Skip to content


       Szűrés lista

Némi eltérés adóügyekben

Telik az idő, minden változik, főleg az álláspontok.
Más ellenzéknek, és megint más kormánypártnak lenni.

Köszönjük a szemléltetőpéldát a Zinternetnek!


Szijjártó Péter, 2009. március 22.
 

"Kiderült, hogy ugyanaz a játék zajlott, mint eddig bármikor - jelentette ki Szijjártó Péter a tegnap nyilvánosságra került kormányzati adóelképzelésekkel kapcsolatban. Ugyanis eddig, amikor olyan csomagokról volt szó, melyről a kormány azt mondta, hogy lesz benne adócsökkentés, meg lesz benne adóemelés, akkor a végére az adócsökkentést mindig elfelejtették, és maradt az adóemelés. Most is ez a helyzet, ugyanazt a játékot játsszák el az országgal, ugyanazzal próbálják átejteni az országot - húzta alá, kiemelve: ebben az adócsomagban kizárólag adóemelés van, amely kivétel nélkül mindenkit sújt, leginkább a legkiszolgáltatottabb családokat.

Egyértelmű, hogy a kormány megint nem találta el az európai irányt - fogalmazott Szijjártó Péter, hozzátéve: az európai kormányok folyamatosan adót csökkentenek, ezzel szemben a Gyurcsány-kormány újabb adóemelési döntéseket akar meghozni. Ez az út azonban kudarcokkal teli, ráadásul a reménytelenséget jelenti Magyarország számára, mert a családok jelentős része már most is rendkívül nehéz helyzetben van, és most azok a költségek fognak megint emelkedni, amelyek a mindennapi fogyasztás szempontjából kihagyhatatlanok - jegyezte meg, hozzáfűzve: az alapvető élelmiszerek és az üzemanyag a családok fogyasztási kosarában az első helyeken szerepelnek.

A Fidesz azonban egy másik utat képzel el Magyarországnak - mutatott rá, hozzátéve: "mi nem az adóemelés útjára kívánunk lépni, hanem az adócsökkentés útjára".

A kormány adót emel, a Fidesz szerint adót kellene csökkenteni - szögezte le Szijjártó Péter. Ezért a Fidesz ma egy újabb törvényjavaslatot nyújt be, amelyben egyrészt kezdeményezik az alapvető élelmiszereket terhelő áfa csökkentését - ismételten, immár harmadik alkalommal - 20 százalékról 5 százalékra, illetve kezdeményezik azt is, hogy a kormány javaslatával és szándékával ellentétben a benzin árát terhelő jövedéki adó mértéke az európai uniós minimumszintre csökkenjen.

A két javaslatról, és annak pénzügyi hatásairól szólva kifejtette: a benzin esetében a jövedéki adó mértéke jelenleg literenként 103,5 forint. A kormány javaslata ezt 109 forintra akarja emelni, a Fidesz javaslata viszont 87 forint literenként. Ez azt jelenti, hogyha a Fidesz javaslata teljesül, akkor egy átlagos tankolás esetében 1350 forintot tudna spórolni az autós - mondta el.

A gázolajat terhelő jövedéki adót is növelni fogja a kormány - fejtette ki Szijjártó Péter. Ennek kapcsán kiemelte: a gázolaj jövedéki adójának emelése a továbbgyűrűző hatása miatt a rendkívül drámai, hiszen a fuvarozók költségei növekedni fognak, ami azt jelenti, hogy a termékek szállítási költségei is emelkedni fognak, és ez a termékárakban meg fog jelenni. Ezért, amint a kormány benyújtja a javaslatát a gázolajat terhelő jövedéki adó emelésére, a Fidesz módosító indítvánnyal fog élni, amelyben kezdeményezni fogják a gázolaj jövedéki adójának a jelenlegi szinten való tartását."

 

Két és fél évvel később pedig feltalálták a varázsszert.......


Szijjártó Péter, 2011.szeptember 07.
(fotó: MTI, Czeglédi Zsolt)

"A párt vezető testülete egyetértett azzal, hogy a kormány intézkedéseivel az euróválság Magyarországra gyakorolt hatásainak kivédése eredményes lesz; támogatják a kormány törekvéseit az adósságállomány csökkentése, ezzel az ország szuverenitásának visszaszerzése érdekében, s azt, hogy továbbra is nemet mond a megszorítások politikájára - mondta a szóvivő az elnökségi ülés szünetében, a Hotel Béke előtt tartott sajtótájékoztatóján.

(...)

"A Fidesz elnöksége elvárja a kormánytól, hogy tovább folytassa harcát a magyar emberek és Magyarország szabadságának, szuverenitásának teljes mértékű visszaszerzése érdekében" - tolmácsolta a szóvivő a testület álláspontját, rámutatva, hogy minél nagyobb az államadósság, annál inkább mások gazdagodnak a magyar emberek munkájából, s az államadósság csökkentése újabb lépés a szabadság visszaszerzése felé.

Szijjártó Péter emlékeztetett rá: a kormány keddi ülésén állást foglalt arról, hogy a költségvetési hiányt 3 százalék alatt stabilizálja, s annak érdekében, hogy a lehető leggyorsabban menjen végbe az ország megújítása, felgyorsítja az adóbeszedést. A kormány fontos céljának nevezte, hogy "radikálisan javuljon az adóbeszedés hatékonysága" - mondta a kormányfő szóvivője, hozzátéve: "a megszorítások politikája továbbra is tilos", nem szabad az emberekkel megfizettetni a válság árát, ugyanis nem az emberek felelősek azért, hogy az ország ilyen helyzetbe került.

Szijjártó Péter elmondta azt is, hogy a gázolaj jövedéki adójának növelése nem vezethet más termékek árának növekedéséhez. Ezért a kormány a fuvarozóknak a jövedéki adónövekedés mértékének megfelelő visszatérítést ad, s hasonlóan jár el a mezőgazdasági tevékenységet folytatók esetében is - fűzte hozzá."

 

Szerintem olyan még nem volt, hogy üzemanyagár-változás ne lett volna befolyással az élelmiszerárakra. Idén sem, pedig a fuvarozók kedvezménye, az ún. kereskedelmi gázolaj január elsején lépett életbe. Viszont már Orbán is észrevette, hogy a vállalkozók nem viszonozzák, amit kapnak az Államtól... Gondolom inkább benyelik és túlélnek.

Az adóemeléssel csak és kizárólag a magánszemélyekről fog a kormány egy újabb bőrt lehúzni, és hogy valóban ez a szándék, azt a Nemzetgazdasági Minisztérium sietett megerősíteni:


"A döntés meghozatalakor szempont volt, hogy az egymás alternatívájaként használható benzin és gázolaj adómértéke közeledjen egymáshoz, ugyanakkor ne szűküljön a kedvezmények mértéke.  Ilyen kedvezmény nevezetesen a 2011. január 1-jétől bevezetett kereskedelmi gázolaj intézménye, amely a közúti áru- és személyfuvarozókat hivatott támogatni. Ez a kedvezményezetti kör idén az uniós irányelv által biztosított lehetőséget kihasználva literenként 6,50 forintos jövedéki adókedvezményben részesült. A kormány továbbra is fent kívánja tartani a fuvarozók kedvezményét, ezért az adóemeléssel egyidejűleg, azzal egyenlő mértékben megnöveli az általuk igénybe vehető kedvezmény mértékét, tételesen 6,50 forintról 19,50 forintra.

A kormány az intézkedés meghozatalával egyidejűleg a mezőgazdasági termelőkről sem kíván megfeledkezni, akik jelenleg az általuk felhasznált gázolaj jövedéki adójának 80%-át igényelhetik vissza. Annak érdekében, hogy az adóemelés hatására a mezőgazdasági termelők terhei ne növekedjenek, a visszaigénylés mértékét 80%-ról 82%-ra emelni.
Fentieken túl továbbra is fenntartjuk a vasút és a hajózás teljes adómentességét."

 

A kedvezmények megtartását azért nem mondanám önkéntesnek, inkább fogalmazzunk úgy, hogy a fuvaroslobbi segített számolni Matolcsynak.

"Jelenlegi állás szerint ugyanis, az adóemelés gyakorlatilag nemcsak, hogy a 6,5 forintos visszaigénylést teszi semmissé, de a fuvarozóknak 7 forintos literenkénti pluszköltséget kell beépíteniük a költségeikbe. "Ezzel jelentős emelésre kényszerítenék a vállalkozókat, ami a gyakorlatban azt jelentené, hogy kilométerenként 4 forinttal emelkedne a fuvardíj" - mondta a szakmai egyesület főtitkára, Karmos Gábor.

"Ha ismét megtörténne az, hogy a nemzetközi fuvarozók kiviszik a tankolásaikat külföldre, akkor számításaink szerint így 40-50 millió liter gázolajat hagynának a hazai benzinkutaknál, aminek a jövedéki adójától pedig a többletbevételt remélő minisztérium eshet el. Így végeredményben a 3 milliárd plusz helyett nulla, vagy akár mínuszos összeg realizálódhatna az államkasszában a gázolaj jövedéki adójának emeléséből" - magyarázta a főtitkár.

Persze nem véletlenül Gyuri az Ikon, egy pici saller nem szegi kedvét, gőzerővel dolgozik egy másik nagy ötlet megvalósításán: a luxuscikkek megadóztatásán.


"levélben kérte Algirdas Šemeta adóügyi biztost, hogy az Európai Bizottság mihamarabb tegyen javaslatot a luxuscikkek forgalmi adójának normál kulcsúnál magasabb adóztatására. Mint írta, a magyar kormány fontolóra venné egy, a hatályos adókulcsnál magasabb, 35 százalékos áfa-kulcs bevezetésének lehetőségét bizonyos termékek esetében, ha erre a Tanács közös hozzáadottértékadó-rendszerről szóló irányelvében foglaltak lehetőséget adnának"

 

Ó, két és fél évvel ezelőtt Feri&Jani akarta megreformálni az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankot.... Itt tényleg csak a szereplők cserélődnek.


"A nemzetgazdasági miniszter szerint meghatározott luxuscikkek körére a normál kulcsúnál magasabb – 35 százalékos - forgalmi adó közös szabályok mentén történő kivetése nem lenne káros az egységes európai piac eddigi vívmányára, hiszen a tagállamoknak bizonyos termékeket és szolgáltatásokat ma is van lehetősége a normáltól eltérő, alacsonyabb mértékben adóztatni."

 

 

Címkék: politika gazdaság fidesz seggszáj

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr453209790

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Drágul a cigaretta és az alkohol 2011.09.12. 19:11:01

Matolcsy György hétfőn benyújtotta jövedéki adókat emelő törvényjavaslatát, így a tervezet több részlete is tisztázódott. Jelentősen emelkedhet az alkohol és a cigaretta ára: az aromás szeszek jövedéki adóját 50 százalékkal emelik.

Trackback: Magyar mandarin: újabb csodafegyver Matolcsy kezébe? 2011.09.09. 10:32:05

Miután mellétrafált az egykulcsos adóval és a magyar gazdaság a sokadik ráolvasásra sem pörgött fel, úgy láttuk, itt az ideje, hogy az Elvarázsolt Kastély a maga módján megsegítse az Orbán kormány gazdasági parafenoménját, Matolcsy Györgyöt egy olyan ö...

Trackback: D-DAY, egy nagy lehetőség !!! 2011.09.08. 19:51:51

 Orbán forró őszre számít, remélem erre is gondolt amikor mondta, végre a szakszervezetek összefognak, ez egy nagy lehetőség a Zembereknek, megmutathatják a kormánynak ki mellett állnak ma! Szeptember 29-én, délután kezdik az akciót a főváros...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vidéki 2011.09.08. 19:58:55

@Nurrddin:
Igyekszem elkerülni, hogy rám süssék a rasszista bélyeget, ezért használom inkább a Polkorrekt nyelvet. (Hasonlít az eszperantóhoz)

Nem lenne jó egy ilyen bélyeggel terhelten járkálni a vakbuzgók között.

Olvasd csak el Hawthorne: "Skarlát betű" című regényét.

nincsensapka 2011.09.08. 19:59:17

@petakats: Ember! Én tisztellek a hitedért, hiszen egy évvel ezelőtt még én is Te voltam.Sajnos, azóta durván felébresztettek...Most ébren vagyok. Nem kívánok ilyen ébredést Neked, de sajnos lesz....

Nurrddin 2011.09.08. 19:59:32

@zrobasé: hirtelen hozzáértő szaGember lett....
mondjuk én demján mellé akasztanám pont a szomszédos villanykaróra

Tedat 2011.09.08. 19:59:41

@zrobasé:
"németországba több kulcs van...jó,jó, tudom, ők már hanyatlanak...akkor nézzük, Lengyelországot...hopp, ott is...és hopp, ők is úgy hanyatlanak mint N.o."

Németországban nem sport az adócsalás. Ott a gazdagok nem havi 70 ezer Forintot keresnek papíron.
De ha már példálózol: Szlovákia, Románia egykulcsos, Csehország pedig most fogja bevezetni, 2012 januártól.

Vidéki 2011.09.08. 20:00:45

@zrobasé: Simor elvtárs, jó elvtárs.

sárkányfő 2011.09.08. 20:00:53

@Vidéki:
"Ha nem lép be a svájci frank erősödésének problémája, akkor valóban erősödhetett volna a lakosság fogyasztása, ami húzhatta volna a növekedést, ám a frank kiszívta a pénzt az országból, mutatott rá Demján Sándor."

Ezt csak a hülyéknek adja be a fidesz-propaganda. mondjuk már ebből is látszik, hogy hazugság, mert a fidesz mondja.

ezzel szemben a valóság az, hogy a frank árfolyam az egész első féléveb 200-220 között mozgott, mint a grafikonon látszik is:
napiarfolyam.hu/%C3%A1rfolyam/MNB/Sv%C3%A1jci+Frank/deviza/

Aztán az igazi nagy vágta júliusban kezdődött.
Na, és mikor állt le a gazdaság növekedése?

Igen, talált, süllyedt! a 2. negyedévben! kerek 0%!

Összegezve: a gazdaság negyedévvel a frank elszállása előtt állt le, szóval kár ráfogni a nyuszira vagy a szegény frankra mindent, mert semmi köze hozzá.
pláne hogy már jobber közgazdászok is megmagyarázták mekkora idiotizmus már az ötlet is, hogy ilyen pici ország belső fogyasztás-generált növekedésben reménykedjen... csak hazudós bárók és mesehősök tudják magukat kirángatni a gödörből a saját hajuknál fogva...

Tedat 2011.09.08. 20:00:59

"Oszkó Péter: Az egykulcsos adórendszer azonnali megoldást nyújtana
2008. február 29. péntek 08:29:00

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az adóreformmal kapcsolatban három javaslatot bocsátott társadalmi vitára. Oszkó Péter, a Deloitte Magyarország elnök-vezérigazgatója szerint még csak a reformok elején vagyunk, jelenleg a folyamat kommunikációs szakában tartunk. Az adószakértő az mfor.hu-nak adott interjújában azt is elmondta: a magyar adórendszert közelíteni kell az egykulcsos rendszer felé, mert a feketegazdaság csak így szorítható hátrébb."

zrobasé 2011.09.08. 20:01:36

@Tedat: és Lengyelország ? hmm ? Szlovénia ? hmm ? és a dizel hol is drágább, mint

zrobasé 2011.09.08. 20:03:35

vicces, ha olyan van, akkor Simor,oszkó,bajnai a legalja, ha meg olyan van, akkor az ő véleményük még is számit...muhaha, gerinc, elvtársak a pártba, gerinc...

nincsensapka 2011.09.08. 20:04:28

@petakats: nem olvastam végig,mert csak most értem haza. bocs.

sárkányfő 2011.09.08. 20:05:16

@Tedat:
Ja, azt 2008 februárjában mondta.

Most meg ezt: Oszkó Péter arra is felhívta a figyelmet, hogy ő egyáltalán nem egykulcsosadó-ellenes, de a kormány rossz időpontban vezette be, mert nem volt stabil a növekedés.
adozona.hu/aktualis/20110905_2012_kormany_penzugyminiszter_intezmeny_e.aspx

ursus artos 2011.09.08. 20:05:21

@Nikosi: az egy kulcss adó nem jótékonykodás, hanem az egyszerű adórendszer kialakításának egy eleme. És igen, vannak akik nagyon, de nagon jól jártak ezzel. Csak ők korábban, nagyon, de nagyon sokat fizettek és abból sokan, de sokan éltek segélyek formájában...
Most máshogy leszen...

Vidéki 2011.09.08. 20:06:48

@Di622: A híres neoliberális Nobel díjas Milton Friedmantól vett idézet nagyon jól megvilágítja az állam szerepét:

„Az állam szükséges, mint egy, a játékszabályokat meghatározó fórum, és mint a bíró, aki elmagyarázza a szabályokat, és megköveteli azok betartását.”

A hozzá képest szélsőséges, SZDSZ-es "neoliberálisaink" viszont túlteljesítették az "abnormát", amikor az "éjjeliőr" államról" regéltek, valamint olyan dogmát terjesztettek, miszerint az államot eleve rossz tulajdonosnak kell tekintenünk.

lyken 2011.09.08. 20:10:18

Deja vu. "Hazudtunk reggel, délben, este..."

ursus artos 2011.09.08. 20:10:26

@Ma Ő, holnap Te vagy Én ?: a dízel autóddal évtizedekig jobban jártál, mint más a benzinessl. Pláne, amikor HTO-val hajtottad. Hát, most egy kicsit többet fizetsz, van ez így...

Nurrddin 2011.09.08. 20:11:51

@Vidéki: így most simán rád ütöm a keresztény gyűlölő liberálnyik bélyeget, viseld büszkén

amúgy egy ostoba fajankó vagy, egy gondolkodásra alig vagy egyáltalán nem képes, szurkoló mentaalitással megvert szürke pont

nincsensapka 2011.09.08. 20:12:39

@petakats: igen,sok van. Naponta látom...csak azt nem értem, hogy most, amikor már gyakorlatilag nyomorognak,miért nem ébrednek?

ursus artos 2011.09.08. 20:14:06

@Tedat: "Németországban nem sport az adócsalás. Ott a gazdagok nem havi 70 ezer Forintot keresnek papíron."
Sajnos Magyarországon a gusztustalanul magas kulcsok miatt alakult ez ki. Kezdődőtt a 60%-al...
Ráadásul volt idő, amikor az átlag kereset már 40%-al adózott, pláne, ha egy kis mellékes keresete is volt az embernek.
Nagy tisztelettel: basszák meg a progresszív adójukat: Ez az eredménye: húsz év alatt nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

igényes 2011.09.08. 20:15:30

Nekem tetszik, hogy Orbán meri bevallani, amit tesz. Tudom Polt Péter mégha hívatalból is kezdeményezne ott a dr. Schmitt, akitől megkapta már a binco kegyelmet. Lefogadom, hogy van ilyen papírja Orbánnak a grazi papír mellett.

Orbán: ha esélyed van megölni a riválisodat - megteszed

sárkányfő 2011.09.08. 20:19:24

@ursus artos:
Frászt.

1. A német adócsalásról talán a svájci bankok titkainak őrzőit kéne megkérdezni, ők az illetékesek a kérdésben.
2. Magyarországon nem mostanság és nem az adókulcsok miatt alakult ki a csalás. Tudom, te mindenkinél okosabb vagy, de most mégis egy amúgy közismert infót tőlem kell megtudj: hazánk az elmúlt úgy 500 évebn jellemzően idegen hatalmak uralma alatt állt, emiatt az adócsalás hazafias kötelességnek minősült, mivel ellenenk nem akartak adózni. Ez így félezer év alatt beégett a magyarok génjeibe. Szóval nagyon másról van szó.
3. Magyar ember csalt, csal és csalni fog. Buta, full életszerűtlen, a magyarokat nem ismerő illúzió azt hinni, hogy majd hirtelen jó útra térnek, csak mert lejjebb vitték a sávját...

aha, persze 2011.09.08. 20:30:41

@Horizont:
Érzed, mi, hogy végül is igazam van, és ez bassza a csőrödet? :D
Nem fikázok. Csak kimondom, hogy mi a helyzet.

"Nem b.. meg azért dolgozunk, mert eszünk, iszunk, lakunk, fűtünk, felöltözünk és mert gyerekeinknek ugyanez kell! És mert néhanapján cseppentünk magunknak egy kis jót ha összejön (egyre ritkábban). Az, hogy közben a "kibaszott uralkodóinknak" jó élete van, nem a mi akaratunkból és hozzájárulásunkból jön létre...."

1: Minden egyes nap, mikor felkelsz, és munkába mész, biztos lehetsz, hogy a 8 órádból 2-3 órát neki dolgozol. Hogy cserébe a béka segge alá romló körülményeket kapj. Ő beül a vadi új Audiba, te felszállsz a 9-es buszra. Ő elegáns étteremben ebédel ingyen, te szendvicset eszel, hogy a gyerek osztálykirándulását ki tudd fizetni. Ő 500ezres öltönyben jár, neked lyukas a cipőd talpa.
És ezt mindet TE fizetted, nem ő ("ő" alatt a kedves képviselőinkről beszélek an block).
Milliárdokkal dobálózik naponta, miközben te egész életedben jó, ha 500milliót keresel összesen. Az iskolában nincs krétára pénz, de 200ezer embernek 4-es metróra, 5szörös áron van.

Hogy ki tehet erről? TE. TE baszki, TE.
Mint ahogy mondtam, minden reggel elindulsz munkába. Minden nap eltűröd az aznapi kirablásodat. Ugyanis minden nap kirabol téged az épp hatalmon lévő maffia. És te ezt húsz éve tűröd. Néha kivágsz egy-egy hisztit, aztán másnap folytatod ugyanonnan. Mint a vadász a viccben, akire a medve azt mondja, hogy oda jár szopni.

Igen, elég faszkalap hangnemben beszéltem. Remélem, érted, hogy ez a hangnem nem a személyed ellen szól, hanem a helyzet súlyosságát hivatott érzékeltetni. Nem állt szándékomban személyeskedni.

Nem megfejtéseket kéne kiötölni áfakulcsokról, meg meglepődni mindig, ha újabb mutyira derül fény, ami aztán büntetlenül, a magyar nép kárára a feledésbe merül, vagy rázni a virtuális öklöket, hogy "Egyszer majd visszakapják!" Ugyanis -húsz éve ezt mutatja- ennek nincs eredménye.
Mi van, 10millió ember ide jár Magyarországra szopni?

Di622 · http://www.microglobe.co.uk/nissin-di622-digital-flash-for-canon-eos-ttl-ii-camera-p-5535.html 2011.09.08. 20:31:25

@Tedat:
Ezért tegyük hozzá hogy miért is kisebb az adócsalás?
Egyáltalán nem azért mert ott annyival erkölcsösebbek az emberek.
Egyszerűen azért mert az ellenőrzési rendszer olyan hogy nem nagyon lehet kibújni alóla.
Példának okáért.
Hans Jürgen vesz egy S8-at, de a bevallott jövedelme csak havi 300 EURO.
Hát bizony a Német Apeh ilyenkor érdeklődik hogy ez mégis hogyan sikerült.

Nálunk a cég tulaja / főnöke minimálbért keres, de van neki hajója, egy 30 millás versenyautója, balatoni nyaralója, stb. És senki nem érdeklődött nála hogy mizu mizu.

Namármost felteszem a költői kérdést.
Az elmúlt évtizedek 3 jobbos és 3 balos kormányának miért nem volt fontos hogy kb ilyen ellenőrzés legyen?
Szerintem azért mert akkor haverkutya támogatók elesnének egy halom pénztől és a PÁRTOT sem tudnák dugi pénzekkel stafírozni.

tingli-tangli 2011.09.08. 20:32:15

Tudtommal a kereskedelmi gázolaj a kamionosokra vonatkozik. A kenyeret, meg a többi árut viszont ennél kisebb autók szállítják. Akkor most megint ki fizet?

Lassan ugyanannyira szánalmas a mostani kormány, mint az elődei. OV-nek volt pár éve felkészülni a kormányzásra, elment egy év, és továbbra sincs előrelépés. Van viszont kormányzati kommunikáció. Meg Gyurcsány-üldözés, hogy eltereljék a figyelmet a bénaságukról.
Sajnos az egykulcsos adó sem fogja kifehéríteni a gazdaságot, hiszen a magyar ember génjeiben van egy bizonyos adóelkerülési gén, ezt pedig nehéz kiiktatni. A luxusáfához csak annyit, hogy ország boldogabbik, nyugati fele, nameg a pestiek ugyancsak nem sajnálják az idejüket, hogy a pénzüket a sógoroknál költsék el. Csak nehogy a bérkommandó mintájára létrehozzák a vám és pénzügyőrséget, megakadályozandó, hogy kint akarjunk vásárolni.

cserepj · http://latinpince.blog.hu 2011.09.08. 20:36:07

Na, akkor viszlát, mostantól megint csak a párkányi benzinkút lesz az én barátom...

Tedat 2011.09.08. 20:43:36

@Di622:
"Nálunk a cég tulaja / főnöke minimálbért keres, de van neki hajója, egy 30 millás versenyautója, balatoni nyaralója, stb. És senki nem érdeklődött nála hogy mizu mizu."

Pont ezt mondom. Hogy ki a gazdag?

Az, aki nettó 185 ezret keres, és abból valahogy megél, fizeti a hiteleit, esetleg van egy autója?

Vagy az említett cégtulaj a 30 millás autóval, de minimálbér fizetéssel (amihez még 15 ezer adójóváírás is járt).

Az SZJA csökkentéssel az járt jól, aki nem csalt, és közepesen jól keresett. Tőlük viszont nem sajnálom.

Tedat 2011.09.08. 20:44:56

@sárkányfő:
"3. Magyar ember csalt, csal és csalni fog. Buta, full életszerűtlen, a magyarokat nem ismerő illúzió azt hinni, hogy majd hirtelen jó útra térnek, csak mert lejjebb vitték a sávját... "

Az EVA-val ez történt.
Az EVA előtt még a wc-papírról is számlát kért mindenki, hogy elköltségelje a bevételt. Az EVA után inkább befizetik a 31% adót, csak nyugodtan aludhassanak.

Ironfist 2011.09.08. 20:49:52

@Vidéki:
"Az egykulcsos adó gondolata a híres, neoliberális közgazdásztól, a Nobel díjas Milton Friedmantól származik, még 1960-ból. Csak elvakult elfogult emberek állíthatják, hogy eszement gondolat lenne."

Te akkora pénisz vagy, hogy az már nevetséges. Egy közgazdász azt mondja? Képzeld, a közgazdaságtan FELTALÁLÓJA meg azt mondta, hogy a többkulcsos adó a fenntartható. Na, most akkor magyarázd már el, hogy annak, aki kitalálta ezt a tudományt, miért nincs igaza, te retardált!

Ironfist 2011.09.08. 20:59:00

@Tedat:
"A 16%-os adóval senki nem járt rosszul."
Senki a te jó nénikéd, de nem én! Én ugyanis igenis kurvamódon rosszul jártam vele. És ha te azt mondod, hogy Senki nem járt rosszul, akkor - töröld ki a csipát a szemedből - HAZUDSZ! HAZUDSZ, MINT A FIDESZ! (Remélem ezzel új közmondást vezetek be :P )

Miből gondoltad, hogy te tudod, hogy mindenki hogyan járt a 16%-os adóval?

Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye) 2011.09.08. 21:01:12

@Vidéki:

Bravó! Három dolgot összemosni egy kétsoros mondatban, azért az nem semmi. De engedelmeddel megpróbálom szétválasztani, ami összegubancolódott:

a) Nem mondtam, hogy az egykulcsos adó nem igazságos, ellenben azt igen, hogy nem méltányos, főleg nem az adójóváírás kivezetésével együtt, főleg nem olyan kedvezményekkel, amit teljes összegében csak magas jövedelemmel rendelkező gyermekes családok tudnak igénybe venni (tehát az államnak a szegény gyerek kevesebbet ér, mint a gazdag), főleg nem olyan gazdasági helyzetben, amikor maximum a korábbi "elveikhez" való csökönyös és perverz ragaszkodás ("az adócsökkentés felpörgeti a gazdaságot") indokolta annak bevezetését.

b) Főleg nem kell ez a "sok-sok éven át többkulcsos, progresszív és állítólag igazságosabb adórendszer virágzott nálunk" szarkasztikus duma.

c) A világon nem létezett még olyan rendszer, ahol az embereket egységesen felvetette a pénz. Minden gazdasági/adózási rendszernek vannak kedvezményezettjei és kárvallottjai. A többkulcsos adó állami eszköz arra, hogy a piac által szétnyitott jövedelmi ollót egy kicsit összébb húzza, jobban közelíteni (nem, nem kiegyenlíteni, hiába készültél arra, hogy egy jót kommunizmusozhass...) a jövedelmi különbségeket (tehát amikor a kormány legközelebb ezen kesereg majd, pont akkor fogja szembeköpni magát). A "munkaellenes" kifejezés politikailag nagyon jól hangzik, lehet mantraként sulykolni a tömegeknek, csak éppen nem igaz, hiszen azért azt ugye senki sem gondolja, hogy egy budapesti hitelügyintéző munkája ötször annyit ér, ötször olyan nehéz, mint egy mérlegképes könyvelőé Miskolcon. Az államnak tudnia kell méltányolni, hogy aki dolgozik, az fenn tudjon tartani mondjuk egy + fejenként még fél szobát egy lakásban, meg tudja vásárolni az alapvető élelmiszereket és az alapvető civilizált élet fenntartásához szükséges dolgokat. Mielőtt megkérdeznéd, nem, nem fogom ezeket neked felsorolni meg tételesen leírni, nem is lehet.

Egyébként meg azt sosem értettem, hogy amikor a kétkulcsos adó elleni legfőbb érv az volt, hogy "adóelkerülésre ösztönöz", akkor miért nem az a válasz, hogy szigorítunk az ellenőrzésen és a büntetési tételeken. Ha egyszer úgyis ellopják, elcsalják, akkor inkább adjuk oda nekik (ti. a második adókulcs eltörlésével), legalább nincs vele annyi macera?!

És mivel az SZJA-rendszer átalakítására vonatkozó legfőbb hazugságot ("senki sem jár rosszabbul") még csak említésre, nemhogy válaszra sem méltattad, csak terelsz, így a további vitának nem látom értelmét.

laci0011 2011.09.08. 21:01:41

Érdekes átalakuláson mennek át a hatalomrajutók az biztos,de hát megtehetik.Hatalmas pénzeket tudnak tömegmanipulálásra fordítani,a mi adóforintjainkat.Az igazán szánalmas az hogy miközben a termelékenység,a termésátlagok a többszörösére nőtt az elmúlt pár évtizedben a jövedelmünk már csökken,az államadósság meg szárnyal,különösen az utóbbi időben.Amiben igazán kilőttünk az a testükből élők és a pornózó celebek száma,tehát van mire büszkének lennünk.

Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye) 2011.09.08. 21:11:25

@Ironfist:

Abban, amit leírt, részben igaza van. Közvetlenül a 16%-kal senki nem járt rosszul. Rosszul a kedvezmények eltörlésével és főleg az adójóváírás mérséklésével jártak az emberek.

Közvetetten meg persze még többen jártak rosszabbul, hiszen a kiesett bevételek a kiadások csökkentésével, átcsoportosításával is együtt jártak. Persze aki éppen nincs ilyen helyzetben, nincs munka nélkül, nem beteg, nem szorul segélyre stb.., az ilyenkor ujjong, mert az állam elveszi a pénzt a sok "ingyenélő"-től, ami megint nem feltétlenül baj, csak az ember jó, ha tisztában van vele, hogy viszonylag kevés ember fogja megvárni, amíg birkamódra éhen hal, megfagy a lakásában vagy hajléktalanná válik.

vic 2011.09.08. 21:14:51

cigi jövedéki adója emelkedik 7%-al, gázolajé 13 Ft-al 97 Ft-ról 110 Ft-ra..., az ugye 13,4%
wtf?

kanos nyúl 2011.09.08. 21:16:40

Olvasom az intejút Új Péterrel, akitől kérdezi a derék riporter, hogy ugye azért mondott le, mert a Fidesz beleszól a szerkesztésbe. :D Nyilván ezt a fos propaganda MSZP-blogot is a Fidesz külön kérésére teszik a címlapra. :D

Boka1 2011.09.08. 21:34:52

@Rufus78:

Ha szigorítanak a büntetésen, akkor több cég dől be, az államnak meg kevés bevétele lesz.
Mivel az adóelkerülésnek az állam is nyertese, ezért képmutatás börtönnel fenyegetni.
Más kérdés, hogy az inaktívak ezt követelik .

Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye) 2011.09.08. 21:44:49

@Boka1:

Ha az aktívak tovább látnának az orruknál és a pénztárcájuknál, és rájönnének, hogy csak és kizárólag így lenne elkerülhető, hogy a "nem baj, ha az emberek nem akarnak fogyasztani, akkor majd csinálunk bevételt a megtakarításokból" -típusú állam a véres hugyot is kisajtolja belőlük, akkor ők is ezt követelnék.

Hát tiszta sor, persze, a mostani rendszer évek óta működik, igaz, hogy már csak az adócsalás tartja fenn, meg a cégek és az emberek egymás közötti kizsigerelése, de már úgy megszoktuk, hogy csak magunknak csinálnánk a macerát, ha felkavarnánk a szart. Meg persze az állam is elteszi a kis jattját, azon belül is főleg azok a felügyelők, ellenőrök, politikusok, akik szemet hunynak a stikliken, mert ők sem ellenségei saját maguknak. Tényleg, hogy ez nekem eddig eszembe sem jutott...

Mintha valahol korábban említettem volna, hogy az ország és a világ gazdasága eljutott arra a szintre, amikor egy csoport jövedelemnövekedése csak egy másik csoport rovására történhet...

dr kíváncsivagyok 2011.09.08. 21:58:08

@Vidéki: Ha nem tévedek 300 ropó felett keresel... nem ?

dr kíváncsivagyok 2011.09.08. 22:00:35

@Rufus78: ...talán egy olyan Magyarországon , ahol 5 - 6 millió ember a MINDENNAPI KENYERÉÉRT küszködik,....hanem tisztes középosztálybeliként él,...és nem fél a téli fűtésszámlától ,...talán ott és akkor lehetne egykulcsos adó...

VonS 2011.09.08. 22:01:25

Eleve jobboldali párttól nevetséges az adóemelgetés. Menjenek a picsába!
Cirka 6000 milliárddal kellene csökkenteni az állami központosítást, hogy élhető ország kerekedjen Magyarországból, erre a tetves jobboldalinak hazudott párt is adót emel.
Mikor lehet már egy igazi kapitalista pártra szavazni? (ne fárasszuk egymást az MDF-fel azért...)
Egyszerűen nem hiszem el, hogy csak szocialista pártok vannak ebben az országban. Pedig tudhatjuk, hogy a kurva nagy kollektivizmus hova vezet.

Boka1 2011.09.08. 22:01:57

@Rufus78:

Teljesen igazad van. Ez a rendszer így igazságos. A feketegazdaság a tökéletes válasz az adó- és egyéb elosztási rendszerekre. Nem üldözni kellene, hanem a rendszereket átállítani arra pl., hogy az állam vonuljon ki egy sor területről, és az emberekkel fizettessék meg, akik használják. Pont , mint a Danon joghurtot. Lenne verseny, nőne a szolgáltatás színvonala, stb. Az viszont gond lenne, hogy nem lehet arra hivatkozni, hogy " én már 30 éve tanár/orvos/vasutas/ hivatalnok vagyok, kérek 500 ezret". Csak sajnos akkor negyed ekkora állam kellene.

dr kíváncsivagyok 2011.09.08. 22:02:59

@Boka1: miért nem veszik észre, hogy sok-sok kis "cég" CSAK azért van még talpon, mert kihasználja a kiskapukat....(esetleg nem ad számlát, mint aki nekem a konyhabútort készítette ...) , ha jön a szigor ,...jön a csőd is...

Boka1 2011.09.08. 22:04:10

@VonS:

A szavazók szocialisták. A pártok olyan cimkét tesznek fel, amilyet akarnak.
Itt tényleg egy jobboldali gazdaság program segíthet,de a lakosság fellázadna azonnal.

sárkányfő 2011.09.08. 22:08:08

@Tedat: :D
és ezt te honnan tudod, de most komolyan? :) meséljek neked? tudod hány EVA-s köt féláron szerződést, mert az ügyfélnek is jobb, ha zsebbe fizet fa nélkül? és hány embernek vesz haveri cég nevére cuccokat, ha már a sajátja EVA-s és úgy nem tudja elszámolni, de a haverral megosztoznak az áfán? egyáltalán tudod milyen típusú, profilú cégek körében terjedt el az EVA?
na de köszi, vidám estét csináltál nekem... becsületes magyar adófizető cégek... aha :)

megjegyzem a 3,7 millió adózó munkavállalóból hányat is zsarolt meg, fosztott ki pár hónappal ezelőtt Orbán? Én valami 3 millióra emlékszem. vajon hány százalékuk gondolkodik most úgy, hogy ha Viktor kirabolt engem, akkor majd én is kirabolom őt?

Boka1 2011.09.08. 22:08:51

@kíváncsivagyok:

Pont ezt írtam feljebb. Sőt, az állami beruházásokon az alvállalkozói láncok is azért vannak, mert így olcsóbb a kivitelezés valós költsége ( többet lehet netto visszaadni). Ha az állam által kiszervezett munkákon nem minimálbéren meg anélkül dolgoznának, akkor 3x annyiba kerülne az államnak. Arról nem beszélve, hogy megrendelik a munkát és nem fizetik ki. Ez pedig nem spórolás, hanem bűntett. Az a 600 mrd forint, amit keresnek most, mint hiányzó Áfa, az havi 5000,- / fő. Erre nagy terrort nem csinálnék.

VonS 2011.09.08. 22:10:41

@Boka1: Jaja persze én is tudom a választ, a kérdés költői jellegű volt.
Viszont azért mégis piszkálja az ember fantáziáját, hogyha már mindenki rohadtul elégedetlen, akkor vajon nem lehetne-e egy okos jobboldali individualista pártnak jó kommunikációval ledönteni a rendszert? Mert az sem teljesen igaz, hogy minden szavazó szocialista lenne, ugyanis lassan már nem szavaz senki lehetőség hiányában, pedig szocialistából van bőven, még a Jobbik is erősen hajaz rá. Az óriási űrt pedig nem hiszem, hogy egy plusz sokadik baldemagóg párt fogja majd betölteni. Még nem próbáltunk ki igazi jó jobboldali individualista kormányt, lehet itt is az evés hozná meg az étvágyat.

Narancspióca 2011.09.08. 22:12:12

Milyen ellentmondás?

Hiszen Orbán Viktor nyíltan közölte hogy ne figyeljenek arra amit a kampányban mondott, akkor hogyan kérhetitek ezt most számon rajta, libsibolsikáim?

Narancspióca 2011.09.08. 22:14:46

@egyhazafi: "A MOL visszavásárlása jó ötlet volt."

Persze hogy jó ötlet volt, mert így most 100 milliárd forinttal kevesebbet ér mint amikor megvették.

Nem baj, legalább a benzin és a dízel olcsóbb lesz!
Mert azt tuti hogy nem a zemberekkel fizettetik meg!

VonS 2011.09.08. 22:15:39

@sárkányfő: Az állam a GDP 60%-át központosítja, és csak azért annyit, mert a többit nem tudja beszedni.
Egy normális országban 60%-ot sem tudna beszedni, úgyhogy még szép, hogy adókerülés van. 25-30% fölött már adót kerül egy olyan ember, akinek van lehetősége rá és nem hülye, hogy az állami lopást, korrupciót valamint az őt megkárosító tolvaj hordák segélyezését finanszírozza.
Ámerikában kiszámolták közgazdászok, hogy az állam soha nem tudott GDP arányos 21-22%-nál több adót beszedni. Az egy normális ország ezek szerint, 25% fölött az állam monnyon le!

Horizont 2011.09.08. 22:16:38

@aha, persze: Nem nem érzem, hogy igazad van, sőt!Nem vettem személyeskedésnek. Mindenkinek szólónak vettem. Bár a hangnemed tényleg elég faszkalap:)
Én mindent értek amiről írtál! Szerinted 20 éve mindennap tűröm, én meg úgy gondolom, 20 éve mindennap élni próbálok. Amúgy ezt 57 éve teszem!
"Ő beül a vadi új Audiba, te felszállsz a 9-es buszra. " Hát igen, ez tény! De ha neked ez az igazságtalanság nem tetszik akkor neked a szocializmus lenne a nyerő:)
Szépen kibújtál a válasz alól. "De cselekedni... na, azt senki. Csak a pofázás megy."
Felelj: sorold fel, hogy TE mit tettél a pofázáson túl!Tudod pofázni és kritizálni a legkönnyebb és többes szám 2. személyt használni. Mintha valami felettünk álló lennél!

Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye) 2011.09.08. 22:23:23

@Boka1:

Nem mintha nem tartanám egyetemesnek a darwinizmust, a "survival of the fittest" elvét, és ne venném észre azt, hogy a civilizáció csak ennek kordában tartására jött létre, de azért ugye belegondoltál már abba is, hogy ez hány hullával fog járni?

Akkor ugyanis például az egészségügy (azon felül meg mondjuk a közösségi közlekedés és az oktatás (utóbbinak például az állami kontroll nélküli ideológiai manipuláció híján nem célja, hogy értelmes, gondolkodó embereket neveljen ki, csak fogyasztó droidokat)) pont azoknak lenne megengedhetetlen, akiknek szükségük lenne rá, akik nem annyira vagyonosak, hogy tegyenek az egészségük megőrzése érdekében, ld: USA.

lyken 2011.09.08. 22:30:19

@sárkányfő: "Én valami 3 millióra emlékszem." Rosszul emlékszel. Mind a 3.7-et megzsarolta és 3.6 döntött úgy, hogy nem játszik farkasszemet Viktorral.

@Narancspióca: "Persze hogy jó ötlet volt, mert így most 100 milliárd forinttal kevesebbet ér mint amikor megvették." Ezt így nem lehet szerintem árazni. A MOL részvényeknek kb 3%-a van közkézen, bluechip kereskedelemben. Ennek a 3%-nak a forgalma alapján alakul ki a részvény ára. Ez alapján a 3% alapján nem lehet megmondani a nagyrészvényesek pakettjének az árát. Pakett szinten a tulajdonosi befolyás az érték. A közkézhányad esetében csupán az osztalékfizetés és az árfolyamnyereség. A kettő nem vethető össze és nem lehet ez alapján árazni. Egyszerűen nincs értelme. Attól, hogy az adott pakett értéke a közkézhányados részvény napi árán mérve csökkent, még nem csökkenti a pakett által biztosított befolyás mértékét.

Boka1 2011.09.08. 22:31:02

@Rufus78:

Én már nem hiszem, hogy ennyire céltudatosan nevelnének fogyasztói csoportokat. Szerintem itt már anarchoszindikalista közösség van, ahol felváltva gyakoroljuk a hatalmat.
Az iskola a pedagógusról szól, a Máv a vasutasról, a kórház az orvosokról/ápolókról, az Önkormányzat az ügyintézőről.

Kormányvédő Agyhalott Akciócsoport 2011.09.08. 22:34:47

Hogyhogy nem értitek ezeknek az adóemeléseknek az elképesztően új, forradalmi voltát?

Tedat 2011.09.08. 22:35:44

@sárkányfő:
"és ezt te honnan tudod, de most komolyan? :) meséljek neked? tudod hány EVA-s köt féláron szerződést, mert az ügyfélnek is jobb, ha zsebbe fizet fa nélkül?"

Egyáltalán nem jobb, hiszen akkor a megbízó cég nem tudja a kiadását költségként elszámolni, és arra ÁFÁt visszaigényelni.
Ha magánemberre gondolsz, ott meg tökmindegy, hogy EVA vagy sem, ha zsebbe fizet a gázkazános Kft-nek.

"és hány embernek vesz haveri cég nevére cuccokat, ha már a sajátja EVA-s és úgy nem tudja elszámolni, de a haverral megosztoznak az áfán?"

Egyre kevesebbnek. És nem lehet havonta 10 plazmatévét venni egy Kft-re, mert jön az APEH és megbuknak.

"egyáltalán tudod milyen típusú, profilú cégek körében terjedt el az EVA?

Amióta adót csökkentettek, azoknak a cégeknek, ahol a valós költség 20-30% felett van, nem éri meg az EVA, mert költségelszámolással és osztalékkal jobban járnak, mint EVA-val.
Tehát maradtak a 0-20% költséggel működő cégek (főleg szellemi termékek előállítói).

Tedat 2011.09.08. 22:37:37

@VonS:
"Egyszerűen nem hiszem el, hogy csak szocialista pártok vannak ebben az országban. "

Amíg az ingyenélők vannak többségben a választók között, addig ez sajnos így lesz.
(Ide értek sok állami alkalmazottat is, akik pletykálnak meg tököt vakarnak munka helyett a hivatalban.)

Boka1 2011.09.08. 22:42:08

@Tedat: Amire azt mondják: Ennyi pénzért ????

Tud úszni ?
Nem !
És, ha megfizetjük ?

Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye) 2011.09.08. 22:43:46

@Boka1:

"Lenne verseny, nőne a szolgáltatás színvonala, stb."... Hejj, de csodás tankönyvi példa. Pechedre viszont ez csak akkor igaz, ha a felek mindketten tisztességesen játszanak, tisztességes versenyt folytatnak. De hopp, hát nem abból indult ki a gondolatmeneted, hogy itt mindenki tisztességtelen és adót csal. Elvégre az adó most minden belföldi cég számára ugyanannyi, tehát ha rendesen befizetnék, akkor nem érne senkit versenyhátrány, tehát nem az adó léte vagy nemléte jelent versenyelőnyt, hanem az adócsalás. Akkor miből gondolod, hogy egy állami kontroll nélküli versenyhelyzetben nem csalna? Aki meg azt hiszi, hogy Kínával esélyünk van versenyezni anélkül, hogy a kínai átlagos életszínvonalat is magunkénak tudjuk, az nem ismeri az alapvető gazdasági folyamatokat.

Egyébként a versenyről meg csak annyit, hogy beszélgettem egyszer egy munkanélküli, zokogó családanyával, aki attól rettegett, hogy a három gyereke, akiket egyedül nevel, a munkaerőpiacon (bolti pénztáros) versenyhátrányt jelent egy ugyanolyan képességű és képzettségű, de gyermektelen jelölttel szemben, és legszívesebben letagadná őket az állásinterjún, de duplán szégyelli magát a puszta gondolatért is, egyébként viszont attól fél, hogy a gyerekei miatt nem kapja meg az állást, és akkor nem tud mit enni adni nekik. Neki mit mondtál volna az üdvözítő versenyről?

Narancspióca 2011.09.08. 22:43:59

@lyken: "Ezt így nem lehet szerintem árazni. "

Persze hogy nem lehet így beárazni.

Májusban 22400 Forint körüli áron szerezte meg az állam.
Akkor a BÉT-en az árfolyam 21500-2400 körül volt.

Most a BÉT-en az árfolyam 16000-17500 körül van.
Milyen árat tartasz reálisnak jelenleg a nem közkézhányad részvényekre? 48926-ot?

sexmachine 2011.09.09. 01:53:45

Szept 29-től kezdődik a forró ősz. Én megyek. Vettem ki egy hét szabit, felülök a vonatra, viszek kenyeret, konzervet, aztán tőlem akár a golyók is süvíthetnek. Sőt, remélem, hogy úgy lesz. Elegem van a szopatásból, a látszat-demokráciából, a nyomorból, a kilátástalanságból. Nincs veszítenivalóm, ha úgy adódik, nekimegyek akárkinek. Rendszerváltást akarok.

Di622 · http://www.microglobe.co.uk/nissin-di622-digital-flash-for-canon-eos-ttl-ii-camera-p-5535.html 2011.09.09. 07:35:10

Egyébként ha tudtok a sorok között olvasni akkor egyértelmű hogy mi fogja a képezni a LUXUS áfakört.

1. O.V. kijelentette hogy legalább 300 000 embert akarnak bevezetni a KÖZÉPOSZTÁLYBA a bruttó 48 000 forintos jövedelemmel.
2. A szent jobb kijelenti hogy 35% -os áfát kívánnak kivetni a LUXUS termékekre.

Na akkor innét induljunk ki szépen.
1. A középosztály Bruttó 48 000 tól indul (OV szerint). Tehát Te kedves olvasó aki itt komentelsz és lehet hogy keresen nettó 80 - 100 - 120 ezret, bizony már te a felső középhez tartozol, sőt a 48 ezreshez képest hedonista luxusban dőzsölsz (Szégyelld magad rohadt hedonista tőkés).

2. A fentiből következik hogy amit te alap normálisnak tartasz. TV, VILLANY,MOSÓGÉP, MOBIL, SZÁMÍTÓGÉP, STB. Na ez mind LUXUS.

kej 2011.09.09. 08:06:50

@sárkányfő: de azért nem adod fel. sőt bemerészkedtél a full ellenséges pályára is, a konzira. nem is értem minek győzködsz embereket. annyira vonalas a blogszféra legalább fele, hogy az csak na:( pedig azt hinné az ember, hogy legalább néha gondolkodnak, de nem

ketroot 2011.09.09. 08:53:30

videa.hu/videok/sport/harom-kivansag-fidesz-csapat-foci-uCs2ppDOiqFEtp4u

Igazi CSEMEGE! :D

Ezt a foci-témát kellett volna nekik erőltetni tovább...

Ironfist 2011.09.09. 10:07:08

@Di622:
"2. A fentiből következik hogy amit te alap normálisnak tartasz. TV, VILLANY,MOSÓGÉP, MOBIL, SZÁMÍTÓGÉP, STB. Na ez mind LUXUS. "

Lehet, hogy gúnynak szántad, de az az igazság, hogy ami az alapvető élet fenntartásához nem kell, az ha nem is luxus, de nem alap normális. Számítógép pédául nem "kell" aq fennmaradáshoz. Kell a lélegzés, az alvás, meg ahogy az Akela is megénekli "enni-inni kell, fosni muszáj". És ennyi, a villany, meg minden egyéb csak plusz élvezeti cikk. Az egy más kérdés, hogy az általunk kialakított életstílus összeomlana ezek nélkül, de az életünk attól még nem.
És ugye mivel keleti szelek fújnak, meg a nyugat kínája leszünk, lehet, pont ez a cél :D

Nikosi · http://ius-murmurandi.blog.hu 2011.09.09. 11:45:26

@Vidéki:

Nem nem elvakult és nem eszement egy olyan országban ahol nincs ekkora szakadék mint nálunk. De itt kicsi hazánkban, viszont akkora különbségek vannak fizetésekben, hogy igenis nettó baromság az egykulcsos rendszer. Ráadásul az egy kulcs ugyan arányos de nem igazságos. Nem tudom mi abban a nehéz felfogni, hogy ha 10e forintból veszünk el 2e forintot az ugyan arányos azzal, hogy 100e forintból veszünk el 20e forintot csak nem igazságos. Mert a 10e forintból a maradó 8e forint semmire nem lesz elég éhen is lehet halni belőle a 80e forint viszont maximum azt eredményezi, hogy most már 2* vagy 3* megyünk a Bahamákra nyaralni nem 1* évente.

Azt a nettó baromságot meg, hogy itt Magyarországon a több és a jobban végzet munkáért többet és jobban fizetnek el lehet felejteni. Ha így lenne szegény képviselőink/politikusaink nem bért kapnának hanem még Ők fizetnének. Ergo az egy kulcs egy olyan idealizált világban ahol mindenkit az érdemei és a teljesítménye szerint fizetnek meg működik, de sajna a magyar rögvalóságban nettó ökörség. De tudod a kommunizmus is működik egy idealizált világban. Ergo egy kulcsos adó = kommunizmus tovább vezetve demagógan az egyenletet kommunizmus = MSZMP = Fidesz.

Azt már meg sem említem, hogy az egy kulcs miatt lett ám akkora luk a költségvetésben mint a Marianna árok. De a megmaradt pénzek az embereknél, nem költődtek el, vagyis inkább nem idehaza költődtek el. Az amúgy mindent elmond az egy kulcsról, hogy igazán csak a bank szektor dolgozói jártak vele nagyon jól, de ott szinte mindenki. Akkor ki is a bankár kormány?

Nikosi · http://ius-murmurandi.blog.hu 2011.09.09. 11:48:38

@Vidéki: Mér mos felveti okoska sörp? Igen a bankárt meg a felső vezetőt, meg a politikust, de őket eddig is. Ergo nem tett semmit az átlag emberért az egy kulcs, csak lökött még egy kazal pénz oda ahol előtte is volt bőben. Viszont a hiányt meg majd a kicsik fizetik meg.

Ergo az egy kulcs csak tőke átcsoportosítás a szegényebb rétegtől az gazdagokhoz.

Nikosi · http://ius-murmurandi.blog.hu 2011.09.09. 11:54:38

@ursus artos: Te nagyon te... Az a ki rosszul járt mert kivezették az adójóváírást és velük megfizettetik a kieső szja bevételeket, mikor volt segélyezett polgártárs.

Foglyuk már fel ésszel. a FIDESZ ugyan úgy tömi az ingyenélő segélyesek zsebét mint Fecóék. Nem tőlük hanem az eddig is munkabérből élőket kopasztja. Nem a magas fizetésűeket, hanem az átlagot az elviekben középosztálynak tartott réteget. A segélyes ma is röhög és felveszi a segélyt barátom. Ha nem hiszed járj utána, aztán írj nettó baromságokat.

Di622 · http://www.microglobe.co.uk/nissin-di622-digital-flash-for-canon-eos-ttl-ii-camera-p-5535.html 2011.09.09. 11:56:06

@Ironfist:
Így van meg is van ideologizálva hogy kb a TEJ,KENYÉR kombón kívül minden LUXUS tehát nyugodtan ki lehet vetni rá a luxusadót .

Nikosi · http://ius-murmurandi.blog.hu 2011.09.09. 12:03:58

@ursus artos: Véd csak az adó és áfa csalókat, te is az lehetsz. Nanodroid vagy és még hülye is. Persze a magas kulcs miatt csalnak adót meg áfát, nemzeti sport ként idehaza.

Tudom mért véded az egy kulcsot, mert te most nagyon jól jársz vele, és örömködsz rajta. De tőled mindenki más megdögölhetne. Az ilyen elfuserált emberek miatt élhetetlen ez az ország. Amúgy én nem járok rosszabbul, de tudod fel tudom fogni, hogy másnak mit jelent ez.

El kéne jusson az agyadig barátom, hogy itt sok embernél a munka minőségétől, és szorgalomtól, szakértelemtől függetlenül minden ezer forint plusz levonás súlyos gondokat jelent. Nem azt mint neked aki hű de most nagyon jól jár. Nem azt, hogy nem megyek 3* nyaralni, vagy nem veszek magamnak még egy iphone-t. Hanem azt, hogy mit fogunk enni hó végén, miből lesz kifizetve a fűtés... Tudod a te szociális érzéked nulla kívánom, hogy ha majd egyszer bajba jutsz, nem kell anyagilag, legyen baleset bármi csupa hozzád hasonló mentalitású ember vegyen körül.

zrobasé 2011.09.09. 13:41:52

@Gunther: á, még hiányzik az utólag fizetendő vizitdij...és a kör bezárul...

zrobasé 2011.09.09. 13:59:18

@Gunther: tuti...de ő biztos szivesen ad a fizujából...

ursus artos 2011.09.09. 14:00:49

@Nikosi: "Véd csak az adó és áfa csalókat, te is az lehetsz. "
Hol védtem én az adócsalókat. Sehol, de azt azért tudni kell, hogy a magas adókulcsok az adócsalásra, adóelkerülésre ösztönöznek.
" mert te most nagyon jól jársz vele, " Nem nagyon, de jobban. Eddig meg többet fizettem.
" Persze a magas kulcs miatt csalnak adót meg áfát, nemzeti sport ként idehaza. "
Ez most kérdés, vagy mi???
"Nem azt mint neked aki hű de most nagyon jól jár." Nem ezért járok jól, mert hű vagyok, hanem azért, mert, mostantól nem dupla annyi adót vonnak el, mint mástól.
Értem én, hogy irígy vagy és sajnálod mástól az amilye van és haragszol Orbánra mert nem oldja meg a problémádat, de azokat neked kell. Ha képtelen vagy rá, törődj bele a sorsodba.

Seduxen (már NEM dr.) 2011.09.09. 14:02:12

@Gunther: @zrobasé: fröcsögéseteket olvasva ezek szerint Ti a növekvő államadósságot, a munkanélküliséget, a hanyatló nyugatot, a szuverenitásunk elvesztését, az elmúltnyóóóócévet, a szocialistaliberáliskoalíciót, gyurcsányahibásferencet, és a megszorítások politikáját támogatjátok, jól gondolom?

:DDDD

ursus artos 2011.09.09. 14:03:24

@sárkányfő: "Magyar ember csalt, csal és csalni fog. "
Kár ezért a hozzáállásért!

zrobasé 2011.09.09. 14:05:25

@Seduxen: meg a tőzsdecápákat, meg bankokat, megamegamega jó kurva életbe...

ursus artos 2011.09.09. 14:06:07

@Di622: "1. O.V. kijelentette hogy legalább 300 000 embert akarnak bevezetni a KÖZÉPOSZTÁLYBA a bruttó 48 000 forintos jövedelemmel."
Nem ezt mondta... Innentől kezdve irreleváns amit írsz...

Di622 · http://www.microglobe.co.uk/nissin-di622-digital-flash-for-canon-eos-ttl-ii-camera-p-5535.html 2011.09.09. 14:06:33

@Gunther:
És aki fizetős szakon végzett önerőből?

Ezeknek tényleg elmentek otthonról.

Seduxen (már NEM dr.) 2011.09.09. 14:07:34

@zrobasé: háát a bankokat spec tényleg, vagy folyószámla, vagy hitel, vagy ezek kellemes bukét árasztó elegyének formájában MINDANNYIAN "támogatjuk" :DDD

Seduxen (már NEM dr.) 2011.09.09. 14:09:19

@Di622: "És aki fizetős szakon végzett önerőből?" - semmi gond, MI MAJD fizetünk MÉG EGYSZER! Majd megmagyarázzák, hogy mi nem a jövő generációjának a képzését fizetjük, hanem mondjuk a saját gyerekünkét.

Én csak azt szeretném kérdezni, hogy ezeknek az utólagos, és visszamenőleges abortuszára nem hozunk létre egy alapot? Mert abba speciel még erőn felül is befizetnék...

anonymand 2011.09.09. 14:12:21

@Gunther:

Tisztelt Gunther!

Ha valaki sokat van hülyék között, maga is azzá válik.

Tisztelettel:
anonymand

Ps.: amit az alapba befizetnének, folyó kiadásokra költené el Bonsai Duce és amateur csapata...

Homeoffice 2011.09.09. 14:14:06

@anonymand:

Tisztelt Anonymand!

Köszönöm jeles sorait.
Szerencsére értem a poént:)

Tisztelettel:
Gunther

Seduxen (már NEM dr.) 2011.09.09. 14:16:08

@Di622: jut eszembe! és mi lesz a bölcsődei, óvodai, általános, valamint középiskolai "képzésünkkel"? az talán INGYEN volt, tisztelt Réthelyi úr!?!?! mikor tanulják már meg, hogy NINCS INGYEN EBÉD!!!

Fizettessék ki MINDENKIVEL visszamenőleg évtizedekre MINDET!!!

Di622 · http://www.microglobe.co.uk/nissin-di622-digital-flash-for-canon-eos-ttl-ii-camera-p-5535.html 2011.09.09. 14:17:08

@ursus artos:

www.rtlklub.hu/hirek/belfold/cikk/381819
Akkor hazudik az RTL
Orbán Viktor szerint ma Magyarországon 500 ezer ember él jövedelempótló támogatásból, ami havonta 28500 forint. Ehelyett kapnának nettó 48 ezer forintot azok, akiket be tudnak vonni a közmunkaprogramba.
A miniszterelnök azt mondta, ezzel a lehetőséggel a társadalom alsó szintjein élők előtt is megnyílik a középosztály felé vezető út kapuja.

Ezt hogyan lehet értelmezni?

Di622 · http://www.microglobe.co.uk/nissin-di622-digital-flash-for-canon-eos-ttl-ii-camera-p-5535.html 2011.09.09. 14:20:32

@Di622:
Szóval lehet hogy szövegértési gondjaim vannak de az a mondat hogy:
" ezzel a lehetőséggel a társadalom alsó szintjein élők előtt is megnyílik a középosztály felé vezető út kapuja."

Nekem azt sugallja hogy ezzel a jövedelemmel valami alsó közepes szintet lehet megkarcolni.
Vagy ki hogy értelmezi?

Homeoffice 2011.09.09. 14:39:37

@Seduxen:

elsőre:
Te most a gyurcsányt véded?
másodikra:
A bíróság is szembemegy AZZZEMBEREk akaratával

Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye) 2011.09.09. 14:42:05

@Seduxen:

És a svájci frankos, "fixen forintra" tébolyt, az önkormányzati meg a választási törvényről kiszivárgott himihumit még nem is említetted:)...

Lassan kezdem azt érezni, hogy tényleg dömpingben akarják ősszel ránktolni a szart, hogy nemhogy reagálni, de még normálisan felfogni se legyen időnk azt, amit művelnek.

Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye) 2011.09.09. 14:47:35

@Gunther:

De most tényleg, nem lenne egyszerűbb a sok bohóckodás helyett, amivel megpróbálják a törvényes eljárásnak a látszatát megteremteni, írdatlanul minimális sikerrel, szóval nem lenne egyszerűbb kijelenteni, hogy "A zemberek akarata, hogy bármilyen eszközzel elítéljük ezt a címeres bűnbakot"?! Úgyis erre hajtanak, és meg fogják teremteni ennek a lehetőségét, de legalább a mi idegeinket nem borzolnák ennyi a baromsággal!

Seduxen (már NEM dr.) 2011.09.09. 14:52:52

@Rufus78: "Úgyis erre hajtanak, és meg fogják teremteni ennek a lehetőségét, de legalább a mi idegeinket nem borzolnák ennyi a baromsággal!" - ott a pont!

Nikosi · http://ius-murmurandi.blog.hu 2011.09.09. 14:56:20

@ursus artos: NEM JÁROK ROSSZABBUL felfogtad agyas. Nem jártam sem jól sem rosszul, nem várom az államtól a problémáim megoldását, mert szerencsére éppen nincsenek anyagi problémáim. Amúgy magam oldottam meg régen is meg majd később is magam fogom. Tudod te sokszor többet vetél már ki a közösből mint én ez garantálni merem. Kifizetem a deviza jelzálog hitelemet, én fizetem saját magamnak a főiskolámat munka mellett, nem az állam. 11év alatt 3 hetet voltam táppénzem sokat mondtam. Soha egy peték segélyt nem kaptam, sem támogatást sem semmit az államtól. Még sem fáj az, hogy esetleg kap aki rászorul és főleg nem sajnálom az adóvisszatérítést attól akinek ez igenis sokat jelent. De NEM sajnálom attól a jövedelmet mondjuk 400e huf helyet most 550e huf-ra ugrotta fizetése. De ezt a pénz akkor fizesse ki a saját vagyonkájából a Viktor, ne a többi adózóval fizettesse meg. Még a levegőt is sajnálom az olyan egoista igavonó használatoktól akiknek csak az ÉN szó ismerős a közösséget meg addig tartják fontosnak, míg az a feneküket nyalja esetleg.

Igen és sajnálom attól a pénzt aki megkapja a segélyt, holott nem rászoruló (van ilyen milliomos aki segélyt kap), sajnálom attól aki csak a markát tartja de adni nem akar semmit a köznek vissza. De nem ezeket szívatja kis kedvenc Viktorkád, hanem azokat akik megpróbálnak fizetésből élni, és munkából.

Tudod sajnállak, hogy nem látsz az orrod és a pénztárcádon túl, sajnállak hogy egy szociálisan/társadalmi nulla vagy. Neked a magad kis 10-20 ezer plusz pénzecskéje fontosabb, mint az, hogy ezért hány embernek kell esetleg megfagynia éhezni. Mert ne áltasd magad a kis fizetésű dolgozóktól veszik el azt amit odaadnak neked vagy nekem. De örülj csak mások baján örömködj és élvezd, hogy most már többet tudok elszórni hülyeségre, nem baj tipikus újgazdag, sőt tipikus magyar vagy.

A te és a hozzád hasonló gondolkodás módú emberek miatt marad ez az ország mindig is egy szar hely.

anonymand 2011.09.09. 14:56:42

@Gunther:

Tisztelt Gunther!

Reméltem is, hogy megérted!
Ugye nem ezt a sorsot érdemelné Réthelyi prof. aki messze kilóg a jogász-paraszt kormány soraiból?

Tisztelettel:
anonymand

SvenH. (törölt) 2011.09.09. 17:03:58

mar az eredeti neemeljegyurcsanya zadot is hazugsag volt tobbnyire...
pl. a vizitdijat is az idiotak adonak fogtak fel...

amugy velemenyem szerint a jovedelemado nagy kis orszagunkban es pl. az ingatlanado nemely nagyon aktiv fideSSes onkuranyzattol eltekintve 0

SvenH. (törölt) 2011.09.09. 17:36:13

@Vidéki: "Az egykulcsos adó gondolata a híres, neoliberális közgazdásztól"

figyeljel rendesen mit mondok!!!
"True flat rate income tax

A true flat rate tax is a system of taxation where one tax rate is applied to all income with no exceptions.

In an article titled The flat-tax revolution, dated April 14, 2005, The Economist argued as follows: If the goals are to reduce corporate welfare and to enable household tax returns to fit on a postcard, then a true flat tax best achieves those goals. The flat rate would be applied to all taxable income and profits without exception or exemption. It could be argued that under such an arrangement, no one is subject to a preferential or "unfair" tax treatment. No industry receives special treatment, large households are not advantaged at the expense of small ones, etc. Moreover, the cost of tax filing for citizens and the cost of tax administration for the government would be further reduced, as under a true flat tax only businesses and the self-employed would need to interact with the tax authorities."

nem arrol pofazik hogy az SZJA az egy kulcsos... hanem hogy mindegy hogyan veszi ki a penzt mindegyik ugyanannyi szazalekkal adozik...
(az csak a folyomanya hogy az SZJAn belul nincsen mas adokulcs)

az egyik elonye ennek az adohatosag kb felenek a kivagasa lenne, most megtortent? egyedul az SZJA lett egy kulcsos es igy nem kell ev vegen jaccani hogy most atleptek-e egy savhatart vagy nem

a lenyegtol fuggetlenul jo hogy az SZJA egy kulcsos lett es jo hogy nincsen kivetel bevasaljak a minimalberestol is

protoplanetáris korong 2011.09.09. 17:54:46

@Di622:

ezt úgy értsd, hogy 48ezer Ft-os fizóval már a középosztályban leszel
a mostani középosztály ide fog süllyedni Orbán szerint, szép kilátások

Di622 · http://www.microglobe.co.uk/nissin-di622-digital-flash-for-canon-eos-ttl-ii-camera-p-5535.html 2011.09.09. 22:58:28

Erről a fideszes "gazdaságpolitikáról" valahogy az jut az eszembe hogy a hülye focisták megpróbálnak erőből sakkozni.
Miről is van szó?
Orbán nagy focista.
Ugye a pályán fasza dolog erőből játszani.
Kicsit felrúgjuk a másikat hadd reccsenjen, egy kicsit belemegyünk, egy kicsit kezezünk a győzelem a fontos, ha a bíró okvetetlenkedik majd ártatlanul nézünk oszt jónapot.
Vagy megmagyarázzuk hogy nem is úgy volt szemüveget a bírónak vazze.

Ezek a csávók ezt az attitűdöt viszik bele a politikába.
Csakhogy a politika inkább a sakkhoz hasonlít.
Nem az a fasza gyerek aki erőből a másikhoz tudja vágni a sakktáblát és ráborítani az asztalt, esetleg stikába visszatenni néhány bábut.
Az van nyerésben aki használja az eszét, aki minél több lépést gondol át előre, van b,c,d terve attól függően hogy mit fog a másik lépni.
Na hát ennek vannak híján ezek a kollégista gyerekek.
Hiába van nekik is diplomájuk max csak focistának jók.

ursus artos 2011.09.10. 08:27:58

@Nikosi: "Tudod te sokszor többet vetél már ki a közösből mint én ez garantálni merem."
Eddig olvastam.Ha át tudod szerkeszteni és ki veszed a hsz-ből a személyeskedésedet akkor majd tovább olvasom...

ursus artos 2011.09.10. 08:31:54

@Di622: "a középosztály felé vezető út kapuja."Úgy. hogy kiléphet a segélyek világából és el kezdhet dolgozni. Majd azt a pénzt nem a kocsmába hordva előbb-utóbb egyről kettőre juthat. Tehát az nincs benne, hogy Orbán szerint nettó 48 rugó már középosztály. A középosztályba vezető út, bizony hosszú és sok tanulással van kikövezve. Persze az is kell, hogy később majd a 48 nettós világbó is ki akarjon lépni.

Di622 · http://www.microglobe.co.uk/nissin-di622-digital-flash-for-canon-eos-ttl-ii-camera-p-5535.html 2011.09.10. 13:59:53

@ursus artos:
Ezért azt érzed hogy ez eléggé nem volt taggyűlés szerű érvelés volt.
De ezért jó próbálkozás.

Az a szép orbánban sokat beszél és semmit nem mond.
Olyan duplafenekű mondatokat használ hogy ha akarom vemhes, ha akarom nem.

A korrekt megfogalmazás inkább az lett volna:
A 48 000 forintos fizetéssel LEHETŐSÉGET biztosítunk a mélyszegénységből való kitörésre.
Mert ugye a középosztály innét azért fényévekre van.
Mert van jópár olyan ismerősöm akik nem putriban lakó segélyen tengődő szerencsétlenek de azt mondani rájuk hogy középosztály elég barokkos túlzás.

Kikre gondolok?
Bolti eladók, munkások, stb. havi nettó 80-100 ért melózó emberek akik örülnek ha a fizetésük kitart a hó végéig.

Ugye ezek a szerencsétlenek akik 48 000 -et kapnak (bruttóban) már egy ilyen 80 ezres "álom" állásnak is örülnének.

Vidéki 2011.09.10. 23:26:42

@SvenH.: Gaál Csaba a Világgazdaság neves és hozzáértő újságírója, aki se nem jobboldali, se nem baloldali, hanem éppen középen áll, ezt írja:

„Az egykulcsos adórendszer mérsékelheti az adóelkerülést, többletmunkára ösztönözhet, és javíthat azon a korábbi évekre jellemző aránytalanságon, hogy a személyi jövedelemadó kétharmadát az adófizetők mindössze 15 százaléka fizette be. Ráadásul a kormány fokozatosan, három év alatt kívánt eljutni a céljához.”

süti beállítások módosítása