Skip to content


       Szűrés lista

Dugódíj nélkül elveszítjük a 4-es metró EU-s támogatását?

Tarlós István múlt héten az alábbi szavakkal indokolta, hogy miért is kell Budapesten 2013. július 1-től bevezetni a dugódíjat:


"A dugódíjat azonban muszáj bevezetni, mert az előző városvezetés által kötött 180 milliárdos EU-s támogatásokról kötött megállapodásban feltételként szabták meg a díj bevezetését, amit Demszkyék el is fogadtak. Vagyis ha a főváros nem akarja, hogy elússzanak az előző ciklusban megpályázott uniós támogatások, akkor mindenképpen be kell vezetni a behajtási díjat."


A 4-es metróval többször is foglalkoztunk már, többek között a metrószerződésekkel is, így nekiálltam a keresésnek, hogy kinek is köszönhetjük a dugódíjat? Az EU-nak? Demszkynek?

A 4-es metró honlapjáról letölthetőek a szerződések, az EU-s pénzekről a 2008-ban kötött támogatási szerződés rendelkezik, amit a Főváros és a NFÜ kötött, de ebben egy szó nincs semmifélre dugódíjról. A szerződést 2010-ben módosították, azt is Demszky Gábor írta alá, de abban sincs egy fél mondat sem a dugódíjról.

Rákérdeztünk a BKK-nál, akik elküldték azt ominózus szerződést, amire Tarlós hivatkozott, ami nem más mint  az Európai Bizottság határozata a "konvergencia célkitűzés keretében a magyar régiókban az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és a Kohéziós Alapból származó közösségi strukturális támogatásra vonatkozó "Közlekedés operatív program" részét képező "Budapest 4-es metó I. szakasz"  nagyprojektjéről" 2009. szeptember 6-án.

A határozatban ez a bekezdés tartalmazza a dugódíjat:

projekt2.jpg









A "Budapest közlekedésfejlesztési terve 2020-ig" című Főmterv tanulmányt Hagyó Miklós előterjesztésére 2009 elején szavazta meg a Fővárosi Közgyűlés az MSZP-SZDSZ-MDF szavazataival.

Ezt a "merjünk nagyot álmodni" tervet nagy merészség volt az EU-nak elküldeni, amikor olyan - minden bizonnyal határidőre elkészülő - projektek szerepelnek benne, mint "az észak-déli regionális gyorsvasút (5-ös metró), a 3-as metró északi és dél-keleti meghosszabbításai, a 2-es metró nyugati (esetleg keleti) meghosszabbítása, egy kelet-nyugati gyorsvasúti tengely létrehozása, a budai és pesti közúti-vasúti hálózat rendszerbe szervezése és a regionális gyorsvasúti (S-Bahn) hálózat ütemezett megvalósítása."

A dugódíjról szóló rész (28. oldal) feketén emeli ki, hogy "behajtási díj fenntartható működtetéséhez az érintett zóna és a díjtétel helyes megválasztása mellett:
= az egyéni közlekedés esetén a Körvasúti körút és Duna-hídjainak mielőbbi megvalósítása
szükséges,
= a közösségi közlekedés esetén az eszközkínálat és színvonal jelentős fejlesztése szükséges, kiegészítve azt hatékony P+R hálózattal.
(...) Az úthasználati díj bevezetésének előnyei, hasznai, hatásai jelentősek, középtávon való bevezetése indokolt, de a működtetés alapos előkészületek után, kapcsolódó intézkedésekkel és fejlesztésekkel együtt lehet csak fenntartható."

A közlekedésfejlesztési terv csodálatosan hangzik, nagyon meggyőző így együtt ezekkel a feltételekkel.

Ezt a tervet bevonta az EU a szerződésbe, de ebből csak a puszta dugódíjat akarják Tarlósék megvalósítani, se új hidak, se új körút, de új BKV-járművek, se többlet BKV-kapacitás, se P+R parkolók ...akkor most ki ver át kit?

Tarlósék bőszen mutogatnak az EU-ra és Demszkyre, de azt elhallgatják, hogy milyen pontokat tartalmaz még a közlekedésfejlesztési terv a dugódíj előfeltétele kapcsán.

Másrészt pedig emiatt a fél bekezdés miatt nem vennék el az EU-támogatást, például a határozat szövegében olyat is olvashatunk, hogy "annak érdekében, hogy a projekt a Közlekedésfejlesztési Tervvel kompatibilis legyen, az alábbi intézkedések kerülnek megvalósításra: új autópályacsomópont az M1-M7 utakhoz kapcsolódóan, a városi és elővárosi buszok, valamint a P+R parkoló könnyebb megközelítése érdekében."
Ennek a megvalósítását még a DBR is csak 2015-2016-re teszi, mondjuk, hogy ez egy nagyon-nagyon optimista becslés, mivel még csak a tervezőasztalon sem létezik semmiféle közös M1-M7-4esmetró csomópont ... csak nehogy ugorjon miatta az EU-s támogatás.

A BKK a következőt közölte velünk ezzel kapcsolatban:


"Az új autópályacsomópont engedélyezése folyamatban van, nemsokára indul a kivitelezési tender. Felvetése másik felére válaszul engedje meg elmondanunk: nem a mi értelmezésünk kérdése, hogy ez vállalás vagy sem, az Európai Bizottság döntésében szereplő projektelemek a beruházás részét kell képezzék. Azt pedig sosem állítottuk, hogy a szerződésben benne van a 2013 júliusi indulási dátum, a határozat szerinti programozási időszak vége 2013. december 31. A júliusi dátum a BKV finanszírozására vonatkozó Kormány-Főváros szerződésben szerepel."


Hogy mennyire "reális" az Európai Bizottság határozata, amire most ezerrel hivatkozik Tarlós és a BKK, annak egy másik rész a határozatból:

projekt3.jpg







Ez alapján persze már sokkal érthetőbb: az EU-nak beadták, hogy 
- 2012 végén már utasok százezrei fognak utazni a 4-es metrón
- 2013-ig építünk rengeteg P+R parkolót, felújítjuk a vonalakat, veszünk új járműveket, növeljük a kapacitást
- meglesz a Körvasúti körút új Duna-hidakkal
- majd utána bevezetjük a dugódíjat.

És hogy állunk most?
- 2012 végén már utasok százezrei fognak utazni a 4-es metrón
- 2013-ig építünk rengeteg P+R parkolót, felújítjuk a vonalakat, veszünk új járműveket, növeljük a kapacitást
- meglesz a Körvasúti körút új Duna-hidakkal
- majd utána bevezetjük a dugódíjat.

A VEKE-t is megkérdeztük, hogy valóban ugrik-e az EU-s támogatás, ha nem lesz 1 év múlva dugódíj Budapesten:


"Az eredeti cél, hogy a dugódíj egy forgalomszabályozó eszköz legyen, mára szinte teljesen eltűnt és csak és kizárólag BKV-adóként funkcionálna. Érezhető, hogy ezt a közvélemény így nem veszi be, nagyon nem támogatja, nem véletlen, hogy a főpolgármester is úgy emlegeti, mint örökölt kötelezettséget, amit kötelező megcsinálni és úgy beszél mindig a dugódíjról, hogy saját magát gyakorlatilag ellenzőként tünteti fel. Mivel a dolog szakmailag is egyre kevésbé vállalható, kérdéses, hogy lesznek-e, és ha igen, milyen szakemberek, akik kidolgozzák a részleteket.

Az Európai Bizottságban szereplő félmondat mint látható, teljesen gumi, semmit nem szabályoz, sem az övezetet, sem a díjat, sem a díjfizetők körét, sem a módszert, semmit. A belső, legforgalmasabb terület alatt meg mindenki azt ért, amit akar."


Tarlós Istvánban a hétvégén időközben lefutott a dugódíj-kalkuláció, mert míg múlt hét csütörtökön azt mondta, hogy dugódíj nélkül elveszik a 4-es metró EU-s támogatás (budapest.hu:"A Hungária-gyűrű lesz a dugódíj zónahatára"), hétfőre már változott a véleménye, a legújabb ötletük, hogy dugódíj helyett hídpénzt szednének, a hídon való áthajtásért kellene fizetni.
Nyilván olcsóbb arra kevés budapesti hídra a kamerákat kiépíteni, mint az összes, a zónába vezető utat, utcát mellékutcát bekamerázni.

"Tarlós szerint ezt a megoldást az unió is elfogadhatja".
Nafene, még sincs ez akkor betonba öntve?!

Az EU a környezetvédelmi célok miatt fogadta be a behajtási díj ötletét, nem azért, mert az állam kivonul a BKV finanszírozásából, és kellene évi 20 milliárd forint. A hídpénz milyen környezetvédelmi céloknak felel meg? Tehermentesíti a a Belvárost?

Nem lenne könnyebb kiállni, és elmondani, hogy elkúrtuk a tárgyalásokat a kormánnyal, és kell 2013-ben 20 milliárd forint a BKV-ra? Nem vagyunk ostobák, viszont nem szeretjük, ha hülyének néznek, nyugodtan lehet hivatkozni Demszkyre meg az EU-ra, csak napi ötletelgetéssel már nagyon kilóg a lóláb.

Az Önök dugódíja, ha tényleg megvalósítják, pontosan annyi napot fog megérni, mint a nagy sikerű buszsávjuk az M1-M7 bevezető szakaszán.
Három napot.

(A dugódíj-témát holnap folytatjuk, mégpedig a stockholmi helyszíni tudósítónk, Rékuc jóvoltából.)

Címkék: budapest bkv tarlós dugódíj bkk

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr504594300

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Matolcsy Csodaországban: A magyar tündérmese egy éven belül sikeres lesz 2012.06.19. 13:30:30

“The Hungarian fairy tale or the Hungarian example will be a successful one in a year’s time.” – olvasható a Matolcsy-interjú CNN által közzétett angol nyelvű leiratában. Érdemes végigolvasni lentebb az anyagot, mert tele van sú...

Trackback: A Nézőpont Intézet rózsaszín szemüvegben kutatja a Fidesz jövőjét 2012.06.19. 13:28:35

Mráz Ágoston Sámuel és csapata sokkal népszerűbbnek láttatja a Fideszt, mint más közvéleménykutató cégek. Szerintük a teljes felnőtt lakosság 28 százaléka, míg a Medián szerint csak 22, az Ipsos szerint 17, a Tárki szerint pedig csak 16 százaléka szava...

Trackback: Dugódíj vagy hídpénz? 2012.06.19. 12:32:36

  Mindegy, csak fizessen lehetőleg minél többet mindenki, aki Budapesten él, dolgozik vagy épp turista minőségben tartózkodik a fővárosban.  A dugódíj már régen terítéken van, most újabb Tarlós-verzió került elő, a hídpénz. Lehet, hogy mégiscsak bele...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kenájkikit 2012.06.19. 09:22:53

az a leggusztustalanabb az egészben, hogy tényeket hányféleképpen lehet magyarázni érdektől függően, és "nekik" nem az az érdekük, hogy élhetőbb várost hozzanak létre, az tisztán látszik

Virág et. 2012.06.19. 09:25:10

Tarlós ezzel csak beállt a fidesz-kommunikátorok sorába: mi semmiért nem felelünk, minden az előző vezetés hibája. Hozzáteszem, ha el is fogadnánk, hogy Demszky-ék lehetetlen helyzetben adták át a várost, akkor is felmerül a kérdés: MINEK VÁLLALTA? Nem a Holdról jött, ott ült a közgyűlésben Tarlós, napi szinten foglalkozott és belelátott a város problémáiba a Demszky-éra alatt. Minek vállalta, ha megoldások helyett csak hátramutogatni tud? Ha a versenyszférában egy cég új menedzsmentet kap, akkor nem hátramutogatás megy, hanem eredmények hajszolása, mert ha az nincs, akkor ők is repülnek. Senkit nem érdekel, hogy az előzők hogyan csinálták - nyilván rosszul, ezért lettek rátok lecserélve. Ha jól csinálták volna, akkor MSZP-SZDSZ vezetése lenne a fővárosnak.

Ha elfogadjuk Tarlós érvelését, hogy itt kérem nem lehet mérlegelni, be kell vezetni, mert ugrik a 4-es metró, akkor van egy rossz hírem: mindenképp ugrani fog a négyes metró, mert sem P+R parkolók, sem tömegközlekedés fejlesztés, sem Körvasúti körút, sem új hidak, sem semmi más nem valósult meg, amit szintén ugyanebben a dokumentumban írtak elő, mint feltételt.

Nincs itt más, csak pénzbehajtás, aztán a mocskos IMF helyett a mocskos Desmzky-re fogják, mert felelősséget egyik sem tud vállalni. Egyetlen egy fideszes politikus sem. Soha. Ahhoz túl kisszerű az egész garnítúra a soha nem hazudózval meg a többivel együtt.

kérdés 2012.06.19. 09:33:13

Az a helyzet, hogy tényleg nincs pénze a fővárosnak, többek között azért, mert Tarlóst utálják a Fideszben. A kerületek szedik az adókat, a főváros állja a költségeket. Nyilván, Tarlós sem egy szent, és valóban csúsztatás amit mond itt, de akkor is szüksége van a fővárosnak pénzre, például fenntartani a BKV-t, ami pár hónapja kishíján összeomlott. Igazából szerintem le kellene dózerolni a legtöbb kerületi önkormányzatot, mert rettentően pazarló ennyit fenntartani. Ha négyfelé osztanák a fővárost, még az is talán sok lenne. Nem olyan nagy város Budapest, csak magyar viszonyok között.

S.O.A. 2012.06.19. 09:35:23

na, jólvan ebből se lesz semmi, nem kell átszoknom a csavarós borra a dugós helyett...

S.O.A. 2012.06.19. 09:41:17

@kérdés: valóban, nekem az egészben a leggusztustalanabb a foggal-körömmel a jelenlegi rendzserhez ragaszkodó kerületi önkormányzatok. Mi a falhoz vert lófasznak kell belőlük ennyi? Rogánok meg mindenféle alja retkek a kiskirályok, adóbeszedés megy ezerrel, kötelezettségek vállalása semmilyen szinten. Egy darab Budapesti Önkormányzat kell, kerületenként hivatalokkal, ahol a hivatalvezetők, mint a Fövárosi Önkormányzatnál BEOSZTOTTAK látják el a kerültei dolgokat, a költségvetés közös az egész fővárosban...

Virág et. 2012.06.19. 09:42:40

@kérdés: Ezért talán nem olyan főpolgármestert kellett volna választani, aki képtelen a főváros érdekeit érvényesíteni a kormányzatnál. Demszky-nél valahogy mindig beszállt a kormányzat a BKV-ba. Az meg, hogy az autósok fizessék a tömegközlekedést, az magában egy vicc és teljesen szembe megy az eredeti céllal, ami a belváros tehermentesítése lett volna. Nyilvánvaló, hogy a BKV teljesen alkalmatlan a jelenlegi utaslétszám kezelésére is, nemhogy autósok százezreinek a fogadására. Ebből látszik, hogy nem is ez a terv, csak az, hogy fizessenek. A környezetvédelem csak maszlag, masni, de nem a cél.

br17 2012.06.19. 09:44:50

@Virág et.: Sajnos Virág et.-nak 100%-ig igaza van! Amíg egykori főpolgármesterekről utcákat neveztek el, addig Tarlósról - miután megírta a három borítékot - csak néhány átnevezett közterület marad fenn!

Virág et. 2012.06.19. 09:44:58

@Rettegő [ megbízott Bohócügyi Államtitkár]: Ezzel az a baj, hogy Budapest túl nagy és a lobbierősebb kerületek elnyomnák a gyengébbeket. Ahol több a választó vagy politikailag aktív esetleg tehetősebb lakó, azok a kerületek elhúznának a lemaradottabb kerületektől. Nem a kerületekkel van a baj, hanem azzal, hogy az adókat beszedik, de a költségekbe már nem szállnak be. Ezen kéne változtatni, a többi maradhatna.

Enrico72 2012.06.19. 09:48:36

Olvasgattam a postot, de már rögtön az elején érdemes megállni. MSZP-SZDSZ-MDF fogadta el. Miről beszélünk?

sárkányfő 2012.06.19. 09:49:40

1. A Fidesz az [IMF - EU - E8É*] hármasra próbál fogni mindent. Szánalmas... pár napja volt a rejtett kamerás videó, ahol egyik őszintén ki is mondta, hogy az IMF-megállapodásra várnak a vonalbezárásokkal, hogy azt aztán jól ráfoghassák a "mocskos ájemfre".

2. A komplett magyar sajtó (tv-k, rádiók, újságok, weblapok) szégyene, hogy, bár elvileg fizetésért dolgoznak, ezt nem nyomozták le, ellenben a vastagbőr blogból kell megtudnom. de legalább ti vettétek a fáradtságot, elismerésem.
a magyar politikusok hasukat fogják a röhögéstől, mennyire béna a magyar sajtó. senki nem kér rajtuk számon semmit, azt hazudnak, hadoválnak, csúsztatnak, ferdítenek, amit csak akarnak. a magyar sajtó silánysága miatt sem kényszerül a politika minőségibb munkára.

3. a dugódíj jó ötlet lenne, hatalmas előkészítés, komplett városfejlesztési koncepció alapján. így lófütty.

4. se a dugódíjból, se a hídadóból (előkészítéstől függetlenül) nem lesz semmi. választások előtt másfél évvel? kizárt. inkább hagyják csődbe menni a BKV-t, vagy kivetnek egy új iparűzési adót, városadót, tesco-adót, stb., bármit, csak ne a fidesznek kelljen közvetlenül kivetnie, hanem másokon keresztül terheljék ki a sarcot a népre.

sárkányfő 2012.06.19. 09:51:27

Na, ki találja, ki hogy az IMF-EU-E8É trióból az utolsó rövidítés mit takar? :)

Virág et. 2012.06.19. 09:52:45

@Enrico72: Akkor olvasd még picit tovább. Mondjuk hozzászólás előtt.

Tudod, azt is lehet, hogy nem fogadja el az MSZP-SZDSZ-MDF, akkor viszont nincs semmilyen EU-támogatás és nincs 4-es metró sem. Kb. ezen az állásponton volt a fidesz fővárosi frakciója, ami nagyjából jól leírja, hogy Budapest mit is jelent a fidesznek - Felcsútra stadion, Budapestnek BKV forrásmegvonás és különadó.
De van egy jó hírem: még mindig el lehet állni az EU-s támogatástól, nem kell dugódíjat bevezetni és nem lesz 4-es metró sem! Vissza lehet térni az idilli állapotba, amit aez EU-s támogatás ellen szavazó fideszes honatyák képviseltek.

kenájkikit 2012.06.19. 09:55:06

@Enrico72: és ha az mszp-szdsz-mdf-nek köze van hozzá akkor a Tarlós nem kamuzott, és ha az mszp is lopott akkor a közgépnek jár a több mint 200 milliárd...

S.O.A. 2012.06.19. 09:57:00

@Enrico72: valóban érdemes ott megállni! Hívd fel a többi narancs droid haverod figyelmét is erre, a végén ugyanis kiderül, hogy Tarlós össze-vissza kamuzik szokása szerint, és ezt ti nem szoktátok tudni megérteni, tehát nem kell tovább olvasni!

Enrico72 2012.06.19. 09:57:32

@Virág et.: Hány száz milliárdba került nekünk ez a 4-es metró móka? Nyilvánvaló, hogy ha már ennyi pénzt beleöntöttünk az adóforintjainkból, akkor nem kéne hagyni elrohadni. Röhej ez az egész, 300 méterenként megálló stb. Ezt sikerült Demszkynek 20 év alatt elérnie. Meg néhány luxusvillát a horvát szigetvilágban.

Enrico72 2012.06.19. 09:59:39

@kenájkikit: Mit lopott a közgép? Van elmarasztaló vagy bármilyen ítélet? Beruházások hány %-át nyerte? 16?

Virág et. 2012.06.19. 10:00:51

@Enrico72: És ki miatt áll meg 300 méterenként? A Demszky luxusvillái miatt vagy a kerületi polgármesterek zsarolásának engedve (akkor lettek meg az engedélyek, ha cserébe ott is lett egy megálló)? Ezt vesd össze azzal, hogy milyen színű is ma Budapest kerületeinek vezetése ...

kenájkikit 2012.06.19. 10:01:35

@Enrico72: itt most nem erről van szó, volt szó erről is, akkor hol voltál? Tarlós kamuzott, vagy nem kamuzott?

kenájkikit 2012.06.19. 10:02:52

@Enrico72: írtam, hogy lopott a közgép? nekik csak jár, mert az mszp is lopott igaz jóbarát?

Virág et. 2012.06.19. 10:04:08

@Enrico72: Van elmarasztaló vagy bármilyen ítélet?

- Demszky ellen
- Gyurcsány ellen
- Kóka ellen
- fentiek cégei vagy érdekkörébe tartozó cégek vezetői ellen
- bármelyik SZDSZ-es vezető ellen (emlékszünk még Medgyessy "utolsó" szavaira?)
- bárki ellen ilyen korrupciós ügyben?

Hadd segítsek ki ellen van:
- Zuschlag ellen pártízmilliós támogatási pénz lenyúlásáért (szocik alatt még)
- Hunvald ellen, de nem az ingatlanügyek miatt, hanem okirathamisításért pont a fideszes tanácsadó szerződése ügyében

Hány marasztaló ítélet született olajos ügyben vagy útépítési ügyben eddig bármikor? Hány van folyamatban?

Virág et. 2012.06.19. 10:05:57

@Virág et.: Ebből niylván az következik, hogy az elmúlt nyolc év korrupciótól teljesen mentes volt. Legalábbis Enrico logikája szerint.

Dan_W_Smith (törölt) 2012.06.19. 10:06:16

@Virág et.: nagyon jó összefoglaló, köszönöm :)

Enrico72 2012.06.19. 10:07:03

@Virág et.: Demszkyék jelölték ki a nyomvonalat, megállókat. Vagy szerinted úgy működik, hogy valaki gondol egyet és rögtön kap egy megállót? XI. kerületben rögtön kettő is van. Ezt az MSZPs Molnár Gyula intézte?

Enrico72 2012.06.19. 10:10:43

@Virág et.: Csak várd ki a végét :). Tudtommal Sukoró ügyben már érvénytelenítették a telekcserét. Ez volt az elsö lépés (Gyurcsány-Bajnai-Oszkó triumvirátus). Már meghallgatta az ügyészség Gyurcsányt és feljelentés alapján Dataplex ügyben Bajnai miatt megintcsak nyomoznak.

Virág et. 2012.06.19. 10:13:25

@Enrico72: Miért, szerinted hogyan működik? A kerületek önállóan gazdálkodnak, a főváros nem utasíthatja őket semmire. Ha pedig kérnek valamit, azért adni is kell valamit. Ugyanígy működik egyébként az útépítés is Magyarországon csak ott nyilván nem megállókat, hanem pl. elkerülő utakat követelnek cserébe az önkormányzatok.

Virág et. 2012.06.19. 10:15:27

@Enrico72: Oszkó indította az érvénytelenítésről szóló polgári pert. Gondolom ez kiesett. A Sukorós büntetőperre meg visszatérünk, érik a narancsbukta nem kicsikét. Nyomozás megindításáról meg két vidi meccs között egyeztetett gondolom a vezér és padtársa, a legfőbb ügyész. Ebből ne vonj le semmilyen következtetést.

kérdés 2012.06.19. 10:16:22

@Virág et.: Kellett volna Molnár Csabára szavazni? Ezt te sem gondolhatod komolyan. :) Demszkyék pedig egészen más viszonyok közt működtek, mint ezek. Mondom, nem védeni akarom egyiket sem, megérik a pénzüket, de ne essünk át a ló túloldalára. Az igazi probléma a kerületi önkormányzati rendszer, és a rogán-féle kiskirályok.

Transylvanianmixedgrill 2012.06.19. 10:29:19

Nekem a kedvencem nem is a dugódíj, hanem a híddíj. Tarlósék most nemrég New Yorkkal jönnek, hogy hát ott is van híddíj. Nos, nem New Yorkban, hanem San Francisco-ban jártam tavaly, egy valamivel nagyobb hídon mint a mi hídjaink, a neve Golden Gate. Tehát, igen, van híddíj az egyik irányban (amikor lefelé jövünk a hídról San Francisco felé) ha jól emlékszem 6 dollár és úgy kell fizetni kp-vel, hogy van egy hatalmas, széles kapurendszer, azon kell átmenni, eszméletlen a tömeg, majd, most tessenek kapaszkodni ez a kapurendszer (ami úgy önmagában a bevezető sávokkal, kapukkal mindennel együtt is hatalmas) képes arra, hogy kiszolgálja a Golden Gate hatsávos autópályájának felét, ami ugye 3 sáv, és még így is állandósultan a végén a nagy tömeg. Szóval, oké, legyen híddíj, de hogy hogyan képzelik el ennek a díjnak a fizetését, hogyan képzelik el, hogy ne legyen dugó, hova akarják rakni a kapukat, amikor már most is nagy a dugó a hidak lábainál, arról fogalmam sincs. Idióta ötlet, az tuti.

Secnir 2012.06.19. 10:30:05

@Virág et.:
"Oszkó indította az érvénytelenítésről szóló polgári pert. Gondolom ez kiesett"

Enriconak nagyon sok minden kiesik. Feltéve ha a szelektív látása/hallása engedi, hogy bekerüljön.

kifordított nagyanyó 2012.06.19. 10:38:26

Ez a tarlós kezd nagyon demszkisedni.

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2012.06.19. 11:07:32

Te sem vagy más Pistám, köszönjük, leülhetsz.

Ja, hellónácilibikommancsok...

Ásó[Mosó]Maci (Dr. nélkül) 2012.06.19. 11:13:10

@Transylvanianmixedgrill: Jól fog majd kinézni a kapu a Clark Ádám téren. :-DDDD És az ott dugóban ülő autósoktól, meg buszoktól pedig lehet szedni a dugódíjat is.

Virág et. 2012.06.19. 11:25:14

@kérdés: Ingyen BKV-s Csabára? Nyilván nem. A gyenge felhozatal nem mentesíti Tarlóst. Egyébként meg nem a választókat hibáztattam, hanem az embert, aki indult, ígért mindent, aztán most meg csak hátramutogatni tud az eredmények helyett. Értem én, hogy rossz a kapcsolat a kormánnyal, de ezért legyen már ő a felelős. Meg az eredmények hiányáért is.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.06.19. 11:36:49

Mindenki tudhatná, hogy az elmúttnyócév az oka mindennek. Még annak is, hogy a Fidesz 2002-ben elvesztette a választásokat, meg Trianonnak is az elmúttnyócév az oka. Esetleg még az EU, a brókerek, meg a zsidók.

sárkányfő 2012.06.19. 11:37:35

@Transylvanianmixedgrill:
San Franciscoban jártál tavaly, te kis burzsuj? :)

A hídpénz technikailag könnyen kivitelezhető lenne, már ma is lehet sms-ben autópálya-matricát venni, meg parkolást fizetni. Pár kamerát feldobnak, rákötik a rendszám-felismerő szoftvert, összekötik az adatbázissal és kész. Már elméletben. De ha az állam csinálja, akkor annyit lopnak a rendszer kiépítése során, hogy szar lesz az egész...

A hídpénzzel és a dugódíjjal nem a technika a fő gond. Párat már írtam fentebb, most megtoldom még párral. Pl. látható mennyire totálisan előkészítetlenül, ötletekkel dobálózva állnak hozá még most is. Fél perc belegondolás után egyértelmű, hogy differenciált hídpénz/dugópénz kéne. Hibrid járműveknek olcsóbb kéne, több utast szállítóknak szintén. Ha valaki az M1-esre akar menni Pestről, azaz csak átmenne a belvároson, annak is olcsóbb átmenő-díj kéne, mert 500 ft-ért inkább körbekerüli a fél várost, azaz ez a kocsi éppen hogy növelné a dugót, nem csökkentené, nem is szólva a kipufogógáz-terhelésről. És ez csak az első fél perc belegondolásának eredménye... Stb., ez szakértők kezébe való, nem idióta, hazug politikusok kezébe, akiknek úgyis csak az számít, hogy hogyan ússzák meg a népszerűségvesztést, és szakmailag egy gányolt fost dobnak össze, amiből csak a szívás lesz.

Bár mint említettem, nem lesz ebből semmi. 213-ban már az összes politikus úgy gondolkodik, hogy "jövőre választás", és folyik majd belőlük a nyál meg a demagógia, a hiányt meg jól eldugják valahová.

Gera 2012.06.19. 11:40:50

Tök egyértelmű, hogy Tarlós durván hazudik erről, nem buknánk emiatt semmiféle támogatást. Komolyan azt hitte, hogy nem bukik le ezzel?

873ujr3rk 2012.06.19. 11:41:34

"Ez alapján persze már sokkal érthetőbb: az EU-nak beadták, hogy
- 2012 végén már utasok százezrei fognak utazni a 4-es metrón
- 2013-ig építünk rengeteg P+R parkolót, felújítjuk a vonalakat, veszünk új járműveket, növeljük a kapacitást
- meglesz a Körvasúti körút új Duna-hidakkal
- majd utána bevezetjük a dugódíjat.
"

ezeket nem demszkyek hazudtak ? marmint az mszp es az szdsz ?
vagy felreertettem valamit ? marmint tarlos nem nagyon volt meg hazudopoziban akkor.

Anti Anyag (törölt) 2012.06.19. 11:51:06

Felesleges itt tarlósozni, mert ahogy nézem, Demszkyék mindent bevállaltak amit csak kitalált valaki. Most ezt kellene Tarlósnak megvalósítani úgy, hogy pénz az nincs.

Nem Tarlósnak kellene hivatkoznia Demszkyékre, hanem az előző városvezetés dolgait soroló ügyésznek. A dolog lényege amúgy a 4-es metró, ami választási ígéret volt és amit az MSZP-SZDSZ keresztül vert, holott baromság.

Tarlós találkozott egy rájuk erőltetett vége felé járó, eleve sok pénzbe kerülő és nagyon veszteségesnek ígérkező projekttel, egy elhanyagolt járműparkkal és egy üres kasszával.

Mégis mi a lófaszt csinálhatott volna? A kormánynak ki kellene fizetnie visszamenőleg azt a pénzt is, amit Gyurcsányék Demszkynek az ígéret ellenére évekig nem fizettek ki. Nyilván nem fogja, nem is tudja.

Igen, ballibsik, ez sajnos az elmúlt 8 év.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.06.19. 11:55:49

@Enrico72: Ezt sikerült Demszkynek 20 év alatt elérnie.

Volt ott 1998-ban egy kormány, mely belengette Budapestnek a lófaszt. 2002-ben a budapesti szavazatokkal meg is bukott.

kcsortuleninrogyilszja (törölt) 2012.06.19. 11:57:40

@kérdés:
"Az a helyzet, hogy tényleg nincs pénze a fővárosnak, "

index.hu/belfold/budapest/2012/03/06/millios_tanacsadoi_jutalmak_a_varoshazan/

Az Index által kikért lista szerint 2011. december elsején 42 tanácsadó, 4 főpolgármester-helyettes, 22 irodavezető és osztályvezető, valamint 42 főtanácsadó kapott jutalmat a Főpolgármesteri Hivatalnál, összesen 111 millió forint értékben. A tanácsadók között szerepel Atkári János, Mitnyan György, Ráday Mihály vagy Liebmann Katalin.

"A hvg.hu kedden közölt szemelvényeket a birtokába került részlistáról, ami főleg a tanácsadói jutalmakat tartalmazza. A főpolgármesteri hivatal sajtóosztálya a lap kérdésére azt válaszolta, hogy „a jutalom osztható, az nem prémium, ami teljesítményhez kötött. Ezek az emberek azért kaptak jutalmat, mert jól dolgoztak. Kizárólag a bérmaradékot osztották szét jutalom formájában”.
Az Index ezt követően kikérte a főpolgármesteri hivataltól a teljes listát, amely innen letölthető.

Címlap
Belföld
Parlament|
Szájbarágó|
Budapest|
Képviselő Funky|
Igaz, ami igaz
Külföld
Gazdaság
Tech
Tudomány
Kult
Sport
Vélemény
Videó

RSS
Budapest
Milliós tanácsadói jutalmak a Városházán
2012.03.06. 14:08 - Index

|

Az Index által kikért lista szerint 2011. december elsején 42 tanácsadó, 4 főpolgármester-helyettes, 22 irodavezető és osztályvezető, valamint 42 főtanácsadó kapott jutalmat a Főpolgármesteri Hivatalnál, összesen 111 millió forint értékben. A tanácsadók között szerepel Atkári János, Mitnyan György, Ráday Mihály vagy Liebmann Katalin.

A hvg.hu kedden közölt szemelvényeket a birtokába került részlistáról, ami főleg a tanácsadói jutalmakat tartalmazza. A főpolgármesteri hivatal sajtóosztálya a lap kérdésére azt válaszolta, hogy „a jutalom osztható, az nem prémium, ami teljesítményhez kötött. Ezek az emberek azért kaptak jutalmat, mert jól dolgoztak. Kizárólag a bérmaradékot osztották szét jutalom formájában”.

Az Index ezt követően kikérte a főpolgármesteri hivataltól a teljes listát, amely innen letölthető.

A listán több érdekes név szerepel. Liebmann Katalin egykori híradós 600 ezer forint jutalmat kapott tavaly decemberben. Liebmann most Csomós Miklós oktatásért és kultúráért felelős főpolgármester-helyettes kulturális főtanácsadója."

2011 decemberében kifizett jutalmak:

index.hu/assets/documents/belfold/budapest/kifizetettjutalmak.pdf

Virág et. 2012.06.19. 12:02:23

@Anti Anyag: A 4-es metró nagyrészt EU-s pénzből készül. A mi önrészünk a vállalt fejlesztések, amiket el kell végezni. Veszteséges? Persze, hogy az, sehol sem nyereséges a tömegközlekedés, de nem is ez a feladata, hanem hogy az egyéni közlekedést visszaszorítsa, anélkül, hogy megölné a várost. Egy kétmilliós városhoz kevés a két és fél metróvonal, ami van. Ez nem az Egyesült Államok, széles utakkal és kiterjedt egyéni közlekedési kultúrával. Ez Európa, történelmi városokkal, szűk utcácskákkal.

Én soha nem használom a BKV-t, de ettől még szükség van rá. A metró pedig még mindig a leghatékonyabb formája a tömegközlekedésnek, mivel a föld alatt megy, nem szennyezi a környezetet és nem idéz elő dugókat. Ráadásul gyors is.

lavór 2012.06.19. 12:05:15

Még mindig úgy működik a BKV, hogy a főváros és a kerületek egy fillért sem finanszíroznak bele?

Szevasztok 2012.06.19. 12:05:35

Lehet, hogy népszerűtlen leszek:

Ha a BKV sz*rban van (mert abban van - most az okok nem érdekesek), akkor miért nem lehet kiállni az emberek elé és értelmesen elmagyarázni, hogy: A Bp-i közlekedési rendszer fenntartása érdekében hozzájárulást kérünk az autósoktól is. És a BKV gatyába rázása érdekében a következőket fogjuk megtenni:...

Ha a városvezetés ŐSZINTÉN kommunikálna és PARTNER-ként kezelné az autósokat ahelyett, hogy csupán fejhető pénzeszsákként bánna velük, akkor szerintem még a többség támogatását is meg tudná szerezni ehhez a dugó/híd/akármilyen díjhoz.

Karmalyn 2012.06.19. 12:07:38

Ok, tehát sehol nincs leírva, hogy az EU elvárja a dugódíj bevezetését, sehol nincs leírva, hogy enélkül elúszik a 4-es metró támogatása, sehol nincs leírva, hogy mekkora övezetre és mekkora díjtétellel kellene dugódíjat szedni. Rendben.

Ezek alapján megállni látom az alábbi BTK tényállást T. István és társai tekintetében, akik tettüket bűnszövetségben valósítják meg:

"Aki jogtalan haszonszerzés végett mást tévedésbe ejt, vagy tévedésben tart és ezzel kárt okoz, csalást követ el."

DFK 2012.06.19. 12:10:21

@Anti Anyag: Felesleges: ugysem értik, mert nem akarják érteni. Mert akkor a felelősséget is vállalni kellenne....

dr. belaman 2012.06.19. 12:11:03

ejj az a mocskos karvalytőke EU (IMF)...

Transylvanianmixedgrill 2012.06.19. 12:12:14

@sárkányfő:

Atomburzsuj vagyok, a mattfekete Cadillac-em rendszáma BEAST-2.. ;)

Igen, kamerarendszer, ez lehet megoldás. A hülye amcsik valószínűleg emiatt tartják fenn a kapukat, mert ugye kamerarendszerrel könnyebb fizetni és behajtani a sápot... ;)
Ugye valószínűleg azért nem, mert az ember nem feltétlen számol azzal, hogy átmegy egy fizetős hídon, és csak a hídon szembesül vele. Mi lesz például azokkal külföldiekkel akik nem számolnak azzal, hogy van hídpénz? A román kamionoson ki fogja behajtani a pénzt utólag? Vagy nekik már a határon meg kell venni a" hídmatricát" kötelezően? Akkor is, ha nem megy be Budapestre? Az EU ehhez mit fog szólni?
Nem, szerintem ennek a díjnak pontosan a technikai részleteinek megvalósíthatatlanságában van a gyengéje. Én persze elhiszem, hogy meg lehet valósítani, csak szerintem így biztosan drágább lesz a leves mint a hús. Pont ez a helyzet a BKV jegyrendszerével: Magyarországon NEM vagy csak irgalmatlan költségekkel lehetne megcsinálni a beléptetőrendszeres megoldást. Hogy oldod meg, hogy Rákoskisf@szom valamelyik lepukkant buszmegállójában se tudjon felszállni lógós a buszra? Ellenőrökkel ellenőrzöd? Akkor ugyanott vagyunk, mint most. Bekamerázol mind buszmegállót? Ki fogja a kamera képét figyelni, egy hadseregnyi ember? Ki fogja őket megfizetni? Kapukat raksz le? Ismerve a magyar körülményeket, mi van, ha elromlik a kapu? Pont ezért nem csinálják meg.

vasgyuszi 2012.06.19. 12:13:13

Amikor egy politikus kinyitja a száját, biztos lehetsz benne, hogy hazudik, ferdít, átver. Nem-politikus embernél van rá esély, hogy igazat mond.
Amiket meg irkálnak a politikusok, vagy íratnak mással, az sem sokkal jobb. Tudatos túlbonyolított fogalmazással teszik ugyanazt, mint a szájukkal (hazudnak).

Anti Anyag (törölt) 2012.06.19. 12:13:19

@Virág et.: Nekem is praktikusabb lenne egy új kisbusz, még ha nagyrészét te ki is fizetnéd, de nincs rá pénzem. Az üzemeltetésre sem.

Ráadásul nézd meg, mennyi pénz lett el költve a 4-es metró magyar önrészéből, a kövér BKV-s csak 89 milcsijét se hagyd ki.

DFK 2012.06.19. 12:14:33

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Ugye te is tudod, hogy hazudsz? A 4-es metró szerződést a fővárossal Medgyessy Péter pénzügyminiszter törvénytelenül/szabálytalanul kötötte meg (ld bírósági ítélet). A beruházás pénzügyi állása és soha meg nem térülése alapján tök igaza volt az első Orbán kormánynak, hogy nem akart erre a projektre pénzt pazarolni.

Karmalyn 2012.06.19. 12:14:48

@Anti Anyag:

"Mégis mi a lófaszt csinálhatott volna?"

Mondjuk NEM KELLENE HAZUDNIA! Ha egyszer sehol nincs leírva, hogy urgrik a támogatás ha nem vezetünk be dugódíjat, AKKOR NEM KELLENE ERRE HIVATKOZNI!

Amúgy meg ha van pénz ferihegyi gyorsvasútra (alsó hangon 40 millárd, de a kínai tervek szerint 80), van pénz állami mobilszolgáltatóra (alsó hangon 100 millárdos kiadás, ráadásul egy olyan piacon ahol van már 3 szolgáltató, akik több előfizetést kezelnek mint ahogy ember él az országban), van pénz államosításokra (Rába 10 milliárd, MOL 20%-nyi részvény 500 millárd-ami mára jó ha ér 400-at, stb) akkor ne akard bemesélni, hogy az állam ne tudná rendezni a közösségi közlkedés helyzetét. Elmúlt 8 év mi?

Zsebtelep (törölt) 2012.06.19. 12:18:20

Dugódíj = seggbe raknak a lószerszámmal, és még fizetned is kell érte.

esef 2012.06.19. 12:19:58

@sárkányfő:
az nem inkább E2ÉM8É lenne a logika szerint? az E8É az az én értelmezésemben E6+2É... :D

sárkányfő 2012.06.19. 12:20:07

@Anti Anyag:
már vártam mikor jön az első droid, aki közli hogy demszky a hibás ha tarlós hazudik....

Fekete Pákó 2012.06.19. 12:20:44

egyértelmű, hogy Tarlós hazudott, de a hivőknek bőven elég ennyi gondolatmankó. mocskos EU miatt kénytelenek vagyunk adóztatni.

az EU nyilván nem fog leállni egy Tarlóst megcáfolni meg vitatkozni vele ilyen piszlicsáré ügyben, tehát kockázatmentes a hazugság. max egy-két blog megirja a lényeget, de az meg úgyse mérhető.

Fekete Pákó 2012.06.19. 12:22:54

@Anti Anyag: ez mind igaz, csak itt nem erről van szó.

Tarlós állitása: Az EU miatt kell bevezetnünk a dugódijat, különben elveszik a támogatást.

Igaz ez az állitás? Nem igaz.

Ennyiről van itt szó.

lavór 2012.06.19. 12:23:17

@Karmalyn:

Ne rendezze az "állam" a főváros közlekedését. Rendezze a főváros és a kerületek. A vidéki városok sem csak állami csecsen lógva üzemeltetik a tömegközlekedésüket. Felháborító, hogy mondjuk a Biatorbágyiak adójából a BKV pazarolhat végkielégítésekre.

stf! 2012.06.19. 12:23:20

Ha nem lehet dugódíj, ugrik a 4-es metró. Mert ezt akarják, vagyis nem AKARJÁK.
Már '98 óta nem akarják. Az a nagy szerencséjük, hogy a szocik meg nem TUDTÁK.
Mert egy működő metrót leállítani mégis csak nagyobb ciki lenne...
És végre itt a jó indok, miért lesz leállítva. Megint.

Virág et. 2012.06.19. 12:24:32

@Anti Anyag: 89 millió nem pénz. 189 millió sem. Itt százmilliárdokkal dobálóznak, nem milliókkal. A magyar önrész meg kicsi, kevés. Azzal kéne összehasonlítani, ha az EU egy fillért nem adna és teljesen önerőből kellene felépíteni, az mennyi lenne. Soha nem lenne ebben az országban semmi, mert konkrétan semmi nem épül ma már EU-s pénz nélkül, se út, se vasút, se tömegközlekedés.

Nincs rá pénz? OK, akkor tessék tudomásul venni a napi dugókat és az állandósuló légszennyezettséget. Zöldnek lenni pénzbe kerül.

7esbusz 2012.06.19. 12:24:55

Egy biztos. Én azon a szent napon, amikor első nap bevezetik a dugódíjat, kiülök egy kis összecsukható székkel egy forgalmas kereszteződéshez és széjjelröhögöm magam, amint hangos anyázások közepette összeomlik a teljes tömegközlekedés és utasok százezrei követelik vissza az autókat a belvárosba (és persze Tarlós fejét tálcán). És akkor is amikor leszerelik a 15 milliárdba kerülő kamerarendszer elemeit és berakják egy raktárba a 12 éve vásárolt stadion beléptető rendszer (és valószínűleg a frigyláda) mellé......

anyadmajma 2012.06.19. 12:26:17

Sok hülye budapesti!!!!
MEgérdemlik a birkák, ha már volt annyi eszük, hogy megszavazták ezt a hülyét főpolgármesternek. 12 év alatt pont semmi nem történt óbudán, de hát fideszes, szavazzuk meg.
Ezt akarták, ezt kapják. Ha nem ezt akarták volna, akkor elgondolkodtak volna azon, hogy vajon ki is legyen a polgármester........

lobster thermidor 2012.06.19. 12:27:08

Én bizony egy árva kanyit nem fizetek csak azért, hogy eljussak A-kerületből a B-kerületbe, abban a városban ahol születtem, és azóta is élek. Ahol évtizedek óta fizetem a kerületi, és a fővárosi önkormányzat által rám, és az autómra gátlástalanul kirótt adókat, illetékeket, kötelező biztosításokat, átvizsgálási, behajtási, vizsga és parkolási díjakat, és még sorolhatnám napestig. Persze minden fillér megfejelve az elmés sárgacsekk adóval.
Ezt nekik...!
Legfeljebb járok robogóval, vagy kerékpárral. Remélem sokan tesznek így, és akkor a tehetségtelen Tarlós, és a még gagyibb sleppje megcseszhetik az a dugódíjukat, és az ugyancsak ötletes hídvámjukat!

Karmalyn 2012.06.19. 12:28:54

@Szevasztok:

A regisztrációs adó egy átlagos kis autó esetében is többszázezer forint. Az üzembehelyezés újabb több tízezres tétel, de egy használt autó átírási költsége is megközelíti a 100.000 Ft-ot, amiért az állam gyakorlatilag semmit nem tesz, csak átír pár adatot egy adatbázisban. Ezen kívűl gépjárműadó, biztosítási adó, casco biztosításra különadó, többszáz forintos parkolási díjak, 3000 Ft-os autópályadíj akkor is ha csak egyszer mész rá, minden alkatrészre 27% áfa, de a lényeg: benzinár közel 70%-a adó!

Ez most azt jelenti, hogy egy 25.000 Ft-os tankolásból több mint 17.000 Ft kapásból az államkasszába vándorol!

Na nehogymár még a BKV működését is mi fizessük ki, miközben pont a BKV színvonala miatt kell autóba ülnünk és a sokszorosáért közlekednünk, miközben már most is 1000 jogcímen adóznunk! Hogy lehet, hogy ennél jóval kevesebb adó befizetése mellett is működni tudnak nyugati országok, városok? Talán mert ott az államnak/városnak nem kell a Közgépet etetni?

lavór 2012.06.19. 12:29:03

@Szevasztok:

Ne viccolj már... Pont az autósoktól akarsz hozzájárulást... Még a bringásoktól és a gyalogosoktól is kérhetnél, mert ugye pont ők nem használják ezt a drága és korszerűtlen tömegközlekedési formát.

MACISAJT 2012.06.19. 12:29:26

"Ez alapján persze már sokkal érthetőbb: az EU-nak beadták, hogy
- 2012 végén már utasok százezrei fognak utazni a 4-es metrón
- 2013-ig építünk rengeteg P+R parkolót, felújítjuk a vonalakat, veszünk új járműveket, növeljük a kapacitást
- meglesz a Körvasúti körút új Duna-hidakkal
- majd utána bevezetjük a dugódíjat."

Aha. "Beadták"?
Megmondaná a szerző hogy KIK ADTÁK BE????

-- dr kotász -- (törölt) 2012.06.19. 12:31:27

Zeró megpróbálja védeni a védhetetlent. Szegény azt akarja bizonygatni, hogy nem is így van, de azért betesz egyrészt, amiben feketén fehéren ott van, hogy legkésőbb a 2007-13 -as időszak végéig bevezetik majd a dugódíjat. Istenem...

"Ez alapján persze már sokkal érthetőbb: az EU-nak beadták, hogy "
Ez így igaz. De kik is adták be? Jatudommár: a tarlóspistaellenzékbőőő

A VEKE-re meg mióta szokás hivatkozni? Az előző ciklus alatt mindig is egy kizárólag politikai céloktól motivált, minden szakmaiságot nélkülöző szervezetként emlegették. (és söpörték le erre hivatkozva a kritikáit). De ha a fideszt kell szídni, akkor azért még jó lesz ez is... ? Hmm??

"Az Önök dugódíja, ha tényleg megvalósítják, pontosan annyi napot fog megérni, mint a nagy sikerű buszsávjuk az M1-M7 bevezető szakaszán.
Három napot."
Egyetértek. De a legjobb az lenne, ha már eleve be sem vezetnék.
Inkább emeljék fel (jobban mondva ne csökkenték) a bankadót, és a befolyt összeget csoportosítsák át abba az alapba (környezetvédelem (???) , ahogy a poszt is írja ), amibe a dugódíj menne. Tudom, ez nem egyszerű dolog, de ha annyi mindenre sikerült jogszerű megoldást találni, akkor pont erre nem lehetne...
Jó látni, hogy vannak olyan még pártok, akik a fidesszel szemben mindig is megvédik a szegényemberek érdekeit. Most itt a lehetőség, lehet készíteni egy komoly, konkrétumokat (és a fenti problémára reális jogi megoldásokat) tartalmazó törvénytervezetet, és benyújtani a következő parlamenti ülésen. Ha ezt meglépik, akkor elhiszem, hogy valóban a kisemberek érdekeiért szólalnak fel, és nem csak addig fontosak nekik a szegényemberek, amíg a szavazatuk kell...

yxcvbnma 2012.06.19. 12:32:44

Akkor állítsák le a négyes metrót.
Jaaa, hogy még nincs is mit leállítani?
Hoppá...

MACISAJT 2012.06.19. 12:34:55

És lássuk hogy mit mond erről maga Tarlós( Népszaga interjú,ma):

(Kérdés)
- Még az olyan hálátlan feladat is hajtja, mint a dugódj bevezetése?

- Bárhogy fáj ez sokaknak, a dugódíjat Demszky Gábor hat éve egyszer és mindenkorra elintézte. És bármi történt, vagy történik ezután a kormány és a főváros között, behajtási díj mindenképen lesz, ellenkező esetben elvész a 4-es metró uniós támogatása, ami nemcsak 180 milliárd forint mínuszt, hanem olyan kötbér-igényeket is jelentene, hogy abba a város beleszakad. Ezért a dugódíj elkerülhetetlen.

- Ám a mértéke lehetne kevesebb, ha nem kellene kipótolni belőle a csökkenő kormányzati BKV-támogatást...

- Ez az érem másik oldala, de inkább úgy fogalmaznék: a városvezetés nem ragaszkodik hozzá, hogy a BKV forrásigényét a dugódíjból elégítsük ki. Más megoldást is el tudunk fogadni. Háromféle olyan megoldás lehet, amely se a vállalkozókat, se a lakosságot nem terheli jobban: a fővárosnál nagyobb arányban maradó iparűzési adó; a kerületek-főváros közötti forrásmegosztás arányainak módosítása; illetve a helyben maradó szja növelése.
Ezek más arányú költségvetési elosztást jelentenek, vagy a kerületi önkormányzatokat érintenék hátrányosan. De dugódj ebben a három esetben is lenne.

- Legfeljebb nem 4-500 forint, hanem akár jelképes egy forint, ahogy a szocialisták javasolták?

- Cirkuszt azért ebből nem lehet csinálni, mert nem cirkusz ez Londonban és New Yorkban sem. Az EU sem elégedne meg egy fiktív összeggel, hiszen akkor elveszne a behajtási díj lényege és célja: a belváros tehermentesítése, az autók és a környezetszennyezés csökkentése. Nem beszélve arról, hogy egy rendszert tízmilliárdokért építenénk ki, százmillióért üzemeltetünk, és egy forintokat szedjünk (ami már nincs is)? Én ilyeneket a saját presztízsem miatt sem mondanék!

A főpolgármester az Orbán-kormány elkötelezett híve - az elköteleződés azonban nem tűnik mindig kölcsönösnek (FOTÓ: K 2 PRESS)

- Vannak hatástanulmányok a dugódj bevezetéséről?

- Nem szeretem a hatástanulmány kifejezést, vannak számítások. Például arra, hogy egy évben 20 milliárd vagy még nagyobb összeg is befolyhat, de ez nagyban függ a kedvezményektől. Amellett vagyok, hogy inkább legyen a behajtási díj valamivel magasabb, de a zónán belül lakóknak ne kelljen fizetni azért, hogy hazamehessenek. Ez éppúgy megmagyarázhatatlan lenne, ahogy a III. kerületi polgármester ötlete, hogy a városhatár legyen a fizető övezet határa, és mindenki, aki belép a fővárosba, fizessen. Ez értelmezhetetlen, nézzék meg a tömegközlekedés nyomvonalait: a városhatáron semmire nem lehet átszállni.

- És technikailag jövő nyárra hogy lehetne bevezetni? Alig van P+R parkoló, a tervezett sorompós rendszer pedig lelassítja a forgalmat.

- Kamerákkal ellenőrzött, akár bankkártyával igénybe vehető fizetőkapus rendszerre gondoltunk, ez jól bevált New Yorkban is, és ott nem akadályozza a közlekedést. De dugódíj helyett megvizsgáljuk egyfajta hídvám bevezetését is, vagyis akkor kellene fizetni, ha Pestről Budára, vagy fordítva megyünk. Hátránya, hogy nem azonos arányban járnak Budáról Pestre, mint fordítva. Igazság szerint tényleg akkor szabadna lépni, ha megépültek a P+R parkolók. Baj, hogy 20 év alatt alig épült ilyen, és az idő szűkössége mellett főként a pénzhiány az oka, hogy 2013 közepéig sem fogunk tudni annyit megépíteni, hogy megfelelő szolgáltatási hátteret nyújthassanak a dugódíjhoz. Ezért lehet, hogy csak részlegesen vezetjük be, lehet, hogy nem kamerák és kapuk lesznek, hanem emberek szedik bizonyos pontokon a pénzt. De az állam sem vonul ki azonnal a BKV finanszírozásából, hanem csak évek alatt. Az sem igaz, hogy jövőre teljesen megszűnik a BKV idén 32 milliárdos állami normatívája: a tervezett 22 helyett csak 23 milliárdra "csökken", és más jogcímen érkezik.

- Még mindig szabadulna a BKV-tól?

- Nem akarok szabadulni tőle, csak egyszer azt mondtam, hogy ha az állam vinni akarja, akkor vigye, de a BKV szerződött például a 4-es metróra is. Most ott tartunk, hogy a metró további sorsának három alternatívája létezik és egyik sem szabályos. Ebben benne van a befejezés és az esetleges leállás is. A Siemens-szerződés például egyenesen elképesztő.
Júliusban jön hozzám a cég nagyfőnöke, de még nem tudom, hogy oldjuk meg a több tízmilliárd forintot jelentő problémát. Ha ilyen körülmények között bárkinek, beleértve az államot is, kedve van elvinni a BKV-t, akkor vigye. A problémák megoldásától senkit nem szeretnék elzárni.
-----

Világos.

sárkányfő 2012.06.19. 12:38:16

@Transylvanianmixedgrill:
Én ugyan nem jártam Ámerikában, de feltétlezem, hogy ott kialakult rendszer van, amit még a sms-es fizetési lehetőség előtt alakítottak ki (és idővel ráteszik majd az sms-t is)

A kamerarendszert meg úgy értem, hogy ötvözve a sorompóval. A többség úgyis magyar lenne, nekik menne az sms, a vidéki/külföldi meg vacakolna. A pestiek beletanulnának a rendszerbe, és tudnák hogy jobb még otthon fizetni a neten, vagy legkésőbb a dugóban állva sms-ezni. Nyilván kell egy átmeneti bevezető-tanuló időszak, kampány, és kitáblázni ledes infótáblákkal is a hidakat és a környéket, felvezető-utakat. Ettől függetlenül kell egy sorompós sáv is a román kamionosnak. Az igaz, hogy a bevétel nagy része a rendszer fenntartására menne el, de hát itt elvileg nem a bevétel a cél, hanem a forgalomszabályozás, vagy nem? :)
A sztrádák felhajtóin sincs sorompó, ha ott meg tudták oldani, akkor a hídon is menne.

Ismétlem: választási év előtti évben ebből nem lesz semmi, az egész egy gumicsont, sok hűhó semmiért.

@7esbusz: nekem van egy kis összecsukható asztalom is, melléd ülök, és a röhögést megszakítjuk néha egy kis sörözéssel ;)

lavór 2012.06.19. 12:40:29

@sárkányfő:

Én viszek egy mobil sütőt. Sütünk kolbászt is. Röhögve halálra keressük magunkat. :)

francia9999 2012.06.19. 12:41:51

remek iras. eltekintve a nyilvanvalo csusztatasoktol, engem fokent az erdekelne, hogy technikailag hogy lehetne zt osszedobni? ha a nagykorut / margit krt / alkotas / ?? teruletet veszem, akkor - felteszem - hogy maga a nagykorut meg nem fog beletartozni az ovezetbe (kerdojel). tehat akkor az osszes mellekutcat be kellene kamerazni. az autopalyas kamerakat el lehet felejteni (kovetesi tavolsag joval kisebb, dugoban a rendszam kb nem is latszik stb). masreszt : honnan fogja Pista bacsi tudni a dugodijrol? a parkolas oke, mindenhol van automata. az autopalyadij szinten OK, mindenhol ki van tablazva, meg mar atment a koztudatba. de ez? nem pakolhatod tele tablakkal a varost (mar igy is tul sok van), nem tudsz kitenni "dugodij automatakat sem. atgondolatlan hujeseg az egesz. a bevarost (kiskoruton belul) le lehetne zarni (ahogyan mar nagyreszt le is van) de ez igy nem mukodhet

Roy 2012.06.19. 12:42:33

Már megin visszamutogatás a elmúlt nyólc évre.
Tarlós is csak egy fideszdroid, úgy táncol ahogy orbánék fütyülnek neki.
Ahol meg bevezették a dugódíjat, ott van egy fejlett tömegközlekedés, vannak P+R parkolók. Nálunk füstölő metrók, lerobbanó buszok, parkoló meg sehol.
Talán ezeket kellene fejleszteni előbb, és utána a dugódíj.
Mi van azokkal az autósokkal akiknek a munkájukhoz elengedethetetlen az autó?
Ez így csak egy újabb lehúzása az embereknek.
Úgy hogy Tarlos is elmehetne a jó 3,14csába.

dr. Bubó 2012.06.19. 12:43:57

a hídpénz az "forgalomszabájozási eszköz"

vagyis

a közgép készpénz forgalmát lehet szabájozni vele...

MACISAJT 2012.06.19. 12:47:59

@Roy: ("Már megin visszamutogatás a elmúlt nyólc évre. ")

Nyolc az a fenét.
Demszkigrádon bizony húsz volt az a nyolc...
És még legalább annyi lesz a kiheverése.

kcsortuleninrogyilszja (törölt) 2012.06.19. 12:49:39

@Roy:

Fentebb Tarlós nyilatkozata:

"Igazság szerint tényleg akkor szabadna lépni, ha megépültek a P+R parkolók. Baj, hogy 20 év alatt alig épült ilyen, és az idő szűkössége mellett főként a pénzhiány az oka, hogy 2013 közepéig sem fogunk tudni annyit megépíteni, hogy megfelelő szolgáltatási hátteret nyújthassanak a dugódíjhoz"

Szóval.
Egyrészt parkolni nem fognak tudni az autósok, de ki a f@szt érdekel?
Másrészt, hogy nincs járműkapacitása a BKV-nak az esetlegesen megnövekedett létszám szállításhoz, erről nem is említenek egy szót sem.
De hát az is minek, igaz!

Lényeg a lé, még többet és többet, kell a haveroknak zsebet tömni, gyorsan amíg lehet.

kcsortuleninrogyilszja (törölt) 2012.06.19. 12:51:05

@MACISAJT:
"És még legalább annyi lesz a kiheverése. "

Ilyen kis Tarlós-Vitézy félékkel minimum...

kristoof 2012.06.19. 12:52:32

@Anti Anyag: Pista bácsi hirtelen valami amnéziás sokk érte 2010-ben?? Mi az, hogy nem tudta, hogy milyen állapotban van a város?? Ott ült a közgyűlésben. A 4-es metróval kapcsolatban, pedig mindent megszavaztak. Ő is. Szóval ennek fényében kéne hátramutogatnia. :-(((

Úgy látom megmenekül a főváros azért. Tarhálós most bepróbálkozik a havernál is egy kis pénzért:

index.hu/belfold/budapest/2012/06/19/tarlos_talakozott_simicskaval/

Roy 2012.06.19. 12:52:35

@Karmalyn: Az új Puskás Fernc stadiont kihagytad.
Az hány milliárdba fog fájni az adófizetőknek?
Tarlós meg ugyan úgy hazudik, és csúsztat mint a többi fideszes politikus.

Roy 2012.06.19. 12:56:44

@MACISAJT: A fidesz kiheverése az biztos annyi lesz. Demszki se volt egy százas. Legalább valamit csinált. Szinte Budapest összes főközlekedési útvonalait feújitatta.

TARTYOM 2012.06.19. 13:01:40

Az EU ekkora seggbarom hogy egy ilyen pénznyelőbe képes 1 fillért is beleeadni?

Kínában fele ennyi idő alatt egy komplett mágnesvasutat húztak fel fele ennyi pénzből

dr. Bubó 2012.06.19. 13:01:46

kell a pénz stzadionra KÖZGÉPre

a fides mafia mindent visz...

ezt 50 éven át foglyátok nyögni...

Kusics Iván · http://pinguinekszigete.blog.hu 2012.06.19. 13:03:02

@Anti Anyag: na ez így korrekt hozzáállás. más kérdés, hogy ha Budapestnek nem futja metróra, akkor hogy a fenébe futja Debrecennek villamosra és stadionra? ja, hogy nem futja? értem. nem csak amolyan retrodemszkáj vs taplós, illetve maszop vs fityisz ellentétpár rajzolódik ki a porban, hanem amolyan - nem tudom hallottál-e már róla - bp. vs vidék ellentétpár is, no fene rágja, biztos valami új baromság. az, hogy neked nem futja kisbuszra az egy sajnálatos dolog, de Budapestnek kéne rendelkeznie olyasféle források fölött, melyek lehetővé teszik, hogy az eddigihez (komcsi módihoz) hasonló ütemben, a metróvonal-hálózat szükséges új vonalait megépíttesse. csak akkor egyből visszakanyarodunk a bp. vs vidék konfliktusduóhoz, aztán kezdhetjük sorolni, hogy kerekasztal, Antal Jóska, Horn Gyuszi meg Emeszpé, Demszáj, Hagyó, Tapló Pisti, Rogán Té. de attól országunk fővárosa még mindig a retekben úszkál, kezeit kétségbeesetten csapkodva egy intermodális, részben dögkút, részben latrina, részben pöcegödör jellegű csomópontjában a történelemnek.

Arbet 2012.06.19. 13:04:50

@873ujr3rk: Ott ült mindenki a bizottságba.. a kérdés már ott bukik, hogy tök mindegy, hogy hívják a prátokat, mindenhol a zsírfejű politikusok nyúlják le a pénzt. Elkúrták az elmúlt 8 évben és ebben a 4 évben is. Mi civilek meg csak fizetünk fizetünk fizetünk.... majd valamelyik párt rendez valami tüntetést szervezetten, tét nélkül, na majd akkor jól kihőzöngjük magunkat.. and the show must go on.....

Fura nép a magyar. Jó szar. De ide születtem és itt élek becsületesen. Ha már nincs rá lehetőségem tovább állok.

Bakter 2012.06.19. 13:05:38

A múltkor egy borozgatáson Tarlós elszólta magát, hogy titkos tag a Nagy Hadron Ütköztető Lovagrendben. Egy új projekten dolgoznak, és ahhoz köll a 4-s alagútja, pont jó. Szóval a metró megy a levesbe, az alagutat meghajlítják, és a CERN már vakargathatja is a tökeit. Nincs itt semmiféle nagy összeesküvés.

-- dr kotász -- (törölt) 2012.06.19. 13:08:05

@kristoof:"Pista bácsi hirtelen valami amnéziás sokk érte 2010-ben?? Mi az, hogy nem tudta, hogy milyen állapotban van a város?? Ott ült a közgyűlésben."
Igen ott ült a közgyűlésben. De a frakciójával együtt állandóan félre volt nyomva. Nem emlékeztek már azokra a hozzáállásokra/hozzászólásokra, hogy ugyan mit akar már a Tarlós is, csak azért csinálja, hogy politikai hasznot húzzon. Ennek függvényében ez a hozzáállás elég fura...

"A 4-es metróval kapcsolatban, pedig mindent megszavaztak. Ő is."
Ezzel kár operálni. Ha komolyra fordul a helyzet, akkor az előszedett jegyzőkönyvekből világosan kiderül minden. Kicsit ez a sánta kutya esete.

@Roy: "A fidesz kiheverése az biztos annyi lesz. Demszki se volt egy százas. Legalább valamit csinált. Szinte Budapest összes főközlekedési útvonalait feújitatta. "
Egy másik blogban az egyik "kollégád" pont azt kifogásolta, hogy milyen rosszak az utak, Tarlós lassan 1 éve (ez kicsit régebben volt már) hatalmon van, de olyan rosszak az utak, hogy alig kehet járni terepjáróval. Legyetek szívesek konzultáljatok egymással, vagy egyfélét kérjetek a pártközpontban, mert így nem vagytok túl hihetőek. Azt nem kell mondani, hogy 1 év alatt egy fullosan felújított infra nem megy szét a használhatatlanságig.

@yxcvbnma: "Akkor állítsák le a négyes metrót."
Ha leállítják az építését, akkor egyrészt elvész a támogatás, és nekünk kéne kifizetni ezt az irdatlan összeget (hogy miért is ilyen sok? mind1 inkább hagyjuk...). Másrészt a liberó tagozat ismét elkezdene izmozni, mint '98-ban is, hogy minek állította le. És persze utána a főváros és az ország minden baja ennek lenne köszönhető.

Arbet 2012.06.19. 13:08:22

@dr. Bubó: Téged is ez a maffia tart el bubó.. úgyhogy csitt. Inkább tanultál volna és dolgoznál tisztességes emberként a civil szférában. Így csak egy daganat vagy.

Zsebtelep (törölt) 2012.06.19. 13:10:36

@Bakter: Ja, de ha nem lesz meg a lóvé, az egész alagutat összecsomagolják, és elszállítják Svájcba.

Kandeláber 2012.06.19. 13:13:57

Az oroszok a '90-es évek elején felajánlották, hogy az adósságuk egy részének fejében megépítik a 4-es metrót. Demszkyék ezt elutasították, azzal a hivatkozással, hogy az oroszok megbízhatatlanok, nem lesz fedezetük az építkezésre.
Azóta már régen metróval járhatnánk Kelenföldtől a Bosnyák térig, így pedig csak a földhányásokat, bekerített területeket látni, a keletinél furnérlemez-falak között kell botorkálni.
Meg kéne vakargatni azokat a szerződéseket, amelyeket Demszkyék kötöttek, mert így se metró, se pénz.
A dugódíjat leszarom, legalább tisztább lesz a levegő egy kicsit, talán néhány barom leteszi az autót.

dr. Bubó 2012.06.19. 13:16:10

@Arbet: én soha egy fillér közpénzt nem loptam vissza...

ellenben évi több tízmillát adózgatok a cégemmel és az alkalmazotakkal....

de ezt át fogom gondolni...
az álami szolgáltatások mexűntek, ergó az adózásnak semmi értelme...

pberencz 2012.06.19. 13:30:42

A "miért fizessen egy vidéki város adójából a kormány a szaros budapesti bkv-nak?" című kérdésekre csak két hozzávetőleges számot szeretnék leírni:
Budapesten "megtermelt" és a költségvetésbe befolyó adók / év: több, mint 5000 milliárd Ft
Főváros állami támogatása / év: 400 milliárd Ft

Kotkodus 2012.06.19. 13:32:51

nem tudom, hogy az eu kötelezhet minket-e a dugódíj bevezetésére a metró 4 beindítása előtt, de szerintem nem.

nem mintha a kormányunkat különösebben érdekelné, hogy miről állapodtak meg a szoclibek és kivel, mert az összes nekik nem tetsző megállapodást simán felmondják, módosítják és jó magasról tesznek az eu kötelességszegési eljárásaira... így, ha lenne kötelezettség az sem igazán érdekelné őket...

a fentiek fényében kíváncsi vagyok, hogy metró 4ünk vagy dugódíjunk lesz-e vajon előbb (költői kérdés, mert nagyobb összegben hajlandó lennék fogadni az eredményre - ha lenne olyan hülye magyarországon aki hajlandó lenne fogadni velem).

végül, ha ma magyarországon valóban mindent az emútnyócév kormányai, valamint a nyugateurópai karvalytőke érdekei irányítanak a 2/3-os forradalmi kormánytöbbség ellenére, akkor nem kicsit inkompetensek a hölgyek/urak ott a parlamentben? minek indulnak a választásokon, ha még abszolút többséggel sem tudják érdemben befolyásolni a magyar folyamatokat?

téridő 2012.06.19. 13:34:22

Picit el kell hangolni a lámpákat, s máris dőlhet a dugódíj!

Transylvanianmixedgrill 2012.06.19. 13:34:46

@MACISAJT:

Kamerákkal ellenőrzött, akár bankkártyával igénybe vehető fizetőkapus rendszerre gondoltunk, ez jól bevált New Yorkban.

Pont erről beszélek! Ne hasonlítsunk már egy négy-hat-nyolc sávos autópálya hidakat szűk két-négy sávos hidakhoz, ami mögött rögtön ott a város, nincs hely a feltorlódott autóknak. Hol építesz kaput Tarlóskám a Lánchídnál? Az Alagútba? A Clark Ádám körforgalma elé-mögé? Vagy a Pesti oldalra, a Gresham palota elé? Hova te nagyon óóókos!!!

Transylvanianmixedgrill 2012.06.19. 13:37:24

@Transylvanianmixedgrill:

Tarlóskám, figyelsz?

hu.wikipedia.org/wiki/George_Washington_h%C3%ADd

A híd összesen 31 fizető kaput tartalmaz. 12 van az alsó szinten, 12 a felső szinten és 7 a Palisades Interstate Parkway-ben. Az alsó kapukban, és a Palisades Interstate Parkway-ben a késő esti órákban nincs személyzet, így a fizetés csak E-ZPass-szal lehetséges. Biciklivel és gyalog ingyen lehet közlekedni a járdán. Bár a híd mindkét oldalán van járda, kerékpárral és gyalogosan csak a déli járdát lehet használni. Innen lenyűgöző kilátás tárul a Hudson folyóra, Manhattan-re és a Hudson Palisades-re. A híd megnyitásakor a gyalogosnak is fizetniük kellett 10 centet az átkeléshez.

igazi hős 2012.06.19. 13:39:07

@Virág et.: "Az meg, hogy az autósok fizessék a tömegközlekedést, az magában egy vicc és teljesen szembe megy az eredeti céllal, ami a belváros tehermentesítése lett volna." Nem. Pontosan az a cél, hogy az egyéni költséget minél közelebb hozzák a közösségi költséghez, egyszerűbben: az autós fizesse meg. Ne jöjjünk a mindenféle adókkal. Amíg Józsi bácsinak elég olcsó az autózás, hogy reggel 8-kor a Hungárián a dugóban tipródjon és ezzel több száz-több ezer forint költséget okozzon, addig növelni kell a költségeit. Persze normális helyen előbb teremtik meg a használható altenatívát. A BKV messze nem olyan rossz, mint az autósok előszeretettel hangoztatják, de a parkolóhelyzet siralmas. Nem véletlenül emlegetik a 3-as metró meghosszabbítást itt is: ha a városhatárig (ne adj isten Vecsésig vagy még tovább) kimenne a metró, akkor már most is sokkal több helyen lehetne lerakni az agglomerációból bejáróknak az autót, de P+R-eket is könnyen és olcsón lehetne építeni.

nova76 2012.06.19. 13:39:24

Szerintem nincs baj a dugódíjjal. Nem baj ha bevezetik, csak a mértékkel gazdálkodjanak. Mondjuk 300-400 forintos napi díj és 3-4e Ft-os havi díj bele kellene férnie annak aki egész nap kocsival rohangászik. Csak megint ne legyen kivétel, kedvezményezett, stb.
Az is jó ötlet hogy áthajtási zónák lenének, és csak az fizet napi 1x, aki átlép egy zóna határt. Így aki bent lakik, az akkor fizet ha kijön, aki meg kint lakik, az meg azért mert bemegy.

Egyébként nem gondolom, hogy "szegény autósokon" nincs több bőr. Még vasárnap is dugó van állandóan. Én szeretném ha megvásárolható lenne az a luxus, hogy kocsival jobban haladok mint BKV-val.

Bakter 2012.06.19. 13:42:56

@Transylvanianmixedgrill:
Mi a penist kötekedsz ilyen csekélységeken? Majd szépen középen elforgatják a hidakat 90 fokkal északnak, oszt kész, lesz hely. Ha már hosszas ötletelés után át tudták nevezni a Honvéd kórház megállót Honvédkórházra (vagy fordítva), az nem lehet probléma. Hacsak a zájemef keresztbe nem gyarmatosítja ezt az innovatív ötletet.

Arbet 2012.06.19. 13:45:53

@nova76: A fenét jó ötlet. Ott az autópályadíj, a benzinárba beépített adók, a 27%-os áfa a szja és még minden más amit a fizumból az államnak csengetek. Elfogyott a tolerancia. A 100 leggazdagabb magyar többsége nem a termelő civil szférából került ki, hanem az állami újraelosztó rendszer emelte ki őket. Erre nekem és sok már civilnek nincs pénze.

Van 3.7 milla foglalkoztatott, ebből 1 milla közvetlen a beszedett adókból kapja a fizetősét (700ezer közalkalmazott +300ezer aki még ezen kívül az állam zsebéből él). A maradék 2.7 millából 700ezer minimálbéren, részmunkaidőben tengődő szerencsétlen. 2 millió nem bír eltartani 8 millió embert úgy, hogy még a politikai milliárdosokat is etetniük kell.

Stop.

ggaborx 2012.06.19. 13:45:57

Szervezni kellene végre egy polgári engedtlenségi mozgalmat és nemes egyszerűséggel több százezren nem fizetnék az ilyen agyament pénzbehajtó ötleteket. Akkor talán leülnének egy picit gondolkodni is. De persze utópia, hiszen ebben az országban nem találsz két embert aki valamiben egyetért és azért küzdeni is hajlandó. Nemhogy több százezret.

Vahakomb 2012.06.19. 13:46:48

A négyes metró dolgait a szocik és a libsik szervezték meg - rettentő hülyén. A dugódíj is, a lerobbanó, kigyulladó tömegközlekedési járművek is mind, mind a 4-es miatt vannak.

De én most inkább azt a kérdést tenném fel, hogy minek kellett egy olyan lerongyolódott, szétlopott, meggyalázott városnak metró építésbe kezdenie!? Talán nagyzolásból? Hiszen fedezet nem volt rá, s ma sincs. Inkább a felszíni közlekedést oldották volna meg tökéletesen. Környezetkímélően. S csak aztán nekiesni a négyesnek, még akkor is, ha nem a libsik neve fémjelezi majd a kiépítését.

Hiszen az a legszörnyűbb, hogy amikor majd valamikor átadják a 4-es metrót, akkor az lesz a tábláján, hogy építette Demszky Gábor! Vagy nem!? :))))

Don Quixote de la Ferko 2012.06.19. 13:51:33

Sarlós elvtárs és a fidesz hazudik éjjel, hazudik nappal, még az sem igaz, amit kérdeznek.
Mi ebben az újdonság?
Semmi.
Aki nem rájuk szavazott az tisztában volt ezzel, aki meg rájuk szavazott, annak nagy valószínűség szerint hazug gazemberek a példaképei, és ebbe a körbe egyre több fideszes potentát illik bele.
Ezeknek annyira egyszerű a gondolkodásuk, hogy ha Teréz-anya emeszpés lenne, és a fidesz egy oltári nagy lucskos kurvát indítana ellene, akkor Teréz-anyát gyalázva éltetnék a másikat, mint az erkölcs mintaképét.

Arbet 2012.06.19. 13:52:41

@Vahakomb: Az uniós támogatásokért... nem kell ehhez lángelmének lenni. Mivel a magyaroktól már nem lehet lopni, az EU-t kell most lenyúlni. Szerinted hova tűnt a belépés óta több mint 10.000.000.000.000 HUF? Leírva nem tűnik ugye nagynak, de ha belegondolsz, hogy az egész államadósság fele akkor azért meglepő ugye? :)

Don Quixote de la Ferko 2012.06.19. 13:53:32

@Vahakomb:

Fedezet volt rá. Ha anno orbán főtitkár elvtárs nem csesz el 3 milliárdot a Gödörre, 17 milliárdot a reptérre, és nem húzza csupán Budapest elleni bosszúból a metróprojektet, már évek óta működne.

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2012.06.19. 13:53:55

Jó cikk..

Kár hogy Tarlós anyázására használod fel a leírtakat, holott a háromnegyede az írásnak, azon az elemzésen röhög amit még a tolvaj MSZP, Gyurcsány, Hagyó, Demszky készített.

Karmalyn 2012.06.19. 13:55:00

@nova76:

"Egyébként nem gondolom, hogy "szegény autósokon" nincs több bőr. Még vasárnap is dugó van állandóan. Én szeretném ha megvásárolható lenne az a luxus, hogy kocsival jobban haladok mint BKV-val."

Hol van dugó vasárnap? Mutass róla képet, videót! Vagy inkább ne hazudj. Még hétköznap sincs dugó mióta 400 Ft a benzin, hát még vasárnap.

Azon kívűl a többszázezres regisztrációs adó nem elég? A hásznált autók közel 100 000 Ft-os átírási költsége nem elég? Sokszor többe kerül egy autó átírása mint maga az autó! A benzinár 70%-os adótartama nem elég? A teljeítményadó, a biztosítási adó, a casco adó meg az óránkénti 400 Ft-os parkolási díj nem elég? Ne vicceljünk már! Milyen bőr lenyúzásról beszélsz? Már régen a csontnál tartunk!

Egyébként meg milyen luxusról beszélsz? Ugyanúgy Budapesten élek mint a belvárosiak, ugyanannyiba kerül a BKV bérletem mint azoknak, akiknek egy urgásra van három metró, nekem viszont a legközelebbi buszmegállóig is 15 percet kell gyalogolnom, jó ha egy óra alatt elérek a legközelebbi metróig! Ehhez képest nehogymár még "büntetendő" luxus legyen autóval járni! Azért fizessek még többet, mert a belvároson kívűl nem épült ki normális tömegközlekedés? A belvárosiaknak meg a jó tömegközlekedésük mellé, még a dugódíjat se kell majd fizetni? Ne vicceljünk már.

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2012.06.19. 13:55:12

@Vahakomb:
"akkor az lesz a tábláján, hogy építette Demszky Gábor! Vagy nem!?"

Az építés időintervallumát, és az elrabolt pénzmennyiséget tekintve mindenképp Demszky a győztes, aki 1990 óta építette 2010-ig, és közben többszézmilliárdot loptak el Hagyóval.

hattyú 2012.06.19. 13:57:16

Ilyen az amikor egy ká európai dzsumbujban akarnak civilizált megoldásokat bevezetni...valójában azonban csak a lopáshoz értenek és a hazudozáshoz és ez lesz belőle, de igazából ezt is érdemli mindkét politikai térfél rajongóbázisa, az egyik jobban védi a saját tolvajait mint a másik, miközben minden szétrohad :D vicces...

Emmett Brown 2012.06.19. 13:57:50

@nova76: egyetértek, egy normális mértékű, átgondolt koncepció alapján kivetett dugódíjjal/híddíjjal nem lenne semmi gond, mert ez egy értelmes célt szolgál, a forgalom ritkítását illetve a maradék forgalom gyorssítását.

A gond abból van, hogy ha bevezetik, akkor valószínűleg hasraütésszerűen lesznek a díjak/zónák/stb kialakítva, és ezzel lejáratják az egész rendszert. ne legyen igazam, de könnyen lehet, hogy a vizítdíjhoz hasonló fiaskó lesz a dologból...

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2012.06.19. 13:58:06

@Karmalyn:
Tudomásul kéne venni, hogy a vidékiek nem akarnak többet invesztálni a Budapesti tömegközlekedésbe.
Azaz a Budapesten élő, tevékenykedő autósok maradtak, akikről le lehet húzni a bőrt.

És ha ez boldogabbá tesz, az MSZP is bevezette volna, ahogy az LMP is bevezetné.
Nem sok alternatíva maradt mára a BKV talpon tartására a Hagyó-Demszky tolvaj korszak után.

Zsebtelep (törölt) 2012.06.19. 13:58:17

@Transylvanianmixedgrill: Nem is beszélve arról, hogy a kapuknak a focipályán a helye. Majd jön a Kedves Vezető, aztán a fejére koppint a Tarlósnak. Habár lehet, hogy ma már azt a haladó, hogy a kapuk kijöttek a focipályáról. Nem tudom. Gyros, gyere, magyarázd el, mutass utat, hogy most épp mi a visszamenőlegesen is követendő irányzat!

tede 2012.06.19. 13:59:06

HCS bezzeg ingyen BKV-t ígért, ha megválasztják és ő is pontosan a vidéki autósokkal akarta finanszíroztatni a BKV-t. Most meg úgy tesz, mintha a dugódíj valami rettenetes dolog lenne.

Fizetni persze senki nem akar többet, de a BKV járjon ha lehet még sűrübben és még újabb, modernebb járművekkel. Itt ellentmondás van.

Egy dolgot lehet tenni, fizessék meg a pestiek a BKV bérletek tényleges árát, akármennyi is az. Mindjárt nem lennének annyira toleránsak a BKV vezetésével szemben.

Szevasztok 2012.06.19. 13:59:30

@Karmalyn: "Na nehogymár még a BKV működését is mi fizessük ki, "

Figyi, így is úgy is MI fogjuk kifizetni. (Miért szerinted majd a marslakók?)
Akkor már nem lehetne egy kicsit FELNŐTT és FELELŐS emberként gondolkodni, és túllépni azon az egyszerű állásponton, hogy ÉN NEM AKAROK/FOGOK TÖBBET FIZETNI. Ugyanis akarsz vagy nem akarsz, fogsz.

Virág et. 2012.06.19. 13:59:41

@igazi hős: Az autós fizesse meg. Mindig ez a jelszó, kicsit már unalmas.

Az eredeti cél az lett volna, hogy kevesebben autózzanak a belvárosba. A BKV jelenlegi formájában képtelen lenne elviselni egy többszázezres utasszám-növekedést. Már így is tele vannak csúcsidőben a buszok, villamosok, a metróról nem is beszélve. A lényeg itt is a pénzbehajtás, eszük ágában sincs átterelni az embereket a tömegközlekedésre, csak pénzt akarnak beszedni. Ha nem így lenne, akkor előbb fejlesztették volna a BKV-t, hogy elbírja az áttérőket.

kengab 2012.06.19. 14:02:21

A dugódíjasok még mindíg ott tartanak, hogy Pesten autózni luxus, nosza, adóztassuk meg őket. Az azonban eszükbe sem jut, hogy a gk forgalom legalább fele teherforgalom (én is így vagyok érdekelt, személykocsival). Akkor most a rakományt rakjuk át a buszra meg a villamosra, hogy kevesebb autó közlekedjen a belvárosban? Én inkább az okostojások kezébe nyomnám, cipeljék csak a buszon az 30 kg-os kartonokat, addig én nyugodtan felülök a buszra! Aztán, a Hungária krt-tól egy utcával beljebb már belváros (Hermina út), én pl. oda szállítok sokat? Aztán naponta többször is fordulva, minden egyes alkalommal fizetni kelljen? A többi kérdést tegyétek fel Ti!

Transylvanianmixedgrill 2012.06.19. 14:02:23

@Emmett Brown:

Szerintem is épeszű embernek nem pont a dugódíj/híddíj mint ésszerűen megállapított és ésszerűen behajtott, célorientált díjjal van a baj, hanem hogy ez így egy semmi más, csak egy nagy rakás idióta ötletelés, és egy nyolcadikos gyerek is megérti, hogy a Lánchídnál, a Szabadsághídnál a Margithídnál stb. NINCS hely és lehetőség kapus rendszert csinálni, innentől kezdve veszett fejsze nyele, halva született az egész koncepció.

tede 2012.06.19. 14:03:55

@Transylvanianmixedgrill: kamerás rendszer is létezik ám a világon, meg objektív felelősség.
Több városban működik olyan rendszer, miért kell mindig a klasszikus őrbódéra asszociálni?

Vahakomb 2012.06.19. 14:04:00

@Don Quixote de la Ferko: "Fedezet volt rá...."
A mai világban nehéz megtudni az abszolút igazságot. Általában már a velünk született, vagy belénk nevelt prepozíciók alapján látjuk a világot. Te úgy látod, hogy volt (s tényleg elhiszem, hogy ezt te el is hiszed), én meg úgy látom, hogy nem volt.

Én azért látom (láttam) úgy, mert amikor elkezdték építeni, a város - a sok koszos, lerongyolódott utcáival, tereivel, gidres-gödrös utaival, rozsdás alvázú tömegközlekedési eszközeivel - nem egy gazdag város képét mutatták. Nem is tudom, hogy az EU hogyan is mert beszállni ebbe a 4-es projektbe...

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2012.06.19. 14:05:30

@kengab: Láthatóan egy dugódíjas rendszert se láttál eddig, mert különben tudnád, hogy van havi fizetési lehetőség is.

kpetya 2012.06.19. 14:05:36

@igazi hős:

nem kell hülyének és demagógnak lenni pubi. nincs dugó a hungárián a thökölytől az árpád hídig, naponta járok erre. ami torlódás van az az elmebeteg programozású lámpák miatt van. a lehelnél 20mp zöld pl.

igazi hős 2012.06.19. 14:06:14

@Karmalyn: Ne fizess többet, de ne is járj be a belső részbe autóval. Kerüld ki vagy, szállj át. (Persze ha a cikkben említett fejlesztések fele kész lenne, akkor ez könnyebb lenne, de most sem akkor kihívás.) Esetleg használj valami kétkerekűt. Viszont ha a kényelmet választod, annak ára van. Ezt külkerületi lakosként írom, szóval nem más faszával verem a csalánt.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2012.06.19. 14:07:42

@Virág et.: Már elnézést, de túrót. Ki alatt vettek fel folyamatosan működési hitelt aminek csak az idei törlesztő részleteinek összege eléri az éves BKV költség cirka 15-20%-át...? Segítek 2002 után. A 2002-ben ~ 10 milliárdos BKV hitel 2008-ra nőt 60 vagy 70 milliárd közelben

Karmalyn 2012.06.19. 14:07:48

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !:

Hol írtam, hogy a vidékiek fizessék ki vagy, hogy az MSZP mit akart? Autóval járóként nekem pont annyi közöm van a BKV finanszírozásához mint egy soproninak. Nem veszem igénybe a BKV szolgáltatásait, mert nem nyújt olyan szolgáltatást, hogy igénybe tudjam venni. Az, hogy a főváros nem tudja finanszírózni a BKV meg a fölé emelt BKK hatalmas vízfejét nem az én problémám, azért kapják a milliós fizetésüket, hogy oldják meg! Marha egyszerű minden problémára rávágni, "hogy nem gond, szedjünk be akkor még egy kicsit több adót". Nyilván egyszerűbb mint átszervezni a szocializmusból ittragadt rendszer, de ez akkor se az én problémám. Bécsben vajon miért nincs dugódíj? Vagy Párizsban? Ott miért tudják megoldani?

Őszintén szólva rohadtul elegem van már abból, hogy minden próblémát azzal akarunk megoldani, hogy akkor emeljük tovább az adókat meg találjunk ki újakat. Egyszer meg kell húzni a határt.

kpetya 2012.06.19. 14:08:01

@Szevasztok:
fizesse az aki használja.

Zsebtelep (törölt) 2012.06.19. 14:08:16

@igazi hős: "A BKV messze nem olyan rossz, mint az autósok előszeretettel hangoztatják"
Úgy ám, szerintem is szuper állapotban van, örömében pajkos füstöt is szokott eregetni a metró! A buszok is épp csak hogy nagykorúak lettek átlagosan, még előttük a nagybetűs élet!

igazi hős 2012.06.19. 14:08:29

@kpetya: Akkor hogy lehet, hogy a Kőbányaitól a Stadionig minden reggel gyorsabb bringával? Persze az sem dugó, amikor Kőbányai-Üllői 2 km-re 15 percbe kerül...

Karmalyn 2012.06.19. 14:08:55

@igazi hős: Kényelem az apád fasza!

rockjano 2012.06.19. 14:08:59

Szetrintem 2013-ben nem lesz ebből semmi, egyáltalén semmi.

A Demszkyre hivatkozás kamu...

Orbán majd ad annyi pénzt hogy a BKV pont ne omoljon össze...ennyi...

kpetya 2012.06.19. 14:10:59

@igazi hős:

aham pubi, és aki a hungária másik oldalára szeretne átjutni autóval? Mert visszaforduló sáv az nem nagyon van.
És miért pont a hungária. legyen akkor már inkább az m0-s. járjon mindenki lovon, tiltsuk be a pzs, lakjon mindenki barlangban, tiltsuk be a mosóport, lámpa helyet gyertya, sőt mondok jobbat, sötétedéskor takarodó mindenkinek

Karmalyn 2012.06.19. 14:11:12

@Szevasztok: Nem, nem fogok. Pont ezért tartunk itt, mert hozzád hasonló bólogatójánosokból áll ez az ország, nincs annyi szar amit ti le ne nyelnétek.

Don Quixote de la Ferko 2012.06.19. 14:11:17

@Vahakomb:
Így van. Ez így működik. Én is elhiszem, hogy elhiszed magadnak, hogy nem volt.
Kevered a koszos, lerongyolódott utcákat a metróépítéssel.
A koszos, lerongyolódott utcák általában kerületi, vagy lakossági hatáskörbe tartoznak.
Ha végignézed a várost, minő meglepő, a főútvonalakon, amik érdekes módon a Demszky hatáskörébe tartoztak akkoriban, voltak felújítások.
Ha megnézed a kerületi utakat, hogy ne menjünk messze, nézzük meg a "Sarlósjajdefüggetlenvagyok" elvtárs kerületét, ott pont azt látni, hogy a kerületi hatáskörbe tartozó infrastruktúra fejlesztés az, ami ott is, és az egész városban is elmaradt. És erről nem a Demszky tehet, bármennyire is nem fér bele ez a világnézetedbe.
(Halkan közlöm, nem csípem a Demszkyt, de ettől még nem járok vakon a városban.)

igazi hős 2012.06.19. 14:14:11

@Virág et.: A BKV-t fejleszteni a legrosszabb stratégia lenne a kormánytól, onnan kezdve eggyel kevesebb zsarolási lehetőségük van. Ez nem csak a mostani kormányra igaza, de arra a leginkább.
Egyébként ki más fizetné meg az autózás költségét? "de, mi nyerjük a legtöbbet" Lajos személyesen?

kpetya 2012.06.19. 14:14:31

@igazi hős:
annak aki nem áll meg a pirosnál.
talán normálisan kellene programozni a lámpákat és nem kellene annyi szintbeni kereszteződés.

Szevasztok 2012.06.19. 14:14:42

@Karmalyn: "Ugyanúgy Budapesten élek mint a belvárosiak, (...)Azért fizessek még többet, mert a belvároson kívűl nem épült ki normális tömegközlekedés?"

Ha Bp-n élsz, akkor itt az ideje, hogy több anyagi terhet vállalj a saját városod fenntartásáért. Pl. dugódíj formájában, ha éppen úgy hívják. És ne gyere azzal, hogy mennyi mindent fizetsz mint autós, mert abból semmit sem lát a városod. Azokkal OV-nél meg Matolcsynál reklamálj.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2012.06.19. 14:14:57

@Virág et.: Bocs, de 4-es metróra semmi szükség. Az EU nem 4-es metróra, hanem kötöttpályás közlekedés fejlesztésre ad rakat pénzt. Ebbe beleférne a 3-as metró, kisföldalatti és temérdek villamospálya felúítás és beszerzése, ahogy a HÉV-ek rendbetétele. Ember, 40 éves a kisföldalatti szerelvény parkja a HÉV-ek 40-50 évesek lesznek. A Ganz villamosok is kb. ennyi idősek. A szara sem jó 4-es metróért feláldozták mindenzt. A 4-es metró az agglomeráció közelébe sem ér el. 500 millárdbe kerül az, hogy egy busz gerincvonalat a föld alá vigyenek és egyesek még ezzel rosszabbul is járnak, ha megszűnne a busz, mert többször kell csak átszállni.

Szívlapáttal verném agyon, aki azzal érvel hogy KELL a 4-es metró. Lófaszt kell. A BKV szétesés közeli állapotában vastagon benne van ez a fostalicska projekt.

Ha nem telik új 400 millás villára, mikor szétrohad a 20 millás lakásod, akkor inkább a lakást próbáld üzemeltetni...

igazi hős 2012.06.19. 14:15:40

@Karmalyn: Akkor vegyél másik autót, az enyém kényelmes.

is 2012.06.19. 14:15:44

@Enrico72: és a metroról hány elmarasztaló ítélet van? kettős-e a mérce?

kengab 2012.06.19. 14:18:13

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !:

Miért kellene ismernem a dugódíjat? Ez egy normálisan működő rendszerben felesleges. Ugye milyen büszkék vagyunk eleinkre, hogy gondos előrelátással széles sugárutakat építettek, pedig amikor még nem is volt ilyen nagy forgalom (pl.Andrássy út)? Most meg mi a koncepció: minden utcát beszűkíteni (pl. Vámház krt.), ezzel ellehetleníteni a közlekedést, azaz élhetetlenné tenni a várost. Csak az a baj, hogy akik ezt a baromságot kitalálják, azokat vállalati autó hozza-viszi, őket nem érinti a lehetetlenné tett pesti közlekedés.

Transylvanianmixedgrill 2012.06.19. 14:19:25

@tede: Héllóhélló! Nem én találtam ki a New York-i kapus megoldást, hanem a Tarlós!

Ménemfigyelsz???

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2012.06.19. 14:20:00

@Transylvanianmixedgrill: Kamera? A híd két oldalán kell 1-1. Ha autópálya fizetés megy SMS-sel, akkor a hídpénz fietése is megoldható...

igazi hős 2012.06.19. 14:22:09

@kpetya: Valóban a többszintes kereszteződések szinte ingyen vannak, micsoda ostobák a közlekedésszervezők, hogy eddig nem jöttek rá!
Egyébként a Hungária gyűrűn teljesen jó a lámpahangolás, amit semmi nem bizonyít jobban, mint hogy reggel 7-ig tökéletesen járható, esetleg a Népligetnél kell egy lámpányit várni. Pedig már akkor is van jármű bőven.

Szevasztok 2012.06.19. 14:22:24

@Karmalyn: "Nem, nem fogok. "

Kis naív...
Úgy beszedik tőled, hogy észre sem veszed!

Bár elég eszement ötlet az, hogy egy szolgáltatás finanszírozásából talán arányaiban többet kéne arányaiban annak, aki közvetlenül igénybe veszi azt, ugye? Mégis hogyan is képzelem, hogy a bp-i utak használatáért (ami ugye korlátozottan elérhető jószág) fizetni kellene. Há hogy hogy nem ingyé van?!

(Az ilyen ötletet az istenadta nép már a 300Ft-os vizitdíj kapcsán se értékelte, aztán most tessék, visszakapta gyógyszerár emelés formájában.)

jágör68 2012.06.19. 14:27:38

Vérnyomáscsökkentőnek javaslom a lelépést ebből az országból.

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2012.06.19. 14:27:53

@kengab: Ebből a szempontból is Demszky volt a nyerő. Ő még csak nem is Budapesten lakott, és terepjáróval járt be melózni.

Szevasztok 2012.06.19. 14:30:27

@Karmalyn: "Nem veszem igénybe a BKV szolgáltatásait, mert nem nyújt olyan szolgáltatást, hogy igénybe tudjam venni."

(Bocs de annyi khm "érdekes" gondolatod van, hogy muszáj rájuk reagálni.)

Szóval a BKV szolgáltatásait te KÖZVETETTEN veszed igénybe. Belegondoltál, hogy mire mennél az autóddal, ha leállna a BKV és mindenki autóba ülne? Ezért eddig nem kértek tőled semmit, de láthatólag a BKV összeomlik, ha nem tesznek érte valamit. A dugódíj ennek CSAK EGYIK egyik (szerintem nem megkerülhető) eleme - de persze van számos egyéb teendő is, amiről eddig sajnos még nem esett szó.

Ugyanis a nagyvárosi tömegközlekedés SEHOL a világon nem önfenntartó, ezért nem az a kérdés, hogy AKARSZ-e fizetni érte, hanem az hogy MILYEN formában. És teljesen korrekt az a koncepció, hogy ha valaki többet közlekedik Bp-n, akkor többet is vállaljon ebből, mint az aki szökőévente egyszer megy oda.

nova76 2012.06.19. 14:32:09

@Arbet: "A fenét jó ötlet. Ott az autópályadíj, a benzinárba beépített adók". Még lehet növelni, hiszen még tudod fizetni. Én Budakeszin lakom, van hogy 1,5 óra alatt érek le a Moszkva Térhez (Szél Kálmán). Nekem ebből van elegem. Abból hogy mindenkinek telik rá, hogy autóval menjen. Függetlenül attól hogy 400 felett a benzin ára, függetlenül attól hogy van regisztrációs díj. Miért nem tudom megfizetni azt a luxust, hogy leérhessek 20 perc alatt? Értsd meg, nincs az a pénz. Másfelől meg azt hallod hogy mindenki szegény. Hol? Mindenki autóval jár. Vagy ez már a szegénység része? Értem, hogy a villany, a TV,a gázfűtés, a meleg víz, a házon belüli WC nem luxus, és mindezek birtokában még nem számítunk gazdagnak. De azért egy autó amiben többnyire egyedül utazunk, hadd legyen a gazdagság jele. Nem kell mindenkinek.

Karmalyn 2012.06.19. 14:33:15

@Szevasztok: Többet? Mennyit, mennyi a több? Fingod nincs, hogy mennyit ifizetek már eddig is, de lazán rávágod, hogy az még nem elég, fizessek még többet!? Vagy úgy gondolod, hogy amíg a Rolls Royce tulajdonosokon kívűl mások is tudnak autóval járni, addig még van lenyúzható bőr az autósokon? Szóval mennyit adjunk még? Elég ha átutalom minden fillér megtakarításomat vagy esetleg a lakásomat is az önkormányzatra írjam és menjek közmunkásnak a Közgéphez? Vagy egyenesen adjam inkább mindenemet Simicskának? Mikor lesz elég szerinted?

Tarlós talán nem Orbán pincsikutyája? Nekem úgy rémlik, hogy a Fidesz jelölte főpolgármesternek, vagy talán tévedek? Szerezzen pénzt Tarlós a gazdájától, mert tőlem nem fog.

Amúgy elárulom, nem lesz dugódíj, se ilyen, se olyan. Mégpedig pont az olyanok miatt nem lesz mint amilyen én vagyok, pont azért nem lesz amit most itt is csinálok illetve csinálunk még jópáran. Szerencsére egyre többen vagyunk akiknek tele van már a töke a bólogatással meg a beletörődéssel és hajbókolás helyett kinyitjuk a szánkat. Te hajbókolj és fizess csak nyugodtan, ha neked az esik jól, Simicskának biztos kell már pár nyaraló.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2012.06.19. 14:34:19

@Kandeláber: Először talán a 3-ast kellett volna befejezni...

Szevasztok 2012.06.19. 14:41:34

@Karmalyn: "Többet? Mennyit, mennyi a több? Fingod nincs, hogy mennyit ifizetek már eddig is, de lazán rávágod, hogy az még nem elég, fizessek még többet!?"

Akkor még egyszer megpróbálom, hátha most megérted.

Nem az a kérdés, hogy fizetsz-e TÖBBET, hanem az, hogy a BKV (vagy akárminek a finanszírozását) EGYENLŐEN állják az adófizetők, vagy valamilyen módon ARÁNYOSÍTVA. (Tudom az egyenlősdi mindig szimpatikus - jóféle szocialista felfogás)

Ha nem vetted volna észre a BKV-t eddig is finanszíroztad, ahogy mindenki más is Soprontól Békéscsabáig. A mostani koncepció csak arról szól, hogy aki Bp-n közlekedik az egy KICSIT fizessen többet mint mások.

kpetya 2012.06.19. 14:41:50

@Szevasztok:
aham, és mire menne a bkv ha mindenki letenné az autóját és bkvra ülne. Tudod, amikor bérletet veszek szerződést kötök egy szolgáltatásra. Adott időben jönnie kell egy tiszta, szép, légkondicionált busznak és adott idő alatt vigyen el egy másik megállóba. Na most, ha 15percnél többet kell várnom és/vagy kimaradnak járatok, büdös, koszos, levegőtlen busz jön, az lófasz de nem szolgáltatás.

nova76 2012.06.19. 14:41:58

@Karmalyn: "Hol van dugó vasárnap? Mutass róla képet, videót! Vagy inkább ne hazudj. Még hétköznap sincs dugó mióta 400 Ft a benzin, hát még vasárnap."
mihez képest dugó? Lehet hogy már nem állsz benne 2,5 órát csak 1,5-et. Mint ahogy írtam, Budakeszin lakom, fél 8-kor itt döcög az ablakom alatt a sor vége, ami a Moszkva Térhez megy. Most hogy vége a sulinak, a másik irányba döcög. Az a durva amikor legutóbb asszonykámat le akartam vinni a Moszkvához (késésben volt) és a budakeszi és a hűvösvölgyi út találkozásánál, 100m haladás alatt három 22-es busz ment el. mellettünk a busz sávban. Hétvégén is rengetegszer kerülöm el a főutat, pedig az lenne a leggyorsabb.

kpetya 2012.06.19. 14:43:14

@igazi hős:

túrót. este nuku forgalom mellett, lámpától f1-s versenyzőként indulva sem lehet zöld hullámot kapni.

hopptarisznya 2012.06.19. 14:45:26

Ilyen benzinárak mellett nem lenne jobb a BKV utazóközönségével fizettetni a BKV fenntartását?
Már nincs is dugó, annyian letették a kocsit, akkor meg mi ez a "dugódíj"?
Nálunk havi 50-60 megy el benzinre. Ennek a 2/3-a adó. Már a fővárost elhagyni sem lehet pluszpénz nélkül (kötelező 10 napos matrica)... Most még belül is fizessek, csak hogy a bkv-s tömegeket abba az álomba ringassák, hogy havi 10-ből oda-vissza lehet utazgatni a városban.
Ráadásul ez az intézkedés fog dugót eredményezni a Hungária körúton és a rakparton. Az autósok pénzén. Ha közben meglátok egy villamost, kapni fog egy marék követ a sín!

Az a baj, hogy a BKK már az ominózus buszsáv ügynél bemutatta, hogy mennyire nem látnak előre. Emellett sok jó ötletük is volt, és hajlandók is visszakozni, ha valami nagyon gáz ötlet nem jön be, de a dugódíjból nehéz lesz, mert jóval többe kerül, mint egy vödör busz-sáv festék, amit később csak áthúztak.

Szevasztok 2012.06.19. 14:46:57

@Karmalyn: "Te hajbókolj és fizess csak nyugodtan, ha neked az esik jól, Simicskának biztos kell már pár nyaraló. "

Ezt meg hogyan keverted ide?
A BKV finanszírozása mindig is megoldatlan probléma volt, ehhez mi köze a mostani kormányzatnak? (Azon kívül, hogy éppen ők vannak kormányon.)

Vannak dolgok, amiket nem lehet 100%-ban azzal kifizettetni, aki direkt használja. (Lásd még egészségügy, oktatás, honvédelem stb.) Ezért aztán a valós költségeket szét kell teríteni a társadalom nagy részére. És itt csak az a kérdés, hogy mi a szétterítés módszere.

Marcellusca 2012.06.19. 14:47:45

@ggaborx: Nem úgy kellene!
Összefogni és megvalósítani az álmukat, azaz még a dugódíj bevezetése előtt megcsinálni, amit terveznek.
Mindenki, aki a belső kerületekbe be akar menni, tegye le az autót a város/díjfizetés határán és szálljon át BKV-ra!
Csak egy napra.
Mindjárt kiderülne, hogy mennyire f@szság az egész kiépített infrastruktúra (P+R, metróvonal, járatoptimálás/-sűrítés, stb.) hiányában.

(Csak költői túlzás, mert tisztában vagyok vele, hogy a magyar képtelen összefogni /lásd: kommentek!)

hopptarisznya 2012.06.19. 14:47:54

@nova76: az agglomerációból befelé a torlódás nem sokat enyhélt, hisz ezek az emberek nem igazán tudják letenni a kocsit, akkor sem ha drágább a benzin.
De ugye itt most a Hungárián belül akarnak dugódíjat szedni!

kpetya 2012.06.19. 14:49:36

@nova76:
mert milyen luxus már a busz sáv és milyen környezetszennyező

Tina0611 2012.06.19. 14:51:02

@Transylvanianmixedgrill: Hova? Hát a híd közepére! Ott elfér! És ha odáig eljutottál, nincs más választásod, fizetni kell! :-))

Szevasztok 2012.06.19. 14:53:56

@kpetya: "aham, és mire menne a bkv ha mindenki letenné az autóját és bkvra ülne."

Persze az is káosz lenne, de hidd el az még mindig kisebb lenne, mint fordított esetben (gondolj csak bele, hány autó sofőrje férne be a buszok/villamosok üres helyeire - nem a csúcsforgalomról beszélek)

"Tudod, amikor bérletet veszek szerződést kötök egy szolgáltatásra. Adott időben jönnie kell egy tiszta, szép, légkondicionált busznak és adott idő alatt vigyen el egy másik megállóba."

Értem, hogy nem tetszik a BKV "szolgáltatása", de 2012-ben Mo fővárosában ennyire futja (és itt nemcsak az anyagiakat értem, hanem az egész rendszert a buszkarbantartótól a miniszterelnökig beleértve a választók felelősségét is!)

Mondhatnám azt is, hogy tessenek forradalmat csinálni.

Marcellusca 2012.06.19. 14:54:00

Ja, jönnek a nyújorki, oszlói, londoni meg egyéb példákkal. :(
A fentebb említett alternatívák hiányán túl, azért is sántít a 4-500Ft-os beszedés összehasonlítása (márminthogy itthon is "csak" annyit kellene fizetni), mert az ottani 4-500Ft-ok(nak megfelelő összeg) nem jelent akkora megterhelést az autósoknak!
Lásd: amerikai/norvég/angol/stb. átlagbér vs. magyar átlagkereset.
Ergo (létezem! :D): itthon max. 100Ft-ot kellene/illene beszedni!

Szevasztok 2012.06.19. 15:00:58

Egyébként meg meg lehetne bízni a hajléktalanokat a dugódíj beszedésével a piros lámpáknál. :-)))

kpetya 2012.06.19. 15:02:34

@Szevasztok:

ha ennyire futja akkor nem kellene hiú ábrándokat kergetni és a nem létező szolgáltatást mint kötelezően igény beveendő alternatívát propagálni. Emeljék fel a bkv jegy és bérlet árát a valós árakra és mindenki döntse el mivel szeretne járni.

kpetya 2012.06.19. 15:03:59

@Marcellusca:

másrészt pl a City is kisebb terület arányait nézve mint a bp övezetelképzelés.

hopptarisznya 2012.06.19. 15:04:12

A BKV most is százszázalékon megy csúcsidőben.
Erre is lenne ötlet: pl az ingyenes nyugdíjasutazást megszüntetni a csúcsidőben. Vagy bevezetni kedvezményes jegyeket csúcsidőn kívülre.

A dugódíjnak is csak úgy látom értelmét, ha a "dugót" megpróbálja tompítani azzal, hogy a csúcsidőben többet kérnek.

hopptarisznya 2012.06.19. 15:04:39

Ha pusztán az a cél, hogy a BKV-t finanszírozzuk, akkor miért nem küldnek ki minden pesti autósnak egy sárga csekket? Nem olcsóbb, mint a pénzünkön kiépíteni és fenntartani egy kamerarendszert?

Szevasztok 2012.06.19. 15:05:11

@kpetya: "Emeljék fel a bkv jegy és bérlet árát a valós árakra és mindenki döntse el mivel szeretne járni. "

Te is tudod, hogy ez nem járható út. Persze jól hangzik, de utópia.

nova76 2012.06.19. 15:05:51

@hopptarisznya: "az agglomerációból befelé a torlódás nem sokat enyhélt, hisz ezek az emberek nem igazán tudják letenni a kocsit, akkor sem ha drágább a benzin.
De ugye itt most a Hungárián belül akarnak dugódíjat szedni! "
Nyilván nem a Moszkva tér a cél, hanem ami mögötte van :-) Hidd el, ahogy engem sem érdekel se a dugó, se a dugódíj, mások is kocsival járnának, ha 800Ft lenne a benzin akkor is. Nekem is 300 méterre van a lakásom a közigazgatási megállóhoz képest. Mégis egy héten átlag 1-2x megyek a városba, sem anyagilag, sem kényelmi szempontból nem éri meg a BKV. Habár most elég sok helyen bevezettek itt nálunk parkolási zónákat, de még mindig lehet parkolni az utcákban. Úgyhogy aki akar meg tudna itt állni a közelben. De talán ha anyagilag kevésbé érné meg...

Szevasztok 2012.06.19. 15:09:50

@hopptarisznya: "Ha pusztán az a cél, hogy a BKV-t finanszírozzuk, akkor miért nem küldnek ki minden pesti autósnak egy sárga csekket? Nem olcsóbb, mint a pénzünkön kiépíteni és fenntartani egy kamerarendszert? "

Ezzel az a baj, hogy hetek alatt a sok bp-i autó eltűnne és lenne belőlük egy halom érdi, budaörsi, stb. autó.

igazi hős 2012.06.19. 15:10:28

@kpetya: Erre mit mondjak, hogy nem tudsz vezetni? Lehet, hogy nem nyomni kéne neki, hanem néha 60-nal csorogni és minden lámpa zöldre vált? Próbálhatsz győzködni, de amíg 30 perc alatt 70-es szakaszokon 25 km-t tudok megtenni, addig azt jó hangolásnak tartom. (Nem szoktam nagyon gyorshajtani, max +10-km/h.)

kpetya 2012.06.19. 15:13:43

@igazi hős:
te figyu, a hungárián 70 a megengedett. a zöld hullám meg azt kellene higy jelentse, hogy a megengedett sebességgel haladva mindig zöldet kapok.

igazi hős 2012.06.19. 15:13:55

@Marcellusca: Az ottani díjakat nem ismered eszerint. Neked mennyire jön ki a londoni dugódíj (8 font)? Ekkora különbség nincs a keresetekben. Szóval kicsi visszafogottabban, ha lehet.

kpetya 2012.06.19. 15:15:32

@Szevasztok:
ja mert máshol meg fel lehet emelni az árakat a valós ktghez. szvsz londonban , stockholmban is a valós árakat fizetik. ha a dugódíjat átvesszük akkor vegyük át azt is.

Transylvanianmixedgrill 2012.06.19. 15:16:24

@molnibalage:

Még egyszer, csak a te kedvedért idemásolom amit nem én, hanem Tarlós mondott, idézem, csak neked kiemelve a lényeget:

Kamerákkal ellenőrzött, akár bankkártyával igénybe vehető FIZETŐKAPUS rendszerre gondoltunk, ez jól bevált New Yorkban is, és ott nem akadályozza a közlekedést.

www.nepszava.hu/articles/article.php?id=561597&referer_id=toplist#null

Tehát NEM szerinted pofonegyszerű kétkamerás rendszer lesz, hanem fizetőkapus, amit amúgy kamerákkal ellenőriznének.

Szóval okostojás, te hová tennéd a kaput a Lánchídnál? Vagy az Erzsébet-hídnál úgy, hogy komplett Buda és a belváros ne legyen egy komplett dugó és folyamatos maradhasson a forgalom?

igazi hős 2012.06.19. 15:21:25

@kpetya: Nem azt jelenti. Ha nagyobb gyorsítások nélkül elérsz minden lámpát, az már zöldhullám.
A forgalom sebessége nem azonos az autóéval (kivéve az autópályát, ahol nincs leágazás), a lámpákat az előbbihez kell igazítani.

kpetya 2012.06.19. 15:22:05

@igazi hős:
oszt mennyi metro van az 1-2 zónában? Mekkora a dijfizetős terület aránya teljes londonhoz képest? mekkora az átlag kereset londonban?

igazi hős 2012.06.19. 15:22:33

@kpetya: Szóval 3000 forintos dugódíjat akarsz? Meggondoltad?

szmoker (Homo Trollicus) 2012.06.19. 15:23:10

@Szevasztok: 12 éve nem járok BKV-val, autóm van.
Túrót fogok én fizetni.

Szevasztok 2012.06.19. 15:23:48

@kpetya: "szvsz londonban , stockholmban is a valós árakat fizetik. "

Ne gondold...

kpetya 2012.06.19. 15:25:34

@igazi hős:
tévedsz, elindulok és egyenletes sebességgel, a megengedett sebességgel folyamatosan tudok haladni. Este ha egyedül vagyok én vagyok a forgalom :)

igazi hős 2012.06.19. 15:25:42

@kpetya: "mekkora az átlag kereset londonban? " Nem keresnek négyszer annyit mint mi. Szóval a 6-7-szeres dugódíj nekünk "olcsóbb". A metró száma és a méretek mellett a lakosságszámot is figyelembe veszed ugye?

kpetya 2012.06.19. 15:27:15

@igazi hős:
2-3ezer fontos fizetés mellé, a kiskörúton belüli részre miért is ne.

kpetya 2012.06.19. 15:28:43

@Szevasztok:
mert állambácsi ott is támogatja a helyi bkvt????

igazi hős 2012.06.19. 15:28:43

@kpetya: "Este ha egyedül vagyok én vagyok a forgalom" Szuper, ez esetben fizess 500 Ft/km-t, amennyibe a közvilágítás kerül. "Ne a zemberekkel fizettessék meg az autósok luxusvilágítását!"

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2012.06.19. 15:30:01

@Transylvanianmixedgrill: Okostojás, én leszarom, hogy mást mit mond. Ha van kamera, akkor nem kell kapu. Az autópályán sincs..

kpetya 2012.06.19. 15:31:19

@Transylvanianmixedgrill:

Wales és anglia között kell egy hídon fizetni, de csak ez egyik irányban. és ott olyan is volt annó, hogy egy laza mozdulattal a pontosan kiszámolt összeget bedobtad egy hálóba.

kpetya 2012.06.19. 15:32:26

@igazi hős:
kértem én világítást? Van saját.

igazi hős 2012.06.19. 15:32:29

@kpetya: Eszerint nem keresel nettó százezret? (Mindkettőből 250 behajtás jön ki.) Akkor neked tényleg luxus az autózás, hagyd abba.

igazi hős 2012.06.19. 15:33:40

@kpetya: Használod az utat, aminek kötelező része. Olyan nincs, hogy a lánynak csak "egy bizonyos" részére tartok igényt.

Globetrotter2014 2012.06.19. 15:34:38

Jó poszt.

Ez a blog elég magas szinten űzi az oknyomozó újságírást, lassan már ninjcs olyan "értelmiségi" aki hajlandó lenne az adott poltikai oldal kánonján túlnézni.

Riszpekt

kpetya 2012.06.19. 15:35:19

@igazi hős:
a közvilágítás a gyalogbékáknak van. fizessenek ők. az autón kötelező a kivilágítás.

kpetya 2012.06.19. 15:37:00

@igazi hős:
megint nem látod a fától az erdőt. semmi kifogásom akár a 3e fts behajtási díj ellen sem, ha azt a kiskörúton belüli részre vetik ki és sehol máshol nem lenne behajtási díj.

kcsortuleninrogyilszja (törölt) 2012.06.19. 15:37:50

@igazi hős:
"Szuper, ez esetben fizess 500 Ft/km-t, amennyibe a közvilágítás kerül."
Szerinted a közvilágítás az autókért van.
Juj.

Pierr Kardán 2012.06.19. 15:42:40

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: "Nem sok alternatíva maradt mára a BKV talpon tartására a Hagyó-Demszky tolvaj korszak után "

Végezzünk egy gondolatkisérletet, induljunk ki abból, hogy igazad van.

Tehát ha Hagyó-Demszky tolvaj korszak véget ért, akkormost nem lop senki a BKV-tól, tehát akkor ott számolatlanul áll a pénz.

Mivel a vak is látja, hogy a BKV nem termeli a pénzt, két következtetés marad:

- az a pénz most is kimegy a BKV-ból, csak most narancsra költik,
- nem Hagyó-Demszky lopta el a pénzt, hanem tényleg ennyibe kerül a BKV működtetése.

Mindkét következtetésből az jön ki, hogy kell a lóvé, tehát fizetni fogunk, mint a katonatiszt :-((

kpetya 2012.06.19. 15:45:43

@Pierr Kardán:
kell ez a bkv? akinek kell az fizessen érte.

nu pagagyí 2012.06.19. 15:46:53

Remélem, az én városom is bevezeti a dugódíjat kizárólag a budapestiek részére.

igazi hős 2012.06.19. 15:49:25

@kpetya: A kiskörúton belül vannak a dugók? Ilyen alapon már tökéletesen működik a dugódíj: a Várban.

igazi hős 2012.06.19. 15:50:53

@kcsortuleninrogyilszja: Az autósok egy része állítja, hogy az utak kizárólagosan értük vannak, ott másnak (jellemzően bringásnak) nincs helye. Akkor minden költsége is az övék, nem?

GG81 2012.06.19. 15:52:00

@Szevasztok: ez egyszerűen megoldható, márpedig minden aglós település autósától is beszedni... úgy mint a bkv is beszedi a jussát a szolgáltatott járatokért...
aki aglós és nem jön a nagyfaluba is szív, ez van..., de az sem járható, hogy egyik aglós se fizessen. aztán majd jönnek a városba hajtási díjak az aglóba, hogy a pöstieket is lehúzzák, mert csak kóricálnak arrafelé is...

igazi hős 2012.06.19. 15:52:52

@kpetya: Elhangzott már többször: az autósoknak ugyanúgy kell a BKV, mint az autó nélkülieknek. Nemhogy autózni, de még bringázni sem lehetne ebben a városban, ha nem lenne tömegközlekedés.

kcsortuleninrogyilszja (törölt) 2012.06.19. 15:56:33

@igazi hős:
Olyan eszméletlenül sérült logikai érvrendszered van, hogy az már fáj.

Játssz egyedül inkább.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2012.06.19. 16:00:02

Az írás arról szólt, hogy rövid úton b@nak át minket, és az EU-nak tett ígéretek közül megint csak az új adót, új díjat kell bevezetni, az új utat, új metrót és hidat nem...
Erre az itt ülő trollok egymást szapulják, ahelyett, hogy kivennék a fejüket a seggükből. Autós kontra BKV.
Észre kéne venni, hogy amíg marakodtok, a szemetek kilopják. Akár BKV-val jársz, akár kocsival.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2012.06.19. 16:05:14

@igazi hős: Amikor volt a BKV sztrájk, kb annyi történt, hogy tisztább lett a levegő, és pár nyugger nem tudott rákosról budára menni kifliért.

yxcvbnma 2012.06.19. 16:06:04

Tarlós a mocskos EU-ra mutogat, hogy ő miattuk kell bevezetni. Ő nem szeretné, de hát ha egyszer mocskosdemszky aláírta...

Basszus, ez annyira átlátszó...

Van x darab felsorolás, hogy milyen intézkedéseket kell meglépni. Érdekes módon a mocskosEU akkor és csak akkor fog megharagudni ha ránk, ha a dugódíjat nem vezetjük be...

Azért kíváncsi leszek a reakciókra, hogy ha bevezetés hatásaként bejön az alábbiakból pár dolog:
- a külső kerületekben a fákról is parkoló autók fognak lógni,
- az metróvégállomásokon csak a 3~4 metroszerelvényre lehet felférni a Kínából ismert tuszkolóemberek segítségével
- Dunakeszinél, Bicskénél, Tárnoknál kezd betelni a MÁV vonatok teteje (az utastér már 30 kilométerrel korábban)
- robogó, meg bicikli hegyek fognak lenni esténként a pályaudvarok környékén

Azoknak azt üzenem, akik szerint megfelelő a BKV szolgáltatási színvonal, hogy a jelenlegi utasmennyiséghez megfelelő. A Budapesten dolgozó vidéki (agglos) ingázók 45%-a, budapestiek 25%-a jár dolgozni autóval (www.ksh.hu). Na, akkor tessék még elképzelni azt, hogy ennyivel többen akarnak BKV-zni. Ja, új metró, villamos, busz, HÉV az nincs, sőt inkább a jelenlegi állomány is kidől...

Azokat meg akik luxusnak tartják az autót, gondolkozzanak el, hogy vajon egy európai országban 2012-ben tényleg a gazdagságot szimbolizálja az autó.

Én speciel ugyanott vagyok anyagilag ha kocsival járok be a munkahelyre, mintha BKV-val. Illetve mégse, mert naponta 1 órát nyerek. A költségekbe beleszámolva a kocsi fix költségeit is. A dugódíjjal persze már nem így lesz...

Tényleg van valakinek eladó robogója?

Patreides · patreides.blog.hu 2012.06.19. 16:15:43

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: "Tudomásul kéne venni, hogy a vidékiek nem akarnak többet invesztálni a Budapesti tömegközlekedésbe."

Tudomásul kéne venni, hogy a Budapesten befizetett adókból finanszírozzák a vidéket is, ha a Budapesten befizetett adókat mind Budapestre fordítanák, a főváros rohamos ütemben fejlődhetne, míg a vidék meggebedne.

GG81 2012.06.19. 16:19:07

@newtehen (egyszerű mint a faék - de működik): hol lehet? ki tudja? megtenni azt, hogy nyilvánosan kérdőre vonja ezeket a döntéshozó hazudozó szemeteket!? a vállalásokat, a kötelezettségeket, azt megkérdezni, hogy ebből miért pont az az egy pont elég, ha megvalósul, stb...
addig marad a blog, talán lesz 1-2 cikk, olyan újságíró, aki eljut szélesebb körökbe, de vajon, ahogy ez a blog is írja, lesz-e valódi rendszerváltás, miért nem leszünk holnaptól Dánia mondjuk!? a kommentek meg csak születnek... és akinek nincs autója, vagy épp nem érintené a zónahatár hát esztelenül tud bólogatni, végre nem neki kell fizetni! hogynemár...

igazi hős 2012.06.19. 16:21:26

@newtehen (egyszerű mint a faék - de működik): Én nem pont ezt láttam, pedig én a tömeg előtt járok. A BKV sztrájk alatt 50% kapacitás (főként a metró) működött, de még buszok is jártak.
Ha szerinted ugyanaz 4 napig taxizni, mint egész évben, akkor nincs miről vitatkoznunk.

igazi hős 2012.06.19. 16:23:26

@yxcvbnma: Nem az autó birtoklása, hanem a belvárosi használata "luxus". Érted a különbséget, vagy magyarázzam tovább?

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2012.06.19. 16:25:49

@GG81: Elszomorodok, hogy ilyen jól működik a jó öreg "divide et imperata"
Most éppen az autósok kontra nem autósok... :-( Mintha nem együtt szívnánk!

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2012.06.19. 16:31:23

@igazi hős: Abból, hogy Te nem láttad pont ezt, és a buszok is jártak, kikövetkeztetted, hogy szerintem a taxizás ugyanaz mint a buszozás.
Óbakker feladom. Igazad van. Mindegy miben.

Secnir 2012.06.19. 16:35:04

@yxcvbnma:
"Én speciel ugyanott vagyok anyagilag ha kocsival járok be a munkahelyre, mintha BKV-val. Illetve mégse, mert naponta 1 órát nyerek. A költségekbe beleszámolva a kocsi fix költségeit is. A dugódíjjal persze már nem így lesz...

Tényleg van valakinek eladó robogója? "

ingázó "lehetnék", vagyok.
napi 1 óra az nálam 2.
anyagilag ua., stimmt.
dugódíjat basszák meg.
robogómat nem adom el.

miheztartás végett:
BKV-val (beleértve az eü sétát a BKV-ig): 2*1h45p
autóval: 2*1h
robogóval: 2*45p

fülesboci 2012.06.19. 16:38:08

kb 10 éve lazán meglehetne a metro, oszt akkor még eu tagok sem voltunk.
az összespolitikus elmehet egyébként a picsába.

igazi hős 2012.06.19. 16:46:34

@newtehen (egyszerű mint a faék - de működik): "kikövetkeztetted, hogy szerintem a taxizás ugyanaz mint a buszozás." Ezt a 'logikus következtetést' hogy sikerült ebből a mondatomból: "Ha szerinted ugyanaz 4 napig taxizni, mint egész évben, akkor nincs miről vitatkoznunk. " levonnod?

NickFry 2012.06.19. 16:52:05

szoval lesz ket hid 10 savja ahol at lehet menni ingyen autoval at a dunan budapesten, az eddigi 30 sav helyett. a margit hid felujitasa (4sav) is eleg nagy hatassal volt a tobbi hid hasznalhatosagara.
tehat ha nem akarsz fizetni: allhatsz par orat a hungarian, mire atersz. ha fizetsz akkor eleg kenyelmesen atjutsz budara, persze a kulso utak tulterheltsege miatt (keresztezodesekben allo autok) elkepzelheto, hogy a fizetos teruleteken is dugo lesz. a mostani forgalom 50-65%-a fogja kb kifizetni a dugodijat naponta, mivel nem lehet ugy munkaba jarni, hogy az ember 4 orat ul a a dugoban. a bkv nem lesz addigra alternativa. a bubi lehetne, viszont a bubi pontok a fizetos zonan belul vannak + nincsenek parkolok ahol megallhatnal..
a hungarian beluli dugodijhoz kellene meg legalabb 8 savnyi hid valahova az m0-as hidak es a lagymanyosi/arpad hid koze.
bkv szempontbol nem artana az emlitett gyorsvasut. biztos segitene ha elkeszulne a 4es metro, bar az 2013ig eselytelen. meg azert kifizetni annyi penzt hogy legyen a rakoczin egy savval tobb. ami ugy is dugodijas ut, tehat nem oszt nagyon. persze dugodij hataraig csak egyik oldalon megy el..
ott lett elkurva valszeg, hogy bevezettek az autopalyakat kb budapest belvarosaig.

igazi hős 2012.06.19. 16:53:21

@Secnir: Akkor is ilyen impozáns az autó előnye, ha félbevágod az utadat és valahol a Hungária magasságában átszállnál? Mert hogy pont erről szólna a dugódíj: ott autózz, ahol van hely és ott tömegközlekedj, ahol az is megfelelő. (Most tekintsünk el attól a "szépséghibától", hogy nincs elég parkoló az átszállóknak.)

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2012.06.19. 16:55:38

@igazi hős: Nem érdekelsz. Igazad van. Te vagy a császár. Megnyugodnál végre? Vedd már észre inkább az igazi problémát.

yxcvbnma 2012.06.19. 16:58:15

@igazi hős:

Magyarázd tovább légyszíves.

Én a magam földhözragadt módján nem látok benne luxust.
Vannak eszközök (autó, gyaloglás, bicikli, motor, bkv, taxi, vonat stb) amelyek segítségével tudok közlekedni, intézni a dolgaimat.
A különféle szempontok alapján döntöm el melyiket használom. Mellékszál, de konkrétan a belváros közepén dolgozok...
Nekem úgy jött ki a matek, hogy egyárban van az autó és BKV, de az autó előnyösebb több szempontból. A havi bérletnyi benzinből én kb másfél hónapig járok be dolgozni kocsival. Ergo nekem a BKV a "luxus".

De ha ellehetetlenítik is az autókat, akkor inkább váltok robogóra, mert a BKV biztos hogy letérdel ebben az esetben. Esős napokon meg majd gyűjtőjegy, vagy mittomén:S

-----------

De mindez akkor is mellékes dolog, mert ez a dugódíj miről is fog szólni?

Bevezetik, akik nem érintettek hevesen bólogatnak, hogy ej de jó, hiszen a bevételből ígérnek buszt, P+R-t, ingyen sört, örök életet. Majd a Centrum (vagy valamilyen hasonló) üzemelteti, oszt az előzőleg kalkulált 20 milliárdból az üzemeltetésre elkönyvel a cég 18-at, a maradék kettőből pedig talán letérköveztetnek a Közgéppel egy-két utcát. A górék meg vesznek még ferrarrit meg rojszrojszot, de nem is baj, mert emiatt 4 évente ki lehet őket pattintani a helyükről a közharag/közirigység segítségével, amikor jönne az új garnitúra embere...
Majd x év múlva -amikor az emberek már elfogadták a dugódíjat - elkezdődik a bicikli/motor/járdaadó bevezetése. Mert ugyan a parkolási, meg dugódíjból egy darab buszt se vettünk eddig, de ha a járdaadóból becsszó, hogy lesz busz, P+R, ingyen sör, örök élet. A nem érintettek persze majd bólogatnak, és innentől ismert a történet.

-- dr kotász -- (törölt) 2012.06.19. 17:10:13

@fülesboci: "kb 10 éve lazán meglehetne a metro, oszt akkor még eu tagok sem voltunk.
az összespolitikus elmehet egyébként a picsába. "
Ha '96-ban nem utasítják el, hogy az Oroszok államadsság-törlesztés címén megépítsék, akkor már rég. Csak akkor páran most jó néhány milkával szegényebbek lennének...

Inkább élhető várost kellett volna csinálni, nem liberálisat!

InTheGajd 2012.06.19. 17:21:50

Én még most sem értem, hogy ennyire felelősségteljes és fontos pozíciókban hogy ülhet ennyi felelőtlen, hozzá nem értő ember akik csak a pénzbehajtáshoz értenek és a saját zsebüket tömik. Rendszerváltás mi? Aha, az....

Szevasztok 2012.06.19. 17:22:13

@kpetya: "a közvilágítás a gyalogbékáknak van. fizessenek ők. az autón kötelező a kivilágítás. "

Ezt hívják autós-sovinizmusnak...

dr. Bubó 2012.06.19. 17:24:19

@Szevasztok: ja rögtön sovinisztázod... te rohat zöld náci

van benne valami... fizesse a agyalogos... a lámpák aljára zseton bedobón bedosz és kigyullad egy ucca szakaszon a lámpa...

vagy méter arányosan fizeted egy beépített gps szel mérve

Szevasztok 2012.06.19. 17:26:22

@newtehen (egyszerű mint a faék - de működik): "Elszomorodok, hogy ilyen jól működik a jó öreg "divide et imperata"
Most éppen az autósok kontra nem autósok... :-( Mintha nem együtt szívnánk!"

Ebből a körből csak úgy lehet kilépni, ha végre egyszer nem azt néznénk, hogy a konkrét intézkedés jó-e nekem személy szerint, hanem azt, hogy jó-e az egész közösségnek.
És ha jó a közösségnek, akkor elfogadom (sőt támogatom!) akkor is ha számomra áldozattal jár.

Szevasztok 2012.06.19. 17:29:50

@dr. Bubó: "van benne valami... fizesse a agyalogos... a lámpák aljára zseton bedobón bedosz és kigyullad egy ucca szakaszon a lámpa...

vagy méter arányosan fizeted egy beépített gps szel mérve "

Egyébként ha már itt tartunk a közvilágítást az autósok is élvezik - aki hajtott már át falun, ahol nem volt közvilágítás, az tudja milyen sz*r.

mojszipupi 2012.06.19. 17:33:53

Ua mint MÁV és tetves IMF....csak itt BKV és tetves EU (no meg demszky meg a mocskos szdsz :o Megy ez mint a karikacsapás. Most akkor ez lesz a Nagy Nemzeti Behajtás Kft? :D

mojszipupi 2012.06.19. 17:33:53

Ua mint MÁV és tetves IMF....csak itt BKV és tetves EU (no meg demszky meg a mocskos szdsz :o Megy ez mint a karikacsapás. Most akkor ez lesz a Nagy Nemzeti Behajtás Kft? :D

igazi hős 2012.06.19. 17:34:43

@yxcvbnma: AZ autózás kapcsán nem a "látványosan drága", hanem az "értelmetlenül drága" értelemben használják. (Én nem véletlenül tettem idézőjelbe.)
Ha a Belvárosban dolgozol, akkor semmiképpen nem lehet olcsóbb az autó, mert kihagyod a parkolást. Ha a céged fizeti, akkor is te fizeted, csak nem a nettódból, hanem a bruttódból. Ez egy nyilvánvaló külső költség, amit nem veszel figyelembe. Ha a reggeli tömeggel jársz, akkor azzal, hogy nem teszed le az autót valami értelmes külső helyen, azzal lehet, hogy több időt veszel el a többi autóstól, mint amennyit te megspórolsz. Abban az időben ők is tudnának hasznosat csinálni (ha mást nem, többet ülnek a tv előtt, több sört isznak és több bevétele lesz a kormánynak), ezt sem számolod. Pedig ez a tétel magában sok milliárdot jelent.
És persze ott van pár nehezen vagy hosszú távon forintosítható költség, a helyben lakók levegő- és életminősége.
Egyébként meg nem kötelező a BKV, a robogó kényelmetlenebb, de középtávon olcsóbb megoldás. A bringa még olcsóbb és még kényelmetlenebb.

GG81 2012.06.19. 17:36:21

@yxcvbnma: teljesen jogos! oh, már az alapparkolási díjak bevezetésekor ez volt a hivatalos mese, hogy P+R lesz, meg tömegközlekedés fejlesztése. erre van a Centrumos faszinak egy rojsz-rojsz fantomja, amit jól lebilincseltek a belvárosban (http://index.hu/belfold/budapest/2012/06/18/megbuntettek_a_volt_centrum-vezert/)!

aztán jött a parking kft pár éve, ők mondták, hogy már mostmár télleg a parkolásidíjakból p+r lesz! lett?, loophaszt lett!

erre jön a dugódíj... esztelenmód, meg hídadó... tiszta ötletelgetés, kilátástalan próbálkozások és ami a legfőbb hazudozások. közben meg a hol a zsé, amit már most befizetünk autósok ilyen-olyan bkv-t (már bkk-t is) megsegítés címen???

GG81 2012.06.19. 17:43:48

@Szevasztok: nah, ez egy álomkép... ez nem japán! sajnos.
persze lehetne fizetni dugódíjat, meg kell is majd... de ötletelgetésre... 10-15 év (parkolási díjak->bkv és p+r fejlesztések) folyamatos hazugságra nehéz jóhiszeműen aztmondani, hogy még ezt is befizeted, mert most már elhiszed, hogy ettől már tényleg látható fejlődést fogsz érzékelni... (subba.blog.hu/2012/06/15/regen_minden)

mindezt úgy várják el, hogy fizesd, hogy a részükről vállalt kötelezettségeiket pedig ki sem mondottnak gondolják... pl. az az 1-2 hiányzó dunahíd...
a dugódíj részleteinek teljes kidolgozatlansága mellett pedig támogatót találni az érintettek között... pl. környezetvédelmi besorolás szerinti szorzó, dízel felár, stb... hogy az emberek is felkészülhessenek! mindezt alig egy év múlva!!! noormális? (azt azért borítékolom, hogy a városházára izadságos munkát végző bejárók szuperkedvezményeket kapnak a közterületi parkból kialakított megaparkolójukban ingyen állva naphosszat a város szívében) talán itt kezdődne ez a mindenki nyel egyet a köz érdekében dolog, ha ezek a komcsi kiváltságok szépen lassan megszűnnének!!! ámen!

igazi hős 2012.06.19. 17:54:02

@Szelesztia: Demagóg, ostoba Tarlós ellen demagóg, ostoba blog. Tüzet tűzzel?

Ironfist 2012.06.19. 18:01:32

@DFK:
"Felesleges: ugysem értik, mert nem akarják érteni. Mert akkor a felelősséget is vállalni kellenne...."

Óóóójeee, kiszólt a gödörből a lyuk :D Nagyarcúan idemondja a "libsibolsik"nak, egy fideszes (Igen, egy FIDESZES!!!), hogy fölösleges nekik magyarázni, mert úgysem értik?? :D Ezzel, barátocskám, tökéletesen leírtad az összes - de tényleg: az összes - fideszest. Mindet.

yxcvbnma 2012.06.19. 18:07:52

@igazi hős:

A parkolási díjat nem kell fizetnem, mert van még pár hely, ahol nem kell fizetni. Egyfajta szimbiózis alakult ki az ott lakók és pár ott dolgozó emberben. AZ ott lakók fél hét, hét körül mennek el (igen, belvárosban laknak, és autóval járnak, hiába ideológiailag ők se elég képzettek), és akkor felszabadul pár ingyenes hely, ahol én le tudok parkolni. De nem reklámozom hogy hol, mert hátha díjasítják (tervbe van sajnos:S).

Sok időt meg nem veszek el az autóstársaktól, mert reggel fél hétkor zöldhullámmal be lehet menni Újpest Városkaputól a Bajcsyig. Csak kicsit ki kell ismerni a lámpákat. Egy hely lóg ki, a nyugati felüljáró utáni lámpa, ott néha piros fogad. Fél órával később persze már más a helyzet, de az engem nem érint. Még jobb is hogy korábban beérek, mert így reggel van egy órám, amikor a többi kollégától nem zavartatva tudok dolgozni. Hazafelé meg 3 körül, még a csúcs előtt megyek, és abszolúte jól autózható akkor is a város (30km/h-s átlagsebesség).

---------

De ha már ennyire javaslod, fogékonnyá váltam a P+R-re. Nem veszem a szívemre, hogy mennyi időt rablók el a polgártársaimtól.
Kérlek sorold fel az általad értelmes külső helynek mondott parkolókat, ahol át tudok szállni BKV-ra (lehetőleg valamelyik törzshálózati járatára, a félóránként járó 1xx számú járat nem számít). Ahol nem zavarom a helyieket (lakótelepek, családi házas övezetek kiestek). Ahol este még meglesz a kocsim (meg a kereke is), és nem egy áruházhoz tartozik, és akad még szabad hely, és kevesebbe kerül a parkolás 20 munkanapon, mint amennyi most a benzinre költök.

Értem én mit mondasz, meg képviselsz. Elméletben igazad is lenne. De a valós élet az nem hasonlít Transport Tycoonhoz.

etruszk 2012.06.19. 18:46:18

@igazi hős: "Akkor is ilyen impozáns az autó előnye, ha félbevágod az utadat és valahol a Hungária magasságában átszállnál? Mert hogy pont erről szólna a dugódíj: ott autózz, ahol van hely és ott tömegközlekedj, ahol az is megfelelő."

Kedves felebarátom: ott autózom, ahol jónak látom. Ha megdrágítod ( megdrágítják) vagy ellehetleníted, akkor drágább lesz minden a belvárosban. A szemétszállítás, az élelmiszer, a szolgáltatás. Ezért az emberek inkább majd a külvárosban veszik ezeket igénybe. Budapest nem London.
Lehet próbálkozni.

Horizont 2012.06.19. 19:13:00

Hazudunk mi is éjjel is nappal is!!!
Dugódíj, hídpénz? Valamit be kell szedni minél többet minél előbb. Kuszaszemmel biztos jókat tanácskoznak: te ezt szedd be, te azt szedd be, majd megkérdezzük Viktort ő beszedte-e ?
Én meg azt mondom bekaphatják:)
Ja Demszky az emlékiratait írja :DDDDDD És leszar mindenkit:) Mondjuk mi is őt:)
Zero jó kis munka a poszt gratulálok !

Szelesztia 2012.06.19. 19:18:30

@igazi hős: Nincs abba semmi demagóg. Olvasd el a többi bejegyzést is, talán kinyílik a szellemi szemed.

Tananarive 2012.06.19. 19:23:56

A nyóckerbe is kell majd fizetni? (költői). És ha valaki célirányosan hajt be? A kedves nejek majd kapják a videót párjuk szokásairól. Lehet, hogy budai lakos.

Tananarive 2012.06.19. 19:33:10

Mi van az őslakosokkal. Fizetniük kell? Óbudát még csak nem régen csatolták Pesthez.Honnét tudná a kívülállója mi a járás.

Ironfist 2012.06.19. 19:44:10

@Anti Anyag:

"Mégis mi a lófaszt csinálhatott volna?"

Jaaaa, hazudott, de ha fideszes, akkor jó, mert mást nem tehetett? Kérdezek valamit. Mikor megtudtad, hogy a Gyurcsány hazudott, akkor is ez volt a reakciód? Hogy mégis mi a lófaszt tehett volna?

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: "Tudomásul kéne venni, hogy a vidékiek nem akarnak többet invesztálni a Budapesti tömegközlekedésbe."

És azt is tudomásul kéne venni, hogy azért, mert te sulykolod, még nem lesz a Gyurcsányból adóhamisító, meg közokirathamisító. Ellentétben edvenc Schnittplagiddal, de ugye róla feltétlenül le kell mosni a gyalázatot, ha kell, másra terelve a dolgot, olyasvalakire, aki már évek óta senkit nem érdekel.

high up! 2012.06.19. 19:53:45

Koptatjátok itt magatokat lúzerek, ahelyett hogy cselekednétek. Ha kijön a legújabb sarc, akkor

NYOMÁS TAXIS SZTRÁJKOT SZERVEZNI, MINT ANNO 1990-BEN!
Majd abból érteni fog a kormány.

Csak az a baj hogy ti magyarok, született lúzerek vagytok ahhoz, hogy megmozdítsátok magatokat az elnyomások ellenében. 2006-ban voltatok a legnagyobb lúzerek, amikor nem mozdultatok meg az öszödi hazudozó ellen. Még ma is ennek a következményeit szívjátok. Csak most már Orbántól is, mert rájött arra Oligarcha Viktor, hogy a magyar akkora birka, hogy akár Nyócéven át is lehet a falhoz vezetni. Majd hülye lenne nem megtenni.

Ironfist 2012.06.19. 20:07:49

@high up!:
Mi az, hogy "ti" magyarok? Te nem vagy magyar? Mert ha meg nem, akkor mi a fasz közöd is van mindehhez?

igazi hős 2012.06.19. 21:09:34

@yxcvbnma: Nincs P+R, ezt már Tarlós elvtárs is megmondta. A szerencséseknek (aki jó irányból jár be) akad egy kevés, de alapvetően nincs. Az egész poszt erről szól, ha visszaolvasol, én is írtam.
"Ahol nem zavarom a helyieket (lakótelepek, családi házas övezetek kiestek)." Most nem pont valaki helyére rakod le az autót? Akkor miért lenne más a XIII-ban lerakni, mint ahol most teszed?
Most már kíváncsi vagyok melyik kerületben dolgozol, ismerek nyúlfarknyi utcarészeket a I. és XII. kerületben ahol nem kell fizetni, de nem tuti hely. (Persze ha te vagy az első, akkor nincs gond.)
A leírtak alapján te vagy az 5%, aki nem növelné a dugót, de megszívta. Én is a tömeg előtt megyek, ha autózom, viszont ha kitalálnák, hogy csak reggel 7-től van díj, akkor 6:50-kor dugó lenne. Szerencsés esetben legalább a fél nyolcas torlódás csökkenne, de ez sem biztos.

igazi hős 2012.06.19. 21:14:27

@etruszk: Jól látod, én vagyok minden mögött. "Mögöttem is én állok." Egyébként meg majdnem a város szélén lakom, ezért csináltam, de lebuktattál. Most kitalálok valami más autósszívatást, amit az unokahúgom, a főpolgármester majd lenyom a torkotokon.

igazi hős 2012.06.19. 21:15:32

@Szelesztia: A poszt csak az evo tévé szintjén értelmezhető, simán elmegy kormányszóvivői tájékoztatónak.

Secnir 2012.06.19. 22:15:34

@igazi hős:
"Akkor is ilyen impozáns az autó előnye, ha félbevágod az utadat és valahol a Hungária magasságában átszállnál? "

hát nekem a hungária kibaszottul nem esik útba.
ami meg útba' esik, ott incs parkoló, ofkörsz. legfeljebb egy meki.

Szelesztia 2012.06.19. 22:47:59

@igazi hős: Akkor szerintem sem kormányszóvivői tájékoztatót, sem bármilyen írásos dokumentumot nem vagy képes értelmezni. Semmi baj, nem a te hibád. Sok hülyét gyártottak az országban.

igazi hős 2012.06.20. 00:21:00

@Szelesztia: No akkor ezt megbeszéltük. Kérdezz meg valakit, hogy melyikünk a hülye, ha te hiszed a kormányszóvivőnek.

igazi hős 2012.06.20. 00:27:56

@Secnir: A Hungária gyűrűről volt szó a dugódíj kapcsán, az hogy ott épp Róbert Károly vagy Könyves Kálmán, nem igazán számít. Ha egyik sem érint, akkor miért zavar a dugódíj? (Ha netán budai oldalon jössz, akkor passzolok, ott legfeljebb a HÉV megállókhoz közeli paneleknél tudnám lerakni az autót, délről még ennyi sincs.)

Nash vs. Keynes 2012.06.20. 04:40:15

@Pierr Kardán: de az is előfordulhat, hogy a BKV összes busza villamosa metrója rohad és holnap leáll, kilyukad, kiég, füstöl és ráz, mert ahelyett, hogy lecserélték volna őket az elmúlt 20 évben alfa busz káeftéken, reklám cégeken és mindenféle emília keresztnevű hölgyeken át eltüntették a lóvét. Ha pedig vettek mégis valamit (legdrágább villamost európa legkorruptabb cégétől) akkor arról kiderült, még attól is drágább..
de persze ez csak fikció. Erre biztos nem kell pénz a békávének.

Vidéki 2012.06.20. 08:09:56

„Ez alapján persze már sokkal érthetőbb: az EU-nak beadták, hogy
- 2012 végén már utasok százezrei fognak utazni a 4-es metrón
- 2013-ig építünk rengeteg P+R parkolót, felújítjuk a vonalakat, veszünk új járműveket, növeljük a kapacitást
- meglesz a Körvasúti körút új Duna-hidakkal
- majd utána bevezetjük a dugódíjat.”

A dugódíjat a politikusok varázsszerként mutatják be:

Azt hiszem, a budapesti választópolgárok nagy hibát követtek el, amikor nem Horváth Csaba elvtársra, az MSZP polgármester jelöltjére voksoltak, aki azt ígérte, hogy ha megválasztják ingyenes lesz a tömegközlekedés Budapesten.

Ha ő ilyen erőset tudott ígérni, akkor bizonyára volt egy titkos csoda receptje a megoldásra.

Később felfedte, hogy ő is a dugódíjból akarta az "ócsítást" egyszerűen megoldani.

RobÚr 2012.06.20. 10:32:30

@nova76:
Juj bazdmeg.
Az autó a gazdagság jele.
Elmész te a picsába, kinek hiszed magad? :)

BPO654 2012.06.20. 11:47:01

"Ezt a tervet bevonta az EU a szerződésbe, de ebből csak a puszta dugódíjat akarják Tarlósék megvalósítani, se új hidak, se új körút, de új BKV-járművek, se többlet BKV-kapacitás, se P+R parkolók ...akkor most ki ver át kit?"

Kinek volt arra 20 éve hogy mindezt megtegye, megépítse, megvegye??? Tarlósnak??:P

A dugódíj igenis feltétele a négyes metrónak minden szerz-t Sky írt alá nehogy már a tényeket letagadjuk szerzőkém.:D
Már 2003-ra ÍGÉRTE D GÁBOR EXFŐPOGÁCSA, H KÉSZ LESZ.

Ja az M1-M7 buszsáv meg igenis kellene. Az agglo járuljon hozzá a ktg.-ekhez. B.örsön mennyi egy telek??????:DDD Pöffeszkednek az autóikban ugatnak, de pénzt azt nem adnának semmihez viszont elvárják, h a budaörsi villájuk Hörmann garázskapujátóll a belvárosi iroda-mélygarázsig akadálymentesen 12 perc alatt bejussanak. Hát rohadjanak meg. Pénz pedig kell a BKV-ra és kész, tök mind1 mit mond Dorner Lajos a Vekétől, és mit mond bki más.
Ha nincs pénz nincs szolgáltatás járatritkítás jöhet. ennyi.

Az M5 ötös metró pedig még 2050-re sem lesz kész!!!
Leírtam egy tervet rá hogyan kéne megcsinálni;
M3 úgyis felújításra szorul, tehát Eu-s pénzből azt fel kell újítattni, ezután pedig két db egymegállós szakszt kell építeni és kész az ötös metró. Azaz, szépvölgyi út-Nyugati tér az egyik egy megállós szakasz, a másik meg az 1972 óta tervezett (!!!!!!!!!!!!!!), Kálvin -Boráros szakasz, Így a sztendrei-csepeli hévek összekötésre kerülnének, és metróvonallá avanzsálnának, és bizony bizony amitől itthon sokan ódzkodnak lenne egy KÖZÖS HASZNÁLATÚ SZAKASZ; a Nyugati- Kálvin szakaszt M3 és M5 szerelvényei közösen használnák. Lehet tanulmányozni a new-yorki, londoni, és ha holnap jön Rékuc akkor meg pláne a stockholmi metrót, ez utóbbiban egyébként gránitsziklába vájt állomások vannak itt meg nyavalyognak h milyen "nehéz" talajviszonyok vannak a M4 építésénél...................:D Hozzátenném még, h M3-on az Arany János utcai megállót ki kellene iktatni, h a metrók haladása biztonságos legyen és Én még a Pöttyös utcai megállót is kiiktatnám. Felmérések szerint a belvárosi lakosság inkább felszínen utazna (14-47 összekötés)! A közös használatú szakasszal semmi baj nem lenne a felújításba be kell venni EU-s pénzből megcsinálni és kész. Moszkvában akár 70 mp-es követésoi köz is előfordul, régen csúcsban az M3-on is 90 mp.-ként jöttek a metrók egymás után, New-Yorkban és máshol is meg tudják ezt oldani, csak itthon keresnek kifogásokat... .:D Hamarabb készen lenne így mint 2050.

nova76 2012.06.20. 15:31:25

@RobÚr: Miért? Szerinted mindenkinél alap dolog kellene legyen? Mint a cipő a lábadon? Aki nem bírja fizetni, annak ne legyen autója! Egy autó fenntartása minimum 20-30eFt/hó (nagyon a minimum). És utána sír hogy nincs pénze? Én meg amilyen hüle vagyok, a végén még megsajnálom.... Ma is 2 órát ültem a dugóban, pedig még mindig 400Ft fölött a benzin ára.

yxcvbnma 2012.06.20. 16:28:43

@nova76:
a luxus, és mindenkinek kellene legyen között egész széles a skála. Próbáld a világot ne digitálisan (egybitesen) értelmezni. Bár saját magad is azt írod, hogy hülye vagy, így talán érthető...

Aki havonta ki tud fizetni 20~30 ezret, akkor abból még tudunk pénzt kihúzni? Nem érzed, hogy ez egy kicsit sánta logika? Vagyis a nemautósoknál marad havi 20~30 pénz, nosza, meg is van az új adóbevételek forrása
(a gyengébbek kedvéért: szarkazmus):))))

igazi hős 2012.06.20. 16:58:09

@yxcvbnma: Órákat ülni a dugóban, na az a luxus. Ma reggel 9:15-kor a Heim Pál kórház előtt a sor vége a felüljárón állt. 10-kor mentem a Hungária mellett, megint a bringa volt a gyorsabb, mint az autós forgalom.
Nekem megérne napi 4-500 forintot, hogy 14 km-t fix 20 perc alatt tegyek meg autóval. Persze ez csak akkor valósulhat meg, ha ezt a pénzt arra fordítják, hogy más letegye az autót, lásd a cikk végén az áthúzott részt.

yxcvbnma 2012.06.20. 17:31:32

@igazi hős:
Ülni a dugóban tényleg luxus. Én ma reggel fél nyolckor zöldhullámmal végigmentem a Újpest-Bajcsy útvonalon. Egy helyen kaptam pirosat, amikor balra kikanyarodtam a Vácira (ez ugye érthető). Délután 3kor ugyanez visszafelé, asszem két helyen kaptam pirosat, amiből az egyik arról szólt, hogy egy autós ráért 30al lődörögni a Bajcsyn és kiestünk a zöldhullámból...
Mindenre lehet mondani példát, de az ellenkezőjére is.

Nekem is megér napi 400~500 forintot naponta 12 kilométer autóval. Kb ennyi az üzemanyag, szerviz, amortizáció költsége. De ha bevezetik a dugódíjat, akkor már 900~1000 Ft lesz, na az már sok.

Tegnap javasoltad, hogy ne a célomig menjek autóval, hanem rakjam le XIII-ban a kocsit, és szálljak át BKV-ra. Ez a megoldás azért lenne más, mert havonta 9 rugó plusz kiadásom lenne bérletre, oszt a 105-ön hosszabb ideig is tart az út. Metronál meg át kell szállni, ami megint csak idő.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.06.20. 18:23:16

@BPO654:

A dugódíj igenis feltétele a négyes metrónak minden szerz-t Sky írt alá nehogy már a tényeket letagadjuk szerzőkém.:D
Már 2003-ra ÍGÉRTE D GÁBOR EXFŐPOGÁCSA, H KÉSZ LESZ.
- Gondolom azt is elolvastad, hogy Demszky dugódíjat csak abban az esetben vezetett volna be, ha utasok százezrei fognak utazni a 4-es metrón, építünk rengeteg P+R parkolót, felújítjuk a vonalakat, veszünk új járműveket, növeljük a kapacitást, meglesz a Körvasúti körút új Duna-hidakkal

Ja az M1-M7 buszsáv meg igenis kellene.
Semmi akadálya, hogy épüljön a Budaörsin egy plusz sáv.

B.örsön mennyi egy telek?
- Hát Nyíradonyban? Hogy jön ez ide? Mi köze a dugódíjhoz a telekárnak onnan 20 km-re???:

Hát rohadjanak meg. Pénz pedig kell a BKV-ra és kész, tök mind1 mit mond Dorner Lajos a Vekétől, és mit mond bki más.
- Előszőr is te is rohadj meg. Másodszor gondold végig:
Bevezetik a dugódíjat, hogy abból támogassák a BKV-t.
Leteszem az autót, ezáltal nem fizetek dugódíjat, miáltal a BKV-nak nem lesz több forrása, de feladata (én) igen.
Ezért baromság ez az érvelés, hogy BKV-ra kell a pénz. A BKV a helyett, hogy számolatlanul önti a buszokba a motorolajat, újítsa fel a motort. Ja hogy az értéknövelő, azt meg tilos, ellenben a motorolaj üzemeltetés. Igaz, egy busz motorjának a felújítása akár már hónap után is rentábilis tud lenni.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.06.20. 18:28:17

@nova76: Egy autó fenntartása minimum 20-30eFt/hó (nagyon a minimum).

Sorold már légyszi fel, hogy milyen elemekből jött ki ez az összeg!

nova76 2012.06.20. 19:44:18

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:

Nekem egy 10 éves suzukim van és ki ne találja senki hogy egy új autó olcsóbban kijön mint 30e, mert ha elosztod 10 évre a minimum 2M-os árát, akkor máris kiszaladtál az általam jelzett összegből.
Erre a suzukira idén 70e-t költöttem javításra, hamarosan megyek vizsgáztatni, az még legalább egy 50-es lesz. A nyári gumicsere is erre az évre esett, az 60e. 14e a kötelezőm (B10), de lehetne akár 40e is. Nem is tudom mennyit fizetek súlyadót. És ügye havi 25-30e a benzinköltség, ami 2db 30-32 literes tankolásból áll össze (és volt már rosszabb is, amikor 20km-t mentem munkába és 20-at vissza, akkor kb. 4-5x tankoltam egy hónapban). És ugyan a kocsit örököltem, de ez maximum azt jelenti hogy nem volt plusz kiadásom, de lemondtam 4-500e bevételről, hogy megmaradjon. Ha a belvárosba jársz vele, akkor még a napi parkolást is számold (ott lesz a dugódíj is). Számold ki hogy mennyi pénzed maradna, ha nem lenne kocsid. De úgy mindenestül. És ügye van olyan aki emellett megveszi a BKV bérletet is. Ha mondjuk a Moszkva tér környékén dolgoznék, én is a 22-es buszt választanám, és a kocsi mégis maradna.

nova76 2012.06.20. 19:51:29

@yxcvbnma: Szerintem a luxus az, amire nincs szükséged. Autóra az esetek 99%-ban nincs szükséged. 40 éve még alig volt olyan, akinek autója volt. Ma meg már egy családban a két autó sem luxus egyeseknek.

Meridian74 2012.06.20. 20:16:56

A dugódíjat akkor tudjuk elfogadni - az autósok nevében mondom, és sztem ezzel mindenki egyetért - ha a Budapest vezetését akkoriban (2000-2010) végző vezető beosztásban lévő személyeket egyöntetűen elítélik, és teljes vagyonelkobzások mellett minimum 10 évre lecsukják egy fegyházban (nem a kecskeméti v szombathelyi luxusbörtönben!).

Olyan a világon nincs, hogy nincs felelőse a BKV és Budapest csődtömegének. Ezért nem a melós a felelős, mert azokat szívfájdalom nélkül azonnal kirúgták, ha baj volt velük.

igazi hős 2012.06.20. 20:20:10

@yxcvbnma: "Mindenre lehet mondani példát" Attól, hogy te nem a csúcsforgalomban jársz, nem tagadod, hogy van csúcsforgalom és torlódás/dugó. Más is írta, hogy korán jár, nem érinti a reggeli dugó. Én is korán járok, ha lehet. (Amikor reggel 6-ra jártam és 3-kor már elhoztam a fiamat a bölcsiből, akkor sose volt gondom a forgalommal, az Üllőin és a Körúton is zöldhullámmal mentem. Nálad is elmúlik majd ez a szabadság, ha több emberhez kell igazodnod.)
"Nekem is megér napi 400~500 forintot naponta 12 kilométer autóval." Nem azt olvasod, amit írtam, a fix 20 perc éri meg az extra költséget nekem. Nekem a BKV havi 9000, az autó 16000 (plusz még ugyanannyi a km független költség), az autó+BKV 21000 (ebből 6400 a P+R), az első napi 110-120 perc, a második 60-120, a harmadik 80-90. (Bringa 75-80.) Ha 16 helyett 24-26 ezerbe kerülne, de az érezhetően kevesebb autó miatt, spórolnék havi 10 órát az nekem korrekt üzlet, pláne ha a hazafele utam lenne sokkal kiszámíthatóbb.

yxcvbnma 2012.06.20. 20:28:56

@nova76:
Akkor jó, mert definíciód szerint az esetemben a kocsi nem luxus, mert szükségem van rá.:))

A család helyett nem háztartást akartál írni? Mert az én kiccsaládomban (testvéreim, szüleim) összesen van 4 autó, a cégeseket nem beleszámolva. Viszont háztartásonként csak átlag 0,8 autó van. Apámnak 1976ban vette az első Trabantját. Most akkor mi geciburzsujnak számítunk?

Meridian74 2012.06.20. 20:35:32

@Szevasztok: "...Ha a BKV sz*rban van (mert abban van - most az okok nem érdekesek), akkor miért nem lehet kiállni az emberek elé és értelmesen elmagyarázni,..."

Autósként nekem semmi közöm a BKV-hoz. Tartsák el azok, akik használni is akarják. Ettől függetlenül az egész ország adópénzeiből tartották el ezidáig is, szóval mi autósok is fizettünk a BKV-ért, ne akarjanak még egy újabb adótfajtát kivetni ránk.

Ha meg tehermentesíteni akarják a belvárost, akkor zérják le hermetikusan és kész. Meg építsenek ELEGENDŐ és megfelelő MINŐSÉGŰ P+R parokolókat - ne a zsebünkben kotorásszanak! Éppen eleget húznak le az üzemanyagok járadékaiban, az 27%-os ÁFA csak a szokásos ráadás benne...

yxcvbnma 2012.06.20. 20:47:16

@igazi hős:

Nekem meg nem, mivel szerencsésebb desztinációban közlekedek.

nova76 2012.06.20. 21:17:26

@yxcvbnma: Nekem nincs szükségem rá, de jólesik ha autóval mehetek. De én megtehetem, hogy kocsival közlekedem. Ha viszont megszorulnék, biztosan az autótól válnék meg inkább, mint a gyerekektől. Szóval, nálam luxus. És ha nem bonyolítják el a behajtási díj beszedését, nem is lesz vele gondom.
Példa itt Budakeszin a bonyolultságra: Ha parkolni szeretnék a posta mellett, akkor előtte el kell mennem az önkormányzathoz, hogy jegyet vásároljak. De az önkormányzatnál is fizetni kell a parkolásért. Mint bennszülött, tudom hogy óratárcsával is parkolhatok két órán keresztül, de aki csak úgy ideállít, annak az óratárcsa beszerzése sem triviális.

igazi hős 2012.06.20. 21:56:08

@yxcvbnma: Per pillanat te vagy a szerencsésebb helyzetben (ami a közlekedést illeti), de azt is mondhatom, hogy a szerencsétlenebben vagy, hisz a dugódíjjal nem nyersz semmit, viszont veszítesz. (Akkor is veszítesz, ha robogóra váltasz, hiszen ha most megérné neked robogózni, akkor már váltottál volna.) A többség viszont kap valamit a pénzéért, minél többen váltanak, annál többet nyernek a maradók.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.06.20. 23:04:39

@nova76:

Nekem egy 10 éves suzukim van és ki ne találja senki hogy egy új autó olcsóbban kijön mint 30e, mert ha elosztod 10 évre a minimum 2M-os árát, akkor máris kiszaladtál az általam jelzett összegből.
- Másnak nem lehet 10 éves kocsija? Az enyim idén lesz 12.

Erre a suzukira idén 70e-t költöttem javításra, (amikor 20km-t mentem munkába és 20-at vissza)
- Tehát most napi 40 km-nél kevesebbet mész, és 70 rugó javításra? Én napi 70 km-t megyek, és évi 120-at azért költök javításra (Amiben már a kétévenkénti vizsga is benne van!), mert motorolajból kell 6,5 liter bele, és nem az olcsó olajból. Egy olajcserénél csak az olajam kerül 12 ezerbe, és van évente 3 olajcserém, de minimum 2. Jelenleg kilométerenként 1,50 Ft a javítási költségem, de ha picit többet mennék, akkor ez lemenne megint 1 Forintra. Minél rövidebbeket mész, annál jobban gyilkolod a kocsit.

hamarosan megyek vizsgáztatni, az még legalább egy 50-es lesz.
- Maga a vizsgadíj csak 22 ezer. De a vizsgabázis éhes, és beleköt mindenbe.

A nyári gumicsere is erre az évre esett, az 60e.
- Használj téligumit, két évet el tudsz vele menni, és ha a neten veszed a gumit, akkor olcsó. Nekem a 195x65x15 kijött darabonként 12000 alatt. Tescoban a szarabb gumi is ebben a méretben 19-30 ezer darabja.

14e a kötelezőm (B10), de lehetne akár 40e is. Nem is tudom mennyit fizetek súlyadót.
- Súlyadó olyan 50 Ft körül van az enyimre, naponta. Nem tétel.

És ügye havi 25-30e a benzinköltség, ami 2db 30-32 literes tankolásból áll össze (és volt már rosszabb is, amikor 20km-t mentem munkába és 20-at vissza, akkor kb. 4-5x tankoltam egy hónapban).
- Napi 40 km-es futásnál, aza heti 200 km-nél tankoltál 25 litereket hetente? 10 literes fogyasztás? Segítség!!!!
6,04 volt a legutóbbi fogyasztásom, és a kocsim súlya két Suzuki.

Számold ki hogy mennyi pénzed maradna, ha nem lenne kocsid. De úgy mindenestül.
- Azt is kiszámoltad, mennyit spórolsz azzal, hogy kocsid van? Kocsival hazafele 32-37 km-en belül van 3 útvonalam, ahol mindent meg tudok venni. Mikor megnézem a cetlit, amit a kedvesem írt, akkor döntöm el, merre megyek haza. Mibe kerülne ez, ha otthonról kellene elmenni vásárolni? Nem érné meg elmenni egy olcsó helyre, mert igencsak 12 km a legközelebbi bolt, ami nem Coop. Csak vajkrémben van 150 Ft különbség.

És ügye van olyan aki emellett megveszi a BKV bérletet is.
- Az gazdag.

Ha mondjuk a Moszkva tér környékén dolgoznék, én is a 22-es buszt választanám, és a kocsi mégis maradna.
- Hallgass rám: Ne járj 22-essel! Komolyan mondom! Annál ótvarabb járat....

Én egy időben gondolkoztam, hogy Keszin leteszem a kocsit, és 22. Letettem róla. Annyi szívás van a dologban, hogy tudni kell érezni a ritmust Keszin, különben elvesztél. Iskolaszünetben meg Keszi sem akadály, ma reggel 4 percig tartózkodtam Keszin.

Összegezve: Lehet spórolni a kocsin, ha kicsit utánanézel a dolgoknak. Én például az alkatrészt is magam szerzem be, így 30%-al olcsóbb, mint ha a szervíz rendeli meg. Annyi, hogy el kell menjek érte Zuglóba. Egy kerékcsapágynál meg 6 rugó megtakarításért már átmegyek Zuglóba.

Addig, amíg a gázolaj olyan 320 körül volt, kifejezetten olcsóbb volt autózni. Ma már dolgozni járni mindössze a kényelem és az idő miatt teszem.

Parkolás - Ez egy szopás, de nekem ingyenes. Mostanában, ha nem sikerül emeltetnem a pénzt, akkor lépek, de az új helyen is az egyik alapfeltétel, hogy tudjak parkolni. Ha emiatt meg a külvárosban kell dolgozzak, annál jobb a városnak, és annál kevesebb díj foilyik be. Igaz, a kerülő utak (Hungária) ugyanolyan szar lesz, mint a kamionos időkben.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.06.20. 23:06:57

@nova76:

Autóra az esetek 99%-ban nincs szükséged

- Ezt azért gondold át.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.06.20. 23:13:46

@nova76: annak az óratárcsa beszerzése sem triviális.

Enyimet Münchenben vettem, 4 €-ért, mert ott sok helyen csak tárcsával lehet ingyen megállni. Itthon is lehet venni már egyre több helyen.

Érdekesség egyébként, hogyí a legutóbbi KRESZ-ben nem találtam meg a Keszin kitett táblát (Parkolási övezet, tárcsával)

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.06.20. 23:15:27

@igazi hős: minél többen váltanak, annál többet nyernek a maradók.

Ez a benzin árának emelésekor is egy darabig így volt. Minél drágább lett, annál kevesebb fogyott, mert kevesebbet kellett araszolnom. Mára ez az előny egy kicsit kezd eltünedezni.

2012.06.21. 07:06:28

a dolog lényege hogy tarlós hazudott,
ezek után szavahihetetlenné vált, nincs helye a politikában
ennyi

Dr. GGG77 2012.06.21. 08:20:41

Nincs itt szó semmiféle környezetvédelemről, nettó lehúzás, hazugságokra építve.
Miközben ezt látom, meg Fürst György, egykori Centrum vezér 100 millás Rolls-át... nos, simán megértem a kamu rokkant kártyát használókat.

nova76 2012.06.21. 09:01:27

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Ezért írtam, hogy nem annyira baj, hogy ha egyre kevesebben leszünk, és az autó a luxus kategória lesz, nem pedig a mindennapi élet része, a bárki által elérhető kategória.
Én egyébként a benzin árát is megemelném. A gázolajét direkt nem írtam, viszont a dízel személygépjárművek egyéb adóját nyomnám meg, hogy ott se legyen minden kánaán. Úgy érzem hogy az autósokon még van mit keresni a kormányzatnak. Ez a dugódíj is pont ezt a cél szolgáltja, ezért vagyok mellette :-)
De lenne még ötletem. Ott van az ebadó. Azt is növelném, mert hihetetlen, hogy Budapesten 600e kutya él. És nyilván ennek megfelelő kutyaszar termelődik. A kutyatartás is luxus szeritnem.

Azzal persze teljes mértékig egyetértek, hogy nem csak a bevétel oldalon lehetne alkotni és így simán meglehetne az a pénz, ami a BKV-nak kell. De a bevétel mellett ebben a kérdésben van szabályzó is, ami különösen vonzóvá és az emberek számára emészthetőbbé teszi.

igazi hős 2012.06.21. 09:24:02

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Igen, azt embert éri egy sokk ("x00 felett van a benzinár!", "y ezerért tankoltam"), aztán kiheveri. A dugódíjnál is nyilván beáll majd egy egyensúly, kinek éri meg fizetni és kinek éri meg letenni. Igazából nem kell sok "átszálló", az akadálytalan forgalom és a torlódás között csak 10-20% a különbség. A Hungária gyűrűn a 10% 5000 autót jelent. (Ceterum censeo: 5000 P+R helyet sem képesek csinálni jövő év végéig, 20 év alatt összesen csináltak ennyit.)

@nova76: "Én egyébként a benzin árát is megemelném. A gázolajét direkt nem írtam, viszont a dízel személygépjárművek egyéb adóját nyomnám meg" Te hol élsz? Minél több egyszeri adót raksz az autózásra, annál jobban megéri elcsalni. Ezzel az ötlettel az 1.5 dci Thalia is szlovák rendszámos lenne. Ha már adónövelés, akkor egyértelműen az energiatartalom alapú jövedéki adó lenne a "városok megmentője", de ez az ötlet megbukott a német autógyárakon.

nova76 2012.06.21. 11:02:52

@igazi hős: "Minél több egyszeri adót raksz az autózásra, annál jobban megéri elcsalni" - ez se ennyire egyszerű. Megéri elcsalni mert a lebukás veszélye kicsi, meg megéri elcsalni, mert a büntetés elenyésző a vár haszonnal szemben.
Én nagyon egyszerűen megoldanám az adókérdést. Aki csal, az 800-1000Ft-os napi áron leülheti a büntetést. Az ülés helyett persze bevezetném a kényszermunkát.
Először is, egyszer megengedném hogy bevallják az emberek az adót utólag (adóamnesztia), viszont onnantól kezdve mindenkinek az adóbevallásában szerepelnie kellene a jelenlegi vagyonának. És minden évben mindenkit megvizsgálnék hogy csalt -e adót. Marha egyszerű, ha valaki minimálbéren él, ne vegyen mercit. Ha mégis, akkor mondja meg miből. Ha nem tudja, akkor jön a büntetés. A lebukás veszélye 100%, a büntetés pedig nagy. Máris meglenne a keret a minimálbér emelésre, mert csökkenthetőek lennének az adók és járulékok. Ugyanígy büntetném, aki külföldi rendszámos autóval jár. És ugyanígy felszerelném az nagyobb kereszteződéket kamerával. Mire megszokják az emberek hogy vannak törvények és jogszabályok és KRESZ szabályok, amiket be kell tartani, addigra megtérülne az áruk. Utána viszont nem lenne olyan hogy valaki áthajt a piroson, vagy beáll a kereszteződésbe és feltartja a forgalmat. A gyorshajtókat is el lehetne kapni, mert már szégyenlem magam, amikor feltartom a kocsisort, mert a 40-es táblánál csak 45-el megyek, vagy a kisebb 4-5 házas falukon is csak 55-60-al hajtok keresztül és nem 90-el. Alig győzök lehúzódni...

igazi hős 2012.06.21. 12:21:43

@nova76: "A lebukás veszélye 100%" És hogyan ellenőriznéd a vagyonbevallás valódiságát? A NAV most is összeveti kockázatelemzéssel (azaz feljelentés vagy hasraütés alapján) az ingatlanvásárlókat az adóbevallásaikkal. A céges vagyonnal mit csinálsz?
De visszatérve az eredeti ötletedre: az egyszeri adótétel azt terheli jobban, aki kevesebbet autózik, ráadásul helyfüggetlen, holott pont ennek az ellenkezője a cél: egy bizonyos helyet használókat használatarányos fizetésre kell kötelezni.

nova76 2012.06.21. 13:09:40

@igazi hős: "A céges vagyonnal mit csinálsz?" a -cég nem csinál adóbevallást, vagy a cégnek nincs vagyona? A felelős pedig a tulaj és az ügyvezető. Az amúgy sem ártana, ha felelősök lennének egy cégnél.
"az egyszeri adótétel azt terheli jobban, aki kevesebbet autózik" - mondjuk nem az vesz dízel autót, akinek ritkán kell a kocsi. Mi jó van benne, azon kívül hogy keveset eszik a teljesítményéhez képest? Egy javítás horror. Nekem is volt egy dízel opel corsám. El is adtam mikor mondták a szervizben hogy igazából most alsó hangon rá kellene költeni 600e-t. De egy új dízel is negyedével drágább, mint a benzines. Kinek ér meg majd 1000 000 Ft.-ot, hogy utána havi szinten 100-200Km-en sporoljon 4-8 liter benzint (1300-2600Ft)? Használtan is sokkal drágább, mint a benzines. Nyilván megérheti, de mivel az én világomban (:-)) a dízel üzemanyag olcsóbb lenne, így is jobban járna, mint a benzines. Minél többet megy vele annál jobban. Minden bizonnyal azért menne többet vele, mert dolgozik, és nem azért mert egész nap kocsikázik a városban. A dízel haszonjárművek meg eleve nem kapnának adót, akkor a fuvarozási költség sem emelkedne. Hol van ebben a hiba?

De mint mondtam, ez csak a bevételi oldal, vannak itt bajok a kiadási oldalon is. Az adócsalók is sokszor azzal takaróznak, hogy fizetnének adót, de ezeknek ezekre?

igazi hős 2012.06.21. 13:43:21

@nova76: Nos, a te világod nem túl környezetbarát, hanem tehetősbarát. Azaz aki megteheti, hogy autót vesz, az járjon mindenhova azzal. Nem azért menne eleve többet, mert dolgozik, hanem mert olcsóbbá teszed, mint a többi lehetőséget. Mellékszál, de azt igazán nem értem, hogy miért nem dolgozik szerinted, akinek benzines autója van. Ő miért kegyvesztett? (Érdemes lenne megnézned, hogy melyik autókategóriában mekkora a dízelek részesedése. Minél nagyobb az autó, annál valószínűbb, hogy dízel. S-Merci, mint tipikus melósautó.)
Most 2 emberrel olcsóbb autózni, mint vonattal menni. Miért jobb, ha ez már egy emberre is igaz? Miért jobb, ha még távolabb lesz az autózás egyéni költsége a közösségi költségétől? Miért jó, hogy egy kis réteggel nem akarod megfizettetni a valós költségeit? Itt a hiba, nem is kicsi.

nova76 2012.06.21. 14:26:24

@igazi hős:
"azt igazán nem értem, hogy miért nem dolgozik szerinted, akinek benzines autója van" - lehet hogy dolgozik. De biztos lehetsz benne, hogy nem olyan hatékonyan mint a dízeles. Attól hogy valaki dízel mercivel jár, még dolgozhat. A szellemi munka is munka. Ügye nem csak a vízvezeték-szerelő az, aki autóval járhat, hanem mondjuk egy manager is.

"Most 2 emberrel olcsóbb autózni, mint vonattal menni. Miért jobb, ha ez már egy emberre is igaz? Miért jobb, ha még távolabb lesz az autózás egyéni költsége a közösségi költségétől? Miért jó, hogy egy kis réteggel nem akarod megfizettetni a valós költségeit? Itt a hiba, nem is kicsi."
Ezek a kérdések eléggé ellentmondásosak. :-) Ha már egy emberre is igaz lesz, akkor az autózás egyéni költsége közeledik a közösségi közlekedéshez. Az én világomban ez távolodna (hiszen a magas benzin áraknak lenne egy szabályozó hatása, ami visszavetné az autózást) A kis réteg azért nem is olyan kicsi, ha mind autóba ülne, akkor sírva fakadnál. Megfizethetnék a valós költségeiket (valószínűleg a valósakat meg is fizetik), ha azzal nem pont az ellenkezőjét érnénk el, vagyis hogy mindenki rohanjon autót venni, mert az olcsóbb. De azért ügye Te is érzed az ellentmondást? Egy busz, ami naponta több száz/ezer ember utazik alig gazdaságosabb, mint ha autóval utaznának. Hogy is van ez? És azért talán Te sem akarod növelni a BKV bérlet árát? Vagy igen?

igazi hős 2012.06.21. 14:51:08

@nova76: "De biztos lehetsz benne, hogy nem olyan hatékonyan mint a dízeles." Hoppá, ez aztán az érv! Szóval aki keveset autózik, az szarul dolgozik. Azt hiszem, ezzel még a legelvakultabb autósok sem fognak egyetérteni.

"Ha már egy emberre is igaz lesz, akkor az autózás egyéni költsége közeledik a közösségi közlekedéshez. Az én világomban ez távolodna (hiszen a magas benzin áraknak lenne egy szabályozó hatása, ami visszavetné az autózást)" Nem közösségi közlekedést írtam, hanem közösségi költségeket. Érted a különbséget?
Egyébként meg a te világodban mindenki dízel autót venne és mivel olcsó használni, ezért sokat használná. Igaz legalább a nyugdíjakon megtakarítanád, amit az utakra elmegy.

"A kis réteg azért nem is olyan kicsi, ha mind autóba ülne, akkor sírva fakadnál. " Én a kis réteg alatt a dízelautósokat értettem, ők a kedvezményezettei a te rendszerednek. Nem tudom, hogy sikerült ezt félreértened.

"Megfizethetnék a valós költségeiket (valószínűleg a valósakat meg is fizetik)" Ez vicc, ugye?

nova76 2012.06.21. 15:21:40

@igazi hős:
"Egyébként meg a te világodban mindenki dízel autót venne." - Te az én világomban egy lényeges dologról elfeledkeztél. Én azt írtam már az elején, hogy a dízel autósok adót fizetnének. Aki sokat megy, annak megtérülne hogy megveszi, érted? Példa számítás (ne az összegeket nézd, csak az arányokat! :-)):
benzines:
800 Ft a benzin
100 liter benzin 80 000 Ft
dízel:
400 Ft a gázolaj
100 liter benzin 40 000 Ft
Adó : 40 000 Ft
Itt mindegy hogy benzinnel, vagy gázolajjal közlekedsz,

Na akkor számold ki 200 liter esetén és számold ki 10 liter esetén. Beláthatod hogy aki 10 liternyit közlekedik, nem éri meg a drága dízel autót megvennie.

"és mivel olcsó használni, ezért sokat használná" - tehát ha holnaptól 100 Ft lenne egy kiló kenyér, ami olcsó, akkor rohannál venni tonnaszám? Jó sokat ennél, mert olcsóbb?

yxcvbnma 2012.06.21. 15:58:35

@nova76:

Ez már szellemi ámokfutásnak számít amit művelsz.

Na léptem...

igazi hős 2012.06.21. 16:29:36

@nova76: Másodszorra sem sikerült leírnod, hogy az adó (40,000 Ft) egyszeri összeg vagy rendszeres (évi/havi) összeg. Eddig egyszerinek tűnt, a mostani alapján inkább rendszeresnek.
"ha holnaptól 100 Ft lenne egy kiló kenyér, ami olcsó, akkor rohannál venni tonnaszám" Nem kell a feltételes mód, az emberek nem takarékoskodnak azzal ami olcsó. Pláne, ha még kényelmes is. Aztán eljutunk a "sarokra is autóval" életstílushoz.

nova76 2012.06.21. 17:15:10

@igazi hős: "Másodszorra sem sikerült leírnod, hogy az adó (40,000 Ft) egyszeri összeg vagy rendszeres (évi/havi) összeg" - nem teljesen mindegy? A mérték a fontos, hogy 10 liter gázolaj miatt ne vegyél dízel autót. Ha akarod lehet havi 40, vagy évi 400, vagy egyszeri 2Millió. A lényeg hogy ne járj jobban ha 10 litert veszel. Az egész ötletemnek csak az a célja, hogy az autósok túlfogyasztását csökkentsük, miközben a szállítási költségek ne növekedjenek. A benzinkutasra nem bízhatod annak eldöntését, hogy kinek mennyiért adja a benzint vagy a gázolajat. Így milyen lehetőségeid maradnak? Dugódíj, regisztrációs adó, benzin árának növelése mind mind olyan tényező, ami növeli a szállítási költségeket is.
A szállítás nyilván nem benzinüzemű autókkal történik, úgyhogy logikus lenne a benzin árának növelése. Azt tudom , hogy már most is drága, de ennek ellenére mégis túlfogyasztunk. A dugók nem szűnnek. Ha viszont növeljük a benzin árát, akkor logikus hogy mindenki dízel autót vásárol majd. Ezért szükséges ellenlépéseket tenni, vagyis megadóztatni a dízel személy gépjárműveket. Személy gépjármű alatt értsük azt, amit nem szállításra vizsgáztatnak (?) le (nincs útnyilvántartás, stb)
Ebben az esetben nem mondható el, hogy a fogyasztást serkenteném. Hiszen aki keveset megy, kevesebb benzint vásárol és nem fizet olyan sokat, mint aki sokat megy. Viszont a dízelt csak az veszi, aki sokat megy, hogy olcsóbb legyen az üzemanyag.

"Nem kell a feltételes mód, az emberek nem takarékoskodnak azzal ami olcsó. Pláne, ha még kényelmes is. Aztán eljutunk a "sarokra is autóval" életstílushoz." - az olcsóság relatív. Ha maradunk az előző posztomban lévő számoknál, a gázolaj ára ugyanennyi lesz mint most. A kétszer olyan drága benzinhez képest persze tényleg olcsó lenne. Viszont ha olcsónak nevezzük, akkor most is az. Nem? :-)

nova76 2012.06.21. 17:20:42

@igazi hős: Egyébként meg ez a felvetésem úgyis meddő. Senki sem örülne neki. Aki bírja fizetni az azért, mert sokkal többet kell fizetnie. Aki meg nem, az meg azért mert alább kell adnia az életszínvonalából. Van egyébként megoldás, ha mindenkit elszegényítesz magad körül. Ezt elég sokan jól is művelik ebben az országban. Ez pedig csak tüneti kezelés, a problémák nem oldódnak meg.

igazi hős 2012.06.21. 17:42:03

@nova76: "Az egész ötletemnek csak az a célja, hogy az autósok túlfogyasztását csökkentsük, miközben a szállítási költségek ne növekedjenek." Akkor ehhez a célhoz a legrosszabb irányból próbáltál eljutni. Ha a fogyasztást akarod csökkenteni, akkor a fogyasztást kell adóztatnod. Ha emellett a szállítást támogatni akarod, azt más eszközökkel kell, bár nehéz lenne olyat kitalálni, ami nem ütközik az EU versenyjogba.
A dugó csökkentésre kétségtelenül alkalmas az üzemanyagár növelése, ezt látjuk vagy 3 éve. De ugye jártál már BP-en kívül? Miért fizessen sokkal többet, az aki 40 km-re jár munkába, de még csak nem is érint nagyvárost? (Akkor is többet kell fizetnie, ha átszoktatod a dízelautóra, hisz arra most akarsz rárakni egy jelentős adót.)

"Hiszen aki keveset megy, kevesebb benzint vásárol és nem fizet olyan sokat, mint aki sokat megy." Ezt nehéz lenne előadnod ott, ahol munkába járáshoz szükséges havi 20000-es benzinszámlát megdupláznád. Te se éltél még fizetésből, ugye?

"a gázolaj ára ugyanennyi lesz mint most. A kétszer olyan drága benzinhez képest persze tényleg olcsó lenne." Ezzel azt éred el, hogy akinek most majdnem megéri dízellel járni, annak mindenképpen megérje, azaz a károsabb választás felé tolod az embereket. Nagyon rossz ötlet.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.06.21. 21:52:51

@nova76: @igazi hős:

Azért abba is gondoljatok bele, hogy a szolgáltató szektor áthárítja az adót (és egyéb díjakat) egy az egyben a megrendelőre.

Láttam olyan árajánlatot burkolótól, ahol a végösszeg (anyaggal, kb 200 ezer Ft alatt szerepelt: A munka elvégzése cirka 4 napig tart, erre az időre a parkolási díj 13000 Ft. És így jött ki a 213000 Ft-os árajánlat végső összege.

És itt el kell gondolkozni: Egy szabvány fürdőszobai kisfelújítást megdob 10%-al a parkolási díj.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.06.21. 21:55:10

@nova76: Én egyébként a benzin árát is megemelném.

30 km-re lakom a szlovák határtól. Nekem már sokszor most megéri átjárni tankolni. Emeljünk itthon 100 Ft-ot a benzin literjén. Onnantól kezdve már Kesziről is megéri elmenni tankolni Párkányba.

És a várt bevétel elmarad.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.06.21. 21:58:54

@nova76:

A diesel fogyasztása a tiszta városi üzemben sem szalad fel 6-ról 8 fölé, míg egy benzines autó fogyasztása az országúti 6-ról akár 14-re is felszaladhat a tiszta városi üzemben.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.06.21. 22:02:09

@nova76:

Eddig is csak annak érte meg az olajos, aki sokat megy. Évi 25000 km körülre számoltuk legutóbb a megtérülési határt. Aki ennél kevesebbet megy, annak benzines kocsit kell venni.

Nincs most kedvem újraszámolni, mert elég sok adat (alkatrész árak) kell hozzá.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.06.21. 22:06:05

@nova76:

Azt tudom , hogy már most is drága, de ennek ellenére mégis túlfogyasztunk. A dugók nem szűnnek.

Ez így leírva baromság.

Nézzük Budakeszit. Ha lenne normális út Kesziről, amit a forgalom megkíván (2x2 sáv), akkor nem lennének dugók. Ha lenne a Budakeszi út mellett még két másik párhuzamos út a városba, nem lennének Keszin dugók.

Ellenben ha kitennénk egy lámpát az Erzsébet hídra a budai oldalon, ahova festenénk egy zebrát a híd végére keresztbe, adnánk neki jó hosszan zöldet, hogy járókerettel is át lehessen érni, akkor nem az Astoriáig lenne dugó, hanem addig a lámpáig.

BPO654 2012.06.21. 23:27:39

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:

Azért vannak szakaszokra bontva a hsz.-eim, mert a különböző bekezdések másról szólnak, Te meg összekeverted a 1. és a 2. bekezdést...:D Biztos berúgtál.

Az a köze adugódíjnak a telekárhoz, h aki bejön az itt semmiért nem akar fizetni, mindent elvár legyenek P+R parkolók 100 m.-ként, mindegyikhez legyen metró és akkor Ő az agglobunkó majd leteszi az autót. Tudod mit öregem??? AKKOR SEM TENNÉ LE.

A BKV-nál a motorok felújítása folyamatban van de sztem felesleges.:D

A demszky bizony több1000000 utast vízionált a metróra de az nem lesz meg... .:D

A dugódíjat arra költik amire akarják nem Te fogod megmondani, egyébként ez a Veke válaszából is kitűnik.

A hülye tanácsaidat meg ne itt propagáld; tehát téli gumi télen való, nyáron piszkosul gyorsan kopik, felkeményedik ezáltal tapadást veszt mindezt nagyon gyorsan, tehát életveszélyes....:DDD

Bkeszire meg soha nem csinálsz 2x2 sávos utat a Bkeszi útból mert az term védelmi terület nem lehet írtani..DDD

BPO654 2012.06.21. 23:33:24

Bkeszi út szélesítéséről kérdezd meg Sky-t ott lakik rögtön ahogy beérsz keszire, a mozdony jobbra Sky balra lefelé (Rákóczi u)., a szanatórium mellett........................ .
Tényleg Palik L után szabadon ("Látta vki Damond Hillt?");
Látta vki Sky-t?????

Zéró; Rékuc beszámolója hol van???:D

igazi hős 2012.06.22. 00:44:41

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Nem lényeges, de nekem csak 6,5% jött ki.
Ha bent laksz, akkor a parkolás és majd a dugódíj kerül pénzbe, ha meg kint a városszélén, akkor a kiszállási díjad nagyobb. Nyilván az a szerencsés, ha a közeli szolgáltató jön. (Feltéve, hogy van olyan. Pizza lesz a közelben, de kazánszerelő nem biztosan.)
Egy belvárosi csak akkor fizeti a dugódíjat, ha hozzá jön egy szolgáltató, de egy külvárosi mindig, ha bemegy a belső részbe.

igazi hős 2012.06.22. 00:51:27

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: A városi 14-hez elég régi és nagy vas kell (pl. régi turbós Volvok, V6 Opelek). Egy mai (max 10 éves) kompakt autó 9 körül megáll a városban. Egy M5 vagy Camaro biztos nem, de egy 1,6-os Astra/Golf/... igen.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.06.22. 02:15:04

@BPO654:

Az a köze adugódíjnak a telekárhoz, h aki bejön az itt semmiért nem akar fizetni, mindent elvár legyenek P+R parkolók 100 m.-ként, mindegyikhez legyen metró és akkor Ő az agglobunkó majd leteszi az autót. Tudod mit öregem??? AKKOR SEM TENNÉ LE.
- Miért jön be?
-- Dolgozni? -- Itt termel értéket. Esetleg szolgáltat. A BKV buszvezetők között hány agglomer van?
--Vásárolni? -- Itt költi el a pénzét. Mekkora vásárlóerőt képviselnek az agglomerek Bp-n, az összes vásárló százalékában? Bútor, autó, tévé, zsemle, kávé, stb...
-- Szórakozni? -- Itteni vállalkozások megélhetését teszi lehetővé. Hány szórakozóhelynek kellene bezárni, ha Bp-n csak a budapestiek mennének moziba?

A hülye tanácsaidat meg ne itt propagáld; tehát téli gumi télen való, nyáron piszkosul gyorsan kopik, felkeményedik ezáltal tapadást veszt mindezt nagyon gyorsan, tehát életveszélyes....:DDD
Két szezont kibír egy új téli gumi, de még egy 85%-os is. Lassan 10 éve így járok, és mindig meg tudok állni. Jobban, mint a nyárival. Igaz, hangosabb, és a pályán nyáron 160 felett nem megyünk, mert ott tényleg lehet már baj.

Bkeszire meg soha nem csinálsz 2x2 sávos utat a Bkeszi útból mert az term védelmi terület nem lehet írtani..DDD
- 3 sávos út elférne, váltakozó irányú forgalommal. Reggel befele lenne a szélső buszsáv, a középső lefele,. Délután a középső felfele buszsáv. Valami hasonlót csináltak is a tűzoltóság és a Budagyöngye között.
- Igazából oda amúgy sem 2x2 sávos út kellene, hanem a meglevő úton felül egy 2x1 sávos alagút.
Még jobb lenne, ha az 58-as visszaépítenék, és a Libegőtől az jönne ki alagúton Keszire.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.06.22. 02:17:22

@igazi hős: Nem lényeges, de nekem csak 6,5% jött ki. - Az elv a lényeg.

Ha bent laksz, akkor a parkolás és majd a dugódíj kerül pénzbe,
- Lakossági várakozási engedély.

Egy belvárosi csak akkor fizeti a dugódíjat, ha hozzá jön egy szolgáltató, de egy külvárosi mindig, ha bemegy a belső részbe.
- Vagy lásd a példát, áthárítja.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.06.22. 02:20:12

@igazi hős:

Volt anyámnak olyan 1.4 Astrája, amivel képtelen volt a városban 12 alatt kijönni. Nekem se sikerült 10 alá tolni.

Ha sok az indulgatás, azaz pl a dávidlámpa miatt a Moszkva-Margit híd között el kell indulnod 10-szer, és közben csak 30-ra tudsz gyorsulni, akkor hidd el, bármely nagyobb, mai kocsi is bekéri a 10 felettit.

nova76 2012.06.22. 07:47:09

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:

"Azért abba is gondoljatok bele, hogy a szolgáltató szektor áthárítja az adót (és egyéb díjakat) egy az egyben a megrendelőre." - az én általam vázolt terv, bármennyire is utópisztikus, a szolgáltatók költségeit nem növeli. Általában ha nem a teljesen fekete gazdaságban dolgozik, akkor a céges autó, nem személygépjárműnek van nyilvántartva és dízel.

"Ha lenne normális út Kesziről,"
Ha lenne? Persze. És ha majd a 2x2 sávos út is kevés, akkor legyen 3x3-as? Meg az alagútba is lehetne 3x3 sáv, meg építhetnének még vagy 2 hidat a belvárosba. És esetleg a budai hegyekbe is fúrhatnának egy alagutat hogy elkerülhető legyen budakeszi. Egyébként itt aránylag lehet haladni, inkább lefelé van baj, ahol már 2 sávos az út. és ott ahol bejön a buszsáv és bejön a hűvösvölgyi út.. De gondolom hogy nem azért van buszsáv, mert a busz anélkül is gyorsan haladna.

"És a várt bevétel elmarad" - ha hiszed ha nem, az én utópisztikus világomban a cél nem a bevétel növelése, hanem a kiadások csökkentése. Ha kevesebb autó lenne, sok minden megváltozna. Nem lenne élhetetlen a város levegője, nem lenne annyi útfelújítás, jóval többen utaznának BKV-val, ami eleve több bevételt jelentene a BKV-nak. Párkányba meg még az általam jelzett 800Ft-os áron sem lenne célszerű átmennem, mert az autó hatótávja 200Km (200 oda és 200 vissza). Neked persze nem lenne kérdés, de annál macerásabb. De erre is ki lehet találni valami okosat, például behajtási díj (az országba). Az jóval olcsóbb megvalósítani, mint a dugódíj figyelő kamerákat. És igazságos lenne, mert a külföldi is fizetne.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.06.22. 20:57:14

@nova76:

az én általam vázolt terv, bármennyire is utópisztikus, a szolgáltatók költségeit nem növeli. Általában ha nem a teljesen fekete gazdaságban dolgozik, akkor a céges autó, nem személygépjárműnek van nyilvántartva és dízel.
- És hány olyan egyéni vállalkozó van, akinek diesel autója van, saját nevén van az autó?

Ha lenne? Persze. És ha majd a 2x2 sávos út is kevés.....
- Egy budai Nullás nagyban tehermentesítené Budakeszit.

De erre is ki lehet találni valami okosat, például behajtási díj (az országba).
- Itt be is fejezhetjük, mert ez már nekem is sok.

SvenH. (törölt) 2012.07.03. 23:24:57

@BPO654: "Az a köze adugódíjnak a telekárhoz, h aki bejön az itt semmiért nem akar fizetni, mindent elvár legyenek P+R parkolók 100 m.-ként, mindegyikhez legyen metró és akkor Ő az agglobunkó majd leteszi az autót. Tudod mit öregem??? AKKOR SEM TENNÉ LE."

en kulvarosikent ahhoz hogy a belvarosi utamat megtegyem ejjel kettokor kell 18 perc
ez nappal 45 perc pont annyi mint a tomegkozlekedes, igy szamomra -mivel a sok agglobunko agyonbaszott- igy logikus dontes hogy inkabb nagyon sokszor a tomegkozlekedest valasztom
ugyanezt kell megtenni az agglosokkal is... legyen nekik is UGYANANNYI az autoval bejutas mint a tomegkozlekedessel, elvegre EGYENLOSEG VAN!!!

ingyenebed 2015.02.14. 09:10:16

@yxcvbnma:

ne robogót keress, hanem fegyvert, idióta.

ingyenebed 2015.02.14. 09:12:18

@igazi hős:

nem a belvárossal van a probléma, hanem a Hungária körúti határral, a 700 ft-al, meg a napidjjal, te F@SZ.

ingyenebed 2015.02.14. 09:14:26

@igazi hős:

ostoba, demagóg?

szó szerinti forrásokkal, adatokkal?

elmész te a kva nyádba, fideszg*ci.

süti beállítások módosítása