Skip to content


       Szűrés lista

Egy közbeszerzés margójára

A Honvédelmi Minisztérium Fejlesztési és Logisztikai Ügynöksége összesen 390 millió forint - opcionálisan pedig további 30 százaléknyi - hús- és hentesárura írt ki nyílt közbeszerzést. A felhívásra 4 ajánlat érkezett, de a felhívásban megjelölt 2010. december 6. délelőtt 9 órakor nem tudták azokat felbontani, mert az ajánlatkérő székhelyén ebben az időpontban katonai delegációt fogadtak, és a biztonsági szolgálat korlátozta az objektum épületeiben és udvarán a mozgást. Az ajánlatkérő faxon értesítette az ajánlattevőket, a bontást délután 3 órára halasztotta. A bontás rendben le is zajlott, de utána az egyik ajánlattevő mégis a KDB-hez fordult: a bontás idejét csak a felhívás módosításával lehet eltolni, ez pedig elmaradt. A KDB megállapította a formális jogsértést, és a teljes eljárást - bele értve a bontást is - megsemmisítette.

LL írt nekünk ezzel kapcsolatban:

"Namost egyrészről adott a HM LOGISZTIKAI Ügynöksége, akik a 2011-es EU elnökség idejére - amikor egymás seggébe érnek a díszdelegációk meg az attasék - sikeresen a saját székhelyüket jelölik meg egy közbeszerzésen bontási helyszínként, ami egy szép nagy ojjektum. Ha nincs épp parádés felvonulás vagy dísszemle, akkor is igazoltatnak boldog-boldogtalant, az emberfia nem sétafikál összevissza még egy kaszárnyában sem. Gondolom, egy honvédelmi logisztikai ügynökség ezzel talán tisztában van. Ha egyvalakitől kérnek egy otthonhagyott személyit, akkor ennek alapján is mehet a levegőbe a tender, amit nemkevés pénzért előkészítettek, meghirdettek, adminisztráltak, stb. Többek között ezért célszerű saját vagy külső céget bevonni, amelyik csak ilyen közbeszerzésekkel foglalkozik, és az ilyen malőr esete szinte kizárt.

Másrészről, micsoda jófejség a t. ajánlattevőtől, hogy egy ilyen helyzetben gondol egy vidámat, meghekkeli a rendszert, mert az egész világ egy nagy Disneyland, és a Kbt. benne a ringlispíl. Lényeges, hogy a cikk szerint az illető szépen csendben maga is elment egy szó nélkül a 9 óra helyett a 3 órás bontásra, és utána nyomta fel a bagázst a Közbeszerzési Döntőbizottságnál (KBD). Nem kell hozzá álmoskönyv, hogy ennek megfejtése a közbeszerzési törvény (Kbt.) 80.§ (3) bekezdésében keresendő, amely ugyanis úgy hangzik, hogy az ajánlatok felbontásakor ismertetni kell az ajánlattevők nevét, címét (székhelyét, lakóhelyét), valamint azokat a főbb, számszerűsíthető adatokat, amelyek a bírálati szempont (részszempontok) alapján értékelésre kerülnek. Namost hogyha a később értékelendő, főbb számszerűsíthető adatok ismertetésre kerülnek, és a t. ajánlattevők szépen végighallgatják egymás ajánlatainak főbb számait akkor ugye mindenki kb. be tudja lőni, hogy széna-e vagy szalma. Ezután nyugodtan lehet nekiugrani a KBD-nek, hogy a bontás nem volt szabályszerű.

Egy kis adalék: A hatályos magyar Kbt. büszke 404 §-ból áll; míg a sokszor hivatkozott finneké mindössze 17-ből.
Kérdés, melyik országban kisebb a korrupció, illetve melyik kezeli átláthatóbban a közpénzeket. Én tudom a választ."

Címkék: abszurd

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr672637662

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tapmancs 2011.02.04. 10:32:53

Sírjunk-e vagy röhögjünk?

fogash 2011.02.04. 10:42:35

390mioFt +30%= 500millió lassan már nem éri el az ingerküszöbömet. :( Főleg hogy ezért terméket kell szállítani, nem csak tanácsadni...

jozicsenko 2011.02.04. 11:07:57

bár kerestem a neten, de már nincs fenn (vagy hülye vagyok)

a közbeszerzés azon gyöngyszeme, ahol pár éve XY e.t. felesége nyert egy általánydíjas közbeszerzést, repülőjegyre: 100 millió Ft-ért vettek volna 100 db repjegyet: tökmindegy, hogy milánóba vagy tokióba utazol, az ára egységesen 1 millió Ft /jegy volt

közbeszerzésileg teljesen tökéletesen le volt zongorázva - csak épp az ára volt borsos.

namármost ahol én dolgozok, ha a profnak bemennék egy számlával, ami az aktuális/elfogadható árnál 2* drágább, páros lábbal rúgna ki: igen, a közbeszerzés maga a korrupció: vagy tessék egyszerüsíteni, vagy ne kérjünk a zuniótól pénzt...

S.O.A. 2011.02.04. 11:18:27

A közbeszerzés és a hozzá való ragaszkorás (anno az szdsz-es, ma a fideszes vezérigazgatónk részéről) teljesen tönkretette a laboratóriumi munkánkat, többszörösére növelte a költségeket és elveszi a munkaidőnk jelentős részét, bekorlátozza a lehetőségeket. Nekem mindösszesen annyi tapasztalatom van a közbeszerzési dolgokkal, hogy a jó büdös k.va anyját annak, aki ilyennek alkotta meg...

ODIV 2011.02.04. 11:45:56

A közbeszerzés már 20 éve a politika kiapadhatatlan tőgyű fejőstehene. Nem is fog ez megváltozni, ha nincs külső nyomás.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2011.02.04. 11:54:44

Kár, hogy nem sikeres a post, pedig jó...

Dan_W_Smith (törölt) 2011.02.04. 12:22:04

@laspalmas: Péntek van, kajaidő... olvassák ezt majd még többen is :)

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.02.04. 12:26:16

"Namost hogyha a később értékelendő, főbb számszerűsíthető adatok ismertetésre kerülnek, és a t. ajánlattevők szépen végighallgatják egymás ajánlatainak főbb számait akkor ugye mindenki kb. be tudja lőni, hogy széna-e vagy szalma. Ezután nyugodtan lehet nekiugrani a KBD-nek, hogy a bontás nem volt szabályszerű."

Na ilyenkor lenne szükség a kedves Fityisz nagyüzemi törvényhozására, meg az aláírógépre, hogy az ilyeneket kizárják. Tessenek megvizsgálni a dolgot, és lépéseket tenni.
Dolgozzatok, büdös banda, azért vagytok a Parlamentben.

Algopirin 2011.02.04. 12:31:27

@laspalmas: mert most erre még mit lehet mondani? mindig így mentek ezek. megszoktuk, mondhatni ez a természetes.

Le_Penseur 2011.02.04. 12:50:46

"Kérdés, melyik országban kisebb a korrupció, illetve melyik kezeli átláthatóbban a közpénzeket. Én tudom a választ."

Őöö a finneknél? :O

d-evike-a Magyar Köztársaság állampolgára 2011.02.04. 13:08:41

@ColT:
Dehogy azért vannak! Csak szavazógépet nyomni vannak vezényszóra!

Lesből Támadó Szárítókötél 2011.02.04. 13:40:37

@ColT:

"Na ilyenkor lenne szükség a kedves Fityisz nagyüzemi törvényhozására, meg az aláírógépre, hogy az ilyeneket kizárják. Tessenek megvizsgálni a dolgot, és lépéseket tenni."

Józan fejjel végiggondolva és akkor mi lesz? Merthogy a vázolt szitu pont arról szólt, hogyan:
a) pistálta keresztbe a HM a hatályos jogszabályokat,
b) élt vissza a hatályos jogszabályokkal az egyik pályázó.

Ha visszaélnek velük, tökmindegy milyen szabályok vannak, mert a visszaélés lényege, hogy nem alkalmazzák azokat.

Deuce Bigalow 2011.02.04. 13:47:36

"Egy kis adalék: A hatályos magyar Kbt. büszke 404 §-ból áll; míg a sokszor hivatkozott finneké mindössze 17-ből."
no-no, azért ez erős túlzás!!!!!
a finn Kbt. 7, azaz hét db §-ból áll...

Inner Circle 2011.02.04. 15:41:13

LL: "Lényeges, hogy a cikk szerint az illető szépen csendben maga is elment egy szó nélkül a 9 óra helyett a 3 órás bontásra, és utána nyomta fel a bagázst a Közbeszerzési Döntőbizottságnál (KBD). "

Miért, mit kellett volna csinálnia az ajánlatkérőnek? Nemcsak a bontás, de az ajánlattételi határidő is délelőtt 9 volt. (kozbeszerzes.hu/lid/ertesito/pid/0/ertesitoHirdetmenyProperties?objectID=Hirdetmeny.portal_29868_2010) Ilyenkor jellemzően csak néhány messziföldi ajánlattevő ajánlata érkezik be jóval korábban, a helyiek vagy helyi képviselettel rendelkezők mondjuk 8-tól kezdenek beszállingózni a paksamétával, és ha nem engedik be, akkor nem nagyon tud mást csinálni, mint hogy megvárja, hogy beengedjék. Ha előtte faxon értesítik, akkor is, mert aligha fogja csak ezért péntek délig megcsinálni azt az ajánlatot, amivel addig hétfő 9-re tervezett. És ha azt kapja faxon, hogy délután háromra jöjjön, mert addig nem lehet bemenni, akkor meglepő módon háromra is fog menni. Akkor meg elég hülye lenne nem bemenni az ajánlatok bontására, ami ugyanakkor ugyanott van; egyébként teljesen mindegy, mert ha erkölcsi tiltakozásból nem jelenne meg, attól még úgyis megkapná faxon.
Szóval mit kellett volna csinálnia? Nyugodtabb lett volna LL, ha az ajánlat beadása nélkül óvja meg az ajánlattevő a pályázatot? Vagy ha a bontáson jegyzőkönyvbe mondja, hogy ő meg fogja óvni? Vagy ha ez az ajánlattevő nyer, mely esetben nyilván nem óvja meg a meccset, de megóvja a másik; mi változott volna?
Azonkívül nem ez volt az egyetlen ellátói pályázat, amit akkor és ott kellett leadni. A húson kívül volt még tejre, 9:30-as leadással, kenyérre, 10:30-kor, fincsi üdítőkre 11:30-kor, végül zöldség-gyümölcsre 13:00-kor. Ezekkel nem volt gond? Módosították a felhívást, nem volt díszszemle, vagy nem volt hepciás ajánlattevő?

bandika gazdája 2011.02.04. 19:24:53

Sajnos most nem érek rá, de a témához lesz holnap egy-két adalékom!

Watchman 2011.02.04. 19:41:15

A t. ajánlattevő azért várta meg a bontást, mert nyilván remélte, hogy ő nyeri meg a tendert... Kb. semmit sem ér azzal, hogy tudja a többiek _előző_ ajánlatát. Vagyis annyit ért, hogy ha totál esélytelen akkor másodszor nem indul.

Beer Ninja 2011.02.05. 07:30:38

Továbbra is azt mondom, hogy minden köztisztviselőt és más hivatásos sz*rrágót ki kellene rúgni, majd fele annyi vadonatúj embert felvenni a helyükre (akik hivatalt és hivatalban lustálkodót még sosem láttak - nem lenne egyszerű persze). És olajozottan menne végre a rendszer!

A közbeszerzés pedig mondjon le! Mindenki tudja, hogy nálunk csak a korrupció kifehérítésére tartják a politikusok.

Horizont 2011.02.05. 09:03:35

@dr. dodó:
Azért én a helyedben azt a "minden" szót törölném a mondatodból. Furcsa, de azért még mindenhol akadnak rendes, munkájukat jól végző emberek. Ezért nem dőlt még be az ország. Képzeld a munkahelyeden akad egy pár szemét aljas munkatársad, de te rendesen dolgozol és valaki úgy dönt, hogy MINDENKI ki van rúgva! Ismered a ló túloldalát?:) Az ideális az lenne, ha mi magunk közül dobnánk ki a szar embereket, csakhogy ahhoz meg összefogás kéne, és jelenleg ez a legnagyobb hiánycikk a magyar piacon!

Link Elek 2011.02.05. 10:18:19

amikor eloszor lattam a szanalmas.hu-t meg nem gondoltam, hogy a kormany tul akarja szarnyalni az ott latott dolgokat.

fogsunder · http://fogsunder.blog.hu 2011.02.05. 13:27:52

@galuska: látogatja is azóta őket a 2/333-ad.. és még be is magyarázzák maguknak, hogy jók voltak.. a legfájóbb dolgok az életben mindig az elpuskázott lehetőségek. látni is nem csak "megélni". nade minek is picsogok, az élet.. ááááááááá! :-D

Anarky 2011.02.05. 13:53:22

No igen...a közbeszerzés...ez már nekem is megnehezítette a kutató munkámat az egyetememen. Mert ugye,mondjuk onnan lehet számítógépet rendelni, akik benne vannak a közbeszerzési cégek listájában...mi így buktunk az új számítógépeinken. Kb. 1 millióval drágábban sikerült beszerezni és nem olyat kaptunk, amit akartunk. Néha már ténylegesen veszélyeztetik a kutatómunkát ezek a tökkelütött közbeszerzési eljárások. De sebaj, majd a hallgatóimmal is megosztom ezeket a gondolataimat...hátha jót röhögnek:)!

nyos 2011.02.06. 03:44:42

"Minél korruptabb egy állam, annál több törvénye van." - Tacitus

NoNight · http://anothernonight.blog.hu/ 2011.02.07. 11:00:08

Mifelénk is vannak olyanok, akik a Szent Közbeszerzés kultuszát követik, és mindent ennek alapján próbálnak megoldani, még azt is, amit az egész EU-n belül meg lehet oldani anélkül. Persze az is igaz, hogy a gondolkodásuk csak hozzátorzult az irányelvet barom módon átültető kbt-hez, amely eleve abból indul ki, hogy mindenki csak lop és csal. Ezt pedig sikeresen deklarálják hatalmas bürokráciát okozva és a hatékony megoldásokat ellehetetlenítve. A KDB pedig szintén egy ritka HGY (mármint nem hit, hanem hülyék gyülekezete), akik mindenbe képesek belepofázni, amihez kb. annyit értenek, mint ablakos tót a hanyetteséshez...

matula100 2011.02.07. 14:10:09

@Watchman: Csak részben van igazad. Ha azt hitte ő nyer de mégsem sikerült, akkor a bontásnál megtudta a többiek árait és ha bírja alá fog menni az első helyezett árainak. Csak ha az is csökkent valamit akkor van a bibi mert nem tudni mennyit enged az első áraiból. Igazából a második forduló lesz a nagy taktikai harc, mert aki eleve esélytelen és nem bírja az árversenyt az be se adja másodszorra a dolgokat. Így szinte borítékolom, hogy csak az először nyertes + aki bele akar keverni a lecsóba az marad a második fordulóban.
Van tapasztalatom mi is sok közbeszerzésen indulunk, lehetne mesélni érdekes dolgokat. Összességében az egész a korrupció melegágya és általában a legolcsóbb nyer ami sokszor olyan sz....r terméket vagy szolgáltatást jelent ami a minimális mércét se üti meg. Néha én magam is szégyellem, hogy milyen termékeket szállítunk, de ha én kitartok egy elfogadható minőségnél akkor a konkurencia viszi be ugyan azt az ócska terméket és ő nyert.
Magyarországgal az a baj, hogy itt ha lehet és ingyen van még a rozsdás, görbe vasszeget is ellopják, nem lehet olyan szabályokat hozni amit magyar ember ki ne tudna játszani ha akar. A megoldás a jó gazda gondosságával eljáró, gazdálkodó szakmai vezető lenne úgy, hogy szabad kezet kapjon a gazdálkodáshoz de szigorú utólagos elszámolással tartozzon. + a magyar emberek fejében kellene rendet tenni, de nem kicsit.
Igazi megoldás a magántulajdon, mert ott a tulajdonos rálép a herdáló alkalmazott farkára, míg a közvagyon beszerzésénél azt nézik mit lehet kimenteni a közösből.
Ere csak egy példa az Orange Ways buszain luxus körülmények alatt utazol olcsóbb km. díjért mint bármelyik szutyok ikarus volán vagy kinai gyártású távolsági nyomornegyeden.
Az Orange is beszállt volna a magyarországi egyetemi nagyvárosi buszközlekedésbe, csak a volán társaságok megfúrták, mert ha megkérdezték volna a társaságokat, hogy mire költitek azt a sok állami támogatást ilyen alja szolgáltatás mellet, kiborult volna a bili!

süti beállítások módosítása