak sajna mindenki úgy gondolkodik, hogy "ő miért, amikor a másik nem". És ezért senki nem dolgozik.

- Ha te rászólnál a huligánkodó kamaszra, és ezt ott megtennné más is a buszon, kiállva melletted, akkor nem lenne nagy arca, és nem köpne le. Sőt, fülét farkát behúzná, illetőleg nem is huligánkodna, mert tudná, hogy le lenne anyázva. De itt jön, hogy "úgyis egymagam maradok", "úgysem érek el semmmit", stb., és inkább nem teszel semmit.
- Ha nem dobnád el a szemetet, akkor annyival kevesebb lenne. Ha mindenki így gondolkodna, akkor nem lenne szemét az utcákon.
- Ha nem csalnál adót, akkor több maradna az államkasszában, és ezáltal neked is több jutna. De itt megint az jön közbe, hogy "miért én adjak be, mikor senki nem ad". Pedig ha mindenki beadna, és senki nem csalna adót, akkor teljesen más lenne a helyzet.

Ezért mondtam azt, hogy nem a politikusokban van a hiba. Hanem az egész társadalomban együttesen (ennek persze a politikus is része, mint ahogy te is meg mindenki más is). A társadalom morális helyzete az, ami a probléma gyökere - a politikus csak egy kivetülése ennek.
Végezetül egy ezzel kapcsolatos szösszenet a magyar átlagemberek munkájáról, életviteléről:

"Volt valaha négy ember. Úgy hivták őket: Mindenki, Valaki, Bárki és Senki. Akadt egy fontos elintéznivalójuk. Mindenki azt hitte, hogy Valaki elintézi. Bárki elintézhette volna, de Senki nem tette meg. Mindenki kötelessége lett volna, viszont Mindenki biztos volt abban, hogy ezt Valaki elintézi, s közben Senki nem vette tudomásul, hogy ezt Bárki megtehette volna. Mindenki hibáztatott Valakit azért, amit Bárki megtehetett volna, de Senki nem tett meg. Így a végén Mindenki rosszul járt."

Szerintem így már te is érted, mire gondoltam.

-----

"Nagyvárosban persze megoldható, ám vidéken, ahol 1 oskola van, hát ott más a helyzet... Vagy a vidéki lakos adóforintjáért nem jár neki ugyan olyan minőségű szolgáltatás?"
Nem élek nagyvárosban. Kisváros. De a környező falvakból is voltak osztálytársaim - onnan, ahol egy iskola volt csak. Ők bejárósok voltak, nem is olyan kevesen. Semmiféle megkülönböztetés nincs. Gyakorlatilag majdnem minden városban van legalább egy gimnázium. A város lényege, hogy az adott környéknek egyfajta központot teremt. Így nyilván ebből a szempontból is központ lenne. Ha minden gimnázium alkalmazna ilyet, akkor megoldható lenne a rendszer. Nem lenne semmiféle megkülönböztetés.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.06.19. 08:55:34

2. szdsz mostmár biztos

karácsony és pető együtt haknizik
kóka pénzeli

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.06.19. 09:37:11

@Marcellusca: Legfeljebb 15 perc alatt bármikor képes elérni Orbán Viktort"

húúúúúú

:)

alfa.orionis 2010.06.19. 14:11:08

A legidősebb gyerekem 90-ben kavarodott elsőbe, a legfiatalabb most érettségizett.
Az eltelt húsz év alatt volt szerencsém végigasszisztálni ezerfajta tanítási-és osztályzási módszert, volt osztályzás és szöveges értékelés, volt NAT és volt "bármittaníthacc", volt felelés és volt csak teszt, volt kísérlet és volt tradicionális oktatás, volt egyéni és csoportos, csoportbontott, összekuszált, fakultatív meg a rosseb tudja,mi, volt sima érettségi+ felvételi és most van ez az eszelős kétszintű- minden volt, csak egy nem: kiszámítható, a gyerekek fejlődését figyelemmel kísérő megbízható tanítás! Voltak szerencsére elhivatott pedagógusok és voltak(többségében) azok, akiknek gyerekek közelébe sem lenne szabad menni.
Az egyik gyereknek 6 évig egy nyelvtanára volt, a másiknak 2 év alatt 7! (ugyanabban az iskolában)Mindenki mást akart, másképp kérte számon az anyagot és mindig nulláról kezdték...
A teszt-időszakban a srácok nagy többsége 2 bővített mondatot nem tudott elmondani az anyagról(az enyém épp színitanodába járt, neki nem volt probléma), a másik gyerek matektanárja szerint a "szabadkézi geometria" pont elég(mikor rákérdeztem, azt mondta, nem fogja az óra felét azzal tölteni, hogy megnézi, kinek van körzője-vonalzója)
Hozzáteszem, nem színvonaltalan sulikba jártak a sarjak! Volt ott minőségbiztosítás doszt meg minden szarság!
Tehát szerintem nem az a legfontosabb kérdés, hogyan bíráljuk el a tudást a gyerekeknél, hanem milyen tudást milyen módon adunk át és hogy kérjük számon! Nekünk még osztogatták a körmöst, meg volt kollektív bünti is (kedvenc fizikatanárom bepakoltatta a táskánkat, aztán vigyázzállásban kinyújtott kézzel kellett tartanunk...nem haltunk bele, cserébe viszont néma csönd volt az óráin és rájöttünk, hogy a fizika érdekes tantárgy), a tetves gyerek hazakotródott, a lecke hiányáért egyes járt-de akár minden áldott nap volt korrepetálás.
Az "úr ír"-típusú olvasókönyvnél nincs jobb, a betűformáláshoz pedig a napilapok hasábjait használtuk-ha nagyban ment, ment kicsiben is. (Én ezt csináltam a képolvasásra ítéltetett gyerekeimnél is. Persze elismerem, erre nem minden gyerek és nem minden szülő alkalmas magától, tehát az arra rászorulóknál a "szülőfejlesztést" is meg kell valósítani-ha kell, törvényi szabályozással.)

Szóval ez a bukás-nem bukás polémia pont nem a probléma gyökerére mutat, sőt! Inkább marginális kérdés, de arra pont jó, hogy a valódi problámákról elterelje a figyelmet!

(u.i. A frissen érett ifjonc az ötös magyart többek között a szóbelin kihúzott "krimi" tétellel szerezte, bár Miss Marple nem jutott eszébe. Nekem viszont megáll az eszem!!!)

abandi 2010.06.19. 14:17:18

Semmi értelme a buktatásnak!
A tankötelezettséget is vissza kell állítani a 14 éves korhatárra!
Indulhat a rétinigger/ésa beintegrált pajtásaik féle gépsor a földeken!

szita szita péntek 2010.06.20. 11:33:26

@csíz: :) Lehet, hogy ez neked nem jött át (pedig értelmes vagy láccik), de nem azt mondtam, hogy nem értettem amit írtál. Azt mondtam, hogy nem értek egyet vele, ami ugye megint más...

Az érvelésed leginkább az eredendő bűnre hajaz - miszerint mindenki rossz, de ha mindenki jobb lenne, akkor jobb lenne a világ. Hát ja. Erre mondtam, hogy idealista vagyol. Én azt mondta, hogy minden társadalomnak van egy meghatározó kultúrája, erkölcsi mércéje. Azzal szerintem egyetértünk, hogy a jelenlegi honi állapotoknál nem nehéz jobbat elképzelni. Ez az erkölcs (vagy nevezzük akárminek) fejlődhet organikusan, de akkor viszonylag lassú és nem is okvetlenül egy irányú a pozitív irányba változás - illetve meghatározhatja, terelgetheti azt a környezetünk. Nos a legmeghatározóbb környezetünk a család, de itt ugye épp annak a morális változtatásán kellene munkálkodjuk. A második az állam - tehát szerintem a meghatározó szerepet ennek kellene játszania. Sajnos nem játsza.

Másik: Én is kisvárosban élnek. A gyermekeim mostanság mennek majd oskolába. 50 km-s körzeten belül egyetlen gimnázium áll a rendelkezésre, azt pedig 4 osztályos. Esélyegyenlőség, aha...

Horizont 2010.06.20. 11:53:44

@csíz: Nagyon jól megírtad és lehet, hogy idealista vagy, de azért én megköszönöm amit írtál!!:)

2010.06.20. 13:07:30

@szita szita péntek:

"Az érvelésed leginkább az eredendő bűnre hajaz - miszerint mindenki rossz, de ha mindenki jobb lenne, akkor jobb lenne a világ."
Nem kifejezetten az eredendő bűn a lényeg. Sőt. Számomra ilyen nem létezik - mint ahogy jóság meg gonoszság sem. Értelmetlen fogalmak.
Én egyszerűen csak az egyén nézőpontjából figyelem az eseményeket. És azt látom, hogy Magyarország lakosságának tetemes része pesszimista, illetve mellette lusta és megalkuvó.
Ezzel nem is lenne baj - a probléma inkább az, hogy annak ellenére, hogy nem tesz meg semmit a saját boldogulása érdekében, mégis várja a csodát, és másokra mutogat ujjal.
Pedig csak azt kellene felfognia, hogy ha ő is tesz valamit, akkor neki is jobb lesz. Két választása van:

- Vagy nem tesz semmit. Ekkor ne csodálkozzon, hogy azt kapja, amit megérdemel. Nekem ez a megoldás sem életelenes - sőt. Nézze csak mindenki a saját kis érdekét, és tegyen nagy ívben a többiekre. Számomra ez is elfogadható. Csak akkor ne rinyáljon, hogy "jaj, milyen rossz nekünk". Fogadja el, hogy csak ő felel a saját sorsáért, más nem segít.
- Másik lehetőség, hogy tesz valamit önmagáért és a _közösségért_ is. Ekkor már joggal várhatja el, hogy más is tegyen őérte.

Ez két lehetséges irány. Nálunk viszont a kettő között megyünk. Elvárja mindenki a másiktól a munkát, a hozzáállást, de önmagától nem. És ha nem kap valamit, akkor egyből nekiesik a másiknak.

Engem igazából csak a nyavajgás zavar. Eddig úgy néz ki, hogy a magyarnak mindegy mit adsz, úgyis nyivákolni fog "szomorú sorsa" miatt. Lehet kolbászból a kerítés, aranyból a járda, hullhat manna az égből. Ő akkor majd szalámit akar kerítésnek, gyémánt utat hozzá, meg a manna sem lesz elég ízletes neki.
Mondjuk tény, ez a "soha nem elég semmi" alapvető emberi tulajdonság - más kérdés, hogy nálunk magyaroknál jellemző az elsősorban, hogy nem is tesz azért, hogy jobb legyen. Mi csak várjuk a sült galambot másoktól (állam pl.), de az soha nem jut eszünkbe, hogy nekünk is tenni kéne valamit a jobbulás érdekében, és nem kifogást meg magyarázatot gyártani. Sőt, először nekünk kellene, és csak utána másnak tennie. Kicsit fordítva vagyunk összerakva.

Az állam csak akkor tudja játszani a főszerepet, ha a társadalom kitermeli magából a megfelelő politikusokat és egyéb tisztviselőket. De amíg a társadalom ilyen, addig nem lesz olyan politikus sem kitermelve, aki változtatni tud. A változást demokráciában (bár nem szeretem ezt a szót) alulról lehet elindítani, és lassú folyamat. A diktatúra esetén működik felülről és gyorsan. (Megj.: én a diktatúra híve vagyok; a demokráciát egy eleve hibás és soha meg nem valósítható képzelgésnek tartom. Még a kommunizmus is hamarabb fog megvalósulni, mint a színtiszta demokrácia. De ez már más téma.) Most mifelénk demokrácia van (nevezzük most annak). Itt ha lentről nincs igény, nincs kezdeményezés, akkor fent sem lesz. És bizony lent nincs igény rá, max. csak sült galamb várása.

Nézd meg pl. a 2/3-os kormányzópártunkat, a nép választottját.
Anno egy liberális pártocska volt, több forradalmár jellegű kiskamasszal, meg egy rakás bújtatott ex-kommunistával. Színtiszta liberális felfogás, SZDSZ barátság, KDNP-gyűlölet, stb.
Most meg nagy néppárt lett belőle, egy időben árpádsávos zászlókkal (amíg a Jobbik nem jött), keresztényi felebaráti dumával és egyéb érdekességekkel. Mindezt jórészt ugyanazok az emberek mutatják. Miért teszi ezt a Fidesz?
Mert erre van igény, ilyen maga a társadalom is!
Van ma az országban több millió gondolkodni nem tudó zombi, akik a TV előtt zabálva böfögnek nagyokat meg osztják az észt - és persze semit nem tesznek még saját magukért sem. És persze simán beesznek bármit a médiának. Emlékezni nem tudnak, nyivákolni annál inkább. Üres propaganda szövegeknek bedőlnek, képesek a kisebb rosszat választani a jó helyett (mert ehhez nem kell gondolkodniuk, meg mert így ugyanazt gondolják, mint a többi zombi és így nem lógnak ki a sorból). Ráadásul könnyebb nem utánanézni dologoknak - A TV majd elmondja nekik, hogy mi is az "igasság", és máris ott van a 2/3.
Ezeknek ígéret kell, nem bizonyíték.
Megkapják, megkapták. A Fidesz ezt lovagolta meg - nagyon ügyesen. Az egykori liberális párt emberei fordítottak egyet a köpönyegükön, és most már a keresztes-árpádsávos-nagynemzeti szín látszik.

Ha az emberek nagyobb részének más lenne egyáltalán a saját életéhez való hozzáállása is mint most, akkor a mai pártok 90akárhány százaléka a közelében sem lenne a politikának. Orbán Viktorkától Deutsch Tomikán keresztül az összes "világéletemben-politikus-voltam" nyomingerig, meg az ex-cocialista bújtatott szélhámosig mindegyik vagy a híd alatt kunyerálna a napi betevőért, vagy egy lámpavason lógna valahol az út szélén. És olyan emberek lennének a politikában és egyéb vezető helyeken, akik a közösség érdekét is nézik, nem csak a sajátjukét, és tesznek is valamit érte. Egyszerűen azért, mert ha ilyenek vannak lent, akkor abból fentre is jut.
De amíg az ország tele van Deutsch Tomikákkal meg hasonlókkal, addig ne várjuk el, hogy más lesz a Parlamentben, mint "idelent". Az lesz fent, ami idelent van. Nézz rá az átlag magyar emberre az utcán, utána nézz meg egy parlamenti közvetítést. Egy és ugyanaz a kettő - csak az arcokat cserélted ki. Viselkedésben, hozzáálásban tök ugyanaz.

---

"egyetlen gimnázium áll a rendelkezésre, azt pedig 4 osztályos"
Épp ezt mondom. Minden gimnáziumnak kellene 6 és 8osztályos csoportokat indítania. És persze nem árt, ha van ehhez megfelelő mennyiségű iskola/tanterem/tanár is. Kicsit több pénz, de azért nem olyan sokkal. Ha meg azt nézzük, hogy a saját jövőnkbe fektetünk bele, akkor nyilván az egészségügy, a nyugdíjrendszer, az autópálya, meg a többi nagy projekt elbújhat(na) az oktatás mögött.
(Persze itt megint visszakanyarodhatunk az első részhez. Amíg az átlag emberek nem képesek az orruknál tovább látni, és nem terveznek előre, addig - mivel igény nincs rá, és a politikus is így gondolkodik - a politika sem fog előre tervezni.)

Horizont 2010.06.20. 13:37:38

@csíz: Na azért talán ennyire mégse rémségesen sötét a kép. Szerinted tetemes része a lakosságnak pesszimista, illetve mellette lusta és megalkuvó? Szerintem meg inkább úgy mondanám az egészséges szinthez képest túl nagy része! Nagyon sok ember van aki a maga szintjén megpróbál normálisan élni és mindent megtenni. És ha én is közéjük tartozom itt LENT akkor jogosan elvárom sőt követelem, hogy ott FENN is lépjenek már valamit.

szita szita péntek 2010.06.20. 20:20:18

@csíz: Hmmm. A demokrácia kritikádat értem és igenigen tudnám folytatni. Nem teszem, mert részben egyetértünk, részben nem ide való. Maradjunk annyiban, hogy a választók (úgy globál és nem az egyes egyének) hülyék. Ennek megfelelően a politika nem az értelem irányába halad. A jogi, közigazgatási környezet (amiről fentebb már beszéltem) ennek megfelelően szintén beteg. A rendszer öntisztulására így nincs lehetőség, illetve hát (számomra) túl lassú folyamat.

Kell egy globális tényező, ami a változás irányába lódítja a társadalmat. Ez - mint fejtegettem(tük) nem lesz az állam. Lehetne akkor a jólét. Nos, azt hiszem az sem lesz egy darabig. Lehetne akkor az, amit te szorgalmazol: az egyes emberek belátása, jó szándéka, önképzése, "megokosodása". Pfff. Ez utópia.

Összegezve: Ez a hely itt még pár száz évig ölég sz*r hely lesz. Na remek kedvem kerekedett! :D

2010.06.21. 08:33:30

@Horizont:
"Nagyon sok ember van aki a maga szintjén megpróbál normálisan élni és mindent megtenni."
Darabszámra lehet nagyon sok. Arányaiban viszont nagyon kevés.

---

@szita szita péntek:
"A rendszer öntisztulására így nincs lehetőség, illetve hát (számomra) túl lassú folyamat."
Teljesen egyetértünk. Ezért is mondtam, hogy én a diktatúra pártján állok. :)

"Ez a hely itt még pár száz évig ölég sz*r hely lesz. Na remek kedvem kerekedett! :D"
Látod, milyen jó itt beszélgetni? Ennek is van haszna! :)
(Ezért is vagyok egyébként azon a véleményen, hogy állam bátyó minél kevesebbet szóljon bele a mi kis életünkbe, és mindenki boldoguljon, ahogy tud. Úgy mindenki csak magának rinyálna.)
Egyébként meg mit párszáz év? Mindjárt itt van 2012; jön a világvége, meghal majd a sok gonosz, csak a jók maradnak a Földön (aszondják 144ezren, vagy mifene), és vidámság, szeretet meg boldogság, a cukrostakony elönti majd a világot és hasonlók. De tán még Dzsézusz is lejön közénk szeretni minket, annyira jó lesz itt. Még két év. Azt már féllábon is kibírjuk. :))

tempefoi · http://tempefoi.blog.hu/ 2010.06.21. 11:10:38

A hölgy a maga műfajában 100 százalékig hiteles: ő (volt) a posztkommunista diktatúra legitimációs támasza. Felületességében, életidegenségében az SZDSZ legjobbjait is megszégyeníti, de hát ez csak unalmas tempózás; neki ez a feladata.

Akinek vannak általános iskolás gyermekei (az élet sűrűjére gondolok, nem a szerencsések és kiválasztottak részére fenntartott alapítványi sulik vagy kirakat jellegű kiemelt iskolák közegére), az tudja, micsoda mélyrepülésnek indult a hazai közoktatás. Az oktatást jellemző torz logika mentén teljesen elfogadható,hogy ne legyen buktatás: így van, be se kelljen járni a kölyöknek, akinek megengedik, hogy verekedjen, tanárával tiszteletlenül beszéljen, stricinek vagy hetérának öltözzön.

Tegyük hozzá: az egyébként elmebeteg reformon kívül, miszerint nem kell a gyereket megbuktatni, osztályozni, minősíteni, ránézni és megszólítani is csak óvatosan és hajlongva, megkérdezve hogy ez nem sérti-e, szóval ettől a liberális rémálmon felül:

- nincsenek tisztában elemi földrajzi ismeretekkel (valami liberális korcs egybevonta a biológia és a földrajz könyvet és tantárgyat)
- megteheti egy énektanár, hogy nem tanít akár évekig egyetlen dalt sem
- gyűlöletet vagy szégyent, viszolygást éreznek a népdalok, népmesék hallgatása vagy előadása iránt
- már a mai huszonévesek sem tudnak folytatni olyan dalokat, nótákat, melyek ismerete generációkat kötött össze az utóbbi évszázadban, például "mához egy hétre már nem leszek itt", "széles a Balaton vize", "cigány, cigány, miért vagy cigány" stb
- pici, lila gőzük nincs nemzeti történelmünk legfontosabb állomásairól

s így tovább

tt60 2010.06.21. 12:00:38

@Kristl: "Viszont alapvetően nem biztos hogy probléma ha vannak akik meg merik ütni a tanárt.
A tanár nem atyaúristen, ahogy a pap sem az már hála istennek érte."

Má bocsáss meg de Te nem vagy normális... Az életben is ha vmi nem teccik a munkahelyeden odamész oszt lepofozod a főnöködet?? Kapj már a fejedhez... A gyereknek az ISKOLA=MUNKAHELY... Meg kell tanulnia, hogy van az életben egy társadalom, annak van egy felépítése... Nem tudom mit szólnál, ha csak úgy kapnál két maflást vkitől, mert nem teccik a stílusod, vagy éppen mert fegyelmet és munkát követelesz meg.

2010.06.21. 12:43:55

@tempefoi:
Nagy részével bizony egyetértek. Az oktatás színvonala valóban kritikán aluli.
Erre tökéletes példa (mégha a videó készítője nem is a kedvencem, hogy finoman fogalmazzak) az alábbi, egyetemistákról készült mutatvány. Szánalmas nagyon:
vimeo.com/11690875

De vehetjük példának az idei középiskolai érettségit is. Mondják milliónyian, hogy a mai gyerekek le vannak terhelve. ... Csak tudnám, mi a ráktól.
Magyar érettségin szövegértés??? Nálunk általános iskolában kellett ilyen szintre eljutnunk, nem érettségin játszadozni, hogy érti-e a leírt szöveget, vagy nem.

Meg ilyen írás az érettségi feladatlap elején:
"Ügyeljen a helyesírásra! Ha bizonytalan, használjon helyesírási szótárt!"
Helyesírási szótár magyar érettségin??? Mi a jó nénikémnek? Anélkül nem megy? Nálunk nem lehetett használni.

Meg matekból ez egy 2 pontos feladat középszinten:
x2-25=0 (valós számok halmazán -az x2 az x négyzet)
és ez is 2 pontos:
"Sorolja fel a 2010-nek mindazokat a pozitív osztóit, amelyek prímszámok!"
Meg átlagok számítása? Ja, meg ilyen, hogy:
"Egy egyenlő szárú háromszög alapja 5 cm, a szára 6 cm hosszú. Hány fokosak a
háromszög alapon fekvő szögei?"

Hű de leterhelt gyerekek!
Akkor ezek szerint én meg überleterhelt lehettem, mikor ilyeneket kellett megoldanom, mert nem érettségin csináltam ilyet, hanem már előtte 4-6 évvel alap volt mifelénk? Majdhogynem azt mondhatom, hogy nálunk (nem most volt) a normál érettségi volt olyan nehéz, mint az idei emelt szintű. Most végignéztem az _emelt szintű_ matekot, és némi gyötrődés után (talán pár kisebb hibával) megoldottam a 9 feladatból (8 kötelező) a zérushely/értékkészletest, a mértani sorozatost, a könyvkiadós-diagrammost, a mosóporosat, az oldalegyenesest, meg a Petileveletküld/érmefeldobóst. 8 kötelezőből 6 ment viszonylag könnyen. De ha újra átnézném a több, mint egy évtizede elő nem vett matekkönyvemet meg füzeteket, akkor szerintem egy 4-est (nem tudom ugyan, hogy mi a követelményszintje) szemrebbenés nélkül összehoznék belőle. Pedig nem voltam soha matekzseni. És ez az emelt szint!

De nézhetjük a törit is. Emelt szintű töri érettségin kérdés:
"Mettől meddig tartott a Rákóczi-szabadságharc?"
"Említsen egy olyan okot, amely francia részről indokolta a Rákóczival kötött szövetséget!"
Stb. Ha sima feleletkor ilyet kérdezett volna a tanár tőlem, akkor megkérdezem tőle, hogy nem-e beteg véletlenül. Az ilyen kérdés nála mentőkérdésnek sem volt jó. Az 1-esért nehezebbet kérdezett; nemhogy emelt szintű érettségin ilyenek legyenek!

Szóval valóban szánalom az egész. Szegény leterhelt kisgyerekek...

süti beállítások módosítása