Skip to content


       Szűrés lista

Ügyeleteket állítottak fel, hogy éjjel-nappal tudják büntetni a hajléktalanokat

Szerencsések vagyunk, mert megígérték, hogy két hét alatt rendet csinálnak, és mivel Pintér Sándor még ma is miniszter, ezek szerint ezt az ígéretüket úgy gondolják, hogy teljesítették.
Így a rengeteg felszabadult rendőrségi üres órákból két csoportnak is jut bőven, az egyik az iskoláskorú gyerekek, a másik pedig a hajléktalanok. Két rettentő félelmetes, közbiztonságra veszélyes csoport.

Az összes-vissza változó törvényi tényállások miatt rendőr legyen a talpán, aki tudja, hogy mikor, kivel mi a teendő, ezért egy módszertani segédletet raktak össze a rendőröknek, hogy mit is kell pontosan csinálni, ha egy iskoláskorú gyerekkel akadnak össze nappal:

módszertan.jpg 

A hajléktalanokhoz pedig Papp Károly országos rendőrkapitány adott ki  "kezelési utasítást" a rendőröknek, ami a a roppant hosszú "Az életvitelszerű közterületi tartózkodás szabályainak megsértése miatt az általános szabálysértési hatóság által speciális illetékesség ok alapján folytatott szabálysértési eljárással összefüggő rendőri feladatok ellátásáról" címet kapta.

"Részletes rendelkezések

1. A szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény (a továbbiakban: Szabs. tv.) 179/A. §-ában meghatározott szabálysértésre utaló körülmények észlelése esetén a rendőr felkéri az intézkedés alá vont személyt, hogy a világörökségről szóló törvény szerinti világörökségi területnek minősülő vagy a helyi önkormányzatnak a Szabs. tv. 179/A. § (2) bekezdés szerinti rendeletében kijelölt területet hagyja el.

2. 
Amennyiben az intézkedés alá vont személy a rendőr felkérésének nem tesz eleget, a rendőr a Tevékenység-irányítási Központon, illetve a Készenléti Rendőrség ügyeletén keresztül felveszi a kapcsolatot az általános szabálysértési hatóság speciális illetékességi szabályairól szóló 31/2013. (XII. 2.) KIM rendelet (a továbbiakban: KIM r.) szerint illetékes fővárosi vagy megyei kormányhivatal illetékes járási (fővárosi kerületi) hivatalával annak megállapítása érdekében, hogy a szabálysértési eljárás azonnal lefolytatható-e.

3. 
Abban az esetben, ha a szabálysértési eljárás azonnal lefolytatható, úgy a rendőr az intézkedés alá vont személyt a 3. pontban meghatározott szabálysértési hatóság elé, a KIM r. szerinti hajléktalanszállóra előállíthatja.

4. 
Az előállított őrzését az előállítás ideje alatt lefolytatott szabálysértési eljárás alatt rendkívüli őrrel kell biztosítani. Ezen tevékenységet az intézkedést foganatosító vagy - ha a szolgálati érdek indokolja - az erre a feladatra vezényelt rendőr hajtja végre.

5. 
Ha a szabálysértési eljárás az előállítás időtartama alatt befejeződik, úgy az előállítás célját megvalósultnak kell tekinteni, és az előállítás megszüntetésére, az előállított szabadon bocsátására, tájékoztatására, valamint az előállítás időtartamára vonatkozó igazolásra irányadó szabályokat kell alkalmazni.

6. 
Ha az előállítás maximális törvényi időtartama lejár, és az eljárás még nem fejeződött be, úgy az előállítást az eljáró ügyintéző egyidejű tájékoztatása mellett kell megszüntetni, és az előállítottat az ügyintézőnek át kell adni."

Vagyis:
- ha nappal, munkaidőben találnak egy hajléktalant, aki rossz helyen (=jóformán bárhol) tartózkodik, és nem takarodik el azonnal, akkor a rendőr elviszi a járási kormányhivatal szabálysértési osztályára, ahol megbüntetik, közben a rendőr őrzi a hajléktalant.
Erőforrás, költség: rendőr(ök) munkaórája, üzemanyag, gépkocsi amortizáció, ügyintéző(k) munkaórája, papírköltség, rezsiköltség.
Profit: a megbüntetett hajléktalan.

- ha éjjel / hétvégén / ünnepnap / munkaidőn kívül találnak rossz helyen egy makacs hajléktalant, akkor az ügyeletes kormányhivatal ügyeletes szabálysértési osztályára kell vinni, ahol a hajléktalant megbüntetik. közben a rendőr őrzi a hajléktalant.
Erőforrás, költség: rendőr(ök) munkaórája, üzemanyag, gépkocsi amortizáció, ügyeletes ügyintéző(k) munkaórája, papírköltség, rezsiköltség.
Profit: a megbüntetett hajléktalan.

Ugyanis, mit ad isten, a december 5-i Papp Károly-féle utasítás előtt három nappal, december 2-án Navracsics Tibor igazságügy miniszter kiadott egy KIM-rendeletet:

utasitas.jpg
Budapesten a XI. kerületi kormányhivatal lett az ügyeletes, Pest megyében az érdi, a többi megyében pedig a megyei kormányhivatal.

20120916-navracsics-tibor-jo-allam-magyary-program.jpgNem tudom egészen pontosan leírni, de ha jól értem, akkor  2013-ban a polgári, keresztény Magyarországon minden éjjel, hétvégén és ünnepnapon vannak ügyeletes szabálysértési osztályok a kormányhivatalokban, akik azért ügyelnek, hogy azon nyomban meg tudják büntetni a hajléktalanokat.

Igazi adventi ajándék ez.

Mindezt a kormány, a miniszterek, a Fidesz és a KDNP teljes támogatásával, segítségével. 
Vajon ez is része a "Jó Állam" nagyívű koncepciónak? 

Győri Péter a következő írja a diszpecser.hu-n:

"...világos, hogy helyből meg kell támadni magának a rendelkezésnek a jogszerűségét:
(1) ezzel a mondattal a miniszteri rendelet túlterjeszkedik a törvényben kapott jogszabály-alkotási felhatalmazáson,
(2) a „hajléktalanszállók”  (pontosan ilyen megnevezésű műintézményt amúgy a hazai joganyag nem ismer) feladatait, funkcióját a szociális törvény szabályozza, abban mondjuk járási hivatal szabálysértési irodájának működtetése még nem szerepel,
(3) kinek is van jogalapja ilyen kijelölésre egyáltalán?,
(4) és hát természetesen vannak általános jogok: jogegyenlőség, diszkriminációmentesség… (...)
Ami biztos: egy szociális szolgáltató nem arra való, hogy ott szabálysértési eljárásokat folytassanak le. Marad a kérdés: Mit lehet ezzel tenni?"

Mi pedig közérdekű adatigényléssel fordultunk a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumhoz, hogy megtudjuk: hány kormányhivatalban hány fő ügyel, ennek milyen költségei vannak, és amúgy milyen többletmunkával jár a hajléktalanok bírságolása.

Rettenetesen szégyellem magam, hogy ilyen emberek irányítják ezt az országot, akik abban élik ki a rend iránti vágyukat, hogy nincstelen hajléktalanokat büntetnek. Magyarul börtönbe küldik őket, mert a büntetést úgysem tudják kifizetni, inkább leülik.

Vajon mikor következik be az, hogy ha éjjel fel kell hívnom a 112-t, mert mondjuk betörtek hozzánk, a 112 kicsörög a szombathelyi irányítóközpontban, akik felhívják a tőlünk pár utcányira lévő zuglói kapitányságot, majd visszahívnak, hogy legyek türelemmel, de az éjszakai ügyeletes járőrök éppen hajléktalanokat kísérnek át a XI. kerületbe ...  ?

Címkék: rendőrség kim

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr355682272

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ekat 2013.12.09. 16:23:11

@Szelid sunmalac: Mert az olyan nagy elvárás, hogy legyen intelligens, normális és legalább a gimnáziumot járja ki? Eszem megáll..

Szelid sunmalac 2013.12.09. 16:23:34

@ekat: De bizony itt is elofordulnak a metroknal es az aluljarokban. Bonnban pl. az Universität - Markt megalloban rendszeresen, de a legtobb - most kapszkodj meg - a Hauptbahnhofon, ahol egyebkent ott a rendorors az aluljaroban. Bizony. De azt is naponta latni, ahogy a szocialis munkasok jarnak koztuk, es megprobalnak nekik segiteni. Ha hiszed, ha nem, mindig korbefogjak oket, es probalnak munkat kapni toluk. Legutobb epp ket hete voltam tanuja, amikor a repteri transferre vartam.

Szelid sunmalac 2013.12.09. 16:25:14

@ekat: Rendben. Iktasd torvenybe, hogy diplomas, vagy idegennyelvet tanult ember nem lehet hajlektalan.
De eleg, ha te magadban ezt igy elkonyveled, mert szerinted ez elvaras egy hajlektalan fele. Most pedig tedd fel magadnak realisan a kerdest: valtoztat ez barmit is a jelenlegi, vagy akar a jovobeni helyzeten? Egyaltalan, van ertelme ennek a gondolatnak?

Sir Galahad 2013.12.09. 16:28:29

A vita azért értelmetlen, mert nincs konszenzus olyan kérdésekben, mint pl. hogy a hajléktalanok joga erősebb-e a közterületek összerondításánál vagy az átlagembereké ahhoz, hogy normális körülmények között éljenek. A kettő kizárja egymást. A kitiltásuk bizonyos helyekről, illetve ennek betartatása ezt részben feloldja. Elfogadom, hogy a posztban bemutatott módszer nem hatékony és költséges, de akkor tessék előállni jobbal. Hozzáteszem, hogy véleményem szerint a hajléktalannak hajléktalan szállón a helye, nem az utcán - ha kevés a férőhely, tessék azért küzdeni. Azért szerintem hülyeség küzdeni, hogy a hajléktalan ne egy eldugott kis utcában, hanem egy központi téren fagyoskodhasson, mert ezzel a sorsa semmivel sem lesz jobb.

christophe 2013.12.09. 16:28:50

@shitgun: nagyrèszt egyetèrtunk,szerintem a hajlèktalanok 90%-a beletartozna abba a korbe,akiken lehet segiteni,van akinek kevesebbet,van akinek tobbet kène.A maradèk 10%-t pedig kotelezzèk hajlèktalanszàllok igènybevètelère.

Gera 2013.12.09. 16:28:55

@Szelid sunmalac: Én amúgy nem vagyok egy érzéketlen ember, abszolút támogatnám, hogy legyenek ilyen programok, szerintem minden pénzt megérne, egyetlen feltételem lenne a résztvevővel szemben: napi három alkoholteszt és ha csak egy kortyot is ivott,mehet az utcára.

Publius Decius Mus 2013.12.09. 16:31:55

Én mint adófizető hajlandó vagyok arra áldozni, hogy tiszta legyen az utca és kitiltsák onnan azt aki lakni akar ott. Arra is, hogy legyn nekik valami szállás, de a szabályokat neki is be kell tartania ott is.

ekat 2013.12.09. 16:32:30

@Szelid sunmalac: Akkor Hamburg más. És ki a franc beszélt diplomáról? Nekem pl. nincs, ennek ellenére ha holnap felrobbanna a lakásom, akkor is tudnék bérelni a fizetésemből. És ha elveszíteném a munkámat, akkor is találok másikat, volt már rá precedens. És ha valami rejtély folytán nem lenne se lakásom, se munkahelyem, akkor mehetnék 1., anyámhoz, 2., öcsémhez, 3., nagybátyámékhoz, 4., unokatestvéremékhez, 5., nagynénémékhez, 6., férjem bátyjához, 7., férjem lányához, hadd ne folytassam. Szóval egészen egyszerűen normális ember vagyok normális emberi kapcsolatokkal. (És apám se lett hajléktalan, pedig 3 azaz három exfeleségnek hagyott ott egy-egy lakást.)

Gera 2013.12.09. 16:32:56

@christophe: Nálam nagyjából kettő, elég jól elkülöníthető kategória létezik: az alkoholista és a nem alkoholista. Utóbbin szívesen segítek, előbbi részemről nyugodtan halálra ihatja magát, csak ne az én pénzemből és nem az orrom előtt. Jellemzően az előbbiekkel találkozom.

christophe 2013.12.09. 16:33:17

@ekat: Ismertem ilyet,tanult volt 50èvesen màr sehova se kellett....

Tüntess az orbáni diktatúra és simli ellen! 2013.12.09. 16:33:18

Pintér Sándor közrendőrből lett milliárdos kb. 25 év alatt, "tisztességes-becsületes" :)) munkával. Most kedvezményes nyugdíja mellett "belügyminiszter".

Ilyen életpályamodellt minden rendőrnek!!!

Orbán Viktor sose dolgozott versenyszférában, a munkaerőpiacon soha nem mérette meg magát, csak pártkatona volt. Mégis hatalmas vagyonra, birodalomra tett szert.

ILYEN SZÉP NEMZETI, ÉLETPÁLYA MODELLT MINDEN MAGYAR EMBERNEK!

ekat 2013.12.09. 16:36:47

@christophe: A nyáron ötven leszek, két éve váltottam munkahelyet, és most is tudnék bármikor - pedig esküszöm, hogy semmi különleges csoda nem vagyok. :)

Reggie 2013.12.09. 16:36:48

@fehérfarkas: "Ja persze, mehetne másikre: És mivel? Taxival? Vagy BKV-val? Vagy autóstoppal?"
Gondolom raer gyalogolni. 12 ora alatt eleg messzire el lehet jutni.

"Talán azért, mert a hajléktalanok kriminalizálása helyett, inkább a kiváltó okait kellene megszüntetni, hogy ne váljon egyre több embere hajléktalanná. Nem önszántából lesz az emberből hajléktalan. "

Ja, viszont onszantabol vizeli/szarja ossze az aluljarot es a varost. Es most mondhatod, hogy nincs penze a fizetos kozwck-re, de erdekes modon piara mindig futja...

fehérfarkas 2013.12.09. 16:39:16

@Reggie: go to: @fehérfarkas: fehérfarkas 2013.12.09. 15:29:13

ekat 2013.12.09. 16:39:41

@Reggie: Amúgy őszintén bevallom, ha már hajléktalan lett valaki, akkor azt, hogy ebben a helyzetben iszik, rohadtul meg tudom érteni. De persze jó eséllyel előtte is ivott...

christophe 2013.12.09. 16:39:50

@Gera: engedelmeddel az alkoholistàt is kèt rèszre osztonàm,mentheto(pl.aki vmi trauma vègett vàlt azzà) nem mentheto akinek ez egy èletforma,nos utobbit èn is lesz...

oribori 2013.12.09. 16:40:22

Na jó! Aki szívesen olvas ilyen cikkeket, az sajnálja csak bátra az üldözött hajéktalanokat: www.angolosan.hu/angoldosszie/nyomor-fovarosa-budapest-the-economist-hajlektalanok-kriminalizalas-121426.html
Pont itt az ideje, hogy eltünjenek a putrik, a mocskos részeg emberek és azok hátrahagyott sz@rkupacai a közterületekről.

dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata civil)! 2013.12.09. 16:44:20

@christophe: Ha valai ötven évesen sehova sem kell, annak elsősorban emberi okai vannak.
Láttam én már sok diplomás álláskeresőt, akiket sepregetni sem vennék fel, mert egyszerűen olyanok voltak.

Gera 2013.12.09. 16:44:28

@christophe: Engem az ilyen finomságok már nem nagyon érdekelnek. Láttam közelről alkoholistát, elég volt belőlük annyi is. Akár trauma, akár nem, nem kötelező elkezdeni drogozni.

Persze ettől még társadalmilag az a racionális, ha megpróbáljuk megmenteni, egy pár hónapos elzárás kezdetnek nem is rossz.

lutria 2013.12.09. 16:47:17

Tényleg,mi van a rendeletben,mi történik ha bevisznek egy hajléktalant,megbüntetik 50.000 Ft-ra(amekkora összeget valszeg már évek óta nem látott egyben)és az persze nem tudja kifizetni?
Talán rögtön beviszik a börtönbe és leültetik 1 hétre?(ahol legalább fűtenek és napi 3X van étkezés...)

christophe 2013.12.09. 16:53:16

@ekat: Orulok neki,tènyleg. Elvàlt ,gyerekei kulfoldon,èpphogy megèlnek.Probàlkozik O,de bejelentett lakcim nèlkul 50èvesen nem veszik fel sehova...

dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata civil)! 2013.12.09. 16:54:05

@lutria: Az átkosban pont ez volt. A hajléktalanok télire mindig direkt lecsukatták magukat. (Kis rendbontás, lopás stb.)

Gera 2013.12.09. 16:55:35

@dr. Kóser Malac (a legnagyobb demokrata)!: Erről most megint eszembe jutott, hogy havi tizenöt rongyért takarítja egy hölgy a társasházacskánkat, ez úgy heti két óra lehet. Ehhez a munkához egy közepes egészségi állapot, két kéz és két láb kell, meg egy minimális igényesség és csinálhatja akár tíz évig is, nem fogjuk elküldeni. Na, ő a harmadik, mert az első kettő egyszerűen nem végezte normálisan a munkát. Pedig látszott rajtuk is, hogy nagyon kell a pénz, de az első csak simán beleszart, a második meg alkoholista volt és nem jött/beleszart. Ez röhej szerintem, teljességgel érthetetlen. És most a harmadiknál is rezeg a léc, én tényleg nem szeretném elküldeni, mert eddig elégedettek voltunk vele, de már vagy két hónapja nem láttam, a testvére jött helyette mondjuk kéthetente, mert állítólag eltört a keze. Én igyekszem ezt maximális korrektséggel kezelni, némi húzódozás után már kétszer kifizettem a teljes havi pénzt, hogy ne basszak ki velük, de azért remélem visszatérünk a normál ügymenethez, mert ez így nem lesz jó.

Na, a lényeg, hogy szerintem a hajléktalanok többsége azt a tábort erősíti, amit az első két említett emberke. És így igenis vastagon közük van a helyzetükhöz, segíteni meg nem nagyon lehet rajtuk.

christophe 2013.12.09. 16:56:48

@Gera: ''egy pár hónapos elzárás kezdetnek nem is rossz. '' ha ez alatt egy onkènt vàllalt alkoholelvonorol beszèlsz szakemberekkel,ès konkrèt jovokèppel a ''gyogyultaknak'' egyetèrtek.

Geza 2013.12.09. 16:58:36

Kövezzetek meg, de ezzel az intézkedéssel egyetértek.

A puttonyom már tele van a büdös mocskos fertőző csövesekkel. A nagy része a saját idiótasága és igénytelensége miatt jutott oda, a nagy részének a nagy része pedig nem is hajlandó semmit tenni azért, hogy kikerüljön onnan.
Szokás emlegetni, hogy 'És a maradék szegény 1%, aki rendes jóravaló ember, csak kiszúrt vele az élet, és velük mi lesz?': hát ők kérem szépen így jártak. Mint hogy az is így járt, aki alatt megszűnt a cége, de akkor is megpróbál fennmaradni, meg az is így járt, akivel a kúrmányunk valamely intézkedése szúrt ki, meg az is, akit történetesen csak egy válóper során intézett el az exe.

És nem, a max. pár ezer pesti csövesnek ez a szegény 1%-a (max. pár tucat emberről beszélünk!) rohadtul nem elég ahhoz, hogy az azon az aluljárón naponta át-átjáró pár tízezer ember mindennemű fertőzésveszélyt kockáztasson, hogy egy villamoson egy kisgyereket nem szabad engedni, hogy az ülést vagy a korlátot megfogja, és úgy általában, hogy a csövessekkel naponta találkozó pár százezer (!) embernek úgy kelljen éreznie magát, mintha éppen egy poshadt húggyal telehányt (bocs a hasonlatért) pályaudvari wc-be lenne épp kénytelen bemenni, hogy egy ilyenek által leélt aluljárót egy lelkiismeretesbb köjálos már lángszóróval sterilizálna.

És mivel ezekre a koszmókra a vegzáláson kívül az égvilágon semmivel nem lehet hatni (pénze nincs: bírságolni nem lehet, árokban alszik: az elzárást leszarja, lábon rohad: ha pofont akarsz neki adni, utána dobhatod el a kesztyűdet, jószándék és didaktikus érvelés: csak rádköpi a kukából túrt szotyimaradékot), marad az, amitől kényelmetlenül érzi magát: a piszkálás.

Az egyetlen negatívuma az elgondolásnak, hogy olyan rendőri erőt köt le, amire másutt bőven lenne szükség, de ezen lehetne azzal segíteni, ha az 'illetékes hivatal' egy, a város legmesszebbi határpontján éppen csak belül eső bódé lenne: a hely is olcsóbb, meg tovább tart a csőlakóknak visszajutni és megint csinálni a retket.

Tudom, persze, rohadt érzéketlen tuskó vagyok. Oké, legyen, akkor az vagyok!

Viszont akkor ezúton kérnék *minden* széplelkű elmélészt, hogy mutassa meg, hogy nem csak más farkával veretné a csalánt, és *most* menjen ki a legközelebbi aluljáróhoz vagy parkba vagy pályaudvarhoz, szólítsa meg az *első* útjába kerülő csövest, szépen vigye haza és adjon neki (napszaknak megfelelően) ebédet/vacsorát. Egy étkezés igazán nem nagy költség, ennyit igazán kibír az ember, hogy bizonyítottan korrekt és jólelkűnek tudhassa magát, nem?
Még csak azt sem kérem, hogy úgy, szutykosan, hugyos gatyában ültessétek le a koszmót az asszony meg a gyerekek mellé a vacsoraasztalhoz: nyugodtan adjatok neki lehetőséget a tisztálkodásra, illetve biztos akad olyan használt, de még jó állapotú ruhátok, amivel fel tudtok neki ajánlani.
És nem azt kérem, hogy ezt nap mint nap tegyétek meg, vagy hogy az egész bandát lássátok vendégül (ha elterjed a hír, holnap mennek azok maguktól is a kaputok elé...), hanem csak egyetlen egyet közülük egyetlen egy alkalommal.

Konkrétan ti (és ne 'valamilyen hivatal'), konkrétan most (és ne 'ha ...'), konkrétan személyesen (és ne 'adománnyal a vöröskeresztnek') tegyetek jót egyetlen emberrel egyetlen alkalommal, csak hogy első kézből ismerjétek meg a valóságot ti is.

Ha ezt megtettétek, akkor beszélhetünk a dolog tapasztalatairól. Akár még mozgalmat is szervezhetünk az elgondolásra. Akkor már tapasztalatokról és ismeretekről beszélnétek, és nem elvont ábrándokról.

De addig, addig, kérném a felszívott nagy levegőt szép lassan kiengedni, a széles pofát súlyba tenni, nem más kárára jótékonykodni és nem pont azt köpködni, aki kivételesen legalább részlegesen rendet akar csinálni ebben a disznóólban. Köszönöm.

fehérfarkas 2013.12.09. 16:58:49

@Gera: "Engem jobban zavarnak az utcán randalírozó alkoholisták, mint az "igazi bűnözők". Ne érts félre, nem arról van szó, hogy ez utóbbiakat nem kell üldözni, csak ezen a téren nagyjából elégedett vagyok a közbiztonsággal."

Pest belső kerületeiben nem a hajléktalanok miatt kell félned, és nem miattuk veszélyes este sötétedés után kimenni az utcákra. A hajléktalanok csak kellemetlen látvány és szag szempontjából. De ami miatt sokan félnek, azok a bűnbandák, stricik, drogosok, dílerek, tolvajok. Tudod, az amikor a rendőrök is párosával mernek razziázni, de sikkal inkább 3-4 rendőr egyszerre, és egyedül meg nem mernek bemenni közéjük igazoltatni őket. Na, az a dúrva és veszélyes, és nem pedig a hajléktalanok.

christophe 2013.12.09. 17:01:21

@Gera: ès sztk-t is fizeted,utànuk ugye?Be vannak jelentve tudjàk igazolni a jovedelmuket..

fehérfarkas 2013.12.09. 17:05:09

@Mérges 1234: "Az igazi probléma nem ez a törvény és kapcsolodó végrehajtási utasítás, az igazi probléma az, hogy van aki szerint ez rendben van és jó.
2013 Magyarorszg feudalizmus."

Teljesen egyetértek.

Gera 2013.12.09. 17:06:37

@christophe: Hát kurvára nem, miért is tenném? Mint említettem, én vagyok az "sztk", mert már két hónapja úgy fizetek, hogy a munka igencsak takaréklángon megy. Puszta jófejségből, mert mint azt a hölgy bátyja volt szíves felhívni a figyelmem, "Emberség is van a világon...", amin én elgondolkodtam egy pillanatra és fizettem.

Szelid sunmalac 2013.12.09. 17:16:45

@ekat: Kedves ekat! Hiaba multal el otven, ugy tunik egy kicsit burokban elsz. Nem egeszen az az atlag, hogy valaki olyan csaladban no fel, ami megengedheti maganak, hogy a csaladfo nyakra-fore osztogasson lakasokat az exeknek. Mint ahogy az sem atlag, ha valaki hajlektalan lesz, de ettol meg a problema valos, es nem lehet elhessegetni azzal, hogy "mert bezzeg en".
Otven ev felett bizony nehezen kapnak allast az emberek, akkor is, ha jol kepzettek, akkor is, ha nyelveket beszelnek, akkor is ha nagy a szakmai tapasztalatuk. Hogy te nem talalkoztal ilyennel, ez azert meglep. Hogy nagyonis testkozelbol mondjak neked peldat:
Edesapam evtizedekig volt kereskedelmi igazgato egy importra es exportra egyarant dolgozo, tobbezer fot foglalkoztato cegnel, majd utana tobb szakmaban is vezeto volt (logisztika, turizmus stb.) otvenevesen dimplomazott le, mert az idok valtoznak. Ugyanekkor tannult meg angolul is, nemetul mar tudott. Nemreg ujra megszunt a munkahelye, koszonhetoen a kormany aldasos tevekenysegenek. Immaron harmadszor az elmult tiz evben megint majd egy eve keresett munkat otthon, meg csak be sem hivtak interjura! Majd kiment Nemetorszagba, ahol - irdd es mondd - KET nap alatt kapott munkat. Igaz, nem a kepesitesenek megfelelot, de ilyeneket is palyazott otthon is. Egy honapon belul talalt olyan munkat, ami neki valo. A sors fintora, hogy sikerult neki nemet cegnel, nemet fizetesert ugy elhelyezkedni, hogy most a nemet ceg magyar kirendeltsegen, Magyarorszagon lesz telepvezeto.
Megegyszer: ugyanaz az ember, ugyanazokkal a kepessegekkel, otthon 100+ helyre palyazott, es egyetlen helyre hivtak be, ugynoki melora.
DE! Ugyanebben az idoszakban vesztette el edesanyam is a munkajat. Ha en nem tudtam volna kisegiteni oket az elmult par honapban, bizony konnyen lehet, hogy nem lenne fedel a fejuk folott.
Hihetetlen, de a legtobb ember az elmult evekben kenytelen volt felelni a megtakaritasait, es nincs honapokra eleg felretett penzuk.
De tudod mit? Mondok meg jobbat! A kormany aldasos tevekenysegenek koszonhetoen en is elvesztettem a munkamat. Meg EN sem talaltam tobb, mint fel evig otthon melot! Sot, valoszinuleg meg tovabbra sem talaltam volna. Hol tulkepzett voltam, hol tul draga, hol ez, hol az. Most pedig nemet cegnel, nemet berert, Magyarorszagon iranyitok nemzetkozi rendszerbevezeteseket.
DE! Ha nem lett volna olyan mazlim, hogy pont akkor kaptam meg a bonuszt, akkor meg kijonni sem tudtam volna, es most bizony nem tudnam mibol fizetni a hitelt a hazra, tehat konnyen lehet, hogy utcara kerultunk volna.
Ha barmelyikunknek akarcsak feleennyi szerencseje lett volna, akkor most diplomas, tobbnyelvet beszelo emberek lennenk az utcan, akiktol nem tudnad ezt meg, es elhetnel tovabb a burkodban.
Most akkor kepzeld el azokat, akiknek nincs csaladjuk, vagy pont a csaladjuk hagyta el oket es ugyanez tortenik veluk.

fehérfarkas 2013.12.09. 17:22:28

@Roltii: "második commentedre: miért gondoljak arra, hogy közéjük tartoznék? Tanultam, dolgozom, több munkahelyen is általában, vannak barátaim, családom, nem vagyok alkoholista, beosztom a pénzem stb.
A szegénységet meg ne keverd ide, más dolog szegénynek lenni, és más dolog hajléktalannak lenni. Amíg a hajléktalanból árad a piaszag én nem fogom megsajnálni. Ha tiszta fejjel odajön, és megkérdezheti, hogy tud-e valamit segíteni, vagy én esetleg segítenék neki, az más tészta. Sejtheted, hogy ilyen nem nagyon volt. "

A hajléktalanok nem úgy kezdték, hogy hajléktalannak születtek. Sőt, sokuk rendes dolgozó munkásember volt. Csak elvesztették az állásáukat, nem tudták fizetni tovább a lakás fenttartását vagy az albérletet (szociális segély sem jár mindenkinek, és aki kiesik a rendszerből, annak meg már semmi sem jár - ráadásul szoc segélyből is elég nehéz kijönni), és kénytelenek voltak onnan kiköltözni. Itt a 7. kerben reggelente munkába menet rengeteg olyan guberálót látok, akiken látszik, hogy fél vagy 1 évvel ezelőtt még volt pénzük ruhára, most meg már guberálásból élnek meg. És sajnos egyre nő az ilyenek száma.
Úgy irogattok ide kommenteket a témában, hogy számotokra a pesti belső kerületek csupán turistahelyek, ahova nagy ritkán feljöttök és kényelmetlen a műemlékek közelségében a hajleszokat látni. Fogalmatok sincsen a valós problémákról. Bárcsak a hajléktalanok lennének a legnagyobb gond az utcákon/tereken/alúljárókban! A csövekesek/drogosok, bűnözők, stricik, maffiózók helyi emberei, csempészárusok, tolvajok, bűnbandák, stb... Ezek itt a dúrvák, és ezek miatt nem mernek sokan a sötétedés után kimenni az utcákra (ez mondjuk nem annyira a 7., sokkal inkább a szomszédos 8. kerületre jellemző, de ott viszont nagyon dúrván: a pár éve felállított mobil rendőrség tudod mire jó valójában? Arra, hogy kisrendőr abban találjon menedéket, amíg az erősítés oda nem ér. Rendőr egyedül a kerületben nem mer igazoltatni, csak akkor ha legalább ketten-hárman vannak, de leginkebb dupla párban, vagyis négyesével járkálnak este igazoltatni). Nem a hajléktalanokat kell kriminalizálni, mert attól nem fog javulni a közbiztonság. Hanem a valódi bűnözőktől megtisztítani a fővárost.
Pintér 2 hét alatt rendet ígért. És hol valósult ez meg? A lakásában a cípőtartójában, mert a feleségének 2 hét kellett a cipői rendberakásához? :D Mert a belső kerületekben a közbiztonság javulását nem látni.
A 7. kerültben pedig írtam, hogy nem a hajleszok pisije/kakija amit folyton kerülgetned kell, hanem a kutyáké, amit a gazdijuk képtelen felszedni. Meg hajnalban a szórakozóhelyekről részegen hazamenő fiataloké, akik össze pisilik, hányják az utcákat, és belekötnek a járókelőkbe.

Szelid sunmalac 2013.12.09. 17:24:12

@ekat: Ja igen! Hamburg sem mas. Es egybol kiloheted Munchent, Frankfurtot, Augsburgot, Hannovert, Kölnt is.

Meg az otven ev felettiek elhelyezkedeserol: az idei allasborzen egy nagy ceg megbizottjakent reszt vett a felesegem. Konkretan azt az utasitast kapta, hogy 40 (!) ev felettieket nem vehetnek fel!

fehérfarkas 2013.12.09. 17:26:33

@Gera: Tudom, hogy te nem erről beszéltél, hanem hülyeségről, aminek a valósághoz semmi köze nincsen. Vagy legalábbis nem a 2013-as magyar valósághoz. Én meg azt írtam le, hogy 2013-ban mi a magyar valóság.
De te csak kriminalizáld tovább hajléktalanokat. Aztán amikor az utsó hajléktlan is dutyiban lesz, akkor rá fogsz jönni, hogy továbbra is kerülgetned kell a kutyagumikat és kutyapisiket, és a bűnbandák, stricik, dílerek, tolvajok továbbra is ott vannak az alúljárokban, utcákon, tereken. És sem a közhiginia, sem a közbiztonság nem javult egy cseppet sem. Csupán a lelkiismeretedet átverhetted, hogy most már milyen nagy a jólét nálunk is, hogy az utcákon/alúljárókban nem látni hajléktalant (mert a dutyiba kerültek - hiszen a hajléktalan szállókon nincs elég hely, valamint nappal nem tartozkódhatnak ott, csakis este).

Gera 2013.12.09. 17:34:04

@fehérfarkas: Nem baszki, nem érted. Arról beszéltem, hogy jobban zavarnak az engem úton-útfélen zaklató koszos-büdös alkoholista koldusok, mint a bűnözők. Nem azért, mert félek tőlük. Érted már, vagy magyarázzam tovább? A lelkiismeretemmel semmi probléma, nem érzek részvétet az alkoholisták iránt, maguknak köszönhetik az állapotukat.

Roltii 2013.12.09. 17:34:42

@fehérfarkas: 7.ker Garay utcában lakom, de biztos én mást látok mint Te. Mondjuk eddig azt hittem, hogy megtudom különböztetni a kutyaszart az emberitől... De kiderült, hogy csak turista vagyok ( immár 31 éve Bp-n..)

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2013.12.09. 17:35:54

helyes

nektek pedig sok sikert 2014-hez elvtársak

a magasabb rezsi, alacsonyabb minimálbér, több szja pogromotokba a több hajléktalan az utcán simán beleillik
biztosan 4/4-el nyertek
xd

fehérfarkas 2013.12.09. 17:40:10

@Gera: "Ember, ezek teljesen igénytelen állatok. Mondom, nem az összes hajléktalan, hanem azok, akikkel probléma van. Ezeknek egyetlen céljuk van, hogy nyugodtan halálra ihassák magukat akárhol. Hagyjuk már a naiv ostobaságokat. "

Gondolkozzál wazze!! A zsigeri hajléktalagyűlöleted és undorod helyett az eszedet is használjad wazze!!!
Azok a hajléktalanok azért lettek teljesen leépült alkeszok, mert pár év ilátástalan hajléktalan lét után te is olyanná válsz, ha nem kapsz senkitől megfelelő hozzéártő segítséget a társadalomba való visszailleszkedésbe.
Korábban voltak olyanok, hogy szociális munkások. Nem közminkások, hanem szociális munkások. Ők szakmailag végzett emberek voltak, akik tudták hogyan kell bánni a hajléktalanokkal, hogy a társadsalomba visszaillesszék őket. Meg régen voltak megfelelő intézmények is, hogy ne a kapukban meg az aluljárókban aludjanak (meg kevesebb is volt a hajleszokból, mert több volt a munkalehetőség, és kevesebben csúsztak le idáig). Csakhogy az elmúlt 2 évtizedben a szociális munkásokat leéípették, az intézményhálózatot pedig majdnem teljesen felszámolták és sóval behintették a rendszerváltás utáni kormányok. Viszont az elmúlt 3,5 évben a szociális rendszer átalakításával olyanok is hajléktalanná váltak, akik a korábbi kormányok alatt legalább valami fedelet fent tudtak tartani maguk felett. És erre még rájön az, hogy idei évtől kezdve meg már kriminalizálják is őket.
Segíteni kellene ezeken az embereken. Azt viszont csakis képzett szakemberekkel lehet (őket nevezték szociális munkásnak),
A szociális munkást nem azért nevezik így, mert szociális segélyért kell munkát végeznie, hanem mert szociális területen (pl. szegényekkel, hajléktalanokkal, rokkantakkal, fogyatékosokkal, stb) dolgozik. És szakmájukhot végzettség kell. És a szociológiában és pszichológiában való jártasság is (a tananyaguk része volt ez), hogy az emberekkel megfelelően tudjanak bánni.
Egy rendőr, vagy egy kormányhivatalnok nem tudja elvégezni a feladatukat, mert nincsen meg a megfelelő végzettsége/képesítése, hogy ilyen emberekkel megfelelően tudjon bánni.
A börtönben pedig csak profi bűnözővé fognak válni. Hiszen a magyar börtönökben ez történik. Nem véletlenül hívják a bűnözőszlengben a börtönt "iskolának", "képzőintézetnek".

fehérfarkas 2013.12.09. 17:48:55

@ekat: "Ha mégegyszer meghallom ezt a dumát, hülyét kapok. Nem. Egy normális, nem alkoholista, értelmes, esetleg nyelve(ke)t is beszélő, valamint hasonló családdal rendelkező emberből nem lesz soha hajléktalan. Pont. "

Dehogynam. Gyere el ide a 7. kerületbe, és kerdezgess meg pár hajleszt, hogy hogyan is lettek azok. Nemcsak volt gyári munkásokból lesznek hajleszok a gyár megszűnése után, hanem diplomás emberekből is. Welcome to Hungary 2013. Ne a Fidesz propagandáját nyomassad, hanem a valóságot nézzed.
Ez nem Belgium vagy Skandinávia, hanem Magyarország.
Ha itt élnél, akkor reggelentemunkába menet látnád, amint a szemetesben olyan emberek guberálnak, akiknek 1-2-3 évvel ezelőtt még jól fizető munkájuk volt. Csak aztán munkanélküliek lettek, elfogyott a pénzük (Magyarországon az átlagemberek nem félmilliót keresnek havonta amiből félre lehetne tenni, hanem 70.000-150.000 nettó között), elvált tűlük a feleségük, a tartásdíjat, lakásrezsit/albérletet is fizetniük kellene, de már az új szociális törvények miatt nekik semmilyen támogatás nem jár nekik (vagy max 28.000 Ft/hó amiből nem lehet megélni).
Annyira nem a valóságban élsz, hanem a kormánypropagandát zsigeri gyűlöletet és a szegényebbekkel szembeni lenézést sugrzó arrogáns világában, hogy fel sem fogod miről szól a valóság. Ez nem egy hálivúdi mozi, nem is Belgium, nem is Skandinávia, hanem Magyarország. 2013-ban.

fehérfarkas 2013.12.09. 18:02:53

@oribori: "Na jó! Aki szívesen olvas ilyen cikkeket, az sajnálja csak bátra az üldözött hajéktalanokat: www.angolosan.hu/angoldosszie/nyomor-fovarosa-budapest-the-economist-hajlektalanok-kriminalizalas-121426.html
Pont itt az ideje, hogy eltünjenek a putrik, a mocskos részeg emberek és azok hátrahagyott sz@rkupacai a közterületekről. "

Inkább a hajléktalanná válás okát kellene megszüntetni. Ja, ehhez munkahelyek kellenének, meg szociális védőháló, meg megfelelő oktatási és egészségügyi rendszer (= jó minőségű humáninfrastruktúra). Ja, egy ilyenhez hozzáértés is kellene, és inkább üres stanionokat épít a kormány sok száz milliárdért. Meg a Városligetet teszi tönkre 160 milliárdért. Valamiből Orbánnal és Simicska-Nyerges cégbirodalomnak is meg kell gazdagodnia. Igaz, közben 1 millióval nőt a szegények száma. És a hajléktalanok száma is nőtt. A foglalkoztatottak száma meg úgy nőtt, hogy a külföldön dolgozó magyarokat meg a közmunkaprogramosokat is beleszámítják már. Nem véletlenül hagyta el hazánkat több mint 300 ezer magyar az elmúlt 3,5 évben (a Rákosi-rendszer alatt meg 1956-as forradalom és az utána levő komcsi megtorlás idején sem emigráltak ennyien külföldre).
De biztos a hajléktalanok tehetnek mindenről, és a kriminalizálásukkal meg is oldottuk a problémákat.
Vagy inkább hajléktalanok növekvő száma az aluljárókban inkább egy indikátor? Annak az indikátora, hogy egyre nagyobb a szegénysg, hogy egyre szegényedik az ország, hogy egyre sűllyednk lefelé?
Meg is értem, ha ez a sikerpropagandisták szemét csípi, és el akarnak tüntetni mindent, ami cáfolja a sikerpropahantájukat.

fehérfarkas 2013.12.09. 18:10:49

@Geza:

Nem szoktam senkinek sem rosszat kívánni, de remélem egyszer kirpóbálod a másik oldalt is, hogy milyen az, amikor hajléktalanná válsz. És nem Németországban vagy Skandináviában, ahol működik egy erős szociális háló, hanem itt a fideszes Magyarországon, ahol a hajléktalanokat az idei évtől kriminalizálták.
Talán 1 évnyi haléktalanság után lenne benned olyan, hogy empátia, együttérzés, szolidaritás. Hamár olyannak szűlettél, hogy ezek genetikailag hiányoznak belőled. Talán akkor egy kis élettapasztalattal elsajátíthatod ezeket.
Egy kicsit unalmas már a Párizs Hiltonos rózsaszín álomvilágodat olvasgatni. Ugyanúgy fanyalogsz és nyafogsz mint Párizs Hilton, amikor meglát egy szegény lecsúszott hajléktalant. Menj a cukivagyok. hu-ra nyafogni, hogy szegény hajléktalanok zavarják az életedet és kifordul tőlük a gyomrod. Nekem, meg a hozzád hasonló empátiahiányos, érzelmileg teljesen fogyatékos, az embereket a gazdasgáguk alapján megítélő szánlmas szolidaritásnélküliségedtől fordul fel a gyomrom.

Gera 2013.12.09. 18:48:14

@fehérfarkas: Én nem gyűlölöm a hajléktalanokat. Az alkoholistákat nem bírom, csak hát ha milliárdos az illető, akkor sose találkozom vele, ellenben ezek az alkesz hajléktalanok folyamatosan zaklatnak az utcán és ezt rühellem. És nem érdekelnek a szerecsenmosdató marhaságok, a drogozást mindenki maga választja. Ezek a faszkalapok annyit költenek piára, amennyiből több százezer ember úgy tengődik, hogy velük nem foglalkozik senki. Úgyhogy igazából pont leszarom őket, a "kinek segítsünk?" lista végén vannak pechjükre, ellenben az utcáról sürgősen el kell takarítani őket, mert a normális emberek életminőségét rontják. És itt most nem elsősorban a magamfajta jómódúakról beszélek, én végülis elvagyok, viszonylag könnyen minimálisra szoríthatom velük az interakciót, de azoknak a szegény, de tisztességes embereknek, akik sokkal inkább megosztani kényszerülnek az életterüket ezzel az aljanéppel, elég erősen rombolja ez a komfortérzetét.

christophe 2013.12.09. 18:58:35

@fehérfarkas: Teljes mèrtèkben egyetèrtek Veled,nyugat -europàban tobbek kozt ennek is koszonheto,hogy nem làtsz ennyi hajlèktalant,lecsuszott embert mert,mukodik az amit leirtàl...

Reggie 2013.12.09. 19:38:13

@fehérfarkas: Hat az a goto nem segitett sokat. A hajlektalanok is osszevizelik es szarjak a kornyeket. A Moriczon konkretan lattam, hogy a villanyi/himfy sarkon(ahol a gyroszos van) vizelo csovi a jarokelok fele razta le pelojat. Es amig nem voltak kikergetve az aluljarobol, addig mindenhol vizelettocsak es penetrans buz terjenget. Biztos oda vittek setaltatni a kutyakat...
Az pedig nem indok, hogy van sok mas buncselekmeny is. Gondolom te sem orulnel, ha a rendorseg nem foglalkozna a kirablasoddal, mert meg vannak gyilkossagok felkialtassal. Vagy ha nem tudsz aludni a zenet uvolteto szomszedtol es azt mondanak, hogy nem megyun ki, mert eppen sulyosabb buncselekmenyeket kergetunk.

fehérfarkas 2013.12.09. 19:51:10

@christophe: "Teljes mèrtèkben egyetèrtek Veled,nyugat -europàban tobbek kozt ennek is koszonheto,hogy nem làtsz ennyi hajlèktalant,lecsuszott embert mert,mukodik az amit leirtàl... "

Hát igen, ez az amit sokan nem vesznek észre, mert
1. nem ismerik a valós hajléktalansági helyzetet
2. az erő(szak) és kriminalizálás nyelvén értenek csak
3. a problémákat a valós megoldás helyett a szőnyeg alá akarják söpörni (a lelkiismeretüket megnyugtatni, hogy ne kellejen látniuk a hajléktalanokat)

fehérfarkas 2013.12.09. 20:05:20

@Reggie:
És ezt a hajléktalanok kriminalizálása meg fogja oldalni? Te tényleg azt hiszed, hogy attól oldódnak meg a problémák, ha a hajléktalanokat kriminalizálód?
Látszik rajtad, hogy a pesti belső kerületeket (ahol a legtöbb hajléktalan található az egész országban) egyáltalán nem ismered. Max. néha nappal keresztül mész az utcáin egyik boltból vagy hivatalból a másikba, aztán kész. Én meg itt élek.
Korábban éltem 9 évek Kispesten, azelőtt pedig Fehérváron. Össze sem hasonlítható a hajléktalanhelyzet egyik helyen sem a pesti belső kerületekével. Mégsem a hajléktalanok kriminalizálásában látom a megoldást. És a félelmeim sem miattuk vannak. Ha eljönném hozzám meglátogatni, akkor a metró/busz/villamos/troli és a lakásom közti távolság megtétele közben nem a hajléktalanoktól félnél. Sőt, ahol hajléktalant látsz az utcán egy kapualjban, ott még biztonsgban is éreznéd magad. Ugyanis a hajlesz pont azért oda fekszik, mert az biztonságos, ahol a legkevésbé kell félni rablástól/támadástól/erőszaktól/bűnbandáktól.
Az hiszed viccelek. Ez nem vicc. A szomszédos 8. ker egyes részein (az ún. belső nyócker) ez az infó sötétedés után akár a pénztárcád tartalmát mentheti meg (hogy melyik útvonalat választod).
Szeretek itt lakni a kerületben, mert minden egy köpésre van (színházak, mozik, éttermek, éjjel-napilag, kisboltok, szrakozóhelyek, bankok, boltok/üzletek, műemlékek, stb), és tapasztalatból írom, hogy nem a hajleszok itt a legnagyobb gond.
Ráadásul a hajleszok jelenléte csupán egy társadalmi jelenség indikátora: mennyire nem tudja a magyar társadalom és politika kezelni a szegénységet. És minél nagyobb és mélyebb a szegénység, annál többen lesznek hajléktalanok közülük. A legszegényebbek, a legnincstelenebbek kriminalizálásával magát a szegénységet és az abból eredő problémákat nem lehet megoldani.
Max azt éred el, hogy a börtönbe dugott hajleszokból profi bűnözők képződjenek ott.

dany82 2013.12.09. 20:09:11

@fehérfarkas: hány hajléktalant vittél haza a lépcsöházba, hogy ott húzza meg magát a hidegben?

Roltii 2013.12.09. 20:17:34

@fehérfarkas: tehát akkor hagyjuk őket az utcán. Fagyjanak meg, kit érdekel. Kerülgessék őket az emberek. Aztán egy idő után majd dél-afrikai módra szögesdrótos kerítéssel védett lakóparkokban fogunk lakni, mert a gyerekeket ki nem engedjük a "hajleszok" közé az tuti. Nem azért, hogy ne tudja mi az a szegénység, hanem hogy túlélje a gyerekkorát.
( fura, hogy arra nem válaszoltál, hogy hoppá, én is 7. kerületi vagyok, és nem is a legjobb környékéről... zavarja a világképed, hogy én tényleg emberi szart és pisit kerülgetve jutok el bárhová? Meg hogy beszólongatnak a "hajleszok" meg fenyegetőznek?)

fehérfarkas 2013.12.09. 20:23:05

@dany82: " hány hajléktalant vittél haza a lépcsöházba, hogy ott húzza meg magát a hidegben?"

És te? Te vajon hányat?
Csak abban tudsz gondolkodni, hogy valaki vagy felviszi magához a hajléktalanokat vagy pedig kriminalizálja? Aki nem visz fel magához hajléktalant, annak kutya kötelessége kriminalizálni őket?

Ennyire zavarnak téged? Ennyire zavarják a fideszes "Magyarország jobban teljesít" propahantát a hajléktalanok? Magyarország jobban teljesít: 0 hajléktalan az utcákon. Mert mind börtönben ül (mivel a büntetést nincs pénzük kifizetni, a hajléktalan szállókon pedig nincs elég hely, és amik vannak, azok sem biztonságosak, és a többségük lepusztult lepratelep, ahová a hajléktalanok kriminalizálsát megszavazó politikusok még vegyvédelmi ruhában sem mernének bemenni, de hajleszoktól elvárnák ott éjszakázzanak, mert nappalra kiteszik őket az utcára).

Szokj hozzá, a haleszok száma az szegénység indikátora: megmutatja, hogy milyen nagy a szegénység az országban: minél több hajléktalan, annál nagyobb a szegénység.
Ja, hogy ez rontja a "Magyarország jobban teljesít" hazug propahantátokat? Talán ideje lenne befejezni a hazuduozást, és a problémákat érdemben megoldani. A hajleszok kriminalizálása helyett a szegénységet megszüntetni. Ja, hogy ezt az unortodox gazdaságpolitikátokkal lehetetlen? Hát, ezen én egy csöppet sem csodálkozom. Én már 3,5 évvel ezelőtt is megmondtam, hogy az unortodox gazdaságpolitik valójában gazdasági dilettantizmus fedőneve.

fehérfarkas 2013.12.09. 20:24:06

@Roltii: go to @fehérfarkas: fehérfarkas 2013.12.09. 17:40:10

dany82 2013.12.09. 20:35:40

@fehérfarkas: egyszerü volt a kérdés. nem pofázni kell. mondj egy számot.

fehérfarkas 2013.12.09. 20:43:53

@Roltii: "ura, hogy arra nem válaszoltál, hogy hoppá, én is 7. kerületi vagyok, és nem is a legjobb környékéről... zavarja a világképed, hogy én tényleg emberi szart és pisit kerülgetve jutok el bárhová? Meg hogy beszólongatnak a "hajleszok" meg fenyegetőznek?"

Túl sok emberi kakit nem láttam itt a kerületben az utcákon. Vagy eléggé kutyakakinak álcázzák magukat.
Az utcán pisilni pedig nemcsak hajleszok szoktak sajna, hanem az etnikai kisebbség (akiknek egyébként van lakásuk) ugyanúgy, mint a hajnalban a szórakozóhelyekről hazafelé menő matt részegen randalírozó fiatalok is. Hamár büntetni akarunk, akkor büntessék TÁRSADALMI STÁTUSZ NÉLKÜL EGYFORMÁN minden utcára pisilőt. Az újgazdag csemetét is börtönözzük be érte. Akkor is, ha a te gyereked az matt részegen és a rendőr vagy a közterületis észreveszi, hogy hazafelé a szórakozóhelyről az utcán pisál matt részegen. Ez a társadalmi egyenlőség. Nem az, hogy te meg a gyerked kivtelek vagytok, mert magasabb társafdalmi osztályba tartoztok mint hajleszok.
Ha nincs gyereked, akkor majd a jövőbeli gyerekekedre vonatkozik - mert ez úgyis csak egy példa volt, hogy megértsed mit jelent a valódi jogi egyenlőség.
Egyébént pedig tudom ajánlani a Párizs Hilton féle hp fórumokat, ahol lehet hülyepicsáskodni, hogy >>> jaaaaj, láttam egy szegény embert az utcán hajlék nélkül és most 3 napig nem tudok enni, jaaaj, jaaaj, jaaaj. Miért nem csinál már valamit a rendőrség meg a kormány ezekkel a gaz hajléktalanokkal, mert a végén anorexiban meghalok, annyira nem tudok enni, ha csak rájuk kell gondolnom, Jaaaj, jaaaj, jaaaj. <<<
Szóvel ezt a hülye párzs hiltonos nyafogást be lehet fejezni. Ha csak kriminalizálni tudod a hajléktalanokat, akkor lépj be a Fideszbe, vagy a párizs hiltonosok hp fórumára.

Tudod, nem mindenki született Felcsútra, hogy stadion épüljon a kertje végébe, meg fociakadémiája legyen, meg a falubeli családtagjai és haverjai több száz hektár állami földet kapjanak, meg dohányboltokat. Vannak, akik pont az ilyenek miatt szegényednek el, és a szegények közül pedig az ilyenek miatt csúsznak még lejjebb egészen a hajléktalanságig.
Tudod, az elmúlt 3,5 évben 1 millió emberrel nőt Magyarországon a szegények száma. És közben több mint 300.000 magyar hagyta el az országot. Lehet, hogy egyszer majd te is közéjük tartozol. Ki tudja mikor dönt úgy a főnököd, hogy a 32. új adónem bevezetése után pont téged fog kirugni, hogy a cég költségeit csökkentse. És mivel új munkahelyek nagyon nem jöttek létre az elmúlt 3,5 évben, ezért nehéz igencsak nehéz és sokáig tart munkahelyet szerezni. Egy munkahelyre legalább 30-an jelentkeznek - bár vannak állások, ahová több mint 4000-en (pár éve, amikor a főkefe kukás állásokat hirdetett, akkor több mint 4000-en jelenkeztek kb 10 álláshelyre). De a diplomásoknak sem jobb a helyzete. Ott is 1-1 állásra átlagosan kb 30-120 közti jelentező van. Valószínűleg marad a közmünka, havi 49.000 Ft-ért. De azt is csak pár hónapig végezheted. Nem baj, de legalább csökkent a rezsid, és a hjaleszokat most már nyugodtan kriminalizálhatod és a börtönbe dughatod. hogy onnan kijőve profi bűnözővé váljanak. Láttál te már olyat, hogy a börtönbe került emeberek TÖMEGESEN kerültek ki onnan úgy, hogy a társadalomba visszailleszkedtek? Szerinted egy hajléktalan a börtön után hova tud majd visszailleszkedni? Hiszen pont azért hajléktalan, mert még egy nyamvadt albérlete sincsen, ahol lakhatna. A fideszes propahanta agyatlan benyalása helyett tudsz néha józanul, racionálisan is gondolkodni?

fehérfarkas 2013.12.09. 20:59:05

@dany82: "egyszerü volt a kérdés. nem pofázni kell. mondj egy számot."

Az én kérdésem is egyszerű volt: és te hányat?

Valószínűleg alapítványokon keresztül több szegny embernek segítettem mint te. És azért alapítványon keresztül, mert azoknak van megfelelően képzett szociális munkásuk, és intézményhálózatuk, hogy a szegényeken segítsenek. Lehet, hogy nem tudnak mindenkinek segíteni aki rászorul, de valószínűleg többnek segítenek mint te és a fideszes brancsod összesen a 7,5 év kormányzás alatt. Több száz milliárd forintnyi stadionok építése helyett a hajléktalanokon érdemben lehetne segíteni megfelelő szociális munkás hálózattal, megfelelő és elegendő hajléktalan szállókkal, és megfelelő programokkal, amelyek segítenek a hajléktalanoknak visszatalálni a normális életbe.
Mások is leírták, hogy mi kellene ehhez. Erre elegendő pénze a kormánynak van a tőlünk beszedett adókból. Az alapítványok bevétele és infrastruktúrája ugyanis korlátozott. Csakhogy a mostani kormány inkább stadionokat épít, és szocikális támogatásokat csökkent, a munkanélküliségi támogatás idejét csökkenti, hajléktalanokat kriminalizál.
És tudok konkrét pesti önkormányzatról is, amelyik szociális támogatásokat szüntetett meg, és csak néhányat hagyott meg, de azok összegét is minimálisra csökkentette, és a rászorulók listáját is töredékére csökkentette. Közben a polgármester saját magának a hivatalban (az alkalmazottak sem használhatják, hanem csak ő) 1,5 milliór forintos luxus WC-t csináltat, 100 millió forintos nagyságrendben csúcsztat vissza a közbeszerzésekből magának és a haverjainak. Ráadásul még van pofája a saját alpolgármesterét feljelenteni azért, hogy az miért nem jelentette fel őt (a főnökét, és egyben a párthiearchiában magasabb helyen állót) kenőpénz elfogadása miatt (persze, hogy az egész csak a médiának szólt, és az ügyészség röhögve dobta vissza a feljelentést).
Hagyót 24 millióért rabláncon vitték el, pedig akkor 1 millióval kevesebb volt a szegény az országban, és hajléktalanból is kevesebb volt, és a hajléktalankérdést Hagyóék sem tudták megoldani, de legalább nem kriminalizálták őket. Nem azért váltottuk le Hagyóékat, hogy után 1 millióval növekedjen a szegények száma, 300.000-rel az országot elhagyók száma, és a leglecsúszotabbakat, a hajléktalanokat pedig kriminalizálják.

ekat 2013.12.09. 21:22:10

@fehérfarkas: 1., Rühellem a Fideszt, ugye megengeded, hogy saját véleményem legyen dolgokról? 2., Nem tartom rendbenlevőnek, hogy akárkik frekventált közterületeken hemperegjenek húgytól és alkoholtól bűzölögve, ha rendelkeznek lakással, ha nem! Ha ez a szegények lenézése, akkor ám legyen. És jelzem, én BKV-val járok, tehát tudom, miről beszélek, könnyű autóval közlekedve véleményt nyilvánítani a kérdésről.

dany82 2013.12.09. 21:22:43

@fehérfarkas: mekkora pofád van, beszarás.

annyira érdekelnek a hajléktalanok, hogy egynek, egyetlen egynek sem voltál még annyit sem segíteni, hogy éjszakára a lépcsöházba beengedd. Nem magadhoz. Nem otthonra. Nem a lakásba. Csak a lépcsöházba. Amit zártok!!!!! Amiböl kizárjátok a hajléktalanokat. Az osztatlan közös tulajdonból. Mondhatjuk nyugodtan úgy is: köztér. Mert a Te lépcsöházad és a Blaha Lujza téri aluljáró között csak a tulajok számában van különbség.

Ahhoz, hogy köztérre beengedd melegedni a hajléktalant neked megfelelöen képzett szociális munkás kell? Ennyire hülye vagy magadtól? a lófaszt vagy Te ilyen hülye, Te egyszerüen csak pofázni szeretsz.

A lépcsöházba már nem engeded be. Inkább haljon meg az a fizikailag és szellemileg is leépült, büzlö alkesz az utcán. Ez a helyes. Ezt támogatod Te. Írnám azt, hogy liberálisként, de szerintem Te egyszerüen csak egy semmirekellö balfasz vagy, nem liberális.

Fidesz és Tarlós elött 190en fagytak meg Budapest utcáin. Az utolsó két évben ez a szám a harmadára (érted, hülyegyerek HARMADA) esett vissza. És a város is élhetöbb. Az aluljárókat újra lehet használni, nem kell több százezer embernek nap mint nap a mocskon és a büzön keresztül munkába- iskolába mennie. Ezt mind a Fidesznek és Tarlósnak köszönhetjük.

Te meg visszaküldenéd ezeket a szerencsétlen embereket az utcára, hogy mielött megfagynak, azért tegyék még egy kicsit kibírhatatlanabbá a várost.

Alig várom, ahogy a hozzád hasonló retardált az önkormányzati választások elött majd azzal kampányol: szavazz ránk, és újra elöntik a köztereket a hajléktalanok.

Jó móka lesz...

fehérfarkas 2013.12.09. 21:34:04

@dany82: "annyira érdekelnek a hajléktalanok, hogy egynek, egyetlen egynek sem voltál még annyit sem segíteni, hogy éjszakára a lépcsöházba beengedd. Nem magadhoz. Nem otthonra. Nem a lakásba. Csak a lépcsöházba. Amit zártok!!!!! Amiböl kizárjátok a hajléktalanokat. Az osztatlan közös tulajdonból. Mondhatjuk nyugodtan úgy is: köztér. Mert a Te lépcsöházad és a Blaha Lujza téri aluljáró között csak a tulajok számában van különbség."

Kispesten a panelban a lépcsőházba be volt engedve hajléktalan.
Itt a 7. kerben a mi utcánkban nincsen hajlesz. Más utcákban vannak, de a ott meg van mindegyiknek a törzshelye.
A közhiedelemmel ellentétben nincsenek minden utcában és minden kapubejáróban hajleszok még a belső kerületekben sem. Ezzel a hozzászólásoddal csak bebizonyítottad, hogy fogalmad sincsen a valós helyzetről, és csupán a fideszes pr dumát tudot szajkózni a kriminalizálásukra.

Speciel pont a szomszéd nénihez szokott menni rendszeresen egy hajlesz, és az én lakásom előtt szokta lerakni a szatyrát. Van aki már szólt emiatt a házban, én meg kiálltam a szomszéd néni mellett, hogy nagyon is jól teszi azt, hogy rendszeresen segít egy hajlesznak. Ráadásul a lépcsőházát ez a hajlesz is tisztán tartja. Máshogy fogalmazok: a te fajtád által lenézett hajlesz jobban vigyáz a lépcsőházra mint sok itt lakó (vagy inkább albérletben lakó).

dany82 2013.12.09. 21:37:46

@fehérfarkas: és megint a pofázás ezerrel...

ja, ezek az hajléktalanok olyan jó fejek, a szomszéd néni is "tart" egyet, és én még meg is védem öket. söt... bármikor hajlandó vagyok öket minusz 20ban az utcán aludni.

190en fagytak meg 2009ben.

190en.

tavaly 65en.

65.

Számolj, fehérfarkas.

Mennyi hajléktalannak kell meghalnia ahhoz, hogy felismerd, hogy amit támogatsz, az gyilkosság és minden eröddel azon vagy, hogy megakadályozd ezeknek az embereknek a megmentését?

christophe 2013.12.09. 21:42:49

@dany82: Jaaa,meg Magyarorszàg jobban teljesit,jobban teljesit,jobban teljesit...

fehérfarkas 2013.12.09. 21:49:56

@dany82:

Látom a szavak kiforgatásában ugyanolyan mester vagy mint a kedvenc pártod politikusai. Jelentkezz egy selmecigabi díjra, mert megérdemled. :D :D :D
A kettős mércédet pedig egyre jobban kimutatod. A másiktól elvárod, hogy befogadjon egy hajléktalant, különben hiteltelennek tartod minden szavát. De te eközben egyetlen egyet sem fogadsz be, sőt még csak alapítványokon keresztül sem segítettél egyetlen egynek sem. De erkölcsileg a másik felett érzed magad, és úgy gondolod, hogy jogodban áll a vitapartneredet erkölcsileg elítélned és a hajléktalanokat kriminalizálnod. Kimutattad azt amit más blogokon is szoktál: hú fideszes pártdroid vagy, aki a blogokat végigtrollkodja, és a fideszes sikerpropahantát nyomatja mindenhol. .

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2013.12.09. 21:50:48

@dany82: több hajléktalan az utcán, magasabb rezsi, alacsonyabb minimálbér, magasabb szja, több imf hitel...

szerintem 4/4-el nyer az ellenzék
xd

fehérfarkas 2013.12.09. 21:52:48

@dany82: "Mennyi hajléktalannak kell meghalnia ahhoz, hogy felismerd, hogy amit támogatsz, az gyilkosság és minden eröddel azon vagy, hogy megakadályozd ezeknek az embereknek a megmentését?"

Látom, a hajléktalan ügy megoldását számodra csak a börtön jelenti. Ráadásul még van pofád ezt az értük tett szociális érzékenységként és jótettként feltüntetni. Aki meg nem megy bele a kriminalizálásukba, azt meg jól legyilkosozod. Gratula. Kimutattad a fogad fehérjét.
Egyébként neked is csak javasolni tudom, hogy olvasd el mit írtam korábban. A hajléktalanok kriminalizálsán kívül vannak más megoldások is: @fehérfarkas: fehérfarkas 2013.12.09. 17:40:10

dany82 2013.12.09. 21:54:37

@fehérfarkas: nincs kettös mérce.

én szerintem senkinek sincs joga közterületen lakni. Sem aluljáróban, sem lépcsöházban. Mert ezek a területek mindenkié, használatuk bizonyos szabályokhoz, normákhoz kötött.

Ha máshogy gondolnám, nyilván folyamatosan gyüjtögetném az utcáról a hajléktalanokat, hogy a lépcsöházban felmelegedjenek.

Nem csak pofáznék.

Azt meg, hogy kinek mennyit segítettem... lófaszt se tudsz.

De álljon itt egy kedvesség, hogy kicsapjam nálad a biztosítékot:

A Fideszre szavaztak. Mivel a Fidesz és Tarlós elött 190 hajléktalan halt meg tavaly meg csak 65, ezért a szavazatommal megmentettem 135 hajléktalant.

Te mennyit mentettél meg?

dany82 2013.12.09. 21:58:26

@fehérfarkas: továbbmegyek...

2007ben az akkori ballibsi kormányzat bezárta az opnit, több száz kezelés alatt álló pszichiátriai beteg került ellátás nélkül utcára.

Ezek jelentös része már az elsö telet sem élte túl.

2007ben azért zárhatták be az opni és tehették ezeket az embereket utcára, mert Te rájuk szavaztál.

Ezeknek a hajléktalanoknak a haláláért Te felelösnek érzed magad?

fehérfarkas 2013.12.09. 22:31:45

@dany82: "én szerintem senkinek sincs joga közterületen lakni. Sem aluljáróban, sem lépcsöházban. Mert ezek a területek mindenkié, használatuk bizonyos szabályokhoz, normákhoz kötött. "

Ez nem jog kérdése. A hajléktalan azért hajléktalan, mert nincs hol laknia, Nincsen privát helye, ahol lakjon. Nemcsak saját lakása nincsen, de még egy albérletet sem tud bérelni.
Hozhatsz rá különböző törvényeket, hogy hol tilos tilos laknia, de mivel nincs semmi, és nincs semmilyen privát helye, így a törvényedet a hajadra kenheted.
Azzal tudsz eredmény elérni, amit rajtam kívül már mások is lertak, hogy segítesz nekik a normális életbe visszatrni. Mivel a hajléktalanság mentalisan is leépíti az embert, ezért nekik szakemberekre van szükségük, meg fedélre a fejük fölé (hiszen azzal nem tudod őket motiválni, hogy továbbra is hajléktalanok maradnak), és munkára, ahol tudnak valami pénzt keresni saját maguk eltartására. Vagy, ha az államnem tud nekik munkát adni, még közmunkát sem, akkor a szociális ellátórendszerbe kerüljenek vissza, amiből valamennyire emberi szinten meg lehet élni.

Lehet, hogy néhány hajléktalan tisztességesebben, becsületesebben, és keményebben dolgozott mint te és a fajtád, csak a rendszerváltás után szerencsétlenül alakult a sorsa (elvesztette az állását, nem talált új munkahelyet, kiesett a szociális ellátórendszerből, aztán a felesége is elhagyta, és végül már csak az utca maradt neki, mert még egy albérletre sem futotta tovább).

fehérfarkas 2013.12.09. 22:36:33

@dany82:

A Fidesz tett ez ellen bármit is? 3,5 év alatt tett ezen ellen bármit? Nem.
Inkább tovább rontott a fogyatékosok, rokkantak, betegek, leszázalékoltak, munkaképtelenek helyzetén.
Meg a szegényekén is. Meg a normális átlag munkavállalóén is. Ez utobbién nem az embertelen szociálpolitikájával, hanem az unortodox gazdaságpolitikájával, ami miatt rekord mérető kis és közepes magyar vállalkozás ment csődbe tavaly és idén, és ami miatt az utolsó nagy külföldi multi még az általad utáld Gyurcsány alatt jött ide (Mercedes). Ezért kár volt leváltani a szocikat, hogy sokkal rosszabbat kapjunk náluk. Be vallom, ebben én is hibás vagyok, hogy 2010-ben erre a bűnbandára szavaztam. Azt hittem, hogy tanultak az első kormányzásuk + a szocik 8 évnek hiábiból.

Roltii 2013.12.09. 22:54:29

@fehérfarkas: és ahhoz van joga, hogy másokat zavarjon? Egy társadalomban vannak szabályok, amiket az együtt éléshez be kell tartani. De remélem majd a te kertedben fognak legközelebb sátort verni, vagy csak előtte, mert közterület. Meg pl óvodák mellett, hisz miért ne, jogukban áll vagy mi. Meg tegyék tönkre a tömegközlekedést is, hisz joguk van hozzá...
A kettős mércéről meg annyit, hogy engem megbüntet a rendőr, ha közterülezten ürítek... 30e asszem. Meg sok olyan szabálynak eleget teszek, ami nem tetszik, de ez van ( pl utálok adózni, utálok közös költséget fizetni, utálok lassan menni kocsival stb. ) A hakjléktalanok is tartsák be, nem betarthatatlan, hogy ne a frekventált trerületeken éljenek.
És igen, lehet, hogy néhány olyan életet élt amit leírtál, de a többség nem.
Egyébként meg azért (is) tart itt az egész helyzet, mert rendszerváltás óta sok-sok elvileg hajléktalan segítő szervezet csak lenyúlja a pénzt. Pedig szép összegek mentek már el...
Ui: voltál már pl a nyugati aluljáróban ételosztásnál? Normális ember olyankor a környéket is elkerüli olyan durva bűz és kosz. Szerinted ez OK? Ezért készült az aluljáró?
Na mindegy, részemről kiszálltam a vitából...

christophe 2013.12.09. 22:57:57

Egy dolgot szeretnèk kiemelni,az hogy a halàlokakènt nem a kihulèst jelolik meg a teljesen fuggetlen korhàzivezetok,attol az mèg az,akkor is ha infartuskènt van megjelolve...;

fehérfarkas 2013.12.10. 01:48:54

@Roltii:
Szerintem értelmezd azt a kifejezést, hogy hajléktalan. És gondolkozz el, mint is jelent ez a kifejezés, és miért így neveik? Talán akkor rájössz egy csomó összefüggésre, hogy miért írtál hülyeségeket.

Ráadásul kevered a közterület és a magánterület fogalmát. Az ember saját házának a kertje magánterület. A ház előtti járda a közterület. Ha nem így lenne, akkor csak az mehetne át a járdán, akit átengedek. Ahogyan a kertembe is csak az léphet be, akit beengedek. (a szüleim a mai napig kertesházban élnek vidéken - úgyhogy ne akarjál kioktatni arrogánsan, hogy egy ház kertje az magán vagy küztulajdon-e)

A hajléktalannak nincsen saját privát helye. Egy albérlőnek van: az albérlete. De egy hajléktalannak nincs olyanja sem. Ő csak mások területén tud lenni. Ha nem itt, akkor ott. Ha nem ezeket zavarja, akkor ott azokat.

A hajléktalan szállókról én is meg mások is leírták, hogy mi a magyar valós helyzet velük kapcsolatban.
Ráadásul a nyomorból a hajléktalanszálló akkor sem tudná kihúzni őket, ha német színvonalúlenne. Ugyanis a normális munkahelyhez normális lakhatás kell privát szférával. A hajléktalan szállókat pedig nem erre tervezik, hanem ideiglenes, átmeneti tömegszállásként. Ráadásul Pesten a hajléktalanszállók csak este vannak nyitva és nappal a cucával együtt ki van téve a hajléktalan. Néhány helyen ott hagyhatja. Csak éppen semmi garancia nincs arra, hogy a következő este megint lesz számára hely (mivel a hajléktalanszállók túltelítettek), és nem lopják-e el. Így szerinted mennyi esélye van állandó munkahelyet találnia?

Azok a civil szervezetek amelyek lenyúlták a pénzt bűnt követtek el. Őket kellene neked is, meg a kormányak is kriminalizálnia a hajléktalanok helyett. Nem a hajléktalan bűne, hogy egyesek lenyúlták a támogatásokat. De most 2013-ban a Fidesz mégis a hajléktalanokat kriminalizálja.

Reggie 2013.12.10. 03:53:35

@fehérfarkas: Az a problema biztos megoldodik, hogy az aluljarokat nem teszik tonkre. A hajlektalansagot pedig nem is probalja ez az intezkedes megoldani. Ha szerinted ez arra valasz, akkor nagyon el vagy tevedve.
Utoljara augusztusban jartam ejszaka gyalogosan a belso 8keren keresztul, nem kell bemutatni. Es nem tamadtak meg.

Geza 2013.12.10. 09:03:45

@fehérfarkas:
Hajléktalan még nem voltam, bár olyan már volt, hogy egyszerre veszítettem el a munkahelyemet, a lakhatásomat, plusz maradtam családilag is magamra. Én nem vártam a sült galambot, hanem elvállaltam az első melót, ami az utamba került; nem lakást béreltem hitelre (amíg az be nem dől), hanem szobát a keresetemből, aztán amint lehetett, léptem a szakmaibb munka, a munkahelyhez közelebbi lakás, stb. irányába, és talpra álltam.

Szóval már voltam olyan helyzetben, ahol ha elhagyom magam, vagy ha igénytelenebb vagyok, vagy (mert tegyük hozzá, ez is benne van) ha pechesebb vagyok, akkor én is a híd alatt kötöttem volna ki.

De ha már én válaszoltam a te kérdésedre, akkor engedelmeddel visszakérdeznék:

Neked kellett-e már napról napra a hugyot, az okádékot és az ótvaros rongykupacokat takarítanod a kapualjadból, mert sajnos pont szélvédett hely, és mindig oda fészkelik be magukat a szarháziak? Kellett-e minden este a kukákból kiborogatott szemetet sepregetned (eleinte), kerülgetned (később), amit ezek a szarháziak felfordítanak, hogy csikket/üveget/mittudoménmit keressenek közte, aztán persze ott hagynak?

Neked panaszkodott-e már ismerős hölgy, hogy ő többet az aluljárón át nem megy, mert a mocskos hajlékonyak addig nem engedték át (!), amíg nem adott pénzt ('Nem igaz hogy nincs pénzed, látom rajtad hogy telik') ?

Égett-e már a pofádról a bőr, amikor a Nyugatihoz kimentél egy külföldről érkező ismerős elé, késtél egy kicsit, ezalatt ő letévedt az aluljáróba, és csak azzal kommentálta, hogy ilyet Szófiában sem látott?

Ja, és végül, majd' elfelejtettem:
Tegnap este vittél-e haza megvendégelni egy csövest, vagy még mindig csak a szádat járatod, és arra vársz, hogy másvalaki az ujjacskáival törölgesse le a koszt a szemétről, mert te durvának tartod csak úgy kivinni?

SirTocy 2013.12.10. 11:36:30

@shitgun: Uram, az Ön hozzászólásán kileng a lófasz-detektorom.

Azok, akik ellenezzük ezt az intézkedést, azért ellenezzük, mert semmi értelme. Amiket leírtál itt, a félállati viselkedésmódra már ezer éve létezik törvényi szabályozás, és azért igenis ültessék fel az illetőt a szopórollerre - de ne csak a hajléktalant, hanem téged, engem, akárkit, aki az utcán talál szarni/hugyozni, stb. Csukják be, aki zsebmetsző, aki megtámad valakit, aki közterületen fogyaszt alkoholt - de MINDEN ILYET, és ne azért tegyék, mert valaki hajléktalan. Igen, vigyék el azokat, akik részegen mondjuk a Hősök terén fetrengenek: engem is, ha ilyet csinálok, a haverjaimat is, mindenkit - de ne azért, mert hajléktalan.

Továbbá ez a "lássunk pár értelmes javaslatot" duma is kicsit... visszás. Mert egy normális demokráciában nem azért kerülnek hatalomra a vezetők, hogy utána nekünk kelljen a konstruktív javaslatokat megtenni. Mármint ha ez így van, mi a tökömnek ülnek Pesten ott, ahol?! Egy ország vezetői felé szerintem jogos elvárás, hogy többek, jobbak legyenek azoknál, akiket vezetnek, hogy ők járjanak elől építő jellegű gondolatokkal - de nem. Ezt az intézkedést konkrétan egy féllábú majom is ki tudta volna szenvedni magából, és nem ezért vannak ott a képviselők, hogy egy amputált végtagú csimpánz agyi szintjén hozzanak intézkedéseket. Mert ez kb. olyan, mintha egy ötéves találta volna ki:
- Sanyika, szerinted mit kéne csinálni, hogy ne legyenek hajléktalanok az utcán?
- Csukjuk be őket valahova, akkor nincsenek az utcán!

De ha már konstruktív javaslatot vársz, én úgy gondolom, a hajléktalanok - csúnyán mondva - parlagon heverő erőforrások. Szerintem arra kéne először fókuszálni, hogy megakadályozzuk, hogy még többen kerülhessenek az utcákra (valódi munkahelyek teremtésével, állami beruházással, ami csak kell, hogy megakadályozzuk az emberi erőforrások pocsékolását), MAJD a már utcán lévőknek kellene lehetőséget adni arra, hogy újra munkába álljanak valamilyen módon.

Ez az intézkedés viszont nem ebbe az irányba vezet. Tovább mélyíti a szakadékot a társadalom és az elesettek között, és főképp azokkal basz ki, akik egyébként a relatíve normálisan viselkedő nyomorultak közé tartoznak (mert aki állat módjára viselkedett, azt már eddig is be lehetett vitetni azért, mert állat módon viselkedik, volt jogszabályi kerete).

SirTocy 2013.12.10. 11:46:24

@Geza: Nem hiszem, hogy érted, mire gondolnak azok, akiknek ez az intézkedés nem tetszik. Nekünk is ugyanúgy szúrják ezek a dolgok a szemünket, csak pontosan tudjuk, hogy ez, ez nem megoldás. Ugyanúgy, ahogy az sem, hogy most hazaviszel egy, öt, tíz, száz hajléktalant, és megvendégeled, lecsutakolod őket. Mert másnap megint az utcán lesz. És ugyanúgy az utcán lesz másnapra/jövő hétre, ha elviteted azért, mert hajléktalan. Ráadásul ugyanígy a Te pénzedből lesz eltartva egész addig, amíg le nem üli a büntit.
Nem értem, mit nem lehet azon felfogni, hogy ez nekünk sem tetszik, hogy mi sem azt szeretnénk, hogy ezek az emberek az utcán éljenek. Csak azt szeretnénk, ha erre tartós megoldások születnének, nem pedig csak arról lenne szó, hogy kerülgetjük az elefántot a szobában, mert ez is az, meg az is az, hogy elviszed vacsorázni, mert egyik sem igazi, végleges megoldás. Mindkettő ugyanarról szól, csak más tálalásban: van a nappali közepén egy nagy kupac szar, és azt hol a szoba egyik felébe toljuk, hol a másikba.

Mi meg, akik szerint ez nem helyes, nem azt mondjuk, hogy "figyi, csak hagyd ott a szoba közepén", hanem azt, hogy "talán inkább szép apránként el kéne kezdeni kihordani, ahelyett, hogy ide-oda rakosgatjuk".

Geza 2013.12.10. 13:30:54

@SirTocy:
Értem én az álláspontotokat, csak a helytállóságát vitatom.

Azt talán vehetjük alapnak, hogy a hajléktalanok nagy részét nem bántja annyira a jelenlegi állapota, hogy dolgozni is hajlandó legyen a megváltoztatásáért.
(Biztosan van, akit igen, de ez igen kis részük.)

Ha nem hajlandóak aktívan tenni a változásért, akkor egy esetleges helyzeti segítség után a jobb körülményeik fenntartásáért sem fognak.
Tanúbizonyság erre az összes hajléktalanszálló: átmenetileg jobb körülmények, mint az utca, de mégis ugyanarra a patkány szintre züllik vissza mindegyik.
(És ezt nem a körülmények teszik, mert a *munkás*szállók, bár az sem mennyország, mégsem váltak annak idején ekkora putritelepekké.)

Ha viszont sem ideiglenesen, sem tartósan nem hajlandóan tenni egy olyan életszínvonal fenntartásáért, amit már mi is el tudnánk fogadni, akkor bizony örökké nekünk többiek kellene eltartanunk őket.

A jelen helyzet -ahogy te is megállapítottad- nem tartható, tehát én alapvetően három irányt látok innen:
1., Még több pénzt tömünk az ügybe, mondván hátha abból már elfogadható higiéniás szinten tudnak élősködni.
Ebben nem igazán hiszek, mert aki most jól elvan a mocsokban is (csak dolgozni ne kelljen), az bármennyi pénzt el tud pont ugyanígy tapsolni, de legalábbis bőven többet, mint amennyiből egy nehéz anyagi helyzetű, de normális hozzáállású ember megél. Az pedig szintén nonszensz, hogy egy hajlékony több lehetőséget kapjon, mint az, aki azt megtermeli neki.

2., Megpróbáljuk megváltoztatni a hozzáállásukat, hogy érezzenek késztetést a trágyából való kikapaszkodáshoz és az azutáni állva maradáshoz.
Elég sok mindent próbáltunk már erre, eddig semmi sem vált be. A mélyszegénységgel lehet mit kezdeni, a mély-igénytelenséggel nem hiszem.
Segíteni csak azon lehet, aki tud és akar is azzal élni, útba igazítani csak azt lehet, aki megy is valahová. Szép szóra nem fognak maguktól kellemetlenségeket bevállalni, ha azt amúgy elkerülhetik, lásd "a legkisebb ellenállás iránya" elvét.

3., Megpróbáljuk a jelen életmódjukat annyira kellemetlenné tenni számukra, hogy mégis inkább dolgozzanak, de legalábbis kultúrálódjanak.
Ha pozitívan nem lehet valakit motiválni, akkor már csak a negatív motiválás marad. Ez érdekes módon működött a Kádár-korszakban, csak erre valahogy nem szokás emlékezni.
Pedig annyi minden visszaszivárgott azóta, csak pont a hatékony és (társadalomra nézve) előnyös dolgok nem...

>Mi meg, akik szerint ez nem helyes, nem azt mondjuk, hogy "figyi, csak hagyd ott a szoba közepén", hanem azt, hogy "talán inkább szép apránként el kéne kezdeni kihordani, ahelyett, hogy ide-oda rakosgatjuk".
Sajnos nem. Ti azt mondjátok, hogy 'beszéljünk még hosszan a szarhoz, hátha kimegy magától'. Legalábbis sajnos látszani ez látszik belőle...

Valószínűleg elbeszélünk egymás mellett, méghozzá jó eséllyel ott van a probléma gyökere, hogy te az egyén eredendő jogaiból indulsz ki, én pedig a társadalom érdekét teszem az első helyre.

titan 2013.12.10. 15:40:41

@Roltii: "Meg hogy beszólongatnak a "hajleszok" meg fenyegetőznek?)"
Szerintem kevered a hajléktalanokat az importált kéregetőkkel. Én is elég sokat járok autó híjon gyalog és tömegközlekedéssel a városban (ebből a legtöbbet a belvárosban), de fenyegetőző hajléktalannal még nem találkoztam, fenyegetőző kéregetővel meg már igen, de az - jól láthatóan - nem hajléktalan volt.

Roltii 2013.12.10. 15:43:25

@titan: értem. Nem találkoztál velük, tehát nincsenek.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2013.12.10. 15:56:21

@Gonosz Repülőmókus: "Meglehet, de ennek mi köze van ahhoz, amit írtam?"

talán kisebb elánnal mondanád a tutit, ha ez úgy befészkelné magát az agyad valamelyik zugába.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2013.12.10. 15:58:54

@Roltii: "Külföldön nem nagoyn láttam sehol se parkokban hajléktalant aludni, vagy éppen aluljárókban."

én egész másik külföldön éltem, ahol viszont tömegével éltek az utcán a nincstelenek. akkor most 1:1.

"arra már kisebb az esély, hogy nem fogunk megpróbálni ugyanúgy dolgozni és megtartani az emberségünket ameddig csak lehet."

aki ismeri a hajléktalanság kialakulásának szinte sztenderd metodikáját, az nem ír le ilyeneket.

persze bárki azt ír, amit akar. a lényeg, hogy a lényeget ne érintsük.

christophe 2013.12.10. 16:31:52

@Geza: ''hajléktalanok nagy részét nem bántja annyira a jelenlegi állapota, hogy dolgozni is hajlandó legyen a megváltoztatásáért.
(Biztosan van, akit igen, de ez igen kis részük.)''
Ezt mibol veszed?Vègeztèl kozvèlemènykutatàst?A hajlèktalan nem csak az a pàrszàz akit az aluljàrokban làtsz(ès akik joggal zavarnak)tizezer szàmra vannak hajlèktalannok,szerte a vàrosban orszàgban,el kell tuntetni szem elol Oket mint a fogyatèkosokat ugye?

''1 Még több pénzt tömünk az ügybe, mondván hátha abból már elfogadható higiéniás szinten tudnak élősködni.''
Jaa a borton a tutti az ''csak'' 5000Ft-ba kerul naponta fejenkènt,grat a a matekhoz,embersèget màr meg se emlitem.
'' Megpróbáljuk megváltoztatni a hozzáállásukat, hogy érezzenek késztetést a trágyából való kikapaszkodáshoz és az azutáni állva maradáshoz.''
Ezt nem èrtem ki vagy Te?Mi ez a kiràlyi tobbes szàm,szociàlis munkàs vagy,mit teszel a hajlèktalanokèrt?FIGYELJ EMBEREKROL beszèlunk,nem àllatokrol....
'' én pedig a társadalom érdekét teszem az első helyre. ''
Semmivel de semmivel nem vagy elobbre valo,mint ezek az Emberek nem lekezelni kell Oket,hanem az emberi mèltosàgukat,mivoltukat visszaadni.

titan 2013.12.10. 16:41:02

@Roltii: értem, tehát te találkoztál velük, tehát csak olyanok vannak.

fehérfarkas 2013.12.10. 21:12:51

@Reggie:
Nézd, a sokat szidott Demszky korszakban kezdődött a hajléktalanok eltüntetése az alúljárókból. És éveken keresztül tavasztól télig nagyon kevés hajléktalant lehetett csak látni bennük. Télen a fővárosi önkormányzat elnézőbb volt, mert nem tudott olyan ütemben hajléktalanszállókat létesíteni, mint amekkora igény lett volna rájuk. De a melegebb hónapokban a hajléktalanszállókra és a város külsőbb területeire költöztette át a hajleszokat éjszakára.
Persze ez nem volt 100%-os hatásfokú. És azért az önkormányzat is sokszor behúnyta a szemét pont azért, mert tudta, hogy ő is ludas a helyzetben pont azzal, hogy nincs elég kapacitás a hajléktalanszállókon. Az elmúlt 2-3 évben újra megsokasodtak a hajleszok az alúljárókban. És ez bizony már az Orbán-Tarlós korszak. Érdemben nem bővült a hajléktalanszállók kapacitása, ugyanakkor 1 millió emberrek nőtt a szegények száma. És a hajléktalanoké is (csak erről nincsen statisztikai adat - mivel seni nem tartja őket pontosan nyilván). Ráadásul a devizahitelesek közül is többen váltak sajnos hajléktalanná. A kormány populista pr lózungjai ellenére a devizahiteleseknek csak a töredékét "mentették meg", és az évek óta bedölt forint miatt (ami nem lehet az előző kormányra fogni, mert Bajnai 2010 tavaszán erős forinttal adta át a kormányt, ha kell akkor konkrét forint árfolyamot beteszem) + a banki büntetadók lakosságra való áthárítása (tudod, amit a Fidesz szerint úgysem fognak a bankok áthárítani) + több tízezer munkahely megszűnése miatt sokan vesztették el a lakásukat + a szociális támogatások pont a legrászorultabbak esetében csökkentek. Szóval az lenne a csoda, ha mindezek után a hajléktalanok száma nem nőtt, hanem csökkent volna.

fehérfarkas 2013.12.10. 21:31:34

@Geza: "Neked kellett-e már napról napra a hugyot, az okádékot és az ótvaros rongykupacokat takarítanod a kapualjadból, mert sajnos pont szélvédett hely, és mindig oda fészkelik be magukat a szarháziak? Kellett-e minden este a kukákból kiborogatott szemetet sepregetned (eleinte), kerülgetned (később), amit ezek a szarháziak felfordítanak, hogy csikket/üveget/mittudoménmit keressenek közte, aztán persze ott hagynak?"

Megmondom őszintén, de leírtam már többször is: ezt a jelenséget nem kizárólag a hajleszok idézik elő. Fehérváron a családi házunk sajnos egy szakmunkás sulival szemben volt. A szakmunkás suliban péntekente és szombatonként gyakran volt diszkó. Szombat és vasárnap reggelente nagyon sokszor a fenti jelenségekre keltünk + a buszmegálló folyamatosan szét volt verve. A helyi Volán és az önkormányzat is többször felújította a megállott: 1 hónap múlva megint össze volt törve. És nem a hajléktalanok miatt, mert ott a kertvároban nulla darab hajléktalan élt.

Vagy egy másik példa: ez már Kispesten a panel lakótelepen történt, ahol 9 évig éltem. A lépcsőház és a lift folyamatosan össze volt pisilve, firkálva, karcolva és még ki tudja milyen testnedvekkel. A 9 év alatt legaább 4x újjítoták fel a liftet és 2x festették ki a lépcsőházat.
Néhány télen aludt a lépcsőházban pár hajlesz. Nem ők csinálták a fenti dolgokat. Ők békésen aludta este/hajnalban a lépcsőkön, aztán nappalra továbbálltak, és estére újra visszamentek oda aludni. A fenti jelenségek tavasztől őszig a meleg hónapokban is naponta/hetente megtörténtek, amikor nulla darab hajlesz aludt a lépcsőházban.
Ráadásul a lépcsőházban csupán pár cigány család lakott a többi az hófehér magyar ember, ráadásul dolgozók és nyugdíjasok. Mielőtt a cigányokra fognál mindent elmondanám: a cigány gyerekek a fehér gyerekkel együtt bandáztak - tehát ha valamit ők követte el, akkor a fehér magyar gyerekkel együtt követték el. És mivel közvetlenül fölöttem lakott a lépcsőház legigénytelenebb cigány családja, így nagyon jól tudom mi az ami az ő számlájukra írható, és mi az ami nem. És a fenti jelensége nagyrésze nem az ő számlájukra írható.

Persze, kriminalizálni és bűnbakot keresni mindig könnyebb, mint a problémákkal szembenézni és érdemi megoldást keresni rájuk.
És ahogy valaki írta: Németországban is vannak hajléktalanok az utcákon, kapualjakban és aluljáróban. Csak ott azért van kevesebb, mert nagyobb az életszínvonal, van szociális védőháló (ezért kevesebben sűllyednek le a mélyszegénységbe és a hajléktalanságba), és a hajléktalan szállók próbálják az igényekkel tartani a lépést, és a szociális munkások pedig megpróbálják a hajléktalanokat visszasegíteni a társadalomba.

fehérfarkas 2013.12.10. 22:05:21

@Geza: "Égett-e már a pofádról a bőr, amikor a Nyugatihoz kimentél egy külföldről érkező ismerős elé, késtél egy kicsit, ezalatt ő letévedt az aluljáróba, és csak azzal kommentálta, hogy ilyet Szófiában sem látott?"

Ha már példát hozol, akkor az a valóságnak megfelelő legyen. Szófiában láttam városba vezető főút melletti cigánygettót. Az indiai nagyvárosok gettóihoz lehet azt csak hasonlítani. Budapesten vagy Sátoraljaújhelyen a leggetóbb gettó is luxusnegyed a szófiaihoz képest.
Egyébként pedig nem szégyellem a külföldi ismerőseimnek elmondani, hogy Magyarország szegény ország. Ha nem mondom akkor is észreveszik. Elég, ha az 5. kerületben a turisták számára üzletekkel teli levő utcával párhuzamoson mennek végig, és a Belváros legelitebb kerületében omladozó házak között kell végigmenniük.
A kuala lumpuri meg a los angelesi ismerősöm pedig azért szereti budapestet, mert itt modern vadiúj épületek helyett régi lepusztultakat láthat, igazi romkocsmákkal, ami odahaza nála nincsen, és így ennek van számára egyfajta egzotikus varázsa. Ráadásul akarva sem tudna Budapest Kuala Lumpurral vagy Los Angelessel versenyezni.
Egyrész mert Los Angeles felhőkarcolós irodanegyének megfelelő nincsen Budapesten, másrészt a Rózsabomd eltörpül Los Angeles gazdag negyedeihez képest, harmadrészt meg Budapest leglepusztultabb gettója is luxusnegyednek és magas közbiztonságúnak tűnik a LA latinajkú gettójához képest.
Kuala Lumpur pedig egy hi-tech modern város (a világon itt működött először vezető nélküli magasvasút, és a világ legmagasabb ikertornyai is itt vannak), amihez képest Budapesten megállt az idő és egy 20. századi skanzennak tűnik. De persze mint minden sokmilliós metropolisznak, Kuala Lumpurnak is van egy szegénynegyede.

De mondok más példát is, ami miatt egyáltalán kár titkolni a szegénységünket, mert úgyis észerveszik, hogy hazudunk. Nézd meg Isztambult és Budapestet. Isztambulban sorra épülnek a felhőkarcolók, sok sávos autóutak, metrók (most már a Boszporusz alatt is átmegy), a harmadik repülőtér épül (pedig a jelenlegi kettő is benne van a világ 20 legnagyobbjai között), 20-30 emeletes városnegyedek, a műemlékekeket gomba módra újítják fel, hatalmas gyárak és ipari parkok épülnek az agglomerációban, Made in China helyett Made in Turkey látható a boltokban kapható dolgokon.
Budapesten az utsó ipari park és az utsó gyár még az előző kormány idején települt be (sőt, országosan is az utsó nagy gyár a Mercedes még a sokat szidott Gyurcsány-kormány idején jött ide, csak a gyár felépítése a kormányváltás utánra készült el). Azóta duplabóvli kategóriába minősítettek le minket a hitelminősítők (Matelcsy szánalmas beszólása, hogy minősítsene minket fel, csak az ország lejáratása, és annak bizonyítéka, hogy a volt gazdasági miniszterünknek, jelenlegi jegybanelnökünknek fogalma sincsen a kapitalizmusról), a forint árfolyama bedőlt, a tőzsde történelmi mélyponton, a hazai vállalkozások tavaly és idén rekord mennyiségben mentek csődbe, a multik messzire elkerülnek minket, és a korábban idetelpültek többsége pedig racionalizát (=leépített = kirúgott embereket = csökkentette az alkalmazottai számát), 3000 milliárd forint manyup pénz államosítsa és 3000 milliárd forint megszorítás ellenére az államadósságunk mégis 3000 milliárd forinttal nőtt, 300.000 magyar költözött külföldre (többen mint 1956-ban és az utána levő véres megtorlás idején), 1 millióval nőtt a szegények száma, stb...
A hajléktalanok számának növekedése, és emiatti nagyobb számú megjelenésük az aluljárókban és kapualjakban csak a fenti unortodox gazdaságpolitika eredménye és annak látható vízuális megnyilvánulása. Ezen mit szégyeljek a külföldi ismerőseim előtt? Ismerek egy líbiai gyereket, aki az arab tavasz idején (Khaddafi elleni polgárháború) jött ide az otthoni harcok elől menekülve és azt kérdezte: "ennyi fizetésből ilyen árak mellett ti hogy tudtok megélni?" De ugyanezt kérdezik most már nemcsak a német ismerőseim, hanem a szlovákok is. No comment.
Azon magyar ismerőseim, akik az elmúlt 3 évben hagyták el az országot meg pont emiatt költöztek külföldre.

Geza 2013.12.11. 11:22:21

@fehérfarkas:
Te most a szegénységről beszélsz (és amit erről írsz, azzal egy az egyben egyet is értek), viszont ez miért kéne hogy igénytelenséget jelentsen?

Érdekes módon az a pl. kisnyugdíjas, aki nem hogy luxust nem engedhet meg magának, de még a létszükségletre is alig telik neki, az nem pisál a kapualjba, nem válik egy két lábon tántorgó fertőző góccá. Lehet, hogy két váltás ruhája van, lehet, hogy azok a ruhák varrva és foltozva vannak, lehet, hogy kopottak és fakók, de ki vannak mosva. Lehet, hogy hideg vízben, mert már meleg vízre sem telik, de nem szaros-húgyos rongyok, amiket bottal se piszkálnál.

Egy általános iskolai tanár fizetése sajnos már szintén nem elég ahhoz, hogy minden nap főtt ételt tudjon enni (és igen, ez tényleg szégyen az országnak), de mégsem okádja tele félig emésztett kannás borral az utcát és nem borogatja fel a kukákat és túrja szerteszét a szemetet az utcán.

Bár nem szokás erre emlékezni, de negyven évvel ezelőtt még bőven nem számított ritkaságnak
még városokban sem az, hogy egy házba nem volt bevezetve a folyóvíz (még a hideg víz sem), hanem úgy kellett kannában hordani az utcai kútról vagy vidéken a kerti kútból, és ez értelemszerűen maga után vonta azt is, hogy az ember alapesetben hetente egyszer fürdött (lavórban), amúgy naponta csak mosdott. Így visszatekintve elég elmaradottnak hangzik, de mindezek ellenére mégsem volt az, hogy egy ilyen módon tisztálkodó emberrel egy teremben ne lehetett volna megmaradni a szag miatt.

Akkor most ezek után saccoljuk már meg, hogy vajon az a csöves, aki a bkv-n a menetszél ellenében előrebűzlik, mióta nem is mosdott, mikor váltott vagy legalább mosott ruhát utoljára (csak megjegyzem: a hajléktalanszállókon legalább kézi mosási és szárítási lehetőség mindig van), illetve mi ivódhatott bele abba a ruhába?
Hogy van az, hogy akinek bár semmilye nincsen, valahogy arra mindig futja, hogy mattrészegen tántorogjon egész nap?

Legalábbis *idejük* az lenne rá, hogy amennyire mód van rá, annyira megpróbáljanak kevésbé gondot jelenteni a társadalomnak, hogy legalább megpróbáljanak (kultúr)ember-szerűek maradni, csak épp pont leszarják.

Nekem az tűnne magától értetődőnek, hogy ha valaki másnak a szívességéből élek, akkor megpróbáljak minél kisebb terhet jelenteni neki, minél kevesebb gondot okozni, minél inkább megfelelni az elvárásoknak, már csak azért is, hogy lehetőleg ne vonja vissza ezt a szívességet mielőtt a saját lábamra tudnék állni.

És ez az, amit nem látok a hajléktalanoktól: semmit sem tesznek azért, hogy megpróbáljanak alkalmazkodni azoknak a környezetéhez, akiktől a megélhetésüket várják és kapják.

Megvan már vagy tíz éve is, egy kisvárosi plébános ismerőshöz csengetett be egy hajléktalan, hogy ugyan segítse már meg, keresztényi jószándékból meg minden egyéb hasonló dumával. A plébános erre azt mondta neki, hogy tud adni munkát: el kéne seperni a havat a járdáról, kb. 20 méter, és ezért ad egy ezrest. (Tíz éve azért egy ezres egy kb. félórás munkáért elég jónak számított!) Erre az ürge azt mondta, hogy hát akkor köszöni szépen, de inkább nem.

Ezer forint egy félórás munkáért nem kellett neki, kb. ötszáz forint kb. kétórányi kéregetésért igen.

Erre egyetlen racionális indokot látok: az a színvonal, amit abból az összekéregetett pénzből el tud érni, az neki elég, de legalábbis elég annyira, hogy dolgozni már ne legyen hajlandó többért.

Na, ez az a mentalitás, amit semmilyen szegénység nem alakít ki, ez kérem szépen vegytiszta igénytelenség és teljes mértékű leszarása annak, hogy ezzel a többieknek mekkora terhére van és másokat mennyire zavar.

Ez az, amit nem kívánnék sem támogatni, de még tűrni sem, és ezért tartom minden hibája mellett a semminél még mindig jobbnak ezt a hatósági vegzatúrás módszert.

christophe 2013.12.11. 13:21:51

@Geza: ''A plébános erre azt mondta neki, hogy tud adni munkát: el kéne seperni a havat a járdáról, kb. 20 méter, és ezért ad egy ezrest. (Tíz éve azért egy ezres egy kb. félórás munkáért elég jónak számított!) Erre az ürge azt mondta, hogy hát akkor köszöni szépen, de inkább nem.''
Okè egy eset,ilyen is van.Te is tudod a mai vilàgban nem dobàlnak utànad egy ezrest fèlorai munkàra.A legnagyobb baj viszont hogy fèlrebeszèlsz,igen fèlrebeszèlsz mert a hajlèktalanok kriminalizàsa helyett Te se ajànlsz alternativàt.Vèlemènyem az hogy normàlis szakember gàrdàval,munkàval,lakhatàssal az utcàn èlok nagyrèszèn lehetne segiteni,nem kerulne tobbe,mint lesittelni Oket,a tobbieknek''akiken nem lehet segiteni'' lehetne szàllokat,alkoholelvonokat lètesiteni.Bèrkoldusok,koldusok vannak ne keverd ossze Oket a hajlèktalanokkal.Fentebb emlitettèk màr a sok rèszeget a belso keruletekben,akik telehugyozzàk,hànyjàk a vàrost,adott esetben bkv-t is azok nem zavarnak?Kulturszerunek lenni?Hàt basszus,utcàra kerulnèl szerinted mennyi ideig tudnàl kulturjellegu maradni?!
Summa summàrum orommel làtom,hogy a hozzàszolàsok jorèszèben van empàtia,egyuttèrzès,nincsenek beszukulve,nem a kotelezo M.o jobban teljesit dumàt nyomjàk.
A tobbinek azt mondom,ne felèdjèk mit mondtak,ès ha egy balszerencse folytàn utcàra kerulnek,ne csodàlkozzanak ha magukfajtàval talàlkoznak.

Bee-zony 2013.12.11. 15:48:04

A „Jó állam” orwelli koncepciójánál a Monty Pythonos „Hülye járások minisztériuma” a minimum, és Magyarország jobban teljesít.
Egyébként tipikusan Fideszes ez az eset is, semmi mást nem tisztelnek és ismernek el, csak az erőt; tehát először maguk alá gyűrik, kicsinálják, elűzik vagy elpusztítják a leggyengébbeket, aztán következnek a többiek, hogy megvalósuljon a „jó állam”, az urak és szolgák világa („ilyen jövedelemátcsoportosítás Magyarországon Rákosi Mátyás óta nem volt” by Korózs Lajos, sőt, hatalmiviszony-átcsoportosítás sem, teszem hozzá).
A narancsvörösök nemcsak a színeket és a betűméreteket határozzák meg a számlákon, és nemcsak azt, hogy a gondnok mit tegyen ki a lakók által megvett öröklakás-társasházban… Ma a hajléktalanok életét teszik rosszabbá, holnap a tiédet. (Az egy másik kérdés, hogy a hajléktalan-eltakarító rendeletük/törvényük/agymenésük nem működik, lévén hogy egyszerre aljasok és hülyék, akik megvalósíthatatlan törvényeket hoznak, és különben is a szabadosságpártiak önmagukkal kerülnek ilyenkor ellentmondásba, mert ha tényleg működő dolgot csinálnak, az már a működő, pl. szingapúri rend, ami az elveikkel ellenkezik, és azt nem, nem, soha). Egyet viszont már elértek, a munkaügyi központokban eddig nem volt biztonsági őr, de most már oda is kell; így lesz meg az egymillió munkahely, a társaság egyik fele vigyáz a másik felére, utána esetleg cserélnek, és „mindenki jól járt” Narancsföldén. Teszik mindezt fokról-fokra, ahogy haladnak előre a Rákosi úton, és terebélyesednek hatalmilag és paragrafusilag, mint egy nagy rákos daganat…
Ha valaminek két értelme van, akkor a vörösök és a narancsvörösök mindig a rosszabbik értelmét valósítják meg. Nem hagynak senkit az út szélén: nem hát, vagy elzavarják, vagy börtönbe zárják. Csak a Fidesz: Magyarországon csak egy párt legyen, a Fidesz, és csak egy rendszer legyen, a Fideszé; és nem kizárt, hogy a kontraszelektált birka-többséget be lehet vinni a Likud testvérpártja diktatúrájába… Akár így, akár úgy, Magyarország a közeljövőben nem lesz jól működő, normális állam és ország; ennek hiányoznak a feltételei, ellenben van egy rossz, narancsvörösökre szavazó többsége, és egy vörös váltópártja, ha elfogyna ez a többség, miközben a jó választás az „egyiket sem”, viszont ezt így nem lehet, és marad valamelyik rossz.
Akinek nem tetszik a rendszer, addig menjen el, amíg szabadon megválaszthatja a távozás, avagy az internálásszerű kitelepítés helyét, és nem csak a recski vagy a tiszalöki Nemzeti Együttműködési Jóléti Tábor (fedőnevű kényszermunka-táborok) között választhat demokratikusan.
A FideSS pálya egyértelmű – bőven elég sok megvalósult pont van már, ami meghatározza –, a kérdés csak az, hogy az egyes szinteket mikor érik el, és hogy Észak-Korea a csúcs, vagy annál is magasabbra – tehát mélyebbre – törnek.

Bee-zony 2013.12.11. 16:45:00

@Szelid sunmalac: „…ha esetleg elkapjuk a bunozoket es netan "bajuk" esik, ok nem szolnak bele a dologba.”
Ha a törvényhozás, végrehajtás, ítélkezés (parlament, rendőrség, bíróság) hármasából akárcsak egy nem működik jól, akkor már rossz az egész. Hiába kapják el a yardok a bűnözőt, ha másnap már szabadlábon van, és ott folytatja, ahol abbahagyta, mert ilyenek a törvények, és/vagy ilyen a bíróság.
Ezzel a magyar állam(ot képviselők) kiállították magukról az alkalmatlansági bizonyítványt.
Vannak ezzel így más országok, pl. Brazília, ahol egy időben kisstílű bűnözők lopkodták az árusok holmijait – egészen addig, amíg a boltosok bérgyilkosokat fogadtak fel, akik megadták a tolvajoknak amit érdemeltek, a halálbüntetést, és ezzel megoldódott a probléma. Onnantól kezdve aki nem fogyott el, annak nem érte meg lopni.
Magyarország semmivel sem ál jobban, sőt. Ha alkalmatlan az államod, oldd meg a problémát önerőből. Ha az államod kettősmércézik, a bűnözőket szabadon hagyja, a bűnelhárítókat viszont elfogja és elítéli, akkor meg pláne, az már a jogos és szükséges szembenállás és felkelés esete. De előtte még van egy feladat, megírni azt a zéró toleranciás Btk-t, ami lenullázza a bűnözést, ahol a bűnözőkkel szemben van egyrészt a viszonosság, másrészt az elrettentő kamat, hogy ne érje meg bűnözni senkinek, és igen, lehet lopásért halálbüntetés. Egy túlnépesedett bolygón az ilyen, brazil mércés Btk. javítja az emberi minőséget, a mennyiség pedig már bőven megvan; nem egy kihaló fajról van szó, amelynek utolsó példányainál már az is ott van a mérlegen szempontként, hogy ne legyen kihalás. A brazil mércés Btk. a szelekció, a magyar(országi) Btk. pedig a kontraszelekció esete, ahol a bűnözőknek megéri bűnözni, mert kisebb a büntetés, mint az elkövetett bűn.

Geza 2013.12.11. 17:53:21

@christophe:
"A legnagyobb baj viszont hogy fèlrebeszèlsz,igen fèlrebeszèlsz"
Nézőpont kérdése, mert szerintem meg az beszél félre, aki az egyszer már legalább tünetileg bevált hozzáállást (nevezetesen a rendőrit) akarja leállítani, méghozzá úgy, hogy ugyanazon ötleteket javasolná helyette, amik az elmúlt 15 évben még szinten tartani sem bírták a helyzetet.

"mert a hajlèktalanok kriminalizàsa helyett Te se ajànlsz alternativàt"
Miért ajánlanék? Az legalább a probléma tüneteit orvosolná. Elismerem, hogy az okokat valóban nem, bár meggyőződésem, hogy azokat nem is lehet.

"Vèlemènyem az hogy normàlis szakember gàrdàval,munkàval,lakhatàssal az utcàn èlok nagyrèszèn lehetne segiteni"
Az elmúlt 15 év alatt már sokan próbálták és senkinek sem sikerült.

"..,nem kerulne tobbe,mint..."
Eddig sem hozott eredmény, eztán se hozna, ergo tök mindegy, hogy mennyibe kerül, a nulla eredményért 1 Ft is sok.

"..lehetne szàllokat,alkoholelvonokat lètesiteni."
Vannak. Láttam ilyet elég közelről, egész pontosan apám egy ilyenben volt rendész. Amikor átadják, akkor megfelel egy munkásszálló szintjének: nem luxus, de élhető. (Apropo, kollégistaként laktam a csepeli 'Hotel M-Zero'-ban egy szinten vendégmunkásokkal, nem valami szívderítő idill, de kibírható.)
Aztán láttam ilyen hajléktalan-szállót a megnyitás után egy évvel, rendes 'szigorú' vezetés mellett, kopott, zsúfolt, de az árokpartnál jobb.
És láttam ugyanezt liberális felfogású vezetés mellett is: kb. mint a nyugati aluljárója, legszívesebben vegyvédelmisekkel vitetném ki onnan az embereket, aztán meg negyven perc futó gázláng a helyre a biztos sterilizálásért.

"Bèrkoldusok,koldusok vannak ne keverd ossze Oket a hajlèktalanokkal."
Nincs rajtuk tábla, ergo összekeverem. Ha nem tudom megkülönböztetni, hogyan ne keverjem össze? Ja értem: akin segíteni kell, az a 'hajléktalan', aki büdös retkes véglény, az a 'bérkoldus'.
Hát ezen definíció szerint valóban segíteni kell a hajléktalanokat, márcsak a tautológia okán is, csak épp ez a definíció használhatatlan.

"Fentebb emlitettèk màr a sok rèszeget a belso keruletekben,akik telehugyozzàk,hànyjàk a vàrost,adott esetben bkv-t is azok nem zavarnak?"
De, azok is. Azok is igénytelen állatok, akik élhetetlenné teszik a várost a rendes, normális emberek számára, és akiknek a mocskát másnak kell eltakarítania.

"Kulturszerunek lenni?Hàt basszus,utcàra kerulnèl szerinted mennyi ideig tudnàl kulturjellegu maradni?!"
Végig, amíg csak kell. Persze ebben benne van, hogy anno amint összeomlottak körülöttem a dolgok, azonnal beálltam *az első utamba akadó* munkába, nevezetesen zöldséget pakolni, és nem vártam meg, amíg már annyira lesüllyedek, hogy erre is alkalmatlan legyek.

"Summa summàrum orommel làtom,hogy a hozzàszolàsok jorèszèben van empàtia,egyuttèrzès"
Bennem is ez munkál!
Együttérzek azokkal, akik szeretnének leülni tavasszal egy parkban egy padra, de nincs hova, mert undorító csövestanya az egész.
Ha sziruposat akarsz: együttérzek a boltból fájós lábbal hazafelé csoszogó öreg nénivel, aki nem tud leülni arra a padra.
Meg a kismamával, aki a kisgyerekét nem tudja kivinni a játszótérre játszani, mert a mocskos alkesz csövesek üvegszilánkokkal szórták fel az egészet.
Meg a szegény házmesterrel, aki az elszállításra kirakott kukák tartalmát újra szedegetheti össze.
Meg a bkv-n a rohadó szagot árasztó csöves közelében lévő emberekkel, akik választhatnak, hogy vagy leszállnak (és várják a következő járatot), vagy szagolják a bűzt.
Meg a szegény becsületes dolgos emberekkel, akik a csövesek mocskát takaríthatják nap mint nap a kapujukból.

Miért csak a deviánssal, a mocskossal, a drogossal, a bűnözővel, a perverzzel meg az ilyesmikkel érzel együtt, a normálissal, a becsületessel, a dolgossal sohasem?
Miért mindig csak a 'mások' jogai, érdekeit érzed fontosnak, csak azokkal törődsz, az 'egyszerű jó emberekével' meg sohasem?

"A tobbinek azt mondom,ne felèdjèk mit mondtak,ès ha egy balszerencse folytàn utcàra kerulnek,ne csodàlkozzanak ha magukfajtàval talàlkoznak."
Te azt sem tudod, hogy mi van az utcán. Hogy hogyan kerül oda az ember, hogy ki az, akinek sorscsapás kell ehhez, és ki az, aki magától is odasodródik.

Sokkal de sokkal több nagyon szegény ember van, mint ahány hajléktalan, és ők mégsem igénytelenek, nem gondolod?
És ne gyere azzal, hogy 'a hajléktalan a szegényebb, mert neki semmije sincsen', mert akinek pl. lakáshitele van, az konkrétan mínuszban van.

Szerinted miért van az, hogy nagyon-nagyon sok ember látástól vakulásig is hajlandó dolgozni, és közben tisztességesnek maradni? Mert ez a könnyebb? Fenét könnyebb, kérdezz csak utána.
Elárulom: azért, mert vannak a kultúrált emberek, és vannak az igénytelen csavargók.
Kitalálod-e, hogy a hajléktalanok nagyon nagy többsége melyikhez tartozik?

christophe 2013.12.11. 20:12:32

@Geza: terjedelmes vàlaszt adtal koszonet èrte,nem fogunk egyetèrteni ez nyilvànvalo.A hajlètalan ellàtàsra forditott pènz semmire nem elèg ,nem birom ki,stadionok 20millios jutalmak,nem lètezo tanàcsadàsokra kifizetett milliok....
''És ne gyere azzal, hogy 'a hajléktalan a szegényebb, mert neki semmije sincsen', mert akinek pl. lakáshitele van, az konkrétan mínuszban van''Igy igaz,ès ha megszunik a munkahelye,nem talàl AZONNAL màsikat,O is az àltalad ledegradàlt hajlèktalanok tomegèhez csatlakozik.Szàz szonak is egy a vège,a hajlèktanok nagy rèszèt,vissza lehetne vezetni a tàrsadalomba,pènzbe kerulne,idobe ès munkàba,ès egy kis embersègbe...

titan 2013.12.12. 15:45:34

@Geza: "Az elmúlt 15 év alatt már sokan próbálták és senkinek sem sikerült."
"Eddig sem hozott eredmény, eztán se hozna, ergo tök mindegy, hogy mennyibe kerül, a nulla eredményért 1 Ft is sok."
Vagy talán van eredménye, csak azt te nem látod, mert akiket sikerült kiemelni ebből a földi pokolból, az nem javítja a statisztikát, hanem csak eltűnik belőle.

"Miért mindig csak a 'mások' jogai, érdekeit érzed fontosnak, csak azokkal törődsz, az 'egyszerű jó emberekével' meg sohasem?"
Senki nem mondta, sőt én speciel ebben nagyon egyetértek veled, támogatni de legalábbis nem hátráltatni kell azokat, akik dolgoznak, akik egy szinttel feljebb, de még mindig nap mint nap küzdenek, ellenben jelen helyzetben őket is csupán hátráltatják odafentről. Viszont a kettő össze is függ bizonyos mértékig.
"- Fentebb emlitettèk màr a sok rèszeget a belso keruletekben,akik telehugyozzàk,hànyjàk a vàrost,adott esetben bkv-t is azok nem zavarnak?
- De, azok is. Azok is igénytelen állatok, akik élhetetlenné teszik a várost a rendes, normális emberek számára, és akiknek a mocskát másnak kell eltakarítania."
Látod erre VAN/VOLT szabályozás, csupán a betartatás nem történt meg, és már nem is fog megtörténni, mert amíg konkrét eljárási szabályt láthatunk fentebb a hajléktalanokra nézve, általánosságban a deviáns viselkedésre nincs ilyen, vagy legalábbis nem alkalmazzák, és mivel új utasítás nincs, nem is fogják.

titan 2013.12.12. 16:08:22

@titan: "azt te nem látod" -> "azt mi nem látjuk"
... mert én sem, természetesen ...

Micimackó, a csekély értelmű medvebocs 2013.12.12. 21:34:35

@Roltii:
"És igen, van rá esély, hogy bármelyikünk hajléktalan lesz, de arra már kisebb az esély, hogy nem fogunk megpróbálni ugyanúgy dolgozni és megtartani az emberségünket ameddig csak lehet. Ez az aluljáróban/parkokban alvókra nem igaz"

Mielőtt oda kényszerültek, rájuk is igaz volt. Az aluljáró, az utca már az utolsó állomás, előtte még sok stáció van, ahol próbáltak megkapaszkodni, de nem tudtak. Ha a lakásukat, családjukat elveszítették és albérletbe kényszerültek, ezután a munkájukat is elveszítették, miből lakjanak? Ha nem tudnak lakni, akkor nem tudnak tisztálkodni sem, tehát nem tudnak állást keresni. Ebből következően mindig lejjebb csúsznak. Ez egy spirál, és hidd el, hogy egyik sem önszántából került ebbe bele, és egyik sem tud segítség nélkül kijutni belőle. Erre nem megoldás ez az új rendelet.
Elnézést, ha ez volt már, de csak most kezdtem olvasni a kommenteket.

Micimackó, a csekély értelmű medvebocs 2013.12.12. 21:51:58

@ekat:
Figyu, én hatvan múltam, és folyamatosan megkeresnek munkákkal. Ez egyéni szociális szerencsém, és kapcsolatok kérdése. Viszont rengeteg olyan embert ismerek, akik jók a szakmájukban, ezer helyre jelentkeznek és sehova sem kellenek. Te örülj a szerencsédnek, ahogyan én is teszem, és ne itélkezzél. Ja, és nem mindenkinek vannak olyan szerencsés családi kapcsolatai, mint neked (és, teszem hozzá nekem is). Nagyon sok olyan család van, ahol a munkanélküliség vagy kisnyugdíjasság átka szinte az egész családot sújtja.
Ezzel csak annyit akartam mondani, hogy nem csak fekete és fehér létezik.

Micimackó, a csekély értelmű medvebocs 2013.12.12. 21:54:16

@Reggie:
" de erdekes modon piara mindig futja..."

Szeretem az ilyen nagy arcú emberkéket. Ugyan próbáld már ki a sorsukat úgy mindenestül csak egy hónapig, kíváncsi lennék, mikor kezdenél el piálni.

Micimackó, a csekély értelmű medvebocs 2013.12.12. 22:04:34

@Geza:
"Kövezzetek meg, de ezzel az intézkedéssel egyetértek."

Számon kéred rajtunk, hogy csak elméletben sajnáljuk a hajléktalanokat, gyakorlatban nem etetjük/ruházzuk őket.
Rengeteg példát sorolhatnék, hogy a kiselejtezett ruhákat, használati tárgyakat sokan külön zacskóban, dobozban teszik a kukák mellé, hogy koszosak se legyenek, és ne kelljen értük a kukákat feltúrni. Ugyanez kenyérrel, étellel is. A házunkhoz "törzskukázók" járnak, akik tudják, hogy mindig találnak használható dolgokat és ennivalót. Valóban, a fürdőszobámba nem hívom meg egyiket sem. De ha tehetném, munkát adnék nekik. Hidd el, sokuknak az jelentené a legtöbbet. Ja, pl. a hótakarítást a társasházunk körül hajléktalan végzi, fizetségért, és boldog tőle, tehát szuperül dolgozik. És nem italra költi a fizetséget, mert rendszeresen megjelenik és dolgozik.
Tudom, apró dolgok ezek, de ha mindenki csak ennyit tenne, már akkor sem lenne ilyen rossz a helyzet.

ekat 2013.12.12. 22:12:02

@Micimackó, a csekély értelmű medvebocs: Már ugyan mi abban az akkora szerencse, hogy egy teljesen átlagosan normális családba születtem? Ha csak az nem, hogy azt nevelték belém, hogy mindenki a maga szerencséjének a kovácsa. (Most persze nem hátrányos helyzetűként születettekről, vagy pl. árvaházban nevelkedettekről beszélek, hanem normál hétköznapi emberekről.)

Micimackó, a csekély értelmű medvebocs 2013.12.12. 22:17:11

@Gera:
"jobban zavarnak az engem úton-útfélen zaklató koszos-büdös alkoholista koldusok"

Figyu, én nem tudom, hogy te Bp-en belül merre élsz és jársz. Én 20 éve járok fővárosunkba dolgozni úgy, hogy naponta kétszer átmegyek Dél-Pestről Dél-Budára és vissza tömegközlekedéssel, de elvétve látok ilyeneket.
Sőt, előző munkahelyem (szintén Bp-en) kimondottan a város szívében volt, és akkor sem zaklattak alkoholista, büdös hajléktalanok, pedig nem egy hajéktalant láttam akkor is, akik állandó helyen, üzletek kirakatának tövében stb. laktak, nappal ott volt összecsavarva a cuccuk. Nap mint nap láttam őket, sose zaklattak. Akik igen, azok nem honi hajéktalanok voltak, de ebbe most ne menjünk bele.

Micimackó, a csekély értelmű medvebocs 2013.12.12. 22:20:24

@ekat:
"mindenki a maga szerencséjének a kovácsa"

Bizonyos mértékig igen. De nem 100 %-ban. Láttam én már teljesen normális körülmények között élő, teljesen normális életvitelt folytató családokat is totálisan tönkremenni. És nem ők tehettek róla, csak éppen azonos időben mindannyian rossz időben voltak rossz helyen.

christophe 2013.12.13. 07:50:00

@Micimackó, a csekély értelmű medvebocs:
'' teljesen normális körülmények között élő, teljesen normális életvitelt folytató családokat is totálisan tönkremenni. ''
ès egyre tobben lesznek,vannak..

süti beállítások módosítása