Skip to content


       Szűrés lista

A 673 főt kirúgó Jabil jó stratégiai partner az NGM és Szijjártó szerint

A Nyugat- és multiellenességét gyakran hangoztató kormány sorozatban kötött stratégiai megállapodásokat Magyarországon jelenlévő külföldi cégekkel. A tulajdonképpen csak gesztusértékű szerződés aláírását a piaci pletykák szerint sok vállalat visszautasíthatatlan ajánlatként érzékelte, csupán néhányan mondtak nemet a kormányzati megkeresésre. Aki viszont aláírta, az jól járt, a stratégiai partnereknek ugyanis eddig három, összesen 30 milliárdos pályázatot írt ki az NFÜ.

A Jabil Circuit Magyarország Kft.-vel márciusban kötött stratégiai megállapodást a kormány.

jabil.jpg

"Magyarország ma már az európai járműgyártás egyik zászlóshajója, a Jabil pedig nagy autóipari vállalatoknak is szállít be magas színvonalú elektronikai szerkezeteket. Minél sikeresebb a Jabil, annál versenyképesebb a hazai üzleti környezet az autóipari vállalatok számára, így Magyarország és a cég kölcsönösen érdekeltek egymás sikerében.

A megállapodást egy nagy amerikai vállalat és a magyar kormány köti, de több száz magyar kis- és középvállalkozásról is szól, amelyek a Jabil beszállítói, és amelyek ennek köszönhetik kiszámítható működésüket, bevételeiket, növekedési lehetőségeiket - közölte Szijjártó Péter."

A Jabil 673 dolgozót bocsát el decemberben a tiszaújvárosi telephelyéről.

A HVG-nek névtelenül nyilatkozó munkavállalók szerint a cég agyfa-főbe túlóráztatja őket (heti ötször-hatszor 12 órás műszak), és a legkisebb dologért is - például ha valaki nemet mond a túlórára, vagy leül munka közben - fegyelmit osztanak, hogy ne kelljen végkielégítést fizetni a kirúgottaknak.

A Jabil a túlóráztatást elismeri, de a negatív vádakat természetesen cáfolja. A cég azt állítja, minden érintett munkavállalótól végkielégítéssel, a hatályos törvényeknek és jogszabályoknak megfelelően válik meg,

A Nemzetgazdasági Minisztérium kiállt a Jabil mellett.

"Az autóipari beszállító Jabil Circuit Magyarország Kft. 2010 óta különböző beruházásokhoz mintegy 1,2 milliárd forint támogatást kapott uniós forrásból, ezekért cserébe a beruházások megvalósításán túl foglalkoztatással kapcsolatos vállalásokat is tett, amelyeket eddig be is tartott. - közölte az NGM kedden. - Tiszaújvárosban 380 millió forint támogatást nyert a Jabil gyártókapacitás-bővítő komplex beruházásra. A szerződést 2010-ben kötötték, ebben 160 új munkahely létrehozását és 2 évig történő megtartását vállalták. A szerződésben vállalt foglalkoztatási feltételeket teljesítették."

Szijjártó Péter is kiállt a Jabil mellett.

"A stratégiai partnerségi megállapodásban rögzítették, hogy a vállalat a piaci körülmények, a vevői igények ismeretében törekszik a magyarországi gyártókapacitás bővítésére, a Jabil Circuit ennek eddig eleget is tett." Az államtitkár szerint viszint jó hír, hogy az észak-magyarországi térségben 1300 új munkahelyet jelentettek be a napokban, a Takata japán autóipari beszállító 1000 helyet teremt Miskolcon, a Bosch pedig 320-at. Szijjártó azzal zárta, hogy mindent megtesznek annak érdekében, hogy az új munkahelyek létrejötte ellensúlyozza azoknak a családoknak a nehéz helyzetét, akiket a Jabil Circuit által bejelentett leépítés érint.

És ennyi.

Címkék: gazdaság társadalom

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr955645549

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2013.11.20. 13:53:06

Nem lehetne ezeket a stratégiai megállapodásokat a kimittud-on igényelni?

Geza 2013.11.20. 14:25:58

Munkát soha nem látott szájhuszárok méltatnak és pénzelnek agyon munkát soha nem látott szájhuszárokat.
Túlárazott szerződések erre, támogató nyilatkozatok arra, állami megbízások az egyes pártoknak csorgatott támogatásokért, nagy szemhúnyások egy kis propaganda-referenciáért cserébe.
Műanyag-hangulatú fogorvos-reklám mosolyok a színpadon, habos nyálú nyelvcsapások mindenfelé a függönyök mögött, 'tudom hogy kit tettél meg tavaly nyáron' vs. 'te is csak azért nem mert nem jött össze'.
X ugyanahhoz a kurvához jár mint Y, akinek az unokatestvére Z (akivel X-nek még öt éve volt pár érdekes ügylete), és aki ugyanott hajbókol vasárnaponként, ahol V, akit W még a JAV(ító-)NE(velő) intézetből ismer, hát persze hogy összefutnak a szálak.
Mutyisztán, gyerekek, Mutyisztán ez, nem egyéb, nem is volt más az utóbbi kb. ezer évben. Kéz kezet mos, a színészek változnak ugyan, de a forgatókönyvek írói ugyanazok. ('Same shit, different asshole' - ahogy a művelt norvég mondaná.)
A pénz beszél, a kutya meg csak ne ugasson, mert még a végén kínai büfé talál nyílni a sarkon...

Egy szó mint száz, már csak a régi vicc jut eszembe: "Jelentősen javult Magyarország korrupcióval kapcsolatos megítélése, bár hozzá kell tennünk, hogy ez nem volt olcsó."

ColT · http://kilatas.great-site.net 2013.11.20. 15:29:06

Balfaszok. Pofánröhögik őket, és még jó képet is vágnak hozzá. Hülyének néznek minket.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2013.11.20. 16:15:12

Meg mondjuk milyen megállapodás az, amit így megszegve, nincs következmény?
Persze milyen következménye lenne. megbüntetik a Debilt, elhúznak a francba (legalábbis belengetnék). Mi vesztenénk vele, ők nem olyan nagyon. Kínában olcsó a gyártás.

▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓ · http://blog.hu/user/45354/tab/activity/mindate/2007-07-23T16:48:05+02:00 2013.11.20. 16:49:51

Nem tudom, mennyi lehet egy fő éves keresete ennél a cégnél, de az állam adott a cégnek rá fejenként 2.375.000 Ft-ot.

freemind93 2013.11.20. 17:37:19

@▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓: kérlek: az utosó beszámolójukban 6 899 főt és összesen kb. 16 270 millió Ft bruttó bérköltséget jelentettek (összesen, természetbenivel, jutalommal, stb, de járulékok nélkül). azaz fejentként átlagosan 2,36 mHUF/év. járulékokkal együtt számolva pedig 3,03 mHUF/fő/év.

▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓ · http://blog.hu/user/45354/tab/activity/mindate/2007-07-23T16:48:05+02:00 2013.11.20. 18:01:37

@freemind93: általában adókedvezményt is szoktak kapni az ilyen nagy partnerségben a cégek (ha másnem ip.űzésiből), az is tovább árnyalhatja a helyzetet. A számokat köszi.

freemind93 2013.11.20. 18:06:33

@▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓: 1 500 millió dollár árbevételre fizettek össz 5,7 mUSD adót (helyi, tao, egyéb) és 21 mUSD bérjárulékot.

lyken 2013.11.20. 18:20:57

Megint valaki valakinek a haverja, rokona, ismerőse. Magyarország 21. század. A számlát úgyis az adófizetők állják 10-20 év múlva, az embereket meg annyira nagyon nem izgatja, hogy ne szavazzanak ezekre. Aki nem bírja, az lelép külföldre, ahol kevésbé kilátástalan és kevésbé veszik hülyére.

imi60 2013.11.20. 19:18:02

made in mutyi
lehet azoktól váltak meg akik nem szeretik a narancsot?

csorsza 2013.11.20. 20:30:18

Felesleges poszt.
Az ilyen cégek akkor vesznek fel tömegesen (nem túl magasan kvalifikált) munkaerőt, ha van megrendelésük. Ha leszállóágba kerül a mobiltelefonLCDtvautóegyéb iparág, akkor nem lesz megrendelése a beszállítóknak sem, ergó leépítik a (fejvadász cégen, havi szerződéssel, stb.) foglalkoztatott munkaerőt, tömegesen. Majd két hónap múlva visszaveszik őket. Ez ilyen biznisz.
A stratégiai megállapodások pedig pótcselekvések, valóban, egy kapitalista cégnek ez a kötelező körökön túl nem jelent semmit. Marketing mindenkinek, a marketing pedig mókusvakítás.

Ultracivil 2013.11.20. 20:30:57

Semmi szükség rinyálni ezen a 673 fős számon. Ez egyrészt lehet több is, de lehet kevesebb is.
Tudni kell azt, hogy a Jabil Tiszaújváros, Magyarország egyik vezető cége, Borsod megyében pedig a legnagyobb munkaadó. Maga a cég, egy un. EMS Company, bérgyártó cég, ami azt jelenti, hogy azoknak a cégeknek van maximálisan kiszolgáltatva amelyek munkával bizzák meg. Ezek a cégek (Nokia, Philips, EMC, JCI, Valeo... pedig bármikor, mégegyszer mondom: bármikor változtathatják durván a rendeléseiket, sőt egy-két nap alatt képesek eldönteni azt is, hogy gyártatnak-e tovább a JABIL-el vagy sem.
Most éppen 673 ember kerül utcára, de abban teljesen biztos vagyok, hogy néhány hónap után ugyanennyit vagy többet veszenek mejd vissza.
A JABIL nem egy tönkrement leépülő cég, hanem egyszereűen a bérmunkacégekre jellemző nagylétszámú fluktuáció az amit most tapasztalunk.

csorsza 2013.11.20. 20:31:18

Szíjjártónak pedig komolytalan eje van ezzel a séróval. Majom.

Dolgozónép 2013.11.20. 21:15:20

A Jabil ezt a politikát folytatja mindenhol. Felveszi a munkahelyteremtési támogatást, majd kirúg mindenkit, aztán megváltozott cégnéven újra fölveszi. Meg lehet nézni a cégtörténetben. Tavaly bt.-ként ette fel. Ahogy a marha nagy német multi, a Freudenberg is Bt.

Szociknak vége 2013.11.20. 21:27:48

'Antal Józsi vagyok én
Kiégett a halogén
Príma autószerelő
Minden autót megszerelő
Kicserélem az egész lámpatestet
Felszámítok legalább kétszázezret
Bovden, bovden papapa
Bovden, bovden papapapa
Bovden, bovden, papapa
Fékbovden, papapapa'

Jabil elmegy a picsába.

hackbard.celine 2013.11.20. 21:44:34

@Ultracivil: A gond ott van, hogy a Jabil kapott év elején 6 Mrd támogatást munkahely teremtésre, ezt nagyvonalúan elnézik.
Hallottunk-e olyan cégről, amelyik mondjuk 2007 és 2011 között kapott EU forrásból támogatást, pár milliót? Minden pályázat elbírálásánál szempont volt a statisztikai létszám fenntartása ez az utólagos ellenőrzéseknél felmondáshoz vezethetett.
Van mondjuktöbb száz (inkább ezres nagyságrend) cég, zömében hazai tulajdonú KKV-k, ahol az NFÜ és utódja felmondta a támogatási szerződést, mert a statisztikai létszám vállalás objektív, piaci okokból nem teljesült. A cég pedig felszámolás alá került fizetésképtelenség miatt.
5 és 50 ezer közé tehető az ilyen okokból megszűnt munkahelyek száma.
Nem voltak fidesz stratégiai partnerek.

Gera 2013.11.20. 21:52:16

Nem látok problémát, maximum annyit, hogy ezek a stratégiai partnerségi megállapodások a parasztvakítás kategóriába tartoznak, de hát ez már eleve minden épeszű embernek világos volt. Ezek semmi másról nem szólnak, mint hogy kezet fogunk, leülünk és Montblanc tollakkal aláírunk valami szép papírt, aztán meg száz foggal mosolygunk a kamerába ötezer eurós öltönyben, megírják a lapok, félóránként beszámol róla a pártmédia két napig aztán annyi, jelentősége semmi.

béla a görög (törölt) 2013.11.20. 23:52:20

A Jabil csak csinálja a dolgát - a piac attól még működik, hogy valami öltönyös pubi jön smuzolni meg nyilatkozik hülyeségeket.
A túlóráztatásértt viszont tökön kéne szúrni a Jabilt. Aki dolgozik azt ki kell fizetni.

Faus to 2013.11.21. 07:23:27

@Gera: a lényeg az, amit összefoglaltál, teljes mértékben egyetértek.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2013.11.21. 08:53:03

@csorsza: Khm, Karácsony előtt a gyártás mindig felfut. Az nem lenne furcsa, ha nyúlvét után, vagy januárban rugdosnának ki embereket. Ez az.

Zeppeliner 2013.11.21. 12:42:26

Mi ebben a hír? A többi multi ugyanígy működik.Nokia,Bosch,Flextronix,Samsung fojtathatnám a sort. Ezeknél a cégeknél az alkalmazottak 70% egyszerű biorobot, sokszor fejvadász cégnél van bejelentve aki pár hetes!, hónapos munkaszerződést ad a szerencsétlen embernek.
A maradék 10%-a meg valami fejesnek a rokona, általában kisfőnök, civilben pedig első kapás tanulatlan paraszt, ennyit a ranglétráról.
Itt van Demján álma a kínai modell, tessék gyönyörködni benne. Már a munkajogok ugyanazon a szinten vannak, fizetések is lassan, 7 napból 6-ot dolgozni kell jó keresztény állampolgárként.
Önmagával azzal nincs bajom, hogy rendes szakmát kell az embernek adnia, csak hogy Magyarországon nincs cég aki tömegével alkalmazza a jó szakmunkásokat.
Szíjjártónak pedig ideje lenne valami állás után néznie, mert amióta él munkanélküli.
A lét meg illő lenne visszakövetelni ezektől a trógerektől!

Zeppeliner 2013.11.21. 12:58:55

Na jó 10% lehet túlzás, de 5 biztos.

vallatas 2013.11.21. 17:05:11

Egyébként ilyen Debil cégek a Viktorunk álma, hisz Magyarország rajtuk keresztül lesz összeszerelő nagyhatalom, hogy ez kinek jó döntse el ki ki maga. :-)
Egy biztos, a Toyotat még nem itt gyártják....

2013.11.23. 05:34:55

A legröhejesebb, hogy a sok tolvaj, naplopó és inyenélő, akik Viktor és barátainéven villognak, életükben tisztességesen még 1 napot sem dolgoztak.
De lopni azt loptak, hazudni hazudtak és ezáltal, az ország sokkal jobban teljesít--mondja a hülye cukrász, az ostoba sajtosstanglicsücsökzabáló és a sok nyalonc.

tuzharc 2013.11.28. 19:53:08

Az ilyen gyártósoros-összeszerelős melók annyira ótvar-egyszerűek, hogy a 8 általános is azért kell hozzá, hogy tudj aláírni, meg eldönteni, melyik a fiúöltöző.
Ezen munkavállalói célcsoport önmagától meg nyilván nem fog ugrálni, örül, hogy nem közmunkát robotol, hanem fedett helyen van (bár ugyanúgy robotol).
Könnyű kihasználni a helyzetet.

Csak a kommentek miatt... 2013.12.01. 22:31:15

@vallatas: toyotanak is gyart be, meg a fehervari denso is. Tiszaujban a ferrarinak is gyartottak.

Csak a kommentek miatt... 2013.12.01. 22:47:44

@Zeppeliner: A Jabil is egy profitorientált cég. Leszerződik más cégekkel, és próbálja a vállalt volument a vállalt időre a vállalt minőségben legyártani. Ha a munkások nem akarnak dolgozni, inkább panaszkodnak, közben a minőséggel kifogások vannak, mert az oktatás ellenére nonszensz, sőt mondhatni aljas dolgokat végeznek, mindezt úgy hogy a tervezett quotát meg sem közelítik, ezért plusz pénzért túlóráztatni kell, plusz az állami támogatásokkal sem a régió legjobb üzemeltetési költségeit kapják, mit tegyenek? Felmondják a szerződést az állammal, inkább fizetik a lelépési díjat és kivonulnak az országból, pl Ukrajnába, ahol kedvezőbbek az adótörvények számukra, olcsóbb a munkaerő és nincsenek akkora minőségi hibák.

Zeppeliner 2013.12.02. 13:12:25

@tromf: Gondolom a munkásoknak is megvan az oka a panaszra, ha direkt elszarják a terméket .Egyébként meg a minőségbiztosítási mérnököknek a feladata a folyamat szabályzása, hogy selejtes termék ne hagyhassa el a gyárat mert azért jelentős ködbért kell fizetnie a beszállítónak.
A betanított munkást nem lehet egyedül elővenni egy egész cég problémáiért.
Természetesen aki szánt szándékkal szarul dolgozik azt ki szokták rúgni.
Ázsia tökéletes hely az ilyen cégeknek, heti 6 nap 12óra meló egy tál rizsért,munkavállalók jogai,környezetvédelem,munkavédelem sárba tiporva.
Nem csoda, hogy a jobb munkaerő inkább külföldön keresi a kenyerét.

Zeppeliner 2013.12.02. 20:17:19

@▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓:
Az az összeg amit ki kell kifizetnie a beszállítónak az általa gyártott hibás termék miatti.
Pl ha egy rosszul működő elektromos alkatrészsorozat amit kiszállít valaki és a gyártósort le kell állítani pl a Suzukinál az komoly termeléskiesést jelent.

süti beállítások módosítása