Skip to content


       Szűrés lista

Kibaszott egy Balkán

Szégyellem, hogy ebben a városban élek.
Szégyellem, hogy megsértem a derék Balkánt, hogy hozzájuk hasonlítom ezt a várost.
Szégyellem, a bennünk élő köcsög, lehúzós, átbaszós cigánymentalitást.
Szégyellem a látványt a Keletiben, ami a szerencsétlen turistákat fogadja, akik azt választották, hogy itt költik el az eurójukat.
Szégyellem a pirospaprika-matyóhímzés-gulyás-lecsó gagyitengert.

És a legnagyobb szégyen, hogy semmi mást nem kellett volna ennek a város vezetőjének, ennek a nagy formátumú, világépítő politikusnak, mint felszáll arra a kibaszott vonatra egy jegyzetfüzettel, és elmegy Prágába vagy Bécsbe és megnézi, hogy ott hogy fogadják a külföldi vendégeket, mi fogadja a külföldi vendégeket. Majd elmegy Budakesziről Tatabányára, felszáll a vonatra, és szépen elmegy vele a Keletibe.

Ezután már csak annyi dolga lenne, hogy készít egy szép összehasonlítást, egy még szebb akciótervet, összehív egy kibaszott meetinget az érintett területek vezetőivel (MÁV, BKV, rendőrség, turisztikai hivatal stb.), és közli, hogy a következő hónapban nem azon fog járni az eszünk, hogy hogyan tudunk még kevesebb munkával még több pénzt ellopni, hanem mindenki csinál legalább 3 pozitív változást a saját területén, hogy ez így ne menjen tovább.



"Budapest hajnalban a legszebb, amikor a nap lassan emelkedik fel a síkság felöl. Lágy pasztellfénnyel rajzolja körül Pestet, és mint egy erős reflektor, Buda épületeit pásztázza. Arany szikrát vetnek az ablakok a Várhegyen.

És Budapest éjjel is káprázatos látványt nyújt. A lánchíd lámpafüzért visel, s a középületek, a Parlament, az Opera, a Királyi Palota s a Várnegyed díszkivilágításba öltözik.

Könnyű Budapestnek úgy játszania a fénnyel, mint egy előkelő hölgynek az ékszereivel, hisz minden jól áll neki. A reggel, az este és a nappal is, amikor a város él, lüktet s a más országokból érkezett látogató úgy érzi, minden sarkon történik valami érdekes." - itthon.hu
 
"Kár, hogy az átbaszást nem lehet vizuálisan ábrázolni, mert akkor rá lehetne hímezni a magyar zászló közepére."

Virtuális nagy pacsi az Index-nek a videóért!

Címkék: budapest

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr962185216

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Horizont 2010.07.29. 21:57:08

@Félkupica_Fehér_Főnök:
Ja csak ehhez vagyok én már öreg: "Na, mos' má' ölég legyen, Asszony! Vissza a mosogatóhoz" Ilyenekre már nem ugrálok:DDDDD Másról meg nem volt szó:)))

Nem tudom figyeltétek-e azt, hogy a vonat ablakból kinézve egészen a Keletiig ami már belváros, milyen ronda a városrész végig!
Én mondjuk gyönyörűnek láttam Budapestet :
www.ittvoltam.hu/ittvoltam.aspx?id=e5302391-edd8-4ee0-a101-e1b6523fcf05
www.ittvoltam.hu/ittvoltam.aspx?id=4918b233-af31-465d-bb27-cfa64d040cd0
Mert csak a szépet akartam meglátni, és úgy is fotóztam :)
Engem a Lánchídon levő koldus is kiborított, közelről láttam egy fiatal nő volt öregasszonynak maszkírozva. Sok arca van Budapestnek.

Auris 2010.07.29. 22:08:19

Ez egy baromság volt. Ha külföldre megyek, ott én vagyok idegen, de eszembe sem jutna a pu-on araboknál pénzt váltani. Taxinál is reklamálnám az órát. Ezek nem külföldiek voltak, hanem balfékek. Ahhoz meg nem kell Budapest.

Amúgy egy West-Balkán élmények, Horvátország, 2010. Zsebre trafizó falusi rendőr, fagyiárus, akivel nekem kell megismertetni a kunát, hogy ne keverje össze a bankjegyeket (persze a káromra), és kétnapos buktát áruló strandárus.

Emellett intézményesen (szerintem államilag) lehúznak az ásványvízzel, pld. a horvát Jana ásványvíz amit itthon szupermarketben 200 körül árulnak, odakint 400 alatt sehol sem kapható, de a Jamnica literje a vacsorához 1000 forint körül van még a legbóvlibb szállodában vagy étteremben is.

Szóval a balfék nem egyenlő a külföldivel, lehúzás meg máshol is van.

Félkupica_Fehér_Főnök 2010.07.29. 22:26:43

@Horizont: Ehhez sosem lehetsz elég öreg, ha marcellusca a férjed lenne, akkor már két napja éhezne, így viszont ennél sokkal kegyetlenebb eszközöknek is a birtokában vagy :o) Ezen tényleg ne húzd fel magad.

Budapest viszont gyönyörű város, és tényleg sok mindentől / mindenkitől meg kellene tisztítani, a végeredmény akkor is csak az, hogy én mindig ajánlom a külföldi ismerőseimnek, még akkor is, ha fognom kell a kezüket, amikor idelátogatnak :-P

Rusznák Tamás · http://probona.hu 2010.07.29. 23:27:30

Vert már át taxis Stockholmban csúnyán és raboltak ki New Yorkban, míg Budapesten még nem. Mégis egyelőre legtöbbször jobban érzem magam vendégként Ausztriában, Görögországban, Olaszországban akkor is, ha ott is nemegyszer magyar az éttermi, szállodai személyzet. Mert ott a helyi szokásokhoz, elvárásokhoz alkalmazkodnak. Itthon meg az itthoniakhoz. Ellenőrizetlen bevándorlók, tolvaj helyiek mindenütt vannak. Nem érdemesen egyes esetekről beszélni, hanem inkább gyakorlatról, szokásokról, attitűdről, átlagról. Mert az igazi különbség abban van. Az viszont tény, hogy egyetlen európai fővárost sem ismerek, amelyik ennyire lepusztult rozsdaövezetekkel várná a külföldit, mint Budapest. Ahhoz, hogy egy rendkívül erős nemzetközi versenyben az idegenforgalom igazán sikeres húzóágazat legyen, nagyon sokat kell tenni és sokat kell költeni...

vattafakk 2010.07.30. 00:43:36

Én győriként ahányszor felmegyek Pestre, egy putriban érzem magam. Leszállok a Keletinél, és szívem szerint egyből visszafordulnék, olyan szörnyű a látvány.
Persze, aláírom, hogy rengeteg szép hely van a fővárosban, de valahogy el is kell jutni odáig.
Sétáljatok el mondjuk a Keletitől az Astoriáig, de bátrabbak mehetnek metróval is.
Egy külföldi könnyen azt hihetné, hogy rossz városban szállt le a vonatról és véletlenül Bukarestig utazott.

gof 2010.07.30. 00:54:53

Ez valami vicc??
Kiálltak a sarokra jól megbaßatni magukat, és - hüpp-hüpp-hüpp-barbatrükk - meg is történt. Hát ez számomra érthetetlen és szánalmas, mert eszénél lévő ember nem csinál ilyen dolgokat, mint ez a két nyomi balfasz. Az - esetleges valóban - ilyeneknek nem lehúzás járna, hanem golyó, komolyan, ha valamki tényleg ennyire hülye lenne, az már bőven megütné az életképtelenség szintjét.
Ettől függetlenül viszont a lehúzósokat intézményesen és hivatalosan is rendszeresen fingófára kéne húzni. Főleg a Keleti drosztján és a mellette lévő parkolóban rendetvágni. Én nem tudom hogy kinek fizettek ott a füstösök egy kisebb vagyont, de néha olyan mintha saját államot alapítottak volna. A parkoló összes bejáratánál az ő "parkolóőreik" állnak, a pályaudvar oldalsó bejárta előtt meg olyan társaság, hogy egy karói bazári illegális kakasviadal közönségének simán jó lenne. Ja, és lopott telefont, drogot, hasonlókat már tíz éve is lehett ott venni (sőt megrendelni is!!). A kerületi rendőrkapitányság kb. 3 percre van gyalog, a járőrpáros meg messziről kerüli ezt az oldalt...

eszkep 2010.07.30. 07:28:18

OFF
Apropó, balkán, apropó rendteremtés!
Lesz-e így érdemi változás a "rend" és " közbiztonság" kérdésében?
hvg.hu/itthon/20100729_kirugas_rendor_verekedes

Vajon a franciáknál hábny rendőrt rúgnak ki a napokban?
hvg.hu/vilag/20100729_sarkozy_romak_berlusconi

eszkep 2010.07.30. 07:43:46

OFF
Ez a 4-es metró projekt már régóta komédia, szerencsére nem fordult tragédiába:
www.origo.hu/itthon/20100730-felborult-egy-daru-a-baross-teren-osszelapitott-egy-autot.html

Nzoltan 2010.07.30. 08:12:56

@zero:
Zero for President!

Zero for Demszky!

:-D

eszkep 2010.07.30. 08:24:13

OFF
Egy tanúságos cikk:
index.hu/gazdasag/magyar/2010/07/30/nyolc_eve_egy_helyben_toporgunk/

(Az első grafikonon a 2000-2002-és évet is tessék figyelni!)

és egy kis sajtófigyelő, ami bitrosan nem lesz rajta az Index-en:
mno.hu/portal/727601

Ebben az egy bekezdésben benne is van az MSZP-s "gazdaságpolitika":

"Óriási lukat ütött a költségvetésben, hogy Medgyessy Péter – aki bankárként is tudhatta volna, hogy ez nem helyes - , majd utódja, a szocialista mezbe öltözött nagyvállalkozó, a neoliberális aspirációival saját pártjában alig-alig érvényesülni tudó Gyurcsány Ferenc választóik egy részét az államkassza áldásaiban részesítette. Hagyták, hogy az egekbe szökkenjen az államháztartási hiány, és amikor adó- és járulékemelésekkel próbálták ezt ellensúlyozni, megbénították a magyar és az országban működő külföldi vállalatokat, amelyek már amúgy is az európai konjunktúra-visszaesés szívóhatásába kerültek."

Nzoltan 2010.07.30. 08:29:22

@vattafakk: Ja. Egyszer véletlenül nem előre, hanem jobbra indulsz és máris egy cigánytelep(szó szerint) közepén találod magad.

Nzoltan 2010.07.30. 08:35:05

@Horizont:
Engem a Lánchídon levő koldus is kiborított, közelről láttam egy fiatal nő volt öregasszonynak maszkírozva. Sok arca van Budapestnek.

Volt, hogy reggel hatkor a vállán vitte a koldus a mankót a hídra. :-D
Sokat járok arra korán reggel.

meg kellene tíltani a koldulást az egész országban. A koldus keresse fel ezt v. azt a szervezetet, amit erre alapítottak. Vannak ilyenek bőven. Aki koldul, azt csukják le, és éljen kenyéren- vízen.

csillagkúll · www.:madeinfidesz.eu 2010.07.30. 08:55:31

ez nem szégyen, ezért nem szabad szégyenkezni, max restelheted magad, hogy azt hiszed hogy ez máshol másképp van

Marcellusca 2010.07.30. 08:57:34

Na, rohadtszemétfotelforradalmárnáczifasisztákok!
Van, aki díjjazza a Ferinket. Íme:

www.hir24.hu/szines/106619/tolerancia-dijat-kapott-gyurcsany-ferenc.html

xDxDxD

Denimm 2010.07.30. 09:02:17

az öregasszonynak álcázott fiatal csajt én is láttam már.Csak akkor az egyik metró aluljáróban imádkozott a földre feküdve.Aztán jött érte egy fickó és akkor hirtelen felpattant az öreg nénike és kiderült,hogy kb 25 éves csaj.
Keleti pu nál meg megyek fel az aluljáróból,full bebaszott nő tolókocsiban kéreget.Egyszer fogja és kinyomja magát a tolókocsiban,és egy kurva nagy szart kitol a földre.Budapest,Budapest Te csodás.
De láttam már a jegypénztárak előtt saját hugyában csigaként csúszó csövest is.Évekig lófaszt sem csináltak ez ügyben.Prága is hasonló tulajdonságokkal rendelkezik mint Bp. de oda szívesen vissza mennék.Színes fémgyűjtők voltak ott is dögivel,sőt,valami szerencsétlen balfasz magyarnak a táskáját is kifosztották a metrón.De legalább nem voltak ilyen látképek.
Aki meg annyira béna hogy kifosztják tömegközlekedésen meg is érdemli.Engem múltkor két cigány lebaszott a 4-6 on mert az egyik beállt mellém a másik meg mögém én meg fogtam és levettem a táskám és fogtam magam előtt. (amúgy sem volt semmi benne,de ha nem muszáj ne basszák már el).Szóval,lenne mint csinálni.Kíváncsian várom ,hogy világmegváltó Viktor és kormánya mit fog csinálni.Pár hónap múlva többségi fityiszes városvezetés lesz.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.07.30. 09:07:01

@eszkep:

ott jöttem el reggel a piros 7-sel, mikor eldőlt :

csabapayne · http://kulturcseppek.blog.hu/ 2010.07.30. 09:14:46

A Keleti p.u. egy kész fertő és amíg nem lesz az országnak egy közbiztonságért ténylegesen tenni akaró kormánya, addig olyan is marad.
A lehúzós étteremben az volt számomra a meglepő, hogy a '80-as évek szintjével egyenértékű cetlit adtak nekik számla gyanánt. A 100€ -nak kb.: a negyede ment el taxira. De hát aki hülye ribancnak öltözik az ne csodálkozzon, hogy ...
Figyelem felkeltésnek nagyon jó.
DE... undorító, hogy ilyenkor nem lehetne legalább az arcokat, az étterem nevét, a taxis arcát rendszámát megmutatni !!!

acel 2010.07.30. 09:25:22

Hol a commentem? csak tudnám miert húzták ki.

csabapayne · http://kulturcseppek.blog.hu/ 2010.07.30. 09:27:22

... a Tolerancia-díjakat, amit Amanda Elstak transzszexuális műsorvezető hívott életre. :D:D:D

Ez kb.: olyan mintha megalapítanám az "egyetem mája" díjat, amit a leglelkesebben piálók kapnának meg :D. Csak abból a büdös életben nem lenne hír.

csabapayne · http://kulturcseppek.blog.hu/ 2010.07.30. 09:41:05

Az étteremnél ki lehet indulni abból is, hogy jön a fogalmatlan, együgyű turista, aki csak úgy beül egy ilyen helyre. Majd étlap nélkül elbőgi magát, hogy sört és gulyást szeretne (bármi is az), vagy ahogy a videóban is rákérdez a pincérnél, mit ajánlana neki. És ha étlap nem kerül a kezébe, onnantól már csak az étterem vastagbőre szab határokat. Amúgy ha egy korsó csapolt sör árát számlázzák túl, az egy svéd, finn, német, holland turistának fel sem nagyon fog tűnni, hisz náluk otthon is piszok drága a sör az éttermekben.

Dr. derelye vágó · http://www.freeworldgroup.com/games6/gameindex/castlewars.htm 2010.07.30. 09:41:25

a rendőrök kiegyeztek az arabokkal, ezért nem piszkálják öket

blerocs 2010.07.30. 09:50:30

@misikeh[jogsértő módon félelmet keltve fotózott]:
"Miért nem alkalmaz a városvezetés angolul, vagy bármilyen idegen nyelven beszélő diákokat (Csinos lányokat (-:) igazolvánnyal, valami formaruhában, felirattal, hogy information, akármi. Sétálgatnának kettesével, hármasával, segítenének a bizonytalanoknak..."

Igen, normális helyen ezt kéne, vagy legalább a Keletinél egy bódé ingyen térképekkel, programfüzettel... találni kellene valakit a polgármesteri bürokráciában, aki belátja, hogy ez tényleg kéne.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2010.07.30. 09:56:41

@Rékuc: Konkrétan ezen a videón szoktam szétröhögni az agyam, hogy mekkora parasztvakítás.

Ha nem magyar lennék és nem írnák ki, alig derülne ki, hogy ez BP-n készült. Alig tudtak olyan helyet összeszedni, hogy a romosság és lepusztultság ne látszódjon. A városból gyak. semmit sem mutat meg, Mosolygó embereket muatat és magyar (?) tudósokat és mérnök / feltalálókat sorol fel, akik közül a legtöbb nem is itthon élt vagy alkotott. Az én szememben vicc ez a reklám...

SimiTomi 2010.07.30. 10:11:23

Lehet szidni a városvezetést, kell is, amennyi dolgot szétkúrtak, ugye...

De a taxis halántékához nem Demszky tartja a pisztolyt, hogy kicsit tekerje meg az órát. A pincér mellett nem állnak doronggal, hogy csak paraszt módon viselkedhet. Könnyű mindig mindenre azt mondani, hogy "persze, a vezetés elkúrta". Pedig ennek nagy része mentalitás kérdése lenne.

S egyébként az is igaz, hogy nem seftesnél váltok külföldön, nem a legdrágább utcában ebédelek a 100 eurómból. Persze ha jó kis hatásvadász videót akarok csinálni, akkor igen.

Periwinkle (aka A 40-es fantomja) · http://cido.blog.hu/ 2010.07.30. 10:11:39

@Rékuc: Imádom ezt a videót! Bármely kockája többet ér és többet használ, mint a mindenféle ötlettelen "állami" országimázs-videók együttvéve. Fú, melyik blogon is fikáztuk szét pár hete az egyik ilyen trágyalevet?... na ott linkeltem be u.ezt a Get Engaged videót.

Marcellusca 2010.07.30. 10:17:30

@vattafakk: Hááááát, van benne igazság.

Már több, mint 65 éve vége a II. vh-nak (Pest ostromának is), de még mindig az akkori (és '56-os) lövedéknyomok virítanak a házfalakon.
Éppen ideje lenne egy nagyszabású felújításnak.

Tessék, Tarlós úr, egy ötlet. :)

Homeoffice 2010.07.30. 10:22:54

@Marcellusca:

jajj Te... az olyan romantikus..:)))))))
Mi bajod van a retrofeelinggel? Inkább ki kéne használni.
Lehetne pl csinálni egy igazán nagyköltségvetésű háborús filmet az ostromról. Még csak nem is kellene helyszineket kreálni. Jah és statiszták meg jönnének!

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2010.07.30. 10:25:52

@Leon Trout: 2007-ben Prágában 100 méterre a folyótól - a város közepe - kb. annyiból ettem és sörözem, mint itthon egy átlagnál picit drágább pizzériában. Ott is voltak drága helyek, csak nem mentünk be oda. 1 hét alatt senki nem próbált meg átverni...

Seduxen (már NEM dr.) 2010.07.30. 10:26:12

@Gunther: valamiér beugrott a Menekülés a győzelembe c. klasszikus, és főleg annak paradox helyszínválasztása, már ami a filmbéli utolsó focimeccset illeti.

Ugye tudjuk, hogy a készítők MELYIK budapesti csapat stadionját aggatták tele náci zászlókkal?! :)))

Homeoffice 2010.07.30. 10:28:20

@Seduxen:

Nah tessék... Náczi!!!!!

Homeoffice 2010.07.30. 10:30:21

@Seduxen:

Mindannyian tudjuk, hogy az MTK "stadion"...

CD-R80 2010.07.30. 10:31:48

@Marcellusca: Ez odabasz:D
Megnéztem kijeza amanda bigyó..
Ők kaptak még díjat:
A díjazottak között volt többek között Gyurcsány Ferenc, Mary Zsuzsi, Marlon Xtravaganza, Bódy Magdi, Sárközi Anita és Szecsődi Karcsi is.
Csupa "híresség":D
De eme nő vagy férfi(ha tudja valaki írja meg:D) csinált "tehetségkutató" versenyt is ratyiknak:D
www.companymedia.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=29:amanda-elstak-tehetsegkutato&catid=35:company&Itemid=5
Mára sikerült viszont új jelentést adni annak a szónak: tolerancia

Marcellusca 2010.07.30. 10:36:33

@Gunther: Az, vaze, romantikus. :)

Csak valakit fejbe ne b@sszon a máladozó vakolat/erkély!

Meg, nekem sokkal jobban tetszettek Padova, Sirmione felújított épületei, mint ez a valóban háborús (vagy már katasztrófa-) film "díszlet" belváros és pályaudvarok.

Homeoffice 2010.07.30. 10:40:20

@Marcellusca:

Ha jól emlékszem, próbáltak pár ilyen épületet lebontani.
Erre megjelent vagy 30 olyan csoport ami ott hisztizett, mert a házak fele védett épület...

csabapayne · http://kulturcseppek.blog.hu/ 2010.07.30. 10:41:50

@blerocs: Keszthelyen működik valami hasonló bűnmegelőzés néven, de a szórólapok nem terjednek ki a lehúzós éttermekre vagy a hiéna taxisokra, arab csencselőkre. De ezek közül én még egyikkel sem találkoztam.

SimiTomi 2010.07.30. 10:44:34

@molnibalage: Itthon meg 20 forintért egymást is átverik az emberek. Slussz-passz.

Marcellusca 2010.07.30. 10:50:53

@Gunther: Ki mondta, hogy rombolják le, Te szemétnáczi?! :))))

Újítsák fel!
Hogy úgy nézzenek ki, mint fénykorukban.

Áááhhhh, rombolni. :)))
Ezek a mai fijatalok .... :DDDDDDDDDD

Viktus 2010.07.30. 10:52:35

Nem sajnálom a turistát :P nyugatabbra is ennyibe fájnak a szolgáltatások.

NoNight · http://anothernonight.blog.hu/ 2010.07.30. 10:57:37

Nos, én bennszülött pesti vagyok, és Magyarországon sehová máshová nem költöznék el, még Győrbe vagy Szegedre sem. Ennek ellenére valóban sok mindenben bűzlik ez a város, viszont amiket itt leírtak, az nem morbus hungaricus...

- Krakkóban egy lepusztult aluljáró visz ki a pályaudvarról, és a közeli, hosszú nyitvatartású pénzváltók ott is képesek 3 złoty-t adni egy €-ért a szokásos 4 helyett
- Prágában mindenhol a pofátlan árakkal operáló orosz szuvenyíresek lepték el a Lőportoronytól a Hradzsinig tarttó utcarendszert
- Pozsonyban is azon voltak, hogy átkúrják a fejünket a számlázáskor a közepesen exkluzív belváros széli kajáldában, és csak sok bazmegelés árán sikerült csökkenteni az árakat
- Milano Centrale és a rigai főpályaudvar is egy igen ijesztő hely
- Bécsben is van kutyagumi, sőt, ott még lócitrom is a rengeteg fiáker miatt

És ez még csak az, amit én tapasztaltam, hisz amúgy én mindig inkább a helyi sajátosságokra (múzeumok, közterületek) koncentrálok, és kerülöm a puccos vendéglátóhelyeket meg a taxikat is. Szóval valóban a turizmusnak mindenhol megvannak az árnyoldalai. Ami viszont Pestet lehúzza, azok inkább az olyan dolgok, amiket mi, helyi lakosok is nehezen viselünk. A szar tömegközlekedés, a C kategóriás polgárok, meg a lepusztult házak.

Még egy-két észrevétel az itt elhangzottakra:

@Frengi: Most már lehet €-val fizetni a pesti pénztárakban.

@Bermuda: Orfű, Mátraháza?! Oda nem mennek a külföldiek, mert nincs nekik ott semmi!!! Aki nagyon el akar idegenedni a világtól, az sokkal jobb hegyeket meg tópartokat talál más országokban. Természeti vonalon csak a gyógyfürdőkkel meg esetleg a Balatonnal tudunk villogni, a "Pußta" lejárt lemez. Siófok meg Héviz pedig szerintem azért rossz példa, mert - főleg az előbbi helyen - ott is pont a "hüjetúrista" a fő célközönség, akivel lehet szórakozni. A kulturális jellegű választék pedig Pesten kívül egyáltalán nem populáris a világ számára. Tetszik, nem tetszik, ez van, és Pécs példája is azt mutatja, hogy ezen nemigen lehet változtatni.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.07.30. 11:16:35

Nem kell átvenni ezt a zsidó "szégyellem, hogy..." témát!

Egyébként egyedül az étterem volt az amit tényleg kicsit átbaszás, de ott sem láttam, hogy étlapot kértek volna, és a Váci utca azért a lehető legtúristásabb negyede egész Magyarországnak, szóval nem nagyon lehet csodálkozni az árakon. Pozsonyban, Bécsben, Kolozsvárott is kb 10.000 forintba kerül a belváros legfelkapottabb negyedében egy 2személyes ebéd.

"Szégyellem a pirospaprika-matyóhímzés-gulyás-lecsó gagyitengert. "
Na ezen mi a faszt szégyellsz? Szerinted miért jönnek ide a túristák? 4esmetrót nézegetni, McDonaldsban hambit zabálni? A pirospaprika a lecsó és a gulyás finom, a matyóhímzés meg akkor is szép, ha a zsidók folyton röhögnek rajta. A gagyitenger meg mindenhol gagyitenger.

A Keleti még az ami tényleg gáz.

A pénzváltás azért nonszensz, ki az a balfasz, aki egy drogdílernél vált, mikor ott világít a szemébe a Change? Meg is érdemelték, bár azt sem tartom kizártnak, hogy a dealer a haverjuk volt...

A taxis meg előre megmondta az árat, szóval nem vágom mi a gond? Ha a hiéna elmondja, hogy meg akar enni, akkor nem muszáj igent mondani rá. Szóval ez is csak az ő hibájuk.

nowy 2010.07.30. 11:16:53

A római főpályaudvar,a Termini lepukkant környékét láttad már ? Párizsi húgyszagú metróban voltál már ? Prágai vendéglős szervízdíjat,zenés felárat,t couvert díjat számolt már fel úgy,hogy nem volt sehol kiírva ? Osztrák kempinges zavart már el,mert 13 eurót kártyával akartál kifizetni ? Velencében ettél már mirelit pizzát,ami még rendesen meg sem volt sütve ? És akkor a nem európai,de sokkal nagyobb turistaforgalmat lebonyolító országokról,mint Egyiptom vagy Thaiföld nem is beszéltem.
Persze ezek a példák nem mentségek a visszásságokra,de azért még nem kellene temetni a várost.
Azt pedig megjegyezném,hogy a Váci utcában, általában minden fel van tüntetve a vendéglőkben,pont azért,hogy ne tudjanak beléjük kötni.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.07.30. 11:19:28

@TaTa86.: Még valami: aki 100 eurót áldoz egy útra, az tájékozódjon előtte, még jó hogy nem kértek limuzint a Hiltonba, hogy aztán sírjanak mennyire átverték szegény külföldi diákokat.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2010.07.30. 11:21:29

@nowy: Az arányokról van szó. Mindenhol előfordulhat lehúzás. Az viszont, hogy itthon kis túlzással folyamatosan át akarják baszni a fejed akár idegen vagy vagy sem na az dühítő...

Lógás Hugó 2010.07.30. 11:25:36

Nincs jó véleményem a taxisokról, viszont ez a taxis a filmben nem baszta át őket hiszen előre mondta az árat. Ők meg belementek.
Egyébként gyűlölöm mostanában azt a divatot hogy leszólják egyesek hogy milyen bunkó a magyar nép, koszos,mocskos...stb.
Elég sok helyen jártam más országokban és semmivel sem különbek nálunk. A Német se tisztább, csak van rá pénz hogy a török eltakarítsa utána.
Mellesleg biztos lehetne egy ilyen videót forgatni ellenkező felhanggal is.

nowy 2010.07.30. 11:36:45

@molnibalage: én nagy túlzásnak érzem ezt a kijelentést.Alapprogram : megérkezés, szállás, városnézés, étterem,buli. Ha van esze, az ember tájékozódik és elkerüli a hiénákat,szállást kiválasztod ajánlás alapján , városnéző busz fix áras, közértben megint csak egyfajta ár van.Étteremben megnézed az árat,eldöntöd kell vagy nem.Szórakozóhelyen (pl. divatos romkocsmában) sem tapasztaltam,hogy külföldi barátaimnak más árat számolnának.Én nem tapasztalom,hogy olyan nagyon más lenne a helyzet,mint külföldön,pedig elég sok külföldit kalauzolok vagy látok vendégül,mint magánember (hangsúlyozva,hogy ez még nem ad felmentést és természetesen lenne bőven min változtatni).

lilike13 2010.07.30. 11:39:08

"Semmi mást nem kellett volna ennek a város vezetőjének" Nos, aki így ír, az először tanuljon meg magyarul, aztán posztolgasson, irkálgasson, káromkodjon és szidja a várost, a város vezetését, a magyarokat és úgy általában mindent és mindenkit.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.07.30. 11:56:02

@Aullah:

Nem kérlek, tőlem elég távol ez a hozzáállás. Csak azt kívántam jelezni, hogy sokszor hiába kapják a lehető legjobb kiszolgálást, ellenségesen viselkednek. A két okcsoport:
- korábban valakik lehúzták őket
- te a 400-600 eurós fizetéseddel ne dumálj neki, akinek 1.500 - 3.000 a ny_u_g_d_í_j_a

Noname Watanabe 2010.07.30. 12:59:59

Most nem azért, de épeszű turista 1. utazási iroda szervezésében jön Bp-re. 2. kihagyja a fővárost, és elmegy Hajdúszoboszlóra, Tokajra, Hévízre stb.
Ha Londonban/Berlinben/akárhol odamész egy seftelő-sunnyogó zugvalutázóhoz, az jó valószínűséggel át akar b@szni.
Kicsit Kertész Imre-feelingje van a videónak, na.

Noname Watanabe 2010.07.30. 13:02:19

@zero: Külföldi turista vagy, első dolgod füvet venni? :D

Véraláfutás2 2010.07.30. 13:06:44

Azért a nagy nyugat imádathoz egy árnyalat, kint is vannak, ahol ugyanígy lehúznak (még északon is)...

xboxer 2010.07.30. 14:03:27

1. Nem az a baj, hogy turistaként első dolguk füvet venni, hanem az, hogy fényes nappal a város közepén megtehetik, holott állítólag a rendőrség 2 hét alatt helyrehozta a közbiztonságot.
2. az is baj, hogy lefizetett rendőrségünknek köszönhetően az arabok a váci utcában és a pályaudvarok környékén évtizedek óta nyugodtan "csencselnek", csakúgy a hogy a főutak mentén, vagy a gubacsi út környékén vagy a Vávi utcában a kurvák hemsegnek este 9 órától.
3. szervezett keretek közé kéne szoritani (Lásd: Amsterdam!) és akkor abból ami ma szégyen milliárdos, legális bevételeket lehetne generálni. Persze, amíg a képmutató jobboldal van hatalmon, addig itt nem lesz ilyesmi. Bár a töketlen ballib városvezetés se merné/merte meglépni.
4. a magántaxizást egyszerűen betiltanám, mert azok ostoba, kisstílű tolvaj gecik
5. a vendéglátóhelyeket pedig folyamatosan ellenőrizni kéne főleg szezonban és milliós bírságokkal, bezárásokkal jutalmazni.
6. 10 évig vendéglátóztam a belvárosban és rájöttem, hogy minőségi szolgáltatásokkal, nyelvtudással, és korrekt számlázással mindent el lehet érni egy turistánál. Kár, hogy kevés ilyen hely van és kár, hogy bárki nyithat vendéglátót és bárki elmehet pincérnek.
4.

Kartal (rezervált) 2010.07.30. 14:50:40

és akkor erősen csodálkozunk, hogy a magyarokat cigánynak tartják Európában...

m:a.l.p. 2010.07.30. 15:21:55

Nemolvastam végig a kommenteket, viszont remek saját tapasztalatokat tudok megosztani, mivel több, mint egy évig szuvenírsopposként kerestem a kenyerem, hogy az egyetem mellett azért valamit enni is tudjak. Az áraink elég korrektek voltak, bár azért 400HUF félliter vízért elég pofátlan, mégis sokan jöttek és vették, volt, hogy valaki 4 liter vizet vett 3200ért, na az durva. Leszarták kb. Akin látszódott, hogy ránézésre jógyerek, azt egyből küldtem át az Október6ban lévő éjjelnappaliba, mondván, ott azért mégis olcsóbb. Egy év alatt egy ember sokallta ezt az árat. Tapaszalataim szerint a legtöbb turista, aki idejön az azért jön, mert kurva olcsónak talál mindent. Egészségesen működő férfiként elég sok külhoni asszonnyal szűrtem össze a levet, akik mind oda meg vissza voltak, hogy milyen szuper hely ez a város. Én mondtam nekik a hátulütőket, meg hogy vigyázzanak, mert sokan átbasszák őket, de ők már vagy informálva jöttek ide, vagy én okosítottam ki őket. Egyébként szerintem a videó kifejezetten a gyanútlan, hülye külföldiek szemszögéből mutatja be a világunkat, de a belváros és a keletialuljáró azért elég szélsőséges helyek. A paprika-kolbász-matyóhimzés háromszöghöz meg sztem annyit: szuvenrisoppokban a világ minden részén a gagyit lehet venni, mindenhol megtalálható a helyi paprika-gulyás-matyóhimzés, ott azt kapja az ember. Mellesleg vicces összehasonlítani a Váci utca árait a Bazilika környék árakkal, a Váciban minden +50%. Magántaxiba meg üljön az, aki elég hülye.

m:a.l.p. 2010.07.30. 15:25:20

Ja, amugy hallottam kevésbé megfontolt ismerősöktől turistalehúzós sztorikat Londonból, Berlinből, majdnem mindenhonnan Horvátországból, Olaszországból, Spanyolországból, szóval kb mindenhol. A turistákat mindenhol át akarják baszni és meg is teszik, sztem ez nem egy kifejezetten magyar specialitás. A magyarokat is átbasszák itthon. Ez sztem inkább emberfüggő, mindkét oldalról.

Marcellusca 2010.07.30. 17:22:06

@laspalmas: Azbeszt, megb@sz, aszta .... !

Na, oda mé nem mennek ki jópofizni, filmet csinálni?
Mert az már viszont valóban gusztustalan.

Szerintem nagyon jól csinálta a Tibi 2010.07.30. 19:57:29

Jajjaj..

Szegény indekszesek újabb videója arról, hogy ez egy SZAR ország, SZAR fővárossal, SZAR itt élni, innen el kell költözni, mert itt minden SZAR. Volt már pár ilyen video. És lesz is még pár.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.07.30. 20:35:35

@Rékuc: ezzel egyet is értek

lécci vki segítsen. nagyon fontos lenne, az életem múlik rajta:
www.youtube.com/watch?v=XbcPQP4-ZLg&playnext=1&videos=wFR3ve6ZcoM
itt ki énekel? mi a zene címe?

picur3ka 2010.07.30. 21:08:16

Na, akkor a pozitivumot. Jo helyek Budapesten, tessek sorolni, reg voltam hosszabb ideig Pesten, jelenthetek is hamarosan.

Tutira megnezem a kiba$ott tuzijatekot is.

Ami biztos, az biztos, olcso, kozep arszinten a turistaellatas siralmas, nagyjabol az egesz orszagban.

Peldaul az angolok ahhoz vannak szokva, hogy ha olcson akarnak menni, akkor is a 15-20 font arszinvonal eseten is rendes szallast es reggelit kapnak ejszakankent. Hol kapsz szallast 5-8 ezerert Pesten? Es milyet?

Termeszetesen ebbol a felso arszint es uzlet profital. Nem a kisvallalkozas.

Rwindx 2010.07.31. 00:05:10

némileg off:
index.hu/gazdasag/magyar/2010/07/30/nyolc_eve_egy_helyben_toporgunk/

Ezt miért csak most hozza le az index, miért nem tolta mindenki arcába folyamatosan az elmúlt 7 évben? Jobb későn mint soha, de attól még összeszedhették volna magukat.

pecs2010 2010.07.31. 10:31:14

Teljesen egyetértek a cikkel, erre még rátesz egy lapáttal a metrócirkusz, MÉG FEL AKAJÁT ÚJíTANI EZEKET A SZAR IPARI HULLADÉK METRÓKOCSIKAT, HOGY MÉG TíZ ÉVIG, AZAZ AKKOR ÖSSZESEN ÖTVEN KIBASZOTT ÉVIG JÁRJANAK!!!
ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ

Nyelvész Józsi · http://szleng.blog.hu/ 2010.07.31. 17:09:18

@zero: Éltél külföldön? Komolyan kérdezem. :)

Mocsár 2010.07.31. 21:04:52

megfordultam már itt-ott Európában, de még sehol nem basztak át eddig. lehet, hogy csak szerencsés voltam? vagy csak utánanéztem a dolgoknak?

a videó jó, bár a fiúk helyett azért füvet nem vettem volna. max. kommentálják, hogy lett volna lehetőségük rá, 5 perccel azután, hogy leszálltak a vonatról, és kész.

ati27 2010.08.01. 09:19:24

2 hete voltam állásinterjún. (svédország) Beszélgettem az uriemberrel, mondta, hogy ő volt már pár éve Budapesten. Számára az volt a feltűnő, hogy sok-sok minden le van "pukkanva". Persze erre én nem nagyon tudtam válaszolni, persze bedobtam: Ááá azóta biztos soksok minden szépült, megjavitottak. Meg Eu-s források stb. Erre: hát lehet.. Miért, most mit mondjak? 40 cm-es kilátó cirka 1,5 millió euróból? Vagy 3 fatönk letéve "bringás pihenő" gyanánt 4-5 millából? Sűrűen elgondolkodom, mit is kellene mondani mit érdemes megnézni, miért érdemes idejönni?

Más.: Számomra mindig szánalmas, hogy a hozzászólások fele arról szól, hogy ok hogy ez van, de nézzük meg mi van romániában-ukrajnában stb. Persze, ha más témáról van szó akkor meg "bezzeg" könnyű a németeknek osztrákoknak, mert mennyit keresnek! Amig a legtöbben így állnak hozzá (mint látható a bejegyzésekben) addig itt nem lesz változás! Annak idején engem úgy neveltek, hogy voltak bizonyos normák: nem verekszünk, nem vesszük el más játékát, nem kiabálunk stb. ha erre beprobálkoztam azzal "hogy dehát a szomszéd pistike/janika..." Akkor a szüleim azt mondták: "Az az ő dolguk, de te nem ott élsz, vagy, nálunk ezek a szabályok."

Egy szónak is 100 a vége, van még hová fejlődjünk "agyilag"!

ati27 2010.08.01. 11:29:30

@Rékuc:

Már láttam párszor ezt a videót! Mint irtad az igazság a 2 között van. No akkor elemezzük egy kicsit:

-computer 1944 (mármint az elve, neuman) Hol is élt? Hol dolgozta ki? Zsidó volt? El kellett menekülnie? (Ha maradt volna magyarországon el jutott volna eddig?

-Szóda Jedlik, 1826? 200 éve?

-PulitzerJózsef 1917, cirka 100 éve?

-Bíró László: Részletek a wikiről: " 1938. augusztus 20-án Bíró László áttért az evangélikus vallásra."
"A használható golyóstoll előállításához vezető kísérleteket külföldön fejezte be. Ugyanis 1938-ban elkezdődtek a zsidókat korlátozó intézkedések, és Bíró – mint érintett – Párizsba ment."
No komment

-Galamb József "T-modell" Hol is tanult felsőfokon? Németország.. Hol csinálták a T-modellt? Ámerika.. Kérdés?

-Rubik kocka: Végre egy kivétel! És nem is olyan régen..

-Anisits Ferenc BMW-diesel motor: okéoké, de hol is kezdett dolgozni? hol is fejezte be tanulmányait? Itthon lett volna módja hasonlót elérni? Aligha..

-Petzval József:"Bár Petzval német családba született, egész életében magyarnak vallotta magát." Binokulár 1840. Itt kicsit gondban vagyok, a wikipedián nem emlitik. ellenben kidolgozott egy portréobjektívet, amely nagyon sokáig az egyik legjobb tulajdonságokat adta.
Maga a binokulár:"Gyártásra alkalmas kivitelezést E. Abbe 1894-ben szerkesztette meg, amelyet a mai napig is alkalmaznak." Tehát ez is majd 200 éve...

-Szent-Györgyi Albert:"Munkásságát 1937-ben orvosi és élettani Nobel-díjjal ismerték el. Az egyetlen magyar tudós, aki magyarországi tudományos tevékenységéért kapta ezt a magas kitüntetést. " Végre egy kivétel! Persze ennek is több mint 70 éve..

-Asboth Oszkár:Helikopter. Tény, valamennyire, de érdemes elolvasni a wikin: "ellentmondások a munkásságában" Ebből kideról, hogy ennek ellenére a Helikopter mint maga nagyrészt magyar származású emberek munkássága alapján jöhetett létre. Persze ennek is cirka 100 éve..

-Jedlik Ányos:"Jedlik elektrotechnika munkásságából általában, de helytelenül a dinamó feltalálása él a köztudatban. Pontatlanul azért, mert nem magát a dinamót, mint villamos gépet találta fel, hanem az öngerjesztés elvet ismerte fel, és ennek alapján - bizonyíthatóan a világon elsőként - leírta a dinamó elvét." És ez is kb 150-160 éve...

-Irinyi János: Gyufa a ma használatos gyufáknak az elődje! Tehát egy "köztes állapot" Szintén ajánlott elolvasni a Wikipédián. Ebből csak egy részlet: " Találmányát és a gyártási jogokat eladta Rómer István bécsi gyógyszerésznek, aki az Irinyi-féle biztonsági gyufa gyártásán meggazdagodott, míg Irinyi szegénységben halt meg 1895-ben." -Tipikus magyar megoldás..

-Gábor Dénes: "1933-ban, a náci hatalomátvétel után elhagyta Németországot és hazatért Magyarországra. 1933-1934-ig az Egyesült Izzó kutatólaboratóriumában a gázkisülés fizikájával foglalkozott. 1934-ben végleg letelepedett Angliában." Tehát szintén nem itthon..

-Dobos torta: Oké.. Persze ennek is több mint 100 éve..

No, nagyjából ennyi. Utóiratként: amint látható igen kevés találmány valósult meg csak magyarországon. Főleg nem az utóbbi 50 évben! Egyedül a rubik kocka kivétel. Másrészt látható, hogy Nobel-díjasaink szinte kivétel nélkül Zsidó származásúak.. Persze amikor leirom azt hogy a magyarok igenis sokat köszönhetnek a zsidóknak, akkor még a most is csomó gyűlölködő-antiszemita hozzászólást generál. Hozzátéve, nem vagyok zsidó..

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.08.01. 11:40:02

@ati27: jedlik ányos istván a paptanár, a bencés szerzetes, mint zsidó.

jópofa vagy

de rubik se hinném hogy zsidó

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.08.01. 11:47:43

@ati27: nem vagy zsidó, csak éppen a zsidót nagybetűvel, Magyarországot meg kis betűvel írod, nemcsak a magyar helyesírás szabályainak ellenkezve, ne csodálkozz, ha sok gyűlölködő hozzászólást kapsz, persze lehet véletlen is.

és mégis mit akarsz ezzel mondani? a konzervatív, fideszes teller edével az ég világon senkinek semmi baja sincsen, ő amúgyis gondolom nem zsidónak, hanem magyarnak vallja magát, vagy ez már nálad nem is számít? csak a származás? mert akkor "náci" vagy.

miért járatod le a magyar feltalálókat? mindet magyar találta fel, mégha a világraszóló találmányok egy része külföldön is volt, jedlik csak itthon alkotott, a helikoptert is mintha itthon fejlesztették volna ki asbóthék, eötvös loránd csak és kizárólag itthon alkotta meg a torziós ingát és más világraszóló találmányait.

tán nem kéne lejáratni nagyjainkat, de legalábbis nem ilyen hangnemben és tán nem kapnál annyi gyűlölködő hozzászólást sem.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.08.01. 11:52:49

@ati27: amúgy kertész is nobel-díjas

menachem begin, 1979
yitzhak rabin, 1994
shimon peres, 1994
Mind Nobel Béke-dijas népirtók, aktivan reszt vettek a Palesztin Nép kiirtásában. Persze csak gyáva féreg módjan, fegyvertelen falvakban öltek, főleg gyermekeket, nőket....."

a nobel-díj mára egy zsidó műfaj lett

amúgy dári-bláthy-zipernowsky és a porlasztó még megvan? azok honnan is kerültek ki?

ati27 2010.08.01. 12:18:51

Ha figyeltél volna nem azt irtam, hogy mindenki zsidó. De elég nagy részben az. És pontatlanul fogalmaztam: Mert Zsidó vallású MAGYAR állampolgár! Természetesen refletálhatnák történelmi tényekkel a kelet európai zsidóságról. Egyedül magyarországon "oldódtak" fel a társadalomban, tanulták meg a nyelvünket, és nem zárt közösségeket alkottak. Másrészt a magyar polgárosodás is igen nagy mértékben a magyarosrszági zsidóságnak volt köszönhető. Ennyi

ati27 2010.08.01. 12:27:03

Hm.. Valóban a Magyarországon 2x is kisbetüvel írtam, elnézést! A zsdót meg egyszer nagybetűvel mondat közben. Igen, beismerem nem vagyok helyesírásból perfekt, és soha nem is voltam.. De azért állapodjunk meg, erre az érvre hivatkozni elég divatos, ellenben igen gyenge kifogás..

ati27 2010.08.01. 12:34:11

@tesz-vesz:
Bocsesz.. Nem lejáratni akarom nagyjainkat, félreértesz! Arra szeretnék reflektálni, hogy ezeket az eredményeket nem érhette el volna magyarországon. Egyetértesz? Ha itthon maradtak volna "névtelen" emberek maradtak volna. Másrészt az, hogy valaki milyen származásúként éri el azt a sikert nem biztos, hogy a nemzetiségének köszönheti, mint ahogy te sugalni véled! Másképp: Ha egy trabantot "ferrari" pirosra festesz, műszakilag még nem lesz magasabbrendű.

ati27 2010.08.01. 13:18:39

@tesz-vesz:

Valójában értelek. Mit is kritizálok én? Gondolom ez lenne a kérdésed. A válaszom pedig az, hogy magyarországon nem lehet érvényesülni. Nem éppen innovatív ország vagyunk. Ezen kellene változtatni. Sőt éppen ellenkezőleg, ugye te is fel tudnál idézni sok-sok esetet, amikor éppen keresztbetettek forradalmi ötleteknek. Ugye többen inkább külföldön valósított meg dolgokat ebből kifolyólag, másrészt rengeteg minden "elsikkadhatott" mert sokan inkább feladták a küzdelmet. A másik dolog amit az innovációról tudni kell: 8-10 jó ötletből is max 1-2 "jön be", de lehet, hogy az arány még ennél is roszabb! De azt is be kell látni, hogy az un.: zsákutcák is rengeteg tapasztalatot termelnek, ami később gyümölcsözővé vállhat. Persze akkor ha mindezek a tapasztalatok össze vannak foglalva, és nem vesznek el. Én pl javasolnék egy központi innovációs hivatalt, amely díjakat pályázatokat hirdetne. Más kérdés, hogy hogyan lehetne kizárni a korrupciót/lopást. Na ehhez kell jó esetben is min 50 év..

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.08.02. 10:29:05

@ati27: erre az érvre hivatkozni elég divatos, ellenben igen gyenge kifogás.. "

érv? kifogás? hivatkozás?

mi van?

A Magyarország, meg a zsidó nem ugyanaz, mint a magyarország meg a Zsidó!

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.08.02. 10:31:05

@ati27: Másrészt a magyar polgárosodás is igen nagy mértékben a magyarosrszági zsidóságnak volt köszönhető."

bizonyíték? vagy elég amit a mazsihisz oldalán olvasunk? ez a kijelentés elég durván meghamisítja a valóságot, és kijelentője echte filoszemitává válik

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.08.02. 10:32:20

@ati27: gyedül magyarországon "oldódtak" fel a társadalomban, tanulták meg a nyelvünket, és nem zárt közösségeket alkottak"

nem igaz. a spanyol és francia zsidók is franciául és spanyolul beszélnek már. kérdés, hogy mikortól, mert régen németül, meg jidishül beszéltek itt is a zsidók. 1700-1800-as években még lazán.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.08.02. 10:33:29

@ati27: ezeket az eredményeket nem érhette el volna magyarországon. Egyetértesz?"

nem feltétlenül értek egyet. ezért írtam Eötvöst és Zipernowskyt.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.08.02. 10:34:55

@ati27: csakhogy a magyar kreatív nép, egyesek a nyelvünk bonyolultságában látják az eredendő okát. Európában a legnehezebb nyelv a magyar

amúgy JEdlik is csak itthon alkotott

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.08.02. 10:35:32

@ati27: Ha egy trabantot "ferrari" pirosra festesz, műszakilag még nem lesz magasabbrendű. "

nem értem. ez mire hasonlat?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.08.02. 10:37:42

@ati27: jó ötlet, de a régi meg a mostani posztkommunista Magyarországot összehasonlítani, nem feltétlenül jó ötlet. régen a kulturális életünk gazdag volt, és a mezőgazdasági színvonalunk Ny-európai szinten volt, arról nem is beszélve hogy minden fontos ember hazafi volt. leszámítva egy-két újságot

ati27 2010.08.02. 13:37:12

@tesz-vesz:
Olvasd el az elötte lévő két három mondatot. És ne csak kiragadj egyegy kifejezést amit írtam, kérlek.. Különben elég jól alkalmazod a régi-új komcsi trükköket.

ati27 2010.08.02. 13:38:17

@tesz-vesz: Valóban pontatlanul irtam: A zsidók beilleszkedését kelet-európai relációban értettem -ukrajna, -balkán félsziget, oroszország, stb.

ati27 2010.08.02. 13:40:02

@tesz-vesz: azt hiszem ennek is már sok sok éve. Probálj meg találni valami olyasmit ami az elmúlt 50 évben volt nagy durranás, és azt itthon is valósították meg.

ati27 2010.08.02. 13:53:03

@tesz-vesz: "csakhogy a magyar kreatív nép, egyesek a nyelvünk bonyolultságában látják az eredendő okát. Európában a legnehezebb nyelv a magyar"
Minden nép valahol kreativ, szerintem nincsen összfüggésben a nyelvi nehézséggel. Rögtön egy példa a románoktól: www.ahet.ro/content/view/1686/
Viszont a népességhez viszonyitott nobel díjasok számában a 10. helyen van magyarország. Ami nem is rossz! Persze ezek a nobel dijasok is "csak" az alapokat sajátították el itt, elmenekültek (származás miatt) és nem itt folytatták le a kutatásaikat. Viszont ez is jelzi,, ha van egy nagyon jó oktatási politika (Klebelsberg Kunó) arra lehet építeni. És ezek az eredmények már viszonylag hamar (10 év) relációban eredményeket hoznak.

ati27 2010.08.02. 14:26:46

@tesz-vesz:

Ebben egyetértünk, de abba is nagy szerepük volt a magyarországi, azaz magyar zsidóknak. írtad: "bizonyíték? vagy elég amit a mazsihisz oldalán olvasunk? ez a kijelentés elég durván meghamisítja a valóságot, és kijelentője echte filoszemitává válik"

Na most gondolkodjunk el a XIX. század XX század elejei magyar társadalom viszonyain. Mondhatnánk azt, hogy feudálkapitalista társadalom. Ugye volt a nemesség, kisebb-nagyobb birtokokkal. Mit csináltak? A birtokok bevételéből tartották fent magukat, meg partiztak., meglehetősen zárt társaság. Nem foglakoztak olyan "rangon" alul dolgokkal mint kereskedelem vagy holmi iparositás. (tisztelet a kivételnek lásd. Széchenyi) A másik "végen" pedig ott voltak a jobbágyok-földművesek. No tehát melyik réteg tölthette be javarész a városi polgárság szerepét (ha nem is az egészet, de meghatározó többségben?) Ugye hogy logikus..
Persze ha nincs ellenedre egy kis művelődés akkor ajánlom figyelmedbe: Lajos Attila: Raoul Wallenberg - mítosz és valóság című kötetét. Nekem volt alkalmam egy több órás előadásához, mit ne mondjak hihető, és logikus érvei voltak.

picur3ka 2010.08.02. 17:11:20

@ati27:

A kommunista diktaturabol, amely az ertelmiseg nagy reszet emigracioba uzte vagy kiirtotta, onnan akarsz talalmanyokat? Egyebkent csak Mecs Imrenek tobb mint 40 talalmanya jegyzett, sose kapott egy rendes allast, bortont annal inkabb.

Hulyeseget beszelsz mas kulonben is. Hogy Nobel-dijas szinten kutatok rendszerint elhagyjak az orszagot, annak semmi lofing koze nincs a szarmazasukhoz. Mo. ipari, anyagi, kutatasi potencialjahoz volt es van koze.

Ezzel a kisebbsegi mitosszal meg, hogy valaki, aki valaha okosat tett mind zsido volt, jobb lenne felhagyni lassan. Olyan ez, mint a felsobbrendusegi elmelet es ha igy haladunk, hamarosan nem csak Gabor Aronrol 'derul ki', hogy cigany volt valojaban...

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.08.02. 21:07:44

@ati27: bakker te kezdted sorolni az elején a régieket, most már nem jó, hogy találtam másokat, akik ott voltak itthon?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.08.02. 21:12:29

@ati27: ha csak a balkánra vonatkozik, akkor meg mi értelme van? én nem hinném amúgy, hogy a balkánon a magyar zsidók olyan különegesen eltérnének a többi balkáni zsidótól, de fogalmam sincs, nem láttam még ukrán zsidót. nem is értem, miért fontos ez.
ha nem olyan egyedül, mert pl fr. spanyol, usa zsidók is olyanok mint a magyar, miért olyan egyedi mégis a magyar zsidó?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.08.02. 21:14:47

@ati27: el volt olvasva kérlek, továbbra sem értem, milyen érv.
nem a helyesírásba kötöttem bele, hanem a jelentésébe.
akinek fontosabb a zsidó, mint a magyar, annak nem Magyarországon van a helye, hanem izraelben.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.08.02. 21:15:46

@ati27: a 2. felével viszonylag egyetértek

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.08.02. 21:19:18

@ati27: fenét. a zsidóság az uzsorában és (Prohászka szerint a prostitúcióban is) felülreprezentált volt. mivel nem lehettek nagyon sokáig birtokaik. aztán ez megváltozott, és már voltak zsidó nemesek is, Neumann pl. A németek, svábok, és egyes iparral, kereskedelemmel, céhes műhelyből kinőtt iparos magyarok alkották a városi lakosságot. ennek kis része volt csak zsidó.

ati27 2010.08.03. 13:51:38

@tesz-vesz:
Asszem valamennyire félreértesz. Igen, ezt hozta a kommunizmus. Nem gondoltam, hogy "bukása" után ennyit nyögjük az örökségét. Egyáltalán Lehet bukásról beszélni? Amikor 94-ben az "istenadta nép" visszahozta őket? Majd 2002-2006-ban újra? Most is mi van? A fidesz nyert. De még mindig nem látszik a változás a fejekben. Kezdve az elittől a pórnépig? Egyáltalán kinek kell megváltozni, példát mutatni? A vezetőknek? Akik olyanok amiket a "közember" választott. Tehát tükrözi a közállapotokat. Még mindig a rövidtávú haszon határoz meg mindent. Kit érdekel mi lesz holnap. "B*sszuk át jól aki idejön-itt él" Mikor változik mindez meg? Rossz hírem van, nagyon lassan. Mondok egy példát mennék be egy könyvesboltba gyerekkel. Az ajtóra kiirva: "Babakocsival tilos bemenni!" Jól megnéztem, majd elmentem egy másik boltba, és ott költöttem el olyan 20 ezret... És igen kevés helyen már látom a változást: kedvesek, barátságosak. De fiúk ne álltassátok magatokat! Sokat-sokat kell addig tanulni, dolgozni, mire elérjük a nyugati színvonalat. És nem azzal takarózni hogy: "okos, esetleg magasabbrendű nép a magyar" mert ez csak egy illúzió. Másrészt a legegyszerübb megoldás másokat hibáztatni, a saját gyengeségeinkért.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.08.04. 11:36:39

@Horizont: nem kell ez a szöveg, unjuk.
a végén még előmásznak azok is akik azt mondják hogy nem volt itt fasizmus se, csak hungarizmus, meg a náci meg a fasiszta nem ua.
rohadtul unjuk, mindahármat

Horizont 2010.08.04. 12:12:48

@tesz-vesz: Én meg azt unom, hogy egyes fiatalok annyira nincsenek képben - ezek szerint te sem - hogy azt se tudjátok, hogy NEM VOLT KOMMUNIZMUS. Olyan nehéz ezt felfogni megérteni? Szocializmus volt, és a kommunizmus volt a cél!

trojka 2010.08.05. 21:34:01

...és szégyenlem mindazokat, akik ezt hagyják, pedig tehetnének ellene...

süti beállítások módosítása