Skip to content


       Szűrés lista

Annamari, maga normális?

A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság december 13-én levelet küldött a Tilos Rádiónak, mivel (uramisten) a rádió korhatárra való figyelmeztetés nélkül játszott egy Ice-T számot. A kurva életbe, a köcsög amcsi rappernek nem mocskos a szája?!

"A zeneszámokban angol nyelven olyan szavak és kifejezések hangzottak el, amelyek kétségtelenül alkalmasak lehettek a 16 éven aluli hallgatók erkölcsi és pszichológiai fejlődésének káros befolyásolására mivel a szerzemények szókészlete kimondottan trágárként jellemezhető."

Az év levele, nyelvvizsga statisztikákkal, a szám angol szövegével és a magyar fordítással ... a Tilos Rádió válasza itt olvasható.

A levél aláírója, Dr. Boros Márta ... nem tűnik egy nagy Ice-T rajongónak :)


Szeretném jelezni, az új Médiatörvény CSAK január 1-től lép hatályba, ha a Sándor-palotában az a bohóc aláírja.

Gondolom ez a levél még csak az előétel ... persze a TV2-vel meg az RTL-el nem keménykednek, nem ugyanaz a súlycsoport, mint a Tilos. A ValóVilágban akár kúrhatnak is, az nagyon jótékony hatással van a gyerekekre :)

Ice-T véleményét az esetről itt olvashatjátok, természetesen trágár szavak nélkül, így a 16 éven aluli olvasók is bátran megnyithatják ...

Ice-T nagyon örül az ingyen reklámnak, és hogy most mindenki megismeri a számot, angol és magyar szöveggel együtt! :)

Én nem kerülgetem a forró kását: ezek segghülyék  :)) 

(A szám itt meghallgatható, még középfokú nyelvvizsgával is nehezen érthető)










 

Címkék: média fidesz abszurd

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr432548066

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ice-T & Tilos rádió & józan ész & nyelvtudás vs. Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (szövegelemzéssel!) 2010.12.31. 00:08:45

(Avagy erősebb kutya baszik, itt vajh' melyik lesz az?) Esetleg, stílusosan fogalmazva: it's on! Ahogy a comment.blog.hu megírta (én ott futottam bele), a Tilos rádió kapott egy

Trackback: Skiccpali aláírt, lehet csomagolni 2010.12.30. 22:51:10

A Nemzet Tolla tette a kötelességét, nem is értem mit vártatok a zemberek emberétől. Titkon többen remélték, hogy az negatív hazai és nemzetközi tiltakozásra felkapja a fejét Orbán és dob egy smst Palira, hogy ezt akkor most mégse. Vagy ha a nemz...

Trackback: A korrupció melegágya (II-III. egybevont lecke) 2010.12.30. 21:25:20

II. A médiaalkotmány révén a sajtó alaposan szabályozott lett. Azt nem állíthatjuk, hogy cenzúra alakult volna ki. A cenzúra esetén ugyanis jól lefektetett, egyértelmű szabályok szerint működik a rendszer.De itt nem erről van szó. Olyan közálla...

Trackback: ICE-T mégsem kapja meg a magyar állampolgárságot? 2010.12.30. 15:27:20

A népszerű afro-amerikai rapper ICE-T döbbenettel fogadta a Tilos Rádió és személye, pontosabban egyik dalszövege ellen a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság által indított vizsgálatot. Mint köztudott a zenész az egyik leglelkesebb támogatója volt a k...

Trackback: "Kettőt mingyár agyonlőttem..." 2010.12.30. 13:50:24

Nemcsak a fiatalkorúak, hanem a felnőttek köznyugalmának megzavarására is alkalmas, a rendvédelmi hatóság tagjainak meggyilkolására bujtogató kultúrszenny, melyet nem átallottak külföldön is terjeszteni! A magam és a Nincs irgalom minden jóérzésű olvas...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ebzon 2010.12.31. 09:53:48

Kíváncsi vagyok amikor kijön akkoris jó tanuló lesz-e még.

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2010.12.31. 10:03:56

...csak a rend kedvéé bekopizom az idepasszoló lángológitáros kommentemet:
"szorokin 2010.12.30. 16:29:26
nagyon szép ez a pdf-es NMHH-s levél...
gyönyörű
hogy benn a hatóságnál ott ülnek
tucatszám a fidesznyikok
egyiknek mondják:"te itt ez az Ice-T szám, fordítsd le estig, mert csatolnunk kell a dossziénkhoz és a hatósági levelünkhöz"

a másik meg a nyelvvizsgák számát kezdi el mélységesen kutatni és tinikre ható sűrűségfüggvényeket vízionál ....

Istenem kegyelmezz nekünk ! "

Dog.of.Light 2010.12.31. 10:04:38

@Ebzon: hát mondjuk a horrort se nagyon értem -- annyi sok borzalom van a világban amúgy is, minek ehhez még plusszban generálni. .. de ami a reppereket illeti, ha egy lakatlan szigeten lövöldöznének lyukakat egymása, senkit se zavarna, engem se. mondjuk így se zavar mert elkapcsolok. csak azok a fiatalok, akik még vevők a céltalan erőszakra, és esetleg tényleg lövöldöznek az apu pisztolyával az iskolában, azokat sajnálom. meg akiket lelőnek, azokat is.

2010.12.31. 10:11:53

@ökörpöröly: "Hiány" azért van, mert túl nagyok az igények. 40-50 éves nem kell nekik, pedig van. Frissen végzett nem kell nekik, pedig van. Mi kell nekik? 25-30 éves, neves intézményben szerzett diplomával, min öt év gyakorlattal, "jó stressztűrőképességgel", "tulajdonosi szemlélettel", társalgási szintű nyelvtudással, aki a közeljövőben nem akar gyereket szülni/nevelni stb. Na PONT ILYENBŐL tényleg hiány van. De HASONLÓVAL Dunát lehet rekeszteni. Csak ők kitalálták maguknak valamit, ami nincs, és nem érdeklik őket a realitások. Ugyan honnan is lenne ilyen ember végtelen mennyiségben? Aki tíz éve harminc volt, az ma már negyven, aki tíz éve pályakezdő volt és kiröhögték és protekcióval se vették fel sehova, annak ma sincs ipari gyakorlata, ugyan honnan is lenne? A szakember nem a fán nő, azt ki kell nevelni. De ezzel a drágalátós multik nem foglalkoznak. Ők a készbe szeretnének beleülni, és lerabolni, kifacsarni mint egy citromot, aztán kirugni, és újat venni fel. Ezt nevezik rablógazdálkodásnak. Ameddig a doglődő szocialista nagyüzemektől el tudták csábítgatni a szakikat, addig ez ment is, de most már le van rabolva a munkaerőpiac, a tömeges kivándorlás beadta neki a kegyelemdöfést, eljött az ideje, hogy itt is életpályamodellben gondolkozzanak. Na persze ez ellen prüszkölnek, mert ez egy csomó idő meg pénz, és akkor nem százezer-csillió lesz a profitjuk, hanem csak kilencvenkilencezer-csillió... szegénykék, majd ha lesz egy kis időm, sajnálom őket!

@Táskás Tóni: ja, politikai vonalon gyakorlat, sőt, ész nélkül is el lehet helyezkedni. Meg is látszik az országon. :-)

@R242: De miért mi menjünk el? Menjenek el ők!

Ebzon 2010.12.31. 10:20:23

@Dog.of.Light: És te úgy gondolod, hogy azok rappet halgatnak ? Itt kezdődik nálad

"hát mondjuk a horrort SE nagyon ÉRTEM -- annyi sok borzalom van a világban amúgy is, minek ehhez még plusszban generálni"

Kiemeltem a fontost részt, hozzáteszem nem is várom el hogy értsd, csak annyit hogy fogadd el hogy van ilyen.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.12.31. 10:22:10

"A rádióból meg ömlik a genny (18+)
Írta: rajcsányi.gellért (ergé)

mandiner.blog.hu/2010/12/30/a_radiobol_meg_omlik_a_genny_18

"Mondom, csak 18+!

Tényleg elmúltál 18?

A Tankcsapdát emlegettem az előbb, de a debreceni rockerek is jobban teszik, ha meghúzzák magukat, ilyen sorokkal, hogy:

„Itt is ez megy, csak durvában,
Ahogy csuklóig vagy a kurvában”

„A kopó, ha vérszagot érez, először üt, aztán kérdez,
Az idő jó, de rossz a hely, dugd fel a botodat magadnak, seggfej!”

„Lássuk, milyen az áru? Igen, szép zöld, hosszú szárú,
Remélem, elrepít délnek, ahol a többiek henyélnek”"

...

"A magyar Rihanna rajongói fórumon ír girl1997, aki idéz egy Rihanna-számot, s benne a rapszöveget: „13 éves vagyok szeptember óta tanulok angolt a német mellett, még nem tudok sokat angolul, ezért ezt nem én fordítottam.De remélem jól van fordítva. A helyesírási hibákat kijavítottam. :)”

„Bébi emeld fel a segged,mert eltakarja a g-pontodat,
emelkedj,most 2 "fullánkot" is kapsz,
állatian megbaszlak,
s addig a n*gger haverjaim megjelölik a területem!”"

Ebzon 2010.12.31. 10:25:49

USA-ban(sztem) nem a rappelés miatt lövöldöznek, ennek pont a fordítottja történik, nem lesz rapperből vki aki lövöldözni kezd, ez is pont fordítva működik, lövöldözött, megelégelte és rapper lett(legalábbis a legtöbbje)

William Kidd 2010.12.31. 10:28:26

Mi ez, a Fidesz lesz az erkölcscsősz? :-) Amúgy ki nem szarja le ezt az ice-t nevű nigga'-t?!

átlátó 2010.12.31. 10:34:11

Már nem az a kérdés, hogy zsírfejű politikusok kinek a faszát szopkodják, hanem az, hogy mit szopkodnak. A ló fénykardját.

igényes 2010.12.31. 10:35:22

Emlékszem Kádár elvtársék Nemzeti /Szocialista) Média és Hírközlési Hatóságára, szóval akkor mégis jó volt az. ők szintén büntették azt aki az erkölcstelen, mocskos, hazug nyugatot hallgatták (Szabad Európa, Amerika hangja, Rádió Luxemburg). Mondjuk az embereket büntették, nem a médiumokat. Viszont kevesebb volt a költésük, a médiumokat híradó eszközökkel zavarták.

Azt elfelejti a Felelőtlenűl Intézkedő Demagógok Egyesített Szervezete (FIDESZ), hogy van akinek kedvence a film (ebből több műfaj is van), van aki olvasni szeret (ebbből több műfaj is van) stb.

Kötelezni senkit nem szabadna, hogy csak narancsot fogyasszon. Láttam én már mosatlan, zsíros hajjal, fülbevalóval a fejében Fideszes, sportminisztert egyben képviselőt, akit a Forma-1 ura elzavart nyíratkozni és öltözködni.

Fánkevő Fáncsi 2010.12.31. 10:38:49

@Marcellusca: Ez a nagy sztori butaság, bár nagyon klasszul hangzik. Általában minden országban megtanítják tudod az "irodalmi" nyelvet is az iskolában, és ez igaz az USA-ra is. Nehogy azt higgyük már, hogy ott sokkal gyengébb a közoktatás mint itt , mert nincs rá pénzük szegényeknek. Szleng és akcentus létezik bőven, de az nem azt jelenti, hogy egy yankee nem beszél "normál" angol nyelven :)
A sztori alapja az, hogy sok néhány évig kint dolgozó kalandor sráccal esett már hasonló eset meg. Azonban sajnos legtöbbször jogosan. A nyelvtan tudásához sajnos nem elég megértetned magad a sarki péknél, hanem azt meg is kell tanulni. Aztán persze a az ismerősöknek már csak úgy megy tovább, hogy ajjajjjaj idióták voltak a vizsgáztatók. A sztori aztán idővel elferdül és nem egy 4 évig Londonban élő magyar közösségben élő, angolokkal keveset beszélő magyar disszidens srácról van már szó, hanem USÁ-ból idetelepült, ott született vörösnyakúról, aki csak speciális angolt beszél, a normálisat nem érti. És a magyar vizsgáztatók temészetesen a derekáig sem érnek :)

Rhythmeen (törölt) 2010.12.31. 10:40:19

újra kell szinkronizálni a filmeket is:

flood.blog.hu/2010/08/30/ujraszinkronizalt_klasszikusok

Bergeroth 2010.12.31. 10:53:39

@ökörpöröly:
Én sem fogok sokáig az országban maradni szerintem. Még megvárom a februárt, hogy hagynak-e végre élni, vagy belemásznak a magánéletünkbe is. Ha így lesz, akkor viszlát MO. Pedig szerettem itt élni. De sajnos az ilyen férgek miatt, akik politikusoknak titulálják magukat, rohadtul nincs kedvem úgy élni, hogy nem tudom mit hoz a holnap.

@Táskás Tóni:
Tudod, hogy mi a legszomorúbb? Hogy a magyarok többségének ez kell. Valaki, aki a szájukba dobálja a sült galambot, nekik meg csak bégetni kell. Ez a legszomorúbb az egészben. Beeee, beeeeee, biiiirkáááákk, bbeeeeeee.......

atila68 (törölt) 2010.12.31. 10:58:48

Szegény Mucsi Zoltán.
Visszaállítják a halálbüntetést, és kivégzik.
Más megoldás nemigen lehet.

Kartal (rezervált) 2010.12.31. 11:09:22

@Bergeroth: a helyzet sokkal rosszabb. Szerintem tudjuk mit hoz a holnap; ebben az országban voltunk fiatalok, pontosan tudjuk milyen lesz középkorúként itt élni, és látjuk a szüleinken, milyen lesz itt megöregedni. És igazad van, ha nem kérsz belőle.

@szorokin: jövőre minden médiát így fognak figyelni... mondom én, hogy lesz itt egymillió új munkahely :S

Marcellusca 2010.12.31. 11:22:41

@Rhythmeen: Áááááá, ne is mondd!!!
Pár éve újraszinkronizálták az Eddie Murphy-filmeket (48 órákat, Beverley Hill's-i zsarukat) és olyan sz@r lett így, hogy már meg sem bírtam nézni!

És mi lesz az élő közvetítésekkel?
A lottó-sorsolásokkal?
Csak, hogy ne történjen meg az alábbi eset:
propeller.hu/szorakozas/1161543-legendas-lottosorsolas-hatos-faszt-kilences

“Hatos… faszt, kilences!”

xD

IP gyűjtögető 2010.12.31. 11:25:21

Kicsit olyan ez , mintha a gyerek Swarcival 2-3 süldőcigány egész gyerekkorában szívózott volna, aztán amikor ereje teljében visszatér és találkozik velük, akkor bármilyen jelre elkezdi visszafenyíteni a csordát. Persze elegántosabb lenne, ha a szarTilos kapna egy ÁNTSZszel együttműködésben végrehajtott APEH-munkavédelmi ellenőrzést az Atisjus jelenlétében. KDNP-s szakemberek által végrehajtva az esemény megfelelő eredménnyel zárulna, azaz a parazita, a magyarságot csak mint gazdaállatot kezelő hanuka-banda hosszú szünetre kényszerülne. Csak úgy , ahogy eddig ők csinálták az izraelből ide hozott "lakópark befektető" honfitársaik érdekében.

kavinton 2010.12.31. 11:29:35

Ebben a fülkeforradalomban az emberek kétharmadra hivatkozva azt mondta nyugdíjvédelem.
Szómagyarázat: index.hu/belfold/2010/12/30/emberek_ph_ketharmas_melyik_volt_az_ev_szava/

regress 2010.12.31. 11:52:53

patkány!szerintem a fidesz néz állatnak.megvárja mig megszeded magad,aztán megkopaszt.államosít,aztán eladja kinának.az alföldet kitelepítik,és rizst termesztenek,gazdaságosabb mint a belvizzel kinlódni

vomit 2010.12.31. 12:13:11

@Ebzon: legalisan tartott fegyverrel nincsen osszevissza lovoldozes. helyette evente millioszam akadalyozza meg az eroszakot. persze ott is van, aki segget csinal a szajabol (vagy maskent: tedd azt amit mondok, ne azt amit teszek)
Anti-Gun Senator Shoots Intruder
beforeitsnews.com/story/309/461/Anti-Gun_Senator_Shoots_Intruder.html
The Senator, who has made a career of being against gun ownership for the general public, didn't hesitate to defend himself with his own gun when he believed he was in immediate danger and he was the victim.

2010.12.31. 12:13:24

@Marcellusca: Az élő közvetítéseken már eddig is volt 5 perc spét, vagyis minden mondat csak elhangzása után ennyi idővel került kisugárzásra. Így a "nem várt problémák kezelhetők." Ez már a hatvanas években is így volt, még a "független" bíbíszínél is, ahogy arról a korabeli fotó tanuskodik: www.vtoldboys.com/images/abchot.jpg (a bal oldali videomagnó felveszi a stúdióból jövő jelet, utána a szalag kacskaringózik egy csomót, majd a jobb oldali videomagnó lejátsza, és ezt sugározzák ki)

2010.12.31. 12:16:42

@vomit: Tudja a manó, én azért paráznék, ha minden rétinigger két oldalán két legálisan tartott colttal mászkálna a VIII kerben...

Marcellusca 2010.12.31. 12:21:42

@Hajszás Láncos: Most mé' veszed el az örömömet? :)
Akkor a pontos idő sem pontos idő? :)))

Egyébként, megfigyeltem, hogy az m1 és az m2 ugyanazon műsora csúszásban van egymáshoz képest. :D

2010.12.31. 12:35:00

@Marcellusca: Én csak népszerű tudományos ismeretterjesztek. Nehogy valaki azért nézze a tévében az "élő" műsorokat, hogy halljon valami véletlen freudi elszólást... mert nem fog hallani. Elhangzása után van a cenzornak öt perce, hogy kivágja. Humbug az egész, a tévéből nem lehet tájékozódni, a közvélemény manipulálásához nem kellett eddig sem médijatörvény. ;-)

guma 2010.12.31. 12:47:01

@Marcellusca: DDDDDDDDDDDD
Formában vagy!!!!

Bergeroth 2010.12.31. 12:50:16

@iZ, a patkány 1 szoci állat:
Ez valami fantasy regényből 1 részlet?

Marcellusca 2010.12.31. 13:23:02

@guma: Hehe!

Egy nem megrendezett "klasszikus":

www.indavideo.hu/video/Azbeszt_megb

Remélem lejátsza, mer' a NET-kávézóban nem lehet megnyitni. :(

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.12.31. 13:25:23

A médiacenzori törvény áterőltetése nagyhonnagy banki. Át fog menni az Alkotmány Bíróságon is, hiszen a Vatikáni Szerződés is átment hiszen akkor az alkotmánybírák 80% érintett volt valamelyik keresztény egyetem, főiskola, vagy egyház tekintetében. Most meg már pártfunkcionárius a többség lassan.

Ez volt az FMPSZ-KDNP öszödi beszéde és hát majd hallgathatjuk megint a mondókát a tömegektől, csak most más névvel. Valahogy így:

"Orbán takarodj!!!"

Bal 2010.12.31. 13:52:22

@Fánkevő Fáncsi:
Ugye itt nem ám fordításról beszélünk, hanem az angol nyelvű írott szöveg hallás utáni reprodukciójáról. Lefordítani az írott szöveget természetesen könnyű, tökéletesen kihallani a szöveget, nekem legalábbis, rohadt nehéz.

Nem dicsekedek, ennyi telik tőlem, sose voltam igazán jó nyelvekből. Valahogy azért boldogulok, elég sok előadást tartottam már konferenciákon. Viszont ez nem rólam szól, csak összehasonlítási alapként szereplek. Az állítás annyi volt, hogy pusztán egy nevetséges Rigó utcai középfokú vizsgával ezt nagyjából senki sem fogja megérteni, tekintve, hogy én azóta elég sokat fejlődtem, de ezt a szöveget még most se értem teljesen hallás alapján.

Természetesen ez nem vonatkozik az olyan zseniális szövegértőkre, mint te, örülj neki. Mondjuk azért próbaként egyetlen, első meghallgatás alapján írd le, mit a szám szövege, aztán hasonlítsd össze az eredetivel. Ha ezt már túl jól ismered az írott szöveg alapján, valamelyik másik számával. Megállíthatod, de vissza nem tekerheted. Kíváncsian várom az egyezés mértékét, százalékban.

Bal 2010.12.31. 13:55:27

@Fánkevő Fáncsi: Ja és persze a szám elején levő beszédet ugord át, az tényleg könnyen fogható, a rappelés alattira vagyok kíváncsi.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.12.31. 14:18:29

-Do you speak english ?
-Yes!
-Name?
-Abdul al-Rhazib.
-Sex?
-Three to five times a week.
-No, no...I mean male or female?
-Yes, male, female, sometimes camel.
-Holy cow!
-Yes, cow, sheep, animals in general.
-But isn't that hostile?
-Horse style, doggy style, any style!
-Oh dear!
-No, no! Deer run too fast...

Ebzon 2010.12.31. 14:23:42

@Conv: Hát ez ki...szott jó :D:D, kicsit jobb napom van :P

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.12.31. 14:45:39

kedves annamari, ha szeretnél megtudni néhány fontos dolgot a nőkről, hallgasd meg ezt a számot: www.youtube.com/watch?v=WrMEX3_43NY

volna szíve ilyen felvilágosító jellegű, őszinte és fülbemászó dallamokat csak azért esetleg eltitkolni az ifjúság elől, a jövő szépreményű generációjának és nyugdíjunk, országunk építőinek ismereteit csorbítva, mert abban esetleg elhangzik félreérthető szöveg is?

Kérném inkább a magyar állampolgárok jelentős nagyságú kisebbségének kommunikációs stílusát betiltani és szankcionálni, mert sajnálatos módon jelenleg elfogadott és követendő példa az ifjúság rajabbik körében a "basztamagigád, te geciszájú buziköcsög, anyádhajjonmeg, hogy szoptassammeganyádat te köcsöggeci kibelezlekkivagyteittmitképzeszmagadról" kifejezések használata, a "kedves uram, nem értünk egyet" helyett.

üdvözlettel, egy az ifjúságért aggódó aggódó polgár

Kandabula 2010.12.31. 16:25:43

@Conv: Gondolataival egyetértve megjegyzem, hogy tapasztalataim szerint a magyarországi közlekedési párbeszédek szintén érdekes nyelvi fordulatokat generálnak, ráadásul többnyire fiatalkorúak jelenlétében. Ezért javaslom a közlekedés betiltását is.

Fánkevő Fáncsi 2010.12.31. 16:45:13

@Bal: Igen, értettem én, hogy miről beszéltél, persze, hogy a szövegértésről van szó. A leírt szöveg fordításához valószínű alapfokú angol tudás elegendő, de közőpfokú biztosan annyira egyszerű nyelvezet, semmi harlemi nincs benne. Én nem tanultam 27 évig angolt, nem is tartottam soha előadást angol nyelven, mégis sokkal több mint 50%-át értem a szövegnek. Én is éltem külföldön mint Te, (mondjuk én tengerentúlon), nekem pl. egy jó velős londoni szlenget sokkal nehezebb megérteni, ICE-T-vel pedig abszolút semmi gondom.
A tini srácokra egyébként nem jellemző semmiféle nyelv vizsga (se Rigó utcai se más), ezt nem kell feltételezned cseppet sem, de azért nem egyszer meglepően jól elboldogulnak az ilyen dolgokkal, és fogékonyak is rá. Eléggé meg vagyok lepődve egyébként azon, hogy Londonban előadásokat tartasz angolul, arra azonban rácsodálkozol, hogy a médiában cenzúra működik, ráadásul nem csak M.o.-on, hanem az egész világon. Azon lehet ugyan vitatkozni, hogy ez vagy az "belefér-e", de azt jócskán bugyuta dolog gondolni, hogy ez a sajtószabadság lábbal tiprása lenne. Valahol meg kell húzni a határt sajnos. A Mónika-show-t, meg a Józsi barátot sok tucatnyi alkalommal büntették például, elsötétítésre, milliós bírságokra mire nagy nehezen végük lett. Sokan bánják (mert imádták nézni minden nap a kurvanyázó verekedőket), mások meg örülnek neki, mert a gyerek túl hamar megtanulta a TV-ből a kisebbségiektől, hogy a leköpésnél klasszabb a nyáldobás, (tenyérbe csula és dobni), mert sokkal messzebb megy és pontosabb.
Amikor Amerikában Janet Jackson csöcse megvillant 3 másodpercre (leragasztott bimbókkal), a Super Bowl döntőjében (Nipplegate), utána tüntetések voltak a CBS épületei előtt, és hatalmas bírságok repkedtek, a médiát regulázó törvényeket változtattak meg, súlyosbítottak. Pedig ők aztán nagyon-nagyon demokratikus országnak tartják magukat. Nem értelek Bal, nem tudtad, hogy a 12-16-18-as karikáknak van valami célja és néha értelme is? Vagy szerinted teljesen szabadnak kellene hagyni a világot, minden menjen a maga kedve szerint? Szerintem ez egy nagyon modern felfogás és divatos is, de nincs benne túl sok ráció.

Neo07 2010.12.31. 17:18:02

Hihetetlenül abszurd ez az egész dolog...
Ha nem látnám a faxmásolatokat a blogban, tán el sem hinném... Ez egy akkora öngól és hiba, mint ide Makó! Persze, olvasom, még a régi szabályozás alapján történik a vizsgálódás, dehát akkor is...

Egy ilyen aprósággal képesek foglalkozni, bolhából elefántot csinálni!... Mintha mindenki kiválóan tudna angolul... Nem akarják esetleg a rádióban hallható összes hasonló zenekar műveit lefordíttatni, elemezni?! Értem én a szándékot, de ezt így megoldani nem nagyon ajánlott... Le kellett volna tudni ezt a dolgot azzal, hogy nem magyar nyelvű a szám, és kész! Elképesztő...

Kandabula 2010.12.31. 17:45:01

@Fánkevő Fáncsi: Az USA egy prűd rendőrállam. A világot nem kell teljesen szabadon hagyni, ez nem is volt kérdés, fel sem merült. Itten arról van szó, hogy egy sajátos nyelvezetű, kevesek által megértett dalt még le is fordítottak (!), közkincsé és érthetővé tettek, majd felelősségre vonták a dalt eredeti (vagyis "érthetetlen") formájában sugárzó rádiót. Ez a szarkeverésnek és a rosszindulatnak egy minősített esete. (Csak megjegyzem, hogy régebben a pornófüzetek szorgalmas olvasásával (is) sikerült megtanulnom három nyelvet.)

2010.12.31. 17:55:45

@Neo07: Új seprű jól söpör. De azért kíváncsi lennék, mit szólt volna mondjuk ehhez: www.youtube.com/watch?v=DYtCpABDIDs

Bal 2010.12.31. 18:16:49

@Fánkevő Fáncsi:
Ugyan mérd már le az az ötven százalékot, ne csak dicsekedj vele. Mert ez szerintem tipikusan az az eset, hogy nagyjából érted. Persze, úgy én is, ha hallanám ezt az itteni rádióban, legyintek, megvan az elkapott félszavakból is, miről beszél és hogyan, gengszterek, kurvák, rendőrgyilkosság. Az, hogy hogyan anyáz, milyen fordulatokkal, nem tudom, és nem is érdekel különösebben. Egyébként a magyar rappereknek se mindig értem minden sorát, már ha hallom őket véletlenül, lehet, bennem van a hiba, a zenéből inkább a zenét hallom ki, ha van mit.

De a "nagyjából" nem az a szint, amit a Méltóságos Hivatal feltételez. Mert abban egészen biztos vagyok, hogy ha sorról sorra le kéne írnom egy hallásra, mi volt a szöveg, nagyon gyenge lenne a találati arány. Így még ha netalántán széltől óvott gyermek lennék, akkor is nehéz dolgom lenne, ha angol káromkodási képességeim a szám alapján bővíteni szeretném. Vagy mondjuk ki akarnám következtetni, hogy most kit is kéne fejbe lőnöm.

Aztán ha lemérted, add oda egy tipikus magyar középfokúsnak, ne olyannak, aki élt Amerikában, és mérd le vele is. (Kiegészítő feladatként becsüld meg a Magyarországon élő 16 év alattiak számát, aki élt kint Amerikában.) Arra elég jól emlékszem, hogy a rigós szövegértés nevetségesen primitív volt, legalábbis 1993-ban biztosan, valami szép, BBC-s beszélő magyarázott, nagyjából mindig, minden tesztnél a maximumot kaptuk rá. A fordításhoz sem lesz elegendő Rigó utcai középfok, tekintve, hogy még az NMHH ügyeletes angoltudor Rózsikája is tucatnyi helyen, egyszerű pontokon is félrefordította.

Tehát ehhez a szöveghez a hivatal szerinti hatás kifejtéséhez a magyar középfokú nyelvvizsga messze nem elegendő, így az idézett statisztikák abszolúte nem relevánsak.

Cenzúra van mindenhol, kell is, persze, de ez nem az. Tekintve, hogy a fentiek alapján a megvédeni kívánt emberek száma jókora eséllyel zéró, ez egyszerűen erőfitogtatás, plusz értelmetlen vihar a biliben, tekintve a többi médiában fel- feltörő szennyet. Már amennyit olvasok róla, TV-m nincs.

Nyilván az emlékezetes affér óta a Tilos közönségét javarészt unatkozó valláskárosultak teszik ki, akik nagyítóval keresik a feljelentési alkalmakat, de az MNHH-nak lehetne annyi józan esze, hogy értelmesen válogat. Ha nem teszi, annak mögöttes oka van.

Barnamaci 2010.12.31. 18:20:35

@Fánkevő Fáncsi: Nekem az a javaslatom, hogy eztán a tömegközlekedés megállóiba, sőt, az utcán 2-3 méterre egymástól is álljanak "Szalai Annamáriák" akik hallgatják mit mondanak az emberek a telefonjukba, mit beszélnek egymás között, hogy ne fordulhasson elő az ami velem előfordult legutóbb karácsony előtt a tömött postán, hogy a setétbőrű Józsi felveszi a telefont és rákérdezi hogy "hol a faszomba voltál Béla, nem megmondtam a kurva anyádnak hogy gyere ide bazmeg 5-re, ehelyett Te elmentél a picsába oda ki..." hogy ne folytassam. Nem számoltam hány gyerek volt a postán mindenesetre ezt jópáran hallottuk, és a gyerekek mindegyike 10 éven aluli volt. Ja és magyarul beszélt.

Fánkevő Fáncsi 2010.12.31. 18:21:33

@Kandabula: "Az USA egy prűd rendőrállam"
Igazad van prűdnek prűd, de azért a hírek-újságok által visszaadott képpel ellenkezően valóban valamivel szabadabb és demokratikusabb, mint pl. M.ország, nem rendőrállam cseppet sem. Az, hogy ICE-T szövege mennyire érthető vagy ismert a magyar fiatalok közt, azt én tényleg nem tudom megmondani, de az biztos, hogy nem valami magasröptű filózófia, nem tudom mennyire érdemes védelembe venni.

"...Ez a szarkeverésnek és a rosszindulatnak egy minősített esete..."
Lehet, hogy igazad van ebben Kanda, én nem tudom. Ez nem túl meglepő és egyedi persze, M.o.-on, cseppet sem szokatlan a hivatalok önkényeskedése, szolgáltatók gecizése, ügyfelek átbaszása...stb. De a mai magyar átlagember problémája cseppet sem ez, hanem az hogy be tudja-e a villany- és gázszámlát fizetni, lesz-e munkája két hónap múlva is, tudja-e fizetni a svájci frankos lakáshitelét, tud-e új ruhát venni a gyereknek...satöbbi, lehet sorolni végtelenségig. Az viszont, hogy a Tilos rádiót megbüntetik-e ICE-T mocskos szája miatt, azt egy normális ember leszarja magasról, mert olyan távol van a mindennapi élet igazi gondjaitól. Magyarul: ez egy műbalhé. Úgyhogy ilyen irányban tematizálni a sajtót szinten nem egyéb, mint "...a szarkeverésnek és a rosszindulatnak egy minősített esete...", hogy a Te szavaiddal fejezzem ki magam. Másrészről pedig teljesen érthető, hiszen egy ideig most a média minden alkalmat meg fog ragadni, hogy támadja Orbánt a méditörvény miatt. Valós és néha (mint ez itt) mondvacsinált okokkal. És ezt be is szopják jónéhányan.

Fánkevő Fáncsi 2010.12.31. 18:46:16

@Bal: Sajnos nincs mostmár időm méricskélni, meg vitatkozni sem, megyek mulatni. Holnap másnapos leszek, holnaputánra meg elfelejtem ezt a buta cikket. Úgyhogy szia Bal és BÚÉK.

2010.12.31. 19:46:24

@Barnamaci: A szakirodalom (1984) tanulmányozása alapján megígérhetjük, hogy hamarosan mikrofonokat szerelünk a fák koronájába, és a 2015-ben bevezetendő mp6 alapú digitális TV-sugárzásban már megoldjuk a kétirányú televíziózás közérdekű problémáját is. Tisztelttel: a nemzeti együttműködés kúrmánya.

Bolhás2 2010.12.31. 20:51:36

Sasoljátok már meg a NOL cikkét!
Sorban törlik a trágár/pajzán kifejezéseket tartalmazó irodalmi idézeteket a Tilos rádióval együttérző cikk hozzászólásai közül. Most akkor miről beszélnünk, elvtársak?
nol.hu//belfold/szalai_annamaria_lecsapott_ice-t_miatt_a_tilosra

Kartal (rezervált) 2010.12.31. 23:10:41

no, még nem érvényes a szájkosár-törvény, úgyhogy annamari szopjon lovat! >:-DDD
egyébként a honvédségnél a nagyon kirívó szellemi fogyatékost hívtuk annamarinak. úgy néz ki, nem véletlenül.

Kandabula 2010.12.31. 23:43:21

@Fánkevő Fáncsi: ha jól tudom, a Föld bebörtönzött lakosainak 35%-a az USA-ban van, ami a népességét tekintve nagyon nem "arányos". A halálbüntetést nem is említve. Kormányzati programjait (a volt alkoholtilalom, a könnyű drogok szinte perverz üldözése, ugyanakkor napi használata bizonyos körökben, bandák harca, stb,) tekintve idétlen példaképet nyújt a világnak. Miféle tartalmú "tüntetésekről" beszélhetünk a Playboy hazájában?

Kandabula 2011.01.01. 00:37:18

Én nagyon egyetértek ezzel a Törvénnyel. Hiányzott. Sok minden egyéb is, de ez nagyon. Jókor jött. Még időben. Amikor a tűzoltóparancsnokkal és a patikussal máriásoztunk a Kehelyben, mindig kérdezgettük egymást: mikor jön végre? Nos, megjött. Boldog vagyok.

Bergeroth 2011.01.01. 00:44:23

@Kandabula:
csak addig értesz egye, amíg a te köreidet nem zavarja. Viszont egy dolgot nagyon jegyezz meg.
Akkor már neked sem lesz visszaút.

Plutonic 2011.01.01. 15:30:49

És mi lett volna, ha a Cop Killer-t nyomják le? :D
Bár anno ezt megtették. :)

tintamin 2011.01.01. 16:04:03

Engem csak az zavar, hogy mennyire nincs ezeknek munkájuk ott az ORTT-ben (vagy most hogy hívják?)!
Hogy ez a léhűtő mihaszna banda mennyi energiát volt képes egy ilyen irományba fektetni, miközben nem röhögték el magukat egy percre sem.
Azokat az értekezleteket el tudom képzelni, ahol ezeket megbeszélik. Erkölcscsőszködnek bőszen.
Súlyos gázban vagyunk, ha ezek diktálnak a médiában.
Begyöpösödött gyökér brigád.

Persze az üzenet egyértelmű: A Tilost ott megvágni, ahol lehet. A Klubrádióval is ezt csinálják épp. Ez már Annamariska műve, neki mindig gyengéi voltak ezek. 8 éve vár a bosszúra. Gondolom, a Lánchíd rádiónál minden OK..

2011.01.01. 16:30:06

@tintamin: Én az áprilisban direktbe közbetített OVB gittegyletre gondolok... még tiszta szerencse, hogy az új, nemzeti együttműködésen alapuló kormányzat nem olyan mint az a gyurcsányista csőcselék! :)

Fánkevő Fáncsi 2011.01.01. 17:06:54

@Kandabula: Nem tudom miről beszélsz Kanda, nem értem mit jelentenek azok a statisztikák, meg szesztilalom, meg Playboy. Erről nem tudunk különösképp vitatkozni, ha nem hiszed, hogy USA demokratikusabb és szabadabb ország mint M.o. akkor talán először valahogy próbáld ki, de legalább valamelyik fejlett nyugati vagy északi országot. Biztos vagyok , hogy megváltozik a véleményed, ha akár csak néhány évet lehúzol valahol. Ha meg továbbra is úgy gondolod, hogy M.o. a legkaffáb, akkor nekem úgy is jó, nem foglak győzködni az ellenkezőjéről. Mondom ezt úgy, hogy a magyar kultúrát, történelmet, hagyományokat, ételeket sokkal többre tartom mint az amerikait. Sajnos mégis sokkal szabadabb, gond nélkülibb, komfortosabb ott élni, még akkor is ha a jövedelmi különbségeket figyelmen kívül hagyjuk. Tudod, még a jobbosnak cseppet sem nevezhető Hankiss Elemér szociológus is azt mondja: az utóbbi évtizedben M.o.-on Európa egyik legigazságtalanabb, legélhetetlenebb társadalma épült ki. Ez van.

Fánkevő Fáncsi 2011.01.01. 18:20:51

@Bal: Kedves bal , visszajöttem most tudok válaszolni a hosszú eszmefuttatásodra.
Ne haragudj nem akarok valamiféle gyerekes vitába bocsátkozni arról, hogy kinek milyen az angol tudása, így az interneten keresztül különösen nevetséges és szánalmas lenne, mindenféle méricskélés és vetélkedés. Semmiképp nem akartalak megbántani, tul.képp szerintem Te túloztál egy kissé azzal a 27 évvel, vagy nem tudom. Tudod kb. 15 év alatt egy idegen nyelvet szinte tökéletesen meg lehet tanulni, az anyanyelvi szinthez nagyon közel. (Kb úgy, mint Gianni a olasz műsorvezető srác a TV-ben) Egy gyereknek kevesebb is elég, kicsit több mint fele (ők fogékonyabbak és a nyelveket sokkal könyebben tanulják kb. 8 éves korig). Ismerek egy angol ürgét aki 15 év alatt tanulta meg a magyart (én nem veszek észre rajta semmi akcentust, először el sem hittem hogy Leicester-ből települt ide), és egy német csajt aki kb. 10 év alatt szintúgy tökéletesre. Az angol nyelvet én valamivel könnyebbnek tekintem mint a magyart, ezért fortyantam fel kicsit gúnyosan a 27 évedre.
Azt meg, hogy nem érted ICE-T én nem tudom megmagyarázni, csak találgatni tudok, talán a brit kiejtés rögzült jobban nálad vagy én nem tudom. Az hogy érthetetlen a szöveg ez nyilvánvaló butaság, a reppelésnek a szöveg a lényege, zene szinte alig van is a kántálás ritmusán túl, ha az emberek nem értenék a szöveget, akkor semmi értelme nem lenne hallgatni.

Abban valószínűleg igazad van, hogy a gyerekek angoljánál azért Te sokkal jobb vagy, és ők legfeljebb részleteket értenek meg belőle. Egyébként abban is egyetértünk, hogy a hivatal levele elég zavaros, illogikus...vegyük például csak azt, hogy nyelvvizsga táblázatokkal és statisztikákkal traktálnak, hogy aztán megállapítsák : "...a szövegek teljes megértéséhez magas szintű nyelvismeret szükséges, amellyel valószínűleg nem, vagy alig rendelkezhet kiskorú hallgató..."
Huh öregem, akkor mire fel volt az a sok idióta statisztika. Hmmm, ott se zsenibogyók dogoznak. Viszont az alaphelyzet akár még igaz is lehet, akár tetszik akár nem: "a zeneszámban olyan szavak és kifejezések hangzanak el, amelyek alkalmasak lehetnek kiskorúak erkölcsi és pszihológiai fejlődésének hátrányos befolyásolására..."
Hát igen ez sajnos igaz lehet, tudod ehhez nem kell az, hogy a gyerek tökéletesen angol szakfordítóként értsen minden egyes részletet és betűt. Emlékszem amikor én kicsi voltam ismertem a Beatles számok szövegét, és tudtam is hogy mit jelent mert lelkes voltam és szerettem. Ha most lennék tini, és az ICE-T szeretném akkor valószínű az ő szövegeit is tudnám. Az apám meg nem nagyon örülne neki.
Hidd el azt is, hogy ez a szám nem hangozhatna el amerikai adókon sem...és le merem fogadni, hogy a Királyságban se lehetne csak úgy lenyomni akármikor, akárhogy.

A körítés meg, ami itt az interneten megy az esethez elég komikus már, a HVG online már "letiltott" számról beszél (holott teljesen világos, hogy a szám besorolása és sugárzás időpontja a problémás a hivatal szerint). A hozzászólók már hatalmas pénzbírsággal sújtott tönkretett Tilos-rádióról beszélnek, itt volt valaki aki fontolgatja az ország elhagyását az ügy miatt (azt hiszem Bergeroth) Az emberek nagy többségének fogalma sincs arról, hogy ez a vizsgálat már régóta tart, a médiatörvényhez semmi köze, ilyen és hasonló ügyek és büntetések tucatjai volta az elmúlt években, mindenféle visszhang nékül, legfeljebb csak egy-egy húzosabb egésznapos RTL elsötétítés ért meg egy-két újsághírt.
Szóval mulatságos :)
Nekem is nagyon tanulságos, hogy a média milyen egyszerűen tudja manipulálni az embereket, akik sajnos a GYURCSÁNY <-> ORBÁN relációnál többet nem látnak a világból, elvesztették a józan ítélőképességüket és önálló véleményüket az elmúlt 20 siralmas évben. Fröcsög az egyik oldal, válaszol a másik, az ország meg egyre mélyebbre süllyed a szarba.

Kandabula 2011.01.01. 19:14:02

@Fánkevő Fáncsi és @Bergeroth: Simán félre lettem értve. Irományom tömény szatíra. (Ezek szerint kevéssé sikeres.) Szorozzátok be (-1)-el. De az USA-t fenntartom. Javaslom, olvassátok el a Svejket.

vomit 2011.01.01. 20:58:17

a fohatosaguak egyvalamit kifelejtettek. a radio siman tud azzal vedekezni, hogy a szam (igazabol a lemez) legelejen angolul bevezeto ment le. aki azt megertette, es a fejlodeset feltette, siman elkapcsolhatott (aszongya benne a gangsta, hogy figyelem ez nem poplemez, es ha nem tetszenek a csunya szavak, vedd ki a kazettat). lasd itt 21:08 percnel
new.tilos.hu/online/2010/09/02/tilosradio-20100902-1730.mp3

.Pierre Bezuhov. · http://www.youtube.com/watch?v=ddk-Q6hXvFk 2011.01.01. 20:59:11

nemrég reagált a SÓHIVATAL, és próbált frappáns lenni :D

index.hu/kultur/media/2011/01/01/az_nmhh_szerint_nem_ice_t_a_magyar_sajtoszabadasg_hose/

a helyesírás az most sem jött össze nekik. úgy látszik, Palival közös a szövegírójuk :))

1116001 2011.01.01. 21:00:58

rapnyelv.freeblog.hu/archives/2011/01/01/Fassbinder_pinakotekaja_avagy_a_Hatosag_es_Ice-T/

Nagyon jó kis bejegyzés arról, hogy a hatóság sincs tisztában a szöveg valódi értelmével:)

tintamin 2011.01.01. 21:37:18

Most már csak az érdekel, hogy a totálisan érthetetlen szövegű zúzdazenéket (pl. grindcore) is ilyen alaposan kivesézik, és betiltatják-e. Ugyan a szövegkönyvnek külön utána kellene nézni, de az élelmes 12évesek ezt is biztosan megtennék a neten, miközben hallgatják a rádiót, tehát maximálisan veszélyes személyiségfejlődésükre.

Szánalmas.hu-ra való ez a csipetcsapat. A blamázs utáni indoklásukkal együtt.

Fánkevő Fáncsi 2011.01.01. 21:39:41

@.Pierre Bezuhov.: "a helyesírás az most sem jött össze nekik"
Ja ja, csak az a muris, hogy az az index próbálja kigúnyolni ezt, ahol gyakorlatilag nincs olyan nap, hogy ne vétenének valamilyen alapvető nyelvtani hibát a címekben, erről híresek, a cikkek szövegéről nem is beszélve. Pl. ennek az idézett index cikknek elég a negyedik soráig menni csak: "nyolcoldalas"
Helyesen: nyolc oldalas. Tovább nem is megyek, biztos találnék még két három szokásos nyelvtani hibát. És ők gúnyolódnak mások nyelvtanán, muhahaha.

tintamin 2011.01.01. 21:52:34

@Fánkevő Fáncsi: Palinál azért neccesebb a kicsit szitu, mert ő az, aki saját akaratából vállára vette a magyar nyelv védelmének mérhetetlen súlyát. Namost úgy néz ki, kicsit megroskad alatta...

Fánkevő Fáncsi 2011.01.01. 21:58:15

@tintamin: Nem olvasok Palit, nem nagyon érdekel, ő egy bábu csak. Nem értem miért akart elnök lenni, sose lesz olyan tekintélye, mint az elődeinek, egyértelműen az egyik oldalnak elkötelezett.

renevol 2011.01.02. 01:05:25

Nem igazán értem én ezt az egészet.
Egy kérdést kell szerintem vizsgálni: hatályos jogszabály kimondja-e, hogy idegen nyelvű szövegre is érvényesek-e a korlátozások. Ha igen, akkor sajnos minden egyes idegen nyelvű szám szövegét először le kell fordítaniuk és meg kell vizsgálniuk a műsorszolgáltatóknak, mielőtt leadnák. Ha meg nem vonatkozik idegen nyelvűekre, akkor meg viszlát.

Mert a Tilos részéről az az érv, hogy "úgyis csak 1-2 fiatal halhatta+érthette", az nem érv, már ha az idegen nyelvű szövegekre is vonatkoznak a korlátozások. Ebben az esetben jogszabályt sértett a Tilos, szabják ki a büntetést, és ennyi. Ha viszont nem vonatkoznak korlátozások az idegen nyelvű szövegekre, akkor meg ugye szintén nem érv, hiszen akkor tökmindegy. Összességében tehát szerintem hülyeség a Tilos érvelése, pontosabban az, hogy belemegy a hatóság által érintett témák boncolgatásába ahelyett, hogy rövidre zárná a témát.

Kandabula 2011.01.02. 15:01:31

@Fánkevő Fáncsi: amennyiben egy hibát elvétek, akkor nem követem el...

Bal 2011.01.02. 15:06:27

@Fánkevő Fáncsi: semmi vetélkedésről nincs szó. Arról beszélünk, elég-e ehhez a számhoz egy magyar középfokú, ahogy a hivatal implicite állítja, avagy sem.

Egyéb kéznél levő ember híján a saját példámat hoztam annak bizonyítására, hogy nem, mivel papír szerint én középfokúnál jobban beszélek (és ehhez kellett a neked dicsekvésnek tűnő bemutatkozás, noha a következtetésem épp azt mutatja, hogy az erőfeszítésekhez képest szánalmas módon tudok angolul), és nem értem teljesen. Te meg azzal érvelsz, hogy - ugyan szintén a középfokúnál jobban beszélsz - de érted. Erre én rámutattam, hogy 1. mivel te bevallottan jobb vagy középfoknál, ez semmit sem mond egy Rigó utcás középfokú esetéről, míg az én példám ad egy alsó becslést, 2. nem hiszem, hogy akár te is képes lennél 100%-osan reprodukálni az írott szöveget egyszeri rádiós hallás alapján, tehát a te "értem" fogalmad valószínűleg nem egyezik a hivatal "értem"-jével, aki a szám *írott formájával* érvel. Ennek cáfolatát megtagadod. Vetélkedés irányába tehát csak te vitted el a beszélgetést.

Én is ismertem német srácot, aki pár év alatt szinte tökéletesen megtanult magyarul (olyan tréfás esetekből vettük csak észre, hogy nem magyar, hogy pl. egy hosszú beszélgetés után a buliban megkérdezte, mi mi is volt az a "bringa", de beszélt még vagy féltucat más nyelvet is), meg hallottam Teller Edét, aki hetven év Amerika után is pont ugyanazt a rettenetes magyar akcentust beszélte, egyszerű kifejezésekkel. Tehetség kérdése, és a nyelvi tehetség nem is áll arányban más képességekkel.

Idegen nyelven káromkodni nem is ugyanaz, mint magyarul. A más nyelv automatikusan bevezet egy kulturális gátat, ami segít a mondandó távolításában. Itthon nincs néger gettó, nincs szerepmodell az utcán, a rendőrgyilkosság sem divat. Ha a Tilos rádió legközelebb palesztin jihad-számokat fog játszani, akkor a hivatal azon az alapon fog fellépni, hogy terrorizmusra buzdítja a fiatalokat? Badarság. Az az egész össze se mérhető egyetlen - nem büntetett - Való Világ-adás által okozott társadalmi kárral.

"Hát igen ez sajnos igaz lehet"

Hát nem, sajnos nem, ha a fentiek értelmében a szóban forgó gyerekek száma zéró, nulla, nyista. A bosszantó és érthetetlen az, hogy miért lép fel a hivatal ilyen vehemenciával egy olyan esetben, amikor a nettó társadalmi nyereség bizonyíthatóan nem létezik? Írjanak valami kétsoros informális figyelmeztető e-mailt, vagy tököm tudja, de ne fordíttassák már le a számot...

Összefoglalva: engem meg másokat is főleg az zavar az ügyben, hogy az NMHH fellépésének mértéke teljesen aránytalan. Önmagában nyilván ugyanilyen overkill a netes reakció is, ebben egyetértünk. Csak tudod, a a valódi probléma az az, hogy az aránytalanságból úgy tűnik, politikai koncepció van a háttérben, tehát Szíjjártó esetleg leszólt, hogy csesztessétek már a Tilost egy kicsit.

Ami félelmet kelt, az az, hogy ha az NMHH egyszer fellépett ilyen alapon, fel fog lépni a jövőben is. Na most párosítsd össze ezt az új médiatörvénnyel, és mérlegeld a várható következményeket, és ennek fényében ítéld meg a reakciók súlyát. Ha hallgatna a társadalom, akkor az NMHH könnyen vérszemet kaphat. Jobb most túlreagálni, mint később némán szemlélni, hogy tényleg súlyosan korlátozzák a sajtószabadságot.

Fánkevő Fáncsi 2011.01.02. 16:38:51

@Kandabula: Csak én nem azt a kifejezést használtam, "hibát elvéteni" , hanem "hibát véteni". Az igekötők megváltoztatják egy ige jelentését : teljesen mást jelent a kibaszni(kitolni vele vagy kidobni), bebaszni(berúgni), rábaszni(rosszul járni), elbaszni(elrontani), megbaszni(ajjaj).

Fánkevő Fáncsi 2011.01.02. 17:49:49

@Bal: Pár dolgot teljesen másképp látunk, ezért olyan különböző a véleményünk. Te valahogy mindenképp azt gondolod, hogy amennyiben a kissrác nem érti hajszál pontosan a szöveget(és nem tudja ott nyomban lefordítani első hallás után) akkor a szöveg nem is lehet alkalmas arra, hogy rossz hatással legyen rá. Ezzel abszolút nem értek egyet, a valóság ezzel ellentétes, mondtam is egye egyszerű példát arra, hogy amikor én kicsi voltam értettem a Beatles szövegeit, pedig nem tudtam angolul egyébként. Egy ICE-T-be szerelmes kis tinicsaj még a rapper gatyaméretét is tudja, nemhogy a szövegeit ne tudná, és nem azért mert perfekt az angolja. A hazánkban tartózkodó külföldi gyerekekről nem beszéltünk eddig, a törvénynek védenie kell őket is természetesen. (pl A.Jolie és B.Pitt és hozták a gyerekeket és itt éltek hónapokig).

" hogy miért lép fel a hivatal ilyen vehemenciával.."..."NMHH fellépésének mértéke teljesen aránytalan"...
Ebben tévedsz megint hatalmasat, és itt látom sajnos a média bűnét, hiszen erre alaposan rájátszanak a hisztikeltéssel. Ez a hatóság már igencsak régóta űzi ezt a dolgot (régebben ORTT néven), ezek a típusú levélváltások rutinügyek. Évente tucatnyi ilyen, és hasonló ügy van és volt már hosszú évek óta. Említettem a tévés Mónika elsötítéseket (csak azért mert a blogíró azzal a képtelenséggel indított, hogy azokat bezzeg nem büntetik...hahaha, a srác nem komplett), mondtad, hogy nem nézel TV-t, neked az semmit sem mond, de a többiek tudják hogy évente többször kaptak akár a legnagyobb TV társaságok is velős pénzbírságokat, és büntetéseket, sötétítéseket réges-rég óta. (A Mónika 10 évig ment, azért az nem kevés) Neked ez eddig fel sem tűnt, nem is tudtál róla. A Tilos Rádió ügye egy felháborító reveláció volt számodra. Szerintem látogass el ORTT oldalára, és olvasd el a hatóság határozatait az elmúlt évekből, de az interneten is kereshetsz "RTL Klub, TV2, ORTT, büntetés, bírság, elsötétítés" szavakkal, teljesen meg fogsz döbbenni, miről maradtál le az elmúlt években. Egyébként, ha érdekel a téma akkor az FCC határozatai is publikusak, és kb. kétszer drasztikusabbak és szigorúbbak, mint a magyar hatóság. Írni kéne egy blogot arról is, hogy Amerikábal lábbal tiporják a sajtószabadságot? Lehet. De ez valahogy nem izgatja a magyar blogosokat. Szerinted miért, hogy lehet ez?
Hol az aránytalanság egyébként, amiről beszélsz? A levélből az tűnik ki, hogy a hatóság jogsértést vélelmez, és ezért vizsgálatot folytat. Ha a Tilosnak nem volt még semmi súlyos ügye, akkor kap egy figyelmeztetést a végén, és közlik vele, hogy ICE-T-ít csak 9 után nyomhat ezentúl.
(Egyes magyar (de angol nyelven írt, hogy a nagyvilág is értse) blogokon, már azt is közlik, hogy 50 millió forintra büntették a Tilost. Szerinted miért állítják ezt?)

"Párosítsd össze ezt az új médiatörvénnyel..."
Mitől kéne már összepárosítanom? Mert a sajtó ebben az irányban szeretne manipulálni engem? A két dolognak nem sok köze van egymáshoz, ez egy szimpla manipuláció, butus aki nem veszi észre és zsigerből úgy reagál ahogy elvárják a manipilátorok.
"Jobb most túlreagálni..."
Nem, szerintem nem jobb túlreagálni, az hiteltelenné és komolytalanná tesz. Mi lesz, ha tényleg okod lesz majd kiabálni, de már senki nem figyel már a bolondra aki veri a harangot.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2011.01.02. 19:07:10

@Fánkevő Fáncsi:
"Egyébként, ha érdekel a téma akkor az FCC határozatai is publikusak, és kb. kétszer drasztikusabbak és szigorúbbak, mint a magyar hatóság."

NINCS semmiféle fcc határozat erre vonatkozóan.
vastagbor.blog.hu/2011/01/02/az_internet_bator_szabadsagharcosai#c12044795

Fánkevő Fáncsi 2011.01.02. 19:44:09

@Conv: Már említettem, hogy volt szerencsém jó ideig ott élni, úgyhogy nyugodtan elhiheted nekem, hogy Amcsiban, 100% kizárt, hogy obszcén, fuck-olós, bazmeganyád stílusú szám lemenjen publikus médiában napközben, büntetés nélkül. Nemhogy büntetés nélkül, de botrány nélkül ! Úgy, ahogy csöcs is maximálisan kizárt, de akár csak "túl kihívónak" tetsző ruha sem elfogadott (Katy Perry-t egyeszűen kieditálják a műsorból a túl nagynak mondott dekoltázs miatt. Szép kerek bindzsója van szegénynek, és nem szégyelli eléggé). Ebben a tekintetben jóval kisebb a tolerancia ott, mint Európában, nem tudom hogy ez jó-e vagy rossz, ők ilyen prűdek és álszentek, ez van. Ne próbáld már nekem beadni ezt a maszlagot öregem, oké? Esetleg a többiek beveszik, de én nem a legjobb célpont vagyok.

Bal 2011.01.02. 19:56:43

@Fánkevő Fáncsi:

"akkor a szöveg nem is lehet alkalmas arra, hogy rossz hatással legyen rá"

Nem én érvelek így, hanem a hatóság, ami a szám szövegére hivatkozik.

"Egy ICE-T-be szerelmes kis tinicsaj még a rapper gatyaméretét is tudja, nemhogy a szövegeit ne tudná"

És akkor szerinted az fogja megvédeni, hogy az MNHH nem engedi, hogy meghallgassa ötvenezeregyedszer is a Tiloson? Ugyan már.

"A.Jolie és B.Pitt és hozták a gyerekeket"

Akkor a statisztikákhoz számold ki azt is, mi annak az esélye, hogy Angi gyerekei Tilos rádiót hallgatnak, vagy egyáltalán, bárki itt élő külföldi egy magyar rétegrádiót kapcsol be a kölykének. Akár csak egyáltalán azt, hogy rádiót.

"Neked ez eddig fel sem tűnt, nem is tudtál róla."

Dehogynem. Az írott és netes sajtó is rendszerint megemlékezik ezekről az ügyekről. Viszont azt is tudom, hogy hány ilyen marad szankciók nélkül, és hogy ezek hatása hogyan viszonyul ehhez a vihar a biliben esethez.

Mint mondtam, egyetlen - büntetetlen(!) - VV adás több kárt okoz, mint ez az eset. Ezért aránytalan a dolog. Amíg a hasonló esetek nagy része büntetlen marad, addig minden okunk megvan rá, hogy a Tilosos esetnél politikai alapú megfélemlítésre gyanakodjunk.

Ha nem érted a lényeges tartalmi különbséget az FCC erkölcscsőszsége és a MNHH valószínűleg politikai, keresztény indíttatású cseszegetése között, nem tudok segíteni. Egyébként az amerikai médiában is főleg öncenzúra történik, épp tavaly törölték el a "tilos káromkodni" szabályozást.

"A két dolognak nem sok köze van egymáshoz"

Majd meglátjuk. Szurkolok, hogy neked legyen igazad. Sajnos az elmúlt egy évben ilyen irányú reményeimben csalatkoznom kellett, és most már nem sok jóra számítok.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.01.02. 21:02:53

A levél aláírója, Dr. Boros Márta ... nem tűnik egy nagy Ice-T rajongónak :)"

nem hát, mivel a rap nem egy értelmiségi műfej. dr dre se igazi doktor.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2011.01.02. 21:20:46

@Fánkevő Fáncsi: ettől függetlenül tavaly júliusban eltörölték a levélben hivatkozott amerikai jogszabályt.
nincs az fcc-nek ilyen határozata amire hivatkoznak.
és hidd el simán leadják.
nem tudom mikor éltél kint, de éppen mondhatnád azt is, hogy amerikában vannak utcák ahol csak fehérek járhatnak a törvény szerint. mert VOLT olyan törvény. de már nincs.

Fánkevő Fáncsi 2011.01.02. 21:53:38

@Bal:
"És akkor szerinted az fogja megvédeni..."
Nem szerintem nem tudja megvédeni attól, hogy a hivatal hatáskörén kívüleső helyekről bárki megtanulja a szöveget. De az nem azt jelenti, hogy akkor nyugodtan mehet akár főműsoridőben is, a rádióban. A Te logikád szerint nyugodtan mehetne 'Hókefélke és a hét kukuci' estimese idején, hiszen az köztudott, hogy az internet amúgy is tele van pornóval, akármelyik tini számára könnyen elérhetően. Akkor meg minek korlátozzuk akárhol máshol is? Úgyse tudjuk megakadályozni, hogy a kíváncsi serdülő pinát lásson. Akkor meg hadd szóljon. Akárhol, akármikor.

"mi annak az esélye, hogy Angi gyerekei Tilos rádiót hallgatnak, vagy egyáltalán..."
Hát ők éppen magyar óvodába jártak, nagyjából az hallgatták, nézték, ették, itták amit a magyar gyerekek. És ez másokkal is lehet ez így. A lehetősége ennek egyáltalán nem valami extrém képtelenség. Én itt nem mennék bele spekulációkba, meg statisztikákba, mert nem vagyok olyan hülye mint a hatóság. Még most is röhögök a nyelvizsga statisztikákon :) Mit akartak azzal bizonyítani? Idióták.

"Mint mondtam, egyetlen - büntetetlen(!) - VV adás több kárt okoz..."
Hmmm. Azt mondtad nincs tévéd és ezért nem nézed a műsorokat. Most meg kiderül, hogy még a VV is előkerül hébe-hóba, és bosszantanak az ott (büntetlenül) folyó dolgok. Na mindegy.

Neked is csak a www.ortt.hu oldalt tudom ajánlani, bal oldalon a "Bírósági döntések" menüpontot. Ott számold össze hányszor volt kliens a MTM-SBS Televízió Zrt. (TV2) és a M-RTL Televízió Zrt. (RTL Klub), mint megbüntett fél(100?). És hányszor a Tilos Rádió ? (1?) Biztos vagy benne, hogy a Tilos-t üldözik ?

"Ha nem érted a lényeges tartalmi különbséget az FCC erkölcscsőszsége és a MNHH valószínűleg politikai, keresztény indíttatású cseszegetése között..."
Mindkettő egy tőről fakad, egy bizonyos keresztény prűdségből. Én nem tudom, hogy korlátoznám-e a dolgokat ennyire, ha rajtam múlna, viszont teljes mértékben elfogadom azt a nézőpontot, hogy az nappali napszakban megvagyunk pina,fasz,erőszak,trágárság nélkül, és ezt éjszakára áttesszük. Ez egy bizonyosfajta cenzúra, és a szabadság korlátozása, de meg van az oka és célja.

"Egyébként az amerikai médiában is főleg öncenzúra történik, épp tavaly törölték el a "tilos káromkodni" szabályozást..."
Ez súlyos tévedés, néhány blogoló most ebben az irányba ment el, hogy az Amcsi dolgokat kezdi fényezni. Olyan dolog, hogy "öncenzúra" a kereskedelmi műsorközlésben nem létezik, azt pénzre és nyereségre játsszák. Az erotikával meg lehet sokszorozni a bevételt. Lazán. Pina, káromkodás, (mű)balhé = csúcsnézettség. Ez ősi szabály a mediában. Azt hiszed hogy az amcsik korlátozzák magukat ? Ne legyél már ilyen kis naív :) Természetesen ott is törvények által precízen be van sorolva, hogy melyik kategóriába mi fér bele és milyen időpontban sugározható. A milyenkénél nagyobb, részletesebb és rigorózusabb a "TV Parental Guidelines". A büntetések pedig sokkal nagyobbak.

Fánkevő Fáncsi 2011.01.02. 22:07:39

@Conv: Öregem ne próbáld már velem elhitetni, hogy én nem tudom jól, és Amcsik lökik a trágár reppet, az ebéd mellé :)
Jártál már tengeretúlon ? Nem csak a hollywoodi filmekből képzeled el véletlenül ?

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2011.01.02. 22:22:40

@Fánkevő Fáncsi:

óriási különbségek vannak a médiaszokásokban az államokban. lehet, hogy te valahol missouriban egy mormon helyi adót hallgattál, én pedig floridában a wssr-t tampa bay-en :)
mondjuk akár a Holly Hill Christian radio-t hallgathattad ugyanitt, azon sem nagyon van ilyen szövegű zene :)

dehogy akarom veled elhitetni, szarom le nagy ívben, hogy te mit hiszel el és mit nem :)

ami érdekel, hogy a tényeknek mennyire hiszel.
a tények, hogy tavaly júliusban azt a rendeletet, mely tiltotta pl. az Ice T. féle szövegeket de este 10 óra előtt, hatályon kívül helyezte az egyesült államok legfelsőbb bírósága, tehát NINCS ilyen szabályozás az USA-ban amire hivatkozik szannamari.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2011.01.02. 22:32:38

@Fánkevő Fáncsi:
jah az ortt-t felejtsd már el a hivatkozásaidban, ez amiről szó van egy teljesen más szerv.

olyan ez mintha most bevezetnék az autópályákon a 50 km-es forgalomkorlátozást a baleset megelőzés érdekében, arra hivatkoznál, mi a baj ezzel, nézd meg 1910-ben is megvolt a 40-kmes korlátozás volt a megengedett legnagyobb sebességről.
Sőt ma is érvényes az a törvény angliában (valóban nem lett még eltörölve/hatályon kívül helyezve), hogy vasárnap íjjal rálőhetsz a protestánsokra büntetlenül, tehát ez európában elfogadott normális jogszabály, nyugodtan be lehetne vezetni a zsidókra vonatkozóan szombatonként.

ne hivatkozz egy dologban csak olyanra ami kompatibilis a dologgal.
az ortt nem kompatibilis az nmhh-val.
több okból sem.
pl már csak azért sem mert az nmhh szó szerint egypárt irányítású, míg az ortt-ben több párt tagsága ült, de az elfogadott törvény szerinti jogosultságai is mások.

guma 2011.01.02. 23:17:29

@Conv: alapos vagy, mint mindig! DDD

"dehogy akarom veled elhitetni, szarom le nagy ívben, hogy te mit hiszel el és mit nem :)

ami érdekel, hogy a tényeknek mennyire hiszel" (- levelesedbe belenéztél ma?)
:)))

Fánkevő Fáncsi 2011.01.02. 23:28:09

@Conv: "óriási különbségek vannak a médiaszokásokban az államokban...én pedig floridában a wssr-t tampa bay-en..."
Az FCC első F-je "Federal", még egy hülye is tudja, hogy egy szövetségi szerv, és a regulái és döntései minden államban egyformán érvényesek. Kivétel nélkül. Egy blöffölős kis libsi vagy aki még életében nem járt arra, de azért úgy tesz :) Tampa...lol...nem tampont akartál mondani?
Nem egy valami elavult ősi 1978-as dogma tiltotta szegény ICE-T-t, hanem a nagyon is mai és általános műsorbesorolás, ami a magyar szabályoknál sokkal precízebben meghatározza, hogy milyen besorolású adásba mennyi obszcén szöveg, erotika, erőszak, lehet. Az ilyen típusú műsorbesorolás a egész világ fejlettnek titulált részén működik. Biztos láttál már, DVD-lemezeken furcsa PG, meg M meg hasonló jeleket, meg számokat. Ez a rendszer az amcsik előtt egy sokkal közismertebb dolog, mint pl. a magyarok előtt, a hasonló ORTT szabályozás. Arról meg szó sincs, hogy elavulóban lenne, valamit te itt nagyon félreértesz, ha azt hiszed, hogy ez valami ókonzervatív métely. Egyszerűen csak a felnőttek nem akarják az, hogy amikor a család ül a mamival meg a kicsikkel az asztalnál és bakapcsolják a tévét, akkor épp két buzi kakiszexet csinál benne, vagy ICE-T magyarázza hogy kell a gecit ráverni a csaja mellére, miután szétlőtte a rendőr agyát. Lehet ezt is hallgatni/nézni, ha ezt szereted, nincs azzal gond, csak nem akkor és nem úgy. Nyilván nincs még kölköd meg családod, ha ezt nem érted.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2011.01.02. 23:36:02

@Fánkevő Fáncsi:

bazdmeg nyomorult szerencsétlen hülye, nézd már meg, hogy van-e az fcc-nek olyan hatályban lévő rendelete amire hivatkozol és annamari hivatkozik :)))))))))
nincs.

"Egy blöffölős kis libsi vagy"

:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
és homoszexuális zsidó-cigány

"Nyilván nincs még kölköd meg családod, ha ezt nem érted."

:) nincs :)

micsoda érvrendszer a tények elismerése helyett :)
gratulálok :)
nem fityiszes vagy véletlenül? :)

Fánkevő Fáncsi 2011.01.02. 23:56:01

@Conv: " fcc-nek olyan hatályban lévő rendelete amire hivatkozol.."
Már hogyne lenne, te idióta. Hány éves vagy te ? Azt hiszed, hogy mindent szabad Amerikában? Úristen, a mai gyerkőcöknek annyi az esze mint egy marék lepkének.

www.fcc.gov/cgb/consumerfacts/obscene.html
www.fcc.gov/eb/oip/

Bár nem hiszem, hogy ez ér valamit, valószínű csak egy érthetetlen szöveg, érthetetlen nyelven. Egy fiatal zöldfülű vagy akinek fingja sincs még egyelőre a világról. Ejnye-bejnye.

Kandabula 2011.01.03. 00:04:45

@Fánkevő Fáncsi: akkor legyen a "hibát véteni". Kérlek magyarázd meg, mi a különbség (vagy azonosság) a "hibát véteni", vagy "hibát elkövetni" között.

Fánkevő Fáncsi 2011.01.03. 00:09:53

@Kandabula: Szerintem nagyjából ugyanaz a jelentése. Vagy nálad nem ?

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2011.01.03. 00:23:18

@Fánkevő Fáncsi:
nos akkor olvasd el ezt:
ez a szó szerinti idézet és a rendelet amire hivatkozik szannamari:
"Azért nem árt, ha tudjuk: saját hazájában Ice T dalát - a washingtoni Legfelső Bíróság hetvenes évekbeli, ún. Pacificia-döntése óta - csak este 10 óra után adhatják le a rádiók. Ha nem így tennék, az amerikai médiahatóság, a Federal Communications Commission olyan bírságot szabna ki rájuk, amely biztosan meghaladja a Tilos Rádió éves költségvetését ."

tessék akkor a legfelsőbb döntése erről a "pacifica döntés" nevű rendeletről tavaly júliusban.
www.ca2.uscourts.gov/decisions/isysquery/e324584c-b565-4896-b8b3-610715bc0e54/1/doc/06-1760-ag_opn2.pdf
ez is egy fura és érthetetlen nyelvű szöveg :)

ha volna annyi eszed, hogy kettőt kattints a megfelelő linken láthatóvá lenne számodra is, hogy 10 év korkülönbség milyen irányban van :)
ha már használod a netet :)

Kandabula 2011.01.03. 01:19:09

@Fánkevő Fáncsi: de mégse hagyjuk. A szótár mondja: "vét": (hibázik) make a mistake, commit an error. Vagyis: ha hibát hibázik, akkor nem hibázik. De mindegy.

Kandabula 2011.01.03. 01:24:48

Még egyszer: aki vét, az hibázik. Aki elvéti a hibát, az jó úton jár. Ennyi. De - mint korábban megjegyezem - nem érdekes. Nehéz ez a magyar nyelv.

Fánkevő Fáncsi 2011.01.03. 03:17:43

@Conv: A gond az, hogy a felét sem érted annak a döntésnek amit belinkeltél, nem tudod miről beszélnek benne, nem ismered az amerikai jogrendszert, nem tudod, hogy annak a döntésnek mik a következményei, jelentősége...stb...stb. És ez igaz egyébként az magyar emberek nagy többségére. Ezért is nagyon alkalmasak a hasonló hivatkozások a megtévesztésre.

Meséld már el mit állítasz ezzel a pdf-el kapcsolatban. Milyen ügyről szól, ( konkrétan! ) kik a szembenálló felek és mi az ütköző álláspontok (konkrétan! ebben az adott ügyben), mit fejt ki a bíróság ezzel kapcsolatban? (konkrétan megint ! a megadott pdf-ről beszélj, miről van szó, mi a bíróság álláspontja és indoklása ) Miben marasztalja el az FCC-t és miben marasztalja el a szolgáltatókat (Hálózatok) Mi ennek a következménye az amerikai hírközlés szabályozásában ?

Hallani szeretném a te "ténybeli" tudásodat ezzel kapcsolatban :) Mivel traktálod itt az embereket ? Hogy volt valami régi törvény ami miatt nem szabadott csúnyát mondani? És eltörölték és mostmár szabad a gazda?
Mwuhahaha, erről abszolút szó sincs abban az iratban. Az amerikai jog nem így működik. Nem gondolod, hogy egy kicsit együgyűen kezeled a dolgokat ? Próbálj logikázni egy kicsit ! Működhet így a világ? Volt egy ósdi szabály, de mostmár akkor hirtelen szabad a gazda Amerikában, minden megengedett a sajtóban?
Hát az meg hogy lehet , hogy egy szövetségi intézmény (nem magáncég), hanem amit az állam tart fenn az adófizetők pénzén, egy hatóság, mást állít a hivatalos .gov hómpézsén? Ajjajjaj ráadásul még büntet is, és határozatok hoz, úgy mint az ORTT.
Az általam belinkelt szöveg sokkal-sokkal egyszerűbb angol, sokak által érthető és ellenőrizhető, nem egy 32 oldalas jogi szöveg, ahol a emberek(veled együtt) azt sem értik, hogy ki kivel van, nem hogy a amerikai jogi szakkifejezésekkel elboldoguljanak. Ahhoz még magyar bírósági ítéletek esetén is jobb ha jogászt kérsz meg, hogy magyarázza el, hogy mi mit jelent. De ha akarod akkor persze elmagyarázhatod azt a döntést, nekünk :)

"Obscene Broadcasts Are Prohibited at All Times
Obscene material is not protected by the First Amendment to the Constitution and cannot be broadcast at any time. The Supreme Court has established that, to be obscene, material must meet a three-pronged test:

•An average person, applying contemporary community standards, must find that the material, as a whole, appeals to the prurient interest;
•The material must depict or describe, in a patently offensive way, sexual conduct specifically defined by applicable law; and
•The material, taken as a whole, must lack serious literary, artistic, political, or scientific value. "

Indecent Broadcast Restrictions

The FCC has defined broadcast indecency as “language or material that, in context, depicts or describes, in terms patently offensive as measured by contemporary community standards for the broadcast medium, sexual or excretory organs or activities.” Indecent programming contains patently offensive sexual or excretory material that does not rise to the level of obscenity.

The courts have held that indecent material is protected by the First Amendment and cannot be banned entirely. It may, however, be restricted in order to avoid its broadcast during times of the day when there is a reasonable risk that children may be in the audience.

Consistent with a federal indecency statute and federal court decisions interpreting the statute, the Commission adopted a rule that broadcasts -- both on television and radio -- that fit within the indecency definition and that are aired between 6:00 a.m. and 10:00 p.m. are prohibited and subject to indecency enforcement action.

Profane Broadcast Restrictions

The FCC has defined profanity as “including language so grossly offensive to members of the public who actually hear it as to amount to a nuisance.”

Like indecency, profane speech is prohibited on broadcast radio and television between the hours of 6 a.m. and 10 p.m."

Tudsz angolul, öreg harcsa? Mert ez olyan világos mint a pinty, alapfokúaknak is. Az obscenity(szemérmetlenség, obszcenitás, szex, pornó) a nap minden szakában tiltott, a három felsorolt körülmény esetén. Az indeceúncy (trágárság, szexuális és ürítő szervek és azok folyamatainak leírása), meg profanity (zavaróan durva, káromkodós, anyázós) dolgok tilalmasak a nap meghatározott szakában, reggel 6 és este 10 között.

Vagy nagyon butuska vagy vagy az embereket próbálod kicselezni, de inkább az első :) Mit akarsz itt eladni az embereknek, de most tényleg?
Hidd már el öreg, Európa az erkölcsök és meztelenség, profánság tekintetében lényegesen szabadosabb mint USA. Ebben nincsen itélet, én nem mondom azt hogy az egyik jobb vagy rosszabb, ez van , így alakult a két kontinens kultúrája. Azt pedig még te is tudod a szűk kis agyaddal, hogy még itt sem szabad mindent. Ha valaki kefél a Big Brotherben akkor a tévét megbüntetik Németországban is, meg Angliában is. Ha véres horror menne (ilyen nincs is) délután, jól megvágnák a tévét Olaszországban is meg Lengyelországban is. Te meg itt azt bizonygatod, hogy 2010 július 13.-a óta Amerikában mindent lehet.
Ne haragudj, ilyen hülyeségeken vitázni teljesen értelmetlen időpocsékolás, idejöttél hogy bebizonyítsad hogy örökmozgó márpedig létezik.
Egyébként guma azt kritizálta, hogy egyik mondatodban nem érdekelt hogy mit hiszek, két sorral lejjebb meg az érdekelt hogy a tényeknek hiszek-e. Szerintem azt értette az "alaposságon" :)

Fánkevő Fáncsi 2011.01.03. 03:54:39

@Kandabula: "Még egyszer: aki vét, az hibázik. Aki elvéti a hibát, az jó úton jár. Ennyi. De - mint korábban megjegyezem - nem érdekes. Nehéz ez a magyar nyelv"

Igen ez tényleg így van. Esetleg külföldi vagy ? Mert ahhoz képest, akkor meg piszok jól beszélsz magyarul. Az ilyen dolgoktól amiket mondasz a külföldiek falhoz verik a fejüket, annyira nehéz megjegyezni mindent. A magyar csak annak könnyű aki születése óta tanulja.

Bár mondjuk az angolban is vannak hasonló dolgok. Nagyon nem mindegy, hogy "taking the piss" vagy "taking a piss" :)

Fánkevő Fáncsi 2011.01.03. 09:36:38

@Conv: Egyébként a comment:com -on is megjelent egy cikk miszerint " fellebviteli bíróság az amerikai televíziók 2006-ban beadott keresetét elbírálva hatályon kívül helyezte azt a bizonyos Pacifica-döntést"
Aki ilyet ír az totál hülye az amerikai joghoz. Bár egyébként is eszébe juthatna, hogy hogy a picsába tudná már a Second Court felülbírálni a Supreme Court-öt. Egy felülvizsgálati(13 van belőle, ez a kettes számú) bíróság a legfelsőbbet (egy van belőle). Valamit sejthetnek, mert letiltották, a hozzászólásokat, kicsit ciki, hogy a cikk címében az NMHH felkészületlenségéről van szó ők meg ilyeneket írnak, gondolom nem akarják megvárni míg valaki eligazitja őket :)
Egyébként, - és ezt már neked mondom Conv, hiszen nem igazán érted a bírósági határozatot - arről van szó, hogy a 2nd Court véleménye szerint az FCC szabályozása nem alkotmányos nem felel meg az 1st Kiegészítésnek, mivel nem egyértelmű, hogy a fuck meg hasonló szavak mikor számítanak botrányosnak és mikor nem, ( néha a hatóság egy fuckot vagy bitchet is elmeszelt, máskor sokat is átengedett ) és ez hatósági önkényhez vezethet. Egyébként 2010 aug. 26.-án az FCC fellebbezett, úgyhogy második kör jön a jövőben. Ha ott is az ugyanezt mondják, annak az lesz a következménye, hogy az FCC másképp még precízebben fogja meghatározni mikor melyik fuck számit gusztustalannak és melyik humoros. De a dolgok nem fognak változni abban a tekintetben, hogy továbbra is szigorú korlátok lesz gyermekvédelemi okokból. Típikus az ítélet utolsó sora:
"We do not suggest that the FCC could not create a constitutional policy. We hold only that the FCC’s current policy fails constitutional scrutiny" (pongyolán: "Nem állítjuk, hogy az FCC nem alkothat alkotmányos szabályozást. Mindössze azt, hogy a jelenlegi szabályozás nem megy át az alkotmányossági vizsgálaton")
Ez nagyjából felhívás arra, hogy az FCC legyenszíves modernizálja és pontosítsa a mai szabályozását. Ennyi és nem több. Nem véletlenül továbbra is azok a főszabályok vannak életben amiket az előző kommentben idéztem.
Bocs nem akartam ilyen hosszasan elmagyarázni, de nem lehet másképp olyan alattomos és a magyarok számára ellenőrizhetetlen az alaphír: "ICET-T nyugodtan anyázhat mostmár 6 és 10 között is, mert tavaly eltörölték a Pacifica döntést".
Nem! Ez egy idióta csúsztatás (hazugság, némi valóságtartalommal), megtévesztés. Az adók továbbra is jól teszik (és ez a helyzet a valóságban is) ha nem lökik ICE-T-t napközben.

Ezeken a gyerekvédelmi dolgokon legfeljebb a technika fejlődése fog segíteni a jövőben, amikor már helyileg a TV/Rádió készülékekben blokkolhatóak lesznek ( V-chipek..stb) a különféle tartalmak, és a sugárzónak nem kell ezen többet aggódnia, hogy nyomhatja-e vagy nem. De a helyes korhatár besorolás akkor is szükséges marad, arra ugyanúgy figyelniük kell majd még nekik, és ugyanúgy büntetni fogják majd még őket, akkor meg a nem megfelelő besorolás miatt.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2011.01.03. 12:16:05

@Fánkevő Fáncsi:

nos, akkor érvényben van a szabályozás vagy nincs?
olyanra van a hivatkozás érvként ami jelenleg érvényben lévő szabályozás, vagy sem?

no akkor ezt meg is beszéltük.

fura, most el sem érhető a comment.com, annyira le van tiltva a kommentelés :)
de ha gondolod, pl Michael d. Annis-t keresd ez ügyben, hogy hatályos-e a hivatkozott szabályozás: tel: 001-813-229-2300 :)

Fánkevő Fáncsi 2011.01.03. 12:40:42

@Conv: Mi van veled Conv, ittas vagy ? Az előző két bazi hosszü kommentem se volt elég ahhoz, hogy láthasd melyek az érvényes, mai szabályok USÁ-ban? Itt van mégegyszer a link nem bánom:
www.fcc.gov/cgb/consumerfacts/obscene.html
Ez az ottani szövetségi hírközlő hatóság közleménye, oldala. Kormányzati oldal (.gov) Hivatalosnak tekintheted.

Én nem a comment.com-ról beszéltem, hanem a comment:com nevű magyar blogról és erről a cikkről:
comment.blog.hu/2011/01/02/ice_t_nem_kossuth_az_nmhh_nem_naprakesz?fullcommentlist=1
Az alsó sorban jól látható mondat 130 komment után:
"A bejegyzés kommentjei zárolva vannak."
Dőltbetűsen. Pedig nem szálltak el a kommentelők, nincs zsidózás, kurvanyázás, cigányozás, buzizás. 130 komment nem is túlzottan sok. Mégis blokkolták. Szerinted miért? Nehogy valaki tájékoztassa őket, a valóságról amire valószínű már ők is rájöttek időközben.

Fánkevő Fáncsi 2011.01.03. 12:49:03

@Conv: Upsza közben találtam egy korrekt kommentet a cikkre:
comment.blog.hu/2011/01/02/ice_t_nem_kossuth_az_nmhh_nem_naprakesz/fullcommentlist/1#c12044755
A paralstori nevű srác érti, hogy mi a dörgés.Így akkor mostmár világos Conv?

Tompó 2011.01.03. 18:51:28

ebben az országban a többség még magyarul sem tud helyesen( schmitt palya) nemhogy angolul...... Márti néni meg lebukott, hogy ilyen ocsmányságokat hallgat......ejnye-bejnye

Kandabula 2011.01.04. 00:24:22

@Fánkevő Fáncsi: nekem lenni UFO-nak. Jönni Szíriusz, tanulni az magyar elnöki beszéd meg írásmű.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2011.01.12. 18:00:05

mediatanacs.blog.hu/2011/01/12/az_ice_t_ugy_es_ami_mogotte_van

no akkor végülis, hivatalosan is igazolva, hogy a Tilos nem sértett meg semmit

süti beállítások módosítása