Skip to content


       Szűrés lista

Ajtódísszel több kisbabát

Dr. Kopp Mária ismert szociológus 2009.nyarán hozta létre a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalmat, mely a Három Királyfi Intézet Nonprofit Kft.-ből, a Népesedési Kerekasztalból, és a Sajtókerekasztalból áll. A Mozgalom célja, "hogy megszülessenek a tervezett gyermekek Magyarországon."

2010-ben havonta megrendezték a Népesedési Kerekasztalt, melynek javaslataival a parlament népesedési bizottsága kiemelten foglalkozik (pl. a családi adózás, családi napközikhez kapcsolódó szabályok egyszerűsödése).

Igazán ismertek tavasszal lettek, mikor meghirdették a Babazászló-pályázatot, melynek "célja, hogy az intézmények, otthonok falán azt is jelezzük zászlóval, ha valahol kisbaba születik, hiszen ez a közösségnek is érték, öröm. Régen hagyomány volt, hogy kisbabás otthonokat a környéken lakók néhány hétig segítették a szülés után, a zászló célja ezt a szokást is újjáéleszteni."

A nagyjából 198 pályamű közül az én kedvenceim:

 

A versenyen végül nem hirdettek eredményt, "A zsűri úgy döntött, hogy nem lesz egy,aki mindent visz, mivel több szép megoldás született és talán úgy a legjobb, ha mindenki olyan zászlóval jelzi babája érkezését, amilyen neki a leginkább tetszik. A lényeg, hogy használjátok és szeressétek ezt az ötletet, terjesszétek ezt a szép új hagyományt!"

A Mozgalom célja és igyekezete teljes mértékben érthető és támogatandó.

KSH gyorsjelentés, 2011.06.22.
"Az előzetes adatok szerint 2011 első négy hónapjában felgyorsult a születésszám csökkenése. A január–februári 7,8 százalékos csökkenést követően márciusban és áprilisban 14,3 százalékkal kevesebb gyermek jött világra, mint egy évvel korábban. A születésszám összességében 11,1 százalékkal csökkent, ez 3434-gyel kevesebb újszülöttet jelentett az előző év azonos időszakához képest."

A kormány is aggódik a drasztikus csökkenés miatt, ezért .........tegnap, a Népesedési Világnap alkalmából a Nemzeti Erőforrás Minisztérium úgy döntött, felkarolja a Mozgalom ötletét, némileg átalakítva.

2011.07.11.
Mostantól minden édesanya kézhez kap gyermeke születése után a termékmintákat tartalmazó csomagban egy ajtódíszt is, amelyet otthonuk bejáratára kifüggesztve jelezheti kisbabája érkezését. A szalagon lévő grafikát a  minisztérium felkérésére Simon András grafikusművész  tervezte. Az ajtódísz nagy előnye, hogy azok is használhatják, akik zászlótartó hiányában nem tudtak eddig zászlót kitűzni.

"A szív egésze a szeretetet, a szív két oldala az apát és az anyát ábrázolja, mely körülölelik a gyermeket."mondta el Simon András, a grafika tervezője. A grafikus azt hangsúlyozta, hogy az egyetlen, éppen ezért "megszakíthatatlan" vonallal megrajzolt embléma "jelképezi a házasság, a gyermek iránti örökkévaló felelősséget".

A mű:

 

És az első szerencsés kismama és kisbaba, aki megkapta az ajtódíszt a miniszter úrtól:

 

"Lehetőleg minél több gyermek vállalására kell biztatnunk az édesanyákat, a családokat. El kell érnünk, hogy ne csak az anyagi támogatás legyen fontos a gyermekvállalásban. Az egyes törvényi szabályozások és anyagi támogatások helyett, az érzelmek, gondolatok és a társadalom támogatása a fontos." – emelte ki Soltész Miklós.

Az is fontos, persze.

Jólesik/jólesne egy kismamának, ha kedvesen rámosolyognak, előreengedik, hellyel kínálják, lesajnáló nézés helyett gratulálnak a pocakjához, a kórházból hazatérve beugrik egy családtag vagy szomszéd párnapi főtt étellel vagy csak kitakarítani, DE a kiszámíthatóság és az anyagi biztonság sokkal fontosabb. Azon nem segít egy darab kartonpapír, hogy a gyerekkel otthon töltött év/ek felérnek egy túlélőtáborral, mivel a család bevétele csökken, a csekkek és élelmiszerárak viszont csak nőnek, a "baba/gyermek" előtagot nevükben viselő termékek ára pedig minimum kétszeres szorzóról indul, és bizony nem mindent lehet használtan megvenni.

Meg ugye a gyerekének az ember a legjobbat akarja. Ebbe beletartozik a normális lakhatás, étkezés, ruházat, piperecuccok, játék, mesekönyv, és bizony olyan luxus, mint  a szülinapi és karácsonyi ajándék, egy-egy kirándulás, strandolás, nyaralás, pár gombóc fagyi.

Arról nem is beszélve, hogy a nehézségek a GYED/GYES letelte után nem érnek véget, sőt. Bölcsi/ovi soha nincs elég, de ha netán bejut a gyerek, az ottani  4-5 hetes nyári szünettel sem könnyű megbirkózni, hisz egyébként sem kapkodnak a munkáltatók a kisgyerekes anyukák után.

Az ajtódísz-célcsoport dolgozó emberek nyilván nem "a törvényi szabályozások és anyagi támogatások" miatt vállalnak gyermeket, de bizony erősen mérlegelnek, ahogy a még gyermektelen Zero kolléga is elmélázott:

"Csodálatos!
Lehet még fokozni a motivációt?

A rekordot döntő 230 forintos frankárfolyam vagy az új Munka Törvénykönyve, esetleg az, hogy abban a pillanatban, ahogy a sperma találkozik a petesejttel, már rohanni kell a bölcsibe, hogy a várólista 145. helyére feliratkozz és akkor talán (!) lesz helye a gyermekednek 2 évvel és 9 hónappal később, és még talán vissza is vesznek a munkahelyedre, ahonnan persze 1 hónap után kicsaphatnak ... nem bírom tovább ezt az erős motivációs nyomást ... drágám, csinálunk sok-sok gyermeket?"

 

Címkék: fidesz társadalom

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr63060030

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kiscsalád az új normális 2011.07.12. 22:32:15

1960 előtt az emberi szenvedés egyik nagyon is általános formája volt, hogy egy nő élete során 10-20 alkalommal esett teherbe, abból megszült valahányat és túlélte a gyerekkort mondjuk öt. Akármilyen primitív is egy asszonyállat, az még neki i...

Trackback: Pedofil figurával védené a Médiatanács a gyerekeket? 2011.07.12. 21:44:45

Külön piktogrammal jelölné a gyerekeknek ajánlott televíziós műsorokat a Szalai Annamária vezette Médiatanács. Az ötlettel nincs gond, a számokat még nem ismerő gyerekeket a piktogram jobban tájékoztathatja. A Médiatanács blogján három figura-javaslat ...

Trackback: Baby on door frame 2011.07.12. 15:43:21

A hír: Babaköszöntő ajtódísz az édesanyáknak. (Az ajtódísz célja feléleszteni a hagyományt, hogy a babásokat a környékbeliek néhány hétig segítik.) Egy mondatban: Koppánykák esetén magát a babát is ki lehet tűzni az ajtófélfára.

Trackback: Környékbeliek 2011.07.12. 15:42:50

A hír: Babaköszöntő ajtódísz az édesanyáknak. (Az ajtódísz célja feléleszteni a hagyományt, hogy a babásokat a környékbeliek néhány hétig segítik.) Egy mondatban: Kalkuláltam egy kicsit, és rájöttem, hogy az adózás révén a babásokat pont tizennyolc ...

Trackback: Ajtódísszel a magyar népesedésért 2011.07.12. 14:25:02

Mostantól minden újszülött mellé jár egy ajtódísz, amellyel jelezheti a család az új tag érkezését az éppen arra járóknak....

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

plephyl 2011.07.13. 10:05:41

@Seduxen: "ne is haragudj, de aki ezen a mezsgyén mozogva dönt a gyermekvállalás mellett az nettó hülye."

mármint hogy figyelembe veszi a kockázati tényezőket? hát, én inkább azt mondanám, hogy aki ezeket NEM veszi figyelembe, az a nettó hülye. nem muszáj egyetértenünk. :))

a gyerekvállalás egy döntés, ami kockázatokat rejt magában. ezek a kockázatok lehetnek pl. egészségügyi, gazdasági, párkapcsolati kockázatok. én úgy vélem, hogy a legtöbb ember, ha nem is teljesen tudatosan, de számba veszi ezeket, mikor a gyermekvállalás előtt áll. aki nem, az felelőtlen az én szememben.

egyébként a felvetés onnan indult ki ugyebár, hogy én azt állítottam, hogy a kisbaba havi szinten nem kerül sokba, viszont évekkel később bizony komoly anyagi teher és ez bizonyxos létbizonytalanságot okoz. na most akit ez a bizonytalanság elriaszt, az nem baj, neki nem is való gyerek szerintem. igaz, lehet, hogy később megbánja, hogy nem vállalt gyereket. 8meg fordítva is, bár talán ritkábban).

én úgy gondolom, hogy az az általános, hogy VAN gyerek a rokonságban. de ha esetleg még sincs, akkor sem KELL megvenni, hiszen mérleget, légzésfigyelőt bérelni is lehet. persze a kezdeti beruházás elég tetemes (gyerekszoba kialakítása, bútorok, stb.), de ez egyszeri kiadás és lehet rá hónapokig gyűjteni. ráadásul a csecsemőnek mindegy, hogy mennyire csicsás a kis szoba, a szülő inkább magának csinálja.

de mondom mégegyszer, nagyon könnyű kifogásokat találni, panaszkodni pedig a legkönnyebb.

Seduxen (már NEM dr.) 2011.07.13. 10:07:09

@Publius Decius Mus: ezt nem is vitatom, hogy nagyon sokan vannak, akik egész egyszerűen a megszokott kis kényelmes életükről nem hajlandóak lemondani egy gyerek kedvéért. az ilyen típust viszont sehogy nem tudod rávenni a gyermekvállalásra, mert a karrier, a haverok, a buli, a nyaralások, a szabadság fontosabb, mintsem szaros pelenkával szórakozzon az éjszaka közepén. sok olyan van, aki egyszer rászánná magát (mondjuk 40+ évesen), de akkor már - biológiailag - késő.

@kisQtya: na ez meg a másik. az ellenségemnek nem kívánom, hogy beteg gyereke legyen. és ebben ugyan benne van a "mi" (mármint a szülők) elbaltázott életvitele is, de rengeteg orvosi műhiba is. szoktam is mondani asszonynak, hogy mi még összetehetjük a kezünket, hogy "csak" szója-, laktóz, meg tojásallergiája van a gyereknek, és nem - teszem azt - mogyoró. mondjuk így is drágább az etetése, mintha bármit megvehetnénk neki, de azért megoldható. inkább az a szar, hogy nem könnyű egy 2.5 éves gyerekkel megértetni, hogy ő miért nem ehet meg egy túrórudit, vagy nyáron egy fagylaltot.

különös 2011.07.13. 10:08:54

@plephyl: más félni, hogy mi lesz és más konkrétan tudni, hogy mi nem lesz. remélem érted ;)

kisQtya 2011.07.13. 10:10:12

@fizetekmegegysort: Kövezz meg érte, de miért kell visszatérnie a munkába a kisgyerekes anyának? Én másfél éves gyerekekkel kénytelen voltam visszamenni dolgozni. Őrjöngtem, hogy amíg én húzom az igát, addig más gyönyörködik a gyerekem fejlődésében. Ha beteg volt a gyerek, akkor a lázas napokon és éjjeleken otthon maradtam táppénzben, majd hulla fáradtan mentem vissza dolgozni.
Aztán hajnalban elrángattam a gyereket az oviba/iskolába, rohantam dolgozni, onnan rohantam az oviba/iskolába, gyerekkel bevásárolni, húzni haza a gyereket és a szatyrot, otthon rendet tenni, vacsoráztatni, fürdetni, leckével/bepakolással/másnapi ruha kikészítéssel foglalkozni, lefektetni, mosogatni, mosni, rendet rakni, 10 órakor ágyba beájulni. 10 évig csináltam. Ha én ezt előre tudtam volna, sosem szülök gyereket.

különös 2011.07.13. 10:14:31

@kisQtya: igen elvégre ezért lenne a 3év, hogy aki akar maradjon otthon. én mondjuk nagyon nem akarok, de aki szeretne miért nem teheti meg?

Seduxen (már NEM dr.) 2011.07.13. 10:15:44

@plephyl: pont, hogy arra akartam utalni, hogy azért ez nem egyszerű kockázatvállalás (már egy gyermek). kockázatvállalás az, ha átfutok a piroson, bízva benne, hogy nem ütnek el. a gyermekvállalás szerintem sokkal több, mint kockázatvállalás. erre igyekeztem utalni.

amikor elhatároztuk, hogy "belevágunk", akkor megpróbáltunk előre számolgatni, hogy mire is számítsunk, de még így sem voltunk köszönőviszonyban sem azzal, ami valóban lett a kezdeti kiadás (meg azóta is). kicsit meghúzva a nadrágszíjat nekünk belefért, de abszolút meg tudom érteni azt is, aki már előre tudja, hogy neki nem férne bele, és ezért inkább lemond a gyermekvállalásról. én ezeket az embereket nem tudom (és nem is akarom elítélni). aki "trendiségből" nem vállal azt.... nos azt sem. azt inkább csak sajnálom. de ha neki úgy teljes az élete, élje úgy.

Publius Decius Mus 2011.07.13. 10:17:24

Egyébként az ajtódísz nyílván nem fog lendíteni a gyermekvállaláson. Talán az változna, hogy az öregek egy része nem nyílt undorral figyeli ahogy terelem a gyerekeket. A másik, meg a nyílt irígység, aki a lakógyűlésen még be is szól, hogy a 3 gyerek miatt engem támogat az állam, tehát rohadt burzsuj vagyok. De nem, csak álmodom, az irígységen és a mások utálatán semmi sem fog változtatni. Talán csak valami katasztrófa, ami felrázná az embereket, hogy egy közösség vagyunk.

különös 2011.07.13. 10:18:09

az emberiség soha nem lesz egy közösség.... sőt egy ország sem... "Homo Sapiens, az emberek bölcse, lehet, hogy megártott az édenkert gyümölcse"

plephyl 2011.07.13. 10:19:31

@fizetekmegegysort: a négy órás munkaidőt kéne "nyomni" az államnak. ez igaz. biztos sok leendő kismamát elriasztanak ezek a példák és van is bennük jogos félelem. ezt vagy felvállalod vagy nem. mindnekinek el kell döntenie, hogy megér-e egy gyerek ekkora lemondást, anyagi terhet. én nem akarok senkit sem rábeszélni.
egy biztos. teljes létbiztonság soha nem volt és soha nem is lesz.

az is biztos azonban, hogy sok jajgató kommentelő meg sem született volna, ha a szülei is úgy gondolkodtak volnaanno, ahogy most ő...

különös 2011.07.13. 10:29:38

a "ratkóban" hány nő szült nyomorba, úgy, hogy nem akart?

Seduxen (már NEM dr.) 2011.07.13. 10:30:24

@plephyl: "egy biztos. teljes létbiztonság soha nem volt és soha nem is lesz." - ez igaz, csak - szintén saját példán keresztül látom - a majdnem létbizonytalanság sem ösztönöz gyermekvállalásra. és itt főleg a NŐK oldaláról közelítem meg: feleségemen látom aki idestova fél éve keres - mondanom sem kell teljesen kilátástalanul - állást, hogy mennyire nehéz - majdnem lehetetlen - kisgyerekkel elhelyezkedni. nem hogy részmunkaidőben, de még teljesben sem.

Szelid sunmalac 2011.07.13. 10:33:53

@különös: Akkor oke. Mert lattam en olyan gyereket, aki nem kapott cukrot, mondvan karos, aztan mikor egy kiskanallal adtunk neki, teljesen meg volt orulve.

@kisQtya: Es az jo? Nekem koran kellett annak lenni, de rohadtul nem kivantam.

cdrom70 2011.07.13. 10:34:47

@hoplita:
Szia

Az emberhez méltó körülményeket nem fogalmaztam meg pontosan, így félreérthető volt a kommentem, leírom mire gondoltam:
Lehetőség a tanulásra, (abban az iskolában ahol valóban folyik valamilyen oktatás)
Lehetőség arra, hogy gyerekemet ne csúszópénz fejében vihessem bölcsödébe, óvodába.
Lehetőség, hogy tudjak annyit keresni, hogy ki tudjam fizetni a hitelem
Kiszámítható gazdaságpolitikára, ahol tudom, hogy jövőre mennyi adót fogok fizetni, (az arányokról beszélek)
Lehetőség, az elfogadható orvosi ellátásra amiért havonta előre fizetek.
Ha gyerekem lesz, a jog garantálja, hogy visszavegyenek a munkahelyemre és ne érje meg neki, 1 hónap után kirúgni.. (védett munkahely)
Legyen gyakorlat a részmunkaidő.
Ezek közül mi az ami most megvan?

Jelenleg ezek közül mi

Vilidzs Pipöl · http://faluujsag.blog.hu 2011.07.13. 10:34:58

Felettem már valaki beirta saját tapasztalatát a nincs pénz=veszekedések, válás.

Én is ebben nőttem fel, és megszámlálhatatlan akkori és mostani példát tudok. Egy alap létbiztosság szükséges ahhoz, hogy a gyerek ne csonka családban és veszekedések között, nyomorban nőjjön fel.

Viszont azt sem tagadom, hogy úgysem lehet előre kiszámitani a dolgokat, tehát aki teheti, az vágjon bele.

kisQtya 2011.07.13. 10:38:06

@különös: Mert ilyen jövedelemből nem lehet gyerekkel megélni. Azért. Én nem azért mentem vissza, mert dolgozni akartam (egyébként imádom a hivatásomat), hanem azért, mert bérelt lakásban nem tudtunk megélni, konkrétan éhen döglöttünk volna.
A visszakapaszkodó női munkaerő lenyomja a béreket, a férfi is keveset keres, mert túlkínálat van a munkaerőpiacon (meg a nő is). Mivel a férfi keveset keres, a nőnek is dolgoznia kell.
A magyar nők egy része nem tud mit kezdeni magával otthon, ezért dolgozni akar. Én imádtam otthon lenni, mert NEVELTEM ÉS ÉLVEZTEM a gyerekemet, rendben volt a háztartásom, rengeteget olvastam és tanultam is szabadidőmben, idegileg kiegyensúlyozott voltam, megszervezhettem az életemet.

különös 2011.07.13. 10:40:12

@Seduxen: hidd el nem fogja megérteni, hogy mi arról beszélünk amikor létbizonytalanság van. mert ha nincs munkád "majdcsakleszvalahogy"ra nem vállalsz gyereket. ismerek egy nagyon vallásos családot, akik teljes létminimumom neveltek 5(!!!) gyereket, tényleg szinte nyomorban, és a hatodiknál azt mondták, hogy ha isten adott báránykát, majd ad legelőt is. azt hittem leülök... TESSÉK? mért, eddig adott? ez szerintem rosszabb mint nem, vagy csak 1-2-t vállalni

bőrmók 2011.07.13. 10:42:40

Csinálok sok-sok gyereket, és egy csomó ajtódíszem lesz! HÁHÁHÁ

különös 2011.07.13. 10:44:08

@kisQtya: persze értem én :) a "miért nem maradhat otthon?" nem ellened szólt, hanem az ellen, hogy ha már 3évet kaptunk, hogy a gyerekkel legyünk (máshol sokkal kevesebb), akkor akik kitalálták miért nem gondoskodnak arról, hogy aki otthon akar maradni az nyugodt szívvel tehesse? :)

gigabursch 2011.07.13. 10:45:59

@kisQtya:
A cigányok nevelésre a bűnügyi statisztikák szerint meg hiába költesz...

Kissé demagóg az érvelésed

gigabursch 2011.07.13. 10:46:52

@kisQtya:
Nem akarok senkit sem megbántani, de pontosan ezek elkerülése érdekében használták régen a Taigetosz intézményét.
S ismerek sajnos nem egy embert aki önnön sorsa miatt rikoltja, hogy miért kell azt életben tartani, aki alkalmatlan az életre, és ezzel miért kell őt és családját is megölni.
Mert ez közvetve de gyilkosság szintén

Seduxen (már NEM dr.) 2011.07.13. 10:50:25

@különös: igen, ez a "majdcsakleszvalahogy" működött az átkosban, mert egyik nap kiléptél (rúgtak) a munkahelyedről, és hétfőn beballagtál egy újba, mert aki akar, az dolgozhat jeligére a bújtatott munkanélküliség idejében ez működött. sajnos hosszú távon nem - vagy csak nagyon kevés szerencséseknél - működik az 1keresős családmodell, arról nem is beszélve, hogy a nőnek is van önérzete, már csak ezért is kell(ene) egy munkahely neki.

kisQtya 2011.07.13. 10:51:43

@plephyl: Sok jajgató kommentelő meg sem született volna? Ebben nem vagyok olyan biztos.
Én 50 éves vagyok. Egy borsodi kis faluban nőttem fel, ahol nagyon kevés osztálytársam anyukája dolgozott, az enyém pl. otthon volt. Az unokatestvéreim anyukája tanítónő, ill. tanár volt, ők is otthon voltak délután, meg az iskolai szünetek idején. Volt mérnök nagynéném is, ő dolgozott, de a gyerekeit egy nyugdíjas tanítónő hozta-vitte nevelte, mosott, vasalt és takarított is.
Számomra nem is volt olyan minta a családban, ami alapján megtanulhattam volna, hogy egy napi 9-10 órában hajtott nő (használhatatlan, pánikbeteg férjjel) hogyan neveli, gondozza a gyerekeit, látja el a háztartását. Senkit nem láttam, aki egész nap nem volt otthon és mégis a vállán nyugodott az egész család.

különös 2011.07.13. 10:54:17

@gigabursch: igazad van ebben. és most csúnya dolgokat fogok mondani. 300grammos koraszülöttet életben tudunk tartani. remek. csúnya kérdés, de minek? hatalmas az agy és egyéb kockázatok veszélye. egy 300grammos, az normál esetben vetélés lenne. mert igen is (kivételektől eltekintve) nem véletlenül indul be a "szülés" ennyire korán

kisQtya 2011.07.13. 10:59:26

@különös: Én is ismerek olyan gyereket (barátnőm volt oviban és általánosban) akik kilencen voltak testvérek egy szoba-konyhás lakásban. Érdekes módon mindegyiküknek csak egy gyereke van (egy kivételével, mert a bátyja felesége kettőt szült).

Talán a gyerekeket is meg kellene kérdezni, hogy jó-e nekik létminimumon gyereknek lenni?

különös 2011.07.13. 11:02:59

@kisQtya: biztosan nem jó, én soha nem is mondtam ilyet :) egy gyerek legyen gyerek. élvezze és ne kelljen megszégyenülten éreznie magát, ne kelljen nélkülöznie. mert a gyereknek a játékok, a kirándulások stb mind mind szükséges. kell a tapasztalat, az élmény. és egy szobában 11-en élni nem élmény

kisQtya 2011.07.13. 11:05:03

@gigabursch: Ez itt nem cigányozós blog és nem is akarom folytatni, de mit várhatnál attól a kis cigánygyerektől, aki megszületik a nyomorba és soha semmi jó nem történik vele? Nem lát a többségi társadalom számára elfogadható mintát, nem tudja, hogy kell úgy viselkedni, hogy a többség elfogadja őt. Te is olyan lennél, ha a gólya oda pottyantott volna.
Te vagy demagóg.
De most mondom, hogy cigánykérdéssel itt nem akarok foglalkozni tovább.

különös 2011.07.13. 11:05:36

persze fel lehet nőni vagon játék és édességek nélkül is, nagyanyáinknak is sikerült, meg közülünk is sokaknak, de az ember mindig jobb gyerekkort akar a kicsinyének mint neki volt. vagy akik 9-et nevelnek azok nem?

kisQtya 2011.07.13. 11:07:57

@különös: Értem én, hogy mit gondolsz, csak kissé nehézkes a kommentelős kommunikáció.

különös 2011.07.13. 11:08:47

@kisQtya: nehéz bizony :D nem ártana ide egy chat :D

Seduxen (már NEM dr.) 2011.07.13. 11:12:16

@kisQtya: "Ez itt nem cigányozós blog " - mennyire tévedsz :DDDDDDD ez bizony AZ (is) :DDDDD

különös 2011.07.13. 11:14:06

@különös: én is ahova jártam általánosba, sokan voltak akik 5en-7en voltak testvérek. nem lehetett a legjobb érzés a kisebbeknek, hogy új ruhát sose kapnak, évkezdéskor pedig a nyaralás kérdésnél is pironkodtak :(

kisQtya 2011.07.13. 11:16:10

@különös: Nagyanyáink kora egészen más volt. Akkor egyrészt nem volt központi kérdés az anyagi javak birtoklása, másrészt a társadalmi rétegek közötti érintkezés is korlátozott volt, kevesebb lelki inzultus érte a gyerekeket. (A báró gyereke nem járt együtt iskolába a zsellérgyerekkel).
Még egy nagy különbség volt. Az emberek többgenerációs nagycsaládban, támogató érzelmi közösségben éltek. Nem volt nyugdíj, de az öregek nem vegetáltak, hanem a családjukban, annak hasznos tagjaként éltek. A gyerekeket a család érzelmi védőburokként vette körül.

Ma érzelmileg gyenge és kiszolgáltatott családtöredékek vegetálnak, frusztrált magányos öregek, depressziós kismamák, agyonhajszolt anyukák és apukák, sebzett lelkű gyerekek vegetálnak, rosszul érzik magukat és azt sugallják nekik, hogy ezt a rossz érzést azzal tudják elűzni, ha fogyasztanak, ha vesznek valamit, az erre való pénzt pedig rabszolgamunkával kell megkeresni. Modernkori rabszolgaság, ezen híznak a multik.

különös 2011.07.13. 11:21:52

@kisQtya: hát bezony. bár a többgenerációs együttlakás gondolatától is megfordult a fejemben, hogy kiugrok az ablakon :D az én családommal nem lehet együtt élni. az apai ág, két kivétellel hülye mint a termőföld. de a lényeg átjött és igazad van, és ez a kontraszt a legrosszabb, hogy valakik nyomorognak 11en, mások meg élnek egyedülállóként mint a kiskirály. viszont, ha 9 gyerek helyett csak három van, már könnyebb valamivel

kisQtya 2011.07.13. 11:22:42

@Publius Decius Mus: Nekem anyám megmondta, ha hülyének születtem volna rögtön leadott volna egy otthonba ...

Akkor leadhatott volna. Ma nincs olyan otthon, ahova csak úgy leadhatna. Olyan van, ahova melléd még cca. 120.000.- forintocskát is le kellene adnia.

különös 2011.07.13. 11:24:16

@Seduxen: ebben az országban minden az :) de meg is értem, mert kapnak lakást, támogatást, vissza nem térítendő mindent és mit ad a nagy része vissza ebből?... mind tudjuk, hogy mit

kisQtya 2011.07.13. 11:28:52

@különös: Tudod, ez szándékosan úgy lett "megcsinálva", hogy "ki akarj ugrani az ablakon", hogy a generációk ne tudjanak együtt élni. Mert a nagycsalád nem jó a multiknak és nem jó az állam erőszakszervezetének sem. Mert a nagycsalád erős és nagyobb érdekérvényesítő képessége van, továbbá kevesebbet fogyaszt. :) Sok-sok kis gyenge embert könnyebben lehet befolyásolni és eltiporni. A szingli pedig egyenesen a legjobb fogyasztó és a leggyengébb ember.

különös 2011.07.13. 11:29:55

@kisQtya: minimum :) és a lelki teherről nem is beszélve

Borstörő · http://gyerekmonopoly.blog.hu/ 2011.07.13. 11:32:17

Nagycsalád??? Ah, de jó lenne... de ebből a politikából sosem lesz az, pláne egy szalagért...
No comment, vagy is igen, komment, de ez az én véleményem: gyerekmonopoly.blog.hu/2011/07/13/feszekrako_szalag

kisQtya 2011.07.13. 11:32:53

@különös: Mindent kapnak, csak azt nem, amire szükségük lenne. (De tényleg befejeztem.) :)

Viktus 2011.07.13. 11:33:18

Ez alapvetően jó kezdeményezés csak önmagában édeskevés, és a Fidesszel annyi a probléma mostanság, hogy a csomagolást előadja szépen csak éppen tök üres belül ... új munka törvénykezésdiben sem védik az anyákat sőt még könnyebb lesz kirúgni őket ... nem támogatja semmivel a kisgyermekes anyák részmunkaidős foglalkoztatását.

különös 2011.07.13. 11:34:15

@kisQtya: elképzelhető, hogy így van :) bár ebben a családban csak én vagyok aki kilóg, lázad, ők marha jól elvannak, folyton összevesznek, bactatnak engem hülyeségekkel. nekem lettek elveim a gyereknevelésben, de 18 hónaposan szófogadóbb mint az összes többi bármikor volt. ők úgy ahogy összetartanak, de én nem vágyom rájuk. főleg, hogy a nagy része, kollektíven alkoholista.

Borstörő · http://gyerekmonopoly.blog.hu/ 2011.07.13. 11:35:33

Hogy magamat idézzem: "Nyilván így van, kérdés az, hogy valóban a társadalomért tenni akarás motiválta vagy a cirkuszt és kenyeret a népnek? Mert a bohóc szépen felöltözött, de az előadás alatt kiderült, hogy nem mindenkinek van humorérzéke…"

különös 2011.07.13. 11:45:56

@Borstörő: humorérzékem van ugyan, de ezen a szallagon nem tudok röhögni. zokogni tudok, mert (vigyázat politika következik) ez csak egy intézkedés, kiragadva a sok olyanból amit mostanában vekkerviktor hozott, amivel nem is burkoltan egy 20-25 évre be kívánja magát betonozni a székébe, mert a gazdái ezt parancsolták és akkor jó kutya ül

különös 2011.07.13. 11:48:17

@kisQtya: amit nem kapnak (pedig megoldás lenne) az mind-mind 5 betűből áll :)

Borstörő · http://gyerekmonopoly.blog.hu/ 2011.07.13. 12:14:34

@különös: azért írtam, hogy a humorérzéket vesztek én is, annyira fáj ez kenjükbesárral politika

fizetekmegegysort 2011.07.13. 12:20:09

@kisQtya: Dehogy kövezlek. Én is imádom a fiamat, várom a következőt, és ha figyelmesen olvastad az első bejegyzésemet, még egy harmadik születését sem zárom ki. De azt azért mindannyian láthatjuk, hogy ma Magyarországon nagyon kevés család teheti meg, hogy anyuka nem megy vissza dolgozni. Ez az egyik oldal. A másik, hogy van jó néhány nő, aki magasan kvalifikált, és kisgyermek mellett is hasznos tagja tudna lenni a társadalomnak napi 4-6 órás munkával. Én azt gondolom hogy a lehetőséget kéne megteremteni: aki anyagilag megteheti és úgy dönt, maradhasson otthon, aki dolgozni akar, tehesse meg részmunkaidőben. A jelenlegi variáció - , miszerint 8-10 órás munkát várnak el egy édesanyától, és még így is marha nehéz munkahelyet találni - a lehető legrosszabb, és egyáltalán nem motivál senkit a gyerekszülésre. Különösen azokat nem, akik sok-sok évig tanultak, esetleg fontos a hivatásuk, vagy egyszerűen nem csak gyerekezni akarnak egy életen át.

fizetekmegegysort 2011.07.13. 12:26:20

@plephyl: Négy órás munkaidőben egyetértünk. Anyáinkra való hivatkozást jó magam nem szeretem. A szocializmusban lévő "teljes foglalkoztatottság" és viszonylagos biztonságban történő gyereknevelés nem hasonlítható össze a mai állapotokkal. Anyámnak nem volt olyan gondja, hogy visszaveszi -e a munkahelye, hogy lesz -e óvodai helyem, odaér-e értem az oviba ötre, nem kellett vagyonokat fizetnie az "ingyenes" oktatásért, én nyáron fillérekért mentem iskolai táborba, a nagyanyám meg 55 évesen elment nyugydíjba, így volt aki vigyázzon rám a szünetekben. Ma, amikor mindezeknek szinte az ellentéte igaz (pl. a barátnőm gyerekenként kb. havi 20 ezret tol a suliba, mert most ilyen óra van, meg olyan ebéd, meg múzeumlátogatás meg erdei iskola, meg mittudomén), egyszerűen nincs értelme összehasonlítani a kettőt. Anyám szokta mondani: annak idején egy albérleti szobára szült két gyereket, ma még a "tuti" állásra, és lakásra is kétszer meggondolná.

Seduxen (már NEM dr.) 2011.07.13. 12:29:11

@fizetekmegegysort: ha lenne LÁJK gomb, akkor most megnyomtam volna!

különös 2011.07.13. 12:30:39

@Borstörő: itt körítést kapott a semmi

Kovácsné · http://kovacsne.blog.hu 2011.07.13. 12:32:21

A modern ember jólétért folytatott küzdelmének nem arról kéne szólni, hogy mindenkinek legyen 130 cm-es plazmatévéje, csak ez nem minden modern embernek esik le. A "jólét" a gyereknek nem a havi százezer forintos csokiellátmány meg a méretarányos, beleülhetős, elemes Klaas cukorrépa kiszedő, hanem az, hogy érdemben foglalkoznak vele, csúnya szóval "szeretik". Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy vállalkozóként otthon dolgozom, ezért az átlagosnál jóval több időt töltök a két gyerekkel. Van olyan család, ahol a gyerek naponta 10 percet látja az apját meg az anyját, és ne legyenek illúzióink, nincs az az ezüsthajú, kuglófsütögető, szecessziós nagymama, meg mókusfüttyös nyári tábor, ami ezt pótolni tudná, a 130 cm-es plazmatévéről nem is beszélve. (Persze az se sokkal jobb, ha a gyerek éjjel-nappal látja az anyját meg a apját, ott fekszenek részegen a pad alatt.) Amíg a gyerek a munkavállalásnál rosszpont, maga a gyerek az utcán, buszon, stb. a közlekedés többi résztvevője számára szemmel láthatóan nyűg (némelyik gyerek egyébként valóban az, hiszen a drága jó édesanyjának nem volt ideje és alkalma megtanítani viselkedni) addig sok jót ne várjunk a dizájnos szalagtól.
Egyébként pedig nem csak a babakocsiban tologatott cukker, grübedlis babuci tartozik a "gyerek" kategóriába, hanem a világot a maga módján felfedező és értelmező hétéves rém is, akit vagy sikerül hosszas, kitartó munkával felkészítenem az életre, vagy majd felkészíti a tévé. Mint azt már többen megénekelték, attól nem lesz nekünk jobb, ha javulnak a születési statisztikák, de közben egy rakás hülyegyerek hemzseg az országban.
Ugyanide tartozik: nem azt mondom, hogy 18 évente szüljünk, de abba azért érdemes belegondolni, hogy két kiskorú gyerek fejenként egészen pontosan fele annyi figyelmet kap, mint amennyire szüksége van. Aki egynél több gyereket vállal, vértezze fel magát valami földöntúli, angyali türelemmel (amilyen nekem pl. nincs (: ) és nem kevés pszichológiai szaktudással. Ha három gyerek közt kéne megosztani a figyelmemet, megkergülnék. (Ismerek hat-, sőt, nyolcgyerekes anyukákat. Nagyon aranyosak, minden elismerésem az övék, de többnyire a leghalványabb fogalmuk sincs arról, hogy Petike3-nak egészen pontosan mi nyomja a lelkét.)
Más: Nem először mondom, és valószínűleg nem utoljára: ha az állam egy tucat gyereket akar tőlem, tiltsa meg számomra a közoktatásban való részvételt. Húsz évnyi tanulás és szakképzés után hadd ne az legyen már az első, hogy gyorsan szülök egyet (ettőt-hármat-négyet), aztán elmegyek valahová iratkapcsot smirglizni, mert munkatapasztalat híján, viszont anyaként ez lesz az egyetlen állás, ahova felvesznek. Mondom, én iszonyú szerencsés vagyok, mert a saját szakmámban, otthonról tudok dolgozni (és már akkor is tudtam, mikor a gyerek még csak egy éves volt), de szerintem az egy ujjamon meg tudom számolni, hány nőnek van még erre lehetősége. Ja, és vannak olyan emberek, akik beleőrülnek, ha nem dolgozhatnak valamit. Az őrült anya meg, mint köztudott, nem tesz jót a csemetének.

különös 2011.07.13. 12:33:09

@fizetekmegegysort: pontosan. sokat "fejlődött" az ország :) demokrácia=oldmegahogytudod?

kisQtya 2011.07.13. 12:33:44

A részmunkaidőt szélesebb körben is támogatni kellene, mert ma az a gyakorlat, hogy akinek van munkahelye, azt kifizetetlen túlórákba hajszolják, akinek meg nincs, az otthon vakargatja és a dolgozó által megtermelt segélyből él.
Ha a részmunkaidő munkáltatói terheit csökkentenék, akkor egy munkakörre két munkavállaló juthatna, segély pedig nuku.

kisQtya 2011.07.13. 12:45:20

@Kovácsné: Szinte tökéletesen egyetértek. Egy kivétellel. Egy képzett, iskolázott, művelt anya jobban tud gyereket nevelni, mint egy műveletlen, iskolázatlan. Egy ilyen nő jobb társa tud lenni a diplomás, képzett, művelt társának. Egy diplomás nőnek miért kellene alkalmazottként dolgoznia? Egyáltalán dolgoznia? Hiszen az ő munkája a család, ÉS A KARITATÍV MUNKA, MEG A KÖZÖSSÉGSZERVEZÉS. Már persze, ha egy normális társadalomban.

kisQtya 2011.07.13. 12:51:23

@különös: Hát én is ettől kapok agybajt. Elveszik a fizetésem felét, a munkáltatómról a bőrt is lehúzzák utánam, majd szigorú, megrovó hangon, feltartott mutatóujjal kioktatnak, hogy:
- nincs ingyen,
- ne várjak mindent az államtól,
- gondoskodjak magamról, a kölykeimről, meg a szüleimről.
Miből? Az anyátok p.....ját!

ili810 2011.07.13. 13:05:34

@kisQtya: Java többségünk így nevelt gyereket. Rengeteg lemondás közepette előbb otthont, megfelelő életkörülményt próbáltunk magunknak és természetesen gyerekeinknek adni.Ezt is csak úgy tudtuk megtenni, hogy volt némi kiszámíthatóság.Nem minden önzés nélkül tette teszi az ember mint szülő a dolgát, mert úgy képzelte ha az ereje majd lejjebb hagy ,mellette lesznek a gyerekei. A kilátástalanságra ha racionálisan végigondolja ma egy fiatal a helyzetét inkább menekül innen, mert nem lát perspektívát. Ratkó gyerekek ma társadalom problémái mert sokan vannak.Ma már nem lehet úgy gyereket nevelni, mint valamikor szüleink éltek,hogy hazajött az egyik az iskolából és átadta a ciőét a másiknak ki du. ment iskolába.Egy ágyban hányan aludtak? Persze hogy nem volt ciki a vizes cokros kenyér! Mikor egyre nagyobb teret kap az alapítványos /magániskolák/ ,mikor 100e érő mobillal járkálnak a nyakukba? A társadalmi olló nagyon széttnyilt már.Egy szülőnek nincs kegyetlenebb érzés mikor a gyerekének a boltokban a kirakatok előtt folyton azzal kell szembesíteni, hogy ezt sem azt sem lehet.Kajára is alig jut már.

különös 2011.07.13. 13:19:25

@ili810: és sajnos egyre többen vannak akik fájó szívvel nézik a kirakatokat, vagy már nem is nézik. és azok is egyre többen vannak akik semmit se néznek csak VV-t meg barátok köztet. és nézd meg a mostani 18körüli fiúk nagy részét. mi lenne ha kitörne egy háború? mert ugye a 10ezer katonánk nagy része külhonban van. ezek a senemű szemetlenek (direkt így) védenének meg, akik folyton azt mondják hogy meg akarnak halni?

Seduxen (már NEM dr.) 2011.07.13. 13:25:23

@különös: egy háborúban erre azért azt hiszem lenne lehetőségük... (laikusként mondom, hogy háború esetén ha 10.000 katona helyett lenne 100.000-es létszámú haderőnk, az sem tudna túl sokat kezdeni, max nem 2-3 óráig védenének meg 4 falut, hanem 1 napig. ha itt ne adj' Isten valami lenne, akkor max arra lenne lehetőség, hogy gerillahadviseléssel felvenni a harcot. kivéve persze, ha Oroszország vagy Kína támad, mert akkor kakukk).

Igazából ezeket a "lényeket" elnézve azt gondolom, hogy a munkaerőpiacon a jelenlegi 30-40 éves korosztálynak könnyebb lesz, mert az ilyen sp, meg fluortomi-hasonmások (tisztelet a kivételnek) semmit sem érnek.

különös 2011.07.13. 13:29:34

@Seduxen: igazabol karosak is, mert az összes többi is olyan akar lenni

Seduxen (már NEM dr.) 2011.07.13. 13:36:08

@különös: legalább lesz hol dolgoznunk 70 éves korunkig, tiszta haszon! még több sp-t a néééépneeeeek :)

különös 2011.07.13. 13:43:36

@Seduxen: oksa, de akkor a normális népnek meg füldugót ellátmányban xD

fizetekmegegysort 2011.07.13. 13:57:06

@Seduxen: @különös: Nemáááá, ne legyünk már ennyire öregek!!! A mai 35-40esek, akik ülnek a vezetői székekben, anno hülye "depesmódos" feketében járó, felnyírt hajú nyikhajok, vagy "duranos" unisex népek, vagy "menő rockercsávók" voltak. Anyáink egyik rétegnek sem jósoltak sok jövőt... Anyáink korában meg a hosszúhajú gyanús figurákról nem gondoltuk volna, hogy helyt állnának bámilyen helyzetben. Én is teljesen kivagyok a mai divattól, és csak reménykedem benne, hogy mire a fiaim tinik lesznek, valami férfi-kinézetű-férfi ideál lesz a divat, de azért nem gondolom, hogy az espések nem fognak ugyanúgy felnőni egyszer... :)

különös 2011.07.13. 14:12:10

@fizetekmegegysort: fel fognak, de teljesen agymosottak lesznek. valahogy mások voltak a régi divatok. pedig én sem vagyok öreg. :) ha megmondanám mennyire nem, leülnél :)

Kovácsné · http://kovacsne.blog.hu 2011.07.13. 14:15:45

@kisQtya: A diplomás nő valószínűleg nem a "csalásfenntartás és gyereknevelés" szakon végzett, mert ha KIZÁRÓLAG ilyesmire vágyott volna, nem megy egyetemre, hanem 20-25 éves kora körül már gyereket szül (: A diplomás nő (Ideális esetben) a munkára is vágyik - ahol kamatoztathatja azokat a képességeit, melyek miatt egáltalán egyetemre ment - és családra is vágyik. Ez a kettő többnyire úgy tud összejönni, hogy kicsit később szül az átlagnál, és kicsit kevesebbet (:
A diplomás számára (meg még jónéhány nő számára, nem kell ehhez diploma...) egyébként tényleg kínszenvedés tud lenni, ha kizárólag háromévesekkel és az anyjaikkal társalog. Ez nem azt jelenti, hogy a háromévessel gyűlöl társalogni - fantasztikus agytorna az is, tolmács legyen a talpán, aki a gyerek 500 darabos szókincsére sikerrel lefordítja a világ dolgait, nekem az egyik kedvenc szórakozásom. (Az anyjaikkal társalgás már kevésbé (: ) De azért vannak témák, amiket nem a gyerekével vitat meg az ember, mert a gyerek nem tud hozzászólni (Nem azért mert hülye, és nem azért mert "nem neki való", hanem azért, mert még nem élt eleget)

Intizar 2011.07.13. 14:17:38

Egy szót se a gyerekvállalás ellen. Nincs is annál jobb. Engem az ízléstelenség és az álszentség keserít el. Álszentség a nagy nemzeti hév, és annak implikálása, hogy az emberek azért nem szülnek eleget, mert nem kapnak elég ízléstelen szimbolikus támogatást. Ízléstelenség meg, amit a szemünkkel láthatunk. Ami ronda, az ronda, ami idétlen, az idétlen. Értem én, hogy eredetileg széplelkű gondolat volt ez, de bizonyos életkörülmények között a széplelkűség arculcsapásnak számít.

hoplita 2011.07.13. 14:18:56

@Seduxen:
"....nos azt sem. azt inkább csak sajnálom. de ha neki úgy teljes az élete, élje úgy...."

Ugyan már....tudod milyen megkeseredett, önző, rosszindulatú vén faszok és picsák válnak ezekből ötvenes korukra?
Tudom, mert már tapasztaltam.
Jól le és megélt életük minden óráját odaadnák egy ökölnyi kölyökért a végén, de ez az üzlet sosem jön már össze..

hoplita 2011.07.13. 14:22:57

@különös:
Sok....de légy erős, az is sokszor odaszülte, aki akart.
Azoknak a nyomorban és nyomorba szülő ratkó lányoknak és asszonyoknak a gyerekei, unokái most a kánaánt várják a szüléssel.
Ha rájuk lenne bízva ők nem is léteznének...
Ez ám a nonszensz, igaz-e droid faszomfütty?
Neked nem fáj, hogy ilyen hülye vagy?

hoplita 2011.07.13. 14:30:33

@cdrom70:
Szia..!

Igazad van, ebből nem sok, mondhatni semmi nincs meg....és ez bizony komoly probléma, sőt több annál, tragédia.:(
Nézd én egy jobbikos náci vagyok, mi ezt a részét a dolognak kicsit máshogy gondoljuk.
De 3 gyereket nevelek és soha senki nem részeltetett még kellemesebb időtöltésben, mint hogy tegnap délután a két kicsivel kimentem horgászni és ott szerencsétlenkedtek a kezem alatt, halfogás címszaván.:))
Elhiszed?
Úgy, hogy most alig van munkám és szinte a semmiből élünk....mégsem csinálnám vissza, egyetlen percre sem.
De ezzel általában így van mindenki, mihelyst az első utód világra jön.:)
Nyilván atavisztikus ösztönök is belejátszanak ebbe....nem is kicsit.:))

különös 2011.07.13. 14:51:36

@hoplita: nem értem miért kell lehülyézni, én sem tettem, de személyeskedni nem vagyok hajlandó :) nekem is van gyerekem nem ezen van a hangsúly :D

hoplita 2011.07.13. 15:21:00

@különös:
Jó, nem hülye vagy...revideálok.
Csak nem vizsgálod a dolog minden oldalát meg és elhamarkodottan következtetsz.
Ahogy talán most én is tettem.:)

különös 2011.07.13. 15:26:28

@hoplita: nalátod :D nem a gyerekvállalás ellen szóltam, hanem a nyomorba a nyolcadikat megszülés, és a gyerek nem drága ellen :D amúgy én is szélsőjobb vagyok (náci mondjuk nem) úgyhogy öngól neked is, nekem is :)

cdrom70 2011.07.13. 15:47:09

@hoplita:
Szia
Nekem az számít, hogy mi jó a családomnak és nekem semmi más, mindaddig még nem tesznek keresztbe nekem, nem érdekel ki mit csinál, ki milyen beállítottságú.. )
Azt látom, hogy az elmúlt 4 évben a politika (mindkét oldal) folyamatosan szívatja az átlagpolgárt. Emiatt ne csodálkozzon senki, hogy fogyunk. Van egy réteg akik nem fogynak pedig azoknak kellene leginkább, gondolom sejted kikre gondolok..

plephyl 2011.07.13. 18:15:56

@különös: "személyeskedni nem vagyok hajlandó :) "

na ez a vastagbőr b+

Kravitz 2011.07.13. 18:49:09

@hoplita: Na ja, mert a gyerekszülés+nevelés boldog, és gondtalan időskort jelent. :DD
Ezt a Babonák és Tenyérjóslás könyvének hanyadik fejezetében olvastad? Mert én valahogy lemaradtam róla.

Mutass be nekem egy elégedett nagyszülőt és én bemutatok neked kettő másikat, aki akkor sem kapna a felnőtt gyerekétől egy pohár vizet, ha az élete múlik rajta.
(régi jogos/kiszínezett méreg; kifizetetlen/vitatott adósságok vagy a klasszikus megkeseredett anyós vs haragos házastars etc...)

Csak a közvetlen ismeretségi körömben 4olyan ötvenes, dolgozó embert tudnék megnevezni, aki 3+gyereket nevelt fel(akik külföldön próbálják elfelejteni honnan jöttek, ill szimplán sz*rnak a fejére), és most hajléktalan szállón(nem vicc!), vagy szívességből barátnál, kollegánál húzzák meg magukat.

Valszeg jobban jártak volna, ha a gyerekre szánt összeget félreteszik, és kicsi részéből uborkára/testápolóra ruháznak be inkább.

Nurrddin 2011.07.13. 20:17:08

@Kravitz: "Mutass be nekem egy elégedett nagyszülőt és én bemutatok neked kettő másikat, aki akkor sem kapna a felnőtt gyerekétől egy pohár vizet, ha az élete múlik rajta. "

én mindkét kategóriából tudok mutatni párat...
a második kategóriában némi nevelési hibát is látok, legalábbis a környezetemben... nem is keveset, akárcsak az ötvenes hajléktalan ismerőseidnél, akik gondolom igazi individumot faragtak a gyerkőcökből...
meg is lett az eredménye

Nurrddin 2011.07.13. 20:17:51

@Nurrddin: pontosítok, igazi modern liberális individumot...

hoplita 2011.07.13. 20:42:40

@cdrom70:
Szia.
Igen, rájöttem kikre gondolsz, nem kell hozzá 6 diploma.:)
Szavakban családbarát a politika - huhú, de szépen tudnak beszélni, főleg a fityisz - aztán leszarják magasról az egészet.
Miközben annyira nem hülyék, hogy ne tudnák, egyszer nekik is a fejükre szakad az egész hóbelevanc.
A legnagyobb katasztrófa a demográfiai....csak annak a következményei nem holnap jelentkeznek, a számla évek, évtizedek múlva lesz benyújtva....de be lesz, efelől ne legyen kétsége senkinek és egy nagy reccsel összedől minden.

hoplita 2011.07.13. 20:44:08

@Kravitz:
Nem, jobban jártak volna ha a gyerek nevelésére is fordítanak némi energiát....sokkal jobban.

civilkontrol 2011.07.14. 08:09:09

Amiről a kedves vastagbőr ábrnádozik az a gyermekvállaláshoz kapcsolódó szociális intézmények és egyéb juttatások intézménye, röviden anyagi természetű dolgok.
Amiről a kezdeményezés szól az az, hogy legyen társadalmi elismertsége a gyeröknek, rusnyán fogalmazva legyen trendi kölköt vállalni.
Igen fontos gondolat, mert jelenleg nem igy van és ez legalább akkora akadály mint a 230-as chf.

Ez két különböző dolog. Nyilván kedves laspalmas is meg tud birkózni azzal a feladattal, hogy egyszerre járjon és beszéljen .
Ráadásul a fenti nem kerül pénzbe (ami ugye erősen hiánycikk) tehát megvalósitható, és meg is valósitották.

Azt szeretem a vastagbőrben, hogy nem csak a geciségeket, de a jó dolgokat is sikerül úgy tálalni, hogy szar izük legyen.
Menjetek a picsába

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2011.07.14. 09:25:58

@civilkontrol:

értem. ettől trendi lett gyereket vállalni?
arra nem térnék ki micsoda elborult elmére vall a gyermekvállalást trendiségként kezelni.
te nagyobb ökör vagy mint viktor legostobább nyalonca, ha szerinted azért nem vállalnak az emberek gyereket, mert nem divatos.
tudod trendi az tud lenni egyébként, amit meg tud az ember valósítani, azaz van rá anyagi kerete.
majd, ha lesz anyagi és szociális stabilitás, trendi lesz a gyerekvállalás.

civilkontrol 2011.07.14. 10:39:52

@Conv:
A trendi csak egy szinonima arra, hogy a társadalom jelen pillanatban nem fogja föl örömteli dologként a gyerekvállalást.
Tudod hol a legalacsonabb a gyermekvállalási hajlandóság itthon? Az anyagi értelemben vett középosztálynál. Érdekes nem? Még a végén kiderül, hogy nem (csak) pénzkérdés a gyermekvállalás, hanem bizony sokkal fontosabbnak vélik az emberek a karrierjük alakulását, meg más másodrendű, fogyasztáshoz kapcsolódó hedonista faszságok élvezetét, mint a gyermekvállalást.

Ezen ilyen próbálkozásokkal lehet segiteni. Valszeg nem ez a legjobb ötlet, de remélhetőleg még sok lesz. Megforditani az emberek gondolkodását nem megy egyik napról a másikra, márpedig ezt kell tenni.

Ja és nyalonc az a fasszopó kurva anyád az

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2011.07.14. 10:49:09

@civilkontrol:

a trendi nem szinonímája a társadalmi megítélésnek.

a középosztály az amelyik felelősségteljesen tud gondolkodni ez ügyben. ezért nem igen vállal gyereket. nem terendiségből nem.
ha már statisztikázol, tedd mellé, hogy a legmagasabb a gyermekvállalási kedv a legszegényebbek közt van. ez azonban nem azt bizonyítja, hogy a gyermekvállalás nem ynagi teher és felelősség, hanem azzal a ténnyel van összefüggésben, hogy a legiskolázatlanabb réteg a legszegényebb és náluk a legkevésbé fellelhető a felelősségteljes családtervezés ezen okból.

koma, téged sem az eszedért lopnak el.
nem nyaloncoztalak, hanem összehasonlítottalak egy nyalonccal.
ami sértő lehetne rád nézve, az az ökör jelző volt.
azonban mivel azzal, hogy fel sem fogtad mi volt s sértés igazoltad az ostobaságod, így nem igen van okod felháborodni a tényeken.
legfeljebb az ökör sértődhetne meg jelen helyzetben a párhuzamon

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2011.07.14. 11:19:01

@Seduxen: Tényleg ennyi baja van?Most mondanám hogy akkor tényleg a te fiad de nem akarok gyökér lenni.:))Szerintem még így is életrevalóbb,egészségesebb,okosabb,és szebb mint az apja.:)) Amúgy kívánok neki jó egészséget nektek meg kitartást.
Anyám dolgozott gyerekotthonban,volt egy gyerek aki mindenre allergiás volt,ha jól emlékszem csak gyümölcsöt ehetett.Tényleg a legszarabb,ha egy gyerek valami rendellenességgel születik és így kell élnie.
@Kravitz: @hoplita: Ez függ a gyerek egyéniségétől és a neveléstől is.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2011.07.14. 11:22:28

@Tigeri: a gyerek egyénisége meg szinte teljesen a neveléstől függ :)

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2011.07.14. 11:36:50

@Conv: Hááát ebbe kételkedem egy kicsit.Aki tizenévesen kirabolja a szüleit az nem biztos hogy a nevelés miatt van.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2011.07.14. 11:40:49

@Conv: Ha van egy gyerek akit szigorúan nevelnek és mégis bűnöző lesz.És van egy másik gyerek akit lazábban nevelnek és mégis normális ember lesz.Akkor erősen számít az egyéniség.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2011.07.14. 12:22:54

@Tigeri:
az egyéniség kialakulása nevelés kérdése főként.
nem a szigorúság, hanem a megfelelő kommunikáció a lényeg, azaz megtanítani a gyereknek, hogy mi a jó, mi a nem jó, erkölcsi, morális alapot adni. lehetsz te akármilyen szigorú, ha nem kommunikálod le mit miért csinálsz, illetve lehetsz te akármilyen engedékeny, ha a gyerekkel lekommunikálod a dolgait.

igaz nem tudom mire gondolsz az egyéniség fogalma alatt, de az egyéniség az összetett tulajdonságok halmazának gyűjtőkifejezése. szerintem amiről te beszélsz egyébként a bűnözéssel kapcsolatban az nem az egyéniség, hanem a jellem.
a szerzett ismeretek, az öröklött vérmérséklet, és a neveltetés, a szocializáció során felszedett jellemformáló nevelés és példakövetés külső megnyilvánulásainak érzékelhető összessége az egyéniség.

nincs olyan, hogy valaki született bűnöző. még abban az esetben sem, ha súlyos szociopátiát/pszichopátiát előidéző fizikai-kémiai alapú agyi deformitással születik. az emberek jelentős része egyébként szociopátiás eset, csak a neveltetésből, a szocializációból adódó erkölcsi és mentális gátak megakadályozzák a megnyilatkozását.

kisQtya 2011.07.15. 12:04:05

@civilkontrol: "Tudod hol a legalacsonabb a gyermekvállalási hajlandóság itthon? Az anyagi értelemben vett középosztálynál. Érdekes nem? Még a végén kiderül, hogy nem (csak) pénzkérdés a gyermekvállalás, hanem bizony sokkal fontosabbnak vélik az emberek a karrierjük alakulását, meg más másodrendű, fogyasztáshoz kapcsolódó hedonista faszságok élvezetét, mint a gyermekvállalást. ..."

Ennyire nem lehetsz korlátolt. Azért a középosztálynál alacsony a gyerekvállalási kedv, mert ebben a társadalmi rétegben már lenne igény a minőségi gyerekgyártásra, csak éppen anyagi lehetőség nincs rá.
A putriban azért szülnek számolatlanul, mert úgysem költenek a gyerekre, sőt, még egy kis pénzt is kapnak érte. A gazdag felső középosztály már vállal 2-3 gyereket, a kőgazdag felső tízezer körében pedig státusszimbólum a 4-5 gyerek, akár két feleségtől is.
A nagyvállalkozó unokatestvérem diplomás felesége sosem dolgozott, öt gyereket szült, házvezetőnő mellett és munkahely nélkül egész napja ráment a gyerekek (iskola, nyelvtanulás, sport, zene, tánc, utazás,stb. ) programjainak szervezésére és a kisbusszal történő fuvarozásukra. Így lehet képzett, diplomás, több nyelvet beszélő, minőségi gyereket nevelni, pláne ha apa hazatolja azt a havi kétmillát, amibe ez kerül.

kisQtya 2011.07.15. 12:39:46

@Tigeri: Nem csak szar, sokba is kerül. Nekem van egy lisztérzékeny nagynéném. Hogy annak a kaja és a hiánypótlás mibe kerül!!!

fokabacsi 2011.07.15. 17:53:00

Mi lesz azokkal a családokkal, akik "svájcifrankos" kölcsöne most, hogy a Frank 235Ft , az egekbe szökik!? Ki foglalkozik ezzel, és a gyerekeik sorsával, melyik "hivatal", a sok közül?!

2011.07.15. 20:23:49

Vesszek meg, de én ki nem teszem ezt a cetlit!!! Ahogy gyereket szülök, annyi a fizetésemnek, kapom majd a fsza 23ezer forintot, de plusz 1 fővel többen leszünk csesszék meg! Ahhoz hogy megéljünk kell az én fizetésem is, nem keres milliókat a párom!
Hol élnek ezek a minisztériumban?!!! Mégis mit képzelnek magukról????

trojka 2011.07.16. 07:20:10

Menjenek a fenébe az ajtodiszukkel, meg az egész hulyeséggel, amit csinálnak. Lányom lassan 15 éve tanít, netto havi 80 ezerért. Férje szintén ennyit keres (Istenkém, nem a bankszakmában dolgozik és nem is politikus). Iker gyemekeik szulettek, sajnos,korábban mint kellett volna, Debrecenbe vitték öket. Egy héten kétszer látogatunk, minden egyes alkalommal 6 ezer ft a tankolás, ezt kell vinni, azt kell vinni, no meg ugye, az a fránya paraszolvencia...Én nyugdíjas vagyok, feleségem "jol fizetett" pedagogus. Ha majd hazaengedik öket, már elöre félunk, ki fog lányomnak segíteni, mivel férje dolgozik, anyosa dolgozik, feleségem dolgozik. Minden esély megvan rá, hogy a nök még dolgozhatnak egy pár évig, tehát a gyerekek már iskoláskoruak lesznek, mikorra a nagymamák egyáltalán be tudnak segíteni a nevelésbe, gondoskodásba. Csak azt felejtették el "zászlos" uraimék, hogy anno a nök elmehettek55 éves korukban nyugdíjba, jol megérdemelt pihenésre, s igen sokat tudtak segíteni az unokák körul. Most, majd 65 évesen,megtörve, kifacsarva, betegen ugyan mit tudnak tenni? Másik: csak ugy megkérdezem, a mai fiatalokra mit akarnak még ráeöszakolni, erejukön felul? Vállaljanak gyereket "négy kerék, négy gyerek...", elötakarékosodjanak a nyugdíjukra, amit esetleg állam bácsi egy ocska trukkel egyszeruen elvehet töluk, dolgozzanak míg meg nem halnak, egy életen át tanuljanak (de minek?), és tapsoljanak Viktor urék minden hulyeségéhez. Egyébként, nem kell besz...ni, szuletik itt elég dádé, nem fog a nyakukon maradni sem az ajtodísz, sem a zászlo, sem a mittudom én micsoda!

látjátok feleim szümtükkel 2011.07.18. 09:53:42

@vágtázó halottkém: "Hol élnek ezek a minisztériumban?!!! Mégis mit képzelnek magukról????"
Egyet értek veled, de sajnos itt élnek, és azt gondolják magukról, hogy ők a bölcsesség birtokosai.
Pedig a "nemzeti konzultáció" keretében megtudhatnák az ország idősebb részétől, hogy a kádári rendszer gyes-e is azért került bevezetésre, hogy SEGÍTSE a gyermeket vállaló nőket. Igaz, akkor a nő párja nem volt minden napos stressznek kitéve, hogy másnap lesz-e munkája. Sőt az sem okozott napi stresszt a családoknak, hogy miből fogják fizetni a rezsit, futja-e minden nap élelemre és ruhára, tudják-e a gyereket iskolába járatni, mert a költésgeket nem a magántulajdonos, és a piac ugráltatta előre kiszámíthatatlanul egyik napról a másikra, ezért az élet a gyes mellett is kiszámítható volt hosszú távon. Ma kis jövedelemmel nem lehet a jövőt előre tervezni.
Ha meghallgatnák a népet, akkor tudhatnák, hogy a kis, és közép méretű jövedelemmel rendelkezők engedhetik meg a legkevésbé maguknak, hogy az anya több gyermeket szüljön, mégkevésbé azt, hogy azokat otthon nevelje, mert létbizonytalanságot az emberek nem akarnak a gyermekeiknek .
Kár, hogy nem közölted, a gyermeked megszüleséte után miként alakulna az állami támogatásokkal együtt a családotok átlag jövedelme, mert az nagyon beszédes adat lenne.

2011.07.18. 15:53:48

@látjátok feleim szümtükkel:
Nem kapnék állami támogatást, mert PONT NEM vagyunk rá jogosultak. Azaz, most 2 fizetésből megélünk, de ahogy gyerekünk lesz, 3-an fogunk kínlódni 1 fizetésből pár hónapig.
Persze tudom, vissza lehet menni dolgozni. Előre látom, hogy az lesz.

pjm 2011.07.18. 17:00:34

Na de kérem, a szükséges áldozatokat vállalni kell, a kormány minden egyes család problémájával külön-külön nem tud foglalkozni, hiszen térdig állnak a munkában. Az elmúlt nyolc év baklövéseit pedig ki kell javítani, az áldozatot mindenkinek meg kell hozni. Főleg azoknak, akik eddig az olcsó frank hitelből gyűjtöttek vagyonokat, és most saját harácsoló természetük és tetteik következményét kell elviselni. Ezt türelemmel, alázattal kell megtenni és tudomásul kell venni, hogy ez a kétharmad demokráciája. A következő választásokon pedig könnyű lesz szavazni, mert a narancssárga papírt kell csak bedobni az urnába, nem is kell foglalkozni azzal, mi van rajta.

tibike3 2011.07.18. 18:24:30

Ha valakinek ettől az ajtóbiszbasztól sem jön meg a kedve a gyerekcsináláshoz, az fogja kövérlaci által emlegetett kötelet osztjónapot !!

süti beállítások módosítása