Skip to content


       Szűrés lista

Breaking! Mikola elkapott egy korrupt nőgyógyászt!

A Magyar Hírlap szenzációs és döbbenetes sztorival indítja ezt a hetet: "Orvoskorrupció: Gyűjtsön még pénzt!"

Mikola István, az Országgyűlés egészségügyi bizottságának fideszes elnökének levelet hozott a postás. Mikola István alig akarta elhinni, ami a levélben szerepelt.

Egy vidéken élő várandós anya arról számolt be, hogy "több tízezer forintot már összegyűjtött a nemsokára esedékes szülésre, de a doktor úr azt mondta, gyűjtsek még hozzá".

Mikola törvénytelenül kiszabott orvosi díj kikényszerítése miatt a hatósághoz fordul, és feljelentést tesz.

Mikola elmondta a MH-nak, hogy "véget kell vetni annak a gyakorlatnak, hogy a közkórházban dolgozó szülészorvosok egy része előre meghatározott díj fejében vállalja csak a gyermekek világra segítését. Az előre megszabott tarifának semmi köze a hálapénzhez, amelyet saját döntése alapján, utólag adhat az a páciens, aki akar, és olyan mértékben, ahogy a lehetőségei engedik, bár annak sem vagyok híve. Ez korrupció és kényszerítés, ami nemcsak a törvényt, hanem az erkölcsöt is sérti.

A „saját” orvoshoz ragaszkodó, de szerényebb körülmények között élőket akár a gyermekvállalástól is visszatarthatja egy ideig, így – tekintettel a nők termékeny életszakaszára – csökkentheti az elvben megszülető gyermekek számát. Az ilyen orvosi magatartás közvetve tovább rontja az amúgy is siralmas demográfiai helyzetet, ezért a kérdéssel a parlament egészségügyi bizottsága előtt is foglalkozni kíván, és az ügyben megkeresi a szociális bizottságot, valamint a szülészeti szakma vezetőit is.
" - nyilatkozta Mikola, 3 gyermek édesapja.

Imádom az ilyen megdöbbent politikusokat!
Komolyan? Van korrupció? Ne má' ...
Forintra kijött, hogy pont 386 millió költöttünk a kampányra? Ne má' ... nem hiszem el!
Pént kér a szülész orvos? OMG!


Mikola István biztos nagyon megdöbbent, mikor elolvasta a levelet, hiszen ő még ilyenről nem hallott, ilyennel nem találkozott. Nem is hallhatott, nem is találkozhatott, hiszen ...

Nem találkozott ilyennel, mikor 1972 és 1990 között az ajkai Magyar Imre Kórház belgyógyász, illetve infektológus szakorvosa volt.

Nem találkozott ilyennel, mikor  1981 és 1990 között osztályvezető főorvos volt.

Nem találkozott ilyennel, mikor 1990 és 1995 között a budapesti Szent László Kórház főigazgatója volt.

Nem is hallott még ilyenről, mikor a Magyar Kórházszövetség elnöke volt.

Pedig csak elég lett volna benézni egy-két fórumba, ahol a kismamák ajánlják egymásnak az orvosokat, tarifával együtt.

Nekem még nincs gyermekem, így körbekérdeztem a barátokat, ismerősöket, akiknek már van, hogy nekik milyen tapasztalataik vannak. Az eredmény: 100% fizetési arány, a minimum tarifa 70 ezer forint.

2009-ben a Haszon Magazin írt egy cikket a hálapénzről és tarifákról:


"A hálapénz összege nemcsak a beavatkozás bonyolultságától, hanem az azt végző szakember státusától is függ. Azok a nőgyógyászok, akik elfogadják, netán el is várják, 6-8 ezer forintot kapnak egy vizsgálatért. Egy normál, egyszerű szülés nem hivatalos tarifája 40 és 70 ezer forint közötti, a császáros megoldásnál 50 ezernél kezdődik a hálapénz. Százezerért viszont már akár komplex team is várja a beteget, szülészorvossal, aneszteziológussal, szülésznővel. Információink szerint a kevésbé ismert szegedi sebészek 20-50 ezer, jó nevű, magasabb státusú kollégáik 120-300 ezer forintot kérnek a beavatkozás bonyolultságától függően, előre."


Mikola István figyelmébe ajánljuk, hogy nem csak a szülésért kell fizetni! 


NÉHÁNY TARIFA FORINTBAN (2009)

Belgyógyászati kórházi osztályról átkerülés krónikus osztályra: 30 000
Hamis igazolás kiállítása körzeti orvosnál: 2 000
Vényköteles gyógyszer beszerzése kórházi ápolótól: 10 000
Hivatásos sofőrnél magas vérnyomás ellenére kiállított orvosi igazolás: 10 000
Vastagbélrák-műtét: sebésznek: 30-50 000 altatóorvosnak: 10 000 főnővérnek heti: 2000 ápolónőnek heti: 1000 betegszállítónak: 5-600
Szemműtét (retinaleválás): 70 000
Diagnózis gyorsított laborvizsgálat alapján: 30 000
Szülés: 40-300 000
Térdműtét (porcleválás) ? az operáló orvosnak: 50 000 


Kíváncsi lennék, hogy vajon hány szülész-nőgyógyász orvost forgatott meg az APEH? Oly könnyedén el lehetne kapni őket, hiszen elég nehéz megmagyarázni a 3 db Audi A6-ost a havi br. 200 ezerből ...

Szóval egyrészt örülök, hogy 20 év után végre valaki kimondja, hogy a hálapénz mellett jelen van a korrupció is, maradjunk annyiban, hogy jobb későn, mint soha ...
Másrészt viszont azzal, hogy Mikola elkapott egy (!) szülészt, nem változik semmi. Kicsit "üssük el valamivel az uborkaszezont" ízű a dolog ...

A probléma komplex, és ezzel nem sikerült előrelépni.
Elvégre 100 milliárd forintról van szó, a becslések szerint ennyi a hálapénzek összege. Mivel ez az összeg nem vész el, csak zsebet vált, így akár meg is lehetne keresni az orvosi oldalon.

Emeljék fel az orvosok, nővérek fizetését, amelyet amúgy is fel kell emelni, mert 5 év múlva nem lesz aki elaltasson, megvizsgáljon, megműtsön, mert a magyar orvosok mind külföldön fognak praktizálni. Persze a Kútvölgyiben mindig lesz orvos, ahová a politikusok járnak ...

Aki pedig hálapénzt szeretne fizetni (szíve-joga, utólag annyit ad, amennyit csak szeretne), azt fizesse be a kórház számlájára, és tartsák nyilván, átlátható módon.

Berrick barátomnak 3 éve született meg a gyermeke:

 
A szülés:


7000Ft / alkalom összesen, kb. 10 vizsgálat, a szülés előtt az orvos magánrendelőjében, ugyanis ha nem fizeted meg az orvost, akkor rendes ellátás botrányos, Pl : a feleségem a 3. hónapban egyik reggel vérezni kezdett, bementünk a kórházba 7 körül, kérdezték van-e fogadott orvosod, akkor még nem volt, így 11-kor megkérdezték, vérzik-e még, mondtuk, hogy nem annyira, azt mondták akkor ráérünk, majd 1-kor be is kerültünk a rendelőbe. 

Ezután lett orvosunk.  

A kórházban, ha nem fizeted meg vagy az orvost vagy a szülésznőt, buktad, rád sem néznek, ha bajod van, oldd meg magad, ha van orvosod vagy szülésznőd, az azért napjában 1X megnézi mi van veled. 

A szülés, ha fizeted  (nekünk 80 ezer volt előre egyeztetve) akkor mehet simán, mert bejön az orvosod és kézbeveszi a dolgokat.  

Mondjuk nálunk nem volt az, mert még beért az orvos, az ügyeletes volt ott a szülésnél, aki szotyizott a szülőszobán, ezért rosszul szúrta meg az epidurális érzéstelenítőt, így a feleségem félig lebénult és pánikroham jött rá. A rossz epidurális miatt nem tudták hogy altatni, és mivel nem vették észre a tekeredett köldökzsinórt, így nem akartak császárt és majdnem megfulladt a gyerek. 

Akkor ért be az orvos, aki a különös kockázat miatt aláíratta velem a nyilatkozatot, hogy kit mentsenek meg, ha baj lenne, az anyát vagy a gyermeket. Majd szépen megcsinálta a császármetszést.  

A konzílium ott zajlott az orrom előtt, amikor a főorvos lebaszta az ügyeletes orvost, hogy miért nem vették észre, hogy a gyermek bokáján és nyakán volt a köldökzsinór.  

Ha császárral szül a nő az másnap nem bír felkelni, így ha ki tudod fizetni, akkor érdemes fizetős szobát kérni a kórházban, ha van, mert elméletileg akkor külön figyelem és ellátás jár. Sajnos nálunk ez nem volt meg, reggel a takarítónő adott vizet a feleségemnek. A rossz érzéstelenítés miatt nem kaphatsz fájdalom csillapítót, tehát van egy műtét a hasadon meg fájdalom is rendesen.  

A szoba ára 5000 Ft / nap volt amikor kivettük, mire végeztünk 7000-re emelték. Mivel perrel fenyegettem őket, így elnézést kértek, majd kifizettem 5000Ft / napot.
6 napot voltunk bent.  

Így összesen: 

70 000 Ft a vizsgálatok 
80 000 Ft a szülés 
30 000 Ft a szoba 

Összesen 180 000 Ft és sok szenvedés.  

Nem lesz több gyerek az már biztos, viszont az emberi élet megérte a kifizetett pénzt.  


Nektek milyen tapasztalataitok, sztoritok van ezzel kapcsolatban?

Címkék: társadalom egészségügy

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr12130180

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A szülés orvostudományi paradoxona 2010.07.05. 14:33:25

A hálapénzzel sokszor épp azt kapjuk, amit nem szeretnénk. Minden leendő szülő mélységesen gondolja át, kinek és miért fizet! Akkor is erre biztatok mindenkit, ha már tudja, hogy kinél fog szülni. Ennek a babának nem lesz több születése, csak ez az egy...

Trackback: Boldogok a tudatlanok, mert hálapénzt adnak 2010.07.05. 14:29:49

Meglepő, de az alábbi történetek főszereplői hálásak a fogadott orvosaiknak, és valószínűleg fizettek az "élményért". Nem jut eszükbe, hogy másképp is lehetett volna szülni, nem mennek bele találgatásokba, mint én. A magam részéről hihetetlen...

Trackback: Mikola győzött – a betegek veszítettek 2010.07.05. 13:03:22

Mikola „szinglihordák” István 2007 eleje, az Egészségbiztosítási Felügyelet létrehozása óta támadja a szerinte felesleges szervezetet, amelyet most megszüntet. A Felügyelet megalakulásakor egyik fontos feladata lett volna a több-biztosítós ...

Trackback: Amputálás diagnózis előtt 2010.07.05. 13:02:30

Az új kormány egészségügyi államtitkára Szócska Miklós a Világgazdaság konferenciáján elárult egyet s mást elképzeléseikről. A portfólió.hu beszámolója szerint az államtitkár 'előadásában többször is hangsúlyozta, hogy "még nagyon az elején vagyun...

Trackback: Hálapénz miatt perel Mikola 2010.07.05. 12:44:01

Törvénytelenül kiszabott orvosi díj kikényszerítése miatt készül a hatóságokhoz fordulni Mikola István. Az országgyűlés egészségügyi bizottságának fideszes elnöke reméli: az eset precedensértékű lesz.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dr. Aullah 2010.07.05. 11:10:55

"A „saját” orvoshoz ragaszkodó, de szerényebb körülmények között élőket akár a gyermekvállalástól is visszatarthatja egy ideig, így – tekintettel a nők termékeny életszakaszára – csökkentheti az elvben megszülető gyermekek számát."

GIGALOL! Hát ezért fogyunk el lassan és biztosan.

majomkutya 2010.07.05. 11:17:23

Azt a kurva. Nekem nincs gyerekem, de akarok. De azért ez botrány!

Berrick 2010.07.05. 11:20:32

@majomkutya: A gyerek jó dolog csak pénzed legyen :-(

doberman 2010.07.05. 11:20:47

Akkor miért ne kérhetnének pénzt előre a szolgáltatásukért a renddőrök, tűzoltók is?

Seduxen (már NEM dr.) 2010.07.05. 11:21:53

Én le merem írni a kórház nevét, mert alapvetően elfogadható volt. Szent Imre kórház. 2008-as "tarifa". A doki magánrendelőjében 5.000.-Ft/vizsgálat (meg nem mondom összesen hány vizsgálat volt, kb a 8. hónapig havi 1, utána heti 1.). Maga a szülés 60.000, + a szülésznőnek 20.000.

Mi úgy estünk be péntek este 7-kor, hogy a szülésznő reggel 6-tól dolgozott, és este 6-kor ment volna haza. De példaértékű volt, ahogy, és amennyit segített (ja, választott szülésznő is volt). A dokit kb éjfélkor hívta be. 2 óra 23-kor érkezett a trónörökös. Ezután - gyerekkel együtt - kb reggel 6-ig maradhattunk a szülőszobában, majd gyerkőc el - vizsgálatok - és délután 1-kor került asszony osztályra. NA az volt gatya. Ha kértünk valamit, kb 3X kellett szólnom (a 3.-ra már "kicsit emelt" hangon), de szerencsére 3 napot voltunk bent.

Ja igen: és mi is előre tudtuk, hogy mennyi lesz, mert a doki megmondta. És ő szólt, hogy azt ránk bízza, de a szülésznőnek egy 20.000-ast szoktak adni, mert higyjük el, megdolgozik érte (így is volt). Szóval ha lesz tesó, akkor csak ennél a dokinál, és ennél a szülésznőnél.

Seduxen (már NEM dr.) 2010.07.05. 11:22:33

@Seduxen: marhaállat, Szent István kórház, na. Nem Szent Imre.

doberman 2010.07.05. 11:22:37

Előbújt a Mikola is? Ritka ellenszenves egy fasz, jól el is dugták a választási kampi idejére.

Berrick 2010.07.05. 11:23:41

@Seduxen: Remek mi is ott szültünk.

megvagy hadnagy 2010.07.05. 11:23:47

1 hét múlva jön a szülés.
eddig: 6-7 vizsgálat, magánrendelőben, sima vizsgálat 10.000, ultrahang +4.000. Ha kérünk CD-t az ultrahanghoz az +1.000. Fényképet viszont nem adnak, vagy videó, vagy semmi.

a szülésre az orvos azt mondta, amennyit gondolunk, de kis utánajárással egyértelmű, hogy a 70.000 a minimum legalja.

emellett a doki az elején úgy vállalt el minket, hogy 10 nappal a kiírt időpont után megy szabira, de abba biztos beleférünk. ehhez képest kiderült, hogy 1 nappal a kiírt idő előtt megy szabira, és most sürgeti a szülést, és alá akar íratni egy papírt, hogy ha tovább várunk, akkor az saját felelősségre történik, és azzal veszélyeztetjük a babát.

doberman 2010.07.05. 11:24:27

@Seduxen: No és a dokit hogy hívták?

Én is el akarok hozzá menni. :-)

Seduxen (már NEM dr.) 2010.07.05. 11:27:14

@Berrick: nem mondod? biztos sok múlik a dokin is, nekünk piszok szerencsénk volt. Asszony céges dokija ajánlotta, de mi is absz meg voltunk elégedve vele. Igaz, hogy kinézetre "kicsit" rémisztő (kb egy aluljáróban élő csövire emlékeztet), de remek munkát végzett.

Megjegyzem ez olyan dolog - nem helyeslem, de elfogadtuk -, hogy a gyerkevállaláshoz ezt a kiadást is beterveztük. Sajnos, hogy így működik, de megnyugvás volt.

Seduxen (már NEM dr.) 2010.07.05. 11:27:58

@doberman: ezt ugye nem gondoltad komolyan, hogy itt közzéteszem névvel, telefonszámmal? :)))))

megvagy hadnagy 2010.07.05. 11:28:42

@megvagy hadnagy:

és természetesen az official magánrendelőben egyetlenegyszer sem kaptunk blokkot vagy nyugtát, és senki más sem kapott.

Refuse/Resist! 2010.07.05. 11:35:17

Ismerős volt az orvos, így csak egy üveg nagyon jó konyak meg még valami értékesebb ajándék volt.
Amúgy itt Ny-Európában nincs ilyen, hogy "saját orvos".
Bemész, oszt szülsz annál, aki épp ott van.
Vagy mehetsz megánklinikára, ott válogathatsz az orvosok közt.
Tulajdonképpen teljesen abszurd elvárni egy orvostól, hogy hajnalban, amikor épp nem ő ögyel, akkor pattanjon, mert ő a választott.
A botrány nem az, hogy ezért a plusz szolgáltatásért kell fizetni (habár ezt is ki kéne fehéríteni), hanem az, hogy "ingyen" (hehe, mennyi is a TB jáérulék?) nem lát el az ügyeletes orvos és nővér normálisan.

Kicsit Karcos 2010.07.05. 11:35:42

Mifelénk 10 magánrendelés díja az egységes tarifa, amiért cserébe éjjel-nappal rendelkezésre áll , a válaszott orvos (akinek nincs választott orvosa, annak nem kell fizetnie). Fizetni utólag szokás, vagyis valódi hálapénzről, nem vesztegetésről van szó.

Nem lenne ezzel semmi gond, csak legyen kitáblázva a díjszabás, meg leadózva a jövedelem, amiből kapjon egy részt a kórház is, ha már ők adják a hardvert...

Marcellusca 2010.07.05. 11:36:48

Még, ha csak egy orvos lenne ... !
Még, ha csak szülész lenne ... !

eloszto · http://eloszto.hu 2010.07.05. 11:37:26

Ez itt a durva: "Nem lesz több gyerek az már biztos"

DArchAngel 2010.07.05. 11:40:10

@megvagy hadnagy: Ez de nem egyszerű. Sürgetni a szülést, mert menne szabira. Bassza meg, ez milyen esküt tett a Hippokratészi helyett? Harácsolok, úgy éljek?
Tököm tele van az összes fontoskodó, hálapénzes orvossal. Bőven elég, ha tíz közül egy ilyen, lejáratják mind a szakmát, mind annak az eszmeiségét, hogy önzetlenül segíteni. Tudom, hogy szar a fizetésük a sok év tanuláshoz képest, de akkor miért nem mentek kőművesnek? Ráadásul az ilyen hiába kapna havi kétszáz ezret nettóban, akkor is kinézem belőle, hogy "magán tarifázna", mert a kicsi fiának vagy neki létszükséglet az új BMW, és amíg be lehet hajtani a szerencsétlen, kiszolgáltatott betegen, akkor miért ne? A másik: kurva ötletes ám, hogy nem magánkórházba megy, hanem az állami készletek, eszközök használata mellett kéri a borítékot. Szerintem az egyik legnagyobb bűn ilyen aljas módon kihasználni más ember elesettségét, félelmét.

reKorrekt 2010.07.05. 11:42:04

A cigányok pénzt kapnak a gyerekért, mi meg pénzt adunk érte. Mi ebben a felháborító? Nem tudom...

billybabbit 2010.07.05. 11:42:37

2006.
4000/magánrendelő
50000/szülés
+ajándékok
ezek szerint olcsón megúsztuk....
lehet, hogy az olcsó tarifa miatt hagyták az asszonyt a véres szülészágyon hat órán keresztül :S
hungarikum :D

DexterMorgan78/Séfbácsi 2010.07.05. 11:43:15

Egyenlőre csak a címet olvastam. Megánuszolta vagy micsoda?:D

Marcellusca 2010.07.05. 11:46:15

@Seduxen: Hasonló, bár, szvsz, már mindenki így csinálja. Sajnos!
Elszemtelenedtek a dokik!!!
2005-2006-os árak:
"Fogadott" doki, ismerős orvos ajánlotta (szerencsénkre jót, nagyon jót!).
Vizsgálatok: az ügyeleti idejében: 4 - 5.000/alkalom;
Szülés: be kellett hívni, szombaton este (le a kalappal, mert 1/2 /gyengébbek kedvéért:2/4! :D/ órán belül bent volt) szülés, ügyeletes doki + fogadott orvos + osztályvezető prof vezényletével (császárral) 40.000.
Meg némi "apró" a szülésznőnek és ápolónőknek.

És még ócsón megúsztuk az I. Klinikán. :D

Jack/rendetteremt/ · http://www.youtube.com/watch?v=SBPvrOdFm00 2010.07.05. 11:47:03

Nézzünk egy példát az ingyenes szülésre..

Hugit elhagyta a férje,mikor a harmadik babával a 30-ik hétben volt.Így egyedül ment be szülni,kitolták a folyosóra az osztályon.Kétszer üvöltött.Amikor kibújt a gyerek feje meg amikor már megszülte a babát.Addigra oda is értek a nővérek.

Respect Hugi!

Makumba4 2010.07.05. 11:50:01

Akkor mi most vagy nagy elbaltáztunk valamit a jövőre nézve vagy nagy szerencsénk volt. A magánrendelős tarifa kötött volt, de az egyszer kifizetett összegért - ha gondunk lett volna - annyiszor mehettél az adott hónapban, ahányszor akartál. A szülésnek nem volt előre egyeztetett tarifája (vagy mi nem kérdeztünk rá, ilyen összegeket úgysem tudtuk volna kifizetni), utána adtunk a szülésznőnek és az orvosnak is 40-40 ezret. A bába végig ott volt, neki ennyi mindenképpen járt, a doki - aki nem a választott volt, mert az nyaralt - meg azért kapott ennyit, mert bár összesen ha félórás koncentrálással hozzájárult az ügy sikeréhez, mégis ő a doktor. Ez a Szent Imre. A barátomék kérdezgették a dokit, mennyi a tarifa, de ő szemérmesen csak annyit mondott, ő nem mond összeget, találják ki, mennyit ér ez nekik meg. Ők az alaptarifa 10-szeresét gondolták.

eml 2010.07.05. 11:50:46

Felháborító, hogy a Mikola ezt eddig nem tudta, hol élt ez a faszi?

Marcellusca 2010.07.05. 11:50:48

@Kicsit Karcos:
"...legyen kitáblázva a díjszabás,..." - Ilyet az Ormos Intézetben láttam.
Még azt is odaírták, hogy ez a különböző szolgáltatások/vizsgálatok díja, és hálapénzt NEM fogadnak el!

Berrick 2010.07.05. 11:51:41

@Seduxen: Őt ismerem az jó fej, ott volt a konziliumon. Csak sajnos hozzá jutni elég nehéz.
Igazából a mi orvosunk a dolgát jól végezte hiszen megmentette mind a feleségem mind a fiam életét és ez volt a dolga, addig botrányos volt még meg nem érkezett.

megvagy hadnagy 2010.07.05. 11:52:01

@DArchAngel:

engem amúgy az egész nem érdekel, csak annyi, hogy amikor jön a szülés, akkor legyen ott fejben, és ne a riviérás körútján töprengjen, amin már épp ott kéne legyen... :)
a többit leszarom. a pénzt is.

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2010.07.05. 11:54:07

Ez még olcsó volt.
Nálunk 10000 egy vizsgálat
A szülés az annyi amennyit akarunk, nem szabta meg előre.
A szoba az 7500, ha jól emlékszem. De megérte, az nem kérdés.

Kicsit Karcos 2010.07.05. 11:54:29

@Marcellusca: igen, ez a fejlődés következő szintje, amikor kiírják, hogy ne pökj a padlóra. Az azutáni lépcsőben már megint nem kell ez a tábla.

Jó lenne már, ha legalább a gyereket nem okosba kéne megszülni.

szabidoki 2010.07.05. 11:54:39

Hát, épp a szülészeten kár lovagolni, mert ugye itt plusz szolgáltatást vásárol a kedves páciens, mert egyetlen szülésnek sincs benne a munkaköri leírásában, hogy neki éjszaka, hétvégén, Karácsonykor is szaladni kell befele "szülni". Lehet simán is szülni, az ügyeletesnél. Az teljesen ingyen van, sokan szülnek így.
Ami a sebészetet illeti, én is ismerek olyan kollégát, akinél előre le kell tenni a lóvét, de ez a ritkább, a többség utólag szokta várni/kapni.
A hálapénz meg nem 100milliárd, hanem 20-70 között valahol. Azért ilyen nagy a szórás, mert ugye erről nehéz megbízható információt szerezni.
A magánrendelős nyugtával meg ugyanaz a helyzet, mint bármelyik másik szolgáltatónál: nyugta nélkül 5000, nyugtával 8000, tessék választani. Nyilván senki nem ragaszkodik ahhoz, hogy fizessen 3000 Ft-ot egy számára használhatatlan sajtpapírért.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.07.05. 11:59:24

@szabidoki:

Végül is fogorvoshoz is mehetsz az SZTK-ba, igazad van ...

megvagy hadnagy 2010.07.05. 12:01:35

@szabidoki:

itt van az eb sírhantja!
a fagyisnál kapok blokkot? kapok. a boltban? ott is.
a fizumról kapok adóigazolást? kapok.

veszek jegyet a bkv-n? veszek.
szeretnék nyugtát kapni a magánrendelőben!

jozicsenko 2010.07.05. 12:01:42

van pár apróság, amit azért elfelejtetek

- előírás, hogy a szülés elött egy orvosnál megjelenjen az anyuka -nem egyszer, hanem előírt alkalommal: nem gond ez, a normálisabbja eleve elmegy, ahogyan a védőnőhöz is, terhestornára is, stb - csak hogy az orvos az aláírást bezony magánpraxisban adja, persze nem ingyért
- a kórházat, a gépeket, a berendezést az én adómból vették, újították fel: bérrabszolga vagyok: mindent legálisan vesznek el tőlem: TB-re rettenet összeg kerül be- s még ezek után kell fizetni??

Marcellusca 2010.07.05. 12:02:51

@Jack/rendetteremt/: Ez nagyon dúrva!

Le a kalappal Húgod előtt!!!

El Topo (Sgt. Elias) 2010.07.05. 12:05:36

Mik vannak...
Én nem nagyon szórom a pénzt ilyesmire. Két gyerekem van, amikor születtek, a doki kapott 1-1 üveg drága pálinkát, megköszönte, megköszöntem, aztán heló.
Ha a gyerekorvos kijön soron kívül valamiért, kap egy ezrest, jó az neki. Karácsonykor szokott kapni egy szép könyvet, meg valami italt.
A saját háziorvosom is karácsonykor szokott valami ilyesmit kapni. Ennyi.

Lecso (F*ck the Shit) · http://www.youtube.com/watch?v=OyxNgnQ9m30 2010.07.05. 12:08:48

asszony nemrég szül, így tudom mi a pálya itt vidéken (k.mét). választott doki volt, aki korrekt volt megmondta előre, hogy mennyit kér ('csak' 30.e) de azt is csak a szülés utáni első vizsgálatkor (19.-én lesz). a terhesség alatti vizsgálatokért 6-10e Ft-ot kért el, de cserébe nem kellett bemennünk a kórházba a retkek közé, még a kötelező vizsgálatokra sem.
választott szülésznő nem volt. egy ügyeletes csajszi volt, akinek akartam adni, de nem vette el. nagyon kedves(ek) segítőkész(ek) vol(ak) az egész hajcihő alatt.
ha nem lenne ilyen lepukkant a helyi kórház, még azt mondanám, hogy jó is volt. (példa: a szülészet a 4.-en van, ahová lifttel csak a személyzet mehet! én hajnali 2-kor vittem be a feleségemet akinek 5 perces fájásai voltak, jó volt vele 4 emeletet lépcsőzni...)

Marcellusca 2010.07.05. 12:10:51

@szabidoki: Nem jól látod!
A probléma ott van, hogy fogadott doki nélkül, az ügyeletes orvos sz@rik a "betegre".
"Majd előbújik az a gyerek, ha nagyon akar."
Pedig az emberek fizetnek TB-járulékot, amiért cserébe az ellátást kell(ene), hogy megkapják.
De, nem. Ha nincs fogadott orvosod, akkor akár a folyosón is szülhetsz, lásd: @Jack/rendetteremt/:
Ha meg akarod kapni az alapvető ellátást, akkor orvost KELL fgadnod.
És ez nem csak a szülésekre vonatkozik.
A hálapénz és az elvárt összeg között - szvsz - qrva nagy különbség van!

Seduxen (már NEM dr.) 2010.07.05. 12:12:02

@Berrick: szerencsére nálunk ilyen nem volt, amennyire lehet komplikációmentes volt a dolog. 8 óra alatt meg volt a fiatalúr. Igaz, hogy az oxitocint nem kérdezték, adták, szóval ez apró negatívum. Ezek szerint apás szülés volt nálatok is? Nem tudom ki hogy van ezzel, de én azóta is mondom, hogy nem volt a szó hagyományos értelmében egy "élmény" (sokan azt mondják)... Túl azon, hogy földöntúli öröm látni a gyereked születését, de az a tehetetlen düh, amivel az járt, hogy ott vagy, és az ég egy adta világon semmit nem tudsz érdemben segíteni... Lélekölő.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.07.05. 12:12:54

"A kórházban, ha nem fizeted meg vagy az orvost vagy a szülésznőt, buktad, rád sem néznek, ha bajod van, oldd meg magad, ha van orvosod vagy szülésznőd, az azért napjában 1X megnézi mi van veled. "

Na nálunk épp fordítva volt.
A fogadott orvosok az utolsó pillanatban értek be a kismamákhoz, gyakorlatilag elkapták a kifele bújó gyereket, majd elvégezték a stoppolást, és már tartották is a markukat.
Nekem nem volt saját dokim, mert nem akartunk, inkább a gyerekre költöttük azt a pénzt. Az ügyeletes doki nagyon-nagyon kedves volt, hisz joggal várta, hogy siker esetén neki leszünk hálásak.

Tudod-tudom, nagyon szerencsések voltunk, de azért higyjétek el, egyre gyakoribb az ilyen is. Egyre több kismama gondolja úgy, -legalábbis második gyereknél, az első szülés rossz tapasztalatai miatt- hogy nem választ orvost, mert egyre emlekedő árak mellett egyre hanyagabb ellátást kapnak tőlük, vagyis az egész egy negatív spirál.
Az ideális az lenne, ha senki nem fizetne előre, így az ügyeletes dokik szívtől (vagy legalábbis a saját jól felfogott anyagi érdekükben) törnék magukat az anyukákért. Következő lépésként pedig be lehetne vezetni, hogy a hálapénz a kórház számlájára, X százaléka viszont a doki fizetéséhez menne.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.07.05. 12:15:45

@megvagy hadnagy:

eszedbe ne jusson aláírni, első az egészség, nem szabad sürgetni!
Mondjuk így bukod a választott orvost és a beleinvesztált pénzt....

szabidoki 2010.07.05. 12:16:19

@megvagy hadnagy: és kérsz nyugtát a mosógépszerelőtől, meg a kőművestől is? De nyugodtan kérj nyugtát a magánrendelőben, adni fognak! Csak esetleg kicsit drágábban...
@zero: nézd, az állami egészségügy elég sok sebből vérzik, ezt mindenki tudja. Megjelent viszont egy fizetőképes kereslet, aki szeretne jobb ellátást, és ezt meg is tudja fizetni, ezért fizet a nőgyógyásznak, hogy álljon rendelkezésre. Az kétségtelen, hogy ez így jelenleg a szürkegazdaságot erősíti, de az is tény, hogy egyik kormány sem tett semmit, hogy ezt a pénzt kifehérítse, csak a szájkarate megy állandóan.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.07.05. 12:16:22

@Marcellusca:

Nem kell azért feltétlenül minden pénzt megadni a dokiknak, mert szemtelenek, mint a piaci légy, ha hagyod magad.
Egyszer az egyik srácnak tüdőgyulladása lett. A háziorvos beküldte a Budai gyermekkórházba. Én vittem be, elég szarul volt, járni alig bírt, nem kapott levegőt. Erre a radiológus elkezdett szívózni, hogy ő nem röntgenezi meg, mert megy haza, mert neki kettőig van a munkaideje. Ez olyan fél kettő körül volt, várjak négyig, mert akkor kezdődik a délutános műszak. Mondtam neki, hogy innen ki nem megy, amig el nem látja a gyereket. Meg is röntgenezte, nem is volt tovább semmi probléma.

picur3ka 2010.07.05. 12:18:38

Micsoda egy szemet hyppokrita ez a Mikola. Es hogy gunyoltak a jo Mesterhazy elvtarsat, mikor ezt kimondta, hogy a jobb oldali orvosokban nem lehet megbizni. Hat most itt van kerem.

Marcellusca 2010.07.05. 12:18:54

@Seduxen: Na, én (és főleg Asszonypajtás) pont ezért nem vállaltam be az apás szülést. :)))
Engem kellett volna kidobni, mert biztos, hogy egyfolytában csesztettem volna a dokikat, hogy csináljanak valamit. :D
De, megoldódott a kérdés, mert császáros szülés volt. :)

szabidoki 2010.07.05. 12:21:34

@Marcellusca: nyilván van ilyen is, de elég ritka, látod, laspalmas is jól járt az ügyeletessel. Amúgy meg épp a szülészet az a terület, ahol igyekeznek elébe menni a gondoknak, mert nagyon nagy a veszélye annak, hogy feljelentik a szülészt és beperlik a kórházat, ha bármi gubanc van. Elég sok ügyvédet tartanak el a szülészek - akaratuk ellenére...

El Topo (Sgt. Elias) 2010.07.05. 12:21:48

@Marcellusca:

Én bent voltam mindkettőnél, nem volt semmi gáz. Illetve az elsőnél annyira melege volt a zasszonynak, hogy kinyittatta az ablakot, én meg ott ültem, úgyhogy nagyon megfáztam.:D

Seduxen (már NEM dr.) 2010.07.05. 12:22:57

@Marcellusca: nem hiszem, hogy abban a helyzetben a dokival foglalkoztál volna... nem mondom, hogy megbántam, hogy bent voltam - sőt, ha újabb gyerkőc jönne, akkor is bemennék -, de nem lelkileg nehéz egy éjjel volt. És ugye tartania kell magát az embernek, mert ha te omlassz össze, azzal nem segítesz. Emlékszem én valamikor reggel - mielőtt asszony elaludt - hazaugrottam lezuhanyozni, átöltözni, és kb 10 percbe telt, mire el tudtam indulni az autóval, mert ott "eltört a mécses".

megvagy hadnagy 2010.07.05. 12:23:27

@laspalmas:
persze, hogy nem

@szabidoki:
szívem szerint kérnék.
olyan helyen szeretnék élni, ahol nagyságrendekkel nagyobb az egységnyi területre eső önkéntes jogkövetők száma!

szégyellnem kéne magam emiatt?

ha van rá törvény, hogy nyugtát kell adni (van), akkor nyugtát KELL adni. ha a túl magas az adótartalom, és emiatt magasabb az összeg, akkor magasabb!

ha elviselhetetlenül magas, akkor változtassuk meg a vonatkozó törvényt.

ha a törvényhozók nem változtatják meg a törvényt, akkor kergessük el őket.

vagy valami más, de nehogy már a nyúl vigye a puskát!

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.07.05. 12:25:58

@Jack/rendetteremt/:

azzigen....gratula Hugidnak.
Na az ilyen helyekről simán kéne egy feketelistát vezetni.

Geza 2010.07.05. 12:27:20

Én már csak egyet tudok mondani: az állami egészségügyből nem kérek, a kötelezően vont TB-t csak a sáp egy formájának tartom, amiért lószerszámot se kap az ember.

Ami eddigi orvosi teendő volt úgy velem, mint az asszonnyal, azt _mind_ hivatalos magánorvosnál ill. -rendelőben intéztük. Pénzbe került, ez igaz, de a fenti 'tarifáknál' kb. 5-10 százalékkal volt több, ellenben nem hálapénz volt, hanem számlát adtak róla, és az elején _pontosan_ le volt tisztázva, hogy ebben mi van benne, és azt viszont tartották is.
Le volt írva, hogy ebben benne van pl. 3 db vizsgálat, 1 db műtét, utána 2 db ellenőrzés, 1 db varratszedés valamint 24 órás telefonos ügyelet 14 napig, szükség esetén kiszállással, és ezen senki sem cigánykodott. Ügyfélként kezeltek, aki hozza a pénzt és szolgáltatást kap érte.
Se egy orvos, se egy ápoló, se egy laboráns nem volt kelletlen, nem próbált 'hálapénzt' kérni, nem sumákolt, nem kapkodott, hanem szépen precízen és türelmesen tette a dolgát.
Mondhatni megkérték azt a pénzt, amiért megéri nekik normálisnak lenni, és ez még csak nem is volt sokkal több, mint a fenti sumák zsarolás, amiért vagy kapsz valamit, vagy nem.

A másik pedig, hogy én se cigánykodtam, hogy 'nyugta nélkül olcsóbb-e'. Nem olcsóbbat akartam, hanem -egészségről lévén szó- hibátlant. És ugye onnantól, hogy papír van, egyrészt a rendelő is kötve van, másrészt meg ha látják, hogy én sem cigánykodok, akkor azt is látják, hogy ezt nem is tűröm. Ezen a téren pláne nem.

Itt igaznak látom a kapitalizmus azon tulajdonságát, miszerint 'azt kapod, amit megfizetsz', kiegészítve azzal, hogy úgy kapod, ahogy fizeted: ha garasoskodsz és azt nézed, hol lehetne 'okosba' csinálni, akkor ki vagy téve annak, hogy az ápoló is így fogja kezelni a rád szánandó időt és a kötszert. Ha cigánykodsz a számlán, ki vagy téve annak, hogy ők is cigánykodnak az ellátásodon. Ha sutyiba teszed a doki zsebébe a pénzt, ki vagy téve annak, hogy 'elfelejti'.

Egy egészségünk van, aki ezen akar spórolni, pedig megengedhetné magának, az meg is érdemli. Az is igaz persze, hogy az itthoni fizetésekből még külön takarékoskodással is neccesen jön ki a _korrekt_ ellátás _korrekt_ díja, de ez már egy másik téma, ez nem a privát egészségügy sara.

Természetesen lehet mondani, hogy számla meg korrekt fizetés mellett is átverhetik a fejemet, ez benne van a pakliban, csak épp egyrészt eddig egyszer sem láttam ilyet. Gondolom, az orvosok sem hülyék, és tudják jól, hogy ha olyasvalakinek teszik tönkre az életét, aki az ellátást meg tudta fizetni, akkor az illetőnek egy használt zbrjovkára is lesz negyvenezre...

Lesből Támadó Szárítókötél 2010.07.05. 12:27:45

OFFTOPIC:

www.parlament.hu/internet/plsql/ogy_irom.irom_adat?p_ckl=39&p_izon=589

El kell ismerni, hogy az MSZP-től teljesen szokatlan, frappáns visszavágás, más kérdés, hogy a parlament tekintélyének nem biztos, hogy jót tesz.

Marcellusca 2010.07.05. 12:31:09

@El Topo (Sgt. Elias): Ne aggódj, miattam biztos nem szemtelenednek el! :)
Nem szokásom borítékokat dugdosni. Azért kapja a fizetését!
A szülés kicsit más kérdés (volt kis komplikáció).
Én max akkor adok, ha tényleg meg voltam elégedve az ellátással és kis pluszt is kaptam/kaptunk.
Mint A Főnök kisműtétjénél.
Egynapos, kisműtét.
Nem fogadott, hanem a vizsgálatkor éppen ügyeletes doki végezte a műtétet is.
Nagyon figyelmes volt velünk is és a gyerkőccel hamar megtalálta a hangot.
A műtét előtt kétszer is jött a kórterembe, hogy hogy van A Főnök, műtét után vagy háromszor ránézett.
A másik kölköt a prof. műtötte, és össz-vissz egyszer nézett a gyerekre. De, biztos vastagabb borítékot kapott, mint a mi dokink. :)

turcsány karcsi elvtárs 2010.07.05. 12:33:00

érdekes, hogy a bábás szülést tartják veszélyesnek

Adachale 2010.07.05. 12:36:43

Orvostól megkérdeztem, hogy mennyi az annyi. Az átadásnál is beszélgettünk. A szülés végén mobilról lejátszottam a két beszélgetést és megkérdeztem, hogy mit akar:
1. Megyek az orvosigazgatóhoz
2. Kérem a "befizetett" összeg kétszeresét.

A végén anyagilag jobban jártunk :-)))))))

rolika 2010.07.05. 12:36:44

Általában köhögni járok ide, de most nem:

Párom kétszer szült a veszprémi kórházban. A várandósság alatt privát orvoshoz járt, de a szülést már nem akartuk ezzel túlbonyolítani, jöjjön, aki éppen van. Mindkétszer más, idegen kezek alatt szült (apás szülések voltak [büszke]).

Egyik gyermekünknél sem merült fel, még csak utalás szinten sem, hogy valamit fizetni kellene. Teljesen normális ellátást kaptunk, úgy, ahogy vártuk, mindenféle ideggörcs nélkül. Nem vettünk igénybe semmi "előnyszolgáltatást", de nem is kellett, nem is gondoltunk rá.

Vajon Veszprém kivétel?

És harmadik gyerekünk is biztosan lesz :-)

szabidoki 2010.07.05. 12:37:42

@megvagy hadnagy: hát kergesd el a törvényhozókat. Jelenleg az ország nagyon furán működik, mindenki ott csalja az adót, ahol tudja, nem kivétel ez alól az orvos sem. De hadd hozzak egy másik példát: tavaly házfelújítást rendeztünk, és az ács a komplett tetőcseréért elkért 250000 Ft-ot. Ennyi pénzért ketten dolgoztak a tetőn 5 napot, számla nélkül. Én ezért a pénzért két hónapig gályázok, normál munkaidő + ügyelet. Ha úgy tetszik, az ács egy hét alatt keres annyit, mint én egy hét alatt, és nem adózik egy huncut fillért sem. Szerinted ez rendben van így?

Marcellusca 2010.07.05. 12:40:22

@Geza:
"...amiért lószerszámot se kap az ember." - Itt, ugye nem zablára vagy szügyhámra gondoltál? :DDDD
Egyébként, jogos, amit leírtál.
Csak, sajnos, szomorú, hogy ezt kell csinálnod, ahelyett, hogy a befizetett TB-d után megkapd az ALAP ellátást.
Aki többet akar, az fizessen érte!

szabidoki 2010.07.05. 12:40:40

@szabidoki: izé, az ács keres annyit egy hét alatt, mint én egy hónap alatt, bocs...

szabidoki 2010.07.05. 12:42:56

@szabidoki: mármint az ács egy hét alatt keres annyit, mint én egy hónap alatt...

szabidoki 2010.07.05. 12:43:34

@szabidoki: navazze, hülye blogmotor :(

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.07.05. 12:45:28

Na Mikola...

Egyébként a fix tarifa szerintem korrektebb dolog mint a hálapénz, legalább tudod mi a helyzet, és a hálapénz sem olyan, mint a borravaló, hogy a szolgáltatás minőségétől, és jókedvtől függően adsz vagy nem adsz, és annyit amennyit.

Hogy ezt hogy lehetne megszüntetni: passz. Mindig is volt hálapénz, ha valaki olvas dualizmuskori, vagy horthy-korszaki könyveket, láthatja, hogy kb ott is megvolt ugyanez a rendszer.
Ráadásul most azért nehezebb. Egy orvos akármikor leléphet 3szor akkora fizetésért nyugatra, szóval rá lehet szállni az Audi A6-os miatt, csak aztán tényleg nem lesz aki műtsön.

A színvonal pedig tényleg borzalmas. Haverom egyszer esett egy rohadt nagyon biciklivel, és a kiérkező doki megállapította, hogy ebből belső vérzés is lehet, azonnali műtétre van szüksége.
Innentől eltelt 5 óra, mire kijött a mentő és elvitték a Váci Halálgyárba. Addig ott rohadt a betonon 35 fokban tűző napon, mert ugye megmozdítani nem szabadott.
Mákja volt, mert nem volt belső vérzése, akkor ugyanis tök esélytelen lett volna a túlélésre.

szabidoki 2010.07.05. 12:47:23

@Tigeri: bárcsak így lenne... Sajnos csak sima figyelmetlenség...

Potyoló 2010.07.05. 12:50:02

OFF, de nagyon vastagbőr-kategóriás:

Cikkyorozat arról, hogy milyen aljas módszerekkel románosította/románosítja el az erdélyi magyar városokat a román hatalom:
http://www.3szek.ro/load/cikk/30059/Mindent%20bekebelezni...%20(A%20Székelyföld%20elrománosításának%20kísérlete,%204.)

Ezzel vajon miért nem foglalkoznak a magyarországi lapok?

ON

Barnamaci 2010.07.05. 12:50:26

Azzal. hogy nem elégszem meg az SZTK-s orvossal és ELVÁROM hogy akár szenteste/Szilveszterkor éjjel robbanthassam a (választott) orvost ha épp akkor szülök, akkor vállalom, hogy ezért többletet fizetek. Általánosságban nem mondható el, hogy MINDEN ügyeletes szülész szarik a betegére, mint ahogy azt sem jelenthetjük ki, hogy MINDEN választott orvos valóban olyan teljesitményt nyújt, mint amit elvárnak tőle. VAn számtalan példa mindkét esetre, hiába volt fogadott orvos, cseszett bemenni/elszúrt valamit, és volt, hogy ügyeletben lévő orvos kiválóan helytállt a kismama legnagyobb megelégedettségére. NE ÁLTALÁNOSITSATOK semilyen irányba! Én amúgy kifizettem 2007-ben a 80e Ft-ot a dokinak (amit NEM kért, nem esett szó róla, a magánrendelőben nyugtát kaptam (amit aztán kidobtam a kukába). Nem bántam meg, mert elégedett voltam vele maximálisan, és a szülésznőnek is fizettem 15-öt. A kórházi egyágyas szobával 10e Ft-ért viszont abszolút nem értettem egyet (kényszerűség volt a "nemzetiségiek" miatt, mivel kb. egy 2*-os hotelhez hasonlithatnám a szinvonalát és le se sz...tak.

Potyoló 2010.07.05. 12:50:38

cikkyorozat = cikksorozat

Véraláfutás2 2010.07.05. 12:50:54

Ez mind hagyján, de az orvosi szakma is durván felhigult tudásban! Ez együtt nagyon fasza kombó...

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.07.05. 12:54:28

@eml:

Inkább az felháborító, hogy úgy csinál, mintha nem tudta volna.

megvagy hadnagy 2010.07.05. 12:56:16

@szabidoki:

természetesen nincs rendben!
nem is mondtam, hogy rendben van.

az én problémám az, hogy a magánrendelőben ki van függesztve egy "ártábla", mi mennyibe kerül. rá van írva: xy vizsgálat - 10.000 Ft.

ez akkor a hivatalos (adókkal terhelt) ár, igaz?

akkor erről miért nem kapok nyugtát? nem 7ezret adok, hanem 10-et.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.07.05. 12:58:57

@jozicsenko:

"az orvos az aláírást bezony magánpraxisban adja,"
Téves, létezik sztk-s terhesgondozás is.

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2010.07.05. 13:00:52

1. gyerek: a közellátás kellő ismerete miatt magánorvos az első pillanattól kezdve. 10 alkalom/7.000.- pénz a vizsgálatok, szülés után hálapénz 80.000.- pénz. hangsúlyozom, hálapénz, nem kikötött összeg.
2. gyerek: ú.m.f.
3. gyerek ú.m.f., azzal a különbséggel, hogy a vizsgálat 9.000.-/alkalom.

szóval, nem egy olcsó mulatság a védekezés nélküli szex... :D
---
ügyeletes orvost ne engedjetek asszonyaitok közelébe. az első gyermekem spontán és pont karácsonykor kívánt magyar állampolgárrá válni és ezért muszáj volt bemennünk a
kórházba, ahol az ügyeletes vizsgálta meg asszonyt, mert a fogadott orvos még nem volt bent. kis híján közfeladatot ellátó személy elleni erőszakba torkollt az esemény, bár lehet, én vagyok intoleráns és hiperszenzitív a közalkalmazottak bunkóságára.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2010.07.05. 13:01:46

Nahát! Olvasom itt a sok "apukát".Aztán mikor kiderül az igazság:nem baj,de az én nevelésem.:))

megvagy hadnagy 2010.07.05. 13:01:48

@laspalmas:

igen, de ott sokszor nem adnak pecsétet! hivatkoznak mindenfélére. "nem én vagyok az illetékes" "én csak helyettesítek" stb stb. azt várják - gondolom - hogy nyúlj a zsebedbe.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2010.07.05. 13:02:21

Tavaly szült a párom Szegeden. Nőgyógyász fogadott, magánrendelőjébe saját rendeléseire jártunk, 7-8K havonta. A szülést is vállalta, azt mondta nem kér érte semmit, de ha akarunk elfogadja. Császár lett a vége sajnos. A szülésznőnek 30at adtunk, de tényleg nem várta el. A többieknek semmit. Szerintem egyébként simán meg lehet úszni tök ingyen is, csak itt is az van, ami sok embernek a munkahelyen, hogy áldozatkész marhák és minimálért a belüket is kidolgozzák. Gondolom a dokinál meg azzal nyitnak, hogy mennyi lesz, vagy ha gyakorlatilag megzsarolják őket akkor nem keresnek másik orvost - meg is érdemlik.

Ásó[Mosó]Maci (Dr. nélkül) 2010.07.05. 13:05:19

@Lesből Támadó Szárítókötél: Csak akkor sz_punk, ha a mókás Fideszesek megszavazzák!

indapass90210 2010.07.05. 13:06:57

@DArchAngel: "Ráadásul az ilyen hiába kapna havi kétszáz ezret nettóban, akkor is kinézem belőle, hogy "magán tarifázna","

200 nettó? Az picsafüst! Hol élsz te ember? Legalább fél milka kell egy elfogadható életszívonalhoz :D

Szevasztok 2010.07.05. 13:09:08

Skacok! Most őszintén!
Nem az lenne a normális, hogy ha előre tudod hogy egy szülés mondjuk 70e Ft? De nem ám zsebbe hanem a kórház pénztárába!!! Aztán a biztosítód meg visszafizeti (vagyis jobban mondva megelőlegezi) neked. Aztán, hogy a kórház ebből hogyan és mennyit fizet az orvosnak az már az ő dolguk.
Ki is hülyítette a népet hogy az egészség nem üzlet ám?

ohrana 2010.07.05. 13:09:32

Nekem 4 gyermekem van, legidősebb 16 éves.
Mind ingyen születtek. (Az azóta bezárt Schöpf-Méreiben).
Az vizsgálatokért akkor kellett fizetni, ha a doki magánrendelőjébe ment a feleségem - ha a kórházban akart várni a cigiző retkek közt, akkor az ingyen van.
Amúgy nem tudom, ki az, aki ingyen elvállalna egy olyan melót, hogy majd egyszer valamikor szólok, és akkor 15 percen belül legyél ott (tudom milyen szar, mert adok ügyeletet...) Ráadásul nem hibázhat. (Gyermekorvosnak is adtunk zsét, amikor kijött, mert annyit bőven megér, hogy ne a nyócker rendelőjében kelljen várni egy órát.)

o

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.07.05. 13:10:35

@Geza:

Igazad van, ez így korrekt, vásároltál egy szolgáltatást, egy voltál a megrendelő, te fizettél, ők szolgáltattak.

Csak ott a probléma, hogy én ugyanezt várnám el a sima kórházban is, hiszen évente 1 millió forintot szed be utánam a TB. Igaz, ott nem én adom oda a pénzt, hanem a TB utalja át ..

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.07.05. 13:11:30

@Adachale:

LOL ... ehhez azért pofa kell :-))

ZX 2010.07.05. 13:12:26

Nem volt választott szülészorvounk (mi a túrónak?), aki ügyeletes volt az vezette le. Nem kért semmit, teljesen jó fej doki volt. Ezért a végén "megkínáltuk" 30 ezerrel.

pakesz (törölt) 2010.07.05. 13:15:12

@megvagy hadnagy: "emellett a doki az elején úgy vállalt el minket, hogy 10 nappal a kiírt időpont után megy szabira, de abba biztos beleférünk. ehhez képest kiderült, hogy 1 nappal a kiírt idő előtt megy szabira, és most sürgeti a szülést, és alá akar íratni egy papírt, hogy ha tovább várunk, akkor az saját felelősségre történik, és azzal veszélyeztetjük a babát."

erre mondjak azt hogy aki hulye haljon meg :)))
tehat alairsz egy papirt hogy hamarabb kikapjak es meg fizetsz is, semmi diszkont a dokitol vagy egyebek??? vagy szolni a dokinak hogy adjon at egy masik orvosnak ott az osztalyon?
e miatt IS!!! tart itt a helyzet, mert nem olyan durva amugy, hogy ne latnanak el, csak hat tuldramatizalja a sok anyuka

csak azt nem ertem hogy akkor ez a nagy penzert megveszunk midnent mentalitas miert hal ki az ovoneniknel illetve a tanitoneniknel, hiszen hat khmmmm, szoval azokon nemileg tobb mulik!!!

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.07.05. 13:15:17

@Szevasztok:

Mint olvasod, a hálapénz "nagy biznisz", lehet jobb, mint az autópályaépítés ...senki sem akar ezen változtatni, amíg nekik ez így jó ...

szabidoki 2010.07.05. 13:16:02

@megvagy hadnagy: fogalmam sincs, hogy melyik kolléga hogyan intézi a magánrendelését, szerintem ezt mindig a helyszínen kell megkérdezned.

Kivancsi 2010.07.05. 13:16:28

A problema azzal lesz, hogyha megfizetik az orvosokat novereket stb..

Az lesz mint a BKV nal!!

Azaz jol fizetett gorek tobb millas fizuval UGYANUGY lopnak tovabb mintha
mi sem tortenne....
szerzodes itt, mutyi ott, cimbora erre, elvtarsak arra stb..

Azaz a MAJD jol fizetett orvos ugyanugy fogja tartani a markat mint eddig, mert hozzaszokott..

Csak egy primko szamalossal...
Tegyuk fel most kap netto 150E..
legyen egy brutalis emeles pl 3x-s
fog kapni 450E nettot..
(az mas kerdes hogy ez meg mindig bekasegge a nyugathoz kepest de ki adna neki mondjuk 1.5 millat mikor masok 100/150Eert vagy esetleg kevesebbert burcsazik!!!)

Nos a jo doki...
Kis odafigyelessel, jo hozzaallassal, empatiaval, na es a tarifak ismereteben
szerintem millakat hozzatesz a havi korhazi szebpenzehez..

Szerintetek meghatna ezeket ha 3X ost kapnak?? A LOFASZT.....

megoldas? valaki?

DArchAngel 2010.07.05. 13:16:30

@laspalmas: Barátom felesége is az ügyeletes orvossal szült, nekik sem volt semmi gondjuk, megfelelő volt az ellátás. Remélem én is, hogy egyre több emberben lesz hivatástudat is.

vargatom 2010.07.05. 13:16:59

Egyik haveromnak is mostanában született gyereke, 100 ezer körül fizetett asszem ő is.

Amiről itt nem esik szó: a szülész dokik néha egy nap is több szülést lenyomnak.
Ráadásul meg lehet már indítani a szülést a megfelelő injekcióval idő előtt is, szóval az sem ritka hogy ha a doktor úr szabadságra akar menni, vagy hétvége következik, akkor ehhez a megoldáshoz nyúl.

Egyébként meg ott rohadjon meg az egész rendszer, ahol van. Oké, legyen bevett dolog hogy fizetni kell, de akkor a komplett kórházhoz kerüljön, és ne a korrupt orvos építsen magának luxus egzisztenciát. És ne szedjenek el havonta egy valag pénzt TB címszóval.
Vagy legyen a TB, de akkor kerüljön ellenőrzött módon a megfelelő helyre, legyenek tisztességes fizetések, és rúgják szét az ilyenek seggét.

Húsz éve senki nem mer hozzányúlni, aztán csodálkoznak a csökkenő szaporulaton meg a csőd szélén táncoló kórházakon... meg most a korrupt orvosokon...

pakesz (törölt) 2010.07.05. 13:18:03

@ohrana: "Amúgy nem tudom, ki az, aki ingyen elvállalna egy olyan melót, hogy majd egyszer valamikor szólok, és akkor 15 percen belül legyél ott (tudom milyen szar, mert adok ügyeletet...)"

nem tudom ki az a hulye aki elhiszi azt hogy a doki odamegy 15 percen belul!!!
es ha teszem azt 8 orat lehuzott a meloban, majd otthon eppen meg elment futni, akkor utana ha 15 percen belul ott van a szulesnel, akkor olyan hajj de nagyon megbizhatoan fog allni a kezeben a szike!!!

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2010.07.05. 13:20:32

@zero: az orvosok nyilván nem véletlen harcolnak foggal-körömmel a privatizáció ellen...

szabidoki 2010.07.05. 13:21:23

@zero: az a gond, hogy te még három másik ember tb-jét is fizeted, aztán így már elég sovány az összeg... Ne érts félre, nem te fizetsz keveset, hanem sok a potyautas, csak őket nem akarják beterelni a fizetők közé mert hát ugye ők is szavazhatnak...
Amúgy mivel foglalkozol, ha meg nem sértelek a kérdéssel, évi 1 milla tb az nem kis fizut feltételez :)

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.07.05. 13:22:07

Szülés: van valami gyerekágyi segély vagy mi, 70K azt "szokták" elosztani szülész és nőgyógyász között. Vizsgálatok: alkalmanként 5K. Három gyerekem van, tényleg ennyi.

Műtét: akkoriban volt műtétem, amikor bevezették a kórházi díjat. A betegek összejöttek, és megbeszélték, hogy ki mennyit ad. Elképesztően mulatságos volt, ahogy a korábbi ismeretek alapján egy prosztata-műtét és egy nyúlszáj korrekcióból próbálták interpolálni az aranyér kezelést, vagy a daganat eltávolítást. Egy rádióműsorban volt a miniszter asszony, aki éppen azon örömködött, hogy végső csapást mértek a hálapénzre, betelefonáltam neki, annyira kínos volt, hogy végig se akarta hallgatni, amit mondok. :P

Szaruszerű Lány 2010.07.05. 13:22:28

Nem szeretnék fizetni semmiért, mert nincs ennyi felesleges pénzem. Ami van, annak van jobb helye. Ugye nem ölnek meg engem vagy a gyerekem?

ZX 2010.07.05. 13:23:00

@pakesz: Igazad van, 15 percen belül nem lesz ott, de látszik nem láttál még szülést, mert szike az nincs a kezében. A gátmetszést is általában az asszisztense végzi, max. császárnál van neki több dolga és szike a kezében.

Kivancsi 2010.07.05. 13:26:50

Belgiumban elek a rendszer a kovetkezo..

TB-ADO stb a fizum 50% azaz sok..

Az orvoslas a kovetkezokepen mukodik.
Alaphelyzetben a TB a szamlamim 2/3 fizeti a maradek 1/3-t nekem kell allni.
Termeszetesen az onreszre kothetek biztositast.

Barmilyan szakorvasnak van rendelese be lehet hozza jelentkezni vizsgalatra..
sac/kb fix tarifas pl Korzeti 24-30 euro alkalom.
Megyek megvizslat, kifizetem, SZAMLAT ad mert kulonben nem kapom vissza a 2/3 -t!!

Az orvost nem erdekli van TB vagy nincs...
Tarifaja van, szolgaltat, belollem el.... es termeszetesen szamlazz!!
Ha nem vagyok boldog vele keresek masikat...
Szoval a PIAC rakenyszeriti, hogy jol szolgaltasson!!!

Remelem atlatjatok egesz jol van szabalyozva........... kovetendo lenne!!!!

Otthon szerintetek hany mutyizos, kenopenzes, doktornak, profnak lenne erdeke egy ilyen jellegu rendszer??
- piaci szolgaltatast adni
- szamlazni
- adozni
- korhaznak is adni

Szoval ne almodjuk.....

Jaffar 2010.07.05. 13:27:27

Nekem alapjában a "hálapénzzel" nem az a bajom, hogy fizetni kell, hanem az, hogy ELÖRE. Garancia az nuku, de tejelni azt lehet elöre a semmire. Ami meg megint nevetséges, hogy nem mindenki fizet ugyanannyit.

Imeron 2010.07.05. 13:27:57

Azert aki szerint eleg a 140k netto (es sokan nem keresnek ennyit, illetve nem mindenki szulesz hogy tarthassa a markat es feltornassza ezt az osszeget) egy orvosnak aki 6 evet tanul a legkemenyebb egyetemen, utana meg sok even at lenyegeben csak gyakornok es az _eleteddel_ kapcsolatban hoz donteseket. Szoval aki szerint ez eleg annak remelem nem surun kell orvoshoz mennie :D:D

ZX 2010.07.05. 13:29:19

@Szaruszerű Lány: Ügyeletes doki nem kérhet pénzt, ha nem fizetsz akkor sem fog tudni mit csinálni, még ha fejen áll és pörög akkor sem.
Szerinted a familiárisan hiperpigmentáltak mennyit fizetnek aztán mégis van min. 4-5 gyerek :P

ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz! · http://kigondoltam.blog.hu/ 2010.07.05. 13:30:30

@szabidoki: "..az ács a komplett tetőcseréért elkért 250000 Ft-ot."

Többedmagával baszod! Szerinted az embereke nem kell kifizetni?
Hálapénzt decemberben is zsebre lehet vágni a jó melegben, amikor az ácsok várják a következő SZEZONT!!

DArchAngel 2010.07.05. 13:30:33

@Szevasztok: Itthon nem engedték üzleti alapokra helyezni. Én meg főhetek a levemben, hogy évi több száz ezer Forintot fizetek ki az egészségügyi ellátásomért, vagy a gyermekeméért, de valódi, színvonal közeli szolgáltatást sokszor csak akkor kapok, ha még külön tejelek súlyos összeget.
Az üzlet ott kezdődik, hogy a befizetett összeg ellenértékének megfelelő szolgáltatást kapom. Eddig ez nekem kurvára nem üzlet, csak az ingyenélőknek, akiket koloncként el kell tartanom.

Barnamaci 2010.07.05. 13:30:56

@pakesz: az első szülésnél éjjel 23.30-kor hivta a szülésznőm a dokimat, és 20 percen belül ott volt. A másodiknál karácsonyi időszakban délután 17.30-kor, és akkor is ott volt 20 percen belül. Ezt igérte - igy is volt.

Imeron 2010.07.05. 13:31:32

@Kivancsi: tehat hogy mindenki ertse, a belga rendszer szamokban (nagyvonalakban): evente 120 eurot kell leperkalni (~30k) a fizubol levont penzen felul, plusz alkalmankent mondjuk 8k-t aminek az egy reszet visszaadja a biztosito. Ha pedig a munkaltatod nem kot rad kiegeszito biztositast akkor jobb ha nem kerulsz korhazba mert az nagyon nagyon sokba fog kerulni (a szules tortenetesen ingyen van, de a tobbinel lehet ugy szamolni hogy bekoltoztel egy jo kis hotelbe :D)

indapass90210 2010.07.05. 13:34:04

@Imeron: na én is pont ezt mondom. 140 az kb kajálni elég. De család meg gyerekek már ne legyenek. Egy átlag orvosnak legyen fél miska nettója, aztán akkor el lehet várni, hogy ne hálapénzből tartsa fenn magát, meg ne menjen külföldre.

Barnamaci 2010.07.05. 13:34:19

@Jaffar: nem kell előre. Nem ismerek a környezetemben olyat, aki előre fizetett volna: mindegy, hogy szülés vagy egyéb sebészeti beavatkozás.

DArchAngel 2010.07.05. 13:36:20

@Imeron: Lehetne több is, ez igaz. Én mondjuk 5 évet húztam le igen kemény szakon, és 90000 nettó volt kezdőként a fizetésem. De ez van, később több lett. A béremelést meg pont nem itt kellene forszíroznod, szerintem itt szinte mindenki egyetért azzal, hogy több pénzt kellene kapni a becsületesen dolgozóknak. De ezt a több pénzt nem a betegeken kellene behajtani.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.07.05. 13:36:33

@ZX: az se mindegy, hogy utána hogy varrják össze....

Édesanyám pl. belülről elfertőződött, kevés híján belehalt. A feleségem meg belül berepedt, és ott kellett összevarrni - na az nem volt piskóta.

Az első gyerek szülésekor beleszart a magzatvízbe, 3-5 doki volt körülötte, leszívták a tüdőbe, gyomorba került kakis vizet, vitték a fiamat az intenzív őrzőbe... volt ott szakszerűség és korrektésg igen magas fokon.

A második gyerek meg TÉNYLEG olyan volt, mint a Vészhelyzet sorozatban: ott álltak a dokik előre bemosakodva, mert szólt a szülész, hogy probléma LEHET, és amikor gyengült a szívhang, sürgősségi császármetszés volt, berontott egy raklap doki, asszisztens és ággyal együtt vitték a nejemet el, és olyan átkozottul porfi volt az egész, hogy le a kalappal.

A harmadik meg programozott császármetszés volt, ott is klappolt minden.

Van ebben az országban tudás, és használják is.

Barnamaci 2010.07.05. 13:37:03

Nem tudom hányan olvasták át a cikket, mindenesetre kiragadnék egy mondatot:

" A politikus abban bízik, hogy följelentése precedenst teremt, és idővel véget vet a népesedést is veszélyeztető orvosi gyakorlatnak."

Most jön az, hogy majd a szülészorvosokra próbálják kenni hogy nem születik elég gyerek?????

Seduxen (már NEM dr.) 2010.07.05. 13:38:03

@pakesz: @Barnamaci: mondjuk ha komplikációmentesnek ítéli meg a szülésznő, akkor nagyon nincs is értelme azonnal odarángatni a dokit. Nekünk kb olyan este 9-kor mondta a szülésznő, hogy éjfélre behívja a dokit. Ott is volt. Kb 2-ig nem sok dolga akadt.

Szóval van abban igazság, hogy a szülés "levezetésének" döntő többségét a szülésznő csinálja. A mellettünk lévő szobában volt egy igen csak komplikált - meg nem mondom, hogyan fordult a gyerek, de állítólag az összes doki odasereglett, mert olyat "még csak a tankönyvben láttak" - szülés, és ott a szülésznő vette észre az óránként esedékes vizsgálatnál hogy baj lesz. 5 percen belül ott volt a doki - mondjuk már bent volt a kórházban, nem otthonról jött -, ő is mondta, hogy baj van, császár.

megvagy hadnagy 2010.07.05. 13:39:32

@pakesz:

1. ki mondta, hogy aláírtam??
2. majd ha nem fizetsz és (mondjuk) a folyosón - szülsz, a gyermeket pedig valami éri, majd azután beszélj.

@szabidoki:

rossz volt az ácsos példád, az áccsal le lehet állni vitatkozni, hogy de én másféle tetőt szeretnék. sőt, ha nem ad számlát alkudozni is lehet.
ha meg nagyon összeveszek vele, akkor kicsit csúnya tetőt csinál nekem és kész.

a magánrendelőben nemigen lehet patáliát csapni a nyugta miatt, mert másnap 2 ember életét bízom az orvosra, akivel előző nap vitatkoztam...

ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz! · http://kigondoltam.blog.hu/ 2010.07.05. 13:40:10

@Barnamaci: Talán megpróbálják rájuk kenni, de azért ez nagyon kis százalékban igaz sőt, szerintem elhanyagolható. Biztos van akit befolyásol a döntésben 200 ezer pénz, de nem releváns.

balfék 2010.07.05. 13:41:13

Ezért mondtam már sok helyütt, hogy az egészségügyet nem szabad orvosokra bízni. A politikai főnöknek semmi köze nem szabadna legyen az orvosláshoz. Az egészségügy nem az orvosokról kellene szóljon, hanem az egészségügyi szolgáltatásokat fizető és igénybevőkről. Ebben az országban még mindig az orvos a főnök a páciens meg a beosztot, holott épp fordítva kéne , hogy legyen.

ODIV 2010.07.05. 13:43:10

Végre kiderült, hogy miért nem szül a magyar. Mert drága, bazmeg. OLCSÓBB SZÜLÉST A NÉPNEK!!!

shony 2010.07.05. 13:43:37

tényleg amikor a mikola a vérellátó főnöke volt akkor nem zavarta a korupció?

amikor elvette az 1 milliót az olympustól? és más orvosi gépműszergyártóktól?

a nemzet hóhéra.....

ZX 2010.07.05. 13:43:57

@RAMBO: Hát nem tudom. Mi elég jó dokit fogtunk ki, emberileg is és szakmai szempontból is. Annak ellenére egyedül birkózott meg, hogy minden fájáskor gyengült a szívhang. Kiderült, hogy köldökzsinór 3x a nyakra tekeredve.

Valahol Máshol (lemondott Dr. Prof.) 2010.07.05. 13:45:39

@Barnamaci: Azt már rákenték a szocikra. A szülészeten dolgozók csak másodikok lehetnek a listán.... /irónia.

Az biztos, hogy az egészségügyi rendszer romokban, de én nem látom a kiutat. A legrosszabb, hogy ez a rendszer valakiknek tökéletesen megfelel, másként már erővel menne a változtatás, hisz ha senkinek sem jó (állam/orvos/beteg/TB-fizető) akkor nem megreformálni, hanem alapjaiban újraépíteni kellene.

lajafix 2010.07.05. 13:45:58

Mikola a sültbarom. Ovi ügyel arra gondosan, nehogy valaki okosabbnak tűnjön mellette... :) csak nehogy ráfázzon az ember. :(

Seduxen (már NEM dr.) 2010.07.05. 13:46:28

@Barnamaci: "Most jön az, hogy majd a szülészorvosokra próbálják kenni hogy nem születik elég gyerek????? " - végső soron jogos, mert ha az összes nőgyógyász doki minden nap csak 1 asszonyt tenne magáévá (nem a sajátját), máris ugrásszerűen növekednének a születésszámok :))) bocsánat, magas labda volt :)

eszkep 2010.07.05. 13:47:12

Úgy tűnik nekünk egész olcsó volt a tarifa. 50000 a sülés, plusz a terhesség alatt 7000 per kontroll.
Egyébként ha valaki legalább megpróbál valamit tenni az Vastagbőr? Zero Biztos nagyon jól érezte volna magát a pártállami időkben: nem lehetett problémákról beszélni, tehát nem volt probléma. (Gondolkodásmódja alapján ide a bökőt, hogy alkkor még max egy-két éves palánta lehetett.)

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2010.07.05. 13:47:29

Nálunk magán szülés/orvos volt.
Magánrendelői vizsgálatok:
Tanácsadás és diagnosztika: 10e/alkalom, ultrahang 12e/alkalom.
12x volt mindkettő és 4x NST és csak tanácsadás, amit "önköltségen" 8e-ért vállalt.
(Összesen 296e)
Magán laborok: toxoplazma 18e Kombinált Dawn szűrés 42e Herpesz, májgyulladás és kenetvizsgálat 20e összesen: 60e
Szülés levezetése (császár): 120e, varratszedés: 0Ft
mindösszesen magán nőgyógyász: 476 (számla nincs)

Szülésznő:
Konzultáció, apásszüléshez ruha, homeo bogyók 20e (névre szóló számla!)
Protekcióért hálapénz: 30e (nincs számla)

Nővérke, csecsemőgondozó:
Az első nem fogadta el (5e) a második nem érdemelt meg semmit ami az alap ellátáson felül lett volna.

Őssejt lefagyasztás:
300e (számlát, szerződést kaptunk)

Védőnő, gyermekorvos:
Abban az esetben kapnak, ha az alap ellátáson felül bármire is szükség lesz

Seduxen (már NEM dr.) 2010.07.05. 13:49:23

@sambalabammbumbumm: hijjnye, nem volt olcsó az a gyerek :)))

az őssejt-levételt én nem számítottam, mert az abszolút fakultatív.

lajafix 2010.07.05. 13:49:41

Mikola mikor fog nyilvánosan csodálkozni azon hogy az EÜ járulékok jó részét átpakolták a nyugdíjrendszer lyukainak betömésére az elmúlt években?

pakesz (törölt) 2010.07.05. 13:50:52

@ZX: "Igazad van, 15 percen belül nem lesz ott, de látszik nem láttál még szülést, mert szike az nincs a kezében. A gátmetszést is általában az asszisztense végzi, max. császárnál van neki több dolga és szike a kezében."

JEEE TENYLEG???
nem mondod!!!

es mi van ha csaszar lesz? vagy az ugysem lesz? vagy akkor odahivjak az eppen aktualis lotifutit es a kezdo dokival lezavarjak?

amugy meselj mar okostojas!!!
ha jon egy szules utana hany orat kell ott lennie meg a dokinak? idealis esetben 1 orat nem idealisban 5-10 orat?
akarhogy nezem ez a RENDSZER TOTAL ROSSZ
beszopatjak a kismamakat hogy o a tutti doki, aztan kiderul a vegen hogy beesik es egy szart sem er

eszkep 2010.07.05. 13:51:09

TIPP:
zero, egy neked való téma:
www.hir24.hu/belfold/94139/orban-portret-minden-kozintezmenybe.html

Esetleg meg lehetne említeni, hogy egyes parlamenti frakciók munkája kimerül a viccelődésben. Persze, lehet, hogy csak én tartom morbidnak, ha valaki civvből törvényjavaslatot nyújt be a parlamentnek...

Ha lenne vér a FIDESZ pucájában, támogatnák a törvényjavaslatot, de egy módosító indítványt belerakatnának (ehhez megvan a többséük ügyebár): derüljön ki a szövegből, hogy az MSZP íly módon kívánja támogatnia nemzeti együttműködést. Ha pedig a szocik nem vonják vissza a törvényjavaslatot, akkor elfogadásra kerüljön!

Marcellusca 2010.07.05. 13:51:27

@Seduxen: Erre csak azt tudom mondani, amit volt kollégám:
béúenkáó - BUNKÓ! :DDDD

Szaruszerű Lány 2010.07.05. 13:51:53

@ZX: Úgy legyen, ahogy mondod!

belzebubó 2010.07.05. 13:53:16

@ohrana: Ez a "nem hibázhat" dolog mögé bújni nem fair. Amikor valaki orvos lett ezt tudja ezzel számolnia kell. Van még pár felelősségteljes munkahely ahol nem hibázhatsz mert Te is mész a levesbe, nem csak a páciensed és ők is ennek tudatában lettek azok akik. Pl.pilóták.

Én mindig azon gondolkozom, hogy milyen annak a 60+ éves dokinak egy fiatal terhes nőtől elfogadni pénzt. Nem érzi kellemetlenül magát? Szerintem jó sok szarul érzi magát ilyen helyzetben, de azok akik tudnak nyelveket és megtehetik le is léptek. Ezt meg kellene szüntetni, mert mindenkinek kellemetlen egy jóérzésű dokinak is és a páciensnek is.

ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz! · http://kigondoltam.blog.hu/ 2010.07.05. 13:55:24

@vargatom: Ott a pont! Figyelsz @szabidoki: ? Egy nap több szülés. Nem öt nap alatt egy tető!

Már a Praxis blogon (praxis.blog.hu/2010/06/20/faj_bazdmeg) is mosdattad enyveskezű kollégáidat.
A következő a problémátok:

- A rendszer hibája.
-Kommunikáció hiánya.

A rendszerre a politikusokon kívül ti vagytok a legnagyobb ráhatással, csak nektek így kényelmes.
Kommunikálni pedig nektek kéne megtanulni. Kezdjük pl. a köszönéssel. Valahogy így:

- Jó napot kívánok Dr. Lehúz Lakatos vagyok. Mi a panasza?
Kezdetnek jó lesz.

Barnamaci 2010.07.05. 13:55:57

@ingenium rusticus /Csellók és gordonkák vegyesen.: erről beszélek, hogy elhanyagolható. De most rájuk kenni, hogy ezért (is) csökken a népesség, a legnagyobb pofátlanság. Mindig egyszerűbb a másikra mutogatni mint magunkban keresni a hibát.
Ha Mikola még sokat nyomja ezt a dumát, majd minden szülészdoki hátradől, annyit dolgozik amennyire a törvényben kötelezik és majd mi nők akik szülni akarunk, fogunk a legjobban visitani.

pakesz (törölt) 2010.07.05. 13:56:07

@Seduxen: ez tok fasza!!!
alomszep szoval a TE 100e -d miatt bement, de amugy ami a hivatasa lenne hogy ellason mast azt nem latja el

es ez igy okes nem? elvegre te megfizetted a tobbi meg dogoljon meg nem?

de meselj mar!!!
jo ok egeszseges lett, igaz a csaszar is mar-mar rutin de ok, neked jo volt
de az ovonenit mennyivel fogod kitomni, vagy a tanitonenit? szoval szep dolog az a kölök, de ha majd tizenevesen nekiall drogozni, akkor nem fogod ugy talalni hogy talan a tanitoneninek kellett volna azt a 100 ropit adni? :)))

Barnamaci 2010.07.05. 13:57:47

@Valahol Máshol: a legtöbb országban több-biztositós a rendszer, amit itt bőszen leszavaztak. És máshol jól bevált (legalábbis Ausztriába és Németben több biztositó van és bevált. Mert akkor lenne verseny és lenne ÉRDEK hogy jól kell dolgozni.

Medencefűtés · http://sun-pool-heating.com 2010.07.05. 13:57:53

Ezt a 100-200-et nem inkább a másik hiénanépségnek, az ügyvédeknek kellene adni és perelni az orvosokat, ha trehány munkát végeznek? Magam részéről inkább lemondanék a hálapénzről, hogy megússzak egy (vagy több) pereskedést. A per ideje alatt több zsíros szülésről maradna le.
Azok rontják el az orvosokat akik fizetnek. Ki az a hülye, aki nem fogad el pénzt, ha kínálgatják?

pakesz (törölt) 2010.07.05. 13:58:02

ja bocsi Seduxen nem akarlak en teged egyedul bantani!!!
szo se rola a rendszert hibaztatom csak felrekattintottam bocsi

Netuddki. 2010.07.05. 13:59:14

Basszák+! Lehessen számlát kérni az ellenőrzések és a szülés után befizetett pénzről, amit aztán lehessen leírni az adóból. Persze, fizetjük a kimagasló TB-t az EU-ban aztán amikor valaki bekerül akkor mégegyszer lehúzzák. Hol az a sok pénz amit adóba befizetünk?

Kivancsi 2010.07.05. 13:59:39

@Imeron: Halisten olyan beteg nem voltam hogy korhazba keruljek...

Csak az alap-elletasrol tudok kozel jo infot adni...
Sebeszeti, szuleszeti, korhazbakerules -be ne menjunk bele... de valszeg hasonlo..
Nem biztos mindig minden alkalommal ilyen tiszta a dolog azaz: 2/3 - 1/3 akcio...
Reszletekbe nem mennek bele biztos vannak kivetelek... stb stb..

Csak azt nezzuk hogy ami ott fent a topickban van:
vizsgalatok 10.000/alkalom esetleg egy szulesig jutasig az osszeg eleri a 100E is????
Amirol se szamla, se ado, se semmi es akar meg a korhazban tortenek az orvos munkaideje alatt stb..
Ez a pofatlansag!!!!!

Lehet hogy ez itt nyugaton sem kerul tobbe!!! Hivatalosan, szamlazva, papirozva...

A kiegeszitot NEM a munkaltato koti es fizeti MAGAD nak kell kondoskodni rola.

Azon ellehet gondolkozni...
hogy otthon egy sebeszeti beavatkozas eseten 50/100E ft mutyi lovi..
Lehet hogy olcsobb mint itt az 1/3???

Talan a betegeknek sem erne meg Mo-on hivatalosan fizetni (meg egy reszeert sem) a szolgaltatasert.???
Korhaz sem tudna lopni mikor szamlara kerulnenek olyan tetelek amik meg sem tortentek a beteggel :):):)

Ki tudja???
Sok Sok kerdes variacio....
DE valamikor csak el kellene kezdeni :):):)

Cook kapitány 2010.07.05. 14:00:19

Azt hol olvastad, hogy a Mikola megdöbbent, meg hogy alig akarta elhinni, nem találkozott korábban ilyennel? Az általad linkelt cikkben sehol nem írnak ilyet, az idézetben is az áll, hogy "véget kell vetni annak a gyakorlatnak, ..." vagyis tudja, hogy ez történik és most lépett is egy konkrét ügyben.

Persze értem én, 1-2 népmesei elem, máris megvan az index címlap.

Netuddki. 2010.07.05. 14:00:39

@kovi1970: Ja és ha a számlát el lehetne számolni, mindjárt nyilvános lenne ki mennyit kap. Vagy nem. :(

pakesz (törölt) 2010.07.05. 14:00:53

@Medencefűtés: hat ez egy erdekes dolog, megfogalmaztam mar tobbszor, szoval ott az ovoneni meg tanitoneni, annak mar nem adnak, illetve altalanos orvosnak sem
de a nogyogyasz hat annak kell, kulonben hova jutunk!!!

es legtobbszor bestresszelik az anyukakat hogy a folyoson kell szulnie...
mintha ez mindig igy tortenne!!!

Pilotax 2010.07.05. 14:01:23

Nekem csak egy szerény kérdésem lenne!
Ismerve a magyar egészségügyben dolgozók többségének igencsak kifogásolható morálját, ha felemelnék a fizetésüket akkor már nem is kellene nekik a "hálapénz"? Van tippem!

ZX 2010.07.05. 14:01:53

@pakesz: Ha mondjuk a kismama első szülő, és nincs rendelleneség, nem kell császár, akkor a dokinak van még 6-12 órája mire tényleg szükség van rá. Addig pihi. Nem úgy van mint a moziban, hogy jajj megindul a fájás és pikk pakk 5 perc múlva meg is van.

Mike36 2010.07.05. 14:02:07

én még emlékszem arra, amikor egy site-on a kismamák cserélgették (és gyüjtötték) a neveket és tarifákat. kit hurcoltak meg? a site üzemeltetőjét. Az apeh lépett bármit is? nem. hát a rendőrség? nem

Thulsa Doom (törölt) 2010.07.05. 14:02:59

@Szevasztok: Micsodaaaa?
"Nem az lenne a normális, hogy ha előre tudod hogy egy szülés mondjuk 70e Ft?"
Há' azonnal monnyál le bazzeg! Nehogymá' az emberek fizessék meg!

ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz! · http://kigondoltam.blog.hu/ 2010.07.05. 14:04:07

@Cook kapitány: És 38(!!) évet várt, hogy lépjen egy konkrét ügyben... És hogy véget vessen ennek a gyakorlatnak. LOL!

Netuddki. 2010.07.05. 14:04:12

@Cook kapitány: Na azért a mikolát csak ne mentegesd.Mintha ő is egészségügyi miniszter lett volna aztán mégsem tett semmit a dolog ellen.

Valahol Máshol (lemondott Dr. Prof.) 2010.07.05. 14:04:18

@kovi1970: Amit te meg én meg sokan mások befizetnek elvileg TB-járulékba az bizony megy a fenntarthatatlan nyugdíjrendszerünk és egyéb lukak befoltozására. Amennyiben minden forint odamenne, mint amire befizetjük, látnánk az eredményét. Az állam újraelosztószerepe hatalmas, eredménye viszont nincs. Van a svéd példa, mely szerint ott is hatalmas az állam újraelosztó és szociális szerepe, viszont eredménnyel.

Seduxen (már NEM dr.) 2010.07.05. 14:06:38

@pakesz: mondhatni :))) miután a császárhoz NEM a mi dokink volt "hivatalos". Lehet, hogy tarkónbasztam volna, ha néha "átszalad" a másik szülőszobába, mert ott is kuncsaft van.

Tény, hogy szomorú ahogy működik a rendszer, de ha nem akarja az ember a véletlen faktort benne hagyni az egyenletben (pláne hogy bármi baj történhet amúgy is), így mit tehet?! Ha megengedheti magának fizet. Mi belekalkuláltuk a gyermekvállalásba, hogy magándoki lesz. Ha nem engedheti meg magának az ember, akkor vagy nem vállal gyereket, vagy "rizikózik". Egyik ismerős megtette. Az eredmény: oxigénhiányos állapotban született a fia, mert az ügyeletes doki nem éppen állt a helyzet magaslatán. 2 hétig a Heim Pál újszülöttintenzíven volt a gyerek, nem lehetett tudni túléli -e. Ezt mi nem akartuk rizikózni.

Barnamaci 2010.07.05. 14:07:03

@Pilotax: ezért ne csak az orvosokat tedd felelőssé. A magyarba már "beleivódott" hogy ha plusz fizet, akkor jobb ellátást kap. Akármennyire emelik az orvosok fizetését, mindig lesz olyan beteg, aki majd még ezen felül fog adni. Ezért viszont nem hibáztatható csak az orvos!!!!

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2010.07.05. 14:08:10

@Seduxen:
Magán doki. Mi választottuk, megbíztunk benne és kiválóan teljesített, ajánlom. Jellemző, hogy 42 év gyakorlata van és nem csak nőgyógyász téren: amikor megdicsértem az összevarrást, mesélte, hogy 5 évet külföldön dolgozott mint plasztikai sebész és a mintegy 22cm vágásnak már most, 1 hónap után sincs nyoma !

A szülésznő olyat elintézett kérdés nélkül, hogy egyedül legyen a feleségem a szobában, ne zavarja senki (felár nélkül) masszírozta, fürdette érzéstelenítés utáni napon, éjfélig bent maradt pedig 3-kor lejárt a munkaideje, hogy segítsen ha van valami és amikor felhívtam, hogy a gyermekorvos rosszul adta be az infúziót a gyereknek és bedagadt a keze leb*szta az orvost, szerzett borogatást.

Ezzel szemben aki nem érdemelte meg, semmit nem kapott a köszöneten kívül.

Más, NEGATÍV példa jávorszky ödön kórház vác:
Édesanyámnak magas vérnyomása volt áprilisban ezért elment a háziorvoshoz aki beutalta kórházba stroke gyanú miatt (saját lában ment be). Szerencsére nem kapott, bár az MRI kimutatta, hogy lábon kihordott több kisebbet. Vérhigítót kapott megelőzésként, majd 2 nap múlva hazaengedték.

Aznap este mikor hazajött meg is kapta a stoke-ot, reggelre lebénult a jobb oldala!!! Vissza a kórházba (háziorvosra 3 órát, betegszállítóra 5 órát vártunk [ellenkeztem, de Apu adott 2-2ezret mindkettőnek]). Bent újabb infúziók, orvosnak 100e Ft-ot adtunk (tanú családtag, számla nincs) szerencsére javult az állapot, 1 hónap után tudott járni... Akkor egy nap mondta legalább 3 alkalommal, hogy nagyon fáj a feje (stoke egyik tünete) a nővérkének aki ígért injekciót (nem kapta meg). Másnap reggel nem tudott már beszélni, de elmutogatta az orvosnak, hogy szerinte stoke-ja van és én is kikerestem a google-n, a tünet alapján, h valószínű az. Orvos szerint MRI nem indokolt (ha megcsinálják és 3 órán belül kap ismételt vérhigítót akkor nem lesz agysejt elhalás) rá 4 napra (!!!!!!!) megcsinálták az MRI-t és világosan jelezte, hogy nem szimulál: azért nem tud beszélni, mert tényleg stoke volt és az írást-olvasást is elfelejtette... Akkor persze kapott végre infúziót...

Félrehívtam az orvost közben, hogy kevesli a pénzt, vagy mi a fax van... mobiltelefonnal rögzítve a beszélgetést.. perre készülök... még ha nem is használhatom fel. Persze elnézést kért, meg hogy igyekeznek...

Barnamaci 2010.07.05. 14:09:56

@Seduxen: ez ismerősnél fogadott orvosnál is megtörtént. A gyerek másfél évvel van "csak" lemaradva a korosztályához képest, valszeg már nem lesz tökéletes soha. 100e Ft-ot fizettek a szülésért.

Thulsa Doom (törölt) 2010.07.05. 14:10:50

@kovi1970: Ez aljas rágalom! Igenis tett! Ha jól emlékszem létrehozta a Hálapénz Elleni Kormányközi Egyeztető Bizottságot (vagy valami ilyesmit) amit sajnos a következő kormány aknamunkájának köszönhetően négy év múlva megszüntettek. Pedig állítólag már az ülésrend és a felszólalási sorrend is elkészült röpke egy kormányzati ciklus alatt.

bee-lah 2010.07.05. 14:13:26

Bakker... és én hagytam magam lebeszélni a nőgyógyász létről, mondván ott öreg p.nát is kell tapogatni... :)
ezé a pénzért belefért volna...
B1

Dick Kock 2010.07.05. 14:14:00

én csak 3000 ft voltam 23 éve.. egyébként, ha egyszer ilyen helyzetbe kerülök, én inkább megfenyegetem előtte az orvost, vagy valami

Kivancsi 2010.07.05. 14:14:20

Na most arrol hogy sokat vagy keveset fizetunk-e??

1. Egeszsegugy koltsege kb = a Nyugati egeszsegugy koltsegevel..
nos persze vannak kiegesztesek is :):)
a Mo-i lopasok, mutyizasok ezt novelik..
olcso munkaero ara csokkenti stb stb..

2. Viszont a fejlettebb Nyugaton a minimalber 1000/1400euro szoval ebbol az osszegbol nagysagrendileg nagyobb le folyik be az elletasra mint otthon a sok minimalberes utan....

Szoval az ilyen alapveto problemak milyet nehez jol megoldani otthon a finanszirozast :):)

karolyist 2010.07.05. 14:14:54

Mikola a Providentes fiával elmehet a jó kurva anyjába, hogy dolgozhasson a "Szingli hordák" c. művén.

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2010.07.05. 14:15:25

@Szaruszerű Lány:

Simán megérte a nőgyógyász is, a szülésznő is, de azért húztuk a szánkat amikor ki keleltt adni, de utólag belegondolva akár többet is.

A neurodoktor az nagyon nem érte meg: 8 személyes kórterem, fürdőszoba, WC a folyosón ez a Jávorszky Ödön egy lepratelep még a törvényes ellátást sem kapta meg anyukám, sünt a seggükbe annak a szemét bandának ! Ha rendes ellátást kapott volna és meggyógyul a félmilliót sem sokaltam volna...

Thulsa Doom (törölt) 2010.07.05. 14:15:59

Egyébként a hálapénzzel együtt is ugyanúgy leszarnak mint anélkül. Rá kellett jönnöm, az az igazi ösztönző amit a cigányok csinálnak. "Jól csinájjad, mer' elvágom a torkodat, geci..." Nyomatékul még egynéhány csúnyán néző loncsos rokon a váróban. Ez az igazi hatékonyságnövelő.
Akkor oszt' odafigyel, hogy a szeme gúvad ki közbe.

esef 2010.07.05. 14:17:30

Itt sírtok az előre elkért összegek és a hálapénz miatt. Részben megértem. Sőt teljesen, mivel én is elítélem. Nálunk szerencsénk volt, rokon nőgyógyász ajánlott be ismerős dokihoz, akivel közöltük, hogy tőlünk ne nagyon várjon túl sokat, mert anyagilag éppen padlón vagyunk. (Feleségem exe összehozott néhány százezres tartozást, amit persze rajtunk hajtottak be, teljesen lenullázva minket ezzel. Ami megmaradt, azt elvitte a költözés és a felújítás.) Megértette, ikrek megszülettek. Kurvaanyázós (mert aludt volna helyettünk) mentős azért volt nálunk is.
Azóta pár vizsgálat után okosabbak lettünk, magatartás- és figyelemzavar. Államilag fejlesztés nuku, illetve igen limitált lehetőségekkel, ami van, az mind magán. Összeszámoltam, hogy a két gyereknek 10-10 alkalom vízi- és szárazföldi foglalkozás úgy laza 120 ezer. (gyengébbek kedvéért: heti egy ilyen és egy olyan foglalkozás egy gyereknek 60 ezer két és fél hónap időtartamra) Hogy meddig? Passz. Amíg a család tud segíteni a finanszírozásban. Lassan két éve csináljuk, már milliós kifizetett összegnél tartunk. Lassan 1 gyerekre vetítve is...

Imeron 2010.07.05. 14:21:51

@Kivancsi: En a kiegeszito biztositas kiegeszito biztositasara gondoltam :D (A belgak ertenek a bonyolitashoz, na). Meg nem teljesen tiszta a rendszer szamomra, de valahogy igy nezhet ki:
- kotelezo allami TB
- kotelezo magan biztositas
- szabadon kotheto magan biztositas

Nekem a munkaltatom ad extra biztositast ami 100%-osan megteriti az osszes orvosi koltseget, meg balesetbiztositast nyujt a nyaralasokra, stb.

Pema 2010.07.05. 14:21:54

100000 orvos
30000 szülésnő
36000 egy hét különszoba
160000 kéthetente orvos magánrendelő (veszélyeztetett terhesség)
35000 UH
240000 gyógyszerek a 8 hónap alatt

és pont le is fosom, hogy mennyibe került mert 10szer ennyit is hajlandó lettem volna költeni
megérte mert 10 év után végre sikerült és boldog apuka vagyok 9 hónapja

Seduxen (már NEM dr.) 2010.07.05. 14:24:03

@Barnamaci: persze, választott orvosnál is előfordul ilyen, nem mondom, hogy garancia az bármire, ha fizetsz, de azért csak jobb esélyekkel indul az ember. Lehet, hogy ha csak "beesünk" az utcáról akkor is egy remek orvost kapunk, de miután ORVOS ajánlotta ezt a nőgyógyászt, nem kételkedtünk, és mint kiderült jól tettük.

@sambalabammbumbumm: nekünk a mentőszolgálattal volt hasonlóan jó élmény. Vagy 5-6 éve volt Apámnak egy rosszulléte, miután futva 5 perc a mentőállomás elrongyoltam oda. kb 20 perc alatt ki is értek... Az első kérdése a kedves mentősnek az volt, hogy "mennyit ivott az úriember előző nap?" - na itt majdnem megborítottam -, kb 1 órával később tért magához apám, de a tetves mentősök meg sem várták, hogy kitisztuljon a tudata, elhúztak. Reggel autóba beraktuk, irány a városligeti-fasor (BM-s dolgozó volt akkor), azonnal felvették osztályra. Kiderült, hogy epilepszia. 2-3 évvel később a második rosszullétekor nem szaroztam a mentővel, inkább az ügyeletre rohantam. Azonnal jöttek, miután mondtam, hogy eszméletvesztés, még a defit is hurcolta fel az ápoló. Az ügyeletes doki hívott mentőt, és végig ott maradt velünk, pedig apám menni akart már melóba. A 2 méter magas 120 kilós ápoló győzte meg, hogy talán nem kéne. Na nekik én is adtam pénzt. A mentősöket meg szívem szerint feljelentettem volna, de bizonyíték úgy sem volt :(

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2010.07.05. 14:26:25

@Seduxen:
Sok ilyen történet van. Az én kollégáméknál (vallásos család) 10/10-es Apgar indexel napra pontosan időre született 3,6kg csecsemőt (állami ellátás, semmi különpénz) a szent istván kórházban teával megitattak (ki az a hülye aki újszülöttnek anyatej kivételével bármi mást ad?) és "elfelejtették" büfiztetni. Baba ott feküdt órákat a hányadékában és oxigénhiányos lett. Azt mondja a srác: BALESET... 6 évesen már majdnem tud beszélni...
nem, b+ mondom neki, ez foglalkozás ügyében elkövetett gondatlan veszélyeztetés és ha nem is darálja le a csecsemős orvosokat, ápolókat, de a pénzéből vonnám a sérült gyerek nevelésére költött összeget...

Másik gyermekük egészséges, szüleivel alszik. Azt mondja egyik hajnalban felugrottak, hogy nem lélegzik, 5 percig rázták, lélegeztették. Szerencse, hogy Isten a szülők érzékét élesíti... Mondom neki én a szerencsében nem bízom, 8ezer forintért vettem légzésfigyelőt s bár egyszer bejelzett, de véletlen miett (lemászott a baba) mindig bekapcsolom: 100 gyerekből 1 ha így bölcsőhalállal hal, de nem 8ezren fog múlni... Ja, baba életmentő tanfolyamot elvégeztem (védőnő csinálta rajtunk kívül még kb. 10 családnak.. ingyen...)

Doubledeceker 2010.07.05. 14:26:53

Hát előbb utóbb, mi is rászánjuk párommal magunkat a gyerekvállalásra, de ettől már előre forog a gyomrunk.

Nem arról van szó, hogy nem tudok kifizetni 80-100.000 Ft, mert szerencsére igen, de nem akarok, és plán nem úgy, hogy kizsarolják belőlem.

A hálapénz az egy dolog, mindenki neveltetése, elégedettsége, és nem utolsósorban anyagi ereje szerint ad.

De az, hogyha nem adsz leszarnak, direkt kicsesznek veled, na ez tényleg köztörvényes bűncselekménynek tűnik szerintem. De az ellenszerét nem tudom, már néha nekem is azon jár a fejem, hogy adok a dokinak némi pénzt de max 40.000, meg némi fejmosást, hogy figyeljen oda, különben baja esik.

Azért szép, hogy itt tartunk, hogy az értelmiség részér képező orvosok egy igencsak privilegizált helyzetben lévő csoportja kizsarolja a pénzt magának.

Remélem a pofázás helyett tényleg tesznek is valamit.

Még egyszer írom nem a hálapénzzel van a gond, hanem a zsarolással.

Ez egyenértékű azzal, mintha a melós azt mondaná a szagszervízben, hogy öreg adj pénzt különben, nem biztos, hogy jó lesz a fék a kocsidon.

Az meg a másik slussz poén, hogy a dokik így is úgyis leszarnak.

olimami (törölt) 2010.07.05. 14:28:06

KIVÉTEL azért van, igaz kevés. A MÁV kórházban fiatal szülész-nőgyógyász doki abszolút figyelmes, mobilon előre egyeztettük, mikor menjek vizsgáltra. Néha kellett várni 10-15 percet, mert pl. ügyeletes volt és csak leugrott a vizsgálóba miattam, de mindig korrekt, rendes volt. És minden fillér nélkül. A szülést másik doki vezette, mert szülés előtt másfél hónappal kiment külföldre a már dicsért dokim, de az új is rendes volt, pedig csak kétszer találkoztunk és a szülés közben abszolút rendben volt, ahogy segített. Pénzt nem kért és nem is kapott. Szóval nekünk ingyen volt és abszolút elégedett vagyok és kész a következő fordulóra...
Csak fogom a fejem, hogy képesek sokan elmenni fizetős orvoshoz, tömni a zsebét, csak mert azt gondolják, akkor aztán extrákat kapnak, amúgy meg csak szar lenne. Csak utána kéne kérdezni. Egyébként sok ismerős szült az utóbbi években, és azt kell mondanom, hogy van ebben egyfajta sznobizmus és gyengeség is. Mindegy. De senki ne sírjon, hogy mennyit költött, mert ő tehet róla.

Falusi (törölt) 2010.07.05. 14:28:18

nyista rinya. erre szavaztunk.

Medencefűtés · http://sun-pool-heating.com 2010.07.05. 14:28:39

@Pema: Van akinek egy taxiban születik meg az a gyerek, akiről nem is tudta hogy terhes vele és semmi baja egyiknek sem :)
(igaz ott az apa ismeretlen : ) )

Ti csináljátok a korrupt társadalmat :) Gratulálok.

Barnamaci 2010.07.05. 14:29:04

OFF

Legközelebb ha a rendőr meg akar büntetni pl. gyorshajtásért és céloz rá, hogy ha a zsebébe fizetek, akkor elrendeztük az ügyet, irok Sanyi bácsinak egy levelet róla :-)

MOst rászálltunk a szülészekre, miközben egy csomó más helyen ugyanúgy kenőpénzért lesz elintézve ez meg az. Az is "hálapénz", nem?

Seduxen (már NEM dr.) 2010.07.05. 14:30:48

@sambalabammbumbumm: "Mondom neki én a szerencsében nem bízom, 8ezer forintért vettem légzésfigyelőt s bár egyszer bejelzett" - na erre van egy aranyos sztorink. Mi Álomvirág légzésfigyelőt béreltünk 1 éves korig. Nem tudom ki volt az a barom, aki UGYANOLYAN hangjelzést talált ki arra, amikor riaszt, és amikor merül az elem. Egyszer hajnali 3-kor riadtunk arra, hogy riaszt az a szar. Én párducvetődéssel érkeztem a kiságyhoz, és ráztam a gyereket, mint a veszedelem. Szegény magához tért, és nézett nagy szemekkel, hogy ezt most miért? Utóbb derült ki, hogy az elem merült le. Mondanom sem kell, aznap már nem aludtunk...

hrcs_123 2010.07.05. 14:33:05

ismerős orvos, nem kért pénzt a terhesség alatt csak az ultrahangokért, de a szülés 80e volt, szülésznőnek meg 20e. A tarfifát egymásnak adták át a kismamák a sote-n, a konszenzus az volt, hogy szokásos terhesség alatti vizsgálati díj x 10 a szülés, a szülésznőnek meg ki-ki vérmérséklete szerint 10-50... Azt leszámítva, hogy az egész éjszakai műszak bent nevetgélt a szülés közben a szobában mert nem volt más sz-lés éppen, rendes, kedves és szakszerű volt mindenki.

Doubledeceker 2010.07.05. 14:35:07

@Seduxen:

Gondolom nem csak ezt az egyfajtát lehet kapni.....

Majdnem azt írtam, hogy ez esetben a hiba a te készülékedben volt, de aztán rájöttem, hogy érthető a reagálásod, valószínű majd én is így teszek.

Ezért is veszélyes ez a gyerek dolog kiforgatja az ember érzéseit, ami még rendben is volna, csak erre rárepülnek a mocskos dokik.

És ami még az előbb írni akartam, hogy mi van azzal, aki azért nem tud pénzt adni, mert nincs neki????

De most komolyan?

megitális rózsa 2010.07.05. 14:35:15

Már sokan, sok helyütt leírták:

készpénz helyett csak és kizárólag elektronikus pénz bevezetése.

Netuddki. 2010.07.05. 14:37:21

"Mikola szerint véget kell vetni annak, hogy a közkórházakban dolgozó szülészorvosok egy előre meghatározott díj fejében vállalják csak a gyermek világra segítését."

Ezentúl senki nem mondhatja meg előre mennyit kér.
De azért 80ezernél kevesebbet senki ne merjen adni.

Szaruszerű Lány 2010.07.05. 14:38:37

@Thulsa Doom: Tudod mit? Sajnos neked van igazad. Sajnos. Lehet, hogy azt a párszázezret pár csúnyaarcú embernek adom, akik cserébe jönnek velem a vizsgálatokra meg szülni. Érdekes tanulmány lenne...

Seduxen (már NEM dr.) 2010.07.05. 14:39:02

@Nandi29: ha tudtuk volna, hogy ez ilyen, mi sem ezt béreljük :)))

az tuti, hogy teljesen megkattan az ember. pláne amikor elkezdődnek a balesetek" :))) érdekes, kb fél tucatnál járunk, és már feleannyira sem szarunk be, hogy jaaaaj miiiileeeeesz, mint az elsőnél. már meg van a megszokott menet, lassan fejből tudjuk azt is, hogy mikor melyik kórház ügyel, és szépen megyünk :))))

"És ami még az előbb írni akartam, hogy mi van azzal, aki azért nem tud pénzt adni, mert nincs neki????

De most komolyan? " - bízik Istenben, vagy a szerencséjében. Nem tudom...

Irgumburgum 2010.07.05. 14:40:06

Jobb helye van annak a 100 ezernek a gyerek születése után mint az orvos zsebe.
Elismerem és köszönöm a munkáját, de én se kapok a fizetésemen felül semmit zsebbe. Elvégzem a munkámat. Hálásak érte. Ennyi.
Ettől függetlenül önként lehet adni!
Aki viszont egyenesen kéri...nos az az ember nemhogy pénzt nem kapna, de még pórul is járna velem.

Netuddki. 2010.07.05. 14:40:11

@Nandi29: "És ami még az előbb írni akartam, hogy mi van azzal, aki azért nem tud pénzt adni, mert nincs neki????"

Előrébb már leírták. Majd egyedül szül a folyosón. Vagy ha az apuka is mellette van akkor mindjárt apás szülés lesz belőle.

J.W. Booth 2010.07.05. 14:40:33

"A hírt Kubatov Gábor is megerősítette, aki hozzátette: az orvos 2002-ben és 2006-ban az MSZP-re szavazott, 2010-ben csak külföldi útja miatt nem szavazhatott a szocialistákra.

Ebből is látszik, hogy a velejéig korrupt párt a társadalom valamennyi rétegét meglopja.

Kubatov Gábornak és Mikola Istvánnak nincs tudomása arról, hogy Fidesz-szavazó orvos bármikor pénzt kért vagy fogadott volna el pácienstől."

Robinzon Kurzor 2010.07.05. 14:40:40

Az a gyermeki őszinteség, amivel Mikula bácsi rá tud csodálkozni a magyar egészségügyre...

Szerintem csak bántja a finom kis lelkét, hogy kiesett a pixisből és nem ő lett az egészségügyi miniszter és most ilyen baromi ostoba, ám annál népszerűbb felvetéssel áll elő.

Egyébként a magyar egészségügy valahol a feudalizmus és a létező szocializmus sajátos keveréke.
Amíg nem lesz tényleges biztosítási jogviszony (ahol konkrétan, mint egy szerződésben meg van határozva, hogy mi jár a biztosítottnak), addig ez marad: a szabad orvosválasztás nem lehetőség, hanem kényszer. Az alulfizetett orvosokat (egészen pontosan egy részüket) így fizeti meg a társadalom, miközben az egész rendszer tetején ülő néhány tucat főigazgató és rektor hihetetlen pénzeket herdál el, csak hogy a hatalmát és a kiváltságait megtarthassa.

Mikola is egy volt ezek közül.

Amíg a mindenkori egészségügyért felelős miniszter ebből a brancsból jön, addig ezek az állapotok maradni is fognak.

Amúgy meg pont most volt szerencsém pár napot kórházban tölteni ... Törökországban.
Profi, gördülékeny szervezés, saját szoba (fürdőszoba, légkondi, tévé).
Segítek: nem állami kórház volt, mégsem került egy fillérembe sem, mert fedezte a biztosításom.

Waldorf Rolandó 2010.07.05. 14:41:07

Szent Margit, pár éve: minden tökéletes, nem fizettünk zsebbe. Meg is szűnt.

Doubledeceker 2010.07.05. 14:42:34

@Seduxen:

"bízik Istenben, vagy a szerencséjében. Nem tudom..."

Ne ez az undorító, ezér tmondom, hogy ez már bűncselekményi kategória. Ha nem adsz pénzt legfeljebb maghal a babád.

És ezért írtam, hogy adok én ha látom, hogy lelkiismerees, de ne azért adjak, hogy ne őlje meg a friss kölkömet.

Nem lesz más előveszem, majd a durvább oldalam, remélem a fenyegetés és a pénz együtt segít, hiszen látjuk a pénz külön nem.

BajszosErik · http://www.indavideo.hu/profile/BajszosErik 2010.07.05. 14:46:31

Pár éve volt a halapenz.hu botrány, amikor valaki indított egy oldalt, ahol gyermeket vállaló párok tájékoztathatták egymást orvosokról, tarifákról. Akkor Kökény Mihálynak esett le az álla a döbbenettől. Voltak etikai vizsgálatok, rengeteg szülész-nőgyógyász megírta különböző lapokban és fórumokon, hogy ez miért jár nekik.
És ennyiben maradtunk.

lkjpoi 2010.07.05. 14:47:13

Szerintem az fizet, aki hülye.
Magánrendelőben ok, hogy fizetni kell, kórházban nem. Egy sima szüléshez nem is kell, hogy ott legyen az orvos, ha elvárod, hogy adott orvos csak úgy a szabadidejében bejöjjön, hát fizess. Az ügyeletes orvos tisztességgel megoldja, ha baj van. Az említett történetben valószínűleg azért nem csinált semmit, mert te olyan hülye voltál, hogy egy másiknak fizettél, hát minek avatkozzon ő bele. Az a másik meg jobb híján nem tudott mást, mint lebaszni az ügyeletest. Valóban nem szép dolog, de minek vesződjön veletek, ha te deklaráltad, hogy szerinted ő szar orvos, és kizárólag a másik nyúlhat az asszonyhoz meg a gyerekhez.
Szerintem ez az egész jelenség az ilyen emberek miatt van, akik szó nélkül fizetnek a dokinak, úgy, hogy ők kérdik már előre, h mennyi. Valójában ők akarják, hogy a saját/hozzátartozójuk élete fontosabb legyen más emberénél. Az ilyenek azok, akik sorban álláskor is pofátlanul tolakodnak.

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2010.07.05. 14:48:58

@Seduxen:
Jah :) de gondolom inkább 10 téves riasztás, mint egyetlen "éles"... Nálunk Angel Care 300 van. Van újabb típus is, de a kórházban ilyet kaptunk. Ja, nem mindenki kapott... Nekünk a zöld takarót is rózsaszínre cserélték és a babatárolóból is a szebbet kaptuk, nem hiszti miatt, hanem mert kértük. És embernek éreztük magunkat tőle !

Aki pedig anti-magándoki ellenes: a mi kerületünkben lévő SZTK nőgyógyászánál is jártunk. 9-re volt időpont délután 1kor bent voltunk... vasúti wc körülmények, durva, udvariatlan péklapát kezű nőgyógyász.. soha többé. Nem mondom azt, hogy igénytelen aki bevállalja, de mi úgy gondoltuk, hogy a kényelem megér ennyit. Ja és a hozzáértésben is kételkedtünk...

Ez kb. ugyanaz, mint az állami fogorvos. Van kihez területileg jó doki tartozik, van akihez mészáros. Az egyik kihúzza a hibás MELLETTI fogat (saját tapasztalat!!) is véletlenül a másik meg 2 órát fúr-farag hogy megmentsen egy veszett fejszét sem érőt.

Remélem az én általam a TB-be befizetett milliókra sosem lesz szüksége családomnak, de ha egyszer igen, akkor legalább az alapellátást megkapjuk, ha másra nem lesz pénz. Pont azt az ellátást amit bármelyik másik ember is.

Persze ha mondjuk egy biztosítóhoz ment volna amelyik elfogadja bármelyik orvos számláját családom kezeléséről és állampapírban tartja a pénzem - ilyen fel sem merülne és a kamatos kamat miatt többszörösét érné ráadásul az állam is jobban járt volna....

kerecsen2010 2010.07.05. 14:49:35

@Kivancsi: Be kellene fejezni a szemet hunyok gyakorlatot, és a betegek feljelentése alapján pár évre megmérik a doktor urat, mindjárt elgondolkodna a többség. Csak hát itt már a betegen megbukik az egész, mert szó szerint félti az életét. És manapság gyakran csak jobb ellátás illúziójáért is fizet. Mert szerintem a legfelháborítóbb az, hogy ezek a tarifás doktor urak többnyire nem is tesznek semmi pluszt. Elvégre nem várható el, hogy foyamatosan, mindig teljes erőbedobással dolgozzanak (hiszen mindenki fizet), hát hol vagyunk?

Zsirparaszt scene/buckalakó tahó/fotelrokker 2010.07.05. 14:51:40

Észrevettétek, hogy a klientúraváltás óta (érsd: most már a fidesz van gyakrabban fikázva) valahogy megint gyakrabban van a zindex címlapon a Vastagbőr? Vagy paranoid vagyok?

freagle 2010.07.05. 14:54:44

Finoman emlékeztetnék arra, hogy a hálapénz nem olyan rég volt a közbeszéd egyik kedvelt témája. Azt az időszakot úgy hívták, Egészségügyi Reform.

A hálapénz ellen lett bevezetve a vizitdíj, a várólisták, a betegutak szabályozása, és alakult az EBF is. Ezt a rendszert tette volna teljessé a több biztosító, ahol a biztosítók garantálták volna az ellensúlyt a kórházzal/orvossal szemben, amire egy beteg/szülő nő soha nem lesz képes.
A vizitdíjat eltöröltük "szociálisan", a várólistákat soha, sehol nem ellenőrzi senki, így nem csökkenti, hanem generálja a hálapénzt, a betegutak szabályozását diszkréten "elfelejtette" a rendszer, az EBF-et most szüntetik meg. A biztosítókat be sem engedték a rendszerbe...

Gratulálok mindenkinek, aki most a hálapénzen szörnyülködik, de annakidején a vizitdíj ellen szavazott / a több-biztosítós rendszer ellen agitált.

Örömmel olvasnék alternatív, MŰKÖDŐ (!!!) megoldásokat....!

Doubledeceker 2010.07.05. 14:56:15

@Zsirparaszt scene/buckalakó tahó/fotelrokker:

És majd figyeld meg, hogy a Heti hetes is jobb lesz, mondjuk van honnan feljönni.
Az a jó az új kormányban, hogy a humoristáknak folyamatosan biztosítja az ellátmányt.

Tündér a varázspálcával · http://szulunkosztcsok.blog.hu/ 2010.07.05. 14:56:30

Nekem nincs bajom azzal, ha fizetni kell az orvosnak, bár a szülésem kapcsán ezt én inkább üzletnek tekintettem, semmint hálapénznek. Bementem a 8. hónapban (tudom, kicsit későn...) a nagynevű doki magánrendelőjébe, gondoltam megbeszéljük, hogy hogyan szeretném. Ő meg előadta a magánszámát, amire nem voltam kíváncsi (nagy része megfélemlítés-jellegű volt, császárról, inkontinenciáról stb.), majd a végén szó szerint ezt mondta: "Akkor most térjünk rá a monetáris kérdésekre. A rendelkezésre állást ugye a TB nem finanszírozza, ezért ezt nekem kell kifizetni. A szülésznőknek általában feleannyit szoktak adni, mint nekem, én pedig sosem kapok kevesebbet 100.000-nél." Attól tartok, azért megy a bolt az ilyen "megfélemlítős" dumával, mert a nők eredendően félnek a szüléstől, és így szívesen adnak pénzt. A doki legalábbis teljesen meg volt rökönyödve, amikor a végén ahelyett, hogy megállapodtunk volna, komor arccal azt mondtam, hogy persze, majd meggondolom. Azt találta mondani, én most biztos nagyon meg vagyok ijedve, azért nem tudok dönteni. Összekeverte az undorral. :-) Ezután gondoltam, tartani kéne az arra fogékony szülészorvosoknak egy tanfolyamot "Hogyan szerezz ügyfelet" címmel :-))) Aztán elmentem egy másik kórház szülésznőjéhez, aki kiselőadás helyett tollal és papírral a kezében megkérdezte, miben segíthet. Szülés után meg is kapta a jól megérdemelt 50.000 Ft-ját.

ke-cula 2010.07.05. 14:58:56

Felháborító, mert mit képzelnek az orvosok? Húzzon el Angliába szülésunek, ha nem tetszik itthon. Amennyiben itt marad ne szívassa a beteget, Ő választotta.
Felháborító, mert Mo. nem tudja megfizetni az orvosait, pedig biztos megérdemelnék (ezen kéne leginkább változtatni)
Felháborító, mert egy utolsó senkiházi tróger alkoholista jobb ellátást kap mint egy kismama...
Egyébként, ha van fogadott orvosod (megfizetted, megegyzés szerint) és nem teszi amit kell (nincs ott a szülésnél, nyaralni....stb.) szerződést szeg és mivel ez nem hivatalos szerződés innentől a Ti személyes ügyetek. Ebből az okból kifolyólag nyugodtan "önbíráskodhatsz", azaz elégedtlen ügyfél beígéri a dokinak a retorziót és végrehajtja ha szükséges (bucsúmondatnak ajánlom a "gyúrj még egy kicsit dokikám" (persze ez csak a képzeletem szüleménye és nem gondoltam komolya sci-fi ;))

sakha 2010.07.05. 15:07:33

@Imeron: Azt tegyük hozzá, hogy nekik a tanulás ingyenes, ellentétben azokkal az országokkal, ahol tényleg jól keresnek. A te érvelésed szerint akkor a tánárok elvárhatnak tanóránként, és dolgozatiratásokként 455 ft-ot, hogy ne buktassák meg a gyereket, mert hát ők is egyetemen tanultak. A tűzoltók pedig először egyezkednek majd az égő ház tulajdonosával, hogy menjen vissza és hozzon ki 130 000 ft-ot a kiszállásért, mert különben csak locsolókannákat használnak, és nem csatlakoznak rá a tűzcsapra. stb.

És még hozhatnék ezer példát arra világra, amelyben én is elfogadnám az érvedet, miszerint a szegény medikusok nincsenek megfizetve, és ezért jár nekik a baksis.

aniriga 2010.07.05. 15:07:34

Egyszerű,kisvárosi kórház szülészetén szültem.Négy órahosszát vajúdtam,viszonylag hamar kipottyant.Volt fogadott orvosom,de semmi extra szolgáltatást nem nyújtott.Igaz,összegről sem beszéltünk,mikor megkértem.Nem voltak nagy igényeim,nem voltam házsártos és nem gondoltam magamról,hogy itt aztán mindenkinek körülöttem kell futkosnia,mert ÉN most szülök.Megtörtént szerencsére minden komplikáció mentesen.A személyzet kedves volt és az orvos sem mondta a 10ezer Ft láttán amit a borítékba tettem,hogy gyűjtsek még hozzá.Megköszönte és eltette.Ennyi.Azt hiszem mázlista vagyok.Úgy kell annak,aki százezreket kifizet egy szülésért .Az a baba világra fog jönni,ha ott van az orvos,ha nincs.Pár kedves szó meg ingyen is elhagyhatja a doki száját.Kistestvér érkezését meg ilyentől függővé tenni,emberi butaság.A kismamáknak meg úgy kell,ők verték fel a szülészek árait,mert egymást túl akarták licitálni,mikor a borítékról volt szó.

pakesz (törölt) 2010.07.05. 15:07:42

@Seduxen: ezt azert nem valasozltad meg:
"jo ok egeszseges lett, igaz a csaszar is mar-mar rutin de ok, neked jo volt
de az ovonenit mennyivel fogod kitomni, vagy a tanitonenit? szoval szep dolog az a kölök, de ha majd tizenevesen nekiall drogozni, akkor nem fogod ugy talalni hogy talan a tanitoneninek kellett volna azt a 100 ropit adni? :)))"

2010.07.05. 15:09:11

Fizetni kell. Első gyereknél 50 ezer volt, másodiknál már 80 (hiába na, két év, infláció, nagyobb rendelője lett, gondolom nagyobb autója is).

Nevet írjak, melyik doki? Nem magánrendelő, sima.
Ja és a szülés öt perc alatt lement (öt az tényleg öt) a doki nem tett hozzá semmit. Csak a "mi lett volna ha" esetért fizettünk....

Barnamaci 2010.07.05. 15:10:32

@J.W. Booth: á, azok kivételek :-)))))))))))))

Barnamaci 2010.07.05. 15:11:51

@J.W. Booth: azt is tudják vajon, hogy én kire szavaztam??? :-D

Kismacska (BELLA) 2010.07.05. 15:14:21

Hehe.
Engem vagy 10 éve kiröhögtek, mert azt mondtam: azért (is) tanulok, azért (is) akarok jól keresni, hogy ha bármi baj adódik, le tudjam fizetni az orvosokat, hogy a szerettemnek vagy nekem a seggünket is kinyalják.
Igen, nem helyes.
Igen, nem kellene.
De most azért nem fogok felfordulni és nem hagyom, hogy a szerettemmel rosszul bánjanak, mert húdebüszke vagyok. Az vagyok, de nem áldozom be sem magam, se mást.

Bájdöbáj: szerintem nem megoldás a magasabb bér. Annak a dokinak, aki NAPONTA minimum 100 ezret kasszíroz (adómentesen, az én és te TB járulékunkból fenntartott intézményben, eszközökkel) szerintetek mennyire kellene emelni a fizetését, hogy nemet mondjon havi több mint két milliónak? Ne nevettessen már meg ennyire senki.

J.W. Booth 2010.07.05. 15:18:35

@Barnamaci: Kubatov mindent tud, mindenkit ismer. És különbenis, ha nem velük vagy, akkor ellenük!

Marcellusca 2010.07.05. 15:21:18

@misikeh[jogsértő módon félelmet keltve fotózott]: Hát, "kösz"! :)
Mintha ezzel nem lettem volna tisztában.
Csak nem akartam felhúzni senkit. :D

bagamoyo 2010.07.05. 15:25:30

Az idióta állat.. Mikola.. Bazz.. Eszem-faszom.. Ő. A MINDENTUDÓ! Röhej..

Seduxen (már NEM dr.) 2010.07.05. 15:25:58

@pakesz: kb a szezon meg a fazon. ugyanis a gyerek világrajöttekor ha bármi is balu sül el, akkor finító. ha ennek esélyét lehet csökkenteni azzal, hogy egy - amúgy ismert - összeget UTÓLAG odaadok a dokinak, akkor ám legyen. Nincs lelkiismereti problémám ezzel kapcsolatban. Az meg, hogy ezután ő hogyan adózik, vagy nem adózik...

A tanárt miért kellene megkenni? Ez milyen beteg gondolat? Abba talán nem hal bele a gyerek (visszakanyarodva a kommentem elejére) ha bevésnek neki egy-egy karót, vagy megbuktatják.

marczy 2010.07.05. 15:27:34

1. Aki hálapénzt fogad el, megvalósítja a vesztegetés bűncselekményét.
2. Az összes orvos fizetését fel kellene emelni a duplájára.
3. Ha erre nincs pénz: pl. a közbeszerzési rendszer a korrupció melegágya. Egy kórház egy tűzőkapcsot sem vehet meg közbeszerzés nélkül. Aztán kifizet mondjuk 100 ezret egy 70-et érő cuccért. Mert a felesleg a politikusok zsebét tömi. Na itt van a kutya elásva.
4. Első az egészségügy. Mert élni kell. Második az oktatás. Mert tanulni is kell. Amíg ezek nincsenek rendben, minden más csak maszlag ebben az országban. Remélem, ezt a Vikiboy is tudja.

Marcellusca 2010.07.05. 15:27:41

AVH....akarom mondani:KBM.

misikeh[jogsértő módon félelmet keltve fotózott] ( · http://video.google.com/videoplay?docid=-8266131592631747056&hl=en 2010.07.05. 15:33:38

@Marcellusca:
Értem én :D
@Kismac - Térdileg még rokkant:

Az eszközök meg vannak rá. Ingatlan nyilvántartás van. Az A6-BMW-kibanagyautók láthatóak. Kommandósok is vannak. Revizorok is. Csak a döntési pozícióban ülők "akarata" hiányzik.
Hidd el, az első három -rárugjuk az ajtót az adót "módjával" fizetőkre- akció után mindenki rohanna a kijavított adóbevallásával és a csekkel a postára.

De ez csak álom, ilyen sohasem lesz.

Kivancsi 2010.07.05. 15:37:58

@misikeh[jogsértő módon félelmet keltve fotózott]:

Elokerulne akkor az 200 milliard ami fityes szeretne bevasalni :):)
Nem pedig az eddig is fizetoket basztatni!!! Habar a bankok?
Megerdemlik fizessenek csak :):)

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2010.07.05. 15:48:13

@misikeh[jogsértő módon félelmet keltve fotózott]:

.. el is törölték a luxus ingatlanadót a légi- és vizijárművek luxusadójával együtt. Nehogymá' az adjon pár ezrest akinek 5millán felüli kocsija, vagy 30-on felüli ingatlanja van...
Abban mondjuk igazuk van, hogy az ÁFÁval ez az összeg egyszer befolyt, de általában pont ezek a kocsik származnak külföldről, épültek feketén...

Amikor tetőcsere kapcsán árajánlatot kértem, szóban azért hozzátették, hogy ha számlával kell, akkor az +20%... 5-ből 4 vállalkozó, de az 1 kivétel irreálisan magas árat kért...

Kismacska (BELLA) 2010.07.05. 16:02:17

@misikeh[jogsértő módon félelmet keltve fotózott]: ja, a vagyonosodási vizsgálat jó dolog, de nemcsak az orvosokra vetném ki, hanem drágaédes politikusainkra is.
Ja, de ez OFF volt, bocs. :)
ON!

gasoline 2010.07.05. 16:05:41

1. Hány szülész-nőgyógyásznál, sebésznél, ortopédusnál járt már az APEH vagyonosodási vizsgálaton?
2. Anno a hírhedt Molnár-Horváth eü. miniszter duó kitalálta, hogy az a kismama, aki nem az ügyeletes orvosnál szül, az kifizeti a szülését a TB helyett (vagy annak mondjuk 70%-át) és így legalább részben ki lehetett volna fehéríteni a jattot. A javaslat le lett söpörve az asztalról (szülész-lobbi... hehe). Azt hiszem, hogy a Mengelice-duó intézkedéseinek racionális és szükséges voltát az idő fogja igazolni, csak rettenet rosszul kommunikálták azokat, garantált volt a bukásuk.
3. Annó a Fidesz egyik népszavazási hisztériája alkalmával (talán épp Mikola "A8" István minisztersége idején) a következő óriásplakáttal kampányoltak: Boldog anyuka fekszik az ágyban újszülöttjével. Szlogen: Az egészségügy nem üzlet. Azt hiszem sokat látott társadalmunk ennél kevés cinikusabb plakáttal találkozott az elmúlt 20 évben
4. Hajrá Mikola!!! Most mutasd meg Pista, hogy tökös csávó vagy és nem tántorodsz el az első szembejövő szülész-prof. hátveregetése után sem... Csak nehogy Viktorhoz kelljen menned személyes audienciára, mint már oly soxor...!

Fém fatál 2010.07.05. 16:07:44

Elmondom, mi hogyan csináltuk. Kényszerűeségből maszek rendelésre mentem, kiköhögtük a tarifát. Doki a vége felé bejelentette, hogy akkor nála 70-eb lehet szülni, háppppperszeeeeeee,mondtam, nem gond. Aztán eljött a nagy nap, szültünk is, ahogy azt köll. A kórház végén osztottam a lovettát: szülésznők egy tízes, doki dettó. És? Lerajzol? Visszadugja a pulyát? Ugyankérem.... aznap velem együtt 3 kismama télakkolt a kórházból, lehet, rá sem jött, melyik aljas dög lopott ki a zsebéből 60 rugót. :)))) Azt a 10-et is csak azért adtam, mert megmutatta tükörben, hogy milyen szépen bújik elő a fejecske. "A világ legszebb látványa". Hát igen. Egy véres, nyákos, szőrös bucka nyomakodik elő a lehetetlen méretűre tágult lyukból. Egy csoda volt. Csoda, hogy nem ájultam el. :)))) Ez a látvány megért egy tízest, az fix.

anarcho78 2010.07.05. 16:14:16

ha már dokik és terhesség:

nálunk volt tavaly Margit kórházban, hogy az abortuszra várakozó tizenévesek és a nem megfelelően védekezők közé direktbe kitolták az újszülötteket, hogy a gyerekekre váró rokonok ott babázhassanak velük. Ment ez azzal a nem titkolt szándékkal, hogy elvegyék a kedvüket az abortusztól és szaporodjon a nemzet (belső infóként hallottam az egyik nővértől).

na most mi is terhességmegszakításra vártunk, csak nem éppen jókedvünkben, hanem mert elég nagy gond volt a babával és valahogy kiba.szottul nem esett jól a nagy népnevelés köntösébe bújtatott "inkább szaporodj, mint elvetesd" elvet majdhogynem testközelből látni és érezni pár órával a műtét előtt...:(.

Nagyon szerettem volna a kórház főorvosával találkozni valahol úgy, hogy más ne láthasson és ne vonhasson felelősségre azok után, amit tennék azzal az idiótával!

anarcho78 2010.07.05. 16:14:46

ja, lemaradt. a terhességmegszakítás is pénzbe került természetesen: 20.000.

krampam 2010.07.05. 16:15:16

még nem szültünk, de nem értem...
miért nem lehet utólag beverni a doki orrát?
vagy ahogy fém fatál csinálta, az is jó.

The_Genius 2010.07.05. 16:16:19

Feljelentgetünk, hatalomból.
Aztán gettósítunk is majd?

Gera 2010.07.05. 16:16:23

Tapasztalat: nekem még nincs, de a húgomék 2 szülést csináltak végig nagyjából normál (államilag finanszírozott) módon és semmi különösebb probléma nem volt. Nem a pénzt sajnálták, csak az ismerősöktől túl sok sztorit hallottak arról, hogy mennyire nem ér semmit, ha fizetsz.

Én azt mondom, ha vki fizetni akar, menjen magánklinikára. Drágább lesz, de legalább kap is érte valamit.

krampam 2010.07.05. 16:18:20

@marczy: hát egyre kevésbé érzem, hogy vikiboy tudja/meri/teszi...

bgp 2010.07.05. 16:19:19

Hajrá Mikola!

Egyébként porcműtétet meg lehet ingyen is úszni. Szülést még nem láttam ingyen.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2010.07.05. 16:27:13

aki fizet, az tartja fel ezt a beteg helyzetet

misikeh[jogsértő módon félelmet keltve fotózott] ( · http://video.google.com/videoplay?docid=-8266131592631747056&hl=en 2010.07.05. 16:33:22

Én mertem összszámolni, mennyi volt, mire a kisfiam világra jött (persze babakelengye nélkül).
vizit 6k/alkalom, ultrahang 14k/alkalom (három volt ha jól emlékszem), dokinak szülés után 80k, nővéreknek 2*10k...
omg... De a fiamért ennél sokkal sokkal sokkal többre is képes vagyok :)

fiokosszekreny 2010.07.05. 16:34:04

A Kútvölgyiben már magánklinika lett a nőgyógyászat, szerintem még a politikusoknak is fizetni kell. Lassan az egész járóbeteg-ellátás magán lesz.:(

depmod 2010.07.05. 16:42:37

Csak annyit az egészhez, hoz Mikola álszent disznó, de engem nem ez zavar.

Nekem most 3 hónapos a fiam, feleségemmel úgy döntöttünk, hogy nem fogadunk orvost, a közhiedelemmel ellentétben én nem csak jókat hallottam a fizetett orvosokról. Éjjel 2-kor be a kórházba, délben kint a gyerek. Csoki a dokinak és szülésznőnek és pá. Nagyon hálás voltam nekik, de elvből nem adok pénzt.
Érdekes módon volt olyan, aki fizetett előre és pórul járt, de nem is kicsit. A drágalátos orvos baszott rá bemenni, ott előttem a folyosón ordítozott vele a telefonban.
Ilyen szemszögből miért nem írnak???

SzaGyu 2010.07.05. 16:42:47

Az a baj, hogy ezek a volt gyakorló orvosok akik már akkor sem és most meg már pláne nem a földön járnak. Jómódjukban már nem tudják mit hazudozzanak! Gyakorlatilag az orvosok 90 %-a mocskos gazember és "hálapénz"=KÖTELEZŐ(nehezen megkeresett)VIZSGÁLATI DÍJ nélkül még a beteg vérnyomását sem mérik már meg, nem hogy még a szülést is levezessék!
Néha el kellene látogatni erre az oldalra és megnézni mik is történnek és a mocskos orvosok hogyan védik a hálapénz intézményét.
Ajánlom az oldalt MIKOLA elvtársnak: praxis.blog.hu/
Remélve, hogy megvilágosodik Mikola elvtárs gorilla elméje!

SzaGyu 2010.07.05. 16:44:02

Az a baj, hogy ezek a volt gyakorló orvosok akik már akkor sem és most meg már pláne nem a földön járnak. Jómódjukban már nem tudják mit hazudozzanak! Gyakorlatilag az orvosok 90 %-a mocskos gazember és "hálapénz"=KÖTELEZŐ(nehezen megkeresett)VIZSGÁLATI DÍJ nélkül még a beteg vérnyomását sem mérik már meg, nem hogy még a szülést is levezessék!
Néha el kellene látogatni erre az oldalra és megnézni mik is történnek és a mocskos orvosok hogyan védik a hálapénz intézményét.
Ajánlom az oldalt MIKOLA elvtársnak: praxis.blog.hu/
Remélve, hogy megvilágosodik Mikola elvtárs gorilla elméje!

indapass90210 2010.07.05. 17:06:46

@SzaGyu: má nemazé, de egy vérnyomás árából pont lehet venni egy vérnyomásmérőt.

Horizont 2010.07.05. 17:13:54

@aniriga: Teljesen igazad van.

Az egészségügyben mindenki azért ad pénzt előre, mert arra vágyik, hogy ő különb kezelést, ellátást kapjon. Az, hogy idáig elfajultak a dolgok a nőgyógyászoknál igenis a kismamák tehetnek róla. Hosszú folyamat eredményeként. A közkórházban olyan az ellátás amilyen. Ha én plusz szolgáltatásra vágyom meg kell fizetni. Természetes, hogy egy gyerek minden pénzt megér! De ha nincs pénz akkor visszagyömöszöli a gyereket az anyába? Az élet minden területén megnőttek ugye az igények pont ez maradt volna ki? Az orvosok meg lecsapták a feladott labdát, nem szép módon. Csak a sima normál szülésről beszélek, mert ha baj van az más...
Az én történetem: 1987-ben szültem a 3. gyerekem.Kisváros. Akkor még volt terhesgondozó ahol ha nem volt baj, minden hónapban egyszer meg kellett jelenni.Ingyenes volt. Ugyanaz az orvos volt, tehát végigkísérte a terhességem ami nem volt komplikációmentes. Nem fogadtam magamnak orvost. Eljött a szülésem napja, semmi komplikáció, orvosnak alig volt " dolga" velem. A 8 ágyas kórteremből amikor indultam varratszedésre megkérdezték a kismamák mennyit adok? Válaszom: semmit. Na te atyaég úgy néztek rám mint egy ufóra, vagy mint egy varangyos békára. Megmerem csinálni?
Úgy belémbeszélték a frászt, hogy szinte szégyelltem magam és 6 hét múlva amikor mentem kontrollra azon imádkoztam csak ne a szülészorvosom legyen. Nem ő volt. De jött a folyosón én meg be akartam süllyedni a padba, de megállt előttem és megkérdezte kedvesen hogy vagyunk mi ketten?? Lehet emberfüggő is a dolog.
Olyan is volt, hogy sok pénzt adott utólag a kismama és mire varratszedésre került volna sor hiába kereste az orvosát elment nyaralni és oda se ment hozzá, hogy átadná másik orvosnak.
A megoldás az lenne ha az állami közkórházban olyan lenne az ellátás amire egy átlag kismama vágyik . És ha nagyon meg lenne elégedve mindennel akkor adna HÁLApénzt utólag, hálából.

2010.07.05. 17:17:14

Én elborzadva olvasom amit itt egyesek írnak...
Repkednek a 10 és 100 ezrek olyan dolgokért aminek ingyen kéne lenniük és még meg is éri szerintük !!! Vicc ez az ország, amig ennyi hülye van sosem lesz itt rend.
A bátyám gyerekével nagyon komoly gondok voltak, 8 hónapig ki sem engdeték a kórházból szülés után, mégsem adott senkinek pénzt, csak a kórház alapítványának. Azért mert úgy gondolta, hogy megérdelmik. Azóta is él és hála istennek jól van a gyerek.
Az persze gusztustalan, h az orvosok kihasználják a haláltól való rettegést...
Hányinger ez úgy ahogy van

Kismacska (BELLA) 2010.07.05. 17:17:46

@DArchAngel: te jó ég... tényleg nem akarlak úgymond fikázni, de neked havi 200 nettó sok? Egy orvos nem keres ennyit, illetve ha kiegészül ügyeleti meg mindenféle díjjal, akkor talán. Egyáltalán nem igaz, amit mondanak az orvosok: nem a fizetésemelés a megoldás.

A megoldás: polgári engedetlenség, ÁLTALÁNOS nemfizetés. Fizetésemelés - juttatásbővítés - szigorú vagyonosodási vizsgálat - munkakörülmények javítása! Szerintem. A szakma megszűrése.

De attól tartok, amit fentebb is írtam már: hiába a fizuemelés, ha adómentesen milliókat (!!!) kasszíroz... és te itt havi nettó 200-at emlegetsz... oké, értem, a hétköznapi halandónak ez rengeteg, de lássuk be: nekik aprópénz. NEM ebből élnek. :)

EÜ-ben végeztem. Egy percet se akartam ott dolgozni. Miért?
- Nincs pénz.
- Nincs megbecsülése a munkának.
- Iszonyú felelősség
- És azok a munkakörülmények... kisnővérként versenyt futottunk vizit után, hogy jusson infúziós állvány minden betegünknek a kórtermünkben! A belosztályon az a szag máig kísért.
No comment.

macchiato 2010.07.05. 17:20:47

Kicsit összezavarodtam: most miért is hülye a Mikola? Mert perel, vagy mert nem mindegyiket egyenként, vagy miért is? Vagy mert nem minden szülész orvosnak emeli a fizetését 20 szorosára, nehogy rosszabbul jöjjenek már ki a pénzből és külföldre távozzanak?
Ja, tessék minden orvosnak 10-20-szoros fizetést adni, most jó lesz?! Meg a tűzoltónak is! O.K. Most jó? Nem, a mentősök, ápolóknak is! Meg a tanároknak, a jövő nemzedékének tanítóinak! (folyt.köv.)
A végén pedig: a hülye Medgyesssy miatt ment tönkre az ország, mert felemelte a diplomások bérét! De az meg a Fidesz miatt van, mert belesodorta. Most gazdasági válság van, de mégis emeljünk bért, nem is kicsit.
Miért hülye a Mikola? Miért ne?

hodara 2010.07.05. 17:22:09

Az rendben van,ha valaki az ellátás után úgy gondolja,hogy az orvos megérdemli.De már előre kérik.Nem mi adjuk,hanem kérik.Na ez a felháborító.

vakvarju 2010.07.05. 17:23:37

Mikola elkapott egy korrupt nőgyógyászt. És ezzel megszűnt a hálapénz és a korrupció az országban. Örök hála neki!

stars7726 2010.07.05. 17:28:00

mikola urat azért meg lehetne kérdezni az érdi termálfürdő ügyéről is...

hodara 2010.07.05. 17:31:11

@vakvarju: Tényleg vak vagy varjú!Ez már nem is hálapénz ez már zsarolás.Ha nem adsz nem látlak el!
Van különbség!

Barnamaci 2010.07.05. 17:34:12

@vakvarju: az a baj, hogy a nőgyógyász az MSZP-re szavazott :-D

biododírium 2010.07.05. 17:48:58

Kis előnyomozás (más területek), és máris "lelkesen" megcsinálja ingyen is. :)

martonx 2010.07.05. 17:52:08

Előre bocsátom, nem olvastam végig a kommenteket. Van olyan ismerősöm, aki semmit nem fizetett a szülésért, se a vizsgálatokért. Mondjuk szívott is ezerrel a vizsgálatoknál, mire kivárta a sorát, a szülése komplikációmentes volt, így ott nem látta kárát, hogy a sima ügyeletes orvosnál szült.

Feleségemmel két gyerekünk van. A nagyobbik 3 éve született, így van némi rálátásom a témára. Az első gyereknél még volt fogadott orvosunk, szerencsére csak 5000-et kért vizsgálatonként. Utána a szülés azt hiszem 40K volt. Ekkor jöttünk rá, hogy tök felesleges a szülésért fizetni, illetve ha már fizetsz, akkor inkább szülésznőt fogadj fel, mert:
1. szülésznő végig ott van a szülésnél, sőt még utána is
2. sokkal olcsóbb

Úgyhogy a második gyereknél már csak a vizsgálatokért fizettünk az orvosnak, a szülésért nem. Helyette a szülésznőt fogadtuk fel. Olcsóbb volt, és sokkal jobb az egész körülmény a szülésznő hozzáállása miatt.

SzaGyu 2010.07.05. 17:52:54

@Kismac - Térdileg még rokkant: 2010.07.05. 17:17:46
No igaz, hogy az orvos nem keres 200ezret de az a szegény ember aki a minimálbér körül keres, annak még hálapénzt is adni kell. Igen. Abból a kicsiből!
Mert a mocskokat nem érdekli. A fizetésén kívűl amit "keres" az azért nem kis pénz.
És most jöhet a visszavágó kérdés: Te miért nem lettél orvos? Erre azt lehetne mondani: nem lehet az országban 10 millió orvos.

"...EÜ-ben végeztem. Egy percet se akartam ott dolgozni. Miért?
- Nincs pénz.
- Nincs megbecsülése a munkának.
- Iszonyú felelősség..."
1. Máshol van pénz? Olyan amiből tisztességesen megtud élni egy átlag ember?
2. Ma sehol nincs megbecsülés, mindenhol megalázzák (multik) átvágják, agyondolgoztatják az embereket.
Nem csak az orvos dolgozik 12-14 órát. (csak ők azt hiszik, Ők a mártírok!) Nagyon sok ember 12-14 órát dolgozik .
Én olyan emberrel nem találkoztam aki azt mondta volna: HÚ az áldóját. De jól kipihentem magamat a munkahelyen! De orvostól már hallottam amikor átaludta az ügyeletet, a nővér meg nem mert még bóbiskolni sem.
Nagyon sok embernek ki sem fizeti a főnök, a tulaj. És ha nem tetszik, ki van rúgva! Hány orvost rúgtak már ki a "kizsarolt hálapénz" miatt? Vagy a "rossz munka" miatt?

vomit 2010.07.05. 17:56:35

@kovi1970: >Hol az a sok pénz amit adóba befizetünk?

az adoid nagy resze a penzrendszer mukodeset finanszirozza. merthogy esetleg a nemzetnek a sajat penzet kellene hasznalnia, nem pedig magankezbol kolcsonoznie, es berleti dijat fizetni utana, mint ahogyan most tesszuk. oka volt ennek a beszolasnak:
"Közben a lakosság túlnyomó többsége, amely szellemileg képtelen e
pénzrendszer működését felfogni, zokszó nélkül fogja elviselni a terheit."
www.rense.com/general79/tril.htm

vagy ahogy henry ford mondta:
"Jobb is talán, hogy az átlagember nem érti a bank- és pénzrendszer
működését, mert ha értenék, még holnap reggel előtt forradalom törne ki."

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2010.07.05. 18:04:04

@SzaGyu: Mondjuk azért az orvosnak nagy felelősége van.Persze baromi sok ember nincs megfizetve ebben az országban.Bátyámra furcsán néztek mikor mondta 150-et keres(szerintem több mint 200 óra munkával) mondták azt hitték egy 100-asal többet.Mondtam neki azok milyen életművészek akik ketten élnek ennyi fizetésből,esetleg még gyereket is eltartanak.

macchiato 2010.07.05. 18:06:26

Lehet valamivel több fizetést adni, mert nehezebb munka, de azon elmélkedni, hogy az itthoni ingyenes képzés után kimegy külföldre, ha az állam nem ad több pénzt??!!! Vagy nem látja el rendesen a páciensét , ha az nem korrumpálja???!!! Másoknál ezért börtön jár!!!
Mi közöm nekem az ő bajához? Kérdezi ő, hogy én miből fizetem a villanyszámlát? Vagy azt, hogy ha a szülésre kiadok 100eFt-ot, miből fogom kifizetni mondjuk az epeműtétem árát, vagy a kisnyugdíjas anyám érműtétjét?
Lehet viszont: képződni külföldön, kifizetni az ottani képzés költségeit, bezsebelni az ottani fizetéseket és eleget tenni azoknak a kötelezettségeknek: Kifizetni a tandíjat, +a biztosító díját (mert ha ott elcsesz valamit, azt nem teszi zsebre!) és találni valami másik állást, ha az egyik kórház elköszön tőle, mert nincsenek vele megelégedve (és még mindig fizetnie kell a tandíjat)

belga6 2010.07.05. 18:07:42

Anyámnak a Máv kórház türőgondozójában mondta a főorvos, még kezelés előtt, hogy jó lenne, ha anyagilag támogatná őt.

vakvarju 2010.07.05. 18:12:02

@Barnamaci: Kösz, ezt nem tudtam. Most már sokkal okosabb vagyok!

SzaGyu 2010.07.05. 18:15:26

@macchiato: 2010.07.05. 18:06:26

TÖKÉLETESEN IGAZAD VAN!!

jágör68 2010.07.05. 18:16:26

Pár gondolat a cikkhez:
1. Altatóorvos nélkül- XXI. századi helyen- nincs császármetszés(altatás, epidurál, spinál- sajnos még mindig vannak helyek, ahol ezeket nőgyógyászok csinálják...)
2. Altatóorvos 99,999%- ban NULLA hálapénzt kap/ kér. Márpedig nélküle aztán nem lehet műteni. Úgyhogy azért őket is ideje lenne már megbcsülni- nem borítékkal!!
3. Attól még hogy a sok "okos" beteg kifizeti a sebészt, nőgyógyászt, a műtéthez szükséges altatás/ érzéstelenítés nincs eldöntve. Ez nem kívánságműsor, hanem komoly szakma, kardiológiai, belgyógyászati ismeretek is kellenek hozzá, hogy a legkisebb kockázatút kiválasszák.
3)b attól, hogy a sebész ki van fizetve- ő bárkit elvállal ám- még a műtéti/ altatási kockázat nincs felmérve és attól nem lesznek XXI. századi- anyagi, gyógyszeres, személyi- feltételek az altatáshoz/ érzéstelenítéshez.
Szóval ha műtét, szülés kerül szóba nem árt az altatóorvossal is beszélni, mert a virtuózkezű paganinik bárkit elvállalnak szinte.

espadazo - Játékbolt: · http://aruhaz.nettfilm.hu 2010.07.05. 18:26:51

A miénk sem kért pénzt. Csak amíg nem vettem elő a borítékot és kérdeztem meg az asszisztenst, hogy kinek kell odaadni, addig fiolákat pakolásztak, írogattak valamit, gyermekem anyja meg közben engem karmolt szét.
Ahogy meglátták, hogy lesz della, mosolyogni kezdtek, meg sürögni-forogni és hipp-hopp megoldódott minden.
Ja, előtte minden vizsgálat 5-10ezer/alkalom. Mindig időpontra mentünk a magánrendelőjébe, de valahogy folyton elénk került 10-15 anyuka, ugyanarra az időpontra.

borkostolo2 2010.07.05. 18:31:41

Azért vannak tisztességes orvosok is. Nálunk mindkét szülést, egy fiatal orvos vezette. Az elsőért (császáros volt) nem fogadott el pénzt, mivel sorkatona voltam (jó későn vittek be, már azt hittem megúszom) és azt mondta, nekünk arra nagyobb szükségünk van, mint neki. A másodiknál elfogadta a pénzt, de előre, szó sem esett a pénzről. Az Uszokiban történt az eset, bő harminc éve. Nem hiszem, hogy olyan ritka kivétel lenne.

gorcsev54 2010.07.05. 18:45:53

Amikor az én lányaim születtek nem volt előre pénz , nem is lett volna miből(épek egészségesek)és elvből nem is adtam volna. Utólag adtam amit bírtam és az akkori jövedelmemhez képest elégnek Ítéltem( lehet ,hogy az orvos nem ítélte elégnek , de ez az Ő baja én sem ítéltem soha elégnek a fizetésem).Mikola úr úgy tűnik nem Magyarországon élt, él vagy csak annyi esze van mint a társainak, ha erre csak most jött rá.

borkostolo2 2010.07.05. 18:53:50

@gorcsev54: Az, hogy utólag ad valaki, azt ő sem tartja bűnnek, maga mondta, mikor bejelentette a feljelentést. A kikövetelést igen. Én is.

whiterose 2010.07.05. 18:56:22

@macchiato: tetszett. Tényleg, miért is hülye a Mikola???? erre senki nem válaszolt még.

borkostolo2 2010.07.05. 18:59:53

@whiterose: Gondolom, mert rá akar lépni a pénzt kikövetelő orvosk farkára. (Nem az utólag pénzől van/volt szó.) Az meg nyilván nem tetszik nekik. Nekem meg az nem tetszene, ha előre megmondanák mennyit is adjak az ingyenes ellátásért.

pöcsöm pattintsd ki 2010.07.05. 19:00:29

@freagle: csak a szülészetet bolygatták meg, köszönjük

arlequin 2010.07.05. 19:06:03

három család van.

én nem adtam senkinek se pénzt.

a harmadiknál az orvosnő kategorikusan visszautasított mindenféle pénzt.

őszinteség kellene és tisztulna a helyzet.

persze lehet tévedek.

k-zoltan 2010.07.05. 19:14:13

Én mindig úgy voltam a hálapénzzel, hogy mivel mindenki ad, így senki sem kap jobb szolgáltatást a hálapénz miatt, ezért miért kell adni?
Ha valaki azzal érvel, hogy rosszul keresnek az orvosok és azért, akkor elvárnám, hogy adjon számlát róla az orvos. Látom mikor nagyim a kórházban mindig viszi a bórítékot. Ultragáz.

böme 2010.07.05. 19:22:40

"Emeljék fel az orvosok, nővérek fizetését, amelyet amúgy is fel kell emelni, mert 5 év múlva nem lesz aki elaltasson, megvizsgáljon, megműtsön, mert a magyar orvosok mind külföldön fognak praktizálni. Persze a Kútvölgyiben mindig lesz orvos, ahová a politikusok járnak ..."

Na itt a lényeg. Nem lenne hálapénz, ha az orvosok itthon is annyit keresnének, mint odakint. Addig viszont kár ezen rágodni.

Cartman (ex Cartman) 2010.07.05. 19:27:23

Ebben az egész gusztustalan cirkuszban a kedves páciensek is felelősek. Mintha ez valami státuszszimbólum lenne, úgy tromfol mindenki egymásra, hogy ki mennyit fizet a szülészorvosának. Egyébként ha nekem egy orvos előre deklarálná a hálapénz összegét, én ott is hagynám rögtön.

Ezek az adatok is erősen túlzók, szerintem. Mi (megyeszékhelyen) az első gyerekünk születése kapcsán 2000-3000 Ft-ot fizettünk egy-egy vizitért, míg a másodiknál 5000-et alkalmanként. A szülés után az első alkalommal 20.000-et (+10.000 a szülésznőnek), a második alkalommal 10.000-et adtunk az orvosnak. Ennyi. Mielőtt valaki felvetné: mindezt nem a '80-as években, hanem négy és egy éve. Egyébként a feleségem mindkét alkalommal körbekérdezett az osztályon, és a többiek is kb. ennyit adtak. Magunkkal tolunk ki, ha nem tudjuk visszafogni magunkat és százezreket adunk. De akkor is, ha lépten-nyomon ezt a hülyeséget terjesztjük!

Van olyan haverom is, akinek már három gyereke van, és egyiknél se volt fogadott orvosuk. Azért mind a három megszületett és egészséges.

Barnamaci 2010.07.05. 19:29:03

@whiterose: mert attól, hogy most 1 szülészt kirak "elrettentésül" az ablakba, még semmi sem lesz megoldva. Ráadásul a cikkekben még az is benne van, hogy a szülész 2x az MSZP-re szavazott. A kettőnek mi köze egymáshoz????

xstranger 2010.07.05. 19:36:41

@Cartman (ex Cartman): nagyonigazad van, a szuletes Magyarorszagon durvan tul van hiszterizalva mind a csalad az orvosok es mas terhes nok vagy anyak altal. Ebbol pusztan az orvosokat ertem meg (bar nem helyeslem) mivel nekik anyagi erdekuk hogy jobban beszarjal es fizess nekik, de hogy pl a terhes not a kornyezete miert traktalja amugy abszolut nem jellemzo horrorsztorikkal azt nem ertem. Csak vess egy pillantast a statisztikakra, a gyerekek nagyresze mindenfele problema nelkul szuletik (a csaszar az egyetlen jelentosebb esemeny de az meg kb rutin).

Meg ottvan ez a rengeteg vizsgalat meg 5D UH meg mittudomenmi. De kozben meg egy par fontos dolgot nem vegeznek el mert azt ugye allambacsi fizetne es nem pusztan egy vizsgalaton elvegezheto. Ezt onnan tudom hogy az en lanyaimon elvegeztek ezeket a vizsgalatokat mert ezek VALOS kockazatokat jelentenek es ha fellepnek akkor mar kicsi korban kezelni kell oket hogy az eletminoseguk jo legyen.

Angliaban amugy van kb 2 UH meg par vizsgalat, azt is a haziorvos meg a szuleszno vegzi. Szulesnel szuleszno van illetve a vegen van egy masik szuleszno is. Persze a mutoben ott varnak ejjel is a sebeszek ha kellenek es ha gond van a szules alatt akkor AZONNAL a megfelelo helyre kuldenek es vizsgalnak.

Nogyogyasszal akkor talalkozol ha gaz van, mert arra valok, a terhesseg nem betegseg hogy allandoan orvoshoz rohangalj.

Ja es a szuleszno 35-70ezer font kozott keres tapasztalattol es felelossegtol fuggoen. Osszehasonlitas keppen a londoni piaci atlagfizetes 33ezer az UK meg 28ezer.

picur3ka 2010.07.05. 19:40:40

@whiterose:

Ebben a posztban most ot kell fikazni. Kulonben is Fideszes.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.07.05. 19:45:44

@whiterose:
mert eljátssza, hogy ez neki újdonság.

Tudod, lehet bárki bármilyen okos, ha egyszer elkezdi játszani a hülyét ilyen álszent módon, onnantól kezdve az összes addig kiérdemelt becsülete lehúzódik a wc-n.
Teljesen jogosan, a jellemtelenséget és csúszómászó hazudozást nem ellensúlyozza az ész, hanem még gusztustalanabbá teszi.

Cartman (ex Cartman) 2010.07.05. 19:49:16

@xstranger:
"Ja es a szuleszno 35-70ezer font kozott keres tapasztalattol es felelossegtol fuggoen. Osszehasonlitas keppen a londoni piaci atlagfizetes 33ezer az UK meg 28ezer."
Ezt kéne itthon rendbetenni.

Ehhez tartozik:
"Az előre megszabott tarifának semmi köze a hálapénzhez, amelyet saját döntése alapján, utólag adhat az a páciens, aki akar, és olyan mértékben, ahogy a lehetőségei engedik, bár annak sem vagyok híve." (by Mikola)
Mi az, hogy "nem híve"? Mindent meg kéne tenni ellene! Megemelni az orvosok fizetését azonnal a duplájára, de azt követően is folyamatosan és erőteljesen, viszont a hálapénz ellen mindent bevetni!

Horizont 2010.07.05. 19:49:21

@picur3ka/mesterhazymiklospart:
Tényleg elképesztő vagy! Nem tudsz túllépni, látni a Fideszen túl?
Szomorú ha neked ennyi jött le az egészből. Pedig azt mondtad nő vagy, amiben azóta is kételkedem :)

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.07.05. 19:54:16

@Horizont:

milyen jogalapod van neked megkérdőjelezni az Ő nemi identitásvállalását, még ha esetleg Ő fizikai adottságai alapján nem is nő? Hát náczi-e vagyol? :)

Plumper 2010.07.05. 19:54:33

Mikola "AKKOR MAJD 20 ÉVIG BEBETONOZZUK MAGUNKAT A HATALOMBA!" István egy hihetetlenül öntelt, sértődékeny, pökhendi alak. 1 rossz szót sem szabad rá szólni, mert durczás lesz.

Will E. Coyote 2010.07.05. 20:00:49

Németeknél úgy megy h kötelező egy egészségbiztosítóval szerződést kötni, ezért kapod az alapellátást. aki orvost akar választani (pl. a főorvos kezelje), jobb szobát akar stb. az extra szerződést köt.
Nem értem nálunk miért ne működhetne hasonló rendszer.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.07.05. 20:02:52

@Will E. Coyote:

Mert az adóköteles jövedelem amit az egészségbiztosítón keresztül kap a doki így :)

Will E. Coyote 2010.07.05. 20:04:47

pontosan, a főorvos adózik utána

Will E. Coyote 2010.07.05. 20:05:44

teljesen legális az egész és senkinek se sír a szája

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.07.05. 20:10:39

@Will E. Coyote: Ott.

De itt igen. A dokinak akinek adóznia kell utána.
Látod, semmi baja sincs mikolának sem a hálapénzzel.
Pont az ilyen mikolafélék azok akik dönthettek volna/dönthetnének erről a rendszerről, de nekik nem érdekük. Az orvosi kamara vezetőségi tagjai kapják a legnagyobb hálapénzeket adózatlanul, nem gondolod, hogy keresztbe tesznek maguknak.

Horizont 2010.07.05. 20:11:13

@Conv: :DDDDD Nem úgy gondoltam. Hanem régen a kommentjei alapján azt hittem férfi, aztán kiderült nő, de én a kommentjei alapján azt gondolom zsinórban, hogy mégse nő. Érthető??:)

Húsleves 2010.07.05. 20:13:59

"Emeljék fel az orvosok, nővérek fizetését, amelyet amúgy is fel kell emelni, mert 5 év múlva nem lesz aki elaltasson, megvizsgáljon, megműtsön, mert a magyar orvosok mind külföldön fognak praktizálni."
1. az elvárás teljesen jogos.
2. igaz volt az előző kormányokra is.
3. akkor is kellett volna lármázni.
4. akkor nem jutott rá pénz, mert az a Kóka automatáiba kellett.
5. most sem jut rá pénz, mert a szabad demokrata elvtársak ellopták.
Azt pedig végképp nem értem, miért akkor jön elő egy ilyen kritika, amikor végre elkezdődni látszik valami.

hodara 2010.07.05. 20:15:36

Hát ez undorító.Az összes MSZP-s.Nem csipem a Mikolát.De most egy olyan dologról van szó ami törvényellenes és jó erkölcsbe ütköző.Nem a hálapénz hanem annak kikényszerítése.Idáig nem szól senki az nem ok arra,hogy akkor ez így mehet amíg akarják.Nektek minden rossz amit a fidesz csinál,még akkor is ha mindenki egyet ért vele.Szánalmasak vagytok akár a vezetőtök(Gy.F)

Barnamaci 2010.07.05. 20:16:43

Micsoda "véletlenek" vannak...

"A cégadatok tanúsága szerint Mikola Istvántól nem áll távol az egészségügyi magántulajdon. Minisztersége előtt közvetlenül több egészségügyi cégben volt érdekeltsége. Így 2000 júliusa és novembere között 83 százalékos része volt a Phonendoscop Egészségügyi Tanácsadó és Kiadó Kft.-ben. S noha a cég neve időközben Os Frontale Egészségügyi, Tanácsadó, Tanúsító és Szolgáltató Kft.-re változott, ezt kormánytagsága idején Mikola Ádám és Mikola Eszter fele-fele arányban jegyezte. A volt miniszter neve megtalálható 1992 és 2000 januárja között a Mamma Klinika Rt. felügyelő- bizottságában is. A népegészségügyi program részeként bevezetett emlőszűrési program vizsgálatainak jogát zömében e cég nyerte. A pályázati kiírásban elfogadható gépet pedig a cég importálta az országba."

Barnamaci 2010.07.05. 20:18:47

@hodara: hallottál már olyanról hogy vki pártfüggetlen? Vagy ez a szó ismeretlen számodra? :-)

picur3ka 2010.07.05. 20:19:52

@Horizont:

Ne aggodj! Nem is erted a kommentet, attol tartok.

En jol vagyok. Hidd el, van ertelmes elet a frocsogo, verszomjas, gyulolkodo IQ es intelligencia bajnok lampavas-suna csapaton tul is.

hodara 2010.07.05. 20:20:49

@Barnamaci: Azt akarod mondani az MSZP tömte pénzel a jobboldali Mikolát???1994-1998-ig

igazságos 2010.07.05. 20:21:40

Engem jobban érdekel az, hogy ki volt az a szerencsétlen, balfék orvos, akit arra ítélt Mikola, hogy vigye el a balhét. Szerintem akkor az összes orvost likvidálhatná, ennyi erővel, de még saját magát is. Akkor minden orvos megtanulná a leckét, az biztos. De a sok nyavalygó szülni készülő nőnek javaslom, menjen külföldre. Ott szóba se állnak addig, míg le nem perkálja a pénzt, ha nincsen biztosítása.

hodara 2010.07.05. 20:25:00

@Barnamaci: Ilyen kérdésekben annak kell lenni.Ez nem vita tárgya.Aki ezt nem ítéli el az még rosszabb, azzal mint ember van baj.Én sem értek mindennel egyet amit a fidesz csinál,mint ahogy nem ítéltem el mindent amit az MSZP csinált.

hodara 2010.07.05. 20:26:33

@igazságos: Te menj külföldre te köcsög!!!!!!!!!!!!!!!

Horizont 2010.07.05. 20:26:58

@picur3ka/mesterhazymiklospart:
Jaj ne értékelj már le ennyire,hogy nem értek egy kommentet. Nem aggódom, ne félj. Ja és nekem a Vastagbőrrel együtt és azon túl is értelmes és tartalmas az életem. Ha romboló hatású lenne számomra, már itt se lennék.
Ne vedd már annyira szívedre ezt a Fidesz dolgot:)
HIDD EL VAN ÉLET A FIDESZEN TÚL IS!!!

Horizont 2010.07.05. 20:29:22

@hodara: Hogy beszélsz egy NŐVEL??? És egyáltalán?

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.07.05. 20:29:51

@hodara:

Hülye vagy koma, mindenki elítéli itt.

Egyedül mikola nem, csak abban a formában, ha előre kapja a hálapénzt az orvos. Ha utólag akkor nem gond. (ezek az ő szavai, nem szó szerint)

Éppen ezért mikolát is elítéli itt mindenki a naridroidokon kívül.
De legfőképpen emiatt az álszent előadás miatt cinkeli mindenki amit előad a témával kapcsolatban, hogy Ő nem is hallott még ilyenről :)

hodara 2010.07.05. 20:31:02

@igazságos: Nem a legjobb amikor műtik apámat(nyugdíj 55000)Azt mondja neki az orvos,hogy szüksége van 30000 forintra.Még műtét elött.Na ha ezt megcsinálják külföldön addig volt orvos.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.07.05. 20:32:53

@igazságos: majdminden igaz amit mondasz, csak éppen félrevezető.

merthogy igaz, hogy külföldön amíg nem fizetsz, rád sem néznek, ha nincs biztosításod. Ha viszont van biztosításod, akkor nincs ilyen.
A gond, hogy itthon hiába van biztosításod, ha nem fizetsz, rád sem néznek :)

Barnamaci 2010.07.05. 20:34:03

@hodara: nekem azzal van bajom, hogy ez az egy eset senkit sem fog elrettenteni. Max. óvatosabbak lesznek az orvosok, és nem kérnek ELŐRE, pusztán ráutaló magatartást tesznek, vagy éreztetik. Mit old meg ezzel, magyarázd el, mert nem tudom. Ettől összecsinálja majd magát minden szülész? Vagy azt várja a kismamáktól, hogy majd mindenki levelet irjon neki, xy orvosom ennyit kér a szülésért? És akkor olyan lesz mint az oviban, hogy mindenki árulkodik? :-) És a rendőrrel mi lesz, aki eltesz 10e Ft-ot zsebre és nem irja fel az adataimat cserébe? Irjak én is Sanyi bácsinak? :-D

A_nya 2010.07.05. 20:34:18

Szfvár, Szent György Kórház.. tavaly szültem, se fogadott orvos, se szülésznő... és mégse szartak le, én is élek meg a babám is... a nővérek meg ugyanúgy körbeugráltak, mint bárki mást, akinek volt fogadott orvosa...és itt előre se kért senki semmit, ahogy szülő társaim mesélték... csak jót tudok mondani a bent töltött napokról...

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.07.05. 20:34:43

@hodara:

megcsinálják, sőt pont így csinálják. Ott megmondják, hogy a biztosítása mennyit fedez, ha nem fedezi, akkor fizessen, egyébként mehet isten hírével.

Itthon nem nézik, hogy mennyit fedez a biztosítás, hanem tartják a markukat egyből.

hodara 2010.07.05. 20:34:46

@Conv: Más ha nekem van felesleges pénzem,ha úgy gondolom a szülés UTÁN!!!!,hogy az orvos megérdemelte(Hálából).Amiről szó van az zsarolás!!!!Ha nem adsz pénzt nem látlak el.Ehhez nincs joga,mert akinek nincs pénze az mit csinál?

Barnamaci 2010.07.05. 20:35:49

@hodara: Külföldön nem is ennyit kap az orvos :-)

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.07.05. 20:37:39

@A_nya:
próbáld meg ezt a mutatványt, mondjuk nyíregyházán, vagy pl mátészalkán :)

hodara 2010.07.05. 20:38:35

@Barnamaci: Rendőröket azonnal kirúgják!!!!!Itt a környezetembe is vannak páran akik megbuktak vele.De ha olvasol újságot a hírekben is találkoznod kellett ezzel mert egy időben nagyon rászáltak.

Húsleves 2010.07.05. 20:39:26

Az "előre" és az "utólag" között annyi a különbség, hogy utólag legfeljebb nem adod oda.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.07.05. 20:39:30

@hodara:
senki nem mondta, hogy van joga, éppen erről beszél mindenki, hogy nincs joga. miként ahhoz sincs joga, hogy utána pénzt fogadjon el. Sőt erkölcsi alapja végképp nincs.
MIKOLA SZERINT EZ ELFOGADHATÓ, HOGY UTÁNA PÉNZT FOGAD EL ZSEBBE EGY ORVOS. Szerinted is. Ez a szörnyű.

Barnamaci 2010.07.05. 20:39:52

Egy másik blogból komment:

"A feleségem a fidesz-kormány alatt szült, 100-ért, Mikola elvtárs kórházában. Doktor úr velem közölte, hogy az odafigyelésért előre ötven (hozzá jártunk terhesgondozásra, minden vizsgálatot külön fizettünk), a komplikációmentes szülésért minimum ugyanennyi. Nem volt komplikáció-mentes. De így is csak ötvenet kapott. Megvolt az oka. Örülök, hogy egészséges a gyerek. Mikola a maga háza táján nem söpört, most másokat szexuál. Nagyon keresztényi dolog."

Barnamaci 2010.07.05. 20:41:11

@hodara: találkoztam vele, persze. DE nem mindig :-)

inebhedj - szerintem 2010.07.05. 20:42:23

Hm.

Mi mindkét gyereknél 4-4 (egyébként kötelező) magánvizsgálaton voltunk (darabja 5 ezer), mivel a közellátás (hiába kötelező vizsgálatok) kritikán aluli. (Pl.: felirtak terheseknek szigorúan ellenjavallt gyógyszert a kismamának nem kis pénzért, amiről persze csak a megvásárlás és olvasgatáskor derül ki, hogy magzatelhajtó hatású.)

A szülésért nem fizettünk, (szerencsére) mindkét választott orvos épp ügyeletes volt, kaptak ajándékba 1-1 üveg bort, pár konyakos meggyet, akárcsak a szülésznők, nővérek, takarítónő (valóban a takarítónő ad inni, és gondoskodik más elemi szükségletekről).

Azt gondolom a fixáras hálapénzességhez legalább két résztvevő kell: az orvos, és a beteg. Aki szerint illik adni huszonszázezer Ft hálapénzt, attól illik is elfogadni.

hodara 2010.07.05. 20:42:25

@Barnamaci: Ott az emberek sem ennyit keresnek
@Conv: Az sem helyes de a kettőt nem lehet összehasonlítani.Az olyan mint a jatt a benzinkúton a pincérnek.......azért van különbség.Az a baj ha elvárják!

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2010.07.05. 20:44:44

Hogy milyen tapasztalatom van? Izé... Kanadában szültem, akinek kedve van, elolvashatja a több kilométer hosszú "Egészségügyi séták Kanadában" sorozatomat itt: felicitasz.blog.hu/
Amúgy, a tételmondat a poszt végén van szerintem: emeljék fel az orvosok, nővérek fizetését, mert pár éven belül egy darab se lesz belőlük. És egyébként meg valóban legfőbb ideje volt 20 év után "odafent" is kimondani, hogy ez van, mert tényleg ez van, és tényleg a szülészeti ellátás a legnagyobb fejőstehén; de ha ebbe az egészbe valaki 10-15 évvel ezelőtt nyúlt volna bele, már az is rég késő lett volna.

picur3ka 2010.07.05. 20:45:41

@Horizont:

Na latod, is met bizonyitod azert. Fidesz droid alapallas. Nojj ki ebbol a primitiv duma hatasabol, akkor elhiszem, hogy erted.

Persze, hogy van, peldaul eddig is volt es milyen jo is lenne most is egy kis szoci vagy LMP kormany, persze, hogy van elet nelkuluk is. Te leszel a ME peldaul? Vagy zero?

Húsleves 2010.07.05. 20:48:09

@Barnamaci: ez nagyon jó! Blogot idézel bizonyítékként? Ennyi erővel leírom egy másik blogba, hogy Bajnai Gordon szexuálisan molesztál nyugdíjasokat, és belinkelem ide, akkor ezt ténynek veszed?

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.07.05. 20:49:27

nem tudom kinek mi a foglalkozása, de kíváncsi vagyok, hányan vannak azok közt, akik elfogadhatónak tartják a hálapénzt (utólag adva) olyanok, akimk a munkájuk elvégzése után, amiért megkapták a fizetésüket, hálapénzt kapnak. A 10-1000 forintos borravaló nem hálapénz!

Hogy érthető legyek, értem miért van a hálapénz intézménye; nincsenek megfizetve az orvosok, egészségügyi dolgozók (?) [azért ezt is megkérdőjelezem, a legmagasabb hálapénzeket követelő orvosok bizony elég vastag borítékot visznek haza egyébként is hivatalosan]
Azonban ennek nem az a megoldása, hogy adómentes jövedelmet legalizálunk nekik, miniszteri jóváhagyással bazdmeg Mikola!

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2010.07.05. 20:51:43

@hodara: Nem, nem olyan. Éttermi ellátási hozzájárulást nem vonnak le kötelezően a fizetésedből, hogy aztán abból fizessék a pincért és tartsák fenn az éttermet, és a szolgáltatást igénybe venni szabad választásodban áll (és a fodrász, a taxi és az összes tradicionális borravalós szakmában is). Egészségügyi hozzájárulást ellenben kötelezően fizetsz, a kórházakat és az orvosokat a zsebedből fizetik, és a szolgáltatást igénybe venni nem szabad választásod, sőt, addig örülsz, ameddig nem szorulsz rá. Hát kb. ez a különbség.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.07.05. 20:55:25

@picur3ka/mesterhazymiklospart:
Te végtelenül ostoba vagy.

Neked örömet okoz, hogy itt mindenki lehülyéz?
Saját bevallásod szerint hánysz ettől a blogtól és a kommentelőktől, mégis minden nap idejössz beröffentesz valami minden szellemi képességet nélkülöző irdatlan faszságot, és lekomcsizol, liberálisozol, nácizol random módon váltogatva mindenkit, aki erre rávilágít.

A kommentjeid alapján Te egy mazochista, nyugdíjjas tanárnő vagy, aki nem ismerte még fel, hogy a korral bizony nem csak a menzesze maradt el, hanem a szürkeállománya is a múlt ködében, aki reménytelenül szerelmes Viktorba.

Barnamaci 2010.07.05. 20:59:28

@Húsleves: nem veszem ténynek, pusztán sok jele van, hogy igaz lehet. Miért nem történt semmi előrehaladás ez ügyben 98-2002 között???

Húsleves 2010.07.05. 21:01:56

@Barnamaci: ebben az ügyben, amit nem veszel ténynek, de "igaz lehet"?

Kivancsi 2010.07.05. 21:02:40

@xstranger: ezzel csak egy problema van.....

Angliaban orvossal mar csak akkor talakozhatsz mielott meghalsz...

Ezt nem en mondtam ha nem az angolok... no persze aki csak TB hasznalja...

Szoval OTT mindent a segitok szeretnenek csinalni...
Van esetek mikor a jokurvaedesannyat csinaljon..
huzzon a faszba az orvoseet ne felhulye es tudasu seged matassaon a betegen
de kozbzn ossza az eszt a hulyeseget...

Szoval Angliban ha fizetnel is erte LE VAGY SZARVA!!!!
Sok esetben felrekezelnek meg szedjel paracetamolt aztan meg is dolgolhetsz...
EZ van..

Mo-ag meg mindig jobb.... Higgyetek el!!! csak orvoshoz ne kelljen Angliaban menni :):)

lüke 2010.07.05. 21:06:17

a morális válság alja:
orvos jelent fel orvost, ilyen Ratkó Anna alatt se volt

Horizont 2010.07.05. 21:06:51

@hodara: "Ha nem adsz pénzt nem látlak el." Ez nem igaz. Itt valami félreértés van. Ha az orvos előre kér pénzt akkor azért kéri, mert a kismama felkérte, hogy legyen az orvosa, ha jön szülni jöjjön be a pihenőidejében is. Ha valaki nem fogad orvost akkor annál szül aki éppen akkor dolgozik vagy éjjel, hétvégén ügyel. Olyan nincs, hogy nem látják el, mert nem ad pénzt. Azért ne húzzuk már le ennyire az orvosokat. Természetesen felháborító az előre megmondom mennyit kérek dolog.
Ordenáré a hasonlatom nem is szép dolog emlegetni se a szülés magasztos történésével együtt, de nekem az jutott eszembe, hogy prostik se lennének ha nem lennének akik fizetnek értük.

Barnamaci 2010.07.05. 21:06:55

@Húsleves: elmondod milyen előrelépés történt a hálapénz intézményének megszüntetése érdekében 98 és 2002 között?

Húsleves 2010.07.05. 21:10:51

@Barnamaci: szerintem semmi. De ezt ugye nem hozod összefüggésbe azzal, amit a blogon olvastál?

pakesz (törölt) 2010.07.05. 21:11:44

@Seduxen: "A tanárt miért kellene megkenni? Ez milyen beteg gondolat? Abba talán nem hal bele a gyerek (visszakanyarodva a kommentem elejére) ha bevésnek neki egy-egy karót, vagy megbuktatják."

en ovonenit illetve tanitonenit mondtam, nem tanart(meg jo hogy nem egyetemi profot irtal :))) )
akkor meg kicsi a gyereked, de majd megtudod, hogy a tanitonak a szerepe az milyen :)
tudod o lenne az aki tanit, oda is irtam, hogy akar o lehet az aki miatt a gyereked NEM fog elkezdeni drogozni, kb akkora az eselye mint egy komplikacionak egy szulesnel

na hol hal ki ez a nagy kenjuk meg a celszemelyt mert nagyon aggodunk szemlelet?

picur3ka 2010.07.05. 21:12:29

@Conv:

Ezt mar sokszor elmondtad, hogy mennyire ostoba vagyok. Ne pocsekold az idodet az ismetlesevel. Es a variaciokkal. Egy szanalmasan gonosz alak vagy. Faszt se erdekli a varnyogasod.

pakesz (törölt) 2010.07.05. 21:13:45

@Horizont: "Ha valaki nem fogad orvost akkor annál szül aki éppen akkor dolgozik vagy éjjel, hétvégén ügyel. Olyan nincs, hogy nem látják el, mert nem ad pénzt. Azért ne húzzuk már le ennyire az orvosokat."

bocs de ez KIBASZOTT NAGY SÉRTÉS VOLT!!!

a nogyogyaszocskakat ne hozd mar a rendes orvosok szintjere... nem tagadom hogy ne lenne koztuk jo doki, de azert megiscsak egy hiena geci bandarol van szo

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.07.05. 21:19:08

@picur3ka/mesterhazymiklospart:
Mindig elmondom amikor faszságokat beszélsz, és más is mindig elmondja. Te pedig csak sipákolsz, hogy egyedül te vagy villamos, mindenki hülye és rosszindulatú komcsi.
Viszont még egyetlen kérdésemre sem adtál választ soha.

nyílméregbéka 2010.07.05. 21:19:56

Ez a Mikola hol élt eddig, és/vagy miféle tudatmódosítókat szedett????
Én is szeretnék ilyent.

Látom a kommentekből amúgy, hogy csökken ez a fizessünk félmillát a választott szülészorvosnak-trend. Ismerősöm az első lányánál választott orvosba ölt egy kisebb lakásnak megfelelő összeget, dokikám azonban a szüléskor épp nem volt elérhető. A második lányánál az "SZTK-s" terhesgondozásra járt, annál szült, aki épp ügyeletes volt, senkinek egy kanyit nem adott előre, és utána is csak jelképes lét a szülésznek. Ugyanolyan egészséges lnya lett, mint az első, csak most nem költötte rá egyévi fizetését.

esef 2010.07.05. 21:20:18

@A_nya:
A fehérvári Megyei Kórházhoz nekünk is volt többször szerencsénk, rendes hely.

DarthVader 2010.07.05. 21:24:16

Khm. Egy szóra.

A "miért kell az orvosoknak hálapénz, más se kap az elvégzett munkája után hálapénzt, stb " tipusu érvelések után úgy odaérzem, hogy "akinek nem tetszik - mármint egészségügyi személyzetnek - tessék, el lehet menni. " És figyelem! Lőn. Ha én nem 53 éves lennék, már régen a határon túl dolgoznék. De lehet, hogy még most se késő. Pölö felhozták Angliát példának. Jó példa. Az angol orvosbérek az angol átlagbér 3-szorosát teszik ki. A magyar orvosok átlagbére a magyar (!) átlagbér 1,2-szerese. Nevetséges, hogy egy friss szakvizsgás szakorvos (min. 29 de inkább 30 éves, 5 éve diplomás orvos! 11 éve van a szakmában egyetemmel együtt) kevesebbet keres, mint pölö egy BKV sofőr.

A mocskos komcsi kormány elrendelte, hogy a szakorvosjelölteknek a szakorvosképzés után 5 évig itthon kell dolgozni. Volt baromi nagy felháborodás. (Minden részről. Orvos, beteg, medikus, ellenzéki politikuss). Gondolom, ez most megszünik az új kormányzattal, és a friss szakvizsgás orvosok mint a a vadliba, elhúznak ebből az országból. És jól teszik. Ma olvastam, a közszolgák szakszervezeti vezetője mondta: "Aki banánnal fizet,majmot kap".

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2010.07.05. 21:30:41

Most min megy a matek? Kinek az oldalára kell állni? Kit kell szidni?

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.07.05. 21:35:58

@DarthVader:
Nagyúr, azt hiszem valami zavar lehet az erőben.

A ""miért kell az orvosoknak hálapénz, más se kap az elvégzett munkája után hálapénzt" típusú érvelések után ott vannak az "Ennek nem az adómentes jövedelem miniszteri szintű legalizálása a megoldása" hanem a bérek növelése típusú mondatok is, a képzelt "el lehet menni" mondatok helyett.

Azt hiszem hogy a szövetségi lázadók megzavarhatták koncentrációját Nagyúr, bízom benne, hogy Viktor császár figyelmét elkerüli pillanatnyi gyengesége.

swt (törölt) 2010.07.05. 21:36:08

@igazságos: "Ott szóba se állnak addig, míg le nem perkálja a pénzt, ha nincsen biztosítása. "

Miert, akiket itt levettek, azoknak szerinted nem volt tarsadalombiztositasa? Ne legyel mar egyszeru.

Horizont 2010.07.05. 21:38:23

@pakesz:
Hány gyereket szültél már????Amúgy van tapasztalatod Magyarország összes működő szülészorvosával kapcsolatban? Általánosítás sikerült??

Barnamaci 2010.07.05. 21:39:07

@Húsleves: nem, csak úgy feltettem a kérdést :-)

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2010.07.05. 21:39:54

@DarthVader: Ebben az a jó,hogy lehet sokkal elégedettebbek lennének az orvosok ha az itteni átlag 2-szeresét megkeresnék és esetleg többen maradnának.
A másik meg,ha kimegy egyből külföldre visszakérhetnék tőle az oktatására költött pénz egy részét legalább.Kinti fizetésből röhögve megoldaná.

Kósza 2010.07.05. 21:46:13

@Barnamaci: mikola elvtárs, és a kereszténység? Ugyan már,....meg 3 gyermek apja,... amikor az átkosban elhagyta az akkori felségét(nyugodjon békében), és a gyermekeit egy jóval fiatalabb kis doktornőért, de kinézett neki az ajkai kórház igazgatói státusza, behívatták a városi pártbizottságra, és azt mondták neki, ejnye Mikola elvtárs (a hazafias népfront helyi vezetőjének kijárt akkoriban az elvtárs megszólítás), vissza kéne menni szépen, példamutatóan a családhoz, és akkor lesz kinevezés. Onnan indult a karrierje, ennek a derék embernek.

Thor81 2010.07.05. 21:51:55

feleségem 1 héten belül szül, eddig egy kurva petákot sem adtunk az orvosnak... Az utolsó időkben elég paraszt volt, de mikor bementem a párommal , és nem 1edül ment akkor a meleg szarig benyalt. most közölte, hogy elmegy szabira, így nem is kap semmit.... Ismerőseim körében sokan most szültek, és 90% ügyeletesnél komplikáció nélkül, és egyik sem tömte az orvost pénzzel... max a szülésznőnek, de inkább ajándékcsomagot, és volt, hogy még azt is visszautasították, hogy inkább a babára költsék.... Én sem fogok fizetni a dokinak, max a szülésznő kap egy tábla milkát:) Hozzám sem jön oda senki melóban, hogy nesze jól dolgoztál itt egy tízes, holott én is hasonlóan "jól" megfizetett közszolga vagyok mint ők, gondolok itt most az ápolókra, stb...

Barnamaci 2010.07.05. 21:52:41

@Kósza: hát ez az, a keresztényeknek mindig könnyű!!! Mert Isten megbocsájt :-D Elmegy vasárnap a templomba, meggyónja, aztán el van intézve jöhet a következő! :-)

yerico1 2010.07.05. 21:53:08

Egy szülészorvos levezet évi 50-100 szülést. Ha csak 50E-t kér, az 2.5 -5 millió zsebbe tisztán évente. Egy szülés alatt átlag 10 magánrendelés szokott lenni, ez összesen még egyszer a szülés ára. Az újabb 2.5-5 milla. Magyarul a magánpraxis a fizetésen FELÜL évi 5-10 millió. Ez havi nettó 400-800 tisztán (az orvosok többsége nem 5000-et kér magánrendelésért, hanem többet). Ez egyébként több, mint a miniszteri fizetés PAPÍRON. (Miniszternek sem a fizetésért éri meg lenni, hanem azért a pénzért, amivel megvesztegetik, hogy segítsen, vagy azokért az üzletekért, amik azért köttetnek, mert közel van a tűzhöz, lsd. dolomitbányák.).

DarthVader 2010.07.05. 21:53:59

@Conv: A bérek növelése - legyen, mondjuk, a duplája, mint itt is elhangzott, az egyenlő lenne az elkúrás 2x-esével. Ugyi, mint tudjuk, az elkúrás a Medgyessy-kormány 100 napos programjával indult, ami a közszféra 50 (!) %-os béremelését is magába foglalta. Ezért a béremelésért a kormány egyetlen jó szót se kapott a közszolgáktól (legalábbis az orvosoktól biztos nem, pedig a hálapénz piszkálása nem jött szóba) Eü béremelés akkor 150 Md/év plussz forrást igényelt. Most a (mai) 2x-es kb 450 Md plussz forrás. Ki rakja bele, és honnan? (A kórházak helyzetének "azonnali" rendbetételéről pedig még szó sem esett)

Dumálni lehet itt "azonnali"-ról, de az inkább a "sohanapján" lesz. Ugyanakkor, amikor a béremelés. (jellemző, az új "humánerőforrás-miniszter" - hogy ez is mekkora állatság, hihetetlen - már azt mondta, hogy a "gazdasági helyzet függvényében" lesz béremelés az eü-ben. Ettől a szocik többet tudtak, mert ők emeltek akkor is, amikor a gazdaság nem tette lehetővé :)

vakvarju 2010.07.05. 21:56:55

@hodara: Sajnos ez tényleg zsarolás! És ez így megy kb. 60 éve!

yerico1 2010.07.05. 21:57:07

@DarthVader: "A mocskos komcsi kormány elrendelte, hogy "

Azért a fidesz radikális szélsőbalos programot csinál az mszp-hez képest, úgyhogy ha az mszp komcsi, akkor a fidesznek gondolom maga Vlagyimir Iljics osztja az észt.

Thor81 2010.07.05. 21:57:56

@DarthVader: "Ugyi, mint tudjuk, az elkúrás a Medgyessy-kormány 100 napos programjával indult, ami a közszféra 50 (!) %-os béremelését is magába " Volt ilyen???pffff melyik dimenzióban?:) 50%os béremelés???

Pipas 2010.07.05. 22:01:13

Aki pénzt ad az orvosának abban a reményben, hogy jobb ellátást kap mint azok, akik nem adtak, az ugyanúgy korrupciót követ el, mint az, aki megkeni a rendőrt, a bírót, a közhivatalnokot. Persze nehéz elítélni, mert az életéért, a szerettei életéért sokmindenre hajlandó az ember.

De akkor is, ez a korrupció egy formája, aminek azok a károsultjai, akik nem fizetnek.

Barnamaci 2010.07.05. 22:10:23

@yerico1: azért egy csomó mindent kifelejtesz, függetlenül attól, hogy én sem sajnálom őket. Az orvosom magánpraxisa pl. (Belváros) havi kb. 3-400e Ft csak a bérleti dij (lakásbérlés) Ehhez jön a rezsi, a recepciós nő aki be van jelentve, fizetést kap, + fizetik utána a járulékokat. A magándoki beszerez UH készüléket általában (az enyémnek volt) és még egy-két apróságot tehát eszközre is költ abból ami bejön a magánrendelőbe. Mondom, csak az enyémről tudok irni pontos adatot. A rendelőt karbantartja, évente kifesteti, fizeti a takaritónőt. Az enyém spec csak 1 napot rendelt amúgy a többit a kórházban, de volt vagy 30-40 beteg egy napra beirva (futószalag :-D ). A szülésekért az átlag tarifánál többet kaphatott (de SOHA NEM KÉRT). Szabadságra sose ment, karácsonya nem volt, Szilvesztere nem volt, de volt sok szülészeten eltöltött éjszakája. Sajnálom e tőle a pénzt? Nem sajnálom, mert ha havi 600e marad neki tisztán, akkor sem cserélnék vele semmi pénzért.

pakesz (törölt) 2010.07.05. 22:12:16

@Horizont: mi van ez a blog nem arrol szol hogy a tisztelt doki NEM KEZD NEKI a szulesnek ha nincsen meg a lovetta? meg a sok masik ember?
persze megy az altalanositas, nagyban!!!
csak tudod en a te altalanositasodat javiitottam ki azt ne feledd el!!!

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.07.05. 22:12:38

@DarthVader:
Talán mondjuk azok fizethetnék, akik kimenekítették a vagyonukat offshore cégekbe, akik most nagyot kaszáltak a forint leértékelődésén, akik pl az egészségügyből milliárdokat évi többet mint 150 milliárdot kiloptak.
Meg kell nézni kiké ezek a cégek és már meg is van kitől kell beszedni a pénzt. Nem véletlen az, hogy nem igen akarnak errefelé lépni kormányon, nem nagyon akaródzik ezeket a dolgokat kivizsgálni :)

whiterose 2010.07.05. 22:16:35

milyen fájdalmas pár jó emberkének, hogy feljelentettek egy korrupt szülész. Hát tiszta diktatúra! Óborzalom! :)

pakesz (törölt) 2010.07.05. 22:22:32

@DarthVader: erdekes amit kerdezel :)
hat 100 Mrd az a doklik eddig is megkaptak zsebbe na hat akkor ezt torvenyesiteni kell
ja hogy Viktor elore seggberugta magat a cucialis nepsavazassal? hat ez van teccett volna elore gondolkodni...

amugy!!!
hogy mashogyan is meg legyen tekintve, van a GDP, van az egeszsegugy reszesedese GDP aranyosan
na most nemet dokihoz hasonlitva, es tudomasul veve, hogy az egeszsegugy reszesedese a GDPbol az ugyanakkora!!!
a nemet GDP az haromszor akkora a nemet orvosfizetes nyolcszor akkora
ez valami oltari nagy gebaszt jelent!!!
egyik az a halapenz, de vehetjuk azt is hogy a magyar egeszsegugyben nincsen VERSENY, ezek a Mikola alakok is vigan lubickolnak hiszen verseny nelkul(o beszallit kotozoszereket a Szent Imrenek ott a kelenfoldi pu -nal) vaskos a profit is
csak a dokik es a noverek szivjak meg, de hat nemileg meg is erdemlik, nekik jol pofan kene baszni a MOK-ot, hogy helyettuk marpedig ne ugassanak illetve a cucialis nepsavazas elott/kozben/utan elmondani hogy akkor pusztuljon a fergese o leszarja ha nincs lovetta akkor nincsen orvoslas sem :)

pakesz (törölt) 2010.07.05. 22:23:23

@Conv: neked sem a gondolkodas az erosseged, mi lenne ha valami fajvedo vagy a kurucinfora irogatnal?
persze fizessenek a gazdagok!!!

dr. médiafigyelőbété 2010.07.05. 22:27:03

Azért a szegedi Nőgyógyászati Klinika orvosi parkolójában sem akármilyen autók állnak...
Van róla fotóm a 10 évvel,5 évvel ezelőtti,és a tavalyi állapotot tükrözően,de nem publikálom,mert a képekből következtetni lehet a fotózás helyéről./Amennyiben a klinika a parkolóját bérbe adta egy luxusautó-kereskedésnek,úgy elnézést kérek!/
Kíváncsi lennék,hogy a haver Orvosi Kamara-elnök mit szól a haver Mikola akciójához különös tekintettel arra,hogy korábban több tv műsorban kategorikusan tagadták még az utólag adott hálapénz tényét is.

Barnamaci 2010.07.05. 22:28:10

@pakesz: hát ez az! Itt van pl. "A pályázati kiírásban elfogadható gépet pedig a cég importálta az országba" (Mikola cége!!!!) Verseny nem volt, annyit tett rá, amennyit volt képe. Lehet, más feleennyiért tudott volna adni. És ez igy megy mindennel, oda megy a sok pénz!

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.07.05. 22:37:11

@pakesz:

semmi gond pakesz, én megértelek :))))))))))))))

ugye nem látod mire volt válasz, és miről szól a válasz? :)

Segítek, nehogy megerőltesd a fejedben lévő kocsonyás masszát, amiről eleddig nem ismerted fel mire való, ígyhát nem is használod :)

Szóval a panaszos megemlítette, hogy bizony 150 milliárd évi + hiányzik a költségvetésből minimum a bérfejlesztésekhez, esetlegesen egészségügyi infrastruktúra fejlesztéshez.
Én rávilágítottam, hogy az egésszségügyből miért hiányzik az az összeg. Bizony azt az összeget és szellemi.fizikai infrastruktúrát a privatizálások, a mutyik, állami-üzleti érdekeltségek mentén kimentették magánszámlákra és magánvállalkozásokba. Az esetek túlnyomó többségében adómentessé téve őket. Bizony, ha ezek az esetek nem történnek meg azok keze és együttműködése által, akik most a hiányra hivatkozva napolják el a valós megoldásokat, akkor nem lenne semmi gond.

Köszönöm, hogy megpróbáltad értelmezni a leirt gondolatokat, még, ha el is akadtál benne. Javaslom az ablak-zsiráf és a gőgös gúnár gedeon című irodalmi alkotásokkal történő gyakorlást, hogy sikerrel vedd az akadályokat összetett mondatok és többirányú orientációval bíró gondolatmenetek esetében :)

szüléidnek:
Pakeszka alapvetően jó képességű fiú, figyelme nem eléggé koncentrált, olykor elvész a szavak közt, az értő olvasás nem minden esetben megy neki, következő évfolyamba léphet, javaslom a nyári szünetben az olvasás gyakorlását és az olvasott anyag értelmező visszakérdezését.

Horizont 2010.07.05. 22:37:47

@pakesz: Nem. Ez a poszt arról szól, hogyha egy kismama "úgymond" megfogad egy orvost aki az állami kórházban bármilyen időpontban levezeti neki a szülést, ebben az esetben megmondja az orvos ELŐRE mennyi a tarifa. Ha nem kér külön orvost hanem a "rendes" hétköznapi utat választja akkor nem kér pénzt az orvos hanem a szülő nő eldönti, hogy UTÓLAG ad-e hálából hálapénzt az orvosnak, szülésznőnek. Ezt nehéz megérteni? Tehát nem arról, hogy nem kezd neki a szülésnek ha nincs pénz. A szülésnek amúgy a szülőnő kezd neki és ha nincs orvos akkor is megszületik a baba, így megy ez már régóta:)
"megiscsak egy hiena geci bandarol van szo" ezt írtad. Szerintem meg vannak rendes orvosok is köztük, ha elolvastad volna az összes kommentet itt is találhattál volna erre példákat.

Kósza 2010.07.05. 22:42:50

@pakesz: a német GDP kb 30szorosa a magyar GDP-nek. Papa, ott van 40 millió munkavállaló, itthon mennyi? :) :(

ex (törölt) 2010.07.05. 22:44:17

Hát igen...talán arról is ejthetnének pár szót, hogy a rákszűrésért, vagy egy vizsgálatért miért fizetünk....főleg, hogy még tb. kártyát is kérnek a magánrendelőben....Hogy miért megyek oda? Egyszerű: oda hív az orvos...hiába akarok a kórházba bemenni....de ennél durvbb, hogy pont ma mesélte vki, hogy a rendelőbe betelefonált, hogy csak a fogamzásgátlóját akarja feliratni, amit ugye csak 3 hónapra lehet felírni....júl.26-ra kapott időpontot.Vagy bemehet a magánrendelőbe, ahol 5ezerért felírja...Röhej!

Horizont 2010.07.05. 22:47:01

@ex: ......vagy elkezd gyűjteni a szülészorvosra :DDDDD (amúgy szomorú, nem akartam elviccelni)

tcom 2010.07.05. 22:48:43

A szarházi Mikola is egy orvos. Csak a csecsemő nem tudja, hogy mi folyik itt. És eddig miért nem zavarta Mikolát?
A megoldás megvan. A szülő nő fizessen be egy bizonyos összeget a Kórház számlájára, majd a szülést levezető orvos kapja meg az összeg 70%-át. Az orvosok legálisan jutnak a nekik megjáró pénzhez, a kórház is jól jár, hiszen ott folyik a szülés, az anya így is úgy is fizet.
Persze ilyet egy ultra-populista ingyen-kádár-orbán galeri nem mer megtenni. Hiszen az elmúlt években a fidesz elbutította a népet. Bután nézne ki, ha most még is fizetni kéne. Jönne a kitanított kistestvér (Jobbik) és a maradék mszp ragya, és népszavaznánk arról, hogy legyen-e ingyenes a szülés és a sör. És a magyar megszavazná.

asmodean 2010.07.05. 22:48:51

@Conv:
Ilyen nincsen is. Előzőleg kormányon lévőkről mindenki tudja, hogy egy becsületes párt, becsületes emberek értékalapú közössége volt, a mostani meg láng lelkű forradalmárokból áll, akik nemzetileg együttműködnek rendszerügyileg.

Szóval amit mondasz az valóság alap nélküli fikció. Oligarcha vagyol-é?

pakesz (törölt) 2010.07.05. 22:49:19

@Conv: nem gond husikam ha rossz a felfogasod!!!
fizessenek a BKV vegkielegitesek, a 4es metro a... meg amugy is MAS!!!
varj de ez a legjobb!!!
"Conv · 2010.07.05. 22:12:38
Talán mondjuk azok fizethetnék, akik kimenekítették a vagyonukat offshore cégekbe, akik most nagyot kaszáltak a forint leértékelődésén"

ez magvas hozzaszolas volt ilyet sokat ezeret!!!

pakesz (törölt) 2010.07.05. 22:52:12

@Horizont: ezt irtam: "a nogyogyaszocskakat ne hozd mar a rendes orvosok szintjere... nem tagadom hogy ne lenne koztuk jo doki, de azert megiscsak egy hiena geci bandarol van szo"

persze van koztuk jo fej meg minden de hiena aki a penzedre hajt az kb 2 nagysagrenddel tobb van, mint pl a patologusok kozott :)))

pakesz (törölt) 2010.07.05. 22:53:28

@ex: legyszi szoljal mar be ennek a kommentelonek!!!
" Horizont 2010.07.05. 22:37:47"

o olyanokat ir hogy UTOLAG meg akkor mar HALAPENZ
mintha elirogatnatok egymas mellett!!!

asmodean 2010.07.05. 22:53:56

Ez a pakesz ez új hülye, vagy csak én nem láttam még?

prolee 2010.07.05. 22:57:50

Egy lényeges momentumot mindig figyelmen kívül hagyunk a szülészeknél. Azt, hogy míg a választott sebészünk az előre egyeztetett időpontban a munkarendje szerinti időben végi el a műtétet, addig a választott szülészünktől elvárjuk, hogy akkor legyen ott, amikor éppen szülünk (rendszerint éjjel, több órás folyamatban).
Úgy gondolom, a választott szülészünk azért kapja a "korrupci-lovettát", mert munkaköri kötelességén túl áll rendelkezésünkre, tehát munkaidején kívül bejön és velünk foglalkozik ahelyett, hogy a családjával lenne, mint minden más normális ember.
Szerintem egyébként hülyeség szülészt választani, hiszen a szülés egy természetes folyamat. Nem tudom, mikor és mitől lett ez ilyen általánosan elterjedt szokás. Mindig ahhoz kell menni terhes gondozásra, aki éppen rendel és annál kell szülni, aki éppen bent van. Akkor szóba sem kerülhet a lovetta.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2010.07.05. 22:58:52

@Conv: Tanár úr!Nagyon jó az értékelése!:))
@asmodean: Asszem már volt itt párszor.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.07.05. 23:02:09

@pakesz:
Azt hiszem módosítanom kell a szüleidnek szóló részt, hozd vissza az ellenőrződ:

Kedves szülők, pakeszkának nem kell ismételnie az évfolyamot. Mondatképzése random jellegű, értő olvasásra képtelen, absztrahációs képessége alapján javasolnám még az iskola előkészítőbe visszahelyezni.

pakesz (törölt) 2010.07.05. 23:03:37

@asmodean: te meg milyen fütykös lennél he?

pakesz (törölt) 2010.07.05. 23:05:08

@Conv: te egy idiota vagy ha ezt fenntartod
"Conv · 2010.07.05. 22:12:38
Talán mondjuk azok fizethetnék, akik kimenekítették a vagyonukat offshore cégekbe, akik most nagyot kaszáltak a forint leértékelődésén"

ennel tobbet nem tudok mondani

Horizont 2010.07.05. 23:06:01

@pakesz:
Látom fáradsz már! Késő van:)
Mit kóstolgatsz engem hallod-e? Olvashatóan és normálisan írtam.
Ha nem érted meg akkor ugorj át:)

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.07.05. 23:09:00

@Horizont:

pakesz, ha mindent átugrana amit nem ért, akkor még mára már 90 centis körfogatú combjai lennének és a fecske betűt gyakorolná még mindig :)

Horizont 2010.07.05. 23:10:02

@prolee: Ezt írom már itt több kommenten keresztül, amiről te is írsz. Ennyi lenne. Ha megfogadod fizess!A kismamák a fogadott orvostól csodát várnak. Pedig ugyanott bújik ki az a baba .....:)

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.07.05. 23:18:20

@pakesz:

No, kedves pakesz, megpróbálom megvilágítani a múlt, jelen és jövő idő fogalombeli alkalmazásait a mondatszerkesztésben.
Tudod, ha egy mondat, vagy mondatok sorozata múltról szól az esetek jelentős részében nincs ilyen időbeni ugri-bugrira lehetőség a mondat értelmezésében , mint amire a Te kis hebrencs agyacskád képes a születési rendellenességének köszönhetően.

ha egy mondat és mondatsor arról szól, mi történt a múltban, és az a mondatsor egy múltbéli eseményt magyaráz meg egy kérdésre válaszként, akkor bizony a mondatsor minden eleme a múltra vonatkozik.
Azaz esetünkben a "Talán mondjuk azok fizethetnék, akik kimenekítették a vagyonukat offshore cégekbe, akik most nagyot kaszáltak a forint leértékelődésén" mondat a múltban elkövetett tolvajlásokra vonatkozik, melyet ha nem követnek el az illetők, akkor ebből a pénzből, mely bár jelen esetben a tolvajok tulajdona, nem az övék lenne, és lehetne fizetni a hiányosságokat.

Bízom benne, hogy ez az időparadoxonnal is felérő gondolatmenet nem sütötte ki teljesen az agyad és az a csekély számú sejt, melyek egy láncot alkotva próbáltak az emberi értelemnek legalább a látszatához felemelni, most nem bomlott fel, ezáltal nem esett le a két füled, melyet összekötve ellátta eddigi másodlagos funkcióját.

ezanevemeskesz (törölt) 2010.07.05. 23:19:15

mikula az egészségügy terrorkapitánya, csak így tovább! kapd el a ronda gonosz pénzéhes tezsvéreidet!

ezanevemeskesz (törölt) 2010.07.05. 23:26:10

@Conv: csak keményen! harcolj mint mikula a "korrupt" nőgyógyászok ellen!

(mikula a nők megmentője, vagy mi a f*sz.)

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.07.05. 23:28:33

@ezanevemeskesz:
pont úgy harcolok, szarok rá :)

szerintem inkább miafasz.

pakesz (törölt) 2010.07.05. 23:30:18

@Horizont: "Ez a poszt arról szól, hogyha egy kismama "úgymond" megfogad egy orvost aki az állami kórházban bármilyen időpontban levezeti neki a szülést"

megfogadja a (fő)orvost...
de azzal kap is a hata moge egy embert aki ott all, es az nem csak annyi pluszt ad, hogy azon az egy ejjelen megy be ezt te is jol tudod(csak nem mondod)
ha barmi gondja lenne a kismamanak akkor a kismamara ugy referelnak hogy a foorvos betege...
ez korrupcio

Senkifia 2010.07.05. 23:40:31

Hát ehhez valóban kell a vastagbőr. mert lehet,hogy mikola egy balf.sz, aki már bizonyított is ez irányban,nem egyszer. De hogy egy ilyen kezdeményezést fikázzon bárki,bármilyen alapon, az qrva gáz . mert ugye ez nem arról szól,hogy a doktorúr félrenéz,mikor a zsebébe teszi a paciens a borítékot, annyival,amennyit ki tud nyögni( ha már csúszópénz, akkor kb úgy,mint a Rodolfó könyvében,mikor írja,hogy tőle a háború közben(?) vagy után(?) nem akar pénzt elvenni szülésért a doki,majd mikor ő erősködik, végül nagy nehezen elvesz tőle 10 dollárt,ha jól emlékszem. Majd mikor a gyáros, vagy mi a fene, aki hallott az ügyről, ugyanazért az ellátásért szintén 10 dollárt akart adni, kinevette,hogy hülye vagy, bandikám? neked van pénzed, neked 100 dollár), hanem hogy mindenkinek egy tarifa,ami előre le van szögezve,ha nem, akkor szüljél a geréb ágnessel, vagy a horáth ágnessel, otthon, oszt halj bele.Mert ődoktorságának, az OEP-en túl, bizony ára van. Ami érthető, a szar fizetések mellett. De hogy mindenkitől csórótól, gazdagtól, válogatás nélkül? az már immorális. elsősorban. Másodsorban mindenképp szabálytalan, illetve törvényellenes. 1972 óta megvan rá a törvény,hogy nem vehet el pénzt az állami orvos a betegtől a nyújtott szolgáltatásért. És mikor vége 2010ben valaki ezt szóvá ,illetve feljelentés tárgyává teszi, el kezdjük fikázni,mert ja ő mikola, aki csak hülyeségre képes, és amúgy is fideszes. Akkor ezek szerint(minden beszólogató meg fikázó balf.sz szerint is) teljesen rendben van,hogy az orvos pénzt ,illetve előre megszabott tarifát,vesz el,állami korházban,mintha magánpraxis lenne, és mit képzel mikola,hogy feljelenti? vagy nincs rendben, de mégis,mit képzel mikola?? nevetségesek vagytok, komolyan.

pakesz (törölt) 2010.07.05. 23:40:44

@Conv: nezd
voltak rablasok a II vh ban is az aranyvonat pl.
most akkor azokra is ervenyes? vagy az allamositas? hinnye hat az volt az amikor ha nem lopnak olyan sokat akkor ma minden rendben lenne az egeszsegugyben
meg akkor is ha
- kulfoldi privat betegeket latnak el dokik, az allam penzen
- nehany kozgyogyos par szazezer Ft -os gyogyszerkeszletet halmoz fel mert neki ingyer van
- ha egy hiena korrupt banda olyan arakat mond amilyet akar hiszen az egeszseg nem uzlet
- ha a dokik olyan embereket latnak el akik nincsenek raszorulva de adtak "halapenzt" (viszont masokat nem latnak el idejeben, igy egeszsegugyi szempontbol kesobb tobbe kerulnek)
- ha a CT gepek csak napi 4 orat mennek
- ha a korhazakrol nem tudjuk a mai napig sem hogy milyen hatekonysaggal dolgoznak

akkro is!!! nem szamit ez a nehany aprosag, a fo indok a Szvapotluk :)))

a korrekciokban te egyszer sem irtad azt hogy egeszsegugybol loptak!!!
ha odafigyelnel a TENYEKRE akkro tudnad hogy milyen ajanlasok vannak hogy a magyar egeszsegugy GDP aranyosan korrektul all, ennyi penz van nyugaton is, ki kell gazdalkodni es nem az altalad feltett valutaspekulaciot kellene megnevezni hogy onnan lenne penz
tudod honnan lenne penz, ha nyomtatnanak egy kicsit :)

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.07.05. 23:46:01

@Senkifia:

ugye Te sem olvastad el a hozzászólásokat? :)

Mikolát amiatt fikázza itt mindenki, amit előad, és ahogyan előadja: Nem tudott róla, hogy ilyenek vannak, még sosem hallott ilyenről eddig.
Aztán az elfogadható szerinte, ha utána kap az orvos zsebbe, de az nem ha előtte. Magyarul, miniszteri szinten legalizálja az adómentes jövedelmet.

Szerinted ez így kóser? :)

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.07.05. 23:55:25

@pakesz: sajnálatos módon azt hiszem lemondok rólad.
Egyrészt azért mert egy szót nem értesz abból amit írtam, másrészt mert én sem értek egy szót sem abból amit Te írtál.
Persze ez az értetlenség esetedben az értelmezéshez szükséges képesség hiányából adódik, esetemben pedig az általad írtak értelmezhetőségének hiánya miatt adódik.
Sajnos nincs türelmem a random kitett ékezeteidnek a megfelelő helyet megkeresni a szavakban, a radom egymás mögé tett szavaknak a helyes sorrendet megkeresni a mondatokban, kitotózni milyen központozási és mondatzáró jel formát szerettél volna használni, a szavakban a megfelelő sorrendet kiókumlálni a betűknek.

Pakeszka, komolyan mondom, vedd még elő az ablak zsiráfot, a gőgös gúnár gedeont, a mosó-masa mosodáját, és szánj egy kis időt még a cicabetű és társai formálgatására, sorba rendezésére. Ebben a formában amelyre jelen pillanatban képes vagy, hidd el, nincs ember aki szívesen kommunikálna veled. Nem azért mert többre tartja magát nálad mint embert, hanem mert magát embernek tartja.

Senkifia 2010.07.06. 00:01:04

@Conv: az,hogy miniszterként mondja, annyira nem kóser. ha én magánemberként mondok véleményt, akkor kétesélyes. Mert mikor van kollégám, aki sima érettségivel, állami munkahelyen, egy kezdő orvos fizetésének a 2-3szorosát keresi meg, és a kezdő kolléga,ugyanilyen paraméterekkel, szintén másfélszeresét,vagy dupláját keresi egy kezdő orvosi fizetésnek, akkor igen, ha adnak a dokinak csúszópénzt,mert jól végezte a munkáját,mert szimpatikus, és a páciensnek van honnan, akkor adjon, és a doki vegye el. A tanárnak is kéne pl adni, a mai pedagógusi fizetések mellett,elvégre ő tnítja meg azt a gyereket az életre, aki majd fenntartja az államot,mikor mi vén szarosok leszünk :) És nagyon nem mindegy,hogy ezek a gyerekek mit tudnak majd.
. Persze az ideális az lenne,hogy adjon az állam annyit a dokinak,fizetést,hogy a fiatalok 40-50%-a ne menjen külföldre a pénz miatt(pedig itt de jól keresnek a sok csúszópénzből, ugyeugye,ami nyugaton nincs.ott megharagszik rád a nővérke,ha virágot viszel, mert azt hiszi ,lekenyerezed).
Mikola meg mindig beszélt hülyeségeket, és valóban, nem olvastam végig minden hozzászólást :) úgyhogy akinek nem inge,ne vegye magára. De továbbra is fenntartom,hogy ezt a kezdeményezést, a léte miatt fikázni, az nagyon gáz.

asmodean 2010.07.06. 00:06:26

"nem az altalad feltett valutaspekulaciot kellene megnevezni hogy onnan lenne penz"

Ez kész :)))) Ülj le egyes :)

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.07.06. 00:16:04

@Senkifia:

nem a kezdeményezést fikázzuk te, hanem hogy most állt elő ezzel, 30 év után, mint aki ma szállt le az űrhajóról.

Mellesleg ha meglenne a gyenge 2-es szövegértésből, akkor nem siklottál volna el e felett:

"Szóval egyrészt örülök, hogy 20 év után végre valaki kimondja, hogy a hálapénz mellett jelen van a korrupció is, maradjunk annyiban, hogy jobb későn, mint soha ...
Másrészt viszont azzal, hogy Mikola elkapott egy (%) szülészt, nem változik semmi. Kicsit "üssük el valamivel az uborkaszezont" ízű a dolog .,."

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.07.06. 00:17:06

@Senkifia:

Nem a léte, a formája miatt... és főleg az előadása miatt.
Szerintem nem fikázni vall igazi jellemtelenségre.

Egy jó kezdeményezést elbaszott azzal, hogy hazudik már a felvezetésekor. a továbbiakban elbassza azzal, hogy mentegeti és legalizálja az adómentes bevételeket.

Ezen nincs olyan amit józan ésszel és a legkisebb erkölcsi tartással ne KELLENE fikázni.

Senki nem mondta, hogy nincs igaza, hogy meg kell szüntetni ezt a zsarolás jellegű pénzkövetelést az orvosok részéről.
Azt mondtuk, hogy a hálapénz jellegűt is meg kellene szüntetni. Ezt viszont ő nem akarja.
Azt mondtuk nem kellene hazudoznia, hogy eddig ő nem is hallott ilyenekről, és mennyire megdöbbent azon, hogy van ilyen.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.07.06. 00:18:16

@asmodean: héééééééé!!!!!!!! nincs osztályozás iskola előkészítőben!

picur3ka 2010.07.06. 00:26:26

Latom, conv-serv osztogatja a nagy ubermench IQ-jat meg toleranciajat mindenkinek, szokasjogkent. Lol.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.07.06. 00:35:22

@picur3ka/mesterhazymiklospart:

Azt eddig tudtuk, hogy tanánő vagy, most már azt is, hogy nem túl jó :)
Bazzeg Übermensch nem übermench :)
Tudod, ha már fikázni akarsz azt ne úgy tedd, hogy közben magadat röhögteted ki :)

picur3ka 2010.07.06. 00:55:14

@Conv:

Nyugodtan vegig mehetsz egy evre visszamenoleg ahibaimra, mikor hagytam ki betut, helyet, gepeltem extrat, etc. Nagy elmeknek ez egy jo hobby.

picur3ka 2010.07.06. 01:03:08

@picur3ka/mesterhazymiklospart:

Addig se rontod itt a levegot, mig ezzel golalatoskodsz. ubermanus.

gabca 2010.07.06. 01:08:55

Kicsit későn szállok be, és nem olvastam el mind a többszát kommentet, úgyhogy lehet, hogy semmi újat nem írok, de azért orvosként szeretnék itt néhány szempontot a tisztelt hőbörgők figyelmébe ajánlani.
Előszöris egy friss hír a témával kapcsolatban:
hvg.hu/egeszseg/20100705_szules_sajat_orvos_halapenz
Teljesen joggal fikázhatja a posztíró a minimum 20 éves késést, de ha elolvassátok a MOK elnökének reakcióját, abból számomra egy potenciálisan gyümölcsöző vita bontakozik ki. Ha 20 évet késve is, de hálapénzfronton ez mégis fontos. És ennek a laikusok (az egészségügyi szolgáltatást igénybevevő gyakorlatilag mindenki) számára is lenne üzenete.
Csak néhány szempontot írnék.
1. Itt lenne az ideje tisztázni, hogy az alanyi jogon mindenkinek a szolidalitási alapon befizetett járulékok által fedezett (tehát nem ingyen!) járó egészségügyi szolgáltatásba mi is tartozik bele? Beletartozik-e a választott orvos által bármikor levezetett szülés? Vagy a föorvos/professzor úr által végzett bütyöklevétel? Vagy az, hogy az orvos a saját mobilján bármikor bármilyen kérdéssel zaklatható legyen? Vagy a nővérek/orvosok által az aktuális lehetőségnél nagyobb figyelem, nagyobb komfort stb.? Ezt ki kell mondanunk, hogy ezek NEM alapjogok, hanem PLUSZ szolgáltatások! Ezért igenis fizetni kell. Amennyiben feketén, azt joggal tekinthetjük korrupciónak, és itt az ideje, hogy - akár szúrópróba szerűen is - a legszigorúbban föllépjenek ellene. De ezel együtt a megoldás az extraszolgáltatások és azok legális árának meghatározása lenne (mint ahogy erre a linkelt cikkben Éger utalt is). És ezt a legális, bruttó árat aztán a beteg fizetheti saját zsebből, vagy a kiegészítő biztosítása is fedezheti.
2. A vizitdíjjal nekem többek között épp az volt a bajom, hogy az (egyébként egyáltalán nem ingyenes) alapjogokért fizettetett volna. Ráadásul úgy, hogy ezzel az összeggel semmit nem oldott volna meg, mert ezzel az egészségügy nem volt kisegítve, azaz érdemi bevétel sokkal nagyobb összegeknél lett volna, ellenben már sok betegnek ez is sok volt, tehát vagyoni cenzust vezetett be valódi rászorultsági szűrő helyett. Tehát a legjobb indulattal is abszolut fölsleges, de inkább kontraproduktív volt. Mindegy, az idevonatkozó rész az, hogy a vizitdíjhoz képest a Mikola által talán generált mostani vita sokkal inkább a lényegről szól, és lehetőséget teremthet hosszútávon a hálapénz kezelésére és megszűntetésére (ami a legjobb esetben is csak hosszú távon szüntethető meg!)

gabca 2010.07.06. 01:40:11

@Conv: Csak egy korábbi tájékozatlan megjegyzése alapján szeretném felvilágosítani.
Volt főnököm, aki a szakmájában nemcsak országosan vezető tekintély, de abszolut világszínvonalú is, egyetemi klinikán/országos intézetben 2008-ban osztályvezető főorvos és egyetemi tanárként, családi és ügyeleti pótlékkal együtt netto 150 ezer forintot (havi!) keresett. Összehasonlításképpen ez Angliában az NHS-nél kb. havi 6-7000 font lenne, az USA-ban ezen szakma átlagfizetése évi bruttó félmillió dollár, de az ő kaliberével 1 milliót is keresnek (netto 30-60 ezer havonta, ha jól saccolom). Mielőtt jönne itt azzal, hogy ez nem Magyarország, javaslom elgondolkodni a magyar ügyvédek óradíján, vagy egy államtitkári fizetésen - és tegye mellé, hogy egy vezető orvosprofesszor mennyit tanult, mekkora a felelőssége, és mennyit dolgozik.

Ezek után igencsak meglepő azon beteg felháborodása, aki bejön a főorvosom szakrendelésére - arra, ami az OEP által heti 8 órát finanszírozott SZTK-rendelés, és amin 30-40-en vannak, és 3 hónap a várólista, pedig az egész osztály 2 szakorvossal és 1 rezidenssel a főorvosnak rendel, mellette és szigorúan az ő szakmai felügyelete mellett -, és nem a Főorvosúr nézi meg (a Főnök csak szakvéleményt ad, ő dönt). Már többet kapott, mint ami jár neki, mejegyzem - mert a bütykét az ország legjobb specialistájához hozta.

És mielőtt Nyugattal példálózna (mert azzal általában nem a béreknél teszik, hanem a betegjogoknál), 2008 óta Angliában dolgozom (de német tapasztalatom is van), ezért megosztom azt a titkot, hogy ezekben az országokban ez hogyan megy: szakrendelésen a szakorvos felügyelete mellett a beteg rezidenssel, esetleg nővérrel(!) találkozik, a szakorvos csak dönt, és a bonyolultabb eseteket nézi csak meg személyesen; a műtétet a szakorvosjelölt felkészültségétől függően zömében szakorvosjelölt végzi lazább (azaz jelen sincs szakorvos) vagy szorosabb (szakorvos bemosakszik, esetleg valamit ő csinál) felügyelet mellett, kizárólag a legkomplexebb beavatkozást csinálja az specialista - mindezt egyes betegségeknél esetleg minimum fél éves várakozás után. Ha ennél több kell, arra ott van a magánkórház. Ott lehet orvost és időpontot választani (egy félórás konzultáció is több száz font!). Amilyen jogot egyes magyar betegek itthon a végtelenül megalázó borítékukért (rosszabb esetben egy üveg piáért) elvárnak, olyat sehol a világon nem kapnak ingyen, hanem a hálapénztől fényévnyi távolságra levő pénzekért csak.

karczagdaniel · http://prestonline.hu 2010.07.06. 01:40:43

bssszus beírtam a mi abszolút jó tapasztalatainkat a szülésről a Péterfyben, ahol nem hogy választott orvost nem fizettünk, de először akkor láttak minket mikor bementünk szülni, erre elveszett az egész.... mindegy,a lényeg kiderült ennyiből is :)

gabca 2010.07.06. 02:28:16

Ja, még egy lefekvés előtt: az ilyen jellegű topikok vagy fórumok (pl. a gőzleeresztő, kvázi csoportterápiás Praxis) negatív beteganekdotái három típusra oszthatók:
1. Illegális (korrupt) vagy bunkó, etikátlan viselkedés. Teljesen jogosak, nem is édemes őket védeni - azonban nem kéne általánosítani, az orvos/nővér-betegtalálkozásoknak azért ezek elenyésző hányada.
2. Olyan sérelmek, mint pl. hosszú várakozás, nem az elvárt figyelem, empátia, nem kellő komfort, amik alapvetően a rendszerből fakadnak. Kevés, túlhajszolt, se anyagilag,se erkölcsileg nem megbecsült személyzettől, leromlott infrastruktúra mellett jobbat ne várjanak. A betegek elvárásai teljesen érthetőek, de a másik oldalon is egy ugyanolyan ember (semmivel nem jobb) áll, ráadásul az adott betegen kívül szinte mindig vannak más betegek is (sokszor szakmailag fontosabbak). Tehát ezek az esetek nem egyértelműek, jó lenne a kölcsönös megértés. (Mindennemű fórumos eszmecserének is ez lenne a lényege, én is ezért szoktam időnként olvasni az ilyen fórumokat, hogy értsem a másik felet, de ezért lene jó, ha több orvos/nővér is reagálni, mert jó lenne ha a betegek is értenék a másik felet, illetve egy adott szituáció komplexitását.)
3. A betegek nem jogos elvárásai, amik nem teljesülését személyes sérelemként élik meg. Itt egyszerűen nincs igazuk.

Az összes fenti anekdota szerintem durván ezen három típus egyike, és ez alapján kezelhetőek helyi értékükön. De még így is hangsúlyozom, hogy ezek mind egyedi esetek, ugyanúgy, ahogy a pozitív anekdoták is. És mivel zömmel az elégedetlenek anekdotáznak anonim fórumokon, az összkép azért messze nem reprezentatív. Nem kéne általánosítani, mert ebből lesz az, hogy a legtöbb beteg tényleg azt hiszi, hogy az orvos elvár egy bizonyos összeget (pedig nem) - és innen jön az ördögi kör.

Mellesleg az Egészségbiztosítási Felügyelettel is az volt a legnagyobb baj (és ezért nem siratjuk ), hogy egyáltalán nem segített a tisztázásban. Tudni kell, hogy miután biztosításfelügyeletként (amire eredetileg akarták) nem volt rá soha szükség, kitalálták, hogy valami fogyasztóvédelmi panasziroda legyen. Én speciel ezzel akár egyet is értenék, erre lenne szükség (bár más hivatal is el tudja látni), de erre a funkcióra abszolut alkalmatlan volt, egyáltalán nem tartottam konstruktívnak, sőt, nagyon sokszor inkább kontraproduktív volt. És nem mellesleg, a korábbi rezsim kvázi ostorként szándékozta használni, ami időnként abszurdba fulladó bírságokban (vagy éppen meg nem bírságolásba) nyilvánult meg. Lehetne erről is értekezni, hogy most viszont sikerül a fürdővízzel együtt a gyereket is kiönteni az ablakon, de summás véleményem a Felügyelet működéséről abszolut lehangoló, és ezért nem tudok sírni a megszűntetése miatt (és higyjék el, hogy betegként se veszítenek sokat).

barnus38 2010.07.06. 03:13:32

micsoda egy bugris írás.
akkor minden maradjon úgy ahogy eddig volt?
vagy Mikola kezdje el valahol, és talán éppen akkor amikor ez a dolga?

vagy akkor most mi van?
Mikola egy bunkó mert nem foglalkozik a szokássá vált pénzkéréssel,
Mikola egy bunkó mert foglalkozik a szokássá vált pénzkültéssel
Mikola egy bunkó mert eddig nem foglalkozott
Mikola egy bunkó mert most foglalkozik

van rajta sapka nincs rajta sapka füstszűrős nem füstszűrős.

Mellesleg, ha valaki elvárja az orvosától hogy ugorjon ki az ágyból a felesége mellől, és tiplizzen be 2 óra alvás után a kórházba, amikor jön a baba, mert az ügyeletes orvos nem elég jó az fizesse is meg. Ugyanis az orvos is ember...

netsrot5 2010.07.06. 04:10:52

Rákosi Viktor t és bandáját elzavarni mielőtt késő lesz. Ébresztőőő emberek!!!!!

borkostolo2 2010.07.06. 05:21:11

@picur3ka/mesterhazymiklospart: Igen. Elég szánalmas szegény, dehát vannak ilyen emberek.

borkostolo2 2010.07.06. 05:23:07

@netsrot5: Ez, rendkívül intelligens vélemény.

gande 2010.07.06. 06:23:09

@igazságos:
értem én. tehát MO-n csak azok fizetnek az orvosnak, akiknek nincs tb-jük. gondolom számlát is kapnak.

gande 2010.07.06. 06:34:24

szerintem ez a magyar betegség egy része, hogy nem fizetünk ott ahol kellene és ott fizetünk, ahol nem kellene.

mert nem kellene az orvosnak "hálapénz"
nem kellene minden pincérnek automatikusan 10-15%-ot adni stb.

NGA 2010.07.06. 06:57:54

Császár után másnap reggel nem lehet vizet inni, legkorábban délben. Talán ezért nem adtak neki inni. Max megnedvesíthették volna a száját. Ha meg nem tud felkelni, szívószállal adják délben a levest, mint első folyadékot. Azért ne túlozzunk.

gorcsev54 2010.07.06. 08:27:41

Nem vagyok ellene hogy mindenki tehetsége szerint fizessen hálapénzt,csak azt nem értem amikor az orvos jobb ellátást stb. biztosít akkor miért az állami kórházban fűtéssel világítással eszközökkel stb. teszi,vagy befizet a kórház számlájára? Az adó törvény szerint minden elvégzett munka szolgáltatás értékesíts stb . amiből jövedelem képződik adó köteles.Vagy van akire nem vonatkozik? Nem lehet ugyanúgy vizsgálni mint a sarki büfében ha nem adnak számlát egy doboz gyufáról?Ő miért nem mondhatja ja kérem nem vagyok megfizetve.Miért nem lehet ezt normálisan csinálni?Ki és mi az akadálya?Miért van az ,hogy egyes rétegek ellenőrizhetetlen módon nagy pénzeket keresnek?

Seduxen (már NEM dr.) 2010.07.06. 08:30:32

@pakesz: "hogy akar o lehet az aki miatt a gyereked NEM fog elkezdeni drogozni" - nézd, ezt embere válogatja. én úgy tartom, hogy a pedagógus /gyk: tanítónéni/ OKTASSA a gyereket. NEVELNI az asszony és az én dolgom. Lehet akármilyen iskolai prevenciós lófaszt tartani, nem attól nem nyúl majd droghoz a gyerek.

OftF 2010.07.06. 09:04:14

"A „saját” orvoshoz ragaszkodó, de szerényebb körülmények között élőket akár a gyermekvállalástól is visszatarthatja egy ideig,"

lol

A saját lakáshoz ragaszkodó szerényebb körülmények között élők meg a lakásvásárlástól vannak visszatartva.
Mikola úr, ha talán egy kicsit több pénz menne az egészségügybe, akkor nem lennének annyian, akik saját orvoshoz ragaszkodnak. Itt a lehetősége, hogy változtasson ezen. Mármint, ha a maga ura, és nem csak egy bólogató kutya.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.07.06. 09:06:21

@gabca:

Örülök, hogy egy olyan véleményt is olvasni akinek valós ismeretei vannak a "másik oldalról", minden szempontból; hazai és külföldi munka terén is.

Igazából nem értem mely tájékozatlanságomról van szó, sajnálatosan szerencsétlen a helyzete a volt főnökének, ami azért gondolom nem jellemzőbb mint az én ismerőseim esete, aki pl ennél nagyságrenddel többet kap osztályvezető főorvosként.

A továbbiakról:
Nem gondolom, hogy az extra szolgáltatásért nem jár extra pénz/juttatás az orvosnak. Teljesen rendben van, ha a tb támogatta szolgáltatáson felüli tevékenységért, szabadság alatti vizsgálatokért, állandó készenlétért javadalmazást vár el egy orvos (bármilyen dolgozó). Azt viszont gondolom, hogy ezt olyan formába kellene terelni, amely ellenőrizhető, és szabályozható. Pl külön egészségbiztosítási díj formájában akár.
A jelenlegi formája elfogadhatatlan. Jelen formájában egy kivételezett helyzetben vannak az orvosok a társadalom többi szereplőjéhez képest: Jogosultak az adómentes jövedelemhez, miként ezt Mikola miniszterelnök úr kifejtette ominózus mondataiban, miszerint a hálapénz teljesen jogos és legális.
Ebben az esetben, ha miniszteri szinten így gondolják, akkor teljesen felesleges az orvosoknak adóbevallással bajlódni, az orvosi szakma képviselői törvényi keretek szerint szabályozottan, legyenek adómentesek. Ezzel megoldódna a béremelésük is.
Másrészt, ha egy orvos az extra szolgáltatásért pénzt vár el, akkor azt tegye olyan formában, hogy ehhez az elvárt pénzen teremti meg a körülményeket, nem pedig a társadalombiztosításból fedezett eszközökkel, infrastruktúrával. Egy fura kapitalista-kommunista keverék a jelen felfogásban létező gyakorlat. Ezt kellene átalakítani, nem ilyen hazugsággal felvezetett, populista hangvitelű, negyedmegoldásokkal szúrni ki az emberek szemét.
Ha belegondol, ez amit felvetett Mikola, semmit nem változtat meg, csak annyi történik, hogy kijelenti, létezik a jelenség, és nem szabad előre pénzt kérni.

Marcellusca 2010.07.06. 09:08:02

@Horizont: Mos' mé'?
Egy nő nem lehet fityiszbirka naridroid? :DDDDD

Brr (törölt) 2010.07.06. 09:13:29

"a különös kockázat miatt aláíratta velem a nyilatkozatot, hogy kit mentsenek meg, ha baj lenne, az anyát vagy a gyermeket. "

Én úgy tudtam, hogy a szakma protokollja szerint elsődleges az anya élete. Ez már nem így lenne? Nyilván mindent megtesznek a babáért is ideális esetben. Mondjuk ebben van logika, mert a gyereknek általában anyára szüksége van, természetet alapul véve nélküle a baba életesélyei nem jók lennének, a nőnek meg lehet még akár később is gyermeke. Persze fogalmam sincs, valójában miért az lett a protokoll ami- tudtommal,- de fura lenne, ha ilyen nyilatkozatok léteznének.. Egy apának lenne joga nyilatkozni, hogy a különös kockázat miatt kit mentsenek meg, ha baj lenne, az anyát vagy a gyermeket.?Nonszensz.
Sarkítva, egy felnőtt nőre, aki éppen komplikált szüléskörülményei vannak, a férje kimondhatná lényegében a halált, ő, a férj dönthetné el, hogy ne az anyát mentsék meg, hanem a babát? Nagyon meg lennék döbbenve...

pakesz (törölt) 2010.07.06. 10:10:08

Meghagyják a szabad orvosválasztás jogát
2007. 03. 22., 7:32
"Akik kihagyják a háziorvost, és beutaló nélkül, vagy nem oda mennek, ahová az orvosi ajánlás szól, azoknak az ellátás díjának 30 százalékát, de legfeljebb 100 ezer forintot zsebből kell fizetniük. A biztosító ugyanis ilyen esetekben nem téríti meg a kezelés teljes költségét"

talan a MOK -nak, mint szakmai szervezetnek akkor nem örök ellenzekikent kellett volna fellepnie :)))

Tündér_Lala 2010.07.06. 11:46:32

Ajánlom mindenki figyelmébe Mikola ma reggeli nyilatkozatát a rádióban.
Nyilvánvalóan a jéghegy csúcsát képező torzulásokat kell elősször lefaragni.

@pakesz: Szóval a körzetedben praktizáló (egyébként 5 műhiba per folyik ellene) dokira bízod a feleséged és nem viszed máshova. Brávo ! (Természetesen sarkítva.)

pakesz (törölt) 2010.07.06. 12:13:32

@Tündér_Lala: ezt miert mondod nekem?
a hozzaszolasom az inkabb egyfajta valasz volt a Mikola + MOK vezeto mostani nyilatkozataira, aminek az a lenyege hogy bevezessek a fizetos orvosvalasztast!
az hogy ez egyszer mar meg volt torvenyileg szovegezve (azt hiszem vissza is vontak, mert "a zegeszseg nem uzlet")

amugy ez az odavalosi is erdekes kerdeseket felvet, hiszen mint tudjuk manapsag oda jelentkezik be az ember ahova akar, ott szavaz ahol akar :)

Tündér_Lala 2010.07.06. 12:35:44

@pakesz: Boccs, akkor félre értettelek.

Régi meggyőződésem, hogy az egészségügy egy rettenetesen bonyolult, összetett rendszer, amelyet megváltoztatni csak apró lépésekben szabad, hogy ne okozzunk több kárt mint hasznot. Láthatóan vannak pozitív elképzeléseik, ezeket bevezetik majd, ha szükséges korrigálják. Egyenlőre viszont nincs pénz , komoly változásra, olyat lehet meglépni, ami javít, de nem követetl sok pénzt.
A lehetetlen negatív kinövéseket pedig le kell nyesni. Ez a kezdeményezés is ilyen. Nem is értem a támadását.

Barnamaci 2010.07.06. 15:41:53

@Tündér_Lala: Csinálják az apró lépéseket, csak CSINÁLJÁK MÁR!!!!!!!!!! De eddig ennek nincs nyoma. A hirek szerint szeptemberig van tartalék az egü. finanszirozására - és utána? 2 hónap!!!!
De nem baj, majd jöhetnek a bábák, szülhetnek otthon a nők :-DDDD

hhh. 2010.07.06. 16:22:10

nem tudom, valaki észrevette-e már itt:
„Az előre megszabott tarifának semmi köze a hálapénzhez, amelyet saját döntése alapján, utólag adhat az a páciens, aki akar, és olyan mértékben, ahogy a lehetőségei engedik. Ez korrupció és kényszerítés, ami nemcsak a törvényt, hanem az erkölcsöt is sérti” – közölte Mikola. Az Index szerint.

„Az előre megszabott tarifának semmi köze a hálapénzhez, amelyet saját döntése alapján, utólag adhat az a páciens, aki akar, és olyan mértékben, ahogy a lehetőségei engedik, bár annak sem vagyok híve. Ez korrupció és kényszerítés, ami nemcsak a törvényt, hanem az erkölcsöt is sérti” – közölte Mikola a Magyar Hírlap szerint.

Észrevesszük a különbséget?

hhh. 2010.07.06. 16:35:46

„Az előre megszabott tarifának semmi köze a hálapénzhez, amelyet saját döntése alapján, utólag adhat az a páciens, aki akar, és olyan mértékben, ahogy a lehetőségei engedik. Ez korrupció és kényszerítés, ami nemcsak a törvényt, hanem az erkölcsöt is sérti” – közölte Mikola. Az Index szerint.

„Az előre megszabott tarifának semmi köze a hálapénzhez, amelyet saját döntése alapján, utólag adhat az a páciens, aki akar, és olyan mértékben, ahogy a lehetőségei engedik, bár annak sem vagyok híve. Ez korrupció és kényszerítés, ami nemcsak a törvényt, hanem az erkölcsöt is sérti” – közölte Mikola a Magyar Hírlap szerint.

Észrevesszük a különbséget?

derelyegrádi szellem 2010.07.06. 16:43:05

@pakesz:

Így van. Nekik is inkább le kellett volna szopniuk gyurcsány faszát mint pédául a rektori konferenciának, és akkor ők is kaphatnának 3-4 milliós havi fizetéseket. És félanalfabéták lehetnének orvosok is, nem csak rektorok, mint pl. a magda sanyi elvtárs.

pakesz (törölt) 2010.07.06. 17:22:56

@derelyegrádi szellem: most a masik oldal vezerszellemisegenek a micsodajat viszont vigan a szajukba veszik, ugyanazon okbol kifolyolag :)

NGA 2010.07.06. 17:28:34

"Akkor ért be az orvos, aki a különös kockázat miatt aláíratta velem a nyilatkozatot, hogy kit mentsenek meg, ha baj lenne, az anyát vagy a gyermeket. Majd szépen megcsinálta a császármetszést. "

EZ MEG MESE. Na ennyire hiteles az egész. Minden esetben az anyát mentik, mert neki még lehet gyermeke...

gabca 2010.07.06. 20:01:17

@Conv: Mivel nem olvastam végig mind az uszkve 400 kommentet, csak szúrópróbaszerűen, épp az ön mondatán akadtam fel: "nincsenek megfizetve az orvosok, egészségügyi dolgozók (?) [azért ezt is megkérdőjelezem, a legmagasabb hálapénzeket követelő orvosok bizony elég vastag borítékot visznek haza egyébként is hivatalosan]" Erre írtam, hogy ez tájékozatlanság (egyébként elég sok legenda kering a betegek között, mást is kiszúrhattam volna), mert a netto 150-250 ezer forintos főorvosi fizetés a reális. Vállalkozók ennél többet is hazavisznek (már amennyiben azt a kiskaput legálisnak tartjuk), hiányszakmákban (értsd. nem hálapénzes, vagy alacsony szakmai presztizsű vidéki kiskórház), de nem a közalkalmazottak.
Az utolsó bejegyzésével is több ponton vitatkoznék.
1. Szerintem a rendszerváltás utáni Magyarországon a hálapénz nem egy kivételes kiváltság (adómentes jövedelem), mert sokkal nehezebb olyan foglalkozást mondani, ahol nincs illegális vagy fél-legális jövedelemkiegészítés. Pl. borravaló (a számlán feltüntetett szervízdíj felett!?), a számla nem adása nem a kivétel, hanem a szabály, valamint az ún. vállalkozók, akik minimálbérre vannak bejelentve (kíváncsi vagyok, hogy az az 1.3 millió ember, aki ma nem fizetnek SZJA-t a minimálbérük miatt, mekkora hányada él effektíve csak abból a pénzből, és tegyük hozzá, olyanok hőbörögnek sokszor bő nyállal, hogy nekik jár az "ingyenes" egészségügyi ellátás, akik messze nem a valós jövedelmük után fizetik a járulékot).
Tehát ne legyünk szemforgatók, a hálapénz a rendszerváltás utáni hazánk egyik túlélőstratégiája, nem kivételes.
2. Másrészt lássuk és értsük meg az okait, és legyünk realisták a megszűntetését tekintve. Alapvetően az állam (az 50-es évektől fokozatosan) képviselői végtelenül cinikusan elnézték a hálapénzt, mert belátták, hogy ez sokkal olcsóbb, mint áron fizetni az egészségügyi személyzetet. A maga által is említett kb. évi 100 milliárd forint, amit erre költenek a betegek, az netto, és kb. az orvosok (tehát az eü. személyzet egy alcsoportja) kb. 15 %-ánál landol, ráadásul egyenetlenül. Bruttósítsa ezt föl, és adjon az orvosoktól a nővérekig mindenkinek méltányos bért! Mit gondol, ez mennyibe kerülne? Miből fizessék? Ti. azt nem veszik figyelembe, hogy Mo. az egyébként is alacsony GDP-jének kb. 4 %-át költi az átlag 6 helyett az egészségügyre. És a gyógyszerek, műszerek, rezsi mind piaci áron van, azaz ugyanannyit fizet egy magyar kórház a CT gépért, vagy antibiotikumért, mint az angol! A maradék a bér és a betegek kényelmi kiszolgálása? És félre ne értsen, nem nyugati bért akarunk, de még csak nem is egy magyar ügyvéd órabérét! Hanem a magyar átlagbér alapján arányos bért (ami más országban 2-4-szeres az ottani átlagbérhez) - ez lenne az alap, de ez is teljesen irreális.
Éppen ezért irreális a hálapénz egyik napról a másikra megszüntetéséről beszélni. Kiürülne a magyar egészségügy! Innen nézve szerintem Mikola végre az első, aki ehhez reálisan ál hozzá (és még csak nem is szemforgatva azzal, hogy elismeri, hogy a hálapénz jelenleg szükséges rossz)! Nem tűz ki irreális célt, hanem kezdi a vadhajtásokkal. És szerintem csak az őszinte beszéd és a kislépések követezetes politikája járható út. A másik, aminek én örülnék első lépsében, amit Szócska pedzegetett, hogy ezt az évi GDP-arányos 4 %-ot 6-ra feltornázni, mert ez a 2 % már méltányos bérnövekedést indukálhatna. Tehát első lépések: vadhajtások lenyesése, azok szigorú büntetése, bérek fokozatos rendezése, ez 5-10 éves periódus alatt a hálapénz felszámolásának első lépése lehetne, reálisan.

gabca 2010.07.06. 20:11:44

@Conv: Kicsit megint hosszú lettem, de 2. ponthoz még egy kis kiegészítés.
Az előző rezsim Molnár-Horváth rémálmához képest Székely kifejezetten felüdülésnek tűnt, egészen a búcsúpusziáig, a rezidensi röghözkötési rendeletig. Ezzel sikerült ez elődeit is meghazudtoló mérhetetlenül dilettáns, kifejezetten kontraproduktív rendelkezést hozni.
Saját tapasztalatomból mondom, hogy nagyon sokan vagyunk, akik néhány évre kimegyünk (szakvizsga előtt, vagy közvetlenül utána), és előbb-utóbb hazajövünk (én is tervezem, ha kapok itthon munkát jövök is egy éven belül). Ez az itthoni betegellátást nemcsak szakmailag erősíti, mert a rendszerváltás óta felnőtt egy orvosgeneráció, akiknek sok tagja kipróbálta magát a nemzetközi piacon, nyelv- és extra szaktudással jön haza, hanem hatással van a hálapénzre is (tulajdonképen ezt most ezért írom). Mert higyje el, a mi generációnk végtelenül undorodik ettől az egésztől (erről mellesleg épp Szócskáék csináltak a rezidensszövetséggel nagyon korrekt felméréseket), és nekem a diplomám óta a 10-ből 7 év külföld (a phd és a szakképzésem fele) nemcsak szakmailag jelent mérhetetlenül sokat (amit szeretnék itthon kamatoztatni, ha hagynának, és Székelyék az utánam következőknek épp azt tervezték, hogy nem hagyják), hanem anyagi függetlenséget is. Nekünk nem túlélőstratégia a hálapénz, megvan a szabadságunk nem elfogadni, mert tudtam élni, illetve gyűjteni is családalapításhoz, és ha kifogyok a pénzemből, bármikor újra kimehetek - aztán egyszer már csak nem lesz erre szükség ...

gabca 2010.07.06. 20:37:39

@Conv: És utolsó megjegyzés, mert ebben megint nem értünk egyet: "Másrészt, ha egy orvos az extra szolgáltatásért pénzt vár el, akkor azt tegye olyan formában, hogy ehhez az elvárt pénzen teremti meg a körülményeket, nem pedig a társadalombiztosításból fedezett eszközökkel, infrastruktúrával. Egy fura kapitalista-kommunista keverék a jelen felfogásban létező gyakorlat. Ezt kellene átalakítani, nem ilyen hazugsággal felvezetett, populista hangvitelű, negyedmegoldásokkal szúrni ki az emberek szemét."
Először is, mit gondol, mennyibe kerül mondjuk egy rutin porckorongsérv műtét kivizsgálással, kontrolokkal együtt piaci alapon? 5-600 ezer forint. Ez egy relatíve gyakori, életminőségjavító rutinműtét. És a szövődmények árát ki fizeti (ami akár töb millió is lehet)? A szülések piaci árának utána tud nézni. Mekkora erre a fizetőképes kereslet? Telki nem lett általános, nem véletlenül.
Ez a maguk, betegek oldala, azaz maguk érdeke is a féllegális módszer, ti. nem sokuk tudná piaci áron a teljes szolgáltatás árát fizetni!
A másik oldal pedig az, hogy szerintem erre nincs is szükség. Ti. az orvosnak fizető beteg ideális esetben fizetett járulékot, azaz jár neki mindaz, ami mindenkinek (az állami intézmény infrastrukturája, diagnosztika, műtő etc.). Amit maguk akarnak, az az alapjogon felüli, és ezt lenne jó megfizetniük legálisan!
Pl. maradjunk a porckorongsérv műtétnél, rögzíteni kellene, hogy alanyi jogon jár a kivizsgálás (MRI), gerincsebészeti szakvélemény, és műtét (mondjuk a panaszok kezdetétől számított 2 hónapon belül) valaki által. Azaz ha a csúcsintézmény várólistája hosszabb, akkor az állam köteles biztosítani másik kórházat/másik orvost, aki időben meg tudja operálni. Mindezen felül viszont fizetni kell! Ha nekem X Professzorúr kell, akkor neki kell a tarifája alapján (a tarifaintervallumokat beavatkozáscsoportonként meghatározhatná akár a MOK, vagy a szakmai kollégiumok, mint céheink). Ő adja a pluszt, ő kapja a pénzt (a kórháza meg bőven jól jár azzal, hogy hoza a HBCS pontszámokat, ha nem volumenkorlát, hanem teljesítmény alapján fizetne az OEP, ti. jó orvos hozza a beteget, és ezzel a pénzt a kórháznak). Ha pedig nem felel meg más kórház más sebésze, de nem vagyok hajlandó 6 hónapot sem várni, akkor pedig a kórháznak fizetek. Ha hotelszolgáltatás kell, akkor is a kórháznak stb. Tehát igenis a különbözetet kéne fizetni, ez a méltányos - a beteggel szemben!
De elárulom önnek, hogy még ez se segítene automatikusan, maguk, betegek miatt is! Ti. most nettot fizetnek, önkéntes alapon, annyit, amennyit tudnak (ez az általános!), míg akkor bruttót kéne kötelezően! Segítene persze a kiegészítő biztosítás. Leginkább a mentalitásváltozás. Mert higgye el, lennének nagyon is méltányos és korrekt ötletei az orvosoknak hálapénz ellen, de a jelenlegi rendszer fenntartása a betegnek is az érdeke.
Orvosként azt gondolom, hogy a fentiek alapján a politikusoknak és a betegeknek ugyanúgy érdeke ennek a félpiaci féllegális rendszernek fenntartása, tehát - és ez már az itteni szemforgató hőbörgő kommentelőknek szól, ne arcoskodjanak, maguk nem is tudják, hogy mennyire jól járnak a hálapénzrendszerrel a mai magyar valóságban, a legtöbb korrekt rendszer sokkal többe fájna maguknak!

BISMARCK 2010.07.07. 12:47:45

Nekünk négy gyerekünk van. Mind a MÁV kórházban született, de magán nőgyógyászhoz jártunk. Az első gyereknél vizsgálatonként 5e forint volt+ a szülés ami 50e, utána 7e forint és 70e.
Az orvos szerződésben áll a kórházzal, használja az eszközeit, stb., cserébe ügyeletet tart de ő nem a kórház alkalmazottja. Ez így rendben van (szerintem)
Érdekesebb része az, hogy számlát sose kaptunk (igaz, nem is kértem)
Ami a lényeg, ugyanaz az orvos (bizalom) ill. miután egyik gyerekem sem normál, emberi időben született, így lényegében éjjel-nappal a rendelkezésünkre állt.

Tündér_Lala 2010.07.07. 20:10:03

Hozzátenném, hogy - az orvosoknak- valóban nem mondtak olyat, hogy el lehet menni.
De azt mondták, hogy nem elég mobilok. Feladva egzisztenciájukat, baráti körüket, helyben kivívott szakmai hírnevüket, menjenek 300 km-t keletre. Mobilitás kell Ágika ? hát mennek, de nem 300 km-t keletre, hanem 2000 km-t nyugatra tízszeres pénzért.
Továbbá mennek azok is akik a teljesítmény volunen korlát miatt nem jutnak műtéti lehetőséghez, miközben az infrastruktúra rendelkezésre áll és 1,5-2 éves várólisták vannak. Mert nem várható el, hogy az évek alatt megszerzett gyakorlatát elveszítse.
Itt üt vissza az embertelen ostobaság. A hivatástudattal nem lehet a végtelenségig vissza élni.

ui: Nem orvos vagyok hanem beteg.

Horizont 2010.07.07. 20:30:18

@BISMARCK: Ez igen! Gratulálok mind a négyhez!:))

@Tündér_Lala:
Annyi minden van az egészségügyben ami nem pénzkérdés és mégsem működik.
Ha beteg leszel onnan csak szerencse kérdése, mikor, hová, kihez kerülsz!! Vagy szerencsétlenség.
Teljesítmény volumen korlát ????? Ritka ronda 3 szó!Hogy lehetett ezt kitalálni. Szégyenteljes!
Csak úgy mint a várólista:(

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.07.07. 21:44:00

"véget kell vetni annak a gyakorlatnak, hogy a közkórházban dolgozó szülészorvosok egy része előre meghatározott díj fejében vállalja csak a gyermekek világra segítését. "
Na ez szerintem is felháborító.
Vagy iktassák törvénybe, hogy akkor legyen egy díj, ami államilag meghatározott, vagy pedig az orvos dönthesse el, hogy jófejségből bevállalja-e a szülés levezetését, amikor épp az úgy megindul.
De azért ezt a lehúzást, pofátlanságnak tartom.

pakesz (törölt) 2010.07.08. 00:50:14

@gabca: nezd ez a Conv egy idiota...
nagyon szepen eloadja magat, de amikor leirta, hogy az egeszsegugyben a berfejlesztesnek az lenne az alapja, hogy
"Talán mondjuk azok fizethetnék, akik kimenekítették a vagyonukat offshore cégekbe, akik most nagyot kaszáltak a forint leértékelődésén, akik pl az egészségügyből milliárdokat évi többet mint 150 milliárdot kiloptak."

aki ilyen komcsi dumat levag hat hogy is mondjam, persze van elozmenye de egy ember igy kocsmaban szokott nyilatkozni a szemokozti havernak hogy hat el vagy nyomva kisapam es a gazdagoktol vegyek el a penzt es adják oda neked mert olyan jo fej vagy

pakesz (törölt) 2010.07.08. 00:52:00

@Tündér_Lala: te egy kis faziskesesben vagy, 5 ev mulva is Agikazol?

pakesz (törölt) 2010.07.08. 00:57:35

@gabca: vegigolvastam
szep ez egy orvos allaspontja ok...
en azert hallottam olyat hogy a CT az neha bizony all, ezt te meg tudod erositeni? tudod az Audi gyarban ami profitorientalt nem all sosem a gyartosor, hogy lehet hogy a magyar egeszsegugy az gazdagabb az Audinal es megengedheti hogy egy baromi draga gep csak ugy alljon?

gabca 2010.07.08. 01:32:51

@pakesz: Hogy áll-e a CT, indokolatlanul? Persze, előfordul. Csak három okot írok, ami hirtelen eszembe jut:
1. Teljesítményvolumen-korlát. 2. Személyzethiány. 3. A gépek telepítése sokszor nem racionális, valós igényeknek megfelelően, hanem helyi lobbiérdekek alapján történt.
De volt ennél durvább is, pl. Budapest legjobb MRI gépét, vezető radiológusokkal, az OEP évekig nem finanszírozta (ergo, ingyen végezték az egyik klinikán, lehet, hogy most is így van, nem követem az eseményeket, amióta külföldön vagyok), miközben a szakma határozott jelzése ellenére is fizettek/fizetnek olyan vizsgálatokért (magáncégben, természetesen), ami olyan képminőséget ad, ami már 20 éve is ciki volt. És ha emiatt új vizsgálatot kérünk, akkor az új, használható vizsgálatot nem fizeti az OEP.
Sorolhatnám, a lényeg a korrupció és dilettantizmus, amik az elmúlt 8 évben aztán hihetetlen méreteket öltöttek.

Tündér_Lala 2010.07.08. 08:39:45

@pakesz: Nem. De most ebben az anyagi helyzetben kell eltakarítani azt az iszonyatos kárt , amit ezek okoztak. Ha egyáltalában lehetséges például az emberi (humán) károkat visszafordítani, az elmenekült dokikat hazahozni, a kiesett közép generációk képzésben játszott szerepét pótolni.
Ha pedig 5 év múlva is ennek a kárnakj a hatásai mutatkoznak akkor még akkor is emlegetni kell.

Horizont 2010.07.09. 22:55:37

Ha már egészségügy (vagy betegségügy), mindenkinek ajánlanám elolvasásra itt oldalt a "Most olvastuk" ajánlóban ezt a cikket. nol.hu/belfold/20100708-_stroke__erti__
Megrázó, én mondjuk meg is könnyeztem. Senki nem tudhatja, hol, hogyan végzi be a földi életét.
A történet nem a pénzről szól.....

Psychopit 2010.07.10. 14:23:52

Két hete szült a nejem.
Első baba, nagyon vártuk.
Egy budai kórházban, nem írom le sem a kórház, sem a résztvevők nevét.
Fogadott orvos, szülésznő, csecsemős.
MINDENKI teljes tudásával, olyan empátiával vezette, kísérte végig a szülést, hogy le a kalappal...telefonáltunk a szülésznőnek, hogy 5 perces fájások vannak, mire beértünk, Ő is ott volt (szabadnapján), mondta, hogy innen intéz mindent.
Időben hívta az orvost, az is ugrott hajnalban, szülés előtt két órával már nem mozdult el a nejem mellől, nyugtatta, terelgette.
A szülést olyan határozottsággal, olyan higgadtan vezette, hogy öröm volt nézni (mármint nekem) :)
Mire kiértünk a gyermekágyra, bejött a csecsemős, mindent mutatott,segített, segít még most is, ha kérjük.
A szülésznő tudásáról, viselkedéséről is csak szuperlatívuszokban tudnék beszélni...
Ja...hogy ez nekünk 150.000 Ft.-ba fájt?
HÁT PONT LESZAROM.
Nincs 50 képem az iwiw-en mindenféle nyaralásokról, mint a sok hőzöngő pöcsnek,nem a külvilágnak élek, hanem a családomnak.
Nem iszom, nem dohányzom, amit keresek, minden az övék.
El lehet menni az egészségügybe dolgozni, oszt' utána lehet osztani az észt.
Én nem mennék, az biztos.

Horizont 2010.07.10. 15:04:22

@Psychopit: Először is szívből gratulálok a babához, jó egészséget nektek:)))
Az eszedbe jutott-e, hogy van rajtad kívül nagyon sok-sok apuka és anyuka akinek nincs az iwiw-en 50 képe a nyaralásokról, nem a külvilágnak él,nem iszik és nem dohányzik, amit keres a családé és a családjának él úgy mint te!!!!! Csak éppen nem tud kifizetni 150 ezer ft-ot. Te szerencsés voltál, azért mert a pénzedért jó szolgáltatást kaptatok. Csak nem kéne azt sugározni, hogy aki nem fizet az nem tesz meg mindent a családjáért. Hanem annak örülj csendesen, hogy te ezt megtehetted.
Ja és van olyan szülészet ahol pénz nélkül is megkapja a kismama ugyanezt csak nem választott orvossal:)

Psychopit 2010.07.10. 20:30:09

@Horizont: Köszönöm szépen a jókívánságokat!
Amennyiben úgy érzed, azt sugároztam, amit írtál, akkor vagy nem fogalmaztam egyértelműen, vagy félreértettél.
Csak azt nem szeretem, amikor bizonyos tipusú emberkék a mellüket döngetve hirdetik: " Én biza' nem fizetek senkinek, ez a dóguk B+, csinájják"....
Az ember a dolgát többféleképpen képes elvégezni. Én nem akartam az "elégséges szolgáltatás" színvonalán leragadni, és hidd el, nekem is lenne ezer más helye 150e Ft-nak....de úgy érzem, ez volt a LEGJOBB helye...
És mellesleg csendben örülök is neki, hogy megtehettem :)
Én nem ítélem el a hálapénzt, akkor sem, ha ezzel népharagot zúdítok magamra.
Nekem is volt olyan időszak az életemben, amikor éjjel nappal készenlétben kellett állnom, ha csörgött a telefon és 10 percen belül nem voltam ott, már ment a hisztéria, tudom, milyen hatással van az ilyen életmód a párkapcsolatra, az életviteledre. Ezt én kompenzálni szerettem volna (nekem nem volt ilyen szerencsém) és ha lesz következő baba ( LESZ ), ugyanígy fogok eljárni.
Nem érdekel, hogy a szülészorvos 7-es BMW-vel (vagy bármivel) jár.
Járjon.
Abban az esetben, ha nekem mondta volna egy orvos azt, hogy apuka, még gyűjtsön egy keveset, simán megköszöntem volna a közreműködését, és választok másik orvost. Ilyen egyszerű.

Horizont 2010.07.10. 21:01:34

@Psychopit: Sajnos ilyen ez az írás értheted így is meg úgy is! Csak rá akartam világítani arra, hogy vannak akik nem tudják megtenni, hogy fizessenek, de attól jó apukák. Nagyon örülök ha hallom, hogy valahol kisbaba jött a világra, mert a legszebb dolog az életben, mégis alig születik baba.
Én '77-ben szültem az első gyerekemet, aztán "83-ban és '87-ben. Nem volt fogadott orvos, utólag volt hálapénz. Kár, hogy a szülésznőnek nem adnak akkora elismerést, pedig le a kalappal előttük. Nem tudom ma így van-e? Sok minden jobb lett a szülészeten, nekünk nem volt apás szülés, baba-mama szoba, csak háton fekve engedtek szülni (ki volt az a barom férfi aki ezt kitalálta) meg egy csomó minden, de valahogy más volt mégis.Úgy emberileg valahogy:) Remélem nem a nosztalgia gondoltatja velem. Hát minden jót nektek, sírásmentes éjszakákat:)
Más:
Most volt a kollégám látogatóban a város kórházában. Mesélte, hogy vagy egy tucat kismama állt lent a kórház kapujában, nagy hassal és egyik cigit szívták a másik után. Én amelyik cigizik azonnali hatállyal saját felelősségre hazaküldeném. Az összes kismama roma volt.

Psychopit 2010.07.10. 21:22:05

@Horizont: Hűha...ha mindenre kedvem szerint reagálnék, reggelig írnám :)
Az meg most - azt hiszem, alapos indokkal - nem megy :)
Kezdem a végén:
Cigarettázik egy várandós nő????????? Már a 8. héten kényszerabortusz, oszt' köszönjük, Kolompárné.
Sajnos ebben radikális vagyok.
A szülésznőknek egyre nagyobb a respektje, és én ennek őszintén örülök. Sokat tesznek az anyukákért, nekünk meg szerintem - már említettem - sikerült tökéletest találni. Emberileg nálunk rendben volt minden. Apás szülés volt, életem legnagyobb élménye... Most azt érzem, hogy kár, hogy a nejemet nem 10 évvel ezelőtt ismertem meg, és nem hamarabb született baba (most 35 vagyok).
Picit elkanyarodtunk Mikolától...remélem ez megbocsájtható :)

Horizont 2010.07.10. 21:37:45

@Psychopit: Hétvége van kanyaroghatunk:)))
Nagyon sajnálom, hogy kimaradt a férjemnek az apás szülés:)
Na ez a szülési életkor a kedvenc témám.
Csak egy kis számtan. Nagymamám 19 évesen szülte az anyukámat, anyukám 18 évesen engem, én 23 évesen a fiamat. Így 37 évesen lett a nagymamám nagyszülő, anyukám 41 évesen, én meg itt állok 55 évesen és nincs még unokám. Imádott nagymamám 83 évig élt, így nekem 46 éves koromig volt nagymamám!! Az én jövendő unokáimnak hány éves koráig lesz nagymamájuk? És én hány éves koromig élvezhetem az unokáimat? Na folytathatnám vég nélkül! Gondolom érted mire gondolok!
Én is jól elkanyarodtam:DDDD

gande 2010.07.11. 00:03:08

@Psychopit:

csak kettő kérdésem van:

1. fizetsz TB-t?
2. Ha igen, akkor minek, ha a "hálapénz" rendben van?

Vidéki 2010.07.11. 07:27:12

Mikola ráirányította a figyelmet egy nagyon súlyos problémára, ami valójában nem csak a szülészet területén jelentkezik.

Ilyen esetekben valójában nem hálapénzről van szó, hanem egy-egy orvos durva zsarolásáról, ami emlékeztet a régi filmek bankrablóira, akik töltött pisztollyal ezt kiáltották: „Pénzt, vagy életet.”

Ilyen galádságot közintézményben foglalkoztatott orvosoktól nem szabadna eltűrni és büntetlenül hagyni.

Ezt sem szabadna a megélhetési bűnözés kategóriájába besorolni.

Patyimutyi · http://zipp.hu/belfold/2010/07/21/a_patyi_golfmeccset_meg_jatsszak 2010.07.11. 08:16:01

1. gyermekkel Asszonyom a Schöpf Mérei kórházba volt beutalva. Amikor veszélyeztetett terhes lett, be kellett feküdnie 4 napra. Olyan szobába rakták, ahová a kaparás utáni lábadozásra tették be a futószalagon kikészített betegeket.
Kb. sokkos állapotban menekültünk. Sírva kerestem szülész-nőgyógyászt egyik éjjel (napközben napi 16 órát dolgoztam).

A választásom azért esett a MÁV kórházra, mert ott találtam olyan orvost, aki éjszaka is elérhető volt, hajlandó volt beszélni velem, és nem a pénzzel kezdte. (Amikor rákérdeztem, azt mondta hogy rám bízza, mennyit fizetek, csak a dajkáknak adjak 20eFt-ot.). Hívjuk az illetőt Szabolcsnak.

Ezt követően az asszony 2x MÁV kórházban szült. Ha jól emlékszem 150-150eFt volt a szülész-nőgyógyász, aki nagyon jó és kedves volt, szerintem megérte. Valamennyit talán a vizsgálatokért is kellett fizetni, de arra nem emlékszem.
A szülész-nőgyógyásszal egyedül az volt a baj, hogy nagyon népszerű lett (mivel mindenki továbbajánlotta), ezért az orvos-kollegái kikészítették. Volt a TV-ben is a Szabolcs, évi 600 (!) szülése volt az utolsó évben. Gyakorlatilag bennt lakott a kórházban, csak friss ruháért és évi 2 hét szabadságra járt ki.

A második 2 gyermek Telkiben született. Mindenkinek ajánlom, aki meg tudja fizetni. 5*-os ellátás, 2-ágyas szoba, ahol még apuka és kistesók is bennt alhatnak. Ebédet-vacsorát étlapról választhatsz. Orvosok, tisztaság, műszerezettség nagyon jó. És a legfontosabb a kedvesség, azt ott megkapod. 1 szülés kb. 700eFt.

Ami nagy szemétség, hogy bár feleségem 15 évig fizette a társadalombiztosítást, a Telki kórház számlájához a társadalombiztosító egy fillérrel sem járult hozzá, pedig elvileg kb. 250eFt lett volna az állam költsége egy állami kórházban.

Másnaptól nem fizettünk TB-t. Minek, ha az elfogadható ellátásért amúgy is fizetni kell?

Horizont 2010.07.11. 18:07:21

@Patyimutyi:
Na látod ez oké! Telki MAGÁNkórház , bemégy megrendelsz egy szolgáltatást, közlik a tarifát, értékarányú szolgáltatást adnak (mivel drága ezért színvonalast) végeztél és fizetsz.
Az állami kórházban plusz szolgáltatást rendelsz az orvostól , közli a tarifát, értékarányú szolgáltatást kapsz (ő maximumot nyújt ) de a körülmény a kórházban csak állami.
Szerintem a helyes az lenne, hogy lenne a magánkórház és aki igényes és a pénze is megvan hozzá kapjon olyan színvonalú körülményeket. De ugyanakkor az állami kórházakban olyan szolgáltatást kéne MINDENHOL nyújtani a TB-ért, hogy elégedettek legyenek a kismamák és senki ne akarjon plusz szolgáltatásra kérni plusz pénzért az orvostól..... Megártott ma a nap nekem:)))

Psychopit 2010.07.26. 14:59:40

Úgy látom, ez a blog már leült, de azért még válaszolok :)

@gande: Természetesen fizetek.
Mióta elvégeztem a sulit, folyamatosan dolgozom. De mint említettem is, szerettem volna az egyébként is elégséges szolgáltatástól többet kapni.
Telkire nincs pénzem, ezt a megoldást választottam.
Adózott jövedelmemből, tisztességgel keresett pénzemből. Pont.
Pártunk és kormányunk új határozata szerint NEM KELL adót fizetni pl. a házikertészemnek, bébicsőszömnek, stb...hát hol van nekem olyan????
Legalább szülészem hagy legyen már....
@Horizont:
Szét kell vágni a pulyák között, és rábírni az utódnemzésre... :) :)
Ha arra várnak, hogy majd akkor, amikor jobb lesz, elárulom: nem lesz jobb :)

BISMARCK 2010.07.26. 16:28:50

@Psychopit:

Régi álmom, hogy kapok számlát a nőgyógyásztól - eleve lehetetlen - és bemegyek a számlával a TB-hez és visszakapom a pénzt a befizetésem maximumáig. Én ennyivel elégedett lennék.

gande 2010.07.27. 13:03:44

@Psychopit:

a probléma nem ott van, ha extra szolgáltatásért extra pénzt kérnek. a probléma ott van, hogy én egyszer kifizetem a TB-t, tehát az orvosi ellátást és ennek ellenére kérnek tőlem extra pénzt. persze mindezt nem hivatalosan, hanem feketén.

alegna21 2011.05.18. 11:20:36

Van különbség aközött például, ha valaki azt mondja a betegének, hogy "gyűjtsön még pénzt" és aközött, hogy a mondjuk éjfélkor riasztják a felkért orvost többnapi ügyelet és nemalvás után, hogy szülőnője érkezett, és ezért később honoráriumot fogad el. Ha valaki előre közli, hogy mennyit kér, se többet, se kevesebbet, tehát választás elé állítja a hozzá segítségért forduló esetleg súlyos beteg pácienst, az valóban etikátlan és törvénytelen... A témáról bővebben itt is olvashatunk:
www.letolthetokonyvek.hu/konyvek/szuleszeti-zarojelentes-dr-berko-peter-2011

süti beállítások módosítása