Skip to content


       Szűrés lista

Pozitív időjárás-előrejelzést!

Az nem meglepő, hogy Matolcsy megmagyarázza és próbálja pozitív színben feltüntetni a recessziót. Ezt vártuk tőle, ez ő.

A NER-ben semmi sem lehet rossz vagy negatív!
Minden adat csak Nézőpont kérdése!
A tündérmesékben a pohár mindig tele van, a magyar változatban is legalább félig!

Az NGM alá tartozó idegenforgalmi szövetség is úgy érezte, hogy ezt a Fidesz-hírlevéltől a kormányzati honlapon át a pártsajtó címlapokig mindenhol jelenlévő központi pozitív szemléletet a turizmus érdekében is alkalmazni kell, méghozzá ............az időjárás-előrejelzésekben. Nem vicc.

Ennél groteszkebb sajtóközleményt nem sokat olvasni, minden sora kincs.


"Állásfoglalás a borús hangú időjárás-előrejelzések ellen
2012-08-13 11:04

"Komoly lehűlés jön, elromlik az idő, nem számíthatnak semmi jóra a nyaralásukat vagy szabadtéri programot tervezők" – hallhattuk, olvashattuk ismét az elmúlt napokban a magyar médiában.

Pedig nem ártana jobban odafigyelni azokra a sokmillió eurós, vesztes meteorológiai perekre Európa más országaiban (Nagy-Britannia, Hollandia stb), melyekről a tudósítások sokszor ugyanezekben a médiumokban, pár sorral vagy perccel később megjelentek. A Magyarország turisztikai helyszíneit, attrakcióit és vállalkozásait tömörítő Magyar TDM Szövetség szerint nem ártana perek nélkül is odafigyelni egymásra, így a rendkívül nehéz helyzetben lévő hazai turizmus, turisztikai szolgáltatók érdekeire.

Mennyivel figyelmesebb – és nyelvileg is izgalmasabb - lenne például végre arról tudósítani, hogy „az enyhülő hőségben végre lehetőség nyílik izzadságmentes városnézésre“ vagy „egyre több kalandpark és érdekes túraút várja a sportolásra kiváló időben a magyar családokat“, eső esetén pedig „izgalmas múzeumok, színházi és zenei előadások, megfizethető gasztronómiai élmények segítenek átvészelni az égi áldást“, hangsúlyozták.

A Szövetség szerint, aki úgy gondolja, hogy a Balaton (történelmi- és fürdővárosaink, falvaink, borvidékeink stb) csak hétágra sütő Nap esetén nyújtanak kellemes kikapcsolódást, annak tényleg csak felületes ismeretei vannak hazánk természeti-kulturális kincseiről, szabadidős lehetőségeiről.

A Magyar TDM Szövetség közleményében a hazai turisztikai szolgáltatók nevében arra kéri a média munkatársait, hogy egysíkú és elijesztő fogalmazásukkal ne járuljanak hozzá ahhoz, hogy honfitartásaink a négy fal közé vagy bevásárlóközpontokba tervezzék hétvégéiket."

Téved, aki médiahackre vagy hőgutára gyanakszik.

Teljesen komolyan gondolják.

Címkék: média turizmus abszurd

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr684713194

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.08.16. 11:51:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Trackback: Pokolba a meteorológusokkal! 2012.08.16. 11:40:14

Mindig is tudtam, hogy a meteorológusok elvetemült egy népség. Eddig ugyan azt hittem, hogy a független piaci elemzők és a közvélemény kutatók még náluk is elvetemültebbek, de kiderült, mégsem. Az Elvarázsolt Kastély újabb közérdekű felhívása. B...

Trackback: A magyar MÁTRIKSZ: kicsit durva, foltokban már átlátszik, de legalább a mienk 2012.08.16. 11:33:32

A Larry és Andy Wachowsky testvérpár klasszikus műve a MATRIX. A filmről mindenki hallott már, nem lehet kikerülni. Divatot teremtett, megváltoztatta az egész filmvilágot, hatott a globális kultúrára, ez kétségtelen. Jelen írásommal a kultikus remekműv...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye) 2012.08.16. 09:35:48

Egyoldalú érdekek ütközése, és az ahhoz kapcsolódó kommunikációs manipuláció felsőfoka! Tények ebben a relációban nem léteznek, csak bárhogy megfogalmazható adatok, és akkor is lehet telinek gondolni a poharat, ha éppen csak az alján lötyög valami. A pesszimista meg olyan realista, akit nem szeretünk.

Már várom, hogy a bevásárlóközpontok tulajai lobbizni kezdjenek a még negatívabb időjárásjelentés-megfogalmazásokért (hiszen nekik éppen az az érdekük, hogy az emberek, eltántorodva a szabadtéri programoktól, a bevásárlóközpontokba tervezzék a hétvégéjüket), és végre politikai, ideológiai és gazdasági csatatérré lehessen tenni az az egyetlen műsort is, ami eddig csak az időjárásról és Gaál Noémi melleiről szólt.

danesdzsu2 2012.08.16. 09:37:28

Időjáráselőrejelzők, írjatok jó időjáráselőrejelzéseket!

Roltii 2012.08.16. 09:39:01

Azért ha a bullshit külsőt leszedjük, akkor azért van benne igazság:
- eszméletlen sokszor mondtak sokkal szarabb időt, mint volt
- 3 csepp esőt özönvíznek állítanak be
- kis szellőt már katasztrófahelyzetként jeleznek...
Régen ez nem így volt, talán az ominózus aug20 után szétparáztatnak mindenkit a legkisebb esőnél is...

Le_Penseur 2012.08.16. 09:40:36

Horváth Viktória szeretné, ha a turizmust propagálnák az időjárás jelentésben?
Én meg azt szeretném, ha tárgyilagosan és megbízhatóan tájékoztatnának a várható időjárásról!

Hispan07 2012.08.16. 09:45:37

Roltii-nak van igazsága, de ez akkor is szánalmas

Gaboro · http://goo.gl/MULS 2012.08.16. 09:49:16

Nagyon egyszerű a megoldás, Selmeczi Gagyikával kell elcserélni a meteorológusokat. Az összest. Az majd agyafúrtan kizavarja a magyart a jégesőbe, ha a tömbérdek azt kívánja.

S.O.A. 2012.08.16. 09:51:48

Én meg azt mondom, hogy az OMSZ állami pénzen fenntartott, a nevében is benne van: Szolgálat! Veszélyes időjárási eseményekre a tudásuk és lehetőségük szerint minden szinten fel kell hívniuk a figyelmet! És ha egyszer a szívem csücske Magyar Tengerre 90 km/h-s szél jön, akkor ne sírjon a Turisztikai Anyámkínja, hogy nyomatékosan felhívják rá a figyelmet, mert aki nem érti meg, az boruljon szörffel vagy vitorlással balatoni vihar közepén, aztán majd rájön.

Amúgy meg: ha megkaptam a szabadságom, ha ráhangolódtam, ha a gyerekeknek be van ígérve, ha most van rá pénz, többet tuti nem lesz, ha le van foglalva a szállás: mégis, hányan maradnak otthon???? Mert jómellű néni, vagy tájszóló Ándrás mondott valamit, nálam részletkérdés abban a tekintetben, hogy megyek-e vagy nem.

Le_Penseur 2012.08.16. 09:52:03

@Hispan07:
Tényleg van igazsága, mert a bulvárosodó időjárás jelentésben a 60 km/h szél már tornádó, a 30 fok meg trópusi hőség. Egyébként a turisztikai szövetség nyitott kapukat döntöget, ugyanis most is mondanak olyanokat kitűnő strandidő, vagy jó kiránduló idő várható!

Viktus 2012.08.16. 09:57:37

Mondjuk megnéznék egy ilyen újfajta időjárás jelentést.
"Keleten jelentős mennyiségű égi áldás várható." :D

Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye) 2012.08.16. 09:58:07

@Roltii:
Volt annak az ügynek egy párja is, talán éppen abban az évben, amikor valamelyik polgármester a viharjelzések alapján küldött körsms-t a várható orkánról, mindenkire ráhozta a frászt, aztán meg nem győzött magyarázkodni, amikor alaptalannak bizonyult a félelme. Az időjárásjelentés sajnos pont olyan dolog, amit csak alul vagy túl lehet becsülni, eltalálni soha, ráadásul ugye azt senki sem gondolja komolyan, hogy az ország 93.000 km2-ének minden négyzetméterére el fogják találni az időjárást.
Azért azt mondani, hogy az időjárásjelentés helyett már katasztrófafilm megy a híradók után (egyébként az alatt tényleg) elég túlzó megállapítás.

öööö...izé 2012.08.16. 10:00:40

hmmm... aranyos ez a TDM-.es csajszi, csak a dramaturgiai jelentőségét nem ismertem fel annak, hogy miközben beszél, 0:48-nál lesvenkel a cicijére a kamera. Persze semmi baj vele, örülünk, csak szokatlan...

Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye) 2012.08.16. 10:02:41

@Le_Penseur: Pont ez a lényeg, hogy nekik az nem elég, hogy amikor jó idő van, amikor tényleg érdemes utazni, akkr mondjanak turisztikailag kedvező dolgokat, hanem akkor is, ha nem! Ők azt akarják, hogy mondjuk a téli -10 fokos zimában az időjárásjelentő tegye hozzá a "mindenkinek be fog fagyni a segge" mondathoz, hogy "...de menjenek, nézzék meg, milyen szép a téli Balaton, már most foglaljanak le egy wellness-hétvégét Siófokon, korcsolyázással egybekötve, addig sem kell otthon fűteni, és SZÉP-kártyával is fizethetnek".

Roltii 2012.08.16. 10:03:36

@Rufus78:
azért ellehetne találni, hogy milyen idő lesz, egy nappal előre megmondani még nem oylan nagy csoda. A hegyeink miatt kicsit nagyobb a tévedés lehetősége, de azért elég sokszor mondtak sokkal szarabb időt mint amilyen lett végül.
De leginkább tisztázni kéne az emberekben, hogy zápor/zivatar várható, az nem azt jelenti, hogy esni fog egész nap, sőt, jó idő lesz, csak lesz max 1-2 óra, míg érdemes fedél alá vonulni. Ez akár strandon is kivitelezhető, vagy emiatt nem kell lemondani egy hétvégi Balcsit vagy ilyesmi...

Roltii 2012.08.16. 10:06:22

@Rufus78:
miért baj, ha azt mondják, hogy szép télen a Balaton? A legtöbb ember fejében olyan sötétség uralkodik, tényleg mondhatnának néha értelmeset is, nem csak a hülye poénkodás, műtűjszólás, meg csöcsök lennének az időjárás jelentésben. A vicces az, hogy sokszor a sok bullshit meleltt ki se derül, hogy milyen időre számíts:
" nyugodt napos idő várható, megélénkülő széllel, helyenként több-kevesebb esővel, kánikulai hőmérséklet, akár 35 fok is lehet, de néhol csak 20 lesz...."
kb ilyeneket szoktak mondani...ha meg felhők jönnek, akkor meg katasztrófa helyzet, tubák, tölcsérek, tornádók, fusson ki merre lát...

Viktus 2012.08.16. 10:07:51

@Roltii:

Mondjuk legutóbb a jégverésnél legtöbb fele verőfényes napsütés volt, de azon a pár településen, ahol végül lecsapott a vihar nagyot cumiztak ... jobb megijedni, és felkészülni az esetleges bajra.

S'hark · http://nekedvan.blog.hu 2012.08.16. 10:11:53

@Roltii: Miért kellene ezt az időjárásjelentőknek mondani? Mondja a TDM, vag ymi a pöcsöm. Valutaárfolyamokat ne mondják be?

ketroot 2012.08.16. 10:13:40

Minden nagyon jó és minden nagyon szép.

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2012.08.16. 10:14:01

Van valami verseny ebben a kibaszott országban hogy ki tud nagyobb faszságot mondani lehetőleg a legnagyobb nyilvánosság előtt??? Mert ha igen csak szólok kedves, gondosan felpolcolt mellű Viktória hogy Matolcsy ellenében esélye sincs, még akkor sem ha halomra löveti az időjósokat...
De most komolyan, ez csak nekem szánalmasan röhejes??? Mintha a Tanú folytatását néznénk, abszolút kínos és vállalhatatlan az egész :/

csárli hárper 2012.08.16. 10:14:06

ez mát tényleg a nemzeti elhülyülés rendszere...

Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye) 2012.08.16. 10:14:21

@Roltii: Nem baj, csak ne legyen elvárás! Az időjárás szóljon az időjárásról, a turisztikai ajánló meg a turisztikáról. A Magyar TDM Szövetség semmi másra nem ácsingózik ezzel a nyilatkozattal, mint ingyenreklámra, amit bűntudatkeltéssel kíván elérni (t.i. "a média munkatársai" "egysíkú és elijesztő fogalmazásukkal" idézik elő a magyar turisztikai vállalkozások csődjét), és nekem ez a visszatetsző benne.

Roltii 2012.08.16. 10:14:34

@Viktus: ok, de ha bivalybasznádon lesz vihar, szeretik úgy bemondani, hogy a fél ország meneküljön....

@S'hark: bemondanak annyi faszságot az időjárás mellett, hogy simán elférne. Ha tényleg csak mindig az időt mondanák, minden jópofizás nélkül, akkor igazad lenne. De mivel tele van bullshittel, így tényleg beleférhetne olyan, ami az egész ország javát szolgálja.

Szelid sunmalac 2012.08.16. 10:14:35

@öööö...izé: +1 Tegnap este en is ledobbent arccal bamultam, mert ilyet "profi" hiradosoktol/riporterektol/operatoroktol meg nem lattam. Azert ez nagyon durva!

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.08.16. 10:16:15

@Roltii: Miután az ominózus augusztus 20-áért egy segédmeteorológus lett a felelős, nem a szarokbele technikájú rendezvényszervezés, nem csoda, hogy országos riasztás van, ha fújhat a szél.

@öööö...izé: És tényleg! Micsoda páratlan új operatőri technika, mutassunk csöcsöket!

Ad Dio 2012.08.16. 10:16:34

Ezt pontosan hogy kell érteni?

"Az NGM alá tartozó idegenforgalmi szövetség"

S'hark · http://nekedvan.blog.hu 2012.08.16. 10:17:27

@Roltii: Nagyon sajnálom, hogy szerinted az átlag magyar embernek nincs annyi esze, hogy kitalálja magától, a kapott adatokból, hogy mit kellene tenni. De szerintem a lustaság is sokat számít. Mert ha füvet kell nyírni, akkor tudja értelmezni a dolgokat, ha kirándulni kellene a gyerekkel, mert nyűg, hogy menjünk, meg megígérted, akkor viszont jön a " Há, aszonták esni fog" kifogás.

230e 2012.08.16. 10:17:45

@Roltii: egyetértek. Azóta a hideg leves is megfújjuk.

Cyric25 2012.08.16. 10:17:46

@öööö...izé: Ennyire vették komolyan az interjút. :D

Amúgy nem világos mióta feladata egy idöjárásjelentönek turisztikai programot ajánlani. :S Ha valaki nyaral valahol akkor úgyis úgy tájékozódik hogy reggel kinéz az ablakon és eldönti mit fog csinálni.

öööö...izé 2012.08.16. 10:19:01

@Ad Dio: Hát valaki alá csak kell, hogy tartozzon a TDM.-es lányka!

Ne légy már ilyen értetlen! :)

Seduxen (már NEM dr.) 2012.08.16. 10:20:35

@öööö...izé: bár nem akartam megnézni a videót, de miután felhívtad a figyelmet a lényegre, hát megtettem... nem rossz, nem rossz. Ha ilyen, és ehhez hasonló csöcsöket raknának ki élő adásban az időjárásjelentésnél, szerintem mindenki beleszarna, hogy milyen idő lesz, a lényeg: CSÖCSÖK.

A TV2 ezt már valamennyire felfedezte, már amikor a csálécsöcsű Noémi van soron, és nem Mr. Alkohol (Németh Lajos).

Több csöcsöt az időjárásjelentésekbe!!!

öööö...izé 2012.08.16. 10:21:59

@Seduxen (már NEM dr.): ROFL Új alcímet is lehetne adni ennek a posztnak és kibővíteni a tartalmat, remek javaslat! :D

KolompárRómeó 2012.08.16. 10:24:37

"Holnap sok helyen remek szabadtéri program lehet a 3centis jégdarabok elöli ugrabugrálás, mivel jégeső várható"

annmbp 2012.08.16. 10:28:57

Teljesen igazuk van. Nekünk is mondtak már le fesztivált, mert bemondták a piros riasztást... de egy árva csepp eső egy fuvallat szél sem volt. Fesztivál viszont lemondva.
Azzal van a baj, hogy eltúloznak minden kis eseményt és ez nem csak az időjárásra igaz.
Nézem az index főoldalát pár hete, kiemelt hír: drasztikus benzináremelés jön. Hú, mondom, ajaj, ez most mi, jézusom, ajaj. Teljesen felidegeltem magam, rosszul lettem, stb.
A biztonság kedvéért azért elolvastam a cikket, és mit ír? Na, szerinted mit? 3-4 forintos emelkedésről szólt. 1% alatti árváltozás!!!!!!
Egyáltalán minek erről cikket írni? Majd akkor írj, ha 50 forinttal változik a benzin ára, addig meg nem mindegy hogy 420 vagy 425? Tök mindegy.

Ugyanez az időjárásjelentésre, főleg ha kereskedelmi médiában figyeled.
Ó, kedves hallgatóink, nagyon készüljenek fel, vörös riasztás van kiadva... na, gondolom magamban, mi a fene, jön a tornádó? ... a keleti országrészben 37 fok várható...
na, menjetek ti a tudod hova...

Azonnal be kéne tiltani az ilyen népparáztató cimkéket, mint vörös riasztás, sárga riasztás, stb.
Riasztás? Majd ha láncosbombát terveznek ránkejteni, akkor használjátok, könyörgöm!

spontan · http://erdekessegek.info 2012.08.16. 10:29:36

Érdekes az operatőri technika a videó 47. másodpercénél. Érdemes megnézni, ahogy kiemeli a lényeget.

Djuree 2012.08.16. 10:31:04

Én erre csak ezt tudom mondani: "Nincs rossz idő csak sz@r ember..."

spontan · http://erdekessegek.info 2012.08.16. 10:32:13

@annmbp: "Azzal van a baj, hogy eltúloznak minden kis eseményt "

Sajna ez az egész netes médiára igaz. Az emberek akkor kattintanak, ha figyelemfelhívó címeket látnak, ezért mindenki arra törekszik, hogy lehetőleg szélsőséges jelzőket használjanak a címekben, mert akkor az olvasó érzelmileg jobban motivált az odakattintásra.

Mad Mind 2012.08.16. 10:32:54

A Balatonnál, tényleg alig van mit csinálni, ha rossz az idő. A legtöbb dolgot egy nap alatt letudod, és utána csak a vergődés van. Ki akarna kétszer megnézni pár aligátort, vagy elmenni valamelyik múzeumba.

Ad Dio 2012.08.16. 10:34:10

@Ad Dio:

Na kicsit rákeresgéltem.
A TDM mint Szövetség úgy tűnik nem az NGM alszervezete, viszont a kapcsolat természetesen egyértelmű.

Sokat a lényegen nem változtat. A fentieket sajtóközleményben tenni kicsit megmosolyogtató. Nem lett volna egyszerűbb az OMSZ-hez eljuttatni egy szövetségi állásfoglalást/kérést?

Az üzenetben viszont van némi ráció. Egyfelől sajtó felelőssége itt (is) nagy: ami az egyik embernek indifferens, az a másiknak lehet megélhetési dolog. Másfelől - és ez most nem csak az OMSZ-re vonatkozik - egy ilyen depresszióban eléggé élenjáró országban különösen is fontos a sajtónak odafigyeli a pozitív szemlélet közvetítésére.

Van amit nem lehet persze pozitívan taglalni (katasztrófák, bűnesetek, gazdasági visszaesés stb.), de az időjárás azért tipikusan nem ez a terület (tájfun, szökőár, tornádó mifelénk nem annyira jellemző). Adatot kell szolgáltatni (mi várható?) és ha már kommentálunk, akkor próbáljuk meg pozitívan.

Mad Mind 2012.08.16. 10:34:32

@annmbp:
Neked tökmindegy, de akinek ki van számolva fillérre a benzin, annak drasztikus. Nézőpont kérdése.
Ha nem mondják le a fesztivált és jön a vihar, akkor meg az a baj. Sapka van?

dr. mesterséges színezék 2012.08.16. 10:34:39

@Roltii: "talán az ominózus aug20 után szétparáztatnak mindenkit a legkisebb esőnél is... "

Megest az van, hogy ez van, ha a politika belepofázik valamibe. Annak idején a meteorológust akarták tarkón lőni, mert nem rimánkodott eléggé ahhoz, hogy csak az menjen ki, aki százas szelet akar kapni a képébe, hogy azt a Szilvásy-féle szervező is meghallja.
Védik a seggüket, mert mi egyebet is tehetnének ilyen miliőben.

S'hark · http://nekedvan.blog.hu 2012.08.16. 10:34:46

@annmbp: Magyarországon mindenki meteorológus, politikus és focista. Bezzeg, ha nem adják ki a riasztást, mert mondjuk a szabályzat azt javasolja hogy 50% valószínűség alatt ne adjunk ki riasztást, és csak 49% a valószínűsége, és bejön, és rádönti a szilvafát az autódra, akkor viszont azért habzik a szád.

De megoldható a dolog. Négyzetkilométerenként kötelező legyen felállítani egy meteorológiai állomást, az adófizetők pénzén, aminek a jelei az OMSZ-ba futnak, és akkor lesz elég pontos előrejelzés.
OK?

bari-kád 2012.08.16. 10:36:08

"vesztes meteorológiai perekre Európa más országaiban (Nagy-Britannia, Hollandia stb)"
Aztán kimennek az emberek a viharban tűzijátékot bámulni, és beveri az orrukat a jég.. ők is pereljék be a meteoizééket, meg a politikai pártok is.. Vörös riasztás Borsodban? Narancs riasztás az ország nagy részén? Ejnyemá', no...

Q-in-Law 2012.08.16. 10:36:40

2006. augusztus 20-án pozitv volt az időjárás előrejelzés...

dr. mesterséges színezék 2012.08.16. 10:37:06

@Hispan07: Esetleg a mindenkori kormánynak, és a turisztikának kéne havi ütemterv szerint, konszenzussal elkészítenie az előrejelzéseket, amelyeket a meteorológia ellenjegyezni és előadni köteles.

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2012.08.16. 10:38:31

@annmbp: Vitatkoznék, a láncos bombánál is minek? Mi van ha nem is találna el Téged és csak úgy valami idióta lemondta a fesztiválodat és nem tudod meghallgatni Szandit meg a Showder Klub valamelyik haknikirályát?

dr. mesterséges színezék 2012.08.16. 10:38:54

@Rettegő [ megbízott Bohócügyi Államtitkár]: "Anyámkínja, hogy nyomatékosan felhívják rá a figyelmet, mert aki nem érti meg, az boruljon szörffel vagy vitorlással balatoni vihar közepén, aztán majd rájön."

Ilyen esetben az anyagi és nem anyagi kártérítéseket a TDM-nek kellene állnia.

Ad Dio 2012.08.16. 10:39:04

@öööö...izé:
öööö... izé... értetted hogy mire kérdeztem rá?

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.08.16. 10:39:54

Hát amikor ezt meghallottam, nem tudtam, sírjak, vagy nevessek...
Ekkora barmokat...
Ha a világot a marketingesek irányítanák, kipusztulnánk...

dr. mesterséges színezék 2012.08.16. 10:41:42

Különben érdekes, hogy alig 2 héttel a váci pánik után jut eszébe handabandáznia a TDM-nek.
Ott még az se volt elég, amit az OMSZ figyelmeztetésként kiadott - 6 évvel az ominózus aug. 20-a után 90-esre meghasalt szél még mindig nem hangzik elég riasztónak.

dr. mesterséges színezék 2012.08.16. 10:42:45

@ColT: "Ha a világot a marketingesek irányítanák, kipusztulnánk... "

Na jó, de bizakodva a hírek szerint növekvő népesség miattt...

belekotty 2012.08.16. 10:42:54

Már megint ez a nyávogás. Összességében átlagosan állunk, rosszabbul mint tavaly, de jobban mint jövőre fogunk. Van még kérdés?

öööö...izé 2012.08.16. 10:43:08

@Ad Dio: persze, de már valaki megírta azóta neked a rendes választ

bocs, csak belefeledkeztem az előző gondolatmenetembe

belekotty 2012.08.16. 10:43:53

@ColT: Viszont napfényes tengerparti nyaralót sóznának rád Izlandon.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.08.16. 10:47:53

Végülis mindent meg lehet fogalmazni másképp is.

A régi orosz viccben a TASSZ úgy közli a futóverseny eredményét, melyen két sportoló vett csak részt, egy szovjet és egy amerikai, s az amerikai nyert, hogy: "hatalmas siker a szovjet sport számára - az amerikai versenyző utolsó előtti helyezést ért el, míg a szovjet sportoló a rangos 2. helyen végzett".

Kopi3.14 2012.08.16. 10:48:47

@annmbp: édes tudatlanságból megmondás...

dr. mesterséges színezék 2012.08.16. 10:48:51

@Roltii: "azért ellehetne találni, hogy milyen idő lesz, egy nappal előre megmondani még nem oylan nagy csoda."

Mentem (éppen idén nyáron) úgy végig az M3-ason, hogy az autópályától jobbra is, balra is az út jelentős részén szakadt az eső. Le sem húztam az ablakot, mondván, hogy úgyis fel kell húznom 1 perc múlva - aztán a kocsi éppen csak kis vízpermetet kapott, még az ablaktörlőt se kellett elindítani.
Ennyit a fixen megjósolható időjárásról.

gnme 2012.08.16. 10:50:25

én úgy látom jó idő van, hisz trikóban lehet járni

m.blog.hu/va/varanus/image/Fabius/orb%C3%A1n-bodza.jpg

baba2008 2012.08.16. 10:55:47

Welcome again ötvenes évek!

playgorro 2012.08.16. 10:55:58

Tisztelt blogíró és a többiek!
Ezt csak szándékosan lehet félreérteni vagy szellemi képességekkel lehet gond nálatok. Talán nem fogalmazták meg a legszerencsésebben, de azért egyértelmű, hogy mire gondolnak és igazuk is van. Az időjárás jelentések is átmentek félig bulvárba: riogatás, az esemény kimenetelének felnagyítása pl. vihar esetén, sokkal sötétebb képet festenek fel, mint ami várható. Ráadásul egyre gyakrabban fordul elő, hogy beharangozzák a nagy vihart, vagy esős napokat, és semmi nem történik.

dr. mesterséges színezék 2012.08.16. 10:55:58

@Roltii: "ok, de ha bivalybasznádon lesz vihar, szeretik úgy bemondani, hogy a fél ország meneküljön.... "

És különben is, lehet, hogy Bivalybasznádon csak a Petőfi utcára van megszervezve az a vihar, nehogy már a Kossuth utcában ezért ne tartsanak bivalybaszást! Pörölünk!

dr. mesterséges színezék 2012.08.16. 10:57:59

@playgorro: "Ráadásul egyre gyakrabban fordul elő, hogy beharangozzák a nagy vihart, vagy esős napokat, és semmi nem történik. "

Fel kéne áldozni valami meteorológust a glob. felm. miatti változékonyság és extremitás ellen. Kár, hogy nincs vulkánunk, amiben belelökhetnénk!

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.08.16. 10:58:41

@dr. mesterseges szinezek: Mondjuk már így is a marketingesek irányítják.

Mrs.Columbo 2012.08.16. 10:58:55

„az enyhülő hőségben végre lehetőség nyílik izzadságmentes városnézésre“ vagy „egyre több kalandpark és érdekes túraút várja a sportolásra kiváló időben a magyar családokat“, eső esetén pedig „izgalmas múzeumok, színházi és zenei előadások, megfizethető gasztronómiai élmények segítenek átvészelni az égi áldást“

Ez a megfogalmazás! Kb. mintha ötvenes-hatvanas évekbeli filmhíradókból ollózták volna ki. :D

smartdrive 2012.08.16. 11:01:33

már csak ezért is megérdemlik

Skodakék Fábia 2012.08.16. 11:08:13

Az jó volt mikor a kamera lement a csaj melleire...

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2012.08.16. 11:13:39

Kaliforniában a családtagok végre közelebb kerülhetnek egymáshoz a tornádópincében, és játékos vetélkedő keretében tippelgethetnek arra, hány négyzetkilométeres területen szórja szét ingatlanjuk maradványait a pajkos forgószél.

0001 · http://www.metacafe.com/watch/10223063/mtva_troll_h_rad/ 2012.08.16. 11:16:08

Ami meglepett, hogy a TDM által rossz idő esetére javasolt programok között nem szerepelt a "menjünk haza és csináljuk kismagyar kisöcsit", pedig erre az RTL-es operatőr egy nem nagyon nem leplezett utalást is tett.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.08.16. 11:16:33

"azokra a sokmillió eurós, vesztes meteorológiai perekre Európa más országaiban (Nagy-Britannia, Hollandia stb), melyekről a tudósítások sokszor ugyanezekben a médiumokban, pár sorral vagy perccel később megjelentek. "

Persze bazmeg, Angliában pont olyan idő van, mint itthon :D

Kutchek (törölt) 2012.08.16. 11:18:02

Miután a gazdasági kilátásainkról is rózsaszínben nyilatkoznak, miért ne lehetne a hurrikánt eladni kánikulaként?!

dr. mesterséges színezék 2012.08.16. 11:18:41

@belekotty: Hmmm... tényleg furcsa volt, hogy a szivárvány csak narancsszínű és pulzál...

Marcellusca 2012.08.16. 11:19:00

@Q-in-Law: Ez nem igaz!
Aznap az MTV1-en Pártay Lucia percre pontosan megmondta, hogy 21 órára várható, hogy Budapest fölé ér egy viharzóna.
És lőn ...

Viszont az igaz, hogy azóta minden egérfingnál erősebb szelet viharosnak, orkán erejűnek állítanak be.

Thresher 2012.08.16. 11:19:44

Mint páran leírták, van némi igazságtartalma a közleménynek, de azt a kevés rációt is sikerült elnyomni a pökhendi stílussal...

Az a baj, hogy sokan nem tudják mi az hogy előrejelzés, jelen esetben nem azt mondják a meteorológusok hogy milyen idő lesz biztosan, hanem hogy valószínűleg milyen lesz.

Az, hogy holnap nem fog havazni, az nem nagy todomány, de hogy front-betörésnél megmondani egy nappal előre hogy hol és milyen erősségű vihar lesz, azért az már az. Másrészt ha a fejem felett nem szakadt le az ég, attól még máshol lehetett özönvíz, magyarán nem biztos hogy a vihar léte volt pontatlan, hanem csak annak a helye.
Én Pécs legdélibb részén lakom, magától a Mecsektől jó messze, és sokszor látom, hogy néha hetente úgy esik a belvárosban, hogy nem is látom azt a városrészt, miközben kertvárosban hónapok óta porszáraz minden. A két rész között meg jó ha van 8 km távolság. Most akkor verjem az asztalt, hogy nekem baromság volt a riasztás, miközben a másik városbelinek meg térdig áll a víz a pincéjében?

Persze, a megoldás hogy négyzetkilométerenként jelezzük előre az időt, az meg lehetetlen.

mh1973 2012.08.16. 11:19:59

Nehogy már az előrejelzők legyenek a hülyék, akik még túloznak is, köztudott hogy csak egy max két nappal korábban lehet pontos időjárást előjelezni, annál távolabb csak totózni lehet! Ezekre kell figyelni nem a heti előrejelzésekre!

dr. mesterséges színezék 2012.08.16. 11:20:05

@Kutchek: Országimázs: Magyarország, ahol mindig süt a nap... és ahol jégveréskor vár a múzeum.

dr. mesterséges színezék 2012.08.16. 11:23:19

@ColT: Mostan felvetődik a kérdés, hogy a Reuterstől vagy a Al Jazeerától vegyük-e inkább át az előjelzéseket.

SemBoga 2012.08.16. 11:24:21

szerintem se akkora marhaság a dolog, mint elsőre tűnik dolog

ne legyenek az időjárás jelentések ennyire depressziósak, mert akkor az emberek is azok lesznek

dr. mesterséges színezék 2012.08.16. 11:25:10

@0001: Jaaa... én aszittem, arra céloz, hogy viharban hajtsuk be a tehenet.

Marcellusca 2012.08.16. 11:25:51

Egyébkén úúúúúgy örülök, hogy minden rendben az országban.
Nincs recesszió, nem várhatok polgári védelmis behívót ....

Az a legnagyobb probléma, hogy most strandolás helyett nem túrázást ajánlanak - neeeem, nem a turisztikai szakértők, hanem - a meteorológusok, időjárás-jelentők.

Don Quixote de la Ferko 2012.08.16. 11:30:50

Bájos.
Újból elgurult a gyógyszer.

Szerencsétlen időjósokat sajnálom, tök mindegy, mit mondanak, mindig lesz valami mongoloid barom, aki feljelenti. Vagy azért, mert rövidgatyában szarrá ázott, vagy azért, mert rövidgatyában leégett a combja.

Idióta fideszesek, semmi nincs, ami a hozzányúlások után az értelem legkisebb jelét mutatná.

DR. INKVIZITOR 2012.08.16. 11:30:56

Kedveseim!
A médiában történt megjelenítéséig hallott/tudott valaki erről a TDM Szövetségről?
És most ki nem szarja le?

Kutchek (törölt) 2012.08.16. 11:31:59

Az időjárásjelentést kicsit meg kell reformálni egy-két ponton.
A várható hőmérséklet, csapadék valószínűség, szélerősség helyett Aigner Szilárd kulturális programokról fog beszámolót adni.

salamander 2012.08.16. 11:33:05

Tisztelt Nyomozófőügyészség, Ügyész Urak, kedves Bíróság!

Nem-e lehetne-e olyan módon alakítani a nyomozásokat, és ítélkezéseket, hogy azok kedvezőbb színben tüntessék fel az ország bűnözőit? Értsék már meg: nagyon nem kellemes, hogy ennyi sima maffiózó meg rendőrmaffiózó, meg éjszakacsászára bukik le egyszerre.
Itten szeretnénk - nagy tisztelettel - a magas hatóságok figyelmét felhívni, hogy a turizmus szempontjából a sok bűnöző, a lebukások, megszűnő éjszakai lokálok nagy károkat okoznak. Nagyon sokan jönnek hozzánk akár egy éjszakára is gazdag ügyfelek, akik most elriadtak és most nem jöttek.
Azzal hogy nem lesz kaszinó se, már nagyot vesztettünk, mer' ki kellett fizetnünk 10 évre előre a veres politikusoknak a jutalékot. Erre nem lett semmi a Sukoróból...
Tessék már szépeket mondani, mert a bevételünk visszaesett, és hát akkor a Sukoró miatt kérnénk vissza a pénzünket. (Van 18 ügyvédünk, minket nem érdekel mi az a naturalis obligatio, velünk ne szórakozzanak).

Yad Zig és Yehud Menahem
Ortodox Éjszaka Lokálturisztikai Terméktanács Elnökei

...

Viktus 2012.08.16. 11:33:47

@Roltii:

Mivel nehéz kiszámolni még a mai technikával is, hogy pontosan hol fog lecsapni ...

pancsolt misebor 2012.08.16. 11:37:31

Szevasztok!
Az én kedvencem a Kossuth Rádió árfolyamhírei. Úgy tudott a Ft bőven 300.- fölé gyengülni az Euróval szemben, hogy közben minden egyes napon arról számoltak be, de tényleg minden napon: kissé erősödött a Ft az Euróhoz képest!! Mindig találtak egy olyan viszonyítást ( általában a reggeli nyitó árfolyamot), amihez képest ez egy részigazság volt, de eltakarta a valódi igazságot: a napról-napra történő gyengülést. A királyi Kossuth-on soha nem gyengülhet a Forint!

Csumpitáz Alfréd 2012.08.16. 11:41:07

Azt várom, hogy mikor javasolják, hogy ablak nélküli házakat építsenek, vagy a meglévőket is falazzák be, nehogy azon kitekintve azt gondolja a paraszt, hogy rossz idő van és mégsem megy el egy "izzadságmentes városnézésre"... Ebben a NER-ben az idiótáknak nagyobb lett a bátorsága még a szájuknál is.

béla a görög (törölt) 2012.08.16. 11:42:35

@Roltii: Engedd már meg a meteorológusnak, hogy azt és úgy mondjon ami a dolga.
Ez egy szakma. Épeszű ember amúgy is megnéz 3-4 helyet adatokért, ha valahová utazni akar.

Ja és ingyen nem dolgozunk senkinek és nem végezzük el más munkáját.

kavicsq 2012.08.16. 11:43:23

Nem a turisztikai szövetség feladta lenne felhívni a figyelmet a múzeumokra és az egyéb programokra? Azért mert dilettánsok dolgoznak ott, nem értenek a marketinghez (Van ennél nagyobb ziccer mostanában, mint a sikeres olimpia? Londonban ott van a fél világ, sikeresek vagyunk, szeretnek minket, felhívtuk magunkra a figyelmet, de a turisztikai szervezetek ülnek a seggükön!!??-bénák) akkor nem az időjárást kell szidni! Ha esni fog az eső nyáron, amikor természetes, hogy az ember strandolni megy, örülök, ha szólnak, hogy ne tervezzek strandolást.

dr. mesterséges színezék 2012.08.16. 11:45:44

@SemBoga: "Lesz, ahol bőrig áznak, esetleg az éves termés is odalesz, de a többieknek semmi okuk a aggodalomra. Kípszmájling!"

Csumpitáz Alfréd 2012.08.16. 11:46:15

Arról nem is beszélve, hogy a TV2 híradója a legalkalmasabb a néplélek depresszióba taszítására, ha csak azt nézném, azt hihetném, hogy a napi több ezer bűncselekmény országa lettünk. Ezt mikor tiltják be? Aszerint a híradó szerint a világban sehol nem történik semmi, de még az országban sem, csak balesetek, szurkálások, betörések, stb. na jó...néha születik egy panda valahol. Szegény érdemi munka nélkül maradt külpolitikai szerkesztő arról panaszkodott, hogy múltkor egy hörcsögről készült anyagáért dicsérték meg.

mikóka kálmán · http://free-mobile-porn.info 2012.08.16. 11:46:59

Mindíg megy a "bezzeg nyugaton" amikor meg bevált,jól működő dolgot átvennének,megy a fikázás.Tényleg ennyi a baloldal?

Tapogatott Kukorica 2012.08.16. 11:47:01

Nem tudom megneztetek-e jobban a belinkelt videot, de ferfitarsaimnak mondom: 0:47-re tessek tekerni! :)

Coryjazz 2012.08.16. 11:47:52

Az emberi butaság határtalan! Akik ezt kitalálták, azok elfelejtették 2006. augusztus 20-át. Vajon akkor mennyi halott lett volna, ha pozitív időjárás-jelentéssel csalogatták volna az embereket az ítéletidőbe? Amúgy meg az időjárás az a dolog, amiről mindenki beszél, de senki nem tud ellene semmit tenni!

Netuddki. 2012.08.16. 11:49:09

A pohárról jut eszembe:
Optimista:
- A pohár félig tele van.
Pesszimista:
- A pohár félig üres.
Alkoholista:
- Ki ivott bele a poharamba?

Netuddki. 2012.08.16. 11:52:03

@kovi1970: A probléma nem az, hogy milyen az időjárásjelentés szövege. A probléma azzal van, hogy ki az a barom aki ilyeneket kitalál. Legalább közpénzből fizetjük?

Whoo 2012.08.16. 11:53:22

Én már csak egy sört kérek emberek!

A műsor ZSENIÁLIS!

Ha ezeknek nem dolgozik be a Monthy Python tanácsadóként kormányzati szinten, akkor dombon ülő vadászkutya legyek!

Rég nem volt ilyen humros, abszurd, ironikus kormányunk... és amikor a végén majd beszólnak, hogy "CSAK VICC VÓÓÓÓÓÓÓT!", akkor mekkorát fogunk röhögni :)

Mert majd ugye szólnak a végén? Ugye?

Seduxen (már NEM dr.) 2012.08.16. 11:57:39

Szerintem inkább arra kellene rászokni az időjósoknak, hogy az esti időjárásjelentést azzal kezdik, hogy helyesbítik az aznapra jósolt időjárást, és elnézést kérnek a tegnapelőttiért :D

wfh 2012.08.16. 12:04:13

@Csumpitáz Alfréd: "na jó...néha születik egy panda valahol." Hogy ezen mekkorát röhögtem! :)))) Király volt.

Le_Penseur 2012.08.16. 12:07:14

@mikóka kálmán:
Mesélj! Mi van nyugaton?
Miből gondolod, hogy csak a baloldaliak szerint kínos ez az egész izzadságszagú teperés, amit a Magyar TDM Szövetség előad?

Jofiu 2012.08.16. 12:08:12

@Roltii:
"miért baj, ha azt mondják, hogy szép télen a Balaton?"
Mert ez időjárásjelentés b+!
Nem pedig népnevelő dokumentumsorozat.
A kormányszóvivő ne vegye át esetleg a stílust?
"Bevezetjük múlt tavasztól a biciklicsengőadót, de Egerben finom a bor!"

A tálalás tényleg meglehet, hogy parázós, valamiért, lehet, hogy a fanyalgók túlreagálják, ha a valósnál rosszabb lett, szóval ha már esélye van rossznak az ország 0.1%-án akkor fel kell rá hívni a figyelmet. Végül is érthető, még mindíg jobb mint ha elhallgatják, asszem.
És pontosságot elég kemény elvárni ilyen témában, mint az időjárás, mikor szomszédos utcákban lehet különbség abban, van e jégeső vagy forgószél, a helyileg kialakuló zivatarokat meg max időgéppel lehetne megjósolni. Az értlemesebbje tudja ezt, és azt is tudja mi a 'várható' szó jelentése.
Persze le lehetne bontani városnyi területekre órára pontosan a várható időjárást valószínűségi értékekkel és időtöltési tanácsokkal a különböző lakossági rétegek számára, de nem lennénk sokkal bentebb. Szerintem már az is elég ha tudjuk, gumicsizmát pakoljunk, vagy papucsot, esetleg mind a kettőt.
Az egész tényleg kicsit vihar (hehe) a biliben, és mint valaki mondta kicsit tényleg nyitott kapukat döngetés, hisz szokták mondani mire alkalmasabb várhatóan(!) az idő.
Aki meg hülye azon nem ez fog segíteni, akinek meg kell mondani mit csinálhat ekkor meg akkor annak így is lesz baja, csak másik előjellel.

AnnaKarenina 2012.08.16. 12:11:47

Szerintem egyáltalán nem rossz és nem megbízhatatlan az időjárásjelentés, ráadásul, ti, a sok-sok netező az időképen a sok-sok más netező által feltöltött valós adatból, radarképekből megfelelően tájékozódhattok. (Az ominózus aug.20-án is volt vihar előrejelzés, de hát a tömeg az látni akarta a tűzijátékot.)
De igazából semmi köze nincs a TDM Szöv. bugyuta, ám annál érdekvezéreltebb követeléséhez az időjárásjelentésnek, hiszen az emberek többsége nem az időjárás miatt nem hajt hasznot a TDM tagjainak, hanem mert nincs pénze rá.
Megjegyzem (bocs, ha valaki már írta), hogy állítólag Rákosi idején, de talán még később is, május 1-re, a felvonuás napjára nem volt szabad rossz időt jósolni.:)

Thresher 2012.08.16. 12:16:50

Tegyük a kezünket a szívünkre, és lássuk be, azért a mai modern civilizált ember eléggé el van kényelmesedve ezzel az időjárás előrejelzéssel. Szerintem sokan csak ezért nézik a holnapi időt, hogy milyen ruhát készítsenek elő holnapra.... Mert ugye reggel kinyitva az ablakot, és azon kihajolva nem lehetne sac/kb megmondani, hogy akkor hosszú gatya kell, vagy elég-e a short is.

Meg hát eleve: legtöbbször nem kurva mindegy hogy milyen idő lesz HOLNAP? Tegyük fel, hogy azt mondják este, hogy holnap 35 fok lesz. Aztán másnap reggel kiderül hogy csak 25 lesz aznap. Vagy fordítva. Történik valami rendkívüli? Vagy esetleg eső nélküli napot mondanak másnapra, reggel meg látod hogy esik. Juszt is esernyő nélkül mész?

Nem azt mondom hogy hülyeség a meteorológia, de az már igen, ha egyesek azt hiszik hogy az időjós az orákulum, és hogy minden celsius fok élet-halál kérdés lenne. Az igazán fontos információt -azaz hogy hol várható károkozó időjárás- azt meg eleve nehéz belőni pontosan. Nem attól fogom becsukni az ablakot, hogy tegnap vihart jeleztek mára, hanem hogy már órákkal korábban én is látom a két szememmel, hogy lesz itt valami égzendülés.

Kutchek (törölt) 2012.08.16. 12:17:06

@Seduxen (már NEM dr.): Ezen az elven a gazdasági miniszterünk előzetes prognózisai és utólagos értékelései is szórakoztatóak lennének;)

Jofiu 2012.08.16. 12:17:21

@Csumpitáz Alfréd: de legalább külföldi volt az a hörcsög? : )
Amúgy teljesen igaz. Még rá is játszanak: 'eladta testvére lábszárcsontját egy bányászlámpáért, részletek az esti híradóban.' És ezt ismétlik egészen estig, mikor is a híradó eljén felkonferálják mint vezető hírt (a gazdasági és politikai hrek előtt/helyett) amiről a végén majd beszélnek. Bah!
Ez kell a népnek, tényleg? Ez az amit oly türelmetlenül akar tudni, hogy felcsigázza a felkonferálás és körmöt rágva szegeződik a tévéhez, csak jöjjön már az a hír?

zsoltix 2012.08.16. 12:21:54

@Viktus: Ezt írják is a honlapjukon:
"Felhívjuk a figyelmet, hogy a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása
ellenére sem
lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a
megfelelő szintű veszélyjelzés
kiadása!
Egy térségre kiadott
figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a
figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján!"

Seduxen (már NEM dr.) 2012.08.16. 12:22:22

@Kutchek: Jujjj, azért ez aránytalan szopatás lenne szerintem :)))) Szegény Kusza Szem mást se csinálhatna minden nap, mint mea culpázna a médiában :DDDD /bár jelzem ezzel az ország csak jól járna, ha másra nem jutna ideje.../

AnnaKarenina 2012.08.16. 12:23:36

@Kutchek: Pedig milyen optimista volt a növekedési szám is 2012-re, aztán mi lett belőle.

AnnaKarenina 2012.08.16. 12:25:21

A Turisztikai Desztinációéknak meg eleve azt kellett volna követelniük, hogy csak szép időt lehessen bemondani, mert akkor, ha mégsem jó idő lesz, csak beeszi a fene az embereket az első kezük ügyébe eső múzeumba, étterembe, stb.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2012.08.16. 12:27:25

A 25 fok feletti hőmérséklet és a tűző nap szenvedélyes gyűlölőjeként teljesen igazat adok abban, hogy fölösleges az ítéletnapi komor pofa, ha egy felhősebb vagy hideg napot kell felkonferálni. A jó idő távolról sem mindenkinek jelent hőséget és napsütést! Viszont azt is utálom, ha az időjósok jópofizva javasolják, mit hogy csináljak: vigyenek magukkal esernyőt, öltözzenek jó melegen, menjenek strandolni - hát ebből pont nagyon vissza kellene venni.

_tx_ 2012.08.16. 12:28:04

LOL az milyen már, ahogy az operatőr a csaj mellét veszi a riport elején!

Jofiu 2012.08.16. 12:29:09

@kavicsq: Jogos. A sportolók többet tettek most az országért mint egy irodaháznyi túrisztikai szakember. Egy Thaiföldön lakó ismerősöm mesélte, hogy nemcsak, hogy nem kell többé elmesélnie, hol is van Magyarország, hanem lelkesen kérdezgetik róla és dícsérik, ilyen kis országként milyen sikeres az olimpián. Persze nem a thaiföldi túristahordák húzzák ki a költségvetést a pácból, de jellemző a példa.
... amúgy lehet, jobb is ha nem nyúlnak bele ebbe a sztoriba a szakemberek. Nem biztos, hogy nem csak rontanának a dolgon a fentiek alapján.

Seduxen (már NEM dr.) 2012.08.16. 12:29:36

@Réka ‎: "A 25 fok feletti hőmérséklet és a tűző nap szenvedélyes gyűlölőjeként" - óóó végre egy EMBER :DDDD

Romkocsmák félhomályában merengő, félázsiai BPBP 2012.08.16. 12:35:08

A mára tervezett jó idő, a rossz idő miatt elmaradt!

Bakter 2012.08.16. 12:37:21

Hamarosan kinevezésre kerül az új Időjárásügyi Államtitkár kiflicsücsök Gabika személyében, és létrehozzák a Meteorológiai Köztájékoztató Hivatalt. Mert a kormány megvédi a zembereket a rossz időjárástól. Egy tündérmesében hogy pcsába lehetne vihar meg szél?

vladimir964 2012.08.16. 12:39:26

1.Erről a 60-as évekbeli vicc jut az eszembe:
Hruscsov és Kennedy futóversenyt rendeznek, és Kennedy nyer. Mi jelent meg másnap a Pravdában:
"Kennedy az utolsó előtti lett, míg Hruscsov elvtárs az előkelő második helyen végzett".
Nagyjából itt tartunk a tündérmesében, a 60-as évek szintjén (sem)
2.A magyar TDM szövetség nincs tisztában az idegen szavakkal. A magyarban ugyanis a "médium" szellemidézőt jelent, a sajtótermékek "média" néven kéne hogy szerepeljenek.

Csumpitáz Alfréd 2012.08.16. 12:42:01

@Jofiu: Én kitaláltam azt a hírt amitől a TV2-nek nyálcsorgása lenne hónapokig (megélne belőle ezalatt még a MOKKA, a Napló, a Tények és az Aktív is). TEHÁT: Újszülött pandával verte agyon hűtlen feleségét az egykori pedofil pornószínész kamionsofőr, miután a forgalommal szemben hajtva balesetet okozott, azzal a kamionnal, amelyben pakisztáni menekültek gyomrában 50 kiló kokaint találtak a vámosok.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2012.08.16. 12:43:53

@öööö...izé: A dramaturgiai értelmezés, az én olvasatomban: "ez is inkább a mellét mutogatná, ahelyett, hogy komplett idiótát játszik a tévében".

Stefánia kisasszony [tеuto-nordikus parasztlány] 2012.08.16. 12:53:02

Nem értem a problémátokat. Az idei 1.2 százalékos visszaesés, jövőre gyönyörű emelkedésnek lesz kommunikálva, ha elérjük a tavalyi szintet.

Freddy1st 2012.08.16. 12:55:00

Szerintem a Tengerparti Fagyiárusok Szövetsége (röviden TeFaSZ) direkt esőtáncolókat alkalmaz itt nálunk, aztán kihasználják az időjárás-jelentés gyengéit, és így akarják ösztönözni a Magyarokat a tengerparti nya(ra)lásra!
Plusz: még egymásnak ugrasztja a tévedhetetlen meteorológusokat a tévedhetetlen turisztikai szakemberekkel!

Szerintem nincs más logikus magyarázat!

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.08.16. 12:59:26

@mikóka kálmán: Az időjárás elferdítése nem tűnik túl értelmesnek. Biztos bevált máshol.

Jofiu 2012.08.16. 13:00:40

@Csumpitáz Alfréd: Nem rossz. : )
Ezzel az unalmas 'panda született valahol' témát is sikerülne felfűszerezniük a saját színvonalra.

Roltii 2012.08.16. 13:02:40

@Jofiu:
"Mert ez időjárásjelentés b+!"
nem, már rég nem az. Ha az lenne, akkor még igazat is adnék Neked, de már rég nem időjárásról beszélnek benne, max egy picit...

Jofiu 2012.08.16. 13:05:01

@Roltii: Lehet.
Pedig nem árt ha az időjárásjelentés a várható időjárásról beszél.

nixe 2012.08.16. 13:12:52

Javasolom az ötlet kiterjesztését pl.:

- az áremelések pozitív hatása, hogy nem okozhat derékfájást a vásárolt árúmennyiség hazavitele
- túl meleg szoba télen egészségtelen, ezért ne bánja, ha nincs pénze fűtésre
- gyalogolni egészséges,ne bánja,ha már nincs pénze az autó fenntartására
- a munkahely sok stressz okozója, tualjdonképpen szerencsés az, aki munkanélküli
- jó közösségben lenni, örüljön a közmunka lehetőségnek
stb.stb.

TGabi 2012.08.16. 13:14:32

Na, kíváncsi vagyok, miféle pártkáder találta ki ezeket az okosságokat:S "fel kell hívni a figyelmeket", aszondja :)))), csak úgy árad az intelligencia :))

Nem kis zavar ez ráadásul: mert még ha egy HR - szakember javasolja az állásinterjúra készülőnek, hogy a negatív tulajdonságaiból kreáljon pozitívat, az egy dolog. Ld: XY nem lassú, csak alapos és precíz: ) Na de, hogy jön ez egy időjárás-jelentéshez ???

Érdekes lett volna 6 éve augusztus 20- án egy olyan előrejelzés, hogy "csak egy kis kellemes, enyhe nyári zápor várható", amikor a Bem Rakpart szakaszain néhol olyan hangulat volt, mint amikor a Függetlenség Napjában menekültek Zemberek az ufók elől ...

zsoltix 2012.08.16. 13:17:25

@Freddy1st: Nem lehetnek túl eredményesek azok az esőtáncolók, különben már leszerződtette volna őket a Magosz.

Thresher 2012.08.16. 13:20:37

Az a vicc megvan?:

"Magyar Meteorológusok Találkozója: április 26. Esőnap: 28."

Azért én is megnézném ha elfogadják a javaslatot...

"A holnapi nap folyamán igazán látványos, és ritka jelenség szemtanúi lehetnek a kedves nézők, délután ugyanis egy 300 km/h-s tornádó várható."

vagy:

"Érdemes lesz jövőhéten elővenni a felfújható csónakokat, mert akkor kilép a medréből a Duna. Ilyenkor fantasztikus túrákat tehetünk evezve a Belvárosban."

kifordított nagyanyó 2012.08.16. 13:39:29

Bazz ezek mindennek és mindenkinek parancsolni akarnak!
Gazdaság múkodj!
:))

Di622 · http://www.microglobe.co.uk/nissin-di622-digital-flash-for-canon-eos-ttl-ii-camera-p-5535.html 2012.08.16. 13:40:15

Kedves értelmi fogyatékos nari birkák!
Ha nem tűnt volna fel, ennek turisztikai gittegyletnek nem az volt a baja hogy pontatlan az időjárás jelentés, hanem az hogy nem elég kreatívan tálalják a szar időt.
Ha az lenne a kérésük hogy fejlesszék az OMSZ -t hogy PONTOSABB előrejelzést adjanak, vagy az időjárás jelenés informatívabb legyen pl. az Eső valószínűsége 70%, stb. akkor azt mondom oké, jár nekik a nóbel gumicsont, de azt hogy a rossz időről azt mondják hogy remek kiránduló idő meg egyéb baromságok, az azért durva.

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2012.08.16. 13:51:18

@Di622: A fanoknak tökmindegy, nemrég valaki írta hogy nincs az a baromság amit ne védenének meg habzó szájjal. És tényleg így van, ha az anyját mindnek eladnának Afganisztánba kecskének arra is bólogatnának lelkesen. Menthetetlenek, már röhögni is fárasztó...

ZON 2012.08.16. 13:55:50

Per ??? Az mi ???

Faludy írja a "Pokolbéli víg napjaim"-ban, hogy az ÁVÓ simán Recskre vágott valakit, mert az félreérthetően (áthallásosan) konferált be egy Szovjetunió felől érkező hidegfrontot.
A faszit a rabtársak csak KELETI BETÖRÉS néven emlegették.

Viktus 2012.08.16. 14:04:06

@zsoltix:

Tudom, azért írtam, hogy ezért van a riasztás térségekre.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.08.16. 14:06:54

@Di622: A szar időt meg tök mindegy, hogy tálalják, az még szar idő.

Kerti Öröm 2012.08.16. 14:10:49

Részletek a fél év múlva esedékes időjárás jelentésből:

"Kedves nézőink holnap ónos eső várható, ne feledjék előkeresni a korcsolyájukat, hisz saját utcájukban is űzhetik ezt a szép sportot."

"A köd miatt a látótávolság 30 méter körül alakul majd, viszont így sokkal izgalmasabb az autóvezetés, és nagyobb öröm a megérkezés."

adhuvbeigiqe upiugtqeőoqőoqqe 2012.08.16. 14:13:59

@playgorro:
Apám te egy mekkora barom vagy! Csodálatos!!!

Eric_Cartman 2012.08.16. 14:14:04

T. Hatóság,

nekem a gépemen van egy ún. widget. Német időjárás-előrejelző alkalmazás, de magyar városokat is mutat. Kérdésem az lenne, hogy le kell-e vennem, vagy nem-e? Vagy elég rossz idő esetén letakarni valamivel? Köszönöm.

Bakter 2012.08.16. 14:17:08

@Eric_Cartman:
Nem kell levenned, azzal együtt kobozza el a géped a MeteoTEK. Ahová meg téged visznek, oda úgysem kell gép.

Le_Penseur 2012.08.16. 14:23:08

@Eric_Cartman:
T. Kérdező!
Természetesen nem kell levennie a widgetjét! Azonban felhívjuk a figyelmét, hogy a Kormány 2012/2012/2012. sz. rendelete értelmében ön köteles letölteni a Magyar TDM Szövetség weblapjáról az Időjárás Jelentés Optimalizáló 2.0.23+ alkalmazást, amivel optimista hangvételű és turisztikailag korrekt időjárás előrejelzést kaphat!

Bakter 2012.08.16. 14:25:57

Kedves nézőink. Az ország egész területén vidáman napos idő várható, de a hétágrasütőt beárnyékolhatják az illegális napernyők. Kellemesen meleg lesz, de egyes helyeken a klímák huzatot és hűvösebb légáramlatokat is kelthetnek. Csapadék sehol sem lesz, de szórványos térségi zuhany bárhol megnyílhat, amit a helyi villamosenergia-szolgáltató szponzorál látványos ívkisülésekkel. Minden rossz időnek látszó jelenséget kérünk bejelenteni a Időjárásszabotázs Hatóság ingyenes zöldszámain.

Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye) 2012.08.16. 14:28:25

@Csumpitáz Alfréd:

Jó ez, csak valahogy még bele kéne szőni Kiszel Tünde hónaljszőrének növekedését, az aktuális zenei "tehetségkutató" üdvöskéinek vásárlási szokását, és azt, hogy mit keres Oszkó Péter a Wizzairben. Az újszülött pandával agyonveretés meg mindent visz:)!

Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye) 2012.08.16. 14:38:04

@Dr. Gy. Dr. Fűegér:
Csoda, hogy ez még Matolcsynak nem jutott eszébe! Hiszen ez nem csak Kaliforniában működik! Ha az időjárásjelentés lehet turisztikai reklám, akkor miért ne lehetne szociálpolitikai vagy akár gazdasági. Egy részlet egy lehetséges időjárásjelentésből, amit politikailag is "behangoltak":

- "Az ország egész területén borús, esős idő várható, ezért ha ilyen időben még múzeumba sincs kedvük menni, akkor maradjanak otthon és dugjanak. Tegyenek a népesség fogyása ellen, és bizonyítsák be, hogy az adórendszer átalakítása igenis ösztönzőleg hatott a gyermekvállalásra!"

Agyalap 2012.08.16. 14:40:44

Ez a TDM is valami fidesz szervezet? A kommunikációt már teljesen átvették. Ja, meg hogy a reklámot sem ők fizetik - majd a meteorológia megcsinálja helyettük. Legfeljebb beperelik, hogy Pécsen több programot ajánlottak mint Kaposváron... :D
Ez csak vicc lehet. Ezt abból is gondolom, hogy az operatőr nagyobb figyelmet fordított a hölgy mellére, mint a többi testrészére együtt.

Commandante Jayasuriya 2012.08.16. 14:41:43

@Marcellusca:

De azt a Lúcia sem mondta, hogy jobb ha mindenki otthon marad, mert baj lehet.
Ha az emlékezetem nem csal, ilyen előrejelzés viszont minden nyáron volt egy-kettő már 2006 előtt is, csak nem jött ekkora vihar.

Romkocsmák félhomályában merengő, félázsiai BPBP 2012.08.16. 14:47:53

A NER mellé kellene NIR is!
Nemzeti Időjárás Rendszere.

Anti Anyag (törölt) 2012.08.16. 15:03:19

Túldimenzionáljátok.
Nem a meteorológiai előrejelzés pontosságától van bajuk, hanem, ahogy az "újságíró" ezt tálalja és hozzáteszi "tanácsait".

euAgWzgmmtq7K 2012.08.16. 15:06:41

Igen, elég érdekes gondolkozás, hogy itt miért mindig valaki másnak kéne tekintettel lenni másvalaki érdekeire, de hát ez van.

Secnir 2012.08.16. 15:09:07

magyar turisztikai desztináció menedzsment marketing munkacsoport.
ez igen.
ez valami qrva fontos hivatal. biztos jó pénzért töltik be ezeket a pozíciókat.

más:
ha a magyar turisztikai desztináció menedzsment marketing munkacsoportja reklámozni akar, hogy az emberek hová menjenek hétvégén, akkor nyúljanak bele a büdzséjükbe, és vegyenek reklámidőt!
az első lépés, hogy rendeletet fog hozni az ngm, hogy az időjárásjelentéseket pozitívan kell feltüntetni. a második, hogy itt-ott be is kell mondani, hogy hová érdemes menni, a harmadik, hogy ezeket az információkat a magyar turisztikai desztináció menedzsment marketing munkacsoportjától kell venniük. a negyedik, hogy pénzért.

magyar turisztikai desztináció menedzsment marketing munkacsoport
óbazz
(nincs véletlenül a nemzetgazdasági minisztérium magyar turisztikai desztináció menedzsment marketing munkacsoportjának informatikai főosztálya, ahol el lehetne helyezkedni? gyanítom, nyugdíjas állás volna...)

rexter 2012.08.16. 15:11:52

nemtom mi ezzel a gond, nincs semmi más fikáznivaló?

Secnir 2012.08.16. 15:16:25

azt hiszem, vissza fog térni a régi TV3-as időjárásjelentés :)
www.youtube.com/watch?v=ls9Rt7DZKj4
www.youtube.com/watch?v=xbxV79k2ezQ

G. Wolf 2012.08.16. 16:26:08

OMG! LOL :D

erre nem lehet mit mondani...

Dr.Zemberevő 2012.08.16. 16:28:45

@playgorro: Miután egy vihart (aug 20. pár éve) nem festettek le elég borúsan előre és utána a fejeket követelte a narancsosztag, persze, hogy igyekszik mindegyik balneológus kivédeni a támadási lehetőséget.
Abból még sosem volt baj, ha rossz időt ígértek és jó idő lett, de fordítva igen.

Kerek négyszög 2012.08.16. 16:37:17

Igazi fideszes agymenés. Ezeknek már egyetlen szavuk sem ér semmit.

dr. mesterséges színezék 2012.08.16. 16:41:20

@_tx_: "LOL az milyen már, ahogy az operatőr a csaj mellét veszi a riport elején!"

Ez éppen példamutatás, amely arra kíván rámutatni, hogyan is kell ezt az optimizmust csinálni: "igen, kedves nézők, a pihölgy egy kissé hükótyagos, de örömmel jelentjük, hogy a melle pozitív életszemlélettel fel van stuccolva".

delejes 2012.08.16. 16:45:58

Egy kis összeesküvés elmélet: Ilyen hírek, amin egy ország sírva röhög mindig olyankor bukkannak fel, amikor lehetne másról is beszélni... pl a siralmas gazdasági adatokról.

Egyébként, meg ennek a gittegyletnek nem saját intelligencia szintjükből kellene kiindulni, a nyilatkozattal tulajdonképpen le vagyunk hülyézve, mintha nem tudnánk eldönteni azt, hogy szar idő esetén mit csináljunk. :-(

dr. mesterséges színezék 2012.08.16. 16:47:15

@Csumpitáz Alfréd: "Arról nem is beszélve, hogy a TV2 híradója a legalkalmasabb a néplélek depresszióba taszítására,"

Annál inkább! Ha már úgyis összeomlott, eltört, elvérzett, kómába esett, el- és/vagy kirabolták... akkor legalább legyen egy kis remény a napsütésre, akár alaptalan is!

agatsu 2012.08.16. 16:48:53

Na ezért a csöcsfókuszálásért tuti meg lesz b@szva a zertéell....:D A meteorológus miért hívja fel a figyelmet egy klassz városnézésre? Ez lenne a dolga annak a turiszikai izének, amelyik siránkozik éppen( (ez egy verseny nyomrultak, bele kell mászni a zombik arcába reklámmal, programajánlókkal, stb, hogy felálljon a kurva fotelből, ez a ti munkátok!)....az meg, hogy az emberek többsége csak a strandolás-plázázás-otthontévézés háromszögben tudja elképzelni a kikapcsolódást, hát istenem...nem vagyunk egyformák...

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2012.08.16. 16:53:26

Az elmúlt években minden nyáron eltöltöttünk családilag egy hetet a Balaton mellett. Ha jó idő volt, strandoltunk, ha rossz, akkor vért izzadva igyekeztünk kitalálni valami más programot, amit a család minden tagja szeret. Meg kell állapítani, hogy a Balaton környékén nincsenek felkészülve a tartós rossz időre.
Ezért kell(ene) időjárásilag sok napsütést hazudni a turistáknak, hogy jöjjenek, fizessenek a szállásért, oszt' legfeljebb majd dühöngve mennek haza.
Merjünk pofátlanok lenni? :)

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2012.08.16. 16:55:59

FELHŐK FÖLÖTT...

Felhők fölött mindig kék a
hogyishívják, ami véka-
-szerűn az izére borul...
Vágom én ezt Nagy Sándorul!

Szóval az ég bolyhos cucca
miatt pocsolyás az utca,
de ez a gány pusztul hamar,
mint a gnú, kit vipera mar.

Vészközpontba dől sok adat,
apad már a szenny-áradat
s rögvest szárad már a sár is,
s vidult lelkünk Fedák Sáris!

Balalajkák, dúli-dúlik
zengik, hogy a dágvány múlik,
s Tavasz-hő jő, hínnye-hunnya,
míg a Zember meg nem unja!

ILLUSZTRÁLVA:
fradyendre.blogspot.hu/2010/05/felhok-folott.html
:)

dr. mesterséges színezék 2012.08.16. 16:59:37

@Csumpitáz Alfréd: "Újszülött pandával verte agyon hűtlen feleségét az egykori pedofil pornószínész kamionsofőr, miután a forgalommal szemben hajtva balesetet okozott, azzal a kamionnal, amelyben pakisztáni menekültek gyomrában 50 kiló kokaint találtak a vámosok. "

... kedves nézőink, e hihhhetetlenül tragikus híranyag felolvasása közben a szemem sarkában megcsillanó könny nem túlérzékenységnek, hanem a Globus Konzervipari Zrt. által gyártott és a CBA-ban - Erzsébet utalvánnyal is - megvásárolható bugaci tormának köszönhető.

BPO654 2012.08.16. 17:00:03

@Frady Endre:
Most Te v más megtudja mondani, h rendezünk-e 2020-ban Olimpiát v sem? És milyen idő lesz akkor?:D
Csak azért mert a kretén görögök jól rába....k. Ez is hozzájárult az ő válságukhoz.
kepek.origo.hu/galleriesdisplay/gdisplay?xml=/1206/Ath_n2012619192624/gallery.xml&rovat=uzletinegyed

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.08.16. 17:03:26

@agatsu: Ez is jó meglátás. Itt van a turisztikaidesztináció-marketing szakembere, erre ahelyett, hogy marketingelné a desztinációt, fog egy meteorológust, és rádörren, hogy marketingelje ő.

Jó.

De akkor a TDM-szakember görnyed az izobarok és anticiklonok felett, megbeszéltük? :-)

dr. mesterséges színezék 2012.08.16. 17:03:37

@nixe: Egynek lenni a millióban zsenánt... unorthodoxiával sose fogják országunkat összekeverni másikkal, Budapestet végre meg tudják különböztetni Bukaresttől!

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2012.08.16. 17:07:59

@BPO654: Szerintem nem csak 2020-ban, hanem 2024-ben és 2028-ban is rendezhetnénk Olimpiát. A nagy számok törvénye alapján valamelyiken csak lesz egy kis jó idő!
Amellett csak a legelsőbe rokkannánk bele, utána a második kettő már hozna némi hasznot is. A stadionokat amúgy olcsón is megépíthetnénk a közmunkássá rabosított meteorológusokkal és romkocsmatöltelékekkel. Ha esetleg fedettre sikerülnének, akkor meg végül is az időjárás is oly mindegy lenne!
:)

dr. mesterséges színezék 2012.08.16. 17:11:32

@Kerti Öröm: "A köd miatt a látótávolság 30 méter körül alakul majd, viszont így sokkal izgalmasabb az autóvezetés, és nagyobb öröm a megérkezés."

... továbbá felszerelés nélkül is lehetőség nyílik a szembekötősdire.

dr. mesterséges színezék 2012.08.16. 17:18:31

@csizsikpizsik - pique takarodj!: "Pataky Attila megkapta a lovagkeresztet"

Hááát, nincs egy hete, hogy Ákos Kossuth-díja kapcsán értetlenkedtünk, hogy Attisnak meg mé nem.
Há ezé. Így érthető.

dr. mesterséges színezék 2012.08.16. 17:22:05

@Secnir: "magyar turisztikai desztináció menedzsment marketing munkacsoport"

Lefogadom, hogy nincs magyar nyelvi előad... izé agentje.

Leonce 2012.08.16. 17:27:37

Nem tudom h volt-e már a kommentekben, ha igen bocs:
A meteorológusoknak FELADATA h figyelmeztessenek a veszélyre, pl. erős UV sugárzás, erős széllökések, kánikula stb. Tehát ez a másodlagos fő feladat. Ezért vannak. (Ők nyilatkozták.) Talán emlékeztek még a tragikus aug. 20-ra amikor nem hangsúlyozták eléggé a vihar veszélyt.

dr. mesterséges színezék 2012.08.16. 17:29:57

@agatsu: Mindenesetre Pataki Zita már készíti a Fekete Péter és a Ki nevet a végén prezentációkat az esti meteóhoz, illetve bekérte a hajdúszoboszlói strand belépőjének és lángosainak árlistáját, miközben az őszre készülve már tanulmányozza a tölgyesek levélszíneződésének és a gesztenye nyílásának várható ütemét.

dr. mesterséges színezék 2012.08.16. 17:31:20

@Frady Endre: "Ezért kell(ene) időjárásilag sok napsütést hazudni a turistáknak, hogy jöjjenek, fizessenek a szállásért, oszt' legfeljebb majd dühöngve mennek haza."

Nehogy már csak a bankok...

dr. mesterséges színezék 2012.08.16. 17:38:21

@Frady Endre: Tetejébe 2020-ra a sorozatos egyeneskaszás és utcaköves edzésnek köszönhetően gerelyhajításban és diszkoszvetésben minden egyéb náció esélytelennek bizonyulna velünk szemben.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.08.16. 17:44:09

@dr. mesterseges szinezek: A gerelyt és diszkoszt messzire kell dobni, nem célba...

annmbp 2012.08.16. 17:53:12

@Mad Mind: Idézek egy nem túl régi cikket:
"Drasztikus benzináremelés jön!
A Portfolio.hu értesülései szerint a MOL bruttó 5 forinttal emeli a benzin és 2 forinttal a gázolaj nagykereskedelmi listaárát szerdán 0 órától"

Mi ez ha nem pánikkeltés? Az, hogy 5 forinttal feljebb ment a benzin ára egy budapest-siófok-budapest kirándulást brutális 70 forinttal dárgít meg. Ha pedig a dízel kocsiddal csattogsz le, akkor kb 25 forint a többletköltséged. Hagyjuk már Ilonkát!

seretyesemo 2012.08.16. 18:07:58

igazuk van, szopkineki.

Dr. GGG77 2012.08.16. 18:57:53

Horváth Viktória!

Fogalmazhatnék, persze, szebben is vagy finomabban is, de nem teszem; egy agyatlan, baszatlan marketing picsa vagy.

yxcvbnma 2012.08.16. 19:06:45

@Frady Endre:

"Az elmúlt években minden nyáron eltöltöttünk családilag egy hetet a Balaton mellett. Ha jó idő volt, strandoltunk, ha rossz, akkor vért izzadva igyekeztünk kitalálni valami más programot, amit a család minden tagja szeret. Meg kell állapítani, hogy a Balaton környékén nincsenek felkészülve a tartós rossz időre."

A Balaton mellett van olyan hely, ahol van elég program rossz idő esetén. Csak meg kell találni.

Én már évek óta Vonyarcvashegyre járok (Keszthelytől nyugatra a második falu az északi parton).

Ott jó idő esetére van normális strand (homokos parttal), ami nem mélyül el két lépés után (noha északi parton van), de nem is kell két kilométert besétálni ha nyakig érő vizet akarok, és tiszta a víz.

Rossz idő esetére pedig Keszthely (Festetics kastéllyal), Balatongyörök Szépkilátó, Szigligeti vár, Tátika vár, Sümeg, Tapolca (inkl tavasbarlang) rengeteg kilátó, Afrika múzeum, cseppkőbarlang, badacsonyi borkóstolás, rengeteg túrázó útvonal, hajókázás, Hévíz, esetleg Kehidakustány. Mindezek kb félórás autózással elérhetőek.

Ha meg bulizni akarnék, akkor helyben ott a diszkó, illetve a strandon is zajlik az élet éjjel, vagy bemegy az ember Keszthelyre.

Ja, Tesco/Spar/Lidl 5 kilométerre. Orvos, patika helyben (sajnos 2 éve szükség volt rá...)

Kb. 4. éve járok oda, és mindig volt hova menni ha nem akaródzott/lehetett strandolni.

Annyi a "gond" vele, hogy Bp-tól távolabb van mint Siófok (másfél órával, illetve kb 100 km), de ez valahol előny is, mert nincsen tumultus.

Persze, ha déli partra megy az ember, ott tényleg nem sok mindent lehet csinálni strandoláson kívül.

Visszaolvasva eléggé reklámízű lett ez a komment, de higgyétek el, hogy nem vagyok tagja a magyar turisztikai desztináció menedzsment marketing munkacsoportnak (blöö).

Secnir 2012.08.16. 19:43:41

amúgy érdekes dolog, hogy az embereknek a MINISZTÉRIUM a szájába akarja rágni, hogy mit csináljanak szabadidejükben, ha jó az idő, ha rossz.

tételezzük már föl, hogy el tudják dönteni, hogy jó idő esetén kimennek-e egy ingyenes szabadstrandra, vagy rossz időben nem mennek be egy fizetős múzeumba...

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2012.08.16. 20:31:12

@yxcvbnma: Mi is voltunk többször arrafelé és jártunk az Afrika múzeumban és a sümegi várban is, de eső esetén kisgyerekekkel csak a zalaszentgróti fürdő volt reális alternatíva. Az eső a kisgyerekes családok számára igencsak megnehezíti a balatoni programválasztást.
Én egyébként azt szeretem, ha a meteorológus felnőttnek néz és őszintén elmondja, mire számíthatok, ugyanis akkor tudok felelősen dönteni.
Azt viszont nehéz elviselni, ha marketing szempontok miatt hülyegyereknek nézik az embert.
:)

Marcellusca 2012.08.16. 23:21:39

A holnapi jó idő érdeklődés hiányában elmarad.:D

Marcellusca 2012.08.16. 23:23:07

@Secnir: Már visszatért. :P
A MusicFM-en, szintén Horváth Szilárddal (akinek az apja Béla). :D

Marcellusca 2012.08.16. 23:32:05

@Secnir: Pontosan.
A múltkor, A Főnökkel mi is terveztünk egy kis strandolást, hajókázást, de mire elérkezett a tervezett nap eső..., őőőő, izé, égi áldásossá vált az időjárás. Lett belőle Csodák Palotája látogatás. Meg jó nagy buli, szórakozás, némi játékos okosodással. :)

Mad Mind 2012.08.17. 08:18:26

@annmbp:
Pánikba estél? Nem. Elolvastad és így tudtál róla? Igen.

2012.08.17. 09:11:04

AZ időjárás jelentőknek NEM AZ A FELADATA, hogy programajánlót nyújtson, az a turisztikai picsácskák feladata, bocsánat!
Jogunk van tudni, milyen idő lesz, fidesz szómágia nélkül!

2012.08.17. 09:14:36

@Dr.Zemberevő: Így van!
És, ha egy jó kis ködös, ónos esős időt elhallgatnak előlünk, az milyen jó nagy buli a turisztikai bagázsnak, nem?

napról napra 2012.08.17. 11:24:33

@yxcvbnma: Egyetértek! Most jöttünk haza a Keszthelyről, négy napig hideg volt a Balaton a strandoláshoz (kisgyerekkel voltunk) ennek ellenére egy másodpercet sem sikerült unatkozni, sőt...
Amúgy meg mi lenne ha mindenki végezné a saját dolgát, a meteorológusok elmondanák, hogy milyen idő várható, a TDM-esek is inkább a saját dolgaikkal foglalkoznának és tájékoztatnának a programokról, az egyszeri polgár meg összerakná a két információt, esetleg még az ablakon is kinézne, majd ő maga eldöntené, mit is kezdjen a szabadidejével?

Háténvagyoka... 2012.08.17. 12:27:06

Szerintem a normális embert nem feltétlenül az időjárás fogja erre vagy arra terelni. A legtöbben nem is kizárólag a nyári időszakban vehetik ki a szabadságukat, hanem amikor a munkáltató kiadja. Ha strandot terveztem és kaka az idő, akkor megpróbálok valami zárt helyre, vagy melegvizes strandra menni (tele van az ország élményfürdővel). Ha meg mára kultúrprogramot terveztem, és dögmeleg lesz, az sem fog eltántorítani. A múzeumokban pl. úgyis van légkondi. :) Az meg, hogy mit mond a meteorológus, meg hogy fogalmazza meg, valójában nem érdekel. Amúgy se tévézek.

Mondjuk az azért mindent elmond, hogy vannak, akik a szabadságukat a bevásárlóközpontokba tervezik... nekik szól az időjárásjelentés. Az ilyen is, meg az olyan is.

Horizont 2012.08.18. 00:12:51

Tehát fentről megmondják: az időjárás jó, a hangulat jó, a pénzügyi helyzet jó, Magyarországon élni jó, az emberek anyagi helyzete jó, a Fidesz jó,a kormányzás jó, Orbán Viktor jó! Ha nem így gondolod ez akkor is így van! Mert fentről így akarják. Tisztára Rákosi nosztalgia.

Az időjárás jelzés, riasztás elgondolkoztató. Fiatalkoromban nem kellett bemondani, hogy hőség van, tudtuk és azt is mit kell tennünk, hogy elviselhetőbb legyen. Ma riasztanak, vizet osztanak mégis hőgutát kapnak az emberek. Ma bemondják, hogy jeges az út a járda ne menjenek ki az utcára mégis tele van aznap a traumatológia. Ma mindenre riasztanak az emberek mégsem tudják használni a józan paraszti eszüket!

stoic79 · http://liberatorium.blog.hu 2012.08.18. 14:35:36

Az egészben a legtragikusabb az a fajta hozzáállás, ami szerint nem létezik objektív valósag, vagyis ami tény, az valójában egy alternatív vélemény. Ha ez a szemlélet elterjed, annak roppant kellemetlen következményei lesznek.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.08.18. 14:54:24

@stoic79: Pedig ennek az elterjedése befejezett tény. "Mi úgy látjuk, maguk nem úgy látják, de ez lesz" - ez bármely civilizáltnak fideszes érvelés helyére beilleszthető.
Egyszerűen fölösleges akár a valóságot keresni, akár erre irányuló erőfeszítést tenni. Mindenki látja valahogy, valaki pedig nyerni fog.

2012.08.19. 03:26:23

Biztosan azért, mert ritkán jutok el a nyaralásig (hétvégi kiruccanás szóba sem jöhet), de olyankor aztán szigorúan a hasamat akarom süttetni kis pénzből, én így szoktam ezt elkövetni:
- kitalálom, merre szeretnék menni
- viamichelin időjárás-előrejelzővel finomítom, hogy mikor (ötödik éve hibátlan, szinte napra pontos, hol van ehhez a hazai szolgáltatások bármelyike?)
- hét napra max. kettő olyan juthat, amikor látványosságok után kajtatok, anyagi okokból még azok tartalma is limitált
Ennélfogva baromira leszarom mind a hazai időjósok tevékenységét, mind ennek a lóarcú szőkeség desztinációs géemkájának óhaj-sóhajait, csinálják ki egymást, ahogy akarják. Ha pihenni akarok, akkor pihenni akarok, nem érdekel semmiféle program; ha meg városnézni indulunk, velejáró mellékes az, hogy éppen esik, vagy ötvenfokos meleg van, alkalmazkodunk hozzá, és kész.
Ha hajszálnyit is érdekelne, mi hangzik el a tévében, naponta vennem kéne ötven tampont, két kiló zsilettet, meg háromszáz liter actiregularis-t, de azokat is csak a netről, mert a véget nem érően bemutatott gyilkosságok, viharok, tűzvészek, földrengések, áradások, és a többi, "óriási hírértékkel bíró" faszság miatt ki sem mernék mozdulni otthonról.
Elmehet a TDM a picsába, és vigye magával a tévét is.

Ironfist 2012.08.19. 09:00:02

Erre meg azt tudom mondani, hogy
"Most pedig az időjárás következik Lajossal, a Németh-tel!
Grüss Gott, meine Eminent!
Mai időjárásunkat egész Galliában kleine schweine front alakította, egyszer csak itt termett, de úgy gondolom, valamikor azért el is távozik. Én úgy gondolom, hogy a sápadtképű, napfényhiányos angol kutyák küldték hozzánk. Egyébként ma a leghidegebb Lotharingiában volt, az Úr így bünteti őket elszakadási kísérleteik miatt. De nem jártak jobban a bretonok sem, egész nap hasogatott a fejük, sokan gutaütésben haltak meg. A következő napok időjárása őfelsége óhaja, és a királyság érdekei szerint alakul, ez természetes... Így Párizs környékén, és a Loire völgyében ragyogó napsütésre lehet számítani, ezzel szemben baszkföldön heves záporok, zivatarok várhatóak, jégeső kíséretében. Végre bevezethetjük a jégverésadót, és a felhőszakadásvámot is. Auf Viedersehen!"

(Több, mint három testőr, IHM)

Albu 2012.08.25. 15:02:36

Laspalmas! Szerintem ez a téma nem ért volna meg egy cikket.

Két hete fél napot töltöttünk Balatonfüreden. Nem sütött a nap, talán egy picit szemerkélt, de kellett a pulcsi. Fantasztikusan jó volt, vissza fogunk még térni. Volt fürdőcuccunk, és nem bántuk, hogy nem lehetett fölvennünk, nagyon tuti városka, amit sem a főútról, sem a vonatablakból nem gondoltam volna, pedig állandóan utazgatok, csak ez eddig kimaradt.

A pozitív gondolkodás amúgy is ránkfér, a környéken nálunk a legtöbb a rákbeteg.

kifordított nagyanyó 2012.08.27. 12:15:15

@Réka ‎: @Seduxen (már NEM dr.): Ehh,puhányok.:))
Akkor kezdődik a jó idő! :))

süti beállítások módosítása