Skip to content


       Szűrés lista

Utálják, de vészhelyzetben (ki)használják a magáncégeket

Egyetlen nap, és az országos hókáosz kapcsán is csodálatosan megmutatták Orbánék, hogy milyen sajátosan gondolkodnak a magáncégekről. Utálják, szívatják, köpködik és adóztatják őket, de azért a kapacitásaikat, szolgáltatásaikat szeretik/szeretnék (ki)használni.

1, Időkép-térkép az operatív törzs főhadiszállásán
Ahhoz képest, hogy tavaly októberben jelentették be, hogy a magán meteorológiai oldalak/cégek pfujj-pfujj, és hoznak is majd egy törvényt, ami kimondja, hogy "a meteorológiai adatok begyűjtése állami szerep, amelyet az állam finanszíroz, és nem támogatja, hogy magánmeteorológiai társaságok elemzéseket adjanak" (...), mert Illés Zoltán tájékoztatása szerint "A magyar társadalomnak olyan meteorológiai szolgálatra van szüksége, amely állami kézben van, és nagyobbrészt az állam finanszírozza.", szóval ehhez képest Orbán legfrissebb Facebook-fotóin, amik a Teve utcában, az Operatív Törzsnél készültek, azt látni, hogy bizony az Időkép térképeit nézegetik az OMSZ helyett.

operatívidőkép.jpg

2, Reggelre legyen áram!
"A miniszterelnök azt mondta, beszélt az E.On vezetőjével, és ez alapján azt ígérte, hogy Kelet-Magyarországon legkésőbb reggelre mindenhol vissza fog térni az áram." Aha, rájuk (is) vágta a közműadót, törvényt hoznak a rezsicsökkentésről, sőt aláírást is gyűjtenek miatta, mert az EON meg a hasonló szemét cégek extraprofittal nyerészkednek a Zembereken, de hipp-hopp szereljenek meg mindent!

3, A szemét Telenor nem küldte el a belügy sms-ét
A belügy elhíresült sms-ét, ami helyett kb. azt is küldhették volna, hogy "Segítünk! Sárga hóból ne egyél! Sapka, sál, kesztyű!!", elvileg minden Vodafone-os és T-Mobile-os megkapta. Jómagam este fél 9-kor a meleg lakásban, GeryGreyhound meg éppenséggel a barcelonai metrón, és bár fogalma sem volt, hogy mi ez és miért, inkább átszállt egy másik szerelvényre, mielőtt a belügy segít neki. Szóval értelme nem sok volt a dolognak, pláne tegnap, miután már ezrek töltöttek órákat a hó fogságában. De pótcselekvésnek jó, és Pintér talált közben egy új ellenségképet is. A Belügyminisztérium kivizsgálja, hogy a Telenor miért nem tett eleget kérésüknek, vagyis miért nem küldte el az sms-üket az ügyfeleinek. "A miniszter szerint a cég előfizetőinek az eset után végig kell gondolniuk, továbbra is ügyfelei kívánnak-e maradni egy olyan vállalatnak, amelyik nem segít nekik baj esetén." Pintér következő mondata meg kb. olyan, mint mikor valaki egy udvariasan fikázó levél végén jó egészséget kíván. Olyan burkolt fenyegetés féleség. "A tárcavezető köszönetet mondott ugyanakkor az információt "szívességből" továbbító szolgáltatóknak, akik reményei szerint nem számlázzák majd ki az államnak az üzenetek költségét."

Címkék: fidesz szavazás pofátlan

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr855137845

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Petőfi hava 2013.03.17. 07:34:31

Így szombat éjfél felé, amikor ezt írom, és amikor az összes létező híradó visszanézése miatt vagy nyolcszor hallottam Harangozó Tamástól, hogy „a kialakult helyzetben”, amikor alacsonyan szállnak a minőségi állami szolgáltatásokra szuperérzékeny blo...

Trackback: Az igazi nemzeti együttműködés 2013.03.16. 21:37:39

Nem tartom különösebben vallásos embernek magam, de ha mégis létezik a nagybetűs Sors (vagy nevezzük bárhogyan), akkor igencsak vicces kedvében volt "márczius idusán". Az előre beharangozott tüntetéscunami és az előző napi Szaniszló-kitüntetés helyett ...

Trackback: Tél tábornok vs. kormány -- 1:0 2013.03.16. 21:26:11

A 2013. március 14-15-ei időjárás rendkívüli és sajnálatos helyzetet teremtett nemcsak az egyes településeken, hanem a magyar közutakon is. A kormányzat álláspontja szerint ők mindent megtettek, amit meg lehetett és kellett tenni, s a rendkívüli körülm...

Trackback: Beintett a belügyminiszternek a Telenor 2013.03.16. 21:14:16

Pintér Sándor őrjöng. A Telenor nem továbbította a Belügyminisztérium katasztrófás (katasztrofális?) SMS-ét az ügyfeleinek. Telenor ügyfél vagyok, és ezzel a cég szerzett nálam egy piros pontot. Arról lehet szó ugyanis - mármint az én értelmezésemben ...

Trackback: "Ezt az egész havazást biztosan a kibaszott NeoLiberálZsidóBolsevikok csinálták, hogy megszopassanak!" 2013.03.16. 21:07:57

Elkészült a Bukás c. film népszerű jelenetének március 15-i ünnepi feldolgozása:  

Trackback: Hóhelyzet: a nagy kommunikációs elterelő hadművelet 2013.03.16. 19:03:24

Dilettáns és inkompetens az Orbán-kormány, de azért nem ennyire. Szerintem másról szólt az ünnepi hóbotrány. A hosszú hétvégét Bajorországban terveztük tölteni, a nemzeti ünnep ugyanis sajnos már évtizedek óta semmi vonzóval nem kecsegtet. Utoljára a ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

is 2013.03.17. 06:05:29

az 1. a legdurvább. tökéletesen mutatja, hogy mennyire álszent, farizeus, képmutató kormányunk van. és fogadjunk, hogy még mindig be akarják tiltani az időkép és társait, mert az valakinek pénzt hoz.

is 2013.03.17. 06:14:18

@Meridian74: "egy adatbázisból 3millió (+ a felhasznbálók normál sms küldési mennyisége!) lekérdezést és feldolgozást mennyi idő alatt képes a szerverük elvégezni... "

egy 3 millió soros adatbázistábla (csak a telefonszámok kellenek brute force-nál, tehát semmi hókuszpókusz) olvasása, ha nagyon lassan történik, akkor másodpercenként 1000 sor, de akkor már a szoftver nagyon béna. így sem tart egy óráig sem előkapni az összes telefonszámot,, miközben a másik oldalon nyomod ki rá az SMS-eket (másik hardveren tehát nem lassítják egymást).

Bolsi Buster 2013.03.17. 06:14:19

@dr. Közbiztonság Szilárd: Az M1-en csak 15-én délutántól, az tény.

videotar.mtv.hu/Videok/2013/03/16/20/Marcius_15_en_egesz_nap_tajekoztatott_a_kozmedia_a.aspx

- Tény hogy előbb utána kellene nézni.

'mondjuk nem szoktam, pen drive-os a rádió, és 8 GB-on elég sok zene elfér 192 kb/s-ben, de ha ilyen helyzetbe kerülnék, lehet, hogy a Kossuthra tekerném a rádiót; mondjuk hiába tettem volna, mert ott egy kurva szó el nem hangzott '

Ugyan sosem hallgatod, de abban biztos vagy hogy egy szó sem hangzott el....:)))

Dinkainka 2013.03.17. 07:00:53

@Meridian74: Okoskodásod teljesen felesleges volt.
Egyrészt az sms nem beszéd csatornán megy, hanem a jelzőcsatornán.
Másrészt van all brand sms, itt nem kell cél telefonszámot külön megadni, az összes mobil megkapja az smst. Egyetlen sms-el el lehet érni az telefont.

val 2013.03.17. 07:41:40

@flugi_: "mivel miközben senkit sem veszélyeztettek (tény)"

Ez nem tény, hanem a te teóriád, vagy ha mégis tény, akkor menteni sem kellett. :)

judy7 2013.03.17. 07:48:59

Komolyan mondom, percekig röhögtem azon a gagyi sms-en,ami t BM egy nap alatt ki bírt izzadni magából - teljes apparátussal :) (én spec 2x is megkaptam)
Aztán abbahagytam a röhögést, mert leesett, hogy nem viccnek szánták.
Gondolom a hó alatt ücsörgőknek kb. annyi segítség lehetett, mint halottnak a csók.

SadBoobie (törölt) 2013.03.17. 08:08:31

Azért ez a cím hangulatkeltő is, mindjárt rá is térek szerintem miért, előbb azonban az időképről.. Az idokep.hu "Szerzői jogi közlemény/Felelősségválallás" bekezdése ezzel a mondattal kezdődik: A honlapon szereplő adatok tájékoztató jellegűek. Ezek alapján én ezt nem tenném ki nagyképernyőre egy válságkezelő központban, igaz mi mást lehetne helyette ? Van ma ütőképes, másodpercre kész más időjárási információkkal bíró forrás ma Magyarországon ? Nincs.Miért ? Miért gáz ezt kommunikációban is elismerni egy másik szolgáltató agresszív intervenciója helyett ?
"Holnapra legyen áram".Magáncég ide vagy oda, adók ide vagy oda, az áramszolgáltató azért a klasszikus gazdasági tevékenységnél többet vállal, amikor aláírja a szerződést az állammal. Ezzel kapcsolatban is két szomorú dolog van: miért dől össze egy nagyfeszültségű oszlop 100 km/h széltől és hófúvástól ? Egy oszlop nem rohad el 1 év alatt..... Miért kell a médiában - az ezek szerint is gázos állapotú iparágat -állandóan ütni ? Jó-e az, ha egy láthatóan profitra kihegyezett stratégiai iparággal szívózunk ? Erre vonatkozóan nincs semmi a szerződésben ?

"A Telenor nem küldte el az SMS-eket". Az SMS tartalmára és hasznára most nem kitérve, ha ezt a szerződése alapján megtehette, akkor ez miért probléma ? Mit és hol kell vizsgálni, ha ez így történhetett ?
Milyen politikai berendezkedés az, ahol a feladatok elvégzése szivességen múlik ?
Miért kell önkritika helyett mindig másokat hibáztatni ? Vajon ennek a kommunikációs stratégiának mi lesz a jutalma ?
Csak kérdések, semmi több.

vakapad 2013.03.17. 08:27:42

@Puskát kellett volna hozni:

Másik oldal: 10,9 a munkanélküliség, ennyi volt a válság előtt is, 10 éve meg 6 volt. Ez a 10,9 az EU nagyátlag. Semmi katasztrófa nincs benne, a munkaerőpiac a válságot meg sem érezte. Mielőtt jöttök a közmunkával 10.000el több közmunkás van mint 2009ben ez sem számottevő, ráadásul nagy részük cigány ami szvsz jó dolog.

Közmunkások száma 2009-ben: 83.000
Közmunkások száma 2012-ben:
"Orbán Viktor, aki a a Tranzit - Fesztivál a határon elnevezésű kőszegi közéleti rendezvénysorozat alkalmával nyilatkozott a Vas Népének, elmondta: jövőre a jelenlegi 205 ezerről 300 ezerre emelik a közmunkások számát, a cél pedig változatlan: tíz év alatt egymillió munkahelyet létrehozva ötmillió, de inkább öt és fél millió ember dolgozzon Magyarországon."

vakapad 2013.03.17. 08:27:42

@Puskát kellett volna hozni:

Másik oldal: 10,9 a munkanélküliség, ennyi volt a válság előtt is, 10 éve meg 6 volt. Ez a 10,9 az EU nagyátlag. Semmi katasztrófa nincs benne, a munkaerőpiac a válságot meg sem érezte. Mielőtt jöttök a közmunkával 10.000el több közmunkás van mint 2009ben ez sem számottevő, ráadásul nagy részük cigány ami szvsz jó dolog.

Közmunkások száma 2009-ben: 83.000
Közmunkások száma 2012-ben:
"Orbán Viktor, aki a a Tranzit - Fesztivál a határon elnevezésű kőszegi közéleti rendezvénysorozat alkalmával nyilatkozott a Vas Népének, elmondta: jövőre a jelenlegi 205 ezerről 300 ezerre emelik a közmunkások számát, a cél pedig változatlan: tíz év alatt egymillió munkahelyet létrehozva ötmillió, de inkább öt és fél millió ember dolgozzon Magyarországon."

ColT · http://kilatas.great-site.net 2013.03.17. 08:42:37

@dr. Közbiztonság Szilárd: Azám, csak a bank nem közszolgáltató. Mondjuk ugyanez a netalitás igaz a bankokra is - mit kell ezen magyarázni? Persze, nyilvánvaló volt, hogy a bankok is át fogják hárítani - talán csak ha lenne némi piaci verseny, akkor nem lett volna így. Amúgy nemtom honnan vetted, hogy a bankadónak örülök, de mindegy.
Olyan szinten amúgy igen, hogy most egyszer végre fizettek a bankok is, a tranzakciós adó áthárításából meg szerintem nem lesz annyi bevételük.

"Ami az E.On-t illeti: ha nem fizetik a menedzsereket, akkor elmennek máshová, és bedől a cég."
Lehet, hogy akkor kezdene el jól működni ;)
Amúgy ha nem tartják karban a hálózatot, az biztos sokkal jobb megoldás. Célravezetőbb is.

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Olvass vissza, mással már megértettem, mire gondoltam.

"Te isteníted a különadót, meg a rezsicsökkentést, meg az államosítást."
Nem tudom, hol írtam ilyesmit, de biztos.
Azt mondjuk aláírom, hogy a közszolgáltatásokat nem tartom jó ötletnek külföldi cégek kezébe adni.

"Nem veszed észre, hogy 100 km-es szélben nem lehet oszlopot állítani."
Nem tudom, honnan veszed, hogy én azt akartam, hogy 100km-es szélben állítsanak oszlopot, de mindegy.

jog-ász 2013.03.17. 08:54:56

komlyan mondom, ezen még rugózik valaki, hogy miért baj ha hazai kézben vannak a közmű szolgáltatók? úgy látszik a poszt-, neo kádárista rezsim képtelen felfogni hogy mi az a TŐKE!, hogy nincs olyan magyar tőkés aki az egész ország engergiaellátást győzné lóvéval, úgy hogy a lakossági üzletág milliárdos veszteséggel fut, a nagyfogyasztókon talán kaszálhatnak. a bíróságok tele olyan ügyekkel ahol a lakosság évek óta fenálló tartozását már kénytelen perelni a közműcég, akkor miről beszélünk?bármelyik tőkés haver ezt bevállaná?áá dehogy, inkább plázát épít romániában meg lengyelországban.

hogy mi a különbség?hát az hogy egy ilyen havazásnál a 80as években egy hét volt mire az állami cégtől kiment valaki a villanyoszlopra és visszaállt az áramszolgáltatás(gyertyát, lisztet elővettük az önellátáshoz) ma meg egy napon belül ez megoldódik...na hát ennyi.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.17. 08:59:30

Komolytalan cikk. Teljesen természetes, hogy vészhelyzetben az állam felhasználja a magáncégeket is.

Meridian74 2013.03.17. 09:24:00

@rïvïera: libajnai lelkék már éppen elég ember lelke szárad. Az az ember soha nem fog megállni előttem. Ne felejtsd el, a libás ügy nem annyi volt csupán, hoyg nem értettek hozzá. Mellesleg ha libakereskedelemhez sem értenek, akkor egy ország vezetéséhez meg pláne nem fognak érteni.

Meridian74 2013.03.17. 09:34:56

@Joó Áron: igen, az lehet hogy az a szerver , ami a SMSek elküldését végzi, az nem egy komoly szerver - mert mondjuk nincs szükség rá, hogy nagyteljesítményű legyen. De pont ezt lehetett volna némi munkával tehermentesíteni, mivel a V-nél is fölösleges volt kb 3millió sms-t elküldeni, mikor elég lett volna ~100ezer...

Az adatok kezeléséhez pedig, itt fordított keresés kellett volna nem pedig az, amiért itt aggódnak. Itt nem név alapján kellett volna kikeresni kinek mi a telefonszáma, és mi a "lakcíme", hanem kb 200-250 bázisállomásra bejelentkezett eszközöknek a (telefon)számainak a listája (név és egyéb adatok nélkül - mert nem névreszólóan ment az sms - egyébként szoktam kapni névreszóló sms-t is a vodafone-tól), majd amikor ez megvan a lista alapján csak ezeknek elküldeni az SMS-t. sacc per kábé, mivel nem ismerem pontosan a rendszerüket, meg előfizetői létszámot, kb 100ezer SMS küldéssel le is tudhatták volna az egészet.
Hasonló módon a T-mobilnál, és Telenornál. Telenornál valszeg ezt már átgondolták, de azt mondták, ezt ingyen nem tesszük meg.

kúrórudi 2013.03.17. 09:37:54

@Meridian74:

"libajnai lelkék már éppen elég ember lelke szárad."

ugye tudod h a libás sztorihoz semmi köze bajnainak akkor ugyanis még nem is volt a wallisnál amikor az történt?

vagy a tények szokás szerint most sem zavarnak?

kúrórudi 2013.03.17. 09:39:23

@jog-ász:

egyetértek de fidesz/jobbik bérírogatóknak meg agymosottaknak hiába mondasz ilyeneket...

Meridian74 2013.03.17. 09:51:33

@Dinkainka: Igen all-brandot használtak, azaz minden számra egyesével elküldték. Ez nem csoportos címzés volt.
Az hogy az sms-eket melyik csatornán küldik ki, azt nem tudom, de ha nem a bezsédcsatornákat foglalták vele, akkor is nagyjából hasonló idő kell egy bázisállomásra bejelentkezett eszközök kiértesítséhez, mert ha jól tudom 21 csatorna áll rendelkezésre alapból (a régit ismerem csak, D-AMPS/GSM)

Egyébként meg van olyan is hogy cellainformációk, amit nem használnak. Használhatnák ilyenkor azt is - ahhoz még sms-t sem küldeni. Csak nyilván ez is olyan funkció, amit eleve nem épített ki egy szolgáltató sem...

De most, hogy olvasgattam, a bázisállomások helyben is nyilvántartják a bejelentkezett mobileszközöket, így csak a bázisállomásokat (nyilván csak azokat amelyke érintettek - Budapest belvárosában lévők pl felesleges) kellett volna lekérdezni, majd a kapott listára sms-t küldeni.

kúrórudi 2013.03.17. 09:58:14

@Meridian74:

"De most, hogy olvasgattam, a bázisállomások helyben is nyilvántartják a bejelentkezett mobileszközöket, így csak a bázisállomásokat (nyilván csak azokat amelyke érintettek - Budapest belvárosában lévők pl felesleges) kellett volna lekérdezni, majd a kapott listára sms-t küldeni."

hogy te is milyen kurva okos vagy... és aki bpről indult volna győrbe az meg se kapja???

bírom az ilyen neten okoskodókat akik bármilyen összetett országos problémára tudják a tutit aztán leírják azt az egy szart amivel életükben találkoztak (mesélte nekik a kocsmában egy haverja) és ami a problémának/megoldásnak a töredéke...

Void Bunkoid 2013.03.17. 10:00:39

@Puskát kellett volna hozni: amúgy most fején találtad a szöget. Nem az elmúlt nyolc évben, nem 2010-től, úgy kb 1989-től kellett volna okosan választani a népnek, és nem folyamatosan az ex-mszmpseket meg kiszeseket újraválasztgatni (kivéve az első, szerintem LEGROSSZABB, mindenhez atomdilettáns történészprofesszorkormányunkat), de az átlagmagyar az kb egy móricka, aki elhitte, hogy ha már a sarkon mekdonáldsz van, meg csöcsök vannak a tévében, meg végre lehet menni havajra nyaralni (az már más kérdés, hogy de miből), akkor eljött ide a nyugat meg a kapitalizmus meg ámerika.

dehogy jött el, egyrészt mert a mindenkori vezetők nem is akarják, másrészt mert az átlagmórickának kb ennyi elég is a nyugatból, elég a meki, meg hogy végre van hétfőn tévéadás. a szabad verseny, meg piacgazdaság, meg minimális állami kontroll az már nem kell, igenis fogja állambácsi a kezemet, és bizony ha - úgy mint '89 előtt is - kurvára nincs kedvem dolgozni, akkor tartson el ő.

kíváncsi vagyok, a szotüdülők mikor jönnek vissza.

Meridian74 2013.03.17. 10:01:27

@kúrórudi: erről az érintett kárvallottaket kérdezd meg, ők majd elmondják miben is volt érintett ez a gerinctelen ázalagállatka, és miben nem.

Tudod, van olyan hoyg az üzlet nem úgy jön be ahoygan azt tervezték, de ebben az esetben is a megalkudott ár valamely részét kifizetik, mivel a libákat eladták. Nem tüntek el egy fekete lyukban. Azért libajnai cége felmarkolta a pénzt, lehet hogy nem 200milliót ahoygan tervezték, csak 100milliót, de akkor mondjuk az előre kialkudott 1000Ft-os libáért fizetniük kellett volna 500 Ft-ot libánként (1000 helyett 500-at)... de ehelyett 0, azaz NULLA Ft-ot fizettek.
Tudod mi ez? Színtiszta LOPÁS! Ha 500-at fizettek volna, akkor csalás lett volna, mert mást ígértek, mást teljesítettek - becsapva a termelőket az ígért árral -, de itt nem erről van szó. Itt egész egyszerűen a terméket átvették, eladták, majd nem fizettek egy kanyit sem.
Ha a boltbant ezt teszed, lopásért feljelentenek. Ha 5ezressel fizett, és azt hazudod az eladónak, hogy te 10ezrset adtál és abból kérsz vissza, az csalás (persze ez ia lopás egy fajtája), sé azért basznak meg.
De libajnaiékat senki nem baszta meg. Ráadásul el is szemtelenedett az ürge, mivel arra hivatkozik neki van karaktere, meg becsülete. Na, ezek azok, amik már régóta nincsenek neki. Becsületet, meg kedvező megítélést az emberek "szemében" nem a bíróság fog adni.

Nzoltan 2013.03.17. 10:26:18

@sárkányfő: Ez nem teljesen igaz. Erosen fugg a beveteltol, es hogy foallasu az illeto vagy nem?

Cifra Kaloda · http://cifrakaloda.blog.hu 2013.03.17. 10:29:21

Mire ez a nagy háborgás? A magyar Belügy senkit sem hagyott az út szélén sms nélkül. cifrakaloda.blog.hu/2013/03/17/a_belugymin_segit

Miért nem gátak épültek stadionok helyett? 2013.03.17. 10:38:58

Az egész világ tudta, hogy milyen idő várható Magyarországon, csak ezek a szarjankók nem.
Persze az aljas kitüntetések nem maradnak majd el!

A kuruc belügyminiszternek látszó Pintér sms-t, a szomszéd labanc hókotrókat küldött a veszélyben!
Nehogy már a gőgös magyar a labanc elleni nemzeti ünnepen segítséget kérjen a labancoktól!
Inkább fagyjunk meg orbánék szerint!

Köszönjük Ausztria, Orbán takarodj!

Ha most még nem is, de a szavazáskor elzavarunk szarjankó!

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2013.03.17. 10:59:18

"Nem a kőkemény időjárásban, fagyban órákon át küzdő, dolgozó, segítő emberek ezreivel volt a probléma, sőt! Megkérdeztünk néhány mentődolgozót ők, hogy látták a rendkívüli helyzetet. Szubjektív helyzetjelentés következik."

"A készülő poszthoz pár sort szeretnék leírni… A kommunikáció a közút, a katasztrófavédelem, a rendőrség, az autópálya kezelő, honvédség között nem tudom, hogy működött-e… de, hogy az OMSZ városi irányítása senkivel nem tudott beszélni az biztos, illetve nem is kerestek minket… Vagy ha még is, akkor is csúsztak az infók. Reggel a legfontosabb dolguk a felső vezetőknek az volt, hogy a jelentéseket leírassák (ezt nyilván sejtjük, hogy miért…) kik hol mikor váltottak, ki 24 órázik, kik mikor indultak ki a beragadtak közül, kiket értesített eddig az ICS stb…, a 3 beragadt (különböző helyszíneken) mentőautó kiszabadítására egy kísérletet tettek, ezután csak az onnan származó információkra tudtak hagyatkozni, ergo telefonon támogatták őket és tördelték a kezüket… Én személy szerint a nap folyamán több két órás beutalt betegnél voltam, pár akut eset is volt a 12-ből de a pálya felé és az ideiglenes szállások felé eszükbe sem jutott, nem is juthatott, mert nem volt mivel menni.. Én ezeket a tapasztalatokat szűrtem le a 12 kivonulás között.

****

Egy osztrák cégnél dolgozom szakápolóként. Csütörtök délben indutunk egy betegért Szegedre, akit Bécsbe kellett vinni. Szegedről 5körül indultunk vissza, a gps 21:30ra írta Bécset... Este 1/2 8kor jöttünk ki Budaörsnél, a helyzetre való tekintettel kéklámpával. 45perc alatt értünk Bicskéig. A megkülönböztető jelzés segítségével kb 11kor voltunk Tata után. Kriminális a magyar közlekedési
kultúra. Ha jól tudom, átvettük a "mentőfolyosó" intézményét az osztrákoktól. Egy métert nem találtam belőle (egyébként kint is csak 70-75-ban működik), és még a leállósáv is tele volt. Vagy jöttek szembe... vagy álltak keresztbe... Azt nem tudom, mi van akkor, ha tényleg nagy a baj... Kb a 34-es km-nél -az előttünk szintén kékkel menő tűzoltóautó- megállt, és azt mondta, ha nem akar meghalni a betegünk, akkor nem megyünk tovább, állítólag kb 10km!! kocsi volt a leállósávban. Közben a mentőt többen megtalálták -szerencsére semmi lényegessel!-, volt olyan szlovák, aki a
gyerekére hivatkozott, mikor odamentem, hogy megnézzem, épp elindult a kocsisor, ő meg gázt adott... Hajnal 4 lehetett mikor épp előttünk vágták szét a szalagkorlátot, és visszafordítottak minket Bp felé. Tatabányánál lementünk az útról, tankoltunk, és az 1-esen próbálkoztunk. Az egyik faluból a rendőr nem engedhetett volna ki minket, de Mo a lehetőségek hazája, és ő megmutatta, hol tudunk kilógni. Komáromig jutottunk, de az erőd után kamion hegyek -egymás mellett- a maradék esélyt is elvették. Szlovákián, Nyitrán keresztül jutottunk el Bécsig. A szél tényleg durva volt, de ha időben, és rendesen elkezdenek takarítani - esetleg sózni-, és a kamionok kulturáltan, vagy egyáltalán nem közlekednek, talán kisebb lehetett volna a baj. Nem beszélve arról, ha nem az osztrák vöröskeresztnek kéne jönnie segíteni, hanem esetleg egy ilyen problémát meg tudnánk oldani házon belül...(úgyis gond lesz a belvízzel is)"

mentok.blog.hu/2013/03/16/szubjektiv_korkep_az_elmult_napokrol

dtk74 2013.03.17. 11:14:09

@val: Ebben igazad van, tény hogy nem akarták elküldeni. De az nem tény, hogy ezzel a segítségnyújtást tagadták volna meg, mert ahhoz el kellene fogadnunk, hogy az sms segítségnyújtásnak számított volna. Nem felesleges munkának, pénzkidobásnak figyelemelterelésnek, porhintésnek, mosakodásnak. Ahogyan azt páran értelmezik. Ezt sem lehet objektíven eldönteni.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.03.17. 11:14:23

@dr. Közbiztonság Szilárd:

Lehet úgy elküldeni minden számra SMS-t, hogy írsz rá egy scriptet vagy programot, és teszel bele egy sort, ha nem X, Y, Z, állomásokra van feljelenetkezve, akkor ne küldje?

Ilyesmire gondolok:

Telefonszám=2000000
Vizsgál feljelentkezett állomás
Ha nem X vagy Y vagy Z, akkor Telszám = Telszám+1 Egy sorral feljebb
Küldj SMS" Szöveg", Telszám = Telszám+1, Két sorral feljebb

Nap Pali 2013.03.17. 11:14:41

a fizetett BM-es fideszgyíkok elözönlötték a netet most parancsra, nekik:

ad1) -saját szemmel láttam hogy beszedték múlthéten a HÓFOGÓRÁCSOKAT
-saját fülemmel halotam az időjárás jelentésben hogy 100 km/h feletti széllel HÓFÚVÁS lesz és rendkívüli hideg (fagy) !

ad2) ennek következményeként az országban leesett 1 cm hó az utakon volt 3-5 méteres kupacokban...

ad3) a kamionoknak KÖTELEZŐ menni, kivéve ha útzár vagy tilalom van...
ezek magáncégek, nem a közpénzt lopják, mint ti, hanem munkából élnek
Ankarából nem tudnak okosabbak lenni mint a heji kormányok
bár ezt most szerintem Mao. esetében újragondolhattyák...

ad4) az összes többi fidesmafia kuminikáció már csak hab a tortán
és nagyon szánalmas... hogy érdemi munka hejett még emberek HOLTTESTYEIN is kamunikálni próbálkoznak...

ad5) dr.O.Viktor megmenti a Csíkszeredai mediterrán vidékről jött átlagpolgárt...
és hogy dr.P.Sándor bűnszervezetfeje sms t küld hogy mencse a saját és dr.B.György 1/2lősségét?
inkább szánalmat ébreszt... ijjen hitványsággal nehéz lehet együt élni...

ad6) a fidesmafiaálam működésképtelen feudális sötétség !

uff én beszéltem nemdakota törzs főként

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.03.17. 11:20:14

@Meridian74:

Gondolom az nem zavar, hogy Bajnai minden pert megnyert, a Nemzet nem győzött helyreigazítani.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.03.17. 11:22:09

@kúrórudi:

"aki bpről indult volna győrbe az meg se kapja???"

- Ezzel a szöveggel egy Bp-n tartózkodónak szart se ért az SMS. Ha ellenben azt küldték volna, és egy nappal korábban, hogy halassza el utazását, akkor az úgy jó lett volna.

Prof. Dr. Lencsés Wilson, szikvizes és fórumtroll 2013.03.17. 11:23:33

@Joó Áron: Okostojás, az üdvözöljük ausztriában sms-t miért csak azok kapják meg, akik átlépik a határt??
Mégiscsak lehet valahogy lokalizálni a dolgot??

balkon-úr 2013.03.17. 11:28:24

@Puskát kellett volna hozni: Te sem nagyon érted, a valódi problémát. A francia cég bejelentett alkalmazottakkal (még csak nem is minimálbérre) csinálta, ahogy írod a: "bizniszt", tehát fizette a közterheket. Míg a jelenlegi cég nem jelenti be a dolgozói nagy részét (zsebbe fizet), ez az Én problémám, nem az, hogy XY-közeli. Ez mindenki problémája kéne, hogy legyen!

Bolsi Buster 2013.03.17. 11:34:58

@balkon-úr: A francia cég bejelentett alkalmazottakkal (még csak nem is minimálbérre) csinálta, ahogy írod a: "bizniszt", tehát fizette a közterheket. Míg a jelenlegi cég nem jelenti be a dolgozói nagy részét (zsebbe fizet)

- Ezt a buszmegállóban hallottad?

scsaba1 2013.03.17. 11:39:27

@SadBoobie:

Mondjuk az oszlop az ónos esőtől, ami azon a környéken elég rendesen esett. Nem véletlenül az ónos eső a legnagyobb mumusa az ilyen cégeknek.

balkon-úr 2013.03.17. 11:52:51

Nem térnék ki a biztos forrás kilétére, még csak megközelítőleg sem. Nem szeretném elveszíteni a munkámat. Tudod a zuglói feri is megtalálta a kommentelőket! Erről ennyit, ha akarod elhiszed, ha akarod nem. Ettől ez még nagyon nagy gáz. Hangsúlyozom, szerintem szín, és oldal nélkül.

nu pagagyí 2013.03.17. 12:18:00

@Omelette du fromage: Miért is kellene idióta üzeneteket küldözgetni?

nu pagagyí 2013.03.17. 12:21:15

Remélem a napsütésre is felkészült a katasztrófavédelem. Nem lenne jó, ha tankok torlaszolnák el az utat.

kúrórudi 2013.03.17. 12:49:01

@Meridian74:

ezt valahogy "véletlenül" kikerülted:

ugye tudod h a libás sztorihoz semmi köze bajnainak akkor ugyanis még nem is volt a wallisnál amikor az történt?

komplikato 2013.03.17. 12:55:05

@Meridian74: Miért kellett volna hozzá értenie, ha ő nem is csinálta?

Guybrush Threepwood, mighty pirate (törölt) 2013.03.17. 13:05:05

Először is leszögezem: nem vagyok oda a Fideszért.

Másodszor: kurva jókat röhögök azokon az erőlködéseken, ahogy az MSZP-LMP-DK hívők még a hóhelyzetet is a kormányzat hibájának akarják beállítani. Kb. ugyanolyan röhejesek, mint a másik oldal az "elmúltnyócévezés"-sel. :-)

Nap Pali 2013.03.17. 13:06:35

@Guybrush Threepwood, mighty pirate: remlélem pár hét mulva az ÁRVÍZBEN DÖGGÖLSZ MEG!

pesrze téged nemhagy a háztetőn meg az útszélén s fides... megy érted helikopter...

Guybrush Threepwood, mighty pirate (törölt) 2013.03.17. 13:09:21

@Nap Pali: Látom kurva hülye vagy :-)

Egyébként elárulom, hogy az én házamat akkor önti el a víz, ha visszatér a komplett Kárpát-medencébe a Pannon tenger.

Netuddki. 2013.03.17. 13:37:24

Na, én a hétvégén szerencsésebb voltam és "elfogyasztottam" Stephen King-től "A búra alatt" című könyvét. Mindenkinek csak ajánlani tudom annak megértéséhez ami itt folyik. Mintha Magyarország is egy bura alatt lenne. A Magyarnarancs 2011-es elemzése szerint szerint szar, de úgy látszik ők nem értik a lényegét.
Ja, mielőtt elfelejtem, a könyvben 2-szer is elhangzik "a mindenki hozzon magával még egy embert" örökbecsű sláger is. SK 2007-től 2009-ig írta egy 1970 valahányas saját ötlete alapján...

asmodean 2013.03.17. 13:39:12

@Guybrush Threepwood, mighty pirate: Kár, hogy csoffadt agyadig már nem ért el, hogy senki nem a hóhelyzetért okolja a kormányt, hanem annak kezeléséért.
Emígyen szólva ezen magas röptű kommented csupán annak bizonyítéka, hogy agy nélkül is lehet élni. Ezért meg aztán igazán kár volt rátapadnod a kíbordra, mert ilyen bizonyíték nélküled is bőségesen akad, elégséges bármely tetszőleges párt tagját mikrofon elé állítani, ami nap, mint nap megtörténik.

Guybrush Threepwood, mighty pirate (törölt) 2013.03.17. 13:43:51

@asmodean: Valószínűleg annak nincs agya, aki elindul az ítélet időben vörös riasztás ellenére és utána másokat hibáztat, meg hőbörög.

asmodean 2013.03.17. 13:52:15

@Guybrush Threepwood, mighty pirate: ez ugye téged még nem tesz okosabbá, bár kétségtelen, hogy növelheti a jó közérzeted, hogy nem vagy egyedül :)))

komplikato 2013.03.17. 14:13:32

@Guybrush Threepwood, mighty pirate: Nyilván az országban legalább 200 éves múltra visszatekintő uram-bátyám rendszer a gáz ebben a témában is, persze rá lehet aggatni aktuálpolitikát. De sajnos többségünk nem gondolja, hogy ez előző kormányok alatt is nem kinevezett párt közeli ismerős, haver, iskolatárs, szomszéd kapja a posztokat ... ez van benne vastagon ebben az ügyben is.
A jelen kormánynak azt lehet felróni, hogy nagy arccal kiálltak a nép elé, hogy BEZZEG A MI katasztrófa elhárításunk lesz a verhetetlen!
Valamint az inkompetenciát mentegető belügyminiszter is a nyelv köszörülés okai. Szerintem.

Guybrush Threepwood, mighty pirate (törölt) 2013.03.17. 14:15:22

@asmodean: nem okosság kérdése, hanem józan észé, hogy ha szólnak, hogy szar idő lesz, akkor jobb lemondani az utamat (lett volna nekem is). Az viszont tisztán hülyeség kérdése, hogy juszt is elindulok, de szidjál csak másokat - hasonlítasz a magyar társadalom többségére, aki mindig mást okol a saját hülyesége miatt. Szmájlit nem használok, mert ez elég szomorú.

komplikato 2013.03.17. 14:17:43

@Guybrush Threepwood, mighty pirate: Mint írtam a télen vagy 2 tucat Vörös (Piros???) riasztás volt, ebből talán egy olyan volt ami komolyabb szelet hozott ténylegesen. Aztán ahogy más is írta, iskolákban tanítási szünet, munkahelyeken hosszú hétvége, az emberek HAZA akartak jutni "aljas módon". Felhívnám figyelmedet pl. arra a buszra ami a Pethő Intézet lakóit vitte volna haza és elakadt. Aztán ott voltak azon polgárok akik fel mertek szállni az ÁLLAMI VOLÁN és MÁV járatokra és azokkal együtt ragadtak a hóban ... És akkor a Törökország/Románia - Ausztria/Németország közötti sok ezer ingázóról nem beszéltünk.

Azért nem mindenki volt olyan hülye, hogy most menjen ilyen időben és úton üdülni, síelni, vagy a gyerekekkel a nagyihoz.

Ja és biztos én vagyok egy jövőbelátó ember, mert az első erős szél hóviharral hírekre sejtettem, hogy lesz valami ilyesmi. Akinek meg a munkája az nem.

komplikato 2013.03.17. 14:22:06

@Guybrush Threepwood, mighty pirate: A bemondjuk az időjárás jelentésben a "Piros riadót" az nem teljes körű tájékoztatás. Ha 13-án és 14-én EGÉSZ nap a TV műsorban alul csíkban (ahogy a Katasztrófavédelmi országos gyakorlatnál!) ott fut az üzenet rendesen, az összes rádió csatornán ott az üzenet, stb. na az lett volna az igazi. Nem mindenki van otthon és nézi a királyi TV-t amikor éppen hírek vannak.

Mondjuk a köztévé is megérdemli az ekézést, mert kit érdekel hány híradó volt 15-én, ha 14-én szinte semmi értelmes infó, 15-én pedig hasznos infókat nem nagyon sikerült közölniük, csak optimista dumát a mentés menetéről,a miről idővel mindig kiderült, hogy kamu. Ha a sok hülyeség igaz lett volna, akkor már az első éjjel nem lett volna senki az utakon elakadva.

bgp 2013.03.17. 14:22:19

Szerintem a barmok valami teljesen másra készülhettek március 15 miatt.

asmodean 2013.03.17. 14:47:48

@Guybrush Threepwood, mighty pirate: A szövegértelmezés az viszont okosság kérdése, látod az nem (sem) megy neked :) Cserébe hadolválsz valami olyasmiről amiről én nem is beszéltem, mindezt nekem címezve. A hülyeség egyetemleges, de ha akarod kanyaríts le belőle magadnak egy nemzeti karéjt, pont leszarom, kiérdemelted :)

Joó Áron 2013.03.17. 16:21:00

@Prof. Dr. Lencsés Wilson, szikvizes és fórumtroll:
Prof. Dr. Lencsés Wilson, szikvizes és fórumtroll írta:

"@Joó Áron: Okostojás, az üdvözöljük ausztriában sms-t miért csak azok kapják meg, akik átlépik a határt??
Mégiscsak lehet valahogy lokalizálni a dolgot??"

Kérlek vedd a fáradságot és nézz egy kicsit utána miként is működik egy mobil hálózat, ez nem nehéz feladat az internet világában. Ne keverd a roamingot a honos hálózaton belüli mobilozással! Roaming esetén, ha feljelentkezel egy nem honos hálózatra (ahogy írtad, ha pl. Ausztriába mégy) akkor az ottani hálózat észlelve az "idegen" SIM kártyát, annak honos szolgáltatójától lekéri a SIM-hez rendelt és igénybe vehető szolgáltatások körét, sok-sok egyéb paraméter mellett. Tehát így azonnal tudott a honos háló számára, hogy melyik idegen szolgáltatóra szeretne, vagy jelentkezett fel az előfizetője. És innen már nem kérdés, hogy milyen jellegű Welcome SMS kell feléje küldeni.
Egyébként köszönöm, hogy leokostojásoztál, igazán hízelgő:):)

lotht 2013.03.17. 16:39:08

@Mérges 1234: Nem bérelt a szerver. Csak használatarányos licenszdíjat kell a szoftverért fizetni.

Joó Áron 2013.03.17. 16:48:55

Meridian74! Továbbra is úgy látom, hogy nagyon elméleti és IT oldalról közelíted meg egy mobilhálózat működését. Megfelelő alkalmazás nélkül nem lehet földrazilag célzott előfizetői csoportot elérni. Viszont mivel ezek az alkamazások sokba kerülnek, emellett a szolgáltatóknak nem igen van rájuk szükségük, így nem is rendelkeznek velük. Nélkülük lehetelen meghatározni, hogy egy adott földrajzi területet mely állomások látnak el, és ez akasztja meg leginkább a folyamatot. Gondold csak végig, Pesttől a Nyugati határig több száz állomás szolgáltathat térerőt a M1-estől mért fekvése alapján, de ezeknek csak egy töredéke látja el gyakorlatilag a pályát szuflával. Ez adódik pl.abból, hogy egy állomás több irányba sugároz és hiába van födrajzilag az M1-es közelében, ha neki az autópályától eleső területek beszórása a feladata. De már szinte az is lehetetlen feladat, hogy két, egymástól 200km-re kijelölt pont közötti állomásokat listaszerűen kigyűjtsék, nem beszélve az általuk besugárzott területek meghatározásáról.
Az meg megint csak badarság, hogy bázisállomások lokálisan tárolják az alattuk levők adatait....

Pussy Riot (törölt) 2013.03.17. 17:30:00

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:
Neked ez valami perverziód, hogy feszt hülyét csinálsz magadból?
Bocs, de ebben nem leszek partner.

Meridian74 2013.03.17. 18:15:30

@kúrórudi: óóó, a végén még az fog kisülni, kiderülni az egészből, hogy a libatermelők saját maguk ették meg a libáikat, és aki meghalt, az nem öngyilkos lett, hanem heveny gyomorrontásban haltak meg...
Na, persze!

Meridian74 2013.03.17. 18:16:31

@kúrórudi: "akkor ugyanis még nem is volt a wallisnál amikor az történt?"

Ekkora fasz(ságo)t te hogy a picsában tudsz benyelni?

Meridian74 2013.03.17. 18:21:10

@kúrórudi: "és aki bpről indult volna győrbe az meg se kapja?"

Ebből adódik az hogy te telenoros vagy. Tudod mikor érkezett meg az sms-? Péntek késő délután.
Akkor már javában állt a bál - a net is tele volt vele.

Egyébként reggel mentem haza melóból (éjszakai műszaki ügyeletből), és a rádióban (több csatornát is próbáltam) egy kukk nem hangzott el a hírekben, hogy lezárták az M1/M7-es kivezető szakaszát... később, már amikor a 6-oson autóztam és már majdnem Érden voltam, na akkor hangzott el, hogy az Egér útról a 7-esre terelik a forgalmat.

Meridian74 2013.03.17. 18:24:06

@komplikato: nem is a libákhoz értettek ők igazán, a liba az csak az adott szituációban felhasznált áru volt csupán. A trükkhöz értettek, hogyan lehet a gazdászok pénzét (vagyis az árujukat, amit pénzé tettek) kicsalni, majd úgy átmozgatni egy off-shore cégbe, hogyan onnan az életben nem perelhető vissza.

kúrórudi 2013.03.17. 18:42:28

@Meridian74:

nem faszság, tény.. bajnai a libás ügy UTÁN lett a wallus vezetője... nézz utána..

proxy user (törölt) · http://proxyblog.blog.hu 2013.03.17. 18:46:37

@kúrórudi: fanatizált fideszesnek ezt hiába magyarázod. Jobbikosnak meg pláne.

kúrórudi 2013.03.17. 18:47:10

@Meridian74:

a wallis a hajdú-bét-et 98ban vette meg, bajnai 2000ben lett a wallis vezetője...

megjegyzem h a hajdú-bétnek tulajdonosa volt a csányi vezette otp is... érdekes h a csányi haverotokat valahogy nem libázzátok...

Meridian74 2013.03.17. 18:48:35

@Prof. Dr. Lencsés Wilson, szikvizes és fórumtroll: mert az osztrák Vodafone hálózatára vált a készülék, és az már "idegen" hálózat, ezt érzékeli a szolgáltató. A osztrák Voda és a magyar Voda közt is van roaming díj... legalábbis régen biztosan volt.

Meridian74 2013.03.17. 18:49:59

@Nap Pali: "ad1) -saját szemmel láttam hogy beszedték múlthéten a HÓFOGÓRÁCSOKAT
-saját fülemmel halotam az időjárás jelentésben hogy 100 km/h feletti széllel HÓFÚVÁS lesz és rendkívüli hideg (fagy) !"

Apám a saját szemével látta a Martonvásár környékén, megerősítve.

Meridian74 2013.03.17. 18:55:58

@kúrórudi: azért kerültem ki, mert a Hajdú-Bét volt az elkövető. A hajdú bétnek a wallis volt a tulajdonosa, ezért hozzák szóba a wallist is. De a procedúrát a hajdú-bét csinálta.

De egyébként miről beszélsz?
persze csak wikipédia, nem megbízható forrás, de:

hu.wikipedia.org/wiki/Bajnai_Gordon

"2000 és 2005 decembere között a Wallis Rt. vezérigazgatójaként dolgozott. Feladata a befektető cég átszervezése, hatékonyabbá tétele és a befektetések kezelése volt. A csoporthoz tartozott egyebek közt a Graboplast Rt., a Rába Rt., az Elender Rt., az Index.hu, a Wallis Ingatlan, a Wallis Autó Holding, a Danubius Rádió, a Café Reklám csoport is.

A Wallis még 1998–99-ben, Bajnai Gordon vezérigazgatósága előtt lett a Hajdú-Bét Rt. többségi tulajdonosa. A cég a víziszárnyaspiac összeomlása miatt 2003-ban – a megmentésére tett többszöri tulajdonosi próbálkozás ellenére – 5,5 milliárd forint adósságot hátrahagyva csődbe ment. Beszállítóinak jelentős része nagy veszteségeket szenvedett (egyikük emiatt öngyilkos lett[3]). Maga a Wallis csoport 10 milliárd forint veszteséggel szállt ki a befektetésből.

A média több hullámban foglalkozott az üggyel, amelynek során számos valótlan állítás látott napvilágot Bajnai és a Hajdú-Bét kapcsán. Későbbi bírói ítéletek több médiumot helyreigazításra köteleztek. Hamisnak bizonyult például az a feltételezés, hogy a céget nem fejlesztették és csak a pénzt vették ki belőle.[4][5] További helyreigazítások: FN FN II. MNO Hir TV"

Tehát ennek alapján 2003-ban a Wallis vezérigazgatója is volt.

Meridian74 2013.03.17. 18:58:20

@Guybrush Threepwood, mighty pirate: "Valószínűleg annak nincs agya, aki elindul az ítélet időben vörös riasztás ellenére és utána másokat hibáztat, meg hőbörög. "

Dehogyis... csak a The walking dead sorozaton nőttek fel ;P

Meridian74 2013.03.17. 19:06:45

@Joó Áron: "hogy bázisállomások lokálisan tárolják az alattuk "
Ezt szakkönyvből olvastam, nyilván így is van, mivel a technológiát írta le. De én inkább arra tippelek hogy ünnepnap lévén, nem volt benn a megfelelő kvalitású mérnök, aki rutinból meg tudta volna oldani a feladatot. Ez nálunk is így szokott lenni. Ha nem ég a ház, akkor nem rendelik be az ügyeletest, mert az túlóra, és az sok pénzbe kerül. Mérnöki óradíj távközlésben 20K-tól felfele, túlórában meg szorozd be 1,5-el... Ez még akkor sok, ha milliárdos forgalmú cégekról van szó, mivel egyrészt a távközlést eleve rosszul érintette a válság, ráadásul nyakukba kapta egy jelentős különadót - szóval a személyi állományon spórolnak ahol csak tudnak, mivel az eszközökön - ha szolgáltatni is akarnak (márpedig akarnak, mert bevétel abból van csak) - nem tudnak...

Meridian74 2013.03.17. 19:10:38

"A rendőrség csütörtök délután 14 óra 30 perckor lezárta az M1-es és az M7-es utat, "14 óra 54 perckor katasztrófahelyzet kihirdetésre került"

Bazzd, erről én most hallok először... annak ellenére, hogy csütörtök délután 15:30-kor ezen a szakaszon autóztam... igaz, Bp. felé...

Ja és igen, rádióban sem volt egy kukk se róla... csak az hogy kb 50 autót törtek össze az M7-esen valahol messze...

kúrórudi 2013.03.17. 19:44:06

@Meridian74:

""A rendőrség csütörtök délután 14 óra 30 perckor lezárta az M1-es és az M7-es utat, "14 óra 54 perckor katasztrófahelyzet kihirdetésre került""

ezt ki hazudja?? este 7kor még simán felengedtek a pályára győrnél...

Dinkainka 2013.03.17. 20:46:03

@Meridian74:
FDMA 200 KHz sávok, 124 db vivő
TDMA 8 db időrés/vivő, 3szintű keretezést használ: vezérlőcsatorna, jelzés,
helymeghatározás. 1 csatorna van időben szétszórva 100 ms. A hátránya, hogy nagy a
késleltetése. 141 csatorna /cella (124*8)/7.

Amúgy éppen a katasztrófavédelem miatt akadozott a mobilhálózat.
A szél miatt áramkimaradások voltak, az akkumlátorokat max 8 órára tervezték, ez csúcsterhelés miatt jelentősen csökkent is, és a karbantartókat, akik a pótaggregátorokat vitték volna a bázisállomásokra a katasztrófavédők nem engedték be a területre.

Arról már nem is beszélve, hogy egyes emberek a vezetékeket is elvitték, amelyek leszakadtak.

Meridian74 2013.03.17. 21:19:29

@Dinkainka: ez igy van, de a szomszédos cellák átthallásai miatt nem lehet mindet használni (mert összesen több mint 8-900db csatorna van). Az AMPS-nél (kezdeti mobil hálózat) bázisállomásonként ~45 db _szabad_ csatorna állt rendelkezésre, ez a D-AMPS-nél megháromszorozták, a GSM hálózatoknál pedig megnyolcszorozták ezért írtam, hogy kb 8x45 csatorna (valaki írta, hogy általában 300 az ami gyakorlatban ténylegesen van is)... Az új UMTS és W-CMDA-nál meg a fene tudja, nem találtam hirtelen leírást mégis mennyi az annyi.

DexterMorgan78/Séfbácsi 2013.03.17. 21:46:40

Éppen külföldön ülök egy szobába amikor megkaptam az sms-t. Ilyen magyartalan érthetetlen szart... bazzeg 3-szor olvastam el mire felfogtam hogy mire is gondolt az az agyatlan barom aki megfogalmazta.

Joó Áron 2013.03.17. 23:10:25

@Meridian74:
Nem akarlak bántani, de a tudásod a mobil távközlés tekintetében egyrészt nagyon elméleti, másrészt eléggé megkopott. A bázisállomás nem tárol semmilyen előfizetői adatot, ha másért nem, akkor azért mert semmi érteleme nem lenne. Elméleti szakkönyv írhat ilyet, de az még nem jelenti azt, hogy így is működik valójában. A vivő, csatorna vs. bázisállomás tekintetében jelentősen eltérnek a dolgok az általad leírtaktól legyen szó akár 2, 3, vagy 4G-ről, de ez a topic témája tekintetében mellékes.

Azzal pedig végképp nem értek egyet, hogy a béreken történő sporolásnak esett áldozatul az értesítendők körének szűkítése,legyen szó bármelyik szolgáltatóról. Hidd el, bármelyikük megtette volna ha lenne rá lehetőség. Leírod itt a mérnöki béreket (20k/óra, ami szerintem bőven túlzó saját munkaerő esetében, már csak azért is , mert 176 óra x 20k.....) illetve, hogy mindenáron spórolni akarnak a szolgáltatók, de ha végiggondolnád, hogy az összesen 7 millió kiküldött SMS önköltségi díja (licence díja) csak 1 forinttal számolva is üzenetenként, néhány nagyságrenddel magasabb összeget ad, mind a mérnökök pár órára eső bére. Nem értem miért nem lehet elfogadni, hogy ez nem "rutin feladat " kérdése, és NEM LEHET SZEGMENTÁLNI lokációra külön, jó pénzért megvehető feature nélkül. Minden ilyen jellegű felvetésed meg lett cáfolva, de te továbbra is így, vagy úgy, de kötöd az ebet a karóhoz. Teszed ezt annélkül, hogy megfelelő szintű ismereted, vagy tapasztalatod lenne a témában.

Én itt befejeztem a mobil távközlési témát, és ez úton kérek elnézést mindazoktól, akiket untattunk a szakmai részletekkel.

kifordított nagyanyó 2013.03.18. 11:12:29

@bgp: Na ott a pont.viki be volt szarva és eltűnt.
Így viszont rosszul jöttek ki belőle.

kifordított nagyanyó 2013.03.18. 11:16:23

Az időképes sztori meg nevetséges.

titan 2013.03.18. 16:40:24

@lotht: azon kívül, hogy a push üzenet hatékonyabb lett volna (nem a szokásos sms-tárolóba kerül, hanem közvetlen képernyőre, és a legtöbb modern telefon támogatja). azért kíváncsi leszek, hogy az sms-ekért a NAV is jóváírja-e majd a szolgáltatóknak az sms-adót.

titan 2013.03.18. 16:49:29

@tryclops: ööö, semmiképp ne érezd, hogy a B betűs kreténnel értek egyet, de a 3 soros script /adótoronyprogramozás egyszerűsége kicsit túlzottnak tűnik számomra. Az általad leírthoz a legközelebb a körzetinformáció áll, de az nem feltétlen érkezik meg mindenkinek, meg még sosem láttam, hogy használták volna - ahogy az előbb általam említett push-üzeneteket sem. Mindenesetre nem olyan egyszerű, mint azt leírod, vagy mint a filmekben látszik.

titan 2013.03.18. 17:18:38

@dadddd: felül, aztán kártérítést is fizet az állam a kocsidért, miután a rendkívüli helyzet megszűnt. Mármint normális esetben.

tryclops 2013.03.18. 17:25:45

@titan: Egyébként ja, körzetinformációra gondoltam elsősorban, mint a legkézenfekvő megoldásra. GSM és egyéb mobiltechnikához valóban nem értek, de végsősoron az is "csak informatika".
Azt meg nehéz elhinni, hogy ne lenne egyik cégnek se adatbázisa arról, hogy melyik cella melyik megyében van. Ha csak irányítószám alapján leszűrik a bázisokat az már elég lett volna ebben a szituációban, nem kellett volna 10 méteres pontossággal kiküldeni az üzeneteket. Pláne, hogy helyette az egész országot (világot :) megszórták inkábbb...

És továbbra is tartom, hogy ciki, hogy nem volt ügyeletben ilyen tudású mérnök egyik cégnél sem. Lehet hogy bonyolultabb munka 3 sornál a feladat, de azért nem holdrakéta bonyolultságú.

SohaMike 2013.03.18. 21:07:35

@kifordított nagyanyó: Rosszul? :) Te a kitüntiket meg az egymás seggének fényesre nyalást nevezed "rosszul jöttek ki belőle"-nek? :) Hát, egyszer én is öhetnék ki valamiből ennyire rosszul :)
Egyébként meg a Fidesz támogatottsága nőtt. Elég sok pártházas ellentüntető-szintű ember lehet ebben az országban.

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2013.03.19. 01:35:11

@val: olvass figyelmesebben: menteni az autósokat kellett, nem a telenor-előfizetőket.

kifordított nagyanyó 2013.03.19. 10:06:09

@SohaMike: Nem tudom,lehet hogy most direkt bedobták ezt a "hírt" hogy nőtt a fidesz támogatottsága,most hogy szarban vannak.
Mégis mitől nőtt volna?

titan 2013.03.19. 15:40:41

@tryclops: szerintem egyszerűen fel se kérték őket arra, hogy x és y területeken legyenek szétküldve az SMS-ek. Egyébként meg tényleg ciki, ha nem tudják, melyik adó hol van, mert mind a Google, mind az Apple pontosan tudja, és felhasználja az eszközeik (mobilok) helymeghatározásában, ugyanúgy, mint a Wifi hotspotok pozicióit.

Ident 2013.03.19. 18:43:21

@dr. Közbiztonság Szilárd: Igen az...

@Puskát kellett volna hozni: Oké, erről a tücsök és bogár jut eszembe, de az meg egy pozitív dolog volt :D Nem bullshittelek, csak az éremnek ahogy Te is írtad, mindig két oldala van, és akkora érmékről beszélünk, hogy hetekig lehetne a pro-kontrákat irogatni. Egy ami biztos, messze van a kiút, ha egyáltalán lesz olyan, sem Bajnai, sem Gyurcsány, sem Mesterházy, sem Orbán nem lesznek megoldások, csakis a hiba okozói.

@Mi a Mano: Persze belefér, ha elmegy a netem akkor sem anyázok és készülök rituális öngyilokra :) Ami nagyon nem tetszik, az a cég magatartása, ami mellőzi a legalapvetőbb etikai szabályokat is. Ők egy szolgáltatást adnak el nekem, nem mondom hogy nyalják ki a valagam is ezért, de járjanak el tisztességesen az összes fogyasztójukkal.

GatyaPityu 2013.03.19. 19:30:58

" Reggelre legyen áram! "
Bocsi, de azért ez az áramszolgáltató érdeke is, nem kicsit, nagyon! Amíg ugyanis nincs áramszolgáltatás, addig nincs árbevétel sem. Úgyhogy nem kéne őket ennyire sajnálni.

Az sms küldés meg nem került semmi plusz költségébe a szolgáltatónak. Néhány kattintás a számítógépes rendszeren és annyi. Nem arról volt szó, hogy pld. egy építőipari cég építsen ingyen és bérmentve épületeket!

GatyaPityu 2013.03.19. 22:44:51

Ja, még annyit, hogy nagyon nem tud zavarni a mobilcégek vesztesége, ugyanis év elején külföldön, EU-s országba átlépve kaptam az sms-t, hogy az EU területén a roaming sms díja 35 Ft - ehhez képest a belföldön belföldre küldhető sms ára minimum 45 Ft akármelyik feltöltőkártyás csomagban (kivéve a 26 éven aluliaknak szóló csomagot). Érdekes módon ez miért nem zavarja az EU-t?

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2013.03.20. 02:48:58

@Atro: a telefonálást is ugyanazok a gépek vezérlik. Gondolom azt is elhinnéd, hogy a telefonálás sem kerül semmi plusz költségébe a szolgáltatónak.

GatyaPityu 2013.03.20. 10:45:31

@flugi_:
Gyakorlatilag csak az infrastruktúra által használt villamosenergia és a munkaerő költsége van egy ilyen távközlési szolgáltató cégnek. Az anyagköltség pedig nulla. Azt nem mondtam, hogy ingyen üzemel egy mobiltelefonos cég, de az emberek bérét és az adók által használt áramot akkor is ki kell fizetni, ha nem kattint valaki a "Send it to all user" gombra.

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2013.03.20. 19:04:59

@Atro: A hardverkészlet karbantartása, bővítésének tervezési és kivitelezési kiadásai is egészen komolyak tudnak lenni egy már működő telekom cégnek. Sok átjátszóállomás helyét bérlik.

Azon logika alapján, amit leírtál, mindenki erkölcsi aggályok nélkül lóghat a buszon, mivel az akkor is arra menne pont úgy, ha ő nem szállna fel rá.

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2013.03.20. 19:20:02

@ColT: jó lenne felismerni, hogy olyan nincs, hogy az "elv a lényeg". Legfeljebb azt lehet mondani, hogy a belügyminisztériumtól nem vitatjuk el a jó szándékot, még ha az ötlet szar is. De ettől még a szar ötleteket nem kéne végigverni, csak mert a döntéshozó jó szándékkal találta ki. Ha nincs egyetlen értelmes kollégája, aki azt mondja erre az SMS szövegre, hogy béláim, ez egy rakás marhaság, akkor az egy szomorú és kezelendő helyzet, ami tökéletesen független attól a ténytől, hogy az összes szolgáltatónak úgy kellett volna viselkednie, mint a telenornak, és nem spammolni szét az országot egy semmire sem jó SMS-sel.

Tökéletesen és végletesen mindegy, hogy milyen elv van a háttérben. Mert ugye mi van, ha valaki a belügynél azt találja ki, hogy a sok hó ellen a lángszóró jó megoldás, és akkor sincs egy értelmes kolléga, aki közbeszólna? Akkor majd jogos lesz veszekedni a hadsereggel, hogy nem akartak adni raklap lángszórót a katasztrófavédelmiseknek? Az elv ugyanaz. Számít?

dr. Közbiztonság Szilárd 2013.03.22. 04:20:14

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:
Nem tudom.
Akkoriban még nem lehetett, ma már biztosan lehet, kicsit jobb a számítógépesítés minden területen.
(Mondjuk így, ahogy írod, biztos nem lehet, de olyat igen, hogy csak adott bázisállomások küldjék ki az SMS-t a körzetükben (cellájukban) tartózkodó számokra, tehát ha Veszprém környékén van gond, akkor a Nyíregyházán tartózkodók ne kapják meg.)

süti beállítások módosítása