Skip to content


       Szűrés lista

Munka, törvény, egészségügy

Hamarosan vége a nyári szünetnek, a parlament kétharmad ismét összeül, és megtárgyalják többek között a Munka Törvénykönyvének tervezetét.

Mi ezt már kiveséztük, de most egy új, nagyon fontos megközelítésből visszatérünk hozzá. Nem utolsó sorban azért is, mert szép illusztrációja a tárcák közti NER-nek és konzultációnak, magyarán lesír róla, hogy kapkodva, komolyabb előretervezés nélkül készült, aztán meglepődik az egyik miniszter, hogy mit íratott a másik. Majd tiltakozik.

Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter múlt pénteken adott interjút a Magyar Nemzetnek, és a lapnak arra a felvetésére, hogy a nemzetgazdasági tárcánál formálódó új Munka törvénykönyve jelentősen csökkentené a műszakpótlékok összegét, Réthelyi Miklós elmondta, hogy az új jogszabály pontos tartalmáról még folynak az egyeztetések. "Ugyanakkor leszögezem: abból semmilyen körülmények között nem engedünk, hogy a jelenlegi bérmennyiség továbbra is biztosítva legyen az orvosok, a szakdolgozók részére" - tette hozzá.

Mint mondta, azt nem ígérheti meg, hogy jövőre béremelés lesz az egészségügyben, arra akkor lesz lehetőség, amikor az ország gazdasági helyzete megengedi. Réthelyi Miklós reményét fejezte ki, hogy a rezidensek jelentős része élni fog a felajánlott ötéves ösztöndíj lehetőségével.

Nos, eltelt pár nap, és máris kiderült, hogy a szakorvosjelöltek nem tojták össze magukat örömükben az ajánlattól, miszerint a fizetésükön felül havi nettó százezer forintos támogatást kapnak november elsejétől öt éven keresztül, cserében ugyanannyi ideig itthon kell maradniuk, és hálapénzt sem fogadhatnak el. (A Markusovszky Lajos-ösztöndíj révén hatszáz szakorvos, a Than Károly-ösztöndíj révén pedig mintegy húsz szakgyógyszerész pályázhatott.)

Hétfőn olvashattuk, hogy Papp Magor, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke szerint a rezidensek szkeptikusak az ösztöndíjjal kapcsolatban, szövetségüknél nagyjából tízen érdeklődtek, illetve kértek tanácsot.

Ugyanekkor Paphalmi Rita, az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal elnökhelyettese a hvg.hu-nak azt nyilatkozta, hogy "A meghirdetett hatszáz helyre eddig százas nagyságrendben jelentkeztek."

Nos, a 100 stimmel, de a nagyságrend fogalmát még tisztázni kellene...... Ugyanis egész pontosan 99 szakorvos-jelölt és 11 szakgyógyszerész-jelölt adta be pályázatát az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatalhoz. Szócskáék tovább próbálkoznak, kiterjesztik szélesebb körre a programot, hátha.

Szerintem ismét csúfos bukás lesz.

Az orvosok fizetése, hasonlóan mindenkiéhez az országban nevetségesen alacsony, a műszakpótlékok tervezett csökkentése/eltörlése pedig érzékenyen érinti őket is. Naná, hogy nem akarnak lemondani a hálapénzről. Vagy mennek külföldre, ahol tárt karokkal, és normális bérekkel várják őket.

Akárcsak a nővéreket. Pécsről legalább 25 (egyes hírek szerint 40-en) távozott/távozik hamarosan Németországba. Kintlétük első három hónapjában napi 6 órában nyelvet tanulnak (a családtagok is), ekkor havi 1700-1800 eurós fizetést és ingyenszállást kapnak, majd nettó 2000 eurós bérre számíthatnak.

Egyik oldal:


"– Idehaza minimálbér körüli összeget keresünk, három műszakban dolgozva pedig havi százezer forintot. Odakint ennek legalább a háromszorosát, vagy akár többet is – mondta a nővér. – Nem jókedvünkből megyünk el, hanem muszájból. Sajnos ez a betegellátáson máris érezhető, nyilván a páciensek is érzékelik, hogy milyen feszült a légkör, és azt is, hogy kevesebben vagyunk a kelleténél."

 

Másik oldal:


"– A felvetésre egyszerű a válaszom: semmi sem igaz abból, ami megjelent – mondta el kérdésünkre Kovácsné Kelemen Judit, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjának ápolási igazgatója. – Ha nem augusztust írnánk, akár azt is gondolhatnám, hogy ez egy áprilisi tréfa. Őszintén szólva fogalmam sincs, hogy az információ kitől származik, engem ugyanis egyetlen médium sem keresett meg ez ügyben."

 

Kommentek:

"

  • 3. eperpalánta 2011. augusztus 17. 10:03

    drága Juditunk nem vette be a Cavintonját,lehet,hogy újságíróval beszélt!Ő csak a médiumokkal nem!Hoppácska nem kereste meg senki aki a szellemvilággal tud beszélgetni!:) hát de szép is,hogy ilyen kis iqtitán főnővérünk van!Az egész PTE-t lejáratod Judit a Butaságoddal,nem baj?Szeretnéd a neveket itt fent látni kik mentek el?Csak hogy emlékezz?

    Jelentem a moderátornak
  • 2. apranax 2011. augusztus 17. 08:53

    Ez áprilisi tréfa???? Gusztustalan! Egyik szavával üti a másikat az ápolásvezetés!! Nem leplezni, és szépiteni kellene a problémát hanem megoldani! Ha ez igy folytatódik akkor áprilisban már Kelemen Judit, és Kollár úr fogja hordani az ágytálat ezerrel!!!"

 

Végül pedig egy rövidke hír:

Megoperálják a 32 éves nő agyértágulatát!
Miskolcon.
Miután Budapesten és Pécsen pénzhiány miatt nem vállalták a 2-3 milliós operációt.
 

Címkék: válság egészségügy abszurd

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr383170591

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Sokba került 2011.08.31. 00:07:10

p { margin-bottom: 0.21cm; }A Matolcsy-doktrína megbukott. Az adósság kinövekedésének elve egy globális recesszió közepén egy, a globális gazdaságnak igen kitett országban, Magyarországon nem bizonyult működőképesnek. Bár számos jel utalt erre, a kabin...

Trackback: Petőfi él, és fel van háborodva 2011.08.25. 14:50:59

Eltűntnek hitt szabadságharcos költőnket természetesen Hoffmann Rózsa támasztotta fel....

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2011.08.24. 09:08:15

De nekünk MoL részvénycsomag kellett, mert az fontos (miafaszért is?)

Tzimisce · http://tzimisce.blog.hu 2011.08.24. 09:10:19

Gyerekek, le fog térdelni az egészségügy, raktatok félre pénzt kórházi kezelésre?

Seduxen (már NEM dr.) 2011.08.24. 09:17:40

"magyarán lesír róla" - szerintem a keresett szó a LERÍ... na grammanáczi mód OFF :DD

Amúgy szerintem semmi meglepő nincs ebben a folyamatban (mert ez egy hosszú folyamat), évek óta lehetett tudni, hogy előbb-utóbb komoly, nagyon komoly bajok lesznek az egészségügyben (is).

Én megértem az egészségügyi dolgozókat, szerintem viszonylag kevés olyan "elhivatott" (vagy inkább HÜLYE?) ember van az országban, aki az itthoni fizetése négy-ötszöröséért ne menne ki külföldre dolgozni.

Transylvanianmixedgrill 2011.08.24. 09:21:03

Korábban is megírtam ide, most is csak ismételni tudom magam: a hatalmat kezében tartó fideszes maffia siserehad és ezek közvetlen sleppje totálisan érdeketlen a témában, mert ha orvosra, ápolóra van/lesz szükség, akkor ő a legjobb ellátást fogja kapni, a legjobb orvosoktól.
Képzeljük el azt a helyzetet, hogy XY képviselő úr hugyhólyag-gyulladással bemegy a kórházba (már ha állami kórházba megy, nem pedig rögtön a magánba), nyilván úgy mutatkozik be, (ha még nem ismernék), hogy XY fideszes országgyűlési képviselő vagyok, és a komplett osztály úgy bokázik neki, tekintetes úrnak, ahogy az illik. Azaz neki magának a legjobb ellátás lesz biztosítva, bármi áron, mer ha nem, akkor fel lesz szólva, és ki lesz rúgva pár ember azonnali hatállyal....
Ahol baj lehet, az ugye a baleset kérdése, na ott addig szarnak bele és majd aztán tűzoltanak, amikor valamelyik fideszes potentátot vagy közvetlen hozzátartózóját éri baleset és netán az ellátás alacsony színvonala miatt tragédia történik. (mer időben nem tudják beazonosítani, hogy fidesz vagy akközeli az illető, tehát VIP ellátásban kellett volna részesíteni). Na majd akkor, de csak akkor lesznek lépések.

szafóbéla 2011.08.24. 09:21:17

@Tzimisce: Eméletileg a manyup-i lóvét arra gyűjtöttem...:(

Secnir 2011.08.24. 09:23:05

"Ugyanakkor leszögezem: abból semmilyen körülmények között nem engedünk, hogy a jelenlegi bérmennyiség továbbra is biztosítva legyen az orvosok, a szakdolgozók részére"

röviden:

"[...] abból [...] nem engedünk, hogy a jelenlegi bérmennyiség továbbra is biztosítva legyen az orvosok, a szakdolgozók részére"

tehát nem lesz biztosítva a jelenlegi bérmennyiség.
fasz.
a.

Homeoffice 2011.08.24. 09:23:51

Újfent megjegyzem, hogy alakul a 400 000 új munkahely. Mármint nem új munkahelyek lesznek, hanem 800 000 - 1 200 000 kivándorló.

NYJetsTD 2011.08.24. 09:26:59

Azt gondolom, ezért kellett volna már megbuknia a "mi majd tudjuk a tutit, de nem áruljuk el" politikának. Majd másfél év alatt semmi sem körvonalazódott abból, mi a megoldás. Az egészségügy pedig például vonszolja magával a sok hónapos, vagy akár éves várakozási időket (mellesleg megjegyzem, a TB befizetéseket azonnal és kötelezően kell befizetni), pár év múlva alig lesz képzett és főként elhívatott nővér. A kórházak a drága műtéteket inkább lemondják, ezáltal természetesen a rezidensek fejlődése és szakmai képzése is csökken. De van már helyette nenyi, ólkótmány, médiatörvény, harc, háború, fúj európa... Csak kettő nincs, szemernyi sem. Értelem és tisztesség.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2011.08.24. 09:33:35

@Zka:
+1
Főleg, hogy azóta az értékéből egyharmad el is tűnt. Persze a kedvenc számunk a kétharmad.

Naivan azt gondoltam, inkább a túljelentkezés lesz a baj ezzel a progrmmal. Mintha Éder azt kritizálta volna, hogy miért csak a rezidenseknek jár ez a lehetőség. A tolongás elmaradásának az oka azonban szerintem nem az ajánlat silánysága, hanem a bizalmatlanság. Ki tud szakmailag 10 évre előre tervezni? A médiahatóság tagjain kívül persze,

weldingpalko 2011.08.24. 09:36:06

Beszélgettem egy amerikai ápolónővel. És ő elmondta nekem, hogy a pénz nem minden ebben a szakmában. Ez egy komoly hivatás. Csak olyan embernek szabad választania aki szívvel-lélekkel tudja csinálni. Ezen senki nem fog meggazdagodni és akinek a pénz számít az ne menjen ápolónőnek. Mondta, hogy sok kollégája tényleg nagyon kevés pénzért rengeteget dolgozik, de nem sírnak meg panaszkodnak. Aztán elmondtam neki, hogy nálunk kb 400-500 USD-t keresnek. Erre mondta, hogy az tényleg nem sok hetente, de náluk is sokan (pizzafutár, utcaseprő, stb...) keresnek ennyit és meg tudnak belőle élni. Mondom havonta, napi 12 órában és 30 beteggel dupla gáz, villany és benzinár mellett. Erre mondta, hogy húzzak a picsába a kitalációimmal mert nincs az az elhivatottság amiért az ember ezt csinálja ilyen megalázó keresetért....

teefau 2011.08.24. 09:46:10

Nem értem mi a gond már megint, Pártunk és Kormányunk következetes mint mindig.
Hamar megdöglünk mert nincs pénz műtétre, gyógyszerre, mert kevés és túlhajszolt, fásult orvos marad itt, mert egyáltalán nem lesz szakképzett személyzet ja, ez igaz. De mivel a nyugdíjunkat máris szétszórták a szélben ez nem is nagy gond.Csak az öregkori megalázó szegénységtől és emberhez nem méltó nyomorgástól mentenek meg minket, és a továbbálló orvosoknak, asszisztenseknek, nővéreknek pedig élhetőbb életet adnak egy szép nyugati országban. Tessék szépen a következő választáson 3/3dal megköszönni...

Baldrick68 2011.08.24. 10:08:20

Tegnap tudtam meg hogy egy régi barátom aki amúgy osztályvezető főorvos.
Nos szeptembertől már a fostenger ausztriában fog praktizálni.....

Nem csak a rezidensek koccolnak le.

zrobasé 2011.08.24. 10:11:26

ugye az megvan, hogyaszondja : "aki nem támogatja az új MT-t az a magas munkanélküliséget akarja "
siralmas ami itt folyik...ja persze, tudjuk, gyurcsányahibás,emútnyócév,oligarchák,hanyatlónyugat,brüsszelnemdiktál,koki-saller kommandó...

Virág et. 2011.08.24. 10:12:26

Az egészségügy egy olyan bomba, ami már a rendszerváltás óta jól láthatóan ketyeg. Mivel a megoldásához pénz kell, sok pénz, amelyet a TB befizetések nem fedeznek (kevés az aktív befizető, alacsonyak a bérek, sokfelé oszlik el a befizetett járulék) és belátható időn belül nem is fognak fedezni. Az egyetlen út a privát biztosítás legalább részleges bevezetése lett volna, de az ugye meg lett torpedózva.

Innen egyenesen következik, hogy ebben a ciklusban semmi előrelépés nem várható ezen a téren. Maszatolás az lesz, mint ez a párszáz embernek felkínált ösztöndíj, de tényleges megoldás nem.

weldingpalko 2011.08.24. 10:12:54

@teefau: Most, hogy mondod lehet benne valami. A dohány lobbinak is kedveztek. Ez az egész biztos valami nagyobb terv része. Valami olyan dolog amit mi földi halandók nem érünk fel ésszel.

ftk 2011.08.24. 10:17:51

@Transylvanianmixedgrill: ezen gondolkoztam egy kicsit... érdemes megnézni, hogy mostanában kik mennek háziorvosnak (tisztelet a kivételnek). Ez fogja elérni a kórházakat is, saccperkábé maximum tíz éven belül. NEM lesz létező legjobb ellátás: a professzorok kiöregszenek, az utánpótlás elmegy külföldre, aki marad, az, hát... néhány szent őrült (akinek viszont mindegy lesz, hogy képviselő úr vagy más atyafi a beteg), és valamivel több ...hm kevésbé elhivatott ember (akinek nem lesz mindegy, csak tudása nem lesz a jó ellátáshoz). Marad a külföld vagy a magán. Csak hát... azt ne higgyük, hogy a kivándorlás nem fogja érinteni az orvosképzést is. Elmennek az oktatók is... onnantól kezdve ki is fogja képezni a magánkórház szuperdokijait? A külföldön képződött orvosoknak pedig elenyésző hányada fog visszajönni.

Fing adót !!! orbánmentesítő (szarási adót is !) ( · http://opensuse.org 2011.08.24. 10:18:25

@zrobasé: Akár 100 forintot is adnék annak aki megpróbálná a szíjjas patkányt normálisra verni.

lyken 2011.08.24. 10:29:38

"A Markusovszky Lajos-ösztöndíj révén hatszáz szakorvos, a Than Károly-ösztöndíj révén pedig mintegy húsz szakgyógyszerész pályázhatott.)"
WOW, akkor 600 orvos már biztosan marad magyarországon.

ruhaszarito 2011.08.24. 10:30:20

Eddig olyan 5-10 magyar elt itt a kornyeken, most megerkezett egy 20 fos magyar orvos csoport is :)

Valahol Máshol (lemondott Dr. Prof.) 2011.08.24. 10:31:26

Az eü problémája évekre nyúlik vissza, maszop, fidesz, szadesz, mindegyik mocskos mancsa benne van abban, hogy idáig süllyedtek a dolgok. Az pedig, hogy a fityesz szarik rá nem meglepő, az elmúlt másfél év a bizonyíték arra, hogy ezek is alkalmatlanok, de lopni meg a hatalmukat bebetonozni jó ötlet volt kétharmadot adni nekik.

Viszont az utolsó pár soron ahogy írni szoktam felhörögtem a tegnapi reteklubbos hírekben.
A pösti kórház guruját aki az életveszélyben levő nőt továbbküldte Miskolcra LECSUKNI, ugyanis az egy dolog, hogy ha nincs TB-d vagy valami akkor senki sem fog szépészeti beavatkozásokat ingyen elvégezni, de ez életmentés lett volna! A miskolcit pedig elismerni, ha lehet anyagilag is, jó példaként állítani. Ne a kibaszott számlát lessék hanem az emberi életet.

De itt visszakanyarodunk a mindenkori politika felelősségére, az ő saruk lett volna megteremteni a normális eü (oktatás, közbiztonság) hátterét. De lopni könnyebb az tény, mint dolgozni.

jozicsenko 2011.08.24. 10:31:42

@Virág et.: nonononononnoo, ugyan álljunk meg egy percre

ez elvtársak ötlete arról szólt kérlek, hogy ŐK létrehoznak cégeket, amiket TE tőkésítesz fel!

vizitdíjat (beszéljünk konkrét dolgokról, erre megy majd 5 perc múlva mutogatás) csak adófizetők fizettek - ha nyugdíjas, tanuló, rokkant, munkanélküli voltál, lett igazolás vagy visszafizetési lehetőség

s nem volt rá garancia, hogy nem lesz a 300 Ft 3.000 Ft (ugyanis a példa Bécs és Berlin volt, ahol 10 Euró volt akkor a vizitdíj)

a magáneü biztosítókról: végigolvastam, végigszámoltam anno BokrosLalibá ötletét, sírnál ha megtalálnám: az akkori 65e Ft-os bruttó miniálbérből 39.600,- Ft maradt volna nálad (vagy arányaiban, számold ki kérlek, mi ez most), ugyanis havi, fix 10-12.000 FT ment volna egy magán cég zsebébe: és garancia sem volt rá, hogy az orvosokra költötték volna! (ne legyünk naivak: elöbb 12 igazgatósági tag, 10 fb tag, 19megyei+Bp-i irodák, székházak, audik, titkárnők, ügynökök, hálózatok, stb: mind, mind a te költségeden: lett volna korlát, hogy 1-2 mrd Ft-os cégektől felfelé indulhassanak jelentkezők /=szűkitették volna a kört/, de így is ezer mrd ft-os vagyont dobtak volna oda az szdsz-s arcoknak

notabene: az ötlet (magáneü biztosítónál pontosan nyilvántartják, hogy hány Ft-ot fizettem be, mennyi került be utána oda) nagyon jó - de magyarországon élünk, úgy ellopták volna, mint a huzat

vagy a nyugdíjkasszával együtt államosította volna Viktor, hogy még dühösebbek legyetek...

@Transylvanianmixedgrill: mert a kútvölgyiből az mszp-st elzavarják, ugye? ne legyél hülye: nekik elit jár, nekünk a pofánk...

Transylvanianmixedgrill 2011.08.24. 10:32:58

@kriszi: A magándoki, magánkórház ide fog tudni csábítani külföldről jól képzett orvost. Lesz rá igény, lesz rá kereslet (gazdag felső tízezer), és éppen ezért lesz rá büdzsé is kifizetni egy ilyet magánéknál.
Amit érteni kell: a közgyógyellátás leépítése nem szándékos, azaz nem az van, hogy érdeke a hatalomnak a leépítés, ellenkezőleg: nem érdeke az időt pazarolni rá, őt nem érinti, mert ő és hozzátartozója a legjobb ellátást kapja és fogja kapni később is. A közgyógyellátás egyedül nekiünk "aljanépnek" a fontos.

ruhaszarito 2011.08.24. 10:33:04

@jozicsenko: a 10 Euros vizitdijat No.-ban egy negyed evre fizeted :)

lyken 2011.08.24. 10:34:05

"Miután Budapesten és Pécsen pénzhiány miatt nem vállalták a 2-3 milliós operációt."
Mibe fogadunk, hogy nem a Kútvölgyi politikuskórházból küldték le Miskolcra?

Transylvanianmixedgrill 2011.08.24. 10:34:14

@jozicsenko: Hogy a Kútvölgyiből elzavarják-e az mszpst, a fideszes leszarja.

Virág et. 2011.08.24. 10:41:19

@jozicsenko: A problémám az, hogy az ötlet nem a te - amúgy jogos - érveid mentén lett elvetve, hanem mert piac=gonosz, állam=jóságos nagyapa. Ha az akkori ellenzéki kritika arra lett volna kihegyezve, hogy ilyen struktúrában ráfizeztés a magánosítás, ezt máshogy kell megoldani, akkor most még lenne tér arra, hogy ezek a változások megtörténjenek. Mivel a kommnikáció akkor az egész ötletet alapból az ördögtől valónak tekintette, ezért a Fidesznek ma már nincs mozgástere.

Pedig a képlet egyszerű: pénz kell a rendszerbe. Pénzt csak két forrásból lehet szerezni: emberektől veszünk el (járulékemelés), piaci tőkét vonunk be. Minden más csak maszatolás, a bevételek átrendezése egy amúgy is szűkös, deficites állami költségvetésben. Mivel a járulékok tovább nem emelhetőek, ezért nincs más út, mint a - legalább részleges - magánosítás. Sajnos nem vagyunk annyira gzadag ország, hogy az állami egészségügyet megengedhessük magunknak. Ezzel kéne szembe nézni lassan, mert az óra ketyeg.

DArchAngel 2011.08.24. 10:43:03

@Tzimisce: Igen. Már évek óta tudom, hogy egyre szarabb lesz.
@kriszi: Igen, dettó, mint az oktatásnál. Kevés elhivatott megy tanárnak, mert útkaparásból is jobban keresne.

Könyvet kellene írni arról, milyen pompázatosan egyszerűen és gyorsan szétbaszták ezt az országot.

Valahol Máshol (lemondott Dr. Prof.) 2011.08.24. 10:45:29

@jozicsenko: A németeknél a 10 €-t már akkor sem egyetlen orvoslátogatásért fizetted, hanem időszaki díj volt, három hónapra. A tények elferdítése ősi fideszkomcsi szokás.

Viktus 2011.08.24. 10:45:30

Ma olvasom:

Új kocsikat kapott a Posta
A lecserélt járművek jelentős része 6 éves, de előfordult a flottában 2 éves autó is.

vs.

Öregebb autókat használhatnak a mentők
Az eddigi 10 év helyett már 13 év a mentésben használható autók korhatára, a szakszervezet szerint ehhez szigorúbb ellenőrzés kell.

-

Lehet én nem vagyok képzett politikailag, de nem lenne fontosabb új mentőket beszerezni, mint új postás kocsikat?

jozicsenko 2011.08.24. 10:48:53

@jozicsenko: bocsánat, Bokros Lajos ötletéhez, kiegészítés: a 65ezres minimálbérből 39.600,- Ft-os nettó, akkor adójóváírással, 18%-os Szjaval volt értendő, de már 140e Ft felett bejött a 36%-os szja, az elvonás bokrosi iszonyat lett volna (=2010ben az egykulcsos szja igéretével a fidesz 99%-ot ért volna el), eredetileg is 55-60% volt az adóék, ezzel az iszonyat ötlettel egy bő 10% pontot még elvittek volna tőletek

társadalmi szolidaritás címén, mert segíteni kell (az elvtársakat és a szavazóbázisukat), de erre emlékszik még szerintem elég sok ember...

Seduxen (már NEM dr.) 2011.08.24. 10:49:51

@Virág et.: szerintem alapvetően rossz irányból közelíted meg a "magánosítás" kérdését.

Te abból a - politikus szemmel teljesen téves - koncepcióból indulsz ki hogyan lehetne jobbá, de legalább is működőképesebbé tenné az egészségügyet magántőke bevonásával.

Ez egyszeri (vagy inkább egyszerű?) magyar politikus meg onnan indul ki hogyan lehet a birkákkal elhitetni, hogy magántőke bevonásával jobb egészségügyet teremtünk, miközben a valódi célja az, hogy elhitesse veled, hogy magántőke áramlik be az egészségügybe, holott csak KIVENNI akar - zsebbe - az egészből.

Miután a nyáj egyes birkái ezzel az alapvetéssel tisztában vannak, ezért bukott meg az "egészségügyi reform" a'la maszop-szadesz.

Katzenstreu 2011.08.24. 10:50:32

Nagy az erőlködés, kidagadnak az erek. Ezt már jó tíz éve eljátszottátok, amikor kormány elveszi a hétvégi pihenést címmel jajgattatok. Amúgy szegény rezisztenseké minden együttérzésem, de írj már arról két szót, hogy miből?

Seduxen (már NEM dr.) 2011.08.24. 10:52:08

@Viktus: "Lehet én nem vagyok képzett politikailag, de nem lenne fontosabb új mentőket beszerezni, mint új postás kocsikat? " - NEM!

Valahol Máshol (lemondott Dr. Prof.) 2011.08.24. 10:53:17

@Viktus: Összevonják a kettőt, így akarják felturbózni a MP bevételeit. Tehát ha nem kapsz gyakran postai küldeményt, akkor a postás nem tudja megnézni, hogy jól vagy-e (illetve vagytok-e, ha többen éltek egy háztartásban). Zseniális ötlet, hozza a levelet, viszi a beteget.

A közúti, rendezványeken, szabadtéri, stb balesetekhez meg elég a már leharcoltabb géppark.

Politikai képzettségből ötöst érdemlek. Bármilyen fideszes döntést hajlandó vagyok megmagyarázni. Remélem olvassa ezt egy hős forradalmi vezető.... áldja meg a jóisten egészségben!

zrobasé 2011.08.24. 10:54:32

@Katzenstreu: miből ? "ha eltakarodnak a komenisták, akkor lesz itt pénz mindenre, úgy kb 1000 milliárd évente, mert azt nem fogják ellopni, ezért szavazzatok a fideszre !"

lyken 2011.08.24. 10:55:34

@Viktus: "Lehet én nem vagyok képzett politikailag, de nem lenne fontosabb új mentőket beszerezni, mint új postás kocsikat? "
Nem. Akit kórházba kell vinni, az csak az eü költségvetést terhelné. Inkább dögöljön meg ellátás nélkül. Így jut pénz a postai járgányok és az új 97 államtitkári kocsi beszerzésére is.

jozicsenko 2011.08.24. 10:57:00

@Virág et.: igazad van, de látok más megoldást is

ami a fenti bajt okozza, az a tvk - egy felső korlát, ami után nem fizetnek ki semmit sem (emlékeztek, amikor horvátági igért egy beteg gyereknek gyógyszert, de a kórház már nem vette meg, mert "Pistike" úgy is belehal? vállalkozók, magánszemélyek adták össze az évi 2-3 millió Ft-os gyógyszer árát?)
naszóval: elég sok pénz megy el sajnos, mert 8-10 éves várakozás van olyan műtétekre, amik miatt emberek rokkantnyugdíjba kényszerülnek most (csipőprotézis, zöldhályog hirtelen ezek jutnak eszembe): ha célzottan, csak erre adnának pénzt (=szorítsák le a sort max fél évre, pl), akkor egy rakás rokkantnyugdíjat megspórolnának késöbb, ha meg véletlenül csak pár órára visszamennének dolgozni, akkor nettó járulékfizetők is lennének

@Valahol Máshol: 2006 májusában bele mondták a kamerába, hogy nem lesz vizitdíj - oszt lett. szerinted az ott igérgető politikusnak volt olyan mondata, amit el lehet fogadni? hol volt rá garancia, hogy nem emelik egyik percről a másikra a tízszeresére? az áfát is visszaqrták a legmagasabb sorba, pedig az adócsökkentés kormánya volt... egyszerübben: vennél tőle autót?

lyken 2011.08.24. 10:57:37

Ja, egyébként nagyon bírom, hogy azért kell cserélni a miniszteri/államtitkári flottát, mert a 4-5 éves kocsik lerobbannak. De a 13 éves mentő nem robban le?

Valahol Máshol (lemondott Dr. Prof.) 2011.08.24. 11:01:13

@jozicsenko: Ne harapd le a búrám, nna. Igazad van, hogy amit tegnap mondtak az ma már nem érvényes, mindegy melyik pártról beszélünk. Autót venni tőlük? Nem, megelégszem a márkakereskedővel, "hála" a válságuknak brutális kedvezményeket adnak új autókra.

*Kivéve persze a prémiumok, nekik fut a szekér, hisz a gazdagok még gazdagabbak lettek, "hála" a válságnak.

Seduxen (már NEM dr.) 2011.08.24. 11:02:13

@Valahol Máshol: arról nem is beszélve, hogy a postásautók társadalmilag mennyivel hasznosabbak, mint a mentőautók. mire is gondolok: a postásautóval viszik ki - többek között - a nyugdíjakat, segélyeket, és ha ezek szépen, rendben, időben megérkeznek, akkor a címzett boldog lesz, és tudja kinek tartozik hálával. de arra hol van garancia, hogy az új mentőautó ha időben is érkezik, nem döglik meg a baleset sérültje/vagy a beteg? tiszta pénzkidobás!

ui: ha kineveznek szóvivőnek, szükséged lesz egy helyettesre is, csak jelzem...

:DDDD

zrobasé 2011.08.24. 11:02:37

@lyken: a lerobbant mentőautók a forradalom ellenségei, igy törvénybe kell iktatni, hogy egy mentőautó sohase robbanhat le...visszamenőleg is persze...aki ezzel nem ért egyet, az az egészségügy tönkretételében érdekelt...ahogy egy ismerősön fogalmazott még az emútnyócév alatt (most persze néma csendben van) : ezek a mocskos komcsik azt akarják, hogy megdögöljön MINDEN MAGYAR !

Virág et. 2011.08.24. 11:03:31

@Seduxen: Én nem vagyok politikus, ezért nem a honnan lehetne többet lenyúlni nézőpontból vizsgálom a dolgokat.

@jozicsenko: Én úgy gondolom, hogy még ezek mellett sem lenne elég a bevétel a finanszírozásra. Gondolj csak bele, hogy milyen alacsony az atkívak száma Magyarországon. Ők azok, akik finanszírozzák az egészségügyet. Ehhez vedd hozzá, hogy az átlagos bérszínvonal Magyarországon nagyon alacsony. A kettő együtt egy makulátlan, korrupció mentes, 100%-os hatékonyságú elosztó rendszer esetében sem lenne elég a teljes finanszírozásra (béremeléssel együtt, persze).

Két utat látok csak: járulékemelés vagy a piac. Elméleti szinten persze ott egy harmadik út is, hogy növelni kell a foglalkoztatást és az átlagos bérszínvonalt, hogy az elvonások mértéke is nagyobb legyen. De a jelenlegi politika csak a statisztikai foglalkoztatottsággal törődik (közmunkák), illetve nemhogy a béremelések irányába nem hat, hanem kifejezetten ellentétes hatásokat gerjeszt (munka törvénykönyvének tervezett módosításai, amelyek csökkentik a munkavállalók érdekérvényesítő képességeit).

dr. Aullah 2011.08.24. 11:05:36

Ennél a fityisz bandánál balfaszabb nem létezik a világon. Eddig sem volt jó a helyzet, de most tovább mélyül.
Még szép, hogy nem mond le a hálapénzről, hogy kapjon másik pénzt, de ne tudjon elmenni...
DE
Ezzel viszont mindenki mással basznak ki. Őket nem érdekli ez, engem sem érdekel, mi van velük.
Mondjuk az sem kóser, hogy ott megcsinálják a tanulmányokat, azt egyből lelépnek...

dr. Aullah 2011.08.24. 11:07:07

@Aullah: Mondhatnám azt is, hogy ne a kisemberekkel fizettessék meg a bérkiegészítésük... de hát ők leszarják.

Seduxen (már NEM dr.) 2011.08.24. 11:08:09

@Virág et.: helyesbítenék: EZÉRT nem vagy te politikus :DDDDD

Amúgy igazad van a magántőke bevonása az egészségügybe dologban, de ennek csak akkor lenne értelme, ha nem az intézményesített lenyúlás lenne a cél. De miután Magyarországról beszélünk, itt CSAK ez lenne a cél (és mindegy, hogy milyen színű formációról beszélünk).

2011.08.24. 11:09:48

20 éve mindenki a szőnyeg alá söpri a szemetet és lop, de lassan borul a bili. Az unijóval öngólt lőttek az elvtársak, nem tudják éhbérért a végletekig kihasználni a magyarokat, mert egyszerűen megunják, és veszik a kalapjukat. Ha már havi 100e nettó plusz potyapénzért sem maradnak itthon az orvosok, akkor tényleg ideje elgondolkozni a gyurcsány óta változatlan közalkalmazotti bértábláról... no meg persze a drágalátós magánkájeftéseknek is, akik mindig rínak, hogy nem kapnak szakképzett munkaerőt, csak azt nem teszik hozzá, hogy mennyiért. Mert munkaerő van, még mindig van Magyarországon, csak éppen a nevetséges fizetésekből nyomorgással kezd mindenkinek elege lenni.

Valahol Máshol (lemondott Dr. Prof.) 2011.08.24. 11:12:06

@Seduxen: Megbeszéltük.

+2 munkahely (igaz már dolgozunk, de a jelenlegi helyünkre fel kell venni mást, szóval a Nagy Munkahelyteremtési Rendszer újabb sikereként is jellemezhetjük majd a dolgot)

Egyszerűen csodás látni, hogy nyolc évnyi inferno után milyen az amikor működnek a dolgok. Még a nap is másképp süt, erősebben. Be is kapcsolom a klímát, amelynek megvásárlásával egyértelműen a gazdaság motorjának szánt belső fogyasztást serkentettem ( a sokadik sikeres kormányzati terv ugyebár).

Határozottan jobban is érzem magam.

2011.08.24. 11:14:19

@Seduxen: A magántőke nem azért fektetne az egészségügybe, hogy a befektetését záros határindőn belül, profittal növelve vissza ne kapja, mégpedig addig, amíg még az orbán rezsim van hatalmon, ami ugye a legoptimistább becslések szerint is nem egész három év mostantól.

Secnir 2011.08.24. 11:38:15

@Aullah:
"Mondjuk az sem kóser, hogy ott megcsinálják a tanulmányokat, azt egyből lelépnek... "

hááát...
most akkor gondolj bele a helyzetébe. vagy a sajátodéba. vagy bárkiébe.
18 éves, érettségizett diák vagyok jó/kiváló eredménnyel, rózsaszín felhők úsznak az égen, szépen süt a nap, és el kell döntenem, hogy minek tanulok tovább. Persze nem muszáj, legfeljebb sima érettségivel indulásnak begyakorolhatom az "adhatom nagy menüben?" mondatot.
eldöntöm (elkötelezett vagyok, szüleim is azok, tetszik az a szakma, hiányszakma, sokat fizető szakma, tetszés szerint aláhúzandó), hogy minek tanulok tovább. Mondjuk orvos. vagy ügyvéd, tökmindegy.
5-6-7 évig tanulok. Pestre járok, mivel a környékünkön nincs ilyen főiskola. szopás, mert albérletet kell fizetnem. szopás, mert ugyan államilag támogatott, de azokból a tankönyvekből egyrészt nem lehet megtanulni, másrészt az oktató érdekes módon a _saját_ könyveiből oktat, amit meg kell vennem. választanom kell - vagy elmegyek mellette Metropolt osztogatni, vagy bukom. lehetőségek - hitel, kölcsön.
Mindegy, valahogy sikerül, diplomázott orvos/gépész/ügyvéd stb. vagyok.
pofon az élettől: nem keresik százszámra a frissen diplomázottakat. vagy keresik, de nettó 100 felett nem fizetnek. ügyvédként (hiába summa cum laude) csak bojtár lehetek, ingyé'. gépészként rajzolnom kell napestig, gép közelébe nem engednek. orvosként műtőt takaríthatok.
meglátom, hogy ugyanabban a kórházban bármelyik doki/prof. tizedannyi munkáért/felelősségért ötször akkora fizut visz haza, mint én. ráadásul eljutottunk oda, hogy a beteget én készítem elő, én műtöm javarészt, ő csak beugrik két kávé között, közli, hogy "jó, lehet összevarrni", majd összevarrom, elkészítem a papírmunkát, helyretoljuk, és jön a következő. Túlórapénz nincs.
persze a doki orivát renelőjáből idehozott betegek CT-jét, laborját stb. is nekem kell megcsinálni.
Rá kell döbbennem, hogy ebből a fizetésből egyrészt nem tudok megélni, másrészt még FÉLRE SEM TUDOK RAKNI. bkv-val járok, míg az idősebbek praktizáló dokik audival.
ekkor kapok egy állásajánlatot Németországból, miszerint ha a Feketeerdő-klinikára elmegyek, akkor állják a szállásomat, kapok autót, fizum 3000 euró, és maximum havonta 4 óra túlóra engedélyezett, különben mehetek világgá.
szerinted? elmennék?

NYJetsTD 2011.08.24. 11:41:05

Majd szépen kiírnak egy közbeszerzést, ahogy mostanában szokták ; ) festékekre, minden postás és mentőautó eleje zöld, hátulja sárga lesz. Oldalt gyűjtik a levelet, pénzt, hátul a beteget.
A tetejére pedig céltáblát pingálnak, ha valakinek elege van a remek kórházi ellátásból, oda ugorhat.
Már várom amikor a minisztériumi autókat és a szemétszállítókat is összevonják...

lomposfarkas 2011.08.24. 11:43:56

@Virág et.: "Két utat látok csak: járulékemelés vagy a piac"
Pedig a nyom nélkül elpárolgó százmilliárdok nyakoncsípése még jobb lenne, tudom ezzel a rendszer alapjait támadom...

Egri Ámpír · http://helloeger.blog.hu/ 2011.08.24. 11:46:42

Őszintén örülök, hogy egyelőre nincs baj a fogammal, a májammal, nem szenvedek betegségekben stb. ... egyelőre.

teefau 2011.08.24. 11:47:43

@NYJetsTD: "Már várom amikor a minisztériumi autókat és a szemétszállítókat is összevonják"
Huh, én azt hittem ezt a lépést már évtizedekkel ezelőtt megtették...komolyan nem?

Seduxen (már NEM dr.) 2011.08.24. 11:48:47

@NYJetsTD: "Már várom amikor a minisztériumi autókat és a szemétszállítókat is összevonják.." - jogos a felvetés, elvégre mindkettővel ugyanazt szállítják...

Viktus 2011.08.24. 12:00:32

@Virág et.:

Mire emelni a járulékokat? attól mi változna? rendszerszintű átalakítások nélkül ...

Viktus 2011.08.24. 12:02:26

@lomposfarkas:

Szocilibri kormány is csak a "magántőkével" annyit játszott meg, hogy nem önkormányzatok adósodtak el, hanem különböző zrt, kft alatt halmozták fel a tartozásokat , majd csődöltek lásd. HospInvest ...

zxn · http://online-munka-file-feltoltes.blog.hu 2011.08.24. 12:08:17

@Tzimisce:
"raktatok félre pénzt kórházi kezelésre? "

Inkább tanuld meg magadat gyógyítani és kezelni...

Kis ember 2011.08.24. 12:12:08

"Nem jókedvünkből megyünk el, hanem muszájból"

És ezt csináljuk lassan 100 éve. Én is. :(

teefau 2011.08.24. 12:13:33

@zxn: Ezért kell inkább a latint mint az angolt erőltetni a sulikban. Egy csomó üres kórház, elhagyott műszerek no és tankönyvek tele latin szavakkal...

ketroot 2011.08.24. 12:16:53

És ez még csak a kezdet, gyerekek! Jó lesz betárazni hideg élelemből, babkonzervből, ha jön gebasz!

Katzenstreu 2011.08.24. 12:18:02

@zrobasé: A derék kommunisták kétszer már ellopták az országot. Amit itt hagytak, azok a hitelek. Javaslat?

Kis ember 2011.08.24. 12:28:17

@Katzenstreu:

Melyik kommunisták?
Az öreg komcsik (mszp-szdsz)
vagy
az ifjúkomcsik (fidesz-jobbik)
?

dr. Aullah 2011.08.24. 12:31:49

@Kis ember: Vicces, ahogy próbálod összemosni a fidesz-jobbik -ot.

Kis ember 2011.08.24. 12:33:42

@Aullah:

Nekem mindegyik komcsi, mert mindegyik tőlem akar lopni

Katzenstreu 2011.08.24. 12:39:06

@Kis ember: Nagyon vicces. Mitől lenne a Fidesz ifjúkommunista?

Katzenstreu 2011.08.24. 12:39:53

@Viktus: Ezzel a befektetéssel most éppen mi a baj?

Viktus 2011.08.24. 12:43:04

@Katzenstreu:

Elraboltak mindent a kasszából monológra nem mellesleg más problémakörökre is lehetett volna költeni , mert így csak bukott rajta az állam , ha meg egyszer elkezd osztalékot fizetni a MOL jó pár év mire visszajön a pénz ...

ketroot 2011.08.24. 12:44:21

@Katzenstreu:

Nem akarok vitát indítani, de mostani fidesz retorikában azért visszaköszön a bolsevik-mentalitás, elég szépen.

Persze itt jobb- és baloldali elvekről nem lehet beszélni (ami a pártokat illeti), mivel az nincs, csak egy hagymázas dolog.

Kis ember 2011.08.24. 12:46:20

@Katzenstreu:

Tudod barátom, ha itthon nincs kenyér és fázik a gyerek mert nincs pénz a fűtésre, de a családfő részvényeket vesz, mert az jó befektetés, az eléggé válóok...

Kis ember 2011.08.24. 12:48:20

@Katzenstreu:

Aki kommunista módon viselkedik, úgy cselekszik és úgy beszél, az az.

kemény keleti kommentelő 2011.08.24. 12:59:52

@Viktus: A "támogatott " tankönyvekre, meg a közétkeztetésre sincs pénz.

Viszont van jó hír.
A határon túli magyar gyerekek 20 000- forintos tanszertámogatást kaptak. Az óvodások is.

Lehet, hogy az egészségügyet is a határon túl fogják majd megoldani.
Meg mentőket is oda fognak venni.
Gondolnak a szavazóbázisra.
Mi itt bévül, már le vagyunk...

Viktus 2011.08.24. 13:03:54

@Kis ember:

Nincs új a nap alatt ...

ámbátor 2011.08.24. 12:56:35
"A kormány ekkorra döntött az ellenzékiek által már év végén követelt, összesen ötvenmillió pengőnyi közmunkaprogram elindításáról, útépítésekről és a szegedi gyűjtőcsatorna megépítéséről (a közmunkákra húszmillió svájci franknyi kölcsönt vettünk fel, de a pénzt, ahogyan más, elvileg szintén beruházásra szánt hitelt is, végül felélte a költségvetés)."

index.hu/gazdasag/magyar/2009/04/21/lassabban_de_melyebbre_zuhantunk_nyolcvan_eve/

Katzenstreu 2011.08.24. 13:20:42

@Kis ember: Ha közelebbit is megtudnék erről.

Katzenstreu 2011.08.24. 13:23:08

@Kis ember: Nagyon jól hangzik, sőt addig ne csináljunk semmit amíg a kelet-afrikai éhínséget sem oldották meg.

Katzenstreu 2011.08.24. 13:24:28

@Viktus: Ha némileg összeszedettebben leírnád. Milyen kasszából, ki, mit?

Katzenstreu 2011.08.24. 13:26:08

@ketroot: Légy szíves nyiss vitát, mert az ördög a részletekben lakik.

Secnir 2011.08.24. 13:30:37

@Viktus:
ugyanebből a szövegből a vége az érdekes:
" Az országnak már a 104 millió fontnyi rövid lejáratú adósságát sem sikerült törlesztenie. A mostani válságban ilyen veszély aligha állhat fenn – ha az állampapírpiac teljesen be is fagyna, az IMF-hitel lehetővé teszi az állam fizetési kötelezettségeinek teljesítését, így az adósságátütemezés lehetősége hivatalosan fel sem merült. "

még szerencse, hogy sem GYF sem Bajnai nem tőzsdézték el azt az IMF hitelt, és Viktor is vigyáz rá. Befektette ugyan MOL részvénybe, és már buktunk is rajta, de az már más kérdés. büntetőjogi.

Secnir 2011.08.24. 13:32:41

@Viktus:
"ha meg egyszer elkezd osztalékot fizetni a MOL jó pár év mire visszajön a pénz ..."

aha. erről volt TV műsor is:
Unokáink sem fogják látni, avagy városvédő Pallas Athéne kezéből ellopták a lándzsát.

ketroot 2011.08.24. 13:32:56

@Katzenstreu:

"A vita megvan nyitva!" :D

Solmenir 2011.08.24. 13:40:59

Én tegnap úgy olvastam, hogy cserébe nem öt, hanem tíz évig kell itt maradniuk, különben fizethetik vissza a támogatást. Mondjuk kíváncsi vagyok, hogy hajtanák be rajtuk... nem mehetnek tíz évig külföldre? :-)

Katzenstreu 2011.08.24. 13:47:00

@ketroot: Akkor talán érvelhetnél, mert te állítottál valamit.

maxwell murder 2011.08.24. 13:54:06

a kurva anyját a társadalomnak azért, hogy rászoktatta az orvosokat a hálapénzre! (mi az, hogy lemondanak róla? azt a kutya se tudja ellenőrizni) egyébként meg igen, baromi keveset keresnek, ahogy ebben az országban mindenki. nem csodálkozom, hogy kimennek. marad itt egy rakás proli meg annál több cigány. király lesz!

Viktus 2011.08.24. 14:04:26

@Katzenstreu:

Szerinted mondjuk Budapest bizonyos kerületei, de mondjuk Nógrád, Borsod, Szabolcs, Baranya ... Afrikában van?

Viktus 2011.08.24. 14:06:21

@Secnir:

Na igen ... megérteném a nagy ragaszkodást a MOL-hoz, ha olyasmi lenne, mint az oroszoknál a Lukoil, hogy van mögötte valós tartalom is mondjuk sok-sok olajmező formájában ... nem pedig lényegében nagyjából közvetítő-finomító szerepköre lenne.

Katzenstreu 2011.08.24. 14:06:59

@Viktus: Persze, hogy nem ezt mondtam. De a logikád szerint, gyakorlatilag minden tevékenységet meg kellene szüntetni amíg nincs kielégítve néhány igény. Miközben tudható, hogy sok esetben az érintett személy is felelős a kialakult helyzetért.

Viktus 2011.08.24. 14:08:01

@Katzenstreu:

Te írtad le a szokásos bebüfizést az elloptak mindent üres a kassza mantraként. A mol-ra mégis előkerült pár száz milliárd a üres kasszából ...

Viktus 2011.08.24. 14:15:35

@Katzenstreu:

Miért is felelős? , mert Ózdon , Miskolcon stb. pl. a rendszerváltás után megszűnt az ipar nincs meló? mert Szabolcsban elkótyavetyélték a gazdaságokat nincsen már semmi .... és így tovább ...

Homeoffice 2011.08.24. 14:21:02

@Viktus:

Ugyan.
Te is tudod, hogy a MOL 500 milliárdja, a gazdagabbak zsebében hagyott 500 milliárd, a bkv Maláv Máv föltőkésítés (adósságrendezés) kerete nem finanszírozta volna az Eü megreformálását.
Jah és még valami ez egy picit off:
Orbán Vitya nagy harca.
index.hu/gazdasag/magyar/2011/08/22/ketmillio_forint_lesz_az_egy_fore_juto_adossag/

Az Mnyp pénzek által megszüntetett kötvények következtében ugyan zuhant egy nagyot az államadósság, DE még így is magasabb, mint a (mocskosszemétrohadt) Bajnaiéknál....

Homeoffice 2011.08.24. 14:22:27

@Gunther:

Maláv helyett Malév természetesen:)

DArchAngel 2011.08.24. 14:23:50

@Viktus: Mert ez az ultima ratio: "azemútnyócév". Erre indul be minden igaz narancsos nyálképződése, és már fordult is a dartokkal csipkézett Gyurcsány kép felé.
Csak nekem, meg még vagy 5 millió embernek már tele van a töke a visszafelé mutogatással. Pont leszarom, hogy milyen okból vagyunk ebben a helyzetben, ha van felelős, büntessék meg (muhahaha), a konzekvenciákat vonják le. Aztán kurva gyorsan kezdjenek el minket kihúzni a szarból. De lassan másfél éve nem látok semmi koncepciót, kivéve a konzekvensen véghezvitt hülyítést az "emútnyócévvel".
Mint amikor - azt hiszem - Nagy Bandó csinált egy kabarét, amiben a magyarok bajainak okozóját kereste. A végén a vértesszőlősi előemberig "jutott", mert mindenki az elődökre kente.
Az meg: "A medve vót a hibás, mer ebbe a barlangba futott bele!"

Viccnek jó volt, csak kicsit keserű.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2011.08.24. 14:29:53

@Solmenir:

5 évig kapják a pénzt, és utána még 5 év, össz 10.
Kimehetnek, de akkor kamatostól kell visszafizetniük. Kérdés, hogy hajtanák be rajtuk.

Katzenstreu 2011.08.24. 14:30:04

@Viktus: Ez még viccnek is gyenge. A nagyszerű szocialista örökségért, vas és acél országának őrületéért is a Fidesz a felelős? Komolyan?

Katzenstreu 2011.08.24. 14:31:51

@Viktus: Sajnos az üres kassza nem mantra, hanem tény. Másrészt miért lenne veszteséges a MOL visszavásárlása?

kej 2011.08.24. 14:34:17

ez egyre szebb:

index.hu/belfold/2011/08/24/nincs_vervetel_a_vaci_korhaz_laborjaban/

Második napja hiába várnak vérvételre a váci Jávorszky Ödön Kórházhoz tartozó járóbetegek, mert az intézmény laboratóriuma nem teljesíti ezirányú kötelezettségét – közölte Kázmér Tibor, a kórház főigazgatója.

azt még csak-csak megértem, hogy egy-egy nagyon drága műtétet egyes kórházakban nem végeznek el, hála a tvk-ának, de hogy már egy egyszerű vérvételt se. lehangoló állapotok uralkodnak az országan, és nyoma sincs annak, hogy valamely politikai erő változtatni akarna. mert azt azért lássuk be, hogy a rabszolgákkal felépített kósafalvai stadionból nem lesz dzsídípí:((((

Viktus 2011.08.24. 14:42:56

@Katzenstreu:

Mivel a Fidesz a magyar kormányzat, és már volt magyar kormányzat így ő is felelős bizony, hogy nem történt, és most sem történik semmi változás, mert a közmunka az nem munkahelyteremtés ...

DArchAngel 2011.08.24. 14:43:19

@Katzenstreu: Mert most zuhantak a részvényei egy vidámat. Tehát egyelőre bukta. Persze valószínű, hogy ez nem marad sokáig így. De a befektetett pénzt sokára hozza vissza.
A másik, ami szemet szúrt ezzel kapcsolatban: szar geci az IMF, pfúj-pfúj. De bezzeg a pénze milyen kurva jól jött. Ahelyett, hogy visszaadták volna, csökkentve az államadósságot.

Viktus 2011.08.24. 14:46:59

@Katzenstreu:

Az üres kassza tény, akkor honnan került elő pl. 500 milliárdocska? fejtsd már ki nekem légyszíves ...

A MOL megvásárlása azon okból felesleges, hogy több adót ugyan nem fizet más bevétel ebből pediglen csak az osztalék, és olyat meg évek óta nem osztogatott a MOL a részvényeseinek ... másrészről nem nagyon rendelkezik több millió hordós olajmezőkkel, amelytől nemzet stratégiailag olyan nagy jelentősége lenne. Van a finomító amibe megveszi a ruszkiktól az olajat ... de jó.

Seduxen (már NEM dr.) 2011.08.24. 14:48:41

@kej: "hogy a rabszolgákkal felépített kósafalvai stadionból" - tisztára mint az Age of Empires-ben :)))

hu.wikipedia.org/wiki/Age_of_Empires

Épületek és egységek

„Csoda” (wonder): A vaskortól kezdve minden játékosnak lehetősége van egy igen költséges épület, ún. „csoda” (vö. „a világ hét csodája”) építésére, mely 1000-1000-1000 fát, aranyat és követ igényel. Ezen épület megjelenése civilizációcsoporttól függ, az egyiptomiaknál és a többi észak-afrikai civilizációnál piramis, a mediterrán/görög típusú civilizációknál egy hoplita harcos óriási szobra, a közel-keletieknél egy zikkurat, az ázsiaiaknál pedig egy kör alaprajzú, pagodaszerű épület (az AoE RoR folytatásban a római civilizációcsoport csodája egy óriási kolosszeum). Ez az épület a súgófájlok szerint "demonstrálja civilizációd prosperitását", azonban ennél többre is jó, mivel egy randommap-játékban felépítése a győzelmet is jelentheti. Utóbbi ötlet legfontosabb támogatója a stábban Marc Terrano, a multiplayer szekció fejlesztője volt, és számos más játékelemhez hasonlóan, az inspirációban szerepet játszott a Civilization.

bundi124 2011.08.24. 14:53:15

@DArchAngel: Az államadósságot elsősorban tokától bokáig újra kéne vizsgálni. Ami nem tökéletes, azt érvényteleníteni. Ami meg irreálisan magas kamattal van, azt leírni.

A dokikra visszatérve:
Elhiszem, hogy ki kívánkozik. Én se tennék másként, ha ilyen komoly különbség lenne az ajánlott és a kapott bér között. A munkakörülményekről nem is beszélve.

Felvetették a itt a magántőkés és a biztosítási rendszert.

Ezt én máshogy gondolom. A biztosítási rendszert kéne egy kicsit a hazai helyzetre alakítani. Ezt úgy lehet megtenni, hogy mindenkinek lenne egy nagyon szűk körű alapbiztosítás. Ebbe a körbe csak az életveszély elhárítása tartozna bele. A következő kör viszont sávokra oszlana, amely egyre kiterjedtebb ellátásra adna lehetőséget.
Fontos eleme lenne az önrész is. Nagyban hasonlít az USA rendszerére, de itt az ellátások díját a kormányzat állapítaná meg, így nem szaladhatna el az ára az ellátásoknak.

Viktus 2011.08.24. 14:54:17

@laspalmas:

persze így még izgalmasabb volt a mol vásárlás az államadósság elleni harc közepette a száz milliárdos buktával ...

Viktus 2011.08.24. 14:56:03

@bundi124:

Itt már most is ez a rendszer van ... bár annyiban nem, hogy az alapbiztosítás az életveszély elhárításához is kevés.

kej 2011.08.24. 14:57:56

@Seduxen: „Csoda” (wonder): A vaskortól kezdve minden játékosnak lehetősége van egy igen költséges épület, ún. „csoda” (vö. „a világ hét csodája”) építésére, mely 1000-1000-1000 fát, aranyat és követ igényel.

ez klassz, de lassan ezer fánk se lesz, nem hogy ezer aranyunk:( az ezer követ mondjuk viktor megoldja:)

Seduxen (már NEM dr.) 2011.08.24. 15:05:10

@kej: sebaj, azt kérünk KÖLCSÖN :))) de a kis alattvalók hangulata is javulna, ha egy ilyen csoda felépülne! :))

DArchAngel 2011.08.24. 15:07:05

@Seduxen: Magyar "csoda": a puszta semmi, csak 5000-5000-5000 plusz 25% áfa és 25% kenőpénz, közbeszerzésen.
@bundi124: "leírni"? Azt meg csak úgy hagyják mi? De hülye itt mindenki, még Obama is. Szórakoznak a az adósságplafonnal, holott egyszerűen csak le kéne írniuk. Ezért nem jutnak soha olyan messze mint bölcs népünk és vezérünk...

Katzenstreu 2011.08.24. 15:19:30

@DArchAngel: Már nagy részét behozták a zuhanásnak. Vagy te biztosan tudod, hogy nem emelkednek tovább? A cég amúgy osztalékot is fizet. Végül, az oroszok kivásárlása önmagában is sokat ér.

Katzenstreu 2011.08.24. 15:22:20

@Viktus: Mint arról biztosan olvastál, még a Fletóék által felvett hitelből. Amúgy látványosan nem akarod érteni, hogy az oroszok nem csak kereskednek, hanem birodalmat építenek.

Viktus 2011.08.24. 15:32:37

@Katzenstreu:

Miért most mi van a kasszában? a nyugdíjpénzek, amiket gyűjtögettek az elmúlt évtizedben ... 2013-ban mi lesz?

lyken 2011.08.24. 15:36:54

@Aullah: "Mondjuk az sem kóser, hogy ott megcsinálják a tanulmányokat, azt egyből lelépnek..."
A tanulmányaikat a szüleik finanszírozták. Az én szüleim is fizettek adót, viszont én magam finanszíroztam a tanulmányaimat állami segédlet nélkül. Akkor nekem most visszajár? Nyilván nem, mert ebből fizették az oktatás mellett a megélhetési roma szülőszalag eredményeit, meg a rokkant nyugdíjasokat meg azokat akik még soha nem dolgoztak.
Más: Nemcsak az orvosok lépnek le, hanem IT-s, közgazdás, gépész, stb. Mindenki aki tud. Csak csendben jegyezném meg, hogy utoljára ilyen mértékű elvándorlás nyugat felé a világháború után volt. Anno töbtízmillióan távoztak nyugatra a kilátástalanság elől. Ennek hatására épült meg a berlini fallal kezdődöen a vasfüggöny. Eltelt 60 év és most ideológiai meg gazdasági vasfüggönnyel próbálkoznak, ahelyett, hogy ténylegesen csinálnának valamit. Hát gratulálok. Ne tessék csodálkozni, hogy mindenki kihúzza a rendszerből azt amit már beletett(vagy amit a szülei beletettek). Aztán meg lelép.

Valahol Máshol (lemondott Dr. Prof.) 2011.08.24. 15:39:22

@Seduxen: „Csoda” (wonder): A vaskortól kezdve minden játékosnak lehetősége van egy igen költséges épület, ún. „csoda” (vö. „a világ hét csodája”) építésére, mely 1000-1000-1000 fát, aranyat és követ igényel.

A magyar verzió: Klikk az egérrel, levon 5000-5000-5000 fát, aranyat és követ. Kattintás a kijelölt helyre, a kis emberke pedig elkezdi építeni. Rákatt, Under Construction, 1%. Játszol mondjuk öt órája, majd kiszúrod, hogy a raktárból eltűnt 10 000-10 000-10 000 fa, arany és kő. Rákatt, kisember ebédszünetet tart, under construction 1,2%..... Persze a játék alapszabálya mit sem változott, ha felépítesz egy ilyet, beledögle... akarom mondani győzni fogsz! :)

Homeoffice 2011.08.24. 15:41:57

@Katzenstreu:

Mi a baj az oroszokkal? Most komolyan? Az a baj., hogy bele akarnak nyúlni az amerikai - német vonulatba?
Jól megy látom még az orosz = kommunista duma.

Seduxen (már NEM dr.) 2011.08.24. 15:42:27

@lyken: "viszont én magam finanszíroztam a tanulmányaimat állami segédlet nélkül." - bocsáss meg, de a "fajtádat" hívják lúúúúzernek. Úgyhogy fogadd egy "hozzád hasonló" legszívélyesebb üdvözletét :))))

azt már csak félve jegyzem meg, hogy ráadásul én abban az időszakban jártam felsőoktatásba, amikor az "Első diploma ingyenes!" - volt....

Katzenstreu 2011.08.24. 15:42:57

@Viktus: Ez vicc? A manyup a hiány egyik okozója, mert igen drágán, néhány közvetítőn keresztül vették az állampapírokat. Mint láttad reál hozam ott sem volt igazán.

Viktus 2011.08.24. 15:46:31

@Katzenstreu:

Mégis az van ott a kasszában pillanatnyilag még ami maradt az állampapírok mellett ... lehet vicc , de a tény ez.

Katzenstreu 2011.08.24. 15:51:53

@Gunther: Ez nagyon harmatos. A MOL esetében csak annyi, hogy nem lehetett tudni, hogy kik és milyen szándékkal vásárolták be magukat a budapesti székhelyű cégbe.

Katzenstreu 2011.08.24. 15:53:32

@Viktus: Egy velejéig rossz "befektetés" leállítása történt. Ezt csak szándékosan nem lehet nem érteni.

Viktus 2011.08.24. 15:56:41

@Katzenstreu:

Te nem érted a lényeget ... a vita általad indított kérdésköre ki mit tett a kasszába. A nyugdíjas részt leszarom az nekem úgy sem lesz az meg nem nagyon érdekel melyik kormányzat, hogy veszi meg a nyugdíjasokat a kontónkra ...

Homeoffice 2011.08.24. 15:56:48

@Katzenstreu:

Tegyük fel, hogy politikai célzattal történt a MOl felvásárlása.
Két kérdés merült fel.
1. ez miért sokkal rosszabb mintha más ország lépi ezt meg. (Pl Vityuska- Kína új gazdasági együttműködése)
2. Hogy kaptuk vissza ilyen hirtelen
+1
Amikor Libhajnai meg akarta venni, akkor Vitya miért is hisztizett?

Viktus 2011.08.24. 15:58:35

@Katzenstreu:

Ruszkik ez a piac , ahogyan a MOL a horvátoknál vásárolt ...

lyken 2011.08.24. 16:02:27

@Seduxen: Ja, hát lehet, hogy lúzerség, de ha az ember nem akar informatikusként filozófiát, szociológiát tanulni és nem akar olyan tanárokat akik a kapát meg a kegyelemkettest ismerik csak, akkor kénytelen. Véleményem szerint az ember ne a munkahelyén tanulja meg a dolgát, nem azért fizetik.

Katzenstreu 2011.08.24. 16:06:54

@Gunther: Az orosz befolyás problémáiról elég sokat írtak, sajnálom, ha átaludtad. Bajnai nem akarta megvenni. S ezért nem fizetett osztalékot a MOL, illetve ezért nem adtak nekik szavazati jogot a tulajdonosi gyűlésben.

Katzenstreu 2011.08.24. 16:07:32

@Viktus: Ha te ezt tényleg elhiszed, akkor megérdemled.

Apafarkas 2011.08.24. 16:13:27

@lomposfarkas: Még egy ilyen felforgató, a NER szellemével ellentétes javaslat, és eljönnek érted a TEKI-katonák!!! Éljen a NENYI, Éljen a Párt!

Viktus 2011.08.24. 16:15:24

@Katzenstreu:

Ez nem hitbéli kérdéskör. Az oroszoknak jól jött volna tranzitország finomító kapacitással. A pakettet azon okból passzolták el , mert közben erre a feladatkörre megszerezték a szerb olajipart ... ezek tények. A fidesz vallás szerint mi az ábra?

bundi124 2011.08.24. 16:17:56

@DArchAngel: Igen leírni. Miért akkor mi lesz? Elviszik a koronát? Leminősítik bóvlira az hitelbesorolást? Meg kell kérdezni a szlovénokat, hogy ott mi volt amikor leírták.

kej 2011.08.24. 16:20:14

@Katzenstreu: tulajdonképpen elmagyarázhatnád ezt a városi legendát miszerint. az oroszok kivásárlása sokat ért.

(előre szólok: nem fog menni: a lex mollal ugyanis megkötötték az oroszok kezét, azaz nem szólhattak bele a vállalati döntésekbe. egyébként tényleg sokat ért: 500 millióért vettünk egy halott pakettet, ami ma tovább zuhant a tőzsdén. grat.)

Kis ember 2011.08.24. 16:21:39

@lyken:

Más: Nemcsak az orvosok lépnek le, hanem IT-s, közgazdás, gépész, stb. Mindenki aki tud. Csak csendben jegyezném meg, hogy utoljára ilyen mértékű elvándorlás nyugat felé a világháború után volt. Anno töbtízmillióan távoztak nyugatra a kilátástalanság elől. Ennek hatására épült meg a berlini fallal kezdődöen a vasfüggöny.

Én is leléptem, de tessék engem nagyon szeretni, mert hazajárok elkölteni a pénzt.

Egyébként a Fal nem a kezdete, hanem a befejezése volt a vasfüggönynek.
hu.wikipedia.org/wiki/Vasf%C3%BCgg%C3%B6ny

Katzenstreu 2011.08.24. 16:22:13

@Viktus: Ezt gondolom ők személyesen mondták neked? Viszont nem egészen kerek a logikád. Ha ugyanis az oroszoknak megérte, akkor miért baj, ha a mienk?

zrobasé 2011.08.24. 16:24:35

@Katzenstreu: mienk ? hitelből vett dolog a mienk ? nofene...

kej 2011.08.24. 16:24:46

@Katzenstreu: bajnai meg akarta venni:

A Mol-Szurgutnyeftegaz üzlet már a Bajnai-kormány idején napirenden volt. Akkor két megoldás jött szóba, ám a hatalmas finanszírozási terhek miatt végül elmaradt az üzlet – írja a nol.hu.

Az egyik forgatókönyv szerint kizárólag a Szurgutnyeftegaz és a magyar kormány kapott volna szerepet a tranzakció lebonyolításában. Ám az végül meghiúsult, mert a költségvetési törvény módosítását igényelte volna, és ahhoz minden parlamenti párt támogatása szükségeltetik. A Fidesz pedig, mivel már készült a kormányzásra, és magának akarta a Mol-üzletet, vélhetően nem járult volna hozzá a jogszabály-módosításhoz.

A másik elképzelés szerint egy külső szereplőt vontak volna be az ügyletbe, amely vevőként megszerzi a Molban lévő orosz tulajdonrészt, és a saját mérlegében szerepelteti, míg a magyar állam opciós jogot szerez rá. De mivel a megoldás méregdrágának és politikailag támadhatónak bizonyult, végül ezt is elvetették.

DArchAngel 2011.08.24. 16:25:14

@bundi124: Erre tudnál valamilyen forrást is írni? Tényleg kíváncsi lennék, hogyan érték ezt el.

Cateran 2011.08.24. 16:26:47

@Katzenstreu: Nagyon nem erhette meg nekik, ha eladtak, nem igaz?:)

Katzenstreu 2011.08.24. 16:27:29

@kej: A nol nem ér. A harmatos feltételezéseiket talán ugorjuk át.

kej 2011.08.24. 16:29:21

@Cateran: :)

meglehetősen inkoherens az érvelése. egy kommentjében arról regél, hogy nem érte meg nekik (nem adtak szavazati jogot) egy másikban meg arról, hogy megérte az oroszoknak mol papírt venni. mondjuk tényleg: másfél év alatt 150 százalékos haszon tényleg nem semmi.

Katzenstreu 2011.08.24. 16:29:24

@zrobasé: Miért szerinted kinek a tulajdona?

DArchAngel 2011.08.24. 16:30:06

@Katzenstreu: A Heti Válasz nem ér. A harmatos feltételezéseiket talán ugorjuk át.

kej 2011.08.24. 16:30:21

@Katzenstreu: a hv sem ér. :)

ember, te hallod magad, vagy a narancsszemüveged mellett narancsos szopogatócukorka is szorult a füledbe?

bundi124 2011.08.24. 16:30:27

@DArchAngel: www.youtube.com/watch?v=mOktJISUPKo&feature=related

Ebben a videóban elhangzik, más forrást egyenlőre nem találtam.

Kb. a lényege annyi, hogy nem adták oda a szokásos sarcot, erre bevonultak fegyverrel és számon kérték az akkori elnököt.
Az meg annyit mondott, hogy ki van osztva 10.000 (a számra nem emlékszek pontosan) géppityu és hozzá 180 golyó/fegyver. Úgyhogy ne nagyon pattogjanak.

És mit ad Isten, hát nem hazamentek pénz nélkül.

Katzenstreu 2011.08.24. 16:31:39

@kej: Látványosan nem akarod érteni, hogy kénytelenek voltak belátni, nem sikerül megvalósítani az eredeti elképzeléseiket, ezért kiszálltak. De az a tény, hogy szerettek volna részesedni a MOL-ból azt mutatja, hogy van fantázia a cégben.

kej 2011.08.24. 16:31:57

@DArchAngel: az előbb elbasztam. természetesen veled röhögtem és nem magamon

Viktus 2011.08.24. 16:32:10

@Katzenstreu:

Te most olvasni nem tudsz? vagy csak funkcionális analfabéta vagy? az oroszok megvették anno, mert céljuk volt vele lásd. finomítók felhasználása kapu nyugatra , de mivel a magyar állam vétójoga odabaszott meg közben megszerezték a szerb olajtársaságot így hasztalanná vált nekik a pakett. Érted már?

zrobasé 2011.08.24. 16:32:23

@Katzenstreu: tudodmit, a tied akkor...légy vele boldog...ajánlat: vegyünk fel csillió hitelt, vegyük meg belőle a gugli-mikroszoft-epöl triót, a mienk lesz, és lesz örömésboldogság :)

Katzenstreu 2011.08.24. 16:33:43

@kej: Miért kellene hallanom magam?

Viktus 2011.08.24. 16:33:47

@Katzenstreu:

Jah nekik lett volna, mert a még Magyar Köztársaságnak nevezett államalakulattal szemben az Orosz Föderáció jelentős olajtartalékokkal rendelkezik azt ide lökik a barátság vezetéken feldolgozzák busásabb haszonnal lehetett volna neki eladni nyugatra. Most ezt majd a szerbeken keresztül bonyolítják le.

kej 2011.08.24. 16:33:50

@Katzenstreu: ez igez. ezze nincs baj. mindenkinek üzleti tervei vannak egy-egy beruházáskor. egy biztos: ha már nem valósult meg, akkor velünk jól megfizetették az árat. és tartok tőle, hogy van mér egy-két (szóbeli) záradék az ügylet mögött, ami belekerül még néhányszor 500 milliárdba

bundi124 2011.08.24. 16:34:32

@DArchAngel: A lényeg annyi, hogy a szabadságnak (jelenleg gazdasági rabszolgaság van) a világtörténelemben mindig megvolt az ára, amit időnként újra meg kell fizetni. Ami a fő probléma, hogy az árát vérben mérik. Az arany. a föld és a munka nem váltószám ebben az esetben. 4000 éve csak véren és életáldozattal lehet a szabadságot megvenni. Szerintem ez ma sincs másként.

A szolvéneknek nem kellett egy csepp vért sem áldozniuk, elég volt a fenyegetés.

Katzenstreu 2011.08.24. 16:34:37

@DArchAngel: Nos elég rossz a találati arányuk.

zrobasé 2011.08.24. 16:34:46

(eszkep meg vidéki kiadta alvállalkozónak a vastagbőr narancsos offenziáját ? :D)

kej 2011.08.24. 16:34:50

@Katzenstreu: például a nol nem ér című elcseszett beszólásodért. egészen addig ugyanis akár ember is lehettél volna, de így (sajnos) csak egy troll vagy.

Katzenstreu 2011.08.24. 16:37:06

@Viktus: Most akkor hiba volt visszavenni vagy sem? Hiba volt kitessékelni őket vagy sem?

Katzenstreu 2011.08.24. 16:38:09

@zrobasé: Ha te mondod, megfontolom.

Viktus 2011.08.24. 16:38:51

@Katzenstreu:

A pillanatnyi gazdasági helyzetben hiba volt 500 milliárdot hitelből erre elszórni. Nem osztott nem szorzott, hogy a tulajdonosok közt vannak-é vagy sem ... Horvátország sem omlott össze, hogy nem a horvátok kezében vannak a részvények. ...

zrobasé 2011.08.24. 16:39:20

@kej: ez a molos sztori már az elején vicces volt...köll a mol, szuper a vétel...de nem fizet osztalékot...de fizet...de nem,tessék a bizonyiték...na jó, majd most fog...de nem fog...eddig az oroszok miatt nem fizetett...persze-persze...ez szuper jó nekünk, köcsög imf pénzén jól bevásároltunk...szóval mégis jó az imf pénze...ilyenre igen,mocskok...de azt vissza is kell ám fizetni...majd az osztalékból...de hát nem is fizet osztalékot...usw.

Katzenstreu 2011.08.24. 16:42:11

@Viktus: Ugye most viccelni tetszik? Nagyjából egyik utolsó még némi értéket képviselő céget is el kellett volna adni. Amúgy az oroszok mindent olyan transzparensen csináltak, hogy még szegény Gordonkában is felmerült a visszavásárlás. Ez pedig igaz kell, hogy legyen, mert a nol írta. Itt nincs némi ellentmondás?

Katzenstreu 2011.08.24. 16:43:19

@kej: Legalább egy nol cikket keress erre a feltételezésre. Ők ebben nagyok.

kej 2011.08.24. 16:43:33

@zrobasé: ja-ja. így igaz. de legalább nem kellett az elvtársnak a védhtetlen egészségügyi ámokfutást magyaráznia. klasszik

Valahol Máshol (lemondott Dr. Prof.) 2011.08.24. 16:43:57

@zrobasé: (eszkep meg vidéki kiadta alvállalkozónak a vastagbőr narancsos offenziáját ? :D)

:)))))

@kej: troll vagy

Egy kevésbé ismert filmből idézve: "Droidok, főnök."

@Katzenstreu: Ez vicc? A manyup a hiány egyik okozója...

Én nagyjából ezen mondatodnál nevettem fel hangosan.... Azt ugye tudod, hogy azt a pénzt savazod amely nélkül az orbáni hazugságokból meg vajákos dakoták vízióiból épült gazdaságpolitika már rég fejreállt volna.

Elhiszem, hogy Navra kiadta, hogy a megszokott elmútnyócév meg gyúcsányahibás után valami újat kell mondani, de azért ennyire elkeseredettek csak nem lehettek. Szóval helyreigazítás: a manyuppénz az jó, mert az leplezi az eddigi balfaszkodást és abból lehet adni a Közgépnek, a TEKIknek, stb. Jó? A manyuppénz nem baj okozója, hanem ő a jó, tudod, mint a mioligarchánk és a mikomcsink....

Katzenstreu 2011.08.24. 16:45:13

@kej: Elég sok tapasztalatot szereztem velük kapcsolatban, a feltételezésben tényleg nagyok.

kej 2011.08.24. 16:46:48

@Katzenstreu: ember. komolyan legalább a saját szavaidat jegyezd meg. harminc kommenttel feljebb még azt fejtegetted. hogy gordonnak esze ágába se volt visszavennie.

ami pedig a nekem címzett megjegyzésedet illeti: nem keresek, ez csupán az elmúlt 21 év tapasztalata mondatja velem. és hidd el: van rálátásom, hogy mi zajlik az országban.

Katzenstreu 2011.08.24. 16:49:36

@Valahol Máshol: Mindig örömmel olvasom, amikor igazolódik, a mindenki magából indul ki tétel. Ha olyan nagyszerű a manyup - hol olvastad? - akkor majd legközelebb visszahozzátok. Amúgy nem tűnt fel, hogy mostanában ki mindenkit próbálnak bedönteni és Magyarország nincs közte? Pedig amikor még a Bajnai és a hozzá hasonló tehetségek voltak a fedélzeten, akkor bezzeg milyen jól álltunk?

Katzenstreu 2011.08.24. 16:50:31

@Viktus: Majd 2014-ben ezt is megítéljük.

Viktus 2011.08.24. 16:51:22

@Katzenstreu:

Nem kellett , de eladták így nem oszt nem szoroz ... az értéke meg leginkább eszmei. Ezzel az erővel a tigázt meg a többit is lehetne visszavásárolni , mert ugyebár az üresen kongó kincstárból Matolcsy mindig elővesz pár milliádot. Az oroszok nem csináltak semmit, mert nem tudtak lásd. lex mol ...
Ilyenekre, akkor kellett volna max. költeni, ha nem az államadósság elleni harc a fő propaganda vonulat a kormányzati kommunikációban ... akkor meg hagyjanak élni a köcsögök.

Katzenstreu 2011.08.24. 16:53:07

@kej: Bocs, de az előbb még azért voltam lebaltázva, mert nem hittem feltétlenül egy nol hírnek, miszerint állítólag Gordonka egyszer fontolgatta, hogy de azután, mint mindent megakadályozta ezt is a patás. Neked kell eldöntened, hogy felülsz-re neki.

zrobasé 2011.08.24. 16:54:37

@Katzenstreu: "akkor majd legközelebb visszahozzátok." gondolom még nem tünt fel, hogy ez egy blog...az itt irók nem hoznak-visznek semmit...max a gyereket.barátnőt,görögdinnyét,vesekövet...
"Pedig amikor még a Bajnai és a hozzá hasonló tehetségek voltak a fedélzeten, akkor bezzeg milyen jól álltunk?" Bajnaival mi a gondod ? Kifele, angol szövegben kormányzati szinten dicsérték a mostaniak...

Katzenstreu 2011.08.24. 16:54:53

@Viktus: Most, akkor keressük meg az origót. Üres volt a kassza, vagy sem? Ha erre megtaláltátok a választ a következő lépés lesz a vásárlás tényének a megítélése.

Valahol Máshol (lemondott Dr. Prof.) 2011.08.24. 16:55:49

@Katzenstreu: visszahozzátok..

Mi? Én és még ki? Azért mert a fejed beszorult a Vezér ánuszába, attól még aki kritizálja őt az nem feltétlen a maszop híve. De én voltam a naív mert a fajtáddal szóbaálltam. Felesleges időpazarlás.

Katzenstreu 2011.08.24. 16:57:31

@zrobasé: Azok, akikben jobban bízol és akit majd megválasztotok. Bajnai óriási mázlija volt, hogy nem kellett befejeznie a 2010-es évet, mert ott kibukott volna néhány könyvelési trükk. Az angolok vihetik, ha kell nekik.

zrobasé 2011.08.24. 16:58:36

@Katzenstreu: a kassza tök üres volt...láttam, ott voltam...többen kergetőztünk, matolcsy gyuri 16%-okat grafitizett, szijjártó peti meg egyfolytában üvöltötte, hogy gyurcsányahibásemútnyócév, kongott a terem, csak úgy viszhangzott :)...igaz volt-van pár száz rongyos milliárd, amin a szemétmocsok imf ujjlenyomat van, de az nem ér, mert az olyan izés, na :)

zrobasé 2011.08.24. 17:01:10

@Katzenstreu: tudom, hogy nektek ez furi, de ide figyelj : attól, hogy szerintem a szar büdös, még nem akarom, hogy pisát kelljen szagolgatnom...kapisi ?

Viktus 2011.08.24. 17:08:21

@Katzenstreu:

Kassza nem lehetett üres, ha volt benne miből megvenni a MOL-t megint visszakanyarodtunk ... gondoltam ennyit csak felfogsz.

Viktus 2011.08.24. 17:12:31

@zrobasé:

Na jah, de ha ezt nézzük a magyar kasszában nagyon sosem volt semmi ... meg nem is lesz egy jó darabig hiszen minden évben deficites a költségvetés ... :P

TheTruth! 2011.08.24. 17:29:45

Tudod pálmácskám, aztért megnézném a pofádat meg a többi balekét is, hogy milyen lenne ha egyszer csak olyna nettó 500-700e ftos fizetést kéne kitermelni minde egyes orvos zsebébe innentől abból az adóból ami befolyik a közösbe, mert mi nagyon európaiak akarunk lenni és ottani szintre emelni a béreket.
Mert nyilván nem gondolhatod komolyan hogy erre itt a kassza képes lenne, ha mégis akkor nem mondok újat hogy az EÜ költségek tejútrendszer magasságába lőnének ki, amibe a tisztelt hipohonder nyugger aki a köszvényével meg tyúkszemével rohan egyből a körzetihez h adjon már rá valamit mert nem bírja 80 évesen az élet terheit magán viselni.
Majd ezután mindenki fél évvel kezdene gyűjteni hogy legyen miből kiköhögnie az esetleges vakbél műtétjét, mert olyan állapotok lennének itt.

Az orvosokat meg a többi eüst meg mielőtt sajnálni kezdenénk belegondolhatunk hogy mennyi adómentes feketét vágnak szebre mert mindenki kényszernek érzi hogy kenőpénzt fizessen neki hogy egyáltalán szóba álljanak vele, és 80% eleve úgy áll neki az elején h mire végzek úgyis elhúzok innen.
Fasza akkor ezentúl csak költségtérítéses orvosképzés lesz aztán utána mindegyik mehet ahova akar.

2011.08.24. 17:34:54

Kolléganőm haza ment dolgozni, persze azzonnal fel is vették, ápoló nő ugye.Új munkahely, eleinte még a kilincst is keresni kell.

Nos a kolléganői 2 hét alatt kicsinálták, hiába könyörgött a főnővér hogy legyenek egy kis türelemmel..

Visszajött ide dolgozni, pedig még a képesítését sem ismerik el.

Na nekem ezek után ne sírjanak az ápolók, hogy kevesen vannak meg kevés a fizetés. Azt kapják amit megérdelmelnek.

Katzenstreu 2011.08.24. 17:36:16

@Valahol Máshol: Gondolom a mozgalom élére állsz és meggyőzve milliókat igazadról új irányt szabsz az országnak. Vagy rosszul gondolom?

Katzenstreu 2011.08.24. 17:40:48

@zrobasé: Roppant vicces. Nyilvánvaló, hogy a Fidesz csak valami mérhetetlenül aljas indokból nem rendezi az egészségügy, oktatás, stb. Problémáit. Természetes, hogy a kifejezetten Fidesz bérencnek számító MNB is azért beszélt 2010 kapcsán a beavatkozás nélkül 5 százalék feletti hiányról. S Fletó is a sikerre való tekintettel mondott le a miniszterelnökségről és tűnt el az MSZP éléről.

Valahol Máshol (lemondott Dr. Prof.) 2011.08.24. 18:27:47

@Katzenstreu: "Gondolom a mozgalom élére állsz..."

Te mérhetetlenül ostoba vagy. :) Pont az a barom, akit a Vitya a hazudozásaival meg a másra mutogatásával meg tudott venni. Hű képe vagy a kétharmados tömegnek. Kár rád pazarolni az időt.

Katzenstreu 2011.08.24. 19:03:21

@Valahol Máshol: Pedig annyira bíztam abban, hogy majd összejárunk. Azért nagyszerű lehet ez az élcsapattudat.

dr. Aullah 2011.08.24. 19:26:53

OFF

kuruc.info/r/6/84004/

"Betiltotta Kodály Zoltán egyik művét a pécsi Pannon Filharmonikusok igazgatója, mondván: a Fölszállott a páva vármegye házára kezdetű dal és az abból készült zenemű sértené Pécs polgármesterét, Páva Zsoltot."

Te jó ég, milyen világban élünk mi... nc.

bundi124 2011.08.24. 19:50:48

@Aullah: Csak azért, hogy a tanácselnök.. pontosabban polgármester úr nehogy kényelmetlen utcai pletykák áldozatává váljon és ez akadályozza a szocializmus ... akarom mondani a nemzeti együttműködés (mit is építünk most???) kiépítésében.

Ez azért már tényleg gáz, nagyon gáz. GÁZT NEKI!!

jágör68 2011.08.24. 19:59:35

Hungary had it a long way coming...- mondaná az amcsi.
A Zsidesz csak most beveri az utolsó szöget is a koporsóba.
Aztán majd a milliárdos tolvajelit (politikai és gazdasági) majd jól ellesz 3 milió nyuggerrel meg 1,5 millió bodzással. A középréteg, dolgozók meg Nyugaton.
Ennek az országnak vége, akinek szeme van, látja.
Éljen
Egyesült feketén foglalkoztató- kamu minimálbéres, rabszolgatartó- adó- és járulékcsalonézia- nyuggerisztán- cigányia!

Horizont 2011.08.24. 19:59:51

Az utolsó kis híren döbbentem le. Életmentő műtétet nem kötelességük elvégezni?? Most hallottam megműtötték szegényt végre.(Innen is jobbulást neki) Most majd kivizsgálás jön tán, mert pénzhiány miatt nem lehet ilyent csinálni!Ejnye-bejnye! Mondta az illetékes akárki. Szánalmasak! Nagyon remélem akiken ez múlt (és sok más minden is) egyszer majd őket is keringetik a kórházak között életveszélyes állapotban...
Azt is ma hallottam, ha valami csoda folytán MINDENKI igénybe venné az ingyenes szűrővizsgálatokat (megelőzésre de jó is lenne) akkor összeomlana az EÜ! Miért most talpon van?

@Aullah: Sírjunk vagy röhögjünk? Nem hiszem el, hogy itt tartunk a sok minden más mellett is!Úristen! Állítólag Páva ledöbbent és nem is érti. Nincs egyedül.

@Frengi: Egy eset alapján nem ítélkezhetsz az összes ápolónő felett....Főleg ilyen ügyben. Csak az egyik oldalt hallgattad meg.Ki tudja hogyan viselkedett a kolléganőd is? Ez nem EÜ-s gond, általános.

jágör68 2011.08.24. 20:07:10

@Horizont:
Azért azt elmagyarázhatnád- MIBŐL is kéne 3 milliós Ft- ot egy kórháznak előkaparnia...
Mert rendben van, hogy életmentő műtét- más kérdés, hogy utána fizetni kell.
Ezért is lépnek le az egészségügyi dolgozók:
a magyarja azt hiszi két kézzel mindent meg lehet oldani- meg "nehogymár a pénz számítson".
Mert nyilván a beszállítók jóindulatúan INGYEN- sőt majd ráfizetéssel is- adják a többmilliós eszközöket...
Ja, hogy az adó- és járulékfizető réteg által befizetett járulékokat pont a nem fizetőkre költjük 99%- ban?
Na és? Jár neki, benne van a Zalkotmányba. Különben feljelent. Meg egyébként is "a zorvos fizessevissza"- örüljön, hogy gyógyíthatja ezt a népet.
Angliában egy 800.000 városnak TÖBB az egészségügyi költségvetése, mint nálunk az egész országnak. És az eszközök bizony nálunk is ugyanannyiba kerülnek, mint odakint- mert ugye a magyar gyártókat kicsinálták- vagy nem is léteztek soha.
Kínait meg lehet venni, de ha 100- ból egy működik, akkor hiába kerül a többi 1/10- ébe...

jágör68 2011.08.24. 20:11:13

Amúgy nettó 2.000 EUR-t nehezen keres egy nővér Németországban, max. ha már 25 év tapasztalata van és mondjuk intenzíves.
A kezdő orvosi fizu nettó 2.200

weldingpalko 2011.08.24. 20:29:30

Tudom nem ilyen egyszerű, de ha mondjuk 100 ezer forinttal megemelnék a 30 ezer orvosunk fizuját, és 50 ezerrel a 60 ezer fős ápolói keresetet akkor az 6 milliárd plusz lenne havonta. Namármost 500 milliárdért MOL meg 12 milliárdért stadion meg 100 milliárdért MÁV meg BKV meg autók meg baszom drága autópályák meg völgyhíd 50 milliárdért meg MALÉV meg a jóisten tudja még mi (ami sokak szerint nem létfontosságú) bőven fedezték volna az EÜ béreket jó ideig. Mondjuk úgy 10 évig. Talán egyszer el kellene fent is kezdeni a „sok kicsi sokra megy” politikát. Nekem személy szerint teli már a cipőm az „ez úgysem lenne elég erre ezért veszünk Ipad-ot rajta” hozzáállással. Amíg valaki a szaros seggeket törli havi 70 ezer forintért addig a jó kurva anyjukat vesznek maguknak akármit is meg laknak ingyen meg zabálnak meg költség térítenek. Elmehet a kurva anyjába mindegyik rohadék.

Horizont 2011.08.24. 20:30:24

@jágör68: "Azért azt elmagyarázhatnád- MIBŐL is kéne 3 milliós Ft- ot egy kórháznak előkaparnia..."
Nem a kórházzal hanem az elosztórendszerrel van baj. Már ne is haragudj, de ha életről halálról van szó ki nem szarja le? Mégse szilikon melleket akart plasztikáztatni? Erről az egy esetről írtam mindössze.32 éves nő, akinek értágulat van (volt) az agyában! Igazad van lehetne összeszedni a sok szemétséget amiért elfolyik a pénz. Amúgy ha az anyukádról, a húgodról, vagy a szerelmedről lenne szó, hogy tologatják ide oda életveszélyben, akkor is ezt írnád nekem?

weldingpalko 2011.08.24. 20:33:20

Lemaradt a 400 milliárdos 4-es metro....

jágör68 2011.08.24. 20:45:45

@Horizont:
Kapaszkodj meg:
a fejlett Nyugaton ennél sokkal olcsóbb életmentő dolgokat sem csinálnak meg- mondjuk ha külföldi vagy.
Az életmentés náluk kb az, ha olyan esélyeid vannak, hogy 2 percen belül kisimulhat az EKG-d.
Küldtek már haza Hollandiából magyar diáklányt méhen kívüli terhességgel- mondván még nem vérzik, nem repedt meg a méhkürt, nem életveszélyes az állapota- hogy aztán a veszprémi kórház előtti McDobálsz parkolójában haljon meg.
3 milliós beavatkozáshoz meg kicsit több kell, mint egy mondjuk 1,2 milliárdos adóssággal úszó kórház, meg 2 orvosi diplomás ember tudása és 4 keze-- jó kis Madzsarisztánban.
Lehet felkészülni a tömeges hasonló esetekre- mert
"az ország gazdasági helyzet, az elmúttnyócév meg a csillagok állása nem engedi meg".
Eddig tartott a mindenkinek minden jár- egészségügy.
Most már annak se jár semmi, aki megérdemelné.
70 év alatt csak sikerült tönkretenni a parára épülő magyar egészségügyet.
VÉGRE!!!

Horizont 2011.08.24. 20:57:34

@jágör68: De ő nem külföldi volt itthon és nem magyar külföldön! Hanem magyar beteg Magyarországon. Persze semmire nincs pénz. De hogyan lehet pénzre átszámolni a betegség gyógyítását? Nem a szalagon jön az összeszerelni való! Miért van olyan, hogy ott áll hó végén a röntgengép üresen pedig személyzet is lenne de már nem adnak pénzt rá fentről akkor nincs is röntgenezés. Már nincs tumultus sehol mert időpontra lehet csak menni és be sem mehet csak úgy. Kollégám telefonált az orr-fül-gégére, időpontért mert fájt a füle. És kb. 3 hét múlva mehetett volna.Az akkor fájó fülével. Mert nem volt szakorvos a városban. Elment magánorvoshoz. A környezetemben (ami nem gazdag:D) régóta így megy. Ha nem megy, megy mindenki a magánrendelésre. 5-6 ezer ft. és tiszta sor (nélküliség) minden. De akkor minek is fizetjük a TB-t?

momo2008 2011.08.24. 20:58:58

@DArchAngel: Írja meg a könyvet. Remélem bestseller lesz, tanulságul az utódoknak, ha még lesz olyan, és nem csak a valóvilág meg hasonlókon nevelkedő elbutított birkanyáj marad itt Magyarországon, mert azoknak mindegy.

jágör68 2011.08.24. 21:07:09

@Horizont:
Hogy mire fizetjük? Mit azt a 9%- nyi EÜ- járulékot? Azt MIND? Háháháh...
És azt mind a 1,5 millióan? Mert kb azokét tudja beszedni az állam, akiet alkalmaz, akiket lát.
A többi biztos, hogy nem annyit fizet, amennyit kellen neki, hanem kevesebbet. Jóval.
És akkor ott van a 7 millió járulékot nem fizető- jó vonjuk le a gyerekeket, nyugdíjasokat- és akkor még mindig vAN 3 millió járulékcsaló.
És nekik is jár minden.
A jó magyar versenyszféra nem is jelenti be a dologzóit- mert minek,- így is úgyis ugyanaz az ellátás JÁR!!!!
Na ezért nem a Zsidesz és nem az elmúttnyócév vagy az elmúttkommuniszmus vagy a Trianon felelős.

Horizont 2011.08.24. 21:39:51

@jágör68:
Aki fizet annak jár az ellátás, aki nem fizet annak nem jár. Életmentés annak is jár. Én 37 éve fizetek járulékot (rendesen, hogy nem sokat arról nem tehetek, ha magas fizum lenne többet fizetnék, szívesen:D)és a 37 év alatt háromszor szültem kórházban és vagy kétszer ha voltam táppénzen.Nem járok orvoshoz, nem szedek gyógyszert. Akkor???
Megelőzés, szűrés sehol, csak a gyógyszereket nyomják az emberekbe bele, ha kell ha nem kell. Amitől más betegséget kapnak el. És nem marad a tényleges betegekre se pénz, se idő, se energia.

csodalámpa 2011.08.24. 23:41:32

@Horizont: hogy a potyázók el tudjanak menni az sztk-ba, ahova te már nem férsz be....

SvenH. (törölt) 2011.08.25. 00:08:23

@jágör68: mi van mar a Molnar Jauzsika es Horvath Agika nem is slagertema?
mar csak az elmultnyooocev maradt a tarsolyban, de rossz hogy ilyen "gyorsan" valtoznak

amugy Orban elmondta, hogy fizetos lesz az egeszsegugy, mert volt sok fejlodes, es pl. egy MRI az tul draga alapellatasnak
na eppenseggel ez a 3 milkas tuttira abban az uj rendszerben fizetos lett volna, sajat zsebbol

en valahogy ugy kepzelem el, hogy a 30 evvel ezelotti szinvonal legyen alapbol ingyenes a tobbi meg maganbiztositos vagy sajat zsebbol, na igy talan menne a mostani koltsegvetessel is :)

az igazi problema meg az hogy az idiota kurmanyok csak 4 evre valasztodnak meg

SvenH. (törölt) 2011.08.25. 00:11:54

@Horizont: hat elmegy helyetted az oreg szatyor, es kibrusztolja hogy neki jar, mert o a zeleteben vegigdolgozta a kommunizmust, tudod meg van pofajuk es beallnak eled aki mennel melora, mivel nekik vissza kell erni az izaurara
vagy a segelyes ingyen kapja

ez van ez a CUCIALIS egeszsegugy, de nem csak itt van gond hanem a totocskaknal is, hogy elhuznak az orvosok
na majd kiderul meddig lesz ingyenes az egeszsegugy... de ugy latszik az orvosoknak ez a felallas (== 5% kiraly paraszoli a tobbi sziv ezerrel) nem fog sokaig tetszeni

2011.08.25. 07:08:31

Annak aki sajnálja az eü-s dolgozoktól a pénzt, annak javaslom feküdjön kórházba, ugy 2 hétig. Utána majd megváltozik a véleménye a dolgokról. Mert lehet itt őket szidni, de nem korrekt.
Aki az elmult 10-20 éve az eü-ben dolgozik az vagy megszállott vagy bolond esetleg mindkettő.Mert ezt a szakmát másként nem lehet üzni.
Vegyünk egy osztályt, ahol van 40- 60 beteg és 2 nővér, aki gyógyszert oszt, mosdat, fürdet, injekcióz, lázat mér, ételt oszt, etet, ágynemüt cserél, ágytálat és kacsát hoz.-visz, pelenkáz, közben jelentést ir, a hozzátartozókat, látogatókat tájékoztatja, és elviseli a sok okos és hozzáértő--én jobban tudom "önkéntes orvos, gyógyszerész" hülyeségét, alpári stilusát( főleg a kisebbség részéről) stb, stb.
Aki mindezt megcsinálja--3 müszakban-- havi 80-90-ért az menjen és jelentkezzen, de azonnal.
Biztos felveszik, mert már nincs orvos, nővér és szakasszisztens!

@TheTruth!: Látszik hogy nem vagy tisztában az eü-ben uralkodó viszonyokkal és helyzettel.Mielőtt birálnál nézz körül, hogy ki ér többet tettei alapján--1 politikus vagy 1 orvos vagy nővér és utána birálj.Te politikus barát vagy, aki azt hiszi hogy a politikusok miatt lesz majd magasabb szinvonalu az ellátás? Tévedsz! Ha egy nap majd arra ébredsz betegen hogy kórházba kell menned, kit fogsz hivni? Netán kedvenc politikusodat hogy mütsön meg, gyógyitson meg? Vagy te a VIP-es kategóriába tartozol? Mert akkor megértem a hozzászólásodat.
Ami pedig a hálapénzt illeti, mondd már meg, hogy egy osztályos nővér, fönővér, oszt. vez . fönővér mennyi jattot kap? Mert tudod az én nejem már lassan 38 éve az eü-ben gürcöl, havi 90 -ért, 3 müszakban. Amit kapott az "életpálya modellje alatti" tevékenysége során, az egyenlő a nullával! Ennyit a hálapénzről és a köztudatban repkedő összegekről. Mert a magyar mentalitás olyan, hogy ha a szomszédom azt mondta hogy adott 10 ezret, akkor én 20 ezret mondok hogy adtam, közben ez nem igaz.
Amugy meg miért ne lehetne adni? Ki vagy mi tiltja? A sok éhenkórász politikus zsebét meg lehet tömni? Az miért nem baj? Miért kaphat egy "analfabéta" országgyűlési képviselő ajándékot, napidijat, kiugróan magas fizetést, amikor semmit nem csinál, csak árt az országnak? És ezek beszélnek tisztességről, szamaszeretetről és etikáról? Ezek a csigagerincű képviselők és pártkatonák , akik a 20 év alatt mindent tönkre tettek, eladtak és ellopták amit lehetett --ezek beszélnek becsületről? Ez már mindennek a teteje!

Azok akik nyalják kedvenc pártjuk és politikusuk seggét, jó volna ha tudomásul vennék, hogy az eü még attól életképes--döcögve, nyikorogva és fogcsikorgatva---mert az abban dolgozók elhivatottak, a hiányok ellenére (orvos, nővér, bér, gyógyszer, ápolási seédanyagok, stb, stb) kevesebben, de még végzik munkájukat.Ám nem sokáig.Lassan majd --hála a sok baromarcu politikusoknak --a közmunkások fognak müteni , gyógyitani, 72 ezerért havonta.
Ez a magyar valóság, hála a sok zsivány és szarházi politikusnak--ugy jobbról mind balról.Sikerült tönkretenni ezt az ágazatot is, holott a magyar eü ellátás világszinvonalú-- volt . Majd amikor a megszállottak és a bolondok elmennek nyugdijba,kihalnak-- a fiatalok pedig tovább állnak innen, na majd akkor lesz igazán baj.
Ezért én a kórházak korszerüsitése helyett a "központositott és államilag felügyelt, tulajdonolt" hullaházak és krematóriumok épitését javasolnám a kormánynak. Ez kevesebb kiadás és nagyobb haszon a bevétel szempont. Igy talán nőni fog a GDP. Pláne ha bevállalnak külföldről is "munkát".

weldingpalko 2011.08.25. 09:20:39

Hat éves kapcsolatunk alatt az ápolónőként dolgozó kedvesem egy büdös fillért nem kapott. Talán egyszer-kétszer próbáltak adni neki pár ezer forintot amit nem fogadott el. Lehet, ha nem öregeket és elmebetegeket ápolt volna hanem politikusokat akkor több került volna a zsebbe. De valószínűsítem, hogy nem. Ugyanis azoknak a rohadék szemét mocskos gazembereknek sem lelkiismeretük sem becsületük nincsen. Hánynom kell az összestől. És aki a paraszolvenciát hibáztatja az EÜ helyzetéért az nyugodtan kapja be a vezére pöcsét és menjen vele a kibaszott kurva anyjába.

SvenH. (törölt) 2011.08.25. 14:06:29

@weldingpalko: pedig a korrupcio hibas sokmindenert
csak leanykori neven azaz paraszolikent emlegetik manapsag...
de a beszerzeseknel is ott van a korrupcio

meg az hogy elhitettek a Zemberekkel hogy a sok noverke a segget a foldhoz csapdossa, hogy ellathatnak embereket, hiszen koztudomasu a zegeszseg nem uzlet, na akkor az aki ellat az tutti elvezetbol es a feleskudes miatt csinalja a dolgat

2011.08.25. 19:34:21

@Horizont: Én nem is értem ezt a hárommilliózást. Ott az orvos, ott a nővér, ott az ágy. A hárommiliót nem kell sárga csekken feladnia a kórháznak még mielőtt operálni kezdenének... ez csak egy elszámolási egység a tb felé, amiben aztán a műszeramortizációtól a kazánfűtő fizetéséig minden benne van, jópár olyan költség, ami nincs közvetlen összefüggésben a műtevéssel.

@jános515: Miért pont az eü-t ne tették volna tönkre? Az ipart, a mezőgazdaságot tönkretették, a vidéki lakosságot szó szerint koldusbotra juttatták (no azért a fővárosban sem kell lámpással keresni nyomorgót), az államadósságot a kádári összeg 5x-ára tornázták föl, hát bizony mindehhez képest igen furcsa lenne egy csili-vili egészségügy. Amúgy nem kell pánikolni, ha a mostani generáció kihal is, és a fiatalok mind elmennek is, van elég fejlődő ország, amelyben örömmel írnak majd alá az orvosok 5-6 évre, csak hogy megkapják az eu-s állampolgárságot. ;-)

@weldingpalko: akkor nagyon rossz helyen volt. Anyámnak 2006-ban volt sérvműtétje, 5e-t adott a nővérnek, 25e-t a sebésznek. És nem politikus, egyszerű kisnyugdíjas. Persze a geronton meg a pszihiátrián nem az ápolásért és nem az ápoltak adják, hanem a rokonok és egész másért (lásd "fekete angyal"), szóval lehet, hogy jobban tette, hogy azt a ritka alkalmat is elutasította.
Egyébként én nem ítélem el, aki elfogadja. Nincsenek túlfizetve, és kinek ne jönne jól pár potya ezres, főleg, ha jó szívvel adják. A baj azokkal van, akik *kikövetelik*. Ezt a kettőt kéne élesen különválasztani a cselekmény megítélésében. E helyett összemossák, és kiátkoznak mindenkit, aki adja, aki kapja egyaránt. Pedig a hála egy természetes érzés, főleg egy életmentő, vagy életminőséget jelentősen javító műtevés esetén.

jágör68 2011.08.26. 19:14:17

@Hörömpő Töhötöm:
"Nem kell sárga csekken feladni"...
Nem, valóban; az egészségügyben minden INGYEN van- a beszállítók még fizetnek is, csakhogy a sok járulékcsaló megkapja ami "jár"-, sőt még fizettessünk is a dolgozókkal, hogy dolgozhatnak, gyógyíthatják a "mindig minden jár" népet!
Mekkora megtiszteltetés....

2011.08.26. 19:27:31

@jágör68: mentegesd csak a lelkiismeretlen fehércigányokat, akik -hippokrateszi esküjüket megszegve- életveszélyes állapotban elküldik a beteget, akin nem csak hogy módjukban állna segíteni, hanem kötelességük is. Ambuláns eseteket várakozási listán kívűl ellátni ugyanis _törvényi_kötelesség_, senkit sem szabad elutasítani semmilyen indokkal. Ha az seborvosnak is csak két keze és 8 órája van és nincs túlórakeret, akkor rózsi néni sérvműtétjét kell elnapolni, nem az életmentő beavatkozást.

elektromotor 2011.08.26. 20:28:43

@jágör68: Nincs ingyen! De az az összeg amit beírnak abba bele van számolva minden! De hogy amiatt nem lehet életveszélyes állapotban valakit megműteni az a politika piszkossága! Vajon ha Gyurcsányi Fletó ment volna oda, azt is ide-oda küldözgették volna?!

jágör68 2011.08.26. 20:47:08

@elektromotor: @Hörömpő Töhötöm:
Nyugodtan átadom kettőtöknek együtt- csak egy napra a melómat (meg a rengeteg hálapénzt is amit 4 év alatt kaptam- napi 1,5 Ft- ot)- aztán utána majd lehet szövegelni.
Mit nem lehet érteni azon, hogy 740 milliárd Ft- ból normális országban egy kisvárost nem tudnak ellátni, nemhogy egy egész országot????
Nem kéne úton- útfélen a magyarnak adót és járulékot csalni- no meg az ingyenélőknek ingyen ellátást adni- aztán kicsit jobb lenne a helyzet.
Simán az orvosokra fogni az egészet, kb Rákosi óta ez megy és a magyarja még lihegve tapsikol is hozzá.
Csakhogy jövőre igazi afrikai állapotokra lehet készülni; remélem mind a 6000 orvos felmond.
Bár nagy felhajtás nélkül- naponta lépnek le 4-5 en. Nyilván a rengeteg hálapénz miatt meg az erkölcsi elismerés miatt, ami árad ebből a népből...

Horizont 2011.08.27. 07:03:38

@jágör68: "ingyenélőknek ingyen ellátást adni"
Na ebben teljesen igazad van, csak nem pont ott és nem pont azokra vonatkozik akikre te gondolsz! Az egészségügy millió sebből vérzik, szerintem már így rendbe se lehet hozni, esetleg úgy, ha leradíroznák és újra felépítenék. De ez ugye nem következik be soha. Nagyon sok mindenben igazad van, csak az elfogultságoddal van egy kis baj. A normális ember nem fog mindent az orvosokra, de valljuk be azért ők is hozzátesznek ehhez a szarhoz egy adaggal. Nem csak az orvosok persze hanem az eü-ben dolgozók is. Nagyon sok minden történik ami nem pénz kérdése lenne. Csak emberi hozzáállás és bele érzőképesség.És máris meg lehetett volna egy rakás tragédiát előzni. A nagy baj, hogy minden forintosítva van!Ki volt az a barom aki a teljesítményvolumen korlátot kitalálta és az alapján finanszíroznak? Bakker itt emberekről van szó, nem a futószalagról legördülő Suzukikról. Aki meg nem fizet semmi járulékot azt állítólag nem látják el. Szűrjék ki. Életmentést kaphat, eddig legalább is úgy tudtam, de bebizonyosodott, hogy ez annak sem jár aki fizet!!!! Megint az egymásnak esés esete van, holott a legfelsőbb szinteken kéne keresni azokat akiknek a nyakát ki kéne tekerni.Összefogással!

@Hörömpő Töhötöm: Csak nem Hajszás Láncos úrhoz (vagy úrhölgyhöz:D) van szerencsém?:))

2011.08.27. 13:54:02

@jágör68: Panaszkodni mindenkinek van miért, mégsem szabotál senki. Haldoklókat ponciustól pilátusig küldözgetni meg egyszerű átgázolás, nyugodtan szégyellheti magát, aki ezt teszi.

jágör68 2011.08.27. 15:11:50

@Hörömpő Töhötöm:
Már bocsesz, de itt csak az szabotál, aki:
-elcsalja az EÜ- járulékot
-beleírja a Zalkotmányba, hogyaszongya: "Minden magyar állampolgárnak joga van az állapotának megfelelő egészségügyi ellátáshoz"- járulékfizetéstől függetlenül- no meg ilyet még a svájci alkotmányba se hiszem, hogy bele mertek tenni- zárójel
-aki azt hiszi az egészségügyben 300 Ft- os tételekkel dolgozunk.
Kihívod a mentőt- csak a kiszállás költsége kb 60- 70 ezer Ft- ha roham- vagy esetkocsi indul el. Egy koszorúér- stentelés 1,2 millió Ft- és ezt ugye minden 3 órán belüli szívinfarktusnál beteszik járulékot fizető- nem fizetőnek is. Nem nehéz kiszámítani a járulékot nem fizetők és fizetők aránya alapján meddig is működőképes ez a rendszer.
Szóval a szabotőröket máshol kell keresni.
Legfőképpen a "mindig minden jár- nehogymá pénzkérdés legyen" mentalitásban a fejekben.
Szóval álljon itt egy aránypár mi mennyibe is kerül az egészségügyben:
Magyarország- 9,7 millió lakos- EÜ ráfordítások összege 740 milliárd Ft
Nagy- Britannia- 60 millió lakos- EÜ- ráfordítások összege: 110 milliárd GBP= 33.000 MILLIÁRD Ft. Harminchárom- ezer- milliárd Ft.
Jó osszuk le a lakosságnak megfelelően 6- tal: 5,5 ezer milliárd Ft. Jó, osszuk le az ÁTLAG 3-4x fizetéskülönbséggel- bár a pénz nagy részét az eszköz/ műszerállomány- működtetés teszi ki- és nagyjából mi is ugyanennyiért vesszük az eszközöket- mert magyar gyártó nemigazán van/volt/lesz: 1375 milliárd Ft. És ugye náluk is hatalmas problémák vannak- a várólistáról nem is beszélve- plusz ezek csak az ottani ÁLLAMI kiadások. A magánszféra legalább ugyanennyivel veszi ki pluszban a részét.
Alsó hangon duplaennyit kéne egészségügyre költeni- ha maradunk a 100% állami rendszernél.
A magánbiztosítókkal csak előrébb lehet jutni a várólistán- de cserébe 100% költséget kell fizetni- nem valamennyit a borítékba- pl térdprotézis: kb 10.000 GBP.
Az egészségügy is pénzzel működik, mint minden más.
A boltban sem adnak élelmiszert hitelre vagy negyedáron- max. romlottat.

2011.08.27. 16:22:00

@jágör68: Már bocsesz, de
- a járulékcsalók ellen a munkaügyi hatóságok léphetnek fel
- mégsem dögölhet bele mindenki egy tüdőgyusziba vagy vakbélbe, aki éppen "állásváltoztatásban közben van", vagy aki után -tudta és beleegyezése nélkül- nem fizeti a járulékot a "szegín magor kkv"
- légyszíves, magyarázd már el nekem, mi kerül egy mentő kiszállásán 60-70e ft-ba? A kocsi fogyaszt mondjuk 3-4 liter benyát, ül benne két mentőápoló 400 Ft-os és egy orvos 550 Ft-os órabérért, ez eddig nagyvonalúan számolva 3000 Ft. És a többi??? Hasonlóképp kifejthetnéd a koszorúeret vagy a térdprotézist is. Csak hogy okuljunk.

Horizont 2011.08.27. 16:27:47

@jágör68: Na kapunk bőven romlottat is. Igyekszem sok mindenben igazat adni neked, de visszafelé nem látok semmit, mármint, hogy bármiben igazat adnál nekünk. Nem tudom az EÜ-nek milyen részén dolgozhatsz, de számomra rémisztő ez az anyagias látásmódod és mindent pénzre számítasz át, szigorúan. Tudom semmi nincs ingyen. A betegség is pénzbe kerül. De áruld már el légy szíves mi kerül egy mentőautó kiszállásába 60-70 ezer ft-ba? És ismerd el, hogy a rendszerbe van a hiba nagyobb részt.Vagy teljesen. Ha én tisztességesen fizetem azt a járulékot amit rám kiszabtak, egészségesen élek, vigyázok magamra, de ne adj isten lesújt rám egy betegség, akkor nem várhatom el, hogy ami jár azt ne kapjam meg? Oké kevés pénzért nem várom el a telki magán kórház színvonalát.Na de, hogy életmentő műtétet ne végezzenek el rajtam? Erre válaszolj már!

jágör68 2011.08.27. 20:24:37

@Hörömpő Töhötöm:
Aha. Meg a rohamkocsin lévő többmilliós lélegeztetőgép szervizelése, üzemeltetése, ugyanígy a defibrillátoré, stb.
Továbbá a kocsit is szervizelni kell, takarítani naponta többször is- minden bevetés után.
A koszorúér stent maga 1 milla alapáron. Úgy hogy a személyzet az általad is említett szégyenletesen alacsony órabért kapja.
Egy térdprotézis meg az eszközök amivl beteszik plusz altatógép szervizelés, üzembentartás lazán meg van 1- 1,5 milla.
És ott is ugye a bérköltség nálunk kb 1 ezreléke az egésznek.
Nyugaton a bérköltség akár 50- 60%- ot is elér.
Dolgoztam Angliában, Németországban, szóval nem a levegőbe beszélek. Tudom mi mennyibe kerül, a magyar várólisták és járulékok mértéke alapján mindenki imába foglalhatná a magyar egészségügyi dolgozókat, minden nap.
Ha normális bért fizetnénk nekik kb a fent említett 5,5 ezer milliátrd Ft- ot kell költeni egészségügyre. aMI UGYE A JELENLEGI RÁFORDÍTÁS LAZA 9X ESE.

2011.08.27. 21:16:32

@jágör68: Ez egy nagy blabla, persze hogy kell szervizelni egy lélegeztető gépet meg takarítani egy mentőautót, no de milyen gyakran és mennyiért??? (Lehet, hogy valakinek nagyon is jó üzlet ez, mint a BKV-s fénymásolók, nem?) No mindegy, nem piszkálódok. A halálos veszélyben lévő beteg elküldésére úgy sincs semmiféle mentség! És hadd ne idézzem, mit szokott mondani a főnököm, ha aszondom neki, nem csinálom meg amit kért, mert szar a fizetés és hiányos a céges szerszámkészlet is, a gépek meg 1992 óta nem láttak megelőző karbantartást. ;-)

jágör68 2011.08.27. 21:48:04

Látom nem érted miről beszélek. Egy autószerelő- üzemet kicsit más nem szervizelt meg hiánytalan eszközökkel működtetni, mint egy Idegsebészeti Osztályt megfelelő eszközök nélkül.
De mindegy, úgyis neked van igazad én meg fullhülye vagyok, meg a magyar orvosok is, meg lusta disznók- ezért dolgoznak 2-3 állásban is meg járnak ügyeletről- ügyeletre- mert "minden jár mindenkinek Madzsarisztánban NON- STOP"
- no és emiatt kapkodnak utánunk Nyugaton is. Nyilván az egészségügy is olyan egyszerű és felelősségteljes terület, mint mondjuk egy üzem.
De te csak mondogasd magadnak hogy egy kb 10- 20 milliós csak felszerelés!- értékű rohamkocsi kiszállási költsége annyi mint egy butapesti taxié... Hajrá!
Egy nap az intenzív osztályon simán megvan 10 millió Ft is- és akkor még nem is biztos, hogy sikeres kezelésről van szó.
Csak hogy tudd milyen pénzekről van szó- a "rengeteg járulékot fizetek" kb két perc alatt elfogy mondjuk egy szívinfarktusnál vagy az elküldött betegnél. Aztán arról nem is beszélve, hogy ugye "ez mind mindenkinek jár".

2011.08.28. 04:18:46

@jágör68: Miért lenne más? Egy szép taxi (mondjuk egy mercedes) is simán van 10 millió, mégis ki tud állni párezerből, és még profitja is van rajta.

jágör68 2011.08.28. 09:40:12

Úgy látom feleslegesen tépem a számat. Hiába dolgozok benne, meg van nem kevés nyugati tapasztalatom, te mindig, mindent jobban tudsz.
Na ezért IS lépnek le a magyar orvosok. Mert ilyenek vagytok.
Mindent tudtok az egészségügyről.
Milyen az, amikor 3 munkahelyed van, egyik ügyeletből a másikba mész- törvénytelenül!!- dolgozni, mert a "mindig mindent jobban tudó" magyarnak minden jár és még jobban is tudja!
Hajrá, tovább ezen az úton, hátha majd közmunkások fognak gyógyítani is egy éven belül 2 általánossal

Ayuamarca 2011.08.28. 13:47:33

@Horizont: hát amíg egy orvosnak a magánrendelés tízszeresét (50-80E Ft) kell adni - adómentesen - egy szülésért - amit a szülésznő vezet le -, addig én nem ugrálnék az orvosok helyében... de az is igaz, hogy @jágör68: -nak is igaza vagyon több vonatkozásban is. Az igazság az, hogy itt igazságot tenni nem lehet...

@Hörömpő Töhötöm: tán csak nem sörömpölő esett be megint ide?

Horizont 2011.08.28. 14:12:16

@Ayuamarca: Persze mindenkinek van egy kis igazsága:) A szülést azért nem tartom jó példának, mert ott azért KELL adni a szülésorvosnak, mert plusz szolgáltatást kér a kismama és kap is. Orvost választ és odahívja a szülés levezetésére. Az más kérdés ugye, hogy mindezt az orvos az állami kórház, állami műtőjében teszi. De nem a munkaidejében. Nem hiszem, hogy ha valaki nem ad az ügyeletes bent lévő szülésznek pénzt akkor az visszanyomja a gyereket az anyjába! Na de ez se fekete-fehér, mert ha az állami szolgáltatás csak ennyi a befizetett járulék után és ha a kismamának nagyobb az igénye, kinek fizessen érte, az orvosnak a kórháznak az államnak?
Az is igaz, hogy egy egészségügyi dolgozó nem verhetné le a bánatát a betegen, mert az államtól kevés fizut kap, nem egy pékségben dolgozik ahol a kemencében egyforma bucik sülnek:)))
Nehéz dolog ez, és mindenkit csak akkor érdekel a kérdés ha őt vagy hozzátartozóját sérelem éri. Arról soha nem írnak, hogy vannak olyanok is akik a szó nemes értelmében hivatásuknak tekintik, hogy embereket gyógyítsanak. Itthon!

SvenH. (törölt) 2011.08.28. 20:36:39

@Ayuamarca: " addig én nem ugrálnék az orvosok helyében... "

a nogyogyaszok es a korhazat vezeto foorvosok nem is ugralnak
nekik ez a rendszer kurva jo
volt egy olyan Molnar/Horvath javaslat is hogy ambulans legyen egy csomo minden, na ebbol ugye egyertelmu lenne, hogy kevesebb korhazi agy kell, na ok ahogy tudtak ennek keresztbe tettek, hiszen azt a beteget aki 2 hetet bent fekszik azt jobban le tudjak sarcolni, mint azt aki meg aznap hazamegy

vagy egy masik: 2006ban is a 300 HUFokert ment utcara az idiota MOK, nem azert hogy szegyenletes a fizetes, vagy hogy legyen rogton 1000 HUF hogy rendes bert kapjanak...

ezt csak kivulrol es profi modon lehet bevaltoztatni, belulrol nem fog ez menni, habar valami vekkeres idiota elultette a tuttit a sok tulok agyaban hogy az egeszsegugy nem uzlet...
ja nem az csak ha tulelni akarok akkor kell zsebbe tolni...

Kodomo 2011.08.28. 22:49:01

@jágör68: "Úgy látom feleslegesen tépem a számat."

Értjük, hogy szerinted az lenne a jelen esetre a megoldás, hogy az életveszélyben lévő beteg fizessen 3 milliót, és akkor megműtik. Egyébként dögöljön meg.
Én megértem azokat is, akik ebben ellentmondanak neked. Szerintem sem ez az optimális megoldás.

Sok orvos kezdi úgy a nemes gyógyító szakmát, hogy ő majd nem fogad el pénzt. Aztán látja, hogy a főorvos úr minden műtétet - még a piszlicsárékat is -lenyúl magának, a fiatalokat nem hagyja gyakorlatot szerezni, aztán ebből van neki a bmwje, meg évente nyaralása egzotikus helyeken, sielés a hegyekben télen, +szép nagy háza. A fiatal meg megkeseredik, cinikus lesz pár év alatt a panelban. Aztán lassan elfelejti hogy emberekkel dolgozik, nem munkadarabokkal. Eredmény: "A fenébe, már megint rám akarnak sózni egy munkadarabot. Inkább átpasszolom másnak."
Az ügyeletes orvosnak nem mindegy, hogy a kórház tartozása 248 millió, vagy 251 millió?
A pénz ebben az esetben csak ürügy volt.

(Ha egy esetkocsi 30 millió, az egyszeri kiszállás meg 60 ezer, akkor 500 kiszállás alatt a kocsinak teljesen le kellene amortizálódnia. Akkor érdemesebb lenne kb. évente, másfél évente újat venni.)

SvenH. (törölt) 2011.08.29. 01:56:36

@Kodomo: "Értjük, hogy szerinted az lenne a jelen esetre a megoldás, hogy az életveszélyben lévő beteg fizessen 3 milliót, és akkor megműtik. Egyébként dögöljön meg."

szerintem is sokkal jobb ha megmutik es masik 10 doglik meg akiknek konyebb lett volna az eletmento beavatkozasat megcsinalni
te is elhitted azt a vekkeres baromsagot hogy ingyenes az egeszsegugy?
akkor okulj: vg.hu/kozelet/vg_online/kozelet_-_belfold/080313_orban_213160
"Orbán Viktor elismerte: létező probléma, hogy az egyre korszerűbb, magas szintű egészségügyi ellátás költségei óriásiak, ezért meg kell határozni, melyek azok a szolgáltatások, melyek részei legyenek az egészségügyi alapellátásnak. Kiegészítő biztosításokat lehet kötni az extrém esetekre, még üzleti alapon is - mondta a Fidesz elnöke, aki ugyanakkor hangsúlyozta: az üzleti gondolkodást nem szabad beengedni az egészségügyi alapellátásba."

akkor ki az aki a tealtalad elkepzelt modon gondolkodik? Orban ezt nem a kisujjabol szopta hanem komoly szagertok sugtak neki...

Kodomo 2011.08.29. 10:43:39

@SvenH.: "szerintem is sokkal jobb ha megmutik es masik 10 doglik meg akiknek konyebb lett volna az eletmento beavatkozasat megcsinalni"
Tehát ezt az életmentő műtétet most ne csináljuk meg, hátha jön még ebben a hónapban egy (tíz) olyan életveszélyes beteg, akiket olcsóbban meg lehet majd menteni? A drága (milliós) életmentő műtétek tehát nem férnek bele az alapellátásba. Az agyértágulatos így járt, kész passz.
(Majd az életbiztosításból megkapja az örökös a millióját, hopp akkor már késő.)

@SvenH.: "te is elhitted azt a vekkeres baromsagot hogy ingyenes az egeszsegugy?"
Nem hittem el. Mondta ezt egyáltalán valaki?
Ellenben naivul azt hiszem, hogy az életmentés minden körülmények között bele kell hogy férjen az alapellátásba. Akár annak árán is, hogy pl. később tudja lecserélni a személygépkocsijait valamely hivatal (és még számtalan "demagóg" példát lehetne sorolni).

elektromotor 2011.08.29. 13:40:19

@Kodomo: Látod, hogy , hogy nem azért 60 db autócskára szegény minisztériumi tisztviselőknek csak jutott 600 000 000 Huf. Mert "megérdemlik"! Felvirágoztatták az országot! Hogy törné ki a nyakát aki beleül!

fedkvas 2011.08.30. 08:43:21

@bundi124: nekem is ez a tervem, annyi plusszal, hogy a magántőke a felső sávokban nyugodtan kínálhatna biztosítási csomagokat (pl. a teljes körű, itthon elvégezhető ellátáson felül csak külföldön végezhető beavatkozások, luxuskörülmények, akármi). ráadásul a szerződött kórházak is lehetnének magántulajdonban, természetesen az állami gerinchálózat (súlyponti kórházak+egyetemi klinikák+rendelőintézetek+háziorvosi rendelők+specializált klinikák) mellett, azt kiegészítve (egyszerűsítve: a magánklinikák is teljességgel integrálva lennének a biztosítási rendszerbe).
sőt, egy állami tulajdonú kórházat akár üzemeltethetne magáncég is, a Hospinvest bukása egyáltalán nem jelenti ennek az használhatatlanságát, hisz túl sok körnek volt érdeke a csőd, és tettek is annak érdekében. de az üzemeltetés megosztható is lehetne, úgy, hogy a szakmai irányítás házon belül történne, míg a gazdasági irányítás-fejlesztés pályáztatható.

süti beállítások módosítása