Skip to content


       Szűrés lista

Asinotól a Vulkánig

Mielőtt végleg elhatalmasodott volna rajtunk az agónia, hogy csak Mi lopjuk az EU-s pénzeket, az openeurope.eu lehozott egy 50-es listát a legnagyobb herdálásokról. Az Index már mazsolázott belőle, itt olvasható. Érdemes!

Ugyan Asino-t, a szamarat, ki  átszámítva 1,1 milliárd forintért kóborol Hollandiában és blogol, senki nem tudja überelni, azért mi is próbáltunk kiszedni pár gyöngyszemet.








Ja, a besencei fatuskók is szerepelnek a listán ám:


The ‘state of the art’ rest stop for cyclists

€2,100 of funds from the EU’s Leader+ programme were spent in Várgesztes, Hungary, on new rest stop for cyclists. However, despite the cost, it consisted of no more than 10 tree stumps buried in the ground.


Forrás: az Index cikke.
Ejnye Index, rombuljuk itt az országimázsunkat az EU-ban .... :)  

Mielőtt azt hinnénk, hogy ez az egyetlen dolog hazánkból megállunk egy percre, és elutazunk Celldömölkre, ahol a Ság hegyen 434 millió forintért a Kemenes Vulkán Park épül.

A végleges támogatásról amúgy a múlt héten, 2009. november 6.-án döntött az NFÜ. Vagyis ennyit ért a botránysorozat az EU-s támogatású projektek körül, csont nélkül szavazták meg a közel fél milliárdot. Taps.


A volcano theme park

In March 2009, the Hungarian town of Celldömölk won approximately €1.4 million of EU funding to create an interactive "volcano theme park" at the foot of Ság Hill, a 279-metre-tall volcanic hill. According to the town’s Mayor, László Fehér, the plan was to create a "high standard 'edutainment' and tourism complex to show the natural treasures of our volcano.


Az elképzelések szerint a vulkanikus eredetű Ság-hegy lábánál vulkánházat alakítanak ki interaktív bemutatóhellyel és élményparkkal, a komplexumban Verne kabin, vulkán színház, magma kamra, tűzhányóterem, felfedezőterem, időszaki kiállításoknak és konferenciáknak helyet adó rendezvényterem, továbbá kiszolgálóhelyiségek, köztük étterem is helyet kap. A projekt részeként a Ság-hegyen szabadtéri kőparkot és játszókertet hoznak létre a jelenlegi Ság-hegy múzeum korszerűsítésével és felújításával, kialakítanának egy vulkán tanösvényt is 9 megállóhellyel és 4 kilátóhellyel, illetve egy borösvényt, mely a Ság-hegyi borospincéket fűzné fel.

Hmmm ... a vulkán színház és a világhírű ság-hegyi borospincék. Érdekes ... vajon Te mennyit fizetnél, hogy láthasd a csodálatos ság-hegyi magmakamrát?

De vajon honnan jött ez az isteni ötlet, hogy a vulkánjairól világhíres Magyarországon Vulkán Parkot építsenek?

Dr. Harangi Szabolcs, az ELTE kőzettani-geokémiai tanszékének vezetője álmodta meg az élményparkot. A professzor a stájerországi Kapfensteint hozte fel példaként, amely adottságaiban hasonlít a Ság környékéhez. A kisvárosnak, a kistérségnek a vulkán, az egykori tűzhányó népszerűsítése adta meg a lökést a fejlődéshez. A vulkánt a burgenlandi-stájer határt átlépve reklámozni kezdik. És minden kapható, ami a vulkánhoz kapcsolható. Vulkán kalap, vulkán papucs. Illetve minden terméket a vulkánhoz kötnek. Így a kecskesajtot, a pálinkát, a csokit, és a Ság hegyinél gyengébb minőségű bort is. Bioételeket kínálnak. Mindent egy filozófiára építettek, sikertörténetet írtak.

Fehér László polgármester, Celldömölk polgármestere magyaráz:


"Kemenesalja négy-hat millió éves vulkáni természeti értékeit bemutató, magas szintű, szórakoztató-ismeretterjesztő szolgáltatást nyújtó és egyben tudományos-oktatási centrumként is működő turisztikai komplexumot tervezünk. Ez a hazánkban példa nélküli elképzelés új dimenziókat nyithat a térség idegenforgalmában, mindemellett szervesen illeszkedik a fejlesztendő turisztikai attrakciók körében."
























Megnéztem, melyik csapatban rúgja a labdát ez a derék polgármester ... micsoda meglepetés, hát nem a szegfűs csapatban van?!  

A tervpályázat nyertese mindenesetre már megvan.
 

 

Más: Hogy az élvezeti oldalon maradjunk, egy svéd férfit az EU kétszáz euróval támogatott, hogy vadkendert (szűzlányok kedvéért, füvet) termesszen kertjében. Ez a tevékenység, bármennyire is ütközik az erkölcsökkel, nem törvénybe ütköző, mert odakint csak a fogyasztást büntetik. Az ipse elmondása szerint az ő 1000 nm-en termesztett zöldjéből, kötél és halászháló lesz, és ha akarnák se tudnák elszívni, mert túl alacsony benne a THC koncentráció. (forrás: aftonbladet, mely Rékuc szerint annyira hiteles mint nálunk a Blikk. Viszont ezúton is köszi a fordítást!)

Megint más: Az Alter Ego nevű kezdeményezés 400.000 eurót kapott arra, hogy az EU 22 tagállamába "ellátogasson", és 14 és 18 év közötti gyerekekkel pólóra rajzoltassa egymás arcát, az európai egység nevében. De akik akartak, meglephették a másikat montázzsal, videóval, zenével sőt szöveges üzenettel is. A lényeg, hogy a kultúrák keveredjenek és megtalálják egymásban a hasonlóságot. Minden ilyen üzenet megtalálható a cég hivatalos oldalán: itt



Pár év alatt "teljes jogú" EU-taggá váltunk, jól szerepeltünk szerintem ebben a "versenyben", TOP50-ből két helyet is elcsíptünk.

De vajon mi lesz, ha a kedves openeurope.eu szerkesztők egyszer eljutnak Drégelypalánkra, a világhírű kutyawellnesz központba??? Vajon lenyomjuk majd Asino-t?!

 

Frissítés:

A lista megjelenését követően Dr. Harangi Szabolcs levelet írt az OpenEurope kutatási vezetőjének Mats Persson úrnak.

Dr. Harangi Szabolcs és Mats Persson úr között folyt többszörös, konstruktív levélváltás eredményeképpen a brit kutatási vezető 2009. november 26-án ígéretet tett arra, hogy a vulkán park projekt még aznap lekerül a "szégyenlistáról"! A mai napon (november 27-én) ez meg is történt!

Az eredeti 50-es listát itt olvashatja.

Az OpenEurope honlapján lévő jelenlegi listát pedig itt olvashatja.

Közben a hírek szerint megszületett a második fordulós döntés a projektről, miszerint Celldömölk önkormányzata megkezdheti a Kemenes Vulkán Park kivitelezését!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr821517464

Trackbackek, pingbackek:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tarackos Sül (törölt) 2009.11.12. 09:53:55

Csak a rend kedvéért:

- A Zorbán a hibás!!
- Mi lesz itt, ha jön az Orbán . . . alkotmánymódosítás, a magyar demokrácia megcsonkítása, vérenzgő fasizmus!!
- Jaj, mi lesz, ha jön az ORBÁN, mindenért ő a hibás!

Az EU akkora adag dekadenia, hogy csodálom, miért nem éledt még öntudatára . . .

vomit 2009.11.12. 09:56:03

a 40 centis kilatorol es a deszkaportalrol nem is beszelve.

es ez itt szinten posztgyanus
www.stop.hu/articles/article.php?id=565146
A kecskeméti képviselőtestület város "az értékőrző hagyománytisztelet szándékától vezetve, a város évszázadok során formálódott és kialakult jelképeiről, azok méltó alkalmazásáról" alkotott rendeletet a város címere, zászlaja, a címer és a zászló általuk helyesnek ítélt használata érdekében.

Lecso (F*ck the Shit) · http://www.youtube.com/watch?v=OyxNgnQ9m30 2009.11.12. 10:02:11

...és a svéd cannabis-termesztő egy Isten!!!!! 8-)))))

Denimm 2009.11.12. 10:03:03

Ez egy tök jól sikerült post :-) A képaláírás meg egyszerűen fenomenális.

DArchAngel 2009.11.12. 10:04:12

Fizetni nem sok pénzt fizetnék egy ilyen kiállításért, de ha arra járnánk asszonnyal (családdal) - márpedig elég sokat igyekszünk itthon kirándulni - az étterembe beülnénk, a tanösvényt végignéznék. Nem csak magának az installációnak a bevételét kell nézni, hanem a közvetett hasznot is. Persze ettől még lehet nettó bukta az egész. Ott van a már itt is megénekelt Hegyalja kapuja, vagy mi, arra sem kíváncsi senki sem, tehát nemhogy az épületnek nincs bevétele, hanem turistát sem nagyon vonz. Mondjuk szerintem egy fasza múzeum, park és tanösvény kicsit komolyabb, de majd meglátjuk.

Tapmancs 2009.11.12. 10:28:38

Szerintem ez egyáltalán nem akkora hülyeség mint aminek elsőre látszik, feltéve ha nem nyúlják le a pénzt (eleve elvetélt feltételezés), és még további befektetőket is sikerül bevonni. A tágabb környéken sok olyan dolog van ami turistacsalogató (lehet): híres gyógyfürdők (Sárvár, Bük), Bükön golfpálya is van, borvidékek (Somló-hegy, kicsit távolabb Badacsony), Balaton, Sümegi vár, satöbbi. egy ilyen park csak egy plusz dolog ami miatt jöhetnének turisták. Nem kifejezetten ezért, de ez is lehetne egy attrakció. Mini-vidámpark is lehetne gyors hullámvasúttal barlangban, stb, mind a vulkán témakörre épülve. Az ilyen témaparkok mindenhol népszerűek, a gyerekek nagyon szeretik. Persze ehhez jó marketing kell külföldön is, ezen kívül nem a turisták lehúzására kell szakosodni.
Arról nem beszélve hogy az Eragon-t is a Ság-hegy belsejében forgatták, ezt is fel lehetne használni a reklámban, mert ezáltal magát a helyet már sok tízmillióan látták a világban.

Most pedig kövezzetek. :)

Hetfield 2009.11.12. 10:34:01

Ez a szamár nem kezdő XD Indítsunk mi is egy birkát, szegfűvel a szájában :))

Marcellusca 2009.11.12. 10:43:41

@DArchAngel:
@Tapmancs:
Nekem is pont ez jutott eszembe.
Nem hangzik ez olyan rosszul. Ha jól van megtervezve/-szervezve és megfelelőek a körülmények még tényleg jó és érdekes lehet.
Csak ne legyen nagy lenyúlás belőle!

@Hetfield: Méghogy egyet.
Egész nyájat! :)

eszkep 2009.11.12. 10:45:31

A jóhiszeműség jegyében jegyezzük meg: a vadkenderből nagyon erős, és abszolút környezetkímélő kötelet lehet készíteni. Az már csak sajnálatos, hogy ahelyett, hogy agyonlőnék az összes tetves drogost, inkább a termesztést is büntetik pl. Magyarországon. Na' az baszott volana be, ha ugyanígy a máktermesztést is korlátozták volna... Volt róla szó! (Szeretem a mákos ételeket.)

kenájkikit 2009.11.12. 11:08:05

ez a vadkenderes dolog ez egy félreértés lesz szerintem, mert a vadkender mint gyomnövény nő mindenhol magától az útszélén a kertben akár az nem illegális mivel nem drog, az india kender na az az ami drog, de abból is a nőnemű növények bibéi, gondolom a svéd tag nem ilyeneket termeszt hanem férfi növényeket aminek valóban rengeteg felhasználási módja lehet. a híradóban is mikor elkapnak valami dílert mindig ezt mondják, hogy találtak nála 5 meg 10 kiló vadkendert én meg mindig röhögök magamban, hogy akkor a rendőrség igen csak lyukra futott, ha vadkender volt a tagnál:D

reKorrekt 2009.11.12. 11:13:59

Nálunk a házam előtt van egy nagyon szép barnás-bézs kavics. Épp ma reggel lettem rá figyelmes. Utánajártam kicsit és kiderült, hogy - hihetetlen, de - Beninben is van egy pont ugyanilyen. 'Istenuccse, be is nyújtok egy pályázatot egy látványlelátóra...

Lecso (F*ck the Shit) · http://www.youtube.com/watch?v=OyxNgnQ9m30 2009.11.12. 11:16:27

@kenájkikit: vadkender a magyar neve a cannabis sativa-nak is (az útszéli fajta) és a cannabis indica-nak is (a jófajta) 8-)

csabapayne · http://kulturcseppek.blog.hu/ 2009.11.12. 11:19:31

@Tapmancs:
Celldömölk helyzetéből adódóan elég sokat próbál fektetni a turizmusba. A város eredetileg zarándokhely. De nem rég építettek oda egy termálfürdőt is. Gondolom ezzel a vulkán parkkal is tovább akarnak nyomulnia turizmus irányába.
De sajnos Magyarországon ez van, a kurva korrupció miatt drágább minden ilyen beruházás és ki tudja, hogy a rászánt pénzből mennyi lesz a lenyúlás...

kenájkikit 2009.11.12. 11:23:40

@Lecso (F*ck the Shit): ha így van akkor oké. mondtam, hogy félreértés lesz... én értettem félre:D

2009.11.12. 11:47:26

Agyalágy! Ilyen szarságokra kibaszni ennyi pénzt! Ez az atomium megérett egy atombombára.

2009.11.12. 11:51:34

@DArchAngel: Az a baj, hogy a zorbán is ezt akarja. 2/3-os parlamenti többséget akar a dög, hogy ellenvetés nélkül minden hagymázas hülyeségét átverhesse a szavazógépen. Itt ez a demokrácia-ideál. Kompromisszum? Tolerancia? Ugyan! Így vagy úgy, de beledöngölni a politikai ellenfelünket a földbe! A maszop is csak pocskondiázza a fideszt, de abba bele nem gondolnak, hogy a választók kb. 50%-a felsórakozott mögéjük, szóval sokkal több már az, mint egz zsebnapóleon és csahosai, a fél országot alázzák, amikor a fideszt ignorálják.

Mourinho már nem a király 2009.11.12. 11:55:36

Ez a celldömölki vulkán projekt egyáltalán nem tűnik baromságnak nekem. És Magyarország területén - bár mára erősen lepusztultak - elég sok vulkán volt található, gondolom nem csak én tanultam Magyarország természetföldrajzát.
Azt nem tudhatom mennyit fognak vagy nem fognak lenyúlni a pénzből, de mindenképpen jó dolognak tartom, hogyha már csinálnak valamit, akkor nem a szokásos útszéli csárda - mittudoménmilyen panzió vonalon gondolkoznak, hanem valami tematikusat, valami újat csinálnak.

Lecso (F*ck the Shit) · http://www.youtube.com/watch?v=OyxNgnQ9m30 2009.11.12. 12:09:49

@kenájkikit: a cannabis indica nevezetű fajt említi a szakirodalom úgy, hogy a "fű" alapanyaga, míg a cannabis sativa az ipari kender. egyes szakirodalmak nem tesznek így különbséget, illetve van, ahol az indica a sativa alfajaként van megemlítve.

Marcellusca 2009.11.12. 12:12:20

@Lecso (F*ck the Shit): Gyanús, nagggyon gyannnúúús, hogy ennyire járatos vagy a témában. :)))

Lecso (F*ck the Shit) · http://www.youtube.com/watch?v=OyxNgnQ9m30 2009.11.12. 12:22:05

@Marcellusca: mezőgazdász diplomám van, növénytermesztő szakmérnök kiegészítéssel. 8-)

Johnny336 2009.11.12. 12:28:28

Kíváncsi vagyok a négyes metró mikor kerül fel a listára. :)

Pécs kapott EU-támogatást az EKF 2010 miatt?

Aradebil 2009.11.12. 12:31:34

A vulkán parkról le lehetne szállni,Harangi pont nem az a fajta ember,inkább a megszállott kategóriába tartozik,a geoparkra igenis szükségünk van,ha nem akarjuk h a világhírű mo-i természettudos oktatás végleg eltűnjön a süllyesztőben.
Az meg h nektek nem jelentenek semmit a mo-i vulkánok,az mutatja is az oktatás jelenlegi színvonalát.
amugy meg no offense,csak gondoltam szólok.

Seduxen (már NEM dr.) 2009.11.12. 12:32:38

@Marcellusca: "@Hetfield: Méghogy egyet.
Egész nyájat! :)
"

hülye vagy? a nyáj az, akivel magukra szavaztatnak.. beeee-beeee-beeee :)))

kenájkikit 2009.11.12. 12:33:44

@Lecso (F*ck the Shit): ja ezt dobja ki a gugli elsőnek, de ez eleve baromság, mert mi az, hogy a fű alapanyaga? a fűnek nem alapanyaga van vagy nem valamiből előállítják, hanem a nőnemű növények bibéjét szívják el, az a "fű", de ezen ne vesszünk össze:D, ha valaki vadkendernek hívja, hívja annak a lényegen nem változtat.

Aradebil 2009.11.12. 12:35:06

@Aradebil: arról nem is beszélve ,h mióta dolgoznak már a projecten

Marcellusca 2009.11.12. 12:40:26

@Seduxen: Ahaaa! De, ha kitereltetjük az egész nyájat, akkor nem lesz, aki rájuk szavazzon.
Nem megérné egy kis ejus pénzet rászánni, hogy elterelgessék őket szebb legelőkre?
Mondjuk az Uralon túlra? :)

Marcellusca 2009.11.12. 12:43:00

@Lecso (F*ck the Shit): De azért egy-két növény felkeltette az érdeklődésed?
Úgymint (vad)kender, mák, stb. :D

Yakk 2009.11.12. 12:54:12

Minden tiszteletem a Vastagbőrnek, de ezzel a projekttel mi is a baj, ha tényleg megcsinálják? A leírás alapján elég jó ötletnek tűnik.

Beau D.N. · http://beau.hu 2009.11.12. 13:11:44

gőzöm nincs ki mennyit hova könyvel a vulkánoktatós projektre szerzett pénzből, de maga az ötlet sztem jó, magyarország területén több vulkanikus vidék is létezett, igyál egy teát eric és gondold át ezt...

Seduxen (már NEM dr.) 2009.11.12. 13:22:22

@Marcellusca: még jó, hogy nem az örök vadászmezőkre akarsz terelgetni te kis zsebnáczi-sunyilas-fotelfaschiszta :)))

Marcellusca 2009.11.12. 13:26:28

@Seduxen: Aztatat itten nem szabad, mer' banánot kapol érette. :D

Seduxen (már NEM dr.) 2009.11.12. 14:05:06

@Marcellusca: bazze, az a MÁSIK link (tudod, NEM a goldenbigyós, hanem a blogger "minel" oldala), Teeeeee :)))

eeepunk 2009.11.12. 14:55:15

Nem is tudom melyik értékesebb?

Overdose, szamár, Overdose, szamár.... Nagy dilemma. Vajon Overdose képes blogolni? Nem hiszem, a szamarat viszem :)

Szamarat a vaterára.

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2009.11.12. 15:01:24

Eric, ez a Ság-hegyes téma pont nem illik ide. Elég sokat jártam arra (nagyanyó ott lakik nem messze), s a Ság-hegy egy olyan ritkaság, olyan szépség, mely nem sok van Magyarországon, viszont kevesen ismerik. Az alföld (na jó, nem klasszikus alföld, enyhén dombság) közepén ott egy hegy! Nem is akármilyen, megvan még a kürtő (azt hiszem, úgy hívják), ahol szerintem remek rockkoncerteket lehetne rendezni :-) Koncert a vulkánban, azért ennek lenne híre! A többi ötlet sem rossz, a vulkánmúzeummal együtt, remek osztálykirándulásokat lehetne oda szervezni, hegymászással egybekötve. A hegy tetejéről remek a kilátás. Az osztrák turisták is jól berúghatnának a pincéknél, a környéken úgyis ott van Sárvár, ott majd "kiáztatják".

Szóval a Ság-hegy eddig inkább egy "kiaknázatlan lehetőség" volt, amit végre most "kiaknáznak". A Somló-heggyel együtt (ez a két tanúhegyünk).

A többi példa közül szerintem a rajzversenyes a leggázabb - mi kerül ezen 400.000 euróba? A rajzlap?

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2009.11.12. 16:34:38

@Yakk:

A fél milliárd EU-s pénz a jelen gazdasági körülmények között.

Szántó Gábor · http://choirs.oftheworld.club 2009.11.12. 16:37:42

Nem szívesen ugatok ide, inkább csendben anyázok a posztokon, de részemről +1, akik szerint mellélőttetek.
Engem kimondottan érdekelne a Verne terem (az egyik kedvencem tőle pont az Utazás a föld középpontja felé), és mindaz, amit a korabeli vulkánokról tudni lehet - nem megfeledkezve természetesen a környékbeli pincékről sem. :)
Ja, és a kultúra: www.csesznek.hu Egy kb hasonló adottságokkal bíró természetes amfiteátrum, ahol már lassan 10 éve játszunk időnként 10000 ember előtt. Sokak számára tényleg zarándoklatnak számít az éves Edda koncert, vagy István a király, és rendszeresen visszajárnak - egyszerűen a környezet és a hangulat miatt.
El sem tudom képzelni, hogy mi lehetne egy ilyen helyből normálisan kiépített infrastruktúrával, mind színpadon, mind nézőtéren.
Szóval én biztosan ellátogatnék oda.

tudi 2009.11.12. 17:12:36

Ez a Ság-hegyi dolog tényleg nem hülyeség, ha jól csinálják meg. Tényleg profitálhatnak belőle a helyiek, és a környék is. De itt szerintem az abszolút király a svéd csávó, igaz nem sokkal lemaradva követi őt a szamár. Nálunk is lehetnének ilyen törvények, hogy csak a fogyasztást büntetik, már ültetném is be a kertünket kenderrel. Kitudja egyszer még nállunk is lehet keletje a kenderkötélnek :))).

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2009.11.12. 17:17:40

@tudi: Bizonyos fémszerkezettel együtt használva?:))

szabogyula 2009.11.12. 17:56:54

Nem lehetne első körben egy nagyvencentis kilátót tenni arra a hegyre ? Az negyvenmillióból kijön ..../ :( /
Aztán majd lesz 5-ös metro is , meg minden ...
Erre mondta Napóleon , a Waterlooi csata elötti estén a tábornokoknak : - Faszom nem kéne ?

szabogyula 2009.11.12. 18:06:15

Bepöccentem , mert tipikus magyar mentalitás : vagy hagyunk valamit parlagon , vagy , / persze EU pénzből / egyből Rio de Celldömölk . Űrkikötövel , mars-szondával , és WIFI-net-tel .
Arra nincs valakinek esze , hogy kitegyen egy táblát : Hegy , 3 km , balra .
Aztán esetleg lehet képeslap , meg hamburger , meg Celldömölk alakú fogkefe . Fokozatosan .

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2009.11.12. 18:11:41

@Szántó Gábor:

Nem azt mondtuk hogy ez nettó hülyeség, hanem hogy erre a Magyar Köztársáság fél milliárd forintot ad. Csak úgy.

Ha valaki fantáziát lát ebben a vulkán-sztoriban, csinálja meg magánvállalkozásban és szedjen belépődíjat. Ha megtérül a beruházása akkor gratulálunk neki!
Persze belépődíj most is lesz. Csak nem mindegy hogy magánberuházásból épül vagy a mi pénzünkből.

Nem véletlenül került be a TOP50-be ... szerintünk, persze.

ermi50xn6j2 (törölt) 2009.11.12. 18:20:32

Bocsánat! Bocsánat! Első gyors olvasatomban a felfedezőtermet, fedeztetőnek olvastam. Hiába már a szemem is velem öregszik.Vagy csak a vén kecske is megnyalná a sót?Amúgy a terv tetszik, ha nem lopják el kétharmadát.

Syr Wullam 2009.11.12. 19:11:27

Kicsit be lett nézve ez a celldömölki példa.

Először is, a ság-hegyi borospincék megérdemlik a reklámot. A helyi bor (főleg, ha borosgazdát is ismer az ember -- én ismerek) egyáltalán nem rossz, sőt. Az, hogy nem "világhírű", nem a termelők hibája. A celli házi fehér és bizony a vörös is (!) simán veri a belkereskedelemben forgalmazott gagyi borok némelyikét (pl. egri bikavér, soproni kékfrankos). Nem csoda, a ság-hegyi lejtők kapják a napfényt ezerrel, a vulkáni talaj szerepe pedig, ugye, nem szorul magyarázatra.

Néhányan már említették a környékbeli fürdőket, nos én hozzátenném még a borgátai strandot és a Mesteriben lévő fürdőt is. Egyik falu sincs messze Celldömölktől. Érdemes felkeresni őket!

Miért éri meg állami pénzt beletolni a környékbe? Nos, azért, mert a táj igenis rendelkezik turisztikai vonzerővel, ahogyan az egész Kemenesalja is.

Hogy a polgi komcsi? Nyilván már nem sokáig. Abban viszont biztos vagyok, hogy a következő polgármester (akár fideszes lesz, akár nem) ugyanúgy a projekt mögé áll, mint a mostani. Vidéken ugyanis az utóbbi időben egyre kevésbé számít, hogy valaki jobbos vagy balos (ami nem azt jelenti, hogy nekem például valaha is eszembe jutna a komcsikra szavazni; nem jut). Ott az a lényeg, hogy ki mit tesz a településéért. Ezért vannak furcsa koalíciók néha, ami csak a fővárosban hírértékű.

Horizont 2009.11.12. 20:16:30

@Syr Wullam:
Nagyon sokan nagyon sok mindent megérdemelnének, emberek is és vidék, táj is.
Attól, hogy pályázati pénz meg kéne nézni jó helyre, jó dologra megy-e?

Tapmancs 2009.11.13. 07:19:17

Úgy látom ez az első Vastagbőr-poszt amivel a törzsközönség nem ért egyet. :)

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2009.11.13. 08:30:45

@Tapmancs:

Ó, dehogy......
Kaptunk itt már mindannyian hideget-meleget. Most még elég kedvesek voltak az ellenvélemények :)

Tapmancs 2009.11.13. 09:01:14

@laspalmas: Jaja, tudom, de általában csak néhány ellenkező van (Liberté, Fedor, stb), most meg azért... na mindegy, nem nagy baj ez.

Marcellusca 2009.11.13. 09:19:05

@Tapmancs: Nincs ezzel semmi gond.
Nem kell mindjárt egyszerre bégetni, mert a vezérürü megkongatta a kiscsengőjét a nyakában! :D

ashnur · http://blog.elni.hu/ 2009.11.13. 09:19:48

a vadkender nem az a fű amivel nektek bajotok van. zistókját az alulinformált fajtátoknak.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2009.11.13. 10:28:23

@Tapmancs:

Nem-nem. Többször volt már, hogy a törzskommentelők se értettek egyet, sőt.......de ez nemhogy nem nagy baj, ez egyáltalán nem baj. Nem bégetőkórus ez, unalmas is lenne. :)

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.11.13. 11:30:58

apropó kommentelő: llll5 (törölt)

Syr Wullam 2009.11.13. 17:47:23

@Horizont: Én sem gondolom másként. Persze, vannak az országnak bőven olyan részei, ahol jobban elkelne a zsé; Celldömölk és a Nyugat-Dunántúl még most sincs olyan rossz helyzetben.

@laspalmas: Azér' kritizálunk néha, mer' szeretünk titeket. :-))

Horizont 2009.11.13. 18:05:04

@Syr Wullam: Mindenki a saját környezetének szeretne többet:)) Ezzel se lenne baj. A baj azzal van, hogyha már megadatott ez a pénzvadászat és csak úgy megkapjuk, akkor több felelősséggel kéne hozzáállni. Az látszik, hogy ez pártfüggetlen. Nem tudok napirendre térni ilyen kutyafittneszeken, meg a szerencsi barom nagy kapukon.Meg a képünkbe röhögőkön:(((

Na abban egyetértek amit Laspalmasnak írtál:))))

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2009.11.13. 21:38:44

@Horizont:
@Syr Wullam:

Régi igazság, hogy az szeret igazán, aki a kritikát is a szemedbe mondja :))

Aradebil 2009.11.29. 10:50:41

A Vulkán-projekt lekerült a listáról,egy update-ben jelezzétek pls:

Dr. Harangi Szabolcs és Mats Persson úr között folyt többszörös, konstruktív levélváltás eredményeképpen a brit kutatási vezető 2009. november 26-án ígéretet tett arra, hogy a vulkán park projekt még aznap lekerül a "szégyenlistáról"! A mai napon (november 27-én) ez meg is történt!
Közben a hírek szerint megszületett a második fordulós döntés a projektről, miszerint Celldömölk önkormányzata megkezdheti a Kemenes Vulkán Park kivitelezését!!

süti beállítások módosítása