Skip to content


       Szűrés lista

Az ombudsman rácsodálkozott a kevés óvodára

A tegnapi nap überalles megnyilvánulását az állampolgári jogok országgyűlési biztosának sikerült kipréselnie magából, gratulálunk neki.

2009. március 13-án írtuk, hogy sokkal kevesebb a bölcsöde, mint amekkora igény lenne rá. Péládul a 39.000 lakosú Salgótarjánban sincs, nem is beszélve a kisebb településekről, ahol egy ilyen intézmény végképp utópisztikus álomnak számít. "Ahol van bölcsőde, ott se rózsás a helyzet, 1-1,5 év a várólista, de olyat is hallani, hogy a pocakban lévő babát íratják be...Egy 20.000-es városban két bölcsőde 30-30 férőhellyel? Vicc. 120 százalékos kihasználtsággal működnek (ez egyébként az országos átlag), de ez is kevés." 

2009. április 7-én bemutattuk, ahogy a trampliminiszterasszony Klára asszonnyal karöltve magánbölcsödéket népszerűsített. "egy budaörsi családi napköziben jártak, amitől teljesen el voltak ájulva. Főleg Klára asszony, aki már régóta azt szorgalmazza, hogy szülés után az anyák mihamarabb menjenek vissza dolgozni. Most is lenyomta a szokásos álnaiv szöveget:"Nem kell Magyarországon lelkiismeret-furdalást éreznie attól egy szülőnek, egy édesapának vagy egy édesanyának, hogy bölcsődébe vagy éppen családi napközibe viszi reggelente a gyermekét, mert attól még ugyanolyan jó és szerető édesanya tud maradni"
Klára asszony Erikával (és valószínűleg a komplett kormánnyal) nagy egyetértésben a magánbölcsiben látja a megoldást. Nem véletlenül. Egy "normál" bölcsődei férőhely havi 100.000,- Ft-ba kerül az államnak. A családi napközi díja átlagosan 60-80.000,- Ft, ebből az állam 20.000,-Ft-t fizet normatív támogatásként."

Nem sokkal ezután bejelentették a Bajnai-csomagot, aminek egyik intézkedése az volt, hogy a gyed+gyes az eddig összesen 3 év helyett csak 2-ig jár majd a 2010. május 1 után született gyerekek után. Vagyis szartak rá, hogy nincs elég bölcsöde, tegye minden anyuka magánhelyre a gyerkőcöt, vagy üljön otthon vele egy évig pénz nélkül. Mert munkahelyre gyereket bevinni nem lehet, oviba csak háromévesen veszik fel, szóval teljes kapufa. A szakértői kormány nem törődött a tiltakozásokkal, megígérték, hogy majd valamikor építenek elég bölcsit, és kész. Sólyom lecseszte őket, Szabó Máté kussolt.

Egészen mostanáig.

Tegnap felébredt, személyesen olvasta el a leveleit, és valami megváltozott benne.

Lesétált az utcára, és nem csak nézett, látott. Megszólított, meghallgatott embereket, anyákat és apákat, figyelmesen végighallgatta történeteiket, majd rádöbbent, hogy a Föld nevű bolygó Magyarország nevű országában él, ahol a folyton ellenőrzött rabellátás magasabb színvonalú, mint a kisgyermekes, dolgozó családok helyzete, és felháborodásában azonnal  az új kormányhoz fordult.


"1920/2010

 

Jog van, hely nincs - az ombudsman a bölcsődei-óvodai férőhelyek problémáiról

 

Munkát vállalnának, de nap közben nem tudják kire bízni a kisgyereket. Nem jut hely az önkormányzati bölcsődében, óvodában, vagy a településen egyáltalán nincs is ilyen, a magánszféra szolgáltatását pedig nem tudják megfizetni. Sok panaszos kereste meg ezzel Szabó Máté ombudsmant, aki a Kormányhoz fordult megoldásért.

 

Csak a 10.000 lakosnál népesebb települések önkormányzatát kötelezi a jogszabály bölcsőde fenntartására, de több helyütt ennek sem tesznek eleget. Az állampolgári jogok biztosa – egyszersmind gyermekjogi biztos - vizsgálata megállapította, hogy hiányoznak azok az előírások és eszközök, amelyek a mulasztó önkormányzatokat rábírják a kötelezettség teljesítésére. A jogi szabályozás ráadásul azt sem határozza meg, hogy figyelemmel kell lenni az ellátásra jogosult gyermekek számára, illetve, hogy annak arányában kell a férőhelyeket biztosítani.

A bölcsődék 130 százalékos kihasználtsággal működnek, és ezt az egykori Szociális és Munkaügyi Minisztérium. úgy legalizálta, hogy a feltételek javítása nélkül megemelte az egy csoportban elhelyezhető kisgyermekek számát. Ennek következtében romlott az ellátás minősége, sérülhetett a gyermek védelemhez és gondoskodáshoz való joga.

Van, ahol a bölcsődei és óvodai ellátás önkormányzati feladatainak „kiváltására” üzleti alapon működő magánszervezetekkel kötnek szerződést, ám ezekre nem azok a garanciális vagy térítési szabályok érvényesek, mint az önkormányzati fenntartású intézményekre – mutatott rá az ombudsman egy további ellentmondásra. A hagyományos bölcsődei, óvodai ellátásra például szigorú szakmai követelmények vonatkoznak, az alternatív formáknál (pl. a családi napközinél) csupán laza előírások határozzák meg a működés feltételeit, közöttük a személyzet képzettségét, az ingatlan alkalmasságát.

 További probléma, hogy országosan ugyan 90 százalékos az óvodák kihasználtsága, ám a területi egyenetlenségek miatt az ország egyes vidékein elérhetetlen az ellátás. Óvoda híján – a jövő év végéig – a családi napközi, vagy házi gyermekfelügyelet jelenthetne megoldást, ám itt is tapasztalható az ellátás területi egyenetlensége: a családi napközik több mint 43% százaléka a Közép-magyarországi régióban található. A családi napközi szolgáltatás további problémája az, hogy csak kevesen kötöttek feladat-ellátási szerződést az önkormányzatokkal. Ahol nincs ilyen szerződés, ott magas a térítési díj, amit a szociálisan rászoruló gyermekek szülei nem tudnak megfizetni.

Vizsgálata nyomán Szabó Máté ombudsman felkérte a Kormányt, hogy tekintse át a gyermekek napközbeni ellátásának jogi szabályozását, a szabályozás egységességét, a szakmai garanciák érvényesülését, az ellátás ellenőrizhetőségét, a szankciórendszert. A biztos kezdeményezte, hogy a szaktárca dolgozzon ki intézkedési tervet, amellyel elérhető, hogy az önkormányzatok eleget tegyenek a gyermekek napközbeni ellátását előíró kötelezettségüknek. "

 

Végülis jobb későn felébredni, mint soha, de azért üzenem Szabó Máténak, hogy %Ł$ßפ!!!!

 

Címkék: társadalom abszurd bölcsőde

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr322232424

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DArchAngel 2010.08.19. 10:57:02

Pedig kellenek megfelelő színvonalú óvodák, bölcsődék. Rám ugyan nagymamám vigyázott, de óvodába még négy évig jártam, mint év vesztes. Alapvető társadalmi együttélési szabályok, készségek fejlődnek ki ebben a korban, fontos, hogy szakértő és lelkiismeretes munkaerő foglalkozzon a gyerekkel, és társaságban legyen.

Kamee 2010.08.19. 10:58:32

@laspalmas: "A tegnapi nap überalles megnyilvánulását az állampolgári jogok országgyűlési biztosának sikerült kipréselnie magából, gratulálunk neki."

Nekem a Schmitt féle "nemkelltzászló" ajánlás erősebb megnyilvánulásnak tűnik:)

anarcho78 2010.08.19. 11:08:45

nem bölcsöde kéne, hanem kiadni egy rendeletet, miszerint minden munkahelyen, ahol gyesről visszajövő hölgy van, legyen egy gyerek játszószoba, képzett óvónővel vagy ilyesmivel. vmelyik Ámerikái sorozatban volt ilyen, asszem született feleségek...

VonPerez "kapus vagyok, nem csatár" 2010.08.19. 11:10:16

@Kamee: Úgy-úgy, azt hittem eldobom az agyam...Nemzeti Egység, aham.

netgroove 2010.08.19. 11:10:38

A kormány majd jól áttekinti, aztán hoznak valami törvényféle izét, hogy a hátrányos helyzetűek, meg a cociálisan elmaradottak bla-bla-bla.

Aztán felépítenek néhány PR óvodát, oszt jó napot!

Marcellusca 2010.08.19. 11:14:25

Bijóta is ombuckalakó ez a Szabómáté?
Most ért odáig - sok-sok teendője közben - hogy foglalkozzon a kérdéssel?
És mi van a jövő nemzedéke buckalakóval? Ő - most (még) - miért nem szólalt meg?
Bezzeg a szmogriadó miatt meg tudott nyílvánúlni.

CyberPunK 2010.08.19. 11:15:58

@anarcho78: Azért ezt megnézném pár főt foglalkoztató kis cégek esetében is.

Emberek, minek ide bölcsi/óvoda? Fehér ember lassan nem csinál gyereket, segélyes cigányok megoldják családon belül, arab bevándorló meg nem kisbabával jön. Köszönjük a rendszerváltást és a vadkapitalizmust.

Marcellusca 2010.08.19. 11:18:35

@netgroove: Nem, nem.
Állítólag vissza akarják hozni a 3 év GYES-t, GYED-et.
Visszamenőleg.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.08.19. 11:19:00

@DArchAngel:

Nem beszélve arról, hogy az anya tud dolgozni, több a család pénze. De az államé is, mivel anyuka nem kivesz, hanem betesz a közösbe adó, tb, áfa formájában.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.08.19. 11:20:32

@Kamee:

Azon csak az lepődött meg, aki rajong Paliért a mosolya miatt. :)

netgroove 2010.08.19. 11:21:35

@Marcellusca: És? Hozza! Örülünk neki. De ettől még nem tudom majd a kölykömet óvodába küldeni.

Donna (Cara)mba 2010.08.19. 11:23:33

@DArchAngel: E!gyetértek majdnem teljesen veled, kivéve a bölcsődéket illetőleg. Óvodák kellenek. Már ott el lehet - sőt kell - kezdeni megalapozni azt a szocializációt, amit egy egészséges társadalomban alapkívánalom.

A bölcsöde egy sajnos-muszáj dolog. Anyuka kell annak ez emberpalántácskának akkor még! Kár, hogy már azt a 3 év kereset-kiesést sem bírja el a társadalom!
Egy klasszikust parafrazálok: hány anyukát lehetett volna fizetni/venni abból a sok ellopott társadalmi vagyonból!

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.08.19. 11:24:09

@anarcho78:

1, Szerinted mindenki irodista?
2, Szerinted betartanák a cégek?
3, Hasonlóan kibújt volna a felelősség alól a Szűcs&Dobrev páros is.

A gyerekek ellátása állami feladat kell, hogy legyen ilyen adók mellett. Nem mellesleg azért, hogy belőlük is adófizető legyen később.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.08.19. 11:25:03

@netgroove:

Meglátjuk.
Mivel nincs nagyon erre pénz, egyelőre visszaállítják a gyest három évre.

Kamee 2010.08.19. 11:25:31

@laspalmas: A duisburgi ifi vívó-vébéről (1961) való disszidálási kísérlete és az az utáni karrierjének fellendülése után nem csodálkozom rajta, de Köztársasági elnökként ez felettébb undorító nyilatkozat.

Donna (Cara)mba 2010.08.19. 11:26:39

@DArchAngel: Kicsit kuszán fogalmaztam, elnézést! De talán ki lehetett magozni, mit akarok írni:)

A társadalom nem tudja finanszírozni azt a 3 évet, és nem tud segíteni utána az anyukának újból munkát találnia. Ez itt a baj. Pedig lett volna rá forrás, csak az a forrásvíz máshova csordogált és még talán most is máshova csordogál:(((

Marcellusca 2010.08.19. 11:27:21

@netgroove: Ne elégedetlenkeggyé, vaze! :)
Mer' mingyá felóvasom a NENYI-t a NER szellemében. :)))

Értem én a problémád (ami sokaknak probléma), mert hasonló cipőben jártunk.
Valóban, még alig született meg A Főnök, máris be kellett íratni a bölcsibe, hogy legyen helye.
És nem a GYED, GYES rövidsége volt a probléma.
Szerencsénk volt, hogy (igaz, nem a legközelebbiben, de) volt szabad hely.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.08.19. 11:27:31

@Marcellusca:

3 éve...épp ezen rágtam be. Eddig nem vette észre? Meg most is csak azért, mert több levelet írtak neki? Hát nem olvas ő újságot? Vagy valami ufó?

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.08.19. 11:28:12

@CyberPunK:

"Emberek, minek ide bölcsi/óvoda? Fehér ember lassan nem csinál gyereket"

Kérdésben a válasz.

Marcellusca 2010.08.19. 11:32:32

@arlequin: Schmitt is elmegy a ........ !!!!

Idióta barom.

Egyébként előírás ez a Köztársasági Elnöki pozíciónál?

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.08.19. 11:33:54

Én még az sem tudom felfogni, hogy nyárra bezár az ovi meg a bölcsi ... hova tegye az ember a gyereket????

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.08.19. 11:35:02

@Marcellusca:

Igen
www.fn.hu/belfold/20100818/visszamenoleg_lesz_haromeves_gyes/

Ami nagyon nem tetszik, hogy "A kabinet a gyes melletti nyolcórás munkavégzést viszont megtiltaná"

Szerintem azok dolgoznak gyes mellett, tehát a gyerek 2-3 éves kora között, akiknek nagyon muszáj, és mivel kevés a közbölcsi, csak valami puccosba tudják beadni, aminek a díjába a gyes legalább besegít egy kicsit.

CyberPunK 2010.08.19. 11:36:18

@laspalmas: Próbáltam irónikussá tenni a mondanivalómat. Nem jött össze. :)

arlequin 2010.08.19. 11:37:28

@Marcellusca:

a baromság nem. a gumigerinc viszont láthatólag jogkörhöz van kötve...

ON
hosszú téma ez az ovi-bölcsi dolog. de nagyjából 1etértek a poszttal.
azzal viszont egyáltalán nem, hogy a gyerek nem otthon és a játszótéren cucilizálódik az első három évben. én is bölcsis voltam, de semmi haszna nem volt. persze, édesanyám dolgozhatott... emancipáció=a nőnek is dolgoznia kell a fennmaradásért. abszurd baromság.
nekem egyik gyerekem se volt bölcsödés. 'végigküszködtük' itthon. nem volt 1xű, de...

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.08.19. 11:38:39

@Kamee:

Ja, te azt hitted újraformatálták a beiktatáskor? :)

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.08.19. 11:39:30

@zero:

Na az meg a másik gyönyörű része a dolgoknak. 4-5 hét szünet bekaphatjátok jeligére.

Marcellusca 2010.08.19. 11:40:37

@laspalmas: Mondjuk én (már akkor is) berágtam ezen a Kláraasszonyos, magán böcsis, ovis f@szságon.
Persze, ha nekem is lenne többmilliós jövedelmem, meg 80 milliárdom, akkor igen.
De mégse!
Mert akkor saját óvónőnk lenne. :)

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.08.19. 11:40:38

@CyberPunK:

Dehogynem, csakhátugye a probléma komoly. Ami ma vicc, holnap valóság. :(

eszkep 2010.08.19. 11:41:09

Micsoda rádöbbenés! Érdekes, a Bajnai kormány ideje alatt az még nem jutott el a tudatáig...
Az országgyűlési biztosok (ombucmanokat) intézményét simán megszüntetném (legalább megint siránkozhatna a sok liberális hülye a "demokrácia haláláért"). tehát azért tartani őket közpénzen, hogy hülyeségeket beszéljenek, gazán kár!

"A bölcsődék 130 százalékos kihasználtsággal működnek"
Megjegyzem, ez is csak azért igaz, mert sok szülő nem is próbálkozik az állami bölcsődéknél, hisz reménytelen. Mondjuk mi a gyerekeket nem is akarnánk bölcsödébe járatni, de pont Magyarországon, ahol sokan rá vannak szorulva, hogy visszamenjenek dolgozni eleve teljesen nonszensz ötlet volt leépíteni a bölcsödéket, óvodákat.

eszkep 2010.08.19. 11:42:47

@netgroove: Olvasd már el a tegnapi híreket, mielőtt kommentelsz.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.08.19. 11:43:25

@arlequin:

Nekem se kedvencem a bölcsi, csak egy kényszermegoldás, de sokaknak létkérdés. Vagy anyagilag, vagy befásulás ellen. Gyereke válogatja egyébként, hogy miképp viseli, egyik sír, másikat alig lehet hazacsábítani a játszópajtások mellől.

netgroove 2010.08.19. 11:44:44

@eszkep: Konkrétan melyikre gondolsz kedves eszkep?

Marcellusca 2010.08.19. 11:45:09

@zero: Az hagyján, mert "csak" 5 hét.
Nehezen, de megoldottuk.
De, mi van a sulis kölkökkel?
Vaze, 2,5 hónap szünet. Csak a nyári.
Nincs annyi szabadsága a két szülőnek összesen, mint amennyi tanítási szünet van egy tanévben.
Ha nincsenek, illetve még dolgoznak (és dolgozni fognak a megemelt nyugdíjkorhatár miatt) a nagyszülők, hova teszik/tegyük a srácokat?

Lone Wolf 2010.08.19. 11:46:50

És akkor csodálkoznak rajta hogy pusztul a magyar? Kisebb-nagyobb mértékben, ez is ott van a probléma okai között!

Kamee 2010.08.19. 11:47:26

@laspalmas: Azt nem hittem, hogy újraformatálták, de azt sem gondoltam, hogy az EP-ben kimosták az agyát, és a nemzetállamok felszámolásáért dolgozik. Mert ez a megnyilvánulás az:)

A mostani kormány, és a schmitt féle nyilatkozatból már meg is van a megoldás az ovihiányra. Nincs ovi, de a gyereket el kell helyezni valahol, mert dolgozni kell, akkor szóba jöhetnének a zsinagógák és a mecsetek mint gyermekmegőrzők. Szabadon választható, hogy a kettő közül melyikbe adja be az ember, és az integrációt is erősítené ez a megoldás nem?
/Megj.: Csak az elvakultabbak kedvéért írom le, hogy a megoldási javaslatomat a cinizmus íratta velem/

arlequin 2010.08.19. 11:48:36

@Marcellusca: az is oly tréfás, hogy biológiailag a nyár a munka ideje, ahogy a reggel és nem a nappal. erre mi meg 'nyalalunk'.

OFF
mióta kék-fehér az index?
ON

eszkep 2010.08.19. 11:48:58

@laspalmas: Valóban működik a munkaadók által üzemeltetett bölcsödék / ovodák rendszere sok helyen. Sajnos azonban csak a nagy, több ezer embert foglalkoztató cégeknek éri ez meg. Ugyanis így az üzemeltetés költsége kisebb, mint a munkaidő kiesés (anyuka viszi-hozza a gyereket máshova, távolabb a munkahelyétől). Így tehát a munkaadó is jól jár.
Sajnos hazánkban, ahol a kkv-k vannak többségben, erre nincs lehetőség (érthető gazdasági okoból: nem foglalkoztatnak annyi embert). A magyarországi "multik" többsége pedig rablógazdaságot folytatnak alulfizetett, kevés alkalmazottal (lehet huhogni, hogy micsoda demagóg szöveg, csak huhogás helyett meg lehetne nézni, hogy a TESCO mennyi tőkét von ki minden évben).

Seduxen (már NEM dr.) 2010.08.19. 11:52:21

csókoltatom a buckalakómanót.

én ezt sajnos saját bőrön tapasztaltam, hogy mennyire kevés a férőhely.

az meg külön megérne egy misét, hogy a FELVÉTELI SZEMPONTOK vajon MIK? mert azt élő ember nem tudja kb. Vagy felvesznek, vagy nem.

Marcellusca 2010.08.19. 11:58:00

@arlequin: Mi van a Zindex-szel?
Nálam ugyanolyan, mint volt. :)

guma 2010.08.19. 11:58:38

@zero: @laspalmas:

Kicsit nem vagyok gép közelben és máris vége a blogon az uborkaszezonnak! Jobbnál jobb írások!

A csapat reagálása meg most is szuper.

Ha jól tudom törvénytelen a nyári szünet az oviba és bölcsibe (csak így kényelmesebb a tisztasági festés, takarítás).

Marcellusca 2010.08.19. 12:00:04

@Seduxen: Íratkozzatok fel, mint Lakatos Alehandró Dzsínó! :)))
Tuti lesz helye a gyerkőcnek. :DDDD

netgroove 2010.08.19. 12:00:18

@eszkep: kérlek olvasd el a korábbi hozzászólásokat, mielőtt kommentelsz.

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.08.19. 12:00:34

Az ombucmanó az ovikra csodálkozik rá, Mikola meg a zsebpénzes nődokikezelésre. Komolyan, mint az újszülöttek. Látom is, ahogy nagy buta, bamba bambiszemekkel, hatalmasra tátott szájjal kamilláznak a nagyvilágba. Beszíp!

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.08.19. 12:00:50

@eszkep:

Itt nálunk egy "problémás" anyuka helyett fel tudnak venni 100 másvalakit, az sokkal egyszerűbb.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.08.19. 12:01:24

@Seduxen:

Felvették a törpét vagy mi van veletek, íróbajnok?

eszkep 2010.08.19. 12:02:34

@laspalmas: Igen, ezt az opciót ki is felejtettem.

Marcellusca 2010.08.19. 12:03:19

.@laspalmas: Na, erről ne is beszéljünk!
A munkáltatók hozzáállása a kisgyermekes, női munkaerőkhöz megérne egy külön posztot.

eszkep 2010.08.19. 12:03:25

@eszkep: elolvastam.

"Aztán felépítenek néhány PR óvodát, oszt jó napot!"

arlequin 2010.08.19. 12:03:37

@Marcellusca: a franc se tudja, lehet csak elszoktam tőle. megártott badacsony... ;-D

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.08.19. 12:05:59

@Kamee: Hát, vazz, mit röhögtem. Most olvasok egy könyvet, amiben pont arról volt szó, hogy az ÁVH egyik ügynöke ott sertepertélt Pali körül az ominózus disszidálási bukta előtt.

Marcellusca 2010.08.19. 12:06:16

@neccharisnyás útonálló: Hehe!
Nincs kizárva. :)))

Nyamvadt prolimókusaink mindig akkor csodálkoznak rá egy problémára, mikor saját bőrükön érzik.
Felmérésekre, kimutatásokra, szakértők véleményére, megnyilvánulásaira tesznek nagy ívben.
Mihelyt őket is érinti, egyből sürgőssé és fontossá válik a probléma megoldása.

Seduxen (már NEM dr.) 2010.08.19. 12:12:25

@laspalmas: végül is igen, felvették, igaz, hogy a halál faxa után 5 perccel van a bölcsi, és ránézésre "kicsit romos", de igen, felvették.

Lehet, hogy ebben közrejátszott az is, hogy egy elég durva hangvételű levelet írtam mind a jegyzőnek, mind az egyesített bölcsődék vezetőjének.

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.08.19. 12:14:30

@Marcellusca:
Akkor már csak egy kérdés: Mikola honnan tudta meg, hogy mennyit tesznek zsebre az orvosok egy szülésnél????
Felesége magánklinikán intézte ilyennemű ügyeit, az tuti. Vagy tán.... á, nem. Az nem itt volt. :DD

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.08.19. 12:16:42

@laspalmas:
No meg is van az álomhivatás. Fizetett Bambiszemmel Bámuló.
Gyerekmunkának is ideális.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2010.08.19. 12:20:59

tényleg az lenne a megoldás, mint az amcsiknál.

ha összegyűlik a cégnél legalább 10 gyerekes anyuka, akkor a céget kötelezni az ovi-bölcsi működtetésére, az állam meg kipengetné a személyzet bérét (csakis az adóból leírhatóan, természetesen)

mindenki jól jár: anya dolgozik, gyerek közel van, állam is spórol, segély helyett meg új munkahelyek jönnek létre (akik még adóznak is, ráadásul), a cégnek meg csak a helyiséget kell biztosítani.

kovacskoko 2010.08.19. 12:31:13

Ezeket a ombuckamanószabású aprómajmokat milyen narancsligetekben nevelték eddig? Nagyon el voltak zárva a világtól, ha az ovi-bölcsihiány nem tűnt eddig fel nekik...

kovacskoko 2010.08.19. 12:34:20

@mcs: Előbb kapnák szét futószalagonként külön cégekre a nagy multinacionális gyárak saját magukat, minthogy ovinak helyet csináljanak. Nem gondolhatod komolyan, hogy hülyegyerekeket engednek tárolni ott, ahol több EU-raklap is elfér?

johevi 2010.08.19. 13:12:16

Akkor most hogy lesz 3 év gyes? Nem lesz gyed, csak 3 év gyes? Vagy 1 év gyed + 3 év gyes? Akkor 4 évig lehet otthon maradni a gyerekkel? Vagy hogy?

Kicsit Karcos 2010.08.19. 13:13:57

@zero: nem csak nyáron zárnak be az óvodák, hanem olyat se sokat ismerek, ahová reggel 7 előtt bevihető, vagy délután 5 után elhozható a gyerek.

Persze értem én a bürokratikus szempontokat, de nem minden Zembernek tart 8-tól 4-ig a munkaideje, meg ma már nem szívesen engedi el a Zember a nagycsoportos gyerekét kulccsal a nyakában hazafelé.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.08.19. 13:15:11

@johevi:

Úgy mint eddig: a gyerek 3 éves koráig összesen (2 évesig gyed, aztán egy év gyes)

nyílméregbéka 2010.08.19. 13:15:16

Olyan ez a sztori, mint mikor Mikola meglepődött, hogy a szülésért itt pénzt kérnek.
Hol éltek ezek eddig? Mind a két problémát napi rendszerességgel látja mindenki ,még én is, hlott _trónörökös_ a fasorban sincs még.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.08.19. 13:17:52

@Kicsit Karcos:

A mienk fél 6-tól fél 5-ig tart nyitva, és szerencsére ez pont illeszkedik a mi munkabeosztásunkhoz. Hálát is adok minden nap.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.08.19. 13:18:26

@Seduxen:

Jól van, akkor tulajdonképpen örülünk, aztán majd megírhatnád a hosszabb verziót is....:)

borovi 2010.08.19. 13:20:42

"2009. április 7-én bemutattuk, ahogy a trampliminiszterasszony Klára asszonnyal karöltve magánbölcsödéket népszerűsített."

Na, a mostani államtitkárnő se éppen a bájos vonásairól ismerszik meg. Ha már ezen a színvonalon hasít ez a post.

Seduxen (már NEM dr.) 2010.08.19. 13:24:26

@laspalmas: de azt majd másik platformon :)))

2010.08.19. 13:34:25

szarság az egész és ráadásul Örülök, hogy mindkét srácom Már akkora, hogy ebből a mizériából Már nem részesülünk..szóval: mindegyik Felelősséggel bíró kormányunk ( meg akik őket megválasztották) nemes egyszerűséggel: kapja be.
Itthon? ez Is az egyik Lózunk amiből csak szívással lehet kijönni.mi a faxért gyötrődjek, hogy a srácok EGÉSZSÉGES FIATALKÉNT ITTHON MARADJANAK..frászt!!! menjenek ODA AHOL NEM CSAK A SZÁJUK NAGY A T. HOZZÁÉRTŐKNEK, hanem az emberek se birkák, ahhoz, hogy hülyének nézzék őket..
oszt orbánosan: oszt jó napot

guma 2010.08.19. 13:35:21

@laspalmas:

A gyes az egyfajta segély - tehát (a csp is az) ezért nem lehet a 8 órás meló mellette.

is 2010.08.19. 13:37:05

@laspalmas: "A gyerekek ellátása állami feladat kell, hogy legyen ilyen adók mellett"

az adokulcsra, vagy a tenylegesen befizetett adoosszegre gondolsz? mert ez utobbiak mellett en hagynek megdogleni 3 millio magyart nathaban, es bezarnam elottuk az egeszsegugyet, mert annyi TB-t sem fizetnek be a fekete jovedelmeik utan. es nyugdijat sem adnek nekik. es a gyerekeik is ne akarjanak mar allami ovodaba jarni.

en pont, hogy lecsokkentenem az adot, aztan fizesse mindenki maganak, mert ilyen a magyar. inkaab halapenzt ad, de TB-t nem fizet. inkabb feketen dolgozik, de SZJA-t nem fizet. inkabb nem ker szamlat, de AFA-t nem fizet. az ilyen egyreszt ne jojjon azzal, hogy az allam mit adjon neki, masreszt meg pont erre talaltak ki az amcsi adorendszert. alacsony ado, semmi allami szolgltatas. ez kell nekunk is.

Lúdtalp 2010.08.19. 13:37:19

Szerintem meg nem kell a sok óvoda. Felnőtt diplomás kínaiak befogadásával sokkal jobban meg lehet oldani a problémákat mint párosodással.

Koronás Udvari Chinpoko Mester 2010.08.19. 13:37:25

@laspalmas: Ha anyuka nem adózik legalább 100e forintot, akkor az államnak valóban ráfizetés, sajnos.
Ha anyuka csak 100-e ftot adozik, akkor az adoja pont eltartja aa bölcsödei elhelyezését a kölöknek, autoályára már nem jut :)
Ezek a szomorú tények.

Viszont. Ha anyuka nettó 90ért robotol a tescoban (ahogy teszi kb 20000 ember) akkor magánbölcsibe 100-ert nem iratja be a gyerkőcöt, mert ugye akkor -1000-ert robotolna.

Ha anyuka átlag alacsonykereső (pl tesco, netto 90-100), es visszamegy dolgozni, akkor fizet kb 20000 adót, államnak meg -80-ba fáj, összesen.

szerintem sok aaz a 100e/fő (Biztos van róla számla :D )
ha egy bölcsibe csak 30 kölköt hordanak, akkor az 3misibe kerül az államnak?
miért?
drágán bérlek egy bölcsinek megfelelő helyet, mondjuk 500e havonta. van 3 alkalmazott, 3*300ezer forint (HAHAHAHAHA!), 1,4Mnél tartunk. szivacsjátékok, kaja a gyerekeknek rezsi... akkor az per fő per nap az azt jelenti, hogy egy gyerek felél napi 1777 forintot, amit a bölcsi áll?
Sok az.

Jobban belegondolva nyitok is egy magánbölcsödét. :thumbs up:

labi 2010.08.19. 13:38:35

Ötig nyitvatartó bölcsi, be szép is... papíron igen, de gyakorlatilag 4 után tarkónlövik a gyereket ha nem visszük el. :)

OftF 2010.08.19. 13:39:39

Visszaállítják a gyest. Na megoldották a problémát mi? Haha. Neveld abból a gyereked.
Dolgozni kellene, de ahhoz meg kell bölcsőde és óvoda.

guma 2010.08.19. 13:41:17

@kovacskoko:

Hidd el sok országban nagyon komoly az ombudsman munka (de látod itt az alkotmány bíróság is ülhet éveket a beadott kérdésen!!! És ez már komolyabb gondot okoz! Az meg még nagyobbat ha tudatosan törvényt és alkotmányt vét az országgyűlésünk - amit utólag módosítással korrigál!!!)

Az, hogy mi még nem tanultuk meg okosan használni a rendszer adta lehetőségeket, nem az hibájuk, hanem a mi hiányosságunk!

is 2010.08.19. 13:42:28

@laspalmas: mert nalunk 6 evre tunik el. a gazdag Hollandiaban, meg aSvedorszagban eltunik 4 honapra, es jon vissza. ki nem szarja le, hogy elment szulni, fel even belul megint itt lesz, es ezt meg megcsinalja ketszer, de egyszerre csak 4 honapra.

egyre jobban latszik, hogy nem latod at te ezt a helyzetet, csak kellene a harom ev is, meg a munkaltatoi hozzaallas, hogy 6 evre engedje el a not, es meg csak baja se legyen, meg tobb is legyen a GYES, meg minden. adjon az allam, meg a munkaltato, az a dolga. jo kis szocialista beallitas, a vorosok nem tudnak szebben leirni. gondolom a FIDESZre is fogsz szavazni, aki ezt a voros ideologiat megcsinalja neked. a gazdasag meg dogoljon meg, ahol van.

johevi 2010.08.19. 13:43:18

@laspalmas:
Köszi! de akkor mi változott? Vagy azt vonták vissza, ami még életbe sem lépett?

anarcho78 2010.08.19. 13:44:08

@laspalmas:
1. pont az lenne a lényeg, hogy ne csak irodákban működjön. Kisebb cégek esetében álljanak össze vagy 20-an és a környéken béreljenek vmi kisebb helyiséget a célra. adómentes legyen minden erre költött forint, így talán még érdekeltté is lehetne tenni őket.
2. természetesen vmelyik hatóságnak ellenőriznie kell (és itt már kaki van a palacsintában, mert az ezzel járó céges többletköltséget nem fogja fizetni a munkáltató, inkább kirakják anyut a gyerekkel a picsába)
3. azok kibújnak minden alól, kivéve a pénzzel teli vödör.

nyilván az egyetlen megoldás csak az állami segítség lenne, ez csak egy alternatíva. multinál vagyok, itt sincs erre lehetőség.

BISMARCK 2010.08.19. 13:44:37

Én erről négy gyerekkel mennyit tudnék mesélni. Két óvodáskorú gyerekem két különböző óvodába jár.
Sok dolog van ebben amit nem értek, egy van viszont ami zavar. Előző, nagyszerű pénzügyminiszterünk, amikor még "csak" a Deloitte főnöke volt, miért önkormányzati óvodába járatta a gyerekeit (budakeszi úti) Azon a részen, van 2db magán óvoda is, nem tudom, de valószínűsítem, hogy belefért vna a költségvetésébe. Ebben az a lényeg, hogy nagyon sok család van aki megengedhetné magának a magán óvodát, de mégsem teszik, miért?
Más környék óvodáit sajnos nem ismerem, de itt elképesztő dolgokat látok néha reggelente amikor viszem a fiam.

Koronás Udvari Chinpoko Mester 2010.08.19. 13:46:25

@KUCM: @is:
Sajnos egyet kell értsek veled. Tök jó lenne örökélet, meg ingyen sör, de miből? :D

guma 2010.08.19. 13:46:43

@eszkep:

A kkv-k nem tudnának összefogni? Ez nem mentség!

Itt ez egy rákfene, se gazdák se vállalkozók összefogása nálunk a munkára nem megy, csak a saját pecsenye a fontos.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.08.19. 13:48:24

@borovi:

Ó, ha Szűcsnek a feje lett volna a legtramplibb, egy szavam se lenne.

MeeCee 2010.08.19. 13:48:26

@johevi: 2 év gyed + 1 év gyes, azért írják 3 évnek, mert nem mindenki kaphat gyedet, annak 3 év a gyes.

@Kicsit Karcos: akkor nekünk szerencsénk van, mert 6-tól 18-ig tart az ovi :-D de ahogy láttam, a gyereket kb 70%-át hazaviszik délben.

BISMARCK 2010.08.19. 13:49:42

Sose voltam bölcsőde párti. Négy gyerekkel az a tapasztalatom ,hogy 3 éves korig a gyereknek a legjobb helye az anyja mellett van. Ennek persze feltétele a megfelelő családi háttér (a család megengedhesse magának az egyik kereset egy részének a kiesését) Ezt kell elérni, nem bölcsődében gondolkodni.

kovacskoko 2010.08.19. 13:50:07

@gtigram: Akkor nem először meg kellene tanulni használni az ombucmanságot és csak utána használni?

@KUCM: Lósz*rt! Anyuka havi 90-éből éveken keresztül vonják a közterheket, ha dolgozik. Nehogymá' pont az ő gyerekének ne járjon az óvodai hely! A f*szom bele, hogy alanyi jogon ez is csak az államon élősködőknek jár!

guma 2010.08.19. 13:51:08

@Kicsit Karcos:

Ez az én időmben nem volt probléma, csak változott a világ és itt minden csak a munkaidőben üzemelhet, de, hogy az kinek a munkaideje az már más lapra tartozik!

is 2010.08.19. 13:51:44

@KUCM: meg orvos jar oda, meg ANTSZ, meg fertotleniteni, meg konyhai eloirasok, meg persze ilyenkor meg az evszamot is hozzaadjak. a lakason valo bolcsi azert ok-s, mert ott 5 gyerek lehet, ott nincs (akkora) jarvanyveszely, biztonsagi igeny, stb.

az anyukat meg szamoljuk ugy, mint a ciganyoknak a segelyt: ne erje meg otthon maradni. mielott jossz, hogy de a gyerek a nagy ertek, kozlom, hogy a ciganyokkal az a nagy problema, hogy otthon maradnak, szulik a gyerekeket, es elnek a GYES-bol. jo lenne olyen torvenyt hozni, hogy ciganyanya ne kapjon GYES-t, hogy dolgoznia kelljen, a magyar meg a duplajat, hogy otthon maradhasson. ugye? ennek fenyeben jol gondold meg, hogy akarod-e a 3 evet, meg a magas GYES-t.

szőketisza 2010.08.19. 13:52:22

Nem ismerem közelebbről a témát, de mintha az intézkedés (GYES, GYED időtartamának rövidítése) bevezetésével egyidejűleg a Bajanai-kormány bölcsöde- és óvoda építési programot hírdetett meg. De lehet, hogy rosszul tudom.
Ami az ombudsman időnkénti megnyílvánulásait illeti: Nem értem, milyen emberi jogokat sértene, ha a BKV-járműveket bekameráznák, miközben lassan alig van a városban olyan terület, amit ne kamerák figyelnének. Vagy, ugyancsak az állampolgári jogokért aggódó ombudsmani tiltakozásra megtiltották a Google-nak, utcaszintű panorámafelvételek készítését Magyarországon. (Az egész világon elfogadott, ingyenes, kiváló idegenforgalmi propaganda!) Bezzeg egy romániai cég (Norc_street_view) ugyanezt minden további nélkül megcsinálhatta, még Moszkvában is! De sorolhatnám a példákat az állítólag az én állampolgári jogaimat védő ombudsmani megnyilvánulásokról (minisztri fizetés ellenében).

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.08.19. 13:54:03

@gtigram:

Igen, az is a neve, hogy gyermeknevelési segély. Vagyis egy szerencsétlen nyomorult az, aki dolgozóként gyerekvállalásra adja a fejét.
Alternatív megoldások:
- legyen több az összeg, de ne utalják, hanem írják jóvá az apa adójából
- legyen annyi az apa fizetése, amiből meg tudnak élni, amíg az anya jövedelme kiesik
A munkanélküliek meg ne akarjanak focicsapatot...

guma 2010.08.19. 14:07:05

@kovacskoko:

Mint látod nem tanulunk és alig figyelünk, pedig nagyon komoly dolgokba szólt bele (itthon is, ha nem is mindig szerencsésen, most meg jó pár év késéssel, de addig míg te háborogsz, addig az ő szavára intézkedni kell valamilyen formában!)

Na ezért utálják a politikusok őket és próbálnak ott is párt katonát választani, hogy ne sok vizet zavarjon.

Brannagh · http://studiolum.blog.hu 2010.08.19. 14:09:44

A 130%-os kihasználtság úgy jön ki, hogy a jogszabály szerint max ennyivel lehet megemelni az óvodai csoportlétszámot. Hogy egy általam ismert ovi kapcsán ezt látni lehessen: az eddig két csoportos ovit leredukálták egy csoportosra, mert koldus az önkormányzat, és nem tudja fizetni a béreket. Különben arra az egy csoportra is a kötelező két óvónő+ egy dadus helyett csak egy óvónő+egy dadus jut. Az ovis csoportok átlaglétszámának (!) kell lennie 20 főnek. A max létszám lehet 25 fő. Külön kérelmezésre az ovi kisírta, hogy megemelhessék a létszámot először 20, másodszor +10%-al. Vagyis 130%-os működés esetén a csoportba elvileg 33 gyerek járhat. A plusz jelentkezőket először megpróbálják rávenni, hogy vigyék a gyereket a szomszéd városba oviba, de ez általában nem jön össze. Viszont a jogszabály szerint nem lehet gyereket elutasítani sem az oviból, így jött össze, hogy az előző tanévben ha jól tudom kb. 37 gyerek járt egy csoportba, és a jelentkezések alapján kb. 40 szeretne járni most ősztől. Miközben az átlaglétszámnak kéne lennie 20-nak.

Hát ennyit a 130%-os kihasználtságnak, ami még mindig a helyzet erős szépítése. A jegyző meg már mindkét szemét erősen szorítja össze. Gondolom én...

Seduxen (már NEM dr.) 2010.08.19. 14:11:03

@is: "ne erje meg otthon maradni. " . aki a borzasztóan magas gyest igénybe tudja venni, és otthon marad a gyerekkel, az az esetek többségében nem is szorul rá, vagy éppen ellenkezőleg: megélhetési gyerekcsináló.

ne mondja nekem senki, hogy az a 28.500.-Ft egy akkora összeg, hogy abból (+ apuka fizetése) lehet normális körülményeket teremteni. Vagy ha lehet, mert apuka jövedelme olyan, akkor gyes nélkül is megy.

gyed-et meg igenis fizessenek annak, aki JOGOSULT RÁ. Munkaviszonnyal arányosan igen. Nem esküszöm meg rá, de talán a cseheknél ez úgy működik, hogy anyuka jogosult ÖSSZESEN X összegű gyermeknevelési díjra, de azt Ő DÖNTHETI el, hogy fél évig folyósítsák neki, vagy 1 évig, vagy 1.5 évig. Értelemszerűen minél hosszabb időre kéri, a havi zsold annál kevesebb. Az állam így is-úgy is UGYANANNYIT fizet ki, de aki fél év után vissza tud menni dolgozni, annak szabad a pálya.

is 2010.08.19. 14:11:41

@BISMARCK: "Négy gyerekkel az a tapasztalatom ,hogy 3 éves korig a gyereknek a legjobb helye az anyja mellett van."

szerintem meg raadasul jar neki habos kakao, ingyen zokni, meg kantaros nadrag is a kicsiny lelkenek, nehogy valami hianya legyen. ez itt szimpla anyai elfogultsag, raadasul sem tarsadalmi szinten nem jarhato (nem vagyunk ilyen gazdagok, de meg a svedek sem), sem tudomanyosan nem igazolt. sot, az elkenyeztetett, anyas gyerekek tortenetei pont hogy megkerdojelezik ezt.

@laspalmas: "legyen annyi az apa fizetése, amiből meg tudnak élni"
ez mar a nyarspolgari szint, nyersen, a maga kendozetlen valojaban. ezen mar csak rohogni lehet. persze az ember kinjaban rohog, mert ez ma Magyarorszag, igaz magyar vagy, te valasztottad meg a mostani kormanyt is, ami visszaallitja a harom evet.

regression 2010.08.19. 14:12:43

@KUCM: Az a baj, ha ilyen naiv számolásokat végzel, az jön ki, hogy a gyerekek igazából csak viszik a pénzt a gazdaságból/államkasszából. Ez pedig netto hülyeség.

is 2010.08.19. 14:13:06

@Seduxen: kepzeld el, ez volt Bajnai intezkedese: 2 ev alatt kifizettek a harom evi segelyt. most majd megint harom ev alatt fizetik ki, tehat a havi kevesebb lesz. es nem valaszthatsz.

guma 2010.08.19. 14:13:07

@laspalmas:

Való igaz!

Az alternatívák léteznek. Ám ha csak mindig mindent burkoltan politikai megfogalmazással kapunk cseppenként, még véleményt sem mondhatsz, csak aztán nézzük a kész tényeket, hogy nem erről volt szó!

Mert mint megjegyezted a pénz véges.
Háziasszonyként pedig tudod tervezni kell. Itt viszont minden vonalon csak a kapkodás megy és ötletelés, ami elképeszt.

is 2010.08.19. 14:14:57

@laspalmas: "A munkanélküliek meg ne akarjanak focicsapatot... "

tehat ha most a markushegyi banyasz elveszti az allasat, akkor akassza fel a tizeves kolket, mert most hirtelen felesleges lett. jo otlet, dijazzuk.

Peetee 2010.08.19. 14:15:49

Szabó Márk letöltötte az idei évre járó 115 napos szabadságának első 30%-át; most állt munkába, de a jövő héten már újra szabadságon lesz.....október közepéig.

franta 2010.08.19. 14:15:49

@anarcho78: Így van. Az egyik rokon csaj Olaszországban él a férjével. A csaj dolgozik valamilyen üzemben, és ott is van ilyesmi, hogy munkaidőben vigyáznak (pontosabban óvodai feladatokat látnak el) a gyerekekere. Aztán a munkaidő végén hazamennek. Ja, és ez ingyenes. (Hogy a munkahely vagy az olasz állam állja a költségeket, azt nem tudom.)

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.08.19. 14:16:41

@is:

Szerintem egy ország nem egyenlő egy céggel, nem lehet pusztán anyagi szempontokat figyelembe venni, emberség is van a világon.

Seduxen (már NEM dr.) 2010.08.19. 14:16:59

@is: nem is a gyesről beszélek. hanem a gyedről. nagyon nem mindegy.

egyszerhopp 2010.08.19. 14:18:02

a magyar idiotizmus csúcsa a bölcsik és ovik nyári szüneteltetése : éppen annál a célcsoportnál, akik halálukig nonstop robotoló rabszolgák

guma 2010.08.19. 14:18:26

@Seduxen:

Ez jó példa (grat, hogy eszedbe jutott)!

Kicsit Karcos 2010.08.19. 14:20:08

@BISMARCK:

"3 éves korig a gyereknek a legjobb helye az anyja mellett van"

De még mennyire! Ha nem is reális jelenleg minden családban, de célnak ezt kellene kitűzni.

Seduxen (már NEM dr.) 2010.08.19. 14:20:43

@egyszerhopp: ráadásul 4-5 HÉTIG. Namármost: az átlag droidnak (30 év körüli) jár 22 nap szabadság.Ergo ha szerencsés vagy, és "csak" 4 hétre áll le a bölcsi, akkor apuka is, és anyuka is otthon maradhat 2 hetet a gyerekkel (igaz, így az éves szabadságuk FELE el is ment, és egy napot sem voltak együtt, de ezt ugye ki le nem szarja). Kivéve ha a munkáltató annyira jó fej, hogy elenged EGYBEN 3 hétre, de ezt valahogy nehezen hiszem.

nem beszélve arról, hogy a nagyszülők általában szintén dolgoznak, tehát oda sem lehet lepasszolni a gyereket a nyári szünetre. szóval faszán ki van ez is találva.

Seduxen (már NEM dr.) 2010.08.19. 14:21:45

@gtigram: kár, hogy kitörölhetjük vele :)))) mert gyanús, hogy záros határidőn belül nem leszek sem nemzeti erőforrás miniszter (vagy mi a tök a neve?), sem miniszterelnök :))))

regression 2010.08.19. 14:23:09

Tíccsuk be a gyerekeket! Egy csomó pénzbe kerülnek, meg elvonják a nőket a nemzetgazdaságból!

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.08.19. 14:23:34

@KUCM:

Rövidtávon ráfizetés, hosszútávon haszon lehet. Mert ha anyu és apu tudja, hogy nem halnak éhen azidő alatt sem, akkor 0 vagy 1 gyerek helyett akár 2-3-4-et is vállalnak, akik majd évekkel később fizetik a szülők nyugdíját (elnagyoltan).
Stratégia hiányzott itt mindig is a kormányzati döntésekből.
Ma, ma, ma, holnap meg majd lesz valahogy.
Szerintem leginkább azért drága, mert megfojtja a bürokrácia.

Koronás Udvari Chinpoko Mester 2010.08.19. 14:27:00

@is: Is, én veled értettem egyet lentebb, egyem a szived.

Tisztázzuk:
1) Legyen Gyes, de ne feltétlenül 2 évig. A gyes-re forditott penzbol koltsenek bölcsödére, anyuka menjen szépen dolgozni, nyugodtan.
2) Minden magyarnak (magyar állampolgárnak!) legyen 3 gyereke, hogy ne fogyjunk el.
3) Amikor a jelenlegi kormany megörökölt egy államadóssságot, elbaszott költségvetést, és még rá is tetéz, akkor gondolkodjunk már el, hogy miből legyen sok uj bölcsi. Kellene, jó volna, de miből? Majd abból, amit nem lopnak el? hahaha...
@regression:
Mé nem?!
Mikor tesz a gyerek az államkasszába?
Most nem az a vita tárgya, hogy a gyerekek bekerülnek e, mert igen, hanem hogy kell-e több bölcsöde, és kell.
Kell. ennyi. Az nem változtat azon a száraz tényen, hogy a gyerek nem pakol az államkasszába, a szülei adóját meg nem tudod kiszámolni, hogy mennyi részét költik a gyerekre, tehat hiabavalo ezen rágni a nyelved.

=Daniken= 2010.08.19. 14:27:56

Megosztanék vmit. Annak idején mondta egy polgármester ismerősöm, hogy minden önkormányzatnak kötelessége gondoskodni egy adott település kiskorú gyerekeiről, ha a szülő nem tudja ez t megtenni, lásd. munka, miegymás miatt.vmi családvédelmi rendelet.
ezek szerint az önkormányzatok ezt simán leszarják.

Amúgy én nem fikáznám a Szabó Mátét, mert dolgozik ő, csak leszarják a politikusaink...olvass vissza az elmúlt 2 évben, nagyon jó és értelmes felvetései voltak.

guma 2010.08.19. 14:29:08

@laspalmas:

Az emberség pl működik a skandináv államokban, ahol progresszív az adózás a gazdagok irányába.
Nálunk ez most szűnt meg, sőt cselédkönyv sem kell mint anno...

Gondolod, hogy pl Merkel aki kemény megszorítások bevezetése miatt elvesztette szavazói nagy részét, majd a mi gyerekeinket fogja támogatni tovább...

Nem sorolom, de egyik intézkedés sem azt a vonalat fogja itt erősíteni ami (a keresztény) állam feladata lenne emberség kérdésében. Legalábbis az összes eddig tett lépés nem ezt az irányt mutatja, ez ami nekem a legjobban fáj!

Seduxen (már NEM dr.) 2010.08.19. 14:29:40

@regression: "Tíccsuk be a gyerekeket! Egy csomó pénzbe kerülnek, meg elvonják a nőket a nemzetgazdaságból! " - jó, de dugni azért ezek után is szabad, tessék mondani? :)))))))))

kovacskoko 2010.08.19. 14:30:12

@is: Mintha laspalmas a megélhetési gyerekgyártásról beszélt volna. Tudod, azokról, akik soha nem dolgoznak, de csinálnak 10 kölyköt. Senki sem az elbocsátott bányász egyszem kölykéről!

Igazad van Piroska! A Bajnai jól csinálta, csak valahogy én nem látom az épülő bölcsiket. Mégis mif*szt kellene az anyáknak csinálniuk a 2 és 3 év közötti gyerekükkel Gordonkáék szerint? Oviba még nem járhat, bölcsi nincs, anyuka nem tud otthon maradni, mert esetleg hiányzik a munkabér a büdzséből... Akkor már inkább Vityáék rendszerét javasolnám. Ez is sz*r, de ez csak nyakig ér.

regression 2010.08.19. 14:31:18

@KUCM: "Mikor tesz a gyerek az államkasszába?"

Hát mikor, mikor... Amikor felnő!

guma 2010.08.19. 14:31:36

@Seduxen:

Ismétlem törvényileg tilos bezárni (ha időközben ezt is meg nem változtatták) tavaly ez ügyben is ombudsman vizsgálat volt (ha jól emlékszem!)

eszkep 2010.08.19. 14:32:48

@gtigram: "Nem sorolom, de egyik intézkedés sem azt a vonalat fogja itt erősíteni ami (a keresztény) állam feladata lenne emberség kérdésében. Legalábbis az összes eddig tett lépés nem ezt az irányt mutatja, ez ami nekem a legjobban fáj! "

Ezt kifejthetnéd bővebben, mire gondolsz?

Koronás Udvari Chinpoko Mester 2010.08.19. 14:33:03

@laspalmas: Laspalmas, minden tiszteletem, de ez egy utópista álom, hogy majd a kölkök fizetik a nyugdijad :D
Az a baj, hogy itt a kommentekben elveket, és ötleteket trolloznak tények elé.
Nekem is az a véleményem, hogy legyen sok bölcsöde, de miből?
Megvan.. Tent city a hortobágyon a kábeltévés padlófűtéses börtönök helyett, máris annyi pénz felszabadul, hogy ingyen sör és örökélet mindenkinek...

eszkep 2010.08.19. 14:34:57

@laspalmas: Te egyébként gyerekvállalás előtt elmész jósnőhöz, megkérdezed, hogy az elkövetkező 18 évben kibasznak-e az állásodból?

guma 2010.08.19. 14:35:39

@Seduxen:

Attól függ mit akarsz dugni? DDDDD

kovacskoko 2010.08.19. 14:36:34

@KUCM: jó az avatarod! :D

@eszkep: Ugye Te nem is láttál sokgyerekes, soha egy fillért a közösbe be nem tévő családot?

xcrow · http://falevel.freeblog.hu 2010.08.19. 14:42:40

@Kicsit Karcos: alapvetően egyetértek veled, szerintem is nagy probléma az, hogy a szülők nem tudják megoldani a gyerekük elhelyezését, mert a munkájuk, munkaidejük nem egyezik az óvoda nyitva tartásával. Ezen viszont egy módon lehet csak változtatni: központilag. Ugyanis a törvény szerint az óvónő napi max 6 órát lehet gyerekek között (gyakorlatilag ezt minden esetben túllépik, 7+ az általános). Namost, tegyük fel, van ovi, ahová reggel 6tól este 6ig lehet bent a gyerek. (az is egy fogós kérdés, hogy a 6-tól 6-ig óvodában dolgozó óvónő, aki maga is gyakran többgyermekes anyuka, vajon hová tegye reggel 5-től vagy este 7-ig a gyerekét? az óvodákban akkora a túljelentkezés, hogy a saját gyerekének sem tud körzeten kívüliként helyet biztosítani...) Ez ugye 12 órát jelent. Az önkormányzatok szinte kivétel nélkül minimális pedagóguslétszámmal üzemeltetik az óvodákat. Ez a jelenlegi szabályozás szerint azt jelenti, hogy 6-tól délig 1 óvónő van 30 gyerekkel, déltől este 6ig szintén 1 óvónő 30 gyerekkel. És ne felejtsétek el, hogy az óvoda NEM gyerekmegőrző, hanem nevelési intézmény, ahová nem (csak) játszani mennek a gyerekek, hanem tanulni. Szerintetek mennyire életszerű, hogy egy óvónő 30, 4 éves gyerekkel kézműves foglalkozást tartson, vagy fel-le öltöztesse őket udvarra ki-be menet? Hogyan megy az ebédeltetés közben 3 sürgős fenéktörlés megoldása, miközben 4-5 speciális étrendes gyerekkel is foglalkozni kell? Mert kisegítő személyzet (dadák) gyakran nem hozzák a színvonalat. És akkor itt még normális óvodáról, normális gyerekekről beszélünk, akik nem igényelnek speciális felügyeletet, törődést (pedig sok helyen szükség van rá)
És persze, ha betegsége vagy gyermeke betegsége miatt hiányzik a váltótárs, akkor óvónéni egyedül van 12 órát gyerekekkel, ami egyrészt fizikailag-szellemileg lehetetlen, másrészt törvénysértő.
De nézzük meg a harmadik oldalt is, a gyereket. Egy 4-5 éves gyereknek vajon mennyire tesz jót, ha napi 12 vagy több órát óvodában tölt, távol a szüleitől? Gondolom a válasz Te és a többiek is tudjátok. A gyereknek családra van szüksége, nem napi 12+ órás gyerekmegőrzőre. Persze lehet, hogy vacsora, fürdés, stb után még a gyerek ébren van, és a szülők akkor foglalkoznak vele. De ez meg azért nem megoldás, mert egy ilyen korú gyereknek sokkal több alvásra, pihenésre van szüksége. 9 után nem nagyon jó, ha ébren van, éjszakázik, másnap reggel meg 10-ig mint egy élőhalott, szegény azt sem tudja merre van. Én nem ritkán láttam olyat is, hogy a 6 után érkező anyuka karjában vitte ki az alvó gyereket a kocsihoz. Egy gyerek ennyi idő alatt, 12+ óra, rettenetesen elfárad. Nem jó irány, nagyon nem jó.

Nyári zárva tartáshoz: mi gyerekkorunkban is megoldották. Mi rengeteget voltunk nagyszülőknél nyáron. Igaz, pedagóguscsaládban nőttünk fel, de még akkoriban, mikor a pedagógus nyáron nem pihent, hanem táborozni vitte a gyerekeket ,stb. Tehát megoldható volt, szerintem most is meg lehetne oldani. Hozzáteszem, értem és ismerem a nehézségeit a dolognak.
Másik oldal: tisztasági festés, nagyobb karbantartások: évente el kell végezni, és ezt csak üres óvoda-iskola mellett lehet megoldani. Persze ez nem 4-6-8 hét. Viszont szintén tapasztalat, hogy a nyári, kánikulai időjárásban oktatni, nevelni óvoda-iskolaépületekben szinte lehetetlen. Legalábbis az épülete többségében, mivel nem ritka, hogy 30+ fokos helyiségekben ülnek a gyerekek - mivel az épületek árnyékolása, hűtése, klimatizálása nem megoldott. ilyen körülmények között ez kivitelezhetetlen. Harmadrészt: a gyerekeknek igenis szükségük van a pihenésre. Nem azért van szünet, mert a tanárnénik nem bírják (bár naaaagyon szépen tudnak sírni és nyavajogni, tisztelet a kivételnek). A szünet a gyerekek miatt van, szükségük van rá.
Plusz még egy apróság: egy óvónő törvény által biztosított éves szabadsága 45 nap. Jelenleg sok óvodában gondot jelent a nyári nyitva tartás miatt (ügyelet címszó alatt ,összevont csoportokkal 70-80%-os létszámmal nyitva tartanak az óvodák sok helyen - Bp-en) a törvény által biztosított szabadságot kiadni. Mert ugye ha év közben ad ki szabadságot, akkor a váltótárs óvónéni belecsúszik a 10-12 órás gyerekek közt töltött időszakba, ami ugye szintén törvénytelen (és embertelen). Mert tartalékos, beugró óvónő / tanárnő nincs (hála istennek!)

Szóval, nekem az a véleményem és tapasztalatom, hogy ezen a helyzeten csakis a körülmények változtatásával lehetne javítani, aminek központilag irányítottnak kellene lenni. Minden résztvevő / érintett túl van a határon :-(

guma 2010.08.19. 14:43:58

@eszkep:

Bocsi, most nem! Mert hihetetlenül ki vagyok akadva az elmúlt hónapokra, és nem hiszem, hogy szeretném, ha a Szalai Annamária elé kerülnék!

Amúgy, ha nem lenne humorérzékem és nem azt hajtogatnám, hogy most már csak jobb jöhet - dühöngenék, mert ugyan azt ismétlik mint Gyurcsány amikor elúsztunk...
Ez szerinted sem lehet az emberek érdeke!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ez csak párt érdek!

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.08.19. 14:45:37

@is:

Szerintem csak az látszik, hogy nincs gyereked, és hogy mennyire rosszindulatú vagy.
Milyen 6 év? Jelenleg 1 gyerek 3 év.
Az meg nagyon szépen hangzik, hogy 4 hónap, sőt van ahol csak 6 hét, és boldog a gazdaság, de! ahogy az oroszok nem tudták megfordítani a folyó folyásirányát, úgy a piac sem tudja megváltoztatni a természet törvényeit. Csak a maga hasznára fordítja azokat.
Pár hetesen, hónaposan az egyébként meglévő anyatejtől és fészekmelegtől megfosztott gyerekből remek beteg lesz később, mind mentálisan, mind fizikailag. Rá lehet tukmálni egy csomó gyógyszert, meg mindenféle menőnek mondott dolgot, amikkel megkísérli majd a kiesett dédelgetést kompenzálni magának.
Te csak imádd nyugodtan ezt a gondosan megkomponált robotosító rendszert, én a magam részéről azt tartanám normálisnak, hogy min. 1,5-2 éves koráig az anyja otthon maradhasson a gyerekkel, ha akar. Inkább legyen szegényebb a gazdaságunk, de legyen országunk 100 év múlva is, normális, egészséges emberekkel.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.08.19. 14:46:16

"Lesétált az utcára, és nem csak nézett, látott. "
Sci-fi blog lettetek? :D

Bazz ezek tényleg ennyire nem tudják, hogy mi a f*sz folyik a Parlament vastag falain kívül?
Néha nem ártana ha felvilágosítanák magukat.
Már Mátyás királynak is bejött, pedig neki is megvolt a 2/3-ada :D

xcrow · http://falevel.freeblog.hu 2010.08.19. 14:46:36

@gtigram: nem bezárni nem lehet, hanem szükség esetén biztosítani kell a gyerekfelügyeletet ügyeleti rendszerben

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.08.19. 14:49:42

@anarcho78:

"3. azok kibújnak minden alól, kivéve a pénzzel teli vödör."

Azt arra írtam, hogy nem teheted ezt a munkáltatók feladatává, semmi közük hozzá.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.08.19. 14:50:46

@BISMARCK:

általában a legjómódúabbak a legzsugoribbak

kovacskoko 2010.08.19. 14:51:01

OFF: Pali megcsinálta: www.origo.hu/sport/20100819-atment-a-schmittjavaslat-az-ifjusagi-olimpian-tilos-zaszlot-vinni-a.html
Éljen az Internacionalizmus megbonthatatlan egysége!
NER 2.0: Nemzetközi Együttműködés Rendszere
ON

Seduxen (már NEM dr.) 2010.08.19. 14:51:43

@xcrow: annyiban kijavítanálak, hogy - legalább is bölcsőde esetén, az ovit még nem tudom - MAXIMUM 10 órát lehet bent a gyerek, ha ezt nem tartod be, akkor feljelentenek a gyermekvédelmi hatóságnál.

amúgy javarészt egyetértek a mondandóddal, még max annyi kiegészítést tennék, hogy 30 éve nem annyi volt a nyugdíjkorhatár, mint most, tehát ha egy 30 év körüli pár gyereket vállalt, ott a nagyszülők jó eséllyel már nyugdíjasok voltak.

Csak beugrottam 2010.08.19. 14:52:23

@ColT: Tudják ezek, ezért akartak a parlamentbe saját ovodát.

vomit 2010.08.19. 14:53:05

@laspalmas: sajnos elegge elterjedt tevkepzet, hogy a "penz"-nek nevezett csereeszkoz osszes mennyisege szorgos munka utjan csudalatosan megsokasodik, vagy azt valahogy "kitermelik" a cegek.
helyette a vilag szinte minden orszaga nem kibocsatja es ingyen tartja forgalomban, hanem kamatra kolcsonzi a sajat penzet. a penz ezaltal nem erteket, hanem orokos adossagot jelenit meg. ebben a rencerben a "penz" puszta letezese kerul nekunk a legtobbe, konkretan mindennek az araban meg kell fizetni. a megoldas a koltseg nelkul forgo helyi penz, lasd soproni kekfrankos.
OUR DEBT-BASED MONEY SYSTEM WILL BREAK US
The Earl of Caithness speaks
www.ismennt.is/not/jonasg/jg/jg06/debtbased/debtbased.html

Marcellusca 2010.08.19. 14:55:09

@Seduxen: Persze!
Gjonit meg a tehenkéjét! :))))))))))))))))))))))))))))))

BálnaUhr · http://balnavicc.blog.hu 2010.08.19. 14:55:16

@laspalmas: És a legjobb az lenne a gyereknek, ha legalább 5 éves koráig az anyjával, a szülőkkel marad. Persze nem kihagyva a közösségeket sem. Így lesz igazán mentálisan erős a gyerek.

Egyébként a bölcsihiányt az előző kormány úgy oldotta, meg, hogy létrehozták az egységes óvoda-bölcsőde intézményét. És láss csodát, a szakma is dicséri ezt a megoldást, mert jobban fejlődnek a kisebb gyerekek is.

Mondjuk, ha nem elvennének, hanem adnának az önkormányzatoknak több normatívát, akkor nem lenne helyhiány.

xcrow · http://falevel.freeblog.hu 2010.08.19. 14:55:27

@BISMARCK: másik kedvencem a kisebbik gyerekkel gyesen lévő anyuka, aki reggel nyitásra hozza a nagyobbik, ovis gyerekét, de ő az utolsó, aki zárás után fél órával érkezik érte. És tudod miért? Mert "két gyerekkel már megőrülök, nem bírok velük" vagy "mert akkor ne marad időm elmenni vásárolni, barátnőkkel találkozni". Hát kisfaszom (már bocsánat), el kéne dönteni, hogy gyereket szülünk vagy éljük tovább a megszokott életünket. A kettő együtt nem megy. Én kapásból azt mondanám állambácsi helyében, hogy ha anyuka / apuka otthon van egy gyerekkel ,akkor a többi gyerek NEM KAPHAT bölcsődei / óvodai ellátást. Neveljen gyereket, épp ezért van otthon. Pont. Meglepődnél ha egyszer valaki megszámolná, hogy hány ilyen gyerek foglal óvodai férőhelyet. Persze, a kötelező iskolaelőkészítős év(ek) kivételek ez alól. Én is csak nagycsoportba jártam anno, mert anyám otthon volt az öcsémmel - nekem is ott volt a helyem. És érdekes módon, mire nagycsoportba mentem (csak ebbe jártam), tudtam olvasni, énekelni, számolni, verset mondani, rajzolni, gyurmázni... csak ehhez kell min. egy nevelni akaró és tudó szülő.

Marcellusca 2010.08.19. 14:57:37

@kovacskoko: És ottan még (majdnem) igaz is. :DDDDDDDDDDDDDDDD

Csak beugrottam 2010.08.19. 14:57:49

Miért veszélyes a munkahelyi óvoda ? :-)
mkdsz.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=19430&Itemid=202

"Például azért, mert ha egy kósza TV kamera az országgyűlési óvodából adna közvetítést, a nézők talán nem is vennék észre a különbséget, rosszabb esetben jobbnak találnák a műsort, mint a plenáris ülések vitáinak közvetítését. Mert Pistike, a maga négy évének minden tapasztalatával simán és őszintés felpofozza Janikát, ha az elvette a játékát, míg István körmönfont mondatokba csigázza Jánossal szembeni hasonló érzelmeit. "

xcrow · http://falevel.freeblog.hu 2010.08.19. 15:01:07

@Seduxen: bölcsit meg én nem tudom :-) de talán oviban is van valami szabály erre. Megkérdezem este páromat, ő az óvónő :-)
A nyugdíjkorhatár kérdésében igazad van, erről is akartam írni, csak kiment a fejemből. Ez valóban probléma, és ebből a szempontból (is) nehezebb a dolga egy mai fiatal párnak. Erre nem tudom mi lenne a jó megoldás... de semmiképpen nem az egész évben nyitva tartó iskola. Erről meg majd a szüleimet kérdezem meg, ők a tanárok :-) Én csak egy hülye, mindenhez értő programozó ;-)

Publius Decius Mus 2010.08.19. 15:02:59

Kiváló poszt. Az egész családom ettől szenved, legyártottunk 7 jövőbeli adófizetőt a tesóval és a sógorokkal és nem elég a pelenkázásuk, ruházásuk, stb (mi vállaltuk) de az állam ott tesz keresztbe ahol tud. Az én generációmban a többiek meg csak várnak mikor lesz jobb, hogy gyereket vállaljanak, de arra várhatnak, mert csoda nem lesz.

Követelem, hogy arra adjon nyílvános választ Szabó Úr miért csak most vette ezt észre, mi más dolga volt eddig és most mi történt, hogy levelet írt?

Ki a főnöke és miért maradhatott eddig is hivatalban?
egy apa

Seduxen (már NEM dr.) 2010.08.19. 15:03:45

@xcrow: ja háááát így könnyű :))))))))

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.08.19. 15:14:37

@szőketisza:

"de mintha az intézkedés (GYES, GYED időtartamának rövidítése) bevezetésével egyidejűleg a Bajanai-kormány bölcsöde- és óvoda építési programot hírdetett meg. "

Ja, aztán szerinted történt valami?

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.08.19. 15:18:08

@is: Nemtom milyen gyerekkorod volt, de minél kisebb egy gyerek, annál inkább szüksége van rá, hogy sok szeretetet és törődést kapjon.

Na kis társadalmunkon meglátszik, hogy ez akárhány év is a gyes, nincs meg. És inkább legyen otthon anyuci 3 éves egy gyerekkel, akkor nagyobb eséllyel lesz belőle normális ember.
(Saját gyereked születésekor majd megtapasztalod.)

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.08.19. 15:20:40

@is:

itt befejeztem, mert még összekevernek veled, ha érted mire gondolok

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.08.19. 15:27:52

@KUCM:

"Ember küzdj és bízva bízzál!" :))

Mibőlről meg többek közt azt a rohadt metró jut eszembe...

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.08.19. 15:28:40

@eszkep:

Nem, nem így volt.
Amúgy neked van már?

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.08.19. 15:45:58

@BálnaUhr:

"Egyébként a bölcsihiányt az előző kormány úgy oldotta, meg, hogy létrehozták az egységes óvoda-bölcsőde intézményét."

HOL???
Mert a hírekben olvastam, de hogy lett is belőle valami, az kimaradt.

BálnaUhr · http://balnavicc.blog.hu 2010.08.19. 15:49:40

@laspalmas: Általában kisebb településeken csinálták így. Ha jól emlékszem Dormándon például.

stim 2010.08.19. 16:12:13

A magánbölcsöde és óvoda azért tűnik jó megoldásnak mert csak akkor fizetsz érte, ha a gyereked ott van. Most ha nincs ott a gyereked akkor is adózol érte minden év minden hónapjában ezért kevesebb pénzed marad a gyerekre. Tehát: a gyereked 3 évig járna pl. oviba de hogy legyen állami óvoda ezt egész 40 évnyi munkaidőd alatt fizeted. Na ez a szocializmus. Amikor azt hiszed, hogy ingyér' van aztán fizeted amíg tudsz dolgozni. Mindenki más gyerekére is, akinek akkor is van gyereke ha nem dolgozik tehát nem fizeti. De Te fizeted helyettük is. A kapitalizmusban azért fizetsz amit igénybe veszel és mivel fizetsz, elvárásaid is vannak érte. A szocializmusban mindenki adót csal, hogy más fizesse ki amit neki kellene. Ez a közteherviselés. Amikor kevés szem előtt levő hülye kifizeti a többi tolvaj szolgáltatását.

ZioN 2010.08.19. 16:13:06

@laspalmas: "A munkanélküliek meg ne akarjanak focicsapatot... "
Szerintem pont te mélyen hallgass az emberségről.

stim 2010.08.19. 16:14:46

Ha nincs állami szolgáltatás, kevesebb az adó és ki tudod fizetni amit kell. A léhűtők pedig ha minden pénzért van nem alanyi jogon jár vagy nekiállnak dolgozni vagy azt kapják ami jár nekik: semmit.

Seduxen (már NEM dr.) 2010.08.19. 16:18:47

@stim: "Ha nincs állami szolgáltatás, kevesebb az adó és ki tudod fizetni amit kell." - ez részben jogos, de mi van azokkal az állami szolgáltatásokkal, amit MINDENKÉPPEN ki kell fizetned!? Rendvédelem, tűzoltóság. stb. Tehát valamilyen összegű közteherviselésre mindenképpen szükség lenne.
@ZioN: szerintem 'palmas a "munkanélküliek" és a "focicsapat" relációjában a kgst-indiánokra gondolhatott...

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2010.08.19. 16:19:32

@xcrow: "Én kapásból azt mondanám állambácsi helyében, hogy ha anyuka / apuka otthon van egy gyerekkel ,akkor a többi gyerek NEM KAPHAT bölcsődei / óvodai ellátást. Neveljen gyereket, épp ezért van otthon."

Ém meg kapásból és sarkosan azt mondom, hogy nem vagy normális. Iskolába azért járhat a nagyobb, vagy oda se engeded?

"Leona" 2010.08.19. 16:20:59

Véleményem az van, de helyette leírom inkább a történetemet: hamarosan 40 éves leszek, kb. 15 év munkaviszonnyal. Gyerek nincs, nem is lesz, vagyis még mindig nem tudjuk megengedni magunknak. Talán most sikerül majd a másfél szobás lakást nagyobbra cserélni, de még nem biztos. Az a baj, hogy a felújításhoz hitel kellene, amit ha felvennénk , akkor megint nem lehetnénk egy keresős család.
Ha felújítunk, akkor még ismét két-három év várakozás, amikor meg már késő lenne. Szóval azon gondolkodunk, hogy maradjunk itt és mondjunk le a gyerekről.
MAgyar "családtörténet".

turcsány karcsi elvtárs 2010.08.19. 16:22:41

kevés a bölcsi meg ovi, mik vannak. gyorsan rájöttek, elvégre a kilencvenes években volt nagy bezárási hullám. olyanok mint a viccben a lassú felfogású zsiráf.
gyanítom, hogy a kórházakkal is ez lesz, megint utólag lesznek okosak

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2010.08.19. 16:26:13

@Mariana: Másfél szobás lakásra hivatkozni, hogy azért nem vállalsz gyereket, kifogás. Tudod mit? Mondj le a gyerekről, ha fontosabb a nagyobb lakás vagy a felújítás. Mi másfél szoba bérelt lakásba vállaltuk az első kettőt, utána vettünk sajátot. Hitelre. Ha még mindig gondolkoznánk, gyerek nélkül maradtunk volna. Úgy, ahogy Te. Pedig nem volt indulásnak még másfél szoba sem a nevünkön...

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.08.19. 16:31:58

@Mariana: Érdekes, én is fel tudtam nőni egy másfeles 54m2-ben.
Saját lakás, nem viszi el a bank, az a fontos.

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2010.08.19. 16:38:10

@ColT: Arról nem beszélve, hogy azt a másfeles keccót akkor is be lehet cserélni nagyobbra, ha a kölök már elmúlt három, és újból kétkeresős a család. Igaz, ehhez az kell, hogy a három éves ne vágja naponta a fejedhez, hogy a francba, csak másfél szobás lakásba születhettem. Ritka az ilyen gyerek, meg kell hagyni, nagyon ritka... :)

xcrow · http://falevel.freeblog.hu 2010.08.19. 16:45:43

@Cyr: olvasd végig a hozzászólásomat. Azt írtam, hogy annak nem engedném ,aki a saját kényelme, lustasága miatt gyerekmegőrzőnek tekinti és használj az óvodát. Ahogy azt is írtam, iskolaelőkészítő időszakában már ok a dolog. Nyilván azt nem, hogy iskola esetén is ok, de ezt kikövetkeztethetőnek gondoltam. Bocs.
BTW, kifejtenéd, mi a gond azzal, amit írtam?

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.08.19. 16:52:08

@Mariana:

Ha a szüleink is így gondolkodtak volna, lehet mi se születtünk volna meg...

guma 2010.08.19. 16:52:59

@turcsány karcsi elvtárs:

Igaz!

De a kórház teljesen más tészta. Ennyi kórház létszámra vetítve sehol sincs. Tehát pénz nem jut a minőségi felszerelésekre, és amíg azért megy a harc, hogy ágyszám, addig elég orvos sem lesz, és az ambuláns, vagy egynapos műtét sem. (Saját tapasztalat "5 nap kórház pici műtét", de már az nap otthon aludtam és bejártam - és nem folytatom...)

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2010.08.19. 16:58:09

@xcrow: Nos, nem biztos, hogy kényelemből, lustaságból kerülnek a tesók oviba. Úgy gondolom, nem szabad MINDENÁRON otthon tartani a gyereket, csak, mert a tesó otthon van. Az anya is és a gyerek is csak nyer rajta, ha nem 24 órában őrlik egymást, hanem délutánonként, esténként kap a szülőtől a gyerek minőségi időt.
Senki és senki nem vagy Te ahhoz, hogy megítélj másokat, miként nevelik a gyereküket, élik az életüket, mert nem látsz bele minden percükbe. Akkor sem, ha a párod óvónő. Lehet, hgy tartalmasabb, minőségibb az az idő, amit az általad ócsárolt szülő esténként a gyerekre fordít, mint amennyit te foglalkoznál egy teljes napon át a gyerekeddel. Nem tudhatod.
Nekem négy gyerekem van, viszonylag kis korkülönbséggel (7,5; 6; 3,5; 2 évesek). A nagyok 3,5 éves koruktól jártak oviba, bölcsibe nem jártak. A kisebbek heti 2,5 napot családi napközibe járnak. Azt az időt magamra fordítom és az itthoni munkámra. Akár tetszik Neked, akár nem.
Az anya is ember, bármilyen hihetetlen, szüksége van töltődésre. És igen, volt olyan, hogy az oviba csak fél öt után értem oda, mert a kisebbek alvása elhúzódott. És nem érdekel, ha az óvónő beszól miatta és történeteket kreál arról, hogy milyen galád vagyok, mert bezzeg GYES-en (GYED-en) vagyok itthon. Bocs, a GYES-t, GYED-et általában a legkisebbért kapja az ember, nem azért, hogy a többi gyerekét is otthon tartsa, hogy az ovikban "ne foglalja a helyet". Hát ez a gond azzal, amit írtál. Biztos akad még, csak nem akarom tovább piszkálni.

Koronás Udvari Chinpoko Mester 2010.08.19. 16:59:36

@stim: Ebben speciel egyetértünk.
Seduxen kapitannyal is, hogy kell közös teherviselés, hogy (!) szép kátyumentes maradhasson nem csak Budapest, de a kis falvak környéke is.

Plussz senki nem csalna adót, ha látnánk, hogy nem a cigányokat tartjuk el belőle, meg a felső tizezret.

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2010.08.19. 17:02:38

@xcrow: A gyerekmegőrzőről pedig: én nem tekintem annak az óvódát, messze nem ez a feladata. Arról viszont regényeket tudnék mesélni, némelyik "pedagógus" mennyire CSAK annak tekinti...

Nyugdíjas Szektor 2010.08.19. 17:04:40

Magyarországnak KATASZTROFÁLISAK a népesedési mutatói, a gyerekes családok segítése kiemelt fontosságú kéne hogy legyen. Ehhez képest az elmúlt években a gyerekekre szánt összegeket csökkentették (már a nem emelés is reálértékben csökkenést jelent), a nyugdíjakat persze minden évben növelni kell, mert ők szavazhatnak. Igen sajátos érvelés, amikor skandináv és észak-amerikai példákat hoznak a magyar jövedelmi viszonyok között. Ezekben az országokban működik az egykeresős vagy a női részmunkaidős modell, nálunk mutatóban akad csak egy-egy példa.

blr 2010.08.19. 17:15:47

@xcrow: Az a gond az elképzeléseddel, hogy nincs tapasztalatod a gyermeknevelésben.
1. Az a gyerek, aki későn kerül óvodába, később is szocializálódik.
2. Egy csecsemő mellett egy nagyobb gyerekkel otthon foglalkozni tényleg baromi nehéz. (Pl. mit csinálsz, amikor a kisebb szoptatása közben kiabál a másik gyerek, hogy töröld ki a fenekét?)

Wish1973 2010.08.19. 17:17:26

mondjuk, ha a szülő nem dönthetne úgy az óvónővel karöltve, h a 6,5 éves gyerek csak azért maradjon plusz egy évet az oviban, mer'azjó, játsszon még egy évet, komplett óvodai csoportok mennének szépen suliba. és máris lenne ovis férőhelyek tömkelege. így nem lennének 3 évüket betöltöttek bölcsiben-mondván oda sikerült betolni., de az oviba nem fér, majd jövőre. a bölcsis férőhely is több lenne. nem 7,5, közel 8 évesen kezdenének tanulni, és nem akkor derülne ki, ha valami gikszer van. szóval, mindenki jobban járna, ha betöltött 6 év után csak különlegesen indokolt esetben maradhatnának a gyerekek az oviban.

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2010.08.19. 17:23:04

@blr: "amikor a kisebb szoptatása közben kiabál a másik gyerek, hogy töröld ki a fenekét?"

Amikor??? Szerintem KIZÁRÓLAG akkor. Na jó, akkor is, ha éppen leültél enni egy falatot... :)

BISMARCK 2010.08.19. 17:26:04

@is:

Tudományosan pont, hogy igazolt. Az, hogy nem vagyunk ennyire gazdagok, az igaz.

BISMARCK 2010.08.19. 17:34:49

@xcrow:

A bölcsődével nem vitatkozom, az óvoda azonban más. Annak van nevelő feladata. Azt, amit az óvónőktől kap, azt itthon nem biztos, hogy megkapná, ill. kell nekik a többi, hasonló korú gyerek társasága.
Az megint egy más tészta, hogy én pl. nem viszem be nyitásra és délben már el is hozom (a tanító jellegű foglalkozások de. vannak)
Egészen egyszerűen az önkormányzatnak ill. a kormánynak biztosítani kell a kell férőhelyet.

soulclipse · http://soulclipse.blog.hu/ 2010.08.19. 17:40:32

"Szerintem csak az látszik, hogy nincs gyereked, és hogy mennyire rosszindulatú vagy.
Milyen 6 év? Jelenleg 1 gyerek 3 év.
Az meg nagyon szépen hangzik, hogy 4 hónap, sőt van ahol csak 6 hét, és boldog a gazdaság, de! ahogy az oroszok nem tudták megfordítani a folyó folyásirányát, úgy a piac sem tudja megváltoztatni a természet törvényeit. Csak a maga hasznára fordítja azokat.
Pár hetesen, hónaposan az egyébként meglévő anyatejtől és fészekmelegtől megfosztott gyerekből remek beteg lesz később, mind mentálisan, mind fizikailag. Rá lehet tukmálni egy csomó gyógyszert, meg mindenféle menőnek mondott dolgot, amikkel megkísérli majd a kiesett dédelgetést kompenzálni magának.
Te csak imádd nyugodtan ezt a gondosan megkomponált robotosító rendszert, én a magam részéről azt tartanám normálisnak, hogy min. 1,5-2 éves koráig az anyja otthon maradhasson a gyerekkel, ha akar. Inkább legyen szegényebb a gazdaságunk, de legyen országunk 100 év múlva is, normális, egészséges emberekkel."
Respect

anyu 2010.08.19. 17:51:59

Óbudán a szép és nem is túlzottan szennyezett levegőjü helyen lévő Kenyeres utcai bölcsödéből Hospice-t csináltak.

Hát b...szák meg. Nem a Hospice-szal van bajom, az is kell. De miért a bölcsödét alakitották át? A kisgyerekesek meg le vannak sz.... va, köllött nekik gyereket vállalni.

Jaffar 2010.08.19. 17:55:50

Nálunk sokkal gazdagabb országokban is nagy probléma a gyermekelhelyezés, de ott BELÀTJÀK, hogy bizonyos dolgokban kompromisszumokat kell kötni és igenis fontos az, hogy az any minél elöbb dolgozzon ismét, mert csak így van esély arra, hogy a család, család maradjon és ne legyen az asszony 3-6 év múlva tartós munkanélküli.

Anonimama 2010.08.19. 18:00:26

Nekem mind Szabó Máté, mind az összes többi hatalmi pozícióba került politikus hozzáállásával az a bajom, hogy elfelejtik, hogy nem Isten kegyelméből ülnek a helyükön, hanem azért, mert MI megválasztottuk őket (és az adóforintjainkból fizetjük őket). Drága politikusainknak, párthovatartozástól függetlenül, azt kellene tudatosítaniuk magukban, hogy annak a felfogásnak, hogy a hatalmon Isten kegyelméből való, kb. a középkor végével együtt leáldozott. Ilyen formán rá kellene jönniük, hogy ők vannak értünk, és nem fordítva. És ha erre rájönnének, akkor Szabó Máté is eljutna arra a szintre, hogy tudja, hogy miért is van ott, ahol, és mit kellene tennie az adófizető forintjainkból fizetett nem kevés fizetéséért.
Azt hiszem, ezt hívák utópiának...

guma 2010.08.19. 19:41:57

@Anonimama:

Bocs, de Ő nem politikus!

Hogy a mi világunkba azzá válnak az a mi szegénységi bizonyítványunk! Lásd ÁSZ, APEH, stb

Nagyon sok ember gondját, baját vizsgálták ki a hatalommal szembe! De a magyar valóságon nem tud Ő sem átlépni. (Nézd meg a honlapot érdemes! És lehet, hogy neked segít a egyszer, ha hagyják.)

Horizont 2010.08.19. 20:12:38

@Mariana:
" MAgyar "családtörténet"." Nem ez nem az, ezt úgy hívják édesem, hogy önzőség!!! Tudod mit talán jobb is , hogy nincs gyereked! Mert aki majd 40 évesen is így gondolkozik abból úgyse lett volna ÉDESANYA.

ermi50xn6j2 (törölt) 2010.08.19. 20:27:57

Mariana! Bocsáss meg kérlek, demint idősebb férfiember, két fiú apja mondom ezt: Az eber egyik legfontosabb kötelessége az utódok nem zése, s a róluk való gondoskodás, míg felnőnek.Mivel senki sem örökéletű , egyszer-minél később- Te vagy a párod egyedül marad. Belegondoltál már abba, hogy milyen iszonyú lesz a Tevagy a párod magányossága? Ha beteg leszel ki lesz veled?Idegen? Vagy bemégy egy idősek otthonába?Neem akarlak amagam dolgával terhelni, de mint nyugdíjas, most készülök az országos versmondó versenyre,-miután megnyertem a Dél- Békési régió szegdi döntőjét, Rónay György: Babits a betegágyon- című versével. Kérlek olvsd el, megtalálod a neten is. Lélekmegrázóan ír a beteg, halálán lévő, egyedül maradt költőről:

ermi50xn6j2 (törölt) 2010.08.19. 20:33:05

Bocánat Dél-Alfölgi régiót akartam írni.

ermi50xn6j2 (törölt) 2010.08.19. 20:40:32

Hej- haj, csak hüjül az ember ahogy telik az idő! Azért is leírom hibátlanul! Dél- Alföldi régió. Na!

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.08.19. 20:41:30

@Mariana: másfél szobás lakás? se hitel, nem albérlet? két kereső?
vazze, ennél sokkal rosszabb anyagi helyzetben is vállalnak emberek gyereket és nevelnek fel értékes emberré, és sokkal jobb helyzetben élők is nevelnek szar embereket a kölkükből.
nem nagyon függ egy gyermek vállalása, felnevelése a ti helyzetetekben anyagi okoktól.

Horizont 2010.08.19. 20:52:52

@laspalmas: a poszt nagyon jó, a téma égetően fontos - lenne. Ezzel az "utóbb rácsodálkozástól" a bicska kinyílik a zsebemben.
Ez is hosszú folyamat eredménye. A rendszerváltáskor és előtte volt sok óvoda és bölcsőde. Ne felejtkezzetek el a sok sok gyári óvodáról sem. És a '70, '80- as években volt a nagy szülési dömping a Ratkó korszak gyerekei akkor szültek. Aztán a gyárak bezáródtak, egy csomó óvoda megszűnt, a szülések száma elkezdett apadni, pénz meg már akkor se volt, de még volt a 3 éves gyes, és szépen sorban kezdték összevonni, bezárni. Kissé túlteljesítették a feladatot, közben csökkentették a gyes, gyedet ezt már nem is igazán tudom:)
Minden kigsyereknek kb. 2 éves koráig az Édesanyja mellett van a helye. Kb. onnan vágyik közösségre.Mondjuk ideális a 3éves kor. Na ez az érzelmi oldala. A realitás meg maga az élet ahol mindenkinek mást "szab meg" a lehetősége! És itt lép be állambácsi -negatívan! Nincs egyenlő esély kezdve azzal. Meg sok minden mással.
Régen körzetesítve volt és nem vihettem el máshová mint ahová tartoztunk. Amikor megszültem a 2. babát 6 hét elteltével délben mindig el kellett hoznom a nagyobbat. Senki nem morgott, semmiért. Akkor a 3 éves gyereket ha év vesztes volt a bölcsibe vették fel, hogy ne az oviba járjon 4 évet. Az akkori bölcsődéknél nem volt csodálatosabb hely:) Sajnálom, hogy a jól működő sikeres dolgokat nem mentették át. Sajnálom a mai fiatalokat akik ilyen nehéz élethelyzetbe kerültek. De a gyereknél semmi nincs csodálatosabb és anyagiak miatt lemondani erről a csodáról nem szabad.
Ha "jól csináljuk" a lemondásért busás kárpótlást kapunk. Megéri:))) Nem kicsit, nagyon!

Horizont 2010.08.19. 20:55:44

@ermi50xn6j2: Gratulálok!!! Ez szép munka volt:) Sok sikert!

Donna (Cara)mba 2010.08.19. 21:07:45

@Conv: Nem szeretnék én senkit se megkövezni: az ő élete, ő így választotta magának. De ha az én gyermekemnek csak egyetlen szobás saját, hitelre vett lakása lenne, olyan boldog lenne, hogy ihaj és nagyjából jöhetne a baba.
De albérletben vannak és lesznek még valszeg jó ideig. Megpróbál annyit összehozni, hogy éppen be tudjon fizetni egy garzont, aztán hajrá hitel. Mi mást tehet? Legfeljebb megvárja, amíg feldobjuk én és a férjem a pacskerünket, de remélem, mégse erre fognak várni:)

Az igazság az, hogy a jóléti társdalmak kitermelték az önző embert, aki nem tudja, hogy valamit teljesíteni kell a világban, különben mi a fenének születtünk egyáltalán erre a bolygóra? Legtöbbünk - valljuk be - nem a zseni kategóriát súroljuk, akinek az alkotó életébe az már nem fér bele, hogy gyerek.
Egyszerű emberek vagyunk, akik egy-két utódot hagyunk magunk után. Ha nagy összefüggésében nézem ezt a dolgot, akkor kb. ennyit adunk a világnak, ennyi nyomot hagyunk magunk után. Ez se volt nagy dolog a részünkről, de most már jön az a kor, hogy egy kutyát, vagy macskát hagyunk a társadalomra magunk után...

Szegény Kodolányi...Ő még az ormánsági reformátusok egykézését ítélte el keserűen, azt hitte, innen nincs már lejjebb. És lám, még ezen a téren is van lejjebb.
Javaslom annak, akiben még van némi felelősségérzet, az tegyen egy túrát az Ormánságban. Egy életre okul belőle.

Donna (Cara)mba 2010.08.19. 21:08:44

@ermi50xn6j2: Én is, én is gratulálok! A versenyhez, a fiaidhoz:)))))))))))))

Donna (Cara)mba 2010.08.19. 21:09:40

@Donna (Cara)mba: Ja, és elolvasom azt a Babits verset...

Horizont 2010.08.19. 21:22:27

Ja és innen üzenem a három felnőtt gyerekemnek, hogyha Viktorunk hozzásegít és a nők 40 évi munkaviszony után elmehetnek nyugdíjba, akkor 3 év múlva bevállalnék nagy örömmel egy fél focicsapatnyi unokát ha nem jut hely a bölcsibe, oviba :))))))) Úgyhogy hajrá:DDD
Mielőtt dédnagymama korú nagyi lennék:))

Donna (Cara)mba 2010.08.19. 21:27:05

@Donna (Cara)mba: Elnézést: hüjjülök erőst :(
A Babitsról szóló verset.

Donna (Cara)mba 2010.08.19. 21:37:46

Itt egy link a Rónay versről, Babits a betegágyon:

jazsoli5.freeblog.hu/archives/2009/08/13/Ronay_Gyorgy_Babits_a_betegagyon/

Tényleg fantasztikus vers, ermi50xn6j!

Még egyszer csak gratulálni tudok. Még a költőről se halottam, nemhogy erről a versről:(

Köszönöm, köszönöm, köszönöm....

ermi50xn6j2 (törölt) 2010.08.19. 21:41:00

Köszönöm a gratulációkat! Jó éjt megyek szunyálni.

ermi50xn6j2 (törölt) 2010.08.19. 21:45:15

Horizont, Donna ! Kösz a gratulációkat! Nagyon kedvesek vagytok!

Horizont 2010.08.19. 21:50:56

@Donna (Cara)mba:
Ó ez nagyon szívszorító, megrázó vers. Megkönnyeztem és libabőrös lettem!Kösz, hogy betetted!

@ermi50xn6j2:
Nagyon szívesen, mi nők már csak ilyenek vagyunk. Örülünk minden szép és jó dolognak:)))

Donna (Cara)mba 2010.08.19. 22:02:43

@Horizont: És még a költőről se hallottam:(
Ugye, micsoda kis csodák derülnek itt ki?

BISMARCK 2010.08.19. 22:11:32

Ezt egy jóbarátom felesége írta a facebookon, reagálva egy hasonló vitára, akkor, amikor lerövidítették a GYES-t. A hölgy szociális munkás, család terapeuta és igen jól ismeri a sokat emlegetett francia modellt. Én elmentettem, mert ennél jobb összefoglalóval azóta sem találkoztam.
"1. Önző dög vagyok: Ha xy tesójára már vonatkozni fog, meg fogunk dögleni. Szerintetek hogy a szöszbe fogom megoldani, hogy a minimum 50 e ft-os magánbölcsit fizessem a kölyöknek amellett, hogy eltartom a nagyobbat, meg magunkat? Elárulom, a xy is, meg én is kb. egy százast keresünk fejenként. Ezzel igen jól állunk a magyar átlagban. Ebből fizetünk egy lakástörlesztést (kocsi még sehol, de előbb-utóbb muszáj lesz), rezsit, miegymást, a gyerek drága hobbi, ha levonjuk a magánbölcsit 2 évre (mert IGEN, nem veszik fel a gyerekeket kiscsoportba, mert nincs hely), havi ötvennel számolva, az édeskevés egy négytagú családnak. Jaj.
És itt érkeztünk el a második ponthoz:
Hahó kedves barátaim, az emberek nagy-nagy százaléka jóval kevesebbet keres havi 100-nál, tehát a magánbölcsi nem opció a számára. Tehát ha józanul nézzük, szerintem a következő várható: Van egy réteg, aki kiköhögi a magánt, vagy otthon marad anyu, apu meg dolgozik és fizet. Van az a réteg, aki eddig sem dolgozott, mert nincs neki mit (igen rájuk szokták a szociálisan kevéssé érzékenyek azt mondani, hogy dögöljenek is meg), velük annyi történik, hogy nem kapják a gyedet, tehát a gyereknek még kevesebb jut még három éves kora előtt is, mint eddig, de anyu ettől nem fog elmenni dolgozni, mert nincs mit, és nincs is arra szocializálva. Majd nem fizetnek még annyi számlát sem, mint eddig, majd utcára kerülnek, megy a pénz a hajléktalan ellátásba, meg a gyerekek gondozásba vételére, amitől higgyétek el nem lesznek jobb felnőttek, én láttam pár intézetet belülről.
És persze ott van az a réteg, aki dolgozik, de nem keres eleget a magánbölcsihez, mint például mi. Nekünk valószínűleg az lesz a megoldás, amit a franciák is csinálnak, összeállni mondjuk két másik szülővel és a három gyerek mellé közösen fogadni egy dadát. Akkor most hunyjuk be a szemünket, és képzeljük el, ki megy el feketén, havi 80-90ért napi 8 órában gyerekvigyázni. Nem valószínű, hogy Mary Poppins lenne az. Arról nem is beszélve, hogy szerintem tuti nem viszi le a három kölyköt a sarki játszóra, mert az már macerás, tehát belváros, lakásba zárva, kevéssé alkalmas felvigyázó... ez ám a fejlődési lehetőség a kisdedeknek!
Meg persze akkor azon is elfilózhatunk, hogy mit tesz ez majd a népesedéssel, ami elég egyértelmű, meg hogy mennyire igaz a demagóg duma a nem dolgozó tunya gyeses anyukákról, akik elárulom, rengetegen az utolsó évet használták fel arra, hogy tovább képezzék magukat, mert akkor már elég nagy volt hozzá a gyerek, hogy tanulni lehessen mellette. És mi lesz azokkal a pályakezdő tömegekkel, akik eddig a gyeses státuszokon szereztek gyakorlatot, amivel aztán el tudtak állandóra helyezkedni, mert az én szakmámban ez volt a gyakorlat. És igen, sokan visszamentek 2 év után dolgozni, de azért, mert a 24 rugós gyesből tényleg nem lehet megélni. Na ők most egy év után lesznek kénytelenek, mert ezen túl egy év után kapod a gyest.
Amiből persze remek jól le lehet majd vonni a következtetést, hogy jé, mindenki visszamegy úgyis dolgozni, akkor minek az a második év (mert most is ez volt az egyik érv), és sitty-sutty, ott is vagyunk, ahol a franciák. Ja, egyébként már pedzegették, hogy a felzárkózás a cél. Tegye fel a kezét, aki szerint egészséges dolog visszamenni dolgozni a kéthónapos kisbabád mellől. Szerintem beteg dolog ezt várni az anyáktól, meg is látszik az eredménye, xy elmondása szerint a franciák családi kapcsolatai, főként a nagycsaládiak hátborzongatóak. Ha nem építesz ki a gyermekeddel megfelelően erős kapcsolatot már az elején, ne csodálkozz, ha fütyül majd rád, amikor a hamut is.
És igen, egyetértek xy-al, a gyerek érzékeny kis izé, van, amelyik jól bírja majd a bölcsit, és van, amelyik jó nagyokat sérül, mert az tény, hogy a gyerek a többi gyerekkel való egész napos együttlétet 3-4 éves korától igényli, onnantól profitál belőle, addig max kibírja. Lehet, hogy xy cica kétévesen tökre élvezné a bölcsit napi 8 órában, de őszintén szólva nem hiszem, a részmunka meg kishazánkban teljesen ismeretlen fogalom.
Hű, egy csomó mindent le sem írtam, az egész tök kusza, csak az vigasztal, hogy idáig már úgysem olvastátok el. Ez a hülye téma az Achilles-inam, és utálok minden politikust, aki képes volt ezt is szétcseszni, mert eddig volt választásom, hogy dolgozom, vagy mama vagyok itthon, de most már max abban van választásom, hogy így vállalok-e még egy gyereket, és az eddigi 4-ből már csak 2-nél tartok, ami szégyen. Hát ennyi. Bocsi mindenkinek :o)"

Donna (Cara)mba 2010.08.19. 22:22:48

@BISMARCK: Ezt tényleg érdemes volt elmentened és idemásolnod.
Minden egyes politikus orrára kellene ragasztani, hogy sohase feledje: gyermekekből lesz felnőtt társadalom, amit majd igazgathatnak!

trojka 2010.08.20. 06:19:59

Nem vagyok önkormányzat párti, de azért ne feledjuk, hogy mára nagyon sok önkormányzat kivérzett. Tudok olyanrol, ahol már a pedagogusok bérét sem tudják kifizetni (nem csak az övékét), nem jut irolapra vagy a nyomtaoba tintára. A segélyeket természetesen pontosan fizetni kell, mert ha nem, jön az ombucmano. (persze, az iskolákat csöstöl kellett bezárni) Némelyik faluban hogy jutna százmillio forint bölcsöde épitésére, berendezésére, alkalmazottakra. (konyha bövités, a kicsiknek kaja). Az a legjobb az egészben,hogy van olyan hely, ahol az ovodában csak cigány van, természetesen anyuci nem dolgozik, egész nap csámborog, vagy pofázik. Akkor hol van az, hogy a gyereknek legjobb lenne három évig az anyjával lennie. Igy könnyebb, bolonduljon meg más a hulye kölykével. egyebkent, már az is valami, hogy ez az ombucmano egyáltalán szétnézett az ugyben, csak azt nem tudom, eddig miért vette fel a fietését.

Utó Pista 2010.08.20. 08:40:13

@KUCM: "akkor gondolkodjunk már el, hogy miből legyen sok uj bölcsi. Kellene, jó volna, de miből"

Pl a 13. havi nyugdíjra elbaszott 1000 milliárd forintból, meg az ingyenutazásból...

BISMARCK 2010.08.20. 08:51:42

@trojka:

Ez így van, de a "nincs pénz tehát nem tudok mit tenni" ez nem megoldás. Én Telkiben lakom, itt egy darab óvoda van, ellenben rengeteg a gyerek. Az önkormányzat mégsem épít óvodát, ill. most már legalább vmi terv van, de még egyetlen kapavágás sem történt. Itt is a legkönnyebb magatartást választották, "nincs pénz" és kész.

Utó Pista 2010.08.20. 08:55:07

@Cyr: Az ovinkba jár egy kislány, akinek az anyja főállású anya, de a férje (közös) élelmiszerboltjába dolgozik, + hozza a kislányt mindennap az oviba. Elvéve a helyet egy olyantól, akinek valóban szüksége lenne rá. Az olyan cigányokról (bocsánat hhh-k, akiknek 8 általánosa van) nem is szólva, akik csak a 20 ezer forintért íratták be a purgyét, viszont oviva nem jár.

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2010.08.20. 15:25:35

@Utó Pista: Szóval te döntöd el, hogy szüksége van-e rá. Értem. Főállású anya, tehát minimum 3 kiskorú gyerekkel rendelkezik. (ha nem, akkor nem főállású anya) A férje boltjában dolgozik. Ühüm. Eszedbe jutott már, hogy valószínűleg szükség van rá, esetleg nem tudnak megfizetni másik munkaerőt? Az megfogalmazódott benned a nagy utálkozásban, hogy egyébként 3 gyerekes anyaként rohadtul nem találna más, rugalmasabb állást? Az ő gyerekének szerinted nem jár az ovi. Mesélj, ó hatalmas ember, mégis kinek adományoznál óvodai férőhelyet?
Na ne szórakozz már...
Annak meg külön örülök, hogy eljutottunk a cigányokkal való vagdalkozásig. Az az évi 20 000 Ft (te jó ég, ilyen pitiáner összegért cigányozol?), nem csak nekik jár. Akár hiszed, akár nem, mindenkinek, akinek rendszeres gyerekvédelmi kedvezményre jogosult.

Donna (Cara)mba 2010.08.20. 17:07:36

@Utó Pista: Köszönöm a linket. Nagyon szép vers. Valóban sok költőnkről feledkezünk meg. Kár. Lehet, mert túl gazdagok vagyunk ebben is és nem tudjuk megbecsülni szellemi gazdagságunkat? No, ez viszont lelki szegénységünkre vall:(

arlequin 2010.08.20. 18:43:50

@Ásómaci: szevasz mackó! nem ásnád ki a 4-es, az 5-ös és a 9-es metró alagútját? ;-)

Ásó[Mosó]Maci (Dr. nélkül) 2010.08.20. 18:45:46

@arlequin: Helló! Csak neked! Máris elkezdem kaparni :-DDD

arlequin 2010.08.20. 19:01:57

@Ásómaci:
köszi!
küldök gilisztákat, sört, áfonyát és örök életet.
szólj, ha még kell valami. bátran.

Ásó[Mosó]Maci (Dr. nélkül) 2010.08.20. 19:06:21

@arlequin: Arra gondoltam, hogy segítek a kétfarkú kutyáknak, és a 7-es metróval kezdem, a VII. (akarom mondani, a 7. ) kerületben. De még oda kell érjek Záhonyból, Sopronon keresztül.
gilisztát nem kérek, jó az emésztésem. Sör, áfonya és örök élet jöhet. Az örök élet alatt talán megcsinálom a Metrókat is.
Talán egy kis nyugalmat küldhetnél, mert mostanában abból van a legkevesebb.

arlequin 2010.08.20. 19:10:13

@Ásómaci:
hóhó!
az a nyugalom egy érdekes dolog. ha nem görcsölsz érte rögtön megkapod.

arlequin 2010.08.20. 19:40:21

@Ásómaci:

hohó!
annak is van megoldása. nem kell azt bánni.
csak rajta kell kapjad magad azon, hogy felbaszódtál.
rögtön tükörszerű lesz az egész.
szép és tiszta.
próbáld ki!

Donna (Cara)mba 2010.08.20. 20:56:06

@Ásómaci: Szia Neked is, csavargó Mackó! Málnáztál mostanában?

Most éppen lihegek a nagy igyekezetemben, hogy bepótoljam, amiről eddig lemaradtam:(
Tudod, jószág is van a háznál:) Több is! Etetni, itatni, eh, kutya egy élet. Nem mint a medvéké...csupa-csupa méz és málna:))))

Donna (Cara)mba 2010.08.20. 20:58:55

@arlequin: Veled már találkoztam ma, de mint a macskáim: minden alkalommal, hogy kicsit hosszabban heverésznek a kertben és jönnek be újból és újból a konyhába, köszönnek a maguk protokollja szerint.
Szal, üdv. néked Bolondok Bolondja, csergősipkás bohócok bohóca! Bolondban még mindig namber van.

Ásó[Mosó]Maci (Dr. nélkül) 2010.08.20. 21:48:25

Mindig málnázok. Épp most is ;-)
Jó éjt mindenkinek!
@arlequin: De az nem olyan izgalmas. Csak unalmas figyelem? Én Kárpátok béli barna medve vagyok, nem Kínai koala :-D

guma 2010.08.20. 22:00:56

@Ásómaci:

Helló maci, hol ástál és mit? (pici áfonya nekem jutna?)

guma 2010.08.20. 22:02:41

@arlequin:

Azért kiváncsi vagyok arra amikor a nagy nyugalom téged megszálllllllllllllll

Van ilyen?

Donna (Cara)mba 2010.08.20. 22:07:49

@gtigram: Jó kérdés:) Lehet, csak jótanácsként osztogatja - másnak:)
Ingyér' , persze:)))))))))

Donna (Cara)mba 2010.08.20. 22:09:01

@Ásómaci: Jojccakát és kellemetes málnázást:)
A málnázás az élet sója:)))))))

guma 2010.08.20. 22:10:11

@Utó Pista:

Talán nem kilátóra, és a sok-sok élményfürdőre amibe szinte minden önkori vastagon eladósodott! De nem sorolom mert itt durvább dolgokba sárosak az önkormányzatok........

guma 2010.08.20. 22:12:19

@Donna (Cara)mba:

Drága Donna milyen macskáid vannak?

arlequin 2010.08.20. 22:41:33

@gtigram:

nemcsak megszáll, hanem ki is irt. rettenetes, elhiheted.

Donna (Cara)mba 2010.08.20. 23:00:05

Én feladom ezt az ide-oda ugrálást. Már fájnak a lábaim, holnap izomlázam lesz:)))
Egyik posztrul a másikra, egyik virágrul az másikéra:)))

Nem kénkües pokol ez....vagy mi?
Tsakk szenvedek, azmint állat...

Donna (Cara)mba 2010.08.20. 23:01:51

Szép álmokat szemeitekre! Jóéjt!

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2010.08.20. 23:04:05

@Donna (Cara)mba:
kénküves menkűűű aa bizza

jóéccakságot !

guma 2010.08.20. 23:17:33

@arlequin:
Nem enged ez a fránya gép közétek (szerintem véd tőlem benneteket!)

Az a kérdésem ezek után irt vagy írt!

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2010.08.20. 23:22:31

@gtigram: @arlequin:

szerintem a válasz: IGEN.

jóét néktök is

trojka 2010.08.21. 07:59:16

@BISMARCK:
Igazad van, csak az a baj, hogy pl. nálunk valoban nincs pénz. annyi a cigány, mint a nyu, ezek élukön a semmittevö kissebségi önkotmányzatukkal állandoan követelnek, höbörögnek. arra viszont van pénz, hogy az önkormányzat kisbuszán a debreceni virágkarneválra, meg a fene tudja még hova ingyen utazgassanak. Természetesen, a benzinpénzt nem ök fizetik. Tudod, a választásokon elért eredményeket valamiel honorálni kell, többek között ezzel is. (konzerv, kolbász, sör, pezsgö, stb.) Öt éve anna, hogy nálunk az ökormányzat pályázatot nyujtott be ovodafelujitásra, a mai napig nem nyert semmit, pedig már a régi ovodában még a folyoson is vannak a gyerekek. Egyebkent, ezt a pályázgatást is valami hulye találta ki, hiszen sok esetben a "kedvecek" agyba-föbe nyerik a páyázatokat, ahová meg igazán kellene minden fillér, ott semmi. Annak a telepuésnek kéne adni, amelyik rá van szorulva. Igaza an annak is, aki azt irta, hogy látványto, kiláto, meg egyéb dologra költik sok helyen a pénzt, az iskoájukat meg bezárták, mert "nem tudják fenntartani". a lényeg azonban mégis csak az, hogy ez az ország be...t, nincs pénz igazán semmire. A látszolagos"jolét"oriási gazdasági problémákat takar. Na, majd ha ezeket megoldják, lehet beszélni arrol, hogy mindenhol kötelezö bölcsödéket uzemeltetni.

BISMARCK 2010.08.21. 10:30:05

@trojka:

Ez itt off de csak egy pl. a "közbeszerzésről"
A 90es években a MÁV egy svéd beszállítótól vette közvetlenül a fémforgácsoláshoz szükséges szerszámokat. Aztán meghozták a közbeszerzési törvényt a 90es évek közepén Hornék. Ez azzal járt, hogy egy darabig - úgy 10 éven keresztül - még mindig ott vették, de már egy cég közbeiktatásával. Úgy állították ki a megrendelőt, hogy a szállítási cím a MÁV telephelye volt(!) a számla a közvetítő cég címére ment. Tehát, ugyanazt a szerszámot kapták de már komoly felárral. Na, pl. ilyeneken megy el a pénz.

Ásó[Mosó]Maci (Dr. nélkül) 2010.08.21. 10:43:42

@gtigram: Természetesen, bár mostanában csak alagút-fúrásokat vállalok ;-P (a'la @arlequin: )

guma 2010.08.21. 10:46:46

@BISMARCK:

Jó példa, és talán felfogja mindenki, hogy országunkban minden így működik, aztán sírunk...

guma 2010.08.21. 10:48:14

@Ásómaci:

Köszi!

De a leletmentést azért intézed, mert a restaurátorok kenyerét ne veszélyeztesd!!!

Ásó[Mosó]Maci (Dr. nélkül) 2010.08.21. 11:09:22

@gtigram: Egyelőre nincs leletmentés a közelben, de ha lesz, szólok :-D

guma 2010.08.21. 11:29:28

@Ásómaci:

Az jó, mert (harmadszor nekivágva) abból él a fiam most.

guma 2010.08.21. 11:42:55

@Ásómaci:

privát mél ment :-D (ez lemaradt!)

guma 2010.08.21. 11:43:58

Na pici szünet, mert mindennel le vagyok maradva (csak itt ragadok folyton). Este folyt.köv

kodó tamás 2010.08.21. 13:38:10

@Kamee: rohadt kommunisták. tényleg smici disszidálni akart? hm akkor most más lenne a világ... na jó mégse. bohóc jelölt millijó van

kodó tamás 2010.08.21. 13:57:45

@Seduxen: hm az métely... a lelket elroncsa. eltereli az emberek figyelmét. beteges vágyakat jelent. a szexualitás azaz impelialista izé... szerintem egy gerinces keresztény nemzet nem dug

Seduxen (már NEM dr.) 2010.08.23. 08:39:45

@kodó tamás: avagy:

Gogolák elvtársnő, egy pillanatra! Ez egy új szoknya magán, igaz?
Új, Virág elvtárs.
Kurta. Hagyjuk a szexualitást a hanyatló nyugat ópiumának!

trojka 2010.08.23. 10:42:50

Ha szerencsétlen nöket elengednék idöben nyugdijba, talán nem is lenne annyira gond ez a bölcsi téma, mert a nagymamak tudnának vigyázni a gyerekekre ugy, mint régen. egy hatvanöt éves nagymamának már minimum 10-15 éves unokája van, hát a leglényegesebb idöben még régen dolgozott. Hogy is tudott volna vigyázni az unokára. Igaz, jöttek most a 40 évvel, csak az a baj, hogy ez nem vonatkozik mindenkire. aki tovább tanult, arra semmiképpen. Tessék csak elképzelni egy pedagogust, (cigány iskolában) aki 25-30 totál hulye gyerekkel kinlodik, hát nem tudom, ha elmegy 62-65 éves korában nyugdijba, milyen idegi állapotban fogja a sajat unokáját kezelni.
Jo reggelt...

xcrow · http://falevel.freeblog.hu 2010.08.23. 13:19:22

@blr: a szocializálódással kapcsolatban igazad van. Viszont szerinted lehetséges az, hogy anyuka 2 gyerekkel nem boldogul otthon, a kicsi mellett nem kap elég figyelmet, törődést a nagyobbik, ellenben az óvodában, 30 másik gyerekkel összezárva, ugyancsak 1 felnőtt (óvónő) felügyelete mellett meg mégis? Gondold végig, szerintem az sántít. (példád alapján: mit csinál óvónéni, amikor a orrfújás, levesszedés, víztöltés, két verekedő ovis és egy bepisilt gyerek mellett kiabálnak fenéktörlés miatt? Mert ez mindennapos szitu. Óvónéninek miért kellene tudni mindezt megoldani 30-cal, amit otthon más kettővel sem tud? Amúgy értem, amit mondasz; a maradjon otthon a gyerek anyukával megoldást a jelenlegi helyzetben érzem jó megoldásnak, amikor kevés a férőhely, az óvodák, pedagógusok pedig túlterheltek. A megoldás az lenne, ha időben mehetne ovidba a gyerek, max 15 gyerek közé, anyuka dogozni vagy otthon a másik gyerekkel. Tőlünk szerencsésebb országokban ez működik, ahogy az is, hogy gyerek csak délelőtt / délután van oviban, anyuka fél napot tud dolgozni / házimunkát végezni / stb. Egy normális világban ez így működhetne, itt még jó darabig nem lesz.)

xcrow · http://falevel.freeblog.hu 2010.08.23. 13:27:04

@Cyr: bármilyen furcsa, sok gondolatoddal egyetértek. A kulcs ebben van: "délutánonként, esténként kap a szülőtől a gyerek minőségi időt". Nyilvánvaló, hogy te így csinálod, és ez nagyon is jól van. De amiért én károgtam (nomen est omen :-)), az az, hogy a többség nem így áll hozzá. Hanem úgy, hogy amíg a gyerek oviban van, addig sincs vele baj, nem neki kell törődni vele. Rossz látni rengeteg szülőn, mikor jön a gyerekéért, hogy a háta közepére sem kívánja. És tényleg tisztelet a kivételnek. Nos, szerintem ezek a gyerekek nem minőségi időt kapnak a szülőtől, mert egyszerűen sajnálják tőlük az időt. És ha lehetne, haza sem vinnék a gyereket. Saját fülemmel hallottam, mikor a bentlakásos ovi jóságáról beszélgetett két anyuka. Gyerekeik előtt... és ez egy "jó" ovi "jó" környéken (Bp., III. kerület)
Más részről pedig, látva elég sok "pedagógus" működését, nem biztos, hogy jó az, ha a gyerek 10-12 órát tölthet velük meg a "minőségi nevelésükkel". Sajnos, itt is kevés a jó szakember :-(

xcrow · http://falevel.freeblog.hu 2010.08.23. 13:32:35

@Cyr: ja, erre akartam reagálni: tudom, hogy te nem annak tekinted. Mind mondtam, a Te hozzáállásoddal semmi bajom, a többségével viszont annál több. Tudod hányszor hallottam már ezt a mondatot: nevelje már meg ezt a gyereket, mag a pedagógus. Nekik a gyerek csak nyűg, örülnek, ha nincs otthon és láb alatt. Ismétlem, nem falusi ovi nemzetiséggel, elvileg "elit" környék. És hidd el, kényelmes, lusta, törődni nem tudó szülőkkel. Néha ijesztő, amit látok.
Másik része meg a "pedagógusok", nagyon jól látod. Hidd el, erről nagyságrendekkel több rémtörténetet tudnék mesélni, ebben nőttem fel. Ahogy látom, az ún. "pedagógusok" 2/3-át szó nélkül el lehetne zavarni, alkalmatlanok.
Szóval, peace :-)

xcrow · http://falevel.freeblog.hu 2010.08.23. 13:49:11

@anyu: ez sem egyedi, rengeteg helyen bezárták az óvodát-bölcsődét, elküldték a pedagógusokat, most meg csodálkoznak, hogy nincs elég férőhely. De a magyar politikus okos, huszáros lett a megoldás: megemelték a csoportlétszámot, és mindenki boldog. Csak a gyerekek, a pedagógusok és a szülők nem. Ráadásul még ezzel a remek magyaros trükkel sem oldották meg a problémát, így is kevés a hely. Már várom, mikor emelik 40 fősre a csoportlétszámot...
Én ismerek olyan helyet, ahol a tornatermet felszámolták az oviban, csoportszoba lett belőle. Meg olyat is, ahol a folyosón alszanak délután a gyerekek, mert olyan csoportlétszám van, hogy a csoportszobában nem fér el annyi ágy, ahány gyerek van. És persze az egyszem óvónéni a folyosón és a csoportszobában is felügyel egyszerre ,egy időben...
Én, ha szülő lennék, minél kevesebbet hagynám a gyerekemet ilyen közegben. Kár, hogy gyakran nincs más lehetősége a szülőknek (nem arról beszélek ,aki a gyerek miatt nem tud elmenni műkörmöshöz meg konditerembe... vagy újabb egzotikus nyaralásra gyűjteni a lóvét munkahelyen)

trojka 2010.08.25. 16:45:33

@xcrow:
Én meg a szulök kétharmadát zavarnám el nyugodtan, mert ha a gyerekuk hulye, azt miért kell a pedagogusra kenni. Én biztos, hogy nem lettem volna pedagogus, a világ összes aranyáért sem...pláne a mai világban.

süti beállítások módosítása