Skip to content


       Szűrés lista

Egészségügy: Szócska Miklóstól a nővérekig

Kicsit sajnálom Szócska Miklóst, az egészségügyért felelős államtitkárt. Jó fejű, értelmes politikusnak tűnik, nem beszél össze-vissza, nagyobb botrányok sincsenek vele meg a tárcánál, igaz, a mélyben az egészségügy csendben rohad tovább. A Széll Kálmán tervben nem sok konkrétum olvasható az egészségügyi területen, attól, ha megvágják a gyógyszerkasszát, nem lesz jobb az ellátás ...

Legutóbb Szócska a Semmelweis Egyetem az egészségügyi államtitkár az egészségügy átalakítását felvázoló Semmelweis-tervnek nevezett vitairatról tartott fórumot, ahol 150 kórházi ember panaszolta el az egészségügy helyzetét Szócskának, aki meg is jegyezte, hogy "teljesen jogosan küldenek el engem az anyámba".

Források nélkül nehéz bárminek is nekikezdeni, de például az otthonszülés kérdését teljesen korrekt módon sikerült rendezni.

Szócska ma az MTI-nek azt nyilatkozta, hogy amikor elvállalta az államtitkári pozíciót, pontosan tudta, küzdenie kell azért, hogy az egészségügy a legfontosabb feladatok között szerepeljen. A ciklus egészében gondolkodik, mivel ő is látja, ahhoz, hogy több pénz legyen, először a gazdaságnak kell beindulnia. Ahhoz, hogy ne boruljanak fel a biztosítási alrendszerek, több gyerekre van szükség - sorolta. Úgy fogalmazott: "Demográfia és gazdaság, ezt a két prioritást most el kell fogadnom."

De vajon ezt el tudják-e fogadni az egészségügyi dolgozók és a betegek?


Egy háziorvos összefoglalta Szócskának:
"Betelt a pohár és most nem az anyagiakról beszélek. Az orvosok nagy reményt fűztek az új kormányhoz, azt gondolták, hogy nyolc év alatt volt idejük felkészülni, és az asztalfiókban ott van 6-8 fontos terv, amit meg kell valósítani. Azt gondoltam, hogy nyolc hónap után egy programról tudunk vitázni. A kérdés az, van-e ilyen program. Ha ilyen nincs vagy ehhez nincs pénz, akkor nincs mit mondani. Már húsz éve is hallottam Antall József és Pozsgay Imre vitájában, hogy majd ha a gazdaság föllendül, akkor ez és ez lesz. Eddig nem hallottuk, mit tervez a kormány, nem tudjuk, honnan hova akar eljutni."
 
A NOL-on a múlt héten jelent meg egy cikk, melyben 3 nővér meséli el, hogyan élnek, hogyan dolgoznak. Magyar egészségügy, 2011. Csak kórházba ne kerüljön az ember ...

Nem tudom mi lesz pár év múlva, mikor nem lesz elég orvos a kórházakban, meg nővér se, a háziorvosok 60%-a nyugdíjkorhatár küszöbén vagy már azon túl van. Jönnek a "közmunkás nővérek"?
És akkor ilyet olvashatunk, hogy a "hiányszakmákat választó szakorvosjelöltek itthon elvileg már kiemelt fizetést kapnak, kiderült azonban, hogy ezt a kórházak sokszor nem vállalják be, mert így a kezdők annyit keresnének mint a tapasztalt orvosok, és ez bérfeszültséget okozna." Klasz.
 


Ilona


Huszonnégy éve vagyok nővér, ez az első munkahelyem. Heti négy alkalommal, tizenkét órás váltott éjszakai és nappali műszakban dolgozom. Havonta egy teljesen szabad hétvégém marad. A munkaidő héttől hétig tart, de az átadás miatt fél órával korábban kell benn lennem.

Tárnokon lakom, 15 évvel ezelőtt költöztem oda a mamámmal. Ötven négyzetméteres lakótelepi panelunkat cseréltük el egy százéves parasztházra. Fel kellett újítanunk, sokat dolgoztunk rajta.

Oda-vissza három órát utazom. Fél ötkor kelek, és kocsival kimegyek az állomásra. Akinek nincs autója – sok nővér lakik Tárnokon –, még korábban indul, mert nem minden vonathoz van csatlakozó busz.

Nyolc-kilenc, nagyon pici, 1000-2000 grammos koraszülöttet látok el. Szoptatásnál segédkezem a mamáknak, de azért többnyire én etetem üvegből vagy gyomorszondán át mesterségesen táplálom a babákat. Az etetés gyerekenként 15-20 percig tart. Mire a végére érek, kezdhetjük elölről. És akkor még nem beszéltem a rengeteg egyéb munkáról, a tisztázásról, a gyógyszerelésről, az infúziókötésről. A gyerekeket előkészítem a vizsgálatokra, például a szemészeti konzíliumhoz pupillatágító cseppeket csöpögtetek a szemükbe. Rengeteg a papírmunka, vagy másfél órát elvisz az adminisztráció.

A végére igencsak elfáradok, és nemcsak fizikai értelemben. Egyre többet kivesz belőlünk a szülőkkel való kapcsolattartás is. Manapság kevésbé toleránsak, gyanakodnak, mindennek próbálnak utánanézni az interneten. Rengeteg kérdésre kell türelmesen felelgetnünk: miért nem hízik, miért nem eszik, miért nem bírjuk leszoktatni az oxigénről… mikor mehet végre haza? Jogos kérdések, de fárasztóak.

Tizennyolc évesen 3200 forint volt a kezdő fizetésem. Ez jó pénz volt akkor. Most százezret viszek haza – ez nem jó pénz. A koraszülöttosztályon nincs paraszolvencia, legfeljebb egy-egy doboz bonbont kapunk néha-néha.

Ezerforintos órabérért vasalok a szomszédban. Régebben sokat helyettesítettem a helyi rendelőben. Ma már csak a szabadságom alatt vállalom, de azt minden évben: hetente ötször három óra.

Van egy 74 éves, magányos, önellátásra képtelen tüdőbeteg szomszédunk. A mamám főz rá, én meg takarítok nála, orvoshoz hordom, cserélem az oxigénpalackját. Tőle is csurran-cseppen valami.

Havi fix kiadásaim: 16 ezer gáz, 12 ezer villany, hatezer víz, ötezer vonalas telefon (a mobilt alig használom). Tűzifára évi 50 ezer megy el. Havi 30 ezret költök a hétéves Skodámra. Az ötéves törlesztését, hál’ istennek, befejeztem 2010-ben, az is havi 30 ezer volt.

A házon nincs hitel, annál több viszont a kiadás. Tavaly 320 ezerért cseréltünk ablakokat, az idén nyáron a tetőt kell felújítanunk. Ezekre évek alatt, apránként tettem félre.

Nyaralni 15 éve voltam utoljára. A kolléganőimmel egy-egy hétre egyszer Olaszországba, egyszer Törökországba fizettünk be. Ma már nem engedhetném meg magamnak. A szabadságom alatt otthon pihenek, pótolom az elmaradt munkákat, tévét nézek. Szeretek olvasni, a kedvencem Merle meg Robin Cook..., látja, még ilyenkor sem bírok elszakadni a kórháztól...

 
A másik két történet a NOL-on. Reméljük Szócska Miklós is olvasta.

Címkék: válság egészségügy

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr352737701

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

siqlum 2011.03.14. 12:09:47

Barátnőm édesanyja is koraszülöttosztálon dolgozik csak a keleti végeken. Ugyanez a sztori :(

dr. Aullah 2011.03.14. 12:17:55

"Az orvosok nagy reményt fűztek az új kormányhoz, azt gondolták, hogy nyolc év alatt volt idejük felkészülni, és az asztalfiókban ott van 6-8 fontos terv, amit meg kell valósítani. Azt gondoltam, hogy nyolc hónap után egy programról tudunk vitázni. A kérdés az, van-e ilyen program."

jágör68 2011.03.14. 12:30:45

Nővér már most sincs elég. Orvos meg nem lesz. Ha nincs pénz, akkor csökkenteni kell az ellátást.
Legelőször is azonnal kivenni a Magyar Alkotmányból, hogy aszongya:
"....minden Magyar Köztársaság területén élő magyar állampolgárt megillet a.... fájdalomcsillapítás... ,az állapotának megfelelő legmagasabb szintű egészségügyi ellátás.."
Gy.K: mindenkinek, minden jár, függetlenül attól, hogy fizet-é egészségügyi járulékot- és mennyit- legalábbis PAPÍRON.
Aztán megy a nagy csodálkozás, hogy nincs lepedő, hálóing, gyógyszer, ágytál meg ilyen apróságok, mint személyzet.
Még a svéd vagy svájci alkotmány sem hiszem, hogy ennyire nagyvonalú lenne.
Eccómincász: 3 millió ember befizetéséből ilyeneket ígérni 10 milliónak,
az alighanem az egészségügyre rátelepedett sztárügyvédek munkahelyének biztosítása lehet

ketroot 2011.03.14. 13:55:00

Le sem merem írni, hogy szerintem ennél még rosszabb is lesz! Egyik ismerősöm is nővér, minden elismerésem nekik!

szabidoki 2011.03.14. 14:06:12

Ó, nem kell aggódni, pártunk és kormányunk megmenti az egészségügyet: legutóbbi nagy mentőötletük az volt, hogy úgy csábítják haza a külföldre szakadt orvosokat, hogy elismerik a külföldön töltött időt és a külföldön végzett (egyébként bárhol a világon érvényes) tanfolyamokat. Nyilván ettől mindenki csomagol és indul haza...

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.03.14. 14:09:35

500 forintos órabér vazze, egy szórólaposztogató diákmelós keres ennyit...
Siralmas.

Jack/rendetteremt/ · http://www.youtube.com/watch?v=SBPvrOdFm00 2011.03.14. 14:09:44

Program a 8 év alatt ezektől? Csak ültek jól lakottan a padsorokban és várták mikor jön el újra az ő idejük, amikor lophatnak és valóra válthatják minden képzeletet felülmúlóan beteg lázálmaikat.
Üdv. a narancsos valóságban..

szabidoki 2011.03.14. 14:28:30

@jágör68: szerintem ezt az intézkedést nem kis részben emiatt a minibotrány miatt hozták sietve. Legalábbis én előbb hallottam a kollégák itthoni nehézségeiről, mint a külföldi tanfolyamok elismeréséről :)

Horizont 2011.03.14. 14:51:49

Elszorult szívvel olvastam a 3 nővér történetét. Tudom demagóg dolog összehasonlítani foglalkozásokat, de ha eszembe jut, hogy a BKV-s Eleonóra vagy a miskolci Zsiga Marcell munkája, teljesítménye és fizetése!?? :(((( Az a baj, hogy vezetőink soha nem tudják meg milyen az átlagos orvosi ellátás, milyen körülmények uralkodnak és aki tisztességes egészségügyi dolgozó milyen áldozathozatalra képes az emberekért.Éhbérért. Azért nem tudják meg, mert ők kivételes ellátásban részesülnek, vagy meg tudják fizetni a magánorvost, magánkórházat. Igaz a "végállomás" mindenkinek ugyanaz lesz, de nem mindegy az oda vezető út milyen!

jágör68 2011.03.14. 15:00:58

@Horizont:
Hát lopjál te is a közösből, akkor majd te is megengedheted magadnak- a többi nem számít!
Ez a magyar posztkommunista rablókapitalista kleptokrácia lényege.
Csak az ÖSSZEFOGÁS és a CIVIL SZERVEZŐDÉS szigorúan tilos!!!
Lopni, lehet, amennyit nem szégyellsz:

vastagbor.blog.hu/2008/08/01/hegyen_volgyon_zakatol_az_m6_os

vastagbor.blog.hu/2009/12/04/jo_reggelt_ugyeszseg

www.epulettar.hu/cikk/21070.aspx

ketroot 2011.03.14. 15:04:26

@Horizont:

Eszembe jut ilyenkor a kormányszóvivő "azért keresnek 10x annyit, mert 10x annyit dolgoznak" beszólása.

Horizont 2011.03.14. 15:14:41

@ketroot: Ja tényleg, nagyon undorító beszólása volt!

@jágör68: Az a baj, hogy szégyellek lopni és ennél a pontnál máris elakadtam:) Nekünk még ezt másképp tanították! Nem is értem a velem egykorú politikusoknak mit tanítottak? Miben nőttek fel? Hogy lopni nem bűn? És hogy nem visszaélnek a helyzetükkel hanem csak élnek?

martonx 2011.03.14. 15:39:33

@siqlum: csakhogy a keleti végeken (írom innen a déli végekről) a havi 100K fizu egyáltalán nem számít olyan megalázóan rossznak, mint Budapest és vonzáskörzetében. És engem ez irritál de nagyon. Amikor BP-n a tanárok, közalkalmazottak megalázóan kevésnek érzik a fizetésüket, BP-től 200 km-re az emberek összetennék a kezüket azokért a fizetésekért is.

Horizont 2011.03.14. 15:41:10

"További százmillió forintot vonnak el az Országos Mentőszolgálattól."
Pont tőlük?

martonx 2011.03.14. 15:44:35

Hogy a poszthoz is szóljak, abszolút alkalmatlan a Fityisz a kormányzásra. A legfájóbb azonban a helyzetben, hogy nemelég, hogy egy történelmi lehetőséget puskáznak el (2/3-ad), de még olyan pártot sem tudok mondani, akire egyáltalán elmennék szavazni, akár csak annak a halvány reményével, hogy nem pont ugyanez lesz, vagy még rosszabb (lásd elmúlt 8 év).

Ha most jósolni kellene, akkor azt mondanám hogy 2014 a politikai kiábrándultság éve lesz. Az emberek rohadtul nem fognak elmenni szavazni. 2010-ben még elmentek, abban a hitben, hogy lehet változtatni, 2/3-al több mindenen lehet jobbítani. De most miben fognak hinni a zemberek?

fokabacsi 2011.03.14. 15:52:41

@martonx: Szavaztál volna B+! a jobbikra, és akkor most nem lenne miről firkálnod !

2011.03.14. 16:15:12

Ez egy elégedett ember nyilatkozata.

Én a napi 24 órából 8-at dolgozom, demens alzheimeres, haldokló betegekkel, a többi ügyelet, heti 8 óra szabadidőm van - elvileg, 2 havonta járok haza, és messze nem keresek annyit - ha órabért számolok - mint ez a nővér.

Na persze ezt itt Németország, mert a gyazdag Magyarországon esélyem nem volt munkához jutni, az én koromban.

jágör68 2011.03.14. 16:20:59

@Frengi:
Akkor téged csúnyán átvágtak a munkát közvetítő ügynökség részirűl.

Jurganov 2011.03.14. 16:26:38

@martonx: "hogy egy történelmi lehetőséget puskáznak el "-a történelmi lehetőséget a zemberek puskázták el, és ők nem is nagyon érdemelnek ennél többet. szégyellem magam amiért így gondolom, de így gondolom. azok akik az elmúlt 20 év tükrében a fideszre vagy az mszp-re szavaztak azoknak csitt a nevük és még mosolyogniuk is kellene.
a cikkhez annyit, hogy szomorú amit leír, de annyira nem meglepő-ez egy ilyen világ, és még ilyenebb lesz.
@jágör68: igazad van, akinek nincs pénze az dögöljön meg. bazze ez a gondolkodás eléggé...érdekes. mondjuk nem először találkozok ezzel a gondolkodással itt, sőt ugye a "fejlett" nyugaton is ez van, csak szokatlan. az kimondottan tetszik, hogy az emberek még örülnek is amikor beléjük rúgnak. túl buták.

jágör68 2011.03.14. 16:35:12

@Jurganov:
Nem ezt írtam...
A "Sürgősségi, életmentő ellátás" továbbra is alanyi jogon járna. Ja, és hogy mi a sürgős, életmentő és mi halasztható, abban az orvos dönthessen- ne a sztárügyvéd és ne a szomszédnéni.
Minden más csak a biztosítással rendelkezőknek. És ott is lenne plusz önrész.
Na és itt jön a csavar a dologba: a jobb egészségügyi ellátás többe kerül. Nemcsak amikor baj van, hanem minden hónapban a járulékfizetésnél.
Már mondjuk az is a jobbik eset aki egyáltalán fizet valamennyi járulékot.

vontod75 2011.03.14. 16:38:41

@Horizont: 35 milliárdot meg a Belügyminisztériumtól. Biztos mert olyan jó a közbiztonság...

2011.03.14. 16:49:45

@jágör68: Én vállalkozó vagyok, itt kell adót, és biztosítást fizetni, és nem egy közvetítő céggel dolgoztam már, nagyjából mindenütt ezek a fizetések.

Kolléganő otthon 2 hétig birta az Margit kórhában, és nem a fizetéssel vagy munkával volt a baj, hanem a nővér kollégákkal. A főnővér már szinte könyörgött, hogy ne utálják ki már ki az új kolléganőt, csak egy kicsit legyenek vele türelemmel, de nem.

Egyébként meg a nővér vagy hazudik vagy nem tud számolni, mert ha valóban ennyit keres, akkor nem tud ennyi mindent kifizetni, (autó részlet, meg még félre is rak). Tehát nem száz az a száz.

jágör68 2011.03.14. 16:56:08

@Frengi:
Ez asszem elkerülte a figyelmedet:
"Ezerforintos órabérért vasalok a szomszédban. Régebben sokat helyettesítettem a helyi rendelőben. Ma már csak a szabadságom alatt vállalom, de azt minden évben: hetente ötször három óra."
Ez már nem (csak) neked szól:
Na Madzsarisztánban EGY munkahelyből nem lehet megélni. Sajnos ez különösen igaz az egészségügyre. És akkor most a pihent dolgozóhoz nincs joga a betegnek???!!!
Meszeltek már el orvost azért, mert ügyelet után is bent kellett maradnia dolgozni. Mert ugye a jog asztalánál a valóságról FINGjuk sincs, de "a törvényeket azt be kell tartatni".
Mocskos szemét képmutatás!!!! Minden nap így működik az egészségügy.
ha nagyobb pl influenza- járvány lenne a dolgozók között egyből összeomlana ez a "mindig, mindenkinek, minden jár" rencer.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2011.03.14. 17:00:53

@Frengi:

Írja, hogy az anyukájával él, tehát oszlanak a költségek, mint a házaspároknál.

2011.03.14. 17:27:03

Nem először irom és mondom, hogy aki ma az egészségügyben marad, az vagy hülye vagy megszállott --vagy inkább mindkettő. Pofázni könnyü ugy Orbánnak, Matolcsinak ,vagy bármelyik okostojás politikusnak, hogy huzzunk a nadrágszijon, és majd 10-20 év mulva könnyebb lesz--mondta Járai.
Nem kell itt nadrágszijat huzni, csupán csak vissza kell adni minden politikai pártnak és minden jelenlegi és volt politikusnak, országgyűlési képviselőnek mindazt, amit eggyütt ellopott a haverjaival. Rögtön mi adhatunk kölcsön, mondjuk Görögországnak.
De ha valaki sokalja az eü-ben a béreket, az most figyeljen. Fönövéri beosztás, veszélyességi pótlékkal, du és éjszakai pótlékkal bruttó kb 175.000 ft , amiből kikap kb 105-110 ezret. Ezt lehet irigyelni! Miközben a sok megélhetési képviselő, pártkatona és politikus meg kevesli a havi 2 misit, a többit meg ellopja, mert neki lehet, hiszen ő értünk dolgozik,csak saját zsebbe. Szarháziak ezek mind egytől -eggyig!

jágör68 2011.03.14. 18:25:58

@jános515:
Így van biza, de még sajnos hozzá kell írnod a haszonélvező főnököket is.
Akiknek tökmindegy mi történik azon időn és helyen kívül, amikor épp ők vizsgálják/ kezelik a "magánbetegeiket".

Kartal (rezervált) 2011.03.14. 18:50:32

@Horizont: nem csak tőlük. A rendőrségtől is. Kevesebb pénz jut benzinre mint tavaly, közben a benzin ára az égbe szökött.
Hát... csak így tovább kedves fidesz. A cél az ország teljes kirablása és tönkretétele, azt már látom.

@ketroot: nofene. Én sokszor 12 órát dolgozok naponta, és nem ülök a net előtt, hanem melózok rendesen. Megnézném, hogyan dolgoznak napi 80-120 órát... köcsögök.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.03.14. 19:35:08

@martonx: A kereset megteremti a kínálatot, ahogyan az okosak mondani szokták.

Bár én egyelőre nagyon nem látom, hogy itt alakulna valami.

azapistagyerek (törölt) 2011.03.14. 19:55:22

A magyar egészségügyi kormányzat egyetlen szerencséje a magyar idegennyelv-oktatás kritikán aluli helyzete. Aki nem beszél elfogadhatóan angolul vagy németül, az nem tud elindulni külföldre, ezért itt marad. Egyébként nézzétek meg: pl. román eü személyzet nem árasztotta el a magyar egészségügyet (pedig voltak ilyen "álmok"), mivel ők hipsz-hopsz megtanulnak franciául, olaszul vagy spanyolul, aztán dolgoznak az EU megfelelő országában.

Egyébként kissé globálisabban nézve a kérdést: ki fog jönni Mo-ra dolgozni bármely szektorba, BÁRHONNAN is ilyen kondíciók közé? Egyirányú utca.

nyílméregbéka 2011.03.14. 20:42:55

Az egészségügy helyzete már tíz éve is kritikus volt, és hihetetlen, de azóta folyamatosan egyre rosszabb a helyzet. Annak idején felvételiztem eü. szakközépbe is, az írásbelin két osztálytermet töltöttünk meg. Ma már nem ismerek személyesen senkit, aki nővér akarna lenni.
Én - szó szerint - összetett kezekkel imádkozom, ha eszembe jut a téma, hogy csak el ne törjön a lábam, csak vakbélgyulladásom ne legyen, tökören, csak kórházba ne... Mert nem a szakértelemmel vagy a jóakarattal van a baj, hanem szeretném, ha az alulfizetett, túldolgoztatott eü. személyzet, szar, elavult, tönkrement műszerekkel lehetőleg nem rajtam kísérletezne.

ÉS noha mi, paraszt nép, akik nem a Telki Magánkórházba meg a Kútvölgyibe járunk, a posztban leírtakkal sajnos enékül is tisztában vagyunk, mégis MINDEN kormány, ha az egészségügyről van szó, mit csinál? "Elvonás! Megvonás! Csökkentés! Leépítés! Bezárás!" Most ezek normális dolgok??! Egy banki középvezető, egy taxisofőr, egy pincér, vagy akárki, akinek a munkáján mégsem múlik az emberek élete, miért keres jobban, miért van több szabadideje, miért szarja le az eü-t mindenki, akinek módja volna változtatni rajta?? Mert ha az alulfizetett, fáradt pincér rám borítja a paradicsomlevest, max. ordítok vele. De ha a fáradt, dekoncentrált nővér valamit elcsesz az infúziómon, és megdöglök, mert Szócsk vagy hogyhívják csak a karjait tárogatja, ahelyett hogy érdemben lépne, akkor kurvára mérges leszek a Szócskára meg a cimbijeire.

martonx 2011.03.14. 20:49:53

@fokabacsi: egyéniben jobbikra szavaztam :-) Te egyébként komolyan elhiszed, hogy a totál dilettáns jobbik bármit is tudna értelmesen csinálni? Mondjuk én azért szavaztam rájuk, mert ha csak a cigány problémát megoldják nem ment kárba 4 év, bár igazán még ezt se nézem ki belőlük, mióta a komplett hülye Dúró Dóra nekiállt a 15 évre csökkentendő tanköteles kor miatt rinyálni, meg a cigányokat siratni.
Továbbra is fenntartom, hogy nincs jelenleg olyan párt(szerű képződmény) akikre nyugodt szívvel szavaznék. És irigylem azokat az 1 bites embereket, akik még hinni tudnak a csodákban.

martonx 2011.03.14. 20:55:14

@Jurganov: azt továbbra is fenntartom, hogy a Fityisz nem volt rossz 98-02 között. Most is kb. ugyanazt a gyenge kettes szintjüket hozzák, ami elég is lenne, ha időközben nem került volna katasztrófa helyzetbe a gazdaság, hála a komcsiknak.
Ebben a helyzetben viszont a Fityisz kettes teljesítménye marhára nem elég, mintha vizipisztollyal akarnának erdő tüzet oltani.
Én ugyan csak listán szavaztam rájuk, mert bevallom elhittem, hogy 8 év alatt kidolgoztak egy rendes programot, ráadásul azt is elhittem, hogy felkészültek a kormányzásra (lássuk be idejük lett volna). Így utólag belátom hiba volt. Ennyi erővel egy taliga aprómajom is ülhetne helyettük a parlamentben.

csak_csendben 2011.03.14. 21:22:21

@Frengi:

Tartom, hogy téged vagy átvertek, vagy nem mondasz el valamit (ami miatt tényleg alacsonyabb lehet a fizetésed) vagy csak szimplán kamuzol az alacsonyabb fizetésről, amit belőled simán kinézek az eddig mutatott produkcióid alapján.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2011.03.14. 21:29:43

@csak_csendben: á, tuti nem keres többet mint ez a nővér. hol keresne többet 100 000 forintnál németországban? :)

nexialista · http://nexialista.blog.hu 2011.03.14. 23:12:52

ismerek pár embert, aki külföldi cég nevében milliós fizetéseket húz a magyar TB kasszából, mivel többszázmilliós forgalmat generál a megbízóknak...
gondolom, nem csak egy ilyen cég van (és több cégnek sem pár embere), szóval van a TB-nek pénze, csak nem a magyar eü-re költi...

nexialista · http://nexialista.blog.hu 2011.03.14. 23:23:50

ja és az otthonszülést olyan korrekten sikerült intézni, hogy az otthonszülők szülhetnek saját költségükre otthon, no de azért állami szabályozást szigorúan betartani!!!

jágör68 2011.03.14. 23:31:43

Ja és hogy legyen még egy kis aktualitás is:
hirszerzo.hu/belfold/20110312_mentoket_akartak_verni

Na ez a következménye az "ingyenességnek":
- ha ingyen van mindenkinek, akkor semmit sem ér- főleg ennek kisebbségnek
- ha nem ér semmit, következmények nélkül megtörténhet ilyen
- előbb- utóbb valóban lehet majd az aranykeretes fényképet mutogatni az unokáknak, hogy "látod itt még volt egészségügyi dolgozó"- most meg marad a házi sámán, vagy lehet menni Ausztriába kemény ajró- ezrekért.

Jurganov 2011.03.15. 06:26:42

@martonx: "...helyzetbe a gazdaság, hála a komcsiknak."-khmmm, hála az mszp-nek és a fidesznek. így pontosabb."elhittem, hogy 8 év alatt kidolgoztak egy rendes programot"-ez honnan jött? inkább úgy gondoltad. amúgy haladunk valamerre, szal van rendes program.
@jágör68: "ha ingyen van mindenkinek, akkor semmit sem ér"-baszod, te iszol? vagy mi? tehát nem az a baj, hogy a közbiztonság és az emberek morálja olyan alacsonya van, hogy megtámadják a mentősöket+ megússzák büntetlenül, hanem az, hogy nem kell érte fizetni? omg...valami nagyon elromlott itt.

trojka 2011.03.15. 08:11:40

Ugy az van, de egészség...

Középparaszt 2011.03.15. 09:19:53

A lókupecek bevált technikája volt, hogy ha olcsón meg akartak szerezni egy lovat, többen oda mentek a gazdához és hosszasan ócsárolták.

Különösen keményen mutatkozott ez meg a szoclib kormányzás alatt, amikor azt a dogmát terjesztették, hogy az egészségügyben állami tulajdonos által kinevezett menedzser eleve csak "kutyaütő lehet, míg egy magántulajdonos által kinevezett menedzser csodákra képes:

Meg tudja ismételni azt a bibliai csodát is, amikor 5 kenyérből és két halból ötezer embert vendégeltek meg.

A megyei önkormányzatok akkoriban8 hatalmas kórházat passzoltak át a Hospinvest és a Medisyst Kft-knek.

Ezek nemhogy csodát nem tudtak tenni, hanem egytől-egyig csődbe mentekk, hatalmas kárt okozva az adófizetőknek.

Az USA egészségbiztosítási rendszere egy főre számítva több, mint ötször annyi pénzből gazdálkodik, miközben az árak hozzánk is begyűrűznek.

Mégsem bizonyult hibátlannak és tökéletesnek. Nemrégiben kellett módosítani a törvényen, mert 47 millió állampolgár kimaradt az egészségbiztosítási rendszerből.

Nincs igaza a Vastagbőr által idézett háziorvosnak, aki szerint az új kormánynak, most rögtön, de jó lesz azonnal is, le kell hozni a földre a "Paradicsomot", "Különben dühbe jövünk".

Teljesen igaza van Szócska Miklós, az egészségügyért felelős államtitkárnak:
"Demográfia és gazdaság, ezt a két prioritást most el kell fogadnom."

jágör68 2011.03.15. 09:32:46

Azért hogy mennyire érdekli a magyar társadalmat az egészségügy, jól jelzi a kommentek száma is....
Miközben a teljesen érdektelen alkotmányozósban minimum 3x ennyien szóltak hozzá.
"Minden országnak olyan egészségügye van,amilyet érdemel"
vagy
"Minden országnak olyan egészségügye van, amilyet kiharcol"
Mindkét esetben ölég csúúúnyán vizsgázott Madzsarisztán

gramercy 2011.03.15. 09:33:54

nem baj, most mar biztosak lehetunk benne, hogy a kepviselo urak es holgyek egy ciklus alatt csak 48*2 millio forintnyi vagyonnal lesznek gazdagabbak, egy centtel sem vesznek fel tobbet...:D

tryclops 2011.03.15. 11:59:10

@Középparaszt: A csodálatos USÁban mindig is piaci alapon ment az egészségügy, nem véletlenül maradt ki belőle x millió ember, hanem azért mert nem fizetett biztosítást. Ami változott, az az, hogy az Obama adminisztráció elindult egy európai-szerű rendszer felé, és így ezek a rászorulók is kapnak alanyi jogon alap?ellátást. Nem vagyok benne biztos, hogy akár az USA elbír egy ekkora terhet két háború, meg egy gazdasági válság alatt, úgyhogy SZVSZ lesz még ebből sírás, meg fogaknak csikorgatása...
A Hospinvest meg nem véletlen ment csődbe: megkötötték a szerződéseket x összeggel, majd szólt nekik a TB kassza, hogy nem kapnak annyi pénzt, viszont mindent ki kell fizetni, amit vállaltak, tök mindegy miből. Nem mintha nem ugyanezt csinálná az állami kórházakkal is, de azért kicsit más, ha valakinek a saját tőkéjét akarják így "visszaprivatizálni". Szerinted? Te nem jelentettél volna csődöt hasonló helyzetben? Az meg már csak hab volt a tortán, hogy az utolsó két hónapot nem volt hajlandó rendezni a TB kassza. Igaz, hogy papíron járt volna, igaz, hogy a Hospinvest kifizette a szállítóknak az összes számláját erre az időszakra, de a kormányzat nem volt neki hajlandó rendezni. Mert csak.
Merjen még valaki az állammal üzletelni.

jágör68 2011.03.15. 12:33:39

@tryclops:
Éppen ezért kell - az államitól 100%- ban független- magánbiztosítókat is behozni. Hogy lehessen alternatíva- aki tud, az fizessen többet a jobb ellátásért vagy úgy egyáltalán- a mostani ellátást legalább reálértékén!
És ugye a magánbiztosító hozzon tőkét, ne az EÜ- kasszát akarja csak 100%- ban ellopni- ugye a nagy 2007-es "reform"- kísérlet.
Építsenek fel egy- egy nagykórházat régiónként, ahol nemcsak szőrtelenítés meg visszérműtét megy, hanem nagy bevatakozások is.
Csakhát a személyzet az már most se elég semmire, úgyhogy itt kb meg is áll a történet.
Meg ott, hogy aki tud, az most is sajnos inkább zsebbe fizetve veszi meg az ellátást-
továbba a nagytőke megszokta, hogy Magyarországon csak úgy 1- az 1- ben ellopnak mindent.
És az egészségügyet nem kéne a mezőgazdaság meg az ipar sorsára juttatni.
Viszont valahogy több pénz kell- és legálisan, mert qrva nagy baj lesz!

Középparaszt 2011.03.15. 12:39:17

@tryclops:

Te a Hospinvest és a Medisyst verzióját adod elő "a valóság égi másáról". Rossz bizonyítványát magyarázgatod.

Emlékeztetsz Karinthy Frigyes: "Magyarázom a bizonyítványt" című humoros írására.

jágör68 2011.03.15. 12:50:58

@Középparaszt:
Biztos van igazság abban, amit írsz,
de az OEP- pel szerződött egészségügyi szolgáltató még akkor sem lesz fenntartható, ha 4-5 Nobel- díjas közgazdás irányítaná őket.
A jelenlegi finanszírozás mellett semmiképp.
Pl:
Teljes, áttekintő hasi ultrahangért az OEP fizet kb 1.300 Ft- ot,
miközben egy magánrendelésen CSAK EGY RÉGIÓ vizsgálatáért 10- 15- 20 ezret is elkérnek.
Amíg az orvos díjazása kb az "ingyenes" kategóriába esik, addig nincs miről beszélni...

Horizont 2011.03.15. 13:03:58

48 komment?:( Az egészségügy nem mozgatja meg (még) a fiatalokat?
Pedig fontosabb mint Szanyi kapitány leégése vagy Lézer Jani:)

Tomasz_a_gozmozdony 2011.03.15. 13:23:30

Azert akkor nincsen akkora nagy gaz, ha felre is tud tenni, autot is tud fizetni, hazat is tud felujitgatni. Ha nekem ennyi bajom lenne hogy nem tudok elmenni nyaralni, osszetennem a kezemet.

jágör68 2011.03.15. 13:39:56

@Tomasz_a_gozmozdony:
Na megszólalt a mélymagyar "dögöjjön meg a szomszéd tehene is" mentalitás
3 állásban dolgozik- és gondolom a legtöbb nem a nővérkedésből jut neki- ami undorító, mocsok, szégyen! hogy egyáltalán egy állsából képtelen megélni. És a nővérek 80%-a így van, akinek nincs valami gazdag élete párja.
Amúgy nemtom, az egészségügyön kívül máshol is ekkora g.e.b.a.s.z van?
Mert valakik azért csak eléldegélnek a Rózsadombon, meg furikáznak X5-ösökben...

Horizont 2011.03.15. 13:49:06

@Tomasz_a_gozmozdony:
Talán olvasd el még egyszer és a lényegre koncentrálj. 24 éve nővér egy munkahelyen, 12 órázik, egy szabad hétvége esik rá egy hónapban. 3 órát utazik naponta. 100 ezret visz haza. Vasalni jár, szabadsága alatt helyettesít a helyi rendelőben, takarít a szomszédban. Panelt cserélt öreg parasztházra. 7 éves Skodája van. Mamájával lakik.Tehát egy fizetés+ egy nyugdíj! Nem egy butikban dolgozik divatos ruhákkal, hanem koraszülöttekkel foglalkozik nap mint nap!! Miről is beszélsz tulajdonképpen??? Az ember esze megáll!

guma 2011.03.15. 13:59:20

@jágör68: ez az amit sosem értek meg!

nem a melót sajnálja!
nemi bosszantja, hogy fillérekkel van a munka elismerve!
azon viszont felháborodik, hogy kocsi (bár fogalma sincs mennyi idős) van, és házban lakik!

az idei bértárgyaláson a cég a saját nyugdíjasainak adott ellátást csökkenteni akarta, és a dolgozóknak 5,5%-t bért akart adni valamint csökkenteni akarta a cafeteriát is.
a szakszervezettel karöltve a dolgozók nem engedték a nyugdíjasok pénzét elvenni, sztrájkbizottságot alapítottak.
azt mondták : ha engedjük, hogy ezt csinálják velük, holnap velünk fogják!
7,8% lett a béremelés és kap mindenki mindent tovább....

ezen kell elgondolkodni!

fokabacsi 2011.03.15. 14:05:27

@Tomasz_a_gozmozdony: Ne a kezedet tedd össze ! A pofádat fogd be! Főleg ékezet nélküli billentyűzetről !

jágör68 2011.03.15. 14:05:27

@guma:
Gratulálok, így kell csinálni!
Reméljük, egyszer nagyban is képes lesz ez az ország így összefogni.

2011.03.15. 19:08:58

@jágör68: Én nem tudom, kik éldegélnek és furikáznak, de azért 100 nettó nem számít kirívóan alacsony bérnek az országunkban. Arról nem is beszélve, hogy 690.000 embernek még ennyi sem jut, mert munkája sincs, és a viktátor sem adott nekik. Az egy másik kérdés, hogy Magyarországon nem mindenki a nettó fizetéséből él meg, sőt, éppen ez a nővérke a legjobb példa arra, hogy mennyire nem. Ahogy így elnézem, azért egy másik százast simán hozzákeres a mellékeseivel, és egyből fussa neki autólízingre meg ablakcserére meg laminált padlóra meg plazmatévére meg fasztuggyamire, amire akarja. Azért persze egy kis sírás jól esik... de olyan nagyon rossz dolga nincs neki, ahogy így elnézem. Ettől még persze a 100 nettó megalázó... de nem ő az egyetlen, aki ennyit kap. Mit gondolsz, egy tehéngondozó mennyit keres? Vagy egy közértes? Vagy egy kukás, egy postás, egy kubikos, egy varrónő...?

jágör68 2011.03.15. 19:18:13

@Hajszás Láncos:
Nem vitatva, amit az ő bérükről írsz- az ő munkájukon hány élet múlik közvetlenül, akár másodpercek alatt is??? És tudod ez nem olyan meló, hogy reggel9- du 3- ig és ünnepnap, hétvége szabad, meg minden éjszaka alszik, háborítatlanul.
Másik: És kukást, postást, stb- keresnek -e nagy számban Nyugaton 5- 10x fizetésért? Egész család kiköltözését, nyelvtanfolyamot, stb leszervezve?

jágör68 2011.03.15. 19:22:58

És nem beszélve arról, hogy 24, azaz HUSZONNÉGY éve dolgozik.
Egy kezdő nővér olyan 65- 70 körül keres.
És jó esetben "csak" 10- 15 beteg jut rá.
Rosszabb esetben 50- 60.
És NINCS utánpótlás, aki el is végzi, az szélsebesen menekül a magyar egészségügyből.

2011.03.15. 19:34:47

@jágör68: Jajj, nem kell ez a duma, három nővérke van a baráti körömben, annyira azért nem csapágyasak. A betegek élete nem múlik közvetlenül rajtuk, de nem ám, ágyat húznak, kiviszik a kacsát, kiszámolják kinek milyen pirulát kell bevenni.... nem rosszabb munka az, mint mondjuk a posta levélosztályozóban emelgetni a zsákokat, és ott szintén 12 órázás van és szintén 100e körüli fizetés. De ott ám éjjel sincs megállás, mint a nővérke esetében, akinek olyankor kb. annyi csak a dolga, hogy a betegek álmát őrizze.
Innen már mindenki szélsebessen menekül, nem csak a nővérek. Én is csak azért vagyok még itt, mert van ingatlanom és állásom. Ha ezek közül bármelyik megszűnik, mehetek én is világgá. Múltkor érettségi találkozónk volt, a fél osztály már külföldön van. És nem egészségügyi suliba jártam!

jágör68 2011.03.15. 19:40:21

@Hajszás Láncos:
Jaaaa. Tudod intenzív osztályos nővér is létezik, ők pedig már- már orvosi szinten művelik, a fent említett pénzért.
Amúgy, ja akinek van esze, az elhúz innen.
De még 1x, mondandóm lényege:
az egészségügyi dolgozó Nyugaton mindenütt a TOP 10- ben anyagi megbecsülés szintjén.
Erkölcsiről nem is beszélve.

2011.03.15. 19:51:00

@jágör68: Aztán engem mit érdekel, mi van nyugaton? Nyugaton a wc-s néni is 1000 eurót keres, de itt nem. Sírni valója mindenkinek akad. Nekem példul nettó 82e a fizetésem, 6:10-kor már kint állok a buszmegállóban, és 17:50-kor érek haza (ha nem voltam közértben). No és? Ez vajon ki a fittyfenét édekel rajtam kívűl? Senkit. Megoldom a problémámat magam, mint ahogy mindenki megoldja. Nem én vagyok a világ közepe, de nem is a cikkbeli nővér, hogy körülöttünk forogjon az egész mindenség. Ez egy ilyen ország, akinek nem tetszik, annak el lehet menni, megmondta a gyurcsány elvtárs is.

jágör68 2011.03.15. 19:54:08

@Hajszás Láncos:
Na jó, itt hagyjuk abba.
Ugyanis az egészségügy jellemzően az az országban- ahogy írtam-
ez a következménye az "ingyenességnek":
- ha ingyen van mindenkinek, akkor semmit sem ér
- ha nem ér semmit, következmények nélkül megtörténhet bármi
És ez nem műanyag- kulcstartó- gyártás, hogy "hát elb*sztuk, majd a következő jobb lesz".

2011.03.15. 20:08:57

@jágör68: miért van az az érzésem, hogy te valami külföldi kórház-sorozat alapján alkotsz képet az egészségügy helyzetéről? ;-) Az meg nettó hülyeség, hogy attól lenne értéktelen lenne az egészségügyisek munkája, hogy nem ül egy-egy nagy dagadt pénztárosnő a kórházak bejáratánál. Ugyan már! A betegek nagyon is tudják értékelni a gyógyító munkát. Ki borítékkal, ki ajándékkal, ki csak egy forró köszönettel. Vannak szép pillanatai a gyógyításnak. Ezért csinálja, aki csinálja, nem a száznettóért. Azt megkaphatnák bárhol máshol is. Légy szíves, ne degradáld le őket!

Horizont 2011.03.15. 21:55:38

@Hajszás Láncos:
Na azért sikerült megint hoznod a szív nélküli énedet:(((
Másnak felrovod, hogy sír, amikor nem is sír, csak mesél az életéről?
Sírni és keseregni tudod ki szokott itt? Te!

2011.03.16. 06:02:48

@Horizont: Én már csak ilyen "szívnélküli" vagyok, hogy semmivel sem tudom jobban sanálni a szegény keveset kereső nővéreket, mint a szegény keveset kereső árokásó cigányokat. Itt minden fizikai munkás sajnálatra méltó, mindenki kiveset keres, ostobaság kiragadni belőle egyik vagy másik csoportot, és aztán sziruposan csöpögve sajnálni őket. Elég megosztott ez a társadalom e nélkül is, semmi szükség arra, hogy még munkásarisztokratákat is termeljünk benne.

jágör68 2011.03.16. 08:11:21

@Hajszás Láncos:
Gratulálok. Nálad az orvos= árokásó
Hát, ezért lépnek le évente 1.100- an. No meg a fenyegetések, tettlegességek, kirablás, csicskáztatás miatt amit az általad is említett kisebbségi csoport napi szinten művel.
Aztán majd lehet csodálkozni.

Jurganov 2011.03.16. 08:34:28

@jágör68: érdekel a te gondolkodásod, szóval: írd már le végig, hogy honnan jön neked ez a (első pillanatban iszonyat hülyeségnek tűnő) gondolat. fejtsd ki kicsit hosszabban, mire gondolsz amikor ilyet írsz "ez a következménye az "ingyenességnek"? a szokásos:ha fizetni kell érte- kevesebben használják, ha kevesebben használják-kevesebb ember kell, ha kevesebb ember kell-többet lehet nekik fizetni ( mert a Dr House-ban jól keresnek, de legalábbis boldogok), ha többet keresnek-jobb lesz mindenkinek vagyis ha fizetős lesz->jobb lesz ostobaságot hagyd ki, olyat írj amit alá is tudsz támasztani. és ha lehet ne is azzal gyere, hogy " de ámerikában 1000 csillió dollárt keres a mexikói nővér, míg itt ingyér dolgoznak" hanem logikusan vezesd le, hogy pl ez a nővér a 100 nettójából mikor tudná kifizetni a vizsgálatok+ műtét kombinációt, mondjuk egy sérvnél-ami akármikor előfordulhat-és a te áraiddal számolva olyan 05,-1 millió lehet ( valszeg több, de számoljunk ennyivel).
más: "És ugye a magánbiztosító hozzon tőkét, ne az EÜ- kasszát akarja csak"- azért akarja itt is és másutt is az eü kasszát, mert nem tudja megoldani magában, egyszerűen arra épül a rendszer, hogy az állami pénzt lenyúlja.
hajszásnak én személy szerint igazat adok. itt mindenki rosszul keres, nem csak a nővérek. sajnos azok is akik pótolhatatlanok, de azzal van baj, hogy az életszínvonal alacsony.

Jurganov 2011.03.16. 08:38:10

@jágör68: omg...kezdesz durvulni. :) szerinted mint ember, nem mindegy, hogy orvos vagy árokásó? gondolom nem. vagyis ha valaki diplomás, ne adj Isten vállalkozó akkor ő többet ér. mennyivel?és hogyan tudtad ebbe belevonni a cigányságot? meg tudsz lepni.

jágör68 2011.03.16. 08:50:19

@Jurganov:
Hátha neked mindegy, hogy melyikük altat mondjuk, akkor semmi gond...
A kisebbségről meg: nem durvulok, épp tegnap is kaptam halálos fenyegetést, mert el merészeltem kérni a TAJ- kártyát- ami nem volt....
És én még a szerencsésebbek közé tartozom.
Menjél el egyszer mentőzni. Aztán meglátjuk csinálod-e havi 100- ért.
Mert az irodában ülve ilyen veszélyek nem fenyegetnek senkit.

eszkep 2011.03.16. 08:58:40

"A Széll Kálmán tervben nem sok konkrétum olvasható az egészségügyi területen"

Valószinűleg azért, mert az nem az eü. reformról szól, hanem az idei, EU-ban második legalacsonyabb költségvetési hiányáról. Ezt illene tudnia egy bloggernek, aki már többek között erről is írt. VAgy Zero azt sem tudja, miről ír, csak kapja a direktívákat?

"Források nélkül nehéz bárminek is nekikezdeni"
Igen, sajnos a poszt lényege ennyi.

"Az orvosok nagy reményt fűztek az új kormányhoz, azt gondolták, hogy nyolc év alatt volt idejük felkészülni, és az asztalfiókban ott van 6-8 fontos terv, amit meg kell valósítani."
Terv még csak lehet, de pénz akkor sincs. Márpedig a reform nem leépítést jelent, ahogy a szocik szótárában. Bármit is értünk reform alatt, ahhoz pénz kellene.

"Csak kórházba ne kerüljön az ember ..."
Igen, sajnos ez igaz, és nem újkeletű. Hogy nagy a szar az eü-ben, az tény.

CyberPunK 2011.03.16. 09:02:30

Én támogatom, hogy emeljük min duplájára a nővérek és az orvosok fizetését is. Sőt, legyen ez a tánorakkal, a rendőrökkel, meg az egész közszférával is. A miből részletkérdés, oldja meg a kormány, azért van.

Demagóg-e vagyok?

Jurganov 2011.03.16. 09:07:51

@jágör68: egyrészt nem a nővér altat. másrészt munka, tehát olyan végzi el aki kitanulta. gondolom nem tudunk túllépni azon, hogy mint ember nem érdemel ugyanolyan bánásmódot( egy minimumot, aminél ha van jobb azt megveheti aki jobban keres) egy ügyvéd és egy gyári munkás. nem megyek el mentőzni, nem azért mert kevés a fizetés hanem mert nem nekem való.én sem keresek többet, és belőlünk is kihajtják a lelket is, csak nem ágytállal szaladgálok hanem mással. a kisebbségről meg annyit, hogy nem arról beszélünk, hogy jók-e vagy rosszak, hanem, hogy mi módon tudtad magadban összekötni azt, hogy a nővér( és majdnem mindenki) keveset keres ebben az országban-azzal, hogy a cigányok bűnöznek. nem azt mondom, hogy nincs igazad, de ebben az esetben ez irreleváns.

ps: azért még várom a fizetős egészségüggyel kapcsolatos levezetést.

Jurganov 2011.03.16. 09:11:45

@CyberPunK: nemnem, ha azt mondják, hogy így jó akkor így jó. ha azt mondják, hogy nem tudnak mit tenni akkor ennyi van. párszáz milliárd eltűnt az elmúlt évben, nem kell utánanézni, az előnytelen szerződéseket felülvizsgálni. az csak butaság, annyit kell tenni, hogy széttárják a kezüket és annyit mondanak, hogy "ez van", és akkor ez így jól is van.

jágör68 2011.03.16. 09:29:48

@Jurganov:
Nincs mit levezetni.
Kérdezz meg Angliában, Németországban, Svédországban dolgozó ismerősöket, haverokat, hogyan működik.
Nagy vonalakban: van az állami biztosítás, ami a legalapabb csomag-
nálunk meg a "nekem minden jár" kategória
és van a kiegészítő és/vagy magánbiztosítás, ahol a csillagos égig lehet befizetni.
Az életmentő ellátás jár mindenkinek, azonnal- minden más várólistás. A várólistát a magánbiztosítás/ 100% LEGÁLIS kifizetés váltja ki. Ilyen egyszerű (lenne).
Na és nem utsósorban nem a GDP 2%- át költik egészségügyre- mert az államnak mindenütt kőkeményen hozzá kell még tennie.

eszkep 2011.03.16. 09:58:52

@CyberPunK: Mindenkiben tudatosulnia kellene, hogy amikor a szocik felvettek ennyi hitelt, anélkül, hogy ennek bárminemű pozitív hatása lett volna a gazdaságra, sőt ezzel párhuzamosan azt is gajra vágták, a magyar adófizetőknek okoztak kárt. MINDENKI, (a csecsemő után is) fizessen be fejenként 2,5 millió forintot, így abból a pénzből, amit adósságfinanszírozásra fordítanánk triplájára, ötszötösére emelhetnék az eü-ben dolgozók fizetését!

Demagóg-e vagyok?

zrobasé 2011.03.16. 10:13:16

@eszkep: " VAgy Zero azt sem tudja, miről ír, csak kapja a direktívákat?"
a nap mondata :D
és most szóljon a déli harangszó eszkep tiszteletére :D

Seduxen (már NEM dr.) 2011.03.16. 10:36:16

@zrobasé: ha megnézed a videó nyitóképét, egy polgártársunk tart egy beszédes táblát:

index.hu/video/2011/03/15/ez_egy_jo_marcius_15._volt/

ez alapján csak annyit kérdeznék: eszkep NŐ? :))))

zrobasé 2011.03.16. 10:37:56

@Seduxen: váááááááááá , micsoda találat :D

Jurganov 2011.03.16. 10:45:24

@jágör68: ilyen egyszerű. aham. megkérdeztem, és nem ilyen egyszerű :) az usa-ban (ellentétben a dr house-al) kimondottan semmi nem jár(t), ha nincs biztosításod. meghalsz az utcán egy tüdőgyulladástól és annyi. amúgy visszajutottunk az "aki gazdag az többet ér" elvhez, ami azt jelenti, hogy te vagy gazdag vagy, vagy..érdekes gondolkodású. visszatérve az egészségügyhöz. angliában pl 1000 emberre jut 4.5 ágy, ha jól olvastam-ami mondjuk eléggé szívás annak aki rászorul, persze a statisztikában jól mutat, és bizonyos embereknek csak ez számít. azt meg, hogy a várakozás közben mennyire súlyosbodik az állapota, esetleg meg is hal, nos arról nem készítünk kimutatást, vagyis olyan nincs. az is eléggé mókás, hogy mondjuk levágják a lábát vkinek ahelyett, hogy megmentenék-hiszen olcsóbb.aztán lesz belőle ingyenélő roki, akiért nem kár ha éhen hal.de ha ezt sem vesszük figyelembe akkor ez sincs.az még érdekelne a dologban, hogy itt (mint sok másban is) mi az oka annak, hogy szerinted jó ötlet beiktatni egy harmadik felet?tehát mi az oka annak, hogy a te befizetett eü járulékodat nem felhasználják, hanem odaadják valakinek aki felhasználja. mi ebben a jó? értem, hogy a statisztika szerint ez a tuti, de ha pl a te egészségedről kell dönteni én is könnyedén mondom, hogy vágják le vagy, hogy nem jár.

süti beállítások módosítása