Skip to content


       Szűrés lista

Ajtódísszel több kisbabát

Dr. Kopp Mária ismert szociológus 2009.nyarán hozta létre a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalmat, mely a Három Királyfi Intézet Nonprofit Kft.-ből, a Népesedési Kerekasztalból, és a Sajtókerekasztalból áll. A Mozgalom célja, "hogy megszülessenek a tervezett gyermekek Magyarországon."

2010-ben havonta megrendezték a Népesedési Kerekasztalt, melynek javaslataival a parlament népesedési bizottsága kiemelten foglalkozik (pl. a családi adózás, családi napközikhez kapcsolódó szabályok egyszerűsödése).

Igazán ismertek tavasszal lettek, mikor meghirdették a Babazászló-pályázatot, melynek "célja, hogy az intézmények, otthonok falán azt is jelezzük zászlóval, ha valahol kisbaba születik, hiszen ez a közösségnek is érték, öröm. Régen hagyomány volt, hogy kisbabás otthonokat a környéken lakók néhány hétig segítették a szülés után, a zászló célja ezt a szokást is újjáéleszteni."

A nagyjából 198 pályamű közül az én kedvenceim:

 

A versenyen végül nem hirdettek eredményt, "A zsűri úgy döntött, hogy nem lesz egy,aki mindent visz, mivel több szép megoldás született és talán úgy a legjobb, ha mindenki olyan zászlóval jelzi babája érkezését, amilyen neki a leginkább tetszik. A lényeg, hogy használjátok és szeressétek ezt az ötletet, terjesszétek ezt a szép új hagyományt!"

A Mozgalom célja és igyekezete teljes mértékben érthető és támogatandó.

KSH gyorsjelentés, 2011.06.22.
"Az előzetes adatok szerint 2011 első négy hónapjában felgyorsult a születésszám csökkenése. A január–februári 7,8 százalékos csökkenést követően márciusban és áprilisban 14,3 százalékkal kevesebb gyermek jött világra, mint egy évvel korábban. A születésszám összességében 11,1 százalékkal csökkent, ez 3434-gyel kevesebb újszülöttet jelentett az előző év azonos időszakához képest."

A kormány is aggódik a drasztikus csökkenés miatt, ezért .........tegnap, a Népesedési Világnap alkalmából a Nemzeti Erőforrás Minisztérium úgy döntött, felkarolja a Mozgalom ötletét, némileg átalakítva.

2011.07.11.
Mostantól minden édesanya kézhez kap gyermeke születése után a termékmintákat tartalmazó csomagban egy ajtódíszt is, amelyet otthonuk bejáratára kifüggesztve jelezheti kisbabája érkezését. A szalagon lévő grafikát a  minisztérium felkérésére Simon András grafikusművész  tervezte. Az ajtódísz nagy előnye, hogy azok is használhatják, akik zászlótartó hiányában nem tudtak eddig zászlót kitűzni.

"A szív egésze a szeretetet, a szív két oldala az apát és az anyát ábrázolja, mely körülölelik a gyermeket."mondta el Simon András, a grafika tervezője. A grafikus azt hangsúlyozta, hogy az egyetlen, éppen ezért "megszakíthatatlan" vonallal megrajzolt embléma "jelképezi a házasság, a gyermek iránti örökkévaló felelősséget".

A mű:

 

És az első szerencsés kismama és kisbaba, aki megkapta az ajtódíszt a miniszter úrtól:

 

"Lehetőleg minél több gyermek vállalására kell biztatnunk az édesanyákat, a családokat. El kell érnünk, hogy ne csak az anyagi támogatás legyen fontos a gyermekvállalásban. Az egyes törvényi szabályozások és anyagi támogatások helyett, az érzelmek, gondolatok és a társadalom támogatása a fontos." – emelte ki Soltész Miklós.

Az is fontos, persze.

Jólesik/jólesne egy kismamának, ha kedvesen rámosolyognak, előreengedik, hellyel kínálják, lesajnáló nézés helyett gratulálnak a pocakjához, a kórházból hazatérve beugrik egy családtag vagy szomszéd párnapi főtt étellel vagy csak kitakarítani, DE a kiszámíthatóság és az anyagi biztonság sokkal fontosabb. Azon nem segít egy darab kartonpapír, hogy a gyerekkel otthon töltött év/ek felérnek egy túlélőtáborral, mivel a család bevétele csökken, a csekkek és élelmiszerárak viszont csak nőnek, a "baba/gyermek" előtagot nevükben viselő termékek ára pedig minimum kétszeres szorzóról indul, és bizony nem mindent lehet használtan megvenni.

Meg ugye a gyerekének az ember a legjobbat akarja. Ebbe beletartozik a normális lakhatás, étkezés, ruházat, piperecuccok, játék, mesekönyv, és bizony olyan luxus, mint  a szülinapi és karácsonyi ajándék, egy-egy kirándulás, strandolás, nyaralás, pár gombóc fagyi.

Arról nem is beszélve, hogy a nehézségek a GYED/GYES letelte után nem érnek véget, sőt. Bölcsi/ovi soha nincs elég, de ha netán bejut a gyerek, az ottani  4-5 hetes nyári szünettel sem könnyű megbirkózni, hisz egyébként sem kapkodnak a munkáltatók a kisgyerekes anyukák után.

Az ajtódísz-célcsoport dolgozó emberek nyilván nem "a törvényi szabályozások és anyagi támogatások" miatt vállalnak gyermeket, de bizony erősen mérlegelnek, ahogy a még gyermektelen Zero kolléga is elmélázott:

"Csodálatos!
Lehet még fokozni a motivációt?

A rekordot döntő 230 forintos frankárfolyam vagy az új Munka Törvénykönyve, esetleg az, hogy abban a pillanatban, ahogy a sperma találkozik a petesejttel, már rohanni kell a bölcsibe, hogy a várólista 145. helyére feliratkozz és akkor talán (!) lesz helye a gyermekednek 2 évvel és 9 hónappal később, és még talán vissza is vesznek a munkahelyedre, ahonnan persze 1 hónap után kicsaphatnak ... nem bírom tovább ezt az erős motivációs nyomást ... drágám, csinálunk sok-sok gyermeket?"

 

Címkék: fidesz társadalom

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr953060030

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kiscsalád az új normális 2011.07.12. 22:32:15

1960 előtt az emberi szenvedés egyik nagyon is általános formája volt, hogy egy nő élete során 10-20 alkalommal esett teherbe, abból megszült valahányat és túlélte a gyerekkort mondjuk öt. Akármilyen primitív is egy asszonyállat, az még neki i...

Trackback: Pedofil figurával védené a Médiatanács a gyerekeket? 2011.07.12. 21:44:45

Külön piktogrammal jelölné a gyerekeknek ajánlott televíziós műsorokat a Szalai Annamária vezette Médiatanács. Az ötlettel nincs gond, a számokat még nem ismerő gyerekeket a piktogram jobban tájékoztathatja. A Médiatanács blogján három figura-javaslat ...

Trackback: Baby on door frame 2011.07.12. 15:43:21

A hír: Babaköszöntő ajtódísz az édesanyáknak. (Az ajtódísz célja feléleszteni a hagyományt, hogy a babásokat a környékbeliek néhány hétig segítik.) Egy mondatban: Koppánykák esetén magát a babát is ki lehet tűzni az ajtófélfára.

Trackback: Környékbeliek 2011.07.12. 15:42:50

A hír: Babaköszöntő ajtódísz az édesanyáknak. (Az ajtódísz célja feléleszteni a hagyományt, hogy a babásokat a környékbeliek néhány hétig segítik.) Egy mondatban: Kalkuláltam egy kicsit, és rájöttem, hogy az adózás révén a babásokat pont tizennyolc ...

Trackback: Ajtódísszel a magyar népesedésért 2011.07.12. 14:25:02

Mostantól minden újszülött mellé jár egy ajtódísz, amellyel jelezheti a család az új tag érkezését az éppen arra járóknak....

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Secnir 2011.07.12. 13:09:16

"A rekordot döntő 230 forintos"

már 233
szerintem azt a sort rakd valami lebegőbuborékba, amit lehet módosítani percenként.
(nekem még van otthon egybillió milpengőm, asszem lassan lehet elővenni sémának sorozatgyártáshoz)

S.O.A. 2011.07.12. 13:10:54

Zero ne mélázz, állj neki! :)))

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2011.07.12. 13:13:04

Nem lenne rossz, ha mondjuk a "13+1 kormányzati intézkedés a gyerekszületések növeléséért akcióterv" után, csak úgy mellékesen még ezt is bejelentik ..

De ezt így elsütni hétfő délután mosolyogni való, főleg a kormányzati körítés mellé:
"Az egyes törvényi szabályozások és anyagi támogatások helyett, az érzelmek, gondolatok és a társadalom támogatása a fontos."

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2011.07.12. 13:14:08

@Rettegő [ megbízott Bohócügyi Államtitkár]:

Jó lenne, csak félek... meg előbb esküvőre gyűjtünk ... ilyen szigorú KDNP felügyelet mellett nem merek házasságon kívüli utódot nemzeni :-)

dr. Aullah 2011.07.12. 13:15:51

Nem elég az, hogy szülessenek, hanem az lenne a fontos, hogy "minőségi" gyerek szülessen. Mindenki tudja mire gondolok.
Akit megtanítanak a szülei az értékekre, meg stb... ebből lesz csak felnőttként "rendes" ember. Viszont "rendes ember" nem fog gyereket csinálni egy olyan környezetben, ahol nincs létbiztonság... nincs biztos megélhetés.

marcinátor (törölt) 2011.07.12. 13:16:15

Túró rudit is adhatnának az ajtódísz mellé, és akkor nem csak képletesen kapná be a túróst a gyereket vállaló.

Helló Leó! 2011.07.12. 13:19:08

Valaki rajzolja má' be Paint-tel, hogy hol van az apa, hol van az anya, meg a gyerek?
Biztosan szar a fantáziám, de nem látom...

dr. Aullah 2011.07.12. 13:19:31

Amúgy ez tök jó, hogy megpályáztatták, aztán nem használták fel egyiket sem. Később meg egy profinak fizettek, hogy csináljon...

duplaP 2011.07.12. 13:19:54

A bér emeléshez hasonlóan minden leérettségizett nőnél kötelezővé tenném a gyerekvállalást, aki nem hajlandó, az két évig nem kaphat orvosi ellátást, nem szavazhat, és kenyeret se vehet a boltba. Nagyon kéne már egy újabb Ratkó korszak...

Homeoffice 2011.07.12. 13:23:36

@duplaP:

:)))))
Ez a nap poénja:)

Seduxen (már NEM dr.) 2011.07.12. 13:24:09

Kövezettek meg, de nekem kell egy ilyen ajtódísz, úgyhogy este szex lesz :DDDD

Semjénzsóóóótinak üzenem, hogy szigorúan csak egyszer, sötétben, misszionáriusban, mert ugye csak a gyerekcsinálás végett csináljuk az asszonnyal, hisz minden más esetben BŰN...

A második kép mit ábrázol? A Magyar Népmesék c. sorozat által elképzelt ponty éppen felfalta a csecsemőt, vagy mi? Én elhiszem, hogy ez az állat meleg mindenkinek az agyára megy, de ez már kicsit sok...

duplaP 2011.07.12. 13:27:03

@Gunther:
Nevess csak, hamarosan valóság lesz :(

slaci89 2011.07.12. 13:28:23

@duplaP: Én viszonylag könnyen el tudom képzelni, hogy valami ilyesmi lesz a vége. Más kérdés, hogy mennyire érett a jelenlegi 18-30-as réteg arra, hogy a nyakukba akasszanak nem tervezett gyerekeket. Mert ugye nem mindegy, hogy normális emberek lesznek egy népességrobbanásból, vagy csak osztódni kezdenek a hülyék.

Nurrddin 2011.07.12. 13:28:37

@zero: hehe
anno, mikor a nejemmel bejelentettük, hogy összeházasodunk, mindenki első kérdése az volt; hogy mikor jön a baba... őszinte leszek, eléggé sértőnek éreztük ezt a megközelítést, miszerint más ok nem is nagyon van a házasságra
de végülis ez a "modern- individuális" világ gondolkodásmódja... minek házasodni, ha épp nincs útban a baba...
pár közeli ismerősnél hangot is adtunk ennek, de láttuk, hogy nem nagyon értik...

ha esküvőn agyaltok, javaslom a mennyasszonytáncot...
valami ilyesmi kaliberű pont elég is lenne gondolom :) : index.hu/gazdasag/magyar/apek070427/

egyébként mi pozitív szaldóval jöttünk ki a lagziból, egy kevés még maradt is a táncból, meg a borítékokból, miután kifizettük a cehet

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2011.07.12. 13:32:40

@zero:

Vagyis ne az államtól várd a segítséget, hanem a rokonoktól/szomszédoktól a könyöradományt.
Ugye milyen szép?

Seduxen (már NEM dr.) 2011.07.12. 13:34:33

@zero: nem kell félni, nem fog fájni :))))

nálunk már 2.5 éves múlt a csemete, és semmijjjenzsóóóti még nem küldött tüzes villámokat a seggünkbe, szóval van remény :DDD

Nurrddin 2011.07.12. 13:34:34

@Aullah: na ja, nem mellesleg az pályázati munkák sokkal szebbek is
bár lehet azért mert én náczi vagyok, és a nemzeti szinek nekem még számítanak...
hiába, ilyen csökevényes vagyok..

@Gunther: a gond az, hogy igazából nem poén...

duplaP 2011.07.12. 13:35:16

@slaci89:
Teljesen igazad van. Amit írsz "ugye nem mindegy, hogy normális emberek lesznek egy népességrobbanásból, vagy csak osztódni kezdenek a hülyék." teljesen az Idiocracy jut eszembe...

zsoltix 2011.07.12. 13:36:14

Ezt a fotot nezzetek meg: static.kiskegyed.hu/db/04/31/ajtodisz-625-d0002D431ce60919eec3e.jpg Megmutatja a kismamanak, o meg egybol megszuli a gyereket. Mukodik, waze. :)

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2011.07.12. 13:38:44

@Aullah:

Persze, hogy tudjuk kikre gondolsz :)

"Az ajtódísz-célcsoport dolgozó emberek"

Nurrddin 2011.07.12. 13:41:58

amúgy azt veszem észre a környezetemben, hogy azok a szülők, akik féltek az első gyerektől, de valahogy mégis csak becsúszott, mára a másodikat tervezik, vagy várják..

a gyerek mindenképp sok lemondással jár, de azért ad is cserébe, nem is keveset...
nem kell mindig mindent a végletekig forintosítani
mi pl sokkal nehezebben élünk, de nem cserélném vissza

duplaP 2011.07.12. 13:42:59

és lesz olyan változat is az ateistáknak "Gólya hozott"?

GGG77 2011.07.12. 13:45:08

"egyébként mi pozitív szaldóval jöttünk ki a lagziból, egy kevés még maradt is a táncból, meg a borítékokból, miután kifizettük a cehet "

Na, ebben én is baromira reménykedem. :)

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2011.07.12. 13:46:54

@Helló Leó!:

A lelkes amatőrök ingyen és bérmentve különbeket csináltak, mint a grafikusművész úr.
A femina.hu még várja a választ, hogy az ajtódíszek mennyibe kerültek. Nagyon kíváncsi vagyok rá én is!

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2011.07.12. 13:49:15

@Aullah:

Te ilyeneken még fennakadsz? :)

"Sok olyan emailt kaptunk, mely szerint a beérkezett pályaművek – bár szépek – otthon nem valósíthatók meg egyszerűen. Ezért a szakmai zsűri úgy döntött, hogy egy fehér alapon nap szimbólumot ábrázoló zászlót javasol. Természetesen a többi ötlet is továbbra is elérhető és rendelhető."
haromkiralyfi.hu/index.php/babazaszlo-rendeles/

dr. Aullah 2011.07.12. 13:49:36

@duplaP: Az ateizmus nincs benne az elfogadott egyházak között... még egyszer leírod ezt a szót és jön érted a sötét autó.

arlequin 2011.07.12. 13:51:10

@duplaP: magának teljesen igaza vagyon.
@Gunther: maga meg csak röhögjön. :-)))

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2011.07.12. 13:51:27

@Seduxen:

Az egy pólya te, te, te.......apuka! :))

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2011.07.12. 13:52:33

@GGG77:

majd elviszi a NAV a profitot :)

duplaP 2011.07.12. 13:53:09

@Aullah: Nagy fekete autókban általában van légkondi szóval: ateista, atei

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2011.07.12. 13:55:33

@Nurrddin:

"mi pl sokkal nehezebben élünk, de nem cserélném vissza"

Ilyen ez a popszakma :))

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2011.07.12. 13:55:55

@Conv: már látom magam előtt a dolgot, beindul a gyerekgyártási és a ki tud nagyobb, díszesebb ajtódíszt kitenni verseny.

Agent Blue 2011.07.12. 13:56:08

"A pályázat célja, hogy ezzel a szalaggal jelezzék a családok, hogy gyermekük született, annak mintájára, ahogy a halált jelzik fekete zászlóval – mondta Túry Krisztina, a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom képviselője."
Annak mintájára, ahogy a halált jelzik fekete zászlóval. Logikus...

arlequin 2011.07.12. 13:56:31

@laspalmas: igaza van asszonyom, hogy több szép (szebb... ...kinek mi tetszik) van a lelkes amatőrök között, de simon andrás azért már letett 1-2 dolgot az asztalra...
és ahogy andrás bát ismerem nem vagyok biztos abban, hogy 1 fillért is elfogadott érte.
különben pedig örülök mindegyiknek külön-külön. nekünk ilyen már/még nem volt. pedig kitűzhettük volna egy párszor. büszkén.

Seduxen (már NEM dr.) 2011.07.12. 13:59:00

@Aullah: te műveletlen Te! Ez az a jelenet, amikor a Mézga-családhoz megérkezett a gólya, de Mézga Géza ismét elfelejtette kinyitni az ablakot...

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2011.07.12. 14:00:05

@arlequin: mert te kitettél volna ilyen biz-bazokat az ajtóra/kapura?

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2011.07.12. 14:00:41

@Aullah:

Az elmúlt nyócév gyermekvállalást akadályozó intézkedéseiből képződött fal áttörése. :)

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2011.07.12. 14:02:13

@zsoltix:
@zero:

Kedves férfiak, az két különböző anyuka ám :)

Gonosz Repülőmókus 2011.07.12. 14:02:23

@arlequin: Hát én nem ismerem, de csak annyit mondhatok, hogy ez egy rakás szar. Az ötlet is meg a megvalószítás. Mondom ezt 3 gyerek után. Kb. ez e legutolsó dolog, ami hiányzik az életemből.
A képen is azt a "ritka" esetet láthatjuk, amikor a szülőszobában újszülött van. Nagyszerű. Otthon meg ki a franc rakná ki? Te? Mert én nem, az biztos.

Szarvador Dani 2011.07.12. 14:02:24

mondjuk azt sajnálom, hogy ezt nem válogattátok be a legjobbak közé. tök sokrétegű meg magyar meg minden:
picasaweb.google.com/116646957147569506867/Babazaszlo?authkey=Gv1sRgCNj_3OnTj-mN3AE#5616577032705889490

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2011.07.12. 14:02:46

szerintem a "ne zavarj gyereket csinálunk" tábla jobb ötlet :)

de lehet, hogy kellene "megfogantam" tábla is

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2011.07.12. 14:03:14

@arlequin:

"de simon andrás azért már letett 1-2 dolgot"

És? Akkor csak ő nyerhetett? Újak esélyt se kapjanak?

arlequin 2011.07.12. 14:04:43

@Conv: hááát. belülre biztos. :-)
esetleg az ablakba....
ezekben nem én döntök. hanem a népi demokrácia (tehát a lányom és az asszony)
a saját műhelyemre - amiben én döntök - a következő két felirat van kitéve.
az ajtó fölé: "BELÉPÉS CSAK KISÉRŐVEL!"
az ajtóra: "HARAPÓS KUTYA"
szóval néköm édösmindegy.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2011.07.12. 14:06:02

@Szarvador Dani: micsoda irredenta, soviniszta, reakciós megnyilvánulás ez kérem?

arlequin 2011.07.12. 14:07:24

@Gonosz Repülőmókus: ja. rakás szar. mint az összes többi, ugye?
www.simongaleria.hu
nagypofájúkám.
de gondolom a menő-manót szeretted... ...nohát.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2011.07.12. 14:07:47

@arlequin: sanyarú sorsod lehet azért :)

én azért abban dönthetek, hogy hülyét csináljanak-e belőlem vagy sem :)
persze nem mindig az van, amit döntöttem :)

reKorrekt 2011.07.12. 14:08:11

Én egyedülálló dohányos vagyok. Egy füstölgő f@szt ér kirakni?

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2011.07.12. 14:08:41

@Szarvador Dani:

Nem a legjobbakat, hanem a nekem legjobban tetszőket válogattam ki :)
Az általad belinkelt sokadik megtekintésre sincs ezek között....

mim 2011.07.12. 14:08:44

Biztos nem értek hozzá, de Simon úr verziója egy embriónak tűnik, ami a méhben (szeretetben) szépen növekszik. Éppen ezért jobb ötletnek látom egy esetleges abortusz ellenes kampánynál használni. Sőt gyanítom, hogy egy ilyen célú mozgalomnak készítette és onnan lett újrahasznosítva.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2011.07.12. 14:08:51

@laspalmas: nem, de lázár... elnézést, lézer nyomtatóm igen :)

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2011.07.12. 14:10:05

@reKorrekt:

Csak az ablakba, hogy mielőbb legyen táblád :)

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2011.07.12. 14:12:16

Hopp, most olvasom csak jobban.

A grafikus azt hangsúlyozta, hogy az egyetlen, éppen ezért "megszakíthatatlan" vonallal megrajzolt embléma "jelképezi a házasság, a gyermek iránti örökkévaló felelősséget".

Vagyis akinek házasságon kívül születik gyereke, annak nyista tábla?

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2011.07.12. 14:16:28

@laspalmas: és ki kell írni alá, hány lövetű a füstölgő fegyver. :)

S***ci 2011.07.12. 14:17:49

Basszus, ez a "Profi" grafika egy rakás sz*r!
Akkor már inkább került volna rá valamelyik pályázatis kép!!!

Seduxen (már NEM dr.) 2011.07.12. 14:18:06

@laspalmas: bocs, ha közönséges lesz, de:

Mindegy luk-luk, csak egér ne legyen :DDDD

Különben is széles e hazában szét kell szórni a magvakat, minél több ajtódísz, annál jobb :DDD

Seduxen (már NEM dr.) 2011.07.12. 14:25:06

@reKorrekt: "Arsenal-os vagyok ;)" - lúúúúúúúzeeeeeeeeer :DDDDD

arlequin 2011.07.12. 14:31:30

@laspalmas:
nem nyert senki
simont pedig felkérték
mellesleg finoman emlékeztetném asszonyomat a 40milliós MNB logóra...
ahhoz képest ez kedves és üdvözlendő, de semmiképpen nem vastagbőr.
sőt.
még támogatandó is lenne, ha nem ismernénk az összes többi posztot kicsiny, szeretett hazánkról... :-)
@Conv:
egyetértés.
a nappali ablakába nem engedélyezek semmit, de belülről már elárasztotta mindenféle 'ballagási emlék/tábori mű/anyukámnak/apukámnak'-féle gyermeki pályaművek sokasága. épp tegnap mondtam az asszonynak, hogy a nappali nem kiállításra való, hanem használatra. :-)

Gonosz Repülőmókus 2011.07.12. 14:40:06

@arlequin: Örülök, hogy neked tetszik, nekem nem igazán. Egyébként csak erről az egyről "beszéltem".
Mellesleg, miért lennék nagypofájú? Nem hiszem, hogy bármi sértő megjegyzést tettem volna rád. Hacsak nem te vagy ő, persze. Lehet, hogy az agyadra ment a meleg, hogy egyből ilyen agresszív vagy.

InTheGajd 2011.07.12. 14:45:09

Pedig a 2 rajz az nagyon jo! A Simor Andras fele pedig kuka, egy foshalmaz tulmagyarazva bekepzelt muveszi venaval. Egy szoval, dilettantizmus.

A lenyeghez, pedig. Ebbol hany cig..kisebbsegi?

tudi 2011.07.12. 14:47:03

Az ötlet ( a zászlós) nem rossz, de az ajtódíszestől nem vagyok elájulva, bár azt adják.

fraki 2011.07.12. 15:03:36

Én sajnos nem tudom, hogy mit jelent pontosan a "megtervezett" gyerek. Ha valaki egy kérdezőnek például azt mondja, hogy szeretnék egy gyereket majd valamikor, de egyelőre nem _tervezek_, akkor az egy meg nem született _tervezett_ gyerek?...

Leriel 2011.07.12. 15:12:12

Szerintem ezen a bilétán (betörőknek: "Gyere be, csak muter meg a pólyás van otthon, fater gürcöl valahol Bázakerettyén!") sokkal stílusosabb lenne egy szépen kidolgozott cumi ábrázolása. Tökéletesen jelképezné, mit jelent ma egy fiatal párnak (neadjisten egy egyedülálló, fiatal nőnek) gyereket vállalni.

Énbagoly 2011.07.12. 15:14:35

Nekem se a babazászló, se az ajtódísz nem a szívem csücske. Egyszerűen felesleges hülyeségnek tartom.

Persze, fogy a magyar, szaporodni kellene, csak éppen élni nem lehet errefelé békében, és nyugalomban. A stressztől pedig csak a vetélések száma nő. :S

Énbagoly 2011.07.12. 15:17:57

Ja, nem is olyan régen beszéltem egy kisvárosban lakó nővel. Mikor pár hónapja ő szült gyereket az ottani kórházban, akkor azt mondta, hogy azon a héten cirka 15-en szültek. Ebből 8 nő egyedülálló anya lett. Például őt is a terhesség alatt hagyta el a férje. Akkor neki csak egy fél ajtódísz, vagy zászló járna?

Álságos, és nevetséges ez az egész bagázs a szenteskedő szövegeikkel.

Tedat 2011.07.12. 15:18:34

Nem nagyon értem az utolsó képnél a "poént".

Ha azt akarja mutatni, hogy előtte megkapja az ajtódíszt, utána 10 perccel meg már meg is van a baba, akkor komolytalan.

Valószínűleg olyan készítette a "poénos képet", aki még soha nem látott szülést.

pounderstibbons 2011.07.12. 15:19:36

Azért a "lelkes amatőrök" nem akármilyen dolgokat tudnak összehozni. Itt egy masszívabb top10.es gyűjtés:
bedemarton.tumblr.com/post/6550645601/babazaszlok

Viszont az itt szereplő 2. (pólyás) képen a baba jobb oldalán felbbukkanó motívumról Chthulhu profilja ugrik be.
faroutshirts.com/images/Cthulhu4Prez-Preview.png

slaci89 2011.07.12. 15:38:48

@fraki: A "tervezett gyerek" mindenkinek az értelmezésében az, akinek az érkezésén egyik szülő sem lepődik meg. Bonyolult, mi?

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2011.07.12. 15:45:00

Laspalmasnak igaza van: Gyermekvállalásra a családokat KISZÁMÍTHATÓSÁGGAL lehet ösztönözni.
Ebben pedig a Fülkeforradalmi Zsebnapóleon, és brigádja nem éppen erős...

arlequin 2011.07.12. 15:45:50

@Gonosz Repülőmókus: no áruld el, mit mondjak egy gonosz repülőmókusnak, akik köztudottan két pofára zabálnak --->>> magyarán szólva nagypofájúak...
nem tetszik a tükör? :-)
nincs harag, sem erőszak.
azt pedig meg kell hagyni, hogy nem a legsikerültebb simon-munka. :-)
de nem rossz.

lancelotbéka · http://lancelotbeka.blog.hu/ 2011.07.12. 15:49:16

Jó is,ha ez a jel ki lesz téve az ajtóra.Remekül jelzi,hogy itthon csak egy kismama van,csecsemővel együtt,apu meg oda van robotolni,úgyhogy védtelen a ház.Rétinégereink élvezettel fognak betörni az efféle lakásokba...

fraki 2011.07.12. 16:01:45

@slaci89: Igen, az. Mivel itt a nem megszületett gyerekekről van szó. Könnyű egy megszületettre azt mondani, hogy terveztük. De egy nem megszületett mitől lesz tervezett?

(Másrészt szerintem sok terhességen meglepődik sok szülő úgy, hogy esetleg régóta akarnak/nem akarnak kifejezetten, de elfogadják ésat. a skála széles, úgyh sokat nem tettél hozzá a kérdéshez.)

Dr.Paraszt 2011.07.12. 16:19:35

@fraki: Kellett agyalnom, hogy felfogjam mi a problémád, de azt hiszem rájöttem: Tudod egy gyermek "tervezése" nem abból áll, hogy nagy odafigyeléssel és precíz menetrend szerint eldöntöd húzol-e gumit vagy sem, mert sok éven át kihat majd az életedre, ahogy te is ki fogsz majd az övére. Bár ha tényleg ezt nem érted, akkor lehet, hogy amit írtam, azt sem fogod...

Vörös Szonja, a tetovált lány 2011.07.12. 16:21:43

továbbra is "apu ökölbe szorult keze vagyok"...

Egyedülálló, 34 éves nőként kezdek rohadt nyűgös lenni, mivel ugyanott tartok, mint 20 évesen: a nullán, bár a munkám jobb, de a perspektívám (itthon) elfogyott.
HAZA akarok menni - meg tudja mondani valaki, merre van az manapság?

De legalább a hozzászólások szórakoztatóak... :))

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2011.07.12. 16:29:49

@fraki:

Szeretnék, tervezik (elsőt vagy kistesót), de többnyire egzisztenciális okok miatt nem vállalják be, így nem fogan meg, nem születik meg a tervezett, vágyott gyermek :(

lyken 2011.07.12. 16:46:27

@laspalmas: "Az egy pólya te, te, te.......apuka! :))"
Micsoda hozzáértés. :) Mi 2 hétig keresgéltünk, mire tudtunk pólyát venni. Tisztára hiánycikk feeling volt, mint a nyolcvanas években, mikor decemberben banánért állt sorba az ember.

fraki 2011.07.12. 16:52:49

@laspalmas: értem, tehát a tervezett azt jelenti, hogy akarnak, de nincs rá pénz. Oké.

Már csak arra vagyok kíváncsi, hogy a kérdőív, ami alapján a statisztikákat összeállították, hogy kérdeztek a tervezettre rá, illetve hogy miért készít a mozgalom felmérést a meg nem születések okairól, ha az per definíciónem gazdasági.

Vagyishogy arra akarok kilyukadni, hogy a mozgalom olyan témában rendez felmérést, konferenciát stb., amit neki kellene definiálni. Ti. h mit is jelent a "tervezett, de meg nem született".

És továbbá ha tudjuk, hogy a meg nem születések mögött gazdasági okok vannak (mivel ezt értjük a "tervezett, de meg nem született alatt"), akkor mi szükség a mozgalomra?

mutant · http://universal.blog.hu 2011.07.12. 17:15:45

@zero: Nekünk vidéken lesz, jóval kevesebből kijön, mint Budapesten, vagy akármelyik nagy városban is. A hangulata is más lesz ettől. ráadásul 6600 ft-ért mindent megkapnak a vendégek egy napra ( 3x3-féle kaját, aprósüteményeket, töményet,üdítőt,sört,bort,amennyit csak akarnak:)) És ha jól keresgél az ember sokat spórol. Én mondjuk a ruhát, amit 50-ért akartak kiadni nekem bérbe Budapesten, megvettem külföldről 25-ért:D A díszítést is olcsón megúsztam:D Mondjuk, én esküvőszervező vagyok:D Ha segítség kell,szólj (ingyé vagyok)!

eMM2 2011.07.12. 17:32:55

Ez is a PR-kormányzás része.
A valóság ellenben az hogy a várandós mamának a terhesség megállapításához is várólista van,hogy a Down kór vértesztet nem támogatja a TB és még sorolhatnám.
Ja és akkor a védődőnek meg gőze sincs semmiről.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2011.07.12. 17:58:01

Esküvő nem lesz, gyerek egyelőre gyártósoron. De parázunk rendesen, hogy egy (vállalkozói) keresetből hogy a fenébe fogjuk birni...

Ezt az ajtódiszt kiraknám nálunk, reggelre a két vizsla leszedné a picsába, és elásná a kertben :D
Miután ráhugyozott persze...

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2011.07.12. 18:02:40

@Énbagoly:
Szembeszomszédunkat három hónapos terhesen hagyta el a pasija. Szerencséjére talált magának egy normálisnak tűnő fazont még terhesen, azóta is együtt vannak (1 éve kb).

gramercy 2011.07.12. 19:53:18

grafikus az anyja picsája, ilyen táppénzt fizetni

a cinikus jelző derogál, a cinikusoknak

amúgy ez jutott eszembe
www.youtube.com/watch?v=VDs9rQRx0DI

nyílméregbéka 2011.07.12. 20:11:39

Hát ez a díszecske ugyanaz a kategória, mint mikor a KDNP KISZ a Túró Rudival szerette volna hazacsalogatni a külföldre távozott fiatalokat.
Hányszor kell még elismételnünk, hogy az érzelmekgondolatokésatársadalomtámogatása, az eddig is megvolt, csak abból nehéz eltartani egy gyereket? Majd bemegy anyuka a DM-be, összevásárolja a babacuccokat, aztán a pénztárnál azt mondja: "Nézze, lelkem, sajnos fizetni nem tudok, mert most rúgtak ki a munkahelyemről, a párom meg minimálbért keres, tehát egy kanyim sincs, DE! nézze csak, milyen szép gömbölyű pocakom van, hát nem többet ér ez magának, mint az a csúnya készpénz?"

@Kőmíves Kelemen: nálunk (közszféra) most, ahogy jött az új vezetőség, úgy az emberek felét kirúgtak, válogatás nélkül egy csomó gyerekest is, pl. egy közvetlen kolléganőmet április közepén, azóta sem hallottam, hogy talált volna új munkahelyet. A gyereke nyolcéves, a párja "csak" fizikai munkás. És ez csak egy, biztató, szép példa.
Még ma eldobom azt az istentelen fogamzásgátlót!!

nagyon_buta 2011.07.12. 20:22:45

Azt hiszem forradalmi kormányunknak ezt is úgy kell elintézni mint a fizetésemelést a vállalkozói szektorban ...... (ötleteket egyenlőre, -ingyen- nem adok)

Vincenzo90 2011.07.12. 20:36:41

Az olaszoknál mindíg kinn a kék, vagy rózsaszín masni. Ott még vannak emberek, akiknek egészséges családképe van... :( Itthon már megtette hatását az agymosás, a tv-ből áradó fals képek, a mindenhonnan áradó negatív üzenetek.

fidesz friend 2011.07.12. 20:44:11

@duplaP: mármint arra a Rákosi-féle Ratkó korszakra gondolsz, aminek nyögjük a következményeit?

hollario 2011.07.12. 20:45:38

@Vincenzo90: Nálunk meg a normális emberek pántlika nélkül is segítenek egymásnak, főleg a rokonok.
Jó, a fideszesek lehet, hogy nem, nekik kell ilyen basz az ajtóra.

Uva 2011.07.12. 20:45:51

ez nálam már majdnem megüti a NENYI szintjét, azt is egy ilyen elcseszett forró nyári délután közölték.

gramercy 2011.07.12. 20:46:42

@Vincenzo90: idióta, a kormány valódi cselekedetek helyett ilyen arcpirító módon köp egyet az újszülött anyjának a képébe

de ne aggódj, a tesco-pontgyűjtést is elegen veszik komolyan, ennek a cinikus papírfecninek is fog 20-30 százalék tapsolni, veled az élükön

HalivudEstevez · http://www.halivud.hu 2011.07.12. 20:47:13

Nem kell szülni, hanem importálni sok kicsi kínait, ahogy korábban egy tervezetből ki is derült.

gyilkos fűegér 2011.07.12. 20:48:16

Ezeknek a kis zászlócskáknak a kannibálok és a zombik is nagy hasznát látják majd.

bulvármédiás => · http://kepviselo.blog.hu 2011.07.12. 20:50:37

"nem bírom tovább ezt az erős motivációs nyomást ... drágám, csinálunk sok-sok gyermeket?""

Ha viszont nem csináltok gyereket, akkor nem élhettek a családi adókedvezménnyel, megvetettek lesztek a társadalom részéről, ja, és tuti nem részesültök a - lehet, hogy vissza fog jönni, de még nem biztos - szocpolból.
Nekem van egy kolléganőm, ő most részidőben dolgozik a cégnél, mert neveli a másfél éves kisfiát. Ez időre pedig otthagyja a nagyszülőknél, akik majd megőrülnek a kisunoka(-ák) után. Legalábbis NORMÁLIS helyeken, meg ahol persze élnek még, így megy a dolog akár nyári szünet alatt is.

gyilkos fűegér 2011.07.12. 21:08:15

@hollario:

Vagy csak sejtik, hogy a minket mostanában sújtó Csapások (Matolcsy, Szíjjártó, Selmeczi, Szalai, stb) még korántsem értek véget, és a következőnél ez jelzi majd, hogy ott Igaz Hitű család lakik...

kalamáris (törölt) 2011.07.12. 21:13:58

@gramercy: Arconköpés alatt mit értesz? A családi adókedvezményeket vagy a gyed/gyes visszaállítását? Nem mondhatja senki, hogy nincs anyagi motiváció is a dologhoz. Ezek a szimbolikus akciók persze néha viccesek, de ez már legalább a jó irány, pl. ahhoz képest, hogy gazdasági fenomén Feri barátunk ott ekézte a családokat, ahol csak érte.

prfact 2011.07.12. 21:14:17

El kell felejteni a támogatásokat és a lilaködös civil kezdeményezéseket is. Ideje felébredni és körülnézni, hogy éppen mi folyik Európában. A gondoskodó állam eszméjének vége. El kell felejteni a gyerekek után járó támogatásokat és ezzel egyidőben az el kell törölni az ezek forrására szolgáló adókat is, hogy azok vállaljanak gyereket akik ténylegesen képesek eltartani is. A szavazati jogot azok számár kell fenntartani akik hozzájárulnak a közösség fenntartásához, ez az út a túléléshez!

Intizar 2011.07.12. 21:17:01

Úristen. Népnemzeti minta közepette malacképű csecsemő, esetleg összetiport szív? Titkolni fogom, ha véletlenül szülni találnék!
Simon András grafikáit a köreimben szeretni illik, nekem viszont a gálám kifordul tőlük.
A szépelgés mindig undorító, állami-egyházi diktátumként pedig tűrhetetlen.

kalamáris (törölt) 2011.07.12. 21:17:28

úgy látszik, az egész untakozó szdsz-exfrakció itt kommentel most éppen...

Dinkainka 2011.07.12. 21:33:59

@Helló Leó!: Valaki rajzolja má' be Paint-tel, hogy hol van az apa, hol van az anya, meg a gyerek?
Az a féregszerű valaki, aki átadta, na az a jó édes anyja...
Az apa és a gyermek meg valahol elveszett a tömegben!

Dinkainka 2011.07.12. 21:37:38

@eMM2: Egy újszülött szemgyulladására 2 hónap a várakozás idő.
Addig vakuljon meg. Ennél jobb motiváció?

milyen szép a Vértes, ó 2011.07.12. 21:42:58

Egészen jó a grafika, aki látja, tudja majd, hogy 'kismajmot vettünk és szeretjük'.

plephyl 2011.07.12. 21:54:22

én az autóm kiadásait forintosítom, a gyerekét nem. aki ilyen számolgatós típus, az inkább felejtse el a számolgatást. ez nem erről szól... amikor a kis 3 éves cserfes kislányodnak meséled az esti mesét, akkor semmi más nem fog számítani...
SOSEM lesz teljesen ideális időpont a gyerekvállaláshoz, így nem érdemes várni!

Horizont 2011.07.12. 22:00:17

Nem kell ide Három Királyfi Intézet Nonprofit Kft,Népesedési Kerekasztal,Sajtókerekasztal,
Babazászló,ajtódísz. (???)
Ugye minimum azért az alapoknak meg kell lenni. Lakás, meló. Egymást szerető pár. Ha valakik nagyon szeretnének kisbabát, akkor lesz nekik, akik pedig különféle kifogásokba menekülnek azoknak nem lesz. Ezt aztán végképp nem lehet központilag beszabályozni, erőltetni.
És mi van azokkal akiknek van lakásuk, munkájuk, jó fizetésük, segítő szülők és mégsem vállalnak gyereket, mert még csak 30 évesek?? Hm? Nem is kevesen vannak ilyenek. Csak sírni egyszerűbb. Meg önzőnek lenni is.

Leonard Zelig 2011.07.12. 22:06:10

Piros-fehér-zöld mazeltov feliratot keresek angróban.

Kandabula 2011.07.12. 22:09:11

Először aszittem, ez vicc. Aztán rájöttem.

hoseman 2011.07.12. 22:13:43

....nagyobb a baj mint gondoltam..

nepszavazo.com · http://www.nepszavazo.com 2011.07.12. 22:14:28

Kurva részeg lehetett aki ezt a firkálmányt rajzolta. vagy hugyozta a homokba.

hoseman 2011.07.12. 22:17:49

a pályaműveket elnézve egyébként magyarázva a kétharmad létrejötte...

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2011.07.12. 22:17:49

Nekünk 3 gyerekünk van, de nem éreztem semmi olyan késztetést, hogy egy effajta szart kirakjak az ajtóra. Az első után még berúgtam, a többinél már vigyáznom kellett a nagyjára.

Visegrádi 2011.07.12. 22:21:00

Soltész Úr,
Ausztriában nincs ilyen papír ajtódísz, valóban. De: van normális egészségügyi ellátás, nemcsak akkor, ha magánorvoshoz jár az ember. A családi pótlék szintje sokszorosa a magyarnak. Ha meg szülés után munkanélküli lenne az ember, ott nem fogják 38 500 Forintért közmunkára kötelezni, hanem 9 hónapon át kb 800 euros munkanélküli segélyt adnak.
Uraim: Talán így kellene a társadalomhoz hozzáállni. Önök is elkurták már, de keményen. De ezt a 3 évet talán kibírjuk, természetesen csak akkor, ha nem vállalunk gyereket

hatR 2011.07.12. 22:29:46

remek. ha ott allnak az ajtonal rokonok, sok-sok adomannyal, valoszinuleg tudjak miert jottek. ha pedig akkor kapcsolnak, mikor meglatjak ezt a remekmuvet, mar reg keso. :D

max. annyi haszna lehet, hogy aki uj lakasba koltozik, igy szerezhet maganak par nyugodt ejszakat... csak ki kell rakni egy ilyet. vagy valami hasonloan igenytelen szart...

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2011.07.12. 22:30:18

@Horizont:

"Ha valakik nagyon szeretnének kisbabát, akkor lesz nekik, akik pedig különféle kifogásokba menekülnek azoknak nem lesz. "

De épp arról van szó, hogy az utóbbiakat is sikerüljön bepalizni, ha csak annyi időre is, amíg már nem lehet elvetetni.

Az már a kedves törvényhozónak mindegy, hogy ki kitt mennyire fog gyűlölni egy ily módon egybecsirizelt családi-vérségi hármasban és a gyereknek mennyire rossz az, ha esteleg születése után sem jön meg a kedv a babázáshoz. Szar lapot húzott, na. De adót fog fizetni.

Kandabula 2011.07.12. 22:53:35

A lakással nem rendelkezők egy ajtófélfát is kapnak a díszhez.

gyermekeim 2011.07.12. 22:55:18

@Gonosz Repülőmókus: Nem is beszélve arról, hogy a gyermek hangjával úgyis jelzi a környezetével, hogy megszületett. Amikor sorban megszületett a két kisgyerek, az alatta lakó panaszkodott, hogy mennyit sírnak a gyerekek. Eltelt 2,3 év, kérdezte az anyuka a szomszédot: Ugye már nem sírnak?" "Nem, most már dobognak" - volt a válasz. Szóval nem kellett zászló, hogy észleljék a szomszédok a babákat.

Horizont 2011.07.12. 22:58:50

@Quadrille Lobster:
Egy gyereket (én hármat) magunknak szülünk kizárólag, nem fordulhat(na) elő állami bepalizás! Nem is igazán értem mire gondolsz! Ha "egybecsirizelt" családról írsz akkor már régen rossz!
A mérlegnek két serpenyője van. Egyikbe kerül a lemondás sok mindenről, az áldozathozatal, az éjszakai nem alvások, az anyagilag összébb húzzunk magunkat, nem (csak) én vagyok hanem csak Ő van, a másik serpenyőben meg ott kéne lenni annak a természetes egészséges ösztönnek, hogyha szerelmes vagyok akkor szeretnék a páromtól egy babát akiben mind a ketten folytatódunk, és ott vannak azok a magasztos nagy szavak, azok az érzések amiket leírni se nagyon lehet, amit át kéne élnie mindenkinek, és ha átérzi mindezt akkor nem számít mekkora ellensúly kerül a másik serpenyőbe.
Csak sokan mondják azt: még "élni" szeretnénk, és abba egy jó darabig nem fér bele egy baba.
Van akinek soha:(

troll ellenpólus · http://trollhitvallas.blog.hu/ 2011.07.12. 23:01:49

Annak vagyunk éppen a tanúi, ahogyan a talajt vesztett ballib megmondóemberek a legszentebb dolognál is szentebbet, a gyermekvállalást veszik össztűz alá. Tudom, libsikéim: nektek botrány, hogy vannak emberek, akik gyereket szeretnének. Tudom, hogy nyüszítetek dühötökben, amikor látjátok, hogy van egy nemzeti kormányunk, amely szívén viseli az emberek sorsát, és próbál tenni azért, hogy az embereket gyermekvállalásra ösztönözze. Tudom, a falat kaparjátok dühötökben, amikor látjátok, vannak még olyan dolgok, hogy férfi és nő, házasság, gyermekvállalás, gyermekszülés... és egy olyan Magyarország, ahol ezeket a dolgokat bátorítják, nem pedig elfojtani vagy nevetségessé tenni igyekeznek; egy olyan Magyarország, ahol talán végre sikerül megfordítani az elvtársaitok által előidézett demográfiai trendeket, hogy ne fogyjon el végleg a magyar. Tudom, hogy mindez nagyon fáj nektek, de törődjetek bele, hogy most ez van. Tudjátok: 2/3...

Nyulka 2011.07.12. 23:05:38

Sikerült kiszűrni a lényeget... Az ajtódísznek talán pont az a lényege, hogy lássuk, a szomszédban kisgyermek született. Persze lehet mondani, hogy a család nem visz főtt ételt, meg nem engedik előre a kismamákat, nem adják át a helyet nekik a tömegközlekedési eszközökön, de vajon Te, kedves Olvasó rányitod az ajtót a szomszédra, ha gyermekük születik, vagy inkább azon bosszankodsz, h a pics@ba, az a kulva kölök már megint bömböl... Átadod-e a helyet a kismamának, vagy lesajnálóan nézel rá, h na Te szegény, elástad Magad életed végéig... Talán nem a másikra kellene mutogatni, h majd ha ő másként áll a kismamákhoz, akkor majd én is, hanem esetleg legyél Te a változás. Persze, még sok minden negatívumot el lehet mondani, ismert, bölcsibe bejutni lassan már nehezebb, mint egyetemre... de talán eszedbe jutott, h Te hogyan segíthetsz a kisgyermekes családnak? Miért várjuk fentről a segítséget, ha onnan nem jön? Miért kell mindig trollkodni? (Akinek nem inge, ne vegye magára...) És hogy mennyibe került az ajtódísz, miért ezen vagytok fenn akadva, főleg a femina cikkéből kiindulva, ahol a születés mögé közvetlenül az abortuszról cikkeznek... Persze engem is lehet támadni, szavaimat szétszedni, stb. Nagyon is jól ismerem a magyarok gyermekvállalását akadályozó tényezőket, sok mindent a kormánynak kell megoldania, pl. hogy legyen elég férőhely, vagy, hogy a családi napközi elérhető áron legyen, ha már nincs más megoldás, vagy éppen azt, hogy több atipikus munkahely legyen, értsd: távmunka és társai. De mi, hétköznapi emberek is tehetünk azért, hogy megkönnyítsük azok életét, akik a társadalomért is tesznek - ha nem is tudatosan -azzal, hogy gyermeket vállalnak. Talán ezen kellene elgondolkodni és nem azt latolgatni, mennyibe került az ajtódísz. Mi, magyarok, tipikusan negatívan állunk mindenhez, mindenben csak a rosszat feltételezzük, talán pont ezért tartunk ott, ahol vagyunk... Ha megnézzük a skandinávokat, nem csak azért nő náluk - főleg a norvégoknál - a születések száma, mert határozottan jó norvégnak lenni, hanem azért is, mert az emberek hozzáállása is más. A gyermek nem teher, hanem áldás. (ezzel is lehet vitázni, kinek mi a tapasztalata, nyilván aszerint alakítja a véleményét...) Szóval emberek, rendet kellene tenni a fejekben és nem csak másoktól várni a megoldást... vagy ezért tenni kellene és az erőfeszítésbe kerül? ez inkább maradjon költői kérdés... köszönöm, ha ezen szóhalmazon átrágtad magad és remélem nem a negatívumot próbálod kibányászni belőle.

Lasombra 2011.07.12. 23:08:04

rettentően negatív, cinikus és érzéketlen leszek, és tudom, az ilyenek miatt tart itt ez az ország, de őszintén szólva pont leszarom, hogy a szomszédban megszületett, meghalt, leérettségizett, megbérmálkozott vagy épp elvesztette a szüzességét valaki.
ha meg érdekel, rokon, barát vagy védőnő vagyok, akkor meg jobb esetben nem a szalagból tudom meg.

nem szoktam hangoskodni, zörögni, fúrni-faragni, bulizni a lakásban, mert a gyerek nélküli szomszédot is idegesítheti. de a másik oldalon azt is leshetik, amikor sütikével átcsengetek vagy lemegyek pelenkát vásárolni nekik.
biza, én ilyen köcsög szomszéd vagyok. de szerintem jobb szomszéd az ilyen csendes köcsög, akire nincs panasz, mint a szociálisan aktív, nyüzsgő, minden szar miatt átcsengető, lépcsőházban "éskivoltazakishölgytegnaphanemveszitolakodásnak"-ozó típus.

szóval nekem ez kicsit távoli.
kábé mint az "Baby on Board!" matricák a kocsikon. mire jó? van olyan szitu, hogy a másik autós felkiált, hogy "Huhh, de jó, hogy észrevettem, már épp kajakból bele akartam rohanni hátulról az IFÁ-mmal, de így megkímélem szegényeket."?

azért jó tudni, hogy a szociális, családügyi és akármilyen minisztériumban (vagy ahogy ma hívják) komolyan veszik a népesség csökkenését, a gyerekvállalás motiválását, és a szakma krémje ennyi pénzért napi nyolc órában ilyen remek, átfogó, kigondolt, letesztelt és főleg hatásos intézkedéseket dolgoz ki.

javaslom a többi tárcát is bevonni.
munkaügy. aki önként lemond legalább 25 hétvégéről egy évben, és bemegy dolgozni ingyért (természetesen), az kapjon egy kitűzőt. a szöveg lehetne "Van élet az agyhalál után." vagy ilyesmi.

egészségügy. aki 5 évig nem vesz igénybe semmilyen egészségügyi szolgáltatást, soha nem megy táppénzre, és felajánlja a bal veséjét, annak jár egy Mikola István akciófigura. (mozgatható sztetoszkóppal)
ilyenek...

Lasombra 2011.07.12. 23:12:23

@Nyulka: de szép, hogy pont utánad írtam. :) elnézést kérek a kontrasztért, de hát nem vagyunk egyformák.
(megj.: pánikra semmi ok. nincs kisgyerekes szomszédom, kb 85 évre ment le az átlagéletkor a folyosón, miután ideköltöztem.)

Kandabula 2011.07.12. 23:12:32

Én nagyon egyetértek mindennel. Spermaosztás mikor lesz?

Horizont 2011.07.12. 23:12:43

@troll ellenpólus:
"Tudom, hogy nyüszítetek dühötökben, amikor látjátok, hogy van egy nemzeti kormányunk, amely szívén viseli az emberek sorsát, és próbál tenni azért, hogy az embereket gyermekvállalásra ösztönözze."
Na azért ez enyhén szólva is túlzás!!! Szívén viseli az emberek sorsát?? Biztos, hogy Magyarországról írsz?? Igen nyüszítünk a nemzeti kormányunk miatt......de még véletlenül se azért amit írtál!

Horizont 2011.07.12. 23:19:06

@Lasombra:
Rettentően negatív, cinikus és érzéketlen vagy. (:D) A lónak nem csak két oldala van ahol leeshetsz, hanem fel lehet ülni középre is a hátára, és lehet egy jót lovagolni:)

Nyulka 2011.07.12. 23:20:31

@Lasombra: a szakma krémje a Népesedési Kerekasztal, melytől független a babazászló "mozgalom". Az NK szakmai javaslatokat dolgoz ki, ingyen dolgozik minden szakértő, saját idejüket, gondolataikat, kutatásaikat állítják a népesedési helyzet javítására és egy petákot sem fogadnak el érte. A helyzet drámai, de talán még mérsékelhető... A babazászló a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalomtól indult, sőt, egészen pontosan Oberfrank Pál, színész, a veszprémi színház igazgatója az ötletgazda, aki ezzel az ötlettel kereste fel Dr. Kopp Máriát tavaly nyáron. Ez - ha úgy tetszik - egy mellékága egy olyan komplex problémamegoldó folyamatnak, amit itt az olvasok nagy százaléka nem ismer. Az, hogy a NK javaslatai nem minden esetben érnek el célt, már egy másik kérdés. (Önmagában a NK 8 munkacsoportra oszlik, ezeken belül a legsúlyosabb problémák köré szerveződik, és szavamra, szakértők állnak mögötte, nem kormányemberek.) Mint írtam, nem mindent lehet megoldani politikai szinten, ezért van szükség mindenkire. Fontos kihangsúlyozni, aki nem akar, az ne vállaljon gyereket. A cél nem az, hogy mindenkire rá legyen erőszakolva a gyermekvállalás, hanem az, hogy aki akar, annak ne legyen dilemma, hogy vajon visszavesznek-e a munkahelyemre, vagy nem, vagy, hogy milyen kiszámíthatatlan a családpolitika, mert kormányok kedvük szerint rángatják... De ugye, ez nem holnapra fog megváltozni, és talán nem is a következő tíz évben...
A Te választásod, hogy nem nyitod rá az ajtót a szomszédra. De más meg lehet örül neki, ha a szomszédja rányitja. Ezzel csak arra szeretnék rávilágítani, nem vagyunk egyformák, mindenkinek más jön be, ettől olyan szép színes :D
Maradok tisztelettel, nem kioktatásnak szántam, hanem helyesbítésnek. ;)

Nyulka 2011.07.12. 23:21:50

@Lasombra: nem pánikolok ;) tudod, do not panic :D és legyen Nálad törülköző... ;)

protoplanetáris korong 2011.07.12. 23:23:08

Ajtódísz? A kurva anyátokat, inkább a GYES-t, GYED-et emelnétek, ti akasztófavirágok!

Lasombra 2011.07.12. 23:24:50

@Horizont: tudom. és utálom a lovakat is. :D

@Nyulka: tárgyi tévedésemért elnézést kérek. sajnos a túró rudival hazacsalogatós akció után már nehezen követem, melyik javaslat társadalmi kezdeményezés, és melyik valódi kormányzati akcióprogram. (avagy min szabad mosolyogni, és min nem.)

ceterum censeo népességpolitikában ez biza erdőtűzben vízipisztoly.

dr. pretender 2011.07.12. 23:30:12

@fraki: a közvélemény-kutatók megkérdeznek egy (jellemzően fiatal felnőtt) korcsoportot, hogy hány gyereket szeretnének vállalni életükben. erre kijön átlag mondjuk 2,5. (csak mondtam vaamit, nem ismerem pontosan az adatot, de ekörül lehet.) aztán jópár év múlva megnézik a statisztikai adatokat, és azt látják, hogy annak a korcsportnak átlagosan 1,2 gyereke született. (ez nagyjából most tényleg ennyi.) na, a kettő közül az első szám a tervezett gyerek, a második meg a megszületett. a probléma a kettő közti különbség.

Nyulka 2011.07.12. 23:32:45

@Lasombra: vízipisztoly, de nem is az a fő cél, hogy megoldja. Arra ott van a NK. Többnyire. És igen, megszoktuk, h ami tetszik a hatalomnak, azt lenyúlja... ez már a rómaiak óta így megy :P

Kandabula 2011.07.12. 23:39:01

@Lasombra: cinikus és érzéketlen vagy. Nekem három gyerekem van, tudom, mit beszélek. Bizony jól esett volna, ha annak idején ránk nyitogatták volna az ajtót. Az egyik komatálat hoz, a másik feltakarít, a harmadik mesét mond este, a negyedik elviszi a kicsiket bölcsibe, oviba, az ötödik (az autós) elvisz kirándulni, nyaralni, a hatodik padig elzavarja mindegyiket. Viszont (és ez igaz) hetente eljöttek a Patyolattól és elvitték a mosnivalókat, amiket egy hét múlva kivasalva visszahoztak, és minden évben eltölthettünk két kellemes hetet a Balatonon. És tudtuk, hogy mi lesz holnap.

vomit 2011.07.12. 23:39:52

aztan a sok kis gyermeket turelmes rabszolgava teszik
www.youtube.com/watch?v=2MuXgpl2Sxg

protoplanetáris korong 2011.07.12. 23:43:07

@kalamáris:
'Nem mondhatja senki, hogy nincs anyagi motiváció is a dologhoz"

Te hülye vagy? Van gyereked egyáltalán? Neked mi a motiváció a nettó 87e Ft-os GYED-ben? Vagy a havi 28500 Ft-os GYES-re gondoltál?

two_kids_and_no_job 2011.07.12. 23:45:07

Nekem egy motiváció lenne megfelelő: ha nem engem rúgnának ki az első leépítési hullámnál hiszen én kisgyerekes vagyok, így potenciális veszélyforrás (hozzáteszem: 0 nap hiányzás mellett), vagy ha a munkaadók nem dobnák a kukába az önéletrajzom amikor kiderül, hogy gyerekeim vannak.

Az ajtódíszre meg magasról tojok.

Nekem munka kell, nem ajtódísz.

Majd akkor vállalok 3. gyereket, ha azt látom, hogy a nagy gyerekvállalási lázba nem fogunk belepusztulni.

Lasombra 2011.07.12. 23:47:09

@Kandabula: hát én nem tudom. nyilván bármi, amit ideérnék súlytalan érv volna, és fogadatlan prókátor volnék, hisz nincs gyerekem. viszont a szomszéd kritériumnak megfelelek, és ezt a részt én így látom.
de - a társadalom óriási szerencséjére - nyilván nem mindenki olyan, mint én. ha mindenki úgy gondolkodna, ahogy én, akkor mondjuk úgy, egészen más problémáink lennének. :)

@Nyulka: gesztusnak oké - amíg nem lesz kötelező -, intézkedésnek nem. bár a nagy médiavisszhangot picit furcsállom, ami a kezdeményezést övezi. szerencsére ezúttal egy ártalmatlan (oké, kimondom: kedves) hóbortot fújtak fel.

Nyulka 2011.07.13. 00:03:11

@Lasombra: nem lehet megérteni a médiát, h mi alapján párosít hírt hírértékkel ;) nem kötelező, ez benne a lényeg. ami kötelező, az sosem megy, lásd orosz tanulás anno...

ebedli 2011.07.13. 00:11:21

"Régen hagyomány volt, hogy kisbabás otthonokat a környéken lakók néhány hétig segítették a szülés után, a zászló célja ezt a szokást is újjáéleszteni.

Azt megnézném, amikor Oláh 2 József nyolcadik porontyát a Szigony utcai szomszédok elhalmozzák minden jóval, szép új hagyomány, aha...

skip22 2011.07.13. 00:13:08

A lehetőséget emberhez méltó életre?
- Azt már nem!!!
- De azért szüless meg! Lásd, hogy nem kapod meg!

Aki ezt kitalálta tartsa meg a céduláját! (a felét mindenképp... ; )

ebedli 2011.07.13. 00:16:54

Amúgy még mindig 2x annyian élnek Magyarországon mint kellene, tisztességes nő ide nem szül egynél több gyereket, csak az agynélküli tenyészkocák ellik vég nélkül a jövőtlen emberpalántákat.

Be kellene vezetni inkább amit Kínában, akinek egy gyerek nem elég, az fizessen a felelőtlenségéért.

lanyi 2011.07.13. 01:01:51

@troll ellenpólus:

Húha, de okos vagy...
Jól meg is mondtad...

De.

Tudod itt nem a gyermekvállalás örömét vitatja senki, inkább arra utalnak, hogy ilyen anyagi és jogbiztonsági környezetben nem mernek gyermeket vállalni.Ezt a statisztika is fényesen bizonyítja.
Bálványod (Orbán)elhibázott lépésekket tesz a gyermeklétszán növelésére.Tudod a statisztikai adatok,,,
De hogy egy bíztatót is mondjak,semmi gondod ne legyen a családod eltartásával kapcsolatban.Ha elveszted az állásod, majd mehetsz munkatáborba 30.000 ft.-ért.Példamutatóan fogsz ott dolgozni, mert ha nem úgy elverlek a szolgálati bikacsökömmel hogy magadalászarsz.
Tudod 2/3

Te szerencsétlen idióta:)

nandras01 2011.07.13. 01:15:54

úgy látszik nem lehet olyan méretes baromságot kitalálni, aminek ne lennének azonnal követői.
ebben az országban tényleg kezd kóros méreteket ölteni a hülyeség.
(a fornication under consent of the king tábla mikor lesz bevezetve?)

alsegédlúzer 2011.07.13. 01:25:49

Ez még nem volt:"Lánynak szülni dicsőség,asszonynak kötelesség"
Nna ezt melyik érából idéztem?

A szerelő 2011.07.13. 01:26:08

Egy ilyennel diszkóban is lehet ismerkedni? :)
Feltételezem, hogy az ajtódísz példányszáma limitálva van, nehogy baba-bumm jöjjön létre, elvégre kinek kell még egy ratkó korszak? :)

gitáros 2011.07.13. 02:51:23

A KSH-jelentés alapján mégse teljesen ostoba ez a nép.
A választások után pillanatok alatt rájött, hogy csak szarabb lehet.

anyádbogár · http://www.apadhuzzonafaszara.com 2011.07.13. 06:21:13

wazze, nekem kéne lennem a vérbeli fidesz-szavazónak: 3x éves, házas, háromgyermekes, magyar viszonylatban sokat kereső és jól élő "középvezető". és utálom őket, mint a xart.

hahó, redves fidesz!!! ilyenkor már azért el kellene gondolkodni, mert ha én így vélekedem, miképpen vélekedhet egy frankhiteles munkanélküli???

hörgőszelep (törölt) 2011.07.13. 06:25:02

Nekem valamikor elmagyarázták, hogy mi kell a gyerekcsináláshoz, de ez a nemzetiszínű izét nem említették. Lehet, hogy mindent rosszul tudok....? Segítség!!!!!!

Italo Balbo 2011.07.13. 06:25:21

Egyre unalmasabb ez a "nőnek az árak, csökkennek a bérek!" sajnálkozás. Hirtelen öregedtetek 40 évet?

hörgőszelep (törölt) 2011.07.13. 06:27:40

Verzeihung! Egy "t" bötűt kihagytam az "ezt" szavunkból!

anyádbogár · http://www.apadhuzzonafaszara.com 2011.07.13. 07:04:49

@hörgőszelep: kérdéseddel fordulj a bravo szerelem-szex rovatához :D (ha emlékezhetsz rá, anno volt ilyen, hasonlóan "okos" kérdésekkel)

Ébresztő magyar, elég volt, ne tűrd a diktatúrát! 2011.07.13. 07:11:00

A fidesz diktatúra alatt jelentősen csökken a születésszám. Híven tükrözi a fals, beteges, sunyi, álszent kormányzást.
A tábla, meg piros pont ugyanolyan elterelés mint a többi látszatintézkedésük.

Különben is , ha Isten azt akarja hogy fogyjon a magyar, akkor???

különös 2011.07.13. 07:12:19

Nyugodtan dugják fel maguknak az ajtódíszüket. Az a legnagyobb baj, hogy úgy állítják be, hogy ettől a vacaktól nő a gyerekvállalási kedv... kb "gyere harcolni Iránba, kapsz egy kitűzőt". Hát kössz. Lassan két éves gyerekemmel vagyok itthon, egy éve munkát keresek. Napi 6-8 beadott önéletrajz, többsége még annyit se büfög, hogy kössz nem. Egy rohadt papírdarabért esküszöm vállalok mégegy gyereket... -.- hülye vagy fidesz vagy hülye vagy?

Roy 2011.07.13. 07:21:00

@troll ellenpólus: B+ nem ezzel kellene bátorítani a gyerekvállalást. A gyereket fel is kell nevelni, ruházni etetni, iskolázni. Mindezt mi a fenéből? Lakás, munkahely se árt. Lakást nem tud venni, mert hitelt nem kap a munkanélküli segélyre, esetleg a túlfizetett közmunkára.
Persze van olyan réteg akit ez nem érdekli. Sorra szülik a kölyköket.
Szóval még mielőtt leírsz ilyeneket egy kicsit gondolkodj. Igaz ez nem jellemző a vérfideszesekre.

Zuzimama 2011.07.13. 07:25:58

Itt (Hollandia) mindig kint van az ajtódísz ha baba születik, a születéstől kb. egy, másfél hónapig. A szomszédok nem járnak át, hogy segítsenek, ellenben kártyán köszöntik az újszülöttet és a családját.
A születés utáni első héten viszont védőnő megy a házhoz, aki ellátja a babát, megbeszél minden teendőt a mamával és segít. Ez egy munkakör itt, akinek ez a munkája az az egész napi munkaidejét az újszülöttel és az anyukával tölti egy héten keresztül.

Nem hinném, hogy ösztönzőleg hatna egy egy ajtódísz a szomszédokra, hogy "húúúúú, Beáéknak milyen klassz kis gólyás díszük van, én is akarok, de én elefántosat, gyerünk apukám az ágyba."
De ha valaki egy ajtódísz miatt csinál gyereket az komolyan mondom felelőtlen és nem normális. De a kormány se, hogy erre buzdít, mert akinél célt ér az üzenet az inkább ne vállaljon gyereket.

kirsten 2011.07.13. 07:28:08

@Vincenzo90: Nem az tette meg a hatását, hogy a 16 hónapos kislányomnak 7700.-Ft-ba kerül egy szandál. Jobb ha ezen a szálon gondolkodsz kedves vezetőddel együtt, mert ti biztos megengedhetitek magatoknak, hogy akár 10 gyereketek is legyen. Hát álljatok neki talpnyalók és a kommentek helyett csináljatok gyerekeket.

Exploiter 2011.07.13. 07:39:35

Egyrészt ez az ötlet oké.
Haszna nincs, de izé, miért ne, kedves gesztus.

Másrészt az ország életképtelen, szülni itt bűn, mind meghalunk, stb.

különös 2011.07.13. 07:40:28

@kirsten:
mi olcsóbban megúsztuk, nekünk csak 5ezer volt a szandi, ő is 18hós. de akik itt verik a nyálukak nem tudják mennyibe kerül egy gyerek. segitek nekik ;)
a tápszer egy hónapra kb 7000
a pelenka (szerencse, hogy ráakadtam erre) 5000
törlőkendő, krém, fürdető 3000
a kaja kb 15.000
vitamin (pl a D-vitamin kötelező), mosószerek, stb 5000

ez összesen: 35.000 Ft, alaphangon. nekünk azért csak ennyi, mert a gyerek nem beteges és a ruhákat jóelőre beszereztük. de mindjárt leírom, hogy egy újszülött mibe kerül csak felrakom magam töltőre

különös 2011.07.13. 08:07:35

na akkor. mibe kerül egy újszülött első hónapja.
ruhák, ha újat veszel, kb 20.000
ilyen picinek a legjobb pelus, mert érzékeny a bőre, 4 csomag/hó (mert sűrűn pelusozod) 15.000
cumisüvegek (kell, hogy legyen, bármi történhet, és nem a kínai mérgező vackot fogod venni hanem pl *VENT-et) 3000/db (4kell) tehát 12.000
ha tápszeres, az 10.000
törlőkendő, krém, stb, 5000
egy jobb babakocsi használtan is 30, kiságy 10, pelenkázó rátét 5, babakád állvánnyal 5, autósülés 15. köldökápolás 3000, egy mellszívó minimum 10. plusz anyuka szülés utáni szükségletei 10. ezek csak a kezdő dolgok, ha vmit kihagytam, bocsi. mennyi is ez? durván 140.000 ezer forint. igen kap az anyuka egyszeri anyaságit, stb, de azt szülés után kelk elintézni és nem két nap alatt kapod meg... tényleg rettenet fontos az államnak egy rakat pénzt kidobni ajtódíszre, mert, hogy nem ingyen volt az tuti

plephyl 2011.07.13. 08:09:47

aki kifogásokat keres, az mindig talál. Magyarország világviszonylatban a gazdagabbak közé tartozik. persze aki ausztriához méricskél folyamatosan, az csalódni fog. de globálisan nézve jól élünk. jó a klímánk, 10%-os a munkanélküliség, ami nem rossz, vannak utak, kórházak, működő egészségügy. minden lehetne jobb, sokkal jobb, ezt tudom.
de ha mindig azt akarod látni, ami nincs és nem azt, ami van, akkor a te bajod...

www.dailymail.co.uk/news/article-1240988/France-tops-list-best-places-live-world-fifth-year-row--Britain-languishes-25th.html

egy csecsemő nem kerül sokba. ha szopizik, akkor nincs kajaköltség, ruha fillérekért van (létezik használtruha kereskedés és vannak rokonok, akiktől lehet kérni), a pelenka darabja 40 Ft, kell napi 4-6 db. Persze az elején kell költeni különböző dolgokra (bútor, kád, olló meg még 100 dolog), de ezek egyszeri kiadások és itt is lehet ügyeskedni.

később a ruhaköltség és az étkezési költség már nem kevés. de ha valaki csak emiatt dönt a gyerek ellen, annak örülök, ugyanis az ilyen embernek NEM való gyerek.

különös 2011.07.13. 08:13:51

persze, nem kerül sokba... gazdagabb ország... ha a statisztikákat nézed igen. de amúgy nem. vidékről származok, sok vidéki anyukát láttam, akik mivel más nem volt feketén dolgoztak. gyes+családit kapnak. 38.000ft apuka keres 70et, és küszködnek. és nehezen fizetnek ki mindent. mondhatjuk, hogy "csak" 40ft a pelus. nekik ez is sok. ne mond azt, hogy nem drága a gyereknevelés mert sokaknak nagyon is az

Visegrádi 2011.07.13. 08:15:01

Hát az eddigiek alapján úgy fest, hogy nem a "libsi oldal nyűszít" ha valaki akar gyereket, hanem úgy, hogy a jobberek nyűszítenek, ha valaki nem! Erre legjobb szélsőséges példa Boros Péter: a nőknek a helye a szülőszobán.
Hát kedves jobberek, keresztény(???)- demokraták(???): igenis vannak, akik nem akarnak és sorry, de így is boldogok, elégedettek, életük végéig , mert ők felelősséggel saját jövőjükről gondoskodnak , ha hagyjátok, és nem a gyerekeiktől várják, hogy majd lesz valami. Az elfekvőkben vajon miért olyanok vannak, akiknek van(ak) gyerekeik?

plephyl 2011.07.13. 08:17:35

@különös: 140 ezer forint? És az sok? Az egy átlagos HAVI bér. Aki dohányzik, az éves szinten 200 ezer Ft-ot füstöl el. Vag ymodnok mást: a születés évében nem mentek nyaralni, máris megmarad a pénz.
Az anyasági segély 60-70 ezer Forint.
Csomó dolgot lehet kölcsönkérni, másrészt rokonoktól, ismerősöktől csomó ajándékot kap az ember.
Panaszkodni a legkönnyebb.

különös 2011.07.13. 08:24:53

@Visegrádi:
Nemzeti érzelmű vagyok. Mégis azt mondom, hogy aki nem akar ne szüljön. Aki akar, de nem neveli tisztességesen, ne szülje meg a nyolcadikat is. Láttam olyat is, amikor "anyuka" különféle erre a célra nem alkalmas dolgokkal pelenkázta a 4 hónapost, mert a pénz ki tudja hova lett. Én csak azt mondom, hogy aki nem akar ne szüljön, de ha nincs gyereke ne mondja, hogy nem drága és nem nehéz a gyereknevelés. De, az.

fizetekmegegysort 2011.07.13. 08:27:05

A másodikat várom. Nemsokára megszületik. Nagyon szeretnénk egy harmadikat is, kb 4-5 évünk van még rá az életkorom alapján. De sajna ha marad ez a bölcsi/ovi és munkahely lehetőség, a 3.nem fog megszületni. Már most sem venne vissza a munkahelyem, akkor mi lesz 3 gyerekkel, 4x évesen? Teljes munkaidőt nem is tudnék vállalni, részmunkára kiröhögnek. Hiába a diplomák, nyelvtudás, tizenx éves multis tapasztalat, a gyerek szó hallatán a munkáltató köszi nem kér belőlem.
Azért köszi az ajtódíszt, majd beteszem a manyup számla utolsó példánya meg a frankhitel számlakivonatai mellé, mint az Orbán korszak emlékeit.:-)

cdrom70 2011.07.13. 08:27:12

Ajtódisz ???
Ez egy vicc, a cikkírónak teljes mértékben igaza van! Nem kellene a az embereket hülyének nézni. Elfogadható körülményeket óvodai, bölcsödei helyeket kell biztosítani. Létbiztonságot. Ezek valahogy nem fontosak ellenben az utca átnevezések, irodalmi alakokról tér elnevezés, reptér átnevezés, kötelező béremelés mert elkúrták az adórendszert. A cigaretta adójának nem növelése..
A francia és a belga példa kellene, ott valahogy nem fogy a népesség vajon miért...

különös 2011.07.13. 08:28:24

átlagbér? tudod te mi az az átlag? amiben benne van a politikus 2milliója, meg a takarító néni minimálja is. jé akkor ők átlag egy milliót keresnek... dejó a takarító néninek. nyaralás? egy családot mutass aki évente 60-70 ezret költ nyaralásra. ott rózsadombon ku*va könnyű tudom

Borstörő · http://gyerekmonopoly.blog.hu/ 2011.07.13. 08:29:51

Nyilván a szalag miatt fogok szülni... bár nincs meg hozzá az anyagi hátterem, nincs pasim, de kell az a szalag... szülök, vazzeg szülök... Jézusom...

fizetekmegegysort 2011.07.13. 08:35:22

@plephyl: nem a születés éve a gond, és kölcsönkérni is lehet. Az első pár év még rendben. De utána,ha anya nem talál melót, akkor elég nehéz ovit/sulit megélhetést finanszírozni a hátralévő másfél-két évtizedre. Ma az a nő aki hazánkban szül, felvállaja a létbizonytalanságot. És akkor még nem is beszéltem arról, ha esetleg elválik a házaspár, mennyi esélye van egy egyedülálló anyának/apának.

különös 2011.07.13. 08:36:05

@plephyl:
mondjuk mivel a juttatások pontos összegével és FELTÉTELEIVEL nem vagy tisztában és ezek szerint az átlag fogalmával sem, nem csodálkozom. ráadásul a gyereknevelés nem csak a juttatások folyósításáig tart. NEM TUDNAK VISSZAMENNI DOLGOZNI!!! vagyis gyes lejárta után anyuka keresete konvergál (f*szt konvergál, mélyen alulról nyalja a seggét) a nullához

különös 2011.07.13. 08:40:00

de jól hangzik ez a 140 :D úgy nem is lenne semmi gond xD keres itt vki 140-et? a rózsadombin kívül ;)

hegyilany 2011.07.13. 08:41:46

Jobb helyeken ajtódísz nélkül is tudják a szomszédról, hogy gyereke született és hordják a mamának pár hétig a főtt ételt, mert tudják, van nyűge a kicsivel elég. Nem egy embert ismerek, aki részesült ebben, elmondásuk szerint sokat számít (nem csak lelkileg).
Ha már pár családnak jobb lesz ettől, ha néhányan elkezdenek a szomszédaikra figyelni, hát menjen, de ne a valódi intézkedések helyett, hanem mellett!
Persze ne legyünk igazságtalanok, a gyerekek után járó adókedvezmény sok családnak jelent komoly bevételnövekedést (persze-persze, soknak nem...), csak ez önmagában még mindig kevés.

hoplita 2011.07.13. 08:41:51

@Horizont:
".....És mi van azokkal akiknek van lakásuk, munkájuk, jó fizetésük, segítő szülők és mégsem vállalnak gyereket, mert még csak 30 évesek?? Hm? Nem is kevesen vannak ilyenek. Csak sírni egyszerűbb. Meg önzőnek lenni is...."

Erről van szó..... szeretik díszes dobozba csomagolni a szart.
Jó kifogás sose rossz....a büdös kölyök miatt nem mehetek bulizni, télen síelni, nyáron nyaralni, nem csinálhatok azt, amit akarok és amikor akarom.:(((((
Erről van itt szó, nem másról....csak bevallani szégyen és ennyi szégyenérzet még beléjük nevelődött.

különös 2011.07.13. 08:43:57

meg tönkreteszi a "nojbiápdéty" alakjukat...

Publius Decius Mus 2011.07.13. 08:45:19

Ha megnéznénk szüleink milyen kiátások közé szültek minket meglepődnénk. Mai szemmel nézve enyhén szólva is szerényen éltek. Nagyszüleink háborúba és kegyetlen diktatúrába.

Manapság meg mindenki folyton nyafog és mindig valami jobbra vár. Aztán letelik az idő. Két gyereket hoztunk össze bizonytalanságba és jön a harmadik. Rohadtul meg kell érte harcolni nap mint nap, de jól élünk. Ennek ellenére a mai körülmények között már holnap is bajban lehetünk megint. Na és? Akkor mit keres ezen a földön az ember, ha mindig elérhtetlen dolgokra vágyik (ma ilyen a biztonság), vagy fosik és tétlenkedik. Ha rájuk nézek minden megérte, azt mondják nekem "Apa" és egy család vagyunk. Sajnálom, aki nemfogja megtudni mit jelent ez.

cdrom70 2011.07.13. 08:46:44

@hoplita:
Hali
Azért nem vállalnak mert nem biztos, hogy a GYES után is meg tudnak élni. Ez komoly indok?? Addig még nem megoldott a megélhetés, aki kicsit is gondolkodik szorongva vállal gyereket, mert esélyét sem látja annak, hogy emberhez méltó módon fel tudja nevelni.

bulvármédiás => · http://kepviselo.blog.hu 2011.07.13. 08:49:29

@molnibalage: Ez okos ötlet, de csak ott működik, ahol az emberek nagy többsége vallásos. Nálunk szvsz nemigen hatná meg a fiatalok többségét, hogy maga az egyházi vezető keresztelné meg a gyermeket, de még csak a szüleiket is - bár a fene tudja.

Akkor inkább már az ajtódísz.

különös 2011.07.13. 08:49:42

akik megélhetési gondok miatt nem vállalnak, azokat nem bántotta senki. itt kifejezetten azokról van szó akik megtehetnék, de felszines dolgok miatt (alakjuk stb) nem teszik. nem sokan, de vannak ilyenek is

kisQtya 2011.07.13. 08:50:39

@Kőmíves Kelemen: Én már két vizslát sem bírnék eltartani...

különös 2011.07.13. 08:55:37

akik megélhetési gondok miatt nem vállalnak, azokat nem bántotta senki. itt kifejezetten azokról van szó akik megtehetnék, de felszines dolgok miatt (alakjuk stb) nem teszik. nem sokan, de vannak ilyenek is

bulvármédiás => · http://kepviselo.blog.hu 2011.07.13. 08:56:09

@plephyl: Na végre valaki, aki szerint is kicsit sok itt a pesszimista ember!
Szerintem se annyira katasztrófa itt a megélhetés, mint sokan állítják, bár tény, hogy a szocializmus alatt megszokott jóléti biztonság után nehéz tolerálni a piacgazdaság hátulütőit. (Ez mondjuk egy külön esszét is megérne...) Ha meg valakinek nem tetszik, akkor hallgasson egy volt miniszterelnökünkre: "Tessék: el lehet menni!"

kisQtya 2011.07.13. 08:56:49

@különös: Nagyon kevesen vannak és általában ezek "álokok". Sok nő a meddőségét "sikertelenségnek" tekinti és titkolja, úgy állítja be a kudarcot, mintha nem is akarna gyereket.
Volt egy kolléganőm, akinek a hülye vegetarianizmus miatt nem lett gyereke, ő állandóan azt mondta, hogy a karrierje fontosabb, nem akar gyereket. Aztán az új férje leszoktatta a vegaságról is, meg a karrierről is és mist 41 évesen boldog anyuka.

Seduxen (már NEM dr.) 2011.07.13. 08:57:13

@különös: hm, ezzel a ca 140-el azért erősen alulkalkuláltad a kezdeti beruházást, hidd el, van az több is (saját tapasztalat).

amúgy az ilyen "kérjünk kölcsön a rokonságtól" (nem Te írtad) megyek falnak. aki ilyet ír annak gondolom rohadtul nincs gyereke, csak dumál a nagyvilágba. most vonatkoztassunk el attól, hogy még egy újszülött fiúra sem adok rózsaszín rugdalózót, szóval nem biztos, hogy a rokonságban született kislány ruhái illenének a fiamra (mi ezt mondjuk úgy oldottuk meg, hogy "unisex" színű ruhákat vettünk az elején - pláne, hogy nem tudtuk előre a nemét. másrészt: nálunk a rokonságban a legifjabb "gyerek" is 18 éves volt, amikor nekünk jött a trónörökös. azoktól rengeteg sok ruhát kaptunk, mit ne mondjak.

szóval @plephyl: kommentjére sok szót nem érdemes vesztegetni.

ettől függetlenül én sem vagyok híve a gyermekvállalás ilyetén "forintosításának", mert azt nem lehet pénzben kifejezni, amikor délután a gyerek Ápáááá, ápáááá kiabálás közepette jön ajtót nyitni, és ugrik a nyakamba, de ettől még tény, hogy nem kevés kiadással jár egy csemete. (és a kiadások összege az életkorával egyenesen arányos :DD)

Transylvanianmixedgrill 2011.07.13. 08:57:24

Ezzel az egész gyerekvállalósdival úgy vagyok, hogy ha nekem ugyan nem fontos, de láthatóan az állambácsinak és a társadalomnak a fontosabb, hogy gyerek szülessen, akkor állambácsi és a társadalom finaszírozza a gyereket 100%-ban (!!!), ne én. Mer azé tele van a tököm nagyon azzal, hogy állambácsi és a társadalom kibickedik, és nyomja a szöveget, hogy csináljak gyereket, aztán amikor meglesz a gyerek, akkor aszonyga: jaaa, és most neveld fel önerőből, mert én csak alamizsnát tudok neked adni, meg maximum ajtódíszt. Hát a kurva annyát az ilyen államnak és társadalomnak, én ilyennek nem csinálok gyereket!

különös 2011.07.13. 08:58:06

akik megélhetési gondok miatt nem vállalnak, azokat nem bántotta senki. itt kifejezetten azokról van szó akik megtehetnék, de felszines dolgok miatt (alakjuk stb) nem teszik. nem sokan, de vannak ilyenek is

anyádbogár · http://www.apadhuzzonafaszara.com 2011.07.13. 08:58:15

@különös: khm. én keresek kicsivel többet. de elmegy a három gyerekre :D

amúgy vidékiként teljesen egyetértek az általad fentebb leírtakkal. van jópár alkalmazottunk, akiknek a "csak" 40 Ft is pénz, folyamatosan hitelezzük őket "zsebből", kamat nélkül (jelenleg is kb 2.5-3mFt van kinn a céges kasszából ilyen célra). de be kell látni azt is, hogy amíg egyeseknél a 40 eFt-os karácsonyi ajándék zsebbe-pénzből mégis új teló lett a gyereknek, amíg mások a gyerek ballagására (!) kértek kölcsön 150 eFt-ot, addig nemcsak a kormányt kell szidni - mégha én is oly szívesen szidom őket...

amúgy meg ez a véleményem tömören a gyerekvállalásról:
www.demotivalo.net/view/13917

különös 2011.07.13. 08:59:19

@Publius Decius Mus: ez mind szép és jó. persze az ideális ez lenne. de ahol anyuka egyedül marad a gyerekkel, apuka meg balra el, szia, nehéz ilyen szépeket gondolni. ti MÉG nem vagytok bajban. de sokan igen és az ideológiai eszmék nem adják vissza nekik a munkahelyet, a megélhetést. amikor bevásárlok sokszor hallom azt a mondatot az anyukáktól, hogy "most ezt nem tudjuk megvenni" o.O és nem több ezres dolgokat kérnek a gyerekek. persze nem kell mindent a segge alá tolni, de normális, hogy gyerekek ezreinek abban kell felnőnie hogy most nem, nincs, nem lehet? ez normális dolog? nagyon nem.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2011.07.13. 09:00:04

@kisQtya:
Pedig tudnék adni, van most 8 kiskölyök is :))

(kisvizslak.blog.hu ha érdekel)

Zuzimama 2011.07.13. 09:02:56

"Aki dohányzik, az éves szinten 200 ezer Ft-ot füstöl el. Vag ymodnok mást: a születés évében nem mentek nyaralni, máris megmarad a pénz."

Én nem szeretem ha mások a pénztárcámban turkálnak és "okosan" beosztják helyettem a pénzt. Arról nem is beszélve, hogy egy csomóan nyaralni sem tudnak elmenni.

Felelőtlenség azért gyerekvállalásra buzdítani a népet, hogy ne fogyjon a magyar, de közben a felnevelésük rengeteg lemondással és küszködéssel jár. Akkor inkább 1 gyerek, akit biztosan fel lehet nevelni, mint 2, 3, vagy még több.
És mit fog majd dolgozni ez a gyerek ha felnő, ha az apukájának, anyukájának sem volt megbecsült munkája?

Balhé az van 2011.07.13. 09:06:59

Ebbe a csodálatos grafikába nem nagyon látom bele, amit szerettek volna, hogy belelássak.
Szerintem inkább egy ököl bevisz egy gyomrost a szívnek. Ami viszont teljesen reális a mai körülmények között.

plephyl 2011.07.13. 09:07:41

@fizetekmegegysort: "nem a születés éve a gond, és kölcsönkérni is lehet. Az első pár év még rendben. De utána,ha anya nem talál melót, akkor elég nehéz ovit/sulit megélhetést finanszírozni a hátralévő másfél-két évtizedre."

"jaj ki tudja lesz 8 év múlva" gondolkozással megint azt mondom, hogy nem kell gyereket vállalni. ha a kockázattól való félelem nagyobb mint a gyermek utáni vágy, akkor ez van.

az, hogy ki mennyi kockázatot vállal, az az egyén döntése. ha én otthon beülök a sarokba, akkor nem fog elütni az autó, nem esik a fejemre a virágcserép és nem is botlok meg. viszont más kérdés, hogy mennyi értelme van kockázatvállalás nélkül üres (illetve kevésbé tartalmas ) életet élni. ez most persze nem csak a gyerekvállalásra vonatkozik.

különös 2011.07.13. 09:08:08

mi is így voltunk vele. egy gyerek és smafu. ez az egy legalább mindent megkap. bulvármédiás azt mondod el lehet menni. sokan el is mennek. orvosok, tanárok, építőiparosok... és egyszer csak itt maradtok göthösen, hülyén, új épületek nélkül. de jó lesz igaz?

kisQtya 2011.07.13. 09:08:49

@plephyl: Nem is a csecsemő kerül sokba, hanem a gyerek felnevelése és taníttatása.
Az oktatási intézmények rengeteg fölösleges költséget is okoznak, de senki nem meri leállítani őket. Íme néhány példa:
Alsós gyerekem tanító nénije rajzból minden évben olyan felszerelést kért, ami több ezer forintba került (legdrágább műszaki filctoll, famentes rajzlap több száz darab!!!, tempera, ragasztók, mappák, dobozok, stb, amit szinte nem is használtak, de eltűnt év végére), később jöttek a 30000 forintos "erdei iskolák", majd az osztálykirándulások, amik drága felnőtt programok voltak, utálták a gyerekek, mert oda mentek, ahova a tanárok szerettek volna eljutni .
Osztálypénzből. Eszement ballagások virágcsokorral, banzájjal. Most jön majd az első szalagavató: terembérlet, estélyi ruha, tánctanár. Mi a fenének? Ezek árából kijött volna egy másik nyelvvizsga.

plephyl 2011.07.13. 09:11:23

@különös: "de jól hangzik ez a 140 :D úgy nem is lenne semmi gond xD keres itt vki 140-et? a rózsadombin kívül ;) "

most asszed vicces vagy vagy mi? az, hogy kb. ennyi az átlagbér az tény. nyilván van egy szórása, nem is kicsi, de ettől még ennyi. ebben az átlagban benne vannak a minimálbéres vállakozók is, szóval a feketegazdaságot beleszámítva bizony akár 150-160 is lehet az átlag. lehet csodálkozni...

hoplita 2011.07.13. 09:11:53

@Publius Decius Mus:
Tökéletesen egyetértek.
Ragozhatnánk reggelig tovább, de a lényeget összefogtad....erről van szó....10 pontos háesz.:)

különös 2011.07.13. 09:14:22

@kisQtya: arról nem is beszélve, hogy a Budapest-Esztergom vonalban állami bölcsőde úgy van, hogy Pesten és Esztergomban. Az egész vonalon sehol. Csak magán bölcsi van, a legolcsóbb is 50.000ft/hó

plephyl 2011.07.13. 09:14:47

@Seduxen: "amúgy az ilyen "kérjünk kölcsön a rokonságtól" (nem Te írtad) megyek falnak. aki ilyet ír annak gondolom rohadtul nincs gyereke"

ezt én írtam. nálunk és ismerőseim között ez működik. pl.: unokatesómtól csomó ruhát kaptunk az elején. légzésfigyelőt haveromtól kértük kölcsön. csak ez a két dolog olyan 40 ezer Ft spórolás... ezen kívül bölcsőt és babakocsit is sikerült kölcsönbe szerezni, ezt muterom intézte. ezek újabb tízezrek. szóval nem értem a "falnak megyek" szövegedet...

különös 2011.07.13. 09:17:13

@plephyl: te sem érted a lényeget. de mindegy. hülyékkel nem vitatkozom, leülhetsz fiam, egyes

hoplita 2011.07.13. 09:17:48

@cdrom70:
Ne hidd, hogy nem akceptálom én a sokszor jogosan hangoztatott félelmeket a bizonytalan jövőtől.
De a itt sokak számára, akik nyafognak, az "emberhez méltó élet" valami bíborban születettség szinonímájaként hangzik el.
Tessék már tudomásul venni, hogy nyugodt, gondtalan élet sosem volt és sosem lesz...ettől függővé tenni a gyerekvállalást olyan, mintha csak akkor mehetnél a strandra, ha olyan az alakod, mint Claudia Schiffernek....

kisQtya 2011.07.13. 09:18:21

@kisQtya: Elfelejtettem leírni a legkedvesebb esetemet. Rajztanár másnapra öt különféle magot kért (ragasztóra szórták a magokat, ebből alakult ki a kép).
Mivel én Budapesten élek egy 3. emeleti lakásban, nincs a kamrában termény, elszaladtam hát a boltba, vettem 25dkg. csomagolt mákot, biobúzát, bio vöröslencsét, fél kiló sárgaborsót és fehér gyöngybabot. Ott hagytam kb. 2000 forintot, mindegyikből kivettem egy maréknyit, a többit úgy dobáltam ki, ahogy avasodott, zsizsikesedett. És az osztályban MINDEN ANYUKA így szerezte be a magokat. (Ahelyett, hogy a tanító néni megvett volna 8 féle magot és bekért volna érte gyerekenként 100 forintot.)
Magyarország én így szeretlek!

különös 2011.07.13. 09:19:35

@plephyl: jóérzésű ember nem szeret kölcsönkérni, főleg ahol más kisgyerek nincs a családban (nálunk se volt, utánam egy évvel szültek ketten).

Publius Decius Mus 2011.07.13. 09:21:37

@különös: Mi is többnyire nemet kell mondjunk a gyerekeknek a boltban. Nem lenne rá pénz, de nem is baj, szokják meg, hogy nem repül a szájába a sültgalamb. Jól néznénk ki, ha csak attól lenne boldog, hogy minden nap valami új cuccot kap, ugyan már!

A gyereket meg nem az államnak csináljuk, hanem magunknak. Van aki inkább a megasztárt szereti, meg a csipszet. Ha föl kell emelnie a fenekét azt fizese meg valaki neki. Hát öregedjen meg egyedül, de mindig a legújabb TV műsorral!

különös 2011.07.13. 09:22:13

@kisQtya: a fejére kellett volna borítani a többit. főve. :)

kisQtya 2011.07.13. 09:23:12

@különös: Megoldás lehetne az, amit a nővérem csinált 35 évvel ezelőtt: ő otthon maradt és elvállalt az utcájukból még négy gyereket "házibölcsibe" a fia mellé jutányos áron.
De ma ezt nem teheted meg, mert a hatóságok (NAV, ÁNTSZ, stb.) kinyírnak.
Ez az ország teljesen élhetetlen. Gyerekkel is, meg anélkül is.

különös 2011.07.13. 09:25:51

@Publius Decius Mus: nem minden nap új cuccról beszélek. de én pl nem megyek el úgy bevásárolni, hogy a gyereknek ne vegyek vmi extrát. nem, nem csokit. kisbevásárlásoknál valami egészségesebb nassot (kölesgolyó, vagy akármi) nagybevásárlásoknál pedig vmi korához való kisebb játékot (általában plüsst, mert azt imádja) és jól esik, látni, hogy ha ott van ő választja ki és tesszük a kosárba. és nem játékokkal veszem meg a szeretetét, mielőtt még ezt mondanád, de ha nekem megtetszik vmi, sokszor én is megveszem. akkor neki miért ne?

különös 2011.07.13. 09:27:42

@kisQtya: meg én mondjuk ha egynél több gyerekre kell figyelnem sokkot kapok. nem nekem való :D teperek most is mint az őrült mert menni akarok vissza dolgozni, megzakkanok itthon

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2011.07.13. 09:29:00

Kedves jo Vastagbor, Kopp Maria NEM szociologus. Orvos-pszichologus.

kisQtya 2011.07.13. 09:31:32

@Publius Decius Mus: Mi is két gyereket hoztunk össze közvetlenül a rendszerváltás utáni években. 11 évig éltünk bérelt lakásban (egyikünk fizetése ráment, másikunk fizetéséből rezsi és négy személy megélhetése volt "biztosítva") két gyerekkel. A szociális bérlakáshoz sok volt a diplomás fizetésünk, a bankhitelhez meg kevés. A hónap 24-ig tartott a fizetés, utána minden nap rántott leves, vagy pirított gríz, rettegés, hogy ne legyen beteg a gyerek, baj esetén kölcsönkérés.
Ráment a házasságunk.

ecology 2011.07.13. 09:33:50

@ troll ellenpólus
Jézus Mária! Az ilyen balfaszok miatt tart ott Magyarország, ahol... lombikprogram végén rúgott ki a nagy nemzeti érzelmű kormány által megválasztott hivatali vezető, rezzenéstelen arccal, majd amikor erre a tényre újfent felhívtam a figyelmét, fegyelmi eljárást indított ellenem. Most itt vagyok 3 hónapos terhesen, állandó munkahely nélkül... ennyit a fantasztikus inspirációról... ébredj már fel, idióta, és nézz körül, hogy mi történik a VALÓSÁGBAN!!!

gigabursch 2011.07.13. 09:35:17

egy köre-mailből idézek:

Keserű igazság !

A cigányok a gyerekek után járó pénzből és segélyekből tartják fent magukat.
Olyan szinten, amit egy magyar nem vállal fel.

Meg is van ennek az eredménye:
222 országból a 202.-ek vagyunk születések számát tekintve 1,3 gyerek/család, ami azt jelenti: 3 egygyerekes családra 1 kétgyerekes család jut.
Ahhoz, hogy a népesség ne fogyjon 2,3 gyerek/család kell!
A fenti példa alapján ezt már le sem írom, mit jelent.
A születésen belül is érdekes a statisztika:
Ma már ott tartunk, hogy a nyolc év alatti gyerekek fele cigány. A fentiek alapján 2030-ra jutunk el oda, hogy a 8 millióra fogyatkozott összlétszám FELE már cigány nemzetiségű lesz.

És 2100-ban megszületik az utolsó magyar!
Egy báró intette egykoron a nemeseket, mikor betelepítették (olcsó munkaerőként)
a Mezőségbe a cigányokat: "Vigyázzatok, mert az ország azé, aki teleszüli!"

Azóta sem vigyázunk!
A politika segélyekkel fenntartja, "fejleszti" ezt a szavazóbázist, melyet alkalmanként egy tál lencséért fel is használ!
Három nemzedék nőtt fel a cigányság körében, akik rá sem szoktak a munkára!

Hogyan adnak majd munkát a kisebbségbe szorult magyaroknak?
A jövő NEM évtizedek múlva mutatja meg magát!

ITT VAN :
A borsodi aprófalvas településeken, Meszes, Rakaca,
Itt már valóban kisebbségben élnek a magyarok!
Esténként bezárkóznak, és azt remélik, hogy marad valami a portán!
Ha nem marad:
örülnek, hogy az életüket meghagyták!

S Ehhez még egy adalék:
Mindenki csak pofázik, meg nyöszörög, hogy milyen nehéz neki.
Nos:
30-40 éve mindenki kibírta TV meg horvátországi nyaralás nélkül, viszont volt otthon gyerek.
S még ezer ilyet lehet mondani.

Szóval nem azért nincs gyerek, mert ne lehetne, hanem azért mert felesleges dolgokra pazarolják el az emberek az erőforrásaikat.

különös 2011.07.13. 09:38:21

@kisQtya: na ez a legnagyobb igazság ebben. és sajnos élő példa vagy rá :( és a másik meg én, csak nekem szerencsém volt. párom igaz, hogy nincs itthon hétköznap, de jól fizető, stabil munkahelye van, a hónapok nagy részében pluszban jövünk ki ("nem sokkal" általában 10-20 ezerrel) és igazából nem is emlékszem mikor volt utoljára komoly vitánk. úgyhogy sokat számít az, ha tele vagy anyagi gonddal. nálunk a baj azzal van, hogy költöznénk már végre, de ott több lesz a kiadás, ugyhogy csak akkor tudunk, ha én is elhelyezkedtem

Szelid sunmalac 2011.07.13. 09:38:49

@különös: Kolesgolyo nasinak a kisgyerkenek, mi?! Csak aztan vigyazz, mert ha felno, es megkostolja a csokit, szerintem ugy basz fejbe egy zsak kolessel, hogy csak pislogsz.

humániákus 2011.07.13. 09:39:27

Egy dolgot valahogy senki nem akar megemlíteni: ez a hülye mennyiségi szemlélet (fejlődés=mennyiségi növekedés) sehova nem vezet, sem a gazdaságban, sem a népesedésben. A fő probléma ugyanis az, hogy egyre kevesebb ember meg tudja termelni mindazt, amire az egész emberiségnek szüksége van. Ebből egyenesen következik, hogy egyre több ember nem talál magának értelmes elfoglaltságot, azaz olyat, amit a társadalom valóban igényel és elismer. Ezért kínlódik már ma is sok ember olyan munkával, aminek a társadalmi hasznossága/elfogadottsága nagyon is vitatható. De valamit ugye kell csinálni... Hát szerintem nem egyre több gyereket.

Publius Decius Mus 2011.07.13. 09:39:48

@kisQtya: Baz+ ezt elhiszem. Sajnálom.

Mégis, aki nem próbálkozik semmivel annak még esélye sincs, hogy bármi sikerüljön. Van ami nem jön össze, de a próbálkozás nem szégyen, sőt!

kisQtya 2011.07.13. 09:44:05

@gigabursch: Mindenki csak pofázik, meg nyöszörög, hogy milyen nehéz neki.
"Nos:
30-40 éve mindenki kibírta TV meg horvátországi nyaralás nélkül, viszont volt otthon gyerek.
S még ezer ilyet lehet mondani.

Szóval nem azért nincs gyerek, mert ne lehetne, hanem azért mert felesleges dolgokra pazarolják el az emberek az erőforrásaikat. "

Nekünk 50 éve is volt TV-nk, meg most is van, s még sosem nyaraltam Horvátországban, meg máshol sem. Nincs igényem rá. Ettől függetlenül az iskolai kötelező befizetések, a bérlet, az élelmiszer, a nyelvvizsga és a különórák nagyon sokba kerülnek. Tehát a gyerek képzése nagyon sokba kerül. Hiába "szülöd tele" képzetlen munkaerővel az országot, csak azt éred el vele, hogy a putri életszínvonalon élő emberek számát gyarapítod. A cigánnyal sem az a probléma, hogy barna a bőre, hanem éppen az, hogy nem költ senki a nevelésére és az oktatására.

különös 2011.07.13. 09:44:26

@Szelid sunmalac-Elmeny designer: a gyerek szokott kapni csokit, de nála nem csak az a nasi. mértékkel semmit nem tiltok (bizonyos kereteken belül) pont ezért, hogy ne legyen "tiltott gyümölcs". általában ő dönti el mit eszik (főtt ételnél is) és amit kiválaszt, szedek és meg is eszi. nem hülye csak gyerek

Seduxen (már NEM dr.) 2011.07.13. 09:45:50

@plephyl: azért, mert vannak szerencsések, akiknek a rokonságban van gyerek, és ezeket a dolgokat megkapják kölcsönbe, még messze nem ez az általános. a többségben bizony keményen meg kell ezeket venni. és innentől kezdve - ismétlem: nem szeretem forintosítani a gyerekvállalást - ezek kőkemény kiadások. amit lehet ésszel csinálni, de akkor is meg kell venni egy csomó dolgot.

"az, hogy ki mennyi kockázatot vállal, az az egyén döntése." ... " mennyi értelme van kockázatvállalás nélkül üres (illetve kevésbé tartalmas ) életet élni. ez most persze nem csak a gyerekvállalásra vonatkozik." - ne is haragudj, de aki ezen a mezsgyén mozogva dönt a gyermekvállalás mellett az nettó hülye. ilyen szempontok alapján én max kocsit vennék, oszt ha nem jön be, max viszi a bank. A családtervezésnek - legalább bizonyos keretek között - előre tervezettnek kell lenni, nem mondom,hogy évtizedekre, de legalább néhány hónapra-évre előrelátva. Aki nem így tesz, az szerintem roppant felelőtlen.

kisQtya 2011.07.13. 09:50:40

@Szelid sunmalac-Elmeny designer: Ez nem olyan biztos. Az én gyerekeim még kölesgolyót sem kaptak nasinak, mégsem "b...nak fejbe", hanem tudják értékelni a jót, hálásak és tisztelettudók, mert tudják, hogy nehezen nevelem őket. Érett és önálló "gyerekek" lettek. Pontosabban korán lettek felnőttek.

Seduxen (már NEM dr.) 2011.07.13. 09:51:00

@különös: az egyik "piros-fehér-zöld" színekkel operáló multiban (van belőle INTER..... is .DDD) egész jó biocuccokat lehet kapni, de a "drogériákban" is lehet klasszakat venni. Bio kölesgolyó asszem mindegyiknél kapható, és nem olyan borzasztó az ára :DD (kérdezz bátran, ezekben otthon vagyok, egy valag dologra allergiás a fiam, főleg a "nasik" terén kupálódtunk már ki, hogy mit ehet, és mit nem)

Publius Decius Mus 2011.07.13. 09:53:51

@Seduxen: Így van kell a tervezés, de létbiztonságot csak nagyon kevesen tudnak előre látni, mondjuk fél évnél hosszabb időre. Márpedig legtöbben erre várnak, ez pedig nem lesz.

Bár szerintem van a társadalomban egy jó adag lustaság is.

2011.07.13. 09:54:15

Rosszul kommunikáljuk a népességfogyást. Az nem hátrány, hanem követendő példa. A Föld túlnépesedik, de mi magyarok mindent elkövetünk, hogy ezt megakadályozzuk. Élen járunk a Föld megmentéséért vívott harcban. Így kell előadni és mindjárt gratulálni fog nekünk az egész világ.
A népességfogyással meg nem nagyon van mit tenni, csak azért ilyen kis mértékű. mert a cigányok belepótolnak rendesen. Ha ők nem szaporodnának ennyire, akkor lehetne igazán látni, hogy milyen drasztikus a magyarok fogyása. Nem lenne egyszerű betelepíteni néhány millió magyart Erdélyből, a Felvidékről. Rögtön 10 millió fölé ugrana a népesség. De az a gond, hogy nincs munka és várhatóan nem is lesz, mert a világgazdaság bukásra van ítélve, nem lesz fellendülés egyhamar, csak munkanélküliek lesznek a születendő gyerekek.

kisQtya 2011.07.13. 09:55:36

@Seduxen: Hát igen.... Családtervezés... Az unokatestvérem húsz éve lombikikreket szült., mert annyira akart gyereket. Az egyik súlyos szellemi fogyatékos lett. Hát azt ne tudjátok meg, hogy mi pénzt és energiát emészt fel egy beteg gyerek. Egyszerűen nem marad idő az egészséges gyerekre. Az ilyen kis félresiklások életeket tesznek tönkre.

medvemellszobra 2011.07.13. 09:59:06

Szerintem ez kedves gesztus, és inkább erre menjen a pénz, mint NENYI-re. Nekem tetszik is egyik-másik közülük, tényleg. Csak hát ez így önmagában kevés motiváció.
Ez azért bassza fel kicsit az emberek agyát, mert a kezdő fizuból nehezen lehet eltartani egy gyereket - már ha nem pl. Tuskó májason, szeletelt kenyéren és kólán akarod nevelni, meg műanyag kínai Harcigigarobotot nyomni a kezébe a beton játszótéren, ahova komplett műszálas ruhaszettben küldöd le. Meg ha biztosan tudnám, hogy jövő ilyenkor is itt fogok dolgozni, és rendben megkapom mindig a fizumat. Előfordult már, hogy 2 hónapot (!!) csúszott a fizum. Hát ez van, a végére már tényleg kenyéren és vízen éltem kb.. De a gyereknek ilyenkor mit adjak? Mit mondjak? És az oké, hogy a kis dísznek van hely a bejárati ajtón, de hát a garzonomban nem tudnám, hová tegyem a kiságyat.
Jó, elismerem, ez gyávaság valamilyen szinten, persze. És a mai társadalom túlságosan önző lett, igen. Csak azért mégis kiábrándító kicsit, hogy a kilátásaim hasonlóak a dédszüleiméhez, és azóta azért eltelt valamennyi idő. Igazából nem is a három éves gyes hiányzik, meg a szocpol, meg mindenféle ilyesmi. Hanem az, hogy legyen stabil munkahelyem tisztességes fizetéssel, amire lehetne alapozni, már ennyi is elég lenne.

És hát nyulkának is igaza van: a múltkor még rám néztek furán, amikor lesegítettem egy babakocsit a buszról. A bunkóságon nem segít sem ez a kis szalagos dísz, sem a "baby on board" matrica.

fizetekmegegysort 2011.07.13. 10:01:01

@plephyl: Az nem kockázauól való félelem, hogy a körülöttem lévő diplóás kismamák fővárosunkban átlag másfél évig kerestek munkát, míg valamit (nem a megfelelőt, valamit) találtak. Ez tény. Pont olyan tény, amin a kormányzat tudna segíteni, mint tették azt pl.a franciák. Nem ajtóra kitehető akasztókkal, hanem vakódi, a nők munkába való visszatérését segítő intézkedésekkel.

különös 2011.07.13. 10:03:54

@Seduxen: édes vagy, ha lesz vmi szólok, most úgy hirtelen semmi nem jut eszembe :D meg mondjuk én annyira nem ragaszkodom a biohoz :) főleg, hogy nehéz is lenne mert én növényevő vagyok, apa húsevő a gyerek meg ínyenc :D

bőrmók 2011.07.13. 10:05:29

ajtódísz.. pfhe.. esküszöm, direkt csinálják

Publius Decius Mus 2011.07.13. 10:05:39

@kisQtya: Nekem anyám megmondta, ha hülyének születtem volna rögtön leadott volna egy otthonba és összehoz egy egészségest, akit nem zavarok. Én is a Tajgetosz híve vagyok, nincs ebben semm különös.

plephyl 2011.07.13. 10:05:41

@Seduxen: "ne is haragudj, de aki ezen a mezsgyén mozogva dönt a gyermekvállalás mellett az nettó hülye."

mármint hogy figyelembe veszi a kockázati tényezőket? hát, én inkább azt mondanám, hogy aki ezeket NEM veszi figyelembe, az a nettó hülye. nem muszáj egyetértenünk. :))

a gyerekvállalás egy döntés, ami kockázatokat rejt magában. ezek a kockázatok lehetnek pl. egészségügyi, gazdasági, párkapcsolati kockázatok. én úgy vélem, hogy a legtöbb ember, ha nem is teljesen tudatosan, de számba veszi ezeket, mikor a gyermekvállalás előtt áll. aki nem, az felelőtlen az én szememben.

egyébként a felvetés onnan indult ki ugyebár, hogy én azt állítottam, hogy a kisbaba havi szinten nem kerül sokba, viszont évekkel később bizony komoly anyagi teher és ez bizonyxos létbizonytalanságot okoz. na most akit ez a bizonytalanság elriaszt, az nem baj, neki nem is való gyerek szerintem. igaz, lehet, hogy később megbánja, hogy nem vállalt gyereket. 8meg fordítva is, bár talán ritkábban).

én úgy gondolom, hogy az az általános, hogy VAN gyerek a rokonságban. de ha esetleg még sincs, akkor sem KELL megvenni, hiszen mérleget, légzésfigyelőt bérelni is lehet. persze a kezdeti beruházás elég tetemes (gyerekszoba kialakítása, bútorok, stb.), de ez egyszeri kiadás és lehet rá hónapokig gyűjteni. ráadásul a csecsemőnek mindegy, hogy mennyire csicsás a kis szoba, a szülő inkább magának csinálja.

de mondom mégegyszer, nagyon könnyű kifogásokat találni, panaszkodni pedig a legkönnyebb.

Seduxen (már NEM dr.) 2011.07.13. 10:07:09

@Publius Decius Mus: ezt nem is vitatom, hogy nagyon sokan vannak, akik egész egyszerűen a megszokott kis kényelmes életükről nem hajlandóak lemondani egy gyerek kedvéért. az ilyen típust viszont sehogy nem tudod rávenni a gyermekvállalásra, mert a karrier, a haverok, a buli, a nyaralások, a szabadság fontosabb, mintsem szaros pelenkával szórakozzon az éjszaka közepén. sok olyan van, aki egyszer rászánná magát (mondjuk 40+ évesen), de akkor már - biológiailag - késő.

@kisQtya: na ez meg a másik. az ellenségemnek nem kívánom, hogy beteg gyereke legyen. és ebben ugyan benne van a "mi" (mármint a szülők) elbaltázott életvitele is, de rengeteg orvosi műhiba is. szoktam is mondani asszonynak, hogy mi még összetehetjük a kezünket, hogy "csak" szója-, laktóz, meg tojásallergiája van a gyereknek, és nem - teszem azt - mogyoró. mondjuk így is drágább az etetése, mintha bármit megvehetnénk neki, de azért megoldható. inkább az a szar, hogy nem könnyű egy 2.5 éves gyerekkel megértetni, hogy ő miért nem ehet meg egy túrórudit, vagy nyáron egy fagylaltot.

különös 2011.07.13. 10:08:54

@plephyl: más félni, hogy mi lesz és más konkrétan tudni, hogy mi nem lesz. remélem érted ;)

kisQtya 2011.07.13. 10:10:12

@fizetekmegegysort: Kövezz meg érte, de miért kell visszatérnie a munkába a kisgyerekes anyának? Én másfél éves gyerekekkel kénytelen voltam visszamenni dolgozni. Őrjöngtem, hogy amíg én húzom az igát, addig más gyönyörködik a gyerekem fejlődésében. Ha beteg volt a gyerek, akkor a lázas napokon és éjjeleken otthon maradtam táppénzben, majd hulla fáradtan mentem vissza dolgozni.
Aztán hajnalban elrángattam a gyereket az oviba/iskolába, rohantam dolgozni, onnan rohantam az oviba/iskolába, gyerekkel bevásárolni, húzni haza a gyereket és a szatyrot, otthon rendet tenni, vacsoráztatni, fürdetni, leckével/bepakolással/másnapi ruha kikészítéssel foglalkozni, lefektetni, mosogatni, mosni, rendet rakni, 10 órakor ágyba beájulni. 10 évig csináltam. Ha én ezt előre tudtam volna, sosem szülök gyereket.

különös 2011.07.13. 10:14:31

@kisQtya: igen elvégre ezért lenne a 3év, hogy aki akar maradjon otthon. én mondjuk nagyon nem akarok, de aki szeretne miért nem teheti meg?

Seduxen (már NEM dr.) 2011.07.13. 10:15:44

@plephyl: pont, hogy arra akartam utalni, hogy azért ez nem egyszerű kockázatvállalás (már egy gyermek). kockázatvállalás az, ha átfutok a piroson, bízva benne, hogy nem ütnek el. a gyermekvállalás szerintem sokkal több, mint kockázatvállalás. erre igyekeztem utalni.

amikor elhatároztuk, hogy "belevágunk", akkor megpróbáltunk előre számolgatni, hogy mire is számítsunk, de még így sem voltunk köszönőviszonyban sem azzal, ami valóban lett a kezdeti kiadás (meg azóta is). kicsit meghúzva a nadrágszíjat nekünk belefért, de abszolút meg tudom érteni azt is, aki már előre tudja, hogy neki nem férne bele, és ezért inkább lemond a gyermekvállalásról. én ezeket az embereket nem tudom (és nem is akarom elítélni). aki "trendiségből" nem vállal azt.... nos azt sem. azt inkább csak sajnálom. de ha neki úgy teljes az élete, élje úgy.

Publius Decius Mus 2011.07.13. 10:17:24

Egyébként az ajtódísz nyílván nem fog lendíteni a gyermekvállaláson. Talán az változna, hogy az öregek egy része nem nyílt undorral figyeli ahogy terelem a gyerekeket. A másik, meg a nyílt irígység, aki a lakógyűlésen még be is szól, hogy a 3 gyerek miatt engem támogat az állam, tehát rohadt burzsuj vagyok. De nem, csak álmodom, az irígységen és a mások utálatán semmi sem fog változtatni. Talán csak valami katasztrófa, ami felrázná az embereket, hogy egy közösség vagyunk.

különös 2011.07.13. 10:18:09

az emberiség soha nem lesz egy közösség.... sőt egy ország sem... "Homo Sapiens, az emberek bölcse, lehet, hogy megártott az édenkert gyümölcse"

plephyl 2011.07.13. 10:19:31

@fizetekmegegysort: a négy órás munkaidőt kéne "nyomni" az államnak. ez igaz. biztos sok leendő kismamát elriasztanak ezek a példák és van is bennük jogos félelem. ezt vagy felvállalod vagy nem. mindnekinek el kell döntenie, hogy megér-e egy gyerek ekkora lemondást, anyagi terhet. én nem akarok senkit sem rábeszélni.
egy biztos. teljes létbiztonság soha nem volt és soha nem is lesz.

az is biztos azonban, hogy sok jajgató kommentelő meg sem született volna, ha a szülei is úgy gondolkodtak volnaanno, ahogy most ő...

különös 2011.07.13. 10:29:38

a "ratkóban" hány nő szült nyomorba, úgy, hogy nem akart?

Seduxen (már NEM dr.) 2011.07.13. 10:30:24

@plephyl: "egy biztos. teljes létbiztonság soha nem volt és soha nem is lesz." - ez igaz, csak - szintén saját példán keresztül látom - a majdnem létbizonytalanság sem ösztönöz gyermekvállalásra. és itt főleg a NŐK oldaláról közelítem meg: feleségemen látom aki idestova fél éve keres - mondanom sem kell teljesen kilátástalanul - állást, hogy mennyire nehéz - majdnem lehetetlen - kisgyerekkel elhelyezkedni. nem hogy részmunkaidőben, de még teljesben sem.

Szelid sunmalac 2011.07.13. 10:33:53

@különös: Akkor oke. Mert lattam en olyan gyereket, aki nem kapott cukrot, mondvan karos, aztan mikor egy kiskanallal adtunk neki, teljesen meg volt orulve.

@kisQtya: Es az jo? Nekem koran kellett annak lenni, de rohadtul nem kivantam.

cdrom70 2011.07.13. 10:34:47

@hoplita:
Szia

Az emberhez méltó körülményeket nem fogalmaztam meg pontosan, így félreérthető volt a kommentem, leírom mire gondoltam:
Lehetőség a tanulásra, (abban az iskolában ahol valóban folyik valamilyen oktatás)
Lehetőség arra, hogy gyerekemet ne csúszópénz fejében vihessem bölcsödébe, óvodába.
Lehetőség, hogy tudjak annyit keresni, hogy ki tudjam fizetni a hitelem
Kiszámítható gazdaságpolitikára, ahol tudom, hogy jövőre mennyi adót fogok fizetni, (az arányokról beszélek)
Lehetőség, az elfogadható orvosi ellátásra amiért havonta előre fizetek.
Ha gyerekem lesz, a jog garantálja, hogy visszavegyenek a munkahelyemre és ne érje meg neki, 1 hónap után kirúgni.. (védett munkahely)
Legyen gyakorlat a részmunkaidő.
Ezek közül mi az ami most megvan?

Jelenleg ezek közül mi

Vilidzs Pipöl · http://faluujsag.blog.hu 2011.07.13. 10:34:58

Felettem már valaki beirta saját tapasztalatát a nincs pénz=veszekedések, válás.

Én is ebben nőttem fel, és megszámlálhatatlan akkori és mostani példát tudok. Egy alap létbiztosság szükséges ahhoz, hogy a gyerek ne csonka családban és veszekedések között, nyomorban nőjjön fel.

Viszont azt sem tagadom, hogy úgysem lehet előre kiszámitani a dolgokat, tehát aki teheti, az vágjon bele.

kisQtya 2011.07.13. 10:38:06

@különös: Mert ilyen jövedelemből nem lehet gyerekkel megélni. Azért. Én nem azért mentem vissza, mert dolgozni akartam (egyébként imádom a hivatásomat), hanem azért, mert bérelt lakásban nem tudtunk megélni, konkrétan éhen döglöttünk volna.
A visszakapaszkodó női munkaerő lenyomja a béreket, a férfi is keveset keres, mert túlkínálat van a munkaerőpiacon (meg a nő is). Mivel a férfi keveset keres, a nőnek is dolgoznia kell.
A magyar nők egy része nem tud mit kezdeni magával otthon, ezért dolgozni akar. Én imádtam otthon lenni, mert NEVELTEM ÉS ÉLVEZTEM a gyerekemet, rendben volt a háztartásom, rengeteget olvastam és tanultam is szabadidőmben, idegileg kiegyensúlyozott voltam, megszervezhettem az életemet.

különös 2011.07.13. 10:40:12

@Seduxen: hidd el nem fogja megérteni, hogy mi arról beszélünk amikor létbizonytalanság van. mert ha nincs munkád "majdcsakleszvalahogy"ra nem vállalsz gyereket. ismerek egy nagyon vallásos családot, akik teljes létminimumom neveltek 5(!!!) gyereket, tényleg szinte nyomorban, és a hatodiknál azt mondták, hogy ha isten adott báránykát, majd ad legelőt is. azt hittem leülök... TESSÉK? mért, eddig adott? ez szerintem rosszabb mint nem, vagy csak 1-2-t vállalni

bőrmók 2011.07.13. 10:42:40

Csinálok sok-sok gyereket, és egy csomó ajtódíszem lesz! HÁHÁHÁ

különös 2011.07.13. 10:44:08

@kisQtya: persze értem én :) a "miért nem maradhat otthon?" nem ellened szólt, hanem az ellen, hogy ha már 3évet kaptunk, hogy a gyerekkel legyünk (máshol sokkal kevesebb), akkor akik kitalálták miért nem gondoskodnak arról, hogy aki otthon akar maradni az nyugodt szívvel tehesse? :)

gigabursch 2011.07.13. 10:45:59

@kisQtya:
A cigányok nevelésre a bűnügyi statisztikák szerint meg hiába költesz...

Kissé demagóg az érvelésed

gigabursch 2011.07.13. 10:46:52

@kisQtya:
Nem akarok senkit sem megbántani, de pontosan ezek elkerülése érdekében használták régen a Taigetosz intézményét.
S ismerek sajnos nem egy embert aki önnön sorsa miatt rikoltja, hogy miért kell azt életben tartani, aki alkalmatlan az életre, és ezzel miért kell őt és családját is megölni.
Mert ez közvetve de gyilkosság szintén

Seduxen (már NEM dr.) 2011.07.13. 10:50:25

@különös: igen, ez a "majdcsakleszvalahogy" működött az átkosban, mert egyik nap kiléptél (rúgtak) a munkahelyedről, és hétfőn beballagtál egy újba, mert aki akar, az dolgozhat jeligére a bújtatott munkanélküliség idejében ez működött. sajnos hosszú távon nem - vagy csak nagyon kevés szerencséseknél - működik az 1keresős családmodell, arról nem is beszélve, hogy a nőnek is van önérzete, már csak ezért is kell(ene) egy munkahely neki.

kisQtya 2011.07.13. 10:51:43

@plephyl: Sok jajgató kommentelő meg sem született volna? Ebben nem vagyok olyan biztos.
Én 50 éves vagyok. Egy borsodi kis faluban nőttem fel, ahol nagyon kevés osztálytársam anyukája dolgozott, az enyém pl. otthon volt. Az unokatestvéreim anyukája tanítónő, ill. tanár volt, ők is otthon voltak délután, meg az iskolai szünetek idején. Volt mérnök nagynéném is, ő dolgozott, de a gyerekeit egy nyugdíjas tanítónő hozta-vitte nevelte, mosott, vasalt és takarított is.
Számomra nem is volt olyan minta a családban, ami alapján megtanulhattam volna, hogy egy napi 9-10 órában hajtott nő (használhatatlan, pánikbeteg férjjel) hogyan neveli, gondozza a gyerekeit, látja el a háztartását. Senkit nem láttam, aki egész nap nem volt otthon és mégis a vállán nyugodott az egész család.

különös 2011.07.13. 10:54:17

@gigabursch: igazad van ebben. és most csúnya dolgokat fogok mondani. 300grammos koraszülöttet életben tudunk tartani. remek. csúnya kérdés, de minek? hatalmas az agy és egyéb kockázatok veszélye. egy 300grammos, az normál esetben vetélés lenne. mert igen is (kivételektől eltekintve) nem véletlenül indul be a "szülés" ennyire korán

kisQtya 2011.07.13. 10:59:26

@különös: Én is ismerek olyan gyereket (barátnőm volt oviban és általánosban) akik kilencen voltak testvérek egy szoba-konyhás lakásban. Érdekes módon mindegyiküknek csak egy gyereke van (egy kivételével, mert a bátyja felesége kettőt szült).

Talán a gyerekeket is meg kellene kérdezni, hogy jó-e nekik létminimumon gyereknek lenni?

különös 2011.07.13. 11:02:59

@kisQtya: biztosan nem jó, én soha nem is mondtam ilyet :) egy gyerek legyen gyerek. élvezze és ne kelljen megszégyenülten éreznie magát, ne kelljen nélkülöznie. mert a gyereknek a játékok, a kirándulások stb mind mind szükséges. kell a tapasztalat, az élmény. és egy szobában 11-en élni nem élmény

kisQtya 2011.07.13. 11:05:03

@gigabursch: Ez itt nem cigányozós blog és nem is akarom folytatni, de mit várhatnál attól a kis cigánygyerektől, aki megszületik a nyomorba és soha semmi jó nem történik vele? Nem lát a többségi társadalom számára elfogadható mintát, nem tudja, hogy kell úgy viselkedni, hogy a többség elfogadja őt. Te is olyan lennél, ha a gólya oda pottyantott volna.
Te vagy demagóg.
De most mondom, hogy cigánykérdéssel itt nem akarok foglalkozni tovább.

különös 2011.07.13. 11:05:36

persze fel lehet nőni vagon játék és édességek nélkül is, nagyanyáinknak is sikerült, meg közülünk is sokaknak, de az ember mindig jobb gyerekkort akar a kicsinyének mint neki volt. vagy akik 9-et nevelnek azok nem?

kisQtya 2011.07.13. 11:07:57

@különös: Értem én, hogy mit gondolsz, csak kissé nehézkes a kommentelős kommunikáció.

különös 2011.07.13. 11:08:47

@kisQtya: nehéz bizony :D nem ártana ide egy chat :D

Seduxen (már NEM dr.) 2011.07.13. 11:12:16

@kisQtya: "Ez itt nem cigányozós blog " - mennyire tévedsz :DDDDDDD ez bizony AZ (is) :DDDDD

különös 2011.07.13. 11:14:06

@különös: én is ahova jártam általánosba, sokan voltak akik 5en-7en voltak testvérek. nem lehetett a legjobb érzés a kisebbeknek, hogy új ruhát sose kapnak, évkezdéskor pedig a nyaralás kérdésnél is pironkodtak :(

kisQtya 2011.07.13. 11:16:10

@különös: Nagyanyáink kora egészen más volt. Akkor egyrészt nem volt központi kérdés az anyagi javak birtoklása, másrészt a társadalmi rétegek közötti érintkezés is korlátozott volt, kevesebb lelki inzultus érte a gyerekeket. (A báró gyereke nem járt együtt iskolába a zsellérgyerekkel).
Még egy nagy különbség volt. Az emberek többgenerációs nagycsaládban, támogató érzelmi közösségben éltek. Nem volt nyugdíj, de az öregek nem vegetáltak, hanem a családjukban, annak hasznos tagjaként éltek. A gyerekeket a család érzelmi védőburokként vette körül.

Ma érzelmileg gyenge és kiszolgáltatott családtöredékek vegetálnak, frusztrált magányos öregek, depressziós kismamák, agyonhajszolt anyukák és apukák, sebzett lelkű gyerekek vegetálnak, rosszul érzik magukat és azt sugallják nekik, hogy ezt a rossz érzést azzal tudják elűzni, ha fogyasztanak, ha vesznek valamit, az erre való pénzt pedig rabszolgamunkával kell megkeresni. Modernkori rabszolgaság, ezen híznak a multik.

különös 2011.07.13. 11:21:52

@kisQtya: hát bezony. bár a többgenerációs együttlakás gondolatától is megfordult a fejemben, hogy kiugrok az ablakon :D az én családommal nem lehet együtt élni. az apai ág, két kivétellel hülye mint a termőföld. de a lényeg átjött és igazad van, és ez a kontraszt a legrosszabb, hogy valakik nyomorognak 11en, mások meg élnek egyedülállóként mint a kiskirály. viszont, ha 9 gyerek helyett csak három van, már könnyebb valamivel

kisQtya 2011.07.13. 11:22:42

@Publius Decius Mus: Nekem anyám megmondta, ha hülyének születtem volna rögtön leadott volna egy otthonba ...

Akkor leadhatott volna. Ma nincs olyan otthon, ahova csak úgy leadhatna. Olyan van, ahova melléd még cca. 120.000.- forintocskát is le kellene adnia.

különös 2011.07.13. 11:24:16

@Seduxen: ebben az országban minden az :) de meg is értem, mert kapnak lakást, támogatást, vissza nem térítendő mindent és mit ad a nagy része vissza ebből?... mind tudjuk, hogy mit

kisQtya 2011.07.13. 11:28:52

@különös: Tudod, ez szándékosan úgy lett "megcsinálva", hogy "ki akarj ugrani az ablakon", hogy a generációk ne tudjanak együtt élni. Mert a nagycsalád nem jó a multiknak és nem jó az állam erőszakszervezetének sem. Mert a nagycsalád erős és nagyobb érdekérvényesítő képessége van, továbbá kevesebbet fogyaszt. :) Sok-sok kis gyenge embert könnyebben lehet befolyásolni és eltiporni. A szingli pedig egyenesen a legjobb fogyasztó és a leggyengébb ember.

különös 2011.07.13. 11:29:55

@kisQtya: minimum :) és a lelki teherről nem is beszélve

Borstörő · http://gyerekmonopoly.blog.hu/ 2011.07.13. 11:32:17

Nagycsalád??? Ah, de jó lenne... de ebből a politikából sosem lesz az, pláne egy szalagért...
No comment, vagy is igen, komment, de ez az én véleményem: gyerekmonopoly.blog.hu/2011/07/13/feszekrako_szalag

kisQtya 2011.07.13. 11:32:53

@különös: Mindent kapnak, csak azt nem, amire szükségük lenne. (De tényleg befejeztem.) :)

Viktus 2011.07.13. 11:33:18

Ez alapvetően jó kezdeményezés csak önmagában édeskevés, és a Fidesszel annyi a probléma mostanság, hogy a csomagolást előadja szépen csak éppen tök üres belül ... új munka törvénykezésdiben sem védik az anyákat sőt még könnyebb lesz kirúgni őket ... nem támogatja semmivel a kisgyermekes anyák részmunkaidős foglalkoztatását.

különös 2011.07.13. 11:34:15

@kisQtya: elképzelhető, hogy így van :) bár ebben a családban csak én vagyok aki kilóg, lázad, ők marha jól elvannak, folyton összevesznek, bactatnak engem hülyeségekkel. nekem lettek elveim a gyereknevelésben, de 18 hónaposan szófogadóbb mint az összes többi bármikor volt. ők úgy ahogy összetartanak, de én nem vágyom rájuk. főleg, hogy a nagy része, kollektíven alkoholista.

Borstörő · http://gyerekmonopoly.blog.hu/ 2011.07.13. 11:35:33

Hogy magamat idézzem: "Nyilván így van, kérdés az, hogy valóban a társadalomért tenni akarás motiválta vagy a cirkuszt és kenyeret a népnek? Mert a bohóc szépen felöltözött, de az előadás alatt kiderült, hogy nem mindenkinek van humorérzéke…"

különös 2011.07.13. 11:45:56

@Borstörő: humorérzékem van ugyan, de ezen a szallagon nem tudok röhögni. zokogni tudok, mert (vigyázat politika következik) ez csak egy intézkedés, kiragadva a sok olyanból amit mostanában vekkerviktor hozott, amivel nem is burkoltan egy 20-25 évre be kívánja magát betonozni a székébe, mert a gazdái ezt parancsolták és akkor jó kutya ül

különös 2011.07.13. 11:48:17

@kisQtya: amit nem kapnak (pedig megoldás lenne) az mind-mind 5 betűből áll :)

Borstörő · http://gyerekmonopoly.blog.hu/ 2011.07.13. 12:14:34

@különös: azért írtam, hogy a humorérzéket vesztek én is, annyira fáj ez kenjükbesárral politika

fizetekmegegysort 2011.07.13. 12:20:09

@kisQtya: Dehogy kövezlek. Én is imádom a fiamat, várom a következőt, és ha figyelmesen olvastad az első bejegyzésemet, még egy harmadik születését sem zárom ki. De azt azért mindannyian láthatjuk, hogy ma Magyarországon nagyon kevés család teheti meg, hogy anyuka nem megy vissza dolgozni. Ez az egyik oldal. A másik, hogy van jó néhány nő, aki magasan kvalifikált, és kisgyermek mellett is hasznos tagja tudna lenni a társadalomnak napi 4-6 órás munkával. Én azt gondolom hogy a lehetőséget kéne megteremteni: aki anyagilag megteheti és úgy dönt, maradhasson otthon, aki dolgozni akar, tehesse meg részmunkaidőben. A jelenlegi variáció - , miszerint 8-10 órás munkát várnak el egy édesanyától, és még így is marha nehéz munkahelyet találni - a lehető legrosszabb, és egyáltalán nem motivál senkit a gyerekszülésre. Különösen azokat nem, akik sok-sok évig tanultak, esetleg fontos a hivatásuk, vagy egyszerűen nem csak gyerekezni akarnak egy életen át.

fizetekmegegysort 2011.07.13. 12:26:20

@plephyl: Négy órás munkaidőben egyetértünk. Anyáinkra való hivatkozást jó magam nem szeretem. A szocializmusban lévő "teljes foglalkoztatottság" és viszonylagos biztonságban történő gyereknevelés nem hasonlítható össze a mai állapotokkal. Anyámnak nem volt olyan gondja, hogy visszaveszi -e a munkahelye, hogy lesz -e óvodai helyem, odaér-e értem az oviba ötre, nem kellett vagyonokat fizetnie az "ingyenes" oktatásért, én nyáron fillérekért mentem iskolai táborba, a nagyanyám meg 55 évesen elment nyugydíjba, így volt aki vigyázzon rám a szünetekben. Ma, amikor mindezeknek szinte az ellentéte igaz (pl. a barátnőm gyerekenként kb. havi 20 ezret tol a suliba, mert most ilyen óra van, meg olyan ebéd, meg múzeumlátogatás meg erdei iskola, meg mittudomén), egyszerűen nincs értelme összehasonlítani a kettőt. Anyám szokta mondani: annak idején egy albérleti szobára szült két gyereket, ma még a "tuti" állásra, és lakásra is kétszer meggondolná.

Seduxen (már NEM dr.) 2011.07.13. 12:29:11

@fizetekmegegysort: ha lenne LÁJK gomb, akkor most megnyomtam volna!

különös 2011.07.13. 12:30:39

@Borstörő: itt körítést kapott a semmi

Kovácsné · http://kovacsne.blog.hu 2011.07.13. 12:32:21

A modern ember jólétért folytatott küzdelmének nem arról kéne szólni, hogy mindenkinek legyen 130 cm-es plazmatévéje, csak ez nem minden modern embernek esik le. A "jólét" a gyereknek nem a havi százezer forintos csokiellátmány meg a méretarányos, beleülhetős, elemes Klaas cukorrépa kiszedő, hanem az, hogy érdemben foglalkoznak vele, csúnya szóval "szeretik". Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy vállalkozóként otthon dolgozom, ezért az átlagosnál jóval több időt töltök a két gyerekkel. Van olyan család, ahol a gyerek naponta 10 percet látja az apját meg az anyját, és ne legyenek illúzióink, nincs az az ezüsthajú, kuglófsütögető, szecessziós nagymama, meg mókusfüttyös nyári tábor, ami ezt pótolni tudná, a 130 cm-es plazmatévéről nem is beszélve. (Persze az se sokkal jobb, ha a gyerek éjjel-nappal látja az anyját meg a apját, ott fekszenek részegen a pad alatt.) Amíg a gyerek a munkavállalásnál rosszpont, maga a gyerek az utcán, buszon, stb. a közlekedés többi résztvevője számára szemmel láthatóan nyűg (némelyik gyerek egyébként valóban az, hiszen a drága jó édesanyjának nem volt ideje és alkalma megtanítani viselkedni) addig sok jót ne várjunk a dizájnos szalagtól.
Egyébként pedig nem csak a babakocsiban tologatott cukker, grübedlis babuci tartozik a "gyerek" kategóriába, hanem a világot a maga módján felfedező és értelmező hétéves rém is, akit vagy sikerül hosszas, kitartó munkával felkészítenem az életre, vagy majd felkészíti a tévé. Mint azt már többen megénekelték, attól nem lesz nekünk jobb, ha javulnak a születési statisztikák, de közben egy rakás hülyegyerek hemzseg az országban.
Ugyanide tartozik: nem azt mondom, hogy 18 évente szüljünk, de abba azért érdemes belegondolni, hogy két kiskorú gyerek fejenként egészen pontosan fele annyi figyelmet kap, mint amennyire szüksége van. Aki egynél több gyereket vállal, vértezze fel magát valami földöntúli, angyali türelemmel (amilyen nekem pl. nincs (: ) és nem kevés pszichológiai szaktudással. Ha három gyerek közt kéne megosztani a figyelmemet, megkergülnék. (Ismerek hat-, sőt, nyolcgyerekes anyukákat. Nagyon aranyosak, minden elismerésem az övék, de többnyire a leghalványabb fogalmuk sincs arról, hogy Petike3-nak egészen pontosan mi nyomja a lelkét.)
Más: Nem először mondom, és valószínűleg nem utoljára: ha az állam egy tucat gyereket akar tőlem, tiltsa meg számomra a közoktatásban való részvételt. Húsz évnyi tanulás és szakképzés után hadd ne az legyen már az első, hogy gyorsan szülök egyet (ettőt-hármat-négyet), aztán elmegyek valahová iratkapcsot smirglizni, mert munkatapasztalat híján, viszont anyaként ez lesz az egyetlen állás, ahova felvesznek. Mondom, én iszonyú szerencsés vagyok, mert a saját szakmámban, otthonról tudok dolgozni (és már akkor is tudtam, mikor a gyerek még csak egy éves volt), de szerintem az egy ujjamon meg tudom számolni, hány nőnek van még erre lehetősége. Ja, és vannak olyan emberek, akik beleőrülnek, ha nem dolgozhatnak valamit. Az őrült anya meg, mint köztudott, nem tesz jót a csemetének.

különös 2011.07.13. 12:33:09

@fizetekmegegysort: pontosan. sokat "fejlődött" az ország :) demokrácia=oldmegahogytudod?

kisQtya 2011.07.13. 12:33:44

A részmunkaidőt szélesebb körben is támogatni kellene, mert ma az a gyakorlat, hogy akinek van munkahelye, azt kifizetetlen túlórákba hajszolják, akinek meg nincs, az otthon vakargatja és a dolgozó által megtermelt segélyből él.
Ha a részmunkaidő munkáltatói terheit csökkentenék, akkor egy munkakörre két munkavállaló juthatna, segély pedig nuku.

kisQtya 2011.07.13. 12:45:20

@Kovácsné: Szinte tökéletesen egyetértek. Egy kivétellel. Egy képzett, iskolázott, művelt anya jobban tud gyereket nevelni, mint egy műveletlen, iskolázatlan. Egy ilyen nő jobb társa tud lenni a diplomás, képzett, művelt társának. Egy diplomás nőnek miért kellene alkalmazottként dolgoznia? Egyáltalán dolgoznia? Hiszen az ő munkája a család, ÉS A KARITATÍV MUNKA, MEG A KÖZÖSSÉGSZERVEZÉS. Már persze, ha egy normális társadalomban.

kisQtya 2011.07.13. 12:51:23

@különös: Hát én is ettől kapok agybajt. Elveszik a fizetésem felét, a munkáltatómról a bőrt is lehúzzák utánam, majd szigorú, megrovó hangon, feltartott mutatóujjal kioktatnak, hogy:
- nincs ingyen,
- ne várjak mindent az államtól,
- gondoskodjak magamról, a kölykeimről, meg a szüleimről.
Miből? Az anyátok p.....ját!

ili810 2011.07.13. 13:05:34

@kisQtya: Java többségünk így nevelt gyereket. Rengeteg lemondás közepette előbb otthont, megfelelő életkörülményt próbáltunk magunknak és természetesen gyerekeinknek adni.Ezt is csak úgy tudtuk megtenni, hogy volt némi kiszámíthatóság.Nem minden önzés nélkül tette teszi az ember mint szülő a dolgát, mert úgy képzelte ha az ereje majd lejjebb hagy ,mellette lesznek a gyerekei. A kilátástalanságra ha racionálisan végigondolja ma egy fiatal a helyzetét inkább menekül innen, mert nem lát perspektívát. Ratkó gyerekek ma társadalom problémái mert sokan vannak.Ma már nem lehet úgy gyereket nevelni, mint valamikor szüleink éltek,hogy hazajött az egyik az iskolából és átadta a ciőét a másiknak ki du. ment iskolába.Egy ágyban hányan aludtak? Persze hogy nem volt ciki a vizes cokros kenyér! Mikor egyre nagyobb teret kap az alapítványos /magániskolák/ ,mikor 100e érő mobillal járkálnak a nyakukba? A társadalmi olló nagyon széttnyilt már.Egy szülőnek nincs kegyetlenebb érzés mikor a gyerekének a boltokban a kirakatok előtt folyton azzal kell szembesíteni, hogy ezt sem azt sem lehet.Kajára is alig jut már.

különös 2011.07.13. 13:19:25

@ili810: és sajnos egyre többen vannak akik fájó szívvel nézik a kirakatokat, vagy már nem is nézik. és azok is egyre többen vannak akik semmit se néznek csak VV-t meg barátok köztet. és nézd meg a mostani 18körüli fiúk nagy részét. mi lenne ha kitörne egy háború? mert ugye a 10ezer katonánk nagy része külhonban van. ezek a senemű szemetlenek (direkt így) védenének meg, akik folyton azt mondják hogy meg akarnak halni?

Seduxen (már NEM dr.) 2011.07.13. 13:25:23

@különös: egy háborúban erre azért azt hiszem lenne lehetőségük... (laikusként mondom, hogy háború esetén ha 10.000 katona helyett lenne 100.000-es létszámú haderőnk, az sem tudna túl sokat kezdeni, max nem 2-3 óráig védenének meg 4 falut, hanem 1 napig. ha itt ne adj' Isten valami lenne, akkor max arra lenne lehetőség, hogy gerillahadviseléssel felvenni a harcot. kivéve persze, ha Oroszország vagy Kína támad, mert akkor kakukk).

Igazából ezeket a "lényeket" elnézve azt gondolom, hogy a munkaerőpiacon a jelenlegi 30-40 éves korosztálynak könnyebb lesz, mert az ilyen sp, meg fluortomi-hasonmások (tisztelet a kivételnek) semmit sem érnek.

különös 2011.07.13. 13:29:34

@Seduxen: igazabol karosak is, mert az összes többi is olyan akar lenni

Seduxen (már NEM dr.) 2011.07.13. 13:36:08

@különös: legalább lesz hol dolgoznunk 70 éves korunkig, tiszta haszon! még több sp-t a néééépneeeeek :)

különös 2011.07.13. 13:43:36

@Seduxen: oksa, de akkor a normális népnek meg füldugót ellátmányban xD

fizetekmegegysort 2011.07.13. 13:57:06

@Seduxen: @különös: Nemáááá, ne legyünk már ennyire öregek!!! A mai 35-40esek, akik ülnek a vezetői székekben, anno hülye "depesmódos" feketében járó, felnyírt hajú nyikhajok, vagy "duranos" unisex népek, vagy "menő rockercsávók" voltak. Anyáink egyik rétegnek sem jósoltak sok jövőt... Anyáink korában meg a hosszúhajú gyanús figurákról nem gondoltuk volna, hogy helyt állnának bámilyen helyzetben. Én is teljesen kivagyok a mai divattól, és csak reménykedem benne, hogy mire a fiaim tinik lesznek, valami férfi-kinézetű-férfi ideál lesz a divat, de azért nem gondolom, hogy az espések nem fognak ugyanúgy felnőni egyszer... :)

különös 2011.07.13. 14:12:10

@fizetekmegegysort: fel fognak, de teljesen agymosottak lesznek. valahogy mások voltak a régi divatok. pedig én sem vagyok öreg. :) ha megmondanám mennyire nem, leülnél :)

Kovácsné · http://kovacsne.blog.hu 2011.07.13. 14:15:45

@kisQtya: A diplomás nő valószínűleg nem a "csalásfenntartás és gyereknevelés" szakon végzett, mert ha KIZÁRÓLAG ilyesmire vágyott volna, nem megy egyetemre, hanem 20-25 éves kora körül már gyereket szül (: A diplomás nő (Ideális esetben) a munkára is vágyik - ahol kamatoztathatja azokat a képességeit, melyek miatt egáltalán egyetemre ment - és családra is vágyik. Ez a kettő többnyire úgy tud összejönni, hogy kicsit később szül az átlagnál, és kicsit kevesebbet (:
A diplomás számára (meg még jónéhány nő számára, nem kell ehhez diploma...) egyébként tényleg kínszenvedés tud lenni, ha kizárólag háromévesekkel és az anyjaikkal társalog. Ez nem azt jelenti, hogy a háromévessel gyűlöl társalogni - fantasztikus agytorna az is, tolmács legyen a talpán, aki a gyerek 500 darabos szókincsére sikerrel lefordítja a világ dolgait, nekem az egyik kedvenc szórakozásom. (Az anyjaikkal társalgás már kevésbé (: ) De azért vannak témák, amiket nem a gyerekével vitat meg az ember, mert a gyerek nem tud hozzászólni (Nem azért mert hülye, és nem azért mert "nem neki való", hanem azért, mert még nem élt eleget)

Intizar 2011.07.13. 14:17:38

Egy szót se a gyerekvállalás ellen. Nincs is annál jobb. Engem az ízléstelenség és az álszentség keserít el. Álszentség a nagy nemzeti hév, és annak implikálása, hogy az emberek azért nem szülnek eleget, mert nem kapnak elég ízléstelen szimbolikus támogatást. Ízléstelenség meg, amit a szemünkkel láthatunk. Ami ronda, az ronda, ami idétlen, az idétlen. Értem én, hogy eredetileg széplelkű gondolat volt ez, de bizonyos életkörülmények között a széplelkűség arculcsapásnak számít.

hoplita 2011.07.13. 14:18:56

@Seduxen:
"....nos azt sem. azt inkább csak sajnálom. de ha neki úgy teljes az élete, élje úgy...."

Ugyan már....tudod milyen megkeseredett, önző, rosszindulatú vén faszok és picsák válnak ezekből ötvenes korukra?
Tudom, mert már tapasztaltam.
Jól le és megélt életük minden óráját odaadnák egy ökölnyi kölyökért a végén, de ez az üzlet sosem jön már össze..

hoplita 2011.07.13. 14:22:57

@különös:
Sok....de légy erős, az is sokszor odaszülte, aki akart.
Azoknak a nyomorban és nyomorba szülő ratkó lányoknak és asszonyoknak a gyerekei, unokái most a kánaánt várják a szüléssel.
Ha rájuk lenne bízva ők nem is léteznének...
Ez ám a nonszensz, igaz-e droid faszomfütty?
Neked nem fáj, hogy ilyen hülye vagy?

hoplita 2011.07.13. 14:30:33

@cdrom70:
Szia..!

Igazad van, ebből nem sok, mondhatni semmi nincs meg....és ez bizony komoly probléma, sőt több annál, tragédia.:(
Nézd én egy jobbikos náci vagyok, mi ezt a részét a dolognak kicsit máshogy gondoljuk.
De 3 gyereket nevelek és soha senki nem részeltetett még kellemesebb időtöltésben, mint hogy tegnap délután a két kicsivel kimentem horgászni és ott szerencsétlenkedtek a kezem alatt, halfogás címszaván.:))
Elhiszed?
Úgy, hogy most alig van munkám és szinte a semmiből élünk....mégsem csinálnám vissza, egyetlen percre sem.
De ezzel általában így van mindenki, mihelyst az első utód világra jön.:)
Nyilván atavisztikus ösztönök is belejátszanak ebbe....nem is kicsit.:))

különös 2011.07.13. 14:51:36

@hoplita: nem értem miért kell lehülyézni, én sem tettem, de személyeskedni nem vagyok hajlandó :) nekem is van gyerekem nem ezen van a hangsúly :D

hoplita 2011.07.13. 15:21:00

@különös:
Jó, nem hülye vagy...revideálok.
Csak nem vizsgálod a dolog minden oldalát meg és elhamarkodottan következtetsz.
Ahogy talán most én is tettem.:)

különös 2011.07.13. 15:26:28

@hoplita: nalátod :D nem a gyerekvállalás ellen szóltam, hanem a nyomorba a nyolcadikat megszülés, és a gyerek nem drága ellen :D amúgy én is szélsőjobb vagyok (náci mondjuk nem) úgyhogy öngól neked is, nekem is :)

cdrom70 2011.07.13. 15:47:09

@hoplita:
Szia
Nekem az számít, hogy mi jó a családomnak és nekem semmi más, mindaddig még nem tesznek keresztbe nekem, nem érdekel ki mit csinál, ki milyen beállítottságú.. )
Azt látom, hogy az elmúlt 4 évben a politika (mindkét oldal) folyamatosan szívatja az átlagpolgárt. Emiatt ne csodálkozzon senki, hogy fogyunk. Van egy réteg akik nem fogynak pedig azoknak kellene leginkább, gondolom sejted kikre gondolok..

plephyl 2011.07.13. 18:15:56

@különös: "személyeskedni nem vagyok hajlandó :) "

na ez a vastagbőr b+

Kravitz 2011.07.13. 18:49:09

@hoplita: Na ja, mert a gyerekszülés+nevelés boldog, és gondtalan időskort jelent. :DD
Ezt a Babonák és Tenyérjóslás könyvének hanyadik fejezetében olvastad? Mert én valahogy lemaradtam róla.

Mutass be nekem egy elégedett nagyszülőt és én bemutatok neked kettő másikat, aki akkor sem kapna a felnőtt gyerekétől egy pohár vizet, ha az élete múlik rajta.
(régi jogos/kiszínezett méreg; kifizetetlen/vitatott adósságok vagy a klasszikus megkeseredett anyós vs haragos házastars etc...)

Csak a közvetlen ismeretségi körömben 4olyan ötvenes, dolgozó embert tudnék megnevezni, aki 3+gyereket nevelt fel(akik külföldön próbálják elfelejteni honnan jöttek, ill szimplán sz*rnak a fejére), és most hajléktalan szállón(nem vicc!), vagy szívességből barátnál, kollegánál húzzák meg magukat.

Valszeg jobban jártak volna, ha a gyerekre szánt összeget félreteszik, és kicsi részéből uborkára/testápolóra ruháznak be inkább.

Nurrddin 2011.07.13. 20:17:08

@Kravitz: "Mutass be nekem egy elégedett nagyszülőt és én bemutatok neked kettő másikat, aki akkor sem kapna a felnőtt gyerekétől egy pohár vizet, ha az élete múlik rajta. "

én mindkét kategóriából tudok mutatni párat...
a második kategóriában némi nevelési hibát is látok, legalábbis a környezetemben... nem is keveset, akárcsak az ötvenes hajléktalan ismerőseidnél, akik gondolom igazi individumot faragtak a gyerkőcökből...
meg is lett az eredménye

Nurrddin 2011.07.13. 20:17:51

@Nurrddin: pontosítok, igazi modern liberális individumot...

hoplita 2011.07.13. 20:42:40

@cdrom70:
Szia.
Igen, rájöttem kikre gondolsz, nem kell hozzá 6 diploma.:)
Szavakban családbarát a politika - huhú, de szépen tudnak beszélni, főleg a fityisz - aztán leszarják magasról az egészet.
Miközben annyira nem hülyék, hogy ne tudnák, egyszer nekik is a fejükre szakad az egész hóbelevanc.
A legnagyobb katasztrófa a demográfiai....csak annak a következményei nem holnap jelentkeznek, a számla évek, évtizedek múlva lesz benyújtva....de be lesz, efelől ne legyen kétsége senkinek és egy nagy reccsel összedől minden.

hoplita 2011.07.13. 20:44:08

@Kravitz:
Nem, jobban jártak volna ha a gyerek nevelésére is fordítanak némi energiát....sokkal jobban.

civilkontrol 2011.07.14. 08:09:09

Amiről a kedves vastagbőr ábrnádozik az a gyermekvállaláshoz kapcsolódó szociális intézmények és egyéb juttatások intézménye, röviden anyagi természetű dolgok.
Amiről a kezdeményezés szól az az, hogy legyen társadalmi elismertsége a gyeröknek, rusnyán fogalmazva legyen trendi kölköt vállalni.
Igen fontos gondolat, mert jelenleg nem igy van és ez legalább akkora akadály mint a 230-as chf.

Ez két különböző dolog. Nyilván kedves laspalmas is meg tud birkózni azzal a feladattal, hogy egyszerre járjon és beszéljen .
Ráadásul a fenti nem kerül pénzbe (ami ugye erősen hiánycikk) tehát megvalósitható, és meg is valósitották.

Azt szeretem a vastagbőrben, hogy nem csak a geciségeket, de a jó dolgokat is sikerül úgy tálalni, hogy szar izük legyen.
Menjetek a picsába

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2011.07.14. 09:25:58

@civilkontrol:

értem. ettől trendi lett gyereket vállalni?
arra nem térnék ki micsoda elborult elmére vall a gyermekvállalást trendiségként kezelni.
te nagyobb ökör vagy mint viktor legostobább nyalonca, ha szerinted azért nem vállalnak az emberek gyereket, mert nem divatos.
tudod trendi az tud lenni egyébként, amit meg tud az ember valósítani, azaz van rá anyagi kerete.
majd, ha lesz anyagi és szociális stabilitás, trendi lesz a gyerekvállalás.

civilkontrol 2011.07.14. 10:39:52

@Conv:
A trendi csak egy szinonima arra, hogy a társadalom jelen pillanatban nem fogja föl örömteli dologként a gyerekvállalást.
Tudod hol a legalacsonabb a gyermekvállalási hajlandóság itthon? Az anyagi értelemben vett középosztálynál. Érdekes nem? Még a végén kiderül, hogy nem (csak) pénzkérdés a gyermekvállalás, hanem bizony sokkal fontosabbnak vélik az emberek a karrierjük alakulását, meg más másodrendű, fogyasztáshoz kapcsolódó hedonista faszságok élvezetét, mint a gyermekvállalást.

Ezen ilyen próbálkozásokkal lehet segiteni. Valszeg nem ez a legjobb ötlet, de remélhetőleg még sok lesz. Megforditani az emberek gondolkodását nem megy egyik napról a másikra, márpedig ezt kell tenni.

Ja és nyalonc az a fasszopó kurva anyád az

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2011.07.14. 10:49:09

@civilkontrol:

a trendi nem szinonímája a társadalmi megítélésnek.

a középosztály az amelyik felelősségteljesen tud gondolkodni ez ügyben. ezért nem igen vállal gyereket. nem terendiségből nem.
ha már statisztikázol, tedd mellé, hogy a legmagasabb a gyermekvállalási kedv a legszegényebbek közt van. ez azonban nem azt bizonyítja, hogy a gyermekvállalás nem ynagi teher és felelősség, hanem azzal a ténnyel van összefüggésben, hogy a legiskolázatlanabb réteg a legszegényebb és náluk a legkevésbé fellelhető a felelősségteljes családtervezés ezen okból.

koma, téged sem az eszedért lopnak el.
nem nyaloncoztalak, hanem összehasonlítottalak egy nyalonccal.
ami sértő lehetne rád nézve, az az ökör jelző volt.
azonban mivel azzal, hogy fel sem fogtad mi volt s sértés igazoltad az ostobaságod, így nem igen van okod felháborodni a tényeken.
legfeljebb az ökör sértődhetne meg jelen helyzetben a párhuzamon

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2011.07.14. 11:19:01

@Seduxen: Tényleg ennyi baja van?Most mondanám hogy akkor tényleg a te fiad de nem akarok gyökér lenni.:))Szerintem még így is életrevalóbb,egészségesebb,okosabb,és szebb mint az apja.:)) Amúgy kívánok neki jó egészséget nektek meg kitartást.
Anyám dolgozott gyerekotthonban,volt egy gyerek aki mindenre allergiás volt,ha jól emlékszem csak gyümölcsöt ehetett.Tényleg a legszarabb,ha egy gyerek valami rendellenességgel születik és így kell élnie.
@Kravitz: @hoplita: Ez függ a gyerek egyéniségétől és a neveléstől is.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2011.07.14. 11:22:28

@Tigeri: a gyerek egyénisége meg szinte teljesen a neveléstől függ :)

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2011.07.14. 11:36:50

@Conv: Hááát ebbe kételkedem egy kicsit.Aki tizenévesen kirabolja a szüleit az nem biztos hogy a nevelés miatt van.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2011.07.14. 11:40:49

@Conv: Ha van egy gyerek akit szigorúan nevelnek és mégis bűnöző lesz.És van egy másik gyerek akit lazábban nevelnek és mégis normális ember lesz.Akkor erősen számít az egyéniség.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2011.07.14. 12:22:54

@Tigeri:
az egyéniség kialakulása nevelés kérdése főként.
nem a szigorúság, hanem a megfelelő kommunikáció a lényeg, azaz megtanítani a gyereknek, hogy mi a jó, mi a nem jó, erkölcsi, morális alapot adni. lehetsz te akármilyen szigorú, ha nem kommunikálod le mit miért csinálsz, illetve lehetsz te akármilyen engedékeny, ha a gyerekkel lekommunikálod a dolgait.

igaz nem tudom mire gondolsz az egyéniség fogalma alatt, de az egyéniség az összetett tulajdonságok halmazának gyűjtőkifejezése. szerintem amiről te beszélsz egyébként a bűnözéssel kapcsolatban az nem az egyéniség, hanem a jellem.
a szerzett ismeretek, az öröklött vérmérséklet, és a neveltetés, a szocializáció során felszedett jellemformáló nevelés és példakövetés külső megnyilvánulásainak érzékelhető összessége az egyéniség.

nincs olyan, hogy valaki született bűnöző. még abban az esetben sem, ha súlyos szociopátiát/pszichopátiát előidéző fizikai-kémiai alapú agyi deformitással születik. az emberek jelentős része egyébként szociopátiás eset, csak a neveltetésből, a szocializációból adódó erkölcsi és mentális gátak megakadályozzák a megnyilatkozását.

kisQtya 2011.07.15. 12:04:05

@civilkontrol: "Tudod hol a legalacsonabb a gyermekvállalási hajlandóság itthon? Az anyagi értelemben vett középosztálynál. Érdekes nem? Még a végén kiderül, hogy nem (csak) pénzkérdés a gyermekvállalás, hanem bizony sokkal fontosabbnak vélik az emberek a karrierjük alakulását, meg más másodrendű, fogyasztáshoz kapcsolódó hedonista faszságok élvezetét, mint a gyermekvállalást. ..."

Ennyire nem lehetsz korlátolt. Azért a középosztálynál alacsony a gyerekvállalási kedv, mert ebben a társadalmi rétegben már lenne igény a minőségi gyerekgyártásra, csak éppen anyagi lehetőség nincs rá.
A putriban azért szülnek számolatlanul, mert úgysem költenek a gyerekre, sőt, még egy kis pénzt is kapnak érte. A gazdag felső középosztály már vállal 2-3 gyereket, a kőgazdag felső tízezer körében pedig státusszimbólum a 4-5 gyerek, akár két feleségtől is.
A nagyvállalkozó unokatestvérem diplomás felesége sosem dolgozott, öt gyereket szült, házvezetőnő mellett és munkahely nélkül egész napja ráment a gyerekek (iskola, nyelvtanulás, sport, zene, tánc, utazás,stb. ) programjainak szervezésére és a kisbusszal történő fuvarozásukra. Így lehet képzett, diplomás, több nyelvet beszélő, minőségi gyereket nevelni, pláne ha apa hazatolja azt a havi kétmillát, amibe ez kerül.

kisQtya 2011.07.15. 12:39:46

@Tigeri: Nem csak szar, sokba is kerül. Nekem van egy lisztérzékeny nagynéném. Hogy annak a kaja és a hiánypótlás mibe kerül!!!

fokabacsi 2011.07.15. 17:53:00

Mi lesz azokkal a családokkal, akik "svájcifrankos" kölcsöne most, hogy a Frank 235Ft , az egekbe szökik!? Ki foglalkozik ezzel, és a gyerekeik sorsával, melyik "hivatal", a sok közül?!

2011.07.15. 20:23:49

Vesszek meg, de én ki nem teszem ezt a cetlit!!! Ahogy gyereket szülök, annyi a fizetésemnek, kapom majd a fsza 23ezer forintot, de plusz 1 fővel többen leszünk csesszék meg! Ahhoz hogy megéljünk kell az én fizetésem is, nem keres milliókat a párom!
Hol élnek ezek a minisztériumban?!!! Mégis mit képzelnek magukról????

trojka 2011.07.16. 07:20:10

Menjenek a fenébe az ajtodiszukkel, meg az egész hulyeséggel, amit csinálnak. Lányom lassan 15 éve tanít, netto havi 80 ezerért. Férje szintén ennyit keres (Istenkém, nem a bankszakmában dolgozik és nem is politikus). Iker gyemekeik szulettek, sajnos,korábban mint kellett volna, Debrecenbe vitték öket. Egy héten kétszer látogatunk, minden egyes alkalommal 6 ezer ft a tankolás, ezt kell vinni, azt kell vinni, no meg ugye, az a fránya paraszolvencia...Én nyugdíjas vagyok, feleségem "jol fizetett" pedagogus. Ha majd hazaengedik öket, már elöre félunk, ki fog lányomnak segíteni, mivel férje dolgozik, anyosa dolgozik, feleségem dolgozik. Minden esély megvan rá, hogy a nök még dolgozhatnak egy pár évig, tehát a gyerekek már iskoláskoruak lesznek, mikorra a nagymamák egyáltalán be tudnak segíteni a nevelésbe, gondoskodásba. Csak azt felejtették el "zászlos" uraimék, hogy anno a nök elmehettek55 éves korukban nyugdíjba, jol megérdemelt pihenésre, s igen sokat tudtak segíteni az unokák körul. Most, majd 65 évesen,megtörve, kifacsarva, betegen ugyan mit tudnak tenni? Másik: csak ugy megkérdezem, a mai fiatalokra mit akarnak még ráeöszakolni, erejukön felul? Vállaljanak gyereket "négy kerék, négy gyerek...", elötakarékosodjanak a nyugdíjukra, amit esetleg állam bácsi egy ocska trukkel egyszeruen elvehet töluk, dolgozzanak míg meg nem halnak, egy életen át tanuljanak (de minek?), és tapsoljanak Viktor urék minden hulyeségéhez. Egyébként, nem kell besz...ni, szuletik itt elég dádé, nem fog a nyakukon maradni sem az ajtodísz, sem a zászlo, sem a mittudom én micsoda!

látjátok feleim szümtükkel 2011.07.18. 09:53:42

@vágtázó halottkém: "Hol élnek ezek a minisztériumban?!!! Mégis mit képzelnek magukról????"
Egyet értek veled, de sajnos itt élnek, és azt gondolják magukról, hogy ők a bölcsesség birtokosai.
Pedig a "nemzeti konzultáció" keretében megtudhatnák az ország idősebb részétől, hogy a kádári rendszer gyes-e is azért került bevezetésre, hogy SEGÍTSE a gyermeket vállaló nőket. Igaz, akkor a nő párja nem volt minden napos stressznek kitéve, hogy másnap lesz-e munkája. Sőt az sem okozott napi stresszt a családoknak, hogy miből fogják fizetni a rezsit, futja-e minden nap élelemre és ruhára, tudják-e a gyereket iskolába járatni, mert a költésgeket nem a magántulajdonos, és a piac ugráltatta előre kiszámíthatatlanul egyik napról a másikra, ezért az élet a gyes mellett is kiszámítható volt hosszú távon. Ma kis jövedelemmel nem lehet a jövőt előre tervezni.
Ha meghallgatnák a népet, akkor tudhatnák, hogy a kis, és közép méretű jövedelemmel rendelkezők engedhetik meg a legkevésbé maguknak, hogy az anya több gyermeket szüljön, mégkevésbé azt, hogy azokat otthon nevelje, mert létbizonytalanságot az emberek nem akarnak a gyermekeiknek .
Kár, hogy nem közölted, a gyermeked megszüleséte után miként alakulna az állami támogatásokkal együtt a családotok átlag jövedelme, mert az nagyon beszédes adat lenne.

2011.07.18. 15:53:48

@látjátok feleim szümtükkel:
Nem kapnék állami támogatást, mert PONT NEM vagyunk rá jogosultak. Azaz, most 2 fizetésből megélünk, de ahogy gyerekünk lesz, 3-an fogunk kínlódni 1 fizetésből pár hónapig.
Persze tudom, vissza lehet menni dolgozni. Előre látom, hogy az lesz.

pjm 2011.07.18. 17:00:34

Na de kérem, a szükséges áldozatokat vállalni kell, a kormány minden egyes család problémájával külön-külön nem tud foglalkozni, hiszen térdig állnak a munkában. Az elmúlt nyolc év baklövéseit pedig ki kell javítani, az áldozatot mindenkinek meg kell hozni. Főleg azoknak, akik eddig az olcsó frank hitelből gyűjtöttek vagyonokat, és most saját harácsoló természetük és tetteik következményét kell elviselni. Ezt türelemmel, alázattal kell megtenni és tudomásul kell venni, hogy ez a kétharmad demokráciája. A következő választásokon pedig könnyű lesz szavazni, mert a narancssárga papírt kell csak bedobni az urnába, nem is kell foglalkozni azzal, mi van rajta.

tibike3 2011.07.18. 18:24:30

Ha valakinek ettől az ajtóbiszbasztól sem jön meg a kedve a gyerekcsináláshoz, az fogja kövérlaci által emlegetett kötelet osztjónapot !!

süti beállítások módosítása