Skip to content


       Szűrés lista

Túl sok a pénz Miskolcon?

Mint Moldova György munkásságát majdhogynem töviről-hegyire ismerő ember, azt hittem leborulok a székről a röhögéstől.

1 évvel ezelőtt az Európa Bizottság által díjazott Miskolc Holding Zrt. ötmilliós szerződést kötött Moldova Györggyel melynek értelmében az írónak egy városimázs-építő könyvet kell írnia Miskolcról.

Erre kapott 2 millió előleget és ha elfogadják a kéziratot akkor megkapja a további 3 millió forintot. Találjátok ki elfogadták-e a kéziratot? Na szerintetetek?

Hát persze, hogy nem!

 

Gondolkodtam milyen példákat lehetne felhozni, hogy szemléltessem milyen merénylet az, hogy tulajdonképpen Illyés Gyulát nem számítva a magyar szociográfia műfaját megteremtő irót bízzuk meg egy PR mű megírásával Magyarország egy leglepusztultabb nagyvárosáról.

Olyanokat tudnék elképzelni, mint:

Gusztos Péter - Morva Krisztina szerethető oldala

Csurka István - Az MSZP küzdelme a magyar identitástudat mellett

Luciano Pavarotti - Győzike énektudásának elemzése

Mohácsi Viktória - Magyarország, Befogadó-ország

Próbálok nem nyers lenni, de ki lehetett az a pihentagyú marha aki kitalálta, hogy a magyar nemzet legkritikusabb íróját felkéri egy, a szociográfusok mekkájának tekinthető város imázsépítő könyvének megírására?

Idehívják a vitatható de rendíthetetlen elvekkel rendelkező írót, ahol még a rendőrkapitány is cigánybűnözésről beszél (megj: Moldovához hasonlóan)? Erre mondhatnánk, eszem-faszom megáll!

Moldova György kéziratát tehát nem fogadták el, viszont a kétmilliós előleget természetesen megtarthatja.

Miskolc alpolgármestere, Mokrai Mihály egy évvel kijelentette, hogy hajlandó minden felelősséget vállalni a szerződéssel kapcsolatban, kíváncsi vagyok ezek után ennek a kijelentésnek milyen formában kíván eleget tenni? Van egy olyan érzésem, hogy nem fizeti vissza a kétmillót...

A városvezetés és a Miskolc Holdint Zrt. ügyvivő testületének meglátása szerint:

„Az író negligálja Miskolc kulturális értékeit, erőfeszítéseit, azt hangsúlyozza, ami tönkrement, ami a rossz.”

dr. Mokrai Mihály elmondása szerint:

Annak idején, amikor az ötlet megfogalmazódott bennem, hogy Miskolcról szülessen egy könyv, azt szerettem volna, ha egy kívülálló szemével is megismerhetnénk, hogy milyen a mi városunk. Moldova úr írásait olvasva pedig azt gondoltam, hogy ő alkalmas lenne egy ilyen könyv megírására. A kéziratot többen is olvastuk, és arra a következtetésre jutottunk, hogy az íróval felbontjuk a szerződést, hiszen ez a könyv egy elég sajátos szemszögből mutatja be Miskolcot. Azt azonban szeretném leszögezni, hogy nem propagandakönyvet szerettünk volna íratni a városról. Annak ellenére, hogy békében váltunk el, azért sajnálom hogy ilyen formában lett vége Moldova úr és a város kapcsolatának.

Na itt is borultam egy nagyot. Az, hogy az úriember elolvasta a könyveket  azt még nem is kétlem annyira, de, hogy funkcionális analfabétaként nem értette a szöveget az is biztos.

A városvezetés példaként hozta fel, hogy az operafesztivált és a villamospálya építését az író nem tartja érdemesnek pozítivumként való kiemelésre.

Moldova György véleménye szerint:

Ami a könyv tartalmi részét illeti: anélkül, hogy bele akarna szólni a városvezetés elképzeléseibe, tényleg nem támogatja az operafesztivált mint központi célt, amely százmilliós veszteséget termel. Ugyanígy nem gondolja, hogy a miskolci villamosprojekt növelni fogja a város vonzerejét.

Pikantériája még az a dolognak, hogy ki az aki egy Miskolcról szóló kimondottan imázsépítés miatt írt könyvért pénzt adott volna ki? Talán erre a dologra rájöttek a városvezetők és ezért bízták meg Moldovát a feladattal - a neve miatt-, vesztükre.

A könyv előreláthatólag szeptemberben meg fog jelenni, Vihar előtt címmel, a kiadási teendőket természetesen Moldova Györgynek kell vállalnia. A két fél elmondása szerint békében váltak el egymástól. Ez mondjuk nem meglepő, hisz a miskolci városvezetésre nem igazán vet jó fényt ez a kidobott pénz, - még ha nem is közvetlenül a város büdzséjéből szállt el -  egy emiatt kirobbant balhé az íróval pedig tovább rontana a helyzeten.

Tisztelt Vastagbőr olvasók! Bizony, ilyen dilettánsok vannak magas pozíciókban Miskolcon, és több százezer ember mindennapi életéről döntenek.

Címkék: közélet abszurd

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr91218046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kovego 2009.07.02. 11:04:19

@Eltiron72: kifejtenéd? ezzel nem igazán tudok mit kezdeni

PublicEnemy 2009.07.02. 11:10:00

Kolompár Orbán - "Magyarország a magyaroké" c. könyve

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.07.02. 11:12:49

"a vitatható de rendíthetetlen elvekkel rendelkező írót"

Azért nem nem semmi eufemizmus. Ezt Geobbelsre is le lehet mondani, mondjuk benne volt annyi, hogy megmérgezze magát a Führer bukása után...

rolika 2009.07.02. 11:14:37

Srácok, én nem vagyok egy nagy komcsi fan, de Moldovát, mármint elvhűségét nagyon bírom. (Annak ellenére, hogy nem olvastam egyetlen könyvét sem :-) Azt hiszem, ha a kommunisták olyanok lettek volna, mint ő, akkor nem is lett volna olyan nagy baj a világon.

De van még egy érdekesség, az egyiket az őskomcsi Moldova könyvéről mondják:
www.boon.hu/hirek/BORSOD-ABAUJ-ZEMPLEN/cikk/moldova-miskolc-vihar-lesz/cn/haon-news-FCUWeb-20090323-1235038653
a másikat pedig kapitalista Demján Sándor mondja
www.naplo-online.hu/gazdasag/20090527_demjan_sandor_jovokepe
de a lényeget idekopizom:

"Hangsúlyozta: az író egy speciális szemüvegen keresztül látja Miskolcot. Például: nem ért egyet azzal, hogy a kultúra valóban várost épít. Nem kell neki az operafesztivál. Se a villamosprojekt. Számára csak a kétkezi munkának van értéke. A szolgáltatás, mint olyan „nem létezik”."

"Másfél millió ember közvetlen fizikai munkát kell végezzen.
A falvakban az udvaron nincs baromfi, nincs sertés, nem vetik el a gabonát, mindenki a piacon akar vásárolni.
Újból szakmunkásokat kell képezni, s a társadalom tisztelje a fizikai munkát!
Mindenki lógós, senki nem akar dolgozni."

De pl. Makovecz Imre is ezt mondja:
www.seresmaria.hu/cikkpl.php?id=11

öööö...izé 2009.07.02. 11:15:35

@PublicEnemy: Ki a halál venne könyvet Miskolcról?

Ha ha valami noname írja (bocsi cowboy:-), akkor senki, de ha Moldova, akkor jópáran....Aztán ha még jó is, akkor még többen.

Persze eleve elvetélt 5let volt, mert egy könyv egyszerűen nem fogy akkora példányszámban, hogy az véleményformáló legyen bármely társadalmi csoport számára.

Inkább adjon fel mondatnyi hirdetést a népszabiban egy éven keresztül, hogy "Miskolc szép város" és egy év múlva lesz hatása...

Mellesleg, ha megjelenik, miskolciként valszeg meg fogom venni:-)

Meleardil Eressea Iluvadan 2009.07.02. 11:35:06

Egaesz Homo 2009.07.02. 10:50:07
@zero: Parancsolsz?

Zero! Parancsolj mar neki vegre valamit, hatha megnyugszik! :D

kill004 2009.07.02. 11:47:02

@Noname Cowboy: "Sajnos Miskolcnak szembe kell nézni önmagával."

Ezt most hogy? Én is nézzek szembe magammal, egy hülye alpolgármester miatt?
Ami a leppukkanást illeti, nem Pereces az egész város. Ez olyan mintha én a 8. kerület leglepukkantabb része alapján ítélném meg egész Budapestet...

derelyegrádi szellem 2009.07.02. 11:50:42

@Egaesz Homo:

már tegnap sejtettem, hogy egy primitív, ennélfogva vitaképtelen alak vagy, de erről ma itt bizonyságot is nyertem.

Most sajnálom igazán a tegnap rád fecsérelt időt, mert te tényleg egy fasz vagy. Szerintem legyen az, hogy takarodj innen.

szabogyula 2009.07.02. 11:53:33

Bajnai - Oszkó - David Copperfield : Könyvelési és kormányzási technikák és trükkök a XXI. századi Magyarországon .

Sunlounger 2009.07.02. 11:57:27

A legnagyobb marha természetesen a Mokrai Misike. Hogy juthat valakinek eszébe egy imázskönyv Miskolcról?
Jó elhiszem, jön 2010, a munkásosztály mára nyugdíjas elborult elméi szívesen forgatták volna a kiadványt Bibliaként, mint a Kende Viktor könyvét pár évvel ezelőtt. Az elvtársak gondolták kiadják, hogy milyen kurvára kibaszott jó város ez a Miskolc és a hülye helyben lakók ha nem tudják majd ebből aztán jól megtudják. Reggelig lehetne sorolni a város elkúrását. Természetesen az egész ország tud az avasi panamáról és társairól.

De pl. Miskolctapolca évek óta csak vegetál. Senki nem gondolt arra a részre, amely Lillafüred mellett legalább vonz két japán meg 3 kínai turistát egy évben.

100 éves lesz jövőre a DVTK. Úgy tűnik 10 év alatt kb. 20adszor fog csődbe menni. A stadionra jön egy kisebb tornádó szétpereg. Fürdő a városközpontban amely 10 éve áll kb felújítás alatt és stb.

De van a városban (Sarkítva) 5 Tesco, Cora, Auchan, Metro, és társaik. Lassan nincs olyan miskolci akinek ne dolgozna valamelyik rokona ilyen "cégnél". Az ipar meghalt és vele a város is. Vagyis inkább mély álmát alussza.

Bocs ha hosszú volt. Moldova meg nyugodtan adja ki, hátha talán ettől felébrednek jó páran.

kill004 2009.07.02. 12:00:24

adequate courier : "Magyarország egy leglepusztultabb nagyvárosáról."

Pötyögjük be a gugliba, hogy Miskolc, oszt' nézegessünk képeket. Még meg is lepődhetünk, kedves szerző.

kyncza 2009.07.02. 12:02:16

@derelyegrádi szellem: mondtam, hogy üssük meg :D :D

derelyegrádi szellem 2009.07.02. 12:04:37

@kyncza:

a geza elmagyráazta neked tegnap mi a helyzet....

loláb 2009.07.02. 12:06:02

Én szivesen elolvasnám a könyvet, remélem, kiadja a mester, ha már megírta.

kyncza 2009.07.02. 12:10:41

@derelyegrádi szellem: tudom, csak vicceltem. Csak ahogy mondtad az előbb, ennyit ért a Te józan, megfontolt érvelésed...

csillagkúll · www.:madeinfidesz.eu 2009.07.02. 12:18:02

két kis fröccsöt és egy fél szilvát kísérőnek.

zsákzoli 2009.07.02. 12:18:34

MOLDOVA A KÖZTÁRSASÁG LEGŐSZINTÉBB EMBERE.A TÖBBI POLITIKUS PÉNZHAJHÁSZÓ,HAZUDOZÓ,SEGGNYALÓ PATKÁNY..

zsákzoli 2009.07.02. 12:20:06

MEG AZ A ROHADÉK LIBAMÁJZABÁLÓ NÉMETH SÁNDOR A HITMAMMON FŐGAZEMBERE...

kill004 2009.07.02. 12:21:36

@zsákzoli: Ez igen! Jól megmondtad!!!

Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer 2009.07.02. 12:23:17

"Azt azonban szeretném leszögezni, hogy nem propagandakönyvet szerettünk volna íratni a városról."
Szerintem meg kurvára de.

Lásd még: Ferencjóska és Arany János esete a Walesi bárdokkal.

Egaesz Homo 2009.07.02. 12:25:02

@derelyegrádi szellem: Természtesen, én vagyok vitaképtelen, nem te aki folyton minősíted a vitapartnert.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2009.07.02. 12:28:33

@zsanett- a élet van és szoci fan:
ez nem jó példa, ugyanis a zsidó rambó, kende péter is írt könyvet a patásból.

itt van moldova:
www.youtube.com/watch?v=8tbKJwuV8PE&eurl=http%3A%2F%2Fkkbk.blog.hu%2F2009%2F06%2F23%2Fkornis_mihaly_akta_kadar_bayer_1&feature=player_embedded
abból a kétmillióból simán kihozhatja a könyvét, moldova, úgyhogy nevetséges.
nem propagandát akartak, nem hát! akkor miért nem fogadták el a művet, tán túl sokat cigányozott , jogosan.
moldovát többre becsülöm, mint gyurcsányt, moldovának legalább elvei vannak
www.youtube.com/watch?v=LKjANFAnVdY

derelyegrádi szellem 2009.07.02. 12:50:12

@Egaesz Homo:

nem kell téged minősíteni, minősíted te saját magadat.

Tegnapi vita fő iránya, hogy szerinted mi magyarok felsőbbrendűnek érezzük magunkat, és a többi európai néppel szemben fontosságunkat hangsúlyozzuk. Erre kaptál egy példákkal alátámasztott választ (Lisszaboni szerződés,Benes dekrétumokkok) mire azt bírtad válaszolni, ahhoz hogy egyenlőként bánjanak velünk (ez azért is jó, mert eddig "felsőbbrendűségről", meg "fontosságunk hangsúlyozásáról" beszéltél) egyenlően kéne teljesítenünk is.

Most erre kérdezzem meg, hogy mit és ki(k)hez képest? Melyik Eu felé fennálló kötezeletteségünket nem teljesítjük szerinted, ami miatt nem érdemlünk/kérhetünk egyenlő elbánást, és még ha így lenne (nincs így, az EU felé fennálló fizetési és egyéb kötelezettségeinket, másokat megelőzve szolgaian teljesítjük, sőt még olyat is ami nem az, lásd Lisszaboni Szerződés ratifikálás olvasás nélkül), az melyik EU szerződés tenné lehetővé, hogy mert valaki nem "teljesíti" az nem kap vagy kaphat egyenlő elbánást?

De mindezért nem szóltam volna (mert butának, olvasatlannak, minden alap nélkül irogatónak lenni állampolgári jog) csak ma ezzel kis beszólásoddal beszakítottál. Ennyi vagy csak, ehhez értesz.

De van remény, kihúzod a fejed Eszterházy seggéből, körülnézel a világban, olvasol, tanulsz, gondolkozol, és már kész is.

De a veled való diskurzust lezártam, mert sajnálom rá az időt. Amit itt tudok tölteni, azt olvasott, a világ dolgaival nagyjábó tisztában lévő emberekkel való vitával töltöm, mégha nem is értünk egyet valamiben, vagy egyáltalán semmiben. Te egyelőre távolról sem vagy ilyen ember. Elolvastál két könyvet Eszterházytól, aztán már azt hiszed ez elég. Hát nem. Az csak Liberális Sátor közönségénél elég. De ott is csak a nézetazonosság okán.

ui. te a "vitapartnertől" fényévekre vagy barátom.

PublicEnemy 2009.07.02. 12:50:56

@öööö...izé: Bocs, nem azért mondtam.... :)
Meg, ha mondjuk olyan lenne a városvezetés,hogy nem propaganda könyvvel szeretnék felvirágoztatni,hanem tennének is érte,akkor se hírdetésre,se könyvre nem lenne szükség...(pl.:Debrecen,Sopron)
Annak meg nem sok értelme van,ha csak miskolciak vennék....de ha Te megveszed én is elolvasom(ha megjelenik)! :)
Mondj v.mit,hogy miért érdemes oda ellátogatni!!!

Rejtett a Szám 2009.07.02. 12:56:18

@derelyegrádi szellem: Erős kézszorítás.
Ez annyira ütött, hogy a sötétben bujkáló Liberté is a szívéhez kapott.

derelyegrádi szellem 2009.07.02. 12:59:01

@kyncza:

akkor mégse teljesen értetted meg, mit írt geza. Olvasd el újra, nagyon szépen írja körül....

f.m.j. 2009.07.02. 13:00:24

@derelyegrádi szellem:

Most miért eteted? Ha nem kap enni, elmegy :)

Ez a könyv alkalmas lett volna mindenkinek, hogy belenézzen, mint egy tükörbe, és talán szembenézve a problémákkal az orvoslással kellene foglakozni.
De nem, itt megint az a hibás, aki rávilágít a problémára. Addig se kell a megoldáson törni a fejüket, amíg köpködik a lakmusz papírt, hogy miért szineződött el, jájj micsinájjunk... :)

belzebubó 2009.07.02. 13:11:59

@derelyegrádi szellem: "Melyik Eu felé fennálló kötezeletteségünket nem teljesítjük szerinted, ami miatt nem érdemlünk/kérhetünk egyenlő elbánást"

lezártad a vitát,tudom de konkrétan a fenti mondatod kapcsán jutott eszembe,hogy nemrég hallottam egy riportot a HirTV-n,Heim Péterrel aki elmondta,hogy sajnos azzal,hogy a magyar kormány évekkel ezelőtt nem a valós adatokat szolgáltatta az EU-nak,minket úgymond feketelistára tett. A másik,hogy az EIB-nek folyamatosan kiemelten ellenőriznie kell szakértőkkel a magyarországi EU-s projektek finanszirozását annyira tisztán látható visszásságok vannak. pl. a legközelebbi bukta a Csepeli vizmű lesz.Sajnos ezeket a fekete pontokat is a jelenlegi kormánynak köszönhetjük.Ezért is kellett mennie az elqrónak.Hazudnak,lopnak azért ott sem vakok és süketek ülnek.
Persze a nemzeti büszkeségnek egy páréves kormány tevékenységéhez nem lehet köze.Emiatt nem kell meghunyászkodni.

anarcho78 2009.07.02. 13:24:29

azért hozzátenném, hogy Moldova György véleményem szerint a legnagyobb magyar író. nagyon örülök, h nem tette meg azt pénzért, amit mások simán kiírnának magukból.

derelyegrádi szellem 2009.07.02. 13:28:51

@belzebubó:

veled semmilyen vitát nem zártam le, csak Homoval.

A hamis adatszolgáltatás nem "teljesítmény" deficit. Sima csalás, amiben az Eu partner volt, a pénzügyi biztos ezt úgy elengedte (pedig tudott róla), mint a szél.

De ez mikét befolyásolja azt, hogy pl. nem előhozzuk, feltételül szabjuk, csak egyáltalán merészeljük megkérni a Szlovákokat, hogy az EU-ba való belépésükre hatálytalanítsák már a benes dekrétumokat?

NoNight · http://anothernonight.blog.hu/ 2009.07.02. 13:32:35

Na pontosan ezért maradt Moldova György - a kedvenc magyar íróm - ugyanolyan aktuális a rendszerváltás után is.

Pont tegnap olvastam tőle az 1990 után íródott "A néma súgó"-t, amely ugyan egy kicsit elkoptatottabb az alapmű Magyar atom-hoz képest, de ugyanolyan telibe tudja kapni az aktuálfaszságokat. Ami meg szomorú, hogy Szabolcsról és az Ormánságról ugyanolyan lehangoló a kép most, mint három évtized évvel ezelőtt az Őrségben... (ahol ugyanolyan durva lehet a helyzet most is, mint akkor, és nem hiszem, hogy a MÁV vagy a Zsernyákság körül minden rendben lenne, legfeljebb a régi problémákat újakkal pótolták)

...és most itt van ez a könyve is. Ugyanezt élte át Komlón is, igaz, oda a személyes érintettség is vezette, és amikor ott is kiderült, hogy mennyi szar húzódik a felszín alatt, ugyanezzel az óvodás hozzáállással válaszolt a komlói vezetés...

...de ha a miskolci vezetés nem is olvasott túl sok Moldovát, akkor is hogy lehet ekkora rózsaszín szemüveg mögött élni magas szinten? Vagy van a városnak egy olyan idilli része, amelytől egy "minden nagyon szép, minden nagyon jó" útvonalon el lehet jutni a városházára?

A társadalmi összetételt már itt a blogban is ki lett elemezve párszor, de nem hiszem, hogy ez - meg talán a sokat hivatkozott pénzhiány - kizárólagos indoka lenne annak a fád hozzáállásnak, ami az egész várost belengi. Érezni a városképen, a lakókon... és például a villamosokon is. Ha azt hiszik, hogy a nagy villamosprojekt mindent megold, nagyot tévednek. A Bécsből és a Kassáról vett használt kocsik egyaránt pusztulnak, pedig Krakkó és Prága is ki tudott hozni nagyon sok mindent a testvérjárművekből...

Az Operafesztiválról meg annyit, hogy két éve elhívták a Theriont, hogy története során másodszor végre komplett szimfonikus zenekarral és kórussal játsszon. A rockertársadalom rég vágyott erre, és megtöltötte a Jégcsarnokot. Tavaly a kevésbé ismert, de szintén jó zenét játszó Epica tette meg ott ugyanezt. Kisebb volt ugyan az érdeklődés, de mindkét fellépésről készült CD- illetve DVD-felvétel, amin ott van, hogy "Miskolc, Hungary". (A legjobb reklámok egyike!) Ehhez képest idénre már erre nem volt támogató - a Therion esetében amúgy pont a Miskolc Holding volt az - és le kellett fújni. Az, hogy erre tényleg idejöttek baromi sok országból a fiatalok, az már nem számít annyit...


Van Miskolcnak egy cseh testvérvárosa, Ostrava. Hasonló méretű és adottságú város, ahol szintén leálltak a bányák, a kohászat háttérbe szorult - igaz, ott a (BorsodChem által tulajdonolt) vegyipar helyben van, nem a szomszédban. Nincs gyógyfürdője, a szomszédos erdő kevésbé attraktív, ezzel hátrányosabb a helyzete. A településszerkezet és az etnikai összetétel is hasonló, mégis egy élhetőbb, életképesebb és biztonságosabb település, mint Miskolc.


Szóval ha ezek után szépet akartak magukról hallani a miskolciak - pláne Moldova Györgytől - akkor ez baromi nagy öngól. De miért kell olyan óvodás módon viselkedniük, mint számos másik elődjüknek. Ezzel is csak Moldovának adják a muníciót, mert ő kíméletlenül megír minden ilyen támadást előbb vagy utóbb...

öööö...izé 2009.07.02. 13:38:43

@PublicEnemy: Az attól függ, mi érdekel téged. Ha építészet, akkor ott a Deszkatemplom, Európa legmagasabb ikonosztáza a görög-keleti templomban (17m), az avasi templom (XIII. század), a vár (XIII.szd.)

Ha szabadidő: barlangfürdő, vadaspark, Garadna-völgye, kirándulás: barlangok (pl. Anna-, Szeleta- ), sziklák, Nagymező

Szerintem 1-2 hetet nagyon tartalmasan el lehet tölteni Miskolcon és környékén, ez persze elég sok magyar településre igaz, hisz minden régió és régió-központ tartalmaz érdekes dolgokat, attól függ, kit mi érdekel:-)

Arivistus 2009.07.02. 13:40:04

Szerintem marketing szempontból jól csinálták.

1.: Senki sem tudta volna, hogy születik egy könyv Miskolcról, ha azt nem egy ismert író írja.
2.: Moldova nem direkt PR anyagokat ír, ez igaz, de a másik oldalon ki az aki pénzért megvásárol direct PR anyagokat?
3.: Azzal, hogy keltettek egy mini "botrányt" az ügy körül, csak emelték a könyv ismertségét.


A könyv nem fog pozitív attitüdöt kelteni Miskolc iránt, de a figyelemfelkeltést maximálisan teljesíti. PR szempontból ez csak részsiker, de nem hiszem hogy ki lehetett volna hozni ennél többen a helyzetből.

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2009.07.02. 14:05:34

ezt nem mindenki tudja, de csak összehasonlításképpen.

egy 150 oldalas igényes kiadású (minden oldal színes, műnyomóra nyomva), keményfedeles könyv kb 2000-4000 ft/db áron értékesíthető. a terjesztő ezen kb 50%-ot keres. a kiadóra esik (beleértve a nyomdai munka árát és a szerkesztést) kb 40%.
a fennmaradó 10%ból fedezik az írót, aki a kéziratot leadja és a korrektort.

na, ez egy ilyen miskolci utikönyv esetében kb 2000-2500 HUF bruttó/db az elfogadható végfelhasználói ár.
ha kinyomnak belőle 10000-t (ami kurva sok ám), akkor az író kapna - eladott példányok után - bruttó 250 huf-ot, ami 2.5 miller is lehet, _ha_ minden könyvet eladnak....
de már hallottam 8%-os írói jutalékról is.

de előre fizetve... és 10000 db-ot...
magyarországon ilyen mennyiséget csak celebkönyvből lehet eladni....

Egaesz Homo 2009.07.02. 14:57:26

@derelyegrádi szellem: Közel sem beszéltem minden magyar emberről, csupán arról, hogy egyre többen gondolkoznak így. De hát már lezártad velem a diskurzust szóval nincs értelme ezt leírni. Kíváncsi lennék rád az életben, ritkán látok ekkora nagypofájú szarháziakat mint te.
Ja igen, távol állsz attól, hogy nekem te bármit is mesélj az olvasottságról, műveltségről, kultúráról.

belzebubó 2009.07.02. 15:05:41

@derelyegrádi szellem: az EU ebbe nem fog beleszólni.Szerintem már előre félnek,hogy a Jobbik az autonómiát felhozza majd.
Én csak arra reagáltam,hogy valóban gyengém muzsikáltunk az utóbbi években minden téren,morálisan,gazdaságilag,de ezt mindannyian tudjuk.

krtek 2009.07.02. 15:22:11

Nekem is a cigánytelep kattan be elsőre Miskolcról, meg pár ismerősöm aki menekült/menekül el onnan. Otthagyva mindent, családot, barátokat, ingatlanokat ár alatt eladva, stb. Csak el onnan.

Egyébként szerintem megérne egy POST-ot ha utánnajárnátok,mi lett a sorsuk a politikusok által/megbízásából írt könyveknek. Szerintem mindegyik sima pénzmosás és valami csekély propaganda pár agyatlan rajongónak, szerintük hatalmas siker és a bevétel (ami mindig elég vastag) tisztán mutat a vagyonbevallásban.

Ekkora fasz polgármestert...

Én erre a könyvre lennék vevő:
Lendvai/Deutschfürelise: A munkáról komolyan
Alcím: Nem a pofám jár, a kezem.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2009.07.02. 15:23:02

@Geza: tóta kutya az a spiró, ugyanúgy lenéznek mindent a fasisztoid nagyképűségükkel, felsőbbrendűségükkel.

@Rhod: a Kaláka milyen jól megcsinálta
annyira jó a beszélő disznó? vayg mi?

@adequate courier: komcsi!!!
:)
@Eltiron72: igen egyetértek, Moldova hazaáruló komcsi, viszont nem hinném, hogy magyargyűlölő is lenne, mint pl spiró.
@PublicEnemy: @Rejtett a Szám: ez jó

@rolika: "ha a kommunisták olyanok lettek volna, mint ő, akkor nem is lett volna olyan nagy baj a világon."
én ezt nem tartom vmi jó mondatnak

@zsákzoli: igazad van. éljen türmer! kitartás!

@derelyegrádi szellem: egyébként szellem, én is tudom, h a fidesz is olvasatlanul fogadta el lisszabont, de most elgondolkodtam, igaz ez? van vmi hiteles adat ezirányban, hogy a fidesz netalántán előbb kapta meg az anyagot, és nemcsak egy politikai játszam ez? ugyanis annak nagyon jó, mert eléggé ütös érv a fidesszel szemben ez a ratifikálás. (írországban most lesz megint róla népszavazás, mi magyarok elsőként írtuk alá)

Kenguru 2009.07.02. 15:27:35

@denever:
"magyarországon ilyen mennyiséget csak celebkönyvből lehet eladni.... "

Moldovanak minden konyve oriasi peldanyszamban megy el. Eladasait tekintve nagyon sikeres iro.
Nem szorul ra semmilyen anyagi tamogatasra.

Mondhatjuk hogy neki mint maig hithu kommunistanak bejott a szabadverseny es a kapitalizmus. :)

Neohortysta 2009.07.02. 15:27:47

@derelyegrádi szellem: Mit keres még ez az antimagyar zsidó geci itt még mindig?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2009.07.02. 15:30:04

@denever: egy jó kis lopás-, pénzmosásgyanús a dolog. itt mindenhol lopnak. nincs egy erős kéz, ami rácsapna a kezekre.
mint pl kádáá..... horthy :)

nyomdász vagy? nekünk tudsz nyomtatni? hogyér?

zsákzoli 2009.07.02. 15:33:49

TUDJA MINDENKI HOGY FELOSZLATTÁK A MAGYAR GÁRDÁT.CSEPPET SEM CSODÁLKOZOM.AZ ÉN LESZÁZALÉKOLÁSI ÜGYEMBEN IS ELJÁTSZOTTÁK A PÁRTATLANSÁGOT.TUDJÁTOK MIKOR LESZ ITT PÁRTATLANSÁG?HA A POLITIKAI ELITBŐL,MELYNEK RÉSZEI A JÓL FIZETETT BÍRÓK,SITTRE KERÜLNEK.BAZMEG BOLDVAI A KOMCSI BŰNÖZŐ MÉG MINDIG HÍZLALJA A VALAGÁT A NÉP PÉNZÉN....ÉS A TÖBBI....TE MEG SZOLGÁLD ŐKET AKÁR BETEGEN IS.MANYÁTOK SZOLGÁLJON..ÍGY FRIISSEN...NEM FÜGGETELEN A BÍRÓSÁG.BRANCSBÉLIEK...ELŐRE MEGHOZZÁK A KÖZIGAZGATÁSI IRÉLETEKET,DE 1 MÁSFÉL ÉVIG HŰZZÁK,MINTHA DEMOKRÁCIA LENNE.EGY NAGY SZAR NEM DEMOKRÁCIA...A VOLT PÁRTFUNKCIK HÉVIZEN ÁZTASSÁK MAGUKAT,KÖZBEN MÁS MEG MEGDÖGLIK 50 ÉVESEN A MELÓBA.CÁFOLJON MEG BÁRKI HOGY NEM ÍGY VAN...

Rhod 2009.07.02. 15:34:22

@tesz-vesz: elég jó. De pl. a "Lakinger Béla Zsebcirkáló"-sem rossz, ma újra elolvastam, a mondanivalója ma is aktuális. Nézz rá, pár perc alatt át lehet futni... (dia.pool.pim.hu/xhtml/moldova_gyorgy/Moldova_Gyorgy-A_Lakinger_Bela_zsebcirkalo.xhtml)

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2009.07.02. 15:36:04

@Egaesz Homo: tegnap este csak komolyzenéket linkeltél be a levezető táncba. szarházyt olvasol. 4x mondod, h "parancsolj?".
te biztos sznob vagy.

@krtek: "Lendvai/Deutschfürelise: A munkáról komolyan
Alcím: Nem a pofám jár, a kezem. "
:D

@Kenguru: állítólag sarházynak a polcon porosodnak a könyvei (ja tudom, az plebsz nem vevő az elitre), mintha Takaró Mihály célozgatott volna erre, mikor Wassról beszélt.

@Neohortysta: na, húha

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2009.07.02. 15:38:42

@tesz-vesz: nem a gombra nyomtam,a frissítésre, bocsi, azt hittem fagyi van@Rhod: oks

wladyslawsky (törölt) 2009.07.02. 15:39:44

moldova valószínűleg nagyon helytelenül csinálja, hogy nem akassza fel magát

Egaesz Homo 2009.07.02. 15:42:48

@tesz-vesz: Nem igazán vagyok sznob, de szeretem a komolyzenét. 2x mondtam, hogy parancsolj de mint láthatod a te hozzászólásodon is, a blogmotor kissé gyengélkedik.

wladyslawsky (törölt) 2009.07.02. 15:45:01

@öööö...izé: vagy túlélőtúra az Avason, az extrémsportok kedvelőinek :P

Spielberg 2009.07.02. 16:10:49

Vona Gábor: Cigánybarátaim
ugyanő: Egy hetem a Siratófalnál

Gyurcsány Ferenc: Tisztességes munka
(bár ezt visszavonom, mert ez amilyen, még megírja)
Hiller István-Kóka János: Szépen, érthetően, magyarul

Miskolc könyv: szót sem érdemel. Így támogatja a párt Moldova elvtársat.

Rhod 2009.07.02. 16:15:45

@Neohortysta:
"Miér van az hogy az úgynevezett magyar írók, mindannyian zsidók, érték és ifjuság rómbolóK?"

Nem mindannyian zsidók, de ha azok is, pl: Radnóti, Rejtő, Kertész (most hirtelen e három jut eszembe az általam olvasottak közül) egyáltalán nem károsak az ifjúságra, sőt Radnóti verse forró hazaszeretetről árulkodik: "Nem tudhatom, hogy másnak e tájék mit jelent,
nekem szülőhazám itt e lángoktól ölelt
kis ország, messzeringó gyerekkorom világa." stb, stb.
Rejtőt gondolom nem kell bemutatni.
Moldova Kádár-kori művei csekély képzelőerővel modern korunkban is aktuálissá válnak. Az az ember egy magyar Kaffka.

Roxvox 2009.07.02. 16:52:52

A Miskolc város vezetői vajon megvizsgálták Moldova Úr péniszét, ha nem hibáztak, így sose derül ki az igazság. A Kádár rendszer kitermelte a maga kis kritikusait, lásd Moldova, Hofi stb..........

Roxvox 2009.07.02. 17:13:48

@Spielberg:
Ejnye ezek a magyar sci-fi írók :)))))

Prinzessin Erbsen (törölt) 2009.07.02. 17:19:23

-attól még hogy nem fogadták el, miből gondoljátok, hogy sosem fog megjelenni?
-már ha valóban megírta a könyvet?
-ha megjelenik, akkor nagyot fog rajta kaszálni az iró - még ha elfogadták volna akkor esetleg az önkormányzat.
- gondolom a pasi amilyen hülye képes volt megírni azt amit látott, és az a kép nagyon nem tetszett a város vezetőknek.

Sajnos Miskolc egy fos, pedig páratlan értékekkel rendelkezik, de a komcsi vezetés módszeresen teszi tönkre - elég csak a Hősök terén nagy pénzekért kialakitott építészeti borzalomra gondolni, miközben külföldi tudósítók békésen fényképezgetik a Szondi telepet.

wladyslawsky (törölt) 2009.07.02. 17:26:20

@Rhod: szerintem nem Radnótira meg Rejtőre gondolt, hanem a konrád-spiró-nádas-esterházy vonalra, ezekre nagyjából ráillik a jellemzés

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2009.07.02. 17:55:13

@Neohortysta: mert 60 évnyi kommunizmus után nekik áll a zászló.
a kommancsok kitelepítették a polgári zsidóságot, maradt itt a söpredék. kötözni való bolond, féreg, élősködő.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2009.07.02. 18:02:59

@Rhod: moldovára azt mondani h kaffka, hát te tudod.
viszont ő a modernkori, rendszerváltáskori írókra gondol
@wladyslawsky: igen konrád-spiró-nádas-sarházy vonalra, meg kornis, varró dani, kurafiáth
viszont nem hinném h hazaszeretet lenne a nem tudhatom. olyan igazi hazaszeretet, tudod;)

ezt már MájkülJekszonnal kibeszéltem régebben.
szerintem radnótit hót nem érdekelte az egész, de szerette a lakását, otthonát, környékét, stb, és egy kicsit dacból is írhatta, h mi az hogy én nem vagyok magyar? (bár ezt csak sejtem) mint mindenki szerintem ő is szimpatizálhatott a forradalmi eszmével.
de viszont szerinted ha a holokausztot túléli, ő nem támogatta volna az ávh-t?

azt egyébként érdemes lenne megtudni radnóti mit gondolt az őszirózsás forradalomról, meg a tanácsköztársaságról, nomeg a vörös terrorról. én nem tudom. lehet őt is kitelepítették volna a komcsik, mint polgári lakosságot.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2009.07.02. 18:08:28

@Prinzessin Erbsen: MEG FOG JELENNI A KÖNYV,
ÉN MOST AZON GONDOLKODTAM HOGY UGYE KAPOTT (bocs, beragadt én újra nem írom) most 2 milliót, mivan ha előre tudták h nem így jelentetik meg, hanem más kiadóval, és most csapnak neki egy kis reklámot, hoyg ez most micsoda botránykönyv lesz, és vinni fogják mint a cukrot (ahoyg ugye a nap-keltében reklámozták a tarjányinak a kóser könyvét a rendőrségi korrupcióról, túlkapásokról)

f.m.j. 2009.07.02. 18:15:29

@tesz-vesz:

Ez a "milettvolnaha" az irodalomban sem működik... ne kérjünk már számon szegény Radnótin olyat, amit csak feltételezünk, mert "olyan" szemüvegen át nézzük a világot...
tesz-vesz, kicsit vedd le néha a szemüvegedet, ott van Kosztolányi pl. aki még a magasságos Kun Béla fenyegetéseit is leszarta, pedig zsidó volt, de nem ette meg a maszlagot, és nem állította tollát mások szolgálatába... amennyire én tudom, én őt nagyon bírom :)

f.m.j. 2009.07.02. 18:19:08

És még egy: aki komoly művet jelenthetett meg a kádári rendszerben, az tuti lefeküdt a hatalomnak, evvan gyerekek, nincs ezen mit szépíteni, Moldova, Hofi csak kiengedték a szellentést az ország seggéből... ugyanolyan haszonélvezői voltak a rendszernek, és kiszolgálói
aztán vitázhatunk, hogy ki a legjobb, ez innentől fogva ízlések, és ízléstelenségek harca, kinek ez, kinek az

Rhod 2009.07.02. 18:22:56

@tesz-vesz: én nem vagyok irodalmár, de Moldova egy-két műve van annyira szürreális mint Kaffkáé.
Konrád "elbújhat" Kornis Mihály mellett: arokaso.blog.hu/2008/07/12/kornis_mihaly

Radnótihoz:
tesz-vesz, akkor szerinted milyen az igazi hazaszeretet?
nem látok összefüggést aközött, hogy ha Randóti túléli a halálmenetet rögtön ÁVH-s lett volna belőle. (vagy kért volna belőle az államhatalom - lásd még Faludy víg napjai)

derelyegrádi szellem 2009.07.02. 19:04:05

@tesz-vesz:

Ezt (hogy olvasás nélkül ratifikálták) abból gondolom, hogy legjobb tudomásom szerint a ratifikáláskor még nem létezett hivatalos magyar fordítása a Lisszaboni Szerződésnek.

Azt meg nem is tudom feltelezni, hogy mind az összes OGY képviselő olyan szintem beszél pl. angolul (vagy faranciául) hogy nemzetközi szerződéseket olvasson, és azokat értelmezni is tudja.

akinek ezzel ellentétes infoja van, azt kérem ossza meg velem.

derelyegrádi szellem 2009.07.02. 19:08:12

@Neohortysta:

ha feltétlenül ilyeneket akarsz írni engem felejts ki belőle, ha kérhetem. Ez tőlem nagyon távol áll.

BálnaUhr · http://balnavicc.blog.hu 2009.07.02. 19:16:59

@derelyegrádi szellem: Én is így tudom. Elég szűkös határidővel dolgozott akkor az országgyűlés.

picur3ka 2009.07.02. 19:19:56

OFF:

Ezt muszaj meg kerdeznem, latott mar valaki ilyet, mer en nem emlekszem, meg a legvadabb kozelmultbol sem. Ket, szep, nagy izraeli zaszlo mindket oldalon es ki lehet venni a kis hurkapalcasat az asztalon, a mellesleg igen fallikus virag disz alatt.

Ez is rohej ez a sapka dolog. Milyen hulye mar, mi mer nem adunk bogatyat minden idelatogato politikusra, vagy a hollandok papucsot, etc.

derelyegrádi szellem 2009.07.02. 19:21:48

@Spielberg:

Gusztos Péter: Apám, a liberális. (Videomelléklettel) :-)

szabogyula 2009.07.02. 19:45:48

@picur3ka (vergodik, mint az mszp:
Vááoo !
A sábeszdeklis kép az komoly ?
Vagy az ott kötelező ?

szabogyula 2009.07.02. 20:01:11

Most hogy nincsenek itt a franciák / liberté , pierre /tiszta nyugalom van itt.
Már szinte hiányoznak.
Ez olyan mint mikor majd 3 év múlva olvassuk a hireket / vigyázat ez csak remény és fantázia /:
Magyar Nemzet :
- A 2011-es infláció 0.2 %-os volt
- A forint -euró megtorpant a 196-nál, igy a bevezetés céldátuma 2013 !
- Az Önkormányzati tulajdonba visszavett parkolási cégek bevételeiből átadták az első P+R parkolót Budapesten.
- Hunvald : még 10 év a börtönben , de kibirom !
Népszabadság :
- Hogyan érjük el 2014.-ben a választási küszöb 5 %.-ot ? / elemzés /

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2009.07.02. 20:29:59

@fmj: a "milettvolnaha" az érdekességként irtam, látod: odaírtam azt is h kitelepítették volna a kommancsok, mert polgári (fidesz mondta ezt még a parlamentben).
ha leveszem a szemüvegem nem látok. (egyébként nem értem minek írod oda, "ne kérjünk már számon szegény Radnótin olyat, amit csak feltételezünk ezt, mikor levezettem az ávh-st, meg a kitelepítéses verziót is)"

hogy Kosztolányi zsidó volt? e szavaidban erősen kételkedem. karinthyval kevered nem? vagy ignotusszal? esetleg máté péterrel

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2009.07.02. 20:35:50

@Rhod: nem ismerem moldovát, te tudod.
ha már kornis akkor csak a hazait preferáljuk :D
igaz benne van a zseniális syrwullamn :)
kkbk.blog.hu/2009/06/23/kornis_mihaly_akta_kadar_bayer_1

az igazi hazafiasság és hazaszeretet, ha valaki van olyan elszánt, h önként menjen csatába az országáért ha veszély fenyegeti.
(hemingwayi)
de mondom, én levezettem radnótinál a polgári kitelepítésest is.
ha pedig a prohászka-szobor döntögető kis faludy akkor meg:
kkbk.blog.hu/2009/06/08/faludy_villon_1

ColT · http://kilatas.great-site.net 2009.07.02. 20:37:38

" Moldova úr írásait olvasva pedig azt gondoltam, hogy ő alkalmas lenne egy ilyen könyv megírására."
Ez hülye.
Alkalmasnak amúgy alkalmas, csak a faszi vagy nem olvasott semmit Moldovától, vagy ennyire nem veszi észre a szarkazmust.

f.m.j. 2009.07.02. 20:42:14

@tesz-vesz:

már a feltételezés is sértő, hogy keverném Kosztolányit Karinthyval :)... amúgy miért zavarna be, ha zsidó származású?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2009.07.02. 20:44:18

@picur3ka (vergodik, mint az mszp:
Bajnai hazatért

"legyél Bajna, Izraelbe
kérj bocsánatot nevünkbe' "

egyébként szenzációs a kép, igazán mutatja, hogy milyen jó kis zsidó gyarmat vagyunk, a 70% az ingalatbuzinesben izraeli. és ebbe nincs bent az offsore, az összes pláza szinte izraeli.
én már 2x leírtam ide, de nem bírom megállni mégeygszer..., olyan jó kis mondást találtam ki:
Budapest ma nem magyar főváros, hanem izraeli városállam

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2009.07.02. 20:56:54

@fmj: kosztolányi zsidó? nane
én erről nem tudtam, bizonyítékot akarok! mondjuk a cirkumcízió maceszgombócára gondoltam.

Rhod 2009.07.02. 21:02:20

@tesz-vesz: Hemingway az egyik kedvencem. Van egy pár soros kis "szösszenete" a görög-török háborúról, amiben leírja, hogy a törökök beterelték a sekély vízbe a málhás öszvéreket és eltörték a mellső lábukat, hogy ott dögöljenek meg, na az brutális, és megindító. Egy pillanatkép, amiben benne van az egész - bármelyik - háború. Estleg a másik, amelyik így kezdődik: "a hat minisztert hajnalban lőtték agyon..."

nade, és valójában, ezekből nehezebb kiérezni a hazaszeretet - számomra - mint Radnóti verséből.

egyébként:

"Hazádnak rendületlenűl
Légy híve, oh magyar,
Bölcsőd az s majdan sírod is,
Mely ápol s eltakar."

- számomra ebben a négy sorban minden benne van...

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2009.07.02. 21:04:25

@ostoba 8o: :D
2018 hírek - draskovics tibor megszökött a börtönből, valószínűleg a szennyvíz-csatornán keresztül. a rendőrség sikeresen elfogta a szökés után csaknem 3 órával, hiszen követni tudták a forró nyomokat és szagokat.

további híreink: veress jánost, volt pénzügyminisztert, amióta hajléktalan lett, állandóan helyi cigánybandák terrorizálják és szexuálisan molesztálják, a vasárnap esti fókusz pluszban marsi anikó készített vele mélyinterjút.

(valamit szilvássyval is kellene kezdeni)

öööö...izé 2009.07.02. 21:10:00

@wladyslawsky: az Avas egyáltalán nem gáz, semmi túlélőtúra-jelleggel nem találkoznál...ha arra vágysz. ott a Szondi-telep:-)

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2009.07.02. 21:11:03

@Rhod: én is nagyon szeretem Hemingwayt, a halottak természetrajza?a nick-sorozat? a szerelemben háborúban? nyárra pont ideális.
viszont én mondtam rá h hemingwayi, de azokból kell kitűnnie, csak a hangulata olyan.

szabogyula 2009.07.02. 21:12:31

@tesz-vesz:
2011: Lendvai Ildikó a GAZPROM magyarországi szóvivője lesz..

Rhod 2009.07.02. 21:26:05

@tesz-vesz: a halottak természetrajza baromi jó... igencsak szemléletes képet ad pl. a nemi erőszakról, és azokról a dolgokról, amik "nem kerülnek bele a hadijelentésekbe"... Nick és a bokszoló? Nick ahogy horgászik? megvan :)

Tom Bobb · http://tombobb.blog.hu 2009.07.02. 21:27:03

Későn jöttem, minden bizonnyal lemaradtam a főbb sodrásról, de azért csak be kell nekem is nyögnöm egy könyvekkel, írókkal foglalkozó poszt kommentjébe, hogy

- ha kapok 2 milliót előlegbe, és aztán nem kell a könyvem, másfélból rö-hög-ve piacra tudom dobni a cuccot, méghozzá úgy, hogy már lefizettem a terjesztő-maffiaát is, és a könyvesboltokat,
- ekkora előlegért (és ekkora végösszegért) igenis meg kell tudni mondani, mire van szükség, és fe-je-ze-ten-ként bele kell kötni az íróba, hogy mit, hogyan, hányszor írjon át (szerződésben le kell írni, hogy mekkora lehet a maximum átíratási arány),
- ha nem jött létre a szerződésben foglalt végeredmény, maga az "imidzs-könyv", akkor az író szépen visszaadja a két milla előleget, aztán saját tőkén kiadja a könyvet, és annak a bevétele az övé, a talált pénz meg vissza a városnak - ez a normális szerződés. Ittt nem az volt.

De szerintem ezt előttem az a 128 kommentelő már megírta, csak engem személyes okokból sért az ilyen balfasz könyvkiadási, könyvírási dolog. Bocsánat.

szabogyula 2009.07.02. 21:33:33

@Tom Bobb:
Itt valszeg arról van szó, ha közpénz, akkor kit érdekel ?
Még a kutyák is szivaroznak .

rolika 2009.07.03. 11:01:04

@tesz-vesz: Juj, a talán kimaradt, igazad van.

rolika 2009.07.03. 12:05:31

@tesz-vesz: Naja, de én egy jószándékú emberke volnék. Moldovával semmi bajom :-)

bigél 2009.07.03. 13:09:47

@tesz-vesz:
"azt egyébként érdemes lenne megtudni radnóti mit gondolt az őszirózsás forradalomról, meg a tanácsköztársaságról, nomeg a vörös terrorról."

akkoriban még gyerek volt (1909-ben született) így maximum a történések következményeit észlelte (ami a saját életében lecsapódott), nem hiszem, hogy az eseményeket mélyebben elemezte volna.

neozsivany 2009.07.03. 17:14:01

"tulajdonképpen Illyés Gyulát nem számítva a magyar szociográfia műfaját megteremtő iró"

Nono! Hát Szabó Dezső meg Az elsodort falu az smafu?

adequate courier 2009.07.03. 21:56:26

@neozsivany: Nagy Lajost is kihagytam ahogy még sokan másokat. Szubjektív vélemény de gondoltam a két legjelentősebbet említem meg, a téma szempontjából nem is releváns.

Fekete Pákó 2009.07.03. 22:07:13

bár az elveivel (és főleg a Kádár-könyvével) nem értek egyet, nagyon jó írónak tartom. rengeteg energiát öl és ölt az összes riportkönyvébe, éveken át a könyvei szereplőivel együtt dolgozva, nehéz lenne hitelesebb írót találni. a szatírái pedig zseniálisak, a Ferencvárosi koktél máig a kedvencem.

neozsivany 2009.07.04. 10:44:25

@adequate courier: Igazad van, valóban irreleváns a téma kapcsán, viszont a műfaj árnyalati szempontjából koránt sem. Egy kicsit(ígérem csak egy bolhafasznyit) bekapcsolódok a komcsizós témakörbe. Az van ugyanis, hogy míg Nagy Lajos, Illyés Gyula és a postban szereplő Moldova balról közelítették meg a magyar falusi/tanyasi világ problematikáját(és hála egy bizonyos 40 évnek ez a fajta megközelítés kizárólagossá válhatott és ezáltal a problémákra is csak egyféle választ lehetett adni) addig Szabó Dezső a másik oldalról próbálta ezt feldolgozni. Érdemes párhuzamba állítani a korábban már említett Az elsodort falu című regényt a Puszták népével. Ebből egyértelműen kiviláglik, hogy ugyanazokra a kérdésekre léteznek alternatív és nem feltétlenül (sőt!) elvetendő válaszok. Természetesen a két megközelítési halmaznak van egy elég rendes metszete is, de nem akarok nagyon belemászni, mer aztán eldurran az agyam oszt hetekig írni fogok és majd jól senki sem olvassa el:D:D:D

Roxvox 2009.07.04. 14:55:22

@ostoba 8o:
Ez még lemaradt 2010-ről
-Jan Slota a szlovák tengerpartra ment nyaralni.

Umbrella Corp. 2009.07.04. 17:20:49

Ezek is mostanában fognak megjelenni:

Draskovics:A tolerancia alappillérei.

Veres J.-Demszky G.:Zen

vomit 2009.07.05. 10:04:17

@derelyegrádi szellem:
ne fecsereld vele az idodet. egyetlen feladata a lefoglalasod es az eleterod elszivasa. sot amig vele hadakozol, addig se ebresztesz fel mast. vesd ossze ezzel (az idezet utolso sora a lenyeg):
my.opera.com/salventura/blog/the-hasbara-handbook
"you are dealing with individuals who [are] not seeking the truth of the matter and who will discuss the question fairly with you, but rather with propagandists, who have an agenda to push: they call it "Neutralizing Negativity" or "Pushing Positivity" (see Hasbara Handbook page 15); in other words, their goal is manipulation, not truth."

kriglis 2009.07.09. 20:46:12

közel teljes Moldova gyűjteménnyel állítom korunk egyik legnagyobbja.évekkel ezelőtt hallottam hitvallását háááát libabőrös lettem,de kis elmélkedés után elmúlt.hitét megértem,elfogadom és tisztelem érte/mármint az egyenes felvállalásért/.helyre állt a bizalmam,tudniillik szocreál dicsérő könyvet rendeltek és azt vártak tőle miskóóóóócon.Moldova azonban szokásához híven leírta az igazságot.na ez a gondja a miskóóóci pólgármesternek,és az ő nagy haverjainak. ui:MOLDOVA GYŐRGY éljen soká és írjon soká.

süti beállítások módosítása