Skip to content


       Szűrés lista

Visszaélésszerű adatigénylő vagyok és büszkén vállalom

Be kell valamit vallanom: utolsó szar szemét alakok vagyunk mindketten, mert jómagam többször is igényeltem kisebb-nagyobb sikerrel közérdekű adatot, Laspalmas pedig (aligmeremleírni) közel 200 közadatigénylést nyújtott be már...

Nem gondolom, hogy visszaélésszerű adatigénylők lennénk, bár ha igen, büszkén vállaljuk. 
Nem gondolom, hogy leterheltük a magyar közigazgatást, állami cégeket, de ha igen, leszarjuk.
Nem gondolom, hogy anyagilag nem bírta a "szegény" állam az adatok teljesítését, de ha így volt, majd legközelebb jobban gazdálkodnak.
Nem gondolom, hogy bármi problémát is okozott az államnak a közérdekű adatigénylések teljesítése, mert leszarták az egészet, amit tudtak elküldtek, oszt' csókolom.

póló1.jpgNem gondolom, hogy küszködnének az állampolgárok a közérdekű adatigényléssel, ha ezek az adatok megtalálhatóak lennének az állami szervezetek, vállalatok, önkormányzatok honlapján. Miért nincsenek kirakva az adatok, szerződések? Navajonmiért ...
Tessék felmenni random állami vállalatok, szervezetek honlapjaira, és nézzétek meg mi található a "közérdekű adatok" / "üvegzseb" menüpontban. Most mondjam a példát, hogy van olyan állami vállalat, ami azt sem ismeri el, hogy állami volna?

Mert mégis, milyen adatok igényelnek a magyar állampolgárok? Benne van a nevében. KÖZadatokat.
Természetesen aki a KÖZpénzből tömi a pofáját, a családi bukszát, meg a Kajmán-szigeteki bankszámlát, az a közérdekű adatigénylés ellensége.

2013. április 30-ig, vagyis 3 évig bírta a Fidesz-KDNP (csodálkozom is, hogy idáig kibírták), és ma az Országgyűlésben kinyilvánították, hogy Ők a közérdekű adatigénylések ellenségei.

Ezzel azonban mindenki számára le is leplezték magukat, mert ha minden szabályos, minden törvényes, minden forint és pontosan annyi forint amennyi kell oda megy ahová menni kell, kit érdekel, hogy pár öntudatos civil közadatokat igényel?
Ha nem lopok, miért zavarna, hogy kamerát szerelnek a kassza fölé?

A törvényjavaslatot vasárnap terjesztették elő, ma már meg is szavazták. Hiába írt nyílt levelet az Átlátszó, a K-monitor és a TASZ Rogán Antalnak és Navracsics Tibornak, felhívva a figyelmüket, hpgy már az maga alkotmányellenes ("a törvényalkotás eljárása sérti az Alaptörvény 1. cikk (2) bekezdés b) pontját, mivel ez a rendelkezés nem pusztán hatásköri szabály, hanem magában foglalja a törvényalkotási eljárás rendeltetését: a nyilvános, kellő időben történő és körültekintő vitát is"), hogy 2 nap alatt vernek át egy javaslatot. Ez azonban nem hatotta meg a Fideszt.

A törvény legsunyibb pontja:

törvény.jpg

Múlt hét hétfőn nyilvánosságra hozták kik nyertek dohányárusítási koncessziót.
Kedden kirobbant a botrány. Sok fideszes, fidesz-rokon, CBA-s, haver található a listán.
Minden nap jöttek az újabb és újabb mutyihírek az ország minden pontjáról. Egyesek nem átallottak külön blogot szentelni ennek.
Sosem látott összefogással a sajtó és civil egyesületek közös közérdekű adatigénylést adtak be a pályázatok és az elbírálások nyilvánosságra hozataláért.
Pénteken már Orbán és Lázár is kénytelen volt nyilatkozni.
Tudták, hogy úgy fognak járni, ahogy a földbérleti pályázatok esetben, ahol szintén előbb megtagadták az adatigénylést, de első és másodfokon is elveszítették a pert, így ki kell adniuk az összes pályázatot.
Vasárnap gyorsan beterjesztették a közérdekű adatok korlátozásáról szóló törvényt. A folyamatban lévő ügyekre is kiterjesztve.
Hétfőn "megtárgyalták"
Ma megszavazták. A névsort jegyezzük meg.
Este megpihennek, talán még koccintanak is.

Egy olyan törvénnyel mentenék ami még menthető, amit még a Balkánon is csak maximum megsüvegelnének, de beterjeszteni már nem mernének.

Az a véleményem, hogy ezt nagyon elkúrták.
Hogy miért?
1. Trafik. Komolyan megérte az a pár ezer trafik még a 4%-ről 10-12%-ra megnövelt árréssel? Így is maximum milliárdokról van szó, a Közgépnél is több ennél a profit.
2. Nehéz elmúltnyolcévezni, bajnaizni, multizni. Persze próbálkoznak, de aki nem totálisan agyhalott, az pontosan látja, hogy kitalálták, letörvényezték, lepályáztattak, elbírálták.Ők. Nem az elmúltnyolcév.
3. Az EU-ban annyira alapszintű a közérdekű adatok nyilvánossága, hogy nehéz lesz megmagyarázni, hogy ez a törvény melyik más ország törvényében van benne, Kumin Ferenc legyen a talpán, akinek ez mégis sikerül.

fidesz2.jpgfidesz1.jpg

Két hír, az egyik pénteki, a másik a mai.

A mai nap eseményének a fényében olvassuk el a pénteki közleményt, és tegyük fel a NER-emlékfalra:

" ... a kormány megalakulása óta az elmúlt 20 év legintenzívebb korrupcióellenes intézkedéssorozata folyik Magyarországon. Ennek részeként a kormány tavaly döntött arról, hogy Magyarország csatlakozik az OGP-hez és akciótervben rögzítette az ehhez szükséges vállalásait.

Az akcióterv elfogadásával Magyarország tovább erősíti elkötelezettségét a nyílt kormányzás mellett-mutattak rá. Hozzátették: az alaptörvény is kimondja, hogy az országban a kiegyensúlyozott, átlátható és fenntartható költségvetési gazdálkodás elvének kell érvényesülnie, és mindenkinek joga van a közérdekű adatok megismeréséhez és terjesztéséhez.

 ... az akcióterv értelmében a kormány vállalja a költségvetési adatok nyilvánosságának növelését, közérthetőségének javítását.

... fontos cél az is, hogy a közbeszerzési adatok kereshetősége javuljon, azaz a közbeszerezési eljárásokkal kapcsolatos dokumentumok, adatok kereshetők, lekérdezhetők, könnyen azonosíthatók legyenek, ezáltal segítve a nyilvánosság biztosítását.

Fontos vállalás, hogy a köztulajdon hasznosítására és a közpénzek felhasználására kötött szerződések nyilvánossága erősödjön, így az ellenőrzések kiterjednek majd a közzétételi kötelezettségekre is."

Ugye milyen szép? A könnyen is kicsordult, a szívem tele volt örömmel. Mostanáig.

 

Címkék: fidesz kdnp rogán lázár

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr365254426

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.04.30. 14:52:04

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2013.04.30. 22:14:36

Blogmotor, ma nagyon rossz voltál!

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2013.05.06. 17:43:25

Elvileg megcsinálták, tudtok már kommentelni!

halhatatlansenki 2013.05.07. 11:27:28

azert ezt az olaszok akosabban megcsinaltak: nem a kereskedőt ellenorzik adott-e nyugtat vagy sem, hanem a vevoket. Ha nem tud nyugtat, szamlat felmutatni a vevot buntetik meg. Szerintem az elso bunti utan minden vevo kiveri a nyugtat a boltostol... Es mennyivel olcsobb...

süti beállítások módosítása