Skip to content


       Szűrés lista

Egy jó, egy rossz hír a forradalmi kormánytól

Tegnap megválasztották Pali bácsit, ahogy az várható volt. Szoci tempóhoz szokott lelkünknek azonban kellemes meglepetés volt, hogy a postavezér esetében megbuktak a konteók, mert nem az unokaöcsit nevezték ki. Huhh, megkönnyebbülés, nem hazudtak: tt tényleg nem egyenlő dt-vel.
 
Íme a Magyar Posta új vezetője:
 
Schmidt Pál, 36 éves közgazdász - vezérigazgató
 
A Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen végzett nemzetközi kapcsolatok szakirányon, de tanulmányokat folytatott a passaui, és a londoni Thames Valley egyetemeken is. 1997-től az informatikai szektorban dolgozott különféle tanácsadói és vezetői pozíciókban, közel öt éven keresztül az Oracle Magyarország logisztikai- és e-kereskedelmi projektjeit vezette. 2002-ben volt kollegáival megalapította a Konzorcia Kft.-t, amely informatikai szolgáltató tevékenységgel, vállalatirányítási és nagyvállalati beszerzési rendszerek bevezetésével, valamint egyedi fejlesztésű rendszerek kialakításával, üzemeltetésével foglalkozott. Munkái során számos iparág meghatározó hazai nagyvállalatánál, felsőoktatási intézményekkel és multinacionális vállalatokkal dolgozott. Az üzleti szektorban végzett tevékenysége mellett részt vett a Fidesz Informatikai és Telekommunikációs Munkacsoportjának szakmai munkájában. Közel egy éve foglalkozik a Magyar Posta helyzetével, illetve a jelen állapotból való kitörés lehetőségeinek vizsgálatával.

 

Tehát a fiatalember nem 30 éves, hanem 36, és nem teljesen ismeretlen üzleti körökben. A Konzorcia Kft. egy sikeres cég, "2002 óta meghatározó szereplôje a hazai informatikai piacnak. A folyamatos növekedésnek köszönhetően a cég jelenleg mintegy 30 munkavállalót és további 30 alvállalkozót foglalkoztat." Biztosan jól végzik  a munkájukat, hisz ügyfeleik között igazi nagy neveket találunk: RTL KLUB, Magyar Posta Zrt., GE Magyarország Kft., Honeywell Magyarország, Paksi Atomerőmű Zrt., Nemzet Lap- és Könyvkiadó Kft., Sony Magyarország Kft., Erste Bank Nyrt., T-Systems Magyarország, TESCO Áruházak Zrt., MÁV Zrt., Esztergom Portál stb.

Vagyis bebizonyosodott a Fideszről, hogy:

1, különbek a szociknál, nem rokoni alapon ment a kinevezés

2, kommunikációban förtelmesek

Ugyanis Schmidt Pál fényképét és önéletrajzát nézegetve végképp nem értem, amit már a kinevezés körüli sajtópletykák idején sem vágtam: "miért nem állítják ki Viktorék a 2 Pálpétert egymás mellé, hamár így beválasztottak velük. Vagy elég lenne csak egy fotó az új postavezérről, egyből tudnánk mi van..."

De nem, ők nem öntöttek tiszta vizet a pohárba, és nem gondolom, hogy nagyképűségből. Van tippem, hogy mire volt jó ez -meg az összes többi- egész cirkusz. Ahogy Ingenium rusticus is mondta: "Valamit beszélni is kell, míg hátul kevergetik a kártyákat. Mint a bűvészek. Pofáznak, hogy: Most a jobb kezemet nézzék, ide betűrök egy selyemkendőt, .. stb. Közben a farkával már nagyban dugdossa a Pikk Dámát a következő jelenethez."

Vagyis förtelmesek is kommunikációs téren, meg nem is. Ügyesen elterelik a Zemberek figyelmét bizonyos dolgokról, de ügyetlen témákkal. Ha például kegyetlenül rosszul sikerült a borsólevesem, akkor nem úgy próbálom megcsalni a család érzékeit, hogy a kísérőnek szánt pogácsát is rettentően odaégetem, hanem csodás terítéket teszek az asztalra... Ahogy Feriék csinálták: átadtak 1-2 km utat, mikor baj volt. Nem, nem szerettem őket ezért (és másért sem), hisz más egy ebédfőzés, mint az ország vezetése, DE el kell ismerni, hogy sokáig sok embert meg tudtak ezzel a taktikával vezetni, vagyis sikeresek voltak. Ez tény.

De most a Fidesznek bejött a sokkal kevésbé ravaszabb módszer is, a bulvárstílusra való építkezés. Az elmúlt napokban másról sem szóltak a hírek, mint a bájgúnár Schmitt Paliról, pedig nyilvánvaló volt, hogy mindenképp ő lesz az új Köztársasági Elnök.

Ez meg is történt, túl vagyunk az elkerülhetetlenen, így foglalkozzunk most már egy picit fontosabb dolgokkal, amik méltánytalanul kevés figyelmet kaptak mostanában.

 

"Őszre lesz kész az a csomag, amely megsegíti a bajba jutott devizahiteleseket - mondta az [origo]-nak Rogán Antal, a parlament gazdasági bizottságának fideszes elnöke. Rogán azt is elmondta, hogy szerinte nem kell minden devizahitelest megsegíteni, a nagy részben IMF-forrásokat felhasználó megsegítő csomag alapvetően a lakáshitelesekre vonatkozik majd."

Kérdés, hogy hányan húzzák ki őszig, hányan tudják még addig fizetni a törlesztőket.... De a Rogán által beharangozott "ősz", mint időpont, ma reggel kicsit érthetőbb lett.

Szapáry György, Orbán főtanácsadója adott interjút az FN-nek:


"-Most az IMF-fel, illetve az Európai Unió megfelelő képviselőivel kell szorosabb kapcsolatot tartani. Az IMF-nek új misszióvezetője van Magyarországon.

-Igen, az új misszióvezető Christoph Rosenberg, aki az IMF lengyelországi képviselője volt több éven keresztül.

-Találkozott már velük?

-Természetesen. Itt voltak június elején egy előzetes megbeszélésre. Megállapodtunk, hogy július elején jön egy IMF- EU-delegáció. Ez lesz a soron következő felülvizsgálata a jelenlegi hitel megállapodásnak. A terv, hogy a megállapodást, ami október végén járna le, meghosszabbítjuk két hónappal, december végéig. Elképzelések már vannak arról – tárgyalások viszont még nincsenek -, hogy 2011-re kötnénk egy elővigyázatossági hitel megállapodást. Ez azt jelenti, hogy nincs szándéka a kormánynak lehívni a pénzt, mert a magyar állam fizetőképes, de egy ilyen elővigyázatossági megállapodás erősítené a piacok bizalmát, ami megjelenhet alacsonyabb kockázati felárakban, azaz a magyar állam olcsóbban juthatna kölcsönhöz a külföldi piacokon. Csak akkor hívnánk le pénzt, ha valami olyasmi történne a nemzetközi piacokon, ami miatt a magyar állam nehezen tudna ott kölcsönhöz jutni. Ez egy megszokott formája a Nemzetközi Valutaalap különböző megállapodásainak."

 

Vagyis még egy IMF-hitel, de nem fogjuk ám lehívni....Ezt mintha már hallottam volna valakitől valaha. 

Címkék: politika fidesz

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr302119577

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Szíveskedjenek végre intézkedni! 2010.06.30. 12:29:38

Most már türelmetlen vagyok. És a svájci frank árfolyamát látva egyre türelmetlenebb. Ezt persze önmagában ki nem szarja le... Viszont a jelek és az árfolyamok szerint a nemzetközi pénz- és tőkepiacok szereplői is egyre türelmetlenebbek Orbán Viktor ko...

Trackback: Egy elfelejtett szupernova 2010.06.30. 10:46:11

Számomra sértő, hogy ez a mindig, minden szempontból megfelelő topmenedzser szóba sem került a köztársasági elnök jelölése kapcsán, hiszen egy legalább Schmitthez méltó omnikompetens adu ász. Egy mélyen szimpatikus úriember, akiről még a Nagy Taná...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Port Kennedy(Australia) 2010.06.30. 12:47:52

@Geza: Tegnap egy másik témánál csatáztunk egy kicsit.Ma hogy még többet olvastam tőled hát csak kapkodom a fejem.Minden indulatod érthető.

Geza 2010.06.30. 12:50:13

@Kenguru:
"Akinek sok hitele van, es alacsony jovdeleme ES nem varhato hogy azz utobbi novekszik, egy ido utan nem fogja tudni fizetni a hitel reszleteit."
Ez a 'sok' és az 'alacsony' függvénye, de alapvetően igaz. Illetve igaz lenne, ha a hitelügyintéző nem lenne gondos. Márpedig általában azok.

Emiatt kérnek jövedelemigazolást a hitel összegének elbírálásakor ill. állapítják meg a hitelkártya limitjét a jövedelem függvényében, teszik ezt mégpedig úgy, hogy akkora hitelt kapj, aminek a kamatait _még pontosan_ ki tudd fizetni, azaz a tőkéből egy árva fillért ne tudj törleszteni, és így az idők végezetéig fizesd a kamatot ugyanazon összeg után.

Az egy technikai trükk, hogy amikor pl. öt év múlva lejár a hiteled és törlesztened kéne, amikor pedig -mivel az összes bevételed elment a kamatba- pont ugyanúgy állsz, mint a hitel felvételekor, akkor nem borítja rád az asztalt (mert nem érné meg neki), hanem kegyesen ad új hitelt, amivel 'kifizeted a régit', és onnantól annak a kamatait pengetheted tovább.

Fontos momentum, hogy nem szívjóságból nem borítja rád az asztalt, hanem azért, mert sokkal jobb neki egy végtelenségig tartó konstans bevétel, mint egy egyszeri és véges összeg.
(Ezért nem szokták szeretni pl. a hitelek előtörlesztését egyébiránt...)

Mi a teendő, ha a delikvens többet tud összehozni egy hónapban, mint a kamat? Emelni kéne azt a kamatot, csak hát mire fel, ugye. Hát, a következő 'hitelmegújításkor' az új hitelt már csak nagyobb kamatra kell neki megadni! Egyben kifizetni a régit úgysem tudja, ergo bele fog menni, mert más választása -állítólag- nincs. Ennyi.
Ez az, amiért az államközi hiteleket nem 300 évekre adják, ami alatt össze lehetne spórolni a tőketartozást is, hanem max. 10 évekre, amivel még bőven fennáll a fenti csapdahelyzet.

Ezzel pont addig lehet pörgetni a hiteleket, amíg a kamatszolgálat elvisz mindent, amit az adott gazdaság ki tud termelni, és innentől ami tojást csak ez a tyúk tojik, az mind az uzsorásé.

Van még tovább? Van. Ha netán a gazdaság romlani kezd, és úgymond a rendelkezésére álló erőforrásokat (termőföld, ásványkincsek, üzemek, emberi munkaerők-kapacitás(!) is) olyan rossz hatásfokkal használja, hogy nem tudja belőle a maximumot az uzsorásnak kitermelni, akkor le is lehet vágni a tyúkot és újat tenni a helyére az ólba.
Ekkor szép fokozatosan emelni kell a tartozást, túl a teljesítőképességen, a meglévő vagyonok (ismerősöknek és áron alul való) eladásával való törlesztést téve szükségessé, ill. az életszínvonal csökkentésével a maximális munkateljesítményt kisajtolva és a népességet csökkentve egyaránt.
Ennek során maga a gazdaság alapja, az ország kerül át az uzsorás burkolt vagy nyílt tulajdonába, és pl. 'a népességfogyásra válaszul' szelektív bevándorlással emelheti a kitermelést, végül szükség esetén akár a népet is lecserélve.

Azt mondod, scifi?
Ankara után mi a legnagyobb török népességű város? Berlin.
Párizsban mekkora a sarlóssejtes vérszegénységű újszülöttek aránya? Több mint 50 százalék.
Nálunk mely népcsoportot lehet a legkisebb költséggel felszaporítani, akik szükség esetén némi erővel jó teljesítőképességű fizikai munkások lehetnek? A cigányokat.

Hát tudod, engem csak zavar mindennemű 'hitel', aminek a visszafizetése nem a családomat, a városomat, az országomat gazdagítja, azaz nem olyasvalakit, aki 'velem van', hanem egy olyat, aki csak hízni akar a véremen.

@misikeh[jogsértő módon félelmet keltve fotózott]:
És tudnám még ajánlani Susan George-tól a Lugano report-ot is.

Kenguru 2010.06.30. 13:05:42

@Geza:
"Emiatt kérnek jövedelemigazolást a hitel összegének elbírálásakor ill. állapítják meg a hitelkártya limitjét a jövedelem függvényében, teszik ezt mégpedig úgy, hogy akkora hitelt kapj, aminek a kamatait _még pontosan_ ki tudd fizetni, azaz a tőkéből egy árva fillért ne tudj törleszteni, és így az idők végezetéig fizesd a kamatot ugyanazon összeg után."

Nomost az RAJTAD mulik mekkor hitelt veszel fel az adott keretbol.

"Ez az, amiért az államközi hiteleket nem 300 évekre adják, ami alatt össze lehetne spórolni a tőketartozást is, hanem max. 10 évekre, amivel még bőven fennáll a fenti csapdahelyzet."
Nekunk nincs "allamkozi" hitelunk mar regota.
Magyarorszag hitelezoi -bekeidoben- nyugdijalapok, maganemberek megtakaritasait kezelo cegek stb.
Ok azert adnak hitelt jellemzoen harom evre, mert fasz se tudja mi lesz tiz ev mulva, es mi meg nem vagynunk annyira megbizhatoak.

"Ankara után mi a legnagyobb török népességű város? Berlin."
Tetszett volna a nemeteknek eleg gyereket szulni.

"Nálunk mely népcsoportot lehet a legkisebb költséggel felszaporítani, akik szükség esetén némi erővel jó teljesítőképességű fizikai munkások lehetnek? "

A vilagon milliardok alkalmasok fizikai munkara mar most, joval magasabb munkakulturaval es joval kevesebb penzert mint a magyarorszagi ciganyok.

"Ennek során maga a gazdaság alapja, az ország kerül át az uzsorás burkolt vagy nyílt tulajdonába, "
Ez osszeskuves-elemet. A hitelezoknak ez nem celja. Miert lenne? Neki a hitel visszafizetes az erdeke, kamattal.
Az IMF erdeke pedig az ami a tagok erdeke.
A hitelt kapo orszga ne doljon be, es resze legyen a vilagkereskedelemenek.
Azaz pl a japanoktol azert katunk penzt( az IMF--en kerszetul) mert az allamcsod utan nem sok Toyotat tudnank venni, es ez nekik se lenne tul jo.

Geza 2010.06.30. 13:10:04

@Port Kennedy(Australia):
:)
Csak az érdekesség kedvéért megnéztem pár mutatót Ausztráliával és Magyarországgal kapcsolatban:
GDP growth/yr: AU:+1%, HU:-6.7%
GDP per cap.: AU: $38.800, HU: $18.600
unemployment: AU: 5.7%, HU: 10.8%
és a csemege:
public debt by GDP: AU: 18.6%, HU: 78%

Amire nem találtam adatot, az a hazai kézben (állami+magán) lévő összvagyon, pedig igazából arra lennék kíváncsi, hogy ehhez hogyan viszonyul a külső adósság.

Amúgy egész érdekes kis adatgyűjtemény:
www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/index.html

Kicsit Karcos 2010.06.30. 13:12:14

@Kenguru:

"Igy lesz tiz ev mulva annyi penzunk, hogy onnantol sokkal konyebb lesz torelszteni a hitelt.
Akar nullaig is."

Ezt már hallottam, de nem hiszek benne. Lilaköd, mámor. Mint a bácsika, aki megpróbálta ránevelni a disznóit, hogy táplálkozás nélkül éljenek. Sikerült is neki, majdnem két hétig. Nem tudom elképzelni, hogyan lehetne egy nyakig eladósodott országot hitelekkel kihúzni a szarból. Két hétnél tovább...

@Geza: igen, vettünk egy tyúkot csúzlira, mert megmondták a szakértők, hogy pár hónap alatt megtojik annyi tojást, hogy utána visszafizetjük az árát, és utána ingyen reggelizünk.

Ehelyett megvettük a tyúkot, etetjük, tojja szorgalmasan a tojásokat a banknak, ha nem tojik eleget, akkor a saját tojásainkkal;) törlesztünk, aztán egyszer csak megmurgél. Akkor jön egy újabb szakértő, aki megmondja, hogy hülyék vagyunk, nem a tyúkban van a pénz, hanem a nyúlban. A harmadik szakértő meg tercel alá, hogy ma már nem lehet megélni úgy simán, mint régen, mert megváltozott a világ. Istenverte Rosenbergek:( Meg főleg, akik aláírják velük ezeket a szerződéseket:(

De nem akarom teljesen rájuk verni a balhét. Mi basszuk el folyamatosan, hogy Rosenbergékre nem vágjuk rá az ajtót.

Kenguru 2010.06.30. 13:19:34

@Kicsit Karcos: "Ezt már hallottam, de nem hiszek benne. Lilaköd, mámor."

Nomost ami van hitelunk per pillanat, az arra megy hogy a regit torlesszuk.
Ez mint mondtam a dolgok normalis menete.

De a budos eletben nem lesz itt semmi, ha nem inditjuk be a gazdasagot.

Kicsit Karcos 2010.06.30. 13:20:49

@Geza: adalék:

"Mintegy 42 ezer milliárd forint az állami vagyon értéke a 2008-as állapotok alapján, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. által összeállított vagyonkataszter szerint - ismertette Tátrai Miklós, a vagyonkezelő vezérigazgatója hétfőn háttérbeszélgetésen."

profitline.hu/hircentrum/hir/126606/

derelyegrádi szellem 2010.06.30. 13:23:24

@Geza:

A kórkép pontos, a diagnózis helyes.

Egy pontban nem értek egyet veled, mégpedig itt:

"Nálunk mely népcsoportot lehet a legkisebb költséggel felszaporítani, akik szükség esetén némi erővel jó teljesítőképességű fizikai munkások lehetnek? A cigányokat."

1./ Szaporításuk a legdrágább a világon (az óriás pandák után) annak ellenére is, hogy középkori sznten törtnik a vegetációjuk többségükben. Ugyanis ők nem fiztenek semmit be, a szaporításuk kizárólag output jellegő pénzáramlást jelent, míg a dolgozó fehér be is fizet, és reprodukciójához nem hogy hozzájárul, hanem teljes egészében fedezi is azt (sőt még a cigányét is), tehát netto számítás szerint - bármilyen meglepő - a dolgozó, középosztálybeli fehér szaporítása lenne legolcsóbb, hiszen maga megtermeli az árát, és be is fizeti adó járulék formájában. A probléma - sok minden más mellett - az, hogy fehér goldozót nem nagyon lehet már rávenni a számszerűleg pozitív szaldójú mértékben történő reprodukcióra. (Röviden: nem hajlandó szülni, ennek nagyon sok oka van, ezeket most nem vennén végig)

2./ A cigányság túlnyomó tömegei alkalmatlanok a folymatos, kitartó, de főleg rendszeres (30 éven keresztül minden nap felkelek, és elmegyek dolgozni 8-16 óráig típusú) munkavégzésre, talán nem véletlen, hogy soha nem hallottunk történelem során olyat, hogy cigányokat eladtak volna bárkik bárkiknek rabszolgának. És tartok tőle nem a kínálati oldalnál volt a gond, és nem is a mindenkori kereslettel, hanem egyszerűen a "termék" volt eladhatatlan.

Prof. William · http://profwilliam.wordpress.com/ 2010.06.30. 13:28:31

Kellemes meglepetés volt a dolog hiszen sajna igen csak megszoktattuk az utóbbi években hogy hogy ha valamit fölényesen cáfol kormány az nagy valószínűséggel igaz.. Lehet hogy némileg jelzésértékűnek is szánták a dolgot.

A kommunikáció meg... Ezt már megszokhattuk... A MSZP tökéletesen kommunikálta a sz*rt is a Fidesz meg még a sokszor nomális dolgokat se bírja nomrálisan elkommunikálni.

Meleardil Eressea Iluvadan 2010.06.30. 13:37:52

@Marcellusca: Ezt igy ismertem:

Az indián törzsfőnök odaáll a törzse elé:
- Hát, van egy nagyon rossz hírem. Az a helyzet, hogy a táborunk köré költöztek a cigányok. Elkezdték irtani a bölényeket.
- Ajajajajaj.... Ez nagy baj!

Par hét múlva ismét a tanács előtt:
-Hát, ismét egy rossz hir. Egyre többen vannak, gyorsan szaporodnak, már százszám ölik a bölényeket.
- Oh jajajj! Mi lesz velünk!

Ujabb pár héttel később a törzsi tanácsban:
- Végre van egy jó hirem is. Igaz, hogy a ciganyok szinte teljesen kiirtották a bölenyeket, de a minap Öblöskondér testvérünk tett egy probát, és olyan az ízük, mint a bölényeknek...

Geza 2010.06.30. 13:48:01

@Kenguru:
Közeledünk a nézetkülönbség magvához :) !

"Nomost az RAJTAD mulik mekkor hitelt veszel fel az adott keretbol."
Akkor most egy kis scifi. Fater fejét elcsavarja egy kolléganője, meló után beugranak egy becsületsüllyesztőbe egy kávéra, fater megy a farka után, pezsgő, konyak, unikum, kacér mosoly pezsgő, konyak, unikum, motel. Rákövetkező nap másnap, rúzsfolt, stb. és meglepetésképp egy kezesként aláírt hitelszerződés a kollegina kezében. Papa szégyelli magát, kussol, kollegina meglép a pénzzel, jön a csekk a papának havonta. Kevesebbet ad haza, ergo kussban van, vesz fel hitelt a családi házra, adósságspirál stb., aztán egyszer csak disszidál a ringyó után a pampákra, ahonnan nincs kiadatási egyezmény, ránk hagyva mindent. Aztán megjön a következő csekk, ezúttal már nekünk, mi meg nézünk, hogy ezzel most mi lesz.

És ez az a pont, ahol jössz Te, mondod, hogy 'a hitel jó, a hitel szép', aztán a részletekből már kiderül, hogy tán mégsem, és ekkor mondod a fenti 'az RAJTAD mulik mekkor hitelt veszel fel'-t.

Tudod, ha rajtam múlott volna, egy kanyi fityinget nem vettÜNK volna fel, ill. ha csak rajtunk múlott volna, akkor legkésőbb 2006-ban a fenti 'apucinak' a nyakára tekertük volna a vastagbelének az egyik végét, a másikat a villanyoszlop tetejére, és szivarozva rúgtuk volna ki a sámlit alóla azért, amit a nyakunkra szakasztott, mert csak a bírvágya érdekelte, más semmi.

Apropo: ilyen esetben felelős vagyok-e 'apuci' tartozásáért?
Ha nem, akkor ugye felmondhatom az általa felvett hitel 'maradékát'? (Amit már belefizetett, az bukta, de legalább vége legyen már egyszer.)
Ha igen, akkor ez nem az a származási alapú kollektív büntetés, ami állítólag tilos :) ?

"Nekunk nincs 'allamkozi' hitelunk mar regota."
Ne a szavakon lovagolj légyszi. Nekünk mint államnak van hitelünk pl. az IMF mint az államon kívüli entitás felé. Ilyenre gondoltam, még ha rosszul is fogalmaztam.

"Magyarorszag hitelezoi -bekeidoben- nyugdijalapok, maganemberek megtakaritasait kezelo cegek stb."
Magyarország hitelezői pénzügyi cégek. Hogy ki mást paliznak még be ill. kitől, honnan szerezték a pénzüket, az majd akkor fog érdekelni, amikor a mi portánk előtt rend lesz.

"Ok azert adnak hitelt jellemzoen harom evre, mert fasz se tudja mi lesz tiz ev mulva, es mi meg nem vagynunk annyira megbizhatoak."
Már megbocsáss, de már a hitel megadásakor nyilvánvaló, hogy nem fogjuk tudni a kitűzött időben törleszteni. Ez pedig a te verziód ellen szól.

"Tetszett volna a nemeteknek eleg gyereket szulni."
Mint kívülálló (==nem német) egyetértek, valóban ez volt azon pontok egyike, amin elszúrták jürgenék a dolgot.

"A vilagon milliardok alkalmasok fizikai munkara mar most, joval magasabb munkakulturaval es joval kevesebb penzert mint a magyarorszagi ciganyok."
Gondolj bele, hogy miért viszi sok (túlnyomórészt könnyűipari) cég a termelést pl. Indiába ill. Pakisztánba. Olcsó, csereszabatos 'biodroid' munkaerő, aki könnyen megvezethető bármilyen irányba, bármire rávehető, ha pedig nagyon muszáj, minimális háttérmunkával 'lázadás' szítható, ami egy kis médiaháttérrel az emberi egyenlőség nevében leverhető és 'védnökség alá helyezhető'.
Most képzeld el ezt itt a Nyugat és az Orosz Szféra közötti ütközőzónában. Minimális szállítási költség, ellenben semmi 'saját' területet nem kell feláldozni, és még a viszonylag bizonytalanabb gyepű-zónába sem kell értékes infrastruktúrát telepíteni.
Lenne ebben ráció, hidd el.

"'Ennek során maga a gazdaság alapja, az ország kerül át az uzsorás burkolt vagy nyílt tulajdonába,'
Ez osszeskuves-elemet."
A Nyugat-Indiai Társaság is az volt, együtt az ópiumháborúkkal. A jelenlegi iraki protektorátus is az, nem az olajért foglalták el, hanem a demokrácia dicsőségére. Afganisztánban sem a lítium- és a titánium-ércekért megy a játék, hanem az emberi jogokért.

Na, most viccet félretéve, azért ne mondd, hogy már ebben az évtizedben nem láttál ilyesmit...

"A hitelezoknak ez nem celja. Miert lenne? Neki a hitel visszafizetes az erdeke, kamattal."
Ezzel kezdtem: ha (az adós) már nem tudja az elvárt maximális értéket kitermelni.
Amíg hozza a formát, addig természetesen nem kell lecserélni.

"Az IMF erdeke pedig az ami a tagok erdeke."
Ami a gazdáinak az érdeke. Tagnak ugyanis a gazdák és az áldozatok összességét nevezzük.

"A hitelt kapo orszga ne doljon be, es resze legyen a vilagkereskedelemenek."
Eufémizmus. Elég speciális módja ez a világkereskedelemben való részvételnek, amikor az IMF mondja meg ('ajánlások'), hogy mit csináljunk, kvázi az ő rabszolgái vagyunk.
Végülis, az általunk termelt dolgokat az ő strómanjaik veszik meg áron alul, úgyhogy technikai értelemben valóban része vagyunk a világkereskedelemnek, kb. mint ahogy a kirabolt balek is része a pénzkörforgásnak.

"Azaz pl a japanoktol azert katunk penzt( az IMF--en kerszetul) mert az allamcsod utan nem sok Toyotat tudnank venni, es ez nekik se lenne tul jo."
Frászt. A japánoktól azért kaptunk pénzt, mert többet fizetünk nekik vissza kevesebb kockázattal, mint bárki más. Ez gazdaság, nem jótékonyság, és a magyar piacnak a japán áruk összforgalmához viszonyított kapacitása kb. a bokrok között sunnyogó lófinghoz mérhető.
Andersen meghalt - nincs mese: a japánok is abba fizetnek, amiből minél nagyobb hasznuk van.

Geza 2010.06.30. 13:51:41

@derelyegrádi szellem:
Most hogy mondod, ebben lehet valami. Való igaz, munkásként nem vívtaki ki tartós hírnevet :).
('Dolgos kohány'? Még a végén kiderül, hogy javíthatatlan optimista vagyok :) !)

Seduxen (már NEM dr.) 2010.06.30. 13:53:13

@derelyegrádi szellem: ezt ugye Goebbels memoirjaiból fordítottad magyarra? :))))

Seduxen (már NEM dr.) 2010.06.30. 13:54:29

@Geza: "'Dolgos kohány'? " húúh, ez valami értelmezhetetlen szókapcsolat. Ezt hol "találtad"? A nagy paradoxon-könyvben? :))))

Marcellusca 2010.06.30. 14:06:46

@Seduxen: Oximoron, vaze, oximoron. :D

derelyegrádi szellem 2010.06.30. 14:08:23

@Geza:

Látod. Mondjuk azt nem gondoltam volna, hogy egyszer pont TE fogod túlértékelni őket. :-)

@Seduxen:

Nem. Hitler: Asztali beszélgetések. :-))

Geza 2010.06.30. 14:10:43

@Kenguru:
Ja, és a nézetkülönbségünk magvát ott látom, hogy neked -a magad szemszögéből- még valahol igazad is van, csak te mintegy kívülről nézed:
"az RAJTAD mulik mekkor hitelt veszel fel", "Tetszett volna a nemeteknek eleg gyereket szulni."

Igen, objektíve tekintve és a jelen szabályokat sérthetetlennek véve csúful rápacsáltunk, ez igaz.

Csakhogy én pl. benne vagyok ebben az egészben (Port Kennedy fórumtársunkkal volt ezen egy egymás mellett való elbeszélésünk tegnap), így nem elégedhetek meg ezen 'elbuktuk' sommás megállapításával, hanem -feladni nem lévén mód- kénytelen vagyok kiutat is keresni a helyzetből.
Ismételten: abban egyetértek, hogy ha a játékszabályokat elfogadnánk, akkor nem lenne ilyen kiút.
De ez csak egyet jelent: fel kell rúgnunk a játékszabályokat. Ilyen egyszerű :).

A másik vonatkozása az volt még a nézetkülönbségünknek, hogy most a játékszabályok jók, csak mi vagyunk ilyen balfaszok, hogy a dilettáns/áruló vezetőinket még nem magasztaltuk fel a lámpavasra, vagy maguk a szabályok rosszak, és a dilettáns/áruló vezetők megjelenése túlnyomórészt ennek a 'szelekciós nyomásnak' köszönhető.

Ebben te a szabályok helyességében látszol hinni, én meg empirikus úton szétnéztem az IMF ill. a világbank jelen- és múltbeli adósainak és 'ajánlások útján támogatottjainak' a gazdasági történetében, és azt láttam, hogy aki az ő szabályaik szerint játszott, az szarba szökkent, aki meg felrúgta azokat, az szép stabilan gyarapodni kezdett.

Ennek fényében én úgy látom, hogy _a gyarapodás_ és a _fennmaradás_ szempontjából a szabályaik hátrányosak, és ezáltal az én fogalomrendszeremben 'rosszak'.
Ha persze valaki a marxi gazdaságelmélet igazolását fontosabbnak tartja, mint a tényleges evilági államszintű boldogulást, akkor annak a szemszögéből tényleg jó az IMF rendszere, a kérdés csak az, hogy ez a világkép meddig tud fennmaradni.

Ne feledd: általánosan elterjedt kamat nélkül kb. a főníciaiaktól kb. a XVIII sz.-ig jól elvolt a világ, a kamatszedés nyílt gyakorlattá válásával két nyavajás évszázad alatt többet rontottunk a világunkon, mint előtte kétezer évben összesen.

Seduxen (már NEM dr.) 2010.06.30. 14:11:49

@derelyegrádi szellem: egy alom :)

@Marcellusca: ne használj számodra ismeretlen kifejezéseket, nem lesz annak jó vége :))) /Nem lesz ennek jó végeeee, közeleg a hó végeeeee :)))/

derelyegrádi szellem 2010.06.30. 14:16:56

@Seduxen:

Ugye csak véletlenül maradt le az ékezet? :-))

Prof. Dr. Simon Templar 2010.06.30. 14:18:46

@Geza: Kérlek olvasd ezeket végig. Nagyon kemény írások, de szerintem igazak. Ugyanis sem a hitelfelvételnél, sem a szavazófülkében nem tartott senki csőre töltött fegyvert a zemberek fejének, hogy vegyél fel hitelt vagy szavazz a Fityiszre. Rutinból szavaz, takarékoskodás helyett meg hitelt vesz fel, azaz FELELŐTLEN. Amikor meg szembesítik, hogy ő is felelős, azt letolja magáró, azaz HITELTELEN. Ez így nem megy.

zipp.hu/velemeny/2010/01/27/nyugdijas_politikai_rendszer_jovonk_a_mult
zipp.hu/velemeny/2010/06/15/miert_fizessuk_mas_emberek_lakashitelet

eszkep 2010.06.30. 14:21:40

@laspalmas: Gyurcsány mondta, Veres meg az ellenkezőjét (egy-vagy két nap különbséggel). Volt is ebből "vicc" a HírTV-n (mellesleg jogosan).

eszkep 2010.06.30. 14:23:18

@laspalmas: Mit is értünk vergődés alatt? Azt, hogy zero baromságait linkekkel cáfolom?

eszkep 2010.06.30. 14:31:30

@Zöld Ember (aka Quain): Érdekes, főleg az utóbbi, bár lehet vitatkozni, ez nem itt téma.

Kenguru 2010.06.30. 14:31:46

@Geza:
"ha csak rajtunk múlott volna, akkor legkésőbb 2006-ban a fenti 'apucinak' a nyakára tekertük volna a vastagbelének az egyik végét, a másikat a villanyoszlop tetejére, és szivarozva rúgtuk volna ki a sámlit alóla azért, amit a nyakunkra szakasztott, mert csak a bírvágya érdekelte, más semmi."

Ez szerintem meg mindig nem lenne keso.

De tisztaban kell azzal lenni, hogy a vilagon senki nem fog erdekelni ha azt mondjuk hogy ez a hitelt a komcsik/gyurcsany stb vette fol, mi nem fizetjuk vissza.
Plane -mert reszben- NEKED is jutott a penzbol, igy vagy ugy.

A hitelezok azt fogjak latni, hogy Magyaroszag megbizhatalan ados.

Mivel mi kis, nyersanyagszegeny orszag vagyunk, csak akkor lehetunk sikeresek, erhetjuk el a alatunk elvart eletszinvonalat, ha szinvonalas termekeket exportalunk.
Azaz kereskedunk a vilaggal.
De ehhez el kell fogadni annak szabalyait is.
Ez van.

Kicsit Karcos 2010.06.30. 14:37:21

@Kenguru: mivel magyarázod, hogy tabutéma az _újratárgyalás_? Nem a felmondás, az _újratárgyalás_. Mi rossz van benne, ha a megváltozott körülményekre tekintettel az egyik szerződő fél kéri a szerződés módosítását?

Prof. Dr. Simon Templar 2010.06.30. 14:38:37

@eszkep: @Geza: "Akkor most egy kis scifi. Fater fejét elcsavarja egy kolléganője, meló után beugranak egy becsületsüllyesztőbe egy kávéra, fater megy a farka után, pezsgő, konyak, unikum, kacér mosoly pezsgő, konyak, unikum, motel. Rákövetkező nap másnap, rúzsfolt, stb. és meglepetésképp egy kezesként aláírt hitelszerződés a kollegina kezében. Papa szégyelli magát, kussol, kollegina meglép a pénzzel, jön a csekk a papának havonta. Kevesebbet ad haza, ergo kussban van, vesz fel hitelt a családi házra, adósságspirál stb., aztán egyszer csak disszidál a ringyó után a pampákra, ahonnan nincs kiadatási egyezmény, ránk hagyva mindent. Aztán megjön a következő csekk, ezúttal már nekünk, mi meg nézünk, hogy ezzel most mi lesz."

Erre írtam.

Kenguru 2010.06.30. 14:41:25

@Kicsit Karcos: KIVEL?
Az IMF-el, EU-val esetleg, de a magyar allamkotvenye mar annyi embernek/banknak /befektetesi alapnak van hogy NINCS kivel targyalni.

Pl nekunk is van allamkotvenyunk. Ha a Matolcsy beoldlalogna azzal a dumaval a konyhankba hogy akkor most nem nagyon fiztetnek vissza azt a penzt amit a lanyom tanittatasara raktam felre, asszem atformalnam a fejet a husklopfoloval.

Kicsit Karcos 2010.06.30. 14:47:59

@Kenguru: de én valami olyat olvastam, hogy Rosenbergék 5 000 000 000 000 forintos hiteléből a régi, "kedvezőtlenebb" hiteleket váltottuk ki. Meg nyilván nagyhitelezőnk az IMF meg az EU, ha egyszer az ő ellenjegyzésük kell a költségvetésünkhöz.

Ez két fél. Velük vajon miért tabutéma a hitelek újratárgyalása?

Kenguru 2010.06.30. 14:54:09

www.portfolio.hu/melleklet/akk.tdp
A tortadiagrammot nezd:
Az allamadossag 46%-a devizakoveny es hitel. Ezen belul valamekkora resz(utana kene nezni pontosan, mert egy jelentos reszebol a MNB tartaleka lett) az IMF/EU penz.

Amit joreszt 2008-ban vettunk fel. Ket ev utan ujratargyalni?
Hat ez eleg ciganykodas lenne.

ször 2010.06.30. 14:56:29

A mult reggel láttam egy ügyvédet megszólalni,hogy nem tudja miböl vették,hogy devizahitel!
ugyanis nem volt deviza forgalom,hanem a magyar nemzeti bank pénzét használták a kedves bankok! Akkor most mi van?Miért is kell 3x-an fizetni?

Donna (Cara)mba 2010.06.30. 15:04:12

@Kenguru: Bocsánat, hogy így kéretlenül belecsapok a lecsóba mindkét kézzel:))) Elolvastam a kommentjeiteket, és engedelmeddel egy rész, amit írtál, itt motoszkál és nem hagy nyugtot (kóbor áram keletkezett a fejemben:(

Ezt írod szemléltető példaképp:

Kicsit Karcos 2010.06.30. 15:04:15

@Kenguru:

"A tortadiagrammot nezd"

Nem látom a dátumot a diagrammon.

"Ket ev utan ujratargyalni?
Hat ez eleg ciganykodas lenne."

Miért ne cigánykodhatnánk a zsidókkal? Egyébként miért ne lehetne két év után újratárgyalni egy hitelszerződést? A konvergenciaprogramot hányszor szoktuk évente újratárgyalni?

Mellesleg az az igazi cigánykodás, amit velünk művelnek. Megfojtják az országunkat a lejárt szavatosságú "ajánlásaikkal". Mi sosem cigánykodtunk, fizettünk mindig, mint a katonatiszt. Évtizedek óta.

A lengyelekre ki néz csúnya szemmel? Éppen ellenkezőleg, kivívták sokak tiszteletét tökösségükkel. Őket nem is kóstolgatják úgy, mint minket.

Kenguru 2010.06.30. 15:13:25

@Kicsit Karcos: A lengyelek tudod hogy eltek a nyolcvanas evekben? Es meg ahhoz kepest jott naluk is a rendszervaltas utani osszeomlas.
Ok soha nem tudtak volna kifizteni az adossagukat. Igy volt eselyuk uj feltetleket kerni.

Ma a lengyelek joreszt MAGUK finanszirozzak az allamadossagukat, azaz a hazai megtakaritok, nyugdijalapok stb.

Kenguru 2010.06.30. 15:16:35

"Megfojtják az országunkat a lejárt szavatosságú "ajánlásaikkal""

Az IMF amugy mar reg leszokott arrol hogy olyan nagyon ajanlgasson.
Az adott orszag vezetoinek kell kitalnuk hogy hogy erik el hogy ne legyen nagy hianyuk, azaz ne adosodjanak el meg jobban, azaz annyit koltsenek amennyit keresnek.

lasd roman pelda.
Ott is a kormany talalta ki mit akar csinalni.
Az IMF csak az igan nagy fantazmagoriakat nem fogaja el.

Seduxen (már NEM dr.) 2010.06.30. 15:16:53

@Kenguru: asszem a '80-as években volt a legnagyobb címletük az 1 milliós (vagy 10 millás) zlotyi? párszor voltam kint a Balti-tengernél, és röhej volt, hogy milyen árfolyamon váltották a valutát. Asszem egy használt gáztűzhely a helyi piacon olyan 15-20 MILLIÓ zlotyiba került.

Kicsit Karcos 2010.06.30. 15:24:11

@Kenguru: mióta érdekelte Rosenbergéket, hogy milyen életszínvonalon élnek az állampolgárok? Földdel is lehet fizetni, a görögöknek pl. ezt a receptet írták fel, el is kezdték kiárusítani a szigeteiket.

Szerinted a parlamentek szabadon döntenek a költségvetésről? Te nem olvasol híreket?

Nem tudtad, hogy Magyarország sem fogadhat el költségvetést az IMF (és most már az EU is) jóváhagyása nélkül?

Nem észre, hogy nem elég nekik a több évtizedes "kiváló, pontosan fizető adós" referenciánk, hanem azt is megmondják, hogy pontosan miből fizessünk pontosan?

Tényleg nem értelek.

loláb 2010.06.30. 15:28:11

"Vagyis még egy IMF-hitel, de nem fogjuk ám lehívni...."

A hangnemből úgy látom a legutóbbi hasonló témájú posztod óta sem sikerült felfognod azt, hogy hogyan működik az államadósság finanszírozása.

Geza 2010.06.30. 15:45:57

@Zöld Ember (aka Quain):
Elolvastam, köszönöm. Szép összefoglalások, és nem nélkülözik az igazságot.
Mindazonáltal pár észrevételem azért lenne (bár lehet, hogy a kommentekben már említették is):

A nyugdíjasokra alapuló választási rendszer tényleg csőd, mert nagy részük képtelen eljutni addig a gondolatig, hogy 'Ha nő a nyugdíjam, akkor az úgy lehet, hogy nő a fiam adója, de akkor kevesebb pénzük marad, ergo később lesz unoka és max. egy unoka lesz, azaz mikor a fiamék nyugdíjba mennek, akkor annak az egy szem unokának kell eltartani 4 nagyszülőt és 2 szülőt'.
Ez megváltozni vagy a nyugdíjasok kihalásával, vagy a nyugdíjasok felvilágosításával (esélytelen, mert a saját szemszögükből igazuk van), vagy a nyugdíjasok szavazásból való kizárásával lehet (pl. a szavazójognak a munkaviszonyhoz való kötése)

Ott az ellentmondás, hogy a nyugdíjasnak a saját szemszögéből ('sok járulékot fizettem, tehát nekem _jár_ az állami gondoskodás') jogos az elvárás, ugyanakkor a társadalom szemszögéből ('a gyerekvállalást kéne támogatni, mert abból lesz adóbevétel, a nyugdíjasból már nem') pedig érthetően más a fontos. Mindez abból a hazugságból vagy tévedésből ered, hogy anno a nyugdíjastól beszedték a járulékot egy nyugodt öregkort ígérve, és most ezt az ígéretet nem lehet betartani, mert vagy betartjuk 1/3-át tartósan, vagy az egészet, de akkor azt csak 5 évig bírjuk, utána meg fuccs.
Tehát van egy megalapozatlan, betarthatatlan ígéret a társadalom egyik rétege (a dolgozók) _nevében_ (de nem általa!) egy másik rétege (a nyugdíjasok) felé, és az a kérdés, hogy ki a felelős, illetve inkább az, hogy ki viselje a következményeket, mert a felelősök egyrészt már meghaltak, másrészt meg amúgy sem volt elég vagyonuk a dolog helyrerakásához.

Ugyanolyan a helyzet, mint amikor neked ellopják az órádat, én gyanútlanul megveszem a tolvajtól, aki elissza a pénzt és meghal, mire kiderül a történet: kié legyen az óra és ki kártalanítja a másikat? Nincs helyes megoldás, valakinek mindenképp kára esik.

Az ellentmondás pedig feloldható: a társadalom fontosabb, mint az egyén (ez amúgy a szocializmus alaptétele), mert a társadalom nélkül az összes egyénnek vége, míg egyes egyének kára nem okozza feltétlenül a társadalom vesztét.

Ezt figyelembe véve egyszerű a dolog: a társadalom közvetlen létszükséglete az adóbevétel (nem az egyén, nem az ember, még csak nem is a gyerek), ezért a szavazatokat a befizetett adóval kellene súlyozni.

A második írással már kevésbé értek egyet.

- "Az első tévedés, hogy az államnak kell megmenteni mindenkit, aki bajba került."
Ez nem tévedés, ez az állam legelső, legfontosabb feladata. Az viszont már igaz, hogy miután megmentette, az egyénnek törekednie kéne, hogy az újbóli bajba kerülést elkerülje, és ha ez nem sikerül, az államnak ebben akár korlátozásokkal is, de meg kell akadályoznia.

- "A második tévedés, egy olyan nemzetértelmezés, amiben többletjogokat adnak annak egyénileg felelőtlen tagjainak, mert a jogokat úgy alkotják meg, hogy az egyéni felelőtlenség esetén több joggal rendelkezik valaki, mintha felelősen viselkedne."
Ez így van, a felelőtlen emberekre épp hogy többlet_kötelezettségnek_ kéne esnie.

- "A harmadik tévedés, hogy az egyén felelőtlenségét az államnak szabályokkal kell korlátozni."
Ez a libertárius szemlélet szerint van így, miszerint az egyén ún. 'szabadságjogai' előrébbvalóak a társadalom össz-érdekeinél. Kapitális marhaság, úgy ahogy van. Az államnak kutya kötelessége a társadalom érdekeit kőkeményen védeni, akár a felelőtlen emberek korlátozásával is. Az ember legnagyobb vívmánya a 'csoport', a társadalom, enélkül esély sincsen megállnunk, mert egyesével mindenhez túl gyengék vagyunk.

Érdekes volt így párosítani a két cikket, mert az első a társadalmi szolidaritás mellett emelt szót, és az egyéni érdekek előtérbe helyezésének a csapdáját írja le, míg a másik teljes egészében azt mondja, hogy a társadalom maradjon meg magának és bele ne ártsa magát az emberek dolgaiba.

Két véglet, melyek mindegyike önmagában csapda. A megoldás talán a jogoknak a kötelességekhez, a lehetőségeknek a felelősségekhez való kapcsolásában rejlene:
- az állam segít a bajba jutottakon, de elejét veszi a baj megismétlésének (ha bedőlt a hiteled, nem látod helyesen a dolgokat, ergo a hiteled futamidejéig nem szavazol)
- az állam gondoskodik a nyugdíjasokon, de csak a társadalmi önfenntartáshoz létfontosságú dolgok biztosítása után fennmaradó erőforrásokból

derelyegrádi szellem 2010.06.30. 15:46:20

@Seduxen:

Hát igen. A Balti-tenger partján én is legelőször a használt gáztűzhelyek helyi piaci árai felől informálódtam volna. :-))

Seduxen (már NEM dr.) 2010.06.30. 15:52:31

@derelyegrádi szellem: nem, nem bazze, ez vagy Gdansk, vagy Gdynia-ban volt (már nem emlékszem), és én külföldön szeretek nem csak a belváros-múzeumok volnalon mászkálni, hanem elmentünk "kevésbé frekventált" helyekre. Konkrétan "lengyel-piacra" is.

Ami igazán aljas volt, az a zacskós SÖR. Na azon beszartunk. Mert a zacskós bambi még hagyján, de ilyet én még nem szartam.

Homeoffice 2010.06.30. 15:54:06

Sedu!

"Párszor volt m kint Lengyelországban..."
Nah szép.. csak nem ápoltad a szocialista-kapitalista borbarátságot?

Seduxen (már NEM dr.) 2010.06.30. 15:59:58

hvg.hu/gazdasag/20100629_szigoruan_ellenorzott_elelmiszerek

"Az idén sem telt el egyetlen hónap sem, hogy a hatóságok ne találtak volna káros vegyi anyagokkal szennyezett élelmiszereket. A kormány szigorúbb ellenőrzési rendszert ígér, ám a szakértők attól tartanak, hogy emögött az élelmiszerimport visszaszorításának szándéka húzódik meg a magyar termékek piacvédelme érdekében, amit viszont nem díjazna az Európai Unió. Az sem világos, hogy ki fizetné meg a gyakoribb ellenőrzés pluszköltségeit."

látom van olyan médiaipari szakmunkás, akinek már agyára is ment a sok vegyszer....

Seduxen (már NEM dr.) 2010.06.30. 16:01:19

@Gunther: nem bazze akkor még szocialista-szocialista volt :))))

Geza 2010.06.30. 16:02:47

@Zöld Ember (aka Quain):
Annyiban sántít a hasonlat íve, hogy a kicsapongó fater a felelőtlen államnak felel meg, és nem a felelőtlen állampolgárnak.

A felelőtlen állampolgár analogonja kb. a kretén kisöcsi, aki a havi menzapénzét matchboxra költötte, most meg sír, hogy éhes, és vele kapcsolatban gondolom nyilvánvaló a teendő:
- befizetni helyette a menzát (==kamatgarancia)
- készpénzt nem adni a kezébe egy jó ideig (==hitelstop, pl. államilag BAR listára tenni)
- nem kikérni a véleményét a vonatkozó kérdésekben (==szavazati jog megvonva egy időre)

derelyegrádi szellem 2010.06.30. 16:03:11

@Seduxen:

"elmentünk "kevésbé frekventált" helyekre. Konkrétan "lengyel-piacra" is. "

Az ott abszolút autentikus lehetett...:-)

@Gunther:

most méééér mondod, a sedu nem olyaaaaan....:-)

(szerintem egyenesen bölényfüves vodkát ittak vizespohárból a bratankikkal...)

Donna (Cara)mba 2010.06.30. 16:04:27

@Kenguru: Az előbb már nekikezdtem mondandómnak, de idő előtt elszállt a kezem alól, közben megjelent a gépemen a Skype ablak:(

Mindegy, kezdem előlről:
Felhoztál egy klasszikus, tankönyvszerű példát, abból sem a legújabbat vagy a legkorszerűbbet, mert ez így papírízű, semmi köze a valósághoz.
Remélem, gazdaságpolitikusaink nem ebből a könyvből tanultak:((((

Idézlek:
"Ha veszel belolre egy Hilti utvefurogepet es falfuro vallakozast inditasz a lakotelepen, akkor egy ido utan kijon az, hogy a vallakozas bevetele nagyobb mint a furo torlesztoreszlete, azaz sikerult az uzlet.
Nomost teheted azt hogy visszafizeted a furo arat egyben es kesz, de azt is inkabb veszel hitelre meg furot es folveszel alkamazottat.
Igy egy ido utan eljutsz oda, hogy ugyan van furohiteled, de a beveteled a tizszerese, ugyhogy nem nagyon szamit."

Lehet, hogy a 21-ik században van ilyen meseország, de az nem Magyarország.

Egy vállalkozás úgy kezdődik: végy ennyi meg ennyi tőkét, váltsd ki hosszú, költséges prodedúra után a céged működési engedélyét, cégbíróságbejegyzés, ügyvéd fogadása, aztán egy könyvelő, bejelrentkezés az Apehhoz, bankszámla megnyitása, bejelentkezés a Tűzoltóhatósághoz, a Munkavédelmi Hatósághoz, a TB-hez, az helyi önkormányzathoz, stb.stb. Még egy fia likat sem fúrtál.
Eltalpalod a kezdeti adminisztrációt, nekiállsz hirdetni, hogy a sok más fúrócég között a tied a legeslegeslegeslegeslegjobb, a legesleslegolcsóbb, etc.
Csináltatsz szórólapokat. Bejelentkezel ezer helyre, ahol vélhetőleg rádbukkanhatnak. Mert mindenből van már eszkimó a piacon:(
Szívrepesve várod az első kuncsaftodat. Megalkuszol vele, kezet rá. Elvégzed a munkát, kiállítod a számlát (jó, most szabályosan játszunk:))). Ha szerencséd van, készpénfizető számlát. Ha peched van és meg vagy szorulva, elfogadod az átutalást. Tízből 8 ürge utal. 2 nem. A munkát elvégezted....
100%-os jövedelmed után az államnak befizetsz 150%-nyi járulékot, adót, miegymást.
Ennél többet kell kitermelned, mert jön a bank a kamatért, fizető részletért, fizetni kell az áramért, a vevő a helyszínre vár, tehát kocsi kell, benzin, stb.stb.

És vesz a magyar egy nagy levegőt, hogy most ugyan mínuszban vagyok, de majd....
Dolgozik tovább, mert innen máris csak veszteséggel mászhat ki, szal kénytelen újabb hitelt felvenni, mert reméli, most fut fel a bolt, itt nem lehet még abbahagyni, mert odavész az eddig belefeccolt pénzed is:(
Közben elqrják az árfolyamot, emelkedik a benzin és a fúróhoz az áram ára, árat kényszerülnél emelni, de ott vannak a többi cápák is a piacon, akik még bírják alacsonyabb áron...

Hogyan megy innen tovább a mese a virágbaborulásról?

Remélem, politikusaink nem a te tanmeséidből vezetik az országot, mert én ilyen nívóval tanulmányaim első félévében találkoztam:)

Kenguru 2010.06.30. 16:04:29

@Kicsit Karcos:
"mióta érdekelte Rosenbergéket, hogy milyen életszínvonalon élnek az állampolgárok? Földdel is lehet fizetni, a görögöknek pl. ezt a receptet írták fel, el is kezdték kiárusítani a szigeteiket."

Nekik erdekuk a hitelek visszafizetese. Ha forradalom lesz egy orszagban, akkor baszhatjak a hiteleiket.

"Földdel is lehet fizetni"
Lehet, de nekik foleg penz kell vissza, es nem fold. Plane hogy nem akarjuk eladni.

"a görögöknek pl. ezt a receptet írták fel"
Az csak egy otlet vold, de ketsegkivul realis. A gorogok per pilanat a vilag legnagyobb ciganykodasat hajtottak vegre az elmult kb 20 evben(kia reszben a mi karunkra is), nem csoda hogy szopni fognak.

"Nem tudtad, hogy Magyarország sem fogadhat el költségvetést az IMF (és most már az EU is) jóváhagyása nélkül?"
Igen. Ez azt jelenti hogy nem koltetunk tobbet csak az engedelyezett 3.8%-al amint amit keresunk.
Ez azert van mert az a 3.8%-ot ok fedezik.
Te ennel szigorubb gazdalkodast javasoltal.

Kenguru 2010.06.30. 16:08:47

@Seduxen: A mediaipari szakmunkasnak igaza van. Ez a cel, es szepen legalisan el is fogjak ezt erni.
Mindeki igy csinalja az Euban. A magyar serteshust valami nem letezo etegseg miatt tiltottak ki pl ausztriabaol. De egy csomo ilyen van.

Kenguru 2010.06.30. 16:15:49

@Donna (Cara)mba: Ez egy PELDA volt, es emlitett "szemely" a MAGYAR ALLAM, a furogepet meg helyettesitsd valami termelo beruhazassal.

A vallalkozok terheit meg kosz ismerem, iden lesz 15 eves a vallakozoi igazolvanyom. :)

Erre mondtam hogy lehet a gazdasagot elenkiteni penzkoltes nelkul, pl ugy hogy az altalad emlitett hivatalok felet megszuntetjuk.

Geza 2010.06.30. 16:16:33

@Kenguru:
"Ez szerintem meg mindig nem lenne keso."
Szerintem sem, de tudod, a 'békés többség'...

"De tisztaban kell azzal lenni, hogy a vilagon senki nem fog erdekelni ha azt mondjuk hogy ez a hitelt a komcsik/gyurcsany stb vette fol, mi nem fizetjuk vissza."
Puerto Rico esetében elfogadták. Mert mást amúgy se igen tudtak volna tenni, így aközött választhattak, hogy
a., elfogadják, hogy nem kapnak semmit
b., nem fogadják el, de akkor bohócot csinálnak magukból, mert úgy sem kapnak semmi, ui. nincs miből

"Plane -mert reszben- NEKED is jutott a penzbol, igy vagy ugy."
Azért ez az 'így vagy úgy' eléggé billeg, ui. szerintem rosszabb anyagi helyzetben vagyunk, mint pl. '89-ben, azaz azóta még az akkori vagyonunkból is csak fogyott, nem hogy bárhonnan is jutott volna hozzá.

"A hitelezok azt fogjak latni, hogy Magyaroszag megbizhatalan ados."
Így jártak. Ez volt a hitelkihelyezés kockázata. Ezért adják némely helyre 2%-on a hitelt, máshová meg 6.6%-on. Azért magasabb helyenként a kamat, hogy kikompenzálja azon eseteket, amikor nem fizetik vissza a kölcsönt. Ergo ez benne van a pakliban, az árát már megfizettük.

De egyébként legyen: még megbízhatatlan adósnak is inkább tartsanak, mint kihalt népnek.

"Mivel mi kis, nyersanyagszegeny orszag vagyunk, csak akkor lehetunk sikeresek, erhetjuk el a alatunk elvart eletszinvonalat, ha szinvonalas termekeket exportalunk. Azaz kereskedunk a vilaggal."
Ez így van. Ha nem kereskedünk, akkor a saját termékeinkre szorulunk, ami bizonyos színvonal-esést eredményez. Egyetértek.
Éhezni nem fogunk, az az egy tuti. A kocsialkatrész drága lesz, a plazmatévé valóságos luxus, az internet is, azaz kb. visszaesünk olyan '85 környékére. Ez így igaz.

Viszont ha nem most lépjük meg ezt, akkor vagy öt év múlva, amikor is kb. '65 szintjére fogunk visszaesni, vagy pedig fizetünk örökké, amikor is kb. 1580-ra megyünk vissza, csak most nem az oszmán birodalom gyarmata leszünk, hanem az eu-nak.

"De ehhez el kell fogadni annak szabalyait is. Ez van. "
Ennek a mai világnak egyetlen olyan szabálya nincs, amit ne rúgtak volna már fel, és ezt ne hagyták volna szó nélkül.
Ennek a világnak pont ugyanúgy nincsenek kőbe véshető szabályai, ahogy morális értékei sincsenek, hanem az ún. 'szabályok' nem mások, mint a pillanatnyi anyagi érdekek köré rittyentett magasztos megfogalmazások. (Lásd pl. az eu kisebbségi-nyelvhasználati előírásai plusz a tót nyelvtörvény.)
Itt most a pénz az egyedüli istenség, az aranyborjú, azaz ha valamit anyagilag megéri megtenni, arra szabály is lesz hamar, ha meg valami ellen szabály van, az csak annyit jelent, hogy a szabály meghozójának abból anyagi kára lenne.

Kenguru 2010.06.30. 16:31:30

@Geza:
"Viszont ha nem most lépjük meg ezt, akkor vagy öt év múlva, amikor is kb. '65 szintjére fogunk visszaesni, vagy pedig fizetünk örökké, amikor is kb. 1580-ra megyünk vissza, csak most nem az oszmán birodalom gyarmata leszünk, hanem az eu-nak."

Szerintem nem.

Prof. Dr. Simon Templar 2010.06.30. 16:45:40

@Geza: "az állam gondoskodik a nyugdíjasokon, de csak a társadalmi önfenntartáshoz létfontosságú dolgok biztosítása után fennmaradó erőforrásokból"

Ez a lényege a svéd modellnek.

Ehhez pedig ez: zipp.hu/velemeny/2010/03/06/a_joleti_gondoskodo_allam_a_jovo_ellensege

tudi 2010.06.30. 16:47:10

@Kenguru: "Ma a lengyelek joreszt MAGUK finanszirozzak az allamadossagukat, azaz a hazai megtakaritok, nyugdijalapok stb. " És ők csinálják jól, mert fejlődni csak két módon lehet, vagy belső megtakarításokkal pl: Lengyelország, vagy Szingapúr, vagy külföldi hitelekkel, én inkább amellett vagyok inkább tartozzon az állam a saját polgárainak, mint külföldi hitelezőknek. Másrészt szomorú, hogy sok fiatalnak szinte semmi megtakarítása nincsen, még lakáscélra sem.

tudi 2010.06.30. 16:56:32

@Zöld Ember (aka Quain): Jó cikk, nekem is tetszik a "svéd modell" vagy NDC nyugdíjrendszer.

Kenguru 2010.06.30. 17:01:09

@tudi: Szvsz ez epp most valtozik.
A haborut megelt generacio a semmibol is tudott felretenni, a kadar-rendszer pedig szepen kiirtotta az ongondoskodo mentalitast.
Szamos gazdagnak latszo embert latni ma, aki valojaban nem gazdag(nincs vagyona, megtakaritasa) csak a magas jovedelmet latvanyosan kolti.
Draga auto(hitelbol), draga haz, aztan ha fel evig munkanelkuli lesz vagy magzuhan a vallakozas akkor bukta.

Ez mentalitasbeli kerdes. Ami valtozik, csak nem gyorsan. A magyarok 90-utan osztrak eletszinvonalat akartak, de mindenaron.
Nem lett jo vege.

A szingapuriak(es pl a nemetek) zsigerbol sporolosak. Generaciok eltek le ugy az eletuket hogy a jovonek dolgonztak, es a modjaval koltottek.

Ez pl az allam is tamogathatna. A TBSZ egy jo kezdemeny, de tul nehezkes lett.
Szvsz a kamatado eltorleset nem tartanam egy rossz lepesnek pl.

tudi 2010.06.30. 17:21:20

@Kenguru: Az az igazság, hogy én meg rá vagyok "kényszerítve", hogy spóroljak, mert a szüleim segíteni nem tudnának így hát spórolok van két lakáskasszám, ingatlanalapban pénzem, nyaralni is a havonta összespórolt 5000 Ft-ból megyek. + Remélem a Viktor felemeli a lakáskasszára adható állami támogatást.

Donna (Cara)mba 2010.06.30. 17:59:23

@Kenguru: Na, arra várok én is, hogy a nyakamra épülő apparátust megritkítsák.
Ezzel kapcsolatban van egy parányi félelmem: ha sorozatosan teszik ki az állami hivatalokból az embereket, akkor velük ugyan mit kezd az állam? Én nem miattuk aggódom, aggódjon már más is, csak épp megemlítem, hogy belefutunk egy sztrájkhullámba, aztán annyi neked jó hitelminősítés--> lásd Görögország.

Nem a kákán is keresem a csomót, csak mi annyira eltévedtünk a gazdasági szerkezetet tekintve (nagyjából másfél-kétmillió produktív ember lát el 8 millió másikat - és ez nem a magyar kiskorú populáció örvendetes szaporodásából adódik).

Szeretem a konkrét példákat: a környezetemben most éppen 2 nő rokkantnyugdíjat dobták vissza, akik most kb. 50-esek és 38-40 éves korukban mentek rokkantnyugdíjba, a semmiért, merthogy kiderült, az aktívak sokkal de sokkal betegebben is dolgoznak. Futottak fűhöz-fához, egyik sem fogadta el a felajánlott továbbképzést. Nem mennek el dolgozni. Kiestek mindenből már, és azt hitték, életük végéig jön a postás a pénzzel, mert a társadalom köteles őket finanszírozni, mert anno nem volt kedvük megtanulni azokat az alap-dolgokat, amik kellettek volna a munkájuk ellátásához. Magyar emberekről beszélek.

Őket már a korbács se kényszeríti hasznos munkára! Ugyan még a Bajnai kormány vége fele vonták meg tőlük a rokkantságra jogosultságot, de most lépett életbe. Kit fognak átkozni vagy máris átkoznak? Az Orbán kormányt. Kire szavaznak 2014-ben?

Nálunk már olyan kevés az aktív réteg, hogy sajnos velük nem lehet választást nyerni.

Én a mi gazdasági és ellátórendszerünket vis maiornak ítélem. Iskolákat már régesrég elkezdtek bezárni, az ország vagyona magánkézen.

Ki, mi a tartalék? A még megmaradt föld, víz és az egyre csökkenő aktív réteg. Egyelőre az nem nő, hanem még mindig csökken. Még mindig nagy a kivándorlás.

Ki tartja fenn a magyar állam működését?

Ez a társadalmi szerkezet megfejelve egy etnikai réteggel, mely abszolut nem dolgozik és szaporodik, mint csillag az égen, nem a drasztikusabbnál is drasztikusabb tényleges, komoly, mélyreható szerkezet átalakítása az egyetlen belső erőforrás?

Ezt is várjuk a Fidesztől. Ez a megtorpanás, amit Viktor brüsszeli látogatása óta tapasztalok, nem tölt el feltétlen bizalommal.

trojka 2010.06.30. 18:05:13

Te jo Isten...forradalmi kormány...1919-et irunk...vissza az idöben...

Prof. Dr. Simon Templar 2010.06.30. 18:09:58

@Donna (Cara)mba: "Futottak fűhöz-fához, egyik sem fogadta el a felajánlott továbbképzést. Nem mennek el dolgozni. Kiestek mindenből már, és azt hitték, életük végéig jön a postás a pénzzel, mert a társadalom köteles őket finanszírozni, mert anno nem volt kedvük megtanulni azokat az alap-dolgokat, amik kellettek volna a munkájuk ellátásához. Magyar emberekről beszélek."

Ehhez ezt: zipp.hu/velemeny/2010/06/22/a_magyar_szegenyseg_nagy_resze_onkentes

Rá Dios 2010.06.30. 18:26:24

Lehet, hogy Schmidt nem Schmitt - bár a mi családunkban is írják ugyanazt a nevet több változatban - de az amúgy jó megjelenésű és szakmailag a maga területén sikeresnek tűnő fiatalember jó nagyot ugrik a kis cégéből a Magyar (Királyi) Posta vezetői székébe. Nem emlékszem holmi pályázatra, tehát nyilván valakije valakinek, ha Schmitt, ha Schmidt.

Prof. Dr. Simon Templar 2010.06.30. 19:00:12

- Kovács elvtárs, mi ez a hülyeség a menetlevélben: "50 mázsa kommunista szállítása oda-vissza"???
- Há' hogy-hogy mi? Gyakorlatozni vittem a munkásőröket.
- Jó-jó, de akkor is, hogy lehet ilyen hülyén beírni???
- Főnök elvtárs is tudja, hogy a ZIL teherautón a személyszállítás tilos.

A baj csak ott van, hogy még ma is így mennek a dolgok...

stefan75 2010.06.30. 19:17:09

"Csak akkor hívnánk le pénzt, ha valami olyasmi történne a nemzetközi piacokon, ami miatt a magyar állam nehezen tudna ott kölcsönhöz jutni."

Nocsak! Ezek már most tudják, hogy Viktor fel fogja rúgni a bilit?

hazug fidesznyik (törölt) 2010.06.30. 19:31:40

@Geza: "A hitel maga nem rossz, de a kamat már igen."

Ilyen szöveggel osztod az észt errefelé? Adj a haverodnak 1 millió forintot 10 évre kamat nélkül. Sőt, minden rokonodnak is adj hasonló hitelt, hiszen a hitel nem rossz... a kamat viszont igen, de akkor abból ne kérj! Hadd tippeljek: nem zsidó vagy, hanem magyar. Részvétem...

belzebubó 2010.06.30. 19:39:16

@Kenguru: Az átlag szingapúri nagyon el van adósodva. Ez egy nagyon nagy probléma itt. Világ legmagasabb autóárai (3-szorosa az európainak) és talán a világ harmadik legmagasabb ingatlanárai mellett mondjuk nem csoda.

@Donna (Cara)mba: Amikor Brüsszelben a szőnyeg sarkára állitották OV-t és közölték az államadósságot nem engedheti el, akkor tudtam, nem lesz itt se szőlő se lágy kenyér már. Talán ha a görög válság előtt próbálkozik be ezzel, de igy...Szerintem azért torpantak meg, mert erre a balegyenesre Barrosotól nem számitottak ők sem.

2010.06.30. 20:03:20

@Rwindx: Elfelejted, hogy az a kínai Kínában nem a magyar árszínvonalon vásárol semmit. A kínai póló, ami itthon 300 Ft, ott 1 juan (35 Ft), az itthon 2000 Ft-os étterem ott 5-6 juan (200 Ft) stb. szóval az a "szánalmasan alacsony" fizetés (ami egyébként manapság a fővárosban átlag havi 5500 juan, vagyis 192.500 Ft kézbe) az egy kicsit más vásárlóerővel bír, mint az itteni átlag 210e bruttó. No persze 89-ben nem innen indultak, ez igaz. De mi sem! Az eredmények pedig a kínai modellt igazolják - azt meg gondolhatod, mennyire érdekli őket, hogy mi az IMF véleménye a juan árfolyampolitikájáról... A kínaiaknak bevált a reformszocializmus, nálunk viszont csúnyán becsődölt a kapitalizmus visszahozása, úszunk az adósságban, általános a munkanélküliség és nyomor, politikai függetlenségünk pedig gyakorlatilag megszűnt. Ezek után a kínaiakat lehet fikázni, de saját magáról állít ki szegénységi bizonyítványt, aki megteszi. :-p És erre egyre több ember kezd rájönni. Most úgy 15% körül állunk (Jobbik szavazók), de leszünk még többen is.

Donna (Cara)mba 2010.06.30. 20:10:44

@belzebubó: Eltaláltad. Én is pont erre gondoltam. Rosszkor kértek, és nem számítottak arra, hogy Brüsszel bekeményít.
Ettől a kiindulási ponttól már nehéz lesz az útnak nem csak az első szakasza, attól tartok én is.
Görgethetjük tovább hegynek felfele a sziklát:(

belzebubó 2010.06.30. 20:15:17

@csernaja obca: Tényleg nem a magyar árszinvonalon vásárol, mert rakétagyorsasággal mennek fel az ingatlanárak azokban a nagyvárosokban ahol munka van és emiatt huszasával élnek már aki ezt ki tudja fizetni de a legtöbbje a barakkokban nyomja még mindig. Ők csak álmodhatnak a magyar vagy a budapesti ingatlanárakról és az életvitel szempontjából teljesen lényegtelen, hogy a pólót mennyiért veszi akkor, ha az alapvető igényét, hogy tető legyen a feje felett nem képes megteremteni. Vagy Te mit láttál Kinában? Mert én ahová lépek ezt látom minden nagyvárosban, kivétel nélkül. A gyerekét nem tudja nevelni az valahol felnő mint a dudva a nagymamánál vagy bérszülőnél addig amig az apja-anyja összeszedi a fenntartására a pénzt, miközben 20-an laknak 60 négyzetméteren és meglátogatja egyszer egy évebn chinese newyear-kor mert csak egyszer tud hazamenni se pénze se szabadsága, csak az az 5 nap. Most nem az 1% megagazdagról beszélek, hanem az átlagról mert az igy él, vagy Te hol jártál, hogy mást láttál?

2010.06.30. 20:43:46

@Noname Cowboy: A magyar tudásbázis? Na ne röhögtess! Hol? Mi? Az egyetemeken? Vagy tán az Akadémiai Kutatóintézetekben? Tudsz mondani csak egy dolgot? De tegyük fel, hogy van ilyen gyakorlati haszonnal bíró magyar tudományos eredmény... szerinted hány perc kell hozzá, hogy Kínában lekoppintsák, és ha valakinek nem tetszik, lehet szembenézni az 1 mrd katonájukkal meg az interkontinentális hordozórakétára szerelt atombombáikkal. :) De szerintem ilyen nincs és nem is lesz, régesrég nincs meg hozzá az ipari háttér, a nélkül pedig sem kutatási téma, sem hasznosítás nincsen. Ez a "tudásbázisú társadalom" csak egy hülye mem, a valóság az, hogy ebből az országból akinek egy csöpp tudása is volt, az mind hanyatt-homlok elmenekült, Tellertől Neumannon át addig az űrtúrista hogyishívjákig.

@Geza: Én nem veszek részt semmiben, ha nagyon elkúrjátok az országot, áttelepedek valami olyan helyre, ahol nem üresfejű rátarti seggfejek írják ugyanilyeneknek a törvényeket, ennyi. Van választék, Toscanatól Lappföldig csak egy elhatározás kérdése, de ha nagyon akarnám, akár vízumos országokba is simán elmehetnék, mert azért én se a mekdonácban táncoltattam a Gusztit mostanáig.

belzebubó 2010.06.30. 20:51:59

@csernaja obca: Egy lakótelepi lakás négyzetméterára 20.000 yuan Shanghaiban de Pekingben is hasonló. Itt van munka, de meg is van az ára az ingatlanoknak emiatt. Egy 100 négyzetméteres lakótelepit meg is kapsz kb. 70 millió forintért. Nem csilivili lakásról beszélek, hanem kinai (!) lakótelepről. És ez az utóbbi hónapokban csak azért esett mert olyan magasra mentek az árak, hogy az állam beavatkozott. Be kellett avatkoznia. Ennél kb. 15-20%-kal voltak magasabbak még márciusban. Szóval a vásárlóértéke az ő kézbe kapott 200.000-nek amiből eltartja a gyerekét, szüleit, orvosi költségeit fedezi és bérel lakást és esetleg félrerak a nyugdijára az elosztórendszerek hiánya miatt, valóban összehasonlithatatlan a magyarral... és a gyári munkás nem álmodhat 200.000-ről, de 80.000-ről sem.

2010.06.30. 20:53:05

@belzebubó: Még szerencse, hogy Magyarországon ilyen nincs. Itt a nagyvárosokban, ahol munka van, bárki mellényzsebből vesz ingatlant, az olyan barakkvárosok, mint Sherwood, csak médiahekk, a gyerekes anyák természetesen mind négyórás munkákat végeznek, és szabadidejükben az utódiakat nevelgetik, és persze a szabadságokat is kiadják a munkáltatók. És mindezt a kapitalizmus újbóli bevezetésének köszönhetjük, hallelujah! ;-)

abandi 2010.06.30. 21:01:59

@csernaja obca:
Egy magafajta vezér-proli tréfálkozik a sanyarúságon...
Elmegy maga a picsába!

belzebubó 2010.06.30. 21:04:39

@csernaja obca: Azért remélem még ha arrogáns is vagy ma, néha elgondolkozol akkor ha valaki konkrétan elmeséli milyen az élet ideát és nem csak azzal tud jönni, hogy milyen olcsó a póló és a mee goreng...van itt kereszt amit cipelniük kell és hidd el nehezebb mint Európa közepén.

Donna (Cara)mba 2010.06.30. 21:12:11

@Zöld Ember (aka Quain): Kösz a linket! Pontosan erre gondoltam és ezt is tapasztaltam. Mivel mindkét oldalon falun élnek a szülők, ezért nagyvárosi létemre észreveszem azt, amit egy falusi háttérrel nem rendelkező nagyvárosi értelmiségi talán nem annyira.

Szerettem volna a cikkből idekopizni valamit tanulságul, de annyira fején találja a szöget a cikk minden egyes mondata, hogy nem voltam képes semmit kiemelni belőle.

Az igénytelenségből fakadó szegénységgel, amit az állam dotál és ezáltal ösztönöz is, azt bajosan lehet szegénybankok révén felszámolni. Ha kifizetődőbb kicsit szegényebben és kulturálatlanul élni, mert az állam ezt mindenféleképpen ösztönzi (segélyek követelemények nélkül egész életre szólóan), akkor a nem túl ambicionált és motivált réteg ott is fog maradni.
Minek fárassza magát kepesztéssel? Hiszen alapvetően mindene megvan: lakás ingyen, orvosi ellátás ingyen, iskola ingyen plusz menza támogatással, gyógyszer közgyogyón, akad egy autó is azért - hát akkor mi kell még? És a postás jön, pontosan a havi jutalommal:(

Kösz még egyszer a linket. Abszolut korrekt, tényfeltáró cikk.

Donna (Cara)mba 2010.06.30. 21:20:21

@Zöld Ember (aka Quain): Elolvastam a másik linket is. Telitalálat. Ezt az oldalt, amit belinkeltél, nem ismertem, ugyan kevés az időm, de néha lehet meglátogatom.

Mindkét cikk telitalálat!

ati27 2010.06.30. 21:31:41

Hm.. Előjött a hitelekről a téma. Aktuális, mert a chf igencsak erős manapság. Meg kell menteni őket? Miért? Tudtommal, benne volt a szerződésben a kockázat, fel is hívták rá a figyelmet. Mondom, ezt úgy, hogy nekem is van CHF kölcsönöm. Persze ugy választottam meg a törlesztést, hogyha "gebasz" van, pl időlegesen mondjuk felmegy a törlesztő másfélszeresére, azt is ki tudjam bekkelni. 2005-ben vettem fel kb 165Ft-os árfolyamnál. Sokszor volt kedvezőbb a részletfizetés, mint amikor kezdtem. Persze most annyira nem örülök... De körüljártam a témát, akkor forinthitelt csak tiz százalék feletti kamattal lehetett felvenni. Összességében még mindig jobban jártam eddig. A frank meg nem mindig lesz ilyen erős, higyjétek el.. Az meg mekkora hülyeség most felfüggeszteni a devizahitelezést! Éppen most lenne érdemes felvenni chf-hitelt! No meg éppen most forintra váltani, ez mekkora szivatás már! Érzésem szerint ezzel megint egy csomó ember át lesz verve. Másrészt ha esetleg még roszabbra fordulna a helyzet, akkor miben jobb a forinthitel, akkor azzal is ugyanolyan szívás lesz..

2010.06.30. 21:45:26

@belzebubó: Elhiszem. De azért a trendek mégiscsak mások, mint itt. Egyébként a rezsik milyenek ott?

@abandi: Csak egy kicsit ironizálok. Védekező reflex.

@Donna (Cara)mba: Hát ja, amíg nincs motiváció, senki sem fogja szaggatni az istrángot. A motiváció aztán lehet negatív is (segély, közgyógy, gyermekétkeztetés stb megvonása) vagy pozitív (a segélynél lényegesen magasabb bérszínvonal bevezetése). Érdekek és ellenérdekek kérdése, no meg hogy burzsoá vagy munkás-paraszt kormány van-e... de egy közös pont van: mindkettő működésének szükséges feltétele, ha megfelelő számú betöltetlen állás is legyen mellé. Az pedig nincs. Már Budapesten sincs. A nélkül meg gittrágás az egész.

2010.06.30. 22:02:39

@ati27: Tudja az orbán... simán lehet még ennél rosszabb a forint. Persze jobb is... de azért ismerve a gazdasági hátterét, szerinted melyik a valószínűbb? ;-) Átváltsam? Ne váltsam? Nem irigylem a hiteleseket ezért a problémáért.
Amúgy ez a durván emelkedő részletes tréfát már egyszer eljátszotta az otp a kádár rendszer lakáshiteleseivel is. Igaz, az forint alapú volt, ott "csak" a kamatot emelték egyik napról a másikra a csillagos egekig - a hatás ugyanez volt. Szóval a történelem ismétli önmagát. Azzal a különbséggel, hogy akkoriban aki egy összegben be tudta fizetni a hátralékot, az kedvezményt kapott, most meg aki egy összegben vissza akarja fizetni, azzal pönálét fizettetnek.

Rwindx 2010.06.30. 22:03:59

@csernaja obca:
Nem felejtek el semmit, Kinában a vidéken most sem keresnek sokkal többet, mint az említett marék rizs/nap. A városi árakról meg írt Belzebúbó. Reformszocializmus csak kívülről tűnik jónak, annak akinek tőkéje van és ott befektet, az ott élő emberek nagy része még mindig nyomorog. Te meg róluk hallasz, nem azokról akik éppen csak megélnek. Százmilliókról beszélünk.

abandi 2010.06.30. 22:12:37

@csernaja obca:
A maga iróniája roppant gyönge!
Tanuljon a zsidó humoristáktól, amíg lehet...

abandi 2010.06.30. 22:14:04

@Donna (Cara)mba:
Na végre egy rövid hozzászóás....

Kenguru 2010.06.30. 23:38:10

Kinaban nem reformszocilizmus van, hanem allamkapitalizmus.
Az utobbi evtizedek novedekdese impozans, de varj meg legyszi 15 evet.

Akkor kezd majd a mai munkasgenarcio eloregendi, utanpotlas meg lesz eleg.
Az irdatlan kornyezetszennyezes miatt mar most importra szorulnak vizbol.

Mi lesz kesobb?

A Juan pedig fel fog ertekelodni, vagy igy vagy ugy.
Mondjuk abba a vilag bele fog remegni, de ebben a mereben a dolgok mar csak igy mennek.

2010.07.01. 07:02:14

@Rwindx: Én trendekről beszélek, ember, nem abszolútumokról. Kínában napról-napra javul a helyzet, Magyarországon meg napról-napra romlik. Kínában van miért várni a holnapot, itt meg rettegnek tőle "jajj, vajon mit talál ki a kúrmány?" "vajon lesz-e még állásom?" "vajon elég lesz-e még a fizetésem a távhőszámlára?" Te sem hallasz azokról, akik itt épp csak megélnek, a havi bruttó 134e Ft átlegbéres fizikai dolgozókról, meg olyan falvakról, ahol MINDENKI munkanélküli, vonat, busz nem megy oda, nincs posta, vegyesbolt, még egy fekvehányó sem. Nem kell ám lámpással keresni itt sem, aki koszt-kvartélyért eldolgozik... "csicskatartás" mond ez neked valamit? gúglizz rá!

@abandi: kend mög kapja be a gázcsövet!

belzebubó 2010.07.01. 07:08:12

@csernaja obca: Csapvizből nem ihatsz Shanghaiban, a helyiek sem teszik. A viz 2 főre kb. 100 RMB-3500 Ft. Elektromos áram kb. 300 RMB-10.000 Ft, gáz: 100 RMB-3500Ft, internet 120 RMB -4000 Ft. Két hálószobás lakás havi rezsije telefonnal kb. 800 RMB-30.000 Ft
Étteremben egy kóla kb. 8 RMB- 270 Ft, KFC vagy McDonald menü 25-30 RMB -1000 Ft, utcai árusnál helyiek lakta környéken kinai tésztakaja 5 RMB- 180 Ft, ha forgalmasabb túristák által látogatott helyen akkor 12 RMB- 410 Ft egy tál shangahi noodle. Starbucks kávé közepes 20 RMB- 700 Ft, 1 Big Mac 10 RMB-350 Ft
Metró: attól függ mennyit mész 1 megálló 3 RMB max. 6 RMB az átlag 4 RMB-140 Ft

belzebubó 2010.07.01. 08:07:04

@csernaja obca: A kinai azért nem retteg meg rinyál, mert teljesen más a világnézete mint a nyugati embernek. Ebbe most nem megyek bele, de ebben közrejátszik a világnézete és az világhoz való viszonya.

Donna (Cara)mba 2010.07.01. 08:25:18

@csernaja obca: Igaz, hogy nincs vagy alig van munkahely. Ráadásul eddig az állam kifejezetten büntette azt, aki megművelte volna a földjét vagy bármiféle vállalkozásba kezdett volna. Ma a munka büntetés. Mivel olyan alacsonyak a bérek (nem óriási cégek menedzsmentjére gondolok), aki csak tud, menekül valamiféle ingyen társadalmi ellátásba.

Persze vitatkozhatunk ezen, hogy miért van ez így, de nekem az az érzésem, ez már rég a mi volt előbb: a tyúk vagy a tojás típusú kérdés. El lehet dönteni így vagy úgy, de alapvetően mindegy.

Bocsánat, hogy egyet hajtogatok, mind a papagáj: de ez az aktív/inaktív arány iszonyatos, lehúzó, hosszú távon a semmibe vezető út. Ez sztem ma a kulcskérdések egyike.

Statisztikák vannak már régóta erről a tendenciáról: kihalnak az 50-esek, aztán már sor került a 40-esekre is. Az öregek (nehogy most öregellenességgel vádoljatok, mert én se vagyok mai tyúk) meg egyre hosszabb életűek, főleg a nők. Nem ez utóbbi a baj, hogy hosszabb életűek lettek az öregek és a nők 57 éves korban már nyugdíjba vonultak, hanem hogy döglik ki a középkorú aktív réteg, akire még szüksége lenne a fiatalnak is - nagymamára, nagypapára - mert akkora stressz, terhelés rajtuk.
Ez sajnos számszerű tény.

És sajnos a te állításod is igaz: nincs elég munkahely.

Ebből mi következik: mindegy miképpen, de növelni kell az aktívak számát. Különben összedől a társadalom.

Donna (Cara)mba 2010.07.01. 08:26:43

@abandi: Á, én mindig is szűkszavú voltam;-DDD

Seduxen (már NEM dr.) 2010.07.01. 08:43:51

@Kenguru: félreértettél. Egyértelmű a cél - ne legyünk az EU élelmiszer hulladék-lerakata -, a nyekegést nem értem, hogy a szakértők így, költségek úgy, meg ez burkoltan a hazai élelmiszertermelők segítése. ÉS? A magam részéről egyet is értek ezzel. Egy kicsit próbáljunk már a hazai termelőknek segíteni.

Geza 2010.07.01. 10:05:21

@Donna (Cara)mba:
"Ráadásul eddig az állam kifejezetten büntette azt, aki ...bármiféle vállalkozásba kezdett volna."
Hogy ez mennyire így van!

Példaként szoktam felhozni egy kanadai srácot, éli az életét, dolgozik a munkahelyén, stb., a hobbija pedig elektrotechnikai barkácsolás. Semmi világrengető, tényleg csak hobbi-szinten. Viszont alapított arra egy kis cégecskét, hogy ha valaki, akit szintén érdekel az ilyesmi, szeretne egy előre lemaratott áramköri lapot, vagy előre felprogramozott alkatrészt, vagy bármi olyasmit tőle, amiből tizet megcsinálnia ugyanannyi fáradság, mint egyet, akkor ezt megrendelhesse tőle. És ez működik, a weboldalon bekattintod, hogy mit kérsz, átutalod az árát, és egy-két héten belül (amikor jut rá ideje) feladja csomagban neked. Mindezt teljesen legálisan, cégszerűen.
Ebből ő nem fog megélni, ez csak mellékes és esetleges bevétel, kb. 5-10 ezer forintnyi haszna lehet belőle havonta körülbelül, de ez pont ennyivel több a semminél, és egyébként szívesen és jól csinálja, tehát mindenki jól jár a dologgal.
Mi hát ebben a pláne? Az, hogy itt Magyarországon ehhez a cégbejegyzés belekerülne vagy százezerbe plusz egy havi utánajárásba, aztán a könyvelés vagy havi tízezrekbe vagy teljes napokba, aztán ami ezután megmarad, az nem érné meg az adóbevallással való szenvedést, ami ráadásul még a dolog örömét is elvinné. Tehát mivel itthon élek, elestem egy havi 5-10 ezres jövedelem-kiegészítéstől, az ország egy pár forintnyi adótól, plusz attól a pénztől, ami így most Kanadába megy, amikor az országban is maradhatna.
Most mondjam azt, hogy legalább öt-hat ilyen apróbb ötletet bármikor tudnék mondani, amibe belevágni tízezer forintos nagyságrendű kockázat lenne, mármint önmagában, az adminisztráció nélkül?
De amíg idehaza minden forint megkereséséhez három forintot kell adózni és kettőt költeni az eladminisztrálására, addig ezek hamvába holt ötletek maradnak, és lehet az elektronikai bizbazt rendelni Kanadából, az állatkereskedésekben kapni alomnak való osztrák szénát mikor a magyar szénát úgy égetik el Zalában mert nem tudnak vele mit kezdeni, lehet kapni német gyártmányú kerti csaphoz való gyorscsatlakozót és fizetni a munkanélküli segélyt a magyar műanyag-fröccsöntőnek, lehet venni az irodai programcsomaghoz a segélyvonal-támogatást egy amerikai cégtől mert a kisebb magyar helyi támogató cégek befuccsoltak, lehet venni kínában t:ömegtermelt dísztárgyakat mikor a magyar kézműves nem tud a hivatásából megélni, és a többi, és a többi.

Ahogy látom, az üzleti lehetőségek jó része olyan, hogy ügyletenként kis hasznot hoz (és ezért most Magyarországon veszteséges lenne), míg önmagában jó _kiegészítő_ munkát jelentene helyi szinten elég sok embernek, és segíthetne a gazdaságon belül tartani a pénzt.

És ezzel persze meg is válaszoltam, hogy miért nem így mennek itt a dolgok: a nagyüzemi léptékű, túlnyomórészt külföldi tulajdonú termelésnek nem érdeke, a politikusaink pedig inkább az ő érdeküket nézik, és nem a miénket.

Na, még egy dolog, aminek a megváltozását szívesen látnám a mindenkori kúrmányunktól :) !

Prof. Dr. Simon Templar 2010.07.01. 14:01:32

@Geza: Tökéletesen igazad van. Már én is rengeteg dolgot beindítottam volna, ha az állam nem bűnözőként kezelné a vállalkozókat. Most, hogy vállalkozó vagyok, meg egyenesen a bőrömön érzem.

Mindenesetre, ha jól akartok szórakozni, keressetek meg, segítek :)

www.jegyiroda.5mp.eu

trojka 2010.07.02. 16:56:09

A fene egye egye meg, már feláll a ször a hátamon ettöl a "forradalmi kormány" elnevezéstöl...

Meleardil Eressea Iluvadan 2010.07.02. 18:38:09

@trojka: De meg mennyire. Van egy rohadt eros "dicsoseges 133 nap" erzese az embernek. Olyan nagyon nem is bannam, ha csak addig tartana. :P

Torgyán 2010.07.08. 22:56:07

Schmitt Pál nem köztársasági elnök!!! Elég a OV király embereiből.

süti beállítások módosítása