Skip to content


       Szűrés lista

1,5%-os "járulékot" fizetnek majd az energiacégek

Áder János köztársasági elnök 2013. július 15-i hatállyal nevezte ki Horváth Attila Imrét a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkárának. A korábbi Klíma- és energiaügyért felelős államtitkárság a jövőben Energiaügyért felelős államtitkárságként működik, amelynek élén továbbra is Kovács Pál energiaügyért felelős államtitkár áll.

A korábban megújulóenergia-technológiákkal foglalkozó cégek ügyvezető igazgatójaként dolgozó, 2012 szeptemberétől az NFM zöldgazdaság-fejlesztésért, klímapolitikáért és kiemelt közszolgáltatásokért felelős helyettes államtitkári posztját betöltő Horváth Attila államtitkári kinevezése alkalmából nézzük végig, mi lett a Fidesz egyik nagy ígéretéből, ami a bűvös "Takarékos Állam" nevet viselte. De nem igazán teljesült, mert például a kedvenc Lázár Jánosunk által vezetett Miniszterelnökségen helyettes államtitkár már a kormany.hu főszerkesztője és a könyvelő is.....

Horváth kinevezése után egy héttel, tegnap a Világgazdaságnak adott interjújában már be is jelentett egy új adót, amit trükkösen másként fognak hívni, és amiről persze az EU tehet.


"– Mi várható az energiahatékonyság terén?
– Főként lakossági körben kívánunk előrelépni, az idén elsősorban a kvótaértékesítésből befolyó pénz terhére. A szeptemberre elkészülő nemzeti épületenergetikai stratégia iránymutatást ad a kormánynak, hogy miként hasítható ki a legnagyobb szelet az energiahatékonyság tortájából. Fontos teendő annak az új szabályozásnak a megalkotása is, amelyet a 2012/27/EU energiahatékonysági irányelv ír elő. Eszerint minden energiatermelőnek és -elosztónak az általa értékesített energiamennyiség másfél százalékát meg kell takarítania. E pénz egy részéből energiahatékonysági projekteket, például a hálózati és szállítási veszteség csökkentését lehet finanszírozni.

– Tehát ez egy árbevételre vetített, új adó lesz, amit a veszteséges cégeknek is fizetniük kell?
A részleteken még dolgozunk, inkább járulék lesz. A veszteséges vállalatokra is vonatkozik majd, ebből az EU nem enged, de van némi mozgásterünk (az EU-val egyeztetve) azzal kapcsolatban, hogy kik legyenek az alanyai. A rendszernek 2014 nyarára kell felállnia, ekkorra látnunk kell, hogy mekkora forrást igényel az energiahatékonyság javítása. Ez elegendőnek ígérkezik. A szükséges szabályozás még idén ősszel elkészül."

A Horváth által említett 2012/27/EU energiahatékonysági irányelv 7.cikke valóban ír erről, csak picit másképp, mint ahogy ő említette.

euiranyelv1.jpgeuiranyelv2.jpgeuiranyelv3.jpgeuiranyelv4.jpgeuiranyelv5.jpg

 

Tehát tulajdonképpen nem járulékot kéne fizetniük a cégeknek, hanem elérni az energia végfelhasználói fogyasztásának csökkenését. Vagyis a lakosságnak kéne kevesebb energiát fogyasztania, amit megvalósíthatna a magyar kormány szakpolitikai intézkedésekkel is. Azonban a rezsicsökkentéssel kampányoló Fidesz nyilván nem vezeti be az energia- vagy szén-dioxid-adót, a többi lehetőség meg pénzbe kerül.

Így marad a hagyományos, egyéb területeken is alkalmazott módszer: fizessenek a szolgáltatók.
Jaaa, hogy át fogják hárítani? Az a szemét EU tehet róla.....

Címkék: gazdaság fidesz

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr545419458

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dr. Aullah 2013.07.23. 12:59:50

Mindenki váltsa euróra a pénzért, mert Eltolcsi beszélni akar ma vagy mikor...

maxval bircaman fȍszerkesztȍhelyettes · http://bircahang.org 2013.07.23. 13:12:01

A maffiabaloldal a Gyurcsány-Bajnai kormányok regnálása alatt sarcolta az adófizető magyar polgárokat. Ennek a jelenlegi kormány egyszer s mindenkorra véget vet.

A maffiabaloldal a "Vastagbőr" médiafelületén ezt -érthető módon- nehezményezi. A maffiabaloldalnak lelke rajta.

maxval bircaman fȍszerkesztȍhelyettes · http://bircahang.org 2013.07.23. 13:15:00

@dr. Aullah:

Pánikkeltésért leltöltendő börtönbüntetés is kiszabható.

sárkányfő 2013.07.23. 13:29:06

Szép munka volt laspalmas, köszönjük. Talán egy összesítéssel még megérné kiegészíteni a posztot, hogy a lényeg tisztán látszódjon:
Bajnai alatt összes állami vezetők száma: 84 fő
Takarékosságot ígérő Orbánnál most: 126 fő

A pénzes rész nem mond sokat, úgyis lop mindenki, pénzt, milliárdos tanácsadói szerződéseket, trafikot földet, amit akarsz, de még lopnak a költségtérítés örve alatt is, emlékszünk ugye még pl. Lázár 18 milliójára.

Secnir 2013.07.23. 14:10:14

"Eszerint minden energiatermelőnek és -elosztónak az általa értékesített energiamennyiség másfél százalékát meg kell takarítania."
tehát pl. a gázműveknek rá kell beszélnie kovács nénit, hogy ne fűtsön annyit gázzal. Vagy havonta egyszer ne melegítse meg a kajáját gázon, inkább mikrózza.
Erre meg majd jön az ELMŰ, hogy kovács néni, dejszen ne mikrózza, inkább dörzsölje a lábast.

(jelezném, az EU-s irányelv [enrico és vidéki kedvéért: IRÁNYELV] nem rossz ötlet, és cirka 6-7 év alatt TALÁN megvalósítható.)

Secnir 2013.07.23. 14:11:31

@Habony:
az, hogy váltsd át ejróra a pénzed, az ténykérdés. Az, hogy matolcsy ma beszél, az a pánikkeltés.

Algopirin 2013.07.23. 14:14:09

@Secnir: nedemiért? vágre magyar kézben az mnb. valahogy így szólt a transzparens

S.O.A. 2013.07.23. 14:18:43

@Habony: a gondolkodásért még nem... kihagyták az efftársak az új BTK-ból, nagy hiba volt...

ColT · http://kilatas.great-site.net 2013.07.23. 14:29:27

Magyarország jobban teljesít, megsokszoroztuk az államtitkárok számát! Munkahelyteremtés! 10 millió államtitkár országa!

uzrksghfskbuzs (törölt) 2013.07.23. 14:40:55

@sárkányfő: Mondjuk azért az durva, hogy havi 200-300 millió forint elmegy az emberek adójából a seggvakaró államtitkárok fizetésére.

InversioN 2013.07.23. 15:04:15

"ebből az EU nem enged"
-persze, megint az EU. amikor jön az apanázs tőlük, akkor miért nincs nyafi?
"de van némi mozgásterünk (az EU-val egyeztetve) azzal kapcsolatban, hogy kik legyenek az alanyai"
- mindenki aki nem haver/koma sógor
"hogy miként hasítható ki a legnagyobb szelet az energiahatékonyság tortájából"
-ti mindig azon erőlködtök, hogyan hasíthattok minél nagyobb szeleteket MÁSOK tortájából. az energiahatékonyság tortájából szó szerint hasítotok ki, mert amíg a pénzt a cégek tényleg fejlsztésre is költenék, addig ti csak ellopjátok
"E pénz egy részéből energiahatékonysági projekteket, például a hálózati és szállítási veszteség csökkentését lehet finanszírozni."
-újabb silány minőségű, 0 gazdasági hozadékú "beruházások" 80%-os profittal a klientúrának
"A veszteséges vállalatokra is vonatkozik majd"
-persze, jó kis ungarische veszteségcsapda. ha csak az árbevétel növekedésével tudom növelni a profitot (kb. konstans profitmarsz), akkor soha nem kerülök ki a veszteségből. az összes ilyen árbevétel alapú adótól akut hányingerem van. az elmúlt évek legkárosabb intézkedései közé tartoznak, a versenyképességet porig rombolják.

Kedves fórumozók, most én vagyok nagyon negatív vagy nem én vagyok az egyetlen, aki már minden lépésben a debilséget, mutyit, káros kimeneteleket látja? Számomra már az elsőre jónak hangzó dolgok sem kóserek, mert közelebbről megvizsgálva még azokat is egy enyhe, sunyi fingszag lengi körül: mindig belecsempésznek valami apróságot ami elintézi, hogy az is olyan legyen mint a többi.

Baszki, nincs már mit ellopni... 2013.07.23. 15:40:59

@Algopirin:

Ááááá, ez a fotó annyira, de annyira BARÒ :D

Annyira jellemzi ez az egész magyar kreténizmust, édes jó Istenem...

Habár ez a két fizetett "nyugger"-majom nem unalmában kapaszkodik az Matolcsyt üdvözlö táblába, hanem valszeg egy kiló csirkefarhátért. De ez bazmeg...

Erre épül az egész magyarországi közsszolgálatiság/HíV tévéség/ekkó tévé ésatöbbi.

Ezeket a "klumpet" elemeket mutogatjuk magunkat propagálva, hogy "mellettünk az elégedettség, mellettük az elégetlenség"...

ColT · http://kilatas.great-site.net 2013.07.23. 15:45:19

@tdk.112: Az FONTOSCH :D

Mondjuk ha már ennyit elköltünk rájuk, akkor ne lopjanak.
De azt sem értem, miért ilyen fontos a fizetésük nekik, ha úgyis többet szakítanak a mutyiból ^.^

Algopirin 2013.07.23. 16:31:54

@Inkább_a_Lázár_maradt_volna_ott: ne is mond, én csak sok a vüdöskurvaannyukat-tal tudok bármihez hozzászólni.

Ironfist 2013.07.23. 16:48:40

@Habony:
"A maffiabaloldal a Gyurcsány-Bajnai kormányok regnálása alatt sarcolta az adófizető magyar polgárokat. Ennek a jelenlegi kormány egyszer s mindenkorra véget vet.

A maffiabaloldal a "Vastagbőr" médiafelületén ezt -érthető módon- nehezményezi. A maffiabaloldalnak lelke rajta."

Maffia"BAL??"oldal? Nem úgy véled, hogy mivel a fidesz már megint csinált valamit, amitől az értelmes emberek erkölcsmutatója kiakad (trafikmaffiázás), tehát egyből a saját szarukat gyorsan át kell kenni másra, hogy ne rájuk mondják?

tryclops 2013.07.23. 18:08:40

@InversioN: Ezzel én is így vagyok általában, meghallok valamit és már égnek áll a szőr a hátamon. Mondjuk ez a projekt szerintem támogatható, a megvalósítás persze szokásos "más faszával verjük a csalánt" módszer, de legalább valami elindul. Ideje volt már. Kívánatosnak mondjuk én azt tartanám, ha bedózerolnák az egész gázártámogatási rendszert a picsába, és helyette szigetelési projekteket finaszíroznánk abból a pénzből. De ne legyünk telhetetlenek.

@Algopirin: Ez a kép huszadszorra is üt. Az az értelem ami sugárzik a fejekből. Classic. :)

Algopirin 2013.07.23. 18:47:01

@tryclops: én még most sem tudom, hogy ez spontán akció, vagy fizetett, vagy valami poén.

Marcellusca 2013.07.23. 20:03:35

@InversioN: Nem vagy egyedül. :(
Ezek bármihez nyúlnak sz@rrá válik. Vagy mégsem. Mert a sz@rral legalább trágyázni lehetne.

@Algopirin: Spontán fizetett "poén". :D

Algopirin 2013.07.23. 20:07:32

@Marcellusca: hát amilyen szar helyzetben vagyok van az a pénz amiért én is spontánkodnék. :D

2013.07.23. 20:26:46

Mocskos patkányok ezek mind !

Algopirin 2013.07.23. 20:37:49

Na elolvastam mégegyszer. Mitől lesz megtakarítás az, ha beszedik tőlük ezt a pénzt. Vagy kojak nyalókát vesznek belőle, vagy elköltik bármire ami nem energiahatékonyabb mint az eddig haszált cuccok (tehát pl izzó helyett fénycső, szar kazán helyett kondenzációs, etc...). Meg miért az energiaelosztóknak kell takarékoskodniuk?
Én pl szívesen szigetelnék, meg egyéb dolgokat is csinálnék, csak ezekből a szar fizukból nem lehet. Szóval ennek az egésznek így semmi értelme.
EU ellenes sem vagyok, de sokszor tényleg az az ember érzése, hogy azért találnak ki dolgokat hogy ne uncsizzanak és a saját fontosságukra felhívják a figyelmet.

Az pl takarékosság lenne, ha a FŐTÁVot a fos vezetékei cseréjére köteleznék, mondjuk ebben a másfél százalékos ütemben. Vagy ha az alállomások koronakisülés veszteségeit csökkentenék kötelező módon, pl a fos trafók cseréjével, meg a gyűjtősín végkiképzések megfelelő elkészítésével.
De ez így csak pénzbeszedés, amit majd elbasznak. Most gondolom épp a kampányra kell. Megint elmegy millió vagonnyi pénz a nagy semmire.

Na most jól felbasztam magam.

tryclops 2013.07.23. 20:49:19

@Algopirin: NYUGI! Gondolj arra, hogy végre MAGYAR a jegybankelnök Úr! Ugyeugye! :)

Vajon a bácsi házmester, vagy munkásőr volt az előző "életében"?

Algopirin 2013.07.23. 20:50:32

@tryclops: de basszák meg tényleg. ennyi lóvét még a balfasz szocik sem dobtak ki. na jó, de. de nem ilyen látványosan. egyszerűen nem értem.
a bácsi világéletében agyhalott volt szerintem.

nandras01 2013.07.23. 20:54:23

@Algopirin: ezt most miért kellett?!
azt hittem, hogy már sikerült kitörölni az emlékeimből ezt a két agyhalottat, erre jössz és idevágod a pofámba bele.
miértetted??

Algopirin 2013.07.23. 21:00:07

@nandras01: én a történelemkönyvekbe is betenném.
aranyosak.

nandras01 2013.07.23. 21:05:10

@Algopirin: lehet, hogy igazad van, ragyogóan bizonyítják ama mondás igazságát, miszerint "mindenki jó valamire. ha másra nem, elrettentő példának".

persze, félek, hogy fordítva sülne el a dolog.
igen sokan inkább követendő, mint elrettentő példának vennék...

Algopirin 2013.07.23. 21:08:50

@nandras01: nekem egy ismerősöm mondása jut eszembe, miszerint: "Aki megöregszik az meg is hülyül."

nandras01 2013.07.23. 21:29:43

@Algopirin: ezzel vitáznék :)
nézd meg jobban a képet- persze, csak miután bevetted a deadalont...
nem igazán öregek, nem lehetnek sokkal túl a nyugdíjkorhatáron. majdnemhogy elegáns öltözék, gondozott haj, elegánsan stuccolt bajusz, szolíd, értelmiségire valló szemüveg, a hölgy ujján diszkrét gyűrű- biztosan nem bizsu.
mindenképpen visszafogott jómódra vall a kinézetük.
ezek nem csirkefarhátért sorban álló kisnyugdíjasok.
ők a mai magyar alsó középosztály képviselői, és komolyan gondolják, amit a kezükben tartanak.
nem a koruk miatt hülyék...

Algopirin 2013.07.23. 21:37:00

@nandras01: hát én nem tudom. de hogy ebből az országból az én életemben semmi jó nem lesz, arra nagyösszegű fogadást mernék kötni.
Néha belehallgatok bolgárgyuriba meg bellaleventébe. Utoljára épp ma.
Egyszerűen nem tudok a döbbenettől mit mondani egyikre sem.

Csumpitáz Béla 2013.07.23. 21:46:05

@nandras01: És már lehet, hogy boldog trafik, hoppá, bocsi, Nemzeti Dohánybolt tulajdonosok is!

nandras01 2013.07.23. 22:13:51

@Csumpitáz Béla: meglehet, de az ő fajtájuk -rosszízű ez a szó, de nem tudok jobbat- nem a kapható konkrét haszonért olyan, amilyen.
ők meggyőződésből teszik, amit tesznek. kőkeményen hisznek abban, hogy ők és csakis ők látják helyesen a világot, csak és csakis az a helyes, amit ők annak ítélnek- és meg vannak győződve arról, hogy joguk van ítélkezni.
gyűlölik a liberálisokat, a melegeket, a füveseket, a cigányokat, a néger számukra nigger és alsóbbrendű, a kommunista megvetnivaló féreg, nekik a világ csak fekete és fehér lehet.
digitális a gondolkodásuk.
vagy igen, vagy nem- harmadik lehetőség nincs, és ők tudják, szilárdan tudják, hogy ők az igen, a fehér, az abszolút igazság.
a tények nekik csak szelektíven léteznek, ha valami megkerülhetetlenül szembemegy az ő igazságukkal, akkor az csak az ellenség aknamunkája lehet, és csak növeli az elszántságukat, ezek az ellentmondó tények is azt igazolják nekik, hogy még erősebben kell küzdeni, kíméletlenül le kell leplezni a belső és külső ellenséget.
és nekik vezér is kell, akit tűzön- vízen át követnek, akinek minden szava maga a kinyilatkoztatás, aki csalhatatlan és legyőzhetetlen.
ezért olyan veszélyesek.

nandras01 2013.07.23. 22:17:01

@Algopirin: ostoba és korlátolt emberek minden oldalon találhatók.
de a végletekig elvakult, csőlátó és fanatikus tömeg, nem a baloldalra jellemző.
vagy mondjam inkább úgy, hogy az ostoba, elvakult, stb. tömeg számossága jelentősen kisebb a baloldalon a jobboldalhoz képest.

Algopirin 2013.07.24. 07:57:24

@nandras01: azt tudom mondani, hogy azok a betelefonálók, akiket hagynak is beszélni, azok kivétel nélkül elvakult barmok. kizárólag "istenük" szavait tudják vég nélkül ismételni. az a néhány, aki átjut a szűrőn, és bekerül az adásba mint értelmes, összefüggéseket kereső ember, na az nagyon gyorsan le van keverve.
értem én hogy miért.
csak lassan minden így működik már.
aztán persze lehet mondani, hogy menjünk az utcára, meg akasszunk meg ilyenek, de az, ha meg is oldja a problémát, csak igen rövid időre.

tryclops 2013.07.24. 08:59:32

@nandras01: Vitatkoznék, ugyanez a fafejű erőszakosság volt a jellemzője a (valódi) kommunistáknak is (30-as, 40-es évek), már nem emlékszem Máraitól vagy Faludytól olvastam nagyon hasonló jellemzést róluk.

Igazából ez a zárt rendszerek logikája: Mindent az ideológiádból kiindulva kell értelmezni, ami nem fér bele a levezetésbe, az a MI világunkban nem létezik, az "a haldokló nyugat ópiuma, a kommunizmusban ilyen nem létezhet, mert az egy tiszta gondolat."
Adj hozzá egy kis háborús logikát, és már kész is van egy katyvasz amivel lehet hülyíteni a népet. Elég sokan bedőltek anno ennek, okos, gondolkodásra képes emberek, értelmiségiek, írók, újságírók is, és elég sokan beszopják ma is... :(

Vidéki 2013.07.24. 10:19:31

A 2012/27/EU energiahatékonysági irányelv 7.cikke valóban ír erről:

Nem vitatható, hogy az összes kiskereskedelmi energia–értékesítő vállalkozásnak évente 1,5 %-os megtakarítást kell elérni a 2013 január elsejét megegyező három év átlagában.

Volt szerencsém egykoron látni a „Vidám Vásár” című szovjet operettfilmet.

Ebben gyönyörűszép és életvidám kolhozparaszt asszonyok boldogan ezt énekelték:

„Úgy határoztunk, hogy hozzon,
A mező bő termést”.

Algopirin 2013.07.24. 10:32:29

@Vidéki: megragadtad a lényeget, gratulálok. :)

Geza 2013.07.24. 10:53:44

Lassan meg fogja érni forintban hitelt felvenni, azonnal euróra váltani, azt egy kint befektetni, mert a ha eltolcsiék akár csak levegőt vesznek is, a forint romlása simán több lesz, mint a forinthitel- és a az eurobetét kamatkülönbsége...

Hoppáré! Csak nem erre játszanak a népviselő elvtársurak?!

Vidéki 2013.07.24. 11:07:39

@Geza:

Géza bácsi írja: "Lassan meg fogja érni forintban hitelt felvenni, azonnal euróra váltani, azt egy kint befektetni".

Mutasson jó példát! Tegye ezt Ön, ne másoknak tanácsoljon hülyeségeket:

Ha sok pénze van, vigye Ciprusra. Ott a 100000 euró feletti betéteket alaposan megdézsmálták!

Vidéki 2013.07.24. 11:15:04

Az LMP programjában jelentős súllyal szerepel az energia hatékonyság kérdése:

Különösen fontosnak tartják azt, hogy épületek szigetelése terén még rengeteg a tennivaló és itt a fűtéshez felhasznált energia jelentős része megtakarítható lenne.

Az épület szigetelés munkát adna az építőiparnak, ami további járulékos előny lehetne.

Algopirin 2013.07.24. 11:32:20

@Vidéki: jaja. csak senkinek nincs pénze ezt kifizetni. ez a baj.

Baszki, nincs már mit ellopni... 2013.07.24. 13:01:35

@Vidéki:

"Ha sok pénze van, vigye Ciprusra. Ott a 100000 euró feletti betéteket alaposan megdézsmálták!"

Hazudz megint a kurva anyádat, ugyanis a ciprusi megdézsmálandó "zárolt" betéteket a betéttulajdonosok London irányából a "hátsó ajtón" kivették...még a "dézsma" elöött...a kurva hazug anyádat má´ Vidéki.

maxval bircaman fȍszerkesztȍhelyettes · http://bircahang.org 2013.07.24. 13:03:55

@Vidéki:

"Ha sok pénze van, vigye Ciprusra. Ott a 100000 euró feletti betéteket alaposan megdézsmálták!"

Csak így tovább Honvédem, védd meg a polgárokat!

Üdv.: Á.

tryclops 2013.07.24. 14:36:38

@Vidéki: Eddig sem volt kétségünk, hogy a moszkai pártfőiskolán végeztél, de mégis hogy jön ide ez az idézet?

Vidéki 2013.07.24. 15:57:42

@tryclops:

Gondolkozz, ne kíméld az agytekervényeidet!

vomit 2013.07.24. 16:41:03

@Inkább_a_Lázár_maradt_volna_ott: errol a londoni hatso ajto temarol ennek az oreg csokanak valahogyan elfelejtettek szolni
'I went to sleep Friday as a rich man. I woke up a poor man'
www.smh.com.au/national/i-went-to-sleep-friday-as-a-rich-man-i-woke-up-a-poor-man-20130328-2gxab.html

NextGeneration 2013.07.25. 23:39:51

aljas hazug gennyládák. ezért nem lehet őket perelni valahol?

mim 2013.07.26. 15:22:58

Valaki 2010 előtt: "Ne az emberekkel fizettessék meg!"
Valaki 2010 után: Közvetve már teljesen jó (az emberekkel megfizettetni).

jpmjpm 2013.07.27. 16:30:48

@Habony: your middle name is irony. ;)

süti beállítások módosítása