Skip to content


       Szűrés lista

Napi államosítás: a meteorológiai szolgálat

2010 óta tartó sunyi vagy teljesen nyílt államosítás egyik legszebb nyilatkozata látott napvilágot tegnap. Minden benne van, amitől legszívesebb falnak rohannak az ember, és ami miatt a Fidesz valóban az MSZMP, csak a XXI. században.


"Az időjárás-előrejelzés monopólium, nagyon szűk ugyanis az a kör, amely az időjárási adatokat pontosan mérni, értékelni, elemezni tudja, prognosztizálni tud belőle. Hatalmas műszaki felszerelés, számítógépes kapacitás, műholdas rendszerek szükségesek mindehhez, a pontos információ óriási érték.

Az új törvény kimondja, hogy a meteorológiai adatok begyűjtése állami szerep, amelyet az állam finanszíroz, és nem támogatja, hogy magánmeteorológiai társaságok elemzéseket adjanak. Azokat a visszás helyzeteket is igyekszik kiküszöbölni a törvény, hogy a megszerzett adatok alapján a másod-, harmad-, sokadik közlés az elemzéseket eladhassa és magánhasznot termelhessen belőle. A magántársaságok ugyanis nem rendelkeznek saját mérőhálózattal, hiszen ennek hatalmasak a költségei. Nem véletlen, hogy a világ meteorológiai szolgálatai nemzetközi szervezetekbe tömörülnek. Magyarország is egymilliárd forint körüli összeget fizet éves tagdíjként egyetlen ilyen szervezetben való részvételért, azért, hogy megkapja a globális és európai szintű adatokat, amelyekből a Magyarországra vonatkozó előrejelzések elkészíthetők.

Az Országos Meteorológiai Szolgálatnak jelenleg működési költségeinek felét kell saját erőből előteremtenie. A törvényi szabályozással arra törekszenek, hogy ezen a területen minél nagyobb legyen az állami szerepvállalás, s az OMSZ ne legyen kiszolgáltatva a piaci viszonyoknak, ne kelljen az információkat eladnia a bevételei növelése végett.

A magyar társadalomnak olyan meteorológiai szolgálatra van szüksége, amely állami kézben van, és nagyobbrészt az állam finanszírozza." - nyilatkozta Illés Zoltán államtitkár.


Nem monopólium az időjárás-előrejelzés, miért lenne az? Itthon is több cég foglalkozik ezzel, az EU-ról már nem is beszélve. 
"A magántársaságok ugyanis nem rendelkeznek saját mérőhálózattal, hiszen ennek hatalmasak a költségei." Ez szintén nem igaz. Az Időképnek saját telepítésű radarhálózata van.
1 milliárd forint tagdíjat fizetnek be az adófizetők pénzén az európai adatokért, de akkor ehhez az adatokhoz ne férjenek hozzá -  az adófizetők? Milyen logika ez?

Az OMSZ gazdálkodását átnézve (a 2010-es év a legutolsó feltöltött adat) a 2 milliárdos költségvetésükben 1,2 milliárd forint a piaci bevétel és 860 millió az állami támogatás.

"Társadalmi és gazdasági igények kielégítésére osztályunk az alapfeladatok ellátásán túl különböző cél-szolgáltatásokat is nyújt, szerződéses tevékenység keretében előrejelzéseket készít média, ipari, közlekedési, sport- és szabadidős, mezőgazdasági és egyéb területen működő felhasználók számára.Közel 200 partner kap rendszeresen adatokat, illetve prognózist tőlünk." - írja az OMSZ.
Partnerei a különböző televízió csatornák, rádióállomások,újságok, a hőszolgáltató, villamos- és olajipari vállalatok, építőipari vállalatok, közlekedési társaságok, mezőgazdasági vállalatok, közlekedés fenntartó vállalatok, akik az OMSZ díjszabása szerinti árat fizetnek.

Mi ezzel a problémája a minisztériumnak? Hogy egy állami szervezetnek bevételei vannak? Hogy a szolgáltatásaiért vállalatok százai fizetnek, de ezzel szerintük "ki van szolgáltatva a piaci viszonyoknak"?

Ezek szerint sokkal jobb lesz, ha teljes egészében az állam finanszírozza az OMSZ-t, a többi magáncég tevékenységét meg a törvény által betiltják? Időkép, Köpönyeg mehetnek a levesbe ... miért is? 
Mert "a magyar társadalomnak olyan meteorológiai szolgálatra van szüksége, amely állami kézben van, és nagyobbrészt az állam finanszírozza"

noemi_2.png

Az OMSZ - magáncégek harca messzire nyúlik vissza, már 2004-ben is volt ezzel kapcsoltban csörte. 

2009-ben az OMSZ díjfizetéshez kötötte a meteorológiai radarképek üzleti célú felhasználását, "óriási felzúdulást keltve az időjárás-jelentéseket, előrejelzéseket készítő magáncégek között, mivel tőlük tőlük még a kereskedelmi televízióknál is magasabb előfizetési díjat követelt az OMSZ." Erről mi is írtunk anno.

2011-ben az adatvédelmi biztos állásfoglalása szerint "közérdekű adatnak minősülnek a csapadékra és az időjárási riasztásokra vonatkozó OMSZ által rögzített információk."
Fazekas Sándor akkor közölte, hogy "a kormány jogszabályalkotásra, -módosításra készül, amely tartalmazná többek közt, hogy a meteorológiai tevékenységet végzők közül kinek mi a joga és a kötelezettsége, ki és hogyan foglalkozhat meteorológiai előrejelzéssel, riasztással. Az időjárás-előrejelzési piacon, amelynek harminc-harmincöt százaléka nem az OMSZ kezében van, ez a törvény teremthet rendet. A miniszter szerint felül kell vizsgálni a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvényt is annak érdekében, hogy kereskedelmi célra ne lehessen felhasználni az internetről ingyen letölthető adatokat."

Ebből született meg a nagy ötlet, az államosítás.

Sajnos az EU-ban éppen ellentétes elveket vallanak
"A közszféra információin alapuló közösségi szintű termékek és szolgáltatások fejlesztése és a verseny torzulásának elkerülése végett az irányelv harmonizálja a közszféra információinak a további felhasználók számára történő elérhetővé tételét. A nyilvános dokumentumok közötti keresés és azok további felhasználásának megkönnyítése érdekében szabályozza a hátrányos megkülönböztetés tilalmát, az alkalmazandó díjakat, a kizárólagos megállapodásokat, az átláthatóságot, a licencszerződéseket és a gyakorlati eszközöket."

Szokás szerint rohanunk Brüsszelbe az újabb pofonért.

ui:
Az OMSZ nevéből fájóan hiányzik a "nemzeti" szó. Remélem bővül ez a lista, ha már az állami szervezet mellől kigolyózzák a versenytársakat.

pickard.png

Címkék: államosítás

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr214870499

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Holnaptól jó idő lesz! 2012.10.26. 19:27:06

...mert a gondoskodó állam úgy dönt... :)   Első felvonás: A történet három éve indul, amikor az OMSZ 2009 október 1.-i hatállyal visszavonta a nyilvános radarkép szabad felhasználási jogát. A döntést kommentálták is pár százan, a reakciók...

Trackback: Már Aigner Szilárdot is államosítják 2012.10.26. 17:41:06

Újabb területre akarja az elvárhatónál jobban rátenni szőrös mancsát az állam: mivel az Országos Meteorológiai Szolgálat fenntartása egyre többe fáj, kézenfekvő a válasz, hogy ki kell nyírni a konkurenciát. A friss javaslat szerint az állam megtiltaná,...

Trackback: Meteo-monopoly? 2012.10.26. 17:30:53

"Állami monopólium lesz az időjárás-jelentés" - olvashatjuk és hallhatjuk a hírportálokon és a hírműsorokban tegnap óta, amikor Illés Zoltán környezetügyi államtitkára nyilatkozott a közrádióban. Az időjárás-előrejelzés monopólium, nagyon szűk ugyan...

Trackback: Napsütést a magyarnak! 2012.10.26. 12:20:44

Állami monopóliummá tenné a kormány az időjárás-jelentést. Nyilván csak azért, hogy Orbán Viktornak csakazértis igaza legyen abban, amit a fülkeforradalom másnapján mondott. Nevezetesen hogy még a Nap is másként süt.Lassan nem telik el olyan hét, hogy ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dean23 2012.10.26. 11:49:22

A szocik lassan a fasorba se lesznek! A fidesz igazi advanced pro komcsi párt lett, élen a pártfőtitkár Orbán Viktor kedves vezetővel! Még Gaál Noémi melleire is ráteszik a kezüket! :)

ketroot 2012.10.26. 11:54:24

@dean23:

Ennek ellenére imádnak komcsizni, bolsizni.

parti_giano · http://www.youtube.com/watch?v=4CI3lhyNKfo 2012.10.26. 11:56:22

Ennyi erővel államosíthatnák a gazdasági előrejelzéseket is, amik a KSH adataira épülnek. Csak az NGM nyilatkozhatna a jövőről. Matolcsy szerzőségével, Kerényi kiadásában fellendülne a magyar mesekönyvkiadás.
Nem ötletnek szántam.

Transylvanianmixedgrill 2012.10.26. 12:02:36

Legyünk egy kicsit vizuálisak: itt van Európa, és mi itt középen. Ha állami kézben lesz az időjárás-előrejelzés, mondván, hogy ne kelljen kiadni az adatokat, akkor mondjuk egy Európai időjárásjelentés térkép az úgy fog kinézni, hogy Magyarország helyén van egy nagy fehér folt. Legalábbis Fideszes barátaink így képzelhetik el, persze mi tudjuk, hogy ott se lesz folt, mert Európának az egész földrészre szóló előrejelző rendszere van, tehát innentől kezdve fel kell majd menni valamelyik külföldi, nyilván hamarosan magyar nyelven is elérhető (magáncég)oldalra és máris lesz pontos infó a magyar helyi időjárás előrejelzésről (is). Igen, külföldi magánoldalakon. Tehát szépen megszüntetjük az itthoni magánvállalkozásokat, hogy aztán külföldiek jól járhassanak. Köszönjük, drága kormányunk!

Tapmancs 2012.10.26. 12:04:17

Meglátjátok, hamarosan az alkoholkereskedelem is állami monopólium lesz, "skandináv mintára".

Lehetetlen Küldetés (törölt) 2012.10.26. 12:04:46

@ketroot: Hogyan is volt? "Ne figyeljenek oda arra, amit mondok, egyetlen dologra figyeljenek, amit csinálok." Figyelünk, Kedves Vezető.

dr. Aullah 2012.10.26. 12:05:26

Emlékeztek erre: vastagbor.blog.hu/2012/08/16/pozitiv_idojaras-elorejelzest ?

Kicsit olyan érzésem van, mint amikor a névadó bizottság beintett nekik, aztán feloszlatták őket.
Deja vu.

acel 2012.10.26. 12:08:07

Senki sem használná a "amatőr" oldalakat ha nem lenne rákényszerítve, de mivel tartalomban az omsz nem tudta.tudja tarnai a lépést (néha az omsz visszafelé fejleszt, volt hogy a radakép felbontását csökkentették a rosszab használhatóság végett). Az oldaluk áttekinthetetlen, nincs lokális roasztásuk, mobil alkalmazásuk stb. Akkor miről beszélünk? Allamilag betiltott mobil alkalmazásokról ?

parti_giano · http://www.youtube.com/watch?v=4CI3lhyNKfo 2012.10.26. 12:11:41

@Tapmancs: Azt még érteném (de nem támogatnám), mert van benne rendesen nyereség. Bár a magyar állam meg a jó gazdálkodás két különböző fogalom. De tényleg ekkora piac a meteorológia?

Link Elek 2012.10.26. 12:22:14

Minden héten államosítanak valamit.
Orbán már többet államosított, mint Kádár, és nemsokára Rákosit is utoléri.

Novbert 2012.10.26. 12:31:55

De ha az időkép de facto rendelkezik saját mérőhálózattal, akkor kit akarnak itt kigolyózni és miből?
Vagy "az állam... nem támogatja, hogy magánmeteorológiai társaságok elemzéseket adjanak" részt úgy kell érteni, hogy konkrétan betiltja?

Q-in-Law 2012.10.26. 12:38:01

Ha a kurucinfós internetszabályozás hatályba lép, akkor az alapján betilthatják az idokep.hu-t, mert törvényt sért?

Velence19 2012.10.26. 12:41:48

@Transylvanianmixedgrill: úgy hülyeség az egész, ahogy van. De nem kell fizetős külföldit keresni, elég felmenni pl. a Yahoo-ra és bármelyik magyar város kéthetes előrejelzését láthatod INGYEN.

S.O.A. 2012.10.26. 12:50:40

@Q-in-Law: nem hinném. Azt elképzelhetőnek tartom, hogy egy zsidózó, szardobáló, stb honlapot valahogyan megpróbáljanak elérhetetlenné tenni (azt nem állítom, hogy sikerülhet is...), azt viszont kötve hiszem, hogy egy osztrák szerverre áttelepült, osztrák cég által üzemeltetett honlapot letiltsanak, csak mert felhőket és napocskákat jelenít meg magyar szöveggel (jó részt saját mérőhálózati adatok alapján).

Ezt megint csak az olyan született, begyöpösödött, vérostoba narancskommunisták hiszik el, mint pl. Illés. Tipikusan a "kössünk be minden pénztárgépet a NAV szerverre" kategória. Nem elég, hogy saját maguk technológiai analfabéták, még ahhoz is segghülyék, hogy néhány szakértő tanácsát kikérjék vagy legalább megfogadják...

Az időkép.hu példájából kiindulva meg aztán végképp borzasztó nonszensz az egész. Az időkép.hu-n található erőlejelzés alapját az OMSZ előrejelzése adja, ha nem tévedek. Az előrejelzéshez szükséges egész Európából profi hálózattal gyűjtött adatok + műhold adatok bonyolult feldolgozása kell, ezt csak az OMSZ végzi nálunk. Az előrejelzési szövegért gondolom ugyanúgy fizetnek időképék, mint egy index.hu vagy egy TV2. Ezt akarja betiltani Illés?

Ugyanezen honlapon a többi adat a saját mérőhálózatbó származó pillanatnyi állapot (erre a a kevésbé begyöpösödöttek a honlap nevéből is következtethetnek). Ezek privát mérőszondák adatai rendszerbe foglalva + néhány igen komoly, szintén saját meteorológiai radar. Ebből raknak ki ők mindenféle pillanatnyi térképeket, a saját jószántából regisztrált felhasználók mérőinek adataiból. Ezt akarja Illés betiltani?

A félelmetes hülyeséget nem akarja valaki a fidesznél betiltani? Mert államosítani már sikerült...

Transylvanianmixedgrill 2012.10.26. 12:57:52

@acel:

Hogy mekkora biznisz az időjárásjelentés, arra itt van ez a cikk: velvet.hu/trend/2012/09/03/erre_hasznaljuk_az_okostelefont/

Szóval az okostelefon applikációk piacán az időjárás-jelentés toronymagasan vezető szolgáltatás. Ismerve a Fideszt, nyilván itt is lehet az okokat keresgélni, miért is volt ez olyan sürgős: valamelyik fideszes cimbi ilyen típusú applikációkban utazik, és szépen el szeretnék tüntetni a konkurenciát, és nyilván ő fogja majd az OMSZ ilyen applikációját csinálni. Nyilván az OMSZ géppark beszerzései is haveri fideszes érdekeltségek kezébe kerül, és azért itt milliárdos biznisz van mindenképp...

Geza 2012.10.26. 12:59:56

accuweather.com

A napon belüli, óraszintű előrejelzéseik eddig nekem prímán bejöttek. Androidos appjuk is van, nem ingyen, de kb. korsó sör áráért, és onnantól a 24 órás előrejelzést annyi utánajárásba kerül megnéznem, mint a pontos időt: egy gombnyomás.

Én lennék a legboldogabb, ha pl. az OMSZ (akár államosítva, akár fél-magáncégként) tudna ilyet nyújtani, mert túl nagy informatikai háttér nem kellene hozzá, és szívesebben fizetném annak a korsó sörnek az árát az országon belülre, mint kívülre.

De sajnos nincsen ilyen, mert az illetékes elvtársék basznak felismerni azt, amit 'piaci rés'-nek szokás hívni, meg vannak rekedve a 'majd lehozza a hétfői Pravda' szintjén, és ezt a paleolit ásatagságot nem az állami megoldás fejlesztésével, hanem a konkurrencia betiltásával akarja orvosolni.

Javaslom a narancskommancs népviselő elftársaknak, hogy akkor már ne legyenek ilyen kisstílűek, hanem rögtön államosítsák az időjárást magát, és sújtsák bírsággal pl. az szelet, ha az engedély (ill. utasítás) nélkül merészel fújni. Vagy legalább a vízdíj mintájára adóztassák az esőt, és persze a csatornadíjat se hagyják ki. Már persze, csak ha egyedül akarnak maradni az országban...

Addig pedig sz@rjanak av@s gec1t, a büdös kommancs patkányok...

naiszen · https://www.rebelmouse.com/holczermarton/ 2012.10.26. 13:00:25

@bella _ciao: Lehet, hogy nem ötletnek szántad, de mindent meg fognak tenni, hogy így legyen. Múltkor Simor arról beszélt, hogy ne riogassuk azzal magunkat, hogy az MNB tartalékaira fáj a kormány foga, mert ahhoz már most is elérhetne a keze. Én meg arra gondoltam, hogyan lehet ennyire naiv egy ilyen sokat látott menedzser? Orbánnak nem egyszerűen a hozzáférés kell, hanem az, hogy ne is lásson bele senki, mit művel a trezorban (a "cihában").
Az EU által most kért kiigazítások együttes mértéke nagyobb, mint maga a max. 3%-os deficitcél! Magyarul, ők vagy azt gondolják, hogy "trükkök százai" vannak a magyar költségvetésben vagy azt, hogy "ezek nem tudnak számolni". Szerintem mindkettő.

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2012.10.26. 13:11:30

@Link Elek: Kádár semmit sem államosított, mert amikor megkaptuk ajándékba a szovjetektől apukának már minden államosítva volt.

@Transylvanianmixedgrill: Te komolyan el tudod képzelni hogy egy fideszes haver vágja hogy mi az applikáció, sőt, abban is utazik? Ezek a kádári tolvaj sz.rcsimbókok?

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2012.10.26. 13:13:16

Azért kiváncsi vagyok, hogy ez most az időképnek és a köpönyegnek mit fog jelenteni...

Becsukják őket, és az országosan kiépitett mérőhálózatot elkobozzák? Vagy mijafasz?

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2012.10.26. 13:16:31

@Kőmíves Kelemen: Remélem, és a cnn.com időjárás oldalát pedig meghekkeltetik az Infrastrukturális Védelmi Osztaggal...

Én is akarok kommentelni 2012.10.26. 13:39:33

@Kőmíves Kelemen:
Szerintem ilyesmire nem kell gondolni... csak bevételük nem származhat ezentúl abból amivel foglalkoztak. Nem kell elkobozni, bedőlnek maguktól és potom pénzért felvásárolható lesz a felszerelés.

2012.10.26. 13:40:18

@Q-in-Law: nem, az alapján az indexet és a blog.hu-t fogják...

Marcellusca 2012.10.26. 13:53:16

Akkor most már csak csak jó idő lesz?
Nem lesz többet narancsriasztás?

Nem is értem, miért kell államosítani.
Vagy van valaki-valakijének érdekeltsége?

Marcellusca 2012.10.26. 13:54:04

@Transylvanianmixedgrill: Nem fehér folt! Fekete lyuk, vaze! :(

labrabbit 2012.10.26. 13:57:45

@csizsikpizsik - pique takarodj!:
Ők az a közmunkásokkal felturbózott osztag?
A cnn-től egyszer már sikerült megvédeni a hazát, mikor meg akarták buktatni a Kedves Vezetőt. Vagymivót.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2012.10.26. 14:00:51

A Békemenet tagjai minden órában kimennek az udvarra, és az állami mobilszolgáltatótól kapott szolgálati telefonjukon beküldik a helyi időjárási viszonyokat, ez fogja képezni az új OMSZ előrejelzés magját.
Természetesen ezért állami fizetést kapnak, 200%-os évi prémiummal.

K0vasz 2012.10.26. 14:06:05

@ketroot: biztos látens komcsik, csak maguknak sem merik bevallani az igazat. De látszólag ez ugyanúgy működik, mint a buzizás: aki a leghangosabban buzizik, az tuti, hogy a faszra gerjed:D

parti_giano · http://www.youtube.com/watch?v=4CI3lhyNKfo 2012.10.26. 14:12:00

@Kőmíves Kelemen: Légi megfigyelésre meg felküldik a turult. De egy kis átalakítással akár elűzheti a jégeső felhőket is.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.10.26. 14:15:00

SOHA nem szabad bízni olyan kormányban, amelyben akár egyetlenegy volt MSZMP tag van. A Fidesz kormányban pedig több a volt MSZMP tag, mint anno a szoci kormányban.

Kutyából nem lesz szalonna. A kommunista meg kommunista marad, esetleg zöld lesz, de a lényeg ugyanaz: kollektivista.

Persze ez nem jelenti azt, hogy mondjuk egy színtiszta Jobbikos kormányban bíznék azért, mert abban nem lenne egy volt MSZMP tag sem.

Ami hiányzik Magyarországról, az egy TÉNYLEGESEN konzervatív ortodox kapitalista párt. Persze, ha nincs rá igény, akkor nem is lesz. Én például ilyen dolgok miatt mentem el Magyarországról.

Magyarországra tényleg visszatér a Kádári szocializmus, csak egy különbséggel: Kádár alatt még lehetett finanszírozni hitelből ezt a demagógiát, most pedig már hitelt sem adnak nagyon, egyrészt Magyarország nagyon el van adósodva, másrészt meg a hitelezők megtanulták a világban, hogy a kollektivizmust nem éri meg finanszírozni.

dr. Aullah 2012.10.26. 14:15:31

@Kőmíves Kelemen: bazmeg. Vizuális típus vagyok :DDDD

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.10.26. 14:21:38

@Transylvanianmixedgrill: Nem csak a külföldiek alakíthatnak céget külföldön. Ezzel csak azt érik el a marharépák, hogy a magyar magáncégek tulajdonosai fognak külföldön céget alakítani, és akkor onnan jelzik előre az időjárást Magyarországra vonatkozóan, magyarul, magyaroknak, csak külföldön fognak adózni.

Erről jut eszembe, cégünk itt Albániában többek között cég alapításnál való segítségnyújtással is foglalkozik nagyon jó árakon :)

labrabbit 2012.10.26. 14:25:07

@Jani haverja:
Érdekes, én zöld is vagyok, meg individualista is, sőt jelen kormányunk alatt rájöttem, hogy még kapitalista is, bár mindez nyilván viszonyítás kérdése.

Transylvanianmixedgrill 2012.10.26. 14:26:06

@Jani haverja:

Valami ilyesmire akartam lényegében én is kilyukadni. ;)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.10.26. 14:34:36

@saravad: Akkor tényleg bonyolult lélek lehetsz :)

Egyébként komolyabban van néhány olyan zöld kezdeményezés, ami nem kollektivista, de sajnos a többség igencsak a kollektivizmus felé húz. Nyugaton azt szokták mondani, hogy a zöldek a kommunistákból lettek. Ami persze nem teljesen igaz, de azért van valami alapja ennek is.

És természetesen tényleg minden viszonyítás kérdése.

DexterMorgan78/Séfbácsi 2012.10.26. 14:41:26

Nem tudom, biztos hülye vagyok . De ennek konkrétan mi értelme van? Nem egy akkora nagy tortaszelet amiért érdemes rugózni, főleg ha az ember felmegy a netre a világ bármely tájának holnapi előrejelzését megnézheti.
Mondjuk milyen poén lesz, ha no versenytárs az OMSZ megemeli az árakat, mert csak, aztán az esti nem királyi tévés híradókban majd az időjárás jelzésnél mondjuk a BBC oldalára fognak hívatkozni.

labrabbit 2012.10.26. 14:44:31

@Jani haverja:
A "zöldségnek" is vannak szélsőséges irányzatai, azt látom. Mindenesetre, ha én szeretek kertészkedni meg érdekel a napenergia, de emellett itt lógok a neten és nagyra tartom pl. a képalkotó diagnosztikát; nos akkor jobb kerülni a szélsőségeket. Imádok fantasyt olvasni, de bizonyos helyzetekben a ráció és a matematika megkerülhetetlen :)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.10.26. 14:56:08

@saravad: Ez így van. :)

Magyarországnak viszont az a baja, hogy Matolcsy a sok általa olvasott és kitalált fantasy-t el is hiszi.

Wrex 2012.10.26. 15:14:48

Személy szerint maximálisan rühellem a fideszt meg a disznóságait. DE. Jelen esetben nem hiszem hogy őket kéne ekézni (legalábbis MÉG nem). Az OMSZ-nek van egy komoly eszköz- és szakemberparkja, ezek segítségével állítják össze az előrejelzést. Ezt - mivel közszolgálat - a weboldalukon közzé is teszik. És ebből adódik a probléma: jelenleg bárki megteheti, hogy elolvassa az OMSZ weboldalát, és csinál egy "saját" előrejelzést, majd azt eladja teszkógazdaságos áron. Aki megveszi, az értelemszerűen az OMSZ HELYETT veszi meg a Jóskapista bététől, aki legfeljebb annyit fektetett bele, hogy vett egy pécét meg egy internethozzáférést hogy legyen mivel lenyúlnia az adatokat. Ez az a bizonyos - a posztban idézett - "visszás helyzet". Az pedig, hogy "nem támogatja, hogy magánmeteorológiai társaságok elemzéseket adjanak", az nem jelenti azt, hogy meg fogja tiltani (persze mivel a link szerint az új törvény még csak _készül_, ezért a franc tudja hogy pontosan mi lesz benne...). Vagyis akik rendelkeznek saját eszközparkkal (pl. Időkép), azok azt továbbra is felhasználhatják, segítségével készíthetnek előrejelzést, stbstb (persze a hatályos törvény lehet hogy más lesz, de az eddig közzétett szöveg racionális értelmezéséből ez derül ki).

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.10.26. 15:27:11

@Wrex: Szerintem azért bonyolultabb ez a dolog.

Ugyanis, ha az OMSZ meteorológiai szolgáltatása az adott magáncégek megrendelőinek megfelelne, akkor nem fizetnének a magánmeteorológusoknak, hanem ők töltenék le ingyen az OMSZ honlapjáról az infókat. Gyanítom, hogy azok a megrendelők többre, speciálisabbra kíváncsiak, és ezt a pluszt teszik hozzá a magánmeteorológusok, amiért megkapják a pénzt.

Nem tudom, nem értek hozzá, de szerintem így a logikus.

immortalis · http://immortalis.blog.hu/ 2012.10.26. 15:34:45

@Geza: az accuweather kurva jó, én napi szinten használom, telón, számítógépen, mindenhol. Blackberry-re ingyenes, amúgy.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2012.10.26. 15:37:58

Én nagy potenciált látok az Állami Időjárásjelentésben:

- Jó estét!
-Ma ismét nem fagyott meg senki Budapesten utcáin a mínusz 10 fok ellenére, hála Tarlós István Főpolgármester Úr áldozatos hajléktalanmentő munkájának.
-A pár centi méter havazás sehol sem okozott problémát, a nemzeti vonattársaság a megszokott színvonalon látja el a munkáját, utazzanak Önök is a MÁV-val.
-Szegeden a lehulló 30 mm csapadék miatt több csapadékelvezető kiöntött. A helyi Fidesz frakció tiltakozott a MSZP-s Botka polgármesternél, hogy nem képes vezetni a várost.
- Rogán Antal a szakadó hóesésben lesózta a nyugdíjasotthon előtti járdát. Bár minden polgármester ennyit törődne az állampolgárokkal, mint a Belváros polgármestere.

kranführer 2012.10.26. 16:04:06

Csótány és bandája is idióta volt, de ezek már überelik.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.10.26. 16:06:44

@zero: Ez nagyon jó volt, jót röhögtem. :)

Viszont ne adjál tippeket nekik, mert a végén meg is valósítja ez a barom banda :(

873ujr3rk 2012.10.26. 16:07:09

Ugye mondanom sem kell, hogy Kádár elvtárs sem gondoltam volna másképp ?

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.10.26. 16:07:18

@kranführer: Már régen, pedig erős a konkurencia a másik oldalon is.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.10.26. 16:11:26

@873ujr3rk: Inkább Rákosi elvtárs. Kádár ezekhez képest majdnemhogy kőkemény kapitalista volt :)

Leonard Zelig 2012.10.26. 16:11:55

Ez kibaszottul nem vicces. Nekem a kedvenc oldalam a
www.idokep.hu/
Na most itt teljesen civil emberek több tízezer forintért folyamatosan közlik az ország többszáz pontján, hogy hány fok van, milyen szél van, páratartalom stb.
Na most mocsadék Orbán ezeket államosítani akarja, vagy bezúzza, vagy mi a faszt akar csinálni velük?

Leonard Zelig 2012.10.26. 16:14:24

@Leonard Zelig: Mármint ... több tízezer forintért vett készülékekkel...
(mert félreérthető voltam, de felbaszta az agyam a kis gecivezír)

lobaszopiatej 2012.10.26. 16:16:05

@Lehetetlen Küldetés: "Ne figyeljenek oda arra, amit mondok, egyetlen dologra figyeljenek, amit csinálok."

ami egyet jelent ezzel: "hazudtunk éjjel, hazudtunk nappal is"
(nem mentegetés céljából írtam, ha valaki félreértené)

De tény, a kommunizmus és kapitalizmusellenesség újra felütötte fejét (lásd Orbán 23-i beszéde a haldokló kapitalista nyugatról), és ami meglepő hogy az LMP is ezt a szekeret tolja pedig ellenzéki...

Prostatikus Vogon Jeltz 2012.10.26. 16:22:41

Időkép és társai simán külföldi céget alapítanak és átviszik határon kívülre a határon belüli adatszolgáltatást. Akkor pedig adózni sem itthon fognak, a végfelhasználónak pedig pont mindegy, hogy ki az oldal fenntartója. A helyükben én már most megtenném ezt a lépést, így ha tényleg le akarják őket nyomni, addigra már rég nem függnek a magyar doméntől sem.
Vagy csak én látom túl egyszerűnek a dolgot?

WLaci 2012.10.26. 16:23:45

Péterfalvi nemzeti adatvédő, hajrá! Előre a közérdekű adatokért! Most bizonyíthatod, milyen független vagy!

kerekes pereces 2012.10.26. 16:24:07

Ez az intézkedés minden bizonnyal elősegíti hazánk versenyképességének növelését, a befektetői bizalom javítását, és hasonlók.
BARMOK!!!!!!!!!!
Az ilyen, antikapitalista, kommunista lépések azok, amik miatt itt fogom hagyni az országot. Nem érdemes Magyarországon vállalkozni, mert bármikor államosíthatják vagy megszüntethetik az egész iparágadat (lásd: dohánykereskedelem, nyerőgépek, időjárás, tankönyvírás, bankok, távközlés hirtelen adóztatása stb.). Ha Magyarországon nem lesz, aki vállalkozzon, akkor nem lesz aki adózzon. De a 4000ezermilliárd békemenetesnek ez a jó.

carlos z. 2012.10.26. 16:25:23

Tényleg itt lenne már az ideje fizikálisan is kettéosztani hazánkat: a dagadt szotyolásé és nyaloncaié lehetne a Dunától keletre fekvő régió, hiszen errefelé található Hódmezővásárhely, Debrecen, sőt így közelebb kerülne Azerbajdzsán és félázsia, meg úgy általában az Őshaza, a Dunától nyugatra eső, Európához közelebbi területet pedig a jelen rendszertől hányingert kapó többség birtokolná. És akkor még fer voltam Magyarország felosztásával kapcsolatban..

orap 2012.10.26. 16:27:19

Úgy tudom, bár mostanában nem nézem, hogy az Aigner Szilárd féle előrejelzés már régen nem az OMSZ radarképeit használja, hanem a környékbeli országok szolgálataiét. Magyarország kicsi ország, a szomszédos országok adatait sok esetben fel lehet használni az előrejelzésekhez. A mezőgazdaságban például már kevesek támaszkodnak az OMSZ előrejelzéseire. Tobb szakmai oldal kínál sokkal pontosabb külföldi alapú előrejelzést. A síelők szintén nem az állami szolgáltatót nézik várható havazások ügyében.

kerekes pereces 2012.10.26. 16:27:42

@carlos z.: Tegnap előtt pont erre gondoltam. A jobb oldalé lehetne a térkép szerinti jobb oldal (úgyis szeretik a keleti nyitást, és utálják a nyugatot), a többieké a többi :) Legyen MSZK és MDK!

Gáborom 2012.10.26. 16:28:11

Ha a fidesz mszmp lenne, akkor a szerző már nem élne.
( Ettől még a fidesz sajna az ami )

Azért gondoljuk végig: bár szerintem is túlzás (balfaszság) ez a terv, de tény, hogy az nem megy, hogy állami (köz) pénzen szerzett mérési adatokból húzzon hasznot akárhány magáncég.Ez nem piac meg nyugat, hanem balekság.Éppen ezért volt talán mégis csak rendben, hogy a magáncégek fizettek a mérési adatokért, mert az nem ingyen jött a met-nek sem.Így viszont nem mindent kellett közpénzből finanszírozni.
Az országos mért adatokból semmit sem lehet jósolni, túl kicsi az ország ahhoz.
Tehát ha valóban előrejelzésről beszélünk, akkor kellenek a nemzetközi adatok,műholdas adatok stb. Ezért pedig vagy a maszek is fizet a kinti piacon, vagy fizet itthon.

Az szerintem is túlzás, hogy ezt a piacot lezárják.

Mellesleg - ha már téma - érdemes összevetni pölö a köpönyeg, az időkép, az eumet és a met.hu 1-6 napos beválásait, érdekes eredmények jönnek ki.
Másnapra én is tudok jósolni pár adatból, nem az a kunszt manapság.
Egy hétre előre nagy biztonsággal már valami, két hétre pedig izgalmas.
Érdemes megnézni, mennyit változik a felsorolt cégek kéthetes előrejelzése , ha a két hét múlva lévő dátumot elkezdjük figyelni a következő napokban, ahogy közeledik az a dátum, ez is érdekes szokott lenni.

Nálam egyébként pillanatnyi helyzetre az idokep a nyerő, nagyon hasznos,hogy pár órára előre meg lehet belőle mondani lesz -e eső mifelénk vagy sem, mikorra lesz rövidgatyából hosszú a nap folyamán stb, viszont 1 vagy 2 hetes előrejelzésben nálam az eumet eredményei a nyerők.
Persze ebben sem kell egyetértenünk, csak nálam ez van...

1kutya 2012.10.26. 16:28:35

de hová tűntek a kuminizék? vagy ezt már tényleg nem lehet védeni?

Gáborom 2012.10.26. 16:30:08

@carlos z.: jó de Szeged legyen a miénk, cserébe megkapják Szentendrét.
Ég és föld a kettő, Szegedért kár lenne, Szentendre meg már úgyis mindegy....

Gáborom 2012.10.26. 16:31:27

@kerekes pereces: a Duna meg a fal.
De ki lesz a Pink Floyd?

kerekes pereces 2012.10.26. 16:32:25

@Gáborom: Kedves Gáborom, remélem tudod, hogy a fejlett Nyugaton a közpénzből készülő dolgok jelentős része public domain licencá, azaz bármire bármikor felhasználható?
Nézd meg mondjuk a NASA fotóit, a whithouse.gov oldalon található bármelyik kormányzati anyagot, és hasonlókat.
Bármelyiket arra használod fel, amire akarod, mert kifizetted már, adót fizettél érte.
Ha meg kifizetted az árát, akkor a tied. Az nem nagyon működik, hogy fizetünk érte (adót) és nem kapunk érte semmit. Lásd: MTI, nonszensz amit művelnek.
Vagy ne tartsák fent adóból és tisztán piaci alapon (de állami tulajdonban) működtessék (így az állam részesülne minden profitból, de maga a cég piaci alapon, állami dotáció nélkül működne, profitorientáltan), vagy mondják azt, oké, az adódnak X és Y része az állami meteorológiára megy el, de akkor az adatokhoz mindenki szabadon hozzáférhet, mert kifizette.

1kutya 2012.10.26. 16:32:49

@Gáborom: tudtommal a met adataiért (ami nem nyilvános) az időkép, meg a többi maszek is fizet!

carlos z. 2012.10.26. 16:33:01

@Gáborom: vmi áldozatot is kell tudnunk hozni..)))

kerekes pereces 2012.10.26. 16:33:16

@Gáborom: Szentendre helyett adjuk Esztergomot. Ahhoz eddig is ragaszkodtak.

Gáborom 2012.10.26. 16:34:38

@kerekes pereces: huhh, igazad van, erre nem gondoltam.
Hát persze, az ott nemcsak nyugat, hanem fejlett nyugat.
Hmmmm, szomorú vagyok :(

Gáborom 2012.10.26. 16:35:26

@kerekes pereces: megbeszéltük.
Akkor most mi leszünk a Fal 2014? Vagy mi....

dr. Aullah 2012.10.26. 16:35:36

@carlos z.: kabbe. Ez nem fair, a dunántúliaknak. Én nem akarok oda tartozni... :D

1kutya 2012.10.26. 16:35:51

@carlos z.: ez jó ötlet, költözök is át rögtön kósafalváról! csak azt nem tudom, az a párszázezer ember mit for csinálni azon a baszott nagy földdarabon. szerintem elég, ha a tiszántúlt hagyjuk meg nekik csak:)

Gáborom 2012.10.26. 16:37:21

És akkor Kiskunságon lesznek a palesztinok?

(húúúú....bocsíííí )

wmanó 2012.10.26. 16:37:29

Iddijóták és kész!
Nem az időjárásról van itt szó, hanem arról, hogy honnan lehetne még gyorsan hamar pénzet lenyúlni!

Sajnos már csak ezt lehet államosítani?!

Netuddki:
A Törögszultán

kerekes pereces 2012.10.26. 16:38:20

@1kutya: Nagy földdarab? Hát felosztják a Fidesz-oligarchák között, a többiek meg napszámban, közmunkában művelik. Egyszerű ez. Hétvégén meg mennek a stadionban meccset nézni. Önként. Ha már szóltak....

zsoltix 2012.10.26. 16:39:17

@zero: Gyá. Belinkeltél engedély nélkül egy met.hu oldalt? Már azt sem lehet csak úgy. Most majdnem belinkeltem a "szerzői jogok" passzust, de nekem sincs engedélyem. :)

kerekes pereces 2012.10.26. 16:39:47

@kerekes pereces: mármint stadionBA és nem -ban. Ma nem tudok írni, nézzétek el.

Gáborom 2012.10.26. 16:40:06

Akkor tényleg a palesztinok.....

Bambulka 2012.10.26. 16:41:19

Mint ismeretes a BBC Weather szerint néha Magyarországon is van rossz idő és hideg.

Természetesen ezeket a nyugati média és egyes baloldali orgánumok által terjesztett álhireket a megújult Nemzeti Meteorógiai Szolgálat rendre tényekkel cáfolja - jelentette ki Selmeczi Gabriella frissen kinevezett Időjárásvédemi Kormánymegbizott.

1kutya 2012.10.26. 16:42:44

@kerekes pereces: de úgy nem jó! 9 millió ember meg majd nyomorog azon a vacak kis dunántúlon?:)

kerekes pereces 2012.10.26. 16:44:18

@1kutya: Valahogy majd megoldjuk, a magyar lelemény és az unortodox megoldások csodákra képeset. Itt a haldokló Nyugaton képzeld, vannak ekkora városok. Például nagyon-nyugatra mindjárt ott van Peking :)

carlos z. 2012.10.26. 16:48:06

@1kutya: Nem kell nyomorogni! Néha át lehet majd ruccanni Nyugat-Berlinbe, Szegedre!

tre' 2012.10.26. 16:51:13

Annyira furcsa már itt minden, nem?

Wrex 2012.10.26. 16:51:17

@zero: Pontosan ezt mondom én is. Saját eszközparkkal, saját szakembergárdával. És vannak más "cégek", amik abból élnek, hogy az ingyenesen elérhetővé tett adatokból "saját" előrejelzést készítenek. Az, hogy az OMSZ közpénzt kap, nem számít: BKV, MÁV, stb. szintén kapnak közpénzt, mégse elérhető a szolgáltatásuk mindenkinek - csak aki megfizeti. Szóval, szerintem _ezt_ a hírt _még_ nem kellett volna ennyire felfújni. Aztán persze lehet hogy a szokásos dilettantizmusukkal jól átesnek a ló túloldalára...

kerekes pereces 2012.10.26. 16:51:19

Milyen szerencse, hogy a Parlament van Pesten (azaz keleten) és nem a Vár. Nem lesz Magyar Demokratikus Királyság :)

czjanos 2012.10.26. 16:51:23

Azt is a kedves vezér fogja megmondani, hogy milyen legyen az időjárás.

Önnek megyünk (törölt) 2012.10.26. 16:55:02

Végre, hogy ezt is meglépték.
Régóta mondom, hogy vannak bizonyos ágazatok, ahova egyszerűen nem lenne szabad beengedni a magánszektort. Vagy ha igen, akkor alvállalkozóként, vagy koncesszió alapján. Az úgy nagyon nem oké, hogy a szolgáltatási kényszer nélküli magáncégek elhappolják a profitot hozó részeket a szolgáltatási kényszerrel és így jelentős hátránnyál rendelkező államtól, a nulszaadós/veszteséges ám emellett létfontosságú részek maradnak az államnál. A veszteség egy részét eddig lehetett a nyereséges részekből fedezni, ha nyereséget termelő leválasztják, akkor még több veszteség lesz. Lásd például a MÁV Cargo esete. Veszteséges a vasút? Majd a privatizálás segít! Eladjuk az egyedüli nyereséges ágazatot, és utána nézünk ki a fejünkből, hogy még több veszteség van, pedig privatizáltunk. A magánszférát nem ott kell bevonni, ahol az állam maga is boldogul. Hanem pont ott, ahol nem, azonban egy teljesen más elvek szerint működő magáncég esetleg igen.

kerekes pereces 2012.10.26. 16:55:19

@Wrex: Sajnos összetéveszted a két cég termékét. Az egyik cég terméke egy olyan szolgáltatás ami elvisz A helyről B helyre X idő alatt. De ettől függetlenül bármikor megnézheted a menetrendet, sőt, a vonatokat is!
PIaci szereplők (például konkurens utazási társaságok) felhasználhatják a menetrendet arra, hogy a vonatokhoz passzoló, urambocsá azzal konkuráló szolgáltatást csináljanak, persze nem a MÁV vonatjaival, hanem a saját infrastrukturájával.

A másik esetben is van ingyenes adatszolgáltatá, illetve a szakembergárda nyújt fizetős szolgáltatásokat is, ha többre van szükséged. A konkurencia ettől függetlenül a publikus adatokból és a saját infrastrukturájával csinálhat konkurens szolgáltatást.

clegane 2012.10.26. 16:55:42

így kezdjen bárki vállalkozásba, hogy holnap lehet hogy azt államosítják és/vagy tiltják be.
légbőlkapott hülyeségek alapján.

légbőlkapott, ééérted, heheheh eeeheheh eheehehe :kínjában:

anyátok picsája.

kerekes pereces 2012.10.26. 16:58:06

@Önnek megyünk: Várjál csak. A profitot happolják el? Ezek szerint ez egy profitábilis ágazat. Akkor viszont semmi szükség arra, hogy az adómból tartsák fenn, fenn tudja magát tartani, hiszen profitábilis. Maradhat az OMSZ állami tulajdonban, versenyezzen a többi szolgáltatóval a piacon, a profit pedig az államé lesz. Ha már nem az adómból tartják el, akkor nyugodtan lehet minden mérési eredménye titkos, fizetős, nem zavar. Érdekes módon, az sem zavar, hogy a COca-Cola receptje nem nyilvános.

Viszont ha az adómból finanszírozzák a működését, akkor bizony kérem szépen a részemet az eredményből.

Secnir 2012.10.26. 17:01:19

akkor egy kis adalék a meteorológusok vitájához, illetve az "országos" mérőhálózathoz.
volt egy kolléganőm, akinek otthon cca. 1m forint értékű meteorológiai állomása van.
(kulcsszavak: OTTHON, 1 MILLIÓ FORINT/ÁLLOMÁS)
ő egy hobbyhálózatnak a tagja, amely naponta ötperces (vagy órás, tökmindegy, beállítástól függ) mintavételezéssel interneten keresztül küldi be a különböző adatokat az... ....ööö... ...talán OMSZ-nek (ebben nem vagyok biztos, kb 5 éve nem beszéltünk erről). de azt tudom, hogy idehaza az az oldal, amit említett, a magyar hobbymeteorológusok és az ő mérőállomásaiknak köszönhető adatokból él. Amit átad a többi szolgálatnak. mert megosztják egymás között, mert jófejek. külföldre is megosztják, mert a külföldiek is megosztják velük, mert azok is jófejek.
Kérdeztem, hogy hány ilyen hobbyállomás van idehaza? fogalma sincs, mert többfajta egyesület van, információt nagy részük cserél, az övékben talán 8-10 EZER. mondom, az igen!
(kulcsszavak: INGYEN MÉRŐHÁLÓZAT, 8-10 EZER FŐ)
neki semmi különöset nem kell csinálnia, az állomás kint van az udvaron, méri szélsebességet, párát, stb., kanóc házba be, interneten adatot küld.

tehát.
adott (kulcsszavakat tessék behelyettesíteni fentről): ingyen mérőhálózat, aminek az adatait az (mostmár) állam kapja meg, és mások nem használhatják föl. mert ha az állam komolyan gondolja, akkor neki ezt az állomásrendszert, ami magánkézben van ki kellene építenie, plusz azokat, amik a többi szolgálat kezében vannak, valamilyen módon magáévá kell tennie - vagy kifzetnie a róla érkező adatokat.

szerintem valami nagy sunyiság van a háttérben...

nu pagagyí 2012.10.26. 17:01:46

Épül-szépül a börtönország. A meteorológusok lesznek a párt öklei.

kerekes pereces 2012.10.26. 17:03:39

@Önnek megyünk: A másik: miért lenne az államnak olyanja, hogy szolgáltatási kényszer? Piacgazdaságban élünk. Ha a mezőgazdaságban felmerül az az igény, hogy kell nekik olyan szolgáltatás, hogy időjárás-előrejelzés, akkor a piacon lesz olyan magáncég, aki ezt az igény ki fogja elégíteni, sőt, több lesz párhuzamosan, ami azt eredményezi, hogy olcsóbbak lesznek a szolgáltatások. Az államnak ebben a szektorban is az lenne a feladata, hogy a kartelezést , ármegállapodások rendszerét tiltsa, de egyébként szabad piacot biztosítson. Tudod mi lesz az állami monopólium eredménye? Az, hogy egy szereplő fogja mindenkinek megállapítani a szolgáltatás árát, olyan magasra téve azt, amennyire csak lehet (gondolj bele, a MÁV nem drága ahhoz képest amit nyújt?)

nu pagagyí 2012.10.26. 17:05:41

@clegane: Bárki szabadon vállalkozhat, ha felajánlja a teljes nyereségét a pártkassza számára.

exdr.posthumus incathedra deBill Vérmókus (törölt) 2012.10.26. 17:06:47

off.
index.hu/kulfold/2012/10/26/negy_ev_bortonre_iteltek_silvio_berlusconit/

Négy év börtönre ítélték Silvio Berlusconit.
De szeretnék itt is valami ilyesmit olvSNI.

kerekes pereces 2012.10.26. 17:07:25

@Önnek megyünk: Még valami, ha azt mondod, magáncégeket ott KELL bevonni, ahol az állam nem boldogul, akkor ebből következik az, hogy a magánnyugdíjpénztáraknak kötelezőeknek kéne lennie (hiszen a nyugdíjkassza minden évben veszteséges), az egészségügyben a lehető legtöbb kórháznak és eü. szolgáltatónak magánkézben kéne lennie (a TB-kassza minden évben veszteséges), és így tovább. Na?

Peetee 2012.10.26. 17:09:31

Ha a Kedves Vezető szerint na napsütés lesz, akkor MA NAPSÜTÉS VAN B.MEG, akkor is, ha szakad kint a hó, vagy tökig ér a köd.

Wrex 2012.10.26. 17:11:19

@Secnir: "INGYEN MÉRŐHÁLÓZAT"

Igen.

És szerinted ebből hogy lesz előrejelzés? Mondjuk egy-két hétre előre? Súgok: nagy teljesítményű szuperszámítógépen, szakemberek által készített szimulációval:
www.origo.hu/techbazis/20110726-pontosabb-elorejelzes-es-riasztasok-az-orszagos-meteorologiai-szolgalat-uj-szuperszamitogepevel.html
"kétszáznyolcvan darab négymagos Intel processzor és 3,3 terabájt, vagyis több mint 3300 gigabájt memória"

"1 MILLIÓ FORINT/ÁLLOMÁS"

Naja. És mit tud, zenél is? Csak mert kb. 100 ezerért már lehet komplett időjárásállomást venni, ami mellesleg pár napra előrejelez. Az már más kérdés hogy az előrejelzése vagy beválik, vagy nem.

exdr.posthumus incathedra deBill Vérmókus (törölt) 2012.10.26. 17:12:10

@Peetee: nos... igen bárcsak elrendelné valaki az örök világosságot:-)

dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata civil)! 2012.10.26. 17:14:30

@clegane: OMSZ mint magánvállalkozás? Nem volt ennek valami (jog)elődje?

Johnfive 2012.10.26. 17:14:45

Nincs ennek a húzásnak ahhoz köze, amikor arról panaszkodott vmi. turisztikával foglalkozó nimand, hogy a negatív időjárás-jelentés elriasztja a turistákat?

tre' 2012.10.26. 17:15:54

@Secnir: Teljesen egyet értek. Miért nem beszéltetek erről 5 éve? :-)

clegane 2012.10.26. 17:16:17

@dr. Kóser Malac: no de most nem is az OMSZt szopatják

Morcos Kartal (törölt) 2012.10.26. 17:16:41

Amit kegyetlenül, kibaszottul, mocskosul utálok ebben a kormányban, az ez:
"A magyar társadalomnak olyan meteorológiai szolgálatra van szüksége, amely állami kézben van, és nagyobbrészt az állam finanszírozza."

Remélem olvassa valamelyik állami faszkalap, ha nem akkor megkérem az ügyeletes titkosszolgát, hogy feltétlenül továbbítsa feléjük:
NEM TI DÖNTITEK EL, MIRE VAN SZÜKSÉGE A MAGYAR TÁRSADALOMNAK! AZT MAJD ELDÖNTI A MAGYAR TÁRSADALOM A KÖVETKEZŐ VÁLASZTÁSON! Aztán ennyi szar után ne sírjatok, ha nem ti lesztek az, amire szükségünk van.

@Secnir: az időkép is így működik. Otthoni hobbiállomásokról kapja az adatokat, az alapján készíti el az ország pillanatnyi időképét. De rövidesen nemzetbiztonsági okokból ezek is olyan titkos adatok lesznek, mint a külügyminisztérium névsora.

@Geza: köszi a tippet, működik :)

Önnek megyünk (törölt) 2012.10.26. 17:17:45

@kerekes pereces: Nem azt mondtam, hogy összességében nyereséget termel, hanem azt, hogy vannak nyereséget termelő ágazatai, amik valamennyire fedezik az egész rendszer költségeit. Ha ezeket leválasztod, akkor az egészbe még több pénzt kell beletenni.

"A másik: miért lenne az államnak olyanja, hogy szolgáltatási kényszer? "
Miért, szerinted normális lenne, ha az állam azt mondaná, hogy mától itt nem lesz víz, mert nem éri meg. Mától nem fog járni itt busz, csak reggel egy meg este egy, mert csak az éri meg. Mától csak a nagyvárosok közötti vonatok és a pesti elővárosi forgalom vonatai járnak, mert az éri meg. Mondhatja? Nem mondhatja. Ezek szolgáltatások, attól függetlenül kellenek, hogy nyereséges-e, vagy sem.

Ott a MÁV. A vonatoknak ott és akkor is kell járniuk, amikor ez nem éri meg. Ez nyilván ráfizetéses buli, de mivel valamivel kell utazni, nincs mit tenni. Többek közt az ilyenek miatt szedi (elvileg) az állam az adót. Van a Cargo, ami nyereséges. Az ott megtermelt profitból lehet ezt a veszteséget pótolni. Erre eladják a Cargot, mondván, hogy a privatizálás megoldja a dolgot.

(ha lehetne beszúrni képet, akkor a poszt végén szereplő kép pont ideillene)

Ez a piac majd megoldja elmélet egy elképzelt, izolált környezetben lehet, hogy működik, de a valóságban nem. 20 év után talán nem korai ezt kijelenteni a tapasztalatok ismeretében.

hopptarisznya 2012.10.26. 17:18:18

@Önnek megyünk:

milyen szolgáltatási kényszerről beszélsz? Az OMSZ honlapját ne fejlessze senki, nem vagyok rá kíváncsi! Az időkép csapata nem véletlenül verbuválódott össze.

Mellesleg ha az állam az én szakmámat kívánná betiltani, amibe több évtizednyi tudás van, és amitől a megélhetésem függ, akkor az utolsó beruházásom egy távcsöves puska lenne.

lyken 2012.10.26. 17:22:21

"Mi ezzel a problémája a minisztériumnak? Hogy egy állami szervezetnek bevételei vannak? Hogy a szolgáltatásaiért vállalatok százai fizetnek, de ezzel szerintük "ki van szolgáltatva a piaci viszonyoknak"?"

Az időkép építi a saját hálózatát, rugalmasabb, fiatalosabb, olcsóbb, kevésbé mamut. De nem a haveroké. Ahogy a többi magáncég sem. Szóval OMSZ-ba is bebetonozzák azokat akiket kell és mostantól az is pártpénzcsap. Teljesen igaz, hogy a Fidesz az új MSZP.

Állami a szerencsejátik, a pia, a cigi, stb. Nem lenne egyszerűbb kiírni, hogy kommunizmus van és kész? A Fidesz fejesek úgyis szinte mind MSZMP-sek voltak vagy a közvetlen holdudvarába tartoztak. Együtt építették a pártot meg a szocialista életformát. Nem kell ezt szégyellni gyerekek, kétharmad, meg minden, erre hatalmaztak fel a zemberek és hasonlók. Tessék lerugni a köztársaság szót és kitenni a népköztársaság szót ismét. Az első fele már úgyis megvan.

Johnfive 2012.10.26. 17:23:00

Fideszes fejjel valahogy úgy képzelem el, hogy lesz egy Állami Időjárás, amiről jelentést az OMSZ ad ki(, előtte szigorúan láttamozva a párttikárral/HabonyÁrpival/Giró-Szásszal), egy előre megírt, cenzúrázott szöveges elemzéssel, és néhány alacsony felbontású műholdképpel, ahol paint-tel kisatírozzák a 'kényesebb' részeket.

nu pagagyí 2012.10.26. 17:23:20

@Önnek megyünk: Ami veszteséges azt is adják el és kész. A piac majd megoldja. Egyébként ez így nem igaz, állambácsi a stratégiai infrastruktúrát tartsa meg, a szolgáltatásokért meg versenyezzen a szabadpiac. A MÁV esetében elég, ha a vasúti sínek és az irányítási rendszer állami, a szolgáltatás lehet magán, ha az hatékonyabb és jobb a fogyasztók (utasok, szállítást igénybevevők) számára. Az állam a szolgáltatások szinvonalán őrködjön.
A profit nem bűn, hanem a gazdaság hajtóereje. Az állam általában több pénzt pazarol el egy nem profitorientált állami monstrumszolgáltatás végzésével, mintha ugyanazt piaci cégek végeznék profitostól.

kerekes pereces 2012.10.26. 17:25:56

@Önnek megyünk: "Miért, szerinted normális lenne, ha az állam azt mondaná, hogy mától itt nem lesz víz, mert nem éri meg. Mától nem fog járni itt busz, csak reggel egy meg este egy, mert csak az éri meg."
Szerinted a vizet az állam szolgáltatja? A vízszolgáltatás nagy része (meg az áram, meg a gáz) magánkézben van, az állam szabályzó szerepet tölt be: árszabályozás, szolgáltatási paraméterek és hasonlók.
A buszok esetében az állam is megrendelő, a különféle Volán-társaságoktól rendeli meg a szolgáltatásokat, amiért az adóból fizet. Az, hogy maga a Volán-társaság magánkézben van vagy nem, az mellékes. A BKV is rendel szolgáltatást magáncégektől, egyre több járatot a VT-Transman szolgál ki.
" A vonatoknak ott és akkor is kell járniuk, amikor ez nem éri meg."
Hahahah, szerinted. Az állam megrendeli, hogy naponta és viszonylatonként mennyi vonatpár közlekedjen. Ha az állam olyat rendel meg, ami nem éri meg (mert nem közlekednek rajta), akkor az állam rossz gazda (és igen, az állam rossz gazda). Az, hogy az állam szart rendel meg, az az állami vezetők felelőssége. Ha szabad kézben lenne, akkor bizony, pont akkor járna vonat, amikor arra szüksége van és megéri közlekedtetni. Nem járnának töküres vonatok két állomás között, máshol meg nem lehet felférni a vonatra, mert nincs elég személykocsi. Tudod, a piacgazdaság pont erről szól.

" 20 év után talán nem korai ezt kijelenteni a tapasztalatok ismeretében. "
Tehát 20 éve sokkal jobban éltünk mint most, igaz. MIndenkinek volt fejenként 3 telefonja és nem kellett rá éveket várni, volt mindenkinek autója, aki csak akart és még választék is volt, sőt, volt folyamatos árverseny a telekommunikációban. Ami miatt ma pl. 3500 Ft-ért 40 Mbites korlátlan netet kapsz, ha pedig szolgáltatót váltanál (mert van konkurencia), akkor inkább feleakkora áron adnak duplaakkora csomagot, csak maradj ott. Tényleg, el is felejtettem, 20 éve milyen kurva jól éltünk.

Johnfive 2012.10.26. 17:26:39

Ha majd mondjuk lokális zivatarcellát jósolnak Bp.-en valahová, akkor lehet tudni, hogy ott valószínűleg valamilyen ellenzéki megmozdulás várható.

Secnir 2012.10.26. 17:29:15

@tre':
"Miért nem beszéltetek erről 5 éve? :-) "
mert öt éve nem találkoztunk cégváltás miatt :)

@Wrex:
"Csak mert kb. 100 ezerért már lehet komplett időjárásállomást venni, ami mellesleg pár napra előrejelez. "
te most kevered a minőségi HAMA meg SilverCrest állomásokat a 4-5 ezer eurós kültéri állomásokkal.
és neki az a fajta van, amit látsz néha a TV-ben, az a forgófejes, alul kis faládika, benne a műszerek egy része, valami ilyen: www.davisnet.com/weather/products/vantage-pro-professional-weather-stations.asp

na ez nem 100e forint.

Johnfive 2012.10.26. 17:31:26

@Leonard Zelig: Ne aggódj, szerintem be lehet majd szolgáltatni elektronikai hulladéknak. :)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.10.26. 17:31:54

@kerekes pereces: Pontosan ezt mondom én is. Az államnak az EGYETLEN feladata a rendfenntartás lenne, ebbe beletartozik pl. a kartellezés megakadályozása, megbüntetése, stb. is. De mi a búbánatos f..sz köze van a meteorológiához? Főleg monopóliumként???

Engem az ilyenek erősítenek meg abban, hogy Magyarországra SOHA nem fogok visszaköltözni, legalábbis belátható időn belül nem.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.10.26. 17:35:06

@postdr.postphd.med.univ.posthumus deBill Vérmókus: Őszintén remélem, hogy kebelbarátja Orbán Viktor is követni fogja ezen a szép úton...

Johnfive 2012.10.26. 17:36:41

Lehet, hogy az első ötlet az időjárás államosítása volt, csak aztán felvilágosították az ápoltat...

tre' 2012.10.26. 17:37:02

@hopptarisznya: "Mellesleg ha az állam az én szakmámat kívánná betiltani, amibe több évtizednyi tudás van, és amitől a megélhetésem függ, akkor az utolsó beruházásom egy távcsöves puska lenne." Hát, igen :-)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.10.26. 17:38:01

@kerekes pereces: Egyébként az általad felsoroltaknak TÉNYLEG magánkézben kellene lenniük. Meg egy csomó másnak is. Nem is lenne semmi baj Magyarországon, sőt a világ egyik legjobban fejlődő állama lenne. De hát ez álom, helyette van Matolcsy tündérmeséje...

Wrex 2012.10.26. 17:38:29

@kerekes pereces: "persze nem a MÁV vonatjaival, hanem a saját infrastrukturájával."
Na ez a lényeg! SAJÁT infrastruktúrával (mint pl. az Időkép)! _Ha_ az ilyet is betiltják _majd_ a törvényben, na az tényleg egy orbitális disznóság lesz. De még nem tartunk ott.

É2I 2012.10.26. 17:38:40

Lehet hogy volt már, de ez nem a "Csak jó híreket -és időjárást - a médiába" terv része?
Egyébként meg én sem értem mi baja ennek a faszkalap bandának azzal, hogy az OMSZ részt vesz a piacon. Vagy majd jön az, hogy mivel nem piaci szereplő, nem 2 milliárd, hanem három kell neki -ami milliárd persze megy a párt kasszába, magán zsebbe.

JohnHenry 2012.10.26. 17:42:21

Ha Orbán elvtárs azt mondja, hogy Magyarország felett derült az ég, akkor az úgy van.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.10.26. 17:45:34

@Önnek megyünk: Látod, amíg sok így gondolkodó ember van Magyarországon, addig biztosan nem fogok hazamenni.

Mikor értitek már meg végre, hogy egy vízszolgáltatás, vagy egy tömegközlekedési szolgáltatás éppúgy olcsóbb magánkézben, mint bármi más. Persze feltéve, ha az állam meghagyja a VERSENY lehetőségét. Csak ugye, amikor Magyarországon privatizálták pl. a vízszolgáltatást, akkor nem tettek mást, mint az állami monopóliumot magánmonopóliumra cserélték. Utána meg elmagyarázták az ilyen birkáknak, hogy a magán rossz, és vissza kell államosítani, a birkák meg el is hiszik.

Elmondom Neked, én havonta 300 Ft-nyi összeget fizetek a vízért itt, és annyit folyatom a csapot, amennyit akarom :) Ja, természetesen nem állami a vízszolgáltatás, és választhatnék másfajta vízszolgáltatást is.

É2I 2012.10.26. 17:45:51

Ez még: "Az új törvény kimondja, hogy a meteorológiai adatok begyűjtése állami szerep, amelyet az állam finanszíroz, és nem támogatja, hogy magánmeteorológiai társaságok elemzéseket adjanak."
Egy un. demokráciában igazán illő megtiltani a természeti tevékenység megfigyelését és azt közzétenni. Komolyan vicc ország vagyunk, agyalágyult, mindent lehúzni kívánó politikusokkal.

Miért nem gátak épültek stadionok helyett? 2012.10.26. 17:46:19

Ez a tetves banda megbukott, csalnak, lopnak, hazudnak, profibban mint a szocik!

Miért tartjuk Varga Mihályt tízmilliókért, ha nem kell IMF megállapodás?

Siklóson komoly adótartozásai vannak az alpolgármesternek, és pár képviselőnek.

Persze nekik szabad, mert ők a fideszesek. Szarháziak , itt a kettős mérce.

Egyik képviselő Bogyó úr komoly vezetői állást kapott a várostól, ha azonnal befizeti a tartozását. Kalmár elvtárs cégét pedig felszámolják, de fideszes képviselő az lehet?

Így megy ez fideszéknél a jó édes anyjukat!
De már nem sokáig!

tudi 2012.10.26. 17:53:57

Phejj mocskos hazaáruló banda Népünk Nagy Vezére és Kormánya ezt is a zemberekért teszi, nem úgy van ám az, hogy ilyen, meg olyan időjárás van, hanem Népünk Nagy Vezére és Kormánya mondja meg milyen időjárás lesz.
Komolyra fordítva a szót nemhogy annak örülnének, hogy az OMSZ bevételeinek jó részét nem mi adjuk össze, hanem megkeresi. Bárcsak a MÁV, vagy a BKV állna ilyen jól.

É2I 2012.10.26. 17:54:47

@Jani haverja: Azért azt tegyük hozzá, hogy a te 300 forintos vízszolgáltatásodat innen finanszírozzuk. (Igen, az innem kivitt pénzekből van fenntartva az a jóléti állam. )
Abban nyilván igazad van, hogy miért nem megyünk utánad. De ez ami megy, nem igen tartható hosszú távon. Úgy hogy ott sem lesz Kánaán záros időn belül.
Nem rég olvastam, hogy csodálkoznak a német naggyon zőődek, hogy 3 szorosára drágult náluk az áram ára és már ez nem tartható. (Nálunk még mindig drágább, tetejébe negyed annyit keresünk.)
Mondjuk ettől még az összes politikus lecidázhat.

Is 2012.10.26. 17:55:13

@carlos z.: A többiek már pedzegették, de én is úgy érzem, hogy túl nagy terület lenne az a NER-ben hittel megmaradóknak. Az viszont, hogy milyen túlzsúfolt lenne a Duna-Tisza köze és a Dunántúl, már megint egy másik kérdés...

7esbusz 2012.10.26. 17:59:14

Itten valami nem stimmel. Ez valami párhuzamos idősík vagy mifene..... Az ok, hogy beizzítottam tegnap az időgépet, de nem 1952-be akartam visszamenni...... valaki segítsen, kéne egy kis plutónium.....

cö-cö-cö 2012.10.26. 18:04:02

Jó döntés ez. Eltűnnek a kóklerek legalább. Igaz, megy vele néhány jó is, de az előbbiek térnyerése akkora volt az elmúlt években, hogy talán felvállalható lenne a szakma megtísztítása ilen áron is.

ördöngös pepecselés 2012.10.26. 18:17:20

És ki a faszt érdekel az Időkép, meg a Köpenyeg? Az omsz (metnet) MIÉRT nem jó????

NYJetsTD 2012.10.26. 18:19:48

@cö-cö-cö: Mert ez úgy szok lenni orbániában... a szakemberek maradnak a nyalisok, hozzá nem értők mennek... most magadat nyugtatod a csúsztatással vagy minket?

NYJetsTD 2012.10.26. 18:20:26

Úgy látom lassan beér a kumin sereg, ideje kilépni...

rohadjmegARCgeci 2012.10.26. 18:21:41

@7esbusz: Ugye basszus!Én is éltem a szocializmusban,de a kezdeteit nem láttam,most látom hogy kezdődött!Tiszta sci-fi!

rohadjmegARCgeci 2012.10.26. 18:22:20

@Balibgeczyk:És a piacversennyel,miszerint győzzön a jobb,mi lesz?

nemjogasz 2012.10.26. 18:25:59

Hát ez jó... Meteorológiai adatok mint állami tulajdon... Betilthatnák a hőmérőket is, elvégre bármely állampolgár foghatja magát és csak úgy megmérheti a levegőhőmérsékletet, felháborító, hát hogy lesz ebből az államnak bevétele? Az agyam eldobom... Esetleg a Pascalt meg a Celsiust is államosítani kéne...

Leonard Zelig 2012.10.26. 18:26:05

@Balibgeczyk: És az M1 miért nem elég? És mondjuk az MNO.hu miért nem elég?

vontod75 2012.10.26. 18:26:18

@Balibgeczyk: Ménem jó neked a Csintalan betelefonálós műsora, vagy a Magyar Nemzet? Miért kell neked még netezni is? ...

Globetrotter2014 2012.10.26. 18:27:28

Captn Picard feje jól jellemzi a szitut :)

nemjogasz 2012.10.26. 18:27:51

@Balibgeczyk: egy indokot mondj, hogy miért ne készíthetne bárki meteorológiai előrejelzést! Miért kell ezt megtiltani, és kizárólag csakis az államnak megengedni?

rohadjmegARCgeci 2012.10.26. 18:30:30

@Balibgeczyk:
MERT A NYOMÁBA SEM ÉR AZ IDŐKÉPNEK,AMI EURÓPA EGYIK LEGFEJLETTEBB WEBES FELÜLETE!
A jó kis tudományos cikkeiről már nem is beszélve!
ÖKÖR KORMÁNY! UTÁLLAK!

]{udarauszkasz 2012.10.26. 18:32:39

7esbusz, Dr.Furia:D Az a Jean-Luc Picard kep is odatesz a cikk aljan:D Pont azt a reszt neztem az elobb, epp egy csillagflotta admiralis faroksaga okan fogja a fejet... NAGYON IDEILLIK, amit ezek csinalnak az idojaras jelentessel nem semmi, tenyleg visszamegyunk az idoben. Vagy a jovobe??
Ki tudja, miert van hetvegen mindig rosszabb ido, talan az idojarassal valo kiserletezesrol akarjak figyelmet elvonni,...? Eddig a hiradot az idojaras miatt neztem csak meg, de ha mar az idojarasjelentesben is a hazudozas megy, be se kapcsolom a tevet.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2012.10.26. 18:32:48

@Secnir:

www.idokep.hu/automata
www.idokep.hu/?oldal=automatak

Tudsz csatlakozni az Időkép közösségéhez, és a szerkezeted küldi folyamatosan az adatokat.

billy reed 2012.10.26. 18:33:56

Nem értitek?
Ezeknek csak az a tutit, amit ők ellenőriznek, csak akkor okés, ha ők mondhatják meg.

Erről szól, semmi többről. A többi - maszlag.
Ilyen szöveget, amit Illés lenyomott, utoljára az 50-es évek pártaktíva üléseinek jegyzőkönyveiben lehetett olvasni.
Kíváncsi lennék, 1990 körül mit gondolt volna egy hasonló nyilatkozathoz. És Illés még a normálisabbja /volt/.

@Balibgeczyk:
"És ki a faszt érdekel az Időkép, meg a Köpenyeg? Az omsz (metnet) MIÉRT nem jó???? "

Nem érted, igaz? Nem az OMSZ-ről van itt szó, hanem a szemléletről.
Bár a nicked elég beszédes: "csak az a tuti, amit én gondolok, a máshogy vélekedők pedig nem mások mint..."

Miért jobb, ha 20 féle kenyér, cipő, telefon, autó, póló közül választhatsz?
Lehetne mindegyikből egyféle. Nem igaz?

Miért nem jó, ha mindent egy helyről mondanak meg? Mert könnyen lehet, hogy olyat mondanak, ami neked nem igazán tetszik.
Ne tévedj el: az, hogy most a főnököd az a hely, nem jelenti, hogy így is marad! Akkor aztán komcsizol majd ezerrel!
Ha minden egy ember kezében van, azt hiszed neked nem dirigálhat pusztán azért mert narancsos zászlót lobogtatsz?

Kezd leesnil?

]{udarauszkasz 2012.10.26. 18:35:27

hmmm... En a sikloernyos tanfolyamon tanultam meteorologiai ismereteket.
Most nekem ezek utan jogdijat kell fizetnem az allam fele :-<| ???

nemjogasz 2012.10.26. 18:36:06

Emellett szerintem államosítani kellene pl. a fényképezést is. Hát milyen dolog az, hogy az állami pénzből biztosított légtéren keresztül hozzánk jutó fényt bárki is ingyen felhasználhassa, és magánhasznot termelhessen belőle?

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2012.10.26. 18:36:09

@Balibgeczyk:

Jó kérdés .... én tegnapig azt sem tudtam, hogy van az OMSZ-nek honlapja, ahol meg lehet nézni az időjárást ... a Köpönyeget vagy az Időképet használom már évek óta. Vajon miért?

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2012.10.26. 18:40:30

Max. riszpekt az Időképnek!

"Az Időkép, mint magyar időjárási média- és szolgáltató egyetért azon törekvéssel, hogy egyenlő és igazságos törvényi feltételek biztosítsák a hazai jogrendszeren belül a gazdaság és a társadalom számára kiemelten fontos időjárás, klimatológia, illetve a meteorológiai szféra és az annak kiszolgálásában résztvevő állami-, illetve magáncégek működését. Egyetértünk azzal is, hogy a tervezet úgy kívánja biztosítani az Országos Meteorológiai Szolgálat tevékenységét, hogy annak működése ne függjön a piaci viszonyoktól.

Nehezen értelmezhető ugyanakkor a Meterológiai törvény tervezetének jelenlegi kommunikációja, amely azon túl, hogy a szabad piaci verseny meggátolását célzó intézkedéseket emeli ki, számos olyan kijelentést tartalmaz (például a privát szolgáltatók infrastruktúrájának feltételezett hiányát illetően), mellyel kapcsolatban az alábbi tájékoztatást kívánjuk nyújtani.

Az Időkép, mint közel egy évtizede, magyar tulajdonosi háttérrel működő, magán meteorológiai szolgáltató jelenleg 8 darab, nagy hatótávolságú és felbontású, percenkénti frissítésű meteorológiai radarral rendelkezik, amit 25 szenzorból álló, nagy precizitású villámérzékelő hálózat és 150 pontból álló, másodperces szélmérőhálózat, valamint több száz, hagyományos hőmérő- és egyéb állomásból álló infrastruktúra egészít ki. Az Időkép mindemellett diplomás, szakképzett, 24 órás ügyeletet ellátó meteorológusokkal és az időjárási modellek futtatását is végző, nagy teljesítményű szerverparkkal is éppúgy rendelkezik, hogy az előrejelzések szakmai megalapozottságát biztosítani tudja.

Különösen aggasztó a törvénytervezet jelen kommunikációja alapján, hogy minden privát fejlesztés és innováció – amely a meteorológia, mint tudományág, illetve az előrejelzések pontosságának fejlődését segíthetné elő, – teljesen kiszorulhat hazánkból.

Piaci verseny hiányában pedig – mint minden más szektorban – feltételezhető, hogy mind a fejlődés, mind a szektor napi működésének javítására irányuló motiváció elmarad.

A közadatfelhasználás terén az alapvető uniós normákkal értünk egyet, vagyis ha privát cégek értéknövelt tartalmakat állítanak elő állami közadatokból és azt értékesítik, akkor az újrahasznosításból eredő esetleges nyereség után arányos díjazással járuljon hozzá az adatkezelő működéséhez.

Bízunk benne, hogy a megszülető jogi szabályozás a hatályos uniós normák alapján készül és elősegíti a lakosság minél szélesebb körű tájékoztatását, biztosítva a szabad tájékozódás alapjogát és a fejlődést elősegítő szabad versenyt."

NYJetsTD 2012.10.26. 18:40:31

@zero: egyszer brahiból lehozhatnátok egy kamu hírt, mondjuk hogy holnaptól orbán betiltja a blogokat... Figyeld meg, azt is gőzerővel védené a sok újkomcsi szektatag...

rohadjmegARCgeci 2012.10.26. 18:44:45

@1kutya: Nincs itt már 9 millió,jó lesz az 6-7 milliónak is.A többi elhagyta az országot.

rohadjmegARCgeci 2012.10.26. 18:50:49

Valaki tekerje előre az időGépet de nagyon gyorsan!Azt szeretném ha holnap választások lennének!

cö-cö-cö 2012.10.26. 18:55:12

@NYJetsTD: inkább titeket. Nyilván van a szakmán belül is helyezkedés, de ez gyakorlatilag nem befolyásolja azt, hogy milyen minőséget adnak ki a kezükből. Először rendet kellene tenni itt is a fejekben, hogy az ELŐREJELZÉS nem egyenlő a METEOROLÓGIÁVAL. Tehát az amatőr oldalak továbbra is folytathatnák tevékenységüket. Az azért sokat elmond a helyzetről, hogy az egyik legszakmaiatlanabb oldal a legnépszerűbb.

ördöngös pepecselés 2012.10.26. 18:55:58

Látom eggyesek még minig azt hiszik, hogy OMSZ = Országoss MEentő Szolgálat... :DD

De még mindig nem értem, hogy ki a faszt érdekel ez, amikor ott a metnet, ott is meg lehet nézni mennyi a zidő!!!
Másrészt NINCS INGYEN EBÉD !

ördöngös pepecselés 2012.10.26. 18:57:54

@Dr. Furia:

"ÖKÖR KORMÁNY! UTÁLLAK! "

Az mszp-szdsz tandem már rég nincs kormányon szerencsére, tehát nem értem mit szitkozódsz itt... :))

hoppá rézimi 2012.10.26. 18:58:08

Mondhatom én az Abszurdisztánban játszódó film további részét? Spoilerveszély!

2014. választások előtti nap
NagyságosNemzetiIdőjárásMegmegmondó szolgálat meghatározza, merről fúj a szél, és hogy katasztrófahelyzet várható az egész Zországban.

2014. választások napja
A listából kiválasztott bizonytalan és nemfidesz szavazók utaznak a falu/község/város szélébe, "megelőző gyülekezőre", hátha Pécsett önt ki a Tisza, vagy Nyíregyházán tetőz a Sió. Aztán este 11-kor hazaküldik őket.

2014. választások utáni nap
Mindenki örül. Kötelezően. Aki nem örül, azt államosítják.

:D

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.10.26. 18:59:05

@É2I: Nem tudom, hogy milyen Magyarországról kivitt albán pénzről beszélsz. Én ugyanis Albániában élek, és szerencsére ez nem egy Nyugat-Európai jóléti állam, hanem kőkemény amerikai mintájú kapitalizmus. Úgyhogy itt az él jól, aki dolgozik. És a saját munkájából él meg.
Szerintem magyar pénz ide nem került, nyugat-európai, amerikai, meg szaúd-arábiai igen, de magyar nem.

ördöngös pepecselés 2012.10.26. 19:01:24

@Balibgeczyk:

illetve milyen az idő!! de a mennyi az időt is!

rohadjmegARCgeci 2012.10.26. 19:02:00

@Balibgeczyk: Nem akarok egy szocialista diktatúrában élni és halni! Vágod? Egy élet alatt egyszer bőven elég volt belőle!

rohadjmegARCgeci 2012.10.26. 19:04:22

@Jani haverja: Szerintem Albánia már rég lekőrözte Mo-t fejlettség és minden más tekintetben is.Borat lassan jöhet és forgathatja a legújabb filmjét Magyarországról.
Hadd röhögjön az egész világ!

hoppá rézimi 2012.10.26. 19:04:44

@hopptarisznya:
"Mellesleg ha az állam az én szakmámat kívánná betiltani, amibe több évtizednyi tudás van, és amitől a megélhetésem függ, akkor az utolsó beruházásom egy távcsöves puska lenne."

Kár, hogy kevés ember gondolkozik így.

Nzoltan 2012.10.26. 19:05:57

Volt régebben az a variáció, hogy a Met pénzt kérjen az adatokért. Ezt a magáncégek megtagadták, merthogy közérdekű az adat. Most bezzeg már fizetnének is, de már késő. Nekem erről a Túl sokat akar a szarka.... Jut az eszembe.

Secnir 2012.10.26. 19:08:56

@zero:
nem kötexem, de számoljunk:
" 8 darab, nagy hatótávolságú és felbontású, percenkénti frissítésű meteorológiai radar
[...] 25 szenzorból álló, nagy precizitású villámérzékelő hálózat
[...] 150 pontból álló, másodperces szélmérőhálózat
[...] több száz, hagyományos hőmérő- és egyéb állomásból álló infrastruktúra egészít ki"
magyarország területére elég 8 radar+25 szenzor + 150 szélmérő? (na jó, plusz párszáz hagyományos állomás)?
mert szerintem kurva karcsú. ha én érdemi adatokat szeretnék a hazai időjárásról, akkor több verzió lehetséges:
a., megkérem a CIA-t, hogy ötpercenként küldje el a műholdképeik adatait, amit majd kielemezek
b., ugyanez KGB-vel
c., Nintendo WII-vel fellépek a netre és megnézem a Weather menüben 3 napra az előrejelzést magyarország felett
d., 'elfoglalok' egy olyan hazai szolgálatot ÉS állomásrendszert, ami ingyenesen adja az adatokat

ezekután az ingyenes adatokat KÖTELEZŐ jelleggel kifizettetem mindenkivel - az államnak. ezt úgy hívják:talált pénz.

Muad\\\'Dib 2012.10.26. 19:09:58

Ez már egy másik blogon is téma volt. Roppant érdekes az egész ügy, főleg, mivel gondolom az emberek nagy részének fogalma nincs róla milyenek pontosan a jelenlegi viszonyok. Mindenesetre legalább a másik blogon is kaptam pár hasznos infót, meg én is olvasgattam egy keveset, hogy képben legyek a dolgot illetően. Bár még most sem tiszta teljesen a jelenlegi törvényi szabályozása sem nálunk, sem más országokban.
Érdekes, hogy egy ennyire triviális dolog hátterével mennyire nem voltam tisztában (bár mondom, szerintem ezzel sokan voltak így).

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.10.26. 19:11:18

itt volt az ideje, olyan régen államosítottak valamit... :S

govegan 2012.10.26. 19:12:26

- Szervusz Viktor!
- Szerbusz Lajos! Miben segithetek?
- Vettem egy horvat ceget csodeljaras keretein belul, de a nyakamon maradt egy csomo kutyu…
- Hmmm, es milyen kutyuk? Ha ilyen nyomogatos asztalok, akkor azt konnyen elpasszoljuk a Parlamentben…
- Ahhh nem iPad, hanem valami meteorologiai kutyuk.
- Ertem… Azaz nem. Miben segithetek?
- Hat…
- Csak batran!
- Mondanam, ha nem vagnal…
- Ohh ne haragudj kedves Lajos.
- Szoval, van nektek ilyen OMSZ… Ok biztos tudnak joarasitani.
- Haha, joarasitani. Ez tetszik! MEGVAN! Kiiktatjuk az osszes konkurenciat es aztan majd a kutyuidel 'joarasitunk'. M-O-N-O-P-O-L-I-U-M! Erted Lajoskam?!
- Haat, az az igazsag, hogy annyi kutyum nincs…
- Nem baj, jo lesz ez Lajos, hidd el jol jarunk! Teljesen izgatott lettem. Neked mindig olyan remek NERbevago - erted, N-E-R-be, haha- otleteid vannak. Akkor majd a reszletekrol meg beszelunk, most mennem kell, de maris raallitom Petit.
- Ahogy gondolod Viktor. Jo volt veled beszelni.
- Es ne feledd! Hetvegen varunk… Lerakta. A kutyafajat, hogy milyen elfoglalt ez a Lajos. Barcsak lenne meg vagy ket ilyen emberem! Halooo Petikem, kivalo otletem tamadt! M-E-T-R-O… T-E-K-E-T-O… Idojaras baszod, IDOJARAS! MAGYAR NEMZETI IDOJARAS! KELL!

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.10.26. 19:14:35

@Dr. Furia: Az az igazság, hogy sok mindenben tényleg lekőrözte. Persze a rohamos fejlődésnek sok ára is van, mint minden hirtelen változásnak. Mindenesetre ez az ország fejlődött az utóbbi 10 évben messze a leggyorsabban Európában. De itt az igencsak ortodox gazdaságpolitikában hisznek, ennek meg is van az eredménye.

Secnir 2012.10.26. 19:14:44

@cö-cö-cö:
"Először rendet kellene tenni itt is a fejekben, hogy az ELŐREJELZÉS nem egyenlő a METEOROLÓGIÁVAL. Tehát az amatőr oldalak továbbra is folytathatnák tevékenységüket. "

ez igaz, ezzel egyetértek.
azonban az amatőr adatgyűjtő oldalak nélkül mi a fa**t kezdenének a feldolgozó és előrejelző oldalak??? milyen adatokat dolgoznának fel?

másrészt:
betiltják a "NEM ÁLLAMI ELŐREJELZÉST"
szép:

-Géza bácsi! Hogy van?
-Ne is mondd, Pesta fiam, szaggat a derekam, pár nap múlva ollan eső lesz, úszunk majd a boldogságban...
-Ne mongya Gáza bá! Hétágra süt a nap!
-Pedighamondom! érdemes holnap elkezdeni az aratást, mielőtt a vetés kárba vész...

és ha kiderül, akkor Gézabát elviszi a TEK, mivel magánelőrejelzést nem használhatnak fel a NERtársak.

rohadjmegARCgeci 2012.10.26. 19:15:50

@Balibgeczyk: És ez mostani csökevény milyen úton jár,ha nem ugyan azon?Tudod minden túlzás nélkül hitler jutott eszembe erről az egész akcójukról,amikor is elszedték a zsidóktól mindenüket és egy szál bőrönddel vagonba pakolták őket!Ez jutott eszembe a fidesz legújabb akciójáról!Lassan jön értem is a nagy fekete autó azt bevisznek a terror házába azt a számba hugyoznak a kommentjeim miatt!

Secnir 2012.10.26. 19:17:30

@szakállas trollbácsi:
na, balibstbköcsög.itt van és osztja az észt?
@doggfather: +1
@govegan: +1

ördöngös pepecselés 2012.10.26. 19:20:22

@Dr. Furia:

no igen, amúgy ezt nevezik alaptalan ballibsi huhogásnak, hangulatkeltésnek, .. :D

na jóéjt!

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.10.26. 19:24:01

2002ben amikor meg vitorlazorepultem es sikloernyoztem, az OMSZ ( marmitn a meteoroligai szolgalat) rank szallt, koveteltek a penzt az amugy ingyenesen is hozzaferheto metar adatokert.

Na akkor dontottem el, hasznaljuk inkabb a NOAA altal kiadott ingyenesen elerheto metar taviratokat.

Egyebkent pilotankent 30 ezer forint korul eltt volna egy evre.

szakállas trollbácsi (törölt) 2012.10.26. 19:24:52

@Secnir: ? Addig nem kezdek el anyázni, amíg nem tisztázódik, hogy ezt minek szántad, illetve kinek.

2012.10.26. 19:26:20

@zero: "Bízunk benne, hogy a megszülető jogi szabályozás..."
Imádom az Időképet, de naivak, nem nagyon tanulnak a Bankszövetség példájából...

2012.10.26. 19:27:32

Egyszerűen nem tetszik nekik, hogy az Időkép töredék összegből sokkal faszább szolgáltatást nyújt, meg nem is elég a sok fizetős ügyfél. Tenni kell, a Zemberek érdekében.

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2012.10.26. 19:29:32

@hopptarisznya: Biztos, ami biztos. Vedd meg azt a távcsöves puskát. Szükséged lesz rá!

Secnir 2012.10.26. 19:30:18

@szakállas trollbácsi:
:D
ne anyázz - legalábbis engem nem. ballibakármit szűröm, és időnként látom, hogy vannak olyanok, akiket fel tud húzni :)

szakállas trollbácsi (törölt) 2012.10.26. 19:32:28

@Secnir: Azt kérdezte, miért nem jó nekünk az OMSZ.
Régen kipróbáltam, de nem tetszett, semmi web2 vagy felhasználóbarát igényesség. Olvasom, hogy azóta a felbontást is csökkentették. Szóval azért, mert szar :)

1kutya 2012.10.26. 19:35:06

@Balibgeczyk: eddig tartott? már 3 kommentért is fizetnek a feriék? hova jutottunk...

cö-cö-cö 2012.10.26. 19:35:53

@Secnir: azonban az amatőr adatgyűjtő oldalak nélkül mi a fa**t kezdenének a feldolgozó és előrejelző oldalak??? milyen adatokat dolgoznának fel?
Újabb tévedés. Az OMSZ nem használ fel amatőr adatokat az előrejelzéseihez. Különösen nem azokat az ellenőrizetlen elhelyezésű, mérési hibával terhelt, nem WMO szabvány stb amatőr állomásoktól kap. Ezektől például hemzseg az Időkép, bár próbálnak ellene tenni, de aki egy kicsit is konyít a dologhoz, annak azonnal szembeötlik a dolog. Az OMSZ az adópénzekből (is) fentartott saját mérőhálózatból származó adatokat, és a különböző nemzetközi együttműködésből származó adatokat használ fel (például ECMWF). Az amatőr oldalak segítsége másban rejlik

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2012.10.26. 19:43:11

Ó..én milyen hüje vagyok! Múlt héten a kerület vezetője közölte, hogy nem kell téli ügyelet, mert ő napra pontosan megtudja mmondani, hogy milyen lesz az idő, és ráérek akkor riasztani az embereket! Basszus, milyen régóta készültek erre!!!!!!!!!!!!!!!!!

hha96 (törölt) 2012.10.26. 19:43:13

@cö-cö-cö: Engem kurvára nem érdekel, ha 2-5%-os hibahatára van az amatőr mérésnek. Viszont közel valósidejű többszáz mérési pont ellenben a 7 város adatai óránként, az is vagy negyedóra késleltetéssel. Érzed a különbséget?

Krajczig&Khaas (törölt) 2012.10.26. 19:44:36

Nem beszéltünk még az ötletgazdáról, a lobogó köpenyes fanatikus pszichopatáról, akinek a MAL-perben a vádlottak padján kellene ülni. Vagy inkább a Nemzeti Méntelep fedezőtelepén háttal Overdose-nak. Rengeteg kárt okozott ez az ember. Mind a környezetnek, mind a sok ártatlanul kirúgott embernek, akik csendben valószínűleg megnyerték a munkaügyi pereket.

nyelv-ész 2012.10.26. 19:47:30

@Secnir: hadd írjam be ide is:

Ha bemész az OMSZ-hez, és kérsz településszintű időjárási adatokat, akkor nem fogsz kapni. Mert nincs neki.

Ha bemész az Időképhez, akkor ők tudnak adni. Sőt, akár négyzetkilométeres felbontást.

És nem kell szuperszámítógép százmilliókért, a legtöbb előrejelző modellt egy néhány tucat linuxos gépen remekül lehet futtatni. OMSZ-nek meg ott eszi az áramot a drágán vett gép, és nincs kihasználva. De elmenni a kormányhoz lobbizni, meg Illést befűzni lobbistának, az remekül megy nekik.

leonito77 2012.10.26. 19:48:41

Szerintem államosítani kéne az összes tévét. Nemzeti tévécsatorna kínálat. nagyon szép lenne.

A híreket például csak MTI-től lehetne beszerezni, sehonnan máshonnan. Ezzel összhangban persze be kéne tiltani az összes külföldi híroldalt is. Szerintem logikus és ésszerű lépé lenne, mert az emberek már így sem győznek válogatni a sok csatornából és ez nekik rossz.

A mindig tévé ezt felismerte, de azt is államosítani kéne. Talán majd, ha a plázák bezárnak vasárnaponként, akkor majd végre lehetne egy kis adás és internet szünet is.

Secnir 2012.10.26. 19:50:04

@nyelv-ész:
"Ha bemész az OMSZ-hez, és kérsz településszintű időjárási adatokat, akkor nem fogsz kapni. Mert nincs neki."
MERT NINCS NEKI
akar adni? :)

"De elmenni a kormányhoz lobbizni, meg Illést befűzni lobbistának, az remekül megy nekik. "
+1

cö-cö-cö 2012.10.26. 19:51:20

@hha96: te kurvára a valós idejű dolgokról beszélsz, nem pedig arról, amiről a törvény szólna (előrejelzés) Érzed a különbséget?
Amúgy az OMSZ oldalán elérhető kb 80 állomás adata 10 perces méréssűrűséggel. Igaz, a felhőképek ennél jóval kevesebbre vannak meg.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.10.26. 19:52:35

Az idokep tenyleg jo, ha teljes Europa lenne mondjuk, es kulfoldi szerveren, akkor meg a magyar allam bekaphatna.. Metart NOAAtol is lehet szerezni.

nyelv-ész 2012.10.26. 19:53:48

@cö-cö-cö: Azért a saját mérőhálózattal, meg az adott településről jövő párhuzamos adatokkal remekül ki lehet korrigálni a nem 100%-osan pontos mérőállomásokat, illetve eleve kell az Időképnél is néhány hónap validációs időszak, amíg a fent említett referenciaértékekhez képest bizonyíthat a te mérőállomásod is.

Ez így még mindig nagyságrenddel pontosabb értéket ad, mint nem létező mérőállomás, illetve a 10-20 kilométerre lévő OMSZ állomások interpolált értékei. Amiknél olyan ritkán előforduló geológiai képződmények is bezavarhatnak, mint például egy domb :-)

dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata civil)! 2012.10.26. 19:54:22

Kár, hogy kevesen értik, hogy miről van itt szó, de jó alap egy kis (értitek: kis! haha) orbánozásra!

hha96 (törölt) 2012.10.26. 19:54:56

@cö-cö-cö: Amúgy az OMSZ oldalán elérhető kb 80 állomás adata 10 perces méréssűrűséggel.

Aztán ezt te hol látod???

nyelv-ész 2012.10.26. 19:55:16

@Secnir: van olyan, aki jó pénzt fizetett volna érte, ha lett volna neki. Így most mástól veszi.

tbb 2012.10.26. 19:58:47

"Szokás szerint rohanunk Brüsszelbe az újabb pofonért."

Brüsszel? Minek? Akkora taslira messze nem képesek, mint amit mi büszkén lekeverünk magunknak.

Krajczig&Khaas (törölt) 2012.10.26. 19:59:06

@dr. Kóser Malac: A kormány egy államtitkára a kormány által benyújtandó törvénytervezetet ismertette. Mégis, kin kérjük számon, Obamán?

bioLarzen 2012.10.26. 20:01:45

Az a nagy kár, hogy ezt nem pár hónapja tették: azért megnéztem volna, ahogy most október 23-ra a Széna tér-Kossuth tér szakaszra kellemes, napos időt mondanak, az Erzsébet híd-Astoria szakaszra pedig fagyot, ónos esőt és szélvihart :)

bio

bioLarzen 2012.10.26. 20:03:20

@Krajczig&Khaas: Jajmá, fogalmatlan vagy.

Természetesen Gyurcsányon, Bajnain és az IMF-en.

bio

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.10.26. 20:07:13

@dr. Kóser Malac: Elmondanád, hogy szerinted miről is van szó?

Mert szerintem a Kádár-rendszer visszatéréséről. Nem csak a meteorológiában, hanem mindenben.

Ezért orbánozik mindenki.

Mansell 2012.10.26. 20:07:33

Nem vagyok egy közéleti kommentelő típus. Bár jó ideje olvasom a VBőrt , ez az első kommentem. Érzésem szerint nagyon melléfogtok A. Sz. védelmével. Leírom, miért.
Anno, szerkesztő koromban egyszer anyagot készítettünk boldogult Vissy Károllyal. Ő, aki halálig hű volt az állami Meteóhoz, sok érdekeset mesélt. Többek közt arról is, hogy midőn A. Sz.-ék a magánszektor

rohadjmegARCgeci 2012.10.26. 20:09:11

@batgirl: Csak óvatosan!Látod hogy az olasz földrengést előre nem huhogó tudósok is hogy végezték?

dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata civil)! 2012.10.26. 20:09:18

@Jani haverja: Bizony mutyiról van szó, de nem úgy, ahogy itt egyesek gondolják.

cö-cö-cö 2012.10.26. 20:10:34

@hha96: Például itt: www.met.hu/idojaras/aktualis_idojaras/
Azért mert csak a főállomások adatai vanak számmal kiírva, attól még ott van a többi is.

Fufo 2012.10.26. 20:11:11

Lassan talán ideje lenne mindent államosítani. Gyárakat, földeket, bankokat, Tv-t rádiót, mindent. Lehetne mindennek hatősági ára, esetleg bevezethetnék az általános munkakötelezettséget. És persze az egypárt rendszert is.
Ja, hogy volt már ilyen...

rohadjmegARCgeci 2012.10.26. 20:11:50

@cö-cö-cö: Én személyk szerint konkrétan szarok az OMSZ-ra!
Én az időképet akarom!
És se te,se az elbaszott kormányod ne erőltesse rám a szar oldalukat!

Piréz Vitéz 2012.10.26. 20:13:05

@nyelv-ész: " az adott településről jövő párhuzamos adatokkal remekül ki lehet korrigálni a nem 100%-osan pontos mérőállomásokat,"

Igen, de felmerül a kérdés hogy és akkor mégis miért nem teszik?

Kritika nélkül kitesz az algoritmusuk olyan hőtérképet csendes, szélmentes eseménytelen napon, ahol néhány kilométeren belül van 5-10 celsius eltérés, ha éppen valamelyik adatpont hibás. Ilyen felkészültséggel négyzetkilométer lebontású előrejelzést adni ráolvasással egyenértékű. Ezt (meg néhány egyéb húzásukat) figyelembe véve nem csoda, hogy az OMSZ nem zárta őket a szívükbe. Ez persze nem indokolja a versenyellenes szabályozást.

Mansell 2012.10.26. 20:15:54

vizeire eveztek, lazán kicsempészték korábbi munkahelyükről a használható számítógépek belsejét (a dobozok maradtak) komoly szarba lökve ezzel a hátramaradottakat. A sokáig ingyenes meteorológiai előrejelzéseket is azért kellett fizetőssé tenni, mert nem volt már tartható az a helyzet, hogy a köz által fizetett több tíz szakember egész napos munkájának eredményét kvázi ingyen teszi magáévá egy pár fős médiavállalkozás. Persze a cég arca naggyon szimpi módon szürcsölgette a kávéját, miközben elmondta a másnapi tutit, de azért mutyiszagú volt az a szitu, a javából.

cö-cö-cö 2012.10.26. 20:19:53

@Dr. Furia: "És se te,se az elbaszott kormányOD" Magadnál vagy ember? Némi intelligenciát próbálj már felmutatni. Frusztrálkodj máshol.

CyberChild 2012.10.26. 20:20:12

@lyken: A múlt elkezdődött. Bizonyos kor felett csak a vak meg az agyhalott nem látja...soha nem gondoltam volna, hogy 20 évvel a rendszerváltás után visszajön a komcsi időszak feelingje.

Ironfist 2012.10.26. 20:29:01

@dr. Kóser Malac:
"Kár, hogy kevesen értik, hogy miről van itt szó, de jó alap egy kis (értitek: kis! haha) orbánozásra!"

Na igen, sajnos nagyon kevesen értik az országban, miről is van szó, pedig Orbán napról napra dörgöli bele mindenkinek az arcába...

hha96 (törölt) 2012.10.26. 20:30:44

@cö-cö-cö: Matek nem megy? Akárhogy is számolom ez 14db állomás. És nincs légnyomás, páratartalom adat, ezek nélkül szart se ér.
Szóval ne reklámozzuk azt, ami nincs...

troll ellenpólus · http://trollhitvallas.blog.hu/ 2012.10.26. 20:31:02

Miről is szól ez a poszt? Hogy az időjárás-előrejelzést (ami teljesen nyilvánvalóan nemzetgazdaságilag elsődleges fontosságú terület, tehát védeni kell) mindenképpen engedjük át a külföldieknek? Hogy a jól ismert módszerekkel előbb tegyük tönkre, aztán privatizáljuk az állami szolgáltatót, majd pedig hagyjuk kipusztítani, kiirtani a magyar tulajdont erről a területről is? Köszönjük, Emese. Akarom mondani, Vastagbőr.

De sajnos az ország nem erre, nem a nemzeti érdek és a nemzeti vagyon további kiárusítására és tönkretételére szavazott 2010-ben. Hanem az erős ország, erős nemzet programjára, amelynek bizony - libsikék, lehet jajveszékelve futni a szélrózsa minden irányába - az erős állam képezi az alapját.

Fufo 2012.10.26. 20:33:23

@Ironfist: Megyünk vissza a szocializmusba, amivel egyébként Orbánnak szerintem csak az volt a baja, hogy nem ő a pártfőtitkár. Most majd az lesz.

nyelv-ész 2012.10.26. 20:41:52

@Piréz Vitéz: Nos, mint "végfelhasználó", nekem az, amit az OMSZ nyújt súlyos állami pénzen, valahol a fasorban sincs egy saját erőből jobb szolgáltatást nyújtó céghez képest. Bizonyára van hiba az ő rendszerükkben is, csak azt nem az adófizetők pénzén gründolták. Tudom, OMSZ nélkül nem lenne Időkép még Köpönyeg sem, de nem abban látom a megoldást, hogy a magánvállalkozásokat törvényerővel tiltsuk ki a piacról.

Az OMSZ-nek meg nem a mérési hiba fáj, hanem az, hogy jól fizető üzleteket elvitt az orra elől néhány magáncég. Tegyük hozzá, az OMSZ bénasága miatt, mert amikor bejött az utcáról a jól fizető ügyfél, akkor eldicsekedtek neki a szuperszámítógéppel, aztán meg közölték vele, hogy amit kér, azt nem tudják megcsinálni, mert lehetetlen.

cö-cö-cö 2012.10.26. 20:45:42

@tildy:): @hha96: A színkód olvasás megy?
Ott van a többi fül is: radar, villám, műhold (infra), műhold (látható), hőmérséklet-változás, napi csapadék, időkép, hőmérséklet, szél, légnyomás, csapadék, nedvesség, hóvastagság. Ez ha jól számolom 13 féle adat. És ez csak egy része annak, ami elérhető. Nem tudom mit nem lehet ezen látni?!

DE! Már megint nem arről megy a téma, amit a törvény érintene: az ELŐREJELZÉS. Leszarom, ha valakinek a pontatlan Időkép a tuti a real-time adatokra. Azt ezután is nézegethetné

nyelv-ész 2012.10.26. 20:45:43

@troll ellenpólus: Na ez szép volt, csak épp egy baromság. Nem a külföldiekkel baszakszik az OMSZ, hanem kemény tökű, turulos fasza magyar gyerekekkel. Akik jobban csinálnak valamit, mint az állami mammutcég.

Így már érted?

rohadjmegARCgeci 2012.10.26. 20:49:01

@CyberChild: Még ha csak a feelingje lenne,de sajnos ez maga a kommunizmus büdös rohadt előszele!

rohadjmegARCgeci 2012.10.26. 20:53:16

@cö-cö-cö: Igen!Azt fogom nézegetni akkor is ha betiltják!Majd kiviszik a szervert másik országba és ennyi! És igen,tetszik a kedves és barátságos színes felület,amit az állami kockafejű bratyi haverja sosem fog produkálni,mert kényszerpályás vállalkozás lenne számára továbbá hozzá nem értő az esetek 99%-ban.Szóval hiába is reklámozod az OMSZ-t szerintem lejtmenetben került az emberek szemébe azzal,hogy nem tűr konkurenciát és viccek tárgya lesz a továbbiakban.A saját főnökei nyírták ki!Ámen poraira!

Wrex 2012.10.26. 20:53:39

@Secnir: Pontosan olyan forgófejes, kis ládikásról beszélek én is, és se nem hama, se nem silvercrest. De ami linket adtál, máris a legelső 595 USD, ami kb. 130e, a legdrágább pedig a duplája. Úgyhogy lehet hogy sok éve tényleg párezer ojró volt, de már rég nem annyi.

Horizont 2012.10.26. 20:58:41

"Milyen logika ez?"
Logikát keresni a Fidesz+ milliárdok+ Orbán háromszögben?
Könnyebben találsz vizet a sivatagban:)
Milyen jó volt régen. Nem jeleztek előre semmit, mégis mindent tudtunk:)
És nem jöttek szélsőséges meglepetés viharok sem:)
Orbánék már mindent vinnének!
Felőlem Gál Noémit vihetik:) A férfiak ezt biztos másképp gondolják....:)

hha96 (törölt) 2012.10.26. 20:58:48

@cö-cö-cö: Öcsém mekkora idióta vagy azok órás adatok, olvasni se tudsz...

Környezettudatos 2012.10.26. 20:59:52

A sok fröcsögő, gyűlölködő félreérti orbánc viktor szándékát! A kormány főtt! és azt akarja, hogy előírhassák az idő járását! És elő is fogják írni! Nem lesz még egy ilyen aszályos nyár, az ziher! Hát mit képzel az IMF, hogy nincs eső nyáron?4 Ez már nem fülke forradalom, hanem európai szabadságharc! Előre elf társak!

cö-cö-cö 2012.10.26. 21:00:37

@Dr. Furia: az utolsó hozzászólásom hozzád, mert látom, hogy nálad nagyon sok dolog nem tiszta és nem szoktam "vitatkozni" például egy kanapéval sem.
Nem akarnak betiltani semmilyen oldalt sem. Nem tiltják meg senkinek sem, hogy meteorológiai adatokat gyűjtsön és felhasználja. Noha a részletek teljesen nem ismertek, de egyelőre arról sincs szó, hogy ne lehetne előrejelzést készíteni non-profit céllal.

cö-cö-cö 2012.10.26. 21:08:31

@hha96: arról én nem tehetek, hogy zokni vagy az internet használatához. 20:40 és 20:50 között szerinted hány perc van? kepgep.hu/2012/10/26/main/swerd.jpg

Secnir 2012.10.26. 21:12:41

@Wrex:
stop
te nem vagy meteurológus. én se nem.
tehát jelen pinanyalatban vak vezet világtalant.
az én értelmezésemben egy alapértelmezett davis weather pro plus olyan 900$. és feljebb a kiegészítőkkel.
persze ezek ilyen himi-humi mérőállomások, nem teljeskörű profi állomások - gondolom én. Kettőnk vitájában CSAK egy szakember vagy egy hozzáértő tehet igazságot, de ilyen jelen pillanatban nincs itt. Ez @zero: dolga (lenne).
tehát maradjunk annyiban, hogy amíg VALAKI, HOZZÁÉRTŐ meg nem szólal ez ügyben, addig jegeljük a vitánkat.

Secnir 2012.10.26. 21:14:00

@cö-cö-cö:
"20:40 és 20:50 között szerinted hány perc van?"
8. következő találós kérdés?

hha96 (törölt) 2012.10.26. 21:15:54

@cö-cö-cö: nekem ne kamu kivágást csinálj, full screenshot, vagy link, mert ilyen oldal nincs, hacsak nem vagy OMSZ dolgozó vagy előfizető...

Ironfist 2012.10.26. 21:17:19

@Balibgeczyk:
"Az az mszp volt, te fasz! -.-"

1.- Látszik, hogy te nem csak, hogy nem éltél az előző rendszerben, de nem is mesélt neked róla soha senki, és csak annyit tudsz, hogy mocskoskomcsik. Ha tudnál róla ugyanis bármit, tudnád, hogy most pontosan ugyanaz a rendszer épülget, mint amit akkor építettek.

2.-MSZMP volt, nem MSZP.
Akiknek amúgy íme, néhány tagja, ha érdekel (ha nem, akkor is) :
Kövér László - MSZMP tag, a Központi Bizottsághoz tartozó társadalompolitikai intézet munkatársa, és a Magyarországi Ifjúsági Szervezetek Országos Tanácsa (MISZOT) alelnöke
Járai Zsigmond - MSZMP-tag
Matolcsy György - MSZMP-tag
Martonyi János - MSZMP-tag
Pintér Sándor - MSZMP-titkár
Schmitt Pál - az Országos Testnevelési és Sporthivatalnak (OTSH) alelnökeként miniszterhelyettes a Lázár-, majd a Grósz kormányban
Hoffmann Rózsa - MSZMP-tag
Mikola István - MSZMP-tag, a Hazafias Népfront alelnöke
Stumpf István - MSZMP tag, a Hazafias Népfront alelnöke
Fónagy János - MSZMP-tag
Vonza András - MSZMP-tag
Ligetvári Ferenc - MSZMP-tag
Chikán Attila - MSZMP-tag
Boros Imre - MSZMP-titkár
Turi-Kovács Béla - MSZMP-tag
Harrach Péter - MSZMP-tag
Kerényi Imre - MSZMP alapszervezeti titkár, moszkvai nagykövet
Pozsgay Imre - MSZMP KB-tag
Szűrös Mátyás - MSZMP KB-titkár
Boross Péter - MSZMP-tag
Balogh Gyula - MSZMP-tag
Csintalan Sándor - MSZMP-tag
Orbán Viktor - gimnáziumi, majd egyetemi KISZ-titkár
Varga Mihály - KISZ-titkár
Rogán Antal - KISZ-titkár
Deutsch Tamás – KISZ-titkár

3.- A Fidesz baloldali liberális pártként kezdte, szorosan szövetségben az SZDSZ-szel. Csak Szélkakas Viktor közben rájött, hogy arra nem harapnak az emberek, úgyhogy beállt konzervatívkodni, csak ugye az sem hozott elég szavazót, beállt hát nemzetieskedni, az sem volt még elég, beállt hát nemzeti kereszténykedni. Mellesleg, a fenti lista alapján bátran kijelenthetem, hogy a Fidesz ugyanakkora utódpártja az MSZMP-nek, mint az MSZP - ha nem nagyobb.

Úgyhogy jobb lenne, ha magadba szállva elgondolkoznál, és utánanéznél dolgoknak, mielőtt magadat lejáratva elkezdet osztani az észt, amiből neked sincs sok.

Ironfist 2012.10.26. 21:19:49

@Secnir:
""20:40 és 20:50 között szerinted hány perc van?"
8. következő találós kérdés?"

Na, és ez hogy jött ki? :D

cö-cö-cö 2012.10.26. 21:21:51

@Secnir: 8.? Hmmm... Talán az, hogy ez a hozzászólásod mire volt jó?

A Davis állomásról folytatott vitához. A cucc tényleg jónak számít amatőr körökben. Viszont nincs olyan állomás, amely előrejelzést készít. Ez egy parasztvakítás. Rádiófrekvencián kapja egy központból az adatokat, amiket egy hús-vér ember készít, vagy egy meteorológiai modell adatait juttatják el a készülékhez, mely az előre megadott adatok alapján megjelenítésre kerül.

tlvajferi 2012.10.26. 21:24:32

állam bácsi adja a pénzt, államosít
nem kell nagyon sírni, volt már ilyen világháború után is
senki sem sírt. sőt elkötelezttségéről biztosította rákosi elvtársait

cö-cö-cö 2012.10.26. 21:24:53

@hha96: Kamu screen shot?? Menjél szépen lefeküdni. Most már hagyd a bácsikat és néniket beszélgetni.

Scenir: bocsánat. A "8."-at én úgy úrtelmeztem, hogy "nyolcadik". De így meg a válasz rossz :D

hha96 (törölt) 2012.10.26. 21:26:28

@cö-cö-cö: NA? Csak a szád nagy, kedves OMSZ munkatárs vagy balek ügyfél?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.10.26. 21:26:55

@cö-cö-cö: Megneztem, de ez meg mindig nem 80 allomas, mint ahogyan az elobb allitottad, csak 14. Azzal meg nem vicceljunk mar, hogy 80 allomasnaka kulonbozo meroegysegeket vesszuk, nem pedig a kulonbozo meresi pontokat.

Környezettudatos 2012.10.26. 21:28:25

@cö-cö-cö: Itt jegyezném meg, hogy a modellek futtatásához rengeteg bemenő adatsorra van szükség, ezt veszi meg az OMSZ is és a modell futtatása erős, nagyon erős vason is hosszú órákba telik. Az erős vas itt nem PC-ként értelmezendő, hanem szuper számítógépként. Mondjuk 2048 processzorral pl. és petabyte-os háttértárral.

Környezettudatos 2012.10.26. 21:30:17

Érdeklődőknek: www.metropol.hu/cikk/578511 és halkan mondom, de az OMSZ szegény vidéki rokon, ennél kicsit (sic!) komolyabb vasakon modelleznek mások.

Shopping 2012.10.26. 21:31:42

@troll ellenpólus: Szerintem olvasd el a cikket mielőtt hülyeségeket írsz.
Az előrejelzés fontos, ezért is csinálja az OMSZ.

De miért nem csinálhatná más is? Az állami cégek majd az OMSZ előrejelzéseit használják, a NÉP meg választ akit akar.
A választás lehetőségét veszik el.

Ezzel van a gond a történetben, ezért pontosan ugyanaz mint a szocializmusban!

É2I 2012.10.26. 21:31:58

@Jani haverja: Na egy kicsit későn reagálok, de a szabadidő már csak ilyen.
Ne a Magyarországról Albániába folyó pénzekről beszélek, hanem arról, hogy a befektetők nyugatról jönnek, oda is viszik a pénzt vissza. Az, hogy Albániában ez még nincs így, csak idő kérdése. De nem lesz az így ott sem sokáig. (Ne legyen igazam, de ha beteszi -mint ahogy már betette - a lábát a nyugati tőke, akkor így lesz, hidd el. addig is jó létet, meg boldog életet :)

hha96 (törölt) 2012.10.26. 21:36:22

@Környezettudatos: A metropols cikk így keztdődik: "Az IBM 190 millió forintos berendezése segíti a veszélyjelző meteorológusokat, hogy gyorsabb és pontosabb regionális riasztást tudjanak kiadni veszély esetén. "
OMSZ véleménye erről: 84.206.25.187/downloads.php?fn=/metadmin/doc/2012/01/omsz_szerzodesek-2010-pdf.pdf
Na most itt valaki félrenézte a számokat 50 vs. 190. Vagy mése?... :)))

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.10.26. 21:36:49

@cö-cö-cö: Csak elmondanam , hogy ezek ( radar, villám, műhold (infra), műhold (látható), hőmérséklet-változás, napi csapadék, időkép, hőmérséklet, szél, légnyomás, csapadék, nedvesség,) egy reszet az ingyenes hozzaferheto Metar tavirat is tudja, kb fel oras bontasban.
( Illetve homersekletvaltozast nagyon egyszeru megjeleniteni a korabbi adat alapjan belole.)

Fel evig egy ilyen projekten dolgoztam, diplomamunkam temaja volt. Nekunk pontos es friss ( maximum fel-1 oras ) adatok kellettek, az omsz nagyot akart rajtunk kaszalni, muszaj volt megoldani valahogy.

A projekt 2003 kornyeken ment, mobiltelefonon elerheto volt , igy lehetett tudni, pl. hova erdemes menni repulni,milyen a szelirany. Hasonlo volt az idokep idoterkepehez, igaz csak metar adatokbol dolgozott. Mondjuk akkor meg az idokep nem letezett emlekeim szerint.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.10.26. 21:40:48

@troll ellenpólus: Hát tudod ezek szerint én libsi vagyok. Tényleg az, csak nem liberális, hanem libertárius, és ez nagy különbség.

Mindenesetre én ha nem is a szélrózsa minden irányába, de egy irányba elfutottam Magyarországról ez elől a gondolkodásmód elől.

Környezettudatos 2012.10.26. 21:42:22

@Jani haverja: Jó, hát elfutottál, de ez ki a francot érdekel itt? Meddig rugózol még ezen? Nem unod a futásod történetét?

Secnir 2012.10.26. 21:44:17

@cö-cö-cö:
9. igazad van.
ez van akkor, amikor az ujjaim gyorsabbak, mint az agyam. (pláne 4 sör után)

cö-cö-cö 2012.10.26. 21:48:58

@tildy:): Nem is tudom, miért vagyok ilyen türelmes :)

Tehát mégegyszer: a térképen az OMSZ összes automata állomásának (ezek száma nagyjából 80, ha jól emlékszem) adata megjelenítésre kerül, de csak a főállomások adatait számszerűsítik. A kontúrok alapján a színskálával egyeztetve a mért értékek beazonosíthatók. A "ne vicceljünk már" kezdetű mondat számomra értelmezhetetlen. Szólíts fel kérlek mégegyszer és akkor talán el tudok oszlatni néhány félreértést.

hha96: az ingnore gomb megnyomása előtt csak annyit, hogy se nem OMSZ-os, sem ügyfél nem vagyok. Nyilván nem várom el tőled, hogy elhidd, hiszen egy egyszerű screen shot-on is fennakadtál Szóval ignore ON

Környezettudatos: amennyire én tudom, az adatok jó része az ECMWF együtműködés keretében érkezik. Saját modellt, illetve az ECMWF azonos nevű modelljét talán nagy felbontásban és csak magyarország területére futtatnak. De a bővebb és pontosabb infók elérhetőek az OMSZ honlapján szerintem

]{udarauszkasz 2012.10.26. 21:50:27

@tildy:): "hova erdemes menni repulni,milyen a szelirany."
Te is sikloernyozol talan?

Környezettudatos 2012.10.26. 21:56:01

@cö-cö-cö: Rosszul hivalkodtam (:)) mert a többiek kedvéért jeleztem, hogy ezek a modellek nem vicces kis klikkelős programkák, komoly matek és fizika know-how van a háttérben, idősoros adattömegek és a cellák számának a növelésével gyakorlatilag bármilyen super computert le lehet ültetni velük. :) Ennél bővebben itt nem érdemes.

cö-cö-cö 2012.10.26. 21:58:44

@tildy:): Nekem ne mondd, hogy mit tudnak a meteo táviratok ;) METAR adat jóvan kevesebb van, csak synop táviratokkal együtt készül. Régen valóban sokkal korszerűtlenebb és sóherebb volt az OMSZ oldala. Ezek a fejlesztések nagyrészt az elmúlt 1-1,5 év folyamán jöttek létre.
A térkép szerintem a Metnet-é volt, és wap-on lehetett elérni. Vagy az RSOE-é. Régen volt már, na :)
2003-ban még bőven nem volt Időkép. A metnet volt az első amatőr oldal. Ők 2001-ben indultak

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.10.26. 22:05:15

@É2I:
Köszi :)
Én remélem, hogy nem lesz itt olyan, mint Magyarországon. Itt tényleg versenyt csinálnak mindenből, bankokból, mobiltelefoncégből, mindenből.

Gondolj bele: Ennek az országnak a területe kb. 1/3-a Magyarországnak, a lakossága pedig kevesebb, mint egyharmada. Mobilszolgáltatóból jelenleg 4 van, most jön az ötödik (természetesen egyik sem állami. Bankokból meg legalább kétszer annyifajta (ha nem háromszor annyifajta) van, mint Magyarországon. Ezért aztán óriási a verseny. Pl. a Homáron sokat szidott Raiffeisen banknál (az itteninél) van itt a magánszámlám. Bankszámlanyitás 0 Lek (Lek és EUR alszámlákkal), havi számlavezetés 0 Lek, pénzkivét 0 Lek, pénzbetét 0 Lek, meg minden egyéb 0 Lek. Egyedül a bankkártyáért kell fizetni, meg a netbankért valami minimálisat. Na most ugyanez a Raiffeisen Magyarországon hányszor is szerepelt a Homáron?
Ja, ha felveszel itt egy jelzáloghitelt ugyanolyan összegre mondjuk 20 évre, akkor itt a havi törlesztőrészleted egy kicsit kevesebb, mint a fele lesz a Magyarországiénak, ez a kamatkülönbségből, valamint abból adódik, hogy itt semilyen kezelési- és egyéb pluszköltséget nem raknak rá. És ugyanannyi a törlesztőrészlet, ha EUR-ban veszed fel a hitelt, mint ha Lek-ben.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.10.26. 22:09:30

@Környezettudatos: "Nem unod a futásod történetét?"

Nem. Minden nap hálát adok a Jó Istennek, hogy adott annyi észt, hogy eljöjjek Magyarországról. Viszont egy kicsit orrolok is rá, hogy nem adott annyi észt, hogy mindezt 1990-ben tegyem meg, mihelyt végeztem anno a fősulin. Igaz, akkor most éppen Kanadából írnék, és nem Albániából.

anton.chigurh 2012.10.26. 22:15:08

nem értem: a drága alapkutatásokat az állam finanszírozza, hogy jogdíj nélkül adja piaci felhasználásra, ill. továbbkutatásra (pl. emberi genom, részecskekutatás). fösvény modellben esetleg szokás átalánydíjat vagy bevételarányos díjat kérni, de betiltani a hasznosítást nemigazán jellemző, mert nem értelmes.

azt sem értem, hogy a fenti elv alapján a Mo-ra vonatkozó adatokat több külföldi társaság jogszerűen használja és készít előrejelzést (pl. weather.com), őket hogy lehet betiltani? Majd a takaró alatt hallgatjuk az illegális időjáráselőrejelzést, mint a Szabad Európa Rádiót?

Mellesleg a Duna Tv is készít jelenleg is előrejelzést a Kárpát-medencére, aminek jelentős része nem Mo, gondolom lenne hiszti, ha az erdélyi részt a románok letiltanák állami monopóliumra hivatkozva.

De legyünk pozitívak: Illés Zoltántól hosszú idő után ez az első és legfontosabb hír a vörösiszap óta, ergó környezetvédelem terén minden a legnagyobb rendben.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.10.26. 22:19:16

@cö-cö-cö: a metneten volt idokep , arra emlekszem.

A wapos terkepet en keszitettem , de ugy tudom nekik akkor meg nem volt wapos valtozat.
Illetve a pg.c2.hu/ is ezt hasznalta.

Sajnos mar nem mukodik, pedig anno evekig ment: img842.imageshack.us/img842/2541/screenshot20121026at211.png
imageshack.us/a/img141/2541/screenshot20121026at211.png

Egyebkent synopot is hasznaltunk, elorejelzes abbol ment a pg-n.

Floo 2012.10.26. 22:22:20

A vicc, hogy amikor privatizálták az országot, akkor azért volt felháborodva mindenki, illetve azóta is fel vannak háborodva az emberek, hogy az állami cégek ilyen meg olyan jók voltak régen, aztán most, hogy államosítás folyik, most meg ez a baj!!!!
A magyarnak soha semmi nem jó, ha kicsi az a baj, ha nagy az a baj, ha van az a baj, ha nincs az a baj, ha sok az a baj, ha kevés az a baj.
Ha adnak mért nem többet, ha többet miért most, ha most miért nem adtak már eddig....

cö-cö-cö 2012.10.26. 22:32:54

@tildy:): Synopot elég bajos előrejelzésre használni :) Inkább a TAF, vagy a VFR, kölönleges esetben a SPECI

Miért nem gátak épültek stadionok helyett? 2012.10.26. 22:33:45

Siklóson adós, de a Fideszt támogatja

A Fidesznek 2011-ben a tagdíjakból több mint százmilliós, az állami támogatással együtt egymilliárdot is meghaladó bevétele volt. Magánszemélyek, politikusoktól, önkormányzatok és cégek adományaiból további 46 millió forint érkezett. Deutsch Tamás egymillióval támogatta pártját, a legnagyobb összeget, hárommillió forintot azonban az a siklósi Kalmár László fizette be a Fidesz kasszájába, akit most adótartozásai miatt támad a városi ellenzék.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.10.26. 22:37:59

@cö-cö-cö: Bocs, igaz, TAF volt az. Reg volt mar.

Ironfist 2012.10.26. 22:44:43

@Floo:
Nem. Régen, a privatizáláson azért háborodott fel az értelmesebbje, mert aki jókor volt jó helyen, illetve jó barátokkal rendelkezett odafent, bagóért kapott milliárdokat érő dolgokat.

Az ilyen fideszes elvtársakhoz hasonlók persze azon voltak felháborodva, hogy jajacsúnyagonoszprivatizálók, igenis vissza mindent állami kézbe! De hát ők nem számítanak, mert eszük az egy szál se.

dark future · http://www.andocsek.hu 2012.10.26. 23:06:39

Ez az Illés államtitkár (hacsak nem vmi felsőbb sugallatra találta ki a fentieket) egy hót sötét baromarcú fasz.

dark future · http://www.andocsek.hu 2012.10.26. 23:24:12

Mondjuk az államtitkár úr mellett az időképről is megvan a véleményem.

Semmiféle kritika nem jelenhet meg náluk, mert azonnal moderálnak. Amit csinálnak, az alapvetően nem lenne rossz, viszont kár, hogy elmentek bulvár és szenzációhajhászás irányába (30 napos időjárásjelentés :)) LOL :) vazze, először egy korrekt 3 naposat gyártsatok...).

Vannak pl. a radarjaik. De mintha nem is lennének, csak jelentősebb zivatarok esetén kapcsolják be, egyébként az OMSZ radarképeket veszik (és dizájnolják) át. Ok, hogy drága a magnetron és hamar kipurcan, de akkor ne állítsák azt, hogy a saját hálózatukkal mérnek. A 100 km-es hatótáv is kamu, egyrészt alacsonyan vannak elhelyezve, így a domborzat jelentősen árnyékol, másrészt egy laikusnak is feltűnik, hogy a Bp-i pl. a Velencei tónál messzebbre nem igazán lát el, csak ha vmi óriásvihar közeleg.

Alapvetően a mentalitásukat nem bírom, kicsit nagyobb az arcuk a kelleténél. Pedig tényleg nem sok kéne hozzá, hogy jó és hasznos legyen az, amit csinálnak. Ennek ellenére nem gondolom, hogy törvényileg kéne őket korlátozni. Az OMSZ akkor jártassa a pofáját, amikor majd ők a milliárdokból korrekt (és időben/térben megfelelően részletes) előrejelzéseket gyártanak és tesznek közszemlére. Az állam meg ebben az ügyben menjen a picsába, a piac majd eldönti, hogy melyik szolgáltatás tud megélni, és melyik nem.

P.mester 2012.10.26. 23:28:01

A hírcsárda nem tud ilyet kitalálni.

Persze ezt már soxor mondtam.

Kicsi Kacsa 2012.10.26. 23:41:36

Akkor most a Főkefe nem tud majd arra hivatkozni holnap, hogy váratlanul érte a tél meg a hó? De sajnálom, de sajnálom.

picur3ka 2012.10.26. 23:53:30

@Ironfist:

Persze, akik loptak, azok sokkal jobbak. Jo ervelesi rendszered van, mint egy kacsanak, nagyjabaol.

picur3ka 2012.10.26. 23:56:37

Egyebkent, orulok, ha az idojarasjelentessel foglalkozol, Zero, az azt jelenti, jol vagyunk.

Ironfist 2012.10.27. 00:25:58

@picur3ka:
Na, majd ha megtanultál szöveget értelmezni, akkor hozzám szólhatsz. Addig meg mész örökre a tiltólistámra. Vidéki, és a többi hasonlóan vérgőzős idióta mellé. Pápá!

picur3ka 2012.10.27. 01:34:30

@Ironfist:

Lol. Ki a faszt erdekelsz, seggdugacs?

Környezettudatos 2012.10.27. 06:05:22

@Jani haverja: De mi unjuk. A témához szóéj hozzá, a sirámaidat meg az orvosodnak vezessed elő, az pénzért "fogyasztja".

Black Hawk 2012.10.27. 07:20:12

@Rettegő [ megbízott Bohócügyi Államtitkár]:

"Az időkép.hu-n található erőlejelzés alapját az OMSZ előrejelzése adja, ha nem tévedek. Az előrejelzéshez szükséges egész Európából profi hálózattal gyűjtött adatok + műhold adatok bonyolult feldolgozása kell, ezt csak az OMSZ végzi nálunk."

Ezt azért gyakran elfelejtik a kedves netezők. Az időképnek csak egy amatőr mérőhálózata van, saját maguk által is beismerten elég sok mérési hibával. Régóta megy ott is a szardobálás a csúnya, gonosz OMSZ-re, az adataikat (az adófizetők pénzén üzemeltetett hálózatot) meg azért csendben használják.

Én magam is sokszor nézegetem, de sajnos mérges vagyok rájuk, mert miközben felfutottak, meghonosították a "bulvár időjárás-jelenetés" fogalmát. Óriási szenzációként tálalnak egy-egy frontátvonulást, élő kapcsolással, közvetítéssel, stb. Egy-egy vihar esetén néha már-már a pánikkeltés határát súroló showműsort adnak elő, szintén körkapcsolással, élő közvetítéssel, az X-factor nincs ilyen jól megcsinálva. Ez szerintem nem való egy időjárás-jelentő oldalra.

Ez az állami monopóliumos dolog meg egy agyrém, bár szerintem ez csak rágógumi, ami elterel valamiről.

enpe 2012.10.27. 08:45:30

A cikk megírása óta egy picit fejlődött az Időkép: www.idokep.hu/hirek/uj-radarunk-pozsony-felett

lyken 2012.10.27. 09:24:54

Ez egyébként egy vicc. Ha meglépik, az időkép egyszerűen külföldre települ, akár kompletten irodástul és folytatja ugyanazt amit most csinál. A szolgáltatásokat tovább fogja nyujtani, a honlap futni fog, az adatokat fogják küldeni a userek. Tudniillik a piaci igényeket az szolgálja ki amit ők nyujtanak.
Semmi más nem fog történni, csak annyi, hogy az adóját külföldön fizeti be. Mondanom se kell, hogy a többi hasonló szolgáltatást nyujtó cégek is így fognak tenni. Illetve várhatóan azok a cégek akiknek értékelhető hálózata van valamiféle egységbe fognak tömörülni.
Az OMSZ-ot ez a törvény nem fogja megvédeni a piactól, ellenben az állam jelentős adótételtől fog elesni. A meteorológiai szolgáltatásokra előfizetés ugyanis sokszázmilliós tétel adószempontból is.

lyken 2012.10.27. 09:29:18

Amúgy sajnálatosnak tartom azt az állami törekvést, hogy a fejlődés támogatása helyett inkább lehúzzák a piac többi szereplőit a saját szintjükre. A világ más részein tudják, hogy a fejlődés piaci fellendülést, növekvő forgalmat és magasabb adóbevételeket hoz.
Persze a világnak azon a felén nem arról szól a dolog, hogy raboljuk le az országot a ciklus végéig.

kifordított nagyanyó 2012.10.27. 09:57:26

Gaál Noémiért külön köszönet!:P
:))))

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.10.27. 09:58:50

@Környezettudatos: Nem nekem van sirámom, hanem Neked. Én jól érzem magam itt, csak azokat sajnálom, akik nem tehetik meg különböő okok miatt azt, amit én, de meg szeretnék.

Egyébként ki az a "mi"? Királyi többes?

kifordított nagyanyó 2012.10.27. 10:03:46

@zero: Baszod Zero!Nekem is valami hasonló jutott eszembe!
"Ma fényesen sütött a Nap ott,ahol Fényességes Vezérünk járt!"
Jönnek majd az időjárás jelentések,hogy a fidesz naggyűlésen sütött a nap,de az ellenzéki gyűlésen esett az eső.
Némi fotoshop meg trükkfelvétel az esti híradóban.:))

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.10.27. 10:12:03

@lyken: Pontosan. Ezen felül az OMSZ el fog szigetelődni nemzetközileg, tehát már csak ezért is romlani fog a szolgáltatásának a színvonala.

Arról meg nem is beszélve, hogy mindezért meg fogja majd évek múlva Magyarországot büntetni az EU valószínűleg, ugyanúgy, mint ahogy folyamatban van pl. a távközlési adó miatti eljárás is Magyarország ellen. Az EU malmai igaz, hogy lassan őrölnek, de akkor sem marad el a büntetés, csak majd a következő kormány költségvetését nehezíti.

gono 2012.10.27. 13:02:58

bréking

szerintem megvan az uj rinocérosz dijasunk.
szita karoly szerint az onkormanyzatok feladatok ellatasara vettek fel kolcsonoket erejukon felül
en nem tudom elkepzelni, hogyan birtak ki a teremben ulők hangos röhögés nélkül

Környezettudatos 2012.10.27. 17:34:33

@Jani haverja: Mégis te vernyákolsz itt egyfolytában. A mi pedig az itthon maradt atyafiakat jelenti. Senkit nem érdekel a sértettséged. Nekünk van itt problémánk, nem neked, mert elszeleltél. Ne szólj bele, de főleg ne panaszkodj, hogy menned kellett.

Morcos Kartal (törölt) 2012.10.27. 19:46:20

OFF

A tanárok között is jelentős létszámleépítés lesz, csak vegye már át az állam az iskolákat!

tte.hu/tte/allasfoglalasok/7561-a-tte-allasfoglalasa-a-kerettantervvel-kapcsolatban

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.10.27. 20:25:49

@Környezettudatos: Én azt hiszem, hogy ebbe a blogba kommentelni az kommentel, aki akar, kivéve azokat akiket a blog szerkesztői kimoderálnak.

Ha nem tetszik, amit írok szűrjél, én is ezt teszem most Veled.

Másoknak meg tetszik, amit írok, ők meg olvasnak. Ilyen ez a világ. Mindenesetre nem én vernyákolok, hanem Te, mivel mindenféle felhatalmazás nélkül mások nevében nyilatkozgatsz.
Te nem veszed észre, hogy kikből áll itt a kommentelők többsége, nem én.

GeoCracker · http://endresy.blogspot.com/ 2012.10.27. 20:33:35

Az anyák közt is létszámleépítés lesz, mag vasfüggöny, ha így haaldunk.
endresy.blogspot.hu/2012/10/abortuszexportunk-nyomaban.html

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.10.27. 20:52:34

@GeoCracker: Jó kis összefoglalót linkeltél Orbánisztánról.

Ádámka Auditore 2012.10.28. 01:16:43

@Jani haverja: Te csak és kizárólag a fogyasztói érdekeket veszed figyelembe. Félre ne érts, nem a bankokat akarok védeni, de nem a destruktív és embertelen verseny az egyetlen módja a fogyasztói érdekek védelmének. Még akkor sem, ha az olyan indoktrinált ortodox kapitalista őrültek számára mint te smafu bármilyen más alternatíva. Egyébként ennek az őrült versenynek is meg van már ásva a maga sírja. Ha olyan sok a piaci szereplő, akkor egyfelől a ti rendszeretekben piaci alapon "versenyző" bérek le lesznek szorítva a béka búbánatos segge alá, elvégre az is költség. A sok koldusbaszott csicska majd nem tud megvenni ezért kialakul egyfajta "fordított szocializmus". A boltok polcai tele lesznek árukkal, de a kutya sem tudja és/vagy akarja őket megvenni. A másik eredménye a folyamatos árversenynek, hogy majd szép lassan annyi gazdasági szereplő lép színre olyan piacokon, ahová könnyű vagy közepesen nehéz a belépés, hogy a megtérülési szintet nem fogják hozni a termékek árai és mindenki lehúzhatja a rolót. Igen, tök jó, mikor 20-an árulnak egy helyen gumicukrot egymás mellett a búcsúban, tudok is venni halomszámra, mert olcsó, de azok a szerencsétlenek még a placcuk bérleti díját sem tudják kifizetni. Mire jó ez akkor?

Elég ha itt szemügyre veszed a csodás rendszeretek kockázatait és mellékhatásait.

Íme:

fn.hir24.hu/interju/2012/05/19/idozitett-bombak-az-iskolakban/

Ha a pszichológus asszony nem téved, nekem már ez bőven elég indok, hogy egyenként rúgjam ki alólatok a sámlit rendszerváltás idején. Azt jól is teszitek, hogy elhúztok Magyarországról a búbánatos picsába, meg a putris Albániába, senkinek sem hiányoztok. Mióta a feudalizmusnak vége, ti basztátok tönkre ezt a világot.

A befektetőiddel meg ne gyere, mert tudod nagyon jól, hogy ideológiai alapon finanszíroznak. Kikiáltották a dogmát, hogy bármi aki kollektivista az "rossz" "gonosz" "veszteséges" meg természetesen nem hoz nekik annyi pénzt, így az ideológia és a profitérdek csodás összjátéka folytán pénzükkel terrorizálnak és pénzükkel meg lobbistáikkal tartják fenn a számukra legoptimálisabb gazdasági rendet. A magadfajta meg jön és azt mondja, hogy ez demokrácia és természetesen még álmaidban sem tudnál mást elképzelni a korlátolt és dogmatikus agyaddal.

Ádámka Auditore 2012.10.28. 01:18:31

* a sok koldusbaszott csicska majd nem tud vásárolni

Igaz a bankszektor itthon nálunk a másik véglet, ők teljesen kizsigerelik a fogyasztókat. Szóval még mielőtt belekötnél, nem arról beszéltem, hanem az agyrémeitekről általánosságban.

Ádámka Auditore 2012.10.28. 01:23:01

@Jani haverja: Igény pedig persze, hogy nincs rátok. Míg a nép többsége választójoggal rendelkezik, nem fogja megásni a saját sírját és nem fog megszavazni egy olyan rendszert, ami 90%-nak minimum a nyomor, a földi pokol, a pusztulat, a legtöbbször szerencsés, tulajdonosi jogosítványaival visszaélő 10%-nak meg az Édenkert. Senki nem akar ilyen rendszerben élni.

picur3ka 2012.10.28. 01:33:58

@Jani haverja:

Es ahhoz mi a hozzaallasa, hogy a kommunistak mindig cellas sejtvalasztodassal kerultek hatalomba? Eladtak egysegeiket, mint olyan nagyon uj, anti-komminista partok - trojai falo -, aztan hatalomra leptek a valasztas utan sajat magukkal?

Hogy van a Jobbikkal meg az uj Liberalis hokom-faszommal ebbol a szempontbol?

picur3ka 2012.10.28. 01:38:43

@Kőmíves Kelemen:

A Bekemenet tagjai annyiszor mehetnek ki - az utcara akar -, ahanyszor akarnak (hanyni az tobbi polgarok), szerepeljenek, hogy mindenki tudjon roluk es utalja oket.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.10.28. 01:56:06

@Ádámka Auditore: Húha, kicsit sok a marxizmus...

Ez a baj Magyarországgal. Szerinted az olyan nagyon ortodox kapitalista rendszerekben, mint az USA, Svájc, vagy éppen Albánia még idegesebbek az emberek???

Megsúgom Neked, mindhárom helyen, és még sok egyéb másik országban is, amelyeket felsorolni is nehéz, mert annyi van belőlük, SOKKAL NYUGODTABBAK.

Elárulom, hogy csak ott van embertelen hajtás, ahol félszocializmus van, pl. Magyarországon. Ahol meg eljes szocializmus van, ott meg nyomor van, lásd Észak-Korea.

A befektetők meg ideológiai alapon finanszíroznak???

Ennél nevetségesebb kollektivista indokot már régen hallottam.

Barátocskám: Ha a befektetők ideológiai alapon finanszíroznának, abban a pillanatban nem lennének befektetők, mert tönkremennének, és nem lenne mit befektetniük. Ideológiai alapon csak pl. a magyar mindenkori kormány finanszíroz, mert az nehezebb tönkremenni, mivel neki igazából nincs is pénze, majd az olyan hülye adófizetők, mint pl. Te véres verejtékkel nagy hajtással kitermelik a mindenkori magyar kormány elbaltázásainak az árát.

Látod ezért van nagy hajtás Magyarországon, máshol meg nyugodtabb, és mégis magasabb színvonalú élet.

Tudod itt ebben az Isten háta mögötti elmaradott Albániában nem messze a házamtól van ez hotel-étterem, ami itt 5-6 km-es körzetben egy a kb. 50 közül, igaz-hogy az egyik legjobb:
palmanovaresort.com/english/

Itt kb. 4.000 Ft-ért kapsz 1 kg (nem egy adag!!!) sült borjúhúst. A medencékbe (ha nem a hotelben szálltál meg) bárki fürödhet, miután leszurkolta a 2.000 Ft értéknyi családi belépőt, ez egész napra szól, és a családra, tehát apuka, anyuka, gyerekek.

Tudod miért ilyen olcsó mindez? Nem azért mert hülye a befektető, még csak azért sem, mert mefojtja a verseny, bár a verseny is közre játszik. Az igazi ok viszont az, hogy itt nagyon kicsik az adóterhek. Éppen ezért egy átlag melós megengedheti itt, hogy néha-néha a családjával itt egyen vasárnap, meg strandoljanak egyet kultúrkörnyezetben.

Magyarországon egy nap mennyibe is kerül ilyen helyen egy családnak??? Szép kártya, meg egyéb műpénzek ellenére :)

Tudod a tökéletlen fajtád mindig háborút akar vívni az egész világgal, mert mindenki hibás, csak ő nem. Az albánok inkább sajnáltatják magukat, hátha csurran-cseppen egy kis segély, vagy olcsó hitel:) Közben meg nagy ívben tesznek a világra, és jól élnek:) Ennyi a különbség a két mentalitás között:) De nehogy azt hidd, hogy az USA-ban pl. még többet dolgoznak a magyaroknál. Pedig ott aztán tényleg kapitalizmus van, amíg Obama teljesen el nem rontja.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.10.28. 01:58:48

@Ádámka Auditore: Az előbb leírtam már, de még egyszer: Most hagyjuk is Albániát. Az USA, meg Svájc megfelel az általad írtaknak, mármint hogy "90%-nak minimum a nyomor, a földi pokol, a pusztulat, a legtöbbször szerencsés, tulajdonosi jogosítványaival visszaélő 10%-nak meg az Édenkert." szerinted???

DDD

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.10.28. 02:05:32

@picur3ka: Én minden kollektivistát szívből utálok, mert tudom, hogy nyomorba taszítják az embereket. Az én szememben semmi különbség nincs a Fidesz, a Jobbik, az MSZP, a DK, vagy mi, az LMP, meg a mittudommi között. Mindegyik kollektivista, csak a Jobbik, meg a Fidesz nemzetiszínnel van kidekorálva.

Egyébként a Jobbiknak két előnye van a jelenlegi palettán:
1./ Közöttük tényleg nem sok volt MSZMP tag lehet, nem úgy, mint a többiekben.
2./ Ha hatalomra kerülnének egyből véget vetnének Magyarország lassú haldoklásának, mert pillanatok alatt romba döntenék a dilettantizmusukkal, és a romokon meg tudna indulni egy normális fejlődés, egy normális élet.

Sajnos más jövőt sem így sem úgy nem látok Magyarország számára, de ezt már rég láttam tisztán előre, kb. 2004-2005 óta biztos is vagyok benne.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.10.28. 02:13:08

@picur3ka: Jaj, a liberálisokat kifelejtettem, bocsánat: Sajnos a modernkori liberalizmus már régen nem az az ős liberalizmus (libertarianizmus), mint amiből kialakult eredetileg. A jelenlegi liberalizmus is erősen a kollektivizmus felé hajaz. Európában nagyon kevés libertárius nézetekhez közelálló nézeteket valló párt van. Svájcban van néhány, itt Albániában szerencsére a kormánypárt és az ellenzék is hasonló nézeteket vall ezügyben, aztán még a brit konzervatívok valamennyire, egy picit Merkelék nézeteiben is van hasonlóság, és ezzel majdnem ki is fújt.

picur3ka 2012.10.28. 02:16:47

@Jani haverja:

Ezek altalaban kommunistak, akik igy beszelnek, hogy semmi kulonbseget nem latnak.

Errol kerdeztem, mit gondol arrol, hogy a Jobbik egy kommunista trojai falo? Az egyetlen kerdesem es kikerulte ugyesen.

picur3ka 2012.10.28. 02:19:25

@Jani haverja:

Ne baszkodjek vele, ez csak Kun Bela uj alneve itten! Anarchistak mind, akarminek nevezik magukat.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.10.28. 02:44:36

@picur3ka: Én erről nem tudok mondani semmit.

A Jobbik nyíltan kollektivista eszméket vall. Állami beavatkozást sürget egy csomó mindenben, és nagymértékben bele akar avatkozni a piacba. Szóval szerintem nem trójai faló, hanem nyíltan vállalja a kollektivizmust. Az már más kérdés, hogy a retorikájában kommunistagyűlölő, de a nézetei csak a nemzeti dolgok hangsúlyozásában térnek el a kommunistákétól, vagyis inkább bármelyik kollektivista pártétól.

Az ilyenek meg nekem nagyon nem jönnek be, ez tipikusan olyan, mint az egyszeri főnök, aki a beosztottainak így szólt, amikor egy nehéz tárgyat kellett odébb vinni:
"Na emberek, akkor fogjuk meg, azt' vigyétek"

2012.10.28. 06:16:07

Az időjárás és ennek jellemzői (hőmérséklet, szél, csapadék, ...) sztochasztikus jellegűek, és bárki ellenőrizheti - turbulens sok tartományban. Kis léptékben ezért ilyen tartományokban nem előre jelezhető. Követni lehet az alakulását, és ez alapján viszonylag rövid távon a várható változások valószínűségeit meg lehet adni. Ehhez rengeteg valós idejű adat kell, jó modellek, és megfelelően nagy teljesítményű számítási kapacitás.

Az előrejelzésnél ezért kérdés, hogy milyen területre, milyen időtávra, milyen valószínűségű előrejelzést akar valaki. Ha nincsenek adatai, modelljei, számítógépei, akkor tippelni tud csak inkább. Aki fizet ezért, az dönti el, hogy kitől szerzi be ezeket. Hiába van valakinek kiépített hálózata, ha képtelen kiszámolni egy modell szerint bármit ebből.

Van egy állami érdek mindebben, ami nem ez. Ha bármit követni akarunk az országban, hogy hogyan alakul hosszú távon, akkor mérni kell az adatokat, és tárolni, ami később akár elemezhető. Ez az alapvető feladata az országos szolgálatoknak. A földrengéseket is regisztrálják, archiválják, a geomágneses adatokat is, és még számtalan egyebet. A statisztikai hivatal begyűjt információkat, és ezekre építve lehet bármit mondani a gazdaságról, népességről.

Gazdasági elemzéseket mégis sokan csinálnak, jó pénzért, mert jobban értik a gazdaság működését.

A gond a totális központosítás, ellenőrzés kényszere ennél a kormánynál, amire ráépül Illés Zoltán szakmai inkompetenciája. Az elmúlt években volt több hideg, nedves nyár, amikor azt jósolták, hogy a globális felmelegedés következtében kiegyenlítődik a nyári-téli időjárás. Most szárazságra készülnek, mert két évig aszályos volt a nyár, ami sokszor előfordul, meg kell nézni visszafelé az archívumokat. Ilyen egyszerű. Nem ért hozzá, de görcsösen tenni akarna valamit.

Annak idején Paksot beton szarkofággal akarta körbe venni. Az a körüli vitákban derült ki, hogy életében nem látott még reaktort, nem tudja hogyan épül föl, hogyan működik. Ezt sem érti.

Nem politikai vitákban kell az ilyeneket eldönteni, hanem szakmaiakban, aminél persze figyelembe kell venni társadalmi indokokat is, mint például a megbízható adatgyűjtés, rögzítés, tárolás is.

Ádámka Auditore 2012.10.28. 07:29:36

@Jani haverja: Az USA teljes egészében erről szól és totálisan élhetetlen. Tele van két állásban robotoló melósokkal, teljesítményhajhász yuppiekkal, a góygyszereiket megvenni nem tudó örögekkel, menthetetlen szociáldarwinista mentalitással, gettókkal. Maga a pokol, még akkor is, ha a bérek magasabbak jóval, mint itthon. Ami ott nem jelent semmit, hiszen ha ott kint eltörik a lábad, netán a munkáltató működésével összefüggő okokból bocsátottak el a munkahelyedről HALOTT VAGY, CSEVES VAGY!

www.szellemvarosok.hu/2012/09/detroit-szellemvaros-lesz/

Ha képszerűen szeretném kifejezni magam, akkor azt mondom, hogy szerintem három fajta rendszer van. Van egy olyan szocializmus, amiben a védőháló függőágyként működik, na az tényleg kontraproduktív és a Jóisten mentsen meg tőle. Ugyanúgy taszít, mint téged. Van egy olyan szocializmus, ahol a védőháló tényleg védőhálóként működik. Ez szép és jó, emögött lehet akár még liberálisabb gazdaságpolitika is, lásd Hollandiát, ahol azért nem gyakran kerül bajba a tisztességesen dolgozó ember. (Ráadásul itt nem is csak az állami segélyekre gondolok, hanem a piaci kollektivizmusra és a termelésben megnyilvánuló szolidaritásra. A franchise rendszertől kezdve az önsegélyező egyletekig és szövetkezetekig minden. Szerinted mondjuk egy részvénytársaság, ahol a résztulajdonod erejéig viseled csak a kockázatot, az már nem kollektíva? Én, mint haladó gondolkodású szocialista ilyen kollektívákra épülő társadalmat szeretnék az individuális versengés és a piac hullámzásainak való individuális kiszolgáltatottság helyett)

Na micsoda a világ segglyuka, Amerika? Ott nincs védőháló, ott ha önhibádon kívül lezuhansz, egyedül a nagy büdös szakadék, az utca, a végletes megaláztatás és a kínhalál vár rád. Erről szól az az ország. Meg arról a hülye ideológiáról, hogy a kilátástalan helyzetbe került ember puszta létéért való küzdelme produktív. Mintha azt mondanák nekem, hogy pl. a tudományos életben jelenlévő egészséges, mindenkinek egyenlő esélyeket biztosító, a vesztest nem kicsináló demokratikus és egészséges versenynél produktívabb az, mikor a nyílt tengeren három hajótöröttnek meg kell enni a 4. társukat, hogy túléljenek. Vagy te például a Monsanto nevű cég ténykedését minek minősíted? Az normális szerinted, hogy például olyan vetőmagokat akart kifejleszteni, aminek ha lesz termése, akkor a termés magjait a gazdák ne tudják újra elvetni, hogy inkább menjenek hozzájuk és tőlük vásárolják a friss vetőmagokat? Mert szerintem nem. Ez torzult elmeállapot és rohadt, mocskos elnyomás. Amit igen, Marx szemléletesen leírt és a diagnózisa is egész jó(bár vannak jobbak és pontosabbak), még akkor is, ha a megoldási javaslata nem.

A szintén kívülről szép és dúsgazdag D-Korea is hasonló okokból élhetetlen, biztos brahiból annyi ott az öngyilkosok száma, meg brahiból ugrik le a sokadik emeletről az a gyerek, akinek gyengébbek a jegyei. Aki nem fél attól, hogy melós lesz és ahol a melósnak is jó élni, ott ilyen nem történhet meg. Hasonló állatorvosi ló a kettő.

www.ng.hu/Civilizacio/2008/02/Ne_legy_gonosz

Amerikát Jeffry Skilling szellemi uralja, nem a Google mentalitása.

Az persze már más kérdés, hogy mikor kikerül a zsenigyerek a BME-ről a NASA-hoz vagy kiviszik oda rákkutatónak a DE-ről, akkor ő királyként fog élni, na de ez a társadalom hány százaléka? Már még az átlagos képességű diplomásokról sem mondható el és az mutatja meg mindenkinek az igazi arcát, hogy hogyan bánik a gyengébbekkel, nem pedig az, hogyan viselkedik az erősebbekkel vagy a vele egyenrangú partnerekkel.

Abba meg most ne menjünk bele, hogy a nagy vagyonok hogyan jöttek létre vagy a fortune is fortune kérdéskörébe,, mert már akkor ökölbe szorult a kezem, mikor az angliai bekerítésekről tanultam töriből.

Ennyi Amerika:

"A jövő kilátástalanságának érzése miatt rengeteg olyan gyerekkel találkozunk, akik motivációs, tanulási problémákkal küzdenek. A jelenlegi értékválság ugyanis azt sugallja, hogy egyáltalán nem biztos, hogy a magas iskolai követelményeket jól teljesítők érvényesülni fognak majd a társadalomban. De a szülők érzelmileg szétzilálódott kapcsolata, a válások, az anyagi viták és veszekedések szintén drámaian befolyásolhatják a gyerekek tanulási teljesítményét. Vagy pusztán csak az, hogy sokszor nincs kivel megbeszélniük a dolgokat, nincs meg az a támogató, szociális közeg, amivel csillapíthatnák az életkori jellemzőkkel gyakran együttjáró szorongásaikat, megoszthatnák identitáskeresési nehézségeiket. Eleve ma megtalálni arra a kérdésre a választ, hogy „Ki vagyok én?”, „Mi leszek, ha nagy leszek?”, sokkal nehezebb, mint 25-30 évvel ezelőtt. "

"Azt tapasztalom, hogy a társas kapcsolatok megtartó ereje erősen csökkent. Ennek egyik oka például, hogy nagyon erős az individuális versengés a társadalomban. A diákok – tévesen - úgy gondolják, hogy ha segítenek vagy odafigyelnek a másikra, akkor elvesztegetik azt az energiát, amit a saját egyéni életútjuk építésére fordíthatnának. Ez a fajta elmagányosodás egyébként az egyetemisták körében is érzékelhető. Mindenki a saját „gesztenyéjét sütögeti”, és a mostani fiatal generáció azt hiszi, hogy akkor jár a legjobban, ha „titokban sütöget”. Esze ágában nincs segíteni a többieknek, és nem is kér segítséget, hiszen azzal feltárná a szándékait. Előfordul, hogy annak érdekében, hogy jobb versenypozícióba kerüljenek, becsapják egymást, eltitkolják az információkat. Egészen drámai hatásokat is kiválthat ez a nagyon erős, destruktív versengés, és ennek sok gyerek áldozatául esik."

"2003.02.28.-án írtam és bevallom én is félek picit tőle.

Minek élni? Minek? Szerintem semmi, de semmi értelme. Mindig csak ugyanazt csinálni.
Megszületni, élni 1 kicsit, ki így, ki úgy, utána meg meghalni.
Hát ez tényleg! milyen csodálatos.
Míg élünk elérünk ezt azt. De minek? Hogy, vagy hol, mikor és miben térül meg ez? Sehogy, sehol, semmikor és semmiben! Pár ember azt mondja:
-Hú, ez aztán ember!
Cccc...........ember.
Már lassan ez a szó is olyan lesz, mint az a jelentéktelen betűsor, h cipő.
Ember. Ismerkedem ezzel a szóval. De egyre jobban belegondolok, egyre szarabb, gusztustalanabb kép jelenik meg előttem.
Hogy ember? Hogy mit jelent?
Hát leírom ide a legszemetebb igazságot:
- Az ember 1 faj, amely /azt mondják/ a legfelsőbb az összes közül.
Hogy miért? Mert tudnak kommunikálni, tudnak gondolkodni.
Hehe! Na ne szarozz! Min gondolkodik a legtöbb ember? A legtöbb felnőtt?:
- Hát igen, ezen ennyit bukok, de azt a pancsert meg tudom félemlíteni, ki tudom forgatni a vagyonából. Szuper! Máris jobb a napom!
Vagy:
- Istenem, már megint ezek a számlák! Nagycsaládos vagyok, a legkisebbik gyerek már megint beteg. Ó mit csináljak? Hát iszom egy kicsit...
Kb. ennyi a mai felnőttek, mai életeszménye!
Hát ez csodálatos! Hát mi ez? Nagy SZAR se!!
A gyerekek még ártatlanok de mit hallanak, hát mit?"

Ez a kapitalizmus és ez a yuppie életvitel, amire rá akarnak minket fiatalokat kényszeríteni az un. "demokrata" pártok.

Svájc pedig, ahol egy takarítót jobban megbecsülnek erkölcsileg és anyagilag, mint itthon egy erős diplomát, 100%, hogy nem vadkapitalista.

Pártpreferenciádat illetően pedig a Fidesz - legalábbis a szoc. ellárórendszer terén kőkeményen thatcherista és azt szeretné, hogy a magyar ember alatt se védőháló, hanem egy kibaszott mély szakadék tátongjon. Az igaz, hogy néha a protekcionista szavazóinak holmi koncot odavetve államosít, de ez megoldásnak nevetséges, viccnek meg rossz.

A DK itthon szintén kőkemény vadkapitalista párt, rájuk szavazhatnál. Igaz akkor a rendszerváltáskor első körben leszel felkötve.

Pont úgy finanszíroznak ideológiai alapon, hogy ma abban van bizalom meg abba nyomják a pénzt, meg azt minősítik megfelelően, ami minél inkább a lasse-faire attitűd felé tendál. Kétlem, hogy mondjuk a hivatásrendi államról szóló elképzeléseim vagy az üzleti kooperáció és az erre alapozott modern szerződések, netán a szövetkezeti mozgalom - amit nem a külső pénzek uralnak és ahol még a befektető tagnak is meg van kötve a keze, mert nem a pénz határozza meg a termelést, hanem a termelés és a személyes közreműködés a pénzt - , na az olyan nagy népszerűségnek örvendene a köreikben.

Ádámka Auditore 2012.10.28. 07:33:03

@Jani haverja: Egy normális gazdaságban egyébként is 40-60% az állami szektor és a magánszektor aránya. A piac pedig nem önszabályozó, láthatatlan kéz nincs. Aki ebben hisz, olyan, mintha a Mikulásban hinne kb. A Jobbik meg persze, hogy be lesz buktatva, mert akiknél a pénz van, csak és kizárólag libertariánus nézeteket meg erre épülő gazdasági rendet és intézményeket támogatnak, meg libertariánus országokkal működnek együtt. Közben meg már a rendszer sara az is, hogy ekkora hatalmuk lehet.

Ádámka Auditore 2012.10.28. 07:41:41

A kommunista diktatúra egyébként tisztán a ti hibátok és felelősségetek. Ha annak idején cinikus módon nem vontok vállat, mikor megkérdezte a fél kezét vagy a fél lábát elvesztő bányász, hogy hogyan fog megélni a családja, (inkább jött a jó Malthus ugye, hogy minek szaporítani a szegényeket, dögöljenek meg sorra), ha nem dolgoztatjátok napi 14 órában a 12 éves gyereket, ha nem lövettek a sztrájkoló bérmunkások közé, ha nem megalázva és állat módjára kényszerítitek be ezeket a rétegeket a városba, hogy aztán általatok leértékelt bérmunkások legyenek, akiknek a jövedelme megdögleni sem elég, akkor ma hírből sem hallanánk olyanról, hogy kommunista diktatúra. Addig kellett volna adni, míg szépen kértek.

Ádámka Auditore 2012.10.28. 07:49:33

Ja meg ha szerinted Obama elnök teszi tönkre Amerikát, akkor arra inkább nem mondok semmit. Kennedy óta nem volt olyan nagy formátumú politikus Amerikában, aki annyi jót tett volna azzal a néppel és annyira normalizálta volna az ottani viszonyokat, meg annyival élhetőbbé tette az országot, mint ő. Maximum annyit lehet mondani, hogy túl jó ő az amerikai agyhalottaknak, meg sem érdemelnék. Nekem az az egy bajom van vele, hogy nem elég radikális és a 2008-as válság felelőseit nem meri egyértelműen megnevezni, meg nem mer egyértelműen leszámolni a libertariánus állatokkal meg az ottani zsidó lobbival, mert még túl nagy a befolyásuk. De ez már szerintem nem Barack hibája, benne megvan a jó szándék.

Ádámka Auditore 2012.10.28. 07:56:08

Én oda egyedül akkor mennék ki, ha Amerika visszatalálna végre a 70-es évek libertariánus pusztítása előtti önmagához, mivel az tényleg "american dream" meg tényleg a "greatest country in the world" volt, az emberi civilizáció egyik csúcsteljesítménye. Így hogy elbukott, maradtak a skandináv államok, Ausztria és Svájc.

A mai valóság ellenben ez:

www.youtube.com/watch?v=w6yy9SFS1PY

Ádámka Auditore 2012.10.28. 08:09:34

" A diákok – tévesen - úgy gondolják, hogy ha segítenek vagy odafigyelnek a másikra, akkor elvesztegetik azt az energiát, amit a saját egyéni életútjuk építésére fordíthatnának."

Mintha a sztárírónő és libertariánus zsidrák sztárfilozófus, Alisa Zinovjeva Rosenbaum (Ayn Rand) asszony életműve nem erről szólna.

Ádámka Auditore 2012.10.28. 08:52:58

Még egyszerűbben: Sehol, semmilyen körülmények közt nem tudnám elviselni a yuppie életstílust. Ha például majd olyan 40-45 éves korom felé egy szép napon felhagyok akár még egy sikeres ügyvédi praxissal is, amiből jól éltem, fogom a családomat és kiköltözünk szépen Bugenlandba vagy legalábbis az osztrák határhoz közel és elmegyek majd Ausztriába egyszerű szakmunkásnak, akkor ezt mivel indokolnád azon kívül, hogy hülye vagyok? Netán fájna kimondani, hogy nem embernek való az az életvitel és nincs az a pénz?

Ádámka Auditore 2012.10.28. 09:37:40

Szóval a rohadt ideológiátok egyszerűen félelmet kelt bennem. Nekem nem kell olyan gazdasági rend, ahol egy átlagos nap fél órát beszélgethetek a családtagjaimmal és a barátaimmal meg fél óra jut olyan elfoglaltságokra, amik nekem örömet okoznak nekem még akkor is, ha egy erős diplomát szerzek és hajlandó vagyok 5-6-7 évet + a szakjogászképzés és a szakvizsga időtartamát arra áldozni fiatalságomból, hogy annak a reményében, hogy ezt elkerüljem. Egyenlőre úgy néz ki, tök fölöslegesen, mert később is csak a stressz meg a hajtás lesz havonta drasztikusan változó joganyaggal, én meg olvashatok majd minden szabadidőmben, hogy "'up to date" maradjak, meg mert verseny van és emiatt nem tudom mihez mérni az elvárásokat meg nincs semmiféle stabilitás. Szart sem ér még ez sem és még így sem lesz normális életem.

Meg szoszika, hogy a munkám nem a hobbim, csak a hivatástudat és marakodó, tisztességtelen, konfliktus-orientált ganéj emberektől, meg egy elnyomó, rohadt csaló államtól való beteges félelem hajt arra, hogy azt tanuljam amit, nem tehetek róla. Azzal se gyere, hogy a csodás liberalizmusban szabadon tanulhatod, amit szeretnél. Lófaszt a seggedbe. Egy olyan országban, ahol a bölcsész a "mekibe" való, ha meg nem jön össze a PHD, akkor mehetsz havi 70.000-ért robotolni, menj már el régésznek vagy etnográfusnak teljes lelki nyugalommal b.meg. Vagy az olyan országban, ahol hasonló sorsod lesz, ha 3d-s modellezőként nem találsz munkát, menj már el 3d-s modellezőnek nyugodtan. Aztán majd ha a feleségem meg a gyerekem kérdezi, hogy miért nem eszünk eleget, vagy kérdezi, hogy miért pakol ki minket a lakásból a végrehajtó bácsi, majd mondjam hogy azért, mert apunak álmai voltak?

Ádámka Auditore 2012.10.28. 09:44:38

Vagy míg ti folyton a mobilitásról pofáztok és azt tartjátok ideálisnak, ha nekem 7-8 évente költöznöm kell mint a vándorcigánynak, meg a megélhetés miatt minden addigi emberi kapcsolatomat magam mögött kell hagynom (ne mondd, hogy hála a kapitalizmusnak van webkamera, skype meg facebook, mert nem olyan, mintha élőben találkoznátok), addig a csúnya gonosz Frau Morvai szerint a szülőföldön való maradás alapvető emberi jog amelyet még az EU elsődleges jogforrásainak (tehát az alapító szerződéseknek) is deklarálni kellene egy normális normális világban, a politikumnak pedig kutya kötelessége lenne, hogy biztosítsa nekem a szülőföldön maradás anyagi feltételeit is. Akkor mégis kit kellene démonizálnom és kitől kellene félnem, mondjad már?

Ádámka Auditore 2012.10.28. 09:52:48

* Nekem nem kell olyan gazdasági rend, ahol egy átlagos nap maximum fél órát beszélgethetek a családtagjaimmal és a barátaimmal meg fél óra jut olyan elfoglaltságokra, amik nekem örömet okoznak, még akkor is ha egy erős diplomát szerzek és hajlandó vagyok 5-6-7 évet + a szakjogászképzéshez szükséges időt és azt a minimum 3 évnyi (de inkább 4 vagy 5 évnyi) időt ami a szakvizsga sikeres teljesítéséhez szükséges feláldozni a fiatalságomból annak reményében, hogy majd később a munka és a szabadidő egyensúlyban lehessen az életemben és ne kelljen robotolnom annyit mint anyámnak meg apámnak. Amíg módszeresen le nem számolunk a libertariánusokkal, addig ez csak hiú álom marad.

Ádámka Auditore 2012.10.28. 10:17:43

en.wikipedia.org/wiki/Economy_of_Albania

GDP per capita $7,800 (PPP) (2011 est.)

Unemployment 12.5% official rate, but may exceed 30% due to preponderance of near-subsistence farming (2008 est.)

Average gross salary 246 € / 332 $, monthly (2010)

Ezek valóban csodálatos eredmények, van mire büszkének lenned. Ennél még Magyarország is sokkal jobb hely. Legalább, megnyugtattál, hogy legalább még nem mi vagyunk a legalján.

Ádámka Auditore 2012.10.28. 10:18:36

* Legalább megnyugtattál, hogy még nem mi vagyunk a legalján.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.10.28. 10:29:27

Jó hosszút írtál...

Nagyon fiatal lehetsz, és nincs tapasztalatod a világban. Az a baj, hogy összekevered a szezont a fazonnal. Pl. összekevered az USA-beli kapitalizmust a Dél-Koreában lévővel.

Tegnap jelent meg ez a cikk, érdemes belőle megnézni, hogy mekkora is a különbség az USA meg Dél-Korea között. Ég és föld. Ugyanúgy a rendszereikben is.
index.hu/gazdasag/magyar/2012/10/27/magyarorszag_a_legpesszimistabb/

Csak 56 országról készült a felmérés, de azért lehet következtetni bizonyos dolgokra.

Az emberek ott boldogabbak, ahol az állam minél kevesebbet avatkozik bele a dolgokba. Ez alól kivétel pl. a cikkben szereplő Norvégia, Ausztria és Dánia, viszont azt hozzá kell tenni, hogy ezekben az országokban az ALULRÓL SZERVEZŐDŐ, ÖNKÉNTES dolgoknak nagy hagyománya van, és csak utána kezdte el az állam szervezni azt a bizonyos védőhálót.

Azok, akik a Te gondolkodásodat követik, fordítva ülnek a lovon. Ti FELÜLRŐL ÉS KÖTELEZŐEN akartok megszervezni védőhálót, stb-t. Ez nem fog menni, Dél-Koreában sem ment, Észak-Koreában meg még kevésbé.

Amit leírtál az USA-ról, az egyszerűen nem igaz. Ott is nagyon nagy hagyománya van az alulról szerveződő önkéntes dolgoknak.

Magyarországnak az a baja, hogy mindenki az államtól vár bármifajta segítséget. Mivel erre van választói igény, így a politikusok ezt próbálják kielégíteni. Ezért aztán hatalmas adóterheket raknak a gazdaságra. Az átlagember meg úgy gondolja, hogy ha már egyszer az állam elvesz rengeteg adót, akkor oldja meg a szociális problémákat, mert szerintük ez a dolga. Alulról szerveződő önkéntes szervezetekbe nem tömörül az átlagember, mert se kedve, se pénze, se ideje nem marad, mivel a hatalmas adóterhek miatt nagyon sokat kell dolgoznia, hogy el tudja tartani magát és a családját.

Amit Hollandiáról írtál az sem igaz. Csak egy példa: A szülő anyák meddig is kapnak ott GYES szerűséget???

Szóval az a bajod, mint a tipikus átlagmagyarnak. Összekeveri a dolgokat, és abból von le téves következtetéseket. Utálja a kapitalizmust, viszont azt nem veszi figyelembe, hogy Magyarországon SOHA nem volt tényleges kapitalizmus, tehát ő nem is tudja azt, hogy mit is takar ez a szó ténylegesen.

Egy kicsit Albániáról. Itt a következők miatt van kapitalizmus: A második világháború után Európa legkeményebb kommunista diktatúrája volt itt, egészen 1992-ig. Itt tényleg sokszor éheztek az emberek. Utána lett egy elég zavaros rendszerváltás, aminek a következménye lett az 1996-97-es polgárháború. Ez után indult csak fejlődésnek ez az ország. Mindez azért lett, mert az emberek így tanulták meg csak, hogy az, hogy kire számíthat az ember a bajban, annak a következő a helyes sorrendje:
1./ saját magam
2./ a családom
3./ rokonok-barátok
4./ lakóközösség (városban kerület, falvakban maga a falu)
5./ különböző önkéntes szervezetek, alapítványok (ez esetleg felcserélhető az előzővel)
6./ az állam

Ez ugyanis a helyes sorrend. Magyarországon ennek a gondolkodásnak pont a fordítottja van nagyjából, és ez a baj. És addig nem is lesz Magyarországon fejlődés, az emberek rengeteget fognak dolgozni fillérekért, és boldogtalanok is lesznek mellette, amíg nem alakul ki a gondolkodásban a helyes sorrend.

Egyébként Svájcban is ez a gondolkodásmód van, nemhiába Európa leglibertáriusabb országa. Két nagynéném svájci állampolgár. Tudod mennyi nyugdíjat kapnak az államtól? Kb. 200 CHF körül. Az persze már egy másik kérdés, hogy marha jó az össznyugdíjuk, mert egyrészt a munkáltatójuk fizetett magánnyugdíjpénztárba mindig is, meg ők is fizettek annak idején önkéntes magánnyugdíjpénztárba, és ebből a kettőből áll az össznyugdíjuk nagy része.

Hogy mennyire libertárius ország Svájc, nézd csak meg az össz adóterhelést Svájcban, meg Magyarországon :)

A többi írásodra meg már nem tudok írni semmit, az előzőekben kifejtettem, hogy mennyire tévedésben vagy sok dolgot illetően, és milyen zavarosak az eszméid.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.10.28. 10:39:43

@Ádámka Auditore: Itt megint nagy tévedésben vagy több okból:
1./ A TÉNYLEGES életszínvonal nem egyenlő a GDP-vel. Jelenleg a GDP még magasabb Magyarországon, mint itt, viszont egy átlagember többet megengedhet bizonyos dolgokban itt magának, mint Magyarországon. (Víz-villany fillérekbe kerül, kaja-benzin, szolgáltatások jóval olcsóbbak, tehát kb fele pénzből meg lehet élni jobb színvonalon, mint Magyarországon.)
2./ Churchill is megmondta, hogy "csak abban a statisztikában hiszek, amit én hamisítottam", vagy valami hasonlót. Ez erre az országra fokozottan igaz. Mivel itt a kisvállalkozások túlnyomó része átalányadózik, ezért ember nincs, aki meg tudja becsülni a tényleges GDP-t, de még sok egyéb más oka is van annak.
3./ Ez az ország produkálta az utóbbi 10 évben a legnagyobb fejlődést egész Európában. És ne gyere azzal, hogy volt is honnan fejlődni, mert akkor a kérdésem az lesz, hogy akkor Moldova miért nem tart itt?

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.10.28. 10:46:09

@Ádámka Auditore:
Látod az ilyen dolgok miatt költöztem el én Magyarországról:
"a csúnya gonosz Frau Morvai szerint a szülőföldön való maradás alapvető emberi jog amelyet még az EU elsődleges jogforrásainak (tehát az alapító szerződéseknek) is deklarálni kellene egy normális normális világban, a politikumnak pedig kutya kötelessége lenne, hogy biztosítsa nekem a szülőföldön maradás anyagi feltételeit is. "

Frau Morvai ezek szerint Veled együtt igencsak nagy tévedésben van. Ugyanis a politikusoknak nincs pénze, csak az adófizetőknek. Tehát ezek szerint az adófizetőknek kutya kötelessége finanszírozni a Te úri passziódat, hogy ott lakjál, és azt csináljál ahol, és amit akarsz.

Látod barátocskám én ezt Neked nem szeretném finanszírozni, éppen ezért inkább én lettem a "vándorcigány" és elköltöztem Magyarországról. Én tudod a gyerekem színvonalas oktatását finanszírozom inkább, meg a családom jólétét, meg ALULRÓL SZERVEZŐDŐ, ÖNKÉNTES szervezeteket, akik segítenek a bajbajutottakon. Eszem ágában sincs azért adót fizetni, hogy az egyébként dolgozni tudó embereket abban finanszírozzam, hogy kívánságműsort csináljanak abból, hogy ők hol szeretnének lakni, és mit szeretnének dolgozni.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.10.28. 10:57:46

@Ádámka Auditore: Látod ebben is egy nagyon nagy tévedésben vagy: Pont a libertáriusok teremtik meg mindenhol azt, hogy a munka és a szabadság egyensúlyban legyen. Egyetlen kollektivista társadalomban nincs így. Persze egy libertárius rendszer megadja a szabadságot neked abban is, hogy ha a pénz rabja leszel, akkor dolgozhatsz látástól mikulásig szabadidő nélkül, de ez a TE döntésed.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.10.28. 11:06:44

@Jani haverja:
Az előbb ezt írtam:
"Eszem ágában sincs azért adót fizetni, hogy az egyébként dolgozni tudó embereket abban finanszírozzam, hogy kívánságműsort csináljanak abból, hogy ők hol szeretnének lakni, és mit szeretnének dolgozni."

Ehhez egy kis kiegészítés:

Tudod én meg Hawaii-on szeretnék lakni, napi 1-2 órát dolgozni, lehetőleg svájci 8 órás munkabérért. Szerintem ez egy jó ötlet. Légyszi segítsél már nekem ebben. Nem kell mást csinálnod, csak vegyed meg a repülőjegyemet nekem, meg a családomnak, aztán szerezz légyszi ilyen napi 1-2 órás munkát ott, a bérkülönbözetet meg légyszi fizesd ki nekem havonta, hogy kijöjjön a svájci munkabér.

Mindezt azért kérem, mert Morvai Krisztina is megmondta, hogy a szülőföldön maradás alapető emberi jog, és ennek a feltételeit meg kell teremteni anyagilag is. Na most én belülről úgy érzem, hogy én Hawaii-i lakosnak születtem, csak valami tévedésből rossz helyre rakott le a Jó Isten. Aztán meg Hawaii-on nagyon süt a nap, napi 1-2 óránál többet nekem nem nagyon lenne egészséges ott dolgozni, főleg fehérbőrűként (írtam már, hogy a Jó Isten nagyot tévedett). Viszont nekem ahhoz JOGOM van, hogy tisztességes életszínvonalon megéljek, és nézd csak meg, milyen turisták járnak oda, na, én ilyen életszínvonalat várok el magamnak és a családomnak is.

Ugye megteszed?

DDD

Ádámka Auditore 2012.10.28. 11:17:21

@Jani haverja: Első körben szeretném megköszönni az értelmes és alapos választ.

Ez az önkéntes szolidaritás jó dolog, sőt képzeld még én magam is végzek önkéntes munkát, de:

Én itthon sosem láttam olyat, hogy akárcsak önkéntes alapon bárki is segített volna bárkinek. Múltkor is pont olyan tapasztalatom volt, hogy az egyik ismerősöm hála ennek a szuper rendszernek éhezett és az egész panelban nem volt senki, aki akár egy szelet kenyeret is adott volna nekik. Nekem kellett megfeleznem velük a saját kajámat, amit vittem fel Pestre. A csúcs az volt, mikor egy "jószívű" nyugdíjas nénike kerek egész 10 HUF-al (jól olvasod) megszánta őket. Ne röhögtess már, Magyarországon erre számítani? Hát nem. Nekem intézményi garanciák kellenek.

Az önkéntes szolidaritás erkölcsileg kimagaslóan pozitív és tiszteletre méltó dolog, még azt is lekopogom, hogy ez lenne az ideális, de emberi garanciákban és tradíciókban nem lehet hinni és bízni. Olyan, mintha azt mondanád, hogy adjunk korlátlan hatalmat egy diktátornak. Lehet hogy jó ember és jó céljai vannak és ő a következő Augustus császár vagy Mátyás király, aki felvirágoztat egy egész országot, de lehet, hogy nem és legyilkoltatja a fél országot meg nyomorba és szolgaságba taszít mindenkit. Lásd például Orbán. Vagy mégis miért bíztok ennyire az emberi garanciákban? Úgy gondoljátok, hogy a pszichológia már annyira fejlett, hogy megbízható képet ad és tudtok előre kalkulálni? Még ha ez igaz is lenne, olcsóbb az állami intézményeknél komoly vizsgálatok sorozata és egy megbízható pszichológiai profil felállítása? Ráadásul mivel hangulat, a lelki állapot és az elmeállapot nem konstants (ellenben az állam intézményeivel és a törvény által garantált ellátásokkal), mi van akkor, ha bekattan, ha megváltozik, ha nem fog törődni utána senkivel és semmivel?

Elég egy apró hangulatváltozás, hogy megszűnjön a garancia. Nekem például most olyan kedvem van, hogy szívesen önkénteskedek és szívesen nyújtok bármiféle jogi tanácsot krízishelyzetbe került gyerekeknek és családoknak, de ha mondjuk holnap elütné a barátnőmet egy autó én meg magamba fordulnék, akkor mi gátolna meg abban, hogy otthagyjam az egészet és elküldjem őket a fenébe?

Az meg szerintem a kapitalista elosztási verseny sajátossága és embertelensége, hogy a betegeken, fogyatékosokon, meg egyéb önhibáján kívül bajba került embertársainkon, netalán a lumpeneken kívül életerős, aktívan dolgozó emberek olyan megalázóan kevés jövedelemmel rendelkeznek, hogy az állam segítségére vagy mások jó szándékára vannak utalva. Egy ilyen rendszer nekem nem kell, én szabad ember szeretnék lenni és a magam ura, nem egy kiszolgáltatott nyomorult. Az már nem szabadság és nem a szabad emberek társadalma, amelyben én élni szeretném, hanem szolgák és urak függőségi viszonya.

Azt én sem mondtam hogy Hollandia tökéletes és élhető, de valahol azért minőségi különbség, hogy ott az a legnagyobb gondod, hogy hol helyezd el a gyereket napközben, nem az, hogy lesz-e munkád és tudsz-e eleget enni. A GYES és a GYED pedig kell, mert ha olyan fiatalon nem törődik eleget a kicsivel az édesanyja és az édesapja, akkor igen nagy a kockázata, hogy elcseszett gyerek lesz belőle. Csak arra hoztam fel példaként, hogy akár egy liberálisabb gazdasági mentalitással bíró ország is lehet élhető az apróbb kellemetlenségek ellenére.

Amit a magyarországi újraelosztás mértékéről mondtál, azzal viszont mélységesen egyetértek, mélyíti is Magyarország válságát, de szerintem itt a szerkezeti problémák és a jövedelmeket igazságtalanul elosztó gazdasági mechanizmusok, illetve jogszabályok (mikor az állam belekontárkodik és még többet ront) jelentik a fő problémát, a többi már csak tünet. Ha például lennének munkahelyek normális jövedelmű, egymással kooperálva stabilan fennmaradni képes munkáltatókkal és munkavállalókkal, akkor már nem az ő ellátásaikat kellene fizetni, nem lennének ráutalva az államra, hanem maguk is középosztálybeli adózó réteget jelentenének és egy egészséges 25%-os elvonási szint bőven elég lenne, hogy éljünk mint marci hevesen, fejlesszük belőle a magyar gazdaságot és ne hagyjunk senkit az út szélén. (+ az adócsökkentés ugye még stimulálóan is hatna) De ehhez társadalmi igazságosság, belőle fakadóan önállóan is életképes és megfelelően szervezett állampolgárok és vállalkozások kellenének, nem 4 millió koldus. Igen, polgárok, nem alázatos szolgák. Ha ezt a klasszikus kapitalizmus és a piaci mechanizmusok nem tudják biztosítani - márpedig nem tudják - akkor tartom azt a véleményemet, hogy válságban van a rendszer.

Ádámka Auditore 2012.10.28. 11:22:34

@Jani haverja: Ez hogy lenne az én döntésem, mikor az nem rajtam múlik, hogy milyen a bérszínvonal? Hogy lenne az én döntésem, ha nekem nincs tulajdonrészem abban a vállalkozásban, nincs beleszólásom semmibe (az üzemi tanácsokat és a szakszervezeteket hagyjuk, ott is félmegoldás, ahol működik, itthon meg a Gaskó féle állóvíz az olyan, mintha nem is lennének) és nem vagyok ilyen értelemben része és felelőse annak a gazdasági tevékenységnek? Ha öltönyösék csak havi 70.000-ret hajlandóak fizetni, a magyar társadalom 70%-a meg elmegy ennyiért dolgozni ahelyett, hogy rájuk gyújtaná a kócerájt, onnantól hol az én döntésem? Verhetni verhetem az asztalt, van helyettem 100 másik, a munkahelyek pedig szűkösen állnak rendelkezésünkre.

Ádámka Auditore 2012.10.28. 11:27:55

@Jani haverja: Napi 1-2 órát dolgozni lumpenség, ne essünk már túlzásokba. A 8 óra munkával (szükség esetén 10 vagy 12 max szökőévben egyszer), nyolc óra pihenéssel, nyolc óra szórakozással fémjelezett keret nekem tökéletes. Ennél kevesebb, de több sem igazán kell. Akkor most lusta vagyok?

Ádámka Auditore 2012.10.28. 11:32:46

Egyébként az emberi garanciákban bízni szintén komcsi dolog. Ők hittek abban, hogy majd idővel "kifejlődik" a szocialista embertípus és mindenki boldog lesz meg mindenki szeretni és támogatni fogja a másikat. Fenéket. Ennyire lesznek majd maguktól karitatívak az átlagemberek is.

Ádámka Auditore 2012.10.28. 11:47:52

@Jani haverja: Nem neked kell finanszírozni. Ahhoz egyetlen fillére sincs szükség, hogy más legyen a gazdasági mentalitás. Ha például van két cég Heves megyében, akik nem ész nélkül versengenének, hanem kölcsönösen együttműködve fejlődnek, akkor már egyből ott a munkahely és a lehetőség, hogy a saját szülőföldemen maradjak. Ha nem az öltönyös gennyzsák 4. Audijára költenének bizonyos összeget, hanem mondjuk bankokba tennék az ott dolgozók, akik idővel összefogva esetleg abból új munkahelyeket is tudnak teremteni mennyivel több esélyem lenne ott maradni? Hány forintodba kerül ez neked? Nem kötelező senkit támogatni, ha meg tud állni a saját lábán. Ja, hogy kaphatnak esetleg állami támogatást a befizetett adókból? Te is kaphatsz, ha szükséged van rá és tudod teljesíteni a jogszabályi és pályázati feltételeket. (Tudom, ez is normális országban...) Kérni én sosem fogok, mert tudom, hogy úgysem kapok soha senkitől semmit. Ha viszont az egyik kinyírja a másikat vagy szétbasszák, csak mert jobban megéri, (elég gyakran előfordul eme csodás rendszerben) akkor máris szedhetem a sátorfámat.

A szakmát sem te fizeted. Nem azt mondtam, hogy alapíts a pénzedből meg az adóforintokból elég múzeumot ahhoz, hogy én ott elhelyezkedhessek régészként, meg nem azt mondtam, hogy finanszírozz elég kutatást ahhoz, hogy mindnek legyen dolga. Annyit mondtam csak, hogy legalább az esély meglegyen erre: Ha nem jönne össze a régész PHD és mondjuk történetesen utána recepciósként kellene dolgoznom havi 300.000 HUF-ért hasonló árak mellett, nem ennek a pénznek a háromszorosáért kutatni, akkor már nincs semmi baj. Ha viszont meg se meri az ember próbálni, mert ha nem jön össze, akkor rabszolgamunka, csövezés és megaláztatás lesz csak a sorsa, az már baj. Érted mi nekem a problémám?

Ádámka Auditore 2012.10.28. 11:53:28

Miért olyan nagy bűn, ha valaki nem fosztogató adóztatás vagy "önkéntesség" és "jótékonykodás" formájában akarja visszaosztani azt, amit a piac igazságtalanul és értelmetlenül osztott el, hanem eleve olyan jól működő gazdasági mechanizmusokat szeretne, amik jól és igazságosan osztanak el, és ami után már csak minimális korrekciókra lenne szükség akár adóztatás, akár önkéntes szolidaritás formájában?

Ádámka Auditore 2012.10.28. 11:57:50

Ha nem hiszed el, hogy van más, mondok neked egy nagyon egyszerű példát. Nézd meg Michael Moore-nak a Capitalism a Love Story c. dokumentumfilmjét és fejtsd ki nekem, hogy mi a kifogásod az ott bemutatott péküzemmel szemben és az mennyivel terhelne meg téged? Igaz ha az nem tetszik, hogy ott a tőketulajdonos nem kiskirály, azzal nem tudok mit kezdeni.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.10.28. 12:12:00

Hidd el, csak akkor lesz jó világ Magyarországon, ha az emberek megtanulnak magukról gondoskodni, meg a közvetlen környezetükről (ebben benne vannak az alulról szerveződő önkéntes szervezetek). Sajnos amíg nagyok az adóterhek, ez nem fog menni, az embereknek se pénze, se ideje, se kedve nem lesz erre.

Magyarországon nem azért alacsonyak a munkabérek, mert gonoszak a multik, és csak ennyit hajlandóak fizetni, hanem két okból:
1./ Nagyon magasak az adó és járulékterhek, tehát a multinak nagyon drága a munkaerő, főleg a termelékenységéhez képest még akkor is, ha gombokat fizet a dolgozónak.
2./ Az előbbiből következik, hogy nem sokan ruháznak be manapság Magyarországon, éppen ezért nagyon kicsi a foglalkoztatottság, éppen ezért a multi megteheti, hogy gombokat fizessen.

Ezt pont úgy lehet megoldani, hogy brutálisan csökkenteni kellene az adó- és járulékterheket. Ez persze azt hozza maga után, hogy az állam nem költ mindenféle olyan dologra, ami neki nem a feladata, mert nem lesz miből. Az embereknek viszont több pénze lesz, és tudnak miből adni a rászorulóknak, és lesz is kedvük hozzá.

A hangulatváltozásos példád az csak 1 emberre igaz. Ha sok emberről beszélünk, akkor mkindig előfordul az, hogy ha éppen Te összeveszel a barátnőddel, és ezért bánatos vagy, egy másik ember meg éppen kibékül, vagy éppen megtalálja az igazit, és boldog, és segít helyetted. Ez a nagy számok törvénye.

Egyszer gyere ki ide Albániába vagy két hétre, nem egy drága ország. Nézd meg itt az útkereszteződésben kolduló cigányokat. Hihetetlen mennyiségű autós ad nekik pénzt, annak ellenére, hogy tudják, hogy a cigány koldusmaffia éppen úgy elveszi tőlük, mint Magyarországon, tehát ezzel nem segítenek igazából, és mégis adnak. A cigány koldusmaffiát meg sehol nem lehet a hatóságoknak teljesen és ténylegesen felszámolni sajnos, mert annyira zárt világ, hogy a hatóságok mindenhol csak a felszínt tudják kapargatni.

Pedig ez az ország nem Szerbia. Itt SOHA nem fordulhat elő az, mint Szerbiában, hogy ha a koldusnak nem adsz pénzt, akkor megkarcolja a kocsidat. Itt ha ez történne, akkor a mögötted álló autós észrevenné, kiszállna, és biztosan eltörné a koldus kezét. Mert ennyire figyelnek az emberek egymásra. Ezek ellenére a koldusnak mégis adnak.

Én egy adott önkéntes segélyszervezetben szoktam segíteni, főleg abban, hogy a saját autómmal segélyeket viszek ki a rászorulóknak, cigányoknak is, de nem pénzt, hanem élelmet-ruhát.
Aztán csinálok mást is, ami tulajdonképpen nem segélyezés: most itt például többek között azt szervezem, hogy a közvetlen lakókörnyezetünkben csinálni kellene egy kis speciális élelmiszeripari üzemet egy adott speciális technológiával. De ezt nem üzleti érdek nélkül szervezem, tehát nem jótékonyságból, ebből én is hasznot remélek. Be lehet szállni itt ebbe bárkinek, és annak arányában részesül a haszonból. A másik haszna pedig az lenne, hogy a környékbeli asszonyoknak lenne stabil, napi 4 órás munkája. Ugyanis itt nem divat az asszonyoknak 8 órában dolgozni, mert akkor nem jut idő a családra. Természetesen azok a családok is beszállhatnak ebbe, ahol a feleség később ebben az üzemben akar dolgozni, akkor kap fizetést, meg nyereségrészesedést is, de nem kötelező anyagilag beszállni. A helyi önkormányzattól csak egy használaton kívüli épületet kérek, azt sem ingyenbérletbe, hanem a felújítás költségét szeretnénk lelakni, és ezért nem fizetnénk egy darabig bérleti díjat.

Az ilyenek nagyon mennek itt, megvan a kis közösségekben a bizalom, és nem az államtól várják el a segítséget. Ugyanakkor mivel kicsik az adók, a multik is tömegével fektetnek be ide, ezért aztán fejlődik is a gazdaság. Tudtad pl. hogy az olasz árutőzsde gyakorlatilag itt van Tiranában? Mármint úgy, hogy Olaszországban dolgoznak kb. 50-en, itt meg 600-an, és egy tenger alatti kábel köti össze őket. Ezért az olaszoknak megérte még egy modern irodaépületet is felhúzni, mert itt kisebbek az adók, és kevesebb maga a munkabér is, mivel az árak is alacsonyak, szintén az alacsony adóknak köszönhetően.

Ezért fejlődik itt a gazdaság. Viszont az állam nagyon kevéssé segít bárkinek.
Azt viszont elfelejtettem leírni, hogy miért van egy NAGYON NAGY HÁTRÁNYA az állami segítségnek. Az államnak kritériumokat kell meghatározni, hogy kiket segít, és hogy. Ha megfelelsz a kritériumoknak, akkor kapsz segítséget, ha nem, akkor meg nem. Viszont az emberek élethelyzete különböző, és ezt az állam nem tudja felülről kezelni. Az alulról szerveződő önkéntes szervezetek viszont igen, mert azok mindenkivel külön-külön foglalkoznak.

Tipikus példa erre a Jobbiknak az a gondolata, hogy a cigányoknak természetben kell adni a segélyt, mert különben elisszák. Igen az állam ezt csak így tudja megoldani, hogy általánosít MINDENKIRE. Az alulról szerveződő önkéntes szervezetek pedig pontosan tudják, hogy kinek és mit kell természetben adni, és kinek jobb, ha pénzt kap, valamint azt is tudják, hogy ha valaki csak papíron szorul rá a segélyezésre, mondjuk állami kritériumok alapján, de valójában egyáltalán nem szorul segélyre. Az ilyen dolgokra az állam alkalmatlan, illetve alkalmas valamennyire, de csak iszonyatosan pazarló módon, mert felülről szerveződő, és nem önkéntes dolgot csinál.

És még egy dolog: az emberek legalább 90%-a becsületes, és jóindulatú, egészen addig, amíg a politikusok el nem rontják őket. Egy normális társadalomban ez a 90% pedig rákényszeríti azt a maradék 10%-ot is, hogy hasonlóan viselkedjen. Magyarország sajnos az irigy emberek társadalma, és ez nem is fog megváltozni addig, amíg kollektivista rendszer lesz ott.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.10.28. 12:14:57

@Ádámka Auditore: Munkamennyiség: Nem vagy lusta a 8 órás elképzeléseddel, de hagyd meg a szabad választást a másiknak, hogy többet, vagy kevesebbet akar dolgozni. Természetesen úgy hagyd meg a választást a másiknak, hogy nem Neked kell vállalnod ennek az anyagi következményeit, hanem az illetőnek.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.10.28. 12:16:24

@Ádámka Auditore: Pont nem komcsi dolog bízni az emberi garanciákban.
Komcsi dolog viszont abban bízni, hogy az emberi garanciákat felülről, és kötelezően meg lehet szervezni.

Komjaga · http://szabotazs.blog.hu 2012.10.28. 12:22:42

Ugyan srácok! Az időjárás államosítása teljesen logikus dolog, egy nagy terv része amitől az IMF hirdetések, Orbán Cézanne beszéde, Kerényi Könyvtára a kerettantervből kihúzott ellenzék, vagy általános választás is értelmet nyer: a NER új bestseller sorozata:

"Nem érti, kormánya miért kezdi el az adófizetők pénzén átírni a történelemkönyveket, kihúzva azokból az alapvető szabadságjogokat, az általános választásokat, vagy az ellenzéket? Hogy hogyan lehet grandiózus könyvtárakat kinyomtatni a közös pénzből amit „a kormány ajánl hívei és leendő hívei számára, a békemenet résztvevőinek” a kormany.hu-n? Nem érti, hogy miért kell egy kiállításmegnyitón lealázni az adományozó országok képviselőit, miért buli ismét kipenderíteni az ajtón az IMF-t, vagy államosítani a meteorológiát? Akkor Önnek a magyar fülkeforradalom legfrissebb bestseller sorozatára van szüksége! A kormány új kódjára és az azt rejtő mondatokra, melyek a racionális elmét elvezetik a Kedves Vezető ha nem is magasabb rendű, de legalábbis párhuzamos világába: az Orbán Viktor és a Cézanne-kód, a Kerényi Könyvtár-rejtélye, valamint a Habony Árpád: Kokit adtam Irina Ivaschenkonak olyan alapművek, melyek egyből koherenssé teszik a hazai káosz recepcióját."szabotazs.blog.hu/2012/10/28/az_imf-balhe_orban_es_a_cezanne-kod_rejtelye#more4874701 muhahaha :D

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.10.28. 12:36:31

@Ádámka Auditore: Én ezekben nem hiszek.

Én nagyon régóta vállalkozásból élek, SOHA nem kaptam állami támogatást, még adókedvezmény formájában sem, igaz, nem is kértem soha. Viszont nem is szeretném másnak az állami támogatását kifizetni. Ha valakin segíteni akarok, azt megteszem magam, minek ehhez az állam.

És hidd el, verseny nélkül nincs fejlődés. Én éltem totális kollektivizmusban (a Kádár-rendszerben) 21 évig. Nagyon nem kívánom vissza. Amikor 21 éves voltam, akkor volt a rendszerváltás. Azért nem mentem külföldre, mert bíztam benne, hogy jobb lesz Magyarországon. Miután még 20 évig nemhogy jobb lett, hanem rosszabb, mert a politikusok az összes lehetséges hibát elkövették, amit csak lehetett a kapitalizmusra való áttérési próbálkozás során, ezután azt láttam, hogy a társadalom többsége visszakívánja a Kádár-rendszert. Igen, a jobbik is, még ha kommunistaellenes dolgokat is hangoztat. Na nekem ebből lett végleg elegem, és leléptem egy emberközeli "vadkapitalista" társadalomba, ahol a munkának értéke van, a gazdag embert tisztelik (én nem vagyok gazdag), mert tudják, hogy csakis a gazdag ember fog munkát adni, és nem az állam a munkahelyteremtő programjaival. Itt egyáltalán fel sem merül olyan hülyeség, hogy valaki szegény ember irigyli egy gazdag cégtulajdonos negyedik Audiját. Ugyanis tudja a szegény ember is, hogy éppen az a negyedik, vagy akárhányadik Audi, meg az a csodálatos palota, ahol a cégtulajdonos lakik, az a hajtóerő arra, hogy a cégtulajdonos minél többet beruházzon, és minél hatékonyabban termeljen, mert ezek a dolgok akkor vannak meg. Nem mindenki alkalmas cégvezetésre. Ha a dolgozók belepofázhatnának egy cég irányításába, és főleg a saját fizetésük nagyságába, az a cég abban a pillanatban csődbe menne. A dolgozók csak indirekt módon szólhatnak bele a fizetésük nagyságába, magyarul, ha kevésnek érzik, akkor elmennek máshova. Persze ehez az kell, hogy legyen másik munkahely, ahova el lehet menni. Másik munkahely meg csak akkor van, ha kicsik az adók, azaz fejlődik a gazdaság. A kereslet-kínálat törvénye a munkahelyekre is igaz! Ha sok a munkahely, és kevés a dolgozó, akkor a dolgozók sokat eresnek. Ha kevés a munkahely, és sok a dolgozni akaró, akkor a dolgozók még akkor is keveset fognak keresni, ha az állam beleavatkozik a folyamatokba, sőt, annál kevesebbet fog a dolgozó keresni, minél jobban beavatkozik az állam.

Még egy példa:
Magyarországon ha egy átlagembernek a szomszédja hirtelen vesz egy Porschét, akkor az átlagember egyből azon kezd el filózni, hogy biztosan nem tisztességes úton szerezte meg rá a pénzt. Pedig lehet, hogy az illető örökölte, nyerte a lottón, vagy éppen évtizedekig erre spórolt, mert fontos neki. Ezért aztán az átlagember rosszat kíván az ilyen szomszédnak, lehet, hogy még az adóhatóságot is kihívja rá.
Az USA-ban, vagy Svájcban, vagy éppen itt Albániában éppen a fordítottja van. Itt az átlagember örül, ha a szomszédja hirtelen Porschét vesz, több okból is. Egyrészt azért, mert jó tudni, hogy a szomszédnak, egy közeli ismerősömnek jól megy. Másrészt ebből fakadóan eggyel több pénzes emberre tudok számítani, ha esetleg valamikor anyagi bajban leszek. Harmadrész pedig azért, mert a házam értéke is nő attól, hogy a szomszéd ház előtt Porsche parkol, mert lám a nagyon gazdag ember is szeret ezen a környéken lakni:)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.10.28. 12:42:19

@Ádámka Auditore: Ezek szerint Te azt feltételezed, hogy az emberek igazságosabban tudják elosztani a javakat, mint a piac.

Egy kérdésem lenne: KI határozza meg, hogy mi az igazságos, és KI határozza meg, hogy kinek mennyi kell. Mindig ezen buknak el a kollektivista eszmék.

Egyébként meg sajnos a világban nincsen igazságosság. Nekem például nagyon rossz énekhangom van. Hiába szeretnék énekes lenni, soha nem lehetek az. Nem is vagyok különösebben erős testalkatú, tehát súlyemelő és birkózó sem lehettem volna. Ez aztán az igazságtalanság.

Viszont meg tudok verni játékban egy tetszőleges sakkbajnokot, valamint egy tetszőleges teniszbajnokot, mivel ehhez tehetségem van. Persze csak azzal a kitétellel, hogy a sakkbajnokot teniszben verem meg, és a teniszbajnokot pedig sakkban :)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.10.28. 13:18:54

@Ádámka Auditore: Az a kifogásom a péküzemmel szemben, hogy tönkre fog menni. Ez tulajdonképpen nem kifogás, hanem tény.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.10.28. 13:34:59

@Ádámka Auditore: Ilyen "jól működő gazdasági mechanizmusok" eddig a világban mindig csak alulról szerveződően és önkéntesen jöttek létre.
Ellenpélda nincs eddig. Valószínűleg nem egy magyar párt fogja megteremteni azt a kivételt, ami erősíti a szabályt, és megcsinálni egy felülről, kötelezően szervezett "jól működő gazdasági mechanizmust".

Ádámka Auditore 2012.10.28. 14:34:45

@Jani haverja:

Először is hálás köszönetem a válaszokért, rengeteget tanultam tőled és nagyon pozitívan csalódtam. Csak a legfontosabbal, mert még napokat lehetne erről beszélgetni, de az idő szűkös.

"Ezt pont úgy lehet megoldani, hogy brutálisan csökkenteni kellene az adó- és járulékterheket. Ez persze azt hozza maga után, hogy az állam nem költ mindenféle olyan dologra, ami neki nem a feladata, mert nem lesz miből."

Igen, ez így logikus is. Az itteni elvonási szintet minimum a felére. Máshol ennek a feléből nem hogy libertariánus államot, de nagyon komoly és működő jóléti államokat építenek fel. Ha növekedési pályára áll a gazdaság, onnantól nem is lesz szükség ennyi pénzre, mert az emberek egyre inkább önellátóvá válnak. Ha van elég jövedelmem a saját munkámból, nem vagyok rászorulva semmiféle állami dotációra. Itt csak annyiban tér el a véleményünk, hogy a magyar gazdaságban a magas adóknál sokkal mélyebb problémák is vannak meg persze arra is figyelni kell majd, hogy ésszerű legyen az átmenet és ne pusztuljanak bele azok, akik ténylegesen rászorulnak. Fokozatosan, az állampolgárokat ésszerűen és progresszív módon terhelve kell ezt keresztülvinni majd egy Magyarországot a sz*rból kihúzó kormánynak.

A multik: Szerintem maga a multi már csak a mérete, piaci befolyása (ne ringassuk magunkat abba az illúzióba, hogy itt tökéletes verseny folyik) és mobilitása miatt is képes arra, hogy leszorítsa az árakat ha úgy áll érdekében, ezáltal nehezebb helyzetbe hozza mondjuk a köréjük felépülő magyar KKV szektort, az pedig, amit ő ezen nyert, folyik is kifelé külföldre. Én legalábbis így látom, de ha neked más tapasztalataid vannak, nagyon szívesen elolvasom, amint odajutok.

Én amiatt aggódok még, hogy a te terved - ami nem rossz, nem elutasítandó - pont a multik mobilitása miatt bukna meg. Ha több jön ide, nagyobb lesz a konkurencia, akkor megtehetik minden további nélkül, hogy elmennek oda, ahol nagyobb az ő piaci befolyásuk, aztán megint ott vagyunk, ahol a part szakad. Ahol jobban "megéri" nekik. Ezért mondom én, hogy ezek olyan globális problémák, amit nemzetállami kereteken belül szerintem képtelenség orvosolni, inkább a nemzetközi kereskedelmi jognak kellene egyszer és mindenkorra rendezni a kérdést. Nekem van egy olyan elvi vonalam, hogy még a klasszikus, nemzeti keretek közt megvalósuló kapitalizmus korában feltárt közgazdasági mechanizmusok már kevesek a globalizált világban. A nyakam nem tenném rá, hogy helytálló, de így érzem.

"Aztán csinálok mást is, ami tulajdonképpen nem segélyezés: most itt például többek között azt szervezem, hogy a közvetlen lakókörnyezetünkben csinálni kellene egy kis speciális élelmiszeripari üzemet egy adott speciális technológiával. De ezt nem üzleti érdek nélkül szervezem, tehát nem jótékonyságból, ebből én is hasznot remélek."

Ezzel nincs is semmi baj, sőt ha normális körülmények közt munkát adsz, rengeteget segítesz vele magadon is és másokon is. A magánérdek és a közérdek számos esetben egybeeshet, ebben mindenképp igaza van a gazdasági liberalizmusnak. Egészséges módon miért ne lehetnénk önzőek? (Persze vannak bajok és van amikor ez a kettő nem esik egybe, olyankor viszont már lépni kell az államnak szerintem sőt ott lehetne meghúzni egy határvonalat, hogy mit érdemes államosítani és mit nem. Pl. itt az időjárás-előrejelzésnél én nem látok különösebb indokot, a béna indoklás pedig nem igazán győzött meg, ellenben a profit alapon működő posta, egészségbiztosítás , egészségügy vagy büntetés-végrehajtás már a halálom. )

" A másik haszna pedig az lenne, hogy a környékbeli asszonyoknak lenne stabil, napi 4 órás munkája. Ugyanis itt nem divat az asszonyoknak 8 órában dolgozni, mert akkor nem jut idő a családra. Természetesen azok a családok is beszállhatnak ebbe, ahol a feleség később ebben az üzemben akar dolgozni, akkor kap fizetést, meg nyereségrészesedést is, de nem kötelező anyagilag beszállni. A helyi önkormányzattól csak egy használaton kívüli épületet kérek, azt sem ingyenbérletbe, hanem a felújítás költségét szeretnénk lelakni, és ezért nem fizetnénk egy darabig bérleti díjat."

Hát az ilyen munkáltatót van is miért tisztelni és tényleg szívesen dolgoznék ilyen helyen. Minden elismerésem és nagyon sok sikert kívánok hozzá.

"Ezért fejlődik itt a gazdaság. Viszont az állam nagyon kevéssé segít bárkinek.
Azt viszont elfelejtettem leírni, hogy miért van egy NAGYON NAGY HÁTRÁNYA az állami segítségnek. Az államnak kritériumokat kell meghatározni, hogy kiket segít, és hogy. Ha megfelelsz a kritériumoknak, akkor kapsz segítséget, ha nem, akkor meg nem. Viszont az emberek élethelyzete különböző, és ezt az állam nem tudja felülről kezelni. Az alulról szerveződő önkéntes szervezetek viszont igen, mert azok mindenkivel külön-külön foglalkoznak."

Figyelj, én már a jogi tanulmányok során is számtalanszor találkozok azzal a problémával, hogy annyira változatosak az élethelyzetek, hogy fizikai képtelenség objektív módon leszabályozni előre a dolgokat. Miután meg megyek dolgozni, ebbe fogok beleőszülni.:) Ha mindent objektíven, egzakt módon előre leszabályoznánk, akkor a jog és a valóság közt hatalmas szakadék tátongana. Annyi variáció van, hogy egyszerűen fizikai képtelenség és a böhöm vastag kódexek pedig nagyon lassúvá tennék vagy ellehetetlenítenék a hatékony jogalkalmazást. Az a kodifikációs technika is csőd, ami több ezer oldalas kódexben össze akar foglalni minden lehetséges élethelyzetet. Az Allgemeines Landrecht nevű volt porosz PTK a mai napig elrettentő példa.:) Aztán akkor még a summus ius, summa iniuria problémájáról, a ius strictum betűjén túlmutató igazságos döntésekről és a mögöttük meghúzódó jogon túli értékek és társadalmi célok megvalósulásáról szó sem esett. Szóval ez így igaz. Viszont megvannak azok a jogtechnikai megoldások, melyekkel a felmerülő új élethelyzeteket kezelni lehet. A döntési szabadság keretein belül három féle főbb jogkörről beszélhetünk: Mérlegelés, méltányosság és a diszkrecionális jogkör.

Mérlegelésről akkor beszélünk, mikor ugyanazon tényállás mellett a jogalkotó többféle döntést is jogszerűnek fogad el, amit általában vagy döntési alternatívák meghatározásával, vagy határozatlan jogi fogalmak használatával érhet el.

Tehát már nem úgy gondolkodunk, hogy pl. objektíve meghatározzuk, hogy pl. azok jogosultak az ellátásra, akiknél a családban az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj legkisebb összegének a kétszeresét, hanem csak annyit mondunk, hogy x ellátás a szociálisan rászorulóknak jár, nem határozzuk meg a rászorultság fogalmát és kritériumait, hanem majd az eljáró hatóság (pl. a jegyző) mérlegel. Persze ez a döntés nem lehet önkényes, mert megalapozott tényállásra kell épülnie, illetve olyan indokolást kell tartalmaznia, amely magában foglalja a mérlegelés alapjául szolgáló körülményeket, továbbá azok okszerű mérlegelését. Én magam is azon a szakmai állásponton vagyok, hogy a szociális jognak nagyobb mérlegelési szabadságot kellene biztosítani, sokkal rugalmasabbnak kellene lennie és pont ez lenne az a jogterület, ahol minél inkább, egészséges mértékben mellőzni kellene az egyébként kívánatos szigorú objektivitást. Csak persze mindig jönnek az ellenérvek, hogy akkor nehezebben tervezhető lesz a költségvetés meg jogállamiság über alles...Túl sok itt a jogpozitivista vaskalapos.

A méltányossági jogkör annyiban különbözik a mérlegeléstől, hogy a jogszabály – mintegy főszabályként – meghatározza ugyan, hogy a jogalkalmazó szervnek milyen tartalmú határozatot kell hoznia, egyszersmind azonban felhatalmazást ad a főszabálytól különös méltányosságból való eltérésre. A jogszabály általában esetenként meghatározza a méltányossági okokat, de az is előfordul, hogy azok taxatív felsorolása az adott ügykategóriában nem lehetséges.
A méltányosság tehát nem a jogszabálytól, hanem a főszabálytól (általában jogszabály alapján) történő eltérést, illetve ennek lehetőségét, bizonyos feltételek mellett kötelezettségét jelenti. Ez mindig az adott szerv lehetősége, bizonyos esetekben kötelessége, mindig az ügyfél érdekében történik, jogállamban szinte mindig a hatásköri szabályozásban történő méltányossági szempontok alapján eltérnek a főszabálytól, eltekintenek bizonyos jogkövetkezmények érvényesítésétől. Jellemző még rá, hogy nagyon sok esetben csak magasabb szintű közig szerv gyakorolhat méltányossági jogkört, tehát ismét végig kell járni hozzá a vogon bürokrácia lépcsőfokait.

A diszkréció pedig a jogi szabályozás hiányában, vagy a jogi szabályozás ellenében, vagy esetleg nagyon-nagyon laza és tág jogi korlátok közt (bár pont az a diff. spec. itt, hogy ne legyenek jogi korlátok, hanem szabadon cselekedjen az adott szerv) teljesen szabad belátáson alapuló cselekvést jelent. A közigazgatás jogi kötöttsége és a jogállami követelmények miatt ritka, mint a fehér holló, inkább rendkívüli jogrendben jellemző.

Szóval kezelni lehet valamennyire, de tényleg az önkéntes segítség a leghatékonyabb. Én örülnék a legjobban, ha ennek itthon lenne kultúrája, de a magyar emberek egyszerűen nem olyanok és erre valahogy alkatilag képtelen a többség. Kevés fecske meg nem csinál nyarat szerintem, de ne legyen igazam.

Ádámka Auditore 2012.10.28. 14:56:49

"Ezek szerint Te azt feltételezed, hogy az emberek igazságosabban tudják elosztani a javakat, mint a piac."

Is-is. Mikro szinten inkább az emberek és a tervezés, makro szinten meg inkább a piac.

"Egyébként meg sajnos a világban nincsen igazságosság. Nekem például nagyon rossz énekhangom van. Hiába szeretnék énekes lenni, soha nem lehetek az. Nem is vagyok különösebben erős testalkatú, tehát súlyemelő és birkózó sem lehettem volna. Ez aztán az igazságtalanság.

Viszont meg tudok verni játékban egy tetszőleges sakkbajnokot, valamint egy tetszőleges teniszbajnokot, mivel ehhez tehetségem van. Persze csak azzal a kitétellel, hogy a sakkbajnokot teniszben verem meg, és a teniszbajnokot pedig sakkban :)"

Nem, persze. Nekem ott kezdődne az igazságos berendezkedés, hogy:

1. Lenne alkalmad kipróbálni mindig, hogy miben vagy igazán jó az anyagi ellehetetlenülés veszélye nélkül. Csövesként vagy ha meg sem mernéd próbálni, mert az ellehetetlenülés veszélyével jár, akkor nem jönnél rá, hogy te jó teniszező és sakkozó vagy.

2. A társadalomnak és az államnak nem az lenne a legfőbb célja, hogy szociális függőágyat biztosítson neked, hanem az, hogy rágyere, te a sakkozásból vagy a teniszezésből tudod a lehető legtöbbet profitálni és ehhez minden szükséget megadjon neked.

Jelenleg ott tartunk, hogy ha te rájössz menet közben, hogy rossz énekes vagy és nem tudod eladni a lemezeidet (ami normális körülmények közt nem bűn, nem haszontalanság, nem tragédia, nem igazságtalanság, elvégre nem superman-ek vagyunk, tőlem se várj még csak emelt szintű matek vagy biológiai érettségi 5-öst sem, nemhogy reálos egyetemi szakot) akkor, kész véged. Nem lesz lehetőséged utána arra, hogy bent maradj a "cselekvőképes és felfelé is nyitott társadalomban" és kitapasztalt, mire vagy jó. (értsd ettől te nem fogsz olyan nyomorba kerülni, hogy többet esélyed se legyen kipróbálni a teniszezést meg ne legyen időd fejlődni ezen a téren). Lehet azzal jönni, hogy erre ott a gyerekkor, de az élethosszig tartó tanulás európai trendjével ez igencsak ellenkezne.

Ádámka Auditore 2012.10.28. 15:01:07

Mit vesztett volna a világ, ha annak idején azt mondják ennek a tagnak, hogy dadogós szerencsétlenség vagy, eszedbe se jusson megpróbálkozni az énekléssel, csak a pénzünket pazarolnád?

www.youtube.com/watch?v=Y2mRA03dWUI

ketroot 2012.10.28. 15:47:57

Ezt a szar időt.

Remélem Viktor dolgozik már az ügyön.

Érik az az egy szavazatom '14-ben.

Ja meg egy esedékes menet is.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.10.28. 16:13:56

@Ádámka Auditore: Én is csak néhány dologra válaszolok, mert tényleg litániát lehetne írni erről.
A multikról: A multikat nem kell utálni, még csak különösen szabályozni sem, szabályozzák ők egymást rendesen. Persze a tisztességtelen piaci magatartást, a kartellezést, a vevők átverését stb. büntetni kell az államnak, de ez nem piacszabályozás, hanem egyszerű RENDFENNTARTÁS (éppen úgy, mint pl. a tolvajok, gyilkosok megbüntetése), és ez az állam tényleges feladata. Ezt se végzi el hatékonyan egyik állam sem, de más megoldást eddig a rendfenntartásra nem találtak ki, mert ha megszűnne az állami monopólium a rendfenntartásban, akkor anarchia lenne magánhadseregekkel.
A KKV-knek meggyőződésem szerint nem kell a multikkal versenyezni. Azokon a területeken ugyanis, ahol a multi meg tudja oldani költséghatékonyabban, olcsóbban az adott dolgot, semmi keresnivalója nincs a KKV-knek. Én sok minden vállalkozással foglalkoztam életemben, de mindig olyan tevékenységet választottam, amit a multi nem tud költséghatékonyan megcsinálni. Nagyon sok ilyen tevékenység van, és nem csak az antik órák javítására specializált vállalkozás, vagy az aranyműves vállalkozás ilyen, hanem az élet minden területén található ilyen piaci rés, ahol érvényesülhetnek a KKV-k, sőt CSAK ők érvényesülhetnek. Magyarországon az a baj, hogy pl. a néhány hektárral rendelkező "gazdálkodó" búzát akar termelni a földecskéjén, és nem érti, hogy állami támogatás nélkül miért nem megy semmire, illetve KÖVETELI az állami és EU-s támogatást. Ez az adófizetőknek nagyon sokba kerül, a komplett EU-nak is ez az egyik nagy baja. Ha ez a gazdálkodó az 1-2 hektárján elkezdene olyant termelni, ami nem gépesíthető, nagyon nagy az odafigyelést igénylő kézimunka igénye (pl. néhány fajta gyógynövény, stb.), mindjárt nem lenne neki konkurencia az a gazdag nagybirtokos, aki több ezer, vagy több 10.000 hektáron búzát termel gazdaságosan. De neki egyszerűbb kimenni tüntetni a támogatásért, és mivel meg is kapja, ezért búzát termel.

Ugyanez a baja a központosított rendszereknek a segélyezésben is: Mindkét félnek, a segélyezettnek és a segélyt osztóknak is érdeke, hogy ez az állapot minél tovább fennmaradjon, esetleg még bővüljön is a segélyezettek köre. Ugyanis az állam által megszervezett segélyezésben alkalmazottak osztják a segélyt. Ha lecsökkenne a segélyezettek létszáma, akkor létszámleépítés lenne a segélyosztók körében, mivel kevesebb lenne a munkájuk. A segélyt kapónak pedig életcéljává válik, hogy az adott kritériumoknak megfeleljen, és ez a segélyezési állapot minél tovább fennmaradjon, mert ez így neki kényelmes, esetleg fél is változtatni az életén.
Írtad azt, hogy vannak olyan törekvések, hogy pl. a jegyző dönthesse el, hogy ki kap segélyt, és mennyit. Ez két okból nem jó: Egyrészt hatalmasra duzzasztja a bürokráciát, mert meg kell mindent indokolni, és ez iszonyat pénzbe kerül, másrészt meg a jegyző ugye nem a saját pénzét osztja, hanem az adófizetőkét. Ezért aztán nincs érdekelve abban, hogy a legjobb tudása szerint ossza szét azt a pénzt (mert ugyanis hogyan jutalmaznád a jegyzőt, milyen kritériumok alapján kapna ezügyben prémiumot?), ez alkalmat ad kivételezésre (haverok, buli fanta), rosszabbik esetben korrupcióra is (a segély egy része visszacsorog a jegyző zsebébe). És hidd el, kis odafigyeléssel, kis munkával minden ledokumentálható hitelesen (tehát az, hogy ki miért és mennyi segélyt kapott), még az is, hogy az ég nem kék, hanem zöld.

Ezzel szemben az alulról szerveződő önkéntes segélyszervezetek a saját pénzüket osztják. Egyrészt értelemszerűen ezért nem adnak olyannak, aki nem szorul rá, másrészt a rászorultak segélyezésénél is az a céljuk, hogy az illető hosszabb távon kikerüljön a segélyezettek köréből. Így aztán nem csak pénzt, ételt stb. kap az illető tőlük, hanem pl. segítséget abban is, hogy találjon munkát. Ennek pedig az a folyománya, hogy a segélyezett is rájön arra, hogy ha ő nem tesz semmit a saját maga boldogulásáért, akkor előbb-utóbb megunja a segélyszervezet, és nem fog segíteni neki, tehát törekszik. Itt abban a szervezetben, ahol én szoktam segíteni, nagyon sok embernek találtak munkát. Többek között van egy néggyermekes fiatal özvegyasszony. Életében nem dolgozott a háztartási munkán kívül, mert a férje eltartotta. Mikor a házuk már majdnem kész lett, a férje autóbalesetben meghalt, A férje volt a balesetben a hibás, így a másik fél kötelező biztosítója értelemszerűen nem fizet. Az államtól filléreket kapnak, a férjnek nem volt magánbiztosítása, tehát onnan sincs pénz. Az asszony 8 általánost végzett, tetejében ott a 4 kisgyerek is. Ez a segélyszervezet először pénzt adott neki, sokszor, relatív sokat, használt ruhákat a gyerekeknek, stb. Közben elkezdett keresni munkát az asszonynak, olyant, amit a semmi végzettséggel, és a 4 gyerek mellett is meg tud csinálni. Nagy nehezen lett is egy takarítónői állás. Az asszony még így is kap a segélyszervezettől pl. ruhákat a gyerekeknek, de pénzt már nem kell kapnia, mert eltartja magát, sőt azóta fizetést is emeltek neki, mert jól dolgozik. És ez csak egy példa a sok közül. Ez a történet pl. egy állami közmunkaprogramban elképzelhetetlen, de elképzelhetetlen egy "vállalkozásfejlesztési" programban is. Az állami közmunkaprogramban pl. azért elképzelhetetlen, mert egyrészt kötelező, másrészt nincs ösztönzője a jobban végzett munkának (így is úgy is ugyanannyit keres az illető), harmadrészt nevetséges béreket adnak ott, amiből nem lehet megélni, és negyedrészt pedig azért, mert a segélyezett a közmunkánál nem érzi, hogy hasznosat csinál. Ez a segélyszervet, akiről a példa szólt, viszont utánament és megkereste az illető asszonynak a lehetséges jó munkahelyet. Itt szempont volt, hogy pl. közel legyen, akkor kelljen dolgozni, amikor a gyerekek iskolában vannak, ne igényeljen a munka szaktudást, stb. És sok munkával, odafigyeléssel lehet is találni ilyen munkahelyet az üzleti életben is, csak ezt egy állami szervezet alkalmazottakkal nem tudja megoldani. Ez a magán segélyszervezet is úgy talált munkát az illető asszonynak, hogy mindenki megkérdezte az összes ismerősét, és nagy nehezen lett egy ilyen munka. Azon felül, nem elég csak munkahelyet találni, főleg olyan ember részére, aki életében nem dolgozott, vagy nagyon régen dolgozott utoljára. Őt még egy jó darabig pátyolgatni kell pszihológiailag, néha a munkáltatót is meg kell kérni, hogy nézzen el bizonyos dolgokat időlegesen stb. Erre egy állami szervezet megint csak nem alkalmas.

Még egy dolog: Én az egészségbiztosítást, a nyugdíjbiztosítást, az egészségügyet, és főleg a postát magánosítanám. DE: úgy magánosítanám, hogy a monopólium esélyét is kizárnám. Pl. itt szidták az államosított magánnyugdíjpénztárakat, hogy kevés volt a reálhozam. Persze, hogy kevés volt, mikor az állam meghatározta, hogy hány %-ot kell befektetni magyar állampapírba. Egyszerűen nonszensz. Az egészségbiztosítás meg miért nem működhetne magán alapon. Ha egyszer a gépjármű felelősségbiztosítás is azóta lett sokkal olcsóbb, amióta verseny van a biztosítók között, akkor az egészségbiztosítás miért ne működhetne így? Olcsóbb és hatékonyabb lenne. Az államnak itt is a rendfenntartás maradna csak, azaz a biztosítottakat becsapó biztosítókkal szembeni fellépés. Röhej, hogy az államnak 1 tényleges feladata lenne (a rend fenntartása), és azt sem tudja még csak elfogadható módon sem megcsinálni Magyarországon, pl. a biztosítókra visszatérve még mindig nem végzi normálisan a munkáját a PSZÁF, mert egyrészt trehány az egész szervezet, másrészt meg nincsen meg egy csomó törvényi feltétele sem a hatékonyabb munkájának.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.10.28. 16:31:08

@Ádámka Auditore: Ebben nincs semmi különleges. Mégiscsak volt rá igény az énekére, de nem állami támogatással lett híres, hanem a saját erejéből. Uhrin Benedek is ezt az utat járta be, csak fokozottabban: olyan szarul énekelt, hogy az már jó :) De ő sem kapott állami támogatást.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.10.28. 16:35:31

@ketroot: Én megoldottam a Viktor helyett a saját időjárási problémámat: Itt most TÉNYLEGESEN 24 fok van, igaz, kicsit felhős, de azért pólóban lehet mászkálni. :)
Nem baj, ne aggódj, majd a meteorológus állami monopólium tanácsára Viktor majd körbeásatja Magyarországot, és délebbre viteti a közmunkásokkal :)

tbb 2012.10.28. 17:45:05

Attól tartok, hogy súlyos tévedés azt remélni, hogy a piaci vetélytársak kiszorítása lényegi bevételnövekedést eredményez majd az OMSZ-nél. Ugyanis a konkurrensek piaci részesedése nem a jobb időjárás-prognózisuknak köszönhető elsősorban, hanem a marketingjüknek. Ami az OMSZ-nek nincs. Egyébként nagyon helyesen. Csakhogy így esély se lesz a magánszektor gründolta vevők becsatornázására. Ezért aztán csak egy megoldás lesz: az Ártisjus modell alkalmazása, azaz minden rádió-, tv- és internetelérés megadóztatása, azon az alapon, hogy e médiákat használva az OMSZ közleményekhez is hozzá lehet jutni. Még megérjük.

Az OMSZ-nek ettől persze egy fillérrel sem lesz nagyobb a büdzséje.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.10.28. 17:57:00

@tbb: Pontosan. De újabb munkahelyeket fog Matolcsy teremteni, mivel kell majd egy csomó ember arra, hogy ellenőrizze ilyen Artisjusos módszerekkel, hogy ki használja az időjárásjelentést és mire. Ebből a bevételből persze az OMSZ-nek nem fog jutni, mert kell az ellenőrző szervezet fenntartására.

Szép magyar megioldás...

picur3ka 2012.10.28. 18:35:43

@Jani haverja:

Na, nezzen bele a kommunistak es a nyilasok harcaba a 40-es evekben, meg fog lepodni, ha nincs hiteles informacioja. Ennyi a kulonbseg koztuk (nagyjabol): az egyik zsido, a masik magyar, ezert agyaljak egymast, a politikajuk nagyjabol ugyanaz.

ketroot 2012.10.28. 18:37:09

@Jani haverja:

Isten segítse Viktorunkat! :D

picur3ka 2012.10.28. 18:37:13

@Ádámka Auditore:

Kiss Adamot udvozolhetjuk? A Mandinerrol, magat a sztar trollt?

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2012.10.28. 20:25:20

Azt írta itt valaki, hogy sokan fogják az OMSZ honlapján megjelenő információt, és pénzért eladják. Függetlenül attól, hogy ki fizet azért, amit ingyen is megkaphat, az megérdemli, az adatokat az OMSZ közpénzből állítja elő, és ezt az EU-ban mindenkinek joga van ingyen felhasználni, csak azt kell megfizetnie, ha a többletszolgáltatást kap, és annak is csak a jogosan felmerülő tényleges költségét. Az EU jogtár (EUR-Lex) és a közbeszerzési felhívások (TED) egyelőre pénzt kér a licenszekért, de ezért tömeges letöltési lehetőséget ad,és ráadásul nemsokára ez is ingyen lesz. A szolgáltatók meg hozzáadott értéket adnak: további keresési lehetőséget stb. És ezellen senki sem tiltakozik, különösen az EUR-Lex, illetve a TED nem. Ezen a modellen kellene a meteorológiának is működnie.

Béla atya 2012.10.29. 15:20:04

Majd jönnek, és begyűjtik a magánkézben levő hőmérőket (a lázmérőket is), akinek pedig szélmsebesség-mérője van, az megy egyenesen a Nemzeti Átnevelő Nemzeti Táborba. Punktum.

süti beállítások módosítása