Skip to content


       Szűrés lista

Választójog minden kettős állampolgárnak?

2006 tavasza, választási kampány, Mikola István, a legendás mondatok:
"Meg kell próbálni nyerni, de nemcsak négy, hanem húsz évre: "Ha négy évre nyerni tudnánk, és (...) utána mondjuk az ötmillió magyarnak állampolgárságot tudnánk adni, és ők szavazhatnának, húsz évre minden megoldódna."

A Fidesz ki is szopott, jött a 2. Gyurcsány-kormány.

2010 májusa, kétharmados történelmi győzelem. Az egyik elsőként elfogadott törvény a kettős állampolgárságról szóló javaslat volt.
"Bár elvileg lehetséges lenne, a Fidesz elképzeléseiben nem szerepel, hogy a kettős állampolgárság mellett szavazati jogot is adjon a határon túli magyaroknak. Ha a más országokban élő magyarok szavazati jogot kapnának, akkor leértékelődne a lakóhelyükön nekik járó választójoguk. Ez gyengítené ottani parlamenti képviseletüket, márpedig a budapesti országgyűlés nem fogja tudni megoldani az ő minden problémájukat. A kettős állampolgárság csak Magyarországon jelent jogokat vagy kötelességeket. Az állampolgár lakhelyén a másik - például román vagy szlovák - állampolgárság az irányadó." - Répássy Róbert

A Jobbik már akkor szerette volna megadni a szavazati jogot a kettős állampolgárságnak, de a módosító indítványukat a Fidesz leszavazta ...


Az önkormányzati választásuk után már nem kell taktikázni, jön is a Fidesz ezerrel, tegnap például a fideszes Gulyás Gergely, az Országgyűlés alkotmány-előkészítő eseti bizottságának alelnöke közölte, hogy "vélhetően kiveszik az alkotmányból azt a passzust, amely a választójogot állandó magyarországi lakhelyhez köti, és elképzelhető, hogy a határon túliak 6-8 külön mandátum sorsáról dönthetnek."

Szuper lesz ha a világon élő összes kettős állampolgár szavazhat és küldhet képviselőt a magyar országgyűlésbe. Csak azt nem tudom minek?

Miért lesz az jó nekünk vagy a külföldön élő magyaroknak, ha az ausztráliai magyarok képviselője, id. Steve Kovacs megszavazhatja a magyarországi pálinkafőzés engedélyezését?

Miért lesz az jó nekünk vagy külföldön élő magyaroknak, hogy az 50 000 egri választópolgár szavazata és képviselője egyenértékű lesz az 50 000 egyesült államokban élő magyar (kettős állampolgár) magyar szavazatával és képviselőjével?

(Megjegyzem, inkább szűkíteni kellene a választójogot nem bővíteni ... száraztésztával meg 13. havi, 14. havi nyugdíjjal ne lehessen már szavazatot vásárolni.)

A részleteket nem ismerjük, mert azzal például semmi gond se lenne, ha mondjuk a Felsőházba küldenének képviselőket a kettős állampolgársággal rendelkezők, szavazati jog nélkül.

Mert az döntsön az ország törvényeiről - még ha közvetetten is -, aki itt lakik, itt adózik, itt megy kórházba, itt vásárol, itt lép bele a kutyaszarba, itt próbál boldogulni. Nem pedig Dél-Amerikában. Vagy Sepsiszentgyörgyön. Vagy Londonban.

2014-ig még sok minden megváltozhat, a válságadónál például láttuk, hogy 2 nap alatt keresztül tud vinni egy törvényt a Fidesz. Ha veszélybe kerül a 2014-es győzelem, akkor könnyen lehet egy picit módosítani a törvényeken. És ne gondoljuk, hogy a Fideszben nem gondolnak már most 2014-re:


"A Jobbik direkt támadását kerülni kell, mert mindig együttérzést kelt, ha a kicsit a nagy bántja. Viszont a szimbolikus nemzeti ügyek felkarolásával, és a kormányzati tempó fenntartásával elszívhatjuk előlük a levegőt, mert a szavazóik látni fogják, hogy nálunk van a megoldás" - mondta a radikális pártról az egyik vezető fideszes politikus. Egy másik kormánypárti képviselő szerint az MSZP-t még jó ideig a földön tartja a választási vereség és az elszámoltatási kampány, a vidéken sikertelen, egyelőre szervezetlen LMP pedig még sokáig nem jelent veszélyt a Fideszre, amely így könnyedén megnyerheti a 2014-es választásokat - még ha nem is szerez legközelebb kétharmadot." - írja a Hírszerző.

Címkék: választás fidesz

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr92385506

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Határon túliak választójoga 2010.10.26. 09:47:26

Ma Magyarországon képviseleti vagy parlamentáris demokrácia van, azaz közvetett módon, a képviselők által érvényesül a népfenség elve, vagyis, hogy minden hatalom a népé. A választás rendszere teremti meg a képviselők legitimációját, azaz a választás s...

Trackback: A határon túli szavazójogról 2010.10.25. 08:07:06

  Magyar kormánykörök lebegtették meg, hogy szavazójogot kaphatnak az állandó magyarországi lakhellyel nem rendelkező magyar állampolgárok. Mivel jövőre a korábbiaknál jóval könnyebben és zökkenőmentesebben szerezhetnek magyar állampolgárságot ...

Trackback: A határon túli szavazójogról 2010.10.25. 08:06:56

  Magyar kormánykörök lebegtették meg, hogy szavazójogot kaphatnak az állandó magyarországi lakhellyel nem rendelkező magyar állampolgárok. Mivel jövőre a korábbiaknál jóval könnyebben és zökkenőmentesebben szerezhetnek magyar állampolgárságot ...

Trackback: Választójog minden kettős állampolgárnak? 2010.10.20. 23:00:24

Szuper lesz ha a világon élő összes kettős állampolgár szavazhat és küldhet képviselőt a magyar országgyűlésbe. Csak azt nem tudom minek?

Trackback: Választójogot a határon túliaknak? 2010.10.20. 13:12:44

 Bizonyára hallottál arról, kedves Árpád, hogy a Fidesz berkeiben újra felmerült az a lehetőség, hogy a határon túli magyaroknak az állampolgárság mellé szavazati jogot is adjanak. Egyelőre még nincs teljesen kidolgozva a koncepció, nem tisztázott...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.10.20. 11:04:06

"Meg kell próbálni nyerni, de nemcsak négy, hanem húsz évre:"
Pedig az kurva egyszerű! Nem lopni, rendesen csinálni a dolgukat, értelmes törvényeket hozni, és máris nem váltják le őket!

Ez miért olyan kurva nehéz?

Amúgy OK, legyen választójoga az összes magyar állampolgárnak, nem baj, de mi haszon lesz ebből? Nem hiszem, hogy sok mindenen változtatna. Ja meg sokuknak fogalma nincs, hogy mi folyik itthon.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.10.20. 11:08:44

Mondjuk a világon sem hiszem, hogy lenne ország, aminek a külföldön élő állampolgárai szavazhatnak...

Eleg_Volt_a_hazaarulasbol! · http://ciganybunozes.blog.hu 2010.10.20. 11:14:01

Hali!

Nem ertek egyet a cikkel, amit irtal. Egyreszt vissza kellene mar szokni arra, hogy igenis nemzetben gondolkozzunk, ne csak csonka magyarorszag teruleten lakokban.
Az, hogy ok ott elnek, es el lettek csatolva, nem az o hibajuk. Melyik nemzet nem tesz meg mindent a kulfoldi orszagokban elo nemzettestvereiert a magyaron kivul? Melyik nemzet nem kuzd ertuk?
Sajnos a magyar impotens kulpolitika, a negyven ev kommunizmus es husz ev liberalizmus teljesen kiolte az emberekbol a hazafisagot, helyette liberalis eszmeket csepmeszett bele.
Ez igy nem jo, mert ha a masik magyarban ellenseget latunk, sorsunk meg van pecsetelve. Ugy jarunk, mint az avarok, vagy a gotok: eltunik a nep a sulyesztoben.

Ugyan ebbe a fene nagy demokraciaban, ahol forradalom volt es a Zemberek megszavaztak a ketharmadot, vajon mit szamit 6-8 mandatum? Az lmp csinal valamit? A jobbik csinal valamit? Van eselyuk barmit is tenni?
Vajon - ismerve a politikusainkat - hogyan kepviselne ez a kepviselo a kulfoldi magyarokat? Ha a nyelvtorveny ellen nem leptek fel, ha szerbia csatlakozasat csont nelkul benyeli a fidesz, a romanok utan? Lesz barmilyen tamogatottsaga az autonomia torekveseknek? Kb. ugy, ahogy eddig volt. Csilivili mutogatos jatek ez a nacionalistak fele, semmi tobb.
Mit gondoltok, ennek az egesznek gesztus erteken kivul - valamint a jobbikos szelkifogason kivul - mi ertelme van? Milyen hatassal van ez az orszagra? Semmilyen. Attol neked nem lesz kevesebb, tobb, hogy neki is van szavazati joga. Mert biztosan ok fogjak am megmondani - ismerve a magyar osszetartast es valasztasi kedvet - hogy mi legyen itt ebben az orszagban...

Szoval szerintem ez a cikk bolhabol csinal elefantot.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.10.20. 11:14:28

@ColT:

Pedig van: Olaszország, Horvátország, Románia, de pl. Szlovákiában nincs ilyen.

jágör68 2010.10.20. 11:14:56

-Akarjátok- e a tooo-tááá-liis győőő-zel-meeet?
-IGEEEEN!!!!!

Énbagoly 2010.10.20. 11:15:49

@ColT: Bocs, de miért szavazhatna az, aki külföldön él, akár azért, mert ott született, akár azért, mert kiment X éve?
És akkor majd a kettős állampolgárok szavazhatnak majd abban az országban, ahol élnek, meg itt is? Ezzel nem egyenlő jogokat kapnak, hanem több joguk lesz, mint a Magyarországon élő, magyar állampolgároknak. Két ország életébe is beleszólhatnak.
Ez egy nagyon rossz irány. Aki nem itt él, az ne akarjon már beleszólni abba, hogy én hogy szívjak!
Miért lenne joga hozzá? Költözzön ide, éljen ebben az országban, akkor beleszólhat.

Samott 2010.10.20. 11:21:08

En hala az egnek pont kimaradtam belole (kulfoldon dolgoztam), de mintha a szocik 2004-ben pont ezzel riogattak volna es a fidesz akkor pont "komcsi hazugsagnak" minositette volna ezeket a terveket. Jol emlekszem?

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.10.20. 11:21:39

@Eleg_Volt_a_hazaarulasbol!:

Szerintem a kettős állampolgárság megfelelő mértékű lépés volt, a választójog nem kell.

Sátán meg a Jocó 2010.10.20. 11:22:17

Érdekes, hogy egyesek még mindig hisznek abban, hogy demokrációban élnek és emiatt még parázs vitákra is képesek egymással :D

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.10.20. 11:22:31

@zero:

Orbánék szerint minden kint élő magyar jobboldali, ez egy régi klasszikus tévedésük.

Eleg_Volt_a_hazaarulasbol! · http://ciganybunozes.blog.hu 2010.10.20. 11:22:34

@Énbagoly: szia. Ertem mit mondasz, es alapesetben egyet is ertek veled. Mikor valaki elkoltozik magyarorszagbol, vagy nem itt el. De kerlek, itt hatarmodositasrol van szo. Konnyu azt mondani: ok, akkor koltozzon ide es akkor dumaljon.
Tegyuk fel hogy a Dunantulon laksz, es mondjuk a trianoni szegyenszerzodes olyan verzioja lepett volna ervenybe, amit a szerbek-szlovakok akartak: kozos hatart a balatonnal. Akkor Te most nem lennel magyar, hanem szerb lennel? Ha magyarnak erezned magad, akkor fognad, otthagynad az egesz kornyeket, ahol elsz, rokonokat mindent, elkoltoznel a duna tisza kozebe, ahol mar papiron is magyarnak szamitatsz, van szavazati jogod? Nem erezned magad megbelyegezve aztal, ami tortent? Hogy nem te dontottel arrol hogy szerb leszel, es megis leneznek, kikozositenek miatta? S a tobbi honfitarsad azt mondana: te nem vagy olyan erteku magyar, mint ok?

Szoval szerintem ez azert kettos dolog. Marmint a koltozes es az elcsatolas. de ez csak az en velemenyem, nekem biztosan szarul esne a fenti.

Eleg_Volt_a_hazaarulasbol! · http://ciganybunozes.blog.hu 2010.10.20. 11:23:30

@zero: szerintem a teruleti autonomia es kesobbi egyesules az orszaggal lenne megfelelo lepes. :)

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.10.20. 11:23:43

@Eleg_Volt_a_hazaarulasbol!:

199 fős lesz a parlament 2014-től, azért ott mondjuk 8 képviselő mondjuk eldönthet egy költségvetést ... és nem úgy néz ki, hogy a ha a Fidesz nem nyer 50%+1-el 2014-ben, tudna kivel koalíciót kötni ... milyen jó is lesz az a 6-8 képviselő ....

Homeoffice 2010.10.20. 11:25:12

@Eleg_Volt_a_hazaarulasbol!:

Nem lehet sehogy különbséget tenni az önkéntes kivándorlás és az elcsatolt területek lakói között.

Eleg_Volt_a_hazaarulasbol! · http://ciganybunozes.blog.hu 2010.10.20. 11:25:23

@laspalmas: orbanek szerint aki nem ment el szavazni az asszisztalt, aki elment, az feljogositotta oket a kormanyzasra. ...
Lehet hogy vikike elott csak a totalis gyozelem lebeg, es igen, ugy gondolja hogy minden elcsatolt magyar jobboldali stb, es ekkor hulye konkretan.
De ha egy pillanatra eljatszunk azzal a gondolattal hogy nem csak a begozolt diktator beszel viktorbol, akkor viszont ujabb lepes a nemzetegyesites fele.
szerintem. :)

CyberPunK 2010.10.20. 11:27:33

@Eleg_Volt_a_hazaarulasbol!: Nem unalmas már picit a téma? Nem tegnap és nem is 5 éve történt, aki olyannyira mélymagyar, az rég átköltözhetett volna.

Amúgy mi a kettős állampolgárság feltétele? Ki lesz magyar?

erikk 2010.10.20. 11:28:13

A horvátok szavazhatnak ha jól tudom, de valószínűleg mások az erőviszonyok náluk ... én mint erdélyi igazán nem akarok a magyarországi választásokon szavazni. Ennek egyedüli nyertese a fidesz lenne, a határon belüli vagy túli szavazó semmit nem nyer. Legfenebb egy húsz éves fideszt...

S.O.A. 2010.10.20. 11:29:56

Egy mondatot emelnék ki a posztból: a szavazati jogot szűkíteni kéne!
Így, ahogy mondod!
18. évét betöltött, 8 ÁLTALÁNOST ELVÉGZETT (nem csak simán cselekvőképes), közügyektől nem eltiltottat lehessen felvenni a szavazók listájára.

És végül, ma is zúgjon a boldog KÉT-HAR-MAD, KÉT-HAR-MAD!!!

Homeoffice 2010.10.20. 11:30:26

@Eleg_Volt_a_hazaarulasbol!:

Le kéne már tudni azokat az elveket, hogy a nemzeti egység csak egy országon belül létezik.
Én pl ugyanolyan magyarnak a nemzet tagjának tartom a vajdasági, erdélyi, felvidéki magyarokat.
Ha rokon van ott nem korlátozzák az odautazást.
A magyarságot nem hatalmas kokárdával kell mutatni, hanem belül kell érezni.
Ami egyébként tök egyszerű. Meghatódsz e a Magyar Himunsz alatt? Én pl igen.
Ennyi.

Eleg_Volt_a_hazaarulasbol! · http://ciganybunozes.blog.hu 2010.10.20. 11:30:29

@zero: ebbol a nezopontbol igazad lehet. de biztos az, hogy mind fideszes lesz? en mindig azert kapok agyfaszt a politikusoktol - fuggetlenul hogy milyen part tagja - hogy kibaszottul csak egymast akarjak legyozni. rohadtul nem nezik az orszag erdekeit: nem mukodnek egyutt.
Lasd fideszes kivonulasok elozo ciklusban. Tovabbra is vallom hogy a politikusnak nem az a munkaja hogy egymast "bassza" allandoan, hanem megoldasokat keressen. Egyszer en engedek, egyszer te. De az orszag szekere menjen tovabb.
Ezert nem is tudom elfogadni az ilyen dolgokat, hogy pl. koltsegvetesi vita: nesztek bazzeg itt a koltsegvetes, megszavazzuk kocsogok, mert 50%+1 fo van, akarmit csinaltok. Ilyenkor az kellene hogy erdemileg attargyalni, es ugy modositani hogy a tobbi partbol is legyenek olyan emberek, akik ugy latjak, hogy igen, ez jobb mint az elozo, raszavazok. de a kormanypartnal is legyen az, hogy nah, a Bela nem mondd marhasagot, hiszen ugy jobb lesz, akkor azt vegyuk bele.

nem tudom, kovetheto-e a gondolatmenetem.

Tehat nem szabadna hogy akkora sullya legyen 6/8 kepviselonek, foleg NEMZETI EGYUTTMUKODES :) eseten.

Eleg_Volt_a_hazaarulasbol! · http://ciganybunozes.blog.hu 2010.10.20. 11:31:29

@Gunther: ugyanarrol beszelunk, nem?
Igen, meg a Szekely himnusz alatt is. :)

Eleg_Volt_a_hazaarulasbol! · http://ciganybunozes.blog.hu 2010.10.20. 11:34:00

@CyberPunK: ha magyarnak erzed magad, nem lehet unalmas a nemzet halodasa, szetesese, orszag szetdarabolasa tema. persze ha lakozik benned egy csopp hazaszeretet stb. Nem kell itt gunyolodni hogy melymagyar stb, kedves liberalis elvtars.

azert, mert magyarul beszelsz, es itt elsz -ebbol egyik sem a te erdemed - lehetsz meg kulfoldi a szivedben, ahogy latszik is. De ugyanakkor probald tisztelni a nepet, aki itt el, s annak tortenelmet, problemajat! Nem kell itt a liberalis maszlag. Amig lesz ember, akiben magyar sziv dobog, fajni fog neki ami tortent, es nem, nem lesz unalmas a tema.

Énbagoly 2010.10.20. 11:34:16

@Eleg_Volt_a_hazaarulasbol!: Bocs, de nekem ezzel csak egy bajom van. Hogy Trianon rohadt régen volt. Már 80 éve. Azóta már felnőtt egy-két generáció.
Persze, mindenki tudja, hogy ott direkt szivatták a magyarokat. És akkor még finoman fogalmaztunk.
De ez a múlt. Amit már nem lehet megváltoztatni. Szerintem nekünk a jövővel kellene foglalkozni, és úgy gondolom, az merő utópia, hogy valaha lesz még "nagy Magyarország".
Felesleges erre energiákat pazarolni.

CyberPunK 2010.10.20. 11:36:16

@Eleg_Volt_a_hazaarulasbol!: Aha, értem, csak az a bibi, hogy tanultam történelmet. Ha visszacsatolnák azokat a területeket, akkor elég nagy szarban lennénk a sok kényszeráttelepítés miatt.

devisionhun 2010.10.20. 11:42:21

Valasztojogot az kapjon, aki BEFIZET adot. tehat nem minimalberes, nem segelyes, nem nyugdijas, nem adocsalo vallalkozo...
Az sokmindent rendbetenne.

CyberPunK 2010.10.20. 11:46:41

@devisionhun: Ezzel az a bibi, hogy a következő lépés az lenne, hogy a befizetett adó mértékében legyen szavazati arányod is.

Amúgy teljesen mindegy, itt nem az a bibi, hogy kik szavaznak, hanem, hogy kire lehet.

devisionhun 2010.10.20. 11:50:12

@CyberPunK: a valasztojoggal rendelkezok "fajtaja" igenhamar atformalna a vezetoreteget... Hiszen engem mar nem lehet meggyozni 13. havi nyugdijjal, meg tobb segillyel... kenytelenek lennenek olyan otletekkel elojonni, hogy annak legyen jo, akik befizetnek.
Illetve lehet jobban megerni nem "minimalra bejelenteni" meg feketen segely mellett dolgozni. stb...

Jogos, hogy utana mar a vagyoni cenzus fele nem szabad tovabb eltolni a tortenetet...

Lecso (F*ck the Shit) · http://www.youtube.com/watch?v=OyxNgnQ9m30 2010.10.20. 11:51:21

A külföldön élő magyaroknak igenis joguk van hozzá, hogy legyen egy igazolványuk amivel igazolhatják azt, hogy honnan mentek vagy származtak el, de szavazni csak olyan szavazzon má' aki ugyanazt a sz**t eszi mint én!

"Nehogy már Ő mondja meg ONNAN, hogy Én mekkora sz*rban éljek ITT!" /H.G./

tkgabor 2010.10.20. 11:51:46

@devisionhun: egyetértek! csak akkor legyen választó valaki, ha az elmúlt 48 hónapból X-ben (30?) adózótt.

arlequin 2010.10.20. 11:52:49

@Énbagoly: izrael elég régen volt. felesleges a múltba révedni. a palesztinok úgyis kiszülnek minket...

Énbagoly 2010.10.20. 11:54:53

@arlequin: azért ezt a két dolgot összemosni.
Elég nagy fantázia kell hozzá. :)

arlequin 2010.10.20. 11:54:54

@laspalmas: nem 200 db kettős állampolgár létezik ám... ;-D

devisionhun 2010.10.20. 11:55:17

@tkgabor: 4-5 ev mar talan sok is. inkabb ugy, hogy az elmult 12 honapban NETTO BEFIZETO volt. Tehat nem igenyelt vissza tobbet mint amit befizetett.
Be nem fizetett adotartozas pedig 5eves eltiltas a szavazasoktol.

Jurganov 2010.10.20. 11:55:25

@tkgabor: @devisionhun: jaja, a szegények úgysem érnek sz*rt sem, minek lenne szavazati joguk. majd a gazdagabbak megoldják :)

horex · http://horex.uw.hu/ 2010.10.20. 11:56:19

@zero:
Pedig nincs!
Ne keverjük az I-II.VH ban elcsatolt magyarokat azokkal akik pl. Szerbiábol, Szlovákiábol elmennek melózni
Aki Angliában melózik magyar, ha nem emigrált nálunk is szavazhat
Aki emigrált az az idézett országokban sem

Ha megkapják a szavazati jogot, majd az ottani törvények nem engedik őket az országukban szavazni, lsd. nyelvtörvény Szlovákiában

Az én véleméynem, se szimbólikusan se valósan ne szóljon bele az én válsztásomba a h.túli
Ha én nem szavazok valakire mert szar, vagy szavazok mert jó, azt nehogymár ő jobban tudja
párszáz km-röl

Valandil 2010.10.20. 11:59:55

@ColT: Hát pl. a cinkotai tótok szavazhatnak. Ugyanis a szlovák KÁP lehetővé teszi a külföldi szlovákok számára, hogy a szlovákiai parlamenti választásokon leadhassák a szavazatukat.

eszkep 2010.10.20. 12:04:20

Zero, tényleg kár folyton Index-ről félretájékozódni, közismert, hogy csúsztatnak, hazudnak.

Ha a valóságot is figyelembe akarjuk venni, az a koncepció, hogy az új Alkotmány ne tartalmazzon az abban megfogalmazott alapelveket leszabályozó további rendelkezéseket. Ebbe beleértve azt a pontot is, amely a amely a választójogot állandó magyarországi lakhelyhez köti. Az Alkotmányból kivett ilyen jellegű szabályozásokat pedig az adott témakörhöz tartozó törvénybe kellene beépíteni, konkrét esetben a Választójogi Törvényt kellene pontosítani. Ez egyébként az ellenzék felfogásában a demokráciát erősítő lépés, hisz míg az Alkotmány módosításához abszolút 2/3-ad kell, a legtöbb törvényünk ügye 50% + 1 szavazatos. Ez teljesen logikus lépés (milyen jó, hogy egy toldozott-foltozott alkotmányunk van...).

Erre egyébként Gulyás Gergely is kitért: "változtatás azt jelenti, hogy a készülő új választójogi törvényben kell majd rendezni ezt a kérdést, és arra is van lehetőség, hogy megmarad a mostani szabályozás, vagyis továbbra is magyarországi lakhelyhez kötik a szavazati jogot."
Valamint hozzátette:
"nekem az a SZEMÉLYES véleményem, hogy valamilyen formában a határon túl élő magyar állampolgároknak választójogot kell kapniuk"

Kezd nevetséges lenni, hogy a poszt után le kell írni a valóságot is. Lassan kezd a Vastagbőr népszabi (akarom mondani Index) szintre csúszni...

Megjegyzem én is támogatnám az elképzelést, az viszont érthető, hogy a szocik megijednek ettől, amennyit belerúgtak a a nemzetbe 20 év alatt.

devisionhun 2010.10.20. 12:04:48

@Jurganov: aki szegeny az mar nem is kell, hogy adozzon?
Tenyleg, en is inkabb felmondok es eltengodok a seglybol, mert ha mar szegeny vagyok, akkor nekem JAR az allami segely... Es en mar joggal mondhatnam ezt, mert BEFIZETTEM adot a kozosbe. Az meg aki egesz eleteben csak az allamiszekeren ucsorog... vagy eppen csak setal mellette az ugye ugyanugy mondhatja az iranyt. Csak az a maraknyi balfasz (mint en) aki igavonokent huzza a szekeret, az nem szolhat bele erdemben. Koszi

eszkep 2010.10.20. 12:07:12

@ColT: Na ne mond.... Hogy ne menjünk messze: Horvátország, Olaszország. Esetleg utánanézhetek a többinek.

Egyébként vicc, hogy a liberálisok mennyire hülyék:
www.hirado.hu/Hirek/2010/10/20/11/LMP_rossz_otlet_a_hataron_tuli_magyarok_szavazati.aspx

"Dorosz Dávid érvként azt hozta fel, hogy a modern jogtudomány szerint a szavazati jog a modern államokhoz kötődik, az állam pedig területi alapon szerveződik."
Azért a globalizáció közepette ezt leírni is eleve nevetséges, főleg at EU-s példákat figyelembe véve.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.10.20. 12:07:42

@zero: Na, ez új... Köszi :)

@Valandil: Zero is megmondta, mondjuk felettébb meredek, de ha nekik jó...

@Énbagoly: Hát nemtom, mekkora szavazási kedv lenne a külföldi magyaroknál... Annyiban igaz, hogy itt a környéken még va köze az életüknek az anyaországhoz.
Hogy ki hogy lett állampolgár, az más kérdés. Mondjuk még egy full magyar román faluban nem kérdés, hogy magyar-e az illető. De egy 2., 3. generációs, USA-ban született magyar, az már minek kap állampolgárságot... De ez meg megint olan, hogy nem lehet objektív szempont alapján törvényt alkotni rá.

Magát a kettős állampolgárságot támogattam, ezt meg végülis lesz*rom, mert annyira nem hiszem, hogy nagy jelentősége lenne.

eszkep 2010.10.20. 12:08:12

@jágör68: Mondj egy olyan politikai pártot, aki nem szeretne győzni egy választáson?

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.10.20. 12:08:48

@eszkep: OK, már megmondták, elhiszem :D

A LMP-s nyilatkozat meg főleg azért LOL, mert pont a fő liberális párt mond ilyet?

eszkep 2010.10.20. 12:11:14

@Énbagoly: "Bocs, de miért szavazhatna az, aki külföldön él, akár azért, mert ott született, akár azért, mert kiment X éve? "
"KIMENT X ÉVE"?????
Nyugtass meg, hogy 14 éves vagy és még nem tanultál XX századi történelmet...

"És akkor majd a kettős állampolgárok szavazhatnak majd abban az országban, ahol élnek, meg itt is?"
Meglepő lesz neked, de pl. a kollégám Ausztráliában élő kettős állampolgárságú lánya is szavaz itt is - ott is, de Izraelből is érkeznek hazánkba.

eszkep 2010.10.20. 12:13:59

@laspalmas: Hahaha! érthető, hisz így könnyebben bejutna az 5%-os küszöbön egy SZDSZ utódpárt. De annyit meg is ajánlok nekik, legyenek vele boldogok!

eszkep 2010.10.20. 12:15:50

@laspalmas: Ha nem is mind, jó részük. Erdélyben azért voltam már egy két helyen, de ott nagy botorság lett volna MSZP-s maszlagot lenyomni...

Homeoffice 2010.10.20. 12:17:24

@eszkep:

Nem juthatna be, ha csak egyéni személyekre szavazhatna. (Pártlistára nem)
Adott lenne akkor 6-8 egyéni lista. Ennyi.

Énbagoly 2010.10.20. 12:20:01

@ColT: Ebben tényleg az a gond szerintem, hogy nem lehet tudni, mi alapján adják majd a magyar állampolgárságot. És ha ez automatikus szavazójoggal jár, akkor pláne nem mindegy.

@eszkep: Nem tudom, mi a bajod az X évvel. Nem arra gondoltam, hogy 10 éve. Arab számokat szoktam írni. De vannak olyanok, akik kimentek valamikor külföldre, már a rendszerváltás után, és ott azóta állampolgárságot szereztek. Ezzel nem tudom, mi a bajod.
A kollégád lányának akkor meg gondolom, van magyarországi állandó lakcíme, mondjuk a szüleinél, azért szavazhat.
És ha már itt tartunk, akkor pl nem szavazhatnak azok, akiknek nincs ilyen lakcíme, de itt élnek, az országban, és született magyarok. Mert ilyen emberek is vannak, és nem csak a hajléktalanok körében.

Kicsit Karcos 2010.10.20. 12:20:39

Én részben szűkíteném, részben bővíteném a választójogot:

- egyetértek, hogy választhassanak a határon túli magyarok, de ennek úgy van értelme, ha kétkamarás a parlament, és a felsőházba delegálhatnak képviselőket (a felsőház egyharmada a magyarság területi, egyharmada a szakmai, egyharmada a társadalmi [jövedelmi, vallási, nemzetiségi] megoszlását reprezentálná); a felsőházi többségnek vétójoga lenne a törvényekkel szemben
- megadnám a választójogot a fiatalkorúaknak, amit a szüleik (törvényes képviselőjük) gyakorolnának helyettük, amennyiben a szülő jogosult választani
- elvenném a választójogot azoktól, akiknek az előző választás óta mínuszos a költségvetéssel szembeni egyenlege
- a többieket kötelezném a választásra, de lenne "egyik sem" opció is

Ezen felül elgondolkodnék a négyévenkénti teljes választás helyett a negyedévenkénti részlegesen.

Ezzel nem értek egyet, hogy az alsóházba választhassanak képviselőt, akik nem itt élnek, de azt mélységesen támogatom, hogy a felsőházba igen. Indokaim: az ő szüleik munkája is benne van Magyarországban, illetve a jövőt is közösen képzelem el velük, de mivel nem itt élnek, ezért az operatív dolgokba nem adnék beleszólást. Megadnám nekik a döntés jogát, hogy milyen elvek alapján kívánják megválasztani az őket megillető számú szenátort, ebbe viszont én nem szólnék bele.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.10.20. 12:26:10

@eszkep:
Ja hát az eddig általam megismert (különböző helyekről jött) erdélyiek közül valahogy egy sem volt balos-libsi...

eszkep 2010.10.20. 12:28:46

@Gunther: De elvileg a kettős állampolgárok csak pont pártlistára szavazhatnak, hisz egyéni képviselőjük nincs a területen...

Rwindx 2010.10.20. 12:28:55

Mikola egy farok, ez nem vita tárgya, de azért nem hiszem hogy abból probléma lenne ha a máshol élő magyarok is küldhetnének képviseletet a Parlamentbe. Természetesen nem pártlistáról.

@Énbagoly:
Trianon "eredményei" nem arról szólnak hogy az 1914-es Magyar Királyság országait a Magyar Köztársaság alá kellene integrálni, hanem arról hogy jelenleg van pár millió magyar kb az ország lakosságának arányához mérten fele, aki külföldön él, gyakrabban erőszak miatt, ritkábban önszántából. Persze mondhatod hogy szarjuk le őket. Viszont vannak akik azt mondják foglalkoznunk kell egymással, - tudom vannak akiknek ez hülyeségnek tűnik - de csak azért mert mindannyian magyarok vagyunk.

Azt hiszem elég barátira sikeredett a megfogalmazásom. Nem jellemző rám :)

eszkep 2010.10.20. 12:29:21

@Énbagoly: Megalol...
Nem az X-el va a bajom, hanem a KIMENT igével...

Rwindx 2010.10.20. 12:30:54

@Kicsit Karcos:
Ez jó így, bár nyilván vannak olyan részei amin lehet még elmélkedni.

eszkep 2010.10.20. 12:32:52

@Énbagoly: megalol...
Nem az X-el van a bajom, hanem a "KIMENT" igével.

Homeoffice 2010.10.20. 12:34:19

@eszkep:

Én csak ötleteltem...
Most őszintén, nem lenne egyszerűbb?
Ezzel egyébként pont megoldódna az a probléma, hogy legyen olyan személy aki ŐKET képviseli. (ezeket persze pártok támogatják úgyis)

bi2025 · http://civilkurazsi.blog.hu/ 2010.10.20. 12:36:09

Jó lesz ez.

Jómagam szlovák vagyok, adtok szállást, kiverlek benneteket. Anyám román. Nagybátyám Óhitű. Zsír. Felvesszük a magyar állampolgárságot. Nagyon sokan, csak pappírmunka kérdése az egész. Gründolunk (strómanokon keresztül) egy pártot ebben a porfészekben, (Magyarország) és minden határon túli magyar erre fog szavazni, ezért fogunk kampányolni, nem Magyarországon, Szlovákiban, Romániában, és Izraelben. Bejuttatjuk a saját pártunkat, és szét szopatjuk a fejeteket.

Hülyék.

Énbagoly 2010.10.20. 12:36:40

@eszkep: Á, szerintem mi a büdös életben nem fogjuk egymást megérteni. :)
De igen személyesen ismerek olyanokat, akik csak kimentek, és nem a cucializmus üldözte ki őket, hanem a pénzhiány.

@Rwindx: Kösz, a baráti fogalmazásért. :) Nem akarom leszarni őket, de azt sem szeretném, hogy több joguk legyen, mint nekem. A kettős állampolgársággal alapból semmi bajom sincs, csak attól félek, hogy mi minden fog vele automatikusan járni.

bi2025 · http://civilkurazsi.blog.hu/ 2010.10.20. 12:50:38

OFF

Na itt van ez a másik fideszgeci, aki itteni feltűnési alkalmával végig tagadta, hogy cumizza a a narancs bránerét.

index.hu/belfold/2010/10/20/a_gyurcsany-videoirol_elhiresult_fiatallal_szerzodott_navracsics_miniszteriuma/

ON

eszkep 2010.10.20. 12:51:33

@Énbagoly: "De igen személyesen ismerek olyanokat, akik csak kimentek, és nem a cucializmus üldözte ki őket, hanem a pénzhiány."

Az a sok ember mind elmenekült a gulyáskommunizmusból Romániába, Ceausescu-hoz...

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2010.10.20. 12:55:05

Szerintem max.a régi Magyarország területén élők szavazhatnának.
De szerintem sem kéne nekik szavazójog.A jobbik magával baszik ki ha ilyet akar.Pár hónapja mondtam erre,hogy akkor lenne még párszázezer fideszbirka.Erre hátbavágott a biztonsági őrünk.Abban is egyetértek Zeroval,hogy a ficesz seperc alatt kitalál majd valamit,ha úgy érzik szarban vannak.

Horizont 2010.10.20. 12:58:39

Ha valaki azt hiszi, hogy ettől hazaszerető és ettől szereti a világ összes magyarját az nagyon téved. Nagyon fájó, nagyon sajnálatra méltó, hogy ott húzták meg a határt ahol meghúzták, de már régen nagyon régen volt. Ráadásul a szavazati jog megadása nem csak annak szól aki itt él a határ mentén.
eszkep írta: "kollégám Ausztráliában élő kettős állampolgárságú lánya" Ezen röhögnöm kell.
Van aki itt él és azt se tudja ki van kormánypárton, akkor mit tudhat rólunk az aki nem is itt él köztünk.
Nem hiszem el, hogy valaki elhiszi, hogy a Fideszt a nagy hazaszeretet motiválja, meg az, hogy annyira együtt érez a külföldön élő magyarokkal.Ne 2014-en rugózzanak már hanem a jelenen. Amúgy meg igen is azon fel vagyok háborodva, hogy a kormány azokkal foglalkozik akik nem itt élnek. Ezt egyenesen kikérem magamnak. "Szeressenek" már minket akik itt élünk és évről évre elviseljük és együtt élünk minden politikai erő baromságával, megpróbálunk megélni abból a fizetésből ami van, annyit adózunk belőle amit csak kiszabnak! Talán nem önzőség ha azt kérem cserébe maradjunk már határon belül ebben az ügyben (!), vagyunk éppen elegen. Ja és én nagyon szeretem a hazámat (még mindig). Inkább kötnék ki azt, hogy csak az szavazhasson akinek meg van a 8 osztálya. És tudjon írni. Minimum.

Kicsit Karcos 2010.10.20. 12:58:42

@Énbagoly:

"személyesen ismerek olyanokat, akik csak kimentek, és nem a cucializmus üldözte ki őket, hanem a pénzhiány"

Nem baj, attól még lehet jó magyar ember, érdekelheti az ország sorsa, stb. Azt kell csak valahogy elkerülni, hogy faszbúkos lájkolgatás szintre zülljön a választás jószándékú döntéshozatal helyett, vagyis legalább egyszer ki kelljen mozdulnia a választani óhajtóknak a házukból (akár a választáskor, de még inkább a regisztrációkor).

Kicsit Karcos 2010.10.20. 13:02:00

@Horizont:

"Inkább kötnék ki azt, hogy csak az szavazhasson akinek meg van a 8 osztálya. És tudjon írni. Minimum."

Ezzel nem értek egyet, miért ne választhatna, aki minibálbéres segédmunkából eltartja magát akár írástudatlanul, 6 elvégzett elemivel, és miért választhatna egy 3 diplomás tartós munkanélküli? Korrektebbnek tartom, ha ott húzzuk meg a határt, hogy nettó befizető-e az illető a költségvetés számára, vagy sem.

S.O.A. 2010.10.20. 13:03:18

@eszkep: csak egy kérdést hadd tegyek fel!

Vissza jössz kommentelni erre a blogra azon a napon, amikor Viktorék törvényt módosítanak, és minden határon túli kettős állampolgár szavazhat a magyar választásokon?

Tényleg csak erre a kérdésre szeretnék választ! Köszi

reKorrekt 2010.10.20. 13:09:59

@Kicsit Karcos: "ha kétkamarás a parlament, és a felsőházba delegálhatnak képviselőket (a felsőház egyharmada a magyarság területi, egyharmada a szakmai, egyharmada a társadalmi [jövedelmi, vallási, nemzetiségi] megoszlását reprezentálná); "

Ezzel a felállással én is tökéletesen egyet tudnék érteni...

Horizont 2010.10.20. 13:16:15

@Kicsit Karcos: Én sem értek egyet azzal amit te írsz! Ugyanis mindig mindenben valahová meg kell húzni egy vonalat. És nem azt mondom, hogy az a 6 osztályt végzett írni nem tudó segédmunkás nem lehet becsületes és dolgos ember, de nekem ne mond azt, hogy aki nem tud írni, olvasni "normálisan" az el tud igazodni a haza dolgában. A 3 diplomás tartós munkanélküli azért letett már az asztalra valamit - mondjuk 3 diplomát. Az első szavazó még nem biztos, hogy tartós nettó befizető. nagyon nehéz kérdés ez, hogy kinek adnánk szavazati jogot. Az alap mondjuk az legyen már, hogy ITT él köztünk, velünk!

Seduxen (már NEM dr.) 2010.10.20. 13:21:16

megjegyzem, ha Gulyás Gergely, vagy bármelyik prominens fidesz-politikus annyit mondott volna csak:

"Jelenleg is dolgoznak a bizottságok az új Alkotmány előkészítésén, amely elfogadását széleskörű társadalmi egyeztetést fogja megelőzni, így erre a kérdésre nem tudok válaszolni."

akkor ez a post meg sem születik. én tudom, hogy történelmi győzelem, meg NER, meg ilyenek, de miért nem lehet odafigyelni, hogy mit pofáznak? és nem azért, mert félreérthető, amit mondanak, hanem azért, mert ÚGY MONDJÁK, hogy aki AKARJA, az FÉLREÉRTHETI. Pláne aki ezért kapja a fizetését.

ha egy "nincs kommentár"-szerű semmitmondó nyilatkozatot dobnak oda koloncnak, akkor max azon nyekeghet a média, hogy a fidesz nem mond semmit. ami még mindig jobb, mint ami ebből az "ügyből" is kikerekedett.

Walter Melone (törölt) 2010.10.20. 13:26:59

akkor most orbán hazudott?
vagy nem?

valaki mondja már meg, mert este mennék tv székházat gyújtani, csak nem tudom, h akkor most kell-e, vagy sem. Ha nem akkor inkább mozi, de ahhoz meg kellene jegyet rendelni...

btw.: most hol van a tv székház?

Kicsit Karcos 2010.10.20. 13:31:57

@Horizont: aki a maga életét önállóan tudja vezetni, az miért ne tudna felelős döntést hozni az ország sorsával kapcsolatban? Mert nem ismeri Rogán nyilatkozatait 10 évre visszamenőleg? Én nem érzem magam feljogosítva, hogy kizárjam a döntéshozatalból, akármennyire "másik" világban élek vele esetlegesen. Szerintem aki el tudja magát tartani, és akár csak nettó 1 forint pluszt is betett a közösbe, az letett valamit az asztalra, aki csinált 3 semmire sem jó diplomát, de munkát meg nem talál, az _még_ csak elvett onnan. SZVSZ a 3 diploma az semmi, azt hiába teszi le valaki az asztalra, abból nem lakik jól senki, míg egy minimálbéres segéd-segédmunka hasznából meg igen. A 3 diploma az egy jó alap lehet valami fasza munkához, ami után el tud kezdeni lepakolni az illető a köz asztalára is, na de amíg nincs munkája, addig ilyenről nincsen szó. Én bizony előbb bíznám rá pl. a kutyámat az említett segédmunkásra, mint a 3 diplomás munkanélkülire, és a hazámmal is így vagyok.

eszkep 2010.10.20. 13:33:14

@Marcellusca: A lányomat hívják Emesének, de ő még nem tud írni...

eszkep 2010.10.20. 13:36:16

@Walter Melone: Egy kis emlékeztető, azoknak, akinek olyan rövid a memóriájuk, hogy még a múlt év eseményeire sem emlékeznek.

www.origo.hu/uzletinegyed/hirek/20101020-nyugdij-magannyugdij-egyeni-szamlas-rendszert-vezetne-be-a-fidesz.html

Mehetsz gyújtogatni, de szerintem nem lesztek sokan. Talán, ha írsz egy nyugdíjas anifasiszta szervezetnek, összejöttök vagy tízen.

eszkep 2010.10.20. 13:37:45

@Rettegő: ha nem hétvégére fog esni az a nap és nem utaztam el éppen, akkor igen. De legkésőbb hazaérkezésem után boldogítani foglak.
Nem értem a kérdés jelentőségét...

Kicsit Karcos 2010.10.20. 13:40:57

@Kicsit Karcos: ugyanígy, ha nem lenne munkám, nem éreznék késztetést arra, hogy én mondjam meg, mi történjen az országban, akármilyen okos és szép is vagyok.

S.O.A. 2010.10.20. 13:42:55

@eszkep: nem baj, ha aktuális lesz, majd éreztetem veled a jelentőségét...! Köszönöm a választ!

caralho voador 2010.10.20. 13:43:16

Zero, ezt végig sem olvasom. Ne légy barom. Hallottál már külpolitikáról, nemzetstratégiáról? A legtöbb magyar itt él körülöttünk, nagyon is befolyásolja az életüket, mit tesz a magyar állam.
Ilyen színvonaltalan, demagóg eszmefuttatásokra nem vagyok kíváncsi. Persze, a Fideszt biztos jórészt önös érdekek vezetik. De akkor is, nem mindent lehet számokkal leírni, a matematika vagy a logika nyelvére lefordítani.

Walter Melone (törölt) 2010.10.20. 13:47:04

@eszkep:

azért ne csúsztass már ekkorát!

ezt erősen cáfolta a fidesz a választások előtt!

Walter Melone (törölt) 2010.10.20. 13:55:07

Ezt most találtam:

"szerencsére Sólyom László köztársasági elnök az Alkotmánybírósághoz fordult a magán-nyugdíjpénztárak privatizációja miatt, így átmenetileg kudarcot vallott a szocialistáknak azon kísérlete, hogy ellopják a nyugdíjakat."

Vajon ki és mikor mondta ezt bele a kamerába, és vajon tudta-e akkor, hogy ez azért jó hír, mert így ők lophatják majd el azt?

Asidotus 2010.10.20. 13:55:43

Ez a cikk a kettős állampolgárság ellen szól.
Ugyanis a kettős állampolgársággal semmi más nem jár, csak szavazati jog. Meg úgy általában, bármiféle állampolgársággal semmi sem jár, csak szavazati jog.
Nyugdíj, orvosi ellátás csak TB fizetés után jár, pl. Ingyenes iskola is csak annak jár, aki itt lakik.

horex · http://horex.uw.hu/ 2010.10.20. 13:56:42

@Kicsit Karcos:
- megadnám a választójogot a fiatalkorúaknak, amit a szüleik (törvényes képviselőjük) gyakorolnának helyettük, amennyiben a szülő jogosult választani"

És mi alapján választana a szülő, a saját vagy a gyerek elképzelése szerint?
A gyerek azért gyerek, mert nincs még annyi tapasztalata hogy ilyen kérdésekben döntsön
a szülő meg már szavazott egyszer

- elvenném a választójogot azoktól, akiknek az előző választás óta mínuszos a költségvetéssel szembeni egyenlege
Ez mit jelent pontosan?
Egy cég veszteséges , nem fizet adót sumákbol, kitöl vennéd el a szavazójogot, a cégtöl?

"Ezzel nem értek egyet, hogy az alsóházba választhassanak képviselőt, akik nem itt élnek, de azt mélységesen támogatom, hogy a felsőházba igen. Indokaim: az ő szüleik munkája is benne van Magyarországban, "
Kinek , milyen munkája van ebben az országban????
Semilyen!
Akiket elcsatoltak, azok és azok dédszülei is ott élnek az I.VH. óta, eltekintve a pár éves Horthy féle visszacsatolástol. Egy téglát nem tettek arébb 45 után, nem jegyeztek Békekölcsönt stb.
nem épitették ezt az országot

eszkep 2010.10.20. 13:58:29

Egy link beillesztése csúsztatás? Bocsánat, a cikket nem én írtam...

Geza 2010.10.20. 14:07:42

Kvalifikációhoz kötni a szavazást? Szép kérdés.

== Pro ==

Tegyük fel, hogy valami súlyos, orvosi beavatkozást igénylő betegséged van, a kérdés csak az, hogy milyen gyógymód lenne a leginkább célravezető. Életmódváltozás? Gyógyszeres kezelés (ha igen, milyen gyógyszerek milyen adagban és kombinációban és meddig)? Műtét (ha igen, akkor mit műteni, miért, hogyan)? Ráolvasás netán?
Hát demokrácia van, nosza rajta, szavaztassuk meg a szavazati joggal rendelkező polgártársakat, aztán ha 50% fölött lesz a műtét, akkor vágjunk bele, vagy ha a voksok nagyobbik része a kalmopirint tartja megoldásnak, akkor azt vegyük be, ha pedig netán a többség szerint a mustáros beöntés lesz üdvözítő, akkor le a gatyával és bedőlni, kérem szépen, mert hát ez a demokrácia.
Elég őrült ötletnek hangzik? Az is. Miért is az? Mert ugyan miért hallgatnék egy belgyógyászati probléma kapcsán egy matematikusra vagy egy esztergályosra vagy no pláne egy győzike-pozitív munkakerülőre vagy egy meszes agyú nyugdíjasra, aki a sliccét is elfelejti lehúzni idejében?
Akkor mi lenne a jó? Például mondjuk orvos-konzíliumra bízni a döntést, olyanokra, akik
- tanulmányaikkal,
- szakirányú tapasztalataikkal, és
- eddigi eredményeikkel
igazolják a hozzáértésüket? Hogy abszolute jó lenne-e ez, azt nem tudom, de a 'demokratikus'-nál garantáltan jobb, ugye?

Akkor most gondolkodjunk:
Ha egyetlen ember belgyógyászati problémáit (kompetencia hiányában) nem bíznánk a polgártársak demokratikus szavazatára, akkor az ország sorsának a gazdasági és politikai és államigazgatási problémáiban vajon miért fogadnánk el bárki véleményét mérvadónak?
Itt is kvalifikálnia kéne tehát magát, azaz _igazolnia a döntéshozatalra való alkalmasságát_ mindenkinek, aki szavazni akar. Q.E.D.

== Kontra ==
Jó, de ki ítéli meg a fent említett 'alkalmasságot'?
A fityisz? Akkor alkalmatlannak lesz minősítve mindenki, aki nem a hivatalos fityiszes pártprogramot meri javasolni.
A maszop? Akkor alkalmatlannak lesz minősítve mindenki, aki nem a hivatalos maszopos pártprogramot meri javasolni.
A jobbik? Akkor alkalmatlannak lesz minősítve mindenki, aki nem a hivatalos jobbikos pártprogramot meri javasolni.

A gond ott van, hogy nincs abszolut és unikális mércéje az 'alkalmasság'-nak, ill. ezen mérce meghatározása visszavezet az eredeti problémára, úgyminthogy ki alkalmas ezen kritériumok meghatározására. Eszerint tehát -bár kéne korlátozni a szavazásra jogosultak körét-, de ez nem lehetséges igazságos módon.

== Megoldás ==
Meglepő, de lenne megoldás, ugyanis hasonlóan viselkedik az ún. 'intelligencia' fogalma is: bár nem tudjuk definiálni, de azt meg tudjuk ítélni, hogy ki az 'intelligensebb', és meglepő módon az emberek egymástól függetlenül elég kis szórással ugyanúgy döntenek.

Így készülnek az intelligencia-tesztek:
Veszünk egy nagyobb embercsoportot (ügyelni kell a reprezentatív mintaválasztásra!), hagyjuk, hogy kötetlen formában megismerjék, felmérjék egymást, majd mindenkit (külön-külön) megkérdezünk, hogy 'intelligencia szerint' kit tart magánál jobbnak, magával egy szinten lévőnek ill. kit rosszabbnak.
Ezután keresünk egy olyan 'intelligencia'-sorrendjét az embereknek, ami a legkevesebb hibával illeszkedik az emberek osztályozásaira. (Ha X a véleménye szerint magánál intelligensebbnek tartja Y-t, és a sorrendünkben X sorszáma alacsonyabb, mint Y-é, akkor ezt illeszkedésnek nevezzük. A 'magával egy szinten lévő'-vélemények ebből a szempontból nem számítanak.)

Az így kapott sorrend -bár nem tudjuk, hogy mit osztályoz- tükrözi az embereknek az intelligenciáról alkotott véleményét.

Ezek után összeszedünk irgalmatlan sok feladatot. Témától függetlenül, bármi jöhet. Absztrakció, mintafelismerés, etikai kérdés, történelmi kérdés, matematikai feladvány, ügyességi feladat, ének-zene-néptánc, nyelvtan, szó szerint bármi, az egyetlen kritérium annyi, hogy objektíven értékelhető, pontozható legyen.
Ezután az emberekkel megoldatjuk ezen feladatokat. Mindet.

A végső lépés az, hogy kiválogatjuk azon feladatokat, amelyeken a sorrendünk szerint 'intelligensebb' emberek jobb, a 'kevésbé intelligens' emberek pedig rosszabb eredményt értek el.
Ezzel megtaláltuk azokat a feladatokat, amelyek _ugyanazt mérik, amin az emberek intelligencia-ítélete alapul_, mindezt anélkül, hogy meg kéne fogalmaznunk ezt a homályos fogalmat.

Nos, egy ilyesmi kéne az 'országszintű döntések meghozatalára való alkalmasság' képességével is.
Kiegészítés: feladatokat bárki javasolhatna, a későbbi szavazójog feltétele a programban való részvétel, az összes (rész)eredmény és számítás nyilvános

Hiányosság: hogy a francba fogja ezt elfogadni valaki, akinek a kamatos kamat fogalma is magas?

eszkep 2010.10.20. 14:36:20

@Geza: Nos írásod valóban racionális, ugyanakkor ennyi időt elpazarolni egy nyilvánvalóan alkotmányba ütköző, kivitelezhetelen konstrukcióra... :-)

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.10.20. 14:47:42

Ez most így hogy? Nomindegy. Kormány blabla hallgatása helyett szívesebben megkérdeznék pár nagyhazában élőt, hogy ez most nekik jó-e, és miért.
Szerintem elférnek azok a mérhetetlenül ostoba koncepciójú választási molinók a trianoni határon belül is. Francnak kell körbeszemetelni a környéket is. Franc akarja, hogy elmegy tomén Tátrába, és már messziről röhögjék, amiért ilyen infantilis pártok vannak az országában, mint ami az óriásplakátokról nyilvánvalóan lejön.

belzebubó 2010.10.20. 14:49:07

Ha elindulunk ezen a gondolatmenten, miszerint: "Mert az döntsön az ország törvényeiről - még ha közvetetten is -, aki itt lakik, itt adózik, itt megy kórházba, itt vásárol, itt lép bele a kutyaszarba, itt próbál boldogulni. Nem pedig Dél-Amerikában. Vagy Sepsiszentgyörgyön. Vagy Londonban. " akkor mi legyen azzal a külföldi állampolgárral- mondjuk legyen a konkrét esetben német állampolgár - aki Magyarországon adózik, lép be a kutyaszarba, fizet rengeteg TB-t, adót úgy 20 éve és mégsem szavazhat? (csak önkori választáson szavazhat) Akkor hogy legyen? Ne állampolgárság hanem tartózkodás szerint legyen? Vagy adófizetés szerint? A világon sehol nem szavazhat az aki nem az ország állampolgára, mindenhol az állampolgárság számit nem az milyen jó adófizető.

@Kicsit Karcos:" Korrektebbnek tartom, ha ott húzzuk meg a határt, hogy nettó befizető-e az illető a költségvetés számára, vagy sem."
Te ugyanezt mondod mint zero. Akkor mi legyen a Mo-on nagyon sok adót fizető külföldivel? Tehát az is szavazhasson nem kell állampolgárság?

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.10.20. 15:23:54

@Tigeri: Az első eber aki erre bírt reagálni :)

2010.10.20. 15:32:53

Jó, rendben, szavazzanak a külföldön élő állampolgárok! De akkor 18%-os SZJA-t is fizessenek a külföldi jövedelmük után ide! Egyből vidámabb lenne a költségvetés helyzete! (Bár még valószínűbb, hogy tömegesen mondanának le a magyar állampolgárságról, hihihi.)

Horizont 2010.10.20. 15:40:24

@csernaja obca:
Milyen 18%-ról beszélsz te? Hát most csinál nekünk Viktor 16%-ot, nem hallottad? :DDDD

Kicsit Karcos 2010.10.20. 16:02:53

@horex:

"És mi alapján választana a szülő, a saját vagy a gyerek elképzelése szerint?"

A szülő ikszel, de hogy mit az már legyen az ő dolguk.

"Egy cég veszteséges , nem fizet adót sumákbol, kitöl vennéd el a szavazójogot, a cégtöl?"

A cégnek eleve nincs:) Kb. úgy értem, hogy befizetett adók mínusz kapott ilyen-olyan segíjke ha nullánál nagyobb, akkor választhat, ha nem, akkor pedig nem. A cég nem játszana ebben a történetben, az másik Kovács János.

"Kinek , milyen munkája van ebben az országban????"

Az ország legszebb épületei, beleértve éppen a Parlamentet is, mind Nagy-Magyarország polgárainak adóiból, munkájából épültek meg, tudósokat, művészeket, sportolókat stb. szültek nekünk. Ugyanúgy, mint hogy Budapest sem sajátíthatja ki magának a 4-es metrót, ha egyszer elkészül, csak azért, mert éppen ott épült, és nem mondjuk Debrecenben. Az erdélyiek (délvidékiek, stb.) szülei a mostani Magyarországot is építették.

@belzebubó:

A nagyon sok adót fizető, rendesen élő külföldi, aki régóta nálunk él, az kérjen és kapjon állampolgárságot, és akkor választhat is.

2010.10.20. 16:20:09

A választójog szűkítése jó lenne, de ahogy a maszop, úgy a fidesz sem fog lemondani a deviánsok szavazatáról.

mréveiller 2010.10.20. 16:24:32

én jobban támogatnám ha 12 osztályhoz kötnék. mivel 18 éves kor a tankötelezettség aki nem végzi el, ne is szavazzon! akinek nincs az valószínűleg inaktív lesz. bár a sok majom jogvédő kiakadna de ez egy jó ötlet!

EMU 2010.10.20. 16:29:40

"Miért jó, ha ötvenezer egri választópolgár szavazata egyenértékű lesz az ötvenezer USA-ban élő magyar (kettős állampolgár) magyaréval?" - két okból is. Egyrészt ez felettébb boldoggá tenné a kis vidéki embert, másrészt pontosan tudjuk, mire megy ki a játék.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.10.20. 16:31:43

@caralho voador:

Mi nemzetstratégia a szavazati jog megadásában? Miért kell szavazni a világ összes magyarjának a magyar parlamenti képviselőre?

Kifejtenéd, please? Hátha meggyőzöl ...

Kicsit Karcos 2010.10.20. 16:31:56

@M.Trezeguet:

"akinek nincs az valószínűleg inaktív lesz"

És vajon érdemes valószínűségekre építeni a választási rendszert, ha egészen egyszerűen azt is vizsgálhatnánk, hogy inaktív-é az illető? Ha jól gondolom, végülis ez lenne nálad is a lényeg, akkor miért ne itt fogjuk meg a dolgot? Ha viszont azt nézzük, hogy inaktív vagy aktív-e az illető, akkor nem mindegy, hogy hány diplomával jutott el oda?

Régen volt valahogy úgy a Kreszben, hogy az anyósülésen az ülhetett, aki betöltötte a 12 évet és elért x cm. magasságot, de az is, aki nem volt 12 éves, de megvolt x cm. magas, viszont a 12 éven felüli sem, ha nem éri el az x cm.-t. Nem értettem, hogy akkor miért nem az van a Kreszben, hogy az ülhet ott, aki eléri az x cm.-t, minek kavarják bele az évet, ha úgyse számít. Valahogy ezt érzem a pappírcenzusnál is, legalábbis a hozzászólásodban mindenképpen.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2010.10.20. 16:35:02

egyetlen gyűjtő/néppártnak sem áll érdekében a választójogi cenzus bevezetése, mert a saját tábora csökkenne.

ennélfogva értelmetlen ebben reménykedni, aki mégis ezt teszi az saját maga is fennakadna egy iq-cenzuson, szóval óvatosan, emberek. :)

Terézágyú 2010.10.20. 16:38:53

@Eleg_Volt_a_hazaarulasbol!:

Mondd, te nagymagyar, ékezetes betűk nincsenek a te számítógépedben??? Tudod, amilyennel a magyarok szoktak írni...

Kicsit Karcos 2010.10.20. 16:42:58

@Terézágyú: például mert 20+ év kezdett el számítógépezni, és nem szokott át az ékezetes betűkre, netán külföldön vette a számítógépét féláron, vagy éppen kapta vagy céges, esetleg egy erdélyi román netkávézóból ír, ezer oka lehet. Annak viszont, hogy ez alapot adott nálad a magyarozásra elolvasva a hozzászólását, nem lehet olyan sok oka.

AnnaKarenina 2010.10.20. 16:45:05

A XXI. században élünk, nem most volt, hogy az emberek kiküzdötték az általános, egyenlő választójogot maguknak. Milyen alapon merné bármelyikőtök is megmondani, hogy ki NE szavazhasson? Mert saját magára nyilván senki nem érzi találónak. Aztán majd jön valaki, aki majd talál arra is indokot, hogy esetleg másokat, és megint másokat ki lehessen zárni.
Egyáltalán nem értem az ilyen jellegű hozzászólásokat. Ráadásul azután, hogy a Fidesz 2/3-ot szerzett, hiszen abban biztosak lehettek, hogy abban a kb. 3 millió emberben nem sok olyan volt, mint akiket itt most emlegettek.
A külföldön élő magyarok választójogához: saját honfitársaitok egy részéről elvennétek a választójogot, más magyaroknak, akiknek nem kell szembesülniük, átélniük mi történik Magyarországon, megadnátok? Milyen alapon? Ha valaki magyar ide akar települni bárhonnan, megteheti, és akkor részt is vesz abban, amire a szavazatát leadja. A Fidesz a saját munkájában bízzon, ne külső tényezőkben.

jágör68 2010.10.20. 16:46:03

Inkább éppen korlátozni kellene a szavazati jogot.
Csak ezen feltételek teljesülése esetén szavazhassanak:
-magyar állampolgár
-aktív adófizető, magyar földön bejelentett munkavállaló, vagy
-magyar földön bejelentett munkaadóval
-nem aktív adófizető esetében- minimum 15 év adófizetői munkaviszony
A többinek meg kalap. Beleértve a feketemunkások, feketén foglalkoztatók, segílyesek, stb

Terézágyú 2010.10.20. 16:50:01

@Kicsit Karcos:
"például mert 20+ év kezdett el számítógépezni,

Nem érdekel, én 25 éve nyomkodom a billentyűket.

"és nem szokott át az ékezetes betűkre"

Na ne röhögtess. Ha neki ennyit számít a magyar nyelve...

"netán külföldön vette a számítógépét féláron, vagy éppen kapta vagy céges"

Akkor is át lehet állítani a magyarra. a magyar billentyűzet meg 1000 Ft.

"Annak viszont, hogy ez alapot adott nálad a magyarozásra"

Nos, ha valaki magyarnak érzi magát, akkor kezdje a magyar nyelvvel.

Főleg ha olyanokat ír, mint ő.

Kicsit Karcos 2010.10.20. 16:53:05

@Terézágyú: világos, akkor halljuk a véleményed a poszt felvetéséről.

kishusom 2010.10.20. 16:53:35

Választójogot minden határontúl élő kettős állampolgárnak? Hurrá, újra lesz SZDSZ a parlamentben! :DDDDD

Terézágyú 2010.10.20. 16:56:11

@Kicsit Karcos:
"világos, akkor halljuk a véleményed a poszt felvetéséről. "

Arról fentebb már mások elmondták a véleményem :) Pl. maga a cikk írója is az én véleményemet mondta el...

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2010.10.20. 16:58:33

de tessék, példák korrekt választójogi cenzusra:

- 1 éves önkéntes fegyveres katonai / rendőri vagy katasztrófa-védelmi szolgálat
- 2 éves önkéntes civil szolgálat (polgárőrség, szociális vagy karitatív munka)
- 3 éves önkéntes egyéb közszolgálat

természetesen fizetés nélküli önkéntes vállalás alapján.

aki a fentiek bármelyikét teljesíti az választhat és választható, akár itthon él, akár külföldön, akárhány éves.

sanyix 2010.10.20. 16:59:20

Én inkább azt kérdezném, hogy miért egyenlő a szivacsos agyú munkásőr nyugdíjasok szavazata akik megszokásból az msz(m)p-re szavaznak, és a segílyígéretre xy-ra szavazó cigányok szavazata az enyémmel?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.10.20. 16:59:20

Szuper lesz ha a világon élő összes kettős állampolgár szavazhat és küldhet képviselőt a magyar országgyűlésbe. Csak azt nem tudom minek?"

már megint mutatod, h kevésbé vagy nemzeti.
tán azért, mert addig se a komcsikra szavaznak az itt élő prolik.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.10.20. 16:59:53

illetve nem a komcsik nyernek

Alvarez 2010.10.20. 17:00:57

Ovinak mindenáron kell a hatalom. Ennyi.

Terézágyú 2010.10.20. 17:02:16

@sanyix:
"miért egyenlő a szivacsos agyú munkásőr nyugdíjasok szavazata akik megszokásból az msz(m)p-re szavaznak"
én egy csomó fideszes nyugdíjast ismerek, akik szintén "megszokásból" szavaznak a fideszre... azokkal mi legyen?

Terézágyú 2010.10.20. 17:03:05

@Kicsit Karcos:
"betűrül betűre? "

Iggen, mondhatjuk. Van ilyen :)

OftF 2010.10.20. 17:11:37

Ha valaki nem itt él, akkor hiába is szavaz, nem tudja a saját életkörülményeit befolyásolni. Rá az ottani törvények érvényesek, azokra a magyar parlamentnek hatása nincs. Lehetne még jönni azzal persze, hogy nem mindegy, hogy külpolitikailag melyik kormány milyen nyomást tud gyakorolni. Csakhogy ahhoz az is kéne, hogy a magyar külpolitika úgy egészében véve ne egy lepkefingra hasonlítson. Vannak fontosabb dolgok, amit el kell intézni.

AnnaKarenina 2010.10.20. 17:14:52

@sanyix: Kizáró ok a cselekvőképességet kizáró gondnokság, így akinek szivacsos az agya, nem választhat. Mondjuk még jó, hogy nem te döntöd el, kinek szivacsos az agya. A cigányok a teljes foglalkoztatottság ideje alatt túlnyomó többségükben dolgoztak, ingáztak Pestre, segédmunkákat végeztek. A munkanélküliség a legjobban őket sújtja.
De arra is lehetne válaszolni -sokaknak- , hogy miért magától értetődő, hogy a más országban élő magyar értékesebb, mint az itthon élők egy része. Szerintem az arány náluk is többé-kevésbé állandó, vannak rendesek és vannak mihasznák. Vagy jó mérce, ha tudjuk, hogy pl. egy erdélyi magyar rendesen fizeti az adót a román adóhatáságnak? Akkor már jó?

Kicsit Karcos 2010.10.20. 17:17:24

@Alvarez:

"Ovinak mindenáron kell a hatalom"

Ezt nem értem. Ezek szerint a HT magyarok között, khm, alulreprezentált lenne a Szocialista Párt vagy a Lehet Más a Politika? Mi okuk lenne rá?

Terézágyú 2010.10.20. 17:18:29

@AnnaKarenina:
"hogy miért magától értetődő, hogy a más országban élő magyar értékesebb, mint az itthon élők egy része"

Annak idején Hofi mondta, hogy "Tessék mondani, nem lesz abból nekem valami bajom, hogy én itthon maradtam?"

el periodista 2010.10.20. 17:21:15

Szomszéd Péter bácsi megmondja, mit főzzön az asszony ma este vacsorára. Spenótot! Én spec. utálom a spenótot, én rántotthúst akarok, de aztmeg a két utcával feljebb lakó Kati néni nem szereti. Asszony azt főzzön, amit ő és én szeretünk. Szomszéd szóljon bele!
Példa bármivel behelyettesíthető (lakásbővítés, felújítás, új autó vásárlása stb.). Na, ennyit arról, amikor majd megszavazzák nektek, kedves narancspártiak (se piros, se kék, se zöld nem vagyok, ezért nem jár fikázás) a fasza diktatúrában, hogy mi lesz jó nektek. Rengeteg történelmi példa mutatja, hova jut egy ország, ha frusztrált, kisebbésgi komplexusos a vezetője (szándékosan nem írok példákat, mindenki járjon utána, elég csak az elmúlt 100 évet végignézni), akinek mindegy mi lesz, de azt ő vezesse be, nehogy a történelmi megítélése a későbbiekben negatív legyen. Tessenek szépen külföldi újságokat is olvasgatni a nagyvezírről (és intézkedéseiről), rájönnek, hogy nem olyan fasza ember. Ez a korábbi vezetőkre is igaz.
A "rendes politikus" (he-he) a saját zsebe tömködése mellett nézi az ország érdekeit is. Az erkölcstelen (s nálunk azok voltak/vannak) meg csak azon gondolkodik, miként lehet kurva gyorsan meggazdagodni. Mert dolgozni kell, ezt el is várják az adófizetőktől, de nekik büdös a munka (lásd árnyékminisztériumok). Szóval mindenki söprögessen a maga portája előtt, ne a szomszédét nézegesse. Ne döntsön az én életemről az, aki kettős állampolgár, de már 20 éve nem járt itt.

Terézágyú 2010.10.20. 17:21:21

@Kicsit Karcos:
"Ezek szerint a HT magyarok között, khm, alulreprezentált lenne a Szocialista Párt vagy a Lehet Más a Politika? Mi okuk lenne rá?"

Ahogy vesszük. Láthattuk, hogy mennyire meglepődtek orbánék (és azóta se dolgozták fel), hogy a Híd bejutott a szlovák parlamentbe, az MKP meg nem...

Mellesleg aki ellenzi a HT magyarok szavazását, az akkor is ellenezné, ha biztosan tudná, hogy mindegyikük kemény liberális... :)

el periodista 2010.10.20. 17:23:14

Bocs: szomszéd NE szóljon bele!

AnnaKarenina 2010.10.20. 17:23:20

@Kicsit Karcos: Mondjuk én sem értem, mert -utánanézhetsz- minden kormány alatt megkapták a határon túli magyarok a támogatásaikat. Még a mostani válság éveiben is. Viszont OV nagyon jól tudja azokat a húrokat pengetni, ami becsesebbé teszi őt a határon túliak szemében, még akkor is, ha mindenki tudja, hogy Trianont nem lehet revideálni és nincs más út, mint az egységes Európa. Veszélyes út ez most is, indokolatlan feszültségek táptalaja, 1849-ben is belebuktunk ebbe, pedig még hol volt akkor Trianon.

Kicsit Karcos 2010.10.20. 17:24:42

@Terézágyú: akkor úgy tűnik, hogy Orbánék a saját érdekeik ellenére is kiállnak a HT magyarok választójoga mellett? Szép az, ami érdek nélkül szép?

Alvarez 2010.10.20. 17:25:21

@Kicsit Karcos: kérdezd meg őket, hogy mi okuk van rá, de statisztikai tény, hogy a mai ellenzék népszerűsége alulreprezentált. Olvasd el a fent, hogy a Fidesz ezt mire akarja felhasználni.

Az határozottan a magyarországi demokrácia megerősítése, ha egy párt leválthatatlanná válik, ahogy erről Mikola doktor is beszámol.

AnnaKarenina 2010.10.20. 17:26:26

@Terézágyú: :) Hát, ahogy ez egyre inkább kinéz, igen.

Terézágyú 2010.10.20. 17:26:27

@Kicsit Karcos:
"akkor úgy tűnik, hogy Orbánék a saját érdekeik ellenére is kiállnak a HT magyarok választójoga mellett?"

Nem, mert ők bizonyosak benne (a Híd-eset ellenére is), hogy a HT magyarok igaz magyarok ERGO fideszesek.

Alvarez 2010.10.20. 17:28:03

@AnnaKarenina: ez ismét a HT és a HB magyarok szembeállásához fog vezetni. De mit érdekli ez Ovit, neki a nyers hatalom kell, bármi áron. Sajnos a 21. században európa közepén a bármi elég korlátozott, ez az ő tragédiája. Nem ebbe a korba kellett volna születnie.

bécika 2010.10.20. 17:32:20

Orbán Viktor szeretné látni a saját országát, egészben :)

Kicsit Karcos 2010.10.20. 17:33:22

@Alvarez: lehet, hogy ideológiailag nem elég jól képzettek a HT magyarok?

turcsány karcsi elvtárs 2010.10.20. 17:34:08

szerintem a külföldi magyarokat két részre lehetne osztani: a szomszédos országokban élőknek járhatna a szavazati jog, de a new-yorkban vagy tel-avivban lakók ne nagyon szavazgassanak itt nálunk.

a fideszben egyébként ezt a taktikázós köcsögséget utálom nagyon, már jópárszor játszottak ilyet. (a pártpolitika, pártérdek felülír mindent)
ami viszont jobban érdekel: a rosszul kialakított szavazókörzetek az országon belül. miért ér egy butapesti szavazat többet mint egy vidéki? ezen kéne inkább rágódni ott fönt.

AnnaKarenina 2010.10.20. 17:37:01

@Alvarez: Az ő tragédiája a mi tragédiánk is. Mert még korábban szembefordította a jobb- és baloldaliakat, pont egy olyan időszakban, amikor az együttes nemzeti érdeknek mindent felül kellett volna írnia (pl. EU-csatlakozás). Egy igazi államférfi meg tudná teremteni a nemzeti egységet, nem a falról kellene olvasni.

victor vacendak 2010.10.20. 17:40:32

Az teljesen igaz, hogy aki 56-ban lefalcolt, és most egy magyar negyedben él pl. Toronto-ban, az ne nagyon akarja a magyar belpolitikát befolyásolni a szavazatával.
Aztán: miért mossa össze a szerencsétlen trianoni magyarokat mindenki azokkal, akik saját elhatározásból döntöttek úgy, hogy itthagyják az országot? És akik persze nagymagyarkodnak állandónak.
Még egy dolog: nem biztos, hogy minden határontúli magyar fidesz rajongó. Annyit tudok - saját tapasztalat, nem reprenzentatív -, hogy a fiatalabb generáció jópár tagja, akik Mo-n dolgoznak, köpni tudnának Orbán nevének hallatán. De az öregek, azok viszont a magyarigazolvány óta a tenyeréből esznek. Így a plusz 2-3 millió fidesz szavó tényleg bebetonozná az "igaz magyarokat" a kormányba. Mikola jól mondta...:-)))
Én Romániában élek (és onnan írok - magyar ékezettel!, az IP-met lehet csekkolni :-), ezt azért hozzátenném. De Mo-n születtem.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.10.20. 17:56:09

először is, a dolgon nincs mit csodálkozni. az első pillanattól fogva, hogy a Fidesz odaállt az állampolgárság megadásának ügye mellé (nem így indult, de ezt majd kihagyják a történelemkönyvekből), az egyik ki nem mondott cél a nem Magyarországon élők választójogával történő kvázi-manipuláció volt.

egyébként nem feltétlenül kellene mindenkinek választójog - ahogy nyilvánvalóan meg fog történni -, a jelenlegi rendszer is elég tág mozgásteret ad.
a 2002-es és 2006-os LISTÁS választásokat szemügyre véve látható, hogy kb. ötvenezer szavazaton múlt (2006-ban talán ez már több volt) a szocialisták győzelme. ennyi ember Magyarországra "költöztetését" (papíron) simán meg lehet tenni, nagyobb kapacitása is van a polgári körök maradványainak. azonban nyilvánvaló, hogy a választójog általános megadása sokkal egyszerűbbé teheti a dolgot.

a magam részéről egyébként rohadtul nem értem, mi keresnivalója van egy tartósan - életében egy percet sem, mondjuk - nem Magyarországon élőnek az ország ügyei elbírálásában.
ha erre az a válasz, hogy mert az itteni dolgok hatással vannak az ő életére is, akkor én szeretnék Belgiumban, Németországban és mondjuk Csehországban is szavazni, mert az ottani dolgok hatással vannak az én életemre is.

sajnos egyébként ez megint egy olyan "jó vagy rossz nekünk" kérdés, amelyre a választ csak kb. egy emberöltő alatt kaphatjuk meg.

OftF 2010.10.20. 18:08:19

Mondjuk azt nem tudom, hogy az ellenzéki pártok szimpatizánsai bármely mintában hogy lehet még az itthoni, mért adatnál is alulreprezentáltabb :D

Globetrotter2014 2010.10.20. 18:08:57

Ez nem pont a határon túli magyarokra vonatkozik, de evlileg így a külföldön élő csak magyar állampolgársággal rendelkező magyarok se szavazhatnak.. Szerintem ez az EU-ban a szeméyles zabadsága mellett kicsit elavult, igaz a külföldi munkaviszon nem zárja ki, hogy a vendégmunkás magyar megtartsa a saját székhelyét, akár isemrősnél, szülőknél, ha saját infrastruktúrűval nem rendelkezik.

medium84 2010.10.20. 18:17:21

@Nűnű: esetleg meg fogják szavazni hogy mennyi adót fizessek?

na__most__akkor 2010.10.20. 18:22:45

Onnan, hogy a nyugdíjasoknak ne legyen szavazati joga, már csak egy lépés, hogy lőjék bele mindet a Dunába, és akkor a nyugdíjreform is meg van oldva. A kétharmaddal könnyen megy.
Amint itt látható, lenne támogatója ennek is.

Kicsit Karcos 2010.10.20. 18:23:05

@medium84: csak kérdezem: az nem zavar, ha adóforintokból segíjezettek szavazzák meg, hogy mennyi adót fizess?

Jó lenne rendbe tenni ezt a kérdést, mert úgy látom, nagyon nagy a katyvasz, és kevés a következetes logikára alapozott érvrendszer.

Jofiu 2010.10.20. 18:27:03

Ha nem szeretitek hogy olyanok is szavaznak akik nem jarulnak hozza az orszag eletehez vagy koltsegeihez erdemileg, akkor korlatozni kellene jopar Magyarorszagon lako magyar allampolgar szavazati jogat is. Eleg sokan csak teher a tarsadalomnak. Akik pedig tevekenyen es eredmenyesen is hozzajarulnak, nagyobb szeletet vallalnak a kozterhekbol es feladatokbol, azoknak ugyanakkora a szava mint egy ingyenelonek. A tevekenyek szavazatanak nagyobb sulya kellene legyen.
De megse mondom hogy a mar most is 'visszas' helyzet indok arra hogy a kulfoldon elok is szavazhassanak, meg inkabb visszassa teve a helyzetet.

Sved model:
Parlamentbe azok szavazhatnak akik felnott sved allampolgarok es legalabb egy ideig bejelentett lakcimuk volt Svedorszagban.
Onkormanyzatra azok szavazhatnak akik felnottek, sved vagy EU allampolgarok es bejelentett lakcimuk van. Egyeb orszag polgarainak legalabb 3 eve bejelentett lakcime kell legyen, akkor szavazhatnak.
EU kepviselore minden EU allampolgar szavazhat, felteve hogy bejelentett lakcime van es ugy dont nem az allampolgarsaga szerinti orszagban szavaz.

Megfontolando, hogy aki x ideig Magyarorszagon elt es y idon belul koltozott el az meg szavazhasson. Hatha meg hazamenne, vagy ilyesmi.
Alapbol azonban en is ugy vagyok, aki nem az orszagban el, annak minek szavazati jog? Minek akarna beleszolni olyanok eletebe akikhez mar csak nevlegesen van koze?

medium84 2010.10.20. 18:33:10

@Kicsit Karcos: már hogy az istenbe ne zavarna de igy még többen lesznek

medium84 2010.10.20. 18:39:32

@Jofiu: tökéletesen egyetértek veled,de akikre utalsz azok itt élnek

jani888 2010.10.20. 18:42:00

Minden izraeli-magyar kettős állampolgár szavazhaz magyarországon. Szavaz is.Miért ne szavazhatna az erdélyi,felvidéki,délvidéki MAGYAR?

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.10.20. 18:43:05

És a külföldieknek szánt kampányok is olyan olcsók, mint a belföldiek ?

Kitapetázzuk Erdélyt, hogy - E L É G - és már kész is a kampány...?
Vagy az egész világon tapetázzunk a kis plakátkáinkkal ?

Jofiu 2010.10.20. 18:44:14

@na__most__akkor:
'Picit' messze mentel a kovetkeztetesekben, de nyugdijasoktol elvenni elvileg hulyeseg.
Elvileg ok lennenek a tapasztaltak, akik jobban atlatjak a helyzetet a tapasztalataik miatt es bolcsebben dontenek.
Mondjuk a gyakorlatban egyreszt a gyorsan valtozo korulmenyek miatt lehet irrelevans mar egy mas korulmenyek kozott tapasztalatot szerzett ember velemenye, masreszt a magyar nyugdijasok nem olyan jol szitualtak (fejlett orszagokhoz kepest) hogy elvezzek a biztos es bolcs nyugdijas eveket, konnyen befolyasolhatoak az eltartasukat javito (meg ha ez masok rovasara is megy) tervekkel.
Egyebkent mar csak azert se jogos kivenni oket, mert bar mar nem termelnek, de termeltek, mukodtedtek az orszagot, plusz itt elnek es oket is befolyasolja mi tortenik az orszagban, jogos ha van beleszolasuk.

Elviekben tok jo lenne, ha sulyozni lehetne az emberek szavazati jogat. Eletkor, befizetett ado, megtermelt ertek, eltartott helyzet, stb. alapjan, kar hogy gyakorlatban megvalosithatatlan. Ki mondana meg minek mi a sulya? Nagy kuzdesek vagy adminisztracio lenne e korul. Egyszerubb az egyenlo szavazati jog.

Ajoci 2010.10.20. 18:45:03

Szerintem nagyobb probléma, hogy választható a kettős állampolgárságú személy, és sokan a parlamentben úgy gondolnak a másik állampolgárságukra mint egy menekülési útvonalra, márcsak azért is mert pl Izraellel nincs kiadatási egyezmény sem... gondolom nem véletlenül...

trojka 2010.10.20. 18:46:22

Valamikor, a "békebeli" idökben, sokkal jobban korlátozták a szavazati jogokat, mint 45 után. Többek között például, iskolai végzettséghez is kötötték...akkor a sok "megélhetési" analfabéta nem mehetett szavazni pár ezer ft fejében, vagy pár konzervért és kolbászért. (no, ezzel nem a piros meg fehét tollasokra gondolok, Jokai idejéböl) Ezek a választások annyira komolytalanná váltak, hogy négy év mulva a kutya sem akar majd szavazni...én nem bántom a kulföldi magyarokat, de itt kellene éljenek, s akkor látnák a "nagy Magyar" valoságot.

Kicsit Karcos 2010.10.20. 18:46:43

@medium84: ezért javasoltam, hogy legyen kétkamarás az országgyűlés, és a felsőházban kapjanak helyet többek között a HT magyarok delegáltjai. Véleményem szerint nem szabad figyelmen kívül hagyni azt a tényt, hogy az ő apáik munkája is benne van a Parlament épületében, de azt sem, hogy az itt élők sorsáról alapvetően az itt élőknek kell döntenie.

Jofiu 2010.10.20. 18:48:32

@medium84: Utalni igen, kapcsolodo mellekszalkent, de azert elsosorban kulfoldon elok szavazatarol beszeltem.

lutria 2010.10.20. 19:02:18

Kiváncsi lennék mennyi információjuk van(újság? tv? szóbeszéd?) romániában,ukrajnában,szlovákiában stb.élő magyar nemzetiségű embereknek a magyar belügyekről amelyek után el tudnák dönteni kikre érdemes szavazni.
Magyarországon többnyire még az önkormányzati képviselőkről sem tudunk semmit azon kivül hogy melyik párthoz tartoznak.

2010.10.20. 19:16:36

@Horizont: várj csak nem úgy volt, hogy 16 és 36 volt eddig, és ebből lett egységes 18? Amúgy meg szarok én a viktorra, a caracasi szivarozó milliárdos magyarok fizessenek csak 18-at, ha ide akarnak szavazni! Ilyen hülyeséget még az öregapám se hallott, hogy valaki, csak azért, mert tud magyarul, mindjárt kettős állampolgárságú legyen, és szavazzon. Csókolom, én meg tudok angolul, szeretnék szavazni arra, ki legyen az USA következő elnöke. :-)

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.10.20. 19:35:03

@Seduxen: Ne is mondjanak semmit.
Nem tartozik ránk.
A Fidesz alkotmánya.
Azt irkál bele, amit csak akar.

Horizont 2010.10.20. 19:38:36

@csernaja obca: Igazad van csak ne láss egyoldalúan. Nem csak szivarozó caracasi milliárdos magyarok vannak. Eddig 17% és 36% volt vagyis még van .Ebből lesz 16%! Ennyire képben vagy? Sőt lehet, hogy a tehetőseknek nem lesz majd családi pótlék se.
Én fel vagyok háborodva mégis csak azon, ha egy kormány politikai célokból kitalál ilyen "összvilágmagyarjai " egyesüljetek, szavazzatok a mieink vagytok. És ha az ember ez ellen felemeli a szavát akkor nem szereti honfitársait, nem sajnálja Trianon miatt, nem is ítéli el Trianont meg ilyen badarságok. Hagyjuk már ezt. Ez itt Magyarország, aki itt él az a honfitársam , aki itt dolgozik részt vesz, részt vállal az ország életében. Mondhatnám durván aki itt szív, sz..p azé az ország:)

becike4 2010.10.20. 19:48:11

Anyám,Én nem ilyen lovat akartam!

kgl · http://hobbiasztalos.blog.hu 2010.10.20. 19:48:38

Választójoga csak annak legyen aki fizet adót is az országban. Így a frissen barnultak sem jutnak szavazati joghoz ha nem fizetnek adót.

Lake 2010.10.20. 19:51:22

Felvidéki magyar vagyok...és nagyon szomorú. Az ideiglenesen Szlovákiának nevezett országban azért utálnak mert magyar vagyok, Budapesten meg azért mert "csehszlovák" vagyok.
Apai nagyapám orosz fogságban volt magyar honvédként, anayi nagyapámat családjával együtt a cseh vidékekre hurcolták rabszolgamunkára a 40es évek végén, mert magyar volt (Benes-dekrétumok..ha mond ez nektek valamit). Én 46 éves vagyok, és a szlovákiai törvények értelmében senki nem köteles velem magyarul komunikálni szóban vagy írásban ebben az országban, ott sem ahol szinte csak magyarok élnek de a közintézmény alkalmazottja szlovák.....szóval csak annyit kívánok nektek, hogy soha ne tudjátok meg milyen egy életet úgy leélni, hogy tiszta vagy, normális vagy, adózol, tudsz viselkedni, de akkor is a cigányokkal egy szinten vagy a "gyűlöletpolcon". Nem sírok, csak a valót mondom.... Ennyi.

Horizont 2010.10.20. 19:56:30

@Lake: Hidd el ezért nagyon sajnálunk és bocsánat érte, de ez a poszt a szavazás jogáról szól.

Ajoci 2010.10.20. 20:00:01

újra mondom mert úgy látszik nem értitek, nem az a gond, hogy ki szavazhat, mert a külfödi kézben lévő média úgyis manipulálja az egész bolhacirkuszt, sokkal de sokkal fontosabb, ki indulhat a választásokon, azt rigorózussan korlátozni kéne, szerintem a kettős állampolgárság főleg egy kizáró ok lehetne, továbbá az alacsonyan tartott képviselői fizetésekkel el lehetne érni, hogy a parlamentben ne legyenek megélhetési politikusok, csakis olyanok akiknek biztos egzisztenciájuk van és valóban a hazjuk sorsát akarják egyengetni nem pedig a sajátjukat

kapitalista 2010.10.20. 20:05:20

Nagyon jol elszorakoztam az idiota hozzaszolasokon.Senki sem kerdezte meg miutan eljottem, hogy megtartom-e a magyar allampolgarsagomat vagy kettos allampolgar akarok lenni.A magyar torvenyek ertelmeben aki egyszer allampolgar volt az az is marad.Ket esetben veszitheti el valaki az allampolgarsagat, vagy lemond rola /penzbe kerul/, vagy birosagi vegzessel elveszik .A magyar torvenyek ertelmeben a kulfoldon elok leszarmazottai is automatikusan magyar allampolgarok lesznek.Annak ellenere, hogy nem ott elek ,rendszeresen figyelemmel kiserem az ottani esemenyeket, de szavazni tovabbra sincs szandekomban.Szamitasaim szerint ez a tema meg kb. 20 -25 evig marad aktualis, utana az arabok es romak fognak dontest hozni Europaban

Horizont 2010.10.20. 20:27:44

@kapitalista: Minek olvasod ha idiótának tartod a hozzászólásokat? Sértegetni könnyű messziről ugye?
@Ajoci: Gyurcsánynak volt egzisztenciája milliárdos volt és lám mi lett - velünk.

2010.10.20. 20:29:43

@Ajoci: A parlamentben már most sem a fizetésükből élnek, hanem a hatalmukból. Egyébként Gyurcsánynak példul már volt egzisztenciája, sőt, föl se vette a miniszterelnöki fizetését, oszt mégse szeretik az emberek. ;-) A mentelmi jogot kell megszüntetni szőröstül bőröstül, mert arról szól a játék, nem másról.

@Horizont: Á, annyi számot dobáltak itt már össze-vissza, engem meg nem nagyon érdekel, mennyi az adó, csak az, hogy mennyit számolnak a markomban elsején. De legalább abban egyetértünk, hogy aki nem itt lakik, annak semmi köze nincs ahhoz, hogy ki kormányozza az országot.

Horizont 2010.10.20. 20:35:32

@csernaja obca:
Na látod mekkora eredmény, egyetértünk valamiben!
Csak szelídül lassan a helyzet!
Volt ennél durvább is - köztünk:DDDDDDD

Ajoci 2010.10.20. 20:52:29

@csernaja obca: Gyurcsány a legjobb példa ki nem választható, ő politikusként szerezte vagyonát tehát eleve kizárható,sőt felesége után könnyen lehet másik állampolgársága is, én olyan befutott tapasztalt köztiszteletben áll
ó emberekre gondoltam mint pl. Makovecz imre, hogy csak egyet említsek

r16udsz 2010.10.20. 20:55:25

Személy szerint nem találtam még olyan pártot akire szavaznék.Se itt Romániában,se ott Magyaroszágon.Jártam ki sokszor,dolgozni,látogatni,nemritkán futottam bele kampányba.Az esszes politikus bekaphatja.

Ajoci 2010.10.20. 21:00:34

ezt Horthy Miklós mondta:
- Mióta kitalálták, hogy két idióta véleménye fontosabb, mint egy geniális emberé, folyton választanak, és minthogy az intelligens, jól nevelt ember minden országban kisebbségben van, sok értéktelen ember megpróbál szerephez jutni...

Ajoci 2010.10.20. 21:21:17

nem szeretném az ész osztani, mert nekem sincs elég, de ne foglalkozzatok ennyit a politikával, hisz csak úri huncutság az, és a végén mindig átejtenek bennünket mert ők (a pártpolitikusok) látszat ellenére egy csapat, vagyis egy akarat irányítja őket kit igy kit úgy, és nem csak itt nálunk hanem az egész ugynevezett demokratikus világban, ezt az akaratot legszalonképesebben talán nemzetközi tőkének nevezhetném... foglakozzatok inkább azokkal akik megérdemlik...

Horizont 2010.10.20. 22:12:43

@Ajoci:
Mivel betolakszik a mindennapjainkba ezzel kelünk, ezzel fekszünk, nagyon nehéz nem foglalkoznunk vele. Talán ha a politika se foglalkozna velünk.
"foglalkozzatok inkább azokkal akik megérdemlik... "
Kikre gondoltál??

Jofiu 2010.10.21. 02:39:27

@Lake:
Csak a magam es az ismeroseim neveben tudok beszelni, de ez alapjan nem hogy nem utalunk titeket, hanem nagyon is orulunk, ha talalkozunk veletek. Az a kellemes erzesunk tamad, hogy Magyarorszag nagy.
De ez csak illuzio. Akarmennyire is kellemes, csak illuzio.
Akarcsak az, hogy hozza tudtok jarulni, es befolyasolni tudjatok a magyarorszagi esemenyeket a felvidekrol (igazabol sokszor a magyarorszagiak sem tudjak befolyasolni, de tekintsunk most el ettol). Akarhogy is, nem tudtok hozzajarulni a magyar kozosseghez, es ez alapjan befolyasolas sem jar nektek. Ha csunyan akarnek fogalmazni, azt mondanam, a kibicnek semmi sem draga. De ez csak tulzas, nem ez a helyzet, nem vagytok 100% kibicek. Egyaltalan nem.
Jo lenne ha nem ez lenne a helyzet, de ez van.
Ne haragudj ha ki kellett abranditanom az "ideiglenesen Szlovákiának nevezett" elkepzelesedbol, de ez nem fog valtozni, akarmit is dont a magyar kozosseg. Ez semmikepp nem rajtunk mulik, nem is varhatod el.
Ha valtozna az durva dolgokat vonna maga utan. Nem biztos hogy megerne.
De!
Szerintem mindenkepp megeri tamogatni/vedeni titetket, sot!, kotelessegunk. Ha mar igy alakult a tortenelemben.
De, legalabbis, tamogatni titeket a 'haza'telepulesben. Megadni a lehetoseget, hogy hozza tudjatok jarulni a magyar kozosseghez, es kovetkezeskepp, jogotok is legyen beleszolni.

A_Denever 2010.10.21. 03:30:14

"@Énbagoly: Hát nemtom, mekkora szavazási kedv lenne a külföldi magyaroknál... Annyiban igaz, hogy itt a környéken még va köze az életüknek az anyaországhoz.
Hogy ki hogy lett állampolgár, az más kérdés. Mondjuk még egy full magyar román faluban nem kérdés, hogy magyar-e az illető. De egy 2., 3. generációs, USA-ban született magyar, az már minek kap állampolgárságot... De ez meg megint olan, hogy nem lehet objektív szempont alapján törvényt alkotni rá.
"
Jekenleg nem sok, konzulatosuk olyan ritkak mint a feher hol-lo... Majd ha online lehet szavazni annak ertelme is lenne.
Szerintem egyszeru, a demokratikus parlament ujrairja a jatekszabalyokat, leginkabb torvenyek es a koltsegvetes okan, ami leegyszerusitve az ado es a bevetelek ujra elosztasa.
Innen jon, aki magyarorszagon adot, jarulekot fizet az szavazhasson. Ez lehet egy orokosodei ado egy 12 eves fiunak ugyanolyan fontos, es gyorsan felneveli, mint egy egy felnotnek, diakmunkasnak a mindennapi vagy nyari robot. (es ha felno egy gyerek, akit onhibajan kivul szivat az allam az konnyebben lep le idolegesen vagy vegleg...)
Aki nem dolgozik csak tanul (bar az oktatasi miniszter szemelye kozvetve oket is erdekli, de nem valoszinu akad eleg tapasztalatuk egy pedagogushoz kepest vagy meno lenne atolvasni szamukra a jelolt programjat, vagy megitelni annak valosag tartalmat olyan jeloltek eseten akik nincsenek se iwiwen se egyeb diaksag altal latogatott helyeken), segelyen el, az minek foglalkozzon az ujra elosztasert felelosok nevevel hiszen nem az hozzajarulasat osztjak el...
Termeszetesen a segely mivel adott tersegben onhibajan kivul (iszap, cegek hianya) lehet valaki tamogatason, nyilvan alap maradhat az onkormanyzati valasztasok befolyasolasara, de a parlament modositasara max nepszavazas utjan, mert akkor ugye eleve a nep szavaz.
Szinten szavazhasson, aki magyarorszagi szolgaltatast igenybe vesz, pl. a nyugdijasok, hisz a tb elosztasa szamukra fontos kerdes, es ha rendelkeznek/tek magyarorszagi munkaviszonnyal akkor minimum joguk lehet arra, hogy valos iteletuk alapjan beleszoljanak a kozosbe.

Most kapaszkodj meg! Magyarorszagon is adozom, mar tobb mint 9 eve, es nem onszantambol mentem ki, szoval en visszajonnek ha meglennenek a feltetelek, es eleinte meg szavaztam, mert volt amikor ugy latszott a szavazatom szamit. Hogy csokkentsem az anya orszag terheit a tbbol ki is jelenkeztem, ha otthon apoltatom magam, az a vendeg orszag szamlajara megy. Ami okes, itt fizetem azt. Euban elek, de nem a kornyeken, masreszt egy nativ budai szuletesi allampolgartol technikailag is nehezen vonhato meg az allampolgarsag es szavazati jog ha epp ugy akarja. Amint irtam szamomra nem mindegy milyenek a szja torvenyek, legkozelebb lehet hogy szavazok, es befolyasol, ha egy soralaten elintezheto a bevallas vagy netan online tudok vallalkozashoz adoszamot igenyelni, azaz az itt megkeresett penzem egyszeruen elkolteni vagy befektetni otthon. Jelenleg csak a molt es a malevot meg meg par ceget tamogatok a sajat alkalmazotti jovedelmembol.

Tovabb megyek, lanyom itt is szuletett, mert egyszerubb volt. Es O is magyar allampolgar!
Sok valasztasa nem volt igazabol mi akar lenni. Szavazni is tud majd ha nagyobb lesz, esetleg ha ilyen gyik marad a kulfoldi allampolgarok kezelese (az utlevel megujitas pl. neki esedekes es informatikai szempontbol botranyos, de egyeb dolgokban se rozsas a helyzet, pl. magyar nyelvu adas csak a Duna van igaz az HD minoseg legalabb) akkor fog is elni vele. Valoszinu ugy fog szavazni hogy hazajohessen mielobb ha felnovese soran latja hogy az allam jol kezeli allampolgarait. Magyarul mar beszel, sot a korahoz kepest mar a magyar betukbol is sokat felismer, pedig meg csak bolcsodes. (egyebkent a lakas nevtablaja inditotta erre el, szoval nem mi eroltettuk, de ha mar szereti... mivel sokat lat olvasni, nyilvan a keresztapjatol kapott magyar nyelvi gyerek irodalom is segiti, mig a felesegem nok lapja rendszeres olvasoja, en pedig tobb index cikket olvasok naponta, mint szerintem sokan meg az aktiv otthoni netesek kozul jonehanyan)
Szoval a hataron tul az eleg erdekes kerdes... Masreszt nekem meg van szavazati jogom es lesz is, mert otthon is vannak erdekeltsegeim, amik utan az allam tobbe kevesbe jogosan sapot huz. (mas kerdes, hogy ez igy mennyire motivalo, ha pl. a bankado miatt a kezelesi koltsegnek nevezett baromsag az egekbe szokik, akkor nyilvanvaloan megtalalom a modjat hogy megszabaduljak a veszteseget termelo, de amugy pont ezert munkahelyeket es fogyasztas reven forgalmi adot termelo oroksegemtol. Kar lenne erte... mert szeretem magyarorszagot. es igen, tavolbol is, mert eletem nagyobbik reszet ott eltem le)

2010.10.21. 10:09:58

@Ajoci: Makovecz haldoklik, mást mondj! Köztiszteletben álló személyek? Itt és most? Egyetlen egyet se tudnék! Nem tisztel itt senki se senki mást, teljesen felszakadozott a társadalom. Amúgy Horthynak volt némi igazsága, csak azt nem vette észre, hogy ő maga is idióta volt, és belevitte egy újabb vesztes világháborúba az országot. Csakis Sztálin személyes közbenjárásának köszönhette, hogy nem ült a vádlottak padján a német haverjai mellett.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.10.21. 10:17:19

Szerintem a választójog teljes tévút. A kormány felelős a költségvetésért. Annak van egy bevételi, meg egy kiadási oldala. Miért szavazzon az, aki csak a kiadási oldalhoz járul hozzá? Nem potenciális munkaerő, nem itt költi a pénzét (ÁFA), nem lesz a gyerekéből magyar munkavállaló, nem Magyarországon dolgozik a vállalkozása...

NorEsz 2010.10.21. 11:26:45

Hmm... 6éve élek Magyarországon, szlovák állampolgár vagyok. Az én véleményem az, hogy hiába kapnák meg a külföldi magyarok a választójogukat, csak nagyon kevesen élnének a lehetőséggel. Egyszerűen nincs érdekükben szavazatot leadni... csak azt fogom sajnálni, hogy akkor átviszik a határon azt az agresszív kampányt, amitől már akkor is okádhatnékom volt, mikor először láttam 2006-ban.

2010.10.21. 15:17:50

@NorEsz: Úgy gondolják, hogy majd igérnek nekik valami hangzatosat, mondjuk "kikényszerítjük a szlovák nyelvtörvény eltörlését", és akkor majd mindenki rohan a fideszre szavazni. Itthon már nincs kinek igérni, mindenki tudja, kifélék-mifélék, de bíznak benne, hogy pár, a magyar politikai életben tájékozatlan felvidéki meg erdélyi atyafit még át tudnak baszni, és akkor még négy évig kotorászhatnak a nagy kalapban. Ez ennyi.
Amúgy én szermély szerint rém mókásnak találnám, ha Szlovákiában magyar választási plakátok mosolyognának a hirdetőoszlopokon. Slota tüzet okádna, az tuti. :)

2010.10.21. 16:13:53

@csernaja obca: itthon sem azok szavaznak akik adó fizetnek.

Nem tudom hogyan oldanák meg, mert én pl azért nem tudtam szavazni, mert csak húsvét vasárnapján lehetett szavani, Münchenben, ami nekem 200km. Én csak magyar aállampolgár vagyok.

Hogy szavaznának az USA-ban? Most a legtöbb kettős állaogár nyugaton él.

A németek szavazhatnak levélben, mert ott demokrácia van. Ezt is be kellene vezetni.

Kicsit Karcos 2010.10.21. 16:40:15

@Frengi: ez a 200km pont jó lenne ahhoz, hogy kiszűrje azokat, akik választás helyett csak lájkolni akarnak egy jót, de úgy kellene, hogy a regisztrációhoz kelljen ennyit utazni egy adott időintervallumban, ne a voks leadásához egy adott napon, utóbbi már mehetne elektronikusan is tőlem.

becike4 2010.10.21. 16:45:25

De mi lesz a belgákkal?

Ajoci 2010.10.21. 17:36:52

@Kicsit Karcos: megmagyarázná mit jelent ez a kifejezés: "csak lájkolni akarnak egy jót" , sajnos én nem képeztem magam tovább, megmaradtam a magyar nyelv alapjainál, ezért néha csak tekintgetek mint a vett malac és semmit sem értek...

Kicsit Karcos 2010.10.21. 17:47:13

@becike4: a belgák vejmárkolnak erőst...

@Ajoci:

A választás - lájkolás párhuzammal arra a különbségre próbáltam rámutatni, hogy az előbbi esetben hoz az ember egy komoly, felelős, évekre vagy akár évtizedekre szóló döntést, a második esetben meg kattint egyet 3 másik internetes szavazás közben (pl. hogy Angelina Jolienak áll jobban a pufidzseki, vagy a cirmos cicáknak a cipellő), csak mert a képernyőjén felugrott egy ablak, ahol szavazhat, az x gomb meg messze volt az egerétől. Egyébként like = kedvel (angolul), a friss internetes tendenciák szerint azt jelenti, hogy megér nekem akár egy egész kattintásra is, de még talán kettőt is.

Röviden, a külföldről szavazók esetén helyesnek tartom, ha nem vesszük alapértelmezettnek a kötődés szilárdságát, ezért valamiképpen próbára tesszük az elkötelezettségüket (pl. azzal, hogy előzetesen regisztrálniuk kell magukat a konzulátuson / követségen), míg az országban szavazóknál ezt adottnak venném.

Ajoci 2010.10.21. 19:19:31

@Kicsit Karcos: köszönom a magyarázatot, szerintem is sokan meggondolatlanul szavaznak, vagyis az utolsó pillanatban döntenek, azt hiszem akiknek nincs kialakult véleménye azoknak el se kellene menni szavazni, mert valószinűleg bedőlnek az utoljára hallott parasztvakításnak.

2010.10.21. 19:53:55

@Frengi: Te, ne haragudj, ha megkérdezem, de ha ott kint élsz, akkor egészen pontosan miért is akartál ide szavazni? Ha meg nem ott élsz, akkor miért pont a választás hétvégéjén utaztál el? Én úgy, ahogy van, nem értem ezt a külföldről hazaszavazás dolgot, akár disszidens magyarról van szó, akár trianonban elcsatoltról. Miért fontos ez nekik és mit akarnak elérni vele? Én ezt megszüntetném úgy, ahogy van, akit érdekel a hazai közélet, az négy évente egyszer igazán ide dughatja az orrát az országba!

Globetrotter2014 2010.10.22. 09:08:26

@csernaja obca: disszidens vaze, öcsén te a kommunizmusban élsz? ROmánia egyik jelentős GDP forrása az a pénz amit a nyugaton dolgozó Románok hazautalnak. Mert egyik sem arra rendezekdik be, hogy kint fog maradni. Soktízeer magyar él úgy európában hogy itt talált állást, egyáltalán nem akar űllampolgárságot váltani vagy letelepedni. Egyszerűen arról van szó, hogy mondjuk a saját falujában fellelhető állások helyett nem Budapetre ment hanem mondjuk Münchenbe, ott fejleszti magát és jó esetben (én többnyire ezzel találkoztam) trejeszti jóhírünket. Amit uygebűár az országnak magának az elmúlt 4 évben (beleértve az elmúlt 6 hónapot!) ne sikerült különösebben....

Horizont 2010.10.22. 09:54:45

@ZF2:
Ha nem tudnád: aki most idős ember és a rendszerváltás előtt ment el Magyarországról azt disszidensnek hívták.

2010.10.22. 10:58:06

@ZF2: Ez mind szép, de konkrétan az ő kinti életükre milyen befolyással van a mi itteni kormányunk? Semmilyennel! Majd ha visszajöttek, akkor szavazzanak! Addig coki. Rohadt szőrös talú disszidensek ne ugassanak bele a mi nemzei ügyeinkbe csak azért, mert 30-40 évvel ezelőtt pont itt bújtak ki annyuk csájából, vagy éppen egy olyan földdarabon, ami 70 évvel ezelőtt még a mi országunkhoz tartozott közigazgatásilag. Jó vicc, az Ural hegységben élő mansiknak ne adjunk szavazati jogot? Mégiscsak rokonok ők is. ;-)

Globetrotter2014 2010.10.22. 11:59:35

@csernaja obca: hátha mondjuk elqúrják az EU-s tagságot, akkor jöhetnek haza. Meg a teljes pnzüket hazahozzák, nem mindegy hogy xarrá meg. Meg nagyjáéból minden amit otthon csinálnak ELSŐDLEGESEN meghatározó. Ebből a szempontból lényegesen fontsosabb nekik, hogy az ország jól legyen mint az oknak akinek van egy tartalékos országok, pl Szlovákia...

Globetrotter2014 2010.10.22. 12:05:14

@Horizont: azokból már csak mutatóban van. Az 56os generáció mág rég a 80as éveiben járna, nem kell magyaráznom hogy mekkora a magyarok között a várható életkor? Az utána követező "disszodensek" száma pedig elenyésző...

Horizont 2010.10.22. 12:13:38

@ZF2:
Az utána következő disszidensek számában azért te is tévedsz, voltak jó páran.
Csak nem egyszerre mentek ki.Ja és 1956-ban a családok vittek magukkal kisbabákat is!

Globetrotter2014 2010.10.22. 13:04:32

@Horizont: személyes tapaszatalatom a kinti második generációs (vagy akár babaként kivitt) magyarokkal, hogy nem nagyon érdeklik őket a magyar ügyek. Ők azzal voltak még elfoglalva hogy integrálódjanak, és minél inkább elmenjenek németnek vagy amerikainak.

Amúgy összeségében én azt mondom, hogy a mostani rednszer jó. Akinek nincs otthon állandó lakcíme, és nem is tud szerezni, az már eléggé messze került a magyar ügyektől. Nem tudom hogy kinek mennyire van tapasztalatuk a határon túli magyarokkal akik a kibővítés mellett kardoskodnak. Nyilvánvaló érdek, hogy magyar állampolgárok döntsenek a magyar ügyekről. Aki annyit sem tesz hogy azt megszerezze, az felejtse el hogy szavazhat. Aki pedig egy állandó lakcímet sem tud felmutatni az szintén. De amit pl a választásoknál csináltak a kint élő magyar állampolgárokkal az elég necces volt. De iure megvolt a szabály teljesülése, de facto vissazéltek a kalendárium lehetőségével...

2010.10.22. 13:19:55

@ZF2: öhöm, nekem meg az nem mindegy, hogy ki az USA elnöke, mérmer az kurvára meghatározó a világpolitikára nézve (olajárak, hitelválságok), mi az, hogy én nem szavazhatok a személyéről? ;-)

Globetrotter2014 2010.10.22. 14:04:45

@csernaja obca: akkor szerinted hazaruló mindenki aki nem a pici falujában görnyedte le az életét, hanem mondjuk el mert menni a legközelebbi városba vagy egyenesen a budapesti fertőbe, ugye...

2010.10.22. 19:30:33

@ZF2: Aki elköltözik a falujából Budapestre, az a budapesti választékból szavaz. Aki meg Münchenbe költözik, az miért is szavazhatna arra, ki legyen a falujában a polgármester, és ki a parlamenti képviselő??? Arról nem is beszélve, aki esetleg még soha nem is járt a trianoni Magyarországban, mert még az anyja hasában volt, amikor az disszidált Caracasba... Ő döntse el, hogy melyik párt alapítson kormányt itt, közép-európában? Há normális??? Mi közük hozzá? Ilyen a világon nincsen még egy, hogy csak úgy szíre-szóra osztogatnák az állampolgárságot meg a szavazati jogot bárkinek, aki igényt tart rá, és tud pár szót makogni a nyelvünkön!

abandi 2010.10.22. 20:07:39

Itten a határmentét megveszik a tötok, másutt az oláhok, a cigányok egész falvakat bírnak már,csak a magori nem vesz semmit, hanem pusztul kifele....
Na, most akkor miafasz legyen?

Ajoci 2010.10.22. 20:24:39

Attól tartok ha nem engedjük meg, hogy a külföldön élő kicsit magasabb politikai kultúrával rendelkező magyarok is szavazzanak, akkor ez a mi balfasz retekklubon és tv2-n informálódó beltenyésztett válsztógarnituránk a legközelebbi válsztásokon visszahozza a szarból a leszerepelt liberálisokat mert most már más a nevük és nem is tudja, hogy ugyanazok...

Ajoci 2010.10.22. 21:15:49

Ki tiltja meg, hogy elmondjam, mi bántott
hazafelé menet?
...
Óh, én nem igy képzeltem el a rendet.
Lelkem nem ily honos.
Nem hittem létet, hogy könnyebben tenghet,
aki alattomos.
Sem népet, amely retteg, hogyha választ,
szemét lesütve fontol sanda választ
és vidul, ha toroz.

Én nem ilyennek képzeltem a rendet.
Pedig hát engemet
sokszor nem is tudtam, hogy miért, vertek,
mint apró gyermeket,
ki ugrott volna egy jó szóra nyomban.
Én tudtam - messze anyám, rokonom van,
ezek idegenek.
...
József Atilla : Levegőt (részlet)

trojka 2010.10.23. 19:54:33

@Lake:
Ne lásd ilyen sötéten a helyzetet. Igen, vannak ebben az országban olyan eltaszito gondolatok, melyeket leirtál. Ugyanugy a betelepult erdélyi magyarokra is azt mondják, hogy "az a romány", de ezt azok a buta emberek harsogják, akik a minimális szinten sincsenek tisztában a magyar történelemmel, csak ugatják a saját elképzelésuk szerint. nálunk, ha határon tuli magyarral találkozunk (legyen bármelyik részröl), szeretettel fogadjuk és testvérként látjuk vendégul. mindenutt vannak ocsmány "emberek", hát kersd a jokat és higyj abban, hogy a magyar éljen bárhol, testvér marad örök idökig.

2010.10.23. 21:12:32

@Ajoci: isten mentsen meg caucescu romániájának politikai kultúrájától... válasszanak maguknak olyan közigazgatást, amilyet akarnak, de hogy nekünk is ők válasszanak, az azért vaskos túlzás lenne!

@trojka: Ha már a történelmet emlegeted, hát volt már egy pár variáció, példul:
utikonyv.eu/shop_ordered/2218/shop_pic/k_593949.jpg (100 év)
utikonyv.eu/shop_ordered/2218/shop_pic/k_267165.jpg (170 év)

trojka 2010.10.23. 22:23:44

@csernaja obca: bocs, de ezt nem értem. ezeket a térképeket én is nagyon jol ismerem. De ugye, nem azért tetted föl, mert szerinted a határokon tul rekedt magyarok a hibásak érte...ugy gondolom, ök simán kaphatnának választojogot, de mondjuk, aki megpucolt (igy-ugy) és most kintröl osztja az észt, hát az szavazzon ott, ahol van, majd csak el leszunk nélkule is...

Ajoci 2010.10.23. 23:43:05

@csernaja obca: A politikai kultúrát úgy értem, hogy a külhoni magyarok nehezen adnák a szavazatukat azoknak akinek köszönhetjük az 1919-es csőcselékuralmat, akik 1948-ban újra az életünkre törtek mikor hatalomra jutottak, akik az 1956-os szabadságharc leverése után évekig nyomorgatták népünket, akik a rendszerváltás után ide juttattak bennünket.
esetleg tájékozódás végett ajánlom ezt az írást:
hunhir.info/?pid=hirek&id=34451

2010.10.24. 09:04:27

@trojka: Arra próbáltam célozni, hogy a "határokon túl rekedt" magyarok nagyon jól elvoltak a saját nemzetállamukban, amikor arra lehetőségük volt, és eszükben sem volt újraegyesülni velünk, inkább a török szultán felé kacsintgattak. Véleményem szerint az erdélyi székely úgy aránylik a magyarhoz, mint a szlovák a csehhez. Zászlójukon mindig is erdély autonómiája volt, nem pedig Magyarországoz kapcsolása. Amióta ők is unijó, tesznek a fejünkre magasról, se vendégmunkásnak, se letepedni nem jönnek úgy, mint a kilencvenes években, mert nem holmi népnemzeti lila köd hozta őket akkor sem, hanem a (relatív) gazdagság igérete. Most meg mennek Angliába wc-pucolónak, szarnak ránk. Miért kéne pont nekik választójogot adni? Mi közük a mi országunkhoz? Az, hogy 65 éve hozzánk tartoztak? Na és? Ilyen alapon akár osztrák vagy török szavazójogot is kaphatnának. :)

@Ajoci: Neked elgurult a gyógyszered?! A méltóságos urak világát dicsőited, amikor a magyar munkás és magyar paraszt a saját földjén a legnagyobb nyomorban élt, amikor 600.000 ártatlan embert indítottak útra auswitz felé? Normális vagy??? Ami meg 56-ot illeti: pár köztörvényes össze-vissza lűdözött meg lincselgetett, a becsületes emberek meg alig várták, hogy etűnjenek már végre. És 57 május 1-én: www.youtube.com/watch?v=Hh30TEKatkk
esetleg tájékozódásul ajánlom a korabeli hiradófilmeket:
www.youtube.com/watch?v=NBGevjBnqSA
www.youtube.com/watch?v=B7EpXqBhogo
www.youtube.com/watch?v=586eE2Q52ck

fokabacsi 2010.10.24. 10:49:42

@csernaja obca: "A méltóságos urak világát dicsőited, amikor a magyar munkás és magyar paraszt a saját földjén a legnagyobb nyomorban élt, amikor 600.000 ártatlan embert indítottak útra auswitz felé? Normális vagy??? Ami meg 56-ot illeti: pár köztörvényes össze-vissza lűdözött meg lincselgetett, a becsületes emberek meg alig várták, hogy etűnjenek már végre.""
Na ez még egy hülye bolsevista duma ! A MAGYARORSZÁGI ZSIDÓK LÉTSZÁMA 1943-BAN 437 000 !!! FŐ VOLT ! akkor ebből hogy is jött össze a haccázezer ?? Na erre felelj bicskával körösztűt jordányka?

2010.10.24. 11:18:30

@fokabacsi: Nem csak a zsidókat vitték, hanem a "politikaiakat" is. Meg akik zsidókat bújtattak. Meg akire ráfogták az ellenségei, hogy zsidó vagy kommunista vagy bújtat, azt is elvitték biztos ami biztos alapon. De jól rábasztak, mert utána meg őket fogdosták össze, és mehettek recskre, muhahaha!

Horizont 2010.10.24. 13:16:30

@Ajoci: ha csak a hunhír-ről tájékozódsz akkor kicsit azért félrecsúszol:)

@csernaja obca: Hogy tudsz ezen röhögni? Mindegy melyik oldalon de nem teszünk ilyet emberekkel!
Tudod mi a te bajod? Mondasz vagyis írsz normális dolgokat normális hangnemben és aztán visszamenőlegesen legalább 36 kommented agyoncsapod ilyen baromsággal vagy a cinizmusoddal.
És ha Rákosihoz érkezünk végképp véged!!:) Vagy nekünk végünk.)

2010.10.24. 14:14:14

@Horizont: Édes volt a bosszú Rákosinak, és nagyon szellemesen csinálta, mert az internálások jogalapját kizárólag a horthy-rendszerben alkotott törvények és rendeletek jelentették. Vagyis a saját szarukat etette meg a nyilasokkal, az, amit ők másoknak szántak, az hullott vissza a fejükre. Ezen röhögök, és ezen röhögött akkoriban minden rendes ember, aki hozzád hasonlóan elítélte a horthy-fasiszta rendszer rémtetteit. Fordult a kocka, és a korábbi üldözőkből üldözöttek lettek, pontosan azt kapták, amit másoknak szántak. Illetve nem! Mert Rákosi ha tréfás kedvű is volt e kérdésben, de - a fasisztákkal szemben - ő nem volt akkora morális nulla, hogy gázkamrákat rendeztetett volna be, és szappant meg lámpaernyőt készíttetett voln a nép ellenségeiből. Csak éppen egy kicsit "kivonta őket a forgalomból", megmutatta nekik, mit éltek át a munkaszolgálatos zsidók és a katonának elhurcolt keresztények, miközben ők a Pannónia Szállóban meg Vadászkürtben zabálták a pezsgős vacsorákat a kényelmes hátországban. Szerintem jól tette, hogy ezt tette, azok a tetvek egy életre megtanulták, hogy amit nem kívánsz magadnak, azt te se tedd embertársadnak!

Horizont 2010.10.24. 14:27:05

@csernaja obca:
"egy életre megtanulták, hogy amit nem kívánsz magadnak, azt te se tedd embertársadnak! "
Na látod ez az amit soha senki nem képes megtanulni. Ha csak ennyit sikerült volna, vagy sikerülne összehozni ezen a bolygón már fellélegezhetnénk.

Ajoci 2010.10.24. 14:28:44

@csernaja obca: végigszenvedtem az ajánlott Kádár beszédét és a mellékelt híradós videókat de nem változott a véleményem, Nem értem miért gyalázza az 1956-os hősöket, míért nevezi őket köztörvényeseknek, remélem tájékozatlanságból.
Jó volna már egy kis fény ebben a sötétségben amit a külföldi kézben lévő médiák terjesztenek az országunkban, de azt mindenkinek saját magának kell megkeresni mert a távirányítón gombnyomásra nem érhető el az igazság. csak a gazság dicsérete.
Addig amíg nem tudjuk mi magyarok, hogy kik juttatták országunkat ebbe a helyzetbe addig ne is menjünk ki választani mert aztán csak csodálkozunk, hogy "anyám nem ilyen lovat akartam", ugyanis a farkas vedléskor csak a szőrét cseréli, a természetét nem.
Mindenkinek azt ajánlom: ha nem hiszi járjon utánna, mint ahogy a magyar népmesékben ajánlják.
Aki veszi a fáradságot az a neten mindent elérhet.
Ha az 1919-es eseményekről hiteles forrást keres valaki ajánlom a szemtanú naplóját::
Tormay Cécile - Búdosó könyvét
www.freepress-freespeech.com/holhome/tormay/okt31.htm

Ps.Ha ön még mindig ellenforradalomároknak tartja az én nemzeti hőseimet akik a külföldre szöktek a zsidókommunista megtorlás elől megértem, hogy nem akar nekik szavazati jogot adni... de azt hiszem ezt a keserű pirulát mégis le kell nyelnie.

2010.10.24. 15:25:33

@Ajoci: 56 egy gyalázat volt, nem volt benne semmi hősies. És tényleg köztörvényesek vitték a prímet. Ugyanis az "amnesztiát a politikai foglyoknak" mozgalom keretében mindenkit kiengedtek a dutyiból. Prostik, csavargók , huligánok, bújkáló fasiszták, és az általuk megvezetett tizenéves, tájékozatlan, naív gyerekek, ezek voltak a "nemzeti hőseid." Tudod mi a különbség 56 meg 48 között? Az, hogy 48-ban egyetlen puskalövés sem dördült, mégis egy emberként állt mindenki a pilvaxosok mögé, 56-ban viszont mindenki mindenkire lűdözött, de valós társadalmi támogatottsága nem volt az eseményeknek. Voltak kritikus hangok a rendszerrel szemben, ez vitathatatlan, de a korábbit rendszert restaurálni csak egy hangos kisebbség akarta volna - akiket a nemzetközi imperializmus persze jól megtámogatott fegyverrel és igéretekkel, kihasználták őket, hogy kis zavart keltsenek a keleti blokkban, hogy a szuezi eseményekről eltereljék az orosz medve figyelmét, aztán pedig szarban hagytak - mint ahogy ezer éven át mindig kihasználtak és szarban hagytak minket a mi nyugati "barátaink", beleértve a náci Németországot is, aki a magyar katonák vére árán fedeztette saját seregei visszavonulását - a hazaáruló szálasi meg persze ebben készséggel együttműködött, de meg is volt érte a jutalma, muhaha. Az egész nyavalyás történelemben egyedül az oroszok voltak azok, akik egyelnő partnernek tekintettek minket. Vazze, a labanc az nem küldött ám ide katonákat, amikor rántört a török, tett a fejünkre - az orosz nem sajnálta az időt és fáradságot amikor békés boldog államunkban polgárháborút szítottak a nemzetközi imperializmus ügynökei. Nagy különbség ez!

2010.10.24. 15:28:49

@Horizont: Ebben tévedsz. 53-ban megnyíltak a gulágok kapui, mindenki hazament, és gyönyörűen megtalálták a helyüket a társadalomban, nem volt szükség arra, hogy akár egyetlen egyet is visszavigyenek. Megtanulták a leckét.

Horizont 2010.10.24. 15:45:04

@csernaja obca: És azóta szép az élet itt a vége fuss el véle.....
Kedves olvasóim csernaja obca saját gyártmányú történelem óráját olvasták:)

Roxvox 2010.10.24. 16:48:29

Csak az szavazhasson aki itt lakik, ez úgy hülyeség ahogy van. Aki bejelentett lakcímmel rendelkezik, még nem biztos, hogy itt is lakik. Joav Blumnak is volt bejelentett lakcíme Sukorón, de nem biztos, hogy neki szavaznia kellene.

2010.10.24. 17:20:42

@Roxvox: Miért lenne hülyeség? A kormány és önkormányzat, amiről szavazni lehet, magyarország közigazgatási területén belül bír illetékességgel, szerintem teljesen logikus, hogy csak az szavazhasson róla, aki itt lakik. Nem az, aki ide van bejelentve, hanem aki a szavazás napján a bejelentett lakcíméhez kijejöjt szavazóhelyiségben meg is jelenik! No persze, megeshet, hogy Joav Blum csak ezért ideröpül, majd vissza, de hát tökéletes rendszer nincs, az az egy-két hülye, akinek megér ennyi fáradságot a dolog, még belefér a hibaszázalékba. Azt viszont el kellene felejteni, hogy kiviszik az urnákat Londonba meg New Yorkba vagy éppen Kolozsvárra, és ott bárki szavazhasson, akinek kedve szottyan beleugatni a mi nemzeti belügyeinkbe. Ez egy akkora hülyeség, hogy aki kitalálta, annak szarvakat kéne kötözni a fejire, és kibaszni az erdőbe körvadászat idején.

trojka 2010.10.24. 17:42:26

@csernaja obca:
Ajánlott irodalom: Passuth Lászlo: Négy szél Erdélyben, Orbán Balázs: A Székelyföld, Orbán Balázs: Torda város és környéke, Szamosközy István: Erdély története, A székelyek nyomában, Tarnoc Márton: Erdély muvelödése Bethlen Gábor és a két Rákoczi György korában, Hangay Zoltán: Erdély választott fejedelme. A repertoár nem teljes.
Azt azért tudod, hogy az 1848-49-es szabaságharcban hol is tették le utoljára a fegyvert, és ki is volt Gábor Áron. Vagy hogy "jo" Thury György kapitánya, Huszár Péter hol is halt hösi halalt, mert nem a Dunantulon. Hallottál már valamit Észak-Erdély visszacsatolásárol, remelem...nyelveszek, feltalálok, tudosok, hadd ne soroljam...akkor miért vagyunk rájuk annyira buszkék, ha nem fogadjuk el öket magyarnak...egyebkent, ha valakit sz...ban hagynak, megprobál boldogulni, ahogy tud...

2010.10.24. 18:29:04

@trojka: Nem érdekel a dicső múlt. Erdély most Románia közigazgatási illetékessége, az ottani lakosok szavazzanak a román parlamentről. Majd ha visszacsatolták őket Magyarországhoz, akkor majd szavazhatnak. Addig kb. annyi közük van hozzánk, mint mondjuk nekünk a török választásokhoz. (Valaha törökországhoz tartoztunk, de már rég nem.)

fokabacsi 2010.10.24. 18:46:50

"Ebben tévedsz. 53-ban megnyíltak a gulágok kapui, mindenki hazament, és gyönyörűen megtalálták a helyüket a társadalomban, nem volt szükség arra, hogy akár egyetlen egyet is visszavigyenek. Megtanulták a leckét" Nem kaptak végzettségüknek megfelelő munkát, NEM VOLT SZABAD BESZÉLNI RÓLA MI IS TÖRTÉNT VELÜK, mert a szarházi bolsevisták szégyellték amit tettek. Igaz az elkobzott tulajdonukat sem kapták vissza. Dögöljön meg ahol van egy hülye bolsi !

2010.10.24. 19:11:40

@fokabacsi: Na bumm. Bemész bármelyik mekdonácba, oszt ott is, ma is találhatsz embereket, akik nem kaptak a végzettségüknek megfelelő munkát. Megesett ez a horthy-fasizmus idején is, köztudott, hogy mérnökök is elmentek utcaseprőnek vagy rádióügynöknek, pedig akkoriban sokkal nagyobb dolog volt mérnöknek lenni, mint manapság. És ami azt illeti: az elhurcolt zsidók sem kapták vissza soha az aranyfogaikat, amiket auswitzban kihúzgáltak a náci pribékek. Rohadjon meg minden nyilas-fasiszta-kapitalista geci, aki a más szemében a szálkát is meglátja, de a sajátjában a gerendát sem!

Ajoci 2010.10.24. 19:35:26

Nem tudom közös nevezőre juthatunk-e valaha, ha önnek Rót Manó azaz Rákosi (Rosenfeld) Mátyás vicces ember, én nem viccesnek tartom, habár a moszkvai barátai is tréfássan a magyarok zsidó királyának nevezték.
Ön azt írja: a.... "történelemben egyedül az oroszok voltak azok, akik egyelnő partnernek tekintettek minket", nos az ilyeneket tekintették egyenlő partnernek mint ő és a bűntársai:
-Péter Gábor (Auspitz Benjámin)
-Révai József (Kahána Mózes)
-Gerő Ernő (Singer)
-Gábor Andor (Greiner)
-Farkas Mihály (Wolff Izrael)
-Vas Zoltán (Weinberger)
az oroszokat ezt az ázsiai hordát ezek és a fajtársaik szabadították ránk, ha nincs tisztában a rémtetteikkel olvassa el Dr. Málnási Ödön Magyar mártírok c.írását:
nemzszoc.esmartdesign.com/cikkek/malnasi.htm

Én nem értem ezt a szimpátiát, önt nem magyar anya szülte? Tudja-e ön, hogy mit tettek a magyar nőkkel, főleg kislányokkal az oroszok?
De ha már 1848-at is emlegeti az is másképpen alakul ha az oroszok nem avatkoznak be a Habsburgok oldalán.

trojka 2010.10.25. 19:38:04

@csernaja obca: Bocs, de azt hittem, Te is magyar vagy...elnézésedet kérem, föleg azért, mert nem egyformán tanultuk a magyar történelmet és nem egyformán látjuk...a "belterjes" honi szavazással kapcsolatban csak annyit: nálunk 1300 magyar volt szavazásra jogosult, 400 cigány. a négyszáz cigány elment szavazni, magyar 500 ixelt. eredmény: 3 magyar, három cigány képviselö, plusz a cigánybérenc polgármester. (hozzá kell tenni, hogy a hat helyre 7 cigány, 14 magyar indult, utobbiak közul legalább ötnek eleve halott probálkozás volt) Még az esku letétele elött kinyirták (képletesen) az egyik magyar (fuggetlen) képviselöt, helyébe lépett egy cigány - 4:2, plusz a cigánypárti polgármester. akkor mi a fenét veritek magatokat azért, hogy csak honi magyar szavazhasson,amikor teljesen mindegy, mert sz...ik a magyarok nagy része a jogaira, és csak az eredmény után rinyálnak, hogy mi lesz velunk...

2010.10.25. 20:47:48

@trojka: Megnyugtatlak: én is magyar vagyok. És szarok a szavazásra. Nekem ugyan matt mindegy, hogy gyurcsótány lopja-e ki a szememet vagy viktátor. Majd akkor megyek el szavazni, ha jön valaki, aki meg tud arról győzni, hogy ő más, mint a többi. Vagy ha nekem is megfizetik, mint a cigányoknak.Vagy legalább egy szar sört meg virslit adjanak, mint a régi május elsejéken! Ameddig másodrangú állampolgárnak érzem magam a saját hazámban, addig nem szavazok egyik hazaáruló gecire sem.

2010.10.25. 20:56:12

@Ajoci: Az én anyám sosem volt a nemzeti szocializmus híve, és ha ez volna a magyarság egyetlen ismérve, biztos vagyok benne, hogy lemondana az állampolgárságról is, mert a mi családunkban nagy fokú bárdolatlanságnak számít fajelméleteket hangoztatni.

Horizont 2010.10.25. 21:42:02

@Ajoci:
Most akkor zsidózol vagy oroszozol??
Mondtam én, hogy megárt neked a hunhír!
Mennyi lehetsz? 18 vagy már? Tanulj még, rád fér.

trojka 2010.10.25. 21:42:45

@csernaja obca: ha mindenki ezt mondja, akkor tényleg a "hazaárulo gecik" veszik el eloled a sört és a virslit is...

.Pierre Bezuhov. · http://www.youtube.com/watch?v=ddk-Q6hXvFk 2010.10.25. 21:47:47

@Horizont: nem tetszik képben lenni a legaktuálisabb szittyaelméletekekel.
a kommunizmust és a kapitalizmust is a zsidók találták ki, ergó mindenhol, mindenütt ott vannak, és mindet ők csinálnak - ami rossz. a pergeottó-műhely már csak lépésekre van, hogy bebizonyítsa, hogy a Mars-otis ők tették lakhatatlanná. elég csak ránézni, vörös az egész...

Horizont 2010.10.25. 21:58:22

@.Pierre Bezuhov.: annyit edződtem már ezen a csodás interneten - gondoltam én, de mindig akad 1-2 ifjonc aki kiveri a biztosítékom. Hol élnek? Mit tanulnak? Beszélgetnek a szüleikkel, nagyszüleikkel? Oké nem tudhat mindent de akkor ne verje már a mellét féltéglával, hanem figyeljen, tanuljon, okosodjon. És ne ontsa a baromságot magából.
Most például én is megkérdezem tőled, mert nem tudom! Mi az a pergeottó-műhely?

2010.10.25. 22:05:47

@trojka: Most én tehetek róla, hogy a hazai választási rendszer nem kínál lehetőséget arra, hogy kinyilváníthassam azon véleményemet, hogy az összes rendszerváltó párt seggibe rakétát kéne gyújtani, aztán meggyújtani a kanócot? Nem az én egyedüli problémám ez, tavasszal 2,8 millió választó nem ment el szavazni - százezerrel több, mint az összes nari-droidok. Elég nagyvonalú dolog mellőzni a véleményüket - de mi ezt is megengedhetjük magunknak. Aki nem akar választani, hogy szart egyen vagy fost, az nyilván nem is éhes, kár is lenne neki bármit is adni.

.Pierre Bezuhov. · http://www.youtube.com/watch?v=ddk-Q6hXvFk 2010.10.25. 22:13:47

@Horizont: "Mi az a pergeottó-műhely? "

nem tetszik ismerni a kukluxinfo legfőbb ideológusát? :) irigylem :)

Horizont 2010.10.25. 22:23:17

@.Pierre Bezuhov.: Hál istennek nem tetszett! de most miután utána néztem belefutottam az ottóba:)
Hahahaha pont ebbe: mariorszaga.hu -n
"Perge Ottó: Nem vagyok többé katolikus"
És egy válasz neki: " Így van, Ottó. Te egy szerencsétlen kretén vagy, nem katolikus." :))))
Elég is volt pergeottóból ennyi!
Hogy mik vannak ezen az világhálón! Nem is akarom tudni, már a kuruc is elég (sokk).

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.10.25. 22:31:19

@Horizont: Hé, felkeltetted az érdeklődésem pergeottó iránt! Gyors rálesek. :DDD

Horizont 2010.10.25. 22:40:04

@neccharisnyás útonálló:
Felszívta a blogmotor a kommmentem, azt hittem kiköpi de nem:)
Szóval azt írtam, hogy Bezuhovval együtt reklámozzuk itt ezt az emberkét. A neve jó, mert olyan pergős:))) Ha már reklám ezt olvastam róla, és így már menekültem is, mert akit a kuruc ajánlj az már jó ember nem lehet:)
"Perge Ottó dosszié
Történész, történelem- és magyartanár. Rendkívüli érdeklődése a közügyek és kiváltképp a külpolitika iránt egyik legszínvonalasabb és termékenyebb tollú olvasónkká tette. Szakterülete a Közel-Kelet, szenvedélye a hazaszeretet és az igazság kimondása. A palesztinok sorsát szívügyének tekinti, emellett kiemelt figyelmet szentel az egyházak, a kereszténység, az iszlám és az ún. holokauszt történelmének is. Írásait kiemelten ajánljuk.
Kuruc.info"
Mondjuk ez a tanárság meghökkentett!!

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.10.25. 22:44:49

@Horizont: Ó, igen, én is először ebbe futotta bele.

"szenvedélye a hazaszeretet"
ezt nemtom ki írta, de oly költői
honleányi szűvem vérben gazdag könnybe lábad

Horizont 2010.10.25. 22:53:54

@neccharisnyás útonálló:
Én már bevallhatom, hogy azért nekem más volt a szenvedélyem:)))))
Szeretem ugyan a hazámat, már amikor megérdemli, de hogy ez szenvedély legyen???:DDDD
Perge Ottó uram toplistás kurucos:DDDDD

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.10.25. 23:01:59

@Horizont:
Valami tv-csatorna hangoztatja folyton, hogy szenvedélye a szórakoztatás.
Namost Zoltán "szerelemre-születtem" Erika nomen est omen
a kutyakajagyártónak is van valami szenvedélye

Én meg nem lehetek csak simán szenvedélyes? És akkor az vonatkozik mindenre.

Valami gikszer lehet a rendszerben, mert képtelen az agyam befogadni, hogy a szenvedélynek legyen tárgya. Ez is tán a magyar nyelv megerőszakolása: egy erőltetett átvétel valami idegen nyelvből?
Höjj, micsoda Kazinczyt-izzasztó problémák kerülnek elő így éjszaka!

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.10.25. 23:06:59

@Horizont:
Nomeg az is kérdés, ha ugye annyira de annyira lángol a hazaszeretetért ifjonti szíve, akkor mesélje már el, hogy melyikért? Mert az nincs kikötve. Lehet, csak az érzésért. Szeret patrióta lenni, mert.... de akkor ő ilyen univerzális, hogy az USÁban a csillagos-sávost lengeti bőszen, majd britekhez átdobva a Union Jack-et, majd, mikor bajor kémek elrabolják és kicsempészik az országból, söröskriglivel a kezében énekli 3 társa nyakába borulva könnyek közt a német himnuszt az oktoberfesten.
Nehéz ez az ügy.

Horizont 2010.10.25. 23:13:29

@neccharisnyás útonálló: :DDDDD Nehéz!
Ez az ottó nem a tóthottó, a pergeottó jól feladta a leckét nekünk itt éjnek évadján:)))
Kösz Bezu:))

Horizont 2010.10.25. 23:14:48

A blogmotor pergét szereti:))

trojka 2010.10.26. 06:54:47

@csernaja obca: Nyugodj meg...béke van...majd kuldök sört és virslit, hogy ne duzzogj...amugy, változtass a stiluson, nagyon durván beszelsz...(csak kérés).

2010.10.26. 09:32:37

@neccharisnyás útonálló: basszus, az én szenvedélyem meg csak a vodka... valamit rosszul csinálok. :)

trojka 2010.10.26. 19:14:16

@csernaja obca:
dehogy, csak nem árultad el, hogy melyik vodka a kedvenced...

2010.10.26. 19:19:12

@trojka: az mindegy, csak sok legyen. Ismered a találókérdést ugye: kívül szőrös, belül nedves, a szívemnek igen kedves, mi az? (a csikóbőrös kulacs)

trojka 2010.10.27. 10:58:22

@csernaja obca: Na látod, ebben egyetértunk...

duf 2010.11.02. 21:30:37

Szerintem, ha már az a fiatal, aki néhány évre kimegy Londonba, hogy megszedje magát, aztán annyira megtetszik neki a jólét, hogy baszik hazajönni, de állampolgárságot nem igényel, szavazhat a magyarországi választásokon, akkor az önhibáján a gúnyhatáron túlra keveredett (pl. általad említett sepsiszentgyörgyi) magyar nehogy már ne szavazhasson. A választójogot meg nem szűkíteni meg bővíteni kell, hanem teljesen átalakítani. Ezzel a "demokráciával", ahol tíz analfabéta legyőz kilenc szívsebészt, és négyévente más kerül a korrupció melegágyaiba, végleg le kell számolni.

2010.11.02. 21:53:21

@duf: Aki önhibáján kívűl keveredett, az ma már minimum 65 éves csorgó nyálú nyugger, és még az is csecsemő volt, amikor a határokat legutoljára változtatták. A többiek már oda születtek, és ha tudnak is valamennyit magyarul, magyar irodalmat, magyar helyesírást, magyar történelmet nem tanítottak nekik se Benes, se Tito, se Caucescu, se Sztalin általános iskoláiban. Tulajképpen mi közük volna nekik a mi országunk közigazgatásához? Nem laknak itt, nem adóznak itt, nem vonatkoznak rájuk a törvényeink...
Hát igen, ha a hülyék többen vannak, mint az okosok, akkor a demokrácia a hülyék uralmává válik. Kérdés, hogy ki a hülye és ki az okos? Az öntudatos, saját véleménnyel rendelkező, és azt észérvekkel megvédeni képes forradalmár-e az okos, vagy az, aki nem foglal állást, csendben betagozódik a szürke tömegbe, éljenzi a mindenkor aktuális hatalmasságokat, és besöpri annak jutalmát? Ki a hülye, és ki az okos azok közül, akik az eu csatlakozásra igennel és nemmel szavaztak? Ki a hülye és ki az okos, az-e, aki megvette takarékos fogyasztású suzukit 1,7 millióért, avagy az, aki megvette a majdnem kétszer akkora fogyasztású kockaladát 1 millióért? Ezek kurva nehéz kérdések! Most az általánosan elfogadott definíció az, hogy azt tekintjük normálisnak, ami megszokott, és ez a demokratikus választások filozófiai alapja.
Lehet másképp is definiálni a normális fogalmát...

Horizont 2010.11.02. 22:27:56

@csernaja obca:
Közbe kell szólnom, pedig mindig megfogadom, hogy nem!
"65 éves csorgó nyálú nyugger"
Kikérem a 65 évesek nevében!! Te aztán nagy becsben tartod az időseket!65 évesnek csorog a nyála? Hol élsz te? Esetleg egy jó nő után! Mellőzni kérem az ilyen jelzőket! Na...

2010.11.03. 06:40:01

@Horizont: nekem nem magyarázz, húsz kollégám közül 12 hatvan fölött jár, nincs azoknak már semmi libidójuk, egymással civakodnak meg ugyanazokat a (már első hallásra is unalmas) régi történeteket ismételgetik, mert úgy be vannak már gyöpösödve, hogy arra sem elékeznek, hogy tegnap már elmesélték, és már akkor is a képükbe ásitottam. Kivételek persze akadnak, de általában 65 év az dószt elég egy embernek.

fokabacsi 2010.11.03. 09:38:52

@Horizont: Hagyd ezt a kivénhedt párttitkárt ! Ennek most van annyi esze mint egy kiöregedett kovácslászlónak ! És az mégis ott esetlenkedik a maszopban !

fokabacsi 2010.11.03. 09:48:52

@Horizont: Ha a Kuruc sok, olvasd az MSZMP irányelveit, vagy mi a lóf....t

Horizont 2010.11.03. 10:01:54

@fokabacsi: Majd én eldöntöm mit olvasgassak!! Meg azt is eldöntöm NEKEM mi a sok!!

@csernaja obca: "65 év az dószt elég egy embernek." Tehát minden 66 éves dögöljön meg?Mert te eldöntötted , hogy ennyi elég??

süti beállítások módosítása