Skip to content


       Szűrés lista

Megmentenek vagy időzített bombát élesítenek 2015-re?

A múlt hétre tervezett bejelentés elmaradt, mert Orbán nem ért rá, és jó híreket nélküle nem lehet közölni. (Rosszakat viszont csak nélküle.)
Hétfőn már ráért, megvolt a BL-döntő is, így bejelentették az Otthonvédő Akciótervet:

1. Árfolyamrögzítés
Ha kéri az adós, akkor 180 forinton rögzítik a frankot, 250 forinton az eurót 2014. dec.31-ig.
2. Kilakoltatási moratórium vége
Júliustól csak az olyan, 30 millió forintnál drágább lakások kerülnek kalapács alá, amelyeknél a hitelösszeg eléri a 20 millió forintot. Októbertől negyedévente a bedőlt hitelek 2%-át árverezhetik el a bankok, 2012-ben 3%-át, 2013-ban 4%-át, 2014-ben 5%-át.
3. Nemzeti Eszközkezelő
Új lakásépítési program és a megvásárolhatja a bedőlt hitelekkel érintett és árverésbe bocsátott ingatlanokat, amelyeket aztán bérbe ad az addigi tulajdonosnak. Évi pár ezer lakás.
4. Euróhitelezés
Csak azok számára lesz elérhető, akik euróban kapják a fizetésüket és legalább a minimálbér tizenötszörösét keresik.
5. Kamattámogatási rendszer
Ha valaki kisebb lakásba költözik, akkor az annak megvételéhez felvett hitel kamatát támogatja az állam. 

"Egyetlen lakáshiteles sem maradhat lakás nélkül." - Orbán Viktor, 2011.05.30.

A pontok bemutatását Orbán a következőkkel vezette fel:
"A lakáshitelt felvevőket senki sem figyelmeztette az árfolyamváltozás kockázatára, sem a gazdasági összeomlás veszélyére. Ők az előző nyolc év áldozatai, akik a spekuláció kiszámíthatatlan világába csöppentek. Segélykiáltásaikra az előző kormányoktól nem kaptak választ, csak annyit, hogy „ilyen a piac”."

Miért, nem ilyen a piac?
Nem szórakozásból vették fel az emberek a frankhiteleket, hanem mert kellett a lakásra, hogy ne albérletben, hogy ne a szülők nyakán lógjanak tovább, hogy családot alapítsanak. A rezsi és egyéb költségek mellett csak 1 dolog számított: hogy mennyi a havi törlesztőrészlet. 50 ezer forint havonta albérletre kidobott pénz, míg 50 ezer forint frankhitel saját lakás. 
A pénzügyileg analfabéta országtól várták volna el, hogy felelősen előre gondolkozik 10-20 évet, beleszámít 1-2 nagy gazdasági világválságot és azt mondja, hogy "köszönöm, nem kérem a frankhitelt, mert kiszámíthatatlan az árfolyam, az albérletpénz viszont fix, forinthitelre viszont nem elég a fizetésem?" (Nem spekuláció: Miért száguld a svájci frank?)

Jó megoldás ebben a helyzetben nem nagyon van, talán ezért is tartott 1 évig, mire a kormány és a bankok meg tudtak egyáltalán állapodni ebben az 5 pontban. Valakinek ugye fizetnie kellene a "megmentés költségeit", de ki legyen az? Az állam az adófizetők pénzéből áldozzon erre? Vagy a bankok a különadó mellett ezt is nyeljék le? Végül is tökmindegy, mert végül úgyis a Zemberek fizetnek...

Szóval a Fidesz osztott-szorzott, és úgy döntöttek, hogy csak egy kicsivel szánnak többet a devizahitelesek megmentésére, mint amennyit Orbán fogorvosa kapott a fogászati turizmus fellendítésére: 1,5 milliárd forintot.

Mert mi történik, ha valaki úgy dönt, hogy belemegy az árfolyamfixálásba?

"A fixálási időszak alatt egy külön számlán gyűlik az aktuális és a fix árfolyam különbözetéből adódó összeg, ezt 2015 januárjától kell elkezdeni törleszteni, kamata a mindenkori budapesti bankközi kamatlábhoz (BUBOR) lesz kötve, ami most 6,15 százalékon áll. A rögzített és az aktuális árfolyam közötti különbség az előzetes hírek szerint egy külön számlán halmozódik fel, 2014 végéig. A mentőcsomagnak ez a része hordozza a legnagyobb kockázatot az érintettek számára. Ha megszűnik az árfolyamrögzítés, akkor a korábbi devizahitel mellett az adósnak el kell kezdenie törleszteni az árfolyamkülönbség miatt felhalmozott tartozást, ám ennek mértéke egyelőre kiszámíthatatlan."
 
Nem merném a "devizahitelesek megmentésének" nevezni azt, hogy a havi törlesztőrészlet kb. havi 15 ezer forinttal csökken (pl. havi 350 franknál 77 ezer helyett 63 ezer), de 2015-ben nemhogy visszaáll az árfolyam az akkor aktuális frankárfolyamra, de a 3,5 év alatt összegyűlt hitelt is el kell kezdeni visszatörleszteni...

Matolcsyék azzal számolnak, hogy 2015-re annyit javul az ország gazdasága, hogy a frank akkor már csak 180-190 ft-os szinten fog állni, így a nem ugrana meg a törlesztőrészlet, és az adócsökkentés meg a munkahelyteremtés beindulása miatt több embernek lesz munkája, és több pénzük is lesz az embereknek.

Én annyira nem bíznék bennük, de aki jelenleg is tudja fizetni a törlesztőrészleteket, annak nem éri meg az árfolyamfixálást választani, aki meg már most sem tudja, azon ez a havi 15 ezer forint könnyítés már nem segít ...

Viszont ha eszünkbe jut a tavalyi Kósa-Matolcsy forintbedöntő nyilatkozatcunami, akkor lehet mégis érdemes fixálni az árfolyamat, mert ezek képesek, és valóban bedöntik a forintot és akkor aztán tényleg annyi ... de még egyszer: nem könnyű "megmenteni" a devizahiteleseket.

Ha meg nem jön be ez a nagy gazdaságélénkítés és munkahelyteremtés, vagy jön még nagy gazdasági válság (simán benne van a pakliban), akkor kinek a gondja lesz 2015-ben a devizahitelesek problémája?
Hát a következő kormányé!
Ügyesen beszopatták a következő kormányt, olyan mint egy időkapszula, amibe Orbán-Matolcsy-Patai beletették az okosságaikat, és majd csak 2015. január 1-én nyitják majd ki. 

Amúgy meg a probléma gyökere ugyanaz, mind mindennek: nem az a baj, hogy drága és ugyanannyiba kerül a benzin, mint Nyugaton, hanem hogy alacsony a fizetés. Nem az a baj, hogy drága és ugyanannyiba kerül kerül a földgáz, mint Nyugaton, hanem hogy alacsony a fizetés. Nem az a baj, hogy sok havi 350 frank törlesztőrészlet, hanem hogy ennyi például a minimálbér. És ha egy házaspárból az egyik elveszti a munkáját, akkor 1 fizetésből már nem lehet törleszteni ÉS megélni. A gyerekről, gyerekekről már nem is szólva ...

Címkék: fidesz válság devizahitel

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr662944358

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Bartus László: Diktatúra egyenes adásban 2011.05.31. 19:29:41

Az orbáni diktatúra rendkívül erős lábakon áll. A korrupció lábain....

Trackback: Megmentenek vagy időzített bombát élesítenek 2015-re? 2011.05.31. 16:57:50

A múlt hétre tervezett bejelentés elmaradt, mert Orbán nem ért rá, és jó híreket nélküle nem lehet közölni. (Rosszakat viszont csak nélküle.)

Trackback: Nemzeti eszKOSZkezelő 2011.05.31. 10:02:10

Létrejön a Nemzeti Eszközkezelő Társaság, ez azoknak a 90 napon túli hitelhátralékosoknak nyújthat segítséget, akik a mesterséges árfolyamokon sem tudnak törleszteni, és fizetésképtelenségük miatt elveszítik a lakásukat. Az eszközkezelő megveszi a r...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

e-kor 2011.05.31. 14:01:43

@Conv:
nem érted az árfolyamrögzítést azok nem vehetik igénybe akik már hónapok óta nem tudják fizetni a hitelt, rájuk más pont vonatkozik az 5-ből...

szóval ha te 4 hónapja nem fizetsz, akkor a bank ezt a lehetőséget nem fogja engedni neked! Ezzel valahol a kormány lehetőséget ad a jó adósoknak míg a rosszakat bünteti...
Hidd el ha valaki eddig fizette a hitelét az felelősen átlátja, hogy jobban jár ha 4 évig egy külön lakásszámlán pénzt halmoz fel miközben a havi törlesztőrészlete nem emelkedik az árfolyam miatt. Ez a kiszámíthatóság nagyon meg tudja könnyíteni az életet.
Végeztek egy felmérést korábban, azt állapították meg, hogy ha valaki évek alatt 110 ezer forintból jön ki egy hónapban, akkor ha kap 200-at akkor is 110-ből jön ki de 90-et elkölt hülyeségekre amit amúgy nem venne meg. De ha egy hónapban 70-80 ezret kap, akkor azt a hónapot szintén kihozza úgy mintha 110-et kapna!!! Ezek a dolgok az emberekben tudatalatt eldőlnek, beállt évek alatt egy un. vonal a kiadásokat illetően és ezen vonalhoz ragaszkodnak tudatalatt...

Opas Jóseph 2011.05.31. 14:01:47

@Combi/SzalonFasiszta/SzemétNáci: Ott nem volt államosítás a vörös patkányok részéről ezen nagyszerű hagyomány kialakulása előtt, aztán nem szabták meg mennyi vagyonod lehet.
Almával körtét ha lehet ne...

Ato Boldon 2011.05.31. 14:03:13

Nehéz gazdaságpolitikát folytatni,mert rengeteg mindenre tekintettel kell lennie.Az ország állampolgárainak moráljára,milyen az ipar,mezőgazdaság,stb,stb,stb...Ha születik egy törvény,az vkit vagy vkiket helyxzetbe hoz,illetve vkiket hátrány érhet.Nehéz jó döntést hozni.Ha most nem csinálnak semmit,szemetek.Msot ezt csinálták,akkor kevés.Vagy máshogy kellett volna.Akkor mi lesz a jó adósokkal?Ők dögöljenek meg?stb,stb,stb...
Egy dolgot meglehet közeliteni több oldalról is.Sokoan politikai szimpátiájuk alapján ítélkeznek,kevés a szakmai objektivitás.

Indriq 2011.05.31. 14:06:37

@eszkep: "Tehát szerinted "félni kell a FIDESZ"-től, mert ha nem rá szavazol, jön a fekete autó...?? Kevered, az egy másik párt. "
Nem, kedves eszkep, ez pontosan az a párt, ahol Kubatov listát csinálnak, ahol tudják ki milyen szimpatizáns. Ahol kigyűjtik kik azok akik rájuk szavaznak, majd a többiek kortól/nemtől/pártbeállítottságtól függetlenül ELLENSÉGEK.
Mellesleg lehet védeni a fideszt és matolcsyt ahogy akarod és bírod, de tedd fel a kérdést magadnak. Mi van, ha nem sikerül a matolcsy-féle gazdasági szárnyalás (akár belső akár külső okok miatt). Nagyjából örökre adóslistába fogja kényszeríteni azokat, akiket most "megment".

Bergeroth 2011.05.31. 14:10:17

Kibontod és az lesz beleírva, hogy "Sajnos nem nyert!"
És akkor fog leesni majd mindenkinek, hogy ezek is csak rombolni és pusztítani tudtak, persze csakis a saját érdekeikben, mert hát 2/3 van (vagyis volt, ha már 2015), vagy mifene.

Joooe 2011.05.31. 14:10:39

Azért az árfolyamfixálásnak annyi előnye is lehet, hogy a bankok nem tudnak a törlesztőrészlettel játszani, nem egy olyan történetet hallottam, hogy bukott 10-20%-ot az árfolyam a törlesztőrészlet meg megduplázódott.

MiKEY 2011.05.31. 14:11:16

@sárkányfő: mindenholottvangyerek, mindenholretteggyerek

e-kor 2011.05.31. 14:13:55

@Jooe: igazad van, az árfolyamfixálás egy kiszámíthatóságot nyújt átmenetileg, és ha visszaolvasol feljebb leírtam hogy mindenki jól járhat vele aki választja...

MetálFater (törölt) 2011.05.31. 14:14:28

A 4. pont értelmezhetetlen.

Ki a tököm keres 15*73.800, azaz 1 milló 107 ezer forintot havonta?
Annak minek a hitel?
És hány ember kapja euróban a fizetését ebben az országban?
Annak kell hitel?

Ezt a parasztvakítást bakker...

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2011.05.31. 14:18:57

@e-kor: én értem, csakhát, akik tudják fizetni azoknak nem dőlt be a hitele és jobban járnak, ha fizetik továbbra is, nem pedig belépnek ebbe a 190-es csodába.
akiknek bedőlt a hitele azoknak kell a segítség.

Artech 2011.05.31. 14:22:53

Sőt, Viki Király: Szocpolos lakásvásárlást csak svájci frankban lehetett felvenni 2008-ban a miskolci OTP-nél...
Ez kinek a sara?
csak nem a Csányi bácsinak?

Tower13 2011.05.31. 14:23:20

Pénzügyileg analfabéta? Nem nem.. Minden módon analfabéta. Nem az utóbbi 8 év tünete, hogy jobban romlik a pénzünk mint a többi. Tehát ezt a részét lehetett tudni, igaz kissé jobban megugrott mint vártuk volna. Ez a pech.

Megmenteni. Ja. Őket meg kell, mert spekuláltak, kockáztattak. Aki meg nem kockáztatott, de a válság miatt szintén szarban van, azzal mi lesz? (még mindig nincs hitelem. Inkább nem.)
Megint lesznek tömeges lakásépítesek. Tömeges és gyenge minőségűek. (ez sajna tapasztalat)
Mind a moratórium, mind az elnyújtott árverezés erősen visszafogja a gazdaságélénkítő hitelezést, mivel a bankoknak így igen nagymértékű fedezeti tartalékot kell képezniük. (a lakás eredeti piaci árának 70%-val megegyező mértékűt)
Ingatlanpiaci szempontból is érdekes a helyzet. Mert most a spekuláció is beszáll ismét az árak meghatározásába, hiszen tudják, mikor, melyik területen milyen értékű lakások kerülnek, kerülhetnek árverezésre.
De talán mégsem esik annyit az ár, mint egyéb esetben.
Nem tudom melyik a helyes út. Morálisan persze egyik sem. Ezzel van a gond. Pártpolitikailag meg annyit lehetne mondani, ha a nyugdíjvagyon MÁVra és BKVra költött részét erre költenék, meg arra, hogy az embereknek az iskolában megtanított kamatos kamatszámítást aktív tudásként maradjon a fejében, szerintem többet érnénk. A MÁV, BKV esetén meg elég sokat loptak ki onnan és igen érthetetlenül magas fizetéseket kaptak egyes vezetők. Ezzel lehetne foglalkozni, mielőt adományozunk oda párszáz milliárdocskát.

e-kor 2011.05.31. 14:25:08

@Conv: Sok olyan van aki most tudja fizetni de 10-el többet pluszba nem tudna, azoknak segítség, meg azoknak akiknek tetszik a havi 30%-os kamat kamatadó levonása nélkül.

Plagizáló+Asszonyverő+Gyilkos+Garázda=FideszMaffia 2011.05.31. 14:30:15

@eszkep:

"nagy zseninek nem kellett lenniük, hogy rájöjjenek nem maradnak kormányon"

Minden gyülöletem a Viktoré, de 2014-ben rá fogok szavazni. Ez fix. Ha pedig menekülne, akkor megfogom. Ez is fix.

irógép 2011.05.31. 14:32:23

Most lehet fikázni a kormányt, de miért is? Ja , mert legalább próbálkoznak valamivel!
Az előző kormányt nem kell fikázni, miért és? Jaaa, mert szart sem csináltak ez ügyben (sem)!
Mondjuk igen az előző kormány a költségvetések meghamisításán kívül nem csinált semmit, így ezt a kormányt valóban lehet bírálni, meg a tetteiken vitázni, mert ezek legalább próbálkoznak. Nem mindig jól, nem vagyok mindentől elájulva. De nagyon szánalmas, hogy azok után, hogy az mszp 8 évig kómába tartotta az országot, most hirtelen mennyi szakértő lett, és mennyire jól tudják a dolgokat. Most a szocik, meg a firkász táboruk, hihetetlen mennyire tudják a frankót! Csak egy kérdésem maradt:
MIÉRT NEM TETSZETTEK CSINÁLNI azt a sok mindent amit most annyira tudnak????????????????????????????
És végül, én 6 éve vettem lakást, 10 évre vettem fel forint alapú hitelt.

jazzcool 2011.05.31. 14:32:35

sajnos ez súlyos időzített bomba 2015-re. megjósolom, hogy a most 180-ft-os rögzítést kérők nagytöbbsége sajnos fejreáll 2015-ben, ha csak nem lesz akkor egy újabb mentő program... amit viszont valószínűsíteni lehet...

KG2000 2011.05.31. 14:36:29

Na, a Rebublikon blogja már nem is enged engem kommentálni. Ezt akartam beírni, de kiírta, hogy tőlem nem fogadnak hozzászólást!!!!!!!!!! Ennyit a balos szólásszabadságról!

Persze, a Republikon kb. annyira független, mint Gyurcsány, a Fidesztől. Komolyan, ezek ennyire hülyének nézik az embereket? A válaszom persze igen, hiszen mi másból szavaztak az emberek háromszor az elmúlt 20 évben az MSZP-SZDSZre, mint elvakultságból.

A csődhelyzetért, a 4-es metróért Demszky tehet. Ezeket nemhogy egy év alatt nem lehet megoldani, de egyetlen ciklus alatt sem.

Csókoltatom a "független" R.-t.

Ja, és kit érdekel a zöld halál vagy mi a franc!

global001 2011.05.31. 14:36:56

@eszkep: "Szerzett jogokat akarnak elvenni (pl.: nyugdíj)"

Mégegyszer: azt kellene összehasonlítani, hogy a lengyel Zlotyi v. a cseh korona az Euróhoz viszonyítva mennyit változott, és azt, hogy a Forint/euró hogyan változott. És ne a Fidesz.hu oldalról kell az adatokat nézni. Ezt nevezik "struktúrális reformnak".
A strukturális reform az nem azt jelenti, hogy több 10 vagy 100 ember bevételét (nyugdíjját) elveszik, és dolgozni küldik ,miközben munkahely nincs !!! Ezt úgy hívják, hogy szociális válság előidézése. Mert nem lesz miből élni !!! Érted ???? Nem rajongok a 45 éves nyugdíjjas rendőrért, de ha így voltak a törvények, ez van. Változtassák meg, de NEM visszamenőlegesen. NORMÁLIS ORSZÁGBAN nem szokás visszamenőleges hatályú törvényt hozni. Gondolom nem véletlenül.
Mit gondolsz miből élnek most ??? A MOL részvényeket az IMF hitelből vették, amit már 2 éve elköltöttek a komcsik. Ha az extraadók eltűnnek, csökkennek miből lesz fedzve a 16% miatt kiesett adóbevétel ??? Már a kizsarolt MNYP-ből kb 500 milliárdot elvertek és még meg sem kapták.
Szerinted nekem ki fogja 30 év múlva fizetni a nyugdíjjamat, ha így fog alakulni a gyerekszületésszám ??? Viktor, Selmeczi vagy az agyhalott Matolcsy ??? És nem kell a duma, a gyerekkedvezményről, hogy 3 gyerek után az több mint 200 ezer, mert aki ezt igénybe akarja venni annak az átlagfizetés 6-10 szeresét kell keresni. És nem hiszem, hogy a foglalkoztatottak akár 10 %-a is ide tartozna.

doktor.dikhed 2011.05.31. 14:46:37

A tájékoztatás lenne a legjobb megoldás, de csak a hitelesek következő generációjának.

Emellett azért a hitelesek részben áldozatok is. A reklámok megtévesztőek, a tájékoztatás a bankok részéről nem megfelelő. Egy mosóporgyártót megbüntetnek, ha hazudik a reklámban, hiába hivatkozik arra, hogy a terméken apró betűvel rajta van az összetétele, abból kikövetkeztethető, hogy nem csodaszer. A bank hazudhat, aztán hivatkozhat az apró betűs részre.

A válságot is jó részt a bankok felelőtlensége okozta, mégsem sok kockázatot vállaltak. Nyilván fontosak, szükség van rájuk, de a lakossági hitelek terén biztos, hogy szükség lenne valamilyen korlátozásra.

mizrolist 2011.05.31. 14:46:52

@eszkep: komoly ember komoly vitában így csinálja, hogy ne látszódjon trollnak.

Ilu 2011.05.31. 14:52:52

@MetálFater: Valahol azt olvastam, hogy ez a pont azert kell, mert nem lehet megakadalyozni, hogy vki Unios orszagban ne vehessen fel euros hitelt. Ennek a lekezelese ez, hogy persze fel lehet venni, de senki nem fogja. Ha nem igaz, amit irtam majd kijavitanak :)

GGG77 2011.05.31. 14:57:06

@irógép:

Ennyi eszed is van, mint a nicked.

room_101 2011.05.31. 14:58:33

Érdekes, hogy a rengeteg kommentelőből egy sem vetette fel eddig, hogy miért is kell devizahitelt felvenni, miért is abnormálisan magas a forinthitel kamata. A rendszerváltás után pár évig a kamatkülönbség körülbelül kompenzálta a forint folytonos leértékelődését, viszont kb. 10 éve a kamatkülönbség megmaradt, viszont például az EUR árfolyam 240-280 között ingadozott (no jó, utóbbi időben már inkább 280 körül/fölött). De ez még mindíg csak 15-20% tíz év alatt, azaz átlag évi 1,5%
A magas forintkamat oka az, hogy az állam nem hajlandó az eszméletlen populizmus miatt a költekezését visszafogni, így ennyivel drágábban hajlandók neki hitelezni (ugye, amikor a szerencsésebbje államkötvényt vesz, elvárja a 7-8% kamatot, EUR-ban meg 1-2%-ot kapsz német államkötvényért). A forinthitel azért drága, mert állam bácsi elszipkázza előled a hiteleket, a hitelkeresletével felveri a kamatokat.
Ezért kellene normális szintre visszafogni a kiadásokat, de ha valakitől elveszik a "jussát" akkor meg az visít, mint a disznó a tor előtt.

Marcellusca 2011.05.31. 14:58:47

@Conv: Úgy, úgy.
Mert az a 15 ezer nem "talált" pénz lesz, hanem az, amit nem kell a családtól elvonni.
Amit most kénytelen megtenni, hogy tető maradjon a fejük felett.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2011.05.31. 14:59:13

@Dillinger:

Ja, de előbb az új Alkotmányon dolgozunk, mert azt is merészeltük kritikai szavakkal illetni.

GGG77 2011.05.31. 14:59:40

"alacsony a fizetés"

Amúgy meg ennyi. Amíg az itteni jövedelmek egyrészt egy kalap szart érnek, másrészt még ezt a szart is feketén vagy szürkén fizetik a munkaadók nincs miről beszélni.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2011.05.31. 15:01:14

@KaPé:

Sajnos kádári örökség, hogy a legfontosabb, hogy legyen saját lakásod. Se albérlet, se bérlakás, se lízinglakás nem jó.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.05.31. 15:04:02

@eszkep: Papíron, ja.

Az igaz, hogy egy csomóan más bérre vannak bejelentve, de sztem még többen vannak, akik tényleg minimálbért kapnak.

Másrészt inkább az ilyesmit kéne tűzzel-vassal irtani, akik nem úgy vannak bejelentve.

Ja másik, ha meg azt mondod a kkv-knak, hogy akkor 2x annyi a minimálbér, ha tudnák SEM fizetnék ki. Magyar munkaadói rohadékság. Inkább kirúgnak valakit.

strappa 2011.05.31. 15:06:37

@global001: "Mégegyszer: azt kellene összehasonlítani, hogy a lengyel Zlotyi v. a cseh korona az Euróhoz viszonyítva mennyit változott, és azt, hogy a Forint/euró hogyan változott. "

1 éve 1euróért adtak
25,5 koronát
4,1 zlotyt
275 forintot

Most 1 euróért adnak kb.
24,5 koronát
3,95 zlotyt
266 forintot

GGG77 2011.05.31. 15:06:44

@ColT: "Másrészt inkább az ilyesmit kéne tűzzel-vassal irtani, akik nem úgy vannak bejelentve."

Mármint az ilyen munkaadót.

bandika gazdája 2011.05.31. 15:18:29

Bocsánat, hogy beleugatok (rég nem tettem) de Zero valamit kifelejtett az írásból! Szerinte mit kellene tenni?! Kifizetni nem lehet helyettük, mert akkor hülye aki fizet. Ha megnövelik a futamidőt mindenki azon sír, hogy akkor sose lesz vége. Mégis mi legyen?! Van ugye még az, hogy vegye meg az önkormányzat és maradjanak benne (miböl???) vagy vegye meg az állam és maradjanak benne (akkor jön az, hogy "de a zénadómból ne vegyenek nekik lakást") akkor mégis mi legyen? Köszönöm a választ!

XEP 2011.05.31. 15:18:51

Szerintem meg hagyni kellene bedőlni, az összes tetves hitelt. A lakásokat meg elárverezni.

pandacsökiboborján 2011.05.31. 15:21:35

A lakáshitel a modern röghöz kötés. Ma ott tartunk,hogy a munkahelyet kell odavinni a településre,mert a béna magyarok nem képesek és nem is akarnak költözni... nesze neked 1000000 új munkahely. Az az ország egy vicc....

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2011.05.31. 15:22:52

@e-kor:

Fő az őszinteség:
"Miért döntsön a Fundamenta lakásszámla mellett?

Megtakarításait az állam az Ön befizetésének 30%-ával támogatja, legfeljebb évi
72 000 Ft értékben "
www.fundamenta.hu/web/10134/38

irógép 2011.05.31. 15:33:49

@GGG77:
Ki mondta , hogy valuta alapú hitelt vegyenek fel az emberek?????
Az előző kormány mit tett ezekért az emberekért??????? Nagy büdös lószart!!!!
Próbálnak segítséget nyújtani, ha szerinted ez rossz nem kell igénybe venni!
Vagy azért szemét a kormány, mert nem fizeti ki az emberek helyett az adóságot??
Mikor szálltak el a valuta alapú hitelesek? Melyik évben? Kik által teremtett gyenge gazdaságban?
Te szerencsére kurva értelmes vagy, úgy hogy ezek a kérdések ne zavarjanak:)

mokkaczuka 2011.05.31. 15:34:01

"Miért, nem ilyen a piac?"

Nem. Olyan piac a világon nincs, hogy a kölcsönadó minden hónapban a hasára ütve mondja meg, hogy a hitelesnek épp mennyit kell fizetnie.

gagauzz kalauzz 2011.05.31. 15:36:47

Minden devizahitelessel aláírattak a bankok egy olyan nyilatkozatot, mely szerint tudomásul veszik azt, hogy az árfolyam ingadozás kockázata az adóst terheli. Az más kérdés, hogy senki nem gondolta a forint ilyen nagy gyengülését. Viktorka tehát finoman szólva is konfabulál akkor, amikor azt állítja, hogy az adósok nem tudtak erről. Az egész vircsaftnak egyébként nagyobb a füstje mint a lángja. Az euróhitel feltételeit pedig egy vicc rovatban kellene publikálni. Vagy komoly? Mert tréfának durva lenne.:-)

irógép 2011.05.31. 15:37:49

@bandika gazdája:
Teljesen jogosak a kérdéseid! De ebben az országban ne várj értelmes választ:)) Itt mindenki csak sír, ha baj van. És a mostani kormányt fikázzák, mert nem fizeti ki helyettük! Ilyen ország vagyunk ennyi!

XEP 2011.05.31. 15:39:13

@mokkaczuka: De igen, ha a hitelfelvevő ezt vállalta és aláírta. Nem kényszerítették! A hatályos jogszabályoknak megfelelt.

Marcellusca 2011.05.31. 15:43:30

@XEP: Óóóóó, baszki, mi minden megfelelt a hatályos jogszabályoknak, aztán utólag "kiderült", hogy mégse.

XEP 2011.05.31. 15:46:42

@Marcellusca: És itt kiderült már, hogy mégse????

Marcellusca 2011.05.31. 15:47:35

@XEP: Nem érted.
Nem baj. :)

mokkaczuka 2011.05.31. 15:48:41

@XEP: Ne viccelj már. A nürnbergi törvények is hatályos jogszabályok voltak. Ezt az egész problémát úgy nem lehet megoldani, hogy a bankok ragaszkodnak az extraprofithoz. A vége az lestz, hogy bedőlünk 700 ezren, aki tud, külföldre megy, aki nem, a híd alá, a banké meg lehet a 90 %.ban értékcsökkent lakás, már amit a gazdája fel nem robbant. Kinek fogják eladni? Észhez kéne kapni, ez nem megy így tovább. Az állam meg csak egy dolgot tud csinálni, bevezeti az eurót, és véget vet ennek az egész szemét árfolyamcirkusznak.

De hová tűnt Columbo felesége? 2011.05.31. 15:51:15

@irógép: 2011.05.31. 14:32:23

Kommented ugye csak irónia volt? Mert ha komolyan gondoltad, akkor bajban vagy - a focipályának csak az egyik térfelét látod.

Most úgy van, hogy pont a másik térfélen történik lesrefutás (óóóóh, hol a fedezet?). Néha forgasd jobbra-balra a szemed vagy a fejed. Ez a nyakizmaidnak is jobb lesz, nem lesznek olyan merevek.

ON:
Időzített bomba? Ezt már akkor lehetett tudni, amikor tologatták a bejelentés dátumát. Persze az egész ügy több sebből vérzik, de most (2015-re) tulajdonképpen tényleg ez van (lesz).

@sárkányfő: 2011.05.31. 13:01:18

Nagyjából pont - úgy, ahogy írod.

Karachar Nevian (törölt) 2011.05.31. 15:51:42

@laspalmas:
Szóval te tényleg azt hiszed, hogy az emberek csúnya-buták és emiatt szopták be a frankhiteleket?
Képzeld, én közgazdászként végeztem és a bankos kislány letett elém 3db papírt: 9milla 300hónapra: CHF hitelnél 55k, EUR 68k, HUF 91k. Válság előtt(139-es CHF árfolyamnál).
Mondd el kérlek drága barátom hogy döntöttél volna, Te, mint okos ember?
....
Fundamenta?Befizetsz 20k/hó 4 évig = 960k
Állambácsi puszta jófejségből ad hozzá 30%-ot = 1250k.
Namost
1. Állambácsi emgmondja mire költheted, mire nem(pl. variál h a munkadíj elszámolható vagy sem, a cucc beépíthetőnek számít vagy sem,stb)
2. Állambácsi áfás számlát követel minden fillérről(sok-sok olcsóbb vállalkozó ekkor köszön el) és így ugyebár még azon se tudsz spórolni amin tudnál(ismerős fusimelója).
A kötelező áfa miatt az összeg 20%-át eleve bukod.
3. Nagyon kemény időkorlátot kpasz mindenre és ha bármit is buksz, állambácsi visszavonja a támogatását, magyarul visszakapod a saját pénzed nominálértéken és mindenki lekaszálta magának a 4 évi kamatot - köszönik szépen.

Egy másik univerzumban...
Fogod magad és elteszel 20k-t 5 éven keresztül és pl államapaírt veszel belőle(~6% kamat).
5 év után a kamatos kamat 1284.74k-t eredményez(ennél valamivel kevesebb pénzed lesz, hisz nem az egész összeg volt a legeléjőt befektetve).
Namost
1. Állambácsi nem pofázik bele.
2. Nem kell áfát kifizetni - kvázi több a pénzed
3. Akkkor kezded/hagyod abba a felújítást, amikor csak nem szégyelled.
Úgy rendelkezel az összeggel, ahogy csak akarsz.

Akkor most gondolkozz el kérlek hogy mi is az átbaszás...

Amúgy az egész 5 pontos csomagból egy érdemes a figyelemre: feloldják a moratóriumot.
A többi porhintés csupán.

porrongy69 · http://www.lesznyugdij.hu/ 2011.05.31. 15:51:46

@mokkaczuka: az euró bevezetése nem feltétlen jó, mert amíg van saját devizánk, addig lehet vele játszani, inflációt végrehajtani, tőzsdézni vele,és akár erősíteni is, és jobb áron árasítani a forintot, mint most lehetne :)

pl. mindenkinek megemelem a fizetését 100%-al (de az inflációt is emelem 200%-al) akkor most jó vagy nem?!:)

Indriq 2011.05.31. 15:53:46

@bandika gazdája:
Én úgy látom a legjobb megoldás az lenne, ha hagyják bedőlni a hitelt, a bank megkapja ami tulajdonképpen jogosan jár neki. A kormánynak pedig rohamtempóban kéne bérlakásokat felhúzni. Lenne hol (és olcsóbban) lakjon a tönkrement család, és legalább tanulna az eszetlen hitelfelvétel hibájából. És max az önbecsülése szenvedne csorbát, amiért nem saját lakása van.
Az a felelős gondoskodás, ha lejjebb ad az igényeiből, és nem azt várja, hogy majd valaki kifizeti helyette.
(No és persze kéne egy jó nagy bunkó a banknak is(bár ezt a bankadó formájában megkapták), hogy ne adjon mindenkinek ész nélkül hiteleket).

Seregbontó 2011.05.31. 15:58:23

Lehet kritizálni kormány intérzkedéseit, de kérdés, hogyha nem így akkor hogy? Valamit kezdeni kell a hitelesekkel, mert az a legrosszabb opció, ha tömegesen bedőlnek. Azt pedig, hogy "csak a hiteles a hibás" illene már elfelejteni. Az általános eladósodottságban vastagon benne vannak a bankok, az előző kormányok, a fogyasztóvédelem, a nemzeti bank, az oktatáspolitika. Pénzügyi analfabétáktól nemigen lehet elvárni, hogy értsék, mi az a spekuláció, előrelássanak válságokat, illetve, hogy csak annyi hitelt vegyenek fel, amennyit fizetni tudnak (jórészük azt sem tudta, mennyire képes). Ilyen esetben minden normális országban az állam lép közbe erős szabályozással, a bankok pedig szigorúan vizsgálják az ügyfelek hitelképességét. Ez itthon abszolute elmaradt és ez az eredmény.

Inner Circle 2011.05.31. 16:04:10

@KaPé: megspóroltad helyettem, hogy beírjam ugyanezt. Mindenki mindenből sajátot és nagyobbat akar: autóból, nyaralóból, lakásból, garázsból, műhelyből... és nem számolnak utána, hogy mennyi lenne bérelni; elég annyi, hogy bérelni "kidobott pénz". (Nekem is tök jó lenne egy isztriai nyaraló, nem is sokkal drágább, mint egy szép ház Buda valamelyik jó részén, de ha utánaszámolok, hogy ha ennyi pénzt a bankba teszek, akkor hova mehetek nyaralni a kamataiból... akkor inkább a pénzt kérném a Jóistentől, nem a nyaralót.)

irógép 2011.05.31. 16:10:18

@Zébácsi:
Nem mondom, hogy nincsenek hibák, de ez már kurva szánalmas, hogy az emberek rossz döntését, és elszart magyar gazdaságot most számon kérik!
Akkora baromságok vannak ebbe a cikkbe írva, hogy az valami döbbenet!
Senki nem hajszolt bele senkit ilyen barom hitelekbe! Mikor vettem a lakásomat, engem is győzködtek ezekről a hitelekről, de bameg, ha felveszek egy hitelt 10 évre, akkor fixet veszek fel. Tíz év hosszú idő, főleg ebben a világban, mikor napok alatt változik meg minden!
Igaziból valóban a kormány a hülye, hagyni kellett volna bedőlni ezeket, azt most nem anyáznák őket ezért is!

XEP 2011.05.31. 16:11:36

"Az általános eladósodottságban vastagon benne vannak a bankok, az előző kormányok, a fogyasztóvédelem, a nemzeti bank, az oktatáspolitika. Pénzügyi analfabétáktól nemigen lehet elvárni, hogy értsék, mi az a spekuláció, előrelássanak válságokat, illetve, hogy csak annyi hitelt vegyenek fel, amennyit fizetni tudnak (jórészük azt sem tudta, mennyire képes)."

Én meg már ezt szeretném elfelejteni. Ebben vagyunk a legjobbak magyarázkodni meg másokat hibáztatni.

Netuddki. 2011.05.31. 16:18:49

Azért most már abba kéne hagyni a zemberek lehülyézését.
Azért vettek fel hitelt, mert kb. 20 éve az állam elszedi a keresetük nagy részét, ami meg marad abból félretenni nem tudtak (tudnak). Cserébe mesterségesen alacsonyan tartja a fizetéseket és kiszolgáltatottá teszi őket a munkaadók kénye-kedvére.
Ez a "megmentés" is elég érdekes dolog. Ki is mentenek meg valójában? Hát nem a zembereket, hanem a felelőtlenül hitelező bankokat.
Benne van ebben az egészben mindenkinek a felelőssége, főleag az összes kormányé és a bankoké is...

Spiro 2011.05.31. 16:20:05

Mivel hitelfelvevők több mint 2/3-a deviza hitel mellett dönt/döntött már vagy 7 éve folyamatosan (Járai ostoba monetáris politikájából kiindulva), ezért a legegyszerűbb megoldás az EUR bevezetése lenne.

Az ehhez szükséges feltételek elérése, teljesítése eleve csökkentené a (deviza) hitelekre rakodó ország kockázati felárakat, és erősítené a Forintot, ami jótékonyan hatna a törlesztők csökkenésére.

(Akinek minimális matematikai ismeretei vannak az tudja, hogy a kamatos kamat (függvény) exponenciális, míg az árfolyam változás lineáris (függvény) hatást gyakorol a törlesztő részletekre, ezért a kamat jellegű költségek drágulását kell, kellene inkább korlátozni.)

A másik legegyszerűbb megoldás a THM maximum bevezetése (hatósági ár), ami a mögöttes fedezet mértékét figyelembe véve határozná, meg a REFERENCIA KAMAT-hoz képest kérhető maximumot.

Mivel a devizahitelezéshez szükséges devizaforrásokat a magyarországi (jellemzően leány bankok, fióktelepek) saját anyjuktól deviza-Forint swap konstrukcióban kapják, cserélik (ebben a konstrukcióban nincs is kockázati felár), ezért pl. egy ingatlannal 2-szeres mértékben fedezett hitel esetében a LIBOR + 2% (ez most 3,25% EUR és 3% CHF kamatot jelentene) teljesen racionális THM lenne.
(A jelenlegi banki forrásköltséghez kötött hitelkamat megállapítás, egyszerűen az erőfölénnyel való visszaélés, és a dilettáns szabályozás eklatáns példája.)

Ez a magyarországi bankoknak sem jelentene megoldhatatlan feladatot, mert a most külföldön lecsapódó extraprofit hiánya őket nem zavarná, illetve cserébe mentesülhetnének a Bankadó terhei alól is (hiszen a hitelesek törlesztő részlet csökkenéséből származó megtakarítás lehetővé tenné számukra a válság előtti szinten történő fogyasztást, ami ellensúlyozná a kisker forgalom 4%-os (300MRD Ft-os) csökkenéséből származó adó és járulék kiesést, ami érdekes módon egyezik a Bankadó összegével).

A fenti THM egyébként azt jelentené, hogy az EUR és a CHF hitelek esetében a válság előtti szintek alatt lehetnének a törlesztők.

Netuddki. 2011.05.31. 16:23:15

@porrongy69: Pont ezért kell az euró. Már meguntam más játszadozását finanszírozni...

futyfurutty 2011.05.31. 16:34:25

@egy derék katona: Hogy? Ledózerolni a fiktív svájci frank elszámolást. És kész. És forintelszámolás a hitel felvételének napjának frank/forint árfolyamán. Ennyi. Jujj, de akkor összedőlne a "jogállam meg a jogbiztonság", meg a többi kamu népnyúzási lehetőség. A bankok pont erre játszottak, ami most van, pontosan tudták, hogy az erős forint nem tartható, hiszen politikai szándék is volt a forint "ócsítása" (by Medgyessy Péter). Van, aki nem emlékszik?

futyfurutty 2011.05.31. 16:35:42

2001-ben még arról volt szó, hogy 2005-ben már euró lesz Magyarországon, nem lesz forint, de jött Medgyessy és jött Gyurcsány, ugye...

Hurri Kán 2011.05.31. 16:42:13

VB blog nem hazudtolja meg önmagát, hozza a szokásos szintet...

Jaffar 2011.05.31. 16:42:59

"Ők az előző nyolc év áldozatai, akik a spekuláció kiszámíthatatlan világába csöppentek. "

S, hol a jóbüdöskurvaanyátokban voltatok eddig, hogy ezt csak most hangoztatjátok?
Mindenki sáros a politikában és persze a bankosok is, de a legsárosabb ebben a témában az a szerencsétlen, aki nem kalkulált elöre és nem számolt azzal, hogy árfolyamváltozás is bekövetkezhet.

Az árfolyambefagyasztás mellesleg nem rossz ötlet, de akkor ezt nem így kellene csinálni, hanem úgy, az "befagyasztott" árfolyamra kalkulálnak egy futamidöt, pl 20 évet, s ha idöközben változik az árfolyam, akkor a futamidö lesz hosszabb és nem a törlesztö több. Mindjárt jobban lehetne kalkulálni, de persze gondolkodni nem szokás kis hazánkban........

trocadero 2011.05.31. 16:43:38

"Matolcsyék azzal számolnak, hogy 2015-re annyit javul az ország gazdasága, hogy a frank akkor már csak 180-190 ft-os szinten fog állni" - ezt nem tudom ki gondolta, de a frank árfolyama nem csak tőlünk függ, hanem a világgazdaságtól. Újabban alapvetően az utóbbitól. Mostanában pl. a forint az euróhoz képest egyre erősebb lett, míg a frankhoz képest egyre gyengült. Ha 2015-re ha elmúlik a válság, akkor a frank simán visszamehet 180-ra.

l.x. 2011.05.31. 16:44:47

@KaPé: "30 év múlva sokkal jobban jössz ki a bérelt lakással."

Jól teszem fel, hogy 1980-óta bérelt lakásban éltél, ezáltal ezt saját tapasztalat alapján mered állítani?

30 évre előre megmondani a tuttit... ilyet utoljára a pénzügyi tanácsadó (a.m.: biztosítási ügynök) merészelt tenni az égbe emelkedő kamatyoskamatyos lapjait lóbálva, mielőtt kiröhögtem.

De hová tűnt Columbo felesége? 2011.05.31. 16:47:58

@irógép:

Legutóbbi kommenteddel sok pontban egyetértek (apropó: köszi a választ,különösen, hogy hsz-em nem kukacoskodáanak vetted, igaz, nem is annak szántam), de szerintem árnyalt a kép.

Differenciálni kellene: sokan INDOKOLATLANUL vállalták túl magukat, ez tény.
Egyik volt kolléganőm a férjével igen szerény önerővel 2 szobás társasházi lakásban gondolkodtak, de a bankokat végigjárva végül Érden kötöttek ki egy csalási házban, maxi hitelösszeget felvéve 25 évre - na őket én se menteném meg).
Egy másik ismerősömáék meg tényleg szükségből, a legkisebb lakást vették meg, és igyekeztek minimális hitelt felvenni - közben munkahelyvesztés, betegség, és ezer ág húzta őket - ezt sajnálom, mert ők nem hagyták magukat rábeszélni a nagyobbra, csillogóbbra.

Szóval ez nehéz ügy. Az viszont látható, hogy bankok nem járnak rosszul, mert ez a mentőcsomag tulajdonképpen egy átütemezés, ami esetenként csak görgeti az adós előtt a bombát - ebben talán igaza van a cikkírónak.
Az is vicces, hogy a bankok kamatszámításához, egyoldalú változtatásához nem nyúl hozzá senki, ami szerintem igen fals dolog, tekintve, hogy így tényleg uzsorakamatot szednek.
Ja, hogy ez a bankadón keresztül állambácsihoz kerül? Ki is ment meg kit? Eccerűen pumpáják ki a zsét a zemberek zsebéből, közben az építőiparban (ami a bankokon túl a legnagyobb nyertese e hitelezési konjunktúrának) milliárdok tűntek el egy szűkebb csoport zsebében, óriási köztartozásokat és bedőlt alvállalkozókat hagyva maguk után. Vajon ki, kik jártak itt igazán jól? Érdemes lenne kutakodni? Nem semmi, igaz?

(M)agyarországon furcsa definíciója van a piacgazdaságnak.

Én nem rajongtam azért a 8 évért (kivéve talán Bajnai-Oszkó időszakot, ők azt tették, amit kell), nem vagyok oda azért, amit az MSZP-SZDSZ koalíció művelt, de őszintán szólva, a Fidesz 1 éves ámokfutása jobban felháborít.

Nem tudom, mi (ki) jön még, de félek, lesz még itt baj...

parlamentarista 2011.05.31. 16:58:37

svájc az egy főre jutó gdp-t számítva a világon a 4-6. ország a világban. ha a miniállamokat nem számítjuk (luxemburg, lichenstein, monaco), akkor norvégia után a svájc második ebben a rangsorban. szerintem tartós frankgyengülésre nem lehet számítani. a bankok sem véletlen ebben a devizában hiteleztek. az egy főre jutó cseh gdp is másfélszerese a magyarnak, a szlovén pedig majdnem a duplája. a fizetéskülönbségeknek ez a magyarázata.

a probléma az, hogy magyarországon a tehetséges emberek többsége nem munkaadó, hanem önfoglalkoztató. tehát magának megkeresi azt, ami kell, de ezen túl nem ad munkát másoknak. és ez nem azért van, mert a tehetséges emberek errefelé nem ambiciózusak, hanem mert nincsenek benne a különféle pájázati (sic) rendszerekben, és egyéb pártmutyikban.

szóval itt a munkaadók többsége alulképzett, a munkavállalók túlképzettek, a kivételesen tehetségesek pedig önfoglalkoztatók. és ha meggondoljuk, akkor ezeknek pont fordítva kellene lennie. na de majd orbán viktor a feje tetejéről a talpára állítja a gazdaságot. újfent. ki tudja hányadjára.

okostojáska 2011.05.31. 17:02:13

@GaBko: "A kormánynak nem újabb adóságba kergetéssel kellene továbbgörgetni a problémát, hanem rendbe kellene rakni a Ft-ot és Európai árak mellett európai fizetést adni az embereknek!"

Itt azért álljunk meg 1 szóra.
1) A zemberek, aki betesznek az államkasszába, azok nem a kormánytól kapják a fizetésüket.
2) Azok a zemberek kapják onnan, akik az állami szférában dolgoznak, ergo csak kivesznek onnan.

Tehát, akkor lesz europai fizetés (Bulgária vagy Németország?), ha a zemberek megtermelik az a pénzt amit ki akarnak venni onnan, mert ha mindenki csak egy irodában ül és semmi produktumot nem állít elő, akkor előbb utóbb mindenki éhen hal.

Szóval jobban teszi mindenki, ha elfelejti, hogy a kormány majd ad mindent, mert a kormány azt tudja szétosztani, amit oda a zemberek neki befizetnek, ami jelenleg nem túl sok, mert az ország 80% segélyen vagy nyugdíjon él vagy az államtól kapja a fizetését.

Bergeroth 2011.05.31. 17:04:05

eszkep-pel meg ne foglalkozzatok már, agyilag kb. 1 szinten lehet várúr-ral. Mind a kettő olyan sötét, hogy a negrócukor világít a szájukban. Kár koptatni a billentyűzetet miattuk, mintha egy téglafallal próbálnátok szót érteni, ebben nagyjából ki is merül a velük folytatott kommunikáció.
Lépjetek túl rajtuk, nem illik megbámulni a szerencsétlen embereket. :)

Bergeroth 2011.05.31. 17:06:01

@trocadero:
A vezér megmondta, akkor az úgy lesz. Ki vagy te, hogy kritizálni mered bölcs vezetőnket és okosabbnál okosabb talpnyalóit?!!??

okostojáska 2011.05.31. 17:06:15

@kovi1970: "Benne van ebben az egészben mindenkinek a felelőssége, főleag az összes kormányé és a bankoké is... "

Leginkább pedig azoké, akik felvették a hitelt. Mindenkié azért mégsem, mert az enyém sem és még sokan másoké sem.

proton1701 2011.05.31. 17:10:10

Lehet , hogy időzített bomba de legalább valami , mert eddig a nagy semmit csinálták a kormányok. Ez ugyan csak fél megoldás de legalább fél és nem a semmi. Mindenki csak járatja az orcáját , hogy meg kell oldani. Hát akkor hajrá, ne csak a szátok járjon hanem kész ötletekkel amit persze meg is lehet valósítani álljatok elő. Egyet se lehetett eddig hallani csak azt , hogy meg kell oldani. Hát ilyet én is tudok mondani bármire emberek. PL meg kéne már oldani ezt a Marsaszállás kérdést. Nem igaz , hogy nem tud snki feltalálni egy hajtóművet ami oda visz engem 1 hét alatt. Baromság.......Ötleteket ne fikázást

strappa 2011.05.31. 17:23:30

Az árfolyam ilyen rögzítése nem összegezhető egyszerűen azzal, hogy a problémát eltolják 3 évvel.

A rögzítéssel az is a cél, hogy a zsebben maradó többletet az emberek költsék el, mivel a belső fogyasztás a válság óta brutálisan megtorpant és hiába van az export lassan már a válság előtti szinten, a belső fogyasztás nagyon messze van az egészségestől.

Így optimális forgatókönyv szerint 2-3 év múlva lehet 4-5%os gazdasági növekedés, ami a munkahelyek számán, az árfolyamokon, a GDP-arányos államadósságon, a csődkockázaton és a kamatokon is meglátszik majd és akkor az elengedett árfolyam sokkal kevésbé fájhat mint most.

Oké, nincs garancia az optimális forgatókönyvre, de szerintem az intézkedés mögött ez a szándék is fontos tényező.

e-kor 2011.05.31. 17:29:08

@Karachar Nevian:

"Fundamenta?Befizetsz 20k/hó 4 évig = 960k
Állambácsi puszta jófejségből ad hozzá 30%-ot = 1250k.
Namost
1. Állambácsi emgmondja mire költheted, mire nem(pl. variál h a munkadíj elszámolható vagy sem, a cucc beépíthetőnek számít vagy sem,stb)
2. Állambácsi áfás számlát követel minden fillérről(sok-sok olcsóbb vállalkozó ekkor köszön el) és így ugyebár még azon se tudsz spórolni amin tudnál(ismerős fusimelója).
A kötelező áfa miatt az összeg 20%-át eleve bukod.
3. Nagyon kemény időkorlátot kpasz mindenre és ha bármit is buksz, állambácsi visszavonja a támogatását, magyarul visszakapod a saját pénzed nominálértéken és mindenki lekaszálta magának a 4 évi kamatot - köszönik szépen."

Ez abban az esetben működik így amikor lakáscélra költöd, mellesleg arra is van lehetőség, hogy a Te általad elvégzett munkáról is számlát kaphass...
Amúgy nem tudom miért fáj neked, hogy a feketegazdaságot visszaakarják szorítani.

EBBEN AZ ESETBEN NEM KÉNE SZÁMLA MERT A BANKI HITELED LENNE AZ AMI IGAZOLÁS A LAKÁSCÉLRA MIVEL LAKÁSHITEL!!! (ez az ami sok embert érint mert nem szabadfelhasználásút vett fel lakásra)

Máskülönben a 30%-ért cserébe a fundamenta veszi az állampapírokat rendesen, úgyhogy az államnak is érdeke a fundival megállapodni mert azzal jól jár, akárhogy nézed a bankkal szemben mindenképpen jobban jár az akinek a fundamenta hitelez !!!

lyken 2011.05.31. 17:30:26

@GaBko: "Nagyon könnyű pénzügyi analfabétázni az embereket, annak aki szerencsés helyzetéből adódóan nem volt rászorulva."
Kérlek ne haragudj meg, de aki pénzügyileg annyira képzi magát, hogy átlátja a gazdaság történéseit és érti a bankok terminológiáját, azt nem olyan könnyű megvezetni. Az átlagemberek 90%-a amint meghall olyat, hogy nominálkamat meg tőkési hányad, kamatperiódus és hasonlók, inkább elrohan a másik irányba, ahelyett hogy utánanézne mi ez valójában. Tisztára úgy állnak hozzá mint a Mátrixban az egyik főszereplő: "A tudatlanság áldásos." Arról, hogy az emberek nem hajlandóak -a mindennapjaikhoz szükséges- minimális pénzügyi ismereteket szerezni, nem tehetnek a pénzügyileg nem analfabéták. Lehet, hogy az analfabéta sértőnek hat, pedig csak a valóságot írja le.

"a bankok meg azt montdták, hogy előfordulhat hosszútávon, 10-20% emelkedés de majd csak követi a fizetések emelkedése is hosszútávon a hitel növekedését."
A bank a hitelkérőbe befektet. Elmondja neki a 10-20%-ot. Arról a bank a saját nézőpontja szerint nem tehet, hogy a kérelmező nem kérdez vissza arra, hogy ez a teljes havi költségeket jelenti, a tőketörlesztésre vonatkozik, a kamatjutalékra vonatkozik, érinti-e a kapcsolódó biztosítást, előfordulhat-e exponenciális költségmegugrás emiatt, stb.

"A fél év nem hosszútáv!"
Befektetői szempontból az egy hét is lehet hosszútáv. A pénzügyi anbalfabétizmus egyik alaphibája, hogy a kérelmező _feltételez_ valamit, majd ezt kész tényként kezeli. Sokszor azért, mert fél visszakérdezni(jaj mi lesz, ha hülyének nézik, stb.) és úgy érzi, hálásnak kéne lennie amiért a bank kölcsönöz neki. Ezzel szemben a banknak ez remek üzlet és hálásnak kéne lennie amiért velük üzletelsz. Ha az ügyintéző esetleg nem ezt sugallja, akkor nyugodtan meg lehet neki mondani a véleményt.

"A kormánynak nem újabb adóságba kergetéssel kellene továbbgörgetni a problémát, hanem rendbe kellene rakni a Ft-ot és Európai árak mellett európai fizetést adni az embereknek!"
A kormánynak leginkább békén kéne hagynia a piacot, racionalizálni például az olyan baromságokat mint a gépjármű regadó meg a járulékfizetés, meg a kismillió adó és kismilliárd kitöltendő nyomtatvány. Ja, meg a bürokrácia. Akkor lenne kedve az embernek befektetni, vállalkozni, ezáltal pénzt meg adót termelni. Nem segélyt, meg szoctámogatást, meg alamizsnát kell nyujtani, mert azzal az adófizetők vannak kifosztva. Stabilizálni kell a fent leírtakat, hogy ne érje meg adót elkerülni, meg külföldre vinni a céget.

Nézetem szerint ha azt várod, hogy az állam rakja rendbe a dolgokat, csalódni fogsz. Mindig mindenki azt várja mostanság, hogy az állam segítsen. Az állam soha nem segít. Amikor igen, akkor az csak kárenyhítés, aminek a számláját továbbgörgetik 10-20 évvel. A jelen kormány nem fog racionalizálni, mert arculatvesztésnek nézne ki, ill. a jelenlegi helyzetben egy oldalazó piachoz vezetne. Inkább költekeznek és fedezik kötvénykibocsátásból.

trocadero 2011.05.31. 17:31:43

@Bergeroth: azért dícséretet is kaphatnék, mert nem csak Matolcsyt kritizáltam, hanem az ellenzéket is, aki már többször a kormányra akarta kenni a frank magas árfolyamát :)

l.x. 2011.05.31. 17:50:59

"Az átlagemberek 90%-a amint meghall olyat, hogy nominálkamat meg tőkési hányad, kamatperiódus és hasonlók, inkább elrohan a másik irányba,"

Ha elrohanna, nem volna probléma. De inkább fejest a sötétbe.

Más kérdés, hogy ha picit a zsigereimnek utat engedek, én is aszondom, hogy kiaszott egy világ az, amelyben problémamentesen lehet élni annyi ésszel, amellyel macskát szárít az ember a mikróban, a villanyról elég annyit tudni, hogy a konnektorból jön, a dihidrogén-oxiddal riogatni lehet akár értelmiségieket is - de ha az embernek nincs fejben a pénzügyek alapjai könyv fele, olyan szerződést tesznek az orra elé azok, akiknek a bizalmi tőkén kívül saját tőkéjük alig van, hogy az felér egy adósrabszolgasággal. Ez egyébként a frankeurós cirkusztól függetlenül elmondható.

mokkaczuka 2011.05.31. 17:55:08

@porrongy69: Hát igen, ahogyan annak idején öt éven át fenntartották a kettős olajárat, hogy legyen miből rabolni, úgy most is fenntartják a forintot.

mokkaczuka 2011.05.31. 17:57:59

@zero: Arra, hogy a bank saját maga mondja meg, mennyi az annyi. Legalábbis mondta meg eddig. Teljesen mindegy volt, hogy fölfelé ment a forint, lefelé, az a kibaszott törlesztő csak fölfelé bírt menni. Stabilan. Na, ez nem piac. A piacon nincs az, hogy az egyik szereplő bármikor megbaszhatja a piaci szabályokat és a sajátjaival helyettesítheti, a másik meg csak és kizárólag rosszul járhat.

Kiszámoló · http://kiszamolo.hu/ 2011.05.31. 18:36:25

@e-kor: Huha. A Fundamenta NEM kamatozik 30+3%-ot. A Fundamenta EBKM-je azaz valódi kamatmutatója 4,83% és 13,07% között van állami támogatással.

A sok hozzáértő "pénzügyi tanácsadó" rábeszéli a szerencsétlen embereket, hogy a 11%-os hitele mellé kössön Fundamentát 5%-os valódi kamattal és bukjon rajta félmilliót.

A blogomon éppen most akartam erről írni, úgy látom, van miért.

(Reklám: ha meg akarod ismerni, mi a szívás az életbiztosításokban, a tőkevédett alapokban és egyéb nagyszerű termékben, látogasd meg a blogom a kiszamolo.blog.hu-n
Következő téma az LTP lesz. :) )

mizrolist 2011.05.31. 18:38:15

@Songoman: nyugi, én tudom, hol keressek ilyen adatot pontosan visszamenőleg is.

2011.05.31. 18:42:39

Szavazok:
Időzített bomba :D:D
de mivel egy halommal raktak a meglévőkre Matolcsyék, ez már mit számít :D:D:D
Lehet rágyújtani

parlamentarista 2011.05.31. 19:37:46

@proton1701:
nézd a megoldás nyilván az lett volna, hogy alacsonyabb a konkrét esetcsoportokkal próbálnak valamit kezdeni. tehát mondjuk megyei szinten csinálnak egy formanyomtatványt, amin az adott háztartás jövedelmi, és vagyoni helyzetét tisztázza. és minden megyében kinevezik kovácsnét, a pénzügyi főelőadót. a fidesz mondjuk a szociális konzultáció helyett ezt csinálja. igaz, hogy orbán viktor nem mosolygott volna az első oldalon, meg nem rajzoltak volna kis tehenet a papírra, hanem akkor aki megoldást keres az előbb írja le, hogy konkrétan mi a problémája.

és akkor ez a kovácsné a megyében, kérelmek számától függően kap valamennyi apparátust. és ők kitalálják, hogy mégis mit lehet csinálni. nagy okosságot nyilván nem mondtak volna ők sem, de konkrét eseteket oldanának meg úgy, hogy tömegesen írnának alá megegyezést a banki ügyfelekkel, és a fiókvezetőkkel.

szóval itt azt kellett volna kihasználni, hogy az egyik bank el tudja mondani: ő volt az első aki megállapodott az ügyekkel. akár azt mondja, hogy nem is kell kovácsné, és ez az egész cécó. a fiókba kell bemenni, mert ők úgy képzelik, hogy hosszú távon megéri kiegyezni a rossz adósokkal. viszont az ügyfeleknek is meg kell érteniük, hogy a bank nem egy jótékonysági intézmény. tehát ki kell egyezni valahogy. és ha marad néhány bank, amelyik erre sehogy sem hajlandó, akkor még mindig lehetett volna rájuk egy külső megoldást oktrojálni. és meg lehet nevezni, hogy igen, ezek és ezek a bankok. és nyilván akkor a többi bank is azt mondja, hogy rájuk kényszerítsenek valamit. mert ők a kockázatból semmit sem vállalnak át.

szóval ez az összeültek a hegyek és egeret szültek tipikus esete. mi van, ha 180 helyett hirtelen 240 forint lesz a frank. mi történik, ha az euro gyengül, a frank meg nem, és mondjuk ezeket egy az egyben fogják váltani. a forint csak az euróval tud lépést tartani.

lyken 2011.05.31. 19:46:07

@l.x.: "Ha elrohanna, nem volna probléma. "
A probléma elől szalad el. A hitelt ettől bevállalja.

@mokkaczuka: "Teljesen mindegy volt, hogy fölfelé ment a forint, lefelé, az a kibaszott törlesztő csak fölfelé bírt menni. "
Ez így van. Mikor visszaállt alapszintre az árfolyam, arra hivatkoztak, hogy dehát ők még magasabb kockázattal kapják a hitelt a központból és emiatt nem csökkenthetik. Közben a dolog úgy fest, hogy a hosszútávú lekötött betétek mennek ki a túloldalon, mint hitel. De hazudhatnak, mivel hivatalosan ez is üzleti titok, ergo úgy indokol ahogy akar. Már ha indokol. Merthogy nem köteles.

@Kiszámoló: "A sok hozzáértő "pénzügyi tanácsadó" ..."
Ezek valójában nem pénzügyi tanácsadók, nem is brókerek. Jellemzően egy 3-5 napos gyorstalpalón sajátítják el azt, hogyan sózhatja rá bárkire a termékét. Azért így egyes számban, mert mindig ugyanazt akarja eladni.

parlamentarista 2011.05.31. 19:50:08

@strappa:
előbb a megtakarítások szoktak növekedni, és nem a fogyasztás. tehát az emberek éppen nem elköltik a pénzügyet mindenféle árucikkre, hanem ha tehetik, akkor tartalékolnak. és ha a lakosság nettó megtakarító, tehát több betétje van, mint adóssága, akkor lehet ösztönözni a keresletet. azt mondani, hogy ne tartsd a számládon, hanem egyél-igyál. és ezt is inkább csak kontinentális méretekben.

szóval ez a keynes-i dolog a megtakarítások felszabadítása esetén működik, és egy zárt gazdaságot (uniót) feltételezve. mert az nem jó, ha a horvátországban költik el a pénzt. de azt nem lehet előírni, hogy tisztességes ember a balatonon nyaral, mert az a magyar tenger. és hasonló hülyeségek. tehát amikor ezt az usában csinálták, akkor ott nagyjából mindenki helyi terméket fogyasztott belőle, mivel erre uniós méretekben kerestek megoldást.

a fidesz meg azt mondja, hogy tulajdonképpen mindegy, csak ne a nemzetközösség szabályai szerint játsszuk le semmit se, mert akkor mi magyarok biztos rosszul járunk. tehát mintha észak-dakota állam azt mondta volna az usában, hogy megvívják a gazdasági szabadságharcot. nekik azért rossz, mert a nyugati parton jó. szóval ezeket a frankhiteleket euróra kellett volna átváltani, csak hol van kormányzati körökben olyan ember, akit az unióban komolyan vesznek.

mutant · http://universal.blog.hu 2011.05.31. 21:09:03

"50 ezer forint havonta albérletre kidobott pénz, míg 50 ezer forint frankhitel saját lakás. " Hát vagy nem,mert onnan most ugyanúgy kirakják az embert, ha nem fizet, mint az albérletből!!Ez nagyon hülye hozzáállás! Egyébként a mobilitásé a jövő, a mobilházaké...Amerikában erre rendezkedtek be, meg a bérlésre, jobb is, kifizetődőbb...Hiszen apám még nyögi a hitelt a házunkra, de én közben albérletben lakom,mert vidéken semmi munkalehetőség!Szóval ő most nyögi a majdnem 100 ezret havonta arra a házra, ami üresen áll, hiszen a testvéreim is más városokban laknak, ahol van munka, iskola...Egyelőre.

Tenoce · http://www.deezer.com 2011.05.31. 21:24:20

@mutant: Egyetertek. Sot! Aki pl. 6 evvel ezelott vett egy ingatlant, annak az ingatlana pont ugyannyit er, mint ma. Idoerteken szamolva vesztett is az uzleten. Ha 6 evvel ezelott lekoti a penzet, akkor a hozamabol nevetve fizeti a legalabb olyan minosegu ingatlan berleti dijat, mint amit vehetett volna. Es most meg is vehetne ugyanazt az ingatlant, es meg maradna is plusz penze. A vasarlas csak emelkedo ingatlanarak mellett racionalis. Minden egyeb esetben nem logikus lepes.

2011.05.31. 21:39:14

Nem vettem fel devizahitelt sem luxuskocsira, sem fürdőszobafelújításra, nem is akar senki megmenteni. Miért jut erről a témáról mindig a tücsök és a hangya meséje az eszembe? Csak valahogy a vége más...

strappa 2011.05.31. 21:48:52

@parlamentarista: "előbb a megtakarítások szoktak növekedni, és nem a fogyasztás. tehát az emberek éppen nem elköltik a pénzügyet mindenféle árucikkre, hanem ha tehetik, akkor tartalékolnak."

Ebben van igazság, viszont 2-3 éves időtávban már elérhető az a szint, hogy költsenek is.
Az is igaz, hogy az így felszabaduló pénz nem fog 100%-ban a magyar gazdaságban realizálódni és a külkermérleget rontva növekedni fog az import. De ez mindig jellemző lesz.

strappa 2011.05.31. 22:12:18

@Gyurma Pappa: "hmm??? 1998 és 2000 között, nem volt olyan negyedév az USA-ban, hogy 3% alatt nőtt volna a GDP, az akkori EU országok szintén 3% feletti GDP növekedés produkáltak"

A dotcom lufi pont 2000 első negyedévében durrant (1,1%-os növekedés), 2000-től 2002-ig csak egy negyedévben volt 3% felett a növekedésük.

Továbbá Magyarország számára a legfontosabb növekedési szempontból nem az USA, hanem Németország, ők viszont még az amerikaiaknál is rosszabbul teljesítettek akkortájt: 1998: 2%, 1999: 2%, 2000: 3,2%, 2001: 1,2%, 2002: 0%.

És akkor még nem beszéltünk az orosz válságról 1998-ban, ami szintén nem tett jót a magyar gazdaságnak.

e-kor 2011.05.31. 22:42:27

@Kiszámoló:

én saját tapasztalatomat írtam le, és hidd el én 2007-ben 1 héten keresztül az összes banki lehetőséget végigjártam és min. 25 ajánlat közül vválasztottam ki a legkedvezőbbet ami egy kereskedelmi bank fundamenta kombi volt. És ezalatt az idő alatt amit a hitelem növekedett kizárólag a bank hibája miatt történt, a fundamentának semmivel nem kell többet fizafizetnem.
Ha simán banki hitel lett volna most 30 ezerrel több lenne a havi törlesztőm. Ezt én tapasztalom ez nem valaki bemagyarázta.
A fundamentát is végigjártam és akkor még nem lehetett csak kizárólag rajta keresztül hitelhez jutni, ma már lehet, így most már a bankokat kikerülve lehetne nála lakáshitelhez jutni.
Az EBKM megtévesztő mert abba mindent belemvesznek egyes helyeken, míg máshol nem.
De az tény, hogy havonta a betett pénzed után 30%-ot ad (kamatként is felfogható, de nem kamatos kamatként.)
A fundinak nincs pénzügyi tanácsadója, neki személyi bankárhálózata van akik a legfelkészültebbek, kb 3 éve teljesen megváltozott a képzésük és merem állítani, hogy aki náluk a 3-as szintig eljut azok már nagyon értik a szakmájukat, biztos sok kezdő is van akik félretájékoztatnak, vagy a gyors meggazdagodás reményében nem azt adja az ügyfélnek ami neki a legjobb, de az ilyenek nem maradnak ott tartósan és nem lehet ezért általánosítani, ismerek sokat közülük és tudom, hogy mindig képzésekre járnak mert az új dolgokkal teljesen képbe kell lenniük.
A postai fundamenta na az nevetséges, mert őket majdhogynem kényszerítik erre, ezermillió más elfoglaltásuk melett és amit ezért kapnak aprópénz, nekik nem éri meg az energiát ebbe beleölni.

Visszatérve a témához, a portfólión volt egy kalkuláció, hogy milyen összegnél milyen lesz 4 év múlva a felhalmozott árfolyamkülönbözet-összeg, és ehhez megnézve a fundis weboldalon a hozamokat kiderült, hogy olyan 240-250 HUF/CHF árfolyamig simán jobb a fundamenta, 215 huf/chf esetén olyan 250-300 ezer forint az, amit 4 év alatt a fundamentával meg lehet spórolni 180-as fix árfolyam mellett.
A kiszámolós blogodat is megnézem mert érdekel amiről ott írsz.
Kiváncsian várom az ltp-s részt is.

e-kor 2011.05.31. 23:23:52

@Kiszámoló:

Nem értelek, megnéztem az oladlt amire a blogodon hivatkoztál és ott máshogy írsz az ltp-ről.
Ebből azt látom, hogy maga a konstrukció jó csak nem mindegy hogy aki értékesíti milyen felkészültségű, erre is hivatkoztam neked feljebb...

akkor beidézném ami a teáltalad hivatkozott oldalon volt:
A lakástakarékpénztár, vagy lakáskassza egy könnyen átlátható, egyszerű termék. Futamideje 4 és 8 év között van, a havi maximálisan megtakarítható összeg 20 ezer Ft/fő, a fizetett kamat a megtakarításunkra 1 és 3% között változik. Ez miatt még nem lenne érdemes köti ilyen szerződést, de az éves befizetésünkre további 30% állami támogatást kapunk azzal a megkötéssel, hogy ha nyolc évnél rövidebb futamidőre kötöttük a szerződést, akkor a lejáratkor az összeget lakásvásárlásra, meglévő lakáshitel törlesztésre, vagy meglévő lakás felújítására fordítjuk. Nyolc év futamidőnél 2009 július elseje előtt nem volt lakáscélú megkötés, bármire fordíthattuk a pénzt, ez sajnos megváltozott a július elseje után kötött szerződésekre vonatkozóan. Költségei: havi 150 Ft számlavezetési díj, illetve egyszeri szerződéskötési díj, ami a szerződéses összeg egy százaléka. Előnye a kiszámíthatósága és egyszerűsége, hátránya a maximált havi befizetés és a kötött felhasználási mód

szóval ebből az jön le, hogy ezzel jól járnak az emberek ha hozzáértő értékesíti nekik.
pl. amit akinek a hozam a fontos az nem 1 db 8 éveset köt, hanem 1 db 4 éveset majd 4 év után még egy 4 éveset... és nem a volt 4-es módozatból ami most 3,9-es szmála néven fut, hanem a volt 3-asból ami hozamles címen fut. De ehhez jó tanácsadó kell, mert neki a 3,9-es értékesítése az érdeke mert utána magasabb a jutalék (pláne 8 évre)
Egyetlen dolog szól a 8 éves mellett a kiszámíthatóság: nem biztos, hogy 4 év múlva is lesz 30 % álltám rá, de a meglévő kondiciókat nem tudják változtatni visszamenőleg szerencsére, sőt én ismerek törvényes trükköket is amivel szintén legálisan kitolható a futamidő, ha közben csökkene a kedvezmény mértéke...

Aussietrotter 2011.06.01. 11:10:53

Miért nem foglalkozik senki a kamatok nagyságával? Miért emelkedtek a svájci frank kamatai négy év alatt a duplájára? Én 3,5-tel kezdtem és most 6,13. Ez lett volna a devizhitel egyetlen előnye. Fél éve levelezésben vagyok a bankommal, ahol már irásban is adták, hogy egyszerűen a pocsék pénzkihelyezési politikájuk eredményét lőcsölik át a hitelesekre, egyrészt az észbontó kamat, másrészt az egekbe szökő kezelési költség formájában. Mindenki tudja, hogy az első években tulképpen csak a kamatot törlesztjük, a tőkét alig. A rögzített árfolyam nullát ér, ha a járulékos költségek az egekben.

Nekem volt külföldön is (diák)kölcsönöm. Pont úgy jártam el az itthoni kölcsönöm tekintetében is. Az igazság az, hogy kint a fenekedet kinyalják. Itt meg te vagy a kapca. Se az arcukat, se a nevüket nem vállalják. Egy éve képtelen vagyok egy banki döntéshozóval találkozni, leveleiket nem irják normálisan alá. Nem válaszolnak a kérdéseimre. Egyébként én összehasonlítottam az itthoni feltételeiket, azzal amit az osztrákoknak nyújtanak. Ott még kamatplafon is létezik, 6%-os. Van itt valakinek kamatplafonja? Azt is megkérdeztem, hogy miért nem vihetem át a kölcsönömet egy osztrák fiókba, ugyanaz a bank, tőke szabad mozgása. stb. Még csak nem is reagáltak. Én most perelni fogok, mert már van aki nyert, megvan a precedens. Ugyanis nyakló nélkül nem emelhetnek kamatot és ha az általános szerződési feltételeket valaki nem irta alá, azok nem érvényesek, Márpedig senki nem irta alá.
Egyébként az én kölcsönöm 60%-kal emelkedett a négy év alatt, de ha a duplájára emelik, azt is tudom fizetni. Nem kell megmenteni, csak azt szeretném, ha a fostos Raiffeisen Magyarországon ugyanolyan feltételeket alkalmazna, mint otthon.

fokabacsi 2011.06.01. 11:21:54

@Aussietrotter: Itt jó pár mocskos politikus miatt (akiket szarrá fizettek) a bankok azt teszik amit akarnak! Egyoldalúan leszarják a kölcsönfelvevőre hátrányos szerződést, és még hátrányosabbra változtatják!

lyken 2011.06.01. 11:28:28

@Aussietrotter: "megvan a precedens."
A magyar jogrendszer nem precedens alapú. Ugyanannál a bírónál, ugyanazzal a logikával simán el tudsz bukni egy ugyanolyan ügyet. A magyar bíróság kissé szerencsejáték. Egyébként pedig a magyar és az osztrák bank két külön cég(tehát a könyvelésük, számvitelük is), hiába azonos a brand.

"Ugyanis nyakló nélkül nem emelhetnek kamatot"
Ha a szerződésben az van, hogy a kamatot a mindenkori hirdetményben teszik közzé, akkor igen.

e-kor 2011.06.01. 11:29:52

@Aussietrotter: Kinnt Ausztriában az ottani és az itteni Fundamenta lakásszámla között milyen különbségek vannak, ha vannak ? úgy tudom ott az emberek 80%a rendelkezik ilyennel, míg itthon alig 20%
várom a válaszod...

Aussietrotter 2011.06.01. 11:52:39

@e-kor: Sajnos én nem Ausztriában éltem, egyszerűen leszedtem a netről az osztrák ajánlatokat és amikor Bécsben voltam még hozzágyűjtöttem és lefordítottam.

Én mindenkinek azt mondom tessék tanulni nyelveket, kinyilik a világ, mindegy, hogy az ember hány éves. Egészen más lesz a perspektiva. Ezért tudnak velünk mindent megtenni, mert egy nyelvi karámba vagyunk zárva.

Aussietrotter 2011.06.01. 12:10:12

@lyken: Persze, hogy nem az. 10 évig éltem angolszász országban illik tudnom. Én voltam a legjobban felháborodva, amikor egy évtizede elkezdtem itthon jogászok szájából hallani a kifejezést. Ettől függetlenül azt gondolom, nem hátrány, ha van már egy ugyanolyan ügyben jogerős itélet.

Amit a Raiffeisentől hiányolok és a többi külföldi/multi akármilyen cégtől, az a fair practice totál hiánya. Engem nem érdekel, hogy ők hány cégként működnek, a brand ugyanaz vagy válasszanak más nevet. Ha adidas cipőt veszek itthon, ugyanazt a minőséget várom el, egyébként megyek az adiosra.

A kamatemelési gyakorlatuk szembemegy egyik 2007-es irányelvvel. Arról ne is beszéljünk, hogy itt szó sincs devizakölcsönről, erről már sokan irtak. Ez egy hosszú távú spekulációs játék a bank részéről, ahol a kockázatot teljes egészében át tudja az adósra háritani, mert ha csökken az árfolyam, emeli a kamatot.

Tedat 2011.06.01. 17:40:17

"Ügyesen beszopatták a következő kormányt, olyan mint egy időkapszula, amibe Orbán-Matolcsy-Patai beletették az okosságaikat, és majd csak 2015. január 1-én nyitják majd ki. "

Nézzük csak, hogy mire is hasonlít ez?

Hmm, a gázártámogatásra és a kilakoltatási moratóriumra? Az előző kormány azt találta ki a hiteles probléma kezelésére, hogy a választások utánig "kilakoltatási moratórium". Fasza.

Amúgy az 5. pont (kamattámogatás ha kisebb lakásba költözik az illető) szerintem elég jó ötlet.

Zsufka 2011.08.07. 22:10:58

Itt nem az a kérdés már hogy felvegyem a 180 ft ot vagy sem. Az a kérdés, hogy most bukom a lakást és a hitelt ,vagy 3 év múlva. Mert hogy bebukjuk már az biztos, kérdés most vagy 3 év mulva.

süti beállítások módosítása