Skip to content


       Szűrés lista

Mennyit lopnak el a beruházásokból?

Az Örök Kérdés: Mennyi lehet egy beruházás "valódi" költsége, és mennyi az extraprofit, korrupció és lopás mocskos-sikamlós egyvelege?

Aki izgulós típus, annak előre lelövöm a poént: az utóbbi a ***** sok!

Hogy lehet az, hogy nálunk négyszeres áron építenek hidat, mint Németországban, szintén négyszeres áron építenek metrót, mint Spanyolországban, sokszoros áron autópályát, mint Horvátországban? Vagy következmény nélkül felhúznak egy felesleges völgyhidat?

Hogy lehet az, hogy ha egy önkormányzat áron alul adja az ingatlanjait, ezzel megkárosítva a közvagyont, akkor ügyészségi nyomozás indul, a polgármester meg azóta is előzetesben ül, akkor a másik esetben, ha sokszoros áron valósul meg egy beruházás, akkor legfeljebb egy erőtlen, és semmilyen következményt magában nem hordozó ÁSZ jelentés születik? Miközben ugyanúgy károsodik a "közvagyon", ami jelen esetben a költségvetése?

Persze, a jelenlegi status quo mindenkinek jó, hiszen a világ legcinikusabb dolga belehazudni a választások után, hogy a választási kampány pontosan 386 millió forintba került. És az ÁSZ úgyis mindig mindent rendben is talál ... (A TNS Media Intelligence nevű ügynökség szerint a 2006-os parlamenti választási kampányban összesen 5,5 milliárd forintot költött hirdetésekre az MSZP, a Fidesz, az SZDSZ és az MDF.)

A pénzszerzésre pedig remek lehetőség a nagy beruházások, de mivel nem mindegy mekkora a beruházás értéke (százalékot számolni a legostobább pártsenkiházi is tud), így igazából a nagy beruházásokon lehet milliárdokat szakítani.


"Megdöbbentem, hogy mindenki triviálisnak tartja: 10-20 százalék az átlagos komisszió" - fogalmazott egy pénzügyi tanácsadással foglalkozó jogász, aki állami megbízásokat végző nagyobb cégeknek szokott bedolgozni. Egy ingatlanfejlesztéseken dolgozó forrásunk pedig megjegyezte, az elmúlt öt évben nem volt egyetlen olyan projektje sem, ahol ne kellett volna megkenni valakit."

(A Transparency International és a Freedom House segítségével a Figyelő és az Origo járta körül a cégvezetők és politikusok korrupt világát. Ebből lesz néhány részlet.)

10-20%? Jó is lenne, ha csak ennyi lenne az ÖSSZ korrupció! De mint kderült, 10-20%-ot vesz le mindenki, külön-külön a láncolatban, amely polipszerűen épült ki.


"A visszaélések tehát már rég nem arról szólnak, hogy egy cégvezető zsebből lefizet egy polgármestert vagy egy képviselőt, a két végpont között ugyanis egy láncolat jött lére közvetítőkkel, pénzelosztó cégekkel és magukat lobbistáknak nevező ügyeskedőkkel. Ez persze azzal jár, hogy mindenki lecsippent magának valamennyit a pénzből, és így a szereplők számának növekedésével a korrupciós összeg is egyre jobban dagad. "Nagy a szemvesztés a mezőtől a hombárig" - fogalmazta meg ezt szemléletesen egy milliárdos forgalmú cég vezetője."


A Transparency International szerint a korrupció kb. 25%-kal drágítja meg a magyarországi közbeszerzéseket. 2007-ben az állam 1750 milliárd forintot költött el így, vagyis ebből kb. 437 milliárd forintot loptak el. Csak megjegyzem, az ingatlanadótól 30-50 milliárd bevételt vár a kormány.

A közbeszerzést azért találták ki, hogy segítse a versenyt, és lefelé szorítsa az árakat. Nos, ez nem sikerült. A közbeszerzést addig ugyanis ki sem írják, amíg nincs politikai döntés, hogy ki lesz a győztes. "Ha egy munkáról akkor értesülsz először, amikor megláttad a kiírást, akkor esélyed sincs arra, hogy megnyerd" - találó ...

De addig is rögös az út! Ha megszületik az ötlet egy közbeszerzés kiírásáról, akkor a cégek fizetnek egy 10%-os beugrót, amit "előminősítésnek" hívnak. A politikus akár több cégnek is megígéri, hogy támogatja majd a pályázatukat, mert neki tökmindegy, hogy ki végzi el a munkát, csak a pénz legyen meg.

Az "előminősítés" után jön az "érdemi sales munka" mikor a pályázatot kiíró embereket és hivatalnokokat kezdik el "győzködni", hogy az ő ajánlatukat válasszák. Itt három dolog számít: minél jobb kapcsolatok, elegendő kenőpénz és a pályázat, mert sajnos vannak még olyan hivatalnokok, akik nem megvesztegethetőek.

A klasszikus módszer, az "aktatáskában átcsúsztatom az asztal alatt a kenőpénzt" módszer már a múlté.


"A legelterjedtebb megoldás az, hogy a nyertes cég szerződést köt az ügyben eljáró, politikus által kijelölt vállalkozással, amely valódi tevékenységet nem, vagy csak alig végez, és csupán annyit tesz, hogy felveszi a pénzt. Az ilyen vállalkozások köre meglehetősen nagy, vannak köztük országosan ismert nagy cégek és ismeretlen kis kft-k egyaránt. Jellemzően olyan tevékenységet - például tanácsadást, marketingmunkát vagy tanulmányírást végeznek -, amelynek vagy nincs kézzelfogható eredménye vagy az értékét nehéz megbecsülni, és így lehet vele trükközni."


És  hogy mi lesz az ellopott pénz sorsa? Szépen megjáratják pár off-shore cégen keresztül, és ennyi. Minden a lehető legnagyobb rendben...

Transparency International elnökeHuguette Labelle szerint óriási szerepe van a médiának a korrupció elleni harcban. A médiának folyamatos nyomás alatt kell tartania a pártokat.Kitartóan kell kérdezni. Akár havonta, de mindenképpen rendszeresen. A beérkezett válaszokat pedig újra és újra nyilvánosságra kell hozni.” A Figyelőnek adott interjújában pedig kifejtette, hogy ha az afrikai Malinak (!) sikerült megfékeznie a korrupciót, akkor Magyarország számára is van kiút.

A Strabag és Swietelsky hirdetések a HírTV-n és a Magyar Nemzetben nem pont ez irányba viszik a magyar médiát. Szégyen az egész!

Ja, és már Malinak is sikerült ... hát ez óriási.

Akkor nézzünk egy konkrét példát.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő ZRt. felújítja illetve megépíti az új 86-os főutat.

Az út Szombathelytől Csornáig teljesen új nyomvonalon halad majd, a 2x2 sávos gyorsforgalmi út csak abban fog különbözni az autópályától, hogy a leállósáv nem kap aszfaltburkolatot, a szembejövő sávokat kettős korlát választja majd el.

A terv szerint 6 szakaszban építik meg a főutat, ennek egy része a Szombathely és Vát között, 9,2 km-es szakasz. 2008 nyarán így állt a projekt:


"II. 86. sz. főút 2x2 sávos új út Szombathely – Vát között, 9,2 km

tervezett kezdés: 2009. I. negyedév 

tervezett befejezés: 2011. III. negyedév (régészeti feltárás függvényében előbbi befejezés is várható)

A projekthez szükséges területek 95%-a megszerzésre került, a régészeti tevékenység folyamatban van. Az uniós forrásra vonatkozó pályázatát a NIF Zrt. 2008 július 15.-én benyújtotta. A kiviteli terv készül."


No, a  NIF kiírta a közbeszerzést még 2008-ban erre a 9 km 2x2 sávos új útra. Amit idén tavasszal visszavont, mivel:


"A Szombathely - Vát szakasz közbeszerzési eljárás ajánlatadási szakaszában a NIF Zrt. szakértői, valamint a Mérnök és a tervező között szakmai ellentmondások merültek fel a beruházás megvalósítását illetően. A kiviteli terv mennyiség-kimutatásában felmerült számítási hibák véleményünk szerint veszélyeztetik az értékarányos, korrekt ajánlatadás lehetőségét."

Erre a visszavont pályázatra a beérkezett ajánlatok 11,5 milliárd forintról szóltak, ennyiért vállalták volna a 10 km hosszú, 2x2 sávos út kiépítését. De az új közbeszerzési eljárásra hét vállalkozás jelentkezett, és a legolcsóbb ajánlat 4 milliárdról szólt. 

Ipkovich Györgyöt, Szombathely polgármester és a 86-os út miniszteri biztosa ezt megerősítette, és hozzátette, hogy a Szeleste elkerülőnél is hasonló történt, ott eredetileg 4 milliárd volt a legolcsóbb ajánlat, ezt sikerült 2,5 milliárdra leszorítani. Szerinte "mindez a gazdasági válságnak tudható be, hiszen a cégeknek létfontosságú, hogy megrendeléshez jussanak. Változott a gazdasági környezet, és a szemlélet is, és a vállalkozások közti verseny is kialakult. A cégek valószínűleg lejjebb vették igényeiket, jobban megválogatják alvállalkozóikat, és minden téren takarékoskodni próbálnak." 

Vagyis 11,5 milliárd helyett 4 milliárd. Ha meg lehet 4 milliárd építeni 2x2 sávot 9,2 km hosszan, tisztes profittal együtt, akkor hogy adhattak be 11,5 milliárdos pályázatot? Ha nem történnek ezek a "számítási hibák", akkor megépítették volna háromszoros áron?
És ez csak egy útépítés, egy közbeszerzés. A nagyon sok közül ...


A NIF is reagált, mivel kissé kínos, hogy a Nyugat.hu lebuktatta az egész bandát:


"... a 11 milliárdos összeg hasonlít az EU támogatási szerződésben szereplő keretösszeghez, mely a teljes előirányzott projektköltséget tartalmazza, azaz tervezések, engedélyezések, területvásárlások, régészeti feltárás, lőszermentesítés, építés, stb., tehát nem összehasonlítható egy feltételezett építési költséggel.

A közbeszerzési felhívás 2009. január 21-én jelent meg először, azonban az ajánlatadás előtt olyan tervezői mennyiség számítási hibákra derült fény, amelyek javítása nélkül a közbeszerzési eljárást felelősen nem lehetett tovább folytatni, ezért az eljárást társaságunk az ajánlatok beadása előtt visszavonta. Az ajánlatok beadása tehát nem történt meg, így azokban szereplő összegek sem válhattak ismertté.

Az ismételt megjelentetés 2009. március 28-án megtörtént, a pályázatok beadási határideje 2009. május 18-a volt. (...) A közbeszerzési eljárás tehát értékelési szakaszban van, nyertes nincs. Mivel a közbeszerzés lezárása nem történt meg, az abban szereplő adatok nem publikusak."


Ejnye ... a 86-os főút miniszteri biztosa volt olyan "hülye", hogy megerősítette a számokat, amik ugye roppant bizalmasak?

Ha ezt a példát vesszük alapul, akkor egy beruházás valódi ára a teljes ár 1/3-a, az extraprofit meg a korrupció a 2/3-a.  

Ez alapján komolyan azt hiszik, hogy le tudják nyomni a torkunkon, hogy egy metró 520 milliárdba kerül? Hogy egy híd 62 milliárdba? És így tovább ...  Nos, úgy néz ki, hogy igen. Le tudják ...

És igen, valószínűleg minden országban ez van. Kettő különbséggel: nem ez az arány, és nem ott 71 500 forint a minimálbér. Vagyis, ha nem ennyit lopnának, és nem ilyen alacsony lenne a fizetésünk, sokkal kevésbé érdekelne a dolog.

De így?

Ügyészségi feljelentést minden közbeszerzésre!

ui: 
Na, vajon ki az esélyes a Margit híd felújítására "ki-tudja-hány-milliárd" forintért?
Csak nem a Strabag?
Van bőr a pofájukon kérem szépen, van bőr ...

Címkék: politika pofátlan

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr851179033

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Seduxen (már NEM dr.) 2009.06.12. 13:09:21

@mind2: a korábbi postok alapján mondom: jancsi kb MINDENHEZ ért (legalább is azt mondja).

de a kenyérsütés hogy is jön ide? belesütjük a dögöt? vagy kenyérre kenjük a dugi lekvárjaidat???

Seduxen (már NEM dr.) 2009.06.12. 13:10:53

@Jancsibohóc /Cee'd KIA Fa Somat/: nem jó, mert nem tudom, hogy ő a befogadó -e, vagy a "betolakodó" ?

reKorrekt 2009.06.12. 13:11:11

Mármint @Liberté__73: Miii? Én ma egész jól bírlak :)

mind2 (törölt) 2009.06.12. 13:11:19

@Seduxen: bazz, 2 napja engem nyugtattál, hogy ne figyeljek erre a .....

Jancsibohóc /Bohócügyi Államtitkár/ · http://www.vanditdigital.com/ 2009.06.12. 13:12:24

@Seduxen: nana, a közgazdasági kérdésekbe nem szoktam beleugatni, plusz a wikipedia-ból sem másolom ide a történelemmel kapcsolatos dolgokat, hogy "raj" legyek :)

mind2 (törölt) 2009.06.12. 13:13:24

@Seduxen: hát dolgozott pékségben, tegnap mondta... azért jobban is figyelhetnél azokra akikkel egy életközösségben leszel kénytelen együtt élni :)))))

Jancsibohóc /Bohócügyi Államtitkár/ · http://www.vanditdigital.com/ 2009.06.12. 13:13:46

@Seduxen: sejthető, hogy az outputja bőségesen be van járva, ez főképpen abból vonható le, hogy amikor felhozod a melegeket, feltűnően ideges lesz, és sokkal de sokkal durvábban személyeskedik.

Seduxen (már NEM dr.) 2009.06.12. 13:13:48

@mind2: csak azért, mert a jó édes kedves családtagjait kezdje el faszozni, már ha hagyják...

én eddig csak cinikusan, de kulturáltan írkáltam neki...

de igazad van, nem ér ennyit. a rajta kívüli 62418 is csak elkopik már végre...

Liberté__73 2009.06.12. 13:13:53

@Seduxen:

"nagy liberalista: ugasd már el, hogy akkor kinek járna szavazati jog? akinek te, meg a kis elvbarátaid adnak? "

első körben annak, aki tudja értelmezni a szavazás kérdését.

De én benne lennék egy cenzusosban is, aki bármilyen úton-módon (SZJA, EVA, számákkal:ÁFA, forrásadó, adomány, stb) a tavalyi évben X Ft-nál többet tett be mint amennyit kivett (pl családi pótlékra vagy egyébre) az szavaz idén. Aki nem, az nem.

Seduxen (már NEM dr.) 2009.06.12. 13:15:49

@mind2: @Jancsibohóc /Cee'd KIA Fa Somat/: bocs, de a pékségi kartell-botrányos post kimaradt tegnap, mea culpa :)))

Jancsi: na látod, ezért vagy ugyanolyan niemand mi itt (1 kivételével), mert csak ugatod a közgazdaság tudományát... lehetne pl off-shore céged.

Jancsibohóc /Bohócügyi Államtitkár/ · http://www.vanditdigital.com/ 2009.06.12. 13:16:43

Seduxen ezt értsd úgy, hogy aki többet adományozott mint liberó (mert neki van miből mint tudjuk) az mehet szavazni.

Sírok már a röhögéstől :DA:DAD:ASD:ASD:

Seduxen (már NEM dr.) 2009.06.12. 13:17:57

@Liberté__73: na akkor meséld már el nekem tudatlannak, hogy Te miért szavaztál arra, akire?
NEM ÉRDEKEL, HOGY KONKRÉTAN KIRE, csak mi volt az a program-pont, ami szerinted ep-képviselővé predesztinálta?

mind2 (törölt) 2009.06.12. 13:18:01

@Jancsibohóc /Cee'd KIA Fa Somat/: akkor a cigók meg a nyugdíjasok nem mehetnek ? Pfuj, ezt a szar kirekesztő dumát.... hétköznapi faszizmus :)))

DArchAngel 2009.06.12. 13:20:10

Ne hagyjátok abba, srácok, a kabarét! Iszonytosan jól szórakozom :D

Jancsibohóc /Bohócügyi Államtitkár/ · http://www.vanditdigital.com/ 2009.06.12. 13:21:23

@DArchAngel: hát még én :D Lassan sört is bontok így fél 2 magasságában, pedig rám ez nem jellemző ;)

Lenny [Cabdriver] (törölt) 2009.06.12. 13:21:35

@kyncza: Pajesszal a kormányhoz, vagy pajszerral az üléshez? (ala Mr Garrison)

mind2 (törölt) 2009.06.12. 13:21:37

Najóvan. Nekem már 62.419 okom van arra, hogy elkezdjem a hétvégét... Holnap egyébként is jön hozzánk Gordon, az agyamra megy, hogy sose látom éppen mit bámul, annyit össze-vissza pislog...de van valami kisfiús bája, ahogy mondani tudja, hogy adócsökkentés, meg ilyenek, hát meg tudnám zabálni :)

Liberté__73 2009.06.12. 13:21:55

@Seduxen:
sajnos nem értem vissza 7ig a szavazókörbe, így lemaradtam a szavazásról ...

Jancsibohóc /Bohócügyi Államtitkár/ · http://www.vanditdigital.com/ 2009.06.12. 13:23:39

@Liberté__73: késett az a kurva bahrein-i gép mi? A kurva anyájukat aztat!

mind2 (törölt) 2009.06.12. 13:24:18

Én se szavaztam, Benjaminnal egész nap csomagoltunk :(
Nem tudom mi a baja, de minden nap csomagol... már tucatnyi bőrönd áll a nagyszalonban... :(

Liberté__73 2009.06.12. 13:24:51

@mind2:

"akkor a cigók meg a nyugdíjasok nem mehetnek ? Pfuj, ezt a szar kirekesztő dumát.... hétköznapi faszizmus :))) "

nem tudol olvasni-e?
nem "A" cigók, hanem azok akik nettó kevesebbet tettek be mint X.
cigók, magyarok, svábok, melegek, turbók, gárdisták, nyugdíjasok, stb
érted a különbséget?

Seduxen (már NEM dr.) 2009.06.12. 13:25:33

@Liberté__73: akkor mindezt feltételes módban kérdezem: miért szavazTÁL volna arra, akire? mert a "nem értem vissza 7ig a szavazókörbe, így lemaradtam a szavazásról " indoklásból én azt szűrtem le, hogy tervben volt. Na hajrá!

Liberté__73 2009.06.12. 13:27:17

@Seduxen:
bocs, de ez az én magánügyem

Seduxen (már NEM dr.) 2009.06.12. 13:27:56

@Jancsibohóc /Cee'd KIA Fa Somat/: a beled úristenit, kora délután már vedeled a sert??? pfúúúj....

én holnap hajalra tervezem, már ha:
1: sikerült ébren maradni/felkelni
2: behúzza a meccset a Penguins :)))

Go Pens GOOO!!

mind2 (törölt) 2009.06.12. 13:29:27

Na, mentem, jó volt veletek, mindenkinek jó levegőt, napsütést .... :))))

Seduxen (már NEM dr.) 2009.06.12. 13:29:36

@Liberté__73: mindjárt gondoltam, ennyit erről...

Jancsibohóc /Bohócügyi Államtitkár/ · http://www.vanditdigital.com/ 2009.06.12. 13:30:00

@Seduxen: nos, ma iszok mert jól szórakozom, de:

-holnap a luxus C1-el haza kell mennem
-elhagyva labanciát depressziós leszek
-holnap éjjel dolgozom

Ja és behúzza a Ditrojit vörösszárnyak, tehát go Detroit!

kyncza 2009.06.12. 13:31:24

@Jancsibohóc /Cee'd KIA Fa Somat/: Dehogy, ajtónyitáskor huzat volt az épületben, nem tudott bemenni az ajtón... :D

Seduxen (már NEM dr.) 2009.06.12. 13:32:03

@Jancsibohóc /Cee'd KIA Fa Somat/: ahogy józsibácsi válaszolta a szókincsének beszűkülését firtató kérdésre: FASZT!!

4-3-ra nyerünk... Malki 1+2, Crosby 1+1, Talbot 1+0, Gonchar 0+1... És mindehhez Fleury bemutat alsóhangon 30 védést :))))

Jancsibohóc /Bohócügyi Államtitkár/ · http://www.vanditdigital.com/ 2009.06.12. 13:32:15

@mind2: kérj ide is egy kis napsütést, mert per pillanat szélvihar van :)

reKorrekt 2009.06.12. 13:34:22

@Seduxen: Red Wings lesz az, csak hazavitték a döntőt ;)

Seduxen (már NEM dr.) 2009.06.12. 13:35:00

@Jancsibohóc /Cee'd KIA Fa Somat/: labanciában is szélvihar van? nebaasssz... biztos valami földöntúli erő elhatározta, hogy kifújja ojrópából a náczifaschizmus mételyét. összterejkkel kezdi, de már ide is ideért :))

Seduxen (már NEM dr.) 2009.06.12. 13:36:54

@Turul szobor < Igazak fala? [Korrekt]: NEEEEM!!!

Vissza kell vágni a múlt éviért! Go Pens! :)))

(bazz, amúgy a lelkem mélyén én is tudom, hogy a Detroit behúzza, de reménykedni szabad. Nekem a Pens lassan 20 éve a "második" szerelem: Lemieux_Jagr_Kasparaitis korszak óta :))) )

Jancsibohóc /Bohócügyi Államtitkár/ · http://www.vanditdigital.com/ 2009.06.12. 13:36:57

@Seduxen: de amikor vége lesz liberálisok szele (szürkés füstje) járja át egész Európát. El is határolódtam gyorsan magamtól. Híjnye

reKorrekt 2009.06.12. 13:42:46

@Seduxen: fogadj a vörösökre 5000-rel, oszt akkor mindenképp jól jársz, bármi lesz :)

f.m.j. 2009.06.12. 13:44:43

@mind2: :D

ezekkel a kis írásokkal beállhatsz Seduxen mellé, nagyon jókat vigyorogtam rajtuk... :)

@Seduxen:

most már én is kérlek, hogy ne hagyjátok abba a szivatását ennek a 3 diplomás, szupertestű felvilágosultnak, mert nagyon mulatságos... archívumba vele, utókornak megőrizni...:):)

Libériás inas! Nem szégyen az, ha valaki bevallja, hogy szüksége van a tanulásra, és én örülök annak, hogy ezt tehetem...

Épp akartam némi utalást tenni a 36 évedre, de nélkülem is kiveséztétek: valahogy többet várnék egy ilyen élemedett kort megért embertől...

Seduxen (már NEM dr.) 2009.06.12. 13:46:40

@fmj: most turult bontat, nem ér rá a niemandokra...

különben is póóógárjenő írt egy olyan kommentet, amire én olyan 50-60 kontra-rekontra-szubkontra szellemiségű komment-párbajt jósolok :)))

synthesizer 2009.06.12. 13:49:56

@Geza: Látom megcsináltad Privoxyra is, grat!

Seduxen (már NEM dr.) 2009.06.12. 13:50:24

@Turul szobor < Igazak fala? [Korrekt]: hmmmm. +4000 píííz, vagy -5000 ÉS Pens győzelem... Meggondolandó :)))

Pollo 2009.06.12. 14:08:52

@Seduxen:
No nem egeszen, csak Hollandia kicsit messzebb van. Itt mar megvolt szerda ejjel a szelvihar. Mindenesetre nem lattam sehol, hogy a holland pacakok keblukre oleltek volna a "gettoban" lako arab bevandorlokat:)

digger 2009.06.12. 14:10:27

@zero: persze, számoljuk újra..
"A Transparency International szerint a korrupció kb. 25%-kal drágítja meg a magyarországi közbeszerzéseket. 2007-ben az állam 1750 milliárd forintot költött el így, vagyis ebből kb. 437 milliárd forintot loptak el."

én ezt úgy értelmezem, hogy az állam közbeszerzésre elköltött 1750 mrd forintot, amiben MÁR BENNE VAN a korrupció miatti drágító hatás, ami 25%. Szóval, ha x az az összeg, ami korrupció nélkül lenne az ár, akkor x + 0,25x = 1750. ebből x= 1400, azaz az állam 1750 mrd huf-ot fizet ki közbeszerzés végett, ebből 1400 mrd a tényleges teljesítés, 350 mrd meg a korrupció miatt.

Seduxen (már NEM dr.) 2009.06.12. 14:12:30

@Pollo: sőt, akkor val'szeg NEM is Hollandiában kezdődött (a fapapucsosok csak a 2. állomás volt)... A kiindulópont minden bizonnyal a szigetországban lehetett :)))

Higany 2009.06.12. 14:13:15

Az épitőipari körbetartozások elleni harc jegyében kitalálták, hogy a legolcsóbb ajánlatot adót ki kell zárni. WTF?

Pollo 2009.06.12. 14:16:26

@Seduxen: Lehet, arra meg nem jartam.

Seduxen (már NEM dr.) 2009.06.12. 14:21:11

@Pollo: nem vállaltam nagy rizikót: a sztereotípia szerint a ködös Albionban 10-ből 12X szar az idő :)))

picur3ka 2009.06.12. 15:31:50

@mind2:

Nagy formaba vagy te, hallod. Jot rohogtem, csak igy tovabb.

picur3ka 2009.06.12. 15:50:35

Hat gyerekik, ez a legjobb topic. Motoros, szamuraj edzeses, 36!!! eves, lekeste az egesz napos szavazast. Majd bepisalok a rohogestol.

Liberté__73 2009.06.12. 16:05:39

@picur3ka (Beindultunk: 10%:

tudod, inkontinens barátom, nekem nem arról szólt a hétvége, hogy már szombat reggeltől remegve azt vártam, hogy mikor húzhatom be a büntető X-et majd vasárnap

ehelyett szépen elkirándultunk erre-arra az országban szombaton és vasárnap, de hazafelé némi előre nem tervezett esemény miatt csak 8 után érkeztünk a szavazókörzetbe.
Egyébként meg pont leszarom melyik '22 genya megy ki a tutiba'.


Majd jövő májusban jobban időzítek.

K.Jani 2009.06.12. 16:11:24

UNDORÍTÓ!!!!!!!!!!! teljesen szét"kurják" ezt az országot!!! eszméletlen. sűlyedünk mint a titanik!!!!!!!!!!!!!!! és a BIRKA nép meg csak tűr. és csak tűr. és csak tűr.

K.Jani 2009.06.12. 16:15:30

én nem tudom mi kéne ennek az országnak, hogy észbe kapjon, de már ép itt lenne az ideje!!. a titanikon is sokan csak akkor kaptak észbe amikor már a lábukat nyaldosta a sós víz.
egyébként ami itt megy az árulás a haza ellen. ilyenkor mindig hegedűs hadnagy jut eszembe az egri csillagokból.

Lenny [Cabdriver] (törölt) 2009.06.12. 17:21:10

@K.Jani:
"Tessék nekem megmondani, én vagyok a hülye, vagy a világ hülye?
Ha én fölülnék egyszer a nyeregbe, én is leszarnám a poroslábúakat?
Le én, de még hogy leszarnám! Magasról, bizony ám!
Csakhogy én fasz vagyok, csókolom.
Nekem magas a ló, föl se érem!
Vagy ha fölérném, nem lenne rajta nyereg, az tuti khö-hö-hö.
Bölcs vagyok, mi? Írjátok be nevemet a Bibliába!
Írjátok be bölcs Salamon helyébe, halljátok?
Pepét a Bib-puffpuff-lihábha...!"
Hernádi Gyula-Jancsó Miklós

picur3ka 2009.06.12. 18:07:31

@Liberté__73:

Na, nem mintha meglepodnek, hogy te a magasrol szarsz valamire, ami fontos lehet ebben az orszagban, de minek mozgatod a szadat akkor rola, ha szarsz bele.

Pont olyan vagy, mint a szadesz, nyomatod a szep elveket, mikozben szarsz bele.

derelyegrádi szellem 2009.06.12. 18:43:27

@picur3ka (Beindultunk: 10%:

Tévedsz. Az szdsz egyáltalán mem szarik bele. Ő rád kívánja erőltetni a saját világfelfogását (elveket nem írnék, azok nincseke), amit ők gondolnak tesznek az az egyedül üdvözítő, ha te ezt nem látod, vagy másként gondolod, akkor náci vagy, és mint ilyen nem számítsz, kirekesztendő vagy. Feléd (ertékeid, hagyományaid, stb) semmilyen tolerancia nincs. Először kikiáltanak téged kirekesztőnek, aztán erre hivatkozással mindjárt ki is rekesztenek. (ahogy azt Vágó Pista el is mondta a Heti Válazsban)

Én ezért utálom őket, és ezért tartom elfogadhatónak pl a TASZ-t, bár nem mindenben azonos véleményünk (miért kéne mindenben mindenkinek egyetérteni?). Ők nem fügefalevélnek használjáka liberalizmust (annak érdekében, hogy a saját világlátásukat mindenáron kötelező jelleggel rád erőltessék), hanem valóban azok. Vagy legalábbis egyelőre annak tűnnek. Ami jó dolog. A diverzitást társadalom szemléletben is fenn kell tartani.

A szadesz módszere egyszerre emlékeztet a nácik, a kommunisták, és tálibok ezirámyú felfogására.

Nézzük sorban:

nácik: ha nem értsz egyet velük, akkor csak és kizárólag zsidóbérenc lehetsz, és mint ilyen nem számítasz, se te, sem a véleményed, eltaposható vagy.

komcsik: kineveznek a "nép ellenségének", és mint ilyen megsemisíthető vagy. Hogy ki a "nép", meg a véleményeddel hogy lehetnél valaminek az ellesége, azt nem árulják el, ha mégis akkor azt mondják, lehet hogy csinláni nem csináltál semmit, de objektíve a nép ellensége vagy, puszta léteddel az "elleséget" támogatod.

Tálibok. Ha nem hiszel az ő társadalom felfogásuk mindehatóságában akkor te gyaur vagy, mint ilyen nincs jogod élni sem.

Ha röviden akarnám ezt jellemezni a "könyörtelen messianizmus" írja talán tömören le.

A szadesz ideológiai fronton pont ezekkel ez eszközökkel játszik, csak éppen nem ölnek meg. De a szellemi megsemmsítés ugyanígy megvan. (nem vagy "európai", protonáci vagy neofasziszta vagy) Biztos emlékszel amikor meg akaták nekünk mondani, mikor vagy európai. Még pontokba is szedték. El sem hittem. Egy horn gabi aki a fikáját túrja és eszi a Parlamentben, meg akarja nekem mondnai, mikor vagyok európai? Én hozzájuk képest T. Mannal szólva, fehérek közt egy európai vagyok.

Nem, ők egyéltalán nem szarnak ebbe bele. Legalábbis a kemény mag.

Meg aztán a pénzt is szertik, abba sem szarnak bele, sokkal inkább számolják. De ez most nem tartozik annyira ide.

Liberté__73 2009.06.12. 19:32:49

@derelyegrádi szellem:
kiegészítem:

katolikusok: ha nem értesz velük egyet, akkor eretnekkommunistazsidónemzetárulóeleknélküli vagy

picur3ka 2009.06.12. 19:33:13

@derelyegrádi szellem:

'konyortelen messianizmus' lol.

Pont igy gondolom, szarnak bele az elvekbe, nyilvan ezt ugy is lehet mondani, hogy elvek nincsenek.

Az epp csak nem olnek meg-el lassan igencsak vitazni lehet, nem szemelyesen fogjak ezt tenni persze. Hanem felhasznaljak a deviansokat, akikert kiallnak olyan kemenyen. Csupan szeretetbol.

picur3ka 2009.06.12. 19:41:15

@Liberté__73:

Teged kikozositettek, vagy mi van, amennyi gyulolettel irsz a a keresztenyekrol, az valami szemelyes serelemre, masfajta fanatizmusra, vagy szemelyiseg zavarra utal. Mit tettek a papok veled kerdes-kor? Ha semmit, akkor ne bazsevalj, ha meg igen, az a birosag es a bizonyos szemely/ek ugye, mint tolerans-liberans polgar, aki szid mindenkit sorba ok nelkul is, te ezt biztosan erted.

dessert eagle 2009.06.12. 19:49:04

@picur3ka (Beindultunk: 10%:

Nem igaz, hogy nem veszitek észre, hogy Libertinus mazohista, pusztán azért írkál ide.
Egyszerűen az okoz neki örömet, ha bántják.
Negligálni kell a jövőben, és kész!

Na jó, még egyszer utoljára, csak mert szívem mélyén humanista vagyok:

@Liberté__73: Akinek három diplomája van, az sikeres ember nem lehet.

Liberté__73 2009.06.12. 19:49:41

@picur3ka (Beindultunk: 10%:

nincs gyűlölet, csak tények vannak

Mit tettek a *politikusok* veled? Ha semmit, akkor ne bazsevalj, ha meg igen, az a birosag es a bizonyos szemely/ek ugye.

Geza 2009.06.12. 20:00:43

@picur3ka (Beindultunk: 10%:
Nem tett senki semmit ezzel a szerencsétlennel, csak arra élvez, hogy eldumálja a fórumot a témáktól.
Nézd meg ezt a topicot: onnan indult, hogy a közbe-szerzéseknél szemérmetlenül sokat lopnak, aztán most ott tartotok, hogy a kereszténységet mentegetitek ill. ezzel a libbenccsel gyaláztatjátok magatokat.
Nagy valószínüséggel egy pattanásokból épp kinött szadesz-ifjúaktivista, aki azt vállalta be nemes feladatának, hogy használhatatlanná szabotálja a nácziak fórumát, és ehhez kapott a nagyobbik libertétöl öt-hat tippet, amit sorra játszik itt végig.

Semmi értelmes célja nincs ezzel, nem érdekli amit írtok, kábé azt játssza, mint az ötéves gyerek, aki végigvárja az óvónéni mondatát, aztán véletlenszerüen vagy azt mondja, hogy 'bazmeg', vagy azt, hogy 'miért', aztán megint végigvárja a mondatot, stb., egész a derék pedagógus idegösszeomlásáig vagy a könyökböl ráhúzott makarenkói pofonig.

Tomcat a 'netcigány' kifejezést használta erre az archetípusra.

picur3ka 2009.06.12. 20:03:27

@Liberté__73:

Szetbasztak mindenkit es az egesz orszagot, tobbek kozt, engem is, meg a csladomat is. Jol vagy?

picur3ka 2009.06.12. 20:09:13

@Geza:

Netcigany: ez rasszista, de ertem en, mint a chitcom, a kinai droidok az interneten angol valtozata.

dessert eagle 2009.06.12. 20:13:14

@picur3ka (Beindultunk: 10%: Szépen kérlek, ne válaszoljatok már neki! Azt akarjátok, hogy ide szokjon végérvényesen? (Olyan öröm volt eddig egy-egy fárasztó nap után / alatt olvasni a blogot...)

@Jancsibohóc /Cee'd KIA Fa Somat/: Mint pl. ezért
:D

picur3ka 2009.06.12. 20:13:15

@dessert eagle:

Eppen ma gondoltam ra, hogy mazochista, mindenki basztatja - es jon vissza, orokkon orokke, mint a jo kutra, szerintem senki nem all vele szoba a valos eletben - na persze nem ok nelkul basztatjuk, szoval szado-mazo, legalabb.

Geza 2009.06.12. 20:14:16

@Jancsibohóc /Cee'd KIA Fa Somat/:
Appenia dolorosa?
Hm..., erre nem gondoltam, bár most hogy mondod, ki sem lehet teljesen zárni.
Szerintem a klinikai diagnosztika metodológiája szerint most jönne az, hogy adagoltatni a delikvensnek az ellenszerböl, aztán nézni, hogy javul-e az állapota :) . Az 'Anal Intruder 2000'-t (a'la Kretén Magazin) megfelelönek tartja-e a terápia céljára, kedves docens úr?

picur3ka 2009.06.12. 20:21:04

@dessert eagle:

OK, de en Jancsival vagyok, orokre ki kell tiltani, oszt kesz. Menjen a reakciora vagy roma -C-re okoskodni.

dessert eagle 2009.06.12. 20:35:25

@picur3ka (Beindultunk: 10%: Azért gáz hagyni, hogy ide írkál, mert utána állítom mindig elmondja liberális elv/faj/bűn-társainak, hogy a radikálisok milyen megalázóan bántak vele, mint liberálissal. És hát tényleg. Persze miután kiprovokálta.

@Jancsibohóc /Cee'd KIA Fa Somat/: Megkérdezhetnéd, hozzá járul-e. Ki tudja? :)

Jancsibohóc /Bohócügyi Államtitkár/ · http://www.vanditdigital.com/ 2009.06.12. 20:35:40

Két dolgot fűznék még a dolgohoz.
Szerintem az Anal Intruder 2000 a Top Secret c. filmből van, amikor elmagyarázza az SS tizt, hogy Amerikával ellentétben, náluk 220 V-os a hálózat :D

Másrészről a Liberót én úgy képzelem el, hogy nem hülyegyerek, csak szeretik ha bántják. Ő ha elmegy egy kuplerájba, a konzumhölgyeket nem hagyományos módon használja, hanem megkéri őket, hogy két alkarnyi vastag gyertyát helyezzenek fel a kloákájába (majd az okos megmondja, hogy az csak a madárnak van), majd gyújtsa is meg a végét. Lehet aztán rosszul látom ;)

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2009.06.12. 20:48:43

Ne akarjátok, hogy moderáljak off-olásért és trolloskodásért.

Ha nincs hozzáfűznivalód a poszthoz, akkor inkább ne írj semmit ...

Geza 2009.06.12. 20:50:12

@Jancsibohóc /Cee'd KIA Fa Somat/:
"Másrészről a Liberót én úgy képzelem el, hogy nem hülyegyerek, csak szeretik ha bántják."
Ó, akkor mi sem egyszerübb: vegyen egy lila-fehér pólót, és üljön be egy Fradi meccsen a B-középre, netán a köv. utcai kergetözésnél vegye elö a müszert, vizelje végig a rendörkordont majd hagyja, hogy a sünök elkapják, vagy esetleg egész egyszerüen nyomja az itteni dumáját valami tisztes nemzeti borozóban. A 'bántás' szó jelentésének egész dimenziói fognak megnyílni elötte bármelyik esetben, ez egészen bizonyos :).

Szerintem a kloákás-gyertyás meglátásod alapvetöen helyes, de az ornamentikai ízlését elnézve szerintem komplett menórával szereti inkább, a kérdés már csak az, hogy talppal, vagy gyertyákkal elöre.

dessert eagle 2009.06.12. 20:50:40

@Jancsibohóc /Cee'd KIA Fa Somat/: Hát, ha ez a kezelés része, egész hatékonynak tűnik, le a kalappal előtted! (Ha megfigyelitek, már egy ideje libertinusunk hiányát élvezhetjük:)

További kitartó munkát!
(Bár jobban örülnék, ha Zéró végérvényesen kizárná!)

Jancsibohóc /Bohócügyi Államtitkár/ · http://www.vanditdigital.com/ 2009.06.12. 20:53:23

@Geza: sírok a röhögéstől :ASD:ASD: Na de pszt! mert zero a 2387235729572385792857. off után megmondta hogy dádá lesz .D

Geza 2009.06.12. 21:03:41

@zero (szavaztál ma már?):
Az én véleményem: _légyszi_ moderálj mind offolásért, mint trolloskodásért, uniform normában bárkit, engem is, ugyanis amilyen jó postokat írtok, annyira rossz olvasni, amikor elmegy az egész a szimulált idiotizmussal folytatott vita ill. a beszólongók idomítása felé.

Mondjuk én a magam részéröl ugye megoldottam a dolgot, csak pl. furcsa volt látni, hogy több, mint kétszáz hsz.-ból kb. hatvan kapcsolódott a témához, kb. húsz volt egyéb offtopic gizmó, a maradék százhúsz meg a libernya által gerjesztett beszólok-de-úgy-hogy-még-te-engesztelj-engem játék.

No mindegy, ti blogotok, úgy vezetitek, ahogy jónak látjátok, csak a végén ne csodálkozzatok, ha egy-két héten belül az emberek kedve elmegy attól, hogy minden értelmes témafelvetés tíz percen belül a 'liberalizmus harca a világ ellen' témára kanyarodik, és így aki nem (csak) nyálat habosítani jár ide, az szép lassan elszállingózik.

Uff, én beszéltem.

Geza 2009.06.12. 21:06:15

@dessert eagle:
Való igaz, tiszta a levegö! Nem is tudtam, miért is tünik olyannak a blog, mint a régi szép idökben :).

No, döglött lovat tényleg nem szép rugdalni, úgyhogy ejtem is a témát mára.

Jancsibohóc /Bohócügyi Államtitkár/ · http://www.vanditdigital.com/ 2009.06.12. 21:11:24

@Geza: én ehhez annyit fűznék még hozzá, hogy tök szép dolog a moderálás meg ezzel fenyegetőzni, de nézzük csak meg a dolgot.
Itt flémel napok óta ez a szerencsecsomag. Ez a blog "törzsközönségnek" nem igazán tetszik. zero azon túl, hogy minket fenyegetsz, tettél-e valamit azért, hogy nyugalom legyen. Pedig egyszerű volna, a deviáns user-eket el kell távolítani.

Mindenben osztom Geza véleményét.

dessert eagle 2009.06.12. 21:25:13

@Geza: Egyetértek, de ha a kezelés újfent szükségessé válik, alkalmazni kell, mint láthatóan egyedül kielégítőt!

@zero (szavaztál ma már?):
Zérónak csak annyit üzennék, hogy akarja-e, hogy azt gondoljuk, hogy esetleg feltételezett cigány származásunk miatt akar moderálni?

Ami magát a topikot illeti, nemsokára jönnek a környezetvédelmi célú eu-s pályázatok, amikre az önkorik pályázhatnak. Ott lesz aztán csak érdekes az ajánlatkérés (összehasonlíthatóság?), no meg a lenyúlás mértéke.

f.m.j. 2009.06.12. 22:50:46

@Geza:

Nagyon egyetértek veled, annyira felesleges ez az ember ide, mert nem vitatkozik, hanem piszkál, bántóan, sértően, persze visszakapja, én néha már sajnálom is, komolyan. De azért el kéne gondolkodni, hogy vajon a heccelő, provokáló nem ugyanannyira hibás, mint akinél elszakadt a cérna?

Már bocs zero, de kicsit furcsa, hogy az állandó tagok vannak megfenyegetve... nem magamról beszélek, mert én márciusban mertem előszőr bármit is beírni... :)

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2009.06.12. 23:22:52

@fmj: "De azért el kéne gondolkodni, hogy vajon a heccelő, provokáló nem ugyanannyira hibás, mint akinél elszakadt a cérna?"

khm

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2009.06.13. 00:40:21

(Na ebből legalább kimaradtam.:))

Seduxen (már NEM dr.) 2009.06.13. 07:29:20

@Turul szobor < Igazak fala? [Korrekt]: @Jancsibohóc /Cee'd KIA Fa Somat/: MEGMONDTAM!!! MEGMONDTAAAAAM!!!!

Penguins! Penguins!!!!

Talbot duplával 2-1-re hoztuk... Jihhhááááááá :)))

wladyslawsky (törölt) 2009.06.13. 12:12:23

"Mennyit lopnak el a beruházásokból?"

Majdnem azt írtam, hogy amennyit nem szégyellnek, de mivel ezeket azt hogy szégyen,nem ismerik, így inkább: AMENNYIT CSAK TUDNAK

Roxvox 2009.06.13. 15:49:38

@wladyslawsky:
Tudnának ezek többet is, de az a fránya erkölcs...... ;)))))

Liberté__73 2009.06.13. 18:12:56

@Roxvox:
na igen.
hát ez nem egy erős fék sajnos :(

azért csak becsüljük meg, mert jövő ilyenkor már ez se lesz
(a múltbeli tapasztalatból a jövőre nézve levont következtetés, aka. predikció)

Roxvox 2009.06.13. 18:57:11

@Liberté__73:
Csak nem az Mszp nyeri a választást?
Te tudsz valamit - hehehe

Roxvox 2009.06.13. 19:36:21

@Liberté__73:
Other days other ways.......

Lodogi Pascal (törölt) 2009.06.14. 11:51:37

Kétségtelen hogy a legnagyobb lóvé állami tenderen indulni.
Elmesélek egy történetet ami a volt cégemmel esett meg. Ezt már az ex kollégák mesélték amúgy.
Na szóval volt valami kiírás valamilyen szoftver kifejlesztésére. Nem volt valami nagy szám maga a feladat.
Csináltak költésgvetést és kiszámolták hogy Max 2 millióba fájna a cégnek Munkadíjjal mindennel együtt.
De gondolták hogy állami közbeszerzés, most aztán nem szórakoznak vállalási árnak beírtak 10 milliót még egy kicsit aggódtak is hogy nem-e voltak nagyon pofátlanok.

A végén kiderült hogy ők voltak a legolcsóbbak.
De természetesen nem ők nyertek mert annyival olcsóbb volt az ő ajánlatuk a többiekéhez képest (ők olyan 100 millió környékén vállalták a melót) hogy egyszerűen hiteltelenek voltak hogy ennyi pénzből meg lehet csinálni... :D

tokmányos 2009.06.14. 18:51:40

@Lodogi Pascal: Nekem még nem volt cégem,de ismerősöm ismerőse mesélni nekem történet kórházi .beruházásokról ilyen "sikersztori".Nincs pénz egészségügynek!!!!Az MR.vizsgálatomat 3 havi tesze-toszaság után sajátos MAGYAR módon tudtam megoldani:állami intézményben MAGÁN úton.Nem menni bele részletek -van mindenkinek fantáziája.Ja ism.,ismerőse jelszava, még a fideszes időkre datálódik.CSALNI, LOPNI HAZUDNI!!! Mielőtt bárki is basztatna,nem a politikai hovatartozás a lényeg .Ő nem politikus Ő egy VÁLLALKOZÓ .És bárki ha hiszi,ha nem, a komcsi érában ugyan úgy megy a szekér!!! Tehát most is.

szabogyula 2009.06.14. 19:08:00

Igen !! Digitális táblákat az iskolákba !!
Miközben lassan szénszünet lesz.
De inkább befogom a szám, mert még a végén kineveznek havi 3 millióért egy "oktatásügyi program-koordinátor minisztert" /természetesen SZDSZ-est / 4 felügyelőbizottsági taggal /havi 10 M Ft / plusz titkárnők, szolgálati gépkocsik, telefonhasználat, szolgálati lakások....
És majd megmagyarázzák hogy miért nincs kréta :
A Magyarországot sújtó gazdasági válság.....

süti beállítások módosítása