Skip to content


       Szűrés lista

Bontható a Turul

"Nem maradhat fenn a XII. kerületi turulszobor, a Fővárosi Bíróság ugyanis jogerősen elutasította a hegyvidéki önkormányzat keresetét.
A XII. kerületi önkormányzat a korábbi Közép-magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal döntését támadta meg, amely hatályon kívül helyezte az Istenhegyi és a Böszörményi út sarkán 2005 októberében felállított turulszobor fennmaradási engedélyét. A Fővárosi Bíróság az indoklás során utalt arra, hogy  korábban döntött a szobor lebontásáról, ez az ítélet jogerős és végrehajtható."

Ennyi a száraz MTI hír.

Maga az "ügy", a Turul-probléma a szobor 2005. október 22-i felavatásával kezdődött.
(Jellemző a magyarországi állapotokra, hogy a jogerős ítéletig 3,5 évet kellett várni.)

Mi is a gond a Turul-szoborral?

Minden település saját maga dönthet abban, hogy milyen szobrot szeretne felállítani. Ez a 100 fős zsákfalutól egészen az 1,8 milliós Budapestig így van.

Viszont a kerületekre ez nem vonatkozik, például a XI. kerület a maga 120 ezres lakosságával az ország 4-5. legnagyobb városa lehetne, de nem dönthet abban, hogy milyen szobort állítson. Csak a Fővárosi Közgyűlés.

Szar a törvény? Szar.
De attól még be kell(ene) tartani.

Szar a törvény hogy legyen izzókészlet az autóban, mikor a garancia miatt hozzá sem nyúlhatok az autóhoz, csak a szervíz? Szar. De attól még be kell tartani.

Ezért a felelősség a volt XII. kerületi polgármesteré, Mitnyan Györgyé, aki engedély nélkül építette fel a Turult. Nem is tudom mit gondolt? Hogy Demszky (!) ránéz a nagy madárra, meglágyul a szíves, és azt rebegi Gyuri fülébe, hogy "ez csodaszép, persze, maradhat..."
Demszky ott tart be, ahol csak tud, elég egyszerű és kiszámítható egy ember. Volt rá 19 évünk, hogy kiismerjük. Ezért érthetetlen, miért hozta ebbe a helyzetbe a kerületet, meg az összes pártot Mitnyan.


"A turulszobor felállításáról a hegyvidéki képviselőtestület fideszes többsége MIÉP-es támogatással 2004 nyarán döntött. A főváros tavaly áprilisban azonban nem adta hozzájárulását a Böszörményi út és az Istenhegyi út kereszteződéséhez tervezett szobor felállításához. A Fővárosi Közgyűlés kormánypárti többsége a „B-tervet” is megvétózta, amely szerint a szobrot a kerület egy másik pontján állítsák fel."
 

Tetszettek volna a 2006-os önkormányzati választáson nyerni, és akkor meglett volna a Fővárosi Közgyűlés engedélye ...

Nem látok különbséget a Citadellára épített illegális terasz és a Turul között.
Volt engedély? Nem volt.

A törvényt be kell tartani, nem pedig hőzöngve a testünkkel védelmezni a Turult.

Ahogy a Reakció írta a Turul-os cikkében még tavaly:
"... jobboldal pusmog és készülődik, a magyarliberálisok dörzsölik a tenyerüket. Nincs kész álláspontunk a kérdésben. Van egy jogilag nehezen védhető helyzet, egy szépen helyrehozott közpark, egy nem túl jól sikerült szobor és totális érzéketlenség, empátiahiány mindkét oldalon."

A helyzet azóta sem változott, csak most van egy végleges, jogerős ítélet. Vajon Demszky a 2,16%-kal a háta mögött felvállalja nyílt konfrontációt a Jobbikkal, és küldi a markológépeket? 

Lehet szavazni is:


 

Címkék: fidesz demszky jobbik

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr311176466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tapmancs 2009.06.11. 07:47:43

Háromszáztizennyolcadik. :)

f.m.j. 2009.06.11. 08:10:35

@Lenny [Cabdriver]:

Én külön köszönöm, hogy ezt leírtad, majd mindig elolvasom, amikor elvágyódom innen... Igaz mindig valamelyik kelet-közép-európai országig jutok gondolatban, mert olyan helyen nem tudnék élni, ahol nem értik Mrozeket, vagy Örkényt... :)

Libertalanról csak annyit, hogy kár rá, és hozzá a szót vesztegetni, ha kifogyott az érvekből (mondjuk én tőle még csak heccelő, bántó dolgokat olvastam...), csak a helyesírási hibák észrevételéről kezd hablatyolni, nem is különösebben okos (pedig állítólag az az értelmiségi oldal, ahol ő áll...:)
Egy liberál oldalon ha valamelyikünk ilyeneket írkálna , ilyen stílusban, biztos kivágták volna szarozás nélkül, úgyhogy megint megnyugodtam, és beírtam magunknak egy tolerancia piros pontot :)

Igaz Libertina? Szolga vagy te, szép libériád már van...

@tesz-vesz:

Erről a versről olvastam az Elmondón egy értelmezést, ha szeretnéd, kikeresem... (az elmondoblog egy liberális keresztény cucc, de nem mindig írnak hülyeséget :)

f.m.j. 2009.06.11. 08:24:14

@tesz-vesz:

www.elmondo.hu/articles/a-modern-irodalom-botranya

Megtaláltam, ha nem akarod elolvasni, itt egy rész, ami ide vonatkozik :)

"Mint említettem, a szentség megidézése gyakran épp az űr, a hiány drámai érzékeltetése révén történik. Petri György magyar költőről a hívők, ha egyáltalán hallottak, annyit tudnak, hogy borzalmas, blaszfém verseket írt. Én Pilinszky után az egyik legnagyobb költőnknek tartom. Valóban van egy verse, amelynek első sorát elborzadva szokták idézni a hívők, amelyet puszta gyávaságból (no meg talán kíméletből) nem merek szó szerint ideírni. Arról szól, ha egyáltalán meg lehet bármely versről mondani, hogy miről szól, hogy József, Mária hitvese álmatlanul lebotorkál a kocsmába, és arról panaszkodik az ivócimboráknak, hogy nem tud aludni, mert már megint “zakatol” az ágy, már megint itt van Isten és Máriával…. Tényleg rettentően botránkoztató. De mi történik egy ilyen vers olvasásakor? Nincs olyan ember, a legmegveszekedettebb ateista, aki ne érezné magát kényelmetlenül vagy legalábbis furcsán, ha ilyet olvas vagy hall. A vers a mai cinizmuson, süketségen, vakságon keresztül egy aprócska jelet küld arról az olvasónak, hogy valamikor régen ez a történet szent volt, és ha te magad is titokban szégyenkezel és megbotránkozol, amikor gyalázzák, akkor tebenned is ott rejlik valami pici fogékonyság valami más iránt, mint ami ma itt van. Mert valójában milyen elviselhetetlenül borzalmas az, hogy ma már leginkább férjüket csaló Máriák vannak, álmatlan és trágár Józsefek, röhögő ivócimborák, lepusztultság, értékvesztés. Petri György egész életében ennek a borzalomnak és botránynak a terhét magára véve élt, és tönkre is ment bele."

Szóval még Petri se olyan egyszerűen elintézhető, mint gondoljuk...

Liberté__73 2009.06.11. 09:31:54

@Mj:
nem találom. mit kérdeztél, kicsibogyó?

Seduxen (már NEM dr.) 2009.06.11. 09:43:42

nabasz, törölték az ubungai járatot, vagy mi???

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2009.06.11. 12:09:01

@Mj: azért szeretném ha nem választanád el az elejétől:
"amíg a zsidók nem alapítanak független, civil szervezeteket, amik elhatárolódnak a keresztényellenes, magyargyűlölőktől, addig nincs sok értelme (a tömegek szintjén) kettéválasztani az antiszemitizmust a patriotizmustól."

főleg akkor ha nagyon sok zsidó támogatja az szdszt, és az mszpt, ami a mai érdekeket semmibe veszi, gyakorlatilag ellentétét teszi annak ami az érdekünkben áll. stbstb
emellett eddig olyan zsidókkal találkoztam, akik nem zsidónak hanem magyarnak tartották magukat, ugyanis ők asszimilálódtak a magyar kultúrától, teljesen nemzeti emberek voltak, és nem tartották magukat zsidónak elsősorban. a fideszes zsidó sem akar közösségek vállalni a többi zsidóval. na vajon miért?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2009.06.11. 12:17:27

@fmj: jaj neee:)
köszi h bemásoltad, az elvtársak megpróbálják kimagyarázni szegényt. egyeseknél sikerül is...
petri nagyon egyszerűen elintézhető: keresztényellenes (ami ha tökéletes demokráciában lennék, ugyanolyan bűn lenne, mint az antiszemitizmus), hogy emellett tehetséges-e vagy sem, az most irreleváns.
keresztényellenes. pont.
petri zsidó, mit már mondtam keresztényellenesek itt csak a zsidók. és nagyon menő ám ez pesti liberális körökben.
még akartam pár dolgot írni de elfelejtettem

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2009.06.11. 12:24:16

@fmj: nagyon menő látod, itt sem elhatárolódnak, hanem dicsérik. "milyen szenzációs, hogy gyűlöli a keresztényeket, és emellett a 2. legnagyobb költő magyarországon" (tehát itt: a magyar területen lévő zsidók körében még mindig népszerű, ezért is kapott kossuth díjat)
ők győztek mindig, a fidesz nem akar kulturális rendszerváltást, márpedig a kultúrában nem történt semmi változás. folyamatosan jönnek ezekkel a versekkel, írásokkal és utána mondják, hogy milyen köpködő a jobboldal, az de miért?
mert köpködő a korcs baloldal, de ezerszeresen!

f.m.j. 2009.06.11. 12:26:15

@tesz-vesz: oké, de ezek nem elvtársak... ezt egy irodalomtanár írta egyébként.

Láttam a blogodat, megkockáztatom humán érdeklődésű vagy, azt gondoltam nem akarsz valakit ilyen gyorsan egy szóval elintézni... mert sztem senkit sem lehet egy szóval elintézni... :)
Az is sokkal mélyebb, hogy a zsidók miért keresztény ellenesek, és viszont...

Bocs, ha túl sokat rugózom ezen.... de mindegy, mert már új támák vannak, ide már nem sokan tévednek :)

f.m.j. 2009.06.11. 12:28:52

@tesz-vesz:

ez igaz, valamikor volt a Klubrádión Ungváry Rudolffal egy riport, megkérdezték, hogy miért ilyen durva a jobboldal, és azt válaszolt, hogy egy ország olyan jobboldalt érdemel, amilyen a baloldala :):):)

Liberté__73 2009.06.11. 13:14:47

@tesz-vesz:

elolvastad a vers címét is?
Apokrif
tudod mit jelent?

Tudod mennyi apokrif "született" a különböző zsinatokon, mire elkészült e jelenlegi mű?
Ezer-párszáz éves hasonló irományok kerültek cenzúrázásra, mert a T RómKat elit úgy ítélte meg, hogy csak megzavarná az általuk tudatlanságban tartani kívánt tömegek fejét.

Na ennek fényében olvasd el mégegyszer, és mint műalkotást (verset) próbáld értelmezni.

Ha megy.
Ha nem megy, akkor hőbörögj, vagy szedj szét.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2009.06.11. 13:15:34

@fmj:
nézd ez egy szabad ország, mindenki azt olvas amit akar. én nem olvasom ezeket, mert undorodom tőlük. okkal. nem a zsidókat nem olvasom, hanem a keresztény- és magyargyűlölőket nem olvasom.
kkbk.blog.hu/2009/06/08/spiro_gyorgy_jonnek_a_melymagyarok_1
a fentebbi írásomban már leírtam, "egy nálunk szerencsésebb fejlődésű országban, mint Togo, Luxemburg és Bhután" (h Fábryt idézzem) nemcsak én egyedül bojkottálnám Spiró műveit, hanem Spiró egész egyszerűen nem élne meg belőle, el kellene mennie utcát söpörni.
azt azért elfelejted, hogy az "antiszemita" (értsd: magyar nemzeti szabadelvű) költőket, írókat szerinted olvassák a zsidók? rohadtul nem, de nemcsak ők nem, hanem az egész ország nem, hiszen ők uralják itt a kultúrát. én miért hozom fel a zsidóságukat? mert ők keresztényellenesek, nem mind, csak az uralkodó zsidó (a komcsi korszakból itt ragadtak, mondjuk 30 év és kevesebb lesz, de akkor már késő, de sikeresen továbbadják a "tudást", a fröcsögő magatartást, eklatáns példája: tóta árpád).
a probléma itt kezdődik. ők miért keresztényellenesek? mert ha nem lennének azok nem lenne itt semmi probléma sem. azért mert kell amivel szemben meghatározzák magukat, Theo Weigel mondja, "hogy a szélsőjobboldali jelenségek, mindig a baloldalt erősítik", de egyénenként ezek beteg emberek.

egyébként elvtársak így is úgy is. így, mert elvbarátok, úgy mert az szdsz-t a "reform"komcsik termelték ki. demszky már akkor mehetett külföldre amikor más nem, pedig őt akkor utálta elvileg a rendszer. de egyébként h lehetséges, h 90-ben a szdsz komcsiellenese, 94-ben meg együttműkődnek, és azóta is sikeresen. ? csak úgy, mert ők elvbarátok, elvátrsak mind a kezdetektől óta, mind a magyarság elárulói, az imf, szabadkőművesekkel megspékelve gazdagságot adtak nekik, hogy csináljanak rabszolgavilágot ebből az országból. 3 külföldi szabadkőműves is volt akik segítettek hitelt adni 1983 körül magyarországnak (mondta a libsi művtöri tanárunk boldogan büszkélkedve h milyen jók is a szabadkőművesek) fekete Jánossal.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2009.06.11. 13:26:34

@fmj: ungvári, hú, vaktyúk is talál szemet
nagyon ritkán. egy elképesztően beszűkült ember: híres mondata: "Lánczi rosszabb mint egy antiszemita", Lánczi mondta a friderikusz showban, hogy :

„Én egy pici történettel hadd fejezzem ezt be, én most jártam Bostonban egy konferencián, ahol megismerkedtem egy német professzorral, nagyon erős lesz, amit mondani fogok, de nagyon is idetartozik. Elmondta nekem, hogy milyen nehéz volt németnek Amerikában ösztöndíjasnak lenni. Mindenki gyakorlatilag ki nem mondva, kiközösítették, merthogy ő német, tehát fasiszta. De azt mondja, hogy ennél sokkal nehezebb volt az, amikor a különböző professzorok elsugdosták nekik, hogy mit gondolnak a zsidókról. És azt mondta ez a német ember, hogy ez volt a legnehezebb. A tanulság levonását mindenkinek a gondolkodására bízom.”

és erre ungvári azt mondja, rosszabb mint egy antiszemita
(nyugodtan szétoffolhatjuk ezt az oldalt, senki nem jár már erre)

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2009.06.11. 13:43:18

@Liberté__73: elolvastam a vers címét
tudom mit jelent,
látod liberálisnak vallod magad, de mégse határolódsz el, hanem véded. nem vagy liberális (akármit is jelent ma ez), csak apologéta; ilyenkor azt kellene mondanod, h jogos a megvetés irányába.
ezt védenéd? ez ugyanaz:

de ha én adok egy címet a versemnek:
Egy német gondolatai

(és úgy kezdem:)

Irtsuk ki a zsidókat, az emberiség rákjai
dögöljenek mindahányan, pusztuljanak gázkamrában.
akkor megértenéd mert a cím elárulja

vagy csak hogy tökéletes példa legyen:
"Mózes *szán Ábrahám, húzza az igát."
és ez megjelenik és mindenki az egekig dicséri én kossuth-díjat kapok, akkor nem zavarná, de ami lényeges, olvasnál engem e sor után?

egyébként van egy hasonló vers is egy nemzeti költőtől. csak az értelmes, és nicns benne semmi durvaság, de nem tetszene a libsiknek.
az hogy ez egy vers, az egy dolog. minőség megint eg ydolog, én elismerem a jönnek az jó vers, csak magyargyűlölő, ahogy ez is.
nézd, értelmes ember nem gyalázza ilyen hangnemben más vallását, ezt remélem belátod.
és az apokrif csak arra vonatkozik, hogy Mária szűzen fogant, a szentlélek által (?). Arra nem hoyg József a kocsmában (!) panaszkodik erről
szerinted ő miért pont a kereszténységet pécézte ki? miért nem ír ilyet soha a zsidó vallásról ilyen utcai, analfabéta, részeges hangnemben? abban tán nincsenek ilyen képtelenségek? dehogynem.

Liberté__73 2009.06.11. 13:49:50

@tesz-vesz:

emeld már ide nekem ki a versből azt a részt, ami a keresztények kiirtásáról szólt!

ez egy általad is ismert mese részletének átfogalmazása
ennyi

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2009.06.11. 13:56:01

@Liberté__73: komolyan mondom, ha neked az apokrif nem tűnik keresztényellenesnek, akkor te elmebeteg vagy, nem akarok személyeskedni

"legalább tartsad a pofád,
úgyis szól, mint a földrengés
mindig az a rohadt ágy,
közben - de komolyan! - ne halljak
több ha-ha-ha-halleluját!"

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2009.06.11. 14:10:26

@Liberté__73: ezért írtam:

"vagy csak hogy tökéletes példa legyen:
"Mózes *szán Ábrahám, húzza az igát."
és ez megjelenik és mindenki az egekig dicséri én kossuth-díjat kapok, akkor nem zavarná, de ami lényeges, olvasnál engem e sor után?"

de nem nézted a címet a kiirtásos résznél? nem tudod mit jelent a cím? HAHAHA

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2009.06.11. 14:16:18

@Liberté__73: hidd el nekem ez sérti a keresztényeket. oké? ez megvan? sérti őket.

nos, mennyire vagy te toleráns a keresztényekkel szemben?

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2009.06.11. 14:26:45

@Jurganov:

Én sem vagyok mindig gépnél, úgyhogy elnézem neki.:P

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2009.06.11. 14:27:30

@picur3ka (Beindultunk: 10%:

Ismerem ezt már régtől fogva, csak akkor a srácot Societas-os aktivistának hívták.:)

picur3ka 2009.06.11. 14:31:28

@Mj: Jol elvannak tesz-vesszel, amint latom.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2009.06.11. 14:34:26

@Liberté__73:

Arany bodzaszemecském, itt vannak az idézeteim, visszafele:

"Persze. Nyilván a kórházakban és szegényházakban ápolt nincsteleneket is ki akarták fosztani, mert mindenük a pénz.:) (Ez tényleg olyan, mint egy zsidó világösszeesküvés-elmélet.:D)"

"Mézeszsiráfocskám!

Értekeztem már velük eleget - 2006-tól folyamatosan -, most viszont veled beszélek, úgyhogy ne terelj.

"A kokárda pártjelvénnyé avatásának bűnét pedig a fidesz sose mossa le magáról."

Tehát sose, mert te azt mondod. És az, hogy 2002-ben, néhány hétre pártjelvénnyé degradáltak egy nemzeti jelképet, fontosabb annál, hogy ez egy össznemzeti jelkép, amit minden magyarnak illene viselni március 15-én. Aha, kösz az érvet."

"Ez már majdnem olyan, mint a zsidó világösszeesküvés legendája, csak most az egyházzal.:D Ha gyenge a király, akkor biztos a pápa irányítja, ha erős, akkor meg biztos azért, mert rohadt katkó, más szempont nem is lehet.:)"

Ez pedig közvetetten szólt neked:

"Persze azt is el szokták felejteni, hogy a mai Paraguay területén külön államocskát hoztak létre a jezsuiták, ahol iskoláztatták, ápolták és földművelésre tanították az indiánokat, mindenfajta erőszak nélkül."

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2009.06.11. 14:36:56

@tesz-vesz:

Ezt nem kezdeném újra veled. Vannak zsidók, akik annak vallják magukat, és tökük tele van az elhatárolósdival, az MSZP-vel és az SZDSZ-szel is.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2009.06.11. 14:40:06

@Liberté__73:

Ha tudatlanságban akarták tartani az embereket, miért hoztak létre egyetemeket, ahol Arisztotelésztől Majmúniig olvasták a filozófusokat?

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2009.06.11. 14:46:47

@picur3ka (Beindultunk: 10%:

Igen, tesz-veszt nehéz levakarni, még akkor is, amikor már nincs érdemi vita, és bár ebben a kérdésben gyakorlatilag egyetértek vele, mégis fáraszt.

Liberté__73 2009.06.11. 14:53:38

@Mj:
de mi a kérdés amire nem válaszoltam? 1 árva db kérdőjel sincs az egészben


mikortól jöttek létre ezek az egyetemek?
hány volt?
kik jártak oda?
hányan?

Jurganov 2009.06.11. 15:22:53

Liberté__73: meg kéne mentened a bolygót...

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2009.06.11. 15:45:52

@Liberté__73:

Egy eszmecsere nemcsak kérdésekből áll, hanem állításokból és cáfolatokból. Ha te nem cáfolod valami értelmes dologgal az állításaimat, úgy azt kell hinnem, hogy egy szánalmas hazug vagy.
Az egyetemek 1089-től jöttek létre székesegyházi főiskolákból, de a virágkoruk a 12-13. század volt.
A középkor folyamán a bolognai egyetemtől kezdve a pozsonyiig többtucatnyi ilyen universitast alapítottak, a pontos számuknak most nem tudok utánanézni.
Aki csak el tudott menni a helyszínre, és elő tudta teremteni a forrásokat. Egyes egyetemeken alapvető írást és olvasást is tanítottak 6-7 éves gyerekeknek, de nem volt ritka, hogy 30 éves öregdiákok is hallgatták a septem artes liberales valamelyikét.
Nem tudjuk, mert nincs rá statisztika, de az biztos, hogy rengetegen, hiszen lakhatási problémáik is voltak a helyhiány miatt. Ráadásul az egyetemek eleve a legnépesebb városok környékén voltak jellemzőek, és a latin miatt teljesen nemzetközi volt a hallgatótáboruk.

f.m.j. 2009.06.11. 15:49:16

@Mj: most komolyan győzködni akarod? (nem bántásiból kérdezem:))

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2009.06.11. 16:00:12

@fmj:

Dehogy, csak nem szeretem szó nélkül hagyni az ilyenfajta keresztényellenességet, ami ráadásul teljes alulműveltséggel is párosul.

Liberté__73 2009.06.11. 16:04:45

@Mj:
bocika!
pár egyetem még nem kompenzálja a sötét középkort, amit szintén a katkók hoztak össze a dogmatikus tudományirtással, -tagadással
(rémlik valami az invizícióból is ugye?)

"teljes alulműveltséggel " - ez lenne az a híres bölcsész felsőbbrendűségi tudat? :)
valószínúleg az én szakterületeimen te sokkal erősebb láma vagy mint én a törihez

f.m.j. 2009.06.11. 16:07:57

@Mj:

"Libertalanról csak annyit, hogy kár rá, és hozzá a szót vesztegetni, ha kifogyott az érvekből (mondjuk én tőle még csak heccelő, bántó dolgokat olvastam...), csak a helyesírási hibák észrevételéről kezd hablatyolni, nem is különösebben okos (pedig állítólag az az értelmiségi oldal, ahol ő áll...:)
Egy liberál oldalon ha valamelyikünk ilyeneket írkálna , ilyen stílusban, biztos kivágták volna szarozás nélkül, úgyhogy megint megnyugodtam, és beírtam magunknak egy tolerancia piros pontot :)"
idemásoltam megint, hátha nem olvastad, röviden ennyi részemről a lényeg róla.

Akkor azt sem értem, hogy tesz-vesz miért idegesít, alapvetően ő is ugyanezt kifogásolta, bár én meg vele beszélgettem Petri kapcsán erről, de biztosíthatlak, hogy jobbízű beszélgetés volt az egyet nem értés ellenére, (szerintem nekem picit árnyaltabb a nézetem :)) mint amivé Libertalannal szokott fajulni egy vita (nem feltétlenül veled, nála ez úgy mkivel megesik:))

Homeoffice 2009.06.11. 16:10:48

@Liberté__73:
Magas labda amiket irsz. Hiba az elméletedben az hogy nem szabad az eszmét és az eszme képviselőinek tetteit azonosítani.
A vallást gyakran felhasználták világpolitikai vagy gazdasági problémák megoldására.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2009.06.11. 16:13:37

@Liberté__73: "ez egy általad is ismert mese részletének átfogalmazása
ennyi"

mit ismerek?

facsipesz 2009.06.11. 16:16:12

Bakker, ecsém, mi megy itt?

Akkor most kérdem én: volt engedély vagy nemvolt? Heh?
Ennél világosabban nem lehet rákérdezni. Lehet itt elővenni a magyarkodós vonalat, de minek, könyörgöm?

Ha magunk nem tartjuk be a szabályokat, másokra ne is merjünk hőbörögni, ha azok is így cselekszenek.

Különben olyan érdekes, hogy nyugatabbra belátták, hogy egy kis szabálytisztelet (pl. buszsáv, vagy cigicsikket nem szórunk el a világba), rögtön élhetőbbé tesz egy országot. Jé...

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2009.06.11. 16:16:37

@Liberté__73:

Pár egyetem? Ha megnézed a mai lakosságszámot és az ahhoz viszonyított mai egyetemek számát és főleg színvonalát, meglepődsz, hogy mennyire nem volt sötét a középkor. Ma már elvileg 7-ikben tanítják, hogy nem volt sötét a középkor, csak Voltaire utálta, de sebaj, egy ötödikesnél még biztos okosabb vagy.
A középkorban nem katkók, hanem keresztények voltak, már megint kevered a szezont a fazonigazítással. Ráadásul éppen az egyházi iskolákból kinőtt egyetemeken folyt a tudományos élet.
Az inkvizíció fogalom kiejtése nálad olyan, mint Fleck Zoltánnál Tatárszentgyörgy? Az inkvizíció tudod hány %-ban hozott halálos ítéletet? Kb. 2-3, és eleve vizsgálatot folytattak (meg lehet nézni a Váradi registrumban) ahelyett, hogy a nekik nem tetszőket koncepciós perekben kivégzik. Mondjuk a felvilágosult '50-es éveink elején.
Semmifajta felsőbbrendűségi tudatom nincsen, te bizonygatod folyton magadról, hogy hülye vagy a törihez.
Na a szarkavarásban, provokálásban és hazudozásban nem is akarok a konkurrenciád lenni, professzor úr.

Liberté__73 2009.06.11. 16:17:04

@Gunther:

"Hiba az elméletedben az hogy nem szabad az eszmét és az eszme képviselőinek tetteit azonosítani. "

de kommunistázni azt szabad, ugye?

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2009.06.11. 16:19:15

@fmj:

Olvastam a bemásolt részt.
Tesz-vesznek inkább a zsidókról/szabadkőművesekről alkotott teljesen fekete-fehér nézete idegesít, de ezt már írtam neki egy ősrégi topicban, és a magam részéről nem kívánom továbbfolytatni az értelmetlen anyázást.

Seduxen (már NEM dr.) 2009.06.11. 16:19:40

@Liberté__73: "de kommunistázni azt szabad, ugye? "

ej-ej, az ebből eredő magas labdát is le fogja valaki csapni, aztatatat sejtegetem...

tényleg nem kritikai jellegű észrevétel, de mikor is indul az az ominózus gép?

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2009.06.11. 16:20:15

@Liberté__73:

Miért, a kommunisták hittek a kommunizmusban?

Homeoffice 2009.06.11. 16:22:11

@Liberté__73:
Nos. Kommunistázni meg náczizni M-on egy olyan szokás, amelynek célja a másként gondolkodók megbélyegzése.
Egyszerübb általánosítani ebben a blogkomment stilusban mint kifejteni hogy kinek mi a baja.
Summasummárum ezzel azt akarom kifejezni, hogy ha mindkét oldalról 1500-2000 ember elhúzna a bús francba akkor jobb lenne.
De túl naiv vagyok...

Liberté__73 2009.06.11. 16:29:15

@Mj:

Mér? A katolikusok elhiszik a Bibliát átólzéig?

Egyébként a háború után nagyon sokan őszintén hitéék, hogy a kommunizmus jó lesz, és jó ügyért dolgoznak.

Persze itt is csak a megvalósításba csúszott hiba.

Nem látok értékelhető különbséget a kat. egyház, a kommunizmus és a nácizmus között.

@Gunther:

"célja a másként gondolkodók megbélyegzése."
no és ez mire jó? (költői kérdés)

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2009.06.11. 16:33:22

@Mj: ha van 10 almám a kosárban, ami közül kilenc rohadt, én nem fogok tökölni b+, én azt mondom rohadtak azok az almák

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2009.06.11. 16:36:35

@Mj: nyilván a népre gondolt, az egyház mindig is azt mondta a népnek "ne gondolkozz", míg az ókorban a gondolkodáson volt a hangsúly.
a katolikus egyház nagy erénye, h legalább megőrizte az ókori iratokat az utókornak.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2009.06.11. 17:06:08

@Liberté__73:

Van, aki igen, és van, aki ellentmondásokat keres benne, mint Abélard.
Itt a kommunizmus elitjére gondoltam - Lenintől Pol Potig -, nem a valamilyen eszmében, "földi paradicsomban" hinni akaró emberekre. A kommunizmus nemcsak megvalósíthatatlan, hanem egy alapvetően társadalomellenes, az emberi tulajdonságokat nem ismerő ideológia, amely kiválóan használható arra, hogy az embereket elpusztítsák, a természetet pedig tönkretegyék. Gyakorlatilag nem is teremt értéket.
A nemzeti szocializmus rendszere ettől abban különbözik, hogy gazdaságilag működött, és az emberi természettől nem idegen közösségre, a nemzetre épített. Ezekkel együtt valóban Marx egyik leágazódása.
A kereszténységet - nem katolicizmust - pedig teljes anakronizmus modern diktatúrákkal egy kalap alá venni. Először is, föl sem merült az emberekben, hogy ezen kívül is lehet élet, még maga Luther sem akart önálló felekezetet alapítani, és mivel átszőtte az életüket Isten és az egyházi élet, nem is akartak tőle megválni, nem úgy, mint a diktatúráktól. Azért keverheted össze a kereszténységet a különféle diktatórikus rendszerekkel, mert utóbbiak éppen ezt a fajta keresztény univerzalizmust akarták valahogy pótolni. (A pápák évről évre el is ítélték a kommunizmus és a nemzeti szocializmus eszméit.) Marxnál történelmi szükségszerűség lépett Isten helyébe, Hitler pedig földi istenné akarta tenni a germán fajt. (Mussolini kivétel.) A kereszténység viszont a mai napig felbecsülhetetlen értékeket teremtett - gyakorlatilag ebből áll a tárgyi kultúránk többsége -, és ha csak a Tízparancsolatot tartanák be az egészből, máris sokkal nyugodtabb és békésebb világban élnénk. A kommunizmusnak és a nácizmusnak viszont semmifajta tízparancsolata vagy erkölcsisége nem volt.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2009.06.11. 17:07:48

@tesz-vesz:

Ezt hívják általánosításnak. Ha a hozzászólásaid 80%-a általánosító hülyeség vagy feltételezés, ezek után én sem foglak értelmes embernek titulálni, pedig az is lehetnél.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2009.06.11. 17:09:02

@tesz-vesz:

Hol is mondták ezt, és mikor? Biztos egyetemalapítás közben, meg prédikációk alkalmával.
Többek közt.

Liberté__73 2009.06.11. 18:25:13

@Mj:

"nem is akartak tőle megválni"
LOL OMFG
kérdezted őket?
és ha akartak? csak az életük árán tehették volna, akokr meg inkább nem erőltették
(ld Skarlát betű, ld inkvizíció, ld zsidóüldözések, ls hittérítőháborúk, stb)

Liberté__73 2009.06.11. 18:30:21

@Mj:
mucika ne bosszants:

"A kereszténység viszont a mai napig felbecsülhetetlen értékeket teremtett"

csak ki tudja mennyit nyomott el, tett lehetetlenné, számolt fel, égetett porrá, fojtott meg csírájában

"gyakorlatilag ebből áll a tárgyi kultúránk többsége " - csodálkozol? 2000 év kizárólagos nyomulás után? amiből sok van, annak kicsi az értéke általában egyébként


"Hol is mondták ezt, és mikor? Biztos egyetemalapítás közben, meg prédikációk alkalmával."

konkrétan igen. prédikáció arról szól, hogy majd mi megmondjuk mit tegyél és mit ne tegyél, te ne gondolkozz, majd azt mi megtesszük helyetted, csak dolgozz, adj nekünk és egyszer a mennybe jutsz (ehhe) megígérjük,

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2009.06.11. 18:46:43

@Liberté__73:

Értsd már meg, hogy arról beszélni, hogy a középkori európai ember meg akart-e válni a kereszténységtől ugyanolyan értelmetlen, mintha ma azt kérdeznéd, hogy meg akarsz-e válni a lélegzéstől. Nem tudtak Istenen kívül gondolkodni mindazok az emberek, akikről maradt fenn forrás, és valamilyen forrás még a legszegényebbekről is fönnmaradt. Tudom, mert középkor specializációt végzek.
Skarlát betű, na jó, hogy nem a Jézus Krisztus szupersztárral jössz.
Az inkvizícióról írtam, de olyan, mintha el sem olvastad volna, egyszerűen dogmákban gondolkodsz, amiket képtelenség racionális dolgokkal cáfolni.
A zsidóüldözés és a hittérítés megint más tészta, az nem a keresztény emberek ellen folyt.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2009.06.11. 18:55:59

@Liberté__73:

Ez most egy érv, hogy "ki tudja mit semmisített meg"? Ki tudja mit semmisített meg az ember a puszta létezésével, de azért jó, hogy élünk.

Tudod, erre azt szokták mondani, hogy a chartres-i katedrálisban még az ateisták is rájönnek, hogy micsoda egyedi értékei vannak a kereszténységnek.

Még mindig nem reagáltál semmit az egyetemekre. Arról nem is beszélve, hogy éppen a hétköznapi tudást adták át azzal, hogy prédikáció közben utat mutattak a helyes életvezetés irányába, ami a mindennapi ember számára sokkal fontosabb volt, mint a Pithagorasz-tétel bizonyítása. Akinek pedig ez nem volt elég, elmehetett egyetemre.
A munkáról annyit, hogy belegebednél, ha annyit kéne dolgoznod, enned és aludnod, mint egy szerzetes, viszont igen kényelmes életed lenne, ha csak annyit adóznál, mint a középkorban.

mind2 (törölt) 2009.06.11. 18:58:42

@Mj: hallod, a Skarlát betű-n konkrétan felnevettem :)))))) ez több mint aranyos XD Főleg, hogy tudjuk a Titicaca- tó mellett játszódik a történet és anglikánok ölik az aztékokat XDXDXD

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2009.06.11. 19:03:37

@mind2:

Ehhe, még jó, hogy szóltam, hogy ne keverje a kereszténységet a katolicizmussal.:)

mind2 (törölt) 2009.06.11. 19:08:19

@Mj: na " mucika, bocika " stb:) ebbe beletörik a bicskád, az tuti XD Vagy mondjam, hogy kitartás ? :)))))

Liberté__73 2009.06.11. 19:09:09

@Mj:

"A zsidóüldözés és a hittérítés megint más tészta, az nem a keresztény emberek ellen folyt"

ja akkor nem is számít, télleg, én kérek elnézést


"Nem tudtak Istenen kívül gondolkodni mindazok az emberek, akikről maradt fenn forrás" - na és ki cenzorálta a forrást? csak nem az egyház? nincs több kérdésem, bíróúr...

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2009.06.11. 19:10:29

@mind2:

Hehe, jól elszórakozom itt, köszi.:) (Mi is voltam még korábban, hiperaktív törpike a 172 centimmel?:)) Liberté meg legalább addig sem másokat provokál.:)

mind2 (törölt) 2009.06.11. 19:13:02

@Mj: hát akkor mosolyogj és legyen egy jó napod :)

Liberté__73 2009.06.11. 19:15:27

@mind2:

"Főleg, hogy tudjuk a Titicaca- tó mellett játszódik a történet és anglikánok ölik az aztékokat "

Az egy másik "Skarlát betű" lesz, vigyori

:)

bőcsészakron nem tanítják?

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2009.06.11. 19:16:15

@Liberté__73:

Dehogynem számít, akkor is működött a bűnbakképzés, csakhogy ez nem arról szólt, hogy a keresztény emberek ne akartak volna mondjuk Istenben hinni, úgyhogy már megint terelsz.

Milyen cenzúra? Mondd csak, hány középkori oklevelet olvastál eddig? Nem kell fénymásolatot, nem kell helyesen átírt nyomtatott latin szöveget, elég csak a fordítást. Mert összehangolt cenzúrát számonkérni egy ilyen koron olyan, mintha ma azt kérnéd számon az embereken, hogy miért nem tudják magukat teleportálni. Írtam is már régebben, pont olyan vagy, mint akik zsidó összeesküvést látnak mindenben: ha nincs rá adat, akkor biztos cenzúrázzák, ha van rá adat, akkor meg tuti, hogy így van.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2009.06.11. 19:16:46

@mind2:

Pontosan ezt teszem, bár lassan már vacsit is kéne csinálnom.:)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2009.06.11. 19:18:05

@Liberté__73:

Bőcsészkaron nem tanítanak olyat, hogy mozifilmekkel és regényekkel kell érvelni történelmi adatok ellen.:)

Liberté__73 2009.06.11. 19:18:25

@Mj:

oké, cenzúra szó törölve

újrafogalmazom:

kik írták a szövegeket, amikből következtetsz most bármire?
ugyehogy a papok, szerzetesek.
na ők tuti nem voltak függetlenek az egyháztól csak annyira mint a magyarviszla a fidesztől

picur3ka 2009.06.11. 19:21:46

@Liberté__73:

Csakhogy Sedunak igaza legyen, semmi masert.

Legalabb annyira lehet kommunistazni, vagy meginkabb, mint a holocaustot emlegetni. Stimt?

Es errol jut eszembe egy masik okos akciod Benes kapcsan valahol, kutya se tudja, hol van, szoval emesztgessed, Sztalin maga kellett, hogy beavatkozzon a merhetetlen magyar gyilkolaszasba Cheszlovakiaban. Megvan, jo. Akkor, kommunistazhat mindenki, mer meg nem sok aldozatnak allitottak emleket vagy adtak kegyeletet vagy kertek bocsanatot toluk, ennyi, ugraljal szazzal, ne lepodj meg, ha nincs szimpatia ezeren.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2009.06.11. 19:22:42

@Liberté__73:

Tudod miben hamisítottak a scriptorok? (Főleg a bencések egyébként, ők voltak a legügyesebbek.) Megmondom, mert egy kezdő középkoros hallgató is tudja, sőt, akár fel is tudja ismerni az oklevelen: a birtokösszeírásokban. Mentalitást viszont nem lehet hamisítani, ahogy a kézírás lendületét sem. (Hehe, ebből csináltam végig egy félévet paleográfia órán, ahol még azt is meg lehetett mondani, hogy melyik kéz melyik okleveleket írta.:))

Liberté__73 2009.06.11. 19:25:39

@Mj:
nem azt mondtam, hoyg hamisítottak, egyszerűen csak az ő szűrőjükön ment át az információ

ez pont olyan, mint ha van egy MTI hír (esemény) arról mást ír zero és mást ír Munk Vera

namost nekünk csak az akkori Munk Verák maradtak meg, mert az akkori zerok nem tudtak írni (mondjuk a mostani se nagyon :) )

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2009.06.11. 19:27:39

@Liberté__73:

Milyen információ is konkrétan, hm? (Én tudom, hogy tételesen mit foglaltattak írásba, milyen tanúk voltak, stb., csak kíváncsi vagyok arra, hogy te mit tudsz.;-))

Liberté__73 2009.06.11. 19:28:12


@fmj:

minek rugózni egy bontásra ítélt szobron?

mind2 (törölt) 2009.06.11. 19:29:26

Szerintem már akkor is létezett az öncenzúra, ami oly jellemző volt Kádár népére ( sajnos ) de az újságírókra végképp. Szóval a szerzetes tollszárat rágott, és arra gondolt, most kéne meghatároznia a több száz évvel későbbi közbeszédet. Ezért nekidurálta magát és nekiállt történelmet hamisítani.
Valahogy így lehetett. Aztán ha a rendfőnöknek nem tetszett amit alkotott, max. visszaborotváltatta a fejét. És ott iziben összetépték. :)))) Nem a szerzetest, ... hanem az írást :)

f.m.j. 2009.06.11. 19:30:00

@Liberté__73:

látom, látod a lényeget..., itt a művésznő, és az általa újraértelmezett alkotás volt a lényeg... :P:P:P

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2009.06.11. 19:30:44

@fmj:

Érdekes - a szobrot betakarót vajon igazoltatták? -, de az index is erősen küzd a helyesírással, pl. ebből nem derül ki, hogy Lane-nek vagy Langnak hívják-e Liane-t vagy Lianát.:)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2009.06.11. 19:33:13

@mind2:

Heribert Illigről és a hamisított 300 évről már ne is beszéljünk.:) Múltkor leadtak egy harmadosztályú keresztes, templomos lovagos, régész kalandornős, titkosügynökös filmet, na ott derült ki a végén, hogy Jézus valódi evangéliumát csak azért írták meg és menekítették ki a templomosok, hogy azt higgyék a többiek, hogy van olyan, közben meg nincs is.:) Na erre varrj gombot.:)

f.m.j. 2009.06.11. 19:34:13

@Mj:

Már miért kellett volna igazolni, csak egy bontásra ítélt szobor... nagyon helyesen tette, amit tett...;P

f.m.j. 2009.06.11. 19:34:50

igazoltatni..., boccs

Liberté__73 2009.06.11. 19:35:17

@fmj:
jaaa aszittem a rugózás...

Hannibal22 2009.06.11. 19:35:53

Tetszik ez a párbeszéd:) Liberté! Mj azért kicsit keményebb dió,nem? Ide nem elég a "fölöttetek állok" mentalitás,provokálás...stb:)

Liberté__73 2009.06.11. 19:38:08

@hannibal22(A másságért a diszkrimináció ellen):

"Mj azért kicsit keményebb dió,nem?"

most viccelsz ugye?


Mj már nem gondolja, hogy fölöttünk áll a töriszakjával, legalábbis remélem.
Az érvei továbbra sem meggyőzők, de sokat finomodott.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2009.06.11. 19:38:12

@fmj:

Nem is értem, hogy miért kordonozták el tavaly nyáron az egész tér környékét az Alkotás utcáig, ha már akkor is csak egy bontásra ítélt szobor volt.:)

Liberté__73 2009.06.11. 19:40:16

@Mj:
tán még nem volt jogerős :D

vagy hogy nehogy a tömeg elbontsa?

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2009.06.11. 19:42:22

@Liberté__73:

Mikor gondoltam, hogy bárki fölött is állok azért, mert az egyik szakom töri? Maximum én jobban ismerem a középkort, mint te, és papírom is lesz róla, ennyi. Éppen ezért elnézem neked, hogy ekkora dogmatikus baromságokat írsz, hiszen neked nem kell olyan elmélyülten vizsgálnod ezt a kort, mint az, aki 4 éven keresztül ezzel foglalkozik az egyetemen.

mind2 (törölt) 2009.06.11. 19:42:34

@Mj: ja az eltűnt 300 év sztorija ? Nagyon nyomta a bulvár annak idején, de már csak nyomokban emlékszem az egészre :)
Nagyon szeretem az ilyen összeesküvés - elméletes, beszakad a barlang, ráesünk a Holt-tengeri tekercsekre és egyébként is Jézus Krisztus kék szemű szőke volt... és találkozott Buddhával Názárethben - amerikai fantasy filmeket... jah, tényleg tök jók :)))

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2009.06.11. 19:43:02

@Liberté__73:

Ja, nyilván azért mentek turult védeni, hogy elbontsák, aha.:)

picur3ka 2009.06.11. 19:43:52

@fmj:

Hat, rakhatna vaginat a Nelson Colomn-ba is ilyen erovel, erdekes lenne. Sokkal kevesebb kovetkezmeny mindketto valoszinuleg, mint sok mas.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2009.06.11. 19:44:36

@mind2:

Ehhe, ennyi pénzből, amennyit ezekre a fantasy-kra fordítanak, ezerszer több ásatást és forráskutatást lehetne finanszírozni.:) Bár ez inkább szomorú.:(

picur3ka 2009.06.11. 19:46:11

@hannibal22(A másságért a diszkrimináció ellen):

Ne kepzeld el, ezt mar en irtam, sokkal jobban az elejen, csak plagizal.

mind2 (törölt) 2009.06.11. 19:46:35

@Mj: Bár ez inkább Hollywood ;)

Liberté__73 2009.06.11. 19:47:54

@Mj:

"Ja, nyilván azért mentek turult védeni, hogy elbontsák"

á ezeknél a tömegeknél sose lehet tudni, elindulnak turult védeni és mire odaérnek úgy felbasszák az agyukat, hogy elbontják mérgükben
tömegpszichózis, mint a názáreti vs barabbás death match-ben

belzebubó 2009.06.11. 20:03:00

@fmj: Az Igazak Falát miért nem látogatta meg egy latex darabbal?

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2009.06.11. 21:23:49

@mind2:

Az elhulló statiszták meg mi vagyunk.:-/

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2009.06.11. 21:26:46

@Liberté__73:

Én is kimentem, és kb. tucatnyi idiótát kivéve mindenki nyugodt volt, még az a mögöttem lévő 120 kilós kigyúrt pasas is, aki a francia légióban szolgált, és teli volt sebhellyel.:)
Amúgy a tömegpszichózissal tényleg vigyázni kell, láttam én ezt már 2006. szeptember 18-án este is, amikor Toroczkai Lacika után csak úgy megindultak az emberek.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2009.06.11. 21:27:39

@belzebubó:

Nyilván ott nincsenek kiaknázható szobrok. Nem hiszem, hogy túlzottan érdekelné a mondanivaló, hiszen a komcsi szobrokkal is poénkodott.

misikeh[jogsértő módon félelmet keltve fotózott] ( · http://video.google.com/videoplay?docid=-8266131592631747056&hl=en 2009.06.12. 06:58:31

Zikkálj nácziak.
Erre jövök haza az elcsatolt Felvidékről???
Nem baj elvtársak, tapossátok csak a nemzet lelkét, tapossátok csak. Lesz itt még csúnya világ rátok.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2009.06.13. 01:04:24

@misikeh:

Merre voltál pontosan, fajtárs?:)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2009.06.14. 00:52:02

@misikeh:

Ott nagyon régen voltam már, még Thököly sírjára sem emlékszem, csak arra, hogy németül sajtpiacot jelent a város neve.:(

süti beállítások módosítása