Skip to content


       Szűrés lista

Bankmentő csomag – avagy hol fáj az eszközmérgezés?

Rorgosh kollega újabb remek írással jelentkezett (előző: Egy új (gazdasági) világrend felé 1.rész és 2. rész)

Napjainkban – egy nem is annyira vicces (sokan kibírjuk nevetés nélkül) gazdasági válság közepette – a bankok mérgező eszközeivel, és a bankmentő csomagok sorozatos bejelentésével van tele a sajtó, és persze az internet.

    A mérgező eszközöket – természetesen a fogalom részletes kifejtése nélkül – ezekben annyit emlegetik, hogy lassan gyomor (vagy cián?!) mérgezést kap a megemésztése közben a pénzpiaci zsargonban járatlan olvasó. És bár mindannyian tudni véljük, hogy mit is jelent ez a kifejezés, azonban ez valóban így van?

    Szóval mik is ezek a mérgező eszközök és mi is a baj velük? Tulajdonképpen ezek a pénzintézetek által kihelyezett olyan hitelek, amelyekről nem lehet tudni, hogy a bank viszontlátja-e a pénzét. De miért is ne látná viszont a pénzét, ha mindig fedezetet követel? (Avagy nehogy már feleslegesen szívtunk a földhivatalban a jelzáloggal!)

    Egyrészt azért, mert a fedezet sokszor az adós valamilyen bevétele – amely megszűnhet – vagy valamilyen vagyontárgya, amely veszíthet az értékéből, vagy ideiglenesen – esetleg nem is annyira ideiglenesen – értékesíthetetlenné válik. (Tehát: részben ténylegesen feleslegesen szívtunk.)

    Éppen ezért – és persze némi állami nyomásra – a bankok tartalékot képeznek arra az esetre, ha az adósok egy része nem fizetne, ami lehetővé teszi, hogy ettől függetlenül maguk eleget tudjanak tenni a fizetési kötelezettségeiknek. Nyilvánvaló azonban, hogy sok tartalékot nem érdemes képeznie a banknak, hiszen a tartalékot az nem helyezheti ki, nem termelhet belőle nyereséget. És mi sem, hiszen nekünk csak kellene az a hitel a vállalkozások működtetéséhez, vagy épp a plazmatévére… (Jó kérdés: mennyi hasznunk van a plazmatévéből?)

    Éppen ezért a bankok az általuk kihelyezett hiteleket, illetve magukat a hiteleket igénylőket is, különböző kategóriákba sorolják, aszerint, hogy mekkora a nemfizetés kockázata (megérjük mi még, hogy minden hitelhez orvosi vizsgálat kell majd…), majd ennek a besorolásnak megfelelően képeznek tartalékot (legalábbis erre próbálja őket rábírni a banktörvény és a PSZÁF, jobbára, de nem mindig sikerrel). Tulajdonképpen ennek a besorolásnak az egyik kategóriája a mérgező eszköz, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy közvetlenül fennáll a nemfizetés kockázata, vagy az már be is következett, és fennáll az a veszély is, hogy a bank más úton is csak jelentős veszteséggel tudja érvényesíteni a követeléseit (egy-két év bírósági eljárás, illetve a néha nem annyira udvarias végrehajtók, és persze mennyit ér a használt plazmatévé?). Mivel azonban a bankoknak az ezekhez az eszközökhöz tartozó követeléseknek is eleget kell tenniük, ezért jelentős céltartalékot kell képezniük ezek teljesítésére.

    Vagyis a bankok részéről minden olyan hitel, általuk kihelyezett eszköz (például bevásárolt részvény, amelyet most nem tudnak megfelelő áron eladni, vagy más – fizetésképtelenné vált, vagy annak szélén álló – banknak nyújtott hitel) mérgező, amelynek kockázata miatt a banknak a normális értéket meghaladó céltartalékot kell képeznie. Vagyis ez akár lehet egy olyan lakáshitel is, amelyet Józsi még mindig fizet, ám a ház értéke a hektikus piaci viszonyok miatt már csak a fele annak, amennyi Józsi hátralévő tőketartozása. (Avagy a devizahitel örömei…)

    Mi ennek a következménye? Egyszerű. A bank egyrészről nem helyezheti ki a nála lévő pénzt a gazdaságba, nem termel belőle nyereséget – és ez a kisebbik baj (és ez se kicsi, elvégre a banknak épp ez a feladata). A nagyobb az, hogy ha sok ilyen eszköze van, akkor azok a bankok, akik tudnának pénzt kölcsönözni neki nem teszik, mert nem lehetnek benne biztosak, hogy visszakapják. Vagyis a sok rossz eszközzel bíró bankoknak adott eszközök maguk is rossz eszközök. Tulajdonképpen ezért is hívják mérgező eszközöknek, hiszen a szükséges pénzintézeti bizalmat mérgezik meg. (A helyzetet csak egy icipicit súlyosbítja a bankok körbetartozása, ami „alig” néhányszorosa lehet az építőiparban tapasztalhatónak…) 

    Mindez persze azt a kicsit sem vicces helyzetet idézi elő, hogy egyes bankoknak van pénzük, de nincs ügyfelük, akiknek odaadhatnák azt, míg másoknak volna ugyan kinek adni, de nincs mit (ismerős ez valahonnan?). Így persze a normális ügymenet helyett csak akadozik a gazdaság, és egyre több hitel alakul át rossz hitellé… Ez persze egyenes út egy mély, elhúzódó gazdasági válsághoz… (És persze a protekcionizmus. Mert ha mi nem veszünk lengyel tejet, akkor az olaszok nem vesznek magyart. Avagy az emberi ürüléknek adott irtózatos pofon minősített esete.)

    Na épp ez az, amit mindenki szeretne elkerülni – mondhatni joggal… Ennek érdekében a kormányok sorra jelentik be bankmentő, államosító csomagjaikat, amelyek során felvásárolnák a mérgező eszközöket, illetve feltőkésítenék a bankokat. (És persze reménykednek benne, hogy azok majd otthon kezdenek hitelezni. Isten vagy az UFO-k óvjanak minket attól, hogy reményeik valóra váljanak. Lásd egy bekezdéssel feljebb a pofon ügyét…)

    Persze mint mindennel, ezzel is van egy kis bibi. Az egyik az, hogy milyen áron vegyünk meg egy olyan eszközt, amelyért lehet, hogy soha, semennyi pénzt nem kapunk majd? Ha névértéken vesszük, az jó ugyan a banknak – erről álmodoznak (én is álmodoznék) – ám nem annyira jó az adófizetőknek. Mert ne feledjük, az adófizetők pénzéből veszi az állam ezeket az eszközöket. Márpedig az államkasszában is megvan minden forintnak, dollárnak, eurónak a helye… (Illetve ilyenkor jellemzően hiteleket vesz fel az állam, így pénzt von ki a piacról, amikor abból amúgy sincs túl sok a rendszerben).

    Ha névérték alatt vesszük az eszközöket, akkor azonban jön a kérdés: milyen áron? A bankok minél magasabb, míg az adófizetők minél alacsonyabb árakat szeretnének, hiszen annál kevesebbe kerül a bankmentés. (Az egyetlen épeszűnek, a piacinak meg nincs értelme, mert azt más is megadja.)

    Más esetekben az állam bankrészvényeket vásárolva juttat több pénzt a bankba, azonban sajnos ezekben az esetekben sem látható a hitelezés épeszű kamatszinten történő újraindulása, merthogy ilyen esetekben a rossz eszközök maradnak, tehát a bank továbbra sem kap hitelt más, kellő pénzmennyiséggel rendelkező bankoktól. Jószerével csak az államtól kapott pénzt helyezheti ki a gazdaságba, amelyet az állam ennyi erővel közvetlenül is átutalhatott volna a működő tőke hitelt igénylő vállalkozásoknak valamilyen visszatérítendő támogatási konstrukcióban.

    Olyat is látunk, hogy az állam garanciát vállal a bankok kockázatos hiteleire, bár itt – legalábbis számomra – ismét felmerül az ár kérdése. Bár az eddigi konstrukciók közül mégis talán ez a legjobb, de még mindig nem az igazi. (Mert ilyenkor annyi történik, hogy az állam feltételesen vásárolja meg a rossz eszközöket, csak akkor, ha azok tényleg semmit nem érnek. Avagy mennyi az ára a… semminek?)

    Mert mi is probléma? Az, hogy a bankok ülnek a mérgező eszközeiken, így pedig túl kockázatosak ahhoz, hogy a bankközi piacon oda áramoljon a pénz, ahol arra épp szükség van. (Olyan mint egy barátságtalan szívinfarktus, csak itt a gazdaságban… A következmények hasonlóak.)

    Nem túl nehéz kitalálni, mi lenne a megoldás: a bankoknak meg kellene szabadulni ezen eszközöktől, akár úgy, hogy leírják, mint veszteséget – vagyis a főkönyvből kivezetik, mint várt bevételt, amely ettől később persze még befolyhat – vagy eladják ezeket erre szakosodott pénzintézeteknek, ahogy ezt egyébként tenni szokták, ha épp nincs válság. A különbség csak az, hogy most – a válságra való tekintettel – kevesebbet kapnának ezekért, miközben az állami beavatkozás azzal a kimondatlan ígérettel jár, hogy jóval a tényleges piaci érték felett tudnak megszabadulni ezektől. (Tehát a legtöbb politikus jó szokásához híven most is előbb beszélt és csak utána állította neki a tanácsadóit gondolkodni.)

    Tehát árt az állami beavatkozás? Jelenleg igen, de csak azért, mert hamis ígéretet hordoz magában: a tényleges piaci érték felett szabadulhatsz meg a rossz eszközöktől, ami persze azok megtartására ösztönzi a bankokat az ígéret valóra váltásáig, ami persze nem akar igazán eljönni… 

    Miért nem? Az ok viszonylag egyszerű. A bankmentő csomagokat bevezető kormányokat mi magunk választjuk képviselőink útján (bár néha elviselnénk, ha csak rákérdeznének, hogy mit is akarunk), akik – különösen az ellenzék – árgus tekintetekkel figyelik a kormány munkáját, és azt, hogy mire is költi az a pénzünket. És most képzeljük el azt, hogy a képviselők feltárják, hogy mondjuk az állam 100 milliárd forintért felvásárol egy olyan 200 milliárdos rossz eszköz csomagot, amelynek piaci értéke még mondjuk 50 milliárd sincs… (ez csak egy elméleti példa, az egyszerűség kedvéért. Az író nem vállal felelősséget semmiféle hasonlatosságért amit esetleg eddig láttunk, vagy látni fogunk.)

    Nem túl nehéz belátni, hogy egy túlárazott mentés politikai kockázatát egyetlen kormány sem akarja bevállalni. És éppen ezért az is nehezen elképzelhető, hogy egy bank az államosítás után hozza meg azt a döntést, hogy a piaci viszonyoknak megfelelően szabadul meg rossz eszközeitől. (Micsodaaa?! Hogy a 200 milliárdért frissen államosított bank 10 milliárdért adott el egy 80 milliárdos eszközcsomagot???!!)

    Ám ne hibáztassuk ezért az ellenzéki képviselőket. Nem a haza árulói ők ezzel (ahogy egyesek célozgatnak ilyesmire…), hanem egyszerűen csak felügyelik a kormányzat munkáját, és jelzik számunkra azt, amit ők úgy ítélnek meg, hogy az a pénzünk nem megfelelő felhasználása. Tulajdonképpen ezzel igyekszenek kikényszeríteni, hogy a kormány felelős módon járjon el. (Sajnos hazánkban láthatóan átütő siker nélkül.)

    Mert a tisztázatlan feltételekkel történő bankmentés sok minden, csak nem felelős eljárás. Nem korrekt a bankkal szemben, aki amúgy is végső mentsvárként fordult az államhoz, sem a választókkal szemben, akik azért joggal várnák el, hogy ne elsősorban ők viseljék egy bank hibás döntéseinek a következményeit.

    Akkor mi lenne a tisztességes eljárás? Mindennemű állami beavatkozás feltételéül szabni, hogy a bank a normális piaci viselkedésnek megfelelően szabaduljon meg legalább azon eszközeitől, amelyek esetében a kockázat már realizálódott (vagyis az értéküket vesztett értékpapíroktól, és a már bedőlt hitelektől), és tegyen közzé egy hiteles tájékoztatást a még élő, de kockázatos eszközeiről. 

    Ez több szempontból is hasznos. Egyrészt egyértelművé tenné, hogy az adott bank egyáltalán életképes-e. Ugyanis aligha van sok értelme megmenteni egy olyan bankot, amely annyi rossz eszközt helyezett ki, hogy az azoktól történő megszabadulás révén fizetésképtelenné válna. Ennyi erővel akár új bankot is alapíthatna az állam. Segíteni azt érdemes, aki a veszteségek leírása után is fizetőképes marad, csak többletforrásra van szüksége a megfelelő bizalmi, és kötelező saját erőforrás szint helyreállításához.

    A másik oldala az a történetnek, hogy az állam – így az adófizetők is – látja, hogy mibe fekteti a pénzét, és milyen kockázatai vannak az ügyletnek, ha a bank már megszabadult a bedőlt eszközöktől és közzéteszi a megőrzött kockázatait. Így tompítható a későbbi politikai támadások éle, és az állam sem küzd egy feneketlen zsákkal, továbbá így mérsékelhetőek az állami segítségnyújtással történő visszaélés kockázatai is. (Mert valljuk be őszintén: világunkban nem túl magas az egy főre jutó szentek száma…)

    További előnye ennek a megoldásnak, hogy a bank pénzügyi partnerei is tisztán látnák annak valós pénzügyi helyzetét, így a bankkal kapcsolatos bizalom fokozódna, ami a szükséges saját forrásbiztosítás után lehetővé tenné a bankközi hitelezés normális mederbe történő visszatérését. Persze ez információkat szolgáltatna a bank pénzügyi vetélytársainak is, azonban a bankoknak fontosabbak a pénzügyi partnerek, emellett az is jellemző, hogy a bankok egyszerre vetélytársai és partnerei egymásnak. Vagyis a vetélytárs is hitelez a másiknak pénzt a bankközi piacon, ha maga nem tudja kihelyezni azt a gazdaságba. (A világ már csak olyan, hogy nem minden fekete vagy fehér. Amúgy is kiben bízhatnánk jobban, mint régi, jól bevált ellenfeleinkben?)

Hogy egy kicsit plasztikusabban fejezzem ki magam: a pénzpiacok világában a bizalom az a szív, ami a gazdaság vérét jelentő tőkét pumpálja

Címkék: válság

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr441003778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szőröstalpú Jeti 2009.03.17. 08:55:04

"Tisztességes eljárás"? Bankárokkal és politikusokkal egy bekezdésben? Ugye te nem ezen a bolygón élsz?

eloszto · http://eloszto.hu 2009.03.17. 08:58:43

Ezért kell megismertetni a fogalmakat, következményet az emberekkel!

Geza 2009.03.17. 09:01:01

Ismételten mondom: a 'kamat' fogalmától kezdve el van b.szva az egész, merthogy olyan dolgok értékére hivatkozunk, amik nem is léteznek.
Ha egyszer egy gazdasági közösségben van N Ft-nyi érték, akkor abból akkor se lesz N*((1+p)^k), ha mindenki mindenkinek kamatos kamatra adja kölcsön a másiktól kamatos kamatra kapott hitelt.

Vissza kéne lépni egyet, egész odáig, ahol a pénzeknek még tényleges, fizikálisan létező fedezete volt, mert ez így olyan, mintha 10 deka valós és 90 deka fiktív (kamatból származó) lisztből sütnék kenyeret (12 dekás lenne), majd megkérnék mindenkit, hogy ugyan lássuk már ezt kilósnak, aztán a maradékot majd adom valamikor... Lehet persze, csak ahogy az ember nyugodtan éhen hal a spekulatív fiktív kenyértől, úgy a gazdaság is nyugodtan beledöglik a fiktív hitelpénzbe.

Főzni abból lehet, ami _van_, ebből kéne kiindulni, csak hát a közgizda egy olyan fajzat, aki nem érzi magára kötelezőnek az anyag- és energiamegmaradás törvényét...

Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer 2009.03.17. 09:03:07

Ez így mind szép, de kimaradt belőle a speciális magyar eset: az urambátyám-szisztéma.
Ebben az országban, ha pénzről van szó sosem az történik ami logikus, hanem ami jó a havernak, tekintet nélkül a következményekre. Postabank, anyone?
Amúgy pofás kis összeállítás, bár el kellett olvasnom vagy háromszor, mire megértettem pontosan miről is szól :)

Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer 2009.03.17. 09:06:10

@Geza: Zeitgesit megvolt? Európa még egész jól áll az amerikai pénzügyi rendszerhez képest, ahol még magáért a pénzért is kamatot fizet az állam. Kennedy megpróbált ebből kilépni. Tudjuk, mekkora sikerrel.

bogi@mailbox.hu 2009.03.17. 09:07:28

Ma reggel hallottam a rádióban hogy az állam korlátozná a bankok kamat/ hitelmódosítgatásait. ennek örültem, bár szerintem nagyon elkéstek. amit eddig változtattak, azt is felül kéne vizsgálni....

ez után a cikk után már nem is annyira örülök én ennek hogy az állam hozzányúl a bankokhoz....

*észkép nélkül jobb*(L42) · http://kulloszaggato.blog.hu/ 2009.03.17. 09:10:17

Köszönöm, nagyon jó írás, végre van fogalmam arról, amit eddig csak éreztem, de én nem tudtam így megfogalmazni magamnak.Remélem, még olvasunk tőled hasonlókat!
Én attól tartok, hiába pumpálja bele az állam a pénzt, a bankszektor így is megdől, vagy legalábbis hatalmas veszteséget fog elkönyvelni,és még azt a pénzt is elnyeli,amit hitelként vettünk fel, az IMF-től.Biztosan úgy van jól, hogy mentsük meg a bankokat, de én azt gondolom, ami működésképtelen, azt ne támogassuk, hanem vegyünk helyette újat! szerintem jelentkező lenne bőven.Én személy szerint a bankok helyett a KKV-kat menteném meg.De, én nem vagyok se pénzügyi, se politikai szakember, nem is értek ehhez, csak így gondolom.

bogi@mailbox.hu 2009.03.17. 09:11:04

@Geza: ez igazán világos és tömör megfogalmazás :)
és tényleg pontosan ez lenne a megoldás.
csak hát ki tud lemondani a holnapi túzokjáról egy mostani veréb kedvéért?

Horizont 2009.03.17. 09:12:59

Ez kicsit hosszúra sikeredett, a téma aktuális, de nagyon nehéz a súlya.
A banki világot, ami olyan messze van tőlem mint Makó Jeruzsálemtől, csak innen alulnézetből tudom nézni. Ez az egész világválság és a hazai is (egy kis politikával fűszerezve) nagyon leegyszerűsítve de mégiscsak a bankok miatt keletkezett. Tehát utálhatjuk őket teljes erővel. A lakosságot hibáztatni ezért az iszonyatos mennyiségű devizahitelért nagy szemétség! Persze mindenki felelős a saját hiteléért.Na itt lép közbe a politika, mert ha az átlagember fizetése normális lenne, és lenne remény, hogy összespórolhatunk bármire nem kéne kölcsön. Végig kísérve az elmúlt 30 évet, szörnyű ami itt ment,hitelezésben (is). Ezt a felhígulást kölcsönadásban! Sőt, reklámok hada. A fizetésem kötelező bankkártyára való utalása, hogy aztán fizethessek a banknak ha a saját fizetésemet fel akarom venni. Lehetne sorolni vég nélkül.A legaljasabb lépés a részükről, hogy bármikor módosíthatnak egyoldalúan a szerződésemen.Ők igen, én nem. Tehát a bankok hiénák. Csak rájuk vagyunk szorulva, és ők visszaélnek a helyzettel. Na az meg, hogy az állam mindenféle bankmentőcsomaggal segítse meg, teljesen felháborító!! Hol a nagy nyereségük? De hát annyi mindenben nincs igazság a kisember szeméből, miért pont a bankvilágban lenne.

rolika 2009.03.17. 09:14:28

biztos rosszul látom, de akkor magyarázzátok el nekem, de szerintem itt alapelvek bizonyultak hibásnak, amit nem lehet állami bankmentőcsomagokkal megoldani, legfeljebb csak időlegesen, mert mitől menne tovább másképpen, amikor maga a fejlődés fenntarthatatlan?

a legegyszerűbb dolog, ami az autóiparral történt: nyomatják kifelé az jobbnál jobb kocsikat, adnak rá hét év garit, meg tíz évet átrozsdásodás ellen, én azon csodálkozom, hogy eddig miért cserélték le az emberek három évente az autójukat?
és vajon mit segít az állami aprópénz az autóvásárlások esetén? (némethonban 2500 eurót adnak új kocsira) egy darabig veszik-viszik az autót, és aztán? ettől mi indul be?

olyan ez, mint amikor teszem azt, egy építőipari vállalkozó, nem lévén a cégének munkája, egy ideig mondjuk saját lakásfelújításán dolgoztatja a munkásait. ugyan dolgoznak, de ettől nem lesz több pénze, legfeljebb szociális gesztust gyakorol, hogy nem rúgja ki egyből az embereit. egyben reménykedik, hogy közben akad új munkája.

csakhogy ez egy globális válság, mindenki ezt csinálja...

"a pénzpiacok világában a bizalom az a szív" - nem tudom, én sok mindent el tudok képzelni a bankokról, meg úgy általában a pénzügyi világról, de azt nem, hogy akárkiben/-miben bíznának. többszörös fedezetet kérnek a hitelre, és még így is bebiztosítják magukat a cds-nek nevezett légbuborékkal, ez minden, csak nem bizalom.

bogi@mailbox.hu 2009.03.17. 09:14:31

én is szívesen olvasnék még hasonló cikkeket, és elküldöm a blog linkjét minden ismerősömnek, tényleg jók vagytok!

*észkép nélkül jobb*(L42) · http://kulloszaggato.blog.hu/ 2009.03.17. 09:16:10

És még eszembe jut Hofi, egy örökbecsü darabbal: Elvtársak, akkor mi most ebből a 14 malacból 10-et exportálunk, a maradékot meg megesszük mi.Azt tartom még nagy bajnak, hogy ezek a pénzek nem valósak, nem anyagi valók, hanem papírok, nem valós fizetóőeszköz, vagyis , ha jól sejtem, igazából fedezet nélküliek.Hitelt hitelből fizetünk, tartunk életeben, ez biztos , hogy nem a jó út.

rolika 2009.03.17. 09:16:34

@Geza: valahogy én is erre akartam kilyukadni. alapvetően rossz az egész rendszer.

Geza 2009.03.17. 09:24:20

@Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer:
A Zeitgeist-ban egész jól le van írva, bár a következtetések levonásánál kissé agitatívnak éreztem (offtopic: 'bonts le minden szervezettséget, éljen az önszervező anarchia' - ez szerintem nem vezetne máshoz, mint vereséghez attól, aki viszont összefog a saját érdekeiért), viszont ugyanúgy a zugzwanged.org-on volt fenn egy kis rajzos 'A pénz mint adósság' c. ismertető is, na azt tárgyilagosabbnak érzem.
www.zugzwanged.org/dat/nwo/a_penz_mint_adossag.avi
(Esetleg még a Zeitgeist Addendum-ot említeném.)

Az USÁban az állam is kamatot fizet a készpénzéért, itt azért pont nem, de azon hitelekért, amiből a készpénzforgalmunkat fenntartjuk, azért viszont szintén.

Gyakorlatilag arról van szó, hogy nekünk embereknek a létezésünk fenntartásához erőfeszítéseket kell tennünk ('termelnünk kell, hogy fogyaszthassunk'), ideális esetben annyit termelünk, amennyit fogyasztunk.

Nomármost, vannak, akik valamikor egy ideig sokkal többet termeltek, mint amennyit fogyasztottak (értéket halmoztak fel), és később ezt felélik, azaz tovább fogyasztanak, mialatt már nem termelnek. Ez rendben is van.

Vannak viszont, akik valamikor többet termeltek (értéket halmoztak fel), viszont később arra tartanak igényt, hogy ezen felhalmozott értékeik a puszta létezésük okán (ún. 'tőke') biztosítsák az ő fogyasztásuk ellátását, sőt, még ezen tőke gyarapodását is. Mivel az ehhez szükséges értékeket _valaki másnak_ kell ténylegesen megtermelnie, ez a rendszer alapjaiban igazságtalan.

Ezt lehet kozmetikázni, de az önhülyítés (volna).

bogi@mailbox.hu 2009.03.17. 09:25:29

Rorgosh elfogadnálak új miniszterelnöknek :D

reKorrekt 2009.03.17. 09:26:47

Tegnap olvastam a Jobbik EP programját, amiben az egyik pajzsra emelt célitűzés az államadósságunk eltöröltetése. Mondom mivan? Hülyék ezek? Aztán elolvastam az érveket és magyarázatokat, s végül megértettem az életképességét a dolognak:

"A magyar gazdaság legnagyobb problémája az ország nemzetközi
összehasonlításban is kirívó eladósodottsága – ami részben a külföldi tulajdon
szélsőségesen nagy szerepéből adódik – , másrészt az ország nagymértékű
piacvesztése. Hazánk bruttó eladósodottsága 100 milliárd euró, vagyis egy családra
7 millió forint adósság jut. Hogyan alakult ez ki?
A hetvenes években a kőolajár-robbanást követő világpiaci árváltozások
Magyarországnak 20%-os cserearány-romlást és a külkereskedelmi mérlegben
jelentős veszteséget okoztak. Az ország vezetése politikai okokból külföldi hitelek
felvétele mellett döntött. Az 1974 és 1979 között felvett 3,6 milliárd dollárnyi nettó
forrásbevonásért „cserébe” 1974-89 között 11 milliárd dollár kamatot fizetett ki az
32
ország, úgy, hogy közben a nettó külföldi államadósság 15 milliárd dollárra duzzadt.
Ebből az adósságcsapdából való kitörésre a rendszerváltás kezdetén nyílt meg a
lehetőség. Az Antall-kormány azonban a neoliberális közgazdászok felfogását
követve meg sem próbálkozott az adósság legalább részbeni leírattatásával,
miközben pl. Lengyelország tízmilliárd dolláros adósság-elengedésben részesült.
A helyzetet tovább rontotta, hogy 1997-ben a költségvetésnek a Magyar Nemzeti
Banknál vezetett lejárat nélküli és nulla kamatozású forinttartozását kamatozó
devizaadóssággá alakították át. (Ez a Surányi György vezette MNB tulajdonában álló
bécsi CW Bank botrányos és törvénytelen üzleteiből keletkezett 70 milliárd forintos
veszteség fedezéséhez kellett.)
A helyzetet jelentősen tovább rontotta az 1990 utáni kereskedelmi és pénzügyi
liberalizáció, valamint a privatizáció. Az idetelepült multik sok esetben a hazai
termelést leépítették, vállalataink piacát átvették. Mindezek következtében
2003-ig 8 milliárd eurónyi külföldi és belső piacot vesztettünk el. Az idetelepült
multinacionális cégek egyre több jövedelmet visznek ki az országból, és elsősorban
ez okozza a fizetési mérleg nagymértékű hiányát. 2007-ben (ez az MNB által közölt
legfrissebb éves adat) a kivitt jövedelem 7,4 milliárd eurót tett ki. A fizetési mérleg
hiánya miatt az ország külső adóssága gyorsan növekszik, 2002 végén a nettó
külföldi adósság még „csak” 16 milliárd eurót tett ki, ez 2008. III. negyedév végére
65 milliárdra növekedett. Ugyanezen idő alatt 32 milliárd eurónyi jövedelmet vittek
ki az országból."

"Az államadósság terheinek csökkentése
A magyar gazdaságot gúzsba kötő külső és belső államadósságot, az
adósságszolgálat jelenlegi rendszerét felül kell vizsgálni, fel kell vetni az adósság
részbeni vagy akár teljes egészében való elengedését.
Horribilis mértékű eladósodásunk nem a nettó forrásbevonás nagyságából, hanem
a világgazdaság több évtizedes működési zavaraiból fakad, ezekért a zavarokért
a hitelező országok is felelősek. Jogos tehát, hogy miután az eladósodásunkból
származó előnyöket (a kivitt kamatokat és profitot, a magyar piacok megszerzését)
élvezték, ezért a megoldásból adósság-elengedéssel és átütemezéssel vegyék
37
ki a részüket. Félrevezető az a gyakran hallható érvelés, mely szerint adósságunk
leirattatását azért nem kérhetjük, mert ma már hitelezőink egy jelentős része japán
és más külföldi kisember, akiknek a pénzét nem vehetjük el. Mi senki pénzét nem
vettük el, az adósságunk részben kamatok, részben az Unió cégei által elfoglalt
magyar piacok miatti veszteségből és a privatizáció és tőkeáramlás liberalizálása
nyomán bejött működő tőke által kivitt profit miatt halmozódott fel. A japán és más
kisemberek, valamint a multinacionális tőke nyerészkedtek rajtunk, mint ahogyan
a többi eladósodott országon is, amiben természetesen benne volt az a kockázat,
hogy nyereségüket esetleg elveszíthetik.
Az ország belső államadósságának felhalmozódásában jelentős szerepe van az
1991. évi jegybanktörvénynek, amely kötelezővé tette, hogy a költségvetési hiány
finanszírozása jegybanki kölcsön helyett a pénzpiacokról történjen. A kialakult
helyzetben ezen az elven változtatni szükséges."

VonPerez "kapus vagyok, nem csatár" 2009.03.17. 09:40:53

Sün!!!

Mit hablatyoltok itt mindenféle gazdasági táméról, amikor továbbra is fasisztaveszély van! Meg kell állítani a fasizmust és Orbán Viktort, hogy itt. 2. weimari köztársaságot csináljon! Ezt a sok hülye katyvaszt! Poltergeist meg minden! Nem látjátok, hogy támad a nácizmus!

*észkép nélkül jobb*(L42) · http://kulloszaggato.blog.hu/ 2009.03.17. 09:44:02

@Cum Deo Pro Patria et Libertate [Korrekt]:
Na, ezek után még kevésbé akarom, hogy az én 7 milliós adósságomat még tovább növeljék bankmentő csomagokkal, miután a bankok ezt a legkisebb mértékben sem érdemlik meg. Nagyban hozzájárultak a politikájukkal ahhoz, hogy most itt tartunk, tehát az IMF hitelből az én adósságomat egyenlítsék ki, a bank meg mentse meg magát, az eddig felhalmozott tőkéjéből. Ha ez nem sikerül, jelentsen csődöt. Nem fogom sajnálni, ahogy ő sem sajnál engem.

bogi@mailbox.hu 2009.03.17. 09:45:05

@Cum Deo Pro Patria et Libertate [Korrekt]: mi ez a jobbik EP? az európai parlamentbe készülő jobboldaliak kampánya? vagy ennél több?

mind2 (törölt) 2009.03.17. 09:53:00



@VonPerez /"Óriási ütemben fejlődik az ország. "/:
@*megzeberedett botromász*[L42]:
Találtam egy " sünfajt " XD
Sündisznópatkányok (Proechimys Allen)
Legjellemzőbb sajátságaik: hosszú, keskeny lábaik, igen egyszerű szerkezetű zápfogaik, valamint öncsonkító képességük. Farkuktól ugyanis gyíkok módjára nagyon könnyen meg tudnak válni. Farkuk tövének csigolyái elsatnyultak, s ezen a helyen bőrük is fültűnően vékony.

Potyoló 2009.03.17. 09:58:54

Én csak azt nem értem, hogy az állam miért a bankoknak tolja a pénz, hogy azoknak ne csökkenjen a nyeresége? Miért nem azokon a cégeken segít, melyek a bankok okozta válság miatt fizetési gondokkal küzdenek? Adjon nekik pénzt az állam (akár kamatmentes hitel, akár adóleírás formájában), ebből ők vissza tudják fizetni az adósságukat a bankoknak, forráshoz jutnak, nem kell elbocsátani a dolgozókat, akiket aztán az államnak kell eltartani, mindenki jól jár... Még a tetű bankárok is.

Így viszont csak a bank nem szív: index.hu/gazdasag/vilag/2009/03/17/osztogatott_az_adomilliardokbol_az_aig/

*észkép nélkül jobb*(L42) · http://kulloszaggato.blog.hu/ 2009.03.17. 10:00:35

@mind2: HÚÚÚÚ , ez az öncsonkítás tetszik:))
Viszont, láthatóan, ami sünjeinknek nem a csigolyáik , hanem a csigolyáik felső végén lévő , alig barázdált szervük csökevényesedett el, és iszonyúan vastag bőr takarja.DDD

rolika 2009.03.17. 10:03:59

röviden és szépen ezt úgy mondja joseph e. stiglitz professzor, hogy a veszteségeket társadalmasítják, a profitlehetőségeket pedig privatizálják

mind2 (törölt) 2009.03.17. 10:09:27

@*megzeberedett botromász*[L42]: a bankos témához nem is tudok hozzászólni, mert kb. 240 lenne a vérnyomásom.... most éppen tárgyalásos szakaszban vagyunk a hitelünket illetően. nagyon nehezen megy nekik az ajánlat adás, kb egy hete készítik.... azóta ilyen lassúak, amióta a forint erősödött és a svájci frank visszament 200 alá... de érdekes ..

*észkép nélkül jobb*(L42) · http://kulloszaggato.blog.hu/ 2009.03.17. 10:12:10

Én is röviden, de nem szépen mondom: Rohadjon meg az összes pénzharácsoló, most meg magát sajnáltató köcsög.Eddig belőlünk éltek, kihasználtak, és most a mi hátunkon akarnak kimászni, hogy továbbra is bennünket használjanak a saját gyarapodásukhoz.Szarjanak sündisznópatkányt:))

VonPerez "kapus vagyok, nem csatár" 2009.03.17. 10:12:14

Az a baj, hogy itt kurvára nem akarják felvilágosítani a népet. mert ugye, ha kiderülne, mitől omlott be a rendszer, akkor, ahhot ki kéne teregetni az összes mocskosságot, amin alapult, vagy amiknek a segítségével itt egyesek iszonyatosan sokat nyerészkedtek.

Ezért továbbra is azt ajánlom, mivel úgysem értünk ezekhez a gazdasági dolgokohoz, csak egy dolgunk van! Megállítani ezt a mocskos náczi hordát, aki magához akarja ragadni a hatalmat!!! Hát emberek, odafigyejjetek má! Há' mi folyik itt....?

*észkép nélkül jobb*(L42) · http://kulloszaggato.blog.hu/ 2009.03.17. 10:15:33

@VonPerez /"Óriási ütemben fejlődik az ország. "/: Há, mi történt veled? Régen nem voltál ilyen:)))
Há, mi folyik itt, emberek, figyeljetek Magyarországra!:)))

mind2 (törölt) 2009.03.17. 10:23:44

Ezúton keresek olyan ruhaboltot, amelyben az árult termékek NEM KÍNÁBAN, Pakisztánban etc. készültek. Nincs mögöttük extrahaszon és elbocsátott európai munkaerő a profitmaximalizálásnak köszönhetően. Kérésem oka egyszerű : egy hétéves, rendkívül aktív gyereknek keresnék 2-3 famernadrágot, lehetőleg olyat aminek nem szakad szét az ülepe 2 óra után, jó a cippzárja és nem tartalmaz egészségre káros ruhafesték anyagot. Ja, hogy az európai ruhagyártó cégek - több mással egyetemben - tönkrementek ? mi lenne itt, ha a papírbankó ehető lenne ?

VonPerez "kapus vagyok, nem csatár" 2009.03.17. 10:25:55

@*megzeberedett botromász*[L42]: semmi, csak egyszerűen feladom, hogy az emberek milyen hülyék és képtelen vagyok kivárni azt az 1 évet, rettegve, hogy lesz-e kormányváltás vagy sem. Kicsit az agyamra ment az is, hogy teljesen csődbe mentem és abszolút nem látok esélyt némi pluszbevételre, hogy rendezzem az államháztartásomat. Visszatérve a lényegre, nem elég, hogy várnom kell 1 évet, hogy lesz-e változás, nem elég, hogy még csak biztos sem lehetek benne, mert esetleg a komcsi vérnyuggerek ismét ellopnak majd éveket az életemből, hanem tegyük fel jön a reichsführer Viktor és még ő is elbaxxa majd. Nah, akkor hova akasszam fel magam, vagy hova a pékbe menjek, hol kezdjem megint a 0-ról?

rolika 2009.03.17. 10:34:13

@VonPerez /"Óriási ütemben fejlődik az ország. "/: látom, jó kedved van...
olvasd el ezt, bár gondolom, csak kevéssé vigasztal, hogy nem leszel egyedül a sz.rban:

www.napi.hu/default.asp?cCenter=article.asp&nID=400250&place=toplista

Potyoló 2009.03.17. 10:34:47

Ha valaki nem ismerné: video.google.com/videoplay?docid=2548676860618759524&hl=hu

"Pénz mint adósság" - hogyan keletkezik a pénz, hogyan működnek a bankok. (Nem a Zeitgeist).

mind2 (törölt) 2009.03.17. 10:38:13

@rolika:
" Mivel a nemzeti valuta tartós értékvesztésén a magyar kormány nem tud úrrá lenni, ezért elengedhetetlen lenne az euró fizetési eszközként való bevezetése. Ez nem jelentené teljes jogú csatlakozást az euró-zónához való, hiszen a csatlakozás pénzügyi mutatóit az ország hosszabb távon sem képes teljesíteni - fejtette ki a professzor "
Ezt csinálta Montenegro. Tettek az Unióra és bevezették az eurót :)

*észkép nélkül jobb*(L42) · http://kulloszaggato.blog.hu/ 2009.03.17. 10:43:34

@mind2: 300 Ft-os eurónál? mi lenne a maradék fizetésünkből? Sajna, ez most nem túl jó ötlet.Ja, meg a bevezetéshez nem egy ilyen, a saját zsebe megtömésén kívül semmi mással nem foglalkozó, dilettáns, semmitérő kormány kellene.

Horizont 2009.03.17. 10:48:35

@rolika: Ha ilyeneket elolvasok kitör rajtam a pánikroham a félelemtől:(((

bogi@mailbox.hu 2009.03.17. 10:49:01

@mind2: a papírbankók nemsokára fűteni lesznek kiválók :)) -bár annyi sose lesz belőlük...értéktelen de legalább kevés...
nem minden területen -de az élelmiszerek terén ezt látom:
az élelmiszerboltban szoktam tanácstalanul megállni középen, szétnézve, látva,hogy NINCS ÉLELMISZERADALÉKOK NÉLKÜL KÉSZÍTETT ÉTEL!
és persze ha magyar kaját veszek:
akkor a HÚSkészítményben 10 % hús van, mert a magyarok nem úgy készítik magyaroknak a termékeket ahogy a németek a sajátjaiknak: németeknek.
ide hozzánk a német cuccokból is a pocsék érkezik, de még az is jobb, mint amit magyarok képesek készíteni magyarnak. :(

rolika 2009.03.17. 10:49:08

@mind2: igen, amikor a világgazdaság jelentős emelkedésben volt...

mind2 (törölt) 2009.03.17. 10:50:02

@VonPerez /"Óriási ütemben fejlődik az ország. "/:
mindenki csúszik lefelé, bár ez tudom, hogy nem vigasz... nem vagyunk egyedül, sokan vagyunk.
azért van a te poharadban is valami. inkább azt nézd, ami benne maradt és ne azt , hogy mennyi hiányzik belőle.
olyan az életünk mint a kerék, egyszer fent egyszer lent, hát nem egy diadalmenet, de ez van. senki nem mondta hogy csupa fény és ragyogás lesz :(
Na fel a fejjel.... ;)

VonPerez "kapus vagyok, nem csatár" 2009.03.17. 10:50:55

@*megzeberedett botromász*[L42]: Nincs öngyilkos hangulatom vagy ilyesmi, csak gyerekek, mondjátok meg mi a faxt lehetne itt csinálni?

rolika 2009.03.17. 10:51:19

@Horizont: én sem vagyok valami nyugodt... ráadásul ezt nem valami felelőtlen pánikkeltő, hanem egy akadémiai tag mondja...
komolyan mondom, bele sem szabad gondolni, mi lesz itt

mind2 (törölt) 2009.03.17. 10:52:27

@rolika: azért hoztam Montenegrót példának, mert jó időben és ügyesen tették meg, irigyeltem őket érte...arra gondoltam, tökös egy banda lehet ::)))

mind2 (törölt) 2009.03.17. 10:54:30

@rolika: hát az lesz, hogy még az eddiginél is kiszámíthatatlanabb lesz az életünk, nem tudunk felkészülni semmire, mert nem tudjuk mi jön...
majd élünk a mának.

Plutonic 2009.03.17. 10:55:24

Tökéletes írás.
Ritka alkalom, de meg tudom veregetni a vállamat, amiért mindig fenevadként harcoltam az ellen, hogy rávegyenek arra, hogy hitelt vegyek fel bármire.
Így gyakorlatilag semmim sincs, de legalább tartozásom sem.

@VonPerez /"Óriási ütemben fejlődik az ország. "/: Kurvára megértelek.
Egy ötlet: próbálj meg esetleg valami olyasmit csinálni, amiből MAGADAT tudod fenntartani, esetleg egy kisebb csoport keretein belül.
Én már erre készülök.
Akkor bizonyosan mindent magamnak köszönhetek vagy ha elbaszom, akkor magamat okolhatom és nem érzem azt, hogy valakik a fejem felett "intézik" az életemet.

rolika 2009.03.17. 10:56:08

@mind2: azon mulattam az euró bevezetésekor, hogy montenegró euró-övezeti tag lett, mivel előtte a német márka volt a fizetőeszközük. nagyon jól csinálták, le a kalappal a vezetőik előtt

Jim Raynor 2009.03.17. 10:58:24

bocs, most nyomok egy big OFF-t, de egy kicsit felhúztam magam a Zsindexen:

index.hu/belfold/2009/03/17/boszorkanyuldozes_az_oktatasi_miniszteriumban_/

még talán el is hinném, amit ebben a bérdolgozatban írnak, ha nem láttam volna a Célpont ezen adását:

www.hirtv.hu/belfold/?article_hid=262277


vajon kinek lehet igaza, a zsindexnek, vagy a gaz nácitévének?.....:D

szmoker (Homo Trollicus) 2009.03.17. 10:58:51

"akkor a HÚSkészítményben 10 % hús van, mert a magyarok nem úgy készítik magyaroknak a termékeket ahogy a németek a sajátjaiknak: németeknek.
ide hozzánk a német cuccokból is a pocsék érkezik, de még az is jobb, mint amit magyarok képesek készíteni magyarnak. :( "

Mivel a húsiparban dolgozok, kb. látom, hogy mennek a dolgok...
Az mond valamit, hogy (nagyon, nagyon kevés kivétellel) minden húsgyáros S-mercivel, 7-es BMW-vel, X5-tel, A8-S8 ódival jár?
Ezeknek jellemzően több tíz milliós adósságuk van, nem fizetnek, de azért részletre alkudnak mindenre.

A sok, jellemtelen, gerinctelen egykori káder, jóelvtárs és hajjakend.

És persze ehhez hozzájön a magyar politika és "szakemberek" hihetetlen hozzánemértése, korrupciója, undorító harácsolása.

Be kéne sózni és felszántani ezt az egész kib@szott országot, mert itt - mivel az elvtársak ügyesen kinevelik az utódjaikat - nem lesz változás.

mind2 (törölt) 2009.03.17. 11:00:39

@rolika: hát igen mindig oda lyukadunk ki, hogy a vezetők.. a vezetők...:(

Az EREDETI 2009.03.17. 11:05:24

@*megzeberedett botromász*[L42]: www.youtube.com/watch?v=_gd_TBUso7k
"Magyarországon az euró gyakorlatilag be van vezetve, csak a forint nincs kivezetve"

Plutonic 2009.03.17. 11:08:06

Facebook-on van egy elég meghökkentő cikk a Népszabadságból....

bogi@mailbox.hu 2009.03.17. 11:08:20

@szmoker: ha a húsiparban dolgozol, akkor adhatnál néhány tippet, hogy mit ne együnk semmiképp :D

szmoker (Homo Trollicus) 2009.03.17. 11:18:12

@bogi@mailbox.hu: magyar terméket NE.
Mivel magyar sertés már gyakorlatilag nincs, Hollandiából és mindenféle dzsindzsa helyről hozzák a kényszertömött malacokat (vizes, tönkrement máj és vese miatt húgyízű szemét).
Képzelheted, hogy amikor nyáron megjön Spanyolországból a friss husi kamionnal, mennyire étvágygerjesztő... (a legyek szeretik).

Átlagos főtt-füstölt császárszalonnában 40-80% a hozzáadott páclé (nitrites pácsó + víz).
Párizsiba húst nem tesznek, csak szeparált pépet + bőrt + vizet + ízlés szerinti mennyiségű port.

Vicces, és nagyon, nagyon káeurópai:
Pick Angelo (szárított sonka, 100g) - 5-600 ft
Schwarzwaldschinken (feketeerdei szárított sonka, német, Lidliben) - 300 ft.

Nincs miről beszélni.

Jó étvágyat :)

szmoker (Homo Trollicus) 2009.03.17. 11:30:27

@Plutonic: ez itt a vég, a pártlap is a Drága Miniszterelnök Urat fikázza?!

Skandalum!
A nácziakok már belülről bomlasszák a rendszert!!!

Geza 2009.03.17. 11:35:09

@szmoker:
Piacon, termelőtől még van magyar is, és íze is van :).
Csak hát oda el kell menni hetente min. egyszer (és nem a sarki közértben venni az előrecsomagolt csiricsáré import szart), meg előre végig kell gondolni, hogy miből mennyire lesz szükség a jövő héten, és ez sokak zaklatott élettempójába nem fér bele ugyebár.

Plutonic 2009.03.17. 11:36:56

@szmoker: Ennél meredekebb mi lehet még?
Mondjuk súlyos testi sértést alkalmaznak?
Na AKKOR tapsolni is fogok!

*észkép nélkül jobb*(L42) · http://kulloszaggato.blog.hu/ 2009.03.17. 11:41:50

NOLcsak, milyen okos kis írás, vajon kúrcsány most betiltja a Népszabadságot?Helyette, mondjuk, megszívlelhetné a dolgot, és elhúzhatna a csába.

rolika 2009.03.17. 11:45:26

@Plutonic: nol-on ilyet?
"a nép mintha teljesen elvesztette volna a kormányfő bizalmát" muhaha ez k.rva jó :-)))

szmoker (Homo Trollicus) 2009.03.17. 11:47:50

@Geza: ha veszünk, akkor mink is a piacon, termelőtől. Pl. nénitől kapirgálós tyúkot.
Sertéshús már kicsit neccesebb, de van 1-2 hentes akinek korrekt áruja van.

Amúgy van 1-2 cég, aki korrekt terméket készít, de gyakorlatilag egy kezemen meg tudom számolni őket.

Halász Gábor (Ballószög), Bogdányhús, akik hirtelen eszembe jutnak.
Mindkét czég tulajdonosa középkategóriás autóval jár, az embereik (viszonylag) korrekten meg vannak fizetve, és a számlákat is fizetik. És csődbe sem akarnak menni. Ők a szabályt erősítő kivételek.

Ellenpéldaként van pl. egy Mécs Feri nevű maffiózó, aki pár éve még arról panaszkodott, hogy jajjdeszar el kellett adni télre az SL55AMG-t, mert egy téli szezon alatt 6-8 milliót veszít az árából. Mondtam is neki, hogy de szar dolog.
Aztán vett egy ML63AMG-t.
Aztán csődbe ment a cég, a srác átbaszta a tulajdonostársát pár száz millióval, és most Dubai-ban bújkál.

Plutonic 2009.03.17. 11:55:58

@rolika: Mondom, fura szelek kezdenek el fújdogálni....
Persze ez csak a vélemény rovatban van, tehát azért teljes mellszélességgel nem mernek kiállni mellette és el is tudnak határolódni alkalmasint, de jelzésértékű azért a dolog erősen.

Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer 2009.03.17. 12:08:56

@Plutonic: Te is fiam Brútusz? Vagy ez a ficok kimaradt a kitüntetés-osztásból, és most kicsit hisztis lett?

Geza 2009.03.17. 12:11:25

@szmoker:
A Koppány-húsról nem tudsz-e véletlenül valamit? Amit eddig láttam tőlük, az olcsó ugyan nem volt, de laikus szemnek/szájnak jónak tűnt.

Megint más, de ezt már az emberekben kéne tudatosítani: piacgazdaságban a pénztárcánkkal szavazunk, azaz csak azért van szar a piacon, mert van, aki megveszi. Pl. egy 'ismerős' hentesnél csúf módon átverték a fejemet egyszer, na innentől buktak egy vevőt véglegesen. Ez persze nem sok, de ha mindenki, akit átvágtak, máshová menne, a fenti 'trükkös' hentes lehúzhatná a rolót elég hamar...

Tündér_Lala 2009.03.17. 12:27:03

Megkérdezném én is:Miért a bankokba pumpálják a pénzt,akik - bizony bizony - mutyiznak vele továbbra is.Adják (technikai megoldás kidolgozandó lenne) a hiteleseknek. Aki így is bedől azzal nincs mit tenni, de aki mértelmes kockázatot vállalt az élhetne és termelhetne.A munkavállalók fiztést kapnának és fogyasztanának.Német példa az autóiparból.
Mai hír amerikából , hogy valamelyik bank 170 M
dollár prémiumot akar fizetni miközben sok Md dollár állami támogatást kap.

Plutonic 2009.03.17. 12:28:50

@Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer: :)))
Ez is egy variáció, amit szemrebbenés nélkül el tudok képzelni ebben az országban.

A súlyos testi sértés bejelentésének pillanatában meg lehet, hogy az egész ország robajlani fog a pezsgők durranásától. :)

Jozicsenko, aki inkább lenne pék... 2009.03.17. 12:30:46

az az igazság, hogy a Zeitgesses fimet többször megnéztem, nem értek vele egyet

a pénzt munkával hozzuk létre

nem adósság, hanem hit, hogy ér valamit

régen aranyalapú volt, de több pénz (váltó, követelés, hivjátok ahogy akarjátok) került forgalomba, mint amennyi a bankokban rendelkezésre állt volna, ezért törölték el az aranyalapú rendszert

ma csak a hit van, hogy a pénzedért (amiért dolgoztál), másik ember munkáját kapod meg

Jozicsenko, aki inkább lenne pék... 2009.03.17. 12:31:59

@Jozicsenko, aki inkább lenne pék...:

ui: teljesen egyértelmű, hogy válság idején mindenki cinikus és kevésbé látjuk biztosnak a pénz értékét, de ebbe a vonalba nem bonyolódnék bele

bogi@mailbox.hu 2009.03.17. 12:34:42

@Geza: akinek ünnepnap ha van mit tenni a vajaskenyérre, azt úgysem érdekli hogy hány -és milyen adalékkal készült a párizsi. :(

teljesen a magyarok pénztárcájához szabták a minőséget. kár hogy az árat nem...

egyébként kérdeznék:OFF:
ha pultban veszel májkrémet, kimérve, akkor honnan tudod hogy miből készül? a fogyasztóvédelem erre nem gondol... hogyan tájékozódhatok? sehogy?

Tündér_Lala 2009.03.17. 12:42:41

A magyar helyzet olyan szinten el van rontva, hogy nem látom a megoldást.A hiba ott volt, hogy olyanoknak privatizálták a magyar ipart,akiknek eszük ágában nem volt termelni csak piacot akartak venni.Valahogy ujra kellene teremteni a magyar ipart, de jelenleg ami megvan az is a tönk szélén táncol az adó és járulék terhelés miatt.Viszont a társadalmi kiadásokat tovább szükíteni csak iszonyú - szó szerini ember - áldozatokkal lehetne csak szűkíteni.
off
egyébként a 70-80-as években felvett hiteleket nem igaz, hogy feléltük.Az történt, hogy a KGST-nek gyártott korszrű termékeinkhez sok alkatrészt dollárért vettünk, a termékeket pedig rubelért adtuk.Miközben az ororszok az energiáért szintén dollárt kértek.Kelet felé hatalmas aktívumunk volt (orosz álamadósság) nyugat felé pedig passzívumunk.
on

Tündér_Lala 2009.03.17. 12:59:01

Egyébként bennem felmerül a kérdés ,hogy ha azt az 1500 Md Ft-ot amit a bankok feltőkésítésére kültöttek az akkor működőképes állami vállalatokra költötték volna (és amiből talán 300 Md jött vissza a privatizáció során)ma hol tartanánk.Volna saját kézben termelő kapacitásunk, a haszon itt maradna, volna munkájuk az embereknek stb...

*észkép nélkül jobb*(L42) · http://kulloszaggato.blog.hu/ 2009.03.17. 13:00:39

Egy újabb cég, 100nál is több munkanélküli.köszi kúrcsány!

Geza 2009.03.17. 13:25:59

@bogi@mailbox.hu:
"ha pultban veszel májkrémet, kimérve, akkor honnan tudod hogy miből készül?"
Sehonnan, sajnos. Illetve hát megbízok a hentesben, egész addig, amíg át nem ver, amit persze meg tud tenni, egész pontosan egyetlen egyszer: először és egyben utoljára.
Épít persze a gondolatmenetem arra, hogy ha valaki átveri a vevőit, az nem egyetlen dologban teszi, így aztán tettem már hentest a feketelistámra azért, mert frissnek mondott olyan csirkehúst, aminek a belseje otthon fagyottnak bizonyult. Rendes, normális, finom csirke volt, úgyhogy megvettem volna úgy is, ha megmondja, hogy fagyasztva volt, de aki ebben hazudik, annak nem akarok lehetőséget hagyni, hogy másban is megtévesszen.
Ugyanez visszafele: ha egy hentes akár a saját érdeke rovására is igazat mond (pl. 'nem, nem friss, tegnapi'), abban több bizodalmam van.

ZmanUK 2009.03.17. 13:30:44

Nagyon jo iras, gratulalok. Igen osszeszedett es ertelmes leiras.

bogi@mailbox.hu 2009.03.17. 13:34:59

@Geza: és most ezeket az elveket a politikusokra is alkalmazzuk! :D

szmoker (Homo Trollicus) 2009.03.17. 14:23:30

@bogi@mailbox.hu: pultból májkrém?
Mondjuk Délhús Bajai Borjúmájas, borjú nélkül, tizenhatodszorra visszadolgozott párizsiból és szalonnából?

Höhh.

Viszont tény hogy finom. A finnyás német majdnem elokádta magát amikor meglátta miből készül, de elismerte, hogy jó az íze.
Bár fél óráig kellett győzködni, hogy megkóstolja.

Rorgosh 2009.03.17. 17:31:59

@Cum Deo Pro Patria et Libertate [Korrekt]:

Ezzel csak egy baj van: a valóságot nem veszi figyelembe. Magyarország, vagy akár bármelyik másik állam államadósságát ugyanis - igaz áttéteken keresztül - 90 %-ban olyan kisemberek birtokolják, mint itt bármelyikünk.

Egyszerűbben: a bankba tett, lekötött pénzed jelentős része valójában államkötvényekben van. Ha az állam azt mondja nem fizet, akkor évek, évtizedek alatt felhalmozott megtakarításaidnak mondhatsz könnyes búcsút.

Ez a baj a Jobbikkal, hogy ők Soros Györgyöt látják, és nem azt, hogy ő nem a saját pénzét, hanem az ő esetében egy nyugdíjbiztosítási alapot kezel. Amikor ő pénzt buk, akkor azt valójában az amerikai jónép nyugdíja bánja...

További probléma, hogy leírhatjuk így az államadósságot, csak akkor 10 évig senki nem fektet be nálunk, miközben a hazai gazdaság krónikusan tőkehiányos. Vagyis a javaslat = + 1 millió munkanélküli.

@*megzeberedett botromász*[L42]:
A korábbi írásomban már én is írtam, hogy alapvetően nem bankmentő csomag kell. Az írás csak arról szól, hogy ha tényleg a bedőlés szélére kerülne a bankrendszer - aminek jelenleg még a közelében sincs - akkor hogyan lehetne a bankmentést jól csinálni.

Az új bank nem annyira jó ötlet, mivel nem elg, hogy új struktúra kell, de annak betétesek és adsokra is szüksége van. Egyszerűen ha rendszert mentünk, akkor azt a bankot kell megsegíteni, aki amúgy is életképes, mert részint kevesebbe kerül, részint így azért a legrosszabbul teljesítő bankok eltűnhetnek a pénzpiaról.

@VonPerez /"Óriási ütemben fejlődik az ország. "/:
Az anagy igazság, hogy inkább csak a magyar nyelvű publikáció hiányzik, de a eltecon.blog.hu/ -n találsz néhány linket angol nyelvű oldalakra, ahol sokféle szempontból elemzik az eseményeket és a cselekvési lehetőségeket.

@szmoker:
Bármily hihetetlen van magyar sertés, csak nem nálunk értékesítik. A világkereskedelem ilyen furcsaságainak elemzéséért és okainak feltárásáért kapta Krugman a 2008. évi közgazdasági Nobel emlékdíjat.

Egyébbként mindenkinek köszi akomenteket! :)

Miniszterelnöknek viszont nem lennék jó, nem bír el mindent a gyomrom....

*észkép nélkül jobb*(L42) · http://kulloszaggato.blog.hu/ 2009.03.17. 17:53:05

@Rorgosh: Bocs, rosszul fogalmaztam, az új jelentkezőknél a már prosperáló, kis bankokra gondoltam, amik ráadásul magyarok, tehát az anyaországi bank nem a maga profitját termelné, hanem a magyart.És a megmentésére irányuló pénzt is jobban elfogadnám, ha magyar bankot mentenénk, nem a külföldi tőkés zsebét gyarapítót.És, igen, én is úgy gondoltam, hogy a rosszul működő, önmagát fenntartani nem képes bankokat hagyjuk sorsára.Ugyanarról beszélünk, csak te jobban fogalmazol.:)))Szóval, várjuk a következő beszámolót:))

Rorgosh 2009.03.17. 18:03:18

@*megzeberedett botromász*[L42]:

A következő cikket nem tudom sürgősre ígérni, nem vagyok túl termékeny író (ezért nincs is saját blogom). Ráadásul a meló sok energiát elvesz az írástól....

picur3ka 2009.03.17. 18:58:45

@VonPerez /"Óriási ütemben fejlődik az ország. "/:

'Kicsit az agyamra ment az is, hogy teljesen csődbe mentem és abszolút nem látok esélyt némi pluszbevételre, hogy rendezzem az államháztartásomat.'

Bodzazast, vazsazast meg a pornot tudnam ajanlani, vagy gyuccsel kopogtato cedulat...

picur3ka 2009.03.17. 19:17:52

@rolika:

"a nép mintha teljesen elvesztette volna a kormányfő bizalmát"

Ez igy kiragadva egy diktatorikus kepzavarnak tunik, nem a kormanyfo valasztja a nepet ugyanis, tehat hogy van-e neki bizalma bennuk...

nickleeson 2009.03.17. 19:49:43

Nem olvastam végig a kommenteket... de a zeitgeistról akadjatok már le könyörgöm... szörnyű, hogy egy olyan propagandista kamu szemétnek bedőlnek az emberek...
A cikk amúgy zseniális, biztos, hogy egy nagyon komoly szakmabeli írta (magam is a pénzpiaci szakmában ténykedek, de a szaktudásom valószinűleg sehol nincs a szerzőhöz képest, nem szégyellem magam érte, tudom, mehetek a lámpavasra a kollégáimmal együtt)! Még ilyeneket! Csak tanulják már meg az emberek normálisan értelmezni...

Rorgosh 2009.03.17. 21:29:42

@nickleeson:

Khm... a pénzpiachoz kb annyi közöm van, hogy van egy kis lekötött betétem a bankban...

Nekem csak hobbi a közgazdaságtan, amúgy hazámat szolgálom... :)

nickleeson 2009.03.18. 00:16:17

@Rorgosh:

hát Rorgosh... akkor sok balfasz elemzőt kenterbeversz.. :) minden tisztelet!

Rorgosh 2009.03.18. 06:09:52

@nickleeson:

Köszönöm, bár a hivatalos elemzők védelmében el kell mondanom,hogy én egy olyan előnnyel bírok, amivel ők nem: nem vagyok benne a rendszerben.

Ez azzal a mellékhatással jár, hogy munka utám van időm nyugodtan böngészgetni, olvasgatni, művelődni, és háromszor átgondolni a dolgokat. Mondhatni semmilyen határidő nem szorít... (Legkésőbb a következő válságra elkészül... :) )

Annak azonban aki ezt szakmaként űzi van határidő, mégpedig tippem szerint eléggé szűkös. És egy nagy fellendülési időszakban az elemzők nem sok válságelemzési tapasztalatra tesznek szert, így a tapasztalatok is sokat veszítenek az értékükből...

Olyan ez, mintha egy ovodai nevelőtanár állást váltana: fegyőrnek állna. Mindkettőnek a nevelés a feladat, de azért sejtjük, hogy a korábbi tapasztalatok mennyit érhetnek...

süti beállítások módosítása