Skip to content


       Szűrés lista

Nagytőkések nagykoalícióban

"A rendszerváltás előtt ezerötszáz téesz és százhúsz állami gazdaság létezett, ezeket privatizálta el sok helyen a menedzsment a tagok elől. Tőkéstársaságok születtek, amelyek utóbb konglomerátumokká egyesültek. Olykor persze összecsapnak a jobbosok a balosokkal, de a végén kiegyeznek egymással, hiszen holló a hollónak nem vájja ki a szemét.

Azok a földek a támogatással együtt gazdálkodó családok ezreinek adhatnának munkát, megélhetést és biztos jövőt.  A mi spekuláns oligarcháink óriásbirtokokat akarnak alföldnyi repcetáblákkal, ahol egész nap egy irányba gurulhat a műholdról irányított kombájn, és ahol átlagosan százhetvennégy hektáronként kell egy embert alkalmazni.

Az uniós területalapú támogatás lassan nálunk is eléri a száz százalékot - ez hektáronként háromszáz euró, vagyis úgy százezer forint. Ezzel szemben a bérleti díj egy átlagos aranykorona értékű területen hektáronként huszonötezer. A különbség hetvenötezer. Vagyis ha szerzel száz hektárt, az évi hét és félmillió úgy, hogy egyetlen kapavágás sem történt. Ezer hektárnál hetvenötmillió. És a termelésből szerzett haszonról még nem beszéltünk. Meg azokról sem, akiknek eszükbe sem jut dolgozni, inkább kamuszerződésekkel, nagyjából az eredeti huszonötezres bérleti díj fejében továbbadják másnak a földet. Így kaszálható ezer hektárról százmillió - íróasztal mellől. A minisztériumban meg látszólag csodálkoznak, hogy az illető úgymond nagybirtokosnak nincs egyetlen gépe sem. Hát mire kéne neki?

Ma Kelet-Magyarországon úgy kétszázezer forintért vehető egy hektár, Nyugat-Magyarországon kétmilliót is elkérnek érte, a határ túloldalán, Burgenlandban már tízmillió forint az ár. Pontosabban az eszmei ár, ugyanis nem kapni földet." - Ángyán József

Ángyán József fideszes politikusként a létező legkeskenyebb deszkán próbál átkelni az oligarcháktól hemzsegő folyó felett, így maximálisan megértem, hogy nem nagyon szeretne neveket mondani. Bőven elég volt, hogy felhívta a figyelmét a problémára, a sajtónak és az ellenzéknek lenne a dolga, hogy összeszedje a mozaikdarabokat.
Az Átlátszón Ferenczi Krisztina három részes cikksorozatban vesézte ki a Felcsút környéki Orbán-Lévai földterületeket, ma pedig a K-Monitor blog az agrártámogatások elosztását szedte össze:

1. A támogatásban részesülő gazdaságok 86 százaléka az átlagos értéknél kisebb támogatásban részesül, a gazdaságok felső 10 százaléka teszi zsebre a támogatások 76 százalékát. A biznisz nagysága: 154 milliárd forint.

2. Nocsak, nocsak ... Csányi, Csányi, Nyerges, Nyerges, Nyerges, Nyerges, Leisztinger, Leisztinger ..

3.jpg(Grafikon: K-Monitor)

3. A legtöbb támogatást 3 ismert nagytőkés kapja, Csányi Sándor OTP-elnök, Nyerges Zsolt és Leisztinger Tamás MSZP-közeli milliárdos.

+1. A hab a tortán, hogy Csányi Sándor egy szingapúri cégen keresztül birtokolja az agráriumban érdekelt céghálózatát.
"2010-ben az OTP Bank elnök-vezérigazgatója, Csányi Sándor magánbefektetéseit kezelő Bonitás 2002 Zrt. eladta az 5 millió forintos alaptőkéjű, a bankár hosszú távú agrárbefektetéseire alapított Bonafarm Zrt.-t a szingapúri bejegyzésű CSIM Pte. Ltd.-nek. Az adásvételi ügyletet adóoptimalizálási szándék ihlethette, lévén hogy a CSIM tulajdonosa maga a Bonitás."

A Csim Pte. Ltd tulajdonában áll többek között a Sole-Mizo, a Pick-Szeged és a Csányi Pincészet.
Szingapúr adóparadicsom, ugye, Elnök úr?

Címkék: korrupció oligarcha

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr104523826

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ángyán és a tartótisztek 2012.05.22. 16:03:05

  Ángyán: A mai világban az okoz meglepetést, ha valaki azt mondja, amit gondol, és azt teszi, amit mond. Nehéz az ilyen figurát hova tenni.  nagy józsef: A 2005-ös gazdademonstráción ismertük meg Ángyán Józsefet, aki egyetemi professzor létére mag...

Trackback: Mit lehet tenni? 2012.05.19. 00:22:41

A több éve dúló görögországi forradalom a képviseleti rendszerben is megjelent. A legrosszabbkor. Az ottani oligarchák, akik nem keveset arattak a Törökországgal szembeni fegyverkezési versenyből, helytartóikat nem tudták kormányzás közelébe tornászni....

Trackback: Orbán Viktor életrajza 2012.05.19. 00:02:14

Egy évnyi szociológus szakmai gyakorlata van, 24 éve agresszív, gátlástalan megélhetési politikus, aki 1990 óta ki se tette a lábát a Parlamentből, hogy körbenézzen a magyar valóságban. Szónoki képességei rendkívüliek, a politikai marketing és a tömegm...

Trackback: A biztos pártválasztók 63%-a nem a Fideszre szavazna, míg a teljes felnőtt lakosságnak csak 16%-a voksolna a kormánypártra a Szonda Ipsos szerint 2012.05.18. 17:08:27

Ha most vasárnap lennének a választások, az összes választásra jogosultaknak csak 16%-a szavazna a Fideszre, míg 54%-uk nem jelölt meg pártot a Szonda Ipsos május 5-12 között végzett felmérésén. * Mit tudhattunk meg a teljes választókorú lakosság pártp...

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.05.18. 14:48:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

butus 2012.05.18. 20:45:42

@Kartal (lemondott dr.): ...látod csak rájöttél az igazságra. "Holló hollónak, ugye..."! Ma nincs egyetlen párt sem amelyiktől rendszerváltást várhatnál. Ezek mind az MSZMP utódpártjai. Össze is zártak, ha kelett. Most Orbán a 2/3.-al elszállt, azt hiszi, hogy mindent megtehet. Nos, hagyni kell, mert ez a megoldás!
Ebben az országban ugyanis csak egy forradalom tud már rendszerváltást hozni. Akkor majd el lehet számoltatni a Csányi, Leisztinger, Simicska, Széles és a többi "urakat", visszavéve az elrabolt állami vagyont.
Nos, minél jobban tombol Orbán, annál közelebb a forradalom!

butus 2012.05.18. 20:48:11

@Ironfist: Tökéletesen igazad van. Látod, sokan ezt nem veszik észre, hogy nem volt itt semmiféle rendszerváltás 89.-ben.
No, de ami késik, nem múlik. Csak kitör egyszer az a forradalom! (annyira bírka nem lehet ez az ország, hogy ezt még sokáig tűrje)

Gamma Leonis · http://gombamania.blogspot.com 2012.05.18. 20:51:20

Ez az írás miért nem Gyurcsány szakdolgozatáról szól? Elképesztő, hogy az igazán fontos téma hanyagolva van. Ejnye. ;-D

Secnir 2012.05.18. 20:54:46

@Blogger Géza:
"Bárki előtt szabad az út, hogy a milliót - milliárdjait a mezőgazdaságba fektesse,"

látom, a kulcskérdés még neked sem esett le: honnan a faszomból van egy szimpla ügyvezető izgatónak milliárdja?

]{udarauszkasz 2012.05.18. 20:58:31

Erre megy ki a jatek, gyerekek: Egymasnak ugrasztanak titeket, aztan uralkodnak felettetek.
A magyar mar csak ilyen birka. Sokkal ramatyabb helyzetben vagyunk, mint a gorogok, de a gorogok legalabb kiallnak magukert. Most ugy nez ki, a gorogok adossagait leirjak, es majd velunk fizetteti meg az EU, mert a magyar nem ugat vissza. (a birka nem is tud ugatni, csak IGEEEEENT begetni.)

6EQUJ5 2012.05.18. 21:14:27

@Ironfist: Azért azt nem állítod,hogy ha valaki MSZMP tag volt,az biztos,hogy nem kényszerből lépett be a pártba vagy csak azért,mert így jobban tudott érvényesülni a szakmájában? Önmagában nem bűn(de nem is érdem),ha valaki párttag volt,nem bizonyít semmit! A politika sajnos ritkán szól az igazságról.

Blogger Géza 2012.05.18. 21:15:49

@Secnir: Jah, értem, te még a kommunizmusban ragadtál le, ahol elvileg mindenki szegény volt, mint a templom egere... nos, elárulok egy titkot: már több mint 20 éve kapitalizmus van, és bizony sok sikeres vállalkozó, üzletember meggazdagodott. Lehet irigykedni, csináld utánuk.

Kristl 2012.05.18. 21:15:54

@csizsikpizsik - pique takarodj!:
ennek nem "has taken"-nek kéne lennie? Hisz még regnál.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.05.18. 21:19:55

@hamisnero: Kicsit késve válaszolok.
Kérdezted:
"most hogy jön ide az EU?"

Az EU úgy jön ide, hogy többek között az ilyen értelmetlen támogatások miatt egyre kevésbé versenyképes a világban. Az meg már csak hab a tortán, hogy Magyarország az ilyen támogatásnál már a látszatra sem ad, azaz ezeknek a támogatásoknak a jó része a "zöldbárók" kezére jut ahelyett, hogy legalább a látszatát megőriznék annak, hogy a támogatás pl. a vidéki lakosság (egyébként értelmetlen, és gazdaságtalan) megőrzését szolgálná.

Ironfist 2012.05.18. 21:33:07

A KURVA ÉLETBE MÁR!! Először kékhalál, aztán bloghiba miatt nem tudtam elküldeni amit akartam, úgyhogy csak nagyon röviden, mert az összes tököm tele van!

@6EQUJ5:
Kettősmérce. Fujj.

Secnir 2012.05.18. 21:45:41

@Blogger Géza:
"már több mint 20 éve kapitalizmus van, és bizony sok sikeres vállalkozó, üzletember meggazdagodott."

alapkérdés: miből?

Ironfist 2012.05.18. 22:15:24

@Secnir:
Mi az, hogy miből? Hát a Gyurcsány hibájából, meg az elmúlt nyolcévből. Meg Oszkóvizerjéből!

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2012.05.18. 22:24:00

@Blogger Géza: Sőt már elég 5000 ft is, annyi meg mindenkinek van, még a hülyének is megéri
varanus.blog.hu/2012/05/15/kis_foldpalyazat_kis_befektetes_nagy_haszon
"A betéti társaság törzstőkéje 80 ezer forint, amiből 75 ezret Kanyok (hiába, egy kampányfőnöknek mégis jobban megy) míg 5 ezret Kavalec tolt a cégbe. Na, most mondja valaki, hogy nem lehet egy ötezressel beszállni 494 hektár földbizniszbe"

Oblomov 2012.05.18. 23:17:17

A Csányi Alapítványt 1 milliárd forinttal alapítottam a magánvagyonomból. Remélem, ez példa lesz a többi sikeres üzletember számára is. Célom, hogy a tehetséges, de hátrányos helyzetű gyermekek ne kallódjanak el Magyarországon.

Adományaikat az alábbi OTP bankszámlaszámra várom:
11794008-22221111

De hová tűnt Columbo felesége? 2012.05.18. 23:19:14

@IP gyűjtögető:

Itt maximum szabadgondolkodású kommentelőket találsz, vöröst nemigen. Néha felbukkan egy-két Fidesz-mazohista (Kara Kán, Lencsés, satöbbi), akiket szívlapát méretű kokikat és sallereket kiosztva (értsd: érvekkel és logikus érveléssel) miszlikre szedve küldünk vissza az 1/b.-be, hogy legalább olvasni tanuljon meg az istenbarma. (mindezt persze cizelláltan, jófiús stílusban). A frankó vörösök most egyébként is a Fidesz soraiban ülnek, itt viszont se ennek a vöröses narancsos galerinek, se a szociknak, sem pedig a DK-nak nem drukkol szinte senki sem. Ide ennél értelmesebb fazonok írnak, akik nemcsak néznek, de látnak is.
Jó reggelt.

Ugye, mindezek után talán nem kell számodra hangsúlyoznom, hogy ezek szerint te is az 1/b.-be való vagy.

Ja, van még egy istantuggya-miért jobbikos fickónk is (Gábriel), de ő meg se nem vörös, se nem fideszes - neki is van annyi esze, hogy lássa, kik is ezek valójában.

Szóval mellé ment. Nagyon.

marcel 2012.05.18. 23:23:25

@Ironfist

Ne hazudozzál, Harrach Péter hol volt mszmp-tag, te szerencsétlen...

De hová tűnt Columbo felesége? 2012.05.18. 23:31:19

ON:

Fabius, jó a témafelvetésed és értem is a logikát, érvrendszert (és magam is undorítónak találom a kismagyar mutyit, ezt a dzsentrista majdnem-világot), de hadd emeljek ki két dolgot.

1. Szerintem a világ összes országában ez megy, vagy ment valamikor. Sajnos látni kell, hogy most az eredeti tőkefelhalmozás korszakát éljük, és ez bizony azzal jár, hogy kevesek jól járnak (bagyon) tömegek meg szívnak (nagyon).

2. Az offshore és az adóelkerülés egyáltalán nem baj, törvényes dolog. A legnagyobb magyar élelmiszerlánc tulajdonosai is a Seychelle-szigeteken vannak, de egész sok ugrás vezet csak el hozzájuk (pedig tudjuk, kik ők, kik az erős embereik - ők egy tollvonással tudnak magyar élelmiszeripari cégeket bedönteni - és ez nem vicc.
De tényleg, mindezzel semmi baj, mert törvényes dolog (ezért nem értettem a Simort offshore-ral vádoló fideszeseket,mert egyrészt ez törvényes, másrészt az ő támogatóik ugyanezt csinálják - igen, kettős márce, as usual.

A baj a mutyival van. Ebben az országban csak az boldogul (jut egyről kettőre, háromra) , aki így vagy úgy, de mutyizik. Aki nem, az csak vegetál, esetleg stagnál.
Persze a cikk kicsengése teljesen ül: baromi nagy gáz, ami itt folyik, kész hányinger.

sanyix 2012.05.18. 23:32:55

@Secnir: állami vagyonból :)

De hová tűnt Columbo felesége? 2012.05.18. 23:39:17

@marcel:

Igazad van, Harrach Péter valóban nem volt mszmp tag, de ettől még Ironfist listája ütős (és ránézésre többnyire igaz). Mondjuk azt, hogy egy esetben tévedett, én ezt nem nevezném hazudozásnak, ez messze nem az.
A lényegen egyébként sem sokat változtat, hogy HP komcsi volt-e vagy sem - bőven van ugyanis a fidesz soraiban, aki az volt. És mit mondjak, a párt őgy is működik, mint ahogy az előd komcsi pártok működtek.

sárkányfő 2012.05.19. 00:24:38

@Blogger Géza:
istenem... bár én magam írtam már le többször is neked, hogy nincs, és nem is lesz az a kemény guanóvá száradt fideszes szar-hegy, amit te nem nyalnál önként, kéjjel, nyüszítve a boldogságtól, de mégis... mégis... egyszerűen fel nem foghatom hogy bír valaki ennyire lesüllyedni ilyen mélyre? hogy torzulhat el ennyire egy ember? hogy miközben egy egész ország tudja már, személyesen egy fideszestől, egy szakállamtitkártól, egy benfentestől, Ángyántól proftól (is), hogy milyen maffiázás, gátlástalan fideszes szabadrablás ment a földügyek kapcsán, és erre te jössz és hazudsz szemrebbenés nélkül... hogy bírtál így elkorcsosulni? mitől lesz valaki ennyire torzó? fel nem foghatom... de hogy ez már régen nem normális az tuti... valamilyen pszichopatológiás dolog ez, és kiéled a defektetedt itt a neten.

Veder1 2012.05.19. 01:43:44

@6EQUJ5
"Nem csak most kellene sírni a fidesz "oligarhák" miatt,hanem eddig kellett volna sok más miatt,amik nagyságrendekkel komolyabb dolgok és valódi lenyúlások voltak!
Ha meg valaki ír egy ilyen cikket vagy akármit,akkor legalább legyen tisztában az alapvető számokkal és ne térjen el tőlük nagyságrendekkel!"

Na itt az idő mutasd meg az akapvető számokat! Gyerünk, hajrá!

Te tényleg nem látod, hogy most 100mrd-ok mennek ki pártemberekhez?

Egyébként a fidesz is meg a szocik is szarjanak sünt!

bloggerman77 2012.05.19. 04:15:41

Látom, Ángyán is abban a téveszmében él, hogy a családi kisgazdaság a nyerő. Egy lóizét. 1946 előtt a földesúri nagybirtokok vitték előre a mezőgazdaságot, a kommunizmusban a TSZ-ek. Hogy miért? Mert itt Európában a kisbirtok életképtelen.
Az meg egyszerűen röhej, és Ángyán avítt gondolkodásának iskolapéldája,hogy neki a legnagyobb mumus a egybe tagosított monokultúrás földön műholdról vezérelt kombájn. Baszki, ez a JÖVŐ - a világ fejlettebb részén meg a jelen.

Mit akar ez a jóember? Még mindig az legyen, mint ami sok helyen a 90-es évek elején, a TSz-szétverés után volt, hogy a nadrágszíjparcellán motoroskapával(!) meg egy kehes lovacskával szántanak? Ja és mindenki össze-vissza termel mindent, pl. szántóföldön konyhakerti növényt, lehetetlenné téve a modern növényvédelmet.

Vissza lehet menni a 19. századba, de érdemes-e?

Magyar Vitéz · http://objektivmagyarsag.blog.hu 2012.05.19. 04:34:38

"Azok a földek a támogatással együtt gazdálkodó családok ezreinek adhatnának munkát, megélhetést és biztos jövőt.  A mi spekuláns oligarcháink óriásbirtokokat akarnak alföldnyi repcetáblákkal, ahol egész nap egy irányba gurulhat a műholdról irányított kombájn, és ahol átlagosan százhetvennégy hektáronként kell egy embert alkalmazni."

es akkor mi a retek van? miert kell errol ugy beszelni, mintha ez valami bun lenne?
a jobbagysagot generaciorol generaciora ujratermelni, olyan monoton, foldturo munkat vegeztetni emberekkel, amit a kozepkorban volt szokas, amit ma mar gePekkel is lehet - na az az embertelen, irgalmatlan bunkosag!!!

barki aki azerr akar konzervalni egy munkat, a jobbagysagot, hogy az embereknek legyen mit csinalniuk, tomeggyilkos! az ember legyen ember, csinaljon valami mast! tervezzen robotokat, tanuljon... ne taszitsuk mar vissza az orszagot a kozepkorba, menjunk mar egyszer elore konyorgom!

ettol fuggetlenul az oligarchiak eleg gaz, de hat ezt jelenti a kozep-jobb, most miert csinalunk ugy keremszepen mintha nem tudtuk volna hogy ez lesz? hat nem erre szavaztunk?

olaszorszagban is a maffia es az egyhaz kezeben van minden, most szepen beertuk oket ezen a fronton. forze italia, hajra magyarorszag!

Blogger Géza 2012.05.19. 05:36:50

@sárkányfő: Úgy látom, nem használt a kezelés, menj vissza a szakemberhez!

2012.05.19. 05:48:07

Ugy látom, megelőztük Európát.
Nálunk mát kormányzati szinten működik a maffia. Azaz maga a kormány lett a "keresztapa".
Megmutattuk a világnak, hogy kurmányunk, jobban, többet és hatékonyabban tud lopni, mint bárki más.

Ezek után az olasz maffia ide jöhet tanulni, hogyan is kell törvénybe iktatott keretek között lopni, csalni és hazudni, magas szinten.
Mindezt a zemberek érdekében és a zemberekért!

Mocskos szarháziak ezek is, Viktorral, Csányival és Simicskával az élen.
Ezek a "nemzetünk nagyjai"? Ezek a tisztességes emberek?
De hát ez mind zsivány, csaló, hazug, naplopó, mocskos tolvaj!
És ezek beszélnek tisztességről, becsületről, keresztény értékrendről?

anonymand 2012.05.19. 05:55:49

@Blogger Géza:

Tisztelt Blogger Géza!

A legfontosabb szempont, hogy a választási ígéretek maradéktalanul teljesüljenek.

Csak egy összetettebb, sok kis- és közepes méretű birtokra épülő, változatos
termékszerkezetű mezőgazdaság tud nagyszámú, megélhetést biztosító
munkahelyet teremteni, és ezáltal kellő távlatot nyújtani a gazdatársadalom,
és utánpótlást a fiatal gazdák számára.

Éppen most teljesülnek, "csak még nem látszik"...

Tisztelettel:
anonymand

Ps.: gondolom, hogy tudod honnan Schmitteltem amúgy Schmittesen....

molaris 2012.05.19. 06:04:49

Minden egyéb helyett! Értette a dolgát, de elhallgattatták. Naná!- ha ilyen hülye gondolatok motoszkáltak az agyában!!
www.youtube.com/watch?v=W7VOiJHbw9M&feature=related

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2012.05.19. 06:51:50

@Elhárított királycsel (ex-Zébácsi):

ip gyűjtögető nomen est omen fenyegetni prűűűbálkozott, a kurzuslovagok már csak rákosi atyjuk módszerinek logikájára képesek, ha elmaradnak a forradalmi sikerek

ne merd szidni a pálinkacézárt, mert elvisznek a TEKkelütöttek, no

vagy talán a gusányi kell vissza?!

na ennyire fussa ezektől

nu pagagyí 2012.05.19. 06:54:39

@Magyar Vitéz: Nem azzal van feltétlenül gond, hogy egykézbe sok föld került, ez a kapitalizmusban normális jelenseg. Az a probléma, hogy a döntések indoklását titkosították. Közvagyonról van szó és nem tudjuk, hogy az kapta-e a földet, aki leghatékonyabban tudja hasznosítani. Ha a vagyon nem termel nyereséget a társadalom számára, akkor az rossz helyre került. Ha a közvagyont így osztogatják (állami földekről beszélünk) az felelőtlen gazdálkodásnak, szándékos esetben bűncselekménynek minősül. Nem különbözik a BKV ügyektől, ahol értékelhetetlen teljesítményért búsás kifizetések történtek.

Jelen esetben a nyertes hatalmas összegekhez jut mindenféle jogcímen kapott támogatás révén, aminek fejében a termelésből/foglalkoztatásból befolyt adóknak és az állami bérleti bevételnek kellene állnia. A pályázatokat úgy kellett volna kiírni, hogy az egyenleg az állam (társadalom) számára pluszos legyen. A következő kormánynak meg kell vizsgálnia, így történt-e, ha nem, a
felelősőket haladéktalanul a BKV-s menedzsment után kell küldeni, a földeket pedig újra meg kell pályáztatni.

Abban az esetben, ha a Polt/Handó duót nem sikerül eltávolítani, akkor nem kell erőlködni bírósággal, egyszerűen megfelelő mértékű adót kell kivetni (bizonyos méret felett) a termőföldekre és akkor megmutathatják a mostani nyertesek, hogy nem csak saját maguknak tudnak hasznot hajtani, ha nem sikerülne, előbb-utóbb visszaszálnak a földek az államra és megfontoltabban újra szétoszthatja.

Exxit 2012.05.19. 06:56:55

1, kövessük a New Zéland-i példát.
Nincs állami támogatás.

2, Jöjjön vissza a kommunizmus, ezeket a földeket osszuk szét!
LÁTTUNK MÁR ILYET: AZÉ A FÖLD AKI MEGMŰVELI, AKI ENNEK ELLEN ÁLL LÁMPAVAS!!

nu pagagyí 2012.05.19. 07:15:22

@Blogger Géza: Örülünk a sok sikeres vállalkozónak, csak valahogy ez nem érződik az országon. Valószínűleg nem minket gazdagítanak, hanem a szingapúri polgárokat.

dr Smittpálelnökúr 2012.05.19. 07:47:25

@6EQUJ5: És az mennyivel jobb neked, ha egy másik banda rabolja le a földeket????

Secnir 2012.05.19. 07:59:20

csak hogy értsem:
"A Csim Pte. Ltd tulajdonában áll többek között a Sole-Mizo, a Pick-Szeged és a Csányi Pincészet. "
és még:
"Bonitás 2002 Zrt. eladta az 5 millió forintos alaptőkéjű, a bankár hosszú távú agrárbefektetéseire alapított Bonafarm Zrt.-t a szingapúri bejegyzésű CSIM Pte. Ltd.-nek"

tehát ha jól értem, egy külföldi cég tulajdonában van a magyar mezőgazdaság (földek, állatok stb.) egy része, és Csányi adta el.
Akkor viszont tegnapi hír:
index.hu/belfold/2012/05/19/fel_ev_moratorium_a_zsebszerzodesekben_erintetteknek/
idézek:
"Egy és öt év közötti börtönbüntetésre ítélhetők azok a vevők és eladók, ügyvédek és közjegyzők, akik közreműködtek külföldi állampolgárok illegális földtulajdon szerzésében Magyarországon – jelentette ki Budai Gyula."

Sanyi bácsi, game over...

egy tökös elenzéki felnyomhatja sanyibát minden további nélkül, persze a parlamentben, nagy nyilvánosság előtt :D

indapass90210 2012.05.19. 08:00:07

@Magyar Vitéz: "barki aki azerr akar konzervalni egy munkat, a jobbagysagot, hogy az embereknek legyen mit csinalniuk, tomeggyilkos! az ember legyen ember, csinaljon valami mast! tervezzen robotokat, tanuljon... ne taszitsuk mar vissza az orszagot a kozepkorba, menjunk mar egyszer elore konyorgom!"

Ehhez azért én azt még hozzátenném (mivel falubú gyüttem, tehát láttam hogyan megy), hogy rengeteg embernek ez lenne az egyetlen jövedelemszerző lehetőség. A falusi fiatalság többsége 8 általános (6 első, 2 második) nagy nehézségek árán történő elvégzésével nem hiszem, hogy ki tudná szorítani Japánt és Dél-Koreát a világpiacról robotikában.
Viszont enni nekik is kell, és ha Csányi vagy Leisztinger úr szingapúri cégeken keresztül kiszivattyúzza az összes hasznot, akkor ez a modern jobbágyságnál sokkal csúnyább eredménnyel fog járni. Például azzal, hogy elnéptelenednek a falvak, aki ottmarad az is csak a kocsmapultot fogja támasztani. A jobb képességű fiatalok pedig a városokba költöznek, ahol elveszik előled a rendszergazdai állást. Emiatt sírnak a városiak (jellemzően budapestiek, hiszen még sosem olvastam győri hozzászólótól olyat, hogy az écsiek a faszér' Győrbe járnak dolgozni), hogy "mert miért nem marannak a vidékiek vidéken!?".

És lehetne még folytatni a gondolatmenetet, hogy miért nem jó az, amikor 1-2 ember lesz mindennek a tulajdonosa. Ez vezet az igazi jobbágysághoz (sőt, zsellérséghez), amikor majd egy tál ételért is lehet egész nap dolgoztatni az embereket.

Cobs 2012.05.19. 08:14:16

tele van TÉVES adatokkal a cikk!!.
1.: az alap föld támogatás nem 100 ezer forint hanem kb. 60 (árfolyam függő is), ha az illetőnek szerencséje van és benne még néhány másik programban és akkor felmehet 80- ra, és valóban van olyan program amikor felmehet 100 fölé is.
2. a cikk író 25 ezer forintos bérleti árat nem tudom honnan szedte? Tény hogy vannak eltérő adottságú földek ott különbözhet a bérleti díj, na most a gyenge adottságún se kérnek 25 ezret (jóval többet)...
3. AZONKÍVÜL: Ha hivatalosan adják bérbe a területet, a támogatás a bérlőt (a földhasználót) illeti meg!!!!!! Nem a föld tulajdonost! És egyébként a béréleti díj általában (!) az aktuális (alap) föld támogatás szokott lenni . Így a "100 ezer - 25 ezer" számítás totál megbukott, hiszen nem is 100 ezer (általában) 25 néha lehet 25, de ha hivatalosanj adja bérbe a két összeg nem is egy embernél landol. :))) Király.
4. Úgyhogy nem történt egy kapavágás sem, úgy nem lehet támogatást felvenni, semmilyet!.
Az más kérdés hogy nem kötelező vetned, pihentetheted is a területed (ami kisebb költséggel jár), de a gyom mentességet és a jó gazda gondosságot akkor is biztosítanod kell. Ami nem egy hatalmas összeg, de azért kiadás, ha van saját géped kisebb kiadás, ha nincs akkor bérmunka és akkor nagyobb.
kevésbé lényeges:
Fogalmam sincs repcéhez mennyi ember kell (de azért kételkedem 1 ember/ 174 ha-on).
De mindehol azért nem lehet repcét vetni.

Totál hülyeségek és túlzások vannak a cikkbe.

Egyébként a repce biznisz megy, ahogy hallom még több bioetanol feldolgozó céget telepítenek be hozzánk. Ahová lehet minden hova repce lesz majd vetve (gondolom én). Kérdés hogy ez az alap élelmiszer és takarmány árakat mennyire nyomja fel.

Én tankolnák bioetanolt de ugyanolyan árban van mint a benzin stb.

Blogger Géza 2012.05.19. 08:16:48

@anonymand: Gőzöm sincs, hoznál egy linket? Merthogy ez itt ugye a választási program, és abban én ilyet nem olvastam:

static.fidesz.hu/download/481/nemzeti_ugyek_politikaja_8481.pdf

Egyébként vannak benne érdekes részek:

"Az Európai Unió országaiban a hazai és külföldi cégek aránya az elnyert közbeszerzési
pályázatoknál éppen fordítottja a magyar arányoknak: míg az EU
tagállamaiban legalább 70 százalékos a hazai cégek nyerési aránya, addig Magyarországon
legfeljebb 40 százalékos.
Az Európai Uniótól érkező pénzek európai normák szerinti elosztása azt
igényli, hogy a magyar közbeszerzési eljárásoknál legalább 70 százalékos legyen
a hazai cégek aránya. "

Na most mondja valaki, hogy nem a program szellemében dolgozik a kormány! :)

Blogger Géza 2012.05.19. 08:26:40

@nu pagagyí: Nem hinném, hogy sok pénzt költenek el Szingapúrban (visszaáramlik ide a tőke), de azért az jól látható, hogy a mostani kormány és adórendszer sokkal inkább fellép az offshore jelenség ellen, mint a Gyurcsány-Bajnai-Oszkó-Simor banda.

manager2008 2012.05.19. 08:27:16

Apró kérdés de ha gy embert alkalmaznak 170 hektáron az szuper dolog. Ha önállóan szeretne megélni a földből az az alkalmazott, akkor sok sok hitel, kockázat, piacismeret, pénzügyi ismeret, és szerencse kell neki a 300 hektár !!!!!!!!! mellé.
Az talán világos hogy a művelt traktoros ezekre nem képes, a légkondis traktoron ücsörgés után hazasétál, bezabál és este elmegy a kocsmába majd részegen haza tolja bringát, megdugja az asszonyt , és alszik reggelig.
Na ennek a fickónak mi a fenének föld.
Egy faluban nem találsz két embert akinek lövése lenne a gazdaságról, piacról, bankról, hitelről, és bármiről, mert az iskolában hülyeségekre tanítják de azt is hiába. Ha elkeveredik egy gimnáziumba netán (a jobbak), akkor ott mit is tanul? Gyököt vonni, képleteket, irodalmat, nemzeti sorsot, és focizik a szünetben, meg dugja a csajokat, bulizik, dohányzik, stb.
Ki élne itt meg a földből? Na ne. Nincs ezzel baj, ugyanolyan sötét ez az ország mint az afrikai átlag. Elmennek rendőrnek az még megy.

anonymand 2012.05.19. 08:42:11

@Blogger Géza:

Tisztelt Blogger Géza!

Figyelmetlen vagy. A választási program 34. oldala.
static.fidesz.hu/download/481/nemzeti_ugyek_politikaja_8481.pdf

Tisztelettel:
anonymand

Ps.: én meg azt nem olvastam, hogy az Alkotmányt le kívánják cserélni, ha volnál olyan szíves....

Secnir 2012.05.19. 08:45:26

@Cobs:
"Én tankolnák bioetanolt de ugyanolyan árban van mint a benzin"

he?
e85: 350
95: 420

igen, majdnem ugyanaz.

Blogger Géza 2012.05.19. 08:56:53

@anonymand: Tényleg. No de azért azt nem mondja, hogy nagyobb birtokok tilosak lennének.

Cobs 2012.05.19. 09:01:42

@Secnir: de többet fogyaszt belőle, szóval közel ugyanott vagy.

Kotkodus 2012.05.19. 09:02:22

@Blogger Géza: a fidesznek pont ugyanolyan a viszonya az offshore cégekhez, mint az mszpnek volt. csak nagyobb a pofájuk (jobban kommunikálnak) és ezért jelenleg nekik kedvez a közvélemény. természetesen ki fog derülni még jópár mutyi és természetesen hitelét fogja veszíteni a fidesz is emiatt. a nagytőkések (magyarok & külföldiek) meg köszönik jól fognak keresni az olcsón megvásárolható magyar politikában bárki is kerül hatalomra nálunk. eddig az mszp privatizálta az országot külföldi nagytőkéseknek, most a fidesz visszazsarolja és átjátsza a vagyont a magya

indapass90210 2012.05.19. 09:02:47

@manager2008: ez a 300 hektár hogy jött ki? Csak azért kérdezem, mert az 3 km2, ami annyit tesz, hogy ha az egész kurva országot beszántjuk, akkor is csak 31000 embert (családot?) jelent, amennyi ebből meg tudna élni. És ugye van egy rakás hely, amit nem lehet beszántani (pl anyám kertje, mert megnézném meddig él az az ember, aki rááll a virágokra traktorral)

Kotkodus 2012.05.19. 09:06:55

r nagytőkéseknek.

a népesség 90%ának az a fontos, hogy melyik tud inkább fenntartható fejlődést generálni a gazdaságban. lehet itt arról beszélni, hogy a magyar nagytőkés tőkéje itthon marad, azonban tudjuk, hogy ez nem igaz. ez csak egy olcsó poulista hazugság, amit a tájékozatlanokkal el lehet hitetni.

champagneM 2012.05.19. 09:25:51

Eddig nem az volt baj, hogy snekit nem érdekel a mezőgazdaság??!! Most hirtelen ezrek rácuppantak a mezőgazdaságra és a gaz nagytőkések beelőzték őket?

manager2008 2012.05.19. 09:34:01

@Dövan: Szerinted hány négyzetméter egy hektár?

A hektár (jele: ha) földterület méréséhez használt mértékegység, nem része az SI mértékegység-rendszernek, de használható, mint SI mértékegység konstansa. Hasonlóan más, nem SI mértékegységekhez (az idő (perc, óra, nap), a térfogat (liter) és a tömeg (tonna)), a hektár használatát is elfogadta a Szabványügyi Hivatal.[1]
1 ha = 10 000 m² = 104 m² = 0,01 km²
Egy hektár egy 100×100 méteres területnek felel meg. A hektár mértékegységet elterjedten használják a mezőgazdaságban, az erdőgazdálkodásban és a várostervezésben. Elterjedtségét indokolja, hogy emberi léptékekkel arányos érték, a négyzetméter és a négyzetkilométer közötti milliószoros eltérést jól kitölti.
A hektár területmértékként az ingatlan-nyilvántartás alapvető mértéke, a tulajdoni lapok minden földrészlet területét hektárban és négyzetméterben tartalmazzák. A négyszögölön és katasztrális holdon alapuló területi rendszert váltotta fel, de jóval később, mint az SI mértékrendszer általános bevezetése. A méterrendszerre áttérést az 1972. évi 31. törvényerejű rendelet, illetve az annak végrehajtására kiadott 27/1972. MÉM vhr. rendelte el.

manager2008 2012.05.19. 09:40:10

@Dövan: Egyébként azt szokták mondani az agrár szakemberek, hogy 300 hektár kell a szántóföldi növényeket termesztőknek a megélhetéshez + a fenntartás, fejlesztés, felhalmozás szükséges profitjához. Vannak rossz évek is, lehet jégeső, stb. és piaci válságok is (jó termés is lehet gond).
Ha ennél kevesebb földön próbálkozik valaki, akkor az önkizsákmányolás mellett is biztos a kudarc, mert nem éri el a megfelelő méretnagyságot és így a kockázata hatványozottan jelentkezik.
Ezért volt (lett volna) az ideális megoldás a TSZ-ek részvénytársasággá alakítása, profi vezetőkkel, állami marketing támogatással és nagyobb területek gazdasági együttműködésének szervezésével.
De a sok ember és a politika az önálló szarakodást szerette volna megvalósítani, lett is belőle egy jó nagy rakással.
A mostani helyzet tényleg káosz, mert a nagy birtokokat is el fogják adni, de nem csak a nyereség miatt, hanem azért mert fogalmuk sincs az új tulajdonosoknak hogyan kellene versenyképesen termelni az igazi piacra. Ez lesz az igazi mohácsi vész.

allegretto23 2012.05.19. 09:40:51

@6EQUJ5: @bloggerman77: Csak mert láthatóan úgy szóltok hozzá, mint akik földet csak virágcserépben... Nem mindegy, hogy 30 AK-s csernozjom, vagy 12 AK-s homok... vagy bármi a kettő között. Nem véletlenül a Fejér megyei földeket nyúlták le az urak- azok magas AK-s földek, valóban legalkalmasabbak az egytagban, gabonanövény-termesztés céljára létrehozott nagybirtokhoz, DE...ha ránézel a térképre, itt nem látsz fél-Nebraska méretű földterületeket, mert közben vannak (még) falvak, utak, vasútak, erdők- minden olyasmi, ami miatt tök mindegy, hogy 400ha, vagy 10.000ha. Igenis lehetne 10-15 kisgazdának 2-400ha közötti földterülete ugyanilyen hatékony és biztosíthatna TISZTESSÉGES megélhetést azoknak, akik megművelik. Ez a sokezer ha egy kézben baromira nem a hatékony mezőgazdaságról szól, hanem a nyomott földárak miatti harácsolásról, meg az EU támogatás koncentrált lenyúlásáról - amíg van mit, mert egyszer az EU is rájön, hogy ennyire nem érdemes támogatni. Vagy ti szeretnétek kizárólag árpa/búza/kukorica/repce/napraforgó termelést látni Mo-n? Nuku gyümölcs, zöldség? Vagy azt hiszed, azt is 10.000ha-n kell/lehet termelni- géppel? (Van, amit lehet, csak nem érdemes, de a legtöbbet nem.)
Igenis van egészséges birtokszerkezet, de azt mondani, hogy csak a 10.000ha jó, az baromság. Főleg, ha nem teszel különbséget, hogy mire és hol...
Ez az agyament ragaszkodás a földmoratóriumhoz azt eredményezte a 90' években, hogy nem tudtál hitelt felvenni mezőgazdasági termeléshez, mert nem volt mire. A földnek nem volt ára, így, ha nem loptál össze egy vagyont a szockóban, esélytelen volt, hogy tőkét szerezz korszerű eszközök, vagy nagyobb beruházás céljára, mert a bank kiröhögött a 40 ezer Ft értékű tanyáddal, meg a 120e Ft értékű földeddel, amikor 5 millió hitel kellett volna (min.) Mindeközben megszűntek a tsz-ek, a kisüzemek, a nagyüzemek - ott állt a paraszt, volt kárpótlási jegye, meg azon kapott földje, DE sem munkája, sem tőkéje, sem lehetősége tőkét szerezni, hogy beruházzon. Te mit csináltál volna, ha van családod és nincs mit enni? Várod a csodát, amíg éhen nem halsz, hogy majd egyszer lesz pénzed, hogy beruházz és tartogatod a földedet/kp jegyedet és várod, hogy felmenjen az ára? Én pl ezt csináltam, de két diplomával, felsőfokú nyelvvizsgával kicsit más helyzetben voltam, mint az átlag paraszt..
Én 12 ha 15 AK-s homokot, meg 17 ha 30 AK-s feketeföldet hagytam magam mögött 95-ben (most is megvan, ki van adva persze, a fekete a volt helyi tsz agronómusának, a homok az ottani helyi tsz volt gépműhelyvezetőjének- mindketten vadonás traktorral, gépekkel "szálltak ki" a tsz-ből), mert a 40 éves Dutra helyett nem tudtam másikat venni és nem tudtam tőkét szerezni új gyümölcsös telepítéséhez. Na, pl. ezért eszitek most a spanyol barackot, olasz cseresznyét, meg a német almát. Közben a legjobb területeket, a legnagyobb gépparkokat lenyúló Csányik meg Singapoort hízlalják az adójukkal - az alkalmazottaik, az a néhány, meg vegetál minimálbéren. A kilátástalanságba nálunk beledöglött a fél falu, pesze nem halt éhen- elvitte az alkohol, a korai rák, meg az öngyilkosság. A korrupt, gátlástalan politikai vezetőink szeme láttára és tudatos segítségével, mert ők pontosan kellett lássák, értsék, hogy mi megy vidéken, csak tettek rá magasról- a pénz, meg a hatalom megszerzése sokkal fontosabb volt. Remélem, a pokolban rohad meg az összes, a csúti tahóval, Csányival, Nyergessel az élen, akiknek külön bűnük, hogy ezt a népirtást még nemzetiszínnel is leöntötték, és eladják, mint nemzetit, mert tudják, hogy a paraszttal a tehénszart is meg lehet etetni, ha nemzetiszínre festik - a legundorítóbb mindközt az ilyen, mert a vöröskomcsiról legalább tudod, hogy mire számíts tőle és óvatos vagy, de ezek a gátlástalan mocskok a legaljasabb módon használják ki a szegényember utolsó "tulajdonát", a nemzeti büszkeségét.

Cobs 2012.05.19. 09:47:38

@manager2008: 300 hektárral nem értek egyet..szerintem 50-60 hektár(tán még 30 is) már biztosít egy viszonylag megélhetést egy családnak...
ha földet eladják mohácsi vész viszont tényleg lesz...

champagneM 2012.05.19. 09:51:43

@allegretto23: hát én nem akarnék okoskodni, de tudomásom szerint a 17. századi Angliában pont az volt a lényeg, hogy úgy teremtették meg a hosszan életképes nemzetgazdaságot, hogy elzavarták a kistermelőket, és az állam olyanoknak a kezébe engedte át, akik hatalmas földeken racionalizálni és specializálni tudtak, akartak, a piaci igényeknek megfelelően. A tőkés gazdasághoz nem értő arisztokraták éppúgy elküldték a picsába, mint a kis kapacitással dolgozó, drága technikákat megfizetni nem tudó parasztokat (mert akkor persze jobbágyság már csak a könyvekben és a marxiszmus szerint volt Angliában), és csak a leggazdagabb, nagy földeket uraló yeomaneknek volt esélyük bekapcsolódni a minőségi értelemben vett intenzív földművelésbe.

Cobs 2012.05.19. 09:55:58

@allegretto23: hát 95 ben nem tudom mi volt, de szerintem nem is orbánék voltak akkor (nem mintha védeném őket) de most aztán szinte mindenre van annyi támogatás hogy segítenek rajtad vmennyit. Ha birkád vagy tehened van vagy sertésed most nem vagy magadra hagyatva annyira. Sőt már gyurcsány kormány alatt sem voltál. A legnagyobb potenciál vidéken mezőgazdaságban van, ipar nincs. Sajnos. Ha nincs földed vagy állatod szinte biztos hogy költözhetsz. (kis kivétellel persze)
Támogatás és a piaci árak általában a legtöbb területen elengendő pénzt biztosítanak arra, hogy megélhess belőle.
Nem mondom hogy csányiékat sajnálni kell vagy orbánt. De a legtöbb katyvaszért ebben az országban nem ők a felelősek.

champagneM 2012.05.19. 09:56:16

@allegretto23: azért esszük a hülye brazil barackot, amiért az angolok a gyarmati gabonát ették már a 18. században, mert olcsóbb, sajnos... Az angolok erre azt találták ki, hogy nem versenyeznek a gyarmatokkal (nem gabonát termelnek), hanem valami olyasmit, amit a gyarmatok nem, de van rá kereslet). És mivel kiderült, posztóhiány van, a földkből legelőket csináltak... Én inkább abban látom a hibát, hogy semmiféle invenció nincs. A finnek miért találták ki a Nokiát, pl? Mi nem találunk ki semmit, ami egyedi lenne, csak méltalankodunk, hogy nem tudunk versenyezni a fő, kitaposott ágazatokban.

allegretto23 2012.05.19. 10:13:01

@champagneM: Te remélem töritanár vagy és nem gazda... Anglia éghajlata ugye búzára kevésbé, mint birkalegelőre... a kenyér meg ott is abból (vagy rozs, arra jobb, de a rozskenyér meg nem). A magyar birtokszerkezet valamikor is ilyen volt, nem véletlenül volt az Eszterházyaké, Pallavicinieké, Károlyiaké az a föld, ami- az alföldi homok meg kisgazdáké. Nem olcsóbb a brazil barack, mint a szatymazi- arról nem beszélve, hogy a hosszú szállítási idő miatt a brazil egy ehetetlen szar, a szatymazi meg finom- és még akkor is finomabb lenne, ha nem kézi munkával metszenék, meg szednék, hanem géppel, mint a spanyolok. Csak éppen az a gép kicsit húzós árú, 20-30 ha a minimum, aminél megéri megvenni, egy ha barackos beindítása termőreforulásig 10 millió Ft ... számolj. Invenció meg azért nincs, mert az is pénzigényes, pont most vették el az utolsó támogatásokat a KF-ből, valamint, mert pl a finnek garantáltan nem tudnak megélni mezg-ból, vagyis van egy erős kényszer (és még így is csak a Nokiát tudják felmutatni). Nekünk meg lenne megfelelő éghajlatunk, földjeink, meg vizünk, hogy ne csak Nokia legyen - ami egyébként, ha jól tudom szintén Kínában készül...

Vidéki 2012.05.19. 10:13:48

Hajdanában-danában, amikor még a forint többet ért, mint most, többlet pénzért messzire menni kész alakok mentalitását így jellemezték:

„Egy forintért egy tetűt elhajt Vácig.”

A mai magyar nemesek irtóznak a hazai közteherviseléstől, ezért készek vállalkozásaikat messzire (Vácon túl) elhajtani, akár Ciprusig, vagy Szingapúrig.

Olvastam, hogy Németországban is sokakat motivál az ottani közteherviselés kikerülése. Kiderült, hogy ott a Posta vezérigazgatója is így tett.

A magyar nemesekhez képest azonban a Posta vezérigazgatója nemcsak hogy elszégyellte magát, de le is mondott állásról.

Nálunk az MNB elnökének arcizma sem rándult, csak annyit mondott: Na és?

gmower (törölt) 2012.05.19. 10:24:55

Sajnos nagyon igaz a poszt tartalma, csak ebbe még véletlenül se lássunk hungarikumot, így megy ez szerte nyugaton:

hvg.hu/ingatlan/Botrany_unios_milliokat_kaptak_az_angol_kir_P4YOWV

Amíg területalapú támogatás van, addig ez így is marad...

komplikato 2012.05.19. 10:34:53

@allegretto23: "ne csak Nokia legyen - ami egyébként, ha jól tudom szintén Kínában készül..."
Most már igen, hála sikeres kormányunknak, a Nokia hazai gyára folyamatos leépítés alatt áll és átköltöztek Kínába.

Valahol Máshol (lemondott Dr. Prof.) 2012.05.19. 11:11:27

@Vidéki:

Nálunk az OTP vezérigazgatójának, az MLSZ elnökének, a MOL igazgatósági tagjának, - és nem mellékesen az ország leggazdagabb emberének-, az arcizma se rándult, csak annyit mondott: Na és?

Secnir 2012.05.19. 11:25:08

@Cobs:
akkor még sose tankoltál e85-öt ezek szerint. nekem felesbe megy, és pont ugyanannyit eszik, egy decivel se többet. csak e85-tel járni meg butaság, mert keményen esik a motor teljesítménye.

Kandeláber 2012.05.19. 13:21:19

Jézusom, tiszta újszülöttek.
Van ebben az országban valaki, aki még nincs tisztában azzal, hogy a "spontán privatizációnak" titulált szabad rablás során egyszerűen ellopták az állami tulajdon nagyobbik részét?
A privatizált (ellopott) vagyon egy részét megtartották, a többit pedig eladták olyan külföldi cégeknek, amelyek a megvásárolt üzemeket rövidesen felszámolták, mert nekik csak piacra volt szükségük.
Nincs már növényolajgyár, nincs cukorgyártás.
Amíg megtartottak néhány növényolajgyárat, a napraforgót mint alapanyagot oda is Romániából és Ukrajnából szállították.
Nyilván mindenki emlékszik a tavalyi cukor-hisztériára.
A jobbos és balos komprádor-burzsoázia most tobzódik a javakban, mi , kisemmizett bérrabszolgák pedig örülünk, ha éhbérért gürcölhetünk valahol.
Sajnos, nem tetszettünk forradalmat csinálni.

Kandeláber 2012.05.19. 13:23:47

A sok agyatlan pedig itt is azon vitázik, hogy a jobboldaliak vagy a baloldaliak loptak-e többet.
Ezért tudják ezt csinálni a rabszolgatartók, mert ilyen hülye népen könnyű uralkodni.

anonymand 2012.05.19. 13:39:54

@Blogger Géza:

Tisztelt Blogger Géza!

Ne terelj!
Nem a tiltásról szól a poszt, nem a vita.

Tisztelettel:
anonymand

Ps.: a tákolmányozást hol is ígérte a Fidesz-KDNP? ....

Kandeláber 2012.05.19. 14:10:49

A Dél-Európa sorsán kárörvendő IMF-hívőknek pedig egy kicsit lapozgatni kéne a történelemkönyvet.
Mert arrafelé volt Salazar, Franco, Mussolini, és Görögországban katonai junta.
Nem is olyan nagyon régen.
És ha megelégelik a megszorításokról daloló, a tőke által a nyakukra ültetett komprádor-kormányok uralmát, akkor érdekesen fognak alakulni a dolgok.

Blogger Géza 2012.05.19. 14:55:44

@anonymand: Nekem pedig úgy tűnik, hogy arról szól, mert egyesek irigyednek, és nem akarják, hogy másoknak sok földjük legyen, ezért valami beavatkozást sürgetnek.

Kandeláber 2012.05.19. 14:55:45

@Himpellér: Ők a szabályt erősítő kivételek.
A déli temperamentum azért kicsit más, Izland pedig a világ végén van, azért nem érdekel senkit.

Kandeláber 2012.05.19. 15:37:02

Kivéve, amikor a vulkánkitörései miatt megbénul a légi közlekedés.

bloggerman77 2012.05.19. 16:54:24

@allegretto23: Ja, látom te marha nagy szagértő vagy, csak éppen gazdaságtörténettel nem vagy tisztában, hiába a két diplomád meg a felsőfokú nyelvvizsgád. Angliában a németalföldi posztómanufaktúrák kiszolgálására termeltek a búza helyett birkát. Aztán még több birkát... aztán még többet... azután végül a birkabizniszben utazó földesurak kiszorították a hagyományos mezőgazdaságot folytató többi földesurat, a parasztokat elűzték a földekről, a parcellákat egybenyitották és hatalmas birkalegelővé változtatták. A földekről elűzött parasztság pedig a városokba ment, ha nem önként akkor a csavargás elleni törvény fedőnevű kényszermunka-törvénnyel kényszerítették oda. Meg a gyarmatokra. Ez volt az ipari forradalom és az eredeti tőkefelhalmozás első fázisa.
Ezek a folyamatok egész Európában lezajlottak, hozzánk a dualizmus alat jött be az első hullám, majd durva mértékben 1946 után, az iparosítással és a TSZ szervezéssel. 1945-ig pl. a földesúri nagybirtokok azért nem gépesítették teljesen a mezőgazdaságot - pedig megtehették volna! - hogy a több milliós un. agrárproletár réteg (mezőgazdasági igénymunkákból élő réteg) ne halljon éhen, mert a csekély ipar nem szívta volna fel őket, ha a városba mentek volna. Ezt oldotta meg a sztálinista erőszakos iparosítás, ami felszívta ezt a zsellérréteget azzal, hogy a agrárproletárból kohászt csinált Dunaújvárosban.

Horizont 2012.05.19. 17:25:08

@Cobs: Látom sikerült megfognod a dolog lényegét. Honnan gondolod, hogy tévesek a poszt adatai? És ha a tieid azok? Vagy van földbirtokod? Tanácsolnám fussál neki még egyszer az írásnak, hátha rájössz mindegy is mennyi is az annyi a lényeg nem abban van.A lényeg abban a szemét harácsolásban van amit megengednek egyesek magunknak, mert közel ülnek a húsos fazékhoz. Majd beledöglenek annyi mindent megszereztek már maguknak keserves munkával. És most ott robotolnak a földjeiken, éjt nappallá téve, hogy megművelhessék! Lévai Anikó is miután megírta szakácskönyvét, felpattant a traktorra igaz? A földet azokra kéne bízni akik értenek is hozzá. Nem ilyen Mészáros Lőrincre a kis szuperbunkóra akinek még arra is maradt ideje, hogy állandóan fényesre nyalja Orbán seggét (meg az feleségéét)!
Szerinted minden oké. Biztos?

komplikato 2012.05.19. 18:25:22

@Himpellér: Megint Izland. Megoldotta a problémáik? nem. mennyi a lakosság száma? Mennyi a nyersanyaguk? Mennyi a GDP? Gondolom szerinted nem számít. Pont akkora baromság mint amikor Argentínával vagy más az országunkhoz SEMMIBEN nem hasonlító országokkal példálózik valaki. Annyira hiteles mint Matolcsy amikor az USA-ra hivatkozik telekom adó ügyben ...

Ironfist 2012.05.19. 18:57:58

@marcel:
Hol volt MSZMP tag? Gúgle, bazmeg, "te szerencsétlen..."

Secnir 2012.05.19. 19:06:52

@marcel:
" Harrach Péter hol volt mszmp-tag,"
az MSZMP-ben, ofkörsz.

Kandeláber 2012.05.19. 19:26:15

Ezek a földtolvajok ugyanúgy a fülük botját sem fogják mozdítani a bírálatokra, mint ahogyan Gyurcsány, amikor a fejére olvasták a Hungalu, a MOTIM, az öszödi kormányüdülő, továbbá a Szalay u. 4. sz. alatti MEH-ingatlan megszerzését.
Az öszödi volt a legnagyobb húzás, amikor a lízingrészloet pont annyi volt, mint a bérleti díj, mert azért adták el, hogy utána egyből visszabéreljék.
Ez egy következmények nélküli ország.
Itt a tolvajok sértődnek meg, és ők mondják ": "Na és?"
Itt a Fellegik, Leisztingerek, Kapolyik, Kókák és ezek a földtolvajok - függetlenül attól, hogy jobbosnak vagy balosnak titulálják őket - röhögve összekacsintanak a bérrabszolgahad háta mögött.

marcel 2012.05.19. 21:06:06

@Ironfist:

Ostoba vagy, átveszel egy hamis forrást kritika nélkül, amelyben egy másik szerencsétlen meg tippre megrágalmaz egy embert... (Ha nem igaz, akkor az sem baj alapon.) Nézz utána az mszmp-nél vagy Harrach Péternél, hogy volt-e közük egymáshoz, ha meg rákérdezek, hozz hiteles hivatkozást.

marcel 2012.05.19. 21:06:44

@Secnir:

Te sem ismered a beszélt magyar nyelvet...

Ironfist 2012.05.20. 01:31:27

@marcel:
"Ostoba vagy,"

Mondanám, hogy ostoba ám a jó édes anyád, de nem érsz fel addig, hogy megsérts engem. Egyszerűen nem vagy elég ahhoz.

" egy hamis forrást kritika nélkül, "

Ok. A parlamentben egy képviselő felolvasott egy csomó nevet, majd hozzáfűzte, hogy ki volt MSZMP-tag, ki KISZtitkár, satöbbi. Azt mivel magyarázod, hogy Harrach Péter nevét is felolvasta, mint MSZMP tagét, és a Fideszes (ok, KDNP-s valójában, de őszintén... van különbség még?) Harrach Péter még azóta sem tett semmilyen rágalmazás miatti feljelentést. Úgy ismered a Fideszt, mint aki kihagy egy ilyen zicert? Mert én nem.

" Nézz utána az mszmp-nél"

Ok, holnap beugrok a pártuk székházába, és... na várjunk csak, ezt majdnem megettem ám :P

"vagy Harrach Péternél"

Ja, hát egy ilyennel nem szokás dicsekedni...

"ha meg rákérdezek, hozz hiteles hivatkozást."

Ez parancs? Mert akkor tojok rá. Keress hivatkozást magadtól! Az, hogy elhangzott egy vád hivatalosan, a parlamentben, hogy igen, ő is MSZMP tag volt, és nem hogy nem jelentett fel senkit emiatt, de még csak nem is tagadta, az több, mint elég bizonyíték egy átlagembernek.
Bezzeg az MSZP-sek, mind kollektíve bűnösök, még akkor is, ha közük se volt az MSZMP-hez. Undorító ez a kettős mérce.

"Te sem ismered a beszélt magyar nyelvet..."

Te meg ezek szerint az akadémiait.

marcel 2012.05.20. 08:54:33

@Ironfist:

Hogyha megvádolsz valakit, neked kell a vádat bizonyítanod, nem másnak az ártatlanságát. Bár lehet, hogy nálad nem így van, ennyit rólad...

Ironfist 2012.05.20. 10:12:05

@marcel:
Hülye vagy. Bizonyíték: figyelmen kívül hagyod, amit mondok. Na, itt van, bizonyítottam. Ennyit rólad. :P

Egyébként meg
1.- Nem én vádoltam, én csak beírtam, hogy Harrach MSZMP-s volt - nem egy forrás alapján, de ha ezeket látni akarod, akkor továbbra is.. kkhmm... GÚGLEBAZMEGGÚGLE!
2.- Egyszerűbben nem tudom neked leírni, hogy a rágalmazást kiáltás/védekezés/perrel fenyegetés helyett a gúnyos vigyor az felér egy beismerő vallomással.
3.- Jó lenne, ha egyeztetnél a többi fideszzombival, mielőtt több különböző - egymásnak ellent is mondó - hülyeséggel próbáljátok teletömni a fórumot, mert kissé cikin néz ki. Te most azt mondod, hogy én ezzel vádoltam, és, hogy ezt nekem kell bizonyítanom. Előtted nem sokkal egy másik fideszes azt mondta, hogy áá, az, hogy valaki MSZMP tag volt, az még nem bűn, és semmi bűnre nem is bizonyíték. Bár nyilván csak arra gondolt, hogy csak annak nem bűn, aki most Fideszes/KDNP-s, de ez nem volt leírva, nehogy még egyértelműbb legyen az a kettős mérce, amit a fidesznél használnak.
4.- Egy saját feltételezésed alapján - "LEHET, hogy nálad nem így van" - mondasz ítéletet másról - "ennyit rólad..." - megintcsak ennyit rólad. ;)
5.- Foggal-körömmel véded ezt a Harrach-ot, a többi húsz ex-MSZMP-s, most fideszes keménymagot pedig teljességgel figyelmen kívül hagyod. Ez vajon miért van? Nem kell rá válaszolni, költői kérdés volt.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.05.20. 10:25:13

@marcel: "Hogyha megvádolsz valakit, neked kell a vádat bizonyítanod, nem másnak az ártatlanságát. Bár lehet, hogy nálad nem így van, ennyit rólad... "

Ezt magyarázd el légyszi a Fideszes-KDNP-s barátaidnak, hátha véletlenül ilyen szellemben fognak adótörvényeket hozni, valamint megváltoztatják többek között a külföldi rendszámos autókkal kapcsolatos jogszabályt is :)

lecsó kolbász (törölt) 2012.05.20. 11:11:09

@Ironfist: Úristen Ironfist! Mi ez a sok sor kihagyás?! :)
dézsavúúú XD

marcel 2012.05.20. 11:41:55

@Ironfist:

Nem vagyok fideszes. Egyetlen egy listát találtam, de ott sincs forrás, ezt idézgetitek körbe. Harrach Pétert ismerem, ezért szóltam, hogy hibás a tipplista. De mondd már meg, légyszi, hogy melyik pártot tartod a legkevésbé rossznak, hogy arra véletlenül se szavazzak... Ettől az általad képviselt mentalitástól a nyilaskeresztes terror is nagyságrendekkel jobb. Kicsit stresszes az életed...

Horizont 2012.05.20. 12:50:39

@marcel:
Nem tudom hány éves vagy éltél-e a szocializmusban? Kár azon vitázni MSZMP tag volt -e vagy sem! A szocializmusban aki bármilyen pozíciót betöltött (nem a gyári munkásra gondolok) annak a rendszer elkötelezett hívének kellett mutatnia magát. Lehet, hogy nem volt a híve, de annak mutatta magát, hogy érvényesüljön. Szegény Antal József se lehetett volna még az Orvostörténeti Múzeum igazgatója se, vagy Boros Péter Délpesti Vendéglátóipari Vállalat igazgatója, és kis kedvencünk Schmitt Pali bá' se lett volna az Astória hotel igazgatója, ha nem adják jelét az elkötelezettségüknek!Nem is a párttagkönyv volt a fontos minden eseteben.
Harrach Péterről nem lehet tudni, mert a rendszerváltás előttről semmi nincs neki írva. De elmesélhetem neked, hogy a rendszerváltáskor milyen elementáris erővel dobták el az emberek a piros pártkönyvüket, és másnap már a körmenetben álltak. Nem ez a baj, hanem az, hogy úgy pofáznak mintha az előző rendszerben "csipkerózsikás " álmot aludtak volna. És ez a visszataszító.
Ha azt hiszed, hogy ma itt nálunk van baloldal és jobb oldal hát nagyot tévedsz!

Ironfist 2012.05.20. 18:09:21

@lecsó kolbász:

Idézet előtt, és után szoktam szünetet tenni, mert így olvashatóbb. De ha megfigyeled, azért nem minden mondat után van :D

@marcel:
"Harrach Pétert ismerem, ezért szóltam, hogy hibás a tipplista."

Tipplista? Tényleg? Akkor is ezt mondtad, amikor a jelenlegi MSZPseket sorolták, hogy melyikőjük volt MSZMP-s?

"Ettől az általad képviselt mentalitástól a nyilaskeresztes terror is nagyságrendekkel jobb."

Tényleg? Na akkor konkrétan mondd el, tételesen, hogy melyik az a momentum a mentalitásomban, aminél a nyilasterror is jobb!

"De mondd már meg, légyszi, hogy melyik pártot tartod a legkevésbé rossznak, hogy arra véletlenül se szavazzak... "

Ja, és még az én mentalitásom a rossz. Te eldöntötted az első szavamra, hogy én márpedig ellenszenves vagyok neked, és akármit is tehetnék, akkor is nagypofájú, fölényeskedő kommenteket böfögnél felém. Csak én meg nem fogok tenni semmit, csak idetartok egy tükröt, hogy te fiacskám, egy szar alak vagy, olyan kettős mércével, amit a fidesz is megirigyelhetne.

"Kicsit stresszes az életed..."

Ezt most egyáltalán, miért mondtad? Vagy verseny, hogy ki tud kevésbé odaillőt mondani? Nem veszek részt benne, inkább ne idegeskedj, hűtsd le magad!

@Horizont:
"Harrach Péterről nem lehet tudni, mert a rendszerváltás előttről semmi nincs neki írva. De elmesélhetem neked, hogy a rendszerváltáskor milyen elementáris erővel dobták el az emberek a piros pártkönyvüket, és másnap már a körmenetben álltak."

Na igen, ezt mondtam én is, hogy az ilyennel nem szokás manapság dicsekedni. :D

lecsó kolbász (törölt) 2012.05.20. 23:38:37

@Ironfist: "azért nem minden mondat után van" mint a tuggyukkinél ;)

dr askovich 2012.05.21. 13:36:08

ami számomra igazán elszomorító az az, hogy mennyi elvakult ember van, aki egyszerűen nem képes használni az agyát. ez többeknél bocsánatos bűn, hisz vannak, akik fejében legfeljebb légnyomást lehet mérni, de az én környezetemben is nem kevés ember van, aki értelmes lenne paradox módon, de ez az "értékrend", amit a mai politikai elit is képvisel felűlír minden racionális érvet, ködfátyolba borítja az agyukat. mérhetetlenül felháborít az a gátlástalanság és pökhendiség, amivel hülyének néznek mindenkit, aki nem szopja be a hazugságaikat.. és hogy szorosan kapcsolódjak a poszthoz is: ami végképp kinyitja a bicskát a zsebemben az a telhetetlenség; hogy nem is hagyják a másikat boldogulni, érvényesülni, mindent magukak akarnak

nemjogasz 2012.05.21. 18:20:19

"A mi spekuláns oligarcháink óriásbirtokokat akarnak alföldnyi repcetáblákkal, ahol egész nap egy irányba gurulhat a műholdról irányított kombájn, és ahol átlagosan százhetvennégy hektáronként kell egy embert alkalmazni."

Nos nem mintha védeni akarnám a támogatásokat lenyúló fideszközeli nagybirtokosokat, de nem ez lenne a cél itt, a 21. században? Komolyan rossz dolog az, ha nem egyhektáros birtokokon, lóval-feakével megy a termelés? Kicsit olyan luddistának érzem ezt a hozzáállást, de amúgy beleillene pl. a fidesz közmunkatervébe is, ti. mint ahogy a Vezír is mondta, hogy nem 21. századi technikával kell itt dolgozni....
Meg lehet, hogy rosszul tudom, de mintha valahol olvastam volna, hogy a támogatás nem a bérlőnek jár, hanem annak, aki megműveli az adott földet.

Megjegyzem szerintem a mezőgazdasági támogatás mint olyan eleve hülyeség. A mezőgazdaságban jár támogatás, akkor a műanyagfröccsöntőknek miért nem?

Horizont 2012.05.21. 19:29:05

@nemjogasz:
Nem vagyok se nagygazda, se felcsúti, se földművelő paraszt csak egy "okoskodó" :DDDDDD
Azt gondoltam régebben, hogy azért kapnak támogatást a mezőgazdaságban, mert az időjárás keresztbe tehet, tesz nekik, aztán oda a termés, meg a megélhetés.Ma már nem így gondolom.
Azt is olvastam, az Egységes területalapú támogatás (SAPS)-nál, hogy a támogatásban részesülő területeken nincs művelési kötelezettség, a termelő szabadon dönthet arról, mit termel, nincs jogalapja a területpihentetési kötelezettség előírásának. Ha mégis csak az kaphatja meg a támogatást aki műveli szerinted nem találják meg a saját kis kapucskáikat? Lévai Anikó (Orbánné) földjeit az a felcsúti Flier János műveli(teti) aki dobogós helyezést ért el a földbérletek megszerzésébe.Háznál marad a támogatás, feleznek bizti:)
Amúgy hihetetlen tényleg, hogy hányféle vissza nem térítendő támogatás létezik a mezőgazdaságban. A fiatal gazdáktól kezdve, a hízottbika-tartás, tejtermelés,anyatehén-tartás, extenzifikációs szarvasmarha-tartás, anyajuh-tartás, kedvezőtlen adottságú területeken történő anyajuh-tartás, szántóföldi növénytermesztés, Burley dohány termesztése, Virginia dohány termesztése, héjas gyümölcsűek termesztése, energetikai célú lágy és fás szárú növények termesztése.Hirtelen ennyit láttam! Dohánytermesztésért!!!! Basszus:)
És mennyi kisvállalkozás szűnik meg mert nincs segítsége!Érdekes dolgok ezek. Na ennyit okoskodtam:DDDD

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.05.21. 23:34:44

@nemjogasz:
@Horizont:
Igen ez az EU rákfenéje (mármint a mezögazdasági támogatás). Csak amíg az EU nagyrészében a lopást diszkrétebben és kisebb mértékben csinálják ebben is, addig Magyarország már a látszatra sem ad.
De egyébként MINDEN támogatás visszaélésekre ad módot, és általában vannak is visszaélések mindenhol. Én ezért nem vagyok SEMILYEN támogatás pártján.

Birkesz 2012.05.22. 02:11:01

@manager2008:

Ahogy írtad, 300 ha az pont 3 km²
Ugye 1 ha = 10 000 m² = 104 m² = 0,01 km², vagyis 300 ha = 300 * 0,01 km² = 3 km²

Horizont 2012.05.22. 05:50:01

Ezt érdemes megnézni mindenkinek! Így kell mesterien elkerülni minden kérdésre a választ miniszter módra! Felháborító! Erről a Fazekasról eddig nem is igen hallottunk. Jogász..........ez is :(((((
videotar.mtv.hu/Videok/2012/05/21/23/Fazekas_Sandor_a_foldhaszonberleti_programrol.aspx

ketroot 2012.05.22. 12:54:27

Bammeg, Lencsés Pista tényleg ez a faszon:

www.facebook.com/istvan.lencses.9

Ahogy kommentel pl. a kettős mérce fb-oldalán, totál le lehet vágni a hasonlóságot :D

tintamin 2012.05.25. 13:57:33

A legnagyobb ebben a témában a Scherer-Mucsi páros, Power Politizator:

www.youtube.com/watch?v=zfEokWiLoWE

süti beállítások módosítása