Skip to content


       Szűrés lista

Semjén és az aktív természetvédelem

Most már tényleg kijár egy vállveregetés a Országos Magyar Vadászati Védegyletnek, a kormányváltást követően tényleg nagyot húztak. Felkérték Semjén Zsoltot elnöknek. Így nem kell holmi lóti-futi lobbistákat fizetni, hiszen maga az Elnök úr / Miniszterelnök-helyettes úr tapossa ki az ösvényt. (Semjén Zsolt a miniszterelnök-helyettes, a második ember a kormányban, Orbán helyettesítője.)


"A vadászatot nem én választottam, hanem a vadászat választott engem. Tekintve, hogy apám, nagyapám, dédnagyapám, a családom tagjai évszázadokra visszamenőleg vadásztak. Annak, hogy elvállaltam az elnöki teendőket, egy oka van: a vadászat méltóságát helyre kell állítani. Azt gondolom, hogy Magyarországon a vadászat - Hunortól és Magortól kezdve Szent Imre hercegen át Fekete Istvánig - hungarikum, és nekünk a nemzeti önbecsülésünkből kifolyólag is fontos, hogy ennek méltóságát helyreállítsuk és ezt tudatosítsuk a társadalomban is." - nyilatkozta Semjén.

 

Semjén szerint a környezetvédők és a zöldlobbi jóformán kikényszeríti a vadászatot:


"A környezetvédők egyébként kifejezetten követelik a vadállomány radikális apasztását, mert szerintük a vadászlobbi miatt túl sok a vad az erdőkben. És mivelhogy ezek lerágják az erdőt, a zöldlobbi azt követeli, hogy sokkal több vadat lőjenek ki. Ezzel a szemlélettel csak az a probléma, hogy a vad nem valamiféle természeti csapás, hanem az erdő természetes velejárója. Megjegyzem, a valóságban pont fordítva van, mint azt a laikusok gondolnák, akik szerint a környezetvédők alacsonyabb, a vadászok magasabb vadkilövési kvótát akarnak. Tény, ha irreálisan túlszaporodik a vadállomány, akkor az erdő nem tud reprodukálódni. És ha pusztul az erdő, akkor a vadnak sincs tápláléka, tehát a vad is legyengül és elpusztul. Ezt a két dolgot tehát egyensúlyban kell tartani, és mivel az urbanizált világban nincsenek nagyragadozók, amelyek ezt elintéznék, ezért ennek egyedüli megoldása a tervszerű vadásztatás."
 


Semjén Pintér Sándorral és Fazekas Sándor miniszterekkel folytatott tárgyalásokat, de sok minden nem derült ki, hogy miről.

Arról sem tájékoztatta a Zembereket, hogy levelet írt Fazekasnak, miszerint jó lenne kibővíteni a hazánkban vadászható vadfajok listáját. Íme:

- nyári lúd (Magyarországon védett. Eszmei érték: 50 000 ft. Natura 2000 kiemelten védett faj.)

- barna rétihéja (Magyarországon védett. Eszmei érték: 50 000 ft. Natura 2000 kiemelten védett faj.)

- barátréce (Magyarországon védett. Eszmei érték: 50 000 ft. Natura 2000 kiemelten védett faj.)

- fürj Magyarországon védett. Eszmei érték: 50 000 ft. Natura 2000 kiemelten védett faj.)

- vadgerle (Magyarországon védett. Eszmei érték: 10 000 ft. Natura 2000 kiemelten védett faj.)

- egerészölyv (Magyarországon védett. Eszmei érték: 10 000 ft. Natura 2000 kiemelten védett faj.)

- menyét (Magyarországon védett. Eszmei érték: 10 000 ft)

- nyuszt (Magyarországon védett. Eszmei érték: 10 000 ft)

Ezen kívül Semjén "a nemzeti sajátosságokra hivatkozva" szeretné visszaállítani az erdei szalonka tradicionális tavaszi vadászatát, és "meg kell győzni az EU szakbizottságát arról, hogy a Magyarországon évente elejtésre kerülő 2000 darab szalonka nem befolyásolja az európai állomány létszámát."

(A szalonka tavaszi vadászatát egy uniós jogszabály tiltja, azért mert ez a szaporodási időszak.)

Még jó, hogy a Nemzeti Konzultáció keretében megkérdeztek minket, hogy kívánjuk-e megőrizni a Kárpát-medence élővilágát, annak sokszínűségét ...

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapján még lehet szavazni, hogy 3 madár közül melyik legyen a 2012. év madara, amelyik több védelmet fog kapni. Az egyik éppen az egerészölyv ...

A magas labdát az LMP egyből le is csapta: 


"Különösen felháborító, hogy Semjén „nemzeti” lobbi projektjének egyik fő célja énekesmadaraink kiszolgáltatása a vérmes olasz vadászoknak; hiszen a védett vadgerle, vagy a csökkenő állományú védett fürj vadászhatóságánál maga is „külföldi vendégvadászok érdeklődésére” hivatkozik. A szintén javasolt nyári lúd, barátréce, menyét, nyuszt vadászhatóvá tételének pedig feltehetően az a célja, hogy az úri passzióból lövöldöző hobbivadászoknak ne kelljen vesződniük, mondjuk a tőkés- és a barátréce, vagy a nyest és a nyuszt megkülönböztetésével.

A képviselő a korlátozások feloldását olyan monitoring-vizsgálatokkal indokolja, amelyek elvégzéséről és eredményéről a magyar természetvédelem nem értesült. Még kevésbé ismertek azok a tények, amelyek a Semjén-javaslat legmeghökkentőbb elemét, az úgymond „káros” ragadozó madarak kilőhetőségét indokolnák. Azt még egy miniszterelnök-helyettes sem gondolhatja komolyan, hogy a mezőgazdasági kártevőként számon tartott egerekkel és más apró rágcsálókkal táplálkozó egerészölyv állományának bármilyen hatása van a magyarországi apróvad-sűrűségre. A természetvédelem több évtizedes erőfeszítései nyomán valamelyest stabilizálódott ragadozó madár állományt sajnos jelenleg is veszélyezteti a tudatlanság miatti kilövés és mérgezés."

 

A botrányos ügy vasárnap gördült egyet tovább, amikor Feiszt Ottó, a az Országos Magyar Vadászkamara elnöke adott ki egy sajtóközleményt.

Nagy meglepetés nincs, Feiszt úr teljes mértékben támogatja Semjén úr programját, törekvéseit, erőfeszítéseit, illetve elküldi melegebb éghajlatra Gera Pál
Pro Natura-díjas természetvédőt, aki nem dicsérte meg Semjén urat a terveiért. 


"Az Országos Magyar Vadászkamara nevében felháborodásunkat fejezzük ki, hogy egy hozzá nem értő, mondhatnánk a vadászatban dilettáns igyekezett kompromittálni, egy a hazánkban köztiszteletben álló olyan politikai vezetőt, aki nyíltan  vállalta a vadgazdálkodás és vadászat  fejlesztését  szolgáló programját.
   A magyar vadgazdálkodók és vadászok egyszerűen nem tűrhetik tovább, hogy szélsőséges nézeteket valló, szakmailag felkészületlen személyek befolyásolják a laikus közvéleményt, gátolva ezzel a természetvédelem, a vadgazdálkodás illetve a vadászat összhangjának a megteremtését.
  Az 1400 vadgazdálkodási egység és a több mint 57 ezer magyar vadász többségének nevében kijelentjük, hogy egyetértünk a Védegylet elnökének törekvéseivel és programjának megvalósításában támogatjuk. A magyar vadásztársadalom Semjénnel az élen bátran odaállhat a közvélemény elé, mert az élővilág megőrzése érdekében továbbra is vállalja a hazánkban élő fajok létszámának szabályozását, a biológiai sokszínűség fenntartását. A közvélemény bizonyára megérti, hogy a továbbiakban nem lehet megengedni, hogy a több évtizedes védelem miatt túlszaporodott egyes szárnyas és szőrmés ragadozók a vadászható, sőt a védett fajok állományában olyan károkat okozzanak, melyek következtében azok a kipusztulás szélére sodródhatnak.
(...)
Az erdei szalonka tavaszi vadászata viszont hazánkban évszázados hagyomány, nemzeti sajátosságnak számít, nemzeti múltunk része. Hazánkban évente pár ezer darab kerül terítékre, míg Franciaországban az őszi vadászatok során milliós nagyságrendben hasznosítják.
Miért kell e nemzeti hagyományunkat belülről támadni akkor, amikor ezzel nem veszélyeztetjük az európai állományt, sőt monitoring vizsgálataink igazolják, hogy a tavaszi vadászat kevésbé veszélyezteti a populáció alakulását.
(...)
 A Védegylet elnöke által benyújtott programot nem kell visszavonni, sőt megváltoztatni sem, mert egyértelműen tudható, hogy egy olyan elkötelezett vadásztársadalom áll mögötte, akik egyben természetvédők is.  A vadászat aktív természetvédelem ezt nemcsak Európában, hanem az egész világon elfogadják és tudomásul veszik, valamint azt is, hogy a változásokhoz a fajok védelménél is  folyamatosan alkalmazkodni kell."


És miért nem jó a vadászoknak, ha ősszel lövik a szalonkákat? Sikerült megtalálnom a választ az Országos Magyar Vadászegylet honlapján:

"A tavaszi, húzáson történő szalonkavadászat hangulata, élménye nem hasonlítható az őszi vonuláson történő vadászathoz, évszázados tradíció, része a magyar vadászati kultúrának.
Az ősz a nagyvad vadászat fő szezonja, javában zajlik a szarvasbőgés, a dámbarcogás és a vaddisznó hajtások is megkezdődnek. Ilyenkor balesetvédelmi okokból és a zavarás miatt sem javasolt szalonkára vadászni."

Hangulat és ősi tradíció ... 



Amúgy kíváncsi lennék, hogy ezek a környezetvédő vadászok, amikor megnéznek egy ilyen videót, felizgulnak, mintha pornó lenne? Máris mennének ki madarakat lövöldözni?

 

(Forrás: Hírszerző)  

Címkék: kdnp semjén

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr632816362

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ne szavazzunk vadászó politikusra! 2011.04.13. 00:22:45

A kereszténydemokrata értékekkel ellentétes, ha valaki kedvtelésből állatokat gyilkol

Trackback: Leendő áldozatok? 2011.04.12. 10:02:32

 Kell nekem mindenfélét olvasgatni. Belefutottam egy olyan hírbe (a Vastagbőrön), hogy "okos" politikusok vadászhatóvá akarnak tenni jelenleg védett állatokat. Köztük madarakat is. Miért? Nincs elég állat, akit ölhetnek kedvük szerint? R...

Trackback: Most vésik nemzeti ércbe a nemzeti Alkotmányt 2011.04.11. 16:31:03

Kéretik nagyon figyelni mostan! A nemzeti országgyűlés nemzeti kétharmada ezekben az órákban, napokban vési ércbe – mit ércbe? gyémántba! – a nemzeti Alkotmányt. Ezt a szöveget érdemes megtanulni, mert nagyon v...

Trackback: Semjén és az aktív természetvédelem 2011.04.11. 16:22:03

Most már tényleg kijár egy vállveregetés a Országos Magyar Vadászati Védegyletnek, a kormányváltást követően tényleg nagyot húztak.

Trackback: Mindenre Ami Mozog 2011.04.11. 15:07:12

"Védett állatokat ölne Semjén Zsolt" 168 óra onlineÁmen!-Atyám! Megöltem néhány védett állatot.........-Ejjjjjjjjjjj, Zsolti mondj el három miatyánkot, aztán vasárnapig meg ne lássalak.Vadászok közérzete? Na ne röhögtess.Vadászturizmus? ...

Trackback: Szájhősökből Hősök – a Költészet Napjára 2011.04.11. 14:51:33

Nekünk is sikerült! Sokáig tartott, de kis csapatunk modellezte a március 15-i állami ünnepségen már bemutatott módszert: miként kell a közönség idejét megóvni egy fölöslegesen hosszú, túlírt vers lerövidítésével. Az elmúlt hetekben időt és energi...

Trackback: KFT - 897 Land Cruiser Köszi, hogy majdnem megöltél! 2011.04.11. 14:46:52

Ezúton szeretném megköszönni annak a szörnynek sminkelt öreg néninek aki a címben említett Land Cruisert vezette az M3 bevezető szakaszán, hogy 2011 április 11-én reggel 8 óra körül kis híján felöklelt az autójával, és veszélybe sodorta az én és a vára...

Trackback: Semjén vadászik 2011.04.11. 14:08:45

Szombaton Matolcsy bejelentette, hogy az Orbán-csomag tényleg 250 milliárdos megszorítást jelent. Az lenne hát a feladata a kormány tagjainak, hogy enyhítsék ennek a brutális megszorításnak a hatásait, és ne csak pénzt akarjanak behajtani a rendőr...

Trackback: Semjén védett állatokra vadászna 2011.04.11. 13:51:08

A természetvédő szerint Semjén tervei visszafordíthatatlan károkat okoznának....

Trackback: Semjén Zsolt vadászati idénye 2011.04.11. 11:54:51

Semjén Zsolt véletlenül magát is fellobbizta az újabb vadászható fajok tervezett listájára. Habár Fidesz2000 védett jelölő-faj volt, de elterjedési területe olyan nagy lett, hogy kilövetése szükségszerűvé vált. Hiszen a vadászat, az aktív természetvéde...

Trackback: Lex szalonka 2011.04.11. 11:47:59

"Csodálatos kocsik jönnekLegendás férfiak érkeznek.Ezt nézd meg, érdemes, soruk nyílegyenes.Első a rend, aztán a csend. Fegyelem. Figyelem!"(Hobo Blues Band: Vadászat)Egyes védett madarak vadászhatóságáért lobbizik Semjén Zsolt miniszterelnök...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Steve the Great 2011.04.11. 11:29:44

"Azt gondolom, hogy Magyarországon a vadászat (...) hungarikum"

Lassan már minden lóf.sz hungarikum lesz, és egy hungarikumot nem lehet akadályozni a kiteljesedésben... Sajnos az egyik legkomolyabb bullshitet formázzák meg (nem csak Semjénék) ebből a jobb sorsra érdemes fogalomból.
Egyébként az LMP közleményében az Assisi Szent Ferences oldalvágás volt a legszebb.

eszkep 2011.04.11. 11:35:44

A vadászatot én nagyon nem szeretem (ha nekem kellene elejteni, amit megeszek, lehet, hogy vegetáriánus lennék...), ugyanakkor egy vadásszal (továbbá mezőgazdasággal foglalkozó emberekkel) beszéltem erről. A vadászat egyfelöl szükségszerű Európa nagy részén, ahol kiirtottuk a csúcsragadozókat. (Milyen lenne má', ha sétálsz a budai hegyekben és elédugrik egy falka farkas, esetleg medve...) Hogy egy rétihéja vagy egerészölyv mit keres a listán? Hát passz... De majd az Indexről előkerül a sok vadászati szakértő és megmondja...

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2011.04.11. 11:36:52

@Steve the Great:

Valószínűleg csak a pénz kell az olasz vadászoktól ....

kyncza 2011.04.11. 11:37:43

Hát persze, nyilván azért lette védettek ezek az állatok, mert annyi van belőlük. Nem értek a vadgazdasághoz, így szakmai véleményt nem tudok mondani, de itt egyértelmen a hobby vadászok szórakozását akarják törvényesíteni.

Magyarországon jelenleg 2 "állat" fajtából van csak nagyon sok: patkány és háznélküli csiga :))
Na ezeknek a kilövését én is támogatnám!

eszkep 2011.04.11. 11:38:21

"Amúgy kíváncsi lennék, hogy ezek a környezetvédő vadászok, amikor megnéznek egy ilyen videót, felizgulnak, mintha pornó lenne?"

Ha már tradíció, visszakérdezek! Aki kimegy egy bikaviadalra Spanyolországban (ami ügye pusztán a szórakozás kedvéért van), ők felizgulnak, mintha pornó lenne?

picur3ka 2011.04.11. 11:41:05

Hat, en nem tudom az osszesrol, de hogy a vadgerle nem szorul vedelemre, azt tudom. Elterjedese nagy teruletu es a populacioja nagyszamu. Ketszer kolt egy evben.

A ragadozo madarakra talan szukseg lenne, meg ha nagyszamuak lennenek is.

CyberPunK 2011.04.11. 11:44:00

@kyncza: kóborkutyák is kezdenek erősen elterjedni...

Amúgy tetszik ez a hozzáállás, hogy ha egy állatból sok van, akkor lehet rá lőni. Szerintem megélhetési politikusból is sok van...

2011.04.11. 11:44:04

Valakinek meg a bálnavadászat japorikum, ettől még lehet faszság.

CyberPunK 2011.04.11. 11:44:35

@picur3ka/mesterhazymiklospart: emberből is sok van aztán mégse lövünk rá

S.O.A. 2011.04.11. 11:46:03

@kyncza: Na csak óvatosan! A te javaslatod megbénítaná a törvényhozást az alkotmányozás kellős közepén! Max a csigákra lehessen lőni...

Egyébként várom, hogy az übervadász (mindenre lövünk) és az übertermészetvédő (semmire se lövünk) után mikor szólal meg végre egy ökológus, aki legalább nem csak egy évben egyszer használja a "popluláció, szaporodás, fajgazdagság" stb... szavakat.
Nagyon nem foglalnék állást egyik oldalon se, de laikusként elsőre nonszensznek tűnik a ragadozómadarkra lövés...

dr. Aullah 2011.04.11. 11:49:27

Az összes vadászt bezárnám egy hangárba, azt lőjék egymást. Aki távolról, védtelen állatokat öl, az a szememben nem ember.

devisionhun 2011.04.11. 11:49:37

Itt most az a nagy baj, hogy egy dilettáns (Semjén) képviseli a szakértőket. És az igazán szomorú ebben, hogy a dilettánssal többet érnek el...
A vadászatra szükség van. Évek óta terjed az a libsi/zöld/városikonzumidióta vélemény, hogy a vadászok csak szórakozásból ölek és szedik a nagylóvét.

Van vadász rokonom. "névről" ismeri az összes vadat és pontosan számítva tervezve tudják "név szerint" hogy melyiket kell kilőni.
És ha jön a "pénzes olasz", akkor neki is csak azt szabad kilőnie, akit kijelöltek.

Nem áll a farkuk és nem verik ki esténként a halott állat gondolatára, hanem tisztelettel gondolnak rá és megbecsülik az állatokat.

A környezetvédők nyílván azt szeretnék, hogy MINDEN védett legyen, de fel sem tudják fogni, hogy ha az egyik faj korlátlanul és szabályozatlanul elszaporodik, akkor az 3 másik fajt vagy populációt fenyeget, még ha azok nem is "olyan különlegesek".

Szóval szerintem hagyjuk a szakértőkre azt ami a szakértők dolga.

picur3ka 2011.04.11. 11:50:24

@CyberPunK:

Dehogy nem. A haboru szot ismered, ugye?

devisionhun 2011.04.11. 11:51:34

@Aullah: látom értesz hozzá nagyon... te az vagy aki szerint "szegéyn őzgida, a csúnya farkas megölte", ugye? gratulálok...

CyberPunK 2011.04.11. 11:52:04

@picur3ka/mesterhazymiklospart: Aha, szóval a szalonkának hadat üzentünk? :)

CyberPunK 2011.04.11. 11:53:39

@devisionhun: csak egy baráti kérdés: szerinted ha a barna rétihéja vadászható lenne, akkor a tisztelt tökrészeg vadász urak (de, azok, nekem speciel van vadőr ismerősöm, és eleget mesélt ezekről) milyen gyorsan kevernék össze a rétisassal?

Seduxen (már NEM dr.) 2011.04.11. 11:54:08

de tudtam, hogy kb a 3-4. komment tájékán előkerülnek a "patkányra", "meztelen csigára" asszociálva lövöldöző igények is :)))

náczi banda :)))

kyncza 2011.04.11. 11:56:06

@CyberPunK: sztem másból is sok van, de Orbán szerint nincs felesleges élet!! :)

CD-R80 2011.04.11. 11:56:27

Komolyan itt már azt is a politikusok döntik el hogy mely állat lesz védett? Nem kellene ezt esetleg meghagyni azoknak akik értenek hozzá?
Szerintem meg legyen akasztható az összes politikus és csaló, tolvaj, hiszen évszázadokkal ezelőtt is történt ilyen. Tehát nyilván ez is hungarikum. S van némi utánozhatatlan hangulata is. A vadásztársaságok sem tiltakoznának s nyilván a Rétihéják Társasága sem venné rossz néven. A Szalonkák a Családi Gazdálkodásokért Egyesület pedig már jelezte az ablak alatt az elképzelés feltétlen támogatását.

kyncza 2011.04.11. 11:57:43

@picur3ka/mesterhazymiklospart: Nem!!! Sokkal több van! De egyelőre megelégednék, ha a patkányok és gerintcelenek eltűnnének Magyarország politikai/gazdasági életéből :)

koncerttahó 2011.04.11. 11:59:49

Szomszéd erdész gyerek győzi eladni a sok fát meg vadhúst, bőre alatt is pénz van, kocsiját évente cseréli, nem kell félteni őket.

Seduxen (már NEM dr.) 2011.04.11. 12:01:32

@kyncza: "ha a patkányok és gerintcelenek eltűnnének Magyarország politikai/gazdasági életéből :" - 2 felesleges szóra szeretném felhívni a figyelmedet!

írod, hogy "politika", és "gazdasági". próbáld meg kivenni a mondatodból ezeket. Mennyivel jobban hangzik? :)))))

kyncza 2011.04.11. 12:02:02

@Rettegő [ 1/102.000 - nem védtek meg...]: Nekem az a duma átlátszó, hogy ősi szokásokra vezetik vissza a vadászat jogosságát!

Más tekintetben miért nem vagyunk ennyire szokás követőek?
Pl. ne legyen izraeli zászló egyik barom politikus kabátján se.
Aztán el lehetne azt a szokást is terjeszteni, h nem bántunk idős, beteg, embereket (SE!!).
Aztán, hogy a munka nemesít!

Lenne még ötletem, de csak a számat koptatom! Meg az ujjamat :)

gauche caviar 2011.04.11. 12:03:57

a vadászat hungarikum...
hát az. szerencsére sehol máshol nem vadásznak.
Semjén Zsolt baszod, az a hungarikum.

kyncza 2011.04.11. 12:04:43

@Seduxen: Hűűűűűűűűűűűűű...tényleg!!!

De nem akartam nagyot álmodni, kezdetnek elég lenne ez is :))

Leriel 2011.04.11. 12:05:59

A vadászat szükségességét elismerem. Az még hagyján, hogy mi lenne, ha a budai hegyekben sétálva elénk ugrana egy medve - de amikor az országban bárhol járva mezei nyulak ezrei rohangálnak körülöttünk... Attól lehet agyfIIIt kapni.

Viszont ilyen blőd, ostoba, nagyképű, okoskodó nyilatkozatokat tenni, amikkel azt a látszatot próbálják kelteni, mintha értenének hozzá, és a vadászatot aktív természetvédelemként tüntetik fel (kilőve az egerészölyvet), egyszerűen faIIIág.

Mindazonáltal, amit nem lehet ellenőrizni, arra nem vonatkozik a törvény. d:

picur3ka 2011.04.11. 12:06:58

@CyberPunK:

Hah! Volt mar olyan is, amelyik a paksi eromu rohangalt a puskajaval.

Transylvanianmixedgrill 2011.04.11. 12:07:02

Istenkém, ha belegondolok, mit kapott volna az előző szadesz-maszop kormány, ha mondjuk egy Kóka belengette volna szóról szóra ugyanezt, amit a Semjén most: hazaárulózás, mocskoszsidózás, Tel-Aviv-Róma tengely, a Magyar Nemzetben tutkóra lehozták volna, hogy izraeli vendégvadászok jönnek lőni, már pakolják is a bőröndöt, meg hogy csak azért kell ilyen törvény, hogy Kóka a helikopteréről vadászhasson a gyurcsótánnyal. Most meg rögvest "szakmai érvek" megfontolása jön a jobboldalról. Hiába no: a mi komcsink jó komcsi, a mi úri hobbivadászunk jó úri hobbivadász.

gauche caviar 2011.04.11. 12:09:07

@devisionhun: szerintem te azt az apró momentumot nem értetetd/vetetd számításba, hogy különbség van vadgazdálkodás és vadásztatás között.
kontrollálni a szaporulatot egy dolog és egy egészen más dolog hajtani a vadat a fizető vendégek elé, akik sokszor olyan csatak pityókásak, hogy fogni kell a könyöküket, hogy jó irányba álljon a puska (ismered a sztorit biztos az olasz vadászról aki olyan ügyesen akarta elővenni a puskáját a toyota hiluxból az anyósülésen keresztül, hogy arcon lőtte saját magát).

szóval itt szó nincs vadgazdálkodásról csak arról, hogy az úri passzióból vadászó gazdasági elit a saját óhaja szerint kívánja alakítani a köztulajdont.

dr. Aullah 2011.04.11. 12:09:39

"Nem áll a farkuk és nem verik ki esténként a halott állat gondolatára, hanem tisztelettel gondolnak rá és megbecsülik az állatokat."

Tisztelettel gondolnak rá és megbecsülik az állatokat? Na ez a nagy kamu. Max arra jó, hogy magukat nyugtassák. Ha mondjuk késsel ölnének medvét, és a medvének is lenne esélye, akkor az úgy már érthető lenne... de lesből... pff.

gauche caviar 2011.04.11. 12:11:19

@Transylvanianmixedgrill: szerencsére a magyarnak eléggé gyorsan ürül a rövidtávú memóriája, így sosem keveredik önellentmondásokba :)

corpuscular chiroptera 2011.04.11. 12:11:20

"Amúgy kíváncsi lennék, hogy ezek a környezetvédő vadászok, amikor megnéznek egy ilyen videót, felizgulnak, mintha pornó lenne?"

lazán kapcsolódik:
shakethatbear.com/video.html

Jurganov 2011.04.11. 12:12:52

@eszkep: ne már, nem kaptad meg a követendő irányt? a zúnijós jogszabály azt mondja, hogy tavasszal tilos vadászni, de a mieink annyira jók, hogy zt is jobban tudják. amúgy meg az, hogy a vadászat szükségszerű nem jelenti azt, hogy ebbe belefér néhány faj totális kiírtása. ennyi erővel lehessen vadászni pandára vagy szibériai tigrisre is, hiszen az meg ott ősi tradíció...amúgy meg azért tilos olyankor a vadászatuk (szalonkának) mert olyankor költenek (tudod: tojás+költés= kis madárka). az pedig nem csak jogszabályba ütközik hanem etikátlan is.
@picur3ka/mesterhazymiklospart: kb mennyi vadgerlét látsz mostanában? én elég keveset.
@CD-R80: nagy ügy, megkérdik őket is, aztán ha mégsem egyezne a véleményük akkor ők is mennek a levesbe :)

lomposfarkas 2011.04.11. 12:12:58

Dehát eddig is azt lőttek, amit akartak, nem? Lásd: digók. Sömjén csak legalizálni szeretné, hogy ne legyen fennakadás.
Akár még be is venném a vadászok romantikus dumáját, csak ne lenne benne annyi zseton.
Sok gazdag hüje meg országokon át utazik, hogy ott lőjön le valamit, na ez a beteges, nem az egyensúly fenntartása. Mikor pár éve az árvízben sok vad pusztult el, az illetékesek telinyüszítették a médiát, hogy mekkora a kár. Ja, meg a zsebbe nyomott euróskötegek is csökkentek.

devisionhun 2011.04.11. 12:14:28

@Aullah: gondolom te minden reggel magadnak aprítod a fát és azzal fűtesz be, mert aki képes és a messziről kibányászott gázzal fűt, annak tuti arra áll a fasza. De igazából állj ki puszta kézzel az erdőbe és úgy gyűjtsed a fát, mert a fának is jár az esély.

Anyám mennyi elrugaszkodott ember van még... Elképzelésed sincsen, hogy mennyi munka van abban, hogy te ilyeneken agyalhassál unalmadban, ugye?

kyncza 2011.04.11. 12:14:33

Sztem meg legyen vadászható semjén meg az egész bandája, mert (vad)gazdálkodási szempontból csak kárt okoznak!

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2011.04.11. 12:15:48

Azt eddig is tudtam,hogy Zero nem szereti a fegyveres testületeket,de hogy a vadászokat sem...

Lecso (F*ck the Shit) · http://www.youtube.com/watch?v=OyxNgnQ9m30 2011.04.11. 12:17:35

én nem vagyok vadász, de a főnököm a helyi vt elnöke (is), és tavaly voltak nálunk is olasz vadászok "nyulazni".
reggel a helyi kocsmában kezdtek, de nem kávéval, aztán mire kiértek a kijelölt lőterületre, addig kilőttek két tyúkot, egy házi-libát és egy kóborkutyát.
amúgy meg a vadászatot is lehetne jól is csinálni...

lomposfarkas 2011.04.11. 12:17:44

Az is bájos, hogy ha valami népnyúzó szabályzást lehet átvenni az eu-tól, arra lelkesen rácsap mindegyik kormány. De most megmutatják, hogy ki a nagyobb májer!

Kartal (rezervált) 2011.04.11. 12:20:35

@kyncza: támogatom :)

Egyébként nem értek a vadgazdálkodáshoz meg erdészethez, de ezzel együtt nem vagyok a vadászat híve. Elismerem, hogy szükség van rá, de én nem lőnék egy őzre vagy szarvasra mondjuk. Disznóra is csak akkor, ha megtámad, vagy kifejezetten ártalmas a ténykedése (van belőle pár).
DE lelkes túrázóként és hobbifotósként annyit mondhatok, hogy aki ezt itt kitalálta, az lövöldözzön a jó édes anyjára!

Jurganov 2011.04.11. 12:22:26

@gauche caviar: nagyon igaz. de erre is felhatamazták őket a zemberek

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2011.04.11. 12:25:31

Néhányan itt vadásztak cigányra is.Nézzétek meg mi lett belőle.Pedig sokan vannak.
Elhatárolódok magamtól.

tryclops 2011.04.11. 12:28:57

@picur3ka/mesterhazymiklospart: Nem a balkáni gerlére gondolsz véletlen? Mert az tényleg nem szorul védelemre. A vadgerlében viszont nem vagyok biztos.

A többieknek pedig: A vadászat tényleg nem a ördögtől való, és tény, hogy kiirtottunk minden csúcsragadozót a környéken, ezért át kell vennünk a helyüket, hogy megóvjuk a vadak populációját a túlszaporodástól, és így az elkerülhetetlen összeomlástól.
DE ez nem mentesíti Semjén tiszteletest az alól, hogy hungaricumra hivatkozva akar SZAPORODÁSI időszakban szalonkázni. Erre csak azt tudom mondani, hogy a kedves anyukájára kellett volna kilövési engedély párzási időszakban.
És idézném a vadászati védegyletet az index.hu-ról:
"az erdei szalonka magyarországi tavaszi vadászati gyakorlata például kedvezőbb az EU-ban folytatott őszinél".
Aham. És kinek kedvezőbb? A vadászoknak? He? Költő tojókat lövöldözni? Egyébként is tavasszal durrogtatni az erdőben? Amikor minden turista fel van szólítva, hogy ne hangoskodjon, mert felzavarja a tojó madarakat a fészkükről? Hát csak gratulálni tudok a kedves Pechtol János úrnak. Hogy azt már ne is említsem, hogy seregélyekre és kormoránokra hivatkozva hülyézi le a kritikát, közben meg ölyvere és ludakra akarnak puffogtatni. Csúszatatás a köbön, de nem tudom mért lepődök meg még mindig. :(

dr. Aullah 2011.04.11. 12:31:17

@Tigeri: Hagyjad. Ha elfogynak az ész érvek, jön a vádaskodás és terelés.

Baldrick68 2011.04.11. 12:33:41

@tryclops:
Nem majd kiderítik hogy a naturás csávó kommunista vagy pedofil volt és akkor nem kell vele foglalkozni mint Kón Bandival oszt jónapot.

CD-R80 2011.04.11. 12:37:51

@Tigeri: Az azért érdekes mert bár védett, de eszmei értéke nem nagyon van egy-két kivétellel. Más örömet sem nagyon okoz. Nem hasonlítható össze mikor a fák közül egy olyan lép ki vagy egy megtermett kifejlett szarvasbika. Éneke sem túl szívderítő, nyomába sem ér még egy rekedt énekesmadárnak sem. S bár ragadozó de nem hasznos semmiképpen, míg egy héja vagy sas inkább igen, mindamellett utóbbiak szépek is.

Illúzióromboló kockacukor 2011.04.11. 12:42:07

@Leriel: legalább lehetne nyúlcsatázni, mint a Nagyon vadonban... ;)

jozicsenko 2011.04.11. 12:43:32

"A támadó vérnyulaktól SemjénZsolti ments meg minket"
/ősi pesti vadászfohász/

komolyabb vadász pontosan tisztában van olyan apróságokkal, minthogy melyik vadat mikor lehet lőni - de nem azért, mert hogy akkor olcsóbb az ólom, hanem mert nem akkor költési/ellési időszak, stb

a madarainkat meg épphogy védeni kellene - elég baj, hogy a hülye olaszok idejárnak kiirtani őket...

Emiksz 2011.04.11. 12:43:36

Ha tradíció, meg ilyenek, akkor miért nem nyillal lövöldözünk, az ám csak a hungarikum!

zrobasé 2011.04.11. 12:44:50

erre kaptak felhatalmazást ! most kussol mindenki ! különben is gyurcsányahibás ! minden védett állatot eladni, és a pénzt utalni az államadósság elleni harc számlaszámára !
térdre, imához, és énekeljük el a Himnuszt !

CD-R80 2011.04.11. 12:45:14

Mindamellett a szalonkára ha jól emlékszem pár éve nem lehet csak vadászni itt sem, s pár országban még ma is vadásznak rá tavasszal. Ausztriában biztosan. De erre hivatkozva egy sor védett állatot vadászhatóvá tenni kicsit fals szerintem. Főleg ha smitt pali is ott lesz s elír valamit. De szépen csendben majd meglesz ez is semjén úrnak. Csak szép csendben kell média nélkül csinálni s senkit nem fog érdekelni. Gondolom a tények vagy az rtl nem fog beszámolni róla.

jozicsenko 2011.04.11. 12:49:40

@lomposfarkas: ja, persze - a drogok/pedofilia eddig is ismert/elfogadott, csak épp illegális dolog volt, akkor holnaptól legalizáljuk, mert kereslet van rá? nemmááá :-((

Secnir 2011.04.11. 12:49:42

@picur3ka/mesterhazymiklospart:
"Hah! Volt mar olyan is, amelyik a paksi eromu rohangalt a puskajaval."

HAH! ezt na mégegyszer....

Énbagoly 2011.04.11. 12:51:57

Hú, ezen rohadtul fel tudom húzni magam, mert a hobbivadászat, az nekem nem elfogadható. Fontos a vadgazdálkodás, és a túlszaporodott vaddisznókat pl. nem árt figyelni.
De hogy valaki csak a hangulat kedvéért irtson mondjuk madarakat, azt nem tudom, és nem is akarom megérteni.
Mi jó van abban, hogy szórakozásból ölnek élőlényeket?

Redmaster · redmatyi.blog.hu 2011.04.11. 12:53:28

Na mivel még senki nem gondolt rá akkor:

2011.04.12 Friss hír: Feloszlatták a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületet. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület helyett ezentúl a kormány dönt a hivatalosan vadászható állatok listájáról, ha ehhez kiemelt közérdek fűződik...

Secnir 2011.04.11. 12:53:51

amúgy meg:
Semjén Zsolt országos fővadász?
nahhh.
Szerintem Magyarország fővadásza(i):
Kittenberger Kálmán
gróf Széchenyi Zsigmond.
(esetleg Fekete István)
mindenki más másodrendű.

csabapayne · http://kulturcseppek.blog.hu/ 2011.04.11. 12:56:48

Az első mondatok úgy hangzanak, mintha Magyarországon találták volna fel a vadászatot. Viszont a nyuszt, nyest védelme tényleg nem indokolt. A szalonkára eddig is vadásztak "monitoring" jelszó alatt.
DE a védett vízimadarak és a ragadozómadarak vadászatát ÓRIÁSI BAROMSÁGNAK tartom. Azt azért nem mondom, hogy ezzel a faj kipusztulna. De 5-10 éves távlatban nem tette jót nekik, ha azonnal ráengednénk a suttyó vadászokat, (azért ismerek értelmes vadászokat is, de sajnos ők éppen "mennek kifelé divatból").

Viszont lehetne vadászni a következő fajokat:
- Bütykös hattyú
- Kormorán
- Hód

Ezek tényleg okoznak károkat is.

Secnir 2011.04.11. 12:56:48

a parlamenti költőmadarak kilövési jogát nem lehetne felfüggeszteni?

Énbagoly 2011.04.11. 12:57:57

@Redmaster: na, az az ijesztő, hogy nálunk ez még csak nem is tűnik utópiának.

Secnir 2011.04.11. 12:58:49

a szalonka tavaszi vadászatához pár szó:
amennyire én tudom, a szalonka tavasszal költ. Tehát akkor vadásznának rá.
Eredmény?
két év múlva sírnak, hogy elfogyott a szalonka, kihalóban van.

Professor Chaos 2011.04.11. 13:00:02

Pár dolog:

Ne keverjétek a környezetvédelmet a természetvédelemmel, ez most természetvédelem.
A természetvédelem ellenérdekelt a vadászattal, erdőgazdálkodással, mezőgazdasággal stb., mindegyik külön szakma, más célokkal, tudásanyaggal, ezért hibás, ha csak vadászok döntenek természetvédelmi kérdésekben, illetve ha arra hivatkoznak, hogy Ők természetvédelmi szakértők.
Például igaz, hogy a Vidra nagy halpusztító, fontosabb megóvni az állományt a következő generációknak, a gazdasági érdeknél.
Lehetséges, hogy jövőben a nyest is védett lesz, az állomány mérete nem indokolná, de a vadászok elég alacsony hatékonysággal különböztetik meg a nyuszttól és a menyéttől, így nem nagyon marad más lehetőség (ez gyakorlat a védetté nyilvánításban, hogy más faj miatt lesz egy faj védett pl Vetési varjú - Kék vércse).
Nyilvánvalóan időnként át lehet tekinteni a hazai védett fajok állományát és átgondolni a védettségüket, de ezt kutatásoknak kell megelőzni (amire pénzt kell adni) és az érdekel területek szakértőinek szakmai fórumokon kell meghozniuk a döntést, de ez a módszer megsérti a természetvédelemmel foglalkozó emberek több évtizedes munkáját és az egész tudományterületet.
A vadászat mint szakma szükséges és hasznos, de a hétvégi hobbivadászat csak Semjén szintű emberek gyűjtőhelye...

CD-R80 2011.04.11. 13:01:10

@csabapayne: Az a közel 4-500 hód ami szabadon él???

picur3ka 2011.04.11. 13:01:16

@Secnir:

eromu korul Kimaradt a korul.

csabapayne · http://kulturcseppek.blog.hu/ 2011.04.11. 13:03:52

@Énbagoly:

A vadászat nem feltétlenül az öldöklésről lövöldözésről szól. Csak egy része annak. A vadászat szerintem attól szép, hogy tele van komoly hagyományokkal és szabályokkal. (Erre egyébként egyre többen nagy ívben sz... és sajnos ezáltal el is veszik vadászat lényege.)
Persze több tucat vadból álló terítéket már én is kissé túlzásnak tartok.

Steve the Great 2011.04.11. 13:05:24

Egy kis írás, hogy melyik Semjén által vadászandó faj "szaporodott túl": hirszerzo.hu/belfold/20110411_semjen_vadaszat_madartani

csabapayne · http://kulturcseppek.blog.hu/ 2011.04.11. 13:06:13

@CD-R80: Úgy tudom, több is van már és a Duna mentén kezdenek károkat is okozni. Magyarországra magától települt vissza a hód és azóta is jól szaporodik.

zsoltix 2011.04.11. 13:08:30

Ez az egesz a csaladokrol szol. Ne bevasarlokozpontokba menjenek vasarnap barna retiheja far-hatat venni, hanem igenis menjenek ki a termeszetbe csaladostul, es lojek le. Persze csak a mise utan.

guma 2011.04.11. 13:09:57

ezt idézem más blogról, mert nagyon találó :

"Semjén létezése megtérít. Kell, hogy legyen pokol!
Ezt a földi létet nem úszhatja meg annyival, hogy megeszik a kukacok. "

Énbagoly 2011.04.11. 13:11:01

@csabapayne: Én nem tudom szépnek látni a vadászatot.
Lehet, hogy szerinted az, nekem más a véleményem. Nagyon más.
Hagyomány másban is van bőven. Azt miért nem őrzik ennyire?

csabapayne · http://kulturcseppek.blog.hu/ 2011.04.11. 13:12:00

@Professor Chaos:

Én is ezt hiányolom a legjobban, hogy "nagy nemzeti konzultáció" keretében még egy nyomorult szakmai egyeztetés sem volt. Az a jellemző, hogy a vadászok és a természetvédők nem figyelnek egymásra. Ez a semjén pedig... mint a kommunizmusban a tsz elnökök, akik disznót is csak a tükörben láttak.

tryclops 2011.04.11. 13:12:46

@picur3ka/mesterhazymiklospart: Nem, ezért szólok. Persze lehet hogy Tömjén elvtárs se tudja a különbséget, de neki nem lehet itt a fórumon szólni. Legalábbis remélem, hogy nem olvasta az előző kommentemet, mert nem akarom az ORFK-n magyarázni, hogy mégis hogy értettem. :)

@csabapayne: @CD-R80: Mármint azok a hódok, amiket nagy-nagy hírveréssel telepítettek vissza pár éve a természetvédők?
vilagnezet.halmaz.hu/termeszetvedelem/hod-visszatelepitesi-program.php
Kicsit sokba voltak azok ahhoz, hogy most lövöldözzük őket... Vidrákkal ugyanez van. Különben is itt jön be a képbe az, hogy a vadvédelem, az erdészet meg a természetvédelem érdekei "kicsit" ütik egymást. Az erdészek a fát szeretik, nekik a hód káros, a természetvédők meg a természetet védik, nekik meg az erdészek meg a vadászok károsak... És igazságot tesz aaa (dobpergés) POLITIKUS.

dzseebee 2011.04.11. 13:15:25

- barna rétihéja (Magyarországon védett. Eszmei érték: 50 000 ft. Natura 2000 kiemelten védett faj.)
- barátréce (Magyarországon védett. Eszmei érték: 50 000 ft. Natura 2000 kiemelten védett faj.)
- stb...

Javasolnám a Magyarországon vadászható fajok listájának további kibővítését az alábbiak szerint:

- Semjén Zsolt ( Magyarországon nem védett. Eszmei érték: kb. 10-20 év letöltendő )

picur3ka 2011.04.11. 13:17:18

@tryclops:

Vadgalamb, vadgalamb. Csak en ugye, nem vagyok vadasz. Persze attol fuggetlenul - belenezegettem kozben a linkekbe -, ahogy Zero irja is, Mo-on vedettek; hogy nemzetkozileg nem azok, lehet, hogy nalunk szukseg van a vedelmukre. Nem tudom, szoval az is lehet, hogy nincs.

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2011.04.11. 13:20:43

Semjén Simabőrű Zsoltból ezt ki is néztem, a védtelent gyilkoljuk, soha sehol meg nem méretjük magunkat mert könnyűnek találtatnánk és más takarásából merjük kinyitni a szánkat.
Pfhhejjj...szánalmas...

serrath 2011.04.11. 13:21:56

Hát elolvastam több kommentet és egyet is értek meg nem is. Mielőtt bárki nekem esik nem tartom magam hozzáértőnek, csak ismerkedek a vadászattal. (elméleti szinten, tehát nem lövöldözök)
A szalonkát tavaszal vonuláskor vadászták, nem pedig a fészkén ülve. Azt meg elég nagy marhaságnak tartom mint érvet, hogy a turisták se zajonghatnak erdőben, ahogy tryclops írta. Csak is szabad területen lehet eredményesen vadászni apróvadra. És mivel tavaszi vonuláskor vadásszák így nem a fészkelőket lövik le. Egyébként szerintem nem kéne tiltakozni a tradíciók ellen. Itt ez lenne a hagyomány és pont. Nem akarom védeni a barmokat (Semjén és társai), mert szerintem biztos, hogy mindent csak haszonszerzésből csinálnak, lévén politiksok. És szerintem pont emiatt nem kéne a vadászokat és ezeket egy kalap alá venni. Az meg hogy a vadászat hungarikum, talán kicsit téves kifejezés, de tény, hogy a kárpát medence az EU egyik legjobb nagyvadas területe. Tény, hogy nagyon régi hagyománya van a magyar vadászatnak, vadászkultúrának, amiből nem kéne engedni. És tény, hogy százszor kevésbé ártalmas a tavaszi magyar vadászat, mint bármely másik európában. Csupán ott tiltva volt eddig is, és hát ha az én tehenem meghót dögöljön meg a szomszédé is.
A többi amit ez a marhacsorda akar, hogy védett madarakra vadásszanak ilyen hülye indokokkal meg tényleg csak haszonszerzés. Így sincs rendben a magyar vadászélet, mert a vezetőség mint látható nem a legmegfelelőbb.
De mégegyszer, emiatt nem a vadászokat kéne lenézni.
Szerintem

Secnir 2011.04.11. 13:24:17

@eszkep:
"(Milyen lenne má', ha sétálsz a budai hegyekben és elédugrik egy falka farkas, esetleg medve...)"

bazz. Te nem néztél még Horálkit? egyértelmű, hogy medvetámadás esetén mi a teendő.
farkasfalkára is van ötlete, gondolom...
tv2.hu/mokka/video/berijesztgeto-a-medvetamadas-ellen

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2011.04.11. 13:25:17

@picur3ka/mesterhazymiklospart:
két külön fajta.
persze lehet mondani, hogy pitbull meg mopsz: eb, eb :)
a városokban élő galamboknak alig mérhető százaléka a vadgerle.

zsoltix 2011.04.11. 13:26:05

@picur3ka/mesterhazymiklospart: A balkani gerle meg a vadgerle nem ugyanaz. Ket kulon faj. A balkani nem vedett.

Von Siebenbuergen · http://koszelet.blog.hu/ 2011.04.11. 13:33:44

Milyen szép, ha értő kezekbe kerül a vadászat! Egyik gittegylet baromarcú díszfaszát megvédi a másik a gonosz természedvédőktől, akik csak besároznák ezt a szent embert.

Egyébként a hivatásos vadászattal semmi gond. Kijárnak etetni, állományt figyelni, vadgazdálkodnak. Az ilyen irrtáló senkikkel van a gond, mint Semjén, Stohl Buci, meg a többi személyiségzavaros, akik ahelyett, hogy a pöcsükkel kardoznának, ölni járnak az erdőbe, hogy kiéljenek valami nem tudom milyen frusztrációt. És büszkén tesznek ilyen orbitálisan undorító javaslatokat, ami mögé aztán a többi potenciazavaros lankadtfaszú is gyorsan beállhat.

Az a jó hír, hogy éppen kezdenek meg-megjelenni a nagyvadak, meg a kisebb ragadozók is úgy tűnik, hogy visszatértek (aranysakál, farkas, hiúz, sőt medve is), úgyhogy kezdhetik dörzsölni a tenyerüket a védegyletes majmok. Lőjétek ki ezeket is a faszba, mielőtt felzabálják előletek a többi kilőhetőt!

Mr. Acid 2011.04.11. 13:34:56

Szalonkaügyben szólnék hozzá. A szalonka egy kis semmi madaracska, főként az edő aljnövényzetében érzi jól magát, párzási időszakban csak hajnalban és este repül, azt szinte hang nélkül, cikk-cakkban teszi. Egyébként nagy pechjére vándorló madár. Nálunk a tél legvégén, tavasz legelején tartózkodik, a magyar vadászat számára a "szalonkázások" összefonódtak a tavasz várásának ünnepével. Szalonkát nem lehet csak úgy elejteni, ahhoz nagy fokú koncentráció, nagy lőbiztosság és szerencse kell! Ajánlom olvasmányak Fekete István vadászati novelláit, ír bennül eleget a szalonkázásról (ő volt az a gyilkos, elmebeteg állat, aki a rémséges Vuk c. regényt is írta). (Ja, és a párzási időszak nem keverendő össze a költési időszakkal!)
Ellenben az olaszok ősszel kutyával hajtják, és a felrepülő, megzavarodott madarat lövik le, vagy hálóval fogják. Így a magyar teríték több tízszeresét ejtik el. A szalonka vadászatának tilalma egy mahógyar benyalás volt az EU felé, semmi más. Semmi alapja nincs. Mellesleg az olasz vadászok el se nagyon tudnák ejteni húzás közben, meg azt se agyon értenék, miért kell akár feleslegesen is heteket ácsorogni az erdőszélen. Magyarországon a vadászatnak van kultúrája (sajnos vannak kis hazánkban is olasz típusú vadászok), ami vad és a természet tiszteletére épül. Kételkedőknek ajánlom, keressenek rá a töret szóra ( példa: vadaszlap.hu/magazin/index.php?option=com_content&task=view&id=1423&Itemid=92 ).

Jurganov 2011.04.11. 13:37:32

@picur3ka/mesterhazymiklospart: milyen finoman mondogatod, hogy nincs szükség védelemre..nos, erre vannak a szakemberek. NEM az elb*szott politikusok, hanem azok akiknek ez a hivatásuk. ha ők azt mondják, hogy védettek kell legyenek akkor azok kell legyenek.
lehet, hogy semjén is csak híres akar lenni mint wilf batty ( az utolsó vadon élő erszényes farkas , és ezzel a faj kiírtója)

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2011.04.11. 13:40:51

@Von Siebenbuergen:

menjenek éljék ki a vadászösztönüket, mondjuk festékpatronnal, oszt jóvan. Én a hivatásos vadászokon kívül vadászati engedélyt éles fegyverrel senkinek nem adnék.
ha már úgyis a természet szeretete, meg a vadászat, a les izgalma, a jó hangulat és a sikerélmény miatt mennek vadászni, ez bőven elegendő a hobbivadászoknak.

ucsacsu 2011.04.11. 13:41:23

zero,még szerencsénk van ,hogy nem a délután munkából haza ballagó jómunkásember kilövését szorgalmazza,mert ezt is megtehetné,hisz 2/3+mindent vissz van.Szerintem ő egy rendes ember, ha elképzelem amint értem aggódik,hogy a kanadai lúd képes és kieszi a vetést a földből,és gyermekem ott marad éhkoppon,hát akko pusztuljon az összes vadász.

Von Siebenbuergen · http://koszelet.blog.hu/ 2011.04.11. 13:42:13

Ja, érdemes lenne látni egy kimutatást a magyarországi bérvadászatról. Fogadni merek, hogy statisztikailag is elég erős az olasz vonal, nem csak "érzetre". Ha meg összevetjük a talján gasztronómia hiátusait (mondjuk feltételezem, hogy szalonkának Olaszországban a közelébe nem mehetnek, mert a helyszínen koncolják fel őket), amit egyébként részleteiben természetesen nem ismerek, a javasolt találati listával, minden bizonnyal érdekes jelentést nyernek Zsóti fővadász elképzelései.

A vadászat méltóságának helyreállítása, aha, meg az apád fasza...

ucsacsu 2011.04.11. 13:43:37

Hát,hogy nem egy KITTENBERGER KÁLMÁN,vagy FEKETE Istvánra se hasonlít az má biztos.

picur3ka 2011.04.11. 13:43:39

@Jurganov:

Mondom, lehet, hogy van, lehet, hogy nincs.

Igy van, a szakertoknek kell eldonteniuk. Eppugy nem az LMP dolga, mint a Semjene. Vagyis az o dolguk a torvenyi korulmenyek szakertoi velemenyhez igazitasa. Tehat meg szep, hogy megbeszelik.

Mr. Acid 2011.04.11. 13:44:38

@Conv: Hidd el, a nem hivatásos vadászok között is több a jóember, mint a Stóhlbuci (aki, attól, hogy egy méteres fasz, még tudhat erdőn és mezőn normális emberként viselkedni). A vadgazdálkodást meg el kell valamiből tartani, a kilövésekért fizetett pénz például a zöldkárok mérséklésére, illetve téli élelemre megy. Hogy a hivatásos vadász benzinköltségét ne is említsük.

ucsacsu 2011.04.11. 13:45:43

Azé megkérdezném bevetés előtt mit iszunk, szenteltvizet vagy célzóvizet?

Jurganov 2011.04.11. 13:46:10

@Mr. Acid: azért amikor fekete istván járt vadászni egy kicsit nagyobb volt a vadállomány mint most, nem? ezt a logikát követve a bálnákat is lehet irtani mivel 200 évvel ezelőtt évi x darabot öltek, szal van hagyománya. a világ változik, és sajnos már nem ugyanazok a lehetőségek vannak mint a századelőn.
@serrath: igazából elhiszem amit írsz, csak az érdekelne, hogy hogyan lehet jobb az ha a költés előtt ölik meg az állatot mintha a költés után? tényleg nem értem, eléggé illogikusnak tűnik ez így elsőre.

ucsacsu 2011.04.11. 13:48:45

Szerintem tömjénnek papírja van róla,hogy ő a középsőlegkissebbunokaöccse a Hunornak, a Magorral pertut ívott tülökből.

Mr. Acid 2011.04.11. 13:49:00

@Jurganov: Pont, hogy kisebb volt Fekete István korában a vadállomány. Jelenleg az intenzív vadgazdálkodásnak köszönhetően kb. 10x több a vad, mint az a terület eltartóképessége indokolná. Persze ez a szám nagyon durva kerekítés, és területenként változhat is, de a nagyságrendet kell érzékelni. Ráadásul Fekete István idejében még a ragadozó madarak nem voltak védettek.

dr. Aullah 2011.04.11. 13:50:05

Huuu, ez a hülye semjén most nagyon felidegesített... jöhetne már valami vadászbalesetes hír is (egyik vadász lelőtte a másikat), hogy jó legyen az igazságérzetemnek.

tryclops 2011.04.11. 13:52:22

@serrath: Azt aláírom, hogy nem a fészkén akarják lelőni őket, hanem "húzáskor" (NEM vonuláskor!). De tekintve, hogy a szalonka erdei madár, nem tudom hol máshol lőnéd le, mint az erdőben. Vagy mellette: Nyiladéknál, vágásnál. A hangnak meg olyan a tulajdonsága, hogy nem áll meg vezényszóra, megy amerre jónak látja. A vadmadár meg olyan jószág, hogy nem tudja, hogy ez a baszott nagy durranás most mi volt, és nem fog megállni elemezgetni, hogy ja csak a szomszéd szalonkára lőttek. Az meg szerintem evidens, hogy az erdőben nem ijesztgetjük az állatokat ha nem muszáj. Akár turista vagy, akár vadász.
Kicsit utánanézve ez a (szalonka) vadászati időszak 2005-ben márc 16-április 30 között volt. A költési időszaka pedig április-májusra esik. Tehát átfedés van a kettő között, ergó van esélye, hogy tojók fognak áldozatul esni.

És a végére a magaslabda: Mi okoz nagyobb kárt az országnak? 400 hód, vagy 386 politikus? A válaszokat a semjenzsolt@mkogy.hu címre kérem postázni.

cynicalbitch 2011.04.11. 13:53:05

"egy a hazánkban köztiszteletben álló olyan politikai vezetőt"

meg tudja mondani valaki, hogy Semjén mikor lett köztiszteletben álló?

Joindulat SC 2011.04.11. 13:54:13

@ csabapayne:

A listádhoz odatenném még a politikust is. ( világító célkereszttel a hátukon)
Csak meg ne sértődjenek a kormoránok meg a hódok :)

serrath 2011.04.11. 13:54:36

@Jurganov: nem az időpont, hanem a mennyiség ami kedvezőbb. Sokkalta kevesebbet lőnek ki ekkor mint ősszel bárhol máshol. Tudom, a vadnak nem jó ha lelövik, de hát ha ezt vessszük alapul, akkor ne együnk húst, ami vétek lenne :D
Egyébként nem feltétlen azt mondom jobb, hanem semmivel se károsabb és akkor is egyfajta hagyomány. És a mult meghatározza az embert. Én személy szerint fontosnak tartom a hagyományokat, mondjuk tény, hogy külföldieknek nem engedném hazánkban a tavaszi vadászatot, ha már hungarikumnak lett kikiáltva, akkor maradjon is az, úgy hogy csak nekünk lehet:D

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2011.04.11. 13:54:57

A nagy kérdés, hogy miért a KDNP elnök - miniszterelnök helyettes döntené el, mire lehet lőni és mire nem ...

Démonmac1 2011.04.11. 13:56:12

Nagyon nagyon remélem, hogy nem fogják megengedni a vadászatot.
(le kellene mondania)

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2011.04.11. 13:56:33

Sándor "Papa" István már 2000-ben megmondta :)

"minden városban, minden főkapitányságon meg kell nézni, hogy a kulcsembereknek, a nagyembereknek ki a barátja, ki kinek a barátja, ki kivel megy enni, vacsorázni, horgászni, vadászni. A vadászat a legjobb történet: a bűnöző, a miniszter, a politikus egy csapatban, egy kupicával, egy ebédnél - ott dőlnek el a nagy dolgok, a vadászatokon és a horgászatokon. Meg kell nézni, hogy hány politikus vadászik, melyik vadásztársaságban van, és azonkívül kik vannak még abban a vadásztársaságban."

.Pierre Bezuhov. · http://www.youtube.com/watch?v=ddk-Q6hXvFk 2011.04.11. 13:57:26

@zero: mert 2/3 éééés elmúltnyolcév !

te, balliberális bérblogger! :))

ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz! · http://kigondoltam.blog.hu/ 2011.04.11. 13:58:00

Szóval a vadászat hungarikum. Beszarok bazmeg! Ezer évvel ezelőtt csak mi vadásztunk, nyugaton már akkor is pizzát rendeltek.
Egyébként kíváncsi lennék, hogy miért olyan fasza lelőni egy egerészölyvet. A nyulat még megértem, mert ehető. Meg persze nem védett.

Az, hogy az a szemét kis nyest védett nem tudtam. Egész télen küzdöttem vele, kinyírta a húsgalambjaimat. A tetű. Kifizetném a tízest, ha elkapnám!

bandika gazdája 2011.04.11. 13:58:51

@eszkep: Ez azé má neked is nagy falat ismerd el! :-)

ucsacsu 2011.04.11. 13:59:36

@zero:
HÁT TE NEM ÉRTED 2/3, 2/3 ,2/3 VAN OSZT JÓ NAPOT.

serrath 2011.04.11. 13:59:43

@tryclops:
igen, igazad van. kártékony, nem akartam ez ellen szólni. csak én megértem, ha a vadászok ragaszkodnak valamihez. más is ezt tenné a helyükben, és ez ideális esetben jó és rendben van, csak normális vezetőség kellene oda is. Egyik állatnál sem az okozza a legfőbb gondot hogy vadásznak rá, hanem hogy ész nélkül. Sajnos sok a puskás ember és kevés a vadász.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2011.04.11. 14:00:02

@Mr. Acid: semmi gond, legyen hobby vadász és fizessen a kilövésért de ezt csak akkor, ha részt vesz a hivatásos vadász kevésbé kellemes munkájában is. mondjuk idejön egy pár napra vadászni, annak felét töltse azzal, hogy kimegy és szénát pakol a tárolókba, stb.
úgy könnyű természetszeretőnek, jóembernek lenni, és jól viselkedni, ha minden körülmény adott hozzá.
lője ki a kilövésre ítélt állományt pénzért, ám legyen, fene bánja, fizessen azért, hogy ő ölhet, de teremtse meg a feltételeit.
nem tudom éthető-e amit mondok, az, hogy ő fizet a kilövésért, kevés arra, hogy bebizonyítsa, ő a vadgazdálkodás miatt, vagy a természet szeretete miatt jár vadászni.
tegyen valamit érte, hogy megtehesse. a pénz az az ölés díja.

nem saját ötlet ez, nem akarok hazudni hol működik így a dolog, mert nem emlékszem hol olvastam még évekkel ezelőtt.
aki vadászni akar, az nem reggel odautazik, aztán délután haza, hanem ha egy napot vadászni akar, akkor előtte egy napot dolgozik az erdő és vadgazdálkodásnak azért, hogy vadászhasson. ezután kifizeti a kilövés díját.
családostól járnak a vadászok oda, viszik a gyerekeket, az asszonyokat, azok főznek, a gyerekek ellátják az állatokat, szemetet szednek, a "vadászok" kerítést javítanak, élelmet visznek ki az erdőbe, itatót takarítanak, stb, aztán a megérdemelt munka jutalmaként, pihenésként, mennek és vadásznak.

ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz! · http://kigondoltam.blog.hu/ 2011.04.11. 14:00:41

@zero: Hoppá! Milyen jókor jutnak eszedbe a dolgok! Papánál van az igazság! Remélem egyszer azért bőbeszédűbb lesz.

ucsacsu 2011.04.11. 14:03:14

LÁTOD ZÉRO SZEMBE ÁLLÍTANÁM AZ ÉN NYULAMMAL EZT A TÖMJÉNT AKKO LEGYEN NAGY A POFÁJA AMIKO A NYÚL VISZI A PUSKÁT.

Jurganov 2011.04.11. 14:04:35

@Mr. Acid: én ezt elhiszem, csak mintha akkoriban kicsit nagyobb lett volna a terület, nem? hiába él 10x annyi vad 1 hektáron mint amennyit elbírna, az még mindig nincs annyi mint 100 hektáron amennyi van/lehet. amúgy lehet igazad van, csak elolvasva a régi vadászírásokat olyanokkal szembesülsz mint: "eget elfeketítő madárraj" vagy "végeláthatatlan sorokban vonuló vadak" de most ilyen nem van, csak kevés madár és még kevesebb nagyvad. de lehet, hogy tévedek-amennyiben tényleg több vad van mint 100 éve akkor elnézést.
@serrath: azért így első blikkre elég sok olyan hagyomány jut eszembe amit én fontosabbnak tartanék megőrízni.
@Démonmac1: lemondani? egy magyar politikus? akkor sem ha élőben adja le a tv, hogy a vérrokonát megerőszakolja és lelövi. ezek lyenek :)

Medve11 2011.04.11. 14:04:55

Sajnos lehet hőzöngeni, de még akkor is ha a Semjén nyilatkozata nem vállalható, pl. az egerészőölyv vadászata természetvédelmi cselekedet .

Egyes védett állatfajok annyira elszaporodtak, hogy muszáj ritkítani őket.

Seduxen (már NEM dr.) 2011.04.11. 14:05:21

@zero: hja, kivéve ha kelle üvegzseb lacinak hííínak, mert neki nem jött be :)))

hvg.hu/itthon/20110411_vadat_Emeltek_keller_laszlo_ellen

„A volt közpénzügyi államtitkár által – az érintettek hozzájárulása nélkül – bekért vadászati naplók, trófeabírálati adatok olyan, a vizsgált vadászatokon részt vevő természetes személyekkel kapcsolatba hozható személyes adatokat tartalmaztak, amelyek alkalmasak voltak arra, hogy azokból az érintettek személyére, vadászati szokásaira, személyi kapcsolataira, anyagi helyzetére, esetleg gazdasági, politikai kapcsolatrendszerére lehessen következtetéseket levonni.”

ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz! · http://kigondoltam.blog.hu/ 2011.04.11. 14:06:06

@Conv: Amit nem tudsz megoldani pénzzel, old meg még több pénzzel. Itt arra gondolok, hogy biztos van az az összeg, amiért a hobbi vadász "kiváltja" a kuli melót. Abból meglehetne fizetni mást, aki megcsinálja helyette. Bár a felvetésed mindenképpen etikusabb.

hoplita 2011.04.11. 14:06:55

@Secnir:
Nos, aki tavasszal szalonkát húzáson tud lőni, az megsüvegelendő vadász és lövész teljesítmény.
Alacsonyan jön, kurva sebesen....azt lekapni bravúr a javából.
Nem sok ilyen vadászt ismerek...pedig ismerek párat, de a szalonkára csak legyint.:)

Tehát mások figyelmébe is.....érteni is kéne ahhoz, amiről véleményt és ítéletet mondunk.

serrath 2011.04.11. 14:08:42

@Jurganov:
nos ez olyan, hogy mindenkinek a hozzá közel álló a legfontosabb, szerintem nem lehet megfelelő rangsort állítani. Illetve lehet, de hát van akinek ez fontos, van akinek más az első. De maga a vadászat és vadak sokban összeköthetőek a magyar kultúrával. Persze ez kiváltképp a gasztronómiában mutatkozik, de a lényeg, hogy szerepe van, ha egyre mérsékeltebb is.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2011.04.11. 14:10:09

@ingenium rusticus /Csellók és gordonkák vegyesen.:
no igen, de ha valóban a természet szeretete miatt jár vadászni valaki nem pedig azért, hogy elmondja lelőttem egy állatot, akkor azt hiszem fel sem merül bennük, hogy kiváltsák a "kuli" melót :)

ha meg nem azért, akkor nem kell arra hivatkozni, hogy ő mennyire szereti a természetet és a természet hangulata a vadvédelem, a vadgazdálkodás miatt vadászik, ő valójában nem szar ember :)

makk_ász 2011.04.11. 14:11:17

lesz hagyományörző sebzett vadkan vadászat ?

hoplita 2011.04.11. 14:13:06

@Conv:
Olyannyira alig, hogy egy darabot sem tanálsz.:)))

Nem urbanizálódó fajta, nem jelenik meg a városban....ellentétben távoli rokonával, a balkáni gerlével, amelyik nem is őshonos nálunk.
A 30-as évek elején ornitológiai csoda volt az első pár költése.
Azóta már megjelent Izlandon is....ami figyelemre méltó teljesítmény egy fajtól 70 év alatt.:)

Flúgatlan 2011.04.11. 14:13:26

Mi ez a károgás?

Semjén kérte a megfelelő szervtől a vadászható állatok listájának bővítését. Az, hogy ezek most védettek, csak döntés kérdése, amit meg lehet változtatni, épp erre vonatkozik a kérés. Az állatpopulációk változásával természetes módon változik az is, mi a védett, mi nem. Ha valami túlszaporodik, az nyilván kivehető a védettek listájából.

Persze, szakmailag lehet érvelni, hogy "A listán szereplő X állat nincs is úgy túlszaporodva, hogy a vadászat ne veszélyeztetné a fennmaradásukat.", és akkor persze el lehet gondolkodni, hogy tán az X-et mégse kéne vadászni, de itt csak hőbörgés folyik, hogy "Mit képzel ez a barom, hogy védett állatokra vadászhat!".

carlo68 2011.04.11. 14:14:39

A kúrva annyát ennek a vigyorgó,álszent semjénpöcsnek!

hegyilany 2011.04.11. 14:15:18

A túltartott muflonállomány által tarrá rágott erdőújulatot ("A környezetvédők egyébként kifejezetten követelik a vadállomány radikális apasztását, mert szerintük a vadászlobbi miatt túl sok a vad az erdőkben.") összemosni a nyárludak legelésével enyhén demagóg és erőteljesen bicskanyitogató érvelés.

pöndörödő macskafülszőr 2011.04.11. 14:15:32

semjén, te gerintelen féreg, téged vadásználak le, ha megtehetném

Dinsdale Piranha 2011.04.11. 14:20:52

A vadászat a civilizált ember legbarbárabb és egyik legprimitívebb időtöltése. Hobbiból gyilkolni...no comment. Semmi bajom az afrikai törzsi vadászokkal, akik az elejtett vadból élnek, ellenben szánalmasnak találom az eltunyult nyugati embert aki azzal bizonyítja férfiasságát, hogy egy eléje terelt állatnak kioltja az életét, utána meg a kitömött hullájukra izgul.

TiZ 2011.04.11. 14:22:06

A vadászt súlyos betegség miatt lefagyasztják, hátha egyszer gyógyítható lesz a betegsége. Így is lesz. Felolvasztják, meggyógyítják, és közlik vele, hogy a vadászengedélyét megújították, mehet vadászni. De! Időközben valamennyi állatot kiirtották, így mára már csak a hajléktalanokat lehet levadászni. Nem baj, mondja a vadász, az is megteszi. Megy-megy, és látja, hogy egy hajléktalan kotorászik a kukában. Nosza rajta, csőre tölt, céloz, lő, hajléktalan elterül. Boldogan odarohan, amikor mellélép egy rendőr, és kattan a csuklóján a bilincs. Mondja, hogy van engedélye, meg minden, és hajléktalant lehet, mire a rendőr így szól.
- Lehet, de nem az etetőnél.

Hoppázó Beléndek 2011.04.11. 14:22:40

a varánuszt hasonló cikke miatt hamar megszállták a "kényes okölógiai egyensúlyra" hivatkozó hobbivadászok és puffogtattak jobbra-balra. csak óvatosan! :)

_ef_ 2011.04.11. 14:23:56

@csabapayne:
a hódot most telepítették be, óriási csinnadratta közepén. talán nem kellene ...

alessandri 2011.04.11. 14:24:58

Évtizedeken át volt kapcsolatom Magyarországon vadászó külföldi és így, természetesen magyar vadászokkal is. Náluk közönségesebb, trágárabb, retrogárdabb hordát nehéz lenne elképzelni is. A vadászat utáni részeg beszélgetések színvonalát nehéz lenne visszaadnom. Feministáknak komoly, évtizedekre szóló muníciót szolgáltatna a hímsovinizmus elleni harcukhoz.

eszkep 2011.04.11. 14:25:27

@Jurganov: "az, hogy a vadászat szükségszerű nem jelenti azt, hogy ebbe belefér néhány faj totális kiírtása"
Hol olvastál olyat, hogy "néhány faj totális kiírtása"???

hegyilany 2011.04.11. 14:25:40

@Dinsdale Piranha: Azért ez is elég demagóg lett ám...
Mivel se farkas, se hiúz, Magyarországon igenis szükség van vadállomány-gazdálkodásra (gyk. növényevő nagyvadak kilövésére). Enélkül esélytelen lenne pl. erdőt felújítani. A hivatásos vadászok nem azért lőnek "aranyos őzikéket", mert döglött patásokra izgulnak, hanem mert szükség van rá.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2011.04.11. 14:26:21

@hoplita:
nálunk itt melletünk van egy nagy, erdős rész, meg az egész környék parkos, én láttam már. bazzeg itt egy vadkacsapár is lakik :)

min 2011.04.11. 14:26:39

Nem lehetne kiterjeszteni a vadászatot az ilyen politikusokra és vadászokra inkább? Ígérem a leterítésük után tisztelettel gondolog majd rájuk.

Akinek nem inge.... 2011.04.11. 14:26:39

Ezeket az utolsó mocskokat, akik politikus címszó alatt az országon élősködnek,ezeket kellene szabadon engedni egy mezőn és rájuk vadászni.

serrath 2011.04.11. 14:27:19

@Dinsdale Piranha:
mint ahogy már fentebb írták a vadászat nem csak időtöltés, de szükségszerűség is. mellesleg örökség is. nem tudom mi alapján barbározod meg primitívezed le. Nem a legmegfelelőbb módon történik kis hazánkban. Bár gondolom akkor szerinted egy disznóvágás is primitív dolog, meg a nem génkezelt házilag termesztett nüvények, tenyésztett állatok is primitív dolgok. De hát te tudod, egyél igyál vegyszert, mert az modern.

f.m.j. 2011.04.11. 14:28:21

valaki kilőhetné már ezt az aranybornyút... :)

amúgy nem túl szerencsés Szent Imre herceggel jönni, nem? Legalábbis nem valami szerencsés vadászbalesetekben bővölködünk, nem? (a hercegtől Zrínyiig biztos :):))

GGG77 2011.04.11. 14:29:14

Aki abban leli örömét, hogy élőlényeket öl meg az nagyon, nagyon beteg ember.

Akinek nem inge.... 2011.04.11. 14:30:00

@alessandri: Egy olyan,embernek nevezett féregtől,aki képes puszta szórakozásból állatok életét kioltani,többet nem is vártam.

Secnir 2011.04.11. 14:30:24

szerintem a módosítás nézzen ki így:
-az egerészölyv kilövése engedélyezett. előfeltétele: 1000 db egér kilövése.
-a szalonka költési időszakban történő kilövése engedélyezett. előfeltétele: 10db szalonkatojás kilköltése a vadász által
-a menyét kilövése engedélyezett. előfeltétele: a vejét is ki kell.

Terézágyú 2011.04.11. 14:30:41

a szalonkát még csak értem... jó a húsa, sokat ér...
de vazze, ritka ragadozó madarakra akar vadászni?? ugyan miért?
indián ez a tömjén, és kell neki a tolla a tolldíszhez????

(persze, dakota)...

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2011.04.11. 14:30:48

vicces ez az LMP, a fürj és a rétihéja mióta énekesmadár? :D

Mr. Acid 2011.04.11. 14:30:50

@hegyilany: Nem sok Bambin nevelkedett ember tudja , hogy annak a vacak őznek az a hobbija, hogy lerágja a csúcshajtásokat. :-)

hoplita 2011.04.11. 14:30:59

@Conv:
Olyan helyen igen, ott elvan.
Kisváros, falu szélén látható, de sokkal félénkebb, óvatosabb, mint a balkáni gerle.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2011.04.11. 14:31:43

Szerintem meg Semjén Zsoltra kellene feloldani a vadászati tilalmat.

serrath 2011.04.11. 14:32:16

@GGG77:
gondolom akkor húst se eszel. A növények megöléséről hogy vélekedsz?

Kaaaroly 2011.04.11. 14:32:34

Aki úgy érvel egy faj vadászata mellett, annak ajánlom figyelmébe az amerikai bölény és vándorgalamb történetét. Mindkettőből elképesztően sok volt. A vándorgalamb rajok szó szerint eltakarták a napot. A mókás és kedves emberkék néha ágyúval lődözték őket. Aztán nicsak, mi történt? A korábban milliós rajokban vonuló madár a 20. század elejére teljesen kipusztult. Az amerikai bölény majdnem hasonló sorsra jutott. A sokak által legendás Buffalo Bill egymaga néha 200 állatot ejtett el naponta. Ma már nemzeti parkokban, áhítattal nézik a kevés megmaradt egyedet.

Sok idióta!

Az emberiség mindig nagyon leleményes és hatékony volt más (és ugyanolyan) élőlények kipusztításában.

Hungarikum... Baromság! Miért nem tekinthetnénk egy nálunk védett, honos madárra hungarikumként???

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2011.04.11. 14:32:45

@Dinsdale Piranha: én is az elejtett vadból élek, imádom a szarvassültet meg a fácánlevest. Most akkor mi van? :)

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2011.04.11. 14:33:42

Ezt úgy hívják politikai öngyilkosság. Remélem sikeres lesz..

Dinsdale Piranha 2011.04.11. 14:33:58

@serrath: Talán félreérthetően fogalmaztam, a hobbivadászokra gondoltam. Nem értek a vadgazdálkodáshoz, így nem tudom megítélni annak szükségességét, bár kétlem, hogy az elejtett énekesmadarak és mormoták ebbe a körbe sorolhatóak. Az viszont visszataszító számomra amikor egy 14 éves gyerek dicsekszik az első elejtett rókájának a kitömött tetemével. Igen, az ismeretségi körömben jó néhány vadász van, szóval eléggé képben vagyok a szokásaikkal.
Egyébként, hogy jönnek ide a vegyszerek?

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2011.04.11. 14:34:09

@hoplita: ez bp 9. kerület, józsef atilla lakótelep :)

hoplita 2011.04.11. 14:34:26

@Mr. Acid:
Meg pusztán szórakozásból vandálkodik, a kis fákon tisztítja az új agancsáról a barkás részt.....a kis fák nemigen élik túl, sorra töri ki őket egy valamire való bak.....mer Bambi apukája ilyet csinál.:))

GGG77 2011.04.11. 14:34:49

@serrath: Pontatlanul fogalmaztam. Más a történet, amikor kifejezetten fogyasztás céljára tartunk állatokat, állatokat tenyésztünk.
És más az, ha valakinek az a hétvégi program, hogy puskával lövöldözik állatokra.

valójábannemberci 2011.04.11. 14:35:35

Szerintem a vadászatban legálisan használható fegyverek listáját is érdemes volna bővíteni: kézigránát, rakétavető, lángszóró, gatling, stb.

hoplita 2011.04.11. 14:35:42

@Conv:
Na, az lehet a határ....annál beljebb kizárt, hogy lenne.
Úgyis ott a Határ út....hehe.:)

Secnir 2011.04.11. 14:35:48

nem mellesleg egy vadászpuska ára 150-500 e forintig szaladgál. Értelemszerű, hogy nem a pórnép szórakozása, hanem úri huncutság. Tehát aki vadászni jár, az valaki.
én meg kergethetem a nagykéssel a desznyót a böllérrel együtt...

Mr. Acid 2011.04.11. 14:36:24

@Kaaaroly: A mértéktelen vadászattól minden kipusztul, mint ahogy attól is kipusztulhatnak fajok, hogy hagyjuk mértéktelenül elszaporodni az őket vadászó állatokat. Éppen ezért egy kvótás rendszert vezetnének (országos és területi kvótákkal) be, ha esetleg úgy találnák, hogy fel kell oldani egy-két faj védettségét.

@hoplita: Hozzátenném, hogy sokkal szebb is!

Dinsdale Piranha 2011.04.11. 14:36:37

@Réka ‎: Az én értékrendem szerint ezzel semmi baj.

GGG77 2011.04.11. 14:36:45

@Dinsdale Piranha: "Az viszont visszataszító számomra amikor egy 14 éves gyerek dicsekszik az első elejtett rókájának a kitömött tetemével. "

Semmivel sem különb az ilyen gyerek, mint az, aki pofonnal/késsel/viperával szerez mobiltelefont, cigit vagy dzsekit.

serrath 2011.04.11. 14:38:30

@Dinsdale Piranha:
tartósító szerre gondoltam pl vegyszer alatt.
A hobbivadászat része a vadgazdálkodásnak. A 14 éves gyerek esetével egyetértek, de nem kéne ennyire lefikázni valamit, csak mert tudsz rossz példát. akkor én se leszek olyan bunkó:D
És mindegy kinek tetszik kinek nem, egyelhivatott vadász sokkalta inkább természetvédő mint soksok sötétzöld.
Engem azért érdekel a vadászat, mert vonz a természet, és mert ez egy szép dolog lehetne, szép szokásokkal. Mellesleg szeretem a vadhúst is. Ok, hogy te látsz rossz példát, én is, de tudod azokat könnyen megbánthatod ilyen kijelentéssel akikre nem igaz, és akadnak olyanok bőven.

GGG77 2011.04.11. 14:38:39

@berciXcore: Anno az elvtársak nem riadtak vissza a géppisztolytól.
Miután pedig a jelenlegi kormány, Semjént is beleértve, erkölcsileg, morálisan egy hajszállal sem áll Rákosiék felett, számíthatunk erre.

bandika gazdája 2011.04.11. 14:38:51

@csabapayne: Má nem azért, de nemrégiben (ha jól emlékszem tavaly) más országokból hoztak be vadon élő hódokat, hogy megtelepedjenek, most meg már lőni kell őket?!

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2011.04.11. 14:38:55

@Secnir: mit ártott neked a böllér, hogy nagy késsel kergeted? :)
vagy a böllérrel közösen kergetitek a disznót? :)

citrix 2011.04.11. 14:39:16

Szalonka helyett javaslom szalonnára,menyét helyett a vejét vadászni.Tréfán kívül:az olasz vadászokat egyszer és mindenkorra ki kellene tiltani,hallatlan irtást végeznek a szemetek.+hobbijuk este a vén kecskéknek a fiatal nyuszikák vadászata(értsd tinilányok).Semlyén maradjon a kaptafánál,a bazsajgós fejével ne a védett állatok bőrére fájjon a foga.Van elég állat a parlamentben,azokat vadásztassa le.

Dinsdale Piranha 2011.04.11. 14:39:47

@GGG77: Fura egy érvelés....Nos, nem rosszabb az olyanoknál valóban. :)

hir16 2011.04.11. 14:40:14

Csináltam egy Facebook oldalt, itt lehet tiltakozni Semjén Zsolt agyament ötlete ellen:
http://www.facebook.com/home.php#!/pages/NEM-Ne-vad%C3%A1szgasson-Semj%C3%A9n-Zsolt-v%C3%A9dett-%C3%A1llatokra/186489521383298

Bockó · https://muslimstatistics.wordpress.com/ 2011.04.11. 14:40:57

Semjén! 1-2-3, kurva anyád!

Mindenki mástól elnézést a hangnemért.

hoplita 2011.04.11. 14:40:58

@GGG77:
Na, két bolond egy pár.
Tódítsatok még egymásnak.....
Egy rókát sem eccerű meglőni, nem rossz teljesítmény egy gyerektől.

Da Real Knee Grow 2011.04.11. 14:42:38

Semjén Zsolt a kedvenc állatom, de még így sem lőném le.
Pedig generációkra visszamenő tradícióra épülne.

hoplita 2011.04.11. 14:43:33

@Secnir:
Sőt....akár öt milla is lehet, vagy inkább a csillagos ég a határ.
De a 300 ajrós Bajkállal is elboldogulsz, ha tudsz bánni vele....vagyis hülyeség ilyen összehasonlításokba belemenni.

csárli hárper 2011.04.11. 14:44:12

én csak arra lennék kíváncsi miről terel a semmijen tömjén, mert hogy valami készül az biztos, de hogy nem a vadászattal kapcsolatos az is......
megint szopni fogunk, de nagyon:(

drazsé 2011.04.11. 14:44:17

@Kaaaroly:
bölénynek mondjuk betett az is, hogy élőhelyén megjelentek a farmerek/marhatenyésztők, akik nem szívlelték, hogy az ő földjükön mindenféle oda nem valók kóborolnak (bölények meg indiánok, ugye)

(persze, tudom, mocskos farmerek, hogy merészelték, de itt az "óhazában" is gondban lennénk, ha vissza kellene álíltani az eredeti állapotokat...)

Semjén minden körülmények között double facepalm, ettől függetlenül jó lenne, ha valami értelmes indokokkal alátámasztaná akár ő, de még inkább a hozzáértők, hogy mit miért tartanak szükségesnek - gondolom, van az is, nem csak a lutraalbumra bökve jött elő, hogy akkor ezt is kéne

serrath 2011.04.11. 14:44:20

@GGG77:
sok közülük jobban tiszteli és szereti a természetet mint bárki más, mert van erre példa, lehet nem sok de van. És sokan el is fogyasztják amit lőnek, nem csak durrogtatnak.
Vannak akik még tisztelik a vadakat és a természetet. Őket így leszólni nem tartom fernek.
Mellesleg ah valaki nagyon természetvédő akar lenni ne használjon áramot, autót, és ne vásároljon boltan sem, mert mind káros a környezetre valamilyen forában. (ez már nem neked szól, általánosított)

csoko20 2011.04.11. 14:44:29

A baromfi-tenyésztőink csődbe mennek, ezek meg szalonkákra akarnak vadászni?

Habár, minden évben van pár vadászbaleset. Ha ennyire teret engedünk vágyaiknak, lehet egymást is halomra lövik tévedésből.....
Ha néhány szalonka és menyét az ára annak, hogy a vadászgató politikus populáció is csökkenjen, ám legyen!!!

lacylla 2011.04.11. 14:44:49

madarat tolláról, (...) tűrhetetlenül elszaporodott a mamut, a kacsacsőrű emlős és a homo sapiens de hála a dicső vezérnek és okos akarnokainak rend lesz ám de gyorsan, akinek nem tetszik, húzhat melegebb tájakra ...

Jurganov 2011.04.11. 14:45:35

@eszkep: tudod: valamiből kevés van akkor védetté nyilvánítják, hogy nyugodtan szaporodhassanak. amennyiben valamiből kevés van és védetté nyilvánítják-majd leveszik ezt a védelmet róla úgy, hogy még mindig kevés van és jó pénzért eladják a jogot a megölésükre, nos akkor mindenképpen jó úton halad a kipusztulás felé. nem így látod?

bőrmók 2011.04.11. 14:46:08

Kurva idegesítő, amikor a vadászok évezredes hagyományról ugatnak.
1) Akkor fogjanak egy nyílpuskát és vadásszanak azzal, mint Szent Imre anyánk. Vagy az kényelmetlen?
2) Ne építsenek vadetetők mellé vadászleseket. Gecimód sunyi dolog egy beetetett vadat lelőni. Ez sport? Vadásszanak állatkertben! Ja, hogy az ciki?
3) Ha már a hagyományoknál tartunk, a spanyoloknál is hagyomány a bikaviadal, szégyellik is magukat már miatta.

Máth Dávid · http://iranynewyork.hu/ 2011.04.11. 14:47:05

Vadászhagyományok, meg mi a lófasz? Mit kell szépíteni ezt a barbár hobbit? Hungarikum? Meg a kurva anyád, az! Ősmagyar fasz!

Engedélyezni kéne a parlamenti vadászatot is. Van ott egy-két vad, akit páran szívesen kilőnénk.

Dinsdale Piranha 2011.04.11. 14:47:23

@serrath: Rendben, igazad lehet. Nem állt szándékomban személy szerint senkit sem megbántani. Abban is igazad van, hogy sok esetben az úgynevezett természetvédők is nagyon sötétek. Tulajdonképpen a vadhússal sincs semmi bajom, szeretem. Csak elég sok kilőtt állatot láttam már életemben amit pusztán a tolláért vagy a lefőzött koponyájáért lőttek ki és ez keltett nagy visszatetszést bennem.
Még egyszer elnézést ha megbántottalak volna téged vagy bárki mást.

alessandri 2011.04.11. 14:48:34

Csak egy kis adalék a "vadászmentalitás" szemléltetésére: Stohl is nagy vadász....

tryclops 2011.04.11. 14:49:06

@Mr. Acid: Elvileg ilyen rendszer van most is. A közfelháborodás abból táplálkozik, hogy hungarikumra hivatkozva akarnak ehhez hozzányúlni, nem azért tanulmányokat végeztek volna arról, hogy mi merre hány méter. És nem ökológiai szempontból, hanem a vadászlobbi szájíze szerint. Jó alapos politikai hátszéllel, letaposva az ellenvéleményeket. Mint ahogy mostanában szokásos. Ezúton javaslom is a Budapest Liszt Ferenc Nemzeti Vadásztársaság megalapítását.

belzebubhaver 2011.04.11. 14:49:50

semjenzsolt.hu/contact

ajánlom mindenkinek akit hasonlóképp felháborít ez a fasz, tegyék fel kérdéseiket, vagy küldjék el jókívánságaikat...

milyen szép a Vértes, ó 2011.04.11. 14:50:20

@Takony_fősámán: azt az állatkerti vadászatot nem kellene emlegetni ;-|

Kaaaroly 2011.04.11. 14:50:38

@Mr. Acid: a természetben nem csak egyfokozatú kapcsolatok vannak. Nincs olyan, hogy ha egy faj kihal, kipusztul, túlszaporodik stb. akkor az kapásból, direkt visszahat egy másikra. Ezért kissé értelmetlen egy fajról úgy beszélni és úgy érvelni, hogy nem szabad hagyni túlszaporodni, mert az veszélyeztet egy másikat (persze vannak fokozatok, árnyalatok). A modern ökológiában már a tápláléklánc fogalmát sem használják, elvetik, hanem táplálkozási hálóról beszélnek.

Ezért kellenek nagyon komoly kutatások, beszámolók, tanulmányok. Olyan nincs, hogy a rózsaszín keselyű a lila patkánnyal táplálkozik, és ha hagyjuk a keselyűt, akkor az az egekbe szökik és felfal minden patkányt. Ennél ez azért bonyolultabb.

Kelly és a szexi dög 2011.04.11. 14:50:47

Ahhoz, hogy ehhez érdemlegeset hozzá lehessen szólni, vadgazdamérnöki diploma kellene, ehhez képest sok okoska osztja az észt...
én legalább csak annyit jegyzek meg mindezekre reagálva, hogy : PINA!

Bockó · https://muslimstatistics.wordpress.com/ 2011.04.11. 14:51:17

Sajnos Zsolt nem meri publikálni az email címét, viszont itt írhattok neki:

semjenzsolt.hu/contact

Hátha valamelyik alkalmazottja elolvassa.

serrath 2011.04.11. 14:52:05

@Takony_fősámán:
vadetetőknél nem etikus és nem is érdemes vadászni.
A vadetetőke nyugodt helyen vannak, ahol a vadak békésen lakomázhatnak.Ha ott lövik őket, nem fognak oda járni. Egyébként egyre elterjedtebb például az íjjal való vadászat is. Bár nem értem mivel etikusabb egy íjjal lelőni egy vadat mint puskával. A puskának megvan az a nagyon nagy előnye, hoyg sokkal könnyebben elehet leadni az etikus lövést. Tehát amivel lehetőleg azonnal meghal az állat. Íjjal kicsit nehézkesbb ezt kivitelezni, nagyob eséllyes csak megsebzi, és a vad napok hetek szenvedése után múlik ki csak, még minidg szerencsésebbnek tartod?

bőrmók 2011.04.11. 14:52:20

@tryclops: lesz itt nemsokára Vadvédelmi Kormánymegbízottra ;)

milyen szép a Vértes, ó 2011.04.11. 14:53:35

És vajon véletlen, hogy most kezdték újra vegzálni Kellert, amiért 'törvénytelenül' lekérette anno az adatokat arról, mely feltételezett bűnelkövetőkkel vadászott együtt Polt Örökös Főügyész Úr? :)

serrath 2011.04.11. 14:54:27

@Dinsdale Piranha:
Ezt én meg is értem valamilyen szinten, egyébként csak hirtelen felindulásból haragoskodtam, de azt hiszem tisztába tettük a dolgokat :D

milyen szép a Vértes, ó 2011.04.11. 14:54:37

@serrath: Íjjal nem etikusabb, de halkabb, sz'al azzal lehet etetőnél is.

Kaaaroly 2011.04.11. 14:54:52

@drazsé: a bölény extrém példa volt, de mégsem vetném el, mert itt meg sokszor alig pár ezres populációkról van szó. Szóval csak csínján. Allee-effektus. Ennek azért érdemes lenne utánanézni.

Amúgy meg én sem hiszem, hogy lehetséges lenne az eredeti molyhos-tölgyes, meg egyéb lokális élőhelyek visszaállítása, de nincs olyan sok természetvédelmi meg egyéb természeti hely, meg olyan sok vadállat... Szóval azt a keveset igazán meg lehetne védeni

bőrmók 2011.04.11. 14:55:24

@serrath: a vadetetős kiszólásomból gondolhatnád hogy nem azon az állásponton vagyok, hogy a vadászok bármit is önzetlenségből, kíméletből csinálnának. Szerintem csakis a kényelmes kilövés majd az ez utáni hencegés hajtja őket.

hegyilany 2011.04.11. 14:58:07

@tryclops: Jaj, ne, mert megint kirúgnak néhány ártatlan nyelvészt!

ö...mikó? 2011.04.11. 14:58:09

Mi lenne, ha egymást lőnék a vadászok? Az is izgalmas, nem? Osztán azt is tehetik kint a réten, megvan a természet szeretete is. Plusz ha annyira szeretik a természetet, azzal is jót tesznek, ha kilövik egymást.
Nem tudok elfogadható magyarázatot az élet kioltására. Semmilyent. Az gyilkosság. Rohadjanak el.

zozocam · http://termeszetfilm.blog.hu/ 2011.04.11. 14:59:47

A videón a 20. másodpercnél felbukkanó madár az pont egy barátréce.

bandika gazdája 2011.04.11. 14:59:48

@Jurganov: Húúú! Nnna: azé nem mindegy, hogy költés előtt vagy után (de méginkább a fiókák felnevelése előtt vagy után) lövöldözik le a madarakat, mert akkor nem lesz utánpótlás, oszt egyszercsak elfogynak! Érted ugye? Anyut lelővi Semjén, Aput lelövi Semjén, nem lesz aki kismadarat csináljon! Ha így sem érted, szójjá, magyarázom tovább!

serrath 2011.04.11. 15:00:28

@Takony_fősámán:
sokakat igen, sajnos, de neked is mondom ,hogy sok a kivétel. Mellesleg a vadászat mint olyan, vagy akárhány éves hagyománya nem annyi hogyk imegyek puff és megyek inni. Ettől azért több minden a vadászat, ideális esetben.

Egyébként úgy láom nagyon sokan csak a negatív élményekre hajlandóak építeni, ennyi erővele tudtok fikázni bármit és bárki bármilyen okból, nem hiném, hogy ennek így érelme vagy jövője lenne. Azért mert tudunk negatív példát, akár többet is még nem ad alapot a mindenre.
Nah de kellemes napot mindenkinek!

hoplita 2011.04.11. 15:00:29

@Takony_fősámán:
Téged meg a hülyeség....
Ne általánosíts.

milyen szép a Vértes, ó 2011.04.11. 15:01:41

@bandika gazdája:

Az se sokkal jobb, ha kikel a fióka, majd anyut lelövi Semjén, aput lelövi Semjén, fiókát lelövi Semjén.

ö...mikó? 2011.04.11. 15:03:05

@serrath: Etikus lövés? Hogy anyádat miért nem terítették le egy etikus lövéssel! Hogy lehet a gyilkosság etikus??? He? Ezzel megmagyarázni magunknak, hogy ez tulajdonképpen jó a természetnek, s nem azért csináljuk ---- áááá, dehogy ---- mert élvezzük a gyilkolást, a vele járó hatalmi érzést. Szerezzetek nőt! Jó nőt, ne valami elmegy típust, még inkább ne olyat mint Semjén nője, mer akkó tényleg vadászni fogtok inkább. Tehát. Kell egy jó nő, majd vegyetek Viagrát, működik, s kezdjetek el szeretkezni, ne gyilkolni. A frusztráció is kisebb lesz, ha helyreáll a potencia.

csoko20 2011.04.11. 15:03:11

@Bockó: Azért érdekes dolgok vannak fenn az oldalán:

"Apai ágon felső-ausztriai nemesi családból származik, a család őse 1590. augusztus 5-én II. Rudolf császártól kapott szentbirodalmi nemesi oklevelet és kiváltságokat, a török háborúkban tanúsított vitézségéért. A Bükön született apai nagyapja Gyékényes határátkelő vasúti állomásfőnöke volt, "

-Tehát valami osztrák származékok, akiket a Habsburgok raktak a nyakunkba. Bocskai forog a sírjában...
-Nagyapja a bakterságig küzdötte le magát. Zsoltunkból akár postás is lehetett volna, vagy rendőr...

Egy ilyen ne kérkedjen nekem ezeréves magyar vadásztradíciókkal!!!

picur3ka 2011.04.11. 15:03:37

Kisse idevag: hvg.hu/itthon/20110411_340_millios_vadkar_zalaban#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2011_4_11

Mennyi eletidegen ember van, az elkepeszto. A sok mocskos gyilkos, aki le mer loni egy allatot fajtakra gondolok. Csak elkepzelni is rossz, ha betamadnanak a romanok. Meg a fegyverviselesi, etc.

milyen szép a Vértes, ó 2011.04.11. 15:04:26

@serrath:

Azért van némi bukfenc abban az érvelésben, hogy 'mivel vannak normális vadászok is...'. Nem az "rendhagyó ideális eset" alapján kellene szülessen a szabályozás.

belzebubó 2011.04.11. 15:09:20

A fürj szomszédainknál nem védett. Nem értem miért van a listán.

A szalonkával pedig a hálózás a probléma amit ha Mo-on csinálnálna bárki, a magyar a vadászok kollektiv öngyilkosságot követnének el szégyenükben, annyira barbár dolog. Főleg Cipruson és Dél-Olaszországban teszik amikor azok vonulnak L-Afrika felé.
Ez a hálózás: www.youtube.com/watch?v=Y_zdDBAp6cI

Mo-on egyébként az egyik legszigorúbb az EU-n belül a madárvédelem.

hoplita 2011.04.11. 15:09:35

Mi van itt....?

Begyűlt az összes faszfej....?
Ennyi baromságot összehordani....

gúnár 2011.04.11. 15:10:40

nyuszika mondja az erdőben a többieknek:
egyes politikusok úgy elszaporodtak, hogy muszáj ritkítani őket.
mire a medve:
csak a semjén zsótit ne bántsátok, mert akkora állat, hogy nincs még egy belőle

majomkutya 2011.04.11. 15:10:43

@zero: Igen, sajnos a vadászok nagy többsége kétes ügyetekkel meggazdagodott figura, vagy politikus (van érdemi különbség? :D).
Amúgy ismerek vadászokat, akik szinte egész évben arra spórolnak, arra tesznek félre a fizetésükből, hogy kiváltsák a vadászengedélyt, mert az átlagembernek ez sajnos egy elérhetetlen luxus. Pedig szerintem jó lehet. Ezek az "urak" lejáratják a vadászatot a társadalom szemében.
Régen nem feltétlen a gazemberek vadásztak. Ezt a magyar vadászhimnusz is bizonyítja:
feherto.network.hu/video/termeszeti_videok/vadaszhimnusz
Ilyen szép szöveget és dalt (politikai) maffiózók, exkomcsik nem tudnának kitalálni. :D
Amúgy nem biztos, hogy baromság amit Semjén (ezúttal) mond, csak ne ő mondaná... :D Egyszerűen irritáló alak... Amúgy csodálkozom, hogy a sajtó még nem ugrott rá erre a régebbi cikkre, amiben érdekes dolgokat tudunk meg Semjénről olyan emberektől, akiknek a sztorit Foktő polgármestere (Semjén haverja és VADÁSZTÁRSA):
www.kalocsaineplap.hu/hu/kornyek/fokto_polgarmester_kenyes_ugyei_valaszt
A cikkből a lényeg:
"Több alkalommal arról beszélt (Foktő polgármestere), hogy Zsolttal és a többi vadásztársával nagyon szeret kóbor macskákra és kutyákra lövöldözni, ami nálam és barátomnál Dr Visnyei Balázsnál is abszolút kiverte a biztosítékot. Sokáig azt fontolgattuk: büntetőfeljelentést teszünk emiatt az aljas barbárság miatt ellene."
Ha ez igaz, akkor ez állatkínzás bűncselekménye. És egy ilyen ember a vadászegylet elnöke...
Viszont még mindig nem mondom, hogy abszolut ördögtől való ötlet egyes fajok vadászhatóságának az újraszabályozása.
Ott van a nádi farkas. Korábban eltűnt Magyarországról, mert szabályosan írtották az emberek. Most pár éve Baranyában és Somogyban újra megjelent és Somogyban már több birkanyájat (egy birka darabja 20-25 E Ft, egy birkanyáj legalább 50-100 birka) szinte teljesen elpusztított. Eszmei értéke 250E FT, mert nagyon ritka, pedig írtani kellene mert nagyon kártékony.

bőrmók 2011.04.11. 15:11:46

@serrath: Ja, erre nem válaszoltam: íjjal lelőni nem etikusabb, de legalább nehezebb, plusz a vadnak is adunk esélyt. Egy távcsöves vadászpuskával kilőni egy vadat nem kunszt. A hőkövetős lövedék mikor jön?

Pantagruel 2011.04.11. 15:12:52

Epic. Ezt így feljegyezném a dzsipszibásztörök periratainak margójára: "A vadászatot nem én választottam, hanem a vadászat választott engem."

"A környezetvédők egyébként kifejezetten követelik a vadállomány radikális apasztását, mert szerintük a vadászlobbi miatt túl sok a vad az erdőkben. És mivelhogy ezek lerágják az erdőt, a zöldlobbi azt követeli, hogy sokkal több vadat lőjenek ki."

hoplita 2011.04.11. 15:13:21

@belzebubó:
Na ja...

A nagyoneurópai, művelt osztrákok a saját túzok állományukat gyakorlatilag lenullázták azzal, hogy a kakast vadászhatóvá tették-hagyták.
Csakhogy van-van egy kis bibi...a túzok monogám.
A kilőtt kakasok árván maradt párjai nem szaporodtak....agyő túzok.:)

serrath 2011.04.11. 15:13:39

@ö...mikó?:
Na ide figyelj te csöködt agyú seggfej! (csak azért kapsz ilyen keves jelzőt mert nem akarom hogy csúnya beszédért kirakjanak, nem olvastam a szabályzatot)
Elmondanád nekem hogy mégis milyen alapon írkálsz te ilyeneket nekem vagy bárkinek?
Milyen alapon beszélsz te anyám vagy bárki más haláláról így?
Hát tudod mit? nem is folytatom, egy ilyen idióta baromnak úgy se lehet semmit se mondani, inkább elmagyarázom a falnak mi a bajom az ilyen seggfejekkel mint te, ő hamarabb felfogja.
Többiektől bocs a nem ide való irományért.

@milyen szép a Vértes, ó:
ebben igazad van, kicsit idealista vagyok, és semmi ellenvetésem sincs jó sok szigorítással szemben sem, csak az előitéletek ellen akartam kicsit fellépni, lehetőleg normális hangnemben.

Seduxen (már NEM dr.) 2011.04.11. 15:13:42

@hoplita: "Mi van itt....?

Begyűlt az összes faszfej....?"

index címlap :)))

milyen szép a Vértes, ó 2011.04.11. 15:16:49

@serrath:

Szerintem azért látszik, hogy a "kritikusok" a hobbivadászatról vélekednek úgy, ahogy, és nem pl. a valós vadgazdálkodási szempontok mentén történő 'hivatásos vadászat'-ról.

serrath 2011.04.11. 15:16:59

@Takony_fősámán:
Vannak azért a vadászatban is tilalmak. Pl lézer irányzék, éjjellátós távcső. A fegyverek is le vannak korlátozva. Hogy kilőni egy vadat mennyire nagy kunszt, nem tudom, még nem próbáltam ki.
Tény, hogy egy lőfegyverrel könnyebb a vadat elejteni. Ezzel nem is akarok vitába szállni.

Tell Vilmos 2011.04.11. 15:18:39

Ez a fószer messze a legvisszataszítóbb az összes rohadt politikus között!
Irritáló az egész ember úgy ahogy van. A megszólalásai, a felszólalásai, stb.
Abcúg Semjén, le vele!

TiZ 2011.04.11. 15:19:09

Rokonom sok-sok évvel ezelőtt Olaszországban járt valami mezőgazdasági tanulmányúton. Ő mesélte, hogy volt valami fura, megmagyarázhatatlan érzése, amikor kint jártak nap mint nap a terepen. Aztán rájött, hogy mi az. Nem hallott madárhangokat. Azért írtam le, hogy ha még valaki nem tudná a jövőt, hát ez lesz az.

Mr. Acid 2011.04.11. 15:19:14

@Takony_fősámán: Ilyenkor a vadnak arra adnak esélyt, hogy a sebzés után 2 hétig seblázzal döglődjön, majd elevenen felfalják a nyüvek. Jobb?

@majomkutya: A kóbor macskákat és kutyákat vadászni kell!

milyen szép a Vértes, ó 2011.04.11. 15:19:20

@serrath:

Vannak tilalmak? Minek? Hogy kiegyenlített legyen a 'játék'? ;-|

Mr. Acid 2011.04.11. 15:20:37

@TiZ: Ez nem a jövő. Itt nálunk felelős vadgazdálkodás folyik, amiről az olaszok hírből sem hallottak. Náluk rablógazdálkodás folyt.

TiZ 2011.04.11. 15:21:30

Vadat kilőni nem kunszt. Távcsöves puska, támasztékból, max 150m. Ezt egy hülye gyerek is meglövi.

csoko20 2011.04.11. 15:21:45

Orbán a focit szereti, Lázár a kocsikat, Deutsch a kurvákat, Semjén meg a vadászatot.

Mit gondoltok, a kisgyerek mit csinál ha megkapja az édességbolt kulcsát???
Na úgye!

Tower13 2011.04.11. 15:22:17

@devisionhun: Ezért volt, hogy annyi illegális kilövés volt, főleg olaszok esetén?
Egyébként, sok vad van ami már túlszaporodott a védelem következtében. Arra lehet időszakos ritkítást kiírni. (azaz vadászidényt) De sajnos nagyon sok vadásznak csak a trófea a lényeg, hogy mint a sporthorgász megmutassa mekkora vadat gyilkolt. (Menne hozzá közel, és ölje meg úgy, vagy sok sok órás les után egy lövéssel. De felhajtom és durrogtatok mint eszement marha... Sajna ezekből látunk sokat. ) Van persze, ismerőseim között is, aki vadászik. Mélyen szívből utáljás a sportvadászokat. Ők köteleséggből vadásznak, és csak annyit amennyit kell.

hoplita 2011.04.11. 15:22:28

@Seduxen:
Mire leírtam-elkűdtem mán sejtettem.:))))

serrath 2011.04.11. 15:22:34

@milyen szép a Vértes, ó:
hogy ne legyen abszurd. annyira naív nem vagyok hogy kiegyenlítettségről beszéljek

lacylla 2011.04.11. 15:22:51

üzeni Mexeppent se-piréz varázsló PökHendi dakota vadásznak:

"Csak amikor az utolsó fát kivágták,
Csak amikor az utolsó folyót megmérgezték,
Csak amikor az utolsó halat megfogták,
Csak akkor fogod látni azt, hogy a pénzt nem lehet megenni."
Cree indián jóslat

mement 2011.04.11. 15:22:57

Nem tetszik Semjen Zsoti javasalata, ki van a tokom a sok urihuncutsagbol vadaszo hangoskodo, szemetelo, egy termeszet es a szakma irant egy csepp tiszteletett sem tanustio `sport` vadaszokbol.

DE! Az vesse az elso kovet a vadaszokra, aki soha nem eszik hust, nem eszik novenyeket, az elete folyaman soha semmit nem pusztit el, gyomorforgato ez a sok elcsoffadt, eltorzult, elkenyelmesedett alpacifista gyoker aki otthon az oszkomfortos kis lakasaban nyugodt szivvel vagdalja a disznosultet a firss paradicsommal, amit a tesco polcarol leemelt, de undorodik attol hogy bemocskolja a kezet verrel vagy foledel, es markansan eliteli azokat akik nem osztoznak a torz civilizacios betegsegukben.

Szegyen ratok, es Szegyen Semjenre is.

qtics 2011.04.11. 15:24:14

semjén, te szar alak, adnék fegyvert a védett fajaink kezébe, lábába, hogy téged vadásszanak le, te semmirekellő hulladék!

bőrmók 2011.04.11. 15:24:59

@mement: de legalább a mekire senki nem mondja hogy évezredes hagyomány :)
(pedig az, marhahúst nagyon régóta eszik az ember..)

Bockó · https://muslimstatistics.wordpress.com/ 2011.04.11. 15:24:59

@Pantagruel: Valóban ezt követelik a környezetvédők? El tudom képzelni, hogy a frissen telepített erdőt lerágják, esetleg az 5-10 éves állományban is tehetnek kárt például az őzek vagy szarvasok, amikor az agancsukról takarítják a bőrt, de annál idősebb erdőben nem hiszem.

hoplita 2011.04.11. 15:25:17

@TiZ:
Lőjél mán meg egy előtted 30 méterre, feléd rebbenő-berregő fácánt......aztán majd dumálunk, nagyokos.:)

milyen szép a Vértes, ó 2011.04.11. 15:25:51

@serrath:

Ha van a vadászatnak értelme, akkor mit változtat egy lézerirányzék? Nem fair a többi vadásszal szemben, akiknek nem telik ilyesmire?

alessandri 2011.04.11. 15:26:57

@csoko20:
Harrach meg dohányozni. Nem is lett dohányzásellenes törvény! Füvezni meg nem szeret, ezért azt meg tiltaná. Méretes szabóságot csináltak a Parlamntünkből.

Bockó · https://muslimstatistics.wordpress.com/ 2011.04.11. 15:27:28

@mement: Igazad van, tényleg álszent ez a kultúra, a semjén-féle hittudósokkal az élen, azonban a domesztikált állatok számára komoly evolúciós előnyt jelent az emberi fogyasztás - persze a vadon élő állatok kárára.

Vagyis a vadon élő állatok védelme semmi esetre sem indokolatlan.

milyen szép a Vértes, ó 2011.04.11. 15:27:31

@mement:

Azokról a vadászokról van szó, akik trófeáért (illetve a kocsmai hőzöngésért) vadásznak, ha táplálékért teszi, részemről tegye.

drazsé 2011.04.11. 15:28:45

@Kaaaroly:

persze, hogy extrém példa, meg persze, hogy figyelembe kell venni sok egyéb mással is

azonban hogy nicns olyan, hogy túl sok vadállat... tetszik, nem tetszik, bizony igenis lecsökkentettük a vadon élő állatok életterét, ezzel együtt kell élni, ezt kezelni kell

mert anynira nem vicces, amikor a városokba beköltöznek teszem azt a vaddisznók, rókák, mert ugye ők is igyekeznek alkalmazkodni

@Takony_fősámán:

ja, adunk a vadnak is egy esélyt, hogy jól megsebesüljön, és vagy elvérezzen valahol sokat szenvedve, vagy pedig összeszedjen valami jó kis fertőzést és abba pusztuljon el, vagy csak szimplán legyengüljön és abba...
én csak ugatom a témát, de külön szabályai vannak, hogy milyen vadat miylen távolságból, miylen fegyverrel, miylen pozícióból szabad meglőni, pont azért, hogy a fentiek lehetőségét minél jobban lecsökkentcsék

tryclops 2011.04.11. 15:30:03

@majomkutya: Kóbor kutya/macska tudja a legnagyobb kárt okozni a vadállományban, természetes ragadozójuk meg nincs! Tehát lehet, hogy barbárságnak tűnik neked, de azokat tényleg ki kell lőni. Barbárságnak meg nem tudom minősíteni, próbálj meg te közel menni egy elvadult macskához, és befogadni. Vagy beadni neki egy "kegyes" altatóinjekciót.
@Seduxen: Jaja, a blogketrec ezzel jár, jönnek e trollok. Tényleg, azokra kell vadászengedély? :DD

TiZ 2011.04.11. 15:30:29

@hoplita: Más a golyós, és más a sörétes... Egyébként hogy úgy mondjam lövök mindennel. A légpisztolytól a mesterlövész puskáig. :-)))

serrath 2011.04.11. 15:31:35

@milyen szép a Vértes, ó:
nem, egyszerűen meghúztak egy határt ahonnan nem tovább, ennyi. Nem tudom mit kell ezt így firtatni, nem csak arról szól hogy minél nehezebben lőjön valaki vadat. Azért ha valaki vadászik szeretne vadat ejteni. A vad szeretne életben maradni. Valahol engedni kell ide is oda is. Ha mindenáron az egyenlő esélyekhez akarsz eljutni akkor nem lövünk semmivel se vadat mert nem tud visszalőni, nem? Amit te mondtál, íj, az olyan hogy a határvonalat eltoltad, kiegyenlítetté nem válik a dolog. Egyébként nem csak a feygvert illetően van szabályozás. Pl elektromos hívókat és vegyi szaganyagokat se lehet használni. A csaliban nem vagyok biztos, hogy lehet-e így azt nem mondom hogy nem.

TiZ 2011.04.11. 15:32:17

@hoplita: Más a golyós, és más a sörétes... Egyébként hogy úgy mondjam lövök mindennel. A légpisztolytól a mesterlövész puskáig. :-)))

csoko20 2011.04.11. 15:33:22

@hoplita: Ja, ezen a fácán is röhög egyet. Persze, ha a 30 hajtó nem a 15 sörétes puska irányába tereli....

Seduxen (már NEM dr.) 2011.04.11. 15:33:48

@tryclops: "Tényleg, azokra kell vadászengedély?" - kell bizony! az akolmeleghez szokott törzsközönség minden tagja rendelkezik is ilyennel, szóval kíméletlenül lemészárolunk minden idemerészkedő trollt :))) /kivéve pár példányt, akit irgalomból megtartottunk, mert jókat lehet röhögni rajtuk/

anonymand 2011.04.11. 15:40:46

Tisztelt Hölgyeim/Uraim!

Azt írja meg valaki világosan: Semjén védett állat, vagy sem?
Minden segítséget köszönök!

Tisztelettel:
anonymand

dark future · http://www.andocsek.hu 2011.04.11. 15:41:51

- Semjén Zsolt (Magyarországon mentelmi joggal védett. Eszmei értéke: 0 Ft)

Spiritmonger 2011.04.11. 15:42:08

ha a vadászható fajok számának növelése a cél, akkor legyen egy év próbaidő, ami alatt csak a kormoránokat lehessen szabadon lőni, akármikor, akárhol, teljesen szabadon. a vidra állítólagos kártételei a kormoránhoz képest kimutathatatlanok
a kormoránok kiszedik a halat a vízből mindenhol, itthon nincs helyük, ki velük

a többi felsorolt fajról:
ragadozómadarakat minden áron védeni kell, tilos a vadászatuk, ennek így is kell maradnia
menyét, nyuszt, kell nekik a védelem
a többi madár nincs veszélyben, külföldön is vannak állományaik, meg az a néhány darab, amit kilőnének, nem oszt, nem szoroz

majomkutya 2011.04.11. 15:42:36

@tryclops: Te gyökér!
Nemrég fogadtunk be egy kb 2 hónapos korában kidobott kiscicát. Akinek személyisége van, aki egy nagyon kedves állat. És gyakran kikéretőzik és jön-megy mindenfelé, akár kóbornak is nézhetné egy olyan barom, aki szeret házikedvencekre lövöldözni, ami egyébként tök szabálytalan, jogellenes, sőt börtönnel fenyegetett köztörvényes bűncselekmény (Btk. állatkínzás).
Aztán a macs este hazajön a "kóborlásból" enni és dorombolni.
Amúgy a gazdátlan házikedvencek ügyének befogására vannak a sintérek meg az állatmenhelyek, nem arra valók, hogy "politikusok" vadászfegyverrel kilőjjék őket.
Barom!

majomkutya 2011.04.11. 15:44:32

B+ eltűnt a kommentem! Pedig kiosztottam benne tryclops "kollégát".

majomkutya 2011.04.11. 15:44:59

Megkerült a kommentem:)

Tutajos 2011.04.11. 15:46:01

@Réka ‎: "vicces ez az LMP, a fürj és a rétihéja mióta énekesmadár? :D"

Amióta létezik a biológiában (elég régóta) a madaraknak többek között az az osztályozása, hogy azok a fajok, melyek a hangszálaikkal képezik a hangot, énekes madarak (pl. széncinke, varjú(!), rétihéja(!)), amelyek másképp, azok nem (pl. gólya).

gipsz1234 2011.04.11. 15:46:32

Valójában mikor és milyen latrinából mászott ki ez a Semjén Zsolt ?

Idézet az életrajzából:
1998 óta a Szuverén Máltai Lovagrend nagykereszte s
lovagja. 1994-ben a Magyar Katolikus Püspöki Kar Pro Ecclesia Hungariae
kitüntetését vehette át. 1997-ben Pázmány Péter Emlékérmet kapott a katoliku s
egyetem tanácsától . 1998-ban II . János Pál pápa a Nagy Szent Gergely Rend lovag -
parancsnoki keresztjével, 2002-ben pedig a Szent Szilveszter Rend nagykeresztjével
tüntette ki. 2000-ben Konstantinápoly egyetemes patriarchája neki adományozta az
orthodoxia egyik legmagasabb kitüntetését, a Pammakarisztoszi Legszenteb b
Istenszülő Szent Keresztjét.

B+. Csuhásoknál könnyen osztják a sz@rt sem érő idióta kitüntetéseket. Mi a sz@rt tett ő valójában???

fokabacsi 2011.04.11. 15:48:15

@anonymand: Ez a Semjén a páros ujjú patások rendjébe tartozó jó nagy állat!

karloszky 2011.04.11. 15:49:33

1.) Semjén Zsolt a tipikus seggnyaló mintapéldánya (csak nézni kell a bólogató fejét minden egyes OV felszólalás alkalmával), nem is értem hogy a bánatba kerülhetett azonos súlyú posztra mint Navracsics (ég és föld a két ember közötti kvalitásbeli különbség)

2.) Ez nem zárja ki azt, hogy a jelenlegi szabályozás elavult, és bizonyos fajok esetében (és akár érdekükben!) korlátozással fel kellene oldani a teljes tilalmat.

csoko20 2011.04.11. 15:50:11

@gipsz1234:
"Apai ágon felső-ausztriai nemesi családból származik, a család őse 1590. augusztus 5-én II. Rudolf császártól kapott szentbirodalmi nemesi oklevelet és kiváltságokat, a török háborúkban tanúsított vitézségéért. A Bükön született apai nagyapja Gyékényes határátkelő vasúti állomásfőnöke volt, "

-Tehát valami osztrák származékok, akiket a Habsburgok raktak a nyakunkba. Bocskai forog a sírjában...
-Nagyapja a bakterságig küzdötte le magát. Zsoltunkból akár postás is lehetett volna, vagy rendőr...

Egy ilyen ne kérkedjen nekem ezeréves magyar vadásztradíciókkal!!!

Mr. Acid 2011.04.11. 15:50:51

@majomkutya: Külterületen császkáló macska kóbor állat, és ki kell, ki lehet lőni. Pont úgy, mint a hasonló helyzetű kutyát. Erre törvény jogot ad, sőt, kötelezi a vadászt, illetve az illetékes vadásztársaságot. Szerinted a macska által megölt kis állatoknak nincs személyisége? Az nem jelent veszélyt, hogy esetleg megmarja egy veszett róka, és beviszi a lakott településre a veszettséget?

fokabacsi 2011.04.11. 15:51:06

@Tutajos: "vicces ez az LMP, a fürj és a rétihéja mióta énekesmadár? :D"
Bizony a varjú az egy énekes madár! Csak az a baj, hogy annyit ért az énekléshez, mint a Semjén a politikához! Pedig a varjúnak még fel sem lehet róni: miért nem járt konzervatóriumba! :-))

gipsz1234 2011.04.11. 15:52:23

@gipsz1234: Mint a régi viccben. Vadászat után kérdezik egymástól a vadászok: Hová tünt Semjén Zsolt.? Mire egy késöbb megérkezett vadász mondja: Alighanem megette a medve. Miből gondolod? Mert a medve egymás után szarja a kitüntetéseket.

Marcellusca 2011.04.11. 15:55:22

@Seduxen: Te is milyen jól megmelegedtél itt. :DDDDDDD

Tutajos 2011.04.11. 15:55:58

@fokabacsi: Járt az, csak esti tagozatra.:-))

gipsz1234 2011.04.11. 15:57:13

@csoko20: Az ősei nem tudom milyen képességű emberek voltak, de ő egy félresikerült mutációs termék.

gipsz1234 2011.04.11. 16:00:20

@gipsz1234: Hozzáteszem bizonyos körökben mostanában majd mindenki nemesi vérvonallal bíró ősöket hazudik magának. Mondjuk az én szememben ettől nem lesz valaki sem kevesebb sem több.

anonymand 2011.04.11. 16:07:09

Tisztelt Olvtársak!

Ki tudja hitelt érdemlő módon bizonyítani, hogy Semjén-Tömjén védett állat?
Minden segítséget köszönettel veszek.

Tisztelettel:
anonymand

Link Elek 2011.04.11. 16:07:22

Nem K. Árpád választotta a cigánygyilkossgot, a cigánygyilkosság választotta K. Árpádot.

bőrmók 2011.04.11. 16:10:12

@anonymand: nem védett, de tömjénfüsttel csalogatni nem ér!

anonymand 2011.04.11. 16:10:34

@karloszky:

Tisztelt karloszky!

Mit csodálkozol?
Egyforma a nyelv!

Tisztelettel:
anonymand

Ps.: a nyelv, amelyet Schnitt úgy védene....

tryclops 2011.04.11. 16:12:17

@gipsz1234: :))
@majomkutya: Köszönöm a megtisztelő figyelmet, meg a tiszteletet mindenképpen. Képzeld, én is fogadtam már be kóbor macskát. Meg falun egyébként is kicsit más a kóbor macs megítélése meg territóriuma mint egy városi kedvencé.
DE: A macska és a kutya is vadállatból háziasítódott, és ha kikerül a "háborítatlan természetbe" elég gyorsan alkalmazkodik, és lesz belőle "vadállat". És állatkínzás, btk. ide-vagy-oda, igenis kilövendő vadnak minősül. Törvény alapján, képzeld. És ezen nem változtat az, hogy én vagyok barom, vagy te vagy sötétzöld idióta. Vagy az, hogy mi a véleményünk a macskákról. Szeretem őket képzeld. Jobban mint a kutyákat.
És nem biztos, hogy ha nekem kellene rájuk lőnöm, meg tudnám húzni a ravaszt. De egy vadőrnek nem szeretet kérdése a dolog, ha egy elvadult, őzeket hajtó Buksit vagy Cézárt kell átsegítenie az örök vadászmezőkre. Azt meg részletezhetnéd, hogy mit tartanál jobb megoldásnak? Mérgezzük le a határt, mert a puska nem etikus?

csoko20 2011.04.11. 16:13:51

@gipsz1234: Mondjuk sok mindent elárul az emberről, ha már az első bemutatkozó mondatban nemesi felmenőkkel dicsekszik. /Gondolom 30éve még a munkás-paraszt gyökerek voltak előtérben./
Olyan ez mintha a villanyóra leolvasó felsorolná az iskoláit.
-Kia faszt érdekel?

mojszipupi 2011.04.11. 16:20:03

Szokásos semjénzsótis elszólás. Régen osztott már meg velünk hasonlóan nagyívű gondolatokat, már vártam

dr. Aullah 2011.04.11. 16:24:48

@Mr. Acid: Akik kidobják a macskákat, kutyákat... vadászni kellene.

hoplita 2011.04.11. 16:26:42

@Mr. Acid:
Vidéken ez nem így működik.....
Az elcsatangolt kutyám kártételéért felelősséget kell vállalnom, a macskámért nem, mert nem zárható állat....nincs felelősségem az esetleges kártételéért.....ergo a háztól 200 méterre bogarászó macskát nem lőheted le, mert ha az a macska az enyém, neked is lőttek, a fejeden hajtom el a puskád.:)
Az más, ha kilométerekre a lakott településtől bukkan a vadász a kóbor állatra.....bár a kóbor macska kártétele nem számottevő.
Kényelmesen megél az ostoba, meglehetősen szépszámú mezei rágcsálókból....8 egér egy macska napi adagja, unalmában is összefogja.
Az én egyik macskám kint a külterületi kertemben még nekem is a szobám ajtaja elé hozta az ajándék pockot.:)

szépjuhászné 2011.04.11. 16:28:47

A fülbe ólom öntése is hagyomány volt egy időben (nem hiszem, hogy hungarikum lett volna), mégse gyakoroljuk mostanában. (Ötleteim azonban lennének.)

bandika gazdája 2011.04.11. 16:28:53

@milyen szép a Vértes, ó: Fiókát nem kell lelőni, éhendöglik, mert a döglött szülők hanyagok és nem etetik!

hoplita 2011.04.11. 16:34:18

@szépjuhászné:
Az igaz, de csak királyi vérvonalnál.
Tudnillik nem öncélú kegyetlenség volt, hanem a megvakítással együtt a megsüketítés az uralkodásra való alkalmatlanná tevés volt a cél.
Ezért vakíttatta meg Kálmán például az öccsét Álmost és a fiát, a későbbi II.Bélát.....igaz őt állítólag ki is kellett volna herélni, de a pribék nem tette meg.
150 évvel hamarabb halt volna ki az Árpád-ház.....

bandika gazdája 2011.04.11. 16:34:33

@ö...mikó?: Etikus lövés: Mondjuk éjszaka beküldenek ide a házba 5 kancigányt baseball ütővel, bozótvágó késsel, ordítva, kimenekülök az ablakon, ott meg lelőnek! Na ez az etikus lövés! Madárnak, nyúlnak ilyen ám az!

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2011.04.11. 16:34:44

@karloszky:

"2.) Ez nem zárja ki azt, hogy a jelenlegi szabályozás elavult, és bizonyos fajok esetében (és akár érdekükben!) korlátozással fel kellene oldani a teljes tilalmat. "

de gondolom ezt nem a Semjén fogja elküldeni listán a beosztott miniszterének ....illetve nem így kellene működnie :)

Judea · http://roleplay.blog.hu 2011.04.11. 16:35:40

Az a baj, hogy ott is problémát kerestek ahol nincs, egy normális keretek közötti vadgazdálkodás fontos. Szerintetek, miért akarnak itt vadászni a nyugatiak? Egyik oldalon a gyenge felügyelet , a másik oldalon viszont ott a jó vadállomány. Tehát egy szigorúbb törvényvégrehajtás mellett kellene a jelenlegi gazdálkodást folytatni. Magyarul több olyan erdészi-vadőri-erdőőri esetleg rendőrségi-határőrségi felügyelet kell. Persze megint nem a lényegről esik szó. A vadászat, ha normálisan művelik jót tesz az állománynak.

bandika gazdája 2011.04.11. 16:38:54

@hoplita: Má vártalak! Kár hogy mennem kell! Dehát, nem maradhat el a kutya vacsorája!

lal 2011.04.11. 16:40:03

"Tény, ha irreálisan túlszaporodik a vadállomány, akkor az erdő nem tud reprodukálódni. És ha pusztul az erdő, akkor a vadnak sincs tápláléka, tehát a vad is legyengül és elpusztul."

Bírom amikor az emberek úgy gondolják hogy a természetet szabályozni kell, mert így lehet védeni... Az ember előtti időkben elég szegényes lehetett a vadvilág, a túlszaporodó elpusztították az erdőket, stb.. lehet hogy erdő sem volt, és az ősemberek kezdték el csak telepíteni a fákat, ugye?

Van egy olyan sejtésem hogy az ember eltűnésével nem kerülne veszélybe a természet élővilága... Nem kéne a természetet saját magától megvédeni, ezt megteszi saját magától is.

Vhogy elvolt pármilliárd évig vadászok nélkül is.... érdekes, nem?

crevita 2011.04.11. 16:40:04

Nőtt a vadkár összege Zalában
www.mno.hu/portal/777149

A 10M szövetségi kapitány országa után, úgy tűnik 10M vadgazdasághoz értő országa lettünk.

Agyatlan idióták...
Hangulatkeltés, amit műveltek, életeken a zöld frakcióval...

hoplita 2011.04.11. 16:40:57

@bandika gazdája:
Soká lesz még lámpaoltás...:)))
Akkor szokottt bizonytalanná válni az a bizonyos vacsora.:)

xboxer 2011.04.11. 16:44:33

Ki vadászik manapság? Akinek van pénze a nagyon drága felszerelésre, nagy terepjáróra, drága fegyverekre, vadászengedélyre és hétvégén nem a családjával akar lenni, hanem a hasonszőrű barátaival az erdőben lövöldözni és utána jól bezabálni/bebaszni.
Élelemszerzés miatt csak a csóró rapsicok lövöldöznek.
Lőnék inkább egymást halomra a Parlamentben.

bőrmók 2011.04.11. 16:50:58

@xboxer: Meg a kiskirályok. Nemsokára lesz belőlük bőven.

indapass90210 2011.04.11. 16:52:51

Én csak annyit szeretnék mondani, hogy aki
- nem vadászik
- nem teniszezik
- nem kurvázik
az ne is álmodjon politikai, rendőrségi, esetleg honvédségi karrierről.

Fekete Mamba 2011.04.11. 16:55:59

az értelemnek és észnek persze nem adott esélyt Zsoltunk, hogy kiválasszák maguknak, merthogy a közelükben se járt soha.

Szerintem egyébként lenne okunk büszkélkedni vele, nem hiszem, hogy a nagy toleráns és emberbarát Nyugaton sok kormány lenne, amelyik egy szellemi fogyatékost így bevállalna, mint a miénk őt.

Akvyr 2011.04.11. 16:56:44

Ostoba inkompetens fasz. El nem tudom képzelni hogy jut egy ilyen ember ilyen magas pozícióba? Egy betonkockát nem mernék rábízni. Mondjuk SP-re se, szóval jó kis brancs.

commando 2011.04.11. 17:01:29

Sok-sok éve, hogy hittanra jártam, idős plébános oktatott bennünket. Egyszer csúzlival lelőttünk egy verebet és dicsekedtünk neki. Mondtuk, hogy már nem fog a bejárat elé piszkítani, meg úgy is sok van belőle. Csak annyit mondott a Tisztelendő Úr: kár volt bántani, ez a szerencsétlen jószág is Isten teremtménye, joga van az élethez. Nem hiszem, hogy lehetett neki vadászengedélye.

indapass90210 2011.04.11. 17:03:46

@crevita: én ugyan nem értek a vadgazdálkodáshoz, de nehéz elképzelni, ahogy például a fürj pity-palatty harcikiáltással nekimegy a vetésnek, és letarolja az összeset.

Ellenben azt biztosan állítom, hogy a fürj nem lő bele egy tárat a ministránsfiú seggébe.

dzsugasvili 2011.04.11. 17:05:01

Se környezetvédő nem vagyok, se vega, pláne nem impotens LMP-s nyomorék, DE a vadászatot az egyik legocsmadékabb időtöltésnek tartom. Jól jellemzi ezt a tevékenységet, hogy kik űzik: általában telhetetlen mocskos politikusok (Kádár, Lázár, Semjén, Putyin, stb.), gazdag üzletemberek, celebek (Stohl, Juszt) meg hasonlók. Úgyhogy hiába is magyarázzák ők itt a vadállatok állományának csökkentését, amikor csak az agancsot viszik haza nagyrészt a vadászatokról, úgyse hisz nekik senki, csak maguk alatt vágják a fát. Mondjuk én ennek Semjén esetében örülök is. De mondjuk a fideszesek többi hányadék ügyei és kormányzása mellett ez a pofátlanság egészen eltörpül.

tryclops 2011.04.11. 17:05:52

@lal: Jajj, eszem a zuzádat, vártam már hogy egy okos előjön ezzel is. Valóban meg lehet oldani a dolgot vadászat nélkül is, csak akkor meg vissza kell telepíteni a medvéket, farkasokat, stb. És utána nem csodálkozni, hogy évi 30-40 kisgyerek is eltűnik az erdőben. Ja, hogy akkora nem járnál te se túrázni picibogár? Mingyárt nem lenne olyan kurvaromatikus az a természet, ha hirtelen fogakat növesztene és visszaharapna.
És mielőtt ezzel jössz: nem, a mackópajtás nem tudja, hogy csak a puskásembert szabad megtámadni.

Énbagoly 2011.04.11. 17:06:29

@xboxer: valamikor mostanában olvastam, hogy letartóztattak valakit Borsodban, mert valami hurokkal megfogott egy vaddisznót. És eljárás indult ellene.
Pedig ő valószínűleg nem is szórakozásból ölt, ráadásul a vaddisznó nem védett, és még túl sok is van belőlük.
De nem volt engedélye, ugye.

sushó (törölt) 2011.04.11. 17:07:28

Szegény Isépy Tamás,egykori kereszténydemokrata politikus, igazi, mélyen keresztény és nagyformátumú EMBER forog a sírjában a Semlyén "keresztényi" megnyilatkozása miatt.

nu pagagyí 2011.04.11. 17:07:39

Milyen lehet a szalonka pörkölt fürjtojással?

ö...mikó? 2011.04.11. 17:09:13

@serrath: És Te hogy mersz etikus halálról beszélni bármilyen élőlény esetén?

fokabacsi 2011.04.11. 17:09:29

@Tutajos: Vagy nem gyakorolt eleget! :-))
Egyébként egyik kedvenc madaram! Szép fekete , napfényben kéken csillogó tollruhája miatt!
Elmúlt évben akkora hernyót cibált ki a kertben a földből, öröm volt nézni.

nagyfeszültség 2011.04.11. 17:10:54

Nézzétek meg a www.macska.eu oldalt.
Néhány állatvédő szervezet, ma nyílt levelet írt ennek a tökkelütött second hand szent fazéknak, ugyanis a vadástársai már most is macskákra-kutyákra lövöldöznek.
Szóval ritka egy kártékony ember ez a Semjén.
Atomlobbista, állatgyilkos, bioetanol kijáróember. Remélem valamelyik szarháziságán előbb-utóbb nagyot bukik.

fokabacsi 2011.04.11. 17:13:31

@Mr. Acid: Sok évvel ezelőtt a falusi "vadász" a biciklim után futó kutyát lőtte le , a falu táblától 30 méterre! Éppen annyit ér az ilyen "ember" mint a Buldeo a "vadász" Dzsungel könyvében.

gipsz1234 2011.04.11. 17:14:11

@csoko20: Olvasd el a parlament.hu-n az önéletrajzát. Hasonlóak voltak a szoc.-ban a párttitkárok önéletrajzai (C.V.) Csak ott munkaérdemrend, vörös csillag érdemrend, szocialista munka hőse stb. szerepelt benne. Azoktól is hánytam, ezektől is.

hazug fidesznyik (törölt) 2011.04.11. 17:14:16

@tryclops: "És utána nem csodálkozni, hogy évi 30-40 kisgyerek is eltűnik az erdőben."

Miért, te az erdőbe küldöd sétálni a kisgyerekeidet? Orvos látott már?

hazug fidesznyik (törölt) 2011.04.11. 17:16:31

@fokabacsi: "a biciklim után futó kutyát lőtte le"

Szerintem téged akart lepuffantani, csak szarul tudott lőni.

gipsz1234 2011.04.11. 17:17:42

@crevita: Nyaljál csak te szerencsétlen.

hazug fidesznyik (törölt) 2011.04.11. 17:19:01

@dzsugasvili: "Se környezetvédő nem vagyok, se vega, pláne nem impotens LMP-s nyomorék..."

Hadd találjam ki: jobbikos nyomorék?
:)

waldorfbalcon 2011.04.11. 17:20:35

Sok a körbedünnyögés a vadászatról, a lényeg azonban mégis az, hogy a hobbivadász az ölésre élvez és nem a természet lágy ölére. Fölösleges a félrebeszélés, nem az állat szépsége érdekli, nem a természeti harmónia, a mezőgazdasági vagy nemzetgazdálkodási szempont, vagy a míves hagyomány. Faszt. Ezt mind vagy rábízhatná a profikra és szakemberekre, vagy megtehetné vér és gyilkolás nélkül, kivéve persze a büntetlen ölés farokállító, önbizalompumpáló hatalmát. Mert az egyenletben végül csak ez marad: a szórakoztató ölés élvezete. Kár ezt mindenféle kultúr szir-szarral megpróbálni takargatni.
Mert ha a derék marha a puskaporra gerjed, bármely mezei lőtéren sorozatorgazmust élhet át, a tavaszi erdő lőfegyver nélkül is kiválóan élvezhető. Ha sportot vagy kihívást keresne a mozgó célpontok eltalálásában, tökéletesen alkalmas lenne mondjuk pár tucat agyaggalamb vagy akár egy nintendo is. Igaz, ez utóbbiak se nem véreznek, se nem szenvednek törött csonttal nyüszítve mint ahogy nem hagynak maguk után kölyköket vagy fiókákat sem (talán ezért is kevesebb a női vadász).
Igen, volt idő, amikor az ember, akár a többi állat élelemért ölt, vagy prémért, önvédelemből, és álszentség lenne elsiklani afölött, hogy ma gazdasági célból ipari méretben tenyészt és gyilkol élőlényeket. A különbség azonban, hogy mindennek célja a létfenntartás, és nem az örömszerzés.

Persze arra is van szó, aki arra élvez, hogy élőlényeket öl, az a perverz.

Minden megbecsülésem a munkájukat becsülettel végző hivatásos erdészeké és/vagy vadászoké, de a pusztán kedvtelésből, ágyékbizsergetésből (engedtessék meg, hogy ezt ne nevezzem sportnak) gyilkolászó faszkalapok fogadják legmélyebb megvetésem. Mert nincs mese, csak az ember olyan beteg állat, hogy mulatságból öl.

u.i.: Semjén úrnak pedig továbbképzésként leginkább Szent Ferenc nevű egykori kiváló kollégáját ajánlanám a figyelmébe, aki véleményem szerint őfőméltóságánál sokkal keresztényibb szellemben fordult az állatok és madarak felé.

bandika gazdája 2011.04.11. 17:20:47

@csoko20: Semjén tipikus osztrák nemesi név! :-)

bandika gazdája 2011.04.11. 17:23:54

@Mr. Acid: Igazad van! Ezért helyes a macskakölyköt 4 hónapos kortól minimum 2 méter hosszú láncon tartani! (Merhogy a kerítést föl se veszi a rohadék!)

gipsz1234 2011.04.11. 17:25:02

@waldorfbalcon: Igen, volt idő, amikor az ember, akár a többi állat élelemért ölt, vagy prémért, önvédelemből, és álszentség lenne elsiklani afölött, hogy ma gazdasági célból ipari méretben tenyészt és gyilkol élőlényeket. A különbség azonban, hogy mindennek célja a létfenntartás, és nem az örömszerzés.

Persze arra is van szó, aki arra élvez, hogy élőlényeket öl, az a perverz.

Minden megbecsülésem a munkájukat becsülettel végző hivatásos erdészeké és/vagy vadászoké, de a pusztán kedvtelésből, ágyékbizsergetésből (engedtessék meg, hogy ezt ne nevezzem sportnak) gyilkolászó faszkalapok fogadják legmélyebb megvetésem. Mert nincs mese, csak az ember olyan beteg állat, hogy mulatságból öl.

Hozzáteszem hogy ezek a perverz disznók annyira élvezik a gyilkolást hogy még fizetnek is érte (Nem is keveset.)

gipsz1234 2011.04.11. 17:31:50

@gipsz1234: Én magam évekig voltam sportlövő. (kisöblű sportpuska 50 m) Lett volna lehetőségem vadásztársaságba belépni de eszem ágában sem volt. Én a lövészetben a sportot szerettem ahol objektíven megállapítható hogy ki a jobb.

aeidennis 2011.04.11. 17:31:57

Az Audi gyár bővítésekor leszóltak a minisztériumból, hogy egy kicsit arrébb kéne tenni a natura 2000-res terület határát, mert gyárat kell építen egy részére. A Megyeri híd keleti felhajtóját sikerült fölépíteni a Homoktövis Természetvédelmi Területen, középső részét átvezették Budapest védett vízbázisán, és hogy mindez sikerüljön kiirtottak egy sávot a Duna Ipoly Nemzeti parkból.

Én már semmin nem csodálkozom...

ö...mikó? 2011.04.11. 17:32:00

@waldorfbalcon: Valami ilyesmire gondoltam én is, csak az önjelölt, frusztrált impotens, kivagyi vadászjelöltek leoltottak, kicsit fel is húztam magam. A sport vadászat = sport gyilkolás. Undorító és kész, nem menti meg semmilyen érv sem.

bandika gazdája 2011.04.11. 17:32:54

@hoplita: És mikor a rohadt macskád leterít és felfal egy vaddisznókocát akinek kicsinyei vannak?! Azt hogy magyarázod ki?

3006 2011.04.11. 17:33:25

Bocs, hogy vadászként beleszólok, majd lealáznak érte.

Néhány tudományos tény:
A hazai vadállomány az egyre intenzívebb vadászat ellenére egyre jobban szaporodik.
2 (kettő) év teljes vadászati tilalom megszüntetné a hazai mezőgazdaságot.

A vadászat kizárólag a mezőgazdaság lobbit érdekli. Ők már eleve úgy számolnak, hogy hektáronként 40 e. Ft a földalapú támogatás + 100 e. Ft a vadkár, amit majd a vadászok kifizetnek.

Egy kisebb 4 - 5 e. hektáron gazdálkodó vadásztársaság símán kifizeti a 14-15 millió forint vadkárt évente, azért csak ennyit mert általában nem az egész terület szántóföld. Ezt a pénzt pedig csak vadásztatásból lehet megtermelni.

Továbbá: szalonka vadászat most is van, de ezt szalonka monitoringnak hívják.
A vadászok lövik a szalonkát ( mondjuk az ügyesebbje) nem véletlen, hogy a szalonka neve angolul snipe (ebből lett a közismert Siper - mesterlövész- kifejezés) aztán mérik minden adatát
amiből majd valaki ír egy nagydoktorit a minisztériumban

Jelzem, hogy trófeáért soha nem lőttem vadat, kárelhárítási célból igen.

Alvarez 2011.04.11. 17:35:02

Stohl Buci is nagy vadász volt ám. Ez mindent elmond erről a csürhéről.

commando 2011.04.11. 17:35:20

@waldorfbalcon: Még ha kicsit drasztikus is ez a vélemény - bizony szóról-szóra igaz. Az ölés öröme szorosan összefügg a hatalom birtoklásával, tulajdonképpen a legnagyobb és korlátlan hatalom kiélése, amikor öléssel elveszem egy élőlény életét. A "Kéjjel ölni" kifejezés, a költészetből átvéve tulajdonképpen mindent lefed. Tehát semmiféle magyarázat, ölni kell, mert a természet így kívánja. És mindezt egy keresztény hírdeti!!??

tryclops 2011.04.11. 17:38:32

@hazug fidesznyik: Ja, mer' a medve olyan, hogy megáll az erdő szélén, onnan ki egy tapottat se.
Csak arra akartam felhívni a figyelmét a Vissza A Természetbe Támogatói Kör figyelmét, hogy lehet olyat kérni, hogy soha többé vadászat, csak akkor más módon kell megoldani a növényevők számának a szinten tartását. Gondolom abban meg nem fogunk vitázni, hogy akkor a természetben már jól bevált farkas/medve kombó a megoldás. Amik meg szépen rá fognak állni az emberekre is ugye... Aki meg látott már természetfilmet, annak meg evidens, hogy a ragadozók a gyenge/beteg/kicsi egyedeket támadják elsősorban, mert azokat könnyű elkapni. Úgyhogy pontosítok, az évi 30-40 kisgyerek mellé még beírhatsz ugyanennyi túrázó nyugdíjast is. Szóval csak óvatosan, hogy mit kértek, mert mindennek megvan a maga ára.

És a továbbiakban megkérném azokat akik anno a biológia órán hármasnál rosszabbak voltak azok gondolkozzanak már el ezen, vonják le a következtetést, és ne itt osszák az észt. Otthon anyuci/apuci biztos meghallgat, és még le se hülyéz cserébe.

e-hajos 2011.04.11. 17:40:04

Semjén Zsolt:
Az apróvadak számának csökkenéséért olyan ragadozó madarak, mint az egerészölyv és a barna rétihéja okolhatók.

A szakember:
Az apróvadállomány sajnálatos csökkenéséért leginkább élőhelyük pusztulása így a mezőgazdaság felelős.

Semjén Zsolt (elképzelt válasza):
Nekem az is jó, ha parasztra vadászhatok.
A keresztény kúltúrában ennek is van hagyománya.

commando 2011.04.11. 17:48:21

@tryclops: Most végre megtudtam, hogy a vadászoknak köszönhetem az életem. Ha ők nem lövik le a sok farkast és a sok medvét, akkor már régen megettek volna engem. Édes Istenem! Hát ezt tényleg komolyan gondolja valaki???????????

négyzet báró · http://utalomazecetet.blog.hu 2011.04.11. 17:49:36

és most akkor a levegővétel, az anyagcsere és a párosodás is hungarikum? mert ugye azt is már mióta művelték a derék magyar ősök. de nem?

csoko20 2011.04.11. 17:51:07

@bandika gazdája: Hát, jóval hamarabb megtalálod a telefonkönyvben mint Szabó Zsoltot ;)

Mondjuk ha még visszahoznák a gr. vagy br. előtagokat -amit nem kétlek- akkor végképp egyszerű lesz!!!

bandika gazdája 2011.04.11. 17:51:28

@waldorfbalcon: Nem tudom ki vagy barátom, de szóról szóra azt mondtad el, amit én mondtam volna, ha ilyen szépen össze tudom szedni a mondandómat! -"-

milyen szép a Vértes, ó 2011.04.11. 17:51:56

@serrath:

Ha kiegyenlített lenne, akkor nem lenne vadászat, pont az a lényege, hogy 'a vad nem tud visszalőni'.

csoko20 2011.04.11. 17:54:53

@Schindler Pistája: Már többször is felszólalt, csak az MTV kisípolta:)))))))))))
Most döntik el a HörrrTv-nél , hogy mit is mondott!: D

milyen szép a Vértes, ó 2011.04.11. 17:58:59

@bandika gazdája:

Az átlagmacskának nem a szoptató vaddisznókoca a fő zsákmánya. Elmondjam, miért?

Dendrobatidae 2011.04.11. 18:00:53

Hát persze, a"ződlobbi" akarata, hogy irtani lehessen a barna rétihéját, fürjet, szalonkát.... hát hülye ez, a kurvaanyját megbassza!!!! Bár Semmilyenzsóti Afrikába jár vadászni oroszlánra meg antilopokra, elhiszem hogy ezek után már meg sem kottyan neki kilőni egy-két védett magyar madarat meg kisemlőst.
Szent Imrét, Hunort és Magort meg ide keverni... na ehhez már tényleg pofa kell. Fideszes pofa.

tryclops 2011.04.11. 18:01:04

@commando: Most képzeld, komolyan. A civilizáció egyik vívmánya az, hogy kisajátítottuk az életterüket, az erőforrásaikat (nagyvadak). Mit ezen olyan nehéz megérteni? Előtte ők ettek meg minket, most mi esszük meg ő kajájukat. Most azon akadsz fel, hogy az ősembereket akik anno kihalásig vadászták pl. a kardfogú tigrist vadásznak nevezem?
A zsákmányukat meg gyéríteni KELL, mert ők nem tudják mi az a születésszabályozás, és ha túlszaporodnak, akkor következő évben összeomlik az állomány, és éhen hal az állatok cca. 90%-a. Ezt a tényt vessétek össze azzal, hogy etikus-e lelőni ősszel az állomány bizonyos százalékát. Vagy a másik megoldás a ragadozók visszatelepítése, aminek ára van, mint fentebb kifejtettem.

Iron 2011.04.11. 18:04:57

@waldorfbalcon:
tökéletes poszt :)

még valami:
vadászat =! természetvédelem
vadászat = állattenyésztés kerítés nélkül, ahol nem a feldolgozott hús és bőr hozza a nagy pénzt, hanem a leölés élménye és ennek "bizonyítéka", a trófea (amivel lehet dicsekedni hasonszőrű faszkalapoknak)

A vadászat - ez az állattenyésztési forma - ezért egy biznisz, célja a minél nagyobb lóvé felmarkolása, a profitmaximalizálás, ami a létező összes szempontból ellentétes a természetvédelemmel, ami nonprofit és a minél természetközelibb állapot fenntartása, visszaállítása a célja (és ezért csak kevés szent őrültnek tartott ember csinálja sajnos). Ez pedig a tenyésztéssel ellentétben egyáltalán nem arról szól, hogy minél több állatot zsúfoljunk minél kisebb területre, mert abban van a zsé. Sok faj egyáltalán nem kívánatos termvédelmi szemmel, mivel behurcoltak, betelepítettek (vadászati, mg-i okokból) és mivel tájidegenek, szétbasszák a helyi életközösségeket (pl muflon).
A vadászok érdeke a minél több megfelelő méretű (nagy) emlős és madár életben tartása a hozzájuk tartozó társasági területen. Mivel így tudnak minél több kilövést eladni, ami hozza a pénzt. Emiatt ETETNEK, TÚLSZAPORÍTANAK, és így torz összetételű, kizárólag az ő szempontjaiknak megfelelő állatállományt hoznak létre, aminek nem sok köze a természetes eltartóképességhez, biodiverzitáshoz. Kényelmesen kilőhető nagyméretű állatfajból nincs olyan sok, így MONOKULTÚRÁT hoznak létre a természetes állapotban is ritka, rejtőzködő, specializált életmódú fajok rovására, (valamint betelepítenek óriási pusztítást végző idegen fajokat). Ha emiatt aztán tiltakozás van, kapóra jön a szöveg, hogy "úristen, túlszaporodtak, ritkítani kell őket!!", miközben éppen ők maguk felelősek a helyzetért. Milliós! nagyságrendben szaporítanak neveldékben fácánokat, amiket aztán szabadon engednek, hogy lelövöldözhessék őket. Kiirtják a konkurens ragadozókat, az emberre teljesen veszélytelen aranysakál pl máig nem védett, pedig egykor őshonos volt itt, és most, hogy kezd visszatelepülni, nem győzik agyonlőni őket.

A vadászokat ezért utálja a mezőgazdaság és az erdészet is, mert riválisai egymásnak a bizniszben, egymástól veszik el a területet/rágják le a növényzetet (a túlszaporított növényevők miatt), amiért a vadászok fizetnek is nekik.
És sajnos mindhárom gazdasági forma a természetvédelem ellensége pont a teljesen ellenkező céljaik miatt, csak sok laikus sajnos összemossa őket. Nem ismerek nemzeti parkost, aki szeretné őket.

bandika gazdája 2011.04.11. 18:06:11

@3006: Nem aláz le senki, mert nem a hivatásos és etikus "vadgazdálkodóval" van a bajunk! Azt azért megjegyezném neked, hogy egy barát család nagy területen gazdálkodik, és igaz amit írsz, komoly vadkáruk van minden évben, de hogy az illetékes vadásztársaság egy kurva kanyit sem fizet nekik soha még véletlenül sem, az tuti! Lehet, hogy felétek másképpen van!

commando 2011.04.11. 18:06:37

@tryclops: Ez így rendkívül logikusnak hangzik, ill. látszik, de nem igaz. A természet önmagában gondoskodik az egyensúlyról, az ember csak belezavar ebbe. Mi vagyunk a zavaró tényező. Vannak még a világon érintetlen területek, ahol az ún. biocönikai egység évszázadok óta változatlan. Nem hiszem, hogy az elszaporodó ragadozók az embert veszélyeztetnék. Sajnos tisztelettel, de nem sikerült meggyőznöd. (Mint ahogy gondolom nekem sem Téged!)

Netuddki. 2011.04.11. 18:06:49

Eh ez Magyarország!

1. hiba: tömjén zsótit választani elnöknek, bárhova...
2. hiba: a kamaraelnök lekezelően bánik a ződekkel, ez még akkor is hiba, ha esetleg neki van igaza...
3. hiba: médiában üzengetni egymásnak...

Zuzu Petás 2011.04.11. 18:07:27

Hagyjuk már ezt a "vadászat szükséges a vadgazdálkodás miatt" dumát! A természetnek van egy olyan sajátságos tulajdonsága, hogy ÖNSZABÁLYOZÓ!
Emlékszünk még a tiszai ciánszennyezésre? Akkor azt mondták, hogy évtizedekre kipusztult minden a folyóból. Két évre rá már minden visszaállt a helyére. Amikor néhány éve a Balaton vízszintje nagyon lecsökkent, jött a sok okos, hogy hogyan kell mesterségesen pótolni a vizet. Ehhez képest tavaly már a magas vízszint volt a probléma.
Ha mostantól kezdve nem lenne vadászat, nyilván lenne egy átmeneti 5-10 év, de azután beállna az egyensúly.

Jurganov 2011.04.11. 18:07:45

@bandika gazdája: olvass kicsit visszább.
@hoplita: majd ilyet használ :)
eroberer.atw.hu/FPNP/GB/Pancor.html
@dzsugasvili: inkább egyél, az látszik rajtad...
@majomkutya: itt nincs igazad. és kismacskát emlegettél, ő meg egy elvadult macskát. vagy kutyafalkát. de valóban, azokat ki kell lőni

béla a veszedelmes 2011.04.11. 18:07:54

Semjén egy kapitális barom. Ez sajnos tény, nem párt és ideológia kérdése.

Iron 2011.04.11. 18:07:56

@Iron:

vadászat, halászat, mezőgazdaság, erdészet - pénzt csinál

természetvédelem - természetet véd

egyedül az közös bennük, hogy mind a négy az élővilággal foglalkozik, illetve az első négy abból él

bandika gazdája 2011.04.11. 18:11:33

@milyen szép a Vértes, ó: Ha komolyan vetted azt a mondatot, csak azért nem szúrom tökön magam, mert nincs tököm! :-)

Dendrobatidae 2011.04.11. 18:12:46

@tryclops: Ekkora faszt! Tehát az mondjuk erdei szalonkát azért kéne újra irtani, mert eleszi előled az élelmet? Kieszi a tányérodból a rántotthúst? Vagy mi? A rétihéja meg ha elszaporodik, falkába verődve megtámad a Nagykörúton?... menj má' a picsába bazzeg!

Netuddki. 2011.04.11. 18:14:32

@Iron: Hát ja. Mondjuk nem ártana elszámoltatni a vadásztársaságokat, hogy az állam által gondjaikra bízott javakkal hogyan gazdálkodnak. Most nem akarok csúnyát írni...

Zuzu Petás 2011.04.11. 18:18:15

@Mr. Acid: Akkor ezzel az érveddel pont azt bizonyítod, hogy a "vadgazdálkodás" egy kamu dolog, amit a vadászok találtak ki azért, hogy igazolják az ölés iránti vágyukat.

bandika gazdája 2011.04.11. 18:23:51

@milyen szép a Vértes, ó: Akkor mégiscsak jobb lett volna, ha elmagyarázod, hogy az átlagmacska mé nem támad anyavaddisznóra! :-)

Cateran 2011.04.11. 18:23:56

@Takony_fősámán:

"Ja, erre nem válaszoltam: íjjal lelőni nem etikusabb, de legalább nehezebb, plusz a vadnak is adunk esélyt. Egy távcsöves vadászpuskával kilőni egy vadat nem kunszt. A hőkövetős lövedék mikor jön?"

Edes istenem...ugye tudod mekkora marha vagy? Regebben nem azert vadasztak az allatokra ijjal, mert az mennyire majer es etikus, hanem mert nem volt tavcsoves puska....de azert az ij kivaltotta a landzsat,gerelyt,parittyat....vagy ugy gondolod, hogy mar az ijaszok sem voltak "sportszeruek" mert nem kessel vagy baltaval mentek neki a vadnak? Vagy puszta kezzel...meg kell noveszteni a kormokat, aztan hajra...
Nem akarok elkeseriteni senkit, de meg az allatvilagban is elofordul a "sportbol" valo oles (es nem a taplalekszerzes miatt) de emlithetnem, amikor a potencialis konkurenciat megoli a dominans him (gyengebbek kedveert: az ujszulott vagy legalabbis meg nagyon fiatal -foleg- himeket) Szoval fel lehet kotni a bugyit, evvan.....
Aki szerint meg a vadaszat undorito es fuj, az ugyan olvasson mar el 1-2 Kittenberger konyvet vagy Fekete Istvan muvet...(utobbinak mintha lett volna kotelezo olvasmanya is...) Tudom javasolni az alapmuveknek szamito Tuskevar es Teli Berek muveket. (ennyi muveletlen, tanulatlan, ostoba tusko embert...)

Cateran 2011.04.11. 18:27:19

@Cateran:

Amugy meg megtanulhatnak mar, hogy politikust nem szabad nyilatkozni hagyni....hihetetlen milyen agy kapacitassal rendelkeznek azok is....valahol a darab kavics es a moszat kozt...a vadaszat hungarikum..hat igen, mi fedeztuk fel es adtuk el a licenszjogokat kulfoldre, immar vagy 500000 eve..../double facepalm

BP80 2011.04.11. 18:31:19

@tryclops: Tisztelettel szeretnem megjegyezni, hogy Erdelyben sok helyen pl a telepulesek mellett is elnek medvek. Eleg sok, ocsem baratnoje ott el, meselte, hogy bejarnak neha kukazni, tavaly telen lottek is ki a vadaszok parat, mert elszaporodtak. A lenyeg: NINCS evi 30-40 halott kisgyerek meg megegyszer ennyi megevett nyugdijas. Pedig jarnak az emberek turazni ott is.

Tudtommal Europaban is vannak olyan teruletek napjainkban is, ahol tilos a vadaszat. A termeszet meg szepen megoldja mar evek ota, pedig ment ott is az izgulas, hogy most mi lesz..

amit még megtehetsz 2011.04.11. 18:40:26

Csak azt magyarázza meg nekem valaki, hohy ha annyira kib@szottul sok a vad, akkor miért etetik őket télen? Mé' nem hagyják kinyiffanni őket?
Illetve egy egerészölyv kilövésének mekkora a sportértéke? Majd hátbaveregetik egymást: "ejj ecsém király vótál lelőtted azt a szárnyast!"

milyen szép a Vértes, ó 2011.04.11. 18:41:12

@Cateran:

Ha elolvasod az alapműnek számító Tüskevár című könyvet, esetleg a Téli berek címűt, rájöhetsz, nem nagyon ölnek állatokat bennük szórakozásból.

amit még megtehetsz 2011.04.11. 18:41:15

Semjén már Kádári magasságokba emelkedik...

milyen szép a Vértes, ó 2011.04.11. 18:42:10

@tojastobias:

Kb. akkora, mint egy agyaggalambé. Csak az egerészölyv olcsóbb.

Cateran 2011.04.11. 18:44:20

@milyen szép a Vértes, ó:
Ki mondta hogy olnek szorakozasbol? Nem az volt a tema, hanem, hogy ijjal mennyire majerebb vadaszni..es azok a szemetek is puskat hasznaltak (bar tegyuk hozza, hogy Matula bacsi sem eppen a vadallomany egyensulyban tartasa miatt valogatott a vadak kozt...Tutajos elment, oszt lott vmit...oszt megettek..vagy odaadaak a hust a falusiaknak..mar ha nem tevedek:) )

J. László egy bolsevik (törölt) 2011.04.11. 18:44:27

@Schindler Pistája: "A pedofil Kohn még nem nyilatkozott a témában? "

Minek nyilatkozzon, ha már megvoltál neki? Lehet, hogy azért nem akar nyilatkozni, mert nem volt elégedett a szolgáltatásoddal, viszont nem akar leégetni (talán jobb is lenne, ha befognád a testüreged, míg nem bosszantod fel).

picur3ka 2011.04.11. 18:46:48

@e-hajos:

Kevered a cigany kulturaval.

picur3ka 2011.04.11. 18:56:49

@e-hajos:

Kevered a cigany kulturaval.

tryclops 2011.04.11. 18:58:13

@Dendrobatidae: A vadakat azért ritkítják, hogy ne szaporodjon túl, mert akkor éhen halik. Tudod, tápláléklánc, meg természetes egyensúly, tanítják az iskolában. Segítek, biológia órán hallhattál róla. És nem fog a szalonka lecsapni a tányérodra, meg az egerészölyv se bejárni a Nagykörútra, de mivel szétkúrtuk a "természet rendjét", ezért a mi felelősségünk besegíteni neki az egyensúly fenntartásába. És az adott esetben azt jelenti, hogy valamennyi állatot le kell lőni. Vagy tényleg ott van opciónak, hogy békén hagyunk mindent 20-30 évre, és visszaáll az egyensúly, csak előtte még nagy valószínűséggel túl fognak szaporodni a növényevők, és ragadozó híján (mert a ragadozók állománya mindig késéssel követi a növényevőkét) éhen pusztul a nagy részük. Aztán majd lehet azért sipákolni, hogy jaj mentsük meg a szegény nyuszikat, olyan aranyosak.
@BP80: Ok, valóban csak évi 1-2 medve támadás van Erdélyben. De feltételes módban beszéltem egy olyan szituációról, amikor nem vadászunk, hanem hagyjuk hogy a természet tegye a dolgát. Szerinted ekkor hányszorosára nőne az egyedszámuk, és velük párhuzamosan az ember-medve találkozások száma?
Előző vajon elnyerte a blogmotor?

picur3ka 2011.04.11. 19:00:14

@3006:

Igy, igy, egyik rokonom is vadasz. Ha szolnak a farmerek, akkor aznap ejjel indulas van, mer tele a vetes vaddisznoval. Stb.

tryclops 2011.04.11. 19:03:06

@commando: Írtam neked egy szép hosszú filozófikus posztot, erre lenyelte a blogmotor. :(
Úgyhogy sajna mégegyszer nem gépelem be, csak a piszkálódást:
Szóval nem hiszed, hogy az elszaporodó ragadozók az embert veszélyeztetnék? :)

www.origo.hu/nagyvilag/20090716-medve-tamadt-ket-magyar-turistara-romaniaban.html
www.hir24.hu/baleset-bunugy/142597/medve-tamadt-emberre-a-belvarosban-.html
www.kakukk.ro/content/view/13024/26/
www.geographic.hu/Tudomany/2010/03/Jon_a_farkas

ketroot 2011.04.11. 19:10:03

Az OGY. tagjaira is ki kellene adni a kilövési engedélyt...

milyen szép a Vértes, ó 2011.04.11. 19:12:05

@Cateran:

Csak azért említettem, mert 'itt' nem a hivatásos vadászok "kritikája" folyik, de még csak nem is azoké, akik élelemszerzés céljából vadásznak.

Thresher 2011.04.11. 19:19:26

@Cateran: Az biztos...pont Fekete írja le hogy a vadászok közt is mennyi a rosszindulatú, és hogy tönkre vágják a vadászat hírnevét.

Szóval mindenki vésse már az eszébe, hogy a vadász, mint olyan, az nem egy ökológia aranyember, és nem is szadista kéjenc. Egyszerűen emberek ők, így van köztük részeg hobbi puffantó, meg van köztük lelkiismeretes és szorgalmas.

Aki a vadászokat lőné le, az meg ugyanolyan degenerált fasz, mint a sznob puskások, akiknek a puskaportól áll fel. Ugyanis ha valaki nem tudja mi az a vadgazdálkodás, mert növényt is csak a balkonládában látott, az ne ugasson faszságokat hogy gyilkos ámokfutó mind... másrészt védett állatokat lövöldözni nem menő, hanem szimpla gerinctelenség. Bár Semjénnél mit várjunk...

vitézlajszló 2011.04.11. 19:28:47

Vadász vagyok
Király az én apám
Vadászgatok
Királyi birtokán
Nincs egyebem
Fegyverem, golyóm, s lovam
Lányok előtt
Mégis ez jelszavam.....

"Gyertek csak kislányok, kisfiúk is jertek
A kaotikus fegyház vár reátok jelnek
Hogy pedofil papjaik örömük lelhessék
Gyerekszexből, biz' ritkán van terhesség! "

bandika gazdája 2011.04.11. 19:33:55

@tryclops: Akkor talán gyors-, és részegen hajtókat is ki kéne lőni, mert fogadjunk, hogy tőbb emberélet szárad a lelkükön mint a medvéknek meg a farkasoknak Európában!

vitézlajszló 2011.04.11. 19:40:25

@bandika gazdája: A súlyos közúti balesetek 25 %-át ittas vezetők okozzák. Ergo: a 75 %-át olyanok okozzák, akik kizárólag vizet, tejet, alkoholmentes italokat fogyasztottak, na ezek veszélyes emberek, óvakodj tőlük! (STATISZTIKA és az ő értelmezése.) :)))

kovacsguszti68 2011.04.11. 19:45:30

"Tény, ha irreálisan túlszaporodik a vadállomány, akkor az erdő nem tud reprodukálódni...."
Már csak arra szeretnék választ kapni a mélyen tisztelt miniszterelök-helyettes úrtól a fenti idézet kapcsán, hogy ha a túlszaporodott emberállomány miatt nem tud reprodukádni az erdő, akkor mi lesz?

kovacsguszti68 2011.04.11. 19:46:44

btw: az 56 ezer vadász az egészséges mennyiség? Nincsenek kicsit túlszaporodva?

Dendrobatidae 2011.04.11. 19:57:31

@tryclops: Természetesen a nagyvadaknál ez így van. De itt nem erről van szó. A nagyvadállományt ma is rendben tartják a vadászok. Itt egerészölyvekről nyusztról, szalonkáról beszélt ez a fasz. Ezek közül egy sem fog soha a büdös életben túlszaporodni, ráadásul a húsukat sem eszi meg senki. Csak le lehet puffantani rendkívül sportszerű módon sörétessel, aztán mehetnek a kukába. Ebben szerinted mi a jó?

heffi.g 2011.04.11. 19:59:53

Az vesse az első követ a vadászokra, aki cipelt kukoricát fél méteres hóban az etetőhöz, aki látta már hogyan pusztul el az őzsuta a műtrágyától és aki adott kegyelemlövést kutya által félig széttépett őzgidának. Az itt kommentelők többsége csak a walt disney-ben látott szarvast, és azt hiszi valaki attól rossz ember, mert vadászik.
Amit én lelövök az az állat egész életében szabadon élt, szaporodott és gyorsan pusztult el. Ami a sok "aszfalttermészetvédő" asztalára hús kerül, az az állat kb. 1 négyzetméteren élt nyakig szarban és azért tartották a húsgyárban, hogy eladhassák. Nem szaladgált, nem szaporodott..... Ez az állatkínzás!! Az ilyen állatot kell sajnálni!
Most pedig lehet összeülni és utálni, mert vadászom......

bandika gazdája 2011.04.11. 20:09:33

@vitézlajszló: Akkor most képzelj el egy részeg medvét!

Dendrobatidae 2011.04.11. 20:09:40

@tryclops: Hozzátéve még azt, hogy ezek a Semjén féléknek semmi közük a természethez. Kimennek, halomra lövik a vadakat, aztán hazamennek. De ne tudom, látta-e már valaki Semjént vadászlest állítani, vadat etetni a szórón, vagy jeget törni a vízi szárnyasoknak a téli vizeken, hogy túléljék a telet? Ugyanis az igazi vadászok, akik nem csak puffogtatni szeretnek, azok ezt is csinálják. Nekik elhiszem, hogy szeretik a természetet. De az ilyen nekem ne dumáljon ökológiáról meg táplálékláncról.

vitézlajszló 2011.04.11. 20:16:59

@heffi.g: Szerintem aki téged a vadászatod miatt útál, az hülye.
A Semjén eftással azért más a helyzet, mert oly nagyon keresztényi a szövege! Itt nagyon kilóg a lóláb, mert az igen kedvelt min.elnök h. úr bizonyos szempontból nem különb, mint kádárjános, czinegelajos, biszkubéla, stb.
Hiányzik az a fránya keresztényi példamutatás!
Mégegyszer: veled és azzal, hogy vadászol, szerintem semmi gond nincs, főleg, ha mindezt etikusan is teszed.

vitézlajszló 2011.04.11. 20:20:17

@bandika gazdája: Azért leitatni sem lenne pici feladat!
Egyébként: nem biztos, hogy egy csapatnyi részeg suhancnál veszélyesebb volna. Még az is lehet, hogy a medve hamarabb értene a szóból.

waldorfbalcon 2011.04.11. 20:25:32

@heffi.g: Kedves heffi, ha figyelmesen olvasol, látni fogod, hogy többféle probléma rétegződik egymásra, és nem a felelős módon viselkedő emberektől van hányhatnék. Inkább attól, ha valaki pusztán a befolyásával és hatalmával szeretné kibővíteni a hobbijának kereteit a neki tetsző irányba. Főként ha az érvelése annyi, mintha én azt mondanám, hogy jobb szeretnék herendi porcelánokra célozva tekézni, mert az sokkal faszábban csörömpöl, mint a sima fabáb.

Mindenesetre a dzsentri-pap attitűd egy egészen új színt visz a dolog vallási részébe is, legalábbis meglehetősen nehezen tudok felidézni Jézust szalonkázás vagy vadkanbelezés közben ábrázoló képeket. Más kérdés persze, hogy a tanítványok ellenben masszív pecásnak számítottak, de valahogy mégsem a kisállatritkítás jut először az ember eszébe mondjuk a templomi gerléről és a keresztényi tanításokról. Valahogy mintha nem ott lenne a súlypont, van arra egy csomó más vallás és kultusz kismillió vadászistennel, ahol az élet tisztelete kevésbé fajsúlyos, inkább rájuk kéne hagyni a lobbizást, nem?

fedkvas 2011.04.11. 20:25:41

@Énbagoly: kvóta, kvóta, kvóta. a hobbivadászat normál esetben alá van rendelve a vadgazdálkodásnak, tehát maga is vadgazdálkodási feladatot lát el, csupán kétes motivációból. én pl. ha látok egy gyönyörű szarvast, akkor képzelek mellé tört krumplit, meg mártást, de persze nem is vadászok, és alapjáraton szeretem az állatokat, nem csak megenni, bár főleg azt.

Mr. Acid 2011.04.11. 20:29:54

Az a baj az ilyen témákkal, hogy egyből mindenki elkezdi magát makrobiológusnak képzelni, mwg vadgazdának.

Mr. Acid 2011.04.11. 20:30:37

Az a baj az ilyen témákkal, hogy egyből mindenki elkezdi magát makrobiológusnak, meg vadgazdának képzelni.

Csigataposó 2011.04.11. 20:31:03

Semjen a magyar kozelet egyik legkartekonyabb figuraja. Orulnek ha Gyurcsannyal egyutt vegleg eltunnenek a politikabol.

dbeata 2011.04.11. 20:31:30

@anonymand: Pont ez jutott nekem is eszembe, hogy most már lassan megmondhatná valaki, hogy mikor függesztik fel a vadászati tilalmat a kormánypolitikusokra vonatkozóan...:-)

Jó látom, hogy ezek Magyarországból egyfajta felnőtt-játszótér-játszóház kialakításán munkálkodnak, ami csakis nekik felel meg minden tekintetben, és aki ebbe bele szólni, hogy hát a játékszabályok... az sürgősen repül, vagy mocskolásra kerül (persze csakis a zemberek nevében). Már várom a további szürreális javaslatokat (pl. parkokból focipályát).

heffi.g 2011.04.11. 20:42:09

@waldorfbalcon: Kedves waldorfbalcon! Ha figyelmesen olvasol láthatod, hogy :) nagyon sokan zsigerből utálják a vadászokat és csak hab a tortán, ha a neve semjén zsolt. A kommentem nekik szólt. Semjénről sem mint emberről, sem mint politikusról nem tudok képet alkotni lévén nem ismerem, a média torzító tevékenységét pedig már sajnos a saját bőrömön is tapasztaltam. Bizonyos ragadozómadár fajok gyérítésének felvetése szakmailag nem alaptalan, de ez nem politikai kérdés. Az, hogy semjént mi vezérli, azt nem tudom, és szerintem a 10 kézen átmenő és 15-féle politikai szándékkal bíró hírforrás után objektíven nehezen megítélhető.

vitézlajszló 2011.04.11. 20:45:48

Vannak sztereotípiák mind a vadászokkal, mind a zöldekkel kapcsolatban. Ezt el kéne felejteni!
Semjénnel - képzelete-beli báróúrral - kapcsolatban a hiteltelenség kérdése merül fel százszorosan. A tökfilkó kérkedik, méghozzá ollyannal, ami nem igazán az általa üzletszerűen hangoztatott kereszténység gondolatkörébe tartozik, vagyis élőlények gyilkolászásából szerzendő önnön gyönyörűségével.
Ezeknek a 2/3 tényleg a maradék eszüket is elvette!

pofa 2011.04.11. 21:10:10

"az erdők, illetve a honos növény- és állatfajok is a nemzet közös örökségét képezik, amelyek védelme az állam és mindenki kötelessége." - olvasom egy oldalon a parlament mai "munkája" "eredményeként". Akkor Semjén úr megen kapott egyet az arcba ezzel?

Németh András 2011.04.11. 21:21:28

@heffi.g: azokért amit írtál téged senki nem utál, de ha fenyőrigót vagy nyári ludat akarsz lődözni akkor az más tészta...

Spiritmonger 2011.04.11. 22:24:45

@Aullah: olyan szinten vagy hülye, hogy az már fáj...méghogy késsel medvének...hallottál már állományszabályozásról?
@Mr. Acid: teljesen igazad van
@Dinsdale Piranha: hidd el, kevés kivételtől eltekintve a vadászat nem az eltunyult, a meglőtt vadra a pöcüket verő potenciaproblémás középkorúak gyilkos hobbija
@Kaaaroly: a kontroll nélküli tömeges mészárlásokat ne keverd a kifejezetten jól működő magyar vadászkultúrával!
@ö...mikó?: ne egyél húst, ne hordjál bőrből készült ruhát, ne ülj autóba, stb...hagyd ezt a sötétzöld maszlagot! vadászni kell, már az állományszabályozás miatt is, ha meg ebből a helyi közösségnek pénze is van, hát rajta

Bee-zony 2011.04.12. 00:42:31

@zero: "A nagy kérdés, hogy miért a KDNP elnök - miniszterelnök helyettes döntené el, mire lehet lőni és mire nem ..."
... ha nem azért, mert ő az állatok helyettes királya az Állatfarmon, ahol a disznók uralkodnak, és ő a második legnagyobb disznó, akinek a védtelen állatokra való lövöldözés a hobbija.
mek.niif.hu/00600/00620/

Bee-zony 2011.04.12. 00:54:39

Semjén és a zsidó matematika u.a.: "2000 darab szalonka nem befolyásolja az európai állomány létszámát."
Ahogy a holokamu áldozatainak száma is mindig hatmillió, ugyanúgy nem befolyásolja a szalonkák számát, ha x mennyiségből kilőnek kétezret...
A semjéni logika értelmében, 2000 darab porcus politicus (disznó politikus) nem befolyásolja az európai állomány létszámát, tehát vadászhatók.
Bár lehet hogy azt már nem vadászatnak hanem háborúnak / forradalomnak fogják hívni; de ha egyszer vad(ember)gazdálkodási szempontból erre van szükség... Isten, a természettörvények, és S. Zsolt nevében, mehet. Nincs itt semmi probléma. Vagy mégis? Hmm.... Az a probléma, hogy Semjén és hasonszőrű társai vannak a politikai hatalom csúcsán - meg az összes előzménye.

Bee-zony 2011.04.12. 01:16:38

@rossztanár: A karikatúra jó, viszont megjegyzem, hogy a Bibliában levő „ne ölj” parancsolat általános alakban történt megfogalmazás, ahol nincs konkretizálva az alany, ellentétben a „ne ölj embert” alakkal. Éppen ezért a „ne ölj” nem csak az emberre vonatkozik, hanem mindenkire és mindenre, amit-akit ölni lehet.
Persze a Bibliát nem kell komolyan venni, az csak áttételes, allegorikus, és nem úgy kell értelmezni, ahogy le van írva… hanem mindenki úgy értelmezi, ahogy akarja. Így lesz a Bibliából a nesze semmi, fogd meg jól. A tekintélye, a súlya, a mérvadósága is ezzel arányos: semmi. Mit kell betartani a Tízparancsolatból? Semmit. Mit kell betartani a Bibliából? Annyit, amennyit egy mesekönyvből; semmit. A Biblia semmi, a kereszténység semmi, a keresztények semmik és senkik.
A tényleges keresztény szellem aránya 0%, viszont van helyette (mese)könyv-olvasás, szertartások, perselyezés…
Igaz hogy le van írva az elvileg mérvadó könyvben, hogy „ne ölj”, de attól még lehet valaki vidáman főkeresztény. Nincs kizáró ok, csak a Btk., és ez is csak azért, mert a börtönben az illető nem tudja betölteni a főkeresztényi tesz-vesz képmutató funkcióját.
Ennyit erről.

Bee-zony 2011.04.12. 04:04:27

Közben arra jöttem rá, hogy „a következmények nélküli ország” milyen jól összekapcsolódik a kereszténységgel. Mert mi a kereszténység feltétele? Egy rövid kis rituálé. – Beee-fogadod Jézust a szívedbe? – Beee. – Akkor te keresztény vagy – és jöhet a következő. Van, akik ezt jobban cifrázzák, de az se sokkal több.
A lényeg az, hogy a „Nagykönyvben” leírt szabályok megszegésének nincs semmi visszaható következménye.
Ehhez képest a törvény azért törvény, hogy:
1. Ami tiltva van, azt ne tedd;
2. Ha mégis azt teszed, ami tiltva van, akkor megfelelő arányú elrettentő, megtorló, visszatartó visszaható büntetést kapsz érte.
A büntetés a kereszténységből hiányzik, és bárki következmény nélkül megszegheti a felállított szabályokat, anélkül hogy emiatt elveszítené a kereszténységét.
Az lenne a minimum, hogy ha valaki megszegi a keresztény tanban felállított szabályokat, parancsolatokat, törvényeket, akkor nem maradhat a keresztény közösségben. Mert nem tartotta be a tant.
A jelenlegi helyzet szerint – ami szerintem nem fog változni – viszont formalitás az egész kereszténység, amit mindenki a saját szája íze szerint értelmezhet, és maga az abszolút liberalizmus, aminek csak a világi büntető törvénykönyvek szabnak határt (lásd pl. a papok megvédik a pedofil papokat).
Persze hogy nagy a (formális) létszám, ha bárki 1 perc alatt kereszténnyé lehet, és utána ugyanúgy azt csinál, mint annak előtte, amit csak akar: kedvtelésből állatokat ölhet, pénzt harácsolhat… attól ő még (formális) keresztény marad, és nem szól rá senki, hogy hoppá, ezért és ezért ki vagy rúgva.
Másként mondva, nincs visszahívhatóság; a jelenlegi Országgyűlés is eszerint üzemel… és meg is látszik rajta.
Látszik, hogy a kereszténység nem csak nagy méretű, hanem nagyon elfuserált vallás is. Amiben az alapítónak is felelőssége van. Ahogy abban is, hogy egy híve sem tudta elérni az ő színvonalát; pedig a fejlődés az, ha a tanítványok túlszárnyalják a mestert.
Meglehetősen ismerem a könyvet, de olyan részt nem találtam benne, ami gondolkodásra ösztönözné a híveket, akár áttételesen is. Tekintélyelvet, „hidd el, amit mondanak” részt viszont annál többet, valamint nagy halom logikai ellentmondást is. A Biblia az ösztönre, vágyakra, érzelmekre van kihegyezve – és így lesz belőle az, hogy rafináltak ösztönlényeket hülyítenek, és viszik őket a zsákutcába, lásd pl. Jim Jones és a Népek Temploma… egy példa rá, hogy jó szándékkal van kikövezve a pokolba vezető út.
Amikor pedig erre az egészre büszkének kell lenni az új alkotmány előszava (preambuluma) szerint, onnantól ez már egy sírva röhögős Monty Python tragikomédia (kb. Brian élete a Kárpát-medence elmegyógyintézetében a XXI. században) élőben.
Defektes lelkűek között normális életet élni elég nehéz; ahogy józannak és boldognak lenni az alkoholisták között, stb.
Nem csodálom, hogy a kevés normális menekül innen; mert ugye vannak az ápolók, vannak az elmebetegek, és vannak, akik egyiknek sem születtek; és a látogatók nem akarnak végleg ott maradni.

Bee-zony 2011.04.12. 05:20:01

Ha már így oknyomozok:
1. Miért nincs benne a Bibliában, hogy aki megszegi a felállított szabályokat, az nem keresztény? Mert a Biblia írói nem írták bele.
Ennek 2 oka lehet:
a) elfeledkeztek róla;
b) szándékosan nem írták bele.
Akár a, akár b, a következménye az ő saruk.
2. Bár a bibliaírók nem írták bele, ettől még a keresztény vezetők érvényesíthetnék „a leírt szabályok megszegéséért kirúgás jár” elvét. Döntési helyzetben voltak és vannak: miért nem ezt választották / választják?
Egy magyarázatot találtam erre: azért van így, mert a keresztény vezetőknek az az érdekük, hogy minél könnyebben minél több keresztény legyen, mert több keresztény = több pénztárca = több pénz. A másik mellette szóló érv, hogy lehet dicsekedni a keresztények nagy számával.
Így viszont a korrektség és a minőség a sor végére kerül a szempontokat illetően, de ezek szerint ez őket nem zavarja. Jellemző.
Logikus, hogy miért a mennyiség dominál a kereszténységben a minőséggel szemben… olyan is.
A másik mennyiségi dolog vajon mi? A demokrácia. Mi kell a demokráciában egy párt győzelemhez? A mennyiségi kritériumok minél magasabb szinten való teljesítése, úgy a pártlétszámot, mint a rájuk adott szavazatokat illetően. Aztán ott állnak a szavazók a győztes párttal, és kezdenék elvárni a párttól a minőséget. Na, az nincs. Hogy lenne, amikor az eddigi útjukon ez még soha nem volt követelmény? Most pedig már hiába az. Ha így, menet közben elkezdenénekk alkalmazni egy sztenderd minőségi szűrőt, pl. hogy a közt. elnök helyesírásának hibátlannak kell lennie, hányan maradnának a Fidesz-KDNP-ben? 1, 2, 3? Ahhoz, hogy minőség legyen, gyakorlatilag a 0-ról kellene újra felépíteni a pártot, és nem kis idő alatt. Úgyhogy ezt nem fogják meglépni; és egyébként is onnantól, hogy a szavazóktól megkapták a szavazatokat, a szavazók nagyjából-egészéből le vannak szarva – a szavazásra kellettek csak – és következhet azoknak a kiszolgálása, akik cserébe perkálják a zsetont. Pl. van törvény annak tiltására, hogy pénzért cserébe nem lehet képviselői helyet venni egy pártban? Nincs? Az nem véletlen. Akinek pénze van, bevásárolhatja magát bármelyik „megfelelő” (ti. megfelelően korrupt) pártba országgyűlési képviselőnek. Hozok nektek x millió forintot, cserébe kérek egy képviselői helyet. Áll az alku? (Persze / Anyád.) Amíg ilyen dolgokat meg lehet csinálni, milyen minőség várható el egy párttól? Olyan „minőség”, amilyen most van.
Így lehet levezetni a kereszténységből (is) azt, hogy Magyarországon a legnagyobb problémára, a politikai „elit” hitványságára két békés módú megoldás van:
1. Kivándorlás: megoldódik az egyéni, családi, kiscsoportos szoc. probléma;
2. Megfelelő minőségi párt alapítása, megfelelő minőségi emberekkel (tűk a szénakazalban projekt): így megoldódik a társadalmi probléma. Hogy a közbiztonság javítását és a gazdaság fellendítését börtönök építésével kell kezdeni, az egy dolog; ilyenek szükségszerűen és törvényszerűen benne vannak egy lezüllött-lezüllesztett ország esetében a pakliban. Az, hogy mindezt a nem minőségi többség ellenében kell véghez vinni – innen szép nyerni, ahogy szokták mondani. Ez mennyi idő? Lehet hogy évtizedek. Tart ameddig tart, a helyben maradóknak nincs jobb választása, úgyhogy… időponttól és külső körülményektől, ellenszéltől függetlenül aktuális. Minőségi, antiszemét párt nincs, de igény volna rá… (a részemről orrmérettől és bőrszíntől függetlenül; tényleg nem ez érdekel, hanem a lelke „színe”, de az nagyon, és nagyon kritikusan; az élősködő, bűnöző életforma nem érvényesíthető).
Tájékozódásilag: mekkora az igény, és hány megfelelő ember van rá?
Ez nem költői kérdés volt.

fokabacsi 2011.04.12. 06:53:56

@hazug fidesznyik: Egy félcédula bolsi volt! Ennyi tellett tőle! és ez a hulladék még üzent nekem, hogy ássam el a kutyát ! Visszaüzentem neki, hogy "majd az a kretén aki lelőtte!"
Egy seggnyaló bolsi hülye volt, aki azért volt vadász, mert jól tudott nyalni!

Iron 2011.04.12. 10:57:22

@heffi.g:

Valóban nem vagy túl szimpatikus. Demagóg hülyeségekkel jönni (esetleg csak az agyadat mosták a kollégák), miközben te magad vallod be, hogy eteted a vadállatokat... mesterségesen beavatkozol a természetbe, hogy aztán az eltartóképesség sokszorosát elérve az általad lepuffantani oly kedves állatkákat puskacső elé terelhesd, ez meglehetősen szánalmas. Én félméteres hóban simán kimegyek túrázgatni, mert élvezem, viszek távcsövet is puska nélkül... Nagy hős lehetsz, hogy lelövöd a sérült állatot, szerinted mit csinál egy mezei disznótenyésztő? Ugyanezt.
Mindenáron mesterségesen belenyúlni a dolgokba mindenek felett. Szabályozni, mintha anélkül nem működne a dolog (miközben a valódi ok az emberi vadászösztön pénzzé tétele). A világ jobbik felén tökéletesen működnek a vadászmentes nemzeti parkok.
Itt nem a hellókittis jajdesajnálomszegényállatot szemléletben kéne önigazolást keresni, a természetes állapot, a sokféleség, fajgazdagság szétbaszása a probléma, amiben ti, kedves vadászok, aktívan közreműködtök.

bandika gazdája 2011.04.12. 10:57:47

@fokabacsi: A fene se hitte volna volna, hogy mennyire egyetértek veled! (A Samu jól van?)

Apafarkas 2011.04.12. 13:04:26

@aeidennis: és ezzel mi a baj, hogy áttették a Naturát az AUDI miatt? Inkább egy gyár, 1800 új munkahellyel+új beszállítókkal, mint egy rét,pár kabócával.

fokabacsi 2011.04.12. 15:43:32

@bandika gazdája: Nekem egy öreg Kormos cicám van! 16 éves a vén csont. Hozzánk nőtt, érti amit mondok neki. de igényli is a törődést! De "Ő" az egy szál macskánk. :-))

heffi.g 2011.04.12. 21:15:56

@Iron: Tudod a szimpátiának semmi köze a természetvédelemhez, mocskolódni, fikázni olyan dolgot kritizálni, amihez semmi közöd az mindent elárul rólad. Én biodiverzitás vizsgálatból írtam az egyik szakdogámat (természetvédelmi mérnök), nem hiszem, hogy te fogod nekem megmondan, hogy az mit jelent. A vadlétszám az teljesen más tészta, mint a diverzitás, kevered a szezont a fazonnal. A magas vadlétszám pedig nem az én hibám, én nem csináltam egyetlen szarvasborjút sem. Az önszabályozás pedig nem működik, mert minden talpalatnyi földön gazdálkodnak, vagy erdőként, vagy mezőgazdasági területként, hogy legyen mit enni és legyen mivel fűteni. Én is örülnék, ha képes lenne az ökoszisztéma magát szabáyozni, pl lennének nagyragadozóink, de sajnos a területek fragmentálódtak, tele vannak zavaró tényezőkkel, rossz élőhelyek a ragadozóknak, ez csupán álom, az olyan önszabályozó mechanizmusok hátrányát, mint a sertéspestis, a veszettség az agyvelő és agyhártyagyulladás stb. talán neked sem kell ecsetelni. És melleseleg félméteres hóban nem csak túrázgatni kell hanem mondjuk 5-600m-t cipelni a zsák kukoricát. Az is rohadék aki télen a madarakat eteti? Én nem vadászni járok az etetőre. De ha már itt tartunk azon is el kellene gondolkozni, hogy amikor lekerül a növényzet a mezőgazdasági területekről akkor ott egy fűszál sem marad, a vad számára szinte csak az erdőterületek maradnak, ami kb. 1/5-e a mezőgazdaságinak, akkor mekkora legyen a vadlétszám? Ötöd annyi? Lehet, de azt is csak vadászattal lehet beállítani és szinten tartani. Az etetésnek mellesleg nem csak az a funkciója, hogy a vadat mesterségesen segítsünk áttelelni, hogy jó sok legyen, hanem, hogy olyan helyen tartsuk, ahol kevesebb kárt okoz. Nem én avatkozok bele mesterségesen a természetbe a zsák kukoricával, hanem aki 100 000 ha számra szántja fel a rétet, hogy neked csak a boltig kelljen túráznod, mert ugye ma már senki nem magának szerzi az élelmet. A biodiverzitást a mai ember életformája bassza szét, ahogyan a természeti erőforrásokat számolatlanul használja, feldarabolja az élőhelyet, szennyezi a vizet, vegyszerez stb, stb de azok nem a vadászok, miről beszélsz?
Ja és a sérült állatot lelőni, öreg az nem kellemes dolog, nem is hősiesség, az állatot szenvedni látni senkinek sem jó, de biztos te ezt is nagyon jól tudod.

Hoppázó Beléndek 2011.04.13. 12:40:33

@Cateran: olvasva titeket "vadászokat", tényleg az az érzése az embernek, hogy mind állástalan MTA-tagok vagytok.. "(ennyi muveletlen, tanulatlan, ostoba tusko embert...) " esetleg keresztény-népnemzeti-konzervatív.. azok még ennyire felvilágosultak, mint te.

mindenesetre ha esetleg legyilkosoznak, ne borulj ki legközelebb.. tudod ezek mind "muveletlen", "tanulatlan", "ostoba tusko" emberek.

Németh András 2011.04.13. 13:51:34

@Apafarkas: mit szólnál ahhoz hogy egy gyár 1800 munkahellyel + egy rét védett állatokkal meg növényekkel?
nekem ez szimpatikusabb lett volna...

fokabacsi 2011.04.13. 13:55:58

@Németh András: Megfogják a rét "védett" állatait , és eltelepítik onnan a csipába olyan helyre, ahol senkit nem zavarnak.
És a probléma lezárva.

Németh András 2011.04.13. 14:01:30

@heffi.g: látom te mindenáron magadra akarod venni a dolgot.
szóval mesélj már légy olyan kedves arról hogy a "magasságos úr" javaslatában leírt dolgok és az általad leírt dolgok közt hol is van az átfedés?
mert az aki kicsit ismeri a mai országunk külterületeit vagyis azt a környezetet ami körülvesz minket és ahol a szakmájukat végzik a természetvédők/vadászok/erdészek stb, az tudja hogy azokra amivel te példálódzol részben szükség van. De a posztindító nyilatkozat nem egész erről szólt (tudod kanadai meg nyári lúd meg fenyőrigó meg egerészölyv meg szalonka).

Szóval kérlek nyilatkozz arról amiről a poszt írodott. Mi a véleményed természetvédelmi mérnökként esetleg még vadgazd mérnökként (ezt a posztjaidból merem megelőlegezni, de lehet tévedek) a posztindító levélről?

Németh András 2011.04.13. 14:12:50

@fokabacsi: ha-ha-ha, azért az nem úgy van ahogy képzeled

tudod azoknak a kis lényeknek vannak igényeik, és ha nem megfelelő helyre kerülnek akkor hajlamosak nem túlélni a dolgot (és mellesleg pont azért ritkák és védettek mert ezen igényiek kevés élőhelyen teszik alkalmassá őket a megtelepedésre)

parlagfüvet pl egyszerű áttelepíteni, de a homoki nőszirom lehet hogy igényesebb nála

és a kompenzáció is érdekes dolog, ugyanis fogom a védett értéket kiveszem, és beteszek egy olyan részt ami egyébként is megérdemelné a védelmet csak eddig kimaradt, és így egy védendő értékes élőhellyel tényleg kevesebb lesz, ez a kompenzáció akkor lenne fair ha az audi fogna egy 100 hektáros szántót vagy épp felhagyott ipari területet és csinálna belőle pusztai tölgyest (na de erre nem képes, sem az audi sem más)

Németh András 2011.04.13. 14:14:31

@fokabacsi: és egyébként tényleg mi az oka hogy nem a szántókat vették meg a gyár építéséhez az eredeti gyártól délre?
ahol nincs természetvédelmi érték?

fokabacsi 2011.04.13. 14:27:40

@Németh András: Pofon egyszerű! Ha nem akarod a gyártósort szétszabdalni akkor van egy lehetőséged. Ha otthon úgy sütöd a palacsintát, hogy nálad öntöd a sütőbe, aztán átviszed a szomszédhoz megsütni, majd az utca másik oldalán lekvárral bekeneted! Akkor rendben van. Technológiai sor ! Olvass utána.

fokabacsi 2011.04.13. 14:32:50

@Németh András: Ne beszélj marhaságot ! évtizedekkel ezelőtt hozzánk került egy érdekes narancsszínű bogyót termő növény. De közben mert nőtt mindig szét ültettük ne egy helyen legyen akkora. Van mellette ibolya , tőzike, hóvirág. És most nemrégen tudtam meg, hogy ez a növény a Csodabogyó! És semmi baja a hellyel meg az érzékeny lelkével. Csak van egy csomó ingyenélő aki hajlamos misztifikálni a dolgokat, hogy nélkülözhetetlennek tűnjenek.

Bee-zony 2011.04.13. 19:42:14

@Bee-zony: Folyt. köv.:
A kérdés nem volt költői, de a válasz…
A szénakazlat látom; de hol vannak a tűk? Valaki?
Ha senki, akkor itt van egy példa-történet:

„Volt egyszer négy ember: Mindenki, Valaki, Bárki, és Senki
Egy fontos munkát kellett elvégezni és Mindenkit megkérték, hogy csinálja meg. Mindenki biztos volt abban, hogy Valaki majd megcsinálja. Bárki megcsinálhatta volna, de Senki sem csinálta meg.
Valaki mérges lett, mert az ügy Mindenkié volt. Mindenki azt gondolta, hogy Bárki megcsinálhatná, de Valaki rájött arra, hogy Senki sem fog csinálni semmit. Az ügy azzal végződött, hogy Mindenki Valakit okolta, amikor Senki sem csinálta azt, amit Bárki megcsinálhatott volna.”

Úgy néz ki, szeretnénk, ha lenne egy jó párt; de csinálja meg valaki más, és akkor majd – esetleg – rá szavazunk?
De ki más csinálja meg? Az UFO-k? Azok igen ritkán fordulnak elő.
Ez így nem működik.

Viszont, van folytatása a fenti történetnek:
„Ha mindenki valakinek érezné magát, akkor haladnánk. Hogy lehetne ezt elérni? Szerintem úgy, hogy ha lenne egy valaki, aki találna maga mellé még egy valakit, akik ketten aztán valakiket találnának, hogy a társadalomban elterjedjenek a valakik. :)”

Fontos, hogy elterjedjenek a társadalomban a Valakik.
Mivel a szívügyemmé vált, hogy legyen egy jó párt, és a kivándorlás mellett nincs is jobb ötletem, megcsinálom. Tudva azt, hogy ha van egy projekt, abba bizony be kell fektetni mindazt a munkát, időt, energiát, amennyi ahhoz kell, hogy meglegyen – és ilyen projektnél ez nem kevés; életforma-szinten, folyamatosan kell csinálni. Ezt a sportot nem sokan engedhetik meg maguknak – már csak azért sem, mert az érdekében sok minden másról le kell mondani – és kell a folyamatos motiváltság és a kitartás. De szerintem Magyarországon, és általában mindenütt, ez egy fontos „sport”.
Ezt is úgy kell elkezdeni, mint az ezer mérföldes utat. Az első lépéssel; aztán következik a többi lépés; és minden lépésnek jónak kell lennie, mert ha nem jó a lépés, abból lefelé vezető út lesz.
Ebben a „sportban” az első lépés a mozgalom – ha már az elérendő célok, a módja, és az elvi szervezeti felépítés megvan; tehát ha megvan a „térkép”, hogy hol vagyunk, és hová akarunk eljutni, és milyen útvonalon.
Ha minden jól megy (de legalább átlagosan), akkor ez meglesz az (idei) munka ünnepére. Egyszemélyes párt nincs (az még Magyarországon is minimum 10 ember), de az, hogy valaki egyszemélyben elkezdjen egy mozgalmat, az rendben van.

CHEETA (törölt) 2011.04.15. 15:44:34

Azért nem véletlen az sem hogy nácik imádnak vadászni.

Kartal (rezervált) 2011.04.15. 20:50:24

@CHEETA: hát ezzel most jó nagy butaságot mondtál. Mesélhetnék az elvtársak helikopteres-géppisztolyos vadászatairól, vagy amikor egy új kocsit lőttek szarrá éjjel részegen mert azt hitték valami vad.... bár ha úgy nézzük, az elvtársak sem voltak különbek a náciknál.

Dendrobatidae 2011.04.15. 21:15:38

"...És mondá az Úr! Lődd le a szalonkát az égről és a nyusztot a földről! Menj Afrikába vadászni, és durrants az antilopok közé! Nem állhat meg előtted sem a réce sem a lúd, lődd őket, aztán vedd fel a dupla költségtérítésedet! Ez az Úr akarata!"
(részlet a KDNP székházának felújításakor, a padlószint alól frissen előkerült, Jézus korabeli kőtáblára írt feliratból)

süti beállítások módosítása