Skip to content


       Szűrés lista

769 ezer adóforint nézőnként

Groó Diána rendezőnő idáig két nagyjátékfilmet forgatott, 2004-ben a Csoda Krakkóbant, és idén a Vespát. Jó mókának tűnik ez a rendezősdi. Leszívjuk  nagyrészt az állami csecst, forgatunk valamit, ha bűnrossz, akkor rámondjuk, hogy "művészfilm", azt úgysem értik a zemberek, adunk neki egy-két díjat, megnézi pár ezer ember oszt' csókolom. Kérem a következő forgatókönyvet, és minden indul előröl. Következmények nincsenek, ha megbukik a filmed, akkor is megkapod legközelebb a támogatást, elvégre rendező vagy, akkor rendezned kell.

Groó tavaly forgatta le második filmjét, a Vespát. (Facebook-oldal)
A sztori: 
"A 12 éves Orsós Lali (Tóth Sándor) kártyán nyer egy csokoládét, amely egy nyerő kupont rejt: a nyeremény egy Vespa motorbicikli. Igen ám, de a motort Budapesten kell átvenni. Lali elindul a beregháti romatelepről a fővárosba, hogy az áhított motor mellett rátaláljon rég nem látott édesapjára is."


A film 2 díjat is nyert februárban a Filmszemlén: legjobb eredeti filmzene és Tóth Sándor alakításáért színészi különdíj.

Múlt héten meg is volt a premier, elkezdték játszani a mozik. (Mozinet.hu kritika. NOL kritika, a film előzetese pedig itt megnézhető)


Nos, az első héten 91 néző fizetett a filmért.

Amivel nem is lenne gond, mert rossz filmre nem megyünk moziba, csak éppen ez a film 170 millió forintba került.

És ebből az állami támogatás

Hetven millió adóforintba került ez a film, melyre 91 néző ment el! Ha csak film készítői, a színészek, azok családtagjai és barátai elmennek megnézni, már az is több, mint 91! (Ha én forgatnék egy filmet, és meghirdetem itt a blogon, még arra is többen mennének el, mint 91!)

Hogy mennyit lehet kapni 70 millió forintért, arról Zuschlag tudna mesélni, a lélegeztetőgépes számmisztikával most nem is jönnék elő ...

Groó Dianával nem is csak ennyi a probléma, hogy forgatott egy filmet, csak nem tudja senki sem, hogy kinek, mert nem a nézőknek, az biztos, hanem igazi belvárosi, bölcsész értelmiségi módjára még meg is mondja a magáét:


- Hogyan változott a forgatókönyv fejlesztése során a film hangulata?

- Úgy éreztem, hogy nagyon óvatosnak kell lennem, mert nekem bármekkora is az empátiám innen Budapestről, nem tudom, hogy egy telepen hogyan zajlanak egy tizenkét éves kisfiú mindennapjai. Ezért elsődlegesnek tartottam, hogy ezt a fiút tényleg megtaláljuk, ennyi realitásalapot mindenképpen akartam. Az asszisztensem szentesi és jól ismeri a szentesi telepet, javasolta, hogy ott kezdjük a szereplőválogatást. Bevontuk a cigányvajdát, aki rögtön összeverbuvált nekünk húsz-harminc gyereket a művelődési házba.

(...)

A mi történetünkben Lali kezdettől egy roma kisfiúként szerepelt. Magyarországon pedig szokatlan, hogy egy film főszereplője roma legyen, plusz a forgatókönyvírás közepén jártunk, amikor a magyar társadalom zéróra vizsgázott.

(...)

Van egy előzmény és folytatás nélküli, mellbevágó pillanat a filmben, amikor Lali váratlanul bekerül egy férfi puskájának a célkeresztjébe. Ez miért került bele?

- Tudatos döntés volt. Nagyon megráztak a romagyilkosságok, és ugyan ezekről nem beszélünk a filmben, de el akartam helyezni egy jelzést, hogy emlékezzünk rájuk. Sokan háborogtak, hogy egy mázos történetet csináltam, aminek köze nincs a valósághoz. Én meg azt gondolom, hogy ezektől a jelektől volt erős. És míg a szakmai közönség fele hőbörgött, hogy miért nincsenek benne a gyilkosságok, addig, amikor roma ismerőseim, barátaim nézték meg a filmet tesztvetítésen, a célkeresztnél felszisszentek, és azt kérdezték, hogy ugye nem dördül el? Én azt gondolom, hogy elég, ha mindenki tudja, hogy miről van szó. Magyarországon azt jelenti, hogy itt halomra öltek gyerekeket, globálisan pedig azt jelentheti, hogy egy gyerek mindig célpont, egy gyerek mindig ki van szolgáltatva.

(...)

- Reményeid szerint mikor forgatsz legközelebb?

- Ha rajtam múlna, a transzvesztitás sztorit leforgatnám jövőre, de ennek zéró esélye van, jó esetben másfél év múlva. Van egy másik filmtervem is, Regina Jonasról, a világ első rabbinőjéről, akit 1935-ben avatták fel Berlinben, és koncentrációs táborban pusztult el. A történet nem csak azért érdekel, mert '35-ben történt, hanem, mert az ortodox közegben még ma sem olyan nagyon elfogadott, hogy ilyen reform női rabbik rohangálnak.

 
Sajnos úgy néz ki, hogy a transzis meg a női rabbis filmre már nem fog állami támogatás jutni (remélem) ... a támogatásokat ugyanis befagyasztották, a Magyar Mozgókép Közalapítvány kuratóriuma új elnöke, Kőrösi Zoltán pedig világosan megmondta, kevesebb filmet támogatnak.

Kőrösi szerint "a jelen keretek között - márpedig reálisan két évig nem nagyon lehet forrásbővülésre számítani - nem helyes stratégia ennyi játékfilmet támogatni. Túlságosan elaprózódnak a támogatások és nem valós költségvetések létrehozását eredményezik. Évente körülbelül harminc játékfilmet támogatni ekkora keretből gazdasági értelemben egyszerűen tarthatatlan. (...)  A politika és a közvélemény bosszús a filmes túlköltések miatt és nem is oktalanul. A filmesek nem szoktak hozzá a szigorhoz, új nyelvet kell tanulniuk. Számomra némileg meglepő módon a játékfilmesek közt pillanatok alatt kialakult az a hozzáállás, hogy az elmúlt évek túlköltését és a jelen helyzetet a mi négy hónapja hivatalban levő kuratóriumunkon kérik számon."
 
Mint kiderült, a teljes filmes támogatás csak nyolcada a teljes színházi struktúra támogatásának, és nem több, mint az Operaház állami támogatása. Csak éppen rengeteg produceri cég alakult, melyek egyre inkább a Magyar Mozgókép Alapítványra támaszkodtak (= az állami támogatásra).

"Azt kell mondjam, anélkül, hogy bárkit bántani akarnék, hogy a magyar filmes szakma jelentős része erősen el van kényeztetve. Két dologra szocializálódtak az elmúlt években, évtizedekben: az egyik, hogy valamilyen módon - akár törvényességet feszegető szisztéma révén is - mindig megoldódott a pénzhiány, a másik pedig, hogy mindig központi irányból érkezett a megoldás. Talán ezért is van, hogy bizonyos vágyak és tervek közvetlen nem teljesülése esetén már katasztrofista világképet vetítenek."

Groó Diána már nagyon aggódik, ha nincs állami pénz, nincs aki finanszírozza a munkáját, és mit csináljon egy rendező, ha nincs mit rendezni? Milyen szponzor fogja a saját pénzét kockáztatni 91 nézőért?


"A jelenlegi helyzetet nem tartom sokáig fenntarthatónak. Bízom abban, hogy senkinek nem szándéka a magyar filmek folytonosságának megszakítása és a filmes társadalom teljes ellehetetlenítése. Ez ugyanis a nemzetközi csatornákat is elzárja. Eddig szinte csak az MMK- támogatás biztosította a magyar filmek útját és a külföld felé a garantált koprodukciós forrást. A politikai csatározás a magyar film kérdésében egyenlő a totális megsemmisüléssel. Megkérdőjelezni az elmúlt évek hazai és nemzetközi filmes sikereit pedig nem lehet. Én a sikeres alkotók közül egyet sem ismerek, aki akár pár hónapra is hátradőlhetett volna a honoráriumából, egy játékfilmre fordított többéves munka után. A dokumentumfilmekről nem is beszélve. A magyar filmek többsége, bármennyire hihetetlen, a nemzetközi mércéhez képest nagyon kevés pénzből készül. Ha sikerül egy átgondolt elosztási rendszer kidolgozása, a producerek az állami forrásokon kívül mást is képesek felmutatni, valamint a televíziós csatornák sem vonják ki magukat a filmgyártásból, akkor normális állapot következhet. De ennek már rég meg kellett volna történnie. Egyelőre a már megítélt támogatások befagyasztása, a produkciók leállítása a filmkészítőket bünteti. Ez a blokád pedig, a mai divatos kifejezéssel élve, nem kifejezetten a nemzeti értékmegőrzés szándékát tükrözi. Nagyon bízom benne, hogy ez az állapot nem tart sokáig."


ui:
Mundruczó Kornél legújabb filmjét, a "Szelíd teremtés - A Frankenstein tervet" 653 néző látta.
120 milliós állami támogatásból készült.

Címkék: film abszurd

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr792329496

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mészárcirkusz: Groó Diána ( Megnemértett Klasszikus: Vespa ) 2010.09.30. 10:01:35

Groó Diána filmjét csak 91-en látták769 ezer adóforint nézőnkéntEz a Vespa nem ment messzireHéliumos kakaó

Trackback: Pótcselekvés a romák integrációja kapcsán 2010.09.29. 21:02:54

... avagy hogyan szórjunk el jó sok pénzt értelem nélkül? - Csináljunk egy roma kisfiúról szóló, senkit nem érdeklő filmet, amit egy hétvégén 91-en néznek meg Budapesten.- Ezt egy olyan emberrel rendeztessük, akinek halvány lila gőze nincs a romák...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Helló Leó! 2010.09.29. 09:12:41

Ildikének van honlapja, vagy e-mail címe?
Küldjük el neki ezt a cikket, kérjük meg, hogy gyüjjön ide, oszt' kommenteljen!

Seduxen (már NEM dr.) 2010.09.29. 09:14:07

ezek szerint ez egy sci-fi:

"rátaláljon rég nem látott édesapjára is."

szkeptikus vagyok 2010.09.29. 09:15:38

Nem tudom mennyiben változott az új Fidesz kormány támogatási szisztémája, de anno 2000 után, amikor még lelkes Demokrata olvasó voltam, akkor sorra jelentek meg cikkek, hogy a Fidesz a következő újságokat támogatja: Élet és Irodalom, Magyar Narancs, míg a Demokrata egy kanyi vasat nem kapott. Még egy mondat is megmaradt bennem: "Ha a politikai gecizmusnak oltárképe lenne, akkor Orbán Viktor főalak lenne rajta." Nem tudom már melyikben jelent meg (az első kettő közül), de néhány tízmilliós támogatást megért ez Orsósnak akkoriban a nagy nemzeti mézesmadzag duma mellett..
Ezt csak azért írom, mert szép dolog a Fidesz kommunikációja, de (anno) még ilyen stratégiailag fontos esetekben, mint média sem sikerült abból valamit is érvényesíteni.
Ezért én nem is aggódnék annyira az ilyen Groó félék helyében. Legrosszabb esetben is csak be kell lépnie a pártba, és akkor már a "mi kutyánk kölyke". Tudtommal a blankolt pöcsű felmenők sem jelentenek kifejezett hátrányt.

Sátán meg a Jocó 2010.09.29. 09:18:18

Vajon miért nem költözött le egy-két hétre imádott cigányai közé, hogy filmje hitelesebb legyen?

Vajon miért?

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.09.29. 09:19:19

Ha valaki tudja, írja már meg, hogy egy ilyen rendező, aki 6 év alatt 2 filmet forgat, honnan kapja a fizetését havonta, és mi a tökömet csinál hétfőtől péntekig? Megesz a kíváncsiság .....

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.09.29. 09:20:29

@Sátán meg a Jocó:

Mert neki nagyon nagy az empátiája. Budapestről.

kovacskoko 2010.09.29. 09:21:32

Ha már ródmúví:

rotary-dunakeszi.hu/index.php?news=67

És ez ráadásul ingyenes, egy jótékonysági szervezet aktivistái forgatták és vágták, FullHD, (fél)profi narrációval és zenei aláfestéssel.

Gyertek minél többen!

Seduxen (már NEM dr.) 2010.09.29. 09:22:24

Diának javasolnék egy olyan forgatókönyvet, amiből ha film készül, szerintem legalább ennyien megnézik, és megnyugodhatna a kis lelke, mert abban is szerepelnek romák, gyerekek, sőt, még - bestiális - gyilkosság is lenne benne.

A címe (csak így egyszerűen): Olaszliszka

Homeoffice 2010.09.29. 09:23:04

Lehetne támogatni a magyar filmgyártást.
Egyrészt a technika adott. (Ami filmek jönnek ide stb..)
Miért nemlehet végre szórakoztató filmeket csinálni. Uarmbocsá akció- vagy történelmi filmeket.
A magyar történelem számos eseményét még nem dolgozták fel (most nem olyanoról beszélek amikor két muki beszélget egy szobában...)
Hunyadi, Szabadságharc, II. Vgh I. vgh
Pl: Ott volt a Kontroll. asszem háromszor néztem meg moziban.
Szabadság Szerelem sem volt rossz, Stbstb..
A művész és reálfilmekre nincs igény. Sztem. + a gagyivigjátékokra sem.

ermi50 2010.09.29. 09:28:35

Hogy,hogy mit csinál? Zero nem vagy Te annyira naív: Izraelben dolgozik egy kibucban.

Ásó[Mosó]Maci (Dr. nélkül) 2010.09.29. 09:30:14

"Ez a blokád pedig, a mai divatos kifejezéssel élve, nem kifejezetten a nemzeti értékmegőrzés szándékát tükrözi." Nemzeti értékmegőrzés a női rabbi, vagy a transzvesztita? Nóóóóóóóóóóóóóórmális, Margit???? izé Ildikó????

Grafikuszoli 2010.09.29. 09:31:01

Bár én a Beregháton nem nagyon vagyok ismerős, csak Hajdú-Biharban és Miskolcon, szívesen segítettem volna a forgatókönyvírásban:
"A 12 éves Orsós Lali (Tóth Sándor) segélyosztáskor vesz két karton kólát, húsz zacskó chipset, illetve egy csokoládét, amely egy nyerő kupont rejt: a nyeremény egy Vespa motorbicikli. Igen ám, de a motort Budapesten kell átvenni. Lali és népes családja elindul a beregháti romatelepről a fővárosba az áhított motorért. De Lali egyet sem aggódik! A távolsági buszon, a vonaton illetve a BKV járatain a jegyellenőrök úgysem mernek velük kötekedni, ráadásul egy kedves idős néni pénztárcájával is gazdagodnak. Az út során megkeresni rég nem látott édesapját is, aki legutóbb, amikor az álnok módon lekapcsolt áramot visszakötötte a putriba, rossz helyre nyúlt a csípőfogóval. Így most egy budapesti rehabilitációs intézet vendégszeretetét élvezi - bár életében egy vasat sem fizetett be a társadalombiztosító kasszájába. Emellett idősebb bátyját is meglátogatja a börtönben, visz is neki egy kis cigit, kávét és nasit, mert anélkül azért mégiscsak elég snassz naphosszat bámulni a plazmatévét. A Vespa átvátele után egyik nagybácsi indul el vele a Bereghátra, útközben pedig számos kalandba keveredik.Többször is meg kell állnia tankolnia - szigorúan fizetés nélkül, ráadásul a rasszista parasztok azt sem nézik jó szemmel, hogy a szegény, megfáradt roma éhségét az éppen akkor érő gyümölcsökkel próbálja csillapítani."
Lehet, hogy erre a forgatókönyvre nem jöttek volna az állami milliók, de egy igazi művész esetében fontosabb a hiteles jellem- és korszakábrázolás.

Jack/rendetteremt/ · http://www.youtube.com/watch?v=SBPvrOdFm00 2010.09.29. 09:32:06

Remélem legközelebb a mozit is felgyújtják, ami ilyen hulladékot sugároz.

T. Dia! Több diát ne csináljon!

darvas · http://dtp.tumblr.com 2010.09.29. 09:35:19

91 fizető nézőnek hol a forrása?
kösz

Seduxen (már NEM dr.) 2010.09.29. 09:40:25

www.origo.hu/filmklub/blog/boxoffice/20100927-magyar-boxoffice-hibrid-szeretok-turne-vespa.html

"De a hétvége legsoványabb eredményét Groó Diana Vespa című filmje hozta, amelyről országos adatunk ugyan nincs, de a fővárosban mindössze 91-en ültek be rá."

Seduxen (már NEM dr.) 2010.09.29. 09:41:15

Zero! Leszel szíves javítani a postodat, ugyanis a 91 néző CSAK FŐVÁROSI adat... :))))

Johnny336 2010.09.29. 09:42:34

Persze, hogy többen mennének el az általad rendezett filmre - te lassan celeb leszel! :D
@zero:
gondolom Tarnabodon, vagy Taktaharkányban van a cigánytelepen, és próbálja felhívni a figyelmüket a munka és tanulás értékére.

marcinátor (törölt) 2010.09.29. 09:43:00

Ha a Star Wreck elkészült szabadidőben, 0 támogatással, akkor ezek mire föl akarnak pénzt?

eszkep 2010.09.29. 09:45:22

@Seduxen: Hehe... országosan még hozzácsaphatunk nagyvonalúan 60 nézőt... (Adták egyáltalán vidéki moziban?)

eszkep 2010.09.29. 09:48:05

Azt én sem értem, hogy miért kell ennyi filmet forgatni (állami támogatással) kis hazánkban?
Azt az érvet még megértem, hogy kicsi a piac, kell a támogatás, de ennyi film nem kell, ráadásul szemét!

Persze amikor elolvastam a film tartalmát rögtön megértettem, miért kapott ennyi pénzt. Mindennek megkoronázásaként pedig az igazi vastagbőr:
"Úgy éreztem, hogy nagyon óvatosnak kell lennem, mert nekem bármekkora is az empátiám innen Budapestről, nem tudom, hogy egy telepen hogyan zajlanak egy tizenkét éves kisfiú mindennapjai."
Hát itt kész voltam...

Homeoffice 2010.09.29. 09:48:29

@Seduxen:

Bazze ez a picsa képes volt 91 szer megnézni a saját filmjét,

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2010.09.29. 09:50:23

Namost nem akarok kötekedni!
Ildkió vagy Diána
70Milla vagy 170milla

Kicsit Karcos 2010.09.29. 09:51:13

"Két orosz alternatív művész beszélget berúgva Párizs egyik előkelő presszójában.
- Te, Igor, szerinted mi lenne, ha beleszarnék a zongorába ?
- Á, hagyd, úgysem értenék..."

Örvendetes, hogy virágzik az alternatív filmgyártás Magyarországon, és sorra készülnek a filmek eddig soha meg nem filmesített, ezért a nemzet által szomjúhozva várt témákról, úgy mint cigányokról, zsidókról, buzikról, transzvesztitákról, holokausztról. Ha ennek csak pártíz millió forint az ára, és ennél többe nem kerülnek sem Groó, sem ifj. Verebes filmjei, akkor gyerünk barátaim, tegyünk a dolgunkat. Ha a rasszista magyaroknak nem kell a film, fordítsuk le állami pénzből (mi másból lehetne jól fordítani) angolra, németre, spanyolra, héberre, beásra. Ha nekik sem kell, csináljunk belőle 3D filmet, ha azt sem veszik, akkor vigyük ki az iskolásokat rá, ha ők sem mennek, akkor vezényeljük ki a rendőröket, katonákat, tűzoltókat a mozikba.

Ennek a filmnek ütnie kell.

zrobasé 2010.09.29. 09:51:15

@Seduxen: a fővároson kívül máshol nem is vetítik...úgyhogy nincs onnan plusz néző...tehát 91 az 91

Szekuriti Blogger · http://szekuriti.blog.hu 2010.09.29. 09:51:36

Az a jó, hogyha én forgatok, akkor megítélek magamnak havi 1 milliót fizetésként, nem?

Itt az ő Facebook adatlapja: www.facebook.com/profile.php?id=640778156&ref=ts

eszkep 2010.09.29. 09:52:05

"Ha rajtam múlna, a transzvesztitás sztorit leforgatnám jövőre, de ennek zéró esélye van,"
Reméljük, igaza lesz! :-)

"Van egy másik filmtervem is, Regina Jonasról, a világ első rabbinőjéről, akit 1935-ben avatták fel Berlinben, és koncentrációs táborban pusztult el."
Valóban, feltétlenül szükséges egy 8764. holokauszt film. Tartok tőle, hogy még pénzt is fog kapni rá.
Inkább ilyen sorozatokat vagy mozifilmeket kellene közpénzből támogatni, persze magyar témakörben:
en.wikipedia.org/wiki/The_Tudors

xanax · http://bennyhillifier.com/?id=CVTFxYMhwiA 2010.09.29. 09:53:04

@eszkep: 60? Nem hinném, hogy csak a főszereplő közvetlen hozzátartozói látták vidéken...

kovego 2010.09.29. 09:54:08

@Noname Cowboy: szerintem a 70 milla a támogatás volt, a film 170 millában van
mondjuk az meg egy másik kérdés, hogy honnan jött össze még az 100 milla?!

zero! értem ám, hogy miért fáj neked ez a 769.230 Ft/nézős támogatás a filmre:
"a forgatókönyvírás közepén jártunk, amikor a magyar társadalom ZÉRÓRA vizsgázott. " :-)

Seduxen (már NEM dr.) 2010.09.29. 09:54:58

@Noname Cowboy: szerintem Dia, és 70 misi az ÁLLAMI TÁMOGATÁS. A "maradék" 100-at gondolom "támogatásokból" szedte össze.

Szekuriti Blogger · http://szekuriti.blog.hu 2010.09.29. 09:57:51

@kovego: ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ! Állat! :)

eszkep 2010.09.29. 09:58:26

Az origo interjú címe is mindent elárul: Nem a film a szar, mi vagyunk fasiszták!
"Groó Diana: A magyar társadalom zéróra vizsgázott"

Seduxen (már NEM dr.) 2010.09.29. 09:58:54

@zrobasé: "a fővároson kívül máshol nem is vetítik" - micsoda rasszizmus ez kérem szépen!!! Igaza van Horváth Csabinak, Budapest TÉNYLEG a szabadsááááág fővároooooosaaaaaa! Meg kell védenünk MINDENÁROOOON!!!

Вперед товарищи!

Homeoffice 2010.09.29. 10:00:09

@eszkep:

ÉS arról mikor készül film, hogy a 45-ös kitöréskor az orosz harckocsik rágázoltak a magyar és német sebesültekre?

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2010.09.29. 10:01:12

@kovego: @Seduxen: Na ja azt átugrottam :)

Viszont ilyen filmet ami tudvaleő volt, hogy országos összátlagban 250nézőnél többet nem fog produkálni miért támogat az állam!
Jó tudom mert cigányos, zsidós vagy buzis a téma!

eszkep 2010.09.29. 10:01:22

@xanax: Szerinted érdekli a népes famíliát egy sci-fi? :-)

PublicEnemy 2010.09.29. 10:01:26

A legutóbbi magyar,díjazott"művészfilm",amit megnéztem a "Delta" volt. Na,az is kidobott pénz volt.

postabelyeg 2010.09.29. 10:06:40

@szkeptikus vagyok: "de néhány tízmilliós támogatást megért ez Orsósnak akkoriban a nagy nemzeti mézesmadzag duma mellett.."

Ez gondolom utalás arra, hogy Orbán eredetileg Orsós volt. Még sehol se láttam, hogy ezt bebizonyították.

Kicsit Karcos 2010.09.29. 10:08:25

Kerestem a torrenten a filmet, de azt kell mondjam, zéróra vizsgázott a magyar internetes közösség is.

Rejtett Változós Elmélet 2010.09.29. 10:08:29

Tegnap egy belvárosi élelmiszerboltba bement két teljesen bedrogozott cigány nő. Hangosan üvöltöztek, káromkodtak, röhögtek. Mivel alig bírtak normálisan közlekedni, a polcokról lesodortak dolgokat, amit persze nem szedtek fel, szalonnát vettek, amit felkockáztattak a pultos hölggyel, a biztonsági őrrel hozzatták a legolcsóbb wc papírt egy másik alkalmazottal a legolcsóbb borsó konzervet. Hosszú sor állt a pénztárnál-munka után bevásárlók ugye- ők végiglökdösték az embereket és fenyegetőzve beálltak a sor elejére. Jobbára nők voltak a boltban, a biztonsági őr nem értem miért nem lépett. Nem mert szerintem(idősebb, pocakos fazon).
Agresszívak, pökhendiek és azt hiszik bármit megtehetnek. Illetve: mindent megtehetnek. Jönnek, és bebizonyítják, hogy rájuk semmilyen szabály nem vonatkozik.
Természetesen a végén megvádolták a pénztárost, hogy átvágta őket, földhöz vágták a sört, anyáztak, majd a maradék cuccot kivitték a boltból. Senki nem ment utánuk, hogy visszavegyék. Felháborító.
Erről és hasonlókról miért nem csinál senki filmet? Ez ugyan úgy valóság, mint a romagyilkosságok.

Énbagoly 2010.09.29. 10:11:40

Miért van az, hogy a jó magyar filmeknek valahogy megvan a nézőközönsége? Csak a támogatása nem.
Szerintem különben kellenek művészfilmek, és jó dokumentumfilmek is. De nem ennyi pénzből, és szerintem nem feltétlenül mozikban kellene vetíteni, hanem mondjuk a köztévében.

Kiddy (dugnám nikki sixx-et!) 2010.09.29. 10:12:05

Őőő, az elején Ildikót írtatok, amúgy Diána.

eszkep 2010.09.29. 10:12:25

@Gunther: Vagy a Sziklakorházban történt eseményekről esetleg (beleértve a "fertőtlenítés orosz módra") egy film...
Budapest ostroma önmagában is megérne egy filmet!
Addig is Ungváry Krisztián: Budapest ostroma c. könyve erősen javasolt olvasmány.

vomit 2010.09.29. 10:15:12

12 evesen meg a maskent gondolkodok szamara sincsen motorozas

Homeoffice 2010.09.29. 10:16:08

@eszkep:

Rettegés 50 napja.... azt olvastad?

postabelyeg 2010.09.29. 10:16:37

@Gunther: "Lehetne támogatni a magyar filmgyártást."

Teljesen feleslegesnek tartom. Aki jó filmet csinál, annak megnézik a filmjét és lesz bevétele. A The Blair Witch Project-et is 22 000 USD-ból (de most nem vagyok biztos) forgatták le. A magyar filmesek leszállhatnának a földre. Különben is, a „jó film” egy megfoghatatlan kifejezés, ahogy a „magas kultúra” és „művészi érték”. Az árvíz idején meg a honvédség két helikoptert tudott a védekezésre küldeni. Mintha Magyarországon nem tudnának súlyozni, mi is az állam feladata, mik a fontos dolgok.

grayrace 2010.09.29. 10:18:25

Biztos, hogy vetítik vidéken. Kicsit utánna néztem, a Vespa a "remek" E-Cinema rendszeren került forgalmazásra, ami erősen beharárolja a vetítési lehetőségeket, mind mozi, mind területi szinten. Attól függetlenül, hogy így a filmnek nem sok esélye van nagyobb moziba kerülni (legfelejbb Uránia, Corvin, egyébként az art-mozi hálózatban tejesztik elsődlegesen), nem hiszem, hogy sokkal több nézőt vitt volna be a mozikba.

MIndenképpen átalakításokra van szükség az állami támogatások k

Eleg_Volt_a_hazaarulasbol! · http://ciganybunozes.blog.hu 2010.09.29. 10:19:52

@zero: mit gondolsz, miert kell 170 millio tamogatas erre a szarra... ???

LiberGon 2010.09.29. 10:22:25

Egy 14 éves lány videóblogját is többen nézik meg youtube-on mint 91... De ez annyira gyönyörű bölcsészmentalitás, axiómaként el kell fogadni, hogy a FILM jó TEHÁT ha kevesen nézik meg akkor az emberek szarok.

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2010.09.29. 10:22:28

@Eleg_Volt_a_hazaarulasbol!: Mert a forgatások közel olyanok mint a Trópusi Vihar!
Nagyon jó ki görbe tükör a filmes világról :)

derelyegrádi szellem 2010.09.29. 10:25:57

1/ Ez a poszt nem lesz címlapos az Indexen, ez 1000%

2./ Hát ez sajnos egyelőre így van. A magyar filmkészítés, és annak állami finanszírozási rendszerét irányítók egy zárt klub, aki egymásnak osztogatják a polgárok pénzét.

Hogy a film nem érdekel senkit, na az meg őket nem érdekli.

de megejegyzeném Groó Diának, ezzel filmmel késett egy 3-5 évet. Akkor ez a fajta abszolút PC megközelítés (egy cigányfiú sorsa aki a gaz rasszista magyarok elnyomnak, célkerezstbe veszik, midnez Újlipótvárosból nézve) siker lehetett volna, azóta ez nem annyira megy, mert közben az emberek jelentős része leszarja a PC-t, és ki meri mondani a hétköznapi valóságot a "borsodi romafiúk" kapcsán.

Szerintem csinálj egy filmet "Geca" címmel. Témája: A borsodi cigányfiú elindul Pestre motorokat lopni. De már a miskolci pályaudvaron odalép egy nála kisebb 13-14 éves kissárchoz, hogy "pakolj ki geca, mert elvágom a torkodat", és jól kirabolja, majd még össze is veri, megalázza, ki is röhögi a szegény síró magyar magyar kisfiút. Mert az a MP3 lejátszót a szülei vették neki, akik bizony 3 műszakban nyomják a munkát havi kilencvenezerért. És a testvére a karácsonyi ajándékáról mondott le, hogy neki azt megvehessék.

Hősünk a vonaton még 3-szor lép oda kissárcokhoz, lányokhoz késsel a kezében, hogy pakoljatok ki geca...

Szerintem ezt a témát többen néznék meg. Igaz, egy kurva fillért sem kapnál rá, nemhogy 170 milliót. Erre még te se. Ez igaz

Kicsit Karcos 2010.09.29. 10:29:43

Megnéztem a trélert a zsindexen, a végén a támogatók között ott figyelt az OKM logója is. Ők adták a másik százast?

parttitkar 2010.09.29. 10:30:06

Szerintem tekintettel a megszorításokra a filmeket lehetne kombinálni: az első rabbinő, szerelmes lesz a haláltáborban egy másik nőbe, ezért ott kiközösítik, de aztán rájönnek, hogy transzvesztita, a leszbi barátnője kiakad és szakít vele, a rabbinő teljesen összetörik, de ekkor rátalál a fogolytáborban roma édesapjára, akitől megtudja, hogy az anyja az apja és ő is transzvesztita, de aztán lebuknak a füves cigivel, ezért halomra ölik kettejüket, mielőtt azonban kivégeznék őket, belövik magukat heroinnal, majd vérben forogva, de végül kábítószer-túladagolás miatt nagy élvezetben, méltóságteljesen meghalnak.

Szerintem biztos lenne 91 nézője a filmnek.

Mourinho már nem a király 2010.09.29. 10:32:56

Ez a támogatások elaprozódása most a fidesz jelszava. Egyébként jogos, mi is több alkalommal jártunk úgy, hogy egy pályázaton a kért támogatás 10-ed részét adták. Na most ha nekem nincs pénzem megcsinálni valamit, akkor a költségvetés 10%-ával továbbra sem tudom megcsinálni, akkor ne adjanak semmit. A lényeg ugye, hogy lehet büszkélkedni azzal, hogy 500 szervezetet támogattak...elég lenne 100-at, de azokat rendesen.
Viszont attól félek ez merő propaganda és marad minden a régiben.

A magyar társadalom zéróra vizsgázott, ezen már kidühöngtem magam 2 napja. Biztos kurva jó a film, de mégsem megy el rá senki...

2010.09.29. 10:37:38

Vazze, micsoda témák... romák, transzvesztiták, rabbinő... amilyen tuti siker a gyerek és a kutya a moziban, olyan tuti siker a cigány, buzi meg a holocaust a pályázatokon. Mindenáron le akarják nyomni a torkunkon, pedig a demokratikus többség jól láthatóan nem kér belőle!

eszkep 2010.09.29. 10:38:51

@Gunther: Igen, bár nekem Ungváry könyve jobban tetszett. Azért ez sem rossz!

Tapmancs 2010.09.29. 10:38:53

Kósersrác jó kritikája a filmről. Azt hiszem minden benne van:

kosersrac.blog.hu/2010/09/26/orsos_lali_es_a_magyarbunozok

Amúgy meg, nézzétek meg a borítót. tudtommal végig Magyarországon játszódik a film. De nálunk hol van SÁRGA felezővonal az úton???

LiberGon 2010.09.29. 10:39:01

@derelyegrádi szellem: Jaj te nem látod a lényeget, ők jó emberek csak a körülmények áldozatai...

sz4sz4 2010.09.29. 10:41:07

@derelyegrádi szellem:
készült hasonló témájú film, van benne "kínáldmegatesómat" és "pakojjáki" is.

"Az 1 hét című film egy cigány fiatal hét napját mutatja be, mindegyik napból egy-egy rövid részletet kiragadva. Hétfőn reggel Kristóf a családjáról beszél, kedden a barátaival játéktermezni mennek, szerdán nagypályás haverjával találkozik. Csütörtökön a közértben arról álmodozik, hogy ő is nagymenő lesz. Pénteken ideges monológ az utcán, majd szombat este a kötelező beivás és cuccozás. Vasárnap délelőtt, ahogy részegen tántorog haza, két szintén részeg magyar srác elkapja és megverik."

Ja és nem sci-fi, mert olyan nap nincs, hogy "Kristóf ma túlórázik, határidős munka van" illetve "Kristóf ma egész nap a szakdolgozatán dolgozott".

www.youtube.com/watch?v=ORoV5Y2ZVZo

vomit 2010.09.29. 10:43:10

@vomit: itt a maskent gondolkodokrol
(sot figyeled, diana, uj filmotlet: a sokasos teman tul van benne allat, de akar meg lezuhano repulo is):
nol.hu/belfold/ajanlo/20100928-koldulas_miatt_nincs_ugyfelfogadas
"– Hogyan húzzanak ki a békából szőrt, ha csupasz a háta? –kérdezett vissza a polgármesteri hivatallal átellenben lakó Király Mihály. A 75 éves férfi szerint az a baj, hogy a faluban már kisebbségbe kerültek, akik ott születtek. Akik pedig az utóbbi időben települtek be, másként gondolkoznak. Egyikük a minap a községháza előtt árulta a krumplit, pedig a kertje sincsen fölásva; ha leesne oda egy repülő, meg sem találnák, akkora benne a gaz."

derelyegrádi szellem 2010.09.29. 10:46:27

Egy valami nem világos számomra. Azt a 1,5-2 évet hogy fogom kibírni, míg Dia le tudja forgatni a transzvesztitás témáját. Egy valamiben biztos vagyok. A magyar társadalom transzvesztita ügyben is zérora fog vizsgázni Dia filmjében.

Mondjuk az a "reform női rabbis" is jól hangzik, ráadásul teljesen feltáratlan téma, mert zsidósnácis Auschwitz-es fimet még soha senki nem készített egyetlen egyet se.....

mutant · http://universal.blog.hu 2010.09.29. 10:50:17

@Rejtett Változós Elmélet: Legutóbb a G-Robyban tapasztaltam ehhez hasonló esetet. Leírom,igen! Egy idős hölgy újságot vett, bejött egy nagydarab fiatal cigány nő és elkezdett kiabálni az eladóval,h feltöltőkártyát,de azonnal,te copfos kurva! Mondta az eladó hölgy, hogy fizet a mostani vevő és következhet is.Ott kiabált minden eladóval, hogy micsoda mocskos hely ez a G-r., nem akarják kiszolgálni őt, mit képzelnek magukról, stb... majd a biztonsági őr próbálta lecsillapítani, akinek szintén beszólt,de mi inkább eljöttünk.

Homeoffice 2010.09.29. 10:59:28

Zero!

Nem akarsz szervezni csoportos filmnézést erre a Remekműre?

Seduxen (már NEM dr.) 2010.09.29. 11:00:43

@Gunther: bocs, de ennek a filmnek a megtekintéséhet olyan csúnyán kellene bebaszni, amire nekem momentán nincs pénzem :))))))

derelyegrádi szellem 2010.09.29. 11:02:53

@sz4sz4:

És olyan van benne, hogy Kristóf beragasztózva beugrik egy egyedül élő öreg nénihez mondjuk Gadnán, akit aztán kirabol, megerőszakol, kiszúrja a szemeit, levágja az egyik lábát, és szétveri a fejét?

Makumba4 2010.09.29. 11:05:05

@parttitkar: baszki, annyira röhögtem, hogy kizavartak az irodából.

Egyébként vannak már kísérleti próbálkozások a különböző PC-témák forradalmi elegyítésére. Egy CEU-s tanár leforgatta élete első, és reméljük utolsó alkotását. A sztori dióhéjban: egy homokos menekült érkezik Magyarországra, és beleszeret egy homokos hajléktalanba. Ketten próbálnak megküzdeni a kirekesztő társadalom érzéketlenségével.

LiberGon 2010.09.29. 11:10:55

Ha nincs pénzetek kávéra, olvassatok el pár hozzászólást a kósersrácon...

marcinátor (törölt) 2010.09.29. 11:12:20

@vomit: Ez ugye nem igaz, mert másként gondolkozót még senki sem látott például ilyen irányú oktatáson. Ebből csak az következhet, hogy genetikailag hozzák magukkal a motor illetve autóvezetés művészetét, tehát nekik alanyi jogon jár a jogosítvány, az életkortól függetlenül.

CD-R80 2010.09.29. 11:13:10

Ti nem tudjátok értékelni a művészetet. A művészet ma már azt jelenti, hogy olyat csinálunk ami a valóságban nincs de akár lehetne..

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2010.09.29. 11:15:53

:DD nagyszerű hsz-ek! rég röhögtem ilyen jót.

a sztori egyébként absz. ül. tiszta népmesei, csak kérdés, hogy kiknek szól? mert akikkel kifizetteték, azoknak biztosan nem. bűntudatra való felhívásból meg 45 óta kaptunk már.
grósz ildikó húzzon a pcsába

törcsi 2010.09.29. 11:16:11

vicces, a film fészbukjat 200-al többen lájkolják, mint a magát filmet.

az interjúban kétszer hangzik el a nem volt elég támogatás/pénz axióma... mégis mi lenne elég? egyrészt mi a fszért kell ennyi rendezőt képezni egy kevesebb mint 10 milliós országban? másrészt miért arra nevelik őket, hogy támogatásokra gyúrva kell boldogulniuk. nem, bazmeg mérettesd meg magad a piacon, csinálj reklámot, dolgozz tévének, gyűjts pénzt és ha van elég valósítsd meg az álmodat. mások is így csinálják, pl én is. csak én nem 200 milliós álmokban gondolkodom. ráadásul évente.

remélem ezt a 3d dolgot nem gondolja komolyan. úgy hallottam az aztán az igazán drága technika! viszont az örömteli, hogy ösztöndíjakat is adnak az ilyen nehézsorsúaknak, ahol továbbképezhetik magukat. 2-300 workshop valamint még 5-6 film és sztem meglesz az 1000 fős nézettség is...

továbbá úgy láttam a művésznő adatlapján, hogy belefért egy kis new yorki terepszemle is a lázas munkába. örülök, hogy az ilyen költséges és kevés támogatásból megvalósuló álmokból azért meg tud takarítani ilyen tengerentúli utakra. viszont megkérdezném tőle, hogy TB-t, adót mégis mennyit fizet egy évben.

CD-R80 2010.09.29. 11:17:39

"A mi történetünkben Lali kezdettől egy roma kisfiúként szerepelt. Magyarországon pedig szokatlan, hogy egy film főszereplője roma legyen, plusz a forgatókönyvírás közepén jártunk, amikor a magyar társadalom zéróra vizsgázott."

De ez tetszik, véletlenül sem általánosít. Az már más kérdés, hogy más társadalmak meg el sem mennek a vizsgákra..
Amúgy mit kellett volna csinálnunk kedves Diuska? Rituálisan öngyilkosságot elkövetni, vagy mit?

LiberGon 2010.09.29. 11:20:46

@CD-R80: "a forgatókönyvírás közepén jártunk, amikor a magyar társadalom zéróra vizsgázott"

Biztos én vagyok a hülye, de nekem nem derült ki az interjúból, hogy ezt mire érti.

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2010.09.29. 11:24:21

tényleg, palesztin kisgyerekekeről, akik fehérfoszfort kaptak karácsonyra nem forgat?

Seduxen (már NEM dr.) 2010.09.29. 11:24:27

@CD-R80: "A művészet ma már azt jelenti, hogy olyat csinálunk ami a valóságban nincs de akár lehetne.. " - én úgy tudtam, hogy ezt híjjják sci-finek :)))))

dr. Aullah 2010.09.29. 11:26:24

Tipikus pióca az ilyen. Remélem fájdalmas hosszú halá...
Szóval egy rohadt férek: cigány, transzfesztita, zsidó... ha esetleg egyikre nem kap, akkor mindenki rasszista. Hát szerintem meg a kur*a anyját.
Az interjú meg egy lol. Buta mint a seggem, ráadásul nagyképű és másokat vádol.

dr. Aullah 2010.09.29. 11:30:40

féreg

Amúgy szerintem jó szarok a magyar filmek. Amik utoljára tetszett az az Üvegtigris (első rész, a második már egy fos volt), A Nyomozó, Mázli. Kb ennyit is néztem csak meg...

CD-R80 2010.09.29. 11:30:47

@vero: Azok terroristák, nem tudtad?

@LiberGon: @LiberGon: Persze mert 0-ra vizsgáztál te is:)
A cigógyilkolászásra, mi másra.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.09.29. 11:32:11

Amúgy ha a film kapott állami támogatást, akkor cserébe kötelezővé tenném, hogy a film premiere után 1 évvel egy országos TV adja le főműsoridőben.

Elvégre a mi pénzünkből készül, hadd lássa mindenki.

És mivel az RTL-nek és a TV2-nek is vannak közszolgálati funkciói, őket is kötelezném erre.

Van 30 magyar film / év, van 4 országos TV : M1, Duna, RTL, TV2, minden csatorna lead 7-7 filmet évente.

Megnézzük ki nyeri a nézettségi versenyt, a Vespa vagy a Frankenstien.

Seduxen (már NEM dr.) 2010.09.29. 11:32:21

@vero: több ok miatt sem:
1: palesztin kisgyerek vs foszfor témából MILLIÓ film készült...
2: ez az egész az antiszemita sajtó kreálmánya, az izraeli hadsereg sosem vetett be olyan fegyvert, amit valamely nemzetközi szerződés tilt.

üdvözlettel:
Jicah Ben Jechiel - szóvívő צְבָא הַהֲגָנָה לְיִשְׂרָאֵל, (IDF - Israel Defense Forces)

LiberGon 2010.09.29. 11:33:12

@CD-R80: Ja értem, mert ugye a magyar társadalom minden tagja cigányokat öl szabad idejében.

Kérdés: Most akkor beszólt ezzel a cigányoknak és a zsidóknak is? Hiszen ők is a magyar társadalom részei.

DArchAngel 2010.09.29. 11:39:32

"célkeresztnél felszisszentek, és azt kérdezték, hogy ugye nem dördül el?" - Pedig bazmeg ez kellett volna. Lelövik, a családját megbassza az uborka köré húzott elektromos kerítés, majd egy nagyon szomorú snitt a közeljövőből, ahogy a körülkerített cigány gettókban géppuskás fekete ruhás, Árpád sávos, nyilas- és kettős keresztes jelvényes, állatias arcú fehér emberek keresik a még megmaradt pár szerencsétlen romát, hogy jól legéppuskázzák.
Minek finomkodni? Miért kell kerülgetni a forró kását? Tessék kimondani nyíltan, ebben a kurva országban minden fehér ember rasszista náci, kivéve persze néhány nagyon okos, nagyon liberális értelmiségit, akik vállt vállnak vetve tartják a haladás és elfogadás fáklyáját ebben vaksötétben, ahol barna eső öntözi a földet és Ziklon-B gáz szagát viszi a szél a gettók felett.
Faszom kivan, hogy minden romák bajáról mindig én tehetek, a rohadt átlagos fehér ember, aki egy kurva rossz szót se szólt még egyikhez sem. Hogy nekem kell elfogadnom a deviáns viselkedést, mert emberi jogok vannak. Az enyém hol a lófaszban van? Vagy annyi a jogom, hogy gürcölhetek egész kurva életemben, hogy mások kártyázhassanak? Megint mások meg kurva szar, hazug filmet készíthessenek erről annyiért, amit családostul nem keresünk egész életemben? Én, MI mikor kapunk filmet, vagy akár minimális kis kibaszott elismerést, kis dicséretet, azért, mert becsületesen élünk és dolgozunk? Hogy kivándorlás helyett itt maradtunk ebben szarban eltartani a sok herét?

lyken 2010.09.29. 11:42:41

Értem, hogy kell támogatni. De. Hol vannak az Abigél, Tüskevár, Tenkes kapitánya, Sándor Mátyás, Dunai hajós, Egri csillagok szintű filmek? Tán meg kéne keresni a régi nagyokat és őket megbízni filmezéssel. Hátha kinő a kezük alatt egy új nemzedék. Mert a mostani "művészfilm gyáros" réteg siralmas fostalicska.

Valandil 2010.09.29. 11:43:37

Idézet a "hölgytől":
"....A 'zsidó téma' inkább a családi érintettségem okán van jelen, amitől egyébként sokszor szerettem volna már elszakadni, de nem bírtam. Az Urlicht című kisfilmemben benne van, hogy végre sikerül álmomban lefutni a vonatot, és nincs többé trauma. Így is gondoltam akkor, hogy befejezem végre a judaizmussal és a zsidóságommal kapcsolatos filmográfiát, és valami más felé fordulok. Ez eddig mégsem sikerült, mert közbejött például Sándor Anna a Címzett ismeretlennel, és úgy éreztem, hogy ez az én témám, nem mondhatok rá nemet......"

Én helyeslem, hogy támogassák a MAGYAR filmgyártást!

blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year (törölt 2010.09.29. 11:48:37

Remélhetőleg nyugaton is ilyen siker lesz,ott -kellő tapasztalat híján- még fogékonyabbak az ilyenre és el is hiszik ,hogy itt ütik vágják a cigánygyereket csak úgy...(közben meg ugye....)

bulvármédiás => · http://kepviselo.blog.hu 2010.09.29. 11:51:13

@zero: Tévedsz, mert Szekszárdon is játsszák (nézettséget viszont nem tudok).

Amúgy meg az ember elfelejti, hogy ezek nem közönségfilmek, hanem egy szűk rétegnek szóló művészfilmek. Az ilyen versenyfilmekre NEM szabad úgy tekinteni, mint nagy tömegek érdeklődését megmozgató alkotások - sőt, ha az állami támogatás nem lett volna, akkor 1. még ennyi film se készült volna (mindegy milyen minőségben) 2. eltűnnének a magyar művészfilmek, és maradna "Csak szex és más semmi" (és tsai)

A végére pedig egy kis sztori:
Még az egyetemen volt Kontroll filmvetítést követően egy Csányi Sándor (a színész) és Pindroch Csaba találkozó. Ott azt mondták erre, hogy oké, hogy van ez a filmtörvény és támogatás, de ezzel nem a széles rétegeket célzó közönségfilmeket szponzorálják, (Mondjuk tőlük, mint filmsztárok, mi mást várna az ember...) hanem a közönségfilmeket.
Úgy néz ki, hogy ez most változni fog - reméljük, hogy a mennyiségi megcsapolás a minőség növekedését eredményezi.

bulvármédiás => · http://kepviselo.blog.hu 2010.09.29. 11:52:30

@bulvármédiás =>: "ezzel nem a széles rétegeket célzó közönségfilmeket szponzorálják, (Mondjuk tőlük, mint filmsztárok, mi mást várna az ember...) hanem a művészfilmeket."

No, így helyes a mondat :)

hatesz 2010.09.29. 11:53:59

27ezer $-ból forgatott film- bevétel: 3 millió $...
hu.wikipedia.org/wiki/Shop-stop

ezt hívják úgy hogy tehetség vagy egyszerüen csak ügyes

nyugatioldal 2010.09.29. 11:59:58

Tehát ha nem adunk zsét minden -elnézést, de kimondom - szarra, akkor az tiszta nácizmus és a hüle a társadalom.

Elmegy a jóédesqrv.... jába.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.09.29. 12:02:24

@bulvármédiás =>:

Bocs, de nem azért készít valaki filmet, hogy minél több ember lássa? Ez olyan, mintha a zenész eleve úgy kezd a lemezfelvételnek, hogy ez művészi lesz, és úgyis csak 90 ember fogja megvenni. Persze a zenész nem kap állami támogatást.

Állami pénzből miért kellene ilyen "művészfilmeket" támogatni? Hogy legyen egy rendezői-filmgyártói körnek munkája?

kokavec 2010.09.29. 12:04:13

A magasabb szintű kulturális teljesítményt mindig kisebb réteg fogyasztja, ez törvényszerű. Sajnos Groó Diana filmje tényleg szar. De ha jó lenne, akkor se néznék meg sokkal többen. Csak mondjuk 653-an, mint Mundruczó Frankenstein tervét.
Ez van. El lehet dönteni, hogy a Lagzi Lajcsik és Zámbó Jimmy-k legyenek csak és kizárólag, vagy a populáris bevételek visszaforgatásából készüljenek művészeti produkciók is.

LiberGon 2010.09.29. 12:04:13

@zero: Jelenleg nem ez a helyzet, az irodalom terén is gyakorlatilag egymásnak írnak könyveket igen nagy százalékban.

z666 2010.09.29. 12:11:19

Már évtizedek óta ilyen a nyugati művészvilág. Az ilyen tehetségtelen, ingyenélő, beképzelt és arrogáns férgeket felkapja a zsidó mégia, és "sztárművészt" csinál belőlük. Természetesen cserébe folyamatosan hangoztatják a torz, szélsőbalos nézeteiket.
Az ilyenek rosszabbak, mint a cigánymaffiózók...

marcinátor (törölt) 2010.09.29. 12:13:07

@bulvármédiás =>: Liberál körök azt mantrázzák naphosszat, hogy piac van, majd a piac eldönti, hogy mire van szüksége. Ebből valami olyasmit gondolnék, hogy ha kell a szűk rétegnek a rétegfilm, akkor az a szűk réteg fizesse meg. De valahogy saját magukra nem ezek a szabályok vonatkoznak, maguknak osztogatják kö(s)zpénzből a támogatást, még ha a produktum a sánta lőtéri kutyát sem érdekli. Ez egyszerű pénzosztás, ugyanaz a kategória, mint a fiktív tanácsadói szerződések. Arra is prezentálnak egy összecsapott háromoldalas firkálmányt teljesítés gyanánt, itt sincs másképp.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.09.29. 12:16:46

@marcinátor:

Így van .

A játékfilm működjön tisztán piacai alapon, ha talál szponzort, aki hajlandó a pénzét kockáztatni, akkor forgasson, az állami támogatást pedig adják oda a dokumentum és rövidfilmeseknek, amit viszont ezért cserébe szabadon meg lehet tekinteni mondjuk az Indafilmen. Téma van ezerrel dokumentumfilmet forgatni.

sanyisanyi 2010.09.29. 12:17:43

Ennyi pénzből akár haza is mehetett volna, a hőn szeretett Izraeljébe, és akkor a mi pénzünket se lopná tovább, és nem kéne attól az iszonyú/szörnyű/rettenetes antiszemitizmustól rettegnie, ami ma Magyarországon dúl.
Hiszen naponta rabolnak ki, késelnek meg, vernek félholtra magyarok cigányokat/buzikat/zsidókat!

Azt kéne egy hétre leküldeni arra cigánytelepre aki erre pénzt adott.

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2010.09.29. 12:18:17

@Seduxen: motor, cigány kisfiú, sorsjegy, stb. ááh.
itt az egészséges szemlélet.
http://www.youtube.com/watch?v=uKdvtbVIxqY&feature=player_embedded#!

CD-R80 2010.09.29. 12:28:11

Művészfilm: cigány kisfiú, szerető és aggodó cigány anya, motor, sorsjegy, kaland a nagyvárosban, idilli élet a telepen, szalmabálákon szaladgáló kispulyák,

Valóság: muter a kocsmában vagy segélyért, kiscsávó a nagyokkal seftel, vagy épp betör, lop, gyilkol, szeméthegyek a telepen, a szalmabálák ellopva és eladva, sorsjegy helyett játékgép,

Van benne összefüggés, szóval ez egy remek művészfilm, gyanítom még hallunk róla és Diuskáról is.

is 2010.09.29. 12:29:50

az ember ismet elsirja magat a gyonyortol, olyanokat mond ez a kuratoriumvezeto. de a harom marek Cavinton megint kell hozza. hany milliard volt a Szechenyi-film egymaga? es mi is volt azon a faxon? nem a filmesek, de meg sokan masok hogyan eltek meg belole? es most a Bank-ban film hogyan is lesz? mennyibol? kitol?

@zero: egy egesz picit ha belevenned a gondolatvilagodba az europai kitekintest. amit leirsz, az csak az USA-ban mukodik, es olyan eredmenyt is produkal. nem Mo, hanem Europa gondolja azt, hogy nem lenne szabad az USA-t kovetni, mert nekunk mas szempontok is fontosak.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2010.09.29. 12:32:08

Nem fog semmi változni. A filmes iskolákban termelődnek az ingyenélésre berendezkedő diplomások. A társadalom pedig imádja a diplomásokat, akkor is, ha azok semmihez se értenek, soha életükben nem végeztek érdemi munkát.
Nehogy már mindenért csak az "állam" legyen a felelős, az emberek bizony ugyanannyira felelősek mint a vezetés. Az emberek többsége vígan dolgozna ilyen kamu munkákat, jó pénzekért.

Italo Balbo 2010.09.29. 12:33:29

Ez van. Ezt ilyen hatásfokkal lehet csinálni. Vagy nem kell keseregni, vagy nem kell egy fillért sem adni semmilyen filmre.

jozicsenko 2010.09.29. 12:34:26

éljenek meg a piacról - 20 évig nyomta a mantrát az szdsz, itt az ideje hogy a valóságban is megmutassák, mit érnek

hogy közben felkopik az álluk a művészeknek? kérem, lapátot még ragadhatnak, zsákot még hordhatnak: kell a munkáskéz a gátakra

persze innentől már náci vagyok, de lesz.rom

ha meg olvasss gró kisasszony: a munka szabaddá tesz!

tizenot 2010.09.29. 12:35:42

Ciganyt tesz bele, csak azert mert ugy gondolja "nem megszokott" dolog, es ezzel kitunhet, celkeresztbe teszi a ciganyt kizarolag a hatasvadaszat kedveert stb...

A koncentracios taborban vegzodo filmet forgatni ma mar snassz, minden bort lehuztak a temarol.

A holgyike nem tudja magat fuggetleniteni az aktualis trendtol, olyan mint egy ovodas aki ha cigany a tema akkor ciganyokrol forgat, ha az a tema hogy a koncentracios tabor rossz akkor arrol forgat.

Nem jo.

jozicsenko 2010.09.29. 12:36:01

@jozicsenko: bocs, elírtam: ha meg olvassa gró kisasszony...

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.09.29. 12:36:17

@is:

Lehet ... a franciáknál is támogatják a hazai filmeket, igaz, ott több millió nézője van egy-egy filmnek.

Sajnos elég nehéz belőni, hogy csak akkor kapjon egy film támogatást, ha meglesz az 50 ezer vagy 100 ezer néző ...

Seduxen (már NEM dr.) 2010.09.29. 12:37:46

@jozicsenko: "olvasss" - látom a "sok S-betű" bűvöletéből nem tudsz kitörni :)))))

csoko20 2010.09.29. 12:37:46

Groó Diánanák mi arról a véleménye, hogy még azok se mentek el megnézni a filmet, akik csinálták? :)

Ez lehet valami önkritika?

Mérges 1234 2010.09.29. 12:39:38

Én nagy ellenzője voltam mindig is az előitéletekenek, de az elmúlt 10 év és az ilyen szemforgató hazúg filmek meggyőznek hiba volt.

Ettől a riporttól ledobta az agyam a láncot.

"Halomra ölték a gyerekeket" és hasonlók.

Mikor hol?????

Hazúg mocsok az egész, ez a nő sem ezen a világon él. Sok ilyen liberális maszlag után világosodtam meg én is, és mára már hányok tőlük, miközben a legnagyobb élharcosuk voltam.

Az ilyen kisarkítások,m hazúgások többet ártanak, mint használnak, de ezt valahogy nem akarják megérteni ezek az "értelmiségiek".

Otto von Bolschewich 2010.09.29. 12:42:42

Ez a Groó Diána is a Nagykörúton belül világhírű, belterjes, retardált, lábszagú budapesti bölcsészek közül érkezett?

Mérges 1234 2010.09.29. 12:44:02

@zero:

"Sajnos elég nehéz belőni, hogy csak akkor kapjon egy film támogatást, ha meglesz az 50 ezer vagy 100 ezer néző ..."

Miért nehéz ez, megcsinálja hitelből, ha meglesz a kellő nézőszám, akkor útolag megkapja a támogatást.

Ez esetben legfeljebb megondlják, hogy mit is akarnak forgatni.

TÉnyleg egy vicc, hogy miközben ezernyi probléma van az országban, egyesek úgy gondolják nekik alanyi jogon jár pénz a filmezérsre.

Hát nem, mondjuk az összes közalapítvány mehetne a sülyesztőbe.

Peremartoni Krisztina (törölt) 2010.09.29. 12:49:18

Ez egy bűnös hely.. Ez egy bűnös város...

Johny the mocsok 2010.09.29. 12:51:14

iwivv:
Vélemények róla: groó diana [dini]
A felhasználó nem engedélyezi, hogy véleményeket írjanak róla.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.09.29. 12:52:03

@Otto von Bolschewich:

Kazinczy utca, ELTE-BTK és Filmművészeti. Van még kérdés?

Johny the mocsok 2010.09.29. 12:52:23

Ilyenkor kell egy kaució, amit a producer és a rendező a magánvagyonából letesz. Ha a film bukik, behajtani rajtuk a költségeket.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.09.29. 12:53:07

@Doubledecker:

És hogy fizet ki 70 millió hitelt, a 91 néző által üsszedobott 90 ezer forint bevételből? :-)))

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.09.29. 12:54:33

Ecsém, ha az underground zenekarokat (NEM, nem péterfy bori és tsai) támogatnák így, mint ahogy ezeket a nézhetetlen lélekromboló borzalmakat......
Francnak kell játékfilmet forgatni a valóságról. Sose vágtam. Kimész a lakásodból, azt ott van. Falusi-vidéki tudja milyen a lepukkant cigusok sora, rózsadombiakat meg vigyék kirándulni nyóckerbe. Olcsóbból kijönne.
Az élet nem játék. Hát akkor hogy lesz belőle játékfilm?

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2010.09.29. 12:55:03

@zero: Ezt a nagy hollywoodi rendezőknél is fel szoktam tenni. Az elég nagy nevek is 20-30 év alatt kb. 10-11 filmet, ha rendeznek, de néha annyit sem.

OFF, de egyáltalán a tapasztalatot honnan szerizik ehhez? Biztos, hogy kisfilmeket és mást is rendeztek, de akkor is döbbenetes, hogy ennyi "lövésből" kell valami maradandód alkotnia egy jó rendezőnek.

fülzsír 2010.09.29. 12:59:45

Kedves Diána! A holokausztos filmedben térj ki arra, hogy a zsidók miért különültek el a lágerben a cigányoktól! Ez volt az egyetlen alkalom,hogy végre egymás mellett élhettetek volna.. dehát ZÉRÓRA vizsgáztatok! :-)

Kivancsi 2010.09.29. 12:59:57

Budos mocskos ciganyra nem vagyok kivancsi a filmvasznon...
latom oket eleget az utcan... eleg is..

inkabb nezem a hollywoodi szemetet meg az is jobb mint ezekert a gorenyekert
mozijegyet vegyek...

Ciganyok mar itt is meglopnak minket :):):)
mi fizetjuk az adonkbol, hogy a haszontalan semmitmondo
eletukrol egy barom filmet csinaljon....

elobb utobb itt forradalom lesz!!! de nem valasztofulkes!! hanem VERES!!

MickthePick 2010.09.29. 13:00:56

@neccharisnyás útonálló: hát, ha még a valóságról szól, de csak egy szokásos rózsadombi (újlipóti) judeoliberalista homályos, cigánytelepi infókkal felturbózott magyarellenessége...

Beefboneknock (törölt) 2010.09.29. 13:02:47

köszi Vastagbőr, hogy megemlékeztél erről a pofátlanságról

kicsit durva leszek...abba a puska célkeresztbe nem a kisfiú hanem más való...nem nem a rendező...ááá nem

CD-R80 2010.09.29. 13:04:25

És még hazudik is.
Szentesi cigánytelep mi..

Eldorádó
(színes, magyar kisjátékfilm, 15 perc, 2009)
rendező: Groó Diana
forgatókönyvíró: Groó Diana
zeneszerző: Vázsonyi János
operatőr: Kardos Sándor
producer: Garami Gábor
jelmez: Balai Zsuzsa
animáció: Tajnafői Zoltán
gyártásvezető: Nedeczky István, Kovacs Ildikó
vágó: Vida Zoltán

szereplő(k):
Tóth Sándor

Tóth Sándor
FILM:
Eldorádó (szín., magyar kisjátékf., 2009) színész
Vespa (szín., magyar filmdráma, 2009) színész

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.09.29. 13:04:42

Filmszemle,16 versenyfilm (800 milliós támogatásból)

Kolorado Kid (Vágvölgyi - Galamb - B. András) (250 millió induló, 430 millió zárótőke) 32 nap forgatás, avagy már megint egy film 56-ról, nem kéne ezen túllépni?

Bibliothéque Pascal (Hajdu Szabolcs) - 418 millió (167 misi MMK támasz) roadmúvi Európában, forgatási idő: 54 nap

Czukor Show (Dömötör Tamás) - 109 milla (40 misi MMK támasz) a vérlázító Mónika show, gagyi filmfeldolgozása, forgatásai idő (egyéni csúcs!) 14 teljes nap

Látogatás (Pejó Róbert) - 549 milla (50 misi MMK támasz, 150 misi svájcból, 250 misi az osztrákoktól) késelős gyilkolós, hatszázszor látott thrillerszerű akármi, a remekmű 25 napot rabolt el a szereplők - többek között Gryllus Dorka - életéből

Bunkerman (Zsigmond Dezső) - 85 milla (34 misi MMK, 34 misi MTV támasz) ezt a napot is megértük, Szalacsi "Ojjektum" Sándor és Fogarasi Árpád tragédiája, avagy hogyan építettek Kocsordon atombunkert.

Köntörfalak (Dyga Zsombor) - 86 milla (26 misi MMK támasz) a film egyik érdekessége, hogy két részben vették fel, s a főszereplő megengedte magának azon luxust, hogy időközben lefogyjon

Team Building (Almási Réka) - 153 milla - Kedvenceim a nem magyar című, magyar filmek. Szerintem akkor legyen majd angol címe egy magyar filmnek, ha magyar címe lesz egy angol filmnek.

Ki/Be Tawaret (Molnár Györgyi) - 70 milla (38 misi MMK támasz) 22 nap forgatás, az egyetlen pozitívum, hogy Karafiáth Orsi írta a forgatókönyvet, majd meglátjuk.

A Sírásó (Kardos Sándor) - 45 milla (26 misi MMK támasz) egy félőrült sírásó balul sikerült napjáról

Presszó10 (Sas Tamás) - 79 milla (22 misi MMK támasz), hogy ezt az embert miért engedték vissza a rendezői székbe a Presszó után felfoghatatlan, most elkészítette a folytatást

Szélcsend (Sas Tamás) - 59 milla (22 misi MMK támasz) avagy hogyan lehet két low budget filmet készíteni, egy már-már középszar helyett, de mivel a forgatókönyvet a feleségem írta, muszáj vót

A vágyakozás napjai (Pacskovszky József) - 115 milla (45 misi MMK támasz) a film legalább fekete-fehér, egy kis kreativitás

Vespa (Groó Diana) - 170 milla (70 misis MMK támasz) erről inkább semmit, mert atomot dobnak a honlapra

www.fatumteam.com/blog/comments.php?y=10&m=02&entry=entry100203-044320

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.09.29. 13:07:22

@zero:

Tök jó, hogy 15 rendezőt megmentettünk a munkanélküliségtől, 800 milliónkba került :-)

PointeDuLac (törölt) 2010.09.29. 13:07:59

Magyarországon van 1-2 díj,aminek a határon túl amúgy semmi értéke nincs,és kinek kell ezeket a díjakat adni?aki csinált filmet.ki csinált filmet?akinek elég hosszú a nyelve,nem aki tehetséges.aki tehetséges,az minimum lelép egy olyan országba,ahol meg is becsülik.a maradék itt marad,lenyúlja a mi adópénzünket aztán röhög a markában,mert ő "díjazott" rendező lett. hányingerem van ettől a képmutatástól.meg pláne attól,h már megint egy olyan sztorit mutogat vki,amiben a cigányokat kell sajnálni.azokról,akiket cigányhordák terrorizálnak napi szinten,róluk mikor lesz film????

dr.justice 2010.09.29. 13:08:12

@derelyegrádi szellem:

Csak ott a címlap.

Egyébként kíváncsi lennék ezeknek a "művészfilmeknek" a költségvetésére. Mi a szarra költik el ezt a pénzt ? Én azt hittem az igazi művészfilmhez elég a kreativitás, egy digitális kamera, néhány amatőr színész. Az így készült filmet is megnézné 91 ember.

Arivistus 2010.09.29. 13:10:37

@Doubledecker:

Nem szívlelem a románokat, de Romániában van egy jó rendszer a filmtámogatások odaítélésére:

Megnézik, hogy az előző filmet mennyien nézték!

Ez kéne nekünk is, ne emberek, kuratóriumok döntsenek a támogatások odaítéléséről, hanem legyen egy táblázat hat rubrikával: a delikvens utolsó 3 filmje nézőszám / költség.

-----

És azt lehet tudni, hogy a maradék 100 mil Ft-ot honnan szedte össze? Engem igazán ez érdekelne a sztoriban.

Kivancsi 2010.09.29. 13:11:49

@Arivistus: azt lehet osszekurvalkodta?

Kivancsi 2010.09.29. 13:14:06

@Arivistus: Bocs "muveszi" aktot allt vagy "muveszi" fimben volt szereplo Olaszoknal vagy az Araboknal...
Arrafele jol fizetik az ilyenfajta szinesz-szereplo-rendezo-forgatokonyvirot :):):)

martonx 2010.09.29. 13:15:09

@derelyegrádi szellem: Ha a végén lelövik a főhőst, én nem csak megnézném moziban, de még DVD-n is megvenném.

kovacskoko 2010.09.29. 13:15:12

@Kivancsi: Ilyen fejjel? Kizárt! Ez már erősen perverz feltételezés volt, ne is haragudj! :)

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2010.09.29. 13:15:14

@kokavec: ez egy baromság. Igenis ha egy művészfilm állami pénzből készül, akkor legyen az átlagnéző számára IS élvezhető, szórakoztató. Bizony lehet ilyet csinálni, csak kicsit meg kéne erőltetni azt a diplomás-semmihez-se-értő agyacskájukat a rendezőknek, íróknak.
Ráadásul így az üzenet eljutna az átlagnézőhöz is.

Na persze a sosem-dolgozott-érdemi-munkát bölcsész-semmihez-se-értők tudják jól, hogy erre képtelenek, nem véletlen építették fel ezt a magyar filmes világot maguknak.

Mitya Ivanov 2010.09.29. 13:15:43

ti itt mindannyian ZÉRÓra vizsgázatok csakúgyí mint a magyar társadalom ami szintén ZÉRÓra vizsgázott, meg a kurva nézők szintén ZÉRÓ ra vizsgázatk 91 kivételével

Arivistus 2010.09.29. 13:17:24

@Kivancsi:
Lefogadom azt a filmjét többen látták. :)

derelyegrádi szellem 2010.09.29. 13:17:41

@dr.justice:

És tényleg.

szerintem még azok se kell hozzá. 91 ember a teljesen sötét vásznat is nézné.....

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.09.29. 13:18:10

@Arivistus:

A gyártó cég honlapja 2005-ben (!) frissült utoljára ..komolya cég lehet :-)))

www.tivolifilms.com/hungary_hun_pages/company.html

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.09.29. 13:19:15

@dr.justice: Hát... először is kell párna arra a nyamvadt rendezői székre - lehetőleg beépített, szabályozható fűtéssel. Aztán Fifi kutynak dogsitter, hogy ne legyen idegbeteg, míg mami azt a filmet forgatja, kemény két hétig. Koff.mentes capuccino fél óránként egy vödörrel. És ez még csak a rendező.
Bár ha valóban echte cigustelepen forgattak, valszeg a biztonságiakra kőtötték a pénzt, akik a motyójukra figyeltek, okulva a retekklubos riporter esetéből, aki elcűgölt a világ végére, hogy aztán adás közben rabolják ki.

pamut 2010.09.29. 13:20:04

@Arivistus: én úgy tudom nálunk is számít a nézőszám / nemeztközi szakmai díjak száma a következő film támogatásánál. Inkább a mvésznő előz filmjének nézettsége érdekelne emiatt.

@zero: "A játékfilm működjön tisztán piacai alapon"

Én értem a felháborodást, meg jogos is, sok szart forgatnak hatalmas összegekből, de erre akkor sem ez a válasz. Egy ilyen kicsi országban nem lehet piaci alapra helyeznei, mert akkor megszűnne. Úgy tudom az elmúlt 20 évben valami 3 film volt nyerséges (pl. Valami Amerika).
Na most akarjuk mi, hogy úgy ahogy van, megszűnjön a magyar filmgyártás?

Megjegyzem tömegesen eltrjedt a "megnézem torrenetn" mentalitás is, szóval ez is csökkenbti a bevételt.

Ha viszont valóban piaci alapre helyezzük, akkor ne legyen támogatása a színháznak se , az operának se (ez is azonnal megszűnne), a komolyzenének se, de még az egyházaknak se, stb...
Maradjunk abban, hogy ez bonyolultabb kérdés annál, hogy egy pár perc alatt megírt posztban fel lehetne dolgozni.

barbie83 2010.09.29. 13:20:07

Megint egy tegnapi kommentből nyúlt fosposzt.

És az index.hu már megint az igazságosság látszatát ölti magára, és már megint ki lehet pufffogni magunkból, hogy milyen mocskos a világ, hogy 5 perc múlva már el is felejtsük. Az index.hu megint jól megmaszturbáltatja a népet, hogy levegőbe vert péniszekkel és ki nem tömött muffokkal szemét lehúnyva aléljon a honpolgár.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.09.29. 13:20:14

@derelyegrádi szellem:

Na ja, a kedvencem, amikor az RTL/TV2 elsötétítésre kijönnek a több százezres nézőszámok. Nem hiszem el, hogy van olyan honfitársunk, aki órákig nézi a fekete képernyőt!

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.09.29. 13:20:45

@derelyegrádi szellem: Néha én is csinálok olyat. Közben pezsgőzök. Hogy már megint elsötétítették a retekklubot. :DDDDDDDDDDDDD

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.09.29. 13:21:56

@pamut:

"Na most akarjuk mi, hogy úgy ahogy van, megszűnjön a magyar filmgyártás?"

Miért, hol van előírva, hogy évente kell 15-20 magyar film állami pénzből?
Melyik törvényben?

Egy színházat, Operát meg ne hasonlítsunk már össze egy Vespával. Hónapokra előre nem tudok egy kurva színház vagy musical jegyet venni.

jozicsenko 2010.09.29. 13:23:16

@zero: dehát hány lélegeztető gépet vehettünk volna belőle!!!!

egyébként meg www.avia-sale.com/#en10
www.avia-sale.com/upload_images/211_eng_avia_VERTOLET_MI_8T____POSLE_KAPITALNOGO_REMONTA._1984_god.pdf

gyorskeresés, gugliban: másfélmillió dollárért (háromszáz millió Ft? sokallom, mindegy) már lehet venni használt orosz helikoptert -a fenti listából 2öt veszünk meg alkatrészt

igen, pár pesti liberális éhen marad, de van mivel homokzsákot szállítani árvíz idején

tessék dönteni: max 30 belterjes szdsz-es "művész" vagy kb 2 millió árvízveszélyben élő: ugyan egyik sem rózsadombi, de szavazatuk az van...

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.09.29. 13:24:02

@zero: Pl. Macskák a Madách-ban. Ha időben füledbe jut, hogy játsszák, akkor se biztos, hogy látni fogod. Én már nem is reménykedem.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.09.29. 13:24:12

Nem azzal van a gond, hogy sok pénzt adnak filmekre, sőt! Ez hihetetlenül kevés!

A gond az, hogy magyar pénzből magyarellenes, cigányokat a többség ellen uszító, magyarokat külföldön lejárató filmeket készítenek, normális történelmi filmet meg nem.

Pl én szívesen megnéznék egy filmet az Első világháborúról, a patkánylázadásról, Trianonról, a sikeres területi revíziókról, a második világháború elvesztéséről, és területeink újbóli megszállásáról, de ilyen nincsen. (A Tizedes meg a többieket most ne számítsuk ide...)
Nem csoda, ha ezek a momentumok abszolút nem részei a köztudatnak...

ember a holdon? 2010.09.29. 13:25:49

@Arivistus: Kérdés, hogy valóban volt-e maradék 100 milla...
Ha gonosz lennék, akkor azt mondanám, hogy 20-30 misit zsebrevágott, a maradék 40-50 millió támogatásból pedig simán le tudta forgatni ezt a szennyet.

csoko20 2010.09.29. 13:27:28

@zero: Ha ezt a rengeteg moslékot együltő helyében kell végignézni a "filmes művésztársadalomnak" akkor már megértem a "sajátos" lelki világukat.....

Ja, külön tetszik a fekete-fehér film, ettől már valami művészibb??? De akkor miért nem olcsóbb...:)

ChatMan 2010.09.29. 13:27:47

A magam részéről lemondok a film megtekintéséről, és ezúton kérném a rám eső 769.000 Ft-ot, amiből tudnék cipőt, pár ruhát, némi tanszert vásárolni a gyereknek, valamint családostúl elmennék egy kellemes hétvégére valahová pihenni, kifizetném az elmaradt gáz, villany, fűttés csekkeimet, Bevásárolnék élelmiszerből, a maradékból meg leforgatnék egy filmet, egy családról (magunkról) aki végre egy kicsit egyenesbe jött. Ha a feleségem és a gyerekem részét is megkapjuk, akkor kicsreéljük az ülőgarnitúrát, és még adakozni is tudunk a cigánytelepen élő kis Lalik javára.

derelyegrádi szellem 2010.09.29. 13:28:33

@zero:

Ez rágalom. Egy 2006 májusi hír is van rajta....:-)

Johny the mocsok 2010.09.29. 13:28:42

engem ebből az egészből az érdekel, lesz olyan párt vagy képviselő, aki elővezeti ezt a témát a Nagy Kupolában? El fogják számoltatni a csajt minden egyes fillérről, hogy mire költötte?

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.09.29. 13:29:49

@TaTa86.: Pedig lenne külföldi példa. Pl. Németországból a Goodbye Lenin, Sophie Scholl, Mások élete
Közérthetőek, és párbeszédre ösztönzik a népet a múlt század eseményeiről. Hátha így könnyebben fel tudják dolgozni.

Eleg_Volt_a_hazaarulasbol! · http://ciganybunozes.blog.hu 2010.09.29. 13:30:12

annyira jok a hozzaszolasok, de komolyan. Sok kocsog liberalis fasznak ezeket kene elolvasni hogy lassak mit gondolnak az emberek a ciganyokrol meg a fajvedesrol. meg persze gyalogtura testorok nelkul lyukovolgyben vagy ejszakai kempingezes az avason.

felelmetes, hogy teljesen elrugaszkodik a valosagtol az "elit" minden teren... minden teren.

Hófehérke hét kicsi törpéje 2010.09.29. 13:30:26

@TaTa86.: De de. Túl sok pénzt adnak. Egyszerűen nem értem, miért kell erőltetni azt, ami nekünk nem megy. Lásd foci is. Be kéne látni, a 30-as, 40-es évek után az értelem javarészét elüldözte a rendszer és nyakunkon maradt egy selejtes, másutt érvényesülni képtelen belterjes réteg, --lásd Jancsó Miklós-- egy-két kivételtől eltekintve, pl. Szabó István, Tímár Péter. Már Hofi is megmondta, a szalagot rosszul vágják. Ugyanis hosszában kéne.
Miért nem ott erősítünk, ahol tényleg világhírűek vagyunk, rajzfilm és társai??

sas70 2010.09.29. 13:31:11

A színházzal is az a baj, hogy ha egy darab rossz, és a kutya se kíváncsi rá, akkor is pénzbe került a színpadra állítása. A kérdés inkább az, miért nem mennek biztosra, vagy legalább miért nem csökkentik a kockázatot, akkor is ha állami( adófizetői) pénzről van szó. Nem hiszem el, hogy miközben vannak sikeres magyar könyvvek a piacon, szinte nem készülnek filmek könyvvekből. Persze vannak olyan könyvek, amiket szinte lehetetlen filmre adaptálni mégis egy olyan járható út lenne, amit nem kell kitalálni. Egy sikerkönyvvet nagy valószínűséggel filmen is többen megnéznének. Ehelyett csinálnak olyan filmeket, sokmilliós közpénzeket felhasználva, amikre a fene sem kíváncsi. ez így pénzpazarlás. Ráadásul, egy filmalapítványnak nem szórnia kellene a pénzt hülyeségekre, hanem gondozni az értékteremtést oly módon, hogy a sikeres filmek jogdíjából, újabb műveket támogatnának. Aki a köz támogatásával képes csak filmet csinálni, az ha a film bejött, igen is adjon vissza belőle, hogy más filmek is elkészülhessenek.
Pillanatnyilag tényleg csak arról szól az egész, hogy a lóvét elköltsék, és ha nincs haszna, akkor szétteszik a kezüket. Ez így, egy nem működő szar!

powerage 2010.09.29. 13:31:24

Nem tudom, volt-e....

Ezt itt állítólag 15.000 dollárból forgatták. Tréler alapján legalább kinéz valahogy, a kritikák is lelkesek.

movies.yahoo.com/movie/1810169307/trailer

Én azt hiszem, hogy a kevéssé T. hazai rendezők baszottul el vannak kényeztetve...

Seduxen (már NEM dr.) 2010.09.29. 13:32:30

"ti itt mindannyian ZÉRÓra vizsgázatok csakúgyí mint a magyar társadalom ami szintén ZÉRÓra vizsgázott, meg a kurva nézők szintén ZÉRÓ ra vizsgázatk 91 kivételével" - avagy mindenki hülye, csak én vagyok a helikopter...

Szerintem meg tegyék KÖTELEZŐVÉ a film megtekintését (=büntetőjogilag szankcionálhatóvá ennek elmulasztását), és máris meg lenne a kívánt nézőszám.

De addig is szeretném én magam eldönteni, hogy milyen filmet támogatok MÉG EGYSZER a pénzemből (lévén ezt már egyszer 70 misi formájában többedmagammal megtettem).

Eleg_Volt_a_hazaarulasbol! · http://ciganybunozes.blog.hu 2010.09.29. 13:33:31

@TaTa86.: reszei lennenek teljes mertekben, de el van nyomva! Miert nem lehet trianonrol beszelni? Miert volt az, hogy a trianoni megemlekezesen is a zsidokrol volt pofazas? Miert nem volt romania pofanbaszva az eus csatlakozaskor a fidesz alltal? Miert van leszarva a magyar erdek? Miert nagyobb hir egy ciganygyilkossag, mint egy gyilkos cigany?

Ugyanazert, amiert nincsen ilyen film, amit hianyolsz. tudatos nemzetrontas es nepbutitas folyik.
Meg 30 ev es at lehet nevezni az orszagot ciganyianak, es le lehet huzni a rolot.

A sok fasz, meg szavaz a fideszre. meg is erdemlik majd a kest a bordaikba az orban felmenoitol!

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.09.29. 13:33:35

Ja kérem, baráti köröm révén van néma belelátásom a filmes - rendezvényes világba, ihetetlen milyen mutyi megy ott...
...egész addig végülis csak LOL, amíg magánpénzekkel szórakoznak, de amikor államival... ... az már biztosíték-kibaszós.

derelyegrádi szellem 2010.09.29. 13:34:00

@phaszfej-köcsög cenzorok:

szerintem kezdjed szedni a gyógyszereidet, mert ebből baj lesz....

pamut 2010.09.29. 13:35:18

@zero: tök mindegy hányan járnak az oprába, ha nem ők tartják el, hanem az adófizetők. szóval teljesen össze lehet hasonlítani a kettőt, sőt, az opera úgy tudom évi 20 millárd állami támogatást kap, ami többszöröse az egész magyar filmipar támogatásásnak.

én nem akarok belemenni a részletekbe, meg hogy egy magát európai kultúrnépnek tartó nemzet áldozzon-e a kultúrális örökség fenntartására vagy sem (illetve ha igen milyen módon), vagy elégedjen meg a profitábilis móniksóval, de ha azt mondjuk hogy csak a piacól éljen meg a művészet, akkor ne mérjünk már kettős mércével.

Jöhet is a következő felháborodott poszt az opera állami támogatásáról :)

kovacskoko 2010.09.29. 13:37:23

Wow! A harmadik kommentben elhelyezett filmvetítős programajánlatom már 96 átkattintást eredményezett a www.rotary-dunakeszi.hu oldalra. Több embert érdekel az én mondanivalóm erről a blogról, mint ennek a díszpinek a 170 milliós sz*ra az egész országból?

k trout 2010.09.29. 13:37:40

na, ez a blog a mintapéldája a színtiszta demagógiának. 1. senki a kommentelők és a blogíró közül nem látta a filmet. 2. Sem a többit, ami "művészfilmként" támogatást kapott. 3. Senki nem nyávog a többi, más művészeti ágnak adott támogatásokért. 4. Tudomásul kell venni, hogy ma, Magyarországon egy csomó olyan dolog kap támogatást, ami nektek nem tetszik, de sajna, nem ez a fokmérője az elbírálásnak, hogy tetszik-e a kommentelőknek vagy sem. 5. Kurva unalmas, hogy a cigánytémára még mindig ennyien ugranak, a többi film esetén senkinek eszébe nem jutott posztot írni. 6. Kurva unalmas a károgás, hogy jaj, rossz hírünket viszik a nagyvilágban. Most őszintén, ki nem szarja le, hogy milyen hírünket viszik? Az értelmes ember úgysem ennek a filmnek alapján vonja le a következtetéseit, a hülye meg nem érdekel. Engem.

Ettől függetlenül, lehet, hogy a film szar, de szar volt szerintem az üvegtigris is, amely szintén kapott nem kevés támogatást, és ráadásul rossz hírünket is keltheti, mert csupa bunkó szerepel benne. :))

Arivistus 2010.09.29. 13:38:45

@pamut:
Hát úgy kéne csinálni, hogy csak ez számítson.

Pontosabban a szakmai díjak... azok nem is nagyon kellenek. Csak a film bevétele (vagy nézettsége), meg a költségei. És akkor a pályázati pénz automatikusan ahhoz megy aki a legjobb.
Például ha te csinálsz egy filmet amit 92-en néznek, vagy hozod a 91-es számot, de 160 millióból, akkor te leszel a nyerő.

@zero:
És 15 * 92 = 1380 fős nézőszámot produkáltunk!

barbie83 2010.09.29. 13:39:18

@zero: akkor minek írsz nekem?

Arivistus 2010.09.29. 13:40:02

@ember a holdon?:
hú... így jobban belegondolva attól tartok igazad van.

jpmjpm 2010.09.29. 13:41:42

@Kicsit Karcos: Hát ezen jót röhögtem. :)) Látom téged is felkúrt a téma nem csak engem.

barbie83 2010.09.29. 13:42:29

@zero: te vagy az index.hu szexbabája, amit, ha kell, előhúz a fiókból, és még fizetniük sem kell az agymosásért, amíg akadnak önjelölt grafomán bugrisok.

Arivistus 2010.09.29. 13:46:04

@k trout:

1.: Én a magam részéről az összes többi támogatást is feleslegesnek és károsnak tartom.

2.: Igazad lehet abban, hogy senki nem látta a filmet, az a 92 ember biztosan nem fedi le a teljes magyar blogszférát :)

3.: "a többi film esetén senkinek eszébe nem jutott posztot írni" - Gondolom a 92 néző / 170 mil Ft-tal ez a film nyert :) vagy legalább is nehezen tudom elképzelni, hogy ezt valami alul tudja múlni. Egyébként @zero: bekommentelte a többi támogatást kapott filmet is.

Edd China 2010.09.29. 13:46:35

Nekem az sem tetszik, hogy az Üvegtigris 3-t is állami pénzből forgatják és most aggódnak, mert nem utalták nekik a 170 milliót...

newcy67 2010.09.29. 13:46:47

Na, innentől a Magyar Oscart csak hívjuk összkárnak, mert ezt össznépileg benyaltuk. Továbbra is javaslom, hogy az összes megélhetési rendezőt vigyük ki 1x Cannes-ba, Malév géppel. Igaz, burkolt állami szubvenció, de belefér. Aztán nézzék +, hogy hol osztják a nagyoknak a díjakat, közben pedig az épület melletti parkban csináljanak magukról a Csubakka makett mellé állva családi fotókat az otthoniaknak. Sokkal olcsóbb lenne, mint az éves pénzszórás. Hány Vespa motort lehetett volna venni 1 Vespa-n!?

Fenehorizont 667 2010.09.29. 13:50:26

istenem, valaki takarítsa már ki ezeket a "művész"-szennyeket a médiából! küldje már le az összes ilyen műtoleráns, műegyüttérző, seggnyaló szarokat valami bányába!
szétbasz az ideg.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.09.29. 13:50:42

"márpedig reálisan két évig nem nagyon lehet forrásbővülésre számítani - nem helyes stratégia ennyi játékfilmet támogatni. "
Nem is, ráadásul nem azokat a szerencsétlen rendezőket kéne támogatni, akik így-úgy haverok, vagy felszopták magukat. Egyébként még az sem működik, hogy ami szar, arra ráhúzzuk, hogy művészfilm, mert azért én kisfilmes fesztiválokon rengeteg jó művészfilmet láttam már, első-második filmes rendezőktől, csak azokra nem nagyon volt állami lóvé, meg utána nem nagyon játszották őket _itthon_ mozik. Viszont csak azon az egy előadáson, amin én voltam, mondjuk teltház volt...

Amúgy is. Aki jót akar látni, az nézzze meg ezt : www.cinepecs.hu

k trout 2010.09.29. 13:50:48

@Arivistus: 1. Ja, csak a magyar művészet meghalna támogatás nélkül. Persze meglehet lenni művészetek nélkül is.
3. Bekommentelte, de posztot írni csak most jutott eszébe róla, hogy van cigány téma. Hurrá, jönnek majd a kommentek, mert mondjuk egy, a mezőgazdaság helyzete képekben című filmre kutya nem reagált volna.

immortalis · http://immortalis.blog.hu/ 2010.09.29. 13:51:06

Olyan jó lenne látni végre egy olyan magyar játékfilmet, ami szépen van fényképezve, jó a forgatókönyve, dramaturgiája, nem kínos párbeszédekből áll, és úgy általában: nem süt róla a káeurópai csóróság és igénytelenség.
És a legszebb az len...ne, ha ezt a filmet nem közpénzből forgatnák le.

loláb 2010.09.29. 13:52:01

Ilyen baharangozóval, forgatókönyvel:

""A 12 éves Orsós Lali (Tóth Sándor) kártyán nyer egy csokoládét,"

Mintha a csórók nem költenének sokkal többet édességre, meg egyéb felesleges dolgokra, mint a normális jövedelmű rétegek (De, kimutatott tény, hogy az alacsony jövedelműek azt a jövedelemrészt, ami a létfenntartáson felül marad, mivel utazásra, kultúrális fogyasztásra nem elég, általában cigire, piára, és édességre költik). Lalika is, ha nem kártyán, akkor soha nem eszik csokit. Haggyálmár...

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.09.29. 13:52:10

@sas70: Ez nekem is furcsa. Közel áll hozzám a múlt század eleji magyar filmgyártás, és nem győzök csodálkozni, mennyi a kortárs adaptáció.
Illetve, hát szégyenemre úgy szokott ez menni, hogy antikváriumban járva, filmek címeit ismerem fel a polcokon álló borítókon, és csodálkozva konstatálom, hogy bezony, ebből forgatták azt a filmet, amit láttam vagy megszerettem pl. Csortos Gyula alakítása miatt.
Tessék elnézni, fiatalocska vagyok még. Nagymama időszakában játszották ezeket a mozik.

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.09.29. 13:53:45

@loláb: Tim Burton még nem perelt a Charlie és a csokigyár-nyúlás miatt? VAGY arra ment el jópár milla?

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.09.29. 13:55:00

@pamut:

Az Opera éves állami támogatása 5,3 milliárd forint.

"Az utóbbi évadokban rendre háromszáz fölötti előadásszámot produkáló Operaház a jelenlegi helyzetben mintegy 10-15%-kal marad el attól az évados előadásszámtól, amit két játszóhellyel ért el, a bevétel azonban folyamatosan növekszik, a bérleteladások rekordot döntöttek. Az Operában kilencszáz közalkalmazott van (korábban 1200 főt foglalkoztattak így), az énekesek közül 34-en vannak ilyen státuszban, az egyéb módon foglalkoztatottak száma száz fölötti. A főigazgató kiemelte, hogy fontosnak tartja az énekesek számára a biztonságot, de a jelenlegi törvény nehezíti a minőségi rotációt, mivel nem lehet elküldeni azt a közalkalmazottat, aki nem megfelelően teljesít. A folyamatosan csökkenő állami támogatás 80-90%-át az intézmény bérkiadásokra fordítja - bérkorrekcióra sor került, de kilenc éve nem emeltek fizetést az Andrássy úton -, a tervezést azonban segítette, hogy Vass Lajos és Fischer Ádám kinevezésekor három évre szóló garanciát kaptak az 5,3 milliárd forintos éves támogatásról."

fidelio.hu/opera/hirek/operahaz_erkel_szinhaz_orszaggyules_kulturalis_bizottsa

Nem hiszem, hogy ezt össze lehet bármilyen aspektusból hasonlítani a magyar filmkészítéssel.

Johny the mocsok 2010.09.29. 13:55:10

Itt nagy a felháborodás! De megszervezi valaki, hogy egy kisebb tömeg megjelenjen a csaj háza előtt?

pamut 2010.09.29. 13:55:11

Még két apróság, aztán mennem kell:

Az EU összes állama támogatja a saját filmiparát vastag pénzekkel. A hozzánk hasonló méretű csehek pl 2x annyi, az osztrákok 3x annyi pénzt adnak a saját filmjeikre, mint mi. Az angolokat, franciákat ne is említsük...

A magyar mezőgazdaság hány millárd ft támogatást kap? A parasztoknak miért nem csak piaci alapon kell megélniük? Ja, hogy versenyezniük kell a francia gazdákkal? Miért, a magyar filmeseknek nem kell versenyezniük a dollármilliókból készülő amcsi filmekkel?

Boncsolultabb ez az ügy ennél, fiúk :)

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.09.29. 13:56:52

@k trout:

Miért kellett volna megnézni a filmet? A cikk nem arról szól, hogy a film az Év filmje-e vagy egy kalap szar, ez nem egy filmkritika....

A lényeg az, hogy 70 milliós állami forintból produkált 91 nézőt. Ennyi.

wadallat · http://wadallat.blog.hu 2010.09.29. 13:56:59

Azért voltak ilyen kevesen, mert a sok köcsög torrentező otthon nézte meg, ingyen. :)

derelyegrádi szellem 2010.09.29. 13:57:34

@k trout:

Tudod mi kurva unalmas már?

Ez a libsi károgás, ami nyomsz itt sorokon keresztül. Unjuk. Úgy 9.999.000-en.

Azt tudom, hogy 1000 kiskörúti faszi ebből él, de akkor is.

1./ Nem arról van szó, hogy szar-e film, vagy sem (az egy ízlésbeli kérdés) . Hanem arról, hogy 91 embert érdekelt. Ha én tervezek egy hidat, és azon csak 91 ember megy át egy évben, akkor nem az a kérdés, hogy szép-e híd, vagy sem, hanem az, hogy KELLETT-E.

2./ Azért ez lett - gondolom - kiemelve, mert ezt nézték meg legkevesebben. És az állami pénz aránylik nézőszámhoz kócies itt a legszarabb.

3./ Lásd a 2./ pontot.

4./ Mitől kéne nekem ezt tudomásul vennem? Vagy van valami jogszabály (Írás), ami engem arra kötelez, hogy a Vespa szereplői mellett a készítői is eltartsam, ha érted mire gondolok..

5./ Még kurva unalmasabb a cigánytémához a valósághoz szikrányi valóságtartalommal sem kapcsolodó film, újságcikk, előadás, stb...

6./ Én nem szarom le. Illetve azt, hogy rólad mit gondolnak azt leszarom, de rólam mit, azt nem. Meg aztán igazságtalan is. Rólunk (magyarokról) a belvárosi filmrendezők eddig csak negatív tartalmú filmet forgattak (itt csak rasszista nácik laknak, akik zsidó/cigány vért iszank, aki csak teheti kerülje az országot, aki már itt van, az meneküljön, éppen ők is azt csinálják, már a bőrönd is összepakolva). Akkor is ha 170 milliót adtunk hozzá, legyen az film, vagy könyv, bármi.

Na látod, ez tényleg kurvagecikibaszott unalmas már.....

pamut 2010.09.29. 13:57:50

@zero: köszönöm, akkor rosszul tudtam (vagy csak ősrégi adatom volt).

Tehát akkor 5,3 milliárd ft. Akkor nagyjából annyi, mint amennyit az egész magyar filmipar kap.
Miért is nem lehet egyenlőségjelet tenni a kettő közé, ha a filmekkel szemben az az elvárásod, hogy kizárólag a picról éljenek meg?

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.09.29. 13:59:46

@zero: Sajnos konkrétakat nem nagyon tudok / nem nagyon szabad... de az a tuti, hogy valahogy mindig a szokásos, valaki fiacskája-ismerőse kapja az ilyen pénzeket, és valahogy mindig ismeretség alapján működik a pályázato elbírálása, nem pedig "szakmai bizottság döntése alapján"...
Rendezvényszervezés hasonlóan, elég csak arra godolni, hogy az EKF-programok nagy részét miért a Hungarofest csinálja, miért nem pécsi cégek.
Igazából csak a szokásos, amt mindenhonnan ismerhetünk az állami pénzosztás világából...

wolframkarbid 2010.09.29. 14:00:01

Ez a nő egy bolsevik parazita az ország testén, aki nem csak a tápanyagot szívja el, de cserébe még mérgezi is a gazdatestet atomszar filmjeivel.
Tessék elmenni dolgozni, és majd ott a főnöknek mesélhet a rabbinőről, talán majd ő kíváncsi lesz rá.

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2010.09.29. 14:00:08

megnéztem, egyáltalán nem rossz film, igaz hatalmas katarzis sem ért, de értettem mi volt az üzenet azt hiszem. A mai magyar filmgyártás terméseiből egyáltalán nem lóg ki, sőt inkább a jobbak közé sorolnám.
Megdöbbentő számomra hogy azért gyaluljátok mert nem nézik meg: ezen a kibaszott blogon kívül honnan a faszból tudnák az emberek hogy ez a film létezik egyáltalán? Nem az lenne a helyes kérdésfeltevés hogy ennyi állami adófizetői forint mellett arra már nem jut pénz hogy egyáltalán megtudják az emberek hogy ez egy új magyar film, tessék, mostantól játsszák, meg lehet nézni?
Az pedig hogy roma szereplők vannak benne, és ezért ekézitek? Egészen komolyan gondolom hogy ennél aktuálisabb téma nem is lehetne ma. Egy filmen pedig a valóságot,a realitásokat számon kérni? Ez egy alkotás, engedd el magas és helyezkedj bele. Jó a zene, jó a sodrás, ügyes a kisfiú, jól játszik. Egyáltalán nem művészfilm szerintem.
A kérdés tehát az, hogy miért CSAK ennyien látták? ez nem a film minőségével van összefüggésben....hanem az információhiányéval. Ez ennyi szerintem.

WOWBAGGER 2010.09.29. 14:00:48

Ezt az össze lopkodott 5letekből kreált filmet...és ráadásul még fos is lett...őőőőaaahh
...és csak egy pici röffenetet ,kedves Groó Dia ...az emberek meghalnak és nem elpusztulnak.
...de jó világ lenne,ha az ilyen tehetségtelen seggek elhúznának a vérbe és hagynák érvényesülni az igazi és "jó"művészeket....... na persze,kinek mi az igazi és "jó" művészet.

molaris 2010.09.29. 14:01:18

Szóval: elolvasva dolgokat, mindez nagyon fontos.
DEEEEEEEEEE!!!! Lehet, hogy off, de FONTOSABB!
index.hu/belfold/2010/okvalasztas/botka_vezet_szegeden/

Ezt ki veszi beeeeeeeee???????
Kinek az érdeke, és ki irányítja a közvélemény kutatásokat?- mert mostanában senkivel nem beszéltem Szegedről, aki Botka pártján lett volna. A Jobbikról meg ne is beszéljünk!!

Annyiból nem off, hogy ez is a manipuláció egy formája.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.09.29. 14:01:28

@pamut:

Majd ha magyar film nyer Cannes-ban ... Zongoratanárnő, 2001, osztrák film
www.imdb.com/title/tt0254686/awards

Jó Estét 2010.09.29. 14:01:55

En megcsinalom forditva is, vallalom, hogy csinalok egy filmet, amit az elso heten megneznek 91en a magyar mozikban, cserebe utana kapok 70 misit? Mer akkor nekiallunk a haverokkal, csinalunk matrix4et 10ezerbol :)

wolframkarbid 2010.09.29. 14:02:38

@pamut: A francia gazda sokszorosát kapja állami támogatásban, mint a magyar, valamint hiteleket is sokkal jobb feltételek között vehet fel, ha éppen tőkére van szüksége uh szégyelld el magad alaptalan érvelésed miatt.

Jim Raynor 2010.09.29. 14:02:41

"A Sírásó (Kardos Sándor) - 45 milla (26 misi MMK támasz) egy félőrült sírásó balul sikerült napjáról"

ezt még meg is nézném, mondjuk Danny Trejóval a főszerepben..........:D :D

Johny the mocsok 2010.09.29. 14:03:25

Én azért kíváncsi lennék milyen lehet kúrni egy ilyen prüd liberális picsával. Vagy csak cigányokkal csinálja?

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.09.29. 14:04:18

@pamut:

Mert elég nehéz szponzort szerezni egy operabemutatóra, mivel abból nem nagyon lehet profitit termelni...

Filmet azért forgatnak, hogy bevételt termeljen. Fizetőnézők, DVD-eladások, TV-jogok eladása stb.

De ha csak azért forgatnak Magyarországon filmeket állmi pénzből, hogy a Filmfesztiválon bemutassák, meg 100 néző megnézze, az is okés, csak szóljanak, és nem izgatom fel magam :-)

zenendroll · https://www.facebook.com/zeneloegyetem?fref=ts 2010.09.29. 14:05:04

zero: Miért kellett volna megnézni a filmet? A cikk nem arról szól, hogy a film az Év filmje-e vagy egy kalap szar, ez nem egy filmkritika...." v.ö."Nos, az első héten 91 néző fizetett a filmért. Amivel nem is lenne gond, mert rossz filmre nem megyünk moziba, csak éppen ez a film 170 millió forintba került. "
Most akkor mi van?

Jim Raynor 2010.09.29. 14:05:31

@Legelő Őse:

"Egészen komolyan gondolom hogy ennél aktuálisabb téma nem is lehetne ma"

valóban az lenne a legaktuálisabb téma jelenleg, hogy a roma kölkök vespát nyernek csokipapírral? :D

kokavec 2010.09.29. 14:06:46

@endike: "Igenis ha egy művészfilm állami pénzből készül, akkor legyen az átlagnéző számára IS élvezhető, szórakoztató."
Endikeeeee!

Jim Raynor 2010.09.29. 14:06:54

@Johny the mocsok:

metéltesd magad körül, és te is megtudhatod..... :D

k trout 2010.09.29. 14:07:03

@zero: Nem volt benne kritika? Ja, bocs. :))))

Most akkor kell támogatni a magyar művészetet vagy nem? El kell dönteni valahogy, hogy ki kapjon támogatást vagy nem? Ki döntse el a támogatást mértékét? Te vagy egy bizottság? Mi a művészet célja? Az, hogy sokan megnézzék vagy az, hogy egyáltalán létrejöjjön? Más szóval közönségigényt kell-e kielégíteni vagy sem? Ezek a kérdések, és nem ez az ostoba, demagóg, miért adunk pénzt a cigányos filmre poszt.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.09.29. 14:07:05

@Legelő Őse:

Egy a 91-ből.

Nos, Pesti Estben, Exitben benne volt. NOL, Origo írt róla. Van interjú a rendezővel a Népszavában. Mi kell még? 30 sec-es reklámspot a Barták Közt előtt?

Amúgy a 170 millióból nem jutott pár millió reklámra?
Vazze, 500 ezerből olyan blogos reklámkampányt csináltam volna, hogy Diána összeszarja magát ....

turcsány karcsi elvtárs 2010.09.29. 14:08:13

a hölgyemény wiw profilja: iwiw.hu/pages/user/userdata.jsp?userID=9799
biztos szivesen fogadja a felé áradó raqjongói szeretetet :)
dia! nyugodt lehetsz, a női rabbis sztoridra a fajtikkal összedobjuk a(z állami) lét, még ezekben a vészterhes, bakancsozós zord időkben is!

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.09.29. 14:08:29

@cucuboy78:

szerinted a jó filmekre 91-en mennek el ? :-))

Arivistus 2010.09.29. 14:08:33

@k trout:

"Senki nem nyávog a többi, más művészeti ágnak adott támogatásokért"
"csak a magyar művészet meghalna támogatás nélkül."

Most akkor helyesled a művészeknek adott támogatásokat, vagy nem?

Én nem. Sőt, felháborítónak tartom, hogy a producerek, színészek, színházi fénytechnikusok, újságírók, ... egészen a "színházi lábbelikészítő"-ig bezáróan kedvezményesen adózhatnak. És ha ez nem elég nekik, még támogatást is kapnak.

Egyébként mondjon már nekem valaki egyetlen egy értékes művészeti alkotást az utóbbi 10 évből. A művészekre ugyanúgy hatott a média, mint a normális emberekre. A művészetből eltűnt a pátosz, eltűnt a művésziség. A jelenlegi műalkotások maximum "meghökkenteni" akarnak vagy viccet csinálni egy komoly témából, esetleg "lázadni", de nagyon nehéz úgy lázadni, ha már eleve mindent szabad. Szóval "modern művészet" melyik aspektusát találod támogatásra méltónak?

eszkep 2010.09.29. 14:08:38

@pamut: "A magyar mezőgazdaság hány millárd ft támogatást kap? A parasztoknak miért nem csak piaci alapon kell megélniük?"

Látom tanulatlan bugris vagy. Akkor idézzük fel ált. isk. 4. osztályos tanulmányainkat:

hu.wikipedia.org/wiki/Agr%C3%A1roll%C3%B3

Ebből már dereng valami?

turcsány karcsi elvtárs 2010.09.29. 14:09:55

ja és ezt elfelejtettem:
biztos azért fáj a támogatás itt egyeseknek, mert zsidó származású filmművészt támogatnak belőle.
felháborító!

:D

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.09.29. 14:10:10

@k trout:

"Most akkor kell támogatni a magyar művészetet vagy nem? "

Pontosan! Ezért is tettem bele, hogy mit mondott Kőrösi Zoltán. Ők sem tudják még, hogy mi lesz, hogy lesz, de így nem fog maradni a támogatási rendszer.

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.09.29. 14:10:21

@Jim Raynor: Most hogy gondolkodom, ez egy remek propaganda-anyag lehetne. Csak benézte a közönséget. Ugyanis, ha végigturnézná az országot egy nagy lepedővel, amit minden faluban-városban a cigánysoron kifeszít, és egy projektorral lejátssza a filmet, akár még haszna is lehet. A nézők pozitív utópiának vennék, elkezdenének reménykedni, és..... csokit vásárolni. :)
Ja hogy még ők se ennyire naivak?! Basszus, hol él ez a nő?????

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.09.29. 14:11:22

@turcsány karcsi elvtárs:

teljesen lényegtelen a rendező származása, abszolút nem ezen van a hangsúly.

pamut 2010.09.29. 14:11:57

@zero: :D
a magyar filmek egy nagy csomó díjat szoktak elhozni külfödön. cannes fődij speciel még nem volt, de pár éve egykisfilm elhozta a fődíjat, idén meg a kövér ápolónős film hozott el valami külndíjat. Fliegauf új filmje Locarnóban külndíjas. Mundoczó mostani és előző filmje is versenyfilm volt Cannes-ban. Stb, ezek csak a nagyobb ismertebb esetek. Ha ezek az alkotótk annyi pénzből forgathatnának, mint a versenytársaik, talán ők nyernék el a fődíjat is :)

Az oprás szálat szerintem engedd el, nagyon gyengék az érveid, a film ugyanúgy művészet mint az opera, nem a profit a célja, ez nem halivúd. nem érdemes kettős mércét állítani.

@wolframkarbid: inkább te szégyelld magad amiért nem vagy képes felfogni a kommentem lényegét.

Na tényleg megyek, sziasztok.

térfél · http://httphatterfel.blog.hu/ 2010.09.29. 14:12:23

Valamit csinálni kell annak a sok feleslegesen képzett médiaszakosnak is... hát csinálnak is - valamit... bármit csinálhatnak.
Amíg a pályázati rendszer működik - addig nincs piaci alapon szerveződő gazdaság! Ugyanez a probléma az ipar más területein is: az kap állami forrásunkból, aki "tud" pályázni. A produktum és annak piacképessége a kutyát nem érdekli ebben az országban. A szórakoztató ipar sem akként működik, hanem csak ekként: tudsz pénzt szerezni magadnak, hogy valamiből jól élj ? És amíg tud - addig el is tapsolják a semmi produktum mögött tetszelegve. Tessék már végre elvárásokat megfogalmazni feléjük. Az az ötlet jó is, amit mondtatok - aki társadalmi haszon nélkül szórakozik, az szerezze meg magának a rávalót (nekem sem szponzorok fizetik a mozijegyet) - aki előállít valamit, amire igény és fizetőképes kereslet is van, azt majd megfizetjük mi - vásárlók. Én mozi szerető ember vagyok, de már nálam is kiverte a biztosítékot a nagyon támogatott sok szar, és persze a nagyfokú érdektelenség is a valóban nézhető és építő jellegű alkotások iránt - támogató és befogadó szemszögből is.

WOWBAGGER 2010.09.29. 14:12:28

amúgy ,meg ha igazán nagy spíler akart volna lenni az idióta kiscsaj ,leforgat 72 min. fehérséget azt a pénzt meg ami megmaradt ,szétdobja a telepi cigányok között...na ennek lett volna reklámértéke is és a valós jótékonyság miatt verhetné a csecsét.... a zsinagógában meg napiparancsaban dicsérné meg a rabbi

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2010.09.29. 14:14:45

@zero: ne haragudj, nem értek veled egyet - egy blogos reklámkampányhoz is érteni kell, emberek kellenek hozzá, és ahogy látjuk, hazánkban inkább nem értenek hozzá...így aztán a magyar film - ha nincs akkora megcsinált hype körülötte jogosan mondjuk mint az Üvegtigris vagy a Valami Amerika körül, akkor így jár, mint ez. Ez a film tényleg más kategória, és az is igaz hogy nem az évszázad filmje, de egyáltalán nem szar, ahogyan minden kritika kifejti - nem sok kellett hozzá hogy igazán jó legyen. Nekem ennek ellenére tetszett, nem mellékesen gyönyörűen volt fényképezve.
A Te 500-es blogkampányod nem sokat ért volna, konkrétan nem igazán vitt volna embereket moziba. Igaz, sok emberhez eljut most hogy Index címlap, amiből megtudják az emberek hogy ez egy SZAR film, olyantól, aki nem is látta...de ez nagyon könnyű. Konkrétan elérni hogy az emberek be is menjenek a moziba, az már sokkal nehezebb. Promózhatnál itt a blogodon naphosszat, mivel sem a hitelességed, sem az eszközeid nincsenek meg, esetleg megduplázni tudnád a nézőszámot.
Sokkal mélyebben van itt baj, Mert mi nem szeretjük a magyar filmeket leginkább, hiszen valljuk be

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.09.29. 14:15:13

@turcsány karcsi elvtárs: Végülis, ez is egy nézőpont. Nagyanyámnak is annyi maradt meg a 2.vh-ból, hogy náczikok elvitték az idős szatócsot - nincs több krumplicukor, meg hogy milyen tetves volt a hozzájuk beszállásolt szovjet nyanya haja.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.09.29. 14:16:27

@pamut:

"a film ugyanúgy művészet mint az opera, nem a profit a célja"

???

Akkor ne is mutassák be a mozikban, csak a Hollywoodi filmeket, magyar filmeket küldjék egyből Cannesba meg Locarnoba ...

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2010.09.29. 14:18:00

@Legelő Őse: folyt. nem is nagyon kényeztettek eddig jó magyar filmekkel, minket, mindenki fel tudna sorolni 10-et biztosan, dehát évi 10 készül...ezért aztán nem az történik mint régen, hogy az emberek alig várják hogy egy új magyar film megjelenjen és már rohannak is a moziba, hanem érdeklődés teljes hiányában kell versenyezniük hatalmas költségvetéssel promózott gigaprodukciókkal. Közben meg nem is túl jók. Szóval ez a baj. Akkor lenne igazad, ha a magyar filmeket sokan néznék, de ezt most nem. De így nagyon kellemetlen hogy olyanról írsz, amit nem is láttál, csak fikázod, és még igazad sincs a többi dologban amit leírsz. Hatalmas arc és vastagbőr az van :-)

k trout 2010.09.29. 14:18:49

@Arivistus: Azt gondolom, hogy a művészetet muszáj támogatni. Amíg lehet. Majd, ha már nem fussa, akkor el lehet vonni a támogatást. Az is lehet, hogy ez a pont most jött el, nem tudom. De művészetek nélkül egy ország olyan, mint egy üres kenyér, éhen halni nem fogsz tőle, csak éppen íztelen és szagtalan. Lehet egyébként a művészetet piaci alapon is működtetni, csak félő, hogy Ady Endrék és József Attilák fognak sorban elpusztulni. Így meg előfordul, hogy becsúszik 1-2 tehetségtelen vagy neked nem tetsző. Ez van.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.09.29. 14:19:07

@Legelő Őse:

500 ezerből egy össz-blogos kampányt lehet, 10 látogatott blog, 1 banner, 1 hetes kampány, és kb. 300 ezer egyedi látogatóhoz lehet így elérni. De ha tudsz jobbat, hogy lehet fél misiből több embert elérni, szóljál nyugodtan.

jpmjpm 2010.09.29. 14:19:37

@Tapmancs: Gondolom ez nem egy filmből kivett képkocka, hanem egy montázs, hogy látványosabb legyen a plakát. Egyébként a plakát szépen meg lett csinálva.

eszkep 2010.09.29. 14:19:45

@k trout: "Sem a többit, ami "művészfilmként" támogatást kapott."

Enyhe fogalomzavarban vagy barátocskám! A művészfilmről nekem Fellini jut eszembe. A művészfilm rétegközönségnek szól, a szar film meg senkit nem érdekel. Kár összemosni a kettőt.

"Tudomásul kell venni, hogy ma, Magyarországon egy csomó olyan dolog kap támogatást, ami nektek nem tetszik, de sajna, nem ez a fokmérője az elbírálásnak, hogy tetszik-e a kommentelőknek vagy sem"
Egy film esetében a nézőszám az elsődleges fokmérő, nemde?

"Kurva unalmas, hogy a cigánytémára még mindig ennyien ugranak, a többi film esetén senkinek eszébe nem jutott posztot írni."
Ha jól olvastam egy hét alatt 91-en ugrottak a témára. Mi itt arról beszélünk, hogy egy szar rendező mennyi állami támogatást kap, anélkül, hogy bármi is letett volna az asztalra.

"Kurva unalmas a károgás, hogy jaj, rossz hírünket viszik a nagyvilágban."
Szerintem is unalmas, de aha egyszer rossz hírűnket viszik a világban "bizonyos" emberkék, akkor mi tehetünk?

"Most őszintén, ki nem szarja le, hogy milyen hírünket viszik? "
Te hülye vagy.

"Ettől függetlenül, lehet, hogy a film szar, de szar volt szerintem az üvegtigris is, amely szintén kapott nem kevés támogatást, "
Őszintén megvallva a második rész nekem sem tetszett, de azért azt többen nézték meg, mit 91 fő...

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.09.29. 14:20:30

@Legelő Őse:

"Mert mi nem szeretjük a magyar filmeket leginkább, hiszen valljuk be"

Én a jó filmet szeretem. Nem érdekel milyen, lengyel, ír, skót, angol, francia, indiai vagy magyar, csak jó legyen. Nem szenvedek végig egy rossz filmet. Vannak JÓ magyar filmek, csak elég kevés.

CD-R80 2010.09.29. 14:21:33

@Legelő Őse: Egészen komolyan gondolom hogy ennél aktuálisabb téma nem is lehetne ma.

Had találjam ki hogy te budapesti vagy..ha tévedtem bocsi.

Jim Raynor 2010.09.29. 14:22:48

@Legelő Őse:

na de miért nem nézik mai magyar filmeket? csak nem azért, mert általánosságban szarok? érdekes, a tizedes meg a többieket vagy a tanút megnézem még kétezredik alkalommal is, de hol vannak manapság ilyen színvonalú produktumok? sehol vazzeg. az átlegnéző meg az elmúlt években szépen hozzá lett szoktatva, hogy magyar film = fos (a kontroll kivételével), hát ne csodálkozz, hogy nem rohannak az emberek magyar filmet nézni.

eszkep 2010.09.29. 14:22:56

@k trout: Azért mielőtt valaki odaítél 70 millió közpénzt, legalább vethetne egy pillantást a forgatókönyvre, mire is adnak pénzt. nemde?

k trout 2010.09.29. 14:22:57

@zero: Akkor ez most mégis csak kritika? vagy ez sem az? :))

gramercy 2010.09.29. 14:23:16

nyugi, most majd jon a Hidember Reloaded

ugy 4-5 milliard forintbol ki is fog jonni

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.09.29. 14:23:53

@Legelő Őse:

Ez már rég enm arról szól, hogy a Vespa jó film-e vagy sem.

"emberek alig várják hogy egy új magyar film megjelenjen és már rohannak is a moziba, hanem érdeklődés teljes hiányában kell versenyezniü"

és mi ennek az oka? Évi 20-30 film készül, szinte minden héten bemutatnak egy magyar filmet. Így elég nehéz felkelteni az emberek érdeklődését. Havi 1 magyar film max. megtámogatott reklámkampánnyal.
Csak tudod könnyű állami pénzből forgatni, de utána a promóció le van szarva, mert senkit sem ÉRDEKEL, hogy hány ember nézi meg a filmet. Miért? Mert semmiéle következménye sincs a nézőszámnak. Ha nulla lenne, abból sem lenne semmi.

k trout 2010.09.29. 14:23:53

@eszkep: Ez megint csak szubjektív. erről beszélek.

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2010.09.29. 14:25:40

@zero: bocs de ez a fél misis reklámkampány a Te felvetésed volt, engem ez a része egyáltalán nem mozgat most. A lényeg hogy ez egy rétegfilm, és ha ott is lenne a blogokon, és kattintatnának is, értsd meg, hogy a kérdés, hogy üzenetet el lehet juttatni, de elérni az akciót, tehát ez esetben hogy elmenjenek moziba, és ezer HUF feletti összeget kifizessenek egy ismeretlen filmért, az így nem fog menni....de ez nem is baj - ez egy rétegfilm, és sok (?) Artmozi van, ahol sok ember fogja majd megnéni 600-700 HUF-ért, pár hónap múlva. Mert biztosan nem a plázában mozizni járóknak való. Egy példát mondanék. Megnéztem egy plázában egy robert de niro filmet www.port.hu/mindenki_megvan_everybody_s_fine/pls/fi/films.film_page?i_film_id=103787
mivel ő volt a szereplő, sokan voltak, de az első 15 őerc után, a fele kiment, mert egy nagypapát játszott benne. Nem volt az sem az évszázad filmje, de nagyon szép volt, és valódi üzenetek voltak benne, nagyon megható volt. Szerintem kifejezetten jó film volt. Akik onnan kimentek, azt mondták mindenkinek - te ez egy szar film, meg ne nézd...azt érzem, kicsit Te is ilyen vagy...

k trout 2010.09.29. 14:25:56

@eszkep: "Őszintén megvallva a második rész nekem sem tetszett, de azért azt többen nézték meg, mit 91 fő... " És az nem vitte rossz hírünket a világban? :)

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.09.29. 14:26:15

@gramercy:

Érdekes, a Hídembert megnéztem moziban, megnéztem a TV-ben és tetszett. Biztos bennem van a hiba, mert a Hídembert fikázni kell mert a fideszes kormány adott rá pénzt ...

SBSB 2010.09.29. 14:27:37

Klassz a történet eleje is. "...kártyán nyer egy csokoládét..."
Ja, nem ám, bemegy a boltba és vesz egy csokit, stb... Nem, nem iskolába jár, hanem kártyázik. 12 évesen. Csokiban. Kártyázik.

Köszi.

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2010.09.29. 14:27:45

@zero: pontosan, ebben igazad van, és egyetértek veled, sőt ezt írtam én is. Mégis, a te posztod nem erről szól, akárhogy is olvasom, hanem fikázod a rendezőt...kérdem én tőled, amit most megfogalmaztál probléma - a rendező dolga lenne?? ez olyan mintha a blogmotor fejlesztőjét felelősségre vonnák azért,hogy téged hányan olvasnak...teljes hülyeség szerintem...

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2010.09.29. 14:28:49

@SBSB: most ezt nem értem...ez egy film...mondjuk R2D2 meg nem létezik, csak egy makett...vagy mégis?

Atrox 2010.09.29. 14:28:50

Azt hiszem, itt sokan elbeszélnek egymás mellett. Több kommentelő is védte a filmet, mondván, hogy kell az állami támogatás, mert különben megszűnne a hazai filmgyártás.

Nos, a támogatással én is egyetértek, azonban lenne 2 hozzáfűznivalóm, melyeket itt már sokan hangoztattak:
1): a támogatott filmek üssenek meg valamiféle minimális minőséget, azért 91-nél többen legyen rá kíváncsiak, még ha elvont vagy művészi is, szar akkor se legyen.
2): ne szóljon hazudozásról, csúsztatásról, igaznak beállítva a valótlant. Ettől az embernek felfordul a gyomra (kivéve ha paródiáról, vígjátékról lenne szó, de ugye itt művészfilmről beszélünk). Azért vicces, hogy az én támogatom azt, hogy Magyarországot és benne engem egy rohadt nácinak állítsanak be.

És még valami: ha valami ennyire szar, arra azért tényleg pénzt kidobni az ablakon. És itt már nem állja meg a helyét az az érv sem, hogy pénz nélkül meghalna a hazai filmgyártás. Pénz nélkül meghalt itt már elég sok minden, köztük sok tényleg fontos dolog is, más hasznos dolgok meg el sem tudtak kezdődni pénzhiány miatt, pedig 170 milla elég lehetett volna. nem értem, miért a filmgyártás lenne kivétel (egész pontosan a szar filmek gyártása). Szóval kicsit fura az az indok, hogy valami csak azért kapjon (sok) pénzt, mert különben megszűnne, holott senki nem kíváncsi rá, és semmilyen értéket nem állít elő.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.09.29. 14:29:14

@Legelő Őse:

"Akik onnan kimentek, azt mondták mindenkinek - te ez egy szar film, meg ne nézd"

te mag azt mondtad mindenkinek, hogy jó film, hogy neked tetszett .... remélem nem akarod megmondani mindenkinek, hogy milyen véleménye lehet egy filmről? Ez a szájhagyomány, így is terjednek a filmek. Amúgy köszi hogy felhívtad a figyelmet erre a filmre! :-)

Jim Raynor 2010.09.29. 14:29:30

@Legelő Őse:

nem érted. a baj az, hogy arra ment el egy csomó állami pénz, hogy unatkozó bőcsészek filmrendezősdit játsszanak.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.09.29. 14:29:51

@SBSB: Valljuk be, ez eléggé életszagú sajnos.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.09.29. 14:30:22

@Legelő Őse:

"hanem fikázod a rendezőt."

Hol fikázom?

aliglajos 2010.09.29. 14:30:54

Először tiztázzuk, mi a baj a filmmel.

1. Ostobán, hazug módon mutatja be a magyarországi cigányokat.
2. Ostobán, hazug módon mutatja be a magyarországi cigányokat, ráadásul állami pénzből.
3. A nézőszámhoz képest sokba került.

Az 1. verzióval nem érdemes vitázni, mert ugyanazt az élethelyzetet mindenki másként ítéli meg. A vélemény egyelőre szabadon kifejthető, bár ostoba szigorítások már történtek (pl. holokauszt).

A 2. verzióval sem érdemes vitázni, mert az színtisztán politikai vélemény: az állam csak olyan filmekre költsön, amelyek a kommentelő, posztoló véleményét tükrözik.

A 3. érdekesebb, ehhez szeretnék néhány szempontot írni. A film az egyetlen olyan művészeti tevékenység, amely ipar jellegű, vagyis nagyon sok szakma együttes alkotása. Ez sokba kerül: magas bérek, drága, bonyolult technika, sok közreműködő, lassú munkafolyamatok, komoly logisztikai feladatok stb. Az összeg nagyságát tehát nehéz vitatni. A kérdés így az marad, érdemes-e a közpénzt olyan filmekre költeni, amelyek veszteségesek. Szerintem igen. Ha az állam ezt nem teszi meg, akkor elsorvad a filmművészet és kizárólag műfaji filmek maradnak, azokból is elsősorban az amerikaiak. A művészfilmek a világon sehol nem jövedelmezők, még Woody Allen filmjei is veszteségesek. Persze nem annyira, mint az általában gyenge magyar filmek. Szerintem továbbra is támogassák a szerzői filmeket, legfeljebb a szánalmasan gyengére sikerült filmek alkotói legközelebb ne kapjanak pénzt. A nézőszámról meg annyit, hogy a Sátántangót is alig-alig látták Magyarországon, Tarr Béla ennek ellenére a legismertebb kortárs magyar rendező a világban.

CD-R80 2010.09.29. 14:32:13

@Atrox: Kár hogy nem lehet pontozni a hszt, néha hiányzik. De egyetértek veled.
Plusz hozzátenném, hogy soroljon fel valaki egy művészfilmet aminek valami köze van a magyarsághoz pozítiv értelemben. Jaaa..

k trout 2010.09.29. 14:33:16

@Jim Raynor: te nem érted. Ki dönti el, mi a szar és mi nem az? Ki tudja előre megmondani, hány néző fog erre bejönni? Az a célja-e a művészetnek, hogy rentábilis legyen vagy az, hogy valami pluszt adjon?

Kicsit Karcos 2010.09.29. 14:34:39

"Ha meghallom a 'kultúra' szót, előrántom a revolverem." (Goebbels)

Én úgy csinálnám a dolgot, hogy filmre, zenére, könyvre, egyebekre egy nagy lófaszt kapna mindenki, mert aki a mai technológiai színvonalon nem tud kiadni egy demót ezekből a műfajokból este meg hétvégén végzett munkából, az ne is adjon ki semmit. Ha fasza lett a demó, akkor keressen hozzá mecénást is, régen is így csináltak művészetet, meg is látszik.

Azt el tudnám fogadni, hogy az infrastruktúrát az állam tartsa fenn, vagyis legyenek olyan próbatermek, stúdiók, _esetleg_ színházak, ahol mondjuk 25 éves korig lehetőséget kapnának azok, akik valami nem egyértelműen fost be tudnak mutatni az adott műfajból, és megfizetnek egy jelképes díjat a használatáért. A közmédiumokat meg kötelezném, hogy műsoridő legalább negyedében ezeket nyomassák az amatőr magyar kultúrát. Többnek nem látom szükségét, viszont a csilliárdok helyett legfeljebb csilliókba kerülne, és sokkal több lehetőséget adna.

WOWBAGGER 2010.09.29. 14:34:49

@zero:

"Csak tudod könnyű állami pénzből forgatni, de utána a promóció le van szarva, mert senkit sem ÉRDEKEL, hogy hány ember nézi meg a filmet. Miért? Mert semmiéle következménye sincs a nézőszámnak. Ha nulla lenne, abból sem lenne semmi. "

tökéletesen igaz...és a képzőművészetnél dettó így működik minden, csak az ottani bakikat nem lehet ennyire pellengére állítani,mert ott tényleg minden szarra rá lehet húzni,hogy "magas művészet" ..jááááj

...ja és a reklámhoz ....valójában,ha tényleg akartak volna marketinget, meg tudták volna oldani...hisz az anyagiakon kívül van kapcsolati tőke is :)

Jim Raynor 2010.09.29. 14:34:51

@zero:

"Ez a szájhagyomány, így is terjednek a filmek"

a szájhagyomány, az valami új torrentoldal, hogy maguk a filmek is terjednek rajta?? :D

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.09.29. 14:37:00

@aliglajos:

"Szerintem továbbra is támogassák a szerzői filmeket, legfeljebb a szánalmasan gyengére sikerült filmek alkotói legközelebb ne kapjanak pénzt."

A legközelebb mit jelent? A következő évben nem kap pénzt, de utána letelik a bünti és kap újra, majd reménykedik mindenki, hogy többen nézzék meg mint 91? Ha nem, akkor megint kimarad egy év?

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2010.09.29. 14:37:46

@CD-R80: budapesti vagyok, de nem értem ez miért kérdés
@Jim Raynor: pontosan ezt írtam én is, ez elég nagy baj - és innen egyre nehezebb felállni. de én továbbra is azt mondom, hogy nem fanyalogni érdemes, hanem megérteni, hogy minden filmnek más a célja. Igenis van különbség a közönség fim és egy témát feldolgozó akár művészfilm között, még ha szerintem a Vespa nem is művészfilm, Más a célja. A dán filmek sokszor nézhetetlenek, mégis európai filmként sikerül eljuttatniuk egy rakás filmet hozzánk is. ÉLetem egyik legnagyobb élménye egy ilyen filmen ért: www.port.hu/adam_almai_adams_abler__adam_s_apples/pls/fi/films.film_page?i_film_id=90487
Nem egy közönségfilm, de minőségi, hatalmasakat lehet rakta nevetni, szép is, jó is, működik is. És biztosan nem lesz kasszasiker, dehogy európában többen látták mint az üvegtigris össezs részét eddig bárki, azt garantálom. Szóval egy ilyen filmnek mint a Vespa, nem a plázákat kellene meghódítani, hanem egy másik közeget. A plázák világán túl létezik egy mozihálózat hazánkban, ahol egy csomó jó filmet meg lehet nézni még most. Nem lenne baj ha az emberek megismerkednének az igényes európai filmekkel is.
Nagy bajban van a magyar filmgyártás, és a finanszírozása is. A legrosszabb azonban most jön, mert ahogyan eddig, a politika ismét ráteszi a kezét...semmi sem fog változni, ugyanaz lesz minden, csak pepitában...

Jim Raynor 2010.09.29. 14:38:01

@k trout:

"Ki dönti el, mi a szar és mi nem az? "

mondjuk azok, akik odaítélik a támogatást?

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2010.09.29. 14:39:14

@zero: dehogy akarom megmondni hogy mi jó, mi nem - csak az a helyzet, hogy nem jó helyen volt a film, ezért olyan elvárások voltak vele szemben, amiket nem tudott, és nem is akart teljesíteni. Ezt érzem itt is! ennyi

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.09.29. 14:39:14

@Benei Péter:

Nagyszerű!

Elég sok kérdést felvet az "ügy", lehet róla beszélni!

reKorrekt 2010.09.29. 14:39:24

Ahogy az itteni rohadtmocskosreakciósnáci társaságot ismerem nyilván írta már valaki, de azért csak leírom. Ezt a 3 filmet 1 sztoriban is el lehetett volna mesélni: egy cigány transzvesztita zsidó kisfiú útja Németország felé...

Arivistus 2010.09.29. 14:39:45

@k trout:

Nem volt egyértelmű, hogy te a művészet támogatása mellett vagy. ("Senki nem nyávog a többi, más művészeti ágnak adott támogatásokért")

Bevallom őszintén én nem vagyok annyira a művészetek mellett. Egy jobb MMO 3D grafikai felépítésében több művészetet látok, mint a teljes magyar filmgyártásban, és médiában.
És ez nem túlzás, ez tényleg így van.

De még ha egyet is értenék azzal a céllal, hogy a művészetet támogatni kell, és ha ez a film lenne a Kortárs Magyar Művészet Csúcsa, akkor is pénzkidobás az egész, mert csak 91 emberhez jutott el ez a fantasztikus produkció, 170 mil Ft-os költséggel.

DArchAngel 2010.09.29. 14:40:06

Augusztusban volt Makón az Espersit-házban. Itt élt egy ideig József Attila is, amikor még messze nem ismerték fel a tehetségét. A szállásadója egy úgynevezett mecénás volt, aki házában egész ki művésztelepet tartott fenn írókból, festőkből. A saját pénzén és kedvére. Nyílván minden fűzfapoétát nem hívott be, csak a tehetségeseket.
Keressenek a filmesek is maguknak befektetőket és mecénásokat is. Ahogy Tarantino össze koldulta pénzt a Ponyvaregényre, vagy hogy a Szelíd Motorosok kb. 120-140 millió magyar pénzből készült, inflációval. Az nem járható út, hogy adjon sok pénzt az állam, különben nem lesz magyar film. Akkor ne legyen. Előbb-utóbb megjelennek olyan filmek, filmesek, akik tudnak olyan filmet csinálni, amire van kereslet. Akkor pedig lesz hozzá befektető is.

szőketisza 2010.09.29. 14:41:24

@k trout: Igazad van, de az itt hozzászólók többségének szellemi nívója túl alacsony ahhoz, hogy felfogják.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.09.29. 14:41:33

@Jim Raynor:

Áh, arra céloztam, hogy pl. a Predators kurvára vártam. De aug-ban nem volt szabad estém elmenni moziba, viszont eric elment, és azt mondta hogy nem jó film, nem éri meg elmenni rá moziba. Így vártam 3 hetet, és múlt héten megnéztem BDrip-ben. És tényleg, nem jó film. Finoman szólva.

WOWBAGGER 2010.09.29. 14:42:59

különben is a Don kanyarról is lehetne elég fasza művészfilmet kanyarítani....vagy Recsk....vagy a kitelepítések...stb stb sajnos ezek a dolgok sem múlandó történelmi tények...a németek már csináltak pár filmet, hogy feldolgozzák a történelmi traumáik és némelyik elég penge : A Híd, Sztálingrád, A bukás ...stb csak pár ismertebb .....mi meg sehol nem tartunk pedig tehetség és pénz is akad.

xi00 2010.09.29. 14:43:14

groó diana és a hasonszőrűek, illetve az ide irogató támogatói azt felejtik el, hogy amit csinálnak az analóg a kommunista diktatúrával... propagandafilmet forgat, ami nem igaz, sőt, nagyon nem az
már a kósersrácnál is leírtam, hogy a film gyakorlatilag minden épeszű állampolgárból ellenérzést vált ki, mégis a kékharisnya és baráti köre tuti ezt tekinti a kulturális mainstreamnek, a zindex tevőleges támogatásával... mindenesetre már kár rinyálni, a film elkészült, még az előző kurzus megmondóemberei által támogatott és a közalapítvány által tolt filmecske készült, ami ma már valszeg nem készülne el... ez van, groó is olyan, mint egy pártkeltés újságíró, vagy a tornócki ancsa, amíg a papája a góré vagy haverja a főszerkesztő, addig megy a szekér, aztán kész
a művészet az politika, nálunk meg különösen az
a magyar filmipar egy rakás híg szervestrágya, kérem tisztelettel, aki belelát, az egyetért velem, asszem... nomindegy

k trout 2010.09.29. 14:43:37

@Jim Raynor: Ezt teszik. Ezt fikázzátok.

molaris 2010.09.29. 14:43:42

Na!- az előbb off voltam- mes culpa! Mea maxima culpa!!
De a héten kétszer volt a Filmmúzeumon a "A tanú". Megint megnéztem mind a kétszer.
És soroljam, hogy miket nem látni? Olyat, amit le kellene adni félévente?
Nem új hullámos dolgok ezek, idősebbeknek ismerős!
Ének a búzamezőkről
Győzelem
Holnap lesz a fácán
Ötödik pecsét
Soroljam??- miért, hogy ezek a filmek nem kerülnek műsorra?
Túl nagy az áthallás? Avagy: változott a világ, de mi nem küldjük a francba a nyomorunk okozóit?
"Tarlóska" (by Lányom)- turnézik, és nyalják a seggét mindenütt!
Mire?
Ígérni én is tudok.
A Fidesz ígért. Mi lett belőle?
Fletó és tts.- sai röhögnek a markukba. Még ki merik nyitni a pofájuk.
Viktor azt ígérte, hogy két héten belül érezhető változások lesznek.

Ez valóban megvalósítható ígéret volt.
Ha most vizsgálatiban ülne: Fletó, Drazsé, Veres, Oszkó, Bajnai, stb., akkor, na akkor lehetne hinni az elszántságnak. Avagy fosnak az Urak, hogy megoldódnak a nyelvek, és elkezd énekelni a dalárda?
A végén meg kiderül, bár mi vittük a szólamot, de ti meg terceltetek?

Mi lesz ebből?
2014- ben, 2/3- os Jobbik győzelem.
És adja az ISTEN, hogy jöjjön végre valaki, aki kitakarítja ezt a mocskos istállót.
Mert itt a gané nagyon keveredik a friss szénával.
Augias istállója ehhez képest patika!!

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2010.09.29. 14:44:48

Azt még hozzátenném, hogy úgy beszélgetnek sokan a filmről hogy nem látták, de mivel cigányok vannak benne, a hölgy pedig valószínűleg zsidó, így nem lehet valami nagy durranás...kicsit ezt is érzem, de most nyilván provokálok...
@aliglajos: mivel ez egy film, nem pedig dokumentumfilm, viszonylag nehéz rajta számon kérni hogy hogyan élnek a cigányok. A macskajaj erre nagyon jó példa, egyáltalán nem tükrözi a valóságot, mégis remek film szerintem, és jól érzékelteti a hangulatot. A harmadik ponttal egyetértek, különösen a kifejtős résszel:-)

Játék mánia 2010.09.29. 14:45:47

Az a gond, hogy a megnyert pénznek X %-át kötelezően reklámra kellene költeni.
De egyszer megütötte a fülem egy párbeszéd. Rendezőnő ült a közvetítőkocsiban, éppen rendezte, hogy melyik kamera mikor menjen adásba. Az egyik bent ülő szaki hatalmas ásítás közben megkérdezte, hogy "Julikám, ki a f...om néz ilyet?"
Mire a góré: "Nekem is élni kell valamiből..."

Môžeš mi pomôct'? 2010.09.29. 14:46:45

A Sorstalanságban még sors se volt, nemhogy sorsjegy. Pedig annak tíz perce többe volt mint 170 milla. Szóval Gróf kisasszony azért költséghatékonyabb. Meg amúgy 90 fizetővendég (első filmnél 30, plusz család) fölött köztudott, hogy tömegfilmről beszélünk. És bár ilyesmit szégyen rendezni, ezt is meg kell csinálnia valakinek.

molaris 2010.09.29. 14:47:11

Bocs!
Egy kérdés: a kis Orsós iskolai végzettsége???????????

k trout 2010.09.29. 14:47:48

@Arivistus: Már másodszor hozod fel ezt a mondatomat, de még mindig nem értem, mi nem egyértelmű benne. Azért kérdeztem, mert itt és most csak és kizárólag azon nyavajgott mindenki, hogy miért kap támogatást EZ a film, senki nem kérődzött a többi filmen vagy más művészeti ágakon. Ezért aztán felmerült bennem a gyanú, hogy kifejezetten a cigány téma miatt szúrta a szemeteket a filmnek adott támogatás, persze könnyen lehet, hogy tévedek. Ha még mindig nem érthető számodra, újra elmagyarázom.

reKorrekt 2010.09.29. 14:48:08

@zero: Aha, és azt melyik boltban vetted?

Amúgy aki még nem utálja eléggé a naccságos rendezőtekintetesasszonyt, annak még hozzátenném hogy ő foglalkozásából adódóan a jövedelme után nem adózik, hanem ekhózik. fail?

Jim Raynor 2010.09.29. 14:48:37

@k trout:

hát a karimangós lónak a faszát, azt. ahol sas tamásnak két rettenetére is pénzt adnak, ott valami rohadtul nincs rendben. ezt fikázzuk.

CD-R80 2010.09.29. 14:48:45

@Legelő Őse: Nem kérdés, csak akkor minek készült a film? Ugyanis így egy olyan lett ami felkerül majd valami polcra s ott fog prosodni. 170milkóért. Budapesten csinálják a művészetet csak épp azt nem látják sokan, hogy egy darab kutyakakit körbehordhatnának dísztálcán akkor is elérte volna ugyanezt a művészi hatást. Ha meg nem művészfilm akkor ott a kérdés, minek kellett ez ismét. Egy lerágott csont, ami mellette hamis is. A művészet szerintem addig művészet amíg van köze a hétköznapi élethez, és ad valami pluszt a mindennapokhoz. Ha nem ilyen, akkor csak demagóg kutyakaki.

2010.09.29. 14:49:37

Na, erre se jött össze a 200000+1 toleráncs.
Mindenképp biztató, hogy 91 emberen kívül már senki sem kíváncsi a szélsőliberális hazudozás újabb megnyilvánulására. Most már tényleg az jön, hogy a továbbiakban ezek a piócák egy fillér állami támogatást se kapjanak a lilaködös szarságaikhoz.

Éhesló 2010.09.29. 14:52:18

@szőketisza, ktrout: akkor dobjátok össze a zsidó barátnőtöknek amit felvett, hogy visszafizethesse ez után a totális bukta után a magyar államnak, amit szakményban fikáz, majd adjatok neki lét, hogy csinálhasson még pár ilyet., ami nektek annyira tetszik.
De adóforintit ilyeneknek egyet sem!

k trout 2010.09.29. 14:52:25

@Jim Raynor: Gondolom, te valami komoly művészettörténész vagy kritikus lehetsz.

k trout 2010.09.29. 14:53:25

@Éhesló: Kinek lehet támogatást adni szerinted?

Jim Raynor 2010.09.29. 14:55:08

@k trout:

nem, csak egy átlag filmrajongó.

Véraláfutás2 2010.09.29. 14:55:46

@Arivistus:

Van pár "szakma", ahol szépen lehet mosni a pénzt ;) Főleg akkor, ha veszteséges a mű.

szvsz 2010.09.29. 14:55:48

Hat igen, nem minden muveszi ami rettenetesen 5Z@r de legalabb uszito :) Alig varom mar a transzvesztita rabbinős filmet, azt is megnezetik kotelezoen 10 ciganypurdeval oszt jovan.
Apropo, 3D-s lesz?

Éhesló 2010.09.29. 14:56:03

@k trout: alapból mondjuk senkinek. Mert nem kell mindenáron egy politikus garnitúra saját kultúrpolitikáját adófizetőknek finanszírozni.
Ha pedig mégis, akkor utólagos finanszírozás, FIZETŐ nézőszámra.

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2010.09.29. 14:57:57

@CD-R80: ne haragudj, de ezt most már tényleg nem értem. Én láttam a filmet, és egyáltalán nem rossz, nem kutyakaki. Miért beszélsz róla ilyeneket, ha nem láttad? Remekül van fényképezve, rohadt jó a zene, és jó ütemes, kicsi roadmovie szerűség. Tényleg nem az évszázad filmje, de semmi baj sincs vele, nem mondanám rossz filmnek. Tényleg nem értem. A kritikusok persze megírták hogy nem bombaként robbant a magyar filmgyártás egén, de baszki, ezt nem is várták tőle. Biztos jobban is meg lehetett volna csinálni, de itt most nem egy nézhetetlen szarral beszélgetünk. A zimmer feri 1. -hez képest maga az álom.
nem mellékesen mondj olyan dolgot, amiben ebben az országban nem Budapest a vezető...ez egy ilyen ország. Nem mellékesen az hogy Te nem értesz valamit, vagy öncélúnak találsz, az még nem jelenti azt hogy értékét tekintve kutyakaki.

szvsz 2010.09.29. 14:58:27

@imperial: "egy fillér állami támogatást se kapjanak a lilaködös szarságaikhoz. "
Nem fognak. A tamogatas ezentul a narancskodos szarokra megy majd. Ott is lehet nagyokat alkotni am...

Marcellusca 2010.09.29. 14:58:32

Hirtelen azt olvastam - nemtom mé - 91 EZER néző.
Nem is értettem, mi a probléma.
Újra olvasva látom, hogy nincs is ott az az EZER. Csak simán 91 (kilencvenegy).

Na, így már nagyon gáz!
Meg a 653 néző 120 milla támogatással.

WOWBAGGER 2010.09.29. 14:58:39

@Legelő Őse:

Na te félművelt marharépa, eddig is csupa idétlenséget hordtál össze, de ez viszi a pálmát .Öcsisajt...jártál te valaha Pesten kívül?...nem hiszem a Balkánon biztos nem, fizess már be egy tanulmány útra Belgrád, Szófia,Koszovó ....és majd meglátod mennyire tükrözi a valóságot a Macskajaj !

Zelefánt 2010.09.29. 15:00:17

Azért az interjú sem semmi. A csaj önfeledten ontja az eszement hazugságait, a filmje nyíltan magyarellenes, és tetejében még elvárja, hogy a következő, devianciáról illetve ezredszer is az általunk úgymond "kirekesztettekről" szóló filmje állami támogatásban részesüljön.
Vastagbőr, az ám.

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2010.09.29. 15:00:26

@Éhesló: csak erről van itt szó mi? hogy zsidó? nem akarom én megvédeni ezt a filmet, mert annyira tényleg nem jó, de hogy a szakma keményen lehúzta, az túlzás, konkrétan a két kritikát elolvasva én nem érzem azt amit Te mondasz, sőt a NOL azt említi meg, hogy majdnem jó:-) az is valami. Ha ebből indulnánk ki, azért kevés magyar filmről lehetne elmondani hogy sikeres, én kevésről olvastam jókat....

Seduxen (már NEM dr.) 2010.09.29. 15:01:05

@reKorrekt: "Ezt a 3 filmet 1 sztoriban is el lehetett volna mesélni: egy cigány transzvesztita zsidó kisfiú útja Németország felé..." - nem Lengyelországot akartál írni te fotelnáczi?

Arivistus 2010.09.29. 15:01:09

@k trout:
Ne fáradj, érthető :)
Nyilván a tisztelt rendezőnő filmje, és filmkoncepciói - szegényaranyoscigány, buzi, zsidó - egyfajta magyarázattal szolgáltak a 769 000 Ft / néző támogatási összegre. :)

WOWBAGGER 2010.09.29. 15:01:15

@Legelő Őse:

vagy csak néz el itthon: Megyaszóra,Devecserre,Bajótra...srb stb...látsz majd különb cigány világot mint egy Kusturica filmben.

Cinkes 2010.09.29. 15:01:27

Nagyon piacképes a csajszi... Nem is értem, hogy miért nem Hollywoodban forgat... Ja mer ott valszeg rég éhen halt volna.
Minden támogatáshoz konkrét üzleti tervet kell benyújtani, a film miért kivétel ez alól? Ezzel csak az önmegvalósítást támogatjuk de értelme az nincs. Promóció ohne, a téma senkit nem érdekel, most akkor kinek csinálta a filmet? A cigányoknak akik soha nem járnak moziba? Az állami támogatásnak egyedül ott látom értelmét ha csak egy kicsi hiányzik.
Emiatt felesleges fenntartani ezt a rendszert (a magyar filmek 1-2 kivétellel élvezhetetlen szarok), ha meg szívügye szart csinálni koldulja össze, majd meglátjuk mennyi idő alatt sikerül... Ezt ugyanolyan lopásnak ítélem meg mint amit a BKV-s bűnözők csináltak.

DArchAngel 2010.09.29. 15:02:12

@szvsz: Igen, ez sajnos nagyon valószínű. Mostantól olyan filmek lesznek, ahol történelmük nagy alakjai Isten és a haza nevében lovagolgatnak a naplementében, vagy pálinkázás közben osztják a népnevelőt párbeszédeket.

Marco Soprano 2010.09.29. 15:02:50

12 eves gyerek nem is vezethetne robogot, ahhoz legalabb egy kismotor jogositvany es min. 14 eves kor szukseges. Ettol lett leginkabb eletszeru a film, hiszen ez nalunk tenyleg igy mukodik, 8 osztalyt soha nem vegzett romak szereznek jogositvanyt akar autora is.

Mas. A Kern Andras_Dobo Kata film buktaja utan a producerno es volt modell azt nyilatkozta, h ' a magyar tarsadalom es filmszereto retege meg nem nott fel az ilyen tipusu filmekhez'. Szerintem meg tudod mit, kedves Pataki Agi? Nezheto filmeket kellene gyartani- van ra pelda nem egy manapsag - es nem 'a muveszfilmet csinaltunk csak nem ertitek' bena es szanalmas magyarazat moge kell bujni.

Egyebkent meg kit erdekelnek egy 12 eves ciganygyerekkel tortent baromsagok? Ezt latom minden nap, csak ki kell neznem az ablakon. Azzal a kulonbseggel, hogy nalam nem nyerik hanem lopjak a Vespakat.

WOWBAGGER 2010.09.29. 15:02:52

@Seduxen:

...és miért Lengyelország ?

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.09.29. 15:03:02

@WOWBAGGER: Recskről dokut már forgattak. 3 órásat. Visszaemlékező riportokkal, történészek magyarázataival. Gyarmathy Lívia tán?

Jim Raynor 2010.09.29. 15:03:22

@k trout:

ja, jut eszembe: a "Kis Vuk" című rettenetre mennyi állami támogatás is volt? 200 millió? 250?

Christian78 2010.09.29. 15:04:20

itt a lényeg, hogy a mi adónkból egy zsidó csinál egy irtó szar filmet!!!!!!!!!!!!!!
ez a lényeg, ennyi............!
ébredjünk magyarok!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

WOWBAGGER 2010.09.29. 15:04:49

@DArchAngel:

....miért eddig is ez volt :D csak az istenhazafehérló nem volt benne.

Môžeš mi pomôct'? 2010.09.29. 15:05:20

@Legelő Őse: ja igen roadmovie, az nekem is feltűnt, hogy ez NEM a Csokigyár, hanem a Félelem és reszketés. Már csak abból is, hogy a hülye picsa cigivel pózol a wikilapján. Pedig ehhez a fejformához nem illik, de meg ahogy elnézem politoxikománnak elég kis dagika is.

Seduxen (már NEM dr.) 2010.09.29. 15:06:35

@WOWBAGGER: ha nem esett le elsőre, akkor kár magyarázni.

reKorrekt az egyik legnagyobb zsebnáczi széles e blogon, ő biztos érteni fogja...

WOWBAGGER 2010.09.29. 15:07:46

@neccharisnyás útonálló:

neeeeem dokut j"átékfilmet" ....egyebkent volt valami ilyen talán 70-80 körül forgatták igaz sztoriból a Bodrogi volt a láger komiszár és a kemény az volt, hogy két tesó megúszta buchenwaldot de miután nem voltak elég jó komcsik, ott végezték.

aliglajos 2010.09.29. 15:07:54

@Cinkes: Hollywoodot kár felemlegetni, mert ott Wim Wenders is éhen halt. Nézd meg A dolgok állását.

Sokan nehezményezik, hogy a film nem a valóságot adja vissza. Ez így igaz. De miért kellene egy játékfilmnek a valóságról szólnia?

kávé és cigaretta 2010.09.29. 15:09:11

Kedves nemzeti érzelmű okostojások! 91-en néztek meg egy magyar filmet, amit magyar közpénzekből forgattak - oké. Lehet azon vitatkozni, hogy megérte-e erre ennyi pénzt áldozni, de addig hogy van pofátok nyilatkozni bármilyen alkotásról is, amíg nem láttátok? Érdekes mód, a környező országokban a lakosság büszke a saját filmiparára, és elmegy, megnézi a filmeket. Mi a nagyokos magyarok pedig csak ekézünk. Lehet, hogy nem árpádsávban és a szittyakürtben kellene kiélni a magyarságot, hanem például úgy, hogy elolvassuk, megnézzük a kortárs magyar alkotásokat?

Môžeš mi pomôct'? 2010.09.29. 15:09:24

Bár így jobban megnézve inkább nagyanyám daxlijára hasonlít.

Éhesló 2010.09.29. 15:09:35

@Legelő Őse: IGEN, arról is szó van hogy ezt egy ZSIDÓ követi el. Nem első és gondolom nem is utolsó alkalommal.
Mert ez egy szomorú specifikum ebben a "szakmában", ahogyan a hazudozás, a hamisítás, az önkritika és önmérséklet teljes hiánya is.
Szomorú, hogy ezt adóforintokból fizetve követik el ellenünk.

reKorrekt 2010.09.29. 15:09:35

@Seduxen: Hülyevagy? Az nem lett volna elég neoliberális... Lengyelország, pfff...

WOWBAGGER 2010.09.29. 15:09:40

@Seduxen:

csillagbogár nem csak ott voltak táborok ....ha már okoskodsz

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2010.09.29. 15:10:02

@WOWBAGGER: kérlek ne személyeskedj, nem mellékesen éltem Montenegróban egy fél évet, valamin kénytelen voltam a délszláv területeken eltölteni még kb. egy évet, azért tudom mit beszélek - szerinted ott az emberek, vagy a romák úgy élnek? nyilván egy hatalmas karikatúra,és az ember élvezi is, mert a falvakban ahol egy -egy jó rezesbandával bármikor lehet dajdajozni egyet, tényleg szép az élet, de korántsem úgy ahogyan a macskajajban látod. Az egy film.

Éhesló 2010.09.29. 15:11:45

@DArchAngel: amennyiben annyian megnézik, mint az eddigieket, akkor meglehetősen nagy klönbség lesz a zsidó fikázás és a "magyarkodó" történelemértelmezések között.
Bármennyire is politikai megrendelés van mindkettő mögött, a nézőszám magáért szól.

Marcellusca 2010.09.29. 15:12:03

@Grafikuszoli: Kihagytad, nővérét, akit akkor sikerül megtalálnia a fóti szemétégető melletti kukoricásban, amikor éppen egy kuncsaftot cidázott. :)
Sajnos nem sikrült a kommunikáció - így tovább mélyültek ellentéteik - mert teli szájjal Eszmeralda nem tudott érthetően beszélni. :D

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2010.09.29. 15:12:53

@Éhesló: ehhez nem tudok mit hozzászólni, mert teljesen értelmetlen vita lenne.
Nem akarok már érvelni, mert értelmetlen, érdekes, én láttam egyedül a filmet, és most lelépek, mert értelmetlen: én azt hittem vitázunk , és érveket sorakoztatunk, későn esett le hogy itt csak arról van szó hogy romákról csinált egy filmet egy zsidó. Te jó ég. 2010 Magyarország. Gratulálok nektek, igazán! Nem sok minden fog megváltozni, az bizonyos....sőt. mintha hátrafelé lépkednénk...

DArchAngel 2010.09.29. 15:12:59

@kávé és cigaretta: De mi van akkor, ha nem bírom a legtöbbet végignézni? Pláne pénzt adni érte?

Dr. No 2010.09.29. 15:13:04

Nekem ez tetszett benne: "a producerek az állami forrásokon kívül mást is képesek felmutatni"

Nem érzi az ok-okozati összefüggést a helyzetben: ha olyan filmet forgatna, amiben egy komolyabb producer (értsd: akinek van pénze, nemcsak tarhálni tud az államtól) fantáziát látna, akkor nemcsak az államtól kapna pénzt. Ez persze 91 nézővel nem jön össze.

Antal Nimród évente-kétévente forgat filmet, nem állami pénzből, Groó Diána 2004 óta most forgatta a másodikat. Na persze, mert az egyik művész, és nehezen szűri le a mondanivalóját :-)

WOWBAGGER 2010.09.29. 15:13:08

@kávé és cigaretta:

ami szar az szar és ez szar.... okoska..... a taxidermia jó volt, a libiomfi szintén, az ópium elment, a tamara qrvajó ....stb stb ezek igazi "művészfilmek"

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.09.29. 15:13:10

@WOWBAGGER: Jaaa
Szóval ilyen Menekülés a győzelembe-szerűt? Na AZ játékfilm. Fel se tűnt, hogy lágerben lennének. Vagy hogy lenne valami cselekményszála. Csak az rémlik, hogy Stallone focizgat Pelével.
De mondtam korábban. Csináljanak egy olyat, mint a Mások élete, és rendben leszünk.

ZERO! Bögrére gyúrtok ezzel a renitens címlaposkodással? :)

Eleg_Volt_a_hazaarulasbol! · http://ciganybunozes.blog.hu 2010.09.29. 15:14:02

@kávé és cigaretta: hehe, elgurult a gyogyszer, vagy csak messze repultel telavivtol?

Marcellusca 2010.09.29. 15:14:06

@Seduxen: Apppáááám, mecsoda különbség! :)
Na, jó, legyen akkor 128 fő!
És lehet, még sokat mondtam. :D

Gastroger 2010.09.29. 15:15:09

- Hogyan változott a völgyhíd tervezésének folyamata az építés során?
- Úgy éreztem, hogy óvatosan kell a témához nyúlnom, mivel hídépítő mérnök vagyok, de olyan terepen ahol nincs mit áthidalni még nem dolgoztam. Így elmentünk pár nagy svájci hegyet, és elképzeltük, hogy milyen hidat lehetne oda építeni. (…) A mi elképzelésünk az volt, hogy formabontó módon mutassuk meg az embereknek, hogy sík területre is lehet hidat építeni. Igaz, hogy ehhez egy dombot is el kellett bontanunk, ez pedig Magyarországon elég szokatlan, így sajnos ezt sokan nem értették meg, azaz magyar társadalom zéróra vizsgázott.
- Van egy szokatlan dolog a híd kapcsán. A híd Matuska szilveszterről lett elnevezve, illetve egy szakaszon le van bontva a korlát. Ez véletlen?
- Milyen hülye kérdés. Véletlenül szoktak elnevezni egy hidat? Tudatos döntés volt. Azt akartam, hogy az emberek ne csak a szokásos híd sztereotípiákat ismerjék meg. Sokan felszisszentek amikor meghallották, hogy kiről neveztem el. Egy völgyhíd hiába a stabilitást kell, hogy mutassa, attól még sebezhető.
- Mikor készül a következő híd?
- Konkrétan nem tudom. Tervezek egy olyan hidat, ami nem ível sehová, tehát funkcionálisan nem használható, illetve egy olyat ami vízből vízbe megy, és középen egy szárazföldet ível keresztül.
- Megkérdezhetem, hogy átlagosan hányan használják a hidat?
- Konkrétan senki, mert nem vezet oda betonút, csak pár turista megy át rajta.
- Mennyibe került a híd?
- 170 milliárdba, de úgy gondolom a hídépítő mérnököknek akik kikerülnek az egyetemről lehetőséget kell adni arra, hogy kibontakoztathassák tehetségüket, hisz egy híd az az országról kialakított véleményünket is befolyásolhatja. Épp ezért van szükség további hídépítő mérnök képzésre, és a tehetségek munkájának bemutatására állami pénzekből.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.09.29. 15:15:13

@kávé és cigaretta:

Bocs, de nem azért megyek el moziba, mert MAGYAR egy film. Hanem mert érdekel és/vagy jó film és a PÉNZEMÉRT cserébe szeretnék kikapcsolódni, szórakozni.

Éhesló 2010.09.29. 15:15:38

@Jim Raynor: Nézőszámot adnál, mielőtt fikázod? De ha ugyanannyian látták mint ezt a zsidó szemetet, már akkor is többet ért, mert legalább nem hányta le azokat, akik a pénzt összedobták rá.
Vagy neked is az az izgi amikor magyarokat fikáznak, a magyar adófizetők pénzén?

kávé és cigaretta 2010.09.29. 15:16:05

@DArchAngel: hidd el, ha keresel, találni fogsz olyat, ami tetszik. például ott van Gigor Attila Nyomozója...

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.09.29. 15:16:54

@Legelő Őse:

Itt arról van szó öregem, hogy egy referenciákkal alig rendelkező rendezőnőhöz egy ilyen sztori mellé az állam az adófizetők pénzéből odabaszott 70 milliót.

WOWBAGGER 2010.09.29. 15:17:23

@Legelő Őse:

héééé Montenegrót ne hasonlítsd már össze az általam felhozott példákkal, olyan mintha a fiatot a maseratival párosítanád, azért mert mindekettő olasz...azért mert mintkettő a balkánon van.

DArchAngel 2010.09.29. 15:18:58

@kávé és cigaretta: Ebben biztos igazad van. Sajnos mostanában annyira nem érek rá filmet nézni, mert akad mindig jobb, vagy kötelezőbb dolgom. Ezeket meg alig adják a tévék, neten meg nincsenek, vagy rossz helyen keresgélem.

k trout 2010.09.29. 15:19:05

@zero: Tényleg, alig van referenciája. :D
1992: Annuska (rövidfilm)
1996: Zsiga bácsi (dokumentumfilm)
1996: Trapé (dokumentumfilm)
Legjobb ifjúsági dokumentumfilm díja, Mediawave 97
Fődíj (ON THE ROAD): V. International Art Film Festival 97, Szlovákia
Megosztott dokumentumfilm kategória díj: 29. Magyar Filmszemle, 1998
Filmkritikus-díj 2000 (Az év legfiatalabb dokumentumfilmesének díja)
1997: Valahonnan valahová (rövidfilm)
1997: Ottavio (dokumentumfilm)
Fődíj: Motuvum filmfestival, Horvátország, 1997
1998: A Kékszemű (TV)
1999: Kazinczy utca (kisjátékfilm)
Fődíj(On the road): VII. International Art Film Festival 1999
Fődíj: I. Nemzetközi ökumenikus filmszemle, Budapest 1999
Zsűri különdíj, oklevél: Molodist filmfestival, Kijev, 1999
Zsűri oklevél: International Student filmfestival, Bologna, 1999
2001: Tarka képzelet – Vityebszk felett – Chagall álmai (kísérleti kisjátékfilm)
A 9. Art film fesztivál Szlovákia, 2001
Nemzetközi filmklubok szövetségének (FICC) díja
A 9. Art film fesztivál igazgatójának Peter Hladik díja
Best European Video Award, Eurovideo 2001, Malaga
II. Díj Nemzetközi Képzőművészeti Filmek Fesztiválja, Szolnok, 2002
Fődíj - legjobb kísérleti kisjátékfilm: Fike Filmfestival, Portugália, 2002
2001: Córesz (dokumentumfilm)
Dialektus Filmszemle zsűrijének elismerő oklevele
2003: Tarka képzelet – Renoir álmai (kísérleti kisjátékfilm)
34. Magyar Filmszemle, 2003
Legjobb kísérleti film rendezői díja
Legjobb kísérleti kisjátékfilm diákzsűri különdíja
Legjobb kísérleti film: Antalya International Filmfestival, Törökország, 2003
Illyés közalapítvány díja: Alternativ filmfestival, Marosvásárhely, Románia, 2003
Ezüst remi díj: Worldfest, Houston, USA, 2004
2004: Tarka képzelet – Flamand közmondások – Bruegel álmai (kísérleti kisjátékfilm)
2004: Tarka képzelet – Rousseau álmai (kísérleti kisjátékfilm)
Nagydíj: Plovdiv nemzetközi televíziós filmfesztivál, Bulgária, 2004
2004: Csoda Krakkóban (nagyjátékfilm)
Eureka Euro-Scriptwriting Proof-reading díja, 2001
Arany remi díj: Worldfest, Houston, USA, 2005
Produceri díj: 36. Magyar filmszemle, 2005
2006: Urlicht (rövidfilm)
2006: Előttem az élet (dokumentumfilm)
2006: Tarka képzelet – A virágünnep vége - Gulácsy álmai (kísérleti kisjátékfilm)
2010: Vespa

Na, befejeztem, ez így elég komolytalan.

ORGASMUSFORSCHER 2010.09.29. 15:19:06

Nem értem, mi a baj. Ez csak egy szokásos magyar történet. Megfelelő (általában fővárosi) emberek, megfelelő kapcsolatokkal szívják le a pénzt az államtól... Mindenre, évtizedek óta. Itt pl. szar filmekre. Ki szív? A normál lakosság, amelyik soha az életben nem lát 10-20 milliót sem egyben... (na jó, kivéve, ha valahogy vesz egy házat, lakást), de ha hiba van az adóbevallásában, már a nyakán az APEH. Ezek a paraziták meg élik világukat. Ami rettenetesen felháborít s jól mutatja, hogy mekkora gáz ez az ország, az a kisárgított részben van. Többek között, hogy "Halomra ölik a gyerekeket". Hol? Kik? Mikor?

Én azt nem értem, s ebből a szempontból rettenetesen sajnálom, hogy nem zsidó vagyok (bár lehet az vagyok, 100 %-os biztonsággal nem tudom), mert ha az lennék, akkor fellépnék az ilyen tudatosan hazudozók ellen (s nem lehetne antiszemitizmust kiáltani), ugyanez a típus Bauer Tamás, Vásárhelyi Mária, TGM, Farkasházy Teddy, stb., akiknek mindig fáj valami, de csak részben. Az miért nem fáj senkinek, hogy a cigányok jórésze bűnözésből él, lop, csal, hazudik? Hogy ők is gyilkolnak? A legismertebb példákat nem is kell említeni. A cigányok által elkövetett bestiális gyilkosságok (lásd Szögi Lajos, a román kézis, stb.) miért nem fájnak egy ilyen rendezőnőnek? Aki bevallottan nem tud semmit a vidéki életről, csak ugye a téma menő, így erre nyúl le egy halom pénzt. Ez az igazi rasszizmus, ez a modern holokauszt, s sokan ebből kegyetlen jól megélnek. Sajnos.

Na, mindegy, úgy felkúrta az agyam ennek a beképzelt nőinemű "übermensch"-nek a nyilatkozata, meg ez a pazarlás, hogy írok is pár levelet a magyar államigazgatás megfelelő szerveinek, hogy az átlagemberek ill. az államháztartási stabilitás érdekében lépjenek fel az ilyenirányú állami támogatások ellen a jövőben. Ha valaki azt gondolja (s le is nyilatkozza), hogy állampolgári joga 100 milliókat eltapsolni, nekem meg állampolgári jogom fellépni ez ellen.

Mérges 1234 2010.09.29. 15:19:18

Szerintem nem arról van itt szó, hogy a film jó e vagy sem. Talán nem is kritizálta senki.

Ami miatt nagy itt a felzúdulás, hogy az adóforintjainkat megint jó szarul használták fel.

És ami még szemetszúr, hogy a hölgy durván hazúdozik.

Ennyi!!!!!

WOWBAGGER 2010.09.29. 15:21:07

@neccharisnyás útonálló:

...vagy Williem Dafoe féle pokol bajnoka ...játékfilm...de mégse

Cinkes 2010.09.29. 15:21:30

@aliglajos: én a dolgok állását és ezt a filmet nem igazán említeném egy lapon (így látatlanban sem), főleg ha a színészi gárdát megnézzük. Valami meggyőzte a nagy neveket az biztos. Hollywood alatt azt értettem, hogy ha valaki csinál valamit a nagyközönségnek akkor az olyan legyen amire esetleg a nagyközönség kíváncsi és élvezni tudja, ergo némi pénzt lehet kicsikarni belőle és nem full veszteség az egész.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.09.29. 15:22:16

@k trout:

Úgy látom a másik 91 nézője a hölgynek erősen szétoszlik a mesterművek között ...

reKorrekt 2010.09.29. 15:22:50

@kávé és cigaretta: "a lakosság büszke a saját filmiparára"

És ez hol a miénk? A készítő zsidó, a főszereplő meg cigány...
Rasszistantiszemita-e vagyok?! :D

kávé és cigaretta 2010.09.29. 15:23:15

@Doubledecker: Szerintem ha művészetre adják az adóforintokat, az nem baj - még akkor sem, ha éppen qrva nagyot zakózik a moziban. Sokkal értelmetlenebb, károsabb dolgokra folyik el Magyarországon a pénz.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.09.29. 15:23:39

@k trout:

Nagyjátékfilmek a referenciája értelemszerűen egy másik nagyjátékfilm.
A hídépítőknél a referencia egy másik híd, nem egy járda, vazze ...

br3nd0n 2010.09.29. 15:23:46

@zero: Ki dobna atomot a honlapra? Akik nem ismerik el hogy van nekik? Ugyan, JFK is megpróbálta megakadályozni, s mi lett vele....o_O

ivor 2010.09.29. 15:23:58

A Szinház és Fimművészeti Műintézetbe- mert sem főiskolának sem egyetemnek nem mondható- megalakulása óta, a rendező tagozatra (kb. 60 év) CSAK, ÉS KIZÁRÓLAG PROTEKCIÓSÓK kerültek be! A kádár-korszakban is , most is. Néha kivételesen akadt egy-két tehetséges, de akármit is csinált, a PROTEKCIÓ egy életre rányomta a szégyenpecsétet, és az "alkotása" már is csorba, legyen az akármi! Innentől kezdve, mit csodálkoztok? Ez egy pénzosztó maffia, dilettáns, protekciós kis belvárosi sznoboknak... szarok a sírjukra is!

Seduxen (már NEM dr.) 2010.09.29. 15:24:00

@WOWBAGGER: tényleg? miket meg nem tud az ember....

@reKorrekt: tudtam én, hogy erre te rábuksz, mint gyöngytyúk a meleg takonyra...

oscar dirlewanger 2010.09.29. 15:24:19

fogadjunk, hogy a "hölgy" a hosszú, vékény, trendi cigit is az adófizetők kurva pénzéből finanszírózza.....legalább a romkácsmás haverjai ülnének be erre a szarra.

2010.09.29. 15:24:35

@neccharisnyás útonálló: Nem, hanem a Gulyás testvérek a nyolcvanas években. Az a címe, hogy Életre ítélve, és tíz felvonásos (vagyis több mint 200 perc).

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.09.29. 15:24:47

@kávé és cigaretta:

Sok kicsi sokra megy ...itt most 1 milliárdról van szó.

oTTo$$ 2010.09.29. 15:24:51

@kávé és cigaretta:
kortárs magyar alkotásokat-->
hol kinek mikor??
kortars?? magyar??? alkotas???? szanalmas
tudod mi az alkotas? amikor valalki - nem egy "kepzett" - ember letrehoz valamit segitseg nelkul..
igen egy nagyadag szar is alkotas . de ez ??? ez nem.

WOWBAGGER 2010.09.29. 15:25:36

@k trout:

Ja tényleg komolytalan.... az ha valakinek a pályamunkáinak 80% kisérleti kisjátékfilmből áll és a többi sem ismert alkotás...erre 70 milla tényleg komolytalan, legalább 200-at megér amúgy gondolom a kisérletezését is az állam fizette.

gergel 2010.09.29. 15:26:31

Szerintem a MÁV-ot kéne támogatni ebből a pénzből, nem beperelni.

Éhesló 2010.09.29. 15:26:42

@k trout: ezt a sok kiváló művet hányan látták összesen? Ezren? Tízezren?
Mennyi adónk van ebben az életműben?
100 millió, negyedmilliárd, egymilliárd?
Melyikben szól egy jó szót is arról a társadalomról amit annyira gyűlöl, ami "ZÉRÓRA VIZSGÁZOTT"?
Mennyi pénz kellene még ahhoz, hogy megtalálja azt is ami magyar és nemzeti érték, nem zsidó, buzi, transzvesztita, vagy cigány?
Mennyi pénz kellene még neki, hogy azokat a társadalmi problémákat is észrevegyen, melyek a magyar többséget sértik és a befogadott kisebbségek okozták, okozzák?
Melyik zsidó rendező készít filmet a meggyilkolt magyar nyugdíjasokról, kirabolt kisiskolásokról, tanárokról?

oscar dirlewanger 2010.09.29. 15:27:16

az utolsó nézhető film, amit nő rendezett, az "akarat diadala"(1934)

WOWBAGGER 2010.09.29. 15:28:43

@Seduxen:

Látod táváris nem gond ha buta vagy, mindíg akad akitől tanul6sz.

blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year (törölt 2010.09.29. 15:28:55

@kávé és cigaretta: Figyuka,valami okos ember azt mondta;"nem kell animál sexben részt vennem,hogy véleményt mondjak róla",nekem tökéletesen elég a flyer, meg maga szöveges bemutató,hogy szegíny romagyereket a náci mávos pénztárosnő átveri,aztán a fasiszta rendőr vegzálja mert ez a magyar rögvalóság,EZ ENGEM NEM ÉRDEKEL,oké?NEM MEGYEK EL EGY ILYEN SZARRA,világos?éltatnak

aliglajos 2010.09.29. 15:28:58

@Cinkes: Nem hasonlítottam össze a két filmet. A dolgok állása arról szól, hogy Hollywood szart termel, mert csak szarra van kereslet. Ezt Wenders mondja nem én. Őt csak azért hoztam fel példaként, mert megpróbált (felkérésre) forgatni egy hollywoodi filmet Hammett életéről, és nagyon ráfaragott. A művészfilm lényege pedig éppen az, hogy nem a nagyközönséghez szól. Bár, gondolom a cél nem a 91 fős kisközönség.

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.09.29. 15:30:06

@csernaja obca: Gulyás testvérek nemtom kik.
De a Recskkel kapcsolatos film, amit láttam, az Gyarmathy Lívia műve Böszörményi Gézával. Direkt ránéztem a kedvedért.

kávé és cigaretta 2010.09.29. 15:30:15

@Éhesló: "Melyik zsidó rendező készít filmet a meggyilkolt magyar nyugdíjasokról, kirabolt kisiskolásokról, tanárokról?" - miért, az megnéznéd?

Seduxen (már NEM dr.) 2010.09.29. 15:31:09

@WOWBAGGER: szívesen tanulok olyantól, akitől érdemes. de sajnos te nem ebbe a kalapba tartozol.

aliglajos 2010.09.29. 15:31:23

@WOWBAGGER: Bódy Gáborról hallottál-e már?

kokavec 2010.09.29. 15:31:26

Ezt a mondanivalót most redukálom a hozzászólók többségének érthetőségi szintjére:
Az átlagembernek mindig fájni fog a művészet (persze nem konkrétan erre a rossz filmre gondolok), mert nem tud vele mit kezdeni, frusztrálja, érteni akarja, de bonyolult, stb. Az átlag ember csak az ismerős sémákat érti meg, a művészet viszont ha tényleg az, elkerüli a sémákat.
A művészetet azért kell finanszírozni valahogy, mert a piac az előbb mondottak okán nem tartja el. Ha viszont nem finanszírozzuk és nincs művészet, akkor szántó-vető parasztok maradunk örökre, mint a hozzászólók többsége.

2010.09.29. 15:31:53

Most olvastam el a cikket meg megnéztem az előzetest. Azon nem lepődök meg hogy magukat művésznek nevező tudatlan senkik valami filmalkotást próbálnak összehozni, tudjuk miért és hogy micsoda összegek repkednek itt a levegőben. De könyörgöm miért egy robogó, és miért épp egy Vespa? A cigányoknál úgyis a fekete Béemvé a menő.

"A 12 éves Orsós Lali (Tóth Sándor) kártyán nyer egy csokoládét, amely egy nyerő kupont rejt: a nyeremény egy Vespa motorbicikli"

Ez is tök jellemző. Nem lehet úgy forgatni a filmet hogy:

"A 12 éves Orsós Lali (Tóth Sándor) délutánonként segít az idősöknek a szőlőben dolgozni és hálából kap tőlük egy csokit, stb."

A rendezőnéni a saját hibájába esett bele, de ha csak a robogóhoz (mint motorhoz, a szabadság szimbólumához) akar naívan ragaszkodni akkor lehetett volna hogy:

"A 12 éves Orsós Lali (Tóth Sádnor) egy öreg fészerben rátalál egy rozsdás Pannónia Tünde robogóra és elindul megkeresni az apját"

Na mindegy, ilyen filmet egyes egyedül is tudtam volna forgatni állami támogatás nélkül. Ja, port.hu-n meg azt is írják hogy a filmeben már átadták a négyes metrót. Ennyit a végére.

k trout 2010.09.29. 15:34:57

@Éhesló: Mondjuk neked ugyanannyiba telne utánanézned, mint nekem, csak akkor elterelődne a figyelmed a hörgéstől.

"Melyikben szól egy jó szót is arról a társadalomról amit annyira gyűlöl, ami "ZÉRÓRA VIZSGÁZOTT"?"

Például ebben: Az előttem az élet című dokumentumfilm a Pető intézet felkérésére készült 2006-ban, a cél a Pető-módszer bemutatása volt. A Pető-módszerre méltán büszke lehet ez az ország.

Amúgy szerintem neked valami súlyos identitásproblémád van, mert az összes, társadalmi problémát magadra veszed, az ellened való merényletnek, a te lejáratásodnak képzeled, mintha minden rólad szólna. Nem tudom, ha pl. egy amerikai sorozatgyilkosról szóló filmet vetítenek, azt is úgy értékelik-e az amerikaiak, hogy lejáratják őket? Amikor film készül a KKK-ról, az amerikaiak azt gondolják, hogy a rendező az összes amerikairól beszél?

egyenlítő 2010.09.29. 15:35:01

A Fonográf rég megírta a sikeres magyar film forgatókönyvét:

"Mondjuk, lesz egy ifjú hölgy
úgy tizenöt év és húsz között
kit űz a vágy
A bevezetés elhagyható
és rögtön ott az izgatóan
megvetett ágy
És mondjuk, lesz egy gazdag úr
a szíve ott helyben lángra gyúl
és tűzben ég
A lány viszont nem mond nemet
és komplikálni úgy lehet
a sok cselekményt
Hogy happy end lesz
És elnyeri majd szerelmét"

Na jó, a 15 évet emeljük 18-ra! Ez a film minden állami támogatást megérdemelne, persze csak akkor, ha a főszereplők között nincs sem cigány, sem zsidó.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.09.29. 15:35:10

"szokatlan, hogy egy film főszereplője roma legyen"
Rosszfiúk (mondjuk ez elég szar), Nincs Kegyelem (na ez elég durva film), Utolsó idők.

Amúgy ebből az ötletből k* jó filmet lehetett volna csinálni ráadásul.

"váratlanul bekerül egy férfi puskájának a célkeresztjébe"
Tényleg, szóval szenzációhajhászás miatt bele kellett rakni egy erőltetett utalást? Sztem ha nem lenne benne, semmit nem venne el a filmből.

Johny the mocsok 2010.09.29. 15:35:16

15:30, nem is ez megy a Kossuthon, hanem a neonáci zsidó házaspár!

WOWBAGGER 2010.09.29. 15:35:34

@Seduxen:

Micsoda trauma, abban a kalapban biztos bob és bobek van...így már érthető, miért ne férek oda táváris. ...amúgy, mondatkezdés nagybetű. Na dobj egy sedut és ne légy morcos.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.09.29. 15:36:08

"A film 2 díjat is nyert februárban a Filmszemlén: legjobb eredeti filmzene és Tóth Sándor alakításáért színészi különdíj. "
Ebből melyiket nyerte a film, vagy a rendező? Szerintem egyiket sem :D Már úgy értem, egyik sem a rendező, vagy a forgatókönyv érdeme.

Seduxen (már NEM dr.) 2010.09.29. 15:37:20

@WOWBAGGER: Miért (és főleg KIRE?) lennék morcos? Rád? Ne képzelj túl sokat magadról... Előbb lennék morcos amiatt, hogy légyszar került a tavalyelőtti naptárra.

Cinkes 2010.09.29. 15:37:40

@aliglajos: Na utolsó mondatodban rátapintottál a lényegre. Nekem sem kifejezetten a művész filmek ellen van kifogásom, mert a kedvenc filmjeim közül nem sokat adtak az itthoni mozikban, én azt nem titulálnám művészetnek amit szinte senki nem tud értékelni...
(mostmár tényleg megnézem a dolgok állását, már kölcsön kértem vagy 3 hónapja... :) )

Mérges 1234 2010.09.29. 15:40:48

"Szerintem ha művészetre adják az adóforintokat, az nem baj - még akkor sem, ha éppen qrva nagyot zakózik a moziban. Sokkal értelmetlenebb, károsabb dolgokra folyik el Magyarországon a pénz."

Ez jól hangzik, de kezd elegem lenni a kivételekből, művészetre lehet költeni, rendben talán lehet. De azt is észre kell venni, hogy ezer 1 címszó alatt lopják el az adóforintjainkat, és a művészet is az egyik kiemelet terep erre.

Sajnos eztán is fogják hülyeségekre herdálni a pénzünket, ezt megakadályozni nem lehet, magam részéről ezt nem is érzem olyan rosznak.

Viszont a halomra öltek gyerekeket kezdetű eposznál már tegnap meghaltam kicsit. Mocskos hazúgság, ráadásul olyan, ami egyaránt árt magyarnak cigánynak, nemhogy nem segíti elő az együtélést a két népcsoport között, hanem elmélyíti a feszültséget.

+ a zéróra vizsgáztunk????? Hát a k. anyját a kedves rendezőnek.

A kirekesztés ellen valóban az a legjobb orvosság, ha hazúdunk a kirekesztetekről ?
Nem lehet, hogy ez éppen további ellenszevet vált ki?

Én pont a pozitív diszkrimináció miatt kezdtem meggyülőlni őket, előte semmi bajom nem volt velük.

És nem vagyok egyedül ezzel.

ivor 2010.09.29. 15:41:34

@Seduxen: Tudom, hogy miről beszélek, én is felvételiztem oda 39 éve! Aztán a rendszerváltás után tíz évvel egy rokonom is. SEMMI NEM VÁLTOZOTT. 40 éve nem nézek magyar filmet, vagy amit olyan magyar rendező rendezett, aki a (Balázs Béla) Filmművészeti Maffia-bandában szerzett "diplomát". Jól kibasztam velük, ugye?

WOWBAGGER 2010.09.29. 15:42:04

@aliglajos:

Nem sokat........ Nárcisz és Psyché....tv-ben tolják öt évente.

DArchAngel 2010.09.29. 15:42:40

@k trout: "2006: Tarka képzelet – A virágünnep vége - Gulácsy álmai (kísérleti kisjátékfilm)" - Ezt rohadtul "Gyurcsány álmai"-nak olvastam. Asszem haza kellene menni...

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.09.29. 15:44:20

@kokavec: A művészettel nincs is semmi baj, csak amikor nem művészetről van szó, és feleslegesen egy tehetséges rendező kapja a lóvét, amikor akadna jobb helye is, akkor úgy azért nem frankó.
Nézz meg egy KAFF mezőnyt, ott bőven akad igazi művész pl.

WOWBAGGER 2010.09.29. 15:44:46

@Seduxen:

Na tudsz te gyerek helyesen is írni, csak rád kell szólni. Okos fiú hazamehetsz.

▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓ · http://blog.hu/user/45354/tab/activity/mindate/2007-07-23T16:48:05+02:00 2010.09.29. 15:46:20

@zero:
Mondjuk az is megérne egy misét, hogy az Operában ezek szerint 392.000 Ft az átlagfizu...
Valamit biztos rosszul számolok...
(Mert ugye:
-"Az Operában kilencszáz közalkalmazott van"
-"állami támogatás 80-90%-át az intézmény bérkiadásokra fordítja"
-"5,3 milliárd forintos éves támogatás"
5.300.000.000 x 0,8 / 900 / 12=392.000
ugyanez x 0,9 = 442.000)

marykutya 2010.09.29. 15:46:35

Alapvetöen nem értek dolgokat ,2010 ben amikor már bármelyik sarki boltban lehet venni Dslr fényképezöt amivel lehet csinálni mozit ,mi keresni valója van ebben az állam nevü jogi absztrakciónak vagyis az adóforintoknak ? Tessek megcsinalni a zsebpenzbol -kolcsonbol egyebekbol haverokkal ,ha zsenialis akkor ugyis ütni fog / Shop-stop fele filmek/ és döl a lé , hanem akkor meg szevasz és okulj belöle kedves Diana .A birodalmi tudat az meg állandó ,mindegy ,hogy kelet vagy nyugat a propaganda az állandóan a te a mi agyunkat akarja , hat ebböl sem kérek Diána ,szeretem saját magam használni az agysejtjeim , Dianából meg az a csokis sósborszesz a menö !

kokavec 2010.09.29. 15:49:53

@ColT: Az itt elhangzó felületes anyázók, cigányozók és zsidózók nem hiszem, hogy bármilyen lényegi különbséget tudnának tenni egy jó "művész"film és egy rossz (pl. Vespa) között.

szőketisza 2010.09.29. 15:50:01

@k trout: Azért kíváncsi lennék, hogy az itt megszólaló zsenik miként vélekednek például a - szintén támogatott - kortárs képzőművészekről, zeneszerzőkről?

Mérges 1234 2010.09.29. 15:51:25

@▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓:

De hülye vagy, ha nem támogatod az operát igazi paraszt maradsz.

2-3 éve volt bakhé pont, mikor 30%-kal csökkentették az operaházban dolgozók létszámát. Én már akkor rácsodálkoztam erre, de úgy látom még maradt elég ember.

Zsirparaszt scene/buckalakó tahó/fotelrokker 2010.09.29. 15:55:13

Pedig a Kossuth is promózta veszettül, legalább 3 műsort hallottam róla, riportot a szereplővel, a rendeszővel, a szomszédokkal, a szomszédok szomszédjaival...

WOWBAGGER 2010.09.29. 15:55:37

A Rózsaszín sajtot nem tudom az állam fizette vagy sem,de az is valami istencsapása volt.

ave 2010.09.29. 15:56:16

Arrol nem is irtal, hogy csak papiron kerult 170 millioba. 70-at adott az allam, de a film tenylegesen 65-be kerult.

Homeoffice 2010.09.29. 15:57:30

Nem lett volna egyszerübb ebből a 70 misiből, ha már úgyis a cigányságért akarták bedobni.., venni cipőt tanszereket, ruhákat stb?

k trout 2010.09.29. 16:04:04

@szőketisza: Sehogy. Kivéve, ha az illető zsidó. :)

Seduxen (már NEM dr.) 2010.09.29. 16:10:24

Nesze neked sport-szelet, így aztán nehéz lesz csokit venni és azzal nyerni...

www.fn.hu/belfold/20100929/heti_egy_utalvanyt_adna/

tjunior 2010.09.29. 16:20:31

azt szokták az okosabbak mondani hogy egy millió emberre kell egy film, ámerikában 300 millióan vannak, 300 film is készül kb. Bollywoodban meg 1000. Mi it 10 millióan(sem) vagyunk akkor évente 10 film készüljön. Nem vagyok a művész filmek ellen, de ilyen Groó Krisztináktól agyfaszt tudnék kapni. Az hogy a hihetetlen színvonalú belterjes Magyar Filmszemlén kapott 1-2 díjat, hát az a kilenemxarja kategória. Külföldön kapott valamit? Egyáltalán beválogatták az előző filmjét valamelyik fesztivál programjába? Ez a lényeg. Ha már a közönség le van ejtve.

.Pierre Bezuhov. · http://www.youtube.com/watch?v=ddk-Q6hXvFk 2010.09.29. 16:21:19

@zero: "honnan kapja a fizetését havonta, és mi a tökömet csinál hétfőtől péntekig?"

pl blogban osztja az eszet .
másnak is bejött már :)

xi00 2010.09.29. 16:21:29

@Bermuda:

esetleg így kombinálnám, hogy
"A 12 éves Orsós Lalika az idősek fészerében talál egy vadonatúj vespa robogót, és mivel nem tudja, hogy nem neki készítették ki, magához veszi, majd elindul budapestre megkeresni apját"

így legalább rezonálna a magyar rögvalóságra

fokabacsi 2010.09.29. 16:22:11

@kokavec: Miért ??? Először : Hülyeség az egész ! A 12-14 éves gyerek NEM vezethet motort ! Mi közöm nekem , hol van az apja? Ki az oka , hogy a cigánytelep visszahúzza?? Mi akadályozza, hogy minden cigány háza mögött kiskert legyen?? (lustaság butaság) ! Miért kell ilyen hulladékra egy jó szakember ( technikus , szakmunkás ) 20 évi bérét rákölteni???

turcsány karcsi elvtárs 2010.09.29. 16:22:51

@Legelő Őse: ez a majdnem jó film olyan lehet mint a majdnem szép barátnő :)
csak ilyened legyen :)

kávé és cigaretta 2010.09.29. 16:23:16

@tjunior: 2005 Houston WorldFest: Csoda Krakkóban - Arany Remi-díj

KarbatettKezűZoltán 2010.09.29. 16:26:43

Elegem van cigányokból!

Mindenhonnan ők ömlenek. (TV, Rádió, Írott és elektronikus sajtó , Mozi)

Minden nap.

2010.09.29. 16:27:37

A sok szar filmből már Sztálin eltvtársank is elege lett, ő is sokallta a költségeket, és közölte az elvtársakkal, hogy csak azt a 4-5 jó filmet forgassák le, ami jó.

Most is kb itt tartunk.

Volt egy festő ismerősöm, aki azt mondta, hogy tudja maga hány szarr képet meg kell ahhoz festeni, hogy egy remekmű legyen közte?

Hát így van ez a filmekkel is.

fokabacsi 2010.09.29. 16:27:50

Csináljon olyan filmet , amelyikre tolonganak a nézők, dől a lé és lesz pénz! Egy jó szakember (technikus szakmunkás) 20 évi fizetésével egyenlő összeggel én is tudnék ilyen KILENCVEN fő nézőszámot produkáló filmet készíteni !

2010.09.29. 16:29:18

@oscar dirlewanger: szerintem meg a Bombák földje sem volt rossz.

Kartal (rezervált) 2010.09.29. 16:29:53

nah látom megint index címlapos a poszt :D
én ebben nem is zavarok további kellemes flémet!

KarbatettKezűZoltán 2010.09.29. 16:32:06

A sok jogvédőjajdesajnálomszegényeket fasz rájöhetne végre, hogy NEKI így jó, így szeretnek élni!
NEM KELL MINDENÁRON kivakarni őket a szarból!
Szeretnek szarosak lenni.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.09.29. 16:32:50

@.Pierre Bezuhov.:

sajnos ebből nem lehet megélni, de örülök hogy megjöttél :-)
amúgy táppénzen vagyok :-(

CD-R80 2010.09.29. 16:33:31

@kávé és cigaretta: 2010.09.29. 15:09:11
Kedves nemzeti érzelmű okostojások!

Kedves kávécigi! Lehet nem kellett volna az elmúlt pár évet szarral kitölteni s most nem dobná ki az ember a taccsot egy-egy ilyen film bemutatója után. Tudod sokaknak rohadtul elege van belőle már hogy hülyének nézik. Nem mászkál egy ismerősöm sem árpádsávos cuccban sem szittyakürttel. Csak addig sikerült csinálni a nagy népművelést toleranciástól, buzistól, cigányostól mindenestől hogy ide jutottunk. Lehet én is végigtudnám nézni a filmet, lehet azt mondanám jó volt. Csak épp nem olyan a légkör. Ugyanis manipulációt érzek a témájában ismét, és nemcsak én. Azt hogy itt egész Európában mi vagyunk a legnagyobb szemetek,rasszisták,stb. S ebből sokakkal egyetemben kurvára elegem van. Elegem van hogy ha érdekel a magyar történelem irredenta vagyok, hogyha magyar értékeket keresek bárhol akkor fasiszta stb. stb. Abból is elegem van hogy szeretnem kellene azt amit nem szeretek. Amúgy semmi baj, lehet lebunkózni ismét. Már megszoktuk. Majd mondhatjátok hogy ennek persze semmi köze a filmhez, ez egy jó film, meg amúgy is stb. Engem meg már nem érdekel.

KarbatettKezűZoltán 2010.09.29. 16:34:16

@Frengi:
középszerű volt!
De!Semmiképp nem érdemelt egy fél oszkárt sem!

Valandil 2010.09.29. 16:34:33

@kokavec: "-Beleszarjak a zongorába?
-Á, ezek a bunkók úgyse értenék!"

Uzi 2010.09.29. 16:40:23

Hogy lehet ennyire kevés nező egy filmem? Egy klasszikus zenét játszó kamarazenekari koncertre, ha csak a rokonok eljönnek már (jóval) nagyobb a közönség.... (0 állami pénzből)
Ennyire nincsenek barátaik/ismerőseik a stábnak? :)

derelyegrádi szellem 2010.09.29. 16:44:16

@zero:

én nem tudok, de olyat igen, ahol 170 millióból el tudsz érni 91-et. :-)

kokavec 2010.09.29. 16:48:29

@Valandil: ilyen is van. Nem is kevés. Meg van művészet is.

derelyegrádi szellem 2010.09.29. 16:53:27

@zero:

Én inkább azért vagyok hálás neki, mert felhívta a figyelmemet arra, hogy létezik olyan jelenség, miszerint vannak akiknek tetszik egy film, és vannak akiknek nem. Zseniális felfedezés.. :-))

Seduxen (már NEM dr.) 2010.09.29. 16:59:55

Asszem este megyek kártyázni, hátha nyerek egy jóféle sport-szeletet, és reám mosolyog a szerencse :)))

www.youtube.com/watch?v=feReOuq6jI0

Rorschach · http://lowfast.blog.hu 2010.09.29. 17:03:29

"...bármekkora is az empátiám innen Budapestről, nem tudom, hogy egy telepen hogyan zajlanak egy tizenkét éves kisfiú mindennapjai."

Hát ja. Tetszett volna Fészerlakpusztán tölteni a gyermekkorát, mint én, akkor talán nagyobb rálátása lenne a dolgokra magácskának.
Nem érdekel, hogy kicsoda a rendezőnő, a támogatás rám eső részét nem sajnálom, de legközelebb azért tessék kicsit jobban tájékozódni, mielőtt dolgozni tetszik, mert ez így elég gyenge. Zéróra itt nem én vizsgáztam, hanem maga.

fokabacsi 2010.09.29. 17:04:01

Nem pont ide illik, de olvassátok :Nekik szabad - magyaroknak kuss

A Roma Polgárjogi Alapítvány (RPA) ez év elején Miért? címmel kiállítást szervezett a cigányokat ért támadások fotódokumentumaiból, melynek a Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány (HDKE) adott otthont. A kiállítást – többek között – Budapest Főváros Önkormányzata és a Szerencsejáték Zrt. támogatta.
Írásban kértem a HDKE-t, hogy egyesületünk, a Pro Hungaricum számára is tegyék lehetővé egy fotókiállítás megszervezését, főhajtásként a magyar áldozatok előtt, valamint tiltakozásul a terjedő erőszak ellen, és felsoroltam – a „teljesség igénye nélkül” - 14 cigányok által meggyilkolt, meglincselt, megkéselt magyar áldozatot. Megerősítettem, hogy a kiállítással járó összes költséget az egyesületünk magára vállalja.
A HDKE válaszában megemlítette, hogy, bár nem vizsgálták a 14 magyar áldozatot követelő gyilkosságok etnikai oldalát, de – ennek homlokegyenest ellentmondva – megállapította, hogy azok bűnelkövetői „nem cigány minőségükben” követték el tetteiket. A levél végén pedig – a magyarság burkolt rasszistázása közepette – leszögezte, hogy a hat meggyilkolt cigány a mai újnáci erőszak áldozata. A cinikus és mellébeszélő válaszlevél ráadásul felszólított, hogy igazoljam egyértelműen a magyarok elleni gyilkosságok elkövetőinek származását.
A HDKE pontosan tudta, hogy ilyen bizonyíték hivatalosan nem létezhet, hiszen törvényellenes a bűncselekmények etnikai alapon történő nyilvántartása, arról nem beszélve, hogy a RPA számára ez nem volt feltétel kiállításuk megszervezésekor. Az pedig nyilvánvalóvá vált, hogy a HDKE az áldozatok etnikai hovatartozásától tette függővé a kiállítás engedélyezését.
Érdekes fintora a sorsnak, hogy az RTL Klub hírei szerint a cigánygyilkosságok fő gyanúsítottja életvitelszerűen, évekig élt Izraelben, ami magyar etnikum számára szinte lehetetlen. Ennek tükrében tehát a magam részéről megkérdőjeleztem a cigányok elleni bűncselekmények „újnáci” indítékát, ráadásul jogerős bírósági ítélet, és a gyanúsított erre utaló kijelentése nélkül.
Ráadásul mi köze a magyarságnak egy kérdéses etnikumú fiatalember cigányok elleni „újnáci” gyilkosságaihoz?
Miután a HDKE felhívta figyelmemet az ártatlanság vélelmének tiszteletben tartására, mely számára – ki tudja, miért, nem volt kötelező –, ezt a kérést fogalmazta meg: „.... akkor szíveskedjék.... hozzánk fordulni, ha minden egyes felsorolt bűnügyben megvan a végleges, büntetőbírósági verdikt...”
Vagyis: az RPA-nak nem kellett megvárnia egyetlen ítéletet, egyesületünknek kivétel nélkül mindegyiket. Az RPA-rak nem kötelező a gyilkosok származásának bizonyítása, esetünkben ez viszont módfelett kívánatos. A magyarok (?) „magyar” minőségükben követték el a gyilkosságot, a cigányok nem. Az RPA és a HDKE gátlástalanul semmibe veheti az ártatlanság vélelmét úgy, hogy Horvát Aladár az adófizetők pénzén az egész magyarságot sértő általánosító rasszista kijelentéseket tehet büntetlenül, miközben nekünk könyörögni kell ugyanazon jogok gyakorlásának lehetőségéért, melyeket a HDKE az RPA számára közpénzből finanszírozott.
Miután közöltem még a HDKE-val, hogy egyesületünk nem üzleti javaslatot tett, hanem ugyanazon jogokhoz ragaszkodik a magyar áldozatok nevében, mint amit a romák megkaptak, megemlítettem, hogy a 2003. CXXV törvény alapján az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz (EBH) fogok fordulni.
Elképesztő pimasz módon a HDKE hibaként rótta fel nekünk, hogy az általunk felsorolt bűncselekmények egyenként jól beazonosíthatók, miközben az RPA kiállításakor nekik szabad volt nemcsak beazonosítható módon, hanem név szerint mindenkit felsorolni. Az EBH-ra utalásunkat üres, kétségbeesett fenyegetésnek, egyben a jóhiszemű együttműködés alternatívájának nevezve még rosszallásukat fejezték ki, amiért az ártatlanság vélelmével tévesen manipuláltunk!
A levélváltások a fenti stílusban 2010. május végéig folytatódtak úgy, hogy a HDKE utolsó levelemet olvasatlanul visszaküldte, ami nálam – divatos kifejezéssel élve – nemcsak a biztosítékot csapta ki, hanem az egész trafóház is leégett.
Az utóbbi években már annyira elegem lett a magyarság folyamatos, arrogáns és gátlástalan, közpénzzel finanszírozott rasszistázásából, hogy elhatároztam, esetünkben akár az emberi jogi bíróságig elmegyek. Undorító volt tapasztalni, hogy a hazánkban élő kisebbség úgy rekeszti ki a magyar áldozatok hozzátartozóit a RPA-HDKE mutyi által, hogy közben minket vádol a médiát teleharsogva diszkriminációval.
Teljesen egyértelmű, hogy Magyarországon, de ha úgy tetszik, a Kárpát-medencében egyetlen egy rasszistának és kirekesztőnek nevezett etnikum él, melyet rasszista módon kirekesztenek, és az a magyar. A magyarba akár nemzetközi porondon belerúghat cigány, zsidó, szlovák, román, miközben megkövetelik ennek elviselését, cinikusan „toleranciára tanítva” a magyar népet. Példának okáért emlékezzünk csak a budapesti Lauder Javne iskolára, ahol a diákok felvételének előfeltétele a zsidó származás. Próbálnánk meg mi hivatkozni a magyar származásra egy iskola diákjainak felvételekor!
Tehát bevallom, nem sok reményt fűztem az eljáráshoz, de Lege Artis beadtam a panaszomat az EBH-nak. Védett tulajdonságként utaltam a vonatkozó törvényben egyébként nem szereplő „magyarságra, mint politikai kisebbségre”, megemlítve, hogy meggyőződésem szerint a magyar áldozatok számára azért nem volt lehetséges a kiállítás megszervezése, ha úgy tetszik, azért rekesztette ki a HDKE őket, mert magyarnak születtek.
Nem akartam hinni a szememnek, amikor az EBH-tól megkaptam a szóbeli tárgyalásra idéző végzést, melyben egyben értesítettek a HDKE ellen indított eljárásról! Az első tárgyalás elhalasztását kérte a HDKE, mondván, nem tudtak kellőképpen felkészülni, és különben is, a HDKE igazgatója külföldön van. Ez utóbbi kifogást nem értettem, mert a második nekifutásra már megtartott tárgyaláson sem volt ott az igazgató úr, pedig már hazaérkezett...
A tárgyaláson a HDKE ügyvédjei ugyanazokat a kifogásokat sorolták fel, mint amit levelezésünk során már a HDKE már megtett, kiegészítve azzal, hogy a RPA kiállításának többek között azért adtak helyt, mert a felhasznált fotók „művészi szintűek” voltak. A hatósági főreferens által feltett kérdésre, miszerint egyesületünk fotóit bekérték-e, hogy azok művészi színvonaláról is meggyőződhessenek, „nem” volt a szomorú válasz.
Eddig a történet, hiszen még várom az EBH döntését. Túl bizakodó most sem vagyok, de egy biztos: megyek tovább, ha elutasítanak. Akárhogy is lesz, közlöm majd az eredményt.

Sztyopabá 2010.09.29. 17:04:13

Némi só a sebre. Érdemes böngészni a Magyar Mozgókép Közalapítvány honlapját.

www.mmka.hu

A döntések rovat nekem kávépótló volt. A mi adónkból megfinanszíroznak egy filmet, majd a mi adónkból megfinanszírozzák hozzá a mozit, hogy a mozi tudja játszani azt a bizonyos filmet, majd a mi adónkból...

2010.09.29. 17:11:55

@CD-R80: Jól megfogtad, valami hasonló az én hangulatom is, nyitott, érdeklődő embernek tartottam magam, de az utóbbi időben oly annyira sulykolt PC-ből marhára elegem van. Főleg abból, ahogy már ezt egy másik blogom is megírtam, folyamatosan olyan tetteket, gondolatokat kérnek rajtam, mint a többségi társadalom tagján számon, amit nem tettem, nem gondoltam. Nekem kutyakörtelességem nem egységesen megítélni Olaszliszka és a Cozma-gyilkosság okán a roma társadalmat, de a magyar társadalomról nyugodtan le lehet írni, hogy zéróra vizsgázott. Úgy en block rasszista. Elég már!!!!
Ez nagyon off-ra sikerült, bocs.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.09.29. 17:17:31

@ave:

ilyenről nem olvastam sehol ...

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.09.29. 17:20:54

@kokavec:

Szerintem minden ember túléli, ha nem készülnek ilyen "művészfilmek". És nem lesz "sivárabb" az életünk ....

Marco Soprano 2010.09.29. 17:25:34

Tobb komment van ezzel a cikkel kapocsolatban, mint ahanyan megneztek ezt a filmet.

solesz · www.index.hu 2010.09.29. 17:26:00

@zero: szia, kicsit unalmas lehet a Hídember, de mivel úgy éreztem a szavaidból, hogy az azért részedről az ott kidobott pénz rendben volt, a következő száraz adatokat írnám le:

14.400 Ft ba került nézőnként az a film az államnak, és volt 150.000 nézője.
HURRÁ !!! nézőnként sokkal kevesebbet bukott az állam. nettóban bődületes nagyot.

2,2 Mrd forint támogatás és 150.000-es mozilátogatottság átlag ~750 Ft jegyár mellett hozott 112 milliót, és vitt durván 2,1 Mrd-t.

Ha választhatok, hogy nettó 70.000.000 forintot bukok, vagy nettó 2.000.000.000 bukok, akkor egyik sem szimpatikus, nem is értem, hogy azon kívül, hogy neked tetszett a film, motől jobb ez bárkinek kerek egy hazánkban.

Nem tudom hova tartunk, de csak azért mert libsi, bibsi, fidesz zember vagy más csoport tagja a magyar nép gyermeke, már nem veszi észre, hogy a bukás az bukás. Legyen az hányásig geil cigány sztori, vagy éktelen, közpénzen tett Széchenyi program kellék...

Mikrobi 2010.09.29. 17:26:28

Ez a magyar filmipar és támogatásának szégyene. Az Üvegtigris meg nem kapja meg időben a támogatást:-(

2010.09.29. 17:29:30

Az államilag finanszírozott magyar filmgyártásról nekem mindjárt Robert Rodriguez ugrott be és a 7000 dollárból forgatott El Mariachi. De biztos nem akkora művész, mint a mi nagyjaink.

naat2 2010.09.29. 17:29:52

Azért erről a "csak azt a filmet forgassák le, ami jó", a régi vicc jut eszembe:
- Apu, miért fut az a sok ember?
- Tudod kisfiam, az első majd kap egy szép nagy serleget.
- Jó, de a többi miért fut?

Ettől függetlenül tényleg lehet, hogy abszolút értékben nem kellene ennyi (adó)pénzt költeni filmre, annak ellenére, hogy valamennyire "rosszak" nélkül jók se nagyon lesznek, Sztálin elvtárs (vagy más) bármennyire is szeretné.
"Jók" csak fejlődés során keletkeznek, annak meg része a hiba is. A gond akkor van, ha ebből nem tanulnak.

Anti Anyag (törölt) 2010.09.29. 17:31:05

Egyre kell vigyázni:

1. Vagy magyarok írtják a cigányokat
2. vagy kerüljön elő benne valahogyan a holokauszt. Téma bármi lehet, sci-fi azért nem.

Különben ugrik az állami támogatás.

2010.09.29. 17:32:34

@Mikrobi: de az Üvegtigrisnek van producere, aki áthidaló megoldásokat talált, mert ez a dolga, ugyanis producer. Nem kell feltétlenül az állami emlőkön lógni, azt én is tudnék, akkor producer vagyok?

derelyegrádi szellem 2010.09.29. 17:33:03

@solesz:

...vagy esetleg egy n+1.-ik zsidósnácis táboros sztori Sorstalanság címen...

roxxtar 2010.09.29. 17:35:12

Ilyenek a zsidók.. és ne utálja őket senki ?! Én utálom és vállalom..

kokavec 2010.09.29. 17:38:13

@zero: ha az "ilyen művészfilmek"kel a Vespára gondolsz, akkor egyetértek.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.09.29. 17:40:44

:) faszomat...
leírtam ide vagy 300 sort, de inkább kitöröltem :)

egyrészt a kutya sem fogja elolvasni, másrészt ha el is olvassa, akkor vagy egyetért vele, mert szerinte is felesleges pénzkidobás rétegfilmeket támogatni állami pénzből, aki meg nem ért vele egyet, az úgyis csak annyit mond, hogy ez is egy nézőpont, szerinte meg kell a rétegfilmeket államilag támogatni.

Összefoglalva amit írtam, szerintem a lófasz a seggébe annak aki ilyen előre láthatóan 100 főt vonzó szarokra ad pénzt, amelyek még azt a költséget sem hozzák vissza amennyibe a levetítése kerül. A rétegfilmeket ne az állam, hanem szponzorok, mecénások támogassák. Az állam támogasson szórakoztató filmeket, támogassa azt, hogy a régi filmeknek az állagmegőrzése, digitális, javított másolata elkészüljön, támogassa a televíziós bemutatását a rétegfilmeknek, ezzel segítve a mecénás szerzést a filmeseknek. Támogassa a dokumentumfilmeket, támogassa a tudományos ismeretterjesztő filmeket, az olyan réteg/művész filmeket amiben politika vagy erre utánérzés van, azt pedig semmiképpen. A kultúra ne támogasson politikai propagandafilmet.

Én láttam a filmet. Nem, nem fizettem érte. Ha kellett volna érte fizetni, nem nézem meg. Így utólag nagyon bölcsen döntöttem volna, ha pénzért nem nézem meg.

Volna egy kérésem az itt művészfilmező támogatóknak:
- Meséljetek nekem a film művészi értékeiről... hol találhatóak ezek, és milyen vonalon? Mert filmművészeti értékeket, filmtechnikai értékeket, megoldásbéli, vagy szemléletbéli filmművészeti értékeket nem képvisel.
Illetve amennyiben igen, úgy az LMP maga a filmművészeti panteon és az antifa liga elnöke (Nagy Lacika) Leonardo da Vinci és Zefirelli hibrid klónja.

Természetesen szívesen reflektálok a filmművészeti értékek felsorolására, hogy ne érezzék úgy, hogy csak a szélbe beszélnek a kedves támogatók.
Tántorítsatok el abbéli meggyőződésemtől, hogy az államnak nem kell támogatnia a réteg/művész filmeket ezen a színvonalon, győzzetek meg, milyen értéket tesz hozzá egy ilyen film, mint ez is, a magyarság megítéléséhez (azon kívül, hogy terjeszti miszerint a magyarok nácik), milyen szellemi, mentális fejlődést okoz a társadalomnak az, hogy 91 ember megnézi a filmet, milyen érvett tudtok nekem mondani, amely azt igazolja pozitív hatással van a magyar kultúrára egy film amit előre láthatóan, még 91 ember sem fog megnézni, és csodaként számon tartható, hogy ennyien fizettek érte.
Ne támogassa az állam közpénzből az ilyen rakás szarok elkészültét, inkább támogassa amikor elkészült, a televíziós bemutatását a filmnek, előtte egy pár perces bemutatásával a művésznek. (már csak azért is, hogy másnap az emberek megismerjék az utcán és tudják kit kell leköpni, kiröhögni)

No, hogy a számszerűsített dolgokat és a hivatkozásokat, idézeteket kihagytam, már talán olvasható lett a hossza és még talán érthető maradt a véleményem. :)

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.09.29. 17:43:14

@solesz: a hídembert ennél sokkal többen látták, azért az ment tévében is, és a dvd eladásoknál nem marad el pl az üvegtigristől.
Ettől függetlenül én sem voltam oda érte. két részletben bírta elviselni az agyam a megnézését csak :)

2010.09.29. 17:44:57

@Sztyopabá: "A mi adónkból megfinanszíroznak egy filmet, majd a mi adónkból megfinanszírozzák hozzá a mozit, hogy a mozi tudja játszani azt a bizonyos filmet..." - de azért ha netán meg akarnád nézni, akkor fizesd csak ki a világpiaci jegyárat, ugyanazt az árat, mint az üzleti alapú hollywoodi sikerfilmekért. Na ez az undorító! Közpénzből építik az autópályát, de ha rá akarsz hajtani, akkor fizesd ki az unió legmagasabb pályadíját érte! Közpénzből tartják fenn a bürokráciát, de ha bármit el akarsz intézni, akkor nyaljál rá okmánybélyeget! Az állam finanszírozza a BKV-t, de azért vegyél 380 Ft-os jegyet a buszra! Broáf!

derelyegrádi szellem 2010.09.29. 17:51:05

@kokavec:

Kezdjük azzal, hogy anyád a szántvető paraszt.

De vegyük esteleg Van Gogh esetét. Életében egyetlen képet el nem adott, de nem emlékszem, hogy állami támogatással élt volna, vagy bárki adott volna neki ilyet, festékre, vászonra. Akkor most ő nem művész, amit csinált az nem művészet?

De legyen magyar is. Csontváry Koszta. Egy patikussegéd volt. Elhatározta, hogy festő lesz. Nem azzal kezdte, hogy ment az állacsőcsre adjanak neki pénzt, mert ő művész, vagy az szeretne lenni. Elment, sziván élt, festett. Művei úgy maradtak fenn, hogy halála után egy fuvarostól egy diák megvette vászonárban őket, és megőrizte. Aztán később már az állam is vásárolt belőlük, de nem előre adott neki pénzt művészkedésre, itt van 70 milkó, aztán majd meglátjuk mi sül ki belőle.

Rippl Rónai. Kiment külföldre, és megpályázott ösztöndíjakat, éhezett, nyomorgott, de nem kapott semmiféle állami támogatást. Munkácsy nélkül (ő akkor már befutott festő volt) talán éhes is halt volna Párizsban, meg még festékre sem lett volna pénze.

Nyilván ők se művészek,. hiszen nem az államal kívánták eltartatni magukat, meg művészetüket finanszíroztatni, hanem a műveikből. Ha nem ment, akkor is csinálták tovább.

ufocsaj 2010.09.29. 17:53:29

bírom ebben a csajban ahogy önfeledten ecsetelgeti saját műve erényeit :D még meg is magyarázza, hogy mi mit jelent, meg hogy mitől erős.

kulalak 2010.09.29. 17:54:49

@Conv: ehh, olvashato a velemenyed es egyetertek.
Dia azt hiszem szegedi, mostanra vegigjarta a filmes letrat, sok kisfilmmel es most a masodik nagyjatekfilmmel. Miert nem a Vespa-t kerte meg finanszirozasra? Tehetseges leany de mondja a lozungot pedig ilyenokr el kell menni kulfoldre es kiprobalni magat piaci kozegben. Vagy 170 milka helyett csak 17 milkabol kihozni filmtechnikai ujitasokkal (a la Timar Peter Egeszseges erotika anno).

nekem is az a bajom, hogy 70 millio forint Hollywoood-ban is sok es ott BUKTA van egy ilyen utan. Lehet rendezni szinhazban is, TV-ben is a mindennapiert.

elfelejtette 2010.09.29. 18:00:33

"A politika és a közvélemény bosszús a filmes túlköltések miatt és nem is oktalanul. A filmesek nem szoktak hozzá a szigorhoz, új nyelvet kell tanulniuk."

Nagyon helyes, szet kell csapni a filmesek kozott. Az egyik leggusztustalanabb belterjes bagazs, igaz, nem ok az egyetlenek.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.09.29. 18:00:53

@derelyegrádi szellem:

no jó, de ők az alkotásért élő művészek voltak, nem pedig az alkotáson élősködők :)

Ők valami sajátot adtak önmagukból a magyar kultúrához festményeikkel (mínusz Gogh), nem pedig a magyarságról festettek torz és elítélő képet másoknak. :)

Ma az utóbbi a siker titka, az előző már-már elítélendő.

kokavec 2010.09.29. 18:01:03

@Conv: A Vespa pont nem jó példa a "művész" filmek vagy inkább általánosan a művészet támogatásának kérdéséhez. Mert ez egy gyenge és közhelyes produkció.

A magasabb szintű kulturális teljesítményt mindig kisebb réteg fogyasztja, ez törvényszerű. Sajnos Groó Diana filmje tényleg szar. De ha jó lenne, akkor se néznék meg sokkal többen. Csak mondjuk 653-an, mint Mundruczó Frankenstein tervét.
Ez van. El lehet dönteni, hogy a Lagzi Lajcsik és Zámbó Jimmy-k legyenek csak és kizárólag, vagy a populáris bevételek visszaforgatásából készüljenek művészeti produkciók is.
Azok, akiket a Lajcsi színvonal érdekli (tehát a többség) nyilván soha nem fogja megérteni miért költenénk ilyen "hülyeségekre".

Neo07 2010.09.29. 18:07:12

Egy akármilyen egy kicsit is felkészültebb műkedvelő filmes társaság is tudna ilyen, sőt, sokkal jobb filmet csinálni, - és nem 70 millióból, hanem annak a töredékéből! Szomorú, hogy ilyen hülyeségekre folynak el öriási összegek, miközben a szarban van az ország!... Tudomásul kellene venni, hogy művészfilmekre pémzt adni nmanapság már nagyon korrupcióízű dolog. A filmipar ma már üzlet, kőkemény üzlet, és aki ebben nem képes fennmaradni, tűnjön el! Nincs szükségünk 70 milliókat lenyúló "művészekre", jobban mondva sötét és hülye, dolgozni nem akaró alakokra! (menet közben írták a forgatókönyvet!...)

A "rendezőnő" meg zéróra vizsgázott a riportben, de a filmje is!

tudi 2010.09.29. 18:08:34

Drága művésznő, ha már ennyire a tolerancijja mellett teccik állni, akkor javallom önnek, hogy a fent kijelentéseiért éljen szexuális életet azzal a legközelebbi női hozzátartozójával, aki anno pénzért árulta a testét. Amúgy meg, ha művész filmet teccik forgatni, akkor kérjen a belterjes budapesti értelmiségiektől rá pénzt, más faszával könnyű csalánt verni. Aki sikeres rendező, akkor a pénz is előtudja teremteni a filmjeihez.

kokavec 2010.09.29. 18:11:23

@derelyegrádi szellem:
nagyon jó példa Van Gogh! A bátyja támogatása nélkül (aki rendszeresen küldött neki pénzt, plusz egybegyűjtötte képeit) valószínűleg egy árokban pusztult volna el egy elborult periódusában és senki nem tudna róla a mai napig, hogy ő egy festő, aki az impresszionistákon túllépve megalapozta az eljövendő expresszív irányzatokat. A támogatás nélkül nyomtalanul tünt volna el ő is és zseniális művei is. Érted már, szántó-vető?

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.09.29. 18:16:35

@kokavec:

Éppen erről van szó, legyen állami támogatás, nem mondtam, hogy ne.
Az állam támogassa a kész film megjelenését, olyan formában, hogy köztévében vetítés, ingyenes filmvetítési lehetőségek, eljusson több emberhez.
Ne az elkészítését. Arra létezzenek alapítványok (nem közalapítvány) keressenek mecénást, stb. Ha az állam vállalja a film vetítését a köztévében, hetente egyszer a TV-1-en esti főműsoridőben mindig be lenne mutatva egy-egy ilyen film, vagy két-három rövidfilm a készítővel együtt, a készítők jobban találnának szponzort is, hiszen a film elején, végén, lehetnek reklám spotok. Ha jó nézettségű a film, jók a visszajelzések, egy hónap múlva, két-három hét múlva ismét levetítik és kész.
Akkor azt mondanám igen, az állam támogatja a filmművészetet, támogatja a művészet terjesztését. Azzal, hogy egy ilyen szarra pénzt ad, nem támogatja.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.09.29. 18:19:12

@kokavec:
tehát mecénása volt, nem pedig állami támogatója közpénzből.
senki nem tiltja meg senkinek, hogy támogasson egy művészt a saját vagyonából, sem cégnek, sem magánembernek.
De az állam közpénzen ne támogassa. Ha sikereket ért el, amiből lehet akár kulturális téren profitálnia az országnak, akkor ok. De a kísérletezgetés nem az állam feladata a művészetben.

kokavec 2010.09.29. 18:23:53

@Conv: a "művész" film nem jó nézettségű, nem érted? Reklám ezért nem pénzeli, magánpénzekből pedig nem működtethető egy ország kultúrája. A minőségi kultúra nem üzlet, a működése ezért nem tud a piachoz igazodni.

Virág et. 2010.09.29. 18:24:16

Nem értek egyet azzal, hogy csak azért, mert kevesen nézik meg, nem érdemes művészfilmeket készíteni vagy támogatni. De, érdemes. Ezek a szakmának készülnek és a kultúra részei.

Azzal egyetértek, hogy ez a film torz képet mutat az országról és - bár nem láttam - gyengének tűnik. Az egészen látszik, hogy nem nekünk készült, hanem nyugatra, a kinti szakmának, akik párás szemmel gondolnak a "szegény, elnyomott" magyarországi cigányságra. Ott az ilyen témával jelölést és díjat lehet nyerni. Ez egy karrierista rendezőnő próbálkozása, amivel csak az az egy baj van, hogy állami támogatással készült. Nekem ez a vérlázító benne.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.09.29. 18:24:42

@Conv:

Az állam támogassa mondjuk az Indafilmen való megjelenést, ahol ugye a ProArt vergődött a jogdíjak miat, és elég nehezen indult el az oldal. Milyen jogdíj, ProArt? Állami pénzből készült filmek, és még fizessünk is jogdíjat, mert megnézzük?

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2010.09.29. 18:24:53

Nah,végre egy cigányos-zsidós poszt!Hát lehet ennél szebb?:))))
Amúgy én is a kósersrácon olvastam először.Hozzá is szóltam.:))

kulalak 2010.09.29. 18:26:52

@Conv: Az állam támogassa a kész film megjelenését, olyan formában, hogy köztévében vetítés, ingyenes filmvetítési lehetőségek, eljusson több emberhez.
Ne az elkészítését!

Ez nagyon jo otlet. Bevezetni! Holnaptol!

megapöpi · http://bullymusic.blog.hu/ 2010.09.29. 18:28:04

importáljunk dán művészfim rendezőket....azok legalább jók....

a hazaiaknak meg közérdekű bejelentést...az APEH-ra:)
ha lenne értelme:)

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.09.29. 18:28:23

@zero: jahhh, ez a részegység is szerepelt a kitörölt 300 sorban :)

észvesztő ez az egész rendszer

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2010.09.29. 18:29:11

Gunter megemlítette,hogy lehetne pl.Hunyadiról film.Ez pl.nekem is eszembe jutott.
Vagy lehetne Zrínyirőlis.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.09.29. 18:31:20

@kokavec:

a kultúra alapban nem üzlet.
a sport alapban nem üzlet
amint üzletté válik, már nem sport, nem kultúra.
úgy vagyok én ezzel a dologgal, hogy aki sportol az ne pénzért tegye, hanem a sport szeretetéért.
ugyanígy a művészettel is.

kokavec 2010.09.29. 18:33:20

@megapöpi: "importáljunk dán művészfim rendezőket....azok legalább jók...."
Ezzel egyetértek :(
De sajnos ők sem önjáróak, a Dán állam nagyságrendekkel többet költ erre (persze jobban meg is engedheti magának).

kokavec 2010.09.29. 18:37:56

@Conv: Ha a sportoló nem él meg sportolóként, akkor elmehet a "Zs" ligába hétvégenként, szabadidejében. Állami támogatás!

Neo07 2010.09.29. 18:38:39

@Conv: Na igen, csak akkor ne akarjon tízmilliókat kaszálni! Akkor a művészet iránti szeretetért filmezzen kis amatőrkamerával, filmezzen amatőr szereplőkkel! Ha jó a téma, ha valóban tartalmaz értéket, akkor meg fogják nézni sokan. Fel lehet tenni a Youtube-ra, és akkor nincs forgalmazási gond sem, Ha jó a film, kis pénzből is lehet művészfilmet csinálni. Ha nem jó film, ha tehetségtelen a rendező, akkor egy milliárd forintból is csak szart csinálhat. Sajnos az a gyanúm, hogy jelen esetben nem a művészet szeretete hajtotta előre a csapatot, hanem valami egész más...

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.09.29. 18:42:07

@Conv:
kiegészítésként.... ha te ezt az "alkotást" pl művészetnek nevezed, akkor elég ingerszegény környezetben nevelkedhettél :)

na jó, egye fene, támogassa az állam... legyen utófinanszírozás... ha jó, adjanak neki díjazást... tudod, mint a festőnek, szobrásznak, bármi más vizuális művészeti ág képviselőjének. A kész munkára. Számla alapján. Ha megérdemli és megéri.
Ezt pedig a televíziós nézettség igazolja, illetve a televíziós bemutatás utáni mozis ingyenes vetítés nézőszáma együtt.
Tudod, ha a TV1-en lemegy, szerepel a közbeszédben, már valszeg többen mennek el megnézni moziban is, főleg ha ingyenes a vetítési nap.
Nem előre.

legyen belőle üzlet, egye fene, hiszen a valódi művészek is keresnek a művészetükkel. De nem előre.
OK, érje meg szponzorálni a filmet, mert majd az állam kifizeti a belefeccelt pénzt a szponzornak, de akkor legyen felelőssége a rendezőnek is. ha szart készít, a szart kiveri belőle a szponzor, vagy élete végéig ingyen készít neki reklámfilmeket, mert állambácsi nem fog fizetni a szarért.
Meglásd, azonnal nem lenne ennyi önjelölt filmművész, akik abból élnek, hogy lenyúlják az államot művészet címszóval.

De a legegyszerűbb, ha az állam szépen kivonul a finanszírozásból minden téren, csak a bemutatást támogatja. Az a művész aki nem már van pár filmje és nem talál szponzort magának, annak a művészete nem kell a kutyának sem.
Vagy dobja össze a zsét az a 91 ember akit érdekel.

canis 2010.09.29. 18:42:10

Sajnos, a poszt és a kommentek túlnyomó többsége is a magyar társadalom szegénységi bizonyítványa. Aki a művészetet nézőszámmal, eladott példányok számával kezdi mérni, az az ember komolyan közveszélyes, mint ahogy az kereskedelmi és olykor közszolgálati médiánk is.
A művészet ott kezdődik, ha komoly emberi, társadalmi, filozófiai dolgokat mutat meg, kérdéseket vet fel. Persze, hogy ez a túlnyomó, műveletlen-félművelt többségnek unalmas, hiszen se nem giccs, se nem pornó, de még jókora üldözés és lövöldözés sincs benne, csak a végiggondolandó valóság. Nem vagyok filmes, de minden műfajra vonatkozólag azt mondom, hogy az értéket kereső, felmutató dolgokat kell támogatni: egy musical tartsa el önmagát, egy Bruce Willis film tartsa el önmagát. De ne kérjék számon ezt egy verseskötettől, egy dokumentumfilmtől. Erre pénzt kell költeni. Nem az elég silány közízlést kell kiszolgálni, hanem azokat segíteni, akik próbálják az embereket gondolkodásra késztetni.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.09.29. 18:44:14

@kokavec:
én azon a véleményen vagyok, hogy a sportot sem kell államilag támogatni azon a szinten ahogyan most megy.
a focit pedig főleg nem. :)

nemjópasi 2010.09.29. 18:46:00

"Erre pénzt kell költeni. Nem az elég silány közízlést kell kiszolgálni, hanem azokat segíteni, akik próbálják az embereket gondolkodásra késztetni. "
91 fizető néző...

kokavec 2010.09.29. 18:50:07

@Conv: A sportolót azért támogatja az állam, mert eljön az idő, amikor ő képviseli az országot. Ha pedig sikeres tényleges hasznot is termel a lakosok önértékelésének és hangulatának javításával.

A művészek produktumai jellemzik leginkább egy ország kulturális színvonalát. A művész is az országot képviseli, egy-egy elismert mű-művész sokkal komolyabb ország-imázs, mint az ezen a címen sok milliót elköltő politikusok eredményei.
És ez csak a másodlagos szempont, ennél sokkal fontosabb az a kulturális széles látókörűség, amit művészetek nélkül nem nagyon sajátíthatna el az erre fogékony kisebbség.

Uzi 2010.09.29. 18:53:34

@canis: Egy komolyzenei koncerten több embert látsz...
Egy múzeumban több embert látsz...
Megfelelő hatékonyság nélkül nem érdemes támogatni valamit.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.09.29. 18:53:41

@canis:

Teljes igaz amit írsz, csak az a baj, hogy erre 91 néző volt kíváncsi.

De már írtam, lehet filmet készíteni nulla nézőnek is .... nem kell erőltetni, végül is ne is mutassák be a mozikba, és akkor nincs bukta.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.09.29. 18:54:39

@canis:
ne beszélj faszságokat, főleg úgy ne, hogy azt a társadalmat fikázod közben, amelyiktől lenyúlták konkrétan erre a fosra a pénzt.
senki nem beszélt verseskötetről, irodalomról, ezek meglévő alkotások ismerete alapján eldönthetőek (érték-e vagy sem), dokumentumfilmről főként nem, én pl kiemeltem, hogy a dokumentumfilmeket, tudományos ismeretterjesztő filmeket támogatni kell... ezek mind olyan dolgok, melyeknél tudod mit támogatsz illetve tudja mit támogat az állam. hol hallottál már a kommunizmuson kívül, hogy valami művésznek előre fizettek azért, hogy írjon egy verset?
A réteg/művész filmek esetében erről van szó.

Az ilyen, a "művész" saját bevallása szerinti réteg/művész filmet (jelen szart) nem kell támogatni az államnak.
Ez rétegnek szól, nem a társadalomnak.
A közpénz nem rétegé, még ha ezt Zsokan így is gondolják és így viselkednek. A közpénzeket nagy tömegek igényeinek kiszolgálására kell használni.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.09.29. 18:58:45

@kokavec:

ezért kell a megjelenésüket támogatni. ezt mondom az elejétől kezdve. de ne adjunk már előre pénzt senkinek, hogy ő csináljon művészetet :) nem ülsz te egy kicsit fordítva a lovon?

A sportolót ezért támogatja az állam. de csak akkor támogassa, ha megérdemli, mert képes teljesíteni.
Nézd meg a legkiemeltebb sporttámogatású focit. egy lyukas garast nem adnék nekik. Az állam építsen stadiont, focipályát, közművet, teremtse meg a sport lehetőségeit, körülményeit, de egy büdös vasat ne adjon azért senkinek, mert ő sportol. Jutalmazza az eredményt, de ne előre.
mint a művészeteknél.

.Pierre Bezuhov. · http://www.youtube.com/watch?v=ddk-Q6hXvFk 2010.09.29. 19:01:14

@canis:
" Nem az elég silány közízlést kell kiszolgálni, hanem azokat segíteni, akik próbálják az embereket gondolkodásra késztetni. "

hehe, ez a mondat ezen a blogon bizony a "falsch targeting" kategória. szép magyaroschan fogalmazva: falra hányt borsó ;)

H Stahl 2010.09.29. 19:04:03

@canis: "Sajnos, a poszt és a kommentek túlnyomó többsége is a magyar társadalom szegénységi bizonyítványa."

Mert tuskó nácikok vagyunk mind!
Viszont vállaljuk, és ha nem tetszik "el lehet innen menni"! :)

kokavec 2010.09.29. 19:05:32

@Conv: befektetés nélkül nincs termelés. Csak jobban kellene szervezni a befektetést, nem ilyen dilettáns módon. (sport és művészet egyaránt)

derelyegrádi szellem 2010.09.29. 19:06:44

@kokavec:

És Van Gogh bátyja az állam maga, vagy esetleg a holland adófizetők pénzét adta oda a művész öccsének? Érzed a kettő közötti különbséget agrárproletár barátom?

Egyébként Rippl Rónainál ugyanez volt a helyzet, ő is éhenhalt volna az állomásmester öccse anyagi támogatása nélkül. De az ő öccse se állami pénzeket adott oda neki, hanem sajátját. Azzal meg azt csinál amit akar, szemebn a MMKA, aki nem sajátját osztogatja, következésképpen nem azt csinál vele, amit akar. Ezt tudtad?

A művészeteket támogatni kell (művészeti iskolákkal, kállítási lehetőségekkel, akik már bizonyítottak, azoknak öszöndíjakkal), ez így van. Csak nem úgy, hogy bárkinek, aki semmit eddig le nem rakott az asztalra, azzal úgy kéne kezdeni, hogy tessék itt van 70 millkó, csinálj filmet. Majd ha először Van Gogh vagy saját bátyja pénzéből csinált valami jót (amiről nem csak ő gondolta hogy jó), akkor elöször adni neki pár milliót, na ebből, aztán ha az is jó, akkor szó lehet komolyabb dologról. Aztán ha midnezek ellenére filmjét (ami nem si művészfilm, hanem egyszerű játékfilm) 91-en nézik meg, akkor mindezt beszüntetni. Mert tévedés volt, még az óvatosság, fokozatosság ellenére is.

Attól, hogy a "Dán állam" (helyesen: dán, mert melléknév) többet ad, mert megteheti, egyetlen jobb festője nincs, mint nekünk van, vagy volt, mint a nemrég elhunyt szegély Kokas Ignác, vagy Dienes. Az élők közül Mazzag. Nem ezen múlik. Ha valaki nem tud festeni, filmet csinálni akkor se fog tudni, ha adok neki 70 milliót.

Attól, hogy támogat valakit vagy valamit az állam, mint "mővészetet", attól az nem lesz se jó, se művészet. A jóknak kéne adni. Szerinted Kokas, Dienes mikor kapott mondjuk 70 milliót, hogy festegessen. Vagy a Mazzag. Pedig ők már letttek valamit az asztalra, nem úgy mint ez nő, a hülye, senkit nem érdeklő filmjével.

Érted ezt?

Virág et. 2010.09.29. 19:12:56

@derelyegrádi szellem: derelye,

Ez a festős példa ez nagyon demagóg. A festéshez nagyon kevés anyagi befektetés kell, ha mellette van polgári foglalkozásod, akkor a tehetség önmagában elég is. Ezzel szemben a filmkészítés csoportmunka. Ha te mint rendező ingyen meg is csinálnád és a forgatókönyvet is megírnád hozzá, akkor is kell pénz a színészekre, az operatőrökre, a stúdióra, a technikára stb. Csupán a vágy kevés. Ritka kivételek vannak, mint amikor néhány lelkes ember csinált egy sikeres filmet egy remegő kamerával, de ezek csak a kivételek, amelyek erősítik a szabályt.

Állami támogatás nélkül nincs művészfilm.

A lényeg, hogy ne ilyen Vespa-féléket támogassunk, hanem valami olyat, amely a rendező sarkított és igaztalan nézőpontján kívül valami értékeset is képvisel.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.09.29. 19:19:50

na ja, de ennek az a lényege, hogy akkor tudod meg, megéri e támogatni, ha készen van.
tehát utólag.
erre vázoltam fel azt, hogyan lehetne megteremteni a szponzorálást és az állami támogatást összefűzve.

derelyegrádi szellem 2010.09.29. 19:21:14

@Virág et.:

Mindjárt gondoltam....

Olvasd már el, hogy tényleg arról szól-e (előzményeivel együtt) hogy festők kontra filmkészítők, vagy inkább a te saját végköveztkeztetésédre hajaz a mondanivalója.

Köszi.

kokavec 2010.09.29. 19:21:19

@derelyegrádi szellem: a művészek támogatásával, ahogy leírtad sorban, én is egyetértek. A film persze a legköltségesebb műfaj, ott már nincs olyan, hogy saját büdzséből csináljon egy játékfilmet. De azért kisfilmekkel is lehet bizonyítani. Szerintem Groó kifejezetten tehetségtelen, én nem adnék neki 1 Ft-ot sem.
A dán kortárs képzőművészet sokkal jelentősebb helyet foglal el a világban, mint a magyar. Azt nem mondom, hogy azért, mert ott tehetségesebbek lennének az emberek. Hanem pontosan azért, mert az állam sokkal életképesebb struktúrákkal segíti elő a művészek támogatását, helyzetbe hozását. És persze a társadalom is előrébb jár a kortárs művészet befogadásával.

A felsorolt magyar festőid viszont nagyon harmad vonalasak. És akkor visszafogtam magam.

Kozmokrator · http://www.tudtad.com 2010.09.29. 19:23:16

Végre ilyet olvasok. Nemrég találkoztam egy bloggal az indexre volt kitéve, hogy Diána milyen szép és jó munkát csinált, olyan randát írtam oda, hogy nem is jelent meg :). Az ilyen embereket tényleg kiküldeném Oroszország legfelsőbb részeibe a bálnavadász hajókra.

Virág et. 2010.09.29. 19:25:21

@derelyegrádi szellem: A mondanivaló megvan még osztom is, csak már másodszor hasonlítod a filmkészítést a festészethez, ezért gondoltam közbeszólok.

@Conv: De mitől lesz eredményes egy művészfilm? A nézettség nem lehet szempont, mert ott a közönségfilmek viszik a pálmát toronymagasan. Én úgy gondolom, hogy a jelenlegi pályázati rendszernek is része egy koncepció (forgatókönyv?) beküldése. Az elbírálás során kellene kicsit jobban szelektálni az erre hivatottaknak és az ilyesmire nem adni pénzt.

kokavec 2010.09.29. 19:28:50

@Conv: filmet nem lehet utólag támogatni, vagy mégsem támogatni. Az ötleteddel megszüntetnéd a filmkészítést. Ötletelő hülyékből túltermelés van.

becike4 2010.09.29. 19:30:49

@fokabacsi: Hol zavarja a morékat,hogy 12 évesennem vezethetnek motort,jogsi nélkül autót,vagy bármi?

Éhesló 2010.09.29. 19:31:23

@k trout: nem gondolom, hogy egy a velejéig hazug, adóforintok tízmillióiból összehordott, a többségi társsadalmat gyalázó film kapcsán az én lelki komplexusaimról értekezni érdemes lenne.
Sokkal érdekesebb, hogy 92 nézőnek, 70 millió forintokért kik azok az elmebetegek, akik ezt jóváhagyják, ellenőrzik, kifizetik és leforgatják, dícsérik, díjazzák.
Az is érdekes lehet, hogy fiatalon miért gyűlöli ennyire valaki az őt és szüleit, nagyszüleit is befogadó társadalmat, miért hány az arcukba hazugásgokat és miért nem tud fiatal felnőtt korára túllépni a felvállalt zsidó identitásának problémáin. Erről ő maga is nyilatkozik, mint ahogyan azt is ő modja, hogy a Magyar társadalom zéróra vizsgázott www.origo.hu/filmklub/blog/interju/exkluziv/20100924-groo-diana-interju-vespa-csoda-krakkoban.html

Nos úgy tűnik több híve/ szponzora van mint nézője.
inkább ez a szomorú és nem az én komplexusaim, amiből nyilván sokat ki tudnátok mutatni, ha kapnátok rá állami apanázst. Próbálkozzatok rendületlenül.
Szívesn vitatkozok majd veled akkor is, ha én veszek fel ennyi lét, ennyi alkalommal és cseszem el valami hasonlóan színvonalas hazugságra azokról akiket én értékelek zéróra.
Pont mint téged és (elv)társaidat.

canis 2010.09.29. 19:31:28

@Conv: Sajnos ebben a rétegművészet kérdésben nagyot tévedsz. Valaha a Beatles is rétegzenét csinált. De menjünk vissza Petőfiig. Ő is csak egy réteg költője volt a maga idejében, a Nyugatról és egybekről ne is beszéljünk. A lelki-gondolati kultúra magvai mindig a rétegművészetekbők csíráznak ki, nem a Webber-féle mázas zenéktől, az igazi népművészettől és nem a giccsfilmektől stb.stb. Persze, anyázni azt jóval könnyebb, mint nagylelkűnek lenni és egy kicsit a jövőbe látni.

derelyegrádi szellem 2010.09.29. 19:31:54

@kokavec:

Pl.. Kokas, mint harmadvonalas festő...Hát, sok midnent mondtak már rá, de hogy harmadvonalas lenne azt soha.

De ízlések és pofonok. Egy biztos: képekről nem fogunk mi nagyon dumálni, de ez nem is baj.

Mondj nekem egy jó dán kortárs festőt. De tényleg. Meg egy "elsővonalas" magyart is. Csak kiváncsi vagyok.

u.i visszavonok mindent. A művészteket nem szabad még iskolákkal se támogatni, mert az is kidobott pénzt, pl a magyar képzőművészetin harmadvonalas fakezűek (és még visszafogottak vagyunk) tanítanak/tanítottak (Kokas, Dienes)
:-)

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.09.29. 19:32:35

@Virág et.:
a forgatókönyv az lúfasz, az lehet jó ettől a film maga egy rakat szar. a forgatókönyv arra lehet jó, hogy azt mondjuk neki: ezt meg se próbáld, mert maga a koncepció egy talicska fos, vagy azt mondjuk próbáld meg, ha bízol magadban. Arra nem jó, hogy azt mondjuk, nesze, itt van 70 misi oszt gurigázzál vele amit akarsz.
ugye azért vannak olyan emberek ebben az országban, akik a filmművészet terén már tettek le az asztalra, vannak kritikusok?
No ezekből egy bizottság tud dönteni, van-e értéke a filmnek, és az annyi-e csupán, hogy nem hányunk bele egyből az alkotó arcába miután szívlapáttal pofánvertük (vespa), mert akkor nem adunk neki lófaszt sem.
utólag sem, nemhogy előre.

Virág et. 2010.09.29. 19:35:39

@Conv: Erről a filmről a forgatókönyv alapján tudható volt, hogy nem ér 10 Ft-ot sem. Szerintem.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.09.29. 19:37:10

@canis:

"Nem vagyok filmes, de minden műfajra vonatkozólag azt mondom, hogy az értéket kereső, felmutató dolgokat kell támogatni: "

Melyik költő vagy író kap előre az államtól milliókat? Melyik festőművész, zeneszerző kap előre az államtól milliókat?

Amúgy meg szerinted minden művészt az államnak támogatni kell? Mert a "piac" nem tartja el őket? Vagyis akkor minden rendező minden forgatókönyvére 70-70 milliókat kell adni? Nincs sehol egy határvonal? Hadd szóljon, dőljenek a milliók, milliárdok?

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.09.29. 19:37:53

@Virág et.:

2008-ban ez a forgatókönyv 70 millió forintot ért.

derelyegrádi szellem 2010.09.29. 19:40:22

@Virág et.:

Fuss neki még egyszer, egyszer se hasonlítottam össze őket.

A művészetek támogatásáról volt szó általában, és én az ezzel kapcsolatos álláspontomat festőkön keresztül adtam elő. Ennek egyetlen prózai oka van, jobban ismerem és szeretem őket, mint a filmeseket.

H Stahl 2010.09.29. 19:42:08

@canis: "Persze, anyázni azt jóval könnyebb, mint nagylelkűnek lenni és egy kicsit a jövőbe látni. "

170.000.000 Ft - 91 néző

Nagylelkűek voltak de véletlenül sem láttak a jövőbe. (jóhiszemű vagyok, mutyira, visszaosztásra nem is gondoltam!)

derelyegrádi szellem 2010.09.29. 19:42:36

@Virág et.:

figyelj csak bazmeg, egy újabb demagóg: a @zero: :-)))

Neo07 2010.09.29. 19:44:00

@kokavec: 1.Nem biztos, hogy helyes a következtetésed, én nem ténnék egyenlőségjelet a művészet fejlettsége és annak finanszírozása között. Dániában nem volt kommunizmus, nem voltak diktátori megrendelésre dolgozó udvari költők, így az emberek is - érthető módon - másképp viszonyulnak eehhez a kérdéshez: sosem akarták nekik megmondani, hogy gondolkozzanak a világról. 2. Magyarország ma nincs abban a helyzetben, hogy luxuskiadásokat finanszírozzon. (Kórházakat zártak be pénzhiányra hivatkozva, miközben látjuk, láthatjuk, mégis lett volna pénz... De ma már az sem sokáig, ugyanis a 3 százalékos hiányt tartani kell, ergó nem lehet tovább költekezni fölöslegesen)

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.09.29. 19:44:01

@canis:

úgy tűnik tényleg könnyebb, mert annak aki adta a pénzt szintén nem sikerült a jövőbe látnia, mert ha látta volna mi lesz ebből a filmből, pénzt nem adott volna, az biztos.

A népművészetet ne hasonlítsd a művészfilmekhez bazzeg :)
de ha akarod hasonlítani a dolgot, a Beatles mikor kapott állami támogatást?
Petőfi mikor kapott állami támogatást?
A népművészek mikor kapnak állami támogatást?
Előre? Soha.
Fel kéne fognod, éppen arról beszélünk, hogy egyetlen más terület sincs ahol ilyen blinkre előre megfinanszíroznak művészetet. mindenhol a teljesítményt díjazzák, a szobrász magának veszi meg az anyagot, szerszámokat, modelleket, a festő magáénak finanszírozza a festéket, vásznat, a költő magának finanszírozza a verseskötete kiadását, vagy valaki megfinanszírozza neki, amiből egy vasat sem lát, csak akkor, ha jövedelmező a kiadás, de minden téren így van.
Egyedül a filmművészet az, ahol a kezdőtől kezdve a befutottig az állami csecsen lógnak a művészek. Akkor is, ha sokadszorra gyártják a szart.

Mert majd lehet, hogy egyszer majd művészi értéke lesz? lószart. egy filmnek nem igen lesz művészi értéke 10 év múlva sem és 100 év múlva sem, ha most egy rakás szar. Festőt, szobrász, írót, bárkit érdemesebb lenne előre megszponzorálni ilyen logika mentén, hogy majd egyszer értékes lesz.

A filmes biznisz egy hatalmas üzlet, lenyúláshegyekkel és megélhetési értelmiséggel. lófasz a seggükbe.
A film biznisz. Aki a biznisz művésze akar lenni, éljen meg a bizniszből először... vagy csinálja hobbiként, ne megélhetésként.

blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year (törölt 2010.09.29. 19:52:48

@canis: "végiggondolandó valóság"

Persze...

Ez se nem verseskötet se nem dokumentumfilm,ez egy negatív propaganda azok ellen akiknek az adójából készül...ez a probléma semmi más.Amúgy senkinek semmi baja a művészettel,csúsztatni tetszik meg még páran,nem vagy egyedül ezzel itt (sem).

Van itt nálunk egy tanár embör,fest,szerény nem mondja ,hogy ő festő művész,(nála sokkal gyengébbek persze igen),mindent a tanári fizetéséből vesz vagy néha elad pár festményt.

Nazarin 2010.09.29. 19:53:25

@canis: Nem ez a probléma. Művészfilmek kellenek, bárki bármit is mond. Szar filmek nem kellenek. Erről a filmről nem akarok semmit írni, mert nem láttam, de az alapján, amit olvastam róla, bizony nem lehet túl jó, mivel olyan dolgokat, tényeket próbál realitásnak beállítani, amik általában véve nem jellemzőek Magyarországon, mivel valószínűleg az alkotóknak sejtelmük sincs a valóságról. (Az tény, hogy van rasszizmus, de tevőlegesen csak elvétve nyilvánul meg.) Az én ízlésem szerint ennél undorítóbb alkotói hozzáállás nem létezik. Ha ilyen jellegű filmet akarnék csinálni cigányokról, azt megtűzdelném egy csomó elidegenítő effektussal (mint pl. Kusturica a Macskajaj-ban), hogy világos legyen, hogy a néző nem a valóságot látja; nem pedig realitásként beállítani egy az elejétől végéig kiagyalt, mesterkélt hülyeséget.

derelyegrádi szellem 2010.09.29. 19:53:30

Na srácok, nem tudok tovább várni a tényleg jó dán kortárs művészekre kokavectől, így magam kellett keressek. Azt nem tudom jók-e, de hogy ők nálunk is kaptak volna állami támogatást, az hótutizicher, lehet többet is mint 70 millió:

"Michael Elmgreen és Ingar Dragset, a provokatív dán-norvég meleg művészpáros (képünkön) például már felépítette a kietlen texasi sivatagban egy Prada-butik mását, ők tervezték a nácik által üldözött homoszexuálisok emlékművét is Berlinben"

Kartal (rezervált) 2010.09.29. 19:53:53

@zero: nah, ismerek írókat, forgatókönyvírókat is, de azok nem kaptak az államtól egy fityinget sem. vagy bejött a film és sikeres lett, vagy nem hívták többször... asszem javasolni fogom, hogy írjanak ilyen filmet, ebből szépen meg lehet élni.

Éhesló 2010.09.29. 19:56:46

@kokavec: no groót is támogassa a bátyja, vagy a hitközség. De az ÁLLAM PÉNZÉHEZ SEMMI KÖZE NE LEGYEN!

kokavec 2010.09.29. 20:02:28

@derelyegrádi szellem: A festészet döglődik (lehet, hogy csak átmenetileg, nem mondom, hogy végleg vége). A kortárs művészek más műfajokhoz nyúlnak, még a festők is, ha nem csak iparosok.
Amiket te szeretsz, az nekem giccs-festészet. Tudom, tudom kaptak állami, meg másféle elismeréseket, de hát ez önmagában tudod mit ér. Persze Kokas tanított a képzőn, még a szocializmusban. Lehet, hogy jó tanár volt, vagy át tudta adni a festészet szeretetét, de a képei...
Mazzag meg teljesen ráállt a kereskedelmi pályára, tömegtermeléses kispolgári giccs virágaival.
Annak a korosztálynak (mármint Kokasénak) megvoltak a festészeti húzóerői, Maurer, Nádler, Csernus, Keserü, Bak, stb., de ma már róluk sem szól a diskurzus. Történelem.

turcsány karcsi elvtárs 2010.09.29. 20:05:20

@kokavec: csak attól hogy támogatják a fajtikat, még a van-gogh kaliberű emberkék éhen halnak

ivor 2010.09.29. 20:06:54

Hát beszarok. Ti kis taknyoskáim mind beszoptátok az egészet. Még mindig azon vitatkoztok, hogy jó vagy nem, jó a cigány-zsidó film. NEM erről van szó! A MAGYAR FILM SZAR AHOGY VAN mert szarházi protekciós család-maffiák uralják A PÉNZT a többi maszalg amit ti megesztek!!! Fizesétek ki! Úgy kell nektek!

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.09.29. 20:09:21

@ivor: :)
hol olvastál ilyet, hogy azon ment vita, jó-e a film vagy sem? :)
akik általánosságban a művészfilmek állami előfinanszírozása mellett beszélnek itt, még azok szerint sem jó :)

derelyegrádi szellem 2010.09.29. 20:10:09

@kokavec:

Hát - finoman fogalmazva - én nem így látom, bár Mazzag esetében a tulipánokkal van némi igazad. De ettől még én jó festőnek tartom őt is.

És a dánok?

kokavec 2010.09.29. 20:11:57

@derelyegrádi szellem: na látod, Elmgreen és Dragset valóban világhírű páros. Persze nem festők. És komolyan azt hitted, hogy ha bedobod a buzizást azzal őket járatod le és nem saját magad? Milyen a te művészethez való viszonyod, ha ilyen kispolgár maradtál. (na jó, a kedvenc festőidet hallva min csodálkozom?)

turcsány karcsi elvtárs 2010.09.29. 20:16:52

@ivor: valahonnan ismerős ez nékem. megvan! az egész ország így működik, nem csak a magyar filmipar.

abandi 2010.09.29. 20:23:43

@kokavec:
Oroszokkal mesélik, pedig eredetileg echte zsidó vicc:
Két bebaszott, túlkokózott "megnemértett" zsidó perverz hever a multimilliomos buliján egy sarokban.
- Bele szarjak a zongorába? (kérdi az egyik.)
- Minek? Úgy sem értik! (válaszol a másik.)

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.09.29. 20:24:51

mondjuk Mazzag és Csuta szerint ezek a képek technikailag nem megfelelőek arra, hogy kiállításra kerüljenek :)
www.freeweb.hu/impavidus/melok/festmenyek/index.html
persze a képző és iparművészeti lektorátus véleménye teljesen más volt róla, csak erről nem tudtak :)

Béla Bácsi 2010.09.29. 20:26:49

Aranyoskáim. Itt hiába elmélkedtek az elméleteken, az igazság az az, hogy (személyesen ismerem!) egy echte wirtigli bipsi bácsi (még Moszkvában végzett anno Külkapcsolatok Főiskolán vagy mi a szöszön) kezében volt Furcsány elvtárs uralma alatt a kulturális állami támogatások nevezetű pénzeszsák. Namármost: tessék csak kérem tisztelettel megnézni ennek a "hölgynek" a "művészi alkotásait", amira S. Péter elvtárs oly bőkezűen szórogatta a (mi) pénzünket: hollókoszt és nácizmus Magyarországon. ezek mind égető társadalmi problémák a bipsik számára. Még Amerikában is, ahol a bipsik pénzt keresnek a filmekkel és nem koldulják a rávalót az adófizetőktől, még ott is, ha valaki nagyon sikeres lesz, figyelmeztetik, hogy most már KELL csinálnia egy hollókosztos filmet is. Lásd Spielberg, Lucas, stb... Általában az bukovári pénzileg, de ha szívózik valaki, akkor úgy jár, mint Mel Gibson: perceken belül kiderül róla, hogy antiszemita, rasszista, feleségerő vadállat nyilas.

kokavec 2010.09.29. 20:28:02

@abandi: igen, igen, már írta valaki itt is korábban. Jó vicc. Van ilyen, nem is kevés. És van művészet is.

ergerberger 2010.09.29. 20:30:41

Rendező vagy bazdmeg?
Veszel szépen saját pénzeden egy SD-kártyás HD kamerát, és otthon a számítógépeden megvágod!
És szerzel hozzá amatőr színészeket, azok sem lesznek szarabbak, mint az énekelve beszélő, modoros, színpadra képzett, kamera előtt viselkedni képtelen hivatásosok.

Aztán ha olyan kibaszott jól sikerült, akkor majd lehet tárgyalni a moziforgalmazásról.

kokavec 2010.09.29. 20:32:31

@Conv: muhahaaa! Ordas giccs. Ezek a képek nem technikailag, hanem a művészettől való leküzdhetetlen távolságuk miatt nem megfelelőek a célra. Ezt azért még egy mezei giccs-festő is látja.

abandi 2010.09.29. 20:33:30

@Béla Bácsi:
Béla bá!
Maga itt a toleranciaküszöböt feszegeti, ráadásul antiszémita pajszerrel!
Nem lesz ennek jó vége....

Béla Bácsi 2010.09.29. 20:37:30

Én csupán a meztelen igazságot mondtam! Hogy is mondja a francia? Cherces la Jew?

TitokJolán 2010.09.29. 20:44:05

Én bezárnám a z ősszes filmeslófaszt Magyarországon.
Sajnos a mai napig a magán viseli annak a nyomát hogy az elvtársak maguknak és csemetéiknak tartották fönn a művészeteket és a színházi és filmkultúrát , a propagansdaértékük miatt.
Én az Iparművészetin végeztem és anno még volt ott egy öreg tanársegéd, aki elmesélte hogy milyen volt az amikor Rákosi Mátyásné ott tanult mint porczellántervező iparművész.
Ávósok álltak a folyosón amikor ment az aktrajzolás.
Ez így volt minden szinten. A kádergyerekek mind művészek akartak lenni, és ennek meg is van az eredménye....
Szurdi Miklós, pl a belkereskedelmi miniszternek volt a fia, a maga rendkívüli tehetségével.Ifj.Apró Antal tévérendező neve mond valakinek valamit?
Hegedűs dé Géza mint rektorhelyettes, amikor Sinkovits Imre a közelébe sem mehetett a Színművészetinek?Szégyen!

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.09.29. 20:45:03

@kokavec:

figy, ezek egy szakmai, technikai kiállításra készültek :)
nem tudom fel tudnád e sorolni az alkalmazott technikákat és esetleg ismert festő nevét fűzni hozzá :)
No ez nem ment a két nagyágyúnak sem.

és persze a technikai bemutatójuk sem :)

abandi 2010.09.29. 20:48:25

@Béla Bácsi:
A faji alapú megkülönböztetés (oláh-magyarul: rááászííízmus), egy ostoba előítéleten alapuló BŰN!
Értse már meg!
Magával nem lehet előítéletmentes demokratikus fogyasztói társadalmat építeni!
De a hasonszőrűekkel sem!
Sajnos egyre kevesebben vannak....
Üdv.:
IRGUM-(burgum)
most: MOSZAD

pepin_nymburk 2010.09.29. 20:53:27

@ergerberger: ott a pont...Sajnos a kommunizmusban elkényeztették az irodalmár-filmes bandát, nyakló nélkül kapták a pénzeket. Az irodalomból a rendszerváltás után eltűnt az állami csecsbimbó, de filmeséknél megmaradt, és szívják is folyamatosan, végre elzárhatná valaki az emlőcsatornákat...

Nádasi Balázs 2010.09.29. 20:53:56

Belenézve az előzetesbe, ez akkor is egy fontos film, ha éppenséggel nem nézik meg elegen. Ugyanis a cigányságról kell filmeket készíteni (btw a transzfesztitákról és női rabbikról is), akár csak 20 év múlva is fontos lesz ezeket a filmeket visszanézni; az előző rendszerben forgatott filmek nagy része mai napig nézhető, pont azért, mert kiváló korleírást adnak. Az ilyenfajta filmeknek ki kell jönni az állami támogatásból, bár ahogy láttam, 70 milliót adott rá az állam, 170 millióba került, azaz a maradék pénzt is előszedték valahonnét. Ennek ellenére egy ilyen kevés szereplőt, forgatást, anyagot kívánó film esetén soknak tűnik 170 milkó, de nem értek hozzá. Jut eszembe, asszem irtó nagy bukás lett a Hídember is, meg a Sorstalanság is, ami nem baj, csak ne lett volna egyikben Eperjes, a másikban meg nyáron a tél.

misikeh[jogsértő módon félelmet keltve fotózott] ( · http://video.google.com/videoplay?docid=-8266131592631747056&hl=en 2010.09.29. 20:57:38

művészfilm a búbánatos harangvirágot azt...
Menne inkább mind kapálni, ahelyett, hogy művészkednek az egyszerű, egyfejű fehér ember adójából bmeg.
70 gurigából megmutatja jól a világnak a jude, hogy a szegény jipók, hogy el vannak itten nyomva bmeg.
kiakadtam.

Bölcs Lázadó · http://bolcslazado.blogspot.com 2010.09.29. 21:06:32

Csak azért, mert mindössze pár tucat ember nézi meg ezeket az alkotásokat, még nem feltétlenül jelenti azt, hogy nem jó filmek, vagy nem érdemlik meg a támogatást.
Mindössze csak annyit jelentenek, hogy nem piacképesek, nincs rájuk igény.
Nincs meg a befogadó társadalom.
A magyar proli, a magyar paraszt ugyanis egyrészt nem kíváncsi, nem is érti, ésszel fel sem foghatja azt, ami nem robban, vagy ami nem pornó, amiben nincs autós üldözés. Másrészt, ha már művelődni megy a filmszinházba, akkor egész biztosan nem egy olyan filmre fog beülni, ami szembesíti azzal, hogy micsoda egy tahó, tanulatlan, ostoba rasszista proli is ők.
Ezért érzékeny téma ez a film, és ezért nem fogja üzletileg megérni soha.
Megjegyezném, hogy a film költségvetésének csupán 40%-át állta az állam. A többit összeszedték a filmesek maguk.
Én gratulálok a rendezőnek, alapos gyomros ez a magyar társadalomnak, kár, hogy a suttyóbja, pont akinek szólt volna, a büdös életben nem fogja felfogni, miről szól ez a film (és megnézni sem).

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2010.09.29. 21:14:55

Na,a sok rasszista hozzászólásból létszik,hogy mekkora probléma van Magyarországon a fejekben.:))
Amúgy megnéztem a picsa képeit.Nem vészes.Aszittem valami 50 körüli de nem.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2010.09.29. 21:17:09

Amúgy ennyi pénzért lehetett volna benne robbantás,lezuhanó repülőgép,lövöldözés.

tjunior 2010.09.29. 21:19:02

az jutott eszembe, erről a kell e a művészetet államilag támogatni vagy nem, kicsit demagóg módon hogy Petőfi, Arany vagy Ady mennyi állami támogatást kapott? vagy mondjuk Leonardo mennyi állami pénzből festette a Mona Lisát? és az ő műveiket nem 91 ember értékelte

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.09.29. 21:21:17

@Bölcs Lázadó:

hát most már, hogy a művésznő elmondta mi a lényege: "Én azt gondolom, hogy elég, ha mindenki tudja, hogy miről van szó. Magyarországon azt jelenti, hogy itt halomra öltek gyerekeket," így már a suttyóbja is csak megérti :))))))))

szeretném, ha a halomraölt gyerekek nevét elkezdeni sorolni. de azokat most hagyja ki akiket a cigányok öltek meg, legyenek csak azok akikre a film céloz, a magyarok által halomra ölt cigány gyerekek nevei. Háromnál megállhat, azt már számtanilag is halomnak fogadhatjuk el :)

Bölcs Lázadó · http://bolcslazado.blogspot.com 2010.09.29. 21:22:40

Meg úgy viszonyúlni 250.000 eurohoz (70m huf), mint valami nagyobb pénzhez, miközben Morvai Krisztina hisztike, akiket a jobbik betapsolt az EU parlamentbe, saját maga ___megkeres most évente (!) ennyit___ saját magának zsebbe (MEP) Europai Parlamenti képviselőként.... Amiatt miért nem sír senkinek a szája? Krisztike meg jót röhög a pudvás gárdistákon meg az alkoholista panelprolikon és a városi parasztokon, akik beszavazták oda... És akkor ott a harcsatokás Szegedi Csanád aki szintén zsebrevágja az évi 250.000 eurot, ketten együtt már fél millió eurót keresnek ÉVENTE. Számoljátok át forintba és lehet a fejekhez kapni, homlokra csapni, parasztok..

kokavec 2010.09.29. 21:23:23

@Conv: milyen szakma? Giccskészítő kisiparos? Nem mindegy, milyen technikával? Öregem, ezt ne akard kiállítani. Nem bántásból, a te érdekedben.

Sztyopabá 2010.09.29. 21:23:33

@Bölcs Lázadó: " akkor egész biztosan nem egy olyan filmre fog beülni, ami szembesíti azzal, hogy micsoda egy tahó, tanulatlan, ostoba rasszista proli is ők"

Gratulálok, te művelt, elfogadó, nyelvtanból kiváló ismeretekkel rendelkező okos ember. A többi mondandódról röviden annyit, hogy a Tesco gazdaságos billentyűzeted többet ér, mint a fejed teljes tartalma.

Bölcs Lázadó · http://bolcslazado.blogspot.com 2010.09.29. 21:23:54

@tjunior: Ne fontoskodjál már, ha neked nem lenne megmondva, hogy a Mona Lisa egy híres, jó festmény, önálló lökésed nem lenne a büdös életben arról, hogy az a festmény jó-e, és ha igen, akkor miért. Mert proli vagy, azért.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2010.09.29. 21:27:04

Valaki mondja már meg,hogy masírozó gárdisták vannak e a filmben?
Mert ha nem ,úgy szart sem ér, meg se nézem.Mitől rettegjek?

Bölcs Lázadó · http://bolcslazado.blogspot.com 2010.09.29. 21:27:25

@Bölcs Lázadó: Ráadásul Morvai Hisztike és Szegedi Harcsatokás Csanád úgy rak el fejenkét 70 millió forint fizetést ÉVENTE, hogy még egy szaros, ótvaros filmet sem raknak le az asztalra.
Élősködnek az adófizetők pénzéből.
Nekik szabad?

2010.09.29. 21:27:29

@Bölcs Lázadó: Abban igazad van, hogy a legszélesebb igény a mónikára meg a győzikére van, és nem biztos, hogy ebben a mozinak fel kellene vennie a kesztyűt a retekklubbal. De ez már a másik véglet. Buzik, cigányok, zsidók, megvannak a maguk problémái, de a fehér keresztény heteróknak is, és szerintem joggal teszik fel a kérdést: az ő problémáikkal miért nem foglalkozik senki? Se politika, se film, se újságíró, se senki. Ott van példul a munkanélküliség. Kicsivel több embert érint, mint a rásszizmus, nem? Vagy a kivándorlási hullám, a lanyha gyermekvállalási kedv... annyi szép téma, miért kell ilyen lerágott csontokon kérődzni mindig mint a sexuális aberrációk, az etnikai diverzitás, vagy éppen a holocaust?

Nazarin 2010.09.29. 21:27:47

@Bölcs Lázadó: no barátom, akinek beképzeltsége az egeket verdesi: hozz fel érveket amellett, hogy miért jó festmény a Mona Lisa!

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.09.29. 21:28:40

@kokavec: :))))))))))

no fuss neki, olvasd el még egyszer :)

Bölcs Lázadó · http://bolcslazado.blogspot.com 2010.09.29. 21:29:25

@csernaja obca: Esetleg ezekből a témákból csinálj te filmet. Rakd össze a stábot, a forgatókönyvet, aztán hajrá sok sikert. Kívánom hogy 91-nél több embert érdekeljen a mozid.

Nazarin 2010.09.29. 21:30:52

Amellett meg: ha valakinek ilyen csodálatos a társadalmi érzékenysége, mint a rendezőnőnek, az miért nem újságot ír inkább? Szerintem a filmművészet (sőt semmiféle művészet sem ) arra való, hogy aktuális témákban megmondja a tutit. Az ugyanis nem művészet, az publicisztika.
És hogy a nyavalyába jön ehhez az egészhez Morvai és Csanádi?

2010.09.29. 21:31:26

@Bölcs Lázadó: Adjál rá 70 milliót, és meglesz! ;-p

Bölcs Lázadó · http://bolcslazado.blogspot.com 2010.09.29. 21:31:55

@Nazarin: A legtöbb művész csak halála után érvényesül. Talán így lesz ez ezzel a vespa filmmel is, ma még nehéz a magyar társadalomnak a tükörbe nézés, de talán később, egy letisztultabb generáció már értelmezni lesz képes, a hörgő, bugyborékoló fikatenger-hengergetésen túl.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.09.29. 21:32:08

@Conv: 12 évvel ezelőtti, megtörtént, a képző és iparművészeti lektorátus szervezésében meghívottak részvételével szervezett technikai bemutatóról beszélsz, melyen több alkotó ugyanazon képei szerepeltek, különböző technikai megvalósítással :))))))

Mondom; technikai bemutató kiállítás.
Tudod arról, hogy ugyanaz, különböző technikai megvalósításban milyen más hatást ér el :)