Skip to content


       Szűrés lista

A teszkósok a Sátán kölykei?

"A világtalan férfi eddig háromszor kísérelt meg vásárolni vakvezető kutyája társaságában. Az első alkalommal, még december közepén, a biztonsági őr be sem engedte őt, ezt követően azonban - a Vigyázó Szemek érdekvédelmi szervezet reklamációja után - a Tesco levélben kért elnézést a történtekért, igaz, a bocsánatkérést nem a sértettnek, hanem az egyesületnek címezték.
Két héttel ezelőtt Orsósék újra vásárolni indultak, akkor is megállították őket, ám a Vigyázó Szemek vezetőjének közbenjárásával végül is rendben bejutottak, a vásárlás végeztével pedig a cég egy alkalmazottja, elnézést kérve a történtekért, kis ajándékcsomagot nyújtott a férfinak.
A férfi harmadik kísérlete múlt héten zajlott le, akkor megint kikísérték, hiába mutatta be a Tesco szabadkozó levelét. Felszólították, hogy hagyja el az áruházat, mert oda kutyával ezentúl sem lehet majd bemenni, különben az ÁNTSZ megbünteti az áruházat. A férfi még aznap felkereste a pápai tisztiorvost, aki megerősítette: a férfi vakvezető kutyával nem mehet be az áruházba. Orsós Sándor ezt követően fordult az Egyenlő Bánásmód Hatásághoz. Mint kifejtette: végére akart járni annak, hogy "a tescósok a törött lábútól azt kérik-e, dobja el a mankóját, ha hozzájuk megy vásárolni".
A lap felhívja a figyelmet, hogy a jelenség nem egyedi. Az Interspar Magyarország egyik üzletében tavaly októberben szintén nem engedték vásárolni a vakvezető kutyával közlekedő Németh Vilmost. Mint írják, azóta már az Interspar Magyarország is elnézést kért az érintettől, s nemrégiben félmillió forintot utaltak át a vakvezetőkutya-kiképző iskolának." írta a... nem is emlékszem...tökmindegy, a lényeg majd a tovább mögött. De még itt egy szavazás:




Még 18 voltam, mikor görkorisként dolgoztam egy Tescoban. Emlékszem, hogy akkor sem lehetett kutyát az áruház területére bevinni. Sosem volt belőle probléma, a biztonsági őr udvariasan megkérte a vakot, hogy legyen szíves kint hagyni a kutyát, helyette egy dolgozó segít neki shoppingolni. Magam is csináltam ilyet, ha nem volt a vaknak kisérője -a kutyán kívül. Belekaroltam, végigkísértem a bolton, miközben mondta, hogy mit szeretne vásárolni. Beszélgettünk, sétáltunk kényelmes tempóban, miközben telepakoltuk a kosarát. Ezután elkísértem a kasszához, utána ki a kutyihoz, végül felraktam a sarki buszra. Mindenki nagyon happy volt.

Őszintén szólva nem értem a vak ember felháborodását és rugalmatlanságát.
Egy: ha a kutyán kívül nem jött vele senki, úgyis kell mellé kisérő az áruház részéről, hisz nélküle semmit nem talál meg - és hát mi van ha szegény domestosból tankol be, étolaj helyett.
Kettő: Ha jött vele kísérő akkor miért para, hogy kint kell hagynia a blökit?
Persze mindenki "köp" egyet az ilyen híreket olvasva, hogy "persze megint a szemét tesco", a jelenlegi sértett vak is csak annyit mond, hogy  "a teszkósok". De gondolkozzunk már kicsit! A tescokban, rokonaink, szomszédaink, ismerőseink , felebarátaink dolgoznak nem pedig a sátán kölkei. Az őr nem engedte be a kutyát mert ez a szabály (sőt asszem a törvény is)! Gondolom ő sem érezte jól magát emiatt, de nem tehet mást. Annyi unatkozó van kik kisebbért is feljelentenek egy multit mint, hogy egy kutya szagolgatja a kenyerüket, és az ANTSZ is ugrik az ilyenekre, hogy milliókra büntethessen. A multi meg pikk-pakk megtalálja a felelősöket és visszakanyarint a sor elejére ahol az őr elveszítheti állását. (Szájbarágva: mert beengedett egy kutyát)
Mindenesetre az, hogy az ügynek ekkora feneket kerítenek (és ahogy azt teszik) jól tükrözi, hogy a mások iránti szánalom, sajnálat mennyire elferdíti objektivitásunkat és hogy mennyire a "szegény ember" mellé áll mindenki a "nagy, kizsákmányoló multi" elleni csatában.


Címkék: társadalom nemisértem

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr54345366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vakon Vakol 2008.02.19. 13:39:38

"... miért para, hogy kint kell hagynia a blökit?"

fél, hogy ellopják a kutyát.
egy vakvezető kutya kiképzése nagyon sok időbe és nagyon sok pénzbe kerül. ha ellopják a kutyáját, akkor neki évekig nem lesz vakvezető kutyája, ami egy vakvezető kutyához szokott vak ember számára szerintem nem nehéz belátni, hogy nagyon fontos, még akkor is ha az érzelmi kötődést nem is vesszük figyelembe.
hogy mennyire életszerű az, hogy kutyát lopnak? sajnos ez mindennapos eset. A fajtatiszta kutyákat a zárt kertben lévő zárt kennelből kilopják. Anyukám francia bulldogját - isten nyugosztalja (a bulldogot, nem anyukámat) - szintén a Tesco elől lopták el. Nekünk szerencsénk volt, mert megmondták merre vitték és utolértük őket, de ezt egy vak ember hogyan fogja megoldani?

Én egyébként azt a hisztériát nem értem, ami a kutyákat körbeveszi egyes emberek részéről. Egy felelősségteljesen tartott kutya több oltással rendelkezik, mint én vagy te, egy ápolatlan homeless-től nagyobb eséllyel szedsz össze bármi francnyavaját, mint egy ápolt kutyától.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.02.19. 14:58:50

Ki a franc lop el egy kutyát ?
Főleg egy vakvezetőt ...

Akkor a fehér botot is ellopnák a kezéből ...eszem megáll!

Milyen országban élünk ????

Vakon Vakol 2008.02.19. 15:55:01

a kutyalopás mindennapos eset.
ilyen országban élünk sajnos.
nem tudhatod biztonságban a zárt kertkapu mögött zárt kennelben tartott kutyát sem, szóval gondolhatod mennyire van biztonságban egy Tesco elé kikötött kutya.

Mehelke 2008.02.19. 16:21:28

Ne, tudom ki szavazott arra, hogy egyáltalán semmilyen kutya ne menjen be ilyen boltba. de nézzen már magába egy kicsit.
A vakvezető kutya igen magas fokon képzett eb. Nem hiszem hogy csak úgy jobbra-balra belekostolna bármibe is. Ő a gazdi biztonságát helyezi előtérbe, nemritkán saját biztonságát kockáztatva. Bántani se fog senkit, mert akkor alapból már nem lehet vakvezető kutya. A vak ember igaenis rá van szorulva a segítségére.

Az nagyon emberi tett volt, hogy végigkísérted a vak embert és segítettél neki, de nem mindenki ilyen. Sajnos. Hidd el, nagyon sok bunkó, hozzá nem értő munkatárssal találkoztam.

Nekem teljesen úgy hangzott a cikk, hogy alapból minek is kutya? Hsiz vannak emberek az utcán is, Majd ők segítenek átkelni az úton, megmutatják hogy te marha ne erre menh, mert gödör van.. stb. Nemrég volt hír, hogy egy lakóház lakói kikapcsoltatták az egyetlen segítséget egy zebránál. A hangos lámpát, mert nem lehet aludni...
Ők is csk élni szeretnének, mint mi. Szeretnének bevásárolni, mint mi.

A kenyeres példád is rossz. Hány és hány embert látok aki kézzel nyomogatja a kenyeret, ez mivel tisztább mint a kutya? Azok a kezek is megfogják a kopszos buszkapaszkodót, a koszos pénzt, amik ezer kézen átmennek. Merem állítani több a baci a kezünkön, mint a kutya orrán. Mellesleg jólnevelt vakvezető kutya nem szaglássza össze a kenyeret.

Gondolkodjunk már. Nem kivételesaéget akarnak, csak egy ki segítséget.

Vagy legyek én is hasnolón felháborodva? Aki kerekesszékkel szeretne bevásárolni, ne jöjjön be vele, mert elakad, defekt, akku lemerül stbstb. Tehát hagyja kinn, zárja le, és kérjen meg egy munkatársat, vigye őt a hátán, míg bevásárol, juteszembe ez amúgy se lenne pluszmunka, hiszen a felső polcokat nem tud felérni, így amúgy is ki kellene "rendelni" hozzá segítő munkatársat.

Legyünk emberibbek, csak egy kicsit. Máris szebb lesz a viilág.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.02.19. 16:29:53

Mehelke

Jókat írtál, korrekt !

Mehelke 2008.02.19. 18:02:16

Köszönöm Zero!

Valamennyire kapcsolodik ehhez a témához egy vélemény, még anno 2005-ben írtam. Megjelent nyomtatásban is egy megyei hírlapban. A netes forumban nyomonkövetjető néhány hozzászolás is.

Ha nem lenne szabad linkelnem akkor töröljétek, köszönöm.

forum.fmh.hu/cgi-bin/fmhforum/ikonboard.cgi?s=2df9ce10c127e25ca0f5f72795724cfe;act=ST;f=3;t=18

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2008.02.19. 18:12:41

"mert ez a szabály (sőt asszem a törvény is)"

Rosszul tudod, benne van a törvényben, hogy "vakvezető kutya kivételével". A vakvezető kutya kvázi mindenhova bemehet, ahová a gazdája, pl. bolt, játszótér, szórakozóhely, iskola, stb. És ez nem lehetőség, hanem jog.

Innentől kezdve a cikk többi része már nem igazán aktuális, mert az őr nem veszítheti el az állását, sőt a szabály szerint be KELL engedje... és a többi következtetésed is nagyrészt érvényét veszti.

simonmondja... 2008.02.19. 19:06:04

Ugyan legyünk észnél.

Minek kéne a vaknak vakvezető kutya a Tescoban?

Megmondja neki, hogy nézzen már körül, merre vannak a dezodorok, és hol a leárazott parizer?

Teljes képtelenség egy vaknak kutyával vásárolni az önkiszolgálóban.

Ez csak egy médiaheck.

Mehelke 2008.02.19. 19:15:57

Kedves simonmondja!

Egy béna szájjal fogott ecsettel fest.
Egy kezek nélküli a lábujjaival csinálja azt amit a kezekkel szoktunk.
Egy vak frenetikusan zongorázik, (lásd Ray Charles. Talán kitapogatja minden esetben melyik billentyú hol van?)

Azért mert számodra képtelenség, még más képes rá. Hidd el.

simonmondja... 2008.02.19. 19:28:06

Mehelke.

Akkor találd ki, hogy találja meg az árut, amit venne.

Leolvassa a feliratokat?
Körbenéz kicsit?
Szag után?
Vagy megkér valakit, hogy vezesse oda?

Nem .
Ez provokáció.
Nem talál meg semmit, ha nem lát.
Én nem vagyok egy TESCO-járó, de ahol én vásárolok, ott direkte mindig máshol van minden.

A kutya arra való, hogy közlekedjenek vele, nem arra, hogy akciós pultokat keresgéljenek.

Jó, lehet, hogy később majd az is benne lesz a kiképzésben.

Egyébként uszodába, kórházba és állatkertbe, sőt erdőbe se lehet kutyát vinni - utóbbi csak elvi , én példul viszek, de büntetés terhe mellett.

simonmondja... 2008.02.19. 19:29:49

Jobban teszi a vak, ha rögtön az elején megkéri azt a valakit, hogy vezesse.

Szaros gerle / Lighting Enchanted Multiple Shots · http://gerlefeszek.blog.hu/ 2008.02.19. 19:31:16

a vakvezető a kutyáját mindenhová beviheti, még oda is ahová az átlag halandó nem, és például azért kell kutya a teszkóba hogy egy hülyegyerek nehogy rátolja a bevásárlókocsit

simonmondja... 2008.02.19. 19:40:01

Szaros gerle.

Akkor képzeld el, mikor úszik egyet a Gellért fürdőben - kutyástul.

Vagy meglátogatja az intenzíven a balesetes rokonát - kutyástul.

Vagy bemegy, hogy megsimizze a lámákat - kutyástul.

A vadőr meg akár ki is lövi a kutyát, ha meglátja az erdőben - utánna sajnálkozik.

Szaros gerle / Lighting Enchanted Multiple Shots · http://gerlefeszek.blog.hu/ 2008.02.19. 19:51:48

képzeld el, még az állatkertbe és az uszodába is viheti ha akarja, uóbbiban persze nem a vízbe

a vadőr meg nemtudom hogy jön ide

szerintem ha megvakulnál valami miatt te is kicsit nagyobb empátiával viselkednél a vakok iránt

Mehelke 2008.02.19. 19:53:18

"A kutya arra való, hogy közlekedjenek vele"

Ki is írta ezt? Jahh, simonmondja mondta...
...és milyen helyesen.. Pontosan ezért kell beengedni. segít neki, közlkedni. Hidd el , a kutya jobban tud segíteni, mint egy ember. A közlekedésben. Én nem is azt írtam, hogy az árut keresi meg...

A vadőr pedig csak akkor lőhet ki kutyát, ha a kutya láthatóan nem a gazdájával van, hanem egyedül. A vak valószínű nem engedi el akutyát. Sőt a kutya nem is megy el melőle, még ha elengedi a pórázt, mert jólnevelt. :)

Ahol meg mindig minden máshova kerül, az sikers üzlet nem lehet. Ha már egy normális rendszert se tud kidolgozni. Egyszerüen béna..

mate317 2008.02.19. 20:32:33

1. Egy vak miért megy a tescoba? A sarki bolt nem jó? Beszól az eladónak hogy tegyen be ezt meg ezt a kosaramba mert vak vagyok legyenszives. Később ez már természetes lesz.

2. Ha el is megy a tescoba, a kutya mutatja meg neki a parizert?

3. A kinthagyott kutyára meg vigyáz a biztiőr.

simonmondja... 2008.02.19. 20:33:58

Mehelke.

Szóval akkor vakként uszoda is oké? Ki kéne próbálni - vannak klassz helyek. Nagyon tanulságos lenne.
De elmehetne az Operába is. Ott is kell közlekedni.
Kutya élvezné.
Mit is mondtál a sebészetre? Megküzdesz a főorvossal a jogáért?

Szaros gerle / Lighting Enchanted Multiple Shots · http://gerlefeszek.blog.hu/ 2008.02.19. 20:48:07

simonmondja, ne demagógoskodj a sebészettel meg az operával légyszi, mate317, szerinted vigyázna a kutyára a biztonságiőr mikor a tőle 10mre levő autókat feltörik?

és igen, egy jól kiképzett vakvezető kutya meg tud különböztetni különféle tárgyakat teszemazt konzerveket is oda tudja hozni a vak embernek

gyanúm szerint az itteni embereknek egy kerítés mögött hörgő, vicsorgó koszos korcs jut eszébe arró hogy kutya és halvány fogalmuk nincs arról hogy képzik ki a vakvezető kutyákat

de korunk vívmányaként máris nagyon okosnak és (demagóg)megmondóembernek tarják magukat

simonmondja... 2008.02.19. 20:59:03

Tévedsz Ssaros gerle.
A vizslám 10 éves és olyan fegyelmezett, hogy bármelyik vakot elviszi sétálni.
A grillcsirkéd mellett pedig napokig őrt állna.

Kutyás vagyok egyébként, csak nem szobajogvédő.

Vakon Vakol 2008.02.19. 21:06:58

"Egy vak miért megy a tescoba?"

vásárolni.

remélem tudtam segíteni ennek a rendkívüli intellektust és elmélyült figyelmet igénylő kérdésnek a megválaszolásával

Szaros gerle / Lighting Enchanted Multiple Shots · http://gerlefeszek.blog.hu/ 2008.02.19. 21:08:46

Az én németjuhászom meg elvezet egy tigristankot és
12 másodperc alatt megy Londonig és vissza egy V-2 rakétával.

Ez viszont nem szobajogvédés és a vakok nem sétálgatni viszik a kutyájukat, kicsit több kiképzés van abban.

Szobajogvédők mostanában a cigánybűnözésen csámcsognak nem a vakokon/süketeken/bénákon amúgyis.

Vakon Vakol 2008.02.19. 21:10:14

"A vizslám 10 éves és olyan fegyelmezett, hogy bármelyik vakot elviszi sétálni."

na ebből látszik mekkora kutyás vagy, és mennyire vagy képben a vakvezető kutyákkal szemben támasztott elvárások és azok kiképzésének kérdésében.

simonmondja... 2008.02.19. 21:18:47

Vakon Vakol.

Társadalmi munkában akartam kiképző lenni az egyik helyen, de már a jelentkezésem se kellett nekik. Így aztán nem ismerkedtünk meg. Kicsit belterjes az üzlet.
Egyébként csak nagyon kicsi túlzás volt a vizslám ügyében. A piros és zöld lámpákról leszoktattam, mert már rég elütötték volna, ha egyedül megy át a zebrán.

Szaros gerle / Lighting Enchanted Multiple Shots · http://gerlefeszek.blog.hu/ 2008.02.19. 21:48:27

Nem vettek fö egy munkahelyre ezért mindenre fújsz aminek köze van a vakvezetőkutyákhoz. Ugye?

simonmondja... 2008.02.19. 21:57:57

Nekem szórakozás a kutyázás, de neked is a jogvédés, ahogy látom.

Szaros gerle / Lighting Enchanted Multiple Shots · http://gerlefeszek.blog.hu/ 2008.02.19. 22:16:53

Nem mindenkiét védem nyugodt meg, a hiperpigmentáltakat nyugodtaan utálhatjuk együtt.

simonmondja... 2008.02.19. 22:23:45

A reakción azt mondták, hogy Orsós és a kommentelők még meg is magyarázták.

tonbek 2008.02.20. 14:35:40

és sugárbanfosó verébbel be lehet menni a teszkóba?
és egérrel be lehet menni a teszkóba?
és csótánnyal be lehet menni a teszkóba?

ugyanis én ezeket már mind láttam ott

Szaros gerle / Lighting Enchanted Multiple Shots · http://gerlefeszek.blog.hu/ 2008.02.20. 18:51:37

én még csúnya nagy orkot is láttam, rá volt írva a hátára hogy security

rendületlen 2008.02.20. 21:09:08

Ez valami röhejes, hogy még mai is mindenki a hazugsággal foglalkozik..
Az ÚR a kutyájával és kisérőivel vásárolt be!!!
lehet okos az a kutya, ezt nem is kétlem, de azért beszélni, azért biztos nem tud..
Vagy talán még mondja az árakat is, vagy hogy épp melyik sorban vannak?
Nevetséges! Jó hogy Magyarországnak ez a legnagyobb problémája most!
Orsós Úr! a bocsánatkérés vagy a pénz hiányzott jobban?

süti beállítások módosítása