Skip to content


       Szűrés lista

Buktatni nem liberális

Újra lehetne buktatni az általános iskola második osztályának végétől, és visszatérhet a szóbeli értékelés mellett a számjeggyel való osztályozás a KDNP-s Hoffman Rózsa törvényjavaslata alapján.

A tanárok örülnek, a rendesen tanuló gyerekek szülei örülnek, hisz a régi rendszer visszaállításával nem hátráltatják majd a rosszul tanulók a többieket. Liberális körökben azonban a rendelkezést valami borzalmas, kirekesztő dolognak tartják, amivel stressz éri majd a kis édes, aranyos nebulókat.

Ezt az álláspontot Kálmán Olga aktív alákérdezésével Osztolykán Ágnes LMP-s képviselő prezentálta az Egyenes Beszédben június elején. 

 

Osztolykán Ágnes cigány származású értelmiségi, ami meglehetősen ritka, így joggal büszke rá. Sokszor hangoztatja, hogy neki nem kell bemutani, milyen egy cigánytelep, hisz ő is egy nyolcszáz lelkes szabolcsi faluban, Csengersimán nőtt föl.

Itt rögtön álljunk is meg egy szóra. Csengersima lakosainak száma a 2001-es népszámláláskor 723 fő volt, ebből 1,3 % nem válaszolt a nemzetiségi kérdésre, 96,3 %-a magyar,  3%-a cigány nemzetiségűnek vallotta magát. Azért ez nem egy Rakaca, lássuk be! Erre nem kéne hivatkozni.

A politikusasszony portréját a 168 óra rajzolta meg, érdemes elolvasni. Megtudhatjuk, hogy mikor Vona gárdamellényére válaszul divattervező által készített cigány viseletben jelent meg a Parlamentben, akkor "furcsa félelmet érzett tarka kendőben a sötét zakók, atillák és bocskaik világába lépve". Ezt bővebben nem fejti ki, mindenkinek a fantáziájára van bízva a miért. Sejtetésből ötös Osztolykánnak.

Életrajza röviden:

- Dolgos családba született 1974-ben, szülei több műszakban dolgoztak a közeli cipőgyárban betanított munkásként. Így ő idejének jó részét a nagyanyjával töltötte, sokat olvastak együtt.

- Jó tanuló volt általánosban, ezért az iskola énnekkarának vezetője latba vetette pesti kapcsolatait, így került Ágnes rózsadombi elitsuliba, a Móricz Zsigmond Gimnáziumba.

- Felsőfokú tanulmányait a a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi karán végezte, ahol politológus és középiskolai tanári diplomát szerzett.

- Az egyetem után a VIII. kerületben korrepetált fiatalokat, tartott pályaorientációs tanácsadást. Egy évig a Soros Alapítványnál jogvédelemmel, médiával foglalkozó programvezető volt. Miután Soros kivonult az országból, Osztolykán Ágnes pénzügyi asszisztens lett az ENSZ Nemzetközi Migrációs Szervezeténél. Végül 2002-ben, a kormányváltás után jött a lehetőség, roma referenseket kerestek a különféle szaktárcákhoz felállítandó Romaügyi Hivatalba.
Erről így beszél:

"– Választhattam, hogy vállalkozóként pályázatokat írogatok, vagy belülről próbálom alakítani a rendszert. Úgy tűnt, nemcsak pozíciókat akarnak létrehozni, hanem lépéseket is tenni."

- 2002 óta házas, férje Balog János színművész. Egy fiúgyermekük van, aki 5 éves. Amikor Ágnes terhes lett, épp a Világbank, Soros és az ENSZ együttműködéséből létrejött Roma Évtized program osztályvezetője volt a Szociális és Munkaügyi Minisztériumban. (2002 és 2007 között osztályvezetőként munkálkodott a Roma Integráció Évtizede Program kidolgozásában és szervezésében.)
"Soha nem vállaltam politikai szerepet, mert nem láttam olyan erőt, amelynek céljaival egyetértenék. Amikor viszont az LMP-sek 2009 elején megkerestek, hogy olvassam el a programjukat, úgy éreztem, melléjük tudok állni." 

Mennyire hiteles ez a nő? Mennyit tud a vidék, a vidéki iskolák, cigányság igazi problémáiról?
Nagyon úgy tűnik, hogy nem sokat, de legalább nincs kormányon a pártjával, mint az SZDSZ volt annak idején.

Címkék: oktatás lmp

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr672088887

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ezt most nem kéne elbukni... 2010.06.18. 01:53:41

Hajajajj! Arról van szó kéremszépen, hogy ezek bizony megint buktatni akarnak. Ezt a roppant tanulságos videót találtam tegnap a Vastagbőrön és nem bírom megállni, h...

Trackback: A hónap közbeszólásai I. 2010.06.17. 18:14:39

A Naplóvizsgáló Bizottság jelenti - A hónap közbeszólásai                      Az új Országgyűlés egy hónapja alakult meg. Érdemes megülni ezt a...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

anarcho78 2010.06.17. 14:20:06

csak liberálisokat ne, könyörgöm...:( nem buktatni? mert? ha nem tanul, miért maradjon? ez nem ész kérdése, hanem szorgalomé és neveltetésé!

Seduxen (már NEM dr.) 2010.06.17. 14:24:05

Szerintem meg igen is legyen meg ez a "végső fegyver" egy pedagógus kezében, ha már más megoldás nincs. Persze integrálni kell az ostobácska tanulókat, de ne már a többség kárára. Emlékszünk ugye egy pedagógus nyílt levelére, ami itt a 'bőrön is megjelent?

fusz.hu/index.php?op=full&q=7325

Homeoffice 2010.06.17. 14:24:57

Liberális, azt gondol amit akar.
Ellenzékben van.
Én örülök neki., hogy visszahozzák. Úgy hiszem én is azt gondolok amit akarok.
:)

Marcellusca 2010.06.17. 14:26:31

"Mennyire hiteles ez a nő? Mennyit tud a vidék, a vidéki iskolák, cigányság igazi problémáiról?" - Mé'? Az feltétel? :)
Melyik prolimókus tud valamit is az őt megszavazók (direkt nem általa képviseltet írtam!) valódi helyzetéről?

BálnaUhr · http://balnavicc.blog.hu 2010.06.17. 14:35:37

A Roma évtized program. Eltelt a fele, és micsoda eredmények vannak!!!

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.06.17. 14:39:06

Jó sokat dolgozott a magánszektorban ....

Marcellusca 2010.06.17. 14:46:16

Egyébként, én nem is értem, hogy mi ezzel a probléma.
Ha a gyerek annyira hülye, nem sajátította el minimális szinten az adott tanév anyagát, amire a következő épül, akkor vissza kell tapsolni, hadd újrázzon.
Ennyi.
Igaz, hogy A Főnök csak jövőre kezdi a sulit, de azt mondom, ha ne adj' Isten (bár ez elő nem fordulhat :D) annyira gyenge, akkor buktassák meg.

Bár, a szülőket is meginterjúvolnám, hogy akkó mos' mi van!

jozicsenko 2010.06.17. 14:47:13

az lmp és az szdsz akkor hiteles, ha az Alapítványi iskoláikba annyi cigány tanuló jár, mint amennyi egy átlagos jászsági, nógrádi, stb általános iskolába

egyébként lehet kussolni, mert a rózsadombi szociológusok kb pont annyira hitelesek a szememben, mint a britt tudósok...
(hogy munkverát vagy mg-t már ne is említsem, mert a végén valahol felsír egy befenyített pedagógus, ugye?)

Denimm 2010.06.17. 14:47:40

"Felsőfokú tanulmányait a a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi karán végezte, ahol politológus és középiskolai tanári diplomát szerzett."

ott végeztem gépészmérnökként. Az a szak amit elvégzett mi csak semmirekellő szaknak vagy büfészaknak neveztük. Joggal. Volt politológus/ (angol) tanár képzésen részt vett lakótársam.
Annyira aljadék semmirekellő alacsony színvonalú oktatást ritkán látni mint ami ott volt.
Nekem a pofámon nem lenne bőr beírni sehová,hogy ott ezen végeztem.
Cigány mérnökkel még nem találkoztam.

Seduxen (már NEM dr.) 2010.06.17. 14:49:19

@Marcellusca: "Igaz, hogy A Főnök csak jövőre kezdi a sulit, de azt mondom, ha ne adj' Isten (bár ez elő nem fordulhat :D) annyira gyenge, akkor buktassák meg" - ha szerencséje van, akkor nem az apjára ütött, és akkor még lehet esélye :)))))

picur3ka 2010.06.17. 15:03:41

A buktatas hatranyai viszont a 18 eves kisiskolasok.

En emlekszem anno, naplot beviven a tanariba.: 'nehogy megbuktasd megint, en meg egy evet epp esszel ki nem birok'.

arlequin 2010.06.17. 15:06:18

ez egy kissé hüle. de így szép a zország.

Seduxen (már NEM dr.) 2010.06.17. 15:06:52

off: szolgálati közlemény: Argentína-Dél_Korea: 3-1 :))) on

DexterMorgan78/Séfbácsi 2010.06.17. 15:08:01

Én csak azt nem értem, hogy miért erőszakolnak rá az iskolára liberális dolgokat. Persze egy bizonyos kereteken belül rendben van a dolog. Úgy gondolom az iskola az első lépcső ahol a gyerek elkezd szocializálódni, kikerül a családból ahol lehet megkapott odáig mindent, mert pl. ő anyu pici fia vagy lánya (persze ez fordítva is lehet, semmit nem kap). Ezt a gondolatsort folytatva, van egy elkényeztetett gyerek aki az iskola első éveiben ha semmit nem csinál akkor sem történik semmi, nem kell küzdenie semmiért. Eredmény?? Lószar. Más szempontból, van egy kisgyerek aki nem tud versenyezni a legújabb mobilokkal, cipőkkel mert kajálni is csak annyit tud amennyit iskolában kap, ellenben sikerélménye lehet a tanulásban már első osztálytól. Demagóg példa? Igen. Életszerű? Igen.

Vidéki 2010.06.17. 15:10:04

Liberálisok szerint buktatni rossz dolog.

Viszont analfabétáknak bizonyítványt kiállítani arról, hogy elvégezték a nyolc általánost, szerintük szép és dicső dolog.

DexterMorgan78/Séfbácsi 2010.06.17. 15:11:53

@Denimm:
nem cikizni akarom a bölcsészeket de én is oda jártam:) Ennek a következő fokozata aki mindezt levelezőn csinálta végig. volt szerencsém együtt ülni vizsga előtt velük. Számomra mindig vicces volt akik sorkiemelővel húzzák ki a nagyon fontos részeket, nos nem egy úgy tanult a könyvből, hogy kb volt 6 db fél sor ami nem volt kihúzva oldalanként, az egész oldal rikító zöld vagy narancsszínű volt. Egyszer megkérdeztük, hogy nem lenne egyszerűbb kihúzni azt, ami nem kell?? Még spórolna is vele, lehet hogy szeme sem fájdulna meg:)

slaci89 2010.06.17. 15:12:10

Liberális...szerintem ez a szó önmagában sokkal többet elárul a problémáról, mint bármilyen elemezgetése a baromságainak :D

dr. Aullah 2010.06.17. 15:12:39

Szerintem az, hogy nem lehet buktatni, egy hatalmas BAROMSÁG!!!
Én nagyon is támogatom, hogy lehessen buktatni. Ez a nő meg a többi libsiköcsög nem tudja miről beszél. Ha nem tanul a gyerek, és átmegy a következő évre, akkor a végén hülyén fog kijönni az iskolából. Ráadásul semmi következménye nem lesz a nem-tanulásnak!

acel 2010.06.17. 15:14:18

"Az egyetem után a VIII. kerületben korrepetált fiatalokat, tartott pályaorientációs tanácsadást."
Ez tiszta magánszeltornak hangzik, ahol nem talál semmi életközelit ugye?
Nálad azért valószínüleg többet látott a problémakörből.

jozicsenko 2010.06.17. 15:15:41

ha a fenti az első lépés azirányba, hogy elfelejtsük a rettenetes "magyarországon következmények nélküli bármit szabad" tipusú közhelytől, akkor itt a második lépés:

index.hu/belfold/2010/06/17/fertotlenitenek_felsozsolcan/

kirúgták azt, aki engedélyezte a miskolci auchant a patak medrébe...

igen, megértem felnőtt fejjel: egy lefizetett hivatalnokot kirúgtak, mert bebizonyosodott, hogy van akkor árvíz, amivel ő sem számolt...

Kravver 2010.06.17. 15:16:06

A buktatási "tilalom" eddig is csak alsó tagozat 3.ig élt.
Nem értem, mitől lesz jobb a jól tanuló, jól teljesítő kisgyerekeknek, ha egy vadidegen, addig sosem látott, min.1 évvel idősebb, ráadásul a buktatással tovább alázott lelkű új osztálytárs kerül be közéjük.
Na mind1, biztos a hit ebben is segít, ha a tudomány nem is.
A szöveges értékelés pedig mindennél többet ér.

Marcellusca 2010.06.17. 15:21:53

@Seduxen: Ebben reménykedek én is. :)))))))))))))))))))

Marcellusca 2010.06.17. 15:25:51

@Kravver: Engem sosem frusztrált, hogy volt - majdnem mindig - bukott osztálytársam.
Sőt!
Láttam az eredményét a nemtanulásnak.

jozicsenko 2010.06.17. 15:26:28

@Kravver: annak, aki tud olvasni...

messze a legjobb, ha apu azt látja: 4es, 5ös, 3-as

mert azt a kisrcának kell megmagyaráznia és megtanulja, a tetteinek van következménye: ha 4-es, 5ös van, ok, ha bukok, szívás

apu nem érti hogy pl "közepesen teljesít", viszont absz. értelmezhető a 3as: b.szod fiam, így csak villanyszerelő leszel, nem fogorvos!"

Seduxen (már NEM dr.) 2010.06.17. 15:28:04

@Kravver: "Nem értem, mitől lesz jobb a jól tanuló, jól teljesítő kisgyerekeknek, ha egy vadidegen, addig sosem látott, min.1 évvel idősebb, ráadásul a buktatással tovább alázott lelkű új osztálytárs kerül be közéjük" - nem értem mitől lesz jobb a jól tanulni igyekvő gyermeknek, ha egy - vagy több - felanalfabéta "kolonc" van az osztály nyakán, aki(k)nek a felzárkóztatására tett kísérletek viszik el a pedagógus energiáinak nagy részét, és a tanóra zömét is.

Az, hogy a buktatás LEHETŐSÉGE újra adott, nem jelenti azt, hogy KÖTELEZŐ is élni vele.

De elfogadva megoldásként az eddigi verziót: szerinted milyen kényszerítő eszköz van a tanár kezében, amit végső esetben be tudna vetni?

nfgy 2010.06.17. 15:31:36

-Miért nem verik meg az elsős Lákátos Ronáldót az osztálytársai?
-...?
_Mert az apja a 7/A-ba jár.

Kravver 2010.06.17. 15:32:45

@jozicsenko:
Ok, de akkor az orvos is ennyit írjon majd a kórlapodra, hogy "3-as". Ebből fogod tudni, hogy faszaság van, mert jobban vagy, mint aki a körteremben 2est kapott, de szarabbul, mint aki 4est.
@Seduxen:
Mitől lesz kevesebb a "kolonc"? Hogy máshoz kerül? És ha épp hozzád?
@Kravver:
Ezt valahogy előbb mondtam, mint amire válaszoltam :D

mim 2010.06.17. 15:35:26

Nem mernek buktatni senkit, mert akkor a gyereket a szülők átiratják másik iskolába. Akkor pedig kevesebb a pénz, veszélyben az állás. Igazgató izzadhat a városi/ megyei értekezleten.

Pontosan hogyan működik az iskolák finanszírozása? Fejkvóta (+% hátrányos helyzetű/ tulajdonságúakért) évente és kész?

Seduxen (már NEM dr.) 2010.06.17. 15:35:49

@Kravver: lehet, hogy egy bukás után már nem lesz "kolonc". lehet, hogy az új közeg hatással - pozitív hatással - lesz rá, lehet, hogy új tanárhoz kerül, akinek mások, jobbak a módszerei. Folytassam?

míg ha marad az osztályban, és bukdácsol tovább, akkor mitől várunk javulást? ha egy ház már az alapjainál rossz, akkor jó eséllyel összeomlik, bármennyi "vakolatot" kensz rá kívülről. akkor már jobb újrarakni az alapokat.

vagy szerinted egy rosszul teljesítő gyereknél az ellenőrzőbe bevésett "Gyermeke az idén nagyon gyengén teljesített"-szerű szóbeli értékelésnek VAN értelme?

br3nd0n 2010.06.17. 15:36:07

Kb. annyira hiteles, mintha Sorost befektetőnek hívnánk.

Kravver 2010.06.17. 15:36:22

@Marcellusca:

Remélem nem kell majd egyszer fejből tudni.

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2010.06.17. 15:38:04

Szerintem azért is kell buktatni az elején mert akkor tanul meg olvasni, írni, számolni szövegérteni. Márpedig ezek az alapok.
Aki ezeket nem tudja annak nincsenek reális esélyei a további évek tananyagának elsajátítására.
A liberális maszlagot pedig jól el kell felejteni. Ennek az eredménye látszik.

Homeoffice 2010.06.17. 15:38:22

@Marcellusca:
Off
Kávé helyett
- Ön szerint mennyire jól készítették fel a választókat arra, ami most jön? Nyilván leegyszerűsítés, de az elmúlt négy-nyolc évre visszagondolva a Fidesz kommunikációjából az jött át, hogy elég lesz, ha elmennek Gyurcsányék, mi csinálunk egy nagy adócsökkentést, és aztán minden rendben lesz.
- A szocialisták mondták, hogy mi ezt mondjuk. Mi valójában mindig azt mondtuk, hogy adócsökkentésre, a gazdaság beindítására van szükség, és nagyon sok munka kell ahhoz, hogy Magyarország kikerüljön a válságból.
Kivágtam egy részt....
Könyörgöm mondjátok hogy igy volt.....

mim 2010.06.17. 15:39:34

bocsi, elvileg hiba történt és az előzőeket nem postolta a fórum engine... és most ott leledzenek

Seduxen (már NEM dr.) 2010.06.17. 15:41:39

azé' a kbm is elmehetne a búbánatos 'csába...

Marcellusca 2010.06.17. 15:44:54

@Kravver: Ne aggyá tippeket, vaze! :)

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.06.17. 15:50:55

Azért abban nem vagyok bitos, hogy a "pedagógusnak kell mindent megtenni, mert nincs kezelhetetlen gyerek" című magánszámot szívesen előadná egy tanári szobában is.

2010.06.17. 15:59:20

@Kravver: jelzem nem vagyok pedagógus. Szülő vagyok. Voltam diák is. Még mindig kisebb sokknak érzem, ha első vagy netán második év végén kerül sor osztályismétlésre, mint felső tagozatban, ahol sokszor 5-6 osztályt szórták tele visszabuktatott, túlkoros diákokkal. Ott kellett nekik feldolgozni, hogy nem tudnak olvasni. Pedig ott már mást is kellett tanulni, nem csak olvasni, számolni. Magyarázza már meg valaki, miért jó ez?

szmoker (Homo Trollicus) 2010.06.17. 16:08:56

Az összes HHH roma gyereket írassák be a Lauder Javnéba felzárkóztatni :)

dalos 2010.06.17. 16:09:18

Na az ilyen eszement "szakértők" miatt tart ott az oktatásunk ahol!!!
Biztos sokat tanított olyan helyen ahol a felzákóztatás a cél...

br · http://www.szalaiannamaria.net 2010.06.17. 16:16:17

@laspalmas: Tényleg nincs kezelhetetlen gyerek. Csak véges tanári/tanítói erőforrás.

Ha Magyarországon az lenne a norma, hogy 15 fős osztály, a tanítónő mellé két segítő asszisztens és élhető tanítói fizetés, akkor nyugodtan lehet ezt mondani. Addig nem.

A buktatásnak meg ehhez semmi köze, a "problémás" gyerekeket ugyanis még a normál buktatáshoz képest is kevésbé akarják buktatni. Nem fogja egyik pedagógus sem a kollegáját megajándékozni egy púppal.

Kicsit Karcos 2010.06.17. 16:16:41

Jó ne lehessen buktatni továbbra sem. De akkor ne legyenek dolgozatok, felelés, zárthelyi meg egyéb vizsga sem, mert az is fLusztrálja a gyengébb képességűeket. Maxi ösztöndíjat kapjon mindenki, és legyen köteles felvenni a PhD után a gugli mindenkit vezérigazgatónak, de legalábbis akinek politikailag korrekt bőrszíne.

majomkutya 2010.06.17. 16:16:48

Osztolykán...
Döbbenetes ez a nő!
Stresszt okoz a purdéknak az iskola. A normális diákoknak pedig az okoz stresszt, hogy nem tudnak tanulni a viselkedni nem tudó tanulni pedig nem akaró purdéktól. Vajon kinek a nyugalmához fűződik nagyobb társadalmi igény?
És itt nem arról van szó amit mond, hogy aki valamiben nem jó, de akar fejlődni azt ne korrepetálják, mert az teljesen rendben van.
Hanem arról van szó, hogy aki nem akar semmit az ne maradjon bent a rendszerben, mert visszahúzza a többit.
Ez az Osztojkán a mellébeszéléssel védi a deviánsokat a normálisokkal szemben.

tudi 2010.06.17. 16:18:27

Volt tanítónő nagynéném (akit még így 70 évesen is megismernek a volt, már 30-40 éves tanulói és akit a legjobban talán a volt bugdácsoló tanulói tisztelnek talán a legjobban ezt tanúsíthatom) egyszer ebben a témában megkérdeztem, ő azt mondta nincs igazán a buktatás pártján, mert megalázó, de szükséges, hogy a buktatott diák és a többiek is lássák, hogy a nem tanulásnak mi az eredménye.

majomkutya 2010.06.17. 16:21:58

Ráadásul vannak olyan kezelhetetlen cigány gyerekek, akik úgy kerülnek be 1. osztályba, hogy 200 szónál nem több a szókincsük. Mi lesz egy ilyen gyerekből, mégha elrugdossák is a felső tagozatig. Mennyire fogja hátráltatni vajon a társait, mondjuk 4. osztályban ahol már mondjuk a törtszámokat és az azzal végzendő műveleteket tanulják?

Szekuriti Blogger. · http://szekuriti.blog.hu 2010.06.17. 16:24:22

Ismerősöm mutatta, hogy van olyan ötödikes, aki egyszerűen nem ismeri a betűket. Mutatta a dolgozattá, arra lesz jó, hogy nem lesz képzettsége, és majd mi etetjük, mert nem azért nem kap munkát, mert analfabéta, hanem mert cigány!

Hungaro Sapiens 2010.06.17. 16:39:14

Enyhe csúsztatásnak érzem, hogy csak a tanárt teszi felelőssé azért, ha megbukik a diák ("Nincs kezelhetetlen gyerek"). Persze egyéni foglalkozással csodákat lehet tenni, de azt illene is megfizetni. Pofátlanság a tanár hivatástudatára apellálni.

be-rci 2010.06.17. 16:42:55

Azért azt ugye ti sem gondoljátok, hogy egy rossz magaviseletű/kezelhetetlen gyerekre a megoldás a buktatás?! Azzal mit érnek el? Valószínűleg a következő osztályban is ugyanannyi gondot fog okozni, mint ahonnan kibuktatták. Amúgy meg ne mondja nekem senki, hogy nincs benne vastagon a tanító (rossz? figyelmetlen?) munkája abban, hogy egy elsőst nem tud megtanítani olvasni, számolni.

Kurt S. Earp 2010.06.17. 16:44:31

Lehet, hogy buktatni nem liberális de liberálisokat buktatni azért jó volt.

2010.06.17. 16:46:17

Aki ellenzi a buktatást, az remélem a beosztottjaitól sem vár el rendes munkát!

Gyengébbek kedvéért: Nem arra gondolok, hogy a tanár a főnök, noha annak kéne lennie....

tkazmer 2010.06.17. 16:47:52

azért azt gondolom itt mindenki tudja, hogy a Pokorni gyerekei is olyan iskolába (waldorf) járnak, ahol nem igazán van buktatás és eltanácsolás is csak a legritkább esetben...

gramercy 2010.06.17. 16:47:57

ezzel a velemenyukkel aztan majd lesz 2/3, kedves l-m-p...

Sirrah 2010.06.17. 16:48:28

"liberális körök" ... de jó ezt úgy olvasni hogy nem ugrik össze a gyomrom. Akinek van gyereke tudja mit tettek az iskolákkal. VÉGE.

Sisko86 2010.06.17. 16:49:33

@be-rci: Buktatni nem rossz magaviselet, hanem rossz tanulmányi eredmény miatt szoktak. Ez nem fegyelmezési eszköz, hanem az a célja, hogy megtanulja a diák az adott év anyagát, amire aztán a következő épül. Most magyarázzam el, hogy mennyi esélye van megtanulni a szorzást és az osztást egy olyan gyereknek, aki nem ismeri a számokat? Komolyan ennyire nem lehet érteni az évismétlés lényegét? Uramatyám!

suhanyc 2010.06.17. 16:52:16

Én liberális vagyok de szerintem buktatni kell, hogy érezze a gyerek a felelősség súlyát. Ha sokat bukik mert nem jár iskolába akkor meg a szülőt is büntetni kell. Akkor én vagyok a rendszerhiba? Vagy van olyan liberális aki szerint buktatni kell, van aki szerint nem, és van olyan konzervatív nemzeti aki füvezik, és van aki nem? Na az az igazi rendszerhiba. Vagy nem?

be-rci 2010.06.17. 16:54:52

@Sisko86: De lehet érteni. Én értem is. De itt sokan olyan gyerekekről beszélnek, akik miatt a többi húsz normálisan haladó nem tud tanulni. Azért mert valaki nem ért valamit, attól még nem kell hogy hátráltassa a többieket. Ha viszont rossz, és nem hagyja a tanítót órát tartani, az nem fog a buktatással megváltozni.

z666 2010.06.17. 16:55:32

Amikor ez a lény járt általánosba, akkor még volt buktatás.
Hogy a fenében végezte el az általánost?????

mréveiller 2010.06.17. 17:00:10

liberális vélemény: ne buktassunk ---> gyengébb a színvonal, ne legyenek elit iskolák. erkölcsi neveléstől meg frászt kapnak.
a sok jóhiszemű ember meg ilyen Osztolykánokat küldött a parlamentbe.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2010.06.17. 17:00:25

@suhanyc:
Nem a te hibád, hanem az SzDSz-é. Most mindenki azt hiszi, hogy ők a liberálisok.

Marcellusca 2010.06.17. 17:02:11

@Gunther: Őőőő, izé, asszem nem tudlak vigasztalni. :D

Brawn1 2010.06.17. 17:03:12

Íme az új SZDSZ, gyerekek! Köszönjük, hogy beszavaztátok ezeket a retkeket a parlamentbe.

Adrienne-Éva · http://www.szeptember.blogspot.com 2010.06.17. 17:03:33

Azért ennek a cigánynak érdemes megnézni az életrajzát gondosabban...
'74-ben született... "Felsőfokú tanulmányait a a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi karán végezte, ahol politológus és középiskolai tanári diplomát szerzett."
Namost, hacsak nem azért ágál a buktatás ellen, mert mint a többi purgyé, ő is többször bukott, akkor kb. a ME BTK legelső létező évfolyamára járhatott. Az egyetem 1992-ben indult. 1993-ban nyújtotta be egyáltalán az akkreditációs kérelmet. OAB 1995/5/XI/4. számú határozata az akkreditációs kérelmet elutasította. Az indoklásban kifejezetten hivatkoztak a pedagógia szakra, amely nem felel meg az egyetemi követelményeknek. Ennyire jó, minőségi egyetemen tanulta a szociológiát és a tanítást. Fellebbezés után a MAB 1996/9/V/4. számú határozatában támogatta a kérelmet. 146/1997. (IX.5.) kormányrendelet véglegesíti a kart.
Gyakorlatilag vsz. abban az évben lett egyáltalán egyetem az intézmény, amikor a csaj már végzett!

Ezek után folytatta le a MAB ún. látogató bizottsága az akkreditációs eljárást, 1997. szeptember 21-23-án. Az Akkreditációs Bizottság elnöke Csúri Károly egyetemi tanár (JATE BTK Germán Filológiai Intézet), tagjai Gergely András egyetemi docens (ELTE BTK Új- és Legújabbkori A Bölcsészettudományi Kar megnevezést először a Kormány tartalmazta.

ijontichy 2010.06.17. 17:05:28

Olyan hogy liberális alapszintű oktatás nincs. Értelmetlen.
Eredmény: pl.: tömeges szövegértési problémák érettségiző! fiatal embereknél.
Ezeket a "lelki trauma éri...." szöveggel jövőket kell(ene) gyorsan gyógykezelni.
Mert láthatóan valamilyen komoly lelki trauma érhette őket, ami feltárandó.
Ellenkező esetben (ha döntési pozícióba jutnak) képesek tönkrevágni az
alap- és középszintű oktatást.

Kixx 2010.06.17. 17:09:51

Valami tévedésben vagytok drágáim.

Idáig is lehetett buktatni csak meg kellett a szülőkkel beszélni.
Hát ez tényleg katasztrófa volt.

Ezen kívül kérdezném a szerzőt, hogy hány gyereke van? És mennyi jár iskolába?
És mennyinek van valamilyen tanulási nehézsége?

Mert nekem három gyerekem van, abból kettő alsó tagozatos és a nagyobbik diszlexiás.

Szívesen látom nálunk a kedves szerzőt vagy a csodálatos kommentek szerzői közül bármelyiket, hogy elmagyarázza a lányomnak miért nem mehet szerinte harmadikba?

Mert neki ugye nehezebben megy a hangos olvasás.
Amellett, hogy szóban az egyik legjobb az osztályban.

combo 2010.06.17. 17:10:57

A buktatás-nem buktatás kérdése álprobléma.

Én a tananyag felét húznám ki, ugyanis a sok bamagolandó bullshit sokkal rosszabb hatással van a gyerkőc lelkivilágára. Aki ellenkezik (legyen az akár Hoffmann Rózsa), azt kandikamerával feleltetem azokból a baromi fontos dolgokból, amiket a gyerek fejébe tömnek (melyekből "énekelve" felel, mert annyira sem érti, hogy hangsúlyozni tudja), csak néhány példa:
1. Szivacsok törzse
2. Spanyol abszolutizmus
3. USA mezőgazdasági övezetei
4. Berzsenyi élete (születési évet is kérek)

Na, ez lenne a liberális oktatási reform, amit én támogatok. Lehet a fejemhez vágni, hogy el akarom hülyíteni a gyereket, de éppen ellenkezőleg, a jelenlegi oktatás hülyíti el őket, magológéppé degradálva őket. Ehelyett én több idegen nyelvet, informatikát, és "jelenkor" történelmét tanítanék, és az "akadémiai" ismeretek számát csökkenteném.

DArchAngel 2010.06.17. 17:12:06

Az ő szülei dolgoztak, őt iskolába járatták, és - gondolom - az eredményeket is elvárták. Fogalma sem lehet, milyen egy többségében roma osztály. Mivel vagy tíz éve nem nagyon volt vidéken, így arról sem alkothat tiszta képet, milyen sokat romlott a helyzet.
Ez a baj a politikusainkkal: egyszerűen képtelenek átérezni és restek megtapasztalni a "nép" helyzetét.

Sisko86 2010.06.17. 17:12:33

@be-rci: De igenis hátráltatja. Ugyanis meg kell állni, el kell magyarázni neki külön, lassabban lehet haladni. Nem csak fegyelmezéssel mehet el az óra, hanem azzal is, ha a két órával ezelőtti anyagot is át kell ismételni sokadszorra azok miatt, akik még mindig nem értik (például azért, mert már azt se értették, amire épül).

Pitypalatty úrfi · http://proletarokkozt.blog.hu 2010.06.17. 17:13:52

@ijontichy:
"Olyan hogy liberális alapszintű oktatás nincs. Értelmetlen.
Eredmény: pl.: tömeges szövegértési problémák érettségiző! fiatal embereknél."

Ezt bizony bebuktad, mert az új érettségi rendszer épp a szövegértés irányába mozdult magyarból, és úgy összességében az alapkészségeket méri.
Lehet, hogy ezek romlanak, de nem feltétlenül az oktatási rendszer hibájából.

Marcellusca 2010.06.17. 17:14:56

@combo: Ebben is nagy-nagy igazság van.
Tömik a kölkök fejét a feleslegesebbnél feleslegesebb anyagokkal.
Az ismeretek bővülnek, ez tény.
Csak valamit ki kellene már rostálni a régiek közül.

És nem a következő iskolának, hanem az életre kellene tanítani.

jozicsenko 2010.06.17. 17:15:03

@Kixx: persze, oszt ha a szülő nem épp a jó hangulatban van, összeveri a tanárt, mert joga van hozzá és egyébként is a tanár egy büdös rasszista

nem kell messzire menni, vertek meg tanárt kevesebbért is (pl mert rászólt a diákra, hogy nem 10kor kezdődik az iskola)

igen, lehet igy is meg úgy is...

Rántott máj (törölt) 2010.06.17. 17:16:33

@laspalmas: Az interjuban emliti, hogy o tanitott, de az eletrajzaban ezt nem latom. A gyakorlotanitas, vezetotanarral, elitiskolaban tanitani harom hetet azert nem ugyanaz, mint egyedul tanitani hat-het osztalyt (tenyleg, milyen szakbol van kozepiskolai tanari diplomaja vajon?). Avagy a korrepetalaskor szerzett tapasztalatai alapjan szurte le azt a mely kovetkeztetest, hogy minden gyerekhez meg lehet talalni a megfelelo pedagogiai modszert, es csak a tanarok lustasaga tehet mindenrol? Es nem latja, hogy pedagogiailag sincs sok hasonlosag akozott, hogy valaki egyetlen egy vagy harmincot diakot probal tanitani egy oran? Vagy hogy ha tizenot diakkal talalkozik egy heten, akkor van lehetosege mindegyik szamara megtalalni a megfelelo modszereket, de ha szazotven-ketszazzal, akkor ez fizikailag is lehetetlen?
Osztja az eszt, mert a budai elitgimnaziumban nevelkedett, ahol azt latta, hogy mindenki tanul szorgalmasan, es el sem tudja kepzelni, hogy ez nem mindenutt van igy.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.06.17. 17:16:55

Lényegtelen, hogy cigánytelepről való-e. Látott már falut. Meg lakott is ott. Meg tanult kis falusi iskolában. Meg talán a szülei még mindig ott élnek.
Nem sok más politius mondhatja ezt el.

Amúgy meg, hogy lehessen-e buktatni? Hát hogy a francba' ne? A legtöbb dolog oktatását nemlehet túl korán kezdeni. Ismerősi körben rohadul azt látom, hogy képtelenek felelősséget vállalni, határidőket betartani, stb. Mindig van valami okosság, ha valamire szartak, úgyis meg lehet oldani.
Na de azért mindennek van határa.
Szóval lehessen csak buktatni.

Marcellusca 2010.06.17. 17:18:47

@Pitypalatty úrfi: Hát, mitől?
Hülyülnek a gyerekeink? Vagy csak keveset foglalkozunk velük?

Egyébként lehet, hogy az utóbbi. :)
Nekem, diákkoromban nem volt elég, hogy anyunak felmondtam, hogy mit olvastam/tanultam, hanem azt is el kellett mondanom, hogy ebből mit értettem meg.
Ha semmit, akkor még egyszer, figyelmesebben el kellett olvasnom.

És itt jelentkezik - a már általam is említett - szülői felelősség.

bürger 2010.06.17. 17:19:34

A buktatás nem a diákot minősíti, hanem a tanárt. Ott, ahol kiváló minőségű oktatás van nem buktatnak, -ott tanítanak. Azokat a tanulókat, akiket képtelenség tanítaní, olyan iskolákba helyezik, ahol a buktatás, vagy nem buktatás - nem kérdéses.

Ismerve a magyar tanárikar egy jelentős részét, először talán őket kellene megbuktatni, és akkor talán rend lenne az iskolákban.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.06.17. 17:20:31

@DArchAngel: Na ja, egyszer azért yard meg testőrök nélkül pár liberális pofát (meg úgy általában pártállástól függetlenül pár politikust) kizavarnék egy kis nyóckerbe, meg kis faluba sötétedés után. Főleg így nyáron. Eseteg Avasra.
Lehet, hogy kicsit megszeppennének.

2010.06.17. 17:21:55

Nagyszerű, a cigányrasszista mohácsi banyák után itt az újabb kirekesztésről hadováló liberális díszcigány. Ezeket tenyésztik valahol?

Pitypalatty úrfi · http://proletarokkozt.blog.hu 2010.06.17. 17:22:13

@Marcellusca: Én sem tudnám biztosan megmondani, de lehet, hogy a szülői kontroll a legfontosabb, legalábbis alsóban.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.06.17. 17:22:53

@bürger: Aha. Ezzel a dumával könnyű kibújni mindenféle nevelés hatása alól.
Te próbáltál már tanítani olyan gyerekeket, akiket halál nem érdekelt az egész?
És akkor még nem beszélve arról, hogy rohadtul nem járnak esetleg be az iskolába. Bár ezeknek már mindegy, hogy buktatnak-e.

Marcellusca 2010.06.17. 17:23:45

@ColT:
"Látott már falut. Meg lakott is ott. Meg tanult kis falusi iskolában." - Óóóóó, bazeg, ne mán!

36 éves a nő.
Több, mint 20 éve tanult ott. Mennyi minden változott azóta!

Pölö, volt egy rendszer-/módszer-/gengszterváltás!!! :)
(Megfelelő rész aláhúzandó! :D)

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.06.17. 17:24:09

@Marcellusca: Ott a pont.

@Pitypalatty úrfi: Ennek hiányában azonban, mégis mit lehet tenni?

Kartal (rezervált) 2010.06.17. 17:25:54

kiegészítések:
ciganyokrol.blog.hu/2010/04/15/az_lmp_a_ciganysagrol_1
ciganyokrol.blog.hu/2010/04/26/az_lmp_a_ciganysagrol_2

"divattervező által készített cigány viseletben jelent meg a Parlamentben" - itt lehidaltam. Mennyire hiteles ez a nő ezek után??? Egyáltalán nem tud semmit a cigányokról, azért kellett neki divattervező, vagy mi? Azon már meg sem lepődtem, hogy Sorossal találkozok az önéletrajzában.

Egyébként meg javaslom ennek a nőnek, bátran költözzön ide, tegnap is a cigány szembeszomszéd este tízkor úgy bömböltette azt a ratyi cigánytechnót, hogy nem lehetett aludni tőle az egész környéken. Szóljon neki ilyenkor, mert itt senki nem mer, látva milyen alakok fordulnak meg nála, plusz ismerve az előéletét. És ez még a rendes, dolgos cigánycsalád, nem nagyon van velük baj (egy kis rablás, vas- és falopás, meg ilyenek, de semmi komoly). Mit szólna az Avason ez a nő? Amit mohácsi vikike? Hogy ez nem az ő dolga? Akkor mire kapja a fizetését? No mindegy.

combo 2010.06.17. 17:26:12

@Marcellusca: Én az oktatás miatt annyira ki vagyok akadva, hogy én ezért megyek majd tüntetni egyszer...

Belenézel egy általános iskolás nyelvtankönyvbe, mit látsz ott? "Egy mondat szerkezet szerint lehet egyszerű vagy összetett." Kérdezze már meg valaki Pistikét, hogy itt szerinte mit jelent a "szerkezet szerint"! Kicsit elvont fogalom ez itten egy felsősnek. Meg mondatot elemeznek (módhatározó, hullámos vonallal aláhúzva), a folyamatos melléknévi igenév rejtelmeiről tanulnak. Az általános iskolai nyelvtan órának az elsődleges célja az kellene legyen, hogy megtanuljanak helyesen írni... És ez még csak egy tantárgy volt a sok közül.

Én őszintén szólva nem értem, hogy a szülők ezt miért hagyják. Valószínűleg úgy vannak vele, mint a papok a cölibátussal. Ha már én is szívtam (mondjuk Portugália GDP-jét be kellett magolni föciből - 1 év alatt elavul, plusz a neten meg lehet nézni), akkor szívjon már a gyerek is. A "rossz" gyerek minden ellen lázad, a "jó" gyerek meg szépen megtanul minden értelmetlen dolgot, amit a tanárnéni kér, így a gyerekek véleménye itt nem releváns.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.06.17. 17:26:17

@Marcellusca: Hidd el, az alapdolgok nem sokat vltoztak.
Kevés gyerek, szegényes körülmények.
Mutass olyan falusi általánost (amit még nem zártak be) ahol jók pl. az anyagi lehetőségek!

michel 2010.06.17. 17:26:48

Kedves Lasplamas!
Ez egy rossz írás! Elindul az alsósok buktatásánál és befejeződik Osztolykán Ágnes hitelességének megkérdőjelezésével. A kohéziót a két extremitás között, mindössze egy atv-s beszélgetés felelvenítése adja. Ha majd megtanulsz rendesen fogalmazni, akkor írhatsz újra. Addig ez sajnos elégtelen, vagy egyszerűbben bukta. Jöhet az évismétlés? Rád férne

Szeptim 2010.06.17. 17:27:14

csak egy tudatlan barom nevezheti liberálisnak az lmp-t

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.06.17. 17:27:48

@Marcellusca: Ja meg, mondom van FOGALMA róla hogy milye az.
Hiller papa mennyi idő? Meg hol tanult?
Magyar Bálintka?

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.06.17. 17:28:43

@michel: Nos hát, akkor lássuk a te tolladból!

be-rci 2010.06.17. 17:31:34

@Sisko86: Ebben nem fogunk megegyezni. Ha a két órával azelőttit sem érti, akkor ott gond van. És nem csak a gyerekkel, hanem a tanárral is. Főleg alsóban. Ezt egy pedagógusnak meg KELL tudni oldani (ha nem fegyelmezési problémák vannak a gyerekkel). A többiek addig oldhatnak meg egyedül feladatot stb. Én nem vagyok egyébként kifejezetten a buktatás ellen, de nem hinném, hogy erre akárkinek is úgy kéne utalni, mint egy eszközre a tanár kezében, amivel "büntetni" tudja a nemtanulást. Kiváltképp alsó tagozatban.

Walter Melone (törölt) 2010.06.17. 17:31:36

Érdekes gondolkodásmódra vall, h 8 éves gyerekek évismétléssel fizessenek azért, mert nem teljesítenek megfelelően (legyen ez a saját vagy környezetük hibája),

míg azokat a felnőtteket akik nem tudják/akarják fizetni az erejüket meghaladó mértékű, felelőtlenül felvett kölcsönöket, megsegíteni tervezi az állam....

be-rci 2010.06.17. 17:35:09

@bürger: egyet kell, hogy értesek.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2010.06.17. 17:35:51

Ez a poszt olyan náczirasszista mint a blog.Szörnyű.:))Amúgy szerintem hülyeség volt eltörölni a buktatást.

[c] 2010.06.17. 17:36:27

@suhanyc: A számból vetted ki a szót. Ugyanis én is liberális vagyok, és egyáltalán nem helyeslem, hogy kivegyék a tanár kezéből még ezen eszközt is.
Megjegyzem, mindig hozzáteszem, hogy "a szó eredeti értelmében" vagyok liberális, és nem pedig "eszdéeszesen"...

Marcellusca 2010.06.17. 17:37:32

@ColT: Értem én, hogy mit akarsz mondani, de ettől ma már nem autentikus hang.
Túl sokat változott a világ.
Ha ő egy olyan tanárnő lenne, aki - mondjuk - Kömlőn (hevesi falu, a lakosság nagyobb része nem az idén nyáron barnult. ha valaki nem tudná) tanított ezidáig és onnan hoz friss tapasztalatokat, akkor egy szavam nem lenne.
De gyakorlatilag ez a nő 14 évesen elhagyta faluját és szebb életet élt, mintha ott marad (ez egyébként elismerésre és dicséretre méltó!) és most úgy osztja az észt, mint aki nap, mint nap a fenti problémával küszködne.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2010.06.17. 17:39:00

@be-rci: Bocsi,ez butaság.Annak idelyén volt a balhé a c.kölyök miatt aki ütötte a tanárát.
Hetihetesben alföldi:A mi időnkben a tanárok tanítottak fel lehetett rájuk nézni stb. kb. a tanárt hibáztatták egy neveletlen hülyegyerek miatt.

[c] 2010.06.17. 17:39:21

@Kixx: Nem egészen értem, hogy jön ide a diszlexia. Nyilván másképp kezelendő egy efféle problémával küzdő, de emellett értelmes, igyekvő gyerek, mint egy tökfej vagy egy olyan, akibe nem nevelték bele a kötelességtudatot.

Adrienne-Éva · http://www.szeptember.blogspot.com 2010.06.17. 17:39:43

@Kixx: nos, akkor a gyermekednek pont erre van szüksége.
Évismétlésre, hogy felzárkózzék a többi, átlagos képességű gyermek mellé.
Ez jutalom lenne neki, és nem büntetés.
Arra nem gondoltál, hogy a mi gyerekkorunkban valahogy nem volt ennyi diszlexiás, mint most? Elképesztő nevelési (szülők) és tanítási (iskolák) rendszerünkkel csináljuk az eredendően egészséges gyerekekből.

stars7726 2010.06.17. 17:42:34

borzasztó a jelenlegi magyar iskolarendszer.kiváncsi vagyok,majd a mai tanuló generáció nyugdíjkitermelő képességére.félek hogy éhen pusztulunk.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2010.06.17. 17:43:10

@Marcellusca: Ráadásul ott a norvégok osztódással szaporodnak.A számuk nem négyzetre,hanem köbre emelkedett.:((

Serenicc 2010.06.17. 17:43:42

Ha jól olvasom, itt a buktatás apropóján kell a szerzőnek leszólni a cigány értelmiségit? Elég gusztustalan és nevetséges az érvelése.

liksoft 2010.06.17. 17:45:54

Üzenem a Hölgynek!

- Amikor Ő járt iskolába, akkor is buktattak.
- Anno nem volt ennyi adminisztrációs kötelessége egy tanárnak.
- Azóta minden fegyelmezési eszközt elvettek a tanároktól.
- Anno megszerkesztett, egymásra épülő volt a tananyag. Ma mindenhol szinkron nélkül újítanak....
- Sokkal több idejük volt a szülőknek tanulni a gyerekkel.

- Sokkal kevesebb volt az élelmiszerben az adalék! Látszólag nem ide való, de a sok mesterséges anyag az agy működésére negatívan hat. Így a gyerekek ingerlékenyebben, nehezebben tanulnak, viselkednek.

Vagyis nem a buktatás ellen, hanem az előbb említett rossz irányú változások orvoslásán kéne munkálkodnia!

Serenicc 2010.06.17. 17:47:20

@Adrienne-Éva: "Arra nem gondoltál, hogy a mi gyerekkorunkban valahogy nem volt ennyi diszlexiás, mint most? "

Elképesztő korlátoltság. A diszlexia nem azért van, mert nem a poroszos rendszert alkalmazzuk. A te idődben valószínűleg azt sem tudták, mi az.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2010.06.17. 17:48:46

@Marcellusca: Látom a másik posztban írtál Hitlerről.Nekem az jutott eszembe,hogy most forog a sírjában,látván mennyi "alacsonyabb rendű" van az árja válogatottban.:))

Serenicc 2010.06.17. 17:48:47

@liksoft: Igen, minden jobb volt a kommunizmusban :)

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.06.17. 17:50:49

@Marcellusca: OK, hogy túloz, de autentikusabb, mint a többi idióta.
És a buktatás visszahozása se hülyeség.

@liksoft: "- Sokkal több idejük volt a szülőknek tanulni a gyerekkel."
Ez a lényeges pont.
Amúgy igen, amikor mi jártunk iskolába, akkor is buktattak.
És legalábis én tanultam is, mert ha nem nagyon ment a dolog, akkor számthattam rá, hogy kapok a fejemre. Ráadásul jogosan.

Aztán akadnak olyan emberek a melóhelyemen, akik irigylik a fizumat. (Pedig nem si olyan sok.)
Ja kérem. tetszettek volna tenni érte, ők is lehetnének a helyemen.

Kartal (rezervált) 2010.06.17. 17:51:26

@imperial: olvasd el az életrajzát, és megtalálod a választ.

@Marcellusca: így van!

@DArchAngel: de ők tuggyák! olvasták a zinterneten!

@majomkutya: nálunk ezt hívják liberális retorikának.

@Kravver: jah, főleg ha a szülő képtelen felfogni mit is akar a tanár a tudtára adni a változó szorgalommal. De ha meglátja a 2-es 3-as jegyeket, rögtön kapcsol.

Marcellusca 2010.06.17. 17:52:22

@Serenicc: Nem is volt kommunizmus!
"Csak" szocializmus.
xD

Augustin 2010.06.17. 17:54:11

Te jó ég! Ez a helyesírással példálózik. Hacsak annyi baj lenne egy gyerekkel, hogy nem tud helyesen írni, azt biztos, hogy nem írják le a tanárok. A probléma ott kezdődik, ha nem is akar megtanulni semmit. Az ilyen felzárkóztatásoknak, amiről ez a liba beszélt, akkor van értelme, ha a gyerek együttműködik. Hogy zárkóztassa fel azt, aki be se megy órára?

Marcellusca 2010.06.17. 17:56:43

@Kartal (jogsértő fekete mellényben):
"jah, főleg ha a szülő képtelen felfogni mit is akar a tanár a tudtára adni" - Na, erről meg ne is beszéljünk! :)
A csodálatos iskolarendszerünknek köszönhetően, lassan a fél-analfabétaként végzett gyerekek gyerekei mennek már iskolába. :D

Viktor H 2010.06.17. 17:59:14

Ennyi baromságot összehordani !
A bukás és buktatás nem szégyen hanem motiváló tényező ,hogy " tanulj vazzeg mer' megbuksz " !!
Ostoba idióta liberálisok !!!

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.06.17. 17:59:34

"Mennyire hiteles ez a nő? Mennyit tud a vidék, a vidéki iskolák, cigányság igazi problémáiról?"

Könyörgöm, ha ő nem, akkor ki képviseli hitelesen a cigányokat? Akit ti hitelesnek tartotok, mert beleillik a sztereotípiátokba, az nem tárgyalóképes, képtelen a képviseletre, aki meg tanult annyit, hogy alkalmas legyen, az meg nektek már nem hiteles.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2010.06.17. 18:04:25

Annak idején a gyereket verték meg otthon ha megbukott,most a tanárt verik meg ha buktat.:((
De eltekintve a posztban lévő rasszista száltól és a tanuló bőrszínétől.:)) a buktatás a szükséges rossz.

Augustin 2010.06.17. 18:04:44

Egyszer volt egy nagy csoda,
Neve: birka-iskola.
Ki nem szólt, csak bégetett,
Az kapott dicséretet.

Ki oda se ballagott,
Még jutalmat is kapott,
Így hát egy se ment oda,
Meg is szûnt az iskola.

/Weöres Sándor: A birka iskola/

perzsmacska 2010.06.17. 18:07:53

@Kixx: Én is dislexiás vagyok és disgraphyás is. Soha nem buktam. Természetesen tudom, hogy a lányod hátrányban van a többiekhez képest, de gyakorlással be lehet hozni.

bean 2010.06.17. 18:07:55

Úgy hiszem, a világnézetem liberálisnak számít és az ELTE TTK anno adott nekem egy matektanári diplomát. Ettől még szerintem kell buktatni... ez nem liberális világnézet dolga, ez egy baromság.

gauche caviar 2010.06.17. 18:13:01

lássuk csak: buktatni eddig is lehetett. amelyik szulo nem fogta fel, hogy az nem jo a gyereknek ha tovabb megy, akkor az a tubbi szuloi minosegeben hogyan teljesit? de nyilvan csakis az iskola a hibas. ja nem, az nem hibas, mert tutti jo tanarok vannak benne. akkor a kormany a hibas. ja, most mar az sem, mert most mar szep es narancs szinu. akkor mit is keressunk.. ja igen: liberalis. na, az jo lesz. a magat liberalisnak mondo part mar nincs hatalmon, szabad oket gyulolni (megengedte o orbansaga) ugyhogy rajuk mindent lehet kenni.
a szar csaladi korulmenyeket, a perspektiva nelkuli eletet, a palyaalkalmatlan tanart (a tanarnal van nagyobb bufeszak egyebkent?) az economy crasht, a vulkani hamut, barmit. mert a magyar ehhez ert: onfelmenteni es bunbakot keresni.

szobeli ertekeles: az indoklas imadnivalo: mert plussz munkat jelent a tanarnak. hogy egyem meg y akicsi szivet a tancinak, akinek 2 honap nyari szunete meg isten tudja meg mennyi egyeb szabija van. ossze ne szarjam mar magam.
milyen tanar az baszki amelyik nem ad szobeli ertekelest? az mennyire figyel oda a gyerekre?

na, sok ostoba es rosszindulatu magyaros okoskodas helyett: a gyereknek a legfontosabb, hogy szeressek es odafigyeljenek ra.
a tobbi csak bullshit, politikai demagogia, meg perszonalis balfaszkodas.

kakszaker.

gpetersz 2010.06.17. 18:14:15

Na most már csak azt kell kitalálni, hogy mit csinálunk a sok elsőben ragad 10-12 éves cigánygyerekkel...

Ennyire hülyék nem lehettek.

pucros 2010.06.17. 18:15:39

Neeem az a gond hogy lehet vagy nem lehet buktatni.

A liberálisok konkrétan Magyar Bálint nevével fémjelzett oktatási reformelképzelései lehettek szenzációsan jók mindenestül. Papíron. Elméletben. Vagy akár más országok gyakorlatában.

Az a gond, hogy az úgy egy koncepció volt, ami ha valahogy, akkor egészben működhetett volna. Csakhogy DOKTRINER módon, a köz, a pedagógusok támogatása nélkül vezették be. Mindegy, hogy a pedagógustársadalom volt-e szűklátókörű hozzá vagy sem. Adott volt, hogy ezek a tanárok vannak, ez a közvélemény van, bizonyos dolgokat képes elfogadni, és van, amit meg nem, mert nem értik, hogy az egyes elemeket nem a megszokott keretben kell szemlélni, ahol perszehogy semmi értelme, hanem új akar lenni az egész. Az átlag IQ 100, és nem is lehetséges, hogy ne annyi legyen.

Az úgy nem megy, hogy ez egész ország zsigerekig megszokott egyfajta rendszert, a pedagógusok 95%-a is kizárólag ugyaneszerint tanult a főiskolán - és akkor előveszünk egy teljesen más szemléletet és megpróbáljuk azt átverni. Hát persze hogy nem lehet!

Emlékszünk, mit mondtunk a marxizmusról, kommunizmusról? Humánus, igazságos elképzelések, csak nem lehet megvalósítani, mert az ember nem olyan. Hát vannak, akik nem tanulnak a történelemből, még a történészek között is.

Karipapa01 2010.06.17. 18:16:39

Eccsém! Beszarok! A szövegértés érettségi tétel lett?
Anno, amikor középiskolába kerültem sok tízezer társammal felvételi vizsgát kellett tennem. Mit mondtunk volna: nem értem a szöveget, mert ez a középiskolai negyedikes anyaghoz tartozik? Ezt nem is az általános iskola alsó tagozatán kellett megtanulni? Csodálatos fejlődés ment végbe az oktatásban. Aki elhasal az érettségin szövegértésből és emiatt nem tud továbbtanulni, sőt fizikai munkát kell neki végeznie, az hogyan fog értelmezni egy technológiai utasítást vagy egy KRESZ-szabályt? 18 éves korára! Teljesen ledermedtem. Na ezért nem tudok majd elmenni nyugdíjba 90 éves koromig. Basszus!!!

_alesi_ · http://alesi.tumblr.com 2010.06.17. 18:17:33

"Egyéni fejlesztés" - óóóó, igen. Amikor elkezdtem nézni, már vártam hány másodperc múlva dobja be ezt. Bár azon csodálkoztam, hogy az intergráció mantráját nem tolta el vagy tízszer előtte.
Ami szintén tetszett: "ha egy tanár komolyan veszi a saját hivatását és [...] akkor ez nem jelent neki nehézséget". Ügyes, aki nem ért egyet, az nem veszi komolyan a hivatását és nem is alkalmas a párbeszédre. Persze megint a tanárok a tehetnek mindenről, maguknak köszönhetik, hogy nincs presztizsük, nem ám az ilyen nyilatkozatoknak.

Lődörgő Hollandi 2010.06.17. 18:19:02

Szerintem a KRESZ vizsgan se lehessen buktatni, mert az is stresszes, meg meg penzbe is kerul! Sot, ha legazol valakit, akkor irjak be az ellenorzojebe, hogy "vezetesi teljesitmenye gyenge", aztan simogassak meg a buksijat a vezetonek es kuldjek utjara!

picur3ka 2010.06.17. 18:19:50

@bürger:

'A buktatás nem a diákot minősíti, hanem a tanárt.'

Minositve erzem magam akkor. En megbuktattam egy 18 eves sracot egyszer. Hogy sulyosbitsam, nem erettsegizett volna a targyambol.

Vagy 2 hettel kesobb, kilepek a boltbol, s ugrik le a buszrol, tanarno, tanarno! Elkapta az osszes cuccomat, hazaig kisert es aradozott. Mar van is allasa egy orzo-vedo cegnel, etc. Boldogabb volt, mint valaha.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2010.06.17. 18:22:01

Meg az ilyen szavak ,mint liberális meg kirekesztés,el kéne felejteni egy darabig.Sok ember ezért nagyon csúnyán néz.

ijontichy 2010.06.17. 18:23:37

@Pitypalatty úrfi:
Kezdjük ott, mi az hogy BEbukni ebben a kontextben? Hova buktam BE? Az ajtón?
Szövegértés mérése érettségin? Már elnézést a bocsánatért, de itt fogalomzavar vagyon, de nagyon!
Érettségin nem mérünk szövegértést, mert axióma, hogy oda nem juthat el az, akinek nincs megfelelő szintű szövegértési képessége. Feltéve persze, ha az alap- és középszintű oktatás megfelelő színvonalú. Márpedig az alap- és középszintű oktatás még Kádár idején is nagymértékben megfelelt ennek az elvárásnak.
Az, hogy ma ez már nem igaz, jórészt "FodoMagyarHiller" áldásos ténykedésének köszönhető, lévén minden idióta tűzközelbe kerülhetett. Ideje ezt a korszakot (ti. a "magas fokon specializált fajankóképzés", mint elsődleges cél) lezárni.

Agrael 2010.06.17. 18:25:19

mit akartok, megvan az új mohácsiviki :)

amúgy tetszett, minden mondata elött odatette, hogy "én azt gondolom", "én úgy látom, érzem", -szóval nincs nagy gond, amíg ez a kis szdsz-utód a magánvéleményét fogalmazgatja...

de ami késik, nem múlik, vissza fognak térni, hiszen Orbán is elcseszi...

itt egyszerűen csak más elkúrók jönnek, itt csak az marad

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.06.17. 18:25:26

@Fedor:

Ágnes nagyon cuki, friss húsi a piacon, csak hülyeségeket beszél.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2010.06.17. 18:26:43

@Tigeri: Pedig én is viszonylag liberális vagyok,azaz addig azt csinál amit akar az illető,amíg másnak ebből nem lesz baja.

TheQuestion 2010.06.17. 18:27:31

@imperial: Láthatod, Soroséknál.

Tipikus önkéntes propagandista, de jól megfizetett. Semmiben és senkiben nem bízni, akinek ahhoz az alakhoz köze volt és nem művész.

Agrael 2010.06.17. 18:27:50

írtam, de elnyelődött... most írjam le még egyszer?
mindegy, csak annyi, hogy itt az új mohácsiviki :)

papamaci1 2010.06.17. 18:31:09

A hülye picsa.... Az élet nem stresszes ? Az élet nem jelzi vissza a kudarcot ? Ha valaki első év végére nem tud írni/olvasni, ha nem éri el az átlagot, akkor jelezni kell, hogy a tudása ELÉGTELEN. Kész, ez a tény. Tessék mondani középiskolában, egyetemen se lehet buktatni ? Az "ejnye hát nem meghalt az a csúnya beteg a keze alatt doktor bácsi kérem, pedig nem kapott elégtelent az anatómia szigorlaton"-az jobb ?

közlekedési bűnöző (törölt) 2010.06.17. 18:33:42

@be-rci:

"Amúgy meg ne mondja nekem senki, hogy nincs benne vastagon a tanító (rossz? figyelmetlen?) munkája abban, hogy egy elsőst nem tud megtanítani olvasni, számolni"

1. Legvastagabban a genetika van a dologban
2. Következő vastagság a családi példa
3. Ha mindkettő rendben van és a tanító mégsem tudja megtanítani a gyereket, akkor valóban ő a hibás.

greycup 2010.06.17. 18:35:31

"Mennyire hiteles ez a nő? Mennyit tud a vidék, a vidéki iskolák, cigányság igazi problémáiról?"

Valószínűleg többet, mint a posztíró laspalmas...

Agrael 2010.06.17. 18:36:34

és amúgy is miről beszél? Akinek a számjegy sem mond semmit egy 5-ös skálán, annak gondolja, hogy az ilyenek majd simán? Pl.: "képes a tanult műveleteket képről, tevékenységről leolvasni, kirakással, rajzzal megjeleníteni... Képes egyszerű, egyenes és fordított szövegezésű szöveges feladatokat megjeleníteni kirakással, rajzzal, megoldani művelettel... tud síkidomokat a tanult módszerekkel előállítani, képes a felismert szempont szerinti szétválogatásra, rendezésre."

Elképzelem, ahogy a cipőgyári munkás szüleinek ez semmi gondot nem okoz, de nem akarok szemét lenni...
És az a fejenkénti 10 mondat írása, az tantárgyanként annyi, és nem gyerekenként...

papamaci1 2010.06.17. 18:38:36

"Buktatni nem liberális".

Az élet az liberális ? Az emberek egymást segítő, odafigyelő, önzetlen , humánus filantrópok ?
Nem, konkurensek, ellenfelek vetélytársak. "Homo homini lupus est" . Nesze neked liberális...

farkamatvakarva 2010.06.17. 18:40:49

vicc, hogy nem lehet buktatni
anno ált. elsőben 15ből 5en buktak oszt. társaim, abból 2 volt cigó, 1iknek azóta már vagy 6 gyereke van, a másiknak megjött az esze, 33 évesen két gyereke van, mert annyit el tud tartani
a többi 3 osztálytársamból értelmes felnőtt lett
sztem jót tett nekik, hogy megbuktak akkor
az 1 lánynak, aki akkor megbukott, már megvolt írva a sorsa a családjánál ezt látta, ő is elment 14 évesen szülni, 6 gyerek, lassan onoka is jön majd, szépen továbbadja a "tudást"

perzsmacska 2010.06.17. 18:52:29

Láttam O.Ágnes felszólalni néhány hete a parlamentben. Az iskolai szegregációról tett fel kérdést Hoffman Rózsának. Nem túlzok, de: A papíron - elvileg általa - leírt kb. 2 perces szöveg felolvasásába olyan 16-17X belesült. Minden második szónál elkezdett dadogni és újra kellett kezdenie. Már ő is ennyire tud csak olvasni, akkor mit akarja még rontani az oktatás színvonalát.

Agrael 2010.06.17. 18:52:41

@Kixx: nem diszlexiás gyerekekről beszélünk, hanem deviáns, kezelhetetlen gyerekekről, aki úgy nőtt, mint a fű...

Gerusz · http://gerusz.blogspot.com 2010.06.17. 18:52:51

Buktatni a klasszikus liberális (manapság talán libertariánus néven fut) ideológia szerint a lehető legtermészetesebb dolog. Mindenkinek megvolt a joga tanulni év közben, mindenkinek joga volt átmenni, tehát a jogaikat senki nem sértette meg erőszakkal. Az, hogy mindenféle teljesítés nélkül átmenjen valaki az inkább a bal-, vagy szocliberális ideológia része. Az pedig egy kupac szar. Nem összemosni a kettőt! SZDSZ, LMP = szoclib. Libertariánus párt ma Magyarországon nincs. Pont.

A hülyegyereket pedig meg kell buktatni. Aki alsóban kétszer megbukik, azt meg át kell zavarni a kisegítőbe, mert oda való. Ja, hogy a kisegítő 99% cigány lesz? És?!

thinker_ 2010.06.17. 18:57:27

a liberális világnézet egy elmaradott, buta álláspont.

tt60 2010.06.17. 18:58:29

A buktatási cirkusz, már csak a jéghegy csúcsa, mert a baj jóval mélyebbről jön... Az egész régi jól bevált oktatást már régen megkezdték tönkretenni, más kérdés, hogy hozzájárultak ehhez a "civilzációs" átkok is. Kezdődött amikor vmelyik agyhalott kitalálta annak idején a képolvasási olvasástanítást, de ennek a hülye voltára később rájöttek.

A másik mérdföldkő a NAT volt, ami egy kalap szamóca, mert onnéttól kezdve szétcsúszott az oktatás. Millió tankönyv, egyik rosszabb mint a másik, stb.

A harmadik mérdföldkő az egyetemi kapuk kitárása volt, soha ennyi gyengén képzett jobbára Büfé-ruhatár szakon végzett ember nem jött ki az egyetemekről, mint manapság. De a legnagyobb baj a porosz rendszer lecserélése volt a jelenlegi amerikai tip. "bunkóképzési" rendszerre.

Mindezek mellett a diákok által persze, hogy rossznak itélt fegyelmi rendszer totális sutbadobása tovább súlyosbította a helyzetet.(pl. Mit keresnek 12-16 éves gyerekek este a kocsmákban???)
Mit lehet hallani? A diákok jogai, ezt szajkózzák, de a kötelesség az sehol nincs mellé rendelve... A diáknak joga van mindenre, a tanárnak meg kötelessége elviselni a diákot, még csak csúnyán sem nézhet rá, mert jobb esetben csak szóban, rosszabb esetben tetlegesen magyarázza meg a szülő, hogy a diáknak jogai vannak. A médiák meg rá is játszanak, valósággal kapacitálják a szülőket, meg a gyerekeket a tanárellenességre... Az ombucmanó dettó....

A család... Ez külön fejezetet érdemel... Az átkosban, meg előtte is, odahaza olyan fel sem merülhetett, hogy ne a tanárnak legyen igaza...

Az oktatásba bevezetett liberalizmus által okozott károk sajnos egyhamar nem hozhatók helyre, az SZDSZ-nek elévülhetelen érdemei vannak a lezüllesztésben, hozzátéve azt, hogy mindegyik kormány tett ennek érdekében valamit, kitöbbet, ki kevesebet... Magyar B. elsőségét ebben nehéz űberelni... Mondom ezt én aki amúgy liberális elveket vallok... De amíg ki nem alakul az ember személyisége, nem áll saját lábára a nevelésben a liberalizmusnak semmi helye...

18 évesen szövegértelmezés az egyik érettségi feladat.... a magyar érettségin helyesírási szótárat lehet használni... a középiskolások olvasási gondokkal küzdenek.... 2 számot fejben nem tudnak összeadni... az hogy merre van pl. Peru érdeklődő szemmel válaszolnak, hogy olyan is van? Még lehetne sorolni a magas szintű oktatás következményeit.

A "bolognai rendszert" meg sem említettem....

Annak idején általánosban elég sok barna gyerek járt velünk. Érdekes módon 1-2-től eltekintve mindegyiket meg tudták tanítani írni, olvasni - buktatás nélkül, akit nem azt kőkeményen megbuktatták, de ugyanezt tették a nem cigány gyerekekkel is. De egyik szülő sem ment be cirkuszolni emiatt.

S a baj még nem tetőzött.... akkor lesz borzasztó gond, amikor majd ezen hatalmas tudással felfegyverkezett emberek fogják tanítani a gyerekeket...

Bocs, ha szétszórt s indulatos voltam, de ez a téma mindig kiborít....

k-zoltan 2010.06.17. 18:58:39

Mondjuk ez a buktatás érdekes dolog, én még a buktatós rendszerben nőttem fel, de sok - 26-ból 5 - nem tudott folyamatosan olvasni. Emiatt nem is voltak nagyon jók, lehet a gyereknek is jobbat tettek volna, ha megtanítják normálisan olvasni és így a jövőben esetleg jobban haladhatott volna. Szóval még a tanáron múlik rendesen.
Azért én továbbra is a buktatás mellett vagyok, motiválják a gyerekeket. Simán mondhatja úgy a kisgyerek, hogy nem tanul, úgysem bukhat meg.

nyílméregbéka 2010.06.17. 18:59:34

Én nem egészen értem: miért csak a MÁSODIK év végétől lehet buktatni?
Akinek az első sem megy, nem tanulja meg a legalapvetőbb alapokat, számokat, betűket meg effélét, azt miért engedjük tovább másodikba? Akkor már két évnyi lemaradást görget majd maga előtt!
A 80-as években, mikor én jártam általánosba, szerintem buktattak az elejétől - igaz, nem emléxem, h. bárkit elsőben meghúztak volna nálunk, ezek az alapvető ismeretek még mentek mindenkinek akkoriban.

Gerusz · http://gerusz.blogspot.com 2010.06.17. 19:03:59

@Tigeri: Dióhéjban BSc-MSc egymásra épülve a külön főiskola-egyetem helyett (kivétel pár területet).

Agrael 2010.06.17. 19:06:12

@Tigeri: www.diakkapu.hu/hasznos/fogalmak/106-fogalmak/757-a-bolognai-rendszer

jellemzően, mi mire beléptünk, a többiek, akik már bent voltak ki akarnak lépni, mert egy nagy szar...

Gerusz · http://gerusz.blogspot.com 2010.06.17. 19:08:53

@Tigeri:
BSc / BA = Bachelor of Science / Bachelor of Arts - főiskolai diplomának megfelelő szint
MSc / MA = Master of Science / Master of Arts - egyetemi diploma szintje

Marcellusca 2010.06.17. 19:10:24

@Tigeri: Paradicsomos, fűszeres szósz, spagetti tésztával. :D
Vagy nem jól tudom? :)))

2010.06.17. 19:11:24

Elég régi egy poszt már, de nagyrészt teljesen aktuális. És teljesen egyet is értek vele:
senkisemolvassa.blog.hu/2008/03/28/sodrodunk

Meleardil Eressea Iluvadan 2010.06.17. 19:14:08

Szerintem az a normalis, ha mindig lehet buktatni, de elso osztalyban meg nem lehet erdemjegyet adni, csak ertekelni. Elvegre szokni kell a rendszert. A rossz kepessegueknek kisegito iskola, ahol (mint az a neveben is benne van) segitik oket, a jobb kepessegueknek elit iskola, ahol meghajtjak oket, mint Singer ba' a varrogepet. Ezt hivjak oktatasnak. Nem babusgatas, birkanevelde, mindent a leghulyebbhez igazitunk. Liberalis balfaszok. Regebben csak bosszantott a szuklatokoruseguk. Aztan kezdett felhaboritani a burokbanszuletettek pokhendi, arogans nyomulasa. Mostanra tobbseguket meggyuloltem. Semmifele alsagos joindulat nem mentheti azt a pusztitast, amit veghezvittek, es amin kitartoan dolgoznak ma is.

A liberalis zanzaja: "Mindenkinek joga van a velemenyemhez!"

Az egyenloseg es az elfogadas neveben nyomjak el a nekik nem tetszo velemenyeket. Eppolyan ideologiai diktatorok, mint a legtobb elfuseralt utopia (mindennemu *szocializmusok) agyamosott kepviseloi.

A kirekesztes magasiskolaja, ami itt folyik. Csak zsido lehet uldozot. Csak cigany lehet szegeny. Csak bevandorlo lehet elnyomott. Anyatok, az! Az en szuleim is csorok voltak. Barataim nagy resze csoro volt. Az udvaron a budi, vizet kannaban a volgybol, cipot egy evben egyszer, kabatot otevente. En fizikus, haverjaim mernokok vagy technikusok. Segitseg persze semmi, csak a szuleink dolgoztak magukat szo szerint a halalba. Az ilyen fajvedo hulladekok, mint ez a diszcigany, egyre jobban undoritanak.

Gerusz · http://gerusz.blogspot.com 2010.06.17. 19:19:25

@Tigeri: Mondjuk azt hozzá kell tenni, hogy ennek a bevezetését nálunk -- nem túl meglepő módon -- iszonyatosan elkúrták. Nincs semmiféle "gyakorlatiasabb képzés BSc-n", vagy ilyesmi (amit előnyökként felhoztak), hanem parasztosan kettévágták az eddigi rendszert, és néhány helyen a harmadik év után betoldottak egy félévet szakdolgozatra.
Legalábbis BME-s tapasztalataim ezt mutatják. Mostanság kezdik magukat észrevenni a tanszékek és próbálják rendbe tenni a tantárgyaikat (amiből eddig nem volt gyakorlat, csak elmélet, abból indítanak, stb...). Nálunk eddig is kreditrendszer volt, talán pont a külföldi képzésekkel való átjárhatóság miatt, csakhogy most, amikor az elvileg 3,5 éves BSc-kurzust is kezdik 5-6 évesre tolni a hallgatók, észrevették, hogy ez nem megy. Merthogy a régi rendszerben ha egy elvileg 5. féléves tárgyat, amire nem épül semmi kitolja valaki a 10. félévre, azt senki le se szarta, ennyi benne volt. Csak amikor ugyanazt a tárgyat a 7 féléves BSc-ről próbálja valaki eltolni a 10. félévre, az már gázosabb.
Szóval a lényeg, hogy az előkészítését elcseszték, körül kellett volna nézni Németországban, Ausztriában, Franciaországban, sőt urambocsá' Amerikában a nevesebb egyetemeken, és az ottani tapasztalatok alapján, esetleg ottani szakértők segítségével kellett volna kialakítani a BSc-tantervet. Ja kérem, hogy ezzel dolgozni kellett volna, meg költeni kellett volna rá?...

morden2 2010.06.17. 19:19:30

Az összes politikus aki az integráció mellett áll és pofázik, csak hazudik, ő lenne a legjobban felháborodva, ha a gyerek osztályába lenne néhány cigány nemzetiségű tanuló ( persze erre kicsi az esély mert az elit sulikba járatják a kölykeiket). Az egyszerű magyar nép mutat példát együttélésből és integrációból minden nap az "elitünknek" ....

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2010.06.17. 19:20:41

@Agrael: @Gerusz: Köszi a felvilágosítást fiúk.@Marcellusca: Neked is.:))
Mondjuk ha egyetemre járnék,jobban megérteném a rendszert,hibáit,előnyeit.

Piszok Alfréd 2010.06.17. 19:22:32

@Agrael: nem. egy álláspontot minősítünk azon az alapon, hogy az egyik képviselője eléggé cigány-e.

nyílméregbéka 2010.06.17. 19:24:36

Amúgy meg minden évben kaptunk néhány bukott osztálytársat, semmi gond nem volt velük, beilleszkedtek, felzárkóztak és jöttek velünk szépen tovább.
@perzsmacska: nekem diszkalkuliám van (vagyis nem értek a számokhoz), de kurva nehezen elevickéltem kettesekkel az érettségiig. A mai napig is éppcsak a bevásárlásom összegét tudom megsaccolni, a többihez technológia kell.
Általánosban még azt mondták, hogy lusta seggfej vagyok, aki buta a matekhoz. Mégis valahogy elkúsztam a tetves érettségiig (bukás nélkül). Ma kérhetnék egy szakvéleményt, és arra alapozva felmentenének a matek alól, mint a betegeket tornából. A napokban olvastam, hogy valamiféle műszaki (!!) egyetemen egy hallgató a diszkalkuliája miatt kapott felmentést a számolós vizsgatárgyakból. Hát nemtom. Bennem azért van annyi önkritika, hogy nem megyek ilyen képességekkel műszaki egyetemre :-/

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2010.06.17. 19:27:44

@Gerusz: Mi Magyarok minden hülyeséget átveszünk,de legalább semmi okpsat nem tanulunk meg.:((
Mi vagyunk a világ leghülyébb-legokosabb népe.:((
Ahogy elnézem nálunk az van,hogy külföldön kitalálnak valami jót és mi megcsináljuk szarul.:((

tbb 2010.06.17. 19:28:01

1. Az életrajza nem zárja ki hogy ismerje a cigányság problémáit.
2. Attól hogy cigány, és ismeri a cigányság problémáit, még nem garantálja, hogy nem árt többet nekik mint használ. ld. pl. Horváth Aladárt, Kolompár Orbánt stb.
3. Osztojkán Béla viszont rulez!

Kartal (rezervált) 2010.06.17. 19:32:35

oktatáshoz adalék (plusz válasz a cigány nő rinyálására): www.youtube.com/watch?v=pgCf3g4V7So
3:29-től érdekes.

meg ez sem rossz: www.youtube.com/watch?v=GtSU3Uq9GnQ

Gerusz · http://gerusz.blogspot.com 2010.06.17. 19:34:42

@Tigeri: Viccelsz? Egy külföldi fórumon elmondtam, hogy miket és hogyan próbálnak oktatni, hát mit ne mondjak, jóformán körberöhögtek. Azért az egy kurva szar vicc, hogy mérnök-informatikus szakon harmadévben három darab tárgynál használtam számítógépet (amikor a diákat néztem a gépről, azt azért nem számítom bele...), ebből kettőnél csak a házi feladathoz kellett. Emellett olyan egyenleteket kell bemagolni, amik átéri a képernyőt, van bennük talán 2 darab szám, a többi különböző görög, vagy latin betű, amiknek a kiszámítása még betűnként egy-egy fél képernyős egyenlet, és akiknek ezek effektíve a munkához kellenek, azok egyszerűen megnézik egy könyvben / a Wikipedián, amikor kellenek. Szóval vettük a legszarabbat a bolognai rendszerből, a legszarabbat a poroszból és összegyúrtuk :(

Sólyom Bátor 2010.06.17. 19:34:57

Nem az a lényeges (bár, lehet vele foglalkozni), hogy ki milyen ember, aki olyat állít, ami nekünk nem tetsző, hanem az állításával kéne foglalkozni. Jó-e a buktatásos rendszer már második után is, vagy nem? Ehhez érdemes cikk szinten is hozzászólni, szerintem. Hogy Kovács II. Béla annak ellenére javasolja a rendszeres tisztálkodás szükségességét, hogy ő mondjuk hulla büdös, attól még igaza van.

moophlander 2010.06.17. 19:36:38

Ezt mindenkinek ajánlom!!!! Főleg az izraelita hőzöngőknek!
index.hu/kulfold/2010/06/17/otvenezer_ultraortodox_zsido_tuntet_izraelben/
én csak annyit róla, hogy ezek mernek egy szót is szólni bárhol a világban??? Azt hiszem, valaki tudott egyszer valamit!

pakesz (törölt) 2010.06.17. 19:37:36

a tetves fajtajat a hulye picsanak
lassa o el a SAJAT KIBASZOTT HIVATASAT 100 nettoert, a tobbit meg adja oda a tanaroknak
akkor talan hinnek neki

Agrael 2010.06.17. 19:39:43

@Piszok Alfréd: miért, téged érdekel, hogy Osztolyka Ágnes történetesen cigány? Engem nem. Komolyan.
De ugyanazt az álliberális dumát nyomatja, ami miatt kirúgtuk az szdsz-t, meg ami miatt mohácsiviki is leszerepelt... Az egyoldalú empátiája is irritáló. Ez a kérdéskör sokkal bonyolultabb, mintsem hogy minden felelősséget a tanárok nyakába varrni, és kijelenteni, hogy nincs bennük hivatástudat, meg amúgy is naplopó banda...

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2010.06.17. 19:42:38

@Tigeri: én úgy szoktam mondani, hogy a magyarok legnagyobb hibája nem a butaság, hanem az, hogy a butaság ellenére a legokosabbnak képzelik magukat. A kettő együtt nagyon veszélyes.

Yasashi Tanuki 2010.06.17. 19:43:52

Én hajlanék elfogadni a liberális politikusok partvonalon kívülről bekiabált tanácsait, de legalább egyszer, egy osztállyal demonstrálják, hogy az általuk egyedül üdvözítőnek tartott tanítási modell annyivel eredményesebb, hogy érdemes miatta felforgatni a közoktatást. A cigány értelmiségiek közül nagy számban van pedagógusként, romológusként végzett diplomás. A képességeiket mégis a társadalom kritikájában fejtik ki, ahelyett, hogy a népüket nevelve mutatnák meg, hogy mennyivel jobban, eredményesebben tudnak tanítani mint a rasszistának bélyegzett magyar tanerő.
Úgy tudom eddig a kísérlet kevéssé volt sikeres, hiszen az ország egytlen cigány gimnáziumában a Ghandiban botrányosan rosszak az érettségi és továbbtanulási eredmények, pedig az hazai pálya a cigányságnak. Ha a Ghandiban el tudják érni az országos átlagot akkor hozzáfoghatnak az oktatáspolitika kritikájához!

moophlander 2010.06.17. 19:49:58

Engem kivéve, az egész család (felmenő is) pedagógus! A mostani szülők nagy része (tisztelet a kivételnek) már lassan a tanárokat teszi azért is felelőssé, mert a gyerek nem tud rendesen beszélni, de már ott tartunk, hogy az ágybaszarásért is a tanár a hibás! Szánalmas néha, milyen szülői alapnevelést (0-5 év) nem kapnak a szegény gyerekek! Persze, mert rá lehet fogni majd, hogy a tanár a hülye! Pláne most, hogy a debil gyerek is eljut 5.-ig simán, mert nem lehet buktatni! Persze!!! Van akiknek az a jó, ha sok a hülye, mert azoknak bármit be lehet majd adni!
Ezt meg mégegyszer! Ezt mindenkinek ajánlom!!!! Főleg az izraelita hőzöngőknek!
index.hu/kulfold/2010/06/17/otvenezer_ultraortodox_zsido_tuntet_izraelben/
én csak annyit róla, hogy ezek mernek egy szót is szólni bárhol a világban??? Azt hiszem, valaki tudott egyszer valamit!

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.06.17. 19:50:04

@Gerusz: A BME-ről panaszkodtok? Wazz, nézztek meg egy PTE vagy PMMK-t :D (Nem minden szak, de akad rendesen ami egy elméleti gagyi, mert még elméletnek is fot tanítanak.)

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.06.17. 19:51:08

@moophlander: "Szánalmas néha, milyen szülői alapnevelést (0-5 év) nem kapnak a szegény gyerekek! Persze, mert rá lehet fogni majd, hogy a tanár a hülye! "
A probléma gyökere.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2010.06.17. 19:52:11

@pancho_sanza: Szoktam mondani néha ha olyasmi történik hogy:mert Magyarok vagyunk,mert hülyék vagyunk....
Nem szeretem,hogy pl.nyugaton lenéznek minket,de amikor látom néha milyen hülyék tudunk lenni,na annak sem örülök.:((

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.06.17. 19:53:02

@tbb:

Teljesen életszerű, hogy számára nem kell bemutatni milyen egy cigánytelepen az élet.

Hiszen 14 éves koráig egy olyan 800 fős faluban élt amelyikben 24 cigány lakott, azaz négy család akik voltaképpen egy család voltak.
14 éves korától egy rózsadombi elitgimnáziumban és annak kollégiumában élt, aztán egyetemre járt.
Azóta is naponta lát cigányokat az újságban és az utca túloldalán, kb nyolc alkalommal eltöltött tanulmány jelleggel 1-6 órát cigánytelepen és ugyanennyi alkalommal még beszélt is velük, bár 80%-át nem értette mit mondanak.
Aztán lováriból is levizsgázott, ezt viszont a cigányok 80%-a nem érti.
Hosszú minisztériumi és különböző alapítványi tevékenysége során sokszor tárgyalt magához hasonlóan a cigánytelepeken élők (ide számítom a nyócker szintű városi "gettókat" is) szocializációját végigélő szakemberekkel és egyéb liberális gondolkodókkal, akik közül sokan többször láttak cigányt közelről színes fotókon is.

Mint igazi, a nemzetiségéért harcoló jogvédő teljesen jól látja az európai etikai, morális, és higiénés normák szerint kevéssé, vagy alig szocializálódott cigánygyerekek pedagógiai nevelésének járható útját:
Igaz, hogy azok a saját közegükből már totyogókorban magukba szívják az "erősebb és gyorsabb kutya baszik", és "ami a tiéd az az enyém is, ami az enyém ahhoz neked kuss", és a "nekem minden jár, de semmi nem kötelező, mert az erőszak ellenem", elvét, azonban a buktatás és a tananyag elsajátítására kötelezés bizony megtöri az ártatlan és törékeny kis lelkivilágukat a békés és szorgalmas mentalitású cigány csemetéknek.

Igaza van hiszen a raj lurkóknak mindene a tanulás. A megismerés, a természettudományok és humán tárgyak iránti olthatatlan vágy napi szintű megnyilvánulását számos pélfda bizonyítja, csak, hogy néhányat említsek:
A gazdaságtudományok és a monetáris politika iránti elkötelezett szenvedély ékes bizonyítéka az uzsorázás pl.
A fémfeldolgozás és fizika, elektromechanika iránti mindent elsöprő érdeklődésüket mutatja a vasazás és fémlopás.
Az orvostudományok és a pszichológia fennkölt érdeklődési körük, mint azt a zsarolás-fenyegetés, csicskáztatás, és hasonló jellemzően cigány szakmai vonal mutatja, kiemelkedő.
A humán-erőforrásmenedzsment mint gazdasági vonalú társadalomtudományos ágazat szintén hihetetlen és népszerű számukra, miként ezt a lánykereskedelem és a futtatás is bizonyítja.
Végtelen és önfeláldozó emberszeretetüknek tükreként a prostitúció mint örömforrás szintén jellemző kivételességük.

Összefoglalva, hiteles és hasznos a tevékenysége, szerepe, munkája a hölgynek.

2010.06.17. 19:54:53

Ha Osztojkán szivén viselné a cigányság problémáját, akkor belátná, hogy igenis van értelme a gyerekek buktatásának. Mert ha nem tanul, akkor bár lesz 8 osztálya ( 4 elsö+4 második), de analfabéta marad. Ö is tudhatná, hiszen onnan érkezett, hogy csak a tanulás az egyedüli segitség, a kiut, az onnan való kiemelkedésre. Ám mivel akkor egyre több cigány értelmiségi lenne, akiket nem tudnának megvezetni, ezért arra biztatja öket, hogy ne akarjanak onnan kitörni, mert akkor, az ilyen megélhetésinek mondott képviselök megbuknának. Addig lehet hülyiteni , papolni, arról hogy a cigányságnak mi minden jár alanyi jogon.Hogy hogyan és mennyire ismeri a cigányok mai életét, azt nem tudom. De hogy csak és kimondottan valótlan dolgokat hallani tőle a megnyilatkozásaiban, az igenis valós.Ö sem különb, mint Kolompár, Horváth, Mohácsi , ö is csak a lóvét és a könnyebb oldalát nézi a dőlgoknak mindig. Csak papol a cigányok jogairól, nem emlitve , elhallgatva a kötelességeiket. Igazi vérbeli liber! Megtanult a zavarosban halászni!

2010.06.17. 19:56:44

Bocs , ezt elnéztem---Osztolykán....

I. P. S. 2010.06.17. 19:58:51

@kzol_: és @nyílméregbéka: A gyerek nem úgy születik, hogy ismeri a bukás fogalmát. Ha kizárólag arra játszana, hogy ne bukjon meg, akkor játszhatna arra is, hogy kettest kapjon, ha már olyan öntudatos, ravasz és gonosz kis dög.

Akkor mit csinálunk? Az általatok mondott képből az következik, hogy második osztályba csak ötössel lehessen felvételt nyerni, mert aki az alatt teljesít, az lusta.

Itt Magyarországon kőkemény szigorral kérnek számon egy átgondolatlan és sokszor felesleges tudásanyagot az első osztálytól kezdve. Teljesen érthető, ha a szülők azt mondják, hogy az első olvasási problémák miatt ne bukjon már meg az a gyerek. Aki kettest kap, az meg annyival jobban teljesít? Aki ezt hiszi, az még nem látott tanárt, azt hiszi, a tanár olyan, mint a logarléc, megmutatja, hányas a tudás. Hát nem.

Olvasni nem elsőben tanul meg a gyerek, hanem nagyjából öt év alatt, folyamatosan. Jobb iskolákban még évekig vannak olvasásórák. A legjobb úgyis a gyakorlás, kezdő politikusokon is látszik, hogy alig bírnak beszélni, pedig ők általában nem buktak meg. Akkor hogy is van ez?

Eddig nem lehetett buktatni, ami nagyon jó, mert legalább nem riogatják ezzel a gyereket. A buktatás úgy működött, hogy az félt tőle, aki kisujjából kirázta volna a kettest, az meg, akire vonatkozott, nem. Most ezt megszüntették, és jé, az oktatási rendszer csodája, hirtelen termett néhány százezer ötödikes, aki nem tud olvasni. Addig eljutottak, bukás nem volt, de onnan nem tudtak továbbmenni.

Most akkor mondjuk már meg, kinek könnyebb fejlesztő-felzárkóztató munkát végeznie? Egy szakbarbár felsős tanárnak, aki több száz gyerekkel áll napi kapcsolatban, vagy egy alsós tanítónak, aki az osztálya minden rezdülését ismeri? Oké, hogy mind a ketten magyar pedagógusok, azaz rosszul fizetett idealista igásbarmok, de mégiscsak kicsit nagyobb az esélye annak, hogy az alsós tanító valamit kezdeni tud vele.

A gyerekek ezen kívül a harmadik évben úgyis tanárt váltanának, tehát a változás nem kerülhető el. De a bukott gyereknek ez mégiscsak egy olyan megoldás, ami talán a legkevésbé rossz. Mintha átvitték volna másik iskolába, azzal a különbséggel, hogy itt ő a nagyobb, és ő az, akire különösen odafigyel a tanár. Meg meg kell birkóznia azzal is, hogy mindenki tudja róla, megbuktatták. De legalább kapott egy új esélyt, nem kell megszoknia egy új helyet.

Buktatni sajnos kell, ezt a buktatás eltörlése bizonyította, de a teljes engedékenység megint csak a gyerekeknek lenne rossz. Ez a megoldás a lehető legkevésbé árt a gyereknek. Még így is ő húzza a rövidebbet, mert olyan leckét kap az élettől, amit a tőle egy picit sem jobb képességű, kettes diák nem. De van esélye a változásra.

Gerusz · http://gerusz.blogspot.com 2010.06.17. 20:01:15

@ColT: Lehet, hogy nálunk jobb a helyzet, mert már a '90-es évek közepe óta kreditrendszer van, tehát legalább az nem volt újdonság...

Mindenesetre még nem késő a külföldi rendszerek alapján rendbehozni a magyart, de ehhez pénz kell meg ember. Lenne mindkettő, ha szándék is lenne.

Illetve azt is fenntartom, hogy
1. Az OÉT határozza meg a különböző szakokból államira felveendő hallgatók létszámát
2. Az egyetemek, főiskolák pályázzanak ezekre a létszámokra
3. Az elnyert létszámok után kapjanak több pénzt, az ezen felüli hallgatók után viszont egy vasat se! A költségtérítéses hallgatók létszáma max. az államis hallgatók létszámának a fele lehessen!
Ez és a tanterv modernizálása elég lehet, hogy az oktatást visszategye az élvonalba.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.06.17. 20:02:50

@moophlander:
Egyes elméletek szerint a gyermek jelleme 3 éves koráig kialakul, mások szerint ez 5 év. ez időszak alatt kell a gyereknek megtanítani az alapvető morális és társadalmi normákat. Ha ezt nem kapják meg, bizony senki nem fogja beléjük verni, legfeljebb asszimilálódás szerű, tanult beleerőltetett formai viselkedést mutatnak a környezetük felé, ha van annyi mentális képességük, hogy felfogják a társadalmi beilleszkedés szükségszerűségét. A jó modor, a tisztelet és a társas viselkedést 5 éves kor alatt kell megtanulni, hogy készségszintű viselkedéssé rögzüljön.
Ez nem a tanárok időszaka. Ők abból kell dolgozzanak amit kapnak. Nem az lenne a feladatuk, hogy ezeket a dolgokat megtanítsák, ez szülő feladata. A tanár ismereteket adjon át és ennek megtanulását követelje meg, és erősítse az ismeretanyagokkal a már megszerzett alap viselkedési normákat.

moophlander 2010.06.17. 20:03:16

@Tigeri: Olvasd el!!!!!! Ne csak a képeket nézd!!!

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.06.17. 20:04:20

@Tigeri:
Igen, van :)

@moophlander:

nem értem, hova tűnt a liberális tolerancia, az elfogadás és az integrált oktatás elve? Vagy ez csak gójokra vonatkozik? :)

moophlander 2010.06.17. 20:05:13

@Conv: Ugyan ezt mondom én is!!! :D Lehet, hogy más megfogalmazásban!!!

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.06.17. 20:07:16

@I. P. S.: B+ én már elsős koro előtt tudtam olvasni, és nem is számítottam soha kifejezetten okosnak...

Antifaszok Réme 2010.06.17. 20:09:57

KÖRMÖST ÉS PÁLCÁT A TANTERMEKBE !!!!

moophlander 2010.06.17. 20:12:45

@Tigeri: Azt hiszem, mindannyian tudunk olyan iskolát mondani, ahova nem veszik fel a gyermeket, ha nem azt a bizonyos vallást követi.......és nincs megjelölve külön, hogy ez "olyan" iskola! Na megyek dolgozni! Mindenkinek szép estét!

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2010.06.17. 20:13:26

@moophlander: Hááát,eddig csak a nagyon vallásos arabokat nem szerettem.....:))

Kobres 2010.06.17. 20:13:41

Leginkabb elso osztalyba kellene "buktatni", hogy megtanuljon rendesen irni, olvasni a gyerek, mivel ez az alapja a tanulasnak. Persze ezt nem kellene bukasnak hivni, inkabb iskolaeretlensegnek.

Marcellusca 2010.06.17. 20:14:42

@Conv: LOL!
Te nem vagy normális. :DDDD

keramia_53 2010.06.17. 20:16:18

A k. cigány mint mindig, most is hazudik, csúsztat... Joggal fosik: Ha visszaállítanák a buktathatóságot, a cigók 99,99%-a az általános második osztályát sem lenne képes elvégezni!!!!

Ajtony 2010.06.17. 20:17:09

@perzsmacska: megírták neki a felszólalást, és lusta volt előtte legalább egyszer elolvasni.

sprenczl 2010.06.17. 20:17:12

Buktassanak. Mi is felnőttünk sokan e "teher" alatt. AKI ANNYIRA HÜLYE, HOGY 1-4 osztályban képtelen összevakarni egy kettest - mikor az átlagos alsósok 4-es, 5-ös hegyeket bírnak hazavinni a roppant komoly tananyagból,- nos az járjon harmadikba 12 évesen is.....
Ez az Osztolykán is egy, a sok hülye álliberális néphülyítőből, nagy polkorrekt okostojás, menjen a ....-ba!

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.06.17. 20:21:20

@I. P. S.:

Én azt tapasztalom, hogy mindenféle különösebb okítás nélkül egyre több a mai gyerekek, akik már tudnak számolni, olvasni mire iskolába mennek.
Persze ehhez megfelelő és inger gazdag közösségi környezet is szükséges.
Ez hiányzik ugyanilyen ütemben növekvő ellenkező végletnél.
Egyre nagyobb a mentális képességek különbségének ollója, és ez nem feltétlenül a vagyoni háttér különbsége miatt van. Alapvető értékrendbeli különbségek vannak.
Egyik szomszédom egy három kilós aranylánccal mászkál a nyakában(halvány sejtésem sincs mit melóznak, asszony is, ember is állandóan otthon van) a kölkei (2) olyanok mint az éjszaka, bár hangról megmondják egy kocsiról mi a típusa és mennyit ér, meg hogyan lehet ellopni. A már más esetben említett szembe szomszédom esetében pedig, akik hogy finoman fogalmazzak szolidan élnek, ( munkanélküli az asszony, segédmelós egy pékségben a férj) mintatanuló a lánya, a kissrác ír olvas pedig még óvodás. A szülők mindkét esetben (fél?)cigányok. A másik szomszédnak szintén 5 csemetéje van mint nekem, Ő magyar, (bolti eladó az asszony, targoncás a férj) és szintén arra büszke, hogy a gyerekei milyen verseket tudnak, és, hogy a nagylánya matekversenyt nyert.

Szal, én még mindig ahhoz tartom magam, hogy a szülők hibája, ha egy gyerek nem jól tanul, kevésbé a tanáré. (most ne vegyük a szellemi képességeket alapul a tanulóknál és a szarul leadott anyagot)

sprenczl 2010.06.17. 20:27:00

Ja igen: a 12 éves alsósokat pediglen SZEGREGÁLNI KELL. Bizony.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2010.06.17. 20:31:53

@Conv: Kinél mi az értékrend.Van ahol népdal,van ahol csóré trió.:))

I. P. S. 2010.06.17. 20:33:02

@ColT: Én is. És? Számít ez ma valamit? Az olvasás nem olyan, hogy egyszerűen tudod, vagy nem. Az enyhébb diszlexiás ember is elég jól ki tud olvasni rövid szövegeket, pedig papírja van róla, hogy nem tud olvasni, és ez nem is várható el tőle. Az elsős kisgyerek úgy tud olvasni, mint matekozni: szép-szép, de azért csak gyakorolnia kell még. Ezt adja az iskola első fél éve, a valódi olvasni tudást meg az utána következő tizenkettő. Aki síkhülye marad tizenkét éves koráig, az még behozhatja magát, aki nem ismeri az A betűt elsős korában, az még megismerheti harmadikban, ha nagyon nagy a gáz. De most emiatt a pár gyerek miatt ne szívjon már az a millió rendes gyerek, akinek a buktatás úgyis csak a mumus szerepét játszaná.

Murderface 2010.06.17. 20:35:50

"...stressz éri majd a kis édes, aranyos nebulókat."
Ja, és engem, meg a többi embert nem éri stressz, amikor naponta idióta kölkök hordáival találkozunk? Meg amikor látjuk, hogy az oktatásba belerakott adónkból csak ilyen minőségű termék lesz (igen, az oktatás terméke lényegében a gyerek)?
Tipikus magyar (ál)liberális felfogás: Ami nekünk, meg a holdudvarnak jó, azt meg kell engedni mindenkinek, sőt, kötelezővé kell tenni, ami nekünk nem tetszik, azt meg betiltani, elkobozni, felégetni, mindez nyakon öntve egy jó adag opportunizmussal a nagy tesók felé.
Most fogadok bárkivel egy sörben, hogy Magyarországon nincs egy darab (akár a szó klasszikus, akár mai politikai értelmében vett) liberális politikus. Sőt, abban sem vagyok biztos, hogy volt valaha...

I. P. S. 2010.06.17. 20:41:22

@Conv: Ezt senki nem vitatja, na jó, a legtöbben nem vitatják. A kérdés az, hogy most az ÖSSZES elsős gyerek életét keserítsük meg azért, mert ezek a te szomszédaid alapvetően más értékrendet vallanak? Ami egyébként kicsit hamarabb kialakult, mint Magyar Bálint 2004-es oktatási reformja. A szomszédaid nem fognak attól automatikusan megváltozni, hogy most az elsősöket meg lehet buktatni, de néhány millió kisgyereknek könnyebb lesz.

Azt te sem gondolhatod komolyan, hogy most egy ilyen lépéssel meg lehet változtatni a szomszédaid alapvető értékrendjét. Akkor meg? Sok ilyen lépésre lenne szükség? Az sem járható út, beledöglünk, mire bevezetjük. Néhány nagy lépésre van szükség, és konkrétan a buktatás kutyafüle azokhoz képest.

I. P. S. 2010.06.17. 20:41:52

@Murderface: Senki sem arról beszélt, hogy ne lehessen buktatni, csak az a kérdés, hogy mikortól lehessen.

joerg1234 2010.06.17. 20:46:30

Móricz baromira nem elit suli

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.06.17. 20:47:57

@I. P. S.:
Mitől lenne megkeserítve az összes elsős gyerek élete azzal, ha meg van követelve a betűk ismerete tőlük? :O

arra gondolok, hogy ki lehet belőlük kényszeríteni, hogy megtanuljanak írni olvasni. és nincsenek rászabadítva írástudatlanul a világra, csak mert nem lehet megbuktatni senkit.
ha nem képes megtanulni valamit, akkor nem járja ki az iskolát és kész ennyi. nem kell átengedni. sőt ha annyira hülye, nem kell a többi normális gyerekkel egy osztályba/iskolába járatni, erre vannak megfelelő intézetek

Piszok Alfréd 2010.06.17. 20:50:06

@Agrael: engem kurvára nem érdekel, a cikkíró gondolatmenete halad ezen az úton. Mivel a leányzó nem rakacai illetőségű, nyilván fogalma sincs a vidéki életről és a cigányokról. Nyilván a poszt írója ezzel szemben rakacai és pontosan tisztában van mindazon dolgokról, amikről a képviselőasszonynak lila gőze sincs.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.06.17. 20:50:14

@Conv: Az a baj, hogy nem csak az olvasni-számolni tudó gyerek több, hanem a soha ezeket meg nem tanuló is :(

I. P. S. 2010.06.17. 20:52:19

@Conv: Te tényleg azt hiszed, hogy az elsős gyerek élete abból áll, hogy reggeltől estig olvasni tanulnak? De komolyan?

lilly.alien 2010.06.17. 20:52:42

Buktatni kell! Ha nem buktatnak, csak a hülyeség rögződik. Idevág a kedvenc idézetem:
"A sikert célozd, ne a tökéletest. Jogodban áll tévedni, mert csak így tanulhatsz új dolgokat az életből."

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.06.17. 20:52:49

@Conv:
kiegészítésként pedig a szavazójog nem csak 18 évtől, hanem párhuzamosan 8 áltisk végzettség felett járjon (bár én jobban kultiválnám a 18 évesen elvégzett IQ teszt után megkapott szavazókártyát :))

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.06.17. 20:53:36

@ColT:

erről beszéltem, hogy egyre nagyobb az olló a szellemi képességek terén ugyanazon társadalmi rétegen belül is akár

lilly.alien 2010.06.17. 20:53:36

Nem akarunk selejtes fiatalokat, bukjanak, ha kell, a liberális eszme monnyon le a Parlamentben!!

Horizont 2010.06.17. 20:53:40

Én Osztolykán Ágnest (és a hasonló gondolkozásúakat) buktatnám meg az élet iskolájában! (Sokat nem tanultak az SZDSZ széthullásának az okaiból) Buktatni pedig kell. Akit meg kell buktatni az alsó tagozatban nem ettől lesz stresszes. Mondjuk esetleg attól, a mindennapi szégyenérzettől, hogy lemaradt az osztálytársaitól. Fel sem tudom fogni miért csinálnak ebből ilyen nagy hajcihőt? Aki abban a tanévben nem tudja elsajátítani a minimális kettes jegyhez szükséges tananyagot azt a gyereket nem lehet tovább engedni, mert esélye sem lesz felzárkózni. Ha megbukik és újra járja akkor az egy évvel fiatalabbak között lehet, hogy még sikerélménye is lesz, ami ösztönző lehet neki. Osztolykán kisfia még 5 éves. Kár, hogy az ő kisfia nagy valószínűséggel nem olyan iskolába fog kerülni ahol tucatjával kéne megbuktatni a gyerekeket. Pedig akkor megtudná a saját gyerekén keresztül (és kárára), hogyha nem lenne buktatás akkor olyan gyerekek akik mindig tovább mennek felsőbb osztályba, de nem tudnak semmit milyen visszahúzó erőt jelentenek az egész osztályra számára.
Hagyják már az iskolák kapuján kívül ezt a sok liberális maszlagot, és hagyják érvényesülni az erélyességet, a szigorúságot, és a követelményrendszert.
A roma értelmiségiekkel az a bajom, hogyha sikerül magasra jutniuk elfelejtenek visszanézni honnan indultak, és megelégszenek azzal hogy ők hová jutottak. És mindent más szemüvegen keresztül látnak. Ez miatt sem képesek igazi szellemi vezetőivé válni a cigányságnak.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.06.17. 20:54:23

@I. P. S.: Te komolyan ezt kérdezed tőlem?

hogy merült fel az a kérdés benned?

keramia_53 2010.06.17. 20:57:27

@Conv: Kevés... Szavazójog min. 1 diplomával -nem beleszámítva a romológiai szakot! :-))

I. P. S. 2010.06.17. 20:57:53

@Conv: Idézem: "Mitől lenne megkeserítve az összes elsős gyerek élete azzal, ha meg van követelve a betűk ismerete tőlük?"

Olvasás tantárgy nincs. Magyar tantárgy van, aminek egy féléves része az olvasás. Ha valaki tud olvasni, attól még ugyan megbukhat.

keramia_53 2010.06.17. 21:01:38

@I. P. S.: Elsőtől - ez nem kérdés! Cigók már az írás-olvasás elsajátításánál fennakadnának a rostán!! Utána már csak annyi kellene, hogy:
- Segély csak a min. 8 általánost végzetteknek
- Szülni csak IQ 80 felett -> cigók 99%-a kiesik! :-) ("Moúnikasó" nézettsége drasztikusan lecsökken - de mint hallottam, cigóretek tv amúgy is győzike 23-ra ruház be...:-)

I. P. S. 2010.06.17. 21:04:30

@keramia_53: Imádok belegondolni, hogy mit csinálnánk a 75-ös IQ-jú terhes nőkkel, és hogy mit szólna ehhez az EU, a NATO meg az IMF... Utána csatlakozunk Észak-Koreához. Ők is hülyék, de legalább van atomfegyverük.

Murderface 2010.06.17. 21:04:40

@I. P. S.: Elsőtől, természetesen. Pont az alsó legfontosabb. Negyedikesek nem tudnak írni-olvasni rendesen (nem csak egy-két elszórt esetben, hanem egész osztályok).

vtomi1 2010.06.17. 21:06:13

"A szövegértés érettségi tétel lett?
Anno, amikor középiskolába kerültem sok tízezer társammal felvételi vizsgát kellett tennem. Mit mondtunk volna: nem értem a szöveget, mert ez a középiskolai negyedikes anyaghoz tartozik? Ezt nem is az általános iskola alsó tagozatán kellett megtanulni? Csodálatos fejlődés ment végbe az oktatásban. "

Tanár vagyok egy középiskolában.
Érettségi van a napokban. Sokan a tétel mellé adott szöveges segítséggel sem tudnak kinyögni 10 mondatot Szent Istvánról. Semmit nem tanulnak, mert tudják, hogy szinte lehetetlen megbukni. Aki írásbeli "totón" eléri a 90 pontból a szükséges 24-t annak elég a 60 pontos sóbeliből 6 pontot teljesíteni...:) vicc. Vagyis sajnos nem vicces...Ezeknek az embereknek érettségijük lesz.

15 éve érettségiztem. Anno mindenféle szöveges segítség nélkül kellett szóbelizni. Egyszerűen meg kellett tanulni a tételeket.
Ja és nem 20 % -tól volt kettes...

GatyaPityu 2010.06.17. 21:07:36

@laspalmas: "...de legalább nincs kormányon a pártjával, mint az SZDSZ volt annak idején."

- Nana! Csak óvatosan az ilyen kijelentésekkel. Azért mert most még nincs hatalmon, sajnos egyáltalán nem jelenti azt, hogy a jövőben sem lesz így. Az eddig sem volt kétséges, hogy az lmp nem más mint egy szdsz ver. 2.0 (reloaded), ugyanaz a szellemiség, csak új csomagolásban. Akinek kétségei lettek volna, annak itt ez a cikk meg a videó (amit egyébként végig sem néztem, nem kérek mára több vastagbőr féle napi kávét). :-) Jól látható, hogy az lmp a szadi helyére próbál lépni, és hát ahogy a választások mutatják a fő-fő liberó szektorban, Bp.-en nem is kevés sikerrel. Egy éve még azt sem tudtuk, hogy egyáltalán léteznek, aztán a tavalyi EP. választáson több mint két és fél, most meg az ogy. választáson nyolc és fél %-ot szereztek. Számomra az is sokat mondott, hogy az amerikai nagykövet is ott lébecolt náluk a választások estéjén - vajon mit keresett ott, biztos nem csak úgy véletlenül sétált arra... Engem a hideg is kiráz az lmp-től, és tartok tőle, hogy 4 év múlva már tíz %-os erő lesznek és majd játsszák u.azt a "mérleg nyelve" c. játékot, mint a szadi. Persze ha ne adj' Isten tényleg így is lesz, akkor talán húsz év múlva ugyanígy fognak eltűnni ők is (pontosabban átalakulni), de addig még sok kárt tudnak okozni ezzel a arcpirító liberáliskodással.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.06.17. 21:08:04

@I. P. S.:
Ok, (sóhaj) akkor úgy mondom, mitől lenne Mitől lenne megkeserítve az összes elsős gyerek élete azzal, ha meg van követelve a tananyag ismerete tőlük?

halkan kérdem, egyébként változtat az érdemi részen a dolog?

lyken 2010.06.17. 21:08:08

@Horizont: "hogyha nem lenne buktatás akkor olyan gyerekek akik mindig tovább mennek felsőbb osztályba, de nem tudnak semmit milyen visszahúzó erőt jelentenek az egész osztályra számára."
Ennél szebben meg se lehetne fogalmazni. Irtó nagy cumi.

@I. P. S.: "Olvasás tantárgy nincs."
De van ilyen tantárgy. Magyar tantárgy 5-től van.

I. P. S. 2010.06.17. 21:12:05

@Murderface: Ennél ez a kérdés bonyolultabb. Az alsó pont azért a legfontosabb, mert akkor tanul szorgalmat a gyerek. De hogy tanuljon szorgalmat és elköteleződést az a gyerek, akivel az első percben megutáltatjuk az iskolát? Plusz még a családja sem segít neki, ugye, ezt tisztáztuk. Tehát nekünk a gyereket kell megnyernünk. Az meg nem úgy megy, hogy fenyegetőzünk az első pillanattól fogva.

Vagy persze bevezethetnénk egy olyan rendszert, ahol a bukott gyerek szülei nem kapnak családi pótlékot. Akkor aztán a tanárok konkrétan halálos fenyegetéseket kapnának (úgy értem, többet, mint eddig). A gyerek az egyetlen járható út ebben a helyzetben. Időt kell neki adni, és azután követelni. Az, hogy számodra egy év hosszúnak tűnik, nem jelenti azt, hogy a gyerek ezalatt biztosan képes megtanulni odafigyelni valamire, ha már otthon nem tanították meg rá.

I. P. S. 2010.06.17. 21:14:39

@lyken: Akkor idézek egy elsős ellenőrzőből. Első tantárgyi oldal: "magyar irodalom".

keramia_53 2010.06.17. 21:16:35

@I. P. S.: Az első pont azért a legfontosabb, mert a gyereknek akkor kell(ene) megtanulni tanulni, akkor kell(ene) megtanulnia, hogy a semmiért nincs dicséret, hogy az érvényesülésért küzdenie kell (persze kivéve, ha zs. vagy c., mert akkor ugyebár "jár neki" minden...)

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.06.17. 21:17:45

@lyken:

nem tantárgy, Magyar nyelv és irodalom a tantárgy neve már elsőben is, és három felmérőből adódik a jegy(értékelés), írás, olvasás és értő olvasás felmérésből.
mindhármat értékelik és aztán a hármat együtt, ez lesz a vége.

vtomi1 2010.06.17. 21:18:05

@Zz_:

jogos!
én is testközelből látom...

Zz_ 2010.06.17. 21:18:13

Biztos írták már: az, hogy nem lehetett buktatni, azt is jelentette, hogy nem lehetett szankcionálni azt amit kellett volna. "Büntetlenül" lehetett lébecolni, akár már elsőben, akár szülői asszisztálással! Testközelből látom mennyire erodálja a szorgalmat az, hogy el lehet lenni csak úgy, teljesítés nélkül.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.06.17. 21:18:28

@I. P. S.:
éppen ezért mert nem elég egy év, ismételje meg. Ne menjen felsőbb osztályba, ahol visszahúzza a többi gyereket, mert az ő képességeihez kell igazodni, aki még az elsős szintet sem érte el.

szekertabor · provo.blog.hu 2010.06.17. 21:19:15

Nagyos furcsa, hogy az úgynevezett liberálisok tagadják annak a lehetőségét, hogy egyébként ép intellektusú gyerekek között akkora különbségek lehetnének a fejlődés sebességét tekintve, ami bizonyos gyerekeknél egy-másfél éves fejlettségi különbséghez vezet. Mármost az az - egyébként ép intellektusú - gyerek, aki másfél évvel le van maradva a többiektől, miért ne kaphatna esélyt az iskolától, hogy ne az életkori korcsoportban szívjon, hanem azokkal haladhasson, akikkel tudja tartani a tempót.. Ugyanígy - liberális szemszögből - azoknak is meg kellene adni az évfolyamugrás lehetőségét, akik elhúznak a többiektől. Nem örökre; lehet, hogy egy gyerek az első év után átugrik egy évfolyamot előre harmadikba, aztán negyedikben meg jobb, ha évet ismétel, mert kicsit lelassul. EZ LIBERÁLIS ÁLLÁSPONT LENNE! De nem, ezek csak a gyerekek mulatságát féltik a pedagógusoktól.
Más: a hivatásos liberálisok egységes - és irracionális - kényszerzubbonyt húznának minden pedagógusra, amikor tiltanák az évismétlést és az objektív mércével értékelést. Gyakorlatilag a jelmondatuk: osztatlan közös tanyasi iskolát minden évfolyamba! Nem a hatékonyság számít, á dehogy! Hanem hogy a visítozó debilektől az agysebész zsenikig mindenkit egy osztályban tanítsanak, aki elmúlt 8 éves, de még nem töltötte be a 9-et. Értékelni pedig mindenkit csak önmagához képest szabad, külső objektív mérce szóba sem jöhet. Számskálán osztályozzuk, hogy egy területen hogyan teljesít? Ördögtől való! Kit érdekel, hogy az átlaghoz képest mit tud a gyerek? A gyerek önmagában álló érték, másokkal összemérni bűn!
Szerintem Isten óvjon minket azoktól a liberálisoktól, akik a gyereket boldog gyereknek akarják konzerválni, és nem céljuk, hogy majd boldog felnőtté váljon. Akik szűkebb csövön keresztül szemlélik a világot, mint a legvaskalaposabb konzervatív. Járassák ők a gyereküket liberális tanítóhoz - Rakacán.

safranek 2010.06.17. 21:22:01

Elsőben és másodikban kellene a gyerekeknek az alapokat megtanítani. Inkább kevesebbet, de azt tudja, értse! Olvasás (szövegértés), írás, számolás. Utána tanuljon meg tanulni. Eddig felesleges buktatni.
Aztán jöhetnek az évszámok, képletek....Itt már ki kell rakni akinek nem megy. Meg vannak az alapismereti, tud mit kezdeni magával.

Sleep 2010.06.17. 21:22:23

Az a baj, hogy a szülők azt hiszik okosabbak a pedagógusnál. Hiába jelzi az óvónő hogy baj van a gyerekkel, logopédushoz kéne vinni,a szülő nem viszi el. Jelszó: az ő gyereke nem hülye. Később meg a gyerkőc nem tudja megkülönböztetni a pét a bétől... Akkor persze a tanító lesz a hibás.

I. P. S. 2010.06.17. 21:29:27

@keramia_53: A dicséret és a kettes az két külön dolog. A gyerek még érezheti cefetül magát attól, hogy átengedik, az nem dicséretnek számít. A buktatás tiltásával csak azt akarták biztosítani, hogy a gyereket ne lehessen folyamatosan fenyegetni, hanem máshogyan próbáljanak rá hatni.

antal.daniel · http://antaldaniel.blog.hu/ 2010.06.17. 21:30:21

Azért a buktatás-pártiaknak célszerű felkészülni abból a kérdésből, hogy amikor buktatni lehet, miért pont a cigányok buknak meg mindig? És mi értelme van az olyan állami pénzből fenntartott iskolának, ami konzerválja az etnikai konfliktusokat és újratermeli a munkaerőpiacra és a társadalomba beilleszkedni képtelen, iskolázatlan underclasst?

Lehet, hogy rossz dolog, ha nem lehet évet ismételtetni az iskolában, de az is rossz volt, amikor így rostálták ki a cigányokat a közoktatásból.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.06.17. 21:30:54

@safranek: értem és ha második végére nem tud még olvasni, írni? vagy mégiscsak ismételjen míg nem tud? vagy az osztályismétlés nem bulktatás?
esetleg nem tud írni olvasni, de menjen harmadikba tanulni és ott buktassák élete végéig, mert ott már nem azzal foglalkoznak, hogy megtanuljon írni olvasni, illetve ha igen akkor másra nincs idő?

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2010.06.17. 21:32:11

@antal.daniel: Nálunk ált.iskolában csak 1-2c.családdal volt gond.Viszont volt kitűvő tanuló is köztük.Valszeg nem a bőrszín számít.

Zz_ 2010.06.17. 21:32:45

@antal.daniel: Másik lehetőség?????????

Zz_ 2010.06.17. 21:35:59

Addig kell járatni míg el nem végzi. Ha nem jár, nincs csp, ha tanárra kezet emel, nincs csp .
Hosszú távon mindenkinek jobb. A tanulásba még senki sem halt bele!

I. P. S. 2010.06.17. 21:36:39

@antal.daniel: Ezt nem értem. Buktatással nem lehet kirostálni senkit sehonnan, mert a tankötelezettség 16-18 éves korig fennáll.

vtomi1 2010.06.17. 21:37:19

Nyilván buktatni kell. Érezze a gyerek,hogy mindennek van következménye. Mint ahogyan az életben. Ha nem tanul,annak az a következménye,hogy megbukik.

De ez a saját érdeke is. Elvégre, ha nem volt neki elég 1 év, hogy megtanuljon pl. írni-olvasni, akkor így "kap" még 1 évet.

Mindig jobb, mint ha 5. osztályban bukna meg. Amikor már senki nem foglalkozik azzal, hogy tud-e írni- olvasni. Ott már olvasás ( lényeget értő, magabiztos olvasásra gondolok) nélkül semmire sem megy és akkor érik igazán a kudarcok.

Piszok Alfréd 2010.06.17. 21:37:25

@Agrael: amúgy persze nem lehet mindent a tanárok nyakába varrni, de ezt még az szdsz sem próbálta meg.

seusokincs 2010.06.17. 21:39:24

Egyszerűen szégyen, hogy mennyi hülyeséget írtak itt feljebb. Nem a blogírónak kellene közbelépni ilyenkor, vagy ő is tudatlan? Kedves Hölgyek és Urak, az a nagy helyzet, hogy lehet buktatni az alsó tagozatban, csak éppen a szülö beleegyezése kell hozzá. Erre mondta egy az itt korábban hozzászólókhoz hasonló "tudású" fideszes politikus, hogy hülye lenne a szülő beleegyezni. Nos, úgy látszik, a Fidesz valaha lebecsülte a zembereket. Aki jártas a közoktatásban, az tudta régen is, hogy a változtatás előtt SEM BUKTATTAK ALSÓBAN A SZÜLŐK BELEEGYEZÉSE NÉLKÜL, a törvény ezt a szokást törvényesítette. Az alsó tagozatot nem négy külön évként kell felfogni, hanem egy folyamatos ciklusként, amely ben egyes gyermekek korábban, mások később jutnak el ugyanarra a szintre, a lényeg, hogy a végén mindenki ott legyen. Ennek az égvilágon semmi köze liberális elvekhez vagy emberekhez.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.06.17. 21:40:48

@antal.daniel:

"miért pont a cigányok buknak meg mindig?"
vastagbor.blog.hu/2010/06/17/buktatni_nem_liberalis/fullcommentlist/1#c10196229

az iskolának a tudásszintű ismeretanyag átadása a célja és aki ennek a feladatnak nem tud eleget tenni, azt vagy nem kell kényszeríteni rá (ez lenne liberális) vagy pedig ha már van kötelezve egy életkorig a tanulásra, akkor meg kell követelni, hogy a maximum legyen kihozva belőle, azaz, az a minimális tudás aminek befogadására képes, legyen rendesen belé ivódva. Nemcsak felesleges analfabétákat, félanalfabétákat csak azért továbbengedni míg az adott évfolyam szintjét nem éri el, mert az nem liberális, ha bukik, hanem káros is.
A nyomorult analfabéta nem fog soha megérteni semmit abból az anyagból amit a társai tanulnak, jó esetben csak lassítja az oktatásukat, a tapasztalat szerint viszont visszahúzza őket, zavarja, olykor lehetetlenné teszi az oktatást.
Buktatni kell.
Aki pedig hülye és nem képes másodszor, harmadszor sem átmenni a következő évfolyamhoz szükséges szinten menjen speciális iskolába... vagy valamelyik libsi korrepetálja.

seusokincs 2010.06.17. 21:41:30

bocsánat: "amelyben"

tölgyes 2010.06.17. 21:42:45

Dolgozni se liberális, hanem macerás...

A buktatás arról szól, hogy van kötelességed és azt el kell végezned. Most megy a TV és hallom, hogy ifjú emberek nem tudják mi a demokrácia szó jelentése..:( Naná. Ők már a Magyar-Hiller korszakban tanultak és nem buktak!)

I. P. S. 2010.06.17. 21:44:04

@vtomi1: Te is nagyon jól tudod, hogy 16 éves korában sem érti még minden gyerek, hogy a dolgoknak következménye van. Egy hatéves számára a bukás nem következmény, hanem elemi csapás.

Bambano 2010.06.17. 21:44:25

Buktatni nem liberális, ez igaz. De az élet sem liberális, hanem kőkemény verseny és taposómalom. Az életre akarnak felkészíteni vagy valami álomvilágra? Előbbi esetben igenis buktassanak és fegyelmezzenek. A kölykök kibírják, nem fog nekik pszichikai törést okozni.

Murderface 2010.06.17. 21:44:47

Teljesen mindegy, hogy Lakatos Dzsennifer, vagy Grünfeld Jákób, vagy Kovács István, vagy éppen gróf III. Schniffenvalden-Poeltenwerk Edömér a gyerek neve, írni-olvasni, meg a négy alapműveletet meg kell, hogy tanulja. Ha már az alsót se képesek elvégezni rendesen, akkor kisegítő suliban, vagy magántanárnál a helyük.
Fel kéne már fogni, hogy ezekből a gyerekekből lesznek a jövő ácsai, kőművesei, rendőrei, orvosai, tanárai, mérnökei. Ha fél-analfabéta barmokat termel ki a rendszer magából (az első jeleket már most lehet látni, főleg az egyetemi büfészakok végzősei között), akkor soha a büdös életben nem húzza ki magát az ország a szarból. Ráadásul ez az egész folyamat öngerjesztő, ha az általános iskolából kieresztjük a gyagyákat, akkor a középsulik, szakmunkásképzők is alacsonyabbra teszik a korlátot, aztán a főiskolák egyetemek is, az onnan kikerült szerény értelmű medvebocsok meg mennek vissza tanítani az általános iskolába, fognak minket gyógyítani, építeni a házat, ami lehet ránk dől,vagy visítanak a segélyért, meg csöveznek a Blaha aluljáróban, mert hülyéket senki nem alkalmaz. Tovább csökken a színvonal, ésatöbbi, ésatöbbi. Ezt kéne megakadályozni, de ez a buktatás-mizéria pont a szakadék felé taszítja az amúgy is szétvert oktatási rendszert, nem pedig segíti.

vtomi1 2010.06.17. 21:46:41

@seusokincs:

A normális,értelmes szülő, aki foglalkozik a gyerekével az belátta, hogy a gyerekének jobb,ha megismétli az adott évet, ha nem tudta elsajátítani a tananyagot.

De nem a normális szülő gyerekei szoktak megbukni (pontosabban nem elsősorban),hanem éppen azok a gyerekek, akikkel a szüleik nem foglalkoznak eleget.

Érdekes, amikor én ált sulis voltam a szüleim felváltva ültek le velem tanulni (alsóban, felsőben már kialakult bennem bizonyos felelősségtudat).

Tanárként nem is értem, hogy vannak szülők ,akik nem foglalkoznak a gyerekeikkel...
Van,akinek az életben nem meséltek, 15 évesen egyetlen könyvet sem olvasott...
(nem a kötelező olvasmányokra gondolok,mert a kötelezőkkel szemben van némi ellenszenv,hanem bármilyen könyvre)

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.06.17. 21:48:48

@I. P. S.:
Ez a szülő hibája, hat évesen már elvileg az iskolaérettség vizsgálatánál ki kellene derülnie, ha a gyerek nem képes az ok-okozati összefüggések felismerésére.
A gond az, hogy jelenleg az iskolaérettség hiányának megállapítása sem liberális.

tölgyes 2010.06.17. 21:49:35

Nagyon szellemes és jó motiváció a jogosítvány 8 osztályhoz kötése.

I. P. S. 2010.06.17. 21:50:01

@Conv: Olvasd el még egyszer.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.06.17. 21:51:13

@vtomi1:
A durva, hogy még dicsekszik is vele a gyerek, hogy ő bizony nem olvasott el egy könyvet sem.
És ettől menő.
Én azt hittem lefordulok a székről amikor nem tudta a 10 éves gyerek, hogy ki/mi a hófehérke.

seusokincs 2010.06.17. 21:51:50

a@Conv: "az iskolának a tudásszintű ismeretanyag átadása a célja és aki ennek a feladatnak nem tud eleget tenni, azt vagy nem kell kényszeríteni rá (ez lenne liberális)"

1. Az lenne a liberális, hogy "nem kell kényszeríteni rá"? Hát ezt honnan vetted? Hülyeség, pont a liberális felfogás szerint fontos az egyéni felelősség, amiben a kötelességek, a törvény tisztelete kiemelten fontos.

2. Az iskolának nem a tudásszintű anyag átadása az egyetlen célja, pláne nem alsóban, ahol a szükséges képességeket, készségeket, a kulturális eszköztudást kell átadni. Az ismeretátadásra sok idő van még.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.06.17. 21:54:30

@I. P. S.:
írtad: "Te is nagyon jól tudod, hogy 16 éves korában sem érti még minden gyerek, hogy a dolgoknak következménye van"

válasz:
"...már elvileg az iskolaérettség vizsgálatánál ki kellene derülnie, ha a gyerek nem képes az ok-okozati összefüggések felismerésére.
A gond az, hogy jelenleg az iskolaérettség hiányának megállapítása sem liberális. "

ha nem érted, miért ez a válasz:
vastagbor.blog.hu/2010/06/17/buktatni_nem_liberalis/fullcommentlist/1#c10196229

Horizont 2010.06.17. 21:58:45

@I. P. S.:
"Az alsó pont azért a legfontosabb, mert akkor tanul szorgalmat a gyerek."
Addigra már nagyon sok mindent kéne tudni egy gyereknek, a szülői ház útmutatása szerint. Ha mindez hiányzik szőröstől bőröstől, nincs az a pedagógus aki kihozza a gyerekből. Be kéne már fejezni, hogy annyira óvni kell pátyolgatni a gyerekeinket (most nem a cigánygyerekekről beszélek) jaj fenyegetve érzi magát, jaj bántották, jaj és jaj. Aztán kikerül ebbe a kőkemény eredmény orientált világba és beroggyan attól is ha összeráncolja a szemöldökét a főnöke.
Ahol pedig sok a cigány tanuló oda speciális tanterv kellene (lehet, hogy van??)és csak arra koncentrálni, hogy írni, olvasni, számolni megtanuljanak. Ez maximális teljesítmény lenne tőlük. Persze előbb a szüleiket kéne megtanítani...
Nagyon sok a feladat és nem kéne az LMP-s Osztolykán-nak baromságokat pofázni. De lehet, hogy ő pont a cigánygyerekek miatt nem akar buktatást. Bedugulnának az iskolák a sok megbukottól:)

I. P. S. 2010.06.17. 22:00:27

@Conv: a JELLEM és a következmények mérlegelésének KÉPESSÉGE két különböző dolog. Az én jellemem például lehet kristálytiszta, de alkotmánybíró mégsem lehetek, mert ahhoz kell harminc év szakmai tapasztalat is.

Punxsutawney Mormota 2010.06.17. 22:02:19

Laspalmas!

És te mennyit tudsz a vidéki létről? Nem, nem a cigány létről, hanem a szabolcsi rögvalóságról? A beszűkítő környezetről, ahol a világ Nyíregyházáig terjed, ha megnősülsz, akkor irány Hajdúszoboszló?
Tehát ne hordj itt össze marhaságokat, hogy mennyire hiteles ez a nő? A statisztikákról annyit, hogy Piliscsabán élek a 2006-os adatok alapján egyetlen cigány nemzetiségű sem kérte a kisebbségi névjegyzékbe vételét. Ez annál is érdekesebb, mert addig cigány kisebbségi önkormányzat is volt. Ezért kérve kérlek, hogy kiwikizett statisztika adataiddal, hogy hány százaléka roma Csengersima lakosságának ne próbálj meg villogni, vagy arra érveket építeni, mert pofára esel vele.

Mindezzel együtt persze a nő beszélhet hülyeségeket, mivel a buktatás az egyfajta kritikája a diák képességeinek, de ugyanakkor a tanárénak is. A félelem, hogy a tanárok így akarják leszakítani az osztályokról a ballasztot viszont akár még jogos is lehet.

I. P. S. 2010.06.17. 22:02:41

@Horizont: Amit te leírsz, az önmagában igaz, de most abszolút nem erről van szó. Senki, még Hoffman Rózsa sem mondta, hogy most itt a jogszabályokon kívül bármit is változtatnának. Kizárólag arról folyik a vita, hogy a buktatás életkori határa hol legyen.

Abban igazad van, hogy egy elképzelt, normális rendszerben lehetne buktatni, meg speciális tantervet csinálni, de itt és most kizárólag az a kérdés, hogy buktathat-e a tanár, vagy nem.

Horizont 2010.06.17. 22:07:54

@I. P. S.:
" kizárólag az a kérdés, hogy buktathat-e a tanár, vagy nem. "
Na itt van a kutya elásva, hogy ez a kérdés egyáltalán felmerülhet!

I. P. S. 2010.06.17. 22:08:34

@Horizont: Fel fog merülni mindaddig, amíg van szülő, aki megfenyegeti a tanárt, ha a gyereke a bukás közelébe kerül.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.06.17. 22:09:17

@seusokincs:
1, jelen felvetésre ez egy baromság. Ha valakinek nincs képessége valamire azt minek kényszeríteni?
2, nem ez az egyetlen célja, én sem ezt írtam, olvasd el még egyszer: "erősítse az ismeretanyagokkal a már megszerzett alap viselkedési normákat."

Az iskolának(tanároknak) nem kellene, hogy feladata legyen az alapvető erkölcsi, higiénés, társadalmi-együttélési, és morális, tisztelet alapú viselkedési normák megtanítása.
Alapvetően a pszichológia jelen ismeretei szerint ennek lehetősége sem létezik, csupán a meglévő, már hozott normák alkalmazásának és szociokulturális elfogadásának erősítése kellene, hogy célja legyen. Ezen normák legkésőbb 5 éves korig rögzülnek. Ezen normák összessége adja a gyermek jellemét, mely jellem a későbbiek során a tanult a tanárok/szülők/közeg által megtanított alkalmazási és szociokulturális elfogadási szint eredményeként a felnőttben, mint a jellem és a tanult viselkedés összessége adja ki a személyiséget.

Az iskola tudást, ismereteket tud adni, a jelleme már korábban kialakul.
Éppen emiatt lenne szükséges a tanult ismeretek kemény megkövetelésére, ha már az állam kötelező jellegűvé téve a tanulást beleszól az egyén személyiségének fejlődésébe, és a szülők felelősségének hangsúlyozására iskolalátogatás elmulasztása, viselkedésbeli, és higiéniás hiányosságok megléte esetén, retorziókkal a szülők felé.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2010.06.17. 22:14:11

@Conv: Mondjuk azt hogy szarás-hugyozás után moss kezet,meg legyen nálad egy kibaszott zsebkendő nyugodtan lehetne tanítani az iskolában.Illetve megkövetelni.Felnőtt fehér emberek,néha nem képesek erre!

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.06.17. 22:16:06

@I. P. S.:
Bazzeg a, ha nem tanulsz, nem mehetsz a pajtásaiddal tovább másik osztályba, nem ez a kategória.
Amiről Te beszélsz ,az nem ok okozati összefüggés amiről szó van a buktatás esetén.
Szót sem ejtett senki következmények mérlegelésének képességéről bazzeg.
Ugye valójában Te is tudod mi a különbség az ok-okozati összefüggés felismerésének és a következmények mérlegelésének képessége közt? A jellem végképp nem értem hogy keveredett a mondatba, de lényegtelen, lévén a felvetésed alapjaiban irreleváns az adott esetben.

Mindenesetre ügyes, liberális típusú átvetítés lehetett volna ez, és elviszi szépen a valódi tények problémaköréről a témát, hogy aztán lehessen polemizálni :)

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.06.17. 22:21:30

@Tigeri:
Ez a társadalmi együttélés szociokulturális elfogadottsága és a tanult normák alakalmazása igen, ami szerintem is feladata az iskolának. De az, hogy tiszteld a felnőtteket, ne rugdosd unalmadban a társad, ne vedd el a másét, ne üvöltözz, ha éppen más beszél hozzád, illetve figyelj oda arra ha neked beszélnek, ha valamire megkérnek azt tedd meg, ne szarj a teremsarkába, ezek megtanítása nem az iskola és a tanárok feladata.

I. P. S. 2010.06.17. 22:21:54

@Conv: Ez így borzalmasan pontatlan. A tanároknak valóban nem feladatuk alapvető erkölcsi normák tanítása, ugyanakkor az iskola erre lehetőséget ad.

1. Van könyvtár.
2. Szigorúan kötött a napirend.
3. Kötelező házi feladatok. A hiányukat büntetik.
4. Rengeteg apró szervezési feladatot igényel az összes leckét pontosan tudni, betartani, a szükséges dolgokat elvégezni, beszerezni, elkészíteni, az értesítéseket és a híreket fejben tartani.
5. A kortársak jelenléte önmagában is fejlesztő hatású. Nagyon sok szociokulturális tudást nem is lehet elsajátítani a családon belül, mindenképpen kortársak kellenek hozzá. Ha a kisebbségről beszélünk, akkor különösen fejlesztő hatású lehet, hogy itt nem azonos bőrszínűek vagy anyagi, stb. helyzetűek vannak a kortársak között, sokkal többféle helyzet alakulhat ki.
6. Hogy mindezek mögött a jellem állandó-e vagy sem, arról érdekes tudományos vitákat lehet folytatni, de bizonyítani nem lehet. Bizonyítani csak azt lehet, hogy ezek a jellemmel együtt vannak meg az emberben, együtt hatnak a viselkedésre.

Az ismeretek tanításának tehát nem önmagában van jelentősége, az iskola közege szintén hatással lehet a gyerekre. Az más kérdés, hogy sokan mindent az iskolától várnak el, ez nem reális, de mindent a szülőre sem lehet kenni. Vannak rossz tanárok, és van rosszul felépített tanterv. Talán több is, mint kellene. Van olyan helyzet, amikor egy iskolarendszer vészesen elavul társadalmi szempontból, lehet, hogy most is erről van szó.

A szigorú napirendet, ami olyan jó hatással van, akkor lehet betartani, ha az iskolának vannak fegyelmező eszközei. De a buktatás nem ilyen, az nagyon gyenge eszköz ebből a szempontból. Ha valakinek a tanulás alapvető normái hiányoznak, azt nem feltétlenül fogja fenyegetni a bukás.

josef_k 2010.06.17. 22:22:10

Ez a nő hihetetlenül demagóg. Minen elismerésem azért, hogy a kis falucskából sikerült eljutni a diplomáig, de a véleménye csak azt tükrözi, hogy fogalma sincs, mit kell ma csinálnia egy pedagógusnak. A hivatás szép gondolat, de mindent ráhúzni arra, hogy csinálja meg, mert ez a hivatása, és ha nem fér bele az idejébe, akkor valamit rosszul csinál, enyhén szólva buta leegyszerűsítése a dolgoknak. Hasznos volt a videó, mert ezzel az LMP is kiesett azon pártok közül, amelyekre talán érdemes lett volna szavazni. A fene egye meg, ennyi dilettánst a parlementben már megint. :-(

Piszok Alfréd 2010.06.17. 22:22:17

@Conv: csakhogy seusokincs nem a jellemről és a személyiségről beszélt. Az alsó tagozatban képességeket kell szereznie a gyerekeknek, nem ismereteket. Meg kell tanulniuk, hogy hogyan kell tanulni, problémát megfogalmazni, megoldani. Ez a legfontosabb, nem a konkrét ismeretek.
Természetesen az írás-olvasás és az alapvető számtani ismeretek is a képességek körébe értendők, ezek hiányában később nem lesz képes a gyerek tanulni.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.06.17. 22:23:11

@Punxsutawney Mormota:

nem viki, a ksh hivatalos adatai. ezen adatok alapján van számolva, hogy mekkora a kisebbségek létszáma, és hogy milyen mértékben kapnak kisebbségi támogatást egyes területek. Teljesen hivatalos adatok.

sziligan 2010.06.17. 22:25:29

Érdekes a kép.

Eddig kiderült, hogy a manapság érettségizők közül a cigányoknak szövegértési problémáik vannak, mert nem másodikban buktatták meg őket, hanem csak harmadik után (ha jól értettem). Lehet, hogy emiatt másoknak is szövegértési problémáik keletkeznek a Bolognai rendszerben / vagy miatt.
Azt, hogy ma mindenkinek el kellene jutni az érettségiig, 20 éve meg csak kb. 30%-nak, nem is furcsálja senki. Hányan végeztek a felsőoktatásban 20 éve? És ma? Kiokosodott a nemzet, mi?

Aztán nehogy megsértődjön itt valaki, hogyha a gyerekének, vagy unokájának kétszer kell majd kijárni a kiscsoportot, mert nem megy a cipőkötés egyből.

I. P. S. 2010.06.17. 22:26:23

@Conv: "A jellem végképp nem értem hogy keveredett a mondatba, de lényegtelen, lévén a felvetésed alapjaiban irreleváns az adott esetben."

Idézlek téged: "Egyes elméletek szerint a gyermek jelleme 3 éves koráig kialakul, mások szerint ez 5 év. ez időszak alatt kell a gyereknek megtanítani az alapvető morális és társadalmi normákat."

"Amiről Te beszélsz ,az nem ok okozati összefüggés amiről szó van a buktatás esetén. "

Bmeg, 16 éves lányok nem tudják megjegyezni azt az egyszerű ok-okozati összefüggést, hogy ha nem használnak óvszert, teherbe lehet esni.

Te meg elvárod a hatévesektől, hogy megértsék, hogy a tanár, a mindig kedvesaranyos tanítónéni egyszer, az év távoli végén, kíméletlenül meg fogja őket büntetni, ezzel elszakítja őket azoktól a barátaiktól, akikkel még nem is barátkoztak össze igazán, és mindezt ki tudják védeni, ha jól csinálnak valami olyasmit, amit még nem is értenek egészen.

Horizont 2010.06.17. 22:28:57

@I. P. S.:
Na akkor elemezhetnénk azt is, hogyan juthatott idáig az, hogy egy szülő megmerjen fenyegetni egy tanárt!!!Nem véletlenül a túlzott, félreértelmezett liberalizáció az oka ennek is?
Régen ha egy gyerek panaszkodott egy tanárára a szülő adott egy taslit a gyerekének és ment minden a maga helyén tovább. És nem vinnyogott senki, nem volt megfélemlítve senki, nem voltak lelki beteg gyerekek. Viszont nagy többségében normális szülők és erélyes, tekintélyt kivívó pedagógusok voltak.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.06.17. 22:28:58

@Piszok Alfréd: Ugye Te csak ezt az egy kommentet olvastad amire válaszoltál, az előzményeket nem? :)
merthogy ugyanerről beszélek, az iskolának ismereteket kell adnia, ezen ismeretek ebben a korban az értő írás és olvasás képessége, alap számtani és mértani logikai ismeretek. és ennyi. amíg ez nem megy, nem kell neki mást megpróbálni megtanítani.

Punxsutawney Mormota 2010.06.17. 22:29:58

@Conv: Teljesen mindegy, hogy ksh vagy wiki. A hangsúly az adatok esetleges fals mivoltán van, amit megpróbáltam Pcsaba példáján keresztül bemutatni.

I. P. S. 2010.06.17. 22:30:40

@Conv: "Mindenesetre ügyes, liberális típusú átvetítés lehetett volna ez, és elviszi szépen a valódi tények problémaköréről a témát, hogy aztán lehessen polemizálni :)"

Most megásom a saját síromat. "Mi liberálisok" nem azért érvelünk így, mert ezzel be akarjuk csapni a világot, hanem tényleg így gondolkozunk. Polémia nélkül nem merülnek fel a tények sem, amikről te beszélni akarsz. Sokféle átvetítés kipróbálása nélkül honnan a fenéből tudhatnád, hogy amit kigondoltál, az jó? Nem lehet elkezdeni egy egész országon kísérletezni, ezt előtte végig kell gondolni alaposan.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2010.06.17. 22:33:34

Bocsi,amíg volt buktatás a gyerekek hány %-a bukott meg általában?Lemaradt az osztály fele?
Valószínűleg elég bevált módszer volt.Én is végigjártam az iskolát átlagos tudással,képességekkel(147-es IQ , 21 centi)

Kicsit Karcos 2010.06.17. 22:36:44

@I. P. S.:

"3. Kötelező házi feladatok. A hiányukat büntetik."

"De a buktatás nem ilyen (fegyelmező eszköz - KK), az nagyon gyenge eszköz ebből a szempontból"

Akkor azt a modellt javaslod, hogy ha nincs kész a lecke, akkor véssen be a tanár egy akkora egyest, hogy kilóg a naplóból, de év végén mégse lehessen buktatni?

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.06.17. 22:37:20

@I. P. S.:
bazzeg veled azt hiszem befejeztem, nem vagy képes arra, hogy ne moss egybe két hozzászólásra adott választ egy harmadik hozzászólással :)

Ugye meg bírod érteni, hogy ha az ok okozati összefüggés megértése képességének nem igen van köze a jellemhez, imígyen a sok soros általam beidézett kommentnek nem ezen része tartalmaz vonatkozóan érdemi tartalmat a témában, hanem egy másik része? :)

bazmeg, NEM AZ OK OKOZATI ÖSSZEFÜGGÉS MEGÉRTÉSÉNEK HIÁNYA áll fenn a 16 éves kamaszlány és a terhesség esetén , hanem a szintén nem a tanáron, hanem a szülői nevelés hiányosságain múló FELELŐSSÉGÉRZET HIÁNYA áll fenn.

kezdek elbizonytalanodni, lehet, hogy Te nem előre megfontolt szándékkal próbálsz elmosni és egybemosni dolgokat, marhaságokat felhozva félrevinni a témát, hanem egyszerűen tényleg ennyit értesz meg belőle.

Horizont 2010.06.17. 22:37:54

@I. P. S.:
Szerintem te ott tévedsz, hogy fegyelmező eszköznek, büntetésnek tartod magát a buktatást!
Nem az. Esélyt kap arra, hogy amit nem tanult meg vagy nem tudott megtanulni pótolhassa. És szégyenkezzen is persze, abba még nem halt bele egy gyerek se.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.06.17. 22:38:46

@I. P. S.: Tények, események elemzésével, tényszerű kezelésével és nem más helyzetre, más eseményre vetített polemizálással.

Piszok Alfréd 2010.06.17. 22:40:24

@Conv: de ezt nem 1 év alatt kell megtanítania és nem is 2 alatt. Az egész alsó tagozat erre való, van akinek gyorsabban megy, van akinek lassabban. Ezt a 4 évet többé kevésbé együtt kell egy osztálynak megtennie, a gyerekek még nagyon különbözők, egyik ebben jó, másik abban, alakulnak a képességeik, nehéz az egyes évek végén olyan határt húzni, ami alapján egyik mehet tovább, másik nem.
Nyilván vannak kirívó, szélsőséges esetek, de nem tudom, a buktatás nekik megoldás-e, vagy azokat teljesen máshogy kellene kezelni...

I. P. S. 2010.06.17. 22:41:10

@Kicsit Karcos: Igen. A gyerek ugyanis alapvetően nem kap szívrohamot, ha kap egy feketepontot. A "büntetés" ebben a korban kimerül annyiban, hogy a füzetébe beír egy fekete pontot, így, egy fekete pontot, és a tanár morcosan néz rá, az osztálytársai meg kinevetik. Illetve a szülei, ha elegendően odafigyelnek rá, akkor leszidják érte. Ez a büntetés, ennyiben kimerül.

Namármost ennél jobban a következő évben sem tudják büntetni, tehát ha a gyerek az első évben leszarta a tanár véleményét, le az osztálytársai nevetését, a szülei meg oda se bagóztak a feketepontra, akkor az ő helyzete nem lesz jobb a következő osztályban sem, legfeljebb ráragad valami. Rajta abszolút nem segít a buktatás. Az tehát egy gyenge fegyelmező eszköz, mert látszólag ugyan a végső fegyver, de valójában csak annyit ér, mint egy feketepont.

I. P. S. 2010.06.17. 22:45:29

@Conv: Valóban nem, én már csak olyan vagyok, hogy ha egy kérdésre válaszként belinkelsz valamit, hogy olvassam el, akkor megpróbálom összekombinálni a kérdést a belinkelt szöveggel.

Miután kétszer letagadtad, amit korábban írtál, nem tudom, végül is mit állítottál. Ha még van kedved, akkor magyarázd el újra.

Egyébként lehet, hogy te nem tudtad, de tény, hogy az ok-okozati összefüggések megértésének hiánya áll fenn a 16 éves terhes kamaszlány esetén. Az agy következmények átgondolását végző része 14-20 éves korban megy át egy nagy fejlődésen, átlag 17 éves korára érik meg igazán. Ezért lett például a nagykorúság határa a 18. év.

Akvyr 2010.06.17. 22:45:30

Én alapvetően liberális érzelmű vagyok, de van néhány terület, aminél a belem kijön az álláspontjuktól. Na az oktatási témák java része ilyen. Borzasztó, hogy hatodikba járó 18 éves olvasni nem tudó kancigányok miatt borul 30 másik gyerek egész tanrendje, fegyelme, stb. Joga már mindenkinek kezd túl sok lenni, kötelezettsége meg egyre kevesebb...

Piszok Alfréd 2010.06.17. 22:45:58

@Conv: LOL :D
Ha nem lenne az a legelső hozzászólásod, kimondottan szimpatikus lennél :)

-JzK- 2010.06.17. 22:47:03

Ennyi erővel az egyetemen se lehessen vizsgán buktatni! Milyen stresszes má' !
Egyébként vajon miért pont ő tiltakozik ellene ? Javaslat?

Kicsit Karcos 2010.06.17. 22:47:14

@I. P. S.: kérdezték már, de talán nem tőled: mi ragad rá a következő osztályban a lurkóra az összeadásból, ha az előző évben nem tanulta meg a számokat?

2010.06.17. 22:48:19

@Sugyosa: @Cyr: khm... azért azt ne felejtsük, hogy a 36%-os adókulcs csak a 500e FELETTI JÖVEDELEMRÉSZRE vonatkozott. Vagyis az első 500e-t teljesen azonos feltételekkel keresitek meg havonta, mint bárki más, én itt nem látok itt semmi igazságtalanságot! Egy nagycsalád esetében pedig az egy főre jutó jövedelemnek nem kell ugyanannyinak lennie, mint egy szinglinél, ez nagy csúsztatás. Lakásfenntartás osztódik, a gyerekek egymástól leöröklik a ruhát és tankönyvet, három gyereket pontosan ugyanannyi benzinbe tart iskolába vinni, mint egyet stb stb.

@xcrow: szerintem nem feltétlenül attól lesz színvonalas egy oktatás (vagy bármi), hogy a dfemagógus (vagy bárki) többet vagy kevesebbet kap. Vagy rátermett, vagy nem, vagy szereti csinálni, vagy nem. Mutass egy pedagógust, aki forintosítani tudja, hogy "ebben a hónapban 6000 Ft-tal kevesebbet tanítok." Hogy is gondolod? Nem tanítja meg az ABC-ből az X-et meg az Y-t? Ugyan már! Ettől még nagy piszokság kilopni a zsebükből a pénzt, de nem hiszem, hogy ennek ok-okozati összefüggése lenne az oktatási színvonallal.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.06.17. 22:52:43

@Piszok Alfréd:
Az Ágikát elismerő és méltató hozzászólásra gondolsz? :)

nem gond, ha nem vagyok szimpatikus, legfeljebb nem randizunk :)

no, de én most ellibbenek, jóéjt mindenkinek

beka78 2010.06.17. 22:57:43

Valamelyik nap sorban álltam egy metró megállóban a bankjegy automatánál. Két cigány srác volt a gépnél, egy csajszi meg még előttem. Már vagy 10 perce vártunk, a két srác dühöngött, hogy miért nem ad ki pénzt az automata,amikor az egyik végül megfordult, és megkérdezte a mögötte lévő csajt,hogy mi lehet a baj. A csajszi ránézett a monitorra, és megnyomta, hogy "készpénzfelvét bizonylattal" gombot és onnan már minden jó volt. Nem jutottak el a kód utáni második menüpontig, mert nem tudtak olvasni..... 18-20 év körüliek lehettek, festékes munkaruhában.... az eszem megáll

nrgy1 2010.06.17. 23:03:49

Sajnos jelenleg - talán különféle világgazdasági okok miatt - nem célja a magyar oktatási rendszernek jól képzett, gondolkodni is tudó emberkék "előállítása". A cél mindössze a "kompetencia", ami azt jelenti jelen esetben, hogy egyszerű, betanított feladatsorok elvégzésére legyen képes majd a tanuló. (hogy mi ez a feladatsor, mindegy, számítógép, pénztárgép, gyártó üzem gépsora.) A média erőteljesen és nagyon hatékonyan támogatja ezeket a törekvéseket. Ne gondolkozzon senki, fogyasszon szorgalmasan, fogadja el mindenki, amit a Nagy Testvér mond, ez gyors, és egyszerű. Nincs időnk a fejfájásra, gyerekünkre, nagyanyánkra, mert annyira gyorsan és sokat kell fogyasztani a sok sok földi jóból.....
Szinte nincs ma már (tisztelet a néhány réteg kiadványnak!) egyetlen heti, vagy havilap, amiben akadna fél oldalasnál hosszabb cikk, ami megállítana valakit legalább egy rövid időre, rövid gondolatra. Egy színházjegy ára 3-8 ezer forint, az a pár értelmes könyv ami mégis megjelenik szintén nagyon drága (hangsúly az értelmesen). (Talán az volt az "átkos" egyetlen pozitívuma, hogy a minőségi művészetek mindenki számára elérhetőek voltak, a közgondolkodás pedig azt sugallta, jó dolog művelt, gondolkodó embernek lenni.) Nincs TV adó, ahol főműsor időben legalább egy nívósabb filmet adnának. Ezek szomorú tények.
A cikkel kapcsolatban: szerintem tök mindegy, hány % cigány él Csengersimán.
Valamint: összekeverni a liberális gondolkozást a magukat liberálisnak keresztelt pártokkal és működésükkel nagy hiba.
Kb. azt mondhatnám, annyi a liberális elv az SZDSZ-ben, jó a Jobbikban, keresztényi gondolkodás a KDNP-ben, szociális gondoskodás a MSZP-ben, fiatal demokrata a FIDESZ-ben, másféle politikai elgondolás a LMP-ben, tárgyszerű, elfogulatlan újságírói véna a cikkíróban, mint mackósajtban a brummogás.

Benbe · http://www.benbe.hu 2010.06.17. 23:11:52

@I. P. S.: Az egész országon kísérletezésen már túl vagyunk. Jelenleg az oktatásügy legkevesebb húsz évvel le van maradva a pedagógia eredményeihez képest, és ezt súlyosbítja a folyamatosan csökkenő, de mégis egyre romló eredményeket vonzó tananyag, a kötelességek gyakorlatilag teljes megszűntetése és az iskola legfontosabb feladatainak lehetetlenné tétele.

Nagyon gyorsan kell drasztikusat lépni, és nem lehet már kísérleti iskolákkal kipróbálni a változtatások hosszútávú hatásait. Tanítottam olyan nyolcadikban - szerencsére csak pár hetet -, hogy egyetlen gyerek nem tudott legalább egy három mondatrészből álló mondatot leírni a dolgozatban. Amit szóban elmondtam, egyszerűen képtelenek voltak visszamondani, még a kulcsszavakat sem. Az írásképükből - abból a pár, összefüggéstelen szóból, amit jegyzetelésnek nevezetek - egyértelműen látszott, hogy nem gyakorolják az írást, szerintem ott, nyolcadikban bármelyik gyerek kevesebb füzetet írt tele egy év alatt, mint én az egyetem utolsó évében, pedig egyetlen órára sem jártam be (az úszáson kívül).

Lehet hosszútávú átalakításokat kezdeményezni, és ehhez nyílván a legjobb nevelési, szociális és oktatási szakembereknek kell nagyon sokat dolgozniuk, de az első feladat az azonnali katasztrófa elhárítása.

Értékelni a változtatások hatásait már csak azért sem lehet, mert nem csak az iskola számít, hanem minden, amivel a gyerek találkozik. A segélyek megváltozása, a védőnői szolgálat, a rendőrök, a gyermekvédelem erősítése után hét év, mire az első olyan gyerek az iskolapadba kerül, aki nem abban nő föl, hogy mindegy mit csinál, pénz úgyis lesz segélyből meg vasazásból.

A legfontosabb feladat pedig szerintem az, hogy megvédjük a visszahúzó hatástól azokat a diákokat, akik esetleg tanulnának, vagy rávehetők lennének a tanulásra, de vagy egyes társaik miatt nem tudnak, vagy mert a tanár nem tudja eldönteni, hogy a normális fejlettségűeknek tanítsa a tárgyát, vagy a lemaradtaknak az olvasást meg a kézmosást. Az elitet nem kell félteni, a nyolosztályos gimnáziumok megteszik a magukét. A jelenlegi helyzetben azok az átlagos diákok járnak nagyon rosszul, akiknek a jövő dolgozó tömegeit kellene adniuk. Az egyre fogyó közepesekből pedig nagyon kevés lesz a zseni is, és nem csak a szakmunkásokat meg a titkárnőket veszítjük el, de a zseniket is, vagyis a képzési rendszerünk utolsó, még nagyjából működőnek tűnő része is le fog épülni a lentről érkező gyerekanyag híján. A nagy budapesti gimnáziumok is javarészt a kis, vidéki általános iskolákból gyűjtenék a tehetséges gyerekeket, de egyre kevesebb osztályban kapnak ők ehhez megfelelő alapokat.

Mindenkinek komolyabban kell vennie magát! Legelőször a szülőknek, akiknek igenis ne legyen elnöki kegyelem! Utána az oktatáspolitikusoknak, akik megérteni látszanak, hogy nem babra megy a játék, és az egyéni lázadással szemben az ő dolguk a társadalmi érdekek érvényesítése. Szintén komolyabban kellene vennie magát sok tanárnak, ami remélhetőleg könnyebb lesz, ha csökken az ellenszél a Don Quijote-i küzdelmükben. Sokan azért hanyagolják ugyanis a kemény tanítást, mert az osztályban tanító többi kolléga sem sokat tanít, és mindenki a másikat lesi, hát ennek is véget kell vetni!

Ha mindez megvan, a diáknak sem kellene sok teret hagyni, hogy ne vegye komolyan magát!

Ez az alapvetés. Utána lehet gondolkodni jobb módszereken, versenyképesebb tananyagon, hogy hogyan lehet a gyerekeket jobban megfogni, könyveket, gyakorlatokat, tanterveket fejleszteni, esetleg átalakítani az oktatás szerekezetét, új iskolatípusokat tervezni, de ez nem rövid idő. Rengeteg jó irány megfogalmazódott a szakirodalomban ebben a tekintetben, ezek egy részét elég gyorsan be lehet vezetni, akár a jelenlegi rendszerben, akár egy új rendszerbe való átmenet részeként is. De jelenleg vesztésre állunk. Azok a rendbetételi intézkedések, amiknek egy apró része a buktatás, azok a kemény munkával együtt segíthetnek egyenlíteni. A hosszú távú tervek pedig a nyeréshez szükséges pontokat hozhatják.

Benbe · http://www.benbe.hu 2010.06.17. 23:35:20

@nrgy1: Jelenleg annyi szót használnak azoknak a dolgokra utalva, amit az ember a fejében hord, hogy könnyű belezavarodni.

A kompetencia szó azért lehet hihetetlenül sikeres, mert aki erről beszél, az kompetensnek hat. Pedig egy olyan semmit mondó dolog birtoklása, mint az "informatikai kompetencia" egyrészt haszontalan, másrészt a fene sem érti, miért kell például egy éves munkaterv minden oldalába beleírni, hogy cél ennek a fejlesztése. XXI. század, basszus! A trivialitásokat hanyagoljuk...

A kompetencia alapú tanulás azért tud népszerűbb lenni az átgondoltabb pedagógiai rendszereknél (például a konstruktivista didaktikánál, vagy a britek sokmindenből összegyúrt tantervénél), mert nem túl bonyolult az alkalmazása. Kiválasztanak néhány alapvető készségcsoportot, elnevezik őket hangzatosan kompetenciának, és az ismeretek tanítása során minden órához hozzárendelünk valami kompetenciát is a fejlesztési feladatokhoz. Például a ko-operációs vagy a problémamegoldó kulcskompetenciákat. Tiszta jolly-joker mind.

Jó magyar szokás szerint ezt még összemosták a nagyon libsi, de ezer sebből vérző képességpedagógiával (képesség, kompetencia, könnyű összekeverni), és ismeretek _helyett_ készségek tanítását helyezik az előtérbe. Megnézném, hogy fejleszti a szövegértési képességet egy tanár anélkül, hogy ismereteket adna át. Én csak úgy tudom korlátolt fejemmel ezt elképzelni, hogy a szövegértést úgy fejlesztem, hogy például környezetismeretből vagy fogalmazásból olyan feladatot adok, aminek a megoldása egy szöveg alapján lehetséges. A szöveg tartalmaz ismereteket, amiket a diák alkalmaz a feladat megoldása során és beépíti a meglévő ismeretei közé. Ha elég sok mindenhez sikerül hozzákapcsolnia a meglévő tudásrendszeréből, akkor egy sokáig megmaradó és alkalmazható új tudásra tesz szert. Na a készségpedagógia szerint ilyen nincs, ha valaki tud problémát megoldani, akkor akár az atomfizika olyan területén is tud problémát megoldani, amiről még sosem hallott. Egy általános managernek egész vonzó lehet ez az érvelés.

Végül az egészet megbolondították jó drága IT megoldásokkal, mint a digitális tábla, amit például differenciált munkára nem igazán lehet hatékonyan használni, ilyen formán a NAT-tal ellentétes az egész.

A TÁMOP-pénz persze jól jön a tanároknak.

Olvastam olyan, nagyon modernnek kikiáltott tananyagot, amelyiknek minden fejezetéhez tartozott egy "Módszertani megjegyzések" rész. Ugyan a tananyag (matek) bármelyik mai tankönyv lehetett volna, vagy akár a zöld könyvből összeollózhatná egy ráérő tanerő, de a dolog igazi erejét az adta, hogy a fent jelzett fejezetcímek után mindig a következő állt: "A feladatok megoldását csoportmunkában javasoljuk." Ennyi és nem több, mindez vagy tíz fejezet végén.

Hihetetlen, hogy mi minden be nem kerül a magyar iskolákba, olyanokat meg meg sem hallgatnak, akik láttak már nyugati iskolát működni. Érdekes módon a brit vagy a német szakirodalomban többnyire azt olvasni az újszerű (többnyire konstruktivista alapú) tantervek és egyáltalán iskolák legvonzóbb tulajdonságaként, hogy a diákok úgy érzik, sokkal kevesebb stresszel jár a tanulás, miközben eredményeik javulnak és szubjektíven megítélve is a saját tudások bővül.

Értelmesebb lehet a diákok gondolkodását megértve a nehézségeik kezelése, az egyes diákok számára legjobb módszerek megkeresése és a tanítás-tanulás életszerűbbé tétele, a mindennapi ismeretekre építése, mint az elvont fogalmak további erőltetése csili-vili mázzal és azzal a hittel, hogy féltucat kulcskomptenecia fejlesztésével megváltottuk a világot.

Csavarhúzós 2010.06.17. 23:41:02

"A tanári pályából adódó hivatástudat lényege az, hogy akkor egyénileg fejlesszek" - mondja Osztolykán, ami szép gondolat. (Más kérdés hogy megvalósítható-e) A riportban egy olyan állásponttal vitatkoznak, amit ők Hoffmann Rózsának tulajdonítanak, de tévednek. Hoffmann Rózsa nem azt mondta, hogy legyen egy emelt szintű érettségihez hasonló független vizsgabizottság, aki objektíven és függetlenül megméri a gyerekek tudását, és aki nem felelt meg, nem mehet másodikba. Csak annyit mond, hogy a tanár kompetenciája legyen azt eldönteni, hogy érzése szerint az adott tanulónak az a jobb, ha marad az osztályközösségben, mert várhatóan fel fog zárkózni, vagy az a jobb, ha ismétel. Nem mondja, hogy aki 100% hivatástudat, meg egyéni fejlesztés, annak a tanítónak eztán majd buktatni kell vagy kellene.

Csak annyit mond, hogy az eddigi ÁLMEGOLDÁST, amikor a tanár buktatna, de a szülő megvétózza, így nincs bukás, szüntessük meg. Ugyanis ha a tanár buktatna, akkor attól, hogy ezt megtiltjuk neki, még nem változik meg a véleménye, sem a képességei, sem a hivatástudata. Ezzel akkor most segítettünk a gyereken? Ez nem liberalizmus, hanem nettó hülyeség! HA valóban léteznek az Osztolykán Ágnes által lefestett hivatástudattal és profizmussal átitatott tanítók (nála legalább a hivatástudat hiányzik, mert pályaelhagyó lett), akkor küldjük hozzájuk továbbképzésre a buktató tanárokat, amelyik tanító meg taníthatatlan, azt cseréljük le.
Ha mondjuk egy termelőszalagon Józsi bácsinak megtiltják, hogy visszaküldi a selejtes tengelyeket, amik nem mennek bele a csapágyba, dolgozzon csak vele tovább, amit tud, akkor nem csak az lesz a gond, hogy annyi selejt lesz, ahány túlméretes tengely érkezik. Józsi bácsinak ugyanis leesik, hogy tulajdonképpen a minőség tökmindegy, bármit tovább lehet küldeni. (A megoldás valami olyasmi lenne, hogy "Józsikám, ha túlméretes tengely érkezik, vessed rá a csapágyra öntudatos, izzó proletár-tekinteted, miáltal az megmelegszik, és rámén a tengelyre. De ha mégse menne rá, hát küldd vissza esztergálásra")

Szóval ha a buktatni kívánó tanárnak megtiltjuk a buktatást, (ezzel letudva a hátrányos helyzetűek leszakadásának problémáját) akkor abból az lesz, hogy demoralizáljuk a tanítót. Addig volt egy mércéje, hogy mi a cél, mit vár tőle a felső tagozat, hová kell eljutni. Szerencsés eset, ha a rutin, meg az évek, szóval továbbra is ez a cél, és az az egy-egy lemaradó nem akadályozza a többieket. Szerencsétlen esetben pedig a fő cél, hogy ne legyen fegyelmezetlenség, tehát "játszva tanul" az osztály, de legalábbis elvan. A tanító meg pár értelmesebbel-szorgalmasabbal külön foglalkozik, hogy azért látsszon, tud ő tanítani, meg hát szeret is.

vtomi1 2010.06.17. 23:41:16

@Benbe:

Örülök,hogy valaki jól látja és pontosan megfogalmazta, hogy mi a helyzet...

Sics68 2010.06.18. 00:15:40

@be-rci:

be-rci 2010.06.17. 16:54:52
> De itt sokan olyan gyerekekről beszélnek, akik miatt a többi
> húsz normálisan haladó nem tud tanulni. Azért mert valaki
> nem ért valamit, attól még nem kell hogy hátráltassa a többieket.
> Ha viszont rossz, és nem hagyja a tanítót órát tartani, az nem fog
> a buktatással megváltozni.

Ember, te síkhülye vagy. Életedben nem voltál még tanórán (tanárként) és képtelen vagy belegondolni is miről van szó - viszont pofázol róla, miközben nem érted, nem tudod miről van szó.

Nos, te gügye, akkor elmondom neked. ( Lassan írom hogy Te is értsd.)

A gyerek az olyan, hogy ha unatkozik, akkor "rosszalkodni" fog. Azaz csinál valamit, hogy lekösse magát, hogy ne unatkozzon - ez rendszerint olyasvalami szokott lenni, ami a többiek számára jócskán zavaró, figyelem-elvonó hatású stb. Ugyanis ha a Józsika a padon ugrál, azt fogja nézni a többi gyerek is, nem pedig a tanárra figyelnek majd... ha pedig Józsika unalmában mondjuk elkezdi verni a többieket, akkor méginkább az lesz hogy a normális, amúgy tanítható gyerekek is őrá figyelnek majd.

bye
Sics

gipsyboy 2010.06.18. 00:29:29

Na, jó...most egy III.Richárd-i fordulattal úgy döntöttem cigány leszek! Nem cigány származású, hanem cigány. Apropó! Mi más is ez a "cigány származású", ha nem mocskos kis eufemizmus?!
Hm...hm, kik és mikor is használják ezt a "cigány származású" katyvaszt? Közéleti megszólalók, amikor hivatásuk gyakorlása közben píszík akarnak lenni. De miért nem engedi meg a pc-beszéd azt, hogy cigány? Talán pejoratívnak tarják a cigány kifejezést? Netán valamiféle negatív képzet-társítás kötődik náluk (NÁLUK?!!!) hozzá? Hogy a fenébe is van ez? Ha ők általában negatívnak tartják önmagában azt a kifejezést, hogy cigány, akkor ők...jézusom, csak nem?!...na mindegy, ha félve is, de most már kimondom: ŐK rasszisták lennének?!!!

Aki cigányszármazásúzik, az valójában látensen rasszista lenne?

Van egy ötletem! Mi volna, ha ezentúl nevén neveznénk a dolgokat? Mondjuk, akinek az apja is, meg az anyja is cigány, arra azt mondanánk, hogy cigány. Nem, ez nem szitokszó! Tévedni tetszik, ezt én tényként gondoltam (Honni soit qui mal y pense...). Úgy, mint ahogya feketén-fehéren helyet nem azt mondjuk, hogy: fekete jellegűen-fehér jellegűen.

De nem, ez nem jó, akkor őszintének kellene lenni...és aki így beszél, az nem tud píszí lenni. Ráadásul az őszinte beszéd még a probléma megoldása irányába mozdítaná a dolgokat...Bármit, csak ezt NE!!!

fakof 2010.06.18. 00:33:57

ez a nő egy ilyen díszcigány akit azért tartanak, hogy mutogassák ugye?
Jóvan, láttuk. Naés?!

Sics68 2010.06.18. 00:34:00

@be-rci:
be-rci 2010.06.17. 17:31:34
> Ha a két órával azelőttit sem érti, akkor ott gond van.
> És nem csak a gyerekkel, hanem a tanárral is.
> Főleg alsóban. Ezt egy pedagógusnak meg KELL
> tudni oldani

Megint baromság amit írsz.

Ha a gyerek nem akarja megtanulni (nagyon nem motivált) vagy komolyabb "részképesség-zavara" van valamely, az adott dolog/anyagrész megtanulásához kellő területen, azt bizony nem tudja egy tanár "megoldani".

Nem is kell hogy meg tudja oldani.

A dolog persze nem biztos hogy megoldhatatlan - kellő időráfordítással és türelemmel valszeg megoldható.

Csak tudod nem mindegy, hogy akit tanítani próbálsz, az mennyire hagyja magát tanítani... mennyire hajlandó/képes odafigyelni, mennyire hajlandó erőfeszítést tenni azért hogy elsajátítsa az adott dolgot .... vagy ha akarja is megtanulni, akkor is mennyire korlátozzák ebben a saját képességei.

Ha elég időd van, sokmindent elérhetsz. És ha nincs időd? Mert X óra alatt KELL az adott anyagrészt megtanítanod... és ez az "X" óra ÁTLAGOS képességű és szorgalmú gyerekeknek elég szokott lenni ... de átlag alatti tanulási képességekkel bíró vagy alulmotivált gyerekeknek ez nem lesz elég.

És nincs a rendszerben elég plusz idő arra, hogy a tanár ezeket a lemaradókat eredményesen korrepetálhassa.

Szóval megint csak beszélsz bele a vakvilága ...

bye
Sics

szita szita péntek 2010.06.18. 00:57:11

Én hülye, már csak úgy vagyok vele, hogy az új, az nem okvetlenül jó is... Ez osztályzás és ezzel párhuzamosan a buktatás már bizonyított. Jó az, kell az.
Másrészről pedig - noha nem vagyok gyakorló pedagógus - úgy gondolom, hogy az első pár osztályban gyerek csak a következő esetekben nem képes teljesíteni az előír minimumot (és bukhat meg):
- Valamiféle kóros szellemi deffektje van -> ekkor ugye nem értem, hogy mit keres a normál iskolában, ott speciális oktatásra reálisan nem számíthat.
- A gyerek (vélhetően hátrányos helyzetéből adódóan) nem sajátította el azt a minimumot, ami az iskolakezdéshez kell.(pl. 50 szavas akív szókincs...) -> No, ennek a gyereknek sincs semmi keresnivalója a normál iskolában. A hátránya ilyen körülmények között behozhatatlan, kéne valami felzárkóztatási lehetőség. Igazából azt sem értem, hogy az óvodából kikerülvén hogyan tekinthették iskolaérettnek.
- A gyerek nem látta (és így el sem sajátíthatta) a normál együttélés szabályait, a családja részéről erre semmiféle szándék nincs is. Fegyelmezni gyakorlatilag lehetetlen, hisz a buktatás "réme" gyakorlatilag sem őt, sem a szüleit nem érdekli. Ne legyünk naívak, van ilyen -nem is kevés. Ez esetben azon csodálkozom, hogy a gyerek miért is nem került már 2 évesen állami gondoskodásba (amiről megint csak lesújtó véleményem van, de az egy másik történet). Ezzel a gyerekkel buktatás ide vagy oda soha nem lehet majd semmit kezdeni.

Összegezve: Úgy vélem, hogy az első év(ek)ben bukó gyerekek gyakorlatilag kivétel nélkül a család hibájából buknak. Akár azért, mert a szerető szülők nem akarják tudomásul venni gyermekük speciális oktatási igényét (esetlen nincs lehetőségük ilyet igénybe venni), akár azért, mert nem nevelték, tanítgatták a sarjukat. Gyanítom az utóbbi a gyakori. Rendkívül liberális embernek tartom magam, de módosítanék a jelenlegi gyakorlaton és ezekben a családokban semmiképpen nem hagynék gyereket felnőni.

Megdobbent 2010.06.18. 01:24:11

Bizony, a liberalisok reszvetele az oktatasi tarcaban szerintem (mint alapvetoen bal meggyozodesu oreg szavazo) is merhetetlen karokat okozott mind az alattuk felnott (de)generacio ertelmi es funckionalis teljesitmenyeben, mind a pedagogusok onbecsuleseben es tarsadalmi statuszaban.

Ez volt az egyik fo oka annak, hogy most nem voltam balra szavazo.

Igenis buktatni, igenis fegyelmezni, igenis eltanacsolni, sorolhatnam.

pakesz (törölt) 2010.06.18. 02:05:04

@Csavarhúzós: "HA valóban léteznek az Osztolykán Ágnes által lefestett hivatástudattal és profizmussal átitatott tanítók (nála legalább a hivatástudat hiányzik, mert pályaelhagyó lett)"

pontosan a kiscsaj egy palyaelhagyo es kepes felvenni a rozsadomi elit dumat
a helyett hogy nyaranta 3 hetet toltene a sajat fajtaja kozott ugymond hivatastudatkent
(es nem, nem Malibu meg Bahamakra gondoltam a sajat fajtanal, hanem amit o is mondott, hogy kisgyerekkent lemaradasban volt, igy most szepen visszaadhatna mostan szepen a tarsadalmonak)

ugatni azt sokmindenki tud na :)

Sics68 2010.06.18. 02:26:12

@szita szita péntek:

Nagyjából igazad van, a család hibája. Egy apróságról viszont nem tudsz: sokszor a speciális nevelési igényű gyereket a körülmények kényszerítik normál iskolába :(

Pld. olyan helyen lakik a család, hogy közel s távol nincs megfelelő spec. intézmény. Meg ... ezek az intézmények (már amelyik ér is valamit) általában drágák... az állami normatíva (még a megemelt is) messze nem elég a 10 fő körüli osztálylétszámokhoz, az egész napos iskolához, a személyre szabott 1:1 fejlesztőfoglalkozásokhoz... Nézd meg, mibe kerülnek a jobb magánovodák, bolcsis korúakat fejlesztő foglalkozások (Gekko?)... és mennyit keres az a szakember, aki ilyen helyen melózik. ( 4000-5000 Ft-os nettó órabér ?!)

Hülye lenne állami iskolában ...

bye
Sics

sfece 2010.06.18. 02:34:04

Úgy érzem, én a szó klasszikus értelmében liberális vagyok, de amikor bevezették, hogy nincs osztályzás és buktatás alsóban, az rendesen kiverte nálam a biztosítékot. Anno '92-'93-ban, mikor nyolcadikba jártam, a buktatás ellenére is volt még olyan köztünk, aki szótagolva olvasott. A buktatás hiánya szerintem oda vezet, hogy funkcionális analfabéták sétagaloppoznak felső tagozatba, ahol képtelenek lesznek komolyabb tárgyakat tanulni, hisz nem értik, amit olvasnak. Egyébként azzal a logikával, hogy frusztrálja a gyereket az osztályzás, meg a buktatás, be lehetne vezetni azt is, hogy ha a munkahelyen nem teljesít az ember megfelelően, akkor sem lehet kirúgni, mert még befordul... Egyébként az általános iskolában töltött nyolc évem alatt találkoztam pár megbuktatott gyerekkel, és úgy vettem észre, hogy magasról leszarták, valahogy egyiknek sem jutott eszébe, hogy felvágja az ereit. Akit frusztrálna, ha megbukna, az általában tanul, és nem bukik meg, kivétel pár speciális eset, mikor pl. önhibáján kívül valami krízishelyzetbe kerül (szülő halála és egyebek), ilyenkor viszont a pedagógus nagy valószínűség szerint nem reflexből buktat, hanem igyekszik segíteni.
Szóval kellene ebbe az országba normális tanárképzés (egy inkompetens tanár "tanítványaitól" nem sok mindent várhatunk), valamint fegyelmező eszközök a pedagógusok kezébe, aztán talán nem lesz majd muszáj agyba-főbe buktatni a gyerekeket.
Valamint el kéne azon is gondolkodni, hogy mit jelent a liberalizmus. Szerintem nem azt, hogy a hülyeséget hajtom. Buktatni például igenis liberális.

Ridita 2010.06.18. 05:55:03

Ha egy szakmát egyáltalán nem becsülnek meg sem erkölcsileg, sem anyagilag (tanár, óvónő) akkor jön az érv, hogy ezt hivatástudatból kell végezni. Én úgy gondolom, hogy akármilyen hivatástudata van az embernek, azért még meg kell élni valamiből és talán a gyerekek előtt is pozitív példa lenne, hogy tanulással egy jó életszínvonalat lehet elérni.

Nem tanár vagyok, de pontosan tudom, hogy miért a cigány gyerekek buknak meg a leggyakrabban.

1. A szülők nem tartják fontosnak a gyerek tanulmányi előmenetelét.
Nekik is gyakran alacsony végzettségük van, évek óta segélyen élnek. Számukra a tudás nem érték. Nem ismerték még fel az ok-okozati összefüggést a befejezett általános iskola és a munkahely között. Könnyű azt mondani, hogy valaki a cigány származása miatt nem kap munkát, de ha egy takarítói állásra egy érettségizett és egy öt osztályt végzett ember jelentkezik, én inkább az előbbinek adnék esélyt.

2. A gyerekek nem járnak óvodába.
Az óvodában nemcsak játék és gyerekmegőrzés van, hanem alapkészségek elsajátítása,
például a ceruzafogásé. A cigány gyerekek szülői többnyire otthon vannak, így nem adják be
óvodába a gyereket amíg nem muszáj, pedig az ingerszegény környezetben élő gyerekeknek ez valóságos áldás lenne és sok készségük fejlődne tőle.

3. A gyerekek nem járnak iskolába.
Nem egy esettel találkoztam olyan esetben, amikor a kisebb-nagyobb gyerekek nem jártak iskolába. Olyan kifogásokkal jöttek, hogy nincs ébresztőórájuk vagy cipőjük, amit persze akár ingyen adományként is kaphatnának, ha nem elég rá a családi pótlék. Találkoztam olyan családdal is, ahol a tízéves kislány öltöztette és vitte óvodába a testvéreit, mert a szülőket egyáltalán nem érdekelte a dolog. A szülő maximum akkor háborodik fel, ha büntetést kell fizetnie a tankötelezettség elmulasztása miatt. Meg lehet nézni, hogy az ilyen szabálysértést elkövetők hány százaléka cigány származású. Itt nem elnöki kegyelem, hanem szigorúbb büntetések kellenek, végső esetben pedig a gyerekek családból való kiemelése.

4. A szülő otthon nem foglalkozik a gyerekkel.
Nincs kifestő, fejlesztő játék, esti mese, maximum a tévében nézheti a Mónika showt a gyerek. Az ingerszegény környezet nagyon káros, de a szülők sajnos nem is tudják, mit kellene tenniük, mert ők sem kapták meg ezt gyerekkorukban.

5. A szülő nem működik együtt a pedagógussal.
Sose hittem volna, hogy a tanárverés szó mindennapossá válik. Tragikus, hogy a pedagógusok nem mernek fegyelmezni, buktatni, mert félnek a fizikai megtorlásról. Az október 23-i zavargások résztvevőit gyorsított eljárással el lehetett ítélni, a tanárverők meg felfüggesztett büntetésekkel megússzák.

6. A gyerek szellemi fogyatékos vagy valamilyen részképesség-zavara van, amit nem ismernek fel időben és nem kapja meg az ennek megfelelő kezelést, egyéni foglalkozást. Könnyű mindezt a tanárra hárítani, de mindenre ő se lehet felkészülve.

7. Túl nagy létszámú osztályok.
Az ilyen halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek olyan lemaradásban vannak a kortársaiktól, hogy egy 35 fős osztályban mindig az utolsók lesznek. Számukra megoldás lehetne egy 15-20 fős osztály ugyanabban az iskolában legalább az alsó tagozatban, ahol több figyelem jut rájuk. és külön foglalkozhatnának olyan dolgokkal, amit a többiek otthonról vagy az óvodából tudnak (pl. hogyan kell orrot fújni). Persze ez már szegregációnak minősül, amit kapásból elítél mindenki, pedig tényleg a gyerekek érdekét szolgálná.

A fenti felsorolás persze nem minden cigány származású emberre és gyerekre igaz, én kifejezetten a bukott gyerekek szüleiről beszélek, ahol legalább 2-3 dolog fennáll a fenti problémákból.

2010.06.18. 06:17:51

Baromság. Aki nem tudja az ABC-t meg az 1x1-et, az a kurva életbe nem fog hatodikban fogalmazást írni és másodfokú egyenleteket megoldani. Tehát az alapok elsajátítását meg KELL követelni, és aki nem akarja vagy nem tudja elsajátítani őket, azt ki kell szelektálni, feltárni a problémáját, és kezelni. Ha kell, nyári felzárkóztatással, ha kell, évismétléssel, ha kell, kisegítő iskolába küldéssel (pfej, rohadt szegregáció! :)), és ha kell, egy jó kiadós veréssel.

safranek 2010.06.18. 06:40:41

@Conv: ha efy gyerek két év alatt nem tanul meg írni, olvasni, számolni, akkor ott más baj van, amit nem az iskolának kell megoldani

Csore60 2010.06.18. 07:05:30

safranek
@Conv: ha efy gyerek két év alatt nem tanul meg írni, olvasni, számolni, akkor ott más baj van, amit nem az iskolának kell megoldani

A kulcs a két év. Nem fél év alatt kell megtanítani az összes betűt, és eljutni a szótagoló olvasásig. Van akinek könnyen megy, van aki nehezen, de megküzd vele, van aki lemarad. Az írással is azért van sok probléma, mert nem veszik figyelembe, hogy 6-7 éves korban még nem fejeződött be a kéztő csontosodása, tehát olyasmit erőltetünk, amire a gyerekek jó része anatómiailag alkalmatlan.
Miközben kínlódnak a gyerekek, a tanítók, a szülők, rengeteg jó módszer, régen is bevált megoldás és sok új eredmény igazolja, hogy lehet az alsó tagozatban örömmé tenni a tanulást, lehet eredményes az oktatás.
Az évismétlés nem büntetés, hanem lehetőség a felzárkózásra. Ha a gyerekben az érési folyamatok nem érték el a korának megfelelő szintet, de továbberőltetik, később omlik össze a bizonytalan alapra épített épület. Ráadásul állandó kudarcélményre ítélik. Nem kell sok hozzá, hogy a gyerek feladja., hiszen úgyis "hülye" . Szomorú, hogy miközben az országban világszínvonalon álló fejlesztő pedagógusok és módszerek vannak, a közoktatás irányítása olyan hivatalnokokból, iskolát belülről sosem látott dilettánsokból áll, akiknek gőzük sincs a valóságról. Valamiféle politikai alapon megfogalmazott ködös ideálok mentén akarják "megreformálni" a magyar közoktatás, és 20 éve mást se tesznek, mint komoly károkat okoznak. Mindezek után természetesen áthárítják a felelősséget az általuk nyomorgatott iskolákra és pedagógusokra.

sziligan 2010.06.18. 07:46:07

Már megint.

Amennyiben 1993-ban nyolcadikosok nem tudtak, vagy csak szótagolva tudtak olvasni, abban milyen szerepe volt a liberális oktatásnak? Az nem csak ezután tette tönkre az addig – nemzetközi szinten is óriási eredményeket felmutató – magyar oktatásügyet? Vagy Magyar Bálint már azelőtt is – egy személyben 1985-től lehetetlenítette el az olvasástanulást?

Nem kéne azért összekeverni a szezont a fazonnal. Olvasni nem csak a cigányok nem tudnak, és nem is csak miattuk nem tanulnak meg rendesen olvasni mások sem.

A liberálisok miatt van az egész. Akik meg köztudottan zsidók, és így teszik tönkre az egyébként többre hívatott magyarokat.

ikri 2010.06.18. 07:47:25

",,,Felsőfokú tanulmányait a a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi karán végezte,,,,"

MegaLOL

hááááát 2010.06.18. 07:49:39

Igenis kell egy követelmény ami biztosítja, hogy a gyerek fejlődik és nem csak bent van.Több évtizedig ez egy bevállt módszer volt.Miért is kell ezt felforgatni?Nem volt minden rossz, ami az elöző rendszerben müködött.

Másik.Nagyon örülök annak, hogy az énektanár kiemelte abból a közegből és Budapesten szépen kikupálodott.Azért ha lent marad falun, kiváncsi vagyok mire viszi.Nem szeretem ezeket a megmondó embereket.

A roma lányok 60%-a 18 év alatt szül.Ha szerencséje van nem valamelyik rokon az apa.Ha valaki integrálódni is szeretne (max10%), nincs könnyű dolga.Igazából csak az zavar, hogy nekik lassan több joguk van mint nekem.

huta9020 2010.06.18. 07:57:33

Valamelyik fentebb szólóhoz csatlakozom: Nyíltan fel kellene vállalni, hogy az oktatás egyik legfontosabb feladata, hogy kiszelektálja a tehetségeket., bármilyen családból, környezetből is származnak. EZ az esélyegyenlőség és nem az, hogy mindenkit keresztül vernek a rendszeren, hogy a végén ott álljon egy értéktelen papírral (érettségivel, diplomával) a kezében.

Nzoltan 2010.06.18. 08:02:14

A szöveges értékeléssel az a abj, hogy a szülők nem értik. Párom tanított értfogyokat és fogyatékosokat. Aztán a szülők mindig kérdezték, hogy ez akkor most hányas? Még jó, hogy a gyerekek örököltek valamit a szülőktől. Mondanom sem kell, hogy az osztályban bőven felülreprezentálva voltak a cigányok. Viszont a fiúk már 12 évesen ki tudták elégíteni egymást a WC-ben. :P

huta9020 2010.06.18. 08:05:09

Liberális iskolában nem hogy bátorítanák a gyerekeket, hogy egymással versenyezzenek, pedig ez ösztönös késztetés, hanem kifejezetten gátolják. A következmény? Az erőszakos természetűek, akik tesznek a tanár fejére, basáskodnak a csendesebbeken, azokon, akikre tud a tanár hatni. És rájönnek arra is, hogy nem csak a másik gyereket lehet terrorizálni, hanem a tanárt is, mert egy liberális iskolában a tanárnak nincs eszköze, hogy helyére tegye a gyereket. A vége pedig az, hogy a nagyon liberális iskola eltanácsolja az erőszakos gyereket, akit saját maga termelt ki. A tanulság: jó a liberális iskola, csak nem mindenkinek. Uppssz, hogy akkor ez az iskola nem is liberális, hanem elitista?

AutosVilli 2010.06.18. 08:05:29

@vtomi1: Sajnálom , hogy ilyen közép iskolai tanáraink vannak mint te, nem tudsz helyesen irni,fogalmazni, és még osztod az észt is. Na ezért ilyenek a gyerekek,egy tanár minimum,átnézi a szövegét amit leirt,mielött elküldi a posztot, veled ellentétben mi megengedhetjük magunknak azt a luxust,hogy nem tesszük.

BrianBrian 2010.06.18. 08:05:42

Az érvelés, ha annak lehet nevezni, ad hominem: buktatni jó, mert Osztolykán Ágnes falujában csak kicsi cigányközösség van. Hát ha erre futja, vastagbőrű... Biztos a fejlett világ nagy részében is ezért nem alázzák meg buktatással azokat a kicsi gyerekeket, akik egy kicsit később fejlődnek.

Ez érv? Ez nívótlan fröcsögés.

Mostantól kerülöm ezt a blogot.

ikri 2010.06.18. 08:06:07

@huta9020: tökéletesen egyetértek.

ikri 2010.06.18. 08:19:23

@BrianBrian: Kicsit később fejlődnek? Más vonatkozásban meg érthetetlenül gyorsan érnek.

Ha meg már minden áron szavakkal legózol, akkor vedd észre legalább, hogy a blogíró NEM Osztolykán Ágnes falujának etnikai összetétele miatt helyesli a buktatást, hanem a Osztolykánnak --sajátmaga által kissé eltúlzott--- kompetenciáját vitatja. Teljes joggal, teszem hozzá.

Azonkívül elég csak a jelölt állításos botrányra gondolni, hogy kiderüljön kik is az LMP "cigány" képviselői.

elod72 2010.06.18. 08:31:44

Miert az a cime ennek az irasnak, hogy "Buktatni nem liberális"? Nem lenne jobb valami ilyesmi: "Osztolykán Ágnesnek egy szavat sem hiszem el"?

Ettol teljesen fuggetlen kerdes, hogy ertelmes-e buktatni. Itt olvashato, amit errol gondolok: ellenorzo.blog.hu/2010/06/04/a_buktatason_all_vagy_bukik_a_jovo_oktatasa

Isaac Clarke 2010.06.18. 08:38:10

A liberálisok kedvéért ha rosszul tanul a gyerek, mostantól az asszonyt verem meg :D:D:D:D

nyílméregbéka 2010.06.18. 08:59:29

Ami még eszembe jutott.
1. Már óvodában is tanulnak valamelyest számolni a gyerekek (persze ehhez be kéne járni az óvodába), theát elsőbe nem tök felkészületlenül mennek. Aki ennek ellenére az első osztályt sem tudja teljesíteni... :-(
2. Akit elsőben megbuktatnak, az nem akkora tragédia. Kiesik ugyan az osztályközösségéből, de jó eséllyel az új osztályába beilleszkedik, és együtt mennek végig nyocladikig, vagy hány osztály van manapság, nem tudom követni.
3. Akit elsőben megbuktatnak, az a következő tanévben már "okosabb" az osztálytársainál :-) mert akármennyire is nem tanult /figyelt, azért már megkapta azokat az infókat. És az is lehet egy sikerélmény, hogy "Én már le tudom írni az A betűt, ezek a kis gyíkok meg még nem"...

queenlly 2010.06.18. 09:33:09

Csak pár dolog:
1. Bár nem esett szó róla, de már az integráció is egy olyan béna elhibázott, hülyén megvalósított dolog, hogy az szép példája a magyar megoldásoknak. 1-2 gyereket lehet integrálni; 25-ből 12-t NEM. Itt mindjárt kezdődik a pedegógusok keresztre feszítése (rkonom ebbe a ciőben jár), ráadásul a fogyatékosoat sem lehet kötelezően spec intézménybe küdeni már, csak javasolni lehet! Aktuális osztály: 8 normál képességű, normál családi hátterű gyerek (nem kiemelkedő stb), 5 fogyatékos (!), 11 cigány (vagy annak nem roma nemzetiségű megfelelője), akik 4. osztályban sem olvasni sem írni nem tudnak, viszont mobil telefonnal felveszik, ahogy közösen rugdalnak egy harmadikost. A tanár csupán javasolhat, a szülő nem egyezik bele. pont.

2. A szöveges értékelési rendszerrel nem lenne gond (bár van, mert nem egységes, nem közérthető és az intézmények többségében ezzel a személyes találkozást is kiváltja a pedagógus), de NEM alkalmazzuk! Hahó! Aki olyan baromira mellette van, annak felhívnám a figyelmét, hogy ahogy a szépen szövegesen értékelt gyerek 4. osztályba megy egyből jegyeket kap, ami lehet nagy pofára esés ám, hiszen a szövegből nem derül ki (éppen ez a célja), hogy a többiekhez képest milyen szintű a tudása. A középiskolában NEM szöveges értékelés van! Aki olyan szerencsés, hogy Waldorf rendszerű középiskolába ia járhatott az meg az egyetemen esik pofára! Orvosegyetemünkön a német hallgatók sírva jönnek ki a vizsgákról, mert 2-est 3-ast kaptak és nem tudják, mi ez a Waldorf rendszerű közoktatásuk után! Magyar összepancsolós módszer, ami átvesz egy csomó baromságot, mert az "nyugati" de nem a rendszert veszi át...

3. a cikket én sem értem. most a szegény felemelkedett cigánylányt fikázzuk (aki az évek során mnden realitásérzékét elvesztette), a magyar közoktatási rendszert (amit bőven lehet) vagy a liberálisokat (ami, mint politikai hovatartozás egyéni szoc probléma)?!?

4. bocsi ha túl hosszan, de az oktatásunktól (mióta gyerekeim kapnak belőle) mindig kiakadok...

Nzoltan 2010.06.18. 09:46:53

Külömben nagyon egyszerű a dolog. Meg kell nézni, milyen eredményeket értek el azok, akiket nem lehetett buktatni azokkal, akiket még lehetett. Ez csak statisztika, de nem téved.
Persze az erdeménybe számitsuk bele, hogy a követelmények meg folyamatosan mennek lejjebb.

Dzsentrisvihák 2010.06.18. 09:53:14

Tipik szadesz-cigány. Rózsadombi elitsuli, Soros György, meg színművész férj... Biztos marha sokat tud a magyar rögvalóságról...
Nálunk még simán buktattak, számmal osztályoztak, de megnyugtatom Osztolykán asszonyt, az se nagyon hatotta meg a rossz tanulókat és a deviáns elemeket, nemhogy holmi lelki gyötrődést okozott volna nekik. A liberális pedagógusok is ugyanúgy megtalálták a módját annak, hogy az ilyeneket benntartsák az osztályban és tutjgathassák kedvükre. A többi diák legnagyobb bánatára. És persze elrugdosták őket gimnáziumig, ott szintén volt egy-két jótétlélek, aki az érettségiig, utána viszont már nem kényeztette őket senki, kint voltak a nagy K-betűs életben. Most a legtöbbje ott tart, hogy még a benzinkútra sem veszik föl őket dolgozni, pedig mifelénk az már a legalja, hát mit csináljanak, "muszáj" betagozódni a helyi drogmaffiába, és bűnözni... (Ja, és még mielőtt valaki rasszistázna, nem csak cigányokról beszélek, a hülyeség és a beilleszkedni képtelenség bőrszínfüggetlen.)
A normálisabb pedagógusoknak viszont csak és kizárólag az osztályozás volt a fegyvere az ilyenekkel szemben (többen voltak, akiknek többször is új ellenőrzőt kellett venni, mert már nem fért bele szaktanári, ilyen-olyan osztályfőnöki, igazgatói figyelmeztetés, hadd ne mondjam, mennyire tudta érdekelni őket is meg a drága szüleiket is).

PQM 2010.06.18. 10:30:57

Elképesztő és felháborító az interjú minden tekintetben! az újságírónő (?) és a hihetetlenül modoros (én azt gondolom) honanya (?) egyaránt csak azt szajkózzák, amit nagyjából hatvan éve: ez nem szakma, ezt csak hivatással lehet csinálni!
Azért nem történik meg a szembenézés (a minőségi kritériumok kidolgozásától a tisztességes bérezésig) bizonyos területekkel - orvosi, pedagógusi, egyéb segítő szakmák - mert ezzel a félmondattal minden gondot azoknak a nyakába lehet sózni, akik ott vannak és csinálják!
MÁrpedig ez szakma is! Olyan szakma, ahol a személyiségünkkel dolgozunk, de a szakmai részt is tudni kell! Persze egészen másfajta személyiségek és másfajta szakmai tudás kell egy falusi kisiskola és egy fővárosi gimnázium pedagógusának, egészen más alsóban tanítani vagy érettségizőket vizsgára és önállóságra készíteni fel, de mindegyikre szükség van.
www.nive.hu/rendezvenyek/download_eload.php?filename=Suplicz_Sandor_Tanari_kompetenciak_diak_szemmel.pdf
Őket kell(ene) a pályán tartani, de úgy, hogy egyes politikusok, mint pl. O. Á. mindenért a tanárt teszik felelőssé!

PQM 2010.06.18. 10:32:26

Bocsánat: Őket kell(ene) a pályán tartani, de _nem_ úgy, hogy egyes politikusok, mint pl. O. Á. mindenért a tanárt teszik felelőssé!

Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer 2010.06.18. 10:33:03

Namost, kedves libsi barátaim.
A buktatás nem büntetés, hanem egy új lehetőség.
Ha valaki mondjuk nem tanul meg olvasni elsőben, az mit fog kezdeni második osztályban magával?
Vissza kell dobni, tanulja meg az előző éves anyagot, különben végleg leszakad.
Mi a retkes lóf*szt nem lehet ezen érteni?

sony 2010.06.18. 10:37:40

Még hogy a tanárok nem tudják megfogalmazni, a szülők pedig nem értik!
A tanári szakma diplomás szakma. Hacsak nem teljesen alkalmatlan diákok kerültek be a felsőfokú képzésbe és a diplomáikat nem valós teljesítmény után kapták, akkor képesek arra, hogy minden diákukról megfogalmazzanak pár sort. Ha 30 diák van az osztályban, és a tanévzáró előtt egy hónappal elkezdik írni az értékeléseket, minden nap csak 1 gyerekről kell írniuk pár sort. Ha nem tanulták az ilyen értékelés módszertanát, még csak továbbképzésre sincs szükség, egy körlevél formájában mindenkinek eljuttathatják a fő értékelési szempontokat, módszereket. Ez nem lehet ügy. Akit felvettek egy felsőfokú intézménybe, és diplomát is kapott, csak képes már értőn olvasni! Egy tanító pedig, aki 6-10 éves gyerekekkel kell, hogy szót értsen, biztosan meg tudja úgy fogalmazni a véleményét, hogy a legbutább szülő is megértse. Hiszen úgy kell a tananyagot leadnia, hogy a gyerekek is megértsék... Legrosszabb esetben a szöveges értékelés mellé a tanár odaírhatja azt is, hogy a régi rendszerben ez a teljesítmény milyen osztályzatot érdemelt volna. Nagy ügy! Komolyan mondom, a tanárok helyében felháborodnék azon, hogy nem tartják őket képesnek erre a tényleg egyszerű dologra.

picur3ka 2010.06.18. 10:44:36

Szoveges ertekeles:

elegtelen
elegseges
kozepes
jo
jeles

Na megyek elbujok.

2010.06.18. 10:50:50

Tisztelt Vastagbőr!

Személyeskedni meg pláne nem liberális, de nem is kultúrált dolog. Azzal kellene foglalkozni, amit mond, nem a képviselőnő személyét analizálni és megpróbálni kétségbevonni a jogát a véleményhez, akárhonnan jött is. Ő picivel hitelesebben képviseli a cigányságot, mint a posztíró, ez ugye világos? Ő fellép az érdekükben, ellentétben a Fideszben lapító cigány képviselőkkel, akik nem merik kinyitni a szájukat Hoffmann asszony mellett.

PQM 2010.06.18. 10:56:42

@iii: Ő fellép az érdekükben,...
A cigányság érdeke tehát az, hogy ne tanuljon meg írni-olvasni?... Hm.

2010.06.18. 10:57:46

@PQM: Neked ez jön ki az interjúból? Szófacsarásból kiváló.

Attól fog megtanulni a 7 éves gyerek írni-olvasni, hogy meg lesz buktatva sorozatban?

Marcellusca 2010.06.18. 11:00:40

@picur3ka/mesterhazymiklospart: LOL!
Üjjé le, egyes! :))))
Akarom mondani, szöveges értékelés: elégtelen. :DDDD

queenlly 2010.06.18. 11:01:54

@sony: nemtom van-e gyereked ebben a rendszerben, de várom a megfejtéseket, hogy a következő értékelések hányasnak felelnek meg (két diplomás szülpáros tanácstalan):
-a feladat értelmezése segítséggel gyorsan megy, a megoldás pontos
-az olvasott szóképek összettétele nem tökéletes
-a hangos olvasás pontos de nem elég folyékony
jó nevű budapesti általános iskola. Akkor a gyerekem félévi bizonyítvány hányas volt? 6 és fél évesen (első osztály felév) a fentiek hányas osztályzatnak felelnek meg?
ellesleg a tanát NEM írhatja oda, hányasnak felelne meg, ez a rendelet lényege!

Seduxen (már NEM dr.) 2010.06.18. 11:04:45

@queenlly: LOL :))))

az én "tipposzlom":

- 4-es
- 3-as
- 4-es

figyelj! nem lehetséges, hogy egy megoldókulcs is jár a félévi bizonyítványhoz, csak a "vásott kölke" azt nem adta oda Nektek, hogy ne tudjátok megfejtést? :)))))

Seduxen (már NEM dr.) 2010.06.18. 11:05:36

@Seduxen: "tipposzlom" = "tipposzlopom"

hogy is volt: "A szóképek összettétele nem tökéletes" - mondhatni :)))))

PQM 2010.06.18. 11:09:35

@iii: Attól fog megtanulni a 7 éves gyerek írni-olvasni, hogy meg lesz buktatva sorozatban?

Szómágia, ahogy az interjúban is: a bukás stigmatizál, szégyent jelent, gyermekellenes.
NEM bukásról van szó, nem azt kell látni, hogy valami nem sikerült. Azt kell észrevenni, hogy a gyereke újabb esélyt, újabb segítséget kap ahhoz, hogy a további iskolai és életbeli előmeneteléhez szükséges legalapvetőbb dolgokat elsajátítsa. A többiek pedig esélyt kapnak arra, hogy a tudásuk, készségeik fejlődhessenek, hogy mást tanulhassanak. De ezt már annyian megírták....

queenlly 2010.06.18. 11:10:46

@Seduxen: ja én is elírtam pár cuccot. ennél a bizonyítvány kacifántosabb volt, csupán az érthető és általunk is dekódolható részt írtam be. mert ezzel csak az a gond, hogy nem tudom, hol a normál tartomány. a többiből jócskán olyan is, amit nem értettünk csak segítséggel :) jó, jó az orvosi diplomához nem kell pedagógia, de azér...
ismerősünknél közérthető. ott (jónevű budai iskola) 5 lehetséges válszból karikáznak be! akor mafszra is jó a szöeges értékelés???

queenlly 2010.06.18. 11:13:00

@iii: pont arról van szó, hogy ezt a pedagógus dönthesse el és ne a 8 általánost végzett (vagy humán tárgytól távol élő szakmunkás vagy akár mérnök) szülő. mint ahogy te sem tudnád vszínűleg elfogulatlanul ldönteni a gyereked jövőjét.

Marcellusca 2010.06.18. 11:13:07

@queenlly: Őőőő, izé, A Főnök jövőre megy oskolába, de inkább osztályzatot adjanak, mint ezt a ....!
Szerintem Asszonypajtás sem értené, pedig ő pedagógus végzettségű. :)
És mit mondjak én, mérnökként? :D

Mi úgy döntöttünk, hogy A Főnök maradjon még egy évet oviban. Kora alapján már most mehetne, de vannak lemaradásai. A szakemberek (óvónő, fejlesztő-óvónő, logopédus) tanácsára, velük egyetértésben "szalajt" egy évet. Inkább itt, mint a lemaradása miatt negatív élmény legyen a tanulás, amiből következik a rossz érdemjegy, aminek következménye lehet a bukás.

Seduxen (már NEM dr.) 2010.06.18. 11:15:22

@queenlly: gondolom így marcipánba lehet csomagolni a szart is, adott esetben :)))

biztos ami ziher, ilyenkor kell 2 hatalmas fülest a gyereknek, mert lehet, hogy szar az a bizonyítvány... :)))))

tényleg nem értem, hogy ennek mi értelme. nekünk anno bevésték az 1-5 tartomány valamelyikét, és azt gondolom, hogy ettől nem lettünk lelkileg sérültek, basszák meg ezt a liberális maszlagot...

@PQM: annyi kiegészítést engedj meg nekem - nem akarván bele vau-vau -, hogy a buktatás LEHETŐSÉGKÉNT kerül vissza a rendszerbe, nem mint kötelező elem. Szóval akik ezen rugóznak, szerintem nagyon mellélőnek. Én is azt gondolom, hogy ez a végső "fegyver" igen is KELL hogy a pedagógus rendelkezésére álljon, amikor már semmi más sem segít.

tt60 2010.06.18. 11:15:54

Az oktatás mai helyzete:

vimeo.com/11690875

vimeo.com/11931684

Érdemes megnézni... megdöbbentő....
(Nem érdekes a videok készítőjének személye... amúgy az elveivel nem értek egyet, de itt igaza van... :-( )

Seduxen (már NEM dr.) 2010.06.18. 11:18:33

@Marcellusca: "A Főnök maradjon még egy évet oviban. Kora alapján már most mehetne, de vannak lemaradásai" - akkor mégis csak az apjára ütött... szegény gyerek... :)))))))

valahol azért én azt a gyerkőcöt is sajnálom, aki oviban marad +1 évet. Ugye ott azért már kialakulnak bizonyos kapcsolatok-közösség, ilyesmi, és rossz lehet neki, hogy akikkel összeszokott, az megy tovább, ő meg marad. Ez iskolai helyzetre vetítve ellentmondana a buktatásnak. Másrészt viszont igazatok van, mert szerintem is ez a kisebbik rossz!

sony 2010.06.18. 11:22:50

@queenlly: Még nincs iskolás gyerekem, most lesz szeptembertől :) Nem vagyok tanár, nem tudom, régebben erre milyen osztályzatot adtak volna, az biztos, hogy nagy baj nincs. Én ezeket a sorokat így értelmezném:

-a feladat értelmezése segítséggel gyorsan megy, a megoldás pontos
Ez azt jelenti, hogy egyedül nem érti meg a feladatot, de ha egyszer megértette, nem felejti el, és végigviszi a feladatot, kitartó. Arra törekednék, hogy önállóbb legyen a feladatok értelmezésében, erre nagyon jók azok a játékos feladatos füzetek, amikben több ismétlődő feladat van. Ha látjátok, hogy csak az elsőt, másodikat kell elmagyarázni, a többit magától értelmezi, nagyon meg kell dícsérni.

-az olvasott szóképek összettétele nem tökéletes
Szóképesen tanultok? Mázlisták :) Ha a gyerkőc jól megtanulja, később nagy hasznát veszi. Ez mindössze annyit jelenthet, hogy a két szókép összeolvasása között megakad, gondolkozik. Gyakorlás, dícséret erre a megoldás.

-a hangos olvasás pontos de nem elég folyékony
Ha pontos, akkor szerintem az már nagyon jó eredmény. Ezt is gyakorolni kell, és érdemes sokszor visszakérdezni, hogy érti-e, emlékszik-e arra, amit olvasott. Adjatok neki olyan könyvet, amit szeret, és esetleg kisebb korában már többször olvastatok neki. Itt sikerélménye lesz, hiszen valamennyire emlékszik a szövegre. Az is hatékony, ha az egyiktek foglalkozik vele, utána bemutatjátok közösen a másik szülőnek, milyen ügyes volt, milyen sokat haladt. A gyerkőcök általában imádják, ha a szülő elégedett a teljesítményükkel, és ennek hangot is ad :)

Persze mindez még előttünk áll, lehet hogy csak most látom ezt ilyen egyszerűnek. Ha én nem érteném az értékelést, esetleg olyan gondról szólna, amire nem tudnám a megoldást, egyszerűen megkérdezném a tanítótól. Személyesen biztosan tud tanácsot adni, és azzal, ha látja, hogy foglalkoztok a gyerekkel, nem tesztek rosszat a megítélésének sem. A tanárok általában imádják, ha a szakértelmüket elismerik ;)

Kicsit Karcos 2010.06.18. 11:24:58

@Seduxen:

"a buktatás LEHETŐSÉGKÉNT kerül vissza a rendszerbe, nem mint kötelező elem"

Pedig annak úgy van értelme, ha az év közben kapott jegyek határozzák meg az évvégit. 1,49-es átlag = bukta (felelés, kisdolgozat 1 jegy, témazáró 3 jegy, nálunk így volt). A tanár ne "rendeskedjen" azzal, hogy 1,25-re átenged valakit, vagy 4,47-re ötöst ad. Ha rendeskedni akar, adjon lehetőséget új jegyek megszerzésére, amik felhúzhatják az eredményt.

Azaz szerintem 1,49-re ne lehetőség, hanem kötelesség legyen a buktatás, másképp nincs értelme. Ez levédi a tanár seggét is.

Seduxen (már NEM dr.) 2010.06.18. 11:28:46

@Kicsit Karcos: nem így értettem. akik most világvégét, meg oktatási holokausztot vízionálnak a buktatás miatt, kicsit olyan hatást kelthetnek, mintha most az a világ jönne, hogy a gonosz pedagógus hobbiból, kicseszésből tucatszámra buktat majd, ha kell, ha nem.

nem erről van szó. ha valaki év végén ott áll 14 darab karóval, 8 kettessel, meg 1 hármassal, akkor sajnos bizony repetázzon.

Marcellusca 2010.06.18. 11:32:04

@Seduxen: Pontosan.
(Mindkét mondandódra. :D)
Ez a kisebbik rossz.
Egyébként nagyon korrekt ovi. Nem akarják "kihajigálni" a gyerkőcöket.
Amúgy, a csoport fele marad. A barátok zöme is. Úgyhogy nem lesz akkora a törés, mint lenne a suli, az esetleges negatív élményekkel.
Inkább most egy kis kellemetlenség, mint a suliban a törés, a bukás.

Kicsit Karcos 2010.06.18. 11:32:44

@Seduxen: oktatási holokauszt:))))))) Vejmár!

Mivé lesz így a világ, ha nem tanítunk stilisztikát annak, aki a saját nevét sem tudja leírni, sőt addig tanítjuk, amíg legalább az utóbbit megtanulja?

Seduxen (már NEM dr.) 2010.06.18. 11:36:07

@Marcellusca: "Amúgy, a csoport fele marad. A barátok zöme is" - mekkora magaslabda, Anyáááám :)))))

@Kicsit Karcos: azzal nincs gond, az ilyen "diplomások" (4 első - 4 második) le tudják írni, hidd el, láttam eleget :XXX (gondolom az első X a Dr .jelölése)

Marcellusca 2010.06.18. 11:40:04

@Seduxen: Heeee????
Nem az én csoportom, barátaim, vaze!
És nem kisegítő csoport!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

queenlly 2010.06.18. 11:41:13

@sony: örülök hogy ilyen kultúráltan beszélgetünk néhány fentebbi posttal ellentétben, de kérlek, ne nézz gyeneelméjűnek. amit megmagyaráztál, azt mi is értettük. arra próbáltam neked rávilágítani, hogy elég nagy pofára esések lehetnek abból, hogy egy ilyen szöveges értékelés után elmegy 4. osztályba a gyerek és jegyeket kap. ha megteszem mindazt, amit írtál és felzárkóztatom a gyereket, akkor hol leszek? az átlagban? a tökéletesben? és HÁNYAST fog kapni a gyerek, amikor számítani fog már, mert a továbbtanuláshoz kellenek a jegyek?

arról beszéltem, hogy a szöveges értékelés akkor tökéletes megoldás, ha a diploma osztásig szövegesen értékelünk mindenkit és nem egy katyvasz a rendszerünk.

Seduxen (már NEM dr.) 2010.06.18. 11:46:42

@Marcellusca: "És nem kisegítő csoport!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! " - nem -e? GYP-csoport, erre gondoltam :))) na jó, befejeztem, nem ekézlek tovább :)))))

Kristl 2010.06.18. 11:49:38

Ezt én újragondolnám a helyetekben.

Alapvetően 6-12 éves gyerekekről van szó. Igen, elsősorban gyerekekről, akik számára meghatározó amúgy az első pár év az iskolában. Itt szeretik vagy utálják meg az intézményt s kialakul az alap viselkedési mintájuk is.
Ha "buknak" akkor nagyon jól mondta a hölgy, bizony megbélyegződnek egy életre, emellett pedig a negatívumok erősödnek fel, amire az esetek többségében rég ismerős adekvált válasz születik.
Lényegében a buktatás tehát nem ösztönzőleg hat, hanem épp ellenkezőleg. Ráadásul az iskola mellé negatív kép társul.

Nyílván a poroszos-tekintélyelvű rendszerből "hiányzik" a jól megbuktatom' eszköztár, de valójában már jó 200 év eltelt ám a modell születése óta, és valljuk be, úgy szar ahogy van.

A megoldás valószínüleg részben a szöveges értékelésben lenne (részben), hiszen egy jó szöveges értékelő egy független szakembernek többet mond mint egy "1" osztályzat.
Mivel az alapján már el lehet beszélgetni szülővel, gyerekkel, tanárral egyaránt hol a hiba.

Persze ez önmagában csak ront. Emellé kellene újra ellenőrzés az iskolában az oktatás minősége felett, új felvételi rend a tanárképzésben. Visszatérés a kisebb csoportú oktatásra. (van elég tanár, és elvileg ők ha tetszik ha nem közvetetten TERMELŐ munkát végeznek.) így az államigazgatás és egyéb területek feles súlyát ide lehetne irányítani (a kirúgások helyett).
Akkor talán lassan érdemeiben változna a rendszer.

A buktatásról még pár szót. Mennyire hasznos.
Tegyük fel józsikát megbuktatja Irma néni. Vajh' a józsika utána ha megembereli magát (csoda történt) és mindent tud jövőre a harmadikban, az új tanítónénie Maris az érdemei szerint osztályozza le? Hát persze hogy nem, hisz ő már bukott nebuló. Az esetek többségében ez biza bélyeg.
Sőt, ha véletlen ez gyakran előfordulna (bukott diák jó tanuló lesz jövőre) akkor Irmát biza ki kéne rúgni. Főleg ha ellenőrizunk olykor.
Na de ki akarja kirúgatni a tantestület eme megbecsült tagját?

Masszív hátrányos helyzetűek esetén pedig én nem látok más modellt csak a bentlakásos sulit.
Akkor más modellt kapnak, van közösségi sport, és felügyelet.
Sőt, segíly se kell, se jegyes se kártyás se zsés. mivel helyben kapja a gyerek. Ruhát is, szállást is ételt is.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.06.18. 11:58:39

@tt60: siralmas. ezek már a jelenlegi rendszerben voltak általános iskolások. szerintem ugyanezt az eredményt el lehetne érni ha egyszerűen óvodás kor után mindenkin elvégeznének lobotómiát. Az különösen félelmetes, hogy bölcsészek nem tudják mikor volt a második vh. elvileg töriből felvételiznek. a riport azon részét hiányolom amelyben mind tudta, hogy hány áldozata volt a holokausztnak. azt mindannyian tudják.

Ásó[Mosó]Maci (Dr. nélkül) 2010.06.18. 12:04:51

Nem olvastam végig az összes kommentet, de azért hozzászólok.
Egyik ismerősöm tanár, egy szakiskolában. Egy srác 12.-ben (18 éves) elbőgte magát, mert nem tudott elolvasni egy egy oldalas szöveget! Ez annak az ára, hogy jaj, nehogy már ártsunk a kis gyerekeknek! Később viszont olyan gondokkal fognak küzdeni, amiket már 6-7 éves korban kellett volna kezelni (A srác nem dyslexiás, hanem egyszerűen tanulatlan volt).
Másik, igenis 5-8 évben kell igazán buktatni! Ekkor van abban a korban a gyerek, amikor igazán tanulja a határait! Ekkor kell belenevelni, hogy mit jelent az, hogy eddig vagyok, innentől pedig a másik. Mindenben! Minden gyerek próbálja a határait kitolni, és azért vannak a felnőttek, hogy megmutassák neki, hogy eddig, és ne tovább!!!!
Ezt kellene minden szülőnek megérteni.
Még egy dolog! A Magyar Bálint, Hiller István által fémjelzett oktatási rendszer NEM LIBERÁLIS!!! Nem szabadelvű! Pont a tanárnak kötik meg mindenféle törvényekkel és dokumentálási kényszerekkel a kezüket! De még ide sorolom a Pokorny-t is, hogy mi a fenéért kellett ezt az idióta fejkvóta-elszámolást létrehozni. Ez már azt eredményezte, hogy nem a minőségi oktatás, hanem egy mennyiségi követelmény elérése a cél az iskoláknak, hogy fenn tudjanak maradni.
Aki meg irígyli a tanárokat, hogy van két hónap szünetük, húzzon le egy évet egy iskolában tanárként. Még nem is egy szakiskolában, hanem mondjuk egy gimiben! Utána másként fog beszélni!

queenlly 2010.06.18. 12:06:08

@Kristl: nem akarok áttérni az antiszövegesértékelés nicknévre, de ismétlem, a szöveges értékelésnek akkor van értelme, ha az egész rendszer átalakul. melyik tanár fogja a 8 osztályos gimnáziumban a felvételin a szöveges értékelést olvasgatni? és hogyan fogod összehasonlítani a szöveges értékelések alapján objektíven az oda felvételiző 300 diákot, akikből majd ki kell választanod 30-at?

az utsó bekezdéssel teljes mértékben egyetértek. sőt, az egyetlen értelmes narancsintézkedésnek azt tartom, hogy óvoda és iskola nélkül ne kapjon senki segélyt!

a buktatás mindig is a végső mentsvár volt, egyfajta utolsó megoldás, de ma már nincs ilyen. és volt olyan osztálytársam (nálam 3 évvel idősebb), akinek bizony állati jót tett és a 8. osztály végén megérdemelten kapta meg az általános iskola bizonyítványát. (mellesleg marha jó szakmunkás lett belőle)

tt60 2010.06.18. 12:14:05

@Kristl:
Azért maradjunk abban, hogy a poroszos elv arra nevelte a gyerekeket, hogy van kötelességtudat, s neki az a feladata, hogy tanuljon... Nem a manapság divatos hülye "motiváció" kell, s egyéb hasonló maszlag , hanem KÖTELESSÉG... Az vhol az életre is nevelte a gyereket, megtanulta, hogy a suliból kikerülve is van hierarchia, s nem azt csinál, amit akar.
A megbélyegzés: lehet, én nem voltam bukott, de járt velem 1-2. Nem gúnyoltuk, s hidd el mindent megtettek, hogy ne legyenek bukottak legközelebb, adott nekik + erőt, hogy tanuljanak...
Nem csak az lehet doppingszer, hogy istápoljuk, hanem az is, hogy ha kell szigorúan "odacsapunk". Ezt hívták vmikor "makarenkói pofonnak" ami nem csak fizikai értelemben értendő, hanem áttvitt értelemben is, vhogy úgy, hogy : eddig és ne tovább, kapj a fejedhez kisöcsém...
De eljutottunk odáig, hogy tanulni sem kell, buktatni sem lehet, eltanácsolni sem lehet, tanárt verni lehet, a diák sérthetetlen "szent tehén"...

2010.06.18. 12:19:00

@queenlly: A bukás eddig sem szűnt meg, ez tévedés, sőt tudomásom szerint a számuk se csökkent jelentősen.

Én eleve a 8 osztályos gimnáziumokkal nem értek egyet, illetve azzal, hogy totálisan szabadjára van engedve az osztályszám. Az osztályzatok egyébként is iskolafüggők, ezek alapján nem szabad dönteni a felvételiről. Sőt, azzal se értek egyet, hogy mazsoláznak a gyerekekből.

tt60 2010.06.18. 12:20:01

@Ásómaci:
" A Magyar Bálint, Hiller István által fémjelzett oktatási rendszer NEM LIBERÁLIS!!! Nem szabadelvű! Pont a tanárnak kötik meg mindenféle törvényekkel és dokumentálási kényszerekkel a kezüket! De még ide sorolom a Pokorny-t is, hogy mi a fenéért kellett ezt az idióta fejkvóta-elszámolást létrehozni. Ez már azt eredményezte, hogy nem a minőségi oktatás, hanem egy mennyiségi követelmény elérése a cél az iskoláknak, hogy fenn tudjanak maradni. "

No ez a kérdés is megérne egy misét.... tökéletesen igazad van.
A liberalis jelzőt én arra értettem, hogy gyakorlatilag a diák azt csinál amit akar, a tanárnak nincs eszköz a kezében a fegyelmezésre.

Seduxen (már NEM dr.) 2010.06.18. 12:28:52

@tt60: hm, azt hiszem nem vállalok nagy rizikót, ha azt mondom: láthatóan mindketten a poroszos iskola "hívei" vagyunk :))))

amúgy absz egyetértek az általad leírtakkal.

én azt gondolom, hogy a szöveges értékelős rendszernek akkor van értelme, ha a szülő túl azon, hogy egyáltalán megnézi a bizonyítványt, hajlandó időt és energiát fektetni abba, hogy foglalkozzon a gyerekkel, és megfogadja a szöveges értékelésben megfogalmazott észrevételeket. De amelyik szülő a "Taníccsa meg a ziskola!" - mentalitást képviseli, annál ez szart sem ér. Lehet, hogy a buktatás sem, de annak azért egy erősebb jelzésértéke van szerintem.

picur3ka 2010.06.18. 12:31:12

Ket fontos dolgot felejtunk el itt.

Angliaban peldaul nincs buktatas, szoveges ertekeles van. Ettol fuggetlenul a teszteket jol pontozgatjak. Eleg vilagos az, hogy 100-bol 21 vagy 84 pontot kapott a gyerek. Es persze az is, hogy harmadikban masodikos vagy negyedikes tesztet ir-e matekbol.

Metodikabol mindig is jok voltak az angolok, a kis csoportokban foglalkoztatas remekul mukodik. A diakok kulonbozo csoportokban dolgoznak kulonbozo tantargyakbol. Csodalatos.

Ket komoly feltetele van: sok penz (nincs tankonyv, mindenkinek kulon fenymasolt, mas-mas feladatsor) es rettenetes iskolai fegyelem.

A masik, teljesen mindegy, hogy milyen a rendszer meg a modszer. Aki akar, megtanul akarhogy. A kivalo es torekvo tanulok akkor is jol fognak teljesiteni, ha szar a rendszer. Aki pedig nem kepes, az a legjobb rendszer mellett se nagyon fog csillogni.

A kozben levo nagy atlagnak nem mindegy, s ezek a tobbseg. A kovetelmenyrendszernek es ertekelesnek vilagosnak kell lennie a legatlagosabb gyerek es szulo szamara is.

A gyerek nem hirtelejeben bukik meg. Vilagos ertekeles mellett, amelyik csaladot ez erdekli, kb 10 honapja tudhatja, hogy valamit kene csinalni.

Valos helyzet. Szaros kis kezdo voltam. Gimnazium, elso osztaly. Elso szuloi ertekezlet. Voltak vagy 50-en, 36 fos osztaly, valami ilyesmi. Mindenki tele volt egyessel meg kettessel, szulok magukon kivul.

Kerdesek:

Volt olyan, aki otost kapott ezeken a teszteken meg dolgozatokon? Igen. Nem sok, de volt.

Milyen ertekeles ez, hogy mindenki ilyen rossz jegyet kap? UNESCO, 50%+, itt kezdodik a kettes.

1. Senki nem ment panaszra sehova.

2. Senki nem bukott meg mar felevkor sem.

Tanultak, mint az orult. Legalabb ennyit a tobbseg kepes teljesiteni. Van, akinek jobban meg kell erte dolgozni, van, akinek kevesbe. Ennyi.

Kicsit Karcos 2010.06.18. 12:45:37

@Kristl: kihagytad a lényeget a hozzászólásodból... mi van azokkal a gyerekekkel, akiket nem buknak meg, mert pl. a bukás elkerülése céljából elkezdenek tanulni, önmaguktól vagy szülői ráhatásra?

Olyat is nem egyet láttam már, hogy valakit kibuktattak egy iskolából, és így került el az illető olyan művészeti, sport stb. profilú, kisebb általános, de nagyobb speciális követelményeket állító iskolába, ahol értékes emberré válhattak.

@tt60: nagyon egyetértek. A kötelesség az a 2-es elérése, a motiváció az csak utána jön, hogy elég-e a kettes, vagy ötös kéne.

tt60 2010.06.18. 12:45:41

@picur3ka/mesterhazymiklospart:
"Ket komoly feltetele van: sok penz (nincs tankonyv, mindenkinek kulon fenymasolt, mas-mas feladatsor) es rettenetes iskolai fegyelem."

Pontosan erről beszélünk... de itt egyik sincs...

Nálunk személyiségi jog.... mármint a diáknak.... a tanárnak sincs mindent joga elmondani a szülőnek.... annak idején egy szülői értekezlet rémálom volt a diáknak, meg a szülőnek is, mert kiderültek a turpisságok, a szülőnek meg égett a képe adott esetben... ennek persze odahaza mi ittuk a levét, 1-2 jól irányzott pofon révén... s mégis itt vagyunk, túléltük. Most fogadóóra vagy mijafene van, a gyerekek személyiségi jogainak védelmében...
Megáll az ember esze.

NemzetköziKockázatközösség 2010.06.18. 12:56:09

@csernaja obca: "Mutass egy pedagógust, aki forintosítani tudja, hogy "ebben a hónapban 6000 Ft-tal kevesebbet tanítok." Hogy is gondolod? Nem tanítja meg az ABC-ből az X-et meg az Y-t? Ugyan már! Ettől még nagy piszokság kilopni a zsebükből a pénzt, de nem hiszem, hogy ennek ok-okozati összefüggése lenne az oktatási színvonallal."

Pedig van. Rövid távon az, hogy a tanár kevesebb energiát tud szentelni a munkájára, mert meg is kell élnie valamiből. Középtávon pedig az, hogy csak a hülyék (meg az elhivatott őrültek) mennek tanárnak, továbbá a jobb képességűek elhagyhatják a pályát. Sok apróság még: meg tudja-e venni a könyvet, a számítógépet, ami a munkáját segíti, stb.

Seduxen (már NEM dr.) 2010.06.18. 13:19:24

@tt60: "ennek persze odahaza mi ittuk a levét, 1-2 jól irányzott pofon révén... s mégis itt vagyunk, túléltük" - van ennél rosszabb is. Én pl egy kezemen meg tudom számolni, hányszor kaptam Apámtól. De jó néhány esetben jobb lett volna kapni a pofámra, mint azok a nézések, illetve egyéb büntik. Érdekes, idővel megjött az eszem...

Marcellusca 2010.06.18. 13:30:15

@tt60:
@Ásómaci:
@Seduxen:
Csatlakozom az előttem szólókhoz. :)

Sedu!
Nagggyon ösmerős. :)
Fater, ahogy nézett egy-egy szülői után, az felért egy élvenyúzással. :)))

Kristl 2010.06.18. 13:42:59

@queenlly:
A szöveges értékelés alapvetően alsó tagozatról szól. Nem vagyok pártja a 8éves giminek.
Emellett pedig az alsó tagozatosok még mindig gyerekek akinek a beilleszkedéséről van szó. :]
Ott pedig ez tájékoztató jellegű, a jegy meg nem az. Amúgy igen, ha ez a rendszer a tanárnak KÖTELESSÉGE elolvasni. :]
Ha már itt annyira hangoztatjátok.

@tt60:
A kötelességre nevelés mellé kell motiváció is. Régebben is megvolt. A társadalmi szerepek motiváló erővel bírtak. A meglévő család és pályamodellek. Ez most mintha hiányozna olykor vagy épp a poroszos modellt kérdőjelezi meg.

Emellett a modell beteg hierarchiát is épített. Ahol a tanár kényúr volt nem pedig pedagógus.
Ezt se hagyd ki belőle.

Amúgy én is jártam iskolába. A bukottak általában leszakadtak és elvesztek. A tanárok és diákok egyaránt úgy álltak hozzájuk hogy bukottak. Az eltanácsolás pedig még gimiben is szégyen volt ami megmaradt évekig. Sőt olykor semmilyen valós indok nem volt mögötte. Csak nem egyenlő volt a mérce.
Én is tudok valakit aki általánosban bukott, aztán főiskolára ment. De ő az egyedi példány a több száz egyébből.

@Kicsit Karcos:
Azokat valószínűleg másképp is tudná motiválni a szülő. Mivel azzal foglalkoznak is, ezért érzi át ennyire a lehetséges jövő súlyát. Nem pedig jövőbelátó nebulókról van szó.
Ellenben lehet koravének, akkor meg amúgy is tanulnak nem? Mert a jövőnek teszik. :]

***

Szerintem nem nehéz belátni, hogy a bukás melletti legfőbb érv az személyes atitüdből jön.
Lehet hogy volt ludas matyink, de valójában ennek az országnak a zöme, söpredéktől az elitig nem Matyi, hanem döbrögi akar lenni. Ez van az államapparátustól a magánszféráig.
A döbröginek meg végletes hatalom kell, ez pedig az osztályzás. Szokja a gyerek, hogy szar az élet, mer van a nyakán jó pár fődesúr.

A legtöbb tanárnak is ezért hiányzik. "Ha csődöt mond az ész, jöhet a nyers erő, már igazolni legalább hogy kézben tartom a dolgokat..."

I. P. S. 2010.06.18. 13:51:04

@Ásómaci: A buktatás eltörlését 2004-ben vezették be. A srác, aki nem tudott olvasni, végig a buktatás lehetőségében nőtt fel, de a tanárai átengedték. Valamiért...

tt60 2010.06.18. 13:53:06

@Kristl:
"A kötelességre nevelés mellé kell motiváció is. Régebben is megvolt. A társadalmi szerepek motiváló erővel bírtak. A meglévő család és pályamodellek. Ez most mintha hiányozna olykor vagy épp a poroszos modellt kérdőjelezi meg. "

Mondj már példát légyszi, mi nevel ma kötelességre az iskolákban? Pontosabban mivel van lehetősége a tanárnak kötelességre nevelni a nebulót?? Most hagyd ki a társadalmi szerepek című katyvaszt... gyerekről van szó....

I. P. S. 2010.06.18. 13:59:44

@tt60: Az élet értelmét és az örök élet titkát ne mondja meg?!

Nzoltan 2010.06.18. 13:59:46

@Kristl: "Szokja a gyerek, hogy szar az élet, mer van a nyakán jó pár fődesúr."

Jobb, ha megszokja, mert felnőttként már nem lesz rá ideje. És ha változtatni akar, az csak idővel és sok-sok munkával lehetséges. Aki nem készül fel az életre, az jól megérdemelten csicska marad.

picur3ka 2010.06.18. 14:18:00

@Kristl:

Mar ne is haragudj, de ez tapasztalataim szerint nem egeszen igy mukodik. A buktatas nagyon ritkan hasznalt eszkoz hosszu evtizedek ota. Egyszeruen nincs a tanar vagy az iskola erdekeben, hogy tovabb bajlodjanak egy vizfeju gyerekkel, mint kellene. Nincs is hozza specialis kepesitesuk. A dobrogik nem ebben elik ki magukat.

A gyogypedagogiai intezmenyek ugyanolyan politikai megfontolasbol nem kellenek, mint az elme- es etc. Kezeles a kozossegben cimu fejezet - bunozok eseteben is - csak egy propaganda maszlag. Allami penzmegtakaritasrol van szo valojaban. Semmi masrol.

Nyilvan nem azert szeretnek vagy tisztelnek egy tanart a diakok pusztan mert rossz jegyeket ad, de nagy altalanossagban a szigoruabbaknak nagyobb a tisztelete a diakok koreben.

Kristl 2010.06.18. 14:28:14

@Nzoltan:
Csicska az marad, aki beleszokik hogy van felette földesúr. Annak van csicskája.

@tt60:
Ugyanaz mint 15 éve. Mivel a jegyrendszer se működött. Ergo nem a buktatás és jegyrendszer vs nem az a kulcs.
:]
Jó a kérdés, de modellproblémás nem pedig erre a * leszűkíthető, még ha kényelmes lenne is. 15 éve is rossz volt már az oktatás.

@picur3ka/mesterhazymiklospart:
Ne haragudj, de iskolája válogatja. Szerintem viszonylag gyakran használt eszköz volt 1-2 évtizede.
És nem "vízfej" mert nem igényel extra foglalkozást, mivel nem volt kötelező velük foglalkozni. Kisegítő hiányában (oda meg max sok bukással és rossz mv küldhették) bizony KELLETT vele bajlódni. Mivel van olyan hogy iskolaköteles kor.
és mindegy hogy melyik osztályban.

"Nyilvan nem azert szeretnek vagy tisztelnek egy tanart a diakok pusztan mert rossz jegyeket ad, de nagy altalanossagban a szigoruabbaknak nagyobb a tisztelete a diakok koreben. "

Szerintem a korrektséget tisztelik, és a következetességet, nem tisztán a szigort.
Számos szigorú ámde nem tisztelt tanárról tudok. Mivel a szigor önmagában 0, olykor röhejes. Már ugyanis a 21. században járunk.

Ásó[Mosó]Maci (Dr. nélkül) 2010.06.18. 14:34:36

@I. P. S.: Mondjuk azért, hogy ne sérüljön a gyerek mentálisan? :-D

picur3ka 2010.06.18. 14:43:11

@Kristl:

Egyaltalan nem volt szokas buktatni 1-2 evtizede se. Ez a tapasztalatom.

Igen, de semmi erdekuk extra evekre ott tartani ezeket a gyerekeket. Erre gondolok.

Nem is onmagaban irtam am. Attol, hogy 21. szazad van az emberi termeszet nem egeszen mas.

Az aranyos kis nebulok pedig addig mennek el, ameddig lehet. Azt jol el lehet kepzelni, hogy minden gyermek aranyos es jol nevelt, de ez nem igy van.

Kristl 2010.06.18. 15:10:54

@picur3ka/mesterhazymiklospart:
de más részben. mivel más civilizációs hatások érik. 100 éve nem volt tv, mobil, számítógép, utazási lehetőség, hiradó meg net. más volt a mikrokörnyezet is. 100 éve még monarchia volt, egy erősen tekintélyelvű miliő ma meg a tekintély igencsak esetleges dolog. Nem jár alapból a tiszteletlenség korában.

-tapasztalatunk eltér. ( Ha meg nem volt szokás, nem is hiányzik. Hisz akkor se éltek vele. )

sony 2010.06.18. 15:12:25

@queenlly: Nem néztelek gyengeelméjűnek, de meg kell hagyni, hogy jól adtad a naívát :) Mondjuk kicsit csodálkoztam, hogy ebből a pár egyszerű mondatból két diplomás szülő hogy nem tudja eldönteni, voltaképp mit jelent, de utána arra gondoltam, minden bizonnyal műszaki diplomátok van ;D
A tanárotok - ha tényleg csak ennyit írt - mindössze annyi hibát követett el, hogy nem fejtette ki, és nem adott fejlesztési tanácsokat, így a kevésbé iskolázottak talán nehezebben értelmezik. Én tuti hülyebiztosra írnám meg ezeket az értékeléseket, mert - feltéve, hogy a legtöbb szülő jót akar a gyerekének - a következő évben nekem lenne könnyebb dolgom.

Rwindx 2010.06.18. 15:20:17

@picur3ka/mesterhazymiklospart:
Közel 3 évtizede biztosan, még ma is emlékszem egy-két srácra akik úgy buktak le hozzánk (elsőbe!) majd mi szépen elhagytuk őket, mert olvasni addigra sem tanultak meg. Ez a 80-as évek. Aztán 90-es évek eleje szakközép, ott is hullottak az emberek. A főiskola már más tészta, ott gyakorlatilag kiadott létszámkeret volt, tehát ott x fő félévet ismételt vagy lekoccolt akárki akármit csinált.

Azt is hozzá lehet tenni, hogy akik általánosban buktak azoknak voltak magatartási problémáik is, és tanulmányi is, tehát nem fenyítésként alkalmazták, fenyítésre ott volt pár pofon osztó tanár.

picur3ka 2010.06.18. 15:31:34

@Kristl:

'A tiszteletlenseg kora' LOL. Pontosan errol van szo itten, 100 eve eszebe nem jutott a szulonek vagy a gyereknek, hogy ok akkor most jol elverik a tanart.

Az emberek ugy fognak viselkedni, ahogy a korulmenyek megengedik. Ha lehet lopni, akkor sokan lopni fognak; ha lehet tanart verni, akkor lesznek, akik megverik; ha nem kell tanulni, akkor sokan nem fognak tanulni. Attol, hogy szamitogep van meg mobil, ez semmit nem valtozik.

picur3ka 2010.06.18. 15:44:11

@Rwindx:

En ezt ugy latom, hogy sok esetben fel osztalyokat meg lehetne buktatni, ha lenne ilyen szandek, barmely tantargybol, lehetne kezdeni peldaul ott, hogy tesi, enek, rajz. Ez peldaul hagyomanyosan iranyelv, hogy keszseg tantargyakbol nem buktatunk. Nagyon regota.

A magatartasbeli es tanulmanyi problemak gyakran egyutt jarnak. Amint futva nehez olvasni, a koncentracios keszseg hianya megmutatkozik a teljesitmenyen.

nemcsodálokozó (törölt) 2010.06.18. 15:55:44

Van egy bibi! Olyan pedagógusok is fognak buktatni, akik ágyban, párnák közt szerezték meg
az okleveleiket! Vannak pedagógusok akik iskolaigazgatók is, tanárok is, jogászok is, politikai szakértők is, politikusok is, önkormányzati képviselők is! Érdekes módon, minden területen
a legnépszerűbbek, és minden munkaterületen egyszerre, tökéletesen végzik a munkájukat!
Természetesen minden munkáért külön megkapják a fizetésüket!
Keressen meg bárki, én meg megkeresem vele az általam ismert " csudalényt"!

Benbe · http://www.benbe.hu 2010.06.18. 16:20:43

@csernaja obca: Pedig könnyen forintosítható a dolog. Egy olyan órára fölkészülni, ami nem csak a "jobbaknak" használ, hanem differenciáltan minden egyes diáknak a legjobbat nyújtja, figyelembe veszi a sajátos nevelési igényeket, nem tíz perc, inkább olyan egy óra. Ha a szakirodalommal vagy a fejlesztő pedagógussal konzultálni kell, akkor több.

Namost ebből következik, hogy a 40 órás munkahétbe kb. 10-15 óra magas színvonalú emgtartása fér bele a tanárnak, ehhez képest van neki 22 órája. Ezekre fölkészülni kb. 60 óra munka.

Ha van pénz, akkor vagy kevesebb az órája, vagy rászánja a 60 órát. Ez persze emelkedik, ha még ügyelni, értekezni, tanulószobázni kell, sok a rövid lyukas óra, vagy szimplán a diri a nyakadba szakította a teljes statisztika elkészítését.

Namost egy rosszul fizetett pedagógus a 40. óra munka leteltekor (esetleg előtte, ha nagyon rosszul fizetett, vagy nagyon hülye, vagyis az ő felfogása szerint érdemtelen osztályai vannak, akkor hamarabb) egyszerűen leteszi a lantot, és elvégeztetett ami elvégeztetett. Ami meg nem, azzal majd törődik más.

Van az a pénz, amiért a 22 óra jobb vagy gyötrelmesebb tanítás mellé ímmel-ámmal vagy komoly hivatástudattal végigdolgozik a tanár 40 órát, és van az is, amivel akár hatvanat is, és van az is, amiért 40 órára, magas színvonalú munkavégzésre lehet fölfogadni.

A közoktatásban - a politikusok hiedelmeivel szemben - teljesíténybérezés van. Mindenki ugyanolyan keveset kap, amiért ugyanolyan keveset teljesít. Ugyan kit vennének föl a helyünkre?

I. P. S. 2010.06.18. 16:39:57

@Ásómaci: sok oka lehetett, de akkor is, az, hogy az a 18 éves srác nem tudott olvasni, pont azt mutatja, hogy a buktatás nem megoldás.

Benbe · http://www.benbe.hu 2010.06.18. 16:43:10

@picur3ka/mesterhazymiklospart: A szöveges értékelés magyar implementációja teljesen félreértette a dolog lényegét.

Más a szerepe egy évvégi osztályzatnak, és más egy évközi értékelésnek. Ez utóbbinak segítséget kell nyújtania a tanulónak a gyengeségei földerítésében, erősítenie kell a már jobban tudott dolgokat és támogatást kell nyújtania neki és a szüleinek, hogy hogyan tudják a hibákat javítani, a problémákat fejleszteni, illetve hogyan kamatoztathatják azokat a tulajdonságokat és tudásrendszereket, amikben a gyerek jobb, amik fejlettebbek.

Ez az egész egy folyamatos, az egész év elejétől végig tartó hárompólusú (tanár-diák-szülő) kommunikációt jelent. Erre alapozva meg lehet a tanév végén vizsgálni, hogy volt-e fejlődés, használt-e a segítség (és a megfelelő, egyénre szabott gyakorlatok), vagy a diák gyengén teljesített. Ezt szintén részletesen, szövegben kifejtve lehet megvizsgálni, bőven utalva a korábbi kommunikációra, részletezve az elvégzett és a további feladatokat, a tanár, a diák és a szülő részéről. Ez máris valami olyasmi, ami egyfelől a szülőnek is jelent valamit, másrészt ő bele is szólhat ebbe, mindenkinek a munkáját lehetséges értékelni. Egy közösen kidolgozott értékelés nyílván kisebb stresszel jár, mint egy autoriter "KETTES!" Még akkor is, ha a végösszeg az előbbi esetben is csak egy kettes, mivel a kétféle kettesnek teljesen más üzenete van.

Nálunk ez az egész kommunikáció hiányzik, néhány ritka kivételtől (zömmel elit- vagy reformiskoláktól) eltekintve.

Érdekes dolog, hogy nálunk a legtöbb általános iskolából a szülők ki vannak tiltva, mivel túl sok volt az atrocitás. Ezzel szemben Hollandiában a szülőknek kötelező bejárni az iskolába. Minden délután van bent pár szülő, és nem mindig ugyanazok, hogy segítsenek a tanároknak, az iskolának, vagy a tanulószobán a gyerekeknek. A tanárok, diákok és szülők együtt tartják karban, újítják föl az épületet, együtt festenek ki, együtt szerelik össze a padokat, és ha valami hiba van, együtt is javítják ki.

Egy magyar diák is meggondolná kétszer is, hogy összekaristolja-e a padja felületét, ha utána nem úszná ezt meg egy artikulátlan, tanári hörgéssel, hanem megkapná a raktárkulcsot, a fúrógépet, négy csavart és egy imbuszkulcsot, aztán cserélhetne asztallapot, az apja meg jöhetne be a másik asztal falapját csiszolni és újralakkozni. Vajon az első, a második, vagy a harmadik csere után unná meg halálosan?

A hollandoknál a szülőknek néha be kell menniük a szaktárgyi órákra, hogy lássák, hol tartanak a csemetéik, illetve a tanár kiokosíthassa őket, hogy mit kell tenniük otthon, hogy a diák továbbfejlődjön. Még gimiben is. Mondjuk megnéznék egy magyar multicéges középvezetőt, ha az anyuka bejelentené, hogy három nap szülői szabadság, mert az iskola hivat.

Benbe · http://www.benbe.hu 2010.06.18. 16:44:19

@I. P. S.: Nem feltétlenül(!) megoldás arra, hogy az a srác megtanuljon olvasni. Viszont alapkövetelmény ahhoz, hogy a többiek többet is tudjanak ennél.

Kristl 2010.06.18. 16:56:02

@picur3ka/mesterhazymiklospart:

Igy van. Viszont alapvetően nem biztos hogy probléma ha vannak akik meg merik ütni a tanárt.
A tanár nem atyaúristen, ahogy a pap sem az már hála istennek érte.
Nem is kell visszahozni azokat az időket. Nincs kellemetlenebb mint mikor a felnőtt a hatalmi pozíciójából basáskodik a védtelen gyerekek felett. Márpedig volt kor mikor megtette és ütött is, nem feltétlenül válogatva.
Kira hogy megkaphatja az is a másik oldalról.
Nyilván nem ezt akartad kiemelni hanem a pár darab extra tanárverést, ami amúgy kicsit más kategória és másra is tartozik. De igenis illene hozzászokni hogy nem a középkorban vagyunk és nem is visszakívánkozni az ipari forradalom korába.
A világ változott, a rendszernek követnie illene.

2010.06.18. 17:24:22

@iii: "Én eleve a 8 osztályos gimnáziumokkal nem értek egyet"

Pedig roppant hasznos dolog a 8 és 6 osztályos rendszer, ha megfelelően van alkalmazva.
Alapesetben egy általános iskolai osztályba járnak oylanok, akik gyorsan sajátítanak el dolgokat, és olyanok, akik lassan. Meg a kettő között is van.
Ha a tanár a gyorsakkal halad, akkor a lassú diák nem ért semmit - ergo nem fogja érdekelni az anyag, nem fog tanulni, lemarad, stb.
Ha a tanár a lassú, gyengébb képességű diákokkal halad, akkor a gyorsak halálra unják magukat, és később kialakul náluk az a szokás, hogy (mivel nincs követelmény támasztva velük szemben) nem tanulnak, hanem csak simán átmennek. 3-asra, 4-esre átbukdácsolnak, mert ahhoz nem kell tanulniuk - holott 5-öst is hozhatnának, ha tanulnak. Ergo a gyorsaknak is rossz.
Ha a tanár a közepes szinten halad az anyaggal, akkor senkinek nem olyan rossz, de nem is jó (csak a közepeseknek).
És végeredményképp a tanárnak is megnehezíti a helyzetét.

Ezért alkották meg a 6 és 8 osztályos rendszert a 90-es évek legelején (újra).
A tanulóknál a 4. osztály környékén már lemérhető, hogy melyikük a jobb és melyikük a gyengébb a tanulás során. Ki tud gyorsabban tanulni, és kinek van ehhez több időre szüksége.
Ezért az általános 4 éve után a város iskoláinak diákjai felvételiznek (értelemszerűen azok, akik esélyesek) a közeli gimnázium 8osztályos osztályába (osztályaiba). A legjobbak kerülnek be (szerencsés esetben).
Ezt követően 2 év múlva újra van egy "szűrés". Akkor a 6osztályos gimibe jelentkezhetnek a legjobbak.
Majd még két évre rá jön az, hogy vagy a 4osztályos (hagyományos) gimnáziumba megy (ezek akarnak általában felsőoktatásba kerülni), vagy szakközépbe megy, vagy szakmunkásba.
Ezáltal az általános osztályokból a leggyorsabbakat kiszedtük két részletbenm és átraktuk egy másik osztályba, más iskolába.

Ha a rendszer megfelelően működik, az mindegyik emberkének jó.
- Az általános iskolás tanárnak jó, mert lassíthat, idomulhat a lassabbak szintjéhez. Nem kell annyi felé szakadnia és annyi feltételnek megfelelnie. A keze alatt lévő gyerekek mind hasonló szinten vannak, ergo nem kell külön órát tartania az órán belül a gyorsaknak, és nem kell a lassúaknak. (Legalábbis csökken a terheltsége.)
- Jó a gyengébb képességű, lassabban tanuló gyereknek, mert többet tud vele foglalkozni a tanár. Nem lesz számára túl gyors az anyag, nem fog lemaradni sem.
- És végül jó a kikerült/átkerült diáknak, mert olyan környezetbe kerül, ahol hozzá hasonlóakkal van együtt - megvan a motiválás, megvan a követelménytámasztás. Mert ott bizony már nem tud csak úgy, tanulás nélkül 4-esre átmenni. Ezáltal nem vesztegetjük el a képességét, hanem szépen kihasználjuk.

Ergo mindeninek jó. Viszont szükséges hozzá, hogy a gimnáziumok mindegyikében (vagy legalábbis többségében) legyen 8 és 6 osztályos osztály, ami befogadja az általános iskolák osztályaiból ezeket a gyerekeket.

Miért vagyok biztos benne, hogy jó?
Mert én is 8osztályost végeztem.
Nem lettem okosabb, szebb, sem pedig bátrabb, mint azok, akiktől eljöttem az általános 4 éve után. Hiszen 4 évvel később egy részükkel újra találkoztam a gimnáziumban (csak én 4 évvel előttük kerültem oda). És nekik sem volt káros, hogy eljöttem tőlük - a tanáruk többet tudott velük foglalkozni, és - ami fontos - nagyjából azonos szinten voltak az ottmaradottak. (Mint ahogy én is a szintemnek megfelelő iskolatársakat kaptam.)

------- ------- ------- -------

Egyébként a mai magyar oktatás helyzete nem csak a politikusok hibájának róható fel. Mint ahogy a rendőrség, egészségügy, nyugdíj és más rendszerek hibái sem. (Nem mintha szívlelném ezt a szerencsétlen liberális nyomorultat.)
A politikusok csak a következményt jelentik a legtöbb esetben.
Mi magunk vagyunk az oka annak, ami ott folyik. Meglátásom szerint a magyar társadalom egyre inkább alkalmatlan arra, hogy önmaga megoldja a problémáit. És ez leginkább az emberekben keresendő. Mindenkiben. (Igen, bennem is.)

Mindenki másoktól (politikustól, rendőrtől, szomszédtól, akárkitől) várja a megoldást, mindenki másban látja a hibát. Csak saját magába nem néz senki. Az valahogy soha nem jut az eszébe, hogy ő maga mit tehetne.
Inkább kifogásokat és magyarázatokat keres a megoldások helyett.
Példák:

1. Sokan panaszkodnak (jogosan), hogy problémáik vannak a tömegközlekedéssel. Baj, hogy rossz a belső állapota az eszközöknek (rágó, szemét, firkálás, stb.) Baj, hogy sorbanállás helyett tolakodás van. Stb.
- Vajon hányan szólnak rá a tolakodó vénasszonyra/fiatalra?
- Hányan állnak ki, és mondják azt fennhangon a csürhének, hogy normálisan is lehet?
- Odament már bárki is a tinédzser huligánokhoz, és rájukszólt, hogy vegyék le a lábukat a székről?
Senki? Hát persze. Mert "úgysem történik semmi". (Kifogás.) És valóban. Először ha felszólal így valaki, akkor mindenki más csak nézi a földet vagy a levegőt, és - mintha nem is neki szólnának - megy tovább. De a 2. és 3. rászóláskor már odafigyel. És legközelebb nem annyira tolakodik.
Csak sajna - hiába okoz ez gondot mindenkinek - mindenki úgy van vele, hogy "azért tolakszom, mert a másik is" (magyarázat). "Azért nem szólok rá, mert nincs értelme" (kifogás)

2. Oktatás - tanulók tudás- és egyéb szintjének rohamos csökkenése
Mert hát ebben ugye hibás a tanár, a többi diák, a többi diák szülei, a politika, meg a jóég tudja még ki. Mindenki hibás. Csak mi nem.
Vajon hányan néznek szembe önmagukkal, és kérdezik meg maguktól, hogy "én mit rontottam el, hogy nem tanul a gyerek"? Nem-e az a hibám, hogy a 2 éves gyerekemet mindig odaültettem a TV elé, ahelyett, hogy foglalkozzak vele? Nem-e az a gond, hogy mesét tőlem gyerekkorában nem is hallott? Nem-e az a gond, hogy a gyerek hisztijét semmivel nem tudtam (mertem?) csillapítani, és mindig odaadtam neki azt, amiért hisztizett? Stb.
De nem, ilyen alig pár embernek jut csak eszébe, az is csak véletlenül. Mert ő bizony jól nevelte a gyermekét az iskola/óvoda előtt. Csak a másik a hibás, nem ő.
Utána meg csodálkozunk, hogy a 6-8 éves gyerek szemrebbenés nélkül visszaszól még a saját szüleinek is, nemhogy a tanárnak.

3. Szemetelés.
Sokaknak szúrja a szemét. De vajon mekkora is az aránya azoknak, akik simán eldobják a szemetet, ha úgy adódik? - Valljuk be, elég sok ilyen van (máskülönben nem lenne ennyi szemét az utcán). Miért?
"Mert úgyis van már ott szemét"
"Mert a másik is eldobja, én miért ne"
"Mert úgyis elbomlik"
stb.
Kifogás, magyarázat megint. Pedig csak annyi kellene, hogy egy picit még fogja azt a szemetet, és továbbvigye. Vagy berakja a szatyorba/hátizsákba, és elvigye a kukáig.
De egyszerűbb eldobni ott helyben, és utána magyarázatot kreálni rá.
Hogy rászóljon valaki az ilyenre? Pláne személyesen, ott helyben? Ugyan már! Ahhoz ki kellene nyitni a szánkat.
Majd a rendőrség/politika/törvény/akárki megoldja. (Legalább lehet rájuk ujjal mutogatni.)
Bárki, csak ne én, mi? Mert:
"nem az én dolgom, hogy megneveljem" (magyarázat)
"mi van, ha visszaszól" (kifogás)
Sorolhatnám még. Tehát ülünk tovább a langyos posványban, mérgelődünk, morgolódunk, de senki nem tesz (mer tenni) semmit. Egyszerűbb gyártani a kifogásokat, a magyarázatokat és másokra mutogatni ujjal. Az jól megy már.

Szóval ez a probléma is ilyen. Itt van egy rakás ember a neten, írogat nagy ráérő idejében ide (mint én is), ahelyett, hogy tenne valamit az ellen, ami zavarja őt. És arra, hogy miért nem tesz, inkább kifogást talál.
Ezért olyan az ország (és vele együtt az oktatás helyzete is), mint amilyen.
Nem a törvényeken múlik, nem a politikusokon, nem a rendőrökön, nem a tanárokon. Ők mind-mind ugyanennek a társadalomnak a tagjai. Éppen ezért ugyanolyanok, mint mi.

- Látod, hogy lop a politikus? - Te is ezt teszed (tennéd), akár most is, de akár akkor is, ha a helyébe kerülnél. És mivel ő is talál rá magyarázatot, így te is találnál.
Vagy te nem loptál még? Persze, te csak kiflit meg egy doboz kólát, tudom. Mert drága és nincs pénzed megvenni. Hidd el, másnak is van kifogása, magyarázata rá. Csak kérdezd meg tőle.
- Csal a vállalkozó az adóbevalásban? - Te is ezt tennéd a helyében. Vagy akár most is azt teszed. Találtál magyarázatot, hogy te miért csalsz? ("magas az adó", "ebből nem lehet megélni", stb.?) Hidd el, ő is talál.

...

Ez a társadalom önmagával művelte azt, ahova jutott. Azt kapta, amit önmagának okozott. Nem más tette ezt vele. Trianon? Semmi köze ehhez. 56, Kádár rendszer, Rákosi? Ugyanmár! Nincs pénzünk? Na ne röhögtess. Európában a legtöbb cigi meg alkohol itt fogy (még legálisan is). Havi több tízezer elmegy cigire nagyon sok családnál. Magyarország tetemes része meg rendszeresen fogyaszt alkoholt. Sőt, aki nem iszik, azt néha már-már kinézik. Gyerekek is isznak, mint a kefekötő. Van pénz hitelre, bulizásra, miegymásra. De egyébként meg "jaj de szegények vagyunk".
Ja, hogy ezekre is van magyarázatod? Csodálkoztam volna is, ha nem lenne...

Amit kaptok, azt mind magatoknak köszönhetitek (én is).
És változtatni is csak ti tudtok rajta, senki más.

szita szita péntek 2010.06.18. 17:30:56

Részben ismétlem, részben kiegészítem korábbi hozzászólásomat.
Elsőben bukni akkor lehet, ha a gyerek:
- szellemi fogyatékkal él.
- annyira ingerszegény környezetben cseperedett eddig, hogy nem tanult meg jóformán beszélni sem.
- a szülő és (ezt látva a gyerek) is magasról tesz az oktatásra, nem elvárás a megfelelés, a követendő gyakorlat számukra a deviancia.

Minden esetben a szülő a hunyó. Az első esetet némileg mentheti, ha az lakóhely (és anyagi háttér) szerint nem érhető el olyan speciális oktatási intézmény, ami alkalmas a gyerek fogadására. Ez esetben az állam a hunyó.

Gyanítom, hogy a legtöbb probléma az utóbbi két eset kombinációjából származik. (buta mint a sár és deviáns) Nos az állam bácsi ekkor is sáros, mert nem szabadna hagynia, hogy ilyen közegben nőjenek fel polgárai. Ugyanakkor szívem szerint a szülő büntetőjogi felelősségre vonhatóságát favorizálnám. Ha tippeket kell adni, akkor kényszermunkatáborok bevezetésével. Lehet, ugyanis, hogy a földet markolóval mozgatni olcsóbb, de megítélésem szerint a társadalomnak hasznosabb lenne az árvízvédelmet/autópálya építést kubikos munkával megvalósítani...

szita szita péntek 2010.06.18. 18:03:17

@csíz: Szépet és hosszút írtál, de szerintem idealistát. Szépen szétszórod a felelősséget a teljes társadalomra és részben igazad is van. Ezzel együtt nem értek veled egyet.

Elmondom én is a vesszőparipámat! Elcsépelt gondolat, hogy ez egy következmények nélküli ország, de nagyon igaz. Ismerős a társadalmi szerződés elmélet? Ha nem, akkor dióhéjban: Noha ilyen a valóságban soha sem történt mégis jó közelítéssel úgy lehetne leírni az államot, hogy emberek egy csoportja lemond az erőszak alkalmazásának jogáról, mely eztán az állam monopóliuma lészen. Az egyén ezek után sérelme esetnén nem maga tesz igazságot, hanem elvárja az államtól, hogy az védje meg az ő érdekeit. Ilyetén képen az állam egyik (sőt, talán a legfőbb) feladata a polgárai védelme. Ehhez azonban nem csak rendőrség kell, hanem egy megfelelő jogrendszer és egy működő, kiszámítható jogszolgáltatás is.

Azt, hogy a rendőrség milyen hatékonysággal működik, hagyjuk. Biztos lehet jobban is, de nemek elsősorban nem ez b*ssza a csőrömet. A gond inkább ott van, hogy a magasságos parlamentünk éves szinten több száz törvényt alkot, módosít (nem túlzás, tényleg). Valóban szükségünk van ennyire? A törvényhozási munkának nem arról kellene szólnia, hogy a törvények számossága jelentse a hatékonyságot. Ez abban az irányban hat, hogy azok a területek is törvényi erővel lesznek szabályozva, amelyeket egyébként nem kellene, illetve átgondolatlan "keresztbe" rendelkezések születnek. A jog gyakorlatilag megismerhetetlen.

Erre jön a jogalkalmazás, ami lassú és kiszámíthatatlan. A bíróságok szintjei simán hoznak egymásnak ELLENTMONDÓ döntéseket is. Következmény - semmi.

No én innen származtatom országunk baját. Az emberek olyanokká válnak, mint a környezetük - s vajon mi más is lenne meghatározóbb mint a jogi környezet? Nem szólsz a renitens kamaszra, mert max. leköp és majd jót röhög rajtad, és akkor még szerencsés vagy. Magas az adóteher, és áttekinthetetlen a szabályozás -> hát persze, hogy ügyeskedni akar, aki tud.

Nincs komoly büntetés? Naná, hogy egyszerre megy a panamázás és a megélhetési bűnözés!

Más:
Jó a 8 és 6 oszályos gimi? Hááát, amit elmondtál elég jól hangzik... Csak az a bajom vele, hogy az állam nem képes esélyegyenlőséget teremteni minden gyermeke számára. Nagyvárosban persze megoldható, ám vidéken, ahol 1 oskola van, hát ott más a helyzet... Vagy a vidéki lakos adóforintjáért nem jár neki ugyan olyan minőségű szolgáltatás?

Jó, jó - nem kell válaszolni. Én is tudom, hogy a pusztába kiáltom itt a szókat - mindössze csak jelezni akartam: máshogy is lehet látni a világot.

picur3ka 2010.06.18. 18:20:25

@Benbe:

Teljesen egyetertek.

'Érdekes dolog, hogy nálunk a legtöbb általános iskolából a szülők ki vannak tiltva, mivel túl sok volt az atrocitás. Ezzel szemben Hollandiában a szülőknek kötelező bejárni az iskolába. Minden délután van bent pár szülő, és nem mindig ugyanazok, hogy segítsenek a tanároknak, az iskolának, vagy a tanulószobán a gyerekeknek. A tanárok, diákok és szülők együtt tartják karban, újítják föl az épületet, együtt festenek ki, együtt szerelik össze a padokat, és ha valami hiba van, együtt is javítják ki.'

A szuloket nagyon bevonjak a UK-ben is. Ez kozosseget teremt, 'a mi iskolank' es nem a gyerek elott szidjak a tanart, hanem felszolalnak a suliban.

Az o segitseguk egyebkent millios befekteteseket es tanari x orai munkat szabadit fel.

picur3ka 2010.06.18. 18:37:13

||@Kristl:

'Viszont alapvetően nem biztos hogy probléma ha vannak akik meg merik ütni a tanárt. '

Minosithetetlenul ostobanak tartom ezt a tevhitet.

Alapallas, szocialisan elfogadhato, normalis embernek a 21. szazadban, ahogy szeretted megemliteni, hogy nem utsz, csak onvedelembol legfeljebb. Egyszeruen nevetseget csinalsz az erveidbol. Tekintelyelvuseg nem OK, mert fejlettebbek vagyunk. Megverni valakit, csak mert nekunk ugy tetszik, OK. Erted-e a problemat, ahol landolsz?

Az en maganvelemenyem szerint kulonben, ossztarsadalmi erdek, hogy a gyerekre mas is ragadjon az iskolaban, mint a kosz. Azert fizet erte az orszag, hogy a legtobbet kihozzuk beloluk, amire csak kepesek. Sokakat ezert igen nogatni kell, tetszik, vagy sem, igy van.

Es bizony ugy gondolom, hogy kozossegi erdek, hogy mindenki kapjon tiszteletet. A kozosseg epito es szolgalo funkciok kulonosen, mint a tanar, a rendor, az orvos, a pap, etc. Minel kisebb a respektaltsaga ezen pozicioknak, annal tehetsegtelenebb alakok fognak odagyulni es annal hatekonytalanabbak lesznek a kozosseg szolgalataban.

Prof. Dr. Simon Templar 2010.06.18. 18:41:36

Na, akkor beszéljünk nyíltan. Miért is a liberálisok nyavalyognak és miért éppen Osztolykán, aki nyilatkozik? Nagyon egyszerű. Cigányéknál (akárcsak zsidóéknál) nem ritka és nem megvetendő a belterjesség (más-más okból: zsidóéknál azért, hogy ne aprózódjon a vagyon, cigányéknál meg simán megkívánja az uncsitesót "mer' az ollan szíp"). Namármost: ezekből lesznek a bokor IQ-jú hülyegyerekek, akik ha akarnának se tudnának 10-nél többig elszámolni, ugyanis retardáltak. Zsidóék ezt szépen megoldják, berakják a gyereket vmi zárt magánintézetbe, ahol senkinek életét nem keseríti. Ellenben orkjaink, mivel mindent ingyé' akarnak megoldani, inkább vezetőiken keresztül a deszegregációt erőltetik, így ráeresztve a társadalomra a poklot.

Ja, és a hab a tortán, hogy Pifti bezáratta az összes kisegítő iskolát...

Kerámia_53 2010.06.18. 20:11:34

@Quain: Respect!!!! Tökéletesen egyetértek!!!

2010.06.19. 07:56:24

@szita szita péntek:

"máshogy is lehet látni a világot."
Semmi gond nincs ezzel. Nem tiltottam meg, hogy másként lásd - különbözőek vagyunk, különböző nézetekkel. De nem értetted meg, amit írtam.
Mondtad, hogy
"Nem szólsz a renitens kamaszra, mert max. leköp és majd jót röhög rajtad, és akkor még szerencsés vagy"
"Magas az adóteher, és áttekinthetetlen a szabályozás -> hát persze, hogy ügyeskedni akar, aki tud"
Ez mind kifogás és magyarázat arra, hogy miért ne tegyél semmmit, avagy miért tegyél valamit, amit nem szabadna.
Egyik volt főnököm kedvenc mondása volt (nagy igazásg van benne):
"A kifogás olyan, mint a s&gg. Mindenkinek van belőle legalább egy, és senki nem kíváncsi a másikéra."

Mint mondtam is, a politikus azért olyan, amilyen, mert közülünk került oda. Ő is része a társadalomnak. Azért hoz olyan törvényt, és azért alkot annyi törvényt, mert pont olyan felfogással dolgozik, mint bármely más hasonló magyar ember. Ha bárki mást beraknál oda hasonló végzettséggel, igan nagy arányban pont ugyanezt tenné. Ugyanúgy lopna, sikkasztana, kihasználná a kiskapukat, stb. És ő is ugyanúgy megtalálná a magyarázatot meg a kifogást a tettére.
- Ő is bátran mondhatja mikor b@szik dolgozni, hogy "nehogymár éhbérért gürizzek, mikor nyugaton ugyanezért a munkáért 10X-esét kapnám". (Ugyanezt mondja az átlag magyar melós is, mikor egész nap támassza alapátot.)
- Ő is bátran mondhatja adócsaláskor, hogy "nehogymár ne lopjak, mikor az egész társadalom lop". (És igaza van, mert körülötte is meg mindenhol máshol is szinte mindenki lop vagy adót csal.)
- Ő is bátran mondhatja, mikor kihasználja a kiskapukat, hogy "nehogymár ne tegyem, amikor a másik is megteszi". (És megint igaza lesz, mert tényleg megteszi a másik is.)
- Ő is bátran mondhatja törvényalkotáskor, hogy "minek csináljak rendes törvényt, amikor úgysem tartják be - széllel szemben minek hugyozzak". (És újra csak igaza lenne, mert alkothat ő akármilyen törvényt, a lelkét is kiteheti - egy fecske nem csinál nyarat.)

Ergo pont ugyanazokat a kifogásokat és magyarázatokat alkalmazza, mint a legtöbb magyar ember -> csak ő más szinten teszi ugyanazt. Ő a törvényalkotáskor a parlamentben játszik a számítógépen, az átlagmelós meg a másik munkahelyen. Ő a politikában talál kiskaput, a vállalkozó meg a saját melójában.
Semmi különbség nincs a politikus meg bármely más magyar ember között. Csak a lenti (értsd: nem a tűzhöz közelebbi) embernek szúrja a szemét az, amit egyébként ő maga is megtesz - csak más szinten. (Itt meg az a kifogás szokott jönni, hogy "én csak kicsiben csinálom, bezzeg ő nagyban" -> ujjal mutogatás a másikra.)

Pedig csak annyi kellene, hogy mindenki a SAJÁT háza táján rakjon rendet. Ő maga ne lopjon, ne csaljon, dolgozzon rendesen, fizessen adót, szóljon rá a huligán kamaszra vagy a tolakodó nyanyára, ne dobja el a szemetet, ne bagózzon, ne igyon, stb.
Ha mindenki megtenné, akkor nem lenne gond.
Csak sajna mindenki úgy gondolkodik, hogy "ő miért, amikor a másik nem". És ezért senki nem dolgozik.

- Ha te rászólnál a huligánkodó kamaszra, és ezt ott megtennné más is a buszon, kiállva melletted, akkor nem lenne nagy arca, és nem köpne le. Sőt, fülét farkát behúzná, illetőleg nem is huligánkodna, mert tudná, hogy le lenne anyázva. De itt jön, hogy "úgyis egymagam maradok", "úgysem érek el semmmit", stb., és inkább nem teszel semmit.
- Ha nem dobnád el a szemetet, akkor annyival kevesebb lenne. Ha mindenki így gondolkodna, akkor nem lenne szemét az utcákon.
- Ha nem csalnál adót, akkor több maradna az államkasszában, és ezáltal neked is több jutna. De itt megint az jön közbe, hogy "miért én adjak be, mikor senki nem ad". Pedig ha mindenki beadna, és senki nem csalna adót, akkor teljesen más lenne a helyzet.

Ezért mondtam azt, hogy nem a politikusokban van a hiba. Hanem az egész társadalomban együttesen (ennek persze a politikus is része, mint ahogy te is meg mindenki más is). A társadalom morális helyzete az, ami a probléma gyökere - a politikus csak egy kivetülése ennek.
Végezetül egy ezzel kapcsolatos szösszenet a magyar átlagemberek munkájáról, életviteléről:

"Volt valaha négy ember. Úgy hivták őket: Mindenki, Valaki, Bárki és Senki. Akadt egy fontos elintéznivalójuk. Mindenki azt hitte, hogy Valaki elintézi. Bárki elintézhette volna, de Senki nem tette meg. Mindenki kötelessége lett volna, viszont Mindenki biztos volt abban, hogy ezt Valaki elintézi, s közben Senki nem vette tudomásul, hogy ezt Bárki megtehette volna. Mindenki hibáztatott Valakit azért, amit Bárki megtehetett volna, de Senki nem tett meg. Így a végén Mindenki rosszul járt."

Szerintem így már te is érted, mire gondoltam.

-----

"Nagyvárosban persze megoldható, ám vidéken, ahol 1 oskola van, hát ott más a helyzet... Vagy a vidéki lakos adóforintjáért nem jár neki ugyan olyan minőségű szolgáltatás?"
Nem élek nagyvárosban. Kisváros. De a környező falvakból is voltak osztálytársaim - onnan, ahol egy iskola volt csak. Ők bejárósok voltak, nem is olyan kevesen. Semmiféle megkülönböztetés nincs. Gyakorlatilag majdnem minden városban van legalább egy gimnázium. A város lényege, hogy az adott környéknek egyfajta központot teremt. Így nyilván ebből a szempontból is központ lenne. Ha minden gimnázium alkalmazna ilyet, akkor megoldható lenne a rendszer. Nem lenne semmiféle megkülönböztetés.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.06.19. 08:55:34

2. szdsz mostmár biztos

karácsony és pető együtt haknizik
kóka pénzeli

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.06.19. 09:37:11

@Marcellusca: Legfeljebb 15 perc alatt bármikor képes elérni Orbán Viktort"

húúúúúú

:)

alfa.orionis 2010.06.19. 14:11:08

A legidősebb gyerekem 90-ben kavarodott elsőbe, a legfiatalabb most érettségizett.
Az eltelt húsz év alatt volt szerencsém végigasszisztálni ezerfajta tanítási-és osztályzási módszert, volt osztályzás és szöveges értékelés, volt NAT és volt "bármittaníthacc", volt felelés és volt csak teszt, volt kísérlet és volt tradicionális oktatás, volt egyéni és csoportos, csoportbontott, összekuszált, fakultatív meg a rosseb tudja,mi, volt sima érettségi+ felvételi és most van ez az eszelős kétszintű- minden volt, csak egy nem: kiszámítható, a gyerekek fejlődését figyelemmel kísérő megbízható tanítás! Voltak szerencsére elhivatott pedagógusok és voltak(többségében) azok, akiknek gyerekek közelébe sem lenne szabad menni.
Az egyik gyereknek 6 évig egy nyelvtanára volt, a másiknak 2 év alatt 7! (ugyanabban az iskolában)Mindenki mást akart, másképp kérte számon az anyagot és mindig nulláról kezdték...
A teszt-időszakban a srácok nagy többsége 2 bővített mondatot nem tudott elmondani az anyagról(az enyém épp színitanodába járt, neki nem volt probléma), a másik gyerek matektanárja szerint a "szabadkézi geometria" pont elég(mikor rákérdeztem, azt mondta, nem fogja az óra felét azzal tölteni, hogy megnézi, kinek van körzője-vonalzója)
Hozzáteszem, nem színvonaltalan sulikba jártak a sarjak! Volt ott minőségbiztosítás doszt meg minden szarság!
Tehát szerintem nem az a legfontosabb kérdés, hogyan bíráljuk el a tudást a gyerekeknél, hanem milyen tudást milyen módon adunk át és hogy kérjük számon! Nekünk még osztogatták a körmöst, meg volt kollektív bünti is (kedvenc fizikatanárom bepakoltatta a táskánkat, aztán vigyázzállásban kinyújtott kézzel kellett tartanunk...nem haltunk bele, cserébe viszont néma csönd volt az óráin és rájöttünk, hogy a fizika érdekes tantárgy), a tetves gyerek hazakotródott, a lecke hiányáért egyes járt-de akár minden áldott nap volt korrepetálás.
Az "úr ír"-típusú olvasókönyvnél nincs jobb, a betűformáláshoz pedig a napilapok hasábjait használtuk-ha nagyban ment, ment kicsiben is. (Én ezt csináltam a képolvasásra ítéltetett gyerekeimnél is. Persze elismerem, erre nem minden gyerek és nem minden szülő alkalmas magától, tehát az arra rászorulóknál a "szülőfejlesztést" is meg kell valósítani-ha kell, törvényi szabályozással.)

Szóval ez a bukás-nem bukás polémia pont nem a probléma gyökerére mutat, sőt! Inkább marginális kérdés, de arra pont jó, hogy a valódi problámákról elterelje a figyelmet!

(u.i. A frissen érett ifjonc az ötös magyart többek között a szóbelin kihúzott "krimi" tétellel szerezte, bár Miss Marple nem jutott eszébe. Nekem viszont megáll az eszem!!!)

abandi 2010.06.19. 14:17:18

Semmi értelme a buktatásnak!
A tankötelezettséget is vissza kell állítani a 14 éves korhatárra!
Indulhat a rétinigger/ésa beintegrált pajtásaik féle gépsor a földeken!

szita szita péntek 2010.06.20. 11:33:26

@csíz: :) Lehet, hogy ez neked nem jött át (pedig értelmes vagy láccik), de nem azt mondtam, hogy nem értettem amit írtál. Azt mondtam, hogy nem értek egyet vele, ami ugye megint más...

Az érvelésed leginkább az eredendő bűnre hajaz - miszerint mindenki rossz, de ha mindenki jobb lenne, akkor jobb lenne a világ. Hát ja. Erre mondtam, hogy idealista vagyol. Én azt mondta, hogy minden társadalomnak van egy meghatározó kultúrája, erkölcsi mércéje. Azzal szerintem egyetértünk, hogy a jelenlegi honi állapotoknál nem nehéz jobbat elképzelni. Ez az erkölcs (vagy nevezzük akárminek) fejlődhet organikusan, de akkor viszonylag lassú és nem is okvetlenül egy irányú a pozitív irányba változás - illetve meghatározhatja, terelgetheti azt a környezetünk. Nos a legmeghatározóbb környezetünk a család, de itt ugye épp annak a morális változtatásán kellene munkálkodjuk. A második az állam - tehát szerintem a meghatározó szerepet ennek kellene játszania. Sajnos nem játsza.

Másik: Én is kisvárosban élnek. A gyermekeim mostanság mennek majd oskolába. 50 km-s körzeten belül egyetlen gimnázium áll a rendelkezésre, azt pedig 4 osztályos. Esélyegyenlőség, aha...

Horizont 2010.06.20. 11:53:44

@csíz: Nagyon jól megírtad és lehet, hogy idealista vagy, de azért én megköszönöm amit írtál!!:)

2010.06.20. 13:07:30

@szita szita péntek:

"Az érvelésed leginkább az eredendő bűnre hajaz - miszerint mindenki rossz, de ha mindenki jobb lenne, akkor jobb lenne a világ."
Nem kifejezetten az eredendő bűn a lényeg. Sőt. Számomra ilyen nem létezik - mint ahogy jóság meg gonoszság sem. Értelmetlen fogalmak.
Én egyszerűen csak az egyén nézőpontjából figyelem az eseményeket. És azt látom, hogy Magyarország lakosságának tetemes része pesszimista, illetve mellette lusta és megalkuvó.
Ezzel nem is lenne baj - a probléma inkább az, hogy annak ellenére, hogy nem tesz meg semmit a saját boldogulása érdekében, mégis várja a csodát, és másokra mutogat ujjal.
Pedig csak azt kellene felfognia, hogy ha ő is tesz valamit, akkor neki is jobb lesz. Két választása van:

- Vagy nem tesz semmit. Ekkor ne csodálkozzon, hogy azt kapja, amit megérdemel. Nekem ez a megoldás sem életelenes - sőt. Nézze csak mindenki a saját kis érdekét, és tegyen nagy ívben a többiekre. Számomra ez is elfogadható. Csak akkor ne rinyáljon, hogy "jaj, milyen rossz nekünk". Fogadja el, hogy csak ő felel a saját sorsáért, más nem segít.
- Másik lehetőség, hogy tesz valamit önmagáért és a _közösségért_ is. Ekkor már joggal várhatja el, hogy más is tegyen őérte.

Ez két lehetséges irány. Nálunk viszont a kettő között megyünk. Elvárja mindenki a másiktól a munkát, a hozzáállást, de önmagától nem. És ha nem kap valamit, akkor egyből nekiesik a másiknak.

Engem igazából csak a nyavajgás zavar. Eddig úgy néz ki, hogy a magyarnak mindegy mit adsz, úgyis nyivákolni fog "szomorú sorsa" miatt. Lehet kolbászból a kerítés, aranyból a járda, hullhat manna az égből. Ő akkor majd szalámit akar kerítésnek, gyémánt utat hozzá, meg a manna sem lesz elég ízletes neki.
Mondjuk tény, ez a "soha nem elég semmi" alapvető emberi tulajdonság - más kérdés, hogy nálunk magyaroknál jellemző az elsősorban, hogy nem is tesz azért, hogy jobb legyen. Mi csak várjuk a sült galambot másoktól (állam pl.), de az soha nem jut eszünkbe, hogy nekünk is tenni kéne valamit a jobbulás érdekében, és nem kifogást meg magyarázatot gyártani. Sőt, először nekünk kellene, és csak utána másnak tennie. Kicsit fordítva vagyunk összerakva.

Az állam csak akkor tudja játszani a főszerepet, ha a társadalom kitermeli magából a megfelelő politikusokat és egyéb tisztviselőket. De amíg a társadalom ilyen, addig nem lesz olyan politikus sem kitermelve, aki változtatni tud. A változást demokráciában (bár nem szeretem ezt a szót) alulról lehet elindítani, és lassú folyamat. A diktatúra esetén működik felülről és gyorsan. (Megj.: én a diktatúra híve vagyok; a demokráciát egy eleve hibás és soha meg nem valósítható képzelgésnek tartom. Még a kommunizmus is hamarabb fog megvalósulni, mint a színtiszta demokrácia. De ez már más téma.) Most mifelénk demokrácia van (nevezzük most annak). Itt ha lentről nincs igény, nincs kezdeményezés, akkor fent sem lesz. És bizony lent nincs igény rá, max. csak sült galamb várása.

Nézd meg pl. a 2/3-os kormányzópártunkat, a nép választottját.
Anno egy liberális pártocska volt, több forradalmár jellegű kiskamasszal, meg egy rakás bújtatott ex-kommunistával. Színtiszta liberális felfogás, SZDSZ barátság, KDNP-gyűlölet, stb.
Most meg nagy néppárt lett belőle, egy időben árpádsávos zászlókkal (amíg a Jobbik nem jött), keresztényi felebaráti dumával és egyéb érdekességekkel. Mindezt jórészt ugyanazok az emberek mutatják. Miért teszi ezt a Fidesz?
Mert erre van igény, ilyen maga a társadalom is!
Van ma az országban több millió gondolkodni nem tudó zombi, akik a TV előtt zabálva böfögnek nagyokat meg osztják az észt - és persze semit nem tesznek még saját magukért sem. És persze simán beesznek bármit a médiának. Emlékezni nem tudnak, nyivákolni annál inkább. Üres propaganda szövegeknek bedőlnek, képesek a kisebb rosszat választani a jó helyett (mert ehhez nem kell gondolkodniuk, meg mert így ugyanazt gondolják, mint a többi zombi és így nem lógnak ki a sorból). Ráadásul könnyebb nem utánanézni dologoknak - A TV majd elmondja nekik, hogy mi is az "igasság", és máris ott van a 2/3.
Ezeknek ígéret kell, nem bizonyíték.
Megkapják, megkapták. A Fidesz ezt lovagolta meg - nagyon ügyesen. Az egykori liberális párt emberei fordítottak egyet a köpönyegükön, és most már a keresztes-árpádsávos-nagynemzeti szín látszik.

Ha az emberek nagyobb részének más lenne egyáltalán a saját életéhez való hozzáállása is mint most, akkor a mai pártok 90akárhány százaléka a közelében sem lenne a politikának. Orbán Viktorkától Deutsch Tomikán keresztül az összes "világéletemben-politikus-voltam" nyomingerig, meg az ex-cocialista bújtatott szélhámosig mindegyik vagy a híd alatt kunyerálna a napi betevőért, vagy egy lámpavason lógna valahol az út szélén. És olyan emberek lennének a politikában és egyéb vezető helyeken, akik a közösség érdekét is nézik, nem csak a sajátjukét, és tesznek is valamit érte. Egyszerűen azért, mert ha ilyenek vannak lent, akkor abból fentre is jut.
De amíg az ország tele van Deutsch Tomikákkal meg hasonlókkal, addig ne várjuk el, hogy más lesz a Parlamentben, mint "idelent". Az lesz fent, ami idelent van. Nézz rá az átlag magyar emberre az utcán, utána nézz meg egy parlamenti közvetítést. Egy és ugyanaz a kettő - csak az arcokat cserélted ki. Viselkedésben, hozzáálásban tök ugyanaz.

---

"egyetlen gimnázium áll a rendelkezésre, azt pedig 4 osztályos"
Épp ezt mondom. Minden gimnáziumnak kellene 6 és 8osztályos csoportokat indítania. És persze nem árt, ha van ehhez megfelelő mennyiségű iskola/tanterem/tanár is. Kicsit több pénz, de azért nem olyan sokkal. Ha meg azt nézzük, hogy a saját jövőnkbe fektetünk bele, akkor nyilván az egészségügy, a nyugdíjrendszer, az autópálya, meg a többi nagy projekt elbújhat(na) az oktatás mögött.
(Persze itt megint visszakanyarodhatunk az első részhez. Amíg az átlag emberek nem képesek az orruknál tovább látni, és nem terveznek előre, addig - mivel igény nincs rá, és a politikus is így gondolkodik - a politika sem fog előre tervezni.)

Horizont 2010.06.20. 13:37:38

@csíz: Na azért talán ennyire mégse rémségesen sötét a kép. Szerinted tetemes része a lakosságnak pesszimista, illetve mellette lusta és megalkuvó? Szerintem meg inkább úgy mondanám az egészséges szinthez képest túl nagy része! Nagyon sok ember van aki a maga szintjén megpróbál normálisan élni és mindent megtenni. És ha én is közéjük tartozom itt LENT akkor jogosan elvárom sőt követelem, hogy ott FENN is lépjenek már valamit.

szita szita péntek 2010.06.20. 20:20:18

@csíz: Hmmm. A demokrácia kritikádat értem és igenigen tudnám folytatni. Nem teszem, mert részben egyetértünk, részben nem ide való. Maradjunk annyiban, hogy a választók (úgy globál és nem az egyes egyének) hülyék. Ennek megfelelően a politika nem az értelem irányába halad. A jogi, közigazgatási környezet (amiről fentebb már beszéltem) ennek megfelelően szintén beteg. A rendszer öntisztulására így nincs lehetőség, illetve hát (számomra) túl lassú folyamat.

Kell egy globális tényező, ami a változás irányába lódítja a társadalmat. Ez - mint fejtegettem(tük) nem lesz az állam. Lehetne akkor a jólét. Nos, azt hiszem az sem lesz egy darabig. Lehetne akkor az, amit te szorgalmazol: az egyes emberek belátása, jó szándéka, önképzése, "megokosodása". Pfff. Ez utópia.

Összegezve: Ez a hely itt még pár száz évig ölég sz*r hely lesz. Na remek kedvem kerekedett! :D

2010.06.21. 08:33:30

@Horizont:
"Nagyon sok ember van aki a maga szintjén megpróbál normálisan élni és mindent megtenni."
Darabszámra lehet nagyon sok. Arányaiban viszont nagyon kevés.

---

@szita szita péntek:
"A rendszer öntisztulására így nincs lehetőség, illetve hát (számomra) túl lassú folyamat."
Teljesen egyetértünk. Ezért is mondtam, hogy én a diktatúra pártján állok. :)

"Ez a hely itt még pár száz évig ölég sz*r hely lesz. Na remek kedvem kerekedett! :D"
Látod, milyen jó itt beszélgetni? Ennek is van haszna! :)
(Ezért is vagyok egyébként azon a véleményen, hogy állam bátyó minél kevesebbet szóljon bele a mi kis életünkbe, és mindenki boldoguljon, ahogy tud. Úgy mindenki csak magának rinyálna.)
Egyébként meg mit párszáz év? Mindjárt itt van 2012; jön a világvége, meghal majd a sok gonosz, csak a jók maradnak a Földön (aszondják 144ezren, vagy mifene), és vidámság, szeretet meg boldogság, a cukrostakony elönti majd a világot és hasonlók. De tán még Dzsézusz is lejön közénk szeretni minket, annyira jó lesz itt. Még két év. Azt már féllábon is kibírjuk. :))

tempefoi · http://tempefoi.blog.hu/ 2010.06.21. 11:10:38

A hölgy a maga műfajában 100 százalékig hiteles: ő (volt) a posztkommunista diktatúra legitimációs támasza. Felületességében, életidegenségében az SZDSZ legjobbjait is megszégyeníti, de hát ez csak unalmas tempózás; neki ez a feladata.

Akinek vannak általános iskolás gyermekei (az élet sűrűjére gondolok, nem a szerencsések és kiválasztottak részére fenntartott alapítványi sulik vagy kirakat jellegű kiemelt iskolák közegére), az tudja, micsoda mélyrepülésnek indult a hazai közoktatás. Az oktatást jellemző torz logika mentén teljesen elfogadható,hogy ne legyen buktatás: így van, be se kelljen járni a kölyöknek, akinek megengedik, hogy verekedjen, tanárával tiszteletlenül beszéljen, stricinek vagy hetérának öltözzön.

Tegyük hozzá: az egyébként elmebeteg reformon kívül, miszerint nem kell a gyereket megbuktatni, osztályozni, minősíteni, ránézni és megszólítani is csak óvatosan és hajlongva, megkérdezve hogy ez nem sérti-e, szóval ettől a liberális rémálmon felül:

- nincsenek tisztában elemi földrajzi ismeretekkel (valami liberális korcs egybevonta a biológia és a földrajz könyvet és tantárgyat)
- megteheti egy énektanár, hogy nem tanít akár évekig egyetlen dalt sem
- gyűlöletet vagy szégyent, viszolygást éreznek a népdalok, népmesék hallgatása vagy előadása iránt
- már a mai huszonévesek sem tudnak folytatni olyan dalokat, nótákat, melyek ismerete generációkat kötött össze az utóbbi évszázadban, például "mához egy hétre már nem leszek itt", "széles a Balaton vize", "cigány, cigány, miért vagy cigány" stb
- pici, lila gőzük nincs nemzeti történelmünk legfontosabb állomásairól

s így tovább

tt60 2010.06.21. 12:00:38

@Kristl: "Viszont alapvetően nem biztos hogy probléma ha vannak akik meg merik ütni a tanárt.
A tanár nem atyaúristen, ahogy a pap sem az már hála istennek érte."

Má bocsáss meg de Te nem vagy normális... Az életben is ha vmi nem teccik a munkahelyeden odamész oszt lepofozod a főnöködet?? Kapj már a fejedhez... A gyereknek az ISKOLA=MUNKAHELY... Meg kell tanulnia, hogy van az életben egy társadalom, annak van egy felépítése... Nem tudom mit szólnál, ha csak úgy kapnál két maflást vkitől, mert nem teccik a stílusod, vagy éppen mert fegyelmet és munkát követelesz meg.

2010.06.21. 12:43:55

@tempefoi:
Nagy részével bizony egyetértek. Az oktatás színvonala valóban kritikán aluli.
Erre tökéletes példa (mégha a videó készítője nem is a kedvencem, hogy finoman fogalmazzak) az alábbi, egyetemistákról készült mutatvány. Szánalmas nagyon:
vimeo.com/11690875

De vehetjük példának az idei középiskolai érettségit is. Mondják milliónyian, hogy a mai gyerekek le vannak terhelve. ... Csak tudnám, mi a ráktól.
Magyar érettségin szövegértés??? Nálunk általános iskolában kellett ilyen szintre eljutnunk, nem érettségin játszadozni, hogy érti-e a leírt szöveget, vagy nem.

Meg ilyen írás az érettségi feladatlap elején:
"Ügyeljen a helyesírásra! Ha bizonytalan, használjon helyesírási szótárt!"
Helyesírási szótár magyar érettségin??? Mi a jó nénikémnek? Anélkül nem megy? Nálunk nem lehetett használni.

Meg matekból ez egy 2 pontos feladat középszinten:
x2-25=0 (valós számok halmazán -az x2 az x négyzet)
és ez is 2 pontos:
"Sorolja fel a 2010-nek mindazokat a pozitív osztóit, amelyek prímszámok!"
Meg átlagok számítása? Ja, meg ilyen, hogy:
"Egy egyenlő szárú háromszög alapja 5 cm, a szára 6 cm hosszú. Hány fokosak a
háromszög alapon fekvő szögei?"

Hű de leterhelt gyerekek!
Akkor ezek szerint én meg überleterhelt lehettem, mikor ilyeneket kellett megoldanom, mert nem érettségin csináltam ilyet, hanem már előtte 4-6 évvel alap volt mifelénk? Majdhogynem azt mondhatom, hogy nálunk (nem most volt) a normál érettségi volt olyan nehéz, mint az idei emelt szintű. Most végignéztem az _emelt szintű_ matekot, és némi gyötrődés után (talán pár kisebb hibával) megoldottam a 9 feladatból (8 kötelező) a zérushely/értékkészletest, a mértani sorozatost, a könyvkiadós-diagrammost, a mosóporosat, az oldalegyenesest, meg a Petileveletküld/érmefeldobóst. 8 kötelezőből 6 ment viszonylag könnyen. De ha újra átnézném a több, mint egy évtizede elő nem vett matekkönyvemet meg füzeteket, akkor szerintem egy 4-est (nem tudom ugyan, hogy mi a követelményszintje) szemrebbenés nélkül összehoznék belőle. Pedig nem voltam soha matekzseni. És ez az emelt szint!

De nézhetjük a törit is. Emelt szintű töri érettségin kérdés:
"Mettől meddig tartott a Rákóczi-szabadságharc?"
"Említsen egy olyan okot, amely francia részről indokolta a Rákóczival kötött szövetséget!"
Stb. Ha sima feleletkor ilyet kérdezett volna a tanár tőlem, akkor megkérdezem tőle, hogy nem-e beteg véletlenül. Az ilyen kérdés nála mentőkérdésnek sem volt jó. Az 1-esért nehezebbet kérdezett; nemhogy emelt szintű érettségin ilyenek legyenek!

Szóval valóban szánalom az egész. Szegény leterhelt kisgyerekek...

süti beállítások módosítása