Skip to content


       Szűrés lista

A hernádszentandrási polgármester is változást szeretne

Üveges Gábor,a 494 lelkes Hernádszentandrás polgármestere kommentjét közöljük le egy az egyben lentebb. Téma: a segélyezés kérdése. Érdemes elolvasni, érdekes...

"Hernádszentandrás község polgármestereként szeretném az április hónapban megfogalmazott néhány javaslatomat ezen a felületen is közzétenni a szociális alapon történő segélyezés – a szándékkal ellentétes hatást kiváltó – meglévő rendszerének átalakításához kapcsolódóan.
Várom véleményüket, további javaslataikat, hogy minél nagyobb számban fogalmazódjanak meg racionális, felelős, és hosszú távon eredményes alternatívák a fennálló helyzet megoldására vonatkozóan.


1. Minimális mértékben, de adófizetési kötelezettség terhelje a szociális segély összegét, ugyanis morálisan romboló hatása van annak, ha valaki akár évtizedeken keresztül kizárólag „kivesz” a rendszerből, és semmiféle hozzájárulása nincs a közös kiadásokhoz. Hosszú távon nem várható el, hogy a munkából élők a folyamatosan növekvő terhek mellett biztosítsák a munkát vállalni nem is akaró réteg stabil életszínvonalát… (Társadalmi szolidaritás)

2. Szükségszerű elválasztani egymástól a munkából szerezhető jövedelem és a szociális segély mértékének változási ütemét. Ha igazítjuk jelen esetben a nyugdíjminimumhoz, a 90%-ig történő kiegészítést magasnak találom. Javaslom továbbá, hogy a maximálisan adható segély ne lehessen magasabb a mindenkori nettó minimálbér 75 százalékánál.
Kedvező hatást jelentene mindez a képzéseken való részvétel mértékére, a munkakeresés intenzitására, ugyanis lényeges különbségek keletkezhetnének a munka világa, és a segély által biztosított életszínvonal között… (Motiváció megjelenése, „nyíló olló”…)

3. A szociális segélyre való jogosultság feltételeként érdemesnek tartanám meghatározni havi szinten legalább 5-10 napban az ellátásért teljesítendő munkavégzést.
A munkavállalók folyamatosan növekvő terheinek fő oka az, hogy a szociális ellátórendszerből mára – bármilyen munkavégzés nélkül – életmódszerűen élők egyre növekvő tömege számára folyamatosan biztosítja a központi költségvetés a társadalom teherbíró képességénél jóval magasabb szintű ellátást.
Az aktív alkotó energiát képviselők jelenléte és a társadalom fejlődése szempontjából passzív réteg aránya drámaian negatív változáson megy át az utóbbi évtizedben.
A következmények beláthatók, a szociális ellátások célcsoportjának felzárkóztatása, a társadalomba való reintegrációja megvalósíthatatlan a jelenlegi rendszerben.
Jelen helyzetben „munka nélküli, energia befektetés nélküli, minden területen az ingyenességet követelő, a jogok túlhangsúlyozása és a következmény nélküliség miatt beilleszkedésre nem késztetett életmódot” gerjeszt és támogat a meglévő struktúra.
(Társadalmi csoportok közötti feszültség csökkenése, felelős életforma elősegítése…)

4. A szociális segély rendszerének változtatása mellett érdemesnek tartom növelni a természetbeni juttatások körét, mellyel főként a felnövekvő generációk esélyeinek javulása válna elérhetőbbé. (csökkentett családi pótlék – ezzel párhuzamosan viszont növekvő számú ingyenes étkezés az óvodákban, iskolákban; felkészítők, nyelvvizsgák kedvezményessé vagy ingyenessé tétele a szociális helyzet figyelembe vételével; Hátrányos helyzetűek számára igénybe vehető ösztöndíj rendszerek körének bővítése…)
(Gyakorlatban tetten érhető segítség, a célcsoporthoz való közvetlen eljutás…)

5. Adótartozások, büntetések levonhatóságának megteremtése a szociális juttatásokból (Jelen helyzetben a következmények, és a behajthatóság erőteljesen korlátozott a munkabérrel nem rendelkezők esetében, valamint kiszolgáltatottak a közigazgatási, pénzügyi, rendvédelmi, igazságszolgáltatási szervek az alany önkéntes döntésének…)
(A törvény előtti egyenlőség jelenleg nem áll fenn…)


Egyéb javaslatok:

1. A szociális ellátások folyósítását a tanköteles korú gyermek iskolába járatásához kötni.
Amennyiben az igazolatlan hiányzás mértéke meghaladja a 3 napot egy hónapban, ez járjon együtt a szociális ellátások felfüggesztésével a család számára a következő hónapra
vonatkozóan.
(Felelős szülői magatartás elősegítése a gyermek mentális fejlődése érdekében…)

2. A lakásépítési, -vásárlási kedvezmény – „szocpol” – igénybevétele során megvalósuló
szigorított, és többszöri ellenőrzés, a rendeltetésszerű felhasználás biztosítása érdekében. Ezen támogatás átjátszhatóságának, üzleti cselekménnyé válásának megakadályozása érdekében biztosítékok és korlátozások kialakítása a rendszerben.
(A célcsoportnak szánt támogatás hatékonyságának növelése…)

3. A munkaviszonyból származó jövedelem után igénybe vehető adókedvezmények körének szélesítése úgy, hogy az alacsony jövedelműek esetében is érezhető tehercsökkenést eredményezzen.
(További motiváció a munkavállalásra, a munka értékének és megbecsülésének kifejeződése…)


Tisztelettel kérem, hogy mellőzzünk minden érzelmi és bármilyen érdekből származó szempontot, ugyanis csak a józan mérlegelés, és az őszinte szembenézés lehet célravezető.
Bízom benne, hogy a gyakorlatban szintén érintett és tapasztalt kollégák és szakemberek észrevételeit, javaslatait megfontolva, komplexebb megoldásokhoz érkezhetünk el az elkövetkező időszakban.
A probléma súlyos, és jelenleg a diszfunkciókkal teli ellátórendszer képtelen a megfelelő és hosszú távon eredményes módon, össztársadalmi szinten kezelni a társadalom leszakadó rétegeinek ügyét.

Üveges Gábor
polgármester
politológus
uvegesg@freemail.hu"

Nos, a levélhez annyit, hogy friss hír szerint a Szociális és Családügyi minisztérium a családi pótlék egy részét kártyára kapnák, amit kizárólag rezsire, lakhatásra és iskoláztatásra lehetne költeni. Vagyis nem lehet elinni, játékgépbe dobálni, vagy az uzsorásnak odaadni.
"Sok olyan család van, ahol a támogatásokat nem arra fordítják, amire kapják - azaz a család megélhetésére -, ezért többen úgy gondolják, hogy a segélyeket inkább természetbeni juttatásként kell adni." - indokolja minisztérium.

Ez elsőre jól hangzik, de akkor Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc is kártyára kapja a családi pótlékot? De mint kiderült, a védőnő fogja eldönteni, hogy a család a gyerekre költi-e a pénzt vagy sem. Ha nem a gyerekre költi, jelenti és jön a kártya. Szerintetek lesz olyan védőnő, aki odaáll a halmozottan hátrányos család elé és közli hogy mostantól kártyára jön a családi pótlék? Lehet ott helyben felkoncolják ....

Címkék: politika közélet

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr45568919

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rolika 2008.07.16. 08:54:06

ezen nem vitatkozni kell, hanem megcsinálni.
nem is értem, hogy fajulhatott el ennyire a helyzet, hogy ez egyátalán téma legyen. mindig is így kellett volna ennek működnie

Johnny336 2008.07.16. 09:50:18

Mindenki változásokat szeretne. Csak a mélyen tisztelt vezetőréteg ebbe beleszarik. Jók akarnak lenni mindenkinél...csak arra nem jötték még rá, hogy érdemesebb annak kedvezni, aki eltartja őket.

Eleg_Volt_a_hazaarulasbol! · http://ciganybunozes.blog.hu 2008.07.16. 09:51:34

megegy mocskos naci. hol vannak ilyenkor a nacivadaszok???????????????????????

szegeny... elnyomjak a kisebbseget!
Rasszizmus!


;)

csak lelottem par, kesobb hozzaszolo mondanivalojat. :) bocsi

Combi a ballibes Ferkófan 2008.07.16. 10:06:17

Hol lehet aláírni az ehhez tartozó népszavazási kezdeményezést? :)

Eleg_Volt_a_hazaarulasbol! · http://ciganybunozes.blog.hu 2008.07.16. 10:06:38

A fo problema az, hogy ezt a tarsadalmi problemat viszonylag keves ember latja, mert a media nem akarja latatni. Azt csak erzi az ember, hogy mindig a dolgozot sarcoljak a nemdolgozok javara. De azt, hogy emiatt mar kinyilt a bicska par ember zsebeben. Egyre nagyobb az elegedettlenebb, valtozast kovetelo reteg, ami a media elnyomasa miatt nem tud egymasrol, sem ezekrol a kezdemenyekrol. A politikai partok pedig a valasztasok utanig ezerszazalek, hogy nem fognak ehhez a temahoz hozzanyulni. Ugye ugrana az ocsoszavazat. :)))

Tehat ha valaki leteszi a voksat es kiall a dolgozo nep mellett, elsoporheti eme ocska, begyepesedett, kommunista politikai elitet, gyurcsanyostol, orbanostol.

Szebb jovot!
Szepessy for prezident!

Johnny336 2008.07.16. 10:07:07

Erre vonatkozólag nem lesz, mert ne büntessük munkával a segélyből élő lumpeneket...megmondták a jogvédők, ombudsmanok, OCÖ-s faszfejek is...

Eleg_Volt_a_hazaarulasbol! · http://ciganybunozes.blog.hu 2008.07.16. 10:07:54

combi: minek errol nepszavazas? mar az emberek belecsomorolottek a sok ertelmetlen nepszavazasba. Ami fontos, arrol ugysem lehet nepszavazast tartani. Ami meg meg van veve, le van zsirozva, pl. eu, kettos allampolgarsag, 300 ft, az mind ki van irva.

movhu 2008.07.16. 10:20:11

Micsoda mocskos, fajgyűlölő írás ez kérem szépen...öööö...most látom, hogy nincs is meghatározva a célcsoport, csak érthető igények :) Szalonrasszizmus :)
Szerintem ezek egy része olyan, hogy maga a felvetés is értelmet. Tanköteles korú gyereknek iskolába járni kötelező? Nem tudom érzitek-e az ellentmondást a felvetésben?

Johnny336 2008.07.16. 10:23:46

Ne büntessük a tanköteles gyereket az iskolábajárással, ahogy apukáját-anyukáját se büntessük munka-kötelezettséggel? Végülis van benne valami. Erre az álomképre izgulnak a jogvédők is :D

Combi a ballibes Ferkófan 2008.07.16. 10:26:28

Dinin 2008.07.16. 10:07:54
Mert népszavazás nélkül a sok szarszemét tovább sírhat hogy ne büntessük szegény segílyből élőket munkával.

Berrick 2008.07.16. 10:31:46

Nagyon egyszerű a helyzet, az önkormányzat adja a segélyt ha jól tudom aminek egy része az államtól jön egy része a saját költségvetése. Adjuk az ő kezükbe mit csinálnak saját rendeletek alapján és meg van oldva a probléma. Lesz majd nagy népvándorlás szerintem .

Combi a ballibes Ferkófan 2008.07.16. 10:34:57

A saját rendeletet már megvétózta a kisebbségi ombudsman meg az állampolgári jogok biztosa, mert nehogy már segély nélkül maradjanak szegény ingyenélők.

Johnny336 2008.07.16. 10:40:46

Önkormányzat nem mondhatja azt, hogy most nincs pénz segélyre, mert új harangot kell csináltatni a templomtoronyba?
Állambácsi is ezt csinálja. Nincs pénz erre, mert most arra kell. Ennyi...

misikeh[jogsértő módon félelmet keltve fotózott] ( · http://video.google.com/videoplay?docid=-8266131592631747056&hl=en 2008.07.16. 10:58:33

hun van Behuzov?

egyébként meg:
-Rásszizmus! meghogyaszongya, báncsák a cigáónt.

Nácivadászok hol-e vannak, Üveges Gábor egy szalonna ci, tessék levadászni.

Combi a ballibes Ferkófan 2008.07.16. 11:34:04

Johnny336 2008.07.16. 10:40:46
De az állambácsi alkotja a törvényeket és ő kezeli a költségvetést is.
Az önkormányzat is kezeli a saját költségvetését amit az állambácsitól kap.
DE
Nem hozhat olyan önkormányzati rendeletet ami ütközik a zállambácsi törvényeivel. Ezért nem mondhatja azt, hogy sajnos, hogy "sajnáljuk de nincs pénz segélyre, nyilvános wécéket építünk, lehet jönni dolgozni és ott kapsz bért"
Viszont itt jön be a népszavazás kis baráti intézménye. Ha a kérdéssor átmegy az alkotmánybíróságon, népszavazáson nyer a köz, akkor azt bizony törvényerőre kell emelni. Igaz ezt még lehet húzni és halogatni sajnos egy darabig.

Johnny336 2008.07.16. 11:40:39

Fogják is. Konkrétan 2136-os választások után, szerintem első napirendi pont lesz...
Azonban addigra nem lesz mit szétosztani, mert a segélyből ugye nem adóznak. Sőt segély sem lesz, mert nem lesz itt aki adózzon. Egy sivár puszta lesz az ország, olyan lesz a vidék, mint a Mad Max-ben...

Fabius 2008.07.16. 12:13:34

A szociális segély meg a családi pótlék alanyi jogon jár. Egyenlőre. Ezért lovagolhatnak rajta a jogvédők. De lassan szembe kell néznie a mindenkori kormányzatnak a mi, dolgozó, adófizető réteg nemtetszésével. Szerintem akinek nem lesz a többség által elfogadható alternatívája erre, az már 2010 ben is jókora hendikeppel indul a választásokon.

Johnny336 2008.07.16. 12:20:27

Az a gond, hogy mi, dolgozók vagyunk kisebbségben. Különben nem lenne ilyen gond, mert több ember tartana el kevesebbet. Jelenleg kevesebb ember tart el többet. Ráadásul úgy, hogy sok esetben a papíron rosszul élő jobb anyagi körülmények között él. Imserek "egy-két" olyat, aki felvette a gázártámogatást, miközben a 4 fős családnak három kocsija van, és egyik sem rohadt lada, meg szakadt trabant, hanem merci, ford, stb.
Ja, négyfős család: papa, mama, 5 éves kisfiú, 10 éves kislány...

Combi a ballibes Ferkófan 2008.07.16. 12:26:54

Fabius 2008.07.16. 12:13:34
Kéne nekem valami adózási segély alanyi jogon, ha már 2 segílyen élőt tartok el, csak az szja-mból. Vagy fel lehetne ajánlani nekem az 1%-ot, mint karikatív szervezetnek.

Pötyy 2008.07.16. 13:05:23

Nem kötekedni akarok, mert alapvetően egyetértek, de azért ez az 1-es pont nagyon gázos. Odaadjuk, majd egy részét visszakérjük adóként? Mia francnak csak a bürökráciát növelné. Egyszerűen adjunk kevesebbet. Bár ha tényleg lennének költségvetési kategóriák, akkor ez nem lenne rossz ötlet, mert a szociális pöcegödörből átkerülhetne a fejlesztésre szánt lyukacskába, de sajna itt csövek kötik össze ezeket.

misikeh[jogsértő módon félelmet keltve fotózott] ( · http://video.google.com/videoplay?docid=-8266131592631747056&hl=en 2008.07.16. 13:27:39

Pötty, te drága kis naív :)

Állami alkalmazottak/köztisztviselők, miért adóznak akkor?

Johnny336 2008.07.16. 13:30:18

Inkább azt kérdezem, hogy miért kapnak fizetést? Sokkal jobb lenne, ha koszt-kvártélyért dolgoznának. Egyből kiderülne ki az, aki az ország gondjait akarja megoldani, és ki az, aki költségtérítés címszóval akarja megvenni a balatoni nyaralót magának. :)

Pötyy 2008.07.16. 13:37:17

misikeh:

öööö.... Talán mert közteherviselés van? Aki dolgozik az adózzon ilyen egyszerű. Valóban van abban igazság, hogy csak a pénz ide-oda tologatása, de asszem igen nagy feszültésget okozna, ha az állami alkalmazottaknak nem kéne adózniuk, csak szimplán a jelenlegi nettó bérüket kapnák. Meg aztán az adó nem csak SZJA, hanem sok más egyéb járulék is, amiket valóban csak kizárólag a meghatározott célra lehet költeni. Szóval az állami alkalmazottak adózása és a segélyek "megadóztatása" eléggé eltérő téma.
Bár részemről nem lennék azellen, ha az állami alkalmazottaknak nem kéne SZJA-t fizetni. Igaz így torzulnának az ezzel kapcsolatos statisztikák.

Pötyy 2008.07.16. 13:39:07

Johnny336:

Irigykedsz mi? Mert a te csúcsszuper piacorientált vállalkozásod nem képes olyan nyereséget termelni, hogy abból olyan fizetést kapj, hogy nemhogy nyaralód legyen, de legalább lásd évente egyszer a balatont...

Johnny336 2008.07.16. 13:44:03

Nekem nincs is vállalkozásom. Kéne valami ötlet, utána pedig pénzmag. Inkább az ötlet a lényeges.

Idén jártam már a Balcsin, van benne normálisan víz, tök jó. Nagyon jót pancsoltunk.

Pötyy 2008.07.16. 13:49:45

Nem a te vállalkozásod, hanem ahol dolgozol.

Ne értsd félre nem veled akarok személyeskedni, csak eléggé zavar az a hozzááláás, hogy az állami alkalamazott nem dolgozik, de kurvajól elél abból amit kap vagy lenyúl. Nem minden állami alkalmazott politikus.

Arról lehet, sőt érdemes vitatkozni, hogy szükség van-e ilyen szintű bürökráciára, de nagyon meglepődnél, ha egyszercsak minden köztisztviselő azt mondaná: na elég volt a szarból, mostantól én is a piaci szektorban húzom az igát.

misikeh[jogsértő módon félelmet keltve fotózott] ( · http://video.google.com/videoplay?docid=-8266131592631747056&hl=en 2008.07.16. 13:55:05

Hát... sztem ápolónő/tanár/tűzoltó/gátőr(gátveder(-:)/stb. megérdemli. Megélhetési politikusaink/állami vezetőink/állami vállalatok vezetői rövid kötelet érdemelnek. Azt.

Johnny336 2008.07.16. 13:57:48

Igazad van, főként a nevenincs, senki nem tudja mit csinál képviselőkkel van tele a tököm, akik csak a pártállás szerinti igent vagy nemet tudják nyomkodni, egyébként meg nem csinálnak semmi érdemlegeset...

De gondolom Te is jártál már okmányirodában. Ahogy Margitka, vagy Jucika kezeli az ügyeket, biztos láttad már. Sztereotípia, tudom, és ez nem vezet jóra, de valamiért az van, hogyha az embereknek menniük kell ügyes-bajos bürökratikus dolgaikat intézni, mindenki lábrázást kap, hogy "mehetek szopni az ocsmányirodába". Mintha ott valahogy máshogy viszonyulnának a munkához. Persze nem keresik magukat hányásig, ez teljesen jogos, de a versenyszférában egy ilyen nemtörődöm hozzáállás elég gyorsan munkanélküliséghez vezet. Míg az állami szférában...

misikeh[jogsértő módon félelmet keltve fotózott] ( · http://video.google.com/videoplay?docid=-8266131592631747056&hl=en 2008.07.16. 14:04:20

Johnny336, ne is mondd, lejár az útlevelem idén, jövő év elején meg a jogsim... Hajh már most lábrázást kaptam...

Combi a ballibes Ferkófan 2008.07.16. 14:07:45

Johnny336 2008.07.16. 13:57:48
Ezzel teljesen egyetértek. Az állam illetve az állami vállalatok vízfejűek. Túl sok alkalmazottuk van. Nem tudnak áttérni pl. internetes ügyintézésre mert ha Margitkát vagy Jucikát létszámleépítés céljából ki akarják rúgni, akkor hiába csinálja meg a munkájukat egy kibaszott 200 milliós szoftver (muhaha) sokkal gyorsabban, ott a szagszervezet hupákolni.

INkvizítor 2008.07.16. 14:10:12

az egséz bruttósittás egy faszság!! egy kibaszott szemfényvesztés! tökre semmi értelme... illetve annyi hogy befogják az adófizető pofáját amikor alááírja a munkaszerződését.. ott meg a fizupapírodon látod csak a bruttó fizetésedet,és kész.
adott mennyiségü bruttó után mindenkinek ugyan annyi a nettója (nincs kedvezmény gyerek után, stb)... a munkáltatói járulékkal egy tekintet alatt kellene kezelni.. úgy se látod.. csak az illúizió van meg hogy jól keresel... aztán amikor nézed a bankszámládat meg pislogsz, hogy hol a pénzed ami soha sem volt nálad....

Combi a ballibes Ferkófan 2008.07.16. 14:18:36

höm 2008.07.16. 14:10:12
Úgy látom te nem örülsz neki, hogy a fizetésed 50%-át leadózod. Nem értem a problémád :D

Johnny336 2008.07.16. 14:24:58

Az a gond, hogy nagyon sok multinál is, akik régi állami vállalatokból alakultak át, az előző korszak nacsalnyikjai irányításával, egy kétkezi munkás (gyártósoron levő, szállító - mindenki akinek magas az util értéke) , legalább 2-3 irodistát tart el.
Amiről konkrétan olvastam: Hungarocamion. Moldova György: A pénz szaga c. "kalandregényében" megszólaltat néhány sofőrt. Ők állítják, hogy olyan szintű bürökrácia van...mondjuk 1986-os a könyv, de sajnos a mai napig fennáll ez a helyzet.

Az állami szektorra is ez igaz. Egy adózó állampolgár, aki növeli a GDP-t, 1-2 állami bürökratát tart el.

Fabius 2008.07.16. 15:22:16

Combi: az 1% ot hagyjuk. Van egy sportegyesületem, az ismerősök évek óta ajánlgatják fel az 1% adójukat. Még egyszer nem sikerült hozzájutni. Idén azt mondta a hivatal azért nem, mert nem szerepel az alapító okiratban külön ez a tétel: nem vagyunk politikai párt. Irassam be a cégbíróságon, és majd akkor megkapjuk azt a pénzt, ami kevesebb mint az eljárás költsége...

Edömér 2008.07.16. 16:36:24

Az, hogy "iskoláztatásra" költhetik a kártyán lévő pénzt, mit jelent? Hogy megszűnik az ingyen tankönyv, étkezés stb., és a kártyán lévő pénzből fizethetik? Mert ha igen, akkor ez nagyon pozitív változás. Ha meg nem, akkor semmi értelme, mert iskoláztatásra amúgy nem költenek.

reKorrekt 2008.07.18. 08:02:46

index.hu/gazdasag/magyar/hebc080717/

Vajon mi vagy ki kell még ahhoz, hogy változzon is valami végre? Ez nem az első ilyen témájú és irányú jelentés, de egyszerűen nem történik semmi. Kisebbségi kormányzásban nem is fog. Más országokban ilyenkor már előrehozott választások vannak (a bukott kormány/fő kezdeményezésére! ld. Ausztria). Nem mondom hogy a Fidesz jobb, de a mostani politikai felállás kilátástalan helyzetben van...

János2 2008.07.20. 08:13:15

Érthetetlen ez a hozzáállás,hogy nem tudnak ebben az országban erkölcs alapú,polgári törvénykezést bevezetni,mert egyből nyavajog a cionista média,hogy szegény cigányok...Nincs rendőrségünk és fulladozunk a cigánybűnözéstől.Kérdezném a liberális embereket és a néhány olvasni tudó cigányt,hogy miért nem rasszistázza pl. Észtországot vagy Litvániát,ahová be sem engedik tenni a romáknak a lábukat?Magyarországon,Európában egyedülállóként eltartják és szaporítják a parazita romákat,mégis mi vagyunk a gonosz nácik?Legyünk türelemmel,mert hamarosan maguktól beilleszkednek?Rájönnek,hogy tisztálkodnuk kellene?Rájönnek,hogy dolgozniuk kellene?Rájönnek,hogy iskolába kellene járniuk?Rájönnek,hogy nem szabad bűnözni?Hát,persze!

System failure. :) 2008.07.30. 00:33:28

Ha meg megvédem magam, akkor megint én vagyok a mocskos rasszista, hogy belekötöttem 10 cigány féregbe. Lássuk be, ez tök életszerű. A végén ha marad túlélő, akkor engem basznak meg. Na azt nem fogom hagyni...

süti beállítások módosítása