Skip to content


       Szűrés lista

Népegészségügyi termékdíj a népnek, a népért

A jobbikosok mellett a kormány is egészségünkért dolgozik: Nagy Anna kormányszóvivő kedden jelentette be, hogy az aznapi kormányülésen döntöttek a népegészségügyi termékadóról, amit az egészségtelen élelmiszerekre vet ki a kabinet szeptembertől.

Nézzük csak, hova jutottunk a kezdeti hamburgeradótól:

"Nem elég az adópolitikai ösztönző, a sportra, népegészségügyi felvilágosításra, a tudatos életmód népszerűsítésére is nagyon sok energiát kell fordítani - húzta alá a kormányszóvivő.

A fokozott egészségügyi kockázatokkal járó élelmiszerek fogyasztására kivetett termékdíj egyértelmű jelzés arra, hogy az állam nem szeretné tétlenül végignézni azt, hogy egészséges emberek hogyan lesznek beteggé azért, mert nem egészségesen élnek. Ez nem csak magánügy, hiszen ha több tíz vagy százezer ember gyógyszereit, kezelését, ápolását kell fizetni, akkor már társadalmi szintű problémáról beszélünk - fogalmazott a kormányszóvivő.

Amennyiben az Országgyűlés is megszavazza, szeptember elsejétől adót kell fizetni a bizonyítottan egészségkárosító élelmiszerek után. Adókötelessé válnak a magas cukor, só, szénhidrát vagy koffein tartalmú ételek és italok, mint például az energiaitalok, chipsek, előregyártott és csomagolt sütemények, sós snack-ek és levesporok. Nagy Anna hangsúlyozta, hogy ez még nem végleges lista, hanem egy előzetes javaslat, az egyeztetések és a parlamenti vita során még változhat.

Az adót a termék gyártójának, importáru esetén az első forgalomba hozó személynek kell fizetnie. Az új adónem teljes bevétele népegészségügyi célokat szolgál - tájékoztatott."

Ugye egyrészt a hamburgernek híre-nyoma sincs benne, mivel Lázár frakcióvezető úr külön törvényben regulázza meg a gyorséttermeket, és talán egyszer majd a mintegy 1,6 millió óvodás+diák napi többszöri étkezését biztosító menzákra, és a dolgozóknak 500-1.000,-Ft közti összegért ebédmenüt kínáló kifőzdék jobb minőségére is gondot fordítanak majd.

Másrészt a képmutatás iskolapéldája, hogy az egészségtelen termékek forgalmának csökkenését remélik a termékdíj bevezetésétől, de kiadást alapoznak az abból tervezett nem kevés bevételre. (Anno Veres Jani írta így a költségvetéseket, ugye emlékszünk.) A Világgazdaság információ szerint 20-30 milliárd bevételt várnak a termékdíjból, és Szócska Miklós egészségügyi államtitkár már két hete elkottyantotta a Hírszerzőnek, hogy részben ebből fedeznék az orvosok béremelését. (Vajon mit találnak ki, ha nem lesz meg a 30 milliárd adóbevétel? Akkor mi lesz az orvosok béremelésével?)

Sajnos az Annácska kezében lévő papírok nem nyilvánosak, de azért már egy ideje kiszivárogtak a részletek, és azok megegyeznek a szóvivő által elmondottakkal.

Az adó mértéke az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) információi szerint így fog kinézni:

"üdítőital esetében 10 forint/liter, 2012. január 1-jétől 15 forint/liter, ha cukortartalma meghaladja az 5g cukor/100 ml mennyiséget,
energiaital esetében 300 forint/liter, ha koffeintartalma meghaladja a 20 mg koffein/100 ml mennyiséget,
csomagolt édességek esetében 200 forint/kilogramm, 2012. január 1-jétől 250 forint/kilogramm, ha a
hozzáadott cukrot tartalmazó csokoládé, csokoládé- és kakaótartalmú más élelmiszeripari készítmény, keksz, cukorkaáru, lekvár, kandírozott gyümölcs, vagy zöldség, cukrászati termék cukortartalma meghaladja a 25 g cukor/100 g mennyiséget,
jégkrémek esetében 100 forint/kilogramm, ha cukortartalma meghaladja az 5 g cukor/100 g mennyiséget,
sós snackek esetében 400 forint/kilogramm, ha a gabona, burgonya vagy olajos magvak felhasználásával készült, sütött vagy pörkölt, ízesített termék sótartalma meghaladja az 1g só/100g mennyiséget,
étkezési porok esetében 500 forint/kilogramm, ha a levesek, mártások, ételalapok készítésére szolgál, sótartalma pedig meghaladja az 5 g só/100g termék határértéket."

Zero osztott-szorzott, leugrott a boltba körülnézni, majd csinált egy szép kis táblázatot. Népegészségügyi termékdíj vs. jövedéki adó.

 

Igen, egy doboz sörnél egy Bomba, egy olcsóbb csoki, és egy mogyoró után is több adót kell majd fizetni. :-)

Az is elég szembetűnő, hogy mivel az adó kilóra, literre vonatkozik, az olcsóbb termékek nagyobb mértékben fognak drágulni. 100 forinthoz képest a 25 már komoly tétel, míg 300 Ft-nál szinte elenyésző. Vagyis elvileg ezzel is a kispénzűek szívják meg.

A gyakorlatban viszont sokkal valószínűbb, hogy felfut a bevásárlóturizmus, a határ mellett élők szépen átjárnak majd a szomszédos országokba vásárolni, és persze a csempészet is szépen beindul.

Az aktuális osztrák Spar kínálatából. A magyar 444 forintos ár (369+75) biztos nagyon versenyképes lesz az osztrák 0,99 eurós árral. Red Bull csempészek, tietek a jövő!

De ettől majd biztos egészségesebbek leszünk! A sportpálya- és uszodaépítés, céges sportbérlet állami támogatással, 5%-os élelmiszeráfa csak a csúnyakapitalistanyugati világ fatális tévedése, mi magyarok nem dőlünk be ilyen kamumódszereknek! Nekünk népegészségügyi termékdíjunk lesz, a népért! Előre!

...

Vagyis ismét az Abszurdisztánban megszokott ügymenetet láthatjuk: jó szándék, elcseszett kivitelezés.

De a jó hír, hogy a Fidesz ezt a törvényt nem visszamenőleges hatállyal hozta! :)

Címkék: gazdaság fidesz egészségügy abszurd

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr443004938

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Buszbalesetek: Miért öl a magyar út? 2011.06.24. 14:43:21

A hétnek még nincs vége, mégis megvonhatjuk a megdöbbentő mérleget: hétfő óta a magyar országutakon három súlyos buszbaleset történt, amelyekben összesen kilencen haltak meg, és több tucatnyian súlyosan megsérültek. A balesetek mindegyikében nem menetr...

Trackback: Papírja van róla! 2011.06.24. 13:55:18

Papíron már megvan az egymillió új munkahelyNapi GazdaságLehet, hogy ön még nem is tud róla, de papíron már dolgozik?Azt szeretném megtudni, hogy kaphatnék-e valamiféle munkáltatói igazolást arról, hogy papíron már van munkahelyem, és ha igen akkor ezt...

Trackback: humbugeradó 2011.06.24. 13:21:18

A kormány kitalálta, hogy megneveli a kificamodott ízlésű polgárt és egyúttal még az egészségügyet is támogatja. Orbán Viktor megmondta, hogy „aki a saját egészsége ellen játszik, az járuljon hozzá jobban a rendszer fenntartásához‟. Ez a gondola...

Trackback: Döglött Béka: Dolce Vita fagylalt közgazdász kehelyben 2011.06.24. 12:32:03

Mottó: Ha semmi sem lehetetlen és minden lehetséges, akkor mégiscsak lehetséges, hogy van, ami lehetetlen.Az Elvarázsolt Kastély exkluzív éttermében paradoxonokat szolgálok fel, melyeket a legfrissebb és szigorúan ellenőrzött alapanyagokból, a kulinári...

Trackback: Para-Kovács Imre: Mártír a láthatáron 2011.06.24. 12:07:59

Sohasem szenvedtünk hiányt bolond politikusokban....

Trackback: Statárium 2011.06.23. 15:12:22

Úgy látszik hungarikumaink egyike, hogy az elmúlt 10 évben országunk vezetői eredeti szakmájukban teljesítettek a legrosszabbul. Ha közgazdászt választottunk miniszterelnöknek, akkor a gazdaság kezdett gyorsításba a lejtőn, ha meg jogászt, akkor a joga...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dr. Aullah 2011.06.23. 14:34:04

"az egyeztetések és a parlamenti vita során még változhat."

Hehe... ezen felnevettem kínomban.

törcsi 2011.06.23. 14:41:59

gyerekek. ne vegyük már komolyan, hogy ez jószándék vezeti őket vagy azt, hogy ez hosszabbtávú egészségügyi célokat szolgál, nem is érdemes ennyire beleásni magatokat.
ez az egész mindössze azt a célt szolgálja, hogy a csökkenő adóbevételeket pótolják egy 53. vagy 54. adónemmel. csak most becsomagolják mindenféle mendemondákba. nem az élelmiszereket áfáját növelik hanem rákúrnak egy ikszedik adónemet az egészségesség jegyében.

Ivanhoe 2011.06.23. 14:45:44

Ha tényleg a mi egészségünkért aggódnak akkor miért nem a zöldségek, gyümölcsök, halak áfáját csökkentik? Újabb adó ostoba magyarázattal.
Egyébként épp erről beszélgettünk testvéremmel a héten. És arra jutottunk, hogy mivel neki volt annyi esze, hogy kihúzzon Bécsbe dolgozni, ezért majd szépen ottani áruházban bevásárol és gurulós bőröndben hozza haza a cuccot. Ugyanis az a helyzet, hogy ott se drágábbak az élelmiszerek, műszaki cikkek, stb. mint itthon. Az kormány meg beveheti bő nyállal!

Manatwork (törölt) 2011.06.23. 14:48:51

"De a jó hír, hogy a Fidesz ezt a törvényt nem visszamenőleges hatállyal hozta! :)"
Napot nyugtával dícsérd! Csak 1 önálló képviselői indítvány kell az "elmúlt 8év népegészség-ellenes Gyurcsány kormány intézkedéseinek megreformálásának céljából" és az adó visszamenőleges lesz 2002-ig.

Manatwork (törölt) 2011.06.23. 14:50:02

Az lesz a szép idő végre amikor a nyugatról becsempészett kokakóla elkáprásztatja az összes nagyfajmagyart...

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2011.06.23. 14:55:05

Amúgy ha a cél az, hogy ez ebből befolyó pénzt az egészségügyi szektornak adják, akkor a már most is meglévő jövedéki adót a cigarettára és alkoholra miért nyúlja le az állam?

A cigi adója is, az a durva 160% is menjen az EÜ-nek és megvan az orvosok, áploók bérének a fedezete.

Mondok egy sokkoló 2007-es adatot:

2007-ben a mintegy 430 milliárd forintos forgalomból az állam 325 milliárd forint bevételre tett szert jövedéki adó és áfa formájában.

325 milliárd !!!

325 milliárd !!!

325 milliárd !!!

És most szaroznak ilyen hamburgeradóval 15-20 milliárdos bevételért?

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2011.06.23. 14:57:35

@törcsi:

Tudjuk mi, de próbálunk jóindulatúak lenni :)

Valahol Máshol (lemondott Dr. Prof.) 2011.06.23. 14:57:38

Egy újabb sarc, amelynek egy új hangzatos nevet találtak. Mondjuk az ilyen ötletelésben a politikusaink mindig nagyon kreatívak.

Viszont jól látható, hogy már a manyupos lóvé is igencsak fogyóban van, a sokadik piacról finanszírozott milliárdos hitelek mellett nagyon kell az újabb sarc.

Ja tényleg, semmi visszamenőleges hatály? Lázár bealudt?

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2011.06.23. 14:58:39

@Ivanhoe:

Sajna az adócsökkentés nem túl jó ötlet, mivel a gaz kereskedők benyelik a csökkentést, aztán 1 hét múlva már ugyanannyi a barack .... erre már megvolt az Nagy Országos Pilot, Gyurcsány áfa-csökkentése, ismerjük a tapasztalatokat.

mim 2011.06.23. 14:59:10

Politikus korrupció adó -->
Minden parlamentben helyet kapó politikus 20 évre visszamenőleg befizeti a 2 egymást követő év közötti vagyonnövekedés 80%-át. Aki nem tudja igazolni a vagyonát ill. kevesebb vagyont mutat ki mint az adott évet megelőző évben az automatikusan a jelenlegi vagyona 80%-át fizeti be (sumákolás). A vagyont és annak mozgását nem személyi, hanem 3 rokoni szintig vizsálja az adóhatóság, ezzel is belső családi és rokoni kontrollra sarkalva a közel állókat.

Javaslom a népszavazás kiírását erről. Amelyik politikus ezt elutasítja, természetesen nincs a néppel. Vagyis ellene van és nevét minden nap minden médium 4 óránként be kell olvassa.

Vittore. 2011.06.23. 15:06:30

Én néha-néha megiszok egy Monstert, melyben egy erős kávényi koffein van: nem hat, csak finom. Na most a boltban a fél literes Monster 279, az automatában 300, akkor ebből lesz 450? Hát ez milyen piacgazdaság?

Nem lehetne, hogy mennék úszni, futni, sportolni, csak sajnos az órabéremből nem telik, mert minden drága? Jah és amúgy az én órabéremet miből emelik? Úgy tudom, hogy a mocskos bunkó zemberek sok zsemlét esznek, ami szénhidrátban gazdag, így akkor kérek én is zsemlénként 2 Ft adót, nem?

Mi nem Cartedort vettünk jégkrémnek, hanem most a Tescoban van isteni 4 ízű 500 Ft-os, 2 literes jégkrém, akkor annak az ára 200 Ft-tal nő? Az asszony kiabálja a konyhából ezen írásom közben, hogy az a baj, hogy nem csökkentik az egészséges ételek árát cserébe, így a csóróktól megint elveszik az olcsó csokit, jégkrémet, meg ilyeneket. Mert aki eddig megvette a 1400 Ft-os Vienettát, meg az 500 Ft-os Red Bullt, az most is megveszi, a 100 Ft-os energiaitalnak, a csóró csokinak meg jégkrémnek meg befellegzett. Ja igen, a drága édességet jellemzően külföldön gyártják, amivel lehet versenyezni az olcsóbb magyar édességgel, erre minek basznak oda? A magyar gyártóknak - kíváncsi leszek, hány munkahely szűnik meg emiatt is...

bulvármédiás => · http://kepviselo.blog.hu 2011.06.23. 15:06:46

Romániába egy ideje már bevezettek ilyen adót (vagy azt csak tervezték még 2009 végén?), szóval várható volt ennek hazai megjelenése is. Meglássuk, milyen eredménnyel.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2011.06.23. 15:07:54

na, csak megtaláltam az spar.at-n mennyi ott a Red Bull :)
0,99 euro, 260 ft :)

Vittore. 2011.06.23. 15:08:50

Hadd jegyezzem meg még: a CBA szendvicskenyér 219 Ft/fél kg, a magos barna meg 379-470/fél kg. Akkor miről beszélünk?

Kicsit Karcos 2011.06.23. 15:09:01

Semmi gond, majd rendeljük neten a kenyeret is (a fehéret, mert a kovászkoson biztos nem lesz akkora adó), meg a zsíros tejet és a fujjdeegészségtelen, magas fruktóztartalmú gyümölcsöket. Ezért már talán ajándék szotyi is jár.

Ukrán cigi, szlovák rendszám, luxemburgi csirke. Bécsi cukrászda.

bandika gazdája 2011.06.23. 15:10:53

@zero: Lesz itt még meglepi, ez csak a kezdet! Összel jön az extrém sportok adója, az ebadó, aztán ....: adófizetők különadója, lélegzetvételi adó, betegadó, egészségadó, cipőhordásadó, mezítlábjárás adó, tejadó, kenyéradó, öregedési adó, fiatalodási adó, szappanadó, árvasági adó, özvegységi adó, mé nem döglesz má meg adó!
Csak ne vigyáznának rám annyira! Had döntsem már én el, hogy akarok-e vigyázni az egészségemre. Azt meg már meg sem jegyzem, hogy a balga emberiség évmilliók óta zabálja a sót!
Nekem ezzel az a bajom, hogy megint hülyének néznek! Mondják azt, hogy "kö a pénz, ide vele"! Az tisztességes lenne!

bulvármédiás => · http://kepviselo.blog.hu 2011.06.23. 15:11:50

@Vittore.: Akkor most a család a spórolás jegyében átáll a gyümölcsözésre. Félre ne értsd, én se örülök pl. egy szelet csokoládé akár 50 Ft-os emelésének, de ez van. Max. több müzliszeletet eszem meg joghurtot ;-)

Ami viszont kimaradt az előbb egy DE: "üdítőital esetében 10 forint/liter, 2012. január 1-jétől 15 forint/liter, ha cukortartalma meghaladja az 5g cukor/100 ml mennyiséget" Ezek szerint most a pocsék édesítőszeres vackokat kell inni? Mert hosszú távon azok se egészségesek :S
(A Lift kinek az érdekeltségébe tartozik?)

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2011.06.23. 15:14:59

@Ivanhoe:

Amíg be nem tiltják a külföldi bevásárlást :)

Ivanhoe 2011.06.23. 15:16:22

@zero: Bérkommandó mintájára lehetne csinálni egy adócsökkentést ellenőrző hadosztályt :) Ilyenekre úgy is van pénz.

bandika gazdája 2011.06.23. 15:16:49

@Vittore.: Ki mndta azt teneked, hogy ez azoknak lesz gond akiknek tellik rá? Éppenhogy azok csökkentett adóját kell pótolni belőle! Én nem vagyok egy agresszív típus, de aki 2014-ben a fideszre szavaz, személyesen vágom pofán! (Már ha addig meg nem döglök!)

Kicsit Karcos 2011.06.23. 15:17:06

@zero: nemrég még az volt az ökölszabály, hogy 20 milliárdos bevétel alatt kár lehajolni bármilyen adóért is, mert nem éri meg (vagyis a bevételt felemésztik az ügyintézői, szakértői, tanulmányírói, benzin-, iroda- és egyéb költségek).

Persze most már hatékony lesz a beszedés, nem úgy, mint a kommunisták idejében. Van már TEK, NAV, AVH, amik játszi könnyedséggel fogják leinni a kóla tetejét.

Valójában az lenne az igazi, ha a fizetések egészét utalványban kellene adni, és akkor lehetne adni egészséges étkezési jegyet minden hónapban 70-80 ezer forint értékben (a többi üdülési csekk, szotyiutalvány, kondibérlet), ami tovább növelné a Rendszer hatékonyságát és a zemberek jó közérzetét.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2011.06.23. 15:19:12

De Ausztria, Szlovákia, Szlovénia felé nincs határ, átmegyek, telepakolom az autót, és még a benzinpénzt is behozza, annyit spóroltam.

Ez viszont azt jelenti, hogy nem a helyi CBA-ba megyek bevásárolni, hanem az egész 7végi nagybevásárlást odaát intézem. Így kevesebb lesz a CBA bevétele, kevesebb lesz az állam adóbevétele, a CBA kirúg 10 embert a boltból, akiknek az állam fizethet munkanélküli segélyt ...

Okosan végig lett ez zongorázva.

Kicsit Karcos 2011.06.23. 15:19:40

@laspalmas: aki külföldön vásárol, az ugyanolyan adócsaló, mint aki napraforgóolajjal hajCSa meg a zőccségesmercijét, vagy mint aki Bécsben nyit cukrászdát, hogy elkerülje a burgiadót.

mutant · http://universal.blog.hu 2011.06.23. 15:23:27

A Lázár Jánosos marhaságra: építsenek játszóteret az étkezde mellé???Pont így csalják be Amerikában is a gyerekeket, mivel kevés a nyilvános játszótér. Atyaég!!Már Kazahsztánnál is égőbbek vagyunk:-/

Kicsit Karcos 2011.06.23. 15:24:03

@bulvármédiás =>: gondolj bele, mi lenne itt, ha mindenki minden nap egész nap (imprilista) kólát inna és chipset enne. Na ugye, hogy kell a burgiadó? A Parlament előtt is azért nem lehet gyülekezni, mert ha mindig mindenki ott gyülekezne, akkor senki nem férne el, ezért inkább ne gyülekezzen senki. Elemi logika. Elemi bolsevik logika.

Vittore. 2011.06.23. 15:24:31

@bulvármédiás =>: A Lift az Coca Cola termék. Én amúgy most is cukormenteset iszok, kivéve ugye a Monster pl. De a jégkrémben nincs cukormentes, a csokiban sincs és a sós mogyit is szeretem a sör mellé az F1 alatt.

Amúgy meg tegnap a Tescoban 350 Ft volt az alma kilója, ami vicces, mert a banáné 300. Most kíváncsian megyek haza vidékre, mert akkor elvileg már nem 20-30 Ft-ért veszik ott az alma kilóját, ha 300-ért adják, ugye? (Költői kérdés volt)

jágör68 2011.06.23. 15:26:37

Hol van most a 2/3- nyi birkatömeg?
Nem 20 meg 30 Ft- os nevetséges pluszadókkal kell az egészséges életre nevelni, hanem oktatással, támogatással.
No meg a dohányosok, drogosok, piások, elhízottak egészségügyi biztosítási díját szépen kb
30% / db kockázati tényező szorzóval megemelni.
-2000 Ft- os szakorvosi vizsgálati díj
-5000 Ft- os díj az indokolatlan orvosi ügyelet igénybevételéért.
-teljes 100%- os kiszállási díj kifizettetése indokolatlan mentőhívás esetén.
Nem fillérekkel dobálózni, hogy majd abból "hűdejó egésségügyünk lesz"

Ombudsmanyus 2011.06.23. 15:30:29

Az adó bevallása sen lesz piskóta. A könyvelő ezután majd azt nézi, hogy hány % cukor van a forgalmazott élelmiszerben, és aszerint vallja be az adót. Hogyne.

Egyébként a nyers gyümölcsön, zöldségen, a húson és néhány diabetikus élelmiszeren kívül minden élelmiszerre ki lehetne ezt az adót. Meg a menzákra, éttermekre, cukrászdákra is akik az egészségesből is képesek egészségtelent készíteni.

bandika gazdája 2011.06.23. 15:32:51

Elmondanám, hogy életemben nem ittam energiaitalt, nem szeretem a sós mogyorót, utálom a csipszet, a colához hozzá sem nyúlok, hamburgert tán kettőt ettem életemben, és nem ízlett, a zacskós levesnél a köménymaglevest is többre becsülöm, úgyhogy leszarhatnám az egészet, engem a tálalás bőszít, de az nagyon!

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2011.06.23. 15:32:55

@bulvármédiás =>:

"Hasonló körre vonatkozott volna a román hamburgeradó is, s bár egyes pártok és az egészségügyi szakma előszeretettel példálózik a keleti szomszédunk adónemével, ott nem vezették be."
hirszerzo.hu/profit/20110216_hamburgerado_terv

Viszont
"Romániában 2011-től a jelenlegi 24%-ról 5%-ra csökken az áfája a kenyérnek, a húsnak, a tejnek, a cukornak és az olajnak."
www.agrarhirek.hu/hirlevelek/hirlevel1044.html

és
"Az Európai Unión belül Magyarországon a legmagasabb az alapvető élelmiszerek áfája - Dániával holtversenyben -, a sütőipari és a tejtermékekre 18, az összes többi élelmiszerre 25 százalék. (Az Egyesült Királyságban 0, Lengyelországban 3, Németországban 7 százalék az élelmiszerek áfája, de Szlovákiában is csak 19.)"
m.privatbankar.hu/cikk/az_afacsokkentes_mentheti_meg_az_elelmiszeripart_42468

Persze ellenzékből könnyű volt pofázni
www.mno.hu/portal/622098

Ombudsmanyus 2011.06.23. 15:34:17

Na, mégegyszer kapkodás nélkül.

Az adó bevallása sem lesz piskóta. A könyvelő ezután majd azt nézi, hogy hány % cukor van a forgalmazott élelmiszerben, és aszerint vallja be az adót. Hogyne.

Egyébként a nyers gyümölcsön, zöldségen, a húson és néhány diabetikus élelmiszeren kívül minden élelmiszerre ki lehetne vetni ezt az adót. Meg a menzákra, éttermekre, cukrászdákra is akik az egészségesből is képesek egészségtelent készíteni.

Kicsit Karcos 2011.06.23. 15:35:20

@jágör68: nagyon helyes. Hogy mondod meg, hogy ki a dohányos? Aki cigit vesz? És mi van a jövedéki adóval?

@Ombudsmanyus: hadat üzent a kúrmány a bürokráciának, na. Majd a könyvelők felpörgetik a gazdaságot, munkahelyet teremtenek, államadósságot csökkentenek, orrot tisztítanak.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2011.06.23. 15:37:36

@Kicsit Karcos:

Spanyol eper, holland sárgarépa, szlovák tej stb....
Ezt érdemes lenne rajzba öntenie egy hozzáértőnek, ehhez hasonlóan
i225.photobucket.com/albums/dd95/sirmartz/boycottbeijing.png

jágör68 2011.06.23. 15:40:35

@Kicsit Karcos:
Na hogy, hát ahogy az életbiztosítók is tudják (és kemény kockázati számolásokat is végeznek ám, nemcsak cigi, munkakör, életkor, nem stb alapján). Csak ki köll kérni tőlük.
Vagy a háziorvostól.
És be kell vezetni a biztosítási jogviszonyon alapuló egészségügyi ellátást.
Aki nem fizet és soha nem is fizetett semmit, annak sajna a gazdag USA- ban se jár semmi.
Akkor fogok pezsgőt bontani, ha nálunk is az lesz a legelső kérdés mellkasi fájdalom miatti mentőhívás esetén, hogy "Akkor legyen szíves bediktálni a biztosítója nevét és biztosítási számát"
Néznének nagyot bodzásék. Meg sokan mások is.
Pedig ez a normális.

Manatwork (törölt) 2011.06.23. 15:40:56

@jágör68: elméletileg logikus amit írtál, de ha varázsütésre kiesne a költségvetésből az a jó pár száz milliárd Ft ami áfa és jövedéki adóként most évente bekerül a költségvetésbe akkor lenne nagy sírás-rívás az biztos. Pontos adatot nem tudok 2010-ről, de szinte biztosan több bevétel volt cigiből és piából mint 500 milliárd.
Azt meg senki ne mondja már hogy az állam a konkrét cigi és pia miatti megbetegések gyógyítására ennyit elköltött!

bandika gazdája 2011.06.23. 15:41:50

@Ombudsmanyus: Nem a könyvelőd vallja be, a gyártó fizeti (és persze teszi rá az árra) hozzád már emelt áron érkezik!

Endordelfin 2011.06.23. 15:46:17

Gratulálok. Mennyi hülye ember van vezető pozícióban.
A cukor legalább természetes. Cukros üdítők helyett veszik majd a mesterséges édesítőszerekkel ( aszpartám, nátrium-ciklamát ) teletömött üdítőket. Mennyire jó lesz, kövér emberek helyett rákos emberek lesznek. Az már csak hab a tortán, hogy az esetleges második Rákosi korszakba jól beleillenek majd betegségük folytán.

Sokkal többen vannak, akik tudják kontrollálni magukat, nem jómódúak, mégis néha-néha megesznek egy-két csokit, eszik a jégkrémet. Nem híznak, mert mozognak mellette.
Miért is káros a cukor? A sót megértem, azt nem tudod lemozogni.

A képmutatás magasfoka, a cigivel nem kezdenek semmit, hanem a kevésbé veszélyes termékek árát növelik. Ha tényleg az egészséges életmódot szeretnék felfuttatni, akkor az egészséges ételek árát csökkentenék, mert az még a hamburgeradó után is több lesz, mint az "egészségtelen" ételeké.

Kicsit Karcos 2011.06.23. 15:50:56

@laspalmas: jó a rajz, made in China?:)

@jágör68: helyes, akkor ugye ezzel párhuzamosan eltörölnéd a cigi jövedéki adóját?

Kicsit Karcos 2011.06.23. 15:52:28

@jágör68:

"Akkor fogok pezsgőt bontani"

Bontsál, mennyi extra TB-járulékot csengetnél be utána, azt is figyelembe véve, hogy amíg pezsgőt iszol, addig sem floorballozol?

Ombudsmanyus 2011.06.23. 15:55:01

@bandika gazdája: És az EU-ból, vagy importból történő behozatalnál mi lesz? Azokra is vonatkozik majd az adó. Valahogy be kell majd vallani azt is, de előtte el kell tudni dönteni, hogy adó köteles-e, vagy sem.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2011.06.23. 15:57:46

@bulvármédiás =>:

"Ezek szerint most a pocsék édesítőszeres vackokat kell inni? "

Igen, az OKSZ szépen leírta:
"a gyártók nagyobb arányban kínálnak majd olyan helyettesítő termékeket, melyek a márkacsaládon belül megfelelnek az adómentesség követelményének (például csökkentett cukortartalmú, vagy cukormentes cikkeket ajánlanak)"
Igya a nép a rákkeltő vackokat!

GGG77 2011.06.23. 15:58:25

Porlevest nem eszem, nassolni se szoktam sós dolgokat, csak nagyon ritkán.
De a kurva kólámat, a havi 1 tábla csokimat és havi 2 hamburgeremet nem adom!

bulvármédiás => · http://kepviselo.blog.hu 2011.06.23. 15:59:37

@Kicsit Karcos: Elhiszed, hogy ez nem csak az imperialista cumókat érinti, hanem a hazaiakat is? Ellenben a gyümölcsleveket ezután lehet nyugodtan inni, aminek pl. a Sió meg a Szobi csak örülhet. Feltéve, ha nem cukor, energia és rost szegény (=gyümölcsöt nem is látott) löttyökkel akarják elárasztani a piacot.

@laspalmas: Á, erre gondoltam, köszi a pontosítást! (Sajna még leragadtam a tervezetnél, de asszem az is nyugat-európai mintára készült.
Az áfa csökkentés meg jól hangzik, csak ezt mivel fogják ellensúlyozni?

@zero: Ezzel az elmélettel gond csak akkor keletkezik, ha a forint megint mélyrepülésbe kezd az €-hoz képest. Meg te képes lennél órákat utazni, hogy bevásárolhass Szlovákiában? (Tudom, a pesti dugóban eleve annyi az út...)

Kicsit Karcos 2011.06.23. 16:00:03

@laspalmas: szerencsére a cukron nem lesz cukoradó, így hát szépen megveszed a lájtos üccsit, lapátolsz bele egy kis kristálycukit, és már ihatod is.

Marcellusca 2011.06.23. 16:00:27

Valamelyik híradásban mondta Éger (vagy hogy híjják az orvosi kamara elnökét?), hogy ez a 20-30 milliárd semmi. Az a 150, amit kivontak, az talán épp elég lenne a jelenlegi szint fenntartásához.

Ja, meg bemutatták, hogy miként tudunk egészségesebben élni. Kevesebb sóval, cukorral.
Aszongyák, hogy ne tegyek a kávémba 3, csak 1 kocka cukrot.
Vazze, nem azért teszek bele 3-at, hogy sűrűbb legyen, hanem azért, mert édesen szeretem. :D

GGG77 2011.06.23. 16:02:16

Majd észbe kapnak, amikor vmelyik Lázár testvér a lovardából odatelefonál Viktornak, hogy "bázz, tesó, 20%-al esett a határ menti üzleteink forgalma"

GGG77 2011.06.23. 16:03:07

@bulvármédiás =>: De ny-magyarországi ismerőseim 10 éve átjárnak Ausztriába.

bulvármédiás => · http://kepviselo.blog.hu 2011.06.23. 16:03:18

@laspalmas: Akkor ezzel szépen átcsoportosították a problémát egy relatív könnyen kezelhetőről egy kvázi kezelhetetlenre. kíváncsi vagyok az orvosok szakvéleményére...
Mert az ásványvíz meg a gyümölcslé még oké, de a mesterséges lötyik már kevésbé. S tartani lehet, hogy ezek keresete megnő.

csak_csendben2 2011.06.23. 16:05:00

Ha minden igaz, akkor a só miatt ebbe a körbe kerül majd pl a Delikát is. Szóval itt nem csupán csipszről van szó, hanem mindenről, amiben ezek az alkotók megtalálhatóak. Lehet körbenézni a spájzban/hűtőben, hogy mi minden fog drágulni.

Kicsit Karcos 2011.06.23. 16:06:26

@Marcellusca:

"Vazze, nem azért teszek bele 3-at, hogy sűrűbb legyen, hanem azért, mert édesen szeretem. :D"

Urizálunk, urizálunk? Közben potyautazgatunk a társadalmi ellátórendszeren? Aki 3 cukorral issza a kávét, az röstellje el magát, és fizessen 98%-os büntetőadót mindenre visszamenőleg is és előre is, egy összegben, és kérjen bocsánatot a dolgozó néptől, akiket megkárosított. Méghogy édesen szereti... jó kifogás!

bulvármédiás => · http://kepviselo.blog.hu 2011.06.23. 16:08:28

@GGG77: No igen, az osztrák, szlovén és szlovák határok 20-30 km közelében ez megoldható, de szvsz egy budapesti már elgondolkodik a dolgon.

bulvármédiás => · http://kepviselo.blog.hu 2011.06.23. 16:14:52

A Red Bull részhez kiegészítéshez: ne feledd, hogy ez akció, s a 1,40-es árral számolj - bár még így is megéri. Leárazások pedig itthon is vannak.
Viszont az osztrákok hozzánk jönnek cigit venni, mert náluk 2-4-szer annyiba kerül.

Marcellusca 2011.06.23. 16:28:12

@Kicsit Karcos: Én kérek (m)el(l)nézést, de az utóbbi 20 évben akkor voltam dokinál, mikor köteleztek rá (üzemorvosi). :)
Gondolom, nem az eddig befizetett és igénybe nem vett TB-befizetések alapján kapnám az ellátást. :)))

rajaram 2011.06.23. 16:33:02

Az utóbbi hetek-hónapok eseményei sajnos okafogyottá teszik a "Vastagbőr" létét is. Ezeket kár kritizálni, kár a tényfeltáró posztokért, hiszen teljesen nyilvánvaló, hogy elmebetegek vezetik most ezt az országot - korlátlan hatalommal.

ketroot 2011.06.23. 16:35:31

Az megvan, hogy ezek a kretének költöznének a Parlamentből?

Marcellusca 2011.06.23. 16:38:36

@rajaram: Csak nem azt akarod mondani, hogy Vastagbőr = Fidesz-KDNP? :DDDD

@ketroot: Lennének ötleteim, hogy hova húzzák el a csíkot. :D

Novbert 2011.06.23. 16:40:36

@jágör68: Egyébként aki nekem, dohányosnak beszól, hogy nem járulok hozzá a népegészségügyhöz a 160%-os adótartalmú napi doboz cigimmel, azt szívesen pofonkenném egy péklapáttal.
Maga a törvény természetesen nettó fasság. Meg tudja nekem mondani valaki, mi az a "bizonyítottan egészségkárosító"? Vajon a cukor, a só, vagy a koffein az? Esetleg mindegyik? Jézusisten, asszem hazamegyek és kihajítom az összes sótartót meg cukrot meg kávét amit a lakásban találok! Gonosz mérgek, pfej, nyomuk se maradjon!

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2011.06.23. 16:44:42

@Kicsit Karcos:

Hát én életemben talán 5 "üccsit" vettem, pedig nem vagyok kétéves....szóval nem érint :)

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2011.06.23. 16:47:35

@csak_csendben2:

Rájöttem! Schobert Norbi lobbizott a Fidesznél! :)

rajaram 2011.06.23. 16:54:15

@Marcellusca: Pont ellenkezőleg. De mi értelme van kritizálni elmebetegek intézkedéseit? Bármit tesznek, ez betegségük következménye. Tarlós zászlójától a kényszermunkáig. És mindezt korlátlan hatalommal teszik. Az igazság az, hogy sajnos elvesztünk. Ebből már nincs kilábalás.

Marcellusca 2011.06.23. 16:54:54

@Novbert: Nyugi! :)
Mennyé haza, oszt' nyomgyá be egy adag csülkös pacalt! :)))
Vagy egy köröm pörit. De, csakis mangalicából! :D
És hajts fel utána egy pofa sört!

Mer', ezek egésssssségesek.

csabapayne · http://kulturcseppek.blog.hu/ 2011.06.23. 16:58:09

@Marcellusca:

Jut eszembe ... a 2 literes kannás koccintós nem káros ?!

Marcellusca 2011.06.23. 16:58:42

@rajaram: Hát, igen ...
Odáig jutottunk, hogy nincs olyan nap, olyan intézkedésük, ami ne kerülhetne ki ide. :(((

Az megvan, hogy egy nyá. r. őrgy. kérte az aktiválását?
És azt a választ kapta, hogy jelenleg nincs a végzettségének, képzettségének megfelelő beosztás (talán pont emiatt ment nyugdíjba).
De, majd jövőre, mert akkor ....

bandika gazdája 2011.06.23. 16:58:48

@laspalmas: Én a Zország mértani közepén lakom. Hová menjek bevásárolni? (Igaz nekem a legjobb, mert szabadon választhatok. Minden határ egyforma messze van.) Amúgy csak biciklim van, meglesz a mozgás is!

Marcellusca 2011.06.23. 16:59:27

@csabapayne: Rajta van a népnemzetiegészségügyi listán?
Akko' NEM!
xD

Marcellusca 2011.06.23. 17:06:47

@bandika gazdája: Keziccsókolom, mittet teccik itten sírnyi? :)
Nem iszik enerdzsirinket, nem eszik sósmogyit, csipsz@rt, nem fogyaszt ipariszennyvizet, azaz nem érinti az új sáp. :)))
Ha el akarna mennyi kűffődre bevásáni, annyit mozoghatna, hogy bármennyit fogyaszthatna ezekbűl a sz@rokbúl. :D

Kicsit Karcos 2011.06.23. 17:12:57

@Marcellusca: jó ötlet, a csapvízre is lehetne zárjegyet szerelni, különben elpazarékolják az emberek, vagy egészségtelenkednek belőle, pl. kávét főznek, vagy kólaszörpöt ütnek meg vele.

Viktus 2011.06.23. 17:14:19

Szerintem ki kellene mérni pl. az oxigént is köbméterre , és megadóztatni, mert igen pofátlanul mindenki ingyen vesz levegőt ...

Viktus 2011.06.23. 17:18:33

@bulvármédiás =>:

Mondjuk a panelban igen nehézkes megoldani a gyümölcsfák elhelyezését, de végülis jogos szorítsanak helyet a 40 nm-en v.mi kis almafának ... boltból beszerezni a valójában egészséges gyümölcsöt igen drága.

bandika gazdája 2011.06.23. 17:19:02

@Marcellusca: Igen, de lehet hogy rászokok, mert má tegnap is mondtam, hogy ha nekem beleugatnak, akkor én azéis! Megasztán vennék cigarettát, (kapadohányt) sört, sót, cukrot ilyesmit.

csabapayne · http://kulturcseppek.blog.hu/ 2011.06.23. 17:21:39

Annyira nem is baj, hogy megadóztatják ezeket a termékeket. Bár elég morbid lesz, hogy nálunk lassan luxuscikké avanzsálódik a kóla, a chips és a hamburger... na meg a csoki :(
Értem én a szándékot...
De egy jó minőségű gyümölcslé attól még mindig drága marad. És uszodabérletre sem jár adókedvezmény.

bandika gazdája 2011.06.23. 17:22:11

@Kicsit Karcos: Ne aggyá má ötleteket az Isten megáldjon! Holnap jön a vízadó! Tudod! A Trutykó is mondott valami marhaságot, egyből bevezették!

Sanya1965 2011.06.23. 17:24:25

@laspalmas: Az adót akkor csökkentheted, ha a csatlakozási szerződés során derogációt vagy eltérést kértél, mert a 2006-ig érvényes EU-s HÉA-irányelv (Hozzáadott-érték adó Irányelv) kimondta, hogy az újonnan csatlakozott államok ÁFA-ja nem lehet kisebb 15 %-nál. (A régiek azt csinálnak amit akarnak X-szer X évig) Ez alól lehetett kérni derogációt, mint említettem, pl ha jól emlékszem SK, PL, de lehet tévedek. Lényeg az, hogy a 1996-2003 közötti szoci kormány valahogy nem harcolt érte. Sőt a lehető legß@rabb adórendszert rakta össze.
@Marcellusca: Inkább egy jó adag velős-csülkös-pacalt kellene betolni, némi főttkrumplival, előtte két-három feles, utána jöhet a sör. :D

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2011.06.23. 17:24:28

@Novbert:

És vajon a piákat mikor fogják durván megadóztatni?

Már a cigis posthoz is leírtam anno:
"Az alkoholisták gyógyítása hány milliárdba kerül?
Évente hányan halnak bele az aktív vagy passzív (mattrészeg házastárs, sógor, kocsmapartner leböki, agyonveri) piálásba?
A részegek hány forint kárt okoznak? Pl. a diszkósok, akik után jó időben bokáig járunk az üvegcserépben a játszótéren?
Az alkoholt hogyhogy nem akarja senki a világon szabályozni, pláne betiltani? Csak nem 100 x nagyobb biznisz, mint a cigi? "
vastagbor.blog.hu/2011/03/07/atgondolt_torvenykezes/fullcommentlist/1#c12830556

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2011.06.23. 17:25:28

@Endordelfin: Én sem értem miért káros a cukor.A sót inkább aztán azt is kipisiled/izzadod.
Amúgy meg:Mostantól spórolhatok a tejen,hogy meg tudjam venni a kólát meg a chipset.:((
Úgy látszik itt Magyarországon mindig mindenre az a megoldás,hogy itt egy kicsit megszorítunk,ott pedig adót emelünk/vetünk ki.Elmebeteg banda.

Marcellusca 2011.06.23. 17:27:09

@Kicsit Karcos: @Viktus: Na, na,na, na, héló, héló, ájjatok le! :)
Ne osztogassátok itten a zötleteket, mer' még a végin megfogaggyák! :D

@bandika gazdája: Véletlenül nem fityiszesnek teccik lenni? Ezzel a csakazértis, dafke, nehogymán hozzáállással? :DDDD

LandroHun 2011.06.23. 17:31:01

Nincsen a listában a kávé, pedig annak is magas a koffeintartalma

Kicsit Karcos 2011.06.23. 17:31:26

@bandika gazdája: felesbe szoktam lökni a baromságot és az okosságot, hátha egyszer elnézik az illetékesek.

bandika gazdája 2011.06.23. 17:31:43

@laspalmas: Te most humorizálsz? Szerinted egy kétdekás Hubertusból kb. 1000 ft. (nem tudom mostanában pontosan) mennyi a jövedéki adó?!

bandika gazdája 2011.06.23. 17:35:52

@Marcellusca: Nem, én 1994. óta nemszavazó vagyok! Szavaznék, de nincs kire! Akkor árult el utoljára az Eszdéesz! Azóta jobban esik a lekemnek ekézni őket, mert nem segítettem nekik egy szavazattal! :-)

Kicsit Karcos 2011.06.23. 17:36:24

Különben meg mit sírtok, vót nagyarányú adócsökkentést, bőven telik belőle hamburgeradóra. Meg még lesz is nyilván egy csomó adócsökkentés, hiszen gőzerővel számolja fel a Kormány a talicskajáratokat, csak a jó Gubcsi már százmilliókat spórolt.

LandroHun 2011.06.23. 17:37:28

@laspalmas: Ha nem innának annyian ilyen durván, akkor sokkal többen érnék meg a nyugdíjat. Abban meg mi a biznisz az államnak?
Pont a zsíros és cukros, sós ételeket kéne támogatni. A jómódúak úgyis jobban figyelnek az étkezésükre. Éljenek sokáig ők hasznosak adófizetés szempontjából. Viszont a csórok, akik segélyből élnek, csak occsó kaját tudnak venni. Gyorsan elpatkolnak -> kevesebb segély.

Artech 2011.06.23. 17:39:06

Válasz egy "ostoba hüle pitsának": Adókötelessé válnak a magas cukor, só, szénhidrát vagy koffein tartalmú ételek és italok, mint például az energiaitalok, chipsek, előregyártott és csomagolt sütemények, sós snack-ek és levesporok.. Vazze ezt nagy tételben mi esszük, ( kispénzűek) ,mert ezt bírjuk megfizetni... "Az adót a termék gyártójának, importáru esetén az első forgalomba hozó személynek kell fizetnie. Az új adónem teljes bevétele népegészségügyi célokat szolgál - tájékoztatott." Ezt mi is fogjuk, mert ránk hárítják..
{Azt figyeli valaki a volánnál, hogy a távközlési cégek ránk szexuálják 08.01-től a válságadót???}
Én is vennék a lányomnak eperrel ízesített rák-homár salátát, de az 2 heti fizetésem...
Annuska.
Miért nincs vér a Fönököd pucájában, vagy a te csiklódban: Mondjátok ki: a kis pénzűeket akarjuk megsarcolni. Mert mi a pénzünkért jól élünk. Megtudunk fizetni mindent ami szerintünk egészséges...
A többiek meg jattoljanak?
Igen (hallom hogy ezt mondod.)
A 16% adókulcsnak köszönhetően, ott fent gond nélkül vásároltok...
Mi meg tesszük alátok a pacit..
Vagy valamelyik részét...
Miért nem meritek kimondani, hogy hasmenésetek van az őszinte beszédtől?
Mondjuk ki: A kispénzűek sokan vannak {Matolcsy szindróma} tőlük, sok kicsi sokra megy, még mindig van mit elvenni..
Tippet ha adhatnék...
A gépkocsival közlekedők kilométer pénzét, (ami most 9 forint) adóztassuk meg!!!!!!
Igaz hogy ez régi szabályozás, a képviselők sem így veszik igénybe, de adóztatható!
A cafetéria nekik túl sok, adóztassuk meg azt is 16%-al..
A családi pótlékot vonjuk be az adóalapba...
Etcetera...
Más..
Volt egy nagyon jó fönököm aki durván BESZÉLT az alvállalkozó emberével.
Ő csak annyit mondott: Lehet hogy gazdag vagy, de nem vagy hallhatatlan...
Ezt fent is meg kellene gondolni.....

tudi 2011.06.23. 17:39:41

Remélem a szalonna, sonka nem kerül fel a listára, bár azt mi itthon készítjük, disznóból, bár ezzel lehet vigyázni kell, mert a végén még a disznót is megadóztatják, mert zsíros stb, stb. Ha valóban egészségesebb életmódra akarjuk nevelni a népet, akkor azt egyrészt országos kampányokkal, az iskolákban pedig tanítással lehetne elérni, de nem extra adókkal, vagy tényleg ennyire kell a pénz.

Kicsit Karcos 2011.06.23. 17:41:27

@Artech:

"Azt figyeli valaki a volánnál, hogy a távközlési cégek ránk szexuálják 08.01-től a válságadót?"

Pontosan hogyan szexuálják rám?

Artech 2011.06.23. 17:46:30

@Kicsit Karcos: ha van telefonod. akkor a a havi számlás levéllel jött egy olyan lap. hogy 08.01-től változik az Általános Szerződési Feltételei.....
Nekem jötta T-homitól is, meg a vodafonitól is..
Ez nem kartell?

Marcellusca 2011.06.23. 17:47:58

@Kicsit Karcos: Tennap vót híradásban, hogy 2-5%-kal, 1-2Ft/perc díjemeléssel számolhatunk.
Azaz az extraprofitadót mi fizettyük ki. :(

Kicsit Karcos 2011.06.23. 17:50:21

@Artech: megnézem majd, még nem járt nálam. Olyan nagyon nem tudnak megvágni, mert a hívásaim 80%-át VoIP-ról indítom 10 forint alatti percdíjért. Ha túl sokat emelnek, akkor pedig lemodom a francba az egészet, és csak mobilinternetre fizetek elő a Diginél vagy másik hasonlónál, és 100%-ban Liechtensteinbe mennek majd a percdíjaim.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2011.06.23. 17:53:55

Pár hónapja az egyik blogon volt szó az ételekről,hogy mennyi minden kerül bele tartósító,festék satöbbi.Ezeket más anyagokkal is lehetne ellensúlyozni bár valószínűleg ezek is valamilyen mesterséges anyagok lennének.

Kicsit Karcos 2011.06.23. 17:58:01

@Tigeri: persze, hogy megütik tartósítóval a répát, ha egyszer Brazíliából hozzuk Hamburgon át az autósok által befizetett díjakból vaskosan dotált tranzittal.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2011.06.23. 18:22:05

@Kicsit Karcos: Arra gondolok Chips ,kóla ilyesmi.Annak idején úgy hallottam klintonné kitalálta,hogy rakjanak kalciumot a kenyérbe a csontritkulás megelőzésére.

NYJetsTD 2011.06.23. 18:50:58

@bandika gazdája: várd meg a telet, akkor a dolgok összehúzódnak, kicsit közelebb lesz Szlovákia... : )
@Tigeri: Majd vitamint raknak bele és azt is írják rá, mehet adó nélkül....
Már várom a macska és hörcsög adót, az LCD és Plazma adót és persze a blog adót is....

valójábannemberci 2011.06.23. 18:53:06

A közmunkásoknak biztosítják majd az egészséges kosztot, vagy ehetik a koszt ott, ahol kapnak egyáltalán valamit? Vagy ők kívül esnek a nép köréből?

Viktus 2011.06.23. 19:07:55

Na nyugi extrém sportosoknak nem kell külön fizetni.

Viktus 2011.06.23. 19:09:22

@valójábannemberci:

Vizes leves meg kukoricakása ... régen is megoldották Recsken a finom egészséges étkeztetést.

Viktus 2011.06.23. 19:14:08

off

Pintér Sanyi azt mondta nem célpont Magyarország nincsen terrorveszély, de akkor minek csináltak milliárdokért terror elhárító központot? Ja mert szerinte mi magyarok rettegünk a terrortól.
Jó, hogy nálunk van mindenre pénz.

Viktus 2011.06.23. 19:20:19

@GGG77:

Megoldják okosba pl. kirúgja majd az alkalmazottakat, és lesz közmunkás boltos :) mindjárt a járulékokon bejön neki a bukta max. az állam bukik, de az a fejeket sosem zavarja, ha a cimborákról van szó ...

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.06.23. 19:30:18

Ásványvizet, Redbullt nagyon rtkán iszok...
...de ha drágul a csoki, akkor ütni fogok!!! :S

mutant · http://universal.blog.hu 2011.06.23. 19:36:28

@zero: Már régóta próbálok itt és máshol is a kommentekben rávilágítani arra, hogy jövedéki adóból mekkora bevétele van az államnak. 160% a ciginél, Uramég!

vasuti 2011.06.23. 20:04:24

kedves hozzászólók!
Mi lenn akkor, ha gyártók teljesen só és cukormentes termékeket hoznának forgalomba??!!

Ezután pedig a kedves vásárló cukrozná sózná ízlése szerint???

Vendéglátó helyeken most is kis tasakban hozzák a kávé mellé a cukrot ,meg a complettát, vagy megkérdi a pincér : hány cukorral parancsolja a kedves vendég???

NA ! ezek után lenne nálad két edény! egyikben só a másikban cukor !!! aztán íresítenél! - a Vikitoj meg bekaphattya!!!

2011.06.23. 20:47:54

A zemberek fölhatalmazták erre őket, mérmer itten fülkeforradalom vót és most minden megvátozik, ércsük?

@jágör68: Tévedsz, közvetlen életmentő beavatkozások alanyi jogon járnak az USÁ-ban is. Ami nem jár az a megelőzés, rehabilitáció, bőr- és nemibeteg, detox meg ilyesmi. Egyébként ott is sokan vitatják, hogy jó-e az, ha már csak krónikus állapotban jut el az ember az orvoshoz.

@vasuti: Ja, spéci magyar piacra, vignettára ráírva, hogy "a megszokott íz eléréséért fogyasztás előtt adjon hozzá egy evőkanál cukrot"

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2011.06.23. 21:36:47

@mutant:

Utána is fogok nézni, mennyi volt a 2010-es jövedéki adó bevétel (pia+cigi)

Le_Penseur 2011.06.23. 21:42:59

@tudi:
"Remélem a szalonna, sonka nem kerül fel a listára, bár azt mi itthon készítjük, disznóból"
Azt a kispolgári huncut mindenit! Jól felvitte az Isten Kendek dolgát! Disznóból készült sonka!
Semmi fehérje izolátum, ipari bőrke, pácsó, ízfokozó? :-D

Az élelmiszerek drágulása hogyan fogja befolyásolni az inflációt? A vásárlói kosárba csak olyan termék lesz, amit nem érint a drágulás, hogy klassz legyen a KSH adat?

kacsa! 2011.06.23. 21:54:20

Majd a manyup pénzem hozamából vásárolom ezek után a jólárasított energiaitalt & csokit, jégkrémet. Rohadjatok meg képmutató büdös patkányok.
Egy édesszájú

Viktus 2011.06.23. 22:45:56

Megint változhat az adórendszer

A Széll Kálmán Tervben meghatározott átalakítások és megtakarítások elérésére további intézkedésekre is szükség lesz a foglalkoztatást illetően, ezért a dokumentum szerint

újból változhat az adó- és járulékrendszer,
-

Na csak nem emelnek rajta?

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2011.06.23. 22:52:52

@Viktus: Miért, mit gondoltál, csökkentenek???
Én azt mondom, hogy húzzon el innen mindenki, aki csak teheti, amíg nem késő. Remélem nekem is sikerül.

Viktus 2011.06.23. 22:54:19

Mondjuk a cukor ára elég jól elment így is az áfán már nagyot kaszáltak ....

alsegédlúzer 2011.06.23. 23:27:01

A kurva anyátokat azt.....
Mondjuk én egyik termékben sem vagyok érdekelt de akkor is.
Vezessétek be a "MERCSAK" adót
Mocskos gecik pfejjj..:)

bulvármédiás => · http://kepviselo.blog.hu 2011.06.23. 23:47:36

@Viktus: Megoldást kínálhat egy kis tanya vásárlása - igaz, ez egyrészt befektetés, másrészt a bankok nem adnak zárt kerti ingatlanra jelzálogot.

@laspalmas: "Az alkoholt hogyhogy nem akarja senki a világon szabályozni, pláne betiltani?"
(lehet írták mások előttem) 1920-as évek USA szesztilalom? Al Capone? Mi is lett annak a tapasztalata?
Mellesleg ha az alkoholt valaki betiltaná, akkor lenne itt cudar világ - mondjuk nem nekem, mert én boldogan elvagyok nélküle is :-) , csak a tiltakozó tömegek miatt aggódnék...

Viktus 2011.06.24. 00:02:12

@bulvármédiás =>:

Bocsi te melyik országban élsz? amit ott termelnél mire szüretelnél más vinné ...

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.06.24. 04:25:03

@vasuti: "Vendéglátó helyeken most is kis tasakban hozzák a kávé mellé a cukrot ,"
Simán bele lehet venni ezt a törvénybe :D

turoczi 2011.06.24. 07:52:56

Rendben van az egészségtelen termékek többlet adóztatása, de a bevétellel támogassák a magyar árukat, termelőket- vagy csökkentsék a mindennapi alapvető élelmiszerek ÁFÁ-ját. Tudom, ezt a protekcionalizmust a franciák megcsinálhatják, mi nem. Kár az egészségügyet így belemagyarázni!

eszkep 2011.06.24. 08:39:42

Nem vagyok otthon a héten, de azért szoktam olvasni a Vastagbőrt. A színvonal továbbra is elég "mókás" de ez a poszt a butaság legalja.

- Hogy a túlzott só és cukorfogyasztás egészségtelen, ez 2011-ben axióma.
- Az tényleg senkinek nem fordul meg a fejében, hogy a gyártók esetleg csökkentik a cukor és sótartalmat, ahogy pl, Franciaországban vagy Ausztriában megtették évekkel ezelőtt? Franciaországban a Fanta pl. nem cukor-, hanem narancs ízű. Egy átlagos jeges tea nálunk ihatatlan. Ha a citromos ásványvízben tényleg ennyi cukor van, az elég szomorú, én személy szerint kb. 5 éves koromban ittam utoljára cukrozott citromlevet. Ilyen cukrozott lötytől biztos elhánynám magamat.
- De az is bizonyára nemzeti tragédia lesz, ha az étkezés porokban kevesebb só lesz és így egy átlag földi halandó számára is ehető, a szuicid hajlamú itt kommentelő géniuszoknak meg bizonyára nem törik le a kezük majd, ha ízlésüknek megfelelően megsózzák a kockalevest.
A földimogyoróról csak annyit, hogy amit én szoktam venni, annak biztos nem fog emelkedni az ára (vajon miért?)
- A sör vs energiaital összehasonlítást nem egészen értem, az alkohol normális fogyasztása férfiaknál kedvező élettani hatású, míg az energiaital igazából semmilyen életkorban semmilyen mennyiségben nem ajánlott. (Lásd szívroham statisztika 10 évre visszamenőleg)
- Laspalmas magát égeti le, amikor az osztrák Red Bull hirdetést berakta, ugyanis - mint az közismert - kb. 10 ÉVE ausztriában egyszerűen BETILTOTTÁK a nálunk jelenleg kapható formájában az energiaitalokat, ott azóta már csak csökkentett koffeintartalommal lehet forgalomba hozni (effektíve ők jártak hozzánk bevásárolni!). A bevásárlóturizmus tehát nem csak azért agybutítás mert EUR-van a szlovákoknál is, ami náluk is áremelkedést okozott, hanem mert az osztrákoknál is ugyanazt az energiaitalt kapod majd meg, mint ami nálunk lesz.

eszkep 2011.06.24. 08:42:38

@jágör68: "Nem 20 meg 30 Ft- os nevetséges pluszadókkal kell az egészséges életre nevelni, hanem oktatással, támogatással."
Mese habbal. Sajnálatos okokból voltam mostanában párszor a Kék Golyóban. A friss gégemetszettek a hátsó bejárattól nem messze sutyiban dugják a cső végébe a cigit, mintha az életük függene tőlük... (Már az ízét sem érzi, de szívja a marha...)

Apafarkas 2011.06.24. 08:43:03

@laspalmas: Lázár elszólta magát, amikor az ügyvédek felesleges voltáról beszélt. Azt mondta:
"Megvédjük az emberek pénzét"
Utoljára Lázár elvtárs ezt a mondatot így használta:
"Megvédjük az emberek nyugdíját"

Emlékszünk, mi lett belőle...

eszkep 2011.06.24. 08:44:27

@laspalmas: Ausztiában nem szaroztak, ott a magas koffeintartalmú energiaitalokat egyszerűen betiltották. A magyar megoldás kimondottan jófejség. Az viszont szégyen, hogy a posztban megint olyan példát hozol fel (osztrák energiaitalok), amihez lövésed sincs.

eszkep 2011.06.24. 08:50:26

@laspalmas: "Az alkoholt hogyhogy nem akarja senki a világon szabályozni, pláne betiltani?"

Na ne... Jövedéki Törvényről hallottál már? Olvasd már el a Jövedéki Törvényt, esetleg vizsgázz le belőle, igazán "könnyedt olvasmány..."
A betiltással már próbálkoztál, bár - az alapján, mennyi marhaságot összeírtál ebben a posztban (is) - gondolom te még nem is hallottál az amerikai szesztilalomról, illetve annak hatásairól.
Megjegyzem ha valaki szerint be kellene tiltani az alkoholt, mert túlzott fogyasztása egészségtelen, akkor az összes fájdalomcsillapítót, altatót meg úgy általában valamennyi gyógyszert be kellene tiltani. (C-vitaminnal a gyomorrák ellen! hajrá!)
Az alkoholfogyasztáshoz is kell egy bizonyos intelligencia, ami az emberek egy részéből valóban hiányzik. Ennyi. A jövedéki adó, mer nem újkeletű, szomorú, hogy te még nem hallottál róla.

eszkep 2011.06.24. 08:52:06

@vasuti: "Mi lenn akkor, ha gyártók teljesen só és cukormentes termékeket hoznának forgalomba??!!
Ezután pedig a kedves vásárló cukrozná sózná ízlése szerint???"

Végre egy értelmes hozzászóló (ritka ez a Vastagbőrőn...). Teljesen triviális megoldás amúgy.

eszkep 2011.06.24. 08:54:56

@laspalmas: "például csökkentett cukortartalmú, vagy cukormentes cikkeket ajánlanak)"
Igya a nép a rákkeltő vackokat!"

??? A cukormentes, csökkentett cukortartalmú rákkeltő? Te tisztában vagy e magyar szavak jelentésével?? Olvasni tudsz?
Egyébként cukorpótlóval (édesítőszerrel) készült terméket én sem fogyasztok, ha arra gondolsz...

bulvármédiás => · http://kepviselo.blog.hu 2011.06.24. 09:13:29

Egy kis kiegészítés a cigi jövedéki adójához, ami emelkedni fog: www.parlament.hu/irom39/03414/03414.pdf (Kettes pont) Szóval lehet érdemes a cikkbeli táblázatot újra kalkulálni.

@Viktus: Bármennyire is hihetetlen, de Magyarországon. Tény viszont, hogy nem az észak-észak-keleti régiókban, ahol ez a probléma, sajnos jelentős :(

@eszkep: Erre mondjuk nem gondoltam, hogy ezzel a gyártókat kényszeríteni is lehet. Más kérdés viszont, hogy ez mennyiben befolyásolja a termék ízét, illetve hogyan reagálnák le a fogyasztók.
Ami meg az édesítőszeres termékeket illeti: az oké, hogy te nem fogyasztasz, de nagyon sokan igen. És a rendelet elfogadását követően valószínűleg ez még növekedni is fog, mivel ezek ára (emiatt az adónem miatt) nem fog emelkedni.

Nzoltan 2011.06.24. 09:15:08

@bulvármédiás =>:
(A Lift kinek az érdekeltségébe tartozik?)

Hát a lakóközösségé.
?:-D

bulvármédiás => · http://kepviselo.blog.hu 2011.06.24. 09:20:52

@vasuti: Elméletileg megoldás, mivel most is lehet kapni pl. sózatlan földimogyorót. A kérdés viszont az, hogy ez mennyire befolyásolja a minőségét, mert - azt hiszem - a só egyben tartósít is.

És a nagy kérdés: mi van akkor, ha a termékhez (pl. chips) nem adják hozzá a sót meg pl a fűszert, hanem egy kis belső tasakban juthatsz hozzá, amit aztán kedvedre ízesítesz. Akkor is belesik a tv. hatálya alá, vagy már nem.
Nem beszélve arról, hogy ezt a vásárlók hogyan reagálják le, s nem-e pártolna a kényelmesebb "belenyúlok, oszt eszem" változatra, minthogy külön ízesítsék még.

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2011.06.24. 09:23:36

Nincs túlzottan egészségtelen étel csak étrend.
Úgy csinál a sok barom mintha a kóla és chips megjelenéséig a magyarok 157 évig éltek volna frissen, fitten, karcsún, sportosan, gyönyörűen...

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2011.06.24. 09:30:31

Ja és az jutott az eszembe, hogy amikor gyerek voltam a bécsi kirándulás és a néha-néha látott duty free shop akkora durranás volt hogy napokat készültem rá. Most már hogy hetente ide-oda kirúgdal a cég már meg se rezdülök...de majd újra lázba jöhetek, m&m's csokigolyó, kóla és nem kellett pr..dent gyorskölcsön a kifizetéséhez!

Nzoltan 2011.06.24. 09:32:10

@bulvármédiás =>: De adnak. Én is üdülőben lakom hivatalosan. Pont tegnapelőtt hívtam fel a bankot, hogy be kéne számítani az eladott lakás árát az üdülőingatlan árába, járulékfizetéskor. Mert ugye ott lakom, oda vagyok bejelentve és másik lakóingatlanom nincs. Erre a fószer azt mondta, hogy az állam csak a lakhatást támogatja, az üdülést nem. Mondom magamban: Hol kértem én támogatást? Hol üdülök én? Bezzeg ha cigány lennék.....

Secnir 2011.06.24. 09:52:43

törvénytervezet:
- üdítőital [...] ha cukortartalma meghaladja az 5g cukor/100 ml mennyiséget,
- energiaital [...] ha koffeintartalma meghaladja a 20 mg koffein/100 ml mennyiséget,
- csomagolt édességek [...] ha a hozzáadott [...] cukortartalma meghaladja a 25 g cukor/100 g mennyiséget,
- jégkrémek [...] ha cukortartalma meghaladja az 5 g cukor/100 g mennyiséget,
- sós snackek [...] sótartalma meghaladja az 1g só/100g mennyiséget,
- étkezési porok [...] sótartalma pedig meghaladja az 5 g só/100g termék határértéket.

kibúvó:
- üdítőital [...] cukortartalma 4g cukor/100 ml lesz
- energiaital [...] koffeintartalma 19 mg koffein/100 ml lesz
- csomagolt édességek [...] cukortartalma 24 g cukor/100 g lesz
- jégkrémek [...] cukortartalma 4 g cukor/100 g lesz
- sós snackek [...] sótartalma 1g só/110g lesz
- étkezési porok [...] sótartalma 4 g só/100g lesz

gyakorlatilag a gyártók tekernek egyet az egyik csapon/csavaron/szűrőn, és röhögnek a markukba, árulják ugyanannyiért, a kormány meg adott a szarnak egy méretes pofont, aztán kezébe temeti orcáját.

Viktus 2011.06.24. 10:27:07

@Secnir:

A fogyasztó meg cummant, mert ugyanazért a pénzért szarabbat fog kapni.

NoNight · http://anothernonight.blog.hu/ 2011.06.24. 10:39:44

Ezzel is csak Komárno, Párkány, Pozsony, Kassa és a többi határmenti nagyváros boltjai fognak jól járni. De amíg nálunk nem lesz óriás banános csoki meg fokhagymás chips, addig jó is ez így. Eddig is inkább kintről szereztem be ezeket a kajákat, most se lesz másképp...

Secnir 2011.06.24. 11:04:43

@Viktus:
háát
ha 1l kólában 5 helyett 4 gr cukor lesz, ki veszi észre?
vagy egy zacskó (10gr) chipsben 0.1 gr só helyett 0.09 gr?

Rock me Amadeus 2011.06.24. 11:24:35

KEvesebb fogyasztás, kevesebb ÁFA, bukta lesz a vége.
Felfut majd az energiaital shot-oknak, töményben lesz benne a cucc, amit higítani kell majd. Ennyi a kijátszás.Vagy 2,5 deci helyett iszok a híg literesből, így ugyanannyi a koffein.
Az egészről annyit: naponta iszok energiaitalt, cukrom rendben van, hízni nem hízok egyáltalán. TB szolgáltatást meg egyszer vettem igénybe az elmúlt 30 évben, amikor leforráztam magam.
A tablettás bort meg lehet hamburgeradó nélkül inni, hurrá! Azért vicc, hogy egy 2,5 decis energiaital 200 Ft-os árából jó 150 Ft lesz az adó.
A bio energiaital és a watt natura is adóköteles lesz vajon? A kávé miért nem az?
Szívjon akkor mindenki, a sóra és a cukorra vessék ki az adót. Az nem érdekel senkit., hogy a nagymama kilószámra önti a sütibe a cukrot és a sót és nyomorgatja általa az egész családot.

Bergeroth 2011.06.24. 11:31:52

A dolog marha egyszerűen néz ki. Mivel az emberek nagy többségének így se nagyon van már pénze ilyenekre, így a kereslet csökkenni fog, a feketeimport meg nőni. gg.

pszicho pete · http://elitklub.blog.hu/ 2011.06.24. 11:33:59

Persze, mert ha nem adóztatják meg, nem lesz önmagukra és a pajtásaikra költhető bevétel. Szerinted miből fogják megcsinálni az új kormányzati negyedet? Most majd csinálni fognak még egy (??) tanulmányt csilliárdokért, ezúttal az ő haverjaikkal és nem a maszopéval, aztán kapnak egy jó árajánlatot a strabagtól, ami menet közben a sokszorosára emelkedik, ahogy az szokott lenni, és amivel a kormányban is számolnak, ezért az adó. Szóval ti csak rosszat akartok, nem akarjátok, hogy az ország épüljön, mert komcsik vagytok mind, az E.Ny.É. (Elmúlt Nyolc Év) szemete. De addig jó, amíg csak ültök itt és semmit nem csináltok.

pszicho pete · http://elitklub.blog.hu/ 2011.06.24. 11:34:19

Persze, mert ha nem adóztatják meg, nem lesz önmagukra és a pajtásaikra költhető bevétel. Szerinted miből fogják megcsinálni az új kormányzati negyedet? Most majd csinálni fognak még egy (??) tanulmányt csilliárdokért, ezúttal az ő haverjaikkal és nem a maszopéval, aztán kapnak egy jó árajánlatot a strabagtól, ami menet közben a sokszorosára emelkedik, ahogy az szokott lenni, és amivel a kormányban is számolnak, ezért az adó. Szóval ti csak rosszat akartok, nem akarjátok, hogy az ország épüljön, mert komcsik vagytok mind, az E.Ny.É. (Elmúlt Nyolc Év) szemete. De addig jó, amíg csak ültök itt és semmit nem csináltok a pofázáson kívül :))).

M_R 2011.06.24. 11:35:48

Fiatalabbaknak ajánlom a "Titánia, Titánia, avagy a dublőrök éjszakája" c. filmet.

Megérjük hogy Pártunk és Kormányunk valamint a Kedves Vezető útmutatásai alapján kimutatják hogy a fű az egészséges - és felemelik a hús, tej, tojás és hasonló egészségtelen ételek adóját...

Vkat118 2011.06.24. 11:40:42

Én sem értem, hogy mi a bajuk a cukorral. A 100%-os narancslét is meg fogják adóztatni? Ugyanannyi cukor van benne, mint a kólában tekintve, hogy ugyanannyi a kalóriatartalmuk. Nem az teszi a narancslevet egészségesebbé, hogy nincs benne sok ízfokozó, színezék stb? Nem azt kéne inkább korlátozni? Só sem probléma, aki szereti az úgyis agyonsózza otthon a dolgokat, nem kell ahhoz csipsz. Ennyi erővel tiltsanak be minden feldolgozott élelmiszert és akkor térjünk vissza a hús, gyümölcs, zöldség étrendre. Az tényleg egészséges. Csak kár hogy napi 2500 kalóriával, helyes makronutriens aránnyal számolva ez az egészséges étrend kb. 80e/kopf/fő. Jah a pálinka az továbbra is egészséges persze 100literig évente.

lolperec 2011.06.24. 11:41:37

hogy lehet élelmiszernek hívni és a boltok polcaira kirakni olyat, ami "bizonyítottan egészségkárosító"?
Melyik hivatalos szerv vizsgálta be az összes ilyen terméket és termékvariációt?
Hogyan bizonyították hogy egészségkárosító?

mocskos egy kiszipolyozó kormány ez, de bólogasson nekik a sok birka.

Ozicsaj · http://www.youtube.com/watch?v=cryMVK1PwuQ 2011.06.24. 11:42:54

"De a jó hír, hogy a Fidesz ezt a törvényt nem visszamenőleges hatállyal hozta! :)"

Hányszor mondjam még, ne adjunk hülye ötleteket a kormánynak?! Ha ők is rájönnek, hogy a töredéke se jön be bevételként, akkor bezony még 2002-re visszamenőleg vezetik be. Kérlek, bármilyen abszurdnak is tünik egy ötlet, ne mondjuk el, mert ezek megfogadják.
Egy évvel ezelőtt még röhögtünk a hamburger adó ötletén, szeptembertől meg fizetjük. Szóval óvatosan.

Vkat118 2011.06.24. 11:44:26

Abban a bloggerral egyetértek, hogy kólát és hasonló szarokat a szegények isznak főleg, akiknek egy liter kóla meg 4 darab 9 forintos zsömle az ebédük. Úgy van adóztassák csak meg még jobban őket hiszen olyan jól meg lehet élni egy 80 as minimálból.

Skwisgaar Skwigelf 2011.06.24. 11:46:41

Jaj de jó a habos sütemény
mogyoró van az ő tetején
ilyet én nem kapok, s ha ezért zokogok
tudom sajnálnak az angyalok

Vkat118 2011.06.24. 11:48:46

A kurva lekvárt meg a cukor tartósítja, biztos egészségesebb lesz édesítővel és tartósítószerrel...:P Eszem faszom megáll tényleg ezektől. Na befejeztem, szép napot mindenkinek.

Nzoltan 2011.06.24. 11:50:00

@Vkat118: A kóla egészségtelen. Vegyen inkább tejet a zsömle mellé! De ne a tőgymeleg házitejet, mert az túl zsíros, csakis az import 0.0001 százalékos permeátumot!

csoko20 2011.06.24. 11:50:32

Ha ezeket a szarokat a határon túl veszem meg, akkor nyilván nem két zsugor kólát meg chipset hozok be, hanem telepakolom a kocsit kristálycukorral, liszttel, rizzsel, étolajjal, cigivel, ne adj isten tele is tankolom a kocsit.

Mennyi áfát és társasági adót bukott el az állam?

dr robin hood · http://robinhoodelemez.blog.hu 2011.06.24. 11:50:45

a poszt butaság, mivel nyílvánvaló, hogy minden magyar lakásba kormánymegbízottat helyeznek el (ezek amúgy román antal és szíjgyártó péter szerelemgyermekei lesznek), akiknek az lesz a dolguk, hogy kötelezzék a fogyasztókat napi négy doboz - magyarországon vásárolt - redbull és hat tábla tibi különleges étcsoki elfogyasztására(/fő).
ezzel pedig máris biztosítva a doktorobácsik és doktornénik fizetése.

szaktatar 2011.06.24. 11:51:13

'Az új adónem teljes bevétele népegészségügyi célokat szolgál - tájékoztatott."

MUHAHAHAHA!!!!
1. az orvosok fizuemelésétől hogy lesz jobb a nép egészsége?
2. 99%, hogy a befolyó lét úgy költik majd népeü.-re, mint a magánnyugdíjakat az állami nyugdíjkasszára.

mement 2011.06.24. 11:55:39

Igy kell az elelmiszeripari termekeket a feketepiacra terelni

Szep..

Bikfenc 2011.06.24. 11:56:52

Semmi perc alatt megszületnek a sómentes élelmiszerek: sótlan pörkölt mogyoró, só nélküli delikát, sómentes leveskocka, stb.
Az áruház polcán meg közvetlenül a sómentes mogyoró mellett lesz kapható az 5 grammos előre csomagolt só.
Sózd meg te!
Ennyi!

Q-in-Law 2011.06.24. 11:57:06

Egy jó ideje jobban megéri Ausztriában bevásárolni, olcsóbb és jobb minőségű dolgokat lehet ott kapni.

nepszavazo.com · http://www.nepszavazo.com 2011.06.24. 11:57:36

A magánimportot egyszerűen leveri a kormány. Itt se kell tenni mást, mint a példaképek (pl. Kádár) megoldásaihoz folyamodni. Megszüntetik a "világ" útlevelet és mindenki 3 évente utazhat külföldre és beválthat max. 100 Eurót. Aki idősebb emlékezhet rá, hogy ilyen volt, most ugyan nincs, de lehet.
Ui. Miért, ki gondolta volna, hogy egy Pál nevű kádárista állami sportvezetőből 2010-ben ál(l)amfő lehet? Senki. Na, ugye , minden lehetséges.

cdrom70 2011.06.24. 11:59:10

A csokit és més sok minden mást ausztriából szereztem be eddig. Ezután még inkább így lesz.

milyen szép a Vértes, ó 2011.06.24. 12:00:25

Valaki, aki ért hozzá, mondja el, legyen szíves, hogy a hurka-kolbász-pálinka triumvirátusa mennyivel fog drágulni.

És a kétliteres Kobra energiaital 800 Ft lesz a mostani 200 helyett?

Rock me Amadeus 2011.06.24. 12:01:24

ajánlom mindenki figyelmébe az energia pezsgőtablettát

Rock me Amadeus 2011.06.24. 12:02:07

@milyen szép a Vértes, ó: ja, hacsak nem viszik le a koffeintartalmát, taurin maradhat, a kávéivók meg adókerülők

lev davidovics 2011.06.24. 12:03:58

Azért egy feljelentés a Coca-Cola ellen, hogyaszongya: "bizonyítottan egészségkárosító" és ezt nem én mondom, hanem a szeretett Nép- és Adóbeszedési Ninisztérium...!
Ferihegyen (Bocs! LF Nemzeti és Időnként Nemzetközi RT) megjelenne egy Learjetre való ügyvéd és ezért a hivatalos mondatért a sz...rt is kiperelnék a kormányunkból. RedBull és társai dettó!
Kérhetek én tőlük kártérítést, hogy évekig ettem-ittam a cuccaikat, míg a jókormány meg nem mentett ettől?

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2011.06.24. 12:04:03

Buta vagyok.
Első olvasatra minden intézkedésről azt hiszem, hogy rosszul járok vele, de azután megtudom (megmondják nekem), hogy igenis jól járok.
Ezek szerint én mindig jól járok, egyedül az agyam nem jár jól. Tompika vagyok!
Ilyen szellemi alulfejlettséggel ebben az országban még akármi is lehet belőlem!
Hurrá!
:)

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2011.06.24. 12:07:49

Buta vagyok.
Első olvasatra minden intézkedésről azt hiszem, hogy rosszul járok vele, de azután megtudom (megmondják nekem), hogy igenis jól járok.
Ezek szerint én mindig jól járok, egyedül az agyam nem jár jól. Tompika vagyok!
Ilyen szellemi alulfejlettséggel ebben az országban még akármi is lehet belőlem!
Hurrá!
:)

Viktus 2011.06.24. 12:08:29

@szaktatar:

Ez édeskevés lesz oda ... 150 milliárd kivonás után visszatolnak 30 milliárdot ...

Niccolo 2011.06.24. 12:09:15

És akkor a T. blogíró még nem kalkulálta hozzá az adóhoz a szerény, európai és világviszonylatban egyaránt kiugróan magas 25%-os áfát, mivel korrekt módon az adó adóját is meg kell fizetni, így pl. 1 liter energia italra nem 300, hanem 375,- Ft pluszköltség rakódik.
Emellett a francia krémes, a fagylalt és a szalonna továbbra is "egészséges" élelmiszer marad, hiszen az "alapos" törvényalkotók két sz@rás közt kipécéztek maguknak néhány terméket találomra, azokra viszont boszorkányüldözésszerű mértékben lesújtottak.

Alfagumi · www.aabroncs.hu 2011.06.24. 12:11:35

Arról pedig senki sem beszél, mi van azokkal akik a fenti termékeket fogyasztják, de csak mértékkel, egészséges mennyiségben. Mert ugye azt ezek az idióták nem vonják kétségbe, hogy sóra, cukorra szükségünk van?? Pl., most a nagy melegben igen is direkt ezért szoktunk chips-et venni, mert a fiam rohangál egész nap, izzad, a ruháján kicsapódik só, ezt pótolni kell. Etessek vele egy zsíros kenyeret, sóval, tudom. Az való nekem viktátorék szerint.

Magyarul ez igen kemény áremelés. Nesztek, megszavaztátok.

midnight coder 2011.06.24. 12:11:49

Mi ebben az új ? Ilyen termékdíj eddig is volt alkoholra, üzemanyagra, cigarettára, csak eddig jövedéki adónak hívták.

chabusch 2011.06.24. 12:13:29

Dehogyis "jó szándék, elcseszett kivitelezés". Az adó valódi szándéka a bevétel növelése, ennyi.

A publikus "jó szándék" csak ahhoz kell, hogy olyan módon támasszák alá az adó bevezetését, hogy az esetleges kritikának esélye se legyen átjutni a tákolmányra ráöntött erkölcsi mázon.

fifikus_fizikus 2011.06.24. 12:15:13

Mi lesz a
- dianás cukorral
- szaloncukorral (hungarikum!)
- zacskós konyhasó árával (99-100 % NaCl tartalom)
- zacskós porcukor és kristálycukor árával (100 % cukortartalom)
- sólámpával (hangulatlámpa) ;-)
- a sima infúzióval (fiziológiás sóoldat!!!)?????????????

Ősmagyar találmány a hús sózással való tartósítása, most aztán ezt a hagyományt is tiltólistára tesszük?

Előbb csak a cukorgyárak szűntek meg, most már a cukorfogyasztás is tiltott dolog lesz?
Hajrá aszpartám és fenil-alanin, csakhogy abból nem épülnek a sejtek, sőt...

A magyar nyelvből ki fog halni az "édesem" megszólítás és a "vén kecske is megnyalja a sót"
szólás?
Ismét létjogosultságot kap a "sóvárgás" kifejezés pár száz évvel ezelőtti értelme, amikor az erdélyi sóbányákból érkező sószállító szekereket várták az emberek, ha már elfogyott a faluban a só...

Óvodákban és egészségügyi-rehabilitációs-wellness intézményekben megszüntetik a sószobákat?

Sportolóknál (futók) a szőlőcukor és a sóstea doppingszerré minősül?

Kérdéseinkkel mehetünk a sóhivatalba.

"Csókolom, megszakadhatok?"
(Bikini: Mindig azt mondják, hogy legyek jó)

Picsasereghajtó 2011.06.24. 12:16:15

@Aabroncs: Akik mértékkel, egészséges mértékben fogyasztják ezeket a termékeket, azok nem is emiatt a pártucat forintnyi áremelés miatt fognak anyagilag tönkremenni.

"Az is elég szembetűnő, hogy mivel az adó kilóra, literre vonatkozik, az olcsóbb termékek nagyobb mértékben fognak drágulni. 100 forinthoz képest a 25 már komoly tétel, míg 300 Ft-nál szinte elenyésző. Vagyis elvileg ezzel is a kispénzűek szívják meg."

Szerintem nagyon helyes, hogy mennyiségre vonatkozik, így komoly versenyhátrányba kerül a teszkógazdaságos "kóla jellegű" ital, és nem éri majd meg megvenni. Szerintem ezeknél az olcsó, ki tudja miből összepancsolt termékeknél még a cigi is egészségesebb (én egyszer 2 napig hánytam a tesco gazdaságos "barack" italtól, csodálom azt, aki meg tudja inni...)

Egyéves Önkéntes 2011.06.24. 12:20:18

"Az is elég szembetűnő, hogy mivel az adó kilóra, literre vonatkozik, az olcsóbb termékek nagyobb mértékben fognak drágulni. 100 forinthoz képest a 25 már komoly tétel, míg 300 Ft-nál szinte elenyésző. Vagyis elvileg ezzel is a kispénzűek szívják meg."

Jézusom! Ha kilóra és literre vonatkozik, akkor a nagy tételnél ugyanannyi lesz az aránya, mint a kicsinél! 100 helyett 125, 300 helyett 375.
mit szívnak meg a kispénzűek???

"Igen, egy doboz sörnél egy Bomba, egy olcsóbb csoki, és egy mogyoró után is több adót kell majd fizetni. :-)"

A bomba mitől egészségesebb, mint egy sör??
mondjuk a mogyoró baromság, mert abban van szinte a legtöbb-féle ásványi anyag

fifikus_fizikus 2011.06.24. 12:21:06

A Btk-ban új kategória lesz
- a drognak számító cukornád és cukorrépa ültetvény tiltott fenntartása,
- sós tengervíz tiltott birtoklása befőttesüvegben, nyaralás után,
- talajban talált sókristály be nem szolgáltatása és privát kőzetgyűjteményben tárolása

Mr.Treeger 2011.06.24. 12:21:55

pár hónapja olvastam, hogy az USA-ban mikor elkezdték átnevelni az embereket, hogy egyenek több müzlit, valóban kicsit soványabbak lettek, de a gabonák só tartalma miatt több lett a szív és érrendszeri betegség. Szumma: a beteg emberek száma nem változott.
Az meg vicces, hogy Red Bull-t újra csempészni kell.

s 2011.06.24. 12:25:07

Kibebaszottul kurvára de nem értem, hogy a kiló só, kiló cukor ezen az alapon vajon mi a faszért nincsen megadóztatva. Továbbá, ha a mogyorót nem egyszerre eszem meg, hanem iszom közben egy liter vizet is akkor hol tudom az adókedvezményt érvényesíteni. Lázár, kapjad el anyádtól a szifiliszt, most már itten van az ideje, basszad meg.

lev davidovics 2011.06.24. 12:27:38

@Mr.Treeger: Erre mondom én, hogy mi lenne, ha holnap feladnék (országos napilapban) egy hirdetést, hogy a redbull bizonyítottan egészségkárosító?
Az első tárgyalásomon a bíró megkérdezné, hogy mivel bizonyítom. Hát a szíjjártópéter mondta, a palibá aláírásával meg lehozta a magyarközlöny. Na olyankor mi lenne? (jogvégzettek vannak itt?)

Öreg Sam 2011.06.24. 12:34:09

Egy év alatt kiderül majd,hogy nem müködik a dolog,lesz itt még 5000 HUF 1 kg só,meg 10 000 egy kg cukor,ezek nem hagyják elsorvadni,főleg nem kicselezni a forradalmi vivmányokat!

Bockó · https://muslimstatistics.wordpress.com/ 2011.06.24. 12:34:53

@szaktatar: Számos okból lesz jobb az emberek egészsége a magasabb fizuk hatására. Valójában ez az alapja az egésznek.

Rwindx 2011.06.24. 12:38:09

@Secnir:
Szerintem is ez lesz, de ez nem biztos hogy baj, max az orvosoknak a béremelésük okán.

gyárvárosi 2011.06.24. 12:38:15

Eddig is volt jövedéki adó, de hála bölcs és egészséges életre nevelő kormányunknak, a házi főzésű pálinka immár adómentes!
Volt egy idős körzeti orvosunk, aki még a háború előtt kezdte a pályát, ő mondta mindig, (népnevelés)hogy étellel, itallal két ostobaságot tudunk elkövetni: vagy mértéktelenül fogyasztjuk, vagy ész nélkül böjtölünk!
Rákosi pajtás, atyánk ,még nem nem vetemedett arra, hogy megszabja mit ehetünk és ihatunk.
Igaz könnyű helyzetben volt, hiszen úgysem volt ennivaló, csak módjával.
Ja és láttam akkor is elhízott embereket!
?Még egy gondolat: negyvenkét évig fizettem a TB-t. Ezidő alatt összesen kétszer hat napra voltam kórházban, (csak kivizsgáláson) és összesen 147 napot táppézen! Akkor én most majd visszakapom a befizetéseim arányos részét?
Ugye hogy legalább akkor ökörség, mint az új adók?

tucano 2011.06.24. 12:39:22

-Lekváros sütemény a forradalom győzelme előtt?
-Ez paradoxon!

(Részlet a Vörös vurstli c. filmből)

jani74 2011.06.24. 12:39:51

Valóban nagy barmok ülnek országunk házában, csak az nem fordul meg a fejükben, hogy lehetnek még ők is munkanélküliék, bár már látnám. "Képviselők" a Nép választottjai, akik ellene fordulnak a választóiknak, na ezt nevezem erkölcsnek - rossz erkölcsnek. Van még mit lenyúlniuk, és láthatóan nem is restek. Vagy aki képviselő lesz, az kap egy szemüveget is - vakszemüveget?

usernev 2011.06.24. 12:40:24

a teljes képhez az is hozzá tartozik, hogy mind a só, mind a cukor egyes esetekben mint tartósítószer funkcionál. Lehet mással helyettesíteni, de akkor kell még bele pluszba néhány e betű, hogy el is álljon valameddig. Pl. a sonkát se azért sózzák meg durván, mert az új finom, hanem mert attól áll el. Vagy a lekvárba is azért raknak sok cukort, mert akkor tartósítószer nélkül sem rohad meg az üvegben. A kandírozott gyümölcs is azért van cukorban mert azzal van tartósítva. Na most tegye fel a kezét, hogy kis szerint károsabb a só meg a cukor mint a tartósítószer, antioxidáns, ízfokozó és a mesterséges ízesítőszer. Szóval ha már háborút indítunk egy ellenséggel szemben előbb ismerjük is meg.
Egyébként meg nem is értem miért nem egyből a cukrot meg a sót adóztatják széjjel, ha már szerintük ezért kerül sokba az egészségügy, miért kell ez a sok áttétel meg duma. (Nyilván nem azért, hogy célzottan lehessen szopatni cégeket hiszen erre még sosem volt példa...)

Roy 2011.06.24. 12:43:03

Burkolt vagyis nyilt árdrágítás az egész hamburgeradó. Minden egészségtelen, ha túlzásba visszük a fogyasztását.
Kis hazánkban csak az árak növekednek, a bérek meg csökkennek. Lásd 16%-os adó a magánszférában.
Aki teheti húzzon ebből az országból.

lev davidovics 2011.06.24. 12:43:21

@usernev: Ja, a hagyónak volt valami energiaitalos érdekeltsége, a cba-nak meg nincs brend saját sós chipse, csak a teszkónak..... összeáll ez lassan!

KopaszMercis 2011.06.24. 12:43:23

Raadasul pl a cukormentes redbull nem hizlal.. istenbarmai

usernev 2011.06.24. 12:43:57

@usernev: hoppá, itt-ott maradt pár sajtóhiba. j=gy meg egy plusz s betű, na mindegy a lényeg azért talán megmaradt ...

lev davidovics 2011.06.24. 12:46:14

Nekem csak 20 km! Jó nézelődést! (A mai valutaváltós 270-nel szabad számolni!)
www.spar.at/

dr. pretender 2011.06.24. 12:46:21

olyan nincs, hogy egészségtelen élelmiszer. egészségtelen mértékben lehet fogyasztani bármit.

2011.06.24. 12:47:57

Ugye csak a véletlen műve hogy az E-betűs kemikáliákat egyáltalán nem látom a táblázatban? Ha valamit akkor ezeket az emulgelálószereket kéne szabályozni nem ezeket, mert a cukor, a só, de még a koffein is természetes eredetű cucc, egy csomó olyan termékre is rá fog kerülni az adó ami amúgy talán még egészségesnek is minősíthető (méz pl. nem, tudom bele tartozik-e majd). Amúgy az ukrán határ menti települések idegenforgalma ismét nagyot fog nőni, biztos van ott benzinkútja valamelyik FIDESZ-es képviselőnek azért ez a törvénytervezet.

lev davidovics 2011.06.24. 12:49:08

@lev davidovics: Ja és a Billa még olcsóbb is picit, egyik faluban ez van, a másikban az. Na, nekem még az ÁFÁ-m sem folyik majd be ide... :-)

fifikus_fizikus 2011.06.24. 12:52:55

@pretender: Lehessen vásárolni bármit, normál áron, csak rá kell írni, mint a dohánytermékekre, hogy "nagy mennyiségben halált okozhat".

Persze a H2O is nagy mennyiségben és különösen tüdőn keresztül fogyasztva halált okozhat...

pause 2011.06.24. 12:53:39

"étkezési porok esetében 500 forint/kilogramm, ha a levesek, mártások, ételalapok készítésére szolgál, sótartalma pedig meghaladja az 5 g só/100g termék határértéket.""
ez a vegetara is igaz?mertakkor a kuvanjukat.
"- csomagolt édességek esetében 200 forint/kilogramm, 2012. január 1-jétől 250 forint/kilogramm, ha a
hozzáadott cukrot tartalmazó csokoládé, csokoládé- és kakaótartalmú más élelmiszeripari készítmény, keksz, cukorkaáru, lekvár, kandírozott gyümölcs, vagy zöldség, cukrászati termék cukortartalma "
raszokunk a diabeteszesre,lassan egy arban lesznek ugyis

waekup 2011.06.24. 12:56:07

Vicces lesz, ha felfut majd az energiaital-shotok kereslete (és kínálata), de ebben a formában simán van rá esély, mert nem a koffein-tartalommal egyenes arányban, hanem az ital mennyiségéhez van igazítva az adó mértéke, vagyis ha beleraksz fél liter-mondjuk monsterbe- x miligram koffeint, akkor 5ször annyi adó van rajta, mintha ugyanezt az x miligrammot egy 100 ml-esbe teszik bele :)

leone007 2011.06.24. 12:57:38

Kiváncsi vagyok a budapesti levegőre mikor vetnek ki hasonló adót. Az is meglehetősen egészségtelen.

pucros 2011.06.24. 12:59:08

@Bermuda: Sajnos a realitások nem kedveznek az egyszerűség kedvelőinek. Péládul attól, hogy természetes, még lehet egészségtelen valami - és attól, hogy kapott E-betűs kódot, még lehet természetes is.

A cukor hiába természetes, baromi egészségtelen, hacsak nem egészen kivételesen kap belőle a szervezet. A só viszont csak a sóérzékenyeknek egészségtelen, míg azoknak, akik képtelenek visszatartani a szervezetnek szükséges sómennyiséget (ami gének kérdése), pont a kevés só árthat - a többieknek mindegy, hogy sok vagy kevés.

pucros 2011.06.24. 13:02:46

@pretender: Na de mi volna az egészséges mérték?

Ha azt nézzük, hogy évszázezredeken át mihez alkalmazkodott a szervezetünk, akkor például a gabona mértékkel való fogyasztása azt jelentené, hogy időnként letépünk egy kalászt, kiszedjük belőle a szemeket, megőröljük, és piciny csirizgombócként nyeljük. Na de mennyi kalász van egy zsemlében?

Mértéktelen gabonahabzsolás már egy fél szendvics is.

efi 2011.06.24. 13:03:53

Mondtam én, hogy bevezetik a vizitdíjat.
Egészségteleneket zabálsz és előbb-utóbb orvoshoz kerülsz? Fizess vizitdíjat! Igaz, nem ott 1x, vagy párszor, hanem előre százszor. Köszönjük,

lev davidovics 2011.06.24. 13:09:45

_ Orbán úr, összefoglalná nekem a hazája 3 legégetőbb problémáját, amin sikerült kínnal-keservvel úrrá lenniük a törvényhozásukban?
- TóthPista nem lehetett főosztályvezető az eredeti Alkotmány szerint, ezt megoldottuk. A magyar emberek csak sutyiban tudták kikerülni a pálinkafőzéssel a jövedéki adót. Segítettünk ebben is. A legsúlyosabb az, hogy sok a só a chipsben, most ezen dolgozunk.
-További erőt, egészséget és az egész nemzet áldását kívánom Önöknek ezért! Valahány csepp esik rája.... !

Raoul Duke01 2011.06.24. 13:17:09

Ebbol latszik hogy ures a kassza mert ahol tudnak megsarcoljak a proli magyart, a sok fasz meg benyalja hogy majd jo lesz es hogy duborog a gazdaság. Ocsmány Kormány,Viktátor,Éljen

Calhoun Mooney 2011.06.24. 13:19:32

Nekem ez bejön, mint minden amit a Középkorú Anti-Demokraták Szövetsége művel.
"Az új adónem teljes bevétele népegészségügyi célokat szolgál" Ismét egy nemzetiszínű marcipánmasnival átkötött szardarab, sokan fogyasztják isteni mannaként.Egészséges? :-)

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2011.06.24. 13:22:46

Mellesleg a hurka, kolbász, tojás stb. miért nincs a listán?
liberatorium.blog.hu/2011/03/04/humbugerado

Artie 2011.06.24. 13:23:52

@Ivanhoe: Nézd, ez a mondatod, hogy ott sem drágábbak az élelmiszerek, egész egyszerűen nem igaz.

Az igazság az, hogy ott olcsóbbak.

És jobbak.

Kicsit Karcos 2011.06.24. 13:24:12

Nem értem, hogy a kommunista olvtársaknak mi a baja a burgiadóval, ha a 300 forintok rendben voltak. Sőt konkrétan burgiadót is akart a Böszme (vagy Bajnai?), mert a széfreform nem hozta meg az áttörést.

Én személy szerint lehúzásnak tartottam a 300 forintokat is, amiket hozzácsaptak a járulékfizetők terheihez (a többiek ugye kb. mentesültek alóla, mint eddig is minden fizetnivaló alól), a burgiadót pedig a lehúzáson felül értelmetlen, bürokratikus faszságnak is tartom.

Persze kell a pénz a Tevának, ezt megértem, de a zembereknek is kell a pénz. Csak a Tevákat nehéz bedarálni, mert nagyok, a zemberek meg basznak összefogni, pedig együtt erősebbek lennének a vérszívóknál, még akkor is, ha a kommunisták és a nácifasiszták csak a magukfajtákkal fognának össze.

Mé nem készül a kibaszott sok TB-befizetésből egyetlen sportpálya sem? Vagy csak én nem tudok ilyenről? Erre kellene rágyúrni, nem burgiadókkal, vizitdíjakkal cigánykodni.

KopaszMercis 2011.06.24. 13:24:59

@pucros:
"A cukor hiába természetes, baromi egészségtelen, hacsak nem egészen kivételesen kap belőle a szervezet."

Meg kiveve reggelire, edzes utan, illetve barmi mas olyan allapotban ahol az izomzat glikogen keszletei le vannak merulve... bla bla bla...

Semmi sem kell hogy egeszsegtelen legyen, es barmi lehet az...

KopaszMercis 2011.06.24. 13:26:06

@Kicsit Karcos:
Keszul pl Debrecenben 10 milliardert...

_izée 2011.06.24. 13:27:48

dilettáns f@szok
étcsokoládé egészségtelen?

P1sty 2011.06.24. 13:30:55

@EÖ:

"Jézusom! Ha kilóra és literre vonatkozik, akkor a nagy tételnél ugyanannyi lesz az aránya, mint a kicsinél! 100 helyett 125, 300 helyett 375.
mit szívnak meg a kispénzűek???"

Azt hiszem ezt hívják epic failnek. Várj, elmagyarázom: azért szopják be a csorók, mert a Lidlben kapható legolcsóbb lötty literje is ugyanannyival fog drágulni, mint a "kóka" kólának. Ezzel szemben egy arányos adó kész "felüdülés" lett volna.

2011.06.24. 13:33:00

@eszkep:

"A színvonal továbbra is elég "mókás" de ez a poszt a butaság legalja.
- Hogy a túlzott só és cukorfogyasztás egészségtelen, ez 2011-ben axióma."

Persze érthető, hogy mire gondolsz, de azért ne használjuk ilyen helyzetben az axiómát, mert ahhoz semmi köze amit írtál.
Főleg, ha az előző mondatban magas lóra próbálsz ülni....
Meg aztán később is!
"??? A cukormentes, csökkentett cukortartalmú rákkeltő? Te tisztában vagy e magyar szavak jelentésével?? Olvasni tudsz?"

Szóval maradjunk annyiban, hogy komoly nyitás után berúgtad az ajtót, majd beestél a küszöbön... ;-))))

2011.06.24. 13:35:31

@Secnir: A kólában 100 ml-ben 60 gramm cukor van. A "csomagolt édességekben" 90-100 gramm cukor / 100 gramm. A sor folytatható..

Végül is a fő alkotóanyagnak csak 90%-át kell elzárni azon a csapon..

soniq 2011.06.24. 13:42:54

A dohányzás zárt tereken történő tiltása után ez nálam egy újabb piros pont, bár én az adót a cukor/só/egyéb tartalommal arányosan vetném ki elkerülendő a kiskapukat, amikor a határérték alá viszik az inkriminált összetevő mennyiségét. A fehérlisztre is hasonló adó kellene, bár abból sokkal nagyobb felháborodás lenne, de hatását tekintve a cukorfogyasztáshoz hasonlóan hajlamosít az elhízásra és keringési/szívproblémákra. Az olajban sütött kaják (sült krumpli és társai) dettó, a feldolgozott élelmiszerek nagy része sajnos szintén inkább méreg mint étel.

Aki meg hiányolja a sportolás támogatását, az kérjen a munkáltatójától egészségpénztári hozzájárulást, megéri.

Egyéves Önkéntes 2011.06.24. 13:43:08

@Vittore.: hát a korábban említett 500 forintos energiaitalodból pont kétszer kijön a két kenyér ára közötti különbség

Netuddki. 2011.06.24. 13:43:22

JÓ SZÁNDÉK????
Muhaha!

Hazug, ostoba banda! Ha valóban a jó szándék vezette volna őket, akkor az egészséges élelmiszerek 25%-os(noormális???!!!!!) ÁFA-ját csökkentették volna. Ugyanis hiába emelik az élelmiszerek árát, az embereknek ettől még nem lesz több pénze.
Két eset van. Vagy továbbra is ugyanannyi "egészségtelen" élelmiszert vesznek és akkor kevesebb marad az egészséges táplálékra. Vagy kevesebbet és akkor nem lesz több bevétele a kormánynak. Vagy a blogban említett harmadik. Amiből meg még kevesebb bevétel lesz. Ergo ebből nemigen fognak orvosokat fizetni.

Lassan mondom, te hüjjepolitikus te! A belföldi áraknak versenyképesnek kell lenni, ha azt akarjátok itt költsük el a pénzünket. Az embereknek normális adórendszer és fizetés kell, hogy beinduljon a gazdaság. A gyorsan forgó pénz alacsony adók mellett is nagyobb adóbevételt termel. Éééértem?

demagofób 2011.06.24. 13:44:00

Ez egy nagyon jó törvény!
Már várom, a hatásait is!

safranek 2011.06.24. 13:44:00

Vajon a "CUKOR" alatt mit értenek? Nád/répacukor/szöllőcukor? Esetleg kukoricából készült glükóz szirup? Netán juharszirup?

" A cukor a cukorgyárak cukorrépából előállított szacharóztartalmú (répacukor) kereskedelmi cukorfajtái. Cukorgyártás: Nyersanyag = cukorrépa répatest mosás – szeletekre vágás – kioldás (80 C fok) – tisztítás – bepárlás – kikristályosítás – centrifugálás = kristálycukor Melléktermék: melasz, préselt vagy szárított répaszelet, mésziszap.

Glükóz-fruktóz szirup kukoricából készül, annak keményítőtartalmát enzimes bontással konvertálva. Tipikus készétel-édesítő."

safranek 2011.06.24. 13:46:07

Egyébként, meg ha a limit pl 5gr/kg akkor az előállító lemegy 4,9g/kr-ra oszt kész!

2011.06.24. 13:50:06

@kovi1970:

"Hazug, ostoba banda! Ha valóban a jó szándék vezette volna őket, akkor az egészséges élelmiszerek 25%-os(noormális???!!!!!) ÁFA-ját csökkentették volna. Ugyanis hiába emelik az élelmiszerek árát, az embereknek ettől még nem lesz több pénze."

Komolyan mondom így a partvonalról beszólva, mert nem vagyok élelmiszeripari mérnök.
Nem lenne egyszerűbb meghatározni a maximum só/cukor/koffein stb. tartalmat a helyett, hogy adót vetünk ki rá, ha meghaladja egy bizonyos értéket az arányuk az adott termékben?

lobaszopiatej 2011.06.24. 13:53:09

Fizessen is a sok dagadt hájfej, phee !!!

dr yetee 69 2011.06.24. 13:53:31

Idióták egytől egyig,a felcsuti csodafocistával az élen!

Grigorij Pantyelejevics 2011.06.24. 13:53:52

@eszkep: Látom szorgosan bólogatsz az újabb intézkedésre is. Ismerős ...

"Kiderült, hogy hálatüntetéseket rendeztek Nagy Testvérnek a csokoládé-fejadag heti húsz grammra való emeléséért is. Pedig csak tegnap jelentették be, gondolta, hogy az adagot heti húsz grammra csökkentették. Lehetséges volna, hogy ezt is beveszik az emberek, alig huszon¬négy óra múlva? Igen, bevették. Parsons könnyen bevette, egy állat ostobaságával. A másik asztalnál ülő szem nélküli teremtmény fanatikusan és szenvedélyesen vette be, égve a dühös vágytól, hogy kinyomozzon, feljelentsen és elgőzösíttessen mindenkit, aki meg merné említeni, hogy a múlt héten harminc gramm volt a fejadag. Syme - valamivel bonyolultabb módon, amelyben a duplagondol is benne foglaltatott - szintén bevette." ...

kuckucmadar 2011.06.24. 14:00:35

Az egészséges ételek árát folytonosan emelik (hús, húsfélék, zöldségfélék, gyümölcsök, tej, tejtermékek), az egészségtelenek magas AFA-t kapnak, béreket, juttatásokat nem növelik - milyen élelmiszert tud megvenni egy csóró átlag keresetű polgár, ha még lakni is akar valahol, télen nem akar megfagyni, esetleg gyereke is van? Zsíros kenyeret eszik reggel-délben-este! Na, akkor igazán egészségesek leszünk! Haszon: kevesebb nyugdíjas...

Lucky Larry Silverstein 2011.06.24. 14:01:28

Én kiegészíteném ezt a következővel:

Akin van 10 kg felesleg átlagos BMI-n felül, 2%+ÁFA minden kajára, -2%ÁFA sportra, tanácsadásra
Akin 20 kg annak 5%
Akin 30 kg annak 10%
Lehet testzsír százalék alapján kellene. Nem valószínü hogy bárki veszítene, mert brit tudósok szerint a vékonyak jobban érzik magukat és jobban keresnek.
Díjak és babérkoszorú azoknak, akik ebben a választási ciklusban életmódot váltanak...
Lehet hogy fura tvjavaslat de szerintem nem hülyeség, a dagadékok többe vannak az államnak.

főboszorka45 2011.06.24. 14:03:19

Ami jó az életben, vagy tilos, vagy erkölcstelen, vagy hizlal.
Továbbá rákot okoz kisérleti állatokban és kiméletlenül megadóztatják.....

Impalané 2011.06.24. 14:08:33

Nem baj, hogy ezekre rámegy az adó! Szerintem a tudatos vásárló, ezeket eddig sem vette meg... De akkor az egészséges termékek árát ugyanilyen mértékben csökkenteni kéne! Pl.: Fél kiló magvas rozskenyér NE 300-400 Ft-ba kerüljön!!

Pretoryan 2011.06.24. 14:09:48

@Secnir: Gyártónak aztán hulla mindegy hogy mennyi adó van a termékén, az úgysem hozzá kerül!

leone007 2011.06.24. 14:10:54

@Secnir: És még kfogása is lesz kormánynak, miért nem tudja emelni az orvosok fzetését :)

2011.06.24. 14:13:55

@s:

Fölösleges Lázárt szidnod az ügyben.
Nem hiszem, hogy lenne önálló gondolata ezen a téren.
Elég neki az, hogy egyáltalán megértse legalább alapszinten azt amit elé raknak és be kell terjesztenie mint törvényjavaslatot. Van belőle rendesen.....

Lucky Larry Silverstein 2011.06.24. 14:14:23

@Pretoryan: Hát nem egészen, mert a vevő a végösszeget nézi, és ha túl drága, akkor nem veszi. Akkor semmi sem kerül a kereskedőhöz....

Devil 2011.06.24. 14:18:08

Hat ugye ez eloszor is kettos merce, mert egy rakas tenyleg egeszsegtelen dolgot nem buntetnek. Azutan meg kurva nagy kepmutatas, mert ennyi erovel a kockacukrot is meg kell adoztatni mert mi van ha valaki 12 cukorral issza a kavejat? Harmadik oldalrol a gazdasag, a fogyasztas visszafogasa, megsarcolasa, bujtatott megszoritas mert ebbol fedeznek az orvosok beremeleset- tehat kepmutatas es dupla hazugsag is egyben.
Ha az allami beavatkozas olyan jol mukodne, a szocializmus nem omlott volna ossze.

Róóbert 2011.06.24. 14:19:55

Legalább elmondhatjuk, hogy egészséges ételeket veszünk, mert már nem drágábbak a szarnál.

Lev Menachem 2011.06.24. 14:20:09

ennyi egysíkú demagóg picsogást is rég láttam már egy rakáson

pénzbeszedés? most kapaszkodj meg, IGEN, minden adónem pénzbeszedésről szól, bármilyen meglepő!

ráadásul IGAZSÁGOS mert azt terheli jobban aki többet fogyaszt. én pl szeretem a sokak által csak lónyálnak hívott üdítőt, iszok egy hónapban max 2 litert. hát leszarom azt a pár plusz forintot, aki viszont egész álló nap cukorral sóval meg egyéb szarral tömi magát mint a hízó malac, az vagy változtat az életmódján, vagy annyival többet perkál.

2, azt hogy mi mennyivel drágul nem az állam dönti el, hanem a kereskedő/forgalmazó, mivel bármilyen hihetelen piacgazdaságban élünk, ha nem tud a redbull 400 forintért eladni 2,5 dl tuttifrutti szart, akkor vagy enged az árból, vagy romlik a piaci részesedése.

3, rengeteg pénzt emészt fel az elhízással szoros összefüggésben lévő népbetegségek kezelése, ha már azt sikerül elérni hogy a tendencia ne romoljon, az már félsiker és nem kevés megtakarítás

4, lehet persze mást is adóztatni, 300 forintos vizitdíj biztos igazságosabb, főleg ha lakosság 30% a azért nem megy időben orvoshoz mert nem volt aprója, azt később amikor már súlyos a baj lehet kezelni 15-szörös költségen

ez csak pár érv , én sem ujjongok semmilyen drágulásért de az éremnek mindig 2 oldala van (ez esetben sokkal több)

Kivancsi 2011.06.24. 14:20:30

nos ezek miatt is kell tobbet fizetnunk ezeket az uj adokat es egyeb sarcokat:

index.hu/gazdasag/magyar/2011/06/24/ujabb_4_5_milliardot_kap_a_malev

A légitársaság a 2007-es privatizáció óta összesen már mintegy 80-100 milliárd forintnyi támogatást kapott az államtól...

aztan ott van meg a MAV, a BKV, stb..

csak azert mert mindenhol partkatonak a vezetok es lapatoljak haza piiizt, kotik a kulonbozo zsiros szerzodeseket a partkozeli cegekkel, szakertokkel, tanacsadokkal, orzo-vedo tarsasagokkal..

merem ezt allitani.. annak ellenere hogy budos lofaszt nem ertek hozza es ZERO ralatasom van...

Lucky Larry Silverstein 2011.06.24. 14:23:56

@Devil: Ha az allami beavatkozas olyan jol mukodne, a szocializmus nem omlott volna ossze.

Nem feltétlenül gond azállami beavaatkozás. Ha nem lett volna állami beavatkozás, nem tünt volna el egy évtized alatt a dohányzás az USAban pl. Ma alig-alig cigizik valaki, pedig valamikor ők nyomták a legnagyobb dohány-propagandát. Ugyanígy eltüntethetnék 10 év alatt a nagyseggü amerikaiakat is, csak ez mindig népszerütlen....

MetálFater (törölt) 2011.06.24. 14:24:58

Gyakorlatilag minden élelmiszerben van só. Akár hiszitek, akár nem, még a csokoládéban is!
Ebből következik, hogy minden tartós élelmiszerre ki lehetne vetni az extra adót.

De én továbbmegyek.

Kíváncsi vagyok, mikor vezetik be a fingadót? Köztudott, hogy a fing metánt (is) tartalmaz.
Az is köztudott, hogy a metán - széndioxid mellett - környezetkárosító ún. üveghatást növelő gáz.
Jelenleg 7 milliárd ember él a földön. Napi átlag 5 fingást számolva, 2 és fél köbdeci fing metántartalma kb. 2%, azaz 5 köbcenti. 7 milliárd szorozva 5 köbcentivel, az 35 milliárd köbcenti!

Na erre lehet aztán kivetni extrahiperszuper adót!

És akkor még a széndioxidot nem is számoltam.
Esetleg szóba jöhet még a hülyeségadó is. Na abból igazi Svájc lehetne kis hazánk....

2011.06.24. 14:29:06

@MetálFater:

Az ilyeneket inkább tartogasd bolondok napjára.... omg

Peetee 2011.06.24. 14:31:11

Még lehet visszamenőleges!
Szépen mindenki befizeti az életkorának megfelelően eddig elfogyasztott egészségtelen ételek után az adót.

Persze ettől még ugyanúgy 1evőkanál étolaj megy otthon a palacsinta alá, és a kétszer megsózott rántott hús is kap még e kis sót a tányéron....A pacalról meg a zsírszalonnáról már ne is beszéljünk...

lobster thermidor 2011.06.24. 14:32:20

Nem probléma!
A pénzem Ausztriában,
a vásárlásaimat megoldom Ausztriában,
lassan elköltözöm egy jobb éghajlatú országba,
ők meg szórakoztassák magukat, meg aki vevő a baromságaikra.

AB1000 · http://hirmezo.blog.hu 2011.06.24. 14:34:27

Vicces, rögtön mindenki azon gondolkodik, hogy Ausztriából szerzi be a cukros löttyöket, meg hogy a tejen spórolna, hogy a chipsét megvehesse. Az fel sem merül, hogy ezeket a szemeteket nem kötelező fogyasztani? Tudom én, hogy a cukor függőséget okoz, de néhány hónap alatt le lehet róla jönni, szóval hajrá!

Lucky Larry Silverstein 2011.06.24. 14:36:06

Egyébként ebből az adóból és még 10 ilyenből már bejön az, amit pl. csak ezen bukunk:

index.hu/gazdasag/magyar/2011/06/24/ttobbet_visz_az_m6-os_mint_amennyit_hoz/

Köszönjétek a maszopnak. Igen, megcsinálták.

lobster thermidor 2011.06.24. 14:36:49

Ja, és arra még befizetek, hogy ebből az extra adóból az orvosok egy huncut kanyilót nem fognak látni.

Kicsit Karcos 2011.06.24. 14:37:22

@KopaszMercis: az nem járulékból épül, és nem a járulékfizetőknek, hanem adóból Debrecennek.

Más.

Mi lenne, ha sztárszakácsok összeállítanák Az Egészséges Étrendet, és ezentúl mindenkinek azt kellene enni, és semmi mást nem lehetne kapni, nehogy megkísértse a zembereket? Szépen kiszállítanák címre nagy platós Ifákkal, persze a havidíjat meg kellene fizetni.

Rögtön végetérne az a vircsaft, hogy felelőtlen, lumpen elemek a dolgozó nép számlájára vesznek maguknak pacalt meg csülköt kávéval, és azzal okoznak kárt a TB-nek.

Egészségügyi mintaország lehetnénk, fellendülne a gasztroturizmus, csökkenne az államadósság, és kifogná a szelet mindenkinek a vitorlájából.

Dr Kangörény 2011.06.24. 14:37:32

1. Majd ha kevés lesz a bevétel, akkor kötelezővé teszik, hogy mindenki csipszet zabáljon.
2. Az érrendszeri és agyi betegségek miatti halálozásokban hatalmas szerepe van a stressznek. Kedves pártunk és kormányunk, élén a szeretett vezérrel, miért nem a stressz csökknetésében buzgólkodik, pl. lézerjani és arogántóni eltakarításával, garantáltan csökkennének az értelmes emberek stresszes időszakai.
3. Határ közelében élek, pont leszarom ezeket a barmokat, eddig csak a benzin miatt, vagy csak a mosópor miatt nem mentem ki bevásárolni, de ha mindent egyszerre vásárolok (benzin, mosópor, "káros" élelmiszer, ruházat, elektronikai cikkek, stb.) akkor bőven megéri újra kijárni.

Tiszta deja vu, egyre inkább úgy érzem, visszajött a kommunizmus.

(Mellékesen: ti is úgy látjátok, ha orbán viktor fingana egyet, akkor eszkep örülne, hogy végre jó szag van az országban?)

Devil 2011.06.24. 14:41:50

@Bathory: A kettos merces reszre is irj valamit... ha az allam ugy avatkozik be hogy a kicsit rosszat megbunteti, a nagyon rosszat buntetlenul hagyja - akkor ez az iskolapeldaja a rossz beavatkozasnak.
De a kedvedert finomitom azt a mondatomat, amit felre lehet magyarazni:
Ha TULZOTT, FELESLEGES, HATASTALAN, SZAKMAIATLAN es EGY PART, NEM PEDIG A CIVILEK VALOS EDEKEIT SZOLGALO allami beavatkozas olyan jol mukodne, akkor a szocializmus nem omlott volna ossze.

Es igen, szerintem ez tulzott, felesleges, szakmaiatlan, es csak a fidesz politikai erdekeit szolgalo beavatkozas. A civilek erdeke pld a TB-jarulekbol leirhato sport-koltsegek, a dohanyzas tiltasa es a dohanyzas elleni kampanyolas, az alkohol elleni kampanyolas, a kozetkeztetes egeszsegesebbe tetele lenne. A termek-dragitasok semmivel sem fogjak javitani a szivinfarktus vagy a tudorak statisztikajat, viszont a fiatalok 66%-a dohanyzik!!!

lobster thermidor 2011.06.24. 14:41:50

@Bathory:

Ja...!
Te mekkora paraszt vagy!
Azok a piszok komcsik nem használják kicseszésből az autópályát.
Tessék holnap egyéni indítványt benyújtani arról, hogy minden magyar állampolgárnak havonta egyszer kötelező azon az autópályán közlekedni. Ha pedig nem, akkor kötelező napi két redbullba áztatott sósmogyorót fogyasztani, nehogy állambácsi (Orbáncsalád) ráfizessen.

egy maréknyi dollár 2011.06.24. 14:43:42

Carte D'or jégkrém akciós(799 ft) áron,szinte mindenhol!
Nagyon finom és a sótartalma minimális.

Cr 2011.06.24. 14:44:09

Már majdnem háromszázadikként csak annyit mondanék... hogy amikor egy boltnál álltam, egy kisboltnál, néztem, hogy miket vesznek az emberek... durva volt.
Mindegyik valamilyen addiktív cuccot vásárolt. Nem tejet, gyümölcslevet, kaját, akármit.... az emberek 80%-a vagy koffeint, vagy nikotint, vagy alkoholt vásárolni ment a boltba. Egy másfél óra után kezdtem kétségbe esni, de mondta a boltos hölgy, hogy ő már a tulajnak javasolta is, hogy igazából nem kellene ide se péksüti, se joghurtok, se semmi, csak megromlanak, csak a baj van velük. Kellene cigi meg pia meg persze kávé. Isteni ötlet volt kitalálni, hogy sok boltban lehessen venni kész kávét, amit rögtön lehet fogyasztani. Viszik, mint a cukrot.
Elképesztő ezt látni. Tény, hogy kell a pénz is és mindent meg kell adóztatni, ami csak létezik, de azért abban is van valami, hogy ezzel a jelenséggel kezdeni kell valamit. Ez semmiképpen nem normális...

Devil 2011.06.24. 14:46:37

@laspalmas: En sem ertem hogy a szegenyeket miert nem IGY tamogatjak. Na meg a banzin adoja is csak addig volt sok ameddig ellenzekben voltak, most hogy rekordokat dont, bezzeg nem kovetelik az ado csokkenteset... ezt mar nem is lehet kulturaltan minositeni.

lobster thermidor 2011.06.24. 14:49:49

@Cr:

Erre mondaná a nagyanyám. - Hagyd csak, egye az a gyerek, legyen egy kis öröme...

Persze ha tudsz valami okosan biztatót mondani a népesség nagyobbik részét érintő pozitív intézkedésekről, és a várható jó kilátásokról akkor egészen más.

Devil 2011.06.24. 14:49:53

@Cr: Nem a kisboltban intezik a nagybevasarlasokat. Nezd meg mit vesznek a Tescoban. Egyebkent a szex is addiktiv, szoktassuk le errol is az embereket! Tobben haltak mar bele!!!

Lucky Larry Silverstein 2011.06.24. 14:50:10

@lobster thermidor: Egy autópályát általában úgy szoktak felépíteni, hogy előre kalkulálnak hogy adott nyomvonalon egyáltalán kell-e pálya. Láthatjuk a zseniális számolás eredményét, persze a síksági alagút után mit várjon az ember?

Iridium 2011.06.24. 14:50:54

Az is érdekes lenne, ha az egészségtelen ételek/italok adóztatása helyett az egészségesek után fizetendő adót csökkentenék (azaz öszönöznének: talán több paradicsomot enne az ember, ha pár forinttal olcsóbb lenne?!). A legnagyobb baj ugyanis a kormány arrogáns fellépése. Tiltással mindennek csak az ellenkezőjét lehet elérni, az ilyen termékek slágerré válhatnak, ami jelentősen fel fogja élénkíteni a feketepiacot, tovább rontva az állam adóbevételhez jutását, ez tény, lásd az emlegetett alkoholtilalom Amerikában.

Persze én tudom, hogy az egyetlen cél az új források megszerzése az adó által, elvégre a Széll terv kissé billegősre sikeredett, de sajnos vannak, akik szerint ezzel a népnek segítenek az elhízás, szívbetegség stb. elleni küzdelemben. El kell keserítsem az ilyen véleményen lévőket: nem, ez butaság. Aki ezt hiszi, azt megvezették.

dr robin hood · http://robinhoodelemez.blog.hu 2011.06.24. 14:51:35

@Cr: miért álltál másfél órán keresztül egy boltnál? teknokolrapidba léptél pont?
ja és szerinted most akkor mindenki olivaolajas rukkolát fog enni ebédre meg paradicsomot meg kis pármai sonkát? mert nem, hanem beszerzik ugyanazt a szart máshonnan, és semmilyen adót nem fognak befizetni. de ezt is leírták már vagy hetvenhárman.

Devil 2011.06.24. 14:51:58

Ja, es tudjatok mi a legkevesbe egeszseges? A TUL SOK MUNKA! Ezt is adoztassak meg!!!

Lucky Larry Silverstein 2011.06.24. 14:52:00

@Devil: banzin adoja is csak addig volt sok ameddig ellenzekben voltak, most hogy rekordokat dont - csúsztatsz, a benzin adója nem dönt rekordokat

Az ára igen, de az is kevesebb mint Ausztriában v. Szlovákiában, vagy a legtöbb NyeU országban.

egy maréknyi dollár 2011.06.24. 14:54:29

@Cr: Ezek szerint az emberek 80%-a kávén,pián, cigin megél.
Tényleg érdekes jelenség.

lobaszopiatej 2011.06.24. 14:54:47

@MetálFater: a marhahúsra lehetne is kivetni ilyet, rengeteget finganak a marhák

Devil 2011.06.24. 14:55:46

@Bathory: Jo pelda arra miert nem szabad az allam kezebe tul sok penzt adni! Es miert kell a civil kontroll!

Devil 2011.06.24. 14:58:42

@Bathory: Igen, nem az adoja dontoget rekordokat hanem az ara. Ezt a mondatot igy kell ertelmezni.

Devil 2011.06.24. 14:59:59

@Devil: Termeszetesen ez sokmilliardos pluszbevetelhez juttatja az allamot - a mi zssebunkbol. A lenyeg a fidesz kepmutatasan volt, fogta mindenki? Erre tud valaki valamit mondani?

zsoltix 2011.06.24. 15:01:01

Aki soha nem nasizik az 135 evig el, brit tudosok bizonyitottak be.

Lucky Larry Silverstein 2011.06.24. 15:02:46

@Devil: Teljesen mindegy milyen a fidesz amig nincs alternativája.

Mszp: növekedés le, adósság fel
Fidesz: adósság le, növ. fel

Nem tudom miről beszélünk, ha le is váltják a fideszt most nem úgy néz ki hogy az mszp fogja.

Iridium 2011.06.24. 15:08:44

@Cr: Mekkora bolt előtt ácsorogtál? Csak azért, mert sokan pont a cigi meg a sör miatt ugranak le a kisebb boltokba, a heti kaját az olcsóbb, nagyobb üzletekből szerzik be vagonszámra, ahelyett, hogy másfél-kétszer annyiért venné meg a sarki közértből a frisset minden egyes nap.

Én is csak ilyen apróságok miatt megyek kisebb boltba, feltölteni a bérletet, telefont, venni egy lottót, ilyesmik. Kajáért meg utazok egy 10 percet busszal a legközelebbi nagyba, aztán gurulós bőrönddel meg hátizsákkal hazaviszem a következő hétre valót, és spóroltam egy rakás pénzt.

Gondolom ez utóbbi fontosabb szempont a magyarnak, minthogy minden nap egyen 5 különböző zöldséget-gyümölcsöt. Ezért is lenne jobb az egészséges kaják utáni adók csökkentése, amivel tényleg a népnek kedveznének a nevetséges indokok mögé bújtatott adóemeléssel szemben. Szerintem így lehetne (részben) javítani a rossz étkezési szokásokon, nem izomból adóemeléssel...

Devil 2011.06.24. 15:13:35

@Bathory: Fidesz: Allamhatalom fol, jogallam le. Es a novekedes is csak Orban egojaban kovetkezik majd be.

Lucky Larry Silverstein 2011.06.24. 15:21:56

@Devil: Ja, 98-02ben is megsemmisült a jogállam és a növekedés is csak az én egómban következett be. De az hogy eladod az országodat és szar feltételekkel visszabérled, nem sérti a jogállamot, a demokráciát, süsü?

s 2011.06.24. 15:23:03

@Devil: Konkrétan a sex halálos. Aki baszott valaha, előbb utóbb meghalt. Mondjuk aki nem az is, ráadásul annak szarabb is volt, bár ki tudja. :-D

s 2011.06.24. 15:29:31

@MikeBoy: Ha nincs önálló gondolata, akkor csak egy alkoholt szén-dioxiddá és törvényjavaslattá átalakító biorobot. Szerintem a stress enyhítése érdekében javasolni kellene, hogy a közterületeken helyezzenek el életnagyságú festett hungarocelből készített orbán, lázár, rogán figurákat és baseball ütőket. Ezzel jelentős mértékben hozzájárulnának népünk egészségének megóvásához, a figurák pótlását pedig végezhetnék nyugállományból visszahívott közmunkásként foglalkoztatott rendőrők. Néha üthethnének is.

Kicsit Karcos 2011.06.24. 15:40:29

@s: jó ötlet, Fa testápolóval kell elverni a seggét annak, aki egészségtelenül zabál. Fő az egészség.

lobster thermidor 2011.06.24. 15:42:16

@Bathory:

Kérdezd meg Páva Zsoltot, Pécs polgármesterét, aki színtiszta fideszes, mennyire érdeklik ezek a marhaságok.
Egyébként teljesen nyilvánvaló hogy készült hatástanulmány, még akkor is, ha te éppen most máshogy szeretnéd látni.
Ne mosd össze a dolgokat, autópálya kellett, a síksági alagút az persze más tészta.

lobster thermidor 2011.06.24. 15:47:56

@Bathory:

Egyébként M.országon nincs egy olyan autópálya, aminek az építését ne kísérték volna botrányok. Tök mindegy ki kormányoz, a megbízást baráti cégek kapják, a pénzt a csókosok teszik zsebre, a minőség pedig konstans szar.
Kár egy éppen index címlapon lévő cikkel bizonygatni vélt igazságokat. tessék kotorászni az archívumban, lesz ott írás a másik bagázs autópályás ügyleteiről bőven.

Cr 2011.06.24. 15:49:29

@lobster thermidor: Hát ki vagyok én? Kormányszóvivő? Kormányzati jósda? :D

@Devil: Nem is mondtam, hogy nagybevásárlás esetén van ez. Ez egy kisbolt volt, kisboltban való vásárlási szokásokkal. De azért mégis elég sokat elmond. Legalábbis nekem.

@dr robin hood: Beszerezni máshonnan... ezt már hallottam sokszor, nem is reagáltam rá, nem véletlenül. Létezett és létezik ukrán olcsó import okoscigi. Mégse azt veszia többség, hanem a méregdrága bolti, adózott cigit. Ugyanígy a többivel... (pedig már lehet pálinkát főzni odahaza!) :)

@egy maréknyi dollár: Ugye? :)

@Iridium: Én annak ellenére, hogy értem és elismerem, amit mondasz, mégiscsak levonok következtetést abból, hogy egy kisbolt, ahol van x száz féle termék, az emberek 80-90%-a csak és kizárólag cigit-piát-kávét vesz.
Nem értem, miért kell kézzel-lábbal tiltakozni. Meg a nagybevásárlást fölhozni, elmondtam, hogy ez kisbolt. Amúgy a teszkós nagybevásárlási szokások is megérnének egy misét...

banana republic 2011.06.24. 15:59:51

@Cr: szia, pedig elhiheted, az emberek döntő többsége nem fogja 30-40% -al drágábban megvenni az élelmiszereket. Legalábbis nálunk a kisboltos annyival drágább mint a metró. Az alapvető élelmiszerekre gondolok.

Kicsit Karcos 2011.06.24. 16:03:11

@lobster thermidor: ha az egyik is lop, meg a másik is, akkor mindkettő meglop. Nálad ez így nullára jön ki? Csak nem? Vagy miért ajánlasz archívumban kotrást annak, aki megpendítette az egyik lopást?

Iridium 2011.06.24. 16:05:59

@Cr: jaj, én nem tiltakoztam, mondjuk inkább úgy, hogy hozzáfűztem csak egy gondolatot. A kisbolt szó felett tényleg elsiklottam, mea culpa.

Szerintem csak azért fogy több ilyen termék a kicsikben, mert ezek nagyrésze majdnem ugyanannyiba kerül, akárhol is vegye az ember (tekintsünk el a néhai akcióktól). Így hétvégén megcsinálja az ember a nagybevásárlást, hétközben meg leugrik a karton sörért meg egy kis piros szimfiért a sarokra. Egyszerűbbnek tűnik talán.

bandika gazdája 2011.06.24. 16:39:59

@zsoltix: A birt tudósok hány évig élnek?! :-)

bandika gazdája 2011.06.24. 16:43:47

Most a szezonlejárta táján 750 ft-ért vettem egy kiló epret. Meggy 475 ft/kg. Nekem ne ugassanak egészségről, meg zöldségről gyümölcsről!

lobster thermidor 2011.06.24. 17:05:27

@Cr:

Mi szeretnél lenni?
Csak szólj, és azonnal ki vagy nevezve.:)

lobster thermidor 2011.06.24. 17:08:48

@Kicsit Karcos:

Olvass vissza, és megtudod!
Igaz az kissé melósabb, mint marhaságokat kérdezni, vagy állítani.

ATSIPKOPI 2011.06.24. 20:02:03

A MOSTANI KORMÁNY ROSSZ HATÁSSAL VAN AZ EGÉSZSÉGEMRE! MEGADÓZTATNI, LEVÁLTANI, MEGBÜNTETNI,

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2011.06.24. 21:55:50

A sok tej fogyasztása is egészségtelen.Megadóztatni! Ja hogy már meg van...
A sok E betűs termék miatt meg ne aggódjatok,mert az tele van E vitaminnal.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2011.06.24. 21:56:40

Asszem egy másik poszthoz írtam de ide is illik.
Nálunk mindig mindenre az a megoldás,hogy megszorítunk meg adóztatunk.

Overdream 2011.06.24. 22:16:10

@MikeBoy:
Mit vársz eszképtelenség bajtárstól? Szerencsére én nem olvasom egy ideje, amit ír, de míg tettem, kifejezetten jól lehetett bárki által érzékelni, hogy kissé többnek képzeli magát, mint aki.

Amúgy némileg érdekes, de olvasgatva a hozzászólásokat, senki nem vetette fel azt a tételt, hogy lényegében véve ez a törvény tökéletesen kimeríti a kettős adóztatás tényállását. Persze, tudom, kétharmad.. (Tudjuk, eszkep, vidéki, kik mindig mindenhez jobban értetek, mint mások, hogy szerintetek ez nem így van, pedig de...más kérdés, hogy szövegeléseitek kurvára, de nem érdekel, no meg úgy sem látom)

Persze, amit a kormány egészségesnek tart, nem biztos, hogy az, és vica versa. Egyáltalán, ne akarjanak beleszólni, ki mivel károsítja/nem károsítja magát. Nem szól ez másról, mint a pénzbeszedésről.
Ha valaki be is venné azt a maszlagot, hogy ez az egész az emberek egészséges életmódra nevelése miatt történik, az gondolkodjon már el azon, miért is nem a zöldségek, gyümölcsök, sovány húsok, halak ÁFA-ját vitték lejjebb? Vagy esetleg miért nem a sportcentrumok, pályák könnyebb elérését szorgalmazzák (értve itt a belépőjegyek árának csökkentését, újak építését - és most ne arra gondoljunk, hogy új focistadionokat építenek, miközben pl egyetlen normális kajak-kenu pálya leledzik idehaza, a szegedi Maty-ér, igaz, ez világhírű). No ugye...

Overdream 2011.06.24. 22:21:11

@Tigeri: Persze, ez alap. Te is tudod, mint itt majd mindenki, hogy hőn imádott politikusaink csupán ezt a megoldást ismerik egy-egy adott problémára. Az, hogy ez nem old meg semmit, nem érdekli őket...legalábbis addig, míg ezzel a politikusok külföldi bankszámláit gyarapítjuk...

Kicsit Karcos 2011.06.24. 22:47:09

@Tigeri: a megszorítás és a túladóztatás ejrópai norma. Olyan az EU, mint a kommunista blokk volt, azt hitték, rajtuk kívül nincs élet, oszt csodálkoznak, mitől pörögnek jobban a vetélytársak a hanyatlás helyett. Tegyük még hozzá harmadiknak a túlszabályozást. Amerikában félpénzből vehetsz bármilyen, akár európai(!) autót, mint nálunk. Biztos nem elég biztonságosak, ja. Jellemző, hogy az USA-ban a sokmillió illegális bevándorló sem okoz semmilyen problémát, ellátást úgyse kapnak, ha nem fizetnek biztosítást, személyi igazolvány nincs és nem is kell sehol, rutinellenőrizgetés sincs sehol, aki meg nem dolgozik, az mehet a lakókocsiparkba, mit érdekli az ottaniakat, illegálisan van-e ott valaki. Mi meg még a legális dolgozókkal is csak küszködünk. Onnan kéne tanulni, nem Ejrópából.

zsoltix 2011.06.24. 22:57:14

Ez volt mar? Ujabb verzio: ''A cukrozott és huszonöt százaléknál kevesebb gyümölcsöt tartalmazó üdítőitalok
adója literenként öt forint, a

cukrot és koffeint is tartalmazó
energiaitalok literenkénti adója viszont
250 forint lenne a javaslat szerint,
amelyet Font Sándor és Kovács József
fideszes képviselő nyújtott be a
parlamentnek péntek délután. A most benyújtott javaslat szerint a szilárd

termékek közül az előre csomagolt
sütemények adója kilogrammonként száz
forint, a sós snackeké kétszáz, míg az
ételízesítőké ötszáz forint - szintén
kilogrammonként.
Az adót - az áfához - az eladó szedi be,
aki az adóhivatalnál önadózással számol
el. Ugyanakkor nem kell adót fizetnie
annak a boltosnak, aki az adóköteles
termékből ötven liternél vagy ötven
kilogrammnál kisebb mennyiséget
értékesít egy év alatt. A javaslatot
benyújtó képviselők indoklása szerint a
mentesség indoka az, hogy "a piacra csak kis mennyiségben értékesítőt ne terhelje az adóhatóság számára az adóból származó bevétellel szinte azonos
adminisztrációs költséggel járó
adókötelezettség". A külföldre eladott termékekre sem vonatkozik ez az adó. Az indoklás szerint ugyanis ilyenkor biztos, hogy a terméket nem Magyarországon fogyasztják el, "így
ez a fogyasztás Magyarországon

népegészségügyi kockázatot nem jelent". origo.hu/uzletinegyed/20110624-parlament-elott-a-nepegeszsegugyi-termekado.html

Overdream 2011.06.24. 22:57:46

@Kicsit Karcos: Azért abban nem feltétlen lészen igazságod, hogy az USA-t nem foglalkoztatják az illegális bevándorlók. Nézd meg, mennyi határőr lészen az USA - Mexikó határon, és ezen szervek mikkel vannak felszerelkezve. Baszki, olyan fegyverarzenált bármely európai hadsereg megirigyelhetne.
Azon országban amúgy is 2001 óta egyre inkább bizonytalanabbak a külföldiekkel szemben. Nem véletlen született egy olyan törvény, hogy minden nem amerikait jelenteni kell, aki repülőleckéket vesz (abba most ne menjünk bele, mit értenek ott "nem amerikainak", én sem pontosan értem).
Persze, tény, ott a dolgozó középosztály valóban úgy él, ahogy a filmeken látjuk: takaros kis házikó, két kocsi...ellenben kissé drágább is. De többet is keresnek ott, ez kétségtelen.

zsoltix 2011.06.24. 22:59:33

@bandika gazdája: Ok a Meklod klan tagjai. :)

Overdream 2011.06.24. 23:00:52

@zsoltix: Azaz létrehozták a kivételek kivételének a kivételét? Jól értelmezem?

Viktus 2011.06.24. 23:02:31

Na innen is felszabadul majd a törvény után 1500 közmunkás jelölt ... yeah.

zsoltix 2011.06.24. 23:32:17

@Overdream: Ez valoban kivetel. Meg egy kisbolt is elad 50 kilot/litert x termekbol egy ev alatt, kulonben nem tart olyat, ha a kutyanak se kell. Egyre abszurdabb otletekkel allnak elo.

Viktus 2011.06.25. 01:39:00

Hátrál a Fidesz: kisebb lesz a hamburgeradó
Néhány nap alatt csökkentette a Fidesz az új adó mértékét.

hirszerzo.hu/profit/20110624_hamburgerad_torvenyjavaslat

Viktus 2011.06.25. 01:40:12

A CBA-ban adja el az állam az olcsó cukrát
Az állami készletből történő értékesítéséről néhány hete született döntés.

:D

Kicsit Karcos 2011.06.25. 02:57:36

@Overdream: az igaz, hogy a határon nagy a szűrés, de aki már bejutott, azt leszarják, az egész életüket leélhetik ott svarcban az illegálisok, és ez azért van így, mert aki nem dolgozik, az nem is eszik, de aki fizet, azt rendesen kiszolgálják. Olyanról sem nagyon hallottam, hogy az illegálisokat foglalkoztatókat baszogatta volna bárki is, gondolom, az a szisztéma, hogy a munkáltató kifizeti a dolgozót, a dolgozó meg eldönti, hogy adót fizet, vagy adót csal, meg a biztosításáról is maga gondoskodik, kivéve, ha a cég fizeti.

Egy kis stat:

"Az Európai Unióban az állami szervek által beszedett adók és társadalombiztosítási hozzájárulások összege 2008-ban a tagországok összesített GDPjének 39,3%-át tette ki. Megállapítható, hogy a jövedelem-centralizáció az unióban magasabb, mint a világ más fejlett térségeiben: az Egyesült Államokban az adóbevétel a bruttó hazai termék 26,9%-ának, Japánban pedig 28,3%-ának felelt meg 2008-ban."

www.adko.hu/01_files/adattar/ksh-eu-ado.pdf

Viktus 2011.06.25. 12:21:37

Gyárakat zárhatnak be
a chipsadó miatt

Évi 30 milliárdos terhet jelent az évi 150 milliárdos forgalmú szektornak az új adó. A piaci szereplők szerint a főleg a magyar cégeket sújtó törvény miatt idén kétezren veszíthetik el állásukat.

Kicsit Karcos 2011.06.25. 13:54:23

@Viktus: na és? Nem a gyárban terem a chips, hanem a teszkóban. Különben is lesz majd a mérnökök meg a munkások helyett sok új adórendőr, pályázatíró és egyéb szakértő, amire sokkal nagyobb szüksége van a hazának, mint a termelésre.

Gerusz · http://gerusz.blogspot.com 2011.06.25. 14:22:18

Elvehetik a magánnyugdíjamat. Csökkenthetik a nettó bért. De ha a kávémat megadóztatják, én kurvára fegyvert fogok!

fokabacsi 2011.06.25. 14:33:26

Nagyobb arányban adózunk mint a németek, és még mindig nem elég!? Miért nem elég ? Még mi az édesanyjuk csipájából akarnak pénzt beszedni? Kevés a pénz a "segíjjre" ?

bandika gazdája 2011.06.25. 18:44:17

@zsoltix: Wáó! Megvan a kicsiny kapu!

trojka 2011.06.25. 19:11:35

Ciklongázt ennek a hulye magyarnak, ha nem érti meg, hogy követ törni és kapálni nem szalonnával és kenyérrel kell, hanem tejföllel és MIZO tejjel! (Na, majd Recsken a köbányában megérti, vagy a Hortobágyon!)

Gyani · http://skypesuli.hu/ 2011.06.26. 09:17:26

Óriási tervek és elképzelések! :)

Cr 2011.06.26. 14:30:57

@banana republic: Szerintem nem érted, amit mondok. Nem vagy egyedül.

2011.06.26. 20:27:24

@Kicsit Karcos: El lehet lapítani, az igaz. De elég egy névtelen telefon, és a kezedet a lábadhoz bilincselve tesznek fel az első Magyarországra tartó repülőre, az összes cuccod meg ott marad ebek harmincadjára. Ez mint demoklész kardja, ott lóg az illegálisak feje fölött. Egy hátizsákos hobót persze nem nagyon érdekel, de aki le akar telepedni, házat, bútort, autót venni, szóval konzum-életet élni, az jobb, ha inkább az eu-ba megy legálisan - vagy legalábbis névházasságot köt valami lepattant amerikai nővel.

Kicsit Karcos 2011.06.26. 21:41:10

@Hajszás Láncos: utánanéztem, igazad van, tényleg nem túl jók a kilátások. Ha elkapnak, akkor 1-3 hónapra (ha illegális munkán kapnak, még többre) megvendégel pár nagyfaszú nigger a böriben, mielőtt kibasznának a hóra. Mostanában sokat szigorodott a rendszer. Az érdekházasság sem olyan egyszerű, több éven át tart a folyamat, és keményen ellenőriznek közben. Jobb ötlet venni vgy építeni egy szigetet a nemzetközi vizeken, ott biztos nem baszogat senki, igaz, segíjke sincs. Ihun e egy, sőt mindjárt hat:

falanszter.blog.hu/2010/12/29/vilagok_harca_a_temze_torkolatanal_a_maunsell_erodok_es_a_hippi_hercegsege

Hogy ON is legyek: termékdíj sincs:)

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2011.06.26. 22:10:05

@Overdream: Hát ez az ,kurva anyjukat.
@Kicsit Karcos: Ezt neked kerestem meg:
haromnegyzet.blog.hu/2011/03/17/nehez_a_dontes
Úgyhogy ez inkább már majdnem Hungarikum.
A múltkor valaki írta,hogy Angliában egy rokona vett fel hitelt,ő meg idehaza.Ott a válság miatt egy időre csökkent a tölesztő míg idehaza persze pont ezért emelkedett. Itt minden máshogy működik......

Kicsit Karcos 2011.06.26. 22:34:52

@Tigeri: nem merem megnézni, mert ha olyan blogot látogatok, amit a Sajtószabadság Hatóság által kiadott bloggerigazolvánnyal nem rendelkező szerző írt, azzal 5-10 éves börtönt kockáztatok:)

Vicc OFF, túladóztatásból, túlszabályozásból még soha semmi jó nem származott, én nem is értem, hogy lehetünk ilyen puhapöcsűek, hogy hagyjuk ezt (vö.: majd az EU segít stb.). Elég megnézni az Index fórumát, sokan még egy kibaszott nicket sem mernek beáldozni az igazság oltárán. Gyáva népnek nincs hazája, és megtört derékkal, kézcsókkal köszöni meg, hogy szolgálhatja a kúrmányt (ld. 70% körüli adóterhelés, aminek legalább a fele a semmire megy el: pályázatok, uzsora, nyuggerpénz + segíjke 38 éves obsitos katonazenészeknek és cigánybűnözőknek, TEK, NAV, AVH, Tom Lantos Központ stb. hosszú a sor, és ha az egyik véletlen megszűnik, lesz helyette három másik).

bulvármédiás => · http://kepviselo.blog.hu 2011.06.27. 15:42:17

Na, kijött a törvénytervezet www.parlament.hu/irom39/03652/03652.pdf , a cikkben írt számokhoz képest egy fokkal barátságosabb mennyiséggel (bár a sós snack-ét még így is sokallom):
"Az adó mértéke
a) üdítőital esetében 5 forint/liter ,
b) energiaital esetében 250 forint/liter ,
c) előrecsomagolt cukrozott készítmény esetében 100 forint/kilogramm ,
d) sós snack esetében 200 forint/kilogramm ,
e) ételízesítő esetében 500 forint/kilogramm"

Ami viszont kérdés: a fagyi meg a vásári cukortermékek (pl. kakasnyalóka) ezek szerint nem tartozik ez alá?

seahawks 2011.06.29. 12:25:34

egészségtelen élet büntetése? pont mi magyarok csináljuk meg? akkor kezdjük a gulyással, csülkös bablevessel, pörköltekkel, lecsóval, lángossal, sült kolbásszal valamint az összes cukrászdát kötelezzük arra, hogy édesítőszerrel süssenek.

szaktatar 2011.07.03. 10:59:07

@Bockó:
"Számos okból lesz jobb az emberek egészsége a magasabb fizuk hatására. Valójában ez az alapja az egésznek. "

aha... még véletlenül sem az elegendő orvos, nővér, ápoló, gyógyszer, eszköz, pihenő idő az alapja.
MUHAHAHAHA!!!!

Bockó · https://muslimstatistics.wordpress.com/ 2011.07.03. 11:22:36

@szaktatar: A nagyobb fizetés több és elégedettebb orvost eredményez, és kifejezi azt a tiszteletet és megbecsülést, ami talán a legjobb motiváció az összes közül. Tényleg nem látod az összefüggést az orvosok száma, elvándorlása, és a fizetés között?

Nyilván, a gyógyszer- és eszközfejlesztést, illetve gyártást nem lenne szabad piaci alapra helyezni, a kórházi helyek számát nem lenne szabad csökkenteni, de az orvosok fizetése a legfontosabb faktor.

AngusY 2011.08.21. 10:48:01

Igaza van Bathory -nak! Ezt mondtam én is az ismerőseimnek a kamionosoknak már kitalálták KPM ellenőrzést.
Aki dagadt fizessen!!!
Egyébként meg sztem valaki nagyon haragszik a magyar cukrász kiscégekre ,mert már hosszú évek óta szívatnak mindenkit.

AngusY 2011.08.21. 10:57:08

A másik.
Megint a termelőknek/előállítóknak kell az adót fizetni.
De hogy ezt hogyan fogja bármelyik is áthárítani a kereskedőkre ,mert honnan máshonnan fizetné ki azt nem tudom.
Valamint ez az egész megint olyan bürokratikus hercehurca lesz ,mint bármi ebben az országban. Aki tudja miről beszélek pl. HACCP,Csomagolási termékdíj és hasonlók.
Megint lehet büntetni...
Előre a Kis és Középvállalkozások támogatásának hosszú és rögös útján !
Amíg még vannak olyanok....

süti beállítások módosítása