Skip to content


       Szűrés lista

Magyarország Kormánya várja a kérvényeket

Ismét a kényszernyugdíjazásról. Kit hogyan érint.

Ugye az év végén megjelent kormányhatározat szerint a nyugdíjas kort elért közszférában dolgozók munkaviszonyát meg kell szüntetni január 31-ével. Annak érdekében, hogy az oktatás és egészségügy ne omoljon össze az ezáltal előálló szakemberhiány miatt, a két ágazat érintett dolgozói mentességet kaphatnak a kötelező nyugdíjba vonulás alól, de a kettős juttatást, vagyis a nyugdíj és a munkabér egyidejű folyósítását nekik is megtiltják. A továbbra is dolgozni kívánóknak a mentességet kérniük kell, ezzel egyidőben pedig le kell mondaniuk nyugdíjukról. Állítólag kapnak majd helyette kompenzációt.

Lengyel Györgyi, az EMMI közigazgatási államtitkár aláírásával pénteken került kiküldésre egy, a Világgazdaság birtokába jutott levél, amely az állami egészségügyi, az oktatási és a szociális intézmények fenntartóit, illetve a hozzájuk tartozó kórházak, rendelők, iskolák, idős- és gyermekotthonok vezetőit tájékoztatja a nyugdíjazással kapcsolatos eljárásrendről.


"E szerint júliustól hivatalból mindazoknak szüneteltetni fogják a nyugdíját, akik bár nyugdíjjogosultak, az év közepét követően is szeretnének dolgozni. Az öregségi ellátást az illető számára csak akkor folyósítják újból, ha az érintett igazolja munkaviszonyának megszűnését. Az államtitkári útmutató szerint április 30-ig kell bejelenteni a nyugdíjfolyósítónak, ha valaki nyugdíjasként a közszférában dolgozik. A közalkalmazottak felmentésének egyedi munkáltatói intézkedésen kell alapulnia, és azt „okszerű indoklással” kell ellátni. Abban azonban „kifejezetten kerülni kell” a kormányhatározatra való „tételes vagy tartalmi hivatkozásokat”, az EMMI közigazgatási államtitkárának véleménye szerint ugyanis a dolgozók felmentése nem közvetlenül a kormányhatározaton alapul. „A felmentés indokaként kizárólag a közalkalmazott nyugdíjazásának tényét kell megjelölni” – áll az intézményvezetőknek kiadott ukázban."

"Az érintetteket egyrészt haladéktalanul, de legkésőbb január 25-ig írásban tájékoztatniuk kell munkáltatóiknak arról, hogy 15 napon belül továbbfoglalkoztatási kérelmet nyújthatnak be hozzájuk. Az intézményvezetőknek ezt a kérelmet egyenesen a Magyarország Kormányához kell továbbítaniuk, az EMMI címére, elektronikusan és postai úton is. Mégpedig vezetői indoklással, valamint az érintett szakmai életútjának és szakmai munkájának rövid értékelésével ellátott támogatói javaslatukkal együtt."

 

Minisztériumi utasítás arra, hogy adják/hazudják írásba a munkáltatók, hogy nem kényszerből, hanem valami szokványos indokkal mentik fel a dolgozóikat. Majd az így kirúgottak egyesével írjanak egy kérelmet Magyarország Kormányához....... Ki és mikor fogja azt a többezer levelet feldolgozni? Iszonyatosan megalázó bánásmód ez, és nagyon diktatórikus is.

Az EMMI persze később megmagyarázta:


"Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Közigazgatási Államtitkársága által 2013. január elején kiküldött, a közalkalmazottak nyugdíjazásával kapcsolatos tájékoztató levél célja, hogy felhívja a munkáltatók figyelmét a jogszabályok szerinti eljárásrendre és a kapcsolódó jogszabályokra, így arra, hogy az intézkedéssel érintettek felmentésének indoka kizárólag a közalkalmazott nyugdíjazásának ténye lehet. Közlemény.

A média által kifogásolt utolsó bekezdés kizárólag a felmentésről rendelkező munkáltatói intézkedések jogszerűségének biztosítása érdekében, tehát szakmai szempontból került a kimenő levélbe. A közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény ugyanis tételesen meghatározza a jogszerű felmentés indokait, amelyek között a kormány határozata nem szerepel. Ahhoz, hogy a felmentési okiratok jogszerűek legyenek, szükséges, hogy az indok a törvényben meghatározott nyugdíjjogosultság legyen."

 

Vagyis arra képtelenek voltak, hogy szinkronba hozzák egymással a jogszabályokat. Egy csomó mindent tudtak már megszavazni, módosítani az elmúlt 2,5 évben, ezt most pont nem.

Tényleg jobb lett volna, hogy magukon kezdték volna ezt a nyugdíjazósdit a képviselők. De rájuk természetesen nemhogy ez, még a kettős juttatás tilalma sem vonatkozik. (A képen kivétel Fónagy és Pintér, rájuk az utóbbi vonatkozik.)

nyugpol.jpg

 – Nekünk nincs fizetésünk, mi tiszteletdíjat kapunk – magyarázta a Blikknek a szintén nyugdíjaskorú Rubovszky.

 A Blikk számításai szerint összesen ötven képviselő lehet érintett az ügyben: 45-en már öregségi nyugdíjasok, hárman pedig idén fogják elérni a korhatárt, ketten pedig korkedvezményes nyugdíjasok. Közülük mindössze kilencen vallották be, hogy mekkora nyugellátásban részesülnek. Eszerint a legtöbb nyugdíja a KDNP-s Varga Lászlónak van, havi 330 ezer forint, párttársának Harrach Péternek 214 ezer forint jár, a fideszes Mátrai Mártának pedig havi 200 ezret visz a postás.

A lap megkérdezte a Fidesz-frakciót, hogy szándékukban áll-e a nyugdíjas képviselőktől megvonni a nyugdíjukat, Selmeczi Gabriella szóvivő azonban kitérő választ adott.

– Nem helyes akadályokat gördíteni az elé, hogy a nyugdíjasok közéleti szerepet vállaljanak. Az állampolgároknak joguk van nyugdíjas korúakra is szavazni – mondta a Blikknek Selmeczi Gabriella.

 

Címkék: fidesz nyugdíj abszurd pofátlan

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr835020754

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Amikor a sas legyeket kapkod 2013.01.16. 23:22:26

A kormány tényleg nem pihen – dolgozik éjjel, dolgozik nappal és dolgozott akkor is, amikor már mindenki más azon gondolkodott, mit fog enni és mennyire fog berúgni Szilveszter napján. A kormány a közszférában alkalmazandó nyugdíjpolitikai elveket (lá...

Trackback: A még egyenlőbb nyugdíjasok 2013.01.16. 23:21:55

Ha eddig abban a hitben éltünk, minden nyugdíjas egyenlő kicsiny hazánkban, hát ennél nagyobbat nem is tévedhettünk: az idős generációban is vannak egyenlők és még egyenlőbbek: azok például, akiknek nem kell lemondaniuk a nyugdíjukról, ha mellette...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

manigerzson 2013.01.17. 12:17:51

@laspalmas: maradhatott volna, beleillik ebbe az atmoszférába (mármint ahogy mostanában a hivatalos dolgok intéződnek)

Nikosi · http://ius-murmurandi.blog.hu 2013.01.17. 12:19:06

@kovi1970: Nem tudom melyik blogon láttam trolltalanítoknak hívják a szűrés gombot.

Állítsuk meg a ......... 2013.01.17. 12:30:34

@Távmunkás:
Nem indokolja semmi, hogy megtartsanak több 70-80 éves egyetemi tanárt a bazi nagy fizetéséért és nyugdíjáért.
A fiataloknak azért nincs PhD-ja, mert pont az öregek fogalalják el előlük a helyeket és a pénzeket.

Az egytemi tanári munkakör 1. fizetési fokozatának garantált illetménye:437.300,-Ft
Ez csak az alapilletmény.El tudod képzelni, hogy akkor mennyi a nyugdíj összege?

Vidéki 2013.01.17. 12:37:19

@nincs_itt:

Azt írta az újság, hogy német hatóságok nem egészen jogállami módszerekkel több millió euróért vettek egy DVD-t amely egy svájci bank bennfentes emberétől származhatott és több ezer német adóoptimalizáló úr adatait tartalmazta.

Ennek alapján a német hatóságok megkeserítették a német adóoptimalizáló urak életét, feltételezvén, hogy nem véletlenül választották Svájcot.

Ők nem voltak úgy meggyőződve a svájci bankok ártatlanságáról, mint te.
Ezek után találd ki: Kinek több bites a gondolkodása?
A tiéd, avagy a német hatóságoké?

Vidéki 2013.01.17. 12:51:38

@Salemi boszorkány:

Dragos Erzsébet Svédországban élő újságíró 2010. jan. 19. cikkében jó áttekintést ad a svéd nyugdíjmodellről.
Dragos Erzsébet Svédországban élő újságíró 2010.jan.19.-én írt cikkében többek közt ezt állítja:

". A nyugdíjkorhatár 65 év (nemtől függetlenül), s legkésőbb 67 éves korban „kell” nyugdíjba menni."

Ha bízunk abban, amit az ott élő újságíró állít és nem akarunk okosabbak lenni nála a svédországi nyugdíjrendszer megítélésében, akkor arra kell gondolnunk hogy ott az öregek szerényebbek, mint nálunk.

Shakespeare a Szentivánéji Álomban jól jellemezte az akarnok színészt, aki minden szerepet meg akart kaparintani:

"Ide nekem az oroszlánt is!"

I_Isti 2013.01.17. 12:56:35

@Vidéki: Svédországban - érdekes módon - svéd színvonalú fizetéseket kapnak az emberek. Nem magyar minimálbért...

I_Isti 2013.01.17. 12:57:43

@Vidéki: Továbbá a nyugdíjcélú megtakarításaikat se nyúlják le, és nem is inflálják el, mint Viktorod!

Nikosi · http://ius-murmurandi.blog.hu 2013.01.17. 13:02:45

@Vidéki: Kaptak is hideget meleget a német hatóságok. Hiszen egy bűnözőtől vettek bűncselekmény útján szerzet adatokat. Más országoknak is megpróbálták később listákat eladni, de azok nem mentek bele a bizniszbe.

De nem értem miért terelsz. Mért nem fogod fel, hogy úgy ahogy Jani bohóc akar adatot kérni nem lehet. Konkrétan névre, bűnvádi indoklással igen, de így általánosságban nem. De sebaj, tudom, hogy a tények nem erősségeid.

Másrészt mi van akkor ha valaki magyar állampolgár de svájcban dolgozik és oda kapja a fizetését az Ővét is kikérné Jancsika. Megkérdem mi köze ehhez akár Jancsikának, akár melyik enyves kezű politikusunknak. Rá is kivetné a 35%-ot?

Állítsuk meg a ......... 2013.01.17. 13:07:55

@Vidéki:
A svéd nyugdíjmodell, hahaha.
A legtöbben még 60 éves kort sem érik meg itt Magyarországon, és egyáltalán nem élvezik az életüket, mert végigrobotolják, mint egy rabszolga.
Majd térjünk vissza a svéd modellre akkor, ha a fizetések is olyan szinten lesznek, mint Svédországban.

nincs1itt 2013.01.17. 13:08:50

@Vidéki: Lejárt lemez... Meg is szexuálták azt a ki vette és felhasználta... A lényegen semmit nem változtat, hogy Lázár megint hülye... Ja és

nincs1itt 2013.01.17. 13:11:14

@Vidéki: Nagyon hülye vagy, megint. A svéd szociális háló, hírhedten fejlett és gondoskodó. Továbbá Svédországban nem albán a bérszínvonal! Működik a gazdaság, termelnek stb, stb...
Ne küzdj, értelmetlen.

fizetekmegegysort 2013.01.17. 13:16:09

@Vidéki: a nagynéném történetesen svéd. Magánmegtakarítása van, mert kell. Az állami nyugdíja ugyanis kb a fizujának 50-60%-a lesz. Szerinted nem kéne ezt nálunk is bevezetni, ha már olyan jó a rendszerük? Ja bocs, itt valami Viktor egy Fidesz nevű gittegylet nevében ellopta a magán megtakarításokat, és a gazdaság teljesítőképességétől függetlenül reálértéken tartja a nyugdíjakat, meg még 13.havi választási cukorkát is akar osztani. Hát, így nem fog menni...oedig igazad van, jó a svéd modell...

Állítsuk meg a ......... 2013.01.17. 13:16:43

Egyébként akkor hozzuk be a norvég modellt, nekem az is jó lenne.
Lámpagyári fizetés 600 ezer forintnak megfelelő összeg, halfeldolgozó üzemben 450 ezer forint nettóban, mindkettő segédmunka.A kint élő fiatal pár az elmúlt 1,5 évben 6 millió forintot spórolt meg.
Az év utolsó hónapjában karácsonyi ajándékként elengedik az adót.
Persze az norvégok is elégedetlen népség, de ez inkább a napsütéses órák csekély számával lehet összefüggésben:)

Állítsuk meg a ......... 2013.01.17. 13:19:46

Az is milyen érdekes, hogy Dániában mindenkinek ugyanolyan babakocsija van(állítólag állambácsi fizeti) és a kismamák bátran beülnek a picikkel a kávézóba.
Gondolom éppen ott koldulnak?

nincs1itt 2013.01.17. 13:30:05

@Vidéki: A zújság asztat is írgya, hogy Fájnelsöl Tálymsz szerint Matolcsy Európában a második legrosszabb pénzügyminiszter... Te ezek, lehet, hogy csak irigyek??

fizetekmegegysort 2013.01.17. 13:37:30

@Salemi boszorkány: kismama tud közlekedni, mert a járművek alacsony padlósak, a járdaszegély, a boltok, kávézók, stb babakocsi és rokkantbarát módon kialakítottak, no és mindenhol találsz pelenkázót. Finneknél is ad egy évnyi ruhát/mamacuccot az állam az újszülöttnek.

Vidéki 2013.01.17. 13:44:48

@I_Isti:

De Svédországban nem is volt Manyup!

Dragos Erzsébet Svédországban élő újságíró 2010.jan.19.-én írt cikkében többek közt ezt állítja:

1. "Minden adóköteles 100 koronából 18,50 megy az állami nyugdíjkasszába. Nagyobb része (16 százalék) az általános jövedelem(alapú) nyugdíjalapba, amely egy újraelosztó rendszer: az aktuális általános jövedelemalapú nyugdíjakat folyósítja belőle

az állami nyugdíjintézet (PM)

– tehát az aktívak kreditet adnak a PM-nek, s ők majd a következő generáció 16 százalékaiból kapják majd az alapnyugdíjukat.

A maradék 2,5 százalékot pedig – amely a prémiumnyugdíj képzésére hivatott – a polgár által választott értékpapírokba fekteti

az állami nyugdíjalapkezelő intézet (PPM)."

2. De ebből a nyugdíjalapból nem adnak nyugdíjat boldognak-boldogtalannak, mert akkor nem lenne elég a 18,5 5 nyugdií járulék ott sem!

"Ott a nyugdíjkorhatár férfiaknál, nőknél egységesen 65 év.
Lehet két-három évvel korábban is nyugdíjba menni, de a nyugdíj ez esetben erősen degresszív."

"Azok, akik különféle okoknál fogva nem tudtak vagy nem voltak képesek saját jogú nyugdíj megszerzésére, egy szerény, de méltányos garantált nyugdíjat kapnak

65 év fölött, ha minimum 40 évet éltek Svédországban

(ha kevesebbet, akkor arányosan kevesebb pénz jár).

Ezt a költségvetésből fizetik,

a mindenkori külgazdasági és államháztartási viszonyok figyelembe vételével, a pénzügyminiszter által meghatározott összegben."

Ott az emberek elfogadják, hogy a "fák nem nőhetnek az égig":
" A nyugdíj összegét egy bizonyos „népjóléti alap” figyelembevételével számítják ki, s az nem lehet több, mint ennek az alapnak 7,5-szöröse.

Tehát ma a legmagasabb nyugdíj 30 ezer korona körül van, míg a legkisebb (garantált) nyugdíj ennek nagyjából a harmada".

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.01.17. 13:48:20

@Salemi boszorkány: PhD megcsinálhatja bárki, mivel manapság szinte mindenkit felvesznek, egyes helyeken még a közepes tanulmányi eredmény sem kizáró ok, ott nem veszik el a helyeket az öregek.

A bértáblából szerintem egyedül az egyetemi tanári fizetés van nagyjából rendben, mivel ahhoz többnyire kvezetői pótlék is kapcsolódik, de a többi siralmasan kevés. Szerintem a tanársegédi fizetést minimum másfélszeresére kellene emelni, az adjunktusit is legalább 20-25%-kal emelni.

Az egyetemi tanári kinevezéshez nem elég a PhD, oda már habilitáció és idegen nyelvű publkikációk kellenek, és elvileg nemzetközi elismertség. A komolyabb egyetemeken már a docensi kinevezésnek is feltétele a habilitáció évek óta.

De a legfőbb érv a fiatalok megtartása mellett, hogy egy tanársegéd vagy adjunktus jóval több órát tart és ha őket kirúgnák, akkor maguk helyett kit tudnának beküldeni vizsgáztatni az öregek?

Szerintem félnie annak kell, akit jelenleg megfelelő képesítés hiányában, törvénytelenül alkalmaznak (kb. 5%) és aki politikailag nem fekszik jól...

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.01.17. 13:49:58

@nincs_itt: Az a lista nem sokat ér, de emlékeim szerint szép helyezést ér el rajta Veres is :)

Állítsuk meg a ......... 2013.01.17. 14:02:00

@Távmunkás:
Biztosan félreérthetően fogalmaztam. A PhD keretekből szeretnek kunyerálni az öregek.

"Szerintem félnie annak kell, akit jelenleg megfelelő képesítés hiányában, törvénytelenül alkalmaznak (kb. 5%) és aki politikailag nem fekszik jól... "
Törvénytelenül a idős tanárokat alkalmazzák, akiket már régen el kellett volna zavarni a pitsába.
500 ezres, 1 milliós nyugdíjból csak ki lehet jönni egy hónapban.

Nikosi · http://ius-murmurandi.blog.hu 2013.01.17. 14:30:02

@Vidéki: Egy apró kérdésem azért van mennyi az várható életkor kis hazánkban és mennyi a svédeknél?

Megnyugtatlak vidéki elvtárs, hiába ígértek neked bármit a főnökeid, nem lesz nyugdíjad, ha csak nem vagy kb. 10 évre a nyugdíjtól, ha marad minden a régiben. Elmegy az a pénz a stadionra, meg a foci akadémiára, csupa fontos kiadásra, hogy legyen hol szórakozni a vezérkarnak.

Vidéki 2013.01.17. 15:51:44

@Nikosi:
Ez jellemzi gondolataid mélységét:

". Elmegy az a pénz a stadionra, meg a foci akadémiára,"

Mekkora a költségvetés és mennyi megy belőle "a stadionra, meg a foci akadémiára" ?

Vombatus Ursinus 2013.01.17. 16:13:50

Tehát, akkor utoljára, vissza a topik témájához:

Milyen jogcímen szüntetik meg az állami szektorban a nyugdíjasok foglalkoztatását, ha a kormány határozata nem lehet hivatkozás és egyik törvényben sincs benne, mert olyan hülyék, hogy nem írják bele.
Melyik munkáltatói jogkört gyakorló vezető fogja bevállalni a tuti biztos bebukós munkaügyi pereket? Ki fogja kifizetni a határozott munkaszerződésből adódó munkabért?

Megannyi kérdés. Vidéki!!!! Mi a válaszod erre?

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.01.17. 16:21:24

@Salemi boszorkány: Milyen PhD keretből kunyerálnak az öregek? Amilyen pénzről tudok, az nem fizetésre megy, hanem az egyetem bármire költheti, sokszor egyszerűen elmegy az épületek fenntartására...

Bee-zony 2013.01.17. 21:06:56

@Vidéki: Vidéki fidióta!

Az elveink között akkora a különbség, hogy zongorázni lehetne, a távolság pedig kb. mint ide Kamcsatka.
Nem vagyok elvtárs se a vörösökkel se a narancsvörösökkel.
Úgyhogy már az első mondatod hazugság, a többi pedig simán agybaj.
Azt látom, hogy az állandó és erőltetett bértrollkodás, terelés, csúsztatás, hazudozás agysorvadással is jár.
Egyáltalán nem a bankok és a pénzügyek volt a téma, hanem az, hogy a Fidesz-KDNP fehérgalléros bűnszövetkezet már az állami törvényeket is megkerüli, vagy csak simán leszarja, „az állam így is-úgy is mi vagyunk” alapon, és ennyire valószínűleg még Kadhafi sem volt „unortodox”.

A téma:
" A közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény ugyanis tételesen meghatározza a jogszerű felmentés indokait, amelyek között a kormány határozata nem szerepel."

Na mostan. Ha a törvényben nem szerepel a nyugdijjogosultság elérése mint indok, akkor nem lehet felmenteni a dolgozót. Ugyanis kormányhatározat a törvényt, mint magasabb jogszabályt nem irhatja felül. 

Tehát ez az egész ekként néz ki.: "Rugjátok ki őket, mert azt mondtuk. Világos? És találjatok ki rá valami indokot. " 

Ez a hivatali hatalommal való visszaélés tipikus példája. 

-

A reagálásom:
„A jogállam felszámolva, már csak jogászállam van, és az unortodoxoknak unortodox módszerek is jók.”

-

Vidéki:

Írja: „ A jogállam felszámolva, már csak jogászállam van, és az unortodoxoknak unortodox módszerek is jók.”
Arra már nem is képes, hogy a valósághoz igazítsa látomásait?
Avagy ezt Ron Werber szelleme nem engedi?

„A Fed és az ECB után most a Bank of Japan is egyre inkább beáll a sorba, 

nem konvencionális 

likviditást bővítő lépésekkel igyekszik úrrá lenni a szigetország gazdasági gondjain." (nem a pék jóindulatából).

A "nem konvencionális" fogalma hasonlít az "unortodox" fogalmára, ami a magyarországi balliberális közvélemény deformáló értelmiség szemében szitokszónak számít és a hülyeség fogalmával azonosíttatik.

A magyarországi balliberális közvélemény deformáló értelmiségi gondolatmenetet követve azt kellene hinnünk, hogy a Fed, az ECB és a Bank of Japan tapasztalt és kipróbált döntéshozói is agyalágyult hülyék lennének.”

-

Hogy mi azonosíttatik a hülyeség fogalmával ezen a fórumon, az gondolom mindenkinek világos, legfeljebb egy kivételével.
„Vadász, te szopni jársz ide.” De még mekkorát!

A nap jó híre:
Orbán Viktor Indiába megy
index.hu/belfold/2013/01/15/orban_viktor_indiaba_megy/
Menjenek, az összes nem hiába születettel együtt, és maradjanak ott. Végleg.

csárli hárper 2013.01.17. 21:29:11

@Vidéki: "Mekkora a költségvetés és mennyi megy belőle "a stadionra, meg a foci akadémiára" ?"

50 fillér is kurva sok...

Ironfist 2013.01.18. 06:40:11

@csárli hárper:

Nem igazán fogja fel a Vidéki, hogy az a piti összeg, ami a fociakadémiára, meg stadionokra megy el, megmenthetné az egészségügyet az összeomlástól? :D

csárli hárper 2013.01.18. 08:35:30

@Ironfist: vidékivel az a baj, hogy semmit sem akar felfogni a világból ami nincs leírva neki központilag...
az egészségügyre mert szerintem direkt nem költenek, fizesse csak paraszt a járulékokat, ellátás olyan amilyen, legalább hamarabb megdöglik nem kell neki nyugdíjat fizetni.
magam is focibuzi vagyok de a mostani helyzetben nem kellene ennyi pénzt kiszórni az ablakon a semmire, tegyék rendbe az oktatást, az egészségügyet, fizessék meg a tűzoltókat, rendőröket, majd jöhet a foci, értem én, hogy ez is egy jó alap az állami pénzek nyom nélküli eltüntetésére de mégse kellene ennyire pofátlanul csinálni...

Vidéki 2013.01.18. 09:48:01

@Bee-zony:

"Mélyet lélegezni tízig számolni!"

Tanácsolják azoknak, akik nem képesek érzelmeiken uralkodni, agyukat a vad dühtől elönti a "vörösköd" és ilyen feszített idegállapotban cselekszenek (akár írás formájában).

Vombatus Ursinus 2013.01.18. 09:52:17

@Vidéki: A topik témájához tudnál valamit fűzni? Vagy akár az én felvetésemre?

zrobasé 2013.01.18. 10:16:22

@Vidéki: igy is van...akkor ezek szerint te nyugodt idegállapotban, megfontoltan kivántad nemrég egy kommentelőtársunk halálát...

bravo...

ha lehetőség adódna rá, te önként és dalolva ölnéd meg embertársaidat

senkiházi alantas, vadállat vagy, aki csak az ölésben éli ki magát

apád,anyád,feleséged,gyerekeid büszkék lehetnek rád, szarjankó

mások által befizetett adókból kapod a fizetésed, és még ölni is akarsz

te gondolod magadat véleményformáló értelmiségnek, mi ?

tedd magad hasznossá, irány kapuvár,sopron,csorna, ott tolhatod a havat, talán akkor lehiggadsz, és nem akarsz embert ölni, te féreg

Vidéki 2013.01.18. 10:23:57

@Vombatus Ursinus:

A jogászkodás érdekes foglalkozás.

Akik magas szinten űzik képesek mindent, vagy ha kell, mindennek az ellenkezőjét kimagyarázni.

Azok akik képesek a szerecsenmosdatás trükkjére, sztárügyvédekké válnak és dúskálnak a javakban.

Egy korábbi hozzászólásomban írtam Rufus 78-nak:

"Hozzászólásod eszembe juttatta Aesopus "Lupus et agnus" "Farkas és a bárány" című tanító meséjét."

A mese arról szól, hogy a farkas és a bárány egy patak vizéből isznak a farkas a folyásirány szerint feljebb a bárány lejjebb.

A farkas jogászkodó mentalitással van megáldva ezért legitimálja a bárány elleni agresszióját:

"Miért zavarod fel a patak vizét, amikor én iszom?"

A te jogászkodó érvelésed, semmivel sem erősebb, mint Aesopus tanmeséjében a farkasé!

Vombatus Ursinus 2013.01.18. 10:45:06

@Vidéki: Ez hablaty kedves Vidéki! Talán, ha méltóztatnál megcáfolni, amit írtam...

Bee-zony 2013.01.18. 11:13:08

@Vidéki:
Mélyet lélegez.
Tízig számol.
Kivándorol.

Nem kell többet adózni, úgyis csalunk
index.hu/velemeny/2013/01/18/nem_kell_tobbet_adozni_ugyis_csalunk/

Ezt hívják happy korrupciónak
hvg.hu/kkv/20130115_Ezt_nevezem_happy_korrupcionak

Nem kell többet adózni, úgyis elhatárolódunk, akár fizikai határ által is a korrupt és kriminális országtól, a csalók, a lenyúló elvtársurak pedig maradjanak csak egymás között.
Vidéki, nem tudja „véletlenül”, melyik párt van most kormányon kétharmaddal?

Az emberi faj salakja ülepszik le a Kárpát-medencében, és aki nem olyan, az menjen el onnan.

Bele kellene írni az új Tákolmányba...
Alaptörvény:
1. § Valami bűzlik, valahol, a fejétől.
2. § Szarból csak ilyen várat lehet építeni.
3. § Szarból nem lesz palacsinta, csak fordítva.

Vidéki 2013.01.18. 11:20:02

Írod: „Az emberi faj salakja ülepszik le a Kárpát-medencében, és aki nem olyan, az menjen el onnan.”

Ez közel áll ahhoz, amit Alfred Rosenberg, Hitler fő ideológusa állított az alacsonyabb rendű népekről.

Te valószínűleg most egy frissebb, tisztátalan forrásból merítesz, a Gyurcsány által Kossuth díjjal kitüntetett és a Demszky által Budapest díszpolgárává avatott Kertész Ákostól, aki szerint „A magyar genetikusan alattvaló. röfög és zabálja a moslékot..."

zrobasé 2013.01.18. 11:34:16

@Vidéki:
hazudsz, fröcsögsz,gyülülködsz, emberek halált kivánod

magad vagy a megtestesült szánalom

apád,anyád,feleséged,kölkeid büszkék lehetnek rád

te egy féreg vagy

és akkor a végére egy Petőfi idézet :

"a kurva anyád"

Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye) 2013.01.18. 12:43:32

@Vidéki:
Jaj, annyira jó hivatkozási alapnak lenni nálad, totál elönt a melegség tőle!

Most írjam le én is minden alkalommal, hogy mi juttat eszembe a te hozzászólásod, pontosabban hogy a hozzászólásaid olvasásának pillanatában mik bugyognak fel az agyamból, akár van köze a hozzászólásodhoz, akár nincs?! Aztán majd akit érdekel, az eldönti, hogy kinek van igaza.

Hogy is szoktad mondani: "Állíts ellenfeledről egy hazugságot, csak hadd védekezzen!"?! Még a végén kénytelen leszek azt feltételezni, hogy nem fideszdroid vagy, hanem Ron Werber leghűségesebb tanítványa (akire szintén te szoktál hivatkozni), aki negatív pszichológiával kívánja meggyőzni az itt olvasókat, hogy ha egy pártnak olyan támogatói vannak, mint ami a hozzászólásaidból tükröződik, akkor arra még véletlenül sem szabad szavazni, és ezzel az ellenzék táborát erősíted:).

Vidéki 2013.01.18. 12:54:33

@Rufus78:

Beezony szövegéről mi jutott eszedbe?

Beezony ezt írta: „Az emberi faj salakja ülepszik le a Kárpát-medencében, és aki nem olyan, az menjen el onnan.”

Bee-zony 2013.01.18. 12:56:37

@Vidéki: A te világodban minden és mindenki közel áll egymáshoz, Alfred Rosenberg és Hitler közel áll Ron Werberhez és Akos Kerteszhez, és az emberiség egy nagy család...
Az értelmes emberek a különbségeket is észreveszik ám, és azt is, hogy folyamatosan csúsztatsz. Egy műkorcsolyázó nem csúszkál annyit a jégpályán, mint te a politikában.

Alfred Rosenberg
hu.wikipedia.org/wiki/Alfred_Rosenberg
(...)
Ideológiáját megfogalmazva kiadta a Huszadik század mítosza című könyvet, melyben kifejtette és megfogalmazta a nemzetiszocializmus alapjait és filozófiáját. Ebben dolgozta ki elméletét a zsidó világ-összeesküvésről. Szerinte a zsidók diaszpóraként szétszóródva a világban, de egységes irányítás alatt, tudatosan szerzik meg a gazdasági hatalmat, a kultúra és a sajtó kulcspozícióit, majd ezek birtokában a gazdasági hatalmat politikai hatalommá váltják át.
(...)
Mint háborús bűnöst, a Nürnbergi Katonai Törvényszék halálra ítélte, és 1946. október 16-án felakasztották.

Mondj igazat, halálra ítélnek, és felakasztanak. Kik is?

Mi lenne, ha azzal foglalkoznál, hogy amit X,, Y,, Z. állít, az mennyire van közel az Igazsághoz? Vagy nálad a fizetés a legfőbb igazság, a többi meg le van szarva?

Végül, de nem utolsósorban, én a tapasztalható, látható dolgokból merítek, te pedig másoktól.

Vombatus Ursinus 2013.01.18. 13:10:34

@Vidéki: Az érdemi cáfolattal még mindig adós vagy. Csaxólok...

Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye) 2013.01.18. 13:11:52

@Vidéki:
Egyébként megsúgnád nekem, hogy mi ilyen gúnyolódásra alkalmat adó "jogászkodás" neked abban, ha valaki szóvá teszi, hogy egy magyar minisztériumnak talán nem kéne olyan levelet írnia, amiben nyíltan megvallják, hogy egy kormányhatározatra hivatkozni nem törvényes... sőt, tulajdonképpen olyan kormányhatározatot nem kéne írni, ami törvénytelen, de az ebben való reménykedés már tényleg a tévképzetek és balhitek világába vezet...

Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye) 2013.01.18. 13:12:54

@Vidéki:
Hogy de régen voltam WC-n.
De ez most miért fontos?

Vidéki 2013.01.18. 14:31:34

@Bee-zony:

A mellébeszélés a lényeged!

Vidéki 2013.01.18. 14:34:24

@Rufus78:

Kérded: "ez most miért fontos?"

A hallgatásod beleegyezést jelez, miszerint „Az emberi faj salakja ülepszik le a Kárpát-medencében, és aki nem olyan, az menjen el onnan.”

Színt vallottál!

zrobasé 2013.01.18. 14:39:08

@Vidéki:
akkor a logikádat kivetitve te pedig egy mocskos aljas szemét volt III/III-as kommunista vallatótiszt voltál, mert múltkor nem reagáltál rá, ergo a hallgatásod beleegyezést jelent...

most már értem, miért akarod még most is más emberek halálát...neked ez volt az életed...

színt vallottál

hazudsz, fröcsögsz,gyülülködsz, emberek halált kivánod

magad vagy a megtestesült szánalom

apád,anyád,feleséged,kölkeid büszkék lehetnek rád

te egy féreg vagy

és akkor a végére egy Petőfi idézet :

"a kurva anyád"

Vombatus Ursinus 2013.01.18. 14:54:03

@Vidéki: Még mindig várom az érsemi válaszod. Persze, ha csak egy fidesztroll, vagy egy grafomán hülye vagy, akkor nem.

Érdemben valamit tudnál nyilatkozni azzal kapcsolatban, hogy a munkaviszony megszüntetését semmilyen jogszabállyal nem lehet alátámasztani, mert egyszerűen jogellenes? Nos? Nálad pattog a laszti... Arra van-e valamilyen épkézláb ötleted, hogy egy kormányzati szervtől hogy a megveszekedett pixába jöhetnek nyíltan törvénysértésre buzdító körlevelek?

Várom megtisztelő válaszát.

Vombatus Ursinus 2013.01.18. 14:56:37

@Rufus78: Hülye ez bazmeg... Épp olyan, mint azok, akik kiadták ezt a körlevelet.

Vidéki 2013.01.18. 15:13:11

@Vombatus Ursinus:

Írod: "Még mindig várom az érsemi válaszod. "

Miért vársz érsemi választ tőlem.

Én ezt a szót nem találtam meg a Magyar Értelmező Nagyszótárban:

Vidéki 2013.01.18. 15:17:42

@Vombatus Ursinus:

Egyébként biztos találsz olyan jogászt, aki aládtámaszt, ha jól megfizeted.

Egyik Mikszáth regényben olvasható a régi magyar jog(ász)államot jellemezve:

"Perelni akar?

Csak tessék!

Van én nekem olyan fiskálisom, hogy harminc évig is elhúzza az ügyet."

Bee-zony 2013.01.18. 15:20:16

@Vidéki: Nekem pedig az jutott eszembe, hogy akit a korrupció és a bűnözés nem zavar, sőt műveli, az az emberiség salakja, és hogy Magyarországon (kiegészítem: is) ilyen a többség, és hogy pl. ezért vetődik fel újra és újra az, hogy legalizálni kellene a korrupciót, ami de facto megvalósul, és akkor legalább nem lenne benne a képmutatás, és kevesebb lenne a hazudozás is. De akiknek a képmutatás és hazudozás a lételemük, azoknak így van jól ahogy van. Én meg ettől hányok.
Kösz' hogy neked nem ez jutott erről eszedbe, és ha nem is egyenesen, de kerülő úton (mert neked nincsenek egyenes útjaid) bevallottad a hovatartozásodat. Magadat is képviseled, és a pártodat is, kösz' a segítséget a tisztánlátáshoz, hogy hova tartozol, és hova tartoztok.
Köztünk a két különböző irány miatt van a kibékíthetetlen ellentmondás. Vagy a mennyország felé tart valaki, vagy a pokol felé, de egyszerre, egy időben nem mehet két irányba. Te a korrupció és a bűnözés mocsárvilágába tartasz a kacskaringós útjaidon, és én persze hogy nem akarod se veled tartani, se a csapatoddal, se a többi ugyanarra tartó társasággal.
Tehát vagy el kell hogy váljunk, vagy ha ez nem megy, akkor csak a harc marad, és aki nem harcol, azt nem győzi le senki.
Én az egyszerűség kedvéért két részre osztom az emberi fajt, igaz emberekre, és gazemberekre.
Az igaz emberek használnak a többieknek, és nyer-nyer helyzetben van mindenki, aki nem árt, azaz nem egy másik játszmát játszik. Az utóbbiból következik, hogy az igaz embereknek meg kell védeni magukat a gazemberektől, és lehetőleg az aktuálisan elérhető legjobb módon.
A gazemberek ártanak, 0 öszegű játszmáik vannak, amennyit nyernek ők, annyit veszítenek a többiek, és lopnak, csalnak, hazudnak, bűnöznek és bűnt pártolnak.
Igaz hogy általában minden embernek egy feje, két szeme, két karja és két lába van, de így is kardinális különbségek vannak közöttük a világnézetükben és a cselekedeteikben, és hogy ki merre tart.
Valamint, bár a máj hasonló a szarhoz, odafigyeléssel meg lehet különböztetni a kettőt. Valamint szerintem egy szarból készült, megcukrozott torta még a narancsnál is jobban kifejezi a Fidesz-KDNP lényegét. A por(hintés)cukor az ígéretek (pl. elszámoltatás, 2 hét alatt rend lesz) amit benyalt a többség, a lényeg pedig ami alatta van, és most már mi van, a szárnyalás helyett a szarnyalás, vagy a köpködés. Mivel sikerült az egész Kárpát-medencét egy nagy szellemi pöcegödörré változtatni, ezért a legjobb az egész büdösséget elkerülni. Már akinek, ugye, mert ezermilliárd légy, és egy Vidéki nem tévedhet.
Alaptörvény
4. § Amíg lószar van, Vidéki és pártja is van.
5. § Lószart, mama! - Gyurcsány és pártja is van.
6. § Ha ön nem pöcegödörben akar élni, de nem tudja megváltoztatni a helyet, akkor hagyja ott, ha ez sem megy, akkor húzzon gázálarcot, vegye fel a vegyvédelmi felszerelést, és védje meg magát az ártalmaktól.

Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye) 2013.01.18. 15:22:49

@Vidéki: @Rufus78:

A viccet kicsit félretéve megpróbállak még téged is megtisztelni azzal, hogy a kérdésedre válaszolok, és nem menekülök hozzád hasonlóan csúsztatásokba, terelésekbe és mindenki által unt panelek ismételgetésébe (tulajdonképpen te mennyire unhatod ezeket, hiszen én általában csak itt olvasom, neked viszont több helyre is be kell szúrni ezeket:)!), hátha egyszer ez belőled is kikényszerít valami válasz-szerűt... akár bilibe lóg ettől a többi itt kommentelő szerint a kezem, akár nem...

Legnagyobb sajnálatodra az általad összepárosított két mondat nem ugyanaz tartalmilag:
- „Az emberi faj salakja ülepszik le a Kárpát-medencében, és aki nem olyan, az menjen el onnan.”
- "„A magyar genetikusan alattvaló. röfög és zabálja a moslékot..."

Kertész idézete általánosságban, etnikai alapon degradálja le a magyarokat, ami egyetlen általánosításhoz hasonlóan sem helyes, még akkor sem, ha könnyű. Jó esetben ez így sértettségből eredő mocskolódás, rosszabb esetben rosszindulatú rágalmazás, szopjon lovat az ilyen, de tényleg...

Bee-zony mondata azonban egy viselkedésformát minősít le, és egy helyrajzi kép segítségével teszi szemléletessé.
Bee-zony mondata és stílusa lehet, hogy a te köreidhez és a te képmutatásodhoz túl mosdatlan (néha az enyémhez is:)...), de ettől a mondata nem lesz kevésbé találó vagy az értelme kevésbé beazonosítható. Nem nehéz észrevenni a közélet és a társadalom különböző területein felmerült problémákkal szembeni beletörődést és közönyt. Könnyű labda lenne lecsapni, hogy ez csak a politika miatt van, de nem igaz, egyszerűen az emberek annyira nem rendelkeznek pozitív jövőképpel, a sok hazugságba, félrevezetésbe belefáradva annyit csalódtak, hogy ez gyakorlatilag az élet minden területére igaz, a gyermekvállalástól a koporsóig. Éppen te szoktad felemlegetni, hogy a nők meg a férfiak hogyan (nem) vállalnak felelősséget egymásért a születésszámból következően Magyarországon és Nyugaton, ez is annak egy tünete.

A közöny akár a magunk, akár mások sorsa iránt ugyanis pont az az egyetlen dolog, ami soha nem vitte még előre a dolgokat, az tulajdonképpen egy lelki halál, az "úgysem tudok rajta változtatni"-állapota. Ha már ennyire otthon vagy az állatmesékben, biztos neked is dereg a mese a lassan melegedő vízben üldögélő békáról, ahogy a béka észrevétlenül fő halálra, mert azt várja, hogy "na, most már csak jobb lesz!", és amire felismeri helyzete tarthatatlanságát, addigra már általában késő. Lehet persze a hősies kitartás egyik jeleként értelmezni, hogy "még ezt is kibírom, mert kemény vagyok, mint a beton!", de a végkimenetelen ez nem változtat: a béka meg lesz főve...

A békamese ebben a vonatkozásában azért sántít egy kicsit, mert a békának a fazékban ülve nincs lehetősége a víz hőfokán csökkenteni, ezért csak két lehetősége van: marad vagy megy. Egy embernek azonban -nyilván eltérő hatásfokkal és mértékben- mindig lehetősége van jobbá tenni a közvetlen és közvetett környezetét akár maga, akár a szűkebb-tágabb közösségére vonatkozóan. MINDIG! Ha nem találta még meg a módját, akkor joga és lehetősége, hogy tájékozódjon ezekről, megismerje a saját lehetőségeit, felismerje a saját korlátait, legyenek azok a képességeiben vagy a környezetében:
- Ha ezekben nem talál átfedést, vagyis teljesen kiaknázottnak érzi és tapasztalta a saját képességeit az adott környezetben, akkor megoldás a távozás, ha van hova... a Föld még elég nagy, még elég sok élhető, kipróbálható területe van...
- Ha a lehetőségek még a korlátokon belül vannak, az ember mégis távozik, az a menekülés, de még itt is vannak mérlegelendő kockázatok, alkalmazkodási kényszer, a következményekkel szembenézés, vagyis aktivitás, ami dicsérendő;
- Ha viszont a lehetőségek a korlátokon belül vannak, az ember marad, mégsem tesz semmit a saját vagy a közösségének helyzete javítására, akár szóban, akár tettel, akár csak annyit, hogy felhívja a figyelmüket a problémára, tudatosítja azt, az a közöny, a lelki halál.
Mindennek az a lényege, hogy az embernél a közöny, a langyos vízben üldögélés és az "elkerülhetetlen" várása tulajdonképpen döntés eredménye... akár tetszik, akár nem...

Bee-zony saját életének tapasztalataiból -az én értelmezésem szerint, ha akar, megerősít ebben- ennek megfelelően nem azt szűrte le, hogy aki a Kárpát-medencében lakik, él, próbál boldogulni, az szar ember, hanem hogy aki "leülepszik", aki feladja, AZ szar ember. Sőt, döntött arról, hogy ő szar, mert döntött arról, hogy salakként, iszapként, szarként leülepszik. A Kárpát-medence itt csak a képet erősítő helyrajzi fogalom, plusz Bee-zony a saját tapasztalatait nyilván itt szerezte, ezért nem mondhatja, hogy a Loire-völgyben ülepszik le az emberi faj salakja, noha az is egy, a környezetéhez képest alacsonyabban fekvő területet jelöl. Matolcsy szokta az unortodox-sámánisztikus faszságait azzal takargatni és védeni, hogy "csak a döglött halak úsznak az árral", és bár az ő szájából még ez is hazugnak hangzik, úgy, mintha az autópályán a forgalommal szembe hajtó ember kiabálná, hogy "Mi az, hogy 'egy hülye'?! Mind az!", az igazság magja benne van, és ugyanaz az igazság, mint Bee-zony mondatában...

Szóval azzal vitatkozni, hogy aki közönyös, aki feladja, az szar ember, de legalábbis lelkileg halálán van, nem könnyű, ahogy azzal sem, hogy rájuk jobb életet, "szebb jövőt" építeni nem lehet. Hogy ezek Bee-zony szerint a Kárpát-medencében koncentrálódnak, azzal lehet, mert ezt a saját környezetének tapasztalatai általánosíttatják vele, de ezt majd mindenki lerendezi szépen magával, hogy egy őszinte szembenézéssel a saját környezete vagy saját maga mennyire igazolja ezt a mondatot vissza... Akinek nem, az örülhet... akinek meg igen, az így járt...

Végül egy kis konklúzió, aztán mindenki azt kezd vele, amit akar:
Szerintem az emberek azon tudnak leginkább megsértődni, felháborodni, amiről ők is tudják, hogy igaz, ami találó, de el akarják titkolni. A sértettségük nem a ténynek magának szól, hanem annak, hogy a tény napvilágra került, hogy közszájon forog. Emellett csak második hely jut az igaztalan vádak alapján történő jogos felháborodásnak, és ahogy arra már többször oly praktikusan felhívtad a figyelmet, kívülállóknak nehéz elkülöníteni, hogy melyik felháborodás melyik típusba tartozik... ezért legtöbbször marad a szimpátia szerinti besorolás és az általánosítás...

Néha azért megköszönhetnéd, hogy ennyit segítek neked mondatot értelmezni:)...

Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye) 2013.01.18. 15:30:40

@Vidéki:
Tudod, kevés undorítóbb dolog van a kommentvilágban, mint egy elgépelés miatt kicikizni, félresöpörni valakit. Bezzeg téged még a tárgyi tévedéseid miatt sem lehet, mi!? Makó...

Vidéki 2013.01.18. 15:36:20

@Bee-zony:

Ez a szöveged is mutatja, mekkora nagy agybeteg vagy:

"Nekem pedig az jutott eszembe, hogy akit a korrupció és a bűnözés nem zavar, sőt műveli, az az emberiség salakja, és hogy Magyarországon (kiegészítem: is) ilyen a többség, "

Miből állapítottad ezt meg?

Elemezted a vizeletedet?

Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye) 2013.01.18. 15:37:22

@Vidéki:
És akkor a te színvallásod, hogy egy nyíltan törvénysértő kormányhatározatot mentegető levelet védesz azzal, hogy "jogászkodássá" maszatolod, az mi?! Ja, az totál hazafias és igaz, mi, bárányka?!

Én vagyok a baromállat, mert még nem raktalak szűrőre, de ez is csak azért van, mert így érzem, hogy mi az az "szennyes ár", amiben nem akarok döglött hal lenni, ha beledöglök, akkor se!

Bee-zony 2013.01.18. 15:41:16

@Vidéki: "A mellébeszélés a lényeged!"
Szerintem is ez a jelmondatod, csak máskor a végére is figyelj, nem "d" való oda, hanem "m".

Bee-zony 2013.01.18. 15:58:08

@Vidéki: Ezzek szzerint spammdroiddal kevvert biorrobot vagyy, éss haa valammelyik szóbann elüsés vann, akkorr márr neem tudodd ertelmesni, hiása skenneled véggig aa Maggar Érelmező Nagysótárat.
Megbuksál aa Turingg-teeszten. Vaagy szzándéékosan melébeszéllsz, ezz aa kéét esset vann.

Ironfist 2013.01.18. 15:59:35

@Rufus78: @Bee-zony: @Vombatus Ursinus: @zrobasé: @csárli hárper:

Egyvalamit áruljatok el nekem! Miért törődtök még egy olyan emberrel
a.- akinek láthatóan nagyságrendekkel kisebb az IQ-ja
b.- akit megfizetnek azért, hogy a droid dolgait bemásolja ide (is), és az a dolga, hogy elterelje a témáról a szót
c.- aki akkora troll, amit a világ még nem látott, és erre, hogy ti idegeskedtek rajta, szó szerint elsül a farka
?

Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye) 2013.01.18. 16:00:05

@Vidéki:
Megint segítek, mert én már csak ilyen Lupus vagyok... bár még mindig jobb, mintha könnyű lenne nekem a föld, ugye:
index.hu/belfold/2012/11/30/szazadveg_kevesebb_bizonytalan_novekvo_valasztasi_hajlandosag/

2012. november, Századvég felmérés;
55% - bizonytalan, nem szavazna;
22% - Fidesz;
12% - MSZP;
9% - Jobbik;
4% - LMP;
2% - DK;
6% - Egyéb;

Na tehát akkor:
- 55% - aki szarik mindenre, ami a politikai közélétben zajlik ld. lentebb ill. jobb esetben nem sikerült még kiválasztania a legkevésbé undorítót a férgesdobozból, pedig akár tetszik, akár nem, a politikai környezet elsődlegesen határozza meg egy ország közállapotait és mentalitását, a megítéléséről nem is beszélve; ez bizony a mondat "nem zavar" részébe belefér...
- 22% - akit többek között nem zavar, ha egy minisztérium azzal kampányol, hogy az SZJA-rendszer átalakításakor azzal kampányol, hogy senki sem jár rosszabbul, noha nyilvánvaló, hogy mégis, hogy egy minisztériumi alkalmazott nyiltan leadócsalózza a teljes minimálbéres réteget... vagy ha egy minisztérium olyan levelet ad ki, amelyik nyiltan felhívja egy figyelmet arra, hogy egy kormányhatározat törvénysértő, hogy arra egy felmondásnál hivatkozni nem lehet.
- 12% - akit többek között nem zavar az autópályaépítések, a 4-es metró, a CET, a kormányzati negyed és a 40 cm magas kilátó körüli anyagi visszaélések, amikből vélhetően azért csak több ügyet is ki lehetett volna vakarni, mint amit a disznóportfoliós Budainak sikerült...
- 9% - akit nem zavar, hogy egy képviselőjük felnyalábolja az EU-s lóvét, aztán meg undorában EU-s zászlót éget...

Hány százaléknál is tartok? Elég már a többséghez?
Eltűrni is közöny a szennyet, mert megalkuvás... ami tartható szükségesnek, hótiszta ember úgysem nagyon van, de azért büszkének lenni rá csak nem kéne...

Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye) 2013.01.18. 16:06:55

@Ironfist:
Én többek között így élem ki mazochista hajlamaimat és egyéb kényszerbetegségeimet, zrobasé szerintem tutira élvezi a tükörtartást Vidéki elé, Bee-zony leginkább a tapasztalatait próbálja kibeszélni, Vombat és Csárli meg új lehet errefelé, és ezért hiszik, hogy Vidékivel jutnak valamire:)...

Bee-zony 2013.01.18. 16:16:05

@Vidéki:
"Nekem pedig az jutott eszembe, hogy akit a korrupció és a bűnözés nem zavar, sőt műveli, az az emberiség salakja, és hogy Magyarországon (kiegészítem: is) ilyen a többség, "

"Miből állapítottad ezt meg?

Elemezted a vizeletedet?"

Nem. Van egy halom tapasztalatom a tárgyban, hogy itt mik történtek velem és másokkal, és kik által, és milyenek az arányok, és mindezt elemeztem, és ebből szűrtem le ezt a végkövetkeztetést. Bár látszik hogy téged semmilyen szó és szöveg nem győz meg, és csak az erőből értesz te is, mint a cigányok és a kommunisták (vö. Biszku Béla: „Erősebb kutya baszik.”) Éppen ezért valahogy hiábavalónak és feleslegesnek tűnik az érvelés... Aztán csodálkozol, hogy vannak akik a tettek mezejére lépnek, mert nincs más, ami hat? Ha nem a behódolás, vagy a megvásárlás, ami ugye tisztán pénzkérdés, akkor a kivándorlás, vagy a harc és háború. Vagy szerinted van más működő opció az olyanok esetében, mint te is?

Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye) 2013.01.18. 16:34:56

@Ironfist:
Ja, igen, és még egy dolog: annál, hogy elmondom a véleményem az általa mondottakról csak egy dolog zavarna jobban: ha nem tenném... mert akkor úgy tűnne, mint ha nem lenne válaszom a következetlenségére, a vádaskodására, a sértegetésére, a csúsztatásaira, a terelésére... Lehet, hogy ezzel etetem a trollt, de ez van... az idegeskedést rajta viszont feleslegesnek tartanám...

Bee-zony 2013.01.18. 17:01:39

@Ironfist: Két eset van, Vidéki vagy előrébb jut az emberré válás útján 1-2 milliméterrel az eszmecserék és viták által, vagy nem. Ha nem, akkor még mindig ott van az, hogy amit csinál az kontraproduktív, így több szavazót nem szerez, az biztos, viszont lehet hogy a bizonytalanok közül lesznek akik átgondolják, hogy melyik pártra nem érdemes szavazni, ha látják, milyen egy narancstálib zsoldos.
Hogy megér-e ez ennyi időt, energiát, az egy másik kérdés. Szerintem is csak minden és mindenki más után, a legüresebb órákban érdemes vele foglalkozni, mert a befektetett energia és az eredmény aránya nagyon rossz.

Vidéki 2013.01.18. 17:19:13

@Bee-zony:

Rohamozd meg a Téli Palotát, "Minden hatalmat a szovjeteknek!" jelszóval.

Neked akkor lesz majd jó világ!

De a normális többségnek nem ez hozza el a "Tökéletes Társadalmat"!

Bee-zony 2013.01.18. 17:48:59

@Rufus78: Én már egyszerűsítek, valaki vagy igaz ember, vagy gazember (bűnöző, bűnpártoló, korrupt, kártékony), amivel az összes szürke- és színárnyalatot fehérre vagy feketére redukálom, aszerint hogy melyikhez áll közelebb, és azt látom, hogy a Kárpát-medencében az utóbbiakból van több, és a politika is ezért ilyen. Hogy lehet így redukálni, hát úgy, hogy húzunk egy erkölcsi és szellemi (szín)vonalat, és aki fölötte van, avagy benne van az elvárásokban, az fehér, aki alatta, avagy kívüle, az fekete. Akkor persze a fehérek társasága éppen olyan zártkörű, mint egy iskolai, vagy párt-felvétel. Ez így is van, a felvételhez teljesíteni kell az elvárt szintet. De hát Magyarországon mi az, amit nem korrumpálnak... tehát alap, hogy korruptak ne legyenek benne, vagy ha valahogy mégis belekerültek, akkor gyorsan kívül legyenek.
Tehát két részre osztom a lakosságot, és az egyik része keresendő, a másik része kerülendő. Ehhez persze nagyon következetesen válogatni kell.

Egyszer már egészen Kanadáig kiugrottam a „fazékból”, de Kanada annyira nem vált be hogy ott is maradjak, és most itt vagyok a (nagyobb) kakiban megint. De mondhatom, hogy aki egyszer már kiugrott, az kiugrik másodszor is. Közben rájöttem, hogy nem kell nagyot ugrani, elegendő egy határral odébb, ti. a „fazék” határán kívülre. Jön a tavasz, én megyek. A „fazék” bojkottálva van, nem vagyok itt többet mint egy turista, és nem is költök többet, csak a szükséges minimumot, és lehetőleg nem tartom fenn az MSZP-Fidesz rezsimet semmivel.
A lakosság jobbik része számára az a mondanivalóm, hogy aki teheti, az ugorjon ki a „fazékból”, akinek ez bármi okból nem megy, az fogjon össze a bent maradt hozzá hasonló többiekkel, és a kintiekkel is, és próbáljunk változtatni a dolgokon, amennyire lehet, pl. az egymás közötti jó mikroklíma megteremtésével, és a rossztól való minél teljesebb elszigetelődéssel, és a „tűzhely hőfokszabályzójának” átvételével; ehhez viszont kell a többség, akiknek viszont jó úgy ahogy van, legalábbis hallgatólagosan, passzivitás által, ezért ez a legnehezebb a működő lehetőségek közül.

Bee-zony 2013.01.18. 17:53:18

@Rufus78: Kösz' hogy levezetted, miért nem működik jól a társadalom politikai vetülete.
„- 9% - akit nem zavar, hogy egy képviselőjük felnyalábolja az EU-s lóvét, aztán meg undorában EU-s zászlót éget...”
A Jobbik becsületére legyen mondva, Sz. Csanádot már kitették maguk közül, és be is állt zsidónak... (Hogy nála ez a végállomás, vagy van még tovább is, ki tudja?)

Bee-zony 2013.01.18. 18:04:29

@Vidéki: „Rohamozd meg a Téli Palotát, "Minden hatalmat a szovjeteknek!" jelszóval.

Neked akkor lesz majd jó világ!

De a normális többségnek nem ez hozza el a "Tökéletes Társadalmat"!”

Van nénikéd Moszkvában, vagy hogy jött ez most ide?

És miért kellene nekem a (narancs)vörösök útját járnom?
Én nem az egyik rossz helyett egy másik rosszat akarok.

Szerinted az a normális többség, akik olyanok, mint te?
Szerintem az az abnormális többség.
Ebben nem leszünk egy platformon...
De ha szerinted nem te látod fordítva a dolgokat, akkor fejtsd ki, mik a szerinted normális többség jellemzői, és mi hozza el számukra a „Tökéletes Társadalmat”.

Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye) 2013.01.18. 18:32:26

@Bee-zony:

OK, csak ez Novák Előd volt...
www.origo.hu/itthon/20120802-eus-penzt-kapott-az-euzaszloegeto-novak-elod.html

"Attól, hogy egy rendszert meg akarok változtatni, még lehetek annak a része", mondta ő, de lehet-e "igaz ember" haszonélvezője egy olyan rendszernek, amitől annyira undorodik, hogy a védtelen jelképeit pusztítja?

Egyébként őket majdnem lehagytam a listáról, mert addigra is megvolt vagy 80%, és annyira nem követem a munkásságukat.

Bee-zony 2013.01.18. 22:34:52

„Nem fogok könyörögni Orbán Viktornak

Egy tanár hatvanévesen kezdene külföldi animátorkodásba vagy avokádótermesztésbe, más arra számít, hogy számlásként az után is dolgozhat, hogy június végétől a közalkalmazottaknak nem jár együtt a nyugdíj és a munkabér. Szerintük semmi baj nem lenne a kormány döntésével, ha a fiatalok előtt nyitnák meg az orvosi, tanári pályákat, csak nincs pályakezdő, aki elvállalná a munkát. A nyugdíjasokat hazaküldik, a németórákat meg majd megtartja, aki tudja.

Úgy érzi, elég fitt, tapasztalt és kedve is van, hogy nyugdíjas kora ellenére is dolgozzon a társadalomért, ezért büntetésként éli meg a kormány döntését az egyik fővárosi könyvtár műszaki osztályának munkatársa, aki közalkalmazottként dolgozik. Igazságtalannak tartja a lépést, úgy érzi, ezzel a közalkalmazottakat bünteti a kormány. "Persze, kivéve a gyevi bírót" - utalt többek között a miniszterekre, akik lehetőséget kapnak a nyugdíj mellett dolgozni.”
(...)
www.origo.hu/itthon/20130115-kozalkalmazottak-a-kotelezo-nyugdijazasrol.html?beuszo

Nekem erről ez jut eszembe:
www.mnm.hu/utils/GalleryLarge.php?ItemID=95&PicNum=13
A párt ökle szétveri a... nem a burzsujokat, hanem az oktatást, az egészségügyet, és a burzsujok kivételével mindent.
Hogy kik a bitangok, és hogy ki mit akart, azt döntse el mindenki maga.

Vidéki 2013.01.19. 08:25:01

@Bee-zony:

Amíg egy kormány nem mindenható, addig mindig lehet találni kifogásolni valót.

A tökéletest talán soha sem lehet elérni, de a jobbat a rosszabbtól azért meg lehet különböztetni.

Jó példa a versenysportok azon területe, ahol nem pontozóbírók döntenek, hanem az elért időeredmények, vagy a megugrott távolság, vagy magasság mért értékei.

Neked az objektív megítélés nehezen megy, mert a te agyad úgy működik, mint egy megvadult pontozó bíróé.

ajjaj99 2013.01.19. 09:34:58

A kormánynak nem várnia, hanem írnia kéne azokat a kérvényeket, az egészségügyben legalábbis.

Bee-zony 2013.01.19. 13:55:27

@Vidéki: „Amíg egy kormány nem mindenható, addig mindig lehet találni kifogásolni valót.”
Ez igen, egy mondatban a Fidesz-KDNP lényege. A mindenhatóság szinonimája a totális diktatúra: mindenütt a hatóság. Orwell már megírta: 1984.
Mindenható kormánynál is lehet találni kifogásolni valót, csak aki talál, azt kivégzi a mindenható kormány.
Eddig azon gondolkodtam, hogy van-e a Fidesz-KDNP-nek a stadionépítésen és az országromboláson kívül valamilyen más programja... Igen, van, a totális diktatúra. Ha ez sikerül, akkor a legrosszabb állam etalonja már nem Észak-Korea lesz, hanem Magyarország. De a totális diktatúra kiépítésébe már Rákosinak is beletört a bicskája, pedig nagyon igyekezett...
Remélem hogy a Fidesz-KDNP nem jut messzire a Rákosi úton.

Jó tudni, hogy mi a Fidesz-KDNP tényleges programja:
1. Stadionépítés
2. Országrombolás
3. A mindenható kormány, a totális diktatúra kiépítése.

A 3-ik pont felismerése a másik oldalról:
A túlzott központosítástól a túlzott központosításig
hvg.hu/gazdasag/20130118_A_tulzott_kozpontositastol_a_tulzott_kozp

„A tökéletest talán soha sem lehet elérni, de a jobbat a rosszabbtól azért meg lehet különböztetni.”
Meg, kivéve, amikor az MSZP és Fidesz-KDNP versenyzők fej-fej mellett haladnak...

„Jó példa a versenysportok azon területe, ahol nem pontozóbírók döntenek, hanem az elért időeredmények, vagy a megugrott távolság, vagy magasság mért értékei.

Neked az objektív megítélés nehezen megy, mert a te agyad úgy működik, mint egy megvadult pontozó bíróé.”

Csakhogy a politika nem távolságra és magasságra mérhető „sport”. Mit mérjünk a centivel? A közérzetet? De ha számok kellenek, az is van, tessék:

Isten hozott Közép-Európa szegényházában!
hvg.hu/gazdasag/20130118_KozepEuropa_szegenyhaza_leszunk

Isten hozott Közép-Európa szegényházában! - a visegrádi országok sereghajtói lettünk
kuruc.info/r/42/106796/

Ritka, ha bal- és jobboldal egyetért valamiben, de ez pont ilyen.

Le vagytok pontozva... Viszont ahogy az ingerelt, ütlegelt bika sem megvadult, hanem megvadított, mert reagál az őt ért károsító hatásokra, én is nélkületek nyugodt vagyok; és amikor az a végkövetkeztetés, hogy jobb nélkületek mint veletek, az nem a nyer-nyer helyzet... Akinek sikerül elérni a nyer-nyer helyzetet, akkor és azokkal jobb lesz velük mint nélkülük, de azok nem ti vagytok, és ezt folyamatosan bizonyítjátok.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.01.19. 15:42:56

@Bee-zony: Pontosan.
Vidéki meg egy degenerált bérkommentelő, néha én is nekiállok vele vitatkozni, de annak tudatában, hogy mindez értelmetlen, mert ezért kapja a pénzét.

Vidéki 2013.01.19. 16:24:33

@Bee-zony:

Írod: "Isten hozott Közép-Európa szegényházában!"

Az ENSZ tanulmánya globálisan 69 várost vett górcső alá, és négy tényezőt vizsgált, ezek: a termelékenység, az életminőség, az infrastruktúra, valamint a szociális helyzet, illetve a környezet.

Budapest itt a huszonegyedik helyen található, ezzel megelőzi Szöult és Prágát is, a térség országai közül a legjobb eredményt Varsó éri el, a tizenkilencedik hellyel.

Az ENSZ vizsgálatát hozzáértő emberek végezték, nem olyan pesszimista egyedek, akik arról vízionálnak, hogy szegényházban élünk.

Ébredj fel és vedd észre, hogy 3 millió autó szaladgál az utakon, emberek ülnek bennük!

Hatalmas áruházakban óriási áruválasztékhoz jut a vásárló, amelyhez a rendszerváltás előtt csak az juthatott, aki nyugatra utazhatott és volt keményvalutája a vásárláshoz!

Mielőtt elkezdenél siránkozni az elviselhetetlenül rossz helyzetről, összevethetnéd a mostani helyzetet a létező szocializmus utolsó évével.

Összevethetnéd az akkori és mostani autóállomány mennyiségi és minőségi paramétereit.
Egy akkori átlag gépkocsi annyi környezetszennyező anyagot nyomott a levegőbe, mint most harminc.
Napjainkban kevesen járnak Trabanttal.

A minőségről elfeledkezel. Az árúválaszték, amiből a vásárló válogathat, napjainkban óriási és sok modern árú esetén hatalmas az árcsökkenés.
Tízmillió mobiltelefon országa vagyunk!

1978-ban egy katódsugaras (in line képcsöves) kis képernyős színes televízió 29000 forintba került, az akkori fizetésekhez képest óriási összegbe. Sok más árú cikkel kapcsolatban is hasonló a helyzet.

A létező szocializmusban is éltek emberek. Mégsem látták olyan elviselhetetlennek a helyzetet, mint mostanság a pesszimisták királya: Beezony

Ironfist 2013.01.19. 16:53:00

@Jani haverja:
Hazugságokkal, és terelésel áraszt el minden helyet, hogy aki értelmes dolgokról beszélne, és a kormány faszságait emlegetné fel, az inkább a védekezéssel legyen elfoglalva. Gusztustalanb ez a göbbelsi propaganda, amit Vidékivel az élen az egész fidesz nyomat.

Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye) 2013.01.19. 17:00:33

@Vidéki:
Aha... tehát aki a szart szarnak látja, és nem szereti, hogy a kormány csokifagyinak hazudja, az nem értékeli elég objektíven a helyzetet...

Az egyetlen, amit objektíven ennek a kormánynak a javára lehet esetleg írni, az az adósságállomány féken tartása a költségvetési hiányon keresztül... de mivel ezt a korábbinál drágább hitelekkel teszi (vagyis nőttek a kamatkiadások) és mert erről is pontosan lehet tudni, hogy nem önszántukból teszik, hanem a fújszemétEU kényszeríti ki belőlük a túlzottdeficit-eljárással való izmozással, így különösebben ezt sem tekintem érdemüknek. Az is csak azért kell nekik, hogy az EU vizslató szemétől hátrébb kerülve és a jegybankkal a zsebükben olyan osztogatásba kezdjenek, amilyet nem látott a világ... Azért ugye az még szerinted sem kell "objektíven" beszopnom, hogy véletlenül pont a választást megelőző félévben lesz akkora istenkirályság a magyar gazdaság, hogy 30-40%-os tanári bérrendezésre, másodszor kifizetett egyszeri nyugdíj"kompenzáció"ra, az orvosok bérrendezésére, 10+10+10%-os rezsicsökkentésre, a közszolgáltató cégek visszavásárlására meg még ki tudja mire elég lesz?! Persze fenntarthatóan, hiszen a pénztárgépes ökörség kényszerű halasztódásával, az e-útdíj éppen aktuális kiesésével és az osztogatás első hullámával éppen csak 120-140 milliárd hiányzik már most a költségvetésből... mindez két hét alatt még objektíven is szép teljesítmény...

Tudod, biztosan vannak, akik elgondolkodnak rajta, hogy te fanatizmusból vagy pénzért csinálod-e, amit csinálsz. Úgy gondolom, és remélem is, hogy inkább pénzért... esetleg szórakozásból... Valljuk be, a kommentjeid mögött nincs igazi elszántság, meg sem próbálsz érvelni, indokolni, magyarázni, sőt, még a kormány által sulykolt közhelyeket, az általuk használt paneleket is kerülöd, még a rájuk való hivatkozást is (ellentétben a nagy rivális Enricoval). Talán ezért keresel mindig olyan távoli példákat a kormány és a holdudvar tetteinek igazolására (pl.: Aesopus, Göbbels és Madách?!), anélkül, hogy a mondataiknak magához a tetteikhez, a személyükhöz akár csak köze lenne. Nem őket véded, hanem az ellenkezőket, az akár csak szkeptikusokat támadod, akár csak azzal, hogy nagy emberek halványan megidézhető mondataival próbálod őket elhitelteleníteni, a helyzetértékelésüket, a tapasztalataikat irracionálisnak, a véleményüket marginálisnak feltüntetni. Nekem úgy tűnik ebből, hogy semmi elvi kötődésed nincs Orbánékkal, sőt, még a látszatát is kerülni akarod ennek...

Talán így is van jól... a fanatikusokat sokkal nehezebb meggyőzni egy változás szükségességéről... a zsoldosoknak csak több pénzt kell adni...

Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye) 2013.01.19. 17:26:53

@Vidéki:
Erre csak két dolog:
- Budapest a maga kétmilliós lakosságával is csak az ország egyötöde, és semmilyen formában nem tekinthető reprezentatívnak a teljes népesség anyagi helyzetére, életminőségére vonatkozóan.
- Ugye milyen csodákra volt képes a liberalizált és globalizált piacgazdaság és a technikai fejlődés röpke 30 év alatt:)? Autó, tévé, mobiltelefonok, óriási áruválaszték... Persze ha mellé tesszük ennek az árát, amit egyesek fizettek érte és amit majd a jövő nemzedéke fog fizetni, akkor már nem olyan rózsás a kép, de azzal a vetülettel minek is foglalkoznál, ugye... Sőt, szerintem menj még messzebb az időben, esetleg az ipari forradalomig vagy a földrajzi felfedezésekig:), hogy azoknak mi minden csudát köszönhet ez a "pesszimista" népség, és ott se beszélj a lemészárolt indiánokról meg a 14-16 órát robotoló kisemmizett munkásokról... Meg egyébként hogyan is lehetne szegényháznak nevezni egy olyan területet, amelyikben már használják a kereket és megszelídítették a tüzet:)?!

Vidéki 2013.01.19. 17:30:50

@Rufus78:

"vagyis nőttek a kamatkiadások)" , mondod te.

Szokj le a lódításról:

A Menedzsment Fórum írta, ahol nem olyan nagyot mondók írkálnak, mint te!

Bukta a kormány, de Oszkó idején még rosszabb volt
2013. január 11. péntek 05:38:47

"Még a tartalékok felhasználásával sem sikerült a kormánynak tartani a 2012-es kamatkiadási tervszámokat.

Oszkó Péter a Facebookon kommentálta az adatokat.

A volt miniszternek igaza van, de az ő idejében még rosszabbak voltak a mutatók."

A Menedzsment Fórum közölt egy összehasonlító táblázatot. Oszkó tevékenységét 2010 márciusától visszamenő teljes évre, a míg Matolcsy kormány tevékenységét 2012 szeptemberétől visszamenően értékelte (más egész évre kiterjedő adatok híján)

A Mendzsment fórum szerint: „Ahogy a lenti táblázatból is látszik, a tavaly szeptember végével befejeződött 12 hónapban az összesített kamatkiadás 1206 milliárdot tett ki.

1. Ekkor, vagyis szeptember végén a központi kormányzat adóssága az Államadósság Kezelő Központ adatai szerint 20653,9 milliárd volt, vagyis az erre vetített éves kamatkiadás 5,84 százalékot tett ki.
2. Ugyanez a mutató 2010 márciusában 6,2 százalék volt.
3. A kamatkiadás GDP-hez mért értéke pedig tavaly szeptemberben 4,27 százalék, míg Oszkó Péter minisztersége alatt 4,68 százalék volt.”

Elevenítsd fel, ha fáradságos is általános iskolai "matematikai" tudásodat: A két szám közül (5,84 és 6,2) melyik szám a nagyobb?

Más:

A két szám közül (4,27 és 4,68) melyik szám a nagyobb?

Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye) 2013.01.19. 18:08:29

@Vidéki:
Te meg szokj le a csúsztatásról, a terelésről, és mondjuk az orrod magasságából is lejjebb vehetnél, mert még belevered az ajtófélfába! Ugyanis talán nem másfél évre visszatekintő adatokat kéne olvasgatnod, és ki nem szarja le, hogy mi volt szeptemberben?! Aztán hol van ugye az, hogy mekkora összegre vetítve "ugyanez a mutató" 6,2%, vagy hogy a GDP, ami Oszkó regnálása alatt éppen 6,3%-kal csökkent, hogyan befolyásolta azt a 4,68%-ot? És egyébként is mióta viszonyítási alap Oszkó? Alapok nélküli százalékok mögé bújni, ez a legtöbb, amit mutatni tudsz:)?!

Te a boltban a kenyérért vagy a bankban a hitelért százalékkal fizetsz, vagy forintban?

www.portfolio.hu/gazdasag/eldolt_feladta_egyik_fontos_celjat_a_kormany.178007.html

Nini, mi van itt?... Hát csak nem az olvashatom benne, hogy "egy év leforgása alatt 100 milliárd forinttal növekedtek a magyar állam kamatkiadásai", ami bruttó szinten egyébként még annál is 137 milliárddal több, mint amit eredetileg beterveztek? Aztán ott a leendő kedvenc három mondatod a végén: "A kormány egyébként nem is épít a kamatkiadások jövőbeli csökkenésére, mivel a 2013-as költségvetés végleges verziójába 1240 milliárd forintos kamatkiadást tervezett be (ezt megelőzően 1300 milliárdos adósságszolgálattal kalkulált). Vagyis a 2012-es 1200 milliárd forintos összeg után tovább növekednek a kamatkiadások. Ebben szerepet játszik, hogy (1) tavaly felvett hitelek magas kamaton ketyegnek, vagyis a "nem IMF" költségei évekre elkísérnek minket, valamint (2) a 2008-ban felvett IMF-hitelt magasabb árú hitelekkel pótoljuk.". Ismételgesd csak, aztán keress százalékokat, amik ezt megpróbálják megcáfolni!

Elevenítsd fel, és jusson minden alkalommal eszedbe -még ha nehezedre esik is- amikor velem beszélsz, hogy nem mindenki vágja haptákba magát és süti le meghunyászkodva a szemét, amikor két számot az összefüggései nélkül az orra alá tolsz, és az általad gondolt matektudása lefitymálásától véled dülleszthetőnek a melled!

Bee-zony 2013.01.19. 18:16:36

@Vidéki: Látom fullon van a gépesített droid hadosztály bölcsességgenerátor-programja, és ontja magából a betáplált pártpropagandát: pártunk és kúrmányunk sikerei blokk, avagy mi szartuk a spanyolviaszt is!

„Írod: "Isten hozott Közép-Európa szegényházában!"”
Nem írom, idézem. Nagy különbség. Lehet tuningolni a bölcsességgenerátor-programot, hogy felismerje, amikor valami idézve van.
Vidéki, te egy embertelen bölcsességgenerátor vagy. A biológiai embergép-zsoldos időnként ránézhetne hogy mit produkál program. Vagy az csak hét közben van?

„1978-ban egy katódsugaras (in line képcsöves) kis képernyős színes televízió 29000 forintba került, az akkori fizetésekhez képest óriási összegbe. Sok más árú cikkel kapcsolatban is hasonló a helyzet.”
Hihetetlen mire képesek ezek a nyugati mérnökök, meg a kereskedők, akik behozzák a portékát, meg a rothadó kapitalisták, akik gyárakat telepítenek Magyarországra, hogy ne kelljen annyit utaztatni a cuccokat, és hogy a magyar bérrabszolgák ne haljanak éhen, csak épp jó kapitalista módra ki legyenek zsákmányolva.

Ezt a propaganda-blokkot már (f)elhasználtad ennél a cikknél, Agricola nicken:
Az ENSZ szerint Budapest virágzóbb város, mint Prága
www.vg.hu/kozelet/tarsadalom/az-ensz-szerint-budapest-viragzobb-varos-mint-praga-389761

„Az ENSZ vizsgálatát hozzáértő emberek végezték, nem olyan elmeroggyantak, mint csövi,
aki arról vízionál, hogy most legalább 6 millió koldus országa vagyunk!”

„Az ENSZ vizsgálatát hozzáértő emberek végezték, nem olyan pesszimista egyedek, akik arról vízionálnak, hogy szegényházban élünk.”
Nagyon sablonos vagy.

„A létező szocializmusban is éltek emberek.”
Hihetetlen! Világrengető felfedezés! Sőt, elárulok egy titkot, én is éltem abban a másik átkosban is.

„Mégsem látták olyan elviselhetetlennek a helyzetet, mint mostanság a pesszimisták királya: Beezony”
Mindenkit megkérdeztél róla, az öngyilkosokat is?!
Egyrészt a szellemi képességeidet illetően teljesen pesszimista vagyok, másrészt pedig teljesen meggyőztél arról, bölcsességgenerátor-gép, hogy az ég kék, a fű zöld, a Fidesz-KDNP pedig szar; és mivel teljesen, a további győzködés már felesleges.

Ironfist 2013.01.19. 19:05:35

Óó, emberek... veri rátok a faszát, ti meg még tátjátok neki a szátokat... gratulálok.

Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye) 2013.01.19. 21:16:30

@Ironfist:
Engedj minket játszani, ha egyszer ennyire ráérünk:)...

Vidéki 2013.01.19. 21:42:35

@Rufus78:

Elolvastam aa Portfolio cikket.

Csiki Gergely cikkének vastag betűs címe kemény:

„feladta egyik fontos célját a kormány”

A vastagított alcímben ez olvasható:

„Az államadósság után fizetett kamatkiadások ugyanis tavaly soha nem látott összeget tettek ki nominálisan,”

A cikk belsejében azonban kibontja az igazság másik szeletét is:

1. A kormány eredetileg 1065 milliárd forintos bruttó kamatkiadást tervezett be a 2012-es költségvetésbe. Vagyis az eredeti terveknél 137 milliárd forinttal finanszírozta drágábban magát az állam.

2. A túlszaladásról azonban pontosabb képet ad, ha a nettó kamatkiadásokat vesszük figyelembe,

ami abból adódik, hogy a bruttó kamatkiadásokat csökkentik a kamatbevételek.

Miután a kamatbevételek a tervezett 60 milliárd forinttal szemben 146 milliárd forint körül alakultak,

ezért a nettó kamatkiadások szintjén 50,5 milliárd forint az elcsúszás következett csak be.

3. A 2012-es költségvetést ez az 50 milliárd forintos túlszaladás azért nem borította meg, mivel a kormány a 98 milliárdos kamatkockázati tartalékkal már készült erre az esetre.”

Ha ezt is elolvasod, sötét kedved elillanhatna!

Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye) 2013.01.19. 21:54:45

@Vidéki:
Hát képzeld el, elolvastam elsőre is! És, attól, hogy készültek rá, meg hogy a kamatbevételek magasabbak lettek, attól a kamatkiadás összege kisebb lett? Igazán boldog ember lehetsz, ha neked 50,5 milliárd forint "elcsúszás" az "csak", én sajnos nem vagyok ebben a szerencsés helyzetben.

Különösen úgy nem, hogy igazán érdekelne, milyen kamatbevételek azok, amiket 60 milliárddal terveznek, de 146 milliárd lesz belőle. Elvégre ez aztán tényleg olyan tétele a költségvetésnek, amit jól előre lehetne jelezni, hiszen az ember általában tudja, hogy mekkora bankbetét felett rendelkezik, és abból mennyi kamatbevételre számíthat. Vagy csak nem ez lenne annak a fújmocskos jegybanki letétnek a kamata, aminek a felszámolása várhatóan Matolcsy jegybankelnök egyik első dolga lesz?

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.01.19. 23:19:25

@Rufus78: DEDE! Pontosan az szerintem is. Nem baj - gondolja eközben Matolcsy - már nem sokáig fog az kamatozni... Azt akkor Vidéki egy év múlva majd azzal büszkélkedik, hogy 2013-ban a kamatbevételek nem csúsztak el, nullát terveztek, és az is lett :) Az meg akkor éppen nem fogja zavarni, hogy 500 Ft lesz 1 EUR.

Vidéki 2013.01.20. 09:35:36

@Rufus78:

Reméltem, hogy nagyra értékeled majd azt a tényt, hogy a kormány bölcs előre látása révén a 98 milliárdos kamatkockázati tartalék bőven fedezte a hiányt és még 48 milliárd meg is maradt belőle.

Reméltem, hogy ez a tény rosszkedved telét szelíd napfényre változtatja át.

Vidéki 2013.01.20. 10:14:50

@Rufus78:

Arról vizionálsz, hogy a fújmocskos jegybanki letét, felszámolása várhatóan Matolcsy jegybankelnök egyik első dolga lesz?

Miért mondod fújmocskosnak!
Több tisztelet illeti meg a 2008 vége után duplájára duzzasztott kb 35 milliárd euro jegybanki tartalékot.

Felelős emberek nem gondolkodnak olyan hebe-hurgya módon erről a témáról, mint te.
A hatalmas jegybanki tartalék olyan, mint egy rózsa, amelynek tövisei is vannak.

A rózsa egyik szúrós tövise:

Az MNB a jegybanki alapkamatot (jelenleg 5,75 százalék) fizeti a banki betétek, illetve a kéthetes kötvények után,
míg a nemzetközi tartalékokon, amelyeket nagy biztonságú, de éppen ezért a nullához konvergáló kamatozású eszközökben tart egészen más a helyzet.
Ezen utóbbin alig keres valamit, míg az előbbin értelemszerűen hatalmas összegeket veszít.

A rózsa másik tövise:

A jegybanki tartalékok duplára duzzasztása is, noha szükségszerű, fékezi a recesszióból kilábalás sebességét, azokhoz az országokhoz képest, akiket a spekulánsok nem tartanak olyan erős nyomás alatt, mint minket.

Ha alacsony a jegybanki tartalékok szintje, akkor a tapasztalatok alapján sokkal nagyobb valószínűséggel éri az országot spekulációs támadás, ha viszont magas, akkor annak jelentős "ára" van.

„Az 1997/98-as ázsiai válság tapasztalata birtokában egyre nagyobb hangsúlyt kapott a hátralévő futamidő szerinti éven belül lejáró külső adósság. No ez az a mutató (Guidotti−Greenspan-szabály), amin 2008-ban elhasaltunk.

Ráadásul a jegybank legutolsó inflációs jelentésében Magyarország 12 hónapon belül lejáró devizadósságát 34 milliárd euró értékre teszi, vagyis a Guidotti−Greenspan szabály szerint a mostani 33,8 milliárdos tartalékunk pont elegendő.

Nem hiába mondta ősz elején Heim Péter, hogyha a tartalékokból az adósságot törlesztjük, akkor maximum 32-33 milliárd euróra mehet le a jegybank a tartalékok szintjével. Tehát nagyjából oda, ahol most állunk.” (szp
mfor.hu)

Heim Péter úgy tudom nem nevezhető kormányellenes propagandistának, véleménye sokszor közel áll a kormány álláspontjához.

Mégis a „Sötétben bujkáló rémhírterjesztő ellenforradalmárok” nem reszketnek attól, hogy olyan hírt terjesszenek, hogy

„a fújmocskos jegybanki letét, felszámolása várhatóan Matolcsy jegybankelnök egyik első dolga lesz”.

Ironfist 2013.01.20. 10:39:03

@Rufus78:
Figyelj, ha ennyire szerettek trollgecit habzsolni... hajrá! :D

Vidéki 2013.01.20. 10:54:18

@Ironfist:

Ilyen értelmesen beszél a haladó értelmiség, amelyik meg akarja váltani a világot?

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.01.20. 11:08:56

@Vidéki: Csakhogy, ha megállapodott volna a kormány az IMF-fel, akkor nem is kellett volna hozzányúlni a tartalékhoz, hanem még azon kívül is maradt volna megtakarítás. Erről beszélj Vidéki, hogy is van ez???

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.01.20. 11:12:29

@Vidéki:
"A jegybanki tartalékok duplára duzzasztása is, noha szükségszerű, fékezi a recesszióból kilábalás sebességét, azokhoz az országokhoz képest, akiket a spekulánsok nem tartanak olyan erős nyomás alatt, mint minket."

Na látod, ezzel ismerted el azt, hogy Matolcsy, egy dilettáns barom a komplett Fidesszel egyetemben. Mert ugyanis a spekulánsok PONT a kiszámíthatatlan gazdaságpolitika miatt tartják nagy nyomás alatt Magyarországot, és emiatt kell a relatív nagy jegybanki tartalék, meg pl. az IMF megállapodás hiánya miatt.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.01.20. 11:19:49

@Ironfist: Néha, ráérős időben tényleg jó szórakozás :)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.01.20. 11:24:55

@Vidéki: Most az egyszer bocsánatot kérek, mert kivételesen tényleg megjelölted a forrást, csak nem vettem észre.

Vidéki 2013.01.20. 11:41:11

@Jani haverja:

Írod: "Mert ugyanis a spekulánsok PONT a kiszámíthatatlan gazdaságpolitika miatt tartják nagy nyomás alatt Magyarországot, és emiatt kell a relatív nagy jegybanki tartalék, meg pl. az IMF megállapodás hiánya miatt."

Szállj le a valóság talajára látomásaid birodalmából.

2008 vége felé történt az IMF hitel felvétele. (Nagyon kiszámítható ortodox lépés volt)

Közvetlen előtte kb 17 milliárd euró volt a jegybanki tartalék.
Közvetlen utána azonnal felugrott 25 milliárdra.

A kormányváltás időpontjára 2010 közepére már 35 milliárdra rúgott.

Hol volt akkor Matolcsy?
A te pihent propagandista agyadban.

Nem volt akkor IMF hitel a te propagandista agyadban, ami szerinted fékezte volna a spekulációt és szükségtelenné tette volna óriási jegybanki tartalékok felhalmozását?

Mi miatt kellett mégis a relatív nagy jegybanki tartalék?

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.01.20. 12:13:03

@Vidéki: Azért, mert az akkori IMF hitel csak a szocik osztogatásának a következményeit finanszírozta átmenetileg, meg nem mellesleg a világgazdasági válság begyűrűzését. Most viszont SZINTE SEHOL nincs komoly válság csak Magyarországon, meg még néhány helyen. Ez viszont az unortodoxiának köszönhető.

Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye) 2013.01.20. 13:13:03

@Vidéki:
Tudod, az a csodálatos, abban, hogy ha embereket hosszan hagynak beszélni, akkor egy idő után elfelejtik a saját korábbi mondataikat, mert nem tudják az általuk kreált valóság szálait teljes körűen kontrollálni, és az önellentmondásba keveredésen keresztül megmutatkoznak gondolatmenetük, rosszabb esetben hazugságaik hibái. Ez persze elkerülhető akkor, ha az ember következetlen, irreleváns panelek ismételgetésével próbál terelni... nem is véletlenül csinálod:)...

Ugyanis a kommentedben tankönyvszerűen mondasz ellen magadnak, miközben ezúttal nekem kell figyelmeztetni téged, hogy olvasd el a teljes cikket, amit idéztél. Ugyanis:
- először kikéred magadnak, kissé ironizálva, hogy miért nevezem "fújmocskosnak" (persze szintén ironizálva) a jegybanki tartalékot;
- aztán felsorolod a töviseit, vagyis hogy miért nem jó a túl magas jegybanki tartalék, sugallva, hogy a mostani túl magas;
- majd idézel egy Heim Péter cikket, hogy "Nem hiába mondta ősz elején Heim Péter, hogyha a tartalékokból az adósságot törlesztjük, akkor maximum 32-33 milliárd euróra mehet le a jegybank a tartalékok szintjével. Tehát nagyjából oda, ahol most állunk", vagyis ami azt igazolja, hogy a jegybanki tartalék szintje ideális, és nem csökkenthető, nem túl magas!
- viszont "kifelejtettél" két apró adatkát a mondatból, mégpedig azt, hogy a 32-33 milliárdos tartalékot Heim 2,5% államháztartási hiány (ami ugye nem annyi) és 2,5% fizetési mérleg többlet esetén tartja elképzelhetőnek, és azt is úgy, hogy a cikk szeptemberi, és abban Heim 6,75%-os jegybanki kamatról (az most 5,75% ugye), a 300 eurós árfolyam távoliságáról (akkor 280 körül mozgott, mostanában hetek óta 295 ez a szám) és a hamarosan bekövetkező IMF-megállapodás jótékony kamatcsökkentő és tartalékcsökkentésre lehetőséget adó hatásáról beszél.

Nem értek annyira hozzá, hogy minden elem hatásával számolva meg lehessen mondani, hogy mekkora a tartalék ideális szintje, de ha szeptember óta megváltoztak a cikkhez képest a körülmények, akkor miből gondolod, hogy hivatkozási alap lehet a cikk, főleg úgy, hogy előtte tövisekről hablatyoltál?

Mmmm... felelős gondolkodás hiánya, mi?! A következetesség meg szarjon sünt:)?!

Ironfist 2013.01.20. 18:25:03

Vidéki, meg a logika... Nekem is írogatott valamit, jött az értesítő, hogy egy bizonyos Videéki nevű kommentelő nekem üzent :D
Vajh az ilyen szellemi roncsok képtelenek tényleg felfogni, hogy hiába írnak nekem, mert nem látom, mit írnak?

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.01.20. 20:01:46

@Ironfist: Azért nem fogta fel, mert ő már eljutott az unortodoxiának arra a fokára, hogy már egyik agyféltekével sem gondolkodik, ugyanúgy, mint Matolcsy. :)
Ez a követendő példa! Tessék-tessék csinálja csak az összes Magyarországon élő utána, és egyből megszűnik az elégedetlenség, a kritika, a rosszindulatú blogok, mint pl. a Vastagbőr, és mindenki boldogan énekelve mehet rabszolgának! Ez a Fidesz célja. És Vidéki a sztahanovista ebben. Lenyomja az előregyártott paneleket ha van köze a témához, ha nincs, aztán minden este boldogan álomra hajtja a fejét.

süti beállítások módosítása