Skip to content


       Szűrés lista

Breaking! Mikola elkapott egy korrupt nőgyógyászt!

A Magyar Hírlap szenzációs és döbbenetes sztorival indítja ezt a hetet: "Orvoskorrupció: Gyűjtsön még pénzt!"

Mikola István, az Országgyűlés egészségügyi bizottságának fideszes elnökének levelet hozott a postás. Mikola István alig akarta elhinni, ami a levélben szerepelt.

Egy vidéken élő várandós anya arról számolt be, hogy "több tízezer forintot már összegyűjtött a nemsokára esedékes szülésre, de a doktor úr azt mondta, gyűjtsek még hozzá".

Mikola törvénytelenül kiszabott orvosi díj kikényszerítése miatt a hatósághoz fordul, és feljelentést tesz.

Mikola elmondta a MH-nak, hogy "véget kell vetni annak a gyakorlatnak, hogy a közkórházban dolgozó szülészorvosok egy része előre meghatározott díj fejében vállalja csak a gyermekek világra segítését. Az előre megszabott tarifának semmi köze a hálapénzhez, amelyet saját döntése alapján, utólag adhat az a páciens, aki akar, és olyan mértékben, ahogy a lehetőségei engedik, bár annak sem vagyok híve. Ez korrupció és kényszerítés, ami nemcsak a törvényt, hanem az erkölcsöt is sérti.

A „saját” orvoshoz ragaszkodó, de szerényebb körülmények között élőket akár a gyermekvállalástól is visszatarthatja egy ideig, így – tekintettel a nők termékeny életszakaszára – csökkentheti az elvben megszülető gyermekek számát. Az ilyen orvosi magatartás közvetve tovább rontja az amúgy is siralmas demográfiai helyzetet, ezért a kérdéssel a parlament egészségügyi bizottsága előtt is foglalkozni kíván, és az ügyben megkeresi a szociális bizottságot, valamint a szülészeti szakma vezetőit is.
" - nyilatkozta Mikola, 3 gyermek édesapja.

Imádom az ilyen megdöbbent politikusokat!
Komolyan? Van korrupció? Ne má' ...
Forintra kijött, hogy pont 386 millió költöttünk a kampányra? Ne má' ... nem hiszem el!
Pént kér a szülész orvos? OMG!


Mikola István biztos nagyon megdöbbent, mikor elolvasta a levelet, hiszen ő még ilyenről nem hallott, ilyennel nem találkozott. Nem is hallhatott, nem is találkozhatott, hiszen ...

Nem találkozott ilyennel, mikor 1972 és 1990 között az ajkai Magyar Imre Kórház belgyógyász, illetve infektológus szakorvosa volt.

Nem találkozott ilyennel, mikor  1981 és 1990 között osztályvezető főorvos volt.

Nem találkozott ilyennel, mikor 1990 és 1995 között a budapesti Szent László Kórház főigazgatója volt.

Nem is hallott még ilyenről, mikor a Magyar Kórházszövetség elnöke volt.

Pedig csak elég lett volna benézni egy-két fórumba, ahol a kismamák ajánlják egymásnak az orvosokat, tarifával együtt.

Nekem még nincs gyermekem, így körbekérdeztem a barátokat, ismerősöket, akiknek már van, hogy nekik milyen tapasztalataik vannak. Az eredmény: 100% fizetési arány, a minimum tarifa 70 ezer forint.

2009-ben a Haszon Magazin írt egy cikket a hálapénzről és tarifákról:


"A hálapénz összege nemcsak a beavatkozás bonyolultságától, hanem az azt végző szakember státusától is függ. Azok a nőgyógyászok, akik elfogadják, netán el is várják, 6-8 ezer forintot kapnak egy vizsgálatért. Egy normál, egyszerű szülés nem hivatalos tarifája 40 és 70 ezer forint közötti, a császáros megoldásnál 50 ezernél kezdődik a hálapénz. Százezerért viszont már akár komplex team is várja a beteget, szülészorvossal, aneszteziológussal, szülésznővel. Információink szerint a kevésbé ismert szegedi sebészek 20-50 ezer, jó nevű, magasabb státusú kollégáik 120-300 ezer forintot kérnek a beavatkozás bonyolultságától függően, előre."


Mikola István figyelmébe ajánljuk, hogy nem csak a szülésért kell fizetni! 


NÉHÁNY TARIFA FORINTBAN (2009)

Belgyógyászati kórházi osztályról átkerülés krónikus osztályra: 30 000
Hamis igazolás kiállítása körzeti orvosnál: 2 000
Vényköteles gyógyszer beszerzése kórházi ápolótól: 10 000
Hivatásos sofőrnél magas vérnyomás ellenére kiállított orvosi igazolás: 10 000
Vastagbélrák-műtét: sebésznek: 30-50 000 altatóorvosnak: 10 000 főnővérnek heti: 2000 ápolónőnek heti: 1000 betegszállítónak: 5-600
Szemműtét (retinaleválás): 70 000
Diagnózis gyorsított laborvizsgálat alapján: 30 000
Szülés: 40-300 000
Térdműtét (porcleválás) ? az operáló orvosnak: 50 000 


Kíváncsi lennék, hogy vajon hány szülész-nőgyógyász orvost forgatott meg az APEH? Oly könnyedén el lehetne kapni őket, hiszen elég nehéz megmagyarázni a 3 db Audi A6-ost a havi br. 200 ezerből ...

Szóval egyrészt örülök, hogy 20 év után végre valaki kimondja, hogy a hálapénz mellett jelen van a korrupció is, maradjunk annyiban, hogy jobb későn, mint soha ...
Másrészt viszont azzal, hogy Mikola elkapott egy (!) szülészt, nem változik semmi. Kicsit "üssük el valamivel az uborkaszezont" ízű a dolog ...

A probléma komplex, és ezzel nem sikerült előrelépni.
Elvégre 100 milliárd forintról van szó, a becslések szerint ennyi a hálapénzek összege. Mivel ez az összeg nem vész el, csak zsebet vált, így akár meg is lehetne keresni az orvosi oldalon.

Emeljék fel az orvosok, nővérek fizetését, amelyet amúgy is fel kell emelni, mert 5 év múlva nem lesz aki elaltasson, megvizsgáljon, megműtsön, mert a magyar orvosok mind külföldön fognak praktizálni. Persze a Kútvölgyiben mindig lesz orvos, ahová a politikusok járnak ...

Aki pedig hálapénzt szeretne fizetni (szíve-joga, utólag annyit ad, amennyit csak szeretne), azt fizesse be a kórház számlájára, és tartsák nyilván, átlátható módon.

Berrick barátomnak 3 éve született meg a gyermeke:

 
A szülés:


7000Ft / alkalom összesen, kb. 10 vizsgálat, a szülés előtt az orvos magánrendelőjében, ugyanis ha nem fizeted meg az orvost, akkor rendes ellátás botrányos, Pl : a feleségem a 3. hónapban egyik reggel vérezni kezdett, bementünk a kórházba 7 körül, kérdezték van-e fogadott orvosod, akkor még nem volt, így 11-kor megkérdezték, vérzik-e még, mondtuk, hogy nem annyira, azt mondták akkor ráérünk, majd 1-kor be is kerültünk a rendelőbe. 

Ezután lett orvosunk.  

A kórházban, ha nem fizeted meg vagy az orvost vagy a szülésznőt, buktad, rád sem néznek, ha bajod van, oldd meg magad, ha van orvosod vagy szülésznőd, az azért napjában 1X megnézi mi van veled. 

A szülés, ha fizeted  (nekünk 80 ezer volt előre egyeztetve) akkor mehet simán, mert bejön az orvosod és kézbeveszi a dolgokat.  

Mondjuk nálunk nem volt az, mert még beért az orvos, az ügyeletes volt ott a szülésnél, aki szotyizott a szülőszobán, ezért rosszul szúrta meg az epidurális érzéstelenítőt, így a feleségem félig lebénult és pánikroham jött rá. A rossz epidurális miatt nem tudták hogy altatni, és mivel nem vették észre a tekeredett köldökzsinórt, így nem akartak császárt és majdnem megfulladt a gyerek. 

Akkor ért be az orvos, aki a különös kockázat miatt aláíratta velem a nyilatkozatot, hogy kit mentsenek meg, ha baj lenne, az anyát vagy a gyermeket. Majd szépen megcsinálta a császármetszést.  

A konzílium ott zajlott az orrom előtt, amikor a főorvos lebaszta az ügyeletes orvost, hogy miért nem vették észre, hogy a gyermek bokáján és nyakán volt a köldökzsinór.  

Ha császárral szül a nő az másnap nem bír felkelni, így ha ki tudod fizetni, akkor érdemes fizetős szobát kérni a kórházban, ha van, mert elméletileg akkor külön figyelem és ellátás jár. Sajnos nálunk ez nem volt meg, reggel a takarítónő adott vizet a feleségemnek. A rossz érzéstelenítés miatt nem kaphatsz fájdalom csillapítót, tehát van egy műtét a hasadon meg fájdalom is rendesen.  

A szoba ára 5000 Ft / nap volt amikor kivettük, mire végeztünk 7000-re emelték. Mivel perrel fenyegettem őket, így elnézést kértek, majd kifizettem 5000Ft / napot.
6 napot voltunk bent.  

Így összesen: 

70 000 Ft a vizsgálatok 
80 000 Ft a szülés 
30 000 Ft a szoba 

Összesen 180 000 Ft és sok szenvedés.  

Nem lesz több gyerek az már biztos, viszont az emberi élet megérte a kifizetett pénzt.  


Nektek milyen tapasztalataitok, sztoritok van ezzel kapcsolatban?

Címkék: társadalom egészségügy

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr382130180

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A szülés orvostudományi paradoxona 2010.07.05. 14:33:25

A hálapénzzel sokszor épp azt kapjuk, amit nem szeretnénk. Minden leendő szülő mélységesen gondolja át, kinek és miért fizet! Akkor is erre biztatok mindenkit, ha már tudja, hogy kinél fog szülni. Ennek a babának nem lesz több születése, csak ez az egy...

Trackback: Boldogok a tudatlanok, mert hálapénzt adnak 2010.07.05. 14:29:49

Meglepő, de az alábbi történetek főszereplői hálásak a fogadott orvosaiknak, és valószínűleg fizettek az "élményért". Nem jut eszükbe, hogy másképp is lehetett volna szülni, nem mennek bele találgatásokba, mint én. A magam részéről hihetetlen...

Trackback: Mikola győzött – a betegek veszítettek 2010.07.05. 13:03:22

Mikola „szinglihordák” István 2007 eleje, az Egészségbiztosítási Felügyelet létrehozása óta támadja a szerinte felesleges szervezetet, amelyet most megszüntet. A Felügyelet megalakulásakor egyik fontos feladata lett volna a több-biztosítós ...

Trackback: Amputálás diagnózis előtt 2010.07.05. 13:02:30

Az új kormány egészségügyi államtitkára Szócska Miklós a Világgazdaság konferenciáján elárult egyet s mást elképzeléseikről. A portfólió.hu beszámolója szerint az államtitkár 'előadásában többször is hangsúlyozta, hogy "még nagyon az elején vagyun...

Trackback: Hálapénz miatt perel Mikola 2010.07.05. 12:44:01

Törvénytelenül kiszabott orvosi díj kikényszerítése miatt készül a hatóságokhoz fordulni Mikola István. Az országgyűlés egészségügyi bizottságának fideszes elnöke reméli: az eset precedensértékű lesz.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pakesz (törölt) 2010.07.05. 22:22:32

@DarthVader: erdekes amit kerdezel :)
hat 100 Mrd az a doklik eddig is megkaptak zsebbe na hat akkor ezt torvenyesiteni kell
ja hogy Viktor elore seggberugta magat a cucialis nepsavazassal? hat ez van teccett volna elore gondolkodni...

amugy!!!
hogy mashogyan is meg legyen tekintve, van a GDP, van az egeszsegugy reszesedese GDP aranyosan
na most nemet dokihoz hasonlitva, es tudomasul veve, hogy az egeszsegugy reszesedese a GDPbol az ugyanakkora!!!
a nemet GDP az haromszor akkora a nemet orvosfizetes nyolcszor akkora
ez valami oltari nagy gebaszt jelent!!!
egyik az a halapenz, de vehetjuk azt is hogy a magyar egeszsegugyben nincsen VERSENY, ezek a Mikola alakok is vigan lubickolnak hiszen verseny nelkul(o beszallit kotozoszereket a Szent Imrenek ott a kelenfoldi pu -nal) vaskos a profit is
csak a dokik es a noverek szivjak meg, de hat nemileg meg is erdemlik, nekik jol pofan kene baszni a MOK-ot, hogy helyettuk marpedig ne ugassanak illetve a cucialis nepsavazas elott/kozben/utan elmondani hogy akkor pusztuljon a fergese o leszarja ha nincs lovetta akkor nincsen orvoslas sem :)

pakesz (törölt) 2010.07.05. 22:23:23

@Conv: neked sem a gondolkodas az erosseged, mi lenne ha valami fajvedo vagy a kurucinfora irogatnal?
persze fizessenek a gazdagok!!!

dr. médiafigyelőbété 2010.07.05. 22:27:03

Azért a szegedi Nőgyógyászati Klinika orvosi parkolójában sem akármilyen autók állnak...
Van róla fotóm a 10 évvel,5 évvel ezelőtti,és a tavalyi állapotot tükrözően,de nem publikálom,mert a képekből következtetni lehet a fotózás helyéről./Amennyiben a klinika a parkolóját bérbe adta egy luxusautó-kereskedésnek,úgy elnézést kérek!/
Kíváncsi lennék,hogy a haver Orvosi Kamara-elnök mit szól a haver Mikola akciójához különös tekintettel arra,hogy korábban több tv műsorban kategorikusan tagadták még az utólag adott hálapénz tényét is.

Barnamaci 2010.07.05. 22:28:10

@pakesz: hát ez az! Itt van pl. "A pályázati kiírásban elfogadható gépet pedig a cég importálta az országba" (Mikola cége!!!!) Verseny nem volt, annyit tett rá, amennyit volt képe. Lehet, más feleennyiért tudott volna adni. És ez igy megy mindennel, oda megy a sok pénz!

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.07.05. 22:37:11

@pakesz:

semmi gond pakesz, én megértelek :))))))))))))))

ugye nem látod mire volt válasz, és miről szól a válasz? :)

Segítek, nehogy megerőltesd a fejedben lévő kocsonyás masszát, amiről eleddig nem ismerted fel mire való, ígyhát nem is használod :)

Szóval a panaszos megemlítette, hogy bizony 150 milliárd évi + hiányzik a költségvetésből minimum a bérfejlesztésekhez, esetlegesen egészségügyi infrastruktúra fejlesztéshez.
Én rávilágítottam, hogy az egésszségügyből miért hiányzik az az összeg. Bizony azt az összeget és szellemi.fizikai infrastruktúrát a privatizálások, a mutyik, állami-üzleti érdekeltségek mentén kimentették magánszámlákra és magánvállalkozásokba. Az esetek túlnyomó többségében adómentessé téve őket. Bizony, ha ezek az esetek nem történnek meg azok keze és együttműködése által, akik most a hiányra hivatkozva napolják el a valós megoldásokat, akkor nem lenne semmi gond.

Köszönöm, hogy megpróbáltad értelmezni a leirt gondolatokat, még, ha el is akadtál benne. Javaslom az ablak-zsiráf és a gőgös gúnár gedeon című irodalmi alkotásokkal történő gyakorlást, hogy sikerrel vedd az akadályokat összetett mondatok és többirányú orientációval bíró gondolatmenetek esetében :)

szüléidnek:
Pakeszka alapvetően jó képességű fiú, figyelme nem eléggé koncentrált, olykor elvész a szavak közt, az értő olvasás nem minden esetben megy neki, következő évfolyamba léphet, javaslom a nyári szünetben az olvasás gyakorlását és az olvasott anyag értelmező visszakérdezését.

Horizont 2010.07.05. 22:37:47

@pakesz: Nem. Ez a poszt arról szól, hogyha egy kismama "úgymond" megfogad egy orvost aki az állami kórházban bármilyen időpontban levezeti neki a szülést, ebben az esetben megmondja az orvos ELŐRE mennyi a tarifa. Ha nem kér külön orvost hanem a "rendes" hétköznapi utat választja akkor nem kér pénzt az orvos hanem a szülő nő eldönti, hogy UTÓLAG ad-e hálából hálapénzt az orvosnak, szülésznőnek. Ezt nehéz megérteni? Tehát nem arról, hogy nem kezd neki a szülésnek ha nincs pénz. A szülésnek amúgy a szülőnő kezd neki és ha nincs orvos akkor is megszületik a baba, így megy ez már régóta:)
"megiscsak egy hiena geci bandarol van szo" ezt írtad. Szerintem meg vannak rendes orvosok is köztük, ha elolvastad volna az összes kommentet itt is találhattál volna erre példákat.

Kósza 2010.07.05. 22:42:50

@pakesz: a német GDP kb 30szorosa a magyar GDP-nek. Papa, ott van 40 millió munkavállaló, itthon mennyi? :) :(

ex (törölt) 2010.07.05. 22:44:17

Hát igen...talán arról is ejthetnének pár szót, hogy a rákszűrésért, vagy egy vizsgálatért miért fizetünk....főleg, hogy még tb. kártyát is kérnek a magánrendelőben....Hogy miért megyek oda? Egyszerű: oda hív az orvos...hiába akarok a kórházba bemenni....de ennél durvbb, hogy pont ma mesélte vki, hogy a rendelőbe betelefonált, hogy csak a fogamzásgátlóját akarja feliratni, amit ugye csak 3 hónapra lehet felírni....júl.26-ra kapott időpontot.Vagy bemehet a magánrendelőbe, ahol 5ezerért felírja...Röhej!

Horizont 2010.07.05. 22:47:01

@ex: ......vagy elkezd gyűjteni a szülészorvosra :DDDDD (amúgy szomorú, nem akartam elviccelni)

tcom 2010.07.05. 22:48:43

A szarházi Mikola is egy orvos. Csak a csecsemő nem tudja, hogy mi folyik itt. És eddig miért nem zavarta Mikolát?
A megoldás megvan. A szülő nő fizessen be egy bizonyos összeget a Kórház számlájára, majd a szülést levezető orvos kapja meg az összeg 70%-át. Az orvosok legálisan jutnak a nekik megjáró pénzhez, a kórház is jól jár, hiszen ott folyik a szülés, az anya így is úgy is fizet.
Persze ilyet egy ultra-populista ingyen-kádár-orbán galeri nem mer megtenni. Hiszen az elmúlt években a fidesz elbutította a népet. Bután nézne ki, ha most még is fizetni kéne. Jönne a kitanított kistestvér (Jobbik) és a maradék mszp ragya, és népszavaznánk arról, hogy legyen-e ingyenes a szülés és a sör. És a magyar megszavazná.

asmodean 2010.07.05. 22:48:51

@Conv:
Ilyen nincsen is. Előzőleg kormányon lévőkről mindenki tudja, hogy egy becsületes párt, becsületes emberek értékalapú közössége volt, a mostani meg láng lelkű forradalmárokból áll, akik nemzetileg együttműködnek rendszerügyileg.

Szóval amit mondasz az valóság alap nélküli fikció. Oligarcha vagyol-é?

pakesz (törölt) 2010.07.05. 22:49:19

@Conv: nem gond husikam ha rossz a felfogasod!!!
fizessenek a BKV vegkielegitesek, a 4es metro a... meg amugy is MAS!!!
varj de ez a legjobb!!!
"Conv · 2010.07.05. 22:12:38
Talán mondjuk azok fizethetnék, akik kimenekítették a vagyonukat offshore cégekbe, akik most nagyot kaszáltak a forint leértékelődésén"

ez magvas hozzaszolas volt ilyet sokat ezeret!!!

pakesz (törölt) 2010.07.05. 22:52:12

@Horizont: ezt irtam: "a nogyogyaszocskakat ne hozd mar a rendes orvosok szintjere... nem tagadom hogy ne lenne koztuk jo doki, de azert megiscsak egy hiena geci bandarol van szo"

persze van koztuk jo fej meg minden de hiena aki a penzedre hajt az kb 2 nagysagrenddel tobb van, mint pl a patologusok kozott :)))

pakesz (törölt) 2010.07.05. 22:53:28

@ex: legyszi szoljal mar be ennek a kommentelonek!!!
" Horizont 2010.07.05. 22:37:47"

o olyanokat ir hogy UTOLAG meg akkor mar HALAPENZ
mintha elirogatnatok egymas mellett!!!

asmodean 2010.07.05. 22:53:56

Ez a pakesz ez új hülye, vagy csak én nem láttam még?

prolee 2010.07.05. 22:57:50

Egy lényeges momentumot mindig figyelmen kívül hagyunk a szülészeknél. Azt, hogy míg a választott sebészünk az előre egyeztetett időpontban a munkarendje szerinti időben végi el a műtétet, addig a választott szülészünktől elvárjuk, hogy akkor legyen ott, amikor éppen szülünk (rendszerint éjjel, több órás folyamatban).
Úgy gondolom, a választott szülészünk azért kapja a "korrupci-lovettát", mert munkaköri kötelességén túl áll rendelkezésünkre, tehát munkaidején kívül bejön és velünk foglalkozik ahelyett, hogy a családjával lenne, mint minden más normális ember.
Szerintem egyébként hülyeség szülészt választani, hiszen a szülés egy természetes folyamat. Nem tudom, mikor és mitől lett ez ilyen általánosan elterjedt szokás. Mindig ahhoz kell menni terhes gondozásra, aki éppen rendel és annál kell szülni, aki éppen bent van. Akkor szóba sem kerülhet a lovetta.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2010.07.05. 22:58:52

@Conv: Tanár úr!Nagyon jó az értékelése!:))
@asmodean: Asszem már volt itt párszor.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.07.05. 23:02:09

@pakesz:
Azt hiszem módosítanom kell a szüleidnek szóló részt, hozd vissza az ellenőrződ:

Kedves szülők, pakeszkának nem kell ismételnie az évfolyamot. Mondatképzése random jellegű, értő olvasásra képtelen, absztrahációs képessége alapján javasolnám még az iskola előkészítőbe visszahelyezni.

pakesz (törölt) 2010.07.05. 23:03:37

@asmodean: te meg milyen fütykös lennél he?

pakesz (törölt) 2010.07.05. 23:05:08

@Conv: te egy idiota vagy ha ezt fenntartod
"Conv · 2010.07.05. 22:12:38
Talán mondjuk azok fizethetnék, akik kimenekítették a vagyonukat offshore cégekbe, akik most nagyot kaszáltak a forint leértékelődésén"

ennel tobbet nem tudok mondani

Horizont 2010.07.05. 23:06:01

@pakesz:
Látom fáradsz már! Késő van:)
Mit kóstolgatsz engem hallod-e? Olvashatóan és normálisan írtam.
Ha nem érted meg akkor ugorj át:)

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.07.05. 23:09:00

@Horizont:

pakesz, ha mindent átugrana amit nem ért, akkor még mára már 90 centis körfogatú combjai lennének és a fecske betűt gyakorolná még mindig :)

Horizont 2010.07.05. 23:10:02

@prolee: Ezt írom már itt több kommenten keresztül, amiről te is írsz. Ennyi lenne. Ha megfogadod fizess!A kismamák a fogadott orvostól csodát várnak. Pedig ugyanott bújik ki az a baba .....:)

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.07.05. 23:18:20

@pakesz:

No, kedves pakesz, megpróbálom megvilágítani a múlt, jelen és jövő idő fogalombeli alkalmazásait a mondatszerkesztésben.
Tudod, ha egy mondat, vagy mondatok sorozata múltról szól az esetek jelentős részében nincs ilyen időbeni ugri-bugrira lehetőség a mondat értelmezésében , mint amire a Te kis hebrencs agyacskád képes a születési rendellenességének köszönhetően.

ha egy mondat és mondatsor arról szól, mi történt a múltban, és az a mondatsor egy múltbéli eseményt magyaráz meg egy kérdésre válaszként, akkor bizony a mondatsor minden eleme a múltra vonatkozik.
Azaz esetünkben a "Talán mondjuk azok fizethetnék, akik kimenekítették a vagyonukat offshore cégekbe, akik most nagyot kaszáltak a forint leértékelődésén" mondat a múltban elkövetett tolvajlásokra vonatkozik, melyet ha nem követnek el az illetők, akkor ebből a pénzből, mely bár jelen esetben a tolvajok tulajdona, nem az övék lenne, és lehetne fizetni a hiányosságokat.

Bízom benne, hogy ez az időparadoxonnal is felérő gondolatmenet nem sütötte ki teljesen az agyad és az a csekély számú sejt, melyek egy láncot alkotva próbáltak az emberi értelemnek legalább a látszatához felemelni, most nem bomlott fel, ezáltal nem esett le a két füled, melyet összekötve ellátta eddigi másodlagos funkcióját.

ezanevemeskesz (törölt) 2010.07.05. 23:19:15

mikula az egészségügy terrorkapitánya, csak így tovább! kapd el a ronda gonosz pénzéhes tezsvéreidet!

ezanevemeskesz (törölt) 2010.07.05. 23:26:10

@Conv: csak keményen! harcolj mint mikula a "korrupt" nőgyógyászok ellen!

(mikula a nők megmentője, vagy mi a f*sz.)

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.07.05. 23:28:33

@ezanevemeskesz:
pont úgy harcolok, szarok rá :)

szerintem inkább miafasz.

pakesz (törölt) 2010.07.05. 23:30:18

@Horizont: "Ez a poszt arról szól, hogyha egy kismama "úgymond" megfogad egy orvost aki az állami kórházban bármilyen időpontban levezeti neki a szülést"

megfogadja a (fő)orvost...
de azzal kap is a hata moge egy embert aki ott all, es az nem csak annyi pluszt ad, hogy azon az egy ejjelen megy be ezt te is jol tudod(csak nem mondod)
ha barmi gondja lenne a kismamanak akkor a kismamara ugy referelnak hogy a foorvos betege...
ez korrupcio

Senkifia 2010.07.05. 23:40:31

Hát ehhez valóban kell a vastagbőr. mert lehet,hogy mikola egy balf.sz, aki már bizonyított is ez irányban,nem egyszer. De hogy egy ilyen kezdeményezést fikázzon bárki,bármilyen alapon, az qrva gáz . mert ugye ez nem arról szól,hogy a doktorúr félrenéz,mikor a zsebébe teszi a paciens a borítékot, annyival,amennyit ki tud nyögni( ha már csúszópénz, akkor kb úgy,mint a Rodolfó könyvében,mikor írja,hogy tőle a háború közben(?) vagy után(?) nem akar pénzt elvenni szülésért a doki,majd mikor ő erősködik, végül nagy nehezen elvesz tőle 10 dollárt,ha jól emlékszem. Majd mikor a gyáros, vagy mi a fene, aki hallott az ügyről, ugyanazért az ellátásért szintén 10 dollárt akart adni, kinevette,hogy hülye vagy, bandikám? neked van pénzed, neked 100 dollár), hanem hogy mindenkinek egy tarifa,ami előre le van szögezve,ha nem, akkor szüljél a geréb ágnessel, vagy a horáth ágnessel, otthon, oszt halj bele.Mert ődoktorságának, az OEP-en túl, bizony ára van. Ami érthető, a szar fizetések mellett. De hogy mindenkitől csórótól, gazdagtól, válogatás nélkül? az már immorális. elsősorban. Másodsorban mindenképp szabálytalan, illetve törvényellenes. 1972 óta megvan rá a törvény,hogy nem vehet el pénzt az állami orvos a betegtől a nyújtott szolgáltatásért. És mikor vége 2010ben valaki ezt szóvá ,illetve feljelentés tárgyává teszi, el kezdjük fikázni,mert ja ő mikola, aki csak hülyeségre képes, és amúgy is fideszes. Akkor ezek szerint(minden beszólogató meg fikázó balf.sz szerint is) teljesen rendben van,hogy az orvos pénzt ,illetve előre megszabott tarifát,vesz el,állami korházban,mintha magánpraxis lenne, és mit képzel mikola,hogy feljelenti? vagy nincs rendben, de mégis,mit képzel mikola?? nevetségesek vagytok, komolyan.

pakesz (törölt) 2010.07.05. 23:40:44

@Conv: nezd
voltak rablasok a II vh ban is az aranyvonat pl.
most akkor azokra is ervenyes? vagy az allamositas? hinnye hat az volt az amikor ha nem lopnak olyan sokat akkor ma minden rendben lenne az egeszsegugyben
meg akkor is ha
- kulfoldi privat betegeket latnak el dokik, az allam penzen
- nehany kozgyogyos par szazezer Ft -os gyogyszerkeszletet halmoz fel mert neki ingyer van
- ha egy hiena korrupt banda olyan arakat mond amilyet akar hiszen az egeszseg nem uzlet
- ha a dokik olyan embereket latnak el akik nincsenek raszorulva de adtak "halapenzt" (viszont masokat nem latnak el idejeben, igy egeszsegugyi szempontbol kesobb tobbe kerulnek)
- ha a CT gepek csak napi 4 orat mennek
- ha a korhazakrol nem tudjuk a mai napig sem hogy milyen hatekonysaggal dolgoznak

akkro is!!! nem szamit ez a nehany aprosag, a fo indok a Szvapotluk :)))

a korrekciokban te egyszer sem irtad azt hogy egeszsegugybol loptak!!!
ha odafigyelnel a TENYEKRE akkro tudnad hogy milyen ajanlasok vannak hogy a magyar egeszsegugy GDP aranyosan korrektul all, ennyi penz van nyugaton is, ki kell gazdalkodni es nem az altalad feltett valutaspekulaciot kellene megnevezni hogy onnan lenne penz
tudod honnan lenne penz, ha nyomtatnanak egy kicsit :)

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.07.05. 23:46:01

@Senkifia:

ugye Te sem olvastad el a hozzászólásokat? :)

Mikolát amiatt fikázza itt mindenki, amit előad, és ahogyan előadja: Nem tudott róla, hogy ilyenek vannak, még sosem hallott ilyenről eddig.
Aztán az elfogadható szerinte, ha utána kap az orvos zsebbe, de az nem ha előtte. Magyarul, miniszteri szinten legalizálja az adómentes jövedelmet.

Szerinted ez így kóser? :)

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.07.05. 23:55:25

@pakesz: sajnálatos módon azt hiszem lemondok rólad.
Egyrészt azért mert egy szót nem értesz abból amit írtam, másrészt mert én sem értek egy szót sem abból amit Te írtál.
Persze ez az értetlenség esetedben az értelmezéshez szükséges képesség hiányából adódik, esetemben pedig az általad írtak értelmezhetőségének hiánya miatt adódik.
Sajnos nincs türelmem a random kitett ékezeteidnek a megfelelő helyet megkeresni a szavakban, a radom egymás mögé tett szavaknak a helyes sorrendet megkeresni a mondatokban, kitotózni milyen központozási és mondatzáró jel formát szerettél volna használni, a szavakban a megfelelő sorrendet kiókumlálni a betűknek.

Pakeszka, komolyan mondom, vedd még elő az ablak zsiráfot, a gőgös gúnár gedeont, a mosó-masa mosodáját, és szánj egy kis időt még a cicabetű és társai formálgatására, sorba rendezésére. Ebben a formában amelyre jelen pillanatban képes vagy, hidd el, nincs ember aki szívesen kommunikálna veled. Nem azért mert többre tartja magát nálad mint embert, hanem mert magát embernek tartja.

Senkifia 2010.07.06. 00:01:04

@Conv: az,hogy miniszterként mondja, annyira nem kóser. ha én magánemberként mondok véleményt, akkor kétesélyes. Mert mikor van kollégám, aki sima érettségivel, állami munkahelyen, egy kezdő orvos fizetésének a 2-3szorosát keresi meg, és a kezdő kolléga,ugyanilyen paraméterekkel, szintén másfélszeresét,vagy dupláját keresi egy kezdő orvosi fizetésnek, akkor igen, ha adnak a dokinak csúszópénzt,mert jól végezte a munkáját,mert szimpatikus, és a páciensnek van honnan, akkor adjon, és a doki vegye el. A tanárnak is kéne pl adni, a mai pedagógusi fizetések mellett,elvégre ő tnítja meg azt a gyereket az életre, aki majd fenntartja az államot,mikor mi vén szarosok leszünk :) És nagyon nem mindegy,hogy ezek a gyerekek mit tudnak majd.
. Persze az ideális az lenne,hogy adjon az állam annyit a dokinak,fizetést,hogy a fiatalok 40-50%-a ne menjen külföldre a pénz miatt(pedig itt de jól keresnek a sok csúszópénzből, ugyeugye,ami nyugaton nincs.ott megharagszik rád a nővérke,ha virágot viszel, mert azt hiszi ,lekenyerezed).
Mikola meg mindig beszélt hülyeségeket, és valóban, nem olvastam végig minden hozzászólást :) úgyhogy akinek nem inge,ne vegye magára. De továbbra is fenntartom,hogy ezt a kezdeményezést, a léte miatt fikázni, az nagyon gáz.

asmodean 2010.07.06. 00:06:26

"nem az altalad feltett valutaspekulaciot kellene megnevezni hogy onnan lenne penz"

Ez kész :)))) Ülj le egyes :)

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.07.06. 00:16:04

@Senkifia:

nem a kezdeményezést fikázzuk te, hanem hogy most állt elő ezzel, 30 év után, mint aki ma szállt le az űrhajóról.

Mellesleg ha meglenne a gyenge 2-es szövegértésből, akkor nem siklottál volna el e felett:

"Szóval egyrészt örülök, hogy 20 év után végre valaki kimondja, hogy a hálapénz mellett jelen van a korrupció is, maradjunk annyiban, hogy jobb későn, mint soha ...
Másrészt viszont azzal, hogy Mikola elkapott egy (%) szülészt, nem változik semmi. Kicsit "üssük el valamivel az uborkaszezont" ízű a dolog .,."

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.07.06. 00:17:06

@Senkifia:

Nem a léte, a formája miatt... és főleg az előadása miatt.
Szerintem nem fikázni vall igazi jellemtelenségre.

Egy jó kezdeményezést elbaszott azzal, hogy hazudik már a felvezetésekor. a továbbiakban elbassza azzal, hogy mentegeti és legalizálja az adómentes bevételeket.

Ezen nincs olyan amit józan ésszel és a legkisebb erkölcsi tartással ne KELLENE fikázni.

Senki nem mondta, hogy nincs igaza, hogy meg kell szüntetni ezt a zsarolás jellegű pénzkövetelést az orvosok részéről.
Azt mondtuk, hogy a hálapénz jellegűt is meg kellene szüntetni. Ezt viszont ő nem akarja.
Azt mondtuk nem kellene hazudoznia, hogy eddig ő nem is hallott ilyenekről, és mennyire megdöbbent azon, hogy van ilyen.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.07.06. 00:18:16

@asmodean: héééééééé!!!!!!!! nincs osztályozás iskola előkészítőben!

picur3ka 2010.07.06. 00:26:26

Latom, conv-serv osztogatja a nagy ubermench IQ-jat meg toleranciajat mindenkinek, szokasjogkent. Lol.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.07.06. 00:35:22

@picur3ka/mesterhazymiklospart:

Azt eddig tudtuk, hogy tanánő vagy, most már azt is, hogy nem túl jó :)
Bazzeg Übermensch nem übermench :)
Tudod, ha már fikázni akarsz azt ne úgy tedd, hogy közben magadat röhögteted ki :)

picur3ka 2010.07.06. 00:55:14

@Conv:

Nyugodtan vegig mehetsz egy evre visszamenoleg ahibaimra, mikor hagytam ki betut, helyet, gepeltem extrat, etc. Nagy elmeknek ez egy jo hobby.

picur3ka 2010.07.06. 01:03:08

@picur3ka/mesterhazymiklospart:

Addig se rontod itt a levegot, mig ezzel golalatoskodsz. ubermanus.

gabca 2010.07.06. 01:08:55

Kicsit későn szállok be, és nem olvastam el mind a többszát kommentet, úgyhogy lehet, hogy semmi újat nem írok, de azért orvosként szeretnék itt néhány szempontot a tisztelt hőbörgők figyelmébe ajánlani.
Előszöris egy friss hír a témával kapcsolatban:
hvg.hu/egeszseg/20100705_szules_sajat_orvos_halapenz
Teljesen joggal fikázhatja a posztíró a minimum 20 éves késést, de ha elolvassátok a MOK elnökének reakcióját, abból számomra egy potenciálisan gyümölcsöző vita bontakozik ki. Ha 20 évet késve is, de hálapénzfronton ez mégis fontos. És ennek a laikusok (az egészségügyi szolgáltatást igénybevevő gyakorlatilag mindenki) számára is lenne üzenete.
Csak néhány szempontot írnék.
1. Itt lenne az ideje tisztázni, hogy az alanyi jogon mindenkinek a szolidalitási alapon befizetett járulékok által fedezett (tehát nem ingyen!) járó egészségügyi szolgáltatásba mi is tartozik bele? Beletartozik-e a választott orvos által bármikor levezetett szülés? Vagy a föorvos/professzor úr által végzett bütyöklevétel? Vagy az, hogy az orvos a saját mobilján bármikor bármilyen kérdéssel zaklatható legyen? Vagy a nővérek/orvosok által az aktuális lehetőségnél nagyobb figyelem, nagyobb komfort stb.? Ezt ki kell mondanunk, hogy ezek NEM alapjogok, hanem PLUSZ szolgáltatások! Ezért igenis fizetni kell. Amennyiben feketén, azt joggal tekinthetjük korrupciónak, és itt az ideje, hogy - akár szúrópróba szerűen is - a legszigorúbban föllépjenek ellene. De ezel együtt a megoldás az extraszolgáltatások és azok legális árának meghatározása lenne (mint ahogy erre a linkelt cikkben Éger utalt is). És ezt a legális, bruttó árat aztán a beteg fizetheti saját zsebből, vagy a kiegészítő biztosítása is fedezheti.
2. A vizitdíjjal nekem többek között épp az volt a bajom, hogy az (egyébként egyáltalán nem ingyenes) alapjogokért fizettetett volna. Ráadásul úgy, hogy ezzel az összeggel semmit nem oldott volna meg, mert ezzel az egészségügy nem volt kisegítve, azaz érdemi bevétel sokkal nagyobb összegeknél lett volna, ellenben már sok betegnek ez is sok volt, tehát vagyoni cenzust vezetett be valódi rászorultsági szűrő helyett. Tehát a legjobb indulattal is abszolut fölsleges, de inkább kontraproduktív volt. Mindegy, az idevonatkozó rész az, hogy a vizitdíjhoz képest a Mikola által talán generált mostani vita sokkal inkább a lényegről szól, és lehetőséget teremthet hosszútávon a hálapénz kezelésére és megszűntetésére (ami a legjobb esetben is csak hosszú távon szüntethető meg!)

gabca 2010.07.06. 01:40:11

@Conv: Csak egy korábbi tájékozatlan megjegyzése alapján szeretném felvilágosítani.
Volt főnököm, aki a szakmájában nemcsak országosan vezető tekintély, de abszolut világszínvonalú is, egyetemi klinikán/országos intézetben 2008-ban osztályvezető főorvos és egyetemi tanárként, családi és ügyeleti pótlékkal együtt netto 150 ezer forintot (havi!) keresett. Összehasonlításképpen ez Angliában az NHS-nél kb. havi 6-7000 font lenne, az USA-ban ezen szakma átlagfizetése évi bruttó félmillió dollár, de az ő kaliberével 1 milliót is keresnek (netto 30-60 ezer havonta, ha jól saccolom). Mielőtt jönne itt azzal, hogy ez nem Magyarország, javaslom elgondolkodni a magyar ügyvédek óradíján, vagy egy államtitkári fizetésen - és tegye mellé, hogy egy vezető orvosprofesszor mennyit tanult, mekkora a felelőssége, és mennyit dolgozik.

Ezek után igencsak meglepő azon beteg felháborodása, aki bejön a főorvosom szakrendelésére - arra, ami az OEP által heti 8 órát finanszírozott SZTK-rendelés, és amin 30-40-en vannak, és 3 hónap a várólista, pedig az egész osztály 2 szakorvossal és 1 rezidenssel a főorvosnak rendel, mellette és szigorúan az ő szakmai felügyelete mellett -, és nem a Főorvosúr nézi meg (a Főnök csak szakvéleményt ad, ő dönt). Már többet kapott, mint ami jár neki, mejegyzem - mert a bütykét az ország legjobb specialistájához hozta.

És mielőtt Nyugattal példálózna (mert azzal általában nem a béreknél teszik, hanem a betegjogoknál), 2008 óta Angliában dolgozom (de német tapasztalatom is van), ezért megosztom azt a titkot, hogy ezekben az országokban ez hogyan megy: szakrendelésen a szakorvos felügyelete mellett a beteg rezidenssel, esetleg nővérrel(!) találkozik, a szakorvos csak dönt, és a bonyolultabb eseteket nézi csak meg személyesen; a műtétet a szakorvosjelölt felkészültségétől függően zömében szakorvosjelölt végzi lazább (azaz jelen sincs szakorvos) vagy szorosabb (szakorvos bemosakszik, esetleg valamit ő csinál) felügyelet mellett, kizárólag a legkomplexebb beavatkozást csinálja az specialista - mindezt egyes betegségeknél esetleg minimum fél éves várakozás után. Ha ennél több kell, arra ott van a magánkórház. Ott lehet orvost és időpontot választani (egy félórás konzultáció is több száz font!). Amilyen jogot egyes magyar betegek itthon a végtelenül megalázó borítékukért (rosszabb esetben egy üveg piáért) elvárnak, olyat sehol a világon nem kapnak ingyen, hanem a hálapénztől fényévnyi távolságra levő pénzekért csak.

karczagdaniel · http://prestonline.hu 2010.07.06. 01:40:43

bssszus beírtam a mi abszolút jó tapasztalatainkat a szülésről a Péterfyben, ahol nem hogy választott orvost nem fizettünk, de először akkor láttak minket mikor bementünk szülni, erre elveszett az egész.... mindegy,a lényeg kiderült ennyiből is :)

gabca 2010.07.06. 02:28:16

Ja, még egy lefekvés előtt: az ilyen jellegű topikok vagy fórumok (pl. a gőzleeresztő, kvázi csoportterápiás Praxis) negatív beteganekdotái három típusra oszthatók:
1. Illegális (korrupt) vagy bunkó, etikátlan viselkedés. Teljesen jogosak, nem is édemes őket védeni - azonban nem kéne általánosítani, az orvos/nővér-betegtalálkozásoknak azért ezek elenyésző hányada.
2. Olyan sérelmek, mint pl. hosszú várakozás, nem az elvárt figyelem, empátia, nem kellő komfort, amik alapvetően a rendszerből fakadnak. Kevés, túlhajszolt, se anyagilag,se erkölcsileg nem megbecsült személyzettől, leromlott infrastruktúra mellett jobbat ne várjanak. A betegek elvárásai teljesen érthetőek, de a másik oldalon is egy ugyanolyan ember (semmivel nem jobb) áll, ráadásul az adott betegen kívül szinte mindig vannak más betegek is (sokszor szakmailag fontosabbak). Tehát ezek az esetek nem egyértelműek, jó lenne a kölcsönös megértés. (Mindennemű fórumos eszmecserének is ez lenne a lényege, én is ezért szoktam időnként olvasni az ilyen fórumokat, hogy értsem a másik felet, de ezért lene jó, ha több orvos/nővér is reagálni, mert jó lenne ha a betegek is értenék a másik felet, illetve egy adott szituáció komplexitását.)
3. A betegek nem jogos elvárásai, amik nem teljesülését személyes sérelemként élik meg. Itt egyszerűen nincs igazuk.

Az összes fenti anekdota szerintem durván ezen három típus egyike, és ez alapján kezelhetőek helyi értékükön. De még így is hangsúlyozom, hogy ezek mind egyedi esetek, ugyanúgy, ahogy a pozitív anekdoták is. És mivel zömmel az elégedetlenek anekdotáznak anonim fórumokon, az összkép azért messze nem reprezentatív. Nem kéne általánosítani, mert ebből lesz az, hogy a legtöbb beteg tényleg azt hiszi, hogy az orvos elvár egy bizonyos összeget (pedig nem) - és innen jön az ördögi kör.

Mellesleg az Egészségbiztosítási Felügyelettel is az volt a legnagyobb baj (és ezért nem siratjuk ), hogy egyáltalán nem segített a tisztázásban. Tudni kell, hogy miután biztosításfelügyeletként (amire eredetileg akarták) nem volt rá soha szükség, kitalálták, hogy valami fogyasztóvédelmi panasziroda legyen. Én speciel ezzel akár egyet is értenék, erre lenne szükség (bár más hivatal is el tudja látni), de erre a funkcióra abszolut alkalmatlan volt, egyáltalán nem tartottam konstruktívnak, sőt, nagyon sokszor inkább kontraproduktív volt. És nem mellesleg, a korábbi rezsim kvázi ostorként szándékozta használni, ami időnként abszurdba fulladó bírságokban (vagy éppen meg nem bírságolásba) nyilvánult meg. Lehetne erről is értekezni, hogy most viszont sikerül a fürdővízzel együtt a gyereket is kiönteni az ablakon, de summás véleményem a Felügyelet működéséről abszolut lehangoló, és ezért nem tudok sírni a megszűntetése miatt (és higyjék el, hogy betegként se veszítenek sokat).

barnus38 2010.07.06. 03:13:32

micsoda egy bugris írás.
akkor minden maradjon úgy ahogy eddig volt?
vagy Mikola kezdje el valahol, és talán éppen akkor amikor ez a dolga?

vagy akkor most mi van?
Mikola egy bunkó mert nem foglalkozik a szokássá vált pénzkéréssel,
Mikola egy bunkó mert foglalkozik a szokássá vált pénzkültéssel
Mikola egy bunkó mert eddig nem foglalkozott
Mikola egy bunkó mert most foglalkozik

van rajta sapka nincs rajta sapka füstszűrős nem füstszűrős.

Mellesleg, ha valaki elvárja az orvosától hogy ugorjon ki az ágyból a felesége mellől, és tiplizzen be 2 óra alvás után a kórházba, amikor jön a baba, mert az ügyeletes orvos nem elég jó az fizesse is meg. Ugyanis az orvos is ember...

netsrot5 2010.07.06. 04:10:52

Rákosi Viktor t és bandáját elzavarni mielőtt késő lesz. Ébresztőőő emberek!!!!!

borkostolo2 2010.07.06. 05:21:11

@picur3ka/mesterhazymiklospart: Igen. Elég szánalmas szegény, dehát vannak ilyen emberek.

borkostolo2 2010.07.06. 05:23:07

@netsrot5: Ez, rendkívül intelligens vélemény.

gande 2010.07.06. 06:23:09

@igazságos:
értem én. tehát MO-n csak azok fizetnek az orvosnak, akiknek nincs tb-jük. gondolom számlát is kapnak.

gande 2010.07.06. 06:34:24

szerintem ez a magyar betegség egy része, hogy nem fizetünk ott ahol kellene és ott fizetünk, ahol nem kellene.

mert nem kellene az orvosnak "hálapénz"
nem kellene minden pincérnek automatikusan 10-15%-ot adni stb.

NGA 2010.07.06. 06:57:54

Császár után másnap reggel nem lehet vizet inni, legkorábban délben. Talán ezért nem adtak neki inni. Max megnedvesíthették volna a száját. Ha meg nem tud felkelni, szívószállal adják délben a levest, mint első folyadékot. Azért ne túlozzunk.

gorcsev54 2010.07.06. 08:27:41

Nem vagyok ellene hogy mindenki tehetsége szerint fizessen hálapénzt,csak azt nem értem amikor az orvos jobb ellátást stb. biztosít akkor miért az állami kórházban fűtéssel világítással eszközökkel stb. teszi,vagy befizet a kórház számlájára? Az adó törvény szerint minden elvégzett munka szolgáltatás értékesíts stb . amiből jövedelem képződik adó köteles.Vagy van akire nem vonatkozik? Nem lehet ugyanúgy vizsgálni mint a sarki büfében ha nem adnak számlát egy doboz gyufáról?Ő miért nem mondhatja ja kérem nem vagyok megfizetve.Miért nem lehet ezt normálisan csinálni?Ki és mi az akadálya?Miért van az ,hogy egyes rétegek ellenőrizhetetlen módon nagy pénzeket keresnek?

Seduxen (már NEM dr.) 2010.07.06. 08:30:32

@pakesz: "hogy akar o lehet az aki miatt a gyereked NEM fog elkezdeni drogozni" - nézd, ezt embere válogatja. én úgy tartom, hogy a pedagógus /gyk: tanítónéni/ OKTASSA a gyereket. NEVELNI az asszony és az én dolgom. Lehet akármilyen iskolai prevenciós lófaszt tartani, nem attól nem nyúl majd droghoz a gyerek.

OftF 2010.07.06. 09:04:14

"A „saját” orvoshoz ragaszkodó, de szerényebb körülmények között élőket akár a gyermekvállalástól is visszatarthatja egy ideig,"

lol

A saját lakáshoz ragaszkodó szerényebb körülmények között élők meg a lakásvásárlástól vannak visszatartva.
Mikola úr, ha talán egy kicsit több pénz menne az egészségügybe, akkor nem lennének annyian, akik saját orvoshoz ragaszkodnak. Itt a lehetősége, hogy változtasson ezen. Mármint, ha a maga ura, és nem csak egy bólogató kutya.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.07.06. 09:06:21

@gabca:

Örülök, hogy egy olyan véleményt is olvasni akinek valós ismeretei vannak a "másik oldalról", minden szempontból; hazai és külföldi munka terén is.

Igazából nem értem mely tájékozatlanságomról van szó, sajnálatosan szerencsétlen a helyzete a volt főnökének, ami azért gondolom nem jellemzőbb mint az én ismerőseim esete, aki pl ennél nagyságrenddel többet kap osztályvezető főorvosként.

A továbbiakról:
Nem gondolom, hogy az extra szolgáltatásért nem jár extra pénz/juttatás az orvosnak. Teljesen rendben van, ha a tb támogatta szolgáltatáson felüli tevékenységért, szabadság alatti vizsgálatokért, állandó készenlétért javadalmazást vár el egy orvos (bármilyen dolgozó). Azt viszont gondolom, hogy ezt olyan formába kellene terelni, amely ellenőrizhető, és szabályozható. Pl külön egészségbiztosítási díj formájában akár.
A jelenlegi formája elfogadhatatlan. Jelen formájában egy kivételezett helyzetben vannak az orvosok a társadalom többi szereplőjéhez képest: Jogosultak az adómentes jövedelemhez, miként ezt Mikola miniszterelnök úr kifejtette ominózus mondataiban, miszerint a hálapénz teljesen jogos és legális.
Ebben az esetben, ha miniszteri szinten így gondolják, akkor teljesen felesleges az orvosoknak adóbevallással bajlódni, az orvosi szakma képviselői törvényi keretek szerint szabályozottan, legyenek adómentesek. Ezzel megoldódna a béremelésük is.
Másrészt, ha egy orvos az extra szolgáltatásért pénzt vár el, akkor azt tegye olyan formában, hogy ehhez az elvárt pénzen teremti meg a körülményeket, nem pedig a társadalombiztosításból fedezett eszközökkel, infrastruktúrával. Egy fura kapitalista-kommunista keverék a jelen felfogásban létező gyakorlat. Ezt kellene átalakítani, nem ilyen hazugsággal felvezetett, populista hangvitelű, negyedmegoldásokkal szúrni ki az emberek szemét.
Ha belegondol, ez amit felvetett Mikola, semmit nem változtat meg, csak annyi történik, hogy kijelenti, létezik a jelenség, és nem szabad előre pénzt kérni.

Marcellusca 2010.07.06. 09:08:02

@Horizont: Mos' mé'?
Egy nő nem lehet fityiszbirka naridroid? :DDDDD

Brr (törölt) 2010.07.06. 09:13:29

"a különös kockázat miatt aláíratta velem a nyilatkozatot, hogy kit mentsenek meg, ha baj lenne, az anyát vagy a gyermeket. "

Én úgy tudtam, hogy a szakma protokollja szerint elsődleges az anya élete. Ez már nem így lenne? Nyilván mindent megtesznek a babáért is ideális esetben. Mondjuk ebben van logika, mert a gyereknek általában anyára szüksége van, természetet alapul véve nélküle a baba életesélyei nem jók lennének, a nőnek meg lehet még akár később is gyermeke. Persze fogalmam sincs, valójában miért az lett a protokoll ami- tudtommal,- de fura lenne, ha ilyen nyilatkozatok léteznének.. Egy apának lenne joga nyilatkozni, hogy a különös kockázat miatt kit mentsenek meg, ha baj lenne, az anyát vagy a gyermeket.?Nonszensz.
Sarkítva, egy felnőtt nőre, aki éppen komplikált szüléskörülményei vannak, a férje kimondhatná lényegében a halált, ő, a férj dönthetné el, hogy ne az anyát mentsék meg, hanem a babát? Nagyon meg lennék döbbenve...

pakesz (törölt) 2010.07.06. 10:10:08

Meghagyják a szabad orvosválasztás jogát
2007. 03. 22., 7:32
"Akik kihagyják a háziorvost, és beutaló nélkül, vagy nem oda mennek, ahová az orvosi ajánlás szól, azoknak az ellátás díjának 30 százalékát, de legfeljebb 100 ezer forintot zsebből kell fizetniük. A biztosító ugyanis ilyen esetekben nem téríti meg a kezelés teljes költségét"

talan a MOK -nak, mint szakmai szervezetnek akkor nem örök ellenzekikent kellett volna fellepnie :)))

Tündér_Lala 2010.07.06. 11:46:32

Ajánlom mindenki figyelmébe Mikola ma reggeli nyilatkozatát a rádióban.
Nyilvánvalóan a jéghegy csúcsát képező torzulásokat kell elősször lefaragni.

@pakesz: Szóval a körzetedben praktizáló (egyébként 5 műhiba per folyik ellene) dokira bízod a feleséged és nem viszed máshova. Brávo ! (Természetesen sarkítva.)

pakesz (törölt) 2010.07.06. 12:13:32

@Tündér_Lala: ezt miert mondod nekem?
a hozzaszolasom az inkabb egyfajta valasz volt a Mikola + MOK vezeto mostani nyilatkozataira, aminek az a lenyege hogy bevezessek a fizetos orvosvalasztast!
az hogy ez egyszer mar meg volt torvenyileg szovegezve (azt hiszem vissza is vontak, mert "a zegeszseg nem uzlet")

amugy ez az odavalosi is erdekes kerdeseket felvet, hiszen mint tudjuk manapsag oda jelentkezik be az ember ahova akar, ott szavaz ahol akar :)

Tündér_Lala 2010.07.06. 12:35:44

@pakesz: Boccs, akkor félre értettelek.

Régi meggyőződésem, hogy az egészségügy egy rettenetesen bonyolult, összetett rendszer, amelyet megváltoztatni csak apró lépésekben szabad, hogy ne okozzunk több kárt mint hasznot. Láthatóan vannak pozitív elképzeléseik, ezeket bevezetik majd, ha szükséges korrigálják. Egyenlőre viszont nincs pénz , komoly változásra, olyat lehet meglépni, ami javít, de nem követetl sok pénzt.
A lehetetlen negatív kinövéseket pedig le kell nyesni. Ez a kezdeményezés is ilyen. Nem is értem a támadását.

Barnamaci 2010.07.06. 15:41:53

@Tündér_Lala: Csinálják az apró lépéseket, csak CSINÁLJÁK MÁR!!!!!!!!!! De eddig ennek nincs nyoma. A hirek szerint szeptemberig van tartalék az egü. finanszirozására - és utána? 2 hónap!!!!
De nem baj, majd jöhetnek a bábák, szülhetnek otthon a nők :-DDDD

hhh. 2010.07.06. 16:22:10

nem tudom, valaki észrevette-e már itt:
„Az előre megszabott tarifának semmi köze a hálapénzhez, amelyet saját döntése alapján, utólag adhat az a páciens, aki akar, és olyan mértékben, ahogy a lehetőségei engedik. Ez korrupció és kényszerítés, ami nemcsak a törvényt, hanem az erkölcsöt is sérti” – közölte Mikola. Az Index szerint.

„Az előre megszabott tarifának semmi köze a hálapénzhez, amelyet saját döntése alapján, utólag adhat az a páciens, aki akar, és olyan mértékben, ahogy a lehetőségei engedik, bár annak sem vagyok híve. Ez korrupció és kényszerítés, ami nemcsak a törvényt, hanem az erkölcsöt is sérti” – közölte Mikola a Magyar Hírlap szerint.

Észrevesszük a különbséget?

hhh. 2010.07.06. 16:35:46

„Az előre megszabott tarifának semmi köze a hálapénzhez, amelyet saját döntése alapján, utólag adhat az a páciens, aki akar, és olyan mértékben, ahogy a lehetőségei engedik. Ez korrupció és kényszerítés, ami nemcsak a törvényt, hanem az erkölcsöt is sérti” – közölte Mikola. Az Index szerint.

„Az előre megszabott tarifának semmi köze a hálapénzhez, amelyet saját döntése alapján, utólag adhat az a páciens, aki akar, és olyan mértékben, ahogy a lehetőségei engedik, bár annak sem vagyok híve. Ez korrupció és kényszerítés, ami nemcsak a törvényt, hanem az erkölcsöt is sérti” – közölte Mikola a Magyar Hírlap szerint.

Észrevesszük a különbséget?

derelyegrádi szellem 2010.07.06. 16:43:05

@pakesz:

Így van. Nekik is inkább le kellett volna szopniuk gyurcsány faszát mint pédául a rektori konferenciának, és akkor ők is kaphatnának 3-4 milliós havi fizetéseket. És félanalfabéták lehetnének orvosok is, nem csak rektorok, mint pl. a magda sanyi elvtárs.

pakesz (törölt) 2010.07.06. 17:22:56

@derelyegrádi szellem: most a masik oldal vezerszellemisegenek a micsodajat viszont vigan a szajukba veszik, ugyanazon okbol kifolyolag :)

NGA 2010.07.06. 17:28:34

"Akkor ért be az orvos, aki a különös kockázat miatt aláíratta velem a nyilatkozatot, hogy kit mentsenek meg, ha baj lenne, az anyát vagy a gyermeket. Majd szépen megcsinálta a császármetszést. "

EZ MEG MESE. Na ennyire hiteles az egész. Minden esetben az anyát mentik, mert neki még lehet gyermeke...

gabca 2010.07.06. 20:01:17

@Conv: Mivel nem olvastam végig mind az uszkve 400 kommentet, csak szúrópróbaszerűen, épp az ön mondatán akadtam fel: "nincsenek megfizetve az orvosok, egészségügyi dolgozók (?) [azért ezt is megkérdőjelezem, a legmagasabb hálapénzeket követelő orvosok bizony elég vastag borítékot visznek haza egyébként is hivatalosan]" Erre írtam, hogy ez tájékozatlanság (egyébként elég sok legenda kering a betegek között, mást is kiszúrhattam volna), mert a netto 150-250 ezer forintos főorvosi fizetés a reális. Vállalkozók ennél többet is hazavisznek (már amennyiben azt a kiskaput legálisnak tartjuk), hiányszakmákban (értsd. nem hálapénzes, vagy alacsony szakmai presztizsű vidéki kiskórház), de nem a közalkalmazottak.
Az utolsó bejegyzésével is több ponton vitatkoznék.
1. Szerintem a rendszerváltás utáni Magyarországon a hálapénz nem egy kivételes kiváltság (adómentes jövedelem), mert sokkal nehezebb olyan foglalkozást mondani, ahol nincs illegális vagy fél-legális jövedelemkiegészítés. Pl. borravaló (a számlán feltüntetett szervízdíj felett!?), a számla nem adása nem a kivétel, hanem a szabály, valamint az ún. vállalkozók, akik minimálbérre vannak bejelentve (kíváncsi vagyok, hogy az az 1.3 millió ember, aki ma nem fizetnek SZJA-t a minimálbérük miatt, mekkora hányada él effektíve csak abból a pénzből, és tegyük hozzá, olyanok hőbörögnek sokszor bő nyállal, hogy nekik jár az "ingyenes" egészségügyi ellátás, akik messze nem a valós jövedelmük után fizetik a járulékot).
Tehát ne legyünk szemforgatók, a hálapénz a rendszerváltás utáni hazánk egyik túlélőstratégiája, nem kivételes.
2. Másrészt lássuk és értsük meg az okait, és legyünk realisták a megszűntetését tekintve. Alapvetően az állam (az 50-es évektől fokozatosan) képviselői végtelenül cinikusan elnézték a hálapénzt, mert belátták, hogy ez sokkal olcsóbb, mint áron fizetni az egészségügyi személyzetet. A maga által is említett kb. évi 100 milliárd forint, amit erre költenek a betegek, az netto, és kb. az orvosok (tehát az eü. személyzet egy alcsoportja) kb. 15 %-ánál landol, ráadásul egyenetlenül. Bruttósítsa ezt föl, és adjon az orvosoktól a nővérekig mindenkinek méltányos bért! Mit gondol, ez mennyibe kerülne? Miből fizessék? Ti. azt nem veszik figyelembe, hogy Mo. az egyébként is alacsony GDP-jének kb. 4 %-át költi az átlag 6 helyett az egészségügyre. És a gyógyszerek, műszerek, rezsi mind piaci áron van, azaz ugyanannyit fizet egy magyar kórház a CT gépért, vagy antibiotikumért, mint az angol! A maradék a bér és a betegek kényelmi kiszolgálása? És félre ne értsen, nem nyugati bért akarunk, de még csak nem is egy magyar ügyvéd órabérét! Hanem a magyar átlagbér alapján arányos bért (ami más országban 2-4-szeres az ottani átlagbérhez) - ez lenne az alap, de ez is teljesen irreális.
Éppen ezért irreális a hálapénz egyik napról a másikra megszüntetéséről beszélni. Kiürülne a magyar egészségügy! Innen nézve szerintem Mikola végre az első, aki ehhez reálisan ál hozzá (és még csak nem is szemforgatva azzal, hogy elismeri, hogy a hálapénz jelenleg szükséges rossz)! Nem tűz ki irreális célt, hanem kezdi a vadhajtásokkal. És szerintem csak az őszinte beszéd és a kislépések követezetes politikája járható út. A másik, aminek én örülnék első lépsében, amit Szócska pedzegetett, hogy ezt az évi GDP-arányos 4 %-ot 6-ra feltornázni, mert ez a 2 % már méltányos bérnövekedést indukálhatna. Tehát első lépések: vadhajtások lenyesése, azok szigorú büntetése, bérek fokozatos rendezése, ez 5-10 éves periódus alatt a hálapénz felszámolásának első lépése lehetne, reálisan.

gabca 2010.07.06. 20:11:44

@Conv: Kicsit megint hosszú lettem, de 2. ponthoz még egy kis kiegészítés.
Az előző rezsim Molnár-Horváth rémálmához képest Székely kifejezetten felüdülésnek tűnt, egészen a búcsúpusziáig, a rezidensi röghözkötési rendeletig. Ezzel sikerült ez elődeit is meghazudtoló mérhetetlenül dilettáns, kifejezetten kontraproduktív rendelkezést hozni.
Saját tapasztalatomból mondom, hogy nagyon sokan vagyunk, akik néhány évre kimegyünk (szakvizsga előtt, vagy közvetlenül utána), és előbb-utóbb hazajövünk (én is tervezem, ha kapok itthon munkát jövök is egy éven belül). Ez az itthoni betegellátást nemcsak szakmailag erősíti, mert a rendszerváltás óta felnőtt egy orvosgeneráció, akiknek sok tagja kipróbálta magát a nemzetközi piacon, nyelv- és extra szaktudással jön haza, hanem hatással van a hálapénzre is (tulajdonképen ezt most ezért írom). Mert higyje el, a mi generációnk végtelenül undorodik ettől az egésztől (erről mellesleg épp Szócskáék csináltak a rezidensszövetséggel nagyon korrekt felméréseket), és nekem a diplomám óta a 10-ből 7 év külföld (a phd és a szakképzésem fele) nemcsak szakmailag jelent mérhetetlenül sokat (amit szeretnék itthon kamatoztatni, ha hagynának, és Székelyék az utánam következőknek épp azt tervezték, hogy nem hagyják), hanem anyagi függetlenséget is. Nekünk nem túlélőstratégia a hálapénz, megvan a szabadságunk nem elfogadni, mert tudtam élni, illetve gyűjteni is családalapításhoz, és ha kifogyok a pénzemből, bármikor újra kimehetek - aztán egyszer már csak nem lesz erre szükség ...

gabca 2010.07.06. 20:37:39

@Conv: És utolsó megjegyzés, mert ebben megint nem értünk egyet: "Másrészt, ha egy orvos az extra szolgáltatásért pénzt vár el, akkor azt tegye olyan formában, hogy ehhez az elvárt pénzen teremti meg a körülményeket, nem pedig a társadalombiztosításból fedezett eszközökkel, infrastruktúrával. Egy fura kapitalista-kommunista keverék a jelen felfogásban létező gyakorlat. Ezt kellene átalakítani, nem ilyen hazugsággal felvezetett, populista hangvitelű, negyedmegoldásokkal szúrni ki az emberek szemét."
Először is, mit gondol, mennyibe kerül mondjuk egy rutin porckorongsérv műtét kivizsgálással, kontrolokkal együtt piaci alapon? 5-600 ezer forint. Ez egy relatíve gyakori, életminőségjavító rutinműtét. És a szövődmények árát ki fizeti (ami akár töb millió is lehet)? A szülések piaci árának utána tud nézni. Mekkora erre a fizetőképes kereslet? Telki nem lett általános, nem véletlenül.
Ez a maguk, betegek oldala, azaz maguk érdeke is a féllegális módszer, ti. nem sokuk tudná piaci áron a teljes szolgáltatás árát fizetni!
A másik oldal pedig az, hogy szerintem erre nincs is szükség. Ti. az orvosnak fizető beteg ideális esetben fizetett járulékot, azaz jár neki mindaz, ami mindenkinek (az állami intézmény infrastrukturája, diagnosztika, műtő etc.). Amit maguk akarnak, az az alapjogon felüli, és ezt lenne jó megfizetniük legálisan!
Pl. maradjunk a porckorongsérv műtétnél, rögzíteni kellene, hogy alanyi jogon jár a kivizsgálás (MRI), gerincsebészeti szakvélemény, és műtét (mondjuk a panaszok kezdetétől számított 2 hónapon belül) valaki által. Azaz ha a csúcsintézmény várólistája hosszabb, akkor az állam köteles biztosítani másik kórházat/másik orvost, aki időben meg tudja operálni. Mindezen felül viszont fizetni kell! Ha nekem X Professzorúr kell, akkor neki kell a tarifája alapján (a tarifaintervallumokat beavatkozáscsoportonként meghatározhatná akár a MOK, vagy a szakmai kollégiumok, mint céheink). Ő adja a pluszt, ő kapja a pénzt (a kórháza meg bőven jól jár azzal, hogy hoza a HBCS pontszámokat, ha nem volumenkorlát, hanem teljesítmény alapján fizetne az OEP, ti. jó orvos hozza a beteget, és ezzel a pénzt a kórháznak). Ha pedig nem felel meg más kórház más sebésze, de nem vagyok hajlandó 6 hónapot sem várni, akkor pedig a kórháznak fizetek. Ha hotelszolgáltatás kell, akkor is a kórháznak stb. Tehát igenis a különbözetet kéne fizetni, ez a méltányos - a beteggel szemben!
De elárulom önnek, hogy még ez se segítene automatikusan, maguk, betegek miatt is! Ti. most nettot fizetnek, önkéntes alapon, annyit, amennyit tudnak (ez az általános!), míg akkor bruttót kéne kötelezően! Segítene persze a kiegészítő biztosítás. Leginkább a mentalitásváltozás. Mert higgye el, lennének nagyon is méltányos és korrekt ötletei az orvosoknak hálapénz ellen, de a jelenlegi rendszer fenntartása a betegnek is az érdeke.
Orvosként azt gondolom, hogy a fentiek alapján a politikusoknak és a betegeknek ugyanúgy érdeke ennek a félpiaci féllegális rendszernek fenntartása, tehát - és ez már az itteni szemforgató hőbörgő kommentelőknek szól, ne arcoskodjanak, maguk nem is tudják, hogy mennyire jól járnak a hálapénzrendszerrel a mai magyar valóságban, a legtöbb korrekt rendszer sokkal többe fájna maguknak!

BISMARCK 2010.07.07. 12:47:45

Nekünk négy gyerekünk van. Mind a MÁV kórházban született, de magán nőgyógyászhoz jártunk. Az első gyereknél vizsgálatonként 5e forint volt+ a szülés ami 50e, utána 7e forint és 70e.
Az orvos szerződésben áll a kórházzal, használja az eszközeit, stb., cserébe ügyeletet tart de ő nem a kórház alkalmazottja. Ez így rendben van (szerintem)
Érdekesebb része az, hogy számlát sose kaptunk (igaz, nem is kértem)
Ami a lényeg, ugyanaz az orvos (bizalom) ill. miután egyik gyerekem sem normál, emberi időben született, így lényegében éjjel-nappal a rendelkezésünkre állt.

Tündér_Lala 2010.07.07. 20:10:03

Hozzátenném, hogy - az orvosoknak- valóban nem mondtak olyat, hogy el lehet menni.
De azt mondták, hogy nem elég mobilok. Feladva egzisztenciájukat, baráti körüket, helyben kivívott szakmai hírnevüket, menjenek 300 km-t keletre. Mobilitás kell Ágika ? hát mennek, de nem 300 km-t keletre, hanem 2000 km-t nyugatra tízszeres pénzért.
Továbbá mennek azok is akik a teljesítmény volunen korlát miatt nem jutnak műtéti lehetőséghez, miközben az infrastruktúra rendelkezésre áll és 1,5-2 éves várólisták vannak. Mert nem várható el, hogy az évek alatt megszerzett gyakorlatát elveszítse.
Itt üt vissza az embertelen ostobaság. A hivatástudattal nem lehet a végtelenségig vissza élni.

ui: Nem orvos vagyok hanem beteg.

Horizont 2010.07.07. 20:30:18

@BISMARCK: Ez igen! Gratulálok mind a négyhez!:))

@Tündér_Lala:
Annyi minden van az egészségügyben ami nem pénzkérdés és mégsem működik.
Ha beteg leszel onnan csak szerencse kérdése, mikor, hová, kihez kerülsz!! Vagy szerencsétlenség.
Teljesítmény volumen korlát ????? Ritka ronda 3 szó!Hogy lehetett ezt kitalálni. Szégyenteljes!
Csak úgy mint a várólista:(

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.07.07. 21:44:00

"véget kell vetni annak a gyakorlatnak, hogy a közkórházban dolgozó szülészorvosok egy része előre meghatározott díj fejében vállalja csak a gyermekek világra segítését. "
Na ez szerintem is felháborító.
Vagy iktassák törvénybe, hogy akkor legyen egy díj, ami államilag meghatározott, vagy pedig az orvos dönthesse el, hogy jófejségből bevállalja-e a szülés levezetését, amikor épp az úgy megindul.
De azért ezt a lehúzást, pofátlanságnak tartom.

pakesz (törölt) 2010.07.08. 00:50:14

@gabca: nezd ez a Conv egy idiota...
nagyon szepen eloadja magat, de amikor leirta, hogy az egeszsegugyben a berfejlesztesnek az lenne az alapja, hogy
"Talán mondjuk azok fizethetnék, akik kimenekítették a vagyonukat offshore cégekbe, akik most nagyot kaszáltak a forint leértékelődésén, akik pl az egészségügyből milliárdokat évi többet mint 150 milliárdot kiloptak."

aki ilyen komcsi dumat levag hat hogy is mondjam, persze van elozmenye de egy ember igy kocsmaban szokott nyilatkozni a szemokozti havernak hogy hat el vagy nyomva kisapam es a gazdagoktol vegyek el a penzt es adják oda neked mert olyan jo fej vagy

pakesz (törölt) 2010.07.08. 00:52:00

@Tündér_Lala: te egy kis faziskesesben vagy, 5 ev mulva is Agikazol?

pakesz (törölt) 2010.07.08. 00:57:35

@gabca: vegigolvastam
szep ez egy orvos allaspontja ok...
en azert hallottam olyat hogy a CT az neha bizony all, ezt te meg tudod erositeni? tudod az Audi gyarban ami profitorientalt nem all sosem a gyartosor, hogy lehet hogy a magyar egeszsegugy az gazdagabb az Audinal es megengedheti hogy egy baromi draga gep csak ugy alljon?

gabca 2010.07.08. 01:32:51

@pakesz: Hogy áll-e a CT, indokolatlanul? Persze, előfordul. Csak három okot írok, ami hirtelen eszembe jut:
1. Teljesítményvolumen-korlát. 2. Személyzethiány. 3. A gépek telepítése sokszor nem racionális, valós igényeknek megfelelően, hanem helyi lobbiérdekek alapján történt.
De volt ennél durvább is, pl. Budapest legjobb MRI gépét, vezető radiológusokkal, az OEP évekig nem finanszírozta (ergo, ingyen végezték az egyik klinikán, lehet, hogy most is így van, nem követem az eseményeket, amióta külföldön vagyok), miközben a szakma határozott jelzése ellenére is fizettek/fizetnek olyan vizsgálatokért (magáncégben, természetesen), ami olyan képminőséget ad, ami már 20 éve is ciki volt. És ha emiatt új vizsgálatot kérünk, akkor az új, használható vizsgálatot nem fizeti az OEP.
Sorolhatnám, a lényeg a korrupció és dilettantizmus, amik az elmúlt 8 évben aztán hihetetlen méreteket öltöttek.

Tündér_Lala 2010.07.08. 08:39:45

@pakesz: Nem. De most ebben az anyagi helyzetben kell eltakarítani azt az iszonyatos kárt , amit ezek okoztak. Ha egyáltalában lehetséges például az emberi (humán) károkat visszafordítani, az elmenekült dokikat hazahozni, a kiesett közép generációk képzésben játszott szerepét pótolni.
Ha pedig 5 év múlva is ennek a kárnakj a hatásai mutatkoznak akkor még akkor is emlegetni kell.

Horizont 2010.07.09. 22:55:37

Ha már egészségügy (vagy betegségügy), mindenkinek ajánlanám elolvasásra itt oldalt a "Most olvastuk" ajánlóban ezt a cikket. nol.hu/belfold/20100708-_stroke__erti__
Megrázó, én mondjuk meg is könnyeztem. Senki nem tudhatja, hol, hogyan végzi be a földi életét.
A történet nem a pénzről szól.....

Psychopit 2010.07.10. 14:23:52

Két hete szült a nejem.
Első baba, nagyon vártuk.
Egy budai kórházban, nem írom le sem a kórház, sem a résztvevők nevét.
Fogadott orvos, szülésznő, csecsemős.
MINDENKI teljes tudásával, olyan empátiával vezette, kísérte végig a szülést, hogy le a kalappal...telefonáltunk a szülésznőnek, hogy 5 perces fájások vannak, mire beértünk, Ő is ott volt (szabadnapján), mondta, hogy innen intéz mindent.
Időben hívta az orvost, az is ugrott hajnalban, szülés előtt két órával már nem mozdult el a nejem mellől, nyugtatta, terelgette.
A szülést olyan határozottsággal, olyan higgadtan vezette, hogy öröm volt nézni (mármint nekem) :)
Mire kiértünk a gyermekágyra, bejött a csecsemős, mindent mutatott,segített, segít még most is, ha kérjük.
A szülésznő tudásáról, viselkedéséről is csak szuperlatívuszokban tudnék beszélni...
Ja...hogy ez nekünk 150.000 Ft.-ba fájt?
HÁT PONT LESZAROM.
Nincs 50 képem az iwiw-en mindenféle nyaralásokról, mint a sok hőzöngő pöcsnek,nem a külvilágnak élek, hanem a családomnak.
Nem iszom, nem dohányzom, amit keresek, minden az övék.
El lehet menni az egészségügybe dolgozni, oszt' utána lehet osztani az észt.
Én nem mennék, az biztos.

Horizont 2010.07.10. 15:04:22

@Psychopit: Először is szívből gratulálok a babához, jó egészséget nektek:)))
Az eszedbe jutott-e, hogy van rajtad kívül nagyon sok-sok apuka és anyuka akinek nincs az iwiw-en 50 képe a nyaralásokról, nem a külvilágnak él,nem iszik és nem dohányzik, amit keres a családé és a családjának él úgy mint te!!!!! Csak éppen nem tud kifizetni 150 ezer ft-ot. Te szerencsés voltál, azért mert a pénzedért jó szolgáltatást kaptatok. Csak nem kéne azt sugározni, hogy aki nem fizet az nem tesz meg mindent a családjáért. Hanem annak örülj csendesen, hogy te ezt megtehetted.
Ja és van olyan szülészet ahol pénz nélkül is megkapja a kismama ugyanezt csak nem választott orvossal:)

Psychopit 2010.07.10. 20:30:09

@Horizont: Köszönöm szépen a jókívánságokat!
Amennyiben úgy érzed, azt sugároztam, amit írtál, akkor vagy nem fogalmaztam egyértelműen, vagy félreértettél.
Csak azt nem szeretem, amikor bizonyos tipusú emberkék a mellüket döngetve hirdetik: " Én biza' nem fizetek senkinek, ez a dóguk B+, csinájják"....
Az ember a dolgát többféleképpen képes elvégezni. Én nem akartam az "elégséges szolgáltatás" színvonalán leragadni, és hidd el, nekem is lenne ezer más helye 150e Ft-nak....de úgy érzem, ez volt a LEGJOBB helye...
És mellesleg csendben örülök is neki, hogy megtehettem :)
Én nem ítélem el a hálapénzt, akkor sem, ha ezzel népharagot zúdítok magamra.
Nekem is volt olyan időszak az életemben, amikor éjjel nappal készenlétben kellett állnom, ha csörgött a telefon és 10 percen belül nem voltam ott, már ment a hisztéria, tudom, milyen hatással van az ilyen életmód a párkapcsolatra, az életviteledre. Ezt én kompenzálni szerettem volna (nekem nem volt ilyen szerencsém) és ha lesz következő baba ( LESZ ), ugyanígy fogok eljárni.
Nem érdekel, hogy a szülészorvos 7-es BMW-vel (vagy bármivel) jár.
Járjon.
Abban az esetben, ha nekem mondta volna egy orvos azt, hogy apuka, még gyűjtsön egy keveset, simán megköszöntem volna a közreműködését, és választok másik orvost. Ilyen egyszerű.

Horizont 2010.07.10. 21:01:34

@Psychopit: Sajnos ilyen ez az írás értheted így is meg úgy is! Csak rá akartam világítani arra, hogy vannak akik nem tudják megtenni, hogy fizessenek, de attól jó apukák. Nagyon örülök ha hallom, hogy valahol kisbaba jött a világra, mert a legszebb dolog az életben, mégis alig születik baba.
Én '77-ben szültem az első gyerekemet, aztán "83-ban és '87-ben. Nem volt fogadott orvos, utólag volt hálapénz. Kár, hogy a szülésznőnek nem adnak akkora elismerést, pedig le a kalappal előttük. Nem tudom ma így van-e? Sok minden jobb lett a szülészeten, nekünk nem volt apás szülés, baba-mama szoba, csak háton fekve engedtek szülni (ki volt az a barom férfi aki ezt kitalálta) meg egy csomó minden, de valahogy más volt mégis.Úgy emberileg valahogy:) Remélem nem a nosztalgia gondoltatja velem. Hát minden jót nektek, sírásmentes éjszakákat:)
Más:
Most volt a kollégám látogatóban a város kórházában. Mesélte, hogy vagy egy tucat kismama állt lent a kórház kapujában, nagy hassal és egyik cigit szívták a másik után. Én amelyik cigizik azonnali hatállyal saját felelősségre hazaküldeném. Az összes kismama roma volt.

Psychopit 2010.07.10. 21:22:05

@Horizont: Hűha...ha mindenre kedvem szerint reagálnék, reggelig írnám :)
Az meg most - azt hiszem, alapos indokkal - nem megy :)
Kezdem a végén:
Cigarettázik egy várandós nő????????? Már a 8. héten kényszerabortusz, oszt' köszönjük, Kolompárné.
Sajnos ebben radikális vagyok.
A szülésznőknek egyre nagyobb a respektje, és én ennek őszintén örülök. Sokat tesznek az anyukákért, nekünk meg szerintem - már említettem - sikerült tökéletest találni. Emberileg nálunk rendben volt minden. Apás szülés volt, életem legnagyobb élménye... Most azt érzem, hogy kár, hogy a nejemet nem 10 évvel ezelőtt ismertem meg, és nem hamarabb született baba (most 35 vagyok).
Picit elkanyarodtunk Mikolától...remélem ez megbocsájtható :)

Horizont 2010.07.10. 21:37:45

@Psychopit: Hétvége van kanyaroghatunk:)))
Nagyon sajnálom, hogy kimaradt a férjemnek az apás szülés:)
Na ez a szülési életkor a kedvenc témám.
Csak egy kis számtan. Nagymamám 19 évesen szülte az anyukámat, anyukám 18 évesen engem, én 23 évesen a fiamat. Így 37 évesen lett a nagymamám nagyszülő, anyukám 41 évesen, én meg itt állok 55 évesen és nincs még unokám. Imádott nagymamám 83 évig élt, így nekem 46 éves koromig volt nagymamám!! Az én jövendő unokáimnak hány éves koráig lesz nagymamájuk? És én hány éves koromig élvezhetem az unokáimat? Na folytathatnám vég nélkül! Gondolom érted mire gondolok!
Én is jól elkanyarodtam:DDDD

gande 2010.07.11. 00:03:08

@Psychopit:

csak kettő kérdésem van:

1. fizetsz TB-t?
2. Ha igen, akkor minek, ha a "hálapénz" rendben van?

Vidéki 2010.07.11. 07:27:12

Mikola ráirányította a figyelmet egy nagyon súlyos problémára, ami valójában nem csak a szülészet területén jelentkezik.

Ilyen esetekben valójában nem hálapénzről van szó, hanem egy-egy orvos durva zsarolásáról, ami emlékeztet a régi filmek bankrablóira, akik töltött pisztollyal ezt kiáltották: „Pénzt, vagy életet.”

Ilyen galádságot közintézményben foglalkoztatott orvosoktól nem szabadna eltűrni és büntetlenül hagyni.

Ezt sem szabadna a megélhetési bűnözés kategóriájába besorolni.

Patyimutyi · http://zipp.hu/belfold/2010/07/21/a_patyi_golfmeccset_meg_jatsszak 2010.07.11. 08:16:01

1. gyermekkel Asszonyom a Schöpf Mérei kórházba volt beutalva. Amikor veszélyeztetett terhes lett, be kellett feküdnie 4 napra. Olyan szobába rakták, ahová a kaparás utáni lábadozásra tették be a futószalagon kikészített betegeket.
Kb. sokkos állapotban menekültünk. Sírva kerestem szülész-nőgyógyászt egyik éjjel (napközben napi 16 órát dolgoztam).

A választásom azért esett a MÁV kórházra, mert ott találtam olyan orvost, aki éjszaka is elérhető volt, hajlandó volt beszélni velem, és nem a pénzzel kezdte. (Amikor rákérdeztem, azt mondta hogy rám bízza, mennyit fizetek, csak a dajkáknak adjak 20eFt-ot.). Hívjuk az illetőt Szabolcsnak.

Ezt követően az asszony 2x MÁV kórházban szült. Ha jól emlékszem 150-150eFt volt a szülész-nőgyógyász, aki nagyon jó és kedves volt, szerintem megérte. Valamennyit talán a vizsgálatokért is kellett fizetni, de arra nem emlékszem.
A szülész-nőgyógyásszal egyedül az volt a baj, hogy nagyon népszerű lett (mivel mindenki továbbajánlotta), ezért az orvos-kollegái kikészítették. Volt a TV-ben is a Szabolcs, évi 600 (!) szülése volt az utolsó évben. Gyakorlatilag bennt lakott a kórházban, csak friss ruháért és évi 2 hét szabadságra járt ki.

A második 2 gyermek Telkiben született. Mindenkinek ajánlom, aki meg tudja fizetni. 5*-os ellátás, 2-ágyas szoba, ahol még apuka és kistesók is bennt alhatnak. Ebédet-vacsorát étlapról választhatsz. Orvosok, tisztaság, műszerezettség nagyon jó. És a legfontosabb a kedvesség, azt ott megkapod. 1 szülés kb. 700eFt.

Ami nagy szemétség, hogy bár feleségem 15 évig fizette a társadalombiztosítást, a Telki kórház számlájához a társadalombiztosító egy fillérrel sem járult hozzá, pedig elvileg kb. 250eFt lett volna az állam költsége egy állami kórházban.

Másnaptól nem fizettünk TB-t. Minek, ha az elfogadható ellátásért amúgy is fizetni kell?

Horizont 2010.07.11. 18:07:21

@Patyimutyi:
Na látod ez oké! Telki MAGÁNkórház , bemégy megrendelsz egy szolgáltatást, közlik a tarifát, értékarányú szolgáltatást adnak (mivel drága ezért színvonalast) végeztél és fizetsz.
Az állami kórházban plusz szolgáltatást rendelsz az orvostól , közli a tarifát, értékarányú szolgáltatást kapsz (ő maximumot nyújt ) de a körülmény a kórházban csak állami.
Szerintem a helyes az lenne, hogy lenne a magánkórház és aki igényes és a pénze is megvan hozzá kapjon olyan színvonalú körülményeket. De ugyanakkor az állami kórházakban olyan szolgáltatást kéne MINDENHOL nyújtani a TB-ért, hogy elégedettek legyenek a kismamák és senki ne akarjon plusz szolgáltatásra kérni plusz pénzért az orvostól..... Megártott ma a nap nekem:)))

Psychopit 2010.07.26. 14:59:40

Úgy látom, ez a blog már leült, de azért még válaszolok :)

@gande: Természetesen fizetek.
Mióta elvégeztem a sulit, folyamatosan dolgozom. De mint említettem is, szerettem volna az egyébként is elégséges szolgáltatástól többet kapni.
Telkire nincs pénzem, ezt a megoldást választottam.
Adózott jövedelmemből, tisztességgel keresett pénzemből. Pont.
Pártunk és kormányunk új határozata szerint NEM KELL adót fizetni pl. a házikertészemnek, bébicsőszömnek, stb...hát hol van nekem olyan????
Legalább szülészem hagy legyen már....
@Horizont:
Szét kell vágni a pulyák között, és rábírni az utódnemzésre... :) :)
Ha arra várnak, hogy majd akkor, amikor jobb lesz, elárulom: nem lesz jobb :)

BISMARCK 2010.07.26. 16:28:50

@Psychopit:

Régi álmom, hogy kapok számlát a nőgyógyásztól - eleve lehetetlen - és bemegyek a számlával a TB-hez és visszakapom a pénzt a befizetésem maximumáig. Én ennyivel elégedett lennék.

gande 2010.07.27. 13:03:44

@Psychopit:

a probléma nem ott van, ha extra szolgáltatásért extra pénzt kérnek. a probléma ott van, hogy én egyszer kifizetem a TB-t, tehát az orvosi ellátást és ennek ellenére kérnek tőlem extra pénzt. persze mindezt nem hivatalosan, hanem feketén.

alegna21 2011.05.18. 11:20:36

Van különbség aközött például, ha valaki azt mondja a betegének, hogy "gyűjtsön még pénzt" és aközött, hogy a mondjuk éjfélkor riasztják a felkért orvost többnapi ügyelet és nemalvás után, hogy szülőnője érkezett, és ezért később honoráriumot fogad el. Ha valaki előre közli, hogy mennyit kér, se többet, se kevesebbet, tehát választás elé állítja a hozzá segítségért forduló esetleg súlyos beteg pácienst, az valóban etikátlan és törvénytelen... A témáról bővebben itt is olvashatunk:
www.letolthetokonyvek.hu/konyvek/szuleszeti-zarojelentes-dr-berko-peter-2011

süti beállítások módosítása