Skip to content


       Szűrés lista

Vita a fiatalkorúak elzárásáról

Pintér Sándor megpróbál rendet és közbiztonságot teremteni. Erre azért már elődugták a fejüket a jogvédők, liberálisok, ellenzők.

A közbiztonság védelméről szóló törvényjavaslat lehetőséget adna a fiatalkorúak (14-18 év) elzárására szabálysértés esetén. Vagy apróbb bűncselekmények esetén. A törvénymódosítás lehetővé tenné, hogy az eddig a gyámügyhöz, illetve a Gyermekjóléti Hivatalhoz kerülő esetekben a fiatalkorú elkövetőt maximum 30 nap elzárásra ítéljék.

Az indoklás szerint ez azért szükséges, mert miután a fiatalkorúak többnyire nem rendelkeznek önálló jövedelemmel, vagyonnal, így esetükben pénzbírság eleve nem jöhet szóba, és ezért az általuk elkövetett szabálysértéseknél alig van szankcionálási lehetőség.

Természetesen ilyen témában ki az egyetlen releváns személy, akit meg kell szólaltatni? Az ország one&only szociológusát: Herczog Máriát!

Kossuth Rádió:
"A nemzetközi tapasztalatok szerint hiába zárnak el valakit, annak semmiféle visszatartó ereje nincs. Legfeljebb annyi a haszna, hogy az elzárás ideje alatt az illető nem követ el újabb bűncselekményt. Aki bűncselekményre adja a fejét, nem mérlegeli, hogy ha elkapják, akkor az mivel jár. Az elkövető abban a reményben megy lopni, hogy nem kapják el, másfelől sokkal erősebb az a pillanatnyi kényszer, hogy megszerezzen valamit, mint az esetleges visszatartó erő. Az elzárás helyett megoldást jelenthetnek az úgynevezett „helyreállító technikák”, amelyek keretében kárjóvátételt kell adnia a bűncselekményt elkövető fiatalkorúnak. Ez azt jelenti, hogy a gyerek találkozik az áldozatával, látja, hogy milyen bajt, milyen veszteséget, fájdalmat okozott, illetve megpróbálhatja valamilyen tevékenységgel megtéríteni a kárt. Ezt a módszert 2006 óta alkalmazhatják Magyarországon a bíróságok, illetve az ügyészség, de a fiatalkorúak esetében csak kevés alkalommal teszik. Ha azonban elzárják az elkövetőt, ami ráadásul pénzbe kerül, a kívánttal ellentétes hatást érnek el: a fiatal csak még dühösebb lesz, valószínűleg újabb bűncselekményt követ el."

Most ez a "helyreállító technika" a sláger, részletesen kifejti az fn.hu-nak:

"A szakember a szociális munkások munkájának eredményesebb finanszírozásán és az oktatási rendszerben végrehajtott célzott intézkedéseken kívül a helyreállító igazságszolgáltatást tartja a leghatékonyabb eszköznek a bűnözés visszaszorításában. A helyreállító igazságszolgáltatás (restorative justice) lényege, hogy a tettes és a sértett közösen keressék a megoldást, amely előbbinek elzárás helyett a társadalmi normák betartásához való segítséget, utóbbinak az anyagi, érzelmi és erkölcsi kártalanítást jelenti.

Nálunk is működik már ez a mediatív rendszer 2006 óta, de mindössze 3000 esetben alkalmazták. A szomszédos Ausztriában az évente 300 ezer körüli hasonló típusú jogsértésnek nagyjából a fele már a rendszer keretein belül zajlik.

A módszer Új-Zélandról ered. Az alkalmazó országok nagy részében a fiatalkorúak elzárása már egyáltalán nem alternatíva és nincs is rá szükség, hiszen az elkövetők az áldozatokkal való együttműködésre kényszerítve sokkal inkább tudatára ébrednek saját felelősségüknek is. Jóval kifizetődőbb is a procedúra lefolytatása, mint az elzárások finanszírozása, mind társadalmilag, mind gazdasági értelemben. Ez természetesen nem vonatkozik az emberi élet kioltására irányuló és egyéb súlyos bűncselekményekre.

A magyar büntetőpolitika irányváltása egyébként nem példa nélküli. Németországban, a 90-es években a második generációs török fiatalkorú elkövetőkkel szemben sor került már egy hasonló szigorítási hullámra, ám a német alkotmánybíróság érvénytelenítette a rendelkezéseket, azóta a helyreállító igazságszolgáltatás rendszere működik fiatalkorúak esetében.

Egyedül az amerikai Nevada-sivatagban üzemelő Juvenile Boot Camp mutatói azok, melyek igazolják a szigorú büntetési rendszer hatékonyságát, de ezekbe a katonai kiképzőtábor jellegű intézményekbe csak különösen agresszív, fegyveresen elkövetett bűncselekmények miatt elzárt vagy kábítószerfüggő fiatalkorúak kerülhetnek be."

A hazai viszonyokat ismerve, vajon Herczog Mária noooormális? Ha elviszik a 80 éves néni tyúkjait, akkor utána még visszaküldi a bíró a fiatalkorú tolvajokat, hogy így kapja meg "a társadalmi normák betartásához való segítséget"? Az áldozat meg nagyon fog örülni a "anyagi, érzelmi és erkölcsi kártalanításnak"?

Remélem elsőként Herczog Máriától lopnak el valamit, és a bíró odateszi Herczoghoz a tetteseket vagy 2 hétre, és indulhat is kísérlet élesben ...
 
Herczog Mária a Népszavának már a költségekkel példálózott:

"A kormány egyrészt kifogná a Jobbik vitorlájából a szelet, másrészt szeretné kiszolgálni a tájékozatlan közvéleményt. Az elzárást, mint eszközt legfeljebb az életellenes, nagyon súlyos bűncselekmények esetében szabad használni.

Az elzárás nagyon drága eszköz, ez a legdrágább szociális ellátás. Egy napi börtön 10 ezer forintjába kerül az adófizetőknek, az eljárási költségekkel együtt pedig - tárgyalás, rendőrség - egy harminc napos elzárás esetén ez az összeg felmehet több százezer forintra is. Ennél jóval olcsóbb programok léteznek, amelyek sokkal gyorsabbak és hatásosabbak is, és ezek törvényi szabályozása megoldott Magyarországon 2006 óta.

Magyarországon 15 ezer ismert fiatalkorút elkövető van évente, ennyi szabad hely viszont nincsen semmilyen intézményben. Az ismeretlenül maradt elkövetők száma ennél jóval nagyobb. Amennyiben kibővítik a börtönöket, speciális intézményeket a költségek sok milliós nagyságrendűre rúgnak.

A társadalomnak azt kellene megértenie, hogy ez a módszer egyáltalán nem hatásos. Ha azt látnánk, hogy valaki egy pár ezer forintos lopást követően elzárásra kerül 30 napra, majd pedig megbánja a tettét, jóváteszi az okozott kárt és soha többé nem tesz ilyet, akkor érthető lenne a közösség hozzáállása. Ezzel szemben az az igazság, hogy ennek a büntetési formának semmilyen visszatartó ereje és eredményessége sincsen.

Az elzárás helyett megoldást jelenthetnek az úgynevezett "helyreállító technikák", ezekben az esetekben ugyanis kárjóvátételt kell adnia a bűncselekményt elkövető fiatalkorúnak. Ez azt jelenti, hogy a gyerek találkozik az áldozatával, látja, hogy milyen bajt, milyen veszteséget, fájdalmat okozott, illetve meg kell valamilyen tevékenységgel téríteni a kárt, jóvátenni az okozott sérelmet. Ez sokkal jobban megérinti a gyereket, és sokkal többet tanul belőle, nem csak formális aktus.

Egészen elképesztő vágyak élnek az emberekben azzal kapcsolatban, hogy mit kívánnak az elítéltnek a börtönben eltöltött évekre. Ezek viszont nem a javulást, hanem csak a gondok eszkalálódását, a társadalmi közhangulat durvulását szolgálják ki."

MSZP sem támogatja:
"A céllal egyetértenek, és pozitívum, hogy a bajok valódi okaira koncentrálnak, de összecsapott, alig elfogadható törvényjavaslat lett a vége. Nem oldja meg a problémát az, hogy több szabálysértést fenyeget elzárással, mert nincs elég nagy elrettentő ereje, viszont sok pénzbe kerül. A fiatalkorúak elzárása nem segíti őket a beilleszkedésben, mivel nekik az iskolában van a helyük."

Ahogy az LMP sem:
"A Fidesz politikai céljait szolgálja a törvényjavaslat, amellyel "kifognák a szelet" a Jobbik vitorlájából. A javaslatnak több hibája van, közéjük sorolta a fiatalkorúak elzárásának lehetőségét. Érthetetlen, a kormány miért áll egy olyan javaslat mögé, amelyről már több országban bebizonyosodott, hogy nem működik."
 
Azért ez az évi 15 ezer fiatalkorú elkövető nagyon sok ahhoz, hogy ne történjen változás. Főleg, hogy ennél sokkal több azon esetek száma, ami felderítetlen ...

 

Címkék: fidesz rendőrség társadalom

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr572138058

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csabapayne · http://kulturcseppek.blog.hu/ 2010.07.08. 13:11:25

Az fiatalkorúak elzárásakor az elzárás ideje alatti ellátás költségeit a szülőnek kellene megtérítenie. Vagy a segélyéből levonni. Így még lenne is valamennyi értelme.
De pl.: a Cozma gyilkosság börtön költségeit is lehetne fedezni az elkövetők és családjaik vagyonából. (A bodzaszedésből biztosan fussa rá.)

El Topo (Sgt. Elias) 2010.07.08. 13:11:47

@csabapayne:

Ha a gyerek csokit lop a közértben, nem keletkezik kár, mert értelemszerűen még helyben lebukott vele, vagy ha nem, akkor sosem derül ki.

Marcellusca 2010.07.08. 13:12:41

@ingenium rusticus /Csellók és gordonkák vegyesen.: Nekem is megfordult a fejemben.
Ha nem is pont a Cosma-gyilkosság.
De, egy ereje teljében lévő, 16-18 éves, már gyerekes, familiárisan hiperpigmentált tyúktolvaly milyen megbánást tanusítana?
Biztos jönne, hogy enni kellett adni a gyereknek, csupán megélhetésből csinálta az egészet.
És olyan jól színészkednek, hogy a fajvédők mindjárt be is vennék a megbánását.

@El Topo (Sgt. Elias):
Igen. Ebben is van ráció.
Mondjuk első esetben lehetne így, a következőben meg elzárással párosítani.

Kicsit Karcos 2010.07.08. 13:13:30

@El Topo (Sgt. Elias): a közértből drazsét lopó gyereket nem kellene börtönbe vágni, csak kirendelni hozzá a sittről egy 120 kilós kanvércigányt, aki seggbe dugná + NFVSZ. Erre gondoltál?:)

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2010.07.08. 13:13:33

Én szintén támogatom Topo ötletét. Sőt én minden utcai huligánnak is ezt adnám. Elkapnék 1-2-t aztán megmondani, hogy srácok van itten vagy 8 mikulás kár! Miképpen osztoztok raja. Ha nincs lé lehet mennit közmunkára addig ameddig ugyanannyi értéket nem hoznak össze. Mivel talán még maguk mellé énekelnének pár madarat faszán lehetne rendet teremteni.

csabapayne · http://kulturcseppek.blog.hu/ 2010.07.08. 13:14:28

@El Topo (Sgt. Elias):
Ez így is van, a fogak pedig pont azért csattognak, mert a súlyosabb eseteket, visszaesőket nem kezelik megfelelően. A drazsélopásból meg nem csinálnak ügyet... aztán szép lassan a tyúklopásból sem... stb.stb.

Kicsit Karcos 2010.07.08. 13:15:20

@Conv:

"a 20 ropi alatti lopás is szabálysértés, miként az utcai ordítozó randalírozás, amikor a lakók félnek mert ha rájuk szólnak akkor jön a kés, az ököl, a kő."

Javíts ki, ha tévedek, de szerintem a lopásnak nincs szabálysértési alakzata, hanem olyan van, hogy 20 ropi alatt a jegyző a nyomozó hatóság a rendőrség helyett. Az utóbbi szvsz legalább garázdaság, szintén btk.-s.

csabapayne · http://kulturcseppek.blog.hu/ 2010.07.08. 13:15:51

@El Topo (Sgt. Elias): Ok, rátapintottál a logikai hibára, de a pénzbüntetést akkor is "megnyerné".

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.07.08. 13:17:19

@Conv:

másrészt nem a kötelező elzárás a javaslat, hanem a lehetőségének az alkalmazása, azaz lehet, hogy Te egyszer bebaszva dajdajozol hazafelé a haverokkal az utcán és elkap a rendőr, ezért nem fognak elzárni, de ha hetente öt alkalommal kell miattad kihívni a rendőröket, akkor nehogy mert fiatalkorú vagy, meg nincs jövedelmed, megúszd.
Ugyanez a közértes csokitolvajra, a lakóhelyén szemetelőre vonatkoztatva is igaz.

Homeoffice 2010.07.08. 13:18:01

Egyébként a kiemelten súlyos ügyekben eltörölném a büntethetőség alsó korhatárát.
Annyi szeméttel teli patak van, annyi gondozatlan terület.
Egyébként három csapás törvény lenne itt az ideális. Harmadik büntény. után a gyerkőcöt elvenni a szülőktől. Drasztikus megoldás tudom:....

khmm... 2010.07.08. 13:18:06

@Kicsit Karcos:
"Alapvetően a szülők felelősségét keveslem, nem az elzárások számát."

Ez valóban jó kérdés: ha én felelős vagyok azért, ha pl. a kutyám kiszabadul az utcára, és rojtosra harapja Jauzsika hátsófelét, akkor a szülő miért nem felel anyagilag és büntetőjogilag a kiskorú ill. fiatalkorú csemetéje tetteiért...??????

Prof. William · http://profwilliam.wordpress.com/ 2010.07.08. 13:18:31

"Legfeljebb annyi a haszna, hogy az elzárás ideje alatt az illető nem követ el újabb bűncselekményt."

Mintha ez lenne lényege az elzárásnak. Sztem az emberek 80%-nak ha csak ennyi megvalósul az már pont elég.

Eleg_Volt_a_hazaarulasbol! · http://ciganybunozes.blog.hu 2010.07.08. 13:19:11

@El Topo (Sgt. Elias): jelentkezem! Ha a gyerekem zsebrevagna a kozertben akarmit, amit utana tolem kapna nem tenne zsebre! Nem lehet itt lacafacazni, hiszen az alap erkolcsi normakat kell megtanitani a fiataloknak. Ha azt latja, hogy de jo hecc zsebre vagni egy cukorkat es nincsen kovetkezmeny, legkozelebb egy uveg piat tesz el.

Minden igy epul fel: apro darabokbol. A Cozmat leszuro cigany sem ugy kezdte, hogy hopp, ma kedd van, leszurok egy embert, mert meg nem csinaltam olyat.

Marcellusca 2010.07.08. 13:19:46

@El Topo (Sgt. Elias): Szerintem azért, mert alapvetően nem velük van a baj.
Az itt írogatók nem az egyszer megtévedt, brahiból elkövetőkre gondolnak.
Ha az én gyerekem tenné meg és kitudódna, otthon olyat kapna ..... (nem fizikálisan!).
Akiknek ezeket "kívánják" a kommentelő társak, azok általában erre szakosodnak, ebből élnek.
Családilag mennek lopni, a kiskorút beküldik, de előtte kioktatják, hogy 20.000 alatt legyen az ellopott érték.
Az ilyenek valóban megérdemelnék.

CyberPunK 2010.07.08. 13:19:50

@Gunther: Elvetted, és? Az állami nevelde is csak az utánpótlást gyártja a büntetésvégrehajtásnak. :(

Eleg_Volt_a_hazaarulasbol! · http://ciganybunozes.blog.hu 2010.07.08. 13:21:05

@EÖ: Őslénypark 2 és biológiát tanított. Levine volt a neve. :)

Homeoffice 2010.07.08. 13:21:31

@Eleg_Volt_a_hazaarulasbol!:

LOL Te tudod mik mennek a madaras tecsóban meg társaiban? Anyuka/ nagyszülő eteti a gyereket :)))
Nah ennyit erről:)

Homeoffice 2010.07.08. 13:22:33

@CyberPunK:

Más ötletem egyenlőre nincs. Vagy ha van is sztem túl radikális:)))

Marcellusca 2010.07.08. 13:23:23

@El Topo (Sgt. Elias): Gondolom a büntetési tételek között is van különbség.
Meg a bíró minden körülményt megvizsgál, hogy milyen a háttere a gyereknek, a szülők mennyire hajlandók megtéríteni a kárt, stb., és csak ez után döntene úgy, hogy elzárás.

Eleg_Volt_a_hazaarulasbol! · http://ciganybunozes.blog.hu 2010.07.08. 13:25:13

@Gunther: persze. de itt a sajat gyerekedrol volt szo.
mellesleg nem egyszer! lattam hogy etetik bizony, de olyan is van aki a penztarnal kifizeti a megevett dolgokat. Persze nem ciganyrol van szo, mert olyat meg nem lattam.

CyberPunK 2010.07.08. 13:25:32

@Gunther: Mondom, botütés. Tudom, nem EU szabvány, de akikről beszélünk azok se.

Prof. William · http://profwilliam.wordpress.com/ 2010.07.08. 13:28:43

A köz/kényszermunka a börtönösöknek jó ötlet de akkor lenne csak égig érő visítás másik oldalról hogy a FIDESZ KONCENTRÁCIÓS TÁBOROKBA ZÁRJA AZ EMBEREKET! Meg AKARATA ELLENÉRE DOLGOZTATJA A SZEGÉNY KICSI ÁRTATLAN GYEREKEKET!

Egyelőre szerintem elég az elzárás. Aztán majd lehet finomítani a törvényeken...

El Topo (Sgt. Elias) 2010.07.08. 13:30:29

@Eleg_Volt_a_hazaarulasbol!:

Hülyeség amit beszélsz. Nekem két fiam van és jó gyerekek. Tudják, mit szabad és mit nem. De az életemmel azért nem felelnék azért, hogy egyszer valamelyik nem fog a közértben mondjuk brahiból ellopni egy csokit. És nyilván még akkor sem fogom agyba főbe verni.

martonx 2010.07.08. 13:38:40

Ez tetszik, hogy Új-Zélandból származik az ötlet. Megnézném, hogy mennyi cigány van arrafelé?

Ez a helyreállító technika, csak ott tud működni, ahol véletlenül eltévelyedett fiatalokról van szó. Nálunk, ahol komplett családok, putri sorok arra vannak szocializálódva, hogy lopni járnak, csak olajat öntenénk a tűzre.

Vicces lenne látni, ahogy egyes szerencsétlenebb fekvésű Tesco-ban egy idő után már csak cigányok dolgoznának, kár helyreállítás gyanánt :-DDD
Végül meg be is zárhatna a Tesco...

egymilliomod · http://gyermekvedo.blog.hu 2010.07.08. 13:38:42

Olyan, hogy gyermekjóléti hivatal nincsen. És nem is lesz, ha a jogszabály módosításokat nézzük.
Kicsit kavarodnak a dolgok, és mintha Herczog Mari is belekavarodna, vagy csak az újságírók ilyen bénák.
A helyreállító igazságszolgáltatást és a mediációt tényleg régóta használják külföldön, és elég jó sikerrel. A mediáció nálunk is sikeres (10-ből 8-9), de erre ugye senki sem kötelezhető. A helyreállításra igen.
Az Új-Zélandi módszer meg teljesen más, az az, amikor az egész család összejön és addig nem megy haza senki sem, míg az összea baj, bú és bánat el nem múlik.

Egyébként - ha a gyermekvédelmi részét nézzük - akkor igazából nem a gyerekeket kellene bünteni, hanem a szülőket elővenni. És itt nyilván nem a gyerekcsínyre gondolok, hanem azokra, akiknek ilyen az élletvitelük, ilyen példát és sperpektívát mutatnak a gyereknek. Igaz, hogy ők is mintakövetőek, de valahol ezt meg kell állítani.
Az elzárás bizonyos esetekben teljesen érthető, de mellette elő kell venni az elhanyagoló szülőket.

Ja igen. És ehhez az évi 15 ezer elkövetőhöz tegyük hozzá az évi majd 5000 kiskorú elkövetőt is. A számokat szorozzuk meg mondjuk kettővel és éppen ennyi bűncselekményt követtek el kiskorúak. És akkor még a szabálysértésről nem is beszéltünk.

martonx 2010.07.08. 13:41:05

Ez tetszik, hogy Új-Zélandból származik az ötlet. Megnézném, hogy mennyi cigány van arrafelé?

Ez a helyreállító technika, csak ott tud működni, ahol véletlenül eltévelyedett fiatalokról van szó. Nálunk, ahol komplett családok, putri sorok arra vannak szocializálódva, hogy lopni járnak, csak olajat öntenénk a tűzre.

Vicces lenne látni, ahogy egyes szerencsétlenebb fekvésű Tesco-ban egy idő után már csak cigányok dolgoznának, kár helyreállítás gyanánt :-DDD
Végül meg be is zárhatna a Tesco...

egymilliomod · http://gyermekvedo.blog.hu 2010.07.08. 13:41:53

Elnézést, nem akartam ennyire nyomatékosítani a mondandómat...
:)

El Topo (Sgt. Elias) 2010.07.08. 13:42:01

@Marcellusca:

Mert nem hiszem, hogy az épülését szolgálná.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2010.07.08. 13:48:49

@martonx: @egymilliomod: Mi van ?Maga mindent kétszer mond?Kétszer mond?:))

Eleg_Volt_a_hazaarulasbol! · http://ciganybunozes.blog.hu 2010.07.08. 13:49:16

@El Topo (Sgt. Elias): itt is vannak fokozatok. Az agybafobe veres meg az atyai pofon kozott jo nagy kulonbseg van. Ugyanakkor meg emelett ott van az is - de hat ezt neked is tudni kell - hogy nem mindig a testi fenyites a legcelravezetobb. Vagy te bologatnal, hogy jol van kisfiam, jol csinaltad?

szoval ne forgasd ki a szavaimat, mert te direkt nem akarod erteni-latni amit mondok. Akkor minek beszelni...

bulvármédiás => · http://kepviselo.blog.hu 2010.07.08. 13:52:36

Szerintem meg a hölgy pont idealista példákat hoz + olyan államokat, ahol igen régóta működik a demokrácia. Fura, hogy egy poszt-szocialista állam sincs köztük.
Most elképzeltem egy esetet, hogy pl. egy verés fiatalkorú áldozata találkozik az őt megverővel - szerintem az áldozat annyira félne, hogy nem merne a szemébe nézni, míg a tettes vigyorogva szemléli a "kis köcsögöt".

Az elzárás szigorítása szerintem jó, így legalább kétszer meggondolja mindenki, hogy a bűn útjára lépjen! Sőt, még a korhatárt is levinném, mivel nem egyszer lehetett hallani arról, hogy ennél sokkal fiatalabbak követtek el valamit, ideje korán tanítani őket!
Az is igaz, hogy drága a jelenlegi fenntartás, de kérdem: csökkenteni nem lehet? Ha mondjuk leviszik az egy főre jutó költséget 8000-re vagy 5000-re, akkor megvan oldva a gond. Igaz, hogy a börtönök kényelme és színvonala nagyot esik majd, de hát istenem, nem kell oda bekerülni! (Mondjuk a csöveseknek télen még így is megéri.)

Amúgy a fő gondot én a bűnözőkhöz való "félve tisztelt" meg "kúúl" hozzáállásban látom, és ezen változtatnék: egy kampánnyal kijelenteném, hogy aki bűnt követ el, az nem rossz, hanem (előre is elnézést a káromkodásért) köcsög, béna, balfasz, balfék, lúzer, vesztes, csicska, és ezek szinonimái. (Remélem adtam ötletet a rendőrségi marketingeseknek!)

El Topo (Sgt. Elias) 2010.07.08. 13:53:40

@Eleg_Volt_a_hazaarulasbol!:

Az atyai pofon is hülyeség. Nem azzal teremti meg a tekintélyét az ember. Most még erősebb vagyok, mint a fiaim, de öt év múlva már nagyon lehet hogy fordítva lesz, és akkor mit csinálok majd? Én lebaszok neki egy atyai pofont, ő meg kiüti a fogaimat a gecibe?
Nem mondom, hogy sosem ütöttem megy egyiket sem, de ez általában csak akkor történt, ha valami disznóságot hirtelen kellett megakadályoznom, és gyorsabban tudtam odasózni, mint beszélni.:D

bulvármédiás => · http://kepviselo.blog.hu 2010.07.08. 13:55:40

@egymilliomod: No igen, a 2. bekezdésben írtakkal teljesen egyetértek - ha a gyerek nem büntethető, a szülő legyen az - de ne elzárással, hanem pénzbírsággal, ennek hiányában pedig további kényszerű közmunkával. Így kétszer is meggondolja, hogy mit nevel a kölykébe!

egymilliomod · http://gyermekvedo.blog.hu 2010.07.08. 14:01:56

@bulvármédiás =>: Ez csak egy dolog. Meg kell tanítani őket, hogy miként éljenek, neveljék a gyerekeket. Megmutatni a lehetőségeket, ugyanis itt a nevelési képesség hiányáról van szó, ami azért - ha lassan is - de kompenzálható, fejleszthető.

tsk 2010.07.08. 14:14:28

Nagyon nagy hulyeseg ez a javaslat, es lattom hogy szinte senki se erti, meg a cikkiro se, hogy hogy is van ez a szabalysertes/buncslekmeny tema. Csak egy pelda: ha valaki ellop egy biciklit akkor az buncselekmeny, mindegy hogy az elkoveto fiatalkoru vagy felnott. Ha egy gyalagos atmegy a piros lampan az szabalysertes, es szinten mindegy hogy fiatalkoru/felnott, ha elkapjak ugyanugy megbuntethetik x ezer forintra. Ha jol ertettem akkor ezen ugy akarnak valtoztatni hogy bizonyos szabalysertesek eseten a kiskoru szabalyserto automatikusan elzarast kapjon es ne penzbuntetest. Ez pedig meg akkor is baromsag, ha valoszinuleg a piroson valo athaladas/gyorshajtas nem lesz ilyen tipusu szabalysertes. Viszont ahogy tobbszor is mondtak a "magyar gardazas" ilyen lesz. Tehat ha egy kiskoru megjelenik nyilvanos helyen garda egyenruhaban, indul is az eljaras es automatikusan kapja a x nap elzarast mig egy felnott ugyanezert csak akkor fog elzarast kapni ha nincs penze kifizetni az x ezer ft buntetest. Itt tenyleg mindenki ilyen renszert akar?

bulvármédiás => · http://kepviselo.blog.hu 2010.07.08. 14:17:18

@egymilliomod: Szerintem meg tudják nevelni a gyereküket, CSAK nem a társadalmilag elfogadott norma szerint. És meg kell megmutatni, hogy a balfasz léten túl lehet normálisan is élni!
A gyerek meg kapjon ilyenkor egy szép nagy taslit, ha rossz fát tesz a tűzre. Igaz, Pavlovi reflex szintű dolog, de szerintem működik - régen is, ma is.

ketroot 2010.07.08. 14:17:23

@LEHO:

Azért a szezont ne keverjük már a f.szommal, jó?

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.07.08. 14:21:50

@tsk:
azt hiszem Te nem jól értelmezed a dolgot :)

abban az esetben van elzárás, ha más böntetésre nincs lehetőség... pl ha nem fizet apu avgy anyu a picifia helyett... merthogy nem köteles fizetni, ezért nem akar fizetni, vagy nem tud fizetni

Kicsit Karcos 2010.07.08. 14:22:57

@ketroot: nem keveri a szezon a faszoddal...

Szabálysértésről beszélt Pintér. Csatlakozom LEHO-hoz és @tsk: -hoz.

Szabálysértés: gyorshajtás, csendháborítás, szemetelés, tiltott helyen dohányzás, bizonytalan forrásból származó zöld póló viselete.
Bűncselekmény: lopás, rablás, gyilkosság.

Pintér a _szabálysértést_ elkövető fiatalkorúakat zárná el, és meg is indokolja, miért: mert úgysem tudnák kifizetni a pénzbírságot. Ez arra utal, hogy tényleg a szabálysértésekre gondolt.

Wrex 2010.07.08. 14:27:15

Pedig a "helyreállító technika" pl. graffitizők esetében tökéletesen működne. Kezükbe egy fogkefét (esetleg kettőt), és pucolják le. De más esetben is:
Tyúktolvajok: a seggméretéhez illő darabszámú tojáson kéne kotlania, ahány eltörik annyi hét pluszban.
Terménytolvajok: kezükbe egy zsák vetőmag/NNN db. palánta, amennyit azokből nem termelnek be, annyi nap sötétzárka (ha újabb terménylopással próbálják kipótolni, annyiszor 10 nap sötétzárka).
Kábeltolvajok: az ellopott kábelek miatt kiesett energiaszolgáltatásnak megfelelő energia előállítása kéz/lábhajtású generátor segítségével.
Stb...

gramercy 2010.07.08. 14:29:09

nem kell lesittelni oket, foleg nem az en adombol

hanem a szuloket kell megtalalni, elvenni a kar erteket akar elkobzassal is

Plutonic 2010.07.08. 14:37:15

Mostanság kicsit unom már az ilyen szarrágást.
Zárják el a fenébe a kölyköt, aki csak egyszer botlott és értelmesebb, akkor gyorsan kijózanodik.
Nem vagyok a spártai megoldások híve, de a liberális szarlökdöséstől is hányok.
Keményen, következetesen és feddhetetlenül, ennyi az, ami szükséges, szerintem.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.07.08. 14:39:18

@gramercy:
Erről van szó a javaslatban. eddig ha nem lehetett behajtani a kár értékét, megúszta a kölyök/szülő. ezentúl akkor sem fogja, ennyi az egész.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.07.08. 14:41:05

@Kicsit Karcos:
ismét mondom, a lopás nem bűncselekmény 20 ropi alatt :) az csak szabálysértés :)

Nzoltan 2010.07.08. 14:41:53

De most komolyan. Ki nem szarja le az LMP-t vagy a TASZ-t kétharmaddal? Idióták gyülekezete mindkettő.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.07.08. 14:44:44

@LEHO:
Én nem bánom, majd megtanulja a kölök, hogy hogyan közlekedjen, ha olyan hülye, hogy nem tudja.

Hidd el a saját gyerekeimmel még következetesebben megkövetelem a tisztességet, mint bárki gyerekétől. mert másét leszarom, hogy milyen ember lesz, hogy bassza el az életét, becsületét, és hogyan bassza el a szülei életét, becsületét

jozicsenko 2010.07.08. 14:44:53

@LEHO: azért a gyorshajtáshoz kell egy autó meg egy fiatal aki szarik a törvényekre..

Plutonic 2010.07.08. 14:45:34

@Wrex: Ezek jó ötletek! :D

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.07.08. 14:47:32

@Nzoltan: ki nem szarja le a kétharmadot?

Nem hiszem, hogy arról van szó, hogy a kétharmad ötlete vagy sem. Erre hivatkozni érvelésként az elfogadás vagy elutasítás mellett, nem különb, mint arra, hogy az LMP vagy a TASZ hülyék gyülekezete.
Még akkor sem, ha történetesen így van :)

prostatikus vogon jeltz (törölt) 2010.07.08. 14:48:22

Ha jól értekmezem az ötletet akkor itt nem a vascsöves fejbeverős gyerkőcökről van szó hanem a tyúktolvaj szintű dolgokról.
Szerintem jó ötlet ha megtérítettetik az elkövetővel a kárt.
Szerintem ez nagyobb szopás a gyereknek hogy 1 hónapig szép rikító cuccban szép nagy felirattal "TYÚKOT LOPTAM A SZOMSZÉDBÓL..." szépen ledolgozza a dolgokat mitha 30 napig bent hereverézne a hűvösben.
Ráadásul a károsult is ki lesz fizetve...

Marcellusca 2010.07.08. 14:49:56

@Plutonic: Helló!
Rég jártál erre. :)

Kicsit Karcos 2010.07.08. 14:50:19

@Conv: igazad van. De ugye nekem is abban, hogy Pintér a szabálysértő fiatalokat akarja elzárni? Azaz nem a tolvajokat...

Kicsit Karcos 2010.07.08. 14:52:03

@Kicsit Karcos: vagyis a tolvajokat is. És a szabálysértőket IS.

"lehetőséget adna a fiatalkorúak (14-18 év) elzárására szabálysértés esetén. Vagy apróbb bűncselekmények esetén."

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.07.08. 14:58:38

@Kicsit Karcos: így van, mindössze annyi történik, hogy míg eddig csak a pénzbírság volt ezentúl ha a pénzbírság behajtására nincs lehetőség, akkor is legyen büntetés. mert eddig nem volt.

Prof. Dr. Simon Templar 2010.07.08. 15:04:43

@prostatikus vogon jeltz: "Szerintem ez nagyobb szopás a gyereknek hogy 1 hónapig szép rikító cuccban szép nagy felirattal "TYÚKOT LOPTAM A SZOMSZÉDBÓL..." szépen ledolgozza a dolgokat mitha 30 napig bent hereverézne a hűvösben."

Nem. A vascsöves, fejbeverős gyerkőcöknek 30 év munkatábor, a tyúktolvaj kis f@sznak 30 nap ugyanott PLUSZ mindkettő vastagon fizet.

Ez a korrekt megoldás. Ennyi.

Dr. No 2010.07.08. 15:07:15

A helyreállító igazságszolgáltatásnak az a lényege, amit Clint Eastwood csinált a vietnami gyerekkel a Gran Torinoban (amit egyébként Sgt. Elias is javasolt): el akartad lopni az autót? Akkor mosd le, és javítsd meg az ereszt is, és vágd ki a fát a lakatlan ház elől szemben, mert még valakire rádől.

Herczog Mária ezt a részét egyáltalán nem fejtette ki, mert az teljesen hamis interpretáció, hogy meglátogatom a sértettet, látványosan bánkódom, együtt sírdogálunk pár percig és evvel le van tudva az egész. Ennek így semmi tétje nincs az elkövető részéről. A helyreállító igazságszolgáltatás lényege, hogy az elkövető ELÉGTÉTELT AD a sértettnek, amit közösen határoznak meg a törvényes keretek között. Egyébként valójában ugyanezt jelenti a szemet szemért elve is, ami ugye modernnek nem nevezhető éppen. És fontos része a megszégyenülés is, mert mindezt nem éjszaka, titokban kell végrehajtani, ráhagyva az elkövető jóérzésére.

Ugyanaz a baj Herczog Mária dumájával, mint minden mással ebben az országban: csak a megoldás "kellemes" részéről vesz tudomást, és csak arról tudósít, arról pedig, ami adott esetben az elkövetőre nézve kellemetlenebb lehet az elzárásnál (pl. hogy a KMB-s végigkíséri az egész falun "Mari nénihez", akit meglopott, és persze mindig tagadta, hogy a közelben járt, mert "hazudik a vén paraszt kurva", aztán ott kell egész nap dolgoznia (!), mindenki szeme láttára, ami egyébként is alantas, paraszt dolog), arról persze hallgat, és ha rajta múlna, nem is alkalmaznia.

Plutonic 2010.07.08. 15:13:29

@Marcellusca: Halihó! :DDDD
Rendszeresen olvaslak Titeket, csak a lassú net miatt nincs mindig türelmem a belépéshez. :))
De nem tágítok ettől a blogtól és a brigádtól, mert a szívemhez nőttetek! :D
És mi tagadás, jó érzés, amikor feltűnik a "kedvenceimnek" az ittlétem. ;)

Sátán meg a Jocó 2010.07.08. 15:26:10

Robert Heinlein, Csillagközi invázió c. klasszikusa pár oldalon, tömören kifejti, hogy az általa elképzelt világban hogyan is kezelik a fiatalkorú bűnözőket. (azért kicsit hosszú lenne kommentnek)

Ajánlom minden finomlelkű libsinek.

Kicsit Karcos 2010.07.08. 15:42:56

@Conv:

"esetükben pénzbírság eleve nem jöhet szóba"

Ez alapján nem az alternatívája lenne az elzárás a pénzbírságnak, hiszen "úgysem tudnának fizetni".

_Most_ van úgy, hogy ha nem tudod fizetni a pénzbírságot, akkor ledolgozhatod, vagy leülheted.

Higany 2010.07.08. 15:47:44

Ha már matekozik itt 15.000 elkövetővel, akkor vonja le ebből azoknak a számát akiket majd elrettent a szigrítás. Hiszen pont ez a célja, hogy véget vessen a következményeknélküliségnek!

ketroot 2010.07.08. 15:50:43

nol.hu/belfold/amikor_a_hajlektalant_is_kiraboljak

Nyíregyháza, helybéli gyerekek...

Inkább nem mondom, ezeket hova zárnám...

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.07.08. 15:53:20

@Kicsit Karcos:
ne a magyarázatot nézd, mert tudod, a legritkább esetben tudnak érthetően elmondani bármit fideszéknél, (szerintem valami teszt alapján választják ki ki tud a legkevésbé érthetően elmondani valamit) hanem azt, hogy miről szól a javaslat.

őőő.... megnézted már a javaslatot, vagy csak ? :)

picur3ka 2010.07.08. 15:59:11

@Plutonic:

Adjon isten! Reg lattuk.

Marcellusca 2010.07.08. 15:59:14

@Plutonic: Most akko' meghatódjak? :)))
Nekem meg jó újra látni régi "arcokat". :D

Asidotus 2010.07.08. 16:19:04

Az elzárás költsége egy ordas hazugság, aljas csúsztatás.
Ugyanis a börtönőrt már ki kell fizetni, sőt magát az épületet is meg kell építeni, stb. Ezek fix költségek, attól függetlenül, hogy 2-en vagy 6-an ülnek a cellában, esetleg üresen áll. Azt a minimális kaját, amit megeszik, vizet elhasznál, csak az a költség. Azért meg éppen meg is dolgoztathatnák.
ÉN mondjuk alapból az elzárás, mint büntetési forma ellen vagyok:
egyszerűbb dolgokért ki kell vinni a főtérre, és 25 korbácsütés, azt mehet amerre lát. Egészen biztos, hogy kétszer is meggondolná legközelebb.

nyos 2010.07.08. 16:36:40

Azert az Arpadhazi kiralyaink tudtak mi a megoldas, ne gondolja mar Pinter jobbnak magat!
Aki keveset lopott, levagtak a kezet, hogy ne tudjon lopni.
Aki nagyot, annak a fejet, hogy ne is gondoljon a lopasra.

Neha meg kell fenni a pallost, meg ki kell fizetni a fickot, aki lobalja. De az nem napi 10k/fo. Raadasul a TV kozvetitesbol tobbszorosen bejonne az ara.

Lone Wolf 2010.07.08. 17:22:28

Helyes Helyes! Pintér ezt jól csinálja. :) Az a rossz útra tévedt, de nem javíthatatlanul bűnöző hajlamú fiatal, aki eltölt pár napot egy zárkában, garantáltan el fog gondolkodni! És ezt, még abban a korban teszi, amikor a jelleme, gondolkodása és világképe a legformálhatóbb. :)

Ettől függetlenül, a helyreállító módszer is működhet. Az egész, azon múlik, hogy melyik módszert milyen esetekben, és mikor, HOGYAN használják.

@nyos: "Azert az Arpadhazi kiralyaink tudtak mi a megoldas"

Gondolom, ezt humornak szántad... Ha meg nem, akkor javaslom az általad kívánt technikák demonstrálását RAJTAD! Elgondolkoznál. :)

Tremere 2010.07.08. 18:15:58

A börtön egyes esetekben tényleg hülyeség... A bűncselekményeket mérlegelni kell.
Pl. Amennyiben a szülő anyagi helyzete megengedi, pénzbírság - kisebb bűncselekmények, szabálysértések esetén
Amennyiben nem jó a szülők anyagi helyzete, akkor közhasznú munkavégzés.
S ha a gyerek kifejezetten visszaeső, és élvezi a bűnözést (a szülői felelősségre vonás mellett), akkor meg átnevelő intézet + kényszermunka
Ennyi szerintem...

trojka 2010.07.08. 18:22:40

Nem biztos, hogy konkrétan ide tartozik, de azt hiszem, kissé tukrözi a jelenlegi helyzetet: egy vidéki faluban vagyok Tájházvezetö, iskolás csoportok is szoktak ide járni. Pár héttel ezelött pesti iskolások csoportja látogatott el. Van egy régi iskolai osztálytermunk is berendezve, általában érdekli a gyerekeket. A "katedrán" van egy mogyorovesszö is. A kérdésre, hogy az mire kellett, elmondtam, hogy bizony, abban az idöben a tanito a rossz gyereket ezzel esetleg elfenekelte. az egyik "vagány" srác megkérdezte (ugy 11-12 éves), hogy én kaptam-e ilyen pálcával. Elmondtam, hogy bizony, én is csak átlag gyerek voltam, néha rosszalkodtam is, tehát kaptam is. A kérdés megdöbbentö volt: "es miért nem adta vissza..." a gyerekekkel két fiatal tanitonö volt, csak irultak-pirultak és sáppadoztak...de konkrétan nem tudtak válaszolni...mert ki tudja, hogy ez a gyerköc kinek a gyermeke volt...Nos, nem tudtam szo nélkul hagyni a dolgot, s elmondtam, hogy elöször is, abban az idöben nem volt divat verni a tanitot, abba a fenékrevágásba nem haltunk bele. Otthon meg sem mertuk mondani, hogy kikaptunk, mert Apánk adta volna a következöt. Azt is elmondtam, hogy ha még élne az a tanitom, aki a fenekemre utött, most kezet csoolnék neki, mert nem haragbol, vagy indulatbol cselekedett, hanem ugy érezte, hogy már ezt megérdemeltem. Az én erdekemben tette, mert azt szerette volna, ha EMBER válik belölem. Nos, a srac lehet, hogy azt gondolta, beszélj csak, vén hulye...de mást már nem kérdezett...ezért érzem azt, hogy a kellö idöben elcsattant fules, az atyai pofon nem kárára, hanem elönyére vált a gyereknek...de csak vált. Az a viág már elmult. Most a gyermeki jogoké és az ombucmanoé a jövö... (meg a börtönöké).

Lone Wolf 2010.07.08. 19:22:02

@trojka: "az atyai pofon nem kárára, hanem elönyére vált a gyereknek...de csak vált."

Így igaz! De a kötyköt nem ütni verni kell, hanem NEVELNI! Nem mindegy! És bizony, a nevelésbe beletartozik a füles is, ha a gyerek túl pimasz, vagy hülye/rossz! észheztéríti, elgondolkodtatja, vagy legalábbis, NEM mer többet pofátlankodni.

maxwell murder 2010.07.08. 19:54:12

ha tőlem ellop egy cigány banda egy telefont én nem akarok utána velük találkozni. nem lehetne őket inkább csak úgy pofánverni?:)

Perverzsrac 2010.07.08. 19:56:43

tent city miért nincs a szavazható lehetőségek között? :)

Dzsentrisvihák 2010.07.08. 20:14:04

Fogják ki nyugodtan a szelet a Jobbik vitorláiból, az összeset. Utána talán majd működni is fog az ország :) A javaslat pedig nagyon is helyes, aki bűnözik, azt zárják csak el.

Kartal (rezervált) 2010.07.08. 20:17:08

@El Topo (Sgt. Elias): velem. Sőt elég kevés embert ismerek, akivel ez "megtörtént". Igazából jó libsihez méltóan úgy beszélsz a bűn elkövetéséről, mintha az "csak úgy" megtörténne az emberrel, és nem egy elhatározás, akarat vezetne a cselekedetig. Ez nem "megtörténhet" valakivel, hanem valaki eldönti, hogy lopni fog. És ha eldöntötte, és lopott, akkor viselje ennek minden következményét.
A bűncselekmény nem nátha vagy baleset, ami "megtörténhet" valakivel. A te gyerekeiddel lehet, hogy "megtörténhet", de azért ne gondold, hogy a világon mindenki így működik...

Kartal (rezervált) 2010.07.08. 20:23:49

@maxwell murder: erről van szó.

"Az elzárás helyett megoldást jelenthetnek az úgynevezett "helyreállító technikák", ezekben az esetekben ugyanis kárjóvátételt kell adnia a bűncselekményt elkövető fiatalkorúnak. Ez azt jelenti, hogy a gyerek találkozik az áldozatával, látja, hogy milyen bajt, milyen veszteséget, fájdalmat okozott, illetve meg kell valamilyen tevékenységgel téríteni a kárt, jóvátenni az okozott sérelmet. Ez sokkal jobban megérinti a gyereket, és sokkal többet tanul belőle, nem csak formális aktus." - bocs, de ez tömény baromság. Aki fiatalkorú létére összever, fojtogat, kirabol egy nyugdíjast, az magasról szarik rá, milyen kárt okozott vele. Talán még élvezte is. Az ilyet csak egyvalami érinti meg, de nem írom le mi, mert Topo sírógörcsöt kap a szegény szerencsétlen bűnözők sajnálatából kifolyólag, ha elolvassa.
Az az igazság, hogy én az áldozatokat sokkal jobban tudom sajnálni.

trojka 2010.07.08. 20:32:27

@Lone Wolf:
Engem (minket) a tanitok nem utöttek-vertek. A testi fenyitést csupán akkor alkalmazták, ha már semmi megoldás nem használt. Azt a pofont, fenékre verést is akkor vették elö, amikor ugy erezték (volt hozzá érzékuk) szukség volt rá. De ismetlem: soha, egyikunknek nem jutott eszebe, hogy a tanitonak azt a nevelö célzatu (és nem "Makarenkoi") pofont vissza kéne adni. Talan sokunkat ez a pofon vedett meg életunk további hulyeségeitol. De ehhez azok a tanitok és azok a szulök kellettek. (erdekes, de akkor a cigány szulök is igy gondolták). Nos, akkor ki illetve kik tehetnek a fiatalok közti elszaporodo bunözésrol.
Szerintem azok, akik a homokba dugják a fejuket, akik mindenféle jogokrol dumálnak, de követhetö értelmes, tartalmas ötlettel nem tudnak elöállni. En meg azt mondom: a fiatalnak joga van bunözés nélkul élni, ennek megteremtése pedig a mindenkori illetékesek feladata (de ebbe ne akarjon mindenféle "szakerö" beledumálni).

Lone Wolf 2010.07.08. 21:28:02

@trojka: Engem (minket) a tanitok nem utöttek-vertek. A testi fenyitést csupán akkor alkalmazták, ha már semmi megoldás nem használt.

És ezt így is kell! ;) A probléma ott van, hogy a túltanult liberális jószándékú balfácánok nem értik, érzik, a kettő közötti különbséget!

Lone Wolf 2010.07.08. 21:40:47

@El Topo (Sgt. Elias):

"Nem mondom, hogy sosem ütöttem megy egyiket sem, de ez általában csak akkor történt, ha valami disznóságot hirtelen kellett megakadályoznom, és gyorsabban tudtam odasózni, mint beszélni.:D"

És ez, (az atyai pofon) pontosan az ilyen esetekről szól. ;) És amikor mi erről beszélünk, így értjük. Mondom ezt annak ellenére, hogy én részemről a nevelő intézkedésekre szavaztam.
És azért arra szavaztam, mert ha a gyerek nem ért a szóból, akkor szükség van a kemény, de igazságos megrendszabályozására. Ami ha nem működik, még mindig jöhet az atyai pofon, ami itt az elzárás, amit nyilvánvalóan, nem fognak úton-útfélen osztogatni, a legkisebb hülyeségekért is.

trojka 2010.07.09. 07:41:39

A fiatalokkal talán (18 éven felul) ki kéne probálni az amerikai modszert. Most már a mi hadseregunk is zsoldos, tehát: vagy bezárunk, vagy elmesz katonának. Ott aztán, megtanulná a fegyelmet, a rendet, meg a többit, ami vele jár. Midenesete, nem "képzett" bunözöként szerelne le, mint ahogyan kijönnek a börtönböl. Persze, ehhez olyan hedsereg is kéne. Ja igen; meg nem ennyi aktiv érdekvédö, ombucmano és más álságos banda.

Marcellusca 2010.07.09. 08:50:35

@trojka: Muhaha!
A jelenlegi Honvédségben?
Jó vicc! :)

Plutonic 2010.07.09. 10:01:42

@picur3ka/mesterhazymiklospart: @Marcellusca: Adjon Isten! :))
Meghatódhatsz, ha úgy adódik! :DDDDD

Lone Wolf 2010.07.09. 10:04:22

@Marcellusca:

PONT ezért kellene az ilyesmi! ;)

Marcellusca 2010.07.09. 10:17:16

@Plutonic: Üdv!
Már veszem is elő a pzs-met. :DDDD

@Lone Wolf: Nem az ötleten röhögtem, hanem azon, hogy a jelenlegi Honvédség nem alkalmas erre,
Nyomokban sem mutatja már azt a szigort és fegyelmet, mint 10-15 éve.

z666 2010.07.09. 10:49:41

Amelyik fiatalkorú már több tucatszor lopott/rabolt/ölt, azzal már nem lehet mit kezdeni. El kell pusztítani, mint egy kártevőt.

groggil 2010.07.09. 12:52:45

Ez a módszer -ki kell világosan mondani- az abszolút primitív környezetben, az erőszak és az igénytelenség, a tudatlanság és az erőszak "kultúrájában" felnövő -megint ki kell mondani- cigány fiatalok körében nem működik, sőt egyenesen veszélyes. A meglopott öreg néni kertjében dolgozna? Mákszemnyi agya már azon kattogna, hol lehet a megtakarított pénze a "gádzsó kurvának"...a megaláztatás (mert annak élné meg, részint a munka miatt, részint a "magyarnak" csicskázás miatt...mert ezt úgy fogná föl) miatt tovább nőne az agressziója, egész jelenléte egy kínszenvedés lenne a korábban -nyilván- feljelentést tevő öregasszonynak, gyakorlatilag egy folyamatos "sértettre irányuló terrort" jelentene. Ennyit erről reálisan...ez tényleg csak a megtévedt, de alapvetően értelmes kölykök esetében lehet működőképes.

Más: amilyen arányban változni fognak az etnikai arányok: Mo. egy elképesztő mértékű bűnözéshullám előtt áll...ahogy felnő a ma még csak 6-8-10éves tengernyi purdé...hát gondoljunk már bele...évek óta olvasom a police.hu-n a napi híreket...hihetetlen, hogy mennyi rablást, betörést, stb. követnek el fiatalok, főleg Kelet-Mo.-on (hogy azért a tendencia nem légből kapott, ez illusztrálja). Most, 2010-től kezdve, minden évben kéne építeniegy min. 1000fős börtönt ahhoz, hogy a 10-20év múlva elérkező helyzetet kezelni tudjuk, mert a mai kb. 15ezer börtönférőhely nagyon karcsú lesz....vagy akkor már csak a gyilkosok és a rablók lesznek börtönben? A többi meg "alternatív" büntetéseken? A betörők, gj.tolvajok, gj.feltörők, zsebesek, testi sértők,stb.? Akik, amióta világ a világ, börtönbüntetést kaptak?
Nagyon, nagyon durva időknek nézünk eleibe...

hhh. 2010.07.09. 13:16:52

Ez a helyreállító technika egy utópisztikus hülyeség, sokan leírták már, itt miért nem működne...
Nekem személy szerint az MSZP érvelése tetszett, miszerint brutális ez a törvény, hiszen a buliból hazafelé tartó fiatal felrúg egy kukát, aztán az elzárás miatt lekési az érettségit. Szívet melengető történet, de minek kell kukát rugdosni, kérdem én?

trojka 2010.07.09. 14:54:25

@Marcellusca:
Na, én sem erre gondoltam...

2010.07.17. 16:04:29

Mediátor (is) vagyok, megdöbbentően jó eredményeket hoz a "helyreállító technika". Az elzárás csak ront rajtuk, és csak benn a sumákságot tanulják meg jobban.

2010.07.17. 16:13:40

@hhh.: Te nem voltál 14-17 éves, bulizós?

2010.07.17. 16:17:24

@groggil: nem végre valaki megmondaná neki, hogy LOPTÁL és KÁRT okoztál. Ugyanis neki az, hogy elveszi a mást, természetes és semmit se ért abból, hogy lesittelik. na, ezekből tanulmány van, itthon is, hogy a suliba a bádogot megcsinálják és ÖRÜLNEK, hogy hasznos tagjai lehetnek valaminek, amit eddig csak "eszköznek" vettek. Jó, van amikor elvetemült is van köztük, de nem ez a jellemző...

Áááhhh, de tudom, hiába beszélek, pedig mindenkinek jobb lenne, ha másképp tudná szemlélni ugyanazt az almafát, hogy termőbbre forduljon...

Blobov 2010.07.27. 13:09:33

@Letícia: Szívemből szóltál: a sok mamlasz itt úgy írogat, mintha kamaszkorában sosem firkált volna padra, nem lopott volna cigit vagy csokit a boltból, nem felejtett volna el szándékosan fizetni a büfében vagy kocsmában...
mert ezek mind tulajdon elleni szabálysértések...

süti beállítások módosítása