Skip to content


       Szűrés lista

Jó reggelt ügyészség!

Tényleg csak ennyi?

Csak "egy levél" kellett, hogy valaki tegyen valamit, amiről mindenki tud? Hogy lopnak?

Még nyáron írtam: "Hogy lehet az, hogy nálunk négyszeres áron építenek hidat, mint Németországban, szintén négyszeres áron építenek metrót, mint Spanyolországban, sokszoros áron autópályát, mint Horvátországban? Vagy következmény nélkül felhúznak egy felesleges völgyhidat?"

Tényleg, hogy is lehet?

Egy független képviselő (amúgy MDF-es) írt egy levelet az ügyészségnek, amit ők feljelentésnek értékeltek, és elrendelték a nyomozást. Mégpedig vesztegetés, hűtlen kezelés és más bűncselekmények gyanúja miatt ...

Ha csak ennyi, akkor pár posztot lehet postázni kellene az Ügyész úr címére ....

Karsai Péter levelét megírta, megnézzük, hogy fröccsen-e a kaki:


"A Házszabály 91.§ (1) és (2) bekezdés alapján kérdést kívánok feltenni
a Legfőbb Ügyész úrhoz „És az Ügyészség mire vár még?” címmel.

(...)

Ismerve az Ügyészség gyakorlatát, miszerint sajtóértesülések alapján nem indít vizsgálatot, ez alkalommal újsághírek helyett tényeket, vakítóan korrupciógyanús ügyeket szeretnénk a figyelmébe ajánlani:

2008 májusában a Fővárosi Önkormányzat cége 13 milliárd forintra becsülte a Margit híd felújításának összes költségét. Ennek ellenére idén júniusban a Fővárosi Közgyűlés az SZDSZ, az MSZP és a Fidesz képviselőinek szavazatával 26 milliárd forintos felújítási költségvetést fogadott el.
A költségek aránytalanságát illusztrálandó: a Margit híd hossza 607 méter, felújítási költsége 26 milliárd forint. A 2007 októberében Németországban átadott Rügenbrücke hossza 4200 méter, összes építési költsége (az azon futó közúttal és vasútvonallal együtt) 125 millió euró volt. Ez akkori árfolyamon 33 milliárd forintnak felel meg. Ezt a díjszabást figyelembe véve, a Margit híd felépítése nem kerülhetne többe 5 milliárd forintnál. A felújítása azonban ennél az összegnél 21 milliárd forinttal lesz drágább.

De nem ez az egyetlen eset a közelmúltból, amikor irreálisan drága közpénzből megvalósuló projektek kapnak zöld utat. A 4-es metró építési költségeit 2004-ben 195 milliárd forintra becsülték a beruházók. Ez az összeg mára 511 milliárd forintra emelkedett. Egy spanyol cég azonban már 2008 januárjában jelezte, hogy mindössze 137 milliárd forintból megvalósítható lett volna a projekt."

 


Azt hiszem, azt a Rügenbrücke hidat én dobtam be példaként, még májusban.

Ami aztán köremailként tett egy kört az országban :-) Vicces volt, amikor még én magam is megkaptam egy angliai haveromtól:


"Németország leghosszabb hídját avatták fel 2007-ben, ami az észak-német Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartományt köti össze az idegenforgalmáról nevezetes, Balti-tengeri Rügen-szigetével.

Tény #1: A német híd 4200 méter, a Megyeri híd 1861 méter, a Margit híd pedig 660 méter hosszú.

Tény #2: A német hidat két év alatt húzták fel, a Megyeri hidat szintén 2 év alatt építették meg, a Margit hidat pedig a tervek szerint 14 hónap alatt újítják fel.

Tény #3: A német híd 125 millió euróba (33 milliárd forintba), a Megyeri híd 63 milliárd forintba került, a Margit híd felújítása pedig 20 milliárd forintba fog kerülni.

Tény #4: A németek 7,8 millió forintért építettek 1 méter hidat, a Megyeri hidnál ez 33,8 millió, vagyis négyszeres áron húzták fel. Nem 20%-kal drágábban, hanem 400%-kal drágábban. A Margit felújítása pedig 30 millióba fog kerülni méterenként.

Vagyis a németek negyedannyiért építettek egy vadonatúj hidat, mint amennyiért itthon építenek vagy felújítanak egyet ...."


A főpolgármesteri hivatal nem nagyon aggódik, sőt, készséggel és örömmel áll az ügyészségi vizsgálat elé. Szerintük a fővárosi beruházásokat több magyar és uniós hatóság átvilágította az elmúlt években, s ezek a vizsgálatok megnyugtató eredményt hoztak. Az ügyészségi eljárás során be lehet majd mutatni, hogy mindkét beruházás költsége megfelel a reális piaci áraknak, hazai és nemzetközi összehasonlításban egyaránt.

Nos, ha jól emlékszem, az átvilágítás olyan jól sikerült, hogy vagy 43 milliárd forint támogatást buktunk a 4-es metróra, a szabálytalan szerződések miatt ... illetve a csak mi gondoljuk így ....

A Főpolgármesteri Hivatal Sajtóirodája ki is adott egy sajtóközleményt, nagyon tanulságos:


"Karsai Péter többször cáfolt, internetes fórumokról összeszedett pletykákra és félinformációkra hivatkozik beadványában.


A Margit híd műemléki felújításának árát a Jobbik szórólapja alapján a rügenbrückei új híd árával veti össze és kijelenti, hogy ötmilliárd forintból megvalósítható lenne a projekt. Természetesen, egy új Duna-híd építése is ennek sokszorosába kerülne, nemhogy egy 130 éves műemlék átkelő rekonstrukciója és kiszélesítése. A híd felújításának eredetileg becsült 2007-es mérnökára 21 milliárd forint volt, ez később költségtakarékossági megfontolásokból 13+2 milliárd forintra módosult, ám a piac az eredeti becslést igazolta vissza, így a beruházás költsége, a villamosközlekedés fenntartásával együtt nettó 21 milliárd forint lett.

 

A 4-es metróval kapcsolatos állításait is légből kapott számokkal támasztja alá a képviselő. Az alapberuházás első szakaszának eredetileg becsült költségét hasonlítja össze a két szakasz felszíni beruházásokkal növelt jelenlegi árával. Állításával szemben a valóság az, hogy 1999-ben, azaz tíz évvel ezelőtt a 4-es metró első szakaszának a költségeit 178 milliárd forintra becsülték, ma, 2009-ben ugyanennek a szakasznak az összköltségvetése 366 milliárd forint. Az árnövekedést a tíz éves infláció és az euró-árfolyam változása mellett döntő részben az eredeti becslésben nem szereplő, kapcsolódó felszíni beruházások okozzák. A projekt költségvetését az elmúlt években többek között az NFÜ, az Európai Beruházási Bank és az Európai Bizottság is vizsgálta, és jelenleg is számos hatóság ellenőrzi, és egyik sem jutott hasonló következtetésre.

 

Karsai úr tudni véli, hogy egy spanyol cég 137 milliárd forintból megépítette volna a 4-es metrót. Ilyen spanyol cég nem létezik, a pályázatokon hasonló ajánlattal senki sem indult. Valószínűleg azért, mert ilyen mesés árakon sehol nem épül mélyvezetésű metró. A 4-es metró fajlagos építési költségei a jelenleg zajló vagy közelmúltban befejezett európai metróépítésekkel összehasonlítva a középmezőnybe tartoznak. Több olyan metróberuházásról tudunk, amelynek átlagára meghaladja a budapestiét, mint amennyi olcsóbbnak bizonyult annál. (A Spanyolországban jelenleg épülő barcelonai 9-es vonal kilométerenkénti költsége például magasabb a budapesti 4-es metróénál.)

 

Végezetül tévesen állítja képviselő úr, hogy az Európai Bizottság szabálytalanságokra hivatkozva a múlt hónapban megvont 43 milliárd forintnyi uniós támogatást a 4-es metró projekttől. Néhány projektelemeket még tavasszal a magyar fél emelt ki a pályázatból, miután az ezeket megalapozó 2004-ben és 2005-ben aláírt szerződések még nem feleltek meg maradéktalanul az európai uniós versenyjogi szabályoknak. Azonban ez a 11 szerződés is a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően, a törvényesség maximális betartása mellett, a közbeszerzési törvény előírásainak megfelelően köttetett, azonban ekkor még nem volt napirenden a metró európai uniós projektté válása.

 

A beadványában szereplő téves állításaival kapcsolatban Karsai Péter nem kért információt sem a Fővárostól, sem a projektek kivitelezőitől, és semmilyen más módon nem kívánt meggyőződni azok valóságtartalmáról, ezért akciója csak politikai kampány részeként értelmezhető."
 


Akárhogy csűrik-csavarják, a németek akkor is felhúztak egy böhöm nagy ÚJ hidat 33 milliárd forintból, és nem 71 500 forintos minimálbéren és/vagy feketén foglalkoztatott munkásokkal ...

A spanyol metróépítésről pedig minden hazai portál beszámolt, hogy Madrid 90 kilométer új metrót és 80 állomást épített 4,4 milliárd euróból (1144 milliárd forintból) - ami a budapesti 4-es metró árának a kétszerese.

És természetesen a DBR cáfol mindent: "nemzetközi viszonylatban az átlagár szempontjából a szinte teljesen beépített felszín alatt haladó, mélyvezetésű, rendkívül kedvezőtlen talajviszonyok között alig több mint három éve épülő 4-es metró nem a legolcsóbb, de a középmezőnyhöz tartozik, költségvetése pedig döntően a belekerült kapcsolódó beruházások miatt nőtt meg az elmúlt tíz évben."

Szóval akkor:
A köcsög bloggerek, összehordanak hetet-havat, ahelyett szépen bólogatnának, hogy azért lett drágább a Margit híd, mert "felment az acél világpiaci ár, drágábbak a hitelek, nő az ÁFA és meg az infláció" ... hát nem megmondtuk, hogy ez az oka a drágulásnak?!
És most miattuk magyarázkodásra kényszerülünk, meg az ügyészséget, rendőrséget is leterhelik ilyen légből kapott félinformációkkal. A fideszes ügyészség, a Narancsos Rémuralom előszeleként pedig nem söpörte le ezeket a pletykákat, hanem volt bőr a képükön nyomozást indítani ... most majd vihetjük be a számlákat a rendőrségre, hogy egy metróállomás megépítése tényleg 9,2 milliárd forint, ami olyan fincsi kis tételekből áll össze, mint "BKV felső-vezeték bontás 400 millió forintért".

És mi lesz, ha vért szimatolva a Margit híd és a 4-es metró után rámásznak, és megvizsgálják a sztráda építéseket is? A betyárját, mekkora kulimászban vagyunk! 

Címkék: budapest botrány

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr481573162

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Benedek jelenség 2009.12.04. 11:38:17

Melyik RT-ben eshet meg az, hogy az igazgatóság leváltja magát, majd a részvényesek kifejezett tiltakozása ellenére új igazgatóságot jelöl ki önhatalmúlag? Egyikben sem, de mindez nem az ő hibájuk. A miénk. Mert hagyjuk és elvárjuk, hogy mindent...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

S.O.A. 2009.12.04. 11:21:31

Ezek megmagyarázzák, hogy a döglött ló alszik...

Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer 2009.12.04. 11:21:44

"mindkét beruházás költsége megfelel a reális piaci áraknak"
Ezt simán el is hiszem. El tudom képzelni a tételeket:
Platina csapszeg, 15 millió darab, aranyozott saválló horganylemezek összesen 15000m2 területen az aszfaltrétegek közé, 7000 fő útépítő szakibácsi szállásolása a Gellért elnöki lakosztályában, satöbbi.
Az EU gondolom az ÁRAKAT vizsgálta, nem azt, hogy arra az adott tételre szükség van-e, vagy egyátalán valaha is konkrétan felhasználják.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2009.12.04. 11:24:26

@Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer:

Pontosan ez a baj, hogy fogja eldönteni a rendőrség, hogy 1 adott munka tényleg 20 millió forint, vagy csak 4 millió, a többi meg korrupció / lopás ?

Bad Attitude Baracus 2009.12.04. 11:24:27

Az ólom világpiaci ára mostanában hogy alakul? Már csak azért, hogy ne terheljük feleslegesen a szegény adófizető polgárokat...

kuki123 2009.12.04. 11:28:01

Kurucon láttam valahol hogy Morvai Krisztina írt egy levelet amiben pont a vas ára miatt reklamált....valaki megkereshetné úgy 1 hónapja volt kb

mert nem nagyon emlékszek már ár... :(

Dezsoke a kem 2009.12.04. 11:31:04

Remelem nem mossák el ezeket a dolgokat és pár ember seggbe lesz baszatva villanyoszloppal homok lubrikáció mellett. Tudom, naiv vagyok. :)

Marcellusca 2009.12.04. 11:34:58

Basszus, hogy mindenre van "magyarázat"!
Remélem tényleg alapos, mindenre kiterjedő vizsgálat/nyomozás lesz és nem marad el a felelősségre vonás sem!
Pénzt vissza már nem tudnak szerezni, de legalább állítsák meg a mostani elrablását/herdálását!

Azé', hogy tompítsam egy csöppet a poszt és a saját kommentem élét:
A "semmiben" felépíteni egy hidat nem ugyanaz, mint egy meglévő, műemlék jellegűt felújítani.
A bontás (nem rombolás/tarolás) is plusz pénzbe kerül.
Igaz, nem hiszem, hogy annyival többe, mint nálunk!

Marcellusca 2009.12.04. 11:37:56

@zero: Hadd kérdezzem meg: Te "segítettél" már az ügyészségnek? Küldtél nekik linkeket? Csak az itt találhatóakat? :)))

kuki123 2009.12.04. 11:37:58

meg is van:
Feljelentést tett a Jobbik a Margit híd felújításával összefüggésben:
hir3.hu/index.php?hir=magazin&hirid=30929&kat=1

kuki123 2009.12.04. 11:41:25

@volánrulz:
itt meg is van indokolva a vas ára...na ezt olvastam :

barikad.hu/node/39485

Mourinho már nem a király 2009.12.04. 11:42:31

Minden vastagbőr cikket kinyomtatni, aláírni és elküldeni az ügyészségnek!!!

kuki123 2009.12.04. 11:45:38

@Anthony - awkward silence:

szerinted miért ez a szlogen:
Rólunk
Ilyen ország nincs még egy! Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz egy rendszerváltás, ez a blog lesz a vádirat. (De kis hazánkat mi így szeretjük ...)

XD

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2009.12.04. 11:52:57

A Főpolgármesteri Hivatal Sajtóirodája egy idióta. A hídnak az a neve, hogy Rügenbrücke, de ők azt hiszik, hogy az egy település.
Mondjuk talán ez a legkisebb probléma a nyilatkozattal.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2009.12.04. 11:53:18

@Marcellusca:

A májusi posztban leírt példából köremail lett , az felkerült a Jobbik szórólapjára, azt olvasta Karsai és most az ügyészség :-)

Azt hiszem :)

Marcellusca 2009.12.04. 11:56:57

@zero: OK, OK!
De a többi?
Vagy nincs akkora tárhelye az ügyészségnek, hogy mindet elküldd? :)))

rolika 2009.12.04. 11:58:36

Jól nyomjátok ezt a blogot, zero, ilyenkor derül ki. Csak így tovább! :-)

nyugatioldal 2009.12.04. 12:01:43

Hát zero minden tiszteletem ellenére vagy:
-valótlanságokat állítasz
-vagy náci vagy.
Nem szégyen, ez van... :-(

picur3ka 2009.12.04. 12:09:22

Jol megindokoltak persze: 'termeszetesen tobbe kerul'.

kuki123 2009.12.04. 12:16:40

@nyugatioldal: LOL remélem poénak szántad :D
remélem kitüntetik a rendszerváltás után a Vastagbőrös írókat :)

DArchAngel 2009.12.04. 12:21:16

Szegény politikusok nehezen emésztik meg, hogy már nem 1990 valahányat írunk, és nem csak a tévéből, az irányítható, nemtörődöm adókból tájékozódhat az egyszeri választópolgár.
Mély felháborodással veszik tudomásul, hogy a hülyének nézett választópolgár egyre tájékozottabb, egyre inkább követeli a jussát a demokrácia előnyeiből, és pofátlan módon nem elégíti ki, hogy éhbérért húzhatja az igát.

negymadar.blog.hu/2009/06/11/masnapossag_12

Kedves politikusok, ha nem tetszik, hogy a nép bekérdezhet, hogy mire herdáljátok el a pénzt, akkor el lehet menni máshová...

minimalista 2009.12.04. 12:23:41

@laspalmas:
Jé, tényleg! :) Mekkora seggfejek...
Ebből is látszik hogy mily töménytelen idét töltöteek azzal hogy a "hazug" állításaokat hiteles tényekkel cáfolják meg, megfellebbezhetetlenül.

A pofánk leszakad...

Zorro2007 2009.12.04. 12:24:55

Tudo, hogy nem teljesen a témaba vág( zero, töröljed akkor nyugodtan):

"A Balla Irma-gyilkosság időpontját illetően fontos bizonyíték semmisült meg nyomozati elővigyázatlanságból – mondta egy informatikai szakértő az ügy pénteki tárgyalásán Debrecenben, a Hajdú-Bihar Megyei Bíróságon.

Lente Csaba kifejtette: a 2007. április 6-án a helyszínen talált, vérrel szennyeződött laptop naplózási adatai szerint az utolsó naplózott manuális használat időpontja 21.37 óra. A számítógép kikapcsolásának – tehát az utolsó tényleges manuális használatnak – az időpontja azonban törlődött a rendszerből azáltal, hogy április 12-én a nyomozás során a számítógépet felnyitották és elindították – tette hozzá a szakértő. "
(www.mno.hu/portal/680587)

Ezt elmagyarazná valaki, x hétre/hónapra visszamenoleg akarmikor meg lehet mondani, mikor lett egy sz.gep be ill. kikapcsolva...vagy en vagyok a hulye?

jozicsenko 2009.12.04. 12:29:41

nem tudjátok, hogy alakul a lámpavas és a kenderkötél világpiaci ára?

hugszi 2009.12.04. 12:53:38

a német híd igaz, hogy 2x hosszabb, de fele olyan széles (csak 3 sáv) ezen adatok birtokában azért kijön, hogy kb ugyanannyiba került a kettő.
en.wikipedia.org/wiki/R%C3%BCgenbr%C3%BCcke

TristanSXT 2009.12.04. 12:54:55

@Talon Karrde: mi vagyunk a kulimászban. Nekünk kell fizetni. Ezeknek így vagy úgy, de már nem lesz sok gondjuk az életre.

TristanSXT 2009.12.04. 12:59:16

@zero: a legjobb lenne plakátot készíteni minden blogbejegyzéshez. Az emberek szívesen küldözgetnek képeket össze-vissza, ami tömören összefoglalja a lényeget, és emlékeztet: azért vagyunk olyan helyzetben, amilyenben, mert túlköltekeztünk. Nem kellett volna annyi villát építenünk a politikusainknak.

Egyébként néha úgy lítom, hogy Magyarország egy hihetetlen gazdag ország lenne, ha nem nyúlnák le a pénz 80%-át.

danaz · http://www.autostat.hu/autos-forum 2009.12.04. 13:08:30

Vicc ez a város... a vezetésével együtt. Nem tudom, meddig lehet még ezt csinálni. Attól tartok, hogy az ügyészség kevés ehhez. Ide valami más kéne... Még a kormányváltás sem elég. Az államformát kellene megváltoztatni.

reKorrekt 2009.12.04. 13:18:04

zero: Egy fényképet azért berakhatnál a hergenbergerseggemi (vagy mi a tököm) hídról, csak szemléltetésképp. Mondjuk ezt:
static.rp-online.de/layout/showbilder/28080-DEU_MV_VERKEHR_RUEGEN_BRUECKE_FRA115.jpg

nyugatioldal 2009.12.04. 13:19:29

@volánrulz: Nyilván. Ma ebben a szép országban ha valaki vitatkozni mer az vagy hülye, vagy náci. Ennyi.

ruhaszarito 2009.12.04. 13:30:00

Nagyon szep a rugeni hid. Es amint latom meg "olcso" is volt.

martonx 2009.12.04. 13:35:42

@hugszi: pont te linkelted be 607 m vs 2890 m. Ez neked 2X hosszabb? És emellett az 129m magas is...
Amúgy megnézném, hogy méterben mit jelent az a 3 sáv, mert ez így teljesen értelmezhetetlen.

kuki123 2009.12.04. 13:43:50

@Noname Cowboy:
mondom én hogy menekülnek
lelépnek aztán a papírokat , bizonyítékokat megsemmisítik és röhögnek a marakukba...

TristanSXT 2009.12.04. 13:45:52

@reKorrekt: ne haragudj, de ez alapján teljesen okafogyott a költségek összehasonlítása.

Mintha egy Trabantot vennénk egy Lamborghini árának kétharmadáért.

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2009.12.04. 13:46:53

@volánrulz: Ht ezaz. A maradék mocsok meg megpróbál mandátumot szerezni s amögé bújni a felelősségrevonás elől!

kacsa! 2009.12.04. 13:56:10

@Zorro2007: rengeteg rendszerfile-t ír felül a windows működése során. Ezek utolsó írási dátuma megegyezik azzal az időponttal, amikor utoljára futott a windows (utoljára használták a gépet). Ezekhez az adatokhoz természetesen kívülről (pl. kiveszik a winchestert) is hozzá lehet férni, akkor lehet vele bizonyítani, hogy pl. október 8.-ikán használták utoljára a gépet. Ha viszont a laptopot elindították, a windows elindult, felülirta a filejait & bukott a bizonyíték. Nagyjából ennyi.

reKorrekt 2009.12.04. 14:02:08

@TristanSXT: Állítottam én az ellenkezőjét a kommentemben? Na ugye.

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2009.12.04. 14:04:47

@kacsa!: Naszóval eventviewer!!! No ott ott van, hogy mikor indult illetve állt le a gép. S azt csak manuálisan direkt lehet törölni.

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2009.12.04. 14:06:20

@Noname Cowboy: Minden egyes szolgáltatás elindulása, állapota stb...

hugszi 2009.12.04. 14:27:35

@martonx: az a 607 valójában 1,8 km. A 3 sáv pedig 2 ide-1 oda. Amúgy 1 pillére van (nem kettő mint a megyerinek). Nézd meg az adatokat és a képeke és látni fogod. :-)

Zorro2007 2009.12.04. 14:28:24

@kacsa!:
de rengeteg rendszerfile-t, nem felülír hanem csak bövít, tehát könnyen megmondható, mikor mit csináltak azzal a számítógéppel. A legegsyzerübb példa erre az eventvwr.exe, pl nálam május 13-an született (gondolom 6 hónapra visszamenöleg tárolja) az elsö bejegyzés és akkor még igazi logokat nem is néztem a gépen...valami nem koser ott (sem)

Tündér_Lala 2009.12.04. 14:31:05

@Noname Cowboy: A probléma ott van, hogy amikor a Windows felépíti magát, a rendszerfile-ok felül írhatnak minden régi törölt Filet. Ha újra indítanak egy gépet ezek visszaállíthatatlanná válnak. (beleír, felül írja) Egy ilyen nyomozás esetén ez súlyos hiba.

Vidéki 2009.12.04. 14:31:56

Remek a cikk és örülök annak is, hogy az ügyészség nyomoz hűtlen kezelés gyanújával.

Mégis azt gondolom, hogy a magyarországi „szuper jogállamban” néhány ötéves tervet igénybe vesz majd, mire valamilyen „végítélet” születik és azt sem kizárt, hogy a fehérgalléros bűnözők egy kis ejnye-bejnyével megússzák.

Törvényhozóink átesve a ló másik oldalára a szuper jogállam megteremtőinek babérjaira pályáztak és olyan törvényeket alkottak, amelyek a jogászi csűrés-csavarás számára szinte korlátlan lehetőségeket biztosítva, szinte kockázatmentessé tették az intellektuális bűnözést.

Jó példa erre a primitív, átlátszó Tocsik ügy, mely több mint tíz évig elhúzódhatott.

A szócséplés korlátlan lehetőségére jó példa, hogy az ügy aktái egy teljes szobát töltöttek meg.

Végül az elkövető a hatalmas zsákmány tetemes részét is megtarthatta.

Agyalap 2009.12.04. 14:42:50

"költségvetése pedig döntően a belekerült kapcsolódó beruházások miatt nőtt meg az elmúlt tíz évben"
Hát pont erről van szó. Miért kerül a hozzá kapcsolódó beruházás 3x annyiba, mint az eredeti tervben leírt projekt? Ja hogy az autóeladásnál is az extrákban van a pénz?
Remélem a mindenképpen szükséges minimálberendezést építik be - kristálycsillár, carrarai márvány, velencei tükör, high end hangrendszer, iridium sínek - csak ami egy low cost metróhoz elengedhetetlenül kell.

qwertzu 2009.12.04. 14:44:45

@Tündér_Lala: @Zorro2007:Természetesen a windows hónapokra visszamenőleg logol mindent.
Futtatés > eventvwr
A biztonság(security) részben ott van az összes ki/belépés időpontja.

Agyalap 2009.12.04. 14:44:53

@Agyalap: Hogy a retekbe lehet belecsempészni ezeket a plusz kiadásokat a költségvetésbe? Az autópályánál most megláthattuk a Veres indítvánnyal, de hol a trükk a metrón?

TristanSXT 2009.12.04. 14:45:00

@reKorrekt: nyilván nem vitatkozni akartam, hanem kiemelni a dolog abszurditását :D

Rorschach · http://lowfast.blog.hu 2009.12.04. 15:39:04

Néha szeretném felvágni a hasukat, és a rohadt, ősszelopott pénzükkel kitömni őket, mint egy madárijesztőt.

BTM · http://dokumentalis.blog.hu 2009.12.04. 15:41:56

"ám a piac az eredeti becslést igazolta vissza, így a beruházás költsége, a villamosközlekedés fenntartásával együtt nettó 21 milliárd forint lett"
Vastagbőr-dijas mondat!!!!

BTM · http://dokumentalis.blog.hu 2009.12.04. 15:43:15

"ám a piac az eredeti becslést igazolta vissza, így a beruházás költsége, a villamosközlekedés fenntartásával együtt nettó 21 milliárd forint lett"
Vastagbőr-dijas mondat !!!

Auris 2009.12.04. 16:24:29

@zero:
Hogy fogja eldönteni a rendőrség, mennyi a tényleges munkavégzés értéke? Levezetem neked.
Forrás: büntetőeljárási törvény.

Mivel az említett kérdés különleges szakértelmet igényel, a rendőrség kirendel egy (vagy több) szakértőt. A szakértő megállapítja, hogy métere 500 millió.
Ebből a szakértői véleményből kapásból megy egy példány a védőknek és a gyanúsítottnak ( feltételezzük lesz ilyen). Ők kapásból kérik ellenszakértő kirendelését, hatályos szabályok szerint még azt is meghatározhatják ki legyen az (aki személyében természetesen tőlük teljesen független, elfogulatlan, és anyagilag semmiképpen sem érdekelt... Muhahaha..), ha az ügyészség vagy bíróság hozájárul, máris nyomulhat a szakértő kiscsóka.

No Ő aztán meg kimutatja, hogy centire és forintra annyiba kerül, mint amit a szerződések tartalmaznak, 1 milliárd/m, bizony ha mondom.

(5) Ha ugyanazon bizonyítandó tényre ugyanazon vizsgálati anyag alapulvételével készített szakvélemények között az ügy eldöntése szempontjából lényeges szakkérdésben olyan eltérés van, amely a szakértőktől kért felvilágosítással, a szakvélemény kiegészítésével vagy a szakértők egymás jelenlétében való meghallgatásával (125. §) nem tisztázható, a bíróság, az ügyész, illetőleg a nyomozó hatóság hivatalból vagy indítványra újabb szakvélemény beszerzését rendelheti el.

(6) Az (5) bekezdés alapján beszerzett szakvéleménynek abban a kérdésben kell állást foglalnia, hogy a szakvélemények közötti eltérés mire vezethető vissza, szükséges-e bármelyik szakvélemény kiegészítése, illetőleg hogy az ügyben más szakvélemény beszerzése szükséges-e.

Patthelyzet. Szegény bíró törheti a fejét, kinek higgyen. Ki is nyitja a törvénykönyvet és mit lát?

" 111.§ (5) Ha ugyanazon bizonyítandó tényre ugyanazon vizsgálati anyag alapulvételével készített szakvélemények között az ügy eldöntése szempontjából lényeges szakkérdésben olyan eltérés van, amely a szakértőktől kért felvilágosítással, a szakvélemény kiegészítésével vagy a szakértők egymás jelenlétében való meghallgatásával (125. §) nem tisztázható, a bíróság, az ügyész, illetőleg a nyomozó hatóság hivatalból vagy indítványra újabb szakvélemény beszerzését rendelheti el.

(6) Az (5) bekezdés alapján beszerzett szakvéleménynek abban a kérdésben kell állást foglalnia, hogy a szakvélemények közötti eltérés mire vezethető vissza, szükséges-e bármelyik szakvélemény kiegészítése, illetőleg hogy az ügyben más szakvélemény beszerzése szükséges-e."

Nosza jöjjön az ójabb szakértő, aki még azt is megállapíthatja, hogy az ügyben más szakértői vélemény beszerzésére is szükség van.

Lehet tehát 4 szakértő 9999 oldalnyi anyagát olvasgatni, ezek vitatkozását hallgatni, ami persze súlyos milliókba és hosszú évekbe telik.

A végén pedig feláll az egyik védő és így szól:
Tisztelt bíróság kérem az ítélet meghozatala során figyelembe venni azon körülményeket, miszerint az egymásnak ellentmondó szakértői vélemények alapján megnyugtatóan az egész eljárás során nem került megálapításra a beruházás tényleges költsége, valamint azt, hogy a vád tárgyává tett cselekmény elkövetésétől számítva 10 év már eltelt, ami az esetleges büntetés kiszabása körében jelentős súllyal értékelendő körülmény (lást vecsési számlagyár).

Szóvel erre készüljetek, 10 év múlva várok szeretettel mindenkit ugyanitt annak megvitatására, hogy már megint mindenki megúszta.

Ja, meg amiatt is, hogy akkor más készül a Margit híd újabb felújítása a 2010 évi felújítás műszaki hiányosságai miatt keletkezett állagromlás okán.

kacsa! 2009.12.04. 16:39:44

@qwertzu: Na, kiderült hogy okosabbak vagytok mint egy ötödikes. Meg mint én :D

Tündér_Lala 2009.12.04. 16:41:46

@qwertzu: Természetesen mindent naplóz. Én az esetleg törölt filek visszaállíthatóságáról Írtam. Az eredeti értelemben butaságot beszél az ügyvéd, de valamiért csak megölték azt a nőt és ezzel eltűnhetett nyom. (Ha nem, akkor is eljárási hiba, amit kihasználnak)

tudi 2009.12.04. 17:21:32

Na szép haladunk már csak nevek kellenek, meg létszám, hogy lehessen tervezni a Nagy Lámapvas Showt, amit a Stohl buci fog vezetni (bár nekem bárki megteszi) és élőben közvetíthetné a Tv, természetesen lenne szavazás is a tv nézők álltal, hogy ki legyen az első, akit fellóganak utánna meg szép sorban a többiek.
Nem kéne fantáziálgatnom ennyit.

Hannibal22 2009.12.04. 18:18:55

"Orbán Viktor azonnal hívja vissza az utcáról a zinternetet!" naczivadasz.com

szabogyula 2009.12.04. 18:59:50

1. Először is grat a szerkesztőnek . " Minden kezdet nehéz" de tényleg a zinternet előretörével , és bizonyos dolgok , szerződések nyilvánnoságra hozatalával kiderül hogy nem olyan ostoba a magyar . Éljen a civil kurázsi !
2. Zero még ezt visszakapja kb. 2015-ben , egy szélsőbalos blog/twitter/akármi oldalról , a Miért kap a Vastagbőr 2 milliárdos állami támogatást "szoftverfejlesztésre "" cimű cikkben ...
3. Ha a Margit hid költségnövekedésének a " műemléki jelleg " az oka , akkor viszont én is azt mondom , hogy felrobbantani , és ócson egy zsirúj hidat !!! 2 X 4 sávval , konditeremmel , és szolgálati laptoppal !

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2009.12.04. 19:00:26

@Tündér_Lala: Azért erről meg kellene kérdezni Kürtéket!!!
Mert nem max a pagefile.sys lehet a ludas. ha csak bekapcsolták. S honnan tudható, hogy esetleg nem kapcsolta-e be már más a is a rendőrök előtt! Erre jó az eventviewer.

jágör68 2009.12.04. 20:10:55

No erről van szó. Az Ügyészségnek már rég el kellett volna indítania ezeket a nyomozásokat. Csodálkozom, hogy a "sztrádaügyek" kimaradtak.
Nem is lehet már megtalálni a neten azt a NOL- interjút Kókával aminek címe:
"Elrontottam sokak játékát- a szükségesnél százmilliárdokkal drágábban épültek- ám Kóka János szerint jogilag tiszták az utóbbi 4 év autópálya- építései"

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.12.04. 21:01:04

@Zorro2007: No annak az informatikai szakértőnek jól széjjel kellene verni a fejét egy ilyen fasza régi HDD-val: rarecpus.com/images2/drive2.jpg
idióta

Rorgosh 2009.12.04. 22:50:44

A közbeszerzési eljárási rendszerünk csak arra jó, hogy törvényessé tegye a korrupciót. Hiszen a szerződések - látszatra - rendben lehetnek, csak az ár gyanús, ugye...

Periwinkle (aka A 40-es fantomja) · http://cido.blog.hu/ 2009.12.05. 03:17:15

@Rorgosh: "Hiszen a szerződések - látszatra - rendben lehetnek, csak az ár gyanús, ugye..."

Iiigen, és egy egészséges (=nem magyar) demokratikus (=nem magyar) európai (=nem magyar) társadalomban itt jönne be a képbe a közfelháborodás, a népharag, a tömeg hangja és ereje. És persze egy-két feleős (=nem magyar) politikus, aki az adott mozgalom élére áll.

De a magyar emberek mentálisan úgy le lettek szedálva, hogy észre se veszik ami itt zajlik. Aki észreveszi, arra szégyenbélyeg vár. A lényeg, hogy bunkódani hamarosan feleséget talál...

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2009.12.05. 12:06:21

@ostoba 8o:

2015-ben vajon mennyit fog érni 2 milliárd?

ZioN 2009.12.05. 13:35:18

@kacsa!:
Ha minimum Windows XP volt rajta,akkor a rendszer elindítása után is visszanézhető az eseménynapló kb a rendszer első indulásáig,ha nem törölték kézzel azt a naplófájlt.
Igaz,ott nem úgy szerepel,hogy 2002.01.22.-én indították utoljára,hanem fájlrendszeri történések szerepelnek benne,például a virtuális memória használatára vonatkozó adatok,stb.
Tökéletesen lerí,hogy nem ért a szakmájához a szakértő elvtárs.

Koronás Udvari Chinpoko Mester 2009.12.05. 14:23:13

"ami olyan fincsi kis tételekből áll össze, mint "BKV felső-vezeték bontás 400 millió forintért". "

Baratnom megjegyzése: Oda kellett volna vinni 10 cigányt, 'Aki kapja marja' felkialtas, es 10 percen belul ott vezetek nem maradt volna.
Ifa bérlés, szállitással: 20.000 ft

süti beállítások módosítása