Skip to content


       Szűrés lista

Nem meglepő, megmondták

Múlt kedden vezető hír volt, hogy "Hurrá, mégsem 3 hónapig jár majd csak a munkanélküli segély álláskeresési járadék".

Azért örült ennek annyira mindenki, mert a március elején bemutatott Széll Kálmán-terv, és az arra épülő, Brüsszelnek leadott konvergenciaprogram is azt tartalmazta, hogy az álláskeresési támogatás jelenlegi 270 napos időszakát mindössze 3 hónapra rövidítik le (és ezzel párhuzamosan beindítják a mkfn közmunkaprogramot), mert ezzel 42,9 milliárd forintot spórol az állam. Persze a csökkentés miatt rengeteg támadást és kritikát kellett elviselnie az ország "sereghajtóból éllovassá" változtatásán munkálkodó meg nem értett szakembereknek...

Aztán a Pintér Sándor belügyminiszter által benyújtott törvényjavaslat mégsem ezt, hanem azt tartalmazta, hogy az ÁJ folyósításának leghosszabb időtartama 180 nap.

A látszólagos ellentmondást természetesen "megmagyarázta" az NGM egy közleményben:


"Az a törvényjavaslat, amely szerint hat hónapban maximalizálná a kormány az álláskeresési járadékot, maximálisan megfelel a Széll Kálmán Tervben elvárt megtakarításnak és teljesíti azt az elvárást is, hogy az álláskeresési járadék időtartama átlagosan 3 hónap alá csökkenjen.

Ennek nem mond ellent - sem költségvetési oldalról, sem az ellátás paraméterei szempontjából - az, hogy azok, akik hosszú ideig, legalább öt évig folyamatosan legálisan dolgoztak, hosszabb ellátási időre legyenek jogosultak, mint azok, akik adott esetben mindössze néhány hónap foglalkoztatás után veszítik el az állásukat. A javaslat ezáltal összességében a munka becsületének visszaállítását, a legális munkavégzésre ösztönzést is szolgálja"

 

Persze kiderült, hogy most is, mint már annyiszor, csak szemfényvesztés történt, és hopp, az utolsó pillanatban mégiscsak megcsinálják, amiről eredetileg beszéltek.

A szokásos módon.

Tegnap Czira Szabolcs képviselő az Országgyűlés foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának tagjaként a délutáni ülésen benyújtott egy egyéni módosító javaslatot, miszerint az ÁJ folyósításának leghosszabb időtartama 180 HELYETT 90 nap.

Czira úr egyébként sok más politikushoz hasonlóan hosszú-hosszú évekig keményen dolgozott a magánszférában, mielőtt emberek életéről döntést hozó pozícióba került. Ja nem is, csak hülyéskedtem.

Az indoklása a jobbikosokéval ellentétben neki minden, csak nem vicces.

 

Természetesen bizottságbéli párttársai megszavazták a javaslatot. Köszönjük!

Most már csak a munkahelyek hiányoznak, kérjük azokat is....

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr183007847

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Tényleg a közmunka Orbánék csodafegyvere 2011.06.23. 21:04:35

 A fasztarisznya kormány Európa egyik legrugalmasabb munkaerejévé tenné a magyart és a kkv-k előnyére differenciálná a Munka "Oktondi" Törvénykönyvét - derül ki a punnyadt Nemzetgazdasági "Xavér" Minisztérium által ma közzét...

Trackback: Buszbalesetek: Miért öl a magyar út? 2011.06.23. 20:34:31

A hétnek még nincs vége, mégis megvonhatjuk a megdöbbentő mérleget: hétfő óta a magyar országutakon három súlyos buszbaleset történt, amelyekben összesen kilencen haltak meg, és több tucatnyian megsérültek. A balesetek mindegyikében nem menetrendszerű,...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Noname Watanabe 2011.06.23. 09:44:06

Ezek tirpákok.
Álláslehetőség munka helyett? Helyes, de akkor ne 4 órás, részmunkaidős, minimálbér-szintű közmunkát (értsd: fűnyírás, gereblyézés, pöcslógatás) adjanak! Mert ezzel, meg az ehhez társuló havi 38ezer forintos "bérezéssel" nehezen fogják Piktorék visszaállítani a "munka becsületét"...

mocskosbaribaszó 2011.06.23. 09:48:13

nem tudom kinek parádéznak, ha úgyis az lesz amit ők akarnak.
Rendszeresen széllel szemben pisálnak és munkának hívják.

"aki nem dolgozik, nem hibázik és aki nem hibázik az kitüntetést érdemel!"

mocskosbaribaszó 2011.06.23. 09:51:23

lemaradt a nagy dolgozásban meg kapkodásban megint át kell írni a költségvetést.

Manatwork (törölt) 2011.06.23. 09:58:44

A tél nagyon kemény lesz. Munkanélküli segély se, közmunka se, csak gázszámla. Amíg ki nem kötik a fűtést is. Arra nem gondolt senki, hogy amikor már nincs semmi vesztenivalója nagyon sok embernek akkor abból komoly bajok lehetnek? Az kell felriadáshoz hogy agyonverjenek az elkeseredett emberek egy fideszes képviselőt?
Még valami: az álláskeresési támogatás nem segély vagy alamizsna! Aki dolgozik az fizeti ezt a járulékot is. Ezt is elvennék????

mruniverzum 2011.06.23. 10:02:30

Miért nem mindjárt 9 óra? Idióták!

"Ennek nem mond ellent - sem költségvetési oldalról, sem az ellátás paraméterei szempontjából - az, hogy azok, akik hosszú ideig, legalább öt évig folyamatosan legálisan dolgoztak, hosszabb ellátási időre legyenek jogosultak, mint azok, akik adott esetben mindössze néhány hónap foglalkoztatás után veszítik el az állásukat."

Csak arról tetszik "megfeledkezni", hogy aki régebben melózik a munkahelyén és az még nem szűnt meg azt jó eséllyel határozatlan idejű szerződéssel vették fel. Manapság meg 1 hónapos (!) munkaszerződéssel foglalkoztatnak embereket UGYANOTT! Tudom, mert nálunk is ez megy!!

lyken 2011.06.23. 10:02:53

"Most már csak a munkahelyek hiányoznak, kérjük azokat is...."
index.hu/belfold/budapest/2011/06/22/kirugnak_479_embert_a_budapesti_iskolakbol/?utm_source=cimlap&utm_medium=link&utm_content=2011_06_23&utm_campaign=index

Gondolom a nagynemzetijóindulatban úgy érezték, hogy a beígért fizetésemelés helyett jó lesz nekik ez is. Csak hogy tudja a maradék, hogy mihez kell tartania magát.

Virág et. 2011.06.23. 10:04:11

A beterjesztő személye lényegtelen. Azzal gondolom mindenki tisztában van, hogy ezt nem Czira találta ki az állatorvosi diplomájával, hanem a pártszékházból üzneték, hogy a Lázárékon már sok a sár, most neki is kéne valami népszerűtlent felvállalni.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.06.23. 10:04:12

De hát ezt tényleg megmondták, hogy ennyi lesz... Legalábbis én már vagy fél éve 90 napot tudok.
Amúgy a közmunka most hogy lesz? 3 hónap segíly, aztán közmeló?

mruniverzum 2011.06.23. 10:05:16

@Manatwork: nem kell meglepődni. 1989 óta volt idejük kikísérletezni, hogy mi mindent bír el ez a sok birka. Öszöd után a fidesz alig várta, hogy hatalomra kerüljön, mert 2010-re bebizonyosodott, hogy mindent meg lehet tenni ezzel a társadalommal.

1989. Remélem még mindenki emlékszik. Januári áremelés, minden újság első oldalán kis cikkben elnézést kértek azért, hogy a nyomdai és terjesztői költségek megemelkedése miatt 2-3 forinttal emelni kellett az újság árát.

Gyönyörűen végig lehet követni innentől az idáig ívelő utat.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.06.23. 10:05:29

@Wilbur Nárcisz-11 Swain: Valószínűleg a segély sem lesz sokkal több 38 ropinál. Meg aztán, ha nem megy valaki közmunkára, nem kap segélyt --> 0<38e.

mruniverzum 2011.06.23. 10:06:45

@lyken: Csak az egymillió elől nyomdahiba miatt lemaradt a mínuszjel. Hol tartunk most múlt április óta? -200.000-nél?

lyken 2011.06.23. 10:07:54

@Manatwork: "Még valami: az álláskeresési támogatás nem segély vagy alamizsna! Aki dolgozik az fizeti ezt a járulékot is. Ezt is elvennék????"
Mégis mit képzelsz? Hogy a zemberek majd kivesznek miután befizettek? A zemberek dolgozzanak, fizessenek be(hogy legyen zseton 2 milliárdos tanácsadó szerződésekre, 600 millás komszerződésekre, meg a haverok is tudjanak TGV áron vasutat felújítani), de aztán, -ha nem túl megterhelő- akko nyugdíjkorhatár átlépése után legyenek szívesek és dobják fel a pacskert.

mruniverzum 2011.06.23. 10:08:11

@Virág et.: Akinek van szeme - látja, hogy ez már narancséknál bevett gyakorlat. Nem ez az első, ahol alkalmazzák ezt a stratégiai fogást..

Virág et. 2011.06.23. 10:08:54

@lyken: Várja őket a konténerváros, az egyenruhás karhatalmista őrök és a talicskás kubikolás a standionépítéseken. Szép kilátások.

Marcellusca 2011.06.23. 10:11:36

@lyken: És, hogy ment a rinyálás, hogy Hiller meg a Gyurcsány-kormány tönkre teszi az oktatást, iskolákat zárnak be!
Az idei költségvetést kik is írták, készítették????
Sz@rházi banda!!!

Tudom, tudom: elmútnyócév meg gyurcsányahibás!

Ezek a kirúgott tanárok, nem hiszem, hogy gyurcsányékat fogja szidni!
Főleg 3 hónappal később, mikor megkapják, hogy mehetnek Debrecenbe stadiont bontani/építeni!

Ja, tegnap volt valamelyik híradásban, hogy az egyik LMP-s képviselő módosító indítványt nyújt be, hogy a diplomásokat a végzettségüknek megfelelő munkakörökben alkalmazzák a közmunkán, ne levelet sepregessenek!
És ezzel egyet is értek.

Énbagoly 2011.06.23. 10:11:51

Aki ezeket kitalálja, annak fogalma sincs az igazi munka világáról.
Van olyan, hogy arra hónapokat kell várni, hogy egy beküldött pályázatra egyáltalán bármilyen válasz érkezzen.
És ennyi embert a fekete munka világa sem tud felszívni, mert egyszerűen fekete munka sincsen ennyi. És ami van, azt sem fogják legalizálni, mert mindenféle dumával ellentétben a magánvállalkozások dolga csak nehezedett.

lyken 2011.06.23. 10:16:11

@Virág et.: "Várja őket a konténerváros, az egyenruhás karhatalmista őrök és a talicskás kubikolás a standionépítéseken. Szép kilátások. "
Gondolom neked is van pár ismerősöd aki elment külföldre, mert bár ott sokszor küzdelmesebb az élet, de kiszámíthatóbb, ergó élhetőbb. A probléma(Magyarország szempontjából) az, hogy szinte mindenkinek van ilyen ismerőse. Vannak orvosegyetemi évfolyamok amik szinte azonnal lépnek le, egyben. Lassan 100.000-es nagyságrendben kell mérni azokat akik leléptek, és ezek nagy része diplomás adófizető, aki Magyarországon is hajlandó lenne adózni, ha kiszámíthatóbb lenne az élet. Magyarországon 30 év múlva, -ha ugyanezek a szelek maradnak- nem maradnak csak a inpotens munkavállalók meg az idealisták.

Énbagoly 2011.06.23. 10:16:17

@Marcellusca: szerintem azok, akik beosztják az embereket közmunkára, külön örülnek, hogyha egy diplomást utcaseprésre tehetnek.
Pedig, ha belegondolunk, ez is nagyon sok pénz kidobása az ablakon. Tanult sok évig az állam, vagyis az adófizetők költségén, és egy olyan munkát kap, amit egy szellemi fogyatékos is el tud látni. Ez ugyanolyan pénzpazarlás, mint az orvosok külföldre űzése, nem?

Valahol Máshol (lemondott Dr. Prof.) 2011.06.23. 10:16:28

Szemfényvesztés az egész. Miért nem csökkentik a közmunkában résztvevők számát de emelik 8 órásra? Adjon nekik munkát, ne alamizsnát. Mert ez a közmunkás cucc csak parasztvakítás, annyit fizet, amely pont a halálhoz elég, de a mosottagyú droidoknak lehet mutatni, hogy én adtam munkát....

Persze a legjobb a vállalkozásokat megfullasztó adóterhek átrendezése és csökkentése lenne. Leszarom az szja-t, a foglalkoztatást terhelő adókra gondoltam, nem arra, hogy a Führer meg Kövérgeci hány kölköt tart otthon és ők félmillával többet vigyenek haza.

xcrow · http://falevel.freeblog.hu 2011.06.23. 10:17:00

@Manatwork: "az álláskeresési támogatás nem segély vagy alamizsna! Aki dolgozik az fizeti ezt a járulékot is. Ezt is elvennék???? "
Hát igen, pont ezen gondolkozom én is. Fizetünk mindent, jogunk is van mindenhez - de jutni nem jut, sajnos. Ezek után meg csodálkoznak a nagyokosok, hogy mindenki ott és annyit csal, ahol és amennyit csak tud? Miért fizessek TB-t, ha egy hasi ultrahangra 1 hónapot kell várni? Miért fizessek nyugdíjadót, ha nyugdíjat úgysem kapok? Fizetünk mindent, de nem jut vissza belőle semmi. Így azt érik el, hogy aki csak teheti csal és lop, mert így legalább zsebbe fizetve lesz orvosi ellátás, tud félretenni munkanélküliség setére meg nyugdíjas korára. Szép új Magyarország!
(Ne jöjjön senki nekem elmúltnyócévvel, azokat is utáltam, az ő balfaszságuk nem menti fel ezeket. Miféle jövőképet, perspektívát mutatnak nekünk? És még engem is elkeserít ez az egész, pedig biztos munkám van, és jól is keresek)

Virág et. 2011.06.23. 10:19:18

@lyken: Nagyon igaz. A most elküldött tanárok viszont nem lesznek olyan jó helyzetben, mint az orvosok. Egy magyar vagy történelem szakos tanár, de még egy reáltantárgyat tanító sem kap olyan egyszerűen munkát külföldön. A saját szakmájában legalábbis.

lyken 2011.06.23. 10:21:02

@Marcellusca: "És, hogy ment a rinyálás, hogy Hiller meg a Gyurcsány-kormány tönkre teszi az oktatást, iskolákat zárnak be! "
Ja, emlékszem. Én is ebben az időszakban vittem külföldre a céget, családot, ingatlantulajdonlást, egyebeket. Feri szerintem igen sokat tett a nemzetért, mikor kimondta, hogy igen, el lehet menni. Köszönjük neki ezúton is.

Másfelől, akkoriban a fideszes ismerősök, munkatársak állandóan azt makogták, hogy a Feri úgy vezeti ezt az országot mint egy üzleti vállalkozást és hogy ez nem helyes. Ma ugyanezek az emberek marha nagy kussban vannak és beszélnek bármiről, csak politikáról nem. :)
Viktor tavaly először bemutatta, hogy úgy vezeti az országot mint egy üzleti vállalkozást. Aztán mint egy cserkésztábort. Aztán bemutatta, hogy lehet ezt munkatáborként is vezetni statáriális módszerekkel.

turoczi 2011.06.23. 10:23:12

Az ingyenélőknek egyetlen napot sem kellene fizetni, de akkor melót biztosítson. És a közmunkát vállaló diplomást kiröhögi a hatelemis tetves léhűtő? Focistadionok kellenek a pénzmosodásoknak? Megkezdődött a rabszolgatartó társadalom kiépítése. Az ellenzék is a főrendhez akar tartozni!!

lyken 2011.06.23. 10:25:05

@Énbagoly: "Tanult sok évig az állam, vagyis az adófizetők költségén..."
Ez nem feltétlen igaz. Csomó ismerősöm van(sok olyan aki külföldre ment) aki rohadt lusta volt bekerülni és saját zsebből került be önfinanszírozásra.

lyken 2011.06.23. 10:29:04

@Virág et.: Ez így igaz. A külföldi piac viszont hihetetlen mennyiséget szív fel IT-sekből, orvosokból, eü ápolókból, mentősökből, takarítókból, mosogatókból, stb. A munka tetején és alján szinte mindig találni állást.

xcrow · http://falevel.freeblog.hu 2011.06.23. 10:29:41

@lyken: "kiszámítható" - köszi, ezt a szót kerestem. Na igen, ebben az országban élni minden, csak nem kiszámítható. A párom óvónő. Legutóbb, mikor komolyan beszélgettünk az "irány Németország" projektről, azt mondta, hogy nem érdekli, ha kint nem tud szakmájában dolgozni, takarítani meg felszolgálni is jobb lesz mint ami itt van. És hozzáteszem, ő még fiatal, lelkes, tehetséges, képzett és (szakmailag) elismert a szakmájában, szereti amit csinál, az az élete. Itt tartunk, és ez így nem lesz jobb.

Viktus 2011.06.23. 10:30:43

JA semmi gond nem lenne ezzel, ha mindjárt betolnának mellé egy jelentősebb adócsökkentést is amiből a proletár elkezdhetne félretenni , mert a KSH által közölt átlagbér az itt vidéken 80-110 ezer forint amiből így a minden világpiaci áron van vagy felette igen nehéz ...

Gonosz Repülőmókus 2011.06.23. 10:31:59

@Marcellusca: "hogy a diplomásokat a végzettségüknek megfelelő munkakörökben alkalmazzák a közmunkán"
Hát pl. egy 8 órában dolgozó tanár helyett fel lehetne venni két 4 órában dolgozó közmunkás tanárt. 2 munkahely fele(sem) kiadás. Minden meg van oldva.

mruniverzum 2011.06.23. 10:33:05

@lyken: a védett fajok kimaradtak a felsorolásodból.

@xcrow: "pedig biztos munkám van, és jól is keresek". MÉG. Ez kurmányunknak hála bármelyik pillanatban megváltozhat.

kajakra 2011.06.23. 10:33:08

vagyok én, 34 éves férfi, szeptember elsején megszűnik a munkahelyem 14 éves munkaviszony után. aztán van Lákátos Nintendo Álehándró, szintén 34 éves férfi, életében 0 percet dolgozott, 2-szer ült rablásért, 3-szor elítélték testi sértésért, 4-szer garázdaságért és egyszer okirat hamisításért. szeptembertől egy konténerben fogunk lakni, mert mindketten kerüljük a munkát.

Viktus 2011.06.23. 10:34:36

@Marcellusca:

Nem gondolod, hogy a diplomás közmunkást mondjuk minimálbérért az önkormányzat veszi át a hivatalba vagy a kreált önkormányzati cégekhez lásd. elbocsátott diplomás tanárok. Mi lenne , akkor az ott tengi-lengi cimborákkal, haverokkal? :D
Így sokkal hangzatosabb eladni a buta híveiknek, hogy a tetves ingyenélő megy kaszálni harmincért ... és az nem érdekes, hogy ezzel mondjuk aki napi ötezerért kaszált abban a pár hónapos idénymunkában elveszti a megélhetését.

Marcellusca 2011.06.23. 10:36:53

@Énbagoly: Ugyanezt mondta az LMP-s muki is. :)
Hogy beleölt az áLam időt, pénzt és nem arra alkalmazzák, az a legnagyobb pazarlás.

Mind amellett nem esne le a gyűrű az ujjamról, ha gereblyézni, kaszálni (kaszával, nem berzines sz@rral :D) kellene.

Énbagoly 2011.06.23. 10:40:53

@lyken: oké, ilyenek is voltak, vannak. De mint mondták eddig a költségtérítés nem fedezte a tanuló összes költségét. Ezt is fel akarják emelni, és nem kicsit.
Sajnos tudnom kell ezeket, mert a gyerek lassan főiskolaválasztó korba kerül, és teljesen reménytelen lesz neki a dolog, ha nem kerül be államilag finanszírozottba.

@Marcellusca: senkinek a keze nem törik le a fizikai munkától. :)
Csak gondolom, ha mégis ilyen helyre küldik, azt kihagyja az önéletrajzából, mert azonnal leírja a munkáltató, ha megtudja.

Virág et. 2011.06.23. 10:54:10

@Énbagoly: Nyilván nem a munka büdös egy diplomásnak sem, csak azért nem jó érzés, ha az ember a sok év tanulást és pénzt (az iskola akkor is pénzbe kerül, ha nem ő fizeti a tandíjat - könyvek, utazás, megélhetés) kidobhatja a kukába. Arról nem is szólva, hogy aki néhány évre kiesik a szakmájából az nagyon nehezen tud majd később oda visszailleszkedni. A közmunka ilyen szempontból azok számára, akiknél még van esély a rendes piaci munkavállalásra éppen ellenkező hatást vált ki. Nem ösztönöz a "munka világába való visszatérésre" (gyűlölöm ezt kifejezést), hanem éppen elindít egy lejtőn, ahonnan szinte lehetetlen visszakapaszkodni.

csabapayne · http://kulturcseppek.blog.hu/ 2011.06.23. 10:54:50

Sokszor az a helyzet, hogy a munkáltatók is elég rugalmatlanok. Rengeteg olyan munka van ami nem igényel mérnöki diplomát, hogy az ember elkezdje csinálni. De mégis valamilyen végzettséghez kötik, vagy x éves gyakorlathoz. És itt olyan munkákról van szó, ami pár hónap alatt betanulható.
----------------------------- PÉLDA -----------------------------------------------
www.workania.hu/allas/tesco-global-aruhazak-zrt/O1071590?utm_campaign=careerjethu&utm_medium=affiliate&utm_source=careerjethu

Munkakör betöltésének feltételei: kereskedelmi végzettség vagy gyakorlat,
alapfokú termék- és áruismeret,
erkölcsi bizonyítvány,
egészségügyi alkalmasság,
a 3 műszakos munkarend vállalása,
vevőközpontú szemlélet,
lelkes és elkötelezett hozzáállás,
készség a csapatmunkára és az önfejlesztésre.
Szükséges végzettség: Szakmunkásképző
Szerződés típusa: Határozott
Napi munkaidő: Teljes munkaidőben
Munkavégzés kezdete: 2011.07.01.
Előnyt jelent: élelmiszer-kereskedői végzettség,
adminisztrációs tapasztalat,
"B" kategóriás jogosítvány,
targoncavezetői engedély,
a HACCP élelmiszer-biztonsági rendszer alapjainak ismerete.

csabapayne · http://kulturcseppek.blog.hu/ 2011.06.23. 10:56:55

@csabapayne:

Külön kiemelem, hogy a munkavégzés ideje: Határozott!!!

Marcellusca 2011.06.23. 10:57:03

@Gonosz Repülőmókus: Nem rossz ötlet (:D) , de nem lehet felvenni! Megszűnnek a helyek.

@Viktus: Annyira koforratlan a dolog, hogy az borzalom.
Lehet, hogy úgy akarják megcsinálni (amit nem nagyon hiszek), hogy mindenki, lehetőleg a végzettsége szerinti/szintű közmunkát végezzen, csak ez nem könnyű.
Egyszerűbb a "fűnyíró-elvet" alkalmazni, mindenkit egy kalap alá venni, darab-darab, oszt' jo' van!

Kicsit OFF
A ficohuligánokkal kapcsolatos tervben felvetődött, hogy a kiemelt/fokozott kockázatú meccseket csakis beléptető rendszerrel rendelkező stadionokban lehet megtartani, azaz előkerülhetnek és felhasználhatóak a dajcstompika által beszerzett beléptető kapuk. :)
Persze, ha léteznek (és léteztek) egyáltalán. :D
Az ellenzékis örge meg jót röhögött, hogy a 10 éves (igaz sosem használt) kapuk már most elavúltak.
ON

Énbagoly 2011.06.23. 11:00:53

@Virág et.: előzőleg én is ezt írtam. :)
Nekem is van olyan végzettségem, amivel nem tudtam munkát vállalni, hiába "jó papír". Mert mikor megszereztem kicsi gyerekem volt, akit egyedül neveltem, és nem tudtam akármilyen munkaidőt bevállalni. Most meg azért nem ér szart sem, mert nincs a szakmában gyakorlatom.
A legjobb diplomák is elévülnek, ha egy ideig nem tudod őket használni. :S

Transylvanianmixedgrill 2011.06.23. 11:04:50

Egy apró kérdés: tegyük fel az utóbbi 5 évben 3 évet dolgozok, 2-ben nincs melóm (nem feltételen egyhuzamban, hanem mondjuk fél-fél éves munkakeresési fázisokra bontva, ami igen reális lehet). De amikor a 3 évben munkahelyem volt, akkor mondjuk olyan jó nagy fizum volt, hogyha annak államnak beszolgáltatott részét szétterítjük a passzív két évre nézve is, akkor én egy 5 éven keresztül tisztességesen és becsületesen dolgozó polgárnak tűnhetnék. Állambácsi engem viszont kitessékel a rendszerből, mondván hogy nem volt 5 évig fix munkahelyem.

Nekem ez a felfogás totálisan emlékezet arra begyepesedett, ótvar, atombuta, végtelenül irígy és cinikus balkáni magyar maszek mentalitásra, hogy a dolgozó az akkor dolgozik, ha benn van a munkahelyén. A magyar maszek retteg annak felismerésétől, hogy valaki kötetelen munkaidőben, mondjuk otthonról is tud hasznos munkát végezni, anélkül is hogy naponta felírná valaki, hogy hány órát volt benn az irodában. Nem, a munka az az, ami úgy látszik, hogy dolgozol. Ezért van aztán az, hogy a magyar maszeknak elég produkálnod BENN a munkahelyen a munka látszatát, a tevés-vevést, mert az az ő szemében hasznosabb, mint egy KINN végzett munka, aminek csak az eredményét kapja meg. Itt ebben az 5 évig volt fix munkád, akkor kaphatsz támogatást mentalitásban is ez érhető tetten, pontosan ez. Nem az számít az államnak, az 5 év alatt mennyi hasznot termeltél neki összesen, hanem hogy 5 év alatt "BENN" ültél-e a fix munkahelyen vagy sem. Aki tett-vett, DE 5 évig egyfolytában, az akármennyi hasznot is termelt az országnak, az látatlanban is jobb, nemesebb ennek a korlátolt rezsimnek, mint az, aki amúgy az abszolút számokat nézve több hasznot hozott az államnak ez idő alatt.

csabapayne · http://kulturcseppek.blog.hu/ 2011.06.23. 11:08:17

Összefoglalva ezt a helyzetet:
Az előző kormány(ok) jó nagy adagot sz@rtak ide az országba. A mostan kormánynak pedig csak annyi esze van, hogy ezt a szart pofozgassa. És a látszatát keltve ezzel, hogy tesznek "valamit".

Ebből a szempontból pont a multikat kéne egy kicsit megszorongatni. És a munkahelyteremtést támogatni. A munkáltatók adóterhein könnyíteni kéne abban az esetben, ha bérfejlesztésbe kezd.
... stb. stb. stb.
A közmunkával alapvetően nem lenne gond, mert Sztojka Eduárdó talán nem fog éhen dögleni a havi 46 ezerből a közmunkás konténerében... de családot nem fog tudni eltartani ebből (ami tán nem baj, mert így kevésbé szaporodik és nem termel újabb generációnyi közmunkást)

DE: Ez neki nem lesz se életcél, se elegendő. Egy állástalan diplomásnak pedig pláne nem.

Transylvanianmixedgrill 2011.06.23. 11:09:52

@Transylvanianmixedgrill: Hogy egy példát mondjak: állambácsi szerint XY baltaarcú, alkesz, öt éve minimálbéres autóparkoló portása hasznosabb állampolgár, mint ZW alkalmazott grafikus, aki az utóbbi 5 éveben 5 munkahelyen 5 projektmunkát végzett el, és ezért adózott annyit, amit XY 15 év alatt, igaz fél évig volt meló, következő fél évben nem, aztán megintcsak volt.

csabapayne · http://kulturcseppek.blog.hu/ 2011.06.23. 11:10:06

@Énbagoly:
A másik kedvencem, hogy amikor egy pályakezdő keresne állást... és a képébe tolják, hogy X év gyakorlat, mégis honnan ?!

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2011.06.23. 11:14:42

Lesz itten még sorállás és kézcsók az 5 kiló krumpli 5 forintért ha a fidess-jelöltelvtársra szavazol lakossági akciónál...

qwertzu 2011.06.23. 11:14:50

@mruniverzum: Ha az egy hónapos munkaszerződések között nincs szünet, akkor maximum hármat köthetnek egymás után, ha többet kötnek, az automatikusan határozatlan idejűnek minősül. Ha van közte szünet, akkor maximum annyit tehetsz, hogy nem szólsz, amikor munkahelyet váltasz. Lejár a szerződésed és nem mész be dolgozni.

voroner tamas 2011.06.23. 11:20:36

@csabapayne: "Az előző kormány(ok) jó nagy adagot sz@rtak ide az országba"
A mostani meg azt ígérte, hogy ellapátolja ezt a nagy kupac szart.
Ígérte, de mit csinál helyette? Fogja a lapátot és egy jó nagyot belebasz.
Lapjával. Had terüljön mindenfelé.

mruniverzum 2011.06.23. 11:22:48

@csabapayne: nem pofozgatja, szétkeni és ráfosik a tetejére.

@Virág et.: szerintem a diplomások többsége nem a szakmájában dolgozik már most sem és sokan közülük letagadja a diplomáját, hogy felvegyék.

mruniverzum 2011.06.23. 11:26:02

@qwertzu: köszi, ezt nem tudtam.

@csabapayne: nekem is kedvenc. 22-es csapdája. Feltételes reflex az alkalmazni nem kívánt pályakezdőkre.

csabapayne · http://kulturcseppek.blog.hu/ 2011.06.23. 11:26:47

@voroner tamas:
@mruniverzum:

XD MU HA HA

Én ezt betudom annak, hogy ezek a politikusok nem tudják, hogyan kell a lapátot használni.
Életükben egyszer "dolgoztak" néhányan még 2006-ban mikor a kordont bontogatták, de közben észbe kaptak, hogy ha konkrét dolgokat tesznek, akkor azt később is elvárják tőlük a "buta szavazók".

Transylvanianmixedgrill 2011.06.23. 11:31:26

@Transylvanianmixedgrill:

Márpedig ha ez így van, és pedig így van, akkor azok, akik ezt a blogot most olvassák, és netán magasan kvalifikált projektmunkából élnek, kényszervállalkozók stb. azok most jól kössék fel a gatyájukat, gondolják át szépen, mennyire is becsüli őket meg az ország. Nem az a lényeg, mit és mennyi hasznot termelsz az országnak, csak egy faktor a lényeg: hogy 5 évig folyamatosan munka és munkahely látszatát tudd mutatni. Elkúrtátok drága testvéreim, ha azt gondoltátok, hogy ezen a Magyarország nevű sötét bolygón az számít, amit leteszel az asztalra, nem itt csak a látszat számít, az nyugtatja meg a sötét agytekervényeket egyedül. Mutass be egy valag lepecsételt jelenléti ívet 5 évre visszamenőlegesen, és máris kapod a puszit a homlokodra az államtól, ha baj van. Hogy netán te fél év alatt egy munkahelyeden közvetve vagy közvetlenül mondjuk félmilliárdos forgalmat produkáltál a megrendelő cégednek, azaz közvetve több tíz milliós adóbevételt generáltál az államnak, de lejárt a szerződés és új munka után kell nézned, azaz nem tudsz produkálni pár hónapig munkaviszonyt, az smafu, az értékelhetetlen, te innentől a nemzet megnyomorítója vagy.

czinaf 2011.06.23. 11:37:25

@kajakra: legalább sok új barátot szerzel :)

és igen a helyzet elkeserítő, én még sosem láttam az ország helyzetét ennyire elkeserítőnek. Ezek őrültek, alternatíva egyáltalán nincs. Még Gyurcsánynak lesz igaza és "el lehet innen menni"... :(

lyken 2011.06.23. 11:42:43

@Virág et.: "kidobhatja a kukába. Arról nem is szólva, hogy aki néhány évre kiesik a szakmájából az nagyon nehezen tud majd később oda visszailleszkedni."
Arról nem is szólva, hogy ha megvan a képességed rá, akkor a lehető legtöbb pénzt szeretnéd keresni aktív éveidben, hogy öregkorodra ne legyen gondod. Vagy esetleg már 40 évesen sem. (Na, megvan az idealistáknak is, hogy miért preferálják az ifjak a kiszámítható nyugatibb, valódi kapitalizmust?)

csabapayne · http://kulturcseppek.blog.hu/ 2011.06.23. 11:53:19

@fricczi:

Az egyik legnagyobb baj ezekkel a kormányokkal már X éve, hogy az ilyen húzásaikat nem kommunikálják megfelelően. Értem én ezt úgy, hogy:
- Mi a célja egy tervvel a kormánynak, mit akar elérni vele (ez része még csak csak megyeget)
- Mik az előnyei, hátrányai
- Milyen rövid és hosszú távú hatásai lehetnek.
- Kik az érintettek, rájuk milyen hatással lesz... stb. stb. stb.

mruniverzum 2011.06.23. 11:54:08

@fricczi: Tökéletes megfogalmazás. Az aljas, hazug szemétládánál csak egy veszélyesebb van, az őrült, aki hisz abban, hogy jó, amit csinál.

czinaf 2011.06.23. 11:55:31

@csabapayne: de meg sem próbálják, érzésem szerint ugyanazbból az okból amiért a szülő sem magyarázza meg 4 éves gyereknek miért nem kaphatja meg a Matchbox-ot.

Tökéletesen hülyének néznek minket, akikre kár szót vesztegetni. A legborzasztóbb, hogy a lakosság nagyrészére ez igaz is :(

czinaf 2011.06.23. 11:56:02

@mruniverzum: "mikor a hülyeség szorgalommal párosul"? :)

bulvármédiás => · http://kepviselo.blog.hu 2011.06.23. 11:59:34

@csabapayne: Ez is bizonyítja, hogy a TESCO már nem vesz fel boldog-boldogtalant, mint azt a közhiedelem tartja. Mivel a korábbi gyakorlattal ők is megégették már magukat (dolgozói lopások) + ugye a HACCP is elég kemény elvárásokat támaszt, aminek be nem tartása következményekkel jár.

Egyben jelzés is a munkapiaci változásokat illetően, amit a közvélemény ismételten nem követ le. mert pl. ha megnézzük, hogy pl. egy nyolc osztályos, erős fiatalember kőművesként vagy egy szórakozóhely biztonsági őreként, illetve egy fiatal, csinos lány tanítónéniként vagy pornószínésznőként keres többet, akkor asszem mindenki tudja a választ.

Vagy ott van még a vállalkozás lehetősége is; igaz, ennek belevágásakor jól jön némi segítség, pontosabban mankó is.

Nzoltan 2011.06.23. 12:07:07

Az a szomorú az egészben, hogy azek a juttatások már előre be vannak fizetve. És míg olyan családok kapnak vagyonokat, lakást stb... akik munkát soha sem láttak, az aktív rétegeket ismét megszivatja a párt. Nem lesz ennek jó vége. Nem hiszem, hogy a tüntetések sokat fognak érni, de az életrevalóbb réteg elvándorlása két munkahely elvesztése után kb biztosra vehető.

Viktus 2011.06.23. 12:08:50

@csabapayne:

Miért egy takarítónőnek minek kell érettségi pl. ?

Viktus 2011.06.23. 12:13:12

@Nzoltan:

Sok minden nem változott ... most beszélgettem nemrég egy ilyen kényszervállalkozó ügynökkel, hogy a munkájához hitelre kihozott egy kis Ford Fiestát, és mindjárt ment hozzá a NAV vagyonosodási viszgálatra. :D

Miközben csak fél kilométeres körzetben szétnézek mindjárt itt egy uzsorás cigány palotában A8-as audival ... egy "építési vállalkozó" , és így tovább ... nem is beszélve a még nagyobb sunyi halakról ...

DArchAngel 2011.06.23. 12:13:33

Semmit sem tudnak rendesen megcsinálni. Ezt sem, mást sem. Ész nélkül ötletelnek, kapkodnak. Egyeztetni, számolni nem tudnak. A Vezér kitalálta, és passz. Meg kell csinálni, ha hülyeség is. Bevállaltan elfordulnak már a hagyományos "polgári" szavazóktól, maradnak azok mellett, akiket némi pénz és demagógia még meg tud mozgatni. Meg akik vannak annyira hülyék, hogy elhiszik az újabb és újabb lózungokat, magyarázkodásokat.
Stadionépítés bazmeg. Miért nem inkább konzervüzemet? Valamit, ami véletlenül hasznos is???
Abból nem lehet lopni? Gondoljatok bele:
Építek egy konzervgyárat (felújítok egyet), lekötök egy halom kétkezi munkást. Majd oda alapanyagot is kell termelni, azzal folyamatosan munkát biztosítok embereknek, és közben a gyárba kellene a képzett emberek is. De nem, ide stadion kell, mert 0. Viktor azt csípi. Szobrot mikor csináltat magának közmunkából?

ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz! · http://kigondoltam.blog.hu/ 2011.06.23. 12:14:33

Nagyon jo, hogy munkara akarjak motivalni az embereket, csak az sajnos tenyleg nincs. Az epitoipar haldoklik, a vendeglatas haldoklik, stb.

Tudom, hogy a kenyszer nagy ur, de aki hozzaszokott a havi 280-hoz, az igenis idegesen fog mashol dolgozni 100-ert.

Viktus 2011.06.23. 12:20:06

@bulvármédiás =>:

Ahm, és az adott példát nézve a szakmunkás nem talál melót, mert nincsen hapcija a szeretett országunk viszont nem azon van, hogy mondjuk ezt a szakmunkást elküldje hapci képzésre nem, hogy adófizető munkás legyen, hanem lelöki a süllyesztőbe közmunkásnak csöves alamizsnáért ... azt nem tudom milliárdokért minek van pl. a munkaügyi központok hálózata a sok élősködő cimborával.

Viktus 2011.06.23. 12:21:43

@bulvármédiás =>:

A vállalkozáshoz meg annyit, aki ma vállalkozásban gondolkozik az felejtse el, hacsak nem olyan aljadék fajta, hogy csalásra meg mások lehúzására akar építeni a magyar ágazatok 90%-ban tuti kifingik.

B.P.M. (törölt) 2011.06.23. 12:24:49

Hallkan megjegyezném, hogy az állam kb. 22600 Ft-os áron vette meg a MOL pakkot 500 milliárdért.

Jelen állás szerint kb. 20900 Ft egy MOL részvény, azaz jelen pillanatban mintegy 38 milliárd Ft buktájuk van ezzel a csodálatos bevásárlással... A munkanélkülieken meg 42.9 milliárdot akarnak spórolni. Elmehetnek a pitsába...
Nem azokat kéne szívatni, akik eddig is dolgoztak (!), csak épp elveszítették/elveszítik az állásukat a közelmúltban, mert ezek a töketlenek sem képesek arra, hogy beismerjék, ha hibáztak (egykulcsos SZJA).
De hogy milyen is a sorsa egy munkanélkülinek, ezt egy Czifra féle honnan is tudhatná...

Viktus 2011.06.23. 12:26:17

@DArchAngel:

Stadion egyszerűbb azon szempontból is, mert a konzervnek piacot is kell szerezni, és ahhoz nem a führert kell játszani, hanem elutazni pl. olajos arabokhoz, ruszkikhoz popsit nyalni ... aki meg megint jön a versenyképességel, hogy Egyiptom meg Marokkó ennyi meg annyiért ügyködik magyarázza már el Dániában miért is éri meg mezőgazdasággal foglalkozni vagy a Hollandoknál, ahol alaphangon a munkaerő 4x-5x annyiba kerül ...

Nem is beszélve arról, hogy az átkosban pl. Szaud-Arábia meg a többi vígan vásárolta fel a magyar paradicsom termékeket a helyi konzervgyár egy rakás sűrített paradicsomot adott el oda ... a minőségi kifogásokról is annyit ... nem terroristázni kell meg csak egy kis közel-keleti állam fenekét nyalni.

lyken 2011.06.23. 12:27:19

@voroner tamas: "A mostani meg azt ígérte, hogy ellapátolja ezt a nagy kupac szart.
Ígérte, de mit csinál helyette? Fogja a lapátot és egy jó nagyot belebasz.
Lapjával. Had terüljön mindenfelé."
Azt azért tegyük hozzá, hogy a mostani kormény az egyik emlegetett előző kormány is, aki betalicskázta azt a szarkupacot amit most csapkod. eddig a szocik által halmozott adósság meg a fidesz által halmozott adósság 43%-57% arányt mutat. a 43%-os arányt eddig 5 év alatt hordták össze, míg a szocik 8 év alatt. Gyanítom, hogy ennek a ciklusnak a végére bőven 50% felett lesznek.

Viktus 2011.06.23. 12:30:45

@B.P.M.:

index.hu/belfold/2011/06/23/megint_tervben_van_hogy_koltozik_a_kormany/

Kossuth téren mélygarázs egy darabig lesz mit ásni közmunkában ... és aztán milliárdokért egy csodálatos tér, ahol van hely bőven fotókiállításokra.
Ilyesmire is mindig van pénz gondolom megint előkerül a kormányzati negyed ötletelés milliárdokért, és felépítik még több pénz, de majd a közmunkásokkal lerendezik :P

lyken 2011.06.23. 12:30:53

@csabapayne: "Az egyik legnagyobb baj ezekkel a kormányokkal már X éve, hogy az ilyen húzásaikat nem kommunikálják megfelelően. Értem én ezt úgy, hogy:
- Mi a célja egy tervvel a kormánynak, mit akar elérni vele (ez része még csak csak megyeget)
- Mik az előnyei, hátrányai
- Milyen rövid és hosszú távú hatásai lehetnek.
- Kik az érintettek, rájuk milyen hatással lesz... stb. stb. stb. "

Ha meg akarod érteni a politikusokat, akkor kezd el megérteni a nagyvállalati vezetőket: flood.blog.hu/tags/vezet%C5%91k

lyken 2011.06.23. 12:37:56

@Viktus: "index.hu/belfold/2011/06/23/megint_tervben_van_hogy_koltozik_a_kormany/"

"A mélygarázs tervei már az elmúlt években is felmerültek, de kiderült róla, hogy a biztonsági követelmények és a Duna közelsége miatt drága beruházás lenne."
... ééés akkor a közgép egyszercsak véletlenül ismét megnyert egy pályázatot. Hát nem csodálatos?

2011.06.23. 12:38:51

@xcrow: JA, ezzel csak az a baj, hogy ha valahova swartzban akarnak felvenni, a kézhez kapott pénzem ott sem annyival több, mint amennyit a vállalkozó megtakarít a swartzoláson, úgyhogy öngoskodásra ugyanúgy nincs lehetőségem. Köztudott, hogy egy nettó 100e-s fizetés a munkáltatónak kb 200e kiadás - de hol kap egy feketemunkás 200e-t kézhez??? Sehol! Na ez a baj a swartzolással. Pedig egy lábtörés vagy vakbélgyulladás vagy akármi bárkit bármikor elérhet!!

mruniverzum 2011.06.23. 12:40:40

@Viktus: vagy lenyúlják az ötletét hirtelen és rögtön tízen megcsinálják ugyanazt, csak olcsóbból.

2011.06.23. 12:47:19

@Viktus: Egy stadion amúgy is nagyon hasznos dolog egy diktatúrában. Nem csak nagyszabású beszédeket tarthat benne a viktátor az éljenzéstől és vastapstól megrészegülve, hanem még arra is kitűnő, hogy a rendbontó elemeket feltereljék a lelátókra, és középről egy-két géppuskával sakkban lehet tartani az egész tömeget. Szóval kellenek a stadionok, nagyon kellenek.

Viktus 2011.06.23. 12:49:38

@lyken:

Semmivel sem lett jobb csak a kakit most nem liberális szemétbe csomagolják, hanem piros-fehér-zöld nemzeti szalaggal kötötték át ...

@mruniverzum:

Na igen az a másik kedvencem, hogy az állam ezekre is annyira odafigyel ... pl. volt egy munkám amit 2008-as árakon 15 ezer forintért csináltam / forduló amin már így is a haszon nagyjából semmi csak ne kelljen elbocsátani az embert erre két hónapja v.ki bevállalta 9 ezerért ... na az életében nem fog adózni egy forintot sem abból nagyjából még a gázolajat is feketén kell beszereznie, de ez így okés. A multi meg örül, mert okosban milyen olcsón megvan neki a munka ...
Nem is beszélve arról, hogy a kifizetetlen számlák gyűlnek, ha a tartozásod fejében azt mondod a nav-nak ott van inkasszálja be ő, ha tőled inkasszálgat mindent a bírósághoz irányít az 5-6 éves pereskedésre ...

xcrow · http://falevel.freeblog.hu 2011.06.23. 12:54:35

@B.P.M.: "De hogy milyen is a sorsa egy munkanélkülinek, ezt egy Czifra féle honnan is tudhatná... " Mert ő tehetséges és sikeres, nem úgy mint egyesek. Ha valaki nyomorog, azt csak magának köszönheti, miért nem igyekezett jobban. Aki pedig tehetséges és sikeres, azt nem fenyegeti a munkanélküliség veszélye. Nem sírni kéne, hanem igyekezni jobban, építkezni kockáról kockára.
Na, ez szerintük a valóság. Pedig kurvára nem. És ez az amiért el fog menni minden tanult, tapasztalt, tehetséges, nyelvet kicsit s beszélő ember. Mert amíg a s.ggnyalás, a törtetés, érdekek mentén törtetés a jutalmazott és kívánatosnak tartott minta odafent is, addig itt minden reménytelen. Ők tényleg meg vannak győződve róla, hogy az a kemény és értékteremtő munka, amit ők csinálnak. Ők meg vannak győződve róla, HISZNEK abban, hogy ahogy ők élnek és "dolgoznak", az a tisztességes és polgári, ezt kellene követni mindenkinek, _ÉS_ ez mindenki számára elérhető.

GGG77 2011.06.23. 13:04:12

Vérlázító, arrogáns, pofátlan.

Mondjuk segítene a helyzeten, ha egy 3 hetes betanulást igénylő munkához nem kérnének diplomát és felsőfokú nyelvvizsgát (persze, túloztam a példa kedvéért).

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2011.06.23. 13:04:29

@Énbagoly: az a diplomás munkanélküli kérdés azért egy kicsit bonyibb ennél. nem igen vannak mérnöki, technikusi, végzettségű diplomások. vannak viszont, (szinte az összes) kommunikáció szakos, meg a többi büfészakon végzett jólélek. őket nem fogod tudni a diplomájuknak megfelelő állásban alkalmazni.
... bár szerintem jót tenne az országnak, ha a talicskázó lapátoló cigányok közé kitennék őket, hogy osszák nekik az észt mellettük ballagva míg azok tolják a talicskát.
amíg őket vernék, addig sem a normális embereket zaklatnák :)

xcrow · http://falevel.freeblog.hu 2011.06.23. 13:08:14

@Hajszás Láncos: nade az sem feltétlenül életszerű, hogy a fehéren 100 nettót kereső schwarzban is ugyanannyit keres. amivel többet keres, abból egyengetheti az útját, öngondoskodhat. Államtól így is úg yis ugyanazt a (majdnem semmi) ellátást kapja. Ja, és ne hidd, hogy a schwarz a 100 nettósokra jellemző, a jól kereső IT szektorban is rendesen megy még manapság is a szürkézés (minimál bejelentve, többi zsebbe).
Félreértés ne legyen, én nagyon nem a feketézést támogatom, sőt! Csak azt mondom, hogy ilyen hozzáállás mellett vajon ki gondolja majd azt, hogy igen, neki megéri azt a valag járulékot, adót, kiskutyafaszát befizetni, mikor úgyse kap érte semmit? Akkor inkább megoldja okosba' ha teheti, a pluszból meg csökkenti a kockázatokat (betegség, estébé). Sajnos.

Viktus 2011.06.23. 13:10:13

@GGG77:

Pedig nem ... unokatesóm diplomás tanárként nagyjából egy biztosító központjában visz fel adatokat számítógépes rendszerbe ... na régebben ezt egy titkárnő max. érettségivel lazán elvégezte. Miközben mindenki csodálkozik, hogy az oktatás zuhan meredek lefele a semmibe a sok problémás gyerekkel meg 30-35 fős osztálylétszámokkal ...
A Boschban meg takarítónőt érettségivel meg német nyelvtudással kerestek pl. :D

Ebben az országban nagyon nagyot kell mondani, hogy túlzó legyen ...

Viktus 2011.06.23. 13:14:11

@Conv:

Szerintem a legjobb ötlet lenne téged oda elhelyezni meg a többi ilyen barmot ... egyébként elég sok mérnök diplomás is van munka nélkül ugyanis ott pediglen az a varázs szavacska hiányzik, hogy gyakorlat!

GGG77 2011.06.23. 13:17:09

@Viktus: "A Boschban meg takarítónőt érettségivel meg német nyelvtudással kerestek pl"

Az ilyen HR vezetőket küldeném el a k. anyjukba.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2011.06.23. 13:19:47

@Viktus: ne hörögj, vedd szépen a levegőt.

ha csak minden ötvenedik bűfészakos diplomásra tudsz egy mérnököt mutatni munkanélkülit, akkor istennek nevezlek ezentúl.
addig azonban, ha megengeded, csak kiröhöglek, mint a többi nyomorult tényvak hülyét.

én ugyanis vettem rá az energiát, hogy megnézzem az adatokat.

GGG77 2011.06.23. 13:20:44

@B.P.M.: "Jelen állás szerint kb. 20900 Ft egy MOL részvény, azaz jelen pillanatban mintegy 38 milliárd Ft buktájuk van ezzel a csodálatos bevásárlással... A munkanélkülieken meg 42.9 milliárdot akarnak spórolni. "

De ennyit simán megért, hogy a felcsúti szarházi a mellét döngethesse, nem...?

Viktus 2011.06.23. 13:24:25

@Conv:

Persze, hogy más ágazatban több van mivel a mérnök képzésben viszonylag kevesebben vesznek részt ez viszont rendszerhiba ... sőt megnyugtatlak hosszútávon még ennyien sem lesznek, mert lehet felsőoktatási reform csak pl. nem lesz aki a kölköknek az iskolába megtanítsa a matematikát, fizikát, kémiát stb.

Egyéves Önkéntes 2011.06.23. 13:24:41

@Énbagoly: szerintem egyáltalán nem biztos, hogy örülnek, ha a beosztásnál kitolhatnak valakivel, ezt a szemétséget nem kéne megelőlegezni nekik
a másik pedig, hogy a valóság sajnos pontosan megmutatta, hogy talán még sincs szükség annyi egyiptológusra meg műszaki menedzserre, a munkahelyemről mindenki ment műszaki menedzser szakra meg arra a műszaki fősulira, ahol mindegy milyen hülye vagy a végén kapsz diplomát
aztán most azt hiszik, hogy nekik a diploma mellé munkahely is jár.
hát nem

bandika gazdája 2011.06.23. 13:28:52

@Transylvanianmixedgrill: Erről egy igen jól kereső lázasan dolgozó kolléganőm jut eszembe, akinek minden délelőtt be kellett menni a B.... céghez megtárgyalni az esedékes munkát. Valaki egyszer megunta, és diszkréten odaszólt neki, hogy "E....ke! A B.... már több mint egy éve megszűnt!" Szeme sem rebbent. A fasz főnökök meg meg voltak vele elégedve, mert olyan lelkes volt!

2011.06.23. 13:35:43

@xcrow: Nem, az jellemző, hogy megkínálnak 100 nettó swartzal, és ha nem kéred, akkor viszonlátásra, mert úgyis lesz, aki elvállalja ennyiér is. Márpedig ebből visszmajor esetére előtakarékoskodni nem lehet. Marad a 100 nettós bejelentve, akkor legalább elméleti esély van arra, hogy jogosultságot szerzel táppénzre, munkanélküli ellátásra stb. Vagy legalábbis eddig volt. Most majd jól kiszopat minket a cigánytörpe, akinek persze soha életében nem volt ilyen problémája, mert ha netán üres volt a pártkassza, Győző papa kinyitotta neki a bányapénztárat.

csabapayne · http://kulturcseppek.blog.hu/ 2011.06.23. 13:36:34

@Conv:

A "büfészakok" hallgatói nem a semmiért mentek oda, ezek a fiatalok többet szerettek volna az élettől mintsem minimálbérért a Tuskó gazdaságos áruházban robotolni érettségi után. És így vagy úgy, de szerettek volna egy olyan állásban elhelyezkedni, amivel megalapozhatják a jövőjüket ITTHON !!!
Mert volt egy olyan rövid periódus, mikor a diplomások könnyen el tudtak helyezkedni jó fizetésért jó helyen. A fiatalok csak azt a lehetőséget próbálták meglovagolni. Sajnos idővel telítődtek a lehetőségek és maradt a tuskó gazdaságos áruház alternatívának. Na most egy pályaválasztás előtt álló fiatalnak ez nagy fejtörés, hogy merre tovább. És aki elég élelmes, az megy is külföldre innen.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2011.06.23. 13:36:41

@Viktus:

az ok nem változtat a tényeken.
jelenleg a munkanélküli diplomások 90%-a hasznavehetetlen semmire nem való diplomával rendelkezik.
az, hogy most az a trend, hogy mindenki kommunikációs marketing szakon meg szociális kommunikáció és politilogus szakon akar diplomázni, nem változtat a tényeken. az oka pedig az szsdsz által elindított oktatási rendszer leépítés és átalakítás.

ez engem nem nyugtat meg, hiába is akarsz ezzel megnyugtatni, sőt az sem nyugtat meg, hogy minden hülyét felvesznek már főiskolára, egyetemre, ha kifizeti a képzést. természetesen a legkönyebb és legkevesebb észt, energiát igénylő szakokra mennek a legtöbben, mert ugyanaz az értéke a szociális munkás diplomájának a köztudatban és a bérkategóriába sorolásban (diplomás) mint az atomfizikai tanszék, vagy az építész mérnöki kar vagy bármely műszaki kar diplomájának.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2011.06.23. 13:42:53

@csabapayne:

nem.
azért mentek oda mert az volt a legkisebb kihívás ahhoz, hogy elmondhassák diplomájuk van.

nem hiszem, hogy a végzős évfolyamban lévő 156 diák mind úgy gondolta, neki jó állása lesz a szociálpedagógiai kommunikációs szakú diplomájával.
ha pedig úgy gondolta, az a cáfolhatatlan bizonyíték arra, hogy életképtelenek, alkalmatlanok bárminemű tervezést, valós munkát, realitást igénylő tevékenységre. ez pedig ismét a képzés minőségét, gyakorlati hasznát jelzi.
szart nem ér és felesleges, haszontalan.

GGG77 2011.06.23. 13:43:01

@Marcellusca: "Mind amellett nem esne le a gyűrű az ujjamról, ha gereblyézni, kaszálni (kaszával, nem berzines sz@rral :D) kellene. "

Mindezt az otthonodtól, családodtól 400 km-re, egy konténerben lakva, ahol fegyveres rendőrök vigyáznak rád.
Aha, persze...

csak_csendben2 2011.06.23. 13:44:04

@Conv:

Hol lehet azt a kimutatást megnézni, hogy a dimplomás munkanélküliek között milyen a szakok aránya? Mert ez így levegőbe lóg.

GGG77 2011.06.23. 13:45:52

@Conv: "szart nem ér és felesleges, haszontalan. "

Te nem a Lázár Jani vagy véletlenül? Ő szokott így, f@szparaszt módon beszélni.

Képzeld el, vannak olyanok, akik nem AKARNAK mérnökök/fizikusok/vegyészek lenni.

csak_csendben2 2011.06.23. 13:47:42

@Conv:

Azért ez már a ló másik oldala...
A végén oda lyukadsz ki, hogy majd Te személyesen mindenkit ránézésre beosztasz, hogy mit tanuljon és csináljon.

2011.06.23. 13:50:43

@Viktus: És ha több mérnök lenne, akkor mi lenne? Hol vannak a GYÁRAK, amelyekbe mérnökök kellenének?

@GGG77: Az ilyeneket én is. Meg úgy egyáltalán: azzal is tele van a faxom, hogy ha elmegyek egy állásinterjúra, akkor nem azzal beszélek, aki a főnököm lesz, nem láthatom a munkahelyemet, a munkadarabokat, lófaszt, hanem leültetnek egy sivár irodába egy huszas éveit taposó eltés ribanc elé, aki olyanokat kérdez, hogy "és miért volt ennyi munkahelye" meg hogy "miért akar pont hozzánk jönni dolgozni?" és aztán messzemenő következtetéseket von le a válaszaimból. A faszomat! Azért volt sok munkahelyem, mert ma már ritkaság a 10-20 évig folyamatosan létező vállalat (akár magyar, akár multi), és azért akarok náluk dolgozni, hogy legyen pénzem a kajára meg a rezsire, vazze! Mondják meg, mi a meló, én megmondom, meg tudom-e csinálni, ha netán mégsem, akkor meg tegyék alám a lapátot a próbaidő harmadik napján, oszt kész. A tököm tele van azzal, hogy mustrálgassanak, mint valami útszéli ribancot a teherautósofőr.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2011.06.23. 13:53:08

@GGG77: értem én ezt, nagyon sok egyéb szak van a bűfészakokon kívül a műszaki területen túl is.

szerinted azért van túljelentkezés a média és kommunikáció szakokon mert hirtelen a diplomát vágyó fiatalok 80%-a erre vágyik, vagy mert ezek a legkönnyebb szakok, ide kell e legkevesebb erőfeszítés és tanulás?

fzs.1933 2011.06.23. 13:54:09

@Marcellusca:
egyik szomszédom két diplomával (tanár és mérnökember is egyben) a munkaügyi központtól azt a választ kapta, hogy ilyen magasfokú tudással ne is reménykedjen, de indul egy virágkötő tanfolyam... Ezek után fogta magát is itthagyott csapot-papot, de előtte ráborította az asztalt az ügyintézőre! :)

Viktus 2011.06.23. 13:54:22

@Conv:

Pontosabban 156 elkezdte a sulit diplomát meg mondjuk kapott 16 ...

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2011.06.23. 13:55:41

@csak_csendben2: az áfsz oldalain sok statisztikát találsz, úgyszintén a ksh oldalain. csak rá kell szűrni arra mit keresel.

bandika gazdája 2011.06.23. 13:58:03

@csak_csendben2: : Ha nem találsz statisztikát nézz körül magad körül. Milyen felsőfokú végzettséget szereznek a kölykök? Jobbik esetben jogit, ami ugyancsak nem kell, mert Dunát lehet rekeszteni velük. És akkor nem beszéltem a fizetős pénzkereső főiskolákról, akik maguk sem tudják mit tanítanak. A főnök lánya egy ilyenbe járt, ismerem a tananyagot, írtam is egy-két "házit" helyette, hát tudod ...

GGG77 2011.06.23. 13:58:35

@Hajszás Láncos: Nemrég voltam egy interjún. Ez annyiban a jobbak közé tartozott, hogy egyrészt egy körből állt, másrészt ott volt egyből a leendő főnököm is. DE! A HR-es ugyanaz a picsa volt, akivel egy évvel korábban egy másik multinál is összeakadtam. Kikent, kifent, nyegle, öntelt. Nem is vettek fel. Pedig annyira megkérdeztem volna tőle, hogy "na, mi van kibasztak az előző helyről, mert rosszul szoptál?" :)

GGG77 2011.06.23. 13:59:41

@Conv: Benne van, amit írsz, de az előző posztodból az jött le kb, hogy "aki, nem reál szakos, az dögöljön meg".

bandika gazdája 2011.06.23. 13:59:56

@GGG77: De nem róluk beszélt, ha figyeltél te szerencsétlen!

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2011.06.23. 14:00:47

@csak_csendben2:

dehogy áll szándékomban ilyesmi.

nem is mondtam még csak hasonlót sem. azt mondtam ami a jelen, nem pedig, hogy ki mit csináljon.
nehogy én legyek a hibás azért mert azt mondom ami a tény.

ha azt mondom, tegnap két suttyó kirámolt egy kocsit az utcánkban, mert büdös parasztok, és most meg siránkoznak, hogy elkapták őket, akkor abból neked az jön le, hogy meg akarom mondani ki mit csináljon?

csabapayne · http://kulturcseppek.blog.hu/ 2011.06.23. 14:02:09

@Conv:
Vagy talán azért akartak diplomát, mert még az volt bennük, hogy diplomával talán többet fognak keresni a "nyugati-világpiaci" árak mellett. Mint hogy minimálbér vagy aközeli fizetésből próbáljanak egy életet megalapozni.
Bocs... ott a másik "ragyogó" lehetőség a "még biztosabb bérekkel szolgáló" MLM.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2011.06.23. 14:03:37

@GGG77:
nem.
azt írtam, hogy azoknak semmi okuk a csodálkozásra, hogy nincs munkájuk akik büfészakokon végeztek. és emellett azt állítottam még előtte, hogy őket nem is lehet a saját diplomájuknak megfelelő munkakörben alkalmazni, (nem csak a versenypiacon, de a közmunkaprogramban sem) mert haszontalan, szükségtelen, nem piacképes a végzettségük (szakmájuk)

lehet ezen megsértődni, de ezek a tények.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2011.06.23. 14:05:44

@csabapayne: bár nem hiszem, hogy erre gondoltál, de jól mondtad és megtaláltad az analógiát a büfészakok és az mlm egy mondatba helyezésével.

bandika gazdája 2011.06.23. 14:10:30

@Conv: Hogy tudsz ilyen türelmesen vitatkozni .....kkel?! Csodállak. Én kezdek berágni, mert szándékosan elbeszélnek amellett amit mondasz! Abba is hagyom, elmegyek egy citromos soproniért és rágyújtok egy tüdőrákokozóra. Ne mondj semmit! Tudom mit szoktál mondani, mikor fogytán a türelmem! :-)

lyken 2011.06.23. 14:12:48

@GGG77: "Benne van, amit írsz, de az előző posztodból az jött le kb, hogy "aki, nem reál szakos, az dögöljön meg"."
No offense, de aki ma nem reálszakos az nem piacképes és megdöglik. Megeszi a piac.

lyken 2011.06.23. 14:14:17

@bandika gazdája: "Abba is hagyom, elmegyek egy citromos soproniért és rágyújtok egy tüdőrákokozóra."
Cigi helyett igyál egy grapefruitosat is. Illetve, ha tudsz akkor szerezz be belga Kriek-et. Ketté fog tőle állni a füled.

lyken 2011.06.23. 14:16:12

@Conv: "lehet ezen megsértődni, de ezek a tények. "
A szellemileg szerényen bútorozott honfitársakat sohase zavarják túlzottan a tények. Azok csak akkor számítanak, ha éppen a saját mondandójukat támasztják alá.

bandika gazdája 2011.06.23. 14:18:38

@lyken: A grapefruitossal nem vagyok jóban, a belgát nem ismerem. Majd ha legközelebb látok egyet megismerkedem vele. :-)

2011.06.23. 14:18:44

@GGG77: Haha, mókás történet. Én nem hagytam volna ki a beszólást. Undorítóak ezek a saját maguktól elszállt HR-es picsák. Kurva nagyra vannak a tudományukkal, hogy ők egy életrajzből majd megítélnek bárkit, de annyi gerinc már nem szorult beléjük, hogy egy egysoros emailt körbeküldjenek, hogy "köszönjük fáradozásait, most nem önt választottuk." Én ha már ilyen fogad, tudom, hogy vesztett ügy. Volt már, hogy amúgy is kicsit ideges hangulatban voltam, és a második ostabasága után ott is hagytam faképnél a műkörmös nőstényt.

@fzs.1933: haha, ez nyuszika meg a sapka esete, nekem meg azt vágták a fejemhez, hogy nincs diplomám, ne is reménykedjek. Csináltam két átképzést (saját zsebből), ott meg az volt a baj, hogy miért nincs gyakorlatom, csak nem képzelem, hogy rábízzák a többmilliós CNC-t egy pályakezdőre. Most meg már eltelt pár év, most az a nóta, hogy régi már a bizonyítvány, azóta már biztos el is felejtett mindent. Itt öregem szép lehetsz, de okos az nem, egyszerűen az a helyzet, hogy ha nincs protekció, nincs munka, legfeljebb valami csicska betanított izére vesznek föl, ahol még előmeneteli lehetőség sincs. Marad a vállalkozás... már annak, akinek van hozzá kezdő tőkéje. Nem is a beruházásra, mert az nem is kell feltétlenül túl sok legyen, hanem arra a fél évre, egy évre, ameddig beindul a bolt - már ha egyáltalán valaha beindul a jelenlegi gazdasági környezetben.

csabapayne · http://kulturcseppek.blog.hu/ 2011.06.23. 14:33:41

@Conv:
Ez igaz, de elég sok olyan fiatal van/volt, akik látták, hogy diploma nélkül nem sok lehetőségük van tisztességes fizetésből megélni.
És valamiért senki sem biztatta őket a következőkre:
- Legyél vasutas: versenyképes bérek, remek munkakörülmények, légy tagja egy nagy és tettre kész csapatnak! Az utaskísérők munkája csupa izgalom, új emberek, új élmények minden nap.
- Legyél rendőr: Szakképzett, intelligens vezetők, jók kitervelt "életpálya", megbecsülés az állampolgárok részéről, törvény adta jogok a bűnözők kiiktatására.
- Legyél kamionsofőr: nyugodt stresszmentes munka, korrekt időbeosztás
- Dolgozz az egészségügyben: versenyképes bérek, remek munkakörülmények, légy tagja egy nagy és tettre kész csapatnak!
- Gyere árufeltöltőnek... MU HA HA

Szóval, akkor milyen alternatívái lehetnek egy fiatal pályaválasztónak ?!?!?

lyken 2011.06.23. 14:37:11

@bandika gazdája: A Kriek belga meggysör. Majdnem olyan mint a márka volt anno, de az íze tisztább és némileg karakteresebb. 3-4 üveg elfogyasztása után ráadásul hajlamos vagy kitenni Viktor képét a falra és az üveg parafadugójával lövöldözni rá.

@Conv: Na, tudtam én, hogy akadnak itt még ínyenc szakértők.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2011.06.23. 14:40:14

@csabapayne:

te úgy gondolod, hogy a büfészakos diplomák azok amik egy fiatal pályaválasztónak lehetőséget biztosítanak a megélhetésre? :)
esetleg kizárólag a büfészakos diplomák, mert hát a kérdésed azt feltételezi, hogy ezen kívül nem látsz más lehetőséget :)
ebben az esetben inkább nem mondok semmit, mert nagyon megsértődnél a konzekvencián.

talán a többi szakon diplomázni (ha lett volna rá tehetség) vagy pedig szakmát tanulni ha hasznavehető diplomára nincs tehetség?

bandika gazdája 2011.06.23. 14:41:46

@lyken: De hol vegyek? Kaisersben van ír sör (azt nagyon birom), lehet, hogy van ilyen is? A meggymárkát annakidején imádtam, igaz egyszer felrobbant és beterítette szegény anyósomat, aki amúgy egy angyal volt,és jót nevetett rajta!

csak_csendben2 2011.06.23. 14:43:37

@Conv:

Az ÁFSZ oldalán átnéztem minden releváns statisztikai kimutatást most, de nem találtam olyat, amiben benne lenne a diplomás munkanélküliek szakok vagy szektorok/ágazatok szerinti bontása. Olyan van, hogy adott ágaztban mennyien dolgoznak, milyen mozgás várható/volt, de a diplomás munkanélküliekre ilyen táblázatot nem leltem.
Kérlek mutasd meg, vagy kénytelen leszek azt hinni, hogy te és bandika a zsebetekből veszitek a "tényeket".

@lyken:
Nem értünk egyet.
Azt eszi meg a piac, akinek halvány lövése sincs, hogy mihez akar kezdeni, független attól, hogy gépészmérnök vagy klasszika filológus.

GGG77 2011.06.23. 14:43:38

@lyken: "elmegyek egy citromos soproniért"

Fúj, bazmeg. :)

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2011.06.23. 14:43:55

@lyken:

off
a lindemans-t vagy a floris-t preferálod?
én a florist jobban szeretem.
on

csabapayne · http://kulturcseppek.blog.hu/ 2011.06.23. 14:44:02

@Conv:
És nem azzal vitatkozok a büfészak nem felesleges, mert az és nincs értelme ennyi felesleges diplomának. De itt egy nagyon hülye jelenségről van szó, amit nem is csodálok, hogy a politikusok, vállalatvezetők, pénzes emberek nem láttak át.
És mást nem tudok mondani:
- Vagy robotmunka itthon "büfédiplomával". éhbérért
- Vagy robotmunka itthon "büfédiploma" nélkül. éhbérést
- Vagy ugyanez külföldön rendes fizetésért.
Persze van ezer alternatíva, az nagyrészt a fiatalok hibája is, hogy ezekről nem tudnak.
Lehet menni Műszaki szakokra is, rengetegen meg is teszik, de sokan már a felvételinél elvéreznek és sokan ott döbbennek rá, hogy nem a műszaki pályára születtek. Nem mindenkinek fekszik a műszaki matematika és a "hardcore-fizika".

csak_csendben2 2011.06.23. 14:47:33

@Conv:

Definiálni kéne a büfészak fogalmát, mert mi az?
Egyik ismerősöm szerint már a BME gépészmérnöki szakja is arra a szintre jutott, hogy büfészaknak (könnyen elvégezhető, nincs fegyelem, nincs szigorú számon kérés, nagyjából használhatatlan) nevezzék, nem azt nyújta mint 15-20 éve.

bandika gazdája 2011.06.23. 14:49:33

@csak_csendben2: A Bandikát ne gyanúsítsd, ő semmit nem vesz elő a zsebéből, a Bandika egy yorkshire terrier! Amúgy az a lány akiröl korábban beszéltem 4 éve nem dolgozik, mert "nem talál a végzettségének megfelelő munkát"! (Mondjuk ha az én lányom lenne, biztos lehetsz benne, hogy dolgozna!)

csabapayne · http://kulturcseppek.blog.hu/ 2011.06.23. 14:51:28

@Conv:
Itt nem csak a büfészakról van szó. A fiatalok sokszor csak annyit láttak, hogy diplomával lehet csak rendesen megélni. (ez talán változni fog a következő években). Aki nem elég jó egyéb szakokra, annak marad a büfészak.
Itt inkább arról van szó, hogy kevés olyan alternatíva van ami vonzó életpályát (elég hülye kifejezés) nyújt egy pályaválasztó fiatalnak.
Itt jön képbe az, hogy nyugodtan elkezdhetne dolgozni egyéb területeken akár szakmunkásként, targoncásként...stb. És közben célirányosan részt venni a felsőoktatásban, hogy az adott területen előre léphessen.
De sajnos ez sem garantál biztos jövőt.

GGG77 2011.06.23. 14:51:51

@Hajszás Láncos: Volt, ahol már az első kör közben el akartam jönni, de aztán meggondoltam magam. Végigcsináltam mind a hármat(!). Pár napra rá hívtak, hogy felvettek, következő hét hétfőn kezdhetek is. Mondtam nekik, hogy remek, köszönöm, ott leszek. Hétfőn, reggel 8-kor ott várt a HR-es cica, meg a leendő főnököm, arcukon hatalmas művigyor. Már épp tolták volna elém a szerződést, amikor közöltem, hogy az ajánlatuk vérlázító, eszem ágában nincs elfogadni (tudtam, hogy nem alkuképes, amit ajánlanak).
Erre persze művigyor azonnal eltűnt, kérdezték, hogy akkor miért csináltam végig a három körös kiválasztást, vagy miért nem közöltem ezt a telefonban, amikor felvettek, miért raboltam az idejüket? Mondtam azért, mert minden pénzt megér, hogy ezt szemtől szemben mondhattam el nekik, látva az arcukat. :)

GGG77 2011.06.23. 14:53:06

@csak_csendben2: Igen. Merthogy büfészakot bárhol, bármiből lehet csinálni.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2011.06.23. 14:53:27

@csabapayne:
de igen, itt konkrétan a büfészakosokról beszéltünk.

GGG77 2011.06.23. 14:55:15

@Conv: Akik, ugyebár, nem csak humán szakosok lehetnek.

golyóstroll 2011.06.23. 14:55:28

@csabapayne: a büfészakok hallgatói röhögtek rajtunk gépészeken, hogy mennyit tanulunk és állandóan rajzolunk, miközben nekik az volt a feladat, hogy be kellett számolni a Hetedik pecsét című filmből, kemény féléves feladat, én aláírom.
hát most megérdemelt helyükön vannak az akkori láblógató ingyenélők.
Nagyon sokan a könnyebb ellenállás reményében elmentek olyat tanulni, amit nagyon jól tudtak akkor is, hogy nem abból fog megélni. A vonaton együtt utaztam tanárképzős lányokkal, akik úgy-utálom-azokat-a-köcsög-gyerekeket felkiáltással tárgyalták ki a hetüket. Persze, diploma az kell, mert hogy néz már az ki, hogy nincs. Már akkor tudta, hogy nem lesz tanár, amikor elkezdte. na az ilyet nem tudom sajnálni, amikor "éhenhal".

GGG77 2011.06.23. 15:00:25

@golyóstroll: "Persze, diploma az kell, mert hogy néz már az ki, hogy nincs. Már akkor tudta, hogy nem lesz tanár, amikor elkezdte. na az ilyet nem tudom sajnálni, amikor "éhenhal"."

De nem ők a hibásak. Hanem azok a kretének, akik kitalálják, hogy egy takarítónőnek érettségi, egy sima területi képviselőnek meg diploma kell. Nagyon sok cég van, ahol a diplomás jelöltet veszik fel akkor is a pozícióra, ha a másik jelöltnek ugyan nincs diplomája, vagy egy nyelvvel kevesebbet beszél, viszont van 5 év tapasztalata a területen.

Kicsit Karcos 2011.06.23. 15:02:28

Ez van a kohnvergencia-programban, ezt kell csinálni. Kétharmad, elmúltnyolcév.

Lehet már tudni, miben maradt Orbán elvtárs Barroso elvtárssal?

Marcellusca 2011.06.23. 15:03:15

@GGG77: Ha olvastad volna a (máshol beírt) kommentejimet, akkor tudhatnád, hogy qrvára nem preferálom ezt a f@szságot.
Sőt!

De, kipróbáltam. :P
Több, mint 400km-re, fegyveresekkel őrzött konténer-táborban, 2-2,5 havi távollétekkel.
Annyi különbséggel, hogy amikor melóra mentem én is kaptam fegyvert és nem éhbérért dolgoztam. :D

GGG77 2011.06.23. 15:06:56

@Marcellusca: Igen, akkor épp a jó végén álltál a fasznak. De ez nem mindig van így.

Marcellusca 2011.06.23. 15:08:12

@fzs.1933: Meg tudom érteni.

Egyébként, helló! :D

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2011.06.23. 15:08:39

@csak_csendben2:

pl. andragógiai külön szakok, média és kommunikáció szakok, szociálfilozófia, Nemzetközi és társadalmi tanulmányok, turizmus-vendéglátás, igazgatásszervező, nemzetközi igazgatásiszervező, kommunikációs marketingmenedzser, klasszika-filológia, szabad bölcsészet, szociálpolitika, romológia, stb. nem sorolnám. ezek mind olyan szakok amik önálló egyetemi, főiskolai diplomát adnak.

de nincs kedvem felsorolni az összes haszontalan elhelyezkedésre alkalmatlan diplomás szakot amelyek most divatosak a művelt ifjúság körében, melyeknek egy részéhez felvételi pontszám követelmény sincs csak csekkbefizetési kötelezettség.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2011.06.23. 15:10:01

@GGG77: természetesen nem. csak ezekből nagyon kevés van.

Marcellusca 2011.06.23. 15:12:02

@GGG77: Pontosan. :D

Van bennem (némi) empatikus képesség, ezért el tudom képzelni, hogy milyen sz@r lesz annak, aki oda kerül.
És azt a lehetőséget sem vetettem el, hogy akár én is arra a sorsra juthatok. :(((

GGG77 2011.06.23. 15:14:10

@Marcellusca: Béke!
Otthon bontok erre egy Holstent. :)

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2011.06.23. 15:15:18

@Conv: ezeket én mindet valami hasznos diplomához köthető szakiránynak, nem önálló diplomát adó szakmának indítanám. kétségtelen, hogy van rájuk szükség, de ezek mind csupán olyan dolgok mint pl az, hogy egy sebész specializálja magát a térdsebészetre.

trojka 2011.06.23. 15:32:58

Ezek hulyék. Hol van itt már a munkának becsulete????? Közhasznu munka - egyenlö- közhaszontalan logás (pihenés) 4 orában!!!! Utána feketemunka 8 orában.

GGG77 2011.06.23. 15:35:49

@Conv: "ezeket én mindet valami hasznos diplomához köthető szakiránynak, nem önálló diplomát adó szakmának indítanám."

Ez jó ötlet.

Viktus 2011.06.23. 15:43:50

@Conv:

Gondolom az egész országban ... rendszer hiba ez ebben a formában is, és a munkaügyiben nem a oktatási központok által eladhatatlan tanfolyamokra kell küldeni őket, hanem átképezni értelmes szakirányokba.

Viktus 2011.06.23. 15:50:58

@csabapayne:

Itt megint visszautalnék a rendszerhibára lásd. az érettségi színvonala-értéke nulla közeli lett, mint a nyolc általános ellenben az előző rendszerben az már v.mi volt. Az első diploma akár a delikvens által említett büfészakokon is a a kilencvenes évek végére pláne aztán gyakorlatilag a korábbi érettségi szintnek felelt meg.
A szakmunkás képzés a kilencvenes években teljesen meghalt. Az állami üzemeket privatizálták a szakmai képzés az ország jelentős részében leszűkül a kőműves-festő-bolti eladó-fodrász esetleg pincér szakmákra ...
Nem is beszélve az alsóbb szintekről, ahol már általános iskolában alsó tagozaton is problémás az írás-olvasás elsajátítása ... túl sok egyedi bánásmódot igénylő gyerek van viszont iskolákat bezárják-összevonják, és a problémás gyerekekből jönnek létre 30-35 fős osztályok stb.

Itt még nagyobb szar van kialakulóban.

Noname Watanabe 2011.06.23. 15:52:08

@ColT: Kit érdekel a segély? Azt meghagyom a jóromákoknak. A nagy fene baj az, hogy melót találni (bejelentett állás, nem 1 hónapos határozott idejű szerződéssel, etc.) Dél- és Kelet-Magyarországon ma Mission Impossible-kategória.
(Kivéve, ha nagymellű nő valaki, mert akkor legrosszabb esetben elmegy felszolgálónak vagy pornószínésznőnek)

Noname Watanabe 2011.06.23. 15:54:05

@Viktus: Na ja, az átképzés... Az a nagy büdös helyzet, hogy amíg műkörmöst meg virágkötőt képezni könnyebb, gyorsabb, olcsóbb, mint teszem azt lakatost vagy CNC-esztergályost (hiányszakmák), addig marad a jelenlegi képzési struktúra...
A fiúk/lányok meg elvannak az AFSZ-nél.

Viktus 2011.06.23. 15:54:40

@Marcellusca:

Vagy véres éhséglázadások lesznek ...

Kicsit Karcos 2011.06.23. 15:57:49

@Conv: egyszerű, a végzettek adójának x százalékát vissza kell irányítani a szakmát adó intézménynek. Oszt majd akkor az intézmények is fogják tudni, hány cociológus-romológust akarnak képezni, meg diplomaosztó után pár évvel esetleg körbetelefonálnak, hogy Janikám, ölég kevés adót kaptunk az évfolyamodtól, miben tudunk segíteni.

Viktus 2011.06.23. 15:58:05

@Wilbur Nárcisz-11 Swain:

Na igen, de van egy adott munkaügyi kirendeltség az leboltolja egy oktatási központtal, hogy milyen tanfolyamokra nem jelentkezik a kutya sem, és azt átveszi a munkaügyi gondolom a megfelelő boríték ellenében ... mert értelmes tanfolyamokra nem nagyon küldték sosem a népet hosszú évek óta. Csak a virágkötő, kiskazános, bolti eladó lenyúlásokra mellette meg tartották a gagyi tréningjeiket.

Noname Watanabe 2011.06.23. 16:00:13

@Marcellusca: Önmagában ezzel sem lenne gond, F. D. Roosevelt is közmunkákkal pörgette be anno a jenki gazdaságot (meg Hitler a németet), csak ők nem utcasöprést és fűnyírást biztosítottak a népnek.
"A munkanélküliség megszüntetésére létrehozták a polgári tartalék hadtestet (CCC), a munkások (...) ingyen étkezést, szállást kaptak, egyenruhát és napi 1 dollár zsebpénzt biztosítottak számukra. A program keretében erdőket ültettek, utakat, hidakat építettek, folyószabályozást végeztek." (Akkoriban építették a Hoover-gátat is)

Noname Watanabe 2011.06.23. 16:03:08

@Viktus: Persze, mert mondjuk egy hegesztő tanfolyamra megszervezni a gyakorlati oktatást már munka lenne, ami nem smakkol az AFSZ-nek sem.
Így meg a munkaügyi központokban a pult mögött elüldögél néhány liba meg ficsúr nyolctól háromig (mind gondosan képzett HR-es, ami annyit tesz, hogy kedvesen mosolyogva küldenek el a pitsába).

Viktus 2011.06.23. 16:04:16

@Wilbur Nárcisz-11 Swain:

Egyébként a pornószínésznők ma nagy celebek is mellette, de érdekelne egyéni vállalkozóként vagy kft alkalmazottjaként végzik-e a szórakoztatóipari tevékenységüket pl. esetleg NAV már jár ilyennél vagyonosodási vizsgálattal.

Viktus 2011.06.23. 16:06:39

@Wilbur Nárcisz-11 Swain:

Felétek az már egyfajta előrehaladás , ha HR-es errefelé a különböző ismerettségek alapján üldögélnek mindenféle végzettséggel ... egyszer anno suli után , mikor kellett a start kártyáért a regisztráció mondtam nekik ezt én is elügyködném még szerintem jobban is vérig sértődtek ...

Viktus 2011.06.23. 16:08:14

@Wilbur Nárcisz-11 Swain:

Csak egy apró különbség, akkor 1929-et írtunk a modernizáció töredéke volt így a mainak 2011-ben ... még Kína is ahol aztán van ember dögivel nem kézi talicskás erővel építi a mágnes vasutat, autópályát meg olimpiai stadiont ...

csak_csendben2 2011.06.23. 16:09:52

@Conv:

Ez már nekem is nagyon tetsző ötlet, igaz nehéz lenne úgy csoportosítani, hogy értelmes legyen, de nem lehetetlen.

Viszont én például értelmes mennyiségű filozófis képzését is jónak tartom, mert a filozófiának van olyan aspektusa, mely közvetetten hasznos lehet más szakokra/ágazatokra.

Viktus 2011.06.23. 16:12:09

@Conv:

Mondjuk aki a turizmus-vendéglátás szak elvégzése után két idegen nyelv tudományával nem tud elhelyezkedni az ténylegesen nem életrevaló ... a felsorolásod ebből a szempontból pl. necces.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2011.06.23. 16:17:48

@csak_csendben2:

mindegyik képzésre szükség van a felsoroltak közül, csak szerintem nem önálló diplomás szakmaként.

@Viktus: egy kicsit a classica-filológián is elgondolkodtam, ott azért kell elég keményen tanulni... de végül úgy döntöttem :) , hogy az sem él meg önálló szakmaként.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2011.06.23. 16:50:37

@DArchAngel: Ez most O. viktor vagy nulladik viktor akart lenni a leírásodban?:))
Demszki a metróval,viki a stadionokkal lesz halhatatlan.:((

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2011.06.23. 16:52:56

@Viktus: Hát ez az .Én is írtam,hogy a politikusaink a lopott pénzt miért nem valami termelő ágazatba fektetik be ezzel munkahelyeket teremtve.De ahhoz meg kéne mozdulni.

2011.06.23. 17:49:10

@GGG77: Tulajképpena diploma-hisztériát is a gonosz törpének köszönhetjük. Az ő elbaszott programja volt az ezredfordulón a "tudásbázisú társadalom" meg a "minden harmadik magyar zsebébe diplomát" - na persze ezek akkor is csak a rá jellemző lózungok voltak. Valójában az volt a helyzet, hogy a Ratkó gyerekek utódai ekkoriban fejezték be a középiskolát, és mivel már ekkor SEM volt annyi munkahely, amelyik felszívhatta volna őket, törpe napóleon polgártárs szépen bedugta őket az iskolapadra, gondolván, hogy ezzel most négy évre letudta a problémát, addig sem mennek a pályakezdő munkanélküliek irodájába segélyért. Aztán 2002-2005 körül ezek vagy elvégezték az egyetemet, vagy kibuktak, munkahelyek meg nem teremtek közben, és előállt a munkaerőpiaci túlkínálat. Ehhez hozzájött még a 2008-as válság, és meg is érkeztünk a mai helyzethez. Akik a hetvenes évek második felében, vagy később születtek, egyszerűen megszívták a faszt, de csutkáig, és ahogy most a helyzet kinéz, sose lesz rendes élletük, vagy eltartják őket az őseik a nyugdíjukból, vagy mehetnek az eu-ba a lengyel és román tömegekkel pankrációzni egy-egy feketemosogatói vagy gipszkartonozói munkáért.

lyken 2011.06.23. 18:53:05

@bandika gazdája: Tesco-ban láttam egyszer. Ha volt, akkor jellemzően vittünk 3 tucat 0,75-öst.

@csak_csendben2: "Nem értünk egyet.
Azt eszi meg a piac, akinek halvány lövése sincs..."
Ezzel így egyetértek. Viszont a lakosság közel 100%-a gondolkodásképtelen, önellátásra alkalmatlan, kormányzati segítségre váró szociális juttatás függő. Ennek szellemében általánosítottam.

@GGG77: "Fúj, bazmeg. :) "
Nem tőlem idéztél. Egyébként szerintem egy jó Edelweiss citromkarikákkal és bajor pereccel verhetetlen.

@Conv: "a lindemans-t vagy a floris-t preferálod?"
Szerény nézetem szerint a Guiness A sör. Persze más üdítőket is fogyasztok néha, de csak módjával. Ezt a két márkát nem ismerem, de ki fogom próbálni. :)

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2011.06.23. 19:21:41

@lyken: Ez az általánosítás csúnya dolog.Én nem várok senki segítségére,dolgozom.Van egy csomó jó ötletem,csak az a baj,hogy mind úgy kezdődik,hogy kell hozzá 100 millió forint.
Persze szerinted most én vagyok töketlen,hogy nem tudok szerezni rongyos 100 milliót.
Áh hagyjuk! :))

Viktus 2011.06.23. 19:22:21

@Hajszás Láncos:

Nah igen, és a kedvencem ez a szaporodjál össze-vissza meg nemzethalál ... mikor sehol nincsen nyoma mire is kellene annyi gyerek? meg nagy motiváció sincsen ezen tekintetben max. az alsó rétegeknél megélhetés céljából ... na mondjuk ott még lesz bőven gyermekáldás kipótolni a kieső bevételeket.

Viktus 2011.06.23. 19:25:30

@Tigeri:

Nem jó feneket nyaltál :P

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2011.06.23. 19:32:56

@lyken: bazz ez a kettő a kriek két verziója :)

www.italwebaruhaz.hu/foldal/details/483/48/s%C3%B6r%C3%B6k/gy%C3%BCm%C3%B6lcs-s%C3%B6r%C3%B6k/
www.selection.hu/termek.php?termek=1490

én azonban a német és cseh söröket szeretem a világos sörök közül. a sör ízű söröket :)
szerintem a sör az a staropramen, zlaty bazant, kaltenecker, ratskeller, berliner, radeberger, wernesgrüner, a barna, vörös és fekete sörök közül a leffe, liefmans, chimay, rickards, köstriczer :)

persze ízlik a többi holmi is, mint pl a kriek, de azt én nem tarom sörnek. ahogyan a guinesst sem.
a guiness az guiness, a sör meg sör, de ezt az írek nagyon szépen el tudják magyarázni két pofon közt ha sörözöd a guinesst :) főleg ha ezt csapoltra mondod :)

a guiness az a legenda és a híres márkanév, a beamish és a murphy's az igazi jó ír sör.

olyan mint a coronita. híres, de nem sör. bár mondjuk a coronitával szemben a guiness legalább finom :)

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2011.06.23. 19:38:23

@Viktus: Én olyant nem csinálok.Nem azért,mert olyan becsületes vagy hanem mert ahhoz sincs elég eszem.

2011.06.23. 20:02:35

@Viktus: A gyerek húsz éves project, utána fog kelleni. Nincs ezzel semmi baj, csupán annyi, hogy pillanatnyilag a puszta önnfenntartás is napi gond kereső (!) munkahellyel rendelkező (!) emberek százezreinek - a többiekről nem is beszélve. Tökre örülök, hogy törpe napóleon polgártársnak öt gyereke van - próbálná meg egyetlen hónapig nettó 85.000-ből eltartani őket meg a ténsasszonyt! Vagy nem is, inkább 36e közmunka-díjból! ;-p

2011.06.23. 20:08:08

@Tigeri: Hát igen, erre a problémára találták ki hajdanában a részvénytársaság formát. Neked van ötleted, nincs pénzed, részvényeket bocsátasz ki, és összeszeded rá a pénzt, utána már csak csinálni kell. Csak ebben az álkapitalista kleptokráciában ez is jól meg van umbuldálva, hogy te, mint magánszemély ezt ne tehesd meg, számodra a maximális elérhető vállalkozás maradjon csak az újságárus bódé a buszmegállóban, tovább ne juss, akármilyen ötleted is van. Megy a kukába, mert a Hatalomnak nem tetszik, hogy te csak úgy kiemeld a fejedet a fejedet a szürke tömegből, és bekavarj a gondosan leosztott kártyáikba.

Kartal (rezervált) 2011.06.23. 20:12:08

Semmi konstruktívat nem tudok ehhez hozzátenni, marad az ökölbe szorult gyomor és a vau-vau: KURVA ANYÁTOK POLITIKUSOK!

youtu.be/D4-Mli0G4ZI
youtu.be/heQF3psYJLo

janper 2011.06.23. 20:35:45

@Hajszás Láncos: figyelj, el nem tudom kepzelni, hogy egy tapasztalt es hozzaerto gepesz, programozo, fizikus ma Magyarorszagon a versenyszferaban ne tudnak 500e brutto felett keresni 5 evvel az egyetem utan. Akkora hiany van beloluk otthon is, hogy lasszoval fogjak oket. Aki ez alatt keres, az nem nezett korul vagy nem ert hozza.

janper 2011.06.23. 20:39:19

@csabapayne: " A fiatalok sokszor csak annyit láttak, hogy diplomával lehet csak rendesen megélni. (ez talán változni fog a következő években). " Valtozni fog -- meg extremebb modon igaz lesz ez az allitas. A manualis munka a kinaiakkal fog versenyezni, szoval kb. egy tal rizs varhato erte.

2011.06.23. 20:51:51

@janper: Lehet, hogy igazad van. A kérdés csak az, hogy van-e 3,5 millió gépész, programozó meg fizikus állás országunkban? Merthogy ennyi aktív korú munkavállaló szeretne megélni, tisztességgel felnevelni a gyerekeit. Bónusz kérdés: ha mindenki gépész, programozó, meg informatikus lesz, akkor ki fogja a villamost vezetni, a pénztárgépet verni a közértben, vagy éppen a begyulladt vakbeledet kioperálni?

makacshalacska 2011.06.23. 20:55:26

Ebből tömeges kivándorlás lesz és most nem vicceltem.

lyken 2011.06.23. 20:57:40

@Conv: lol
Lindemans, a cimke alapján. Viszont nekem szalmázott ládában hozták 0.75-ös méretben parafadugósan.

"persze ízlik a többi holmi is, mint pl a kriek, de azt én nem tarom sörnek. ahogyan a guinesst sem."
lykenisztánaban ez eretnekség és minimum máglya jár érte. :P Ha kétharmadom lesz, akkor majd jól törvénybe is iktatom. Ja, nem. Ahhoz haza kéne költözni.

tucano 2011.06.23. 21:01:43

@makacshalacska: Visszamenőleges jóslás volt. Olyan országban lakom, ahol aztán tényleg semmi értelme és még messze is van. Tavaly őszig kb. 50 magyar volt, most több mint ezer!!! Még az utcán sem találkoztam magyar turistákkal, de most állandóan összefutok frissen ideköltözött, a nyelvet egyáltalán nem beszélő, de igen jól képzett jövendő rabszolgákkal.

csoko20 2011.06.23. 21:03:54

Pintár Sasa tavaly valami éhséglázadásokat emlegetett, nem?

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2011.06.23. 21:04:26

@Hajszás Láncos: nem kell mindenkinek gépésznek fizikusnak, programozónak lennie, legyen bútor-asztalos, ács, vagy gipszkartonszerelő, vegyésztechnikus, cipész, fodrász, tetőfedő, műszerész, szakgondozó, állatgondozó, stb.
ezek mind hiányszakmák.
röhögni fogsz, tudok oylan szakiskolát ahol nem indult bútorasztalos osztály mert nem volt meg a 3 fő az évfolyamba. megyeszékhelyről van szó. viszont ugyanabban a városban túljelentkezés volt a médiamanagereket képző magániskolába.

ezeket a szakmákat pont el tudná végezni a képességeivel egy csak büfészakos diplomára képes felsőfokú oktatásra jelentkező.
... bár nem biztos, egyik másik szakma több tanulást és gyakorlati érzéket kíván, mint amire ezek képesek.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2011.06.23. 21:06:23

@lyken: szerintem még ez sem érné meg a hazaköltözést :)

tucano 2011.06.23. 21:13:24

@Viktus: COnv felsorolásából 2 papír is a zsebemben, szakmai tapasztalat nagyon szép és nem 2, hanem 5 nyelv nagyon profin és még 2 némileg. Munkám mindig is volt, sőt karrierem!(muhahaha), csak igen komoly senior pozícióban kiderült, hogy a fizum nem éri el egy dél-olasz utcaseprő bérét. Ne hasonlítsuk össze a ledolgozott időmennyiséget, munkamorált és a folyamatos emberek sorsáról hozott döntések miatti stresszt azzal, hogy hat órában sétál az ember a tengerparton és néha látványosan fogóval a zsákba tesz egy használt óvszert vagy sörösüveget. Azóta már csináltam azt is több szudáni és tigrinya kollégával rövid ideig, de persze gyorsan oldódtak a dolgok:) Viszont van összehasonlítási alapom és azt hiszem nyugodtan kérdezhetem, hogy mennyire van kifordulva magából a világ otthon, a k. mindenit?

lyken 2011.06.23. 21:14:56

@Conv: Manapság mindenki szellemi munkát akar végezni. Ja, és minnél gyorsabban meggazdagodni.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2011.06.23. 21:20:02

@Conv: itt a hiányszakmák listája :

ezekre a szakmákra jelentkezőknek közepes átlagú tanulmányi eredményektől 10-30 ezer forintig kapnak ösztöndíjat az államtól a tanulók amit a gyakorlati oktatásukat biztosító cégek szintén állami támogatással havi 20 ezer forinttal még megfejelnek. ez 30-50 ezer forint havonta még tanulóként. ez bizony egy átlag családnak elég nagy segítség tud lenni. ezzel szemben a szülők sokszor inkább tolják a gyereket a büfészakra mert az diplomát ad, aztán panaszkodnak, hogy de drága a képzés, de nehéz megélni, meg minek taníttatták, ha nincs neki munka?

holott ezek mellett a szakmák mellett, amiből élni tud a kölyök akár elmehetne esti iskolába, vagy levelezőre és szerezhetne majd amikor már van megélhetése, a továbblépéshez diplomát.
gyanítom, hogy akkor már nem büfészakot célozna meg, ha lenne tétje, és nem anyu meg apu adná a hátteret.

docs.google.com/viewer?a=v&q=cache:ihbU_beV53IJ:www.nfu.hu/download/7326/B16_mell%25C3%25A9klet_Hi%25C3%25A1nyszakm%25C3%25A1k%2520list%25C3%25A1ja.doc+hi%C3%A1nyszakm%C3%A1k&hl=hu&gl=hu&pid=bl&srcid=ADGEESjyAmc2bVuLE4F8b1Ls4oKPgnHN_P4FcPSdH-OeQPNpmSnbbJIHBcs75Ni5Ya6WsyMrE_ojcuGLi-nsuwxjkJq8r5APpTAzzRrqxTU_jOujjLGttZfoPRUjOIBiR5kxx3Ncarrq&sig=AHIEtbQI4lKpnE-k0EeJM0FV0L-3hdC7Cg

reccs 2011.06.23. 21:21:23

@lyken: Mégse a diplomásokkal vannak tele a munkaügyi irodák, hanem a szakma nélküliekkel, mégis mindenkinek a diplomás csípi a szemét.

2011.06.23. 21:23:19

Általában egy beküldött önéletrajzra 3-4 hét alatt válaszolnak. Pillanatok alatt el fog menni az a 3 hónap. Esetleg kötelezni kell majd a cégeket, hogy 8 napon belül válaszolniuk kell minden önéletrajzra?

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2011.06.23. 21:27:13

@tucano:

én is voltam a két diplomával (az egyik humán, a másik reál) udvari segédmunkás, méghozzá majdnem egy évig.
de nem volt más a környéken, mozdulni meg nem tudtunk akkor.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2011.06.23. 21:32:34

@reccs:
nem, nem a diplomás csípi a szemét senkinek, csak most ezt a vonalat beszéljük, mert felmerült, hogy majd a diplomás munkanélkülieket is viszik talicskázni meg lapátolni.

erre mondtam, hogy nehéz lesz a büfészakos diplomásoknak - akik a diplomás munkanélküliek többségét adják - a végzettségüknek megfelelő munkát biztosítani a közmunkaprogramban.

bár oda lehet tenni a médiamarketing-kommunikáció szakos vagy politológus szakos diplomást rakni észt osztani a talicskázók mellé, hátha agyonverik őket :), vagy ők is megfogják a lapátot esetleg, ahogyan a többi munkanélküli.

Blogger Géza 2011.06.23. 21:40:02

@mruniverzum: Nem kéne elhinni minden hülyeséget, idézet az utolsó idevonatkozó KSH kiadványból:

"2011. február–áprilisban a 15–74 éves foglalkoztatottak létszáma 3 millió 759 ezer fő volt, ami
0,7%-kal több, mint az előző év azonos időszakában."

tucano 2011.06.23. 21:40:21

@Conv: Nagyon sok olyan ismerősöm van, aki nem tud mozdulni, nekem szerencsém volt, mert a szüleim egészségesek, meg túl sokat olvastam Jelky Andrásról:) Nem is baj egy kis fizikai munka,csak megdöbbentő, hogy ilyen piszlicsáré munkákat is milyen értelmesen (helyi viszonylatban szarul), , a család eltartására alkalmas módon fizetnek. Bocsánat, nem ez a megdöbbentő, ez nagyon jól van. Azon gondolkodom, hogy ha egyszer lesz pénzem, akkor tuti csinálok egy alapítványt, hogy néhány magyar diák még időben meglássa, hogy is lehetne élni, aztán vagy belehülyülnek otthon vagy kiharcolják maguknak:)

Blogger Géza 2011.06.23. 21:58:43

@Hajszás Láncos: Neked pedig egy sürgős elemorvosi vizsgálat kellene paranoid skizofrénia tárgykörben.

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2011.06.23. 22:20:38

@Hajszás Láncos:

"egyszerűen megszívták a faszt, de csutkáig, és ahogy most a helyzet kinéz, sose lesz rendes élletük,"

én is osztom szárnyaló optimizmusodat :)))

2011.06.23. 22:27:18

@Conv: Ezek a szakmák azért "hiányszakmák", mert lófaszt sem akarnak fizetni értük. Műszerészként keresek nettó 86e-t (bejelentve 8 órába), gondoltam, elmegyek lovásznak, mondták hogy 75e zsebbe, a hét 7 napján 7-től 12-ig, hát tök vicces. Még jó, hogy nem kapnak rá embert, létminimum alatti bérezésért ki a franc fog elbújni egy ammóniaszagú istállóba szart talicskázni?
Bútor asztalos képzés? Hova? Minek? Az MDF bútorok korában??? És még milyen képzést indítanál? Műstoppolót? Bognárt? Töltőtoll készítőt? Órást? Vájárt? Kalapost? Lejárt lemez ez már mind, megváltozott a világ, ezek a szakmák pont arra jók, mint az büfé szakos diplomák: beállhatsz velük a mekibe.

2011.06.23. 22:34:29

@Blogger Géza: Most voltam elmeorvosnál, mániás depresszióm van, szóval még egy kicsit finomíts a diagnosztikai képességeiden! :-p

@szorokin: Ez a realitás. Le vannak osztva a kártyák, a legutolsó alulfizetett közalkalmazotti állásig. Aki (pechére) későn született, az várhat arra, hogy valahonnan kihaljon valaki, akinek a helyét kb. századmagával együtt megpályázhatja. És ha nem őt választják, megint várakozás. És közben repülnek az évek, és nincsen az egésznek tartalma, csak az örök fillérszámlálás, új és új reménykedés, és utána új és új pofára esés.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2011.06.23. 22:42:04

@Hajszás Láncos: te jófiú, ezek a hiányszakmák azért hiányszakmák, mert az adott térségben ezekre lenne kereslet, csak éppen nincsenek szakemberek.

ez a fizetés bármennyire is minimálbér, pont egy minimálbérnyivel több, mint a diplomás semennyi.
emellett pontosan az ösztöndíjjal több a semminél a tanulás idején, sőt hozzáadhatod a büfészakos képzés díját amit elfelejthetsz.

persze igen, hangzatosabb, elegánsabb azt mondani, hogy álláskereső társadalomszociológus vagy, mint azt, hogy bádogos vagy.
csak, hát az egyiket mondva legalább kenyeret tudsz venni, míg a másikat mondva éhen halsz. nem beszélve a jellemfejlődésről.

emellett, ha van egy minimálbéres munkád és még mindig megvan az ösztönzés benned, hogy márpedig te médiamarketing menedzser szeretnél lenni, akkor még mindig elmehetsz tanulni, úgy, hogy van egy szakmád amivel ki tudod termeli a napi iskolatejed árát.

aztán ha nem találsz média manegeri állást, elgondolkodhatsz, hogy no akkor mégiscsak megcsinálom a marika néni ereszét azért a kis napidíjért, nem pedig állba ver a szomszéd amikor előadod neki, hogy ha egy jó fotóval a tévében meghirdetné a rotációs kapáját egy általad írt marketingszöveggel, akkor akár három ezer forinttal is többért tudná eladni egy hónap múlva a kapát, ne adja el most azonnal a jóskának, csak mert kell a pénz a tüzelőre.

Viktus 2011.06.23. 22:44:56

@tucano:

Na igen azt nem akartam hozzátenni , hogy az a diplomájával vígan kimegy pl. hajóra ... :P

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2011.06.23. 22:46:00

@lyken: @Conv: @Hajszás Láncos: Az a baj,hogy a rendes kétkezi munka elvesztette becsületét.Pl a tömeggyártás miatt is.Régen a pék lelakatolta a lapátját,hogy senki más ne használja,annyira vigyázott rá.Hallottam olyat is,hogy úgy csinálta a terméket,hogy a fiatalabb ne lássa hogy csinálja.A zelmúlthúszévben(ezt bele kellett vennem) sajnos csak az jött le,hogy munkából nem lehet megélni.A munka nincs megfizetve.Ha még mindig pékségben dolgoznék másfélszer ennyit talán kereshetnék 5-10x! ennyi munkával,minimálra bejelentve.
A mai világban csak azt látja az ember hogy alekosz a menő meg a politikus,meg a bűnöző.
És ugye viktorék megmutathatnák-ha nem lennének egy köztörvényes banda-hogy neked paraszt nem tudunk több pénzt adni,de a bűnözőket elítéljük legalább.
Ha nem lett volna a Cozma gyilkosság sztojkáék még mindig szabadon garázdálkodhatnának.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2011.06.23. 22:53:53

Pláne vidéken ahol röhelyes/siralmas pénzekért dolgoznak.

Viktus 2011.06.23. 22:55:06

@Hajszás Láncos:

Conv elvan a maga álomvilágában :P bár lehet a harmincas rabszolgabér mellett már vonzó lesz a 70 :P bizonyára ez a cél

Viktus 2011.06.23. 22:56:30

@Tigeri:

Sztojkáék helyére gondolod még nem állt senki? :O

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2011.06.23. 23:05:54

@Viktus: Akkor arra kell rászállni és nem hagyni,hogy kinője magát.Bár a csepeli balhé után amikor 150 -en kivonultak hallottam olyat ,hogy azt is egy börtönben lévő bandafőnök helyére lépő csávó szervezte.Valami arab mondta neki,hogy jöhetsz te száz emberrel is.Hát jöttek is.De most már ilyen nem lesz,mert rend lett 2 hét alatt.

Viktus 2011.06.23. 23:10:28

@Tigeri:

A helyedben erről nem kötnék nagyobb fogadást ... most is van csak a médiát egyre inkább ellenőrzi a Fidesz így már a mindennapos cigány terror hírei korlátozva jutnak el a "fogyasztókhoz".

2011.06.23. 23:25:55

@Conv: Minimálbérért melózni nem egy életpálya. Megtakarítani nem tudsz, főiskolát finanszírozni ebből ugyan nem fogsz, sőt, el sem engednek konzultációra, nincs olyan, hogy te most két hetente eltűnsz három hétköznapra, ezt melyik munkáltató tűri el? A minimálbérrel csak elfecsérled az időt, azt az időt, amit komoly álláskeresésre, interjúzásra, jól fizető alkalmi munkák keresésére tudnál fordítani. A minimálbéres tehenész állás maga a végső nihil, a társadalomból való önkéntes kivonulás szinonímája, amikor az egyén végleg feladja az összes ambícióit, társas- és környezetére vonatkozó igényeit, és belesüpped a reménytelenség iszapjába, hagyja magát kizsákmányolni a mindennapi köleskásáért. Onnan, öregem, nincs visszaút, onnan már csak lefelé van.

@Viktus: Szerintem sosem próbálta, amit tanácsol. Én viszont igen.

@Tigeri: Én is így látom a dolgot. Mondjuk a tömeggyártás még nem lett volna baj, emlékezz csak, a kádár rendszerben még nagyon is jól fel lehetett csipegetni a morzsákat, pont a maszek pékeknek volt gyöngy életük, az Alföldi Kenyérgyár termékeit nem volt nehéz felülmúlni minőségben, kisgyerekként magam is számtalanszor álltam kígyózó sorban 8 Ft-os maszek kenyérért, hogy jót ehessünk. A baj szerintem ott kezdődött, amikor irreálisan alacsony áron kezdtek el bejönni a távolkeleti áruk. Akkoriban épült le a teljes könnyűipar, felborult a produktív és újraelosztó szektorok egyensúlya, és ez azóta is egyre romlik.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2011.06.23. 23:33:51

@Hajszás Láncos:

igen, a büfészakos diplomás munkanélküliség sokkal inkább életpálya :)

azt hiszem már csernaja korodban is mondtam, hogy végtelenül pesszimista és élhetetlen gondolkodású ember vagy, no ez azóta sem igen változott :)

2011.06.23. 23:42:53

@Conv: Egyik sem életpálya. Erre mondtam, hogy ennek a korosztálynak egyszerűen nem osztottak lapot. Könnyű többszázezres fizetéssel opimistának lenni... miközben a ksh adatok szerint az ország lakosságának 1/3 része a létminimum alatt él. Nyilván mind pesszimiska meg élhetetlen, mi? Örülj, hogy neked sikerült az élet, oszt ne szólj bele abba, amiről fogalmad sincs.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2011.06.24. 00:13:09

@Hajszás Láncos:
hát tudod, tettem érte, hogy elérjem amit elértem. én sem kaptam egy fillért sem az életkezdéshez. mondhatni megdolgoztam érte, és tanultam érte (máig tanulok érte) hogy meg is őrizzem.

sőt még gyerekeim is vannak, akik közül kettő már a továbbtanulás korában van, a nagyobbik felsőfokú képzésen. azonban ezen közben, már van egy szakmája, amiben bármikor tudna és tud dolgozni.

nem a laposztással van baj, hanem a korosztály egy részének élhetetlenségével, a szülők gondolkodásával.

Viktus 2011.06.24. 00:20:16

@Hajszás Láncos:

Van aki elvan a szülők összehordták ... netán jó helyen suvickolta a narancsot ...

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2011.06.24. 00:39:26

@Hajszás Láncos:

@Conv: - írja "hát tudod, tettem érte, hogy elérjem amit elértem. én sem kaptam egy fillért sem az életkezdéshez. mondhatni megdolgoztam érte, és tanultam érte (máig tanulok érte) hogy meg is őrizzem."

ez jogos, csak hogy sokan hülyébbek sokkal conv-nál.
ha megszakadnak sem tudnak maj' V birodalmában flexibilis és iszonyatosan versenyképes éhbérért való köz-rab-munkánál jobb melót kapni/szerezni...

szóval laposztás a környezet alapján, azaz pl h hova születtél, és mikor..
ill
laposztás tehetség/képesség alapján.

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2011.06.24. 00:41:23

@szorokin:

nincs igazság és nem is lesz (lehet).
még akkor se, ha egész véletléenül vmikó mán nem V leszen az gazda.

Viktus 2011.06.24. 01:07:00

@szorokin:

Na ja, de törekedni lehetne rá :P

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2011.06.24. 02:26:53

@Conv: "csernaja korodban" Ez olyan,mint amikor a bolondok házában összezárják a két Napóleont.Egy hét múlva az egyik már Josephine-nek vallja magát.:))

2011.06.24. 07:46:31

@Conv: Nem vitatom az érdemeidet, de értsd meg végre: a kilencvenes évek eleje, amikor te kezdted, egy egészen más világ volt, mint a mostani. Tudtál élni a helyzettel a nagy átalakításkor, jól van, ügyi vagy, tesék itt egy kockacukor. Most nincs helyzet, csak egy nagy rohadt iszapos állóvíz, ahol mindenki tíz körömmel kapaszkodik abba sokba vagy kevésbe, amit eddig kikapart, mert az eredeti tőkefelhalmozás korszaka lezárult. Még van egy kis utózengés, pár piti tanácsadói szerződést még elsütnek pártvonalon meg ez-az, de alapvetően le vannak osztva a kártyák, akinek jutott, jutott, akinek nem jutott, vagy még gyermek volt akkoriban, az mehet angliába wc-pucolónak, mert itt, ha a feje tetejére áll, és úgy kukorékol, akkor se érdekel senkit,.hogy a világon van, és szeretne ő is egy szeletet a nagy tortából.

Egyéves Önkéntes 2011.06.24. 08:12:49

@Conv: elképzelem, ahogy ássuk majd az Északi Főcsatornát és a parton a munkanélküli szociológusok írják belőlünk a doktorit
Jedem das seine. :D

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2011.06.24. 08:49:05

@szorokin:

csakhogy hajszás nem ilyen laposztásra gondolt, mint a képességek, vagy a földrajzi helyszínek, területek, a megszületésedkor, hanem arra, hogy összeesküvő módon a politikai és gazdasági elit mindent behatárol, hogy aki nem sleptag az ne tudjon élni.

szerintem meg a gazdaság viktortól, feritől függetlenül okozza ezt.

@Hajszás Láncos: 2004-ben az eu-s csatlakozás miatt megszűnt az addigi életem, ugyanis abban a pillanatban az uniós szabályozások miatt a humán diplomámmal végezhető fizikai munkám amiből megéltem megszűnt. de ezen már polemizáltam itt a bőrön, nem fogok ismét belemenni a műemlék épület felújítás és a szabályozások témakörébe.
szóval akkor új életet kellett kezdenem, új egzisztenciát teremtenem, stb. ráment mindenem, tanultam, mert a real diplomám adta tudás addigra egy kicsit megkopott, aktualitását vesztette.

de a lányom sem a "rendszerváltás idején" kezdett tanulni és munkát keresni.

én tartom, hogy mentalitás, ész és csak kevéssé a szerencse, még kevésbé a politikai elit függvénye, ki hogyan irányítja az életét.

2011.06.24. 09:01:04

@Conv: Összeesküvésről nem beszéltem, csupán arról, hogy sok az eszkimó, és kevés a fóka. Akinek jutott, jutott, akinek nem jutott, az éhen maradt, ennyi. És ezen változtatni nem az egyén hatáskörébe tartozik. (Azon túl, hogy természetesen erre időben és térben korlátozott lehetősége van.) Irányítani az életet egy bizonyos pozícióból lehet. Neked volt tartalékod 2004-ben, amit fölélhettél. És akiinek nincs? Ez nem mentalitás kérdése, egyáltalán nem. Ezek objektivitások, vagyis az egyénen kívűl álló körülmények. Hogy ezek a körülmények mitől függenek és hogy jöttek létre, azon lehet vitatkozni, csak éppen semmi értelme nicns. Alkalmazkodni egy darabig lehet, de most már nagyon fogytán vannak a lyukak a nadrágszíjon, saját hajánál fogva meg csak Münchhausen báró tudta kihúzni magát a mocsárból. ;-p

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2011.06.24. 09:22:07

@Hajszás Láncos:

miután is feléltem a tartalékom, nem ugyanabból a helyzetből indultam mint bárki, mint az olyan akinek nincs tartaléka?

az életed irányításához, hogy ne hangzatos lófaszdiplomákért adj ki pénzt, hanem olyan szakmát válassz mire szükség van, amiért nem fizetni kell, hanem neked fizetnek, bizony nem pozíció hanem ész és mentalitás kérdése.

a te sirámaidat meg végképp nem értem, állításod szerint hitelmentes, család nélküli, egyedülálló ember vagy. tehát nincs ami akadályozzon abban, hogy akár lakhelyet változtass, bármit kezdj magaddal, hogy előrébb juss.
de te csak sajnálod magad folyamatosan és szidod azt aki többre vitte.

szóval a pesszimista, élhetetlen gondolkodás az bizony például nálad is a legnagyobb visszatartó erő nem pedig a körülmények, meg a politikai, gazdasági helyzet befolyásolása, a gonosz vállalkozók, a geci kormány, vagy bárki/bármi más rajtad kívül..
és te elég jellemző példánya vagy az ezen területen mutatott mentalitásnak . százezerszámra vannak ilyenek mint te.

Gyani · http://skypesuli.hu/ 2011.06.24. 09:25:42

jó kérdés, merre vannak az új munkahelyek...

golyóstroll 2011.06.24. 09:34:32

@Hajszás Láncos: azért elég vicces, hogy a lúzerségedért mindenki hibás, csak te nem :D
igaza van @Conv: -nak, rengetegen vagytok, akik arra vártok, hogy a sült galamb a szátokba repüljön. Aki meg tesz magáért valamit, az szemét vállalkozó vagy zsidó vagy csókos, vagy akármi.

Viktus 2011.06.24. 10:25:48

@golyóstroll:

Melyik országból tetszik írni? :D

golyóstroll 2011.06.24. 10:29:04

@Viktus: áh csak innen, izreelből

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2011.06.24. 13:48:16

@Conv:

volt ott időhatározó is [ "és mikor.." ] :))

attól függetlenül, h egyetértek e hajszással.

lehet pl h @Hajszás Láncos: hasonlóan nehéz körülmények közé került, de pl debil, pl nem tud írni, és így neki csak a hiperrugalmatos-köz-rabszolga-éhbér-munka marad osztályrészéűl.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2011.06.24. 14:55:24

@szorokin: a mikor sem releváns a téma szempontjából annak igazolására amit állít.

ha bárki ebben a helyzetben van, amit felvázoltál, nincs oka csodálkozni, hogy neki csak ezen bérkategóriás munka jutott, és emiatt mást hibáztatni sem, hogy neki miért csak ez jut.
az oka benne magában, a képességeiben, a viselkedésében van, nem pedig mindenféle külső kényszerkörülményekben.

2011.06.24. 15:34:31

@Conv: Adj nekem tanácsot, ha olyan okos vagyol, konkrétan mit csináljak? Itt és most ebben a pillanatban. Konkrétan hova költözzek, kinél jelentkezzek és minek, avagy milyen vállalkozásba fogjak a kb. 150e spórolt pénzemmel, hogy 80-100e nettónál több jövedelmem legyen? Hiszen te ezt mind pontosan tudod... nosza, hallgatlak!

@golyóstroll: na megjöttünk a lúzerezéshez. Ez egyeseknek kurvára megy, azt tudjuk. De ha megkapargatjuk kicsit a dolgokat, kiderül, hogy szélhámosságokon, illegális dolgokon gazdagodtak meg, avagy nem is gazdagok valójában, csak a 0% indulóra elhozott lízingsuzuki ablakából fikáznak, közben hó közepén már csak zsíroskenyeret zabálnak, és csak a kilakoltatási moratórium miatt van még fedél a fejük fölött. ;-)

bandika gazdája 2011.06.24. 15:39:09

@Conv: Azért nem biztos, hogy igazad van, mert nem tudjuk, hogy hol lakik. Nálunk biztos jobb a helyzet, de van ahol nagyon szar! Ne mondd hogy költözzön el, Magyarországon az nem olyan egyszerű! Kecskeméten majd minden ház meg lakás eladó, de a Mercédesz miatt nem mennek lejjebb az árak sem vétel, sem bérlés esetén! Amit eladsz Miskolcon vagy Nyíregyházán, azért itt egy garázst sem vennél. Igaz munkát könnyebb találni.

golyóstroll 2011.06.24. 15:49:21

@Hajszás Láncos: na pont erről beszéltem, irigy vagy, mert másoknak jól megy.
mentségeket keresel arra, ami vagy: tipikus lúzer.

2011.06.24. 16:05:48

@golyóstroll: Szerintem meg te vagy a tipikus nagyképű fikadzsó, aki mindekit lelúzerez, közben meg a faterja helyezte bele a jóba, de mivel ezt szégyelli bevallani, csak össze-vissza hacsekol, amikor nekiszegezik a kérdést a "lúzerek": konkrétan HOGYAN lehet kikecmeregni a csávából.

bandika gazdája 2011.06.24. 16:55:37

@golyóstroll: Helyben vagyunk! Akinek elfogynak (vagy nem is voltak) érvei, az elkezdi sértegetni a másikat! Mit tudsz róla, hogy lelúzerezed?! Egyébként meg néhány lúzer bizony sokkal szimpatikusabb, mint egy-egy mindenkin átgázoló nagyképű seggfej!

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2011.06.24. 18:03:29

@Hajszás Láncos:

sajnos nem tudok tanácsot adni, lévén eddig csupán a siránkozást láttam tőled, nincs semmi elképzelésem, ötletem, hogy mire vagy valójában képes, mi az amit sikerrel tudnál irányítani, kezelni, tevékenykedni, mi érdekel, mennyire vagy kreatív, mennyire vagy alkalmazkodóképes, mennyire vagy kitartó, stb.
magadat kellene ismerned.
ha azt mondod, nem vagy képes többre, én elfogadom, csak ne másokra mutogass okként.

de hiszek benne, hogy ha csak fele annyi energiát fordítasz az előbbre jutáson gondolkodásra, mint amennyit a megkeseredett siránkozásra, akkor még el is érhetnéd a célod.

@bandika gazdája:

egyedülálló, hitelmentes, fiatal ember az elmondása szerint, aki nem függ senkitől és semmitől.
ennyi a válaszom.

Szóönt 2011.06.24. 18:38:55

A lényegről megfeledkezett mindenki. Erről az undorító szemét gennyes sumákolásról, hogy televerték a sajtót a 90 nap helyett mégis 180 lesz aztán laposan csendesen fél perccel szavazás előtt módosították a mégis kilencven nap lesz-re.
Igazi aljadék undormány megoldás a becsület polgári bajnokaitól. Csak a szokásos sunyiság.
Marhára tele vagyok velük.
Undorítóak a módszereik.

lyken 2011.06.24. 20:17:14

@Hajszás Láncos: "Adj nekem tanácsot, ha olyan okos vagyol, konkrétan mit csináljak? Itt és most ebben a pillanatban. Konkrétan hova költözzek, kinél jelentkezzek és minek, avagy milyen vállalkozásba fogjak a kb. 150e spórolt pénzemmel, hogy 80-100e nettónál több jövedelmem legyen? Hiszen te ezt mind pontosan tudod... nosza, hallgatlak!"

Nem, ezt te tudod pontosan. Henry Ford mondta: "Whether you think you can, or think you can't, either way, you're right!"
Ha fejlődni akarsz, akkor olvass Robert Kiyosakit, Michel Gerbert, Donald Trumpot. Ezek nem mondanak neked semmi konkrétat, de a saját kreativitásod és tapasztalataid alapján kibontakoznak előtted majd lehetőségek.
Ha meg találod azt önmagadban, ami begyujtja a tüzet, akkor képes leszel kitörni a siránkozó szintről. Ha ki akarsz törni. Ez nem lehetőség kérdése, ha eldöntöd, hogy megléped akkor meg fog történni. Ha eldöntöd, hogy ez nem lehetséges, akkor nem lesz lehetséges. Iszonyatos mennyiségű lehetőség van a gazagodásra, de ehhez fel kell ismerned a lehetőségeket és élned kell velük. Hiába kérsz tanácsot Convtól vagy mástól. Az az ötlet amit nem te találsz ki, tervezel meg és ezáltal teszel a magadévá, nem fog számodra működni. A pénzügyi rendszert ami gondoskodik rólad neked kell felfedezned, megtervezned, megvalósítanod, megszeretned. Ez szellemi fegyelmet igényel, amire sokan nem képesek. Ők azok akik állami gondoskodást akarnak, a szociális juttatás a kedvenc kifejezésük, hisznek a nyugdíjban(furamód a mikulásban nem) és biztonságosnak hisznek egy munkahelyet, annak ellenére, hogy a munkaszerződésük nem örökre szól.

2011.06.24. 20:50:38

@lyken: Ez a szokásos ezoterikus bla-bla az önbeteljesítő jóslatokról. Abban egyetértek, hogy a tisztességes jólétnek nincs receptje. De ebből nem következik, hogy BÁRMI bejön, amit te találsz ki. Képzeld, volt már egy pár próbálkozásom, és csak buktam rajtuk. Időt, energiát, pénzt. Hagyjuk most a cipőtisztítóból lett milliomosok legendáját békén, ha voltak is ilyenek, vagy ezerszer annyi rohadt meg cipőtisztítóként az utca porában. Essentia capitalismo: az "erősek" elveszik a "gyengéktől" munkájuk gyümölcsét, és felélik azt. Így működik a rendszer. Mindig is így működött. Pont ez a rendszerszintű igazságtalanság hívta életre a kommunizmus gondolatát.

lyken 2011.06.24. 21:06:10

@Hajszás Láncos: Ezt így is lehet nézni. De akkor ne sértődj meg azon, ha van aki felkelt, leporolta magát és jól járt. Azon se sértődj meg, ha ezek az emberek másoknak is elmondják, hogy van élet a csirkeól ajtaján túl is. Olyan élet, ahol nem fosztják le őket ciklikusan.
Te hiszel benne, hogy ez egy ezoterikus marhaság. Én meg láttam, hogy nem az. Ez nem önbeteljesítő jóslat. Ha úgy állsz hozzá, hogy az állás a biztonságos, a nyugdíj a jövő és a lakás birtoklása a cél, akkor neked ezek lesznek a fő értékek. És valószínűleg el fogod ítélni azokat akiknek mondjuk a gazdagodás a cél és az, hogy akkora vagyont halmoznak fel, hogy nem kell dolgozniuk. Pedig ők hozták létre azokat az állásokat, amiket esetleg oly nagyon preferálsz.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2011.06.24. 21:51:24

@Conv: Hát nyafogni azt tud.
@Hajszás Láncos: Esetleg tanulj nyelvet,végezz el valamilyen tanfolyamot(valamilyen szakmára gondolok) bár nem tudom mennyit dolgozol,mennyi időd van.Otthon ahelyett hogy a tévé előtt döglenél csinálhatod ezeket is.(én beszélek,pedig én is szarul osztom be a rengeteg időmet) de íme néhány javaslat.

Viktus 2011.06.25. 01:35:13

@lyken:

Te már gyémántos mlm ügynök vagy? :D:P

2011.06.25. 08:15:02

@Tigeri: Ülj le, fiam, egyes! Két nyelven beszélek, három szakmám van, a tévét meg már több mint másfél éve kikapcsoltattam. Most már azt mondja mg valaki, hogy ki az, aki ezt értékeli? A munkabér ajánlatok szánalmasak, a feladott apróhirdetéseimre meg szökőévente jelentkezik egy komolx megrendelő, ha nem lenne a minimálbéres főállásom, már rég becsődöltem volna.

Horizont 2011.06.25. 13:12:31

@Hajszás Láncos:
Ez van amikor kommentek alapján bekategorizálják az embert, nagyon rosszul és helytelen módon!

bandika gazdája 2011.06.25. 14:47:41

@Hajszás Láncos: Most sajnos nincs időm, de majd mondok neked eztazt! Ti meg ne bántsátok! De nagyokos lett itt hirtelen mindenki! Az élet szerencse dolga is, nemcsak okosságé!

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2011.06.25. 15:46:07

@Hajszás Láncos:

asszem nincs jobb és biztosabb:

qrvának kell állni. :D

arra mindég van igény, (fix a fix kereslet).

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2011.06.25. 15:48:48

@Hajszás Láncos:

vagy ott a teccsó:

"Füredi Tibor vagyok, 38 éves, teszkó-áru-mozgató-menedzser, jelenleg 3 gyermekem van, négy éve dolgozok az áruházban, nagyon elégedettek velem a főnökeim, vörksopokon jól szerepelek,
nagy perspektívát látok a munkahelyemen, fejlődési és előrelépési lehetőséget, '87-ben érettségiztem 3,4-es átlaggal, és a legkisebb is számít, teszkó"

www.youtube.com/watch?v=0spnt6zFxEY

2011.06.25. 16:02:40

@szorokin: Van már itt épp elég kis kurva nélkülem is. ;-) Nekem valami olyasmi való, hogy ne nekem kelljen futnom a munka után, hanem a munka fusson utánam. Unom már az árversenyt több csillió kisvállalkozóval, hogy melyikünk vállalja be két petákkal önköltség alatt azt, amit végül úgyis basznak kifizetni az ilyen-olyan módon pozícióba került kis nyálfejű hülyegyerekek, mert ők azt is megtehetik, úgysem perelem be őket 10e/ügyvédóra + perköltségért. Egyszerűen a tököm teli van! Magyarországon 20 év alatt újra kialakult a rétegtársadalom, és az a réteg, ahol a pénz van, gyakorlatilag bármit megtehet, viszont teljes mértékben hiányzik belőle az "úri becsület." A többiekre meg nem lehet építeni, mert 2020-ban sem lesz két forintjuk.

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2011.06.25. 17:32:25

@Hajszás Láncos:

"Magyarországon 20 év alatt újra kialakult a rétegtársadalom"
ez nagyjából a régi (azaz ugyanaz, mint ami vuót)

[ régen is ott voltak azok a rétegek. vö: mindenki egyenlő, de vannak egyenlőbbek
állatfarm, orwell ]

vö.: rendszerváltás volt-e vagy móccerváltás

szerintem egyértelműen a zutóbbi a helyzet.

2011.06.25. 17:40:01

@szorokin: Nem, ez nem a régi. Itt már grand cagnon-nyi szakadék van a rétegek között. A kádárizmus ha nem is volt tökéletesen egyenlő, de azért lényegesen konszolidáltabb társadalom volt, mint ez a mai. Ma már tök sci-fi visszagondolni arra, hogy aki egy kicsit is akart, pár nap alatt talált munkát, vagy hogy netán egy vájár ugyanannyit vagy többet keresett (a műszakpótlékok és egyebek miatt) mint ugyanannál a vállalatnál a bányamérnök, vagy hogy az OTP egy non-profitorientált szervezet volt, és nem volt ÁFA. Ezt egy ma húsz éves egyszerűen el sem tudja képzelni.

guma 2011.06.25. 18:00:43

@szorokin: ebben @Hajszás Láncos:-nak van igaza!

de itt van a lengyel vélemény osztrák lapból: www.stop.hu/articles/article.php?id=895864

és, hogy az elmúlt évek milliárdokat felemésztő sarát, mennyire az akkori ellenzék okozta jól példázza pl a MOL árának több milliárdos többlete (és lehetne sorolni, de minek!).
a mai hírnek pedig itt eredete az akkori szemforgató akciójuk amivel keresztbe tettek az országnak :
orulunkvincent.blog.hu/2011/06/25/hatarozati_javaslat#more3013638
ennyi bődületes hazugság ami nap mint nap kiderül, hogy ne az emberek fizessék meg - szerintem csak azt jelentette : mindenki fizesse meg, hogy le mertek váltani minket...

trojka 2011.06.25. 18:59:16

Emlékszem rá, hogy annak idején a "sikta" után a melosok (gyáriak, bányászok, stb) bementek a megszokott kocsmájukba egy felesre, meg egy pofa sörre. ez olyan természetes volt, minthogy reggel fel kellett kelni, s munkába kellett menni. Ettöl még senki sem mondta rájuk, hogy részegesek. Tessék megnézni, hogy ma kik mennek "pofa sörre"? amikor kinyit a kisbolt, már 6.00-kor megjelennek a munkanélkuliek, (muslicák) eliszogatják a kis pénzuket és politizálnak kb. 8.00-ig. este folytatják, addig szunnyadnak, délben esznek valamit (ha van mit.) Hát, ezt hozta ez a piszok nagy demokrácia.

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2011.06.25. 19:46:12

@guma:

szerintem nem feltétlenül nem értek egyet @Hajszás Láncos: -al.
arra gondolok, h
én arról beszéltem, h a rétegeknek nem kellett lecserélődnie, sőt, h nem cserélődött le a hatalmi elit.
az egy másik kérdés, h a (társadalmi) rétegek közt,
ember-ember közt durván nőttek a különbségek, persze, szerintem is.

szóval itt elszabadult durván a kapitalizmus, vadkap. van
ismert tény, h közép-kelet európa lett az elsőszámú kísérleti terepe
at IMF, Világbank, stb..nek; -
a korábbi 20-30 évnyi latin amerikai kísérletezés főleg itt folytatódik

és az itteni szoclib elitet ez nem h cseppet sem aggasztja, hanem örömmel, önként vitték az országot (nem magukat, hisz ők az elit) a vágóhídra, a kísérleti táborba....

trojka 2011.06.25. 20:03:39

Persze, hogy persze....Csavez (tudom, nem igy kell irni) már sanzén s...be rugta oket, (meg még egy páran) hát keresni kellett egy marha országot, marha vezetöivel egyutt, amit mindenféle vádakkal sakkban lehet tartani, valamint gazdaságilag, politikailag és pénzugyileg maorkra lehet szorítani...

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2011.06.26. 21:41:53

@Hajszás Láncos: Bocs haver,nem tudtam hogy egyenesen Supermannel beszélek.
Akkor a faszér nem dolgozol már külföldön agyas?
Ha úgy vesszük nekem is van 3 szakmám.de ha ilyen nagyon okos vagy miért nem tudsz valamit kezdeni magaddal?
@Horizont: Jóvannmá na!Sokkal többet te sem néztél ki belőle ugye?Írt ő már nagyon durva stílusban is.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2011.06.26. 21:47:12

Ha jól emlékszem csernaja korában volt,hogy nagyon durván elküldtem én is a stílusa miatt.

lyken 2011.06.27. 01:04:58

@Tigeri: "Ha úgy vesszük nekem is van 3 szakmám.de ha ilyen nagyon okos vagy miért nem tudsz valamit kezdeni magaddal?"
Ha veszel 3 embert és megtanítod nekik ugyanazokat az információkat, akkor simán megeshet, hogy A személy kiválló egyéni dolgozó lesz, de nem tud csapatban dolgozni, vállalkozónak pedig csapnivaló. B személy bár kiválló vállalkozástervező és irányító, nem képes munkaerőként értékelhető tejesítményre. C személy pedig lehet, hogy kiválló, de csak csapatban képes dolgozni.
Ugyanígy megeshet, hogy bár valakinek van 3 diplomája, de ez csak annak köszönhető, hogy vizsgák előtt "beseggelte" az anyagot, így a való életben nem képes semmire. Nyelvismeretre ugyanígy igaz, az, hogy a felsőfokú diplomás esetleg nem képes élő nyelvkörnyezetben elboldogulni, ugyanakkor Pistike, aki a prohétből meg guldenburgok örökségéből szedte fel a nyelvet, simán felveszi odakint a ritmust, mert megvan hozzá az érzéke. Ez nem jelenti azt, hogy bárki akinek papírja van az tök hülye, de aki nem ér el semmit és csak panaszkodásra képes azt természetesen a helyén kell kezelni.

2011.06.27. 01:45:01

@Tigeri: Mondjuk, hogy szeretem a hazámat. ;-) Aztán itt vannak idős szüléim, az összes barátaim, itt ismerem ki magam a közigazgatásban és a szokásokban. De lehet, hogy az lesz a vége... ha már nem lesz több lyuk a nadrágszíjamon. De Bergengócia nem vonz, sem az esős Anglia, Hollandia, a fagyos skandináv országok szóba se jöhetnek, Portugália most ment csődbe, marad Franciaország, ami úgy-ahogy hasonlít... de pill az a helyzet, hogy amennyivel többet fizetnek odakint (ha egyáltalán kapk egy wc-pucolói melót), azt nagyjából be is buknám az albérleten meg a csillió mütyűr szirszar újra megvételén, amit nem tudok magammal vinni két bőröndben. Agyaltam én már ezen sokat...

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2011.06.27. 02:37:57

@Hajszás Láncos:

nincs más lehetőség akaszd fel magad (vagy csak ásd el magad fejjel lefele)
vagy alapíts pártot vagy terrorszervezetet
vagy (bár most a fityisz érában nem eccerű) alapíts egyházat !

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2011.06.27. 02:40:33

@szorokin:

az egyházalapítás (magam számára) amúgy, nekem is nagyon szimpatikus
jó élete van egy egyházatyának, egy alapítónak, azaz a prófétának :)

2011.06.27. 08:15:17

@szorokin: Gondoltam már rá, hogy Magyarországon egyetlen egyház sincsen, amely az antik görög isteneket imádná. Pedig szerintem jópofa mitológia, lehetne áldozatokat bemutatni a legkülönbözőbb szakisteneknek, mini delfi jósdát üzemeltetni stb.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2011.06.27. 13:32:40

@Hajszás Láncos: Oké,szereted a hazád.De akkor is ki lehetne menni pár évre nem végleg.
Ha hideg országba mész,akkor egy fél évre tavasztól őszig.Én így csinálnám.De gondolom nekem is van az a pénz amiért kibírnám a hideget is.

2011.06.27. 14:57:50

@Tigeri: Oké, mondjuk, hogy kimegyek fél évre, tf. hogy már aznap, hogy megérkezek, kapok munkát (nem valószínű), fogamhoz verem a garast, és összespórolok mondjuk egy- vagy éppen kétmillió forintot. Utána hazajövök, és AKKOR mi a fütyimet csinálok? Elmegyek kubikolni közmunkába?

2011.06.28. 13:18:59

@GGG77: Előbb csörög a telefon, huszonéves nőci: "a szirszar kft-től hívom, megkaptam az életrajzát, és az a kérdésem, hogy holnap be tudna-e jönni interjúra?" - "nem, holnap sajnos nem érek rá, talán csütörtök délután" - "de mi holnap tartjuk az interjúkat" - "sajnos ezt az ügyet most már nem tudom elhalasztani" - "akkor viszlát" és lecsapta a hülye picsa. Ja, körülbelül másfél hete küldtem nekik önéletrajzot, szóval bőven lett volna ideje ELŐRE szólni, ha már ilyen rugalmatlan az időbeosztása. Persze akkor tök feleslegesen odabumlizhattam volna, mert ebből úgy sem lett volna semmi, ahol alapból ilyen a hozzáállás, ott tapasztalataim szerint más bajok is vannak.

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2011.06.28. 22:39:59

@Hajszás Láncos:

"delfi jósdát" ... neeeeeeem
állami beruházásként, állami pénzér felcsúti jósdakomplexumot kéne csinálni, amúgy ebben benne lennék én is, jó biznyisz lenne.

Ott kellene visszamenőleg (3-4 ezer évre) meghonosítani a zOrbán kultuszt
zOrbán kultusz @ the felcsuth augur complex

süti beállítások módosítása