Skip to content


       Szűrés lista

Ne legyen mindenki közmunkás!

Tiszabura egy nagyjából 3.000 fős község Jász-Nagykun-Szolnok megyében. Hétvégi hír: "Kikapcsolta a gázt a szolgáltató Tiszabura közintézményeiben az önkormányzat felhalmozódott közüzemi tartozásai miatt, jelenleg az iskolában sem folyhat a tanítás – közölte a polgármester az MTI-vel. Farkas László (Fiatal Romák Országos Szövetsége - Firosz) a helyszínen elmondta: a helyi általános iskola mintegy 400 diákjának oktatását a polgármesteri hivatalban, a teleházban, a művelődési házban próbálják megoldani, ám csak rövidített órákkal, délelőtti és délutáni műszakban tudják biztosítani az oktatást – tette hozzá. Megjegyezte: ezekben az épületekben sincs gázszolgáltatás, ám az itteni rendszereket korábban átállították vegyes tüzelésűre. A fűtőanyag beszerzésének nagy részét az önkormányzat külterületein található fák kivágásával oldják meg – magyarázta a vezető.

Az általában mintegy 180 kisgyermekről gondoskodó óvodának is csak az egyik épületszárnya üzemel. Ide most az iskolaelőkészítős csoportok járnak, nekik is kizárólag délelőtti foglalkozást tartanak a pedagógusok.
Az éves szinten nettó 400 millió forintból gazdálkodó Tiszabura mára 150 millió forintot megközelítő kifizetetlen számlát halmozott fel a közüzemi szolgáltatókkal, illetve beszállítóival szemben. Ebből 20 millió forint körüli a konyha adóssága, és további 15-15 millió forinttal tartoznak az önkormányzati intézmények is a gáz- és áramszolgáltatónak. Az előbbi már 2010. december közepén kikapcsolta a gázt az intézményekben.

A polgármester véleménye szerint a jelenlegi helyzet az elmúlt 4-5 év energiaár-emeléseire, illetve kormányzati intézkedéseire vezethető vissza. Az ezekből eredő többletkiadásokat ugyanis – felélhető vagyon és helyiadó-bevételek híján – annak ellenére nem tudta kigazdálkodni a település, hogy ez idő alatt az önkormányzati dolgozók közel harmadát elküldték, ezzel szakmailag is a működőképesség szélére sodorva az intézményeket. Ezek fenntartását pillanatnyilag is csak 50-60 százalékban fedezi az állami normatíva - jegyezte meg.

A polgármester elmondása szerint alig 4 millió forint marad az intézményhálózat működtetésére, amely havonta 5 millió forint pluszráfordítással már nullszaldós volna. Így azonban lassan a bérek és a szociális juttatások kifizetése is veszélybe kerül, ezért pillanatnyilag az önhibájukon kívül nehéz gazdasági helyzetbe került települések támogatására szánt állami keret az egyetlen remény – mondta Farkas László."

Szörnyű, de különösebb meglepetést nem okozó hír, köztudott, hogy kisebb-nagyobb mértékben minden önkormányzat eladósodott az országban. A tartozások pontos mértékét egy hónapja még nem tudta pontosan Tállai András BM-államtitkár, mindenesetre egy 31 milliárd forintos alapból "megpróbálják felszámolni a problémát".

A tiszaburai probléma gyökerének feltárásában nagy segítségünkre van az Origo egy tavaly szeptemberi cikke: "Önkormányzati választási riport egy cigány vezetésű faluból"

Nagyon tanulságos minden szava.


"A hónap első napja kifizetési nap az önkormányzatnál: a polgármesteri hivatal folyosóján két asszony vaskos listával és borítékokkal teli kartondobozzal üldögél két összetolt asztal mögött. A 28 500 forintos munkanélküli segélyre 433 fő jogosult a lista szerint, az 5-6 ezer forintos lakhatási támogatást közel 500-an kapják - mutatják a listát. A segélyből élőkön kívül az önkormányzat közmunkásként foglalkoztat mintegy 600 főt, a két szám pedig együtt nagyjából ki is teszi a keresőképes lakosságot. Farkas László polgármester szerint Tiszaburán nagyjából 2000 cigány és 1000 magyar él, de a cigányok közül körülbelül 1000 még nincs 18 éves, a magyarok pedig főleg idősek, nyugdíjasok. Néhány vállalkozó és nagybirtokos gazda kivételével tehát az egész falu az önkormányzattól kapja a fizetését."


"A polgármester eredményei közül arról beszél leglelkesebben, hogy 15-ről 600-ra duzzasztotta az önkormányzat által alkalmazott közmunkások számát. "A közmunka lényegében olyan, mint a segély, de itt 400-500 milliós felhasználható keret van előttünk, amiből mintegy 300 milliót tudunk felhasználni" - mondja. Ez a falu 12 millió forintos éves bevételének 25-szöröse.

A pénz megszerzése Farkas szerint csak azon múlik, hogy jó közfoglalkoztatási tervet adjanak le, és azt a munkaügyi központ jóváhagyja. "Hatszáz embernek persze hatalmas nyűg munkát adni, szerszám sincs annyi, és hát tudjuk, milyen az: fél napig a lapátot támasztják, fél napig dolgozgatnak" - ismeri el. Szerinte mégis fontos előrelépés ez, mert a foglalkoztatott emberek 28 ezer forint helyett 60  ezer forintot vihetnek haza, és Farkas szerint reményt ad, és "szemléletet is nevel beléjük", ha minden nap be kell menniük dolgozni."


""Csak az kap közmunkát, aki testvér vagy rokon" - állítják az egyik faluvégi cigánytelepen lévő Dankó Pista utcai kocsmában italozók, akik kiabálva szidják a polgármester. "Aki meg pénzt kap, az se dolgozik, csak egy hónapból egy hetet, de van, akinek házhoz is viszik a jelenléti ívet, hogy ki se kelljen mozdulnia" - teszik hozzá. "Ha itt 600 közmunkás dolgozna, maga szerint nem kéne minden kerítésnek csillognia, mindennek virágoznia, nem kéne az öregasszonyok kertjében a füvet ingyen lenyírni?" - kérdezi a falu másik végén egy férfi, aki azt bizonygatja, hogy jól ismeri a falu életét. Több nem cigány tiszaburai is arról beszél, hogy a szomszédos Tiszaroff ragyog, Tiszabura viszont csak pusztul, mert a közmunkások semmit nem csinálnak. A férfi szerint emiatt az egyik önkormányzati képviselő levelet is írt a regionális munkaügyi központnak, de a levelet visszaküldték, a faluban pedig hangosbeszélővel olvasták fel, hogy lám, valaki el akarja venni a közmunka-pénzt az emberektől."


"Azt a polgármester is elismeri, hogy a falu hatalmas adósságot halmozott fel, de szerinte nincs más választás, hiszen reményt kell adni az embereknek. (...) "Az ember adósságot halmoz, minden évben azt reméljük, hogy az önhibáján kívül hátrányos helyzetű önkormányzatok (Önhiki) alapjából, meg más pályázatokból kipótolják nekünk a pénzt, de évről évre csak rosszabb a helyzet" - mondja a polgármester.

Szerinte a képviselőtestület havi 5 millióért biztosít ingyen ételt 500 gyereknek, illetve 100 felnőttnek és nyugdíjasnak, és közben például azzal próbálkozik, hogy nem fizet villany- és gázszámlát a közintézmények után, hátha valaki az Önhiki támogatásból majd pótolni tudják. "Azért jó, hogy az önkormányzatban mindenki egy színt képvisel, mert így nem csinálunk presztízskérdést abból, hogy ne legyünk mínuszos, hátrányos helyzetű önkormányzat, és így nagyobb esélyekkel indulhatunk pályázatokon" - mondja."

 

Nos, remélem mindenki számára egyértelmű a konklúzió. Hasznos és jó, ha egy faluban közmunkásként foglalkoztatnak 5-15 embert, akik szépen rendben tartják a települést.... viszont ha átesnek a ló túloldalára, és minden munkanélkülit felvesz az önkormányzat, na abból nem sok jó fog kisülni.

Tiszabura megvalósította kicsiben azt, amire Orbánék készülnek országos szinten a Széll Kálmán Tervvel. Elképzelhető, hogy a Matolcsy vezette gazdasági zseniknek nem esett le, hogy ha az állam/önkormányzat ad fizetést az állástalanoknak/korábbi rokkantnyugdíjasoknak, az tulajdonképpen ugyanúgy segélyezés? És ha 10 ember munkáját 600-zal végeztetik, akkor az ugyanaz a bújtatott munkanélküliség, ami már a Kádár-korszakban sem jött be?

Nem többszázezer közmunkás kell ide állami pénzen, mert igazi munkahelyeket valódi termeléssel csak a magánszféra tud létrehozni, csak éppen ösztönözni/segíteni kell őket ebben. Jóreggelt!

Címkék: politika gazdaság társadalom

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr532713051

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.03.07. 10:16:28

@zero: Azért a hegyeket mégsem.
Ha saját ruhádban, saját lapátoddal 60 ezerért kell hegyet arrébb raknod, akkor Te hány órát lapátolnád azt a hegyet ?
Összesen havonta...
Vehetnél új cipőt és ruhát, ha nagyon belehúznál.

Nagykorú 2011.03.07. 10:17:03

A mai közfelfogás, az emberiességet előtérbe helyező, az egyének és emberfajták született egyenrangúságát hirdető alapvetések, az emberi jogok és az ezekre épülő jogszabályok alapján a cigánykérdés már megoldhatatlan.
Hiába ír pl. a vastagbőr minden kurzus alatt néhány ilyen posztot, jó megoldást senki nem tud, mert nincs.

Mi lenne, ha hirtelen elárasztanák a Kárpátmedencét a marslakók, akik nem dolgoznak, nem értik a civilizációnkat, eléggé ellenségesek és csak fogyasztanak a mi költségünkre?
Természetesen, egész más lenne a helyzet, mert a problémáinkat nem cigányok, hanem ugye nem humanoid marslakók okoznák. Rájuk nem vonatkoznának az emberi jogok, nem lennének erkölcsi fenntartásaink. Simán, kártevőmentesítés keretében felszámolnánk a problémát.

De ez lehetetlen.
Ha pesszimista hangulatban vagyok, akkor azt mondom, hogy most kezdődik az ezer éves államunk felszámolódása...

Secnir 2011.03.07. 10:22:18

600 ember kacagva arrébb tudja tenni a szabadság-szobrot is...

Secnir 2011.03.07. 10:23:13

...meg fel tudja tolni a nagyon boldog asszony szobrát, ha kell...
ez is megérne egy posztot szvsz

tkgabor 2011.03.07. 10:23:50

600 EMBER közmunkásként egy 50.000-es várost egy év alatt úgy kirittyent, hogy még tán világörökség részévé is nyilvánítják. Viszont 600 cigány...

fogash 2011.03.07. 10:24:42

"10 ember munkáját 600-al végeztetik"

600-zal, ha lehetek nyelvtannáci...

Nagykorú 2011.03.07. 10:34:02

Milyen munkát lehet elvégeztetni 600 közmunkással? Semmilyent!
Ez a cikk egy klasszikus nagy értékre elkövetett hűtlen kezelést ír le.
600 dolgozót csak szervezetten lehet munkára bírni. Ehhez kell egy rendszer, amiben alsó, közép és felső vezetők vannak, akik a feladatokat átlátják, a szükséges anyagokat, eszközöket biztosítják a munkavégzéshez.
Hogy értékelhető munkát végezzenek a talpasok, némi motivációra is szükség van. Ez lehet erkölcsi ("szeretek dolgozni, alkotni"), anyagi ("ha nem dolgozom, éhenhalok, de ha jól végzem a munkámat, lesz prémium is"), vagy kényszer ("ha nem csinálom, vagy rosszul csinálom, kikötnek egy napra, és meg is vernek").
Ebben a poszban szereplő esetben van valamelyik is?

Valahol Máshol (lemondott Dr. Prof.) 2011.03.07. 10:37:00

Eskü ez tegnap volt a királyi egyes hírműsorában. Mármint a falu a fűtetlen iskolájával meg a maga nyomorával.

Ez a cégeknek kikölcsönezhető közpénzből fizetett közmunkás ötlete agyrém. Van egy halom munkanélküli, akik adott esetben szakképzetten sem találnak állást, erre jön ez a lépés. Munkahelyteremtés a versenyszférában, nem az állami csecsen lógva, nem a statisztikákkal való játszadozás lenne a megoldás.

Arra gondolni sem merek, hogy lesznek kedvezményezett cégek akik tömegével alkalmazhatják majd a közpénzből fizetett munkásokat, és vajh ezek a cégek milyen kötődésűek lesznek. Ebből is nagyot lehet lopni ám!

mao zedong 2011.03.07. 10:45:57

látom a vastagbél felvette az örök ellenzéki szerepet ...
gyerekek ez így nagyon gyenge újabban
na a cikkhez :

kurvára nem mindegy hogy az a 600 ember megkapja a segíllyt és nem csinál semmit vagy megkapja a segíllyt és dolgozik tehát ingyen van a munkaerő
Ti is láthatólag gazdasági géniuszok vagytok mint magyarországon az összes wanabe nagy tényfeltáró újságíró -ami abban merül ki hogy a Matolcsi hüje és monnyon le - adok néhány ötletet hogy mit csinálhatnának:

pl
: vízelvezető árkok megásása (ha jól emlékszem elég sok terület van belvíz alatt)
: járdaszegélyek megjavítása (próbáltatok babakocsival közlekedni?)
: az elavult és ronda elektromos hálózat földbe átvezetése (láttatok Németországban levegőben elektromos vezetéket)
: Újraültethetnék a fákat a hegyoldalakban hogy kevesebb legyen az árvíz
stb stb stb
de ha gondoljátok mindezeket meg lehet csináltatni jó közbeszerzés keretein belül egy mutyicéggel is de mintha a blog pont az ilyesmik ellen lenne...

Viktus 2011.03.07. 10:46:53

A Policy Agenda szerint ha az állam azt vállalja, hogy legalább annyi pénzt ad a rokkantnyugdíjasoknak az elvégzett közmunka után, mint amennyi a jelenlegi ellátásuk, de a járulékokat is befizeti utána – hiszen bejelentett munkáról van szó –, akkor ez komoly többletteher a költségvetésnek.
-
Ez is aranyos a rokkant nyugdíjas többe fog kerülni, ha dolgozik ... :D

Énbagoly 2011.03.07. 10:54:38

Hogy lenne pénz ebben a faluban, ha így gazdálkodnak?
Tudtommal a közmunkások fizetéséhez az önkormányzatnak is hozzá kell járulnia. És azért ez 600 ember esetében nem tíz forint.

A másik meg. Egyre többet hallani, hogy itt bezárnak iskolát, ott bezárnak, mert nincs fűtés, épület, mittudoménmi.
Ha ezek után valaki ki meri ejteni azt a száján, hogy Magyarországon mindenkinek egyenlő esélye van tanulni, akkor hazudik. Akkor is, ha főfőfő politikus az illető.

Dr. No 2011.03.07. 10:57:34

"igazi munkahelyeket valódi termeléssel csak a magánszféra tud létrehozni, csak éppen ösztönözni/segíteni kell őket ebben"

Most, amikor minden másnap megjelenik egy győzelmi jelentés arról, hol sikerült megint győznie a közérdeknek a magánérdek felett?! Távozz tőlem, Sátán!

Dr. No 2011.03.07. 10:59:54

Az előbb lemaradt: jól mutat Farkas úr feje mellett a háttérben a Nagy-Magyarország térkép, ez most provokáció vagy túllihegett asszimilációs szándék?

julius666x 2011.03.07. 11:09:04

"Nem többszázezer közmunkás kell ide állami pénzen, mert igazi munkahelyeket valódi termeléssel csak a magánszféra tud létrehozni, csak éppen ösztönözni/segíteni kell őket ebben. Jóreggelt!"

Ez nagyon szép, csak hát hogyan? Ha ugyan azt a támogatást "vállalkozók"-nak dobod oda, akkor abból ugyanannyi lapáttámasztó senkiházi lesz, csak ott majd kevesebb jut a melósnak mert a "vállalkozó" többet tesz zsebre belőle.

Arra felesleges számítani, hogy majd hirtelen annak a rétegnek, akiből rendes vállalkozó lehetne, meg lesz a tőkéje hozzá. Magyarország azért lábal nyakig a szarban, mert tőkehiányos az egész gazdaság. Köszönhetően ez a rendszerváltás utáni iszonyatmódon elbaszott gazdasági modellnek, ami a külföldi működőtőke beáramlására alapozott. Ez szép is volt kezdetekben, csak hogy a külföldi működőtőke amint neki nem tetszett, szedte is a sátorfáját, az országban meg maradt továbbra is ami előtte volt (a magyar ugar).

Többek közt az új adórendszernek - amit itt úgy szidtatok - pont ezért ők, a jómódúbb középréteg a leginkább kedvezményezettjei, az állam megpróbálja feltőkésíteni őket azzal hogy több pénzt hagy náluk. Csakhogy ez nem 1-2 év.

Ha állambácsi támogat, azt a haverok ellopják. A külföldi multi meg csak szintén pofátlan támogatásért jön már be (lásd előző ciklus ügyei), abból a pénzből akkor már inkább az önkormányzat osztogasson, több marad bent belőle a gazdaságban. Hozzátenném nekik eszük ágában sincs az ilyen igazán sújtott területekre települni, az egy dolog hogy az első éjszaka a gyár építkezésén mindent ellopnának, de ezek a cikkben említett emberek munkaerőnek alkalmatlanok, betanított munkásnak is szarok egyszerűen. Ezek tényleg max annyit tudnak, egy halom földet arrébb lapátolni. Kezdve ott hogy a többségük munkát sem végzett soha életében!!!.

Jöhetnek az ötletek ezek után hogyan, mit kéne másképp csinálni. Fikázni azt könnyű.

eszkep 2011.03.07. 11:09:42

"És ha 10 ember munkáját 600-zal végeztetik, akkor az ugyanaz a bújtatott munkanélküliség, ami már a Kádár-korszakban sem jött be?"

laspalmas elég súlyos fogalmomzavarban szenved, ebben persze az Index sem igyekszik kiigazítani...

Aki közmunkaprogramban részt vesz az a segély helyett kap "fizetést". Ezt persze még nevezheti bújtatott segélyezésnek laspalmas, de legalább azt el kellene érni, hogy a 20 éve nem dolgozó emberke felemelje a seggét reggelente, mintha dolgozni menne.

A "bújtatott munkanélküliség" aranyköpéshez annyit hozzá illene fűzni, hogy a közmunkaprogramban részvevők továbbra is álláskeresőknek számítanak, tehát akkor mit bújtatnak mibe?
munkanelkuli.hu/page.php?52

"Nem többszázezer közmunkás kell ide állami pénzen, mert igazi munkahelyeket valódi termeléssel csak a magánszféra tud létrehozni, csak éppen ösztönözni/segíteni kell őket ebben."
Várjuk a konkrét javaslatokat! De olyat, amihez nem kell pénz, mert az IMF ragaszkodott a 2.8%-os hiányhoz (ami az EU-ban ebben az évben a második legalacsonyabb), és mindössze 2000 milliárdot költünjk idén adósságszolgálatra. Jóreggelt!

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2011.03.07. 11:10:38

@mao zedong:

Bemásolom csak neked mégegyszer a polgármester úr szavait:

"Hatszáz embernek persze hatalmas nyűg munkát adni, szerszám sincs annyi, és hát tudjuk, milyen az: fél napig a lapátot támasztják, fél napig dolgozgatnak"

Tiszta nyereség, tényleg!

eszkep 2011.03.07. 11:12:02

@*észkép nélkül jobb*(L42): Szerencsére az aranyköpéseiddel teljesen nevetségessé teszed magadat... Ezzel a patásördög vonulattal már a kapcsolat.hu-n is bögrét is bögrét érdemelnél.
Az előrehaladott fóbia egyébként igen súlyos betegség, érdemes lenne orvoshoz fordulnod.

Marcellusca 2011.03.07. 11:12:37

@mao zedong: Én azt olvastam ki a posztból, hogy 600 ember nem 28.000-ért, hanem 60.000-ért nem csinál semmit.
Pedig lenne mit.
Illetve már nem lenne mit, ha nem csak a lapátnyelet támasztanák.

eszkep 2011.03.07. 11:13:00

@laspalmas: Ezzel a polgármester magát minősíti, nem tudom mire akarsz kilyukadni.

eszkep 2011.03.07. 11:15:01

@julius666x: "Fikázni azt könnyű."
A vastagbőr ténykedése nagyjából ennyiből merül ki mostanában, küzdenek az Indexes linkért.
A poszt utolsó bekezdésére reagálva kértem néhány javaslatot laspalmastól. Na azt add össze, mit fog erre reagálni...

CyberPunK 2011.03.07. 11:19:22

Azért remélem azzal mindenki tisztában van, hogy ez a 600 ember nem fizetést, hanem védelmi pénzt kap. Konkrétan az önkormányzat megvédi a fehér nyugdíjast az éhező csőcseléktől. Kiváncsi leszek arra, hogy mi lesz az ilyen falvakkal, ha 100%-os lesz a cigók aránya. Ja, bocsánat, hisz tudjuk, elkezdődik a putrisor felszámolása és elkezdik beköltöztetni őket a városba. Ismerős?

Egyéves Önkéntes 2011.03.07. 11:21:09

"állítják az egyik faluvégi cigánytelepen lévő Dankó Pista utcai kocsmában italozók,"

hehe

Marcellusca 2011.03.07. 11:21:28

@eszkep: Hát, "köszönjük". :)
Qrvára nem hiányoztál!

Énbagoly 2011.03.07. 11:24:08

@laspalmas: basszus, még a világ jóval elmaradottabb részein is rájöttek már arra, hogy a gyerek a legfontosabb, csak nálunk nem.
Nálunk a napsugarak nem ilyen erősek, de sokféle megújuló energia van. Csak valamiért, ezt finoman szólva sem támogatják nálunk. Bár a geotermikus energiát egyre több helyen használják, szerencsére.

@eszkep: csak azt nem értem, ha ennyire zavar ez a blog, akkor miért olvasod? Mazochista vagy?

Secnir 2011.03.07. 11:25:18

@eszkep:
""És ha 10 ember munkáját 600-zal végeztetik, akkor az ugyanaz a bújtatott munkanélküliség, ami már a Kádár-korszakban sem jött be?"
laspalmas elég súlyos fogalmomzavarban szenved, ebben persze az Index sem igyekszik kiigazítani..."

na, idefútt a szél.
én éltem (és dolgoztam) a kádári cocializmusban, öreg. Ott nem volt munkanélküliség. S miért nem?
1. az egyén aktuális munkahelyét vezették - a személyi igazolványban.
2. akinek nem volt munkahelye, azt (az állam) első körben elhelyezte oda, ahol
2.1 volt felvevőpiaca a szakmájának (pl. soprni bányászt leküldték Pécsre)
2.2 nem volt helye, de volt igény másra (pl soproni bányászt elküldték nyáron búzát aratni)
2.3 nem volt helye és nem volt igény rá (pl. felvetették X gyárba udvart söpörni napi 8 órában)
3. ha 1 hónapig nem volt munkahelye, és egy rendőri intézkedésnél ez kiderült, akkor első esetben figyelmeztetés és ugorjon a 2. pontra, majd második, harmadik esetben KMK-s lett, átnevelő képzés, stb., majd 2-es pont újra.

és így valósult a 'munkanélküliség'. Volt egy gyár, ahol a termeléshez elég volt olyan 50 ember, de 500-an dolgoztak ott alibiből. Amikor pedig jött a rendszerváltás, és a kapitalizmus, akkor aí tulal a fölösleges 450-et kibaszta a picsába, ofkörsz.

de erről te nem tudhatsz.
most akármilyen nevet adnak a gyereknek, van egy x dolgozó réteg, aki kell, és egy y, aki nem. akármilyen nevet adnak neki (közmunkás), azoknak nem lesz olyan munkájuk, amivel értéket tudnának előállítani (lásd kínálat-kereslet törvénye).

ergo laspalmas jól beszél. te meg ne oszd itt az észt, neked is kevés van belőle, tartsd meg magadnak...

csabapayne · http://kulturcseppek.blog.hu/ 2011.03.07. 11:26:24

@Nagykorú:

Engem már jó ideje foglalkoztat az a kérdés, hogy mi alapon illetnek meg bárkit is emberi jogok? Azért mert hasonlít az emberre? De felfogásában valahol megreked az ősember és a középkor között! De ettől még embernek kell tekinteni ?

csabapayne · http://kulturcseppek.blog.hu/ 2011.03.07. 11:28:17

@CyberPunK:

Vagy átlátogatnak a szomszéd faluba, vagy városba... stb.

eszkep 2011.03.07. 11:29:38

@Secnir: nem tudom, mire akarsz kilyukadni? Ha a teljes foglalkoztatottságot akarod fényezni, az nem fog menni. A számtalan veszteséges állami cégnek köszönhetjük többek között az akkori eladósodást.
Ráadásul ugyanabba a tévedésben vagy, mint laspalmas. A közmunkás statisztikailag (is) álláskeresőnek minősül, ugyanúgy, mint eddig.

eszkep 2011.03.07. 11:32:00

@Énbagoly: Népszabit is olvasok (mármint a neten), csak hogy tudjam, az idióták mekkora marhaságokat képesek leírni. A tragikus az, hogy valaki be is szopja. A vastagbőr még csak nem is a "keménymag"...

csabapayne · http://kulturcseppek.blog.hu/ 2011.03.07. 11:34:23

@Valahol Máshol:

Az sem lenne utolsó megoldás, ha az állam is megjelenne a versenyszférában és a multikhoz hasonló munkahelyeket hozna létre.
Pl.: gyorséttermek, hipermarketek...stb. ahol az állam a multikhoz hasonlóan gazdálkodna: ez bevételt jelentene és munkahelyet is egyben.

Sunder 2011.03.07. 11:34:45

@eszkep:
az a baj ezzel, majsztró, hogy mint a cikkben láthattad ettől még nem feltétlen emeli meg a seggét és kezd el dolgozni (max. a jelenléti ív aláírása, ami azért még nem munka), ellenben máris 60K-t zsebel be KÖZPÉNZBŐL a 28.5K helyett úgy, hogy közben effektív munkát nem végez.
Amennyiben mégis végez effektív munkát érte, az még a jobbik eset, ellenben azért az belátható, hogy egy faluban nem kell sokszáz közmunkás, egy 3000 lélekkel rendelkező településen egy-két tucat ember bőven el tudna végezni mindent - tisztességes 8 óra munkával per nap.
A bújtatott munkanélküliség pedig nem azt jelenti, hogy javítja a statisztikát, hanem hogy pénzt kap nulla, vagy a kapott pénznek nem megfelelő arányú munkával. És persze, megjelenik, de ezzel együtt is egy felesleges kiadás.
Hogy ne csak sírjak, hanem ötleteket is adjak: szépen kivezényelni a közmunkás bandát (pláne ha ennyien vannak) a települések mellé utat javítani, az rá is férne a vidéki harmadrendű utakra, meg legalább lenne valami látszata a kipengetett millióknak. Fűnyíróemberből nem kell 600.

Énbagoly 2011.03.07. 11:38:02

@eszkep: nekem nincs kedvem olyan dolgokat végigolvasni, vagy nézni, amik idegesítenek. Ha neked erre is van energiád. :)

@Sunder: csatlakozom.

Valahol Máshol (lemondott Dr. Prof.) 2011.03.07. 11:45:08

@csabapayne: Ez szerintem lehetetlen dolog, nézd meg a közszolga/közalkalmazotti rendszert. Közük sincs a teljesítéshez, ahhoz, hogy működőképes-e amit csinálnak. (eü, oktatás, helyi szintű dolgok, önkorik). Már arra sem képes az állam, hogy az alapvető kötelességeit egy bizonyos minőségi szint felett ellássa, ha ők kilépnének a versenyszférába, az önnön törvényalkotó hatalmuknál fogva a visszaélés melegágya lenne.

Én már annak is örülnék, ha racionalizáltan, költséghatékonyan egy normális minőséget képviselve ellátná az állam alapvető feladatait, a versenyszférát pedig hagyná élni és nem nyomná agyon a telibeqrt adó és járuléktömegekkel.

Hozzáteszem abban igazad van, hogy úgy kellene gazdálkodnia az államnak, mint egy a szabadpiacon levő cégnek. Kivéve persze az alapfeladatokat, rendvédelem, eü, oktatás, stb. De a többi vonalon véget kellene vetni ennek a pazarló rendszernek.

CyberPunK 2011.03.07. 11:45:39

@Petrow: Na ja. Amúgy Te az ink.-es Petrow vagy?

julius666x 2011.03.07. 11:47:31

@Sunder: Amit írsz, az az önkormányzatok dolga, az ő felelősségük mire használják a közmunkásokat. Nem vagyok tisztában pontosan az idevágó törvényekkel, de gyanítom, ha a közgyűlés úgy gondolja nem a rokonok pénzelése a cél a közmunkaprogram keretében (lásd a cikkben említett önkormányzat, vicces hogy ilyen polgármester véleményére adtok), akkor simán építtethet velük utat is vagy végeztethet egyéb infrastrukturális fejlesztéseket a munkaerővel. Fűnyíróemberből nyilván nem kell több száz, de nem csak a nagy fűvel van vidéken probléma.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2011.03.07. 11:48:07

@eszkep:

"mintha dolgozni menne"
Pár ember esetén megoldás, de tömegek esetén nem. Ha te ezt nem látod, sajnálom.

Egyébként meg nem vagyok közgazdász, ott a nagy állami apparátus, az ő dolguk kitalálni a hogyan-t, fizetést kapnak rá eleget.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2011.03.07. 11:51:33

@eszkep:

De az ugye nem triviális, hogy aki (állást)keres, az talál....

Petrow 2011.03.07. 11:51:52

@Sunder: "Hogy ne csak sírjak, hanem ötleteket is adjak: szépen kivezényelni a közmunkás bandát (pláne ha ennyien vannak) a települések mellé utat javítani"

Ötletnek nem lenne rossz, csak ahogy az Origós cikk is satírozgatta, most nem 28,5K-ért, hanem 60-ért fog otthon segget mereszteni. Ismerőseim révén van rálátásom, és sajnos tényleg nagy többségében az emberanyag aljával kell dolgozni Nemhogy útjavításhoz szükséges szerszámokat, de sokszor még egy lombseprűt sem lehet rájuk bízni.

Sajnos a közmunka ma két dologra nagyon jó: szavazatvásárlásra, vagy a már említett védelmi pénzre. Előbbi ellen könnyen lehetne tenni (csak ugye nem érdek), a másik ellen már sokkal nehezebb, de nagyon rövid időn belül már késő is lesz.

Jah, amúgy a MW 3-ban a Sunder tényleg qrvajó kis mech volt! :)

julius666x 2011.03.07. 11:53:34

@laspalmas: "Egyébként meg nem vagyok közgazdász, ott a nagy állami apparátus, az ő dolguk kitalálni a hogyan-t, fizetést kapnak rá eleget."

Viszont amikor kitalálnak valamit, az ugye élből rossz., akkor már jobban tudod...

Petrow 2011.03.07. 11:54:01

@CyberPunK: mondjuk úgy, hogy én is szoktam olvasni Jinx speedpaint blogját :)

Donna (Cara)mba 2011.03.07. 11:58:09

@zero: Ennyi emberrel a mai kiskínaiakkal megéppíttetnék újból a Kínai Nagyfalat;)

Igaz is, nálunk is megépíthetnék a Falat.
Közmunkában;)))

Mér' ne, a Kínai Nagyfal turisztikai attrakció:)
Az is egy köz-prodzsekt volt;)

Donna (Cara)mba 2011.03.07. 12:00:03

@zero: Ne búsulj, Zero.

Előbb-utóbb a korfát is ellopják:)
Fűteni kell, ezt beláthatod;D

Donna (Cara)mba 2011.03.07. 12:03:45

@laspalmas: Majd felveszik őket államtitkároknak:)

Mondjuk a Népesedésügyi Minisztériumba (ilyen nincs, de még lehet;)
Ide abszolute pászolna a tapasztalatuk és a "tudásanyaguk":)
És ebből a szakterületből nekik még diploma se kell;D

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2011.03.07. 12:04:09

@julius666x:

Szakács sem vagyok, mégis el tudom dönteni, kell-e még só a levesbe.
Pucolószerfejlesztő sem vagyok, mégis látom, melyik lötty szedi ki a foltot a szőnyegből.
Matematikus se vagyok, mégis észreveszem, ha rosszul ad össze a számológép.
Stb.

Tokány 2011.03.07. 12:10:08

@mao zedong: Zseniális ötleteid vannak, megkaphatod a Matolcs-paralimpia dijat. Pár apróság csak velük kapcsolatban.

"vízelvezető árkok megásása (ha jól emlékszem elég sok terület van belvíz alatt)"

Oszt hova ásol, nagyokos? Ki a pusztába? Még ha van is önkormányzati terület, ahova esetleg lehetne csinálni vésztározót, tisztában vagy vele nagyjából, hogy milyen földmunkára van ott szükség? Mivel a családban akad vizügyi szakember, tapasztalatból mondhatom, hogy kurvára nem úgy működik a dolog, hogy a dzsippókkal kiásatod a gödröt, és belevezeted a vizet. Vagy szerinted mi kerül ilyen tározóknál milliárdokba (nem, nem feltétlenül a mutyipénz).

"járdaszegélyek megjavítása (próbáltatok babakocsival közlekedni?)"

Ez még úgy ahogy megvalósitható, de ha van épkézláb kűmüves vagy aszfaltozó a közmunkások között, az szerintem talál munkát is magának, és nem szorul rá erre. Amúgy megnézném milyen járdaszegélyt csinál az, aki még az életében nem betonozott, vagy aszfaltozott. Nem mellékesen a postban szerepel, hogy kaszára meg ásóra sincs pénz, akkor pont betonkeverőre, meg aszfaltozóra lesz, mi?

"az elavult és ronda elektromos hálózat földbe átvezetése"

Persze, biztosan tobzódnak az ehhez értő, ezt megtervezni tudó szakemberek a közmunkások között. Meg az önkormányzatnak is van pénze anyagköltségre (vezeték, stb), mikor már az iskolát se tudják fűteni.

"Újraültethetnék a fákat a hegyoldalakban hogy kevesebb legyen az árvíz"

Először is jó volna tudni, hogy mennyi hegyoldal van Magyarországon, és abból mennyi van önkormányzati tulajdonban. Aztán nem árt egy erdész sem (mert ugye az sem úgy működik, hogy leraksz pár csemetét a "hegyoldaladba", tudni kell milyen a talaj, figyelni kell az őshonos fajokra növény/állat szinten, nehogy belebarmoljál és bónuszként meg kell venni a csemetéket is.

Egyébként tényleg remek ötletek, húzzál vissza a Matolcsi barátod seggébe, pont annyira elrugaszkodott vagy a valóságtól, vagy mint ő.

Gerusz · http://gerusz.blogspot.com 2011.03.07. 12:12:10

@julius666x: Nem csak pénzpumpálással lehet támogatni. Magyarországon nagyon magasak a munkáltatás költségei, ha ezeket (járulékok, stb...) csökkentenék, akkor több pénz maradna a vállalkozásoknál. Persze lehet, hogy ebből a főnöknek lenne új medencéje (amit valakinek ki kell ásnia; a pénz a gazdaságban marad), nagyobb háza (amit valakinek meg kell építenie / fel kell újítania / át kell alakítania; a pénz a gazdaságban marad), de ha megvan a magához való esze, akkor a profit legalább felét visszaforgatja a cégbe.

A visszaforgatás főleg három dologra mehet el:
1. Technológiai fejlesztés. Kis cégek esetén ez még nem automatizálást jelent, max. hatékonyabb gépeket, ami nagyobb termelést és még több profitot hoz, esetleg új termékek gyártását is lehetővé teszi.
2. Kapacitásbővítés = új munkahelyek
3. Marketing = nagyobb igény a termékekre = több profit.

Az, hogy melyik fog előtérbe kerülni, az a cég jelenlegi helyzetétől függ, de kizárólag technológiai fejlesztéssel csak véges szintig növelhető a termelés, a marketing segítségével pedig az igény egyszer csak meghaladja a cég jelenlegi kapacitását. Tehát még ha egy cég eleinte nem is akar új embereket felvenni, akkor is eljön egy olyan helyzet, amikor muszáj lesz.

A cégek pedig olyanok, mint a cápák: vagy haladnak előre, vagy meghalnak. Tehát járulékcsökkentés után egy cég, ami jelenleg nullszaldós (vagy enyhén veszteséges) profitálóba fordulna, majd elkezdene fejleszteni. Ezt fel lehet gyorsítani olyan kamatmentes / alacsony kamatú hitelekkel, amit azok a cégek is megkaphatnak, amelyek jelenleg nem profitálnak (plusz ilyen hitelekkel remekül fel lehetne oldani a körbetartozásokat is). Így esetleg 5-10 éven belül érezhetően csökkenne a munkanélküliség és nőnének a költségvetés bevételei.

De ez sose fog megvalósulni, mivel nem lehet egyből azzal dicsekedni, hogy egy-két év alatt 5%-ra szorították a munkanélküliséget.

purga · http://horrormirror.blog.hu 2011.03.07. 12:14:19

@zero: remélem ennek az országos szintre emelése nincs a Széll Kálmán tervben:)
A bűnözési rátáról lehet tudni valamit? Mert ha emiatt alacsonyabb, mint a környező városoké, akkor legalább ennyi haszna volt a "közmunkának"...

Tzimisce · http://tzimisce.blog.hu 2011.03.07. 12:20:22

@CyberPunK: Kíváncsi leszek mi lesz akkor. Előbb utóbb tényleg mi is polgárháborúba fogunk futni. Időnként már azon gondolkozom, hogy lehet, hogy tényleg kéne, a helyzet annyira elkeserítő. De a magyarok úgyis előbb egymást akarnák kinyírni.

julius666x 2011.03.07. 12:22:51

@laspalmas:
"Szakács sem vagyok, mégis el tudom dönteni, kell-e még só a levesbe."
Nem értem a párhuzamot igazán a leves sóssága és a makroökonómia között, persze lehet hogy csak én vagyok a vak.

"Pucolószerfejlesztő sem vagyok, mégis látom, melyik lötty szedi ki a foltot a szőnyegből."
Igen, miután kipróbáltad a szert. Amíg nem tesztelted te magad éles környezetben, addig nem tudhatod.

"Matematikus se vagyok, mégis észreveszem, ha rosszul ad össze a számológép.
Stb."
Mert ugye a matematikus azért matematikus, mert jól tud számolni. :rolleyes:

Hagyjuk az ócska közhelyeket, csak magadat égeted velük.

Tzimisce · http://tzimisce.blog.hu 2011.03.07. 12:27:21

@laspalmas: Nekem lenne megoldásom, Gunternek meséltem már róla, a nyugdíjak progresszív adóztatása. Költségcsökkentő lépés, és tény, hogy visszaveti egy kicsit a fogyasztást, de a felszabaduló összeget lehetne államadósságcsökkentésre és munkahelyteremtésre fordítani.
De kéne egy szemléletváltás is, fogjuk fel, hogy már nincs válság, az embereknek ez csak egy ürügy, hogy ne dolgozzanak.

julius666x 2011.03.07. 12:30:15

@Gerusz: ez nagyon szép amit leírtál, ilyen irányba történtek is lépések. Bár talán valóban lehetett volna több is.

Csakhogy mint írtam, annyira tőkehiányos az ország, hogy jóformán kisebb, házi vállalkozások elindítására sincs az erre amúgy alkalmas rétegnek pénze. Hitelt meg nem nagyon tudnak felvenni, mert így is nyakig ülnek az adósságban. Ráadásul csak hitelből nem lehet vállalkozást indítani.

Ebből a szempontból jó az új adórendszer illetve ott az új Széchenyi terv is, hogy az állam kisegítse ezeket az embereket, ha mégiscsak valami ilyesmi állna szándékukban. Szóval nem mondhatod hogy nem a kis- és közepes vállalkozások erősítése a kormány szándéka, mert de és ez bizony a tettekben is meglátszik. Hogy ez elég-e, az tényleg legyen a nagyok dolga. De legalább az irány már jó.

sárkányfő 2011.03.07. 12:36:19

ez így valóban elég öngyilkos stratégia. ez budapest és pár város ilye-olyan formában való sarcolása a vidék által, ezt nem bírja el az ország.
nem lehetne mondjuk (mezőgazdasági) termelő munkára fogni ezeket utcaseprés helyett? legalább részben termelnék ki saját költségeiket. tudom ez is irány a kommunizmus felé, de így kapásból nem tudok jobbat.

megjegyzem a cigányok maguktól nem fognak integrálódni. lehet utálni őket, lehet gyalázni őket, de nem fognak, ezt még a legnagyobb náciknak is el kell simerniük. teát vagy mi integráljuk őket, ami bozony sok meló, sok idő és sok pénz, vagy tényleg az lesz, hogy a nyomorba szülik a cigányok számolatlanul a gyerekeiket, ami egy időzített társadalmi-gazadsági-politikai bomba.

tudom, ez az ország ennél kisebb problémák megoldására, sőt még felismerésére sem képes, csak úgy szóltam, hátha...

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2011.03.07. 12:37:27

@mao zedong:

teljesen igazad van, csakhogy ehhez, amit írtál, elég 10 ember, aki napi 8 órában megcsinálja, nem 600.
600 ember minimálbéren az havi 45 millió, vagyis 1 év alatt ennek a 600 embernek kitolnak 500 millió forintot, miközben az elvégzett munka kb ugyanannyi, mintha 10 ember normálisan megcsinálja.

Ja, valóban, egy fokkal jobb, mintha otthon ül. De ez nem megoldás, igazából semmit sem old.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2011.03.07. 12:40:30

@eszkep:

Komolyan azt szeretnéd, hogy mi mondjuk meg, hogyan szülessen több százezer új munkahely?
Vicces egy ember vagy te ...

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2011.03.07. 12:42:41

@julius666x:

Miért, nem írhatjuk meg, hogy szerintünk ez nem lesz jó?
300 ezer közmunkás 3 havi bére 100 milliárd HUF.
Persze, papíron mi lehetünk a 2 millió közmunkás országa is, leszarom ..... de ki fogja a számlát állni?

zrobasé 2011.03.07. 12:44:20

@julius666x: "Szóval nem mondhatod hogy nem a kis- és közepes vállalkozások erősítése a kormány szándéka, mert de és ez bizony a tettekben is meglátszik."
sorold már tételesen, hogy miben is áll az nagy erősités ? Hogy te nem a kkv szektorban mozogsz, azt hótsicher...

Marcellusca 2011.03.07. 12:55:04

@zero: Ja, még el nem felejtem: asszem mai (tegnapi?) hír, hogy Hajdúhadházon komoly problémát okoz az óvodások elhelyezése.
Az óvodáskorúak több, mint 70%-a HHH, akiket, ugyi fel KELL venni, de így sincs elegendő hely.
A jövőkép meg ...

Petrow 2011.03.07. 12:55:32

@sárkányfő: ezt fejtsd ki, milyen termelőmunkára gondolod őket beállítani? Hová?

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy egy nagy tömegű, motiválatlan, szakképzetlen, nem egyszer több generáció óta munkanélküli rétegről van szó (direkt nem cigányozok, mert akad közöttük magyar is jócskán).
Te cégtulajdonosként felvennél ilyet a vállalkozásodba?
Te munkavállalóként ugyanúgy lennél motiválna egy ilyen hozzáállású "munkatárs" mellett?

Nincsenek megfelelő kényszerítő erők - sem morális, sem törvényi téren - arra, hogy akit felvettek, az el is végezze a kiadott munkát. Amit az Origós cikkben írtak, az sajnos sok helyen így megy; ott is, ahol nem ekkora a cigányság aránya.

Kicsi Kacsa 2011.03.07. 13:01:58

@eszkep: olvass inkább ingatlan.hu-t, Matolcsy elvtárs fia kiadta az ukázt, most vegyél lakást, házat, most occsóóóóó!!!

sárkányfő 2011.03.07. 13:04:34

@Petrow: mint írtam, jobb híján vetettem fel, a tutit én sem tudom, igaz én nem is veszek fel pénzt azért, hogy megoldjam az ország problémáit, szemben a kormánnyal.

mint írtam, mezőgazdasági termelés adja magát. lehetne termeszteni krumplit, uborkát, zöldséget, mindent. a város foglalkoztasson egy mezőgazdasági szakembert, aki irányítja a melót, a megbízható közmunkások vagy akár önkormányzati alkalmazottak legyenek a szervezők, munkafelügyelők, irányítók, és nyomják a melót. a kényszerítő erő az lenne, hogy aki nem dolgozik, az nem kap fizetést, másnap már nem hívják. illetve a fizetés része lenne a megtermelt áru. lényegében önellátó gazdálkodás a cél.

tudom hogy ez így csak egy kidolgozatlan ötlet, és kurva nehéz, talán lehetetlen megvalósítani, stb. ha tudsz jobbat, hallgatom. ha nem találunk megoldást, az ország szépen becsődöl idővel.

martonx 2011.03.07. 13:12:19

Sziasztok!

Már egyszer fejtegettem, most is megteszem. Jelenleg a túl magas szociális segély rendszer a legnagyobb ellensúly az új munkahelyek megteremtésére. Mert ha teszemazt alakulna is egy üzem Tiszaburán, ahol napi két műszakban minimálbért lehetne keresni, ki az a hülye aki elmenne dolgozni, mikor minden hónapban jön a segély, néha befigyel egy kis közmunka, amikor háromszor annyi a pénz, mint a segély, de továbbra sem kell semmit csinálni. Ehhez jön még havonta egy kis lakhatási támogatás, családi pótlék, plusz szociális segély egy évben négyszer. Ha meg már nagyon unatkoznak el lehet menni lopni, feketézni.

Tehát először meg kell szüntetni a segélyeket. Ezekből egyszerűen NE lehessen ÉVEKIG megélni. Aki ekkor éhséglázad, azt le kell lőni, a többiek meg mehetnek a gyárakba, mezőgazdaságba,szolgáltató szektorba dolgozni.

CyberPunK 2011.03.07. 13:15:46

@martonx: A bibi az, hogy munkából se lehet megélni. A munka becsületét kell visszaállítani, különben csak a bűnözést fogjuk erősíteni.

eszkep 2011.03.07. 13:19:11

@Kicsi Kacsa: Muhaha! Tényleg nézünk lakást, de már e hír hatására, már korábban elkezdtünk keresni.

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2011.03.07. 13:20:35

@martonx: Ez szép és jó, de ehhez politikai akarat kellene (a népakarat megvan, a dolgozó réteg felállva tapsolna). Sokkal egyszerűbb a védelmi pénzt (segély, lakhatási támogatás, akármilyen támogatás) odaadni havonta mint felvázolni egy kemény cselekvési tervet és véghez vinni tűzön-vízen át.

gramercy 2011.03.07. 13:21:39

@eszkep: az elozo cikkhez miert nem szoltal hozza? vagy az is csak a vastagbor kattintasokert folytatott lejarato posztjainak egyike volna?

eszkep 2011.03.07. 13:22:51

@zero: Aki azt tudja, hogy (szerinte) mely gazdasági folyamatok rosszak, elvileg tudnia kellene, hogy melyek lennének helyette jók.
Egyébként ha figyelnél is a hírekre, amiket fikáztok, pl. tudnátok hogy az idei adósságcsökkentés lényege az, hogy a jövő évi 2500 milliárd helyett kevesebbet keljen adósságfinanszírozásra költeni. Ha ezen megspórolnak "csak" 500 milliárdot, már azzal lehet "operálni".

zrobasé 2011.03.07. 13:29:03

@eszkep: miazhogy csak 500 ? miért nem 750 ? vagy 1000 ? sőt legyen inkább 1500 ! Csak akarni kell ! Merjünk nagyok lenni !

eszkep 2011.03.07. 13:30:27

@derelye vágó:
- uzentek_fentrol_most_vegyunk_lakast: akinek van rá pénze és nem jön rá magától is, hogy most érdemes lakást venni, az minimum hülye.

- vastagbor.blog.hu/2011/03/03/nagy_elszamoltatas: minden szentnek maga felé hajlik a keze. Nem újkeletű bölcsesség. Ilyen volt az MSZP idehje alatt is, és lesz (talán?) LMP és Jobbik kormány alatt is.

vastagbor.blog.hu/2011/03/05/rejtelyes_amnezia_terjed_a_kormanypartban: breaking news, találtak egy balfasz képviselőt a kormányoldalon... Egy haverom 800 000-es Passat-tal jár, pedig nem is a szüleivel él.

Egyébként ezek hogy jönnek a témához???

eszkep 2011.03.07. 13:31:30

@zrobasé: Merjél... hajrá! Örülök, hogy sikerült érdemben hozzászólnod a tárgyhoz...

eszkep 2011.03.07. 13:35:18

@zero: Megjegyzem, a ormány csak indirekt gazdaságpolitikai eszközöket vethet be gazdaságélénkítés (és így munkahelyteremtés) címszó alatt, ezek remélhetőleg ti előttetek is ismertek. Egyébként ennyi konstruktivizmusra (nulla) számítottam...

zrobasé 2011.03.07. 13:41:09

@eszkep: a te örömöd számomra felüdülés...te is irogatsz ide összevissza off-okat, de persze ha más teszi, az böki a csőrödet...mondjuk hogy csomó mindenhez fingod sincs, az messziről látszik...nem baj ,csináld csak tovább, fikázd a blogot, zeroékat, laspalmast, az ideírókat, mindent és mindenkit, akik kicsit is kritikusak a most regnálókkal szemben, ezzel biztos meg tudsz majd , sokakat győzni, ha meg nem, nabumm, te kinyilatkztattál, és amit te mondasz, irsz, az úgy is van, mondhatnám triviális :D

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2011.03.07. 13:49:18

Meséljek? :-), Jó, ez nem Tiszabura, de hasonló "adottságú" település.

Szóval szintén hasonló közmunkaprogram, kiadták a feladatot, ki kell festeni az iskolát. Felügyelőnek megbízták a helyi roma önkormányzat valamelyik jeles prominensét, mivel javarészt úgyis romák vannak ott, de van pár "fehér" is (hú, már megint náculok :-) Az rögtön hazaengedte az ismerősöket. rokonokat dvd-zni, a maradék pár ember meg végezte a közmunkát. Mindenki tudja, hogy miről van szó, meg hogyan megy ez, de szólni nem mernek ezért, mert nem jó dolog összetűzésbe kerülni pár családdal. Terror kicsiben.

Anyósom mesélte, hogy unokaöcsém óvodás fényképén kb. 4 fehér van, a többi roma. Ez nem is lenne baj, ha kb. 20 éve nem fordított lett volna az arány. Mi lesz itt?

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2011.03.07. 14:02:32

@martonx: nem a segély a nagy pénz, hanem a gyerek után járó támogatás, a családi pótlék, meg ilyesmi. Múltkor írtam valamelyik Vastagbőr poszt kapcsán, hogy egy dolgozó roma nő kiszámolta, hogy jobban jár, ha szül pár gyereket, mintha dolgozna (pedig főnöke várta vissza dolgozni, mert jól dolgozott). Családi pótlék 3 gyerekre 50 körül volt tavaly, van valami anyasági, amit sokan használnak, plusz a férj munkanélküli segélye,plusz az ad-hoc segélyek (nemrég almát-lisztet-cukrot osztottak) és máris bőven havi száz felett van a jövedelem. Mindezt az állam fizeti az adónkból azért, hogy szüljön. A régi szocpolt nem is említem, ahol még házat is kaptak (kicsit magasabb vételárat írtak a szerződésbe, és abból jól járt mindenki). Ha cserében az állam ezért rendesen felnevelt, iskolázott gyerekeket kapna, azt is mondhatnánk, hogy fene bánja; de tudjuk, nem így van.

Egyszer írtam erről egy posztot a Tudtadon: tudtad.blog.hu/2009/01/16/melyszegenyseg_1

dr. Aullah 2011.03.07. 14:04:09

OFF:

magyarinfo.blog.hu/2011/03/07/gyongyospatai_utinaplo?fullcommentlist=1#comments
LOL

ON:
Tetszik, ahogy fél mondattal elintézted a 3 hírt. Sikerült elbagatelizálni az összeset.
Amúgy ha minden jó meg minden szar itt, meg zero hülye, akkor mi a faszért irogatsz ida? Komolyan kérdem. Te vagy itt az oldal bohóca, vedd már észre, hogy mindenki kiröhög meg mindenki tudja, hogy egy droid vagy. Nem veszed észre, hogy ezzel csak még jobban ártasz?

Kicsi Kacsa 2011.03.07. 14:05:40

@Droli: még szerencse, hogy az óvodában nem lehet megbukni, különben a fényképen lenne egy-két túlkoros óvodás is.

Seduxen (már NEM dr.) 2011.03.07. 14:09:37

@Kicsi Kacsa: pedig van az a típus, akire azt szoktuk mondani, hogy "te olyan hülye vagy, hogy óvodában megbuknál játékból" :))))

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2011.03.07. 14:13:18

@julius666x:

Tiszabura is tesztelte élesben. Nem jött be, úgyhogy szerintem nem kéne kiterjeszteni.

Kicsi Kacsa 2011.03.07. 14:19:43

@Seduxen: :DDD

Új közmondás: Ritka, mint a szemüveges cigány.

Petrow 2011.03.07. 14:44:26

@sárkányfő: írásban nem annyira jön át a hangnem; nem oltásból írtam, hanem mert tényleg kíváncsi vagyok az ötlet kifejtésére.

Ha már feldobtad, akkor kicsit továbbgondoltam, ne csak a sírás menjen. Egyetértek veled, hogy mindenképpen egy nagyon komoly ellenőrző apparátust kell mögé helyezni. Enélkül csak más színű vödörből öntjük ki a pénzt, ugyanabba a lyukba.

Ehhez az első helyen komoly szemléletbeli változtatás is kell. Ne szavazatszerzésre használják fel a KMP-t az önkormányzatok. "Ha ma kirúgom, holnap itt lesz segélyért". NEM B+, ha ma kirúgod, akkor addig ne kapjon segélyt, amíg nincs meg 20 ledolgozott munkanapja abban a hónapban. Aláírással, teljesítményigazolással.

Ha az elvégzett munka nem áll arányban a kiadott pénzzel, vagy a visszaigazolt teljesítménnyel? Legyen mindenki elszámoltatható, a falugondnoktól a polgármesterig bezárólag. Pénzbüntetés, támogatás-csökkentés, mandátum-megvonás, ami csak kell. Ha ehhez minden harmadik faluba egy ellenőr kell küldeni, mert helyben nem akarják megoldani, akkor basszus, küldjenek! Nem csak a dolgozni nem akarókat kell a tárcájuknál megfogni, hanem azokat is, akiknek az irányítást a kezükbe adják.

2011.03.07. 15:08:35

@laspalmas: "igazi munkahelyeket valódi termeléssel csak a magánszféra tud létrehozni" - na persze, a Tiszai Vegyi Kombinát, a Dunaújvárosi Vasmű vagy éppen a Paksi Atomerőmű nem volt igazi munkahely, nem valódi termeléssel, mi? Ugyan már! Mit hozott létre a "magánszféra" 20 év alatt? Néhány szánalmas pár fős lakáskájeftét, ahol semmilyen termelő technológiát sem tudnak megvenni, csak a zsidóüzlet megy. Ami komoly termelés ma Magyaországon van, annak a 90%-a a szocialista nagyvállalatok utódai vagy külföldi összeszerelő üzem. A drágalátós magyar vállalkozók legfeljebb tanácsadói számlákat tudnak megtermelni - tisztelet a nagyon kevés kivételnek. Amúgy nem az ő hibájuk. Egyszerűen tőkeszegény a lakosság. Én is szívesen vállalkoznék, de hosszú évek megtakarításaiból legfeljebb egy fagylaltostriciklit tudnék venni, nem komoly, világviszonylatban versenyképes termelő technológiákat.

NewWay 2011.03.07. 16:27:02

@*észkép nélkül jobb*(L42):
"A gyurcsótánynak mégis igaza lesz, ez a zember mag a a patásördög. Lassan többet árt az országnak, mint a látszólag gyűlölt ellenfele. "

Ki is találta ki a kamu közmunkaprogramot? Csak nem a gyurcsótány?

tudi 2011.03.07. 16:32:44

Nagyjából ahol volt közmunka, ott ez így ment anyám szülőfalujában a munkaképesek 80%-a közmunkás volt, annyi előnye volt, hogy egyből hitelképesek lettek a boltban és a kocsmában, de ugyanúgy támasztották a lapátnyelet, ezt 4 órában is megtudja tenni a 27000 Ft segélyért nem 60000 Ft ért, mert sokan ennyit keresnek 8 óra kemény munkával. Ez a 600 közmunkás csak szavazatszerzésre volt, hogy a polgi újra nyerjen egy falut ekkora falut 10-20 ember simán rendben tud tartani.

gramercy 2011.03.07. 17:41:12

@eszkep: az elozo cikkhez miert nem szoltal hozza? vagy az is csak a vastagbor kattintasokert folytatott lejarato posztjainak egyike volna?

Horizont 2011.03.07. 18:57:04

Jó vicc ez a falu (is)! Tegyük fel megtörténik a lehetetlen és mind a 600 ember dolgozik mint egy kisangyal, kisuvickolnák az egész falut,egy lehullott falevél se lenne, ragyogna minden mint a salamon töke. És akkor mi van? Attól még be kell zárni mindent mert nincs, gáz, víz, villany!
Miért kell közMUNKA programnak hívni? Segély. Felemelt segély. 28500 ft. helyett 60 ezer.
Mellesleg kaptak a cigányok egy lehetőséget Tiszaburán, övéké lett a falu.(ami már amúgy is az övéké) Sokra nem mentek.nem is mehettek. Máshol van a kutya elásva.
Ketyegnek a bombák, hangosan, sokan bedugaszolják a fülüket, mert vannak akiket zavar a ketyegő hang...

turcsány karcsi elvtárs 2011.03.08. 01:12:45

"mert igazi munkahelyeket valódi termeléssel csak a magánszféra tud létrehozni, csak éppen ösztönözni/segíteni kell őket ebben." és itt jönnek képbe a kisvállalkozók, akik nem mernek és nem is akarnak továbblépni a pár főt alkalmazó cégeknél. persze hogyan? az állandóan változó szabályok és a túlbürokratizált rendszer, a multik oktalan helyzetbe hozása és még számtalan probléma (offshore cégek, körbetartozás, egyéb etikátlan piaci viselkedés) jóhogy elveszi a kedvüket. aztán egy becsületes szakember nehezebben tud ma vállalkozni mint a rendszerváltás utáni átmeneti időszakban, nagyjából ugyanezen problémák miatt.
a tudatos vidékrohasztást, az ipar és mezőgazdaság szándékos szétverését már meg sem merem említeni. (privatizálás haveroknak, uniós kvóták)

ma magyarországon csak az tud menni valamire aki lop,csal,hazudik és itt az eredménye: rohad szét az egész ország, mert ezek nem tudnak építeni, genetikailag kódolva vannak a pusztításra és teljesen mind1 hogy kufár, bankár, politikus vagy olajmaffiózó a szóbanforgó illető

VendégTroll 2011.03.08. 05:41:44

@julius666x: @eszkep: @mao zedong:
Költözzetek ti is oda, és mindenki boldog lesz. Az a falu egy kincs, Mo. példaképe. Így kell élni Európában. Mondjuk avval a 600 emberrel én a falu köré ásatnék egy vizesárkot, lefektetnék szögesdrótot, taposóaknákat, felállítanék őrtornyokat, nehogy beférkőzzön abba az idilli környezetbe az imperialista nyugat mocska. Szerintem még fizetnének is érte a német-angol-francia turisták, hogy a saját szemükkel lássák, hogy hova vezet, ha ilyen országot engednek ez EU közelébe, mint MAGYARORSZÁG. Mindenkinek látni kellene, hogy nekünk ezt jelenti a szociális biztonság, állami gondoskodás, fejlett oktatás, magas foglalkoztatottság, pénzügyi fegyelem, természetvédelem.

Mi így építjük a Európát.

fokabacsi 2011.03.08. 07:27:51

@VendégTroll: Ne másnak javasolgasd, hogy költözzön oda ! Költözz oda te, aztán érdeklődve várom a véleményed két hét múlva, ha addig meg nem szöksz !
állami gondoskodás ott lehet ahol az államnak vannak bevételei! Nem megy szinte az összes bevétel államadósság törlesztésre hála a félcédulásokkal dugig tömött maszopnak ! Amihez nyúltak tönkretették, te meg itt próbálod osztani az észt? Osszad a Mesterházinak , szüksége van rá annak a szerencsétlennek ! Visszaállítani a termelő szövetkezeteket, és lesz magyar zöldség, cukor étolaj , krumpli, fokhagyma, bab stb , és lesz egy csomó munkahely ! mert ez a közmunkásozgatás ez éppen olyan hülyeség, mint a segíííjjezgetés.

trojka 2011.03.08. 07:49:19

Egyszer már leirtam a véleményemet erröl a piszkosul okosan kigondolt közlogásrol. idén ugyanazt csinálják ezek az "élmunkások", mint tavaly. Ithon voltam, nagy veszekedés az utcán-kinézek, négy öt szépen felhízott asszony megy az uton, huzzák maguk után a sepröt, a szemeteszsákot. Éktelen veszekedésben voltak, talán azét volt, hogy egyetlen szemetet sem szedtek fel az árkokbol. szemben velunk bolt van, elképzelhetö, mi mindent dobálnak szét a kedves vásárlok. nálunk napi négy orában 30 embert foglalkoztatnak, de most sztrájkoli fognak, hogy napi nyolc orában foglalkoztassák öket, dupla pénzért. Ezt már egyszer 2010-ben eljátszották. ugyan valaki modja már meg, napi nyolc orában milyen értelmes munkát lehet nekik adni (amit el is végeznek), a nyolc vagy alig nyolc általánosukkal? ha valaki szolni mer, hogy azért valamit dolgozi is kéne, leugatják, örulhet, ha meg nem verik. Obán uraimék megint mellé fogtak, mert ezek ugyan soha az életben nem fognak értelmes munkát végezni a seprövonszoláson kivul. (Hajrá Magyarország!)

wirth6 2011.03.08. 13:46:40

Szépen megmutatta a bejegyzés, hogy lehet a közmunkaprogramot rosszul is csinálni. Azt nem értem, ebből milyen következtetéseket lehet levonni a Széll Kálmán tervre nézve.
Annak pedig aztán végképp nincs köze a tervhez, hogy az egyik legnagyobb problémájuk az volt, hogy meg se próbáltak veszteség nélkül működni, mert így jobb esélyét látták a pályázati pénzek elnyerésének.

VendégTroll 2011.03.10. 09:50:06

@fokabacsi: Te súlyosan nem érted a problémát. Nem feladatom nekem, hogy megtérítsek bárkit is, főleg azt nem, aki Viktor istenünk szellemi rabja, de te bántóan sok hülyeséget írsz, ami miatt nem tudok elmenni.
Örök probléma Mo-n, hogy a politikát neked gyártják, a félművelt közönségnek, mert titeket könnyű megvenni kilóra, olyan egyszerű mondatottal, hogy "CSAK A FIDESZ", "ELÉG", "ELKÚRTUK". Meg olyanokkal, hogy "államadósság törlesztés", "termelő szövetkezeteket", "magyar árut a magyar boltokba". Nem fogok értekezést írni arról, hogy-hogyan kellene ez az országot a szarból kirántani, mert addig, amíg ilyen egyszerű logikai összefüggésekkel nem vagy(tok) tisztába, addig kár belemenni a komolyabb összefüggésekbe.
1. Azért mert az MSZP idióta volt (államadósság), az már feljogosítja a Fideszt, hogy ő is az legyen, mert hát bezzeg az MSZP, az "Amihez nyúltak tönkretették". Nem az a legnagyobb baj, ahol vagyunk, hanem ahova tartunk evvel a szarakodással, amit Fidesz politika néven próbál eladni.
2. "termelő szövetkezeteket". Te ismered ennek a szókapcsolatnak a jelentését, tartalmát?
Ezt kellene visszahozni? "Magyarországon a téeszesítést a Rákosi-korszakban vezették be először szovjet mintára. " mert akkor lesz egy "csomó munkahely !"? Te éltél egyáltalán 89 előtt? Van arról neked bármi fogalmad, hogy az a világ hogy működött?

Most megengedő leszek, és azt mondom: Nem a te hibád. Nem feladata mindenkinek hogy értse a politikát, gazdaságot, történelmet. Annyi szép dolog van a világon, nézzétek a csajoddal a VV28-at, vagy menjetek el valami DISCOba egymást letaposni, vagy plázába a 3D-s Avatar +9 perccel meghosszabbított változatáért.

De akkor miért kell elmenni szavazni? Csodálkozunk hogy itt tartunk, ha ma ennek a kormánynak, ilyen teljesítménnyel a biztos választók körében 60% feletti a népszerűsége. Ennyi. Kész. Nincs tovább.

És igen, én költözöm el,10 nap múlva. Az országból! Ha majd elkap mondjuk 3 év múlva a romantikus vágyódás vissza a magyar ugarra, akkor majd rákattintok a vastagbőrre, és nyugodt szívvel dőlők hátra a székben ezer kilométerek biztonságos távolából, hogy csak az életem felét vesztegettem erre a vesztes népre. Én már nem osztom az észt senkinek, én már rég feladtam. Azért jövök ide fikázódni, mert szomorú vagyok emiatt, de reméljük már nem tart sokáig.

fokabacsi 2011.03.10. 14:49:35

@VendégTroll: 1.) mindent összevéve kevés értelemmel felvértezett pucoló efftássam, a fidesz nem csinált 20 000 000 000 000 Ft-os államadósságot ! Nem a fidesz miatt kell csak a kamatra évi ezermilliárdot !!( 300 km autópálya , vagy kettő db négyesmetró) kifizetni. Majd két év múlva kell megnézni, honnan hová jutottak !
2.) te éppen olyan vagy mint a zsidók ! Mi a bajod a Hangya termelő szövetkezetekkel ? közösen művelik a földet, működtetik a feldolgozókat , és eladják saját boltjaikban ! Hogy ne a multináci zsidó szedje le a tejfölt! Csak te mondod nekem, hogy buta vagyok meg korlátolt, és te vagy a buta és korlátolt mert ahogy meghallod hogy termelő szövetkezet egyből csak a Kolhoz jut az eszdebe !
Ha az állam ezt támogatná és az ott dolgozó emberek nem segélyt , meg "közmunkát "?! végeznének, mert abban nem lesz sok köszönet , hasznot nyereséget termelnének. Igen éltem 89 előtt , és tanultam egész életemben . De tudod mit, inkább menj el ! Volt egy nagyon erős mezőgazdaságunk, megszüntették, most mindent importálunk, adóbevétel nincs ezért kell 70 féle adót és járulékot, és regisztrációs díjat kitalálni, hogy a sok naplopó segíjest eltartsuk . Nem említve a túlméretezett államapparátust, amit a mi pénzünkön tartanak el, mégis ha valamit tenniük kell megint fizettetnek ?!
Szóval semmi alapod nincs arra, hogy te engem trollozgass, főleg, hogy a szó jelentését sem ismered. Plázába eddig kétszer voltam, a Mein Kampf-ot olvasom éppen, kiváncsi vagyok miért utálták annyira a koministák, pont azok akik sztalint rákosit istenítették !? Tévedésbe vagy sok minden felől. Semmit nem szólok , ha érveket írtál volna öblögetés helyett.

trojka 2011.03.10. 16:11:58

En szobrot állittatnék ezeknek a közhasznuaknak. ma elmentem ott, ahol négy dagadt seggu közhasznu nö támasztotta a seprut, és pofáztak nagy elánnal egy szemetkupac mellett. Pár orával késöbb jöttem visszafelé, és mit gondoltok, mit láttam? ugyanazok a nagyseggu etnikumok ugyanugy pofáztak ugyanazon nagyságu szemétkupac felett, ugyanazon sepruket támasztva. De az is lehet, hogy ráolvastak a szemétre, hogy tunjön el magátol! (Hajra Magyarország!)

süti beállítások módosítása