Skip to content


       Szűrés lista

Kinyírta a kormány a gyógyászati segédeszközök házhozszállítási rendszerét

Június 26-án fogadta el a parlament az újabb egészségügyi salátatörvényt, amely július 5-én jelent meg a Magyar Közlönyben, és másnap hatályba is lépett. Van benne egy - a hivatalosan kommunikáltakon kívüli - fontos változás. Július 6-tól a gyógyászati segédeszközöket forgalmazó cégek (szaküzletek és patikák) posta és futárszolgálat igénybevétele nélkül, csak saját maguk végezhetik a termékek házhozszállítását.

hazhozszallitas.jpg

Indoklás:

indoklas.jpg

Rásky László, az Orvostechnikai Eszközök Gyártóinak és Forgalmazóinak Szövetségének főtitkára a törvény elfogadása után 2 nappal, június 28-án levelet írt Szócska Miklós államtitkárnak. Rásky kiemeli a levélben, hogy "Ez a rendelkezés nem szerepelt az április 18-án közigazgatási egyeztetésre bocsátott, és általunk is véleményezett tervezetben.". Ilyet ugye már láttunk párszor az elmúlt három évben....
Rásky László a következőket is leírta Szócskának címzett levelében:


"A házhozszállítás a gyógyászatisegédeszköz-ellátás körében több okból is kiterjedtebb, mint a gyógyszerellátásban. Az eszközök egy része nagy terjedelmű és súlyú, lényegében műszaki eszköz, vagy olyan terjedelmű csomag (pl. tipikusan a három hónapra kiváltott nadrágpelenkák, kötszerek, sztómaeszközök), amelyek házhozszállítása szükségszerű. Különösen igaz ez a bentlakásos szociális intézményekben élő idős emberek ellátásának körében. Másrészt az eszközöket vagy kipróbálás után vagy a krónikus betegségben szenvedők esetén hosszú idejű használat során ismerik a betegek, a rászorulók, a szociális intézményekben pedig az eszközök használatát szakképzett személyzet segíti. Harmadrészt a gyógyászati segédeszköz boltokban általában egy segédeszköz tanfolyamot végzett eladó áll a betegek rendelkezésére, aki nem lehet képes a házhoz szállítás ellátására is. Figyelemre méltó, hogy a tervezet részletes indoklása semmilyen magyarázatot nem ad a gyógyászati segédeszköz házhoz szállítás jelenlegi bevált rendszerének megváltoztatására.

A hatályos szabályozás megváltoztatása teljesen ellehetetlenítené a segédeszköz-ellátás számos területét, különösen vidéken és a szociális intézményekben. "

Rásky Lászlóval a Kossuth Rádió készített interjút, melyben a főtitkár elmondta, hogy "Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár adatai alapján körülbelül 160 ezer főre tehető azok száma, akik a házhozszállítás valamilyen formájában jutnak hozzá gyógyászati segédeszközhöz. Ezen betegek nagy része szociális otthonokban él, ott az eszközöket – lévén nagy tömegű áruról van szó – szállítmányozó cégek szállítják házhoz. Vannak olyan betegek, akik futárral vagy postai úton kapják meg a segédeszközt, mert olyan helyen laknak, ahol a gyógyászati segédeszköz bolt nehezen elérhető, illetve van egy harmadik csoport, akiknek olyan – mondanám azt, hogy intim – betegségük van, ami miatt nem szívesen jelennek meg a gyógyászati segédeszköz boltban. (...)Azért azt el kell mondani, hogy aki ilyen módon jut a gyógyászati segédeszközhöz, az vagy régóta segédeszköz felhasználó, tehát ismeri a felhasználás módját, vagy például a szociális otthonokban lakó krónikus betegekről van szó, ahol pedig szakképzett személyzet segíti az eszközök felhasználását. (...) A boltos vagy ott van, vagy kiviszi házhoz a terméket. Tehát emiatt sem lehet ezt megoldani. Ami nagyobb probléma, hogy azért a gyógyászati segédeszköz házhozszállítás logisztikai probléma is. Többnyire nagy mennyiségű áruról van szó, amit a gyógyszertár nem tud raktározni, a kisbolt pedig nem tud előre beszerezni, nem tud bizományba átvenni a forgalomba hozótól."

Rásky szerint az Egészségügyi Államtitkárság sem a forgalmazásban részt vevő cégeket, sem a
betegeket nem tájékoztatta a törvénymódosításról és annak következményeiről. Ugyanakkor a Kossuth Rádió kérdéseire az EMMI egy közleményben válaszolt, amelyben azt írják: a gyógyászati segédeszközök házhozszállítási lehetősége nem szűnik meg, és az sem változás, hogy a kiszállítást kizárólag szakember végezheti. Ezzel a jogszabályváltozással biztosítható a megfelelő betegellátás, és a gyógyászati segédeszközök valamint az annak használatával kapcsolatos szakszerű információk átadása.

Az Orvostechnikai Eszközök Gyártóinak és Forgalmazóinak Szövetsége által írt levélre és közleményre semmilyen reakció nem érkezett kormányzati szintről.

Viszont tegnap, július 10-én az OEP kiadott egy 8-ra visszadátumozott tájékoztatót a házhozszállítással kapcsolatos törvényi változásról, ebből kiderül, hogy az új törvényi szabályozásnak megfelelően kívánják az OEP-pel fennálló szerződéseket módosítani.

Összefoglalva tehát: a gyógyászati segédeszközök kb. 160 ezer embert érintő házhozszállításának volt egy évek óta jól működő rendszere, amit a kormány a már megszokott egyeztetés nélküli módon, a szintén standard, álszentnek tűnő indoklással megszüntet.

Mindez ugyanabban a salátában történt, amiben azt is megszavazták, hogy az állam szerez a gyógyszertárakban tulajdonjogot, ha a patikus nem tudja, vagy nem akarja megvásárolni annak – amúgy kötelezően eladandó – 25., illetve 50 százalékos tulajdonhányadát.

A kettőt összerakva az a gyanúm, hogy a gyógyászati segédeszközök éveken át jól működő rendszerének kinyírása a majdan állami tulajdonba kerülő patikák helyzetbe hozása miatt történt. Egy gyógyszertárban eleve több ember dolgozik, tehát a szaküzlettel ellentétben nem kell becsukni a kiszállítás miatt; állami tulajdonossal és az attól érkező tőkével pedig nem lesz gond az új szabályozás végrehajtásához szükséges jármű beszerzése, és a raktározási kapacitás megteremtése sem.

A trafikügy is gusztustalan, de ez még sokkal undorítóbbnak tűnik.

Címkék: társadalom egészségügy pofátlan

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr315400082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gerusz · http://gerusz.blogspot.com 2013.07.11. 11:57:38

Íme a Fidesz-törvénykezés nagy folyamatábrája:
i.imgur.com/CNzwqVD.png

Baradlay- 2013.07.11. 12:06:25

Erről még nem hallottam, de szerintem felesleges előre rettegni. Egyértelműen le van írva, hogy
A forgalmazó továbbra is végezheti a szállítást! Jó reggelt!
Nem vettek el senkitől semmit.

dózsagyörgy 2013.07.11. 12:13:59

Tehát szerinted az normális, hogy a forgalmazók vegyenek fel most hirtelen szállítókat, akiket ki is kell képezni (mert a törvény szerint ez előírás), és oldják meg a komplett logisztikát, amit eddig megcsinált helyettük a futárcég?
Ez egy nagyon gusztustalan dolog, ahogy már megszokhattuk, már csak az a kérdés, hogy vajon véletlenül van-e olyan cég, aki megfelel ezeknek az előírásoknak és ki az és kinek a rokona. Gondolom neki írták át a törvényt.

Baradlay- 2013.07.11. 12:15:41

@tistedur: Gyógyászati szaküzlet vagy gyógyszertár. Szerintem jól olvasom a törvényt. A gyógyászati üzlet meg tudomásom szerint nem patika.
Javíts ki ha tévedek.

dózsagyörgy 2013.07.11. 12:18:38

@Baradlay-: csak költői volt a kérdésem, nem tudom van-e ilyen.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.07.11. 12:36:42

@Baradlay-: Tényleg nem érted? A gyógyászati szaküzlet vagy a gyógyszertár a módosítással nem bízhat meg külsős szállítmányozó céget arra, hogy eljuttasson 6 köbméter pelenkát a fekvőbeteg-ellátóba, mert nem lesz a furgonon szakképzett személyzet, aki elmondaná a szakápolónak, hogy mit kell csinálni.

Vagy pl. ha sztómazsákra van szükséged, akkor is vagy várhatsz arra, hogy a szaküzletnek lesz saját furgonja/triciklije, vagy mehetsz személyesen az üzletbe.

És ez állítólag ésszerű és tisztességes.

Algopirin 2013.07.11. 12:37:58

@Baradlay-: továbbra is aham.
továbbra nem, merthogy eddig nem tette.
szövegértés.

Baradlay- 2013.07.11. 12:41:22

@Counter: Akkor majd az ismerősöm elmegy a boltba, ha a bolt nem tudja kihozni.
Amikor beteg vagyok akkor nálunk is így működik. Sosem hozta ki nekem a posta az algopyrint.

Foresty 2013.07.11. 12:44:11

@Baradlay-: De itt nem algopyrrinről van szó, hanem segédeszközökről. Vagyis oxigénpalack, járókeret, tolószék stb.

Baradlay- 2013.07.11. 12:44:37

Szerintem valaki félreértelmezi a törvényt. Ahogy nézem a szállításnak továbbra is zöld az útja.
A gyógyszertárban is mindig elmondják nekem, hogy hogyan kell szedni a gyógyszert. Inkább a szakképzett személyzettől szeretném tudni, mint egy esetlegesen alkesz futártól.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.07.11. 12:45:34

@Baradlay-: Légy szíves, válaszolj az egyszerűen nem szállítható (méret, tömeg) eszközökre vonatkozó problémákra is. Mert ugye ha egy idősek otthonába megjön a negyedévi felnőttpelenka, az nem egy szatyornyi. Vagy takarékosabb lesz egy alkalmazottat naponta meneszteni a boltba?

Amúgy mi indokolja a kimondott tiltást, ti. hogy ne is hozhassa ki? Hiszen ha a címzettnél szakemberek használják majd fel az eszközt, avagy a beteg maga már jól ismeri a használatát, akkor a tiltás indokául előhozott tájékoztatás vagy szükségtelen vagy – krónikus betegnél pl. – már megtörtént.

Baradlay- 2013.07.11. 12:46:08

@Foresty: Oxigénpalack az annyira egyszerű dolog. A beteg néni majd biztosan tudni fogja hogyan kell használni! Nem kell ide senki aki elmagyarázza neki*

*irónia

Baradlay- 2013.07.11. 12:48:37

@Counter: Negyedévente egyszer kimegy az alkalmazott. Nehogy már ez akkora megterhelést jelentsen.

Nem tudom mi mit miért indokol, nem vagyok szakképzett személy az ügyben. Ezért például én nem is vinném ki sehova az oxigénpalackot.

tryclops 2013.07.11. 12:52:50

@Baradlay-: Még ha lenne szakmai indoka a változatatásnak, akkor is ott van az a körülmény, hogy egyeztetés után besunnyogtak egy olyan módosítót, ami miatt:
a, vagy buktad a forgalmad egy jelentős részét
b, mehetsz furgont venni + felvenni egy sofőrt, akik nem mellesleg a segédeszközökhöz is ért. Ja, mert olyan könnyű ilyen alkalmazottat találni. Tehát inkább két alkalmazott (sofőr+ betanító ember), plusz egy céges autó fenntartása. Mindezt ugyanakkora bevételből mint előtte.

Persze mindezt év közben, felkészülési idő 0. Pont mint a Fidesztől megszoktuk: elkúrtuk a költségvetést, mert Matolcsy nem tud összeadni? Nem baj, kivetünk egy új adót tegnapelőttől. Vagy tavalyelőttől. Vagy visszamenőleges füstadó a honfolglalásig.
Anyjuk büdös picsáját.

tistedur 2013.07.11. 12:55:30

ez most tényleg nem érti vagy nem akarja érteni?!
mindegy, nem érdemes...

tryclops 2013.07.11. 12:56:23

@Baradlay-: Figyu, amelyik néni oxigén palackot redel otthonra, ott nem mellesleg képzett betegápoló is tiszteletét fogja tenni. Rendszeresen. Érted, olyan ember már eleve jár hozzá, aki látott már oxi palackot. Vagy egy otthonban él. Ahol meg 24 órás felügyelet van. Tehát?

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.07.11. 12:56:34

@Baradlay-: Egyelőre sem a szaküzletek, sem az eü. ellátó intézmények nem rendelkeznek áruszállító kapacitással, s nem gondolom, hogy ezt olyan könnyedén ki tudják alakítani saját erőforrásból. Kell hozzá tárgyi eszköz, kell hozzá sofőr.

Miért ne lehessen eü. intézményhez házhozszállítani? Az ottani ellátó személyzet szakképzetlen? Minden alkalommal fel kell világosítani a pelenkacsere hogyanjáról? Vagy egy idült beteg nem tanulta volna már meg ellátni magát a segédeszközeivel?

Mi indokolja a kifejezett és általános betiltást?

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.07.11. 13:02:10

Sőt: még egy szakképzett személyzettel ellátott szállítmányozót sem bízhat meg a forgalmazó, mert az se saját maga vagy a saját alkalmazottja. Pedig akkor aztán volna tájékoztatás.

Tehát nem is a szakképzett tájékoztatást követeli meg a jogszabály, hanem a megbízást tiltja meg. Agyrém.

Baradlay- 2013.07.11. 13:05:11

@Counter: Nem értek ehhez. Csak annyit látok, hogy szállítani azt még mindig szabad csak annyi a szigorítás, hogy jó ha van szakképzett személyzet is.
Miért nem kérdeztek meg olyat aki ért hozzá? Minisztérium?

AFulgens 2013.07.11. 13:08:15

@Baradlay-: valoszinuleg csak trollt etetek, de: "Miért nem kérdeztek meg olyat aki ért hozzá? Minisztérium?" a valasz ott a postban: "Az Orvostechnikai Eszközök Gyártóinak és Forgalmazóinak Szövetsége által írt levélre és közleményre semmilyen reakció nem érkezett kormányzati szintről.".

Amugy meg tenyleg jo lenne szovegertesre ragyurnod. "Csak annyit látok, hogy szállítani azt még mindig szabad csak annyi a szigorítás, hogy jó ha van szakképzett személyzet is." - EDDIG SEM A CEG SZALLITOTT. Hanem kiadta futarcegnek / postanak...

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.07.11. 13:14:18

@Baradlay-: Nem, nem annyi a megkötés, hogy legyen szakképzett személyzet.

Az is tilos, hogy a forgalmazó szakképzett személyzettel rendelkező futárcéget bízzon meg, ugyanis. Vagy a forgalmazó maga szállít házhoz (szerezzen furgont, sofőrt, kísérőt), vagy senki, tehát szakképzett személyzettel rendelkező futárcég SEM szállíthat.

Baradlay- 2013.07.11. 13:24:16

@AFulgens: Úgy értem mirét nem kérdezi meg a vastagbőr? Honnan van az az információ hogy nem érkezett válasz? Mennyi idő alatt nem érkezett válasz? Nem lehet hogy szabadságolások vannak?

tryclops 2013.07.11. 13:24:36

@Baradlay-: Látjuk, hogy nem értesz hozzá. Meg úgy a közgazdasági részéhez sem...

Tehát: Bizonyos forgalom alatt nem éri meg házhozszállítást üzemeltetni, mert nem termeli ki a a kocsi+alkalmazott költségét. DE ha kiadod futárszolgálatnak a melót, akkor a méretgazdságosság már nem a te dolgod, oldja meg a futárcég hogy legyen neki annyi fuvarja amin haszon is marad. Win-win szituáció. Ezen kívül nem elhanyagolható tény, hogy a kiszállítás költségoldalon beállítható a könyvelésbe, egy alkalmazott viszont nem...

A módosítóval meg az lesz az eredmény, hogy egy kellően tőkeerős cég meg fogja tudni finanszírozni a futárkodást, letarolja ezt a piacot, a kicsik meg bukják a forgalmuknak ezt a részét. De ugye éljenek a kis- és középvállalkozások, mi?

Baradlay- 2013.07.11. 13:25:58

@Counter: Rákerestem és itt például Budapest egész területén ingyenesen házhoz viszik!
www.dunafit.com/gyogyaszati-segedeszkozok?page=1

Mégis van kapacitás a szállításra. Szerintem itt félreértés lesz, ennyi az egész.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2013.07.11. 13:27:46

Ez a Baradlay olyan mint a Vidéki, csak ha lehetséges még hülyébb... Vidéki elvből véd mindent, ez a diszhuszár meg egyszerűen nem tudja értelmezni a szöveget, de körömszakadtáig védekezik.

Baradlay- 2013.07.11. 13:28:16

@tryclops: És melyik ez a cég? Én elhiszem neked de akkor mutass valami bizonyítékot.
Ha meg olyan kicsi a cég hogy nem tud vásárolni egy autót akkor lehet hogy nem neki kéne elllátnia az idős beteg embereket?? Lehet hogy már holnap csődbe megy és akkor hogyan lesznek ellátva??
Itt van a kutya elásva!

AFulgens 2013.07.11. 13:28:17

@Baradlay-: Basszus, ok postai utanvettel kuldtek eddig (gyengebbek kedveert innen tudom: www.dunafit.com/vasarlasi-feltetelek) - ezt most mar torveny szerint nem tehetik meg. Ne mondj mar hulyesegeket legyszives.

tryclops 2013.07.11. 13:29:03

@Baradlay-: Ja, szerintem is félreértés:
www.dunafit.com/vasarlasi-feltetelek

"Termékeket postán utánvéttel küldjük el, a díja 1800Ft. Postaköltség változás esetén, szállítás előtt telefonon egyeztetünk.
45.000 Ft feletti vásárlás esetén ingyenes házhoz szállítás."

Baradlay- 2013.07.11. 13:29:32

@Kőmíves Kelemen: Én nem sértegettelek!
Megpróbálom meglátni hogy miről is van szó.

Algopirin 2013.07.11. 13:33:53

@Baradlay-: szerintem te szándékosan nem érted.

Foresty 2013.07.11. 13:35:58

@Baradlay-: "Postai utánvét

Termékeket postán utánvéttel küldjük el, a díja 1800Ft. Postaköltség változás esetén, szállítás előtt telefonon egyeztetünk.
45.000 Ft feletti vásárlás esetén ingyenes házhoz szállítás."

Van kapacitás a szállításra, igen. A POSTÁNAK! NEM A CÉGNEK! Ezentúl viszont a cég nem küldheti postával! Érted már?

tryclops 2013.07.11. 13:36:31

@Baradlay-: Nem tudom melyik cég lesz a nyerő, de van egy olyan érzésem, hogy a Szócskáéknál valaki tudja.

Fogd már fel, hogy ez alapfokú közgazdaságtan: Van x forgalmam, x rezsim, ennyi haszon marad. Most meg év közben lehet átvariálni az egész üzleti tervet, lesz akinek marad annyi tartalékja, hogy meg tudja csinálni, lesz akinek meg ez lesz az utolsó szög a koporsóban.

Mégegyszer: Egy futárszolgálat számlája költségoldalon leírható, egy alkalmazott meg nem. Két alkalmazott (sofőr+szakképzett) meg duplán nem. Pláne, hogy havi két kiszállításra hol érni meg felvenni két embert? Viszont egy futárcéget/postát kifizetni még bőven belefért, és így a forgalmad növelte. Az meg a befizetett adót. Jó, tudom, jó esetben...

Itt mindenki hülye?

Dr. GGG77 2013.07.11. 13:41:04

@Baradlay-: Enrico vagy vidéki volt a régi nicked?

tryclops 2013.07.11. 13:45:04

Egyébként meg: El tudok olyan helyzetet képzelni, amikor jogos előírni, hogy legyen szakképzett ember a helyszínen a kiszállításnál. Sőt, szerintem a Rásky is el tudná fogadni a szigorított előírásokat, ha azok megfelelő egyeztetésen alakultak volna ki.

DE MOST MINDEN kiszállításhoz előírják a szakképzett személyzetet. Érted, menjen ki egy ember 50. alkalommal is, hogy megmutassa, hogyan kell felvenni a felnőttpelenkát. Olyan életszerű, nem? Vagy egy járókeret esetén is jogos szerinted? Én sem értek a témához, de annyi t sejtek, hogy más a veszélyességi foka egy oxigén palacknak és egy pelenkának...

tistedur 2013.07.11. 13:45:33

@Dr. GGG77:ne etessétek a trollt, mert még ideszokik. nem elég már annyi, amennyi van?

tryclops 2013.07.11. 13:51:35

Ja, és a törvény azt sem teszi lehetővé, hogy legyen egy specializált orvosi futárcég, aki leszerződik a forgalmazókkal. Vagy felveszel embert, vagy örülsz hogy luk van a seggeden. Korrekt.
Én értem, hogy 1 millió új állást igértek, és mindent megpróbálnak, de ezzel sem lesz 5 új állás se. A nagyok felvesznek pár embert, a kicsik meg küzdenek majd a túlélésért, és valószínüleg kirúgnak egy-két embert, hogy ellensúlyozzák a kieső forgalmat. Néhány meg lehúzza a rolót.

Baradlay- 2013.07.11. 13:54:54

@tryclops: Közgazdaság részéhez annyit hogy nagyon érdekelne hogy milyen cég az ami nem engedhet meg magának egy autót amivel negyedévente szállít! Lehet autót bérelni is ám.....
Azt le lehet írni a költségekből nem így van?

Baradlay- 2013.07.11. 13:56:18

Nem szeretnék elveszteni néhányan a hasznukat??? Ha már fejleszteni kell az büdös???

Foresty 2013.07.11. 14:01:05

@Baradlay-: Az nem fejlesztés, ha egy céget olyan költségekbe kényszerítenek bele, amit nem tud kitermelni.

Reset Elek 2013.07.11. 14:04:44

Van egy olyan érzésem, hogy ez nem csak a gyógyászati eszközökről szól, hanem egyre inkább a futárszolgálatokról. A M. Kir. Posta folyamatosan veszíti miattuk piacait, amit a gondoskodó állam bácsi nem szeret, mert a csúfgonoszrohadtmultik úgysem adnak annyit, mintha csak maguk közt kellene osztozkodni. Így a betegek jogainak megvédése címén rögtön két helyre lehet majd egyszerre betenyerelni. Lássátok feleim, lesz még olyan törvény ami ez irányba mutat majd!

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.07.11. 14:05:43

@Baradlay-: Semmilyen épeszű cég nem enged meg magának arra autót, hogy negyedévente szállítson: az ugyanis pazarlás. Tudniillik 90 napból 1 napon át termel az autó, 89 napon át meg áll.

Azt a céget, amelyik 90 napból 90 napon át működteti a furgont, azt meg futárcégnek hívják. Na ezeket nem lehet igénybe venni mostantól.

Elég komcsi/bankrabló tempó úgy gondolkodni, hogy "cég? akkor van pénze mindenre, fizessen!".

Baradlay- 2013.07.11. 14:07:55

@Foresty: Aki nem tud 1x 3 havonta bérelni egy autót az nyilvánvalóan nagyon kicsi cég. Az ilyen kicsi cégek meg mondjuk infúzióval ne lássanak el egy kórházat. Kicsit emelkedik a benzinár, tönkremennek és infúzió nélkül marad egy kórház! Ilyen esetben mi van?
Az egészségünk nem játék... Biztos lábakon álló cégek kellenek szerintem.

Baradlay- 2013.07.11. 14:09:04

@Counter: A magyar posta szerintem nem futárcég.

Foresty 2013.07.11. 14:12:53

@Baradlay-: És az MPL az micsoda, fagylaltárus kocsi?!

Algopirin 2013.07.11. 14:12:55

@Baradlay-: nincs nálatok felvétel bame? szerintem ennyiért amennyiért csináljátok, én is lennék ekkora orbitális fasz.

blúdiginipig 2013.07.11. 14:13:14

Baradlay, légy kedves és mondd, hogy csak szivatod a népet, és te egy ilyen ironikus gyerek vagy...

DarthVader 2013.07.11. 14:13:39

@Baradlay-: hát, cimbora, neked magyarázni olyan, mint lónak megtanítani az integrálszámítást.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2013.07.11. 14:14:14

@Baradlay-:

"Honnan van az az információ hogy nem érkezett válasz?"

az Orvostechnikai Eszközök Gyártóinak és Forgalmazóinak Szövetségétől van az információ, de ne foglalkozz vele, magyarázkodj csak tovább

maxval bircaman fȍszerkesztȍhelyettes · http://bircahang.org 2013.07.11. 14:14:52

A nemzeti ügyek kormánya minden lépése a választópolgárok javát szolgálja. A mostanit lépését is beleértve.

Mindenki, aki mást mond vagy terjeszt, az a nemzeti ügyek ellenében folytat aknamunkát.

Az ügy érthetővé tételében várom csatlakozni a nyaralásból visszérkezett Vidéki kollégát (is).

Üdv: Á.

Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye) 2013.07.11. 14:17:16

@Baradlay-:
Oké, megértettük, hogy az egyetlen szempont, ami alapján hajlandó vagy nézni a dolgot, az az, hogy "Mindenki, aki nem úgy akarja a dolgot,, ahogy a kormány frissen kitalálta a dolgot, az hülye!". Ezen már kár erőlködnöd.

A változatosság kedvéért próbáld meg ezt a kérdést megválaszolni: "Miért ne lehetne úgy, ahogy eddig volt, és ahogy a kormányon kívül senkinek nem volt vele baja?"

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.07.11. 14:17:17

@Baradlay-: És mi indokolja, hogy a kórházba érkező gyógyászati segédeszközökhöz szakképzett tájékoztató személyzetet küldjön a forgalmazó?

Miért nem érkezhet futárcéggel a pelenka?

Baradlay- 2013.07.11. 14:18:56

@Counter: Nem teljesen világos. Ezért mondtam hogy meg kéne kérdezni egy hivatalos szervet

Algopirin 2013.07.11. 14:19:06

@Habony: kimaradt, hogy feltehetően a bajnai és gárdája uszítja a nemzeti ügyek kormánya ellen a kereskedőket.

Baradlay- 2013.07.11. 14:19:45

@Counter: Ezt én teljesen értem! De tudod van arra lehetőség hogy akár 1 napra is bérelj autót

S.O.A. 2013.07.11. 14:19:50

@Baradlay-: nem szeretnének néhányan politikai hátszél nélkül piacot szerezni? Ha jobbnak kell lenni másnál, az már büdös? Titkos módosításokra van szükség nonszensz indokokkal, hogy kiüssük a nyeregből az eddigi forgalmazókat?

Meg úgy egyébként: te is szopni jársz ide?

Baradlay- 2013.07.11. 14:20:52

@laspalmas: Ez hova van leírva? Én elhiszem de arra senki nem válaszolt hogy július van. Mindenki szabadságon van. A parlament meg már nem is ülésezik. Talán ezért nem válaszolnak? Ez nem lehet?

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.07.11. 14:26:25

@Baradlay-: Ki fogja vezetni azt az autót?

Arra is van lehetőség, hogy nem hogy csak egy napra, de pusztán egy útvonalra bérelj autót és sofőrt is.
Úgy hívják, futárcég. Kapisgálod?

Mi értelme van eszközbeszerzésre meg sporadikus eszközbérletre kényszeríteni a piaci szereplőket, ha vannak erre a feladatra szakosodott szereplők? Miért kell ez utóbbiakat kitiltani a feladat ellátásából?

Hogy nézne ki, ha mondjuk ezentúl rendelettel betiltanák, hogy a lakóingatlanok vízvezeték-szerelőket bízzanak meg, és előírnák, hogy vízvezetéket csak és kizárólag az ingatlan tulajdonosa vagy annak alkalmazottja szerelhet az ingatlan tulajdonosának eszközeivel? :-)

tryclops 2013.07.11. 14:34:57

@Baradlay-: Bazmeg, hol van leírva? A szövegben. Érdekes, én el tudtam olvasni. Erről talán el kéne gondolkodnod, kicsit magadba szállnod, stb.

Másik megjegyzés: Nem véletlen nem az autóval példálóztam mint plusz költség, mert azt a legkönnyebb egy bérelni/lizingelni. De a plusz alkalmazottat nem. Vagy bezársz egy napra amíg futárkodsz, vagy felveszel mégvalakit. Akinek 90 naponta egyszer van munkája. Életszerű. Ha ez neked nem tűnik fel, hiába magyarázom.
Dolgoztál már egy napot is életedben mellesleg? Láttál már vállalkozást? Egy könyvelést, bérpapírok, ilyesmi? Csak azért kérdem, mert kiváncsi vagyok mennyira vagy tisztában a magyar viszonyokkal. Erős kétségeim vannak ugyanis. 14 elmúltál már?

elprotector33 2013.07.11. 14:49:26

@Baradlay-: " Ez nem lehet?"
És az nem lehet ,hogy te egy szót sem értesz az egész posztból?

Tücsök1 2013.07.11. 15:07:58

@Baradlay-: Nem bosszantom magam a kommentjeid végigolvasásával,gondolom az első néhány után újat már nem tudsz mondani.Leírod-nem értessz hozzá.Látszik bazmeg-mégis felbosszantottál! No,akkor indulj el bepelenkázva vagy tele sztómazsákkal a gyógyászati segédeszközboltba,mert idődből kitelik.Nehogy már otthon, az ablakban könyökölve várd a futárt! Miért csak a dolgozónak legyen szar,mert most elveszíti az eddig meglévő munkáját,szívd meg te is Jelzem,ha a magas hivatalból netán azért nem válaszoltak,mert leszarják,vagy mert szabin vannak-egykutya. A te pelenkád akkor is tele lesz és ki kell cserélned.Néha azt gondolom,hogy ez a nyígás,hogy fogy a magyar,csak merő álszentség.Sok ilyen napi aprósággal toszigálják a sír felé a jobb sorsra érdemes embereket..

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.07.11. 21:05:45

@nudniq: Pedig én azt hallottam, hogy a dinamikusan bővülő magyar gazdaság vonzereje német és osztrák vízvezetékszerelőket vonz be az országba, akik lerontják a világhírű magyar szakik üzletét és kicsatornázzák (!!!) a hasznot az országból.

Na ennek megálljt kell vetni és ha lehet, helyzetbe kell hozni a megbízható hazai cégeket, mint például a Kupak Bt.-ből frissen alakult Magyarországi Első Kizárólagos Közszolgáltatás-szerelő Mester Bt.-t (MEKK Mester Bt.).
Az így megnövekedő megrendelés-volumen teljesítésére akár közmunkásokat is igénybe vehetnek majd.

Sikamlós Jim DiGriz 2013.07.11. 21:13:38

@Baradlay-: a haszonnal meg fejlesztéssel kapcsolatos beszólásodból már egyértelmű, hogy a Fiatal Kommunista Szövetségnek dolgozol, de azért még valamit leírok, amit talán más nem próbált meg megmagyarázni. Ha van egy infúziógyártó cég (persze már a gondolat is perverz, mert miért nem az állam gyártja az infúziót, ahelyett a szemét profitra hajtó kapitalista geci helyett), az lehet, hogy nem csak a Szent Kleofás körzeti rendelő reumatológiájának a kettes ágyát látja el infúzióval, hanem lehet, hogy akár, AKÁR több intézménynek is elad. Ha mondjuk havonta kell kiszállítani tíz ügyfélnek (és, mivel nem ismered ezt az egész ködös piacgazdaság témát, csak jelzem, hogy ez nem reális szám, ennél akár sokkal több ügyfele is lehet egy kereskedőnek), akkor az már negyedévente harminc kiszállítás. Na már most ez az egész bugyuta, utópisztikus kapitalizmus-izé olyan, hogy nem mindenki ért mindenhez, hanem az egyik ember specializálódik az infúziótöltésre, a másik meg az autóvezetésre, ezáltal mindkettőnek maximalizálható a kihasználtsága. Na és ebbe kavar bele a kormány, mert szerinte minek két testnyílás, szarjunk a szánkon.
Na.

kifordított nagyanyó 2013.07.12. 09:19:13

@Baradlay-: Ööö ha kihúznád a fejed viktor seggéből,talán többet látnál,hallanál.
Viszont most legalább normálisan adod elő magad.

Ironfist 2013.07.12. 10:00:43

@Baradlay-:
Tyű, öreg, te aztán nem semmi narancshályogban szenvedsz! Lehet kocsit bérelni? Komolyan? És a patika egyetlen eladója esetleg béreljen autót, és vigye ki az összes megrendelt gyógyszert, meg segédeszközt? Addig meg önkiszolgáló, vagy tartson zárva, és csődöljön be?

Meglátjátok, ezzel mi lesz: államosítják, aztán kiosztják bagóért a haveroknak, meg a rokonoknak, mint a trafikokat...

Rendíthetetlen Álamkatona 2013.07.12. 14:44:17

@Baradlay-: Ha valaki ennyire nem tud olvasni, az minek ír?

Rendíthetetlen Álamkatona 2013.07.12. 14:59:51

@Dr. GGG77: Fejesrob. :-) Amúgy jól eltűntek. Pihentetik a nickeket? Mert feltűnt helyettük pl. ez a Baradlay, meg még néhány 2011-12-es reg 20-30 hozzászólással.

OranzsDzsúz_EvIL! But so tasty! 2013.07.13. 08:55:38

@tistedur:
"szövegértés?"

Fos regényből nevet választó mélymagyarnál ez nem szériatartozék. X-DD

OranzsDzsúz_EvIL! But so tasty! 2013.07.13. 08:58:56

@Counter:
"A gyógyászati szaküzlet vagy a gyógyszertár a módosítással nem bízhat meg külsős szállítmányozó céget arra, hogy eljuttasson 6 köbméter pelenkát a fekvőbeteg-ellátóba"

Visszafelé játszható?
A fekvőbeteg ellátó megbízza a szállítót. A szállító megveszi és leszállítja. :-o

Sikamlós Jim DiGriz 2013.07.13. 09:13:04

@OranzsDzsúz_EvIL! But so tasty!: easy, killer, legyen már nyoma a majdani vádiratban, hogy nem mindenki gondolkodni képtelen büdös bunkó volt a középkorban.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.07.13. 11:39:51

@OranzsDzsúz_EvIL! But so tasty!: Gondolom, a tb-támogatással nehéz volna elszámolni, az esetleges vényköteles segédeszközökről nem is szólva.

Bár ugye lehet, hogy nem a gyógyászati szaküzlet fog szállítmányozó kapacitást kiépíteni, hanem a szállítmányozó cég fog gyógyászati szaküzleteket felvásárolni ;-)

süti beállítások módosítása