Skip to content


       Szűrés lista

A legújabb csomag

Tegnap este láttam a HírTv-ben, ahogy Matolcsy arról beszél, hogy "valamikor 2020 és 2030 közöttre Magyarország megkétszerezze, vagyis kb 200 milliárdra növelje a GDP-t". Jót nevettem a 10-20 éves időtartamon, és a hőségnek tudtam be az egészet, de ma azért megnéztem, miről is beszélt pontosan a mi Gyurink.

Erről:


"A nemzetgazdasági miniszter szerint a keleti nyitásra és a nyugati külkereskedelmi kapcsolatok megtartására, lehetőség szerinti bővítésére kell koncentrálni a következő években. Matolcsy György a hétfőn Budapesten rendezett Külpiaci Értekezleten kijelentette, hogy a keleti és nyugati külkereskedelmi kapcsolatok kiegyensúlyozása olyan történelmi esély, amelyet a válság nyitott meg.

A külgazdasági politika ilyen irányú átrendezésére Matolcsy György szerint annak érdekében van szükség, hogy 2025-2030-ra Magyarország meg tudja kétszerezni, vagyis mintegy 200 milliárd euróra tudja növelni bruttó hazai termékét (GDP). A miniszter megfogalmazása szerint ennek eléréséhez évi 5-6 százalékos növekedési ütem elegendő.

"Ez ma a képzelet játékának tűnik" - mondta Matolcsy György a külképviseletek gazdasági szakemberei előtt, de kiemelte, hogy mindent meg kell tenni ezért a célért, amelynek elérése nem is lehetetlen. Példaként említette a szomszédos Ausztriát, amelynek éves bruttó hazai terméke (GDP) 290 milliárd euróra rúg.

A GDP megkétszerezéséhez Matolcsy György szavai szerint további államadósság-csökkentésre, emellett olyan munka alapú gazdaságra van szükség, amely nem a pénzügyi szolgáltatásokat, hanem az ipart és a termelést helyezi előtérbe."

Ezt majd 10-20 év múlva meglátjuk, nem is foglalkoznék vele többet.

Ugyanis ma Orbán bejelentette a beharangozott 300 milliárdos csomag részleteit, és ez fontosabb.

10 pontja van:

- felére csökkentik a 25 éven aluliak, az 55 éven felüliek, és és a képzettséget nem igénylő munkát végzők után fizetendő munkáltatói járulékot

- az első két évben teljes egészében, a harmadikban felerészt elengedik a tartós munkanélkülieket alkalmazó cégek munkáltatói járulékait

- a szülésből visszatérők után pedig két évig nem kell majd járulékot fizetni

- az öt említett munkavállalói csoport esetében a szociális hozzájárulási adót és a szakképzési hozzájárulást százezer forintos bruttó bérig csökkentik.

- a kisadózók adó és adminisztrációs terheinek csökkentése érdekében bevezetnének egy átalányadózást. A hatmillió forint alatti éves bevételű kisvállalkozásoknak főállású dolgozók után havi ötvenezer forintot, a félállásúak után 25 ezer forintot kell fizetniük. A kisadó kiváltja a társasági adót, a személyi jövedelemadót, a járulékokat és a szociális hozzájárulási adót

- A legfeljebb 25 főt foglalkoztató vállalkozásoknak bevezetnék a kisvállalkozók adóját, amely kiváltja a járulékokat és a társasági adót, vagy egyéni vállalkozóknál az szja-t. Az adó mértéke 16 százalék lesz, alapja a bevétel és a bérköltség.

- az 500000 euró alatti bevétellel rendelkező vállalkozásoknak csak akkor kell befizetniük az áfát, ha azt nekik már kifizették

- az árfolyamváltozások miatt károsult vállalkozásoknak az árfolyamveszteséget nem kell visszapótolniuk

- egyszerűsítenék a házipénztárak adminisztrációját is

A miniszterelnök szerint a pénzügyi tranzakciós illeték teremti meg a munkahelyvédelmi akciótervhez szükséges költségvetési forrásokat.

Címkék: gazdaság fidesz

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr284624006

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Orbán Viktor a Nyenyec Autonóm Körzet kormányzója akar lenni?! 2012.07.03. 11:22:50

A kérdés persze csupán egy provokatív cím, amely rá akar mutatni Orbán Viktor meglepően silány történelem-ismeretére. Bár valószínűbb, hogy Viktor nem annyira nem ismeri a Honfoglalás tényét, mint inkább bután megfeledkezett róla, vagy igénytelenül n...

Trackback: Mégsem vesz fel IMF-hitelt Magyarország 2012.07.03. 10:29:18

- Komoly tévedésbe vannak, akik azt gondolják, hogy hazánknak szüksége van az IMF pénzére! Ha így lenne, akkor hogyan módosíthatnánk a friss költségvetést egy 300 milliárdos szociális adócsökkentéssel? - tette fel a kérdést felháborodottan Orbán Viktor...

Trackback: Brüsszeli rémes – jó sok habbal 2012.07.02. 19:25:53

Orbán a Parlamentben ma délután leverte a Gonosz Birodalmát. A hét végi EU-csúcsról szólva kihirdette, hogy a Kohéziós Alap forrásainak visszaadásával az EU írásban bocsánatot kért Magyarországtól, egyben pedig szentesítette mindazt, amiért az elmúlt i...

Trackback: Miért zuhan le a gyorsnaszád? 2012.07.02. 17:46:35

Amiért Kaczyński gépe is lezuhant: mert senki nem mert beszólni a főnöknek.  Tudományosabb nevén: Power Distance Index Ha így történt, ha nem, ez most részletkérdés. De ha a gépen utazó politikusnak akkora arca van, hogy még a pilótát is leugatja rep...

Trackback: Tízdolláros önfejlesztő kézikönyvből irányítják Orbánék az országot 2012.07.02. 17:46:32

Sejtettem, hogy a honi vulgár-tanácsadói maffia mind a kormányzati kommunikációra, mind a döntések előkészítésére a kelleténél, vagyis a nullánál sokkal nagyobb befolyással van. Ám soha nem gondoltam volna, hogy lesz egy miniszter, aki büszkén kiáll és...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

villamos alóli kacaj 2012.07.02. 23:34:13

Jó ez a 10 pont!
A KÖZGÉP-nek!
A többinek úgy sincs melója, viszont fellélegezhetnek, mert:
- - egyszerűsítenék a házipénztárak adminisztrációját is !
Na a lényeg az, hogy: FELPÖRGÜNK! FELPÖRGÜNK!

Már megint az a rohadt vekker!!

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.07.02. 23:34:35

@Én is akarok kommentelni:

"célszerű nem ezt az adatot, hanem a versenyszférában dolgozók számát nézni. Az az elmúlt időben pedig csökken :("

Ez igaz. Persze megoszlanak a vélemények, hogy ez mennyiben köszönhető nemzetközi hatásoknak (lásd az EU-ban is rekordmagasan áll a munkanélküliség) és mennyiben hazai helyzetnek (lásd az utóbbi két évben nőtt a foglalkoztatottak száma).

Ráadásul annak, hogy az utóbbi időben minimálisan csökken a versenyszférában dolgozók száma nem sok köze van ahhoz, hogy 2001-2002-ben rekord alacsonyan állt a munkanélküliség.

Netuddki. 2012.07.02. 23:37:49

@sárkányfő: "Ha úgy magyaráznám OrbánMatolcsynak, hogy ha egy léket kapott süllyedő hajóban a léket a hajófenékből kiszedett deszkákkal tapasztanám be, és ezáltal a befoltozott lék helyébe egy másik lék keletkezne, azaz a hajó tovább süllyedne, akkor ezt vajon felfogná?"

Lóphaszt! Ezt a hajós hasonlatot csak azért dobta be, hogy zavarba hozzon és amíg a gyorsnaszádon gondolkodsz mit is akart vele mondani, addig ő kilopja a szemedet.
Ne azt nézzétek mit akart mondani ez a kretén hanem mit tesz és hogyan viselkedik amikor nem itthon van...

tempefoi · http://tempefoi.blog.hu/ 2012.07.02. 23:44:29

a szülésből visszatérők után pedig két évig nem kell majd járulékot fizetni:
no, hogy is hörgött a jól idomított kommunista, ha hírét vette,hogy ismeretségi körében egy családban több mint egy, neadj'Isten több mint 2 gyerek születik? "mik vattok ti, nyulak??" és mivel kezdte a nemzetvesztő Bokros hírhedt csomagját? a magyar családok kisszerű, piszlicsáré, ám roppant kegyetlen megsarcolásával. nos, lehet nyugodta újra hörögni, én csak azt mondom, végre valaki tesz a magyar jövőért.

- felére csökkentik a 25 éven aluliak, az 55 éven felüliek, és és a képzettséget nem igénylő munkát végzők után fizetendő munkáltatói járulékot:
aki jól kimunkált posztkomcsi gyűlöletfélórákat hallgat a Klubrádión, biztos ebbe is bele tud kötni. ha a hülyéjétől eltekintünk, értelmes ember csak üdvözölni tudja e két érzékeny és a munkaerő-piacon sérülékeny korosztály támogatását

- az 500000 euró alatti bevétellel rendelkező vállalkozásoknak csak akkor kell befizetniük az áfát, ha azt nekik már kifizették:
nem azt sipogta tévé-rádió, hogy körbetartozás? nem ez a 22-es csapdája vágta agyon a magyar vállalkozót? akkor meg mi a fenének nyávognak most is a hivatalos fanyalgók?

és mindezektől függetlenül: továbbra is örülök, hogy nem valami levitézlett moszkovita seggfejek irányítják az országot. kisebb hadosztálynyi savanyújóska sem fogja elrontani ebbéli örömömet.

Netuddki. 2012.07.02. 23:44:52

@ccactus: Nem az adóval van a gond. Azt kellene tisztázni mik azok a feladatok, szolgáltatások amiket az államnak el kell látni az állampolgárok érdekében.Annyi adót kell beszedni, hogy ezeket a feladatokat az állam maradéktalanul el tudja látni.
E helyett most mit csinálnak? Veszik az állam jelenlegi költését, amiben benne van a lenyúlásoktól kezdve a szar, alacsony hatékonyságú állami bürokrácia, a tömegközlekedés, stb. költsége is, és annyi adót szeretnének beszedni ami ezt fedezi. Na ez az ami nem fog menni...

Ben Franklin 2012.07.02. 23:50:39

@kovi1970: Igy van, csak az a gond hogy ha kirúgnak 1 közszolgát, vagy egy alacsony hatékonyságú versnyszférást, akkor meg az a baj.

Professor Chaos 2012.07.02. 23:52:55

Alapvetően nem rossz a csomag. Csak az a baj, hogy kb 10 évet késtek vele. Így 10 év múlva kb ott tartunk majd mint Lengyelország, Csehország, Szlovákia most tart.

Netuddki. 2012.07.02. 23:59:31

@Ben Franklin: Pedig az állami alkalmazottak felét simán ki lehetne rúgni. Itt most nem a tanárokra és az eü. dolgozókra gondolok.
Nem tudom abba belegondolt-e valaki, hogy az állami szolgáltatások ésszerűsítésével mennyi költséget tudna az állam megspórolni. Magának és főleg a cégeknek, állampolgároknak. Még úgy is, hogy a fölösleges dolgozók bérét továbbra is fizetnék. Persze egy normális időintervallumon belül...

Netuddki. 2012.07.03. 00:05:04

@Professor Chaos: A csomaggal az a gond, hogy nem ér semmit. Itt alapvető változások kellenek az adórendszerben. Egy korszerű, XXI. századi adórendszerre lenne szükség ahol SENKI nem tudja elkerülni az adók befizetését. Olyan adókét amik normális, megfizethető mértékűek (sűrű fillér vs. ritka forint).
Mondjuk én már tudom erre a megoldást, de egyenlőre az orbánék kormányoznak. Dolgozzanak csak meg szépen a pénzükért. Ha meg nem megy nekik takarodjanak az ország vezetéséből...

manhattan (c) · http://manhattan.webspawner.com/ 2012.07.03. 00:13:51

@ccactus: "Most látszik, hogy milyen jó, hogy sok áldozat árán elértük az egyensúly közeli költségvetést. Végre van keret gazdaságélénkítésre, méghozzá tulajdonképpen önerőből."

Hát teneked is biztos állásod lenne Matolcsidióta mellett ilyen tündérmesékkel, az biztos. Nem hogy keret nincs semmiféle gazdaság élénkítésre (ami meg höhö, már 2010-töl fut adócsökkentés meg nem megszorítás címszavak alatt nemde?????), hanem akkora befos@s lesz itt 2013-ban, hogy nektek arról még fogalmatok sincs.

Ott kezdödik, hogy a 2012-es hiány (árfolyamváltozás nélkül) el van szállva, már attól is hogy nem hogy 0%-os növekedés lenne, hanem most már köztudott, hogy nagy negatívum lesz az. Matolcsidióta ezt a blamát úgy akarja elkerülni a 2013-as Tündermese tervezésekor, hogy most azt terjeszti, hogy 2012 második félévétöl jön ám a gyorsnaszádos fellendülés! Közben a 2013-as költségvetést meg öszig el is fogadják. Jól tudja az MSZMP-s Szakmai Selejt, hogy 2012 EU összehasonlításban vaskos negatív növekedés lesz a magyar. De a 3. negyedéves GDP-t majd csak október 15-én tudjuk meg, de akkor már szinte vége az évnek és senki nem fog ezen sakkozni. Akkor meg majd aszongya, hogy a 4. félév lesz a fellendülés meg budget szufficit. Mire ezt megtudjuk 2013 február 15 lesz, ennek meg már végleg nem lesz hír jelentösége. És majd akkor meg aszogya, hogy sasszemével már látja a 2013-as hatalmas pannon pumát, tehát nem kell félni. Addig is van a budgetben 300 md tartalék, tehát ki lehet bírni az átmenetei rosszabb idöket.

Csak hogy Matolcsidiótának plusz 1,6% helyett 2013-ban is böven lehet -1,6%, ez már önmagában majd 900 md-os campobasso, úgyhogy fals alapra fals számokat tervezve már 2013 január 1-én nekiállhat hetente új pótköltségvetést csinálni.

Jaj, csak nehogy a végén még megszoríccsa a lakosságot!

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.07.03. 00:40:34

@kovi1970:

"Nem az adóval van a gond. Azt kellene tisztázni mik azok a feladatok, szolgáltatások amiket az államnak el kell látni az állampolgárok érdekében.Annyi adót kell beszedni, hogy ezeket a feladatokat az állam maradéktalanul el tudja látni.
E helyett most mit csinálnak? Veszik az állam jelenlegi költését, amiben benne van a lenyúlásoktól kezdve a szar, alacsony hatékonyságú állami bürokrácia, a tömegközlekedés, stb. költsége is, és annyi adót szeretnének beszedni ami ezt fedezi. Na ez az ami nem fog menni..."

Az állam átalakítását úgy kell végrehajtani, hogy közben mindvégig működőképesek legyenek. Ez is nehézség benne.

Ben Franklin 2012.07.03. 00:50:32

@manhattan (c): 2013-ban is böven lehet -1,6%, ez már önmagában majd 900 md-os campobasso, úgyhogy fals alapra fals számokat tervezve már 2013 január 1-én nekiállhat hetente új pótköltségvetést csinálni.

Jaj, csak nehogy a végén még megszoríccsa a lakosságot!

--- Gyurnainak -6,7% jött össze, de ő ortodox módon hitelből fedezte a hiányt. Emiatt a virtuóz húzás miatt ő a bal legokosabb celebje. Mert kb. a balra voksolók is így intézik a pénzügyeiket.

Meridian74 2012.07.03. 00:53:41

"...csökkentik a 25 éven aluliak, az 55 éven felüliek..."
miért érzem azt, hogy akkor most az lesz, hogy eddig a 25 év alattiak közt volt nagyarányú munkanélküliség, ezentúl a 25-55 kor közöttiek kerülnek nagyhirtelen az utcára?

Ettől nem lesz több munkahely, legfeljebb a profit miatt másokat alkalmaznak biorobot munkára...

Ben Franklin 2012.07.03. 00:56:35

@Meridian74: Jaaajaaaj, nemlesszjórosszlesz, akkó maradjon inká úgy ahogy vót. Úgysejó.

Ilyen szavakat meg ne használj hogy profit, mert úgysem lesz neked olyan.

sárkányfő 2012.07.03. 01:16:45

@ccactus:
Mindig meg tud döbbenteni szervilizmussal mixelt ostobaságod. Persze e kettő nem is menne egymás nélkül...

Csak pár pont, persze tudom úgyse fogod felfogni egyiket sem:

1. Bármilyen csomagnak eleve csak akkor lenne értelme, ha a gazdaság valós problémájára reagálna, nem pedig elmenne a lényeg mellett. Egy recesszióban lévő gazdaságban, ahol semmilyen új munkaerőre nincs igény, nem csak pár rétegre, itt ezzel szórakozni kb olyan, mintha egy bedöglött kocsit elkezdenének festegetni vagy cserélni az ablaktörlőt. Rohadtul nem ezzel kéne foglalkozni, nagyobb bajok vannak, sokkal. Tudják ezt ők is, ez az egész ezért nem is más, mint egy olcsó kommunikációs trükk. Terelés. Már nagyon vágytak egy kis jó hírre, hát gyártottak egyet. Amiből nem is lesz semmi úgyse. Persze a te lényeglátásod mindig is tragikus volt, a te figyelmed mindig is könnyen elterelte a propaganda.

De ha eltekintünk is attól, hogy nem a fő bajra reagál a kormány, még akkor sem ér semmit amit művelnek. Attól nem lesz nagyobb munkaerőigénye a gazdaságnak, hogy csökkentik két korcsoport munkaerőköltségét. És ha nem lesz szükség több munkaerőre, akkor tök mindegy mit kavarnak a kedvezményekkel, mert nem új munkahelyek fognak létrejönni, hanem kirúgják a mostaniakat és felvesznek helyettük 25 év alattiakat. Oszt jónapot.
Másképp mondom: ha áthordod a szemetet az egyik szobádból a másikba, attól még nem lesz kevesebb szemét a lakásodban, csak máshol lesz. Itt sem lesz kevesebb munkanélküli, csak átrendeződik a korfájuk.

2. Lehet itt 10 vagy akár 100 pontos hülyeségekkel jönni, de valójában csak egy pont kéne: hogy kretén Matolcsy szépen elhúz a fenébe. Ez a jó hír azonnal 100+ milliárdot jelentene kamatokban, áttételes hatásaiban meg még sokkal többet. Az ország kapna egy esélyt...

3. Már csak azért sem kell komolyan venni semmilyen bejelentést, mert Matolcsy úgy álmodik tündérországot, meg duplázódó GDP-t, hogy idén a görögök után nálunk van a legnagyobb recesszió. Ezt persze olyan fideszhuszárok, mint te, még említeni sem hajlandók, izomból próbálják elhallgatni és másról beszélni. Ez tabutéma nektek... De sajnálom, attól, hogy menekültök a valóság elül, attól még az létezik. A tény az, hogy már a 2012-es költségvetést sem képes tartani Matolcsy. Még hogy egyensúly, ne röhögtess.... Már februárban(!) megbukott az idei költségvetés, már akkor módosítani kellett, azóta a negyedik(!!!) módosításnál tartunk, pedig még hátra az év fele. És nem, nem sül le a bőr a képükről...

Matolcsy képtelen már két hónapra is előre tervezni, nemhogy most megmondja mi lesz jövőre... Vicc az egész. Egy szar vicc. Még mindig nem bírják felfogni/elismerni, hogy idén recesszió lesz, hogy bebukott az egész kóceráj, amit költségvetés címen összehoztak, még mindig minimális növekedést várnak, tehát eleve hamis számokra alapozzák a 2013-at is, eleve több száz milliárdos hiány lesz az idei recesszióból, amit valahogy majd finanszírozni kell, szóval mese habbal, hogy el sem ismerik a több száz milliárdos hiányt, meg irreális növekedést álmodik jövőre, és a többszörösen hamis számokra alapozva költöget... A recesszió ütötte lyukak csak tündérmesékben tűnnek el varázsütésre... Szóval ez egy nagy süketelés, totál alaptalan, bedobták azoknak, akik még hisznek nekik... majd az lesz 13-ban, amit éppen kikényszerít az aktuális helyzet, az ilyen olcsójános, röhejes odamondogatásokat a szerencsétlen agymosott buta híveknek dobják, had rágják. Istenem, hány baklövés kell még neked hogy felfogd mekkora barom ez a Matolcsy? Nem zavar hogy idén már negyedjére javítja ki a saját költségvetését, és még fogja is párszor, mire belátja a recessziót? Hogy bírod ki röhögés nélkül, hogy nagy komolyan tárgyald az épp aktuális agymenését?

trazz 2012.07.03. 01:16:53

"és a képzettséget nem igénylő munkát végzők után fizetendő munkáltatói járulékot"

Ez szerintem első olvasatra kifejezetten jónak tűnik, egy rakás kis cég munkáltatói költségének némi csökkentését jelentheti, még ha a legtöbb munkahely szakképesítést is igényel, vagy legalább kérdéses a dolog (pl : egy titkárnői állás szakképesítést igényel?).
Második olvasatra meg az ötlik az ember fejébe, hogy vajon azért lett-e kitalálva, hogy a frissen földhöz jutott, L. Simon féle közmunkásokat/rabokat foglalkoztató politikusrokonoknak még kevesebb legyen a költsége? :S

Zuzu Petals 2012.07.03. 03:24:25

Micsoda szerencse, hogy annyira jól állunk, hogy már csak a hátrányos helyzetű munkavállalókat kell támogatnunk! Meg a magyar kisvállalkozókat, akik szerencsére többségében nem adócsaló/adókerülő faszfejek. Nemzetközi tőke, multi - ami adót optimalizál, mert az adócsalás nem éri meg neki - mijafasznak? Van itt pénz szarásig, kérem. Merjünk nagyot álmodni! A sok narancsdroid mikor látja már be, hogy Matolcsy valóban akkora retard, hogy az is teljesítmény, hogy 100-at el tudta osztani hússzal, de ennél komolyabb számításokra NEM KÉPES?!

magyar ember teli szájjal 2012.07.03. 06:36:34

A részletek döntik majd el, hogy ez jó lesz-e, semmilyen, vagy rossz.

nu pagagyí 2012.07.03. 06:43:23

@ccactus: Én úgy emlékszem, hogy Orbánék az első ciklusukban is trükköztek. Megváltoztatták a munkanélküliek számbavételének szabályait.

kirsten 2012.07.03. 07:13:58

@ccactus: Hát nekem meg egyáltalán nem tetszik. Amit ezek össze-vissza hadoválnak eddig mindig csak szarabb lett az embereknek. Abban pedig egyetértek, hogy a különböző korosztályúakat egymás ellen akarják hangolni. Számukra a megosztottság a legjobb taktika. Régi fityisz módszer, hogy dögölnének meg a vezérükkel az élen.

dr. Bubó 2012.07.03. 07:26:03

@kirsten: amit a fides csinál az MINDEN ROSSZ...

gerinctelenek (vagyis leszarják és csak maguknak harácsolnak)
illetve ALKALMATLANOK... (totál zéró hozzáértés)

nyman 2012.07.03. 07:47:55

@is: "és az a 25 éves, akit kirúgnak, hogy egy 23 évest vegyenek fel? kezdőnek az is kezdő, aztán két év után őt is kirúgják. és a 43 éves, akit kirúgnak, és 'ha már öreg', akkor egy 55 évest tartanak bent, munkájától függetlenül, az mit szóljon? papíron remekek ezek az intézkedések, csak egy kicsit talán a való életbe is bele kellene gondolni. ugyanez az összes többivel is."

Elofordulhat, hogy van aki rosszabbul jar. Korabban az volt a baj, hogy az idosebb munkavallalokat nem preferaljak, illetve a gyesrol visszaterok is kockazatot jelentenek. Ez ezzel valtozhat. Nem basztatni kell a munkaadokat kulonbozo dolgokkal, mint vedet kor, vedett allapot, stb, hanem jarulekkedvezmenyekkel osztonozni.

Az eddig is ment, hogy a munkanelkulieket jarulekkedvezmennyel foglalkoztato cegek, idovel kirugtak azokat akiknel megszunt a kedvezmeny.

Szerintem ez a valo elet. Ebben a pillanatban jobban megeri segelyen lenni a kepzetlen retegnek, mint elmenni feheren dolgozni. Van neked vallalkozasod? Vagy egyaltalan tudod, hogy amikor hazaviszel mondjuk 300 ezer forintot, akkor mennyit is kell megtermelned meg melle az adokra, jarulekokra?

"a béreket meg ötszörösére emelni, akkor én még szimpatikusabb vagyok? "
Ezzel a mondatoddal, csak azt erositetted meg, hogy nem latod at jol az osszefuggeseket.

GlennMiller 2012.07.03. 08:15:00

Orbán jobbkeze rendületlenül működik.
Immár helyet követel a magyar történelemben.
A balkézzel viszont baj van: a napirend előtti beszédben megállás nélkül rángatózott.
Mi a baj?

Kutchek (törölt) 2012.07.03. 08:31:37

Hm...
Olcsóbb lesz a munkaerő a Közgépnek, meg a fideszes földbirtokosoknak?

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.07.03. 09:08:20

Nagyon szép csomag, kár, hogy a fedezete nem létezik. Az államkincstártól és a nemzeti banktól beszedett adóval nem lesz több pénze az államnak, mivel ez a két intézmény is az állam része. Ez ugyanaz a kategória, amikor beraknak a költségvetésbe még 100 milliárd kiadást és az a fedezet, hogy majd több adó folyik be (persze csak papíron).
Sajnos nemsokára jönni fog a kiigazító csomag, hogy valaki kifizesse ezt az adócsökkentést.

auth.gabor · http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor 2012.07.03. 09:11:09

@ccactus: "No mindegy. Nekem tetszik a program. Csak remélni tudom, hogy sikerre viszik."

Ötletekben és jóslatokban soha nem volt hiány... de tudnál mondani egyetlen egy számot, amit Matolcsy mondjuk 5-10 százalékos pontossággal előre eltalált fél éves távatból?

John Doe3 2012.07.03. 09:16:05

" - a kisadózók adó és adminisztrációs terheinek csökkentése érdekében bevezetnének egy átalányadózást. A hatmillió forint alatti éves bevételű kisvállalkozásoknak főállású dolgozók után havi ötvenezer forintot, a félállásúak után 25 ezer forintot kell fizetniük. A kisadó kiváltja a társasági adót, a személyi jövedelemadót, a járulékokat és a szociális hozzájárulási adót"

WTF? A SZJA alanya a dolgozó, a többié a munkaadó. Akkor hogy is van ez??? Egyébként a hatmill. éves bevétel alatt van az egy milla éves bevétel is, abból a havi 50 ezer már 60% adó. Vagy másik példa: van 6 milla bevételem, 5 milla költségem. Abból még leadózni 300 eFt-t ? Bocsánat, de ez jelentős ADÓEMELÉS, még akkor is, ha csökkenésnek kommunikálják! Tökéletesen alkalmas kis- és mikrovállalkozások (önfoglalkoztatók) százezreinek bedöntésére. Vagy ez a cél? Már az EVA-val kapcsolatos tökölés is ebbe az irányba mutat... Rohadjanak meg!

Kutchek (törölt) 2012.07.03. 09:21:45

@online távmunkás: Van még vagy 3-4 tonna arany az MNB-ben, meg vagy 2 raklap EUR bekötegelve, rollnizva.
Mondjuk, ha Simor leköszön, ezek meg odaállnak a talicskáikkal, tuti lesz 400 Ft az euró, de lehet még a svájci frank is.
Nem hiába mondja Viktor lépten-nyomon, hogy mindenki szabaduljon a devizahitelétől.....

Seduxen (már NEM dr.) 2012.07.03. 09:57:31

'palmas: "- a szülésből visszatérők után pedig két évig nem kell majd járulékot fizetni" - én valami zavart érzek az erőben... ez egészen értelmes javaslatnak tűnik. ezt tényleg MAGYARORSZÁGON jelentették be? kérdés persze, hogy ténylegesen mit értenek majd szülésből visszatérőkön. rég mondtam ilyet, de ez talán most abba az irányba mutat, amiről eddig csak pofáztak: a kisgyermekes nők munka világába történő visszaterelésére.

Peetee 2012.07.03. 10:01:57

Mit mondott tegnap Orbán a munkaadóknak???

Rúgd ki a f@szomba a 25-55 közötti végzettséggel és szakmai tapasztalatokkal rendelkezőket, és vegyél fel helyette picsa pénzért képzetlent, jó fiatalt, vagy nyugdíj előtt állót.
Eleve elvállalják alacsonyabb fizetésért, meg még a fele járulék is, 5 ilyen majom nagy nehezen el tudja látni 2-3 rendesen dolgozó feladatát, hát a hülyének is megéri.

Ki lesz enentúl munkanélküli: A szakképzett, szakmai tapasztalatokkal rendelkező aktív korú 25-55év közötti adófizető állampolgár. Aki nem fog sokat várni, húzni fog külhonba!
Itthon meg marad a selejt, a zöldfülü, azz orvostól-orvosig szaladgáló, centit vágó nyugdíjt váró, meg a zöldgombos...
Gratulálok, ismét egy nagyon megfontolt húzás!

Ja, és a szakképzést nem igénylő munkához is fele járulék, tehát elég a fuvarszervezőt átnevezni adminisztrátorra, a beszerzőt árajánlat-kezelőre, a pénzügyi elemzőt meg statisztika-kezelőre és kész is...

Disintegrator Rising · http://disintegrator.blog.hu/ 2012.07.03. 10:06:33

anyám mennyi ballib károgó tetű idegyűlt..

GlennMiller 2012.07.03. 10:16:04

@Kutchek:
Mondasz valamit !!!
Elvégre, tudjuk nem az ország jövője a fidesz elsődleges célja, hanem saját maguk.
Nagyon jó észrevétel, így most nekem is leesett az a bizonyos tantusz.

condorpasa 2012.07.03. 10:16:48

ez első hallásra nem rossz, de lehet egy olyan következménye, hogy a 30-as, 40-es korosztályt sorba elkezdik kirugdosni, k9szi:(( a másik, hogy az új adókból kurvára nem fog befolyni ennyi pénz, akkor honnan lesz rá fedezet?

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2012.07.03. 10:19:54

Legalább egy kurva közgazdasági alapfogalmat megtanulhatna valamelyik elmebeteg odafent...

Mondjuk nagyszerűnek tartom hogy amíg a világ közgazdászai azt sem tudják biztosra hogy jövő hónapban mire ébredünk és csak óvatos vagy karcos jósolgatásba mernek fogni ezek bameg már a 2056-os tündérmeséről regélnek.
Illetve nem kellene valakinek már odatelefonálni a Kossuth térre hogy munkahelyteremtés recesszióban olyan mint a péniszpumpa használata a férfielfekvőben, igen tetszetős, de teljesen haszontalan?
Ahhoz meg külön gratula hogy az 500000 euró alatti bevétellel rendelkező vállalkozásoknak csak akkor kell befizetniük az áfát, ha azt nekik már kifizették. Mert ugye nálunk az elképzelhetetlen hogy teszem azt:...írok egy kicsit magasabb összeget Józsi a számlára, 50 ezret nem fizetsz ki azt' jól nem fizetem be az áfát, neked is jó mert kapsz egy kis árengedményt, nekem pláne jó...

nu pagagyí 2012.07.03. 10:21:22

Elvileg van létjogosultsága adóból kedvezményt adni. A kedvezményt a kormányok bizonyos társadalompolitikai célok elérésére szokták bevetni. Akkor hatásos, ha a kedvezmények köre nem túl sok, különben egymást oltják ki. A szociális hozzájárulási adó (korábban TB járulék) esetében is sikerült már annyiféle kedvezményt kiagyalni, hogy gyakorlatilag már mindenki után jár valami, így a kedvezmények ösztönző hatása lassan egyenlő a nullával. Azt hiszem, ilyenkor szokták máshol teljesen átszabni és egyszerűsíteni a rendszert.
Ha a kedvezményként elköltésre szánt 300 milliárdot és a jelenleg élő kedvezmények legalább 100 milliárdját (sacc) az adókulcs csökkentésére szánnák az összes kedvezmény megszüntetésével egyidejűleg, szerintem több eredményt érnének el a foglalkoztatás növelésében. Az egyre bonyolódó, kontraproduktív kedvezményrendszer fenntartása helyett a jelenlegi adó kulcsát 27%-ról 19%-ra lehetne csökkenteni, ami már érzékelhető tehercsökkenést jelentene a vállalkozások számára.

nu pagagyí 2012.07.03. 10:30:10

@condorpasa: Honnan lesz rá pénz? A várható óriási gazdasági fellendülésből, az eddigi sikerek már megalapozták a hihetetlen fejlődést, ami 2020-ra a GDP megduplázódásában fog megmutatkozni. 2030-ra utolérjük az Egyesült Államokat, 2040-re Svájcot, 2050-re Budapest lesz a Föld gazdasági centruma, 2060-ra pedig az egész galaxis centrumává fejlődik és ami a legfontosabb, 2070-re a négyes metró is elkészül.

e1200026 2012.07.03. 10:40:36

@Peetee: nyilván ez fog történni.. te ugye valami utolsó utáni pozícióban dolgozol? mert a kommented alapján fogalmad sincs egy vállalat működéséről....

Én pl senkit sem fogok kirúgni, viszont így 2 helyett lehet hogy 3 mindenest veszek majd fel....

Kutchek (törölt) 2012.07.03. 10:41:25

@GlennMiller: Ez csak az egyik forgatókönyv a pénzszerzésre.
A másik: mivel egy közgazdasági értelemben vett tündérmesében élünk, elég lesz megkeresni a szívárvány végét, mert a koboldok odateszik az aranyat. Már ha telezabált hassal fel bírunk kelni a terülj-terülj asztalkám mellől.

Virág et. 2012.07.03. 10:41:40

Orbán 100 napos programja. Kicsit kellett rá ugyan várni, de ahogy jön kampány, érik a narancsos elkúrás is.

Az ötletek csodásak, csak ugye tegnap még az volt, hogy mi vagyunk a második Görögország, meg recesszió, meg államcsőd, ma meg hirtelen lett 300 milliárd színes konfettire meg képviselőfánkra. Már eleve félek 2014-től. Medgyessy szelleme köztünk jár.

nixe 2012.07.03. 10:46:52

Matolcsy úr könnyen beválthatja ígéretét, évi 6-7% infláció mellett a GDP duplázásában. Hiszen azt nem mondta,hogy reálértéken fog duplázódni.

A történelmi csökkentéseket illetően (lásd. még SZJA) várjuk meg a törvényeket,mert az elmondottak nem eléggé egyértelműek. Rádióban én a munkáltatói járulékot hallottam, ami 3%, tehát, ha ezt felezik, az 1,5% tehercsökkenés (havi max 100 eFt-os bérig?),akkor az 129 helyett 127,5 költséget jelentene,ami nem egy sorsdöntő dolog.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2012.07.03. 10:50:51

Az érzelmi alapon feketét is fehérnek magyarázókkal ellentétben én próbálok semleges maradni és ezért azt mondom: az itt bejelentett adóváltozások első ránézésre jók. Második ránézésre sok kiskapura látok lehetőséget, nem látok továbbá hatástanulmányt se ezekkel kapcsolatban. Márpedig ez szükséges lenne. A kisvállalkozós kedvezményt nem teljesen értem. 16% a bevétel után - ez világos és fair, kivéve persze ha kereskedő vagy, de ezt most hagyjuk. PLUSZ a teljes bérköltségre még 16%? Magyarán ha valaki rendesen bejelenti a dolgozót akkor még pluszban meg is büntetik 16% adóval a bér után fizetett adókat? Nem teljesen tudom ezt így követni.

A legtöbb fenntartásom a kismamák adókedvezményével van. Ha azt akarják, hogy az anyák könnyebben tudjanak visszamenni dolgozni akkor egyszerűen ne legyen ilyen 3 éves gyes-gyed faszság, hanem sok nyugati állam mintájára legyen ez 2-3 hónap. Utána mehet a gyerek bölcsibe vagy ahogy meg tudják oldani és kész. Ja igen, és ez esetben LEGYEN bölcsődei férőhely. Oldják meg. Anyuka meg mehet vissza melózni. Ekkora kihagyást szerintem majdnem minden munkaadó tolerálna. Máris radikálisan csökken azoknak a cégeknek a száma, akik nem vesznek fel fiatal nőket, mert "úgyis 5 éven át otthon lesz, én meg vehetek fel valaki mást, akit aztán majd rúghatok ki, ha az anyuka visszajön". Ha a kormány adókedvezményt is ad a 3 év otthonülésért, az csak ennek a szocializmusból idekövült hülye rendszernek a meghosszabbítása. Ezt a problémát pont nem így kell megoldani.
Ui: van kisgyerekem. Ha valaki otthon akar maradni vele évekig, tegye meg, de ne a társadalom kontójára, hanem mondjon fel szépen és intézzék el egy keresetből. Ha nem megy, akkor nyomás vissza dolgozni.

e1200026 2012.07.03. 10:55:37

@Virág et.: Azért még várd ki a végét, ha nem lesz 7%-ék a hiány mint 2003ban akkor nem kurták el. Majd év végén ki derül...

Seduxen (már NEM dr.) 2012.07.03. 11:00:19

@Zka: "Ui: van kisgyerekem" - ez most TÉNYLEG nem szívózás, nem azért kérdezem, de a gyermekkel anno meddig maradtál vele otthon? (már ha te vagy az anyuka. ha az apuka vagy, akkor a feleséged:)))), bocs, nem derült ki, hogy te melyik szülő vagy :))) ).

Mert alapvetően lenne értelme annak, hogy az anyuka nem 2-3 hónaposan adja bölcsődébe a gyereket, hanem jóval később. De ez ugye egészen más tészta, ez érzelmi dolog, nem gazdasági.

Ami miatt "megtaláltalak" az sokkal inkább az, hogy te a másik oldalról közelíted meg a dolgot: anyu VISSZAMEGY arra a munkahelyére, AHONNAN eljött szülni. Ez az egyszerűbb. Na de mi van azzal, aki (és ebből a szempontból mindegy, hogy 3-4 hónap, vagy 2-3 év) már NEM TUD HOVA visszamenni (cég megszűnés, átszervezések, akármi). És ott áll egy 1-2-3 éves csemetével az önéletrajzában. Tapasztalat, tudom, hogy milyen, valahol olyan 2-300 önéletrajz küldésnél abbahagytam a számolását asszony hány helyre jelentkezett. Ugyanis ott van az életrajzának a végén, hogy "leprás": a gyerek. Ha be is hívják valahova központi kérdés, hogy mennyire beteges a gyerek, ki vigyáz rá, és effélék.

Namármost: ha tényleg az a cél, hogy MEGKÖNNYÍTIK a kisgyermekes nők munkába visszatérését, azt szerintem is csak így lehet: a leendő munkaadót kell anyagilag érdekeltté tenni arra, hogy kisgyermekes nőt alkalmazzon.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2012.07.03. 11:08:11

@Seduxen (már NEM dr.): apuka vagyok, anyuka itthon volt (van) a gyerekkel 3 éve. Határozott idejű szerződése van, nincs hova visszamenni. Állást találni viszont lehetetlen úgy, hogy a kisgyerek otthon van. Bölcsibe felvetetni itt (nagyváros) szintén lehetetlen úgy, hogy anyukának nincs munkahelye. Nem is foglalkoznak vele, ha anyuka nem mutat be igazolást arról, hogy alkalmazásban áll. Én meg fizetem a töménytelen adót a közszolgáltatásokért - amit nem kapok meg. Ez milyen már?

Egyébként mi akadályozza, hogy pl legyen ez a kismama adókedvezmény is és a gyed/gyes le legyen rövidítve pár hónapra? Lehet, hogy az lenne az ideális.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2012.07.03. 11:10:24

@Seduxen (már NEM dr.): ja egyébként önéletrajzban nincs helye annak, hogy mi a családi állapotod, gyerekeid száma, stb. És a munkaadó sem kérdezgetheti ezeket az interjún. Persze ez elmélet, gyakorlatban úgyis leszarják. De azért az önéletrajzba jelen körülmények közt beleírni, hogy kisgyereked van szerintem nem túl jó ötlet :)

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.07.03. 11:12:56

@Kutchek: Egy olyan után nem 400 forintos euró jönne, hanem a görög csődhöz hasonló káosz.

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2012.07.03. 11:16:01

@Seduxen (már NEM dr.): Amíg a magyar munkaadók 90%-a a "8-4-ig az én asztalomnál ülsz" fétisben hisz addig a kisgyerekes nőkhöz nem fognak másként állni álláskeresésnél.
Nem értik meg sok helyen hogy a távoli asztali kapcsolat nem az ördögtől való ahogy az sem hogy mondjuk nem szerda délelőtt hanem csütörtök éjjel csinálja meg a hétfőre kellő beszámolót az alkalmazott az nem lógás. A rugalmasság a magyartól nagyon messze áll ugye...

Seduxen (már NEM dr.) 2012.07.03. 11:16:53

@Zka: "Egyébként mi akadályozza, hogy pl legyen ez a kismama adókedvezmény is és a gyed/gyes le legyen rövidítve pár hónapra?" - semmi, de én nem is mondtam, hogy a gyes-gyed-hez ne nyúljanak adott esetben :)

"Bölcsibe felvetetni itt (nagyváros) szintén lehetetlen úgy, hogy anyukának nincs munkahelye. " - sejtem, hogy nem vigasztal, de Budapesten (Zugló) sem jobb a helyzet, kerületi szinten évi 300-350 gyermek felvételét utasítják el férőhely-hiány miatt. Amúgy ezt a legképmutatóbb, legdemagógabb dolognak tartom: a férőhely-hiány. Mégis anyuka mit csináljon a csemetével? Vegye a hátára, és menjen úgy dolgozni? Gondolom jó lesz, amikor az első meetingen tisztába akarja rakni, vagy megszoptatni :)))) Nagyszülők? Kevesen vannak olyan szerencsés helyzetben, mint pl mi, hogy a nagyszülők már nyugdíjaskorúak, és nem is az ország másik végében laknak, szóval mobilizálhatóak. És még így sem megy. Na akkor mit csináljon az, akinek még ez sem adatott meg? Kösse fel magát, mert gyereket mert vállalni? És számomra az a legdühítőbb, hogy ha valaki azt mondja, hogy nálunk előrelátóbban, tervezettebben dönt a gyermekvállalás mellett, az hazudik, és festi magát. Minden lehetőséget körbejártunk, lebeszéltünk, mennyi időre, mennyi pénzből, munkahelyén a visszatérés lebeszélve, részmunkaidő leegyeztetve. Mindössze annyi kellett, hogy a cég ügyvezetőjétől megváltak, és jött egy új főnök. Ennyi.

Ezért mondom, hogy amúgy is erős hendikeppel indulnak a kisgyermekes anyukák, ezt máshogy a kormányzat nem tudja kiegyenlíteni, mint hogy anyagilag teszi érdekelté a munkáltatókat. (mert az látható, hogy hiába mondja el asszony, hogy egyrészt a nagyszülőkre is lehet bízni a gyereket, ha beteg, mert fél órára laknak tőlünk - szerencsére az anyós papucsban át tud jönni kitételre figyeltünk :)))) - másrészt van egy apja is annak a gyereknek, ez nem hat meg senkit. Lehet, hogy ki kéne találni azt, hogy anyuka pénteken megszüli a gyereket, kedden hazaviszi, vasárnapig otthon van vele, és hétfőre 18 évesen kész a 'termék', de sajnos ezt még nem találták ki, szóval más megoldás után kell nézni).

Seduxen (már NEM dr.) 2012.07.03. 11:19:00

@Zka: nem tudom melyik a jobb (beleírni, vagy sem), sok helyről hallottam érveket pro, és kontra. Szerintem az sem jobb, ha az interjún derül ki, joggal érezheti úgy a munkaadó, hogy hazugsággal indít a versenyző (vagy használjuk a közkedvelt "nem bontotta ki az igazság minden részletét" terminus technicus :)) )

Seduxen (már NEM dr.) 2012.07.03. 11:23:14

@csizsikpizsik - pique takarodj!: óóó lehet ezt még fokozni: múltkor állásinterjún azon lovagolt az interjúztató (kispesti cég, valahol a kispesti rendelő közelében, Ady Endre út), hogy MEGÉRI -e asszonynak napi 1 órát utazni oda Zuglóból egy részmunkaidős állásért. Baszdmeg, ott van a kurva életrajzában, hogy HOL LAKIK. Ha ez neked nem felel meg, MINEK HÍVOD be? Amúgy ezt sz'tem hadd döntse el a versenyző, hogy megéri -e neki. (a slusszpoén: saját bevallásuk szerint beérkezett majd' 400 életrajz, behívtak 60-70 embert, asszony ugye nem nyert. erre 2 hét múlva ismét felbukkant UGYANAZ a hirdetés. Az ilyen munkaadónak is faszkorbács :))) )

e1200026 2012.07.03. 11:26:25

@Zka: én munka adó vagyok, hidd el, az hogy gyereked van nem negatívum. Sőt! A 30-35 évesen egyedülállókkal általában több a probléma, (nem is csoda hogy egyedülállók), Nehezebben jönnek ki a többiekkel, kevésbé alkalmasak csapat munkára.... Ráadásul mi nem csapat építő tréninget szoktunk szervezni hanem olyan hétvégéket ahová lehet hozni a családot is, és ilyenkor általában a gyerekek azok akik először összebarátkoznak és ennek következtében a szülök is elég jól kijönnek egymással +a téma is megvan a beszélgetésre (hová jár iskolába a gyerek, kihez viszitek logopédushoz ilyesmi.....)

Nekem csupa pozitív tapasztalatom van a gyerekes alkalmazottakkal. nyilván azért ez nem döntő,de ha két azonos képességű jelentkező között kellene választanom, akkor a gyerekest választanám.

libertard 2012.07.03. 11:26:37

lehet, hogy jók ezek az intézkedések, de csak akkor, ha a miattuk kieső bevételt szépen leszedik a kiadási oldalból. Ha nem, akkor csak ássák a gödröt mélyebbre

Seduxen (már NEM dr.) 2012.07.03. 11:30:36

@e1200026: öööö, hadd legyek stílszerűen VASTAGBŐRREL megáldva az arcomat illetően:DDDD

Céged mivel is foglalkozik? (és helyileg hol?) Jelenleg nincs felvétel nálatok? :DDDDDDDDDDDDDDDD

e1200026 2012.07.03. 11:46:31

@Seduxen (már NEM dr.): pesten van, pénzügyi tranzakciós rendszereket "fejlesztünk" és üzemeltetünk.

Seduxen (már NEM dr.) 2012.07.03. 11:53:46

@e1200026: a felvételre vonatkozó kérdésre már nem reagáltál :) (na jól van befejeztem... azért a pofátlanságnak is van határa, tudom én :))) )

e1200026 2012.07.03. 12:03:21

@Seduxen (már NEM dr.): ha egy kicsivel kevesebb smiley-t használsz akkor talán válaszoltam volna arra is....

BPO654 2012.07.03. 12:08:48

Azt se tudjuk mi lesz holnap nemhogy 2030-ban. Egyébként akkor megy nyugdíjba a sok Ratkó gyerek, tehát addigra a nyuggerrendszer biztosan összeomlik, kb 2025-re.:D

Dél-kórea dzsídípíje 1978-ban fele akkora volt mint a mienk. Akkor még termeltünk. Mára már más a helyzet.
A kóreaiak a Japán gazdasági modellt követték, azaz ott konglomerátumok vannak mindent gyárt a gyár (Pl: Mtsubishi, Hyndai, ezek nemcsak autót gyártanak, hanem az injekciós tűtől kezdve vonaton metrón keresztűl az atomerőművi ber.-ig mindent, de van ilyen közelebb is a horvát Koncar gyár is ilyen).
Ha csak pofázunk a dzsídípíbővülésről abból semmi sem lesz).
A Dél-kóreaiak fegyvere uaz volt mint a volt szoci országoké az a neve. LICENSZ. A volt szoci autók nagy része is licensz (Lada, Zastava Polski=Fiat licensz pl).
Lett volna épp a metrótender kapcsán erre lehetőség de inkább elfogadták az Alstom ajánlatát a nagy pártok.......................................................... .
Pedig a Bombardier azt mondta, ha nyer idehozza a gyártást Dunakeszire........................ .:D
A lehetőség megvolt nem éltek vele, akkor miről beszélnek??? Az Alstom 330 napot kapott ezt v.ö. azzal h a Stadler 90 nap alatt felépítette kulcsrakészen svájci minőségben a szolnoki gyárat a pusztaszabolcsi karbantartót meg 60 nap alatt............................ .:D
Mellesleg a gyártáshoz energia kell ami egyre drágább.
Esetleg energiaipar Matolcsy úr, az még a képzetlen m.erőt is felszívná, nőne a fogl.-ság stb.
A mai világ meg fukusima óta nem egészen az atomenergia felé megy.....észre kéne venni.
A másik meg az h termelünk oké de azt el is kell adni.
9000 db busz van az országban, 3000 le kéne cserélni azonnal Tessék itt van, mégsincs busztender két év e gy új buszt nem vett itt senki nem termelnek a gyárak pedig minden feltétel adott hozzá még a pénz is (MFB hitel ott van......) Akkor???????????????????????? Még a Várba és a Gellérthegyre is 18 éves roncsmidibuszok járnak mit akarnak??? Azzal mennek fel a turisták. Országimázs!!!! És annyit fogyaszt mint egy szóló Ik260-as busz. Totál gazdaságtalan.
Beruházni sem kell a buszgyártáshoz, mert a gyárak még meg vannak, a munkaerő is a pénz is csak döntés nincs!!!!!!!!!
De ezek a gyártások is rendkívűl importigényesek nekünk nem ilyenekbe kéne fektetni, hanem amihez kevés alapanyag és sok tudás kell.
Esetleg K+F Matolcsy úr???????????????

Seduxen (már NEM dr.) 2012.07.03. 12:15:32

@e1200026: akkor visszavontam a szmájlikat. azért raktam annyit, nehogy sértődés legyen, mert azért - lássuk be - ez (mármint, hogy egy blogon, vadidegenektől kérek "állásajánlatot") a pofátlanságnak egy olyan szintje (szerintem), hogy a kormánytagok megnyalnák a 10 ujjukat. (ehh, ennek a végére is majdnem sikerült szmájlit raknom.)

sorhajóhadnagy 2012.07.03. 12:29:47

@John Doe3:

" - a kisadózók adó és adminisztrációs terheinek csökkentése érdekében bevezetnének egy átalányadózást. A hatmillió forint alatti éves bevételű kisvállalkozásoknak főállású dolgozók után havi ötvenezer forintot, a félállásúak után 25 ezer forintot kell fizetniük. A kisadó kiváltja a társasági adót, a személyi jövedelemadót, a járulékokat és a szociális hozzájárulási adót"

A bevételi határ alapján nagyon úgy tűnik, hogy csak kényszervállalkozó bújtatott alkalmazottak (mint a biztonsági őrök vagy éhenkórász újságírók) lebeghettek a javaslatot megálmodók szeme előtt. Vagyis olyanok, akiket havi kétszázezer körüli összegért (plusz ÁFA) foglalkoztatnak. Egy valódi kisvállalkozás, még ha költségigénye minimális is, hogyan tudja betervezni, hogy véletlenül se legyen egy évben 6.000.001 HUF a bevétele?

És jól értem, az ÁFA-t be kell fizetni, mint rendesen.

Nem értem. Nem lett volna jobb megtartani az EVÁ-t?

e1200026 2012.07.03. 12:30:10

@Seduxen (már NEM dr.): Júliusban? Nem most nincs, januártól valószínűleg kell java programozó (francia tudás előny)+ 2-3 pénzügyes. Ez szeptember végén, október elején lesz meghirdetve. Amúgy hozzánk nem is lehet önéletrajzot küldeni, vagy mi töltünk le vagy a randstad küld embereket. Ha lesz felvétel az ő honlapjukon biztos megtalálod. Nyárra szoktunk felvenni mindenest a szabadságolások miatt, de azok diákok és általában valakinek a valakije:)

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2012.07.03. 12:45:48

@sorhajóhadnagy: ...úgy hogy alapít 4 céget a tágabb család és ha a bevétel majdnem megvan a Kistojás 1517 Kft-nél akkor a következő számlát a Kistojás 1715 Kft adja ki...

ucsacsu 2012.07.03. 12:49:35

VAJON MELYIK EGYETEMRE JÁRHATOTT EZ A BAROM, KUSZA SZEMŰ, ELTOLCSI,AHOL AZ UN ORTODOX KÖZGAZDASÁGTANT TANÍTOTTÁK NEKI?

Seduxen (már NEM dr.) 2012.07.03. 12:52:25

@e1200026: eegen, általában a nyár az munkakeresés szempontjából is a pangás időszaka általában. mindenesetre köszi a tippet, majd nézelődünk.

a mentalitásért mindenképpen +1 "lájk", kevés az ilyen gondolkodású munkáltató, aki egyrészt EMBERNEK tekinti a munkavállalóit (és nem csereszabatos biorobotnak), másrészt a fent leírt szempontokat is figyelembe veszi a kiválasztásnál. megjegyzem ezt én is így gondolom, hogy adott esetben egy gyerekes anyuka sokkal többet próbál meg letenni az asztalra, mert jó esetben KELL neki a munkahely, és nem szarik bele az egészbe mentalitással dolgozik, mint - tisztelet a kivételnek - sok fiatalabb versenyző.

na off vége.

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2012.07.03. 12:56:17

@ucsacsu: Corvinus, a leánykori nevén Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem (ismertebb nevét Fővám téri Szabadidő Központ) de a mundér becsületét védve, én sokkal később ugyanott végeztem, szerintem ott nem taníthattak neki ilyeneket...valamelyik közeli kocsmában szerezhette ezeket a forradalmi ötleteket...vagy anno jobb drogokat árultak a pinyóban és úgy maradt szegényke...

Peetee 2012.07.03. 13:34:16

@e1200026:

Nem, csupán az átlagos magyar munkaadó fejével is tudok gondolkodni.
Örülök, hogy Te nem az átlaghoz tartozol; de attól még nem az az általános hozzáállás, amit Te vázoltál fel.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.07.03. 13:58:03

Enrico sajnos nem ért rá így velem üzent:
"Jaj már ez nem igaz hogy ti ilyen pesszimisták vagytok mindenben.
Itt van ez a válság ami magyarországon kívül mindenhol sokáig fog még tartani de nektek semmi sem jó.Nem elég hogy a gyurcsány meg a libás gyerek mindent elkúrt ,ti még mindig őket akarjátok.Hát közlöm veletek,hogy ebből nem lesz semmi.
Orbán Viktor magyarország legjobb miniszterelnöke és az is marad még egy jó darabig.
Csak dolgozni kell hittel és kitartással.Matolcsy György pedig egy pénzügyi zseni.
Majd fogtok ti még nézni amikor felpörög a gazdaság!"

Na,eddig Enrico üzenete.Azt mondta majd még ír nekünk,amikor kikerült a kórházból....

Kenedy1 2012.07.03. 14:01:01

@BPO654:
5 év alatt fel lehetne virágoztatni ezt az országot úgy hogy csak ámulnánk rajta csak azzal nem profitálnának rövid távon a politikusok. Csupán mindent a magunk előnyére kéne változtatni és nem lenyúlni ami működőképes. Nekünk kéne már kézbe a dolgokat és minden barmot eltiltani akinek valamilyen köze volt vagy van a jelenlegi pártokhoz. Ebben a szerencsétlen országban azért nem működik semmi mert 22 éve csak a papírtologatás megy ide-oda. és addig nem is fog semmi sem történni amíg ezen nem változtatunk.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.07.03. 14:15:53

@Seduxen (már NEM dr.): Mintha olyan nehezedre esne,hogy pofátlan és bunkó legyél....DDDD

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.07.03. 14:27:55

@csizsikpizsik - pique takarodj!: Pedig ő nem is hat év alatt járta ki a négy éves egyetemet...:))

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.07.03. 14:37:28

Inkább nyalogassák ők az én csomagomat!
Tényleg kérdés lesz e rá fedezet,de erről is legfeljebb két év múlva látjuk meg,hogy mi valósul meg belőle egyáltalán.És hogy mennyit hoz ez a konyhára.
Már ha nem csak visz.

Seduxen (már NEM dr.) 2012.07.03. 14:42:52

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: látod, ragadt rám valami a Te "mentalitásodból", aka volt kitől tanulnom :DDDDD

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.07.03. 14:47:55

@Seduxen (már NEM dr.): Jaja.Pont eszembe jutott,mikor idekeveredtem.Nézem az a gyógyszer nevű kis csíragyerek jön a havi kétszáz nettójával.
Ez mekkora köcsög-gondoltam.
És igazam lett.:))

Seduxen (már NEM dr.) 2012.07.03. 14:56:24

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: na hiszem, szegény algopyrin nicknevű kommentelőtárs...

azt ugye tudod, hogy csúnya dolog az előítéletesség? :DDD

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.07.03. 15:08:23

@Seduxen (már NEM dr.): Volt itt egy xanax is de nem rájuk gondoltam.:))
Ez az illető még mindig itt rontja a levegőt és nem kell hozzá neki bablevest ennie.
Egyébként olvastad enrico üzenetét?
Az előítéletességről.:Valahova beírtam ha négy cigánygyerek bejön a boltba ki fognak rabolni.Vannak ilyen sztereotípiák.
Nekem mondjuk két boltos ismerősöm járt így.
Leginkább,mert csak két boltos ismerősöm van...

fogsunder · http://fogsunder.blog.hu 2012.07.03. 15:28:16

ha Magyarország GDP-je megduplázódik 10-20 év alatt (miközben az árak is köbölődnek a duplájukra), akkor mégis mi akadályozza meg az osztrák államgazdaságot ugyanebben? nu? számok szerint ugye semmi. és akkor 20 év múlva még mindig nem élünk olyan jól még a túlértékelt GDP szerint sem (amit varázsszóként használnak), mint a sógorék akkorra már 20-30 éve. és ausztriának még egy olyan közgazdasági zsenije sincs mint a matolcsy. hogy is lehetnek meg nélküle..

klónozni kéne és ő lehetne a legfőbb exportcikkünk:

-Klaus, túl jól megy a sorunk.
-Tudom, Hans, jó nagy sájsze - de mit csináljunk..
-A magyaroknak még van raktáron matolcsyjuk, veszünk egyet!
-Minimum kettőt!

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2012.07.03. 16:54:54

@Seduxen (már NEM dr.): @Zka: Mi lenne mán, ha a családok tudnák ezt eldönteni, és nem a kúrmány erőltetne rájuk egy modellt?
Sok olyan szakma van, ahol egy-két év kiesés után nem lehet eséllyel visszamenni. Ide gyermekintézményi férőhely kell. (off: A német, akkori családügyi minisztert - konzervatív, szvsz az egyik legjobb fej a kormányban - majd megette a CSU, amikor jobb gyermekintézményi ellátást javasolt, szóval nem könnyű).
Viszont tény az is, hogy a gyerekkel otthon töltött egy-három év kiváló befektetés a jövő generációba (ha jól használják ki, és tényleg profitál belőle a gyerek érzelmileg és intellektuálisan is). Ehhez viszont már nehezebb megtalálni a korrekt feltételeket - hogy a kismama a szakmájában közben lépést tudjon tartani, vagy valami mást tudjon kezdeni utána (ismét kicsit off: az én nejem nagyjából az utóbbit tette, nyelvet tanult közben, amiből a GYES lejárta után néhány évvel a gyerekneveléssel kompatibilis új foglalkozás lett - na persze én nem kerestem rosszul,ez azért kellett hozzá). NA erre mondhatjátok, hogy álom, és nem tudom cáfolni. Viszont éppen ezért bízzuk a családokra a döntést, és mindkét úthoz adjuk meg, amit meg tudunk adni, és ne csak az egyiket preferáljuk. Ebben a rendszerben a szülés után a gyermekkel otthon maradó kismama újrafoglalkoztatásához adott kedvezménynek is meg lehet a helye.

zollerbá 2012.07.03. 16:59:03

@csizsikpizsik - pique takarodj!: Matolcsy III/II -es volt a legfőbb tanácsadója az öreg Kopácsy meg III/III-as.
Nehogy elhiggye már valaki, hogy az elmúlt 25 év történései véletlenek voltak szegény hazánkban. Kezdődött a CIA által a kétéves USA ösztöndíjon beszervezett Németh Miklóssal és remélhetőleg befejeződik e fent említett besúgóval!!---------------------------------------------------------
"Tegnap a parlamenti ünnepségen Schmitt Pál, Orbán Viktor és Kövér László a második legmagasabb állami kitüntetést (a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal) nyújtotta át dr. Kopátsy Sándor közgazdásznak.

Kopátsyt (1922. február 27., Kaposvár, Schramek Anna), az Országos Tervhivatal osztályvezetőjét 1957. december 5-én szervezte be állambiztonsági informátornak "Somogyi", "Vas", majd "I" fedőnéven a BM Politikai Nyomozó Főosztályának II/6 osztályáról Rakaczky Pál rendőr nyomozó főhadnagy. Török Pál r. alezredes irányításával 1960. március 7-ig foglalkoztatták a szabotázs elleni osztályon "az ellenforradalom maradványainak eredményes felszámolása érdekében". A kapcsolat megszakítása után is igénybe vették önkéntes szolgálatait, így például a III/I-3-d, amikor 1965-ben hivatalos útra Nápolyba utazott."

global001 2012.07.04. 08:56:09

Az orbán/matolcsy "zseni duó" "gazdaságpolitikájának lényege:

Ha egy emberrel jót tesznek akkor 3-4 másikat nyomorba kell dönteni !!!

Ilyen hibbant, elmebeteg minisztere még nem volt ennek a szerencsétlen országnak !!!

De ezért felelni fog az a hazaáruló, aljas, mocsok aki kinevezte, és még mindig nem baszta ki a francba ...

condorpasa 2012.07.04. 09:58:24

@nu pagagyí: de baszki, 2 megjegyzésem azért még lenne a jövő évi költségvetéssel kapcsolatban: 1. kusza szem egyik nap még 1,6 %-os növekedést prognosztizált, 2 nappal később ez már ugrott 2,2 -re; 2. 150 milliárdos bevételt tervezni arra, hogy HA majd elkezdődnek az IMF-tárgyalások, akkor majd növekszik a befektetői bizalom, csökkennek a fizetendő kamataink + a CDS-felár, erősödik a forint, csökken az adósságállományunk...mindez nagyon szép, de konkrét összeget erre tervezni???

redriot77 2012.07.04. 11:04:03

Dupla GDP 2025-re? Persze, persze.
2040-től pedig a BKV menetrendszerű járatot indít az Alpha Centaurira.

10.000 bar nyomással jön a 900 fokos gőz a fülemből már akkor mikor meglátom hogy ez a degenerált, kancsal fasz szólásra nyitja a pofáját. Milyen, de milyen őrültségekkel fog ez még előállni? Kísérletezzen az unorthodox módszereivel magán, ne az ország lakosságán!

közösperonos átszállás 2012.07.04. 13:45:06

@ccactus: "Így van, 2002-ben választási költségvetés készült."

2001-re és 2002-re EGY költségvetés készült, úgy is hívták, hogy kétéves költségvetés, szóval ha a 2002-es választási volt, akkor a 2001-es is választási volt (amúgy az volt, tudta is ezt mindenki, anno.)

közösperonos átszállás 2012.07.04. 14:08:26

@ccactus: "Én úgy emlékszem, hogy az elmúlt 10 évben nem volt olyan alacsony a munkanélküliség, mint 2001-2002-ben. "

Mert hirtelen kitalálták, hogy valaki csak fél évig munkanélküli, utána valami egyéb, nemtuggyukmi.

Viszont vannak foglalkoztatási számok is, valami Eurostat vagy miarák kamuintézmény gyűjti, persze biztos nem értenek hozzá, de azért kimásolom, hátha:

2000: 61,2%
2001: 61,3%
2002: 61,4%
2003: 62,4%
2004: 62,1%
2005: 62,2%
2006: 62,6%
2007: 62,6%
2008: 61,9%
2009: 60,5%
2010: 60,4%
2011: 60,7%

Szóval a 2002 óta eltelt 9 naptári évből hatban volt nagyobb a foglalkoztatottság, mint akkor. ( epp.eurostat.ec.europa.eu/tgm/table.do?tab=table&language=en&pcode=tsdec420&tableSelection=3&footnotes=yes&labeling=labels&plugin=1 )

közösperonos átszállás 2012.07.04. 14:09:37

@John Doe3: Nyilván nem lesz kötelező alkalmazni ezt az átalányadózást, csak választható lesz.

Szürke eminenciás (törölt) 2012.07.04. 20:03:12

Gazdag László nagyrészt azt mondja, amit én is látok és gondolok:
fn.hir24.hu/velemeny/2012/02/12/igy-kormanyoztak-a-magyar-gazdasagot/

Érdemes elolvasni a cikket.

BPO654 2012.07.05. 10:44:12

@Kenedy1:
Akár 1 év alatt is fel lehetne virágoztatni. Rövid távon mindjárt ott van a buszgyártás, az a 3000 db busz amit írtam már mind elmúlt 21 éves az állomány fel azaz 4500 busz pedig 12 évnél is idősebb. Ilyen Afrikában Dél-Amerikában meg Ázsia szegényebb részein van. A románok bukarestben felújították a főútvonalakat és UTÁNA vettek 1000 db Mercedes Citarot 2005-06-ban.
Mi viszont olyasmire költöttünk ami totál felesleges volt az a kib M6 autópálya, mert abból lehet nyúlni (nyúlj a munkáért mi?:P);
www.vg.hu/vallalatok/kozlekedes/dramaian-csokkent-a-forgalom-az-m6-oson-379395?env=live
Az Usá-ban és máshol sem tud már a paraszt trmelni mert minden drága, ott is 30-40 éves gépek vannak a földeken, az nyugateurópéer elemző meg többek közt minket tesz meg mint lehetséges nyereséget termelő mezőgazdasági hely;
www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/ehezes_is_johet_meg_nem_kifizetodo_az_elelmiszer-termeles.524370.html
A mezőgazdaság logisztika K+F ezek lehetnek kitörési pontok többek közt. Mit tettek ezért a politikusok? Nem sokat.

BPO654 2012.07.05. 10:45:41

@Szürke eminenciás:
Gazdag László cikkeit tényleg érdemes olvasgatni, Én is szeretem és egyetértek velük.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.07.06. 01:57:34

@közösperonos átszállás:

"2001-re és 2002-re EGY költségvetés készült, úgy is hívták, hogy kétéves költségvetés, szóval ha a 2002-es választási volt, akkor a 2001-es is választási volt (amúgy az volt, tudta is ezt mindenki, anno.)"

Én nem látok ilyen direkt összefüggést. Bár ezen 10 év távlatában felesleges vitázni. Szerintem azért volt leginkább szükség a kétéves költségvetésre, mert akkoriban Torgyánéknak már kifelé állt a rúdjuk a kormányból, így egy kisebbségi kormány nehezen tudott volna költségvetést elfogadni 2002-re.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.07.06. 02:00:03

@közösperonos átszállás:

"Viszont vannak foglalkoztatási számok is, valami Eurostat vagy miarák kamuintézmény gyűjti, persze biztos nem értenek hozzá, de azért kimásolom, hátha:

2000: 61,2%
2001: 61,3%
2002: 61,4%
2003: 62,4%
2004: 62,1%
2005: 62,2%
2006: 62,6%
2007: 62,6%
2008: 61,9%
2009: 60,5%
2010: 60,4%
2011: 60,7%"

Namost ez a számsor szinte semmi ingadozást nem mutat. 60,4% a minimumérték, 62,6% a maximum. Ez egyébként valami arányszám lehet, talán az aktivitási ráta, amiben viszont bennevannak a munkanélküliek is.

Szóval idemásoltad, "hátha", de mit is kell nézni rajta?

BPO654 2012.07.06. 10:21:21

Nézzük miből lesz gazdasági növekedés itten Mutyisztánban:

használt buszok behozatalából
villamosvonalak építésből, villamost ugye nem gyártunk
senki által nem használt párhuzamosan épített autópályaépítésekből
közmunkából.
Gondolkodni kéne már végre és cselekedni és nem 2030-ra hanem 2013-ra koncentrálni mert sem 2013-ban sem 2030-ban nem lesz itt semmiféle növekedés használt busz seftelésből, villamosépítésből amit nem gyártunk autópályáinkat a külfödiek használják de mi fizetjük a közmunka kaszálás meg nem gdp növelő.:DDD

0001 · http://www.metacafe.com/watch/10223063/mtva_troll_h_rad/ 2012.07.06. 12:05:37

És ennek a kreatív agytrösztnek a matektudásáról még szót se ejtettünk: quizlet.com/6629058/print/ #16

közösperonos átszállás 2012.07.12. 10:42:46

@ccactus: A probléma gyökere sajnos nagyon szimpla: buta vagy, mint a tök. Aszondod, valami arányszám _lehet_? Százalék, hát jóhogy valami arányszám, mi más lenne, ráadásul találgatnod se kell, mert oda van írva a linkhez, aszondjahogy: "The employment rate is calculated by dividing the number of persons aged 20 to 64 in employment by the total population of the same age group." Talán, az hát.

És ne felejtsük el, hogy azt mondtad, 2001-ben alacsonyabb volt a munkanélküliség, mint utána tíz évig bármikor, amire releváns válasz az, hogy lehet, hogy statisztikai trükkökkel ezt sikerült megoldani, de a valós helyzetet jobban jellemzi, hogy az adott időszakban az aktív korúak közül hányan dolgoztak. 2001-ben speciel, az utána jövő 9 évhez képest, elég kevesen.

Amúgy az, hogy nincs nagy különbség, külön vicces, ugye a százalék alapja több, mint hatmillió ember, ergo két százalék az százhúszezer munkahely.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.07.14. 10:46:43

@közösperonos átszállás:

Igazad van! Óriási ingadozások vannak. Plusz-mínusz 2% a mozgás, a többi 58% állása hál' istennek kormány- és válságálló. :)

Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye) 2012.08.17. 10:48:14

@Rufus78:

Matolcsy a rózsaszín hellokittis felhőálmából ráébredt a vérrel és verejtékkel terhes háborús rémálomra:

fn.hir24.hu/gazdasag/2012/08/16/matolcsy-meg-20-valsagos-evet-josol/

Tehát az a húsz év, amíg megduplázzuk a GDP-t, az valójában válságos időszak lesz, aha... mindehhez hozzávéve a -1,2%-ot egy felezés esélyesebb, mint egy kétszerezés.

süti beállítások módosítása