Skip to content


       Szűrés lista

Ráteszi az állam a mancsát a magánnyugdíjak pénzére?

Péntek este, a Kósa-Szíjjártó duó verbális ámokfutásáról írt posztban Pista bá' az egyik kommentben megírta nekünk a tutit.
Pista bá' nagyon okos ember, vagy magas Surányi György személyesen: 


Megmondom akkor a tutit.

1) Természetesen igaz az, hogy nem elszólásról volt szó sem Kósa, sem a pulóveres esetében. Gondosan meg van koreografálva minden. A FIDESZ-ben nagy a kommunikációs fegyelem, ha valaki hülyeséget pofázik, akkor 1 nap alatt megszabadulnak tőle (ld: Mádi László a vagyonadó ügyében)

2) Az viszont természetesen nem igaz, hogy csődközeli helyzetben van az ország. Ezt minden valamit magára is adó szakértő tudja, az MNB jelentése is alátámasztja. A Kósa és a pulóveres bácsi beszólása azért kellett, hogy pánikot keltsen, főleg a devizahitelesek körében. (Nem mellesleg nyerészkedni is lehetett rajta a bennfenteseknek, de nem ez volt az oka.) Ez - mint látjuk - sikerült is. Pánik van. 

3) A FIDESZ-nek költségvetési mozgástérre van szüksége. Ez igaz. De itt téved a legtöbb ember is, amikor azt hiszi, hogy az EU-t vagy az IMF-et tudjuk zsarolni ezzel. Őket nem lehet zsarolni, ezt nyilvánvalóvá tették már korábban is Viktor számára. A görögöknek is be kellett adniuk a derekukat, pedig ők nagyobb zsarolási potenciállal rendelkeztek, mint ez euróövezet tagja. Mivel lehetne az EU-t zsarolnia ennek a kis országnak, AMÍG még csak az euróövezetnek sem tagja? Sőt, még az ERM-be sem léptünk be. Szarnának ők arra, hogy bedől a forint.

4) Tehát nem EU/IMF zsarolás, viszont mindenáron kell a költségvetési mozgástér. Honnan jöhet a pénz? Adóemelés? Kizárva. Nyugdíj/szoc. kiadások radikális csökkentése? Kizárva. Mind olyan döntés, amire rámenne a párt. Akkor mi??? Beszéltek már róla korábban

...dádámmmm...

visszaállamosítják a magánnyugdíjpénztárakat. Elő volt ez készítve. Sokan eleve visszaléptek már az állami rendszerbe. Az emberek ezt fogják a legkönnyebben benyelni. Azt a pénz, ami a magán nyugdíjszámlájukon szerepel, úgysem érezte még senki igazán magáénak, hiszen még sokáig nem férhet hozzá. Megmagyarázzák majd, hogy nem is vesznek el ők tulajdonképpen senkitől semmit, hiszen visszakerülve az állami felosztó-kirovó nyugdíjrendszerbe lesz majd mindenkinek nyugdíja (svéd modell.) A KDNP már többször erőltette, a FIDESZ is beszélt róla, de téma volt az év elején is (Szanyi-féle ajánlat a Bajnai-kormány hivatalba lépésekor). Meg 1 hete is fellebbentették, mint nem reális lehetőséget. PEDIG bizony reális. Szondáztatták a népet, ki mit szólna hozzá.

5) A többi már összeáll, nem? Itt volt nemhivatalosan az IMF, velük megbeszélve. Brüsszelbe azért kellett mennie Orbánnak, mert le kellett tisztáznia egy könyvelési kérdést. Itt van megzsugázva a dolog. Ha ugyanis a költségvetésbe visszakerülő százmilliárdokat KÖTELEZŐ lesz az EU szerinti könyvelésben hosszú távú kötelezettségvállalásként kimutatni, akkor az egésznek nincs értelme, mert nem javítja az egyenleget. Ha viszont nem kell a könyvelésben extra kötelezettségként szerepeltetni, akkor ez súlyos százmilliárdokat jelent többletforrásként a költségvetés számára. Az alapkezelők nem örülnek neki...de ez van...

6) Megvan az is, hogy Kósa milyen "gazdasági alkotmányossági" szabályokról zagyvált? Ez a magántulajdon alkotmányos védelme. Hiszen szigorú értelemben nézve itt most magántulajdont államosítanak (mint anno 1948-ban a komcsik), annyival jobb a helyzet, hogy az emberek legtöbbje ezt még nem érzi magántulajdonának. Orbán is kinyögte a kulcsszavat Brüsszelben, hiszen azt mondta, hogy nem elég módosítani, hanem struktúraváltás kell. Erre gondolt. A nyugdíjrendszer strukturális átalakítása, állami alapokra való visszahelyezése. 

7) Ez hamarosan be lesz jelentve és pillanatok alatt megnyugszik a piac. Az euró nem lesz ugyan 250.- Ft, de nem marad 290.- sem. Valahol a kettő között (270 környékén) lesz az árfolyam már 1 hónap múlva. A rettegő devizahitelesek még hálásak is lesznek, hogy Viktor megmentette őket, pedig csak a megtakarításaikat húzta le róluk valójában.

A poén az, hogy semmi nem új, amit leírtam, csak össze kellett volna rakni.
 


Erre ma reggel mit olvasunk?


"Surányi György volt jegybankelnök, a CIB Bank elnöke azt a tanácsolta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek, hogy vagy államosítsa a magánnyugdíjpénztárakat, vagy tegye lehetővé, hogy a magánnyugdíjpénztári tagok átléphessenek az állami nyugdíjrendszerbe, így hatalmas egyszeri összeghez jutna a költségvetés, ami pár évig érezhetően mérsékelné a hiányt.

Az ügy azóta sem került le a napirendről, sőt egyre valószínűbb, hogy a magánnyugdíjpénztári pénzeket valamilyen módon megpróbálja költségvetési bevétellé tenni a kormány.

Úgy tudjuk, a teljes visszaállamosítást elvetették, két másik tervezeten gondolkoznak. Az egyik szerint előírnák, hogy egy bizonyos határidőig mindenki nyilatkozzon arról, hogy a magánnyugdíjpénztáránál kíván-e maradni vagy visszatér teljesen az állami pillérbe. Emellé természetesen olyan feltételeket teremtetnének, hogy minél többen visszalépjenek az állami rendszerbe.

A másik, esélyesebbnek tűnő megoldás az lehet, hogy az egész magánpénztári rendszer fölé egy állami alapot állítanának föl; a pénztári vagyont ugyanúgy kezelhetnék a vagyonkezelők, mint eddig, de statisztikailag már az államháztartás részévé válna a pénztári vagyon. Ennek az lenne az előnye, hogy elég lenne egy központi helyre bevallani a nyugdíjjárulékot, és úgy osztanák fel az egyes pénztárak között, nem kellene minden egyes pénztárnál ezt a fajta adminisztrációt elvégezni, így pedig csökkenthetők lennének a költségek, a befizetésekből való levonás, és ez a megoldás számít inkább piacbarátnak."


Nagyon szép megfejtés, Pista bá'! Azonban nem vannak olyanok, akik szerint ez óriási baklövés lenne, lásd a portfolio.hu cikkét. 
 
A másik tervbe vett lépés a bankok nyereségének a megadóztatása. A bankszektor 2009-ben 306 milliárdos profitot termelt (a válság alatt !!!) és ennek az 1/3-át venné el az állam.

Ez csúcsszuperül hangzik, de ...

Ebbe a 306 milliárdból PONTOSAN hány milliárd az, hogy a hitelesekkel fizettetik meg a a bankok a válság költségeit? A törlesztőrészleteket felemelték 2008 őszén, mikor az euró átlépte a 300 forintot, de mikor az euró szépen lement 280  forint alá, a törlesztőrészletek nem nagyon csökkentek.
Vagyis a mi pénzünkből jött össze ez a durva profit egy része (pontosan mennyi?), amit most elvenne az állam, mint extraadó?

Nem kellene inkább ezt az pénzt meghagyni az embereknél? 
Hogy is van ez? A rendesen, de vért izzadva fizető hitelesek pénzén tartja az országot a  hiánycélon belül a Fidesz?

Izgatottan várjuk, hogy tartja meg a Fidesz a 3,8%-os  hiánycélt ÉS csökkent adót ÉS nem az emberekkel fizetteti meg ennek az árát.

Azt hittem, a világ egyik legnagyobb bravúrja az volt, mikor a görögök 2004-ben megnyerték a labdarúgó Európa-bajnokságot.

Tévedtem.
Ez lesz az ... 

Címkék: fidesz válság

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr192062417

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2010.06.07. 13:32:18

@laspalmas: Lehetne nekik mondani, hogy akinek nem tetszik kéremszépen annak el lehet menni!

eszkep 2010.06.07. 13:33:20

@laspalmas: Ez a megoldás, nem is biztos, hogy hülyeség! Az MSZP 4 éves ciklusokra rendezkedett be következetesen. Ha 2006-ban elvesztik a választásokat és áttestálják a csődtömegüket, akkor most nincs semmi bajuk, sőt, újra ők lennének a kormányon.
Akkor a FIDESZ rendezkedjen be most 8 évre (lásd Index-es cikk).
Az MSZP-vel csak az egyik bajom, hogy léteznek, a másik pont ez az ingapolitika. A szocik pont ellenkezőjét csinálják annak, ami az ország érdeke, a 4 évenkénti "ingára" rendezkedtek be, amíg valaki elkotorja a szarukat. Ebből az ingából ki kell billenteni az országot.
Remélhetőleg a mostani helyzetben akkor már inkább az LMP fog erősödni, még mindíg inkább ők, mint a szocik!

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2010.06.07. 13:33:38

@eszkep: Raiffeisennel volt már dolgod? Azt a szutykot! Ahhoz képest az OTP kezdő kiscserkész!

Beer Ninja 2010.06.07. 13:33:42

Engem nem zavarna, hogy a magánnyugdíjpénzem az állami szektorba vándorol. Ha a magánnyugdíjpénztáraknak megéri ezzel törődni (és megéri nekik, nagyon!) akkor az államnak is megérheti. Már ANNO sem tetszett ez a magánnyugdíjasdi...
Az alkotmányos része meg nem érdekel. Nem hiszek a demokráciában. :)

Beer Ninja 2010.06.07. 13:35:08

Lenyelte a kommentemet!

Homeoffice 2010.06.07. 13:36:57

@dr. dodó:

Te mondtad hogy nem hiszel a demokráciába.. Nos a blogmotor sem:)))))

2010.06.07. 13:37:08

@eszkep: ez mindig attól függ, hogy saját vagy idegen bankba utalsz, mert a rendszert nem a bankok működtetik, a giro éjszaka dolgozik, és nincs olyan, hogy ha valamit 16-óraig el utalsz, akkor az másnap ne lenne rajta a számlán. Az már kérdés, hogy mikor, mert ez eltarthat nyitástól egy ideig.
De ha ez vigasztal bár kit is a német bankok sem jobbak. Számomra érhetetlen, hogy sok szolgaltatást csak a saját fiókodban érhetsz el. Nálunk az SMS aláírás alap, mig itt külön procedúra kéni, TAN lista van, ami szörnyű.

Itt nincs ugynevezett sárga csekk, az utalásért keményen fizetni kell: neked.

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2010.06.07. 13:41:06

@Frengi: Igen ez így van. Elvileg 3 nap van erre előírva. Ha jól emlékszem.

lyken 2010.06.07. 13:51:52

@zero: "ez mind munkahelyet teremt. "
Ez igaz, csak nem Magyarországon. Az étterem esetében részben igen, viszont a minőségi ételek többsége import, a TV-k 100% import. Ez van.

Marcellusca 2010.06.07. 14:04:19

@Mertcsak: Húúúúú, bammeg, most felment 260-ra a vérnyomásom.

Amit gondolok, azt le sem lehetne írni moderálás nélkül!

Ja, és közben:
autozz.blog.hu/2010/06/07/utnak_indulunk
És volt itt olyan adományozó, aki a V.K-nek szánta volna a cuccokat, de nem tudta hová vigye, de megtalálta a blogot és ezért adta oda a srácoknak.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.06.07. 14:04:44

@Aullah:

Ja, tegnap volt a Naplóban ..1 milliárd ft-os alapítvány, de hirdeti magát, hogy add oda az 1%-odat xD

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2010.06.07. 14:05:16

@lyken: Azért ez nem a teljes spektruma a pénze elköltési lehetőségeknek.

hugszi 2010.06.07. 14:06:46

A nyugdíj reformot mi a 90-es évek közepén megléptük. Így rövid távon elszaladt az ország államadóssága mert kiesik 6-8% bevétel a bruttó bérekből és e mellé még kamatokat is kell fizetni a pénztáraknak, mert a tőkét állami papírokba fektetve kamatoztatják. A gáz az, hogy az EU ajánlása ellenére a többi ország baszott meglépni az ügyet. (a szolvákok meglépték, de aztán Ők is visszacsinálták). Így mi hiába próbáltunk hosszú távra okosak lenni, rövid távon a befektetők a kisebb adóságmutatóval rendelkező államokat részesítették előnyben. Így a fasza, a későbbiekben majd önköltséges alapon működő rendszerünk most hatalmas hátrányt jelent az ország gazdaságának és növekedésének.

eszkep 2010.06.07. 14:07:59

@Frengi: Én konkrétan arra gondoltam, ha Erste-ből akármelyik bankba utalok 14 órakor (elektronikusan), általában azt is megkapja a másik fél. Ellenben, ha OTP-be utalok reggel 8-kor (!) az akkor is csak másnap reggel lesz a címzettnél. És ez fordítva is igaz.

lyken 2010.06.07. 14:12:15

@Noname Cowboy: Én szó szerint arra reagáltam amit leírt.

Részemről egyébként kiváncsi vagyok, hogy mikor óhajtanak olyan adózást csinálni, hogy megérje visszahozni a cégeinket Szlovákiából. Mert én pillanatnyilag csak röhögök azon ami Magyarhonban folyik és hálát adok az égnek, hogy nem érint túlzottan.
Ezenfelül természetesen lestem a lejtő alját, hogy mikor vásárlojak be részvényből a tőzsdén. Ugyan erkölcstelen férgek, de ekkora kaszálási lehetőség tavaly óta nem adódott a részvénypiacon.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.06.07. 14:13:12

@eszkep:

"ha én utalok elektronikusan BÁRMELYIK bankba, azt 2-3 óra alatt teljesítik, KIVÉVE az OTP-t, ők 24 órára lenyúlják a pénzt. Ez igaz akkor is, ha OTP-ből utalnak."

Nem igaz.
OTP-ből OTP-be kb 2 perc alatt odaér a pénz.

guma 2010.06.07. 14:18:06

Jubilálok! Segítsetek!
Pár hónap alatt ez az 5. "hozzászólásom" (egy máshol).

Kérdésem van : Jól értem, hogy ez az egy tervük volt a fiúknak, hogy, hogy a szocik hazudnak és szerintük biztos a 7% hiány?

Most meg a magán tőkére fáj a foguk?

Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer 2010.06.07. 14:19:17

@Seduxen: Az egyszerű egykulcsos 16-osban az a király, hogy nem (de minimum sokkal nehezebben) lehet vele trükközni. Adó = Bevétel * 0.16 oszt kész. Korunk nagymellényű adócsa...izé adóoptimalizáló vállalkozói meg szépen tejelni fognak.
Nyilván nincs statisztika az elcsalt adó mennyiségéről, de azt azért még én, a mezei tahó is látom, hogy irgalmatlanul nagy összeg tűnik el feketén. Ha ennek a felét vissza lehet ezzel hozni, akkor pont leszarom, hogy állami-e a nyugdíjpénztáram, hiszen tudok majd annyit félretenni, hogy nyugodt lehessek a saját és unokáim jövőjét illetően.

Seduxen (már NEM dr.) 2010.06.07. 14:25:30

@Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer: "Korunk nagymellényű adócsa...izé adóoptimalizáló vállalkozói meg szépen tejelni fognak." - én ebben nem hiszek sajnos. Adomorál itt sokakban akkor sem lenne, ha 1% lenne az adó. Szerintem nagyon sok vállalkozónak ahhoz is a faszára kellene lépni, hogy fizessen. Abban persze egyetértek, hogy egy 16%-os elvonás "kigazdálkodása" lényegesen egyszerűbb lenne, mint egy 50% felettié, és nem rokkanna bele egy-egy vállalkozás. Aki meg ennyit sem hajlandó beadni a közösbe, azt heréljék ki nyugodtan, azt gondolom...

lyken 2010.06.07. 14:27:15

Amúgy legalább tartják a szinvonalat a fideszes fiúk. Ez a 16%-os szja illik a 73 filléres villanydíj csökkentéshez.
By the way, ha a bankokat extraprofit miatt szarrá adóztatják (véleményem szerint megfelelően, mert inkább menjen az államkasszába, mint a bankárlobbi zsebébe), akkor a villanyáramon nyerészkedő spionokkal is megtehetnék ugyanezt.

arlequin 2010.06.07. 14:27:36

szép napot mindenkinek

(a kommenteket még nem olvastam végig)

először vmi olyasmit kellene létrehozni, amit:
tisztességes banktörvénynek hoznak.
utána lehet profitot is vágni.
és létre kell hozni egy magyar állami bankot.

turner · http://kiforditott.blog.hu/ 2010.06.07. 14:27:55

Minden tiszteletem Pista bá' -nal, ez tényleg telibe trafált!

Viszont én még lehet örülök is, hogy visszaállamosítják a magánnyugdíjpénztárakat. Ugyanis a 2008-as befizetéseim a hamuvá váltak egyenlővé, mivel az üzletág kissé veszteséges volt. Persze a válság meg kurva jól jött, így ki lehetett azt magyarázni, hogy hova tűnt a lovetta...

Homeoffice 2010.06.07. 14:28:23

@Seduxen:

Igenigen mélyen tisztelt Sedu.. Ugye emlékszik mindenki azokra a pillanatokra amikor az adóoptimalizátor a lánya tusfürdőjét is költségként írja le,:) Tecsó és társaiban ilyenek szinte mindennaposak:)

Rwindx 2010.06.07. 14:29:16

@laspalmas: Akkor engem azzal konkrétan nagyon felkúrnának, 2006-ban a 14. havi baromságuk miatt nem mentem el szavazni.

@gtigram: Egész pontosan azt mondták, ha nem lépnek közbe, akkor nem lesz tartható a 3.8% hiány és az elszállhat 7-8%-ig. Most "filóznak" hogy hogyan lépjenek közbe. Az egyik opció az mnyp-k államosítása.

lyken 2010.06.07. 14:30:59

@Seduxen: SK példa. 19% mindenkinek, aki nem fizeti be, annak akkora bírság, hogy belepusztul. Innentől létérdeke mindenkinek, hogy befizesse. 2-3 év után az ember rájön, hogy annak is megvan az előnye, hogy ügyeskedés nélkül befizeted és élvezed, hogy nyugodtan alszol. Megvannak az előnyei annak, hogy nem kell kreativ könyvelést vezetni, hogy kivehesd a cégből a téged megillető részt.

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2010.06.07. 14:32:11

@Seduxen: Ezt támogatom én is. legyen 16% kedvezmények megnyirbálva. Max a családi kedvezménylehet. Aki ezt is elcsalja azt a főtéren fejbelövöldözni!

ucsacsu 2010.06.07. 14:34:25

Akár mit csinálsz te szopsz, helyetted a Viktor egy forintot nem fog kifizetni, Hát MIBÜL? HA MEGTUDSZ SZÖKNI A KAMAT RABSZOLGASÁGBÓL szerencséd van ,ha nem akkor olvasgass Ezopust

lyken 2010.06.07. 14:35:40

@laspalmas: "Jut eszembe: ha államosítják a magánnyugdíjakat, és rá egy hétre bejelentik, hogy "na, mostmár vissza tudjuk adni a 13.havit", akkor örülni fogunk-e? :)"
Ezen a gyöngyszemen átsiklottam. Ilyen esetben a maradék egy magyar állásomat is megszüntetném és vinném Szlovákiába. Lehet, hogy szar dolog Ficonak adót fizetni, de itt a magam által létrehozott és kézbentartott nyugdíjalapomat nem akarja elállamosítani tőlem senki.

eszkep 2010.06.07. 14:52:51

@laspalmas: Remélem ez a hozzászólásod most vicc volt...
Ha nem, akkor bocsánat, hogy olyan triviális dolgokat nem tettem hozzá, hogy elektronikus utalás előtt bekapcsolom a számítógépet, amin már van pl. telepített oprendszer. Ha nem tűnt volna fel, bankközi átutalásokat említettem.

eszkep 2010.06.07. 14:55:59

@Noname Cowboy: Őket nem ismerem. Az utalás viszont rendben átmegy.

eszkep 2010.06.07. 14:57:08

@turner: Igen, és egyébként a tíz éves hozamuk is nevetséges.

eszkep 2010.06.07. 15:02:29

@arlequin: Állami bankon mit értesz, nem egyértelmű? Most is kétszintű bankrendszer van (központi bank: MNB) illetve ott van még az állami FHB. Onnan kell kirúgni a sok komcsit, és újra a nevének megfelelően működtetni.

nyílméregbéka 2010.06.07. 15:04:18

Jajj, Zero, remélem, a poszt címe csak vicc volt. Mert komolynak kicsit erős lenne.

Talán inkább végig sem olvasom, az jobb lesz.

Seduxen (már NEM dr.) 2010.06.07. 15:13:43

@lyken: eegen, a kicsit normálisabban gondolkodó vállalkozó így tenne (=inkább beköhögöm azt a 16-19%-ot, de nyugodtan alszom), míg itthon sokan még büszkék is arra bazze, hogy mennyivel kúrták át az államot. Mondjuk ha valaki arra nem hajlandó, hogy egy lényegesen alacsonyabb adóterhelés mellett sem visel közterheket, azt bírságolják is szarrá nyugodtan. De igen is el tudom hinni, hogy sok olyan vállalkozó van, aki vagy trükközések nélkük befizet minden petákot, vagy "enni ad" a gyereknek. Szóval tény, hogy könnyíteni kellene a vállalkozók terheit.

@Noname Cowboy: azért én fejbe nem lövöldözném, de így van, aki nem fizet ennyit SEM, azt bírságolják szarrá.

Rwindx 2010.06.07. 15:15:45

No már csak 283 az Euro és menetel 282 fele.

Seduxen (már NEM dr.) 2010.06.07. 15:20:30

@eszkep: az FHB már nem állami

www.fhb.hu/tarsasag/altalanos_informaciok/altalanos_cegbemutato/altalanos_cegbemutato.fhb

2007. augusztus 29-én lezajlott az FHB privatizációjának második szakasza. Az állam több mint kéttucat hazai és nemzetközi intézményi és pénzügyi befektetőnek értékesítette a bankban meglévő 50% +1 szavazatnyi többségi tulajdoni hányadát.

Valahol Máshol (lemondott Dr. Prof.) 2010.06.07. 15:38:01

@lyken: " Megvannak az előnyei annak, hogy nem kell kreativ könyvelést vezetni, hogy kivehesd a cégből a téged megillető részt. "

Jól tudom, hogy Szlovákiában nincs osztalékadó?

Ez amúgy a sok közül az egyik kedvencem. Tegyük fel minden adót becsülettel befizetsz, de ha még van pofád a saját magad megtermelt hasznot élvezni, fizess! Magyarország én így szeretlek.

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2010.06.07. 15:42:23

@Seduxen: Kicsit túlsarkítottam. De komolyan azt aki ezek után is csal azt mindenféle módon el kell lehetetleníteni a jövőre vonatkozólag.

Balaint 2010.06.07. 15:48:54

Azt miért veszi mindenki normálisnak hogy a bankok extraprofitot termelnek? Nézzetek meg bármilyen toplistát (nekem a Frobes 500 tűnt fel), bárki bármit épít, gyárt, stb. max feleannyi profitot ér el mint ugyanazon a listán a bankok.

Gandalf Garaboncias 2010.06.07. 15:58:01

Hát, az biztosan nem fog bekövetkezni, hogy a bankoktól elveszi a kormány a pénzt, és szétosztogatja a zembereknek. A kormány nem Robin Hood.
Hozzáteszem: hála Istennek!

Lone Wolf 2010.06.07. 15:59:29

Bankadózás: VÉGRE onnan viszik el a pénz, ahova úgy kerül, hogy valódi munka lenne mögötte!

De aki azt hiszi, hogy a tavalyi már létező profitjukat megadóztatják az súlyosan téved. Csak az ezután képződő profitot tudják ami a törvény életbelépése után folyna be!

Azt meg majd meglátjuk hogy a bankok rá tudják e ezt terhelni az ügyfélre a FIDESZNEK ha csak egy kis esze is van, akkor ezt nem engedi! Ja, rosszul emlékszek amikor azt mondom hogy az egyoldalú szerződésmódosításnak véget akarnak vetni? Ez, mindenképpen abba az irányba mutat, hogy az efféle átterheléseket nem nagyon fogják engedni. :)

Nyugdíjpénztárak államosítása: Háát... Vegyesek az érzéseim. Használ, de csak rövidtávon. Hosszú távon?

Tény, hogy ad egy gyors "lökést" az államháztartásnak, a jó irányba.
Tény, hogy emiatt a rendszer miatt rengeteget veszít az állam, anélkül hogy az új nyugdíjakból fedezni tudná a kiadásait.

De... Így bizony majd az államnak kell ezzel is foglalkoznia, amikor itt lesz az ideje a nyugdíjak folyósításának. És ez akkor, plusz teher lesz.

VISZONT: Pillanatnyilag kihúzhat minket a szarból, és akkora mozgásteret ad a kormánynak, ami enélkül ELKÉPZELHETETLEN lenne! És ha ezt a mozgásteret okosan használják fel, akkor bizony 1-2 év alatt elvégezhetik vele hosszú-hosszú évek munkáját, amit az állam, és a gazdaság kínkeserves helyreállítására kellene, fordítaniuk. Megéri? Mindenképpen!

És azt kell mondjam, hogy Zseniális húzás!

azzal meg hadd ne foglalkozzunk, hogy mi lesz 10-20 év múlva a nyugdíjakkal, ha most visszaállamosítunk, amikor pillanatnyilag a teljes magyar gazdaság, és az állam az összeomlás szélén ingadozik! Azon a hídon majd akkor megyünk át ha ott leszünk! De ha a jelenlegi problémákat nem oldjuk meg, lehet hogy oda sem jutunk. Akkor meg mi értelme van, ennyire előre gondolkozni?

Hadd ne a holnap problémái miatt aggódjunk, amik éppen ránk készül szakadni az ég!

2010.06.07. 16:15:27

Tulajképpen nekem tök mindegy, a "negatív profit" esete megmutatta, hogy magánkezekben sincs egy fikarcnyival sem biztosabb helyen a nyugdíjmegtakarításom, mint a nagykalapban. Osztozzanak meg rajta a politikusok meg a bankárok, ahogy akarnak. Inkább, minthogy áfát emeljenek....!
A bankok meg úgyis tovább fogják tolni a profitadót az ügyfelekre, kár ez ügyben egyetlen betűt is írni. A profitot nem adóztatni kellene, hanem maximalizálni, mint kádár alatt. Mondjuk teljes pénzforgalom 20%-a. Ha annál több, akkor szénné bírságolni őket, hogy legközelebb tartsák!

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.06.07. 16:17:20

"A másik tervbe vett lépés a bankok nyereségének a megadóztatása. A bankszektor 2009-ben 306 milliárdos profitot termelt (a válság alatt !!!) és ennek az 1/3-át venné el az állam."
Ez sem lenne hülyeség! Persze összekötve egy hiteleseket védő szabállyal.

"Nem kellene inkább ezt az pénzt meghagyni az embereknél? "
Erre gondoltam, hogy megtámogatni egy olyan szabállyal a dolgot, hogy a bank ne tudja emelni a törlesztőt, vagy be nem fizetettnek tekinteni.

Mourinho már nem a király 2010.06.07. 16:18:00

Olyan játékok folynak a háttérben, hogy mi azt el sem tudjuk képzelni :) Mindenki meg kell kapja az ő torta szeletjét.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.06.07. 16:26:38

@Anthony (kick-ass): Ez igaz, de mi kapjuk a legkisebbet.
Csak a felszínt látjuk, és tuti nem azok a nagy halak, akik az egyes kormányokban ülnek, ill. néha amikor elvisznek valami nagy embert bilincsben, az is csak parasztáldozat... (Szó szerint :D :S)

tudi 2010.06.07. 16:39:27

Végülis a magánnyugdíjrendszer visszaállamosítását én is támogatnám, ha a felsoroltak közül bármelyikben megvalósul. Amikor a "nyugdíjreformot" megléptük nagy volt az államadósság, ezáltal, hogy ennyi pénzt kivesznek a rendszerből azt a kölségvetésnek kell pótolnia. Más országok, akik ugyanezt meglépték sokkal kisebb államadósságuk volt és az állami rendszert pedig NDC-re alakították át.

Pista bá' 2010.06.07. 17:24:33

Köszönöm a posztot a Szerkesztőségnek, az elismerést pedig mindazoknak, akik megtették ezt a kommentjükben.
Nem bennfentes info volt egyébként, csak sikerült kisakkoznom a dolgokat. Elég biztos voltam magamban, ill. az általam felvázolt forgatókönyvben, de persze ennyi erővel nyugodtan tévedhettem is volna. Nem vagyok próféta, ugyanis. Ez most bejött.:))

Megkapom a bögrémet is, a Szerkesztőség tartja a szavát, korrektek, és már fel is vették velem a kapcsolatot.:)

tibusz0211 2010.06.07. 17:45:27

Kovács Jánost pontosan reggel 6 órakor ébresztette órája (made in China). Amíg a kávéfőzője (made in China) a

reggeli kávét (product of Brasilia) csepegtette, lezuhanyozott, a hajszárítóval (made in Taiwan) megszárította a haját, a villanyborotvájával (made in China) megborotválkozott. Egy pólót (made in India) és farmert (made in Singapore) húzott. Lábait sportcipőbe (made in Korea) bujtatta. A kenyérpirítójából (made in Philippines) kinyert pirítóst reggelizett, majd menedzserkalkulátorán (made in Mexico) megnézte aznapi feladatait. Az órán a pontos időt (made in Switzerland) beállította a rádió (madein China) alapján majd beült az autójába (made in Germany).
Este bekapcsolta tévéjét (made in Japan). Amíg a brazil sorozatot nézte, elgondolkodott, miért nem talált ma sem egy jól fizető magyar munkahelyet...
„Made in China” – olvashatjuk nap mint nap. Cipőnket, ruhánkat, elektronikai berendezésünket, sőt lassan már a gyerekünket is Kínában csinálják.
Az a tény, hogy ezek a roppant ízlésesen és igényesen elkészített termékek általában az első használat után tönkremennek, végtelen örömmel tölthet el minket, hiszen az újabb termék megvásárlásával
félmaréknyi rizs értékű pénzt juttatunk az éhezőknek. Azonban mielőtt még elérzékenyülnénk saját magunk önzetlen jóságától, nézzünk szét egy kicsit a környezetünkben.
Nézzük meg, miért lett munkanélküli Kati néni, a varrónő, miért lett 34 évesen rokkantnyugdíjas Feri, miért akasztotta fel magát a gazdálkodó Józsi bá', vagy miért turkál ott a kukában az a büdös hajléktalan? Nem a kínaiak miatt, hanem miattunk. Mert spórolunk. Mert azt hisszük, hogy spórolunk.
Nem nézzük, kaviár vagy kutyaszar van-e az üvegben, azt vesszük meg, amelyik pár forinttal olcsóbb. Legszívesebben saját anyánkat is eladnánk és vennénk helyette egy akciós energiatakarékos takarítógépet. Mert az kevesebbet fogyaszt. Kati néninek soha sem fájt a foga a munkanélküli segélyre. Nem is kapott belőle egyetlen fillért sem, míg működött a varroda. Azonban hiába varrtak szép és jó minőségű ruhákat, nem kellett az embereknek. A takarékoskodók számára túl drágák voltak a kínaiban és turkálóban kaphatókhoz képest, a menők pedig csak nem vesznek olyat, amire nem azt írták, hogy London. Így aztán hamarosan érkezett egy udvarias német úriember, aki nagylelkűen megvásárolta a gyárat. Azon persze nincs mit csodálkozni, hogy szép lassan csődbe ment a varroda, hiszen a német már régóta foglalkozott ruhákkal Németországban is. Érthető, nem akart konkurenciát saját magának.
Feri kőművesnek tanult. Olyan szép egyenes falat tudott rakni, hogy még az igazgató is csodájára járt. Dolgozott itt-ott feketén, de normális munkát sehol sem talált. Miért is lenne szükség kőművesre, ha
építkezés is csak ritkán van? Így aztán egyik barátja tanácsára leszázalékoltatta magát. Félreértés ne essék, még mindig fél kézzel pakolja a negyven kilós betongerendákat, de valamiből meg kell élni.
Józsi bá' nem volt depressziós, nem volt szerelmi bánata, csak tíz millió forintos adóssága. Nem. Nem ivott, nem játékgépezett. Sokkal rosszabb: teheneket tartott, és gabonát termesztett. Azért kellett a pénz, hogy gazdasági épületeket építsen, gépeket vegyen. De nem kellett az embereknek a gyógynövényt legelő teheneiből fejt finom tej mert inkább a bevásárlóközpontban kapható reggeli italnak becézett hulladék anyagokból készült kotyvalékot itták. Istenem, olcsóbb volt. Meg egészségesebb is, hiszen Józsi bá' is a tej miatt halt meg.
Fúj, büdös hajléktalan, hogy lehet ide engedni az utcára, rontja városképet, elriasztja a turistákat, összehugyozza a padokat! Igen ám, de a büdös hajléktalan nem egy természeti jelenség. Nem valami varázslat következtében keletkezett, hanem rendes átlagos emberből vált büdös hajléktalanná. Hiába kergetjük el, zárjuk be, ha nem látjuk, akkor is büdös hajléktalan marad. És még mi sértődünk meg, ha az alamizsnánkat piára költi. Ha egy tíz éve totálkáros autóba eszeveszettül öntjük a benzint, majd megpróbáljuk beindítani, van-e értelme megsértődnünk azon, hogy a járgány nem megy?
Oké, de mi közöm van nekem ezekhez? Jól fizető állásom van, új kocsim és szép lakásom. Ez igaz, viszont egy kicsike kis közöm mégis van. Méghozzá az, hogy ez az egész mind-mind miattam van. Ugyanis ha a Kati néni által varrt ruhát veszem meg, nem megy tönkre a varroda és neki is megmarad a munkahelye. És ha Kati néninek megmarad a munkahelye, össze tud gyűjteni annyi pénzt, hogy építtessen Ferivel még két szobát és egy fürdőszobát a szoba-konyhájához. Így Ferinek sem kellene a rendes fizetés helyett a kevéske rokkant nyugdíj. Ráadásul ha Józsi bá' által termelt tejet iszom, nem csak egy halottal lenne kevesebb, de még egy büdös hajléktalannal is, aki régen a mezőgazdaságban dolgozott, és akit most is alkalmazna Józsi bá'. Egy a büdös hajléktalan már nem lenne se büdös, se hajléktalan.
És hogy nekem ebből még hasznom is lenne. Nem meglepő, hiszen ezt a sok szerencsétlent mind az én adómból tartja el az állam, így ha dolgoznának, nemhogy nem kerülnének semmibe, de még ők is bevételt jelentenének az országnak. A több bevételből pedig több utat, iskolát, parkot, templomot, uszodát és kórházat lehetne építeni, ami számomra is egyértelműen hasznos lenne (ám többet is lehetne belőle lopni, ami persze koránt sem lenne hasznos).
Ezek után érdemes elgondolkodni azon, vajon az a termék olcsóbb-e, amelyiknek kisebb szám van az árcetlijén, vagy az, amelyiken ez olvasható: „Made in Hungary”.

martonx 2010.06.07. 17:45:50

Megnéztem. 10 év alatt 5%-os (nem, nem évi 5%, hanem 5%!!!) hozamot ért el az mnyp-m, az ing.hu tanúsága szerint.
Szóval ha az az ára a havi több nettó fizetésemnek, hogy garantált hozamot kapok az államtól a befizetett nyugdíj járulékra, akkor HAJRÁ! :-)

Amúgy is mindig ellene voltam a magánnyugdíjpénztáraknak. Ettől csak a magán egészségügyi pénztárak lettek volna nagyobb kicseszés velünk.

jágör68 2010.06.07. 18:05:03

@martonx:
Nem lenne baj semmiféle magán- pénztárral, ha nem a szokásos magyar módon csinálnák:
profitot privatizálni
veszteséget be a közösbe, vagy közösből fizetni.
Dehát Magyarország, a magyar emberek annyira nagyajólétben élnek, hogy itt szedik meg magukat a karvaly multik, bankok, biztosítók

Meleardil Eressea Iluvadan 2010.06.07. 18:10:04

Pici OFF, elnezest kerek a politologia-kozgazdasagtan-korrupcio anket resztvevoitol.

"arbeit macht frei"
kuruc.info/r/6/60879/

Az a helyzet, hogy harom telen en is eltoltottem par hetet sziberiaban, konkretan a Bajkal to partjan (fizikuskent, expedicioval). Kis fabodegakban laktunk. A fa friss volt es vizes, es akkora ronkokben hoztak, hogy egy ember megemelni nem tudta. A baltarol tapintas utjan nem lehetett eldonteni, melyik az ele, es melyik a foka. Ha sikerult begyujtani a vaskaszniba (nem kalyha), akkor esetleg meg a jeg is elolvadt a kalyha tetejen levo dezsa vizben, amit a torol hoztunk. Furdes hetente egyszer. Akkor is fel napi munka volt befuteni a banja-t, vagyis a furdo-bodet a melegvizes tartallyal. Melo naponta 6-8 ora. Igy aztan elso kezbol erosithetem meg, hogy ott az ember megtanulja tisztelni a munkat, mint olyat. Az otlet egyszeruen csodas!

Mi lenne, hogy ha a harom csapas torvenybe azt is beleirnak, hogy a tobbszoros visszaesok es a bunszovetkezetben bunozok mar nem is fegyhazat kapnak, hanem sziberiaban kell letolteniuk a buntit. Kotelezo a maximumot adni, harmadolas nincs, kegyelem nincs. Ugye nem kell mondanom, hogy peldaul a latogatas eleg nehezkes arrafele. Egyreszt nem lenne tobbe gond a borton ferohelyekkel. Masreszt (a bunszovetkezet miatt) az osszes elitelt elvtars sziberiaban kotne ki (ironikus elegtetel lenne, az emberek igazsagerzetet megnyugtatna). Harmadreszt drasztikusan csokkentene a rabtartas koltsegeit, ha az oroszoknak "outsource-olnank" a feladatot.

Van itt meg olyan rajtam kivul, akit ez a gondolat kejes karorommel tolt el?

2010.06.07. 18:17:12

index.hu/gazdasag/blog/2010/06/07/csanyi_fia_eladta_az_osszes_otp-reszvenyet/

hmm, azért ez érdekes..biztos pénzre volt szüksége :)
szóval a postról meg azt gondolom, hogy szerintem ezt nem lehet megcsinálni, reggel Csaba László nyilatkozott erről. Szerintem itt pernek néznének elébe, és el is veszíthetik. Szerintem ezt nem lehet csinálni, magánvagyont így elvenni az EU-ban, nem hiszem. Szal ezért vannak trutyiban, gőzük sincs mit csináljanak, azt jól kummantottak eddig, mosmeg az egész moslék rájuk dől. Gyurcsány a hibás, ez már senkit nem érdekel

picur3ka 2010.06.07. 18:31:57

@Pista bá':

Fenykepet Palmas bogrejerol! Koveteljuk. Mint az 12 pontot.

Pista bá' 2010.06.07. 18:39:17

@picur3ka/mesterhazymiklospart: Egyelőre még az átadás-átvétel megszervezése folyamatban van. A kormányváltásnál sem volt ez a folyamat teljesen zökkenőmentes, ugye?:))
Ígérem, ha a bögre már a kezemben lesz, rakok fel róla fényképet.

Kicsit Karcos 2010.06.07. 18:43:05

@Belpo: nem elvenni kell, hanem szépen megkérni őket, hogy adják vissza... vagy kapnak egy akkora adót, hogy attól koldulnak.

Kicsit Karcos 2010.06.07. 18:55:21

No itt A Szám:

"A költségvetés helyzetéről Varga azt mondta: "az előző kormány hamis adatokat közölt velünk, 230 milliárd forintos különbséget találtunk a költségvetésben ahhoz képest, amit nekünk mondtak. Az összeg a GDP 0,9 százaléka - vagyis intézkedések nélkül 4,8 százalékos lenne a hiány."

index.hu/gazdasag/2010/06/07/varga_230_milliardos_a_koltsegvetesi_lyuk/

minimalista 2010.06.07. 19:03:06

Bocs az OFFért, de emellett azt hiszem nem mehetünk el szó nélkül:
bodoky.blog.hu/2010/06/07/a_lenyeget_kitakartak_a_savolyi_tanulmanybol

Ha ezek után sem találják meg a felelősöket (Bajnaitól Suchmannig, hisz ismerjük a történetet...) akkor ennek az országnak lőttek...

Arp1 2010.06.07. 19:10:41

Hogy a kommunikátor szándékosan működött-e úgy ahogy vagy nem azt nem tudom (szerintem felfújta a témát a média, kampány alatt volt durvább államcsődözés is, az egy kicsit se keltette fel brókerék figyelmét).

De. A magánnyugdíjpénztárak eleve bukott intézmények. Ezért nem is léptem be. Aki már élt túl gazdasági válságot (ha nem is világválságot), az tudja miben érdemes bízni és miben nem.

Magánnyugdíjpénztárak buktak már meg USA-ban és Németországban is. Furcsának találtam volna, ha Magyarországon nem bukik be valamelyik. Lehet vitatkozni, hogy jó-jó, de nem bukik be mind. És az mit számít ha az összes megmarad, csak épp az az egy dől be amelyiknél te vagy? Hogyan válaszd ki azt amelyik tuti soha nem dől be? Hát az államé az biztos soha nem fog bedőlni, még a Görög se.

Ha tényleg ezt tervezik, hajrá! Egy újabb vereség a liberó-kapitalizmusnak.

Hogy jogilag aggályos, az, de ott a 2/3-ad, azzal nem lehet vitatkozni. Azzal akár személyre szóló törvényt is hozhatnak. Civilizát európában nem szokás, de ha már eleve balkáni körülmények közé kerültünk, akkor ezen ne múljon.

Thulsa Doom (törölt) 2010.06.07. 19:22:11

Államosítani a magánnyugdíj-pénztárakat? Fasza! Ahogyan a bankokat! Amíg nyereségesek voltak, addig jó volt magánkézben. Mikor egy kalap szart sem érő adósságheggyé váltak, akkor államosították őket. A magánnyugdíjpénztárakat is lassan államosítani kell. Most, hogy lassan nem csak befelé fizet a nép, hanem a pénztárnak is fizetnie kéne, fizessen inkább az állam! A befizetést lenyúlták, a kifizetést meg államosítsuk! Akurvaanyátokatbasszátokmeg!

lyken 2010.06.07. 19:48:49

@Valahol Máshol: Nincs osztalékadó, amíg nem viszed a pénzed Magyarországra. 19% adó van amit a bevételed 60% után kell megfizetned, a többit elismerik működési költségként. Magyarul a bevételed 11.4%-át fizeted be adónak, a többi a tiéd.

lyken 2010.06.07. 19:58:32

Osztalékadó témához még: Ha hazaviszed a pénzt a cégedből, akkor 25% osztalékadót kell fizetni. (Hülye lennék.)
Szlovákia részén 84% a magyar populáció. Közel se olyan élhetetlen a helyzet mint azt a média sugallja. Pár ok még SK cég mellett:
1. Az ingatlanárak alacsonyak, amit nem tudsz itt megvenni azt megveszed magyarországról. 5 perc autóval. Persze a kiköltözés nem mindenkinek megoldás. Ha nem kizárólag vállalkozásból élsz, vagy családi házban laksz akkor nyilván nem opció. Mindenesetre kinti lakhelyel nem szívja a véredet a magyar apeh a szlovák jövedelmed miatt. De legalábbis kevésbé.
2. Az autó regadó megúszását gondolom nem kell részleteznem.
3. Munkaerő bérköltsége. Ha 400 eurót fizetsz az embereidnek, 500 euró a bruttó bérköltséged, amiben már mindn benne van.

2010.06.07. 20:10:14

@tibusz0211: Aham, ez mind szép, csak éppen bemegyek a közértbe, és 170 Ft a lengyel margarin, 320 alatt nincs Magyarországon gyártott. És a csomagoláson kívűl semmi különbség nincs köztük! Ez így full lehúzás! És azért a magyar termelők is bőven megérik a pénzüket, fagyállóból pancsolnak kannásbort, miniumból porpaprikát... vettünk haverom trabantjába magyar fékmunkahengert, beszerelés közben kettétört (még jó, hogy nem ment ki vele a garázsból!), a tárcsás telefonban is attól fogva értettek meg, hogy apu hozott bele az NDK-ból mikrofont, mert a magyart akárhányszor is kicserélhettük, csak recsegni volt jó. A magyar mosógép föl-alá mászkált a fürdőszobában, és szétzúzta a csempét, és minden szilveszterkor kigyulladt három-négy videoton színestévé. Nem volt az a magyar ipar olyan nagy durranás!

Rorgosh 2010.06.07. 20:19:32

Nos, bízzunk benne, hogy a kormányzat nem ebben látja a kiutat. Jó előjel, hogy bár már 1998 és 2002 között is csípte a szemüket a magánnyugdíjpénztári rendszer, de akkor sem számolták fel.

Az államadósságos pánikkeltés inkább arról szólhatott, hogy ne kelljen az év során megejteni az adóreformokat, a következő évre pedig már át lehet alakítani mind a kiadási, mind a bevételi oldalt. Ha bele mernek vágni...

suski 2010.06.07. 20:20:14

@Pista bá': hmm...de tudtommal még nem jelentették be a mnyd pénztárak államosítását, ma reggel pl. Matolcsy cáfolta ( mondjuk ez még nem jelent semmit).

regression 2010.06.07. 20:26:49

A magánnyugdíjpénztárak hatalmas kamu. Én alig várom, hogy megszüntessék. Képzeljétek el, ha egy magánnyugdíjpénztár tönkremenne, akkor az állam NEM segítené ki a betéteseket? Fenét nem.

Márpedig úgyis tönkre fognak menni, ahogy a bankok is előbb utóbb tönkremennek. 10-15 évente van valami válság, a nyugdíj meg 40-50 éves távlatokról szól. Most a mnyp-k lefölözik a hasznot, KÖLCSÖNÖZNEK az államnak, a kockázatokat meg az állam állja. Akár csak a bankoknál. Mindkét esetben a kisemberek a túszok, amivel a mentőcsomagokat ki lehet zsarolni.

Pista bá' 2010.06.07. 20:40:00

@suski: Az "államosítást" nem is fogják bejelenteni, mert ez a kifejezés szalonképtelen a FIDESZ narratívájában. A végeredmény mondjuk ugyanaz lesz, de nem "államosításról" fognak beszélni. A mai sajtó cikkeit végigböngészve és a sorok között olvasva ebben most már 100%-ig BIZTOS lehetsz.
A FIDESZ egyelőre óvatos. Az meg talán Számodra is nyilvánvaló, hogy miért nem beszélnek direkt "államosításról". Nagyon nem illene bele a retorikájukba.

jágör68 2010.06.07. 20:40:37

@csernaja obca:
Nem közértben,
piacon kell vásárolni.
De ott is meg kell válogatni kinél.
Nem a termelők húzzák le a nagy hasznot, hanem a kereskedők.
Az otthon termesztett paradicsomot 20- 30 Ft/kg- ért vásárolja fel a szemétláda és 450- 900 Ft/kg- on adja tovább!
Mocskos ferenghiek és a Vagyongyűjtés Szabályai

"the dragon" · http://kigondoltam.blog.hu/2013/08/26/elrendezett_hazassag 2010.06.07. 20:51:56

Nyugdíj ügyben az állami pillérbe való visszaengedés nem hülyeség. (Bár indokolná a nyugdíjkorhatár emelését, ami ugye nem szokott népszerű lenni...) Sőt, akár az is támogatható, hogy a nyugdíjbiztosítókat számolják fel, és az emberek kapják vissza a befizetéseiket. De a direkt államosítás a dolgozó magyarság mezei meglopása lenne, vállalhatatlan ötlet! Ugyan ma már csak arról hallani, hogy a magánpénztárak egy állami alapon belül továbbra is szabadon működhetnek, ami viszont nem több egy méretes költségvetési trükknél, amihez képest veresjani is kismiska volt...

A bankok megadóztatása pedig ebben a formában elhamarkodott és felelőtlen. Ha nem akadályozzák meg, hogy a bankok az ügyfelekre hárítsák a felmerülő költségeket, akkor megint csak a kisemberek szívnak majd, úgy a betétes, mint az adósságspirálban szenvedő!

Joe.UK 2010.06.07. 21:17:52

@tibusz0211: Respect

Ezt kellene terjeszteni mindenhol. Itt angliaban MINDENHOL ki van hangsulyozva (hatalmas betuk, kulon polcok sot aruhazreszlegek) hogy a termek HAZAI (tehat ezt vedd meg marha mert ezzel magadat tamogatod). Es mukodik...

picur3ka 2010.06.07. 21:31:12

@Joe.UK:

Tul sokat kepzelodsz azert.

2010.06.07. 21:32:16

@jágör68: ne haragudj, de én nem érek rá hajnalban, munka előtt piacra járni, és este a termelői tejet vajjá köpülni, meg a termelői búzát lisztté őrölni és kenyeret sütni belőle. Nekem feldolgozott élelmiszerekre van szükségem, mert napi 8 óra meló meg 3 óra utazgatás után semmi hangulatom főzőcskézni. A paradicsom megterem nekem is a hátsókertben, de csütörtök esténként nem fogok disznót vágni, hogy legyen sonkám.

Joe.UK 2010.06.07. 21:41:03

@picur3ka/mesterhazymiklospart: Ezt kifejtened reszletesebben? Mit kepzelodok?
Vagy te jobban tudod hogy en mit latok nap mint nap a helyi "hyperekben"?

Detlef · http://www.gazdapiac.com 2010.06.07. 22:05:21

@Jágör, Tibusz
Hát akkor vásároljatok magyar termelőktől. Áru van bőven, az árakról nem is beszélve:
www.gazdapiac.com

Detlef · http://www.gazdapiac.com 2010.06.07. 22:09:39

Minden normális helyen védik a helyi ipart, mezőgazdaságot, csak nálunk nem. Ha nem importálsz, hanem hazai terméket vásárolsz, nincs pénzváltás, kamat, hitel, extraprofit stb. És akkor nem jöhetnek a fejesek olyan baromságokkal, hogy "azért kell a megszorítás, mert erején felül fogyaszt a lakosság" meg ilyenek...Ezt kellene megérteni végre.

suski 2010.06.07. 23:37:44

@Detlef: de nincsenek magyar termékek., mert nem gyártunk semmit. Mostanában az a divat, hogy mindenre rányomják a magyar termék matricát, ez átverés.
Sokszor ki sem derül a boltban, hogy mit hol gyártottak.

2010.06.07. 23:39:03

Hú de szar populista cikk.
Nekem mindegy ki kezeli a nyugdíjam, csak úgy osszák be, hogy kapjak is, ha lehet annak függvényében, amit befizetek...
Végülis azt is lehetett volna mondani, ok mostantól magánnyugdíjpénztár, aki most nyugdíjas annak díjmentes kötél járja, mert senki nem fizet az államkasszába és nincs miből nyugdíjat adni...

2010.06.08. 05:13:48

@suski: ja, "made in european comittee", aztán az lehet Franciaországtól Romániáig bármi. Nem mintha attól lenne valami jó vagy rossz minőségű, hogy egyik vagy másik országban gyártják.... Persze, jó lenne magyar terméket venni, csak éppen nem kétszeres áron. Az állam dolga, hogy versenyképes helyzetbe hozza a hazai termelőket, az övék meg az, hogy ne két év alatt akarják megkeresni a habcsókvilla meg a luxuskocsi árát.

suski 2010.06.08. 06:02:44

@csernaja obca: a magyar termék nem attól drága, hogy luxuskocsival járnak a termelôk. Jézusom.
"ja, "made in european comittee", aztán az lehet Franciaországtól Romániáig bármi." ezt most elírtad, vagy ez komoly? :))
Különben én vennék kétszeres áron is pl. magyar fokhagymát, ha lenne. De ha csak a kibaszott kínai van a boltban, akkor mit csináljon az egyszeri honpolgár? Most volt a hírtv-ben egy faszi, aki elmondta, hogy a paprikájuk be sem kerül a boltokba ( hogy miért nem, arról már lemaradtam).

suski 2010.06.08. 06:05:40

@Pista bá': az index szerint az Eu beintett az " államosításra". Mi lesz így a bögréddel?:)) Vagy az ötlet fideszen belüli felmerüléséért jár?

nagyon_buta 2010.06.08. 06:41:24

Na ennek annyi, próbáljuk meg összerakni:
1. Kósa, Szíjjártó csőddel fenyeget,(hogy államosítani lehessen a magánnyugdíjat)
2. erre miattuk összeomlik a piac (teljes média támadás: Debrecen polgija a tőzsde ellen)
3. hétvégén már tartani kell a hiánycélt (semmi nem számít: MÁV, BKV, 4 metro, Margit-híd,stb.. )
4. kiderül, hogy az IMF, EU nem támogatja ezt az ötletet (honnan?)
Mi meg azt hiszük, hogy nem Soros zsebét tömjük és önállóan döntünk sorsunkról ....

nyg 2010.06.08. 07:33:26

Hát ez vicces. Olyasmiről megy a szájtépés, ami egyáltalán nem biztos, hogy bekövetkezik. Különösen Varga nyilatkozata után furcsa ez a vita, talán várni kellett volna vele.
"Az államtitkár megalapozatlannak nevezett minden olyan híresztelést, amely szerint a kormány rendkívüli ülésén a nyugdíjakkal, vagy a nyugdíjrendszert érintő kérdést tárgyalt volna."

2010.06.08. 10:02:40

@suski: Hogyne, porschéket meg lamborginiket lízingelnek chf alapú 28% THM-es hitelekre, aztán rínak, hogy senki sem akarja ezt nekik megfizetni. Naná, hogy nem! Majd akkor költekezzenek, ha lesz miből, addig meg ott a használt MTZ századannyiért, avval is lehet dógozni! Nehogy már azér vegyek kétszeres áron margarint, mert a parasztnak derogál orosz traktorba ülni! Azért ájjon má meg az a fáklyás menet! Itt mindenki csak a sültgalambot várja, oszt ha nem jön magától, hát megveszi hitelből, aztán picsog, ha a hitelezők vissza merik kérni a kölcsönadott pénzüket, hogy belőle most már így földönfutó leszen... annyuk picsáját! Addig nyújtózkodjanak, ameddig a takarójuk ér! És ha nem tetszik, mennyenek el Németországba vagy Lengyelországba vagy éppen Kínába tanulmányútra, és nézzék meg, hogy tudják ezekben az országokban szállítási költséggel együtt feleannyiért megtermelni ugyanazt a terményt, mint emitt helyben! Könnyű mindig a vevő faszával verni a csalánost, csak éppen ez már nem a kádári lokális piac, ahol annyit kérhetett mindenki, amennyit nem restellt, oszt utána olyan gennyesre keresték magukat, hogy építettek belőle "többgenerációs családi házakat" tízezerszámra. Itten az árak már bőven elérték, meg is haladták az uniós árszínvonalat, tovább nem lehet steigerolni, mert bejön az import, ha meg betiltja a kúrmány, akkor én megyek ki Párkányba vásárolni, most már se határ, se pénzváltás, se semmi. Szóval a luxusprofit ideje lejárt! Mostan már vagy racionalizálják a termelési költségeiket - vagy ha jól akarnak élni, menjenek el bankárnak vagy ügyvédnek. Nekem erről ez a véleményem.

Detlef · http://www.gazdapiac.com 2010.06.08. 10:26:45

@suski

Itt találsz igazi makói fokhagymát, 5 db-os vagy fél kilós csomagolásban adja a termelő júliustól:
www.gazdapiac.com/fokhagyma/mako.html

Kérdezd meg tőle, hogy mondjuk jár -e Pesten (vagy ahol laksz) vagy állj össze néhány ismerősöddel, és rendeljetek egy nagyobb adagot és küldje el postán. Nem valószínű, hogy rossz árut küld, de ha mégis, túl nagy kockázat nincs.

civilkontrol 2010.06.08. 11:33:31

Nem nagyon irtem a vbőr pillanatnyi picsogását.
Szerintetek mit kellene tenniük? Fölkúrni az ÁFÁ-t 30%-ra? Duplázni a benzin jövedékijét?
Eltörölni a maradék gyest, privatizálni az eü-t és az oktatást?

A bankok megadóztatásával járó ügyfeleket érintő költségátterhelés szerintem igencsak tompitható, ugyanis ahogy eddig olvastam a jövendő beli valóban PSZÁF már nagyon feni a késeit. A bankok átterhelgetéseit tarkón rúgni pusztán szabályozás kérdése.

No oszt lássuk a nagy nyugdijállamositás rémképét is.
Nekem nem volt lehetőségem választani, hogy magán, vagy TB. Én magánba kerültem és a válságra hivatkozva a tetves bank nem hogy nem kamatuztatott, de még az abszolút befizetésem értéke is csökkent egy kicsit.
Ezerszer inkább legyen ez az államnál (NÁLAM!) mint egy bankban, biztositóban, vagy mikor épp hogy nevezik.

Kravver 2010.06.08. 11:50:00

@eszkep: "A bankadóhoz annyit hozzá kell tenni, hogy a bankok nyereségének közel egyharmadát az OTP teszi ki, a maradék 2/3-ad viszont kivonásra kerül az országból. sziinte teljes egészében."

LOL OMFG ez mekkora !!!
Szerinted az OTPnek mekkora hányada va nkülfölsi tulajdonban? Segítek: kb 80%. De ezek a külföldiek persze olyan rendes külföldiek, akik nem viszik ki a profitot, igaz? :D
8 év fideszagymosás meghozta a gyümölcsét

picur3ka 2010.06.08. 12:17:27

@Kravver:

80%-os a kulfoldi tulajdon az egesz magyar bankszferaban, nem az OTP-ben.

Kravver 2010.06.08. 12:25:40

@picur3ka/mesterhazymiklospart:

Akkor vedd elő a részvénykönyvet és csodálkozz
Itt a vakhit nem segít.

Kravver 2010.06.08. 12:40:09

@Seduxen:

És ehhez a 73,5% hoz még bátran adjuk hozzá a bank saját tulajdonában levő részvényeket is.

picur3ka 2010.06.08. 12:47:40

@Seduxen: @Kravver:

Akkor hol van az a (FT) 20%-os magyar resz, ha az OTP-ben sincs ettol nagyobb?

civilkontrol 2010.06.08. 12:54:19

@eml:
Reményeim szerint erre megy ki a játék

Kravver 2010.06.08. 15:41:44

@picur3ka/mesterhazymiklospart:

azt a 20%ot nem én állítottam, hanem te

egyébként az MKB és a Takarékbank rendelkezik még nagyobb hazai befolyással, valamint (ha idesoroljuk az MFB-t, lehet hogy azzal együtt jött ki valakinek valahol ez a 20%)

picur3ka 2010.06.08. 17:41:05

@Kravver:

Inkabb a Financial Times, mint en, ahogy arra probaltam utalni is.

Kravver 2010.06.08. 18:51:19

@picur3ka/mesterhazymiklospart:

Az mondjuk külön fáma, hogy a külföldi tulajdonosok alatt számolják el az offshore cégek tulajdonában levő részvényeket is, sokak szerint Csányi papa tényleges hányada messze a bejelentési kötelezettség (5%) felett van, illetve nem tudhatjuk hogy kik állnak további offshore tulajdonosok mögött ... persze ezek csak csúf pletykák.

Vidéki 2010.06.08. 21:28:24

Az adóztatást a bankok egy gigantikus mértékű terhelésnek tartják.

De a gigantikus méretű extraprofitjaikat amit nálunk elérnek nyugateurópában működő bankokhoz képest, elképesztően nagy kamatmarzsokkal, minden kockázatnak a hitelfelvevőkre hárításával, utólagos egyoldalú szerződésmódosításaikkal egészen jól, arcpirulás nélkül képesek elviselni.

Amikor a válság megfékezése volt a cél, a bankok természetesnek vették és szemrebbenés nélkül elfogadták a "gigantikus" állami apanázst. Szerénytelenül úgy képzelik, hogy ez egy egyirányú utca.

fokabacsi 2010.06.09. 08:26:17

@Vidéki: Mert Te is mindent észreveszel. Úgy gondolták, hogy a zsebük azért van, hogy mindenki tömje ! Van ilyen tétel : "számlavezetési díj" . Én úgy tudom, hogy a pénz ára a kamat ! És ezt pofátlanul elfelejtik , érdekes ugye ?? Ez nem bántja a szemüket, folyna ki nekik!!

suski 2010.06.09. 21:51:13

@csernaja obca: nem gondoltam volna, hogy részletesen kell kifejtenem , de ezek szerint te komolyan azt hiszed, hogy azért drága minden magyar cucc, mert luxuskocsikon száguldozik a magyar paraszt a pusztában ( és az európai bizottság termeli a termékeket is bizonyára).
Ezek szerint még nem hallottál arról, hogy Mo-on Európában második legnagyobbak az adóterhek, ami igencsak megdrágítja az elôállítási költségeket. Az is elkerülte a figyelmedet nyilván, hogy a takarmány, energia pl. annyiba kerül, hogy nem érdemes disznót nevelni. Vagy hogy a felvásárlási ár az nevetséges töredéke a boltban virító áraknak: a termelô és a fogyasztó kifosztva, kereskedô örül, mert diktálhat. A gabonát is pl. vagy leszerzôdöd vmi nyomott áron, vagy ki tudja el tudod-e adni és rádrohad az egész. Ha nincs meg a szerzôdött mennyiség, akkor szintén a termelô szopja meg, ha több van, akkor se kap rendes árat érte. Aztán nyilván arról sem hallottál, hogy a nyugati országok termelôi többszörös zsozsót kapnak káeurópai kollegáikhoz képest. Bónuszként a magyar emberbarát kormányzat egy teljes évi támogatás kifizetését szabotálta el, mert már éves csúszásban vannak, míg pl. slotákiában vagy Lengyelo-ban pontosan fizet az állam.

süti beállítások módosítása