Skip to content


       Szűrés lista

Valóban ki lehet zárni bárkit a parlamenti választásból?

Az idei választás egyik "újdonsága", hogy ha valaki a 13 elismert magyarországi nemzetiséghez tartozónak vallja magát, akkor a megjelölt nemzetiség nemzetiségi listájára szavazhat - az országos pártlista helyett! Vagyis szavazhat a lakóhelye szerinti országgyűlési képviselőjelöltekre, de a pártlista helyett a nemzetiségi listára szavazhat csak, sőt, akár azt is kérheti, hogy ő csak a nemzetiségi listára szeretne szavazni.

Hogy miért jó az, hogy egy Magyarországon lakó nemzetiségi magyar állampolgár nem szavazhat a lakóhelye szerinti országgyűlési képviselőjére és pártlistára, míg mondjuk a határon túli magyarok szavazhatnak a pártokra, fogalmam sincs, biztos van rá valami nagyszerűen megfogalmazott Gulyás Gergely - Navracsics - Kósa magyarázat, csak nem találkoztam vele.

Lényeges, hogy a nemzetiségi listára való szavazást kérni kell a választás bizottságtól, ebben az esetben az illető nem szavazhat a pártlistákra vagy az egyéni jelöltekre.

A TASZ szerint ez választási csalásra adhat lehetőséget:
"Jelenleg a központi és szavazóköri névjegyzékkel kapcsolatos kérelmeket interneten, az előzetes személyazonosítást megkövetelő ügyfélkapu-hozzáférés nélkül is be lehet nyújtani (www.valasztas.hu). Így bárkinek lehetősége nyílik néhány, a lakcímkártyán szereplő személyazonosító adat birtokában arra, hogy az interneten bármiféle személyazonosítás nélkül valaki más nevében névjegyzékkel kapcsolatos kérelmeket nyújtson be. A személyazonosítást nélkülöző eljárásban jelenleg a megfelelő adatokhoz hozzájutva bárkinek lehet a felvételét kérni a nemzetiségi névjegyzékbe. Így a csalás áldozatául esett választópolgár nem szavazhat az országgyűlési választásokon a pártlistára. "

Valóban ki lehet tolni így bárkivel?
Úgy néz ki, hogy igen, bár azért nem olyan egyszerű ..:

A kérelmet háromféle képen is be lehet adni:
- online ügyfélkapun keresztül
- online ügyfélkapu nélkül
- írásban

A gond az utóbbi két esetben van.

1_1.jpg
Kiválasztjuk hogy ügyfélkapu nélkül:

2_1.jpg
Itt meg kell adni a nevet, a születési helyet, a személyi számot és az anyja nevét.
Ezt a 3 adatot kell megszerezni és beríni attól, akit ki szeretnénk zárni a választásból.

Itt a személyi szám a szűk keresztmetszet, de ha valakinek meglenne Orbán személyi száma, 2 perc alatt ki tuná zárni a választásból ...


5_1.jpg

Majd kiválasztjuk a nemzetiséget és bejelöljük hogy mit is szeretnénk:

4_1.jpg

Írásban ugyanez:

6.jpg
A TASZ szerint ugyanilyen problémás a nem a lakóhely szerinti szavazás igénylése:
"A lakóhely szerintitől eltérő szavazókörbe történő átjelentkezést ugyanígy más nevében is lehet majd kérelmezni, akár egy több száz kilométerre lévő szavazókörbe. Így a választópolgár nem tud saját szavazókörében szavazni, csak ott, ahová – tudtán kívül – a nevében valaki átjelentkezett. A levélben történő kérelmezéssel ellentétben az interneten még az utolsó pillanatban is leadhatunk kérelmeket. Ráadásul amíg egy iktatott, aláírt kérelem támadható, a legfeljebb a benyújtó IP-címével rögzített internetes kérelmet állítólagos benyújtója nehezen tudja megtámadni.
(...)
Az internetes nemzetiségi választópolgárként történő regisztráció módosítására és az átjelentkezésre a szavazás napját megelőző pénteken 16 óráig van mód. Ha tehát valakinek az utolsó pillanatban kérik nemzetiségi adatai módosítását, vagy az utolsó pillanatban jelentkeztetik át, esélye sincs arra, hogy bármit tehessen annak érdekében, hogy ne sérüljön a választójoga. Ha pedig a választópolgár névjegyzékben szereplő lakóhelyétől illetve értesítési címétől eltérő értesítési címet jelölnek meg kérelmében, a választópolgár nem is értesül az illetékes választási iroda névjegyzékkel kapcsolatos kérelemről hozott döntéséről."

Én az elmúlt 4 parlamenti választáson nem a lakóhelyem szerinti szavazókörben szavaztam, mindig ugyanúgy kellett megkérnem: formanyomtatvány kitöltése, elküldve postán a jegyzőnek, a jegyző törölt a helyi névjegyzékből, az igazolást visszaküldte ajánlott levélben, a választási bizottság által meghatározott 1 db választókörben tudtam szavazni az igazolással, ott előttem beírtak a névjegyzékbe. 

Emiatt alakultak ki azok a bájosan hosszú sorok a 2010-es választáson, mivel több ezer ember kívánt szavazni a lehetséges 1 db szavazókörben.

A TASZ szerint ezen a módszeren is változtattak, a valasztas.hu-n azonban csak ez szerepel

"Az átjelentkezési kérelmet azok nyújthatják be, akik a szavazás napján Magyarországon, de a magyarországi lakóhelyüktől eltérő helyen kívánnak szavazni.
A kérelmet a választópolgár lakcíme szerint illetékes helyi választási irodában (de személyes ügyintézés esetén a bejelentett tartózkodási hely szerinti helyi választási irodában is) lehet intézni legkésőbb a szavazást megelőző péntek 16 óráig. A helyi választási iroda vezetője (vagyis a jegyző) nem papíralapú igazolást ad ki, hanem közvetlenül felveszi a választópolgárt az érintett szavazókör névjegyzékébe.
Fontos, hogy átjelentkezéskor is a lakóhely szerinti jelöltekre lehet szavazni!"

Ha nem kap igazolást az illető, akkor a tudta nélkül valóban átkérheti más egy másik szavazókörbe.

Teljesen érthetetlen, hogyan gondolták, hogy ügyfélkapu nélkül az interneten be lehet adni ilyen igényeket, három adat segítségével bárkivel ki lehet tolni, ez a három adat pedig megtalálható mindenki lakcímkártyáján.

Címkék: választás

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr405748434

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kár, hogy így alakult, de... 2014.01.10. 12:49:14

Hazudnék, ha azt mondanám, hogy pontosan ezt vártam. A fenéket. Nem úgy képzeltem el a mostani választást 1-2 évvel ezelőtt, hogy az MSZP miniszterelnök-jelöltjére kell szavaznom, és egy olyan listára, amely akár Gyurcsányt is magába foglalhatja, ha me...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

házelnök 2014.01.09. 15:47:57

Az orbán nevű aki szereti a focit, miért nem a cigány listán indul?

házelnök 2014.01.09. 15:50:40

Magyarok!!!!!!!!!!!!!!!!
Álljunk már talpra!
Minket ne kommunisták meg ne cigányok irányítsanak.
Ha a cigányokra lehet a törvény szerint szavazni, askkor a cigányozás nem lehet elítélendő dolog.

Vidéki 2014.01.09. 19:31:47

"A TASZ szerint ez választási csalásra adhat lehetőséget:"

Írja a nagy TASZ:

vagy nem szavazhat pártlistára, mert a nemzetiségi névjegyzéken szerepel.

Az ember nem lehet egyszerre, egyidejűleg Rómában és Londonban is.

Ezt a nagy TASZ megérthetné, ha nem mindenáron kötekedni akarna.

A nagy TASZ túlokos tanácsai, vélekedései emlékeztetnek Naszreddin Hodzsa meséjére.

Az apa és fia szamarukkal a vásárba mentek.

A tömeg kifogásolta, amikor az apa és nem a fia ült a szamáron. Sajnálták a fiút.

Azt is kifogásolta, amikor a fiú és nem az apa szamaragolt. Sajnálták az apát.

Szegény szamarat is sajnálták, amikor mindketten felültek rá.

Kiröhögték az apát és a fiút amikor a szamár mellett bandukoltak és nem ültek rá.

Az apa ée fia nem tudtak mást tenni, hátukra vették a szamarat, de ez sem tetszett a tömegnek. Ekkor is kinevették őket, hogy mekkora hülyék.

Naszreddin Hodzsa meséje az apáról, fiáról és a szamárról rávilágít arra, hogy vannak olyan helyzetvariációk, amelyek bármelyikét emberek csoportjai (mint most a nagy TASZ is)képesek kifogásolni és nem biztos, hogy a kifogásolóknak mindig igazuk van.

fzs.1933 2014.01.09. 19:34:47

@schnee:
megnéztem az enyémet, de nagyon nem az jön ki

Muzsikok közt 2014.01.10. 01:52:13

'Lényeges, hogy a nemzetiségi listára való szavazást kérni kell a választás bizottságtól, ebben az esetben az illető nem szavazhat a pártlistákra vagy az egyéni jelöltekre.'

Ez plusz opcót ad semmilyen lehetőséget nem vesz el úgyhogy a felvezetés elég manipulatív.

'Hogy miért jó az, hogy egy Magyarországon lakó nemzetiségi magyar állampolgár nem szavazhat a lakóhelye szerinti országgyűlési képviselőjére és pártlistára, míg mondjuk a határon túli magyarok szavazhatnak a pártokra, fogalmam sincs'

1. de gondolom rábízod a döntést a Magyarországon lakó nemzetiségi állampolgárra, vagy nem?

2. a HTM-ek hogy szavaznának egyéni képviselőkre, amikor nem élnek a választókerületekben? Jó tudom szerinted ne szavazzanak, de hamár akkor kézenfekvő hogy pártokra szavaznak.

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2014.01.10. 01:57:17

@fzs.1933: nekem kijött. Erre mondjuk rossz képlet esetén is van 9.111% esély :)

talicskás munkásember 2014.01.10. 02:05:11

Hát itt a magyarázat:
pártlistára csak a jómagyarok szavazhatnak, akik
1. bizonyítékuk van róla (magyar személyi vagy magyarigazolvány), tehát nehéz lenne őket közvetlenül kizárni
2. nem húznak idegenszívű külföldiekhez holmi nemzetiségi címszóval

A kizárásról majd gondoskodnak az átjelentkezési hézaggal egyénenként, a névsor úgyis megvan.

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2014.01.10. 02:07:26

@Muzsikok közt:
1: sőt, dönthet persze úgy is, hogy nem szavaz, és abba sem akar beleszólni senki. De nem erről volt szó
2: nem erről volt szó. Arról volt szó, hogy ha a HTM-nek van értelme pártlistára szavazni (láthatóan szerinted van) akkor miért ne lenne értelme a nemzetiséginek is pártlistára is szavazni a nemzetiségi szavazatán túl, tekintve hogy a nemzetiségi mandátumok elenyészőek, és érdemben nem befolyásolják az ország sorsát - vagy másképpen feltéve a kérdést, vajon mi oka van egy ilyen rendszerben egy nemzetiséginek a nemzetiségi mandátumok irányába szavazni a pártlisták helyett?

Muzsikok közt 2014.01.10. 02:26:13

@flugi_: Azzal 2 listás szavazata lenne a nemzetiségieknek. Az OK hogy ez az eddigi tapasztalat szerint sok vizet nem zavarna, de ha ilyen lenne a szabály azzal vissza lehetne élni, eddig is rengeteg visszaélés volt a helyi önk-i kisebbségi választásokon.

borzzz 2014.01.10. 04:12:32

@Vidéki: Kicsit bő lére eresztetted, remélve, így nem derül ki, hogy mellébeszélsz.

Amikor megalkották az élenjáró törvényt a nemzeti kisebbségekről (alig titkoltan a szomszédos országok - ahol sok magyar él - okulására), akkor ezt jogkiterjesztésnek szánták. Most viszont erre hivatkozva alapjogot vesznek el. Az itt élő nemzetiségeket egyfelől ugyanúgy érintik a politikai döntések, törvények stb., mint a többi állampolgárt, pl. ugyanúgy adóznak, másfelől nemzetiségkét lehetnek sajátos igényeik (nyelvi, kulturális identitás és hagyományőrzés), amelyek képviseletére korlátozott (!) jogosítvánnyal rendelkező saját képviselőt küldhetnek a Parlamentbe. De utóbbi semmi esetre sem foszthatná meg őket az alapvető választójogtól.

Ehhez képest a visszaélés lehetősége a regisztrációnál csak másodlagos probléma.

borzzz 2014.01.10. 04:14:22

Zerónak köszönet, hogy észrevette ezt a jogsértést.

JitterAee 2014.01.10. 06:19:30

Az egészben a legszomorúbb hogy ide jutott az ország. Hogy csalni kell a választáson, hogy nem mernek tisztességgel kiállni a harcba.
Persze értem én hogy az adóforintok meg az EU milliárdok esetén az eszköz nem számit.

OkoskaTo:rp 2014.01.10. 06:37:34

Orbán személyi számának eleje 1 630531. Az utolsó számjegy pedig ellenőrző szám. Így tehát már csak 1000 lehetőség marad. Számítógépről meddig is tart végigpörgetni ezeket egy webes formon?...

ppppalika 2014.01.10. 06:43:38

@Vidéki: "Ezt a nagy TASZ megérthetné, ha nem mindenáron kötekedni akarna."

Te meg szerezhetnél ismereteket is...

Ha lenne egymillió piréz aki nemzetiségiként szavaz, akkor _összesen_ egy jelöltet juttathat be. Ha csak ötvenezer van, akkor is. Ha ötmillió, akkor is.

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.10. 07:50:39

Arról is írhatna már valaki, hogy akit ez érint, már régen az Alkotmány Bírósághoz fordult. Vagy esetleg a sok jogvédők egyike. Vagy senki?

barli 2014.01.10. 07:56:48

Na de mé' most jut ez eszetekbe?
Nem túl kóser a dolog, de ha meg mindkettöre szavazhatnának, akkor meg az lenne a gond, hogy több joguk van, mint a bennszülötteknek.
A regisztrációval meg pont az volt a bajotok, hogy nehézkes..

agent_x 2014.01.10. 08:05:39

Én csak egy dologra lennék kíváncsi: hogy lehet valaki már születése pillanatában "DR"?

Flúgatlan 2014.01.10. 08:08:05

A csaláshoz kell az illető személyi száma. Igen, ez egy védendő adat. Máshol is vissza lehet élni vele, ha a megtudható adataid (lakcím, születési idő) mellett még a személyi számodat is ismerik. Nagy újdonság a cikk, mondhatom.

Másrészt: aki ilyet követ el, azaz más helyett ilyen iratot tölt ki, az nyilvánvalóan okiratot hamisít. Tehát bűncselekmény árán megakadályozható a szavazás. De ez máshogy is meg. Pl. ha leütök valakit a szavazás napján vagy előtte este erős altatóval megitatom, vagy egy napra bezárom valahova, stb. Aki tehát így zár ki valakit a választásból, az börtönt kockáztat, ugyanúgy, mintha bezárta volna a szobájába, ezzel korlátozva személyi szabadságát. Azért az is nagy visszatartó erő, hogy bűncselekményt kell elkövetni annak, aki ki akar így zárni valakit.
(Tehát akik itt Orbán kizárásán álmodoztok: tegyétek meg, aztán csodálkozzatok, ha megy értetek a rendőr. Ja, akkor diktatúrát üvölthettek.)

De a lényeg: Az meg milyen igazságtalanság lenne, ha a nemzetiségiek szavazata többet érne, mint a nem nemzetiségieké? A kedves cikkíró és a TASZ ezzel miért nem számol? No persze, tudom: mindegy mi van, fikázni kell a Fideszt és diktatúrát üvölteni. A nemzetiségi képviselők aránya a magyar parlamentben (listás helyeken) kb. megfelel a nemzetiségek arányának. Így lesz igazságos: szavazó és szavazó közt ne legyen különbség az ügyben, mennyi befolyása van az ő döntésének a Parlament összetételére.

Yooha · http://indafoto.hu/yooha/lego_architecture 2014.01.10. 08:08:35

A kisebbségi listák rendkívül rasszisták. Nem mindegy, ki magyar, cigány, norvág vagy etióp? Mit kell rajtuk képviselni? Él, dolgozik, adózik, templomba jár (ha akar), nézi az esti filmet mindegyik. Mit kell ezen annyit rugózni?
Minek egyéni körzet? Nem mindegy hogy békéscsabai vagy kaposvári egy képviselő? Attól nem lesz kevésbé korrupt, hogy honnan jött.
Ez az egész egy baromság így.

gmihaly 2014.01.10. 08:15:42

A nemzetiségek és elitjeik manapság agyon vannak ajnározva közpénzből. A szomszéd államok atavisztikusan magyarellenes politikusai ellenében az EU urai felé hatásos érv, hogy bezzeg nálunk... Igaz, egyenlőre a lusta külhoni politikusok a lusta, a tényeket ignorálni is képes újságírók véleményeit szopják be, úgyhogy jelenleg csekély a hatása. Ez a jogszabály viszont kezdi etnobiznisszé silányítani a "modern" "nemzetiségi kérdést" hazánkban, de ennek is a lusta külhoni politikusok és firkászok az okai.

kpetya 2014.01.10. 08:24:55

@flugi_:
az a ráció abban, hogy aki nemzetiségi listára szavaz az ne szavazhasson pártlistára, hogy mindenkinek "egyenlő joga" legyen. Ui ellenkező esetben a nemzetiségi az 3 képviselői helyről szavazhat a nem nemzetiségi meg csak 2re.

zsoltix 2014.01.10. 08:26:28

"Fontos, hogy átjelentkezéskor is
a lakóhely szerinti jelöltekre lehet szavazni!"
Ezt hogy? Külön szavazólapokat nyomtatnak minden átjelentkezőnek lakóhelytől függően?

Conchobar 2014.01.10. 08:36:05

"egy Magyarországon lakó nemzetiségi magyar állampolgár nem szavazhat a lakóhelye szerinti országgyűlési képviselőjére és pártlistára" - Ha szavazhatna pártlistára és nemzetiségre is, akkor neki több szavazati joga lenne, mint másoknak. Mert én úgy emlékszek, hogy az új választási törvény szerint nemcsak párt és egyéni listán, hanem nemzetiségin is be lehet majd jutni

flort 2014.01.10. 08:38:41

@Conchobar: nagyon jó!

Önkormányzati választások esetén nem így volt eddig is?

Trackers 2014.01.10. 08:43:46

Számomra ez a lépés meglehetősen logikus.

Azt az általa választott nemzetiségi képviselő képviseli a parlamentben.
Aki nem, azt az akit ő választ.

Miért is legyen kétszer annyi képviselete a nemzetiségi lakosoknak, mint az egyszeri állampolgárnak ?

Ismerek falut, Borsod közepén, ahol 6 nemzetiségi jelölt van. Russzin, horváth, cigány, ....,..
Amit el tudsz képzelni.
Az ok egyszerű. Ha talál x embert aki adott nemzetiséghez tartozónak vallja magát, akkor helyet kap a helyi képviseltben.
És talál.
Könnyebb ez a módszer, mint munkát találni, különösen Borsodban.

Béla66 2014.01.10. 08:44:47

@Flúgatlan: Möszjő Flúgatlan!

Amit leírtál, az igaz. Ez tény.
Viszont! Ha leütnek, vagy elaltatnak valószínűleg feljelentést teszel. Ahhoz, hogy esetleg érdemileg is foglalkozzanak a panaszoddal igazolnod kell a téged ért sérelmet. Orvosi látlelet, tanúk, stb. Viszont, ha a szavazás napján közlik veled, hogy nem szerepelsz a névjegyzékben, mert regeltél mint nemzetiség, akkor neked kell bizonyítani, hogy nem is, ami azért elég nehéz. Ráadásul, ha sikerrel is bizonyítasz, mire döntés születik az ügyben, már kihirdették a törvényes végeredményt, ergo eléggé indifferens a szavazatod.
Nem azt mondom, hogy ez a szcenárió valós veszély. De rá akarok világítani érvelésed hibáira és arra, hogy sokan milyen lehetőségtől félnek.

Tisztelettel, Münci

Rémbódess 2014.01.10. 08:52:37

@Flúgatlan: "Azért az is nagy visszatartó erő, hogy bűncselekményt kell elkövetni annak, aki ki akar így zárni valakit."

Azért a visszatartó erők között is van sorrend. A 40 kilós Vérpistike nem altatózna be egy választópolgárt, de esetleg simán meghekkeli az adatbejelentést egy kínai proxy-n keresztül. A rendőr meg mehetne Csingkungba a Mao utcába intézkedni... :-)

Tehát ne adjunk már lehetőséget arra, hogy névtelenül, személyes fizikai kontaktus nélkül lehessen valakit kizárni a választásból...

Flúgatlan 2014.01.10. 08:54:02

@Béla66: "ha a szavazás napján közlik veled, hogy nem szerepelsz a névjegyzékben, mert regeltél mint nemzetiség, akkor neked kell bizonyítani, hogy nem is, ami azért elég nehéz. "

Nehéz? Ha papíron adta be a fake regisztrációt, akkor a csaló aláírta helyettem: íráskép-elemzés, stb, mint más okirat-hamisításnál. Ha elektronikusan csalt, szolgáltatótól az IP-cím lekérdezhető, stb., mint más elektronikus csalásnál.

Persze, ki lehet játszani, mint ahogy más irathamisítást is meg lehet úszni, ha valaki profi, de vajon elég nagy-e ez a veréb, hogy ágyúval lőjenek rá? Lehet, hogy egy rosszakaróm épp velem fog kiszúrni és így nem szavazhatok. Lehet, hogy lesz 10-100 ilyen eset az országban. Ez a választások kimenetelét nem befolyásolja, az egyedi csalásokban meg lehet nyomozni.

Flúgatlan 2014.01.10. 08:57:14

@Rémbódess: "Tehát ne adjunk már lehetőséget arra, hogy névtelenül, személyes fizikai kontaktus nélkül lehessen valakit kizárni a választásból... "

OK, akkor az egész Ügyfélkaput és minden elektronikus ügyintézést, megrendelést tiltsunk le, mert fizikai kontaktus nélkül a nevedben adóbevallást adhatnak be, lemeríthetik a bankszámládat, stb., ... ha voltál olyan ügyetlen, hogy kiadtad a témában a titkos azonosítódat. Ez itt a személyi szám, máshol az Ügyfélkapu jelszó vagy a bankszámla hozzáférési kódok.

Nzoltan 2014.01.10. 09:06:20

Eleve a listás szavazás is egy nagy szar. Onnan kerülnek be a nem beválasztott hülyék a parlamentbe.

Nekem az jött le, hogy ha szavazott az egyik listára, akkor a másikra már nem szavazhat. De ha a kisebbségi listára nem szavazott, akkor szavazhat pártlistára. Ha ez így van, akkor mi is a gond? Más se szavaz másképp. Csak nekik még több paprikajancsi közül lehet válogatni.

Rémbódess 2014.01.10. 09:08:30

@Flúgatlan: Azért az Ügyfélkapus titkos azonosítókat nem szokták elkérni a rezsicsökkentős ív aláírásakor, míg a személyi számot igen... :-)
A személyi számot azért sok helyen meg kell adni és egyáltalán nem vagyok biztos benne, hogy azt a megfelelően kezelik.

a 17 éves Parker Schnabel 2014.01.10. 09:13:26

@poszt...

Ha az Orbáncsürhe kizárja a nemzetiségi kisebbségek szavazóit az országgyűlési választásokból, akkor biztos az egész világ leutánozza ezt a szellemi termékét.

A határon túli magyarokat - kettősállampolgárokat - mindenhol kizárják majd az országgyűlési választásokból.

Végülis 500 -600 ezer magyar ezzel egycsapásra megszűnik a környező országokban.

Ismét nagy ötletet alkotott a felcsúti stadionos.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2014.01.10. 09:13:33

@látjátok feleim szümtükkel: Az országos nemzetiségi önkormányzatok együttesen fordultak az AB-hoz.
Sajnos a jelen alkotmányos környezet nem teszi lehetővé a valós és méltányos megoldást - és nem mellesleg ezzel a külországok által bekebelezett magyar nemzetiségek sírját is ássák. A jó megoldás egy kétkamarás parlament lett volna, amelyben a nemzetiségi és a határon túli magyar szervezetek (a hazai nemzetiségek esetében az új szabályozással bebetonozott pártként működő álcivil szervezetek, a külországi magyarok esetében általában pártok ) is osztozhattak volna valamilyen képlet alapján a mandátumokon. Az is jobb lett volna ettől, ha az elismert nemzetiségek mindegyike kap 1-1 mandátumot, és a nemzetiségiként definiált (választási) pártok valami más képlet alapján kapnának mandátumokat a szavazataik alapján. Ha jól tudom, Szerbiában valami hasonló megoldást alkalmaznak.

@Yooha: A rassz és a nemzetiség teljesen mást jelent. Nem sokan örülünk pl. annak, hogy az önhibájukon kívül egy megszűnt, majd egy újonnan kreált államhoz csatolt felvidéki magyaroknak joguk van szlovákul beszélni, tanulni, imádkozni, tévézni. Pedig a szlovákokkal ugyanahhoz a rasszhoz tartozunk.
Nem az egyéni körzet a felesleges, hanem a pártlista. Főleg, ha azok állnak az élén, akik meg sem mérettetik magukat, mert úgysem kapnának többséget a lakóhelyükön, mivel ott személyesen ismerik őket, és nem holmi karakterséfek által kreált imázs alapján ítélnek.

OkoskaTo:rp 2014.01.10. 09:14:19

@Flúgatlan: Az ügyfélkapus jelszavad nem fogja lefénymásolni az összes bank, mobilszolgáltató, és nem adod oda a rendelőben, hivatalokban, segély intézésekor, közmunkánál. A lakcímkártyádat viszont igen (amin az összes szükséges adat ott van).

És hiába bűncselekmény, kb. nulla a lebukás esélye. Elektronikusan netkávézóból, vagy papírlevélben, kézzel nem összefogdosva.

a 17 éves Parker Schnabel 2014.01.10. 09:19:36

@OkoskaTo:rp:

Ha a kisebbségi választásokon indítanám a politikusokat - mondjuk ...

Akkor kizárnám őket is a választhatóságból ?

Mert ne csak a választókat zárjuk ki akkor, hanem a politikusokat is.

Vegyünk egy kosár borítékot és szánjuk rá a napot ?

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2014.01.10. 09:27:27

@Trackers: A jelenlegi ciklus szabályozása szerint évente ~230eFt alap működési támogatást kap egy települési önkormányzat. Ezért összesen négy ülést kell tartani évente, aminek vannak költségei is. Ha a teljes összeget felveszik képviselői tiszteletdíjként, akkor az nincs havi 10e Ft. További, feladatalapú támogatást is kaphatnak, ha (sokat) dolgoznak, rendezvényeket szerveznek stb. Az mind pénzben van. Ami reális lehetőség: egy minimális közlekedési költségtérítés, ami egy szárazvölgyi elnöknek nem képes fedezni a tényleges költségeit sem, mert van, ami miatt Szikszóra, máskor Edelénybe, Szendrőbe, Borsodszirákra és Miskolcra kell mennie hivatalos ügyintézésre, és akkor a programszervezés előzetes utazási igényeiről nem is beszélünk. Persze itt is lehet "csalni", ha van valakinek egy nagy fogyasztású autója, és azt számolja el, de közben biciklivel megy esetenként 50-100 km-eket....

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.10. 09:31:14

Eleve abszurdum a külön nemzetiségi képviselő. S persze még nagyobb abszurdum, hogy aki ilyen képviselőt akar választani, az másra nem szavazhat.

Gera 2014.01.10. 09:42:04

@Flúgatlan: SEMMIT nem kockáztat az illető. Ha van egy listája nevekkel, címekkel és személyi számokkal, csak keres egy nyitott wifit az utcán és a büdös életben nem fogják elkapni. Mondjuk ha ezt valaki tömegesen csinálná, azzal valójában azt érné el, hogy meg kellene ismételni a választást, úgyhogy nincs semmi értelme. Bár akár egy ilyen destabilizáló dolog is lehet célja bizonyos embereknek.

A minimum az lenne, ha ez az azonosítás nélküli lehetőség csak minimum két héttel a választás előttig állna fenn és kiértesítenének mindenkit a változásról, hogy tudjon valamit reagálni.

♔batyu♔ 2014.01.10. 09:47:53

Teljesen logikus, hiszen az is egy lista. Ilyen alapon akkor lehetne akár 2 pártra is szavazni.

♔batyu♔ 2014.01.10. 09:49:24

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: A nemzetiségi képviselő szerintem is abszurdum, nyilván EU előírás, de ha már van, akkor egyáltalán nem abszurdum, hogy más listára is lehessen szavazni. A nemzetiség ekkor olyan mint egy párt.

♔batyu♔ 2014.01.10. 09:50:59

@a 17 éves Parker Schnabel: Miért zárja ki az "Orbáncsúrhe"? A cigány szavazhat a cigányra, de már nem szavazhat pld. a liberálisokra.

Leadta 1 db. szavazatát? Igen. Arra akire akarta, igen? Akkor mi a gond?

T.Jani 2014.01.10. 09:55:08

Sok értelme meg nincs is a választásnak egy kisebb 200 fős parlamentbe, a mai 260 Fideszt képviselőből legalább a fele be fog jutni.
A gyengék majd valami Állami vállalat igazgatói székében folytatják.

♔batyu♔ 2014.01.10. 09:55:59

@T.Jani: Senki nem akadályoz meg téged abban, hogy kedvenceidre szavazz. Persze mást sem.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2014.01.10. 09:56:25

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: A legtöbb kisebbségnek vannak képviselői, csak pártszínekben. (Időnként egy-egy párt pl. szinte kizárólag a szexuális és egyéb kisebbségek szavazataival is képes parlamentbe, mi több: zsarolási potenciálja révén kormányra is kerülni. A nemzetiségek miért lennének ez alól kivétlek? Jó, persze, így is vannak és lesznek is nemzetiségi származású képviselők. Sőt, talán még olyanok is, akik ezt fel is vállalják. Viszont mivel pártfrakciók tagjai, köti őket a frakciófegyelem. Ha ma egy párt pl. úgy döntene, hogy 10 év múlva deportálni kell valamelyik nemzetiséget az "őshazájába", azt a frakciónak az adott nemzetiségű tagjának is meg kellene szavaznia, különben kizárják, amivel ugrik minden bizottsági tagsága és megfeleződik az illetménye. (Az más kérdés, hogy vajon hova tudnának pl. deportálni a meghatározó többségében a Magyar Királyság területén kialakult, jelenleg csoportosan az Osztrák-Magyar Monarchia majd' valamennyi utódállamában őshonosnak minősülő, mindenütt integrálódott és nagy többségében asszimilálódott (erőszakkal asszimilált) bár nem mindenütt elismert ruszin (ruthén) nemzetiségűeket — akiknek Európában alighanem először létesítettek koncentrációs táborokat, pl. a jelenlegi gratzi repülőtér helyén az I. világháború alatt, de kárpótlásban soha nem részesültek?

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2014.01.10. 09:57:44

@♔batyu♔: A nemzetiségeken belül vannak pártszerűen működő ún. nemzetiségi civil szervezetek.

Conchobar 2014.01.10. 09:58:33

@flort: "Önkormányzati választások esetén nem így volt eddig is?" - Nem. Ott a két szavazattal két külön szervezetbe lehet bejuttatni képviselőt, a nezetiségi önkormányzatba és a település önkormányzatába

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.10. 09:59:16

@♔batyu♔:

Nincs ilyen előírás az EU-ban. Pl. a szomszédos országokban csak Romániában és Szlovéniában van ilyesmi.

nick papagiorgo 2014.01.10. 10:03:05

.....milyen egyszerű is megnyerni a választásokat az általam gründolt Szépreményűek Társaságának, gondolja a Gonosz Herpeszes Ödönke: egyszerűen átírom a teljes lakosságot bunyevác nemzetiségre, kivéve engem, a családot meg a haverokat, akkor csak mi szavazhatunk, és tuti bejutunk.

Namost, a valóság kicsit más. Egyfelől a választás előtt mindenki ellenőrizheti, hogy szerepel-e a neve a névjegyzékben, és ha igen hol, ezt egy telefonhívással megteheti (a helyi választási irodánál pl). Másfelől, ha ezt nem teszi, csak elmegy, és nem szerepel a neve a névjegyzékben, akkor ott helyben jelezheti ezt a választási bizottságnak, és a panaszt ki fogják vizsgálni. Amennyiben a panasz jogos, és adott esetben befolyásolhatja a választás végeredményét, akkor egyfelől új választást kell kiírni (ez történt pl. Baján, Fóton, bár ott a panasz nem a névjegyzékre vonatkozott), másfelől meg a karhatalom elkezd nyomozni, és Gonosz Herpeszes Ödönkét adott esetben megfogják.

Úgy kell ezt elképzelni, mintha pl. én adnám be a nevedben a Te adóbevallásodat, persze kamu adatokkal. A NAV jönni fog, hogy fizess már be százmilliárd adót (mert én annyit írtam be), de az adatok egyeztetésénél kapásból kibukik, hogy itt valami svindli van.

♔batyu♔ 2014.01.10. 10:03:32

@Kitalátor (másként) gondolkodó: Egy LMP-n belül is lehet mondjuk ultraliberális és konzervatívabb szárny, mégsem lehet külön-külön rájuk szavazni.

A nemzetiségi választónak nagyon helyesen akkor is csak egy voksa van, mint a többieknek. Ha neki a nemzetiség annyira fontos, képes felülemelkedni politikai irányultságán, vagy pedig arra a nemzetiségi formációra szavaz, amelyik ezt lefedi.

♔batyu♔ 2014.01.10. 10:06:12

@Conchobar: Azt sem engedném. Azt viszont igen, hogy a nemzetiség létszámától függően a győztes párt pluszban egy nemzetiségi képviselő helyet is kapjon.

T.Jani 2014.01.10. 10:07:36

@♔batyu♔: "Leadta 1 db. szavazatát? Igen. Arra akire akarta, igen? Akkor mi a gond? "
Nem adhatja le a szavazatát, csak arra akit a Párt jelöl, hiába akartuk mi a Fideszből az Évát, a Párt Janit akarta, csak őt választhattuk.
Az Évát meg még a pártból is kirúgták, ez 2006-ban volt.

♔batyu♔ 2014.01.10. 10:14:45

@T.Jani: Érdekes, a pártlista neked mondjuk 2006-ban nem tűnt fel? Csak most Orbánnál?

Conchobar 2014.01.10. 10:15:21

@♔batyu♔: "a nemzetiség létszámától függően a győztes párt pluszban egy nemzetiségi képviselő helyet is kapjon" - Ne felejtsük el, hogy van Magyarországon lengyel, német, horvát és szlovén kisebbség is (nemcsak cigány), és egy nemzetiségi önkormányzat lehet csak hivatott arra, hogy a nemzetiség speciális igényeit, a nemzetiség belső életét szervezze

Béla66 2014.01.10. 10:24:50

@Flúgatlan: Möszjő Flúgatlan!

Azért írtam, hogy nehéz mert nem lehetetlen.
De! Mivel ezen adatok birtokában levélben is nyilatkozhatok elég fontos dologról, ez feltételezi azt, hogy ezek -elvileg- személyes, csak általam ismert adatok. Így nekem kell írásszakértővel bizonyítani, hogy az nem az én aláírásom. Azért ez nem megy öt perc alatt és öt forintból. Netes regnél még bonyolultabb a helyzet, ott nincs aláírás. Nekem kell bizonyítani, hogy ellopták a személyes adataimat és visszaéltek velük, hogy nem én regeltem. Erre esetleg van lehetőség, de nem egyszerű.
Nekem kell bizonyítani, hogy sértett vagyok, pl a regelés idején nem tartózkodtam a regelés helyén, nem bíztam meg senkit magam helyett a regeléssel, személyes adataimat az elvárható biztonsággal kezeltem. És én, mint magánszemély (aki még nem is bűncselekmény sértettje!) szerezzem meg a hivataltól a regelő személy IP-jét, kérjek ki adatokat a szolgáltatótól, stb. Erre kevesen vállalkoznának.
Ismétlem: én csak az elvi lehetőséggel foglalkozom. Ez sajnos SzVSz megvan, mások is kihasználhatják :-(
Nem véletlen, hogy az ügyfélkapu egyes esetekben (ha nincs valóban csak általam ismert azonosító, pl ha lejárt a jelszó, vagy az első regisztrációnál) csak és kizárólag személyes megjelenést fogad el. Így járnak el más hivatalok és a bankok is. Ez -gondolom- nem véletlen.

Üdv, Münci

nnnnnnnn 2014.01.10. 10:27:02

na, megkell szereznem az utcában lakó komcsik adatait.

barli 2014.01.10. 10:34:30

Németországban a helyi önkormányzati választásoknál olyan rendszer van, hogy kapsz egy listát az összes jelölttel (párt/szervezet névvel), és van öt szavazatod. Minden embernek van öt karikája, ahova max 5 X-et lehet behúzni. Behúzhatod az ötöt egynek, vagy eloszthatod különbözö embereknek akár különbözö pártoktól/szervezetektöl is. Természetesen az X legtöbb szavazatot kapó kerül be a közgyülésbe. Jobb rendszert még nem láttam. Így akár lehetne szavazni akárt több pártra is, de akár kissebbségre is.

vladimir964 2014.01.10. 10:35:50

Nekem semmi bajom az egésszel, pedig érintettként írok, lévén horvát (nem írok nemzetiségit, mert ezt a fogalmat HAJ DE sikerült pejoratívvá tenni kis hazánkban). Már miért ne dönthetnék én úgy, hogy egyetlen gyomorforgatóan gusztustalan maffiaklánra sem vagyok hajlandó szavazni, hanem a mi általunk jelölt emberre. A helyi képviselő választása viszont "húsbavágó" tehát arról nem mondok le. Mint ahogy azon sem problémáztam eddig, hogy marhacsorda szerűen (a hajdani jó kis zsidó összeírásokra hajazó) módszerrel már az "elmútnyócévben" is össze kellett íratnunk magunkat, oszt túléltük, szerencsére krotáliát nem kellett a fülünkbe tűzni.
Ezzel a cikkel írója és a TASZ (még jó hogy nem egy SZ-szel hosszabb a nevük) ugyanabba a hibába esik mint Nemzetvezető elvtárs: kívülről akarja megmondani, mi a fasza.
Egyébként a sokak által misztifikált külföldiek szavazásához annyit: számottevő magyar kisebbség csak Romániában él, az is mindössze 1,5 milliós. Ennek nagyjából kevesebb mint a fele felel meg a választási feltételeknek. Tehát nagyjából két megyei jogú városnyi emberről van szó, ami az összes hazai szavazásra jogosult kevesebb mint 10%-a, és mint nem egy példa mutatja, koránt sem biztos hogy mindenki automatikusan a fidesznyikekre szavaz. Ja, hogy nem tetszenek tudni mozgósítani a szavazótáborukat, ház az kérem szépen a maguk baja!

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2014.01.10. 10:38:53

@♔batyu♔: Milyen LMP? Van még olyan? Jogilag lehet... Amit írsz, tiszta nagyromán vagy tótnáci logika. Hogy értsd: Van olyan székely, aki szélsőliberális (akár a halmozott kisebbségiségig is), és olyan is, aki méregzöld, és olyan is, aki konzervatív, jobboldali. Jó az nekik, ha csak egy kommunista utódpártra szavazhatnak? Méltányos? Miért szavazzon egy integrálódott, vallásos, művelt cigány egy szélsőbaloldali cigány politikusra, vagy egy "halmozottan kisebbségi" másik cigány egy kereszténydemokrata cigányra, csak mert az cigány? Nincs joga választani?
A nemzeti-nemzetiségi identitás és a politikai meggyőződés, pártpolitikai identitás ég és föld. Utóbbi pl. az évek során és a pártok erővonalaival rendszeresen megváltozik, az előbbi meg nem elhatározás kérdése:
"– Fiam (mondja a haldokló Kohn bácsi)! Mindig légy rá büszke, hogy zsidó vagy!
– Nu, hát ugyan miért pont arra legyek én büszke?
– Azért fiam, nert ha nem vagy büszke rá, akkor is az vagy!"

v. ö.: "Kutyából nem lesz szalonna!" (Persze egy kevert identitásból az idő folyamán bármilyen szélsőség kinőhet, akár egy embernél is, lásd pl. Szegedi Csanád, de ne belőlük induljunk már ki, ha lehet. Hiába kötik a csikót a tehén mellé, akkor sem lesz borjú, ha szíjat hasítanak a hátából.)

Pont olyan ez a megközelítés, mint amikor az a megboldogult elméjű egykori miniszterelnök összpárti közös magyarországi EU-listát akart felállítani. Az akkor még nem tetszett a Fidesznek...

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2014.01.10. 10:45:27

@Conchobar: "Ne felejtsük el, hogy van Magyarországon lengyel, német, horvát és szlovén kisebbség is (nemcsak cigány)"
No meg görög, ruszin, örmény, bolgár, szerb, szlovák, ukrán, román is. Ezek közül a cigányon kívül csak a németeknek van némi matematikai esélye a parlamenti képviseletre, kérdés, hogy merik e vállalni az újabb listázást és újabb lenácizást.

Muzsikok közt 2014.01.10. 10:49:01

@Kitalátor (másként) gondolkodó: 'Miért szavazzon egy integrálódott, vallásos, művelt cigány egy szélsőbaloldali cigány politikusra, vagy egy "halmozottan kisebbségi" másik cigány egy kereszténydemokrata cigányra, csak mert az cigány? Nincs joga választani?'

- de van, a magyar választási tv. szerint. Minek írsz ilyeneket ha a tv.-t és a választási rendszert még felületesen sem ismered?

Conchobar 2014.01.10. 11:08:25

@Kitalátor (másként) gondolkodó: "Ezek közül a cigányon kívül csak a németeknek van némi matematikai esélye a parlamenti képviseletre, kérdés, hogy merik e vállalni az újabb listázást és újabb lenácizást" - Nem értem, hogy mi a gond avval, hogy a nemzetiségek számára garantáltan fel van tartva képviselői hely? Mi először magyarok vagyunk, azon belül vagyunk jobboldaliak, baloldaliak stb. Ők is elsősorban a saját etnikumokhoz tartoznak, ám a létszámarányuk miatt Magyarországon nem tud a parlamentben lenni többféle román képviselet (ellenben a romániai parlamentben tudhat többféle politikai színezetű magyar párt lenni)

Zoxo 2014.01.10. 11:16:13

Én ügyfélkapun keresztül már másodikán letíltottam adataim kiadását pártoknak, de arról sem kaptam még a visszajelzést e-mail-ben!
És ügyfélkapun keresztül is bárkinek a nevében kitölthetem az adatokat bárhogy!

Conchobar 2014.01.10. 11:16:48

@Kitalátor (másként) gondolkodó: "merik e vállalni az újabb listázást és újabb lenácizást" - Nem tudom mennyire sikerül elhitetni a háború után született nemzedékekkel (akik megérték egyebek mellett Szrebrenyicát meg a ruandai dolgokat), hogy etnikai tisztogatást, genocidiumot csakis listákból lehetséges csinálni, meg hogy a listakészítés az, ami a népirtás előszobája

konrada 2014.01.10. 11:24:13

Mi a probléma? 1 szavazat, 1 választás. Annak győztesének meg 1 szava a parlamentben. Ha nem így volna, akkor egy szorosabb kampány idején nem a nemzetiségi képviselet volna a cél, hanem az, hogyan juttathat be egy párt több képviselőt a valós arányánál, így nemzetiségként indítaná saját jelöltjeit, hű szavazó-katonáit pedig ráküldené a nemzetiségi listákra, hogy aszerint is szavazzanak. Így aztán tényleg volna piréz is a parlamentben, de az nagy ívben sz.rna a piréz nép érdekeire.;))

DR. Smit Pal 2014.01.10. 11:24:31

A budos mocskos hazaarulo mszp-seket kene kizarni a valasztasbol.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2014.01.10. 11:25:23

A választásokhoz csak egy NAV igazolás kellene:

-Az illető nettó adóbefizető
-Nincs tartozása

Mindjárt mást mutatnának a választások..

Tapogatott Kukorica 2014.01.10. 11:28:47

Minek kell bonyolitani kinai proxyval, webes formokkal meg ilyen szarsagokkal? Egyszeruen brute forceot kell hasznalni: mindenki vallaljon be egy szamot, 000-val kezdve. Csak akad ezer erdeklodo.

Conchobar 2014.01.10. 11:45:12

@konrada: "Ha nem így volna, akkor egy szorosabb kampány idején nem a nemzetiségi képviselet volna a cél, hanem az, hogyan juttathat be egy párt több képviselőt a valós arányánál" - Kevéssé valószínű, hogy a nemzetiségeknek fenntartott 1-2 képviselői helyért majd a pártok ilyen kockázatos manővereket fognak majd folytatni, mikor sokkal egyszerűbben is, alkalmasint pár üveg borrral meg kondér gulyással tudhatnak maguknak szavazatok tömegét szerezni. Másfelől, ősi szokás a választások eredményét a vesztesnek csalásokra hivatkozva megkérdőjeleznie

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.01.10. 11:58:15

@Flúgatlan: Nézd, az is bűncselekmény, ha valaki bemegy a házadba és elvisz minden mozdíthatót. Úgyhogy nem is értem, miért zárod az ajtót. Akkor sincs semmi baj, ha nyitva hagyod. Sőt akkor sincs baj, ha nem is lehet bezárni.

konrada 2014.01.10. 11:59:24

@Conchobar:
Nézd, volt már a parlamentben olyan, hogy 1-2 képviselővel volt többsége egy pártnak, így - ha egy szavazó egyszerre 2 listára is szavazhatna, megérné a 30 ezres határ miatt akár több tucatnyi nemzetiséget is kreálni, aztán vakarózhatna az Alkotmánybizottság, hogy valóban helyes-e kihagyni a piréz nép képviselőjét a parlamentből, ha van 30 ezer szavazója?

...és így 400-500 ezer befizetett pártkatona 10-15 nemzetiség hozzájuk hasonló politikai hivallású képviselőjét is bejuttathatná a parlamentbe az általuk listán bejuttatott cca. 10 (plusz egyéniben nyert) pártképviselő mellé.

Ne gondold azt, hogy a magyar nem kreatív, ha pénzről szól a dolog!;))

Conchobar 2014.01.10. 12:06:32

@királyindiaivédelem: "TASZ-kalapok !" - Azzal számot kell vetni, hogy vannak, akik jó fizetésért szívesen fontoskodnak. Egy demokráciában odafigyelnek az emberi jogokra, és minél 'demokráciább' az a demokrácia, annál inkább, így aztán az ilyen szervezetekre is ennek arányában irányul nagyobb figyelem, és a nagyobb figyelem nagyobb javadalmazást is hoz magával. Nem a véletlen műve az, hogy Észak-Koreában nem működik ilyen szervezet, noha ott lenne csak igazán szükség rá

Conchobar 2014.01.10. 12:11:19

@konrada: "így 400-500 ezer befizetett pártkatona 10-15 nemzetiség hozzájuk hasonló politikai hivallású képviselőjét is bejuttathatná a parlamentbe az általuk listán bejuttatott cca. 10 (plusz egyéniben nyert) pártképviselő mellé" - Gondolkodtál már azon, hogy könyvet írj? Mert az elénk fantáziád meg van hozzá (bizonyíték erre a "400-500 ezer befizetett pártkatona" látomása)

Yasashi Tanuki 2014.01.10. 12:17:26

A cigányok esetében eleve problémás, hogy egységes cigány nemzetiségként szerepelnek a választáson, holott számtalan csoportjuk van a romológusok meséi szerint eredetileg különböző nyelvekkel. Egyes csoportjaik pl. töredékes román tájszólást beszél. Ugyanakkor a nagy részüknél ez az identitás már teljesen elveszett pl. Horáth Aladár is csak felnőtt fejjel tanult cigányul, de ki tudja azt a cigány nyelvjárást tanulta-e meg ahonnan az ő családja jött. Ha cigányul egyáltalán nem beszélnek, aznosítható hagyományaik nincsenek, csak az a közös bennük, hogy rászorulók ezért jogosultak mindenféle segélyre. Ilyen alapon az azonos tájszólásban beszélők (palócok, szögediek) , a hajléktalanok vagy a panelben lakók esetleg a devizahitelesek vagy az autótulajdnosok is alapíthatnának nemzeti kisebbségi önkormányzatot és szerezhetnének képviseletet a parlamentben.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.01.10. 12:25:54

Ha nem ez lenne a szabályozás, akkor a nemzetiségi szavazónak eggyel több szavazata lenne, mint a nem nemzetiséginek.

Nemzetiségi listán ráadásul kevesebb szavazat is elég egy parlamenti képviselői helyhez, tehát még így is többet ér a nemzetiségi ember szavazata, mint a nem nemzetiségi polgáré.

Szóval a nemzetiségieket semmi hétrány nem érim inkább előnyben vannak.

Conchobar 2014.01.10. 12:29:19

@Yasashi Tanuki: " Ilyen alapon az azonos tájszólásban beszélők (palócok, szögediek)" - Azért ne mossuk már össze a cigányságot a magyar etnikummal, mert alcsoportjaik vannak. A cigányság nem asszimilálódott része jól elkülöníthető a Magyarországon élő többi etnikumtól/nemzetiségtől

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2014.01.10. 12:57:50

@Muzsikok közt: Jó lett volna, ha az előzményt is elolvasod: "Ha neki a nemzetiség annyira fontos, képes felülemelkedni politikai irányultságán, vagy pedig arra a nemzetiségi formációra szavaz, amelyik ezt lefedi."
__________________________________________________

@Conchobar: Egyedül a cigányok számára garantált a hatályos képlet szerint gyakorlatilag a fenntartott országgyűlési képviselői mandátum, ne csúsztass. A magyar állampolgárok nemzeti identitás szerint az alábbi csoportokba sorolhatók:

1. Vannak, akik kizárólag egy adott nemzetiséghez tartozónak érzik magukat, bár magyar állampolgárok és Magyarországon élnek. Családi és egyházi környezetben szinte kizárólag a nemzetiségi nyelvet használják. Ettől még otthon érezhetik, és általában érzik is magukat. Sportversenyeken általában az "őshaza" csapatának szurkolnak a magyarral szemben.

2. Vannak olyanok, akik elsődlegesen a nemzetiségi identitásuk szerint határozzák meg magukat, belföldön és külföldön is, akik (részbeni) őseik földjére (ha releváns) ugyan szintén "haza" utaznak, mint az előbbiek, viszont nagyon is magyar érzelműek, a határokon belül nemzetiségiek, de az országból kilépve magyarok. Családi-baráti és egyházi körben kétnyelvűek, őseik között a kulturálisan öröklött és a magyar nemzeten kívül gyakran más nemzetiségűek is vannak (úgy, ahogy szinte mindenkinek a Kárpát-medencében, de mivel őket érdekli a származásuk, számon is tartják).

3. Olyanok is vannak, akik elsődlegesen magyar érzelműek, de ismerik és vállalják eredetüket, igyekeznek megtartani kulturális hagyományaikat, a nemzetiségi nyelvet nem, vagy csak alig beszélik (a kőkeményen soviniszta gyakorlatú sötét náci és internáci diktatúrák pressziója miatt őseik nem merték megtanítani őket, és ez egy olyan régiója a világnak, ahol a tudás gyakran jelent hátrányt). Legtöbbször csak magyarul beszélnek, esetleg ünnepekhez kötődően énekelnek-verselnek, vagy az idős emberekkel beszélnek nemzetiségi nyelvükön, már ha tudnak egyáltalán — viszont ismerik és tisztelik őseiket, és szeretnének, ha utódaikra is maradna valami az öröklött (kulturális) kincsekből. Valamivel több, mint amit az egyszeri burgenlandi ember mondott: "Régen magyarok voltunk..." Hihetetlenül könnyen megértetik magukat a szomszédos országokban élő magyarokkal, a magyar Himnusztól dobban a szívük és a magyar csapatnak szurkolnak.

4. Aztán persze van a nagyon nagy többség, akik úgymond színmagyarok. Nem tudnak más eredetű ősökről, vagy nem merik, nem akarják, esetleg még szégyellik is azokat. Ha kötődnek egyáltalán, akkor kizárólag a magyar-, illetve egyre gyakrabban a mainstream média-kultúrához.

5. És ne feledkezzünk meg a turbó-magyarokról sem, akik ugyan valós származásuk alapján szinte kivétel nélkül lehetnének valamelyik másik (szomszédos, vagy akár más földrészen fekvő) ország polgárai is, de azt letagadják és erősen túlkompenzálják, pápábbak a pápánál. A jelenség egész Közép-Európában ismert, csak a szomszédos országokban élők főleg a magyar származásukat titkolják el, tagadják le.

esef 2014.01.10. 13:10:35

kékcédulás választások 2.0

konrada 2014.01.10. 13:11:48

@Conchobar:
Igazad van, túloztam. A 400-500 ezer túlnyomó többsége egyszerűen csak elvakult, a befizetett meg az a pár szervező, aki végig járja a maga kubatov, vagy ronwebber listáját és megcsinálja a nemzetiségi papírt, miután meggyőzi a híveiket, hogy 2 szavazata több mint 1.

...s nem kell ehhez nagy fantáziaerő, hiszen volt már olyan kisebbségi választás, ahol a zsíros állásért és a mellé szavazásért nagyságrendekkel több nemzetiségi szavazó volt, mint amekkora népességet a kutatók saccoltak.
...mert 2x ikszelni is ugyanannyi idő volt a beszervezetteknek.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2014.01.10. 13:36:37

@a 17 éves Parker Schnabel: Lehet arra apellál, hogy azok majd hazajönnek jól.

baliY 2014.01.10. 14:14:33

@DR. Smit Pal: Inkább az agyatlan trollokat kéne.

Conchobar 2014.01.10. 14:31:49

@konrada: "A 400-500 ezer túlnyomó többsége egyszerűen csak elvakult, a befizetett meg az a pár szervező, aki végig járja a maga kubatov, vagy ronwebber listáját" - Hagyjuk már meg az ilyen-olyan oldali politikusoknak azt, hogy hülyeségekkel próbálják ijesztgetni a híveiket. Mi egymást ne hülyítsük ilyesmivel. Ami meg az elvakultságot illeti, vizsgáld már meg magadat is ("400-500 ezer")

Conchobar 2014.01.10. 14:34:00

@Kitalátor (másként) gondolkodó: "Egyedül a cigányok számára garantált a hatályos képlet szerint gyakorlatilag a fenntartott országgyűlési képviselői mandátum, ne csúsztass" - Mi ez a baromság? Hol latolgattam én, hogy a nemzetiségi helyeken ki juthat be és ki nem?

Conchobar 2014.01.10. 14:44:10

@Kitalátor (másként) gondolkodó: "akik elsődlegesen magyar érzelműek, de ismerik és vállalják eredetüket, igyekeznek megtartani kulturális hagyományaikat, a nemzetiségi nyelvet nem, vagy csak alig beszélik (a kőkeményen soviniszta gyakorlatú sötét náci és internáci diktatúrák pressziója miatt őseik nem merték megtanítani őket, és ez egy olyan régiója a világnak, ahol a tudás gyakran jelent hátrányt)...Aztán persze van a nagyon nagy többség, akik úgymond színmagyarok....És ne feledkezzünk meg a turbó-magyarokról sem, akik ugyan valós származásuk alapján szinte kivétel nélkül lehetnének valamelyik másik" - Miért eresztetted hosszú lére, írtad volna egyszerűen azt, hogy szerinted 'a magyarországi zsidók jelentik igazából a magyarságot, a többiek csak műmagyarok'

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2014.01.10. 15:42:57

@Conchobar: "Nem értem, hogy mi a gond avval, hogy a nemzetiségek számára garantáltan fel van tartva képviselői hely?"
- Ezzel szemben gyakorlatilag csak a cigányok számára garantált.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2014.01.10. 15:49:57

@Conchobar: Szerinted lehet, szerintem meg a magyarországi zsidók mind az 5 kategóriában vannak. Igen, az 5.-ben is, és még most is. Nem hiszem, hogy csak az az egy volt, aki dekonspirálódott. Nem hiszem, hogy az összes jobber és a tőlük jobbra állók megehetnének problémamentesen egy tál Na-glutamáttal ízesített kínai ételt (pedig arra csak az askenázik érzékenyek) és boldogan inna natúr lótejet (pedig a tejcukorra nem is az összes cigány érzékeny).

Jó hétvégét!

Conchobar 2014.01.10. 15:56:34

@Kitalátor (másként) gondolkodó: "Ezzel szemben gyakorlatilag csak a cigányok számára garantált" - Nem értem, hogy mi szükség van olyan implicit állításra, hogy a törvény a parlamentbe cigány képviselőt rak nemzetiségi helyett. A cigány is nemzetiség. Jobb lenne, ha még az se lenne? Jobb az a nemzetiségek szempontjából, ami eddig volt?

Conchobar 2014.01.10. 16:00:07

@Kitalátor (másként) gondolkodó: "szerintem meg a magyarországi zsidók mind az 5 kategóriában vannak. Igen, az 5.-ben is, és még most is" - Ne ködösíts! És ne értetlenkedj!

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2014.01.10. 17:38:54

@Flúgatlan: Ha az üyfélkapu jelszavas bejelentkezése neked azonos egy bejelentkezés nélküli netes form kitöltésével, akkor akár adatvédelmi biztos is lehetsz a FIDESZ-rendszerben, De másra nem is vagy jó.

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.10. 19:09:52

@Kitalátor (másként) gondolkodó:
Az jó, mert ezek szerint az okos bírók sem tudják eldönteni, hogy akkor most mit is kell alapul venni az alapszabályból. :)

Remélem voltak már külföldön dolgozó magyarok is, akik benyomtak egy kifogást azért, mert ők nem szavahatnak levélben, aki meg ide soha nem adózik, nem itt él stb. az igen.

emzperx 2014.01.10. 23:16:20

Könyörgöm, szakadjunk már le a kissebségiekről mert ez századrangú kérdés !!!

Mit csinálsz, ha valaki taiwanból, egy interent kávézóból, egy pendrive-on futó kis programocskával és személyi számok listájával, néhány millió magyar állampolgárt "megviccel" egy nappal a választás előtt?

Ez kurva nagy gáz, és hihetetlen, hogy egy halom droidnak föl sem tűnik még ha elmagyarázzák neki, akkor sem !

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2014.01.11. 04:39:34

@Conchobar: Nem az állításom "implicit", hanem az elcseszett törvény. Eredményértéke bizonyára célérték is volt, csak nem értem, miért kellett úgy bánni a nemzetiségekkel, mint az okos lány Mátyás királlyal: " Hoztam is ajándékot , meg nem is!"
Egyszerűbb lett volna beleírni, hogy a cigány entitás részére* Ogy-képviselői, a többieknek meg valami szószólói helyet biztosít, azaz fenntartja a jelen állapotot, mert a levezető elnöktől ma is szót kaphatnának az országos elnökök, ahhoz elég lenne a házszabályt pontosítani.
__________________
* Mert ugyebár mindenki egyenlő, de az egyenlőbbeket külön elbánás illeti?

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2014.01.11. 04:55:49

@Conchobar: Tényleg nem értem, mit akarsz belemagyarázni abba, amit írtam. A zsidóság nem tartott igényt rá, hogy (pláne egységes) nemzetiségként elismerjék. Ennek ellenére jelentős számú (részben kettős állampolgárságú) ogy és eu képviselőjük van. Még a szalonképtelen és a szalon-antiszemita pártok színeiben is. Azt is elértéj, hogy a kettős identitásukat a közv€lemény elfogadja. Rajtuk kívül esetleg az örményekét és valamennyire a görögökét, és a romungrókét még megértik a zemberek, de azt nem tudják elfogadni, hogy valaki lehet pl. román nemzetiségű és mégis magyar. Akkor sem, ha a nagyapja Horthy Miklós katonájaként harcolt és esett el a Békés megyétől elég távoli Erdélyben.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2014.01.11. 05:02:19

@látjátok feleim szümtükkel: Én meg azt remélem, hogy aki ugyan itt él, de offshore-lovag (-lovagina?)-ként külföldön adózik, legalábbis adócsökkentési okból külföldi rendszámú a kocsija, szintén korlátozott választójogot kap!

3dom'f'speech 2014.01.11. 13:05:58

jellemző a bejegyzés(t író) primitívségére, hogy a "háromféleképpen"-t így írja: "háromféle képen "
idióta balliberrált agyhalott büdösproli!

süti beállítások módosítása