Skip to content


       Szűrés lista

"Nagy az igény" - a Jobbik segítene

Ferenczi Gábor és Szávay István (Jobbik) tegnap benyújtott egy törvénymódosítást az Országgyűlésnek. Nem nevezném az ország legfontosabb ügyének, kész szerencse, hogy van egy olyan párt, amely segítene az "érintetteknek".

Nem könnyű az ellenzéki pártoknak az aktív parlamenti munka látszatát összehozni, keserves lesz az év végi számvetés, de azért ez a T/1954-es javaslat nagyon mókás ... még azt sem mondanám, hogy órákat dolgoztak a megszövegezésével.



"A
nemesi előnév Magyarországon a nemességre utal. A nemes Urak használták az előnevet miután hűbér gyanánt nyertek egy területet királyi szolgálatban. Ezt a nemes Úr a vezetékneve elé szokták helyezni, például: nagybányai Horthy Miklós."

Vajon mit főznek ki legközelebb a Jobbik boszorkánykonyhájában? Mit hagy meg nekik a Fidesz, a mivel a saját ki homokozójukban eljátszhatnak?

Ja, most látom, hogy egy másik jobbikos párocska sikeresebb kört zárt, mivel nekik köszönhetően és Fidesz támogatásának csak 20% lehet a bűnügyi hírek aránya a hírműsorokban. Novák és Pörzse urak szerint ugyanis a "bűnügyi tematikájú hírek túlsúlya "a társadalomra kifejezetten depresszív, félelemkeltő és negatív hatással bír".

Elképesztő, hogy aggódnak a Zemberek lelki nyugalmáért ...
Vajon mi mindent fognak még megrendszabályozni?! A politikusbűnözés az vajon bűnügyi tematikájú? Ki fogja mérni, hogy akkor most 19% vagy 21%? 

Címkék: politika jobbik

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr492514206

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A gordiuszi csomó átvágva 2010.12.15. 09:18:12

 Magam sem gondoltam volna, hogy egyszer azt fogom mondani, hogy a kormány maradéktalanul betartotta azt, amit ígért. Pedig most ezt történt, még akkor is, ha egy kis Jobbikos segítség kellett hozzá.   Pintér Sándor belügyminiszter májusban...

Trackback: Voltaképpen tök mindegy 2010.12.14. 12:02:02

index.hu/belfold/2010/12/13/tobb_jobb_hirt_szeretne_az_orszaggyules/ Helyszín: jelentős befolyásoló erővel rendelkező műsorszolgáltató hírszerkesztősége.Szereplők: beosztott hírszerkesztő, felelős szerkesztő.Kellékek: kávé, cigi. Fszerk.: .....

Trackback: A nemnáci jobbikos 2010.12.14. 11:57:12

Ha egy politikus tájékozatlan, az hátrány, legalábbis ami a munkavégzése során elévágódó akadályok leküzdését illeti. Egy országgyűlési képviselő esetében – a nyájas Olvasó bizonyára tudja: ők hozzák a törvényeket – már az ország állapotára...

Trackback: Egy hűséges blogger törvényjavaslata 2010.12.14. 11:34:34

"Legfeljebb húsz százaléknyi lehet a nagy kereskedelmi tévék és rádiók reggeli és esti hírműsoraiban a bűnügyi hírek aránya." Ezt a törvényt hozta a Fidesz a Jobbikkal karöltve a parlamentben. Az indoklással tökéletesen egyet lehet és kell is...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

majomkutya 2010.12.14. 10:50:26

Mondjuk szerintem erős csúsztatás, hogy az ellenézk ennyit csinálna. A Jobbik is meg az LMP is szerintem értelmes szakmai munkát is végez. Ennek a kifigurázása a V'bőrtől szerintem szimpla rosszindulat, mai a V'bőrre nem volt jellemző. Mintha a szerkesztők belefásultak volna a sok vastagbőrbe, a sok abszurdba, amit nem is csodálnék.

Marcellusca 2010.12.14. 10:50:50

Nekem, alapvetően a hírek/híradók minőségével van problémám.

Komolyan mondom, hogy csakis kíváncsiságból nézem a különböző híradásokat. :)
Hogy, amit olvasok a NET-en, azt hogyan tálalják a híradókban?
Az, viszont siralmas!!!
A hírt másként tálalják és sokszor akkor is csak az egyik felét. Aszerint, hogy éppen mit akarnak kihozni a hírből, milyen irányba butítsák az embereket.

John Preston · http://johnpreston.blog.hu 2010.12.14. 10:50:54

@Balintpeter: ne legyél naiv. Az összefüggéseket ha felfednék, az emberek elkezdenének gondolkodni, az pedig senkinek sem jó... Nekik főleg.

majomkutya 2010.12.14. 10:53:11

A post így végződik:
"Ki fogja mérni, hogy akkor most 19% vagy 21%? " Nyilván a Médiahatóság. Eddig is volt olyan szabály pl. hogy óránként hány perc reklám mehet. Ez egy újabb ilyen szabály. ÉS szerintem ez egy jó ötlet.

val 2010.12.14. 10:53:20

"az elkövető származásának elhallgatásával"

Igaz. Mondjuk az 1-nél nagyobb IQ-val rendelkezők azonnal tudják, hogy mikor van szó cigányról és mikor nem. A tisztelt "szerkesztő" tesz róla, a kínos próbálkozással.
A gond csak ott van hogy, a bűntények 99%-a be sem kerül a hírekbe, vagy azon oknál fogva, hogy nem lehet elhallgatni a származást, vagy mint fentebb írták "nem hír". Az manapság már tényleg nem hír, ha a cigányok 80 éves öregasszony lábát vágják le, nyomják ki a szemét és erőszakolják meg (ebben a sorrendben). :)
Persze az is más kérdés. hogy ha minden bekerülne, akkor 7*24-ben kékfényt nézhetnénk minden adón. :)

Énbagoly 2010.12.14. 10:59:10

Még ennyi mini diktátort, aki mindent szabályozna...

Marcellusca 2010.12.14. 11:03:11

@Énbagoly: Émmég a szabályokat is szabályoznám. :)))
Meg aki szabályozza azt is. :DDDD

gipsz1234 2010.12.14. 11:03:47

Ez az egész ami most történik Magyarországon rosszabb mint egy lázálom. De egyszer úgyis véget ér.

MagyarZizzi (törölt) 2010.12.14. 11:04:26

A nemesi előnevek újra bevezetésén csak nevetni tudok, de a bűnügyi hírek mennyiségének csökkentésével teljesen egyetértek. Ami fontos bűnügyi hír, az pont bele fog férni a 20%-ba, a kereskedelmi csatornák híradóit kitöltő "elgázolták a kutyát/leköpte a szomszédot/kocsmai bunyó" hírecskék pedig remélhetőleg eltűnnek a képernyőről. Helyette lehet mondjuk kulturális híreket adni, amiből most szánalmasan kevés van.

2010.12.14. 11:06:32

lehetne nemesi előnév a szarrágó, sunyi és a népnyúzó?

Énbagoly 2010.12.14. 11:07:05

@Marcellusca: nem jó helyen ülsz hozzá. :))

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.12.14. 11:08:01

@Énbagoly:

nem akarja senki szabályozni a kereskedelmi médiumokat. azonban van egy kötelezetettségük, mégpedig, hogy x időben kötelesek közszolgálati tevékenységet folytatni, hírközléssel.
Erre, mivel közszolgálati tevékenység ugyanúgy vonatkozik rá a kiegyensúlyozott és hiteles, független tájékoztatás kötelezettsége, mint a köztévére. emellett, a kötelezettségük mellett ha akarnak annyi és olyan hírműsort készítenek amilyet akarnak, de a kötelezettségüknek tegyenek eleget és ezt joga sőt kötelessége szabályozni az államnak jogszabályokkal.

csak ezekre a műsorokra ( kötelezett szolgáltatásra) vonatkozik és vonatkozhat a jogszabály.
nem tudom neked nem érdeked, hogy hiteles híreket kapj a környezetedről? Neked jó az, ha 15 percben terrorizmust nyomnak a pofádba mellette győzike új tapétáját elemzik 10 percben a kutyusával, majd pedig viktor elmondja mit gondolj, aztán 3 percben megemlitenek négy faszságot és egy valódi hírt? persze azt is kitekerve.

Énbagoly 2010.12.14. 11:09:48

@Marcellusca: Ja, tavasszal kellett volna, mi? :)

driopios 2010.12.14. 11:12:09

A zsidótörvényeket mikor akarják reaktiválni?

Énbagoly 2010.12.14. 11:13:33

@Conv: Ne haragudj, de ha szerinted a köztévé kiegyensúlyozott, hiteles, és független tájékoztatást ad, akkor valószínűleg nem ugyanabban az országban élünk.
Majd ha a köztévé úgy fog működni nálunk is, mint a sokat emlegetett BBC, akkor beszélhetünk a kereskedelmi tévékről is.
És nem, nem akarok mindenféle celebecskéről hallani a híradóban, de van a tévémhez egy olyan, hogy távirányító. Meg kábeltévém, és netem is van, hogy többféle híradót, meg hírportált nézhessek.

turcsány karcsi elvtárs 2010.12.14. 11:17:01

érdekes, eddig a jobbik azt szajkózta, a hatalom elhallgatja a cigánybűnözést.

ez a nemesi előnév furcsa és érdekes lenne, ráadásul nem kis kavarcot okozna, hiszen az ilyen i végződésű helységnevek manapság inkább a magyarosított zsidó (és cigány) nevekhez köthető.
pár példa: lendvai, gyurcsányi, morvai, szegedi

2010.12.14. 11:21:03

@Conv: hát hivatalosan leírva még nem láttam :D

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.12.14. 11:28:44

@Énbagoly:

"Ne haragudj, de ha szerinted a köztévé kiegyensúlyozott, hiteles, és független tájékoztatást ad, akkor valószínűleg nem ugyanabban az országban élünk."

ez hihetetlen.
itt mindenki valami másik dimenzióból ír,hogy csak én nem látom sehol azt már megint, hogy ilyet írtam volna?

"Majd ha a köztévé úgy fog működni nálunk is, mint a sokat emlegetett BBC, akkor beszélhetünk a kereskedelmi tévékről is."
nem-nem, miért lenne kitétele az egyik a másiknak?

"És nem, nem akarok mindenféle celebecskéről hallani a híradóban, de van a tévémhez egy olyan, hogy távirányító. Meg kábeltévém, és netem is van, hogy többféle híradót, meg hírportált nézhessek. "

Elárulok neked valamit? nem csak Te élsz ebben az országban, sőtt aziok az általad ismeretlen mások bizony többen vannak. azok is, akiknek pl nincs kábelük, netük, hanem csak tv2 rtl és duna, meg m1 m2.
no ezek az emberek általában tv2 és rtl nézők (nem a híradók, hanem az egyéb szemét miatt) s nem váltanak csatornát amikor híradó megy. Ezek (ez most egy titok, légy hálás, hogy elmondom neked) többnyire nyugger, szegény, vagy aluliskolázott emberek, akik ugyanolyan szavazati joggal rendelkeznek mint Te. namost ez a (figyel ez is titok: nagy létszámú tömegről van szó) választói bázis fog dönteni, nem Te, mivel többen vannak, a sorsodról a televízióból kapott politikai, és társadalmi, szociális élmények és információk alapján.

Bízom benne, hogy miután már tudod, nem te vagy az egyetlen az országban aki tévét néz - még ha varázslatos képességekkel is rendelkezel a távirányító kezelése kapcsán, nem tudod más tévéjét átkapcsolni - rájössz, a szabályozásoknak vannak bizonyos céljai és formái, melyek bizony jogosulttá teszik az alkalmazásukat.

másrészt, annak semmi köze a dologhoz, hogy a köztévé is egy szar híradót nyom, hogy bizony van joga és kötelessége az állami szerveknek a kereskedelmi tévék közszolgáltatásainak szabályozására.
értelemszerűen, nem jog nélküli és nem diktatúráskodás a dolog.
ilyetén formán nem tudom elképzelni, hogy aki egy jogszerű szabályozást ellenez az miért teszi, hacsak nem:
a; nem tudja mit beszél, mert halovány fingja nincs, hogy jogszerű a dolog
b; egyszerűen fityiszellenességből kekec
c; az előző kettő kombinációja
d; az a célja amit ez a szabályozás megakadályozhatna/gátolhatna.
e; esetleg nem gondolta át, mit mond.

minimalista 2010.12.14. 11:36:32

@Geza:
Nemrég olvastam, nagyszerű könyv, kötelezővé kéne tenni, talán egy kicsivel jobbá válna vele a világ.
Sajnos a média széles körű elterjedésével (gondolok itt különösképp a televízióra, hiszen az a leghatásosabb "rábeszélőgép") felnőtt egy olyan generáció, mely a médiumok hazug értékszemléletén, követendő példaként beállított degenerációin keresztül szemléli a valóságot.
Hogy az emberek kollektív butítása, a választási lehetőségeik végletes leszűkítése nulla és mínusz szar közé egy globális összeesküvés jól megkonstruált mozzanata lenne, azt nem tudom (csak sejtem), de a lényeg szerintem az, hogy meg kell adni a lehetőséget a tényleges, sokoldalú tájékozódásra minden lényeges, össztársadalmi szintű kérdésben.

A média és a köztájékoztatás jelenleg járt hazai útja is - ha nem is olyan durván, de - az usa médiamoguljai által kitaposott ösvényen halad afelé, hogy végletesen megossza és ezáltal irányíthatóvá tegye a társadalom tagjait azáltal, hogy hazug csatornáin keresztül egyetlen alternatíva elé állítja őket, az egyetlen választásként beállítva azt, miközben akár sok lehetséges megoldás is létezik ugyanarra a problémára, melyekről mélyen kussol.
Jelenleg is gőzerővel folyik az egybites gondolkodású társadalmi massza kitenyésztése, melynek egyetlen akadálya mára -az idézett könyv megjelenéskor még gyerekcipőben járó, ezért a szerzők által nem is tárgyalt -a még szabad és viszonylag monopóliumoktól mentes, önszabályozó internet maradt.

Mindenki előtt ismert lehet, hogy manapság a világháló megzabolázása, a hagyományos média egybites logikájának bevezetése a hatalom egyik fontos célja. Egyelőre vesztésre állnak, de egyre erősebbek és ha az internet elveszik, a választás szabadsága is végleg elveszik....

Winston Smith 2010.12.14. 11:43:38

A 20 %-os limittel egyetértek.

A hazai demokráciát veszélyezteti, ha az emberek a valódi, az életüket érdemben befolyásoló hírek helyett pszeudohíreket kapnak a híradókban.

Pl. karambol volt az négyes úton Karcagnál. Kit érdekel? Ha nem vagy az áldozatnak vagy a baleset okozójának a rokona, akkor ez semmiben nem befolyásolja az életedet. És az sem, hogy Damu Roland (vagy ki a fene) tényleg megverte-e a feleségét.

Magánnyugdíjpénztárak államosítása, gazdaságpolitika, ezek sokkal inkább. Ezek a hírek, nem a "kiraboltak egy zálogházat Salgótarjánban" kezdetű pszeudohírek.

Daihelyon 2010.12.14. 11:44:06

@Conv:

Azokon felül, amiket írsz, szvsz azért is jó ez, mert nem egy olyan híradót láttam már, hogy xy-t megölték (hírt elmondja), helyszíni kapcsolás (ugyan azt a hírt a helyszínen is elmondják), rendőrségi szóvivő (harmadjára mondja el ugyan azt), megkérdezik a szomszédot ("nem tudtuk"), és már elment legjobb esetben is minimum 5 perc. Aztán jön a következő hír, kirabolták z bankot... stb. Nem egyszer fordult már elő (pl cigánycsilkosságok), hogy egytlen hírt képesek voltak 10 percig húzni, és rágni a semmit.

A mai híradóknak pont az infotainment miatt és az egyre magasabb érdekességi küszöbb miatt már lassan a füstölgő hullát kell körbe járniuk. Most komolyan, emiatt kell sírni, hogy jajj, szabályozás? Legalább nem az lesz, hogy a híradó felét a megölte, feldarabolta stb hírek fogják kitenni, hanem csak a 20%-át.

Daihelyon 2010.12.14. 11:48:31

@Winston Smith:

Szerintem, a "karcagi baleset" is hír, de legyen rövid. Ne pedig az, ami most megy, fentebb vázoltam: beolvassák a hírt, helyszínen elmondja ugyan azt, rendőrségi szövívő is elmondja, tűzoltósági szővivő, mentős, és elment egy halom idő. Ezekre a hírekre elég egy-két vágókép, és a hírolvasó elmondja röviden, tömören, 10 másodpercben.

Avatar 2010.12.14. 11:49:03

@zero: Nem, legközelebb inkább azt szabják meg, hogy legfeljebb 20%-ban nézhetsz bűnügyi híreket, hiszen ha a TV2 a hírblokk elején, az RTL meg a hírblokk végén adja őket, akkor ha véletlen átkapcsolsz közben, akkor túltelítődsz negatívumokkal, amitől a kormánynak kötelessége megvédeni téged a saját érdekedben.

Gontar 2010.12.14. 11:49:32

Hmm... a híradókban a bulvár"hírek" arányát nem akarják csökkenteni? Szvsz ennek még több értelme is lenne, mint a bűnügyi hírek arányait regulázgatni (habár valóban depresszív hatású a töménytelen hulla)... Az általános elbutulást nem akarják fékezni?

mafos 2010.12.14. 11:51:57

@Winston Smith: Egyetértek. Viszont Damu Rolandért kár lenne, szerintem nagyon jó szinkronszínész :)

Az sem érint senkit, ha születik egy kis elefánt az állatkertben, viszont szívesebben megnézem a kis ficsúrt, mint hogy hányan haltak meg, és hány bankot raboltak ki...

Marcellusca 2010.12.14. 12:04:56

@Daihelyon: Abszolút egyetértek!
Agyf@szt kapok, mikor 3x elmondják ugyanazt egy-egy (mellékes) hír kapcsán.

Az érdemleges híreket meg 2 másodpercben letudják.

Énbagoly 2010.12.14. 12:15:15

@Énbagoly: Bocs, de ezt nem te írtad fentebb?

"Erre, mivel közszolgálati tevékenység ugyanúgy vonatkozik rá a kiegyensúlyozott és hiteles, független tájékoztatás kötelezettsége, mint a köztévére. "

És nagyon unom már, hogy az összes nyugdíjast lehülyézitek. Mintha nekik nem lenne saját véleményük, és feltételek nélkül elhinnék azt, amit a hírekben mondanak. És bizony nekik is lehet kábeltévéjük, és akár még internetjük is. Ha másért nem, akkor azért, mert a gyerekükkel, vagy az unokájukkal kapcsolatot akarnak tartani.

És az, hogy nem vagyunk egy véleményen, az nem azt jelenti, hogy feltétlenül neked van igazad. Te így látod a dolgokat, én meg másként. Fikázhatsz, ha te ettől jobban érzed magad, de ez rólad állít ki bizonyítványt. Persze, csak szerintem. :)

Iustizmord 2010.12.14. 12:15:35

vitéz alsó- és felcsútdobozy báró , lófő és primor Orbán Viktor

de viccen kívül: ki adományozhat majd nemességet? a közt.elnök, a kormány előterjesztésére?

Énbagoly 2010.12.14. 12:17:35

@Conv: Persze neked szólt a fentebbi linkem, csakhát már némileg kezdek fáradni. :)

maxwell murder 2010.12.14. 12:32:06

...20%-ra kell csökkenteni...szépen vágják magukat alatt a fát. bezzeg ha az izraeli társulási szerződésről beszélnek az nagyon fontos ám! az érdekli az embereket! az emberek az izraeli betelepülőktől félnek! - utóbbit mondott Vona Gábor a parlamentben. vicc.

Secnir 2010.12.14. 12:53:57

@zero:
"Majd a szerkesztők eldöntik, mi a hír, és mi nem hír"
majd ez lesz a tv-ben a műsor végén:

MTV
Este
Riporter: Selmeczi Gabriella
Vágó: Szíjártó Péter
felVilágosító: Rogán Antal
Szerkesztő: Szalai Annamária
Főszerkesztő: Orbán Viktor
Rendezte: mindegy

Secnir 2010.12.14. 12:55:43

@majomkutya:
"A post így végződik:
"Ki fogja mérni, hogy akkor most 19% vagy 21%? " Nyilván a Médiahatóság."

minden bizonnyal
és gondolom az mindegy, hogy 1 percben mutatnak 2 balesetet 1 halottal VAGY egy iskolai mészárlást 38 halottal. a kettő az ugyanaz...

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.12.14. 12:57:36

Akkor ez most azt jelenti, hogy ha elfogadják, és nekem van egy papírom, amivel igazolhatom a 100 katasztrális holdat, ami '45 előtt a családé volt, joggal várhatom el, hogy Nagyságának szólítsanak, és kötelezően kezet csókoljanak? Húúú! ;)

Hírműsorok no komment. Bár Pörzsétől alapból röhögőgörcsöt kapok, főleg, hogy mit keres a Parlamentben. Node, ez már tényleg nem állapot. Múltkor TV2 éjszakai összefoglaló: 20 percen keresztül sorolják kit lapított ki a kamion, ki fulladt bele a wc-jébe, tépte darabokra a szomszéd kutyája, majd jóérzékkel a végén benyögték, hogy megjött a Mikulás Lappföldről. 3 nappal később próbaképp bekapcsoltam rendes időben: hát megint legalább 20 ember meghalt. Más viszont semmi nem történt ebben a nyomorult országban. Csakis emberek halnak szörnyet végtelenített sorozatban.
Tán ezért nem leszünk soha al-kaida célpont. Minek? Magunktól is meghalunk annyian 1 nap alatt, ami máshol már egy terrortámadás eredménye. Bekaccsolják és látják a TVben!!!!
Szomorú és döbbenet!

Valahol Máshol (lemondott Dr. Prof.) 2010.12.14. 13:00:26

@Secnir: "Rendezte: mindegy"

NONONONO! Rendezte, Káel Csaba. Csak, hogy egy régi nyalonc is újra munkát kapjon.

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.12.14. 13:08:02

@Conv: Söprögetnek?
BTW mi ez a "Támogasson jobboldali érzelmű embereket" c. felugró ablak? Én ugyan nem fogadok örökbe senkit! Még akkor se, ha az egy 38 éves benga állat, én meg olykor egyedül csámpázok haza.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.12.14. 13:09:13

@Énbagoly:

"Erre, mivel közszolgálati tevékenység ugyanúgy vonatkozik rá a kiegyensúlyozott és hiteles, független tájékoztatás kötelezettsége, mint a köztévére. "

no, de ebben hol van az, hogy úgy működik?
ebben csupán az van, hogy ugyanúgy vonatkozik a kereskedelmi tévére a szabályozás, tehát van beleszólási joga és kötelezettsége az államnak. ez csupán azt jelenti semmiféle diktátorkodásról nincs szó, teljesen jogszerű a dolog.

"És nagyon unom már, hogy az összes nyugdíjast lehülyézitek. Mintha nekik nem lenne saját véleményük, és feltételek nélkül elhinnék azt, amit a hírekben mondanak"
kérlek tisztelettel, hol hülyéztem le a nyugdíjasokat?

"És bizony nekik is lehet kábeltévéjük, és akár még internetjük is. Ha másért nem, akkor azért, mert a gyerekükkel, vagy az unokájukkal kapcsolatot akarnak tartani. "
írtam mén, hogy nem lehet?
Én azokról beszéltem akiknek nincs netük és kábelük. ezek ha hiszed ha nem, Valóban a nyugdíjasok, szegények , alul iskolázottak rétege. van ugyan átfedés a három kategóriában, de én nem írtam ilyet, hogy a nyugdíjas az szegény vagy alul iskolázott. három csoportról beszéltem. Azok három csoportjáról akiknek nincs internete, kábeltévéje.
kapísi?

"És az, hogy nem vagyunk egy véleményen, az nem azt jelenti, hogy feltétlenül neked van igazad. "
persze, hogy nem. nekem nem azért van igazam mert más a véleményem, hanem azért van igazam, mert a jogszabályok és a törvényi keretek azt mondják, joga van az államnak beleszólni/szabályozásokat hozni a kereskedelmi adók közszolgálati tevékenységébe.

"Fikázhatsz, ha te ettől jobban érzed magad, de ez rólad állít ki bizonyítványt. Persze, csak szerintem. :) "

sajnálom, ha az irónia fikázás a szemedben, ez viszont és a fentebb bemutatott szövegértelmezési problémáid, rólad állítanak ki bizonyítványt.

Elárulom neked, én voltam itt a vbőrön a leghangosabb szószólója a 40%-os zenei kvóta dolognak, mert az valóban a kereskedelmi tevékenységbe való beavatkozás. No de ne essünk már át a ló túloldalára, ez egy teljesen más dolog, itt már meglévő szabályozási lehetőséget vennének igénybe, egy olyan tevékenységgel kapcsolatban, melyhez ugyan a kereskedelmi adó adja a technológiai hátteret, azonban ez nem az ő döntési köre, hogy mit és hogyan ad le a közszolgálati időben.

mégegyszer felteszem a kérdést neked:
nem érdeked, hogy hiteles híreket kapj a környezetedről? Neked jó az, ha 15 percben terrorizmust nyomnak a pofádba mellette győzike új tapétáját elemzik 10 percben a kutyusával, majd pedig viktor elmondja mit gondolj, aztán 3 percben megemlitenek négy faszságot és egy valódi hírt? persze azt is kitekerve.
a te pénzedből finanszírozva, jó ez neked?

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.12.14. 13:12:08

@neccharisnyás útonálló: :))) én nem találkoztam ezzel a felugró ablakkal :)

de sejtésem szerint, arra vonatkozik ami az egyik cikkükben van, hogy a karácsonyi bevásárlást ilyesmit ne a multiknál, hanem a cikkben sorolt, említett boltokban végezzék el.
nem rosszabb ez sem, mint bármelyik multi reklámja.
tíccsad lefele a popup ablakokat oszt jóvan :)

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.12.14. 13:19:42

@Conv:
Affene! Megérezte a serverük, hogy náczulós anyatigris-ösztönű némber lennék?
Mocskosul rájuk épültek, mit ne mondjak. Taxi, meg töki pompos házhozszállítás.....
Émmeg maradok annál a lehel piaci boltnál, ahol annyira finom, házi a disznósajt.
Első linkednél volt amúgy.

Geza 2010.12.14. 13:21:44

@minimalista:
Na igen, a 'fogyasztópolgár' fogalmának a hétköznapivá válása kétségtelenül jól mutatja az agymosás mértékét.
A másik ilyen jellemző, amire mostanság felfigyeltem, az az emberek felelősségteljessége, ill. hát annak a hiánya.

Manapság 25-50 éves, tehát elvben már érett és még nem szenilis emberek képtelenek saját döntések meghozatalára, max. az eléjük tett 'konyhakész' lehetőségek közül válogatnak, de arról is csak a 'csomagolás' alapján.
Még vagy tíz-tizenöt éve munkáscsehókban is gyakran hallottam a világ nagy dolgairól menő viták során olyanokat, hogy 'XY politikus egy nagy marha, _mert_...' vagy 'ZW mondta meg a tutit, _mert_...', azaz még az egyszerű, nem túliskolázott 'jómunkásemberek' is használták az eszüket (a rendelkezésükre álló tényeken és az általuk átlátott összefüggésekkel persze), azaz ha néha tévedtek is, de _gondolkoztak_.

Másik dolog. A minap került megint a kezembe egy hadtörténeti könyv a II vh. idejéből, amiben többek között a hadviselő felek jelentősebb tisztjeinek az életrajzai is ott voltak. Mivel nem az ideológiákat akarom hangsúlyozni, csak nevek nélkül: '... alezredes, élt 23 évet, a ... osztag parancsnoka', '... őrnagy, élt 31 évet, az ... csata eldöntője', '... százados, élt 22 évet, 153 légigyőzelem', meg hasonló életutak. Mi a közös bennük? 20-25 éves emberek, mai szóhasználattal 'fiatalok', akik elég felelősségteljesek voltak ahhoz, hogy százegynéhány embert vezessenek, emberek tízezreinek az élete múljon a döntéseiken, a képességeiken. Elég felelősségteljesek ahhoz, hogy ezt tudatosan el is vállalják, és általában meg is haljanak érte.
Namármost, nézd meg a mai 20-25 éves korosztályt, de ne is szűkítsd le, nézd 20-tól 50-ig, mondván békeidőben később érik az ember. Mennyi ilyen embert látsz? Akik a maguk békés, konstruktív területén képesek ilyen szintű felelősség ellátására és elvállalására?

Puhányok lettünk (koffeinmentes kávé mellé lightos bagót szívunk és csak négy centet kapunk a felespohárba :)...), és mivel több évszázadon át stabil értékrendek maguktól nem szoktak pár évtized alatt maguktól kifordulni, én nem tartom túlzónak a szándékosságot mögötte.

Ha a világháború után azt szeretnéd elérni, hogy ilyen soha többé ne fordulhasson elő, pont ezt kéne tenned: döntésképtelenné nevelni az embereket az ellentmondásos tények adagolásával, összefogásra alkalmatlanná az individualizmus túlhangsúlyozásával, gondolkodásra képtelenné az előregyártott gondolati sémák erőltetésével. Csak hát ez kétélű dolog, mert ami eszközzel rosszat nem lehet csinálni, azzal jót se, aki rossz cél érdekében nem tud fellépni, az a jóért sem, és a szélsőségekre való alkalmasság kiküszöbölésével csak a langymeleg lábvíz maradt.

Aztán persze a világ többi része nem ilyen (lásd pl. a bokszos és muszlim előretörést európában és a cigányokét nálunk), ergo előbb-utóbb megint hatékonyabbá kell válnunk, amivel természetszerűleg együtt jár, hogy a mostani töketlenségünk ('demokratikusságunk', ha úgy jobban tetszik) kihasználóinak menetrendszerűen el lesz kenve a szája, ezért aztán igyekeznek húzni-halasztani.

És hát az is régi tanulság, hogy az egységesen fellépő közösség hatékonyabb az individuumok halmazánál, hogy egységes közösséghez egységes értékrend kell, hogy az embernek nincs veleszületett morális érzéke, hanem azt a társadalmi környezetből tanulja, és ezek egyenes következménye, hogy működőképes közösséghez közösségi oktatás és nevelés kell.

Az pedig nem korlátozódhat az iskolákra, különösen hogy ott értékrendet, világnézetet a jelen ideológiai marhaság szellemében tilos tanítani, így a közösségi nevelésnek az egyéb információs utakat is magában kell foglalnia. Normális esetben ez természetes, de a mi társadalmunk most beteg, ezért vannak, akik kivetnivalót találnak abban, hogy a helytelen dolgokba igenis beleszól a közösség.
(Érdekes módon abban persze nem találnak kivetnivalót, hogy törvény szerint a médiumok nem jeleníthetnek meg bizonyos történelmi szimbólumokat, nem ismertethetnek bizonyos történelmi eszméket. Persze tudom: az más. Az mindig más. Mint ahogy mindig minden más, amit a liberáltak másnak akarnak tudni. 'Más' - ez az a szó, ami tulajdonképpen a közösségből való kilógást jelenti - na ezt szokás mostanában isteníteni.)

Na, most viszont már tényleg megyek vissza dolgozni :).

Art Mooney 2010.12.14. 13:24:36

akkor én most megmondom a frankót, aki akar figyelni, figyeljen, aki nem, ne.

ezen szabályozások létrejötte annak TÜNETE, hogy az adott terület önszabályozó mechanizmusa nem működik. és ez baj. igen, problémás, ha ezt törvényekkel akarják szabályozni, de a fontos kérdés itt sokkal inkább az, h MIÉRT nem működik az önszabályozás.

ha pedig az derülne ki, h az önszabályozás esélytelen (mert pld. a hírműsorok szerkesztőinek örömöt okoz belezős erőszakolós hírekkel megtömni a híradót, és vmiért épp ezek a szerkesztők kerülnek a médiában hatalomra), akkor ne tessék siránkozni! tetszettek volna tisztességes munkát csinálni!

ha a gyerek nem akar hazajönni a megbeszélt 10 órára, ne sírjon, ha a következő hétvégén nem engedik el, még ha érdekes is lenne a program. (és igen, az államnak van köze ahhoz, h a legnépszerűbb tv-adókon h tematizálják a közbeszédet.)

dr. Aullah 2010.12.14. 13:30:06

Amúgy az lesz majd a durva, amikor a netre is kivetik a 20%ot...

Én sokkal jobban szeretném, ha eltörölnék a kettős mércét: Ugyanis, ha cigány az áldozat, azt mindig bemondják. Viszont ha ők csinálnak valamit, akkor sose (pedig véleményem szerint amikor ők támadnak, általában rasszista megfontolásból) Igenis mondják be mindig, vagy sose... Szerintem ez a legundorítóbb dolog a híradókban.

hoplita 2010.12.14. 13:34:47

@Conv:
Gondoltam először végigbogarászom mielőtt hozzávauvau...
Igazad van...
Nekem is tele a tököm, hogy az esti retek vagy másik híradó még a hedlájnban is a krimivel akarja eladni magát.
Persze csak ha nem retek orkok a főszereplők, legalábbis elkövetői minőségben.....hanem valami huszadrangú, vagy médiahaszonnal járó faszság....

Gerusz · http://gerusz.blogspot.com 2010.12.14. 13:40:42

Nem a híradó depresszív, hanem ez a kurva ország! Nem attól csökken a biztonságérzetem, hogy a híradóban bűnügyi hírek vannak (általában itthon se vagyok, amikor az megy), hanem attól, hogy ha kimegyek az utcára, bármikor rám foghatja a bicskáját három cigány suttyó (nyócker...), és ha esetleg el találom törni a kis kezecskéjüket reflexből, akkor még én mehetek a börtönbe.
Tegyenek rendet és akkor nem lesz ilyen sok bűnügyi hír, ennyi!

hoplita 2010.12.14. 13:40:47

'.......A nemesi előnév Magyarországon a nemességre utal. A nemes Urak használták az előnevet miután hűbér gyanánt nyertek egy területet királyi szolgálatban. Ezt a nemes Úr a vezetékneve elé szokták helyezni, például: nagybányai Horthy Miklós......."

Jaj, mi jöhet még Zero......????:))))))

Nagyon helyes.
Valami bajod van ezzel?
Nincs a családban nemes?
:DDD

blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year (törölt 2010.12.14. 14:04:19

A büntetési tételeket kellene emelni 100-150%-al,nem az ,hogy benyögi a "híradó" 1-5 évet kaphat a szegíny kirekesztett bűnöző betörésért,garázdaságért,stb. amiből lesz felfüggesztett és ezt pontosan tudják a rohadékok...

blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year (törölt 2010.12.14. 14:08:01

Tegnap is felvetettem már:P.Koltai "kis" csalása?Na az vastagbőr...ha igaz kaphatna 50 évet,mint más normálisabb országaban...

Homeoffice 2010.12.14. 14:11:48

@blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year:

Nem 50en évet.
Kamatos kamattal behajtani a pénzt.
Mindenkitől, aki a családjába tartozik.
Az 50 évvel sajnos nem érünk semmit.

hoplita 2010.12.14. 14:12:04

@csoko20:
Barom.....agyatlan barom.:(

minimalista 2010.12.14. 14:32:00

@Geza:
A polgárt manapság el is hagyják, szimplán fogyasztó.(bár az elkövetkezendő években lehet hogy újra divatba jön az utótag:)

"Mivel nem az ideológiákat akarom hangsúlyozni, csak nevek nélkül: '... alezredes, élt 23 évet, a ... osztag parancsnoka', '... őrnagy, élt 31 évet, az ... csata eldöntője', '... százados, élt 22 évet, 153 légigyőzelem', meg hasonló életutak. Mi a közös bennük? 20-25 éves emberek, mai szóhasználattal 'fiatalok', akik elég felelősségteljesek voltak ahhoz, hogy százegynéhány embert vezessenek, emberek tízezreinek az élete múljon a döntéseiken, a képességeiken."

Nem (el)vitatva észrevételed a későbbi vagy akár soha nem érésről, ami az egyre kevéssé egészséges fiatalokat értelmi, érzelmi és eszmei szinten jellemzi: a hivatkozott példa nem teljesen helytálló e gondolat alátámasztására, ugyanis a világháborúkban tiszti rangot - főleg százados és onnan felfelé - szinte kizárólag a nemesség és tehetős polgárság kaphatott a kezdetekben, később érdem alapján is járt , de elenyésző mértékben.
Így ezen valóban nagyszerű tettek hősei nem feltétlenül rátermettségi kiválasztás, inkább velük született előjogaik alapján kerülhettek olyan pozícióba, amilyenbe...

majomkutya 2010.12.14. 14:34:41

@Secnir: Igen, de az már nem mindegy, hogy egy félórás híradónak csak a 20%-a szól bűnügyi hírekről, vagy 70%.

2010.12.14. 14:59:28

@blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year: Nem a büntetési tételeket kéne emelni, hanem a felderítési arányt javítani! Hiába van tényleges életfogytiglan, vagy akár halálbüntetés is, ha száz elkövetőből egyet tudnak bevarrni, mert vagy nyomozati, vagy bírósági szakaszban bebukik az eljárás. A többi 99, aki így vagy úgy megússza, tuti bűnismétlő! Minél többször megússza, annál magabiztosabban.

2010.12.14. 15:02:18

@majomkutya: És miről fog szólni a többi rész? "Orbán elvtárs köszöntő beszédet mondott a Györgynapi Búcsúban" meg "Épül-szépül Alcsútdoboz, a sikerfalu, ahol a legmagasabb országunkban az egy főre jutó átlagkereset" vagy mifene?

majomkutya 2010.12.14. 15:15:01

@Sörömpőőr: Tudod mit, ezzel a hozzáállással tényleg azt tudom csak javasolni, amit Kövér mondott anno: keress egy kurva erős kötelet, menj le a pincébe és akaszd föl magad.
Sokminden történik az országban. Én hiányolom a híradóból a parlamenti viták összefoglalóját pl.
De annyi más is van. Lehetne több a kulturális hír, lehetne több szó a környezetvédelmi történésekről, akármiről, csak ne az ömöljön a TV-ből, ami félelmet gerjeszt, vagy ami lehangol. És nem azért mert azt szeretném, ah homokba dugnánk a fejünket, nem, semmiképpen sem.
A bűnügyi hírek szenzációhajhász nyomatása egy dologra jó: hogy félelemben éljenek az emberek. A terrorfenyegetettség örökös hangoztatása is erre jó, no meg arra, hogy igazolja a kormányok esztelen terrorellenes politikáját és a szabadságjogok korlátozását.
Amerikában történt a terrorellenes hecckampány csúcsrajáratásakor, hogy bedobták a köztudatba, hogy a terroristák egy 10000 fő alatti kisvárost fognak megmerényelni, a város nevét is megemlítették, kivonult az FBI, a fél hadsereg, aztán nem történt semmi. Ennek a célja az volt, hogy ezzel még a magyarországi tanyákhoz hasonló farmokon élő amerikai farmerek is attól féljenek, hogy egyszercsak a farmjukra irányít egy arab egy utasszállítót. Ugyenezt szolgálta arikában a 2000-es szilveszterkörüli botránykeltés, hecckampány és félelemokozás, hogy majd minden tönkremegy, mert a számítógépek nem fognak tudni átállni a 2000-es dátumra. És mi lett? Semmi. Viszont az embereke vásároltak mint az állat. Elemlámpákat, petróleumot, áramfejlesztőket, fegyvereket, tartós élelmiszert. Ki szakított az egészen? A kereskedők és a nagyáruházak részvényesei.
Ugyanez volt a H1N1 vírussal, olyannyira hiszterizálták a népet, hogy már a nővérem is azt mondta, hogy amíg nem oltatom be magam, addig nem mehetek föl a lakásukba, mert megölhetném a vírussal a gyerekeit. Ez már beszarás! Ki kaszált rajta? A vakcinagyár és a mögötte álló politikusok.
STB,STB,STB

blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year (törölt 2010.12.14. 15:34:18

@Gunther (Regisztrált kommentelő): Egyértelmű ,hogy a pénzt vissza ,aztán az 50es :) ,visszatartó erőnek csak jó volna valamennyire...

@Sörömpőőr: persze azon is kellene javítani, egyértelmű

2010.12.14. 15:39:16

@majomkutya: Hm... biztos, hogy nekem kell fölkötnöm magamat, és nem azoknak a moronoknak, akik elhiszik a tévének, hogy az arab terroristák pont az ő érdektelen kis porfészkükben az ő értéktelen életükre törnek? Akik azt hiszik, Magyarország mini vadnyugat, miközben sem ellenük, sem az ismerőseik ellen évtizedek óta nem irányult bűneset? Én ezt a kézivezérelt híradószerkesztést tüneti kezelésnek tartom. Amúgy semmi kifogásom ellene, sőt, tökre örülnék, ha teret hódítanának a kultúrműsorok, még az is lehet, hogy visszakapcsoltatnám a kábeltévét... de aki hülye, az is marad. Hacsak föl nem köti magát, ahogy azt Pártunk és Kormányunk javasolja: www.youtube.com/watch?v=uSwt8UMru5c

Avatar 2010.12.14. 15:40:10

@majomkutya: "Én hiányolom a híradóból a parlamenti viták összefoglalóját pl."
Mondjuk ha érvelne a kormány egy percig is a lépései mellett, akkor lehetne ilyet készíteni...
De egyszerűbb egyéni képviselői indítványként megkerülni az egyeztetési kötelezettséget, a kormánytöbbség meg szépen megszavazza a javaslatot, bármennyire is vitatja az ellenzék az adott lépést.

majomkutya 2010.12.14. 15:43:05

@Avatar: Azt is be leetne mutatni az összefoglalóban, hogy a kormány nem szeret érvelni.
Török Gábor írta a blogjában, hogy az alkotmánybíróság jogkörének szűkítéséről szóló javaslat vitájában minden elhangzott, csak az nem (egyetlen egyszer sem!), hogy pontosan miért is kell ezt meglépni. Ez a TV-nézőknek nem jött le. Csak annak aki netezik és olvas TGE blogot, vagy index percről percre tudósítást.

majomkutya 2010.12.14. 15:50:04

@Sörömpőőr: Ez a köst föl magad történet nem úgy volt, mint az MSZP kampányfilmben, én egyszer ezt élőben is hallottam. Amikor én hallottam az volt a lényege, hogy ha csak pesszimisták vagyunk, ha nem tudodnk örülni, akkor nincs sok értelme élni, és jobban járunk, ha fölkötjük magunkat. Természetesen a te vonatkozásodban is átvitt értelemben írtam, de örülök, hogy nem fogadod meg a tanácsomat.
Hát igen, sajnos sok ember kételkedés nélkül elhiszi amit a TV-ben hall, vagy olyan sok Tv-t néz, hogy előbb utóbb megmanipulálódik.
Te kiköttetted a kábel TV-t?
Mekkora arc vagy.
Nálunk elő van fizetve, de volt már hogy hónapokig be sem volt kapcsolva a TV, ha meg igen, akkor egy-két hírasó, meccs, Ma Reggel. De film meg valóságsó, meg megaszar, meg hasonlót nem nézünk. Mondjuk így hogy előfizetem a tv-t és van hogy egész hónapban nincs bekapcsolva, valószínűleg én vagyok a hülye, lehet föl kellene kötnöm magam. :D

Nurrddin 2010.12.14. 17:13:40

Hogy hőbörög a sok jobbágyivadék!
Minden bizonnyal azért, mert nem tud felmutatni egy olyan őst sem, aki a kapáláson kívül tett mást is a hazáért az elmúlt ezer esztendőben (az esztendők száma családonként változik, sajnos a mai vezető réteg ritkán tud 100 évnél messzebb visszanyúlni az ősei után)
Nem mellesleg európa szerencsésebbik felének nagy részén nem gond, és fakultatív a nemesi előtagok használata. Érdekes módon ott nem okoz gondot, és nem is sokan használják.
Itt a a gond, a közvetett vagy közvetlen marxista neveltetés, amit ha magába mélyed a kedves bloglátogató, blogíró ( a nem kívánt rész törlendő) simán felfedezhet saját szellemi gyarapodásában.

Segítségképp a történelemtanárok, történelemórák környékén keresgessen minden magába mélyedő, még akkor is, ha oly szerencsés, hogy ezek az órák bőven '90 után történtek....
Ma is a marxista történelem tanítás uralkodik, nyakon borítva egy nagy adag vadliberalizmussal...

Tom Bobb · http://tombobb.blog.hu 2010.12.14. 17:43:43

@Szekuriti Blogger: @hphp: @John Preston: Tény, hogy (sokak előtt) ismert okok miatt jelenleg nem tartózkodom Magyarországon, de édesanyámtól azért értesülök róla, mi folyik ki a dobozból. És ezek a hozzászólások megerősítettek róla, hogy nem nagyzol, mikor azt állítja: egyszerűen nincs értelme bekapcsolni a dobozt, mert ömlik kifele, hogy miféle balesetek, gyilkosságok, betörések, satöbik voltak - és teljesen jogosan szegezte nekem a kérdést, hogy semmi más nem történt a világban?
Eközben én olvasom a helyi újságokat, ahol igenis foglalkoznak vele, mi történik a világban. Mit mondjak neki? Drága anyukám, a világban naponta és percenként történnek érdekes és izgalmas dolgok, csak a magyar média olyan kezekbe került, akik nem akarják, hogy tudj ezekről. Ha pedig megsejted, mindössze egy mondat erejéig foglalkoznak vele, álláspontjukat rögtön a szemedbe köpve - nehogy önáőlló gondolatod legyen. Ugyan már!

Drága édesanyám! Barátaim, agymosottak!
Nem minden szar, amit ez a Jobbik tesz-vesz, s bár egyre nehezebben tolom a szekeret, hiszen kicsit "meghasonultam", ettől függetlenül kitartok mellette, hogy nem keresgélik a kukoricaszemeket ebben a bazi nagy tyúk- és birkaketrecben, hanem állnak a zsákok, melyek kiborításra várnak... na, de most boruljanak, mikor mindenki (hanukázik) ünnepel?

agymosott.blog.hu

dr.justice 2010.12.14. 18:21:27

A ranggal együtt esetleg az első éjszaka jogát is vissza kellene állítani. Arra is lenne igény.

Amúgy aki nem rendelkezik nemesi gyökerekkel - pl. én - az nem ébredhet magyar öntudatra ?

tudi 2010.12.14. 18:23:34

A 20% szerintem helyén való, történik más is a világban és itthon kis hazánkban is, ami fontosabb, mint a bűnügyi hírek.

dr.justice 2010.12.14. 18:37:30

@Nurrddin:

Ha nem lett volna aki kapál, éhen döglöttek volna a tisztelt őseid b+.

hoplita 2010.12.14. 19:20:27

@dr.justice:
Nem erről van szó, Isten két lábon járó barma..:)

A "jus primae noctis" pedig csak legenda....nézz utána, ha mán doktorral kérkedsz a nickedben....

ketroot 2010.12.14. 19:33:33

@Nurrddin:

Nem basztatásból, de neked milyen nemesi vér csörgedezik ereidben?

hoplita 2010.12.14. 19:44:31

@ketroot:
Ha jász, nagykun, vagy hajdú akkor még a kutyabőr sem kell, hogy jobbágyivadékozzon...:))))

Én spec. nagykun vagyok...:DDD

Nurrddin 2010.12.14. 20:39:40

Szabad nagykun....
az én őseim locsolták is a földeket, nem csak kapálták
vérrel locsolták

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.12.14. 21:36:46

@dr.justice:
Öntudatod van, mert ember vagy. Magyar vagy, mert azonos nyelven, azonos kulturális, ésegyéb értékekkel neveltek fel, mint a nemzetet alkotó többi embert.
Felébredni max. akkor kell, ha még a "számba rakják, tövig benyelem" állapotban leledzel. Bár ez az alap emberi személyiségfejlődés természetes folyamata, köze nincs nemzetiségi hovatartozáshoz. Szerintem.

2010.12.14. 21:47:44

@Nurrddin: Az 1869-es népszámlálásig jól kutatható a nyilvántartás, ez azt jelenti, hogy nagyjából az 1820-as években születettekig simán bárki visszavezetheti a családfáját. Ezer évre visszamenőleg legfeljebb azok a szerencsések, akiknek az ősei családi magánarchívumot vezettek, és az túlélte a Szabadságharcot, a két világháborút, meg a szocializmust. Amúgy a magyarok eredetileg szabad nép volt, csak a drágalátós nemesek tették röghöz kötött, tudatlan jobbággyá. Én erre nem lennék túl büszke az ezer éves családok ivadékai helyében. :-(

@majomkutya: Én is pont ugyanúgy voltam, mint te: hetekig nem néztem, mert nem érdekelt, aztán tavaly novemberben, amikor más ügyben úgyis be kellett mennem a tré-komhoz, jól felmondtam.

dr.justice 2010.12.14. 22:14:47

@hoplita:

1. Nem kérkedek semmivel . Ez a címem/rangom, amiért itt te szűkölsz. Amellett, hogy valaki dr. még lehet hülye. :D

2. Nem legenda. Az más kérdés, hogy a gyakorlatban mennyire alkalmazták.

3. Miről van szó ?

4. Amit a Jobbik tesz, csak jó lehet, ámen.

molaris 2010.12.15. 05:35:06

Etika- erkölcs- felelősség.
Ha e három kitételnek eleget tesz a híradás - és tényszerű - mehet.
Szerintem.

molaris 2010.12.15. 05:40:18

Nemesség ügyében: ami volt azt nem kell szégyenlenünk. Egy részét talán.
Most újrakezdeni?- minek?
Belegondolt a beterjesztő, hogy mit jelentene az ifjú nemes nebulónak 100X leírni a nvét büntetésből?XDXD

hoplita 2010.12.15. 07:47:25

@dr.justice:
De, legenda...
Nagy kedvencem, Ráth-Végh egyik könyvében alaposan körüljárja a témát, egy kis fejezetnyit szentel neki.....és megállapítja a legenda voltát.
Ha már kultúrhistória, akkor én hiszek Ráth-Véghnek.

eszkep 2010.12.15. 07:52:54

Sajnálatos módon Zero-nak (is) egyre nehezebben megy a szövegértelmezés. Konkrét esetben pl baromira nem mindegy, hogy azt írjuk:

„csak 20% lehet a bűnügyi hírek aránya a hírműsorokban”

vagy

„Legfeljebb húsz százaléknyi lehet a nagy kereskedelmi tévék és rádiók reggeli és esti hírműsoraiban a bűnügyi hírek aránya.”

Gyengeelméjű blogtáraink ezt még tovább bogozzák:

„mi az, hogy megmondják mennyi jó hír legyen?”

Zero, miért kell ennyire lezülleszteni a bogot????
Az pedig, hogy bugris vagy és nem tetszik, hogy esetleg – akinek volt, vagy lenne - felvehetik újra a teljes nevüket egyéni szoc. problémád. Egyáltalán ez téged mit zavar???? Kisebbségi érzésed van emiatt, vagy mi?

hoplita 2010.12.15. 07:57:36

@Sörömpőőr:
Két dolgot szögezzünk le...

Nem nagy vaszisztdasz alapjában véve nálunk a kutyabőr és a nemesi cím, a a magyar királyság alattvalónak tizede büszkélkedhetett vele.
Kötelezettségek is jártak vele bőven, nemcsak jogok....ahogy előttem mondták,. vér formájában adózott, időnként igen nagyvonalúan.:(
A másik pedig kicsit irónikus megjegyzés...
Szeretném a elnyomott jobbágy terheit cipelni, itt és most, a XXI. században....kilenced, tized, egy kis robot, ajándék, szevasz.:))

Ásó[Mosó]Maci (Dr. nélkül) 2010.12.15. 08:36:03

A Jobbik is ilyen Horthysta csökevényekkel foglalkozik, miközben a demokrácia összeomlik!
www.nepszava.hu/articles/article.php?id=375057
:-)

2010.12.15. 08:42:37

@hoplita: Persze, a kiegyezés korában már kenőpénzért bárkiből magyar nemes lehetett a lókupec cigánytól a zsidó patikusig. Amúgy pillanatnyilag tényleg nem sokat számít, bár egyes körökben sznobizálás tárgya, mint minden olyasmi, amelyet még drága pénzért sem lehet megszerezni. Most már autója, aranyrolexe, palotája, sőt, várromja vagy telke a Holdon bárkinek is lehet, de nemessé nem válhat, mert hiányzik ennek a teljes intézményrendszere.
A középkori jobbággyal kapcsolatban meg azért azt vegyük észre, hogy igaz ugyan, hogy százalékban kifejezve kisebbek voltak a terhei, de azért SEMMIT sem kapott, se államilag finanszírozott egyetemet, sem körzeti orvost, sem munkanélküli segélyt, sem nyugdíjat, a világon semmit sem.

IdomitottFoka 2010.12.15. 09:54:38

Eh, a kereskedelmi híradók amúgy is a langyosság útját választották. Semmi politika, inkább a sok kukába dobott csecsemő. Most színt kell vallaniuk, lekompromittálják őket vmelyik (esélyes a kormány) oldalra. Érthető volt a hozzáállásuk, de most majd kiderül a gerincességük mértéke. -100-ra tippelek a 0-10-es skálán.

Sztyopabá 2010.12.15. 10:19:20

Az első éjszaka joga sok vitát kiváltó téma, mély gyökerei vannak az irodalomban, folklórban.
Tudósok, írók, költők említik műveikben, amitől nem lesz minden kétséget kizárólag igaz, de egy tudós véleménye alapján azért ne könyveljük el mítosznak.
Angolul tudóknak javaslom a következő linket: www.petalk.com/humanist/jpn.html

A nemesi címeket pedig jobb lenne hagyni úgy, ahogy vannak. Felmenői mindenkinek voltak, vért mindegyik család adott ezért a földért, az pedig, hogy valaki különb lenne másoknál, mert 600 évvel ezelőtt az egyik ősét valamilyen okból nemesi rangra emelték, merő nonszensz. Ne azzal foglalkozzunk, kinek melyik ükükükükapja mit tett, hanem azzal, hogy TE mit tettél, ami alapján címet, rangot, elismerést érdemelsz.
A nemesség, az egyházzal szoros együttműködésben, az egyik legfőbb oka annak, hogy a világ több száz éven keresztül sötétségben élt, ahol a pór senki és semmi volt. Hányszor próbáltak az elnyomottak valamilyen jogokat kicsikarni maguknak, hány "parasztlázadás" volt a történelem folyamán, amikor már nem tudták elviselni a rájuk kényszerített terheket? És hányszor fojtották vérbe ezeket, hány lázadót kínoztak halálra, végeztek ki kegyetlen módokon. Dózsa neve ismerősen cseng? Hosszan lehetne sorolni a hasonló eseteket, felesleges, akit érdekel, olvasson utána. A lényeg, hogy véleményem szerint az emberek évszázadokon keresztül próbáltak megszabadulni a "nemesség" áldatlan uralmától.
És most állítsuk vissza a címeket, rangokat? Miért is? Köszönetképp az elmúlt évszázadok elnyomásáért, kizsákmányolásáért, az ország kiárusításáért, elárulásáért?
Tudom, hogy volt számos olyan nemesünk, aki az életét adta a hazáért, tudom, hogy voltak köztük, akik rengeteget áldoztak és tettek az országért. De, sajnos, ők az elenyésző kisebbség.

arlequin 2010.12.15. 10:33:32

@Sztyopabá: azért nem kellene dózsát idehozni, mert csak a kommunista történethamisítás agymosó tevékenységének eredményeként csillogtatod magadat.
ugyanis eredetileg: Dósa-nembéli György
hoppá-hoppá
a Sárkányos Lovagrend egyik lovagja volt ám... annak pedig nem lehetett tagja paraszt. szóval először inkább az igazi történelmet kellene megismerni, s majd utána nekiesni, mint tót az anyjának. köszönöm.

ON: ez a jobbikos javaslat a királyság bújtatott restaurációjának első lépése. ergo: támogatom. lehetek megint báró. hivatalosan. ;-DDD
és nem XIX.-ik századi eredettel...

őfőméltóságok és jobbágyivadékok számára pedig csudaszép, békés, boldog napot/adventet/karácsonyt/húsvétot és 2020-at kívánok!

fokabacsi 2010.12.15. 11:00:25

Hasonló lehet , mint a hős szovjet harcos, aki hősi halált halt az egyik dunántúli falu mellett ! Pedig mindenki suttogta, hogy a tehenet akarta elvinni, ezért a gazda leszúrta vasvillával . A Gazdát lelőtték.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.12.15. 11:09:26

@arlequin:
hát azért az ő nemessége közelebb állt a jobbágyhoz kivitelre :)
Az igaz, hogy a Dósa család egyik oldalágának volt a leszármazottja, az Örlőcz nemzethez tartozott, akik bizony annyira elszegényedtek, hogy a nemesi kötelezettségeknek (adó, birtokjövedelem) nem tudtak megfelelni. Szóval csak családi név szerint voltak ők nemesek.
Az bizonyos, hogy a Dósa család valójában csak később tett szert nemesi rangra, igaz a bárói rangot is megszerezték, 1671-ben.
Az már csak legenda mely szerint Károly Róbert Dósa mester nevű nádora a család vérvonalába tartozna, vagy acsanádi püspökké avatott Dósa testvér.
Dósa Ambrus birtokos köznemes (vagyoni nemesség) vérvonala Dózsa György, de csak oldalágon, mint fentebb írtam.

Szóval paraszt volt ő inkább mint nemes.
A baj, hogy a makfalvi és az illyefalvi Dósákat egy vérvonalként kezelte sokáig a családfakutatás, azonban elég konkrét bizonyítékokat ad ennek hamis voltára a pápai tizedszedők jegyzéke mely 1332-től elég konkrét adatokkal szolgál a háromszéki terület Dósáiról.
Kibéden és Makfalván elég sok ember őrzi évszázadokra visszamenően a nemesi levelet mint Dósa.
Kibéden szoktunk nyaralni családilag, oda járunk "haza". :)

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.12.15. 11:11:12

@Conv:
jah, lemaradt a forrás, hol tudsz utánanézni részletesebben:

Nagy Iván, Magyarország Családjai III. kötet.

Sztyopabá 2010.12.15. 11:24:09

@arlequin: Gratulálok. Igaz, hogy Dózsát a nem túl humánus kivégzések kategóriában említettem meg, mint egy esetét a sok közül, ahol keményen megmutatták, mi történik azokkal, akik szálkák az uralkodó réteg szemében, de most aztán rettenetesen helyre lettem téve.

Véleménye azért, egyelőre, mindenkinek lehet, amit a saját maga által szerzett információk alapján alakít ki. Ezt mondjuk homo sapiensi körökben illik annyira tiszteletben tartani, hogy nem esünk neki, "mint tót az anyjának", maximum jelezzük, hogy nem értünk egyet vele.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.12.15. 11:35:16

off:

"Az izraeli Kármel hegyen és környékén a két héttel ezelőtt tombolt tűzvész megfékezésére palesztin tűzoltók is érkeztek a Palesztin Nemzeti Hatóság területéről. Áhmád Tíbi, az izraeli parlament palesztin képviselője keddre a Kármel hegyen levő Uszfijje drúz településen fogadást szervezett a tűzoltásban részt vett palesztin tűzoltók küldöttségének a tiszteletére, ám...
az izraeli hatóságok nem adtak belépési engedélyt az alig két héttel korábban a zsidók segítségére siető palesztin tűzoltóknak."

ezmekkora :)
kuruc.info/r/4/71072/

hoplita 2010.12.15. 11:43:58

@Sztyopabá:
Véleménye és segglyuka mindenkinek van.....csak senki sem kíváncsi a másikéra, hogy egy "klasszikust" idézzek.:))))

hoplita 2010.12.15. 11:51:19

@Conv:
A köznemesség és főnemesség problémakörébe nem mennyünk belel, mert messzire vezet...
Kurzusok, uralkodók, uralkodóházak váltásaival nagyot változott a kép....
Egy példa rá Károly Róbert trónra lépése és az utána következő restauráció..... a foglaló nemesség gyakorlatilag eltűnik a politikai porondról -"kiskirályok" - és köznemesi családok emelkednek főnemesi rangra.....
Egyébként jogaiban egy hétszilvafás is ugyanaz, mint egy országbíró.....puszira meg nem osztogatták a kutyabőrt.

@Sörömpőőr:
Hát igen.....szarfaszú, magyargyűlölő habzburgok.....legyen átkozott az egész rohadt família.

hoplita 2010.12.15. 11:53:44

@arlequin:
"......a Sárkányos Lovagrend egyik lovagja volt ám... annak pedig nem lehetett tagja paraszt. szóval először inkább az igazi történelmet kellene megismerni, s majd utána nekiesni, mint tót az anyjának. köszönöm...."

Most lusta vagyok utánakeresni, de a rend fénykorában voltak vagy hetvenen....ha jól tévedek.
Szal szíre-szóra oda nem vettek fel.....:)

fokabacsi 2010.12.15. 14:16:45

@hoplita: ."a Sárkányos Lovagrend egyik lovagja volt ám.." Bizony. Mint a Vlad Tepes, vagyis a Drakul-Drakula-sárkány rendi lovag .

hoplita 2010.12.15. 15:19:28

@fokabacsi:
Havasalföldi vajda volt a Karós.....nem lehet aszondani, hogy kismiska..:)))
Amúgy meg Zsigmond alapította....ő se vót akárki.:)

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.12.15. 16:01:04

@Ásó[Mosó]maci: Netene! Népszavából linkelsz? Rontod a nácziblog szinvonalát. :DDDD

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.12.15. 16:06:52

@Conv: Ezt én is néztem. Megmentik a sejhajukat, kérés nélkül, az "ellenség"-nek, erre nem engedik be az országba az ünnepségre hivatalosan meghívottakat. Egy csuda ez a Közel-Kelet!

Cápáról kiderítették már, hogy ért-e yiddishül?

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.12.15. 18:08:23

@neccharisnyás útonálló: ugye egy csoda figurák élnek ott? :)

nekem az tetszett még, amikor a megszállt ciszjordániában az út mellett, a "behajtás csak izraelieknek" tábla alatt állva rasszistázta/antiszemitázta a palesztinbarát európaiakat a jóravaló izraeli államfő a CNN-nek :)

Donna (Cara)mba 2010.12.15. 22:14:53

@Conv: Te "hazajársz" Kibédre?
Te lennél a legjobb titokminiszter kies e hazában:)
Több mint egy éve figyelem kommentelős pályafutásod, és kiderül, semmit se tudok rólad...

A Nemzetbiztonsági Hivatalban a helyed, mondom én;)

Amúgy is nálad rejtélyesebb emberrel még nem találkoztam a nettérben:)

Ja, ez se nem mellékes, Kibéden terem a legjobb hagyma:)

Donna (Cara)mba 2010.12.15. 22:26:48

@arlequin: Ha majd báró leszesz, nem segítesz hozzá egy hétszilvafás nemességhez?;-D
"Odahaza"saját erdőnk is volt, meg erdőközösségi is fent a Rézen, saját rétünk meg legeltetési jógú réthányadunk, földjeink, szőlőnk, szántónk, kaszálónk, - és: 7 darab szilvafánk minden bizonnyal.

A családban meg Király nevű felmenőm garmadával;-)
(Neked elárulom: ez a királyi birtokon való jobággyi státuszt jelentette. De olyan jól hangzik, nem?)

Erre már csak kijár egy hétszilvafás nemesség, ugye?;-)

Igaz, csak nagyságos asszony lehetnék vele....

Á, maradok sine nobilitate:(

süti beállítások módosítása