Skip to content


       Szűrés lista

Hack Péter megmagyarázza

A holokauszt-tagadásról szóló törvény kapcsán, 2010 március:
 


"A büntetőjogi beavatkozás ellenzői egyszerűen nem vesznek tudomást a becsmérlő, gyűlölködő beszéd személyiségtorzító hatásáról és arról, hogy az emberszámba sem vett csoportok elleni gyűlöletkeltés miképp járul hozzá a velük szembeni agresszió igazolásához
(...)

A gyűlölet elleni fellépést büntetőjogszabályok útján is támogatók ellenfelei arról beszélnek, hogy a gondolat nem büntethető, csak a tett. Ez igaz, de a nyilvánosság előtti beszéd vagy írás már nem csupán gondolat, hanem tett. Olyan tett, amelynek célja van. A gyűlöletbeszéd célja, hogy a hallgatók gondolkodását befolyásolja, bennük indulatokat, megvetést, lenézést hozzon létre a gyűlölt embercsoporttal szemben. A holokauszt tagadása esetében ezen álláspont nyilvános hangoztatása nem a múltról szól, hanem a jelenről és a jövőről.
(...)

Szögezzük le, a büntetőjognak nem lehet reálisan kitűzött célja az adott jelenség megszüntetése. A bün­tetőjogi büntetéssel az állam morális mércét állít, vonalat húz a rossz és a kevésbé rossz, a rossz és a nem rossz, a rossz és a jó közé. Amikor az állam egy bizonyos magatartást büntetni rendel, akkor ezzel azt mondja ki, hogy azt a magatartást olyan mértékben rossznak, a társadalomra olyan mértékben veszélyesnek tartja, hogy rosszallását azzal juttatja kifejezésre, hogy azokat, akik a tilalom ellenére mégis elkövetik ezt a cselekményt, megbünteti oly módon, hogy végső soron személyes szabadságuktól is megfosztja őket.


A Biszku Béla elleni feljelentés és nyomozás kapcsán (erről bővebben itt):


"Hack Péter jogász, egyetemi oktató a feljelentés kapcsán úgy vélekedett az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában: önmagában azzal, hogy valaki nem érzi magát felelősnek, még nem valósít meg bűncselekményt, és azzal sem, hogy 1956-ot ellenforradalomnak tartja. „A demokráciában a véleménynyilvánítás szabadsága azt jelenti, hogy embereknek joguk van olyan véleményt képviselni, ami valótlan, vagy visszatetsző, ellenszenves, taszító, de ettől még nem lesz önmagában büntetendő az ellenszenves, vagy számunkra elfogadhatatlan vélemény” – fogalmazott.

Hack Péter hozzátette: elfogadhatóbbnak tartaná, ha az embereket – akár Biszku Bélát is – a tettei alapján vonnának felelősségre, semmint a véleménye alapján. „A népirtás és az emberiség elleni bűncselekmények döntő többsége nem elévülő bűncselekmény. Ha volt ilyen szerepe, akkor ezért indokoltabb lett volna a felelősségre vonás” – jegyezte meg. A jogász hozzáfűzte: az ártatlan civil lakosságra, tüntetőkre, fegyvertelen demonstrálókra leadott sortüzek a Genfi Egyezménybe ütköző háborús bűncselekmények, és azokért felelősségre is vontak embereket.

Hack Péter kifejtette: a nyomozóhatóságnak most azt kell megállapítania, hogy megtörtént-e a népirtás tényének tagadása. A jogász utalt rá: a jogszabályi megfogalmazások alapján népirtásnak minősül például, hogy a sztálini időkben a Gulágon emberek százezreit gyilkolták meg."

 


Hack Péter ó ... hogy az a ...
na most majdnem kimondtam.

Szóval a vén komcsi "véleménye" a demokrácia szabadsága.

Kettős mérce, a kedvencetek, igaz Péter?

A helyes megfejtés: "holokausztot csak tagadni lehet, bármi másról meg csak véleményt mondasz..."  (Köszi Rettegő!)

Címkék: abszurd

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr272218822

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Sánta Kutya-díjat kapott Biszku 2010.08.13. 17:44:01

Biszku Bélát jutalmazta péntek 13-a alkalmából a Czakó Gábor vezette A Magyar Cenzúra Napjának Ünnepélyét Szervező Bizottság.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

anarcho78 2010.08.13. 12:21:03

kell nekünk a demokrácia?

Szekuriti Blogger · http://szekuriti.blog.hu 2010.08.13. 12:22:39

@anarcho78: Egyetértek, normális, rendpárti diktatúrát, ahol élhető életet élhet a normális többség.

Inner Circle 2010.08.13. 12:22:52

Ez igen. Biszku Béla kapcsán el fogunk jutni odáig, hogy csak demokratákat lehet elítélni a holocaust-törvény alapján, akik nem követtek el bűnt a véleménynyilvánításon kívül, hiszen ha egy náci vagy kommunista lett megvádolva, akkor egyből az a kérdés, hogy miért nem a tetteiért ítélik el? (Mondjuk ebben van is valami, az viszont vicc, hogy ezért már ejteni is kéne az egész ügyet.) Persze aki saját maga nem gyilkolt, kínzott stb., annál ez a kérdés nem merül fel, őt gyorsított eljárásban kóterezzék be.

anarcho78 2010.08.13. 12:23:37

sosem értettem, hogy miért kell ilyen dolgokkal foglalkozni, nyomozni. nagyon egyértelmű, hogy ez az ember (Biszku) mikor, hol, mit csinált, miért volt felelős. akkor most mi a halál faszáért költünk időt, pénzt arra, hogy nyomozzunk utána? börtönbe vele, viszlát. szerintem ő is lelkileg a rendszerváltás után berendezkedett arra, hogy egyszer elő fogják venni. hiába, a munka bajjal jár.

anarcho78 2010.08.13. 12:25:03

@Szekuriti Blogger: ööö, nem biztos, h diktatúrára gondoltam:), de akár már az is jobb, mint ez a tinglitangli államszerveződés.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2010.08.13. 12:34:21

Ez a holokauszt téma kezd idegesítő lenni.Ha nem erőltetnék a témát senki nem figyelne rájuk.Viszont minél jobban erőltetik annál jobban haragszanak az emberek pl a zsidókra.Meg a témát erőltető emberekre.

ermi50xn6j2 (törölt) 2010.08.13. 12:34:55

Komolyan mondom nem értem ezt a Hack fiút! Ha én nem vettem rész a holokausztban , akkor ha az a véleményem, hogy nem úgy történt, ahogy leírták, akkor kmerítem a gyűlöletkeltés fogalmát? Mint a tehenesgazda: ha akarom vemhes, ha akarom, nem.

Marcellusca 2010.08.13. 12:41:15

A nem gyűlölet(ajnározó)beszéd célja, hogy a hallgatók gondolkodását befolyásolja, bennük részvétet, empátiát, sajnálatot hozzon létre a nemgyűlölt embercsoporttal szemben. - Így már OK?!

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.08.13. 12:43:30

@anarcho78:
Osztom. Van rá bizonyíték, hogy fogaskereke volt a gépezetnek? Van. Vannak túlélők, akik tanúként behívhatók? Hál isten, még vannak. Akkor mi a francért kell szavakon lovagolni?
Most akkor ez is olyan lesz, mint a Capone-sztori, hogy adócsalásért ültették le a maffiavezért. Csak itt még megcsavarintják annyival, hogy az öreg CSAK beszél róla fűnek-fának, de az nem tényleges cselekvés, ergo elengedik?
Magyarország, én így szeretlek.

Marcellusca 2010.08.13. 12:48:48

"Szóval a vén komcsi "véleménye" a demokrácia szabadsága." - Miért? Nem az?
Azért, mert neki más a véleménye a dologról, azért (és most kimondottan azért) nem kell elítélni!
A tettei miatt igen!
De ne a véleménye miatt.

Ilyen alapon mindenkit el lehetne ítélni (Neked kitiltani erről a blogról), akinek nem egyezik a véleménye.

Bááááár, efelé haladunk, mert aki nem ért egyet pártunk és kúrmányunk véleményével, a NER-rel és a NENYI-vel, az jól megnézheti magát. :)))

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2010.08.13. 12:53:15

@Marcellusca: Valamit majd kell csinálniuk a zinternettel,mert ha a jobbik nem kap lehetősget a tv ben,parlamentben,akkor a net lesz az egyetlen lehetőségük.A szélsőségek elleni harc nevében tehát majd korlátozni kell a netet.

Kicsit Karcos 2010.08.13. 12:56:03

Most nem követelik a hackok, hogy a püspök, az érsek meg a pápai nuncius vezessen tiltakozó menetet az erősödő ordas eszmék ellen, mint az Ejrópában szokásos?

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.08.13. 12:58:38

@Marcellusca:

"Azért, mert neki más a véleménye a dologról, azért (és most kimondottan azért) nem kell elítélni!"

Kivéve, ha a holokausztot tagadja.

Meleardil Eressea Iluvadan 2010.08.13. 12:58:43

En mar nem finomkodok. Kimondom, ahogy jon...

Demokracia (ahogyan "nyugaton" csinaljak) a penz uralma a csocselek manipulalasan keresztul. A jogrend pedig a hamis egyenloseg opiuma, ahol tovabbra is ugyanugy a tarsadalmi pozicio hatarozza meg a buntetest, ahogyan az az elmult tizezer evben mindig is volt.

Aki a fent jellemzett "demokratikus jogallam" mukodeset meg mindig a tarsadalmi fejlodes csucsanak latja, az egy nagy, szomoru, idealista okor.

Marcellusca 2010.08.13. 13:01:24

@zero: Heeeeeeeeeee??????????????

Marcellusca 2010.08.13. 13:02:35

KBM!

@Tigeri: Nesze, neked!
Működik. :DDDD

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2010.08.13. 13:06:08

Hack Péter: "1 = 0"

kommentárom:
"Minden állat egyenlő, de vannak egyenlőbbek" (Állatfarm, Orwell)

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2010.08.13. 13:06:59

@zero: Ez olyan,mint régen a Fordnál?Bármilyen autót kaphat,feltéve ha feketét akar.

ermi50xn6j2 (törölt) 2010.08.13. 13:09:05

Tegnap láttam egy hullócsillagot, ma délelőtt,meg píszok nagy felhőszakadás vaót, mármint itt nálunk békésben.

S.O.A. 2010.08.13. 13:10:37

Biszku apó ha jól emlékszem kijelentette, hogy a fegyvertelen tömegbe lövés jogos volt, a bebörtönzések jogosak voltak, és úgy általában véve bagatellizált egy olyan történelmi eseményt, ahol jó páran meghaltak (mindezt úgy, hogy kőkeményen benne volt...)

Ha kiállok a térre, és azt mondom, hogy a zsidók megérdemelték a holokausztot, gond nélkül megvalósul a törvénysértés. Ha ez a vén fasz helyesli a sortüzet, akkor Hack Petike nekiáll jogszabályt értelmezni és morális kérdésekről pofázni.

Mi akkor itt most a kérdés?

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.08.13. 13:20:35

Lol, ennyire ordító kettős mércét!

És ilyenkor nincs egy haver, aki megmondaná neki, hogy ez gáz...

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.08.13. 13:24:17

@Rettegő: Végül is nem tagadta. Holokausztra is mondhatod azt, hogy megtörtént és jó volt. :S

zala 2010.08.13. 13:27:34

@Rettegő:

"Mi akkor itt most a kérdés?"

"Heeeeeeeeeee??????????????"

S.O.A. 2010.08.13. 13:29:38

@TaTa86.: itt a lényeg. holokausztot csak tagadni lehet, bármi másról meg csak véleményt mondasz...

Marcellusca 2010.08.13. 13:30:49

@ermi50xn6j2: Takaríjjad el, lécci, mer' jövő hétvégin menek arra! Köszi! :))))))

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.08.13. 13:36:36

@Rettegő:

ott a telitalálat, a helyes megfejtés, köszönjük!

2010.08.13. 13:38:57

Hack Péter egy agymosott szektás barom, ott csápol a vidám vasárnapon minden héten, ezek után számít valamit a véleménye? Legfeljebb a többi agymosott hitgyülisnek. Bár azok is inkább a Németh Sándorra buknak, nem a Hackra. Ha Hack Péter szóra nyitja a száját, az legfeljebb azért jelenik meg, mert a szabadságolási időszak közepén nincs mivel kitölteni az újságok hasábjait.

2010.08.13. 13:43:46

@Rettegő: Jogos volt, legfeljebb igazságtalan. A holocaust is jogos volt. Preciz jogi környezet volt hozzá teremtve, előírások, dokumentáció, nyilvántartások... csak éppen igazságos nem volt. A jog és az igazság az két külön dolog. Sajnos. Pedig a jog eredeti szerepe éppen az igazság műszaki precizitással való definiálása lenne. E helyett a hatalmon lévő érdekcsoportok használják ki érdekeik érvényesítésére. Pl. az is jogos, hogy ha megállsz Budapesten, akkor fizess a centrum parkoló kft-nek 600 Ft díjat a semmiért. Jogos, de nem igazságos. Ugyanez volt a helyzet az 56-os megtorlással is. Amit egyébként a szovjet elvtársak határozott kérésére kellett úgy csinálni, ahogy.

CyberPunK 2010.08.13. 13:53:42

@Rettegő: Most volt indexen, hogy Irán beválthatja lassan a viccet és nem tagadni fogja, hanem támogatni. Mondjuk ez nem biztos, hogy olyan jó poén lesz, de ugyebár itt aztán kurvára igaz lehet az a mondás, hogy ki kardot ránt...

S.O.A. 2010.08.13. 13:55:30

@csernaja obca: teljesen igazad van a jogosság és az igazságosság közötti különbségben. De más dolog pl. történészként elemezgetni a hitleri Németország jogi viszonyait, és más dolog valamit úgy jogosnak nyilvánítani, hogy
1. én tettem kvázi jogossá
2. az akkor jogos cselekmények ma már teljesen más megítélésűek
3. nem veszek tudomást arról, hogy a megítélés megváltozott, és egyaránt jogosnak és igazságosnak állítom be az eseményeket ("... megérdemelték...")

CyberPunK 2010.08.13. 13:57:11

Ez a jogi kérdéskör azért vicces, mert annó a boszorkányokat is abszolute jogosan égették meg. De ugye ez már a felvilágosult civilizáció és nem a sötét középkor.

CyberPunK 2010.08.13. 14:00:19

@Rettegő: Tudnék sorolni jópár dolgot az elmúlt 100 évből ami senkinek se (legalábbis elég kevés embernek) hiányzott, aztán mégis megtörtént.

S.O.A. 2010.08.13. 14:03:19

@CyberPunK: nyilván tudnál, pont ezért nem kéne több ilyen...

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2010.08.13. 14:03:44

kicsit túllihegitek ezt a témát. én is rühellem biszku elvtársat, de még szigorúan a törvény értelmében sem áll meg tényállás. nem azt mondta, hogy nem volt 56, meg nem volt balhé.

azt mondta, hogy ellenforradalom volt. (az ő szempontjából tényleg az volt)

a 2010-es fülkeforradalomról is lehet azt mondani, hogy fülke-ellenforradalom volt. (és nem is járnánk nagyon tévúton... de ez egy hosszú történet)

egyébként szar a törvény, de senkit se tartanak vissza erővel, hogy népszavazást indítson a holo-komcsi-kauszt törvény megszüntetéséről.

én aláírom az ívet.

senkiknz 2010.08.13. 14:08:46

"az ártatlan civil lakosságra, tüntetőkre, fegyvertelen demonstrálókra leadott sortüzek a Genfi Egyezménybe ütköző háborús bűncselekmények, és azokért felelősségre is vontak embereket"

Kedvenc mondat. Azzal védeni valakit, hogy másokat felelősségre vontak, de őt nem. (Mellesleg ez nem inkább emberiség elleni bűn?)

Amúgy nem akarom fényezni a Jobbikot, de mekkora arcság már tőlük, hogy ők használják elsőként azt a törvényt, amit részben miattuk vezettek be.

Ja és ez szerintem egyik esetben sem kettős mérce, hanem a dolgok félremagyarázása. (Mármint Hack szövegelése.)

S.O.A. 2010.08.13. 14:09:17

@mcs: nyilván szar a törvény, de a majomparádé parlamentünk elfogadta (nem is akárhogy), ezért hatályos. A hatályos törvény kimondja az áldozatok emlékének védelmét. Az öreg - mint egyértelmű felelős, azaz nem az utca embere - szerint megérdemelték, amit kaptak. Törvénysértés (szerintem) megvalósult, Hack Petike meg "Háttőőizzé"-zik a rádióban...

senkiknz 2010.08.13. 14:24:47

@mcs: Az is benne van, hogy kétségbe vonja, vagy jelentéktelen színben tünteti fel. Bár a második nem igaz, mert "nemzeti tragédiának" nevezte, bár biztos nem abban az értelemben, ahogy ezt mások tették volna.

Amúgy mivel a kommunisták kisajátították a forradalom kifejezést, lényegében tényleg ellenforradalom volt. Más szóval antikommunista. Csak a propaganda miatt van ennek a fogalomnak negatív jelentése.

Ja és a Nemzeti Forradalmi Párt kezdett petíciót. (Ők amúgy vérbeli nácik.)

Marcellusca 2010.08.13. 14:27:11

@lyken:
"Panaszkodik, két hónapja hiába kéri az önkormányzatot, hogy a háza előtt nyírják le a füvet, mert olyan nagy, hogy a gyerekek elvesznek benne és tele van szúnyoggal. (...) Arra a kérdésünkre, ha ennyire elviselhetetlen a helyzet, akkor miért nem vágja le maga a háza előtt a füvet, azzal érvel, hogy nem akarja megfosztani az önkormányzatot attól az állami pénztől, amit a közmunkáért kap." - Azbesztmegbasz az a jó ... !!!!

Marcellusca 2010.08.13. 14:29:54

@lyken:
"Szó, mi szó, az utcában, bármerre néztünk, sehol sem láttunk haszonnövényekkel beültetett udvart, pedig a megtermelt zöldség, gyümölcs bizonyára jól jönne a népes családoknak. Ezt szóvá is tettük, és a válasz az volt, önerőből nem tudják megoldani, segítséget nem kapnak, a harminc négyzetméteres földjüket nem érdemes felásni és bevetni egy mázsa krumpliért." - Méghogy a romákok szeretnek dolgozni.
Lóf@szt!
Inkább éhen döglik a pereputtyával együtt, de egy ásónyomot, kapavágást nem tenne a saját portáján. Mégha éhezik is az a 3-5 purgyé, akkor sem.

gramercy 2010.08.13. 14:30:52

@Szekuriti Blogger: ilyen volt a kommunizmus is te hazaarulo

ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz! · http://kigondoltam.blog.hu/ 2010.08.13. 14:31:38

Azért kíváncsi lennék, hogy a Simon Wiesenthal csoport mit művelt volna egy ilyen emberrel, ha az a másik oldalon áll.

Kartal (rezervált) 2010.08.13. 14:38:14

Több mint 35 évig éltem úgy, hogy nem érdekeltek a zsidók. Tudtam, hogy vannak, és ennyi. Most pár év alatt sikerült elérni, hogy amikor szóba kerül a holokauszt, köpnöm kell, amikor meghallom a "zsidó" szót, felfordul a gyomrom.
Szerintem a zsidó felső körök mindent megtesznek az antiszemitizmus minél szélesebb körben való elterjesztéséért, mert csak így lehet nyivákolni, hogy antiszemitizmus van. Ha szépen csöndben élnék az életüket, és nem akarnák leerőszakolni jóformán minden nap a torkunkon a holokausztot, akkor nem lenne antiszemitizmus sem...

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2010.08.13. 14:40:46

@Rettegő: hackpéter nem érdemel kommentet se, nemhogy posztot.

kuki123 2010.08.13. 14:41:06

A KURVA ANYÁTOK A KIBASZOTT 2-ŐS MÉRCÉTEKKEL SZARHÁZIK

HA ÉN MONDOM HOGY NINCS HOLOKAUZST AKKOR DUTYI
HA Ő MONDJA HOGY NEM VOLT KOMCSI MEGSZÁLLÁS/MEGTORLÁS AZSZÓLÁSSZABADSÁG

HÁT A KURVAANYÁTOKAT BASZKI SZARHÁZI LIBERÁLISOK

Kartal (rezervált) 2010.08.13. 14:42:50

@gramercy: nem, a kommunizmus nem ilyen volt. De mindegy is.

@Marcellusca: ne mongyá má ilet! há szegény szegregáááát éhező csak a gyerekei kedvéért lopja a cigit, piát a bótbú! há szegény szegregáááát éhező a megéééhetés miatt veri agyon a nyugdíjast! a játékgép létszükséglet, anélü megdögölődne ám! egyébként meg: dógozzanak a parasztok, a segíj jár, azé van, hogy felvegyék! náci!
(most lebuktam. én vagyok balogartúr álruhában)

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2010.08.13. 14:43:25

@Kartal (jogsértő fekete mellényben):

hm, ezt már hallottam párszor. figyelj már, áruld el, miért jó egy zsidónak az antiszemitizmus? vagy egyáltalán a holokauszt napirenden tartása?

hidd el, akinek volt hozzá köze, szeretné elfelejteni.

Marcellusca 2010.08.13. 14:46:26

@lyken: Nem tudtam végig olvasni, de azé' kösz. :)
Megspóroltad a kávém. :D

Kartal (rezervált) 2010.08.13. 14:54:36

@lyken: szerintem az igen tisztelt HVG összetévesztette a cigányok seggét a csokifagyival. Látványra még csak-csak hasonló lehet, de azt nem értem, hogy nem érzik az ízét... bár mostanában már az is megfordult a fejemben, hogy a cigányok segge édes lehet, különben mi a francért nyalnák annyian?
Na, most még az én gyomrom is felfordult.

Marcellusca 2010.08.13. 14:57:09

@Kartal (jogsértő fekete mellényben): Az a "szép" a cikkben (érdemes elolvasni!), hogy mindent megmagyaráznak a romák.
De, basszus, akkor hazugsággal, mint ide Lacháza. Pölö:
"Igazat ad felvetésünknek, hogy lehet, éppen az iskolázatlanság miatt nehéz az elhelyezkedésük, de megjegyzi: ha valakinek öt-hat gyereke van, akkor aligha képes még tanulni is, ráadásul nem tudja fizetni az iskolával járó költségeket. Beszélgetésünk közben felvetődik, először talán az általános iskolát kellene elvégezni és szakmát szerezni, majd utána jöhet a családalapítás. Kétségtelenül nehéz élet vár arra, aki 14-15 évesen gyermeket vállal, taglalja a középkorú asszony, és elmondja: a szexuális felvilágosítás, nevelés tabutémának számít, a cigányok szégyenlősek, a szexualitásról, a védekezésről nem beszélnek."

Szégyenlősek mi?
Csak a p.csájukat meg f@szukat mutogatják a "parasztoknak", sértő, szexuális témájú beszólásokkal zaklatják a gádzsó nőket.
Három gyerek közt (mert csak egy egyszobás lukban élnek) csinálják a negyediket.
De naggyon szemírmesen, mer' űk szégyenlűsek.

Kartal (rezervált) 2010.08.13. 15:00:29

@mcs: AKKOR MIÉRT EMLEGETIK HETENTE???? MIÉRT VAN HOLOKAUSZT VÁNDORKIÁLLÍTÁS??? MIÉRT VAN HAVONTA HOLOKAUSZT EMLÉKNAP, MEGEMLÉKEZÉS, ÜRES CIPŐK, PEREK AZ OTP ÉS A MÁV ELLEN????
Ha el akarják felejteni, ne beszéljenek róla! Ennyi! Ők tartják napirenden a témát, nem én. Nekem már a gyomrom felfordul, ha bekapcsolom a tévét, felmegyek a netre, és hetente olvasom, hogy melyik zsidószövetség hol, hogyan emlékezett meg a HOLOKAUSZTRÓL, hogyan pocskondiáznak és köpködnek le mindenki mást... most már ELÉG!

Kartal (rezervált) 2010.08.13. 15:02:50

@Marcellusca: most már tényleg hánynom kell. Írni kéne a hvg-nek: NE NYALD, NEM CSOKI AZ, HANEM SZAR!

Szekuriti Blogger · http://szekuriti.blog.hu 2010.08.13. 15:21:12

@gramercy: a kommmunizmus hol volt élhető te majom? Amúgy tudod, hogy mi az a hazaárulás?

lyken 2010.08.13. 15:22:46

@Marcellusca: Eleinte gondolkoztam, hogy idézgetek belőle, de felesleges. Baromi arcpirító minden bekezdése. Dolgozni nem akar, az önkormányzat rossz, mert nem ad segélyt, 6 gyerek mellett nem lehet tanulni, stb.
Nem hiszed el, hogy van ilyen. Nonszensz.

lyken 2010.08.13. 15:23:52

@Kartal (jogsértő fekete mellényben): Zsidó vagyok, ne linkelj rám, mert tiltja a vallásod.

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2010.08.13. 15:26:39

@Kartal (jogsértő fekete mellényben):
sőőt az egyenlőbb disznók közt is vannak még egyenlőbb fődisznók
... XDD

Marcellusca 2010.08.13. 15:40:01

@lyken: Idézgetni? Felesleges. (Lásd az én példám, de feladtam.) Az egész cikket lehetne kopizni.

z666 2010.08.13. 15:52:39

Ezeket az idézeteket be lehetne rakni egy enciklopédiába a "zsidó kettős mérce" meghatározásához.

z666 2010.08.13. 16:03:52

@Meleardil Eressea Iluvadan:

A modern demokrácia lényege, hogy a kiválasztott népnek és kiszolgálóiknak/kegyeltjeiknek végtelen sok joga van, nekünk, normális embereknek meg végtelen sok kötelességünk.
A kommunizmustól csak annyiban különbözik, hogy több cirkusz, a Maunikasou. Ha el akarsz érni valamit, akkor ugyanúgy el kell fogadnod a hazug játékszabályokat. Az ellenállókat pedig itt is kiméletlenül eltiporják (elsősorban anyagilag teszik őket tönkre).

Rikki Harcos 2010.08.13. 16:10:03

Pontosan ezt a véleményt vártuk Hack Pétertől az ügyben, hogy megszólalt.

Kartal (rezervált) 2010.08.13. 16:15:35

@lyken: ezt most nem teljesen értem, de már megszoktam.
Izraeli befektetőkről itt: kuruc.info/r/39/64169/

@zero: nem lesz belőle poszt?

2010.08.13. 16:34:42

@Szekuriti Blogger: Hazaárulás a téma? Hát én tudom, mi a hazaárulás:
"Az a magyar állampolgár, aki abból a célból, hogy a Magyar Köztársaság függetlenségét, területi épségét, vagy alkotmányos rendjét sértse, külföldi kormánnyal vagy külföldi szervezettel kapcsolatot vesz fel vagy tart fenn, bűntettet követ el, és öt évtől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
(2) A büntetés tíz évtől tizenöt évig terjedő vagy életfogytig tartó szabadságvesztés, ha a hazaárulást [...] b) állami szolgálat vagy hivatalos megbízatás felhasználásával [...] követik el."
Na kérem, hogy is volt az az eu-csatlakozás? Nekem nagyon úgy tetszik, hogy kimeríti a hazaárulás definícióját! Mehet az egész brancs a sittre, MDF, MSZP, FIDESZ - bűnszövetkezetben elkövetett hazaárulás!

@Marcellusca: Te még útépítést, kábelfektetést sose láttál? Csak cigányok dolgoznak, csákányoznak, ásnak, kubikolnak, ki ne találd már, hogy fél a cigány a munkától! Az már egy másik kérdés, hogy eszibe sincs egész vasárnap a kertet ásni a tűző napon, hogy aztán a végén (jó esetben) teremjen benne neki 5000 Ft értéke krumplija, amikor egyetlen kanyar vasgyűjtésből megcsinálja ennek a háromszorosát!

@Rettegő: Szerintem te fordítva ülsz a lovon. Nem a történelem megítélését kell az aktuálpolitikához igazítani, hanem éppen hogy nem szabad a történelmi eseményeket mai szemmel, utólag megítélni! Mindig a saját aktuálpolitikai környezetükben kell megvizsgálni őket. Béla bácsi honnan a fingból tudhatta volna 1956-ban, hogy itt tőkés restauráció lesz 35 év múlva, és munkásságának "megítélése megváltozik." Ő a hatályos jogszabályok és az aktuális államrend védelmében legjobb tudása szerint járt el, ne kérd tőle, hogy csak azért, mert azt a rendszert azóta megbuktatták, revideálja az akkori döntéseit. Béla bácsi semmivel sem rosszabb, mint mondjuk Petrétei József.

ucsacsu 2010.08.13. 16:50:28

hack péternek ezzel a véleményével nincs helye a magyar oktatási rendszerben!!! Még tanít?????

Marcellusca 2010.08.13. 16:52:52

@csernaja obca: Mint már X-szer elmondtam, nem a dolgos cigányokkal van bajom!

"Az már egy másik kérdés, hogy eszibe sincs egész vasárnap a kertet ásni a tűző napon, hogy aztán a végén (jó esetben) teremjen benne neki 5000 Ft értéke krumplija, ..." - Az ne zavarjon, hogy a magyaroknak meg nem derogál. Ugyanúgy ledolgozza a munkaidejét és neki még mindig marad ideje/energiája, hogy rendbeszedje a kertjét. Azért a nyamvadt 5000 Ft megtakarításért (az öröm, hogy saját termését eszi, most nem nézem).
Viszont ebben igazad van: "...amikor egyetlen kanyar vasgyűjtésből megcsinálja ennek a háromszorosát!" - És itt a probléma. Illetve ezzel az a gond, hogy nem csak a hulladékot gyűjtik (csatornafedél, kábel, zsilipkapu).

delano 2010.08.13. 17:04:35

@z666: "Ezeket az idézeteket be lehetne rakni egy enciklopédiába a "zsidó kettős mérce" meghatározásához."

Azért kicsit óvatosabban kéne fogalmazni. Zsidóság nevében jelzem, hogy Hack Péter nem zsidó, hanem egy keresztény szekta, a HIt Gyülekezete tagja. Ennek a szektának a vezetője Németh Sándor, aki kb 100 ezer hívét a Fidesz támogatására buzdította áprilisban.

Hack Péter véleménye egyáltalán nem tükrözi a hazai zsidóság 99%-ának álláspontját.

delano 2010.08.13. 17:05:53

@Kartal (jogsértő fekete mellényben): " itt azért helyre teszik a kicsit: kuruc.info/r/26/64176/ "

Lásd előző hozzászólásom. A félhülye kuruc szerkesztők szemében zsidó az, aki nem ért egyet velük. Ez kb 9 millió embert jelent, miközben még 100 ezer zsidó sincs Magyarországon.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2010.08.13. 17:18:43

@Kartal (jogsértő fekete mellényben):
ahogy s. pali bácsi tükrözi a véleményedet, mint kt. elnököd, úgy tükrözi egy zsidó ember véleményét a rossebtudja milyen szövetség elnöke. a külföldi idiótákról, akik perlik a mávot, na, arról meg aztán igazán nem nagyon lehet a szegény dohány utcai zöldséges.

mellékesen szólva, ha bekapcsolod a tévét, akkor igen hamar hányingered lesz, nem kell, hogy bármit mondjanak a bármilyen kausztról.

a bölcs eljárás ebben az esetben a be nem kapcsolása.

2010.08.13. 17:41:27

@Marcellusca: Minden cigány dolgozik, ha van értelme. A vaslopás sem éppen könnyű munka, próbálj csak meg egyszer egyetlen öntöttvas csatornafedelet földobni a zsukra, egyetlen szál vasúti sínt felszedni a talpfákról! Mégis megcsinálja a cigány, mert látja értelmét. De egy cigány sem fogja megcsinálni ugyanezt a munkát neked éhbérért, mert a cigányok nem hülyék, csak a fehérek. Ha a fehérben is lenne annyi ész, mint a cigányban, ez a mocskos rendszer már rég nem létezhetne, mert nem volna kit 70 bruttókért dolgoztatnia ennek a sok szarevő zsebtőkés offshorelovagnak, erről ennyit.
Ami meg a fehéreket iilleti, nem sok háztáji gazdaságot látni manapság. Már faluhelyen is lefüvezik az udvart, osztán hétvégén barbekjut sütnek, mint ámerikában. Régesrég elmúlt már az a világ, amikor fóliasátrak alatt értek a paradicsomok, és malacok röfögtek a hátsó kertekben. Egyetlen egy ilyen helyet tudok, a Szegedtől nyugatra eső tanyavilágot, ott még akadnak szép kis gazdaságok, másutt ilesmit lámpással kell keresni.
Mellesleg megjegyzem, hogy az azért nem csak úgy megy, hogy ültetünk és terem. Nálam példul homokos a talaj, egyedül a paradicsom meg a földieper terem meg, se a hónaposretek, se a dughagyma, se az uborka, semmi nem maradt meg, a kukorica akkora csöveket hozott, mint egy ceruzacsonk, a szeder meg sem eredt, a paprikán egy--egy diónyi darabka hervadozik, nem jó ez a föld ilyenre, hiába ástam fel, hiába trágyáztam meg, meddő fáradság volt, lehet, hogy jövőre már nem is foglalkozok vele.

Rwindx 2010.08.13. 17:59:46

@csernaja obca:
"Béla bácsi honnan a fingból tudhatta volna 1956-ban, hogy itt tőkés restauráció lesz 35 év múlva, és munkásságának "megítélése megváltozik." "

Kit érdekel? Nem gyilkolunk le ártatlan embereket, nem folytatunk le koncepciós pereket akár kommunista rezsim, akár náci rezsim, akár királyság, akár demokrácia van. Nem a rendszer miatt, hanem magunk jelleme miatt.

Megtette, bűnhődnie kell.

vomit 2010.08.13. 18:25:02

@anarcho78: egy forumbol vki ezt uzeni a demokraciara:
"The idea of democracy is a trained response in you from the mainstream media (MSM). Examine what is presented by it, and ask if your life is so wonderful that slavery to a corrupt political system is desired in the future. And then acknowledge that no democracy has ever existed without being corrupt, not that any other form is any better. Fascism is here, and is starting to harden off. So things will get a whole lot worse before getting different."

jani888 2010.08.13. 18:54:28

Mert kit érdekel az ártó szándékú,idegenszívű hack péter össze-viszza vertyogása?

2010.08.13. 19:55:33

@Rwindx: Azok az emberek nem voltak ártatlanok, a perek meg nem voltak koncepciósok. Ember, a védenceid lűdöztek! Lincseltek! Rabokat szabadítottak ki, és ártatlanokat ejtettek rabul! Támogatást kértek és fogadtak el országunk külpolitikai ellenségeitől (lásd hazaárulás fogalma fentebb.) Mégis, mire számítottak? Hogy majd vállonveregetik őket? Ugyan már! A forradalom dupla-vagy-semmi játék, ha sikerül, övék a hatalom, ha nem sikerül, akkor viszont számítani kell a megtorlásra. Az Aradi Tizenhárom hogy járt? Vagy Dózsa? Vagy az Őszi Rózsások? A megtorlás a dolgok normális menetéhez tartozik. Az egész 56-os eseménysorban egyetlen sajnálatos momentum van: hogy sok éretlen gondolkodású, kiskorú személyt is belerángattak. Lehet, hogy olyanokat, akik megélték a méltóságos urak világát és a fasizmus kegyetlenségét, nem tudtak rávenni, hogy a fehér zászlót lengető Mező Imrére célba lűdözzenek? Nagy aljasság volt telebeszélni a gyerekek fejét, kihasználni őket, aztán odadobni a megtorló hatalomnak. Ez bizony szomorú. Még Maléter Pál, a sokat próbált katona is megrendült, amikor tárgyalásán levetítették neki a Köztársaság téri véres események filmdokumentációját. Nem voltak azok az 56-osok ártatlan báránykák, egyáltalán nem!

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.08.13. 20:14:45

@csernaja obca:

szerintem ezt azért gondold végig még egyszer :)

2010.08.13. 20:31:30

@Conv: Nincs ezen mit átgondolni, ez már egy modern forradalom volt, fényképek, filmfelvételek. korabeli újságcikkek (nyugatiak is!) tanúsítják amit fentebb elmondtam: hogy '56 nem volt túl gusztusos. Egyébként meg nem szokták emlegetni, pedig az is történelmi tény, hogy a megtorlásnak darabra pontosan annyi áldozata volt, mint a "forradalmárok" dúlásának. Erre Kádárék ügyeltek, mert ezt így látták igazságosnak. Úgy látszik, nem nagyon kívánták a véreskezű zsarnok szerepét, de azt sem akarták, hogy akiknek a hozzátartozóit meglincselték az Andrássy úton vagy a Köztársaság téren, szemrehányást tehessenek nekik, hogy büntetetlenül hagyták a bűnöket. Szerintem teljesen rendben volt ez a történet. A fasiszta kutyák bepróbálkoztak egy puccsal, de a Szovjetúnió internacionalista segítségével sikerült megvédelmeznünk a demokráciát. A főkolomposok meg elnyerték méltó büntetésüket. Eb aki sajnálja mondjuk Maléter Pált, aki megszegte katonai esküjét, vagy moszkovita Nagy Imrét, aki a legsötétebb Rákosi rendszerben begyűjtési miniszterként személyesen irányította a padláslesöpréseket, majd 1953-ban felszólította az országgyűlést Sztálin emlékének törvénybe iktatására - mégis mennyire volt ő hiteles a kommunizmus ellen lázadó forradalmár szerepében? Lári-fári, ezt is csak olyasvalaki hiheti el, akinek fogalma sincs az akkori helyzetről és személyekről!

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.08.13. 20:36:36

"A fasiszta kutyák bepróbálkoztak egy puccsal, de a Szovjetúnió internacionalista segítségével sikerült megvédelmeznünk a demokráciát. "

:))))))))))))))))))))))))))))

ezért az egy mondatért érdemes volt, hogy kiengedtelek tegnap a toplákos dobozból, régen röhögtem ilyen jót :)
de most mégy vissza, mert ezzel a szintű ostobasággal nincs mit kezdeni, és nagyon látni sem akarom.

zala 2010.08.13. 20:43:59

"A megtorlás a dolgok normális menetéhez tartozik. "

mi is a probléma biszkubéla börtönbe vágásával?

Daihelyon 2010.08.13. 20:51:29

Tisztelt egybe gyűltek!

@csernaja obca: ezen írása a vélemény szabadság részbe tartozik vagy már kezdi súrólni a tagadósdi törvényt?

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.08.13. 21:05:17

@Daihelyon:

a kérdésed teljesen jogos, azonban a törvényt ebben az országban összesen 365 ember döntése alapján hozták meg.
Sem a neten, sem az életben nem találkoztam még olyan emberrel, aki szerint ez a törvény jó törvény lenne, illetve támogatná.
Nem tudom milyen erkölcsi, etikai alapon döntött úgy a parlament, hogy ez jó lesz az állampolgároknak, hiszen már a felvetésétől kezdve mindenhol mindenki támadta, ellenezte nácitól kezdve a vérliberálisig.
Egyetlen dologra tudok gondolni, valami olyan felsőbb erő keze van a dologban mely befolyásolni tudta a parlamenti pártokat abban, hogy ezt a törvényt elfogadják. A szavazás módjából, lezajlásából egyértelműen látszik, hogy nem egyének szavaztak, hanem a pártvezetés döntését (melyet nem tudni ki hozott meg és kinek/minek a presszionálására) követték a képviselők.
Lehetett volna ellenezni, miként az állampolgárok minden médiumon kifejtették ellenzésüket, mégsem (merte?) tette meg senki, egyetlen kivétellel.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2010.08.13. 21:05:47

@Daihelyon: nekem úgy tűnik tényeket írt.
a fasiszta és az internacionalista szavak nem illenek csupán a történetbe.

az mindig érdekes dolog, amikor a belső morális késztetés törvényszegésre kényszerít valakit, néha olyasvalakit is, aki mélyen törvénytisztelő egyébként.

ezért baj a túlzott törvényi szabályozás, kinyírja az személyes döntésen alapuló erkölcsi felelősséget.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.08.13. 21:08:19

@Conv:
amit akartam mondani, társadalmi nézőpontból ez a törvény nem létezik, nincs mit súrolnia a kijelentéseknek, egyszerűen joga van mindenkinek a véleményéhez, még ha az égbe kiálltó hülyeség is.

mondom ezt én, aki egyáltalán nem a liberális gondolkodásáról híres más téren. a hülyeséget jogszabályokkal nem lehet megszüntetni. se akkor ha valaki jobbos, se ha balos

S.O.A. 2010.08.13. 21:08:52

@csernaja obca: már ne is haragudj, de mondd ezt annak, akinek a fegyvertelen rokonait Béla bácsi halomra lövette, a forradalom után meg börtnönökben kínozta és akasztgatta. Mondd nekik, hogy ő szegényke akkor még nem gondolhatta, hogy majd az utókor nem emel neki bronzszobrot...
Én nem várom el az öregtől, hogy "revideálja a tetteit", de azt igen, hogy ilyeneket ne pofázzon már, hogy "megérdemelték", stb...

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2010.08.13. 21:08:53

Hogy is mondjam Amíg az a rendszer volt a rendszer szempontjából jogosnak tűnt a megtorlás.
Ha pl.annak idején a németek nyerik a háborút,akkor az ő tetteik is jogossá váltak volna.
Kb. 89-ig volt az a rendszer amely szerint jogos volt a megtorlás a rendszert fenyegetők ellen.
Elvileg aztán volt egy rendszerváltás amely kimondta az előző renszer diktatórikusságát.
Mondjuk biszku le van ragadva 50 évvel ezelőttnél.Abban a rendszerben ez volt a törvényes.
Ha nincs rendszerváltás ez így is marad.Ezt akarom kinyögni egy ideje.
Mondjuk ez a fasiszta kutyák durva volt.Ránk becsületes nácziakra is ezt mondják néha.:((

dr. Aullah 2010.08.13. 21:11:01

OFF:

Nem tudom melyik derék náci linkelte be a HVGs cikket... de most minden erőmet össze kell szednem, hogy ne menjek le az utcára... inkább nem fejezem be.

ON:

Rohadt kettős mérce, faszom. Hányinger keltő amit egyesek művelnek, mondanak.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.08.13. 21:12:50

@Tigeri:
a rendszer szempontjából igen.
a gond az, hogy az a rendszer semmiféle szempontból nem tűnt emberileg jogosnak.

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.08.13. 21:13:30

@mcs:
Hát felvilágosodóknál anno még úgy szólt a fáma, hogy az egyén átruházza a személye és tulajdona védelmére vonatkozó jogait az államra. Állam megvéd, törvények útján, te meg leteszel a vérbosszúról.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2010.08.13. 21:18:26

@Conv: Erről az jut eszembe,talán tegnap kérdezte valaki hol működött egyátalán a kommunizmus?Szerintem most Kínában.
Amúgy én azt mondom:A legtöbb rendszernek megvan a maga előnye és hátránya.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2010.08.13. 21:19:28

@neccharisnyás útonálló: részlegesen.

de pont arról beszélek, hogy ha az egyén(ek sokasága) azt látja, hogy az állam nem teszi meg, akkor az egyén tűr, tűr, aztán törvényt sért, ha már nem bírja morálisan feldolgozni.

kies hazánknak 56 után ismét ez a problémája egyébként, hogy nincsenek megfelelő törvények, de amik vannak azokat se tartják be.

a keleti végeken ez nagyon durva mértéket öltött, nincs már sok hátra a tűréshatár széléig.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.08.13. 21:23:16

@Tigeri: no igen megvan az előnye és a hátránya... ha működik. ha nem, csak erőszakkal van fenntartva, akkor az előnyei bizony nem sokat nyomnak a latban.

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.08.13. 21:27:17

@mcs:
Tudom. Ezt az elvet még anno a feudalizmus lebontására dolgozták ki. Persze hogy ósdi és elavult manapság, amikor már jóval túlhaladtuk az akkoriak által megálmodott állapotokat, sőt kipróbáltunk más alternatívákat is, amik csak nem akartak beválni.

És hidd el, én is itt szoktam fejjel nekimenni az ilyen flancos elméleteknek. hogy a gyakorlatban egy nagy kalap lócitromot se érnek.

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.08.13. 21:30:27

@Conv: Á, kommunizmus nem kompatibilis az emberi személyiséggel. Természet belétáplálta alapvető ösztönnek a versenyt, a kűzdést, a fajtársakkal való vetélkedést.
Max. tán valami buddhista kolostorban működne. Csakhát Tibetben is a papok dolga az imádkozás, meditálás, egy jelentékeny embertömegnek meg a róluk való gondoskodás.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2010.08.13. 21:31:50

@Conv: Igen de a mienk egy viszonylag puha diktatúra lett a végén(még visszasírom)
Vannak helyek ahol sokkal rosszabb volt.
Náczivadász stílusban:A legrosszabb a náczi diktatúra volt a 38946512476 ezermilliárd áldozatával.Akik mind zsidók voltak persze.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.08.13. 21:52:55

@neccharisnyás útonálló:

igen, erről beszélek, ha működik. de, hát nem működik a dolog. többek közt és legfőképpen emiatt is, amit mondasz, de a kommunizmus már önmagában egy önellentmondásokkal terhelt logikai bukfenc.
A mindenki egyenlő és mindenki az igényeinek megfelelően elve alapjában zárja ki egymást, erre felépíteni egy filozófiai rendszert amit szociális környezetre átültetve, gazdaságpolitikát folytatni nemhogy felelőtlenség, hanem még kísérletezésnek is felesleges, önpusztító folyamat.

persze igen, a kommunizmus csupán a végső cél amihez a szocializmus útján akartak eljutni. A szocializmus filozófiája ugyan szintén kizárja azt a folyamatot, mely a jóléti állam megvalósulásához vezetne, ami erős, több lábon álló, központi irányítástól független viszont szigorúan szabályozott gazdaságot igényel, hogy a kommunizmus alap eszméinek egyáltalán a gazdaságpolitikiai-logikai követelményei megvalósuljanak.

Azonban a kommunizmus és a szocializmus ugyanolyan hitkérdéssé vált mint korábban a vallás, nem véletlen, hogy a vallásos hit nem fért össze a szocializmus és kommunizmus elveivel. mindkettő monoteista vallás, azaz nem férnek meg egymás mellett.
A különbség csupán az isten irányító és feltétlen uralmában illetve az ember irányító és feltétlen uralmában van. Az egyik ezt a másik azt fogadta el hitének alapjául, de a modell ugyanaz, másként nem is lehet. Az emberi alaptermészet, a közösségi ösztön kihagyásával csoportokat irányítani képtelenség. Ugyanez a pálya a gazdasági alapú társadalmak mindegyikével, a tulajdonlás-birtoklás ösztöne és a közösségi ösztön az mely együvé tartozást tud kifejezni és érvényesíteni. A kapitalizmus ezt használja ki és a vagyont mint egy vallási alapértéket erősíti.
Minnél nagyobb valakinek a vagyona annál elismertebb, hatalmasabb, irányítóbb személyiség konkrét analógiája a minél mélyebb a hite, vallásossága, kapcsolata a felsőbb irányítással (istenszemélyiséggel) vonalnak.

asszem befejezem mielőtt komplett társadalomkritikába mennék bele a vallás és a szociálpolitika, gazdaságpolitika kapcsolatának viszonylatában az emberi butaság és csordaszellem kihasználása kapcsán, aztán átcsapnék egy konteoba mit ki és miért :)

Szerintem nagyon jól csinálta a Tibi 2010.08.13. 22:12:45

@csernaja obca: Utóbbi két hozzászólásodért mindenféle jogi eljárás nélkül megérdemelnéd a kötelet.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.08.13. 22:16:29

". A gyűlöletbeszéd célja, hogy a hallgatók gondolkodását befolyásolja,"
Miért, a többi beszédé nem? :D

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2010.08.13. 22:20:32

@ColT: A szenvedélyes igazságbeszédnek mi a célja?:))

z666 2010.08.13. 22:45:22

@delano:
"...Hack Péter nem zsidó, hanem egy keresztény szekta, a HIt Gyülekezete tagja.."

A hitgyüli egy cionista szekta, folyamatosan izraelt és a kiválasztott népet istenítik.

"Hack Péter véleménye egyáltalán nem tükrözi a hazai zsidóság 99%-ának álláspontját. "

Hack Péter véleménye pontosan tükrözi a zsidóság 90%-nak a véleményét!

z666 2010.08.13. 22:47:57

@csernaja obca:
Nyugodj meg, téged is meglincseltek volna 1956-ban. Teljesen jogosan...

Rwindx 2010.08.13. 23:03:00

@csernaja obca:
Erre jobb ha nem mondok semmit mert zeroek kitiltanak a blogról a szavaimat utólag megbánnám, de a mondanivalómat nem. Talán csak annyit hogy Biszku mellé való vagy, és szerintem erre még büszke is lennél.

@z666:
Azt hiszem ez az első hozzászólásod a blogon amivel maximálisan egyetértek.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2010.08.13. 23:11:19

@Conv: úgy érted, hogy az ember csak akkor tud önzetlen lenni, ha mellette elég önző maradhat?
hát ja.

@neccharisnyás útonálló:
tehát?

kodó tamás 2010.08.13. 23:17:34

@ColT: hát nem, mert ha párizsit kérsz vkitől , akkor csak a saját éhségedet akarod befolyásolni

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.08.13. 23:19:13

@mcs: ez így eléggé le van egyszerűsítve, de nagyjából igen... persze nem mindegy milyen jellegű önzetlenségről és milyen jellegű önzésről van szó. de kétségtelenül van olyan szegmense az önzetlenség megteremtésének, amelyhez az önzőség szükséges.
pl a nem anyagi természetű önzőség. a tudásszomj önzősége az ismeretek megszerzésének korlátlan lehetősége konkrétan megteremti az önzetlenség, azaz a továbbadás lehetőségét.
az a jellegű önzőség mely értékteremtéshez vezet mindenképpen az önzetlenség forrása.
A pénz és a vagyon nem érték, hanem eszköz.

kodó tamás 2010.08.13. 23:21:03

@ColT: de ha ugy teszed fel a kérdést, hoyg: "holakoszt?"
na az már problémás, mert akkor részben megvalósítod a törvényi tényállást.

kodó tamás 2010.08.13. 23:23:19

@ColT: és ha erre a vki azt mondja NINCS KAJA. na az már tagadás,
sőt a másikat gyűlöletre is uszítja, mondhatni felizgatja, idegesíti

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.08.14. 00:00:31

@mcs: Tehát bukta van és ki kellene találni valami újat.

2010.08.14. 06:19:46

@Rettegő: Nekik csak annyit tudok mondani, hogy ülhettek volna békés otthonukban, és hallgathatták volna a rádiót, mint az én rokonaim, akiknek ebből kifolyólag a hajuk szála sem görbült se az ellenforradalom, se a megtorlás alatt. Aki keresi a bajt, az meg ne sipákoljon!

@neccharisnyás útonálló: a természet azt is betáplálta, hogy fűvel-fával összefeküdjünk, a kultúrember mégis képes monogám életvitelre. Az ember éppen attól több az állatoknál, hogy tud az ösztönein uralkodni! No persze vannak ember formájú állatok is, akik nem, és viselkedésmódjukat még mindig a tízezer évvel ezelőtt, fa tetején ugráló majom ösztönös viselkedéskészlete dominálja - hát ezekkel szerintem úgy is kellene bánni, mint az állatokkal, és kivonni őket a tenyésztésből. Érdekes, hogy az ember annyi csodálatos kultúrfajt kinemesített, és pont a saját fajában nincs semmiféle tenyésztési koncepciója, véletlenszerű, kontraszelektív szaporitás folyik, nem csoda, ha mindig és minden rendszerben van jópár degenerált véglény, aki beleszarjon a ventillátorba.

@Szerintem nagyon jól csinálta a Tibi: A legjobban mindig az igazság fáj... de hiába próbáljátok a történelmet meghamisítani, még köztünk él az 56-os generáció, és bármikor leszedi róla a keresztvizet a drágalátós "forradalmatokról," ami valójában nem volt más, mint laza kapcsolatban álló fegyveres utcai zavargások, egy szánalmas restaurációs kísérlet. A recski kőfejtőből szabadon engedett reakciósok megpróbálták kihasználni az enyhülést, és restaurálni a jobbos diktatúrát, ennyi. De rábasztak, mert a ruszkik előbb megérkeztek, mint a SZER által annyit ígérgetett amerikai "segítség", Béla bácsi meg elég cvíder hangulatban volt, úgyhogy elküldte őket Szálasi után.

@z666: Bizony, bizony, egy jó lincseléshez nem kellett ávósnak lenni, elég egy lila melegítő is. Az ilyesmi miatt nem volt ez forradalom, csak zavargás. Érdekes, a Márciusi Ifjak nem lincseltek járókelőket a Pilvax előtt, mint az 56-os csőcselék!

Kartal (rezervált) 2010.08.14. 07:29:38

@delano: nem arról beszéltem, hanem a törvény pontos idézéséről ("jelentéktelen színben tünteti fel"). Ez valahogy lemaradt, pedig pont ez a vád alapja...
Az a Németh Sándor, akit az izraeliek kitüntettek tavaly? Németh Sándor, akinek pénzügyi tanácsadója az a Székely Gábor volt, akit izraeli zászlóval a kezében fényképeztek le a "vidám vasárnapon"? Az a Hit Gyülekezete, amelyik zsidó alapítványoknak ad helyet gyülekezeti házában? Á, köze nincs Izraelhez...

@mcs: az én véleményemet nem tükrözi "s. pali", abban biztos lehetsz. A csúsztatást gyakorold még egy kicsit, így kilóg a lóláb. ÉS NEM BESZÉLTEM A DOHÁNY UTCAI ZÖLDSÉGESRŐL!

Kartal (rezervált) 2010.08.14. 07:31:22

@csernaja obca: szerintem vizsgáltasd meg magad egy jó orvossal. Vagy legalább olvass már utána annak, amiről beszélsz, mert ez így röhejesen szánalmas.

Prof. William · http://profwilliam.wordpress.com/ 2010.08.14. 09:19:45

Ez az egyik legtökéletesebb példája kettős mércének.. A nevezett úriembernek meg kellene mutatni ezt a két nyilatkozatot bár biztos vagyok benne hogy tud mondani rá valami frappáns magyarázatot.

trojka 2010.08.14. 09:21:12

Hogy a zsidok évezredek ota zavargatják egymást az arabokkal, "kiszoritosdit" játszva egymással, az az ö dolguk. De minket hagyjanak békén. Egyebkent lehet hogy hulye vagyok, de valaki magyarázza már meg nekem, hogy az uszo EB-n mi a fenét kerestek. (föciböl mindig gyenge voltam)

Horizont 2010.08.14. 09:28:32

@Kartal (jogsértő fekete mellényben): Kicsit megvédem csernaját:DDDDD De csak egy kicsit:)
csernaja obca vagy annyi idős mint én vagy több és azt mantrázza amit tanítottak velünk, amiben felnőttünk. Amióta lehet egyáltalán beszélni róla azóta eltelt sok sok év, és az embernek tágultak az ismeretei erről is. De csernaja leragadt egy síkon. Nem teljesen az ő hibája. Nehéz belegondolnia magát abba a helyzetbe egy mai fiatalnak, hogy milyen egyoldalú tájékoztatást kaptunk, egész '89-ig tehát 35 éves koromig!! Nem volt internet ahonnan megtudhattuk volna a valót. És csak oroszul tanítottak minket:D A mi korosztályunk anno csak olyan fotókat látott ahol meglincseltek valakit, felhúzták egy fára, kivájták a szívét és leöntötték mésszel. Nem is hinnétek milyen nehéz volt magunkban "átállni" :)
Nem szoktatok beszélgetni idősebb rokonnal a családban? Mint minden az életben '56 se fekete-fehér volt!

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.08.14. 10:54:24

@csernaja obca: Horizont érvelését olvasva, nem minősítem a korábbi hsz-eidet. Pedig egy-kettő alaposan felcseszte az agyam.
Én felvetésemre: neveléssel kiidomították az emberből a promiszkuitás ösztönét a sok évszázad alatt. Egyesek szerint az őseink, felmenőink életmódja lenyomatot hagy a génjeinkben, így az utódoknak sokkal könnyebb úgy viselkedni, ahogy azt tőlük a társadalom elvárja.
Csakhogy. Az önzőség-önzetlenség kérdése sose jelentett akkora társadalmi tabut, stigmát, amit végérvényesen ki kellett volna irtani az emberi jellemből. Ez csak az utóbbi idők szüleménye -Fourier falansztere ugyebár-, mert úgy vélték, a felgyorsuló, iparosodó világ kreálta mesterséges problémákra talán ez megoldást jelent. 200 éves még csak az elmélet. Lehet egyszer működni fog, de mint látjuk, az eddigi kísérletek elvetéltek. Ahol próbálják még a kommunizmust építeni (É-Korea, Kína) ott vagy erőszakkal borzalmas lelki és fizikai nyomorban tartják az embereket, hogy azok meg se próbáljanak önmaguk megoldást találni. Vagy Kína esetében, félkapitalista berendezkedést hoztak létre, mert ha betömik a száját a parasztnak, akkor az nem tud-nem akar kérdezni. Miközben a vezetők ajándék mercédeszekkel villognak.
Volt egy dokumentumfilm, ahol újságírók a mai kínai fiatalsággal beszélgettek a tienanmen téri eseményekről. Annyi idősek voltak, mint én, ergo már éltek akkor, kellett volna, hogy emlékeik legyenek róla. Namost, nem elég hogy semmit nem tudtak róla, de nem is túlzottan érdekelte őket. Még abban az esetben sem, hogy a beszélgetőpartnerük készségesen mesélt volna róla.

BTW az eugenika a múlt századelő nagy orvosi találmánya. Az óceán mindkét partján lelkesedtek érte, az utókor mégis Hitler nevéhez köti. Érdekes, hogy pont nálad került elő.

delano 2010.08.14. 11:33:39

@z666: "Hack Péter véleménye pontosan tükrözi a zsidóság 90%-nak a véleményét! "

Nem tudom Te hány százalékát ismered a hazai zsidóságnak személyesen, és hánnyal szoktál rendszeresen és hosszan beszélgetni. Én elég sokkal. Senki, -és ez a lényeg! - senki nem tudja tükrözni a hazai zsidóság 90%-ának a véleményét, mert a hazai zsidóság ugyanúgy megosztott minden kérdésben, mint a hazai kereszténység.
Ha valaki olyan mond, hogy a zsidók így vagy úgy gondolják, akkor az eleve irdatlan hülyeséget beszél, mert semmiről nincs egységes álláspont.

Az pedig, hogy egy körön kívül szektatag mit beszél, az pedig egészen elképesztően távol van a zsidóság gondolkodásától.

"A hitgyüli egy cionista szekta, folyamatosan izraelt és a kiválasztott népet istenítik."

Lehet, hogy szerinted, és még pár elborult széljobbos szerint cionista szekta, azért mert nem utálják azt a vallást, amiből a kereszténység kialakult. Javaslom, hogy nézz utána, hogy ők hogyan definiálják magukat. Így: " A Hit Gyülekezete a kereszténység négy nagy ága közül a pünkösdi–karizmatikus mozgalom része, amely a kereszténység évtizedek óta legdinamikusabban növekvő ágazata"

delano 2010.08.14. 11:42:06

@Kartal (jogsértő fekete mellényben): "Az a Németh Sándor, akit az izraeliek kitüntettek tavaly? "
Az a Németh Sándor, aki a Fideszre szavaztatta az embereit: hvg.hu/velemeny/20100319_egyhaz_fidesz
Székely Gábor lengette az izraeli zálszót. És? A maradék 70 ezer Hazai zsidó meg ott sem volt, még egyetlen nagygyűlésen sem. Nem tudom mikor kattant be a hazai széljobbereknél, hogy mindenhol zsidót keresnek, és ha véletlenül egyet vagy kettőt találnak, akkor lehet általánosítani, hogy na megmondtuk, mindegyik ilyen...

"az én véleményemet nem tükrözi "s. pali", abban biztos lehetsz."

Az én véleményemet meg nem tükrözi Hack Péter. Pedig én zsidó vagyok, ő meg nem. Na most akkor mi van?

delano 2010.08.14. 11:44:43

@trojka: Közel-keleti bajnokságon bajos lenne indulni, gondolom ezt nem kell magyarázni. Nem is tudom van-e ott úszó bajnokság. Maradt az EB, mint opció.

trojka 2010.08.14. 12:08:09

@delano:
igazad van. most, hogy jobban belegondoltam (térkép nélkul) rájöttem, hogy mi meg tulajdonképpen a Balkánon élunk...de azért furcsa, hogy az irániak miért nem voltak itt...

kuki123 2010.08.14. 12:31:29

na ez a nem semmi:
Mocsok HVG: Solymosi néni cigány gyilkosai békések

A HVG egyike a legocsmányabb cigányfajvédő médiumoknak. Se szeri, se száma a fajvédő, a zsIndex legócskább „valahol felsír egy gyerek” (a jobb körökben azóta is sokat idézett aranyköpés hátteréről ITT) sziruposságú irományaiknak.

Az alábbi, tegnapi írásban is csak szépet és jót olvashatunk a hétesi cigányokról. Azokról, akik – többek között – meggyilkolták Solymosi nénit meg folyamatosan terror alatt tartják Ózdot. Erről természetesen mélyen kussol a balliberális lap. Ahogy arról is, hogy az általuk sztárolt Bódis Kriszta vendégeskedése és helyszíni működése nem épp törvényszerűségéről volt híres (önkormányzati dolgozó olvasónk eset-feltárása ITT). Ennyit erről a tetű lapról.

Az eredeti cikk (csak erős, a cigánybabusgatást jól bíró idegzetűeknek!):
Hétesi cigányok, Bódis Kriszta és a focipálya
Füves futballpályát építettek az ózdi Hétes-telep lakói. A sportlétesítmény helyén egy héttel ezelőtt még hatalmas szemétkupacok álltak, ám hívó szóra összefogott 30-40 munkaképes ember és munkához látott. A gyepszőnyeggel leterített területet sajátjukként kezelik.

A Máltai Szeretetszolgálat terepmunkásokat keresett egyik programjához, így került újra a Hétesbe Bódis Kriszta. Az író-filmrendező több mint tíz éve visszatérő vendége a mintegy 400 fős ózdi cigány negyednek, ahol minden nyáron tábort szervez a gyerekeknek. A táborban – kollégáival együtt – bemutatják a filmkészítés, fotózás technikáját, és sok-sok gyermekprogramot szerveznek.

Mivel a telepen élők szinte kivétel nélkül besorolhatók a halmozottan hátrányos helyzetű kategóriába, ezért az ott töltött egy hét alatt gondoskodinia kell a táborozók étkeztetéséről is. Az elkészült 15x25 méter méretű füves pálya új színfolt a lelakott környezetben. A fiatalok már alig várják, hogy rúghassák rajta a labdát, pedig arra még néhány hetet várni kell. A fűnek gyökeret kell ereszteni, ezért most locsolással telnek a napok. A völgyön átfolyik egy patak, annak a vize kiválóan alkalmas a locsolásra.

Szivattyút is vásároltak, amihez az áramot a telep utolsó házából biztosítják. Abban lakik Pókos Arzén, aki vállalta a pályagazda szerepét. - Meg fogjuk védeni ezt a pályát, sőt még kerítéssel is körbevesszük – mondja a tíz gyermekes 45 éves férfi. Sokat dolgoztunk vele, aki tudott, itt volt a földmunkánál.

10 gyerkes baszki 10! ismerjük már a sztorit utolsó házban van csak fizetett villany (talán) a többi lopja) így viszont nem szüntethető meg a szolgáltatás...

A szintén hétesi Forgács Krisztián az összefogást emelte ki és azt a tényt, hogy közösségi munkára tudtak toborozni olyan embereket, akik közül néhányan 10-15 éve sehol sem találnak munkát. Bízik benne, hogy az új pálya meghozza a gyerekek sportolási kedvét, akik később akár nagycsapatokban is játszhatnak.

Bódis Kriszta az Ózd Városi Televíziónak nyilatkozott a beruházásról és elárulta, a közeljövőben a mostanihoz hasonló kalákában szeretné felújíttatni a telep leamortizálódott házait. Azt szeretné, hogy csak az anyagot kelljen megvásárolni, mert úgy látja, munkáskézben nincsen hiány a Hétes-telepen. Az ötlet megvalósításához azonban további támogatókra lenne szükség.

budahazyj 2010.08.14. 13:26:16

"Te is bekaphatod, dogolj meg kocsog! Az egesz tetves varossal egyutt. Dogoljenek meg a koldusok a ketszinu mosolyukkal! Dogoljenek meg a levakarhatatlan utcai ablakmosok, menjetek el a picsaba dolgozni! Dogoljenek meg a pakisztani taxisok a currytol buzlo eletveszelyes tragacsaikkal, szuletett terrorista allatok, lassitsatok bazdmeg! Kapjak be a chelsei buzik is! Ezek a borotvalt mellkasu kondipatkanyok. Akik a parkokban meg a tereiken elvezkednek es a farkukat rangatjak a meleg kabelen. Dogoljenek meg a koreai boltosok a meregdraga gyumolcsikkel es a muanyag viragaikkal! Tiz eve rohadnak itt es meg mindig nem beszelni angol. Pusztuljanak a teat kortyolgato, kockacukrot szopogato ruszki maffiozok! Fordulajank fel a tengerparton! Csalo, bunko banda huzzatok haza a fenebe! A feketebe bujt husszidokkal egyutt akik korpas hajjal lejtenek a 47-ik utcan es Del-afrikai apartheid izu gyemantot tukmalnak a csoro polgarra. A brokerek is bekaphatjak! Mocskos kapzsi kis cezarok, ezek a szanalmas tozsdecapa imitatorok gatlastalanul nyuljak le a kisemberek tisztesseges munkaval megkeresett penzet. Az osszes ilyen gennylada takarodjon a sittre orokre! Meghogy Bush es Cheney nem tudnak errol? Menj Te akkor a picsaba! ...com, Worldcom mind sikkasztott. A rohadt puerto ricoiak meg 20-an ulnek egy kocsiba! Nana, unnepeljen a csoves brigad! De a dinka dominiaiakhoz kepest Ok meg igy is szuletett zsenik. Kapjak be es dogoljenek meg a zseletol csopogo haju digok, ahogy muszalas dzsogingban baseball utovel hadonaszva keresztapaskodnak a maffiozok szereplovalogatasan. Kapjak be az 50 dollaros articsokat zabalo East-sidei sznobok! Csupa agyonplasztikazott kikent-kifent szanaszet szedett torzarcu rem. Kit akarsz Te itt atverni kisanyam? Kapjak be a kulvarosi fekak! Csak egymasnak tudnak passzolni, tul sokat lepnek, aztan meg ugyanugy kosarra dobnak! A vegen pedig, ha valaki beszol mindent a feher jatekosra kennek! A rabszolgasagot mar 137 eve eltoroltek! Tovabb kene lepni! Dogoljenek meg a korrupt zsaruk a zsiros, farba hatolo gumibotjaikkal a nemasag kek fala moge bujva! Reg eljatszottak a bizalmunkat! Dogoljenek meg a papok, akik gyerektesteket simogatnak, s az egyhaz is amely vedelmezi oket ilyenkor! S, ha mar itt tartunk: Kapja be Jezus! Baromi konnyen megusztad! Egy nap a kereszten, egy het a pokolban es egy orokkevalosag az angyalok kozt a Mennyben! Huztal volna le 7 evet Ottiswillben Te! Kapja be Oszama Bin Laden, az Al-Kaida meg az osszes fundamentalista a vilagon! A meggyilkolt artatlan ezrekert cserebe kivanom, hogy az arnyekvilagot atlepve a 72 kurvatokkal egyutt a pokol tuzen egjetek el! Nyaljtok ki a fenseges Ir seggemet szarrago turbanos tevezsokek! Kapja be Jacob Elinsky! Alnok gazember! Dogoljon meg a legjobb baratom Frank Slaughtery, aki engem lenez, megis a baratnom segget bamulja! Dogoljon meg Naturelle Riviera! Megbiztam benne am O megis aljasul hatbadofott! Elarult engem a rohadt ribanc! Dogoljon meg apam a vegtelen gyaszaban, ahogy szodat kortyolgatva a pult mogott whiskeyvel itatja a tuzoltokat, mikozben a bronxi csapatnak szurkol! Dogoljon meg az egesz varos az Astoria sorhazaitol a Park sugaruti luxuslakasokig, a bronxi lakotelepektol a Sohoig! Dontse romba egy foldrenges, emessze fel a pusztito tuz, vagy tamadjak meg a tengerek s mossak el ezt a rothado, egyre terjeszkedo patkanytanyat!" Utolso Ejjel a 35-ig perctol. Szabadon behelyettesitheto!

Kartal (rezervált) 2010.08.14. 13:59:20

@delano: az van, hogy nagyjából ugyanazt mondjuk, nagyjából ugyanaz fáj mindkettőnknek, csak elbeszélünk egymás mellett. Hidd el (vagy ne hidd el, rajtad áll), sokkal inkább megértelek, mint gondolnád, sokkal több információm van a zsidóságról, mint szeretném.
Azt viszont hozzá kell tennem, hogy tényleg nem ismerek közelről zsidókat. Furcsa módon eddig akárhol is dolgoztam, zsidó munkatársam nem volt. Nem tudom, Ti mit dolgoztok, hol dolgoztok, de hogy a környezetemben nem, az biztos. Ott ugyanis nem tűrik a pénteki-szombati munkabeszüntetést. Semmi perc alatt kirúgás jár érte.

Szerintem nagyon jól csinálta a Tibi 2010.08.14. 14:07:12

@csernaja obca: Nem faszikám, nekem nem az igazság hanem annak meghamisítása fáj. És tényleg szerencse hogy még élnek olyan emberek közöttünk, akik ott voltak azokban a napokban, és nem otthon lapítottak a rádióra meredve, és a felszabadító szavjet tankhadosztályt várva, mint pl örökbecsű rokonaid. Gondolom tőlük vetted át a mentalitást, ehhez a zsebkomcsi spirituszhoz csak gratulálni tudok. Ha nem lenne meg otthon a családi könyvtárban, esetleg tudom figyelmedbe ajánlani berecz jancsika:ellenforradalom tollal és fegyverrel című veretes főművét, abból sokkal cizelláltabban és bicskanyitogatóbban is tudnád gyalázni '56 emlékét. Ma már nem egyszerű hozzá jutni, '90 környékén a nagy részét bezúzták.

Azon emberek közül, akik ott voltak az utcákon, véletlenül személyesen ismerek egyet. Tőle tudom hogy mindaz a mocsok amit a forradalomra akarnak kenni még ma is, baloldali provokáció és uszítás volt, a legválogatottabb aljaemberekkel végrehajtva és hajtatva. A komcsik egyik alapvető és sajnos nagyon hatékony eszköze, lásd "romagyilkosságok" a közelmúltban. Amikor látta a "felső vezetés" hogy '56 akár totális hatalomvesztéssel is végződhet, megszerveztek néhány ilyen förtelmet, majd a fotókkal szaladtak moszkvába, tankokért rinyálni.

Apropo mentalitás, rajk neve véletlenül nem cseng ismerősen? Ha nem tudnád elárulom, rákosi egyik legjobb és leghűségesebb embere volt, az ellene felhozott idiotikus vádpontokban pedig egytől egyig ártatlan, mégis felakasztották. És ezzel nem rajkot akarom védeni, szerintem ugyanolyan akasztanivaló hazátlan patkány volt mint az összes többi, rákosival, gerővel, pétergabival, vagy éppen biszkubátyáddal együtt. Itt a komcsi mentalitásról van szó, a teljesen értelmetlen és embertelen rémlátomásról, amit csak túlerővel és puskatussal lehet fenntartani. Hitler soha nem tette volna azt amit ők vigyorogva többször is megtettek, vagyis legjobb és leghívebb bajtársait sosem ölette volna meg.

1ébként véleményemet fenntartom.

Kartal (rezervált) 2010.08.14. 14:08:40

@Horizont: Figyi, Horizont! Én is csak oroszul tanulhattam (vagy németül, de azt az orosznál is jobban utálom), én is egyoldalú tájékoztatást kaptam. Nem vagyok én sem fiatal, na. De hogy valaki az oroszokat mint a demokrácia védőit emlegesse, az már az irónia csúcsa - vagy csak nem tudja mit beszél.
56-ról meg aztán tőlem az ír amit akar, én némi kutatás után arra jutottam, hogy az egész a "szovjetek" nagyhatalmi politikájának egy oldalcsapása volt, amivel elterelték a világ figyelmét a szuezi válságról. Az eseményekre nincs más elfogadható, logikus magyarázat, de ebbe hadd ne menjek bele.

2010.08.14. 14:18:01

@neccharisnyás útonálló: A nevelés nem öröklődik.

@Horizont: Szorri, nem megy nekem a duplagondol olyan jól, mint nektek. Én csak azt látom 56-ban, ami valójában volt: fegyveres zavargások (sokszor rejtői alakokkal az élükön, mint Tuskólááb), mindezt olyan ködös, sokszor csoportonként más-más célok elérése érdekében, amely célok egyikének sem volt különösebb társadalmi támogatottsága. Ezt csak a nyugati lapok hazudták forradalommá, csak a nyugati támogatás (illetve legfőképpen annak reménye) tartotta életben, de persze a nyugatiaknak eszibe se jutott felrúgni a Jaltai Békét, mindössze jól kihasználták a "forradalmárokat" arra, hogy egy kicsit eltereljék az orosz figyelmét Szuezről, majd pedig jól szarban hagyták őket. Magyarország a nagyhatalmak játszótere volt 56-ban, akármit is gondoltak magukról a corvin közi és köztársaság téri orvlövészek, az andrássy úti lincselők, a kilián laktanya dezertőrei, vagy éppen a moszkovita műparaszt Nagy Imre, itt nem ők irányították az eseményeket egy percig sem! Ők csak balekok voltak, akiket kihasználtak és amikor már nem lehetett több hasznukat venni, hát beáldoztak.

delano 2010.08.14. 14:24:56

"Azt viszont hozzá kell tennem, hogy tényleg nem ismerek közelről zsidókat. Furcsa módon eddig akárhol is dolgoztam, zsidó munkatársam nem volt. Nem tudom, Ti mit dolgoztok, hol dolgoztok, de hogy a környezetemben nem, az biztos. Ott ugyanis nem tűrik a pénteki-szombati munkabeszüntetést. Semmi perc alatt kirúgás jár érte. "

Ugyanott dolgozunk, mint a nem-zsidók: multinál, magyar cégnél, államigazgatásban, saját vállalkozásban stb. Az egyetlen különbség az, hogy a második világháború eseményei következtében a vidéki zsidóság megszünt, ezért csak az találkozhat zsidókkal, aki Budapesten mozog. (A legtöbb vidéki zsinagóga ki sem nyit péntek este, mert nincs meg az imádkozáshoz minimálisan szükséges 10 férfi.) Ha vidéken élsz, akkor a magyarázat ilyen egyszerű.

Péntek-szombati munkabeszüntetés sajnos csak izraelben működik, én ugyanugy késő estig dolgozok minden pénteken, mint a többi napon.
Ezenfelül pedig biztos Te is sok zsidóval találkoztál, csak a legtöbbről nem tudod, hogy az. Rólam sem tudja egy kollegám sem, mert sosem tartottam fontosnak, hogy beszéljek erről velük.
(Egyébként ez fordítva is igaz: a kuruc által zsidónak tartott személyeknek valójában 10 %-a sem zsidó. )

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.08.14. 14:38:21

@csernaja obca:
Nézd. Manapság már jóval kevesebb veszély leselkedik az emberre, mint a paleolitikumban, ezért természetszerű, hogy a neandervölgyi ösztönök jó része eltompult. Évezredek alatt! És rém extrém helyzetek kellenek hozzá, hogy ezek feléledjenek.
Node. Pontosan azt tapasztalom, hogy az emberek magukban cipelik azt, ahogyan a szüleik felnevelték, és a gyermekeikkel ők is hasonlóan fognak bánni. Ez az esetek nagy részében pozitív. A kis részében meg nem. És ahhoz is marha extrém helyzet kell, hogy egy rosszul felnevelt kölök legyűrje magában a hajlamot/rutint és egészséges, normális elvek alapján nevelje a csemetéit. Főleg, ha azt a társadalmi környezet egyáltalán nem tolerálja. Ebből a szempontból öröklődhet a nevelés. Csak éppen nem genetika hanem viselkedés útján.

2010.08.14. 14:46:52

@Kartal (jogsértő fekete mellényben): Népi demokrácia volt. Magyarország történetében először.

@Szerintem nagyon jól csinálta a Tibi: Rákosi 56-ban már három éve félre volt állítva, politikai elveit revideálták. Én egyébként nagyra becsülöm benne, hogy ha kellett, a legjobb barátait, régi harcostársait is börtönbe vetette, felakasztatta, nála nem volt "kéz kezet mos és mindketten jól járunk" politika, mint ebben a szép kis kapitalizmusban. Ja, és Rákosi maga kurva puritán életet élt, volt egy gellért hegyi villája meg egy fekete kocsija, amivel hozták-vitték, és ezzel aztán kész, ma már bármelyik 20 fős kft góréja körberöhögné és lesajnálná, csakúgy, mint a horthy rendszer méltóságos urai, nobilitásai, birtokosai, gyárosai. De neki ez így megfelelt, mert ő a hazájának élt. Lehet, hogy egy s más rosszul sült el, vagy éppen eleve átgondolatlan ötlet volt részéről, de ezzel együtt is a XX. század egyik legnagyobb kaliberű államférfija volt.
Hogy mi volt állami provokáció, és mi nem, azt ilyen távolból már nehéz kideríteni. Elképzelhető, hogy előfordultak provokációk, mint ahogy az is elképzelhető, hogy diverzáns tevékenység is előfordult. Az minden esetre bizonyos, hogy a parasztok nem akarták visszaadni a KMP-től kapott földjeiket a grófoknak, a munkások sem akarták visszaadni a gyárakat a zsidó nagytőkének, a zsidók sem kívánták vissza a nyilaskeresztes rémuralmat, a személyi kultusz elleni lázongás régen okafogyottá vált akkorra, és az ellátás is napról-napra javult (ugye 1956 szeptemberében Gerő már törpeautó pályázatot írt ki a dolgozók tömegei számára), az 56-os zavargásoknak gyakorlatilag nem volt társadalmi támogatottsága, és ezért nem is lett belőlük forradalom. Alig párezer ember csinálta az egész grimbuszt, és milliók várták, hogy összefogdossák végre őket, és újra béke legyen.

2010.08.14. 14:56:31

@Kartal (jogsértő fekete mellényben): Nem dolgoztál még könyvkiadóban vagy antikváriumban. Nem dolgoztál színházban. Nem dolgoztál bankban, pénzintézetekben. Ilyen helyeken nem kell lámpással keresni a zsidókat, hidd el nekem!

delano 2010.08.14. 15:03:34

@csernaja obca: És kórházakban vagy klinikán. Rengeteg zsidó orvos van. Lehet, hogy Kartal fogorvosa is az, csak sosem mondta neki.

2010.08.14. 15:37:39

@neccharisnyás útonálló: Persze, a gyermek másológép, átveszi a szülei viselkedését. Ezért nem bízza az állam a szüleire a nevelést. Bedugják az oviba, isibe, egyetemre, egészen a huszas éveinek első feléig, vagyis gyakorlatilag a személyiségfejlődés lezárultáig kontroll alatt tartják, és tetszésük szerint formálják. A gondos nevelés képes legyőzni a velünk született ösztönöket. Ezért marhaság azt szajkózni, hogy a kommunizmus azért kivitelezhetetlen, mert az emberben ösztönszerűen benne van a harácsolási vágy. Még ha el is fogadom munkahipotézisnek, hogy ilyen ösztön létezik, akkor is csak annyit állapíthatunk meg, hogy a tyúk és a tojás problémájánál vagyunk, ti. hogy önző emberekkel, kapitalista viszonyok között önzetlen fiatalokat kell nevelni, mégpedig több generációnyit, hogy a vegytiszta kommunizmus megvalósítható legyen. Ezt a dilemmát már sokan sokféleképpen próbálták feloldani, de egyelőre még nem született meg a tökéletes mód, de ez pusztán egy technikai részletkérdés, semmi több. A kommunizmusról épp úgy nem kell lemondani, mint ahogy a monogámiáról sem. Meg kell találni a módját a megvalósításának, az átmeneti állapotok kibekkelésének. A falanszterek, kibucok nem váltak be. Az erőszak nem vált be. Majd jön egy új filozófus valami új ötlettel.

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.08.14. 15:46:01

@csernaja obca:
"Bedugják az oviba, isibe, egyetemre, egészen a huszas éveinek első feléig "
6 éves koráig otthon van. Meg iskolaidőn kívül is.

"kapitalista viszonyok között önzetlen fiatalokat kell nevelni, mégpedig több generációnyit, hogy a vegytiszta kommunizmus megvalósítható legyen"
Ezt meg már én is említettem korábban.
De generációk kinevelése a kulcsa annak is, hogy a magyar társadalom kiheverje végre a II. vh. utáni állapotokat. Megtanuljon bízni magában, megállni a lábán, legyen újra méltósága.

Szerintem nagyon jól csinálta a Tibi 2010.08.14. 16:39:56

@csernaja obca: Te arról a rákosiról írsz aki nemhogy hazájának nem tekintette de szimplán gyűlölte ezt az országot? A hazájának élt aki abban lelte örömét hogy minden létező közösséget, társadalmi formációt, városi gittegyletet, bélyeggyűjtő szakkört rendszerellenesség címszóval szétromboltatott? A XX. század egyik legnagyobb kaliberű államférfija, aki egész életében nem hozott össze egyetlen idézhető mondatot? Politikai elveit revideálták, jah, miután kifingott a kaukázusi postarabló? Nálad puritán életnek számít a gellért-hegyi villa ávós testőrséggel és személyzettel?

Megvan az a híres rákosi portré, ahol őelvtárssága hónaljig áll a búzavetésben? Esetleg szobád falát díszíti? Nos elárulom, a kép akkor készült, amikor megálltak valahol az út szélén és lehugyozták a búzatáblát. Persze nem egy autóval járt, ezt nem tudom honnan vetted, általában három autóval közlekedtek, mivel legalább tíz ávós pribék nélkül az orrát sem merte kidugni lopott villájából.

A fölosztás egyébként a szocdem párt fő igérete volt, jelentős nagybirtokosi támogatottsággal, amit a komcsik lenyúltak és puskatussal végre is hajtottak, hogy egy-két évvel később ugyanazokkal a puskatusokkal kényszerítsék téeszekbe a gazdálkodókat, miután szétzavarták a többi pártot és a főbb funkcionáriusokat eltűntették az ávó pincéjében. Gyárak visszaadása a zsidó nagytőkének..ha győz a forradalom, biztosan állítható hogy a munkásoktól nem kapták volna vissza gyáraikat semmiféle zsidók. Hogy mit kívántak '56ban a zsidók azt inkább hagyjuk. Ne zsidózzunk itt kérem. És végül tényleg, a forradalomnak nem volt semmilyen társadalmi támogatottsága, lényegében csak a parasztság, a munkásság és a hadsereg állt a forradalmárok oldalára. Ezért hívták kádárék olyan kétségbeesve az oroszokat.

Horizont 2010.08.14. 17:50:09

@Kartal (jogsértő fekete mellényben):
Egyike vagy azoknak akiknek mindig odafigyelek a véleményére. Amit írtam nem azért írtam mert osztom csernaja obca véleményét. Nagyon nem, pláne amikor kimutatja olthatatlan szeretetét Rákosi pajtás iránt!! Akkor kész végem is van. Én csak a korosztálybeli különbségeinkre akartam rávilágítani.Az oroszt azért említettem, mert nem tudtunk angolul így hírforrásunk egyoldalú volt. Jó oké már nem vagy annyira fiatal (kihez képest ugye:DD) 1 éves voltál amikor én már érettségire készültem és te a rendszerváltásnak nevezett eseménykor csak 17 voltál. Nagy különbség hidd el nekem. A fiam csak 5 évvel fiatalabb mint te:)) Tudom miről beszélek:) Ti fiatalok olyan sarkosan tudtok mindig fogalmazni és ítélkezni. De ha az ember nincs benne valamiben, nem kísérte végig, nem akkor élt stb. akkor egy kicsit más a leányzó fekvése. Gondolom én. A múltunk megítélése erősen családfüggő, csak "kisember szintről" beszélek. Nem mindegy, hogy valakinek a felmenője kulák volt-e, vagy párttitkár, vagy nagyon szegény aki nem tanulhatott, vagy nagyon szegény de bunkó seggnyaló akinek a pártbeli helyzete alapján a gyereke is diplomás lehetett, a szülő meg 6 elemivel gyárigazgató. És az akkori helyzetéhez képest dicséri vagy szidja az előző rendszert. Az én korosztályom nem megy vissza Rákosiig. Őszintén bevallom nem is találkoztam életem során soha ilyen emberrel mint csernaja aki Rákosit is korát dicsérte volna. Megerősít abban, hogy minden ember más......

trojka 2010.08.14. 18:25:38

@budahazyj:

Ha ezt szépen, kulturáltan adtad volna elö, azt mondanam, igazad van. Igy meg, szerintem egy nagy bunko vagy, aki nem tudja, hogyan fejtse ki normálisan a véleményét...azért, remelem, a nyolc általánost elvégezted...

2010.08.14. 18:31:02

@neccharisnyás útonálló: kivéve, ha bölcsibe van ;-) Ki a fene tud hat évre gyesre menni manapság?

@Szerintem nagyon jól csinálta a Tibi: Hát és azzal mi van, hogy "nem vághassuk le a tikot, ami hónap az aranytojást fogja tojni?" ;-) Ez azért elég közismert. :) Nem volt Rákosi ostoba ember, gimnáziumot végzett (a tizes években azért nem annyit jelentett egy érettségi, mint manapság), több nyelven beszélt, egyetemre is beiratkozott, és bizonyosan el is végezte volna, ha az első világháború kitörése félbe nem szakítja tanulmányait. Aztán már a Horthy-fasizmus alatt, a Tanácsköztársaságban vállalt szerepe miatt tömlöcbe zárva ezt már nem tudta befejezni. Később nagy nehezen száműzetésre változtatták a büntetését, megvolt rá tehát minden oka, hogy gyűlölje a Horthy-fasizmust - de nem Magyarországot! A negyvenes években hazája bel- és külpolitikai eseményeit pontosan követte, cikkeket írt a Pravdába, előadásokat tartott a magyar hadifoglyoknak, és amint a dicsőséges Vörös Hadsereg elől gyáván elpucoltak a fasiszta megszállók, Rákosi rohant haza szeretett Magyarországára. Életvitele meg kifejezetten puritán volt (államfői szinten), magánvagyont nem gyűjtött, nem volt yahtja, magánrepülője, 200 holdas birtoka kastéllyal, szőlőbányája, offshore cégei... lehetett volna, hiszen minden hatalom a kezében volt, jóval több, mint a mai politikusok közül bármelyiknek, de Rákosi ezzel nem törődött. Ő egy új országot akart felépíteni, egy igazságos, élhető, független Magyarországot.
Rákosi nem volt az erőltetett tsz-esítés híve, 1953-ban (a Rákosi-korszak utolsó évében) a megművelt földterület kétharmada még magángazdák kezében volt. Az erőszakos TSZ-esítés, amire te gondolsz, jópár évvel Rákosi bukása után, 1960 körül zajlott. Akkor ő már rég a kies Szibéria vendégszeretetét élvezte. Sajnos neked szemmel láthatóan fogalmad sincs az egészről, amit te mondsz, az egy vélemény, amit én, azok tények, melyeket kész vagyok bármikor forrásokkal is alátámasztani. Bár azt elismerem, hogy a tények messze nem teremtenek olyan jó kis gyűlölködésre alkalmat, mint a zagyva véleményed.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.08.14. 18:37:30

@trojka:

szerintem is egy nagy bunkó, mert a kortárs filmművészet egyik számtalan díjjal rendelkező remekéből beidézett egy világhírű monológot.

Te pedig a kultúra megtestesülése vagy.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.08.14. 18:50:02

@Conv:

ha "véletlenül" nem tudnád miről van szó:
www.youtube.com/watch?v=5Za2k5wA3sk
ha "véletlenül" nem értenéd az angolt:
www.youtube.com/watch?v=ZUPULaUTHHM

A film eredményei Berlini Nemzetközi Filmfesztivál, Golden Globe, egyéb kis díjjak,
és a színészi teljesítményért járó egyéni díjak.

persze ezt nem feltételezem, hogy Te a kultúra megtestesülése, aki teljesen jogos felháborodással bunkózol le valakit egy idézet miatt ne tudtad volna, avagy nem értenéd az angol eredetit, csupán ha valaki nem tudná miről van szó (nem Te), hanem a bunkók, akkor azok is értsék.
Értem én, Te mivel tisztában voltál azzal, hogy miből idézet a szöveg, egyáltalán azzal tisztában voltál, hogy idézet, ha másért nem mert feltűntek az idézőjelek, csupán a magyar szent anyanyelv védelmében keltél ki magadból és bunkóztad le a kultúra piedesztáljáról letekintve.

2010.08.14. 19:00:37

@Conv: Ez művészet? Szánalmas! Írjak ilyet Budapestről? Vannak itt is efféle típus-figurák.

Szerintem nagyon jól csinálta a Tibi 2010.08.14. 19:24:44

@csernaja obca: Nos, elég kevés hiteles forrás áll rendelkezésre a korról, köszönhetően a komcsiknak, és szerintem a tieid nem tartoznak a hiteles darabok közé. Részemről maradnék a korabeli szemtanúk beszámolóinál. Amit te összehordasz az valahol félúton van a kaján provokáció és a süket propaganda között. Nyilván túl öreg vagy már ahhoz hogy az oprendszert lecseréld a fejedben. Jelezném, hogy csak szemét eszméknek és szemét népeknek van szüksége propagandára, ezt humanisták mondják már mintegy hatszáz éve folyamatosan, nem az én véleményem.

Láthatólag nem tudsz leszakadni hőn szeretett rákosi elvtársadról, (ne haragudj hogy az efféle aljapatkányok nevét kis betűvel vagyok csak hajlandó leírni), holott a forradalomnál kezdtük az "eszmecserét". Ha gondolod írj róla monográfiát, csak vigyázz nehogy túlságosan tényszerűre sikeredjen, mert esetleg más imádói kiráznak a bőrödből. Maradj meg a fenti vonalnál, az agitprop porhintés elég jól megy úgy látom.

Gyűlölködő a véleményem? Nos igen, ebben hasonlítok dédapámra, aki egyformán megvetette a nyilasokat és a komcsikat. '44ben három zsidó vigécet is bújtatott egy ideig, amíg a front el nem érte a falut ahol éltek. Érdekelnek a részletek? Csak hiteles forrásból.

2010.08.14. 19:35:32

@Horizont: Annyira azért nem volt egyoldalú, ott volt a SZER, ott volt a BBC magyar adása, egy 3+2-es rádióval meg tíz méter dróttal már gyönyörűen jöttek, és meg lehetett hallgatni az imperialista uszítást magyarul is. Adott ki a Magyar Hanglemezgyártó Vállalat is angol nyelvleckét, (Qualiton LP-3620), és nem kellett párttitkári jóváhagyás ahhoz, hogy megvedd... más kérdés, hogy kevesen vették a fáradságot, hiszen angolokkal max a vendéglátósok találkoztak. A magyar csajok inkább olaszul tanultak, és próbálták rásózni magukat valami alfa rómeós digóra a balcsinál. A pasik meg az NDK úszónőkkel ropogtatták a németet. De szerintem még most sem általános, hogy valaki rendszeresen angol nyelvű hírműsorokat nézzen a tévében.... ;-)

2010.08.14. 19:50:24

@Szerintem nagyon jól csinálta a Tibi: A leghitelesebb forrás a korabeli forrás. Statisztikai évkönyvek, napilapok, Rákosi Mátyás összegyűjtött művei stb. Bizony, eszembe sincs a tényeket lecserélni a fejemben ócska, hazug propagandára. Erre csak azoknak van szüékségük, akik a kapitalizmus nevében nyomorgatják a népet, és tiborci panaszaikra válaszul cinikusan a képükbe vágják, hogy "én ezekért a bkv tanácsadói szerződésekért évekig koptattam a közgáz lépcsőit, nekem járnak a milliók, neked meg csak a pofád jár, ha nem elég a hetvenbruttó, akkor tessék, csináld utánam!"
Csakugyan az ELLENforradalomról kezdtünk itt beszélni. Nem is értem, hogy fordult a szó Rákosira, aki 56-ban már három éve a süllyesztőben volt, a személyi kultusz már három éve megszűnt, a recski kőfejtőből már három éve hazaengedték mind az 1500 (ezerötszáz!) foglyot, szóval mindaz, amit a kapitalista propaganda a lázadozás okaként szokott megjelölni, már évek óta nem állt fönn! Most akkor mégis mi történt 56-ban? Ki hamisítja meg a történelmet, a "kommunisták", avagy inkább mégis azok, akik 56-ban keresnek önigazolást kortárs gaztetteikre, hazaárulásukra?

Szerintem nagyon jól csinálta a Tibi 2010.08.14. 21:04:43

@csernaja obca: KSH évkönyvek, napilapok, r.m. művei mint hiteles források? Azt hiszem van erre egy idevágó blogszleng: muhhahhahha. :)

Ha nem érted hogyan fordult a szó rákosira, olvass vissza. Leginkább saját hsz-eid lehetnek érdekesek, az egyikben nyíltan kétségbe vontad a koncepciós perek létezését. Akkor hoztam példának a rajk-pert, mint a komcsi igazságszolgáltatás fenotipusát. Felhozhattam volna a Mindszenty-pert is, vagy Maléter Pál gyalázatos meghurcolását. Erre rákosi nagyszerűségéről kezdtél hadoválni. Szó szót követett, most itt tartunk.

A tényekhez még annyit, hogy Recsken nem kőfejtő, hanem kényszermunkatábor működött, kizárólag azért zárták be, mert stalin elvtárs volt olyan kegyes feldobni a patkóját, emiatt itthon általános beszarás lett úrrá rákosiéknál. És szintén a tényekhez tartozik hogy nem éppen annyi foglyot engedtek haza, mint amennyit odavittek, sokan végezték meszesgödörben, az állandó éheztetés, verés, kínzás miatt. Csak ezt valahogy szereti elhallgatni a komcsi propaganda. Az ott történt aljasságokat persze az internáltak mindenkinek elmondták, lehet hogy ez is részese volt az általánosan rossz közhangulatnak és elégedetlenségnek, ami elvezetett '56 októberéig.

Horizont 2010.08.14. 22:57:53

@csernaja obca: Ha némely dologban haloványan igazad is lehet, teljesen lerontod a hiteled ezzel az eszement rákosi dicshimnusszal.Rád még 60 év után is hat a személyi kultusza:))) Olyan érzésem van mintha akkor éltél volna felnőttként, hibernáltak volna és most kiolvasztottak volna:)) És ugyanott folytatnád:) Hihetetlen egy fickó vagy! Kifúrja az oldalam a kíváncsiság melyik évben születhettél?:) De már ilyen tudatlan maradok, biztos nem fogom megtudni:) De ettől még azért jól fogok aludni:))

trojka 2010.08.15. 07:44:21

@Conv:
Minden relativ. Ha ez a kortárs muvészet egyik nagyszeru mocskábol van idézve, akkor csak nyelni tudok, de köpni már nem. Ezt az ocsmanysagot én például itt nem irtam volna le, akár hogy is veded. Azért, mert EZT nem ismerem, még bármelyik Arany verset el tudom mondani, emlékezetböl. Én ezt tanultam meg, bármennyire is gunyolodsz. Egyebkent Te ugyvéd vagy, hogy igy véded (kerdöjel).

2010.08.15. 08:34:43

@Szerintem nagyon jól csinálta a Tibi: Lári-fári, Recsk nem volt egy Auswitz, Antallék sem találtak tömegsírokat, pedig nagyon keresték, elhiheted! A körülmények nem voltak túl jók, ez tagadhatatlan, de a tömeges elhullás nem volt jellemző. Orvosi rendelő is volt benne. A kényszermunka, amit a kényszermunkatáborban végeztek a kényszermunkások, az kőfejtés volt, ezért szokták recski kőfejtőként emlegetni. Abban igazad van, hogy Sztálin halála indította be az enyhülést, abban viszont megint tévedsz, ha azt hiszed, hoyg a szabadultak bárkinek is bármit elmondtak. Mielőtt hazaengedték volna őket, titoktartási nyilatkozatot irattak alá velük, és tudtukra adták, hogy a szabadságuk csak addig tart, ameddig nem pofáznak arról, hogy hol jártak. Ettől függetlenül a táborról voltak kósza hírek (egyszer pl. egy hapsi megszökött, átjutott a határon, és beolvasta a Szabad Európába az összes nevet, ami csak az eszébe jutott), no de ember HÁROM ÉVVEL a tábor bezárása után szerinted milyen célt is lehetett volna vele kapcsolatban megfogalmazni??? ;-) Tényleg kár ezt az ideát erőltetni, '56 oka nem a személyi kultusz, recsk meg az állítólagos koncepciós perek voltak, ezeknek akkorra régen vége volt. Ez egy kurva nagy történelemhamisítás! Szerinted jövő októberben lesznek zavargások hogy "Gyurcsány takarodj" ? Nem lesznek, mert már rég félre van állítva. Na kb. ennyi a realitása annak is, hogy '56 Rákosi ellen irányult volna. Ugyan már! Rákosit szerette a magyar nép, bárhova ment, éltették, tapsolták, virágot hintettek a lába elé! Nem, barátocskám, az 56-os lázadás éppen a NAGY IMRE KORMÁNY elleni tüntetéssel kezdődött, a sztálini útról való elhajlás ellen irányult, csak néhány alvilági alak kisajátította, és a nemzetközi imperializmus ügynökeinek és hadianyagainak segítségével ellenforradalommá, a fasiszta rendszer restaurálására irányuló kísérletté szervezte.

molaris 2010.08.15. 08:37:01

Szilárd véleményem:
- a holokauszt túllihegői hátsószándékú, mellékutas, rosszhiszemű gazemberek. Anyagi megfontolásból hazudnak, és terjesztenek hamis adatokat, múltról és máról. Ugyanilyen indíttatásból terjesztenek rémhíreket, és rég megcáfolt tényeket.

Mondom: a holokauszt túllihegői, a kettős mérce urai!
Hány hasonló sorson túljutott nép hamvaiért csorgatunk még ennyi könnyet, mit ama zsidókért.
Kérdem én: hány Kínában, Indonéziában meggyilkolt keresztyénért szól a hang?
Ki emlékszik a mártíriumukra? A zsidók?- nem. A mohamedánok?- nem!

A keresztyének???- NEM!!
Na ez itt a mocsokság!! Ja!- kettős mérce és tőke!

2010.08.15. 08:37:50

@Horizont: Nem szolgáltatok ki személyes adatokat, mert nem óhajtom megtenni azt a szívességet a gyűlölködő hülyéknek, hogy ha nem tudnak belekötni abba, amit írok, személyeskedhessenek.

molaris 2010.08.15. 08:40:06

@csernaja obca:
csernaja obca 2010.08.15. 08:34:43- ra: azért érdekes történelemszemlélet és tudás!
- Egyes, leülhetsz!

molaris 2010.08.15. 08:45:14

@csernaja obca:
Süketelsz, fiam- süketelsz.!
No, nem csak Recsk volt, és ezt Te is tudod. Nem 1500 embert tettek tönkre.
Az meg, hogy:"Ugyan már! Rákosit szerette a magyar nép, bárhova ment, éltették, tapsolták, virágot hintettek a lába elé!"- szóval, mivel mást nem tehettek. Nem véletlen volt mellette (IS) annyi biztonsági ember. Meg a tömegben a tízszerese!!XDXD
Akkor még az sem volt mindegy, min mosolyogsz!

2010.08.15. 09:08:38

@molaris: Voltak más táborok is, ez igaz. A Gulyás testvérek nagyszerű tízfelvonásos dokufilmet készítettek a témáról (Életre Ítélve), olyan bájos kis részletekkel, mint amikor a túlélő azt mondja: "ott állt a vagon bezárva a balatonkenesei állomáson, és mi a deszkák közötti réseken át láttuk, ahogy az emberek mennek a strandra, és arra gondoltunk, hogy nemrég még mások voltak a vagonba zárva, és mi sétáltunk szabadon." Egy jelentős különbség azért mégis van: egyedül a recski kőfejtő léte volt titkos. Az összes többi kitelepített fizetésért dolgozott, kapcsolatot tarthatott fenn rokonaival, ismerőseivel, ajándékokat fogahatott el tőlük, és a "rendőri felügyelet" időtartama maximum másfél év volt. És senki sem ok nélkül került oda.

kuki123 2010.08.15. 09:58:09

Elszámoltatás Orbán módra:

kuruc.info/r/2/64258/

"Lesz elszámoltatás": hivatali kocsijával nyaral az ombudsmani hivatal vezetője

Az Egyenlítő TV blog birtokába került felvételek bizonyítják, hogy az ombudsmani hivatal vezetője hivatali autójával az adófizetők pénzén ruccant le Horvátországba.
A blog informátora megerősítette, hogy a kérdéses járműből korábban Péterfalvi Attilát látta kiszállni a tengerparton. Ekkor rohant el fényképezőgépéért, de addigra Péterfalvi úr már bizonyára becsobbant a vízbe. Szerencsére a rendszám így is mindent bizonyít.

A sukorói orbán story után végül is miért várjuk az elszámoltatás
Értelmes ember a Jobbikra szavaz

Szerintem nagyon jól csinálta a Tibi 2010.08.15. 11:00:47

@csernaja obca: A nagy sztallin halálakor félmillió ember vonult fel pesten a szobra előtt, fekete fátyolba burkolt vörös zászlók alatt, miközben tiszta szívből beleröhögtek az arcuk elé tartott zsebkendőbe. Legalább ennyire szerették a síkkopasz rákosit is, akit háta mögött "borzas" névvel illettek és ez még a legfinomabb jelző volt. De már megint rákosinál tartunk, holott az emberek főként a rendszert gyűlölték. A totális értelmetlenséget, a szellemi nihilt. A munkaversenybe hajszolt ipar selejtet termelt. A földet művelő gazdáktól mindent elvettek. Mindenféle kulturális életet felszámoltak, rendszerellenesnek nyilvánítottak, kivéve a szavjet pártművészek bődületes laposságait és a hazai kegyencek talpnyalásait. A fizetett besúgók minden gyárban, minden hivatalban jelen voltak és futószalagon gyártották a feljelentéseket. "az a gyanus, ami nem gyanus" ismerős? A rendszer '56ban épp olyan volt mint '53ban vagy '50ben. Hogy szerinted a forradalom a sztallini útról való elhajlás miatti tüntetéssel kezdődött, erre sajnos nem tudok érdemben reagálni. Ez karcol.

A recski táborról pedig mindenki tudott, aki kicsit is odafigyelt a "kósza hírekre". A "hapsi" akit említettél, Michnai Gyula, '51 tavaszán szökött meg a táborból, és '51 őszén kapott lehetőséget a SZER-ben. Rengeteg nevet felsorolt, sokan innen tudták meg hogy családtagjuk egyáltalán életben van, mivel előtte tényleg nem tudtak semmit a tábor létezéséről. A tömegsírok és minden más nyom eltűntetésére éppen harminchét éve volt a hatalomnak. Feltéve de meg nem engedve, milyen érdekes eufémizmus lenne a kőfejtő analógiájára az oswiecim-i tábort "német hadiipari beszállító" ként emlegetni. Orvosi rendelő is volt benne. De ezt inkább nem folytatom, nehogy valakik agyvérzést kapjanak HATVANÖT ÉVVEL a tábor bezárása után.

Abban is tévedsz hogy rákosi '53ban végleg félre lett állítva és csendben kussolt. '53 és '56 között felváltva jártak Moszkvába Nagy Imrével, hogy egymás háta mögött egymást köpködhessék. A "borzas" többször is megpróbált visszatérni a hatalomba, véglegesen kádárpapa száműzte a ruszkikhoz, a forradalom leverése után.

Horizont 2010.08.15. 11:20:49

@csernaja obca:
Rajtad kívül velem még soha senki nem személyeskedett, nem öreglányoztak le, esetleg megírták mit nem látok jól és elgondolkoztam rajta és vagy igazat adtam vagy nem:)
Te voltál az egyetlen aki le "faszkalopáztál" :DDDD Most már csak röhögök ezen, de akkor nem.
Szóval akkor miről is beszélsz??

2010.08.15. 11:27:28

@Szerintem nagyon jól csinálta a Tibi: Persze, Rákosi próbálta visszaszerezni korábbi posztját 53 után is, de kb. annyi esélye volt rá, mint Gyurcsánynak a harmadik ciklusra. :) Jelen volt a közéletben, de túllépett rajta az idő. És csakugyan 1956-ban végleg visszavonult a közélettől, megírta az emlékiratait, majd szép csenben, feltűnés mentesen meghalt. Ugyanúgy, mint ahogy Béla bácsi fog. Rákosi szerepe rövid és hálátlan volt a magyar törénelemben, de tisztességgel helytállt, újjáépítette az országot és megszilárdította a demokratikus berendezkedést, aminek, valljuk be, semmiféle előzménye nem volt országunkban. Tessék, lehet utána csinálni! A mostani gazdasági és politikai helyzet kísértetiesen hasonlít a világháború utánihoz, no, ki vállalkozik arra, hogy tíz év alatt egy jól működő gazdaságot, konszolidált társadalmat hozzon létre e romok ormán, mint ahogy azt Rákosi és Gerő sikeresen megcsinálták? Hol van az az államférfi, akinek van vér a pucájában, és nem csak a saját zsebének tömésével óhajtja eltölteni a megbizatási idejét?

2010.08.15. 11:29:59

@Horizont: Érdekes, vajon miért csak téged? Nem lehet véletlenül, hogy adtál rá okot? ;-) Ennálam meg amilyen az aggyonisten, olyan lösz a fogadjisten is, erről ennyit.

Szerintem nagyon jól csinálta a Tibi 2010.08.15. 12:08:28

@csernaja obca: Demokratikus berendezkedés, jól működő gazdaság és konszolidált társadalom alatt gondolom a félmilitáns diktatúrára célzol, meg a "vas és acél" országára. Láthatólag tökéletesen elbeszélünk egymás mellett. Voltál már valaha Ózdon, a vaskohóknál? Ott most realtime meg lehet tekinteni hová jutott a vas és acél országa, és milyen irányba tart éppen.

Daihelyon 2010.08.15. 12:33:00

@csernaja obca:

Fekete..? Fekete orosz?

Nagyon gyanús vagy te nékem, nagyon. De szeretném én látni az ip címed.

Daihelyon 2010.08.15. 12:35:43

@Horizont:

Gyanús néköm ez az embör.

Nem pusztán arról van szó, amit te írtál, hogy ezt tanították/verték bele. Hisz benne. Sőt. Van valami az írásában, a stílusban. Olyan, mint aki tiszta szívből visz virágot Sztálin szobrához.

2010.08.15. 12:38:44

@Szerintem nagyon jól csinálta a Tibi: Félmilitáns diktatúr az eszed kereke! Ózd bukása meg éppenséggel igazán nem Rákosi sara. Igen, az iparosítást lehet bírálni... nem volt se vasércünk, se szenünk, se műszaki kultúránk. De ez elsősorban foglalkoztatáspolitikai kérdés volt. Az új mezőgazdasági technológiák (mélyszántás, traktor stb) elterjedésével munkaerő szabadult fel, ezzel valamit kezdeni kellett.Rákosi nem engedte meg magának, hogy leszarja a problémájukat, és hagyja őket munka nélkül éhen dögleni, mint a drágalátós kapitalisták teszik manapság, ezért új iparágakat kezdett meghonosítani, bővítette az infrastrukturális hálózatot (faluvillamosítás, vasútépítés stb), kihasználta a rendelkezésére álló erőforrásokat, és eredményeképpen létre is jött a hatvanas évek frizsiderszocializmusa, és egészen az olajválságig, vagyis jó húsz évvel Rákosi utánig rentábilisan (értsd: külső tőke bevonása nélkül) működött, csak aztán Kádárék elqrták, létrejött, majd exponenciálisan növekedni kezdett az államadósság, és ez a folyamat még most, húsz évvel a kapitalizmus bevezetése után is tart, miközben mindaz, amit Rákosi létrehozott gyakorlatilag elenyészett, vagy idegen kézre jutott.

Horizont 2010.08.15. 12:57:35

@csernaja obca:
Milyen okot adtam volna rá??? Ha elolvasod a kommentjeimet tapasztalhatod, hogy milyen úrinő vagyok:))) Ha azt írtam volna neked, hogy te egy vén fasz vagy megérteném:DDDDD De nem tettem! Már bánom:DDD Most is nem azt írtad volna, hogy bocs az tényleg kicsit erős volt anno, á nem és nem igen én adtam okot! :(((( Ah férfiak.....Te is csak egy vagy a sok ..... közül:)

@Daihelyon: Apósom is ilyen volt.Januári haláláig meggyőződéssel hitt a kommunistákban, mondjuk Rákosit, Sztálint még ő sem dicsérte. Tényleg kezd gyanús lenni ez az csernaja:DDDDDD
Kinek lehet a gyereke vagy az unokája???Hahahahahaha...

Szerintem nagyon jól csinálta a Tibi 2010.08.15. 13:41:13

@csernaja obca: Félmilitáns diktatúra, ha a feloszlatott ávó-ból szép csendesen munkásőrséget szervezünk, és több pénzt költünk rá mint a reguláris hadseregre.
Új mezőgazdasági technológiákról eszembe jut a gyapot és narancstermesztés, amibe szintén horribilis pénzeket öltek értelmetlenül.
Frigócuclizmus, ez jó. Itt azt próbálod meg leírni, milyen érzés lehetett éveket várni egy Trabant Limousine-ra? Vagy hogy az emberek megvehették a boltokban azt, ami éppen volt, és messze nem azt, amit szerettek volna? Ezt hiánygazdaságnak hívják. Persze hogy rentábilisan működött, a semmit fölösleges lett volna külső tőkével etetni, elég volt a KSH adatokat kozmetikázgatni.

Tudod ha valamit elég gyakran és elég hangosan üvöltenek, akkor lesznek emberek akik gondolkodás nélkül el is hiszik azt a valamit.

blur7 2010.08.15. 13:42:15

@Horizont:
"A múltunk megítélése erősen családfüggő, csak "kisember szintről" beszélek. Nem mindegy, hogy valakinek a felmenője kulák volt-e, vagy párttitkár, vagy nagyon szegény aki nem tanulhatott, vagy nagyon szegény de bunkó seggnyaló akinek a pártbeli helyzete alapján a gyereke is diplomás lehetett, a szülő meg 6 elemivel gyárigazgató. És az akkori helyzetéhez képest dicséri vagy szidja az előző rendszert."

Tökéletesen igazad van. Ha mindenki tisztában lenne ezzel a ténnyel, sokkal könnyebben meg tudnánk érteni a másik ember véleményét, még ha el nem is tudjuk fogadni.
Valahogy én is így gondolkodom, ezért gondolom, hogy egyre több embert sikerül megértenem. Amint megismerem valakinek jobban a családját, a szülei múltját, egykori vagy jelenlegi társadalmi helyzetét; tudom, milyen újságokat, tv-t néz, vagy éppen nem néz, annál egyszerűbb megérteni, miként jutott jelenlegi politikai vagy egyéb nézeteihez. Persze elfogadni nem feltétlenül tudom.

Olvastam a Rákosi idején folyó Mindszenty-perről, amelyben neki is komoly szerepe volt, így különösen megdöbbentő az őt dícsérő szavakat olvasni. A perről két éve dolgozatot is írtam, amelyet így zártam: "Napjaink közéletének egyes meghatározó szereplői tanulhatnának céltudatosságot tőlük, persze csak azért, hogy valamely nemes eszme érdekében alkalmazzák. Jó lenne, ha eközben nem hinnék el azt a tévhitet, miszerint a cél szentesíti az eszközt." A céltudatosság Rákosiékra elszántságára utal. A többi meg a Fidesznek szólt, bár csak egy tanár olvasta. Eddig. :)

Horizont 2010.08.15. 14:14:54

@blur7: Szia! Na végre valaki:) Örülök, hogy "megint " egyetértünk:)
A dolgozatod zárómondata nagyon jó, csak az a baj, hogy szép lassan de kihalt "A nemes eszme"!! Nincs és kész. Vannak helyette sok-sok földhözragadt dolog, felerősödött emberi hibákkal. Nincs hazaszeretet, ez a legsúlyosabb, megszűnt a család "szentsége", ez a másik. Van helyette egyszer élünk, vagyis csak ÉN élek egyszer, "mindenki más le van szarva" - érzés. Én, Én, és ÉN.
Folyamatos szívfájdalmaim vannak......

2010.08.15. 15:02:08

@Szerintem nagyon jól csinálta a Tibi: A munkásőrség teljesen más volt, mint az ÁVH, nem nagyon voltak operatív feladatai. Arra ott volt a hármas ügyosztály. No igen, kísérleteztek idegen kultúrnövények meghonosításával is. Ameddig az ipar ki nem épült, és nem voltak nyugaton piacképes exportcikkeink, addig bizony nem tudtunk narancsot meg gyapotot importálni a tőkés országokból, ezért próbálták házilagosan előállítani ezeket a cikkeket. A hatvanas években már erre nem volt szükség, futotta efféle luxuscikkekre is a külföldre értékesített iparcikkek valutabevételéből. Na ja, a trabantra várni kellett... a zaporozsec néha raktárról is kapható volt. :) Akárhogy is, a hatvanas években az életszínvonal rohamosan emelkedett. Elterjedt a háztartásokban a televízió, porszívó, frizsider, gázkészülékek, táskarádió, magnetofon, fényképező és filmfelvevő gépek, töménytelen mennyiségű motorkerékpár és mind több magánautó talált gazdára, új, összkomfortos lakások épültek (nézd csak körül, még ma is az akkori épületek dominálják a magyar faluképet, de még a főváros jópár negyedét is), akkoriban tényleg megközelítettük a világszínvonalat. Beérett a gyümölcs, amit Rákosi elvtárs ültetett! Aztán azóta újra csak egyre nagyobb és nagyobb a lemaradásunk.

blur7 2010.08.15. 15:03:34

@Horizont:
Javíthatatlanul naív vagyok. Nem is politikusnak születtem. :)
Egyébként igazad van, sajnos. :(

2010.08.15. 15:11:56

@Horizont: Nem tudom, kinek képzeled magad... én kérjek bocsánatot? Miért kérnék? Nekem aztán tök mindegy, hogy te mit gondolsz, úgyis egyedül az a helyes, amit én gondolok, hiszen ha nem úgy volna helyes, akkor én magam is másképp gondolnám. ;-)

@Daihelyon: Ejnye, te kis gyanakvó... no és ha látnád az ip címemet, azzal mit kezdenél, te kis ugrifüles? 192.168.1.51 na most okos lettél? Nincs én nekem szerverem, hogy fix ip-m legyen, üldögélek szépen a szolgáltató hálózatán egy router mögött, melengetem öreg csontjaimat, és népszerű tudományos ismeretterjesztést folytatok az ötvenes évekről. Ennyi.

blur7 2010.08.15. 15:12:32

@csernaja obca:
"A hatvanas években már erre nem volt szükség, futotta efféle luxuscikkekre is a külföldre értékesített iparcikkek valutabevételéből. Na ja, a trabantra várni kellett... a zaporozsec néha raktárról is kapható volt. :) Akárhogy is, a hatvanas években az életszínvonal rohamosan emelkedett. Elterjedt a háztartásokban a televízió, porszívó, frizsider, gázkészülékek, táskarádió, magnetofon, fényképező és filmfelvevő gépek, töménytelen mennyiségű motorkerékpár és mind több magánautó talált gazdára, új, összkomfortos lakások épültek (nézd csak körül, még ma is az akkori épületek dominálják a magyar faluképet, de még a főváros jópár negyedét is), akkoriban tényleg megközelítettük a világszínvonalat."

Materialista szempontból ezek bizony komoly eredmények, de meg is lett az áruk. Csak boldogabbak nem lettek a magyarok. Részben ezeknek az "eredményeknek" az ára, hogy olyan sokan betegek lelkileg vagy fizikailag.

Horizont 2010.08.15. 15:21:33

@csernaja obca:
Annyira szánalmas vagy, kár, hogy ilyen gondolkodású, mentalitású emberek élnek köztünk, sajnállak. Vagy tudod mit azt se.

2010.08.15. 15:39:12

@blur7: Nem értelek. Mi köze a mosógépnek a lelki betegséghez?

Szerintem nagyon jól csinálta a Tibi 2010.08.15. 15:47:42

@csernaja obca: "úgyis egyedül az a helyes, amit én gondolok, hiszen ha nem úgy volna helyes, akkor én magam is másképp gondolnám"

Így mindjárt más, fenti kijelentésed nagyszerűen rávilágít eddig hozzászólásaid természetére. További kellemes ismeretterjesztést. :)

blur7 2010.08.15. 15:58:55

@csernaja obca: Arra a sok emberre gondoltam, akiknek munkásszállón kellett lakniuk, távol a családjuktól, hogy megkereshessék pl. egy mosógép árát. Nem részletezem tovább, rengeteg szociográfiai, szépirodalmi mű olvasható erről, a történelemkönyveket nem is számítva.

Kristl 2010.08.15. 16:05:44

@csernaja obca:

Ha az "ismeretterjesztésed" a valóságról szólna, akkor nem tartották volna még a szu-ban is szükségesnek, hogy az amúgy népszerű és igen eredményes sztálini típusú "demokratákat" és rendszereket leváltsák/finomítsák.
Valamint nem tört volna ki zavargás a keleti blokk államaiban pár éves csúszásokkal az ndktól lengyeleken át, moig végüli a csehekkel bezáróan.

A "lemaradás" esetében meg elfeleded megemlíteni hogy a második vh utáni nyugati "fellendülés" kissé gyorsabb volt hála a marshall segélynek, és kis hazánkban a "fellendülést" milyen módszerekkel próbálták elérni, meg hány paraszt éhezett a padlássöprés miatt... meg lett kevéssé érdekelt a termelésben a tszesítés miatt.
Ami még érdekesebb a haszonnövények" honosítása. Gyapot/narancs. IGaz, hogy az országban nem terem meg, v nem elég hatékonyan, de mennyire is szükséges volt! Talán ha tonhalat ültettek volna lett volna mégokosabb, és függetleníthettük volna magunkat a tengeri hal behozatalától is! Ugye? :]
A luxuscikk kapcsán meg érdekes fogalmaid vannak. Úgy tudom hogy a későbbiekben pár abszolute nem olyan irányultságú gyárat irányítottak át gyerekjáték/háztartási gép gyártására, hogy legyen egyáltalán valami... :] Ekkor lett népszerű a búgócsiga... meg a gumilabda. Más nem is volt a boltban :]
A dinamikus ipt elhiszem. De nem tom hogy melyik táborból "ismeretterjesztesz".

Kristl 2010.08.15. 16:08:22

@csernaja obca:
Pártállam haszonélvezője, vagy Jobboldali uszító teccik lenni?

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.08.15. 16:14:32

@csernaja obca:
Újjáépítés témakörben én Bethlen grófnak és a kabinetjének jobban örülnék.

2010.08.15. 17:30:06

@blur7: A munkásszálló egy szükségmegoldás volt. Tudod, akkoriban még nem nagyon voltak aluljárók, a telefonfülkéket is másra használták... ;-) Azért aki megházasodott, netán gyereke is született, az kapott lakást a segge alá. A többinek haverok, buli, fanta - vagy albérlet.

@Kristl: Tudod Sztálinnak volt egy elmélete, mi szerint az osztályharc a proletár forradalom győzelmével nem szűnik meg, ahogy Lenin gondolta, hanem tovább folyik, az által, hogy a reakciós elemek megpróbálnak beépülni a pártvezetésbe, és belülről bomlasztani azt. E miatt voltak fokozott megfigyelés alatt a magas rangú elvtársak, és e miatt került internálásra vagy kivégzésre jónéhány, aki vétkezett, vagy akire ügyesen rá tudták fogni a haragosai. Hruscsov nem hitt ebben az elméletben, és beindította az enyhülést, a csatlósállamok pedig kénytelen-kelletlen implementálták ezt a politikai fordulatot. Csak az a helyzet, hogy kiderült, hogy az öreg Joszifnak mégiscsak igaza volt: a népellenségei beépültek a pártvezetésbe, basáskodó párttitkárok, tsz-elnökök lettek, különleges ellátást vívtak ki maguknak, majd végül beindult a spontán privatizáció, és a kapitalizmus restaurációja. Sztálin az ilyen kísérleteket csírájában folytotta el, de az utódai gyengék és buták voltak, ezért ment tönkre a szocializmus, és ezért vergődünk most ismét a legteljesebb kizsákmányolásban, amikor a KSH által számított létminimum 78e HUF (egy emberre, ohne gyerek, munkanélküli feleség stb), a minimálbér pedig 62e bruttó. Visszajutottunk oda, hogy a munkásembernek az egész napi robotért a minimális létfenntartási feltételek sem járnak, még egy munkásszállói ágy sem. A gyárak profilja pedig nincs kőbe vésve, ahogy a mezőgazdasági kultúrák sem. Voltak növények, amelyeket sikerült meghonosítani (paradicsom, paprika, kukorica, füge, ambrózia), és voltak, amelyeket nem sikerült. Ez nem jelenti azt, hogy nem is volt érdemes megpróbálni. Ne feledd, hogy az ötvenes évek még bőven a lokális piacok világa volt, akkoriban még nem volt szokás többezer kilómétereket utaztatni mindenféle kicet-kacatot, mint manapság.
Kérdésedre válaszolva: párton kívűli vagyok. Független gondolkozó.

Daihelyon 2010.08.15. 19:05:38

@csernaja obca:

Például ebből megtudtam, hogy hülyére veszel, és hogy nagyon magas lóról beszélsz.

Érdekes egy emberke vagy, az már biztos.

Kristl 2010.08.15. 19:11:15

@csernaja obca:

"Csak az a helyzet, hogy kiderült, hogy az öreg Joszifnak mégiscsak igaza volt: a népellenségei beépültek a pártvezetésbe, basáskodó párttitkárok, tsz-elnökök lettek, különleges ellátást vívtak ki maguknak, majd végül beindult a spontán privatizáció, és a kapitalizmus restaurációja. "

Aha. Nekem úgy rémlik hogy már az öreg joszif elkezdte a beépülést, mikor az eredeti kommunista vezetést nekiállta kiirtani a szuban, Leninnel a hőssel kezdve, akit aztán vallásos imádattal vett körbe. Pedig mintha ez eleve sértette volna az ideológiát.
Aztán meg az öreg joszif csaknem elvesztett egy vht mert lemészárolta "ideológiai" alapon a haderejének vezérkarát. Valahogy a hozzá lojális =/= a jó kommunistával, de ezek szerint Joszif maga volt a tévedhetetlenség.
Bár ha úgy vesszük ez eleve igaz volt.
" a népellenségei beépültek a pártvezetésbe, basáskodó párttitkárok, tsz-elnökök lettek, különleges ellátást vívtak ki maguknak"
Az első perctől kezdve. Josziffal és csatlósaival az élen. Hacsak nem maga Joszif volt a tökéletes munkás és pártvezér.

"Sztálin az ilyen kísérleteket csírájában folytotta el, de az utódai gyengék és buták voltak, ezért ment tönkre a szocializmus, és ezért vergődünk most ismét a legteljesebb kizsákmányolásban, amikor a KSH által számított létminimum 78e HUF (egy emberre, ohne gyerek, munkanélküli feleség stb), a minimálbér pedig 62e bruttó"

Nem vitatom hogy most "kizsákmányolásban" élünk. De nekem úgy rémlik hogy a jó öreg joszif alatt közel 20milla ruszki dolgozó (ó bocs, klerikális, kapitalista népellenség nagytőkés) halt éhen. Nagyszüleink meg örültek volna afféle kizsákmányolásnak, hogy a 50 tv csatorna mellé még ott a mikró meg a szalámi meg déligyümi... nem csak rántottleves meg zsíroskenyér, ünnepnapon meg pirítós.

"A gyárak profilja pedig nincs kőbe vésve, ahogy a mezőgazdasági kultúrák sem. Voltak növények, amelyeket sikerült meghonosítani (paradicsom, paprika, kukorica, füge, ambrózia), és voltak, amelyeket nem sikerült. "
Kétségtelen. De ötvözetgyárból egy év alatt nem lesz gyermekjátékot előállító gyár, konzervből meg hűtőgép és porszívógyár. :]
Akkor se ha a jó öreg népvezér kiadja.
A mezőgazdasági kultúrákról meg így vélekedtek a bölcs agronómus elvtársak, aztán a biológia meg közbeszólt hogy "bocsi, de van ami kőbe van vésve..." ilyen a kedvelt termőterület, napfény/víz és talajigény :]
De mivel az értelmiség a nép ellensége, így nem volt aki elmondja ugye? :]
Sőt, lehet hogy az értelmiség miatt nem sikerült. Hoztak egy természeti törvényt és a hülye növény meg elhitte! vagy szabotálták a fehérek!
"Ez nem jelenti azt, hogy nem is volt érdemes megpróbálni."
De, ez pontosan azt jelenti. Főleg nem nagyüzemi tételben...

Ne feledd, hogy az ötvenes évek még bőven a lokális piacok világa volt, akkoriban még nem volt szokás többezer kilómétereket utaztatni mindenféle kicet-kacatot, mint manapság."
Kicet kacatot nem, sok minden mást meg igen. A ruhától az ötvözeten át. Szóval siman lokális piacot kijelenteni dőreség.

"Kérdésedre válaszolva: párton kívűli vagyok. Független gondolkozó."
K. A függetlenről meggyőztél.

Daihelyon 2010.08.15. 19:11:31

@csernaja obca:

Független gondolkodó és a korábbi rendszer kegyeltje, csak úgy tippre.
Kb. úgy írsz az akkori rendszeről, mint ahogy napjainkban az ELTE bölcsészek / rózsadombiak a cigány romantikáról és gyerekcsínyekről.
Te se nagyon élted meg abban a rendszerben a kegyetlenséget.

(Persze-persze, nélkülöznöd kellett, meg szegény voltál, nem voltál kegyelt, csak úgy magadtól írsz ilyeneket, mert hirtelen megvilágosodtál, hogy milyen jó is volt. Mondtam már, hogy én indultam a legutóbbi szabad kínai választáson?)

Jurganov 2010.08.15. 20:16:55

@Daihelyon: @Kristl: ezaz, osszátok ki. írjatok közben olyan okosakat, hogy " Nagyszüleink meg örültek volna afféle kizsákmányolásnak, hogy a 50 tv csatorna mellé még ott a mikró meg a szalámi meg déligyümi..." ez akkora f*szság, hogy csak röhögni bírtam rajta :) (van ott még pár jókora ..hmm..ferdítés, de most nem másolom ide a fél kommentet :) ; meg " Te se nagyon élted meg abban a rendszerben a kegyetlenséget."- gondolom te megélted, naponta egy marék rizs és 50 korbácsütés volt a fejadagod miközben 25 órán át törted a követ. elhiszem, úgy másként látja az ember.

Kristl 2010.08.15. 20:48:34

@Jurganov:
Azt nem én írtam így elvileg nem kéne reagálnom rá érdemben. :]
De ha már, akkor mér ne?
IGen, a mostani kizsákmányolásban megvan a marék rizs meg a 50 korbácsütés itt mon ugye?
70k forintból sokkal jobb életszínvonalon lehet élni mint akkor. Arányaiban is jobban lehet élni.
Igaz, most félsz hogy elveszted a munkád, ott meg féltél hogy elvisznek.

És nem éltem meg, ellenben nagyszüleim meg szüleim éltek felnőttként a rendszerben, az ő beszámolóik nekem valamivel elfogadhatóbbak mint CS. O. é.
Családom egyik ága dzsentri volt a két vh közt, és vállalkoztak is, amit aztan elkobozott ez a remek rendszer meg a maradék földet is elvesztettük. A másik ág meg párttag volt, de ellenvéleménye miatt, megfigyelték a nagyapát, a 70 évek közepétől.

Jurganov 2010.08.15. 21:19:45

@Kristl: "Igaz, most félsz hogy elveszted a munkád, ott meg féltél hogy elvisznek" ez milyen jól hangzik. kár, hogy ez nem teljesen így van/volt. ha nem pofáztál-akkor sem vittek el, ha pofázol most is elvisznek. a nagypapa megfigyelése is ez a szitu. akinek ellenvéleménye van azt most is megfigyelik, ellehetetlenítik, esetleg eltüntetik.lehet itt kitalálni holmi családi mesét, de ez a valóság. nehéz lehet elfogadni, elhiszem, de..
a 70 k ból megélni dologhoz meg annyit, hogy az nem a minimal bér. az kb netto 48-50. és hidd el, abból elég nehéz megélni, lehet itt mikroról, 50 tv csatornáról, déligyümiről rizsázni, de a valóság az, hogy ennyiből szó szerint éhen lehet halni-vagy margarinos kenyér+ hidegvíz amit lehet venni. és ez még csak azok akik dolgoznak, akik öregek, sérültek, betegek, vagy egyszerűen szerencsétlenek azoknak még ennyi sincs. a legkevesebb nyugdíj olyan 23 k körül van ( amiről tudok). no, az már eléggé közel van a semmihez, és ha a család nem segítené a jóembert eléggé biztosan meghalt volna eddigre.

Kicsit Karcos 2010.08.15. 21:59:26

1956-tal kapcsolatos elemzésekben ritkán hallom felvetve azt a tényt, hogy 1955-ben a szomszédos Ausztriát, korábbi testvérországunkat elhagyták a szovjet megszállók.

Ez azért nekünk is meghozhatta a kedvünket, nem?

2010.08.15. 22:52:49

@Kicsit Karcos: Pedig nem sok realitása volt a dolognak. A második világháborúban egészen más volt a szerepünk, ennek megfelelőena béketárgyalásoknál is más volt a pozíciónk. Ezen kívül a szovjet védelmi stratégiában is fontos szerepet játszottak a csatlósállamok, Nem nagyon tetszett volna Hruscsovnak, ha a hidegháború esetleges forróvá válása esetén a Szovjetúnió Éléskamrája, Ukraina lett volna az ütközőzóna.

@Daihelyon: Aha, látom elfogytak az érvek, kezdődhet a személyeskedés. Nem baj, ha nem szállok le erre a szintre? ;-)

@Kristl: Neked már megfelelt Jurganov. Családi meséket meg teljesen felesleges ütköztetni, mert minden rendszernek vannak vesztesei. A kapitalizmusnak vannak csak igazán. Hogy mást ne említsek, kb. 3000 hajléktalan csak Budapesten. Vagy a kb. 600.000 regisztrált munkanélküli. Csak éppen ők nem irogatnak ilyen hülye blogokra, mert örülnek, ha kenyérre és vízre telik nekik.

Horizont 2010.08.15. 23:12:10

@Jurganov: @csernaja obca:
Csak gratulálni tudok mind a kettőtöknek, ahogy rendszereken átívelőn eljuttok a Rákosi (hű de ) rendszertől a mai napig. Ó ti bölcsek, olyan magasságokból osszátok itt nekünk tudatlan butáknak az észt, mi meg csak meghajolni tudunk fényes nagyságotok előtt! Igen, igen csak ti tudjátok a tutit,és ti aztán nem személyeskedtek .... ti éltetek, éltek és élni fogtok! Óh ti férfiruhában megbúvó Teréz anyák amikor aggódtok a szegényekért, hajléktalanokért, munkanélküliekért, kisnyugdíjasokért.
A szívem megszakad...

Mit mondjak eddigi önmagatokat is alulmúltátok ebben a témában!

Kicsit Karcos 2010.08.15. 23:16:28

@csernaja obca: '56 realitása egy egészen más kérdés, mint amit felvetettem.

1955-ben a szovjet megszállók kivonultak Ausztriából. Hogyan kommunikálta ezt itthon Az újság?

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2010.08.16. 13:27:43

érdekes fejlemény: intelligens troll.

hol tart már az evolúció. :)

milyen trükkösen elvitte a topikot a saját maga által választott irányba.

Jurganov 2010.08.16. 20:14:33

@Horizont: jaja, te meg oszd az észt és simán felejtsd el azt, hogy amikor kiröhögöd a kisebbet mert elveszik tőle amije van,előbb-utóbb elfogynak és utána már TE leszel a tápláléklánc legalján. ne értsd meg, csak az számít ami most van, a múltban az történt amiben te hiszel ( holmi tények ne zavarjanak) a jövő meg olyan lesz ahogyan te képzeled. ehhh.

Horizont 2010.08.16. 20:42:54

@Jurganov: Látod azt bírom amikor egy pár komment alapján belövöd, hogy milyen lehetek én, hogyan is gondolkozom, hogyan élek.Ja és, hogy kit röhögök ki? Becsületes, tisztességes szegény embert soha, titeket csernajával annál inkább! Lehet, hogy én a való életben több elesett embert is istápolok, és nem csak beszélek itt a szegényekről mint ti, hogy jaj így meg jaj úgy! Ne ítélkezz ismeretlenül!

Daihelyon 2010.08.16. 21:08:39

@csernaja obca:

Valamit benéztél, de nagyon.

Persze, 1989 előtt nem volt munkanélküliség és hajléktalanok. Kész. És ezzel mindent, de tényleg mindent leírtál te is, én is.

Te nézel itt hülyének mindenkit.

Hagyjuk egymást. Jobb lesz neked is, nekem is.

Daihelyon 2010.08.16. 21:11:53

@mcs:

Nem troll. Ez valami más. Ez az a szint, mikor már tényleg elhiszi maga is, hogy 2+2=5 és aki mást mond az hülye.

Daihelyon 2010.08.16. 21:13:51

@csernaja obca:

Valamit benéztél, de nagyon.

Persze, 1989 előtt nem volt munkanélküliség és hajléktalanok. Kész. És ezzel mindent, de tényleg mindent leírtál te is, én is.

Te nézel itt hülyének mindenkit.

Hagyjuk egymást. Jobb lesz neked is, nekem is.

Jurganov 2010.08.16. 21:39:45

@Horizont: azért kissé ironikusnak tűnik az, hogy éppen te írod azt, hogy " ne ítélkezz ismeretlenül" az előző "férfiruhába bújt teréz anyák" és a többi jelződ után :) amennyiben nem esik nehezedre kérlek cáfolj már meg valamit abból amit írtam. pl hogy most nem vegzálja a hatalom azokat akik vele ellentétes álláspontot képviselnek ( budaházy nagyon adná magát, de ...) esetleg, hogy közel lehetetlen megélni havi 23 k ból. vagy legalább azt, hogy 62 bruttóból nem igazán jut mindenre amire kellene. mondjuk a fenn említett déligyümikre, kábel tv re, stb. amennyiben ez nem sikerülne akkor marad a személyeskedés, sértődés , de nem volt célom, hogy megsértselek-egyszerűen csak arra próbáltam rávilágítani, hogy eléggé durva reagálás volt a tied, így elsőre :)

Horizont 2010.08.16. 22:27:15

@Jurganov: Nem lépkedek vissza kommenthegyeken át, de én a jelzőimet a kommentjeitekre tettem, te pedig a jellememre! Ez az igazi személyeskedés, és ebből van a sértődés:(
Azt mondod, ma vegzálja a hatalom azokat akik vele ellentétes álláspontot képviselnek?? Ma?? Ma szerintem tényleg mindenki azt beszél amit csak akar, az internetről már nem is szólva. Kit vittek már be ezért? Ne Budaházyval gyere, mert nem igazán tudjuk mi is volt a háttérben és mi igaz, mi nem abból amiért mégis bevitték! Sok minden nem valósult meg ebben a fene nagy demokráciában de ez az egy, hogy mindenki azt pofázik amit akar az igen. Az más kérdés, hogy önös érdekeinkből kifolyólag a főnökömnek ma sem mondhatom meg, hogy egy tahó, bunkó:) Az enyém hál'istennek nem az:)Szerintem meg inkább túl nagy is ez a "szólásszabadság".
Ezen a ki mennyire szegény és mennyit kap ki tudok akadni. Igen vannak kisnyugdíjak, a TSZ-ben az asszonyok valóban keveset kaptak. De pl. annak is kevés a nyugdíja aki otthon volt, nem dolgozott sehol, háztartásbeli volt, és nyugdíj előtt 10 évvel "elrohant" dolgozni. Mégis mennyit kéne kapni? Az én anyám 39 év 8 hónapot dolgozott és most 85 ezer a nyugdíja. Az én bruttóm is csak 156 ezer és már 37 éve dolgozom, és mind a 3 gyerekemet taníttattuk. Úgyhogy ne gyere nekem ezzel, mert én aztán áttudom érezni. Mindig voltak kisemberek és bizony a kisemberek kis pénzt kaptak és kis életük volt, van. Nem megyek bele, hogy ez igazságos-e vagy sem. A szocializmusban próbálták ezt a minden ember egyenlő dumát nyomatni, hát nem jött be mint láttuk.
"eléggé durva reagálás volt a tied, így elsőre :) " csernaj obca már vég nélkül nyomatta a dolgokat és akkor te idelibbentél és írtál egy kommnetet és így együtt kettőtöknek írtam. Igazad van , neked elsőre. Bocs érte! Nem szokásom:) De nagyon a lelkemre veszek ilyen szöveget, hogy bárki szerencsétlen sorsút én kiröhögnék!!
Na fátylat rá, fogjuk rá csernaja obcára:DDDDD

2010.08.17. 08:20:04

@Daihelyon: Te valószínűleg nagyon fiatal vagy, és el se tudod képzelni, hogy valaha másképp volt mint most. Fogalmad sincs róla, mi az a KMK, és el sem tudod képzelni, hogy valaki bement a munkaügyi központba, kapott egy címet, és másnap reggel már kezdhetett. Te már nem láttad a többszáz főt foglalkoztató gyárak végtelen sorát a váci úton, amelyeknek a kapujában mindig kint volt a tábla, hogy "Felveszünk..." és alá kis becsúsztatható szalagokon: "tímárt" "takarítónőt" "lakatost" "műszerészt" "targoncást" stb stb. és nem kellett ezekért több lécsős felvételiztetésen gazsulálni, és nem 200 jelentkezőből választottak ki egyet, hanem örültek, ha fel tudták tölteni a létszámot. Te nyilván nem élted meg a nagy lakótelep-építések korát sem, amikor csak azt kellett mondani a tanácsnak: "nekem is kéne egy lakás", és amikor elkészült a vadonatúj, összkomfortos épület, kaptad a kulcsot, és nulla forinttal a zsebedben beköltözhettél, és a lakbér+rezsi kifizetése után még megmaradt a fizetésed fele ételre, italra, könyvre, színházjegyre vagy éppen egy sramlizenés kiskocsmára. Őszintén sajnállak téged is, meg mindenkit, aki ezt a világot nem ismerhette meg, és azt hiszi, hogy a szocializmus arról szólt, hogy mindenki nyomorúságos körülmények között, üres gyomorral rettegett, hogy mikor jön érte Szása a davaj-gitárral hogy málenkij rabótra vigye Szibériába, amiért előző nap nem tapsolt elég hangosan a párttitkárnak. Ezeket a tévhiteket csak azért terjesztik folyamatosan a kortárs politikusok, hogy a saját despotikus rendszerüket jó színben tüntethessék fel. A hétköznapi valóság minden hibájával együtt is nagyon kellemes és élhető volt, sokért nem adnám, ha minden újra olyan lenne, mint régen.

Jurganov 2010.08.17. 12:00:17

@Horizont: sok minden írhatnék, de felesleges lenne. nem érted amit írok-mert nem akarod érteni. csak annyit fűznék hozzá, hogy bármennyire is hiszel abban az álomvilágban amiben élsz, ha valaki valamit ír, olvasd el először, majd másodszor és csak utána reagálj. mint pl a "hogy amikor kiröhögöd a kisebbet mert elveszik tőle amije van,előbb-utóbb elfogynak és utána már TE leszel a tápláléklánc legalján" ami válasz volt a te sértő "Óh ti férfiruhában megbúvó Teréz anyák amikor aggódtok a szegényekért, hajléktalanokért, munkanélküliekért, kisnyugdíjasokért. " megjegyzésedre, nem arról szól, hogy te személyesen, az utcán járkálva a térded csapkodva röhögsz ki mindenkit aki szegényebb nálad, hanem arról, hogy amennyiben te elnézed (elfogadod, nem emeled fel ellene a szavad) azt, hogy a nálad gyengébbeket megeszik az erősebbek-akkor bizony egy idő után elfogynak, és te leszel aki a leggyengébbé válik. és akkor már hiába fáj, hogy épp téged esznek és senkit sem érdekel.

Horizont 2010.08.17. 17:01:02

@Jurganov: Én is sok mindent írhatnék neked, de feleslegesnek érzem én is, mert kommunikációs probléma áll fenn köztünk. Az írás annyira félreérthető, ebből a nyúlfarknyi kommentből mindenki azt szűr ki amit csak akar, én is írhatnám, hogy te sem akarod érteni amit kell. De én veled ellentétben nem oktatlak ki. Azon csak mosolygok, hogy azt írod én álomvilágban élek:) Abból már bő nyállal kinőttem:) Amúgy milyenre gondolsz? Milyen álomra?? Azt is csípem amikor a másik TUDJA, hogy én mit értek valami alatt és mire gondolok.És meg is mondja! Kissé aláértékelsz nem gondolod? Tényleg elképesztő ahogy ezt a szegénységkérdést megközelítve te fixen tudod 1 mondatomból (Teréz anyás), hogyan is állok ehhez és hogyan is élek. Nem emelem fel a szavam? Honnan tudod? És te hol, hogyan emeled fel a szavad?
Két dolog a lényeg nálad: egyik, hogy te sem érted amiről én írok, a másik, hogy te sértőnek találod az én mondataimat, de a magadét nem. Én meg azokat találom annak. 1:1 :)
Rossz helyen kopogtatsz!Nem most jöttem le a falvédőről, megéltem már egy - két dolgot!
Nem engem kell meggyőznöd én tudom a valót.....de te vajon biztosan tudod-e?

Daihelyon 2010.08.17. 18:05:32

@csernaja obca:

Finom leszek és nőis:
Te tényleg nagyon hülye vagy.

Kész. Ennyi hülyeséget összehordani és még hinni is benne.

Tudod mi az a rejtett munkanélküliség? Mert én tudom mi az a KMK. Úgy el vagy tájolva, hogy kevered északot déllel.

Te engem ne sajnálj. Sajnállak én téged, mert olyan hülye vagy, hogy megbontod lassan a tér-idő-t.

2010.08.17. 20:41:50

@Daihelyon: Tudom mi a rejtett munkanélküliség. Amikor a fél ország közalkalmazott vagy biztonsági őr. ;-) De a szocializmus nem ilyen volt! Munkaerőhiány volt. Munka az volt orrvérzésig, nem volt ritka egyáltalán, hogy valaki miután lehúzta a gyárban a nyolc óráját, magántaxizott a wartburgjával éjfélig, avagy pulóvert kötött nagy csattogó kötőgépekkel, vagy kötözgette a paradicsompalántákat a fóliasátorban. Nem volt ott semmiféle munkanélküliség, az áruhiány miatt szinte végtelen mennyiségű volt az elvégezhető munka. (Az áruhiány oka meg az volt, hogy a szocialista közgazdászok kínosan ügyeltek a külkereskedelmi mérleg egyensúlyára, vagyis ha nem rendeltek IK-200-as autóbuszt az oroszok, akkor nem volt Szokol rádió sem a Keravillban.)
A mai fiatalok el sem tudják képzelni, milyen volt az, amikor egy vállalkozást beindítani gyakorlatilag kockázatmentes volt, csak ki kellett nézni egy hiánycikket vagy hiány szolgáltatást, és beszerezni vagy megtermelni a biztos piacra. Ma ez a biztos piac nem létezik, mindent úgy kell rátukmálni az emberekre (telemarketing, árubemutatóval egybekötött nyugdíjaskirándulás stb), ráadásul nem is túl fizetőképesek a fogyasztók, mert a rezsivel meg a kajával alapból olyan szinten lehúzzák őket, hogy alig marad ezen felül eltapsolható pénzük. De nem így volt ez a szocializmusban! Akkor a fizetőképes kereslet jelen volt, csak ki kellett elégíteni. Lángossütésből meg szerkezeti lakatos munkákból rózsadombi villákat lehetett összehozni, akkor tényleg igaz volt, hogy csak az nem tollasodott meg, aki lusta volt hozzá.

Kristl 2010.08.18. 18:30:52

@csernaja obca:
Igen. Az egyik "családi mese" ugye. A másik meg az objektivitást megtestesítő személytől jövő színtiszta valóság-esszencia, ami tartalmazza az elmúlt évek minden tapasztalatát. :]
Na ezért tényleg nem érdemes "ütköztetni". Mivel egy nézőpontból bármit lehet süketelni a hallgatóság egy része úgyse élt benne.
Kár hogy az adott kor emlékei nem téged igazolnak. Most több lenne nekünk egy álommal, egy boldog aranykorral ahova visszavágynánk...
Nem pedig egyike lenne történelmünk máig begyógyítatlan sérüléseinek.

2010.08.18. 21:45:41

@Kristl: Ha olyan überszar volt a szocializmus, akkor szerinted miért rohantak 94-ben hanyatt-homlok Hornra szavazni az emberek? ;-) Az adott kor emlékei nagyon is engem igazolnak, ha a kortárs média és közírók nem is... de hát róluk tudjuk, kifélék-mifélék. E mellett egyéni tragédiákat föl lehet hánytorgatni... hát kérem, mondj egy rendszert a háromezer éves írott történelmünkből, amelyikben ne lehetne ilyesmire rámutatni! Mindegyikben van. Ami nem mindegy, az a MÉRTÉK. Az nem mindegy, hogy egy rendszerben 600.000 zsidót indítanak el az auswitzi gázkamrák felé, vagy 1500 izgága alakot helyeznek el ideiglenesen egy munkaterápiás intézetben, meg ilyesmi. Az egyéni példálózásnak semmi értelme nincsen, éppen úgy nem lehet az alapján megítélni egy rendszert, mint ahogy Magyarország éghajlatát sem lehet megítélni az augusztus 18-a 21 órai időjárás alapján. Az összeségét kell vizsgálni. És összeségében nem volt rossz a rendszer, mindenkinek megvolt mindene a kor színvonalán.

Kicsit Karcos 2010.08.18. 22:51:00

@csernaja obca: a hatszázezer zsidót nem "oświęcimi gázkamrák" felé indították el, hanem ugyanúgy deportálták, mint kommunista barátaid pár évre rá kb. ugyanannyi magyart és németet. El a fenébe, de nem a biztos halálba. A biztos halál az azonnali kivégzés, nem a deportálás, ebben pedig élen jártak pártfogoltjaid. Horthy például a legnagyobb politikai gazembereket sem végeztette ki, pl. Rákosit sem, ebben is különböztek védenceidtől.

Hornékra azért szavaztak 1994-ben a zemberek, mert Antallék eljátszották a történelmi esélyt, kevesen akartak tovább kísérletezni, és a nagy többség elhitte a szociknak, hogy megváltoztak, és már nem emberevők (Hornék - ellentétben Gyurcsányiékkal - tényleg nem voltak azok, de jópár ősbűnt ők is elkövettek).

Ha megteszik Antallék, amit megígértek - gondolok itt elsősorban a nagytakarításra -, újráztak volna, a komcsik meg eltűnnek a picsába vagy 20 évre.

Kicsit Karcos 2010.08.18. 23:06:04

Aki nem látta volna akkor, vagy újra megnézné:

Kónya Imre és Pető Iván vitája az igazságtételről:

www.youtube.com/watch?v=1oPouzLuKgs
www.youtube.com/watch?v=UQq_164Z6m0

Kötelező!

2010.08.19. 08:41:24

@Kicsit Karcos: Jól értem? Szerinted azért szavaztak az emberek Hornra, mert tőle várták azt a politikai tisztogatást, amit Antall nem végzett el? XD Horn, aki maga is pufajkás volt, aligha igért valaha is ilyesmit. Nem, picim, egyszerűen ócska volt nekik a kapitalizmus, és szerették volna visszacsinálni az egészet. És ez a kívánság azóta is masszívan jelent van a társadalom azon részében, akiknek van összehasonlítási alapuk... csak ezek az emberek már öregek, betegek, és egyre fogynak. A fiataloknak meg egyszerűen nincs reális képük a szocialista hétköznapokról, és arra nem veszik a fáradságot, hogy utána nézzenek, csak bégetik a hülyeséget, hogy a mutyikapitalizmus a lehető legjobb rendszer a világon.

RobÚr 2010.08.20. 08:29:50

@csernaja obca:
Érdekes hozzászólás.
Tehát ha kevesebbet kapsz a munkáért, mint amit lopással meg tudsz szerezni, akkor lopj, mert különben hülye vagy?
Érthető a logikád, de gondolom te sem szeretnél olyan országban élni, ahol mindenki így gondolkozik.
De valóban, nem a cigány tehet róla, hogy lopni könnyebb és még büntetés sem jár érte, hanem az állam és a rendőrség.
És ez a csatornafedeles zsukos példa egy nagy kalap szar.
Dolgozz 8 (vagy mostanság 12-16) órát egyfolytában a szalag mellett, vagy basszál fel a zsukra egy 30 kilós csatornafedelet egyszer!
Ha pedig nem látsz háztáji kerteket, lehet, hogy rosszfelé keresed őket.
Tudod nem csak szedegből és környékéből áll Magyarország.
Az alföldön minden kis falu tele van fóliákkal kiskertekkel.

2010.08.20. 12:38:04

@RobÚr: Éhbérért csak a hülye dolgozik. Aki viszont nem dolgozik, annak is meg kell élnie valamiből. Az elszegényedett, bekorlátozott mozgásterű tömegek számára nem okoz morális válságot, hogy nyomoruk okozójától, a kapitalista mágnásokat támogató államtól lopjanak. Kérem: az osztálytársadalom kitermeli az osztályharcot is, nem kell ezen csodálkozni. A társadalmi szolidaritás alapja a tele has, a saját létfenntartása mindenkinek mindennél fontosabb.Próbáltál már három-négy gyerekes családot fenntartani hetvenbruttóból? Szerinted lehetséges ez? Most, amikor az egy emberre számolt létminimum 78e Ft? Adtál már el paradicsomot 3Ft/kg-ért, hogy ne rohadjon rád, és láttad viszont a közértben 600-ért? Nem kell azon csodálkozni, ha a cigányok lopni mennek. Majd ha lessz elég munka, és a munkáért lesz tisztességes bér, akkor majd nem mennek. Addig pedig: minél jobban szorítják a kapitalisták a markukat, annál több fog kiperegni az ujjaik között.

Horizont 2010.08.20. 15:12:00

@csernaja obca:
Nem csak csodálkozunk ha a cigányok lopni mennek hanem fel vagyunk háborodva!!!
Mások lopásáért is természetesen!
"minél jobban szorítják a kapitalisták a markukat, annál több fog kiperegni az ujjaik között. "
Az élet nem ezt mutatja....
"Éhbérért csak a hülye dolgozik." Ezt meg egyenesen kikérem azok nevében akik több műszakban dolgoznak vidéken 100 ezer alatt! Mert csak ez a lehetőségük van és inkább dolgozni járnak mint lopni!!!!

2010.08.20. 17:44:18

@Horizont: Akkor dolgozzatok éhbérért, ha nektek ez az életszínvonal megfelel, csak tessék. Ti tartjátok fenn ezt a despotikus rendszert. A cigányok fölül emelkedtek rajta, és szerintem jól tették. Ha egy kicsit félre tudnátok tenni a gyűlölködést meg az irigykedést, lehetne ezt együtt is csinálni, de ti nem! Örültök a 70 bruttótoknak, és igyekeztek mindenki mást is visszahúzni a ti szintetekre. Hülye balekok vagytok, mint azok, akikkel a kitelepítéskor saját pénzükön vetették meg a szögesdrótot a népboltban, és ők maguk építették meg a kerítést belőle, ahova aztán bezárták őket. Birka nép! Sose legyen több pénzetek, mint ami most van, nézzétek csak a providentre vett tévében hogy a tőkés burzsoázia hogy fényűzi el, amiért ti dolgoztatok meg, és közben hallgassátok, hogy bömböl az unokátok éhségében! Akkor majd büszkék lehettek magatokra, hogy nem loptátok el a kanálist.

Horizont 2010.08.20. 19:51:13

@csernaja obca: Te beittál? Mert hihetetlen ez a sok ökörség amit össze-vissza irkálsz!
Szerinted ha valaki a végzettsége, lakóhelye, szerencsétlensége okán olyan helyen dolgozik ahol igen a kevés a fizetése akkor az elégedett ezzel? Örül neki?? Esetleg a felelősségérzetük erőteljes mert családjuk van és semmiképp nem akarnak munkanélküliek lenni esetleg segélyre ácsingózni.
"cigányok fölül emelkedtek rajta" Hát most valami igazán rondát akartam írni, de nem teszem. Komoly kuszaság van a fejedben, lelkedben. Nem vagy te a Munkáspárt tagja???? Más magyarázat nincs.
Ja a kanálist nem lehet ellopni, legfeljebb a tetejét:DDDDD

2010.08.20. 20:03:29

@Horizont: Aki nem lázad, azt letapossák. A tőkés haszna a munkás ki nem fizetett munkabére. Ez a kapitalizmus törvénye. Egy sem fogja megvonni a mindennapi betevő lazackaviárt a szájától, ameddig nem kényszerítik rá. A kapitalizmus szervezett munkásság nélkül egy elviselhetetlen kizsákmányolás. És ezért mindenki egyénileg felelős, aki nem vesz részt a munkásmozgalomban. Megalkuvó tutyimutyik, mit féltek lázadni? Mi van akkor, ha munkanélküliek lesztek? Négyet fordultok az ócskavassal, és megvan ugyanaz a pénz, amiért most egy hónapig güriztek és gazsuláltok a mocskos tőkepénzeseknek! Csak a láncaitokat veszíthetitek, nem látjátok? Ameddig a hetven bruttós állásokért is egymást ölitek, semmi sem fog megváltozni, ezt garantálom! Ezt a mocskos kapitalizmust el kell söpörni! Elvtársak! LÁZADÁS!

Horizont 2010.08.20. 20:09:11

@csernaja obca:
Hehehehehehehhehehehehehehehehehehehehehehe.....
Phej.....
( a férjem aggódva nézett be, mert annyira röhögtem nem bírtam abbahagyni )
Hé te Rákosi pajtás kimaradt ....:)))

Donna (Cara)mba 2010.08.20. 21:22:49

@Horizont: Neked határtalan türelmed van:)))
Jó a te férjednek, az enyém biztosan irigyelné. Én nem tudok ilyen türelemmel, ráadásul még derüsen is magyarázgatni valakinek, akit úgyse lehet eltéríteni a bejáratott ész-vágányáról:)
Egy vérbeli pedagógus veszett el benned:(

2010.08.20. 22:04:56

@Donna (Cara)mba: Kár, hogy amit magyaráz, az hülyeség. Nem kell beletörődni a nyomorba. Aki beletörődik a nyomorba, annak a nyomor lesz az osztályrésze egész hátralévő életében! Rengeteg út van a kitörésre, kivándorlás, vállalkozás, bűnözés, forradalomcsinálás... aki megragad a 70 bruttóban, az maga választotta a sorsát, ne panaszkodjon!

Donna (Cara)mba 2010.08.20. 22:23:48

@csernaja obca: Nem tudok rajtad eligazodni, de nem baj.
A nem mindent elfogadni elvvel egyetértek.

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2010.08.20. 22:37:06

@csernaja obca:

csernaja "Akkor dolgozzatok éhbérért, ha nektek ez az életszínvonal megfelel, csak tessék. Ti tartjátok fenn ezt a despotikus rendszert. A cigányok fölül emelkedtek rajta, és szerintem jól tették."

azaz lopnak v segélybűl élnek többnyire.

szóval azt javallod h mi se szolgáljuk ku ezt a despotikus rendszert, emelkedjünk mi is fölül rajta ....AZAZ .. mi is mennyünk lopni

és így jönne létre ideális esetben a 10 milla főállású tolvaj országa...
fasza mint vmi elbaszott bartelkereskedelem, mindenki lop mindenkitől
és senki sem dolgozik ...

odabasssz
nekemmm teccik ...

nemzetközi színten lehetne ezt elősegíteni egy kis atomháborúval és nukleáris téllel
a túlélők meg egymást falnák fel és lopkodnának műlábakat meg gemkapcsokat és benzint, stb stb ...

brave new world (huxley, ugye)

guma 2010.08.20. 22:41:18

@csernaja obca:

Sajnálom, hogy kicsit nem gondoltad át jobban mondanivalód, ami alapigazságot tartalmaz, de roppant felületes, irritáló avítt propaganda szöveggel öntetted nyakon.

Kicsit tanulmányozd az északi (nyugati) munkás összefogás - szakszervezet keletkezését, működését. Akkor nyilvánvaló lesz, hogy soha nem a lopásra ösztönöztek, szolidaritásuk nem ebből fakadt! Ezért erősek.

Nálunk kicsit más a helyzet (mi nem tanultunk nyelveket, ma is nehéz lásd a ki nem adott diplomákat), kivándorolni sok milliós tartozással (lakás) nem fog senki, vállalkozni mire, szaktudás és tőke nélkül (ezer szám dőlnek be ma is).

Tudod amit a svédeknél tanultam (szakszervezet, szociális vonalon) azt nem győzőm mesélni évek óta, de ahhoz gondolkodni kell, de nem úgy ahogy te.
Lázítani meg nem érdemes senkit amíg szervezettség, összefogás világos cél nincs mert akkor csak gyújtogatás és más hülye "buli" lesz

guma 2010.08.20. 22:44:42

@Horizont: @Donna (Cara)mba:

Szerintem csak nagyon fiatal lehet, az a láng lelkű idealista (és ebből sokszor komoly baj keletkezett már a világban).

Horizont 2010.08.21. 00:09:54

@csernaja obca: "Kár, hogy amit magyaráz, az hülyeség" Ezt rólam írtad! Hát pajtikám nagyon melléfogsz velem! Veled ellentétben én bevallom hány éves vagyok. Ebből kifolyólag tudhatod (ha érdekelne egy kommentelő is saját magadon kívül), hogy elég sok évet éltem a szocializmusban is, nagyon szegény családból indultam, tudom mi az összefogás, szolidaritás, munkásosztály, egy a jelszónk a béke, egy az utunk, egyenlőség, testvériség, disszidálás, disszidensek,szakszervezet, népfront, párt 800 ezer taggal, hazaszeretet, a jövőbe vetett hit, biztonságérzet és még sorolhatnám vég nélkül azt amiben éltünk, amiben fiatalok voltunk, amiben családot alapítottunk, amiben akkor per pillanat hittünk, vagyis az életünket. Összetudom hasonlítani a mostani évekkel. A világ elhaladt, átalakult, van amiben jó irányban és van amiben rossz az út, meg is öregedtünk. Sok mindent képtelen vagy belátni, akkora baromságokat vagy képes leírni. Vérlázító szemétségnek tartom amit és ahogy az egyszerű kisemberekről írsz akik ma is melósok és alacsony fizetésért húzzák az igát, tisztességgel. Aljasság tőled, hogy a kapitalizmus meglétét pont az ő nyakukba varrod!
"Nem kell beletörődni a nyomorba" Honnan tudod, hogy kinek mi a nyomor? Ha valaki mindent be tud fizetni és enni is tud az egyik embernek maga a mennyország (ha tudja a lehetőségeit vagy a korlátait) a másiknak maga a nyomor. Te melyikhez tartozol? Internetező nyomorgókhoz?? Mert neked állandóan az anyagi javak körül forog az agyad.Neked itt kezdődik és végződik minden!!
"Rengeteg út van a kitörésre" Nosza törjél már ki a magad alkotta falaid mögül. Tippem, hogy te egy gazdagságra vágyó, gazdagokat irigylő, nagyon boldogtalan ember vagy, akinek hitele ugyan nincs (büszkén vallottad) de másod sincs! Olyan ami nem mérhető pénzben.

guma 2010.08.21. 01:06:29

@Horizont:

Szuper és kemény válasz! Igaz is. Aki nem élte végig ezt : az nem fogja fel.

Csak tudod ez a fajta szöveg ami jön tőle ez a fiatalok közt (itt a netten is és egy-egy oldalnál igaz más oldali szöveggel) ez napi "fröcsögés". Mindent leverni, mindenkinek neki menni, mindent felborítani, mert a cél szentesíti az eszközt.
Valami elromlott nagyon...

Ezért írtam : nagyon fiatal lehet (ha évek szerint esetleg nem is az)...

blur7 2010.08.21. 07:00:38

@gtigram:
"nagyon fiatal lehet (ha évek szerint esetleg nem is az)"
Azt hiszem, igazad van. Lehet, hogy az érzeli intelligenciájának fejlődése akadt meg. Olvasom 18-20 évesek blogbejegyzéseit (akikhez képest már én is idősnek számítok) és százszor okosabbakat, és ami még fontosabb, bölcsebbeket írnak. Csodálom is őket. Meg ezt az elvakult "szobaforradalmárt" is. Csak az előjel más.

Jurganov 2010.08.21. 08:03:16

@Horizont: ne haragudj, tényleg eléggé jól és ( számomra) humorosan írkálsz, de "Honnan tudod, hogy kinek mi a nyomor? Ha valaki mindent be tud fizetni és enni is tud az egyik embernek maga a mennyország" erre reagálnom kell. gratulálok. ezen még a könnyem is kicsordult olyan jót nevettem. nyilván hiszel benne, hogy egy ember akkor boldog ha annyit keres amennyiből el tud vegetálni, de itt, felénk ez sajna nem teljesen igaz :)
még annyit, hogy lehet szidni cs.o.-t, de azért van igazsága a srácnak :) csak gondolkodni kéne kicsit, nem pedig zsigerből reagálni mindent .

guma 2010.08.21. 09:23:27

@blur7:

Tudom nem szabadna ezt írni és talán nem is a legszerencsésebb kifejezés : de én is így vagyok!

guma 2010.08.21. 09:34:40

@Jurganov:

Nem tisztem védeni, (és nincs is szándékomban) @Horizontot, mert látod alapjait értem a srác mondandójának (és eleinte @Horizont: is így volt) csak az megoldás halmaz amit felkínál nem járható.

(És az is leverte a lécet mikor Rákosit államférfinak kinevezte - tehát valami baj van, és nagy - nagy kuszaság összességében.)

Jurganov 2010.08.21. 12:11:41

@gtigram: az államférfi egy kifejezés, amit illik odatenni egy név mellé, függetlenül attól, hogy te személyesen meg vagy-e elégedve a munkásságával avagy nem. churchill neve után is illik odatenni (és egy "nagy" jelzőt is), holott az élete közel sem makulátlan :).
azért azt is illik figyelembe venni, hogy milyen kontextusban merül fel mondjuk rákosi neve. azt nagy problémának tartom, hogy az érvek helyett itt (is) egyre inkább a személyeskedés lesz a döntő(bár szvsz cs.o. érvelni szokott, függetlenül az álláspontjától). az pedig külön érdekes, hogy vannak akik szerint rákosi nem államférfi, a régi rendszerben csak rossz dolgok történtek és csak félelem uralkodott. tények, valóság nem számít. ez is olyasmi mint a holokauszt. és aki mást mond mint a hivatalos vélemény az ellenség, vagy hülye. a nagy szabadság jegyében.hát na..

Horizont 2010.08.21. 12:31:51

@Jurganov:
Azért annak nagyon örülök, hogy megnevetettetelek látod már ezért megérte:DDD
Így natúr visszaolvasva tényleg félreérthető voltam (ez a fránya "máshogy írom máshogy ejtem" mindig csőbe húz) és valóban úgy tűnik mintha én azt gondolnám, hogy bárki mennyországnak találná a minimum szegénységet. Ha most itt ülnél velem szemtől- szemben nagyon jól eltudnám magyarázni mire gondoltam és igazat is adnál. Mindjárt megpróbálom, csak azért, hogy ne tüntess már fel ennyire hülyének. Mellesleg mindig belém kötsz, ha valamit nem egyértelműen írok le, de azt még egyszer sem írtad, hogy valamiben is igazam van! Ez nagyon rosszul esik:DDDDD
Ezt írtam: "Honnan tudod, hogy kinek mi a nyomor? Ha valaki mindent be tud fizetni és enni is tud az egyik embernek maga a mennyország....." Meglepődnél ha tudnád mennyire értem amit Te és csernaja gondolsz! Mert a kifejtés nálatok se tökéletes, hogy én is kötözködjek:)
Bevallom én nem ilyen nagy magasztos állami szinten tudok gondolkozni (tudok úgy is, de nem akarok mindig) hanem helyi hétköznapi példákon a körülöttem vagy távolabb élők életén.
Tehát, hogy egy egyszerű példával érzékeltessem mire is gondoltam. Mielőtt még az ebédedet se tudod megenni a nagy röhögéstől:) Most a segélyből élőket vegyük ki ebből.
Tehát adva van vidéken egy egyszerű, egészséges gondolkozású 45-50 körüli házaspár. Ne bogarásszuk miért de csak 8 általánosuk van. Dolgoznak is, a városba egy gyárba hordják őket busszal, 3 műszakba. A nő 80 a férje 90 nettót visz haza. Kis veteményeskert, pár csirke, egy disznó. A gyerekeket kiházasították, ahogy illik. Semmi tartalékuk nincs. Nem is tudnak félretenni, de mindent ki tudnak fizetni. Ha tudják melyik "polc" az övéké ebben a világban akkor igen is örülnek ennek az életnek. NEM ELÉGEDETTEK!! Vágynának ők többre is.De a szomszédban a velük egyidős pár szó szerint tengődik, mert a nő beteges, leszázalékolt, a férj régóta munkanélküli és (ezért) iszik, kikapcsolták már a gázt, telefont, villanyt. A kertben méteres gaz, ólak üresek.
Na ha átnéz a kerítésen az előző pár nem érezheti mennyországban magát?? A keretein belül?
De mondhatnám azt is aki tavaly Balin nyaralt, és most a vállalkozása küzd és idén "csak" a Horvát tengerpartra jutott el, és mindenkinek sír, hogy ez már itt a nyomor kérem szépen:(( Lehet nagyon földhözragadt vagyok a ti fennkölt eszmefuttatásotokhoz képest, de én mindent az embereken keresztül nézek. Természetesen tényleg vannak olyanok akik nem érdemlik meg és nyomorognak.
Te nyomatod a liberális (lejáratódott) eszméket, csernaja obca meg ilyen Munkáspárti fillinggel jön és mind a ketten mást olvastok ki abból amit írok. Persze van sok igazság mind a kettőtök kommentjeiben, ahogy az enyémében is.... akad:)
Nem sikerült rövid lennem:DDDD

guma 2010.08.21. 12:36:18

@Jurganov:

Szép napot neked. (valamit megnézve jöttem vissza, mert most nincs időm, ezért most csak ennyit!)
Ha így nézed igazad van! Sőt sok igazság van példádban, érvedben.

cs,o valóban érvelni szokott, és ha figyeltél vele a vita sosem volt személyeskedés. Azonban most stílusával, érvével
"Hülye balekok vagytok, mint azok, akikkel a kitelepítéskor saját pénzükön vetették meg a szögesdrótot a népboltban, és ők maguk építették meg a kerítést belőle, ahova aztán bezárták őket. Birka nép! Sose legyen több pénzetek, mint ami most van, nézzétek csak a providentre vett tévében ..."
sajnos nálam azt a határt lépte át aminek végkifejletét tapasztaltad.
A régi rendszerben nagyon sok jó dolog történt (pl. mai vezetőink zöme sose végezhetett volna felsőbb sulit), én és pl a tsz tagok nekik köszönhetik a nyugdíjat ami a világon egyedül álló! Nem sorolom, nincs időm most. De beszélgethettünk még erről.

Jurganov 2010.08.21. 13:57:28

@Horizont: ez most tetszik, igazat is adok ebben neked. aki elégedett az életével az boldog, függetlenül a körülményektől. tudom, értem. a köztünk levő nézetkülönbség talán arra vezethető vissza, hogy öreg vagyok és nem igazán tudom/akarom magamévá tenni a mai " csak én, legázolni mindenkit" filozófiát. az emberek egy része ki van békülve vele, érti a lényegét, teszi a dolgát. sajnos a nagy kapitalista eszmeiségben annyi a logikai bakugrás ( legalábbis nálam-és még senki nem tudta megmagyarázni), hogy nem is akarom megérteni.

@gtigram: értem. azért ugye ennek volt előzménye is, nem csak úgy " in medias res".

Horizont 2010.08.21. 14:41:58

@Jurganov: Hurrá, éljen:) Igazat adtál és még tetszett is.Na jobb érzéssel megyek mosogatni is:)
Na komolyra fordítva szót. Én is öreg vagyok és én nem is akarom magamévá tenni a mai filozófiát! Szenvedek is éppen eleget ettől a mai elanyagiasodott világtól ahol nincs már más érték csak a pénz. Ahol látom kik érvényesülnek, és akik érvényesültek azok hogyan élnek. Lehet, hogy ez kapitalizmus nélkül is idáig fajult volna. Én egy liba vagyok, mert szeretném szeretni az életet, szeretném szeretni az embereket, szeretnék "felnézni" azokra akik feljebb vannak mint én, és szeretném ha engem is szeretnének az emberek. E helyett körbe nézek és mit látok? A sok szart (már bocs). Én a magam "polcán" jól teszem a dolgom és nyugodtan tiszta szívvel nézek bele abba a bizonyos tükörbe. Ennél többet a magam szintjén többet nem tehetek.......Ez az egy életem van (amennyi még van) nem engedhetem, hogy tönkretegyék! Javításra nem lenne esélyem se időm.....

2010.08.21. 19:18:18

@Horizont: Már megint személyes síkra akarod terelni a beszélgetést. Csakhogy engem nem érdekel az önvallomásod, és nem is óhajtok ilyet tenni, hogy aztán itt csámcsoghassatok rajta, amikor nem tudtok belekötni abba, amit mondok. Én nem személyekről beszélek, hanem történelemről és társadalmi elvekről, olyan abszolútumokról, amihez se a te, se az én, se Gipsz Jakab kortárs proletár személyiségjegyeinek a világon semmi köze nincsen. A kapitalizmus pedig magától megdőlni nem fog, azt az orosz munkásoknak fáradságos munkával kellett megdöntenie, majd az intervenció során komoly véráldozat árán megvédelmeznie! És ez, de csakis ez az eseménysorozat vezetett el a nyugati mintájú un. "jóléti kapitalizmus" kialakulásához, hiszen a hidegháború során valós és állandó veszélye állt fenn annak, hogy a Szovjetúnió "exportálja a forradalmat." Na most a szocialista blokk a már ismert körülmények között beleroppant gazdaságilag a fegyverkezési harcba, politikailag megszűnt, és lám, azonnal megkezdődött a visszarendeződés, a nyugati kormányok elkezdték az ötven éve kiharcolt munkásmozgalmi vívmányokat nyirbálni úgy a posztkommunista országokban, mint saját törvénykezésükben, az usa elkezdte a Közel-Kelet gyarmatosítását, és legújabban a "válság" címén leplezetlen nyomorba döntés kezdődött. Ezeket a folyamatokat csak egyféleképpen lehet megállítani: ahogy Lenin csinálta. Maguktól nem fognak megfordulni, és mindenki, aki elvtelenül kiszolgálja a despotikus rendszert, saját osztályának ver be egy-egy koporsószeget pillanatnyi előnyökért, szégyellhetik magukat, árulók ők.

@gtigram: Kapitalistától lopni nem bűn. Ha az állam elvtelenül kiszolgálja a kapitalista érdekeket (IMF, EU stb), akkor az államtól lopni sem bűn. Különben is, ha az állam belekotorhat a polgára zsebébe, de könyékig ám, akkor a polgára miért ne kotorhatna bele az állam zsebébe? Nincs a kapitalista államnak olyan morális fölénye, ami alapján elítélhetné azon polgárát, aki elemel egy csatornafedőt, hogy ne dögöjjön éhen. Egy nyelvet megtanulni fél év meg egy kis elszánás kérdése, lehet, hogy szakmai középfok-C nem lesz belőle a diplomaosztóra, de annyit felszed magára az ember, amivel elboldogul külföldön. Sokmilliós tartozással a legkönnyebb kivándorolni, az tiszta nyereség. A tehermentes ingatlan az már nagyobb lekötöttség, nehezebben szánja rá magát az ember, hogy eladja... de egy kivándorlás amúgy sem könnyű műfaj, újra kell tanulni nem csak a nyelvet, hanem a szokásokat, törvényeket, hivatalos ügymeneteket, új barátokat, új állást, új lakhelyet kell szerezni, no szóval igazán nem egyszerű dolog. Hogy mégis tömegesen disszidálnak az emberek, jól mutatja, hogy mekkora perspektívát, mekkora életteret tud kínálni az egyénnek ez a szép új kapitalista világ.

@szorokin: Igenis azt javaslom, hogy a munkások zárják össze soraikat, és röhögjék körbe a bejelentés nélküli éhbéres állásajánlatokat, mert ez az igazi lopás, nem a vindóz lemásolása. A tőkések _ellopják_ a munkások által termelt értékek profitját, és nekik csak a bekerülési költséget (szűkre méretezett létminimumot) fizetik. Aki így tesz, annak semmilyen morális alapja nincsen megbírálni azt a cigányt, aki az éj leple alatt lelopja a luxuskocsijáról a kerekeket. ;-) Egy idő után pedig úgyis tisztességes bért fog fizetni, ha termelni akar, vagy eladja az üzemet, és másutt próbál hiénázni. Persze sokkal reálisabb megoldás lenne, ha a kormány újra bevezetné a tisztességtelen haszon fogalmát, tisztességes megélhetést nyújtó mértékre emelné a minimálbért, esetleg bevezetné mellé a maximálbér fogalmát is, de a kapitalista kormányok ezt 20 éve nem hajlandóak megtenni, hát itt az ideje, hogy lesúlytson a munkásököl. Ha pedig a munkásököl nem súlyt, akkor saját magának köszönheti sorsát. Aki nem áll ki még a saját önző érdekeiért sem, az igazán nem értem, hogy miben bízik? 8-o

Horizont 2010.08.21. 19:43:04

@csernaja obca: Én csak lesek ki a fejemből már bocs!:(((((
Csak annyit, hogy nem tudom magam kivonni a személyes élményeim és az életem alól, már bocs. Nem vagyok se politológus,se történész, se érzelem nélküli történelmi robot, hanem hús-vér ember. Ezért mi soha nem fogunk egyet beszélni. A másik: te mégis milyen munkásosztályról beszélsz állandóan? Ébredj már fel hé olyan már nincs. Se munkás, se osztály, se munkásököl, se szakszervezetük. Vannak melósok szó se róla de nem munkásosztály:)
Attól, hogy más lop és hülye nekem nem kell lopnom és hülyének lennem. Nem leszek felmentve ezért. (magam előtt semmiképp)
"kormány újra bevezetné a tisztességtelen haszon fogalmát," Nem fogja.

"Kapitalistától lopni nem bűn"
"az államtól lopni sem bűn" Na látod ezt sokan így látják és ezt is teszik, meg is van az eredménye.
Bevallom, innen feladom a veled való párbajt. Annyira hajmeresztő amiket írsz, hogy beleroggyanok itt:)) A való életben sem szeretek olyanokkal még beszélgetni se akik érzelem nélküli robotok és nem vesznek emberszámba.Inkább kikerülöm őket, meggyőzni úgyis lehetetlen:)) Szép estét.

Horizont 2010.08.21. 19:44:21

Csóközön a blogmotornak:)

Jurganov 2010.08.21. 19:52:12

@csernaja obca: igaz. utópisztikus, de nagyon igaz. persze nem fogják/juk megtenni, hiszen 2 forint órabéremelésért eladják/juk a saját anyánkat is-pont ezért működik a rendszer.

Horizont 2010.08.21. 20:08:24

@Jurganov: A kétforintost már kivonták a forgalomból:DDD

blur7 2010.08.21. 20:10:22

@Jurganov: Olyanokkal szemben állva kritizáljátok a kaptalizmust, akik talán ugyanolyan komoly kritikusai (és még talán komolyabb elszenvedői) neki, mint ti (mégha nincs is egyetértés tökéletesen a kritika irányában). Ehelyett sokkal építőbb lenne, ha a azonos vélemények felismerése után arról beszélgetnétek, hogy milyen lehetséges megoldások vannak számos bajunkra (néhány lehetőség felmerült, de a személyeskedés háttérbe szorította sajnos). Legyen társadalomkritika, de legyen konstruktív!

guma 2010.08.21. 20:22:43

@csernaja obca:

Miről beszélsz : Törvényen kívül helyezem magam?
(Arról nem beszélve hogy "luxuskocsi" tulajának az az egyetlen ki sem fizetett vagyona, mert az igazán módos nem utcán tárol!)

Ezt 89 előtt fejlesztettük tökélyre az országban : ami nincs lebetonozva és állami az a miénk és haza vihetjük. Politikusaink is akkor szocializálódtak és merítenek a közösből, az államiból!

Sok milliós tartozással családdal nem lehet vándorolni, csak szólóban, és vagy megmarad a család vagy nem.

Nem folytatom. Egyszerűen nem értelek, amikor szolidarásról beszélsz és összefogásról azt soha sehol nem dühvel építették fel hanem ésszel, érvvel, baráti beszélgetéssel, példával és aztán léptek de kezdetben mindig a törvény keretei között (persze nem diktaturában), különben mint a vörös brigádnak csak börtönbe vezet az út!

Bocs, de most semmivel nem értek egyet, mert nagyon rossz a következtetésed az útról.

Horizont 2010.08.21. 20:59:47

@gtigram:
Emlékszem akkor kezdett lazulni a szocializmus ölelése, amikor bejöttek a :
gebin, maszek, fusi, GMK, VGMK, Pjt .
És akkortól kezdődött amit írtál: " ami nincs lebetonozva és állami az a miénk és haza vihetjük "
Ez szépen át is került a kapitalizmusunkba is:)

guma 2010.08.21. 21:37:46

@Horizont:

A TSZ se hagyd ki, mert még amerikai szociológusok is idejártak csodálni a háztájit és mellék üzem ágakat(vetőmag, kisállat, gép és azok alkatrése gazdagította a falut. (Előbb indult különben : minden nagy gyár építés környékén hirtelen gomba módra nőttek a családi házak soha nem látott mennyiségben a városokban:)

2010.08.21. 21:45:24

@Horizont: Rendkívül sajnálatos, ha nem vagy képes objektív értékítéletre, de azzal, hogy ezzel a fogyatékosságoddal tisztába kerültél, már megtetted az első lépést az okosodás felé vezető úton. Érzelmi alapon nem lehet racionális rendszert építeni, márpedig a racionalitás és a következetesség a kiszámíthatóság és tervezhetőség bölcsője. Az érzelmi politizálás és racionális politizálás antagonisztikus ellentétéről már született egy örökbecsű tanmese: Szathmáry Sándor Kazohinia c. könyve, ajánlom figyelmedbe, ingyen letölthető a MEK-ből.

@Jurganov: Jól ráéreztél, pontosan az önzés az egésznek a megrontója. A mi vállalatunknál is megvan, hárman dolgozunk az osztályon, mindannyiunknak fillérre egyenlő a fizetése. Néhány hete felvetettem, hogy kérjünk emelést közösen, hiszen egyformán súlyt a kizsákmányolás, és annak azért nagyobb hatása van, ha hárman egyszerre fejezzük ki elégedetlenségünket. Naná, hogy a másik kettő nem volt benne! Én még nagyon új vagyok itt, mondta az egyik, nekem már csak fél évem van a nyugdíjig, leszarom, mondta a másik. Szégyen szemre egyedül kellett beszélnem a góréval, és közben biztos azt gondolta: "dehogy emelek, ha kilép, majd a másik kettő megcsinálja a munkáját addig, amíg találok a helyére egy új balekot." És ugyanezt fogja gondolni akkor is, ha egy hónap múlva odasündörög az egyik is hozzá, és az lesz a szöveg fél év múlva is a felvételiztetésnél a jelentkezőknek, hogy itt mindenki ugyanazt a bért kapja, az ennyi, kell? Nem kell? Egységben van az erő, de nincs egység, még ilyen mikroméretben sem. Ezért működik a rendszer. Ezért lehet megcsinálni azt, hogy itt az esztergomi Suzukiban egy szalagmunkás keres 100e-t, ha meg átmegy a sengeni határon a Steyer-Puchba, akkor ott ugyanazért a kalapácsütésért kap 400e-t, pedig se szebb, se okosabb nem lett - csak a szomszéd államban tudják, hogy aki azt akarja, hogy a tehén tejeljen, annak etetnie is kell.

@blur7: Én úgy vettem észre, hogy a kapitalizmussal szemben kevesen fogalmaznak meg őszinte elvi kritikát. Legtöbben pusztán a saját, kapitalista társadalomban betöltött szerepükkel, helyükkel, elért eredményeikkel szemben elégedetlenek. És ez a kettő nem ugyanaz! Én az egész rendszer alaptermészetét, az ember ember általi kizsákmányolását vetem el, míg vitapartnereim az egyenlőtlenséget többnyire normálisnak tekintik, az alsóbb néposztályokkal semmiféle azonosságot nem vállalnak, és felfele köpködnek - ami persze azonnal vissza is hull a saját fejükre.

@gtigram: Bizony, néha törvényen kívül kell helyeznie magát az embernek ahhoz, hogy ember maradhasson. Egy felmenőm példul a zsidó haverját bújtatta a víkendházában a nyilas-rémuralom alatt. Törvény volt rá, hogy az illetőt el kell vinni auswitzba és elgázosítani, de a rokon ezt a törvényt természetellenesnek, amorálisnak találta, és ezért fölé helyezte magát. De említhetném a természeti kincsek kisajátítását is. Hogy egy egerszalóki gyógyfürdőt csak úgy körbe kerítheti egy ki tudja honnan szalajtott tőkés konzorcium, és a továbbiakban csak csengő aranytallérokért mehetsz oda, nem egyéb, mint a természet önzetlen adományának, a gyógyvíznek az ellopása a rászorulóktól. Ha a törvény ehhez asszisztál, akkor az egy tolvaj törvény, le vele! A kapitalista törvényhozás szereptévesztésben van, amikor azt hiszi, hogy a nagytőke érdekeit kell kiszolgálnia az állampolgárokkal szemben. Pont fordítva! Éppen ellenpontoznia kellene a tőkepénzesek hatalom- és bírvágyát az állampolgárok érdekében! Pont erről szólna a társadalmi szerződés. De itt valami teljesen más történik. Valami, amit úgy hívnak, eredeti tőkefelhalmozás. A Hatalom cinikusan odavetette az amúgy is leharcolt tanácsi blokklakásokat piaci értékük töredékéért "privatizáció" gyanánt, és azt hiszi, ezzel bűnrészessé tette az embereket, és ki mer szólni az ellen, hogy mások meg csilliós üzemeket vettek meg aprópénzért. Hát én merek szólni! És egyre többen leszünk. Napról-napra többen.

Horizont 2010.08.21. 21:56:13

@csernaja obca:
Szóval most megdicsértél, igaz előtte fogyatékosnak tartottál.
Mi van akkor ha én nem akarok racionális rendszert építeni??
És ha én csak érzelmi alapon akarok működni akkor mi van??
Miért kéne mindenkinek úgy gondolkoznia ahogy te?
Most akkor nekem kevesebbnek kéne érezni magam melletted?
Neked én vagyok fogyatékos, nekem meg te:) Szeretem az egyszerű dolgokat:)

guma 2010.08.21. 22:18:24

@csernaja obca:

A stílus maga az ember. Ez pedig sokat nyom a latba, hogy szót érts a kollégákkal! (vagy a blog tagjait hatásod alá vond!)

Én a magam példáját hozom. Férfi üzemben, férfi munka mellett (évekig több műszakban) férfi kollégáim kiálltak a pénzem mellett, hogy annyit kapjak mint ők!
Amikor érdekvédelemről volt szó, hozzám fordultak és segítettem, mert tudtam érvelni és balhé volt mert nem voltam soha párt tag és teljes üzem engem választott javaslatuk helyett. Voltak harcaink. Többségét megnyertük, még 98-ban sem tudtak megtörni minket, pedig hidd el mindent megpróbáltak. És büszke vagyok rá, hogy ma is sokkal többet kapnak az ott dolgozók, mint az országos átlag (lakás, suli támogatás, ebédjegy elsők közt nyugdíj és egészségpénztár, 30%-al nagyobb műszak pótlék, munkaruha (mosás is) zokni, törülköző, szappan, stb) Sőt a nyugdíjasainkat is gondozzuk és nekik is jár ebédjegy (ha kéri), anyagi juttatás, még kirándulni is elvisszük mert alapítványon keresztül a szoc.megállapodás része.

Tehát tudom mit beszélek. és ha igazad is van, mert kilopják alólunk az országot (arról nem beszélve, hogy anno azért volt kevés fizetés, mert abból építették fel a várost - mert az egyik nyereséges vállalt volt a rémhírekkel ellentétbe!) azt is tapasztalom, hogy nem igen teremtünk most semmit ami érték, és eladható nemzetközi szinten. Amíg ez nem változik addig nagyon országosan sem tudsz lépni, mert nincs fedezete a követelésnek. Nem ijesztesz meg senkit. Nincsenek ránk szorulva!

És ne haragudj ezért fejezem be veled ezt a témát, mert így kilátástalan vagdalkozást folytatsz, és oktatsz ki bennünket csak eszmével...

2010.08.21. 22:39:41

@Horizont: Véleményem szerint az érzelmi politizálásnak semmi értelme nincs, az érzelmek ugyanis túl könnyen befolyásolhatók. Lásd az athéni demagógok esetét, akik miatt gyakorlatilag be is szüntették a demokráciát.

@gtigram: Nagy-nagy tévedésben vagy, vannak itt még világszínvonalú eredmények és termékek bőven. Tudok műszaki gumiüzemet, ami a BMW-nek beszállítója, tudok Kft-t, ahol a regensburgi Toshiba laptopgyár selejtjét javítják, világszerte ismert és kedvelt az ArchiCAD építészeti tervező program, szintén magyar termék, olyan triviális dolgokról nem is beszélve, mint Rába, Videoton stb. Rengeteg minden van itt, tavalyi évben 16.672.842.800.000 Ft értékben exportáltunk árut, ebből azért jutna mindenkinek tisztességes bér, ha nem nyúlnák le a burzsujok...

Horizont 2010.08.22. 07:51:44

@csernaja obca: burzsujok....

"Ahol nincsen villanylámpa
gyújtsd a burzsujt gyertyalángra,
ahol nincsen hús a babban
füstölt burzsuj főjjön abban,
ugy biz édes cimborám!

Rossz cipőd nem ér egy füttyöt?
Burzsujszemmel kend a bütyköd;
hát az ablak? vedd a sorját -
gitteld be a burzsuj orrát,
ugy biz édes cimborám!

Hol titkolni kell a harcot,
burzsujbőrbe kösd be Marxot;
ha nem Marxot, akkor inkább
Bakunint és Kropotkinkát,
ugy biz édes cimborám!

Egyre többen, egyre jobban,
irtsd a burzsujt megfontoltan; -
aki gyönge anyámasszony,
az csak százhuszat akasszon,
ugy biz édes cimborám! "

Horizont 2010.08.22. 07:54:22

@Horizont:
József Attila: Szabados dal (1927)

blur7 2010.08.22. 08:28:13

@Horizont:
Jól felhúzhatták a burzsujok. ;)
De ha igaza van a lenti cikknek, még valami haszna is lehet a burzsujkodásnak:
burzsuj.blog.hu/2010/08/21/a_fektelen_burzsujkodas_okozza_eszak_korea_vesztet
Drukkolok az észak-kóreaiaknak. Nem az éhezést érdemlik.

Horizont 2010.08.22. 09:31:58

@blur7: A vers nagyon jó:)
Szegény É-Koreaiak! Az a szerencséjük a szerencsétlenségben, hogy nem is tudnak arról van jobb élet is mint az övéké. "Kim Dzsong Il jelenleg a GDP 20 százalékát költi reprezentációra és saját luxusigényeinek kielégítéseire" Nem semmi a fickó.
Szeretek a műholdas térképen barangolni és É-Korea még onnan fentről is olyan döbbenetes, több sávos autópályák és egyetlenegy autó se megy rajta, 1-2 buszt látni csak.
Ha őket nézzük ugye milyen nagyon jó is nekünk?:DD

Jurganov 2010.08.22. 09:47:42

@blur7: amennyiben eljön nekik a kánaán (kapitalizmus) akkor sem lesz jobb, egyszerűen csak lecserélik az egyik nevet a másikra-főleg mivel a jelenlegi éhezést a nagy, gyönyörű, blablabla kapitalizmus okozza náluk :)

2010.08.22. 10:00:54

@Jurganov: Na ja, fikázzák itt Kim Jong Ilt, de egy Csányi, Demján, Várszegi vagy akármelyik kapitalista tán nem pont ugyanígy bánik el a munkásaival? Ők tán nem költik el a profit 20%-át saját luxusukra, tán nem tolnak luxuskocsikat a talpnyaló udvaroncaik ("menedzsereik") segge alá, ők tán nem éhbért fizetnek azoknak, akik a munkát elvégzik helyettük? Dehogynem! Csak őket nem fikázzuk, hanem irigyeljük:: "nekik sikerült az élet! de ügyesen csinálták! Bárcsak én is befutnék, és élhetném a munka nélküli gyöngy életet!" - mondja a kapitalizmus hívő proli, aztán ken magának egy zsírosdeszkát, mert már 22-én hóvége van, sokadika.

Jurganov 2010.08.22. 10:02:10

@blur7: igazából nem lehet jót mondani, olyan ez is mint a jótékonykodás. aki nem érzi-annak hiába mondják. ott van cs.o. példája, vagy pl. nálunk a szakszervezet: sokan nem lépnek be mert havi 1000-1200 forint a tagdíj. hosszú távon sokkal többet ér a tagság nyújtotta előny mint a sz*ros ezres, de nem. persze amikor kitolnak velük a munkáltatók akkor tudnak sírni, de akkor sem érik fel aggyal, hogy mi miért van. tehát meg lehet fogalmazni egy kritikát, de nem igazán lehet megoldást kínálni a problémára mivel az egyes emberek olyannyira el vannak merülve a saját problémáikban, hogy a közösségi életük/érzékenységük gyakorlatilag nulla, néha még úgy is, hogy saját maguk alatt vágják a fát.mintha nem fognák fel mi is történik körülöttük.

guma 2010.08.22. 10:13:54

Ma is szép napot mindenkinek! (Hülyék vagyunk? Kint csodás idő, mi meg itt a gép előtt...DDDD)

@Jurganov: Jól látod! De az alap az ész hiánya, a gondolkodás begyepesedése és bizony a szakszervezetek sem remekeltek az utóbbi időben (tisztelet a kivételnek!) hanem párt propagandát folytattak.

A becsületet pedig könnyű eljátszani, visszaszerezni, felépíteni nehéz!

Horizont 2010.08.22. 10:17:54

@Jurganov: @csernaja obca:
Most már aztán tényleg beszarok rajtatok:) (már bocs)
É-Koreában kb. 2 millió ember éhen halt!
Azért a párhuzamotok nagyon túlzás.Abnormális.
Láttatok már filmet amit titokban vettek fel ott?
Akkor mi a francról beszéltek???

Jurganov 2010.08.22. 10:19:27

@Horizont: ezt kifejtenéd bővebben?

2010.08.22. 10:54:56

@Horizont: Maradjunk annyiban, hogy se te, se én, se senki más a mi szintünkön nem tudhatja, mi van Észak-Kóreában, csupán annyit, amennyit a köztudottan elfogult és a hatalom által pénzelt tömegkommunikáció tudatni kíván róla - aminek egyáltalán nem biztos, hogy bármi köze is van az valósághoz. Filmekből tájékozódni lehet, de ennek értelmetlenségére már jópár médiahack rávilágított, lásd pl. Igazi Mao, Olajfalók, sőt, ide sorolhatjuk akár még a Világok háborúja c. rádiójátékot is, aminek hatására Amerikában kitört a pánik. :) Én a magam részéről teljesen biztos vagyok benne, hogy ha Észak-Kórea lenne a béke és a boldogság idilli paradicsoma, a kapitalista média akkor is kígyót-békát kiabálna rá. Mint ahogy történt ez anno a mi országunkkal is. Amikor 86-ban disszidált a haverom, halálra nyúzták Kanadában a prolik, hogy hogy sikerült kiszöknie, és váltig nem akarták neki elhinni, hogy simán vett egy első osztályú vonatjegyet bécsig, majd pedig elfelejtett visszamenni. Ott olyanokat meséltek nekik a keleti blokkról, hogy ez egyszerűen nem is fért a fejükbe. Olyasmiket gondolhattak, mint a mai huszonévesek gondolnak Észak-Kóreáról. ;-)

guma 2010.08.22. 11:15:59

@csernaja obca:

Többször vetítették különböző csatornákon a cseh kommunista párt látogatását ott. Vendégek volta. Körbe vitték sok helyre őket (sajnos a cím nem jut eszembe) és azt az őszinte megdöbbenést amit kiváltott náluk ez a "kirándulás" (pedig csak azt látták amit mutattak nekik...)egy darabig nem felejtem el.

Hétköznapi, kommunista emberkék magyarázatot sem találtak még eszmei világukban sem, az ott tapasztaltakra, pedig próbálták, hidd el!

Legalább 3 láttam, pedig későn vetítették mindig...

2010.08.22. 12:38:12

@gtigram: Ja, ha a televízióban láttad, akkor biztos úgy is van. ;-) A tévéről nem is lehet vitatkozni, hiszen az ablak a világra, csak bele kell nézni, és az ember máris mindent tud, és mindent mindenkinél jobban tud. Majd egyszer én is előfizetek a tévére, és akkor én is olyan okos és jól tájékozott leszek, mint te. XD

guma 2010.08.22. 12:59:52

@csernaja obca:

Azt akartam írni, hogy nagyon ritkán tv-k, de valahogy mi nem találjuk a hangot! Nem furcsa?

Horizont 2010.08.22. 13:13:30

@Jurganov:
Nem futamodtam meg, csak a konyhában is helyt kellett állnom:)
Konkrétan a 9:47-es kommentedre gondoltam, csak így utólag azt kell (be)látnom, hogy mindig átfedés keletkezik cs.o. és a te kommentjeid között és mivel mindig lelkesen igazat adtok egymásnak így egybeolvasztom a mondanivalótokat is:) és a reagálásomat is rá:)

@csernaja obca: Mivel te sem jártál É-Koreában és én sem mind a ketten azt hiszünk el róluk amit akarunk. Kár gúnyolódni a TV-n, mert igenis "ablak a világra". Nem a mónika sóra gondolok:)
É-Korea amit hivatalosan enged filmezni már az is tragédia, gondolom elhiszed, hogy az igaz. Szépítve. Nem is futok bele veled ebbe az É-Koreai taglalásba, mert a végén kihozod, hogy ott van a tejjel-mézzel folyó kánaán és még nekik is jobb mint nekünk, csak ez a rohadt média direkt így tálalja.

2010.08.22. 13:35:46

@Horizont: Így van, ahogy mondod: Észak-Kóreába bejutni sem egyszerű dolog, de ha néha-néha sikerül is valakinek, a hétköznapi emberekkel kapcsolatot teremtenie gyakorlatilag nincs esélye. De ez nem biztos, hogy baj. Itt is kint voltak a fényképezni tilos táblák a laktanyák és középületek körül a szocban, osztán ettől még nem halt éhen Gipsz Jakab kazánkovács csepeli otthonában. ;-) Az észak-kóreiai hétköznapokról gyakorlatilag lehetetlen adatokat szerezni. Talán a CIA-nak vannak beépített ügynökei, akiknek van valamiféle reális képe a hétköznapi életről, de hogy az RTL Klub forgatócsoportjának ugyanúgy nincs, mint neked, vagy nekem, az tuti. Ettől persze még ők simán csinálnak műsort róla, megtehetik, hiszen úgysincs a nézőknek összehasonlítási alapja, tehát elhiszik majd minden szavát. Ezt hívják újságírói zsargonban "kacsának."

Jurganov 2010.08.22. 13:40:17

@Horizont: "és mivel mindig lelkesen igazat adtok egymásnak"-régi partizántaktika :P
van egy film, régi de jó. magyarul az a címe, hogy: "amikor a farok csóválja". asszem. nézd meg :)
a koreai helyzetről annyit, hogy valszeg csak a rossz oldalát látjuk annak ami ott van-mint ahogy nekik is csak a jót mondják el arról ami itt van, vagyis itt tudják az emberek, hogy ott senkinek nincs semmije, éhen halnak az emberek , ott meg tudják, hogy a határon túl kolbászból a kerítés+tejjel-mézzel folyó kánaán várja őket. nem ismerős a taktika kicsit? segítek: hidegháború, keleti blokk, a hatalom destabilizálása, szabad europa rádió...
a 09.47 es kommentemben arra céloztam, hogy:
1, a nagy kapitalista tőkések tehetnek főleg arról, hogy ott éhezés és szegénység van (blokád, embargo)
2, amit elég nehéz megérteni, de a szocializmus és a kapitalizmus között annyi a különbség, hogy ez utóbbiban nem számít az ember sem, csak a pénz. tehát amikor majd eljő az a nagy nap mikor a jelenlegi vezetést (aktív nyugati segítséggel elsöprik) akkor aki helyzetben van ellopja amit lehet ( tőlük pedig mások veszik el) így azok a szerencsétlen félrevezetett parasztok akik ma amiatt panaszkodnak, hogy szar a szocializmus, hiszen látja a tvben, hogy mi mindene lehetne, szépen rádöbben, hogy ez még a jobb dolog ami történhet vele :) mivel utána már hiába akarna dolgozni nincs hol, ha van is éhbérért és ha éhbér sincs akkor lehet szépen éhendögleni.
Ps: amerikában kb hány hajléktalan hal éhen évente?

Kicsit Karcos 2010.08.22. 14:16:20

@csernaja obca: Észak-Korea pedig sokkal többet érdemel, mint amit Kim Dzsong Ilék nyújtani tudnak nekik. Egyébként érthető, hogy szereted a Szeretett Vezért, hiszen Rákosi pajtáshoz merőben hasonló elvek alapján "építi" országát:

www.youtube.com/watch?v=OyicsVcd28c

Pedig szép ország, tele tehetséges emberekkel, csak kiverték belőlük az önállóságot. Amit mond a Párt, annak úgy kell lennie és slussz, ha nem azt teszed, akkor agyonvernek.

Hasonlítsd össze esetleg Dél-Koreával, ugyanaz a nemzet él ott is. Te melyik Koreában élnél szívesebben? Északon harcolnál az imprilisták ellen, vagy délen élnéd az életed, mint Marci Hevesen?

Ha már vállalható komonista példát akarsz hozni, hozd inkább Kubát, ott emberhez méltó körülményeket találsz. Igaz, ott nem is domborították ki sose túlzottan az internacionalista, biboldó jelleget, sőt a kubai komonizmus inkább Kuba felszabadítását és a nacionalizmust jelentette és jelenti.

Kicsit Karcos 2010.08.22. 14:23:04

@Kicsit Karcos: miért van, hogy a Kelet-Németországból százezrek szöktek Nyugat-Németországba, és Észak-Koreából is sokan próbálnak a szigorú retorziók ellenére Dél-Koreába szökni, míg fordítva nem tapasztalható tömeges mozgás?

Imprilista propaganda?

Horizont 2010.08.22. 14:28:51

@Jurganov: A film tényleg jó 1997-ben készült:)
Mi nem csak a rossz oldalát látjuk hanem CSAK a rossz oldalát látjuk, mert csak az van neki.Pont arról van szó, hogy amit ők engedélyeznek felvételeket, hogy kijöhet az országból az is borzalom. Rákosi még kisinasa se lehetne a szeretett Nagy Vezírnek és leszármazottjainak. És pont arról van szó, hogy annyira hermetikusan el vannak zárva, és születésük pillanatától olyan agymosáson mennek keresztül, hogy mélyen meg vannak győződve arról, hogy náluk a legjobb az élet a világon és mindenki mást sajnálnak. Még ők! Mindig nagyon érdekelt ez az ország, láttam egy pár filmet, de mint kiderült cs.o. szerint manipuláció:)
@Kicsit Karcos: Na jó, hogy jöttél egy kis segítség jól jön:)) Igazad van! Kubával kapcsolatban is! Kubába szívesen elutaznék körülnézni, É-Koreába nem mernék!

Kicsit Karcos 2010.08.22. 14:48:47

@Horizont: Kubába nyugodtan el is mehetsz körülnézni, Észak-Koreában viszont azt nem díjazzák, csak fegyveres kísérővel mehetsz, csak oda, ahová mondják (elsősorban a többnyire vezető elvtársak által lakott, az éhhalál szélén lebegő vidéki településekhez képest pompás, egyébként szép fővárosban), helyiekkel nem állhatsz szóba, megszállni, vásárolni csak olyan helyeken tudsz, ahová viszont a bennszülötteket nem engedik be.

Jurganov 2010.08.22. 14:51:12

@Kicsit Karcos: nemnem, nem létezik propaganda. olyan sem, hogy pumpálják a pénzt a határ melletti részbe. sosem volt ilyen. amúgy meg abban is igazad van, hogy ott el vannak nyomva a peonok-ellentétben az itteni nagynagy szabadsággal. ott ütik-verik-lelövik a rendszer ellenségeit, míg itt nem, itt csak ajnározzák őket.
@Horizont: azért szeretem mikor kinyilatkoztatsz :) "CSAK a rossz oldalát látjuk, mert csak az van neki." ez nagyon igaz lehet, hiszen vannak dolgok amik rosszak :) csak így: rossz. vagy jó.

2010.08.22. 14:56:00

@Kicsit Karcos: Nagyon tévedsz, ha azt hiszed, hogy a dél-kóreaiak nem rabszolgák. 1988-ban az Orion gyárból küldöttség ment tanulmányozni a Samsung termelési módszereit, hosszas cikkben számoltak be a Rádiótechnika Ékönyvében arról, hogy mit láttak. Dél kóreában 16 éves kortól napi tíz óra munka a hét hat napján normális, a dolgozók fizetésük jelentős részét bónok formájában kapják, amelyet a gyár területén működő boltok szűkös árukészletéből tudnak csak levásárolni, fizetett szabadság nincs, elhelyezés emeletes ágyakkal berendezett munkásszállókon, agymosás jellegű bentlakásos továbbképző tanfolyamok vannak stb. stb. Rég olvastam már, nem emlékszem minden részlere, de arra tisztán emlékszem, hogy éppenséggel nem támadt túl nagy kedvem bevándorolni Dél-Kóreába. Ezek a sárgák nem európai értékek mentén élik az életüket.

Kicsit Karcos 2010.08.22. 15:04:34

@Jurganov: de szerinted csakis a szigorú propaganda el tudja érni, hogy egy kettéosztott ország egyik feléből életük kockáztatásával tömegek próbáljanak meg átjutni a másik felébe úgy, hogy a másik feléből szinte senkinek eszébe sem jut az egyik felébe átszökni? Nem lehet, hogy valamiféle különbség mégis van a két országrész között, a propagandán kívül, és az egyik út tényleg sokkal jobban bejön a Zembereknek, mint a másik?

@csernaja obca:

"Ezek a sárgák nem európai értékek mentén élik az életüket."

Nem bizony, de mondta valaki az ellenkezőjét? Kelet-Ázsiában a vezetők is ennyit dolgoznak, nem csak a gyári munkások, ott ez a tempó, így ez legfeljebb önkizsákmányolás, igaz, ehhez képest irigyelhetjük a várható élettartamukat.

Észak-Koreában is ugyanilyen keményen dolgoznak az emberek, mint délen, csak ott nincs annyi eredménye a munkájuknak. Hogy lehet ez?

2010.08.22. 15:22:27

@Kicsit Karcos: Magyarországon is keményen dolgoznak az emberek, mégsincs annyi eredménye, mint Ausztriában, hogy lehet ez? ;-) Hát igen, ezek az élet nagy kérdései...

Horizont 2010.08.22. 15:34:20

@Jurganov: Kinyilatkoztatok??:) Na de tényleg mondj valami jót ( amit a mi szintünkön tudunk) ami jó É-Koreában. Várják a segélyegeket, nincs ennivalójuk, a kórházak borzasztóak, mutattak a fővárosban egy lakótelepi lakást és nincs nekik se víz se villany.De hetekig gyakorlatoznak minden ünnepségre. Pont azt írom, hogy amit hivatalosan kiengednek hírt az országból amit ők dicsőségesnek hisznek az is borzalmas.Nekem.

Jurganov 2010.08.22. 15:42:42

@Kicsit Karcos: nem CSAK a propaganda, de nagyban hozzájárul. olyan az is mint itt, " ha átjutsz a vasfüggönyön onnantól madárfütty és trallala lesz a világ" ez persze nem igaz, de ráveszi az elkeseredett embereket, hogy útnak induljanak. amennyiben sikerül és x év múlva szembesül azzal, hogy egy bérelt lakásban él, kutyaszalámit majszolva (mert arra telik) akkor talán elgondolkodik, hogy annyira nem nagy különbség van a "nincs" és a "nem neked van" között. talán nem. persze vannak akiknek bejön a disszidálás, de ők elvileg mindkét rendszerben tudnának érvényesülni, csak ők a több pénzt választják-főleg mert azt hiszik a pénz minden.

Jurganov 2010.08.22. 15:46:26

@Horizont: egy egyszerű dolgot mondok. ami mondjuk itteni példa. a család. a szocializmusban volt rá időd, hogy a családoddal foglalkozz most nincs. nem fejezhető ki pénzben az értéke, de nekem sokat jelent. most ne menjünk bele abba, hogy te vagy a gyermekeid még mindig összejártok, tartjátok a kapcsolatot. én tendenciákról beszélek-amely szerint ilyen hülyeségekre nem, vagy csak kevés idő jut a pénz utáni hajszában.

guma 2010.08.22. 15:48:21

Sziasztok!

Még mindig agymosás (ha cs.o olvassa bocs nem az!) a téma.....

.@Kicsit Karcos: Üdv neked Te csavargó, csak mi voltunk ilyen HÜLYÉK @Horizonttal, hogy "eszmét" akartunk cserélni, de állandóan ki vagyunk oktatva (engem cáfolni akar, de véletlenül megerősít, hiszen amit felsorol szinte mind beszállítói, -szerelői munkát végez, vagy félkész ill alapanyagot készít...)
Tehát nagy öröm, ha más is felveszi a kesztyűt mellettünk. Köszi!

Jurganov 2010.08.22. 15:51:34

@Horizont: egy egyszerű dolgot mondok. ami mondjuk itteni példa. a család. a szocializmusban volt rá időd, hogy a családoddal foglalkozz most nincs. nem fejezhető ki pénzben az értéke, de nekem sokat jelent. most ne menjünk bele abba, hogy te vagy a gyermekeid még mindig összejártok, tartjátok a kapcsolatot. én tendenciákról beszélek-amely szerint ilyen hülyeségekre nem, vagy csak kevés idő jut a pénz utáni hajszában.
a másik meg, hogy nincs semmijük-de hetekig gyakorlatoznak az ünnepségre. vagyis megteszik amit meg tudnak, de az embargo és egyebek miatt éheznek, nem tudnak eladni olyat amit termelnek és venni olyat amit nem. fel lehet ezt úgy is fogni, hogy ez az ő hibájuk, de úgy is, hogy azoké akik a saját gazdagodásuk reményében hagyják az ottaniakat éhenhalni. akkor ki a nagyobb szemétláda?:)

Horizont 2010.08.22. 16:20:07

@Jurganov: A tendencia a családi élet elsorvadása nem csak azért van mert a pénzt hajtják az emberek. Mit hajt az akinek nincs lehetősége hajtani? Mégse a család felé fordul. Mert sok minden megváltozott. Az emberek legfőképpen természetesen. Csak 1-2 kiragadott példa. 10 éves voltam amikor a szüleim '64-ben TV-t vettek. Addig csak egy néprádiónk volt.De a TV-t EGYÜTT néztük. Rengeteget olvastam és még többet beszélgettünk.Szegények voltunk és mégis valahogy tartalmasabb volt minden emberi kapcsolat. Gyerekkoromban összejártunk a távolabbi rokonokkal is. (most meg rosszul vagyunk ha csengetnek) Sok volt a közösségi élet. Iskolában és a melóhelyen is. Most meg mi van? A családban mindenkinek külön TV van, internet,MSN, webkamera, mobil:( Jó esetben csak az ebédnél találkoznak egymással a családtagok. Megszűnt mindenféle közösségi élet. Pedig igény lenne rá, nem véletlen ez a nagy siker a blogolással és a kommenteléssel.
Én időnként (nagymamámtól átvéve) összeterelem a családot, a gyerekeket párjaikkal együtt, egy nagy családi ebédre. Nagy munka a "terelés" is (logisztika mesterfokon) aztán sütés, főzés, mosogatás, a belem kilóg, de imádom ezeket az alkalmakat.Amikor mindenkit együtt látok.(sajnos Apukám már nincs köztünk).
Szóval nehéz kérdés ez is, megy a sívárosodás, de ez nem kimondottan csak a rendszer hibája, hanem maga az életé.....amit meg mi emberek alakítunk!

Horizont 2010.08.22. 16:25:11

Na jól itt ragadtunk ennél a Hack Péteres posztnál ami 13-án pénteken (!!!) íródott. Péterünk kapott már 284 kommentet:DDDDDDD Jó messze elkanyarodtunk:) Már Észak Koreát is megjártuk:))

Kicsit Karcos 2010.08.22. 21:07:01

@csernaja obca: ha már kérdésre kérdéssel válaszolsz, elmondom a frankót.

Észak-Koreában dzsucse van rendőrállammal, Dél-Koreában pedig kapitalizmus az alapvető emberi szabadságjogokkal. Az előbbi az fasza dolog háborúban, az utóbbi pedig békeidőkben, Dél-Korea pedig azért fejlődik jobban, és azért boldogabbak az ottani emberek, mert a vezetésük helyesen állapította meg, hogy békeidők vannak, míg az északiak háborút vizionálnak, amitől csak a Kedves Vezető mentheti meg népét.

A kettéosztott Németországban sok szempontból hasonló volt a képlet, amíg a keletiek imprilista diverzánsoktól rettegtek, addig a nyugatiak építkeztek.

Annak, hogy Magyarországon ugyanazért a munkáért töredék bért szoktak adni, mint pl. Ausztriában, alapvetően két oka van. Az egyik, hogy a bolsevik horda és az őket támogató megszálló hadsereg tőlük már 1955-ben elhúzta a belét, nálunk még évtizedekig maradtak. A másik ok, hogy bár 20 éve körülbelül ugyanabban a rendszerben gondolkodunk, ők azt jobban, okosabban, előrelátóbban csinálják, mint mi, például nem adják el stratégiai erőforrásaikat, sőt ők veszik meg tőlünk, mi meg a ló egyik oldaláról átestünk a másikra, és csak mostanában erősödtek meg azok a hangok, akik azt mondják, hogy ácsi.

@Jurganov: nem értek egyet Veled, statisztikának most nem megyek utána, de szerintem Magyarországon legalább annyit dolgozik időben egy _dolgozó_ ember, mint mondjuk egy németországi munkavállaló, azaz attól senkinek nem jut kevesebb ideje a családjára, mert ott vállal munkát. Az elején persze idő megy el a nyelvtanulással és a társadalmi akklimatizációval, de ott meg sok szempontból sokkal egyszerűbb az élet, ami időmegtakarításban is jelentkezik. Szerintem kevesen vannak azért, akiknek valóban a munka miatt nem jut idejük a családra. Aki naponta 2 órát utazik és 10 órát dolgozik, annak is lehet 4 órája a családjára minden nap + egész hétvégén. Lehet, hogy csak nem kellene (annyit) tévézni, ha jól tudom, az éppen napi 4 óra körül mozog fejenként és átlagosan. A családok válsága mögött egészen más okokat látok, például azt a szemléletet, hogy ha valami nem jó, akkor kidobom és veszek újat, nem pedig először megpróbálom megjavítani.

2010.08.22. 22:08:50

@Kicsit Karcos: Zagyvaság. Észak-Kóreát éppen mostanában rohanták volna le, ha nem villant egy atombombát. Ettől átmenetileg észhez tértek a kapitalisták, de továbbra is jogot formálnak maguknak arra, hogy beleugassanak egy szuverén állam belpolitikájába. Észak-Kórea ugyanabban a csapdában vergődik, mint anno a SZU: állandó háborús fenyegetettséggel erején felüli fegyverkezésre kényszerítik, és közben a külkereskedelmét enbargóval blokkolják le, ezek után vagy hajszolják magukat kifulladásig, vagy hagyják, hogy náluk is "békét teremtsen" az nemzetközi imperializmus, mint Irakban. Jól bevált recept ez, még a nagy SZU is beleroppant, pedig ott azért kicsit több erőforrás volt, mint Észak-Kóreában. Az egészben csak azt nem értem, miért ilyen kurva fontos ország ez az Észak-Kórea, miért nem lehet békiben hagyni, hadd éljenek a lakosok a saját ideáik szerint. Lehet, hogy a kapitalisták félnek a megmérettetéstől...? Ha a kommunizmus olyan szar meg megvalósíthatatlan meg minden, akkor mi a francért is bonyolódnak furtonfurt fegyveres intervenciókba, miért állítanak fel értelmetlen kereskedelmi blokádokat valahány országban a nép veszi át az uralmat? Lehet, hogy ha nem így lenne, a kommunista országok lakói százezerszer boldogabbak, szabadabbak és gazdagabbak lennének, mint a kapitalista országok kizsákmányolt tömegei?

Jurganov 2010.08.23. 07:24:27

@csernaja obca: biztosan nem. csak a rabszolgaság és a szigorú hierarchia ami boldogíthat-nézzél több tv-t, ott elmondják a tutit :)

@Kicsit Karcos: én nem arról beszéltem, hogy te vagy más azért beszél/találkozik kevesebbet a családdal mert sokat dolgozik. ha akarja meg tudja oldani. én arról beszélek, hogy igény sincs rá, az emberek teljesen meg vannak a maguk kis lakásában. nem beszél senkivel, sem családdal, sem rokonokkal sőt barátja sem igen van az emberek nagy részének. hazamegy és nézi a tv-t vagy a szgépet. a közöny teljesen átitatja a világot, és én ezt valahol a rendszer hibájának (is) tartom. 3-4 évtizede még "elképzelhetetlen" volt, hogy amikor a szomszédnál valami gond van (rablás, ilyesmi) ne menjenek e szomszédok segíteni. mára, ez úgy alakul, hogy amennyiben a szomszéd csak 2-3 alkalommal tud sikítani mielőtt elhallgattatják, csak hangosabbra veszik a tv-t.
el vagyunk kényelmesedve. de nagyon
hulyeseg.tulelo.hu/wp-content/uploads/2009/11/r%C3%A9gen-%C3%A9s-most.jpg
régi, de találó :)

Kristl 2010.08.23. 14:05:01

@csernaja obca:

Azért mert a pillanatnyi nehézségekkel szemben a népesség egy hányada mindig egy tetszőleges aranykor felé fordul. A szoci kormányzat annak számított az általad leírt okok miatt.
Elvesztették az állásukat/ott volt állás. Létbizonytalanság/biztonság.
Eddig szép és egyszerű lenne a képlet. De ha mellétársítjuk az okokat is, hogy a szoci diktatúra idején a rendszer finanszírozására vett hitelek (fogyasztásra, szocialista tábor aktuális harcára stb.) antalnál csapódtak le, aminek visszafizetéséért a szocik is erősen lobbiztak.
Ha a felelősségre vonás elkerülését és a szoci háló kiépítését is bevesszük a pakliba a 90-98as idényben akkor a mérleg mégrosszabb.
Az ország erkölcsi elzüllését és gazdasági leromlását előidéző szocialista elit átmentette a hatalmát, és felcserélve az addigi uraikat immáron más irányba folytatta az ország kiárusítását.
Ennek következménye gyurcsán igazából. Függetlenül attól hogy Hornt vagy Bokrost én személy szerint tudom tisztelni és elismerni. De csak Horn alatt épült vissza az a klientúra rendszer ami végül őt is a peremre tolta.
Ha ezeket mind figyelembe vesszük, akkor a létbizonytalanságba került tömegek ábrándjait használták ki, és most használd az őket kihasználó rendszer védelmében. Elég mocskos. :]

"Az adott kor emlékei nagyon is engem igazolnak"
Mármint a tárgyi emlékek (szocbarokk épületek, filmek a "hőskorról" meg a politikai örököseik? :)))) ) ? Mert azok tuti nem. A saját ábrándjai talán.

"Ami nem mindegy, az a MÉRTÉK."
Ezt hívják relativizálásnak. A szuban a hős joszif 15-20M emberrel végzett alsóhangon a németek előtt. Biztos mind rendszerellenes volt az utolsó kisgyerekig. HA nem hal meg elkezdte volna a fehérterrort. Amúgy meg el tetszik feledkezni a malenkij robotra vitt százezerről... és kicsit alul lövi a rendszer áldozatait. Míg a holokausztét kissé túllövi. Magam részéről John Keegan hadtörténész (sandhurst) becslését tudom elfogadni, aki figyelembe vette a realitásokat és a kivándorlást. Ő erősen tulzónak tartja a 600.000 főt. Ráadásul a csatolt részekkel együtt számolja mo-t nem pedig a trianonival.

"1500 izgága alakot helyeznek el ideiglenesen egy munkaterápiás intézetben, meg ilyesmi."
Ezt meg már hallottam. Ilyesmi a kurucinfó szinvonala manapság. Ők is ezt mondják a zsidókról. Munkaterápiás intézet... Szerintem menjen és velük vitázzon, ez az az alantas embertelen stílus. Megtalálná a zsák a foltját.

"Az egyéni példálózásnak semmi értelme nincsen, éppen úgy nem lehet az alapján megítélni egy rendszert, mint ahogy Magyarország éghajlatát sem lehet megítélni az augusztus 18-a 21 órai időjárás alapján."
Akkor itt illene befejeznie a személyes élmények alapjáni térítést. Vagy ellentmond a saját elveinek... :]

"Az összeségét kell vizsgálni. És összeségében nem volt rossz a rendszer, mindenkinek megvolt mindene a kor színvonalán. "
Nem. Sokmindene nem volt meg... és a következményeit is máig nyögjük.
Pl önbecsülése, saját véleményszabadsága, önvédelem lehetősége, biztonsága a rendszertől... stb.
Nyugattal összevetve meg plane nem volt meg...

Jurganov 2010.08.23. 17:33:58

@Kristl: "De ha mellétársítjuk az okokat is, hogy a szoci diktatúra idején a rendszer finanszírozására vett hitelek" ennek azért nézz jobban utána, kik és mikor vettek fel hitelt :) asszem itt a vbörön is volt róla cikk. lehet, hogy tévedek, de a megoszlás valahogy 10%-90% az csúnya rossz szocializmus/nagyon jó és működő kapitalizmus között. persze, illik ilyenekkel takarózni, hogy " a régi rencer a hitelekből működött, de a tények mást mondanak.
"Nem. Sokmindene nem volt meg... és a következményeit is máig nyögjük.
Pl önbecsülése, saját véleményszabadsága, önvédelem lehetősége, biztonsága a rendszertől.." -ez is gyönyörű gondolat, csak hát ha most annyira másként van, villants már pár dolgot, hogy hol is most a nagy szabadság. az elemzésben térj ki mondjuk a hatalom/gárda konfliktusára mint példa az önvédelemre és a rendszertől való biztonságra, a létminimumon tengődő, devazahitellel megszivatott emberekre mint az önbecsülés zászlóvivőire, a véleménynyilvánítás szabadságánál pedig mondjuk a kossuth téri tüntetőkre akik a kormány leváltásáért voltak ott anno.

2010.08.23. 18:52:06

@Kristl: Kiegészítve Jurganov kolléga hozzászólását: a szocializmus külső tőke bevonása nélkül működött a hetvenes évek elejéig. Akkortól fogva 89-ig 20mrd dollár hitelállomány keletkezett (ebben benne vannak a kamatok is - egyes vélemények szerint a tőke ennek csak töredéke volt). Ezt kapta meg a kapitalista kormány - és hozzá egy akkoriban 100mrd dollár értékre becsült állami vagyont. Ebből a kiinduló helyzetből sikerült a "hatékony kapitalista gazdaságpolitikával" eljutni odáig, hogy az állami vagyon gyakorlatilag megszűnt, az ország adósságállománya megnégyszereződött, a lakosság jelentős hányada felélte megtakarításait, és gyakorlatilag koldusbotra jutott. És ennek bizony nem holmi ejtőernyős elvtársak az okai, hanem a világbank meg a nemzetközi valutaalap meg hasonló szervezetek "tanácsainak" szolgai végrehajtása. És akkor jössz te azzal, hogy ne gondoljak aranykorként a szocializmusra. Hát, hehe, tény, hogy voltak a rendszernek kisebb-nagyobb hibái, előfordultak egyéni túlkapások is, mint minden rendszerben, de azért százezerszer élhetőbb volt ennél, és az ismertetett gazdasági mutatók is igencsak mellette szólnak. ;-) Végezetül engedd meg, hogy figyelmeztesselek, hogy a holocaust tagadása ma már országunkban is bűntény, szóval javaslom, hogy ne alkudozz abból a 600.000-ből, akiről név szerinti kimutatások is vannak, és hadd kérjelek meg egyúttal arra is, hogy ne mosd össze a budapest ostromakor sajnálatosképp elhurcolt civileket az utána 50 évig fennálló demokratikus kormányzat tevékenységével. (Ha érdekel, mi a malenkij rabót háttere, szívesen elmesélem neked.)

Horizont 2010.08.23. 21:43:41

@csernaja obca: Jééé tudsz te így is írni? Ilyen normálisan:)

2010.08.24. 06:30:48

@Horizont: Ha véletlenül olyat írok, amivel egyetértesz, akkor normális vagyok, ha meg olyat, amivel nem, akkor hülye meg agymosott meg mittudomén. Engedd meg, hogy megjegyezzem: *furcsa* vagy.

Szerintem nagyon jól csinálta a Tibi 2010.08.25. 12:24:48

@csernaja obca: "a holocaust tagadása ma már országunkban is bűntény, szóval javaslom, hogy ne alkudozz abból a 600.000-ből"

Állítólag a halivúdi filmstúdiók között született egy egyezség: minden ötezredik holokauszt-film után forgatni kell egy gulág-filmet is.

PC :)

1ébként most olvasom hogy az esztergomi suzukit említetted. Én csak minden másnap járok ott. Lehet hogy már találkoztunk is ismeretlenül? :)

Horizont 2010.08.25. 17:49:51

@csernaja obca:
Na b...d +, te azt se viseled el ha kedveskedik az ember lánya? Dicsérjen téged a hóhér:)))
Mellesleg nem a mondandód egyetértéséről írtam, csak a STÍLUSODRÓL. Végre normális hangnemben írtál:) Ennyi!
Hülyére, agymosottra nem emlékszem. Persze néha kihozod az emberből az állatot ez tény:DDDD

guma 2010.08.25. 17:56:41

@Horizont:

Még most is küzdesz?!
Elismerésem...

Horizont 2010.08.25. 17:59:38

@gtigram:
Ne csodálkozz edzésben vagyok:DDDDD
35 éve férjnél vagyok:) Egy a párom!:))

guma 2010.08.25. 18:06:31

@Horizont:

Ezért külön díj!
Én amikor rájöttem, hogy saját magát is cáfolja, csak, hogy ellentmondjon nekem, onnan hanyagoltam. Műszaki ember (az volta eddig) megoldást keres, nem bonyodalmat. Az nem mükszik!

süti beállítások módosítása