Skip to content


       Szűrés lista

Pozitív-negatív: Stabil az ország, kész áldás, hogy az MSZP kormányoz

Gördült egyet az MSZP-s kampány, lássuk, hogy mit főztek ki a boszorkánykonyhában:

 


Minden jó, ha jó a vége, ez egy csodálatos sikertörténet, csak még nem fogjuk fel a borsónyi agyunkkal, le is írták Nekünk: pénzügyileg mi vagyunk a legeslegeslegstabilabbak (költői kérdés: hogy fogjuk visszafizetni 3 év alatt az IMF-hitelt?).
És vajon a 69 éves bácsinak mi a véleménye, akit most lakoltattak ki?

A nyugdíjasok nyugdíja pedig nem az életük során megtakarított pénz, hanem a mostani dolgozók befizetése, micsoda ocsmány egy csúsztatás ...

"Mindenki többet visz haza": Azért számoljunk már ... ! Bruttó 120 ezer forintos kereset 2009-ben nettó 87 915 forint, 2010-ben pedig 88 792. Végül is tényleg többet visz haza. 877 forinttal. Tyűha! +1,2%! Ez igen! A sokszorosát bukta el dolgozó a például cafetéria megadóztatásával.

Címkék: választás mszp

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr311739536

Trackbackek, pingbackek:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Meleardil Eressea Iluvadan 2010.02.10. 00:54:44

Az egy kulon posztot toltene meg, hogy Lolab elvtars ervelestechnikai hibait soroljam. Talan nem is szukseges, mert jobban belegondolva egyetlen olyan sincs, amit piacgazdasagot istenito szajmeneseben el ne kovetett volna. Kezdve onnan, hogy csodalatos szerenyseggel kinevezte magat "bekes tobbsegnek", es innentol maris tomegek neveben beszelehett, hogy arra hivatkozva, miszerint o szktekintely, siman lehulyezett mindenkit, egeszen a hamis dilemak tomkelegeig. Hogy csak a legszembeszokobbet emlitsem, az o kerdesfelveteseben mindossze ketfele gazdasag lehetseges: a neoliberalis globalizalt piacgazdasag es a vasfuggonnyel korulzart korai feudalis foldmuveles. Az, hogy a ketto kozott is van elet, az persze fel sem merulhet, mert akkor ertelmes vitat kellene folytatni. Ha ezeket a sorokat egy ujsagban olvasom, akkor tuti arra tippelek, hogy az MSZDSZF csodatevo profetaja Nagy Bokros Lajos Testver valamelyik igehirdeto szeanszanak kivonatat kaptam kezbe. Ekkora csolatassal eddig csak penzugyben dolgozo embereknel talakoztam, akik a kezuk alatt aramlo milliardoktol elkabulva nem fogtak fel, hogy a penz teljesen ertektelen. Nem lehet sem meginni, sem megenni, es a bankkartya futoerteke eltorpul meg a papirpenze mellett is, pedig aze sem valami sok. Hajlok ra, hogy az elmebetegseg kategoriaba soroljam az ilyen szintu penzimadatot, mivel meg massziv drogosok is szilardabban allnak a valosag talajan mint ezek a monetary eszelosok. Akinek egy erdo nem jelent tobbet, mint a kitermelesnel realizalhato profit, az minden szinten meltatlan az eletre. Nem ohajtom ragozni, mert ugyis csak az erti, akinek amugy sem kell magyarazni. A lelegzesen kivul ket dolgot muszaly csinalni. Ez az eves/ivas es a szaras. A lenyeg szempontjabol minden mas elhagyhato. Innen nezve az egyetlen ertelmes munka a foldmuves munkaja, minden mas csupan luxus. Nem ertem, miert a paraszti munka a leglenezettebb, amikor az az elet alapja. A karpat medenceben a megmuvelheto terulet novenytermesztessel es allattanyesztessel vegyesen a jelenlegi szinvonalon is minimum 35 millo embert tud eltartani. Folyok szelik keresztul kasul, ami lehetove teszi az elarasztast es ontozest. Oriasi edesviz tartalekaink vannak. Olaj is, ha nem is baromi sok. Gazmezok, sot, meg uran is. Konnyeden elerhetnenk, hogy legalabb villamos energiaban exportorok legyunk. Az onellatosag nem jelenti a bezarkozast. Ugyanakkor jelenti a zsarolhatosag megszunteteset. strategiai agazatok vedelmet a felvasarlas es a kulfoldi konkurencia ellen. Es ez megint nem az jelenti, hogy minden kulkereskedelmet be kell fagyasztani. Egyeseknek a kulkereskedelem miert jelenti azt, hogy muszaly engednunk a szardompingnek? Jelenleg szanandoan kiszolgaltatottak vagyunk. Nemcsak penzugyileg es iparilag, de meg elelmiszer tekinteteben is, ami az orszag adottsagait tekintve nem siman sajnalatos, hanem egyenesen verlazito. Fogalamam sincs, hogy szandekos e, de cseppet sem csodalkozom, hogy egyre tobben gyanitanak hatarozott szandekot mogotte.

Arlequin... ha a dolog ne adj isten tetlegessegig fajulna...ki ne hagyj! :D

rbbj 2010.02.10. 01:03:31

@arlequin: jó éjt. Még írkálok itt éjjel. De aki a földeken dolgozik napi 8-12 órát, nem hiszem, hogy itt pötyög kimerülten ;)

arlequin 2010.02.10. 01:04:19

@Meleardil Eressea Iluvadan:
100%-ig. sőt még azon túl is egyetértek. de hüjéknek hiába magyarázol.

és ne aggódj megverlek, ha beborul az agyam... ;-)))

p.s.: na még van 1-2 korty szekszárdi vörösöm. isten éltessen mindenkit!

arlequin 2010.02.10. 01:06:44

@rbbj: én már nem. eladtuk egy dolgos-rendes embernek a földet ahol-amiben felnőttem.. aludnom kellene legalább 3-4 órát. talán meglesz. ez a fránya 'hajnali' 5-ös megszokás piszkál...

rbbj 2010.02.10. 01:09:26

nem hinném, hogy manapság muszáj keményen dolgoznia mindenkinek napi 8-12 órát. Pláne nem hiszem, hogy mindenkinek fizikai munkát kéne végezni, hisz munkamegosztás volt már az ősközösségben is.
És a legjobb: ma kevesek kiváltságául teszik, hogy nem kell annyit melózzanak. Az igazság, megoldható lenne, hogy senkinek se kelljen napi 6 órát se. Technika, tudás adott hozzá. A javak elosztásával van probléma.

Szőlőt lehet művelni traktorral ;) Sőt permetezni is ;) Viszek géplistát, ha akarod ;)
De ugye országszintről beszéltünk, és nem akar mindenki éjjel-nappal csak szőlőt enni, és bort inni, nem? Kéne azért némi szántó...

Igaz, nem véletlenül vásárolják fel. És igaz, ezzel élni kéne. De relatíve már nem is olcsó a földünk annyira, legalábbis a nyugati határszélen. De igaz, messze nem értékéért adják. Hozzáteszem, alulárazott minden természeti adottság: az ivóvíz, termőföld, erdő, minden. Ellenben mindenféle értéktelen kacat felülárazott.

rbbj 2010.02.10. 01:13:18

@Meleardil Eressea Iluvadan: "A karpat medenceben a megmuvelheto terulet novenytermesztessel es allattanyesztessel vegyesen a jelenlegi szinvonalon is minimum 35 millo embert tud eltartani." nanana....milyen technikával? Jó sok műtrágyával, intenzív állattenyésztéssel, meg traktorhegyekkel...

minden mással egyetértek. A tettlegességet kivéve :)

rbbj 2010.02.10. 01:14:42

@arlequin: puh, én sajna nem rendelkezem ilyen szervezettel :( Nekem a napi 7 meg kell legyen

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2010.02.10. 01:14:59

@Meleardil Eressea Iluvadan: Ez nagyon jó meglátás én is gondolkodtam valami hasonló magyarázaton és te jól megfogalmaztad!!!

rbbj 2010.02.10. 01:19:32

@Tigeri: végigolvasva itt az írásokat, tartottam tőle, hogy már másodjára nem írok, mert nem lehet majd normálisan társalogni...de kellemesen csalódtam :)

arlequin 2010.02.10. 01:25:33

@Tigeri: na látod, ha nem iszom kivet az ágy...

www.youtube.com/watch?v=dXSt9IWBmXI

ajánlom minden tisztességes magyarnak. ez a dal volt az amiért Bánk bán átment a bécsi cenzoron. szegény hüje lejött, ezt adták elő neki és azt mondta, hogy a magyarok isznak, mehet a bánk bán. csúfosan befaragtak. hahaha

@rbbj: tévedés kedves ember. ha mindenki vegás lenne akkor minimum 300 milliót ellátna az ország. (vesd össze a hústenyésztés arányát a mezőgazdasággal....) tegyük hozzá: a bélszín félig véresen szeretem ;-)))

arlequin 2010.02.10. 01:27:18

@rbbj: kellemesen megyek aludni. békesség és szép éccakát mindannyiótoknak. menni kell. hajnalban kelés. nincs mese. emese...

Meleardil Eressea Iluvadan 2010.02.10. 01:29:55

@rbbj: A termofold jelenleg azert szar, mert tulmuveltek. Rutinosan megfeledkeztek az olyan csacsisagokrol, mint pihentetes, vetesforgo, es valtogazdalkodas, meg ha evszazadok alatt tapasztaltak is ki eleink. Arrol nem is beszelve, hogy az egekig emeltek a gatakat, es a folyoknak eselyuk sincs kionteni, es megujitani a termoreteget. Ezeken persze mind lehet segiteni, mert minden adva van hozza: a terulet, a viz, a szaktudas, mar csak a kozos akarat hianyzik. Ezer es egy modja lenne a hatekony es termeszetes muvelesnek, es meg ugy is ketszer annyit termelnenk, mint emennyire szuksegunk van. Raadasul mennyivel egeszsegesebb is lenne! Jut eszembe! Melyik bankautomatabol vehetek fel egy kis egeszseget a hitelkartyammal? Vinnek haza belole nagyanyamnak, hogy kitartson husvetig.

rbbj 2010.02.10. 01:31:41

kizárt. Mondom ezt ismerve az ország különböző földjeit. Egyezzünk meg vmiben: hány hektár tartana el egy 7 fős családot pl. Somogyban, egy szép homoktalajon? És végigmehetünk az összes földön. És megint ne hagyjuk ki, ha önellátás, akkor biony sok föld kiesik, mert más célra is kell az ország területe, amire eddig nem kellett....

rbbj 2010.02.10. 01:32:25

@arlequin: jo éjt, békességet.

rbbj 2010.02.10. 01:36:02

@Meleardil Eressea Iluvadan: én azt tartom kizártnak, hogy sikerülne. Egyébiránt egyetértek., és igen, az az egyetlen fenntartható mód. Csak épp mindezzel nem fogod az elpusztult 50 sm-es talajréteget visszatermeltetni se perc alatt. Mert ha még támogatjuk is az újra termővé tételt, megvan a talajképződés max. sebességi üteme. Addig ebből kell élni. Mégpedig műtrágya és gyomirtó nélkül 3t búzából ha-onként. De ha tájfajtát használsz, akkor 2-ből. És nem 6-ból..

Meleardil Eressea Iluvadan 2010.02.10. 01:43:33

@rbbj: Ebben is teljesen igazad van. Amikor ilyen nagy es gombolyu gondolatokkal gurigazok, olyankor nem a kovetkezo 4-5 evre gondolok, hanem arra, hogyan fog ez a terulet kinezni evtizedek mulva. Egyreszt mert nem tervezek meghalni a Haley ustokos kovetkezo vizitje elott, masreszt mert engem erdekel, milyen eletet el majd a gyerekem, es az o gyereke, ha lesz. Es ha nekem most itt kene hagynom a kenyelmes lakasomat, es kimenni a foldre kapalni, mert csak ugy lehetne megorizni a termoreteget az unokainknak, hat bizisten mennek. Persze kozben az a vizio is felremlik elottem, mikent tudjuk majd megvedeni orszagunkat 400 millio ehezo es rakbeteg kinai rohamatol, amikor 20-30 ev mulva vegleg lakhatatlanna teszik a foldet, ahol 6000 even at eltek az oseik.

rbbj 2010.02.10. 01:52:22

@Meleardil Eressea Iluvadan: meg lehet azt őrizni egyébként gépekkel is, csak hát idő kell neki, míg helyrejön. Meg én végig amellett érvelek, hogy nem kell a gépekről lemondani, még netán akkor sem, ha nem mi állítjuk elő őket. Csak adjanak normális árat az élelmiszerünkért, és akkor nincs semmi gond, lehet talajkímélő gépekkel dolgozni stb. De ne is akarjunk túltermelni... És gépekkel is a jelenleginél jelentősen kisebb mértékű export lenne előállítható, minőségi, vegyszermentes élelmiszerből (akár bio)

rbbj 2010.02.10. 01:55:49

végre lett avatarom is :)

rbbj 2010.02.10. 02:00:18

na most talán....

Meleardil Eressea Iluvadan 2010.02.10. 02:05:54

@rbbj: Persze hogy nem kell lemondani a gepekrol. Lehet azt esszel is hasznalni. Nem vagyok en egy allatborokbe burkolt barbar. Fizikus volnek, vagy mifene. Szeretek en babralni a technikai kutyukkel, es ha nem lenne olyan baromi draga az alapanyag, hat barkacsolnek en meg atomreaktort is a sufniban. Magam is ugy velem, hogy akinek budos a technika, az ne a hentesnel vegyen hust, hanem pattintson maganak dardahegyet egy alkalmas kovakobol, huzzon ki az erdore, es likasszon maganak egy vadkant. Ha elolvadt a ho, szivesen viszek viragot a fahoz, amelyikre a rofi folkente... Ugyanakkor felhaborit a pusztitas, a termeszet kizsigerelese egy kis extra haszon kedveert. A dolgok ertekebe bele kellene szamitani a jovot is. Ahogyan mondtad: tisztesseges arat a tisztesseges munkaert. Ebbol a szempontbol nem vagyok borulato. Egy-ket evtized, es a termeszetes modon termelt elelmiszerek ara az egekbe szokik majd, mert egyre inkabb az lesz a valasztas, hogy veszed a draga bio kajat, vagy kinok kozott doglesz meg fiatalon a sok muanyag pocseksagtol.Csak epp addig kellene foggal korommel megtartani a foldjeinket, es amennyire tudjuk, talpra allitani, amit a rablogazdalkodas a padlora kuldott. Egy percig sem gondolom, hogy egyszeru es konnyu lesz.

rbbj 2010.02.10. 02:16:31

@Meleardil Eressea Iluvadan: igy van
Sajnos sehol és semmibe nem számítják be az "externáliákat"....:S
Mint pl. jövő generáció javainak felélése...

Meleardil Eressea Iluvadan 2010.02.10. 02:21:35

@rbbj: Ez meg nagyon idevag. Pont most olvastam, eppen azutan, hogy megirtam a velemenyem.
barikad.hu/node/46726

Drevan 2010.02.10. 02:22:17

Ez aztán remek, az USA Dollár meg a padlón van most is, 2010 január óta 14 Ft-ot romlott, kb 204 Ft 1 USD most, ami elég nagy romlás és nekem jó nagy szopás ...

DexterMorgan78/Séfbácsi 2010.02.10. 08:47:10

Azért ez a csökkentettük az adókat féle dolog megint nem jött be nekik. Én adójóváírással is 400 forinttal kevesebbet kapok, ami ugyan nem vág földhöz de azért ez egy vicc. Van ismerős aki 2-3000 forint közötti mínuszban van az adócsökkentés után....

Krikri 2010.02.10. 09:09:10

de hogy a Velveten Madonna bicepszeit akarom megnézni (nyugisan kávéznék) és MSZP hirdetés ugrik be.. elment a kedvem :-(

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.02.10. 09:18:43

Hú de belelendültetek íccaka..

loláb 2010.02.10. 09:34:52

@arlequin:
"ez annyira de annyira árulkodó, hogy mennyire elefántcsontoronyból nézel dolgokat, hogy hajjaj."

No. engem faszán kielemeztél, akkor engedd már meg, hogy elmondjam, hogy TE ezzel szemben milyennek tűnsz.

Te, barátom egy vesztes vagy. Nem, nem ez a jó szó, inkább egy középszerű ember. Ez nem baj, a többség ilyen, talán én is az vagyok. Viszont a legtöbben ezt tudják magukról, elfogadják. Tisztában vannak azzal, hogy mik a lehetőségeik, és ha azok szerint élhetnek, akkor boldogok. Ez így is van rendjén, a középszerűség önmagában nem hiba, vagy bűn.

A bűn az, hogy te elhiszed azt, hogy téged elnyomnak, visszafognak. Azt gondolod, hogy te azért nem vitted többre, mert a zsidók, az unió, az usa, vagy a tolvaj politikusok ellopták előled a lehetőséget.
Viszont ebben tévedsz. Nem azért nem vitted többre, -annyira, amennyire szerinted hivatott vagy- mert bárki is elvette a lehetőségeidet. Hanem azért, mert tehetségtelen vagy. Az ismerőseid közül biztos van olyan, aki veled együtt indult, és kitört, meg olyan is, aki belebukott. Akinek sikerült, annak nem azért sikerült, mert nagyobb hátszele volt, hanem mert megpróbálta, és bejött. Aki belebukott, azt sem a zsidók vagy a cigányok miatt bukott bele, hanem mert nem volt elég ügyes, fifkás, tehetséges.
Viszont ő kockáztatott. EBBEN biztosan több, mint te. Lehet, hogy te is megpróbáltad, de nem úgy sült el, ahogy szeretted volna. Talán azért, mert nem voltákl elég "jó" benne, talán csak magad sem hitted el, hogy sikerülhet. Nem is sikerült.
Te csak éled a magad középszerű, kockázatmentes életét, és közben arról álmodozol, hogy milyen jó lenne, ha nem lennének "azok" akkor mindenkinek több, jobb lenne. Azért haragszol másokra, mert érzed azt, hogy nem voltál elég bátor, pedig a lehetőség elötted is éppen ugyanúgy ott volt, mint mások elött.
Ez az, amit nem tudsz megbocsájtani. A baj az, hogy elsősorban magaddal kéne tisztába gyere, nem másokra mutogatni.

És az a baj veled az,, hogy ezeket nem látod át. Azt hiszed, hogy neked ennél több JÁR, közbe nem veszed észre, hogy csak ennyi JUT. Mert a te tehetséged, kockázatvállalásod, fifikád ennyit ér. És jöhet bármilyen rendszer, a te tehetséged mindig csak arra lesz elég, hogy egy középszerű életet biztosítson neked. És ennél te többre vagy hivatott, legalábbi így gondolod.

Ezzel a hozzáállással csak az a baj, hogy neked minig lesz kit utálnod, mindig találsz olyat, akire haragudhatsz, mert azt hiszed, hogy elnyomnak. Régen a zsidók utána a szovjetek, majd megint a zsidók, és most az eu, usa meg a poltikai elit. Mindenki hibás, csak te nem. Mindenki tehet a te életeről, csak te nem.

És az a bajod, hogy azt hiszed, hogy a jobbikkal részese vagy valami "JÓ"nak. Hogy most végre olyan fordulatot vesz majd az életed, amivel elfoglalhatod a méltó helyedet a társadalomban. Nem veszed észre, hogy csak egy talpas vagy a hadseregben, akinek csak annyi szerepe van ezekből a "változásokban", hogy a tehetséges emberek a te hátadon kapaszkodnak fel pozíciókba. Mert jöhet BÁRMILYEN rendszer, változás, a vezető pozíciókba MINDIG a tehetségesek kerülnek. Nem azok, akik magukban elégedetlenkednek, hanem azok, akik képesek felismerni a lehetőségeket a megszületésükkor, és az élére állni a dolgoknak.

És ezzel tudod mi a legnagyobb baj? Hogy elöbb utóbb rá fogsz jönni, hogy tévedtél, és akkor kibaszott csalódott leszel. Rá fogsz jönni, hogy kihasználtak, kihasználták a hitedet, a reményeidet. Hogy ez mikor fog bekövetkezni, azt nem tudom, lehet, hogy egy év múlva, lehet, hogy 25 év múlva, de előbb-utóbb felvirrad ez a nap. És akkor rájössz, hogy neked nem maradt semmid, amibe kapaszkodjál. És akkor haragudni fogsz mindenkire a világon, de legfőképpen azokra, akik kihasználtak.

A baj az, hogy képtelen vagy felfogni, hogy nincs fekete-fehár, hanem leginkább szürke van. Abban hiszel, hogy le lehet egyszerűsíteni a dolgokat feketére és fehérre, mert akkor egyértelmű a világ. Van a jó, meg a rossz. A jobbik ebben segít neked. És ezért vagy vitaképtelen. Én gondolkozom, és azt modnom, ami szerintem ésszerű. Talán tévedek bizonyos dolgokban, de nem vagyok bezárva semmilyen kalickába. Te viszont a jobbik programját mondod fel szóról szóra. Nem vagyunk vitapartnerek egymásnak, mert én LÁTOM a szürkét, te pedig azt HISZED hogy az fekete.

Adok egy jó tanácsot: fogadd el a saját magad középszerüségét. Ameddig ezt nem teszed meg, addig soha nem leszel boldog, mert mindig ellenségeket keresel. Abban a pillanatban, hogy ezt elfogadod, lehet akárki hatalmon, te boldog leszel. Mert tudod, hogy a tehetséged szerint éltél.

(Ebben a kommentemben semmit, egyetlen szót sem szántam sértésnek, ne is vedd annak)

arlequin 2010.02.10. 09:45:53

@loláb: kistestvér. mennyi, de mennyi idődet elvettem. bocsáss meg.
és köszönöm, de boldog ember vagyok. sőt. derűs. ;-)

válaszolnál a feltett kérdésekre? ... tudod: EU-téma...

@laspalmas: nyüzsi volt ;-)) szép napot!

arlequin 2010.02.10. 09:48:15

@loláb: és nem is kell megsértődjek. ne aggódj ;-)

ha pedig értenél is nem csak olvasnál, de azért idecitálom mégegyszer:
"és már megbocsáss: de engem aztán a legkevésbbé sem érdekel, hogy a jobbik mennyit ér el. egyik párt sem ér annyit, hogy el ne mondjam azt amit látok. ezek szerint te ez alapján döntesz. szar lehet..."

ezt még az éjjel írtam, de úgy látom átsiklottál felette... sebaj

loláb 2010.02.10. 10:05:02

@arlequin: Már válaszoltam korábban (jogharmonizáció). De kár volt. Soha nem foglak tudni meggyőzni, mert a hiteddel vitatkozom (amit pillanatnyilag a jobbik képvisel). A hit ellen pedig az észérvek (nem csak az enyém, a többikeké is) gyengék.

Még egy aprósággal had egészítsem ki magam. A te hited abban, hogy RADIKÁLIS megoldások kellenek rendkívül problémás. Én elfogadom azt, hogy valamit javítani kell, láthattad bőven, hogy a rendszerkritika bennem is megvan. A te hited az, hogy eddig próbáltuk így, nem ment, próbáljuk radikálisan, és menni fog. Azért tolod a jobbikos pártprogramot, mert ez felel meg a legjobban a saját elégedetlenségednek a legijobban. És érzed, hogyha BÁRMIBEN kiderül, hogy a radikális megoldás nem jó, akkor az egész alapvetés téves lesz. Mert ha egyvalamiben nincs igazuk, akkor az egész "radikális megoldás" elmélet dől meg. Ha valamiben van jobb, mint a radikális, akkor az egyenő azzal, hogy MINDEN javítható, semmiben nincs szükség radikális átalakításra.

Én nem akarok vitatkozni veled. Nincs értelme, a hitedet nem akarom, nem is tudom megváltoztatni, észérvekkel pedig soha nem leszek képes meggyőzni.

DexterMorgan78/Séfbácsi 2010.02.10. 10:07:16

@arlequin:
oda se neki, én meg e-mailben kaptam egy hasonlót, de az legalább rövid volt:)

DexterMorgan78/Séfbácsi 2010.02.10. 10:08:00

@DexterMorgan78/Séfbácsi:
mondjuk a személyeskedésre gondolok, a vitátok hátterét nem ismerem:)

arlequin 2010.02.10. 10:18:42

@DexterMorgan78/Séfbácsi: olvass vissza. ez az emberfia lazán átugorja a szuverenitásunk gyak. teljes elvesztését és 'jogharmonizációnak' nevezi. sok idő ment pocsékba. ismét...

ráadásul azt hiszi, hogy nekem a 'hitem' 'radikális'. na most akkor radikálisan iszok egy pohár vizet. lehúzom oszt kész. ;-)

juteszembe: Ady Endre szavaival -: “egy kis népnek még levegõt vennie is radikálisan kell!”

loláb 2010.02.10. 10:31:01

@arlequin: Szuverenításunk teljes elvesztése? Van saját parlamentünk? Mi döntünk arról, hogy melyik oldalt támogatjuk (az eutól független) külpolitikai kérdésekben? Van saját rendőrségünk igazságszolgáltatásunk? Van saját pénzünk, bankrendszerünk, adópolitikánk? Az itt termelő cégek nekünk, a magyar államnak fizetnek adót, vagy az uniónak? A nyugdíjrendszerünkről mi döntünk? A költségvetésünket, mi, magunknak állítjuk össze?

Vagy más dolog. Az iparüzési adó ellentétes az EUs joggal? Az. Megszünt? Nem. Mert van szuverenitásunk, és mi dönthettünk benne.

Sorolhatnám napestig azokat a dolgokat amiben VAN szuverenitásunk. És igen, van pár dolog, amiben nincs, mert egy szövetségesi rendszer részesei vagyunk. Én látom azt, hogy a miben van, és miben nincs szuverenitásunk, te meg azt HISZED, hogy elvesztettük a teljes szuverenitásunkat, nekünk innentőkl MINDENBEN a külföld dirigál. Azt hiszed, hogyha néhány témában "közös" a fellépés, az már a szuverenitásunk teljes elvesztése. Ezért mondom, hogy neked minden fekete, vagy fehér, a szürkét nem látod. Ezért nincs értelme vitatkoznunk.

zrobasé 2010.02.10. 10:42:59

@loláb: khm...mikor egy másik Unióhoz tartoztunk...akkor is volt saját parlamentünk, volt rendőrségünk, igszolg, pénzünk,bankrendszerünk,adópolitikánk,ide fizettek a termelő cégek adót,a nyugdijrendszerünket mi alakitottuk ki, a költségvetést is mi magunknak csináltuk...és mégis, az se volt jó...vagy de ?

arlequin 2010.02.10. 10:43:03

@loláb: ehh. szépnapot. persze-persze. MÉG megvan. na próbálj meg valami széppel elbúcsúzni.

arlequin 2010.02.10. 10:47:56

@zrobasé: felesleges próbálkoznod. hidd el.

loláb 2010.02.10. 10:52:09

@zrobasé: A másik Únió az nem a mostani. Az egy katonai diktatúra volt, ahol nagyszámú idegen csapat állomásozott az ország területén, a mostani pedig szabad nemzetek szövetsége. (De annak sem a diktatúra okozta a vesztét, hanem a működésképtelen gazdasági rendszer. Abba dőlt bele)

Ezt, akárki akármit mond, igaz. Nézd meg. Az unióban bármilyen poltikai fordulat megengedett, a jobbszéltől egészen a balszélig. Az eu szkeptikusoknak frakciójuk van az európai parlamentben, ha ausztriában, szlovákiában, vagy bárhol kormányra kerül egy szélsőséges párt, az ország nincs kiközösítve (maximum szalonképtelen lesz), megkapja azt ami neki az uniótol jár.

loláb 2010.02.10. 10:58:11

@arlequin:
"olvass vissza. ez az emberfia lazán átugorja a szuverenitásunk gyak. teljes elvesztését "

"ehh. szépnapot. persze-persze. MÉG megvan"

zrobasé 2010.02.10. 11:00:23

@loláb: azt mondod, nincs kiközösitve...mondjuk rendben...az a fajta hiszti, meg a hozzá tartozó rettegő emberek milliószáma, diplomáciai kiközösités, ami ausztiát érte mikor Haider volt koalicióba...az akkor mi volt ?

greybull 2010.02.10. 11:04:34

bezárkózó, vagy nyitott gazdaságpolitika? Nézzétek meg a Thürmer-féle kommunista párt választási szórólapját! Szinte mindennel egyet lehet az abban foglaltakkal érteni - csakhát azzal van baj, aki mondja. A szocializmusból - hála nekik és elődeiknek - volt vagy 40 év részünk. Közepesen szart előállító ipar, soha ki nem számolt költségekkel működő látványos mezőgazdaság (76-ban egyetemistaként mentünk ősszel paprikát szedni Szeged környékén: a TSZ-földön írd és mond közel 2 méteres gazban dolgoztunk - a mellette lévő háztáji abszolút gazmentes volt. Sírnak a parasztok, hogy miért kellett kollektivizálni a mg-t - közben visszasírhatják Kádárt, mert soha a magyar történelemben olyan jól nem élt a falusi ember.)
Nekem úgy tűnik, hogy az ember önmagában egy természeti csapás bolygóra, a természet részeként, szóval az önreflexió hiánya, vagy legalábbis működésképtelensége is része a történetnek - félek, hogy nincs megoldás, illetve a megoldódás az lesz, hogy az emberiség szépen kidöglik, vagy olyan kis létszámra zsugorodik, hogy évtízezredekig nem lesz a bolygó működésébe érdemi beleszólása. Iszonyatosan túlnépesedtünk - ráadásul pld. a kereszténység még mindig hirdeti, hogy "sokasodj" - ha holnaptól 50 évig nem születne egy gyerek sem sehol a bolygón, az is kevés lenne. Amúgy meg a globális felmelegedéshez semmi köze az emberiségnek. Aki azt mondja, hogy van ilyen jelenség, azt kérem, hogy nézzen már ki az ablakon, mit lát, biztos nem hó az a hó...

loláb 2010.02.10. 11:13:31

@zrobasé: Szalonképtelenség. Az unió minden centet megadott, amit a csatlakozási szerződésben ausztriának jár, mindazon jogokkal (bizottsági tag, parlamenti képviselet) rendelkezett, amit az érdekérvényesítéshez neki korábban az unió biztosított. Formálisan SEMMI nem változott meg, csak informálisan. Az, hogy egy akármilyen ország poltikusának otthon nehezen védhető az, ha rasszista, idegenellenes poltikussal mutatkozik, ezért, ha lehetett, kerülték, mint a pestist.
És rendelkezik ezzel szlovákia is, pedig Slota talán még a haidernél is nagyobb farok.

zrobasé 2010.02.10. 11:20:54

@loláb: ergo ha Jobbik parlamenti párt lesz, akkor üsse kő, nem történik semmi borzasztó, világotmegrengető dolog, még a tektonikus mozgás se gyorsul fel...ugyebár...

loláb 2010.02.10. 11:24:08

@zrobasé: Valóban semmi eget rengető, csak mi is szalonképtelenek leszünk. Az érdekérvényesítés nagy része ugyanis informális csatornákon dől el, a parlamenti, bizottsági döntés csak a formális része.

Daihelyon 2010.02.10. 11:29:21

@arlequin:
Minden szavaddal egyet értek. Testközelből éltük meg (nagyszüleim-szüleim-én), hogyan verték szét a mezőgazdaságot, de ezt felesleges magyarázni ennek az agyhalott lolábnak.

Én eléggé összeesküvés párti vagyok és szvsz tudatosan tették tönkre az ágazatot, meg ugye nefelejtsük el, hogy 2011-ben megnyílik a föld piac és külföldiek tudnak majd magyar földet venni. Miért van nekem olyan érzésem, hogy miután felvásárolták a fél országot hirtelen milyen jó is lesz a myagr föld és nekik menni fog a profitot termelő földművelés?

zrobasé 2010.02.10. 11:47:46

@loláb: most akkor származott bármiféle hátránya, a szalonképtelenség mellett, ausztriának, vagy nem ? mert ugye minden eurocentet megkaptak,etc,etc...ergo, max mi is szalonképtelenek leszünk (bár már ez is vicces, hisz egy demokratikus választáson megszavazott párt miatt lesz egy ország szalonképtelen, akkor ergo a szavazók a szalonképtelenek, az meg milyen már, hogy oké,oké, demokrácia van, meg mindenki arra szavaz akire akar, nade ha nem arra szavazol aki szerintünk okés, akkor szalonképtelen vagy,ehh), de semmi több, mert az utolsó eurocentet is megkapjuk, oszt jónapot...

loláb 2010.02.10. 12:06:17

@zrobasé: Ha te el szeretnél érni valamit (bármilyen, képviseleti elven működő rendszerben), akkor azt két féle képpen teheted:

Beterjeszted, és reméled, hogy támogatják. Mivel egyedül senkinek (sem párt, sem ország) nincs többsége az EP-ben, ezért mindenki egyénileg eldönti, támogatja-e vagy sem. Sanszos, hogyha a saját érdekednek megfelelő előterjesztést teszel, akkor azt leszavazzaák, mert valószinüleg a rengeteg országból néhánynak rossz lesz (mert a te érdeked nem egyenlő a szoszédaidéval, lásd nyelvtörvény), a többieknek meg tökmindegy, ergó tartozkodnak. A javaslatod elbukik.

A másik lehetőség, hogy szövetségest keresel. Elmész valakihez (amelyik országnak igazából mindegy) és megkéred, támogassák a javaslatodat. Neki tökmindegy lenne, de támogatni fog, mert tudja, hogy ha ő kerül hasonló helyzetben, akkor majd te is megteszed azt, hogy egy számodra független kérdésben mellé álsz. Mert neked ez semmibe nem fog akkor kerülni. Vagy megteszi azért, mert veled jó kapcsolata van rég óta, vagy ezzel megalapozza a jó kapcsolatot. A lényeg az, hogy ráveszed, hogy álljon melléd.
Ha ezt a döntéskényszertől nem befolyásolt országok egy részével, vagy többségével meg tudod ezt tenni, mert szóba állnak veled, akkor a javaslatod átmegy.
Ha a kormányodban, parlamentedben van egy rasszista párt, ami folyamatosan hergeli a népet valaki, vagy valami ellen, és akitől te nem teszed világossá az elhatárolódásodat, akkor kevesen fognak szóba állni veled, mert amikor hazamennek, akkor az ellenoldal megkérdezi, hogy: "Hogy is volt az, hogy maga szóba állt a rasszistával? Talán csak nem ért egyet vele?"
És ezért inkább senki nem áll majd szóba velünk, kivéva azok, akik maguk is rasszisták. Mert azok bevállalhatják, hogy "igen". A többieknek viszont több káruk származik belőle, mint hasznuk. Mert nincs szükségük a te országod támogatására, majd inkább olyan szövetségest keresnek, aki vállalható. Akivel kevesebb a macera.

A saját érdekérvényesítési lehetőségedet korlátozod azzal, ha a szélsőjobb, vagy a szélsőbal bármilyen szinten kormányzati tényező, akár csak azzal, hogy bizonyos kérdésekben a kormánypárt mellett szavaz.
Mert egyszerűsítenek: Szélsőséges támogatással átment (hazai parlamenti) javaslat=szélsőséges erők támogatják a kormányt=szélsőséges a kormány.

loláb 2010.02.10. 12:14:43

@loláb: Ja, és a lényeg. A jogaiddal persze élhetsz, de akármilyen változtatás van a jogokban, a kötelezettségekben, az biztosan nem a te érdekeid szerint fog alakulni, mert azokat a módosító javaslatokat, amikkel átformálhatod a változtatást a te igényeidhez, azokat képtelen leszel keresztülvinni. Azok viszont, akik a te károdra akarnak módosítani, azok képesek lesznek megtenni, mert ők találhatnak ehhez szövbetségest.

És ez egy öngerjesztő folyamat. Szar az eu, de azért szar, mert képtelenek vagyunk érdeket érvényesíteni, tehát ha változik, akkor is csak egyre szarabb lesz nekünk.

És ezért modnom azt, hogy ebben nincs középút: vagy elfogadjuk a játékszabályokat, és játszunk aszerint, és akkor ha ügyesek vagyunk, akkor érvényesítjük az érdekeink többségét, vagy kiszállunk, de akkor tökegyedül maradunk egy szövetségesi rendszer közepén. És a szövetség alapja az, hogy kifele egységes. ha kint vagyunk, akkor ellenünk is, mindegy, hogy mi ezer éve itt élünk.
A játékszabályok ellenében játszani lehet, csak nem érdemes. Mert azzal mi leszünk azok, akiken elverik a port, mert egyedül gyengék vagyunk, a potenciális szövetségesek nem állnak szóba velünk.

zrobasé 2010.02.10. 12:23:33

@loláb:
ad1. a kérdésem még mindig fenn áll, mert nem válaszoltál rá, szóval : ausztria ? milyen hátrányok érték a szalonképtelenségen kívűl ?
ad2. a demokrácia, azért is demokrácia mert SZABAD választás van, népképviselettel...ergo, ha a kellő számú nép azt akarja, hogy egy bejegyzett, működő, neki tetsző párt bejusson a parlamentbe, akkor rá szavaz...ha a párt nem demokratikusan működik, akkor betiltják, ergo nem is indul a választásokon...ha nem szavazhat arra akire akar, akkor az nem demokrácia...
ad3. ha a párt, a nép felhatalmazásával bekerül a parlamentbe, és ott a képviselői szavaznak, akkor a megszavazott törvény attől nem lesz rasszista..hiába is mondja azt, hogy de, mert bizony nem...
ad4. harcolsz, hogy a Jobbik nehogy bejusson a parlamentbe...mert miért is ? a munkáspárt bejuthat ? vagy az mszp ? esetleg a fidesz ? ja, igen, ők igen, mert ők szalonképesek...nade, ha valaki megmondja nekem, hogy mi szalonképes és mi nem, és aszerint kihuzkodja a lehetséges választandó pártokat a listárol, akkor az már nagyon demokrácia...
ad5. Löpen pártja, ugye része volt a francia parlamentnek...és több, mint valószinű, hogy ők is szavaztak már együtt a kormánnyal...mégse hallottam sehonnan se, hogy a francia kormány rasszista...

zrobasé 2010.02.10. 12:27:06

@loláb: "És ezért modnom azt, hogy ebben nincs középút: vagy elfogadjuk a játékszabályokat, és játszunk aszerint, és akkor ha ügyesek vagyunk, akkor érvényesítjük az érdekeink többségét, vagy kiszállunk, de akkor tökegyedül maradunk egy szövetségesi rendszer közepén."
mint pl. Norvégia, Svájc ?

loláb 2010.02.10. 12:41:26

@zrobasé:
Konkrétan nem tudom milyen hátrányok érték ausztriát, mert nem élek ott, foggalmam sincs, hogy milyen döntésekben mi volt a hivatalos osztrák álláspont (érdek), és mi lett az elfogadott. Ezt ne is várd el tőlem, ha érdekel, akkor vedd fel a kapcsolatot az EP képviselőddel, nézzen utána.

A szabad választásod joga megvan. Nem azt kérdőjelezik meg, hogy neked JOGOD van-e szélsőséges erőt beszavazni a saját, vagy európa parlamentjébe. Egyszerüen arról van szó, hogy ha felmerül a kérdés, hogy kik segítsenek valamiben (amiért cserébe majd ők segítenek nekünk) akkor nem bennünket, hanem a másokat választanak majd partnernek. Mert rajtunk keresztül könnyen, egyszerüen támadhatóak lennének otthon, a belpolitikájukban (és ez a lényeg, nem az EU, hanem az, hogy ki kormányozzon otthon), míg ha keresnek egy szélsőségtől mentes írányítású országot, az ellen igazából senkinek egy szava nem lehet.

Nem a demokratikus jogodat vonják kétségbe, hanem a poltika haszonelve alapján döntenek. És aszerint egy ilyen döntés (a veled való lepaktálás) a középen lévő pártoknak több kárt okoz, mint hasznot.

Én nem a jobbik ellen harcolok, illetve nem úgy, ahogy gondolod. Azt akarom, hogy MINDENKI, aki rájuk szavaz, legyen ezzel, a játékszabályokkal, és a döntés következményével tisztában. Ha ő ezt akarja, mert jó hallgatni a zsidózást, vagy a cigányozást a parlamentben, akkor szavazzon oda. De az ország érdeke nem ez, az ország érdeke az, hogy ha már beléptünk az európai unióba, akkor ott tudjuk érvényesíteni az érdekeinket. Mert különben tényleg semmi értelme nincs.
Le pen pártjával senki nem kooperál. Chirac, a baloldalielnökjelölt 2007ben felszólította a támogatóit, hogy MINDENKI szavazzon a második fordulóban a bejutott Jospin-Le pen párosból Jospinre, a francia középjobb jelöltjére. Pedig elötte olyan volt a szembenállás, mint itthon a fidesz-mszp.
Valami iylesmi volt a kampányszlogen, hogy "inkább a tolvajt, mint a fasisztát"

zrobasé 2010.02.10. 12:47:38

@loláb:
"Konkrétan nem tudom milyen hátrányok érték ausztriát, mert nem élek ott, foggalmam sincs, hogy milyen döntésekben mi volt a hivatalos osztrák álláspont (érdek), és mi lett az elfogadott. Ezt ne is várd el tőlem, ha érdekel, akkor vedd fel a kapcsolatot az EP képviselőddel, nézzen utána."
vs.
"Az unió minden centet megadott, amit a csatlakozási szerződésben ausztriának jár, mindazon jogokkal (bizottsági tag, parlamenti képviselet) rendelkezett, amit az érdekérvényesítéshez neki korábban az unió biztosított. Formálisan SEMMI nem változott meg, csak informálisan."

nincs EP képviselőm..én pártra szavaztam, nem emberre, nem területi alapon...ergo nincs olyan, hogy EP képviselőm...mert elvileg mind az, és egyik sem...

loláb 2010.02.10. 12:50:52

@zrobasé: Mindketten (a krományuk) évek óta be akarnak jutni az EUba.
Norvégiánál ez a választáson bukik el, 4 évente népszavaznak, és egyre kisebb többséggel, de eddig mindig az eu ellenesek győztek. Legutóbb 200ezer szavazaton mult.
Svájc viszont nem hajlandó a banktitkot érintő jogszabályokat harmonizálni az eus joggal (ezt speciel jól is teszik, az ő érdekük ez), jogahrmonizáció nélkül viszont nem veszik őket fel.

Viszont mindkettőnek olyan társulási megállapodása van az euval, ami majdnem olyan, mintha tagok lennének. Csak éppen az eus forrásokból nem kapnak egy vasat sem. (Bár valószinüleg kevlennének jogosultak, lévén mindketten fejlettebbek, mint az Eu átlaga, a támogatások nagyrésze pedig ez alapján oszlik)

loláb 2010.02.10. 12:56:36

@zrobasé:
"...mert elvileg mind az, "
Így van. Bárkit felkereshetsz. De van valami olyasmi információs hivatal is brüsszelben, amihez hivatalosan is fordulhatsz, állampolgárként, hogy tájékoztassanak az EP döntéseiről, gugli a barátod ebben.

zrobasé 2010.02.10. 13:01:17

akkor megyek, felkeresem Morvai Krisztinát, és megkérdezem :D

Ásó[Mosó]Maci (Dr. nélkül) 2010.02.10. 15:05:34

huh. Elolvastam az összes kommentet. Csak néhány észrevétel. (Nem vagyok közgazdász) Valahogy úgy gondolom, hogy ha van termelés, akkor van profit. Ha nincs termelés, akkor hiába játszanak a különböző hitelekkel, akkor sem lesz látszatja, mert ez egy lufi. Ha nincs megtermelt profit, és beüt a krach, akkor nagy gáz lesz (Lásd, IMF hitel felvétele). Mivel Magyarország nagy része nem végez termelő munkát, így a maradék , amelyik profitot termel, sem tudja eltartani azokat, akik az állam által adott bérből/nyugdíjból/segélyből élnek. A segélyt most hagyjuk, a nyugdíjat is. Csak fentebb olvastam, hogy ne adjanak fizetésemelést a közalkalmazottaknak, és ez egy része az új útnak amely kivezeti az országot a mostani helyzetből. A közalkalmazottak (pl tanárok) 2008-ban kaptak utoljára fizetésemelést. És lóf@sz pénzért próbálják a kötelező tananyagot átadni a gyerekeknek, akiknek jogaik vannak, de kötelességeik nincsenek. A közalkalmazottak arra valók, hogy az államtól elvárt feladatokat végrehajtsák. Ilyen az oktatás, az egészségügy, a rend- és honvédelem, és lehetne sorolni a különböző ágazatokat. Természetesen lehetne szűkíteni a kiadásokat, csak országunkban ez úgy megy, hogy a közszféra csökkentésénél mindig a közalkalmazottakat csökkentik, a köztisztviselők, (akik bértáblája magasabb, mint a közalkalmazottaké,) egyre duzzadnak. Ennek oka nem csak a korrupció, hanem a nepotizmus, amely átjárja a teljes államigazgatási szférát.
Más. Lóláb jött a klasszikus közigazgatási tételekkel. Természetes, hogy eddig ebbe az irányba próbálták meg irányítani Magyarországot. Szerintem viszont ez az érvelés megbukott a mostani válság által. A Jobbik - a programból legalább is ez jön le nekem, ugyanígy az LMP-nél is - alapvetően öneltartó Magyarországot akar, ami nem egy a teljes határzárral, egyszerűen csak azt akarja, hogy amit itthon meg tudunk termelni, azt ne hozzuk be külföldről, és Pl. minél kevesebb kézen menjen át az áru, amíg a termelőtől a vásárlóig eljut. Természetesen, nagy kérdés a különböző Multinacionális cégek, illetve bevásárlóközpontok léte. Nem gondolom, hogy szükség van ilyenekre Magyarországon. Franciaországban, Németországban illetve Nagy-Britanniában hoztak létre saját bevásárló-központokat, majd ezeket exportálták külföldre.
Mindenesetre még a liberális közgazdaságtannal kapcsolatban egy dolog jut eszembe:

www.euroastra.hu/node/248

Egyelőre ennyi. Lehet, hogy még folytatom.

Ui. A hülyét ly-nal írják

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.02.10. 15:08:32

@loláb:

Ez nagyon találó jellemzése sok jobbikosnak.
Kell egy ellenség, akit okolhatnak a sok munkáért, kevés pénzért, csúnya feleségért.

Ásó[Mosó]Maci (Dr. nélkül) 2010.02.10. 15:18:18

@laspalmas: Nem hiszem, hogy azért fog sok ember a Jobbikra szavazni, mert csak gyűlölködik, és üldözési mániája van. Én sem azért fogok, hanem azért, mert üldöznek! :D

rbbj 2010.02.10. 15:36:22

@zrobasé: hát ha neked az oroszok uniójához és Európa népeinek uniójához tartozás egykutya, akkor igazad van :DD

zrobasé 2010.02.10. 15:48:07

@rbbj:
hu...na fussunk neki akkor...
hol irtam, hogy a két unio egykutya ? kérlek, idézd azt be...előre is kösz...

arlequin 2010.02.10. 15:48:33

@Ásómaci: engem is üldöznek. egy kilógó lóláb... pedikűrözött patával. rettenetes!
be van csomagolva - no nem a bőrönd, mert arra nincs persze egy ilyen középszerű vesztesnek pénze...- a hátizsákom. tavaly karácsonyra kaptam és még nem bontottam ki.

@laspalmas: szerintem a legtalálóbb jellemzés egy demokratára az, hogy: csonthülye. találó. nagyon is. ja hogy a jobbik demokratikuss párt? így jártak. de magyarország is. csak meg kell nézni: 1949 óta demokrácia vagyon, egyszer 'népi', másszor 'polgári'.
"egyétek-vegyétek ez az én testem..."

arlequin 2010.02.10. 15:51:43

@zrobasé: igazad van. ez utóbbi rosszabb. az legalább könnyen eldönthető volt. de ez... ezért még tapsikolnak is a hasznos idióták...

egyébként sem 'úniós biztos', hanem 'úniós komisszár'. elhiszem ám én, hogy ezt miért kell 'félrefordítani'. akkor felmerül a gyanú. de ebben senki se 'biztos'. ami biztos.

Ásó[Mosó]Maci (Dr. nélkül) 2010.02.10. 16:01:12

Mindenesetre megint itt van a Patás a szőlőbányáival!

rbbj 2010.02.10. 16:07:52

@zrobasé: azt mondtad, hogy voltunk már egy olyan unióban, amiben......dolgaink, jogaink megvoltak, és jó volt?

Ez egyértelmű célzás a kettő összehasonlíthatóságára, nem?

loláb 2010.02.10. 16:10:20

@Ásómaci:
"Más. Lóláb jött a klasszikus közigazgatási tételekkel. Természetes, hogy eddig ebbe az irányba próbálták meg irányítani Magyarországot. Szerintem viszont ez az érvelés megbukott a mostani válság által. "

Sajnos ez tényszerűen nem igaz. Ez a válság, pont a jelenlegi gazdasági rendszer miatt smafu. Nézd meg a 29-33-as válságot, és nézd meg a mostanit. Akkor évekig recesszióban volt a világ, az usa, most pedig ez (mármint a recesszió) írd és mond 2, azaz 2 egymást követő negyedévre volt igaz. (2008 negyedik, és 2009 első) Azóta viszont növekszünk. Persze van honnan hiszen több százalékponttal visszaesett a globális GDP, és nem is növekszünk olyan rohamtempóban, mint a legnagyobb konjunktúra idején de növekszünk.

És ez csakis annak köszönhető, hogy a pénzügyi vezetés megtette a megfelelő lépéseket (kamatcsökkentés, forrás biztosítása azért, hogy a bankok merjenek hitelezni, kockázatos eszközök átvétele) Ráadásul olyan pénzeket, amik fizikailag nem léteznek, nincs mögöttük valós "termék" .

És működött. Nagy volt a pofon de nem volt összeomlás. És ezt a mostani gazdasági rendszer tehette lehetővé.

És, noha még nincs vége a válságnak, meg lehetnek még problémás területek (például, hogy az államok hogyan szedik vissza a gazdaságba pumpált pénzeket), de az összeomlást elkerültük. Nincsenek csődhullámok, nincsen infláció, hanem növekszik a gazdaság, alacsony az infláció, és az életképes cégek túlélik. és mostmár az USAban például a munkanélküliség is csökken (mondjuk elég lassan).
Persze sok cég csődbe ment, sokan elvesztették a munkájukat, de nincsenek éhező, napszámos "hordák", mint amerikában 29-33 között volt.

Szóval nekem az a véleményem, hogy a mostani válságot világvégének, meg a modern pénzrendszer végének beállítani szimplán hozzá nem értés. A gazdaság mindig ciklikusan működik, hullámhegy után hullámvölgy jött. És a hullámvölgynek mindig oka van, nem alakul ki magától: az orosz piac összeomlása, a dotcom lufi kipukkadása,délkelet ázsiai pénzügyi krízis, szeptember11, most pedig a jelzálogpiaci krízis. De eddig mindegyik után volt talpraállás, mindegyik után magasabbra jutottunk, és azért, mert a kormányok, jegybankok egyre professzionálisabban kezelik a gazdasági krízishelyzeteket.

Ásó[Mosó]Maci (Dr. nélkül) 2010.02.10. 16:18:51

@loláb: Lehet ezt így is felfogni. Én, kis medvebocsként csak azt látom a környezetemben, hogy házakat árvereznek el, embereket rúgnak ki, vállalkozások mennek csődbe, még most is. Akkor most hogy van ez? Ha a kormány, és a szakemberek professzionálisan dolgoznak, akkor hogyhogy nem szárnyalunk már egy éve??
Nem értek a közgazdaság-tanhoz. Két bölcsész diplomával rendelkezem, és nem tűnik reálisnak az az optimizmus és bizalom, ami a szavaidból árad.

Meleardil Eressea Iluvadan 2010.02.10. 16:19:00

@laspalmas: "...akit okolhatnak a sok munkáért, kevés pénzért, csúnya feleségért."
Nalad ki tudhatna jobban... :P
@loláb: Tevedtem. Joindulatu lehet ez az ember, de hogy nem jo, az bizonyos. Ilyen eltorzult, embertelen eletszemlelettel hogyan lehetne az? Mire is hivatkozik? Hogy aki a szabadpiaci orjongest kritizalja, az csak is azert teheti, mert hat "savanyu a szolo". Hiaba, a ferde szem az egyenest is ferdenek latja. O azt gondolja, hogy mindenki olyan penz es hatalom sovar, mint jomaga. Mindenki haracsolni vagyik es masokon uralkodni, mert mi mas is lehetne a civilizalt ember eletcelja? Ugyebar aki nem igy el (forditasbol: "aki nem sikeres"), az csak azert teszi, mert tehetsegtelen vagy gyava az aljassaghoz. Az ilyen humanoid vilagkepebe nem fer bele semmi onzetlen. Aki szerenyen el, az kozepszeru, aki egy kozossegert dolgozik az fanatikus es onamito, aki adakozik, az valamely hosszutavu erdekbol teszi. Effele antropomorf szorny szajabol hallottam azt az ervelest is, hogy valodi onzetlenseg nincs, mert meg akik jotekonykodnak, azok is a tulvilagi jutalom remenyeben teszik. Majdnem lehanytam az undortol. Soha nem fogja erteni, mi az a josag. Nala az ehhez legkozelebb allo fogalmak az uzlet es a profit. Meg a haragunkat sem erti. Nem fogja fel, hogy az onzessel es pusztitassal szemben erzet duh az ami motival. O ezt nem ismeri. Azt hiszi, hogy ez nem mas, mint irigyseg es csalodottsag a masik "sikere" lattan. Azt hiszi, hogy azert tamogatunk valakit, vagy azert segitunk, mert majd reszt akarunk a zsakmanybol. Ezt az egy osztont ismeri, a szerzeset. Fol sem fogja, hogy nekunk nem csalodas, ha nem vagyunk es soha nem is leszunk eloterben. Tudom, hogy Morvai egy karrierista. Csak a vak nem latja, mivel mindig is az volt. Pillanatnyilag a mi karrieristank, es segit jot tenni, hat en is segitem. Nem irigylem tole a megszerzett poziciot, kulonosen mivel magam sohasem vagytam ra. Szamos alkalommal lehettem volna "sikeres". Lett volna lehetosegem vagyont es poziciot szerezni. Ami visszatartott, az az volt, hogy undoritott az ut, amin haladni kellett volna. Lett volna lehetosegem reszt venni bedolt hitelu emberek kifosztasaban, es masok nyomorba dontese aran meggazdagodni teljesen torvenyesen. Nem lettem gazdag, de tudok tukorbe nezni. O ezt sem erti. Nem erti, hogy ez nem gyengeseg. Az o erkolcse ertek alapu. Sorba rakja a vilag dolgait, es fontossag avagy ertek alapjan tartja be a szabalyokat. Egy fontosabb avagy ertekesebb dolog kedveert athaghato az osszes tobbi szabaly. Tipikus liberalis erkolcs. Megbizhatatlan, onigazolo, tartalmatlan. Mert ugye "a vezeto poziciokba mindig a tehetsegesek kerulnek". Mar ahogyan egy ilyen fekelyes lelek meri a becstelenseghez valo tehettseget. Legjobb pelda erre a jelenlegi politikai garnitura. Gondolom nem kell reszleteznem, errol szol ez az egesz blog. Az igazi erkolcs erenyeken alapszik. Nem kinal kibuvot, nem ad lehetoseget a kidumalasra. Nem szegheto meg a "nagyobb jo" erdekeben. O nem erti, hogy nem az teszi az embert, mekkora a lakasa, hany kocsija van, mennyi nullat kanyarithat a szam utan, ha csekket tolt ki, es nem is az, hogy hany ember folott kepes uralkodni. Lolab urat, ugy tunik, ket dolog kombinacioja tolti ki csaknem maradektalanul: penz, hatalom, penz, penz, penz, hatalom, penz, penz. Ket dolgot ereztem, amikor olvastam a kirohanasat, melyben a kozepszeruseget, mintha atkot, Arlequinre olvasta. Szanalmat es undort. Azt az erzest, amit egy holtreszeg, mosdatlan, buzolgo fekelyekkel lepett hajlektalanra nezve is ereznek. Ezen a lelki rokkantsagon nem lehet segiteni. Nem letezik olyan lelki muvegtag, ami potolhatna a hianyt.

loláb 2010.02.10. 16:42:13

@Meleardil Eressea Iluvadan:
Sajnos az a baj, hogy a két bölcsész diplomád sem volt elég ahhoz, hogy megtanulj olvasni a sorok között.

Az, hogy számodnra a tehetség=törtetés, a siker=hatalom, pénz, a itörés = mindenkit legázolni, az leginkább valamiféle elfojtott vágyból, elégedetlenségből vagy a jóégtudja miből táplálkozhat.

Te csak a betüket, a szavakat és a mondatokat értetted meg, az értelmét nem sikerült felfognod.
Sajnálom. Talán olvasd el mégegyszer prekoncepciók nélkül. próbáld meg úgy érteni, hogy mindenhova (siker, elégedettség, tehetség) behelyettesíted azt, amit TE fontosnak érzel, ami neked a sikert, a tehetséget, vagy az elégedettséget jelenti, és értelmezd úgy a szöveget. Egészen mást jelent, viszont nem lesz kevésbé igaz.

loláb 2010.02.10. 17:13:29

@loláb:
"Sajnos az a baj, hogy a két bölcsész diplomád sem volt elég ahhoz, hogy megtanulj olvasni a sorok között."
Bocsánat, összekevertelek Ásomacival.
Elnézést mindkettőtöktől.

loláb 2010.02.10. 17:21:42

@Ásómaci:
"Akkor most hogy van ez?"
Nincs vége a válságnak.
Az, hogy családok mennek tönkre, az valóban tragédia (és nem kis részben köszönhető a töketlen hazai gazdaságpolitikának), de ez globális szinten már messze nincs olyan méretekben jelen, mint ahogyan 2008 októberében gondoltuk, hogy lesz. És nincs pariban a nagy gazdasági világválsággal sem.
Persze tényleg borzasztó, hogy emberek vesztik el az egzisztenciájukat, és mindent meg kell tenni azellen, hogy ezt megfékezzük. De attól mostmár nem kell tartani, itthon sem, hogy máról holnapra emberek százezreinek szűnik meg a munkahelye.

Ez a mostani egy komoly válság, komolyabb, mint a korábbiak (amiket én is említettem). De nem omlott, és nem is fog összeomlani a gazdasági rendszerünk, mert a tűzoltás már megtörtént. Még itt-ott izzík a parázs de ezeket a tavalyi erőfeszítések töredékéből kezelni lehet, ha "fellobbannak".

arlequin 2010.02.10. 17:45:05

@Meleardil Eressea Iluvadan:
még az elejefelé írtam lolábról:
"nem értek egyet. technokrata, embereket számokként kezelő, valóságvak. az igen. de nem vadbarom. nagyon is kifinomult szómágiával rendelkezik amiből az általa felállított terminológiai-koordinátarendszer miatt nem tud kitörni és ha alaptételeit elfogadod akkor mindent, de mindent megmagyaráz. egy igazi trükkös monomániákus. szép kifejlett példány."

nézd meg: még azt a szervezett szabadrablást is, amire korrekt közgazdászok évtizedek óta figyelmeztetnek ("válság") is a 'piac' terminológiájával jellemzi.
bevette a taknyot, most az élteti. szar ügy. de nem kell miatta undort érezz, se pedig szánalmat. képzeld magad inkább a helyébe... nem lehet túl jó... még csak fel sem fogja, hogy mennyire vak
én pedig megmaradok egy kis középszerű vesztesnek. és ez így van rendjén ;-)))

greybull 2010.02.10. 18:02:53

A diploma csak arra jó, hogy viszonylagos biztonsággal meg tudjuk magunkról mondani, hogy még mi mindent nem tudunk, s minél több a papírunk hát annál több dologról tudjuk kijelenteni, hogy nem tudjuk, nem ismerjük. The more we learn - the more we forget. The more we forget - the less we know. The less we know - the less we forget. The less we forget - the more we know etc.etc.
Most hallotam egy jó viccet:
A Róka, a Farkas és a Medve egyre rosszabbul él az erdőben, nincs mese: állást kell vállalniuk.
A Róka egy baromfiudvar őrzését vállalja, a Farkas egy birkanyájét, míg a legerősebb Medve a téglagyárban kap munkát.
Egy hét múlva találkoznak.
A Róka nagyon pogányul néz ki, össze vissza van verve.
- Veled mi történt?
- Hát jó volt a meló, csak nagyon fogytak a tyúkok, oszt a gazda nem talált más felelőst, mint engem, hát kirúgott, és még jól el is vert.
Kérdik a Farkast, aki szintén csehül fest:
- Nekem is jó munkám volt, csak hát elkezdtek fogyni a bárányok, oszt a juhász nem talált más felelőst, mint engem, hát engem is kirúgtak, és engem is jól elvertek.
Nézik a Medvét, aki erőtől duzzad, jókedvű:
- Hát veled mi van?
- Nézzétek jó helyem van. Az agyagot nem lehet megenni, a cigányokkal meg nem kell elszámolni!

Horizont 2010.02.10. 19:21:43

@greybull:
"A diploma csak arra jó "........... Ennél sokkal, de sokkal többről kéne szólnia, ha nem szúrták volna el ezt is évről, évre egyre jobban!

loláb 2010.02.10. 20:51:23

@Meleardil Eressea Iluvadan:

" Soha nem fogja erteni, mi az a josag."
Igazad van, nem tudom. Megyek megkérdezem Michl Miklóst.

mandiner.hu/cikk/jobbik_polgarhaboru_lesz_

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2010.02.10. 21:11:36

Látom azóta marjátok egymást.Ez maratoni meccs.:))

lacas65 2010.02.10. 21:35:29

A tetves anyukat segítetek az adósokon. Annak ellenére, hogy a forint visszaerősödött, és hozták a banki moratóriumot /persze miután szarrá emeltek a bankok/ csont ugyan annyit vonnak a tetves bankok mint a válság kirobbanásakor. Gyakorlatilag szépen kitalicskázzák a pénzt, az osztrákokhoz, hollandiába, és belgiumba. Ezek a faszkalapok meg a nyomorult adócsökkentéssel verik magukat. Magyarán egy százezres havi törlesztésű hitelnél kb. 20 ezret nyúlnak le az utólag felemelt kamat, és kezelési költség címén. Na ez az a húsz lepedő ami szépen kicsorog az országból, amit nem itt tapsolnak el az adósok. Lehet szorozgatni kb. mennyi megy ki havonta… Szerintem összegszerűségében ez az ami mindent űberel.

rbbj 2010.02.10. 23:38:23

@loláb: mivel ez nem gazdasági forum, ebbe nem megyek bele, de nagyon nem értek egyet vele.

arlequin 2010.02.11. 00:57:36

@Tigeri:
marja őt a kicsi halál fasza. ha ennyire hüje akkor már meg is halt. jééé! tényleg. möghótt. nehogymá' hullák miatt fussak maratónit...
és tegyük hozzá: szarjon sünt. naponta háromszor az ilyesfajta érzéketlen geci (igen a loláb, rá gondolok, szenvedjen csak, megérdemli. fog is. abba nincs hiba)

szép estét ;-)

loláb 2010.02.11. 08:07:08

@rbbj: Nem kell egyetértened vele, de előtte kérlek nézd meg a külföldi tőzsdeindexeket, nyersanyagárakat, gazdasági növekedési adatokat, munkanélküliséget, inflációt, beruházási volument jelző mutatókat.

loláb 2010.02.11. 08:11:35

@Tigeri: Nem marja senki a másikat. Tegnap előtt lefekvés elött volt egy kis kölcsönös anyázás, de azóta csak az utóvédharcok mennek.
A "jó" seregei bevetették a "szarjon sünt" fegyvert a gonosz liberális pénzkapitalistára, mivel sajnos az érveket felőrlödtek a "piac". zsoldosainak kérlelhetetlenségén.

arlequin 2010.02.11. 08:34:41

@loláb: na jó. megenyhültem.
napi egy sünszarás elég lesz.
bár lehet elég neked csak simán magaddal lenni. az olyan hidegpokol.

rbbj 2010.02.11. 09:50:54

@loláb: :))))))) Ezekkel nem csak napi, de órás szinten tisztában vagyok ;)

loláb 2010.02.11. 10:08:10

@rbbj: Akkor miből gondolod, hogy lesz még összeomlás?
Komolyan kérdezem. Mit látsz olyan kockázatnak, ami kezelhetetlen problémákat okozhat még?

Kartal (rezervált) 2010.02.11. 12:05:15

@loláb: na ezt kb. én is így látom. Ha nem jön közbe valami tragikus, akkor idén, de legkésőbb jövőre kicsit átstrukturálva ugyan, de újra megindul a gazdaság.

arlequin 2010.02.11. 12:11:42

@Kartal (aki beleszól): várd ki a végét. most jön csak a feketeleves...

loláb 2010.02.11. 12:29:57

@Kartal (aki beleszól): Nekem is ez a véleményem. Vannak még fejfájásra okot adó folyamatok, a rossz eszközök még ott vannak a bankok könyveiben, az egyes államok adóssága a mentőövek miatt magas, de ezek nem egyszerre fognak problémát okozni, hanem a következő (szerintem) 2-3 év alatt szépen, fokozatosan kerülnek majd elő az újabb ügyek, amik egyenként kb akkora megingást fognak okzni, mint Dubai novemberben, vagy most a Görög-spanyol-portugál hiszti. De ezek kezelhetőek egy-két napig, hétig tart a hiszti, de aztán rájönnek a befektetők, hogy a cégek eredményessége jó, amit egyre inkább a bevételek növekedése táplál, és nincs olyan tényező, ami azt indokolná, hogy tömegesen vonjanak ki a gazdaságból pénzeket.
A két legfontosabb lépésen túl vagyunk, növekedőre fordult a gazdaság, és nem ugrott meg az infláció.

ErEr 2010.02.12. 12:13:12

Ezt a videót lemagyarítanám és leadnám a TV-ben, hasznos lenne:
www.youtube.com/watch?v=Tkjz5JMCU1A

rbbj 2010.02.12. 17:51:24

@loláb: ezt nem lehet vmi erre szolgáló helyen folytatni. Vagy legalább ne kelljen mindig legördíteném ezt az 50 oldalt, vmi friss bejegyzésnél... :)

Én nem biztos, hogy ebbe egyébként nagyon bele szeretnék menni, mert kb. 3 órányi írásomba fog kerülni, és mit érek el vele? Lesz belőle bárkinek haszna?

Pár dolog azért, ha rákérdeztél:
- az államadósságok nem kezelhetőek (külön 4 oldalas vita lehetne)
- az infláció csak azért nem pörgött fel MÉG!!!!, mert annyira összeroskadt a fogyasztás
- semmi sem történt, semmilyen válságkezelés, mindössze a korábban "bevált" módszerekkel próbálnak olyat kezelni, ami épp a probléma oka. A hitelezés túlfutása, eladósodás, fogyasztáscsökkenés (nem akarnak és nem is tudnak már minden kacatot megvenni), és a pénzügyi rendszer totális lufi állapota és lassanként totális szabályozatlansága a fő problémák. Ezt kezelni akarják: ujabb hitelekkel, ujabb elasósodással, és a megszorító intézkedések révén további fogyasztáscsökkentéssel, valamint a hitelek kamatainak felverésével még további lakossági fogyasztáscsökkentéssel, ja, és a Wall Street pedig nem nyújt segítő kezet abban, hogy zsíros fejüket a népszerűségre hajtó afro elnök picit is megrendszabályozza. Az egész csak közelebb került a végkifejlethez, és amit te fellendülésnek látsz, az egy döglött, drogos macska utolsó rángása.
Drog - fedezetlen likviditás, macska - világgazdaság, különösen inkább a nyugati gazdaságok
Dubai nem hiszti volt, hanem Dubai egy sivatagban épített légvár. Rég csődben a helye. És csődbe is ment volna, ha gyorsan vmelyik arab testvér nem fizet helyette. A görög sem hiszti, ugyanis mi IMF-re szorultunk 10%-os hiánynál, nekik 15%-os van...a görögöknek is végük, persze lehet időt húzni.
Spanyoloknál nem kell apokalipszist várni, ugyanis az van. Minden 4. MUNKAKÉPES emberük állástalan. A reál munkanélküliségről beszélek, ami mindig magasabb, mint a hivatalaos statisztika (de a hivatalos is katasztrófa). És a végtelenségig sorolhatnám tovább: írek nyekk, izland nyekk, portugális az utolsókat rúgja, Ukrajna nyekk, oroszok hamarosan nyekk, usa - az még kérdéses, anglia hamarosan sírkő.
És majd mindenkit megmentenek a németek? Mondjuk Európa 100 éve élősködik rajtuk, ezért lehet... :)

Cégeknek jó az eredményessége? Hát, na ezért nem akarok belemenni...ebből látszik, hogy nagyon kevés fogalmad van az adatokról. Mégis milyen eredményességi mutatókat veszel alapul? Forgalom? Árrés? Nettó eredmény? Mert mind csökken... szerintem olvasgasd ezt, utána tudunk beszélni:
nyilasi.tozsdeforum.hu/ Vagy, hogy ne kelljen ismételjem magam, olvasd el a blogomat 2 évre visszamenőleg :D

loláb 2010.02.13. 10:32:48

@rbbj:
Jó lenne tisztázni, hogy miről beszélünk, a reálgazdaságról, vagy a pénzpiackról. Én a reálgazdaságról mondom el a véleményemet (és nem a magyar gazdaságról, hanem globálisan, mert nálunk más folyamatok vannak), és az alapján nagyon nem értek egyet veled. Nem vitaindítás végett, de pár dolgot fűznék az általad felvetettekre:

"- az államadósságok nem kezelhetőek"
A 60%-os maastrichti küszöbön néhány ország van csupán túl az euban. És megszorításokkal röhögve leszorítható a küszöb alá a legtöbb adóssága. Egyébként pedig ez a küszöb kérdés is csak egy hasraütés, 59% jó, 61 már nem? Marhaság, úgy ahogy van, csak arra szolgál, hogy a eurozonába bejutáshoz valami objektív szempont legyen. (szerintem: 1% sem jó, ha transzferekre megy el, és 100% is jó, ha gazdaságélénkítésre fordítják a hitelt)

"- az infláció csak azért nem pörgött fel MÉG!!!!, mert annyira összeroskadt a fogyasztás"
A fogyasztás amerikában nyár óta növekszik, inflciós nyomás mégsincs. Ráadaásul ugyebár rekord alacsony kamatok vannak, mindenhol, az inflációs nyomás esetén kamatemeléssel kordában tartható a pénzromlás. Persze, érthető módon mindenki megvárja a munkanélküliség csökkenését azzal, hogy kamtot emeljen, mert alapvetés a kamatok és a beruházások közötti fordított arányosság, de a munkanélküliség is csökkenő pályára állt (jó, ebben még egy-két hónap kell, mire biztosat mondhatunk, de amerikában novemberben 10%, decemberben 9,7%, ez már a statisztikai hibahatárnál nagyobb csökkenés, mert kb 1,5 millió állást jelent amerikában)

"Dubai egy sivatagban épített légvár. Rég csődben a helye. "
Ott volna, de abu dhabi megmentette. Dubai egy pici államocska, viszont kurvanagy problémát okozhat a közel keleten, ami miatt meg KELL menteni, a gazdagabb olajállamok nem hagyhatják bedőlni (ha dubai bedől, akkor rájönnek, hogy katarban is légvárat építenek, abu dhabi éppen most kezdi a saját légvárát építeni stb...). Nem is hagyják, az abu dhabitól származó 10mrd usd 2011 közepéig elég a nakheel, meg a dubai world adósságszolgálatára.

"A görög sem hiszti, ugyanis mi IMF-re szorultunk 10%-os hiánynál, nekik 15%-os van"
Mi sem egy év hiánya miatt szorultunk imfre, hanem mert az ország összes külső adóssága a gdp 120% volt (az államadósság ebből 75 volt). Görögöknél csak az államadósság 130%, és ráadásul hozzájárul egy hazudozó, sumákoló kormány, statisztikai hivatal, ami behazudta magát az eurozonába. Viszont a görögök euro tagok, nem dőlnének be olyan könnyen, mint mi, mert az euro elleni spekulációhoz kicsit nagyobb tőke szükséges, mint a forint ellenihez. Ha következetes megszorításokat alkalmaznak akkor kijönnek a pöcegödörből. Persze az a baj, hogy a seggfej miniszterelnökük még két hete is kizárta az adóemelést, meg a megszorításokat (azóta már tüntetés is volt a közalkalmazottak között, tehát mégis ráált a megszorításra). Ezért nem rohannak megmenteni őket, de meg fogják. (konteó, de szerintem az eunak még jól is jön, hogy nem 1,48 az usd/eur árfolyam, hanem csak 1,35, ezért sem kapkodnak a megmentéssel, megvárják, ameddig az exportot jobban támogató szintre megy az árfolyam)

"Spanyoloknál nem kell apokalipszist várni, ugyanis az van. Minden 4. MUNKAKÉPES emberük állástalan."
Spanyolországban mindig is magas volt a munkanélküliség, és nem tudom, hogy a 17% körüli hivatalos adatból mennyi köszönhető a mostani válságnak.

"Ukrajna nyekk, oroszok hamarosan nyekk"
Oroszoknak miért nyekk? Folyamatosan emelkedő nyersanyagáraknál (és ezt MINDEN elemző, még Roubini is azt mondja hogy a nyersanyagárak növekedését nem spekuláció, hanem a gazdasági növekedés miatti keresletélénkülés táplálja) nekik nem lesz nyekk. Ukrajnának pont emiatt nem valószinű a nyekk, putyinnak végre sikerült beültetnia a strómanját ukrajna elnöki székébe, miből gondolod, hogy hagyja csődbe menni? (Ráadásul ukrajna rendelkezik IMF hitellel, most, hogy megvoltak a választások, elkezdi a megszorításokat, és lehívhatja a hitel következő részleteit is)

"És majd mindenkit megmentenek a németek?"
Nem csak ők. Az EU, USA, Ororszország, az IMF, és a gazdag arab olajállamok. Mindenki csak azt fogja megmenteni, ami neki fontos.

"mégis milyen eredményességi mutatókat veszel alapul? "
A negyedik negyedévi jelentési szezonban az snp500 cégeinek 80%-a felülmúlta az elemzői várakozásokat eps szinten. És nagyrészben nem a költségek visszafogása, hanem a bevételek növekedése okozta a jó eps-t. A dow esetében 100% volt a felülteljesítők aránya. Az eredmények jók, a válság előtti évtől ereményétől (alig) 20%-kal maradnak el.

Persze, nehogy azt hidd, nem gondolom én sem, hogy minden kurva jó. Vannak kérdések: anglia és spanyolország kérdés (már nem a bedőlésük, az szerintem, nem, hanem hogy milyen áron lehet őket megmenteni), kína nagynagy kérdés, usában kérdéses, hogy meddig tart a növekedés, ha elkezdik emelni a kamatokat, és kérdés, hogy az átstruktúrált eszközökkel kapcsolatos elrejtett veszteségekből mikor lesz valódi, nemfizetés miatti leírás, céltartalékolás.

Szóval, én is azt mondom, hogy nincs vége a válságnak. ha ezek mind egyszerre jelentkeznének, akkor nagy szarban lennénk, de nem egyszerre fognak, (és kezelhetőek lesznek).

Szerintem meglehetősen potens gazdaságpolitikát vittek a nagyok az elmult bő egy évben. Kár volt bedőlni hagyni a lehmant, de éppen emiatt a rossz emlék miatt nem fognak bedőlni hagyni egy érdekkörön belüli országot sem (pedig már páran peddzegetik hogy a görögöket hagyni kéne bedőlni, de kurvára remélem, hogy lesz eszük, és eszükbe jut a tavaly októberi ostobaságuk).

Tündér_Lala 2010.02.13. 12:04:40

@loláb: Rövid távon az intézkedések talán valamiféle megoldást jelentenek, bár tipikus tüneti kezelés történt, későbbi hatásait tekintve erősen kérdéses kimenetellel (Rettenetes pénzeket nyomtak a rendszerbe, tulajdonképpen a semmiből. Soha senki nem lesz képes ezeket visszafizetni.)
Az emberiség fenntartható fejlődésének azonban a kialakult rendszer gátja és az rossz irányba halad. Teljesen nyilvánvalónak tűnik, hogy válságok sorozata következik beavatkozás és szabályozás híján.

A reálgazdaságtól teljesen elkükönült - azt már nem is segítő - pénzvilág egy globális, szabályozatlan és felfújt lufi (valós materiális, anyagi háttér nélkül), amely erejénél fogva (a pénz hatalom) a legnagyobb nemzetek által sem szorítható szabályozott viszonyok közé. Profit éhségénél fogva pedig árt a világnak, és valódi feladatát, a reáltermelés hiteligényének finanszírozását egyre kevésbé látja el. (A termelés macerás és nyeresége meg sem közelíti a papirok adás-vételéből származó semmivel alá nem támasztott gigantikus profitokat)

A reálgazdaság termelése döntő többségének áthelyezése Ázsiába pedig a termelés és fizetőképes piacok elkülönülése okán, veszélyezteti a fizetőképes piacok fennmaradását. Ennek az egyensúlynak a felborulása pedig túltermelési válságokhoz vezet. Ráadásul az új területeken helyi szabályozás híján iszonyatos a környezetszennyezés, az alacsony munkabérek csak a profitot növelik és a fizetőképes kereslet csak korlátozottan nő, iszonyatos szállítási költségek jelentkeznek és ez szinttén környezet szennyező.

A létrehozott globális gazdasági rendszer lényegesen kevésbé szabályozható, mint a régi nemzeti alapú rendszer. A világpolitika pedig az elkülönült érdekek miatt messze van attól, hogy egységesen lépjen fel a globális pénzügyi és gazdasági hatalmak ellen, miközben mind a termelők, mind a piacok egymás pénzügyi túszai.
Meggyőződésem, hogy a szociális piacgazdaság fokozatos (csökkenő védővámokkal szabályozott bővítésre gondolok) kiterjesztése lett volna a jobb megoldás az emberiség azon problémájára, hogy egyre kevesebb ember képes előállítani az emberiség számára szükséges javakat a technológiai fejlődés nyomán. Ebben a rendszerben maradék embereket a szolgáltató ágazat foglalkoztatja, szívja fel, a pénzek, nyereségek másodlagos (állami) újraelosztása nyomán. Jelen helyzetben hatalmas tömegek maradnak munka és megélhetés nélkül, ezek adói és járulékai híján pedig bajba kerülnek az államok és a közösségi szolgáltatások.

Nem vagyok optimista és azt hiszem nagyon megszenvedi a világ, mire egy új, használható rendszer kialakul.

rbbj 2010.02.13. 16:20:36

@Tündér_Lala: lolab, tunder lala, folytassuk ezt a legutobbi bejegyzes kommentjeinel, Bajnai szövegéhez ez úgyis jobban hozzátartozik, és Mo. helyzete is elválaszthatatlan a világgazadasági folyamatoktól. Szóval ott reagálok.

süti beállítások módosítása